Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βοιωτία: Σε έλλειψη τα τριφύλλια, ισχυρή άνοδος στο καλαμπόκι

21/12/2020 03:28 μμ
Τι δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπορος ζωοτροφών, κ. Δημήτρης Σερακιώτης.

Τι δηλώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπορος ζωοτροφών, κ. Δημήτρης Σερακιώτης.

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των ζωοτροφών σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στους κτηνοτρόφους.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με τον κ. Δημήτρη Σερακιώτη - έμπορο ζωοτροφών με έδρα στην περιοχή μεταξύ Κάστρου και Ορχομενού Βοιωτίας.

Όπως λοιπόν εξηγεί ο ίδιος, στα τριφύλλια οι τιμές είναι πλέον στα 23 λεπτά το κιλό, στα ίδια επίπεδα με πέρσι μεν, αλλά το προϊόν γενικά είναι σε έλλειψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις Σέρρες τελειώνει το τριφύλλι, ενώ και στη Βοιωτία, που αποτελεί βασικό κέντρο παραγωγής και διακίνησης, υπάρχει ζήτηση και αρκετοί το έχουν αποθηκεύσει με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα επάρκειας.

Πιο ισχυρή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αύξηση στο καλαμπόκι που ειδικά στη Βοιωτία, πωλείται πλέον 23 λεπτά, έναντι μόλις 16,5 λεπτών, που ήταν πέρσι τέτοια περίοδο.

Μεγάλη αύξηση παρατηρείται εξάλλου και στη σόγια, καθώς όπως αναφέρουν κτηνοτρόφοι οι τιμές της έχουν περάσει τα 50 λεπτά το κιλό, λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
11/12/2020 02:46 μμ

Την αύξηση στο γάλα ισοσκελίζει η αυξημένη τιμή των ζωοτροφών και οι χαμηλές τιμές αμνοεριφίων.

Όσα είχε σημειώσει ο ΑγροΤύπος σε πρόσφατο ρεπορτάζ για τις ζωοτροφές, τις τιμές των αμνοεριφίων και το γάλα επιβεβαιώνει η Ομοσπονδία των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, καλεί σε εγρήγορση τους παραγωγούς σε σχέση με τις προθεσμίες για το μητρώο και τις απογραφές, ενώ ακόμα ενόψει των εορτών θέλουμε εφιστά την προσοχή στα αρμόδια όργανα ελέγχου για τις ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων, ζητώντας τους εντατικοποίηση των ελέγχων.

Η ανακοίνωση της ομοσπονδίας έχει ως εξής:

Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας τονίζει την δυσκολία της δουλειάς μας, που εν μέσω της πανδημίας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, εμείς οι κτηνοτρόφοι είμαστε και πάλι οι μόνοι -μαζί με τους γιατρούς, νοσηλευτές και αστυνομικούς, στους οποίους και λέμε ευχαριστώ για τις υπηρεσίες που με αυτοθυσία προσφέρουν - που δεν σταματάμε να δουλεύουμε. Είναι γνωστό πλέον πως οι κτηνοτρόφοι δουλεύουμε 365 ημέρες τον χρόνο.

Θα πρέπει όμως να τονίσουμε και κάποια επιπλέον θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και είναι πολύ σημαντικά:

1) Υπενθυμίζουμε τους συναδέλφους μας πως την 15η Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την απογραφή του μητρώου εκμετάλλευσης. Καλό θα ήταν όσοι δεν έχουν φροντίσει ακόμη γι’ αυτό, να το κάνουν άμεσα για να μην έχουν προβλήματα με τις πληρωμές διαφόρων ενισχύσεων, που περιμένουμε στο μέλλον.

2) Παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών με συνέπεια πολλοί κτηνοτρόφοι να δυσκολεύονται. Αν σε αυτή την αύξηση προσθέσουμε και την χαμηλή έως εξευτελιστική τιμή που πωλήθηκε ο κύριος όγκος των αμνοεριφίων της Θεσσαλίας λόγω καραντίνας τότε εύκολα καταλαβαίνει κάποιος πως η αύξηση στην τιμή του γάλακτος απλά ισοσταθμίζει τη ζημιά από τα άλλα δύο και σε πολλές περιπτώσεις δεν φτάνει ούτε γι αυτό. Θεωρούμε πως το Υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει μια ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών.

3) Πολλοί συνάδελφοι μας αγόρασαν οι ίδιοι το εμβόλιο για τον καταρροϊκό πυρετό και δεν περίμεναν την δωρεά της περιφέρειας, η οποία έτσι κι αλλιώς άργησε αλλά δεν ήταν και ικανή να καλύψει την ζήτηση. Οπότε ζητάμε από το Υπουργείο να αποζημιωθούν  οι κτηνοτρόφοι εκείνοι, που αγόρασαν το εμβόλιο μόνοι τους, με την κατάθεση του αναλόγου τιμολογίου.

4) Ενόψει των εορτών θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στα αρμόδια όργανα ελέγχου για τις Ελληνοποιήσεις των αμνοεριφίων, ζητώντας τους εντατικοποίηση των ελέγχων. Προτρέπουμε δε τους καταναλωτές να προτιμούν πάντα ΕΛΛΗΝΙΚΑ αμνοερίφια. Έτσι στηρίζουν τον ΕΛΛΗΝΑ κτηνοτρόφο και βάζουν στο τραπέζι τους κρέας με υψηλή διατροφική αξία και νοστιμιά.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Ιωάννης Γκουρομπίνος

Τελευταία νέα
03/12/2020 02:41 μμ

Λιγοστά εκτιμάται ότι είναι τα αποθέματα στις τάξεις των παραγωγών, που απογοητεύτηκαν πέρσι από τις τιμές.

Στο Κιλκίς όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος κι έμπορος κ. Κώστας Μερτζεμέκης η τιμή παραγωγού στο ζωοτροφικό κριθάρι έχει ανέλθει στα 18-19 λεπτά το κιλό, με τον κτηνοτρόφο να αγοράζει σε σαφώς υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις δυο μήνες πριν, το κριθάρι για ζωοτροφή δεν έπιανε στην περιοχή πάνω από 14-15 λεπτά το κιλό, κάτι που οδηγεί σε μια αύξηση του κόστους παραγωγής τον κτηνοτροφικό κόσμο (δεδομένου ότι ανεβαίνουν κι άλλα προϊόντα όπως η σόγια, το καλαμπόκι κ.λπ.) ήδη της τάξης του 30%, ενώ οι προοπτικές μάλλον λένε ότι ίσως να μην υπάρξει αποκλιμάκωση άμεσα.

Πάνω από 17 λεπτά το κιλό είναι οι τιμές για το ζωοτροφικό κριθάρι και στην Λάρισα με ανοδικές μάλιστα τάσεις, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας, κ. Αντώνης Ρεντζιάς. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, φέτος στην εν λόγω περιοχή δεν εσπάρησαν πολλά κριθάρια εν αντιθέσει με την ελαιοκράμβη που μπήκε αρκετή. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΣ Νίκαιας πούλησε πέρσι ζωοτροφικό κριθάρι με τιμή παραγωγού στα 15 λεπτά, όμως γενικότερα στην περιοχή, οι τιμές δεν πέρασαν τα 12-13 λεπτά.

Ίδια εξάλλου εμφανίζεται η κατάσταση όσον αφορά τις τιμές παραγωγού και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τους αγρότες να διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι με τις τιμές ενός προϊόντος στα τάρταρα στην αρχή κάθε σεζόν, δεν τους συμφέρει για κανένα λόγο να πάνε σε διατήρηση καλλιέργειας και την επόμενη χρονιά. Έτσι, παρατηρείται έντονα φέτος το φαινόμενο της εναλλαγής καλλιεργειών ανά περιοχή, με τα σιτάρια κερδισμένα εκ πρώτης όψης όσον αφορά στις εκτάσεις.

Στον αντίποδα, οι κτηνοτρόφοι όλης της Ελλάδας και ιδίως των απομακρυσμένων  - νησιωτικών περιοχών βλέπουν σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής εν μέσω πανδημίας, μια αύξηση που έχει εκμηδενίσει τα όποια οφέλη από την αύξηση τιμής στο γάλα.

23/11/2020 01:13 μμ

Ένας συνδυασμός παραγόντων από το εξωτερικό και το εσωτερικό έχει ανεβάσει τα κόστη παραγωγής των κτηνοτρόφων.

Αύξηση παρατηρείται, σύμφωνα με όσα μας είπαν έμπειροι παραγωγοί, στα βασικά είδη, όπως είναι η σόγια και τα τριφύλλια, κάτι θετικό για τους αγρότες, όχι όμως και τους κτηνοτρόφους.

