Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ημέρες αγγουριού Syngenta στην Ιεράπετρα

20/01/2020 04:26 μμ
Ο ΑγροΤύπος παρακολούθησε στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2020 στην Ιεράπετρα της Κρήτης, τις Ημέρες Αγγουριού Syngenta, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τόσο παρουσιάσεις όσο και επισκέψεις στον αποδεικτικό αγρό που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο ΑγροΤύπος παρακολούθησε στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2020 στην Ιεράπετρα της Κρήτης, τις Ημέρες Αγγουριού Syngenta, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τόσο παρουσιάσεις όσο και επισκέψεις στον αποδεικτικό αγρό που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Νικόλαος Κατής - Καθηγητής Ιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του αναφέρθηκε στις ιώσεις του αγγουριού και στη διαχείριση της καλλιέργειάς του, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων των παρευρισκομένων. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης, οι οποίοι προέρχονταν από όλη την Ελλάδα καθώς και γειτονικές χώρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον αποδεικτικό αγρό της Syngenta που ανήκει στον παραγωγό κ. Κώστα Βεργάκη και βρίσκεται στη Γρα Λυγιά. Στο θερμοκήπιο του αποδεικτικού αγρού καλλιεργούνται περισσότερες από 20 νέες και εμπορικές ποικιλίες, με έμφαση στο μακρύ αγγούρι αλλά και αντιπροσωπευτικές ποικιλίες άλλων τύπων (beith alpha, slicer, pickling, baby) από το νέο γενετικό πρόγραμμα της Syngenta. Παράλληλα οι γενετιστές και όλη η ομάδα σπόρων κηπευτικών της Syngenta είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Τέλος στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο υβρίδιο αγγουριού της Syngenta, το LC 172406 ή Romeos, το οποίο προορίζεται για φθινοπωρινές - χειμωνιάτικες και πρώιμες ανοιξιάτικες φυτεύσεις και είναι ιδανικό τόσο για εξαγωγή όσο και για την ελληνική αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για την εκδήλωση όσο για τα υβρίδια αγγουριού της Syngenta, μπορείτε να δείτε στο αποκλειστικό video του ΑγροΤύπου με τον κ. Βαγγέλη Πελεκάνη, υπεύθυνο για το μάρκετινγκ των σπόρων κηπευτικών της Syngenta:

Γιαννοπολίτης Νίκος
Σχετικά άρθρα
10/04/2023 09:20 πμ

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη, την περασμένη Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, ημεδαπός κατηγορούμενος για κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ετικετών πιστοποίησης σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού.

Πρόκειται για ιδιοκτήτη εταιρίας εμπορίας σπόρων, η οποία έχει διαγραφεί από τα μητρώα σποροπαραγωγικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού από το 2018, διότι είχε απασχολήσει για παρόμοιο αδίκημα στο παρελθόν.

Όπως προέκυψε, εξέδιδε τιμολόγια πώλησης μέσω της εταιρίας και προμήθευε σε αγρότες τις πλαστές ετικέτες πιστοποίησης σπόρων, οι οποίοι τις υπέβαλαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Οι οικονομικές ενισχύσεις που θα λάμβαναν οι αγρότες με την υποβολή των πλαστών ετικετών πιστοποίησης υπερβαίνει το ποσό των 472.000 ευρώ, ποσό που θα προερχόταν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. 

Επίσης, η ζημία των νομίμων εταιριών εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού στις οποίες αντιστοιχούσαν οι κατασχεθείσες ετικέτες, υπολογίζεται στο ποσό των 68.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 759 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων σίτου, που αντιστοιχούν σε 30.345 κιλά σπόρων σίτου,
  • 692 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων βάμβακος, που αντιστοιχούν σε 13.840 κιλά σπόρων βάμβακος,
  • 74 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων κριθαριού, που αντιστοιχούν σε 2.590 κιλά σπόρων κριθαριού,
  • 7 σφραγίδες, εκ των οποίων 3 δημόσιων φορέων, παραστατικά και χειρόγραφες σημειώσεις και φορητή συσκευή σφράγισης σάκων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για πλαστογραφία, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Τελευταία νέα
24/05/2023 02:05 μμ

Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 114, βρίσκονται τα γραφεία του “Ευ Κίνηση”, ενός κόμματος που πραγματοποίησε φέτος την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της χώρας μ’ ένα τρόπο εναλλακτικό, κάνοντας ποδηλατάδα με τα χαρακτηριστικά ξύλινα ποδήλατα κάτω από την Ακρόπολη. Ιδρυτής και οραματιστής του κόμματος αυτού, το οποίο διακρίνεται για τις οικολογικές κυρίως ανησυχίες του, είναι ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης, γνωστός και ως ο ιδρυτής της CocoMat. «Το όραμα του Ευ κίνηση είναι να μην δημιουργήσουμε ψηλότερα τείχη. Η Βουλή είναι και για τους βοσκούς και τους γεωργούς, μανάβηδες, κουρείς, όχι μόνο για τους μορφωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολ, ενώ, στην ερώτηση για το πως μπορεί κανείς να ταυτιστεί με το πολιτικό κόμμα “Ευ Κίνηση” ο ίδιος απάντησε, ότι αντιπροσωπεύουν τον απλό καθημερινό κόσμο κάθε ηλικίας.
Το νεοσύστατο αυτό πολιτικό κόμμα, ωστόσο, έμεινε εκτός της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς «κόπηκε» κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ο ιδρυτής του κόμματος, Πολ, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ανέφερε, ότι ο «ο Άρειος Πάγος δεν κατανόησε αυτό που το Ευ Κίνηση κάνει». Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αρκεί για να αποτελέσει τροχοπέδη στο όραμα του Πολ, με τον ίδιο να δηλώνει, ότι έχει αισιοδοξία για το μέλλον και προχωρώντας βήματα αργά, αλλά σταθερά, έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σε προηγούμενη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε διατυπώσει την ακόλουθη φράση: «Αν δεν μπει ένας βοσκός στη βουλή δεν θα σταματήσω». Την πολυσχολιασμένη αυτή φράση επεξηγεί σήμερα στον ΑγροΤύπο, λέγοντας ότι η βουλή αποπνέει αδικία όταν εκπροσωπείται μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της, που αποτελείται από «χειρώνακτες και ανθρώπους του μόχθου», δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί.
Ο οραματιστής και ιδρυτής του “Ευ Κίνηση” σκέφτηκε έναν καινοτόμο και μη παραδοσιακό τρόπο για να κάνει το κόμμα του γνωστό στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας παράλληλα και τον οικολογικό του χαρακτήρα. Ειδικότερα, αντί φυλλαδίων οι πολίτες ενημερώνονται για την ύπαρξη του “Ευ Κίνηση” με μικρές ξύλινες καρδιές, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από απομεινάρια ξύλου των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Εύβοια το 2021 και οι οποίες έχουν χαραγμένο το λογότυπο του κόμματός του. Ο Πολ Ευμορφίδης πρόσθεσε, επιπλέον, ότι από τα καμένα της Εύβοιας δημιουργούν ένα πλήθος άλλων προϊόντων, όπως το ξύλινο ιστιοφόρο που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Λυκόβρυσης.

Αποκλειστικό: Ο Πολ Ευμορφίδης, ιδρυτής της CocoMat, και η σχέση του με την πρωτογενή παραγωγή
Φωτογραφία: Η διαδικασία παραγωγής των ξύλινων καρδιών, από τα καμμένα πεύκα της Εύβοιας.

Ο Πολ Ευμορφίδης, αναμφίβολα, είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, που βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Μάλιστα, στην προσπάθεια του να τονίσει τις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει σε κάθε βήμα του, παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Σίσυφο, σημειώνοντας, ότι «το ίδιο κάνω και με το Ευ Κίνηση, ανεβοκατεβάζω την πέτρα, όπως ο Σίσυφος, άλλωστε  αυτή είναι η μαγεία της ζωής».
Η οικογένεια Ευμορφίδη υπήρξε φτωχή, με τον ίδιο να εργάζεται οπουδήποτε για τα προς το ζην. Ως φάρο στην ζωή του, έχει τον πατέρα του, έναν άνθρωπο απλό, όπως τον χαρακτηρίζει, που εργαζόταν μακριά από την πατρίδα του, στη Γερμανία, για να στηρίξει την οικογένεια του. Όταν, μάλιστα, ο πατέρας του επέστρεψε στην Ελλάδα από το ποσό των 600 ευρώ, που λάμβανε ως σύνταξη, το ποσό των 400 ευρώ το παρείχε σε απόρους, χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν την αγαθοεργία του αυτή, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι «ο πατέρας μου ήταν σαν πουλί, πέταγε και το ίδιο θέλω να κάνω και εγώ»!

Η σχέση του Πολ Ευμορφίδη με τον πρωτογενή τομέα

Αναφορικά με τη σχέση του ιδίου με τον πρωτογενή τομέα, ανέφερε, ότι πρόκειται για «μια σχέση λατρείας», αφού στην κτήση του έχει εκτάσεις, τις οποίες καλλιεργεί και για τις οποίες μοχθεί. Ως γνήσιος φυσιολάτρης ασχολείται με ελαιώνες, καλλιεργεί οπωροκηπευτικά, ενώ όπου και αν βρεθεί στην κόσμο, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, θα φυτέψει και από ένα δέντρο «για εκείνον που θα σταθεί κάποια στιγμή κάτω από τη σκιά του».
Τα ξενοδοχεία CocoMat προμηθεύονται τα διάφορα είδη των αγροτικών προϊόντων, των οποίων κάνουν χρήση, από Ελληνικές φάρμες, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο μικρούς παραγωγούς, ενώ τόνισε, ότι είναι πάντοτε ανοιχτός να δεχτεί, κατόπιν σαφώς των απαραίτητων αξιολογήσεων, οποιοδήποτε παραγωγό του πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος σημείωσε, τείνει πάντα να είναι με το μέρος του Δαβίδ και όχι με του Γολιάθ, αφού και ο ίδιος θεωρεί, ότι είναι ένας «Δαβίδ»!

Αποκλειστικό: Ο Πολ Ευμορφίδης, ιδρυτής της CocoMat, και η σχέση του με την πρωτογενή παραγωγή
Φωτογραφία: Ο Πολ Ευμορφίδης με τη δημοσιογράφο του ΑγροΤύπου, κατά τη διαρκεια της συνέντευξης.

COCO-MAT Farms

Η COCO-MAT Farms είναι μια νέα εταιρεία, υπό την αιγίδα του ομίλου COCO-MAT, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν οι αξίες της αειφορίας, της οικολογία και της ποιότητας. Προϊόντα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδα, όπως είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το θυμαρίσιο μέλι, η αρωματική ρίγανη, ο ανθός του αλατιού και το τσάι του βουνού. Στόχος της άνω εταιρείας η διάθεση, μέσα από συνεργασίες με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, υψηλής ποιότητας προϊόντων, που βοηθούν στο χτίσιμο μιας σωστής διατροφής. Ο ανιψιός του, Δημήτρης, στα πλαίσια της COCO-MAT Farms, ασχολείται ενεργά με τον πρωτογενή τομέα, καθώς διατηρεί στρέμματα με ελιές στην περιοχή της Λακωνίας, και συγκεκριμένα στη Μονεμβασιά, με τον ίδιο να προτρέπει όλους τους μικροπαραγωγούς να τον προσεγγίσουν.

