Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κερδοσκοπική αύξηση των ζωοτροφών και κίνδυνος συρρίκνωσης αγελαδοτροφίας

07/04/2022 08:30 πμ
Το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ) επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών η οποία κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ) επισημαίνει ότι τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών η οποία κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Πλέον απειλείται η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν κατά 100% και 70% αντίστοιχα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Αυτή η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους. 

Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση που έκανε το ΙΕΓ στο Νομό Σερρών, προκύπτει ότι: 

Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειά του 2021 και φέρει τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα. Επομένως, κάθε αύξηση είναι κερδοσκοπική. 

Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με τα κόστη του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%. 

Το γεγονός ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 70-80% των δαπανών μιας αγελαδοτροφικής μονάδας καταδεικνύει την τεράστια επίπτωση που έχουν στο τελικό κόστος παραγωγής του γάλακτος. 

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στο ΙΕΓ, πέρα από την κερδοσκοπία στις ζωοτροφές, παρατηρούνται φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά του καλαμποκιού. 

Καλούμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών με στόχο την αποφυγή της κερδοσκοπίας.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
26/05/2023 02:15 μμ

Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.

Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.

Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.  

Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ). 

Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. 

Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Τελευταία νέα
26/05/2023 12:05 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση της εφαρμογής των μέτρων χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βόειου κρέατος.

Άρα αναμένουμε το επόμενο διάστημα τη δημοσίευση ξεχωριστών αποφάσεων για τις Εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ.

Στη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης που θεσπίζονται είναι τα ακόλουθα:
i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.
ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3). Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.
iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 για το Μέτρο Α ανέρχεται σε 113.400.000 €, για το Μέτρο Β σε 8.853.000 € και για το Μέτρο Γ σε 109.625.000 €, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανά Μέτρο, αρχής γενομένης από το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 € και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Α είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης, εκτρέφουν στην εκμετάλλευσή τους τουλάχιστον 6 επιλέξιμα, θηλυκά βοοειδή, οποιασδήποτε φυλής και παραγωγικής κατεύθυνσης, ηλικίας από 18 μηνών έως 12 ετών και για τα οποία υποβάλλουν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστημα γνώσης και καινοτομίας στη γεωργία»), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Α είναι τα θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν ηλικία από 18 μηνών έως 12 ετών.
Έχουν γεννήσει μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), όπως διαπιστώνεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (εφεξής ΟΠΣΚ).
Τα νεογέννητα μοσχάρια έχουν καταγραφεί και σημανθεί, σύμφωνα με ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση θανάτου του νεογέννητου μόσχου πριν τη σήμανσή του, το θηλυκό βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Β είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό, επιλέξιμους μόσχους, ηλικίας 11-12 μηνών, αρσενικούς ή και θηλυκούς, οι οποίοι να έχουν εκτραφεί στην εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο, τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή.
  • Προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Β είναι τα αρσενικά ή και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), σε ηλικία από 11 έως 12 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής της βάσης δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν τη σφαγή τους.
Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Γ είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027.
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό επιλέξιμους μόσχους (αρσενικά ή/και θηλυκά), οι οποίοι πρέπει να έχουν εκτραφεί στη εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή και σφάζονται σε ηλικία 14-24 μηνών.
  • Προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Γ είναι τα αρσενικά ή/και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), σε ηλικία από 14 έως 24 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής των δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν από τη σφαγή τους.
Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τους κτηνοτρόφους που διέθεταν ειδικά δικαιώματα ενίσχυσης στις 31/12/2014, τα οποία χορηγήθηκαν σύμφωνα με τους Κανονισμούς υπ’ αρ. 1782/2003 και υπ’ αρ. 73/2009, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία κατανομής βοσκοτόπων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ

15/05/2023 04:08 μμ

Οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας πάνε πίσω τις σπορές καλαμποκιού κατά ένα μήνα αλλά και την συγκομιδή κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών. 

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις κάνει δύσκολη και την βόσκηση, με αποτέλεσμα τα ζώα να παραμένουν στους στάβλους και να θέλουν ζωοτροφές.

Οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να αγοράσουν ζωοτροφές από τους εμπόρους που αυτή την εποχή οι τιμές τους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. 

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) υποστηρίζει ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα (κυρίως αιγοπρόβατα), λόγο των μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών, οδηγεί σε μείωση παραγωγής γάλακτος, η οποία δεν επανέρχεται. Για αυτό ζητά την καταγραφή των ζημιών και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων με de minimis ή άλλα οικονομικά εργαλεία.   

Συγκεκριμένα ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

«Η πρωτογενής παραγωγή διανύει την δυσκολότερη περίοδο της δεκαετίας, η μείωση που υπολογίζουμε αυτήν την στιγμή ξεπερνάει το 20% στις εκτροφές αιγοπροβάτων και περισσότερο από 15% στις αγελάδες κρεατοπαραγωγής. 

Στην δυσκολότερη περίοδο για την κτηνοτροφική παραγωγή ήρθαν τώρα να προστεθούν και παρατεταμένες βροχοπτώσεις ειδικά στις περιοχές Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το στρες που δημιουργείται στα ζώα λόγο μεγάλων εναλλαγών θερμοκρασιών οδηγεί σε μείωση παραγωγής η οποία δεν επανέρχεται ποτέ στα αρχικά στάδια με αποτέλεσμα η παραγωγή γάλακτος αυτήν την στιγμή να έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα. 

Λόγο των βροχοπτώσεων η καλλιέργεια αραβόσιτου έχει αργήσει ήδη έναν μήνα με αποτέλεσμα να αργήσει επιπλέον και η συγκομιδή του κάτι το οποίο δημιουργεί πολλά και σύνθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους για τις ανάγκες των εκτροφών τους. 

Επίσης είναι αδύνατη εδώ και έναν μήνα η συγκομιδή παραγωγής σανοδετικών ψυχανθών για τις ανάγκες των κτηνοτροφικών μονάδων όπως επίσης και η βόσκηση, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αγοράσουν επιπλέον ζωοτροφές σε υψηλές τιμές αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής ενώ την ίδια στιγμή οι γαλακτοβιομηχανίες ανακοινώνουν μειώσεις στην τιμή γάλακτος αλλά και κρέατος στα σφαγεία. 

Για τον λόγο αυτόν ο ΣΕΚ αιτείται από το ΥπΑΑΤ την άμεση καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση όλων των παραγωγών μέσω de minimis ή άλλων εργαλείων των προαναφερόμενων αλλά και άλλων περιοχών όπου έχουν πληγεί από παρατεταμένες βροχοπτώσεις. 

Να υπενθυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι ο μόνος κλάδος που πληρώνει ασφάλεια ΕΛΓΑ και σπάνια ή και ποτέ δεν αποζημιώνεται για μειωμένη παραγωγή κάτι το οποίο είναι όχι μόνο άδικο αλλά και δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματα μας για αλλαγή του κανονισμού.

