Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προγραμματισμός των φθινοπωρινών σπορών με αυξημένα κόστη σε εφόδια και σπόρους

29/09/2021 11:13 πμ
Οι φετινές υψηλές τιμές της ελαιοκράμβης, των σιτηρών και του βαμβακιού όπως διαμορφώνονται από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

Οι φετινές υψηλές τιμές της ελαιοκράμβης, των σιτηρών και του βαμβακιού όπως διαμορφώνονται από τις αρχές Ιουνίου και μέχρι σήμερα έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά. Στον αντίποδα, οι παραγωγοί καλούνται να συνυπολογίσουν τα κατά πολύ αυξημένα κόστη παραγωγής και την σωστή επιλογή καλλιεργειών.

Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Μαγνησία που ασχολείται με την σποροπαραγωγή και εμπορία σιτηρών και διαθέτει κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Αρχικά, όπως αναφέρει «στην ευρύτερη περιοχή, οι σπορές είναι όψιμες και ξεκινάνε από τον Νοέμβριο για δύο λόγους. Αφενός γιατί πρόκειται για ξερικές καλλιέργειες και οι παραγωγοί περιμένουν τις φθινοπωρινές βροχές για να προετοιμάσουν το χωράφι τους και αφετέρου γιατί μέχρι και τον Νοέμβριο οι θερμοκρασίες είναι ικανοποιητικές και δεν υπάρχει πρόβλημα στην σπορά. Φέτος υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις φθινοπωρινές σπορές και οι τιμές σπόρων και λιπασμάτων είναι δύο από τους βασικότερους. Δυστυχώς για τους αγρότες αναμένονται πολύ υψηλές τιμές σπόρων σιτηρών σύμφωνα με τις τωρινές τιμές του εμπορικού σιταριού που διαμορφώθηκαν από τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου όπου και ολοκληρώθηκε η παραγωγή των σπόρων και γίνονται οι εκτιμήσεις τιμών βάσει συμφωνιών. Η παραγωγή σπόρου σποροπαραγωγής γίνεται με την επιλογή πρωτογενούς σπόρου από συγκεκριμένες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται, οι οποίες σπέρνονται τον Νοέμβριο και αλωνίζονται με διαφορετικές προϋποθέσεις από την κανονική καλλιέργεια τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τις προσαυξήσεις τιμών στα λιπάσματα, οφείλονται στα αυξημένα ναύλα και στην ανεβασμένη τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά. Ωστόσο πληρέστερη εικόνα της κατάστασης θα έχουμε έπειτα από λίγο καιρό.

Εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει μείωση στρεμμάτων για την παραγωγή σιταριού λόγω της φετινής υψηλής τιμής. Υπάρχει περίπτωση στην επόμενη καλλιέργεια να μην είναι τόσο υψηλή όσο φέτος αλλά σίγουρα ελπίζω ότι θα κρατηθεί σε αξιοσέβαστο επίπεδο. Παράλληλα, οι διεθνείς ελλείψεις σιταριού θα αναγκάσουν τους εμπόρους και όσους έχουν μύλους να πληρώσουν για να αγοράσουν το φετινό αποθηκευμένο σιτάρι στις ανάλογες τιμές.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με την ελαιοκράμβη. Η τιμή της φέτος διαμορφώθηκε πολύ υψηλά, έφτασε στα 45 λεπτά στις πωλήσεις του Ιουνίου γεγονός που θα ωθήσει τους παραγωγούς να την καλλιεργήσουν και φέτος. Υπάρχει γενικά η αντίληψη ότι οι ελαιοκράμβες σπέρνονται από μέσα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου. Ωστόσο έχουμε παρατηρήσει ότι οι σπορές του Νοεμβρίου είναι ικανοποιητικές. Επειδή και η ελαιοκράμβη πλέον στην περιοχή μας είναι ξερική καλλιέργεια περιμένουμε να έρθουν οι πρώτες βροχές ώστε να διαμορφώσουμε τα χωράφια και μετά να σπείρουμε.

Πολύ κρίσιμος παράγοντας για το πόσα στρέμματα με σιτηρά και ελαιοκράμβες θα βάλουν οι αγρότες, είναι η τιμή του βαμβακιού που φαίνεται να διαμορφώνεται πάρα πολύ υψηλά φέτος. Το γεγονός αυτό θα αναθαρρήσει τους παραγωγούς να κρατήσουν τα χωράφια για βαμβάκι μέχρι την άνοιξη. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι που επίσης φέτος η τιμή του είναι πολύ υψηλή οπότε δημιουργεί προοπτικές και για του χρόνου. Βέβαια αστάθμητος παράγοντας είναι η ανεβασμένη τιμή του ρεύματος που μπορεί να επηρεάσει πολύ κόσμο και τελικά να πάρουν την απόφαση να μην σπείρουν βαμβάκι λόγω πολύ υψηλού κόστους ρεύματος για άντληση υδάτων. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε το επόμενο διάστημα και τον Νοέμβριο θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα».

Επιπλέον ο κ. Σιδηρόπουλος Χρήστος, παραγωγός σιτηρών (σιταριού, κριθαριού και καλαμποκιού), ελαιοκράμβης και βαμβακιού από την Λάρισα κάνει λόγο για μία πολύ καλή εμπορική σεζόν για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όπως μας αναφέρει αυτήν την περίοδο γίνονται οι τελευταίες συγκομιδές στο καλαμπόκι και έχει ξεκινήσει η συλλογή του βαμβακιού. «Νομίζω ότι κλείνει μία πολύ καλή σεζόν για τους αγρότες και από Οκτώβριο θα γίνει ο απολογισμός και ο προγραμματισμός για τις νέες σπορές. Αυτό που απασχολεί τους αγρότες είναι οι αύξηση τιμών στα εφόδια, στους σπόρους, στα φυτοφάρμακα και στα λιπάσματα. Ακούγεται αύξηση τιμής περίπου κατά 20%. Αυτήν την στιγμή το βαμβάκι στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου είναι στα 0,65 λεπτά ενώ με τα περσινά δεδομένα ήταν στα 0,35 λεπτά και είναι αναμενόμενο ότι η τιμή των σπόρων θα ανέβει. Φαίνεται επίσης ότι κάποιοι παραγωγοί κηπευτικών υπαίθριας τομάτας θα βάλουν σιτηρά».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη Στέλιο από το τμήμα δημητριακών του ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας η “Ένωση”, στην περιοχή προτιμάται κυρίως η καλλιέργεια σιτηρών σε σύγκριση με το βαμβάκι, ενώ φέτος θα καλλιεργηθεί σε πολύ περιορισμένες ποσότητες η ελαιοκράμβη. Όπως επισημαίνει «έχουμε μία μονάδα σποροπαραγωγής έκτασης περίπου 3.000 στρεμμάτων σκληρού σιταριού πιστοποιημένου σπόρου κατηγορίας R2. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούμε είναι η Monastir, η Leonardo, η Athoris και η Secolo και οι συγκομιδές ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο. Φέτος πολλοί παραγωγοί θα καλλιεργήσουν σιτάρι και η τιμή για την αγορά σπόρου είναι στα 65 λεπτά το κιλό».

Βασιλική Χατζηιερεμία
Σχετικά άρθρα
08/09/2021 04:23 μμ

Το τριέρι του Μέρα ή αλλιώς η μοναδική κάθετη μονάδα καθαρισμού σπόρων στην Ελλάδα προκαλεί το ενδιαφέρον.

Με τις τιμές των σιτηρών στα... ύψη αυξάνει το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις καταγραφές του ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εκ μέρους των αγροτών, ενόψει των νέων σπορών, για καθαρισμό των σπόρων από προϊόντα (π.χ. σιτάρι, κριθάρι, όσπρια κ.λπ.) που ενδεχομένως διαθέτουν στις αποθήκες τους. Αυτή η διαδικασία, κατά την οποία περνάει από... κόσκινο ένα προϊόν, ώστε να προκύψει ο... καλός σπόρος που θα χρησιμοποιηθεί στο χωράφι για σπορά είναι γνωστή στους αγρότες από παλιά, όμως τελευταία αποτελεί και πεδίο επαγγελματικής δραστηριοποίησης για κάποιους.

Ο κ. Θανάσης Μέρας διαθέτει την πρώτη, κάθετη μονάδα καθαρισμού σπόρων στην Ελλάδα και παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες στους αγρότες ως επί το πλείστον, μεταφέροντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο, σε όλη την Ελλάδα, τα καλύτερα αυτοκινούμενα μηχανήματα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή. Ο κ. Μέρας που απασχολεί κι αρκετά άτομα προσωπικό κάνει καθαρισμό (τριέρισμα) σπόρων κριθαριού, σιταριού, ρεβυθιού, φακής, βίκου, ρυζιού κ.λπ.

Ένας από τους παραγωγούς που ζήτησε πρόσφατα την... συνδρομή του κ. Μέρα είναι ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος αγροτικών προϊόντων, αλλά και σπόρων, από το Δρυμό Θεσσαλονίκης. Από τον κ. Πανούση ζητήσαμε να μας αξιολογήσει τις υπηρεσίες της κάθετης αυτής αυτοκινούμενης μονάδας καθαρισμού σπόρων. Όπως λοιπόν μας ανέφερε: «η συγκεκριμένη μονάδα πάει στο χώρο του αγρότη, κατόπιν φυσικά συνεννόησης και παρέχει υψηλού επίπεδου υπηρεσίες καθαρισμού των σπόρων, που ενδεχομένως κρατάει ένας αγρότης για να σπείρει τη νέα χρονιά ή τον χρειάζεται για άλλη χρήση. Η μονάδα του κ. Μέρα τριερίζει εκτιμώ περί τους 60-70 τόνους προϊόν σε μια μέρα, ενώ υπάρχει δυνατότητα συσκευασίας (σάκιασμα) του σπόρου σε μικρά σακιά ή μεγασάκους (big bags) Αυτή την υπηρεσία την θεωρώ πολύ σημαντική». Σημειωτέον ότι αυτή την περίοδο γίνεται συνήθως καθαρισμός σπόρων σιτηρών και αργότερα, την άνοιξη, ρυζιού.

Τελευταία νέα
25/05/2021 04:46 μμ

Η RAGT και η Bayer προχώρησαν σε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη εξελιγμένων υβριδίων σιταριού.

