Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.

Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.

Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.

Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ).

Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες.

Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/12/2024 02:26 μμ

Προχωρά το ΥπΑΑΤ το θέμα για την οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.

Η πληρωμή θα γίνει μετά τις γιορτές και σίγουρα μέσα στο 2025 όταν θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επεξεργάζονται σχέδιο για να δοθεί de minimis οριζόντια στους αιγοπροβατοτρόφους όλης της χώρας για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, διότι τα ζώα έμειναν κλεισμένα στους στάβλους με την απαγόρευση των μετακινήσεων.

Θα υπάρξει όμως και ένα πρόσθετο πακέτο ενισχύσεων που θα πάει σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κοπάδια τους σε καραντίνα λόγω πανώλης και ευλογιάς (π.χ. Έβρο, Λάρισα κ.α.). Σε αυτές τις περιοχές θα πάνε περισσότερα χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών.

Κατάσχεση αμνών

Στο μεταξύ είχαμε κατάσχεση αρνιών στην Π.Ε. Τρικάλων λόγω παράβασης των μέτρων πρόληψης για την Ευλογιά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες ότι την Παρασκευή (6/12/2024), κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, διαπιστώθηκε παράνομη διακίνηση τριάντα δύο αμνών (άνευ σήμανσης και υγειονομικού πιστοποιητικού), που διακινούνταν με προορισμό σφαγειοτεχνική εγκατάσταση στην Π.Ε. Τρικάλων.

Όπως επισημαίνει τα μέτρα για την Ευλογιά του προβάτου και την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος επέβαλλαν την κατάσχεση των εν λόγω ζώων και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Η κτηνοτροφία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει δεχτεί εδώ και πέντε μήνες ισχυρό πλήγμα από τις επιζωοτίες της Πανώλης και της Ευλογιάς.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει επιδείξει υποδειγματική προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων και άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Είναι απαράδεκτο κάποιοι επαγγελματίες να προτάσσουν το κέρδος και να λειτουργούν εις βάρος της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσων μηνών.

Η Υπηρεσία με γνώμονα την προστασία της υγείας των ζώων και του ζωικού κεφαλαίου θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους, την κλινική επιτήρηση και τη διενέργεια δειγματοληψιών και σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων θα επιβάλλει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το Ν. 4235/2014.

Τελευταία νέα
11/12/2024 10:06 πμ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Nadia Calviño, ανακοίνωσε ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ για τη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία σε όλη την Ευρώπη.

Τα δάνεια του Ομίλου ΕΤΕπ θα συνδυαστούν με ισόποση συμμετοχή και άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποδεσμεύοντας έτσι μακροπρόθεσμες επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ περίπου για τον τομέα της βιοοικονομίας.

Η στήριξη σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή γεωργία που υποστηρίζεται από την ΕΤΕπ και θα απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), καθώς και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Θα κατανεμηθεί τα επόμενα τρία χρόνια, με τα πρώτα δάνεια να πρόκειται να υπογραφούν το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ συνεργάζεται επίσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη νέων μορφών γεωργικής ασφάλισης και συστημάτων αποφυγής κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων (θεομηνίες, παγετούς κ.α.).

«Η γεωργία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ζωής και ένα παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και της ασφάλειάς μας. Η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ που ανακοινώθηκε σήμερα θα συμβάλει στην εξασφάλιση του μέλλοντος για μια νέα γενιά αγροτών, και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα και στην αλυσίδα αξίας της βιοοικονομίας», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΤΕπ, Nadia Calviño, στη διάσκεψη EU Agri-Food Days (Ημέρες Αγροδιατροφής της ΕΕ), στις Βρυξέλλες.

Ο επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Christophe Hansen, δήλωσε: «Χαιρετίζω την ισχυρή βούληση της ΕΤΕπ να υποστηρίξει την αγροτική κοινότητα της ΕΕ, ιδίως τους αγρότες νεαρής ηλικίας και τις αγρότισσες. Η γεφύρωση του χρηματοδοτικού κενού στον τομέα είναι ζωτικής σημασίας και, με την υποστήριξη του Ομίλου ΕΤΕπ, δίνουμε στη γεωργία τα εργαλεία που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Θα συνεργαστούμε στενά με την ΕΤΕπ εξασφαλίζοντας ότι αυτή η ευκαιρία χρηματοδότησης θα αξιοποιηθεί στο έπαρκο, αποφέροντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Μαζί, εξασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τον τομέα».

Η νέα χρηματοδότηση στοχεύει στην προώθηση των επενδύσεων σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η υγεία του εδάφους, τα ψηφιακά εργαλεία, η διαχείριση των υδάτων και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Επιπλέον, στοχεύει στην ενίσχυση της κατάρτισης σε βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και στην αγορά γης από αγρότες νεαρής ηλικίας ή νέους αγρότες, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ποσοστού των Ευρωπαίων αγροτών, ηλικίας κάτω των 40 ετών (12%) και του ποσοστού των γυναικών (31,6%).

Για την εξασφάλιση ευνοϊκών όρων δανεισμού, η δέσμη μέτρων επιτρέπει τη συμπλήρωση της χρηματοδότησης με επιδότηση επιτοκίου ή επιχορηγήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο του ενωσιακού και των εθνικών προϋπολογισμών.

11/12/2024 09:00 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σήμερα Τρίτη (10/12), την τροποποίηση του κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis για τον γεωργικό τομέα («κανονισμός για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα»).

Ο νέος κανονισμός απαλλάσσει τα μικρά ποσά στήριξης στον γεωργικό τομέα από τον έλεγχο των κρατικών ενισχύσεων δεδομένου ότι θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και τις συναλλαγές στην ενιαία αγορά.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα και θα εφαρμόζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032.

