Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Υποχρέωση επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα, για ποια προϊόντα αφορά

23/03/2022 09:58 πμ
Τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπει την υποχρέωση επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπει την υποχρέωση επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Η υποχρέωση αφορά σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας: «Μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια».

Οι επιχειρήσεις με την συγκεκριμένη τροπολογία καλούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (μέσω του συνδέσμου gov.gr) την ποσότητα, την χώρα προέλευσης, την τοποθεσία αποθήκευσης, και τα στοιχεία τους. Η δήλωση θα πρέπει να γίνει εντός δύο ημερών. Μη υποβολή ή ανακριβής υποβολή στοιχείων θα έχει σαν αποτέλεσμα κατάσχεση των προϊόντων και επιβολή προστίμου από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
19/03/2024 11:07 πμ

Μετά τα τρόφιμα το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι το 2023 έκανε 34.758 ελέγχους σε ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το ερώτημα που υπάρχει βέβαια είναι που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι για να κάνουν ελέγχους.

«Το ΥΠΑΑΤ έχει λάβει μέτρα συγκράτησης του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα και στήριξης των παραγωγών», απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, με θέμα «Σε αδιέξοδο παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές Λαϊκών Αγορών».

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Υπουργείου, διαχρονικά, με στόχο - μεταξύ άλλων - και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

Και προσθέτει: Ειδικότερα, ανάμεσα στις δράσεις που υλοποιούνται, βρίσκονται και οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα, πολλαπλασιαστικό υλικό), σε όλα τα στάδια διακίνησής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προμήθεια ασφαλών και υψηλής ποιότητας αγροεφοδίων στους παραγωγούς.

Το 2023 διενεργήθηκαν συνολικά 34.758 έλεγχοι, εκ των οποίων:

  • 3.234 σε λιπάσματα
  • 30.126 σε πολλαπλασιαστικό υλικό
  • 1.398 σε ζωοτροφές,

ενώ υποβλήθηκαν 503 εκθέσεις ελέγχου για μη συμμόρφωση προϊόντων αγροεφοδίων, τα οποία διακινούνται στην αγορά.

«Το ΥΠΑΑΤ στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών μέσα από τις Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας αυτών των Οργανώσεων και του ειδικού στόχου διατήρησης και προστασίας του Περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Υπουργός.

Μάλιστα, στη νέα ΚΑΠ 2023-2027, στις παρεμβάσεις που αφορούν τα οπωροκηπευτικά, οι Οργανώσεις Παραγωγών θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά στα προγράμματά τους, σε ποσοστό 2%, δράσεις που θα έχουν ως στόχο την έρευνα για βιώσιμες μεθόδους παραγωγής, καινοτόμες πρακτικές και τεχνικές παραγωγής που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι προ ημερών, υπεγράφη εκ μέρους του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το ελληνικό δημόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει προβεί στη μείωση του ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Τελευταία νέα
24/04/2024 12:15 μμ

Στις 23 Απριλίου 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Η Οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, η οποία εκδόθηκε το 2019, απαγορεύει 16 πρακτικές που μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στους ασθενέστερους παράγοντες της αλυσίδας, ιδίως στους γεωργούς και στους μικρότερους προμηθευτές.

Η βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η στήριξη του εισοδήματός τους και η διασφάλιση δίκαιης αμοιβής αποτελούν σημαντικούς στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ).

Ισχύει αυτό όμως στα κράτη μέλη της ΕΕ είναι το ερώτημα, όταν ο γεωργικός τομέας παραμένει ιδιαίτερα κατακερματισμένος (με 174 στρέμματα να αποτελούν το μέσο μέγεθος μιας γεωργικής εκμετάλλευσης στην ΕΕ) και οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην χώρα μας διακινούν ένα μικρό ποσοστό της αγροτικής παραγωγής.

Κύρια πορίσματα της έκθεσης

Όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΕ μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών έχουν θεσπίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας, κάνοντας έτσι χρήση της δυνατότητας θέσπισης ή διατήρησης εθνικών κανόνων που υπερβαίνουν τις πρακτικές που απαγορεύονται από την οδηγία.

Σε όλες τις χώρες της ΕΕ έχουν οριστεί αρχές επιβολής του νόμου. Το 2023 κινήθηκαν περίπου 1.500 έρευνες, εκ των οποίων περίπου το 17% κατέληξε στη διαπίστωση παράβασης για την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο.

Οι πιο συχνά εντοπιζόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές ήταν οι καθυστερημένες πληρωμές για αλλοιώσιμα ή μη αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα (50% και 13%), οι πληρωμές που δεν σχετίζονταν με συγκεκριμένη συναλλαγή (7%), οι πληρωμές που ζητήθηκαν από τον προμηθευτή για ενέργειες εμπορικής προώθησης (7%), καθώς και για αποθήκευση. Περίπου το 41% των αθέμιτων πρακτικών που εντοπίστηκαν είχαν εντοπιστεί σε επίπεδο λιανικής (47% το 2022), το 36 % σε επίπεδο βιομηχανίας τροφίμων (27% το 2022) και το 22% σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου (25% το 2022).

Η τελευταία έρευνα σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων έδειξε ότι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την ύπαρξη κανόνων της ΕΕ για το σημαντικό αυτό θέμα εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλή (38% των ερωτηθέντων). Μεγάλο ποσοστό των απαντησάντων (57%) επίσης δεν γνώριζε για τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου. Όταν ρωτήθηκαν γιατί δεν ανέφεραν αθέμιτη εμπορική πρακτική που βίωσαν, οι απαντήσαντες εξέφρασαν κυρίως φόβο για κάποια μορφή αντιποίνων από τον αγοραστή (30 %), ακολουθούμενη από το να την θεωρούν κοινή πρακτική στον τομέα (23%) ή να πιστεύουν ότι η δημόσια αρχή επιβολής του νόμου δεν θα ήταν σε θέση να την χειριστεί (17%).

Δεσμεύσεις της Επιτροπής

Στο πλαίσιο των προτάσεών της για την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα προτείνει φέτος νέους κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί επίσης για μια λεπτομερέστερη αξιολόγηση της εφαρμογής της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την οποία θα υποβάλει η Επιτροπή το 2025 και η οποία θα μπορούσε να συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από νομοθετικές προτάσεις.

Αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορευμένες, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις):

Πληρωμές μετά την παρέλευση 30 ημερών για αλλοιώσιμα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα
Πληρωμές μετά την πάροδο 60 ημερών για μη αλλοιώσιμα αγροδιατροφικά προϊόντα
Ακυρώσεις ευπαθών γεωργικών προϊόντων διατροφής κατόπιν σύντομης ειδοποίησης
Μονομερείς αλλαγές συμβολαίου από τον αγοραστή
Πληρωμή για μη συναφείς υπηρεσίες
Κίνδυνος απώλειας και υποβάθμισης που μεταβιβάζεται στον αγοραστή
Άρνηση γραπτής επιβεβαίωσης των συμφωνιών προμήθειας από τον αγοραστή, παρά το αίτημα του προμηθευτή
Κατάχρηση εμπορικών απορρήτων από τον αγοραστή
Εμπορικά αντίποινα από τον αγοραστή
Μεταβίβαση του κόστους εξέτασης των παραπόνων των πελατών στον προμηθευτή

Γκρίζες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (απαγορεύονται μόνο, εάν δεν έχουν συμφωνηθεί εκ των προτέρων με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους μεταξύ των μερών):

Ο αγοραστής επιστρέφει τα μη πωληθέντα προϊόντα στον προμηθευτή
Πληρωμή του προμηθευτή για την αποθήκευση και τον κατάλογο
Πληρωμή του προμηθευτή για την προώθηση
Πληρωμή του προμηθευτή για διαφήμιση
Πληρωμή του προμηθευτή για την εμπορία
Πληρωμή του προμηθευτή για το προσωπικό του αγοραστή, διαρρύθμιση χώρων

22/04/2024 02:41 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας (22/4) την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

Συνομίλησε με εμπόρους για την πορεία των τιμών, τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς αγαθών, προς όφελος και των καταναλωτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνοδευόταν από τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ενημερώθηκε επίσης για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό για ελληνικά προϊόντα και για τα ποιοτικά πλεονεκτήματα που έχουν οι ελληνικές εξαγωγές ώστε να αυξήσουν τη διείσδυση και το μερίδιό τους στις αγορές εκτός Ελλάδας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι την Κεντρική Αγορά Αθηνών εδώ στου Ρέντη και δεν θα είναι η τελευταία. Σε αυτή τη συγκυρία αυτές οι επισκέψεις αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια έτσι ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να απολαμβάνουν ποιοτικά προϊόντα σε λογικές τιμές.

Όπως είπε και ο κ. Υπουργός, ξεκινάει σήμερα το «Καλάθι του νονού», ενώ σε λίγες μέρες από τώρα θα ξεκινήσει και το «Καλάθι του Πάσχα». Αγωνιζόμαστε, με αυστηρούς ελέγχους στην αγορά και σε συνεννόηση πάντα με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, να μπορούμε να προσφέρουμε στους καταναλωτές προϊόντα τα οποία θα είναι σε τιμές αντίστοιχες ή και χαμηλότερες με τις περσινές.

Και ήδη χαίρομαι που διαπιστώνω ότι σε μία σειρά από προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, έχουμε τιμές οι οποίες είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Και, βέβαια, να τονίσω ότι όσο καλύτερα λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, όσο περισσότερο επενδύουν και οι προμηθευτές μας σε υποδομές logistics, τόσο τελικά αυτό θα καταλήγει και σε καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές μας.