Η στήριξη του κράτους κρίνεται αναγκαία για την επιβίωση του κλάδου αλλά και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας».

09/05/2023 12:54 μμ

Όπως υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι, η μείωση των τιμών στο ράφι οφείλεται στις διαδοχικές μειώσεις στην τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος, ενώ τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών παραμένουν σταθερά.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι γαλακτοβιομηχανία στη Θεσσαλία έκανε τους τελευταίους μήνες μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού κατά 10 λεπτά το κιλό.    

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Ηλίας Κοτόπουλος, αγελαδοτρόφος και πρόεδρος στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) «παρακολουθώντας τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών γύρω από την μείωση της τιμής των προϊόντων από αγελαδινό γάλα στο «ράφι» και δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν ιθύνοντες και εκπρόσωποι «ελληνικών» γαλακτοβιομηχανιών επιθυμεί να παρέμβει για μία ακόμη φορά στο δημόσιο διάλογο. Εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την πορεία και τις αρνητικές προοπτικές επιβίωσης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Απειλείται δηλαδή με ολοκληρωτικό αφανισμό και σπεύδει να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για όσα επιμελώς αποσιωπώνται κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα που με τρόπο μεθοδικό σχεδιάζεται και συντελείται το έγκλημα της εξόντωσης της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες επιχαίρουν, διακινώντας την είδηση της μείωσης των τιμών προϊόντων τους από αγελαδινό γάλα στο ράφι. 

Μία μείωση, η οποία όμως προέρχεται και παρέχεται αποκλειστικά στις πλάτες του Έλληνα παραγωγού χωρίς οι γαλακτοβιομηχανίες να «βάζουν το χέρι στην τσέπη». Τους τελευταίους μήνες έχουν επιβληθεί σε βάρος του Έλληνα παραγωγού διαδοχικές μειώσεις στην τιμή προμήθειας του αγελαδινού γάλακτος από «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες, με πρωτοστάτη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας, που φθάνουν μεσοσταθμικά σε πάνω από 10 λεπτά/λίτρο. 

Ο Έλληνας παραγωγός βρίσκεται έτσι αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εξαναγκάζεται πλέον να πωλεί προς τις γαλακτοβιομηχανίες κάτω από το κόστος παραγωγής του. Είναι σε απόγνωση λόγω του αδιεξόδου στο οποίο καιροσκοπικές πρακτικές γαλακτοβιομηχανιών τον έχουν περιάγει. Δεν πρόκειται όμως απλώς για καιροσκοπισμό αλλά στην πραγματικότητα για εγκληματικό σχέδιο, που συντελείται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των συμφερόντων του Έλληνα καταναλωτή. 

Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που μετά βίας πλέον επαρκεί προς κάλυψη του 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης, απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μαρασμό. 

Με τις πλάτες της ελληνικής πολιτείας οι «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες σχεδιάζουν επιμελώς την εξαφάνιση του κλάδου ώστε να μπορούν ανενόχλητες να προβαίνουν σε ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή των προϊόντων τους από εισαγόμενα συμπυκνώματα, σταθεροποιητές, σκόνες κλπ. Αντικαθιστούν έτσι σχεδόν ολοκληρωτικά το φρέσκο ελληνικό γάλα και θυσιάζουν την ποιότητα ενός βασικού καταναλωτικού αγαθού πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια στο βωμό της επίτευξης αυξημένου περιθωρίου κέρδους.

Η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας εκτρέφει κι επιτρέπει φαινόμενα τρομακτικής αδιαφάνειας που οδηγούν στην εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή που είναι αδύνατον να γνωρίζει πια τι καταναλώνει. Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών ενημέρωσης προβαίνοντας σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς επίσημους φορείς και Αρχές και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ευελπιστούμε η ελληνική πολιτεία, η Βουλή και ο νέος υπουργός, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για ένα τόσο καίριο ζήτημα για τον Έλληνα καταναλωτή και για ολόκληρο τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Θα αποτρέψει έτσι την επιχειρούμενη εν μία νυκτί εξαφάνιση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας παραγωγικών μονάδων και υποδομών που είναι αποτέλεσμα πολυετών κόπων και προσπαθειών στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».
 

05/05/2023 03:18 μμ

Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφία Ακριβείας – Εφαρμογές στην Εκτροφή Μηρυκαστικών» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση της ενότητας με θέμα «Τεχνολογίες Εκτροφής Ακριβείας Μηρυκαστικών» του Αν. Καθηγητή του ΓΠΑ κ. Θωμά Μπαρτζάνα αναφορικά με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των έξυπνων λύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ο Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ κος Μπαρτζάνας υπενθυμίζει, ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστή και ως «Green Deal», το οποίο στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέσω του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού, απαιτεί να ληφθούν άμεσα αλλαγές στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της άνω συμφωνίας μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές μειώσεις στις αγροτικές εισροές, που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να είναι διστακτικοί απέναντι στο πράσινο αυτό εγχείρημα, καθώς, όπως επεξηγεί ο κος Μπαρτζάνας, μέσω των εφαρμογών τεχνικών και τεχνολογιών γεωργίας και δη κτηνοτροφίας ακριβείας στα πλαίσια εκτροφής των μυρηκαστικών θα εξασφαλιστεί η  βιωσιμότητα των γεωργικών και των κτηνοτροφικών μονάδων αντίστοιχα σ’ έναν συνεχώς αυξανόμενο και ανταγωνιστικό τομέα.

Τεχνικές και τεχνολογίες κτηνοτροφίας ακριβείας

Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων αυξάνεται συστηματικά είτε με την ένωση μικρότερων μονάδων είτε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δημιουργίας μεγάλων κτηνοτροφικών συγκροτημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα διαχείρισης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στις πολυπληθείς φάρμες είναι αδύνατον ο κτηνοτρόφος να δώσει την ίδια προσοχή στην ευζωία του κάθε ζώου χωριστά, όπως θα συνέβαινε σε μια μικρή φάρμα. Λύση έρχονται να δώσουν οι εφαρμογές τεχνικών και τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας, όπου μέσω ενός συστήματος αυτοματοποίησης και ψηφιακής ιχνηλάτισης, παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση και αναλυτική πληροφόρηση αναφορικά με την ευζωία των μηρυκαστικών και την περιβαλλοντική αειφορία. Ως εκ τούτου ο κτηνοτρόφος προσθέτει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, καθώς θα μπορεί να παρέμβει έγκαιρα και εν συνεχεία να διαχειριστεί αποδοτικά οτιδήποτε ζήτημα ανακύψει στα πλαίσια της διαχείρισης της κτηνοτροφικής παραγωγής του.