Η τροποποίηση

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας στον γεωργικό τομέα, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν στήριξη στον γεωργικό τομέα έως 20.000 ευρώ ανά δικαιούχο (25.000 ευρώ, εάν το κράτος μέλος διαθέτει κεντρικό μητρώο για την καταχώριση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) για περίοδο τριών οικονομικών ετών χωρίς προηγούμενη κοινοποίηση προς έγκριση από την Επιτροπή. Εκτός από αυτά τα ανώτατα όρια ανά δικαιούχο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει ένα μέγιστο εθνικό ποσό για την εν λόγω στήριξη (το λεγόμενο «εθνικό ανώτατο όριο»), για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Η τροποποίηση που εγκρίθηκε σήμερα περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές:

  • την αύξηση του ανώτατου ορίου για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ανά επιχείρηση σε διάστημα τριών ετών, από 25 000 ευρώ σε 50 000 ευρώ, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, μεταξύ των οποίων η πείρα που έχει αποκτηθεί, η εξέλιξη της αγοράς και ο πρωτοφανής πληθωρισμός στον τομέα τα τελευταία χρόνια, καθώς και ο αναμενόμενος πληθωρισμός έως την ημερομηνία λήξης της ισχύος του κανονισμού.
  • την προσαρμογή των εθνικών ανώτατων ορίων, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία της γεωργικής παραγωγής του κράτους μέλους. Τα εθνικά ανώτατα όρια αυξάνονται από 1,5% σε 2% της εθνικής γεωργικής παραγωγής και η περίοδος αναφοράς παρατείνεται από το διάστημα 2012-2017 στο διάστημα 2012-2023. Έτσι θα μπορεί ληφθεί υπόψη η αύξηση της αξίας της γεωργικής παραγωγής, ιδίως κατά τα τελευταία έτη, και κατ' επέκταση να αυξηθεί το εθνικό ανώτατο όριο για όλα τα κράτη μέλη.
  • την κατάργηση του «τομεακού ανώτατου ορίου» που εμπόδιζε τα κράτη μέλη να χορηγούν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που υπερβαίνουν το 50 % του εθνικού ανώτατου ορίου στον ίδιο τομέα προϊόντων.
  • την καθιέρωση υποχρεωτικού κεντρικού μητρώου ενισχύσεων ήσσονος σημασίας σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτόν θα αυξηθεί η διαφάνεια και θα μειωθεί ο διοικητικός φόρτος για τους γεωργούς - κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις- που επί του παρόντος χρησιμοποιούν ένα σύστημα υπεύθυνης δήλωσης. Επίσης, δεν θα χρειάζεται πλέον να ελέγχουν οι ίδιοι τη συμμόρφωσή τους (επί του παρόντος, τα εν λόγω κεντρικά μητρώα είναι προαιρετικά για τα κράτη μέλη).
  • την παράταση της ισχύος του αναθεωρημένου κανονισμού για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2032.

Με την τροποποίηση που εγκρίθηκε σήμερα, τα κράτη μέλη μπορούν σε μεγαλύτερο βαθμό να στηρίζουν τους γεωργούς με απλό, γρήγορο, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, καθώς η εν λόγω στήριξη ήσσονος σημασίας δεν χρειάζεται να κοινοποιηθεί στην Επιτροπή ούτε να εγκριθεί από αυτήν.

Παράλληλα με τη σημερινή τροποποίηση, η Επιτροπή έλαβε περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην ΕΕ.

Η Επιτροπή πρότεινε στοχευμένες τροποποιήσεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου που ορίζεται στον κανονισμό για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων (ΚΟΑ) και έναν νέο κανονισμό για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

10/12/2024 03:37 μμ

Συνεντεύξεις παραγωγών Χ. Δήμου και Γ. Κωστακόπουλου

09/12/2024 03:00 μμ

Αίτημα έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το ΥπΑΑΤ, με το οποίο ζητά να γίνει επανεξέταση της απόφασης για τη διακίνηση των ζωοτροφών λόγω των κρουσμάτων ευλογιάς.

Στην επιστολή της η ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

Οι σημαντικές προσβολές σε πολλές περιφέρειες της χώρας του ζωικού κεφαλαίου από τις ασθένειες της Πανώλης και της Ευλογιάς αιγοπροβάτων και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται από τον Ιούλιο, έχουν παράλληλη επίπτωση και στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών, αφού συνέπεσε με το μέγιστο της συγκομιδής τους, της αποθήκευσης και της διακίνησης.

Έτσι, έχει δημιουργηθεί εκ των πραγμάτων μια αδυναμία:

  • των κτηνοτρόφων που είχαν αποθηκεύσει ζωοτροφές και απώλεσαν το ζωικό κεφάλαιο και τώρα ούτε μπορούν να τις πωλήσουν, ούτε και να τις εξοφλήσουν στην αξία αγοράς από αυτούς που τις αγόρασαν.
  • των παραγωγών κτηνοτροφικών φυτών και ζωοτροφών, είτε καρπού (αραβόσιτος), είτε σανού (μηδική) να μπορέσουν να διακινήσουν τις ήδη αποθηκευμένες ζωοτροφές, κατά την έναρξη των μέτρων, ώστε να μπορέσουν να αποθηκεύσουν τις νέες συγκομιδές.

Με βάση τις δύο παραπάνω βασικές κατηγορίες προβλημάτων και τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΘΕΑΣ από τους συνεταιρισμούς μέλη της και σε συνέχεια της εγκυκλίου με τις οδηγίες που αφορούν τη διακίνηση ζωοτροφών, μετά από τα πολλαπλά κρούσματα ευλογιάς, έχει δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα σε συνεταιρισμούς, σε αγρότες, σε κτηνοτρόφους και σε ιδιώτες, οι οποίοι διαθέτουν αποθηκευμένες τις ζωοτροφές και δεν δύνανται να τις πουλήσουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν μεγάλο θέμα ρευστότητας, δυσχεραίνοντας την κατάσταση, που λόγω των μεγάλων ποσοτήτων, κινδυνεύουν από οικονομική κατάρρευση.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που η κατάσταση επιβαρύνθηκε από το αυξημένο κόστος παραγωγής ζωοτροφών λόγω της ξηρασίας, δημιουργείται εκ των πραγμάτων η ανάγκη εφαρμογής άμεσα, ενός πλαισίου προστασίας, για τη στήριξη των συνεταιρισμών, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των ιδιωτών, για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων από τους περιορισμούς στην προμήθεια και διακίνηση ζωοτροφών.

Ενδεικτικά προτείνουμε αυτή η ενίσχυση να γίνει μέσω:

  • οικονομικών ενισχύσεων από την καταγραφή των αποθεμάτων που συσσωρεύθηκαν
  • άλλων μορφών οικονομικής στήριξης μέσω δανειοδότησης, έναντι των αποθηκευμένων ζωοτροφών.

Σε συνέχεια των πρόσφατων συναντήσεων μας ξέρουμε ότι γνωρίζετε όλες τις πτυχές του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στο τομέα των ζωοτροφών και πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν λύσεις με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά τη δύσκολη συγκυρία για:

  • την ελεγχόμενη διακίνηση των ζωοτροφών όπου είναι δυνατόν, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία και προστασία του ζωικού κεφαλαίου
  • την οικονομική στήριξη όσων εξ αιτίας των ζωονόσων δημιούργησαν αποθέματα, που αντικειμενικά δεν μπορούν να τα διαθέσουν γιατί π.χ. οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονταν δεν διαθέτουν πια ζωικό κεφάλαιο.
09/12/2024 09:43 πμ

Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, λόγω πανώλης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι οποίες ανέρχονται στα 3.624.594 ευρώ.