Σαφώς ελλειμματική σε τριφύλλια αναμένει την εφετινή χρονιά ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός σιτηρών και τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας, καθώς όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, πολλές χιλιάδες στρέμματα βγήκαν εκτός λόγω των ζημιών από τον Ιανό, ενώ δεν θα σπαρούν και τη νέα σαιζόν. Ο κ. Εκίζογλου λέει ότι η όλη αυτή κατάσταση έχει ανεβάσει την τιμή του προϊόντος που πωλείται τώρα από την αποθήκη στα 22 με 23 λεπτά ανά κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε η ίδια τιμή τα 16 με 17 λεπτά το κιλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί κτηνοτρόφοι επικοινωνούν με παραγωγούς τριφυλλιού από τώρα, προκειμένου να καπαρώσουν ποσότητες για το χειμώνα, καθώς υπολογίζουν σε περαιτέρω αυξήσεις τιμών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Γλεντζάκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο τελευταία για τους αιγοπροβατοτρόφους, καθώς έχει αυξηθεί πολύ το κόστος προμήθειας ζωοτροφών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει αύξηση έως και 10% στο κόστος της πρώτης ύλης κι ως εκ τούτου το σακί με φύραμα για την γαλακτοπαραγωγή έχει πάει από τα 1,60 στα 2 ευρώ το κιλό. Δύσκολη, σύμφωνα με τον έμπειρο συνεταιριστή είναι και η κατάσταση με το τριφύλλι, η τιμή του οποίου έχει ανέλθει στα 35-38 λεπτά το κιλό τη δεδομένη χρονική περίοδο, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 30 λεπτά.

Η τιμή της σόγιας που απαιτείται για αιγοπροβατοτροφικές μονάδες έχει πάλι ξεφύγει εξηγεί από την πλευρά του ο Σάκης Λουκμακιάς, κτηνοτρόφος από την Ξάνθη, σημειώνοντας ότι αυτό σχετίζεται με τα νέα lockdown, όπως δηλαδή έγινε και τον περασμένη Μάρτιο-Απρίλιο. Το θετικό, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι τα τριφύλλια από την αποθήκη, δεν πωλούνται σε τιμές άνω των 14-15 λεπτών το κιλό.

Έντονη ζήτηση για ζωοτροφικά φυτά διαπιστώνει και ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά. Σύμφωνα με τον ίδιο στη Στερεά Ελλάδα πάνε κτηνοτρόφοι για ζωοτροφές από Δυτική Ελλάδα, Ηπειρο κ.λπ. που σε άλλες περιπτώσεις κατευθύνονταν στη Θεσσαλία, η οποία όμως δεν έχει φέτος μεγάλες παραγωγές, λόγω του Ιανού. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο κ. Βάγκος, τα τριφύλλια πρώτης ποιότητας πωλούνται από την αποθήκη ακόμα και προς 26 λεπτά το κιλό, στο καλαμπόκι (σπυρί) χύμα από αποθήκη υπάρχει επίσης μια αύξηση τιμής με πράξεις στα 21 λεπτά το κιλό, το σακιασμένο κριθάρι πωλείται προς 21 λεπτά το κιλό, ενώ ακόμα και το ενσίρωμα του καλαμποκιού τιμάται πλέον 11 λεπτά, αντί 9 λεπτά, πέρσι τέτοια περίοδο.

Οι κτηνοτρόφοι ακούνε διάφορα σε σχέση με τους λόγους αύξησης των τιμών, όπως ότι η Κίνα έχει αρχίσει και ανακάμπτει μετά την πανώλη των χοίρων και ζητά περισσότερη ζωοτροφή. Το σίγουρο βέβαια είναι ότι σε χώρες των Βαλκανίων με μεγάλη παραγωγή ζωοτροφικών φυτών, όπως το καλαμπόκι, υπάρχει μεγάλη μείωση της παραγωγής, λόγω της έντονης ξηρασίας, που επικράτησε την περασμένη άνοιξη και το καλοκαίρι.

21/09/2020 10:09 πμ

Η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα (21 Σεπτεμβρίου 2020) στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της κ. Julia Klöckner, Ομοσπονδιακής Υπουργού Τροφίμων και Γεωργίας της Γερμανίας.

Στη συνάντηση θα γίνει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στην πράσινη πολιτική και το μελλοντικό σύστημα άμεσων πληρωμών.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων

Κατά την συνάντηση έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει η γαλλική αντιπροσωπεία το αίτημα πολλών κρατών μελών για αύξηση της καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών στην ΕΕ. Πρόκειται για την κοινή ανακοίνωση της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, του Λουξεμβούργου, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης φυτικών πρωτεϊνών στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Όπως αναφέρουν στο κείμενο τους, η κρίση του Covid-19 υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος τροφίμων και να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγόμενες πρωτεΐνες. Η ανάπτυξη φυτικών πρωτεϊνών αναμένεται να επιτρέψει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της στρατηγικής της ΕΕ, μειώνοντας την ανάγκη για λιπάσματα, διασφαλίζοντας καλύτερη συμπληρωματικότητα μεταξύ των ζώων και των αροτραίων καλλιεργειών και ενθαρρύνοντας τη διαφοροποίηση της ανθρώπινης διατροφής.

Επίσης θα συζητηθούν η εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε αγριογούρουνο στη Γερμανία, η κάστασταση του κλάδου της χοιροτροφίας, της πτηνοτροφίας και η σήμανση των τροφίμων. 
 

31/08/2020 01:11 μμ

Τη στήριξη των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων ορεινής ζώνης Λασιώνος για την προμήθεια ζωοτροφών ζητά από το Μάκη Βορίδη ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος ζητά από το ΥπΑΑΤ να δώσει την δυνατότητα στους κτηνοτρόφους, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές να εξασφαλίσουν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους, δεδομένου ότι οι φωτιές στα μέσα του Αυγούστου κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Στην επιστολή του ο αντιπερειφερειάρχης τονίζει τα ακόλουθα: «σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες κτηνοτρόφοι της πυρόπληκτης ορεινής ζώνης Λασιώνος του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία.

Τα 3.500 στρέμματα χορτολιβαδικής αλλά και γεωργικής γης τα οποία κατέκαψε η πρόσφατη πυρκαγιά δεν προκάλεσαν μόνο μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και σοβαρά προβλήματα στην τοπική οικονομία που στηρίζεται στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Με δυσκολία ταΐζονται τα κοπάδια

Οι κτηνοτρόφοι αποτιμώντας τις ζημιές, διαπιστώνουν πως η επόμενη μέρα προκαλεί και τεράστιο πρόβλημα στην εκτροφή του ζωικού κεφαλαίου της ορεινής περιοχής της Ηλείας.

Ο κτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής έχει εγκλωβιστεί πλέον στους σταβλισμένους και απόλυτα ελεγχόμενους χώρους σε μια περίοδο όπου κανονικά η βόσκηση απλώνεται σε μεγαλύτερες εκτάσεις γιατί δεν υπάρχει επαρκής τροφή για τα ζώα και οι κτηνοτρόφοι αναζητούν λύση και στήριξη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αποζημιώσεις για την αγορά των απαιτούμενων ζωοτροφών.

Ζητούμε άμεσα να σκύψετε με ενδιαφέρον στο αίτημά μας. Υπάρχει ζήτημα ενισχύσεων, που τίθεται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής διότι πρόκειται για ένα θέμα αρκετά σοβαρό για την συντήρηση των κοπαδιών τους».

26/08/2020 10:07 πμ

Αισιοδοξία για το καλαμπόκι φέτος, η αγορά του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγόμενες ποσότητες.

Τα πρώτα δείγματα για τις τιμές παραγωγού νέας εσοδείας είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως έχει γράψει ο ΑγροΤύπος κλείστηκαν συμφωνίες μεταξύ μεγαλο-παραγωγών και χοιροτροφικών μονάδων στο Αγρίνιο, στα 20, 20,5 και 21 λεπτά το κιλό.

Την ίδια ώρα, με 20 λεπτά ξεκίνησε να παραλαμβάνει καλαμπόκι φετινής εσοδείας και η ΕΑΣ Λεχαινών. Η τιμή αυτή είναι κατά 1 λεπτό αυξημένη σε σχέση με πέρσι, ενώ όπως μας είπε ο διευθυντής, κ. Παναγιώτης Κοτσέτας, τα αποθέματα περσινής εσοδείας του συνεταιρισμού, είχαν τελειώσει από τα μέσα Ιουλίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνεταιρισμός έδωσε εφόδια σε παραγωγούς για καλλιέργεια μιας έκτασης γύρω στα 14.000 στρέμματα, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παραγωγοί που έβαλαν φέτος καλαμπόκι, αν και υπολογίζεται πως στην Ηλεία, οι εκτάσεις είναι σταθερές.

Με 20 λεπτά το κιλό, δηλαδή 1 λεπτό παραπάνω από πέρσι παρέλαβε την Τρίτη κάποια μεγάλα σημάδια καλαμποκιού φετινής εσοδείας από παραγωγούς, όπως μας είπε ο Δημήτρης Καλαμπόκας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δοκιμίου, που πραγματοποιεί παρέμβαση στην αγορά για μια ακόμα φορά. Το επιπλέον θετικό είναι πως η πληρωμή είναι μετρητοίς, ενώ οι πρώτες αποδόσεις δεν ξεπερνούν τα 1.400 κιλά το στρέμμα. Στην ίδια περιοχή, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου που επίσης αγοράζει καλαμπόκι ανέκαθεν, ο υπεύθυνος Δήμος Μπέτσικας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι πιο σαφής εικόνα για την περιοχή θα υπάρχει σε 10-15 ημέρες, οπότε και θα κοπούν καλαμπόκια.