Κτηνοτροφία ακριβείας στην πράξη: Έξυπνα περιλαίμια

Η εφαρμογή της κτηνοτροφίας ακριβείας προϋποθέτει την χρήση ειδικού εξοπλισμού και ιδίως την εκπαίδευση και την εξοικείωση των κτηνοτρόφων στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Μέσω της χρήσης έξυπνων συσκευών πραγματοποιείται αρχικά άντληση μιας πληθώρας δεδομένων που σχετίζονται με το επίπεδο ευζωίας του ζώου, καθώς και με το επίπεδο ποιότητας του συνόλου της φάρμας. Εν συνεχεία, τα δεδομένα αυτά αναλύονται και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο αναφορικά με την αειφορία του περιβάλλοντος, αλλά και αναφορικά με την τυχόν ύπαρξη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών, που μπορεί να προσβάλλουν τα μηρυκαστικά.
Ιδίως, στα μηρυκαστικά η χρήση των έξυπνων περιλαίμιων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες δορυφορικού εντοπισμού, θερμοκρασίας και ζωτικών λειτουργιών, παρέχουν μια πληθώρα σημαντικών πληροφοριών στους κτηνοτρόφους. Θέλοντας, μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας να τονίσει τα πλεονεκτήματα και ιδίως την ευελιξία, που δύναται να παρέχει η χρήση τους στους κτηνοτρόφους, έφερε ως παράδειγμα την ακόλουθη εικόνα: μηρυκαστικά να βοσκούν ελεύθερα άνευ της ύπαρξης φρακτών και όταν αυτά τυχόν υπερβούν τα όρια της ηλεκτρονικά και μέσω δορυφόρου χωροθετημένης περιοχής, μέσω ενός ακίνδυνου σήματος προς το ζώο, αυτό να επανέρχεται πίσω στο κοπάδι.
Στον ελλαδικό χώρο είναι διαδεδομένη η χρήση έξυπνων περιλαίμιων στα βοοειδή, όπου παρέχουν ενδείξεις αναφορικά με την κατανάλωση της βοσκής βάσει της κινήσεως του λαιμού του ζώου. Με την πρόοδο της τεχνολογίας ενσωματώνονται, επιπλέον, συστήματα καταγραφής της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος, που συμβάλλουν σε θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας.

Έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών με ανάλυση εικόνας και ήχου

Η εφαρμογή έξυπνων συσκευών καταγραφής εικόνας στα βοοειδή παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες αναφορικά με την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της πολότητας.  Ειδικότερα, μέσω της συστηματικής παρατήρησης και καταγραφής των κινήσεων του ζώου, η έξυπνη συσκευή δύναται να παρέχει πιθανούς δείκτες πολότητας, πριν ακόμα κάνει την εμφάνιση της στο ζώο.
Στα μηρυκαστικά η ανάλυση του ήχου δεν είναι ακόμα λεπτομερώς εφαρμοσμένη σε μεγάλη κλίμακα, παρόλα αυτά ο κος Θωμάς Μπαρτζάνας σημείωσε ότι «ήδη γίνονται πολλά πειράματα σε κέντρα του εξωτερικού (…). Ειδικότερα, με την ανάλυση του σήματος και των ηχητικών μηνυμάτων, που παίρνουμε από τους χοίρους αναφορικά με την ζωή, την επιθετικότητα, είτε με κάποια ασθένεια και τα οποία μεταφράζουμε σε χρήσιμες πληροφορίες, μπορούν να μεταφραστούν και για τα μηρυκαστικά».

Σίτιση ακριβείας

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο  Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ η κτηνοτροφία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ολοκληρωμένων γεωργικών συστημάτων ακριβείας άρδευσης και λίπανσης, όπου μέσω στρατηγικής διαχείρισης περιορίζεται η άσκοπη κατανάλωση αρδευτικού νερού και λίπανσης. Στα πλαίσια της κτηνοτροφίας, αντίστοιχα, με την υποστήριξη της τεχνολογίας δύναται να εφαρμοστεί η σίτιση ακριβείας, όπου τα ζώα σιτίζονται στην ώρα και στην ποσότητα που χρειάζεται. Επιπλέον, ο κος Μπαρτζάνας τόνισε, ότι ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται στην φάρμα τους, καθώς απλώς γεμίζουν το δοχείο τροφής, όποτε αυτό τελειώνει. Στον αντίποδα, βρίσκονται τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία καταγράφουν την ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται από το κάθε ζώο, ενώ, παράλληλα, παρέχουν σημαντικές οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση ζωοτροφής για το κάθε ζώο ξεχωριστά, σε καθημερινή βάση και ανάλογα με τις βιοτικές του ανάγκες.
Η αναίτια σπατάλη των ζωοτροφών μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει για την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη την κατακόρυφη αύξηση τιμών που σημειώθηκαν συνεπεία του  πολέμου στην Ουκρανία.  Και ως είναι φυσικό η αύξηση του κόστους αγοράς της ζωοτροφής συνεπάγεται με αύξηση της τιμής των παραγόμενων αγαθών, όπως για παράδειγμα το γάλα ή το κρέας, γεγονός που πλήττει και τον τελικό αποδεκτή, ήτοι τον καταναλωτή.

Γεωργικές κατασκευές

Οι γεωργικές κατασκευές, όπως η κατασκευή ενός κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα ζώα, σύμφωνα με τον Αν. Καθηγητή κ. Μπαρτζάνα, αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα αναφορικά με την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής παραγωγής. Παράγοντα, ωστόσο, που πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι παραγνωρίζουν, καθώς επιλέγουν να επενδύουν υπέρμετρα σε εξοπλισμό, στο ζωικό κεφάλαιο ή στην καλλιέργεια εν γένει.
Μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας ο οποίος εξειδικεύεται στις γεωργικές κατασκευές, τόνισε ότι η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει τεχνικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να προ-δημιουργήσουν σε εικονικό επίπεδο το κτίριο, με απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει εκ των προτέρων την τοποθεσία του, το είδος του ζώου που επιθυμεί να στεγάσει και τον συνολικό αριθμό των ζώων. Ως εκ τούτου, σήμερα ο κτηνοτρόφος έχει την δυνατότητα να ελέγξει τα διάφορα στοιχεία του μικροπεριβάλλοντος πριν ακόμα τα ζώα εισέλθουν στην κατασκευή, έχοντας, πάντοτε, την δυνατότητα παρέμβασης και διόρθωσης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε «Είναι μια δουλειά που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι καλό να γίνεται πριν κάποιος επενδύσει σε ένα κτηνοτροφικό κτίριο».

03/05/2023 10:14 πμ

Ακόμη μια «προβληματική» πληρωμή έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή την φορά πρόκειται για την συνδεδεμένη στην αγελαδοτροφία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό πληρωμών, η συνδεδεμένη βόειου ανέρχεται στα 114 ευρώ ανά ζώο. Ωστόσο κάποια ζώα έμειναν εκτός πληρωμής λόγω αναντιστοιχίας στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση με την χρονική περίοδο παραμονής τους στην εκμετάλλευση.  

