Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ζωοτροφές επί τζίρου ποσό 47 εκ. ευρώ δίνει το ΥπΑΑΤ, η Ισπανία πληρώνει ανά ζώο 169 εκ. ευρώ

01/04/2022 01:25 μμ
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η καταβολή ενίσχυσης επί συγκεκριμένου ποσοστού, επί του τζίρου του προηγουμένου έτους, σε κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών, δήλωσε από τα Γιάννενα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η καταβολή ενίσχυσης επί συγκεκριμένου ποσοστού, επί του τζίρου του προηγουμένου έτους, σε κτηνοτρόφους, για την αγορά ζωοτροφών, δήλωσε από τα Γιάννενα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το κονδύλι που μέχρι στιγμής έχει βρεθεί για την πληρωμή της ενίσχυσης ανέρχεται στα 47 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων κ. Θεοχάρης Λιούρης, που συμμετείχε στη συνάντηση στα Γιάννενα, «ζήτησα από τον υπουργό να μας δώσει χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για την αγορά των ζωοτροφών αλλά η απάντησή του ήταν ότι την προσεχή Τρίτη θα υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση». 

Ο Νίκος Δημόπουλος, βοοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το ποσοστό που έχει ανακοινωθεί από το ΥπΑΑΤ ήταν αρχικά στο 4% για το εξάμηνο του 2021 και στη συνέχεια πήγε στο 2% για όλο το 2021. Ποσοστό επί του τζίρου θα αφορά τις πωλήσεις που κάνει ο κτηνοτρόφος σε κρέας ή γάλα. Το θετικό είναι ότι την ενίσχυση θα την εισπράξουν περισσότεροι κτηνοτρόφοι επειδή θα είναι για όλο το 2021. 
Εκτιμώ ότι η οριζόντια ενίσχυση σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας δεν θα βοηθήσει στον ίδιο βαθμό και θα υπάρξουν αδικίες. Το 2021 για παράδειγμα πήγα στο σφαγείο 6 μοσχάρια και εισέπραξα 7.500 ευρώ. Αν πούμε ότι το ποσοστό της ενίσχυσης είναι 2% τότε μιλάμε για ποσό 150 ευρώ.
Την ίδια στιγμή οι ζωοτροφές από 5.000 ευρώ που πλήρωνα πήγαν στα 10.000 ευρώ. Και βέβαια οι ζωοτροφές συνεχίσουν να ανεβαίνουν και αυξάνουν το κόστος εκτροφής. Αρκεί να σας αναφέρω ότι η ζωοτροφή αποτελεί το 60 - 80% του κόστους της εκτροφής ανάλογα τον κλάδο. Τα ποσά είναι μικρά και δεν βοηθούν ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους».

O αιγοπροβατορόφος και πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊρακτάρης, είπε στον ΑγροΤύπο ότι «τα μέλη μας έχουν αιγοπρόβατα μικτής κατεύθυνσης (γάλα και κρέας). Σε μελέτη που κάναμε είδαμε ότι ο μέσος τζίρος για τον αιγοπροβατοτρόφο το 2021 κυμάνθηκε από 50.000 έως 60.000 ευρώ. Σε αυτό τον τζίρο η ενίσχυση 2% είναι περίπου στα 1.000 ευρώ και 4% είναι στα 2.000 ευρώ.
Το κόστος των ζωοτροφών εξαρτάται από τα ζώα (πρόβατα ή αίγες) και ένας μέσος όρος για το 2021 κυμάνθηκε από 30.000 έως 40.000 ευρώ. Δηλαδή είναι μεγάλο το κόστος και το ποσό της ενίσχυσης μικρό. Και βέβαια το 2022 αυξάνει ακόμη πιο πολύ το κόστος για αγορά ζωοτροφών.
Εμείς ζητάμε διάλογο με το ΥπΑΑΤ για να σχεδιάσουμε μια μακροχρόνια στρατηγική και να δούμε τι προϊόντα μπορούμε να παράγουμε και τι εισόδημα θα έχουμε για να ζήσουμε».

Τι δίνει η Ισπανία
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκρίνει στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα Σχέδιο Αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στο οποίο θα διατεθούν 362 εκατομμύρια ευρώ στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει την ανακοίνωση που έγινε προ ημερών ότι η Ισπανία θα λάβει 64,5 εκατ. ευρώ, από τα 500 εκατ. ευρώ του ταμείου αποθεματικού κρίσης που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης για τον αγροτικό τομέα θα υπάρξει μείωση κατά 20 σεντ ανά λίτρο καυσίμου έως τις 30 Ιουνίου. Το μέτρο είναι προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ και θα αφορά γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Ακόμη η ισπανική κυβέρνηση θα χορηγήσει 169 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους. Η ενίσχυση θα καταβληθεί ανά κεφαλή ζώου. Από το ποσό αυτό, τα 124 εκατ. ευρώ αφορούν τον κλάδο παραγωγής αγελαδινού γάλακτος. Εκτροφές έως 40 αγελάδες θα πάρουν ενίσχυση 210 ευρώ / ζώο, από 41 έως 180 αγελάδες η ενίσχυση θα είναι 145 ευρώ / ζώο και εκτροφές πάνω από 180 αγελάδες η ενίσχυση θα είναι 80 ευρώ / ζώο. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί σε αιγοπροβατοτρόφους. Στους προβατοτρόφους θα καταβληθεί 15 ευρώ ανά πρόβατο και στους αιγοτρόφους 10 ευρώ ανά αίγα.   

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
20/09/2023 05:00 μμ

Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει από όλη την Ελλάδα για να στείλουν είδη πρώτης ανάγκης και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, που επλήγηκαν από την θεομηνία.

Ήδη πολλοί συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών συγκεντρώνουν ζωοτροφές και τις στέλνουν σε περιοχές της Θεσσαλίας. Υπάρχουν εθελοντές αλλά θέλουν την στήριξη του κράτους.

Όμως, όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν, με την τιμή του πετρελαίου κίνησης στα 2 ευρώ το λίτρο σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και με το κόστος των διοδίων να είναι αυξημένο, είναι πολύ υψηλό το κόστος των μεταφορικών και λειτουργεί αποτρεπτικά στην όλη προσπάθεια.

Στο συγκεκριμένο πρόβλημα αναφέρεται και επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων οι ανάγκες για ζωοτροφές παραμένουν τεράστιες και τα προβλήματα επιβίωσης των ζώντων ζώων δυσεπίλυτα.

Ήδη τα μέλη της ΕΘΕΑΣ έστειλαν ζωοτροφές και ήδη πρώτης ανάγκης και είναι διατεθειμένα και πρόθυμα να συνεχίσουν να εφοδιάζουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους των πληγέντων περιοχών. Όμως λόγω των αποστάσεων το κόστος μεταφοράς είναι ιδιαίτερα μεγάλο και λειτουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις ως ανασταλτικός παράγοντας για τη διανομή της βοήθειας. 

Για αυτό ζητά από το ΥπΑΑΤ αν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών της αποστολής βοήθειας. 

Να σημειώσουμε από την πλευρά μας ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει κονδύλια για την κάλυψη του κόστους των μεταφορικών, κάτι που θα αυξήσει τον αριθμό των φορτίων με βοήθεια προς τις πληγέντες περιοχές.

Τελευταία νέα
20/09/2023 10:12 πμ

Επιστροφή από τον Οκτώβριο του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (όπως πρώτος είχε γράψει ο ΑγροΤύπος).

Τα ποσό θα ανέλθει σε 76 εκατ. ευρώ και θα αφορά το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι αγρότες το 2023 (1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου).

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε: «Η κυβέρνηση υλοποιεί πρωτοβουλίες που αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών. Πρωτοβουλίες με χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Προχωρούμε παράλληλα σε αποφάσεις που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους. Πάνω από όλα όμως δίνουμε στους πολίτες αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε, μένοντας πιστοί στη βασική μας γραμμή για δημοσιονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι η τόνωση του ανταγωνισμού και η βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα. Οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται με τις εξής πρωτοβουλίες:

Πρώτον: χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

Δεύτερον: ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που θα υλοποιηθεί με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας.

Τρίτον: Στήριξη της υπηρεσίας IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων -μέσω κινητού, χωρίς να απαιτείται το IBAN και χωρίς καμία χρέωση και καμία προμήθεια- από μία τράπεζα σε μία άλλη (μέχρι τα 500 ευρώ ημερησίως).