Οι παραγωγοί αισιοδοξούν φέτος για υψηλότερες τιμές

Την ίδια ώρα, στις πιο βόρειες ζώνες καλλιέργειας όπως η Λάρισα αναμένεται ο θερισμός, στο Κιλκίς, όπως μας είπε ο γεωπόνος Κώστας Μερτζεμέκης, δεν έχουν ακόμα κοπεί καλαμπόκια, ενώ στις Σέρρες, όπως μας είπε ο γεωπόνος Σάκης Μπαντής, λίγα καλαμπόκια έχουν κοπεί. Στην ίδια περιοχή σύμφωνα με τον παραγωγό Παύλο Αραμπατζή ολοκληρώθηκαν οι κοπές για ενσίρωμα και αναμένεται ο θερισμός για σπυρί το επόμενο διάστημα.

Οι παραγωγοί καλαμποκιού που καθώς φαίνεται έβαλαν φέτος περισσότερα στρέμματα ελπίζουν σε υψηλή ζήτηση λόγω του καλού κλίματος στον κτηνοτροφικό κόσμο με τις αυξήσεις στο γάλα, σε περιορισμό των εισαγωγών και σε υψηλότερη ζήτηση παγκοσμίως ίδίως από τις χοιροτροφικές μονάδες, που ανακάμπτουν σιγά-σιγά από το χτύπημα της πανώλης των χοίρων.

24/08/2020 03:26 μμ

Πρεμιέρα στον κάμπο του Αγρινίου την Τρίτη, που καθορίζει εν πολλοίς και την τιμή.

Με καλούς οιωνούς όσον αφορά στην τιμή ξεκινούν το θερισμό καλαμποκιού οι αγρότες στον κάμπο του Αγρινίου, από την Τρίτη.

Οι παραγωγοί δεν κρύβουν το φόβο τους για τυχόν μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρού και μειωμένης δυνατότητας ποτίσματος κατά τα φυτρώματα, ωστόσο τα πρώτα μαντάτα για τις τιμές είναι ευοίωνα, αφού έκλεισαν και νέες συμφωνίες αγροτών απευθείας με κτηνοτροφικές μονάδες και όχι μόνο, για το προϊόν που θα συγκομιστεί στην τιμή των 20, 20,5 αλλά και 21 λεπτά το κιλό, όπως γράψαμε εδώ και αρκετές ημέρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές και ιδίως σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα η διαδικασία πάει για πιο μετά, με εξαίρεση κάποια τριμηνίτικα που ίσως κόβονται τώρα στις Σέρρες, όπως μας είπε ο γεωπόνος Σάκης Μπαντής.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Αγρίνιο τα αποθέματα είναι λιγοστά ενώ θετικές ειδήσεις έρχονται και από το εξωτερικό. Έτσι, σύμφωνα με ενημέρωση από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πριν λίγες ημέρες Κινέζοι αγοραστές συμφώνησαν να αγοράσουν 195.000 τόνους αμερικανικού καλαμποκιού, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει τις αυξανόμενες εγχώριες τιμές.

Όπως επισημαίνεται, η ζήτηση της Κίνας για καλαμπόκι που προορίζεται για ζωοοτροφή έχει αυξηθεί καθώς οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις έχουν ανακάμψει πιο γρήγορα του αναμενομένου από την πανώλη των χοίρων.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, τα αποθέματα κινέζικου καλαμποκιού έχουν υποστεί μείωση

Οι μεγαλύτερες εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να βοηθήσουν το Πεκίνο να εκπληρώσει τη δέσμευσή του να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα στο πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας Φάσης 1 με την Ουάσινγκτον.

17/08/2020 11:06 πμ

Στα 16 λεπτά με τάσεις ανόδου οι περισσότερες αγοραπωλησίες στο χωράφι, ενώ δε λείπουν και πράξεις στα 17 λεπτά το κιλό.

Ο κ. Χρήστος Μπλαχούρης γεωργο-κτηνοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα τριφύλλια είναι σε μεγάλη έλλειψη φέτος στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, όπου τελευταία παρατηρείται μεγάλη στροφή στις δενδρώδεις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα όσοι καλλιεργούν συστηματικά φέτος το προϊόν να είναι λίγοι. Αυτό, μας εξηγεί ο ίδιος έχει ως αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με το καλό κλίμα που επικρατεί όσον αφορά στις τιμές γάλακτος της νέας περιόδου, να έχει κάνει το τριφύλλι περιζήτητο και οι τιμές στο χωράφι για το πέμπτο χέρι να αγγίζουν σε πολλές περιπτώσεις και τα 17-18 λεπτά ανά κιλό στον παραγωγό. Στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου δεν υπήρξαν προβλήματα από βροχοπτώσεις το καλοκαίρι, γεγονός που έχει βοηθήσει τους παραγωγούς να προχωρήσουν απρόσκοπτα την συγκομιδή του προϊόντος.

Ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι έχει ήδη μαζευτεί το τρίτο χέρι, αλλά λόγω των πολλών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, έχει πάει πίσω χρονικά το τέταρτο χέρι. Σύμφωνα με τον ίδιο ζήτηση παρατηρείται κυρίως από εμπόρους αλλά και μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής του Λαγκαδά, ενώ οι τιμές χωραφιού που ακούγονται στην περιοχή είναι στα 14-16 λεπτά το κιλό, δηλαδή σαφώς υψηλότερες απ’ ό,τι πέρσι.

Σαφώς υψηλότερες οι τιμές παραγωγού από πέρσι

Το τέταρτο χέρι δένουν οι παραγωγοί και στην ευρύτερη περιοχή της Κωπαΐδας αυτή την περίοδο, με τις βροχές των προηγούμενων ημερών να έχουν πάει πίσω χρονικά την όλη διαδικασία έως και 10 ημέρες. Ωστόσο όπως μας είπε ο Γιάννης Βάγκος δεν υπάρχουν προβλήματα ιδιαίτερα από τις βροχές. Οι περισσότερες πράξεις αφορούν τιμές στα 16 λεπτά το κιλό στο χωράφι για τον παραγωγό, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, δεν λείπουν και πράξεις, ως επί το πλείστον μεγάλες (1.000 δέματα και άνω) στα 17 λεπτά το κιλό. Ζήτηση υπάρχει για το προϊόν, ενώ πέρσι θυμίζουμε, ανώτερη τιμή για τον παραγωγό στο χωράφι ήταν τα 14 λεπτά, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

14/07/2020 11:46 πμ

Το καλό κλίμα με τις τιμές γάλακτος που ήδη αυξάνονται περνά και στους παραγωγούς τριφυλλιού, όπως έγκυρα και έγκαιρα είχαμε εκτιμήσει.

Μάλιστα με την επερχόμενη καταβολή των 4 ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους, η αγορά αναμένεται να τονωθεί έτι περαιτέρω, την ώρα που από πέρσι δεν υπάρχει απόθεμα, ούτε για δείγμα.

Εξαιρετικά βαίνει η χρονιά για τους παραγωγούς τριφυλλιού και στο νομό Καρδίτσας. Έτσι, όπως μας εξήγησε ο κ. Απόστολος Εκίζογλου, παραγωγός με μια έκταση φέτος 350 στρέμματα στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας, οι τιμές για τη μεγάλη, τετράγωνη μπάλα των 400 κιλών (φορτωμένη στο φορτηγό) φτάνει τα 15-16 λεπτά το κιλό, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, τόσο από μικρούς κτηνοτρόφους, όσο και από μεγάλους. Στην Καρδίτσα τώρα κόβεται το τρίτο χέρι, προβλήματα από τον καιρό δεν υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες διατίθενται σε κοντινούς νομούς, όπως είναι τα Γιάννενα για παράδειγμα. Οι αγρότες δουλεύουν κυρίως με σταθερή πελατεία, ενώ προτιμούν συναλλαγές με πληρωμή μετρητοίς, αποφεύγοντας τις επιταγές.

Σαφώς υψηλότερες από πέρσι, ζήτηση και τιμές παραγωγού

Για καλό κλίμα στην αγορά που οφείλεται εν μέρει και στο ευνοϊκό επίσης κλίμα που διαμορφώνεται στις τάξεις των κτηνοτρόφων (κυρίως αιγοπροβατοτρόφων) λόγω των αυξήσεων που ήδη άρχισαν να ανακοινώνουν γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία, έκανε λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός τριφυλλιού από το Δρυμό Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, οι τιμές στις Σέρρες, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν στα 9-10 λεπτά λόγω και των πολλών αποθεμάτων, φέτος έχουν ανέλθει στα 14 λεπτά ανά κιλό (τιμή χωραφιού). Αυτές τις ημέρες, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες κόβεται το τρίτο χέρι, λείπουν οι βροχοπτώσεις, πράγμα που διευκολύνει τους παραγωγούς, ωστόσο από την Δευτέρα πνέουν άνεμοι και πάει λίγο πίσω το κόψιμο.

Το ξεκίνημα ήταν πολύ καλό όσον αφορά στην ζήτηση και τις τιμές που έπιασαν στο πρώτο χέρι τα 12-13 λεπτά ανά κιλό, αλλά στη συνέχεια υπάρχει μια στασιμότητα. Το δεύτερο χέρι έπιασε και 14-15 λεπτά το κιλό, όπως και το τρίτο που τώρα κόβεται, ωστόσο γίνονται πράξεις και στα 13 λεπτά στο τρίτο χέρι, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σπαθούλας, παραγωγός από τη Δαμάστα Φθιώτιδας, ένα χωριό 10 χλμ. από τη Λαμία. Οι τριφυλλάδες της Λαμίας δίνουν προϊόν και σε νησιά, όπως η Κρήτη, με τις τιμές εκεί να ξεφεύγουν και να φτάνουν και τα 30 λεπτά το κιλό λόγω των μεταφορικών. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Σπαθούλα, περσινά αποθέματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ωστόσο πολύς κόσμος τώρα αποθηκεύει και πάλι.