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ:

Μετά την ολοκλήρωση διασταυρωτικών ελέγχων και ενσωμάτωσης των στοιχείων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε, στις 2/5/2023, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της συνδεμένης ενίσχυσης Βόειου 2022.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν αργά το απόγευμα στους λογαριασμούς των 8.440 κτηνοτρόφων ανέρχονται σε 28,9 εκ ευρώ, με τιμή ενίσχυσης 114 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Από την 1η αυτή πληρωμή έχει εξαιρεθεί ένας αριθμός ζώων, για τον οποίο κατά την λήψη των στοιχείων τους από την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ), υπήρξαν αναντιστοιχίες στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση με την χρονική περίοδο παραμονής τους στην εκμετάλλευση.  

Για τα ζώα αυτά ενώ είχαν περιληφθεί αρχικά στον υπολογισμό της τιμής ενίσχυσης, δεν καταβάλλεται σήμερα ενίσχυση. 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει τους ελέγχους και για όσα ζώα προκύψουν θέματα θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τους κατόχους τους. Στην συνέχεια μετά τους ελέγχους και προσδιορισμό εκ νέου του τελικού αριθμού επιλέξιμων ζώων, θα γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής ενίσχυσης και θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους.

27/04/2023 04:15 μμ

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, αφού συνεχίζεται η πτωτική πορεία των τιμών αγελαδινού γάλακτος που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2023. Από την άλλη συνεχίζεται το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω ενέργειας και ζωοτροφών. 

Επίσης παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ παραμένουν τα προβλήματα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που προβλέπει γιαούρτι, όχι μόνο από νωπό γάλα. Επίσης δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο αίτημα των αγελαδοτρόφων για επάνοδο της αναγραφής της χώρας αρμεγής ευκρινώς στη συσκευασία, ακόμη κι αν είναι πάνω από μία.  

Ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, αγελαδοτρόφος από την Θεσσαλονίκη και μέλος της της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει μια διαφοροποίηση στις τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα. Πάντως από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι σήμερα έχουμε μια πτώση των τιμών στο αγελαδινό. Το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου 2023 έχουμε μια πτώση τιμής 3 - 4 λεπτά. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μειωθούν τα αποθέματα στο συμπύκνωμα γάλακτος στην ΕΕ, γιατί έτσι θα αυξηθούν οι τιμές του και δεν θα συμφέρει να το εισάγουν οι γαλακτοβιομηχανίες και θα στραφούν στο ντόπιο γάλα». 

Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Σοφοκλή Φιλιππίδη, στις Σέρρες, διαθέτει ζωικό κεφάλαιο 200 αγελάδων της φυλής Χολστάιν, μια αμιγώς γαλακτοπαραγωγική μονάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «από τον Ιανουάριο του 2023 όλες οι γαλακτοβιομηχανίες μειώνουν την τιμή παραγωγού στο γάλα κατά 2 λεπτά το κιλό κάθε μήνα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους αγελαδοτρόφους και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Απλά περιμένουμε τον επόμενο μήνα να μας μειώσουν περαιτέρω την τιμή. Το ΥπΑΑΤ μας είχε υποσχεθεί αλλαγές στην παραγωγή γιαουρτιού, κάτι που θα στήριζε την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Ήρθαν οι εκλογές και τελικά δεν έγινε τίποτα».

Ο κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το αγελαδινό γάλα δεν έχει καλή πορεία των τιμών. Αυτη την εποχή έχει πέσει κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό. Σε αντίθεση στο πρόβειο και το γιδινό γάλα που έχουμε μια αυξημένη ζήτηση και υπάρχει τάση για αύξηση των τιμών».

21/04/2023 11:14 πμ

Σε κίνηση διαμαρτυρίας προχώρησαν την Πέμπτη (20/4/2023) οι εργαζόμενοι στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων (Agrosyn), εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τη μη έκδοση άδειας λειτουργίας τού νέου εργοστασίου ζωοτροφών και τον κίνδυνο να χαθεί το ύψος της επένδυσης του Αναπτυξιακού Νόμου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Παπαγιάννης, Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πτηνοτρόφων Μεγάρων, «το έτος 1986 σε μια έκταση 65 στρεμμάτων ανεργέθηκε μια βιομηχανική μονάδα συσκευασίας και επεξεργασίας αυγών για τα μέλη του συνεταιρισμού μας. Το 1992 μας χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας κέντρου ωοσκοπήσεως και συσκευασίας αυγών, καθυστερημένα παρόλο που το ωοσκοπικό μηχάνημα λειτουργούσε εξαρχής ήτοι από αρχές του έτους 1989. Στα παραχωρητήρια υπήρχε όρος ότι υπό την προϋπόθεση της  έγκαιρης (μέσα σε 3ετία ή σε χρονικό διάστημα μετά από παράταση) κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου, οι εκτάσεις θα περιέρχονταν στην κυριότητα του Συνεταιρισμού.

Το κέντρο ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών εξακολουθεί από τότε μέχρι και σήμερα να λειτουργεί ανελλιπώς, η δε αυτή δραστηριότητα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνεται στην ευρύτερη δραστηριότητα επεξεργασίας αυγών. Τονίζεται ότι ο Συνεταιρισμός είναι μια υγιής επιχείρηση που δεν έχει οφειλές. Το τίμημα των παραχωρήσεων εξοφλήθηκε ολοσχερώς με τις πράξεις παραχώρησης. Όλα τα δάνεια που λάβαμε για την κατασκευή του εργοστασίου έχουν εξοφληθεί για την κατασκευή του εργοστασίου (περίπου 2.000.000 ευρώ).

Σε αυτό τον χώρο και σε ένα ήδη υπάρχων κτίριο θέλουμε να ιδρύσουμε μια μονάδα επεξεργασίας ζωοτροφών. Έχουμε ενταχθεί οριστικά στον Αναπτυξιακό νόμο για επένδυση στις παραχωρηθείσες εκτάσεις ύψους 1.000.000 ευρώ για κατασκευή εργοστασίου φυραματοποιίας και ζωοτροφών. Μάλιστα είχαμε και καλή μοριοδότηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να τοποθετούμε τα μηχανήματα και έχουμε προκαταβάλει το 30% της επένδυσης δηλαδή 300.000 ευρώ.

Η Περιφέρεια όμως δεν δίνει τις σχετικές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας για να προχωρήσει η επένδυση. Απορρίπτει την αίτησή μας για άδεια εγκατάστασης του νέου εργοστασίου.

