Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΣΠΕΛ: 13 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Λιπάσματος

13/10/2021 02:34 μμ
Στις 13 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Λιπάσματος.

Στις 13 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Λιπάσματος. Όπως αναφέρει ο ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων) γιορτάζουμε το λίπασμα ως μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας, αυτή της σύνθεσης της αμμωνίας από τον Fritz Haber το 1908, που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωργίας και της διαμόρφωσης του κόσμου που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Ο ΣΠΕΛ συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων εδώ και 5 χρόνια από την καθιέρωσή της και σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Λιπασμάτων (ΙFA) επισημαίνει ότι:

Τα λιπάσματα έχουν χαρακτηριστεί ως η τροφή της τροφής μας και αποτελούν το βασικό θεμέλιο αύξησης, ανάπτυξης και καρποφορίας των καλλιεργειών, προσφέροντας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη μιας παραγωγής, με υψηλή ποιότητα και πλούσια σε θρεπτική αξία.

Τα λιπάσματα μπορούν να συνεισφέρουν στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Έχει υπολογιστεί ότι, το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, συμβάλλοντας στην επιπλέον επιβίωση 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Την ίδια στιγμή, το 2050 προβλέπεται ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αγγίξει τα 9 δις και οι παγκόσμιες ανάγκες σε τρόφιμα θα αυξηθούν από 50% έως 100%, αναδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο των λιπασμάτων στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.

Τα λιπάσματα συμβάλλουν στην αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της γεωργικής παραγωγής και κατά συνέπεια την διατροφική αξία των τροφίμων. Σύμφωνα με μελέτη της IFA, για κάθε 1 κιλό θρεπτικών συστατικών που εφαρμόζονται μέσω της λίπανσης, οι αγρότες συγκομίζουν 5-30 κιλά επιπλέον παραγωγής, γεγονός που μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει την απόδοση της καλλιέργειας μέσα σε μία μόνο καλλιεργητική περίοδο. Με τη βελτίωση των αποδόσεων των καλλιεργειών, ενισχύεται και η ποιότητα ζωής και το βιοτικό επίπεδο της υπαίθρου, συμβάλλοντας και στη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Τα λιπάσματα συμβάλλουν στην διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους. Τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται με τη συγκομιδή, αλλά και με άλλες καλλιεργητικές πρακτικές είναι αναγκαίο να αναπληρώνονται μέσω της λίπανσης κάθε χρόνο, ώστε διατηρηθεί η παραγωγικότητα των εδαφικών πόρων.

Τα λιπάσματα αυξάνουν την αντοχή των καλλιεργειών στις αβιοτικές καταπονήσεις. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί από τις κυριότερες προκλήσεις στην αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με ερευνητές οι ακραίες καιρικές συνθήκες θα αυξηθούν τουλάχιστον τρεις φορές σε πολλές περιοχές, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Βελτιώνοντας την ευρωστία των καλλιεργειών μέσω της θρέψης τα φυτά καθίστανται πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές καταπονήσεις και καταστάσεις στρες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Ιωάννη Βεβελάκη: «Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων αποτελεί μια σημαντική αφορμή για την ανάδειξη της σημασίας της ορθής χρήσης των λιπασμάτων στην αύξηση της παραγωγής, στη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής, καθώς παράλληλα με την αύξηση των αποδόσεων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καλλιεργειών, εισάγονται νέες συνιστώσες, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Το στοίχημα του κλάδου των λιπασμάτων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της λίπανσης, ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και να διασφαλιστεί η ποιοτική παραγωγή προϊόντων πλούσια σε διατροφική αξία. Για τον λόγο αυτό ο Κλάδος των Λιπασμάτων εργάζεται εντατικά εδώ και χρόνια στην ανάπτυξη λύσεων και προϊόντων θρέψης που συμβάλουν στην αύξηση των συντελεστών απόδοσης της λίπανσης (NUE)».

Σχετικά άρθρα
22/09/2021 01:42 μμ

Η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκινά με αύξηση των τιμών στα λιπάσματα λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης εργοστάσια λιπασμάτων αναγκάζονται να κλείσουν ή να περιορίσουν την παραγωγή τους λόγω υψηλού κόστους.

Με τις τιμές στο φυσικό αέριο να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε ολόκληρη την Ευρώπη και ενώ πλησιάζει ο χειμώνας, η Ρωσία αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο τροφοδότη της ηπείρου.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 7,6%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο αυξήθηκε επίσης σε ετήσια βάση κατά 3,4%. Ταυτόχρονα οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ μειώθηκαν κατά 3%.

Από την πλευρά της η Μόσχα περιμένει να ξεκινήσει την λειτουργία του ο αγωγός Nord Stream 2, που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, για να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες προς την ΕΕ, γιατί δεν θέλει να την τροφοδοτήσει από τον αγωγό της Ουκρανίας. Όμως η γερμανική ρυθμιστική αρχή θα πρέπει να ζητήσει την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη της λειτουργίας του, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση σε όλη την ΕE.

Οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο όμως άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στις βιομηχανίες παραγωγής λιπασμάτων στην Ευρώπη. 

Πρώτη η βιομηχανία CF Industries Holdings Inc ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή λιπασμάτων σε δύο εργοστάσια που έχει στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Billingham και στο Ince. Η εταιρεία αναφέρει ότι προχώρησε σε αυτή την απόφαση λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου. Η βιομηχανία τονίζει ότι δεν μπορεί να κάνει καμιά εκτίμηση για το πότε είναι δυνατόν να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή σε αυτά τα εργοστάσια.

Ακολούθησε η Yara, στις 17 Σεπτεμβρίου, η οποία ανακοίνωσε ότι οι υψηλές τιμές ρεκόρ φυσικού αερίου στην Ευρώπη επηρεάζουν τα περιθώρια παραγωγής αμμωνίας και ως εκ τούτου θα περιορίσει την παραγωγή της σε ορισμένα εργοστάσιά της, κατά 40%, την τρέχουσα εβδομάδα. Η Yara θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και να περιορίζει την παραγωγή της όπου είναι απαραίτητο.

Τελευταία νέα
16/09/2021 09:00 πμ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΠΕΛ για τη συμμετοχή του Προέδρου του, κ. Βεβελάκη Ιωάννη, στην 85η ΔΕΘ, στο φόρουμ με θέμα «Πρωτογενής Τομέας: Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη γεωργία. Αειφορία, Γεωργία ακριβείας, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις».

κ. Ι. ΒεβελάκηςΟ Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ιωάννης Βεβελάκης είχε την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχει στο Thessaloniki Helexpo Forum – τη Δευτέρα 13/09/21 στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ- με θέμα «Πρωτογενής Τομέας: Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη γεωργία. Αειφορία, Γεωργία ακριβείας, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις». Τη συζήτηση πλαισίωσαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - κ. Γεώργιος Στύλιος, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ - κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ - κ. Ιώαννης Βεβελάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ - κ. Δημήτρης Καπνιάς, ο Διευθυντής Προϊόντων ΜΜΕ και Δανείων Λιανικής Εθνικής Τράπεζας - κ. Χριστόφορος Χατζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος AGROTECH S.A.-  κ. Χριστόδουλος Μποζατζίδης με συντονίστρια τη Δημοσιογράφο κ. Μαρία Σαμολαδά.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Βεβελάκης, χαιρετίζοντας τη διεξαγωγή της ΔΕΘ, ανέφερε ότι ο κλάδος της γεωργίας αναμένει με ανυπομονησία την έκθεση Agrotica 2022, που αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των εμπλεκομένων στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης γεωργίας και στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της πολιτικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» στη γεωργία και στον κλάδο των αγροτικών εφοδίων. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Βεβελάκης στην αρχική του τοποθέτηση επισήμανε χαρακτηριστικά ότι ο κλάδος των λιπασμάτων βλέπει εδώ και χρόνια ότι η αειφορία είναι μείγμα πολλών παραγόντων, περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών. Υπογράμμισε, την αξία της ορθής χρήσης λίπανσης και τόνισε ότι λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, που αναμένεται να φτάσει στα 9,5 δις, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή τροφής. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι, εισάγονται νέες συνιστώσες, όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Συνεπώς είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν εκείνοι οι τρόποι παραγωγής που θα στοχεύουν τόσο στην αύξηση της παραγωγής όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εξίσωση στην οποία θα πρέπει να συμβάλουν όλοι, δηλαδή οι αγρότες, οι εταιρείες γεωργικών εφοδίων, όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται στην αγροδιατροφική αλυσίδα, αλλά κυρίως οι πολιτικοί, που καλούνται να χαράξουν εκείνες τις στρατηγικές που θα προσανατολίζονται στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ επισήμανε ότι μόνο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μεγαλύτερο εχθρό της αγροτικής παραγωγής, που είναι η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο τόνισε ότι η αποτύπωση της Ελληνικής Γεωργίας και των δομικών της προβλημάτων, όπως ο μικρός κλήρος, η μειωμένη χρηματοδότηση, το μορφωτικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση των εθνικών σχεδίων για τη μετάβαση του αγροδιατροφικού κλάδου στην ψηφιακή εποχή. Για να επιτευχθούν οι στόχοι η γνώση αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη, ενώ είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων και ειδικά των εταιρειών αγροτικών εφοδίων να μεταφέρουν αυτή τη η γνώση στον αγρότη.

Στη συζήτηση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Βεβελάκης ανέφερε ότι ήδη οι ακραίες καιρικές συνθήκες, οι ήπιοι χειμώνες, η καταστροφή της καλλιεργούμενης γης από τις πρόσφατες πυρκαγιές δεν μειώνουν μόνο τις αποδόσεις των καλλιεργειών, αλλά εν τέλει μειώνουν το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει ακόμη και τις καλλιέργειες του. Στο ερώτημα πως μπορεί η χρήση των εισροών και ειδικά των προϊόντων θρέψης να είναι κομμάτι της λύσης της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ απάντησε ότι η βιομηχανία των λιπασμάτων προετοιμάζεται εδώ και χρόνια, αναπτύσσοντας πολλά νέα προϊόντα και κατάλληλες λύσεις με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε είναι η χρήση προϊόντων θρέψης με βιοδιεγέρτες, που μειώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντίστοιχα, στην πράξη πριν την εφαρμογή της λίπανσης πρέπει εφαρμοστούν τα 4Κ, Κατάλληλη Ποσότητα (Πόσο), Κατάλληλος Τύπος (Ποιο) στον Κατάλληλο Χρόνο (Πως) µε τον Κατάλληλο Τρόπο εφαρμογής (Πότε). Η εφαρμογή της λίπανσης, μέσω της γεωργίας ακριβείας, αλλά και της συνεργασίας των γεωπόνων με τους αγρότες συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη και πιο στοχευμένη χρήση των εισροών. Επιπλέον, επισήμανε ότι οι νέες τεχνολογίες και η γεωργία ακριβείας θα πρέπει να συνδυαστούν με τις εισροές αρμονικά, ώστε να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγής και η προστασία του περιβάλλοντος.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Βεβελάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μια δαιμονοποίηση των εισροών του αγροτικού τομέα, που σε μεγάλο βαθμό δεν ανταποκρίνεται ούτε στην πραγματικότητα ούτε στις αρχές της επιστήμης, ενώ οδηγεί στην υιοθέτηση μη ορθολογικών πρακτικών. Για παράδειγμα ανέφερε ότι στην περίπτωση των λιπασμάτων στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική υπολίπανση των εδαφών, καθώς η κατανάλωση των λιπασμάτων έχει μειωθεί κατά 40%.