02/07/2020 02:08 μμ

Για την περίοδο εμπορίας 2019/2020, η ζήτηση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών προβλέπεται να αυξηθεί, κατά 2 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με το 2018/2019 και να φτάσει στους 84 εκατ. τόνους. Τα παραπάνω συγκαταλέγονται στα βασικά ευρήματα του ισοζυγίου πρωτεϊνούχων ζωοτροφών της ΕΕ για το 2019/2020, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η αυτάρκεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών της ΕΕ για το 2019/2020 θα βελτιωθεί και θα φτάσει στο 78%. 

Οι χονδροειδείς ζωοτροφές, όπως το χόρτο και το ενσίρωμα αραβόσιτου, αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεϊνών, φέτος αντιπροσωπεύει το 45% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ, παρουσιάζοντας αύξηση 2% σε σύγκριση με το 2018/2019.

Στους ελαιούχους σπόρους η ζήτηση έχει μειωθεί, κατά 1% σε σχέση με πέρσι, αντιπροσωπεύοντας το 25% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών στην ΕΕ. 

Πάντως τα δημητριακά εξακολουθούν να αποτελούν το 20% της συνολικής χρήσης ζωοτροφών.

Η κρίση COVID-19 προκάλεσε σοβαρή μείωση της ζήτησης βιοκαυσίμων και παράλληλα μείωσε τη διαθεσιμότητα ελαιοκράμβης για ζωοτροφή (-7%), που αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις υψηλότερες εισαγωγές σπόρων σόγιας. 

Στην κατηγορία δημητριακών, χρησιμοποιήθηκε περισσότερο κριθάρι για ζωοτροφές (+6%), λόγω της μείωσης της κατανάλωσης μπύρας, κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχει οδηγηθεί μεγαλύτερη ποσότητα για χρήση ζωοτροφής.
 

21/05/2020 01:47 μμ

Η κτηνοτροφία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής γεωργίας και των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) η ανάπτυξη της βιώσιμης ζωικής παραγωγής στην ΕΕ θα είναι καίριας σημασίας για τη μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων της κτηνοτροφίας.

Όλα αυτά με την υποστήριξη των καινοτόμων λύσεων και των βιώσιμων πρακτικών παραγωγής. 

Θα ενισχυθεί επίσης η επισήμανση των βιώσιμων τροφίμων στην ΕΕ και η εξέταση της δυνατότητας επισήμανσης της καλής μεταχείρισης των ζώων, ώστε να συνδεθούν οι προσπάθειες για τη βιωσιμότητα στο αγρόκτημα με τη ζήτηση των καταναλωτών.

Η Επιτροπή θα διευκολύνει επίσης τη διάθεση στην αγορά βιώσιμων και καινοτόμων πρόσθετων υλών ζωοτροφών που συμβάλλουν στη μείωση του σχετικού αποτυπώματος αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και της ρύπανσης των υδάτων και της ατμόσφαιρας.

Επίσης, με σκοπό να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να στραφούν στα τρόφιμα που παράγονται με πιο βιώσιμο τρόπο, θα ξεκινήσει την επανεξέταση του ενωσιακού προγράμματος προώθησης των γεωργικών προϊόντων, με σκοπό την ενίσχυση της συμβολής της στη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση και σύμφωνα με την εξέλιξη των διατροφικών συνηθειών. 

Όσον αφορά το κρέας, η εν λόγω επανεξέταση θα πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα προώθησης για να στηρίξει τις πλέον βιώσιμες και αποδοτικές από άποψη άνθρακα μεθόδους ζωικής παραγωγής.

Επιπλέον, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» θα προωθήσει την έρευνα για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα και οι πηγές εναλλακτικών πρωτεϊνών, όπως οι φυτικές, οι μικροβιακές, οι πρωτεΐνες με βάση θαλάσσιους οργανισμούς και έντομα, καθώς και τα υποκατάστατα κρέατος.

Η καλή μεταχείριση των ζώων βελτιώνει την υγεία τους και την ποιότητα των τροφίμων, μειώνει την ανάγκη για φάρμακα και μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η Επιτροπή αξιολογεί τις υφιστάμενες διατάξεις για την καλή μεταχείριση των ζώων, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη μεταφορά και τη σφαγή των ζώων, και θα αναθεωρήσει τη νομοθεσία της Ένωσης. 

Η Επιτροπή θα εξετάσει επίσης τις δυνατότητες για την επισήμανση της καλής μεταχείρισης των ζώων, προσφέροντας έτσι την επιλογή στους καταναλωτές και κίνητρα στους γεωργούς για ακόμη καλύτερη μεταχείριση των ζώων

07/01/2020 04:25 μμ

Υπενθυμίζεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα των ζωοτροφών (παρασκευαστήρια ζωοτροφών, εμπόρους πρώτων υλών και σύνθετων ζωοτροφών, κυλινδρόμυλους και μεταφορικές εταιρείες), η υποχρέωσή τους να υποβάλουν δήλωση στοιχείων παραγωγής και διακίνησης ζωοτροφών για το προηγούμενο έτος 2019.

Στους υπόχρεους συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτρόφοι που παρασκευάζουν σύνθετες ζωοτροφές στη μονάδα τους.

Η δήλωση είναι υποχρεωτική βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ΦΕΚ 244/14-2-2008) για τον υπολογισμό των ανάλογων τελών που πρέπει να καταβληθούν.

Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν υποβάλουν δήλωση στοιχείων παραγωγής και δεν καταβάλουν τα ανάλογα τέλη, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο επιβολής ποινικών και διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα), όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 23 του νόμου 4235/2014 (ΦΕΚ 32/Α΄/11 Φεβρουαρίου 2014).

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2020 και η προθεσμία καταβολής των τελών στις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες και έντυπα δηλώσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους ΔΑΟΚ.

05/12/2019 10:29 πμ

Οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κτηνοτροφίας (ΔΑΟΚ), που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής τους, προκειμένου να λάβουν γνώση σχετικά με τα στοιχεία της κατανεμηθείσας έκτασης βόσκησης έτους 2019, όπως έχουν διαμορφωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με την Υ.Α. 915/69142/15-5-2018 (ΦΕΚ 1812/Β'/21.05.2018), ο κτηνοτρόφος υπογράφει ότι έλαβε γνώση για την επιλέξιμη έκταση που του κατανεμήθηκε σε συνολική λίστα κατανομής, που εκτυπώνει η ΔΑΟΚ (με όλους τους δικαιούχους και τις εκτάσεις που τους κατανεμήθηκαν) και εφόσον επιθυμεί, ζητεί και λαμβάνει εκτύπωση ατομικού εντύπου κατανομής.

Κτηνοτρόφοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στην ειδοποίηση της ΔΑΟΚ εντός τριάντα (30) ημερών θεωρείται ότι αποδέχονται την κατανομή ως έχει και χάνουν το δικαίωμα για αίτηση χωροταξικής ανακατανομής για το επόμενο έτος.

Η ΔΑΟΚ μετά το πέρας των 30 ημερών, επισυνάπτει στη διαδικτυακή εφαρμογή την συνολική λίστα με τις υπογραφές των κτηνοτρόφων που έλαβαν γνώση.

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ

25/10/2019 01:46 μμ

Τελειώνει αυτές τις ημέρες το έκτο και τελευταίο χέρι στη μηδική και οι αγρότες ευελπιστούν ότι η τελματωμένη μέχρι πρότινος ζήτηση για το προϊόν θα ανέλθει, αφενός λόγω των υψηλότερων τιμών στο γάλα, αφετέρου λόγω της πληρωμής των επιδοτήσεων.

Οι τιμές παραγωγού τον τελευταίο μήνα παρέμεναν σταθερές στις περισσότερες των περιπτώσεων εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα να μην ξεπερνούν τα 16-17 λεπτά το κιλό στις καλύτερες μάλιστα των περιπτώσεων. Όσοι παραγωγοί έχουν καλές αποθηκευτικές υποδομές και διαθέτουν στοκ, πιστεύουν ότι η τιμή έως τα Χριστούγεννα, μπορεί να πιάσει και τα 20 λεπτά το κιλό. Ωστόσο οι κτηνοτρόφοι, από την δική τους πλευρά θέλουν ασφαλώς να αγοράσουν προϊόν σε προσιτές τιμές.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πανούσης από το Δρυμό Θεσσαλονίκης εκ μέρους της εταιρείας «Αφοί Πανούση» που κάνει παραγωγή αλλά και εμπορία μηδικής: «η ζήτηση αυτή την περίοδο για τη μηδική είναι μέτρια, αλλά αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, υπάρχουν κτηνοτρόφοι από τη νότια Ελλάδα, από Πελοπόννησο, δηλαδή, Στερεά Ελλάδα, ακόμα και από την Κρήτη, που αγοράζουν προϊόν από τις... Σέρρες. Στην περιοχή αυτή οι κοπές είναι ακόμα σε εξέλιξη και οι τιμές στο χωράφι έχουν φτάσει τα 14 λεπτά το κιλό. Με τα μεταφορικά και τα φορτωτικά οι τιμές, όπως αντιλαμβάνεστε είναι πιο υψηλές ειδικά για το καθαρό προϊόν που δεν περιέχει χόρτο».