Οι δύο εταιρείες, αναζητώντας τρόπους να καλύψουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των ευρωπαίων παραγωγών, ενώνουν τις δυνάμεις τους συνδυάζοντας την κορυφαία γενετική τεχνολογία μαλακού σίτου στην Ευρώπη, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους  βελτίωσης (breeding), της υψηλής απόδοσης συστήματα παραγωγής σπόρων και τις πιο προηγμένες ψηφιακές λύσεις, τονίζεται σε ανακοίνωση της.

Το σιτάρι είναι η πιο διαδεδομένη καλλιέργεια για παραγωγή Τροφίμου στον κόσμο. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μ. Βρετανία καλλιεργούνται κάθε χρόνο περισσότερα από 250 εκατ. στρέμματα σιτάρι. Περίπου το 20 τοις εκατό της πρωτεΐνης που καταναλώνεται στον κόσμο προέρχεται από το σιτάρι. Η διασφάλιση της ετήσιας συγκομιδής μέσω συστημάτων παραγωγής με υβρίδια σιταριού  τα οποία αυξάνουν την απόδοση και την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών σιταριού, θα βοηθήσει τους παραγωγούς να ανταποκριθούν στην αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων και τις διατροφικές ανάγκες ενός διαρκώς αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού.

Συνδυάζοντας την ηγετική θέση της Bayer στον τομέα της φυτοπροστασίας και για το σιτάρι, των συστημάτων για την παραγωγή σπόρων και των πρωτοποριακών ψηφιακών λύσεων για τη γεωργία, με την ευρωπαϊκή πρωτοπορία της RAGT στην παραγωγή σπόρων δημητριακών και τη συνεχή καινοτομία για την ανάπτυξη νέων ποικιλιών, οι δύο εταιρείες θέτουν ως στόχο να προωθήσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας υβριδίων σιταριού και να προσφέρουν στους παραγωγούς καινοτομικά συστήματα καλλιέργειας σίτου.

Μία συνεργασία με στόχο να προσφέρει στήριξη σε μια καλλιέργεια που εξελίσσεται

«Τα υβρίδια σιταριού δίνουν στους παραγωγούς την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα στα αειφόρα συστήματα παραγωγής», δηλώνει ο κ. Bob Reiter, Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης στον Τομέα Crop Science της Bayer AG. «Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με τη RAGT, με στόχο να προσφέρουμε στους παραγωγούς νέες λύσεις οι οποίες θα τους στηρίζουν στην προσπάθεια για βιώσιμα συστήματα καλλιέργειας σιταριού υψηλής ποιότητας».

Ο κ. Bruno Tremblay, Περιφερειακός Διευθυντής του Τομέα Crop Science της Bayer AG στην περιοχή Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής επιβεβαιώνει λέγοντας τα εξής: «Η συμφωνία μας με τη RAGT σηματοδοτεί την αρχή μιας ακόμη συναρπαστικής συνεργασίας μεταξύ δύο ιστορικών συνεργατών που αλληλοσυμπληρώνονται σε επίπεδο καινοτομίας και ψηφιακών δυνατοτήτων οι οποίες είναι απαραίτητες για να απελευθερωθεί η δυναμική της αγρονομικής συμπεριφοράς και της απόδοσης στην καλλιέργεια του σιταριού. Μαζί, θα φέρουμε στην αγορά και τους παραγωγούς της Ευρώπης ένα κορυφαίο σύστημα παραγωγής υβριδίων σιταριού, το οποίο παράλληλα θα συμβάλει στη μεγαλύτερη αυτάρκεια της Ευρώπης, όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών».

Ο κ. Laurent Guerreiro, Γενικός Διευθυντής της RAGT Semences, θεωρεί και αυτός ότι η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί σημείο καμπής για τους παραγωγούς: «Η RAGT, ανέκαθεν, ακολουθούσε μια φιλοσοφία βιώσιμης αγροτικής παραγωγής.  Η συμφωνία με τη Bayer, η οποία έχει στόχο να προσφέρει βελτιωμένους σπόρους και νέες καλλιεργητικές πρακτικές για το σιτάρι, μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ακόμη καλύτερη υποστήριξη στους παραγωγούς. Όλη μας η δραστηριότητα ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες μιας αγροτικής παραγωγής που εξελίσσεται. Αυτές οι καινοτομίες μας επιτρέπουν να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες διαφορετικών τύπων αγροτικής παραγωγής: Συγκεκριμένα, συνδυάζοντας καθαρές σειρές, καθεμία από τις οποίες θα διαθέτει καινοτομικά χαρακτηριστικά, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους παραγωγούς ποικιλίες σιταριών ικανές να αντιμετωπίζουν τα κύρια προβλήματα που συναντούν οι αγρότες σε κάθε τους καλλιέργεια», δηλώνει ο κ Guerreiro.

24/05/2021 01:55 μμ

Η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τον πρωτογενή τομέα, ήταν το βασικό αντικείμενο της πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων και πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστο Γιαννακάκη.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιαννακάκης, «τα κονδύλια που προβλέπονται για την Γεωργία στη χώρα μας, είναι 520 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά 185 εκατομμύρια θα διατεθούν για προγράμματα καινοτομίας και πράσινης μετάβασης στην επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, 100 εκατομμύρια για εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, 170 εκατομμύρια για αναδιαρθρώσεις δενδρωδών καλλιεργειών, 50 εκατομμύρια για αγροτουρισμό και 15 εκατομμύρια για γενετικές βελτιώσεις ζώων. 

Το κονδύλι για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών αφορά όλη την χώρα και όλες τις καλλιέργειες. Τα 170 εκατ. ευρώ θα δίνουν μια ενίσχυση 2.830 ευρώ ανά στρέμμα. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ποιες ποικιλίες θα αντικατασταθούν ούτε ο τρόπος πληρωμής. Το ΥπΑΑΤ θα συνομιλήσει με την ΕΘΕΑΣ, τους συνεταιρισμούς και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ. Θα πρέπει, υφιστάμενες προβληματικές καλλιέργειες και ποικιλίες να αντικατασταθούν από ποικιλίες υψηλής παραγωγικότητας, χαμηλού κόστους, ανθεκτικότητας στις ασθένειες και να γίνει εγκατάσταση σε γραμμικές καλλιέργειες. Ακόμη δεν γνωρίζουμε πότε θα βγει η πρόσκληση αλλά το σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022».

Όπως τονίζει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για αναδιάρθρωση καλλιεργειών στο ροδάκινο νεκταρίνι και άλλες καλλιέργειες στη χώρα. Επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός:

 • της Ελληνικής γεωργίας με νέες ποικιλίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς,
 • των υποδομών άρδευσης,
 • των μηχανημάτων που θα κάνουν ευκολότερες και πιο ανταγωνιστικες τις καλλιέργειες στη χώρα μας.

Το ταμείο ανάκαμψης, που θα φέρει στη χώρα 31 δις ευρώ, είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να κάνει όλα αυτά. Δυστυχώς όμως στον αγροτικό τομέα θα καταλήξει μόνο το 1,5%. Δηλαδή 570 εκατ. ευρώ, όταν σε κύριες ανταγωνιστικές μας χώρες - όπως η Ισπανία - θα καταλήξει το 10% του αντίστοιχου ποσού που θα λάβει η εν λόγω χώρα. 
Και γεννάται το ερώτημα, φτάνει αυτό το ποσό για μπορέσει η Ελληνική γεωργία να ανακάμψει από την πανδημία;
Η απάντηση είναι απλή. Όχι κύριοι δε φτάνει.
Διαβάζουμε ανακοινώσεις υπουργών για αναδιάρθρωση καλλιεργειών με 3.000 ευρώ το στρέμμα. Τα 170 εκατομμύρια που θα δοθούν για την αναδιάρθρωση με 3.000 ευρώ το στρέμμα φτάνουν για περίπου 60.000 στρέμματα. Δηλαδή 4 χωριά στην Ημαθία. Μη δημιουργείτε προσδοκίες που δεν μπορείτε να ικανοποιήσετε. Επιτέλους για μια φορά αντιμετωπίστε τον αγροτικό τομέα ως έναν από τους πυλώνες της οικονομίας όπως κατά καιρούς λέτε.
Καλούμε λοιπόν συνδικαλιστικούς φορείς (Αγροτικούς συλλόγους, διεπαγγελματικες, ΕΘΕΑΣ) να πάρουν θέση για την διεκδίκηση μεγαλύτερου ποσού από το ταμείο ανάκαμψης, μέσα από διάλογο που θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, Πάνος Πασάκης, «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ τη διαδικασία αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Τι κλλιέργειες θα αλλάξουν και ποιες ποικιλίες θα αντικατασταθούν. Επίσης θα πρέπει να μας ενημερώσουν σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η αναδιάρθρωση καλλιεργειών».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, «η αναδιάρθρωση δενδρώδων καλλιεργειών είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει τους παραγωγούς. Χρειάζονται όμως περισσότερες λεπτομέρειες να δώσει το ΥπΑΑΤ. Η χώρα έχει ανάγκη αυτό το μέτρο για να παράγει πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Πρέπει όμως να αποφασιστεί ποιες ποικιλίες θ αντικατασταθούν και ο τρόπος που θα χορηγηθεί η ενίσχυση».

Ο κ. Βοργιάδης Χρήστος, πρόεδρος του ΑΣ Ημαθίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «θα πρέπει να συσταθεί κάποια επιτροπή για να βγάλει τις αποφάσεις εφρμογής ενός τέτοιου μέτρου. Μπορεί να βοηθήσει τις καλλιέργειες αλλά θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινήσεις και μελέτες για τις ποικιλίες και τις καλλιέργειες που θα πρέπει να αντικατασταθούν».