Στην τελική εισήγησή του ο κ. Βεβελάκης, θύμισε την περίφημη φράση του Norman Borlaug «Εάν αρνηθούμε στους γεωργούς την πρόσβαση στα σύγχρονα μέσα παραγωγής όπως στις βελτιωμένες ποικιλίες, στα λιπάσματα και στα γεωργικά φάρμακα, ο κόσμος θα καταδικαστεί οριστικά όχι από δηλητηρίαση, αλλά από την πείνα και το κοινωνικό χάος», ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, ακριβώς γιατί η ορθολογική χρήση των γεωργικών εισροών συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια, στην αγροτική ανάπτυξη και γενικότερα στην ειρήνη των λαών. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στις στρατηγικές της Πράσινης Συμφωνίας «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και «Βιοποικιλότητα», επισήμανε ότι οι στρατηγικές αυτές δεν πρέπει να εφαρμόζονται με την προσέγγιση «one-fits-all», καθώς δεν διαθέτουν όλες οι χώρες ίδια χαρακτηριστικά. Τέλος ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, τόνισε ότι στη χάραξη εθνικών στρατηγικών δεν πρέπει να τίθεται ως στόχος η μείωση της χρήσης των αγροτικών εφοδίων, αλλά η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας της αγροτικής παραγωγής και η προστασία του περιβάλλοντος.

15/09/2021 10:54 πμ

Την τελευταία χρονιά η τιμή των λιπασμάτων αυξήθηκε και φαίνεται όπως υποστηρίζουν και πολλοί αναλυτές η αυξητική αυτή τάση να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Το σενάριο αυτό υποστηρίζεται από τις αυξημένες τιμές που καταγράφονται στα αγροτικά εμπορεύματα, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της αυξημένης ζήτησης και μειωμένης προσφοράς αλλά και της προσπάθειας του αγροτικού κλάδου όπως και της παγκόσμιας οικονομίας, να ανακτήσουν τον βηματισμό τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, φαίνεται να ανοίγονται νέες προοπτικές και ευκαιρίες, κάτι που κάνει την επιλογή του σωστού λιπάσματος ακόμα πιο σοβαρή. Δεδομένου ότι το ζητούμενο για υψηλές αποδόσεις είναι πιο ισχυρό από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να ξεφύγουμε από την παγίδα του ΄΄φτηνού σακιού΄΄ που κατά κανόνα το πληρώνουμε πολύ ακριβά. Είναι επιτακτικό, ιδίως αυτή τη χρονιά να στοχεύσουμε σε υψηλές αποδόσεις και να επιλέξουμε λιπάσματα που πραγματικά μπορούν υλοποιήσουν αυτόν τον στόχο.

Να λοιπόν κάποιοι κανόνες για να μην πέσουμε ποτέ σε παγίδα:

Επιλέγουμε πάντα πυκνούς τύπους λιπασμάτων. Οι μονάδες που αναγράφονται πάνω στο σακί είναι η συγκέντρωση του κάθε στοιχείου που περιέχεται επί τοις εκατό. Τι σημαίνει αυτό; Σε 100 κιλά π.χ. 30-15-0 περιέχονται 45 θρεπτικές μονάδες ενώ σε ένα 20-10-0 μόνο 30. Άρα πρακτικά το 30-15-0 είναι μιάμιση φορά πιο πυκνό σε σχέση με το 20-10-0 και ενώ έχει πιο ακριβό σακί την ίδια στιγμή έχει και την πιο φτηνή μονάδα θρέψης που είναι και το ζητούμενο.  Πολύ αραιούς τύπους συμπεριλαμβάνουν κατά κανόνα τα χημικά λιπάσματα σε αντίθεση με τα Blending λιπάσματα που ως επί το πλείστον περιέχουν πυκνούς τύπους.

Προσέχουμε τι μορφή αζώτου περιέχεται στο λίπασμα που επιλέγουμε μιας και το άζωτο είναι το θρεπτικό στοιχείο με τον μεγαλύτερο βαθμό συσχέτισης με τις τελικές αποδόσεις αλλά ταυτόχρονα και το στοιχείο με το μεγαλύτερο ποσοστό απωλειών. Τα φυτά δεν αναγνωρίζουν μάρκες όπως δεν αναγνωρίζουν και τύπους λιπασμάτων. Το μόνο που είναι σημαντικό για αυτά είναι πόσες μονάδες θρέψης τελικά θα είναι διαθέσιμες για αυτά. Γι’ αυτό και η GAVRIEL προτείνει τα λιπάσματα Νέας Τεχνολογίας NUTRIMORE που: Υπερέχουν στο άζωτο μιας και δεν περιέχουν καθόλου Νιτρικό άζωτο που είναι και η πιο επιρρεπής σε απώλειες μορφή αζώτου. Αντίθετα περιέχουν ουρεϊκό άζωτο 100% ενισχυμένο με AGROTAIN και άρα με μηδενικές απώλειες λόγω εξαέρωσης όπως και κάποιες μονάδες σταθερού αμμωνιακού αζώτου. Αντίθετα τα χημικά λιπάσματα περιέχουν υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου που συνήθως χάνεται πριν καν τα φυτά προλάβουν να απορροφήσουν. Επίσης τα κοινά blending λιπάσματα χάνουν πολλές μονάδες ουρεϊκού αζώτου λόγω εξαέρωσης.

Προσέχουμε τον φώσφορο που περιέχεται. Τα φυτά μπορούν να απορροφήσουν μόνο τον υδατοδιαλυτό φώσφορο. Πάντα στα NUTRIMORE o φώσφορος που περιέχεται είναι 95% υδατοδιαλυτός. Αντίθετα πολλά λιπάσματα περιέχουν αδιάλυτους φωσφορίτες με αποτέλεσμα ο φώσφορος που περιέχουν να είναι ακόμα και μόνο 50-60 % υδατοδιαλυτός άρα χαμηλής απορροφησιμότητας από τα φυτά. Μειωμένες μονάδες για φυτά συνεπάγεται αδύναμη εγκατάσταση και κατ’ επέκταση φυτά.

Το κάλιο τέλος σε ένα λίπασμα προέρχεται είτε μέσω θειικού είτε μέσω χλωριούχου καλίου. Οι τύποι λιπάσματος που περιέχουν θειϊκό κάλιο αναγράφουν κατά κανόνα στο σακί τους την φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ. Λιπάσματα που περιέχουν κάλιο θειϊκό είναι κατά κανόνα πολύ ακριβότερα σε σχέση με λιπάσματα χλωριούχου καλίου. Κριτήριο για την επιλογή του ενός ή του άλλου πρέπει πάντοτε να είναι η ανθεκτικότητα της εκάστοτε καλλιέργειας στο χλωριούχο κάλιο. Τα NUTRIMORE περιλαμβάνουν τύπους είτε με θειϊκό είτε με χλωριούχο κάλιο.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να αναθεωρήσουμε και να κάνουμε την σωστή και πραγματικά οικονομική επιλογή λιπάσματος. Με τα NUTRIMORE συνδυάζουμε διπλό όφελος.

Περισσότερες μονάδες θρέψης που φτάνιυν στα φυτά και άρα εξασφαλισμένη αύξηση σοδειάς αλλά και μείωση κοστολογίων λίπανσης μιας και η επιλογή πυκνών τύπων δίνει δυνατότητα για χρήση λιγότερων κιλών λιπάσματος ανά στρέμμα. Για σίγουρα αποτελέσματα και εξασφαλισμένη κερδοφορία Δεν θέλει κόπο-Θέλει NUTRIMORE!

02/09/2021 12:56 μμ

Η Yara Suomi Oy («Yara») ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου την εξαγορά της Ecolan Oy, μιας φινλανδικής εταιρείας παραγωγής ανακυκλωμένων λιπασμάτων.

Είναι η πρώτη εξαγορά της Yara στον τομέα των οργανικών λιπασμάτων και αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή μας να διαδραματίσουμε σημαντικότερο ρόλο στη βιολογική γεωργία και να συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η Yara συνεργάζεται στενά με εταίρους από όλη την αλυσίδα αξίας τροφίμων για να καταστήσει την παραγωγή τους πιο αποδοτική και βιώσιμη. Προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις θρέψης για όλα τα συστήματα διαχείρισης των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής, συνδυάζοντας τα λιπάσματά μας με τα ψηφιακά εργαλεία, βοηθώντας έτσι στη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης θρεπτικών στοιχείων και στην αποδοτικότητα της καλλιεργήσιμης γης, επισημαίνεται σχετικά από την εταιρεία, με αφορμή την εξέλιξη αυτή.

«Με την επέκταση του χαρτοφυλακίου μας στον αναπτυσσόμενο τομέα της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη, μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της αποδοτικότητας της χρήσης θρεπτικών στοιχείων σε αυτόν τον τομέα, αξιοποιώντας τη βαθιά γνώση μας για την θρέψη των καλλιεργειών», λέει η Mónica Andrés, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Yara Ευρώπης.

«Η βασική μας ικανότητα έγκειται στη διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων με τον πιο βιώσιμο και αποδοτικό τρόπο, είτε πρόκειται για τη βιολογική γεωργία είτε για τη συμβατική. Θέλουμε να είμαστε ο κορυφαίος συνεργάτης για όλους τους αγρότες, ανεξάρτητα από το σύστημα διαχείρισης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που ακολουθούν», προσθέτει.

Η Ecolan χρησιμοποιεί παραπροϊόντα βιομηχανικών διεργασιών για την παραγωγή λιπασμάτων υψηλής ποιότητας για τη γεωργία και τη δασοπονία.

«Η Ecolan είναι μια φινλανδική εταιρεία πρωτοπόρος στην κυκλική οικονομία. Μετά την καλή συνεργασία των τελευταίων ετών είμαστε πλέον σε θέση να συνδυάσουμε τις γνώσεις και την τεχνογνωσία της Yara και της Ecolan για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα ανακυκλωμένα λιπάσματα. Με αυτήν την εξαγορά, θα μπορούμε να προσφέρουμε οργανικά λιπάσματα και σε αγορές εκτός της Φινλανδίας», λέει ο Timo Räsänen, Διευθυντής Ειδικών Προϊόντων Θρέψης για τις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες της Yara.

Ως αποτέλεσμα πολλών ετών έρευνας και ανάπτυξης, η Yara δημιούργησε μια νέα σειρά οργανικών λιπασμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, η οποία παρήχθη από την Ecolan για τη φινλανδική αγορά το 2019.

«Ξεκινώντας από μικρής κλίμακας παραγωγή, η Ecolan με την υποστήριξη της Korona Invest αναπτύχθηκε σε μια από τις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρείες κυκλικής οικονομίας της 2 / 3 Φινλανδίας. Μέσω της ιδιοκτησίας της Yara, η τεχνογνωσία της Ecolan μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διεθνώς », λέει ο Vesa Lehtomäki, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Korona Invest, κύριος ιδιοκτήτης της Ecolan.

Σήμερα πολλά οργανικά απόβλητα δεν επαναχρησιμοποιούνται ούτε ανακυκλώνονται.

Η ανάκτηση θρεπτικών στοιχείων από τα βιομηχανικά απόβλητα και η επαναφορά τους στη γεωργική παραγωγή συμβάλλει στην κυκλική οικονομία και μειώνει τις απώλειες θρεπτικών στοιχείων. Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης ενθαρρύνει τη διεύρυνση και την προώθηση κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων και την αύξηση του μεριδίου των γεωργικών εκτάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας.