Τέταρτον: Αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, η οποία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα φέρει νέα κεφάλαια στη χώρα.

Πέμπτον: Αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με θέσπιση νέου πλαισίου κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών για τους servicers και προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών και όχι εκείνων που παριστάνουν τους ευάλωτους, αποκρύπτοντας για διάφορους λόγους την περιουσία τους και τα εισοδήματά τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα γίνει αποδεκτό - όχι μόνο από τους ευάλωτους δανειολήπτες - αλλά και από όσους, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους.

19/09/2023 10:12 πμ

Τραπεζικό λογαριασμό για στήριξη των πλημμυροπαθών άνοιξε ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, που έχει και την στήριξη άλλων αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι συγκινητική η προσπάθεια πολλών πολιτών αλλά και αγροτών και κτηνοτρόφων που δίνουν από το υστέρημά τους μια οικονομική βοήθεια για τους πληγέντες από την θεομηνία. Ακόμη και μικρά παιδιά θέλουν να βοηθήσουν. Πάντως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καταφέραμε ένα άθλο και μέσα σε μια νύκτα μεταφέραμε 35.000 αιγοπρόβατα από τον Αμπελώνα σε άλλες περιοχές και γλύτωσαν. Επίσης μέσα σε 48 ώρες έγινε εφικτό να ξεκινήσουμε την σίτηση όλων αυτών των ζώων. Οι απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλες και ακόμη συνεχίζεται η καταγραφή τους. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμώ ότι χάθηκαν στην Θεσσαλία περίπου 200.000 αιγοπρόβατα από τις πλημμύρες».  

Μπορείτε να κάνετε τις δωρεές σας στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό συνεταιρισμού Τυρνάβου: GR5201726200005620105816762.

Πάντως αγρότες από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνουν χρήματα για να στηρίξουν τα μέλη του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπος ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Καστοριάς Μακεδνός, «καλούμε όλους  τους φίλους και τα μέλη του να στηρίξουν την προσπάθεια του συνεταιρισμού Τυρνάβου για την ανασυγκρότηση και την αντιμετώπιση των οικονομικών αναγκών των αγροτών. Οι πλημμύρες κατέστρεψαν τους κόπους μιας ζωής και την παραγωγικότητά μας, αφήνοντάς μας αντιμέτωπους με μεγάλες απώλειες. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε τη στήριξή σας. Δεν εμπιστευόμαστε τους πολιτικούς για να μοιράσουν την βοήθεια στους παραγωγούς.

Καλούμε όποιον ενδιαφέρεται να συνδράμει οικονομικά, ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τις εκμεταλλεύσεις μας και να συνεχίσουμε τη γεωργική δραστηριότητα που αποτελεί τον πυρήνα της κοινωνίας μας. Κάθε δωρεά είναι πολύτιμη και θα βοηθήσει. Μαζί, μπορούμε να ξαναφέρουμε τη ζωή στα αγροκτήματά μας και να στηρίξουμε τους αγρότες που έχουν πληγεί από αυτήν την καταστροφή».

Στο ίδιο μήλος κύματος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων. Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «κοινοποιήσαμε στα μέλη μας και όσοι μπορούν να βοηθήσουν τους παραγωγούς που έπληξε η θεομηνία. Σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να στήσουν ξανά τις παραγωγικές μονάδες τους».

15/09/2023 12:47 μμ

Για τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις ενέργειες στις πληγείσες περιοχές και την πορεία αποκατάστασης ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Παρασκευής (15/9), με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στην Λάρισα.

Όπως αναφέρει το Πρωθυπουργικό Γραφείο, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καταβολή αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, η οποία σε χρόνο - ρεκόρ ξεκινά τις επόμενες ώρες. 

Σημειώνεται πως για τα χωριά που επλήγησαν ολικώς από το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο η καταβολή προς τους κατοίκους που μπορούν να εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ θα γίνεται αυτοματοποιημένα, χωρίς την υποβολή αίτησης, αλλά βάση στοιχείων που επεξεργάζονται το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr (εδώ).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Τονίζεται δε ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε πολύ σύντομα να δοθεί σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης με ασφάλεια. Θα ακολουθήσει, σήμερα το απόγευμα, αναλυτική ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τον ρυθμό συλλογής νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές ο οποίος προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και με την συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τα χρήματα που θα χορηγηθούν πατήστε εδώ

Πάντως ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι πέρασαν πολλές ημέρες από την έναρξη της κακοκαιρίας και δεν έχει ακουστεί κανένα στοχευμένο μέτρο για τη στήριξη των κτηνοτρόφων. Οι μισές καλλιεργούμενες εκτάσεις που έπαθαν ζημιά αφορούσαν καλλιέργειες ζωοτροφών, όπως καλαμπόκια, κριθάρια, μηδική, σανά, βρώμη. Επιπλέον γύρω από τα ζώα και τη παραγωγή φέτας, κινείται ένας ολόκληρος κόσμος. Όπως είχαμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο χρειάζεται κάθε μήνα να μοιράζουν δωρεάν ζωοτροφές για να μπορέσουν να τραφούν τα ζώα που κατάφεραν να επιζήσουν.

14/09/2023 01:29 μμ

«Στους αγρότες θα δοθούν πολλά χρήματα στις περιοχές αυτές. Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία να ξαναπάρει μπρος όσο γίνεται πιο γρήγορα». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή». 

Αναφερόμενος στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, ο υπουργός τόνισε ότι «...έχω να πω μόνο ένα πράγμα. Και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε μόνους σας. Όλες οι δυνάμεις του κράτους, και δεν είναι λίγες, θα έχουν ως κεντρικό στόχο ο κάθε ένας συμπολίτης μας που καταστράφηκε, να μπορέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξαναβάλει μπρος τη ζωή του. Ήδη όσα μέτρα άμεσα μπορούσαν να ληφθούν τα λάβαμε. Έχουμε δώσει και αναστολή πληρωμής στον ΕΦΚΑ για όλη την περιοχή αυτή ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τις συντάξεις τους, με τις εισφορές τους, με τα χρέη τους, με τα δάνεια και τα λοιπά.  Και θα είμαστε από πάνω 24 ώρες το 24ωρο. Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».

Για τα μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την κακοκαιρία, είπε τα εξής: «Το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε την ίδια μόλις μέρα που δημοσιεύτηκε ο χάρτης των πληγεισών περιοχών, απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων και την παροχή επιδόματος 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Την επόμενη μέρα βγάλαμε απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατοίκων της Θεσσαλίας, ασχέτως αν χρωστάνε ή όχι στα ταμεία, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία, γιατί εκεί τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα 24ώρου όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο, στις πληγείσες περιοχές δηλαδή. Ακριβώς για να δείξουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι εκεί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες».

Τέλος παραδέχτηκε ο υπουργός ότι το πρόβλημα με την ακρίβεια είναι δύσκολο να λυθεί. Όπως ανέφερε «η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας χωρίς καμία συζήτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να καταπολεμηθεί. Αν ήταν εύκολο θα την είχαν αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα κράτη. Σήμερα βλέπετε ότι παντού γίνεται χαμός. Εμάς μας έτυχε και αυτό τώρα και θα δώσει μια πίεση μεγαλύτερη. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ».

13/09/2023 01:02 μμ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη στέλνει 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Τα χρήματα όμως αυτά δεν «χαρίστηκαν» στην Ελλάδα από κάποιο ευρωπαϊκό ταμείο, όπως έγινε πρόσφατα με την Σλοβενία.  

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων χρημάτων θα έμπαινε έτσι και αλλιώς στα ταμεία της χώρας μας ή θα αξιοποιούταν για άλλους λόγους.

Τα κονδύλια για την Ελλάδα θα προέρχονται από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (υπολογίζεται ύψους 250 εκατ. ευρώ),
  • Την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
  • Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιλέξιμα έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Δηλαδή τα 2,25 δισ. ευρώ, που θα πάρει η Ελλάδα, ήταν έτσι και αλλιώς δικά μας χρήματα, που θα πήγαιναν σε άλλους τομείς, ενώ τώρα δεν θα πάνε αλλά θα χρησιμοποιηθούν για να δοθούν αποζημιώσεις τους πληγέντες της πλημμύρας.