Διαβάστε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου για το πως έκαναν αναδιάρθρωση καλλιεργειών οι Ισπανοί (πατήστε εδώ

11/05/2021 12:26 μμ

Το κολοκύθι είναι από τις καλλιέργειες που επηρεάστηκαν από την πανδημία καθώς μεγάλο μέρος της παραγόμενης ποσότητας διακινείται μέσω της εστίασης. Παράλληλα, είναι μία καλλιέργεια που πλήττεται από πλήθος ιώσεων ειδικά στις περιοχές που καλλιεργούνται εντατικά κολοκυνθοειδή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Περισσότερες πληροφορίες μας δίνει ο κ. Πελεκάνης Βαγγέλης, Marketing Operations Manager Κηπευτικών και παραγωγοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πελεκάνης, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται ότι η πανδημία έχει επιφέρει αρνητικό πρόσημο στην κατανάλωση κολοκυθιού και μειωμένες παραγόμενες ποσότητες στην αγορά. Ωστόσο καθώς το κολοκύθι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις προτιμήσεις των καταναλωτών αναμένεται ότι θα συνεχίσει την ανοδική πορεία που είχε μέχρι και το 2019. Η Syngenta Hellas είναι η κύρια εταιρεία που προμηθεύει σπόρους κολοκυθιού στην Ελληνική αγορά σε ποσοστό πάνω από το 50% της αγοράς, ιδιαίτερα στις υπαίθριες καλλιέργειες.

Σαν καλλιέργεια το κολοκύθι είναι μια ‘’γρήγορη’’ καλλιέργεια με υψηλές απαιτήσεις άρδευσης. Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι καλό να ακολουθείται ένα εντατικό πρόγραμμα λίπανσης για να επιτευχθεί το μέγιστο της παραγωγής σε μικρό χρονικό διάστημα. Στις υπαίθριες καλλιέργειες μία μέση περίοδος συγκομιδής είναι γύρω στους 2 μήνες, εξαιτίας όμως των πολλών ιολογικών ασθενειών μειώνεται ακόμα περισσότερο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό κυρίως στις υπαίθριες καλλιέργειες και ειδικά τους ζεστούς μήνες, οι παραγωγοί να προτιμούν υβρίδια με ανοχή στις ιώσεις. Διαφορετικά, όπως μας εξηγεί ο κ. Πελεκάνης, η παραγωγή κολοκυθιού είναι σχεδόν ανέφικτη. Σε περιοχές όπως η Δυτική Πελοπόννησος και τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπου η καλλιέργεια κολοκυνθοειδών είναι πολύ διαδεδομένη, είναι δεδομένη η εμφάνιση ιώσεων καθώς καθώς ευνοείται η πληθυσμιακή έξαρση εντόμων, όπως αφίδες και αλευρώδεις, που είναι οι βασικοί φορείς ιώσεων.

«H Syngenta προτείνει μία σειρά υβριδίων που καλύπτει τις ανάγκες των παραγωγών και των εμπόρων κηπευτικών σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, με εστίαση σε υβρίδια με ανοχή σε ιώσεις σε συνδυασμό με πολύ καλή ποιότητα. Με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής καλύπτοντας τις ανάγκες τις αγοράς σε προϊόντα υψηλών προδιαγραφών» προσθέτει ο κ. Πελεκάνης. Η Syngenta προτείνει συγκεκριμένη τεχνική καλλιέργειας με στόχο τη διεύρυνση της διάρκειας συγκομιδής των καλλιεργειών κολοκυθιού. «Η τεχνική είναι πολύ απλή· αντί για απευθείας σπορά στο χωράφι ή φύτευση σποροφύτων χωρίς κάποια προστασία, προτείνουμε την κάλυψη τους αμέσως μετά τη μεταφύτευση με εντομοστεγές δίχτυ προστασίας (agryl). Η καλλιέργεια παραμένει καλυμμένη από τη στιγμή της μεταφύτευσης και για 25-30 περίπου ημέρες, το στάδιο δηλαδή που ξεκινά και ο κύκλος της παραγωγής καρπών». Με αυτόν τον τρόπο τα νεαρά φυτάρια προστατεύονται από τις επιθέσεις των εντόμων στο ευαίσθητο πρώιμο στάδιο ανάπτυξής τους. Σε συνδυασμό με υβρίδια που έχουν ανοχή στις ιώσεις, στην ουσία μπορεί να παραταθεί η διάρκεια συγκομιδής με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής κατά 30% - 40%. Είναι μία πολύ διαδεδομένη τεχνική σε άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Κύπρος ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όχι όμως ακόμα στην Ελλάδα.

κολοκύθι
Ποικιλία Rigas της Syngenta

Όσον αφορά το κολοκύθι, Η Syngenta κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμηση των παραγωγών και της εφοδιαστικής αλυσίδας μας εξηγεί ο κ. Πελεκάνης , ενώ η έρευνα για ακόμα πιο ποιοτικά, ανθεκτικά και παραγωγικά υβρίδια συνεχίζεται εντατικά. «Δοκιμάζουμε και αξιολογούμε συνεχώς νέα υβρίδια για την Ελληνική αγορά και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια ακόμα πιο πλούσια γκάμα σε τύπους και σχήματα καρπών. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι στοχεύουμε να θωρακίσουμε τα νέα υβρίδια μας με ανοχή σε περισσότερες ιώσεις». Από τα πιο δημοφιλή υβρίδια της αγοράς είναι το Rigas στην κατηγορία greyzinni, το Βrice στην κατηγορία στρογγυλού κολοκυθιού και το ανοιχτοπράσινο Chivas που προτιμάται κυρίως στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. «Ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω για το Dolmas, είναι ένα νέο κολοκύθι τύπου greyzinni με υψηλή ποιότητα, παρατεταμένη διάρκεια συγκομιδής και ανοχή σε 4 ιώσεις». Το δίδυμο Rigas-Dolmas είναι ιδανική επιλογή και για τα σούπερ μάρκετς, καθώς έχουν ιδανικό χρώμα, πολύ καλή συμπεριφορά στους χειρισμούς κατά τη συγκομιδή και συσκευασία και μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα στο ράφι. Το Dolmas συμπληρώνει το Rigas με το οποίο έχει το ίδιο σχήμα καρπού καθώς έχει ανοχή σε περισσότερες ιώσεις, με αποτέλεσμα το φυτό να διαρκεί περισσότερο στο χωράφι. Τέλος , το υβρίδιο Οrtano σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνη, είναι η επιτομή του κολοκυθιού με ανθό. Χαρακτηρίζεται από υψηλή ομοιομορφία καρπών και πολύ εντυπωσιακό άνθος ειδικά για συγκομιδές μέσα στον χειμώνα για θερμοκήπιο ή νωρίς την άνοιξη και νωρίς το φθινόπωρο σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Παράλληλα μιλήσαμε με παραγωγούς που προτιμούν τα συγκεκριμένα υβρίδια εξαιτίας της υψηλής απόδοσης και ποιότητάς τους. Ο κ. Θανάσης Γρηγορόπουλος είναι παραγωγός κολοκυθιού με ανθό στην Μυρσίνη Ηλείας και για τον λόγο αυτόν προτιμάει την ποικιλία Ortano στο θερμοκήπιο. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε, είναι η μόνη τόσο καλή ποικιλία που διατηρεί τον ανθό για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Εμείς στην περιοχή φυτεύουμε σπορόφυτα κολοκυθιού τέλος Οκτωβρίου και οι συγκομιδές ξεκινάνε από αρχές Δεκεμβρίου έως μέσα με τέλη Απριλίου ανάλογα με τη χρονιά». Οι συγκομιδές τώρα έχουν ολοκληρωθεί και όπως αποδείχτηκε, ήταν δύσκολη περίοδος καθώς πριν λίγο καιρό η παγωνιά στους -4°C είχε ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγής 30 - 40%. « Ήμουν προετοιμασμένος για την παγωνιά καθώς είχα βάλει θερμοκουρτίνα για να δημιουργήσω επιπρόσθετη θέρμανση, παρ’ όλα αυτά κάποια από τα κολοκύθια κάηκαν. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλά επίπεδα, εγώ συνεργάζομαι με δύο μαγαζιά στη λαχαναγορά του Ρέντη και κάτω από 1,10 με 1,20 δεν έχω δώσει τα προϊόντα μου φέτος».

Ο κ. Μπουκουβάλας Νίκος γεωπόνος και παραγωγός κολοκυθιού στην περιοχή του Μαραθώνα, ακολουθεί την υπαίθρια καλλιέργεια κολοκυθιού. «Βάζω 100 στρέμματα υπαίθριου κολοκυθιού και τα προτιμώμενα υβρίδια που χρησιμοποιώ είναι το Dolmas και το Rigas. Το Dolmas είναι ένα εξαιρετικό υβρίδιο που έχει ως χαρακτηριστικό την ανοχή σε 4 ιώσεις». Η μεταφύτευση των κολοκυθιών έγινε πριν 2 εβδομάδες στην περιοχή. Όσον αφορά τις ασθένειες κύριος μυκητολογικός εχθρός της καλλιέργειας είναι το Ωίδιο και από τους εντομολογικούς ο θρίπας και ο τετράνυχος, ενώ αυτήν την περίοδο και σε θερμοκρασίες 17-27°C κάνει την εμφάνισή της και η αφίδα. Οι συγκομιδές αναμένεται να ξεκινήσουν 20 Μαΐου.

Ο κ. Άγγελος Βασιλικόπουλος από την Αμαλιάδα Ηλείας, παραγωγός κηπευτικών ασχολείται με την παραγωγή θερμοκηπιακού και υπαίθριου κολοκυθιού. Έχει 40 στρέμματα θερμοκηπιακού κολοκυθιού ποικιλίας Rigas και Dolmas, η παραγωγή των οποίων ξεκινάει από τον Σεπτέμβρη. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει μία καλή πρώιμη παραγωγή είναι γύρω στους 3 τόνους/στρέμμα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες. «Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεπάγονται υψηλή εμφάνιση ιώσεων όπως τον ιό του Μωσαϊκού του Μαρόκου κ.α. με αποτέλεσμα να χάνουμε ποσότητα παραγωγής. Στις χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχει καθυστέρηση στην παραγωγή, αλλά τουλάχιστον συγκομίζουμε κανονικά. Είμαι χρόνια παραγωγός και προτιμάω τα συγκεκριμένα υβρίδια για την έχουν ανοχή στις ιώσεις που είναι το κύριο πρόβλημα της καλλιέργειας».

