Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Για τα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων ερωτούν επίσης 18 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Την άρση της αδικίας σε βάρος των νέων αγροτών της Περιφέρειας ΑΜΘ και την αύξηση της δαπάνης από το πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ζητά ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό.

Σε ερώτηση που κατέθεσε μαζί με ακόμα 17 βουλευτές αναφέρει ότι το ποσοστό που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ από το πρόγραμμα είναι μόλις 8,4%, δηλαδή ποσό ύψους 35,2 εκ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό που δόθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν 10,2%. Ενώ αν η κατανομή των χρημάτων γινόταν σύμφωνα με τα κριτήρια του 2016, τότε η Περιφέρεια ΑΜΘ θα λάμβανε 7,5 εκ. ευρώ επιπλέον, που σημαίνει 150 έως 200 επιπλέον ενταγμένους νέους αγρότες στο πρόγραμμα. Οι βουλευτές ερωτούν τον υπουργό με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή της δαπάνης του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ανά Περιφέρεια και αν είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει την απόφαση και να άρει την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Με την δημοσιοποίηση της απόφασης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του προγράμματος για τους νέους αγρότες του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022», έγινε γνωστό ότι από τη συνολική δημόσια δαπάνη των 420 εκ. ευρώ € για τις 13 περιφέρειες της χώρας το ποσοστό που αντιστοιχεί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ από τις διαθέσιμες πιστώσεις της πρόσκλησης είναι μόλις 8,4%, δηλαδή ποσό ύψους 35,2 εκ. ευρώ. Όταν το αντίστοιχο ποσοστό που αναλογούσε και δόθηκε στην Περιφέρεια ΑΜΘ από το πρόγραμμα νέων αγροτών του 2016 κυμαίνονταν στο 10,2% της συνολικής δαπάνης.

Είναι φανερό ότι σε μία περιφέρεια όπως η ΑΜΘ, όπου ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και η βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού κόσμου αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, μία τέτοια απόφαση αδικεί την περιοχή. Δε συμβάλλει στην αξιοποίηση του συγκριτικού αυτού πλεονεκτήματος, όπως έχουμε επισημάνει και στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη και ως εκ τούτου απαιτείται η επανεξέταση της απόφασης κατανομής της δαπάνηςτου προγράμματος νέων αγροτών και η διαμόρφωσή της με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια.

Όπως ενδεικτικά υπογραμμίζει το τοπικό παράρτημα του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης , αν η κατανομή της δαπάνης του προγράμματος νέων αγροτών ανά Περιφέρεια γινόταν σύμφωνα με τα κριτήρια τουπροηγούμενου προγράμματος της περιόδου 2016 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τότε η Περιφέρεια ΑΜΘ θα λάμβανε 7,5 εκ. ευρώ επιπλέον δαπάνη, που σημαίνει 150 έως 200 επιπλέον ενταγμένους νέους αγρότες στο πρόγραμμα.

Σε συνέχεια των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Με ποια κριτήρια έγινε η κατανομή της δαπάνης του προγράμματος «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ανά Περιφέρεια,ώστε να αντιστοιχεί αυτό το μειωμένο ποσοστό στην Περιφέρεια ΑΜΘ;

2) Είναι στις προθέσεις του να επανεξετάσει την απόφαση και να άρει την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας ΑΜΘ;

Σχετικά άρθρα
17/04/2024 01:22 μμ

Χρήσιμα συμπεράσματα έδειξε η έρευνα που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα την απλούστευση της ΚΑΠ για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της ΕΕ.

Συγκεκριμένα η έρευνα αποκάλυψε ότι το 33% των ερωτηθέντων εργάζονται περισσότερες από 6 ημέρες, κάθε χρόνο, σε διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται με τις αιτήσεις ενίσχυσης της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της τεκμηρίωσης για την επιβολή όρων.