Το εν λόγω ποσό εντάσσεται στην απόφαση καταβολής 6.544.375 ευρώ στις Π.Ε. όλης της χώρας, ως αποζημιώσεις για ευλογιά και πανώλη.

Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην συνάντηση με κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel και τις ζωονόσους της ευλογιάς και της πανώλης,

Στην συνάντηση γενικότερα συζητήθηκαν οι ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους πως, για την άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων έχει δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης, όπως το μέτρο 5.2.

Επιπλέον, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, ειδικότερα, η απαλλαγή ισχύει ήδη.

Επανέλαβε, δε, για μια ακόμη φορά ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα είναι μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, με 100% επιδότηση.

Αναφορικά με το αίτημα των κτηνοτρόφων περί οικονομικής ενίσχυσης για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών εξαιτίας του εγκλεισμού των ζώων, ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο εξετάζεται από το Υπουργείο και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις μόλις οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα ποσά που θα καταβληθούν, πιθανότατα μέσω προγράμματος de minimis.

Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα του πλαφόν που προβλέπει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε λόγω της θεομηνίας Daniel, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην αποζημιώνονται για το σύνολο των απωλειών τους. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το ζήτημα αναστολής της υποχρέωσης προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, καθώς έχουν μειωμένα εισοδήματα, δεδομένου ότι τα κοπάδια τους έχουν πληγεί. Ο Υφυπουργός προχώρησε σε άμεση επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής από την προκαταβολή φόρου.

Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα και η πορεία του περιορισμού της ευλογιάς, με τον υφυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα κερδηθεί και αυτή η μάχη.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι είναι το τελευταίο μέτρο που απασχολεί το ΥπΑΑΤ αυτή τη στιγμή, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, κυρίως της φέτας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Στέλιος Σπανογιάννης, και οι κτηνοτρόφοι Δημήτρης Λιάπης, Γιώργος Αγγελής, Γιώργος Βλαχοστέργιος και Γρηγόρης Μπαρμπούτης.

06/12/2024 10:40 πμ

Επιβεβαίωση της ΕΘΕΑΣ από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι προχώρησε στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», που αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες.

Μιλάμε για μια αλλαγή (χωρίς καμιά διαβούλευση) που αφορά το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων. Οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 θα στερούνται αυτή τη δυνατότητα.

Δηλαδή κατάργησε τη δράση με την οποία μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.

Απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, ο κ. Τσιάρας αναφέρει:

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο οικολογικό πρόγραμμα 31.1, οι παραγωγοί των καλλιεργειών βαμβακιού, μηδικής και αραβόσιτου, οι οποίοι εναλλάσσουν τις καλλιέργειες αυτές με καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι της δράσης 31.1-Α, λαμβάνοντας για το 2024 τις ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ που ελάμβαναν και το 2023.

Επίσης, δεν αλλάζουν τα προϋπολογισμένα ποσά ενίσχυσης ανά εκτάριο (€/Ha).

Η αλλαγή που περιλήφθηκε στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια διαβούλευσης και έγκρισής της από την αρµόδια Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενοποιεί συναφείς δράσεις οικολογικών σχηµάτων (3.1-Α και 31.1-Β) µε κοινές επιλέξιµες καλλιέργειες και µε τρόπο ώστε:

  • να αποφεύγονται οι επικαλύψεις µε άλλες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ,
  • να απλοποιείται η εφαρµογή τους,
  • να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ωφέλεια για το περιβάλλον και να εξισορροπείται η ζήτηση σε σχέση µε τους διαθέσιµους πόρους.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και κτηνοτροφικών ψυχανθών ενισχύονται εφόσον στο αγροτεμάχιο το προηγούμενο έτος καλλιεργούνταν βαμβάκι, αραβόσιτος και μηδική.

Πέραν των ανωτέρω οι παραγωγοί σιτηρών, οσπρίων και βάμβακος έχουν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα οικολογικών προγραμμάτων από όπου μπορούν να ενισχυθούν και οι οποίες έχουν να κάνουν με:

  • πρακτικές φυτοκάλυψης,
  • αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας,
  • εφαρμογή γεωργίας ακριβείας μέσω πρακτικών ορθολογικής εφαρμογής των ψεκασμών και της λίπανσης,
  • ενίσχυση για βιολογική παραγωγή, κ.ά.
27/11/2024 04:03 μμ

Η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε αύξηση των διεθνών τιμών.

Στο μεταξύ, την Τρίτη (26/11), έγινε μια αγορά σε δημοπρασία για συνολική ποσότητα 133.000 μετρικών τόνων καλαμποκιού από εταιρεία ζωοτροφών της Νότιας Κορέας. Αγοράστηκαν δύο φορτία καλαμποκιού (65.000 και 68.000 τόνους) από τους εμπορικούς οίκους Cofco και Pan Ocean. Οι τιμές c&f ήταν στα 224,25 και 224,06 ευρώ ανά τόνο.

Στις ΗΠΑ η συγκομιδή καλαμποκιού ήταν φέτος πιο πρώιμη σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την έκθεση Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε το USDA. Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι μειωμένη και να ανέλθει στα 15,143 δισ. μπουσέλ, με μια μέση απόδοση στα 183,1 μπουσέλ ανά στρέμμα. Τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού αναμένεται να ανέλθουν στα 1,938 δισεκατομμύρια μπουσέλ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 61 εκατομμύρια μπουσέλ σε σχέση τον προηγούμενο μήνα.

Το USDA ανακοίνωσε επίσης μια παραγωγή καλαμποκιού στην Βραζιλία στα 122 εκ. τόνους, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού Αργεντινής προβλέπεται να είναι στους 50 εκ. τόνους. Οι εξαγωγές καλαμποκιού για την φετινή εμπορική περίοδο προβλέπονται ελαφρώς μειωμένες. Αναμένονται μειωμένες εξαγωγές για την Βραζιλία, που εν μέρει αντισταθμίζονται από μια αύξηση εξαγωγών της Αργεντινής, Βιρμανίας και Ουγκάντας. Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού προβλέπονται χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρά, κατά 1 έως 5 σεντς, την Τρίτη (26/11). Ωστόσο ακόμη η διεθνή αγορά δεν έχει αντιδράση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να επιβάλει, σε Μεξικό και Καναδά, δασμό 25% σε όλα τα προϊόντα που θα εισάγονται στις ΗΠΑ».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό στην χώρα μας έχει «μπλοκαριστεί» το εμπόριο καλαμποκιού λόγω των μέτρων της ευλογιάς. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «προσπαθούμε να πουλήσουμε 3.000 τόνους καλαμποκιού. Υπάρχει προσφορά από τους Βούλγαρους να αγοράσουν καλαμπόκι του συνεταιρισμού με τιμή 230 ευρώ ο τόνος αλλά δεν μπορούμε να το εξάγουμε λόγω της ευλογιάς. Ούτε στην εγχώρια αγορά μπορούμε να πουλήσουμε. Δεν μας αφήνει το ΥπΑΑΤ.