Τέλος, ο κ. Νίκος Σάββας στην περιοχή της Κατερίνης φυτεύει υπαίθρια κολοκύθια σε μία έκταση 100 στρεμμάτων. Ανάμεσα στις ποικιλίες που προτιμάει είναι το ανοιχτοπράσινο κολοκύθι Chivas και το στρογγυλό Brice. Όπως μας εξηγεί, οι φυτεύσεις στην περιοχή ξεκινάνε μέσα με τέλη Ιουλίου και οι πρώτες συγκομιδές στις 10 Αυγούστου και προτιμά τα συγκεκριμένα υβρίδια καθώς συνδυάζουν ποιότητα και παραγωγή. «Έχω δοκιμάσει πολλά υβρίδια αλλά προτιμώ τα συγκεκριμένα καθώς είναι πολύ αποδοτικά και εύκολα στην καλλιέργειά τους. Προμηθεύω κυρίως με τα προιόντα μου τη λαχαναγορά».

09/04/2021 04:16 μμ

Παραγωγή σποροφύτων υδροπονικής καλλιέργειας σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες επιτυγχάνει η νέα υπερσύγχρονη θερμοκηπιακή μονάδα που προστέθηκε πρόσφατα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της AGRIS στο Κλειδί Ημαθίας.
Πρόκειται για την πιο τεχνολογικά προηγμένη μονάδα παραγωγής υδροπονικών φυτών και φυτών τύρφης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία παρέχει περισσότερη δυνατότητα ελέγχου στις συνθήκες ανάπτυξης και διαμόρφωσης των φυτών, εξασφαλίζοντας τη ζητούμενη για τον παραγωγό υψηλή ποιότητα και ομοιομορφία.
Η εξειδικευμένη στη λαχανοκομία εταιρία προχώρησε στη νέα αυτή επένδυση, ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς για σταθερά, ασφαλή και ποιοτικά λαχανικά. Με συστήματα, που μέχρι σήμερα συναντώνται μόνο στη χώρα που ηγείται της τεχνολογίας αυτής – την Ολλανδία, εξασφαλίζεται για τον παραγωγό το ποιοτικότερο και ασφαλέστερο προϊόν, με σταθερά υψηλό ρυθμό εφοδιασμού της αγοράς με αυτό.

Άρδευση και λίπανση με το πιο σύγχρονο σύστημα

Η παραγωγή υψηλής ποιότητας υδροπονικών φυτών είναι ένα σύνθετο έργο με πολλές αστάθμητες μεταβλητές.
Στη νέα μονάδα της AGRIS η καλλιέργεια των υδροπονικών φυτών πραγματοποιείται σε δεξαμενές από τσιμέντο επάνω στο έδαφος με το σύστημα Ebb & Flood. Η άρδευση και η λίπανση δηλαδή γίνεται πλημμυρίζοντας αυτόματα τις δεξαμενές με θρεπτικό διάλυμα, το οποίο παραμένει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά από αυτό η δεξαμενή απορρέει και αδειάζει.
Με αυτό το σύστημα εξασφαλίζεται ότι όλοι οι κύβοι των σποροφύτων λαμβάνουν το ίδιο ποσοστό υγρασίας, καθώς και ίδια ηλεκτρική αγωγιμότητα και PH, επιτυγχάνοντας υψηλή ομοιομορφία στην ανάπτυξη των φυτών.

Ενδοδαπέδια και αναρτώμενη θέρμανση

Η ανάπτυξη των φυτών γίνεται επίσης σε συνθήκες πλήρως ελεγχόμενης θέρμανσης. Με τη χρήση συστήματος ενδοδαπέδιας θέρμανσης ελέγχεται πλήρως η θερμοκρασία στο ριζικό σύστημα των φυτών, επιτυγχάνοντας τη δημιουργία πλούσιου και δυνατού ριζικού συστήματος.
Επιπλέον, με τη χρήση της αναρτώμενης θέρμανσης, με θερμαινόμενους δηλαδή αγωγούς που ακολουθούν την ανάπτυξη των φυτών καθ’ ύψος ελέγχεται η θερμοκρασία στη ζώνη ανάπτυξης της κορυφής του φυτού.

Συμπληρωματικός φωτισμός

Δεδομένου ότι το φως είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των φυτών, έχει εγκατασταθεί σύστημα συμπληρωματικού φωτισμού με λάμπες υψηλής πίεσης νατρίου 1000W.
Η χρήση του συμπληρωματικού φωτισμού γίνεται στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αλλά και τις χρονικές στιγμές που η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, καθώς και όταν χρειάζεται να «αυξηθεί» η διάρκεια της ημέρας.
Έτσι, επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη ανάπτυξη του φυτού κατά τους χειμερινούς μήνες και τα παραγόμενα φυτά λαμβάνουν μεγαλύτερη φυτική μάζα.

Βίντεο

Παρακαλουθήστε το βίντεο με πλάνα από την κατασκευή και τη λειτουργία της νέας σύγχρονης μονάδας παραγωγής φυτών της AGRIS.

Μείνετε συντονισμένοι στα νέα της εταιρείας AGRIS στο Facebook, Instagram και YouTube.

26/03/2021 12:38 μμ

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ καλεί όσους Φυτωριούχους - Φυτωριακές Επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν «βασικές» μητρικές φυτείες και να παράξουν τα πρώτα πιστοποιημένα δενδρύλλια ελιάς στην χώρα μας, να υποβάλλουν αίτηση στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. 

Οι πιστοποιημένες ποικιλίες ΕΛΓΟ είναι οι: Αμφίσσης, Χονδρολιά Χαλκιδικής, Κορωνέϊκη, Κουτσουρελιά, Λιανολιά Κέρκυρας, Μεγαρείτικη, Στρογγυλολιά, Τσουνάτη, Arbequine και Picual. 

Οι ποικιλίες αυτές διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις σε ότι αφορά την «ποικιλία» τους ταυτότητα, την «καθαρότητά» τους, την καλή και ομοιόμορφη ανάπτυξη των φυτών τους και την άριστη κατάσταση φυτοϋγείας τους. 

Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφερόμενοι Φυτωριούχοι θα πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τις προς διάθεση δέσμες μοσχευμάτων μπορείτε να καλείτε στο 28210 83434 (υπεύθυνος Δρ Γ. Κουμπούρης).

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης  Σαλής, πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος, «ήταν το αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας των φυτωριούχων με πανεπιστήμια, ιδρύματα και παραγωγούς. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην χώρα μας και αφορά την καλλιέργεια της ελιάς. Σε δεύτερη φάση θα προστεθούν και άλλες ποικιλίες ελιάς που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον (Μανάκι, Καλαμών κ.α.). Θα ακολουθήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για «βασικές» μητρικές φυτείες στα εσπεριδοειδή».  
 

14/01/2021 03:48 μμ

Ευκαιρία για διάλογο και προβληματισμό το Άρθρο του Περιοδικού Γεωργία Κτηνοτροφία για τα προβλήματα με εισαγόμενα δενδρύλλια καρυδιάς.

Διευκρίνιση και αποσαφήνιση του θέματος που προέκυψε με το πολλαπλασιαστικό υλικό καρυδιάς από τον κ. Κωνσταντίνο Β. Σίμογλου (Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, ΔΑΟΚ Δράμας).

Με αφορμή άρθρο στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (τεύχος Νοεμβρίου 2020) με τίτλο «Προβλήματα με εισαγόμενα δενδρύλλια καρυδιάς», που αφορούσε σε μη επιθυμητή ποικιλιακή ταυτότητα εισαγόμενων δενδρυλλίων καρυδιάς και φιλοξενούσε απόψεις φυτωριούχων για το θέμα αυτό, θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Διαβάζοντας τις δηλώσεις των φυτωριούχων στο άρθρο, οι οποίοι υπαινίσσονται τη μη ορθή έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων από τις φυτοϋγειονομικές Υπηρεσίες της Χώρας, διαπιστώνεται η ύπαρξη σαφούς παρανόησης - καλοπροαίρετης θεωρούμε - σχετικά με το τί είναι ένα φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και σε τί αποσκοπεί η χρήση του.

Για να δούμε τί ακριβώς ισχύει γύρω από το θέμα αυτό θα πρέπει να αναφερθούμε ακροθιγώς στη φυτοϋγειονομική νομοθεσία. Για τη διακίνηση φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων ρυθμιζόμενων αντικειμένων, έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών διεθνείς φυτοϋγειονομικές συμβάσεις, όπως είναι η «Συμφωνία για την εφαρμογή μέτρων υγειονομικής και φυτοϋγειονομικής προστασίας» (Π.Ο.Ε.), η «Διεθνής σύμβαση για την προστασία των φυτών» (IPPC/FAO) και τα «Διεθνή πρότυπα φυτοϋγειονομικών μέτρων» (I.P.P.C.). Τα μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης επιβλαβών οργανισμών στο εσωτερικό της Χώρας μας ή μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. περιλαμβάνονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/2031 που είναι το πλαίσιο επάνω στο οποίο βασίζεται όλη η φυτοϋγειονομική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συγκεκριμένος Κανονισμός εφαρμόζεται από τις 14 Δεκεμβρίου 2019 και θεσπίζει κανόνες για τον προσδιορισμό των φυτοϋγειονομικών κινδύνων που εγκυμονεί κάθε επιβλαβής οργανισμός, καθώς και μέτρα για τη μείωση των εν λόγω κινδύνων σε αποδεκτό επίπεδο.

Δυνάμει αυτού τού Κανονισμού εκδίδονται εκτελεστικές πράξεις που αφορούν σε εξειδίκευση θεμάτων και λεπτομερείς πίνακες δεδομένων, όπως ο κατάλογος των κατά προτεραιότητα επιβλαβών οργανισμών καραντίνας τού Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1702, ο κατάλογος των ενωσιακών επιβλαβών οργανισμών καραντίνας που καταρτίστηκε με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/2072 και πολλοί άλλοι.