Η κυκλική οικονομία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της αποδοτικότητας της χρήσης θρεπτικών στοιχείων, η οποία είναι ένας από τους βασικούς τομείς εξειδίκευσης της Yara. Μέσα από τις στρατηγικές μας συνεργασίες με εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων και τροφίμων και αξιοποιώντας τη γνώση μας για τη θρέψη των καλλιεργειών, η Yara εργάζεται για να βρει βέλτιστους τρόπους ανακύκλωσης θρεπτικών στοιχείων που διαφορετικά θα κατέληγαν ως απόβλητα, ώστε να τα επεξεργαστεί για την παραγωγή οργανικών λιπασμάτων.

20/04/2021 04:37 μμ

Σε σχέση με αλλαγές που προτείνονται από τα ευρωπαϊκά όργανα, στο πλαίσιο των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της «Βιοποικιλότητας» της Πράσινης Συμφωνίας.

Επιστολή απέστειλε ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) στους Έλληνες ευρωβουλευτές της περιβαλλοντικής επιτροπής της ΕΕ – κα Μ. Σπυράκη και κκ Π. Κόκαλη, Ν. Ανδρουλάκη και Α. Κωνσταντίνου και κοινοποίησε στην Πολιτική Ηγεσία - στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κκ. Λιβανό Σπήλιο και Οικονόμου Γιάννη- με τις θέσεις του Συνδέσμου, σε σχέση με τις αλλαγές που προτείνονται από τα ευρωπαϊκά όργανα, στο πλαίσιο των στρατηγικών «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» και της «Βιοποικιλότητας» της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ.

«Ερχόμαστε σε επαφή μαζί σας διότι πληροφορηθήκαμε με το έγγραφο «Draft report - EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (2020/2273(INI)) - AMENDMENTS 1 – 1215» στα Ευρωπαϊκά όργανα συζητείται η αύξηση της φορολογίας για την οριζόντια μείωση της χρήσης των λιπασμάτων (Amendments 817 και 951), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωργίας του κάθε κράτους μέλους, καθώς και οι συνέπειες που θα προκαλούσε αυτό στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Παράλληλα, επισημαίνει πως, η αύξηση της φορολογίας των λιπασμάτων για την οριζόντια μείωση της χρήσης τους θα ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική για την ελληνική γεωργία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα των Ελλήνων αγροτών που βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια μια τέτοια αύξηση θα απειλούσε τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής θα επέφεραν μείωση στην παραγωγικότητα των γαιών μας, οι οποίες είναι ήδη σοβαρά υποβαθμισμένες λόγω της υπολίπανσης των τελευταίων χρόνων. Επίσης, σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής των αγροτικών μας προϊόντων και στην απόδοση των καλλιεργειών μας. Παράλληλα, θα απειλούνταν και η βιοποικιλότητα των περιοχών, εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργούμενων εδαφών. Επιπλέον, τέτοια μέτρα δεν έχουν γραμμική επίδραση και η ποσοστιαία επίδρασή τους στην αγορά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, χωρίς τη δυνατότητα εκ των υστέρων να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Λόγω της ίδιας της φύσης της θρέψης των καλλιεργειών, αν χαθεί μια λιπασματική περίοδος σε ορισμένες καλλιέργειες, η ζημιά στην αγροδιατροφική αλυσίδα δεν μπορεί να διορθωθεί, παρά μόνο με εισαγωγές τροφίμων από άλλες χώρες. Τα φορολογικά μέτρα έχουν και αυτά από τη φύση τους μια μη βραχυχρόνια προοπτική και είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο να διορθωθούν.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΠΕΛ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Θέσεις ΣΠΕΛ για το Draft report - EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (2020/2273(INI)) - AMENDMENTS 1 – 1215

Αξιότιμοι κύριοι-ες,

O Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (Σ.Π.Ε.Λ.) ιδρύθηκε το 1995 και εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της βιομηχανίας των λιπασμάτων και των προϊόντων θρέψης φυτών. Τα Μέλη του ΣΠΕΛ καλύπτουν το 98% της κατανάλωσης των λιπασμάτων - προϊόντων θρέψης φυτών στον Ελλαδικό χώρο και απασχολούν περισσότερους από 1.500 εργαζομένους.

Ερχόμαστε σε επαφή μαζί σας διότι πληροφορηθήκαμε με το έγγραφο «Draft report - EU Biodiversity Strategy for 2030: Bringing nature back into our lives (2020/2273(INI)) - AMENDMENTS 1 – 1215» στα Ευρωπαϊκά όργανα συζητείται η αύξηση της φορολογίας για την οριζόντια μείωση της χρήσης των λιπασμάτων (Amendments 817 και 951), χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γεωργίας του κάθε κράτους μέλους, καθώς και οι συνέπειες που θα προκαλούσε αυτό στη μείωση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής.

Η αύξηση της φορολογίας των λιπασμάτων για την οριζόντια μείωση της χρήσης τους θα ήταν ιδιαίτερα καταστρεπτική για την ελληνική γεωργία. Λαμβάνοντας υπόψη τη ρευστότητα των Ελλήνων αγροτών που βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια μια τέτοια αύξηση θα απειλούσε τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι συνέπειες μιας τέτοιας επιλογής θα επέφεραν μείωση στην παραγωγικότητα των γαιών μας, οι οποίες είναι ήδη σοβαρά υποβαθμισμένες λόγω της υπολίπανσης των τελευταίων χρόνων. Επίσης, σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παραγωγής των αγροτικών μας προϊόντων και στην απόδοση των καλλιεργειών μας. Παράλληλα, θα απειλούνταν και η βιοποικιλότητα των περιοχών, εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργούμενων εδαφών. Επιπλέον, τέτοια μέτρα δεν έχουν γραμμική επίδραση και η ποσοστιαία επίδρασή τους στην αγορά μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη, χωρίς τη δυνατότητα εκ των υστέρων να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Λόγω της ίδιας της φύσης της θρέψης των καλλιεργειών, αν χαθεί μια λιπασματική περίοδος σε ορισμένες καλλιέργειες, η ζημιά στην αγροδιατροφική αλυσίδα δεν μπορεί να διορθωθεί, παρά μόνο με εισαγωγές τροφίμων από άλλες χώρες. Τα φορολογικά μέτρα έχουν και αυτά από τη φύση τους μια μη βραχυχρόνια προοπτική και είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο να διορθωθούν.

Η εφαρμογή στρατηγικών αυξήσεων του κόστους των αγροτικών εφοδίων μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τη χώρα μας. Πέρα από τα αρνητικά που θα επιφέρει στην παραγωγή θα προκαλέσει μείωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και εν τέλει σε μείωση της εθνικής οικονομίας.

Ο κλάδος των λιπασμάτων της χώρας μας έχει στη διάθεσή του πολλά εργαλεία, προϊόντα νέας τεχνολογίας, σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές και καινοτόμα εργαλεία για τη διαχείριση και την ενίσχυση της βέλτιστης αξιοποίησης των θρεπτικών στοιχείων (Nutrient Use Efficiency), που είναι και ο κύριος στόχος της νέας στρατηγικής Green Deal της ΕΕ.

Ο ΣΠΕΛ είναι διαθέσιμος να πραγματοποιήσει μαζί σας μια τηλεδιάσκεψη για να σας εκθέσει αναλυτικά την επιχειρηματολογία του και να σχεδιάσουμε μαζί κατάλληλες λύσεις, όσον αφορά τη θρέψη των καλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά και με βάση την επιστημονική γνώση και την πρακτική εμπειρία.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και προσβλέπουμε στην βοήθειά σας για την υποστήριξη των προαναφερθέντων θέσεων μας.

Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΕΒΕΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ                            ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

12/11/2020 04:40 μμ

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Ο ΣΠΕΛ, υποστηρίζοντας την έρευνα στον τομέα της Θρέψης των Καλλιεργειών και των Λιπασμάτων, είχε την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής με το Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους (PLANTERRA Institute for Plant Nutrition and Soil Quality) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Διεθνές Συμπόσιο «28th International Symposium of CIEC: Fertilization and Nutrient Use Efficiency in Mediterranean Environments» που πραγματοποιήθηκε στις 3 - 4 Νοεμβρίου 2020, διαδικτυακά μέσω των υποδομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που 

Το συμπόσιο ήταν αφιερωμένο σε θέματα που αφορούν την ποιότητα των εδαφών, τις στρατηγικές της λίπανσης και τα λιπάσματα ειδικού τύπου, και την φυσιολογία της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των θρεπτικών από τις καλλιέργειες στα μεσογειακά περιβάλλοντα.

Μέσα από τις διαδικτυακές παρουσιάσεις, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις νέες εξελίξεις στην έρευνα σε αυτά τα πεδία. Έμφαση δόθηκε στις βέλτιστες καλλιεργητικές τεχνικές, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και στις καινοτομίες που συμβάλουν στην προώθηση της γεωπονικής γνώσης και της γεωργίας στον τομέα της λίπανσης των καλλιεργειών.

Στο συμπόσιο συμμετείχαν στελέχη και αντιπρόσωποι εταιρειών, εκπρόσωποι της ελληνικής και διεθνούς ερευνητικής επιστημονικής κοινότητας και των διεθνών φορέων – συνδιοργανωτών του Συμποσίου Julius Kuehn Institute, Braunschweig, Germany και Institute of Applied Ecology, Chinese Academy of Sciences Shenyang, China, όπου συζήτησαν και ανέλυσαν τις επιστημονικές, τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις στον τομέα της λίπανσης και της θρέψης καλλιεργούμενων φυτών.

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες του συμποσίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στις νομοθετικές εξελίξεις του κλάδου των λιπασμάτων και στην νέα στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», επισημαίνοντας τους φιλόδοξους στόχους της νέας στρατηγικής και το σημαντικό ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας για την επίτευξή τους. Στον χαιρετισμό του ο κ. Πρύτανης του ΓΠΑ, καθηγητής κ. Σπυρίδων Κίντζιος επεσήμανε ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών φέτος εορτάζει τα 100 χρόνια προσφοράς του στον Ελληνικό Γεωπονικό και Αγροτικό χώρο και σε αυτά τα πλαίσια το Ίδρυμα φιλοξενεί διαδικτυακά ένα τέτοιο συνέδριο, κάτω από δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, οι οποίες δεν επιτρέπουν την διαζώσης επικοινωνία και διάδοση των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων. Το CIEC (International Scientific Centre for Fertilizers) και ο νυν Πρόεδρός του Prof. Lanzhu Ji, καθώς και ο προηγούμενος Πρόεδρος Prof. Ewald Scnhug χαιρέτησαν την πραγματοποίηση του 28ου Συμποσίου του CIEC στην Αθήνα από τον Αντιπρόεδρο του CIEC και Διευθυντή του PlanTerra καθηγητή κ. Δημήτριο Μπουράνη, μετά από πρόσκληση που του απηύθυναν στο 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο του CIEC το 2018 στη Shenyang, όπου ο κος Μπουράνης παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΣΠΕΛ και του PlanTerra.