Ευτυχώς φέτος η ποσότητα καλαμποκιού είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν στους 14.000 τόνους.

Πάντως οι καιρικές συνθήκες όπως όλα δείχνουν θα δημιουργήσουν προβλημα στην επερχόμενη παραγωγή. Οι λίγες βροχές έκαναν πολλούς παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα να κάνουν σπορές αλλά το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις και κιλά».

21/11/2024 04:29 μμ

Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών θα περιλαμβάνεται στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Βέβαια την ρύθμιση την είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

«Αυτό αποτελεί τεχνικό ζήτημα. Δεν ήλθε ακόμη κάποιο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα σας πω μάλιστα ότι θα παρουσιάσω τη Δευτέρα, στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο και με τη σειρά που θα πάρει, προκειμένου να συζητηθεί στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, θα έχουμε και τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Τσιάρας αναφερόμενος στην καθυστέρηση κατάθεσης της ρύθμισης στην Βουλή.

Να θυμίσουμε πάντως τις προηγούμενες δηλώσεις του υπουργού ότι «εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων».

Τι θα αφορά η ρύθμιση

Η ρύθμιση αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δισ. ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.

Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:

  • η διαγραφή τόκων,
  • η απομείωση του δανείου,
  • η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
  • η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
20/11/2024 12:00 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/25 λόγω μειωμένων παραγωγών, λιγότερων αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων προβλημάτων της ναυτιλίας στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτό αναφέρει η υπηρεσία του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) από το γραφείο του Κιέβου.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, οι συνολικές εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, την περίοδο 2024/2025, προβλέπεται τώρα να μειωθούν κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 17,8 εκατομμύρια τόνους.

Η υπηρεσία του USDA υπολόγισε τις εξαγωγές σιταριού το 2024/2025 σε 15,2 εκατομμύρια τόνους, οι οποίες φαίνεται να είναι μειωμένες κατά 18%.

Οι εξαγωγές κριθαριού προβλέπεται να μειωθούν κατά 19% στους 2 εκατ. τόνους.

Επίσης το USDA προσδιόρισε την φετινή παραγωγή ουκρανικού καλαμποκιού στους 23,3 εκατομμύρια τόνους, η οποία ήταν μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την παραγωγή που υπήρξε το 2023/2024.

Η παραγωγή κριθαριού μειώθηκε, κατά 5%, σε σχέση με πέρυσι, στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ το ουκρανικό σιτάρι παρέμεινε σταθερό στους 22,3 εκατομμύρια τόνους.

Πάντως ήδη έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο του 2024, από το λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία έγιναν εξαγωγές 5,6 εκατομμύρια τόνους ουκρανικών σιτηρών, μειωμένες κατά 52% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο έγιναν εξαγωγές της τάξης των 490.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Κωνστάντζας.

Πάντως, λόγω της ρωσικής εισβολής και του ναυτικού αποκλεισμού της Οδησσού και άλλων ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, η δυνατότητα εξαγωγών της Ουκρανίας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

13/11/2024 05:05 μμ

Με προβλήματα ξεκίνησε η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τα χειμερινά σιτηρά.

Σε πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουμε βροχές κάτι που εμπόδισε την κατεργασία του εδάφους. Σε άλλες περιοχές έγινε η κατεργασία αλλά οι παραγωγοί περιμένουν πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να κάνουν την σπορά.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κάποιοι βιάστηκαν να κάνουν σπορές αλλά υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν υπήρξαν στην συνέχεια βροχοπτώσεις.

Στο μεταξύ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας με την τροποποίηση στα Οικολογικά Σχήματα, που έχει υποβάλει το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ, με βάση την οποία καταργείται το ειδικό πριμ σποράς στα χειμερινά σιτηρά, τουλάχιστον με τον τρόπο που ίσχυε την προηγούμενη διετία 2023 και 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 στερούνται αυτό το ποσό.

Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα είχαμε πρώτη ημέρα βροχή. Αλλά με μια βροχή δεν λύνεται το πρόβλημα. Σε όλη την περιοχή δεν έχει γίνει καμιά επεξεργασία εδάφους γιατί το χώμα είναι σκληρό. Πρώτα θα κάνουμε την κατεργασία του εδάφους και μετά θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να προχωρήσουμε στην σπορά. Τα σιτάρια επειδή έχουν μικρό ριζικό σύστημα θέλουν και μετά την σπορά υγρασία για να έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις.

Επίσης η επανασπορά είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους. Η τιμή παραγωγού σήμερα στο σκληρό είναι στα 23 - 24 λεπτά το κιλό. Ένα στρέμμα θέλει έως 25 κιλά σπόρο (ανάλογα την ποικιλία). Το κόστος του πιστοποιημένου σπόρου είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Στα αρδευόμενα χωράφια το κόστος κάθε ποτίσματος είναι επίσης υψηλό. Πολλοί παραγωγοί πέρυσι δεν έκαναν το δεύτερο πότισμα την άνοιξη λόγω του κόστους.

Ακόμη η περιοχή μας έχει πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα και οι γεωτρήσεις έχουν υποχωρήσει. Τα κανάλια της Κωπαΐδας είναι άδεια. Η ΕΥΔΑΠ για να καλύψει τις ανάγκες της Αθήνας επειδή έχει μειωθεί το νερό στον Μόρνο από το καλοκαίρι παίρνει νερό από την Υλίκη. Όταν είναι γεμάτη νερό η Υλίκη εμπλουτίζει με νερό τις γεωτρήσεις της περιοχής. Τώρα που αδειάζει γίνεται το αντίστροφο μειώνεται η στάθμη των γεωτρήσεων. Αν έχουμε και τον επόμενο χρόνο τις ίδιες καιρικές συνθήκες τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση στην Βοιωτία».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί 5.000 στρέμματα με σιτηρά στην Χαλκιδική, δηλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ολοκληρώθηκε η κατεργασία του εδάφους και εδώ και 4 ημέρες έχουν ξεκινήσει κάποιοι να κάνουν σπορές. Πάντως οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε πολλές βροχές. Επίσης πολλοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τα περσινά σιτάρια. Το κόστος είναι μεγάλο και αν υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις θα έχει πρόβλημα ο παραγωγός. Οι πρώιμες σπορές σε συνδυασμό με έλλειψη βροχοπτώσεων οδηγούν σε προβληματικές παραγωγές».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, αγροτοκτηνοτρόφος και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «σε όλη την Καστοριά δεν έχει βρέξει καθόλου. Δεν έχει σπαρθεί ούτε ένα στρέμμα με σιτηρά. Δεν μπορούν να κάνουν οργώματα επειδή είναι ξερό το χώμα».