Για τη διακίνηση φυτών από τρίτες χώρες προς την επικράτεια της Ένωσης απαιτείται αυτά να συνοδεύονται από είναι έγγραφο εκδοθέν από τρίτη χώρα, το οποίο πιστοποιεί ότι το σχετικό φυτό, φυτικό προϊόν ή άλλο αντικείμενο πληροί όλες τις απαιτήσεις που θέτει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031. Αντιστοίχως, για τη διακίνηση φυτών εντός της επικράτειας της Ένωσης (μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και στο εσωτερικό αυτών), απαιτείται αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που είναι επίσημη ετικέτα για τη διακίνηση των φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων εντός της επικράτειας της Ένωσης και έχει το περιεχόμενο και τον μορφότυπο που καθορίζεται από τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2313. Το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο έχει τη μορφή τού υποδείγματος που ακολουθεί.

fyt

Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα τού πλαισίου επάνω στο οποίο βασίζεται η εφαρμογή τού φυτοϋγειονομικού ελέγχου. Για να επανέλθουμε στο θέμα των δενδρυλλίων καρυδιάς, πρέπει να αναφερθεί ότι το άρθρο 85 τού Κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, αναφέρει ότι το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο βεβαιώνει πως το προϊόν που συνοδεύει είναι απαλλαγμένο από ενωσιακούς επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας (όπως π.χ. το Xylella fastidiosa) και ότι συμμορφώνεται προς άλλες εκτελεστικές πράξεις που αφορούν επίσης σε επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας. Σε ό,τι αφορά δε στον μοριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR που αναφέρθηκε στο άρθρο, πιθανώς από παρανόηση των διαγνωστικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, αυτός αφορά στον έλεγχο για την ανίχνευση της παρουσίας επιβλαβών οργανισμών καραντίνας στα πλαίσια έγκρισης έκδοσης ενός φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Επιπλέον δε, εφόσον ένα φυτό προς φύτευση προέρχεται από τρίτη χώρα και συνεπώς οφείλει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, αυτό στη συνέχεια πρέπει να αντικατασταθεί από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο στο Σημείο Εισόδου της Ένωσης προκειμένου να διακινηθεί εντός της Ένωσης.

Από όλα τα παραπάνω, επομένως, θεωρούμε ότι γίνεται πλέον αρκούντως κατανοητό ότι το φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ή το πιστοποιητικό φυτοϋγείας που συνοδεύει φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα ρυθμιζόμενα αντικείμενα κατά τη διακίνησή τους εντός της Ένωσης ή από τρίτη χώρα προς την Ένωση, αντιστοίχως, ουδεμία λειτουργία επιτελούν που να αφορά στην πιστοποίηση της ποικιλιακής ταυτότητας των φυτών και φυτικών προϊόντων που συνοδεύουν.

Θα πρέπει η αναφορά στον όρο «φυτοϋγειονομικό διαβατήριο» να περιορίζεται μόνο στη λειτουργία που επιτελεί και όχι να επεκτείνεται σε θέματα μη σχετικά με αυτή.

05/10/2020 02:38 μμ

Με ψήφους 31 υπέρ, 12 κατά η αρμόδια επιτροπή τάχθηκε υπέρ σχετικής πρότασης - απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η εισηγήτρια πρότεινε την έγκριση της πρότασης χωρίς τροποποιήσεις, λόγω του τεχνικού χαρακτήρα του εν λόγω φακέλου.

Η πρόταση είχε στόχο την επικαιροποίηση της απόφασης 2003/17/ΕΚ του Συμβουλίου που παρέχει ισοδυναμία προς ορισμένες τρίτες χώρες όσον αφορά τους καλλιεργητικούς ελέγχους και την παραγωγή σπόρων προς σπορά ορισμένων ειδών, που διενεργούνται σύμφωνα με τις οδηγίες 66/401/ΕΟΚ, 66/402/ΕΟΚ, 2002/54/ΕΚ και 2002/57/ΕΚ.

Η νομική βάση είναι το άρθρο 43 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που ωφελούνται από αυτήν την ισοδυναμία. Ως εκ τούτου, επί του παρόντος δεν είναι εφικτή η εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σπόρων δημητριακών προς σπορά που συγκομίζονται στη συγκεκριμένη χώρα. Η Ουκρανία έχει υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή προκειμένου η απόφαση 2003/17/EK του Συμβουλίου να καλύπτει τους σπόρους δημητριακών προς σπορά της Ουκρανίας ως ισοδύναμους.

Σε συνέχεια του αιτήματος αυτού, η Επιτροπή εξέτασε την ισχύουσα ουκρανική νομοθεσία και προέβη σε έλεγχο των καλλιεργητικών ελέγχων και του συστήματος πιστοποίησης σπόρων που έχει τεθεί σε εφαρμογή για τους σπόρους δημητριακών προς σπορά στην Ουκρανία.

Τα συνολικά αποτελέσματα αυτής της εξέτασης ήταν θετικά.

Οι απαιτήσεις και το σύστημα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι ισοδύναμα με αυτά που εφαρμόζονται στην Ένωση και παρέχουν τις ίδιες εγγυήσεις με το σύστημα της Ένωσης.

Η παρούσα πρόταση συνάδει με τους στόχους της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, καθώς θα προωθήσει το εμπόριο σπόρων που συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ένωσης.

Όπως εξηγείται στην πρόταση της Επιτροπής, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση ισοδυναμίας στην Ουκρανία.

Δείτε λεπτομέρειες πατώντας εδώ

01/10/2020 11:53 πμ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει ότι οι σπόροι τομάτας και πιπεριάς κατά την διακίνησης τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνοδεύονται με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Για την προστασία της χώρας από την εισαγωγή και διάδοση επιβλαβών οργανισμών, οι Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, που αποτελούν τις αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου, πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους κατά την άφιξη των φορτίων σπόρων τομάτας και πιπεριάς άλλων Κρατών Μελών.

Οι έμποροι – διακινητές οι οποίοι διακινούν σπόρους τομάτας και πιπεριάς από άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., υποχρεούνται να ενημερώνουν εγγράφως, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την άφιξη του φορτίου, τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑ&Ε) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Τα ΤΑΑ&Ε ενημερώνουν στη συνέχεια τις αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου σχετικά με την άφιξη φορτιών σπόρων τομάτας και πιπεριάς.

Οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου υποχρεούνται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την σχετική ενημέρωση των ΤΑΑ&Ε να πραγματοποιούν τους προβλεπόμενους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους (εγγράφων, ταυτότητας και φυσικό έλεγχο). Ο έλεγχος εγγράφων και ταυτότητας λαμβάνει χώρα στο 100% των σπορομερίδων, που προέρχονται από Κράτη Μέλη.

Εφόσον από τον έλεγχο εγγράφων προκύπτει ότι οι σπόροι έχουν ελεγχτεί με ELISA (ανοσολογική μέθοδος) τότε υποχρεωτικά λαμβάνεται επίσημο δείγμα από τους φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές προκειμένου να γίνει έλεγχος των σπόρων με q-PCR (real time PCR).

Για οποιαδήποτε πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, στα τηλέφωνα 2413 511110, -119, -181.

20/01/2020 04:26 μμ

Ο ΑγροΤύπος παρακολούθησε στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2020 στην Ιεράπετρα της Κρήτης, τις Ημέρες Αγγουριού Syngenta, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγιναν τόσο παρουσιάσεις όσο και επισκέψεις στον αποδεικτικό αγρό που βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Νικόλαος Κατής - Καθηγητής Ιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του αναφέρθηκε στις ιώσεις του αγγουριού και στη διαχείριση της καλλιέργειάς του, απαντώντας σε πλήθος ερωτήσεων των παρευρισκομένων. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης, οι οποίοι προέρχονταν από όλη την Ελλάδα καθώς και γειτονικές χώρες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον αποδεικτικό αγρό της Syngenta που ανήκει στον παραγωγό κ. Κώστα Βεργάκη και βρίσκεται στη Γρα Λυγιά. Στο θερμοκήπιο του αποδεικτικού αγρού καλλιεργούνται περισσότερες από 20 νέες και εμπορικές ποικιλίες, με έμφαση στο μακρύ αγγούρι αλλά και αντιπροσωπευτικές ποικιλίες άλλων τύπων (beith alpha, slicer, pickling, baby) από το νέο γενετικό πρόγραμμα της Syngenta. Παράλληλα οι γενετιστές και όλη η ομάδα σπόρων κηπευτικών της Syngenta είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Τέλος στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο υβρίδιο αγγουριού της Syngenta, το LC 172406 ή Romeos, το οποίο προορίζεται για φθινοπωρινές - χειμωνιάτικες και πρώιμες ανοιξιάτικες φυτεύσεις και είναι ιδανικό τόσο για εξαγωγή όσο και για την ελληνική αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για την εκδήλωση όσο για τα υβρίδια αγγουριού της Syngenta, μπορείτε να δείτε στο αποκλειστικό video του ΑγροΤύπου με τον κ. Βαγγέλη Πελεκάνη, υπεύθυνο για το μάρκετινγκ των σπόρων κηπευτικών της Syngenta:

13/12/2019 04:07 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της ΕΕ (EUR-Lex) ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2019/2072 για τη θέσπιση ενιαίων όρων όσον αφορά τα προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών. 

Ο νέος Κανονισμός αυστηροποιεί παλαιότερο και αναφέρει συγκεκριμένες κατηγορίες φυτών και φυτικών προϊόντων για τις οποίες απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Περιλαμβάνει: 

 • Kατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων τα οποία απαγορεύεται να εισέρχονται στην Ένωση από ορισμένες τρίτες χώρες 
 • Κατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που κατάγονται από τρίτες χώρες ή από το έδαφος της Ένωσης και αντίστοιχες ειδικές απαιτήσεις για την είσοδο ή τη διακίνησή τους στο έδαφος της Ένωσης
 • Κατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων τα οποία απαγορεύεται να εισέρχονται σε ορισμένες προστατευόμενες ζώνες
 • Κατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων που μπορούν να εισέρχονται ή να διακινούνται στις προστατευόμενες ζώνες και αντίστοιχες ειδικές απαιτήσεις για τις προστατευόμενες ζώνες
 • Κατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων, καθώς και των αντίστοιχων τρίτων χωρών καταγωγής ή αποστολής, για τα οποία απαιτούνται πιστοποιητικά φυτοϋγείας
 • Κατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων για την είσοδο των οποίων σε προστατευόμενη ζώνη από ορισμένες τρίτες χώρες καταγωγής ή αποστολής απαιτείται πιστοποιητικό φυτοϋγείας
 • Κατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων για τη διακίνηση των οποίων στο έδαφος της Ένωσης απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο
 • Κατάλογο φυτών, φυτικών προϊόντων και άλλων αντικειμένων για την είσοδο και τη διακίνηση των οποίων σε ορισμένες προστατευόμενες ζώνες απαιτείται φυτοϋγειονομικό διαβατήριο με την ένδειξη «PZ».