Έχουμε καταθέσει όλα τα παραπάνω που αποδεικνύονται μαζί με έγγραφα και μαρτυρικές καταθέσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη από το καλοκαίρι του 2021 αλλά και στη Διεύθυνση ακίνητης περιουσίας με αριθμό πρωτοκόλλου 3525/374550/24.12.2021

Ζητούμε να δοθεί μία λύση σε ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων, καθώς θεωρούμε ότι ο συνεταιρισμός εκπλήρωσε τον σκοπό του διότι το εργοστάσιο λειτούργησε, και σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί το τμήμα ωοσκόπησης και συσκευασίας αυγών το οποίο είχε επισκεφθεί, τον Ιανουάριο του 2018, ο σημερινός Πρωθυπουργός. Ενδεχόμενη ανάκληση των παραχωρητηρίων θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό αλλά και μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή της περιοχής, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση που θα εξασφαλίσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αλλά και νέες θέσεις εργασίας. 

Έχουμε κάνει πρόσφατα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ με τον υπουργό κ. Γεωργαντά, ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι θα αναλάμβανε πρωτοβουλία να λύσει το πρόβλημα. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι και υπάρχει κίνδυνος να  χαθεί το ύψος της επένδυσης και να απενταχθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, πράγμα που θα σήμαινε ολοκληρωτική καταστροφή για τον Συνεταιρισμό».

10/04/2023 10:09 πμ

Ανακοινώθηκε η οριστική λίστα δικαιούχων κτηνοτρόφων για την δεύτερη πρόσκληση πληρωμής ενίσχυσης για ζωοτροφές.

Eιδικότερα εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο τελικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην σχετική 2η Πρόσκληση.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε ο οριστικός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης-πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων κτηνοτρόφων στον ιστότοπο (εδώ) με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 

Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

29/03/2023 09:45 πμ

Οι κτηνοτρόφοι επιμένουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην χώρα μας και δεν γνωρίζουμε τις εισαγωγές και τις σφαγές αμνοεριφίων, ενώ ζητούν να καταβληθούν άμεσα σε όλους οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές.

Συγκεκριμένα η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει τον προβληματισμό  της για την αργοπορία πληρωμής της ενίσχυσης των ζωοτροφών (Μέτρο 22). 

«Είναι γεγονός πως μετά από τόσο καιρό και παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των αρμοδίων πως θα λάβουν την ενίσχυση όλοι οι κτηνοτρόφοι, υπάρχουν ακόμη συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι και μάλιστα χωρίς να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τα κριτήρια που είχαν θεσπιστεί.

Ζητάμε λοιπόν την άμεση πληρωμή όλων των κτηνοτρόφων τοπυ μέτρου 22 καθώς και την σύντομη πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυση αιγοπρόβειου και βοοειδών.

Ακόμη, πλησιάζοντας το Πάσχα θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή των αρμοδίων για ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια. Οι καιροί είναι πονηροί και οι επιτήδειοι ακόμη περισσότερο όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις.

Ρωτάμε, γίνονται έλεγχοι; Ξέρουμε πόσα αμνοερίφια έχουν εισαχθεί ζωντανά και πόσα σφαγμένα μέχρι τώρα; Έχει γίνει καταγραφή των αποθεμάτων;

Τέλος καλούμε τους καταναλωτές να προτιμήσουν και φέτος όσο μπορούν το Ελληνικό αρνάκι και κατσικάκι στηρίζοντας έτσι τους Έλληνες κτηνοτρόφους και την Ελληνική οικονομία».

27/03/2023 04:10 μμ

Στα 3.272.403 ευρώ ανέρχεται το ποσό ενίσχυσης για την πληρωμή των δικαιούχων κτηνοτρόφων του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια (2η Πρόσκληση ΟΠΕΚΕΠΕ).

Θυμίζουμε ότι εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ). Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από σήμερα Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου.

Για την απόφαση της Διαύγειας πατήστε (εδώ)

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί περιμένουν με αγωνία την πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η καθυστέρηση με το ΟΣ∆Ε του 2023 σε συνδιασμό με τον πρώτο χρόνο της νέας ΚΑΠ έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει χρηματοδότηση μέσω της κάρτας αγρότη και να έχουν οι παραγωγοί μεγάλη έλλειψη ρευστότητας. Από την άλλη οι ανάγκες για τα έξοδα καλλιέργειας είναι μεγάλες. Το ΥπΑΑΤ έχει περιοριστεί σε αόριστες υποσχέσεις για πληρωμή χωρίς να αναφέρει σαφές χρονοδιάγραμμα. Στο παρελθόν λίγο πριν το Πάσχα πλήρωναν τις τελευταίες συνδεδεμένες στα ζωικά, τώρα ακόμη δεν έχουμε πληρώσει ούτε μια στην φυτική παραγωγή.  

Στο μεταξύ ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, προχώρησε - με αρκετή καθυστέρηση - στον ορισμό των Ενδιάμεσων Φορέων Παρεμβάσεων του Πυλώνα ΙΙ του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ). Συγκεκριμένα με αποφάσεις που υπογράφει ο κ. Στύλιος:

  • η Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, αναλαμβάνει την έκδοση του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης της παρέμβασης με τίτλο: «ΠΕ-70.2.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους»
  • η Διεύθυνση Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Προγραμμάτων αναλαμβάνει αντίστοιχες αρμοδιότητες για τις παρεμβάσεις: «ΠΕ-71: Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» και «Π3-73-2.3: Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» 
24/03/2023 05:10 μμ

Την Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των αιτούντων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ) 2014-2022, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (2η Πρόσκληση).

Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων, εκδόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο προσωρινός πίνακας παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων στήριξης - πληρωμής, ο οποίος έχει αναρτηθεί και είναι διαθέσιμος για προσωποποιημένη πληροφόρηση των αιτούντων στον σχετικό ιστότοπο (πατήστε εδώ). 

Η είσοδος των δικαιούχων γίνεται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών.

Κατά των αποτελεσμάτων του πίνακα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 5 εργασίμων ημερών, από την Δευτέρα (27/03/2023) μέχρι και την Παρασκευή (31/03/2023), αποκλειστικά μέσω του σχετικού ιστότοπου (πατήστε εδώ). 

24/03/2023 10:08 πμ

Στο θέμα που ανέδειξε ο ΑγροΤύπος με το πρόβλημα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, οι οποίοι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση για ενίσχυση ζωοτροφών επειδή στο παρελθόν είχαν ασχοληθεί με άλλη αγροτική εργασία, αναφέρονται σε επιστολή τους οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  

Θυμίζουμε ότι γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22.

Επίσης ζητάνε να προχωρήσει νέα πληρωμή για τις ζωοτροφές με διπλάσιο προϋπολογισμό. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «όλα τα προβλήματα ξεκινούν από τον μειωμένο προϋπολογισμό της ενίσχυσης. Επειδή διαθέτουν λίγα χρήματα για αυτό βάζουν «φίλτρα» και προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν τους δικαιούχους κτηνοτρόφους». 