Καμιά βροχή δεν έχουμε όμως ούτε στις Σέρρες. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από την Βισαλτία, «δεν έχουμε βροχή και δεν μπορούμε να κάνουμε κατεργασία του εδάφους ούτε να προχωρήσουμε σε σπορές. Όλοι περιμένουν τις βροχοπτώσεις».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, στη βόρεια Ελλάδα πολλοί παραγωγοί βιάστηκαν να κάνουν σπορά σιτηρών. Αποτέλεσμα επειδή δεν έχουμε βροχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην έχουμε παραγωγή. Αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

13/11/2024 04:11 μμ

H ευλογιά των προβάτων δεν έχει καταστρέψει μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά αρχίζει να δημιουργεί πρόβλημα και στο εμπόριο φυτικής παραγωγής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «έχουμε συμφωνήσει με τους Βούλγαρους να αγοράσουν καλαμπόκι του συνεταιρισμού αλλά δεν μπορούμε να το εξάγουμε λόγω της ευλογιάς. Δεν μας αφήνει το ΥπΑΑΤ. Το ίδιο συμβαίνει με τα μαλακά σιτάρια αλλά και με τον ηλίανθο.

Γενικότερα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή φοβούνται να το αγοράσουν από την περιοχή. Φοβούνται να χρησιμοποιήσουν οτιδήποτε είναι πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στα ζώα τους.

Από την άλλη στην Θράκη έχουν θανατωθεί πολλά ζώα και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε τις ζωοτροφές μας στις εκτροφές. Μόνο με εκτροφές βοοειδών και χοίρων μπορούμε να πουλήσουμε.

Αρχίζει η ευλογιά των προβάτων να δημιουργεί πρόβλημα και στην φυτική παραγωγή της χώρας μας».

11/11/2024 04:12 μμ

Αρχίζει να ζεσταίνεται η παγκόσμια αγορά σκληρού σιταριού, μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό, που έκανε η Τυνησία, στις αρχές Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Σιτηρών της Τυνησίας (ODC) διεξήγαγε τον διαγωνισμό για την αγορά 75 χιλιάδων τόνων σκληρού σίτου, για αποστολή φορτίων από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου 2024.

Οι εταιρείες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό ήταν:

  • Raya για 25 χιλιάδες τόνους με τιμή 353,07 $ (331,73 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
  • Casillo για 25 χιλιάδες τόνους στα 354,27 $ (332,85 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
  • EuroAgricola για 25 χιλιάδες τόνους στα 353,96 $ (332,56 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F

Στο μεταξύ το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) δημοσίευσε τις τιμές πώλησης σκληρού σίτου Νοεμβρίου 2024, που είναι παρόμοιες με αυτές του Οκτωβρίου 2024. Οι τιμές σκληρού στην ελεύθερη αγορά αυτό τον μήνα κυμαίνονται από 11.200 έως 11.600 TL/τόνος ή περίπου 305,35 - 319,45 ευρώ/τόνος.

Θυμίζουμε ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές σκληρού σίτου στην Τουρκία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αυτή την στιγμή η τιμή πώλησης FOB του τουρκικού σκληρού σίτου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 328,84 - 333,54 ευρώ/τόνος.

Υπό αυτές τις συνθήκες τιμολόγησης, η εξαγωγή από την Τουρκία δεν φαίνεται εφικτή, καθώς το τουρκικό σκληρό σιτάρι θα δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί τον πρόσφατο διαγωνισμό της Τυνησίας. Ομοίως το καναδικό σκληρό σιτάρι έχει καλύτερες πιθανότητες να ανταγωνιστεί την ιταλική αγορά από το τουρκικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει καταφέρει να εξάγει περίπου 450.000 τόνους σκληρού σιταριού.

Την ίδια στιγμή τρέχει διαγωνισμός από την Ένωση Ελασσόνας για τους αποθηκευμένους περίπου 957 τόνους μαλακού σίτου, 105 τόνους σκληρού σίτου και 847 τόνους κριθαριού. Θα δέχεται κλειστές γραπτές προσφορές στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού μέχρι και την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, για την αγοραπωλησία των παραπάνω ποσοτήτων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Στούπας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Ένωση Ελασσόνας, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά αυτών των σιτηρών. Θα δούμε με τι τιμές θα συμφωνήσουμε».

Είχε προηγηθεί η πώληση σκληρού σίτου στα 27 λεπτά το κιλό της ΕΒΟΛ για τους περίπου 5.000 τόνους που συγκέντρωσε φέτος από τους παραγωγούς μέλη της. Όσον αφορά το κριθάρι, (1.500 τόνοι) υπήρξε συμφωνία για τιμή παραγωγού στα 19 λεπτά.

08/11/2024 02:07 μμ

Πάνω από 150 οικογένειες στο Αρκαλοχώρι Κρήτης και 60 οικογένειες στο Δαμάσι Θεσσαλίας ξεσπιτωμένες μένουν σε κοντέινερ τέσσερα χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Όπως καταγγέλλει ο ΠΑΝΣΥΠΟ (Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ), τα μέτρα της Κρατικής αρωγής έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή με αποτέλεσμα πολλά φτωχά νοικοκυριά να παραμένουν σε ένα καθεστώς στεγαστικής επισφάλειας. Οι ανακοινώσεις μας, προκάλεσαν την κατάθεση αναφοράς στη Βουλή με την οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν τρία συναρμόδια Υπουργεία. Το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν απάντησε καθόλου, συνεχίζοντας να απαξιώνει με την συστηματική αδιαφορία του, τον ίδιο τον θεσμό του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και να απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενούς του και τους εκπροσώπους τους.