Ο πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ιωάννης Βεβελάκης, στο πλαίσιο των χαιρετισμών του συμποσίου, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στη συνεισφορά του αγροτικού τομέα στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο των λιπασμάτων στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Επιπρόσθετα, επισήμανε την μακροχρόνια πτωτική τάση της κατανάλωσης λιπασμάτων στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της υπολίπανσης στην ποσότητα και στην ποιότητα της παραγωγής, αλλά και στην διατήρηση της παραγωγικότητας των εδαφών. Επίσης, αναφέρθηκε και στη νέα πολιτική της Ε.Ε., για την Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» σημειώνοντας ότι η πολιτική αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον κλάδο των λιπασμάτων, αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Η αύξηση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης, ο περιορισμός των απωλειών και η προστασία των εδαφικών πόρων μπορεί να επιτευχθεί με εφαρμογή της γνώσης που έχει αναπτυχθεί από την επιστήμη της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών και τον κλάδο των λιπασμάτων. Ο κλάδος των λιπασμάτων επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία για το συγχρονισμό της παροχής των θρεπτικών στοιχείων σύμφωνα με τις ανάγκες θρέψης της καλλιέργειας στο πλαίσιο της ποικιλομορφίας των εδαφών και των έντονων καιρικών μεταβολών λόγω κλιματικής αλλαγής, συνδυάζοντας τις ανάγκες της αγοράς και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Εκ μέρους του ΣΠΕΛ, η κα Αγάπη Κατσουλιέρη, γεωπόνος-ερευνήτρια του ΣΠΕΛ, παρουσίασε με θέμα «The Greek Fertilizer Sector: Endorsing Sustainability in a Changing World», όπου ανέλυσε τον κλάδο των λιπασμάτων στην Ελλάδα και τον ρόλο των λιπασμάτων στη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών και στην αύξηση της αξίας της αγροτικής παραγωγής. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα, διατηρεί βασική θέση στην οικονομία και βρίσκεται στο κατώφλι σημαντικών αλλαγών, καθώς κινείται προς μια πιο ανταγωνιστική γεωργία, προσανατολισμένη στις ανάγκες της αγοράς και με γνώμονα τη βιωσιμότητα, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών και επώνυμων προϊόντων». Όπως τόνισε, στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συστηματική υπολίπανση, με αποτέλεσμα αυτή η συνεχής μείωση της χρήσης λιπασμάτων να προκαλεί υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών και μείωση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής. Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του ΣΠΕΛ, σημείωσε ότι η κατανάλωση λιπασμάτων έχει μειωθεί κατά 60% τα τελευταία 35 χρόνια, όπου το 25% της μείωσης αυτής καταγράφθηκε τα τελευταία 10 χρόνια. Η μείωση καλύπτει όλους τους τύπους λιπασμάτων και όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά, οι εισροές αζώτου, φωσφόρου και καλίου μειώθηκαν κατά 60%, 70% και 20% από το 1985 έως το 2019. Σημείωσε ότι, ο κλάδος των λιπασμάτων στη χώρα μας εστιάζει στη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των θρεπτικών συστατικών και στην προώθηση των αρχών της ολοκληρωμένης διαχείρισης των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους, προκειμένου να προσθέσει αξία στο τελικό προϊόν της γεωργικής παραγωγής, δηλαδή του τροφίμου. Τέλος, τόνισε ότι, αν και οι στόχοι, που θέτει η νέα στρατηγική της Ε.Ε. «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» αποτελούν πρόκληση, ο κλάδος των λιπασμάτων δεσμεύεται να αναπτύξει κατάλληλες λύσεις και προϊόντα θρέψης, έτσι ώστε μαζί να συμβάλουν σε μια αειφορική γεωργία που θα καλύπτει τις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες.

Η εργασία του ΣΠΕΛ στα πρακτικά του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ, Νίκο Κουτσούγερα, Ιωάννη Βεβελάκη, Νίκο Κυριακίδη, και Δημήτρη Ρουσσέα, και τους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Διονύσιο Γασπαράτο και κ. Κωνσταντίνο Οιχαλιώτη.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκε πληθώρα επιστημονικών μελετών από ερευνητές, τόσο της χώρας μας, όσο κ του εξωτερικού, που ανέλυσαν τις σύγχρονες τάσεις στη θρέψη των καλλιέργειών και στα εξειδικευμένα θέματα του συνεδρίου. Τα πρακτικά του Συμποσίου είναι αναρτημένα στον ιστότοπο (πατήστε εδώ), για κάθε ενδιαφερόμενο.

12/10/2020 01:30 μμ

Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων είναι αφιερωμένη στους αγρότες μας, που εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε - εξαιτίας του Covid19 - εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας.

Ως γνωστό, τα λιπάσματα αυξάνουν την ποσότητα της παραγωγής, βελτιώνουν την ποιότητα των τροφίμων, αυξάνουν την αντοχή των καλλιεργειών σε αβιοτικούς παράγοντες και διατηρούν τη γονιμότητα των εδαφών.

Δίκαια λοιπόν τα λιπάσματα έχουν χαρακτηριστεί ως τροφή της τροφής μας και αποτελούν το βασικό θεμέλιο αύξησης, ανάπτυξης και καρποφορίας των καλλιεργειών, προσφέροντας όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη μιας παραγωγής υψηλής οικονομικής, αλλά και θρεπτικής αξίας.

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, έχει υπολογιστεί ότι, το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων, αποδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο των λιπασμάτων στην επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας.

O κλάδος των λιπασμάτων της χώρας-ως ένας από τους βασικούς συντελεστές της γεωργικής παραγωγής- παρά τις δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, πέρα από την αυτονόητη προτεραιότητα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων του, με όλες του τις δυνάμεις προσανατολίστηκε στην πλήρη υποστήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας και στην απρόσκοπτη συνέχεια της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο κλάδος των λιπασμάτων ως ένας ακόμη κρίκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, προσφέροντας στους Έλληνες παραγωγούς υψηλής ποιότητας λύσεις, λιπάσματα και προϊόντα θρέψης με σεβασμό στο περιβάλλον, δημιουργεί προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν της γεωργικής παραγωγής, δηλαδή στο τρόφιμο. 

Στις 13 Οκτωβρίου, παρά τις αβέβαιες συνθήκες που επικρατούν, γιορτάζουμε όλοι μαζί μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, αυτή της σύνθεσης της αμμωνίας από τον Fritz Haber τo 1908, που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωργίας και της διαμόρφωσης του κόσμου που όλοι γνωρίζουμε σήμερα.

Ο ΣΠΕΛ υποστηρίζει την πρωτοβουλία αυτή για 4 χρονιά και συμμετέχει ενεργά στην προώθηση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Ιωάννη Βεβελάκη: «Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Λιπασμάτων δεν είναι μόνο μια υπενθύμιση, για τον σημαντικό ρόλο της χρήσης των λιπασμάτων στην γεωργία, όπως, επίσης και ένα καμπανάκι, για την μείωση της κατανάλωσης στην χώρα μας. Κυρίως είναι μια γιορτή. Μια γιορτή των ανθρώπων που εξάλειψαν την πείνα, μέσω της αύξησης της γεωργικής παραγωγής, μια γιορτή της ειρήνης και της ευημερίας της ανθρωπότητας. 

Σε μια εποχή, που στις ανεπτυγμένες χώρες, παλεύουμε για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η Παγκόσμια Ημέρα των Λιπασμάτων μας θυμίζει τον μεγάλο δρόμο, που διασχίσαμε για να φτάσουμε ως εδώ. Ένας δρόμος, που συνεχίζεται με νέα προϊόντα και νέες τεχνολογίες με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά πάντοτε προσανατολισμένα στην ορθολογική θρέψη των καλλιεργειών και στην παραγωγή προϊόντων πλούσια σε διατροφική αξία, με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, για μια ισορροπημένη, υγιεινή και σωστή διατροφή».

10/10/2019 12:30 μμ

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την IFA συμμετέχει ο Σύνδεσμος.

Όπως αναφέρει λοιπόν ο ΣΠΕΛ στην ανακοίνωσή του «Γιορτάζουμε το λίπασμα ως μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της εποχής μας που έχει συντελέσει καθοριστικά στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, ενώ ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες στη διατροφή του ανθρώπου θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός».

Ο ΣΠΕΛ συμμετέχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπάσματος σε συνεργασία με την ΙFA, με στόχο την ενημέρωση του κοινού και των παραγωγών για το ρόλο των λιπασμάτων στη γεωργική παραγωγή, την ενίσχυση της έρευνας στον κλάδο της θρέψης φυτών, καθώς και στην προώθηση της καινοτομίας για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων, στοχευμένες στις ανάγκες θρέψης των καλλιεργειών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων αποτελεί σημαντική αφορμή για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου για την ανάδειξη του ρόλου της θρέψης των καλλιεργειών στην αύξηση της αξίας της παραγωγής και του τροφίμου, λέει ο κ. Κουτσούγερας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Κουτσούγερα «Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων αποτελεί μια σημαντική αφορμή για την έναρξη ενός ευρύτερου διαλόγου για την ανάδειξη του ρόλου της θρέψης των καλλιεργειών στην αύξηση της αξίας της παραγωγής και του τροφίμου. Η σύνδεση της θρέψης των καλλιεργειών μας με την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, αλλά και του τελικού προϊόντος της καλλιεργητικής διαδικασίας, δηλαδή του τροφίμου που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή αποτελεί σήμερα βασική προτεραιότητα του κλάδου των λιπασμάτων».

24/07/2019 02:43 μμ

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (Σ.Π.Ε.Λ.) είχε την Τρίτη (23/7/2019) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.

Οι εκπρόσωποι του Σ.Π.Ε.Λ. έθεσαν στον κ. Βορίδη το θέμα της υπολίπανσης των ελληνικών εδαφών καθώς και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και η Υπουργική Απόφαση που προβλέπει ο νόμος 4235/14 και αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις της κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων (νέου τύπου).

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύθηκε ότι η Κ.Υ.Α. και η Υ.Α. θα εκδοθούν το συντομότερο δυνατό και ότι θα δώσει εντολή για να προσαρμοστεί η εθνική νομοθεσία στα δεδομένα του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού. (1009/2019) ο οποίος αφορά την κυκλοφορία των λιπασμάτων με σήμανση CE.

 

30/05/2019 11:37 πμ

Το νέο Κανονισμό που αφορά στην διάθεση προϊόντων λίπανσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχολιάζει σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑγροΤύπο ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΣΠΕΛ και Διευθυντής του τμήματος Λιπασμάτων της Άλφα Γεωργικά Εφόδια Δημήτριος Ρουσσέας.

«Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι με το νέο Κανονισμό δίνεται το απαιτούμενο βάρος στην σημασία της θρέψης για την Ελληνική γεωργική παραγωγή», μας είπε ο κ. Ρουσσέας, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι αρκετά πιο πολύπλοκος από τον προηγούμενο, ο οποίος βέβαια περιλάμβανε και μια πολύ στενή γκάμα λιπασμάτων. Περιελάμβανε κυρίως τα χημικά παραδοσιακά λιπάσματα κι ορισμένους αναστολείς νιτροποίησης και ουρεάσης. Σίγουρα είναι κάτι καινούργιο και σχετικά άγνωστο για όλους δεδομένου ότι έχει και μια τριετή περίοδο χάριτος στην εφαρμογή του. Όμως πιστεύω ότι μέσα από την εφαρμογή του προκύπτουν νέα δεδομένα και δυνατότητες τόσο επιστημονικές όσο και επιχειρηματικές για ανάπτυξη νέων προϊόντων και την υπαγωγή σε αυτόν προϊόντων, που αν και  χρησιμοποιούνται αρκετά σήμερα, υπήρχε μία ασάφεια στη διακίνηση τους, εφόσον η κυκλοφορία τους βασιζόταν μέχρι τώρα σε τοπικές και εθνικές νομοθεσίες».

Ας δούμε όμως τι απάντησε στις ερωτήσεις μας, πιο αναλυτικά:

Πιστεύετε ότι ο νέος Κανονισμός αποτελεί πρόβλημα για τις μικρές εταιρείες;

Θεωρώ ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιες μικρές εταιρείες με την έννοια  του ότι αν θέλουν να κυκλοφορούν κάποιο προϊόν με την  πιστοποίηση CE,  πρέπει να ακολουθήσουν τις διαδικασίες του νέου Κανονισμού. Γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση του κόστους παραγωγής. Ωστόσο,  ο νέος Κανονισμός δεν τους στερεί το δικαίωμα να διακινούν τα προϊόντα τους σε τοπικές εθνικές αγορές χωρίς αυτή τη πιστοποίηση, εφόσον οι εθνικές νομοθεσίες δεν θα καταργηθούν.