Στην επιστολή τους που έστειλαν στον ΑγροΤύπο οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρουν τα εξής:

Προχωρήσατε στην τρίτη κατά σειρά πληρωμή για το Μέτρο 22, δηλαδή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και δρομολογήσατε τη διαδικασία αιτήσεων των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021, με μία τέταρτη πληρωμή που αναμένουμε. 

Διαπιστώνουμε όμως ότι το σύστημα των αιτήσεων αποκλείει όσους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο για πρώτη φορά το 2021 αλλά τα προηγούμενα έτη έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ με άλλο αντικείμενο εκτός της κτηνοτροφίας. 

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των τεσσάρων περίπου μηνών από την προκήρυξη του Μέτρου 22, έγινε μεγάλη προσπάθεια από τους περισσότερους κτηνοτροφικούς φορείς της πατρίδας μας να σας επισημάνουμε λάθη και παραλείψεις. 

Τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων για την είσπραξη της ενίσχυσης, με βάση την ΚΥΑ για το Μέτρο 22, ξεπεράστηκαν σε ένα βαθμό. 

Υπάρχουν όμως ακόμα πολλοί κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους της ΚΥΑ και μένουν ακόμα απλήρωτοι λόγω ΚΑΔ, παρά του ότι με τους ΚΑΔ αυτούς κάνουν νόμιμα όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης. 

Υπάρχουν κτηνοτρόφοι των οποίων οι αιτήσεις θεωρείται ότι δεν οριστικοποιήθηκαν, ενώ γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό δεν ισχύει. Όλες σχεδόν οι αιτήσεις έγιναν από ΚΥΔ, τις περισσότερες φορές επί πληρωμή, χωρίς να δίνετε τη δυνατότητα θεραπείας της αστοχίας αυτής, που προέρχεται από αστοχίες του δικού σας συστήματος. 

Υπάρχουν συνάδελφοι, που για κακή τους τύχη, είχαν μεγαλύτερο εισόδημα από άλλη ενασχόληση και κυρίως από αγροτικές καλλιέργειες και τους αφήσατε εκτός πληρωμής. Δεν έχετε αντιληφθεί εσείς και οι σύμβουλοι σας ότι αυτό γίνεται για να αλληλοσυμπληρωθούν τα εισοδήματα και να μπορέσει να επιβιώσει ο κάθε άνθρωπος και η οικογένεια του και όχι από εργασιομανή διαστροφή; 

Προχωρήστε άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις!!! 

Δώστε το δικαίωμα σε όσους δεν οριστικοποιήσαν τις αιτήσεις τους, σύμφωνα με τους δικούς σας ισχυρισμούς, μέσα σε μία εβδομάδα να επαναλάβουν την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης. 

Δώστε παράταση τριών ημερών, αφού διορθώσετε το σφάλμα που σας επισημάναμε παραπάνω για τους νεοεισερχόμενους στην κτηνοτροφία του 2021, για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους. 

Ελέγξτε όλες τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από συναδέλφους και αφορούν το εισόδημα, με χειρωνακτικό τρόπο, αφού ο αυτόματος τρόπος ελέγχου δεν αποδίδει απόλυτα. 

Διορθώστε την ΚΥΑ του Μέτρου 22 και συμπεριλάβετε στους δικαιούχους κι όσους έχουν εισόδημα μεγαλύτερο του κτηνοτροφικού από άλλους ΚΑΔ και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γεωργικό εισόδημα. 

Για τους κτηνοτρόφους που έκαναν πρώτη φορά ΕΑΕ το 2022, αφού δεν τους συμπεριλάβατε μαζί με αυτούς του 2021, σημαίνει ότι θα τους συμπεριλάβετε στη νέα ενίσχυση για τις ζωοτροφές που πρέπει άμεσα να δρομολογήσετε. 

Η νέα αυτή ενίσχυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσια από αυτή του Μέτρου 22 και πρέπει να δοθεί άμεσα σε όλους τους κτηνοτρόφους. 

Τέλος σας καλούμε να ολοκληρώσετε την πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους του κορονοβοηθήματος του 2020 τους οποίους αδικαιολόγητα δεν έχετε πληρώσει μέχρι σήμερα και να πληρώσετε τους δικαιούχους της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές που αδικαιολόγητα δεν πληρώθηκαν την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων. 

ΥΓ. Επ’ ευκαιρία αυτής μας της επιστολής, σας παρακαλούμε να παρέμβετε και να βρείτε άλλο παιχνίδι για να παίξει, εν’ όψει Πάσχα, ο γνωστός υπουργός Άδωνις και να αφήσει την αγορά των αμνοεριφίων. Με τα σοβαρά θέματα χρειάζεται να ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι! 

22/03/2023 11:34 πμ

Γεωργοί που καλλιέργησαν και έκαναν ΟΣΔΕ στο παρελθόν και στη συνέχεια ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία αν και είναι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι (ΕΑΕ του έτους 2021) δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης για ζωοτροφές, του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Αυτό καταγγέλουν στον ΑγροΤύπο νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι από όλη την χώρα, ενώ για το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ενημερωθεί και το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.

  • Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 
  • Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
  • Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)

21/03/2023 02:52 μμ

Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι, ΕΑΕ του έτους 2021, δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Θυμίζουμε το Μέτρο 22 αφορά την ενίσχυση για ζωοτροφές και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι - που βγήκαν εκτός από την προηγούμενη πληρωμή - εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 ευρώ.

Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 
Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων θα είναι ανοικτή έως 23/03/2023 και είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Αντιπρόεδρος τους ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Διεπαγγελματικής Φέτας κ. Δημήτρης Μόσχος, «σε δύο ημέρες λήγει η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων αλλά υπάρχουν προβλήματα και δεν γίνεται δεκτή η αίτηση στην πλατφόρμα».

Στο μεταξύ εκτός ενίσχυσης παραμένουν οι κτηνοτρόφοι που είχαν προβλήματα με τις ΚΑΔ και όσοι έκαναν μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και ζώων, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ούτε... ένα ευρώ.

17/03/2023 04:06 μμ

Με τροποποιητική απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, διευρύνεται η επιλεξιμότητα του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Oι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ του έτους 2021 εξαιρούνται της υποχρέωσης τεκμηρίωσης της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών ίσου ή μεγαλύτερου των 2.000 €.

Ειδικότερα, αντικαθίστανται τα κριτήρια επιλεξιμότητας στο άρθρο 6 ως εξής:
«Οι εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 100 αιγοπρόβατα πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021.

Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν πάνω από 15 βοοειδή πρέπει να τεκμηριώνουν την παραγωγική δραστηριότητά τους βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € στον εν λόγω τομέα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση). Το εν λόγω κριτήριο θα τηρηθεί και για τις νησιωτικές περιοχές που θα λάβουν την αυξημένη κατά 15% ενίσχυση, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει σε καμία κλάση. 