Εκείνο όμως που έχει εξαιρετική σημασία είναι η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με το έγγραφο με αρίθμ. πρωτ. 134514/19-09-2024. Συγκεκριμένα το εν λόγω Υπουργείο κλήθηκε να απαντήσει για το πρόβλημα με τις Τράπεζες οι οποίες δεν δανειοδοτούν τους πληγέντες (20% του ποσού) με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις των κυβερνώντων περί καθολικής φροντίδας να αποτελούν κενό γράμμα.

Το Υπουργείο ομολογεί αυτό που όλοι οι πληγέντες βιώνουν, ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις για την άτοκη δανειοδότηση επέχουν θέση πρότασης προς τα πιστωτικά ιδρύματα και ότι αποτελούν ζήτημα επιχειρηματικής απόφασης των Τραπεζών.

Αναλυτικά αναφέρει ότι «...Όσον αφορά στην τοποθέτηση του παραπάνω Βουλευτή περί μη χορήγησης άτοκων δανείων από τις Τράπεζες σε πληγέντες, οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις που οριοθετούν τις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και παρέχουν στεγαστική συνδρομή και πιστωτικές διευκολύνσεις και οι συνακόλουθα εκδιδόμενες συναφείς Υπουργικές Αποφάσεις που παρέχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν τροποποιούν το λοιπό υφιστάμενο κανονιστικό-εποπτικό πλαίσιο, ούτε τις καθοριζόμενες δυνάμει αυτού πιστοδοτικές πολιτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων και τα κριτήρια πιστοδότησης, που τίθενται με γνώμονα την πιστοληπτική ικανότητα και την δυνατότητα αποπληρωμής του αιτούντος μίας δανειοδότησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις δεν επεμβαίνουν στα κριτήρια και τον τρόπο λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να θεσπίζουν υποχρέωση χορήγησης δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τους υπαγόμενους στις ρυθμίσεις τους, αλλά επέχουν την θέση πρότασης για τη σύναψη σύμβασης, παρέχοντας πιστωτικές διευκολύνσεις, κατ' εφαρμογή κατά τα λοιπά του υφιστάμενου κανονιστικού-εποπτικού πλαισίου και τις διαμορφούμενες στο πλαίσιο αυτού πιστοδοτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κατόπιν των ανωτέρω, η χορήγηση ή μη δανείων στο πλαίσιο των εν λόγω Υπουργικών αποφάσεων, αποτελεί ζήτημα επιχειρηματικής απόφασης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τέλος σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται στον δικαιούχο δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του, δύναται να λάβει μόνο την προβλεπόμενη Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) από την αρμόδια Υπηρεσία».

05/11/2024 04:55 μμ

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ), που έλαβε χώρα στις 04/11/2024, ανοίχτηκαν προσφορές στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση των σιτηρών εσοδείας 2024.

Όπως αναφέρει ο συνεταιρισμός, μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας, η τιμή πώλησης του σκληρού σίτου συμφωνήθηκε στο ποσό των 0,288 ευρώ/κιλό για συνολική ποσότητα 5.000 τόνων περίπου, εκ των οποίων το ποσό των 0,27 ευρώ/κιλό θα αποδοθεί στους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν παραδώσει το σιτάρι τους στον ΑΣ Βόλου.

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε καταβληθεί στους ίδιους ως άνω παραγωγούς ποσό 0,22 ευρώ/κιλό ως προκαταβολή και τώρα θα καταβληθεί εντός των προσεχών ημερών επιπλέον ποσό 0,05 ευρώ/κιλό ως συμπληρωματική τιμή.

Η πώληση του ΕΒΟΛ ήρθε μετά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» που έκλεισε συμφωνία σκληρό σιτάρι στα 260 ευρώ/τόνο (26 λεπτά το κιλό) και του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ γη» που ανακοίνωσε στους παραγωγούς τιμή κλεισίματος στα 26 λεπτά το κιλό.

31/10/2024 10:59 πμ

Αρχίζει η εγχώρια αγορά να δίνει την τιμή των 26 λεπτών το κιλό για το σκληρό σιτάρι.

Θυμίζουμε ότι μετά από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πώλησης που έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» είχε κλείσει συμφωνία σκληρό σιτάρι στα 260 ευρώ/τόνο (26 λεπτά το κιλό).

Αυτές τις ημέρες ακολούθησε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ γη» που δίνει στους παραγωγούς τιμή κλεισίματος στα 26 λεπτά το κιλό.

Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι δεν υπάρχουν φτηνά σιτάρια για εισαγωγή με αποτέλεσμα να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου είχαμε αναφέρει ότι στην Τουρκία οι τιμές της εγχώριας αγοράς στο σκληρό σιτάρι παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα τον Οκτώβριο, από 288 έως 310 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.

Επίσης δόθηκε παράταση στην απαγόρευση της εισαγωγής σκληρού σίτου στην Τουρκία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Από την άλλη στην Ιταλία η αυτάρκεια σκληρού είναι κάτω από το 50%, λόγω μειωμένης παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά τις στρεμματικές αποδόσεις.

25/10/2024 05:11 μμ

Σημαντική είναι η πτώση της παραγωγής σκληρού σίτου στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναγκάζει την χώρα να στραφεί σε εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο κ. Massimiliano Giansanti, πρόεδρος των ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa - Cogeca και της Confagricoltura, μιλώντας στο World Durum and Pasta Forum 2024, που έγινε, 18 Οκτωβρίου, στην Ιταλία, τόνισε ότι «στην χώρα το 2012 το ποσοστό αυτάρκειας του σκληρού σίτου ήταν 78%, το 2023 είναι έπεσε στο 56% και το 2024 πιθανότατα θα κλείσει κάτω από το 50%, επηρεασμένο από τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά τις στρεμματικές αποδόσεις. Έπεσε όμως και η τιμή παραγωγού λόγω των αυξημένων εισαγωγών σκληρού από την Τουρκία».

Επιβεβαίωση της άποψης του Ιταλού προέδρου είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε η ιταλική Anacer (Εθνική Ένωση Παραγωγών Δημητριακών) που κάνουν λόγο για μια αύξηση των εισαγωγών σκληρού κατά 6% το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (1.551.928 τόνοι έναντι 1.463.396 τόνων).

Στο μεταξύ στην Τουρκία οι τιμές στο σκληρό σιτάρι παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα τον Οκτώβριο και κυμαίνονται από 288 έως 310 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.

Οι τιμές πώλησης που κάνει το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) είναι υψηλότερες από τις τιμές της τοπικής αγοράς.

Πάντως όσο περνά ο καιρός μειώνεται η ποσότητα σκληρού σίτου που διατίθεται προς πώληση από αγρότες και εμπόρους της Τουρκίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι σκληρού σίτου στα χέρια της TMO.