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Βάγκο από το νομό Βοιωτίας «οι τιμές χωραφιού στις τελευταίες μηδικές αυτές τις ημέρες, που βγαίνουν όμως ελαφρώς υποβαθμισμένες σε ποιότητα λόγω του ότι η ημέρα έχει μικρή διάρκεια και πέφτουν πολλές υγρασίες το βράδυ και τα πρωινά, δεν ξεπερνούν τα 16-17 λεπτά το κιλό. Όταν μετά βρέξει και υπάρξει ενδιαφέρον για αγορά από αποθήκες, θεωρώ, ότι λόγω έλλειψης, θα πάμε σε τιμές 22-23 λεπτά το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Θωμά, παραγωγό μηδικής από τον Παλαμά Καρδίτσας «η τιμή για το υψηλής ποιότητας προϊόν που έχουμε τώρα στην αποθήκη είναι τώρα στα 17 λεπτά το κιλό, ενώ τα Χριστούγεννα ευελπιστώ ότι θα ανέλθει και στα 20 λεπτά το κιλό. Μέσα στο καλοκαίρι η τιμή στο χωράφι για το προϊόν ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Αρκεί να σας πω ότι έγιναν αγοραπωλησίες ακόμα και σε τιμές στα 7 με 11 λεπτά το κιλό. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν όλοι οι παραγωγοί ότι δεν είναι λύση, επειδή το κόστος καλλιέργειας στο συγκεκριμένο προϊόν είναι σχετικά χαμηλό, να πουλάς με 8 και 10 λεπτά από το χωράφι. Έτσι δεν βγαίνουν σε καμιά περίπτωση τα έξοδα. Οι κοπές στην περιοχή μας έχουν ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις αγροτών που έχουν κόψει μηδική έκτο χέρι και το έχουν αφήσει στο χωράφι. Ζήτηση γενικά υπάρχει για το προϊόν γι’ αυτό και πιο μετά θ’ ανεβεί κι άλλο η τιμή».

Στο νομό Σερρών, όπως μας είπε ο κ. Δημήτρης Μασκανάκης, παραγωγός μηδικής από την Αλιστράτη «στις περισσότερες των περιπτώσεων οι κοπές έχουν ολοκληρωθεί. Πριν από λίγες ημέρες πήραμε και το έκτο χέρι. Η ποιότητα είναι καλή, αλλά οι τιμές που ξεκίνησαν το καλοκαίρι από τα 10 λεπτά το κιλό για την περιοχή μας στο χωράφι, τώρα, δεν ξεπερνούν τα 14 λεπτά/κιλό. Εκτιμώ ότι θ’ ανεβούν το επόμενο διάστημα. Αποθέματα ακόμα υπάρχουν, αφού πολύς κόσμος αποθηκεύει για να πουλήσει αργότερα, μέσα στη χρονιά».

Αν οι γαλακτοβιομηχανίες δεν ανεβάσουν τις τιμές απορρόφησης στο γάλα, δεν έχει μέλλον η μηδική λένε πολλοί παραγωγοί

Στο νομό Λάρισας, όπως μας τόνισε ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός μηδικής και σιτηρών από το Κιλελέρ, «το έκτο και τελευταίο χέρι μπορεί να κόπηκε μετά τις τελευταίες βροχές, αλλά λόγω της υγρασίας που πέφτει τις πρωινές ώρες το προϊόν βγαίνει μαυρισμένο τελευταία, δηλαδή με ποιοτική υποβάθμιση, οπότε η τιμή του δεν δεν ξεπερνά τα 12-14 λεπτά το κιλό. Η καλή αποθηκευμένη μηδική πιάνει έως 16-17 λεπτά το κιλό, αλλά η ζήτηση είναι μέτρια και δεν κινείται χρήμα».

Στο νομό Καστοριάς οι περισσότεροι παραγωγοί έκοψαν με το... ζόρι πέντε χέρια. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σαρηπανίδης, παραγωγός μηδικής από το Καλοχώρι Καστοριάς «η ζήτηση είναι πολύ χαμηλά και δεν ξέρουμε γιατί. Προφανώς και εδώ μπήκαν πολλά στρέμματα με μηδικές και οι πιο πολλοί αγρότες τα... σκοτώνουν, πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές δηλαδή. Τώρα οι τιμές που πουλάμε την αποθηκευμένη μηδική δεύτερου και τρίτου χεριού δεν ξεπερνά τα 15-16 λεπτά το κιλό».

Στο νομό Φθιώτιδας, όπως μας ανέφερε ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς που καλλιεργεί μηδική σε μια έκταση 120 στρεμμάτων μαζί με την γυναίκα του «η ζήτηση είναι στα τάρταρα και εκτός αυτού λόγω της κατάστασης με τις τιμές στο γάλα έως πέρσι, πολλοί κτηνοτρόφοι αδυνατούν να μας αποπληρώσουν το προϊόν που έχουν λάβει φέτος. Η μηδική εξαρτάται από την τιμή του γάλακτος απόλυτα. Πριν από τέσσερα-πέντε χρόνια πουλάγαμε μηδική 20 και 22 λεπτά το κιλό και τώρα πλέον η τιμή δεν ξεπερνά τα 14-15 λεπτά το κιλό».

Στο νομό Τρικάλων, τέλος, όπως μας υπογράμμισαν ορισμένοι παραγωγοί, πριν από λίγες ημέρες κόπηκε το έκτο και τελευταίο χέρι. Οι ποιότητες είναι καλές και οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με της Καρδίτσας, κατά κύριο λόγο.

19/09/2019 05:28 μμ

«Αυτή την εποχή οι αγελαδοτρόφοι επιβιώνουν λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν οι ζωοτροφές στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο εντεταλμένος Περιφερειακός Συμβούλους Αγροτικής Οικονομίας - Κτηνιατρικής στην ΠΕ Θεσσαλονίκη και πρόεδρος Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς.

Και προσθέτει: «η βασική ζωοτροφή που χρησιμοποιούμε είναι η σόγια, την οποία εξάγουν κυρίως οι ΗΠΑ, έχει φτάσει σε χαμηλό δεκαετίας λόγω της μειωμένης ζήτησης από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, στις οποίες οι χοιροτροφικές μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την πανώλη των χοίρων.

Επίσης έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματα αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη στην ΕΕ, επειδή οι Ευρωπαίοι έχουν καταφέρει να παράγουν γιαούρτι από αυτή την πρώτη ύλη, που το εξάγουν κυρίως στην κινέζικη αγορά. Σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά η σκόνη γάλακτος πωλείται 6 λεπτά / κιλό ακριβότερα σε σχέση με το ελληνικό νωπό γάλα.

Αυτή η εικόνα έχει σαν αποτέλεσμα οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της ΕΕ να έχουν αυξήσει το τελευταίο διάστημα την τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα. Αυτή η αύξηση όμως ακόμη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα. Μόνο μια εταιρεία αύξησε πρόσφατα την τιμή κατά 1 λεπτό.

Η άποψή μου είναι ότι για να αυξηθεί η τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα στην Ελλάδα θα πρέπει να αυξηθεί πρώτα από όλα η ζήτηση. Αυτό θα γίνει μόνο αν αλλάξει η υπουργική απόφαση του Αποστόλου και η παραγωγή στραγγιστού γιαουρτιού στην χώρα μας να γίνεται μόνο από νωπό ελληνικό αγελαδινό γάλα».

03/07/2019 04:57 μμ

Τη δυνατότητα να μπορούν να χρησιμοποιήσουν για βόσκηση ή να συγκομίσουν περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «Οικολογικής Εστίασης», δίνει το υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κτηνοτρόφων από την έλλειψη βοσκοτόπων λόγω της ξηρασίας που πλήττει πολλές περιφέρειες της χώρας.

Να σημειωθεί ότι περιοχές Οικολογικής Εστίασης θεωρούνται μεταξύ άλλων και εκτάσεις με καλλιέργεια ψυχανθών, όπως βίκος, μηδική, όσπρια κ.α.

Όπως δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων κ. Didier Guillaume, «η ξηρασία, που ξεκίνησε από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2018, συνεχίστηκε μέχρι την άνοιξη του 2019, σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν χαμηλές αποδόσεις των βοσκοτόπων την άνοιξη και να υπάρχουν δυσκολίες με τα κοπάδια που θέλουν να βοσκήσουν και οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να αυξήσουν τις αγορές ζωοτροφών.

Μετά το αίτημα που κατέθεσε το Γαλλικό Υπουργείο στις Βρυξέλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την θετική της απάντηση αλλά μόνο για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την ξηρασία, επειδή θεωρείται «περίπτωση ανωτέρας βίας».

Πάντως το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας τονίζει ότι στόχος των περιοχών οικολογικής εστίασης είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας και, ως εκ τούτου, καλεί τους παραγωγούς που θα εφαρμόσουν αυτό το μέτρο να το κάνουν με την απαραίτητη προσοχή ώστε να διατηρηθεί καλύτερα η πανίδα και η χλωρίδα τους (π.χ. περιορισμένη βόσκηση, φυγόκεντρο θερισμό κ.λ.π.).

21/03/2019 01:20 μμ

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), το οποίο προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, στις 2/2/2019, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη συγκρότηση σε σώμα, που πραγματοποιήθηκε, στις 16/3/2019, στα γραφεία του στην  Θεσσαλονίκη, εξέλεξε ομόφωνα, ως Πρόεδρό του, τον Βασίλειο Σαλάτα, καθώς και τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΙΖ.