Θεωρείτε ότι η αύξηση του κόστους παραγωγής που φαίνεται να επιβάλλει η νέα νομοθεσία θα επηρεάσει την τσέπη του παραγωγού;


Η προσωπική μου άποψη, η οποία θα φανεί και στην πράξη υποστηρίζει ότι είναι τέτοιος ο ανταγωνισμός, που όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία marketing από τις εταιρείες,  παρά θα επιβαρύνουν με επιπλέον κόστος. Γιατί δεν θα το επιτρέψει ο ανταγωνισμός να γίνει κάτι τέτοιο και πιστεύω θα αυτορυθμιστεί η αγορά. Αναγκαστικά θα επωμιστούν οι εταιρείες ένα νέο κόστος για την πιστοποίηση των προϊόντων τους, όπως γίνεται και στις εταιρείες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, παρά το ότι οι διαδικασίες είναι πολύ πιο κοστοβόρες και πολύπλοκες. Πιστεύω ότι εντέλει δεν θα υπάρξει αύξηση του κόστους.
 
Ποιος φορέας θα πιστοποιεί τα προϊόντα;

Ο έλεγχος των λιπασμάτων δεν έχει καθοριστεί ακόμα, ωστόσο φαίνεται πως θα υπάρξει ένας ανώτερος οργανισμός, ο οποίος θα ορίσει υπερεργολάβους. Αυτοί οι υπερεργολάβοι θα διενεργούν τις πιστοποιήσεις και τις διαπιστεύσεις  των προϊόντων σε Ελληνικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των οργανισμών αυτών πανευρωπαϊκά. Οπότε αν ένα προϊόν πάρει την πιστοποίηση CE από Ελλάδα θα μπορεί ταυτόχρονα να κυκλοφορεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ενώ μέχρι τώρα δεν ίσχυε κάτι τέτοιο.

30/05/2019 10:40 πμ

Ο τομέας της θρέψης των καλλιεργειών της χώρας μας έδωσε δυναμικά το παρόν στην ημερίδα για το νέο Κανονισμό των λιπασμάτων της Ε.Ε., που διοργάνωσε το Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους (ΚΕΘΦΥΠΕ, Centre for Plant Nutrition and Soil Quality) του Γ.Π.Α. στις 28 Μαΐου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο φοιτητές όσο και μέλη της επιστημονικής κοινότητας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των στελεχών εταιρειών του τομέα των λιπασμάτων, που κάλυψαν θεματικά όλες τις πτυχές που θα επιφέρει ο νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα προϊόντα θρέψης καλλιεργούμενων φυτών στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδος.

Μετά το θερμό καλωσόρισμα από τον διευθυντή του Κέντρου κ. Μπουράνη, των Πρυτανικών Αρχών και του Προέδρου του ΣΠΕΛ, κ. Κουτσούγερα, η ημερίδα ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία από την κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ, η οποία έθεσε και το αρχικό πλαίσιο για την έναρξη των συζητήσεων σε σχέση με το νέο Κανονισμό. Όπως τόνισε η κα Γιαννακοπούλου «ο νέος Κανονισμός των λιπασμάτων της ΕΕ περιλαμβάνει τη θέσπιση νέων κανόνων σχετικά με τη διάθεση προϊόντων λίπανσης στην ΕΕ. Η έγκριση του Κανονισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται τους επόμενους μήνες, ενώ προβλέπονται 3 χρόνια ως μεταβατικό χρονικό διάστημα για τη εφαρμογή του.

Ο νέος Κανονισμός στην ελληνική πραγματικότητα

Όπως ανέφεραν στελέχη των εταιρειών του χώρου των λιπασμάτων, μικρές εταιρείες με την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού, σε πρώτη φάση θα πρέπει να επιβαρυνθούν με έξτρα κόστος για τη διαμόρφωση των συγκεκριμένων φακέλων, σε περίπτωση που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους με την πιστοποίηση CE. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον ένα μεγάλο ποσοστό Ελληνικών εταιρειών λιπασμάτων αυτή τη στιγμή στηρίζουν τη λειτουργία τους σε εξαγωγές προϊόντων δεν εντάσσονταν στο πεδίο εφαρμογής του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού κανονισμού (ΕΚ 2003/2003), δηλαδή μερικά ανόργανα λιπάσματα, λιπάσματα με παρμποδιστές που δεν είναι ΕΚ, οργανικά λιπάσματα, οι βιοδιεγέρτες κ.α  που μέχρι τώρα κυκλοφορούν στην αγορά με βάση τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών - μελών.

Αν και η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το οικονομικό περιβάλλον, από την άλλη πλευρά έχει θετικό χαρακτήρα διότι τα προϊόντα που θα φέρουν CE θα μπορούν να εξάγονται όχι μόνο σε Ευρωπαϊκές, αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε., όπου έχοντας ένα προϊόν την πιστοποίηση αποκτά υπεραξία έναντι άλλων μη πιστοποιημένων.

Στο κομμάτι της θρέψης η Ελλάδα είναι μια χώρα που εισάγει τεχνολογίες και δεν παράγει, Έτσι όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, είναι πιθανό ότι ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα να βγουν νέα προϊόντα στην αγορά σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και να μπορέσουν και οι Ελληνικές εταιρείες να διαθέσουν νέα προϊόντα στη διεθνή αγορά.

Τι σημαίνει για μια ελληνική εταιρεία ο νέος Κανονισμός

Όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Κουτσούγερας πρόεδρος του ΣΠΕΛ, δύο πράγματα φαίνεται να φοβίζουν τις εταιρείες του κλάδου, ο φόβος του νέου και το γεγονός ότι θα πρέπει όλες οι εταιρείες να δημιουργήσουν ένα τεχνικό τμήμα που θα πρέπει να παρακολουθεί την όλη διαδικασία της πιστοποίησης, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας. Αυτό συνεπάγεται έξτρα κόστος, ωστόσο όπως τόνισε «αν μια εταιρεία καταφέρει να έχει ανταποδοτικό όφελος από την πιστοποίηση και το χρησιμοποιήσει, μπορεί να δημιουργήσει επιχειρηματικές ευκαιρίες και νομίζω αυτή είναι μια θετική πλευρά του νέου Κανονισμού. Αν καταφέρουμε να επιβιώσουμε μέσα από αυτή την νέα διαδικασία και να προωθήσουμε κάποια καινοτόμα προϊόντα προς τη διεθνή αγορά αυτή η διαδικασία στο τέλος του δρόμου θα είναι κάτι που θα μας βοηθήσει εφόσον όταν θα γίνουμε και εμείς καλύτεροι οι δυνατότητες οι οποίες θα έχουμε θα είναι πολλαπλάσιες». Στη συνέχεια ανέφερε πως «μέχρι σήμερα ο Ελληνικός αγροτικός κόσμος είναι ένας χώρος εισαγωγής τεχνολογιών και κυρίως στη θρέψη η συντριπτική πλειονότητα δεν εισάγει μόνο υλικά και πρώτες ύλες αλλά κυρίως τεχνολογίες. Ωστόσο οι δυνατότητες για να παράξουμε πρωτογενώς νέες τεχνολογίες είναι πάρα πολύ μεγάλες τόσο σε επίπεδο πρωτογενούς ερευνάς αλλά ακόμη περισσότερο σε εφαρμοσμένη έρευνα».

Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους

Στα πλαίσια της ημερίδας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον διοργανωτή και διευθυντή του κέντρου κ. Δ. Μπουράνη, ο οποίος μας εξήγησε πως «αυτή η ημερίδα είχε ως στόχο να συμβάλλει στη διασύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με τον εργασιακό χώρο στο πεδίο της λίπανσης και της θρέψης των καλλιεργούμενων φυτών». Όπως μας επεσήμανε «το Κέντρο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους σαν ακροατήριο έχει τον γεωπονικό κόσμο και απευθύνεται στους γεωπόνους και σε φοιτητές γεωπονίας. Στόχος του είναι αφενός να αφομοιώνει τα καινούργια δεδομένα και στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύει τη γνώση σε γεωπόνους, ώστε να κατανοήσουν αυτό αλλά και οποιοδήποτε άλλο θέμα έχει αυξημένη πολυπλοκότητα και ένταση γνώσης».

22/05/2019 10:49 πμ

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έγκριση νέων κανόνων για τη διάθεση προϊόντων λίπανσης στην αγορά της. Το Συμβούλιο εξέδωσε, στις 21/5/2019, Κανονισμό που εναρμονίζει τις απαιτήσεις για τα λιπάσματα που παράγονται από φωσφορικά ορυκτά και από οργανικές ή δευτερογενείς πρώτες ύλες στην ΕΕ, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για την παραγωγή και τη διάθεσή τους στο εμπόριο σε μεγάλη κλίμακα. Ο Κανονισμός θέτει εναρμονισμένα όρια για ένα φάσμα επιμολυντών, όπως το κάδμιο, που περιέχονται στα ανόργανα λιπάσματα. Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα ενωσιακά προϊόντα λίπανσης που φέρουν τη «σήμανση CE» θα πρέπει να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα επιμολυντών, τη χρήση καθορισμένων κατηγοριών συστατικών υλικών και υποχρεώσεις σήμανσης.

Οι παρασκευαστές λιπασμάτων που δεν φέρουν τη σήμανση «CE» θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να τα διαθέτουν στην εθνική τους αγορά.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος αντικαθιστά τον προηγούμενο κανονισμό του 2003 για τα λιπάσματα, καλύπτει όλα τα είδη λιπασμάτων (ανόργανα, οργανικά, βελτιωτικά εδάφους, υλικά που διεγείρουν την ανάπτυξη των φυτών κ.λπ.).

«Οι νέοι αυτοί κανόνες θα εξασφαλίσουν ότι μόνο τα λιπάσματα που πληρούν τις αυστηρές πανευρωπαϊκές απαιτήσεις και τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας θα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ. Οι επιμολυντές στα ενωσιακά φωσφορικά προϊόντα λίπανσης, όπως το κάδμιο, μπορούν δυνητικώς να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών, για την ασφάλεια και για το περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό, οι νέοι κανόνες περιορίζουν την περιεκτικότητα σε επιμολυντές. Επιπλέον, οι κανόνες αυτοί θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή και χρήση φωσφορικών λιπασμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάδμιο καθώς και οργανικών λιπασμάτων, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν ευρύτερη γκάμα επιλογών στους γεωργούς που προσανατολίζονται προς μια γεωργία φιλικότερη για το περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Niculae BĂDĂLĂU, Υπουργός Οικονομίας της Ρουμανίας.

Επόμενα στάδια
Ο κανονισμός πρέπει να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του. Θα τεθεί σε εφαρμογή τρία χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του.

Ιστορικό
Η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της τον Μάρτιο του 2016 στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία. Ένας από τους κύριους στόχους της είναι η ενθάρρυνση της παραγωγής λιπασμάτων σε μεγάλη κλίμακα από εγχώριες οργανικές ή δευτερογενείς πρώτες ύλες σύμφωνα με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, μέσω της μετατροπής των αποβλήτων σε θρεπτικά στοιχεία για τις καλλιέργειες.