23/05/2023 12:49 μμ

Ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης από την περιοχή της Τριφυλλίας, με την ζήτηση αυτή την εποχή να είναι σε υψηλά επίπεδα. 

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή στα πρώιμα υπαίθρια καρπούζια στον Αγρίλη και στην Τερψιθέα. Τώρα κόβουν οι πρώιμες φυτεύσεις. Η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλλία ανέρχεται σε περίπου 5.500 στρέμματα (είναι στα ίδια περίπου με τα περσινά) και η αναμενόμενη παραγωγή θα κυμανθεί στους 40 χιλιάδες τόνους. Η ποιότητα είναι φέτος σε πολύ καλά επίπεδα. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή, οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι εξοπλισμένες με δίχτυα, αντιπαγετικά και αντιχαλαζικά».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός καρπουζιών από την περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε η κοπή καρπουζιού στην περιοχή από το περασμένο Σάββατο (20/5). Οι βροχές όμως δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την συγκομιδή. Τη Δευτέρα (22/5) είχαμε πέντε ώρες συνεχόμενη βροχόπτωση, πράγμα πρωτόγνωρο για αυτή την εποχή. Πάντως γενικότερα οι καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχουν επηρεάσει αρνητικά τις μέσες αποδόσεις αλλά μια καλύτερη εικόνα θα φανεί προς το τέλος της συγκομιδής.

Τα καρπούζια πάνε στην εγχώρια αγορά αλλά κυρίως για εξαγωγή. Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν πολλές ποσότητες καρπουζιών θερμοκηπίου. Επίσης η ζήτηση είναι αυξημένη στις αγορές, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και να κυμαίνονται από 40 έως 50 λεπτά το κιλό. Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι κοπές και οι ποσότητες καρπουζιών στην περιοχή».    

22/05/2023 03:54 μμ

Με μειωμένες τιμές πουλάνε οι Ισπανοί τα καρπούζια τους, ενώ αντίθετα στην λιανική αγορά οι τιμές είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Η τιμή παραγωγού για τα καρπούζια θερμοκηπίου μειώθηκε απότομα στα 20 λεπτά το κιλό», δηλώνει η ισπανίδα Adoración Blanque, πρόεδρος Νέων Αγροτών (ASAJA) της επαρχίας Almería.

Και προσθέτει: «Το κόστος παραγωγής καρπουζιού έχει αυξηθεί, κατά μέσο όρο 25%, σε σύγκριση με τις τελευταίες δύο εμπορικές σεζόν. Με τις τρέχουσες αποδόσεις υπολογίζεται το κόστος παραγωγής ότι κυμαίνεται στα 45 λεπτά το κιλό. 

Αν και η φετινή παραγωγή - παρά την μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας - είναι σε καλά επίπεδα, η απότομη πτώση τιμών, που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα, δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα στους παραγωγούς.

Από την άλλη στην λιανική αγορά το καρπούζι πωλείται έως και 2 ευρώ το κιλό. Η υψηλή τιμή λιανικής αναγκάζει τους παραγωγούς να μειώσουν την κατανάλωση καρπουζιού σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (ενεργειακό κόστος κ.α.).

Δεν καταλαβαίνουμε την μεγάλη διαφορά μεταξύ της τιμής που πληρώνουν οι Ισπανοί καταναλωτές στο ράφι σε σύγκριση με την τιμή που πουλάει ο παραγωγός στο χωράφι. Αυτή η μεγάλη διαφορά τιμής φανερώνει τα προβλήματα που υπάρχουν στην τροφική αλυσίδα, με τους παραγωγούς να επενδύουν τα περισσότερα και λαμβάνουν τα λιγότερα».

22/05/2023 01:44 μμ

H FMC Χημικά Ελλάς ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ (δραστική ουσία: cyantraniliprole) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος.

Η απόφαση αφορά τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών και Δωδεκανήσου.

Η χρήση του με ψεκασμούς φυλλώματος επιτρέπεται για την περίοδο από 15/06/2023 έως 12/10/2023.

Το EXIREL® ΒΑΙΤ παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του Δάκου της ελιάς (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

O Δάκος, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον με διαφορά πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της ελιάς. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή αλλά  και να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα της. 

Μερικές φορές, τοπικές εξάρσεις στους πληθυσμούς του Δάκου, επιβάλλουν την επέμβαση του ελαιοπαραγωγού με επιπλέον ψεκασμούς, σε συνδυασμό με τα κρατικά προγράμματα δακοκτονίας. Το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ εφαρμοζόμενο με ψεκασμούς καλύψεως, καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις και προσφέρει μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση τη στιγμή που οι διαθέσιμες δραστικές ουσίες για τον έλεγχο του Δάκου είναι πια λιγοστές.

Η δόση εφαρμογής του εντομοκτόνου EXIREL® ΒΑΙΤ με ψεκασμό καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ σκευάσματος ανά 100 λίτρα νερό, με όγκο ψεκαστικού υγρού 70-120 λίτρα/στρέμμα. Οι εφαρμογές αρχίζουν από την περίοδο που η ελιά έχει μέγεθος ίσο με το 20% του τελικού της μεγέθους, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών.

Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) εφαρμογές με 10-14 μέρες μεσοδιάστημα. 

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών του σκευάσματος ανά καλλιεργητική περίοδο και με τους δύο τρόπους εφαρμογής (δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί κάλυψης): τρεις (3).

Τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 14 ημέρες

19/05/2023 09:44 πμ

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ, της οικογένειας Γιαννίτση, προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς των εγκαταστάσεων από την ΔΕΛΤΑ, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών τροφίμων στη χώρα. 

Ο σταθμός στη Συδινή Ξάνθης αφορά μία έκταση περίπου 7.500 τ.μ., στην οποία βρίσκονται βιομηχανικές κτιριακές εγκαταστάσεις 1.200 τ.μ. και εγκαταστάσεις βιολογικού εξοπλισμού, καθώς και βιολογικού καθαρισμού. Επιπλέον μπορεί να δεχθεί και να αποθηκεύσει 120 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ημερησίως. 

Η ΟΜΗΡΟΣ έχει προγραμματίσει επιπλέον επενδύσεις στο σταθμό, για την ανανέωση και την αναβάθμιση του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας να είναι όλα έτοιμα για την νέα γαλακτοκομική σεζόν.

Ο νέος υποσταθμός στη Συδινή προστίθεται στο δίκτυο υποσταθμών της Όμηρος που αριθμεί 6 συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος και την αύξηση τη παραγωγής. 

Στόχος της ΟΜΗΡΟΣ είναι να ενδυναμώνει συνεχώς τα σημεία δράσης της, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την παραγωγή άριστων ποιοτικά προϊόντων. Η Όμηρος εργάζεται συνεχώς προς την ανάπτυξη των υποσταθμών της τόσο σε αριθμητικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική της παρουσία, όσο και σε ποιοτικό δημιουργώντας τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για αποθήκευση και διαχείριση του γάλακτος σε ημερήσια βάση. 

Οι σταθμοί γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ πλέον θα χρησιμοποιούνται και από την νέα θυγατρική της εταιρίας, την AGROLACT, η οποία δημιουργήθηκε με βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της ΟΜΗΡΟΣ, προμηθεύοντας τους με υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας ζωοτροφές.

18/05/2023 04:00 μμ

Η εταιρεία συμμετείχε στον 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους 2023.

Η Bayer Ελλάς συνεπής στη δέσμευσή της να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων και να σταθεί αρωγός στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, υποστήριξε για εντέκατη χρονιά την Ομάδα Αιγαίου και συμμετείχε στον 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους, που διενεργήθηκε από τις 4 έως και τις 14 Μαΐου 2023.

Η μακροχρόνια συνεργασία της εταιρείας με την Ομάδα Αιγαίου αναπτύσσεται με σημαντικές πρωτοβουλίες στις τοπικές κοινωνίες και εμπνέει αισιοδοξία όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών ακριτικών νησιών αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά, μεταξύ σειράς δράσεων και δωρεών εξοπλισμού, η εταιρεία παρέδωσε στους κατοίκους του μικρού νησιού της Ανάφης και ένα αξιόλογο έργο, με την κατασκευή μίας ράμπας για μη υποβοηθούμενη θαλάσσια πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Η ράμπα αυτή, δημιουργεί μια προσβάσιμη παραλία σε όλους ώστε να απολαύσουν απρόσκοπτα τις εκπληκτικές ομορφιές της Ανάφης, ενώ θα ωφελήσει και τους κατοίκους καθώς θα ικανοποιήσει τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, αυξάνοντας τον τουρισμό στο μικρό νησί των Κυκλάδων και ενισχύοντας την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, προωθείται με αυτόν τον τρόπο μια κουλτούρα κατανόησης, σεβασμού αλλά και ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, κυρία Σόνια Μουσαβερέ, δήλωσε σχετικά: «Η Bayer Ελλάς, συνταξιδιώτης της Ομάδας Αιγαίου και του πολύτιμου έργου της για παραπάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει έμπρακτα με κάθε δράση της την αφοσίωσή της στον άνθρωπο και στο όραμά της για Υγεία και Τροφή για Όλους. Είμαστε προσηλωμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της εταιρείας μας και υποστηρίζουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων τα τελευταία 65 χρόνια στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Για αυτόν τον λόγο, η Bayer Ελλάς, συμμετείχε  και στον φετινό 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους με την κατασκευή της ράμπας για μη υποβοηθούμενη θαλάσσια πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ελπίζοντας έτσι να συμβάλουμε στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν τις ομορφιές  της ελληνικής θάλασσας».

18/05/2023 01:35 μμ

Τι πιο σίγουρα φέρνει την αύξηση του καθαρού εισοδήματος του αγρότη;
Το μυαλό μας ξεκινά από την ευκολία (επιδοτήσεις), τις επενδύσεις (σύγχρονα μηχανήματα), τις επεμβάσεις (αγροχημικά), την εξυπνάδα (πατενταρισμένες ποικιλίες), την προνοητικότητα (δηλαδή υψηλότερες τιμές από κενά της ζήτησης στην αγορά). Όλα ισχύουν σε ένα βαθμό. Αλλά οι επιδοτήσεις μπορεί να παρασύρουν σε αστοχίες λόγω λανθασμένων υπολογισμών και στρεβλώσεων της αγοράς. Οι επενδύσεις κοστίζουν ακριβά. Τα αγροχημικά αυξάνουν τις αποδόσεις βραχυπρόθεσμα επιβαρύνοντας όμως μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα και το περιβάλλον. Οι πατενταρισμένες ποικιλίες απαιτούν μεγάλη υπομονή χωρίς να είναι προσβάσιμες σε όλους. Τα κενά στη ζήτηση εξαρτώνται από την τύχη και την κυκλικότητα της αγοράς. Όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν μεγάλο τίμημα για την αύξηση της αγροτικής απόδοσης. Επιπλέον, τα οφέλη τους έρχονται είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Τέλος, εξαρτώνται από τρίτους και όχι μόνο από τον ίδιο τον καλλιεργητή.
Τότε, μήπως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ίδια η δουλειά του αγρότη, ο κόπος του, η τέχνη του; Κι όμως, πόσες φορές ο ιδρώτας του αγώνα στο χωράφι πέφτει σαν δάκρυ της αγωνίας ότι όσο και αν εργαστεί ένας επαγγελματίας, έμπειρος αγρότης, περισσότερο ή καλύτερα πάνω σε ένα κομμάτι γης, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση που θα έχει...