Επίσης αναμένεται να μειωθούν οι παροχές στα νοικοκυριά που έδινε η κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα. Τα οποία βέβαια θα συνεχίσουν να αυξάνουν στα ράφια, όπως ανέφερε ο ΑγροΤύπος. 

12/09/2023 03:54 μμ

Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ημαθίας μαζί με τη Βιομηχανία Ζωοτροφών «ΕΛΒΙΖ», θα αποστείλουν 50 τόνους ειδικής τροφής προβάτων ως βοήθεια στους Συνεταιρισμούς της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινοπραξίας στην οποία μετέχουν οι Συνεταιρισμοί: Α.Σ. Νάουσας, ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας, Α.Σ. Επισκοπής, ΑΣΟΠ Επισκοπής, Α.Σ. Βέροιας «Venus»,  Α.Σ. Ν. Αλιάκμων, Α.Σ. Μελίκης και  Α.Σ. Μέσης και του Προέδρου της Βιομηχανίας «ΕΛΒΙΖ», κ. Βασίλη Χαλκίδη θα αποσταλούν 50 τόνοι ζωοτροφών σε πέντε Συνεταιριστικές Οργανώσεις της Θεσσαλίας για να διανεμηθούν στους κτηνοτρόφους – μέλη τους, που επλήγησαν από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και τις πλημμύρες.

Οι εν λόγω ζωοτροφές αποφασίστηκε σε συνάντηση που έγινε στη Βιομηχανία, να παραχθούν και να είναι ειδικού τύπου για να συμβάλουν στη διατήρηση της ικανότητας γαλακτοπαραγωγής των προβάτων.

Η αποστολή θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, έτσι, ώστε να ανοίξει το οδικό δίκτυο και να καταστεί εφικτή η διανομή τους. 

12/09/2023 02:47 μμ

Δημοσιεύθηκαν τα ΦΕΚ με τις τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) αναφορικά με τη διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων και ενισχύσεων σε όσους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Πάντως σταδιακά, από σήμερα έως 15 Σεπτεμβρίου, θα είναι διαθέσιμη, ανά περιοχή, η πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Η πρώτη ΚΥΑ αφορά τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις (αφορά και κτηνοτροφικό τομέα).
Το ύψος της ενίσχυσης για επιχειρήσεις, καθορίζεται ως εξής:
α) στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ανά επιχείρηση ή φορέα, του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού έχουν υποστεί πολύ σοβαρές υλικές ζημιές ή
β) στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ανά επιχείρηση ή φορέα, του οποίου τα στοιχεία ενεργητικού έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.
Κάθε επιχείρηση (μοναδικό ΑΦΜ) δύναται να αιτηθεί μόνον ένα εκ των ανωτέρω ποσών ενίσχυσης.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Η δεύτερη ΚΥΑ αφορά τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
Το ύψος της ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής για βλάβες σε επαγγελματικές κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν πληγεί, καθορίζεται ως εξής:
α) Στο ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τις καθιστούν επικίνδυνες για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπες ή ολοσχερώς κατεστραμμένες, ή
β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, για κτιριακές εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τις καθιστούν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση.
Το ύψος της ενίσχυσης έναντι στεγαστικής συνδρομής για βλάβες σε κατοικίες και λοιπά μη επαγγελματικής χρήσης κτίρια, καθορίζεται ως εξής:
α) Στο ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, για κατοικίες ή λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης που έχουν υποστεί βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση ή επικινδύνως ετοιμόρροπα ή ολοσχερώς κατεστραμμένα, ή
β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, για κατοικίες ή λοιπά κτίρια μη επαγγελματικής χρήσης που έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Η τρίτη ΚΥΑ αφορά τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής.
Το ύψος των ενισχύσεων καθορίζεται ως εξής:
α) εφόσον η κατοικία έχει υποστεί βαριές βλάβες που την καθιστούν επικίνδυνη για χρήση («ΚΟΚΚΙΝΟ») στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (6.600) ευρώ,
β) εφόσον η κατοικία έχει υποστεί σοβαρές βλάβες που την καθιστούν προσωρινά ακατάλληλη για χρήση («ΚΙΤΡΙΝΟ») στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών, στο ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (6.600) ευρώ.
γ) εφόσον το κτήριο της κατοικίας έχει υποστεί ελαφρές βλάβες και:
γα) η οικοσκευή έχει υποστεί μεγάλες ζημιές (Κατηγορία Γ), σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ, στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνο- λικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (6.600) ευρώ,
γβ) η οικοσκευή έχει υποστεί μεσαίες ζημιές (Κατηγορία Β), σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ, στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων (4.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των τεσσάρων χιλιάδων εξακοσίων (4.600) ευρώ,
γγ) η οικοσκευή έχει υποστεί μικρές ζημιές (Κατηγορία Α), σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της ΓΔΑΕΦΚ, στο ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ, ανά κατοικία για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (2.600) ευρώ.
Σε περίπτωση δευτερεύουσας κατοικίας, τα παραπάνω ποσά για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής, μειώνονται κατά 50% και οι ενισχύσεις χορηγούνται για μέχρι μία δευτερεύουσα κατοικία ανά δικαιούχο.
Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

Προχωρούν οι εκτιμήσεις ζημιών λένε οι Γεωτεχνικοί
Όπως ανακοινώνεται από το Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος του ΓΕΩΤΕΕ, χθες  Δευτέρα (11/9/2023), πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την οργάνωση διαδικασιών για την αποτίμηση της ζημιάς.

Αποφασίστηκε  να συσταθεί  επιτροπή, με συντονιστή το  Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδος. Η επιτροπή θα απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων και τους Γεωπονικούς Συλλόγους Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας - Ευρυτανίας.

Άμεσα  θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες επιτροπές επιστημόνων που θα έχουν στόχο τέσσερις κατευθύνσεις.

1.Την άμεση αρωγή οικονομικής ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων ,των γεωπονικών επιχειρήσεων και των μεταποιητικών επιχειρήσεων .

2.Την εκτίμηση της υπάρχουσας γεωλογικής-υδρολογικής  και κλιματικής κατάστασης και  την ενημέρωση των αναγκαίων ενεργειών προς την έγκαιρη αποκατάσταση των καταστροφών.

3.Την οικονομική αποτίμηση του προβλήματος και τον σχεδιασμό ενεργειών για την στοχευμένη επιχειρηματική ανασύνταξη της πρωτογενούς παραγωγής της Θεσσαλίας.

4.Τον σχεδιασμό εγγειοβελτιωτικών παρεμβάσεων  - μέτρων  με βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο για τη Θεσσαλία. Κατάθεση master plan - σχέδιο δράσης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ως γεωτεχνικοί φορείς και  σύμβουλοι της Πολιτείας για την πρωτογενή παραγωγή έχουμε την υποχρέωση να εκτιμήσουμε το μέγεθος της καταστροφής και να προτείνουμε επείγοντες τρόπους αντιμετώπισης.

Θα ακολουθήσει άμεσα επιστολή στον Πρωθυπουργό, με πλήρη αποτύπωση της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας  καθώς και διευρυμένη σύσκεψη με όλο τον αγροτικό χώρο της Θεσσαλίας.

12/09/2023 01:17 μμ

«Πότε στην Ευρώπη δεν είχαμε τέτοια καταστροφή από πλημμύρες», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την συνάντηση που είχε, σήμερα Τρίτη (12/9), με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Θα δημιουργήσουμε μία task force για γρήγορη βοήθεια στους Έλληνες, μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Η Ελλάδα θα μπορέσει να πάρει 2,2 δις ευρώ κονδύλια από την ΕΕ. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν είχαν δαπανηθεί. Του χρόνου θα μπορούμε να σας διαθέσουμε 400 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον», πρόσθεσε.

Επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Στρασβούργο, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola. 

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε μετά την συνάντηση ότι «από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια». 

Kαι πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου».