Ο παρών Κανονισμός θα αρχίσει να εφαρμόζεται στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε τον Κανονισμό

13/09/2019 03:28 μμ

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην στήριξη της καλλιέργειας λυκίσκου αλλά και στην αλλαγή των ποικιλιών καλλιέργειας ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας.

Το κριθάρι (που επεξεργάζεται και μετατρέπεται σε βύνη) μαζί με το λυκίσκο και το νερό, αποτελούν τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία για την παραγωγή μπύρας.

Τον περασμένο Απρίλιο το ισπανικό υπουργείο ενέκρινε ένα βασιλικό διάταγμα με το οποίο γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και αύξηση της κερδοφορίας της καλλιέργειας. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κλάδου και η «στροφή» σε νέες αρωματικές ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα και με νέα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ / έτος και δίνει τη δυνατότητα για:

 • δημιουργία νέων εκτάσεων καλλιέργειας λυκίσκου
 • μετατροπή και βελτίωση των υφισταμένων ποικιλιών
 • ενισχύσεις για την αγορά μηχανημάτων.

Μάλιστα η ισπανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει μελέτη για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς, την οποία θα καταθέσει στην ΕΕ.

Το 2018 η ισπανική παραγωγή λυκίσκου άγγιξε τους 927 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τους 689 τόνους που ήταν το προηγούμενο έτος. Η Καστίλλη και Λεόν (Castilla y León) συγκεντρώνει πάνω από το 95% της έκτασης καλλιέργειας και το 99% της ισπανικής παραγωγής λυκίσκου. Η υπόλοιπη παραγωγή βρίσκεται στην Καταλονία, τη Λα Ριόχα και τη Γαλικία. Με την αύξηση της παραγωγής η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας αλλά και θα κάνει εξαγωγές.

Ο λυκίσκος, παρότι αποκαλείται και «πράσινος χρυσός» για χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπου έχει αναπτυχθεί ευρέως η καλλιέργειά του, στην Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή.

11/09/2019 09:50 πμ

Για θέματα που αφορούν τον τομέα της παραγωγής και της εμπορίας φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού ενημέρωσαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη σε συνάντηση που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Τρίτης (10/9/2019).

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΥ αναφέρθηκαν στο ανταποδοτικό τέλος που καταβάλλεται για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού αλλά και στην αναγκαιότητα πάταξης της παράνομης εμπορίας απιστοποίητου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Ο Υπουργός από την πλευρά του δεσμεύθηκε να ερευνήσει τον Λογαριασμό Σποροπαραγωγής και Φυτωρίων στον οποίο κατατίθεται το τέλος αλλά και να προχωρήσει στην αξιοποίησή του προς όφελος του κλάδου.

Παράλληλα έκανε σαφές ότι θα εξετάσει σοβαρά την επανασύσταση της Ομάδας Εργασίας για την ολοκλήρωση της κατάρτισης προδιαγραφών για τη δημιουργία συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγής, πιστοποίησης και διακίνησης των σπόρων σποράς. Επιπροσθέτως συζητήθηκε, με ιδιαίτερα θετικές προοπτικές, η στήριξη της σχετικής έρευνας στην Ελλάδα.

05/10/2018 05:54 μμ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές αρωματικών φυτών στην περιοχή Βόιου Κοζάνης από μια ασθένεια που έχει πλήξει την καλλιέργεια λεβάντας. Σύμφωνα και με το πόρισμα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, η καταστροφική ασθένεια «stolbur», που έχει αποδεκατίσει τις καλλιέργειες λεβάντας στη Γαλλία και δημιουργεί αντίστοιχες καταστάσεις στη Βουλγαρία, έχει ενσκήψει και στην πατρίδα μας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο η Δρ. Μαρία Χολέβα, από το τμήμα Φυτοπαθολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, «δεν είναι νέο παθογόνο στην χώρα μας αλλά είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στην καλλιέργεια λεβάντας». Το πόρισμα του Μπενακείου επισημαίνει ότι για την αντιμετώπιση της ασθένειας δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέσα. Συστήνει ωστόσο κάποια προληπτικά μέτρα, όπως εκρίζωση και καταστροφή των ασθενών φυτών όσο το δυνατόν ταχύτερα και φύτευση υγιών φυτών κατά την εγκατάσταση νέων φυτειών.

Διαβάστε το πόρισμα

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο, «τα δείγματα τα συλλέξαμε τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και τα στείλαμε στο Μπενάκειο και στα μέσα καλοκαιριού πήραμε στα χέρια μας το πόρισμα. Μέχρι στιγμής η ασθένεια έχει προσβάλει περίπου 5.000 στρέμματα στο νομό Κοζάνης και έχει επεκταθεί σε όλη την χώρα».

Ο βουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με σκοπό την κινητοποίηση και εγρήγορση των υπηρεσιών που οφείλουν να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, δεδομένου ότι η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται. Παράλληλα ο κ. Κασαπίδης στηλιτεύει τη διαρκώς αυξανόμενη εμφάνιση στην αγορά τόσο των παράνομων φυτωρίων όσο και του αμφιβόλου ποιότητας και ταυτότητας πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Αυτά αμφότερα επιδεινώνουν το πρόβλημα και υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική της καλλιέργειας της αληθινής λεβάντας και μαζί με αυτή την προοπτική και το μέλλον των παραγωγών.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:

Δυσάρεστη έκπληξη επεφύλασσαν οι εργαστηριακές εξετάσεις δειγμάτων φυτών λεβάντας  στους λεβαντοπαραγωγούς της Π.Ε. Κοζάνης.

Σύμφωνα με την απάντηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου σε σχετικά ερωτήματα της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Κοζάνης και του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, συνοδευόμενα από δείγματα προσβεβλημένων φυτών λεβάντας (Ιούνιος και Ιούλιος 2018), η προσβολή οφείλεται στο φυτόπλασμα Canditatus Phytoplasma solani (προκαρυωτικός οργανισμός χωρίς κυτταρικό τοίχωμα) που προκαλεί την ασθένεια, γνωστή διεθνώς με το όνομα «stolbur».

Το παθογόνο αυτό αποτελεί τη βασική αιτία κατάρρευσης της καλλιέργειας της λεβάντας στη Γαλλία. Σοβαρά είναι και τα αντίστοιχα προβλήματα, εξαιτίας της ίδιας ασθένειας, που έχουν προκύψει τελευταία και στη Βουλγαρία. Ως γνωστό η Γαλλία είναι η ηγέτιδα χώρα παγκοσμίως στην καλλιέργεια του εν λόγω φυτού και ακολουθεί με αξιώσεις η Βουλγαρία.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η ασθένεια έχει αποδεκατίσει κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες στρέμματα λεβάντας στην Ευρώπη.  Η ευρεία εξάπλωση της καταστροφικής αυτής ασθένειας μειώνει δραστικά την παραγωγή αιθέριου ελαίου αληθινής λεβάντας από τους Γάλλους λεβαντοπαραγωγούς.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε σημαντική στρέβλωση στην αγορά. Η διαρκώς μειούμενη παραγωγή στη Γαλλία, πρώτη παραγωγό χώρα παγκοσμίως, οδηγεί παράλληλα τα τελευταία χρόνια σε εντυπωσιακή άνοδο των διεθνών τιμών αιθέριου ελαίου γνήσιας λεβάντας.

Η ευνοϊκή επίδραση στις τιμές παραγωγού και στην Ελλάδα αποτυπώνεται και στην Π.Ε. Κοζάνης. Πριν από δέκα χρόνια, η τιμή παραγωγού στο αιθέριο έλαιο γνήσιας λεβάντας κυμαίνονταν στα 40-50 €/kg. Η μειωμένη προσφορά προϊόντος στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε σταθερή σταδιακή αύξηση μέσα σε μια δεκαετία, φτάνοντας και ξεπερνώντας τα 100 €/kg το 2018.

Η σταθερή αυτή άνοδος των τιμών διεθνώς οδήγησε σε σημαντική αύξηση και γρήγορη επέκταση των φυτειών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαιτέρως στη Δυτική Μακεδονία.

Μόνο στην Π.Ε. Κοζάνης εκτιμάται πως η καλλιεργούμενη έκταση σήμερα ξεπερνά τα τέσσερις χιλιάδες στρέμματα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι νέες φυτεύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα δυόμισι χιλιάδες στρέμματα σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας!!!

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η μεγέθυνση του κλάδου των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και η ταχεία επέκταση των φυτειών έγινε μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς όμως χωρίς την παραμικρή συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας και του αρμόδιου Υπουργείου.

Η διαχρονική έλλειψη αναπτυξιακού σχεδίου και στρατηγικής και στον κλάδο αυτόν της ελληνικής γεωργίας είναι αισθητή.

Μόνοι τους και αβοήθητοι χωρίς σωστές κατευθύνσεις από την κεντρική διοίκηση, οι καλλιεργητές παίρνουν αποφάσεις και σε αρκετές περιπτώσεις βγαίνουν ζημιωμένοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση της ασθένειας που προκαλεί το φυτόπλασμα και η σταδιακή και σταθερή εξάπλωσή της σε φυτείες λεβάντας στη Δυτική Μακεδονία.

Αρκετοί είναι οι παραγωγοί στην Π.Ε. Κοζάνης που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ενώ ορισμένοι άλλοι έχουν χάσει τις σχετικά πρόσφατες φυτείες τους ολοκληρωτικά!!
Σοβαρή ευθύνη έχουν και ορισμένοι επιτήδειοι καλλιεργητές, οι οποίοι ασυνείδητα και χωρίς τα απαραίτητα και νόμιμα παραστατικά φυτοϋγειονομικού ελέγχου, εισήγαγαν πιθανώς μολυσμένο γενετικό υλικό (φυτά λεβάντας) από γειτονική χώρα. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τη δουλειά αυτή (παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών) την κάνουν μεσίτες, εντελώς τυχάρπαστα. Χωρίς τις νόμιμες και απαραίτητες άδειες εισάγουν πολλαπλασιαστικό υλικό άγνωστης υγειονομικής ταυτότητας και το διαθέτουν στους πελάτες τους.