Ποια είναι, λοιπόν, η πιο σίγουρη μέθοδος για την αύξηση της παραγωγικότητας, που είναι και η μόνη λύση για την αύξηση του καθαρού εισοδήματος του αγρότη χωρίς μεγάλο τίμημα, χωρίς εξάρτηση από τρίτους και με σταθερό και βιώσιμο τρόπο;

Η απάντηση μας είναι η αύξηση της ενιαίας ιδιοκτησίας μέσα από την ανάσχεση του κατακερματισμού του αγροτικού κλήρου.
Η συνθήκη αυτή είναι που πολλαπλασιάζει τα οφέλη όλων των παραπάνω τρόπων αύξησης του εισοδήματος. Η μεγαλύτερη κλίμακα δικαιολογεί τις επενδύσεις όχι μόνο σε μεγαλύτερα (και άρα αποδοτικότερα) μηχανήματα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας που εξορθολογίζουν τις δαπάνες για αγροχημικά βελτιστοποιώντας την χρήση τους. Ο ενιαίος κλήρος κρίσιμης μάζας είναι που εξοικονομεί μεγάλο χρόνο και μπελά στον αγρότη εκτινάσσοντας το πόσα μπορεί να κάνει σε μία μέρα. Ο μεγάλος κλήρος είναι που αναβαθμίζει τον χωρικό σε επιχειρηματία-αγρότη λιγότερο εξαρτημένο από επιδοτήσεις προετοιμάζοντάς τον για πατενταρισμένες ποικιλίες και το διεθνή ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα πέρα από το μοναδικό κλίμα της Ελλάδας και την πολυμηχανία των καλλιεργητών της. Η αύξηση της ιδιοκτησίας του αγρότη είναι μία μόνιμη αξία που αποδίδει και άμεσα και στο διηνεκές φυτεύοντας και τον σπόρο, να έχουν τα παιδιά του καλύτερες προοπτικές από τον ίδιο στον τόπο του.
Το πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο κλήρος, για να είναι αρκετός, είναι στο χέρι του καθενός να το αποφασίσει. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα είναι πάρα πολύ μικρός, για να είναι αρκετός, για την πλειοψηφία των αγροτών.
Είναι βέβαια κοινό μυστικό το πρόβλημα του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου στην χώρα μας. Και είναι τόσο σοβαρό που ενώ όλοι το γνωρίζουμε και το αναφέρουμε, δεν το αγγίζουμε, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιλυθεί...

Μιχάλης Μπουτάρης
Φωτογραφία: Ο κ. Μιχάλης Μπουτάρης, Διευθυντής της Αθρόα

Γνωρίζετε ότι η χώρα μας κατέχει την τρίτη χαμηλότερη ευρωπαϊκή κατάταξη του μέσου αγροτικού κλήρου με 70 στρ., όταν ο ευρωπαϊκός ανέρχεται σε 170 στρ.;

Αυτή η καχεκτικότητα στην αγροτική ιδιοκτησία οδηγεί σε ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα, που γιγαντώνεται, καθώς μετακυλίεται στο εμπόριο και στη μεταποίηση. Στερεί από κλάδους της οικονομίας με εξαιρετικές προοπτικές, όπως οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών, το κρασί, το λάδι, και άλλες καλλιέργειες με προστατευόμενες ενδείξεις προέλευσης, τη δυνατότητα εκ προοιμίου να ανταγωνιστούν από πλευράς και κλίμακας, αλλά και κόστους, στις διεθνείς αγορές.  Έτσι τελικά τα στενά περιθώρια προστιθέμενης αξίας συμπιέζουν το καθαρό εισόδημα του αγρότη οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων, για να επουλώνουν τις πληγές κάθε σοδειάς, αλλά και κατεβάζουν τις επιδόσεις των εξαγωγών, ζημιώνοντας τελικά και τον εγχώριο καταναλωτή με υψηλότερες τιμές από ό,τι θα μπορούσε διαφορετικά να απολαμβάνει.
Η θεραπεία που ενδείκνυται για τη μεγάλη ασθένεια αυτή της ελληνικής γεωργίας είναι προφανώς ο αναδασμός. Όπως τα περισσότερα πράγματα, καλώς ή κακώς περιμένουμε από το κράτος να λύνει τα προβλήματα των πολιτών. Παραδοσιακά έχουν αποπερατωθεί εκατοντάδες αναδασμοί. Στο παρελθόν, με αρκετά διαφορετικές συνθήκες κοινωνικοοικονομικής και τεχνολογικής υστέρησης, ήταν σαφώς μονόδρομος όχι μόνο την ευθύνη, αλλά και την πρωτοβουλία υλοποιήσης, να τις έχει και τις δύο αποκλειστικά και μόνον το κράτος. Και όντως απέδωσε καρπούς. Χάρη στους αναδασμούς η αύξηση του καθαρού εισοδήματος των αγροτών ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα επιτεύχθηκε όχι μόνο χάρη στην αύξηση και ενοποίηση του κλήρου, αλλά και επειδή συνοδεύτηκε από εγγειοβελτιωτικά έργα, που συμβάλουν και στη συγκράτηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές.
Όμως οι αναδασμοί έχουν και αρκετά μειονεκτήματα: αποτελούν μία χρονοβόρα διαδικασία, όχι πάντοτε επιτυχή ανάλογα µε την δαπάνη, που οδηγεί σε νεό πολυτεμαχισμό (μη πρόβλεψη δια νόμου), χωρίς πάντοτε να τηρούνται τα κτηματολογικά δεδομένα. Επιπλέον ο κλήρος που προκύπτει ενίοτε δεν είναι βιώσιμος και δεν ολοκληρώνεται το απαραίτητο οδικό δίκτυο για την προσβασιμότητα. Τέλος και ίσως πιο σημαντικό πολλές φορές οι ιδιοκτήτες είναι απρόθυμοι να εγκατασταθούν στα νέα γεωτεμάχια.
Υπάρχουν βέβαια και ιδιωτικοί αναδασμοί, που έχουν γίνει με τεράστια επιτυχία για την αύξηση της παραγωγικότητας σε μη αμιγώς γεωργικούς τομείς (π.χ. τουριστικά συγκροτήματα, κτήματα οινοποιείων κ.ο.κ.). Το κόστος σε χρόνο και χρήμα είναι μάλλον ανυπολόγιστο ως αποτέλεσμα της επιμονής ενός οραματιστή επιχειρηματία. Ίσως και για αυτό οι ιδιωτικοί αναδασμοί είναι ελάχιστοι παραμένοντας εξαιρέσεις παρά ο κανόνας.

Εσείς γνωρίζετε κάποιον πρόσφατο αναδασμό που να έχει αποδώσει;

Αν ναι, παρακαλώ ενημερώστε μας! Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές και να υιοθετηθούν ξανά και αλλού.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι προσφάτως μέσω gov.gr τα ΚΑΕΚ κάθε αγροτεμαχίου οπουδήποτε στην Ελλάδα είναι πλέον ορατό για κάθε πολίτη. Και αυτή η συγκλονιστική εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για μία νέα θεώρηση του ζητήματος.

Μήπως έχει έρθει η εποχή των ψηφιακών αναδασμών με κρατική μέριμνα, αλλά με όρους της ελεύθερης αγοράς;

Εξερευνώντας την προοπτική αυτού του ερωτήματος, η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εύκολη, διαφανή, και οικονομική συναλλαγή αγροτεμαχίων, προσβάσιμη άμεσα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Ανταλλαγές και μισθώσεις αρχικά, αλλά και αγοραπωλησίες στο μέλλον πρόκειται να γίνονται με έξυπνα συμβόλαια και δυναμικές δημοπρασίες μέσα από τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με έναν συνδυασμό κρατικής αρωγής και εποπτείας, αλλά και την ισχύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επαγγελματίες (π.χ. κτηματομεσίτες, δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, διαχειριστές δανείων κ.ο.κ.) και συναλλασσόμενοι (π.χ. αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνιδιοκτήτες-κληρονόμοι, επενδυτές, εταιρείες κ.ο.κ.) θα μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη βέλτιστη χωροθέτηση ενοποιημένων κλήρων, με δυναμική διαμόρφωση των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών»

Λάβετε μέρος στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο

Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγροτική γη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που μπορεί με την καταλυτική δράση ενός «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών» να ωφελήσει την ελληνική οικογένεια όχι μόνο της υπαίθρου, αλλά και της πόλης, με το συναπάντημα προσφοράς και ζήτησης που σήμερα χωλαίνει.

Αν το πιστεύετε και εσείς, ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας αφιερώνοντας ένα λεπτό κυριολεκτικά απαντώντας σε ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο, πατώντας εδώ.

Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στα σπάργανά της και απαιτεί ακόμα αρκετή διερεύνηση. Οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και θα χρησιμοποιηθούν για στατιστική ανάλυση με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση του «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών», που προβλέπεται να ξεκινήσει αισίως στις αρχές του 2024.
Μάθετε περισσότερα από τα νέα της Αθρόα ή/και το τοπικό γραφείο του Συνεταιρισμού σας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα δημοσιευθούν αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο τον επόμενο μήνα.

15/05/2023 12:54 μμ

Μήπως έχει έρθει η εποχή των ψηφιακών αναδασμών με κρατική μέριμνα, αλλά με όρους της ελεύθερης αγοράς;
Εξερευνώντας την προοπτική αυτού του ερωτήματος, η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εύκολη, διαφανή, και οικονομική συναλλαγή αγροτεμαχίων, προσβάσιμη άμεσα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Ανταλλαγές και μισθώσεις αρχικά, αλλά και αγοραπωλησίες στο μέλλον πρόκειται να γίνονται με έξυπνα συμβόλαια και δυναμικές δημοπρασίες μέσα από τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με έναν συνδυασμό κρατικής αρωγής και εποπτείας, αλλά και την ισχύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επαγγελματίες (π.χ. κτηματομεσίτες, δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, διαχειριστές δανείων κ.ο.κ.) και συναλλασσόμενοι (π.χ. αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνιδιοκτήτες-κληρονόμοι, επενδυτές, εταιρείες κ.ο.κ.) θα μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη βέλτιστη χωροθέτηση ενοποιημένων κλήρων, με δυναμική διαμόρφωση των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών»

Λάβετε μέρος στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο

Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγροτική γη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που μπορεί με την καταλυτική δράση ενός «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών» να ωφελήσει την ελληνική οικογένεια όχι μόνο της υπαίθρου, αλλά και της πόλης, με το συναπάντημα προσφοράς και ζήτησης που σήμερα χωλαίνει.

Αν το πιστεύετε και εσείς, ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας αφιερώνοντας ένα λεπτό κυριολεκτικά απαντώντας σε ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο, πατώντας εδώ.

Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στα σπάργανά της και απαιτεί ακόμα αρκετή διερεύνηση. Οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και θα χρησιμοποιηθούν για στατιστική ανάλυση με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση του «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών», που προβλέπεται να ξεκινήσει αισίως στις αρχές του 2024.
Μάθετε περισσότερα από τα νέα της Αθρόα ή/και το τοπικό γραφείο του Συνεταιρισμού σας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα δημοσιευθούν αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο τον επόμενο μήνα.