Ο αγώνας κατά της ακρίβειας έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής. Έχουμε όμως για πρώτη φορά ενθαρρυντικά δείγματα ότι και ο επίμονος πληθωρισμός στα τρόφιμα φαίνεται να αρχίζει πια να κάμπτεται. Και, όπως είπα, σε αρκετά προϊόντα έχουμε πια και πτώσεις τιμών, που τελικά αυτό είναι το ζητούμενο προκειμένου να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό και φυσικά να περάσουμε όλες και όλοι τις διακοπές του Πάσχα με χαμόγελο και απολαμβάνοντας όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές για τα τυπικά πασχαλινά προϊόντα».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσουμε προσιτές τιμές για τα νοικοκυριά ενόψει του πασχαλινού τραπεζιού συνεχίζεται. Δεν εφησυχάζουμε. Βλέπουμε ότι σταδιακά οι τιμές των οπωροκηπευτικών προϊόντων έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται.

Σήμερα ξεκινάει το «Καλάθι του νονού και της νονάς», όπου θα δώσουμε τη δυνατότητα, με τα προϊόντα τα οποία περιλαμβάνονται, και οι νονοί να κάνουν χαρούμενα τα παιδιά μας τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.

Την Τετάρτη, μεθαύριο, θα ξεκινήσει και το «Καλάθι» για το πασχαλινό γιορτινό τραπέζι, που θα συμπεριλαμβάνει αμνοερίφια, τσουρέκι και βεβαίως σοκολατένια αυγά, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε προσιτές τιμές. Τιμές για το αρνί και το κατσίκι, οι οποίες θα είναι ίδιες ή και χαμηλότερες στο «Καλάθι», σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα και πλήρης επάρκεια. Οι επιχειρήσεις κάνουν μεγάλη προετοιμασία ώστε το Πάσχα να υπάρχουν προϊόντα προσιτά και σε όλα τα επίπεδα τιμών, συγκριτικά και με πέρυσι αλλά και με τα ευρωπαϊκά επίπεδα».

18/04/2024 05:36 μμ

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες γίνονται οι έλεγχοι των γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ στις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες.

Αυτό φάνηκε από την συνέντευξη τύπου που έδωσε, σήμερα Πέμπτη (18/4), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, με την παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας.

Με αμοιβές της τάξης των 5 ευρώ την ώρα και με ελέγχους στον Έβρο χωρίς υποδομές - στις εισαγωγές φορτίων από Τουρκία - επί της Εγνατίας Οδού, δεν είναι τυχαίο στην χώρα μας ότι δεν μπορεί να βρεθούν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Την ίδια στιγμή οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί πιάνουν καθημερινά φορτία με υπολείμματα φυτοφαρμάκων από Τουρκία και Αίγυπτο αντίστοιχα.

Μάλιστα στη συνέντευξη εκπρόσωποι των γεωπόνων του ΥπΑΑΤ παραδέχτηκαν ότι οι Βούλγαροι στα σύνορα με την Τουρκία έχουν καλύτερες υποδομές από την χώρα μας για τους ελέγχους στις εισαγωγές τροφίμων.

Στην συνέντευξη τύπου, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν τα θεσμικά και οικονομικά αιτήματα των γεωτεχνικών, τα οποία παραμένουν ανεπίλυτα μετά την κήρυξη της απεργίας - αποχής ως παράνομης και καταχρηστικής.

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, τόνισε ότι παρά την κήρυξη της απεργίας παράνομης, οι γεωτεχνικοί δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

«Είναι η πρώτη φορά που είδαμε τέτοια συσπείρωση του κλάδου. Αν ξεκινούσε η απεργία όλα θα ήταν κλειστά. Είναι όμως και πρώτη φορά που έχουμε καταδίκη μιας ομοσπονδίας πριν ξεκινήσει η απεργία. Ήταν τόσο μεγάλη η πρεμούρα που ήθελαν να μας καταδικάσουν πριν την απόφαση του δικαστηρίου», τόνισε.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στα αιτήματα που είναι:

Οικονομικά αιτήματα:
Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στους γεωτεχνικούς που ασχολούνται σε αντίστοιχες συνθήκες.
Αλλαγή στον τρόπο καταβολής των πρόσθετων τελών στους δικαιούχους γεωτεχνικούς.
Χορήγηση τελών επισήμων ελέγχων, σύμφωνα με τον Καν. ΕΕ 2017/625.
Χορήγηση ελεγκτικής αποζημίωσης στους επίσημους ελεγκτές γεωτεχνικούς.
Καταβολή του επιδόματος 6%/ο για τους γεωτεχνικούς, όπως έχει νομοθετηθεί.
Αύξηση των ημερών για τις εκτός έδρας μετακινήσεις και μείωση της χιλιομετρικής απόστασης.
Δημιουργία κλαδικού γεωτεχνικού μισθολογίου που να αντικατοπτρίζει τις ιδιαιτερότητες του κλάδου.
Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Θεσμικά αιτήματα:
Άμεση στελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών με το απαραίτητο προσωπικό και χορήγηση των αναγκαίων πόρων για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Καμία ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων των δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών.
Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας μη μισθολογικών παροχών.
Τροποποίηση των οργανισμών εσωτερικής υπηρεσίας των περιφερειών με ξεχωριστές διοικητικές δομές για τις γεωτεχνικές υπηρεσίες (αγροτικής οικονομίας, κτηνιατρικής) σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

Ασφάλεια και υγιεινή εργασίας
Άμεση αναμόρφωση της σύνθεσης και του πλαισίου λειτουργίας των Ε.Π.Ε.Α..
Κατάργηση των τριμελών επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023.ών.
Άμεση έκδοση του νέου οργανόγραμματoς του Υ.Π.ΕΝ. και των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών.
Διοικητική και οικονομική υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με εξασφάλιση των απαραίτητων ειδικοτήτων προσωπικού.
Νομική κάλυψη των γεωτεχνικών υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών

Η ΠΟΓΕΔΥ καλεί την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς σε άμεσο διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωτεχνικοί.

Οι έλεγχοι γίνονται 365 ημέρες τον χρόνο, τα 198 σφαγεία της χώρας δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο. Γιατί να έχουμε εποχικούς υπαλλήλους είναι το ερώτημα προς την κυβέρνηση.

Οι κυριότεροι έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες γίνονται:

  • Στον Έβρο 10.000 έλεγχοι ετησίως
  • Στον Πειραιά 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στο αεροδρόμιο της Αθήνας 11.500 έλεγχοι ετησίως
  • Στην Θεσσαλονίκη 12.000 έλεγχοι ετησίως

Εισπράττει το κράτος ανταποδοτικά τέλη από τους ιδιώτες αλλά δεν τα καταβάλλει στους ελεγκτές. Πάνω από 3 εκ. ευρώ ετησίως έσοδα και κανείς δεν γνωρίζει που πάνε.

Από την άλλη οι ιδιώτες θέλουν να γίνονται έλεγχοι εκτός ωραρίου. Όμως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για 24ωρη λειτουργία ελέγχων.

Από τα 15 ευρώ την ώρα που παίρνουν οι γεωτεχνικοί τα 5 ευρώ πάνε υπέρ δημοσίου και μετά την φορολογία καταλήγει η αμοιβή να είναι 5 ευρώ την ώρα.

Οι εκπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση που υπάρχει σε όλες τρις υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά η Εύβοια το 2005 είχε 25 κτηνίατρους που έκαναν ελέγχους στα σφαγεία και σήμερα έχει μόλις 5.

Χρειάζονται άμεσα προλήψεις τόνισαν και οι εκπρόσωποι των δασολόγων και ιχθυολόγων. Μάλιστα τόνισαν ότι εδώ και 5 χρόνια δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας δασολόγος.

Μετά από όλα αυτά δεν είναι τυχαίες οι «κόκκινες κάρτες» που έβγαλε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

17/04/2024 10:05 πμ

Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες της στην κατεύθυνση του περιβάλλοντος με αιχμή την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας απένειμε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την ομιλία του στη διεθνή διάσκεψη του 9ου «Our Ocean Conference».

«Έχετε επιτύχει ένα απίστευτο ρεκόρ στην παραγωγή ενέργειας αποκλειστικά μόνο από ανανεώσιμες πηγές για μεγάλο χρονικό διάστημα το περασμένο καλοκαίρι», τόνισε ο Τζον Κέρι, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Βέβαια μπορεί κάποιοι να δίνουν συγχαρητήρια επειδή γέμισε η Ελλάδα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα αλλά έχουμε και αντίθετες φωνές που υποστηρίζουν ότι σε μια εποχή επισιτιστικής κρίσης δε μπορείς να «καταστρέφεις» την αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας με τη δικαιολογία ότι θέλεις να μειώσεις τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.

Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι πολιτικοί θα είναι λιγότερο πετρέλαιο ή λιγότερα τρόφιμα;

Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού οδηγεί σε αναμενόμενη αύξηση της αντίστοιχης ζήτησης για τρόφιμα. Όμως η αγροτική προσφορά, εκτός από τα προβλήματα λόγω κλίματος αναμένεται να έχει στο κοντινό μέλλον και γεωπολιτικές «πιέσεις». Είναι ενδεχόμενο, οι μεγάλοι προμηθευτές τροφίμων να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, με βάση τις εξαγωγές τους. Η ομάδα των αναδυόμενων χωρών BRICS μεγαλώνει και περιλαμβάνει χώρες που διαθέτουν αυξημένη προσφορά πετρελαίου και τροφίμων.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η Ρωσία ενδεχομένως επιδιώκει να επηρεάσει την πολιτική αφρικανικών χωρών με χαμηλή διατροφική ασφάλεια. Οι ρωσικές εξαγωγές της αγροτικών προϊόντων προς την Αφρική και συγκεκριμένα τις υπο-Σαχάριες περιοχές αυξήθηκαν, κατά 30%, στην περίοδο 2023-2024 σε σχέση με το 2020-2021. Στο μέλλον φαίνεται ότι οι εξαγωγές αγρο-τροφίμων να αποτελούν σημαντικό εργαλείο προβολής ήπιας ισχύος από την Ρωσία προς τον Παγκόσμιο Νότο, με στόχο την δημιουργία περιοχών επιρροής, με προφανή γεωπολιτικά οφέλη.