11/09/2023 03:26 μμ

Ακόμη δεν έχει πέσει η στάθμη των νερών για να δούμε την εικόνα της καταστροφής από τις βροχοπτώσεις όμως τα οικονομικά προβλήματα είναι ορατά για τους παραγωγούς που βλέπουν να τα χάνουν όλα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βάιος Γκανής, αμπελουργός που έχει μια καθετοποιημένη μονάδα με οινοποιείο, «μιλάμε για μεγάλη καταστροφή στον κάμπο του Δομοκού, όπου μαζί με τα χωράφια των συγχωριανών του χάθηκαν και οι δικοί του αμπελώνες. Οι χείμαρροι κατάστρεψαν 8.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης. Υπάρχει μια ολική καταστροφή. Όμως δεν είναι μόνο οι ζημιές από τις πλημμύρες υπάρχουν και τα προβλήματα με τις δόσεις των δανείων. Την εποχή της Αγροτικής Τράπεζας πήρα κάποια δάνεια για να καταφέρω να στήσω την καθετοποιημένη μονάδα με 80 στρέμματα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας και το οινοποιείο. Πλήρωνα 4.000 ευρώ το μήνα. Επειδή όμως κάποια στιγμή καθυστέρησα να πληρώσω κάποιες δόσεις ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, χωρίς να με ρωτήσει (όπως έκανε και στους άλλους αγρότες), έκανε μεταβίβαση των δανείων μου στα Funds αν και δεν ήταν «κόκκινα». Παρά την ολοκληρωτική καταστροφή οι εταιρείες αυτές συνεχίζουν να απαιτούν τις δόσεις των οφειλών. Εγώ δεν μπορώ πια να πληρώσω τις δόσεις μου. Ζήτησα να υπάρξει μια ρύθμιση. Μου απάντησαν ότι για να γίνει αυτό θα έπρεπε να πληρώσω άμεσα μια προκαταβολή 30.000 ευρώ και να δίνω κάθε μήνα μια δόση ύψους 1.800 ευρώ. Αυτά τα χρήματα στην κατάσταση που είμαι δεν μπορώ να τα πληρώσω. Θα αναγκαστώ να δώσω την περιουσία μου στα Funds. Κάπου εδώ θα τελειώσει μια προσπάθεια πολλών ετών που ξεκίνησε από τον πατέρα μου. Και να ξέρετε ότι οι εταιρείες επένδυσης χρημάτων δεν ενδιαφέρονται να πουλήσουν σε επενδυτές για παραγωγική διαδικασία. Στην χώρα μας θα μειωθεί η παραγωγή τροφίμων και αυτό θα το ανακαλύψουν σύντομα οι καταναλωτές, με τις τιμές που θα βλέπουν στα ράφια των εισαγόμενων τροφίμων και τους κερδοσκόπους».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Διδάγγελος, ιδιοκτήτης της πρότυπης χοιροτροφικής μονάδας ΧΟΙΡΟΠΑΛ ΕΠΕ, με έδρα την κοινότητα Κοσκινά στον Παλαμά Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο με δάκρυα στα μάτια ότι «έπαθα ολοκληρωτική καταστροφή, πνίγηκαν συνολικά 6.635 χοίροι. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1970 μέσα σε λίγες στιγμές τελείωσε. Τώρα εγώ αλλά και οι άλλοι χοιροτρόφοι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της αδυναμίας να αντεπεξέλθουμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις. Το πρόβλημα αφορά δάνεια, που έλαβαν οι χοιροτρόφοι το 2001, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Πληρώναμε τις υποχρεώσεις μας όλο αυτό τον καιρό αλλά τώρα έχουμε τελειώσει οικονομικά. Θα πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει. Πρέπει να υπάρξουν μέτρα για όσους έχουν δάνεια - για τα οποία πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους - αλλά σήμερα μετά την κακοκαιρία και τις πλημμύρες οικονομικά καταστράφηκαν».

11/09/2023 01:13 μμ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιείται σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα.

Τα μέτρα είναι τα ακόλουθα:

1. Ενίσχυση μέσω του arogi.gov.gr για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες  
Για την άμεση ανακούφιση και τη διευκόλυνση των νοικοκυριών που έχουν πληγεί οι κατοικίες τους από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, θα χορηγηθούν ενισχύσεις μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ειδικότερα, θα χορηγηθούν τα παρακάτω:
α) Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία θα κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.
β) Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία θα ανέρχεται στα εξακόσια (600) ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.
Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων θα διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία, όπου για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, να ακολουθηθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία ως προς τη χορήγηση.
Οι εν λόγω ενισχύσεις θα ισχύσουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις θα καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.
Επιπλέον, θα καταβληθεί, σε συνεργασία με τους Δήμους, (α) προσαύξηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους, και (β) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ, σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

2. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Εντάσσονται, άμεσα, σταδιακά μέσα στην εβδομάδα στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγείσες περιοχές, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πληγέντα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πλημύρες και έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

3. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων
Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μετά από συμψηφισμό με την πρώτη αρωγή. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Ειδικά για την αποκατάσταση κτιρίων με ελαφρές βλάβες, ο φάκελος επισκευής συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να απαιτείται ιδιώτης μηχανικός, με τη στεγαστική συνδρομή να υπολογίζεται με καθορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο πληγείσας επιφάνειας.

4. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Παρέχεται, στις οριοθετημένες περιοχές που επλήγησαν, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

5. Παράταση Καταβολής ΕΕΕ και Στεγαστικού Επιδόματος
Παρατείνεται η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) και του Επιδόματος Στέγασης. Οι δικαιούχοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Ειδικότερα, παρατείνονται για τρεις μήνες οι εγκριτικές αποφάσεις του Επιδόματος Στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η ισχύς των οποίων έληγαν τον Σεπτέμβριο και για δύο μήνες παρατείνονται οι εγκριτικές αποφάσεις των ανωτέρω προγραμμάτων η ισχύς των οποίων λήγει τον Οκτώβριο.

6. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών μονάδων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτήσεων πρώτης αρωγής, με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

7. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες φορείς

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις, για να καταβληθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

8. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Αντίστοιχα με τις επιχειρήσεις, επιχορήγηση καταβάλλεται και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (γεωργικές και κτηνοτροφικές), σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειας και τον ΕΛΓΑ. Η επιχορήγηση καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η επιχορήγηση καλύπτει και τις ζημιές που θα καλύπτονταν από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και φυτική παραγωγή δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό, καθώς καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με τυχόν χορηγηθείσα πρώτη αρωγή σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, για την επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών. Παράλληλα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ έχει ενεργοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, ως και έξι (6) μήνες γενικά για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική ζωή των περιοχών, και στοχευμένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιημένα έχουν πληγεί στις λοιπές περιοχές.

10. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

11. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Ειδική μέριμνα, ως προς το εύρος της κάλυψης του μέτρου, θα ληφθεί για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

12. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, ως και έξι (6) μήνες γενικά για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική ζωή των περιοχών, και στοχευμένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιημένα έχουν πληγεί στις λοιπές περιοχές.

13. Αναστολή συμβάσεων εργασίας
Ενεργοποιείται το ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

14. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε ήδη έκτακτη χρηματοδότησή τους, ύψους, 41,5 εκατ. ευρώ περίπου, για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές και τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, θα εξετάζεται -όπου κριθεί η ανάγκη- η περαιτέρω χρηματοδότησή τους.

11/09/2023 09:49 πμ

Από σήμερα Δευτέρα (11/9) ανοίγει η πλατφόρμα για κατάθεση των αιτήσεων για τα άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία. 

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, δήλωσε τα εξής:

«Ανοίγει η πλατφόρμα arogi.gov.gr (εδώ), τόσο για τη χορήγηση της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής, η οποία φτάνει μέχρι τις 10.000, όσο για την πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων, που φτάνει μέχρι τις 4.000 - εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Αλλά φυσικά και για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, τις ζημιές στην οικοσκευή, αλλά και τις πρώτες επισκευαστικές εργασίες, που φτάνει στις 6.600 ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν ολικώς από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Παράλληλα, ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% της επισκευής και της επανακατασκευής των κτιριακών υποδομών, η στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Καλύπτουμε σε αυτό το σημείο τις περιπτώσεις που κάλυπτε το πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων -είτε ήταν εντός είτε εκτός των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων- για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, συμπεριλαμβάνοντας το έγγειο κεφάλαιο, τα προϊόντα, τα εμπορεύματα, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό, έτσι ώστε να στηριχθεί ο αγρότης ο οποίος έχει πληγεί.

Φυσικά, αντίστοιχο πλαίσιο στήριξης θα έχετε και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ. Άλλωστε, όλο αυτό το κομμάτι γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να έχουν άμεσα και γρήγορα το επιθυμητό αποτέλεσμα οι αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν πληγεί.