08/05/2023 02:56 μμ

Τις ποσότητες που διακινήθηκαν το 2022 στην ελληνική αγορά σκευασμάτων βιοδιεγερτών και μιγμάτων θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο ΣΠΕΛ πρωτοπόρος για άλλη μια φορά πραγματοποίησε την πρώτη καταμέτρηση στα προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τα μέλη του ΣΠΕΛ. 

Οι Εταιρείες - Μέλη του ΣΠΕΛ διαχρονικά είναι αυτές που έχουν φέρει στην Ελληνική Αγορά καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοπόρα προϊόντα θρέψης και λιπάσματα, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων θρέψης των καλλιεργειών της χώρας μας. 

Ο κλάδος της θρέψης φυτών αναπτύσσει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα βιοδιεγερτών που συμπληρώνουν τις λύσεις λίπανσης και είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας και τις ανάγκες του Έλληνα αγρότη. Συγκεκριμένα οι βιοδιεγέρτες αποτελούν προϊόντα που ενισχύουν το δυναμικό των καλλιεργειών, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της λίπανσης, αντιμετωπίζουν τις αβιοτικές καταπονήσεις των καλλιεργειών, αυξάνοντας την αντοχή των φυτών σε συνθήκες στρες, μειώνουν τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων, βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων και αυξάνουν το μετασυλλεκτικό χρόνο διατήρησής τους. 

Η διαμόρφωση της διαδικασίας για τη συγκέντρωση των στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που πραγματοποιείται εδώ και έναν χρόνο από τα μέλη του ΣΠΕΛ και συγκεκριμένα από την Επιτροπή των βιοδιεγερτών του ΣΠΕΛ. 

Για το σκοπό αυτό έχει αναπτύξει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα καταμέτρησης, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη, που εγγυάται την ασφάλεια της ψηφοφορίας, εξασφαλίζει τη μη ταυτοποίησης του χρήστη (ανωνυμία) και τη καταγραφή του περιεχομένου της κάθε συμμετοχής (μυστικότητα). Μεγάλη και αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των εταιρειών- μελών του ΣΠΕΛ που συμμετείχαν στη διαδικασία, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική αυτών των προϊόντων. Στη διαδικασία συμμετείχαν 42 εταιρείες, εκπροσωπώντας το 90% των εταιρειών που διακινούν προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες στην Ελληνική αγορά. 

Οι κατηγορίες που συμπεριλήφθηκαν ως βιοδιεγέρτες είναι χουμικές ενώσεις, εκχυλίσματα φυκών, εκχυλίσματα φυτικών μερών, προϊόντα υδρόλυσης- αμινοξέα, μικροβιακά εμβόλια, ανόργανες ενώσεις, άλλες κατηγορίες, μίγματα βιοδιεγερτών -δυο ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες χωρίς θρεπτικά στοιχεία-, καθώς και μίγματα ιχνοστοιχείων με βιοδιεγερτές (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα ιχνοστοιχεία). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 2022 στην Ελληνική Αγορά διακινηθήκαν σκευάσματα βιοδιεγερτών συνολικού όγκου 4.482 τόνοι.

Παράλληλα, καταμετρήθηκαν και τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα κύρια ή/και δευτερεύοντα ΘΣ) σε στερεή και υγρή μορφή. 

Με βάση τα αποτελέσματα τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων εμπλουτισμένων με βιοδιεγερτικές ουσίες που διακινήθηκαν το έτος 2022 στην ελληνική αγορά ήταν 9.626 τόνοι. 

Με βάση τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ο κύριος όγκος των προϊόντων αυτών διακινούνται στην ελληνική αγορά με την εθνική νομοθεσία, δηλαδή είτε ως Λιπάσματα Νέου Τύπου (ΚΥΑ 291180_11034_02), είτε ως Υποβοηθητικά Ανάπτυξης Φυτών (ΚΥΑ 217217_04). 

Η συγκέντρωση στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που κατέχουν αυτά τα προϊόντα στον κλάδο των λιπασμάτων, καθώς και τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα με όρους ποιότητας και ποσότητας

08/05/2023 01:48 μμ

Συνεχίζονται οι κοπές πεπονιού με τη ζήτηση να είναι αυξημένη και τις τιμές να παρουσιάζουν μια ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Γιώργος Τσικνάκης, παραγωγός από την Μεσαρά στην Κρήτη, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι κοπές για τα πεπόνια θερμοκηπίου ξεκίνησαν από νωρίς τον Μάρτιο. Οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μέχρι στιγμής πρόβλημα στην παραγωγή και οι αποδόσεις κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. 

Στην αρχή η ζήτηση ήταν μειωμένη αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί. Επειδή δεν είναι μεγάλες ποσότητες τα πεπόνια αυτή την εποχή πάνε κυρίως προς την εγχώρια αγορά και πολύ λίγα πάνε για εξαγωγή. Οι τιμές ήταν στα 80 λεπτά αλλά στη συνέχεια ανέβηκαν και έφτασαν ακόμη και στα 1,30 ευρώ για τα καλής ποιότητας πεπόνια. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση».

Ο κ. Μανώλης Δουλγεράκης, παραγωγός θερμοκηπιακού πεπονιού από την ίδια περιοχή, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από αρχές Απριλίου άρχισαν να βγαίνουν στην εγχώρια αγορά τα πολύ πρώιμα πεπόνια. Τώρα κάνουν κοπές όσοι φύτεψαν τον περασμένο Φεβρουάριο. Πάντως ακόμη δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες.
Οι καιρός δεν έχει δημιουργήσει φέτος πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια. Το πεπόνι δεν θέλει μεγάλη υγρασία γιατί σκάει η φλούδα του. Επίσης η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του δημιουργεί κάποια ποιοτικά προβλήματα.

Όσον αφορά την ζήτηση εξαρτάται από την θερμοκρασία, θέλει ζέστη για να αγοράσει ο καταναλωτής πεπόνια. Υπάρχουν ήδη στην Κρήτη αρκετοί τουρίστες αλλά για το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν οι κρατήσεις. Τα ξενοδοχεία δεν ζητούν καλής ποιότητας πεπόνια αλλά βοηθούν να απορροφηθούν αρκετές ποσότητες από την αγορά (δεύτερης ποιότητας).

Η ποιότητα δίνει την τιμή στο πεπόνι. Την περαμένη Πέμπτη (4/5) η τιμή κυμάνθηκε γύρω στο 1 ευρώ. Την Παρασκευή (5/5/) αυξήθηκε στα 1,10 - 1,30 ευρώ και το Σάββατο (6/5) η μέση τιμή κυμαινόταν στα 1,15 αλλά έφτασε ακόμη και στα 1,40 ευρώ για τα καλής ποιότητας πεπόνια».

O Αντώνης Γκόνης, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «καλλιεργώ πεπόνια χαμηλής κάλυψης. Τώρα έχουμε ξεσκεπάσει και σε περίπου 20 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Γενικά φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα οι θερμοκρασίες να παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα».

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός πεπονιών από την Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή στα πεπόνια θερμοκηπίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές μετά τις 15 Μαΐου. Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια και οι τιμές παραγωγού έχουν μέχρι στιγμής μια καλή πορεία». Στα υπαίθρια πεπόνια η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από 15 έως 20 Ιουνίου».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «ξεκίνησε η συγκομιδή και εξαγωγή πεπονιών θερμοκηπιακής καλλιέργειας, καθώς και των υπόλοιπων εαρινών φρούτων. Τις επόμενες εβδομάδες η ροή των εξαγωγών τους αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η παραγωγή τους εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα και θα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη».

02/05/2023 01:06 μμ

Εδώ και 2 μήνες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή για τα στρογγυλά καρπούζια θερμοκηπίου στην Κρήτη, ενώ ακολούθησαν από τέλη Απριλίου τα καρπούζια της Ηλείας. Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί στον ΑγροΤύπο αν και ξεκίνησαν σε καλά επίπεδα οι τιμές στη συνέχεια είχαμε μείωση λόγω προβλημάτων στη ζήτηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κ. Γιώργος Τσικνάκης, «καλλιεργώ 60 στρέμματα υπαίθρια με χαμηλή κάλυψη και 15 στρέμματα σε θερμοκήπια. Από Μάρτιο έχουν ξεκινήσει να κάνουν κοπές τα καρπούζια θερμοκηπίου στην Κρήτη. Οι τιμές ξεκίνησαν από 1,30 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια έπεσαν στα 70 λεπτά. Όσο αυξάνουν οι ποσότητες τόσο πιέζονται οι τιμές και αυτή την εποχή έχουν μια μέση τιμή γύρω στα 35 λεπτά και για τα πολύ καλής ποιότητας φτάνουν έως 50 λεπτά».

Ο έμπορος από το Τυμπάκι κ. Μανόλης Χαριστάκης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «από Μάρτιο έχει φέτος ξεκινήσει η συγκομιδή καρπουζιών στην Κρήτη. Αυτή την εποχή στην αγορά είναι τα καρπούζια της Κρήτης και της Ηλείας. Η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα και οι τιμές στα τέλη Απριλίου κυμαίνονταν από 60 - 80 λεπτά το κιλό. Τα καρπούζια της Κρήτης κατευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά».

Από τα τέλη Απριλίου έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν στην αγορά τα καρπούζια από τα θερμοκήπια της Ηλείας.

Ο κ. Ηλίας Χρυσόστομος, παραγωγός θερμοκηπιακού καρπουζιού από την Αμαλιάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τα τέλη Απριλίου άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά τα καρπούζια της Ηλείας (θερμοκήπια και υψηλά «τολ»). Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει την ζήτηση ούτε στην εγχώρια αγορά ούτε στις εξαγωγές. Οι τιμές είναι σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Υπήρξαν προβλήματα και στην καλλιέλεργεια λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και χαλαζοπτώσεων στην περιοχή. Ακόμη η τιμή τους είναι πάνω από 50 λεπτά αλλά δεν φαίνεται να υπάρξει καλή εικόνα στην ζήτηση αν δεν αυξηθούν οι θερμοκρασίες».

Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Αντώνης Πετρόπουλος, παραγωγός καρπουζιών από τα Λεχαινά,  «στην περιοχή μας αν βοηθήσει ο καιρός θα ξεκινήσουμε τις κοπές καρπουζιού. Θέλουμε ηλιοφάνεια για να αποκτήσουν καλό χρωματισμό τα καρπούζια. Άλλες όμως περιοχές της Ηλείας, όπως Βάρδα και Αμαλιάδα, έχουν ξεκινήσει να κόβουν. Τα πρώιμα έχουν κάποιο πρόβλημα στην καρπόδεση. Τα καρπούζια της περιοχής πάνε κυρίως για εξαγωγή και αυτό που θέλουμε είναι το επόμενο διάστημα υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη για να υπάρξει καλή ζήτηση».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «από αρχές Απριλίου ξεσκεπάστηκαν τα πρώιμα υπαίθρια καρπούζια της περιοχής. Έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση χωρίς προβλήματα. Αυτές τις ημέρες όσοι διαθέτουν αντιχαλαζικά - αντιανεμικά δίχτυα (το 50% των παραγωγών της περιοχής) τα σκέπασαν για να τα προστατέψουν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Η συγκομιδή - αν βοηθήσει ο καιρός - θα ξεκινήσει για τα πρώιμα σε δεκαπέντε ημέρες. Η καλλιέργεια καρπουζιού στην Τριφυλλία ανέρχεται σε περίπου 5.500 στρέμματα και η αναμενόμενη παραγωγή θα κυμανθεί στους 38 - 40 χιλιάδες τόνους». 