Επιπλέον, η εντεινόμενη συχνότητα και βιαιότητα απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων, είναι ένας επιπρόσθετος παράγοντας πίεσης στην παγκόσμια γεωργική παραγωγή. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια αρόσιμης γης χάνονται κάθε χρόνο λόγω ανυδρίας, πλημμυρών και κυμάτων καύσωνα, που αποσταθεροποιούν ολόκληρες περιοχές.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στον πλανήτη, στην χώρα μας έχουμε το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν παντού φωτοβολταϊκά πάρκα, χωρίς καμιά στρατηγική αλλά με μια άναρχη ανάπτυξη. Σε όλη την χώρα χωράφια βγαίνουν από την παραγωγή για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Αγρότες που νοίκιαζαν χωράφια τα χάνουν γιατί απλά οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τα δώσουν σε εταιρείες - με το αζημίωτο - για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Στις 15 Μαρτίου 2024, ο κ. Σταυρογιάννης, μαζί με έναν συντοπίτη του από τον Παλαμά Φθιώτιδας και δύο ακόμη από το Καλαμάκι Λαμίας, υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, κατά παντός υπευθύνου, διοικητικού στελέχους και υπαλλήλου, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι μηνυτές ζητούν να ελεγχθούν και να αξιολογηθούν ποινικά όλοι οι φάκελοι αδειοδότησης φωτοβολταϊκών σταθμών σε γη υψηλής παραγωγικότητας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, από τις 9 Αυγούστου 2020.

Την ημερομηνία εκείνη τέθηκε σε ισχύ η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία προβλέπει το όριο ανά Περιφέρεια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος έως 1MW μπορούν να εγκατασταθούν σε γη υψηλής παραγωγικότητας, υπό την προϋπόθεση ότι οι εκτάσεις που θα καλυφθούν δε θα υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάθε Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικά για την Αττική και τα νησιά, το όριο τίθεται στο 0,5%. Με τροποποιητική ΚΥΑ, τον Οκτώβριο του 2022, το σχετικό όριο περιορίστηκε στο 0,8%, ενώ παρέμεινε στο 0,5% για την Αττική και τα νησιά. Ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι μπορούν να καλυφθούν από φωτοβολταϊκά έως και 10.875 στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, με μέγιστο όριο συνολικά εγκατεστημένης ισχύος τα 776,78 ΜW.

Το ερώτημα είναι κάνει κάποιος έλεγχο για το πόσα στρέμματα καλύπτονται με φωτοβολταϊκά ή μοιράζουν συνεχώς άδειες; Κάποιοι υπεύθυνοι θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα.

02/04/2024 09:49 πμ

Σε 15 ημέρες ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι χτες Δευτέρα (1/4), από την Κοζάνη, ο υπουργός ΑΑΤ δήλωνε ότι «σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν».

Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι με πρόσφατη απόφασή της προχωρά, σε συνεργασία με όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της, σε ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από συγκεκριμένα καθήκοντα με ημερομηνία έναρξης την 15/4/2024 και έως 30/6/2024.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ένα προϊόν βεβιασμένης σκέψης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αυταπόδεικτης πλέον διάθεσης μη συνεργασίας και της απουσίας εποικοδομητικού διαλόγου της παρούσας Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, με τους Γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Σε μια δημοκρατία οι Θεσμοί, όπως οι Εκπρόσωποι των Εργαζομένων, πρέπει να αποτελούν συνομιλητές και όχι προϊόν αποκλεισμού και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να έχουν πολιτικό φραγμό. Μόνο τα καθεστώτα αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς διάλογο. Επιπλέον είναι απαράδεκτο κάποιοι έχοντας πολιτική θέση να διατάσσουν τους Γεωτεχνικούς υπαλλήλους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών χωρίς να πληρώνονται, να λειτουργούν πέρα από τα πλαίσια των καθηκόντων τους, χωρίς να καλύπτονται μόνο και μόνο για να ανακοινώνουν ελέγχους στην πλάτη των εργαζομένων Γεωτεχνικών για τους οποίους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα.

Βασικές αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Γεωτεχνικών βρίσκονται στις καλένδες εδώ και πέντε χρόνια, όπως:

Η έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους Γεωτεχνικούς όπου οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και αμοιβής των Γεωτεχνικών για εργασία πέραν του ωραρίου, τα περιβόητα «πρόσθετα τέλη» όπου και πάλι οι Γεωτεχνικοί εντέλλονται αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν να προσαρμόσουν το νομικό πλαίσιο ώστε οι συνάδελφοι να μην γίνονται επαίτες των δεδουλευμένων τους, να χάνουν δεδουλευμένα όπως οι Γεωπόνοι του Νομού Άρτας και στην αμοιβή της δουλειάς τους να μπαίνει αυθαίρετα συνεταίρος το κράτος.

Η άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του κανονισμού ΕΕ 625/2017 για κάλυψη των επισήμων ελέγχων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού.

Η άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις και με στελέχωση του αντίστοιχου λοιπού προσωπικού.

Η άρνηση προσέλευσης σε διάλογο για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους Γεωτεχνικούς, την ίδια μάλιστα στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ άλλες παρόμοιες, δείχνοντας έτσι την απαξίωση στους Γεωτεχνικούς αλλά και την ευνοιοκρατία προς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με τις οποίες υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται απέναντι.

Η κοροϊδία με τον πόρο 6%οο όπου το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αρνείται κατ’ ουσίαν να χορηγήσει τον πόρο όχι μόνο στο σύνολο των Γεωτεχνικών (όπως κάθετα κάνει στους Μηχανικούς και Υπομηχανικούς όλου του δημοσίου) αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων.

Η άρνηση αύξησης του αριθμού εκτός έδρας μετακινήσεων αλλά και μείωσης της χιλιομετρικής απόστασης για την λήψη του την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους Γεωτεχνικούς να χρησιμοποιούν Ι.Χ.Ε., να ασκούν έργα οδηγού και να κατευθύνονται σε αγροτικούς δρόμους.

Η επιλεκτική χορήγηση Ελεγκτικού επιδόματος σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. μνημείο απαξίωσης των Ελεγκτών Γεωτεχνικών και ισοπέδωσης του ρόλου τους, την ίδια στιγμή που εκδίδονται Δελτία Τύπου του Υπουργείου αυτού με διθυράμβους για τον αριθμό ελέγχων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι, οι δάφνες προφανώς είναι για τους πολιτικούς και όχι για αυτούς που βγάζουν την δουλειά στο πεδίο.

Η άμεση αναμόρφωση σύνθεσης και πλαισίου λειτουργίας ΕΠΕΑ.

Η κατάργηση των Τριμελών Επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023 γιατί δεν συμβάλουν στην προστασία των Δασών από τις φωτιές. Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ως Ομοσπονδία εξαντλήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για να ακουστούν και να υλοποιηθούν αιτήματά μας. Δυστυχώς η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια φτάνει ΩΣ ΕΔΩ.

Η λύση που απομένει είναι η πραγματοποίηση ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στην Δημόσια Υγεία, στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Η κινητοποίηση, που ξεκινά στις 15/4, χρειάζεται την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση της συμμετοχής σε αυτήν και θα σας ενημερώνει σχετικά».

27/03/2024 11:39 πμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τρόφιμα με γεωργικές ενδείξεις με τις αποφάσεις που πήρε, στις 26 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων έρχεται η δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν «αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα την παραγωγή προϊόντων με προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει Ομάδες Παραγωγών που θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν προϊόνταν ΠΟΠ ή ΠΓΕ (π.χ. Ελιά Καλαμάτας κ.α.).

Ειδικότερα το Συμβούλιο προέβη στην τυπική θέσπιση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, και παράλληλα για την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης των ΓΕ.

Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών με την παροχή εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους στα δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία
  • τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που φέρει ΓΕ
  • επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως ΓΕ
  • καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέων που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποιήσεων για τα ονόματα τομέα
  • μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας ΓΕ που προσδιορίζει ένα συστατικό όταν αυτό χρησιμοποιείται στην ονομασία ενός σχετικού μεταποιημένου τροφίμου, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

O Κανονισμός πρόκειται τώρα να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και των οίνων προστατεύονται ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), ενώ εκείνες των αλκοολούχων ποτών ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Ορισμένα γνωστά παραδείγματα είναι το Parmigiano Reggiano, η σαμπάνια, οι ελιές Καλαμών, η πολωνική βότκα και τα τυριά Manchego και Gruyère.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πρόκειται για τις ονομασίες γεωργικών προϊόντων που τονίζουν τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων ΕΠΙΠ είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

11/03/2024 12:32 μμ

Προτάσεις Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές παραγόμενες στην Ε.Ε.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ, η ανάπτυξη της προβατοτροφίας αλλά και γενικότερα της ελληνικής κτηνοτροφίας, θα πρέπει να βασιστεί στη διασύνδεση της εγχώριας ζωικής και φυτικής παραγωγής με στόχο την παραγωγή επαρκών ελληνικών ζωοτροφών.

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν εναλλακτικές καλλιέργειες και σιτηρέσια που θα αποτελέσουν την βάση για την απεμπλοκή της εγχώριας κτηνοτροφίας από την σχεδόν αποκλειστική εισαγωγή σόγιας και γενικά από τις εισαγόμενες ζωοτροφές

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι και η χώρα μας, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, εστιάζει στην αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργειών της σόγιας και ως εκ τούτου παρατηρείται αύξηση της παραγωγής σπερμάτων από εγχώρια κτηνοτροφικά ψυχανθή, όπως είναι τα σπέρματα του κουκιού, του ρεβιθιού, του μπιζελιού, του λούπινου, του λαθουριού, του βίκου και της ρόβης.

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες στην χώρα μας είναι κατάλληλες και ευνοούν την καλλιέργειά τους.