Η θητεία της νέας Διοίκησης του ΣΕΒΙΖ, όπως ορίζει το  καταστατικό του Συνδέσμου, είναι διετής και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο 2021.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΒΙΖ έχει ως εξής:
Πρόεδρος
Σαλάτας Βασίλειος
ΒΙΟΕΡΓΕΞ – ΑΦΟΙ ΣΑΛΑΤΑ ΑΒΕΕ

Αντιπρόεδρος
Μελισσουργός Ηλίας
ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ

Γενικός Γραμματέας
Κυριακίδης Αναστάσιος
ΒΙΟ.ΖΩ.ΚΑΤ ΑΕ

Οικονομικός Επόπτης
Στραβαρίδης Μιχάλης
ΣΤΡΑΒΑΡΙΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΒΕΕ

Μέλoς
Δασκαλάκης Εμμανουήλ
ΧΡΙΣΤΟΦ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΒΕΚΤΕ

Μέλος
Σαραντίδης Κλέαρχος
ΕΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Μέλoς
Σίσκος Αργύρης
GREEFOS SA

Ο  νέος Πρόεδρος του ΣΕΒΙΖ δήλωσε: «Αρχικά, αισθάνομαι την ανάγκη να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που επιδείξατε στο πρόσωπό μου εκλέγοντάς με Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών βιομηχανιών Ζωοτροφών.

Με τιμά ιδιαίτερα η εκλογή αυτή, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία, όχι μόνο να υπηρετήσω τον κλάδο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζωοτροφών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, συνέπειας και συνειδητοποίησης των προβλημάτων που πλήττουν τον κλάδο μας, λόγω της πολυετούς παρουσίας μου σ’ αυτόν, αλλά πρωτίστως να δράσω ενεργά για την προάσπιση των συμφερόντων του.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να δεσμευτώ ότι κατά την θητεία μου θα αγωνιστώ για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με καθαρό μυαλό, ψυχραιμία, εμπειρία, σύνεση και αποφασιστικότητα.

Οι μελλοντικές προκλήσεις προδιαγράφονται σημαντικές και απαιτητικές για την εκτέλεση των καθηκόντων μας και αναμφίβολα θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια ώστε να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Θεωρώ όμως ότι η αλληλεγγύη και η συναδελφικότητα αποτελούν τις πιο στέρεες βάσεις για την επίτευξη του κοινού μας στόχου: την θωράκιση του κλάδου μας και το ενιαίο συμφέρον.

Στην προσπάθεια αυτή, σας καλώ να πορευτούμε μαζί, δίνοντας βαρύτητα στον απώτερο σκοπό μας και στην δυναμική παρουσία του Έλληνα κτηνοτρόφου, βιοτέχνη βιομηχάνου μεταπράτη, με σύμπνοια, υπευθυνότητα, συνέπεια, σταθερότητα και με κύριο γνώμονα το συλλογικό μας συμφέρον.

Ο κλάδος μας, παρά τις αντιξοότητες και τα πολιτικοοικονομικά δρώμενα, θα πρέπει να είναι ισχυρός και παρών σε όλες τις εξελίξεις και να συναποφασίζει με την Πολιτεία για το μέλλον.

Σας ευχαριστώ θερμά για ακόμα μια φορά που με τιμήσατε με την ψήφο σας και κυρίως θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Ηλία Μελισσουργό για το έργο και την στήριξή του».

08/02/2019 02:08 μμ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της ΕΛΒΙΖ στην 11η ZOOTECHNIA, έκθεση η οποία αποτέλεσε και φέτος ορόσημο για το μέλλον της ελληνικής Κτηνοτροφίας. Η πρωτοπορία της ΕΛΒΙΖ τόσο στην ποιότητα, όσο και στον τομέα της έρευνας, επισφραγίστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά την επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε την Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ.

Με γενικό τίτλο «Πρακτικές λύσεις για τον Κτηνοτρόφο μέσα από την Έρευνα και την Καινοτομία», ένα πάνελ διακεκριμένων ομιλητών από τον ακαδημαϊκό χώρο, παρουσίασε τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις για τη σημασία της διατροφής των παραγωγικών ζωών και την επίδρασή της στην αναπαραγωγή και την ποιότητα του γάλακτος. Πιο συγκεκριμένα:

Ο καθηγητής Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αμοιρίδης Γεώργιος, μίλησε για τις κλασικές και νέες προσεγγίσεις στη διαχείριση της αναπαραγωγής των αγελάδων. Ξεκινώντας από τη διαπίστωση του μεγαλύτερου προβλήματος των κτηνοτρόφων, δηλαδή ότι η αύξηση της γαλακτοπαραγωγής έφερε μείωση της γονιμότητας στα ζώα, ο κ. Αμοιρίδης καθήλωσε το κοινό με μια ομιλία υψηλού επιπέδου, δείχνοντας στους κτηνοτρόφους το δρόμο για τη βέλτιστη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την πιο αποδοτική παραγωγή.

Ακολούθησε η παρουσίαση του επίκουρου καθηγητή Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννενα Ηλία, με θέμα «η επίδραση της διατροφής στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος». Σύμφωνα με τον κ. Γιάννενα, η σύνθεση του σιτηρεσίου είναι πολύ σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των ζωικών προϊόντων. Πράγματι υπάρχουν πολλές ζωοτροφές, οι οποίες με τη συμμετοχή τους στο σιτηρέσιο των ζώων μπορεί να έχουν αρνητικές ή θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα του γάλακτος.

Το Εργαστήριο Διατροφής του Τμήματος Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής κ. Ηλίας Γιάννενας, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα και συνεργασίες με βιομηχανίες ζωοτροφών όπως η ΕΛΒΙΖ και με επιστημονικά ιδρύματα τόσο της χώρας μας όσο και του εξωτερικού με στόχο την κάλυψη των αναγκών των ζώων, καθώς και τη σχέση της διατροφής με την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιεί τον καταρτισμό των ορθολογικών σιτηρεσίων για την επίτευξη της μέγιστης παραγωγικότητας και το οικονομικό κέρδος στις εκτροφές των ζώων.

Δεδομένου ότι, τα έξοδα διατροφής αποτελούν το 60 έως 70% των συνολικών εξόδων παραγωγής, η ορθολογική διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων είναι επιτακτική ανάγκη για το μέλλον και την αειφορική ανάπτυξη του κλάδου.

Με τη σειρά της, η γεωπόνος - βιοτεχνολόγος, εντεταλμένη Ερευνήτρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΛΒΙΖ, Δρ. Γρηγοριάδου Κατερίνα, μίλησε για τις σύγχρονες προκλήσεις στη διατροφή των ζώων και την αναγκαιότητα διασύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη βιομηχανία μεταποίησης μέσω της έρευνας και της καινοτομίας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η βιομηχανία ΕΛΒΙΖ συμμετέχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα τα οποία και παρουσιάστηκαν. Το πρώτο με τίτλο «Ολιστική προσέγγιση της αειφορικής αξιοποίησης των εγχώριων αρωματικών φυτών με σκοπό την παραγωγή καινοτόμων βιοενεργών προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων» (FeedMAP) έχει στόχο τη δημιουργία καινοτόμων βιοενεργών προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων από υποπροϊόντα που προέρχονται από την επεξεργασία των ελληνικών ΑΦΦ.

Η χρήση μη εμπορεύσιμων κλασμάτων των ΑΦΦ ή/και προϊόντων τους ως φυσικό αντιοξειδωτικό στην τροφή που δεν αφήνει κατάλοιπα και περιέχει μια πλειάδα φαινολικών αντιοξειδωτικών ουσιών, στα σιτηρέσια των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, κονίκλων ή των ζώων συντροφιάς, αναμένεται να οδηγήσει σε παρασκευή ζωοτροφών υψηλής ποιότητας θα παρουσιάζουν μεταξύ άλλων και αυξημένη αντοχή στο οξειδωτικό τάγγισμα κατά τη διάρκεια της συντήρησής του.

Το δεύτερο πρόγραμμα με τίτλο «Διερεύνηση χρήσης εναλλακτικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στη ζωική παραγωγή με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και εφαρμογή καινοτόμων διεργασιών για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά» (Green Feeds) ερευνά την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών από παραγόμενα εγχώρια ψυχανθή, με κύριο σκοπό την αντικατάσταση του εισαγόμενου σογιάλευρου στα σιτηρέσια των γαλακτοπαραγωγών προβατίνων και αγελάδων, με σκοπό να καλυφτούν ελλείμματα τόσο στην παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών από λούπινο και μηδική υψηλής πρωτεΐνης, όσο και ζωοτροφών με ιδιαίτερα επιθυμητά χαρακτηριστικά (υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα), όπως είναι ο λιναρόσπορος, ώστε να βελτιωθούν οι αποδόσεις και οι αναπαραγωγικοί δείκτες σε αγελάδες και προβατίνες, για την παραγωγή γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί και κεφαλογραβιέρα) με χαρακτηριστικά που θα τους προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία και εμπορευσιμότητα.