05/04/2023 09:13 πμ

Αντιδράσεις υπάρχουν για την νομοθετική ρύθμιση πρόβλεψης καταβολής τελών προς το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων στα πλαίσια έκδοσης φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων από τις φυτωριακές επιχειρήσεις της χώρας (ΦΕΚ 3114Β/2022).

Όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία, σε περίπτωση μη καταβολής των φυτοϋγειονομικών τελών, αναστέλλεται η διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων και απαγορεύεται η εισαγωγή, εξαγωγή ή η διακίνηση και διάθεση των υπό έλεγχο φυτών, φυτικών προϊόντων ή άλλων αντικειμένων. 

Σε ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ τονίζεται ότι «είναι γνωστό ότι οι μικρές οικογενειακές Μονάδες αποτελούν τον κορμό των φυτωριακών επιχειρήσεων οι οποίες στηρίζουν την τοπική οικονομία και συμβάλλουν τόσο στην αποφυγή των εισαγωγών όσο και στην τόνωση των εξαγωγών. 

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2022 οι φυτωριούχοι καλούνταν να καταβάλουν τέλη προς το ΥπΑΑΤ για την έκδοση φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων και οι απαιτούμενες εργαστηριακές αναλύσεις επιβάρυναν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου προς το οποίο οι φυτωριούχοι καταβάλουν ετήσια ανταποδοτικά τέλη. 

Με μια αναιτιολόγητη και χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους των φυτωριούχων απόφαση ο κ. Γεωργαντάς (ως κατεξοχήν αρμόδιος για την γεωργία) εξέδωσε, τον Ιούνιο 2022, απόφαση με την οποία για να εκδοθεί φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, εκτός από το πάγιο τέλος, απαιτείται πλέον και η καταβολή ποσού για την διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων, ποσά που ξεκινούν από τα 80 € ανά φυτικό είδος και δείγμα και φτάνουν ακόμη και στα 250 € ή και πολλαπλά ποσά αν αναφερόμαστε σε πολλά δείγματα. 

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: 

1. Αντιλαμβάνεται το κόστος με το οποίο επιβαρύνει φυτωριακές μονάδες οι οποίες για να «πιστοποιήσουν» φυτά μικρού εμπορικού κύκλου (π.χ. αρωματικά) πρέπει να καταβάλουν ποσό που ξεπερνά τα 100 €; Δηλαδή για ένα τζίρο 1.000 € το πολύ ζητείται από το Μπενάκειο το 10% του τζίρου, μάλλον έβαλε συνεταίρο σε μικροεπιχειρηματίες. Αντιλαμβάνεται ότι ωθεί Έλληνες επιχειρηματίες να σταματήσουν να παράγουν; Γνωρίζει ότι από πέρυσι απαιτείται έκδοση φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων για το σύνολο των παραγομένων φυτικών ειδών, γεγονός που ούτως ή άλλως επιβαρύνει τους παραγωγούς σε σχέση με το παρελθόν; 

2. Πως έχουν προκύψει τα κοστολόγια αυτά αφού οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των φυτωριούχων αναφέρονται σε υπέρογκες χρεώσεις, έξω από τον ανταγωνισμό, για τον οποίο κόπτεται πολιτικά ο κύριος Υπουργός και οι συνυπογράφοντες με αυτόν. Γιατί ενώ καταβάλλονται ανταποδοτικά τέλη προς το Υπ.Α.Α.Τ. για τους ελέγχους, δεν στηρίζεται το σύστημα ελέγχου και είσπραξής των ανταποδοτικών αυτών τελών, έστω και με μικρή άνοδο στις τιμές; Αντιθέτως, κινούμενος ευνοϊκά προς μεγάλους παίκτες μείωσε με μια από τις τελευταίες αποφάσεις του τα ανταποδοτικά τέλη για εισαγωγείς πολλαπλασιαστικού υλικού, ευνοώντας τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις 

3. Μήπως με τις ενέργειες αυτές ωθείται η κατάσταση προς την ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας αφού θα εξωθηθούν οι ίδιοι οι φυτωριούχοι να απαιτούν τον «υγιή ανταγωνισμό» (εργαστήρια και Ελεγκτές), τα αποτελέσματα του οποίου έχουμε δει σε πλήθος άλλων τομέων; Ας πάρουμε την ηλεκτρική ενέργεια και την δυσφήμιση της Δ.Ε.Η. η οποία είχε προηγηθεί της απελευθέρωσης της αγοράς; Μήπως ποντάροντας στην αγανάκτηση επιχειρεί να επαναλάβει τις μεγάλες του «επιτυχίες» με τους ιδιώτες Ελεγκτές στον ΕΛΓΟ; 

4. Από πότε Δημόσιοι Λειτουργοί και συγκεκριμένα οι φυτοϋγειονομικοί Ελεγκτές του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών χρησιμοποιούνται ως εισπράκτορες ενός Νομικού προσώπου, έσοδα του οποίου καλούνται να βεβαιώσουν με έκδοση εντύπου; Έχει αντιληφθεί ο κ. Γεωργαντάς ότι με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές οι Γεωπονικές Υπηρεσίες οδεύουν προς λουκέτο; Ποιος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον γραφειοκρατία; Έχει αντιληφθεί ότι οδηγεί το σύστημα φυτοϋγείας σε κατάρρευση αφού οι ίδιοι οι φυτωριούχοι θα προσπαθούν να το αποφύγουν για να γλιτώσουν το χαράτσωμα, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την χώρα; Μήπως επιχειρούν να οδηγηθούμε σε αδυναμία εξαγωγών; 

5. Ποιες ενέργειες έχει κάνει για την αναβάθμιση των συνθηκών παροχής φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών; Τα Τμήματα των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπ.Α.Α.Τ. γιατί δεν αξιοποιούνται προς την κατεύθυνση αυτή; Γνωρίζει τις συνθήκες εκτέλεσης φυτοϋγειονομικών επιθεωρήσεων στους Κήπους Έβρου (μάλλον ναι αφού τους έχει επισκεφθεί). Ελπίζουμε ότι δεν θα υιοθετήσει καταστροφικές εισηγήσεις για κλείσιμο του σημείου, θεωρούμε βέβαια ότι πλέον δεν είναι σε θέση να πράξει οποιαδήποτε ενέργεια δεν κατάφερε για σχεδόν ενάμισι έτος που θήτευσε ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». 

Η ΠΟΓΕΔΥ τονίζει ότι «στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας φυτών. Στηρίζει την Δημόσια παροχή Υπηρεσιών σε αυτές, όπως γίνεται σε όλα τα προοδευμένα Ευρωπαϊκά Κράτη. Ζητάμε την άμεση τροποποίηση την απόφασης χαρατσώματος των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών με Γεωπόνους και μέσα για να κάνουν την δουλειά τους σωστά και με αξιοπρέπεια. Ας σεβαστούν τον Έλληνα παραγωγό και τον Δημόσιο Γεωπόνο, ας ξεχάσουν την δια της πλαγίου προσπάθεια ανάθεσης δημόσιου έργου σε ιδιώτες. Το ενθαρρυντικό τουλάχιστον στην όλη υπόθεση είναι ότι ένας από τους καταστροφικότερους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των τελευταίων χρόνων, μετράει πλέον πολιτικές ημέρες».

31/03/2023 02:21 μμ

Η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (31/3) στην Αθήνα.

Στην συνέλευση παρευρέθηκε η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και στελέχη διοικήσεων του υπουργείου.

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η παρουσία του ΣΕΠΥ στην προστασία και θωράκιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Όπως τόνισε «από το πολλαπλασιαστικό υλικό ξεκινά η διαδικασία παραγωγής, η ποιότητα και η θωράκιση του προϊόντος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διαδικασία έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ. «Αυτή η πιστοποίηση βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη εξαγωγών ακτινιδίων προς το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα. Επίσης η χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να μην έχει προβλήματα με την ξυλέλα (Xylella fastidiosa) σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ», τόνισε. Υποσχέθηκε ακόμη ότι το ΥπΑΑΤ θα προχωρήσει στην απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Επίσης έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας στο ΥπΑΑΤ που βλέπει θετικά την μείωση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν τα μέλη του ΣΕΠΥ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ, Αθανάσιος Τσούτσας, μίλησε για οργανωτικά κενά στο ΥπΑΑΤ λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του. «Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω φόρτου εργασίας», τόνισε στον ΑγροΤύπο.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο κ. Τσούτσας τόνισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν τα μέλη του Συνδέσμου δεν έχουν ανταποδοτικό ρόλο. «Περίπου 3 εκατ. ευρώ που κάθε χρόνο πληρώνει ο κλάδος αλλά δεν παίρνουμε πίσω κάποια ανταποδοτική υπηρεσία», δήλωσε.

Απαντώντας εκ μέρους του ΥπΑΑΤ η κ. Καλογήρου ζητήσε τις προτάσεις του ΣΕΠΥ για τις ανταποδοτικές δράσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτούν από τα ανταποδοτικά τέλη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΥ κ. Αλέξανδρος Διαμαντίδης, τόνισε ότι «πρέπει οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ να βγουν έξω και να κάνουν ελέγχους στα φυτώρια. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατί εδώ και χρόνια γίνονται συνταξιοδοτήσεις και δεν αναπληρώνονται τα κενά».

Στελέχη του ΥπΑΑΤ πρόσθεσαν ότι εδώ και 3 χρόνια υπάρχουν αποφάσεις από το ΑΣΕΠ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει κανένας γεωπόνος στο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Ευθύμιος Ν. Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της διοίκησης του ΣΕΠΥ επισήμανε ότι υπάρχουν δυναμικές βιομηχανίες σποροπαραγωγής στην χώρα που θέλουν να κάνουν εξαγωγές αλλά δεν μπορούν. Δύο μήνες χρειάζεται το ΥπΑΑΤ για να δώσει πιστοποίηση στους σπόρους. Αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να γίνει κάποια εξαγωγή σπόρων στις αγορές του εξωτερικού.

Η κ. Α. Μαυρίδου, προϊστάμενη Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι κάθε χρόνο η διαδικασίες στην ΕΕ γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Οι ρυθμοί της ΕΕ είναι υπερβολικά γρήγοροι για την Ελλάδα. Κάθε Ιούνιο γίνεται ένας αυστηρός Κοινοτικός Έλεγχος. Απαντώντας ο κ. Αθανάσιος Τσούτσας τόνισε ότι «ξαφνιαζόμαστε με τις αλλαγές σε Κοινοτικό Επίπεδο και βλέπουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων στελεχών του ΥπΑΑΤ η χώρα μας αδυνατεί να τις εφαρμόσει. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ»

24/03/2023 11:27 πμ

Στην πρόσφατη συνάντηση των Δ.Σ. των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, συζητήθηκε και το θέμα των ζημιών στην καλλιέργεια τομάτας από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης.

Θυμίζουμε ότι στην Ελλάδα το 2019 ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στα Χανιά και στην Κυπαρισσία.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα θα συνεχιστεί και φέτος, αφού δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισής του. 

Στην περιοχή της Τριφυλίας η καλλιεργούμενη έκταση στα θερμοκήπια ανέρχεται σε 2.800 στρέμματα περίπου. Η καλλιέργεια γίνεται σε δύο καλλιεργητικές περιόδους. Η 1η αρχίζει Δεκέμβριο και ολοκληρώνεται Ιούλιο και η 2η αρχίζει Ιούλιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο. Η καλλιεργούμενη έκταση της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου ανέρχεται σε περίπου 1.300 στρέμματα και στην δεύτερη καλλιεργητική περίοδο περίπου σε 1.100 στρέμματα.