Αντίστοιχος και ο τρόπος λειτουργίας αρκετών φυτωρίων σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Χωρίς τις απαραίτητες άδειες ίδρυσης και λειτουργίας που ορίζονται τόσο από την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού και ειδικά φυτών λεβάντας. Η αδιευκρίνιστη ποικιλιακή σύνθεση και υγειονομική κατάσταση των παραγομένων φυτών εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τους ανυποψίαστους αγοραστές. Τόσο  στην ποιότητα του αιθέριου ελαίου που παράγεται από ποιοτικά κατώτερες ποικιλίες άγνωστης ταυτότητας και είναι μη εμπορεύσιμο όσο και στην περαιτέρω εξάπλωση και ταχύτατη διασπορά της ασθένειας σε όλη την επικράτεια.

Δυστυχώς τα φαινόμενα που προαναφέρθηκαν λαμβάνουν χώρα κατά κόρον σε πολλές περιπτώσεις πανελλαδικά.

Πολλοί είναι οι ανυποψίαστοι ενδιαφερόμενοι, εν δυνάμει καλλιεργητές και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι,  οι οποίοι λόγω άγνοιας πέφτουν θύματα των πρακτικών αυτών και της ανήθικης αυτής συμπεριφοράς.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω  με την επιδίωξη διακίνησης του πολλαπλασιαστικού υλικού στη μαύρη αγορά, οπότε η κατάσταση αυτή είναι απολύτως εκτός ελέγχου. Η υπόσχεση για χαμηλότερη τιμή αγοράς χωρίς τα νόμιμα οικονομικά παραστατικά κάνει τη συνεργασία πιο δελεαστική αλλά πολύ πιο επισφαλή για τον αγοραστή και τη διάδοση της ασθένειας.

Και όλα αυτά κάτω από το ανύπαρκτο ενδιαφέρον των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών των αντίστοιχων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών) να προστατεύσουν τους Έλληνες πολίτες από τους μικροαπατεώνες και να εξυγιάνουν και να διασφαλίσουν ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Η Πολιτεία με την αδράνειά της αυτή καλλιεργεί εμμέσως στους πολίτες το πνεύμα της παράτυπης και παράνομης παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού στη χώρα και υπονομεύει την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα σημαντικά είναι και τα διαφυγόντα έσοδα από τα δημόσια ταμεία .

Επειδή η καλλιέργεια της λεβάντας και η παραγωγή αιθέριου ελαίου αποτελεί σημαντική πλέον οικονομική δραστηριότητα στην Π.Ε. Κοζάνης και σε πολλές άλλες περιοχές της πατρίδας μας,

Επειδή η ασθένεια «stolbur» που καταστρέφει ολοκληρωτικά τις φυτείες λεβάντας έχει εμφανιστεί πλέον και στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος καταπολέμησης σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διεθνή επιστημονικά δεδομένα,

Επειδή η ασθένεια αυτή είναι η σοβαρότερη απειλή της καλλιέργειας της αληθινής λεβάντας, δεδομένου ότι κυριολεκτικά έχει αποδεκατίσει την αντίστοιχη καλλιέργεια στη Γαλλία,

Επειδή οι καλλιεργητές των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αποτελούν κομμάτι της παράδοσης και του πολιτισμού στην Π.Ε. Κοζάνης, ενώ στον πρωτογενή τομέα είναι και η πιο ελπιδοφόρα προοπτική για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη λεγόμενη μεταλιγνιτική περίοδο που ήδη αρχίσαμε να τη διανύουμε ως μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής,

Επειδή η απουσία οργανωμένης κρατικής μέριμνας και πρόληψης διαχρονικά, σε πολλές περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε σοβαρότατες καταστροφές σε κλάδους της αγροτικής παραγωγής π.χ. ζωονόσοι από τρίτες χώρες, τριστέτσα στα εσπεριδοειδή κ.α.,

Επειδή ανάλογη μυκητολογική ασθένεια που εδώ και δεκαετίες μειώνει τις αποδόσεις των κροκοφυτειών και απαξιώνει τους αγρούς για περαιτέρω συνέχιση της καλλιέργειας κρόκου στην Π.Ε. Κοζάνης, μέχρι σήμερα, δεν αντιμετωπίστηκε σοβαρά και οργανωμένα με μέριμνα των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου,

Επειδή ως γεωπόνος αντιλαμβάνεστε καλύτερα από τον καθένα τον κίνδυνο παρόμοιων καταστάσεων καθώς και τις καταστροφικές συνέπειες που επακολουθούν,

Επειδή βασική αρχή της γεωπονικής επιστήμης που εφαρμόζεται με πολλές πρακτικές στην αγροτική παραγωγή, αποτελεί η ρήση «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»,

Επειδή οι αρνητικές επιπτώσεις από την ανυπαρξία κρατικής μέριμνας και ελέγχων σε θέματα τήρησης της νομοθεσίας περί νόμιμης παραγωγής και διακίνησης υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού με όλα τα πιστοποιητικά φυτουγείας και νόμιμα φορολογικά παραστατικά, δεν περιορίζονται μόνο στο επίπεδο της απώλειας της αγροτικής παραγωγής αλλά επεκτείνονται και στον τομέα των κρατικών φορολογικών εσόδων, τα οποία και μειώνονται αναλόγως του όγκου των συναλλαγών στη μαύρη αγορά, 

Επειδή σημαντικό μέρος της αγροτικής παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο, μεταξύ άλλων και αιθέριων ελαίων, διακινείται εμπορικά στη μαύρη αγορά κυρίως από επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βουλγαρία,   

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

 • Τι προτίθεστε να κάνετε για την αντιμετώπιση των προσβολών αυτών του φυτοπλάσματος σε φυτείες λεβάντας στη Δυτική Μακεδονία;
 • Ποια τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε άμεσα για τον έλεγχο της περαιτέρω εξάπλωσης του καταστροφικού αυτού παθογόνου;
 • Τι προτίθεστε να κάνετε με τις παράνομες εισαγωγές πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών φυτών από χώρες του εξωτερικού;
 • Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε την παράνομη παραγωγή και εμπορία φυτών λεβάντας από φυτώρια που διακινούν πολλαπλασιαστικό υλικό χωρίς τα νόμιμα παραστατικά φυτοϋγειονομικών ελέγχων, τα οποία απαιτούνται τόσο από την εθνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία;
 • Τι προτίθεστε να πράξετε για τον έλεγχο και περιορισμό της μαύρης αγοράς αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών που γίνεται κυρίως από μεσίτες και εταιρείες ξένων συμφερόντων γειτονικών χωρών;
 • Πώς προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει την εδώ και δεκαετίες μυκητολογική ασθένεια που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους κροκοπαραγωγούς και την κροκοκαλλιέργεια στην Π.Ε. Κοζάνης;
26/02/2018 04:54 μμ

Ομιλία απηύθηνε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης, στο 10ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που έλαβε χώρα στη Τρίπολη, στην οποία αναφέρθηκε σε  σειρά θεμάτων που αφορούν τους αγρότες.

Αρχικά μίλησε για τα παραδοσιακά προϊόντα της Πελοποννήσου αλλά και τις νέες καλλιέργειες. Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα, όπως οι κατά επάγγελμα αγρότες, η εθνική στρατηγική στα επιχειρησιακά προγράμματα, οι Ομάδες και οι Οργανώσεις Παραγωγών, το πολλαπλασιαστικό υλικό και η προστασία της φυτικής παραγωγής από τα παθογόνα.

Αναλυτικά η ομιλία του υφυπουργού:
Η Πελοπόννησος αποτελεί μια Περιφέρεια κατ' εξοχήν αγροτική, με σημαντική συμμετοχή στην τροφοδότηση της πρωτεύουσας με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής. Ιδιαίτερα επισημαίνω:

 • τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια και λεμόνια)
 • τα οινάμπελα και τα επιτραπέζια σταφύλια
 • το ελαιόλαδο και τις ελιές
 • τα οπωροκηπευτικά
 • το μέλι
 • τα γαλακτοκομικά
 • αλλά και μικρότερες καλλιέργειες, όπως τα κάστανα ή οι αγκινάρες Ιρίων που σύντομα θα γίνουν Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)

Υπάρχουν λοιπόν οι δυναμικές καλλιέργειες ώστε με την αρωγή της πολιτείας να γνωρίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, απαλλαγμένη από τις αβελτηρίες του παρελθόντος και με όραμα να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους, σε σύγχρονες επιχειρήσεις αγροδιατροφής που θα ενσωματώνουν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και θα διεκδικούν με αξιώσεις ένα μερίδιο στις διεθνείς αγορές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαθέτει στρατηγικό σχέδιο για αυτή την ανάπτυξη και τρία χρόνια τώρα αγωνίζεται καθημερινά ώστε να μπουν οι βάσεις για το πλήρες ξεδίπλωμα της στοχευμένης δράσης.

Το γεγονός ότι βγαίνουμε από τις συνθήκες επιτροπείας και σε συνδυασμό με τη διεθνή στήριξη που λαμβάνει η χώρα για το σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει με συνέπεια και σοβαρότητα, θα δημιουργήσουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου της χώρας.

Στεκόμαστε έμπρακτα δίπλα στον παραγωγό. Πότε άλλοτε οι πληρωμές γίνονταν στην ώρα τους, έχοντας εξοφλήσει παλαιές οφειλές και αποφεύγοντας καταλογισμούς προστίμων που επιβαρύνουν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το πορτοφόλι του ίδιου του παραγωγού;

Παράλληλα, προκηρύσσονται στοχευμένα μέτρα στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου.

Το απόσταγμα του στρατηγικού σχεδίου αποτελεί η φιλοσοφία μας για τον σύγχρονο Έλληνα παραγωγό, τον γεωργό και κτηνοτρόφο του 21ου αιώνα.

Σύγχρονος Αγρότης - Κατά επάγγελμα Αγρότης
Ο αγρότης καλείται να αξιοποιήσει τα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά κίνητρα που προσφέρει η πολιτεία ώστε να μετατραπεί από εργάτης γης σε σύγχρονο επιχειρηματία οργανωμένο σε ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών, με μακροπρόθεμο σχεδιασμό παραγωγής και εμπορίας ποιοτικών προϊόντων, με γνώση και περιβαλλοντική συνείδηση.