Παράλληλα, για τους πολίτες τους οποίους το σπίτι τους έχει πληγεί ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και επίσης η επιδότηση συγκατοίκησης. Δηλαδή, εάν κάποιος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι του, κριθεί ότι είναι «κίτρινο» ή «κόκκινο», όπως λέμε εμείς χαρακτηριστικά, τότε μπορεί να λάβει από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι, να το νοικιάσει ή να συγκατοικήσει με κάποιο φιλικό ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Παράλληλα, έχουμε τη χορήγηση αναστολών των υποχρεώσεων όσον αφορά στις φορολογικές υποχρεώσεις, όσον αφορά τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις: αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ - συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια σε αυτό το σκέλος».

07/09/2023 08:15 πμ

Βιωσιμότητα και κερδοφορία αγροτικού κλάδου ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση, που έγινε στην Κόρδοβα της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό, Luis Planas, η αγροτική βιωσιμότητα στην ΕΕ δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς να ληφθεί υπόψη η κερδοφορία των αγροκτημάτων.

Ως εκ τούτου, μέρος της συνόδου αφιερώθηκε στη συζήτηση των διαθέσιμων επιλογών και της ανάγκης αύξησης της γεωργικής παραγωγικότητας, έτσι ώστε η κατάσταση και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να βελτιωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να διατεθούν χρηματοδοτικοί μηχανισμοί στους αγρότες για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και για εκπαίδευση στην χρήση τους.

Ειδικότερα, συζητήθηκε ο ρόλος των κονδυλίων της ΕΕ τα οποία μπορούν να αντληθούν από το πρόγραμμα Horizon Europe και τα μέτρα που αναφέρονται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. Όπως τόνισαν οι υπουργοί οι αναγκαίες επενδύσεις που θα υπάρξουν θα συμβάλουν στην πραγματοποίηση του ψηφιακού και καινοτόμου μετασχηματισμού του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα και θα γίνει εκμηχάνιση της παραγωγής.

03/08/2023 06:20 μμ

Επί πλέον 10 εκ. ευρώ για την ενίσχυση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. 

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, αξιολογώντας το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) που έχει ως αποτέλεσμα τον υψηλό ρυθμό απορρόφησης των διαθέσιμων πόρων του και προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και να συνεχισθεί απρόσκοπτα η στήριξη των γεωργών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων, εξασφάλισαν επιπλέον πόρους ύψους 10 εκ. € για την ενίσχυση του Ταμείου.

Οι ωφελούμενοι του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στην δράση 6.1, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό.

Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 3.000 € έως 25.000 € και ο χρόνος αποπληρωμής του από 2 έως 5 έτη. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από την τράπεζα. 

Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο μισό δάνειο της τράπεζας για τα πρώτα δύο έτη αυτό.

Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) στο επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 31,5 εκ. € από 21,5 εκ. € που είναι σήμερα.

Στόχος προγράμματος
Στόχος του Ταμείου είναι η χορήγηση μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα, τόσο σε επενδύσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και σε επενδύσεις που σχετίζονται με μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό. Σημειώνεται ότι δύναται η χορήγηση Κεφάλαιού Κίνησης για τους σκοπούς της επένδυσης.
Το ταμείο αφορά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.
H συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, είναι κατά 50% άτοκα από το Ταμείο και κατά 50% από τα συνεργαζόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Οικονομικό πλεονέκτημα:
Α. 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του δανείου, εφόσον κατά την επιδοτούμενη περίοδο δεν παρουσιάζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από οποιαδήποτε αιτία, μεγαλύτερες των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από την συγκεκριμένη χρηματοδότηση από τον χρόνο εκτοκισμού της δόσης του δανείου σύμφωνα με την δανειακή σύμβαση. Για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου, επιτυγχάνεται 50% μείωση του επιτοκίου λόγω της άτοκης συνεισφοράς των κεφαλαίων του Ταμείου στο σχήμα της συγχρηματοδότησης (Η Εισφορά Ν.128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας δεν επιδοτούνται).
Β. Επιχορήγηση 300 €/Α.Φ.Μ. για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης (mentoring) μέσω συμβουλευτικών εταιρειών οι οποίες θα συνεργάζονται με τα Πιστωτικά Ιδρύματα. Η εν λόγω παροχή είναι προαιρετική για την επιχείρηση.
Για τη λήψη του δανείου δεν λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την επιχείρηση, αλλά μόνο προσωπικές εγγυήσεις.
Από 24 έως 60 μήνες (συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος έως 24 μήνες) είναι η διάρκεια του δανείου.
Η πρώτη εκταμίευση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός δύο (2) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης δανείου. Σε περίπτωση τμηματικών καταβολών, η ολική εκταμίευση του δάνειου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μέγιστη διάρκεια 12 μηνών.

Για την ένταξη στο Ταμείο η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:
Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της ΕΑΤ, μέσω του δικτυακού τόπου hdb.gr (εδώ). 
Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός. Η υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα KYC είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).
Στο ΠΣΚΕ μέσω του δικτυακού τόπου ependyseis.gr (εδώ) στην οποία αναγράφεται και ο μοναδικός αριθμός αίτησης από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ.

31/07/2023 10:44 πμ

Δύο συνεταιρισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προσφέρουν βοήθεια στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους.

Οι πρόεδροι των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Π.Α.Κ.Σ. (Πανελλήνιου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού) Εκτροφέων Βοοειδών «Βους Ελλάς» κ. Αθανάσιος Κουτίνας και Α.Κ.Σ. (Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό) Τυρνάβου ΒUNE COOP κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης και τα μέλη τους, με επιστολή τους εκφράζουν τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν.

Καλούν επίσης όσα μέλη και κτηνοτρόφους μπορούν να συνδράμουν με ότι έχουν, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ώρα για λόγια και κουβέντες αλλά για πράξεις. Αναφέρουν δε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση καταγραφή και δίκαιη και άμεση αποζημίωση σε όσους επλήγησαν από τις φωτιές προκειμένου να αρχίσουν από την αρχή και να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Κουτίνας στον ΑγροΤύπο, «όποιος κτηνοτρόφος θέλει να βοηθήσει να έρθει σε επαφή με μένα ή με τον κ. Μπαϊρακτάρη. Θα ετοιμάζουμε τα φορτία με τις ζωοτροφές και θα τα μεταφέρουμε άμεσα στους πληγέντες» 

Στο μεταξύ το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι που έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. από τον τόπο εκδήλωσης της πυρκαγιάς, να μην προβαίνουν σε βόσκηση των ζώων. Συνιστάται να τρέφονται με έτοιμες ζωοτροφές ή να τα μετακινούν σε βοσκές πέραν των 5 χλμ. από τη θέση της πυρκαγιάς. 

Τα ίδια μέτρα προτείνονται για τα οικόσιτα πτηνά και ζώα που βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Ζητά ακόμη να σκεπαστούν τυχόν ακάλυπτες δεξαμενές που χρησιμοποιούνται για ύδρευση οικισμών ή για το πότισμα των ζώων.

Σήμερα Δευτέρα (31/7) στο δημαρχείο Βόλου ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, θα έχει συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, για τα θέματα αποκατάστασης των ζημιών και των αποζημιώσεων σε όσους επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Είκοσι τόνοι ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Σέσκλου, διανεμήθηκαν το Σάββατο, 29 Ιουλίου, από την ΕΒΟΛ, σε συνεργασία με τον Δήμου Βόλου, ως ένα πρώτο μέτρο ανακούφισης των πληγέντων από τις μεγάλες ζημιές, που προκάλεσε η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά. Ο Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος ευχαριστεί θερμά τον πρόεδρο της ΕΒΟΛ, κ. Στέφανο Διακουμή και τα μέλη του συνεταιρισμού για τη γενναιόδωρη προσφορά τους, που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων που αποδεικνύουν έμπρακτα το αίσθημα βαθιάς κοινωνικής ευθύνης που διέπει την λειτουργία του.

28/07/2023 10:30 πμ

Τραγικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από την φωτία στην Μαγνησία, καθώς έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης αλλά ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Η φωτιά έκαψε χιλιάδες αγροτεμάχια με καλλιέργειες, ενώ κάηκε ολοσχερώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», καθώς οι εγκαταστάσεις του βρίσκονταν δίπλα στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ήταν αποθηκευμένες ποσότητες εύφλεκτων υλικών, αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Στο Σέσκλο πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότερα από 3.000 ζώα - κυρίως αιγοπρόβατα - βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Ζημιές έχουν πάθει κτηνοτρόφοι και στην Κοκκίνα τη Νέα Αγχίαλο και το Βελεστίνο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, τονίζει στον ΑγροΤύπο, «περάσαμε δύο ημέρες πολύ δύσκολες από την φωτιά. Κάναμε μεγάλο αγώνα να σώσουμε τους στάβλους και τα ζώα μας. Μεγάλες καταστροφές σε στάβλους και πολλά ζώα κάηκαν στο Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο. Το τοπίο θυμίζει κόλαση.