Για το 24 % εξ αυτών, είναι 5 έως 6 ημέρες και στη συνέχεια 1 έως 4 εργάσιμες ημέρες για το 38 % των συμμετεχόντων γεωργών. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γεωργών που υποβάλλουν αίτηση για στήριξη από την ΚΑΠ (78 %) χρησιμοποιούν επίσης κάποιο είδος εξωτερικής βοήθειας για την προετοιμασία και την υποβολή της αίτησής τους για ενίσχυση στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

Η βοήθεια παρέχεται από ενώσεις γεωργών και συνεταιρισμούς στο 36 % των περιπτώσεων, από ιδιωτικές εταιρείες, όπως γραφεία συμβούλων ή τράπεζες (25%) ή από δημόσιες αρχές για το 18% των ερωτηθέντων.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες που υπέβαλαν αίτηση για στήριξη από την ΚΓΠ δεν χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για την παροχή φωτογραφιών με γεωγραφική σήμανση στις αρχές.

Από το 50% που χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για το σκοπό αυτό, περίπου το ήμισυ έχει προβλήματα με αυτό, ιδίως επειδή το βρίσκουν χρονοβόρο, δεν είναι εύκολο στη χρήση ή δεν έχουν ανατροφοδότηση σχετικά με την ακρίβεια της παρεχόμενης εικόνας.

Όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους κατά την τελευταία τριετία, το 36% των εκμεταλλεύσεων που καλύφθηκαν στην έρευνα πραγματοποιήθηκε μία φορά, ενώ το 16% των εκμεταλλεύσεων δέχθηκε τουλάχιστον 3 επισκέψεις.

Οι έλεγχοι αυτοί, όπως φάνηκε από την έρευνα, μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν επιθεωρήσεις που δεν σχετίζονται με την ΚΑΠ.

Τελευταία νέα
19/04/2024 09:44 πμ

Tην έντονη ενόχλησή τους εκφράζουν οι δικαιούχοι του μέτρου 221 «πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» για τις καθυστερήσεις που υφίστανται στις πληρωμές για προηγούμενα έτη, αλλά και συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «μακροχρόνια παύση γαιών», εξαιτίας οικονομικών εκκρεμοτήτων για το τελευταίο έτος εφαρμογής, το 2018». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Θυμίζουμε πως για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018.

Επίσης να αναφέρουμε ότι για το έτος εφαρμογής 2022, κατόπιν σχετικής τροποποίησης της εγκυκλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το διάστημα υποβολής των δηλώσεων εφαρμογής παρατάθηκε μέχρι 15.05.2023 και οι δηλώσεις εφαρμογής υποβλήθηκαν αποκλειστικά χειρόγραφα, λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών στο πληροφοριακό σύστημα, που οφείλονταν στην έλλειψη τεχνικής υποστήριξης του ΟΠΕΚΕΠΕ από ανάδοχο. Αυτό είχε σαν συνέπεια και την καθυστέρηση στη διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων για το εν λόγω έτος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός προχώρησε εκ νέου στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου έπειτα από τις διαμαρτυρίες των δικαιούχων των δύο μέτρων, οι οποίοι του μετέφεραν την έντονη δυσαρέσκειά τους διότι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και χρόνια χωρίς υπαιτιότητά τους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «για τους μεν συμμετέχοντες στο πρόγραμμα δάσωσης στον νομό Λάρισας δεν έχει γίνει πληρωμή για τα δύο τελευταία έτη, 2022 και 2023, ενώ υφίστανται και εκκρεμότητες και για παλαιότερες χρονιές, ακόμα και από το 2018! Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους καλλιεργητές που συμμετέχουν στο εν λόγω μέτρο, υπολογίζουν στο σταθερό ετήσιο οικονομικό αντιστάθμισμα που αυτό προσφέρει για την εγκατάσταση δασικών ειδών στα χωράφια τους, προς όφελος του περιβάλλοντος.