Διαβάστε το κείμενο του Κανονισμού

19/03/2019 01:27 μμ

Σε προσκεκλημένους συνεργάτες της απ’ όλη την Ελλάδα, η TEOFERT, με μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στην Αθήνα, παρουσίασε την καινοτόμα σειρά λιπασμάτων Αvail που πρόσφατα τοποθέτησε στην αγορά. Πρόκειται για λιπάσματα που ενσωματώνουν τις τεχνολογίες Avail N και Avail P τη αμερικάνικης εταιρείας Verdesian. Με τη χρήση ειδικών πολυμερών, για πρώτη φορά, η τεχνολογία Avail N προστατεύει το ουρικό άζωτο αλλά και τις άλλες μορφές αζώτου από όλους τους τύπους απωλειών ενώ η τεχνολογία Avail P εμποδίζει τη δέσμευση του φωσφόρου στο έδαφος, έτσι επιμηκύνεται η διαθεσιμότητα των δύο στοιχείων στα φυτά και αυξάνεται η απορρόφηση και η αξιοποίησή τους. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν και αποτελέσματα από την Ελλάδα, από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο συμμετέχει στη μελέτη και αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο Athens Marriott, την Κυριακή 17 Μαρτίου, η εταιρεία TEOFERT του ομίλου Θεοφανόπουλου, με παράδοση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων και υψηλής τεχνολογίας προϊόντων για τη θρέψη και λίπανση των φυτών, παρουσίασε στους συνεργάτες της την Τεχνολογία AVAIL: Ενισχυτές απορρόφησης Αζώτου και  Φωσφόρου, η οποία έχει ήδη πάρει άδεια στην Ελλάδα και  τα λιπάσματα που την ενσωματώνουν είναι διαθέσιμα στους Έλληνες καλλιεργητές.

Η τεχνολογία Avail N και Avail P είναι πατενταρισμένες φόρμουλες από την αμερικάνικη εταιρεία Verdesian για μέγιστη απορρόφηση και αξιοποίηση του αζώτου και του φωσφόρου από τα φυτά, έχουν μελετηθεί από πολλά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και χρησιμοποιούνται με απόλυτη επιτυχία σε όλον τον κόσμο.

Εκ μέρους της Verdesian μίλησε ο κ. Hugh Frost, στέλεχος της εταιρείας στην Ευρώπη. Παρουσίασε αποτελέσματα πειραμάτων που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες τόσο με  Avail N όσο και με το Avail P, τα οποία δείχνουν ανάλογα με την καλλιέργεια και τις συνθήκες μια αύξηση των αποδόσεων από 7 μέχρι 21% σε σύγκριση με τα κλασσικά λιπάσματα της αγοράς.

Ο κ. Frost εξήγησε επίσης το μηχανισμό δράσης της νέας τεχνολογίας η οποία βασίζεται στη χρήση ειδικών πολυμερών, τομέας στον οποίο η Verdesian είναι πρωτοπόρος στον κόσμο.

Για την περίπτωση του αζώτου (Avail N), όπως εξήγησε, χρησιμοποιείται ένα πατενταρισμένο πολυμερές που δεσμεύει τα ιόντα Νικελίου, Σιδήρου και Χαλκού και με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η δράση της ουρεάσης και των βακτηρίων Nitrobacter και Nitrosomonas, αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας προστασία όλων των μορφών αζώτου από όλους τους πιθανούς τρόπους απωλειών και έτσι επιμηκύνεται η διαθεσιμότητα και η αξιοποίηση του χορηγούμενου αζώτου από τα φυτά.

Για την περίπτωση του φωσφόρου (Avail P) χρησιμοποιείται ένα άλλο ειδικό πολυμερές το οποίο δεσμεύει τα ιόντα ασβεστίου, αργιλίου, σιδήρου κ.λπ, τα οποία αδρανοποιούν το χορηγούμενο φωσφόρο άμεσα στο έδαφος και έτσι τον διατηρούν διαθέσιμο στα φυτά για πολύ μεγαλύτερο χρόνο, τόσο στα αλκαλικά όσο και στα όξινα εδάφη, αυξάνοντας εντυπωσιακά την απορρόφηση και αξιοποίηση του θρεπτικού στοιχείου. Όπως τονίσθηκε στη συζήτηση, τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται είναι βιο-αποικοδομούμενα ενώ έχουν μια αρκετά καλή διάρκεια δράσης ώστε να παρατείνεται η διαθεσιμότητα του αζώτου και φωσφόρου και ταυτόχρονα δεν έχουν καμιά δυσμενή επίδραση σε μικροοργανισμούς του εδάφους, μυκόρριζες, γαιοσκώληκες κ.λπ.

Τα αποτελέσματα σχετικού ερευνητικού προγράμματος που υλοποιείται στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια παρουσίασε ο κ. Δ. Μπιλάλης, Καθηγητής του ΓΠΑ. Η επίδραση του Avail N (σε δύο δόσεις) μελετήθηκε σε καλλιέργεια αραβοσίτου σε σύγκριση με κλασσικό αζωτούχο λίπασμα της αγοράς. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπεροχή του Avail N, με αύξηση των παραμέτρων ανάπτυξης (ριζών και υπέργειου μέρους) και παραγωγής των φυτών οδηγώντας σε σημαντικά καλύτερους συντελεστές αξιοποίησης του αζώτου. Εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα αποτελέσματα από τη μελέτη του Avail P που έδειξαν μια σημαντική βελτίωση της αξιοποίησης του χορηγούμενου φωσφόρου από την καλλιέργεια αραβοσίτου, σε σύγκριση με ένα στάνταρντ λίπασμα τύπου DAP.

Κλείνοντας τις παρουσιάσεις, ο κ. Κ. Λάκης, Διευθυντής Πωλήσεων της TEOFERT παρουσίασε τη γκάμα των λιπασμάτων της σειράς Avail που διατίθενται στην Ελλάδα.

Περιλαμβάνει προς το παρόν μια σειρά κοκκωδών λιπασμάτων ενώ στο εγγύς μέλλον θα υπάρχουν και υγρά λιπάσματα. Υπάρχουν απλά λιπάσματα αλλά και σύνθετα NP και NPK σε διάφορους τύπους που να ικανοποιούν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις σημαντικών καλλιεργειών της χώρας μας. Όπως τόνισε ο κ. Λάκης, τα λιπάσματα της σειράς Avail είναι ουσιαστικά λιπάσματα παντός καιρού και παντός εδάφους χάρη στην ενσωματωμένη τεχνολογία προστασίας των θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παράθεση γεύματος στους προσκεκλημένους. Την όλη ευθύνη της διοργάνωσης και το συντονισμό είχε η Δρ. Χαριτίνη Κοντοπούλου, Υπεύθυνη Marketing & Ανάπτυξης Προϊόντων της ΤΕΟFERT, η οποία απέσπασε τα ευμενή σχόλια όλων για την επιτυχή διοργάνωση καθώς και των στελεχών της εταιρείας για τη συμβολή της στην εξωστρέφεια της ΤΕΟFERT.

28/12/2018 04:45 μμ

Σε νέους ιδιοκτήτες πέρασε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το μεγάλο εργοστάσιο φυτοπροστατευτικών της εταιρείας «Γερολυμάτος» στο Ύπατο Βοιωτίας, όπου και στεγάζεται σήμερα η εταιρεία Orange Chem Logistics.

Η εν λόγω βιομηχανική υποδομή έκτασης άνω των 50 στρεμμάτων στέγαζε παλιότερα την Bayer Ελλάς. Μετέπειτα και πιο συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2007 πέρασε στα χέρια της εταιρείας Alapis του ομίλου Λαυρεντιάδη και από εκεί στην εταιρεία «Γερολυμάτος», θυγατρική του ιδίου ομίλου.

Πλέον, λένε σχετικές πληροφορίες, τις εγκαταστάσεις αυτές που περιλαμβάνουν χώρους παραγωγής και συσκευασίας, χημείο και αποθήκες εξαγόρασε η εταιρεία Καρβελάς ΑΒΕΕ με έδρα στο Αγρίνιο, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο αγροτικών εφοδίων και ζωοτροφών στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε πολλές χώρες της Μεσογείου.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, που λειτουργεί σήμερα η εταιρεία Orange Chem Logistics, απασχολώντας πάνω από 10 εργαζόμενους, αλλά και πολλούς εποχικούς απέχει περίπου 80 χλμ. από την Αθήνα. Η εν λόγω εταιρεία παρέχει υπηρεσίες logistics χημικών, αγροχημικών, λιπασμάτων καθώς και άλλων προιόντων σε διάφορες μορφές (υγρά, στερεά κ.λπ.).

20/11/2018 01:13 μμ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, έκανε την παρακάτω δήλωση:

 • Η εξέλιξη του χρέους της εταιρείας ELFE, από το 2009 (όταν προέκυψε το σημερινό ιδιοκτησιακό σχήμα) μέχρι το 2015, είναι αποκαλυπτική για το ποιος δημιούργησε το χρέος προς τη ΔΕΠΑ: Η συνολική οφειλή από 48 εκατ. ευρώ έφτασε τα περίπου 85 εκατ. ευρώ και το τμήμα χωρίς εγγυήσεις από 40 εκατ. ευρώ διπλασιάστηκε σε 80 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα, το καθαρό χρέος αυξήθηκε από 81 εκατ. ευρώ σε 93 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι σημερινές οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προκύπτουν από αρχικό χρέος 80 εκατ. ευρώ, που κληροδότησαν οι διορισμένες από τη ΝΔ διοικήσεις, συν 25 εκατ. ευρώ τόκους υπερημερίας επί αυτών των χρεών. Κατά συνέπεια, αν υπάρχει σκάνδαλο σχετικά με το ύψος του χρέους, δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη ΝΔ.
 • H σημερινή κυβέρνηση επεδίωξε και πέτυχε την επαναπρόσληψη των 750 μονίμων εργαζομένων της ELFE, που επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν με προσωρινό και φθηνότερο εργατικό δυναμικό.
 • Τα περί συμψηφισμού χρεών με ακίνητα δεσμευμένα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, ουδέποτε έλαβαν την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάτι που είναι προφανές και από το ότι τέτοια σχέδια δεν προχώρησαν.
 • Οι ισχυρισμοί περί προτροπών της πολιτικής ηγεσίας για συνέχιση παροχής φυσικό αερίου στην ELFE με ελαστικότερους όρους καταρρίπτονται από την απόφαση που προώθησε η κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ (12/6/2017), περί αυστηροποίησης των όρων πληρωμής, με αποπληρωμή κάθε νέας οφειλής που προκύπτει με 50% μετρητά και 50% μεταχρονολογημένες επιταγές, και παράλληλα καταβολή ποσού για τη σταδιακή εξόφληση του χρέους. H ELFE στράφηκε κατά αυτής της απόφασης, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, όπου και της επιδικάστηκαν ασφαλιστικά μέτρα, με τα οποία υποχρεώνεται η ΔΕΠΑ να παρέχει αέριο με αντάλλαγμα αποκλειστικά μεταχρονολογημένες επιταγές, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Η σημερινή σχέση των δύο εταιρειών διέπεται από αυτή την κρίση της Δικαιοσύνης.

Είναι λογικό να ανησυχεί η Νέα Δημοκρατία για τα αποτελέσματα της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης: Αφενός είναι πολύ πιθανό να αναδειχθούν οι ευθύνες για τη δημιουργία του χρέους, διοικήσεων που η δική της κυβέρνηση είχε διορίσει. Αφετέρου πληθώρα δικών της στελεχών εμπλέκονται στη διοίκηση της.

