Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θερμοκήπια: Αν δεν χορηγηθεί ενίσχυση δεν μπορεί να ξεκινήσει νέα καλλιεργητική περίοδος

14/09/2020 10:24 πμ
Συνεχίζεται η προσπάθεια για οικονομική στήριξη των θερμοπηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης λόγω ζημιάς από τον Covid-19. Αυτή την φορά το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για οικονομική στήριξη των θερμοπηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης λόγω ζημιάς από τον Covid-19. Αυτή την φορά το θέμα συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Βορίδη μας μίλησε για ενισχύσεις σε ντομάτα και μελιτζάνα. Εμείς επανήλθαμε και δώσαμε στοιχεία για τη ζημιά που είχαμε σε αγγούρι και πιπεριά. Ζητάμε να πάρουν όλες οι καλλιέργειες θερμοκηπίου ένα ποσό ενίσχυσης. Δεν μιλάμε για αποζημιώσεις γιατί η ζημιά είναι μεγάλη και δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί. Από τις 10 Απριλίου και μετά είχαμε μια κατάρρευση των τιμών.

Αν δεν χορηγηθεί ενίσχυση άμεσα δεν μπορεί να ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Στην Κρήτη οι φυτεύσεις για κάποιες καλλιέργειες ξεκινούν από τον Σεπτέμβριο και κορυφώνονται τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις. Η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και ήδη ενημερώσαμε τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους 16 Βουλευτές του νησιού». 

Ανακοίνωση για τις αποφάσεις Δ.Σ. 
Ενημερώνουμε τα μέλη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας ότι την εβδομάδα από 7/9 έως 13/9/2020 (Ε37) το Δ.Σ. ασχολήθηκε με τα εξής θέματα: 

1) Συντονισμένες επαφές με όλους του νόμιμους αγροτικούς συλλόγους στην περιφέρεια Κρήτης και την από κοινού αποστολή αιτημάτος, για στήριξης της απαίτησης του αγροτικού κόσμου, για άμεση οικονομική ενίσχυση στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Το αιτήματα μας απευθυνόταν προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και στους 16 συνολικά Βουλευτές της Κρήτης. Αναμένουμε τις απαντήσεις με τις παρεμβάσεις των παραπάνω, για ενίσχυση του αιτήματος μας. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση τους, προς ενημέρωση των αγροτών ολόκληρης της Κρήτης. 

2) Διεργασίες για την μεταβολή του νομικού πλαισίου, με βάση τις ανάγκες της περιοχής μας, για την νομιμοποίηση της εργασίας από εργάτες γης που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγραφα παραμονής τους στην Ελλάδα. 

3) Για το θέμα της ίωσης Καστανής Ρυτίδωσης σε καρπούς τομάτας και πιπεριάς. ορίστηκε ΝΕΑ ημερομηνία διεξαγωγής ενημερωτικών συγκεντρώσεων σε κλειστές ομάδες την Τετάρτη 30.09.2020. Παρακαλούνται, οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής να δηλώσουν ΑΜΕΣΑ την συμμετοχή τους , λόγω περιορισμένων θέσεων.

4) Ανακοινώνουμε στον αγροτικό κόσμο της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού ότι τα γραφεία του Συλλόγου θα παραμένουν ανοιχτά για επιπλέον ενημέρωση, εγγραφές, κ.α., κάθε Δευτέρα 19:00 - 21:00.

 

Παϊσιάδης Σταύρος
Τελευταία νέα