Τα τελευταία χρόνια οι ζημιές από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας είναι πολύ μεγάλες. Ο ιός προσβάλλει τα φύλλα και προκαλεί χλώρωση, μωσαϊκό και κατσάρωμα. Προσβάλλει τους καρπούς και προκαλεί καστανές περιοχές, ρυτίδωση, παραμορφώσεις, ανομοιόμορφη ωρίμανση και τους καθιστά μη εμπορεύσιμους. Τα ασθενή φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της παραγωγής έως και 70%.

Η μείωση της παραγωγής ξεπέρασε το 50% για το 2022 στην περιοχή μας. Επιπλέον προέκυψε υποβάθμιση της ποιότητας και μείωση της εμπορικής αξίας του προϊόντος.

Το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, κατά 50%, λόγω αύξησης της τιμής των λιπασμάτων, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, της ενέργειας και των εργατικών. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πολύ μειωμένα κατά 50% εξαιτίας της υποβάθμισης της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της μείωσης της παραγωγής. Η ακαθάριστη πρόσοδος τελικά πολύ μειωμένη.

Οι παραγωγοί με σεμινάρια και ενημερώσεις με έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την μείωση των προσβολών και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Όμως η υψηλή μολυσματική ικανότητα του ιού και η ένταση των προσβολών, καθώς και ο τρόπος μετάδοσης του ιού δυσκολεύουν την αντιμετώπισή του. Επιπλέον οι καλλιεργούμενες ποικιλίες και υβρίδια είναι ευαίσθητες και προσβάλλονται από τον ιό. Δεν υπάρχουν ανθεκτικά υβρίδια και ποικιλίες.

Η προσβολή της καλλιέργειας από τον ιό και οι επιπτώσεις από την έλλειψη εργατικών χεριών, την αύξηση της τιμής των εισροών και της ενέργειας έχουν μειώσει το εισόδημα των παραγωγών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η οικονομική ενίσχυση είναι αναγκαία για να στηριχθεί το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η τροφοδοσία της διατροφικής αλυσίδας».

22/03/2023 10:43 πμ

Σοβαρά προβλήματα από το 2023 δημιουργεί η μεταβατική διάταξη για τον καθορισμό τύπων και τεχνικών προδιαγραφών των θερμοκηπίων.

Ο σχετικός νόμος του 2020, που είχε πάρει παράταση, από το 2023 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται και ουσιαστικά βγάζει εκτός λειτουργίας μεγάλο αριθμό θερμοκηπίων της χώρας. 

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) 2243/333582/27-11-2020 (ΦΕΚ Β΄5432/09-12-2020), η οποία επανακαθόρισε τους τύπους και τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής θερμοκηπίων, στο άρθρο 28 αναφέρει: «θερμοκήπια ή θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών, στα οποία είχαν δοθεί εγκρίσεις τύπου είτε από την τέως Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος είτε από το ΥπΑΑΤ και έχουν εγκατασταθεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης υποχρεούνται εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος της, να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της παρούσας απόφασης και να αιτηθούν νέας έγκρισης εφόσον πληρούν τον ευρωκώδικα ΕΝ13031.01 και 02. Σε αντίθετη περίπτωση παύουν να ισχύουν από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης και απαιτείται να αιτηθούν νέας έγκρισης εντός 6 μηνών».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την ανωτέρω μεταβατική διάταξη, η οποία προβλέπει ότι οι εγκρίσεις τύπου που είχαν δοθεί παύουν να ισχύουν από την εφαρμογή της ΥΑ, ουσιαστικά καταδικάζεται ένας μεγάλος αριθμός θερμοκηπίων να στερηθεί την έγκριση τύπου και συνεπώς, να μην μπορεί πλέον να μεταβιβασθεί ή να ηλεκτροδοτηθεί ή να αρδευτεί κινδυνεύοντας και με πρόστιμο αυθαίρετης κατασκευής. Κι αυτό γιατί σε μια θερμοκηπιακή κατασκευή ετών, δεν μπορεί να προσαρμοστεί ο σκελετός του θερμοκηπίου σε νέες προδιαγραφές διαστάσεων, ενώ κοστίζει λιγότερο να κατασκευάσεις ένα νέο θερμοκήπιο παρά να ανακατασκευάσεις εκ θεμελίων το υπάρχον. 

Το πρόβλημα δεν θα προκύψει μόνο στην περίπτωση της μεταβίβασης ή της τροποποίησης της ηλεκτροδότησης των παλαιών θερμοκηπίων. Η έγκριση τύπου έχει την θέση της αδειοδότησης του θερμοκηπίου από την Πολεοδομία. Σε περίπτωση καταγγελίας κάποιου τρίτου, εφόσον δεν μπορεί να εκδοθεί σήμερα έγκριση τύπου, κινδυνεύει ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου με δυσβάστακτο κόστος αυθαίρετης κατασκευής.

Είχε δημιουργηθεί μια Ομάδα Εργασίας στο ΥπΑΑΤ αλλά ακόμη περιμένουμε να μας ανακοινώσουν τι αποφάσεις πήρε.

Διαβάστε την σχετική επιστολή που είχε στείλει το 2021 η ΔΑΟΚ Τριφυλίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για το συγκεκριμένο πρόβλημα (πατήστε εδώ)

22/03/2023 09:26 πμ

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή (17 Μαρτίου 2023), στην Μεταμόρφωση.

Η εταιρεία ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του σποροπαραγωγικού Ολλανδικού οίκου BEJO ZADEN στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Βελισσάρης, Γεωπόνος και μέλος της διοίκησης της εταιρείας, «με τα εγκαίνια των νέων γραφείων κάνουμε μια νέα αρχή.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και εμπορεύεται υβρίδια κηπευτικών. Διαθέτουμε ευρύ κατάλογο υβριδίων καρότου, παντζαριού και κρεμμυδιού, που είναι ήδη καθιερωμένα στην ελληνική αγορά. Εκτός από αυτά διαθέτουμε και πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως ραντίτσιο, kale κ.α.

Εγκαίνια εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ

Tα υβρίδιά μας διατίθενται σε όλη την Ελλάδα από τους κατά τόπους συνεργάτες μας, όπως είναι γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια. Τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάσαμε σε αποδεικτικό αγρό, στα Ίρια της Αργολίδας, 20 διαφορετικές ποικιλίες σαλάτας, μάλιστα έγινε και σχετική παρουσία στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία. Στόχος μας είναι να προτείνουμε στους παραγωγούς όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά και παραγωγικά υβρίδια. 

Η εταιρεία διαθέτει με μια καταρτισμένη ομάδα γεωπόνων οι οποίοι ανά πάσα στιγμή βρίσκονται δίπλα στους κατά τόπους γεωπόνους - συνεργάτες και παραγωγούς, παρέχοντας συμβουλές και δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Επιτέλους ήρθαμε στον δικό μας χώρο».

Εγκαίνια εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ

Από την πλευρά του ο κ. Nico Kikkert, διευθυντής της BEJO ZADEN και υπεύθυνος για την ανατολική Ευρώπη, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η εταιρεία μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα συνεργάζεται με 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το 2014 ξεκίνησε η συνεγρασία μας με την ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ. Η Ελλάδα τότε είχε μια μεγάλη οικονομική κρίση με τα μνημόνια και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία. Παρόλα αυτά μετά από 9 χρόνια έχουμε καταφέρει να πετύχουμε όλους τους στρατηγικούς στόχους που είχαμε κάνει στον αρχικό σχεδιασμό και υπερδιπλασιάσαμε τον τζίρο. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι σε αυτό το νέο χώρο μπορείς να κάνεις «πρωταθλητισμό» στην ελληνική αγορά».  

17/03/2023 02:04 μμ

Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις θερμοκηπιακές μονάδες υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που λειτουργούν με φυσικό αέριο στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Παρόλα αυτά κατάφεραν να ξεπεράσουν τα μεγάλα προβλήματα και το 2023 φαίνεται να ανοίγονται πιο θετικές προοπτικές για τον κλάδο λόγω της διόρθωσης προς τα κάτω των τιμών ενέργειας.

Οι Κήποι Καρδίτσας είναι μια υπερσύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που λειτουργεί από το 2020. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο βασικός µέτοχος και διευθύνων σύµβουλος της «Κήποι Καρδίτσας», Αργύρης Παπαργυρόπουλος, «εστιάζουμε στην ποιότητα, την καινοτομία και την αειφορία. Στο πλαίσιο αυτό έχουν επιλεγεί ποιοτικές ποικιλίες σπόρων ντοµάτας τύπου beef, από πιστοποιηµένους οίκους παραγωγής σπόρων.

Καλλιεργούμε 50 στρέμματα με ντομάτες. Υπάρχουν δύο σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ ή CHP) που λειτουργούν με φυσικό αέριο και παράγουν ταυτόχρονα 4 MW ηλεκτρικής και 5 MW θερμικής ενέργειας την ώρα. Η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ μέσης τάσης, ενώ η θερμική χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του θερμοκηπίου. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν ψυκτικοί θάλαμοι και μονάδες διαλογής και συσκευασίας. 

Το φυσικό αέριο το 2022 είχε φτάσει να είναι 20 φορές πιο ακριβό σε σχέση με την τιμή που είχε πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της Ουκρανίας. Τώρα έχει κάπως μειωθεί η τιμή του αλλά παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα (είναι τριπλάσια σε σχέση με το 2020). Επίσης στα είδη συσκευασίας και στο εργατικό είχαμε αύξηση του κόστους.

Φυτεύσεις της ντομάτας γίνονται από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι μέσα Μαρτίου και όλο τον υπόλλοιπο χρόνο είμαστε στην αγορά με ντομάτες τύπου beef. Την παραγωγή μας την πουλάμε στην Ελλάδα. Εδώ και μια εβδομάδα έχουμε βγει στην αγορά. Σίγουρα οι καταναλωτές έχουν μειώσει τις αγορές τους. Για αυτό σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε εξαγωγές. Πέρασε μια δύσκολη χρονιά το 2022 η υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας αλλά καταφέραμε να κρατηθούμε».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Στασινόπουλος, Εμπορικός Διευθυντής της επιχείρησης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «παρά τα προβλήματα το 2022 βγήκαμε στην αγορά με την μικρόκαρπη κερασοντομάτα (Cherry) σε συσκευασία 500 γραμμαρίων (κούπα). Είναι ένα προϊόν που έχει μεγαλύτερο κόστος παραγωγής και εργατικών. Καλλιεργήσαμε το 10% της έκτασης με τα ντοματίνια. Είναι ένα προϊόν πιο γκουρμέ και δεν πωλείται χύμα, οπότε έχει πιο υψηλή τιμή σε σχέση με την μεγαλόκαρπη».