Έτσι, τα κτηνοτροφικά ψυχανθή παρουσιάζουν μια μικρή αύξηση, η οποία όμως, επί του παρόντος, δεν είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Μία από τις εναλλακτικές λύσεις παραγωγής πρωτεϊνούχων ζωοτροφών που έχουν μελετηθεί και αποδειχθεί επωφελείς για τον παραγωγό, αλλά και για το περιβάλλον υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, είναι η καλλιέργεια της μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και άλλων κτηνοτροφικών ψυχανθών, για χρησιμοποίηση στη διατροφή των προβάτων.

Όσον αφορά την καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας, η στρεμματική απόδοση σε καρπό στην Ελλάδα ανέρχεται στα 450 κιλά και ως επίσπορη καλλιέργεια δίνει περίπου 300 κιλά/στρέμμα, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα στον παραγωγό (εισόδημα περίπου 120 €/στρέμμα, με έξοδα 98 €/στρέμμα).

Σε αρδευόμενες εκτάσεις με εφαρμογή των συνιστομένων καλλιεργητικών φροντίδων η στρεμματική απόδοση της μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας έχει ξεπεράσει τα 650 κιλά.

Η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία αποτελούν τις περιοχές όπου κυρίως καλλιεργείται μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Καθώς το 99% της παραγωγής χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ, το υποπροϊόν εξάγεται στην Ολλανδία και κατεργάζεται για να γίνει ζωοτροφή.

Παράλληλα και άλλες καλλιέργειες κτηνοτροφικών ψυχανθών εφαρμόζονται ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές στην Ελλάδα, όπως το μαύρο κουκί, το λευκό λούπινο, το ρεβίθι και το μπιζέλι, που συγκαλλιεργούνται με άλλα χειμερινά σιτηρά, όπως βρώμη, σιτάρι και κριθάρι.

Αυτά τα κτηνοτροφικά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αμειψισπορά στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Ιδιαίτερα το λούπινο, μπορεί να αντικαταστήσει τη σόγια στα σιτηρέσια των προβάτων χωρίς καμία μείωση της ποσότητας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.

Επιπλέον, η συγκαλλιέργεια ψυχανθών (πχ. βίκος) και σιτηρών (πχ. κριθάρι, βρώμη) για ενσίρωση ή σανό επιτρέπει τη μείωση της χρήσης σογιαλεύρου στο ολικό σιτηρέσιο των προβάτων.

Είναι λοιπόν αναγκαία η χάραξη μιας στρατηγικής, η οποία θα πριμοδοτήσει και θα βοηθήσει περαιτέρω στην επέκταση της καλλιέργειας των εγχώριων κτηνοτροφικών ψυχανθών. Αυτά με τη σειρά τους θα μπορέσουν σε μεγάλο βαθμό να μειώσουν τη χρήση της εισαγόμενης σόγιας.

Τα εγχώρια κτηνοτροφικά ψυχανθή, κυρίως το κουκί, το κτηνοτροφικό ρεβίθι, το κτηνοτροφικό μπιζέλι, το λαθούρι, καθώς και οι νέες ποικιλίες λούπινου (γλυκόσπερμες), θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα μας αν όχι στην αυτάρκεια, τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό να καλύψουν τις ανάγκες της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα.

Με τις παραπάνω εναλλακτικές λύσεις παραγωγής ζωοτροφών χαμηλού, σχετικά κόστους, σε συνδυασμό με την εφαρμογή διατροφής ακριβείας (στοχευμένη διατροφή με το κατάλληλο και ισόρροπο σιτηρέσιο που καλύπτει επαρκώς και με ακρίβεια τις εκάστοτε ανάγκες των ζώων), οι κτηνοτροφικές μας εκμεταλλεύσεις μπορούν να είναι οικονομικά βιώσιμες, με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα διατροφής, άριστη υγεία και αναπαραγωγική λειτουργία του ζωικού τους κεφαλαίου, ελάχιστες απώλειες από λόγους υγείας, ικανοποιητικές συνθήκες ευζωϊας (welfare) και μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση για συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Το παραγωγικό σύστημα της Ελληνικής προβατοτροφίας έχει γαλακτοπαραγωγική κατεύθυνση με το αρνί γάλακτος να παραμένει το κύριο προϊόν της κατεύθυνσης του κρέατος. Οι εξελίξεις όμως που λαμβάνουν χώρα σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες σε ότι αφορά τις διατροφικές συνήθειες και την αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών έχουν οδηγήσει το πρόβειο κρέας στην χαμηλότερη ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση (7,5 χγρ.) σε σχέση με τα κρέατα των λοιπών παραγωγικών ζώων, που παραμένει όμως μακράν η υψηλότερη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των λοιπών χωρών της Ευρώπης.

Η αύξηση όμως της μετακίνησης πληθυσμών για τουριστικούς λόγους δημιουργεί στην Ελλάδα μια μεγάλη αγορά πρόβειου κρέατος η οποία καλύπτεται κυρίως με εισαγωγές.

Συνεπώς η αύξηση της κερδοφορίας και η ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας των προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει την μερική αναπροσαρμογή του παραγωγικού συστήματος προς την κατεύθυνση της αύξησης της παραγωγικής πρόβειου κρέατος από βαρύτερα αρνιά. Αυτό θα γίνει δυνατόν να πραγματοποιηθεί με την επιμήκυνση της αναπαραγωγικής περιόδου με την συστηματική εφαρμογή του κατάλληλου σχήματος αναπαραγωγικής διαχείρισης και την εισαγωγή της συστηματικής πάχυνσης αμνών σε εξειδικευμένες εκμεταλλεύσεις.

Τα ανωτέρω για να επιτευχθούν απαιτείται να χρησιμοποιηθούν οι προτεινόμενες εναλλακτικές ζωοτροφές με τον καταρτισμό ισορροπημένων διατροφικών προγραμμάτων που θα είναι προσαρμοσμένα στο σύστημα εκτροφής, την παραγωγική κατεύθυνση και την παραγωγικότητα των ζώων.

Σε ότι αφορά στην παραγωγικότητα των ζώων επιβάλλεται ο επανασχεδιασμός (εξέταση πυραμιδικών σχημάτων, χρήση γονιδιακής τεχνολογίας) των υφιστάμενων προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης με την εισαγωγή επιλεκτικών στόχων προσαρμοσμένων στο εκάστοτε σύστημα εκτροφής και η στοχευμένη τακτοποίηση του μεγάλου παραγωγικού πληθυσμού που έχει προκύψει από τις ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις, παράλληλα με την βελτίωση των εγχώριων φυλών.

Εφαρμόζοντας τα ανωτέρω στη διατροφή των προβάτων θα είναι δυνατόν να επιτύχουμε οικονομικά βιώσιμες εκμεταλλεύσεις με την αξιοποίηση αγρών κατά τη χειμερινή περίοδο και την παραγωγή ελληνικών ζωοτροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής γάλακτος και την αύξηση της παραγωγής κρέατος.

Προτάσεις - κίνητρα για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές

Αύξηση του ποσού στήριξης μέσω της ΚΑΠ. Το ποσοστό 2% του εθνικού κονδυλίου μέσω των συνδεδεμένων παρεμβάσεων πιστεύουμε ότι δεν επαρκεί για τη χάραξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής από την Ε.Ε. με στόχο την αύξηση του ποσοστού αυτάρκειας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές.

Η αύξηση των εκτάσεων με πρωτεϊνούχα φυτά πρέπει να αποτελεί επιλογή, τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους.

Παράλληλα λόγω της κλιματικής κρίσης οι αποδόσεις μειώνονται και η ουσιαστική οικονομική στήριξη του τομέα αποτελεί απαραίτητη συνιστώσα. Προτείνεται να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας ειδικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με αυξημένο κονδύλι, όπως στο βαμβάκι.

Αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ιδιαίτερα των πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, που το έλλειμα είναι μεγαλύτερο. Η αυξανόμενη ζήτηση για μη γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές παρέχει ευκαιρίες στους καλλιεργητές σόγιας της ΕΕ, όπως και στη χώρα μας, καθώς η διαθεσιμότητα εκτός ΕΕ είναι περιορισμένη, λαμβάνοντας υπόψη και τους καταναλωτές που εμφανίζονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι, όσον αφορά τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στήριξη δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών για καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών που θα βελτιώσει ταυτόχρονα ζητήματα που σχετίζονται με το μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο, το υψηλό κόστος παραγωγής, την πρόσβαση στην αγορά, τη μείωση της παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης κτλ).

Σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και διάχυση των αποτελεσμάτων της. Παράλληλα θα πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών για τις συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες κ.α.

06/03/2024 05:00 μμ

Η Κίνα προχώρησε, τη Δεύτερα (4/3), σε συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 65.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφή από την Ουκρανία.

Η Κίνα είναι παραδοσιακά μεγάλος αγοραστής ουκρανικού καλαμποκιού με τις αγορές να συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή c&f ήταν στα 236 $/τόνο (216,75 ευρώ/τόνος) και η παράδοση του φορτίου θα γίνει τον Απρίλιο.

Η προηγούμενη εμπορική συμφωνία για αγορά ουκρανικού καλαμποκιού 240.000 τόνων από την Κίνα έγινε στις 27 Φεβρουαρίου, με τιμή στα 227 $/τόνο (208,49 ευρώ/τόνος) και στα 230 $/τόνο (211,24 ευρώ/τόνος) με παράδοση φορτίων Μάρτιο και Απρίλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, τον Ιανουάριο ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες και αυξήθηκαν, κατά 2 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας στα 23 εκατομμύρια τόνους.

Μετά από τη ρωσική εισβολή οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση αποθεμάτων. Από 1,5 εκατομμύριο τόνους αποθέματα που είχε κατά μέσο όρο ετησίως πριν τον πόλεμο εκτοξεύτηκαν τις περιόδους 2021/22 και 2023/24 σε πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2023 η Ουκρανία δημιούργησε μια νέα διαδρομή για εξαγωγές σιτηρών που ξεκινά από τα λιμάνια της (Odesa και Chornomorsk) και εκτείνεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στα χωρικά ύδατα των γειτονικών χωρών. Η συγκεκριμένη διαδρομή αποδείχθηκε επιτυχημένη, το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς μειώθηκε αισθητά, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Βελτίωσε επίσης την ικανότητά της να εξάγει γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον ποταμό Δούναβη.