Πέρυσι οι τουρκικές εξαγωγές σκληρού έφτασαν στους 1,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ φέτος μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε εξαγωγή 400 χιλιάδων τόνων. Εάν οι τιμές εξαγωγής σκληρού σε Ιταλία ή Βόρεια Αφρική κυμαίνονται μεταξύ 337 και 346 ευρώ/τόνος δεν θα έχει νόημα η TMO να προχωρήσει σε πώληση.

Από την άλλη δόθηκε παράταση στην απαγόρευση της εισαγωγής σκληρού σίτου στην Τουρκία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 (από 15 Οκτωβρίου). Και αυτό θα ένας ακόμη παράγοντας που θα αποτρέψει τις τουρκικές εξαγωγές.

24/10/2024 05:46 μμ

Στην έκθεσή της για τη Φυτική Παραγωγή, που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2024, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής του USDA (NASS), προβλέπει μια μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού λόγω αυξημένης ζήτησης για την φετινή εμπορική περίοδο.

Πάντως οι φετινές εξαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ ξεκίνησαν δυναμικά. Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τους όγκους του 2023 κατά 22%. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού της Αργεντινής (που είναι από τους κύριους ανταγωνιστές των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά) είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις ΗΠΑ ωστόσο να παραμένουν ανταγωνιστικές με τη Βραζιλία.

Υπήρχε μια υποτονική ζήτηση εξαγωγών προς την Κίνα, η οποία όμως φαίνεται να αντισταθμίζεται από μια αυξημένη ζήτηση (σε σχέση με την περσινή) για καλαμπόκι από άλλους σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς, όπως η Ιαπωνία, η Κολομβία και το Μεξικό.

Το 48% των εξαγωγών καλαμποκιού των ΗΠΑ, έως τις 3 Οκτωβρίου 2024, πήγε στην αγορά του Μεξικού. Συνολικά 2,4 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που είχε ανέλθει στους 17,7 εκατομμύρια τόνους.

Πάντως το USDA εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη αύξηση στις εισαγωγές καλαμποκιού στην Κίνα από τις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, λόγω μειωμένης κινεζικής παραγωγής, αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή τιμή του.

Επίσης, όπως αναφέρει το USDA, η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία, την φετινή περίοδο (2024/2025), αναμένεται να ανέλθει στους 27,2 εκατομμύρια τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση, κατά -16%, σε σχέση με πέρυσι.

Στο μεταξύ το καλαμπόκι στο χρηματιστήριο του Μπορντό στην Γαλλία, στις 15/10/2024, έδινε τιμή FOB στα 221 ευρώ ο τόνος, μια τιμή συμβολαίων που είναι αυξημένη κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Γενικά μια συνολικά μειωμένη παγκόσμια προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, όπως καταγράφεται από το USDA, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην τιμή του.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα, με τον αλωνισμό να πάει για ολοκλήρωση, έχουμε φέτος μειωμένες αποδόσεις, ενώ όσοι παραγωγοί δεν έκαναν αποθήκευση υποχρεώθηκαν να πουλήσουν στα επίπεδα των 19 έως 23 λεπτών το κιλό ανάλογα την περιοχή. Για όσους αποθήκευσαν μένει να φανεί τι θα γίνει με τις τιμές στις εισαγωγές και κατά πόσο θα γίνει εφικτό να ακολουθήσει η αγορά μια ανοδική πορεία των διεθνών τιμών το επόμενο διάστημα.

24/10/2024 04:33 μμ

Οι Έλληνες αγρότες νιώθουν απαξιωμένοι στην Ευρώπη, αφού βλέπουν συναδέλφους τους από άλλα κράτη της ΕΕ να καταφέρνουν να κερδίζουν αποζημιώσεις, ενώ οι ίδιοι να μένουν μόνο στο «διάλογο» με το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε πρόσφατα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ απέρριψε αίτημα να αποζημιωθούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί λόγω της φετινής ξηρασίας.

Η ρουμανική κυβέρνηση όμως κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σήμερα Πέμπτη (24/10/2024), το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ, ένα ρουμανικό πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ (2 δισεκατομμύρια RON) για την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της σοβαρής ξηρασίας, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

Το πρόγραμμα αφορά την αποζημίωση σε παραγωγούς 39 επιλεγμένων καλλιεργειών (όπως για παράδειγμα σιτάρι, τριτικάλε, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, ελαιοκράμβη, μπιζέλια, ηλίανθος, καλαμπόκι κ.α.) που επηρεάστηκαν άμεσα από τη σοβαρή ξηρασία.

Για να επωφεληθούν από την ενίσχυση, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων πρέπει να έχουν χάσει περισσότερο από το 30% της παραγωγής τους το χρονικό διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2023 - καλοκαιριού 2024, λόγω της ξηρασίας.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων ενισχύσεων.

Το ποσό ενίσχυσης είναι 20 ευρώ (1.000 RON) το στρέμμα για απώλεια 100%, που δεν θα υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους Ρουμάνους αγρότες.

22/10/2024 11:43 πμ

Πρόσθετα μέτρα χρηματοδότησης ανακοίνωσε η Κομισιόν για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από τις καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών.

Συγκεκριμένα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) δίνει μια πρόσθετη προχρηματοδότηση, κατά 30%, που θα προσφέρει άμεση ένεση ρευστότητας στους πληγέντες από τις καταστροφές.

Ακόμη η ΕΕ θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει, έως και το 100% των υποστηριζόμενων μέτρων, χωρίς να απαιτείται εθνική συγχρηματοδότηση για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης.

Επιπλέον το 10% κατ' ανώτατο όριο των υφιστάμενων κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής, που προορίζονται για τα κράτη μέλη για την προγραμματική περίοδο 2021–2027, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αυτών των αποζημιώσεων.

Επίσης ανακοίνωσε δυνατότητες χρηματοδότησης της Αγροτικής Ανάπτυξης για αγρότες και επιχειρήσεις. Στα κράτη μέλη δόθηκε μεγαλύτερη «ευελιξία» να χρησιμοποιήσουν κονδύλια από τα Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ) 2014 - 2022) για να υποστηρίξουν τους αγρότες, τους κατόχους δασών και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Με τροπολογία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, η οικονομική στήριξη που θα προσφέρει το ΕΓΤΑΑ θα καλυφθεί 100% από κονδύλια της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι προτάσεις αυτές έρχονται να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και από πυρκαγιές την Πορτογαλία, τον Σεπτέμβριο του 2024.