Απάντηση από ΝΔ
Η ΝΔ, σχετικά με την υπόθεση της ΔΕΠΑ, τονίζει ότι ο κ. Σταθάκης στην ανακοίνωσή του δεν είπε ότι ο κ. Κιτσάκος πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διώκεται είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διορίστηκε στη ΔΕΠΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Πειραιώς προσθέτει ότι «ο κ. Σταθάκης δεν ανέφερε επίσης τα εξής: Ο κ. Κιτσάκος ήταν προηγουμένως στέλεχος της ELFE που χρωστούσε δεκάδες εκατομμύρια στη ΔΕΠΑ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον επέλεξε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ. Με ποιο κριτήριο; Υπήρχε ή όχι προφανής σύγκρουση συμφερόντων; Επί ΣΥΡΙΖΑ το χρέος των ELFE στη ΔΕΠΑ, μέσα σε 3,5 χρόνια, εκτοξεύτηκε κατά 50 εκατ. ευρώ και συνεχίζει διαρκώς να αυξάνεται. Για ποιον λόγο δεν εισπράχθηκαν οι οφειλές της ELFE από τη ΔΕΠΑ; Γιατί επί των ημερών του κ. Κιτσάκου εγκαινιάστηκε η πρακτική της καταβολής μεταχρονολογημένων επιταγών, για την οποία ήδη ελέγχεται η ΔΕΠΑ και η ELFE από την αρχή καταπολέμησης βρώμικου χρήματος; Ο κ. Σταθάκης που είναι και οικονομολόγος μπορεί να μας εξηγήσει πως θεωρεί την καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών εξάμηνης και πέραν διάρκειας από offshore εταιρίες ως "προπληρωμή"; Γιατί όταν η προηγούμενη διοίκηση ζήτησε τη διακοπή παροχής αερίου στην ELFE και άμεση λήψη μέτρων αντικαταστάθηκε αμέσως από την κυβέρνηση; Τι συνέβη με την απόπειρα ανταλλαγής δεσμευμένων ακινήτων της ELFE έναντι χρέους που όφειλε η επιχείρηση στη ΔΕΠΑ; Γιατί η μεθόδευση ανταλλαγής ακινήτων συνεχίστηκε και το 2017 όταν όλοι γνώριζαν ήδη από το 2016 ότι τα υπό ανταλλαγή ακίνητα ήταν βεβαρημένα, δεσμευμένα ακόμη και κατά παραχώρηση του ελληνικού δημοσίου;».

Επίσης, σημειώνει πως «ο κ. Κιτσάκος δηλώνει ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση ήταν σε πλήρη γνώση του κ. Σταθάκη και συντονίστηκε από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Όσα δημόσια έχει δηλώσει ο κ. Κιτσάκος επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα πρακτικά του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας και περιλαμβάνονται στις σχετικές δικογραφίες» συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταλήγει: «Όλα αυτά τα πρωτοφανή είναι οι σκοτεινές πτυχές αυτού του μεγάλου σκανδάλου για το οποίο ο κ. Κιτσάκος δημόσια παραδέχθηκε ότι ήταν σε πλήρη γνώση των κ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη, Σταθάκη, Σκουρλέτη, Τζάκρη και Πιτσιόρλα. Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα και των υπουργών του είναι βαρύτατες. Αυτή η σκοτεινή και σκανδαλώδης υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως και τα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτήν θα αποκαλυφθούν. Οι πολίτες απαιτούν να έρθουν όλα στο φως».

31/10/2018 12:45 μμ

Στις 24 -26 Οκτωβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε από την Argus Europe μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις στον κλάδο των λιπασμάτων και θρέψης φυτών στην Αθήνα, που υποστηρίχτηκε και από το ΣΠΕΛ. Συμμετείχαν πάνω από 400 εταιρίες από 60 χώρες, όπου στελέχη και αντιπρόσωποι εταιρειών, εκπρόσωποι της ερευνητικής και επιστημονικής κοινότητας, καθώς και διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων συζήτησαν και ανέλυσαν θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Η Ευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση έχει αναδειχτεί για πάνω από 30 χρόνια, μια από τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις, συνδυάζοντας την παρουσίαση και προώθηση των επιστημονικών και τεχνολογικών εξελίξεων με τις εμπορικές εφαρμογές που αναπτύσσονται από τον κλάδο των λιπασμάτων.

Η σύνδεση των προϊόντων λίπανσης και θρέψης φυτών για την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του σύγχρονου καταναλωτή αποτέλεσε κύριο θέμα συζήτησης του συνεδρίου. Ενώ παράλληλα συζητήθηκε ότι συντελείται μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση του κλάδου.

Σήμερα, αυτό που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τον κλάδο των λιπασμάτων είναι με βάση την επένδυση σε γνώση, η μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας της λίπανσης ως συντελεστής παραγωγής.

Δηλαδή πως η λίπανση και η γνώση που θα εφαρμοστούν θα επιφέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.

Για την επίτευξη των στόχων του κλάδου των λιπασμάτων κύριο εργαλείο αναδείχτηκε η γνώση και συγκεκριμένα η γνώση που επενδύεται ανά στρέμμα, δηλαδή το πως οι σύγχρονες γεωργικές πρακτικές στη διαχείριση θρεπτικών στοιχείων θα συνδυαστούν με τις τοπικές καλλιέργειες, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις ανάγκες της αγοράς και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις για τη μεγιστοποίηση της αξίας της παραγωγής.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος των λιπασμάτων τα επόμενα χρόνια είναι πως θα μεταφέρει τη γνώση και τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στον αγρότη.

Επίσης στα πλαίσια της διοργάνωσης υπήρξε δυνατότητα δικτύωσης των συμμετεχόντων με πολλούς νέους συνεργάτες, αντιπροσώπους, παραγωγούς λιπασμάτων, εμπορικές επιχειρήσεις και διανομείς στον τομέα των λιπασμάτων.

Εκ μέρους του ΣΠΕΛ, η Γενική Διευθύντρια, Δρ. Γιαννακοπούλου Φωτεινή, παρουσίασε στο πλαίσιο των συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας και πως ο κλάδος των λιπασμάτων μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων ταυτότητας και ποιότητας.

26/10/2018 04:54 μμ

Σ’ ένα πεδίο με σαφή προσανατολισμό την αγορά και τις Business 2 Business (B2B) συναντήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών του κλάδου εξελίχθηκε το μεγάλο ραντεβού του Argus Europe Fertilizer 2018, που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Αθήνα. Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η ετήσια κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα είναι 800.000 τόνοι.

Ο ΑγροΤύπος που ήταν Χορηγός Επικοινωνίας της μεγάλης αυτής εκδήλωσης είχε την ευκαιρία να παραβρεθεί στο χώρο της εκδήλωσης, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών λιπασμάτων παγκόσμιου βεληνεκούς και να συνομιλήσει μαζί τους.

Στις συνεδριακές εκδηλώσεις που διεξάγονταν ταυτόχρονα με τις B2B συναντήσεις οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του κλάδου των λιπασμάτων, αλλά και να προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντικές συμφωνίες.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία της Χημικού Μηχανικού και αναπληρώτριας Διευθύντριας στα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, κας Θεοδώρας Κουλουρά (δεξιά στη φωτογραφία μαζί με την Δήμητρα Μαντζούνη-Export Manager), η οποία εστίασε στην παραγωγική διαδικασία που ακολουθεί η εταιρεία, όσον αφορά στα λιπάσματα. «Η εταιρεία μας έχει προσανατολισμό στη βιώσιμη παραγωγική διαδικασία, μέχρι τον τελικό αποδέκτη. Επίσης, εργαζόμαστε ώστε τα προϊόντα μας να είναι εξειδικευμένα και φιλικά προς το περιβάλλον», πρόσθεσε η κα Κουλουρά.

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουμε εισαγάγει τα τελευταία χρόνια προϊόντα με ειδικούς αναστολείς, ώστε να μην περνούν νιτρικά στα ύδατα».

Σύμφωνα με την κα Κουλουρά, η κατανάλωση λιπασμάτων στην χώρα μας κυμαίνεται στους 800.000 τόνους και είναι μειωμένη σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν ήταν οι: OCI Nitrogen, SQM, Trammo, PhosAgro Trading, CF Fertilisers, Canpotex International, ICL Fertilizers, Yara, K+S KALI, Agrium Europe, Uralkali Trading, Tessenderlo Kerley International, Ameropa, EuroChem Agro, Koch Fertilizer International, Phosagro, Solvay, Helm, PRAYON, Belarusian Potash Company.

16/10/2018 04:22 μμ

Η μεγαλύτερη εκδήλωση για τον Κλάδο του Εμπορίου Λιπασμάτων στην Ευρώπη «Argus Europe Fertilizer 2018», θα πραγματοποιηθεί στις 24-26 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Στελέχη του κλάδου των Λιπασμάτων θα συμμετάσχουν για 3 ημέρες σε παρουσιάσεις, workshops και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για θέματα που αφορούν τον κλάδο παγκοσμίως.

Στην 32η Argus Europe Fertilizer πρόκειται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 700 αντιπρόσωποι από 400 εταιρείες και 60 χώρες.

Ο ΑγροΤύπος και το περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία είναι χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Στις εταιρείες που ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περιλαμβάνονται:
OCI Nitrogen • SQM • Trammo • PhosAgro Trading • Indagro • Arab Potash Company • CF Fertilisers • MidGulf • Canpotex International • HAIFA GROUP • ICL Fertilizers • LANXESS • Yara • Grupa Azoty • Hellenic Fertilizers’ Association • K+S KALI• Hebei Monband Water Soluble Fertilizer • Agrium Europe • Uralkali Trading • Tessenderlo Kerley International • DELSO FERTILIZANTES GRUPO • DF Grupo • Actagro • Dragon Asia Fertiliser • Elagro Trade • Elixir Group • ETIMINE • Triferto • Ameropa • Medilco Hellas • Saifos – Fert • DAIRYGOLD CO-OP • Dla Agro • Dow Crop Defense • EuroChem Agro • Koch Fertilizer International • Heliopotasse • Phosagro Baltic • Neochim • Solvay • Fertiberia • GP Shipping • Nitron Group • Origin • Acron Switzerland • Advanced Micronutrient Products • Agro Baltic • Agrochema • ArrMaz • Salt Lake Potash Limited • Achema • Van Iperen International • AkzoNobel • Helm • Polyserve Group • IFDC • COMPO EXPERT • Euro Fert • Stamicarbon • Fertinagro Biotech • PRAYON • Belarusian Potash Company.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής πατήστε εδώ

Δείτε το πρόγραμμα

12/10/2018 03:20 μμ

Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων. Με αφορμή αυτό το γεγονός ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) υπενθυμίζει ότι η χρήση λιπασμάτων στη γεωργία άλλαξε την ιστορία της γεωργίας, αφού συνέβαλε καθοριστικά στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού, στην εξασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων και στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Η Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2016 και συμπίπτει με την επέτειο της ανακάλυψης της σύνθεσης της αμμωνίας.

Η μέθοδος Haber-Bosch, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, αποκαλείται η σημαντικότερη εφεύρεση του 20ού αιώνα, καθώς «πυροδότησε την έκρηξη του πληθυσμού».

Οι εξελίξεις δε που έχουν επιτευχθεί στον τομέα των λιπασμάτων τα τελευταία χρόνια τόσο σε τεχνολογικό και ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικό και βιομηχανικό είναι ραγδαίες, ενώ ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν τα λιπάσματα τις επόμενες δεκαετίες στη διατροφή του ανθρώπου και στην ασφάλεια της τροφής θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Ο ΣΠΕΛ συμμετέχοντας ενεργά στην παγκόσμια αυτή γιορτή, πρόσφερε λιπάσματα στο 1o  Γυμνάσιο Χαλανδρίου, καθώς και στους μαθητές του Εργαστήριου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) του Αγίου Δημητρίου για να αξιοποιηθούν από το εργαστήριο κηπουρικής, βοηθώντας πρακτικά στον αγώνα των παιδιών για μάθηση.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων, ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εδαφολογίας και Γεωργικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στα πλαίσια του μαθήματος «Λιπάσματα-Λιπάνσεις», έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει κοινή ανοικτή εκδήλωση τον Νοέμβριο με τίτλο: «Λιπάσματα και Λιπάνσεις στην εποχή του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και της κυκλικής οικονομίας», όπου θα παρουσιαστεί ο ρόλος των λιπάνσεων στη γεωργική παραγωγή, η ανάγκη ενίσχυσης της έρευνας στον κλάδο της θρέψης φυτών, καθώς και η προώθηση της καινοτομίας στην παραγωγή λιπασμάτων.