Εξαιρούνται επίσης από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000 € οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021».

Εν ισχύ παραμένουν τα λοιπά κριτήρια ένταξης στο Μέτρο 22, όπως αυτά έχουν οριστεί στην υπ' αριθμό 3148/18-11-2022 (Β' 5873) απόφαση.

Η σχετική εφαρμογή υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή έως 23-03-2023 και διαθέσιμη στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr (εδώ)

Για τον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 100 € έως και 5.480 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση. 

Για τον τομέα της βοοτροφίας το εφάπαξ ποσό στήριξης θα κυμαίνεται από 120 € έως και 7.000 € ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που η έδρα τους βρίσκεται σε νησιωτικές περιοχές (συμπεριλαμβανόμενης Εύβοιας και Κρήτης) τα ποσά κάθε κλάσης προσαυξάνονται κατά 15%.

Επισημαίνεται ότι αίτηση θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου και όσοι εκ των ενδιαφερομένων νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του έτους 2021 απερρίφθησαν στην 1η πρόσκληση λόγω του κριτηρίου επιλεξιμότητας περί κύκλου εργασιών στην κτηνοτροφία.

16/03/2023 09:37 πμ

Ξεκινούν οι αιτήσεις από τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους έτους 2021 για να εισπράξουν την ενίσχυση για τις ζωοτροφές. Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 4.100.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Αφορά τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους (Υπομέτρο 1 και 2).

Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτριος Παπαγιαννίδης, καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, των κλάδων αιγο-προβατοτροφίας και βοοτροφίας, να υποβάλλουν αίτηση στήριξης-πληρωμής στο πλαίσιο του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης-πληρωμής πραγματοποιείται το διάστημα από 17/03/2023 έως 23/03/2023.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειμένου να ενταχθούν στο μέτρο της παρούσας, υποβάλλουν προς την ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Μέτρου. Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα και η υποβολή των αιτήσεων γίνεται στον ιστότοπο eae.opekepe.gov.gr.

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι κατά τη συμπλήρωση της αίτησης δηλώνουν ότι: δεν έχουν υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση ή/και δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από άλλο Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα με τον ίδιο σκοπό και τις ίδιες προϋποθέσεις.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς μέσω του ΠΣ, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής.

Ο έλεγχος των αιτήσεων περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα παρακάτω:
α) το εμπρόθεσμο της υποβολής·
β) την πληρότητα της αίτησης και την κάλυψη των κριτηρίων επιλεξιμότητας δικαιούχων
γ) τον προσδιορισμό της κλάσης επιλέξιμου αριθμού ζώων/τόνων/σφαγών και του αντίστοιχου ποσού ενίσχυσης
δ) τον υπολογισμό της ενίσχυσης, αφού ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο ποσό της στήριξης στο πλαίσιο του παρόντος μέτρου δεν μπορεί να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ανά κτηνοτρόφο.

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

15/03/2023 01:17 μμ

Νέες αλλαγές στην υπουργική απόφαση, για να πληρωθούν οι νεοεισερχόμενοι με Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021.

Στην τέταρτη τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 3148/18-11-2022 (Β΄ 5873) απόφασης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Με τη νέα τροποποίηση εξαιρούνται από την τεκμηρίωση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει κύκλου εργασιών μεγαλύτερου ή ίσου των 2.000,00€ οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι ΕΑΕ έτους 2021, τόσο στην περίπτωση αιγοπροβατοτρόφων, όσο και των βοοτρόφων, με πολλούς στον πρωτογενή τομέα πλέον να αναρωτιούνται γιατί δεν βρέθηκε κάποιος να σκεφτεί όλα αυτά, όταν σχεδιάστηκε το μέτρο, με αποτέλεσμα να χρειάζονται εκ των υστέρων τόσες πολλές τροποποιήσεις;

«Αυτό το ζήτημα το είχαμε βάλει στο ΥπΑΑΤ καθώς πολλοί παραγωγοί που μπήκαν στο επάγγελμα το 2021, δεν πρόλαβαν να εμφανίσουν τζίρο, με αποτέλεσμα να μείνουν εκτός της ενίσχυσης ζωοτροφών, που έγινε σε τρια διαφορετικά χρονικά σημεία», τόνισε επ' αφορμή της απόφασης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), κ. Τάκης Πεβερέτος, μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Όπως βέβαια επισημαίνει: «την ίδια ώρα παραμένει σε εκκρεμότητα το μείζον θέμα με τους ΚΑΔ, που έκοψαν πολλούς κτηνοτρόφους από την ενίσχυση. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, πρόβλημα υπάρχει με παραγωγούς που δεν έχουν κύριο ΚΑΔ τον κτηνοτροφικό, ή σε περίπτωση που δηλώνει εισόδημα από αγροτικά, έστω και ένα 1 ευρώ παραπάνω, από τα κτηνοτροφικά. Αυτό το πρόβλημα είναι έντονο σε περιοχές, όπως η Κρήτη, αλλά και άλλου λόγω της τιμής του ελαιολάδου φέτος».

Υπενθυμίζεται πως πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.

Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.

1η πληρωμή 85.836.999,00 ευρώ

2η πληρωμή 1.223.565,50 ευρώ

3η πληρωμή 7.125.334,50 ευρώ

Σύνολο: 94.185.899,00 ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ακόμα και σήμερα υπάρχουν νεοεισερχόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί την ενίσχυση.

Πατήστε εδώ για τη νέα απόφαση

09/03/2023 04:45 μμ

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, πληρωμή συνολικού ποσού 7.125.334,50 € που αφορά σε 3.750 δικαιούχους του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», κατόπιν εξέτασης του συνόλου των ενστάσεων, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης 2ης Πρόσκλησης για την περίπτωση των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων στην ΕΑΕ 2021.

Συνολικά για το Μέτρο 22 ενισχύθηκαν 69.136 κτηνοτρόφοι με συνολικό ποσό στήριξης 94.185.899,00 € για τους τομείς της αιγοπροβατοτροφίας, της βοοτροφίας, της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας.

1η πληρωμή 85.836.999,00 €

2η πληρωμή 1.223.565,50 €

3η πληρωμή 7.125.334,50 €

Σύνολο: 94.185.899,00 €.

09/03/2023 11:16 πμ

Σάρκα και οστά παίρνει ένας νέος συνεταιρισμός, ο Πανελλήνιος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, για μια ομάδα εκτροφέων βοοειδών αναπαραγωγής/πάχυνσης ελευθέρας βοσκής, που με χαρακτηριστικά παρέας και γνώμονα το μεράκι και την αγάπη για το επάγγελμα του βοοτρόφου που επέλεξαν συνειδητά να ακολουθήσουν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τον Πανελλήνιο Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.