Όπως τονίζει το USDA, οι τιμές του καλαμποκιού της Ουκρανίας είναι αυτή τη στιγμή οι πιο χαμηλές στην παγκόσμια αγορά.

06/03/2024 10:40 πμ

Τελικά βρέθηκε νοθεία στην φέτα με τους ελέγχους του ΥπΑΑΤ. Από τις 57 αναλύσεις που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί βρέθηκε ένα που περιλάμβανε «φέτα» νοθευμένη με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, αποτέλεσμα των ελέγχων που διενεργούνται είναι η επιβολή προστίμων σε 12 επιχειρήσεις, ενώ σε ακόμα 300 έχουν επιδοθεί συστάσεις, πριν την επιβολή προστίμων. Επίσης εντός του Μαρτίου αναμένεται να επιδοθούν πρόστιμα σε ακόμη 16 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρει: «Δεύτερος μήνας ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεύτερο μήνα και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, τόσο σε επίπεδο ελέγχων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και σε επίπεδο οπωροκηπευτικών, μελιού, λαδιού και λίγο αργότερα και κρέατος. Έλεγχοι οι οποίοι έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα ορατά, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και ένα είναι βέβαιο. Κανένα συμφέρον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε οργανωμένα και θα συνεχιστεί. Για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, να βάλουμε τάξη στην αγορά και βέβαια να ενισχύσουμε τους νοικοκυραίους παραγωγούς».

Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο γάλα και στα ΠΟΠ προϊόντα που παράγονται από αυτό, αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων, αν δηλαδή συμβαδίζει το περιεχόμενο με τα αναγραφόμενα και αν η σήμανση που έχουν πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Λαμβάνονται δείγματα προϊόντων και αποστέλλονται για εξέταση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανάλογα το είδος της εξέτασης που πρέπει να γίνει.
Ανάλογα τα ευρήματα – αν και εφόσον προκύψουν- διαβιβάζονται στον ΕΦΕΤ και στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων. Ενημερώνονται οι παραβάτες και κατόπιν και από την εκδίκαση της ένστασης που δικαιούνται- εφόσον δηλαδή τελεσιδικήσει η απόφαση- επιβάλλεται το πρόστιμο και ανακοινώνεται ο παραβάτης.
Επίσης πέραν των δειγματοληψιών στο πλαίσιο των έκτακτων ελέγχων, πάλι από μικτά κλιμάκια, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων, στις γαλακτοβιομηχανίες.
Συγκεκριμένα, από 18 Ιανουαρίου έως 3 Μαρτίου, στα σημεία λιανεμπορίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, έχουν πραγματοποιηθεί 84 έλεγχοι από όπου έχουν σταλεί προς ανάλυση 175 δείγματα, εκ των οποίων 103 έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή ανάλυση στο ΓΧΚ και 72 στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Για τη σήμανση ετικέτας έχουν συλλεχθεί 267 δείγματα και έχουν αποσταλεί σε ΕΦΕΤ (32 για ΦΕΤΑ, 113, λοιπά τυριά, 51 γάλα, 64 γιαούρτι, 3 αριάνη, 3 Κεφίρ και 1 κρέμα) και 30 στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (7 ΦΕΤΑ, 16 για κίτρινα τυριά, 3 για γάλα, 1 για επιδόρπιο γιαουρτιού, 1 για γιαούρτι και 2 για κεφίρ).

Στις πύλες εισόδου έχουν πραγματοποιηθεί:

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν γίνει 75 έλεγχοι, όλα σε βυτία που μεταφέρουν προϊόντα γάλακτος.
Στο λιμάνι των Πατρών έχουν γίνει 35 έλεγχοι (16 σε βυτία προϊόντων γάλακτος και 19 σε φορτία με τυριά).
Στον Προμαχώνα έχουν γίνει 3 έλεγχοι, όλοι αφορούν βυτία με προϊόντα γάλακτος.
Στις γαλακτοβιομηχανίες για επιτόπιο έλεγχο ισοζυγίων έχουν πραγματοποιηθεί τρείς έλεγχοι (Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Τρίπολη) και εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματισθεί επιτόπιοι έλεγχοι σε ακόμα δύο γαλακτοβιομηχανίες.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά.

Συγκεκριμένα:
193 έλεγχοι (Αττική 54, Θεσσαλονίκη 14, Λάρισα 38, Βόλος 23, Ιωάννινα 52, Πάτρα 12).
Σε βιολογικά: 33 έλεγχοι (Αττική 24, Λάρισα 2, Βόλος 5, Θεσσαλονίκη και Βούλα στις Λαϊκές Βιολογικών Προϊόντων).
Εργαστηριακοί έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών 26 (Αττική 24, Θεσσαλονίκη 2).
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατάρτισης εκτάκτων ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα εκκινήσουν έλεγχοι, στο ελαιόλαδο, στο κρέας, στο μέλι. Ειδικότερα στα οπωροκηπευτικά οι έλεγχοι αφορούν σε μήλα και στις πατάτες, ενώ έχει ξεκινήσει έλεγχος στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια και συνεχίζεται στα ακτινίδια.
Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω, αφορούν τους έκτακτους που λειτουργούν συμπληρωματικά με τους τακτικούς ελέγχους που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ.

Αποτελέσματα ελέγχων

Έως σήμερα από τα 103 δείγματα που έχουν σταλεί στο ΓΧΚ τα 86 αφορούν τη ΦΕΤΑ, εκ των οποίων στα 57 έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις. Στα 55 δεν προέκυψαν ευρήματα ενώ, ένα είναι νοθευμένο με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σε ό,τι αφορά στην επισήμανση ετικέτας:
Ο ΕΦΕΤ εξετάζει 267 δείγματα εκ των οποίων τα 249 είναι διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 79 δειγμάτων και έχουν αναφερθεί 45 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, οι οποίες αφορούν σε μη αναγραφή της προέλευσης γάλακτος, των στοιχείων του παραγωγού, της χώρας καταγωγής, των ενδείξεων επί των συσκευασιών καθώς και μη ορθή επισήμανση ΠΟΠ προϊόντων.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων των μικτών κλιμακίων έχουν μπει και τα οπωροκηπευτικά. Οι ενδελεχείς έλεγχοι έχουν οδηγήσει σε απόσυρση πατάτας από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πράσινες).
Επίσης διερευνώνται περαιτέρω και έχουν κληθεί σε ακρόαση περιπτώσεις ελληνοποιήσεων ακτινιδίων από το Ιράν. Επί πλέον, διαπιστώθηκε μία περίπτωση μη συμμόρφωση, ως προς την αναγραφή σε ταμπέλα της χώρας καταγωγής σε πατάτες.

Πρόστιμα

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 130.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις.
Έχουν επιδοθεί 24 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών.
Τέλος, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024 σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για να συμμορφωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)
Στον τομέα των γαλακτοκομικών, εντός του Μαρτίου, θα επιδοθούν πρόστιμα σε 16 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 267.286 ευρώ. Οι παραβάσεις αυτές αφορούν ισοζύγια γάλακτος, εκτός ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν σε κυρώσεις απ’ ευθείας από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται πόρισμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Επιτροπής.

Εκκρεμότητες από Επιτροπές επιβολής κυρώσεων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα πορίσματα των ελέγχων για τα προϊόντα στα οποία έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις – παρατυπίες, αποστέλλονται στην Α΄ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ.
Έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 196 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.297.181 ευρώ. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων, αφορούσε σε τυροκομικά προϊόντα (182 υποθέσεις). Και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.131.000 ευρώ.
Οι υπόλοιπες 14 υποθέσεις αφορούσαν σε φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδα κι ελιές) και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, είναι 166.181 ευρώ.
Οι συνολικές εκκρεμότητες παραπομπών που παραμένουν προς εξέταση 149 υποθέσεις που αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στη Β΄ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ την τετραετία 2020- 2023, έχουν διαβιβασθεί 26 υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες προέβησαν σε ένσταση κατά της απόφασης της Α΄βάθμιας Επιτροπής. Εξ αυτών των 26 υποθέσεων, 8 έχουν εξετασθεί (7 για τυροκομικά προϊόντα και μία για φυτικά, σε επί πλέον 6 έχει γίνει εξέταση από την β΄βάθμια Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πρακτικών και αποστολής των αποφάσεων, ενώ για τις υπόλοιπες 12 που αφορούν σε 10 τυροκομικά και 2 φυτικά, εκκρεμεί η εξέτασή τους. Επόμενη συνεδρίαση της β΄βάθμιας Επιτροπής έχει ορισθεί η 13η Μαρτίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν 3 υποθέσεις. Έως το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση 7 ακόμη υποθέσεων τυροκομικών προϊόντων).
Επίσης σε ακόμη 7 υποθέσεις, προκειμένου να εξετασθούν από τη Β΄ βάθμια, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ. Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν ελιά Καλαμών.

06/03/2024 09:47 πμ

Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, έστω και με καθυστέρηση τριών σχεδόν χρόνων, «χαιρετίζουμε» την ανάληψη πρωτοβουλίας από την νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να επαναφέρει το Νομοσχέδιο - που είχε επεξεργαστεί προηγούμενη πολιτική ηγεσία - και να δημιουργήσει πλαίσιο για την θωράκιση της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και την επιβολή, επιτέλους, σοβαρών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν συστηματικά την νομοθεσία, λειτουργώντας με αθέμιτες πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, δυσφημίζοντας ταυτόχρονα εμβληματικά προϊόντα.