H επιστημονική ημερίδα της ΕΛΒΙΖ ολοκληρώθηκε με τον καλεσμένο ομιλητή τον Marketing & Development Manager της Maïsadour Semenses – Semfor κ. Minelli Luca και την πολύτιμη βοήθεια στη μετάφραση από τον αν. καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίων κ. Μπόνο Ελευθέριο. Η μεγιστοποίηση των αποδόσεων, μέσω της γενετικής εξέλιξης στην παραγωγή ενσιρωμάτων, είναι ένα ζητούμενο στο οποίο η  Maïsadour έχει να επιδείξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα την παραγωγή υβριδίων καλαμποκιού και ηλίανθου, κορυφαίων αποδόσεων για τον αγρότη – κτηνοτρόφο και ταυτόχρονα υψηλής διατροφικής αξίας για το ζωικό κεφάλαιο.

Η Maïsadour είναι ένας συνεταιριστικός κολοσσός της παγκόσμιας σποροπαραγωγής και αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της ΕΛΒΙΖ και του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ. Η διασύνδεση όλων των κρίκων της αλυσίδας, από την καλλιέργεια των πρώτων υλών μέχρι την παραγωγή ζωοτροφών και, από τη διατροφή των ζώων μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος που απολαμβάνει ο καταναλωτής, είναι το όραμα της ΕΛΒΙΖ. Για αυτό εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η εταιρεία επενδύει στη συμβολαιακή γεωργία, με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας των πρώτων υλών για την παραγωγή ζωοτροφών, τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των παραγωγικών ζώων, τη διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και τη βελτίωση της ποιότητας των ζωοκομικών προϊόντων.

28/01/2019 03:27 μμ

Η ΕΛΒΙΖ ΑΕ εδώ και 50 χρόνια αποτελεί συνώνυμο της ιστορίας των ελληνικών ζωοτροφών.  Πάντα στο πλευρό του κτηνοτρόφου και με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των παραγωγικών ζώων, τη διασφάλιση της υγείας του ζωικού κεφαλαίου και τη βελτίωση της ποιότητας των ζωοκομικών προϊόντων. Η 11η Zootechnia (31/1 - 3/2) θα αποτελέσει και φέτος κομβικό σημείο στην ενημέρωση των παραγωγών για όλες τις εξελίξεις του κλάδου.

Η ΕΛΒΙΖ συμμετέχει ενεργά (Περίπτερο 10, Stand 14) και ειδικότερα, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 12:00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» (αίθουσα Β) διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Πρακτικές λύσεις για τον Κτηνοτρόφο μέσα από την Έρευνα και την Καινοτομία».

Η ΕΛΒΙΖ έχει την τιμή να φιλοξενήσει ένα πάνελ διακεκριμένων ομιλητών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στους κτηνοτρόφους τις εξής εισηγήσεις:

 • «Διαχείριση αναπαραγωγής των αγελάδων: κλασικές και νέες προσεγγίσεις» - Αμοιρίδης Γεώργιος, καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΘ
 • «Η επίδραση της διατροφής στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος» - Γιάννενας Ηλίας, επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Κτηνιατρικής ΑΠΘ
 • «Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων διατροφής ζώων από ελληνικά παραγόμενες πρώτες ύλες» - Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, εντεταλμένη ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, επιστημονική συνεργάτιδα ΕΛΒΙΖ
 • «Μεγιστοποίηση των αποδόσεων: Η εξέλιξη της γενετικής στην παραγωγή ενσιρωμάτων» - Luca Minelli, Marketing & Development Manager Maïsadour Semenses – Semfor

Κυριακή (3 Φεβρουαρίου 2019), Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ «Ν.Γερμανός», ώρα 12:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δείτε την αφίσα

10/01/2019 10:59 πμ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Πιερίας, Τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής ανακοινώνει ότι οι επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, παρασκευαστήρια, σημεία πώλησης, μεταφορικές εταιρίες κ.α. που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ζωοτροφών, υποχρεούνται κάθε έτος να δηλώνουν την ποσότητα και το είδος των ζωοτροφών που παρήγαγαν ή/και διακίνησαν στις εγκαταστάσεις τους σύμφωνα με το Υπόδειγμα 2 της ΚΥΑ αριθμ. 263233/2008 (Β’ 244).

Αυτή η δήλωση είναι απαραίτητη για τον υπολογισμό των αντίστοιχων τελών.

Καταληκτική ημερομηνία για την παραλαβή των σχετικών δηλώσεών για το έτος 2018 έχει οριστεί η 31/1/2019, ημέρα Πέμπτη (Πληροφορίες: Δημήτριος Γρηγοριάδης, τηλ. 2351351257).

«Παρακαλούνται οι παραπάνω όπως ανταποκριθούν εμπρόθεσμα ώστε να αποφευχθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις», τονίζει η ανακοίνωση.

20/12/2018 04:24 μμ

Η διερεύνηση χρήσης εναλλακτικών πρωτεϊνούχων ζωοτροφών στη ζωική παραγωγή με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής και η εφαρμογή καινοτόμων διεργασιών για την παραγωγή παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι οι βασικοί στόχοι του ερευνητικού προγράμματος GreenFeeds.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 με εταίρους το Εργαστήριο Διατροφής (Τμήμα Κτηνιατρικής – ΑΠΘ), την Κλινική Μαιευτικής & Αναπαραγωγής (Τμήμα Κτηνιατρικής – ΠΘ), το Τμήμα Γεωπονίας (Σχολή Γεωπονίας - Παν. Ιωαννίνων), την ΕΛ.ΒΙ.Ζ. (Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών), την Τυροκομική Αμφιλοχίας και τα Γαλακτοκομεία ΟΛΥΜΠΟΣ - ΤΥΡΑΣ - ΡΟΔΟΠΗ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΙΖ, πραγματοποιήθηκε εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των εταίρων. Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου της ΕΛΒΙΖ κ. Βασίλη Χαλκίδη, το λόγο πήραν διαδοχικά η καθηγήτρια του ΑΠΘ και επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος κ. Παναγιώτα Φλώρου – Πανέρη, ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ κ. Ηλίας Γιάννενας και η εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και επιστημονική συνεργάτιδα της ΕΛΒΙΖ κ. Κατερίνα Γρηγοριάδου, παρουσιάζοντας αναλυτικά, το αντικείμενο της έρευνας και τους στόχος του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν:

 • η συνδυαστική χρήση του λούπινου, της μηδικής εγχώριας προέλευσης και του λιναρόσπορου σε αντικατάσταση των εισαγομένων ζωοτροφών σε σιτηρέσιο γαλακτοπαραγωγής και συντήρησης προβατίνων και αγελάδων, καθώς και πως αυτό διατηρεί ή επηρεάζει την παραγωγικότητα, την αναπαραγωγή και την υγεία των ζώων 
 • τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ο βαθμός αποδοχής από τον καταναλωτή στο παραγόμενο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, κεφαλογραβιέρα) που θα παρασκευαστούν από αυτό.

Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου
Το ερευνητικό πρόγραμμα GreenFeeds, έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων παραγωγής ζωοτροφών στη χώρα μας, έτσι ώστε:

 • να καλυφτούν ελλείμματα στην παραγωγή  πρωτεϊνούχων ζωοτροφών από λούπινο και μηδική υψηλής πρωτεΐνης,ζωοτροφών με ιδιαίτερα επιθυμητά χαρακτηριστικά (υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) όπως είναι ο λιναρόσπορος
 • να βελτιωθούν οι αποδόσεις και οι αναπαραγωγικοί δείκτες σε αγελάδες και προβατίνες
 • να παραχθεί γάλα και τυροκομικά προϊόντα (τυρί και κεφαλογραβιέρα) με χαρακτηριστικά που θα τους προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία και εμπορευσιμότητα.`

Παράλληλα, προωθούνται:

 • η καλλιέργεια νέων ποικιλιών λούπινου, μηδικής και λιναρόσπορου με φιλοπεριβαλλοντικές τεχνικές και η δημιουργία εγχώριας παραγωγής πρώτων υλών
 • η δημιουργία καινοτόμων σιτηρεσίων για την εκτροφή παραγωγικών ζώων

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων, ενώ αναμένεται

 • η μείωση του κόστους παραγωγής τόσο στην παραγωγή των πρώτων υλών όσο και στην όλη αλυσίδα μέχρι την παραγωγή των τελικών προϊόντων
 • η βελτίωση των αποδόσεων μέσω της ενίσχυσης της υγείας και της αναπαραγωγικής ικανότητας αγελάδων /προβατίνων
 • η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην παραγωγή από ζωοτροφών και στην παραγωγή αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος και η παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (ω-3 αγελαδινό τυρί και ω-3 πρόβεια κεφαλογραβιέρα)

Το πρόγραμμα GreenFeeds φιλοδοξεί να δώσει μια νέα προοπτική στην εγχώρια αγορά, καθώς παρεμβαίνει σε κάθε κρίκο της διατροφικής αλυσίδας, από το χωράφι του παραγωγού πρωτεϊνούχων καλλιεργειών μέχρι το ράφι του καταναλωτή!

10/12/2018 12:00 μμ

Στην επίσημη κράτηση φορτίου 21 τόνων ζωοτροφών προέλευσης Κίνας, προχώρησαν οι επόπτες κυκλοφορίας ζωοτροφών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Πειραιά.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο στο χώρο του Γ’ τελωνείου του Πειραιά, οι επόπτες εντόπισαν και δέσμευσαν 840 σάκους ζωοτροφών προέλευσης Κίνας, συνολικού καθαρού βάρους 21.000 κιλών, επειδή το συγκεκριμένο φορτίο δεν πληρούσε τις απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ως προς την επισήμανση.