Είναι καιρός να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τις αμαρτίες του παλιού τρόπου του συνεταιρίζεσθαι και να υιοθετήσουμε το νέο πρότυπο δύναμης μέσα από την ενότητα.
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι προσανατολισμένος στην ενίσχυση του αφοσιωμένου στη γη του παραγωγού και όχι του ευκαιριακού ή εκείνου που θεωρεί την αγροτική δραστηριότητα πάρεργο ή συμπληρωματικό εισόδημα.

Οι συνθήκες πλέον είναι κατάλληλες ώστε να πιστοποιηθεί το επάγγελμα του αγρότη και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την εκπαίδευση, την οργάνωση και την αποκλειστική ενασχόληση με τη γη του.

Εθνική Στρατηγική Επιχειρησιακών Προγραμμάτων
Πρόσφατα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών στα Οπωροκηπευτικά.

Πάνω από 10 Οργανώσεις στην Περιφέρειά σας εκμεταλλεύονται ήδη τα προγράμματα αυτά ώστε να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους καινοτόμες πρακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Οι λεπτομέρειες του νέου θεσμικού πλαισίου που έχει προκύψει με διαβούλευση με τις Οργανώσεις Παραγωγών και την Ευρώπη θα ανακοινωθούν σε σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων ώστε να γίνουν κοινωνοί όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών
Η νέα δυναμική της ενότητας αποτυπώνεται στο Μέτρο για την ενίσχυση της λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα αιτήματα για μείωση του κόστους και αύξηση των εσόδων είναι πολλά αλλά σας επισημαίνω ότι δεν υπάρχει πιο ασφαλής δρόμος για τη μείωση του κόστους παραγωγής από την οργάνωση των παραγωγών σε ευρύτερα πολυμελή σχήματα.

Μέσα σε αυτά δημιουργούνται οι  απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγουν πωλούνται σε αξιοπρεπή τιμή καθώς είναι δυνατή η προσθήκη περαιτέρω αξίας στο προϊόν μέσα από την πιστοποίηση και την τυποποίηση, η αναζήτηση νέων αγορών, οι υπηρεσίες αποθήκευσης ώστε να πουληθεί το προϊόν σε χρόνο που η ζήτηση στην αγορά θα είναι υψηλότερη και η καλύτερη διαπραγμάτευση της τελικής τιμής.

Με αυτό τον τρόπο παρατηρείται μια μέση μείωση του κόστους προμήθειας γεωργικών εφοδίων της τάξης του 20% και ο παραγωγός απογαλακτίζεται από τις επιδοτήσεις,  αποφεύγει τον εναγκαλισμό του μεσίτη ή του εμπόρου ο οποίος μέχρι και σήμερα προσπαθεί να διακινήσει τα αγροτικά προϊόντα με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή και δεν είναι μόνος του αυτοπεριορισμένος στο χωράφι του, άλλα παρακολουθεί τις κινήσεις της Ομάδας ώστε τα προϊόντα του να κατευθυνθούν σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Πολλαπλασιαστικό Υλικό - Φυτογενετικοί Πόροι - Νέες Ποικιλίες
Οι φυτογενετικοί πόροι αποτελούν το θεμέλιο για τη βιωσιμότητα της γεωργίας, τη βελτίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που απειλεί ιδιαίτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας της Ελλάδας.

Αποτελεί στρατηγική επιλογή η ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου αυτού προς συμφέρον των καταναλωτών,  των παραγωγών και εν γένει της οικονομίας της χώρας μας.

Σχεδιάζεται η απλούστευση και η βελτίωση της λειτουργικότητας του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των τοπικών ποικιλιών, αυτού του μοναδικού πλούτου της ελληνικής φύσης. Μέσα στους στόχους περιλαμβάνεται η απλοποίηση των διαδικασιών για την ένταξη ποικιλιών στον Εθνικό Κατάλογο και η εξεύρεση πόρων για τη φύλαξη, διατήρηση και εξέλιξή τους.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν σημαντικές δομές για το πολλαπλασιαστικό υλικό, όπως ο Δενδροκομικός Σταθμός Πόρου, το Κονιάρειο Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών Κορινθίας, οι συλλογές στο Ξυλόκαστρο κλπ.

Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία τους στο παρόν και το μέλλον με στόχο την προστασία του φυτογενετικού πλούτου και της βιοποικιλότητας της χώρας.

Έχω προσωπικά αναλάβει πρωτοβουλία για την διερεύνηση των μέσων που είναι διαθέσιμα, ώστε να προκηρυχθεί πρόγραμμα για νέες φυτικές ποικιλίες, με σύμπραξη με τους ιδιώτες (συνεταιρισμούς, βιομηχανίες) οι οποίοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν.

Στα πλαίσια της Agrotica έγινε ευρεία διαβούλευση, τα αποτελέσματα της οποίας τα επεξεργάζομαι ήδη σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου.

Χαιρετίζω επίσης τα εγκαίνια της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, ώστε να δημιουργηθούν οι βέλτιστες συνθήκες που θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση και την αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων.

Βούληση του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι Περιφερειακές δομές, τα φυτώρια και τα Ινστιτούτα που υπάγονται στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για να αποκτήσει η χώρα έναν αξιόπιστο κατάλογο φυτογενετικών πόρων, αναγκαίο εφόδιο για την ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας στον 21ο αιώνα.

Προστασία της Φυτικής Παραγωγής
Στις σύγχρονες συνθήκες εμπορίου, όπου καθημερινά φτάνουν στα σημεία εισόδου της χώρας φυτά, πολλαπλασιαστικό υλικό και γεωργικά προϊόντα από όλο τον κόσμο, είναι κρίσιμο να στελεχωθούν άρτια οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτό εκτός από την πρόληψη εισόδου στη χώρα παθογόνων τα οποία μπορούν να αποβούν καταστροφικά για την πρωτογενή παραγωγή μας, μειώνει και τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων αλλά και την παράνομη διακίνηση γεωργικών φαρμάκων.

Η σημασία της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι ξεκάθαρη καθώς όλοι γνωρίζουν καλά τις καταστρεπτικές συνέπειες που έχει η Τριστέτσα, μια ασθένεια καραντίνας που υπάρχει στην περιοχή σας, όπως επίσης τις προσπάθειες και τις συνέργειες τις οποίες οφείλουμε να  πετύχουμε ώστε να αποφύγουμε την είσοδο της Ξυλέλα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει το Πρόγραμμα Επισκοπήσεων (75% κοινοτικοί πόροι, 25% εθνική συμμετοχή) βάσει του οποίου πραγματοποιούνται έλεγχοι και σε πρώτο επίπεδο (στα σημεία εισόδου) αλλά και δευτερογενώς με τη λήψη ύποπτων δειγμάτων από καλλιέργειες ανά την επικράτεια. Για την επιτυχία του Προγράμματος αυτού είναι απαραίτητη η ενίσχυση της συνεργασίας των Υπηρεσιών του Υπουργείου με τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ο συντονισμός των συναρμόδιων υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών.

Πέρα όμως από τις εξωτερικές απειλές, το Υπουργείο στο σχεδιασμό του έχει σαφή στόχο για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων με σεβασμό στον καταναλωτή, τον παραγωγό και το περιβάλλον.

Η προστασία του καταναλωτή και ο σεβασμός στο περιβάλλον αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες και αναπόσπαστος πυλώνας για μια πραγματικά βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επί δεκαετίες φυτοφάρμακα (με έγκριση ή χωρίς) πωλούνταν ανεξέλεγκτα σε όλη τη χώρα, με μόνη γραμμή άμυνας το φιλότιμο των τοπικών γεωπόνων, οι οποίοι έπρεπε να προτάξουν τον όρκο που έδωσαν στην επιστήμη τους σε σχέση με το κέρδος που θα τους απέφερε η πώληση πλέον των αναγκαίων ποσοτήτων γεωργικών φαρμάκων.

Βάσει της Εθνικής Στρατηγικής για την Ορθολογική Χρήση των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, από το Σεπτέμβριο του 2017 είναι σε ισχύ υπουργική απόφαση για την αναγκαστική ηλεκτρονική συνταγογράφηση με στόχο το φάρμακο να φτάνει στις ποσότητες που πρέπει σε όσους έχουν την κατάρτιση να το χειριστούν με τρόπο που να ωφελείται η καλλιέργεια χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον και να απειλείται η υγεία τόσο του παραγωγού όσο και του καταναλωτή.

Μετά από 6 μήνες λειτουργίας του συστήματος έχουμε συλλέξει τα αιτήματα για βελτιώσεις και έχουμε επισημάνει τις αναγκαίες τροποποιήσεις που θα ενσωματωθούν στην απόφαση.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, καθώς καθημερινά έρχομαι σε επαφή με παραγωγούς, Συνεταιρισμούς, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται δυναμικά, παράγοντας προϊόντα ποιοτικά, πιστοποιημένα, με πλεονεκτήματα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν το μεράκι του Έλληνα παραγωγού και τη μοναδικότητα του τόπου μας.

Το παρόν είναι γεμάτο προκλήσεις αλλά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είναι αξιοπρεπές και βιώσιμο αρκεί να στηρίξουμε τον σύγχρονο Έλληνα παραγωγό, τον κατ’ επάγγελμα παραγωγό, προσφέροντάς του την αναγκαία εκπαίδευση και την κατάρτιση ώστε με την αρωγή των υπηρεσιών του Υπουργείου να μπορεί να συνεχίσει να παράγει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του.

12/01/2018 01:12 μμ

03/10/2012 12:43 μμ

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 20218/85433/2-1-2012, καθορίστηκαν οι τιμές αναφοράς του ετοιμοπαράδοτου για εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού που εισάγεται από το εξωτερικό ή αποκτάται ενδοκοινοτικά ή παράγεται στο εσωτερικό της χώρας για το χρονικό διάστημα από 1-7-2012 μέχρι και 30-6-2013.

Από τις τιμές αυτές υπολογίζεται το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο για τους σπόρους των σιτηρών, των οσπρίων, του γκαζόν, των κτηνοτροφικών φυτών, των καλλωπιστικών και των κηπευτικών φτάνει το 3%, ενώ για το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό των οπωροκηπευτικών και καλλωπιστικών φυτών, όπως σπορόφυτα, κόνδυλοι (π.χ. πατάτα), έρριζα και άριζα μοσχεύματα, κτλ., έχει οριστεί στο 2%.

Δείτε εδώ την απόφαση