Τα θερμοκήπια Σαββίδη - DRAMELLO FRESH, έχουν κατασκευαστεί το 2014 στη Δράμα και ειδικεύονται στην υδροπονική καλλιέργεια τομάτας, κάνοντας χρήση ΣΗΘΥΑ (CHP). Η παραχθείσα θερμική ενέργεια, χρησιμοποιείται στο θερμοκήπιο για θέρμανση, ενώ η παραχθείσα ηλεκτρική ενέργεια πωλείται στον Δημόσιο Φορέα Ηλεκτροδότησης. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καδόγλου, Γεωπόνος και Διευθυντής Παραγωγής στα Θερμοκήπια Σαββίδη Α.Ε. «από το 2006, με μεγάλη καθυστέρηση, σε σχέση με την Ευρώπη, λειτουργούν και στην Ελλάδα θερμοκήπια που χρησιμοποιούν συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας. Είχα την τύχη να εργαστώ ως γεωπόνος στην πρώτη μεγάλη θερμοκηπιακή μονάδα «εκτός εδάφους» που λειτουργούσε με φυσικό αέριο. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η χώρα μας δεν είχε συγκεκριμένη πολιτική για αυτόν τον κλάδο. 

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, η τιμή του ρεύματος που απολάμβαναν οι παραγωγοί, πουλώντας το προϊόν αυτό, δεν συνδέονταν με την τιμή του φυσικού αερίου. Στο εξωτερικό, επίσης, οι παραγωγοί μπορούν να συνάψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια, σταθερής τιμής του φυσικού αερίου με τους παρόχους, κάτι που δεν συμβαίνει στην χώρα μας.   

Μετά τους περιορισμούς της Ρωσίας στη διάθεση του φυσικού αερίου, σαν αποτέλεσμα των κυρώσεων που της επέβαλε η Δύση, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε και σε 20πλάσια επίπεδα, στην Ευρώπη. Αυτό δημιούργησε μεγάλες αναταράξεις και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. 

Σαν πρώτη αντίδραση, είχαμε ακυρώσεις παραγγελιών στα φυτώρια, από τους παραγωγούς, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στο ενεργειακό κόστος, μεταθέτοντας τις νέες φυτεύσεις τους για το τέλος του χειμώνα, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, επιπρόσθετη, πρόχειρη, αντισταγονική θερμοκουρτίνα στο θερμοκήπιο, για να μειώσουν τον όγκο που έπρεπε να θερμάνουν. 

Στην Ελλάδα είχαμε μετάθεση ημερομηνίας μεταφύτευσης, αποφεύγοντας το χειμώνα, ενώ κάποιοι παραγωγοί έριξαν τις θερμοκρασίες μέσα στο θερμοκήπιο (με μείωση εως και 50% της θερμικής ενέργειας), κάτι που είχε κόστος στην συνολική παραγωγή. 

Η αύξηση της τιμής πώλησης του γεωργικού προϊόντος ήταν πολύ μικρή για να καλύψει τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής. Είχαμε και συνακόλουθες αυξήσεις στα λιπάσματα 20 - 500%, ενώ στο φυσικό αέριο, είδαμε την τιμή να αυξάνει έως και 1.700%.

Μέσα σε λίγες βδομάδες συντελέστηκαν κοσμογονικές αλλαγές στο θερμοκηπιακό τομέα. Θερμοκήπια στην Αγγλία με αγγούρι εγκαταλείφτηκαν εντελώς. Παραγωγοί από την Ολλανδία (τα θερμοκήπια εκεί καταναλώνουν το 9% του φυσικού αερίου  της χώρας), έγιναν ξαφνικά πωλητές ενέργειας, αφού τα χαμηλά συμβόλαια στο φυσικό αέριο που είχαν προσυπογράψει, τους επέτρεπαν να κάνουν περιουσίες, μεταπουλώντας το αέριο σε άλλες επιχειρήσεις. Το ίδιο έκαναν και όσοι είχαν μεγάλες δεξαμενές αποθήκευσης αερίου, «εγκαταλείποντας» έτσι την γεωργική παραγωγή. 

Το ρευστό αυτό ενεργειακό περιβάλλον συνέβαλλε, δυστυχώς και στο «πάγωμα» μεγάλων επενδύσεων που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στη χώρα μας. 

Οι αρχικές εκτιμήσεις, έκαναν λόγο για μεταφορά μεγάλου όγκου της παραγωγής σε χώρες της Αφρικής, όπως η Κένυα και το Μαρόκο. 
Φαίνεται όμως πως το 2023 η εικόνα αυτή αρχίζει να αντιστρέφεται. Η τιμή του φυσικου αερίου είναι μόλις τρεις φορές επάνω σε σχέση με αυτήν που είχαμε πριν λίγα χρόνια και οι παραγωγοί στην Ελλάδα άρχισαν να «ξαναζεσταίνουν» τις μηχανές τους. 

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο είναι από τις πιο καθαρές από τις συμβατικές μορφές ορυκτών καυσίμων. Μόνο στο νομό Δράμας η ικανότητα παραγωγής ρεύματος με μονάδες ΣΗΘ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας) είναι της τάξεως των 20 ΜW, ενώ στα θερμοκήπια του νομού απασχολούνται πάνω από 300 άτομα. Πρέπει, λοιπόν η Πολιτεία να ασχοληθεί με τα προβλήματα αυτών των μονάδων, να απορροφά τους έντονους κραδασμούς που  προκαλούνται στην παγκόσμια, προσφέροντας σταθερότητα και αίσθημα εμπιστοσύνης σε νυν και εν δυνάμει επενδυτές».

15/03/2023 10:09 πμ

Συνάντηση είχαν, την Τρίτη (14/3), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρουσία του βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά.

Ο ΑγροΤύπος ήταν εκεί και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτών μετά την συνάντηση.

Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «ο υπουργός κ. Γεωργαντάς μας τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα.

Στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον 4.500 εργατών γης για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών καλλιεργειών με προσαύξηση τουλάχιστον 1.000 ακόμα στην συγκομιδή της ελιάς.

Ζητήσαμε ακόμη εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης να υπάρξει και άλλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επιχορήγηση στέγασης εργατών γης και αγοράς ISOBOX (προκάτ οικίσκων εργατών γης), το οποίο βλέπει θετικά ο υπουργός.

Επίσης ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει άμεσα.

Ζητήσαμε από τον κ. Γεωργαντά η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο να γίνει με την θέσπιση ειδικού πίνακα που δεν θα λειτουργεί μόνο προς των συμφέρων των μεγάλων καλλιεργειών αλλα αναγνωρίζοντας και την εντατική εργασία που χρειάζεται κάθε καλλιέργεια. Μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή των σχετικών πινάκων απασχόλησης εργατών και η πληρωμή θα γίνει με βάση όσα έγιναν στην προηγούμενη.

Ο υπουργός ΑΑΤ μας ανέφερε ότι βλέπει θετικά την ενίσχυση μέσω de minimis της καλλιέργειας ντομάτας επειδή αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα φυτοπροστασίας με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να καταθέσει σχετικό φάκελο η τοπική ΔΑΟΚ.

Δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ).

Εμείς ζητήσαμε αλλαγή των ποσών χρηματοδότησης στα Σχέδια βελτίωσης και στόχευση ανάλογα με την επένδυση. Η πρόσκληση αφήνει φωτογραφικά εκτός τα θερμοκήπια. Επενδύσεις σε θερμοκήπια, κτηνοτροφία και γεωργία ακριβείας θα πρέπει να μπορούν να συντάξουν φάκελο 250.000 ευρώ. Επίσης το πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 9/3/2023, συνδέει την μέγιστη χρηματοδότηση (250.000 ευρώ) με το μέγεθος της επιχείρησης μέσω του ΟΣΔΕ 2022 αφήνοντας εκτός μεγάλης χρηματοδότησης σχεδόν κάθε νέο αγρότη».

13/03/2023 01:32 μμ

Επανέρχονται σταδιακά οι ροές των εξαγωγών τούρκικης και μαροκινής ντομάτας στην ΕΕ.

Το τουρκικό Υπουργείο Γεωργίας και Δασών ανακοίνωσε ότι ο περιορισμός στις εξαγωγές ντομάτας, που είχε θεσπισθεί στις 2 Μαρτίου και είχε προαναγγελθεί ότι θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου, έχει αρθεί από τις 7 Μαρτίου. 

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, δηλώνει ότι «η απαγόρευση αποφασίστηκε για να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά και να αποτραπεί η αύξηση των τιμών της τομάτας. Ωστόσο, η απαγόρευση επικρίθηκε έντονα από τους καλλιεργητές, καθώς η ντομάτα παραμένει το κύριο εξαγωγικό προϊόν νωπών προϊόντων για την Τουρκία. Οι Τουρκία εξάγει κάθε χρόνο περίπου 600.000 τόνους ντομάτας».

Σε αύξηση των εξαγωγών ντομάτας θα προχωρήσουν και οι Μαροκινοί. Τις προηγούμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές στην εγχώρια αγορά είχαν προχωρήσει σε περιορισμούς των εξαγωγών ντομάτας. Το Μαρόκο είναι μεγάλος προμηθευτής ντομάτας στις αγορές της Ευρώπης (ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο). Οι εισαγωγές στην ΕΕ ντομάτας από το Μαρόκο ξεπερνούν τους 300.000 τόνους ετησίως. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου και να βάζουν στους πελάτες τους όριο των τριών τεμαχίων.

Οι εισαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, θα συνεχίσουν την ανοδική τάση των τελευταίων ετών. Το 2022 είχαν μια αύξηση, κατά 3%, φτάνοντας στους 730.000 τόνους.

07/03/2023 01:10 μμ

H Ελάνκο Ελλάς είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα συνεργασία της με την εταιρεία Servalesa του ομίλου De Sangosse.

H εταιρεία Servalesa ιδρύθηκε το 1980 με βασική της αρχή: «Σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ποιότητα της διατροφής τους, σκοπός μας είναι να διασφαλίζουμε στους αγρότες ασφαλή, αειφόρα και κερδοφόρα αγροτική παραγωγή».

Το 2016 εντάχθηκε στον όμιλο εταιρειών της De Sangosse που αποτελεί ηγετική δύναμη στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Στην παλέτα των προϊόντων της Servalesa περιέχονται βιοδιεγέρτες προσανατολισμένοι στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας των φυτών, μικροοργανισμοί και εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης.

Η εταιρεία Servalesa δραστηριοποιείται με τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες και στόχος της είναι μέχρι το 2030 να συνεχίσει την δυναμική της ανάπτυξη στα βιοδραστικά προϊόντα διατηρώντας την Ηγετική της θέση

03/03/2023 02:52 μμ

Θετικό το πρόσημο για τους Έλληνες παραγωγούς, παρά τις ανατιμήσεις.

Υποθήκες για ακόμα καλύτερη παρουσία στο μέλλον έβαλε φέτος η ντομάτα βελανίδι, καθώς κατά κοινή ομολογία, καταφέρνει παρά τα υψηλά κοστολόγια, να φέρνει κερδοφορία στους περισσότερους παραγωγούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τάσεις της αγοράς, που όσον αφορά στο εσωτερικό, δείχνει να προτιμά τα πιο γευστικά προϊόντα.