29/11/2018 02:21 μμ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στις 13-16 Νοεμβρίου, στο Ανόβερο της Γερμανίας, η EuroTier 2018, που είναι η μεγαλύτερη διεθνή έκθεση για τη ζωική παραγωγή. «Με 2.597 εκθέτες από 63 χώρες και 155.000 επισκέπτες, από τους οποίους οι 46.500 ήταν εκτός Γερμανίας, το EuroTier 2018 απέδειξε τη σημασία του ως η κορυφαία εμπορική έκθεση παγκοσμίως για τη ζωική παραγωγή», δήλωσε ο Dr. Reinhard Grandke, Διευθύνων Σύμβουλος της DLG (Γερμανικός Αγροτικός Σύλλογος).

Και πρόσθεσε: «Περίπου το 30% των επισκεπτών προερχόταν εκτός Γερμανίας, με τα υψηλότερα ποσοστά να προέρχονται από: Ολλανδία, Κίνα, Ρωσία, Πολωνία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ουκρανία, Γαλλία, Τουρκία, Βέλγιο και Δανία. Το ποσοστό των επισκεπτών από χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά. Οι αριθμοί επισκεπτών από τη Βόρεια και Νότια Αμερική αλλά και τη Μέση και Άπω Ανατολή ήταν υψηλότεροι από ποτέ».

Περίπου το 65% των επισκεπτών επικεντρώθηκε στις προσφερόμενες λύσεις για τον τομέα των βοοειδών, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων και του βοείου κρέατος. Το 39% επικεντρώθηκε στον τομέα του χοιρινού κρέατος και το 32% στον τομέα πουλερικών.

Μεγάλος αριθμός επισκεπτών ενδιαφέρθηκε για την «Ψηφιακή Ζωοτεχνία», με λύσεις από νέες τεχνολογίες που δίνουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν σημαντικά τη διαχείριση των εκμεταλλεύσεων τους αλλά και να διασφαλίσουν την υγεία των ζώων.

Το EuroTier 2018 παρουσίασε καινοτόμες και πρακτικές λύσεις στους τομείς γαλακτοκομικών προϊόντων, βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος και πουλερικών. Αυτές οι λύσεις συνδέονται στενά με τις ανάγκες των καταναλωτών. Οι 26 νικητές του Βραβείου Καινοτομίας EuroTier 2018 είναι παραδείγματα τέτοιων λύσεων. Για πρώτη φορά φέτος, υπήρξαν δύο βραβευμένες καινοτομίες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις υψηλότερων προδιαγραφών καλής διαβίωσης των ζώων, οι οποίες έλαβαν επίσης την πρόσθετη διάκριση «Βραβείο καλής μεταχείρισης των ζώων».

Το επόμενο EuroTier θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου 2020 στο Ανόβερο.

Ελληνικές συμμετοχές
«Είναι από τις μεγαλύτερες εκθέσεις κτηνοτροφίας του κόσμου. Ότι επαφή γίνεται έχει σαν στόχο την εμπορική συνεργασία. Είναι η πέμπτη φορά που συμμετείχε η εταιρείας μας. Στην έκθεση υπάρχουν όλα τα νέα για τον τομέα των ζωοτροφών καθώς και για όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ν. Μητσάγκας, εκπρόσωπος της AgroFeed.

Από την Sylco Hellas ο κ. K. Συλαίος επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η τέταρτη φορά που συμμετέχουμε στην έκθεση και φέτος είχε περισσότερο κόσμο σε σχέση με το παρελθόν. Είναι καθαρά για επαγγελματίες. Οι εμπορικές συναντήσεις που είχαμε αναμένεται να μετατραπούν σε συμφωνίες σε βάθος χρόνου. Η εταιρείας μας απευθύνεται σε όλο τον κόσμο αλλά η πλειοψηφία των επισκεπτών του περιπτέρου μας προερχόταν από τις χώρες της Ευρώπης».

Ο κ. Δημήτρης Τσολάκης, από την NUTRIA HELLAS, αναφέρει ότι «είναι η δεύτερη φορά που συμμετείχε η εταιρεία μας στην έλθεση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και με διαφορά έκθεση στον τομέα της κτηνοτροφίας και των ζωοτροφών. Κάθε χρόνο συμμετέχουμε τουλάχιστον σε δύο εκθέσεις στο εξωτερικό. Δυστυχώς το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με επιδότηση 50% για την συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού καθώς και σε επιχειρηματικές αποστολές δεν είχε αρχικά σαν επιλέξιμο τον κλάδο των ζωοτροφών. Μετά από δική μας διαμαρτυρία τελικά αποδέχτηκε το αίτημα να εντάξει και τις ζωοτροφές και καταθέσαμε ξανά νέο φάκελο που είναι προς έγκριση. Επίσης υποβάλλαμε αίτηση στην Επιτροπή που βραβεύει καινοτομίες δύο προϊόντα μας τα οποία δεν κατάφεραν φέτος να βραβευτούν αλλά μας ζήτησαν οι διοργανωτές να τα υποβάλλουμε ξανά το 2020 με αρτιότερη τεκμηρίωση. Θεωρώ ότι και αυτό για εμάς είναι μια επιτυχία».

Ο κ. Απόστολος Γκότσης, από την εταιρεία SIN Hellas, δήλωσε ότι «η εταιρεία μας είναι η τρίτη φορά που συμμετείχε στην έκθεση. Μας επισκέφτηκε μεγάλος αριθμός επισκεπτών που είναι δυνητικοί πελάτες μας από όλα τα μέρη του κόσμου. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν Ρώσοι αν και τα προϊόντα μας (ζωοτροφές - συμπληρώματα διατροφής) έχουν δυσκολίες να εξαχθούν λόγω του εμπάργκο. Πιστεύω ότι η μόνη διέξοδος στον κλάδο μας είναι οι εξαγωγές των προϊόντων μας στην Ευρώπη αλλά και στις τρίτες χώρες».

Η Αγροκτηνοτροφική Α.Ε. παραμένοντας πιστή στους ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με πελάτες, συνεργάτες και προμηθευτές, οι οποίοι την έχουν μετατρέψει σε ηγέτη της αγοράς, συνεχίζει να εξελίσσεται δημιουργώντας καινοτόμα προϊόντα. Η παρουσία της εταιρείας στην έκθεση ήταν με το όνομα «Valkan Nutrition» και όχι «Αγροκτηνοτροφική». Η εταιρεία παρουσίασε το νέο της project Valkan Nutrition. Πρόκειται για τη νέα εξειδικευμένη σειρά διατροφικών προϊόντων που συνδυάζει την τεχνογνωσία της Αγροκτηνοτροφικής Α.Ε. σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μαζί με την Αμερικανική και Ευρωπαϊκή τεχνολογία. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος της εταιρείας, «ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαμε στην έκθεση. Παρουσιάσαμε το νέο project Valkan Nutrition που αφορά την αγελαδοτροφία. Τα μηνύματα της διεθνούς αγοράς ήταν πολύ θετικά. Τώρα αναμένεται να το παρουσιάσουμε και στην ελληνική αγορά στη Zootechnia 2019 στην Θεσσαλονίκη».

Με επιτυχία στέφθηκε η συμμετοχή της εταιρίας MILKPLAN στη διεθνή έκθεση Eurotier. Στην έκθεση η MILKPLAN παρουσίασε τη σειρά αρμεκτικών συστημάτων αγελάδων και αιγοπροβάτων MP Armektron, τις δεξαμενές ψύξης γάλακτος ανοιχτού τύπου MP Vertitank, ένα προϊόν που ανέδειξε τη Milkplan παγκοσμίως, τις δεξαμενές ψύξης γάλακτος κλειστού τύπου MP Powertank με τα δυο μοντέλα συστημάτων πλύσης, τη δεξαμενή ανάκτησης θερμότητας MP EcoHeat, τον παστεριωτή με το πλανητικό σύστημα ανάδευσης και κοπής για σκληρό τυρί, τα βυτία μεταφοράς και ψύξης γάλακτος, καθώς και τους παστεριωτές για μικρές τυροκομικές μονάδες. Τα βλέμματα των επισκεπτών έκλεψαν τα δύο νέα μοντέλα παστεριωτών σίτισης μικρών αγελάδων MP MilkCab, τα οποία συμβάλλουν στη σωστή θρέψη και στην υγιή τους ανάπτυξη προσφέροντας ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τον κτηνοτρόφο. Έχοντας επενδύσει για χρόνια στην ισχυροποίηση του ονόματός της στην αγορά, η MILKPLAN και πάλι κέρδισε τις εντυπώσεις επιβεβαιώνοντας έτσι την θέση της ως μία εκ των 10 μεγαλύτερων εταιριών κτηνοτροφικού εξοπλισμού παγκοσμίως. Με ένα διακριτικά κομψό περίπτερο, η MILKPLAN θέλησε να αναδείξει την ουσία της: κομψότητα στον προϊοντικό σχεδιασμό, ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, προηγμένη βιομηχανική τεχνογνωσία, ευελιξία και εμπειρία σε ειδικές κατασκευές, δεξιοτεχνία στην κατασκευή, τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι θα τα προϊόντα της θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών της και θα συμβάλουν στην επιτυχία τους.