Όμως και όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζωντανά τους έχουν μπροστά τους ένα εφιαλτικό μέλλον. Τα βοσκοτόπια κάηκαν και δεν μπορούν τα ζώα να βοσκήσουν πουθενά. Μας λένε από την Περιφέρεια ότι θα μας δώσουν ζωοτροφές αλλά θα δώσουν μια φορά και μετά θα ξεχαστεί το θέμα.

Θέλουμε τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών για να ζήσουν τα ζώα μας όσο διάστημα χρειαστούν τα βοσκοτόπια να αναγεννηθούν.

Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζωντανά τους περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Πότε θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων; Δεν μπορούν να περιμένουν γιατί καταστράφηκαν οικονομικά και δεν μπορούν να ζήσουν. Είναι μια επιχείρηση που καταστράφηκε και θα πρέπει να ξεκινήσει το στήσιμο ξανά. Χρειάζεται οικονομική στήριξη.

Οι στάβλοι που κάηκαν θα μπορούν να αποζημιωθούν από ΠΣΕΑ. Αυτό σημαίνει 2 - 3 χρόνια αναμονή και αν θα πάρεις τα λεφτά πότε θα φτιάξεις ξανά τον στάβλο. Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να βοηθηθούν από την πολιτεία για να ζήσουν. Όχι πολλά λόγια αλλά άμεσα έργα».  

Στο μεταξύ στην τελευταία του κατοικία οδηγείται, σήμερα Παρασκευή (28/7), ο 47χρονος κτηνοτρόφος, που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Αγίου Γεωργίου Φερών το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7), στην προσπάθειά του να σώσει από τις φλόγες το κοπάδι του.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις. Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Από σήμεραν τοι πρωί οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο επιστρέφουν σιγά σιγά πίσω στην περιοχή προσπαθώντας να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια που άφησαν οι εκρήξεις. Κατεστραμμένες είσοδοι και προσόψεις σπιτιών, ανοιχτές αυλόπορτες, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Η ΠΑΚ Θεσσαλίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Δύο θάνατοι, ένας εκ των οποίων κτηνοτρόφος, που προσπαθούσε εναγωνίως να σώσει τα πρόβατά του, το 60% του ζωικού κεφαλαίου να έχει καταστραφεί, ο ιστορικός αγροτικός συνεταιρισμός της νέας Αγχιάλου η «Δήμητρα», με τα φημισμένα πανελληνίως κρασιά και  τσίπουρα, να έχει καεί ολοσχερώς καθώς και πολλές επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Μαγνησίας.
Πυρκαγιές που αφαίρεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ζωές ανθρώπων και ζώων και κατέστρεψαν περιουσίες καθώς και περίπου 80.000 αγροτικές εκτάσεις.
Το πρώτιστο ερώτημα που εξάγεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι, πως είναι δυνατόν σε μια περιοχή, που ούτε δασώδη μπορείς να την χαρακτηρίσεις, ούτε με πυκνή βλάστηση και φυσικά ούτε είναι απροσπέλαστη, να πήρε τέτοιες ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά και πως δεν κατάφερε ο κρατικός μηχανισμός να την τιθασεύσει έγκαιρα.
Παράλληλα, είναι απορίας άξιο, πως αφέθηκε η πυρκαγιά να φτάσει μέχρι και την αποθήκη των πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης,  με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος αλλά και να μείνει ανυπεράσπιστη ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή.
Συνεπώς, στην προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου σχετικά με τις εστίες των καταστροφικών πυρκαγιών στη Μαγνησία, με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων και φορέων της θεσμοθετημένης πολιτείας, όσο ψηλά και να βρίσκονται.
Σε σχέση με τους φίλους γεωργούς που κάηκαν καλλιέργειες και αγροτικά μηχανήματα και τους φίλους κτηνοτρόφους, που κάηκαν αιγοπρόβατα, κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις καθώς και αποθηκευμένες ζωοτροφές, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν αποζημιώσεις-ενισχύσεις, από όλα τα διαθέσιμα και ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΛΓΑ, De minimis, Ταμείο Κρατικής Αρωγής, ΠΣΕΑ κτλ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι αποζημιώσεις-ενισχύσεις να δωθούν σε τάχιστα χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να εφευρίσκονται διάφορα προσκόμματα, που συνήθως χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση σε ανάλογες περιπτώσεις.
Εφιστούμε την προσοχή, προς πάσα υπεύθυνο, από δημάρχους, περιφερειάρχη, βουλευτές, υπουργούς, ότι πέραν των δυσβάσταχτων καταστροφών, η ψυχολογία στις τάξεις των κτηνοτρόφων αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις, οπότε, ότι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες.   
Λόγω του  ότι οι προγενέστερες οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων,  περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, δυστυχώς κατέρρευσαν στην πράξη και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ας προστρέξουν τώρα τουλάχιστον για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών». 

26/07/2023 10:29 πμ

Στην ανάγκη στήριξης του κτηνοτροφικού κλάδου αλλά και της μεταποίσης οπωροκηπευτικών και θερμοκηπιακών καλλιεργειών της χώρα μας, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην συζήτηση, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, για την κατάσταση των γεωργικών αγορών, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Οι προβλέψεις στην Ελλάδα για την παραγωγή των σιτηρών είναι ικανοποιητικές με τα προβλήματα να εστιάζονται στην υποβάθμιση της ποιότητάς τους, λόγω των έντονων ανοιξιάτικων βροχοπτώσεων. 

Από την άλλη πλευρά, ο κτηνοτροφικός τομέας, τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά και οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες δεν μπορούν να ανακάμψουν λόγω του κόστους της ενέργειας και των πρώτων υλών. 

Σε κάθε περίπτωση, καταγράφονται εντατικά οι απώλειες και εξελίξεις ανά τομέα, με στόχο την προτεραιοποίηση των αναγκών και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του τρίτου πακέτου στήριξης από το γεωργικό αποθεματικό.

Η  διαφάνεια στις γεωργικές αγορές οφείλει να είναι προτεραιότητα. Η παρακολούθηση των αποθεμάτων σιτηρών είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και αποτελεί τη βάση για την επέκταση και σε άλλα προϊόντα ζωτικής σημασίας για το λόγο αυτό το παρατηρητήριο των λιπασμάτων είναι, επίσης, μια πολύ καλή πρωτοβουλία της Επιτροπής.

Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, επιτείνουν την ήδη επιβαρυμένη θέση αγροτών και καταναλωτών και απειλούν ευθέως τις προσπάθειές μας για τη στρατηγική μας αυτονομία. Στηρίζω απόλυτα την προτεραιότητα που έχει θέσει η Ισπανική Προεδρία για τη σταδιακή επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης στο πλαίσιο μια ανοικτής οικονομίας. Είμαι βέβαιος ότι η συνεισφορά από την πλευρά της γεωργίας θα είναι ουσιαστική».

24/07/2023 11:03 πμ

Νέα κονδύλια στήριξης στον αγροτικό τομέα θα ζητήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει 25 Ιουλίου 2023.

Συγκεκριμένα η Ρουμανία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τις υψηλές τιμές των εισροών για τους ρουμάνους γεωργούς.

Επίσης η Πολωνία, εξ ονόματος της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις των ουκρανικών εισαγωγών στις γεωργικές αγορές τους λόγω της επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Θυμίζουμε ότι οι γεωργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας θα λάβουν χωριστή στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα προβλήματα στην αγορά λόγω ουκρανικών σιτηρών.

Στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ η ισπανική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της και θα περιγράψει τις κύριες προτεραιότητές της για τη γεωργία και την αλιεία κατά το επόμενο εξάμηνο (2023).

Οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση της αγοράς υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προκειμένου να προβούν σε απολογισμό των διαφόρων εξελίξεων που επηρεάζουν τα αγροδιατροφικά προϊόντα και τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ εν γένει.