Η Ελληνική αγορά προτιμά τα πιο γλυκά, τα πιο γευστικά προϊόντα

Ο κ. Φώντας Δουλούμης, ταμίας στον Συνεταιρισμό Ανατολή τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην Ελλάδα έχουμε γύρω στα 45.000 στρέμματα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, εκ των οποίων η Κρήτη έχει γύρω στα 23.000 στρέμματα. Η Κρήτη λόγω της θέσης της έχει τη δυνατότητα να έχει προϊόν μέσα στο χειμώνα και το Μάιο, όταν αρχίζουν οι άλλες περιοχές, εμείς τελειώνουμε. Όσον αφορά στη ντομάτα βελανίδι κατά προσέγγιση οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Κρήτη είναι γύρω στα 2.000 στρέμματα αυτή την περίοδο. Σήμερα που μιλάμε το 80% της παραγωγής σε βελανίδι αφορά Κρητικό προϊόν. Οι τιμές παραγωγού την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν και πάνω από 3 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα είναι γύρω στα 2,70. Η τιμή είναι ικανοποιητική για τον παραγωγό. Όταν η τιμή για τον παραγωγό πέσει κοντά στο 1 ευρώ το κιλό, τότε δεν υπάρχει περιθώριο κέρδους. Ένα κόστος καλλιέργειας γενικά στη ντομάτα είναι τα 5.000 ευρώ το στρέμμα. Στο βελανίδι η διαφορά είναι ότι έχει ακριβότερα εργατικά, γιατί πολύ απλά μαζεύεται με το χέρι και μιλάμε για λεπτο-δουλειά. Η ντομάτα βελανίδι έχει διαφορά από τη ντομάτα beef, την μεγαλόκαρπη, γιατί συλλέγεται επί τόπου συνήθως από τους παραγωγούς και συσκευάζεται σε κεσεδάκια για να φύγει για την αγορά. Το περισσότερο Ελληνικό βελανίδι καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά, αλλά γίνονται και εξαγωγές. Προβλήματα γενικώς δεν υπάρχουν, παρά μόνον αν ο χειμώνας είναι βαρύς, κάτι που φέτος δεν ισχύει. Στην καλλιέργεια της ντομάτας γενικώς έχει κάνει μεγάλη ζημιά η Tuta και ο ιός της καστανής ρυτίδωσης. Όλα αυτά είναι σε έξαρση κυρίως μετά το Μάρτιο. Από υβρίδια θεωρώ τα Lobello, πολύ καλά γιατί υπερέχουν σε γεύση».

Ο κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, είναι πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας Κάμιρος με την διακρική επωνυμία Κρητικό Περβόλι και όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «την τρέχουσα σεζόν υπερδιπλασιάσαμε τις εκτάσεις με ντομάτα βελανίδι, το οποίο διαθέτουμε στην εσωτερική αγορά, έχοντας συνεργασία με μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Έχουμε όμως και άλλες συνεργασίες. Από υβρίδια προτιμάμε το Lobello, γιατί έχουν καλή γεύση και τα ζητάει η αγορά περισσότερο. Στις συσκευασίες των 500 γραμμαρίων η ντομάτα μπαίνει με το κοτσάνι, ενώ στις συσκευασίες των 250 γραμμαρίων (ποτήρι) μπαίνει χωρίς κοτσάνι. Οι ποιότητες σε ένα θερμοκήπιο δεν είναι πάντα ίδιες. Για να έχεις ενα καλό κέρδος, με το σημερινό κόστος παραγωγής, πρέπει να έχεις μια απόδοση στους 15 με 20 τόνους ανά στρέμμα. Το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει τα 6.000 ευρώ το στρέμμα λόγω των ανατιμήσεων στις εισροές, ενώ και τα εργατικά είναι πλέον στα 35-40 ευρώ αντί 30 που ήταν μέχρι πέρσι».

Έτοιμος να βάλει ντομάτα βελανίδι εμφανίζεται και ο κ. Θανάσης Παλούκης, που καλλιεργεί κηπευτικά θερμοκηπίου, αλλά και υπαίθρια στην περιοχή της Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία και τα οποία εμπορεύεται στη λαϊκή αγορά του νομού, της Λευκάδας κ.λπ. Όπως μας λέει ο κ. Παλούκης: «κλίνω να να βάλω ντομάτα βελανίδι Lobello σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, ώστε να κάνω συγκομιδή και να έχω παραγωγή μέσα στο καλοκαίρι και ειδικά κατά την τουριστική περίοδο, που έχουν ζήτηση τα προϊόντα. Γενικά η ντομάτα βελανίδι είναι ελεγχόμενη ως προς τα κόστη καλλιέργειας θεωρώ και έχει και περιθώριο κέρδους, ειδικά αν πουλάς το καλοκαίρι».

Ανασταλτικός παράγοντας οι μεγάλες ανάγκες σε εργατικά χέρια

Ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, παραγωγός ντομάτας θερμοκηπίου, από την περιοχή της Ιεράπετρας τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο υπάρχει παραγωγή σε ντομάτα βελανίδι και οι αποδόσεις είναι σχετικά καλές. Τα πολλά κρύα δεν κάνουν καλό στην καλλιέργεια, όπως και οι πρώιμες ζέστες, καθώς φέρνουν την παραγωγή νωρίτερα από το κανονικό και μαζεμένη. Γενικά χρειάζεται μια ισορροπία. Αυτή την περίοδο βγάζουμε γύρω στα 500 κιλά τη βδομάδα. Οι τιμές τις τελευταίες ημέρες έχουν ανεβεί, αλλά πιστεύω ότι αυτό οφείλεται σε κάμψη αποδόσεων ανά περίπτωση. Στη ντομάτα βελανίδι το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με το εργατικό κόστος, καθώς μαζεύονται ένα-ένα με το χέρι. Το κόστος παραγωγής με τα σημερινά δεδομένα ξεκινά από τα 2.500 - 3.000 ευρώ και μπορεί να ανέλθει και στα 5.000 ευρώ το στρέμμα. Από υβρίδια κάνουμε δοκιμές συνεχώς σε καινούργια και μελετάμε τις συμπεριφορές τους τις καλλιεργητικές, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για λιγότερες απώλειες από Tuta και τον ιό της καστανής ρυτίδωσης. Ένα από αυτά που δοκιμάζουμε τελευταία είναι το Solemio».

«Προσωπικά έχω τέσσερα χρόνια να βάλω ντομάτα βελανίδι. Βασικός λόγος εγκατάλειψης και στροφής σε άλλα προϊόντα είναι οι μεγάλες απαιτήσεις σε εργατικά χέρια, καθώς μιλάμε για προϊόν, που μαζεύεται ένα-ένα. Με την έλλειψη εργατών λοιπόν, αναγκαστικά, πρέπει να πάμε σε άλλα προϊόντα. Φέτος η σεζόν στη ντομάτα βελανίδι δεν ξεκίνησε και τόσο καλά, από άποψη τιμών και εμπορίου, όμως τώρα τελευταία έχεια ανεβεί η τιμή παραγωγού και με 2 και 2,5 ευρώ ανά κιλό, μένει καλό κέρδος. Η καλλιέργεια ως καλλιέργεια έχει μεγάλα κόστη, αλλά καλλιεργητικά και από άποψη ψεκασμών, έχει λιγότερες θα έλεγα απαιτήσεις από άλλα κηπευτικά. Το θετικό επίσης στη ντομάτα βελανίδι είναι πως έχει δυνατό φυτό με επίσης δυνατό ριζικό σύστημα και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα από Tuta και ιό καστανής ρυτίδωσης. Γενικά είναι ελεγχόμενα τα πράγματα», μας ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Μαντζαράκης, παραγωγός προϊόντων θερμοκηπίου από την περιοχή της Ιεράπετρας.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Ρουμελιώτης, παραγωγός από το νομό Ηρακλείου και υπεύθυνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Άρβης ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «εμείς εδώ στον Συνεταιρισμό ασχολούμαστε κυρίως με το αγγούρι και δεν έχουμε βάλει ντομάτα βελανίδι. Αποτρεπτικός παράγοντας γι' αυτό είναι χαμηλή-όλο το προηγούμενο διάστημα-τιμή παραγωγού, που ήταν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό. Με τέτοια τιμή στη ντομάτα βελανίδι, δεν βγαίνει ούτε το κόστος καν, πόσο μάλλον κέρδος. Κατ' επέκταση, βελανίδι ντομάτα βάζουν σε άλλες περιοχές της Κρήτης και ιδίως στην Ιεράπετρα. Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι τελευταία έχει σημειώσει αύξηση η τιμή παραγωγού».

03/03/2023 11:50 πμ

Μείωση αναμένεται να έχουμε φέτος στις καλλιεργούμενες εκτάσεις πρώιμου υπαίθριου καρπουζιού στην Τριφυλλία, η οποία όμως διαφοροποιείται ανά περιοχή.

Πάντως οι παραγωγοί ελπίζουν να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες την καλλιέργεια αλλά και την κατανάλωση για να έχουμε μια συνέχιση της καλής πορείας των τιμών όπως και πέρυσι.

Το υψηλό κόστος καλλιέργειας σε συνδιασμό με την έλλειψη εργατών γης ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να μην παράγουν τις ίδιες ποσότητες σε σχέση με πέρσι. Το 2022 η παραγωγή καρπουζιού στην περιοχή κυμάνθηκε σε περίπου 38.000 τόνους.

Ο κ. Θεόδωρος Μπούσουλας, παραγωγός καρπουζιών από το Καλό Νερό, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «με μια μικρή καθυστέρηση ξεκίνησαν φέτος οι φυτεύσεις, οι οποίες αυτή την εποχή έχουν ολοκληρωθεί. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια μείωση των στρεμμάτων λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας.

Οι καιρικές συνθήκες πάντως μέχρι στιγμής δεν δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα στην καλλιέργεια, παρά μόνο μια καθυστέρηση λίγων ημερών στις φυτεύσεις. Αν συνεχίσουν να είναι καλές προβλέπω ότι από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα γίνει το ξεσκέπασμα και τον Μάιο θα ξεκινήσει η συγκομιδή». 

Ο κ. Κώστας Μαλάμος, καλλιεργητής καρπουζιών από την περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν οι φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού χαμηλής κάλυψης στην περιοχή. Φέτος λόγω καιρικών συνθηκών καθυστέρησαν να ξεκινήσουν. 

Το υψηλό κόστος καλλιέργειας (εφόδια, πετρέλαια κ.α.) και τα προβλήματα με τους εργάτες γης έφεραν μια μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας, που σε κάποιες περιοχές ξεκινά από 5% και σε άλλες φτάνει μέχρι και 10%. Λένε ότι έχουμε μια αποκλιμάκωση του κόστους στα λιπάσματα αλλά ακόμη δεν έχει αρχίσει να φαίνεται στην αγορά. Επίσης φέτος δεν είχαμε αύξηση της τιμής στα νάιλον.

Αν οι καιρικές συθήκες είναι ευνοϊκές και γίνουν κανονικά τα ξεσκεπάσματα η συγκομιδή φέτος στις πρώιμες περιοχές του Αγρίλη (που είναι πρώιμη περιοχή) αναμένεται να ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου». 

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώνονται οι φυτεύσεις καρπουζιού. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στα θερμοκήπια με κόστος και έλλειχη εργατών. Φέτος οι εκτάσεις εκτιμώ ότι είναι μειωμένες κατά 20 % σε σχέση με πέρσι».

Το καρπούζι της Τριφυλίας πάει κυρίως προς εξαγωγή και μικρές ποσότητες πάνε στην εγχώρια αγορά. Πέρσι οι συνολικές εξαγωγές καρπουζιού που έκανε η χώρα ανήλθαν σε 191.670 τόνους, μειωμένους σε σχέση με το 2021 που έφταναν τους 208.970 τόνους. Είχαμε δηλαδή το 2022 μια μείωση των ποσοτήτων κατά 6,7% αλλά είχαμε μια αύξηση της μέσης τιμής παραγωγού κατά 28,9%.