Η Ομοσπονδία μας έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του Ελεγκτικού Μηχανισμού, χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό και αναπροσαρμογή ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς με ευέλικτο και ενιαίο τρόπο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων που έχουν μεταβάλει ένα βασικό Υπουργείο, σε Φορέα Διαχείρισης Αγροτικών Επιδοτήσεων και μέτρων, αγνοώντας το κομμάτι του τροφίμου.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, το οποίο πρακτικά αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα δύο Κανονισμών, κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπολείπεται εκείνης της τόλμης και της βούλησης να αλλάξει ριζικά πράγματα και καταστάσεις. Θεσπίζει ξεχωριστό κυρωτικό πλαίσιο και ξεχωριστή διαδικασία διαχείρισης των παραβάσεων για μια κατηγορία τροφίμων, διαχωρίζοντάς τα, χωρίς εμφανή λόγο, από τον υφιστάμενο κυρωτικό Νόμο (Ν. 4235/2014) με τον οποίο διαχειρίζονται όλες οι παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, ενώ θα μπορούσε να τον συμπληρώσει και για λόγους απλοποίησης της Νομοθεσίας.

Επίσης δηλώνουμε αντίθετοι στις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 «Ελεγκτικά όργανα» σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει επιμέρους καθήκοντα που αφορούν στην διενέργεια ελέγχων σε ένα ή περισσότερα Εξουσιοδοτημένα Πρόσωπα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, εντάσσοντάς τα με ειδικό κωδικό αριθμό σε σχετικό μητρώο που τηρεί.

Η πράξη έχει καταδείξει ότι η αξιοπιστία των ελέγχων, η προστασία της Δημόσια Υγείας, του καταναλωτή και της Αγροτικής Οικονομίας διασφαλίζεται μόνο από τους επίσημους ελέγχους που διενεργούν οι Γεωτεχνικοί των Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων.

Πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, πρόδηλη είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του κατακερματισμένου Ελεγκτικού Μηχανισμού με απαλοιφή των αρμοδιοτήτων που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την παραβατικότητα και με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει και στην πράξη την αξία των Γεωτεχνικών Ελεγκτών που καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεών τους εργάζονται και εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακα.

Η αναγνώριση θα υπάρξει τηρώντας, μεταξύ άλλων την υπόσχεση να χορηγηθεί ελεγκτική αποζημίωση σε όσους ασκούν αυτά τα ελεγκτικά καθήκοντα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την προηγούμενη και πρώτη Νομοθετική πρωτοβουλία της νυν πολιτικής ηγεσίας (Ν. 5087/2024) αν και με αυτήν αναγνώρισε την σπουδαιότητα άλλων ελέγχων, ελπίζουμε μη υποβαθμίζοντας τους ελέγχους των Συναδέλφων μας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός έχει την ικανότητα να βρίσκει τις πηγές χρηματοδότησης όταν πραγματικά το θέλει. Ελπίζουμε λοιπόν ότι πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο «….Διατάξεις για τα Ελεγκτικά Όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών» θα φροντίσει έμπρακτα και για την αναγνώριση του παρεχομένου έργου των Συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία μας είναι υπέρμαχη την ενίσχυσης του Ελεγκτικού έργου για την προστασία των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τους Έλληνες αγρότες. Είναι προφανές όμως ότι σε κάθε επιτυχία εφαρμογής των μέτρων στήριξης της Αγροτικής οικονομίας, βασικοί συντελεστές είναι οι Γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Πολιτική ηγεσία λοιπόν θα πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων και να μην εφαρμόσει τη γνωστή τακτική της παραπομπής των στις καλένδες γιατί τότε θα είναι υπεύθυνη και για τις συνέπειες που θα προκύψουν.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

05/03/2024 11:53 πμ

Για ακόμη μια χρονιά, με αφορμή την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), σύσσωμος ο κλάδος των λιπασμάτων και οι συντελεστές της αγροδιατροφικής αλυσίδας συναντήθηκαν τη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024).

Είχε προηγηθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΛ.

Στην εκδήλωση που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον αγροδιατροφικό κλάδο, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας των Λιπασμάτων και της ΤΕΓΕΛ (Τεχνική Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιπασμάτων), της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, καθώς και συνεργάτες του ΣΠΕΛ, συζήτησαν για τις προκλήσεις της Ελληνικής Γεωργίας και τις νέες γεωργικές πρακτικές για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της λίπανσης και της εξασφάλισης της επισιτιστικής κυριαρχίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης, δίνοντας ευχές για μια γόνιμη και παραγωγική χρονιά δήλωσε ότι «τα μέλη του ΣΠΕΛ, έδειξαν μεγάλη αντοχή, συνέπεια και αποτελεσματικότητα στη χρονιά που πέρασε, που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα και απρόοπτα συμβάντα. Είναι γεγονός ότι το 2023 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον κλάδο. Ελπίζουμε το 2024 να είναι τα πράγματα πολύ καλύτερα».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το φλουρί της βασιλόπιτας το κέρδισε ο καθηγητής του ΓΠΑ, Ευστάθιος Κλωνάρης, εκ των βασικών συντακτών του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

01/03/2024 11:11 πμ

Γίνονται έλεγχοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα ενταθούν, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Θυμίζουμε χτες Πέμπτη (29/1) το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης, τροποποίησης, και ακύρωσης, τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) – Διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, έλεγχοι εκτός από τα γαλακτοκομικά, θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, όπως το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες σε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια καθώς οι αρμοδιότητες στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες τόσο στο ΥπΑΑΤ όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία.

Και τόνισε: «Εμείς τι κάναμε, σε πρώτη φάση ενεργοποιήσαμε το δικό μας το μηχανισμό, τις τρεις ελεγκτικές μηχανές που έχουμε. Κάναμε μικτά κλιμάκια, δεν είχε ξαναγίνει και τους βγάλαμε στο δρόμο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες σε σχέσεις, συμπάθειες πολλών ετών, ακόμα και με δίκτυα σούπερ μάρκετ και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τα αφήσαμε όμως στην άκρη και είπαμε πάμε μπροστά να σπάσουμε αυγά και να ελέγξουμε. Να προστατεύσουμε και το κτηνοτρόφο και το σωστό, γαλακτοβιομηχανίες και το σωστό τυροκομείο, αλλά και τον καταναλωτή.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Κάναμε σειρά ελέγχων. Δώσαμε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε ήδη τις πρώτες απαντήσεις πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει ενδιαφέρον. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά προστίμων. Μάλιστα δώσαμε και κάποιες εταιρείες στις οποίες μας δίνει τη δυνατότητα το δικαίωμα από τον νόμο. Ενάμισι εκατομμύριο είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν μέχρι αυτή την ώρα εγκριθεί. Έχω υπογράψει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και συνεχίζεται η διαδικασία».

29/02/2024 09:55 πμ

Σήμερα Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ευρωβουλή

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα με 520 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 64 αποχές προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων προϊόντων.

Προστασία στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν διοικητικά και δικαστικά μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός και εντός διαδικτύου. Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν παράνομα γεωγραφικές ενδείξεις θα κλείσουν ή θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για αυτούς τους ιστοτόπους.

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ως συστατικών

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι η γεωγραφική ένδειξη για ένα συστατικό μπορεί να χρησιμοποιείται στην ονομασία, την ετικέτα ή το διαφημιστικό υλικό ενός επεξεργασμένου προϊόντος - αλλά μόνο όταν το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να προσδίδει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό στο τελικό προϊόν και δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο αντίστοιχο συστατικό. Επιπλέον, το σχετικό ποσοστό θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Οι παραγωγοί του επεξεργασμένου προϊόντος θα πρέπει να ενημερώνουν μια αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών του προστατευόμενου συστατικού, η οποία θα μπορεί να εκδίδει συστάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της γεωγραφικής ένδειξης.

Περισσότερα δικαιώματα για τους παραγωγούς γεωγραφικών ενδείξεων

Οι παραγωγοί προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν μέτρα ή πρακτικές που βλάπτουν την εικόνα και την αξία των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πρακτικών που οδηγούν σε απαξίωση και χαμηλότερες τιμές. Για να αυξηθεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι η ονομασία του παραγωγού θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο με τη γεωγραφική ένδειξη στη συσκευασία όλων των σχετικών προϊόντων.

Εξορθολογισμένος μηχανισμός καταχώρισης

Η Επιτροπή θα παραμείνει ο μοναδικός ελεγκτής του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κανονισμό. Η διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων θα είναι απλούστερη και θα οριστεί προθεσμία έξι μηνών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Χάρη στο Κοινοβούλιο, έχουμε επιτέλους έναν κρίσιμης σημασίας κανονισμό για τα ποιοτικά προϊόντα των αγροδιατροφικών μας αλυσίδων, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο των ομάδων παραγωγών και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βιωσιμότητά τους και την διαφάνεια για τους καταναλωτές. Το καινούριο σύστημα είναι καλύτερο, καθώς παράγει προστιθέμενη αξία χωρίς τη χρήση δημόσιων πόρων. Μετά τις κρίσεις που πυροδότησε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη κατακόρυφη αύξηση του κόστους των παράγωγών, ο νέος κανονισμός φέρνει επιτέλους καλά νέα για τους αγρότες της ΕΕ».

Μετά την επίσημη έγκριση του κανονισμού και από το Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

27/02/2024 11:40 πμ

Ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένος και όχι αποσπασματικός, όπως είναι σήμερα. Αυτό αναφέρει επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ζητά μέτρα βελτίωσης, που θα πρέπει να παρθούν στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Μάλιστα ζητά οι ποινές όσων παρανομούν να μετατραπούν σε χρόνο φυλάκισης ένα και δύο ετών και η νοθεία των προϊόντων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. να είναι κακούργημα.

Ο έλεγχος για ένα προϊόν ή τρόφιμο, αφού πραγματοποιηθεί σε ένα οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και πώλησής τους, θα πρέπει να επεκτείνεται με την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, που παρέχει πλέον με χαμηλό κόστος η τεχνολογία, τόσο στα προηγούμενα όσο και στα επόμενα στάδια, δηλαδή να περιλάβει όλα τα βασικά στάδια της αλυσίδας. Να επεκτείνεται παντού, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι, ώστε να εξυγιαίνεται όλη η αλυσίδα.