Αφορά επτά ενδιαφερόμενα κράτη μέλη που κατέθεσαν αιτήματα αποζημιώσεων (Πολωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβακία) και θα επαναπρογραμματίσει περίπου 18 δισ. ευρώ (περίπου 17,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής και 588 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ) για οικονομική στήριξη, στο πλαίσιο καταστροφών που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα.

21/10/2024 03:43 μμ

Μόνο οι Ρώσοι εξαγωγείς θα μπορούν να προμηθεύουν σιτηρά σε 13 χώρες χωρίς ξένους μεσάζοντες, ανακοίνωσε η Ρωσική Ένωση Σιτηρών.

Αυτή η νέα στρατηγική στοχεύει να αποτρέψει τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και να εξαλείψει την πρακτική των μεσαζόντων που μεταπωλούν ρωσικά σιτηρά.

Με βάση την απόφαση αυτή, από τις 11 Οκτωβρίου 2024, τα ρωσικά σιτηρά εξάγονται απευθείας στους αγοραστές.

Τα ρώσικα σιτηρά εξάγονται κυρίως στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαγκλαντές, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν, την Ινδία και το Ιράκ, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών κ. Έντουαρντ Ζέρνιν.

Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας υποστήριξε την πρόταση της Ένωσης για προώθηση των άμεσων πωλήσεων για εξαγωγές. «Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να αποθαρρύνει την πώληση σε χαμηλές τιμές, ειδικά επειδή το ρωσικό σιτάρι είναι επί του παρόντος το φθηνότερο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει.

Στο μεταξύ η Ρωσική Ένωση Σιτηρών δημοσίευσε, στις 15 Οκτωβρίου, τις ενδεικτικές τιμές συμβολαίων για το ρώσικο σιτάρι τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με αυτές για το ρωσικό σιτάρι με 12,5% πρωτεΐνη, η τιμή FOB είναι στα 221,08 ευρώ/mt για αποστολές Οκτωβρίου, 225,68 ευρώ/mt για το Νοέμβριο και στα 230,29 ευρώ/mt για τον Δεκέμβριο.

Κύκλοι του εμπορίου στην Ρωσία αναφέρουν ότι έχει προταθεί να υπάρξει μια ανεπίσημη κατώτατη ελάχιστη τιμή (πλαφόν) για τις εξαγωγές σιταριού στους διαγωνισμούς τα 230,29 ευρώ/mt.

Προβλήματα όμως υπάρχουν με τις σπορές. Η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, Oksana Lut, ανέφερε ότι η σπορά χειμερινών καλλιεργειών στην Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχόμενης ξηρασίας, αφού σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν έχει βρέξει από τον περασμένο τον Απρίλιο. Η εκτίμηση της υπουργού είναι πάντως ότι τελικά θα σπαρθούν 20 εκατομμύρια στρέμματα χειμερινών καλλιεργειών σιτηρών στην χώρα.

Πάντως στην 16η σύνοδο της ομάδας χωρών BRICS, που θα γίνει στην ρωσική πόλη Καζάν, στις 22-24 Οκτωβρίου 2024, θα κατατεθεί πρόταση που θα προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης για τα σιτηρά και άλλα σημαντικά εμπορεύματα, με έναν σχετικό οργανισμό τιμολόγησης που θα παρέχει δεδομένα τιμών και αναλύσεις αγοράς. Επί του παρόντος, οι διεθνείς τιμές για τα κύρια εμπορεύματα καθορίζονται στα δυτικά χρηματιστήρια.

21/10/2024 09:45 πμ

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του στην Ζάκυνθο, αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Η ρύθμιση, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δις ευρώ.

Ο Υφυπουργός σημείωσε, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και η βιωσιμότητα των συνεταιρισμών. Σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών):

1) Θα εφαρμοστεί νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και συμβιβαστικών εξοφλήσεων, που περιλαμβάνει σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου των δανείων.

2) Θα υπάρξουν συνδυασμένες λύσεις διαγραφής παλαιών απαιτήσεων,

3) Θα υπάρξη πρόσβαση Νέα τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να στηριχθούν οι βιώσιμοι συνεταιρισμοί».

16/10/2024 03:52 μμ

Η συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ, για την περίοδο 2024/2025, εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα ανέλθει στα 260,9 εκατομμύρια τόνους, περίπου 7% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Πρόκειται για την χαμηλότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις αποδόσεις και, εν μέρει, της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης (4% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας).

Τον περσινό χειμώνα, η υπερβολική βροχή διέκοψε τη φύτευση στη βορειοδυτική Ευρώπη, μειώνοντας τη συνολική έκταση φύτευσης και την παραγωγή μαλακού σίτου της ΕΕ (-9,5% από έτος σε έτος). Η υπερβολική υγρασία παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2024, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Επίσης σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η ξηρασία και οι καύσωνες (ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές και μεσογειακές περιοχές όπως και στην Ελλάδα) επηρέασαν τις αποδόσεις του καλαμποκιού.

Στην ΕΕ η παραγωγή αραβόσιτου και τριτικάλε αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 4% και 6% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Αντίθετα, η παραγωγή κριθαριού και σκληρού σίτου είναι αυξημένη, κατά περίπου 6% και 3% αντίστοιχα σε σχέση με την περσινή, αν και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η παραγωγή βρώμης στην ΕΕ το 2024/2025 αναμένεται να φθάσει τα 8 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση περίπου 37% σε σχέση με πέρυσι (11% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας).

Η συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών είχε προβλήματα σε κάποιες χώρες από υπερβολικές βροχοπτώσεις το 2024, βλάπτοντας την ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής.

Επίσης, οι πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη δημιούργησαν προβλήματα στην καλλιέργεια αραβοσίτου.

Συνολικά, οι αποδόσεις των δημητριακών αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά περίπου 2% σε σχέση με πέρυσι,, με τις μεγαλύτερες μειώσεις για τον αραβόσιτο να έχουμε σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Πάντως η Κομιισιόν αποφάσισε να πληρώσει συνολικά 119,7 εκατομμυρίων ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη αγροτών από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, που έχουν επηρεαστεί από εξαιρετικά δυσμενή καιρικά φαινόμενα στις αρχές του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα αποφάσισε να διατεθούν 10,9 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 46,5 εκατ. ευρώ στη Γερμανία, 3,3 εκατ. ευρώ στην Εσθονία, 37,4 εκατ. ευρώ στην Ιταλία και 21,6 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία.

Για τις ζημιές που υπήρξαν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, η Κομισιόν περιμένει την κατάθεση φακέλων με αιτήσεις ζημιών από τα κράτη μέλη για να τους αξιολογήσει αν δικαιούνται αποζημιώσεις.