Επίσης ο ΣΠΕΛ σε συνεργασία με όλους τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των λιπασμάτων επισημαίνει ότι:
Το 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων δεν θα υπήρχε χωρίς τη χρήση λιπασμάτων
Το 1960, 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εξασφάλιζε τροφή για 2 ανθρώπους
Το 2025 10 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης θα πρέπει να εξασφαλίζει τροφή για 5 ανθρώπους
Κάθε λεπτό χάνονται 100 στρέμματα γεωργικής γης
Ο παγκόσμιος πληθυσμός υπολογίζεται το 2025 να αυξηθεί 25%
Τα Λιπάσματα εξασφαλίζουν στις καλλιέργειες υψηλότερες αποδόσεις, πιο υγιή φυτά και υψηλότερης διατροφικής αξίας αγροτικά προϊόντα
Τα Λιπάσματα είναι η Τροφή της Τροφής μας

11/10/2018 10:21 πμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΕΛ με ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του συναδέλφου Τάσου Πολυχρονόπουλου, ο οποίος αποτέλεσε αναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στον κλάδο των Λιπασμάτων.

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ήταν Γεωπόνος και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας στον τομέα της Νηματωδολογίας. Στα πρώτα χρόνια της καριέρας του εργάστηκε στο Σταθμό Φυτοπροστασίας του Υπουργείου Γεωργίας στην Πάτρα, αλλά πολύ γρήγορα τον κέρδισε ο ιδιωτικός τομέας. Για πολλά χρόνια ως στέλεχος της Ζωοτεχνικής διέπρεψε και στις πωλήσεις αγροτικών εφοδίων και συνέχισε ως Εμπορικός Διευθυντής στην ΑΕΕΧΛΠ (Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων).

Η εμβληματική ωστόσο προσωπικότητά του αναδείχθηκε όταν ως ο πρώτος αντιπρόσωπος της Γερμανικής εταιρείας K+S KALI GmbH στην Ελλάδα, απέκτησε ηγετική θέση στην αγορά τόσο των πρώτων υλών όσο και των ειδικών προϊόντων καλίου και μαγνησίου, με κύριο προϊόν το Πατεντκάλι που κατάφερε να το αναδείξει ως ένα από τα σημαντικότερα ειδικά λιπάσματα για την  Ελληνική Γεωργία. Ταυτόχρονα ήταν για πολλά χρόνια συνεργάτης του Διεθνούς Ινστιτούτου Καλίου, όπου μέσω της επιστημονικής του κατάρτισης και της πρακτικής του εμπειρίας ανέδειξε τη σπουδαιότητα της χρήσης του καλίου στην ελληνική γεωργία. Ήταν μέλος σε αρκετές επιστημονικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Ελληνική Εδαφολογική και η Φυτοπαθολογική Εταιρία.

Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας, βοήθησε και καθοδήγησε πολλούς συναδέλφους και νέους επιστήμονες εμφυσώντας τους τις αρχές και το όραμά του.

Ο εκλιπών υπήρξε χαρισματική προσωπικότητα και αφήνει σε όλους μας ολοζώντανη παρακαταθήκη την προσωπική και επαγγελματική του πορεία,  η οποία χαρακτηρίζεται από την υπέρβαση, την καινοτομία και τη διορατικότητά του για τον κλάδο και την ελληνική γεωργία.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Αλκμήνη όπως και στους 2 γιους του Γιώργο και Αλέξη.

28/06/2018 04:42 μμ

Τη συνεργασία με τον ιταλικό κολοσσό παραγωγής προϊόντων θρέψης ILSA εγκαινίασε σήμερα η ΕΥΡΩΦΑΡΜ. Στελέχη της Ιταλικής εταιρείας βρέθηκαν στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ομίλου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου οριστικοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα καινοτόμα προϊόντα που θα διατεθούν στην ελληνική αγορά μέσω της ΕΥΡΩΦΑΡΜ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε εκτενής ενημέρωση τεχνικού χαρακτήρα στο επιστημονικό δυναμικό του Ομίλου σχετικά με το πρώτο προϊόν που θα κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρόκειται για το ILSA-Con, έναν βιοδιεγέρτη για την ανάπτυξη των φυτών. Το εν λόγω σκεύασμα είναι ιδανικό για τις εξής καλλιέργειες:

 • Ελιά
 • Αμπέλι (επιτραπέζιο και οινοποιήσιμο),
 • Ακτινίδιο, Πυρηνόκαρπα
 • Μηλοειδή
 • Εσπεριδοειδή
 • Φράουλα
 • Κηπευτικά (ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά κ.ά.)
 • Βιομηχανική ντομάτα
 • Φυλλώδεις σαλάτες (σπανάκι, αντίδια, μαρούλι, ραντίτσιο κλπ.)
 • Πεπόνι και Καρπούζι

Το ISLA-Con είναι ένα 100% φυτικό προϊόν, κατάλληλο για χρήση και στη Βιολογική Γεωργία.

Ποια είναι η ISLA
Από το 1956, η ILSA παρέχει στους αγρότες σε όλο τον κόσμο, προϊόντα που βελτιώνουν τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Παράγει και εμπορεύεται βιοδιεγέρτες, προϊόντα με στοχευμένη δράση, οργανικά και ανόργανα λιπάσματα, στερεά και υγρά. Διαθέτει πλήρη γκάμα προϊόντων, τόσο για τη συμβατική όσο και για τη βιολογική γεωργία. Αποστολή της ISLA είναι να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας ολοένα και περισσότερο εξειδικευμένης γεωργίας και της αυξανόμενης σημασίας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

06/06/2018 11:11 πμ

Ενημερωτικό φυλλάδιο για τη βαμβακοκαλλιέργεια εξέδωσε η ΔΑΟΚ Σερρών προκειμένου να ενημερώσει τους παραγωγούς για επίκαιρα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η καλλιέργεια και τυχόν επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Στο φυλλάδιο αναφέρονται τα εξής:

Φίλοι βαμβακοπαραγωγοί,
Θα αναφερθούμε σε κάποια βασικά θέματα της βαμβακοκαλλιέργειας, για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές (και πρόσφατα, τον περασμένο χειμώνα, στον μεγάλο κύκλο ομιλιών που κάναμε σε όλη την Περιφερειακή μας Ενότητα). Είναι καλό να τα ξαναθυμηθούμε, τώρα τον Ιούνιο, που είναι επίκαιρα.

Για τη λίπανση:
Η υπερβολική μείωση της λίπανσης, στην οποία έχουν παρασυρθεί πολλοί βαμβακοπαραγωγοί, είναι μία αντιοικονομική συμπεριφορά. Πάμε να γλυτώσουμε ένα ευρώ και χάνουμε πέντε.

Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλή παραγωγή με 20-30 κιλά ανά στρέμμα λίπασμα, όταν στα ίδια χωράφια βάζαμε παλιά 50-60 κιλά. Κάνουμε τόσα έξοδα (κατεργασίες εδάφους, σπορά, σπόρους, λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, ανασχετικά, τσαπίσματα, ποτίσματα, αποφυλλωτικά, συγκομιδή). Ολα αυτά είναι, σε μεγάλο βαθμό, μάταια αν δεν υπάρχει επαρκής λίπανση.  Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε καλές αποδόσεις, όταν τα φυτά δεν έχουν τροφή. 

Για να έχουμε καλή παραγωγή μην παραλείψουμε, λοιπόν, να βάλουμε στο τελευταίο σκαλιστήρι (περί τα τέλη Ιουνίου), επαρκές βασικό λίπασμα.
   
Για τη φυτοπροστασία:
Είμαστε στον κρίσιμο μήνα Ιούνιο, στον οποίο, όπως πολλές φορές έχουμε πει, γίνεται η μετακίνηση των ωφελίμων εντόμων από τα σταροχώραφα και η εγκατάστασή τους στις βαμβακοφυτείες - όπου γεννούν και πολλαπλασιάζονται. Πρέπει, συνεπώς, να αποφύγουμε τους άσκοπους ψεκασμούς με εντομοκτόνα, μένοντας αταλάντευτοι στο βασικό στόχο που πρέπει να βάζουμε κάθε χρονιά: να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στη 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού (τέλη Ιουλίου), χωρίς ψεκασμούς. Οι λίγες προσβολές θρίπα και αφίδων που εκδηλώνονται σποραδικά δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, να τις αγνοήσουμε. Αυτοί οι εχθροί και άλλοι είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε.

Το βασικό είναι να διασώσουμε τα ωφέλιμα έντομα, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των εντόμων του βαμβακιού και, κυρίως, στην αντιμετώπιση του ουσιαστικού εχθρού του βαμβακιού στην περιοχή μας, που είναι το πράσινο σκουλήκι στην επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου.
Κάποια ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται  στις προσβολές τετρανύχου.
   
Για την ανάσχεση της υπερβολικής ανάπτυξης:
Σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών (στοπ) αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση. Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή.

Το κλειδί για πετυχημένο σταμάτημα της ανάπτυξης είναι η έγκαιρη πρώτη επέμβαση, όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά (40 εκατ.), με μικρή δόση ανασχετικού (30-40 κ.ε./στρ.). Αν αργήσουμε, η πιθανότητα επιτυχίας είναι πολύ μικρή, αλλά θα στοιχίσει και  ακριβότερα - αφού θα απαιτηθούν πολύ μεγαλύτερες δόσεις ανασχετικών.
Μετά την πρώτη επέμβαση και ανάλογα με τον καιρό και την εμφάνιση της βαμβακοφυτείας, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη ή και τρίτη εφαρμογή.

21/03/2018 10:55 πμ

Η ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ, μια μεγάλη Ελληνική εταιρεία εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή, προσφέροντας στους πελάτες της ένα πλήρη ψηφιακό τιμοκατάλογο - τεχνικό οδηγό για τη Φυτοπροστασία, τη Θρέψη, καθώς και το Πολλαπλασιαστικό Υλικό.

Στον τιμοκατάλογο - οδηγό θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος με απλό τρόπο να βρει πληροφορίες για τα προϊόντα - δοσολογίες, phi ή μέγιστο αριθμό επεμβάσεων και άλλα χρήσιμα για την συνταγογράφηση στοιχεία, έναν απλό οδηγό των λιπασμάτων και συμβουλών για τη θρέψη των καλλιεργειών και βασικές πληροφορίες για το πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το σημαντικό αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι πως θα είναι πάντα επικαιροποιημένη, σε ζωντανή σύνδεση με τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι εύχρηστη, είτε από υπολογιστή είτε από κινητό ή tablet.

Στην ΑΛΦΑ, είμαστε υπερήφανοι γιατί κάνουμε πρώτοι ένα βήμα που πιστεύουμε θα βοηθήσει το έργο των πελατών μας σε ένα κλάδο που αλλάζει (γεωργία ακριβείας, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α.).

Χρησιμοποιώντας την διεύθυνση www.alfadigital.gr ο πελάτης της ΑΛΦΑ ανοίγει την πόρτα στη νέα ψηφιακή τεχνολογία.