Στην συνέχεια η ΕΘΕΑΣ αναφέρει αυτό που έχουμε γράψει σε σχετικά άρθρα στον ΑγροΤύπο ότι «καμία ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά τον εντοπισμό κρουσμάτων νοθείας στη φέτα».

Όπως τονίζει οι κυρώσεις (δηλαδή τα πρόστιμα) θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και κυρίως να είναι αποτρεπτικές.

Η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων πλέον, τα ισοζύγια, οι ποιοτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι των προϊόντων και των τροφίμων και οι ηλεκτρονικές διασυνδέσεις των υπηρεσιών του κράτους, μπορούν μέσα από διασταυρώσεις να δώσουν έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία για την επιβολή των κυρώσεων στους παραβάτες.

Πάντως τα θέματα καταστρατήγησης της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, των ελληνοποιήσεων, του αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και της νοθείας των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων - ιδίως των ΠΟΠ και ΠΓΕ - επηρεάζουν αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.

Διαβάστε την επιστολή (εδώ)

05/02/2024 03:28 μμ

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), αποφασίστηκε σε συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ το Σάββατο (3 Φεβρουαρίου 2024) και είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος - ΡΟΥΣΣΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - ADAMA ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Αντιπρόεδρος - ΚΟΝΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ZIKO A.E.

Αντιπρόεδρος - ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - YARA HELLAS A.E.

Αντιπρόεδρος - ΩΡΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - COMPO EXPERT HELLAS AE

Γενικός Γραμματέας - ΒΕΒΕΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ - EUROCHEM ΕΛΛΑΣ Α.Ε.

Ταμίας - ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΓΕΩ.Λ.ΙΧ. Ε.Π.Ε.

Μέλος Τακτικό - ΚΟΥΤΣΟΥΓΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.

Μέλος Τακτικό - ΡΑΠΠΟΣ ΣΤΑΘΗΣ - BASF HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.B.E.E.

Μέλος Τακτικό - ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - TEOFERT A.E.

Μέλος Τακτικό - ΣΤΟΥΜΠΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ - FERTICHEM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ

Μέλος Τακτικό - ΤΖΑΝΤΑΡΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - AGROHELLAS A.E.

Μέλος Τακτικό - ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - UPL HELLAS

Μέλος Τακτικό - ΓΑΓΓΟΥ ΗΛΙΑ - MEDILCO HELLAS A.E.

Μέλος Τακτικό - ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ - NEW TRADE FERTILIZERS Ε.Π.Ε.

Η θητεία του ΔΣ του ΣΠΕΛ είναι διετής.

23/01/2024 12:31 μμ

Στην εξέλιξη των τιμών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, τόσο στις εκροές όσο και στις εισροές, για το 2023, αναφέρονται τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόφατα η Eurostat.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των δεικτών πάντως δείχνουν μια αλλαγή κλίματος σε σχέση με τις απότομες αυξήσεις τιμών που χαρακτήρισαν το 2021 και το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 η μέση τιμή των γεωργικών αγαθών συνολικά (εκροές) στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (εισροές) μειώθηκε κατά 5%.

τιμές 2023

Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα σημαντικές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν για το ελαιόλαδο (54%), τις πατάτες συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων (23%), των χοίρων (22%) και των αυγών (20%), από την άλλη υπήρξε σημαντική μείωση (26%) στα δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι, αραβόσιτο, σίκαλη και βρώμη).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, σε επίπεδο ΕΕ η μέση τιμή των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκε κατά 23%. Η ενέργεια και τα λιπαντικά επίσης μειώθηκαν κατά 12%.

Από την άλλη αύξηση τιμών είχαμε στα φυτοπροστατευτικά κατά 9%. Ίδιο ποσοστό αύξησης είχαμε στους σπόρους και στα κτηνιατρικά φάρμακα.

Όσον αφορά τις τιμές λιπασμάτων σε επίπεδο χωρών, το 2023 ήταν χαμηλότερες σε σχέση με το 2022 σε 22 χώρες της ΕΕ.

τιμές λιπασμάτων

Τις μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών στα λιπάσματα είχαν στο Λουξεμβούργο (-46%), την Σουηδία (-41%) και την Φινλανδία (-39%).

Αντίθετα, οι τιμές ήταν υψηλότερες σε σχέση με τον περασμένο χρόνο στην Κύπρο (14%), στη Μάλτα (9%), στην Ελλάδα (6%) και στη Ρουμανία (3%).

23/01/2024 11:07 πμ

Σε υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα, από το 2016, δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πρόστιμο παραδέχεται το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι ενημερώθηκε, στην αρχή του χρόνου, για 164 υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα από το 2016 και ότι δεν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα.

Πρόσθετε δε ότι ζήτησε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις και να καταβληθούν τα πρόστιμα, όχι τόσο για να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αλλά γιατί πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους «δεν με νοιάζει πως λέγεται ή ποιος είναι ο παραβάτης. Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε με την τιμή του γάλακτος ή με την ποιότητα προϊόντων σημαντικών για τη χώρα μας όπως η φέτα».

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος, σε ρεπορτάζ του έγραφε από τις 30/05/2023:

«Ποτέ δεν τιμωρήθηκε στην χώρα μας κάποιος που έκανε νοθεία σε ένα ΠΟΠ προϊόν. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, σε εκδήλωση για την προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», που έγινε στην Αθήνα. Δηλαδή η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα δημιούργησε τα ισοζύγια προϊόντων (γάλα, κρέας κ.α.), την ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, με χρήματα των φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων και όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαζαν ανακοινώσεις για «ελέγχους» αλλά ... οι παραβάτες ποτέ δεν είχαν κάποια ποινή και δεν πλήρωναν κανένα πρόστιμο. Αυτό είναι ένα δείγμα κράτους που δεν είναι σοβαρό».

Περιμένουμε λοιπόν τι θα κάνει τώρα το ΥπΑΑΤ.

18/01/2024 03:24 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ παραμένει αφοσιωμένη στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό επιβραβεύεται για ακόμα μία χρονιά από τον καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό Superior Taste Awards 2024 iTQi, του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης.

Στην διαγωνιστική διαδικασία ξεχώρισε το ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 5% ΟΛΥΜΠΟΣ με το CRYSTAL TASTE AWARD, για τη ανώτερη ποιότητα και γεύση του, καθώς για 3 συνεχόμενες χρονιές λαμβάνει το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών. Παράλληλα, το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών έλαβε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΦΡΑΟΥΛΑ και πλήθος βραβείων έλαβαν: η ΦΕΤΑ, το ΚΕΦΙΡ ΦΡΑΟΥΛΑ, το ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΚΑΟ και το ΚΕΦΙΡ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΣ.

Όλυμπος βραβεία 2024

Οι νέες επιτυχίες έρχονται να προστεθούν στην φαρέτρα των βραβείων της ΟΛΥΜΠΟΣ, επιβραβεύοντας την κορυφαία ποιότητά της ως εταιρείας τροφίμων και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την βαθιά εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Καθημερινά σταθεροί στις αξίες μας συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης με αγαθά που μας προσφέρει η ελληνική φύση.

20/12/2023 10:36 πμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων υπο ίδρυση και νεοσύστατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι δραστηριότητες που επιδοτούνται είναι: Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Υλικά/Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία, Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​30.000 € έως 400.000 €.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 190.000.000 ευρώ.​​

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Σε ποιους απευθύνεται
​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ).

Κατηγορία Α. Υπό ίδρυση. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης της Δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Κατηγορία Β. Νεοσύστατες. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχε​​ι παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης). Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση.

Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έως 29/2/2024.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Τι χρηματοδοτείται
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
Μηχανήματα – Εξοπλισμός
Ψηφιακός εξοπλισμός – Λογισμικό και υπηρεσίες Λογισμικού
Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:
α) Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με εθνικά εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,
β) προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση,
γ) μεταφορικά μέσα,
δ) μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες,
ε) σχεδιασμός λογοτύπου και εταιρικής ταυτότητας,
στ) έμμεσες δαπάνες

Δείτε την πρόσκληση (εδώ)

06/12/2023 04:20 μμ

Παρουσίαση της νέας ΚΑΠ και συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «πως η βιομηχανία των προϊόντων λίπανσης αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα», έγινε την Τρίτη (5/12/2023).

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του 16ου Πανελλήνιου Εδαφολογικού Συνεδρίου, που γίνεται 4 - 6 Δεκεμβρίου 2023, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Την παρουσίαση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 έκανε ο επιστημονικός υπεύθυνος για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.) και καθηγητής του ΓΠΑ κ. Ευστάθιος Κλωνάρης.

Στην αρχή της ομιλίας του έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν αναφέροντας ότι η ΚΑΠ της περιόδου 1962 - 2003 αφορούσε την πολιτική τιμών. Ακολούθησε η ΚΑΠ του 2003 - 2023 που αφορούσε την ενίσχυση τωμ εισοδημάτων των παραγωγών και η ΚΑΠ από το 2023 και μετά θα αφορά την ενίσχυση της παραγωγής αγαθών. Στο Σ.Σ. της νέας ΚΑΠ βασικό ρόλο παίζει η Πράσινη Συμφωνία που αφορά:

  • την πολιτική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο
  • την προστασία της Βιοποικιλότητας

Στο μεταξύ είχαμε την Ρωσο-Ουκρανική κρίση και εμφανίστηκε ένας νέος παράγοντας που είναι το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας.

Στην συνέχεια ο κ. Κλωνάρης αναφέρθηκε στα θέματα της γονιμότητας εδαφών και τόνισε ότι το 35% των εδαφών της χώρας αντιμετωπίζει μικρό κίνδυνο διάβρωσης αλλά το 52% αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Θετικό είναι ότι Κρήτη και νησιά Αιγαίου έχουν μικρό πρόβλημα. Υπάρχει όμως κίνδυνος επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. Θεσσαλία). Στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να σχεδιαστεί πολιτική για την προστασία των εδαφικών πόρων και σχέδια αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. Πάντως τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση πολιτικής διαχείρισης εδαφών σε επίπεδο ΕΕ. Για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων η ΕΕ προχώρησε στην σύνταξη σχετικής Οδηγίας αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη κοινή πολιτική προστασίας των εδαφών.