Ακόμη θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων  σχετικά με τη μελέτη που συμπληρώνει την εκτίμηση επιπτώσεων της πρότασης για ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τα κύρια αποτελέσματα της υπουργικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου στη Ρώμη, το κεντρικό θέμα της οποίας ήταν «Ανθεκτικά συστήματα τροφίμων και βιώσιμες γεωργικές αλυσίδες αξίας».

Τέλος θα ενημερωθούν από την Επιτροπή σχετικά με τη νέα πρόταση κανονισμού για την παραγωγή και την εμπορία φυτικού και δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού.

17/07/2023 09:57 πμ

Η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως την Παρασκευή (14/7) για την χορήγηση 15,7 εκατομμυρίων ευρώ στους Έλληνες αγρότες.

Το ποσό αυτά είναι στα πλαίσια, συνολικού πακέτου στήριξης του αγροτικού τομέα 22 κρατών μελών της ΕΕ, που ανέρχετα συνολικά 330 εκατομμυρίων ευρώ, ως αντιστάθμισμα απωλειών εισοδημάτων λόγω δυσμενών κλιματικών φαινομένων και υψηλού κόστους εισροών.

Παράλληλα αποφάσισε θετικά στην ενίσχυση με πσοό 100 εκατομμύρια ευρώ, που θα λάβουν άλλα 5 κράτη μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της αγοράς λόγω πολέμου στην Ουκρανία.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε μία δέσμη μέτρων έκτακτης στήριξης ύψους 330 εκατ. ευρώ, την οποία είχε προτείνει από τις 23 Ιουνίου 2023, για τους γεωργούς του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. 

Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση, οι γεωργοί της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας θα λάβουν χωριστή στήριξη ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα προβλήματα στην αγορά λόγω ουκρανικών σιτηρών.

16/06/2023 11:23 πμ

Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια, την αυτονομία και την ανθεκτικότητα του αγροτικού της τομέα, ζητούν οι Ευρωβουλευτές. Όπως υποστηρίζουν η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα πρέπει να προστατευτούν στο πλαίσιο της εφαρμογής της «Πράσινης Συμφωνίας». Για αυτό απαιτούνται επενδύσεις στην ψηφιοποίηση και τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής.

Σε ψήφισμα, που υιοθετήθηκε την Τετάρτη (14/6), με 447 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά και 31 αποχών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτες χώρες και να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό εισαγωγών κρίσιμης σημασίας, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές και πρώτες ύλες. 

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ένα σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας με βάση τα αποθέματα τροφίμων, τη στρατηγική για τις πρωτεΐνες και τις ζωοτροφές και την οικονομική στήριξη των παραγωγών της ΕΕ.

Η χρηματοδότηση της πρόσβασης των αγροτών στις ψηφιακές τεχνολογίες και τη διαχείριση των καλλιεργειών ακριβείας είναι καίριας σημασίας για την αύξηση των αποδόσεων και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και της κατανάλωσης νερού. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών εγκαταστάσεων και την προώθηση νέων υποδομών διαχείρισης των υδάτων.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν ευρωπαϊκές εκστρατείες κατά της σπατάλης τροφίμων, εθνικά προγράμματα πρόληψης αποβλήτων τροφίμων, προκειμένου τα σουπερμάρκετ να συνεργάζονται με τράπεζες τροφίμων, και στηρίζουν τις επενδύσεις σε υποδομές για πιο βιώσιμες εγκαταστάσεις μεταφοράς και αποθήκευσης αγροτικών προϊόντων. Οι εμπορικές συμφωνίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες για τα τρόφιμα και τα γεωργικά προϊόντα για την καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού από παραγωγούς τρίτων χωρών που υπόκεινται σε λιγότερο αυστηρή νομοθεσία.

Αναγνωρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί πιθανό ορόσημο στη μετάβαση της ΕΕ σε μια πιο πράσινη, βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία και γεωργία, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα ενδέχεται να έχουν ακούσια αποτελέσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί κατάλληλα και προσδιοριστεί σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα πρέπει να διασφαλίσει κατά την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας ότι η αγροτική επιχειρηματικότητα και δραστηριότητα προστατεύτε σε ολόκληρη την Ένωση από στρατηγική άποψη όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια.

Η εισηγήτρια Ευρωβουλευτής, Marlene Mortler (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε: «Η αυτάρκεια στα τρόφιμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανεξάρτητη. Μπορούμε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική μας ασφάλεια μόνο εάν οι Ευρωπαίοι αγρότες έχουν μια ισχυρή και βιώσιμη θέση στην τροφική αλυσίδα και μπορούν να επενδύσουν στο μέλλον. Θέλουν καινοτομία και χρειάζονται κίνητρα! Οι αγρότες μας αξίζουν αξιόπιστες πολιτικές και πρακτικές συνθήκες πλαισίου. Ως εκ τούτου, το Κοινοβούλιο προτείνει διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του ρόλου των πρωτογενών παραγωγών στην τροφική αλυσίδα. Αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των νέων και των γυναικών αγροτών, καθώς και την προώθηση και την τόνωση των επενδύσεων και των καινοτομιών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια θετική προοπτική για τους ευρωπαίους γεωργούς, τις μελλοντικές γενιές τους και την επισιτιστική μας ασφάλεια».

26/05/2023 02:15 μμ

Η καθυστέρηση των δηλώσεων της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) δημιουργεί προβλήματατα έλλειψης ρευστότητας στον αγροτικό κλάδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι που θα θέλουν να αγοράσουν ζωοτροφές σε λίγες ημέρες όταν θα ξεκινήσουν τα αλώνια.

Να θυμίσουμε ότι αν οι κτηνοτρόφοι δεν καταφέρουν να αγοράσουν στα αλώνια τότε τα σιτηρά θα τα πάρουν οι έμποροι και θα τα βάλουν στις αποθήκες για να πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή και να έχουν κέρδος.

Στο παρελθόν κάθε χρόνο η κάρτα προέβλεπε την προείσπραξη του 80% της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης που θα εισέπρατταν το κάθε έτος ενίσχυσης οι αγρότες. Τα πράγµατα από φέτος αλλάζουν και η Πράσινη Ενίσχυση (πρασίνισµα), µε τον τρόπο που την γνώριζαν οι αγρότες, καταργήθηκε φέτος. Επίσης οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να λάβουν την κάρτα αφού δεν γνωρίζουν οι τράπεζες το ποσό της ενίσχυσης που θα λάβουν.  

Εδώ και ένα μήνα έχει υπογραφεί το νέο μνημόνιο συνεργασίας τραπεζών με το ΥπΑΑΤ για την προσφορά της «Κάρτας του Αγρότη» και στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027.

Ωστόσο επειδή υπάρχουν αλλαγές στις ενισχύσεις, λόγω της νέας ΚΑΠ, κάποιες τράπεζες που την ενεργοποίησαν είχαν όριο πίστωσης για το 2023 την βασική ενίσχυση, που λάµβαναν τα προηγούµενα έτη. Άλλες τράπεζες δεν έχουν ενεργοποιήση την «Κάρτα του Αγρότη» και αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ΟΣΔΕ (δηλαδή από τέλη Σεπτεμβρίου όπως έχει πει το ΥπΑΑΤ). 

Στην ουσία το 2023 έχουν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα οι κτηνοτρόφοι από την κάρτα και αυτό τους δημιουργεί προβλήματα έλλειψης ρευστότητας για την αγορά ζωοτροφών. Από την άλλη οι γαλακτοβιομηχανίες περιμένουν την πτώση τιμών στις ζωοτροφές για να βρουν τη δικαιολογία που χρειάζονται ώστε να ρίξουν τις τιμές παραγωγού στο γάλα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μεγάλη γαλακτοβιομηχανία μείωσε τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα στους κτηνοτρόφους που συνεργάζεται από όλη την χώρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από τον Οκτώβριο, χωρίς να έχει κάνει νωρίτερα καμιά ενημέρωση. Σαν δικαιολογία ανέφερε ότι υπήρξαν προβλήματα με τις λιποπρωτεΐνες στο γάλα που παράδιναν. Η μείωση αυτή - σύμφωνα με όσα αναφέρουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο - κυμαίνεται από 10 έως 20 λεπτά το κιλό. Θυμίζουμε ότι τέτοια εποχή πέρσι όταν η ενέργεια και οι τιμές ζωοτροφών είχαν φτάσει στα ύψη οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδιναν αύξηση στην τιμή του γάλακτος υποστηρίζοντας ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν. Φέτος δεν ισχύει το ίδιο. Πάντα χάνουν οι κτηνοτρόφοι γιατί δεν υπάρχει στην χώρα μας «νομική θωράκιση» για τις εμπορικές συμφωνίες που κάνουν και για αυτό υπάρχουν ευθύνες. 