Ο Συνεταιρισμός έχει προσωρινό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Θανάση Κουτίνα, ο οποίος μίλησε στον ΑγροΤύπο, τονίζοντας ότι το σχήμα ξεκίνησε με 11 μέλη, τα οποία ήδη έχουν φτάσει τα 30 με 40 από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το ενδιαφέρον για εγγραφή στον Συνεταιρισμό ολοένα και μεγαλώνει με αποτέλεσμα ήδη να εκπροσωπούνται φάρμες με πάνω από 3.500 μάνες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με ορμητήριο τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυμπου, του Γράμμου, τις Μπέλλες, του Μενοίκιου και του Βέρμιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας αλλά και τα παραθαλάσσια της Βόνιτσας και του Αλμυρού και έδρα στον Τύρναβο, ο Βοῦς ΕΛΛΑΣ (Π.Α.Κ.Σ.Ε.Β.Α.Π.Α.Μ.) φιλοδοξεί να ενώσει τους εκτροφείς βοοειδών σε όλη την Ελλάδα και να δώσει λύσεις, φωνή και στήριξη και στην πιο απόμερη εκτροφή και στον πιο απομακρυσμένο κτηνοτρόφο.

Στόχος μας, προσθέτει ο κ. Κουτίνας είναι η ανταλλαγή γνώσεων, η αύξηση της Ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, η μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, η μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της συνολικής ευημερίας των μελών και όλα αυτά επιτυγχάνονται με την εκπαίδευση των μελών του, την άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, τη αγαστή συνεργασία όλων των μελών, την εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή αλλά και την Δημοκρατική Διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, απώτερος σκοπός είναι αύξηση της εγχώριας παραγωγής που σήμερα δεν καλύπτει σε μοσχάρι πάνω από το 8% των αναγκών της Ελλάδας, αλλά και η πιστοποίηση του τελικού προϊόντος, δηλαδή του μοσχαρίσιου κρέατος.

Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προσωρινός πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα και κυμαίνονται μεταξύ 6,20 και 6,50 ευρώ το κιλό.

09/03/2023 09:57 πμ

Σε αναμονή βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι για την τρίτη πληρωμή της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών (Μέτρου 22).

Με την πληρωμή και των ενστάσεων, σειρά παίρνει η εκκρεμότητα των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων οι οποίοι αν και δεν είχαν να εμφανίσουν τζίρους το 2021, όλους τους προηγούμενους μήνες αγόρασαν ζωοτροφές μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον υψηλών τιμών.

Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι νεότερο για εκτροφείς που δεν είχαν υποβάλλει δήλωση ΟΣΔΕ, αλλά και όσοι δεν είχαν κάνει απογραφή ζωικού κεφαλαίου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Κτηνιατρικής κατά το έτος 2020. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και κάποιοι χοιροτρόφοι που αρχικά δεν είχαν κάνει απογραφή κατά το 2020 – έστω και αν αυτό διορθώθηκε - αποκλείστηκαν ξανά από την πληρωμή.

Επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα οι απλήρωτες μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και ζώων, για τις οποίες οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε... ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Πολλοί γονείς αποφάσισαν μέσα στο 2022 να μεταβιβάσουν την εκτροφή τους στα παιδιά τους. Αν και το 2021 είχαν τζίρο μένουν εκτός ενίσχυσης.

Χαρακτηριστικά ο ΑγροΤύπος αναφέρει παράδειγμα χοιροτρόφου με 50 χοιρομητέρες, που τις μεταβίβασε πέρυσι στο παιδί του, αν το 2021 είχε πουλήσει 50 τόνους χοιρινό κρέας δεν του δίνουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση για ζωοτροφή. Το χειρότερο είναι ότι δεν δίνουν καμιά ενίσχυση και στο παιδί του.

Θυμίζουμε ότι την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2023, η δεύτερη πληρωμή δικαιούχων στο Μέτρο 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», συνολικού ύψους 1.223.565  ευρώ.

07/03/2023 03:34 μμ

Κινητικότητα υπήρξε την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος ζήτησε στοιχεία από τα Κέντρα Ζωικών Γενετικών Πόρων για να προχωρήσει η πληρωμή στις αυτόχθονες φυλές.

Οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η πληρωμή της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων».

Το ΥπΑΑΤ δήλωνε ότι η πληρωμή θα γινόταν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Φτάσαμε 7 Μαρτίου όμως και ακόμη οι δικαιούχοι δεν είδαν τα χρήματα.

Το θετικό είναι ότι έχει εγκριθεί η επέκταση της δράσης 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» για ένα χρόνο. 

Επίσης, ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, όσον αφορά την «ξεχασμένη» ενίσχυση de minimis στις αυτόχθονες φυλές, είχε δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα καταβληθεί ή όχι στις 10 Φεβρουαρίου. Φτάνουμε 10 Μαρτίου και ακόμη δεν έκανε καμιά επίσημη ενημέρωση για το θέμα.

07/03/2023 10:00 πμ

Σύμφωνα με έγγραφο του γενικού γραμματέα Εμπορίου, που διαβιβάστηκε στη βουλή, έπειτα από ερώτηση - παρέμβαση του ΚΚΕ.

«Σε απάντηση της με αριθμό 2091/03-02-2022 Ερώτησης των βουλευτών της κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος με θέμα «Αναγκαία μέτρα στήριξης της εγχώριας παραγωγής αγελαδινού γάλακτος», σας γνωρίζουμε, σχετικά με το ερώτημα 3, περί εξασφάλισης εγγυημένων τιμών στους παραγωγούς γάλακτος με ταυτόχρονη εξασφάλιση προσιτών τιμών γάλακτος στους καταναλωτές, ότι οι δύο αναφερόμενες επιδιώξεις είναι αντιφατικές. Ειδικότερα η εξασφάλιση ελάχιστων εγγυημένων τιμών παραγωγού γάλακτος, με διάταξη νόμου, θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή και στη διάθεση του εγχωρίως παραγόμενου γάλακτος στην περίπτωση που οι βιομηχανίες του κλάδου δεν επιθυμούσαν να αγοράσουν γάλα σε αυτήν την ελάχιστη τιμή ή επέλεγαν να εισάγουν γάλα σε χαμηλότερη τιμή από αγορές του εξωτερικού. Στην περίπτωση αυτή, οι Έλληνες παραγωγοί γάλακτος δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν την παραγωγή τους στη βιομηχανία και θα οδηγούνταν, με μαθηματική ακρίβεια, σε οικονομική καταστροφή. Παράλληλα, η εφαρμογή με διάταξη νόμου ελάχιστης εγγυημένης τιμής παραγωγού γάλακτος θα οδηγούσε σε μετακύλιση της διαφοράς, μεταξύ της ελάχιστης εγγυημένης τιμής και της πραγματικής τιμής αγοράς του γάλακτος, στην τελική τιμή των προϊόντων γάλακτος επιβαρύνοντας απευθείας τον καταναλωτή», τονίζεται στο σχετικό έγγραφο.

Δείτε εδώ την απάντηση