Όσον αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ότι η χώρα μας δεν διαθέτει και όπως φαίνεται ούτε πρόκειται να συνταχθούν μέχρι το τέλος της ΚΑΠ. Επίσης αν και περιμέναμε να κλείσει το ΟΣΔΕ τον Μάιο ώστε να γίνει επεξεργασία των δηλώσεων από Ιούνιο μέχρι Οκτώβριο, τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ και παρέμεινε ανοικτό μέχρι 19 Οκτωβρίου.

Ευστάθιος Κλωνάρης
Ο καθηγητής ΓΠΑ Ευστάθιος Κλωνάρης παρουσιάζει τα Οικολογικά Σχήματα

Στην συνέχεια μίλησε για τα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) στη νέα ΚΑΠ. Παραδέχτηκε ότι η σημερινή εικόνα είναι πολύ απογοητευτική, αφού τα στρέμματα που αποφάσισαν να εντάξουν οι παραγωγοί στο ΟΣΔΕ του 2023 (πράσινο χρώμα στην εικόνα) είναι λιγότερα από όσα είχε προβλέψει η επιτροπή σχεδιασμού (κόκκινο χρώμα στην εικόνα). Εξαίρεση αποτελεί το Π1-31.6 - «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων», το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ενίσχυση για χρήση συγκεκριμένων λιπασμάτων και βιοδιεγερτών.

Όμως απάντησε ο κ. Κλωνάρης σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου, απαραίτητη είναι η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ). Δηλαδή δεν αρκούν τα τιμολόγια αγοράς για να πάρουν την ενίσχυση οι παραγωγοί.

Θυμίζουμε ότι η παρέμβαση συνίσταται στην ενίσχυση των παραγωγών αφενός για την απόκτηση και χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών δεδομένων και αφ’ ετέρου για την εφαρμογή, με τη συνδρομή γεωργικού συμβούλου, μιας ή περισσότερων δράσεων που θα επιλεγούν από έναν κατάλογο προτεινόμενων πρακτικών. Η χρήση της ψηφιακής εφαρμογής συνοδεύεται απαραίτητα από την επιλογή μιας επιπλέον δράσης του οικολογικού σχήματος 31.6 σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός δράσεων που μπορεί να επιλεγεί είναι τρεις με υποχρεωτική τη χρήση της ψηφιακής εφαρμογής. Ήδη έχουν πιστοποιηθεί κάποιες ψηφιακές εφαρμογές, ανέφερε ο κ. Κλωνάρης.

Η ενίσχυση για χρήση λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης σε αροτραίες είναι στα 45 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Για χρήση λιπασμάτων για παρεμποδιστές σε αροτραίες είναι στα 45 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Για χρήση προϊόντων με βιοδιεγέρτες σε αροτραίες είναι στα 30 ευρώ/εκτάριο, ενώ στα κηπευτικά και δενδρώδεις στα 60 ευρώ/εκτάριο. Πάντως σε παρέμβασή τους κύκλοι της βιομηχανίας λιπασμάτων ανέφεραν ότι οι ενισχύσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο θα πρέπει να πληρώσει ο παραγωγός την αμοιβή γεωπόνου για σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και το κόστος της ψηφιακής εφαρμογής (υπάρχει πριμοδότηση). Το θετικό όμως είναι ότι αφού έχει αγοράσει ο παραγωγός τα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί να μην εισπράξει και την σχετική ενίσχυση. Θα πρέπει όμως να ανεβάσει στο ΟΣΔΕ και τα τιμολόγια αγοράς. Επίσης ο παραγωγός μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή πρέπει να τηρεί καθημερινό ημερολόγια εργασιών.

Στην συνέχεια έγινε η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «πως η βιομηχανία των προϊόντων λίπανσης αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του αγροδιατροφικού τομέα», στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των βιομηχανιών.

Ο κ. Γιάννης Βεβελάκης, από την εταιρεία Eurochem Agro Hellas SA, ανέφερε ότι αν και έχουμε δυσκολία να σχεδιάσουμε το μέλλον υπάρχουν κάποια δεδομένα. Μέχρι το 2050 ο πλανήτης θα έχει 10 δις κατοίκους. Θα πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες για τροφή επιπλέον 2,5 δις ανθρώπων. Από την άλλη υπάρχουν προβλήματα από την υπερχρήση των εδαφών. Αυτο σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή τροφίμων με μια πιο ορθολογική χρήση λιπασμάτων.

Η κα Θεοδώρα Κουλουρά, από την εταιρεία Kavala Novafert, τόνισε ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουμε την παραγωγική διαδικασία. Το 2050 θα είναι έτος ορόσημο για τον αγροδιατροφικό τομέα. Πρέπει να έχουμε μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αλλά παράλληλα να παράγουμε περισσότερα τρόφιμα.

Ο κ. Νίκος Κουτσούγερας, από την Φυτοθρεπτική, δήλωσε ότι το αρχικό σύνθημα η θρέψη είναι η λύση άλλαξε και έγινε να παράγουμε περισσότερα με περισσότερη γνώση. Επίσης αναφέρθηκε στην επανάσταση που έγινε με την χρήση βιοδιεγερτών στις καλλιέργειες.

Ο κ. Νίκος Κυριακίδης, από την εταιρεία Yara Ελλάς, τόνισε ότι από το 2050 η ΕΕ θα πρέπει να είναι περιβαλλοντικά ουδέτερη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε. Εμείς σαν εταιρεία έχουμε χρέος να δίνουμε λύσεις και ήδη καταφέραμε να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Η κα Έφη Τσούργιαννη, από την εταιρεία ΛΗΔΡΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, τόνισε ότι η βιομηχανία λιπασμάτων θα προσαρμοστεί με βάση την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σαφώς όμως οι μικρές εταιρείες θα έχουν πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας.

Ο κ. Κωνσταντίνος Ωραιόπουλος, από την COMPO EXPERT ΕΛΛΑΣ, πρόσθεσε ότι φτάσαμε να μιλάμε για επισιτιστική κρίση γιατί είμαστε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων. Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις συνυπολογίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος.

Συμπερασματικά οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας λιπασμάτων ανέφεραν ότι σήμερα γίνονται μεγάλες επενδύσεις για την παραγωγή «πράσινων» λιπασμάτων. Στόχος είναι η παραγωγή «πράσινης» αμμωνίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί το φυσικό αέριο (που εισάγεται από την Ρωσία) από το νερό για παραγωγή της αμμωνίας. Το ερώτημα είναι ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτών των επενδύσεων. Η απάντηση είναι ότι το κόστος η βιομηχανία θα το μετακυλίσει στην αγορά. Άρα τα πράσινα λιπάσματα θα τα πληρώνει πιο ακριβά ο αγρότης και στην συνέχεια θα φέρουν μια αύξηση τιμών στα τρόφιμα. Είναι έτοιμος ο καταναλωτης να πληρώνει πιο ακριβά τρόφιμα; Η απάντηση θα είναι θετική αν λάβει υπόψιν ότι θα πληρώνει περισσότερα για να μπορεί να ζήσει το παιδί του μέσα σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Και όπως ανέφερε ο κ. Βεβελάκης «είμαστε τυχεροί που ζούμε στην Ευρώπη που βάζει σε μεγάλο βαθμό τον παράγονα άνθρωπο».

01/12/2023 11:50 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει συνολικά 185,9 εκατ. ευρώ το 2024 για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων προώθησης γεωργικών προϊόντων διατροφής, τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

Από το κονδύλι αυτό για τα απλά προγράμματα προώθησης θα διατεθούν 92.000.000 ευρώ και για τα πολλαπλά προγράμματα 93.900.000 ευρώ.

Υπάρχουν δύο είδη δράσεων προώθησης:

  • αυτές που υλοποιούνται από ευρωπαϊκές επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές ενώσεις και συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ,
  • αυτές που υλοποιούνται απευθείας από την ίδια την ΕΕ, όπως οι διπλωματικές πρωτοβουλίες του επιτρόπου σε χώρες εκτός ΕΕ για την ανάπτυξη του εμπορίου γεωργικών ειδών διατροφής, ή η συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και ενημερωτικές εκστρατείες.

Τα σχέδια προώθησης που επιλέχθηκαν το 2024 αναμένεται να αναδείξουν και να ευνοήσουν προϊόντα που συμμορφώνονται με στόχους όπως:

  • η ενθάρρυνση βιώσιμων πρακτικών στη γεωργία της ΕΕ,
  • η προώθηση της καλής διαβίωσης των ζώων,
  • η προώθηση της κατανάλωσης νωπών φρούτων και λαχανικών, καθώς και η υγιεινή και βιώσιμη διατροφή.

Οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για τις προσεχείς εκστρατείες του 2024 θα ανοίξουν από 18 Ιανουαρίου έως τις 14 Μαΐου 2024.

Εξαγωγές ΕΕ
Στο μεταξύ οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ, μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2023, παρέμειναν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, τον Αύγουστο του 2023 οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ παρέμειναν σταθερές στα 18,2 δισ. ευρώ.
Για τον συγκεκριμένο μήνα τα εξαγόμενα προϊόντα παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το 2022 (+ 1,4 δισ. ευρώ, + 10 %), όπως και οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων και λαχανικών (+ 1,3 δισ. ευρώ, + 20 %), ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας (+ 966 εκατ. ευρώ, + 16 %).

Όσον αφορά τους εξαγωγικούς προορισμούς, σε σύγκριση με το 2022, σημειώθηκε σημαντική αύξηση όσον αφορά τις εξαγωγές στην Τουρκία (851 εκατ. ευρώ, +34 %), ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 8 %, καθώς και προς Αίγυπτο και Αλγερία κατά 20 %.