Δύσκολο αναμένεται το μέλλον των κτηνοτρόφων και κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

26/05/2023 01:08 μμ

Δημοσιεύθηκε η 2η Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης του Υποέργου 2: «Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα» της Δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας ξεκινά στις 14/06/2023 και ολοκληρώνεται στις 14/8/2023.

Η δράση έχει ως στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών προϊόντων, την προώθηση της καινοτομίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

H δημόσια ενίσχυση ανέρχεται σε 35.000.000 € και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Στόχος του Υποέργου, είναι:
α) Η αύξηση του βαθμού συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα
β) Η βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας όλων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
γ) Η διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
δ) Η βελτίωση της θέσης του αγροτών στην αλυσίδα αξίας
ε) Η καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας
στ) Η εφαρμογή της συμβολαιακής γεωργίας
ζ) Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων στις αγορές μέσα από την αξιοποίηση της έρευνας, της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων
η) Η ενσωμάτωση διαδικασιών καινοτομίας και χρήσης νέων τεχνολογιών αλλά και διαδικασιών
φιλικών προς το περιβάλλον, που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής
θ) Η βιώσιμη ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων
ι) Η δημιουργία του κατάλληλου υπόβαθρου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην τυποποίηση και εμπορία αυτών, ιδανικά σε συνθήκες που τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα

Το κάθε επενδυτικό σχέδιο πρέπει να εκπληρώνει τουλάχιστον έναν από αυτούς τους στόχους.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά στις 16 Αυγούστου 2023 και ολοκληρώνεται την 29η Σεπτεμβρίου 2023. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτηση ενίσχυσης και επισυνάπτουν τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα/αρχεία. Η αίτηση μαζί με το σύνολο των δικαιολογητικών υποβάλλονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr

Επιλέξιμες δαπάνες
α) Οι δαπάνες σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή θα αφορούν:
αα) Κατασκευή και βελτίωση ακινήτων (σε επίπεδο γεωργικών εκμεταλλεύσεων π.χ. στάβλοι, γεωργικές αποθήκες κ.ά.).
ββ) Αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, μέχρι το ύψος της αγοραίας αξίας του στοιχείου ενεργητικού.
γγ) Απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού υπολογιστών και απόκτηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και εμπορικών σημάτων.
δδ) Μπορούν να υπαχθούν, επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, στους ακόλουθους τομείς, τα οποία αφορούν συγκεκριμένα:
i. Στον τομέα φυτικής παραγωγής: 
Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη -ολοκληρωμένη, βιολογική, κ.λπ. - υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.ά.).
ii. Στον τομέα ζωικής παραγωγής: 
Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων όπως αυτές περιγράφονται στο Ν. 4056/2012 (ΦΕΚ 52 Α΄/2012). Συγκεκριμένα υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των παραγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και όλων των τύπων εκτροφής.

β) Ενισχύσεις για μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων
αα) Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στη διοργάνωση διαγωνισμών και εκθέσεων, καθώς και δημοσιεύσεις για να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό για τα γεωργικά προϊόντα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν γίνεται αναφορά σε καμία συγκεκριμένη επιχείρηση, εμπορική επωνυμία ή προέλευση
ββ) Οι επιλέξιμες δαπάνες για τη διοργάνωση διαγωνισμών και εκθέσεων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
i. έξοδα συμμετοχής
ii. έξοδα ταξιδιού και έξοδα για τη μεταφορά των ζώων
iii. τα έξοδα των δημοσιεύσεων και δικτυακών τόπων που αναγγέλλουν το γεγονός
iv. το μίσθωμα των εκθεσιακών χώρων και περιπτέρων και τα έξοδα εγκατάστασης και αποσυναρμολόγησής τους
v. συμβολικά έπαθλα αξίας έως 1.000 ευρώ ανά έπαθλο και ανά νικητή διαγωνισμού
γγ) Οι επιλέξιμες δαπάνες για τη δημοσιεύσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τα γεωργικά προϊόντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
i. το κόστος δημοσιεύσεων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, σε δικτυακούς τόπους και με σύντομα διαφημιστικά μηνύματα σε ηλεκτρονικά μέσα, ραδιόφωνο και τηλεόραση, με σκοπό την παροχή τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με τους δικαιούχους από συγκεκριμένη περιοχή ή που παράγουν ένα συγκεκριμένο γεωργικό προϊόν, υπό τον όρο ότι οι πληροφορίες είναι ουδέτερες και ότι όλοι οι δικαιούχοι έχουν ίσες ευκαιρίες να περιληφθούν στη δημοσίευση
ii. δαπάνες για τη διάδοση επιστημονικών γνώσεων καθώς και τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με συστήματα ποιότητας και σχετικά με γενόσημα γεωργικά προϊόντα, τα διατροφικά τους οφέλη και τις προτεινόμενες χρήσεις τους.
δδ) Τα μέτρα προώθησης μπορούν να υλοποιούνται από ομάδες παραγωγών ή άλλες οργανώσεις, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους
εε) Η ενίσχυση χορηγείται με βάση την επιστροφή των πραγματικών δαπανών του δικαιούχου.

Δικαιούχοι
Στο συγκεκριµένο πρόγραµµα θα µπορούν να κάνουν αιτήσεις:
Συλλογικά Σχήµατα αγροτών.
Οικοτεχνίες - µεταποητικές αγροτών που µεταποιούν το δικό τους προϊόν.
Μεταποιητικές επιχειρήσεις εφόσον µεταποιούν γεωργικό και κατ’ ελάχιστο το 40% των α’ υλών που χρησιµοποιούνται προέρχονται από συµβολαιακή γεωργία.
Αγροτικές επιχειρήσεις που δεσµεύονται να καθετοποιήσουν τη µονάδα τους για τουλάχιστον µία 3ετία ξεκινώντας από το επόµενο έτος από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης.

Διαβάστε την πρόσκληση εδώ

26/05/2023 10:16 πμ

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μέσω των τριών νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κάνοντας μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Know Your Customer (KYC).

Αφορούν τα Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια, τα Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης και τα Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων, τα οποία χρηματοδοτούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Περισσότερες από 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση μέσω των τριών νέων προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας καθώς οι τράπεζες ενέκριναν τις αιτήσεις τους για δάνεια συνολικού ύψους 1,44 δις ευρώ, κατά τις 10 πρώτες ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας Know Your Customer (KYC).

Η υπηρεσία eGov-KYC προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στη προσκόμιση εγγράφων του δημοσίου για τη βεβαίωση στοιχείων του πολίτη σε τραπεζικά συστήματα (πατήστε εδώ).

«Έχοντας ήδη συμβάλει στη χρηματοδότηση πάνω από 40.000 ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα τελευταία 3 χρόνια, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει λειτουργήσει την νέα πλατφόρμα KyC προσδοκώντας να βοηθήσει την διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της», επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικά, από 15-24 Μαΐου μέσω της πλατφόρμας KYC

  • υποβλήθηκαν 6.916 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 1.688.014.687 ευρώ,
  • έλαβαν θετική απάντηση από τις τράπεζες 6.008 αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 1.445.738.007 ευρώ
  • ενώ 908 αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 242.276.680 ευρώ αξιολογούνται από τις τράπεζες.

Έως σήμερα, 17.101 επιχειρήσεις συνδέθηκαν στην πλατφόρμα KYC της HDB.

Δεν είχαν φορολογική ενημερότητα (οφειλές προς το δημόσιο)  3.237 (ποσοστό 19%) επιχειρήσεις.

Από 9.469 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, για 702 επιχειρήσεις (ποσοστό 7,5%) διαπιστώθηκε αδυναμία έκδοσης ασφαλιστικής ενημερότητας (για τα προγράμματα στα οποία απαιτείται) λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ.

Από 9.074 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι 112 επιχειρήσεις (ποσοστό 1,2%) διαπιστώθηκε ότι είναι καταχωρημένες στα Αρχεία Δεδομένων Οικονομικής Συμπεριφοράς της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.