Το ζήτημα είχαμε θέσει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου με ερώτησή μας στις 23/10/2023 και η απάντησή σας ήταν ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν στην μη διεξαγωγή διασταυρωτικών ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σήμερα, οι εν λόγω καλλιεργητές, διαμαρτυρόμενοι πιο έντονα αυτή τη φορά, επισημαίνουν ότι πέντε μήνες μετά είναι υποχρέωση της πολιτείας να επέμβει άμεσα, ώστε να τελεσφορήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να λάβουν το αντιστάθμισμα που δικαιούνται από τη συμμετοχή τους στο εν λόγω πρόγραμμα, καθώς δεν έχουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση των πληρωμών.

Επιπλέον, εύλογες διαμαρτυρίες εκφράζουν και οι δικαιούχοι του προγράμματος μακροχρόνιας παύσης γαιών στον νομό Λάρισας, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή τους για το 2018, τελευταίο έτος εφαρμογής αυτού του, επίσης, φιλοπεριβαλλοντικού προγράμματος, εξαιτίας αβελτηρίων του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Θα είναι έντοκες οι καθυστερημένες πληρωμές;

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Τι προτίθεστε να πράξετε για να ολοκληρωθούν σε άμεσο χρόνο οι πληρωμές για τους δικαιούχους του μέτρου 221 «πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών» για το 2023, το 2022 και όποιες εκκρεμότητες προηγούμενων ετών υπάρχουν;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε για να διευθετηθεί η εκκρεμότητα που υπάρχει με την πληρωμή για το τελευταίο έτος εφαρμογής του προγράμματος «μακροχρόνια παύση γαιών»; Πότε, επιτέλους, θα πληρωθούν για το 2018;

3. Θα είναι οι καθυστερημένες πληρωμές έντοκες, όπως το κράτος αξιώνει από τους πολίτες που καθυστερούν τις οφειλές τους σε αυτό;

16/04/2024 01:37 μμ

Το καλοκαίρι έχουμε συγκομιδή στα θερινά φρούτα, αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εργατών γης θα πρέπει να είναι στα χωράφια.

Πολλοί παραγωγοί αναζητούν τρόπους επιδότησης για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) Σχέδια Βελτίωσης έχουν ολοκληρωθεί.

Αυτή την περίοδο μόνο μέσα από τα επιχειρηματικά προγράμματα οπωροκηπευτικών και μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα μπορούσε να υπάρξει επιδότηση για σπίτια εργατών αλλά το θέμα είναι θα το προβλέψουν;

Στο μεταξύ πολλά προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν από την απόφαση του υπουργού ΑΑΤ να αναλάβουν τα Επιμελητήρια της χώρας τη διαχείριση του Μητρώου των Αγροτών, στο οποίο θα εγγράφονται όλοι επαγγελματίες αγρότες κάθε χρόνο.

Σήμερα η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» (Μ.Α.Α.Ε.) μπορούν να την κάνουν μόνοι τους (δωρεάν) είτε μέσω των ΚΥΔ μαζί με το ΟΣΔΕ είτε από τον λογιστή τους.

Με τη νέα απόφαση θα πρέπει όλοι οι αγρότες σε ένα νομό να πάνε στην πρωτεύουσα στο γραφείο του Επιμελητήρια και να κάνουν την εγγραφή.

Δεν είναι τόσο το οικονομικό θέμα όσο η ταλαιπωρία να κατεβαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά τους και να περιμένουν σε ουρές σε ένα γραφείο με έναν ή το πολύ δύο υπαλλήλους. Και μιλάμε για κάποιες χιλιάδες αγροτών που θα πρέπει να περάσουν από ένα γραφείο.

Όλοι θέλουν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό Μητρώο Αγροτών αλλά θα πρέπει να σκεφτούν και τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.

16/04/2024 11:45 πμ

Στο ΥπΑΑΤ θα βρεθεί, την Τετάρτη (17/4), ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Με εντολή Πρωθυπουργού ο κ. Σκέρτσος θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ (Υπουργό, Υφυπουργοί και Γραμματείς) για έλεγχο του κυβερνητικού έργου.

Βασικό θέμα συνάντησης του Σκέρτσου με τον Αυγενάκη θα είναι και η διαδικασία πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για πληρωμές μέχρι το Πάσχα και θα εξεταστεί αν τελικά αυτό θα εφαρμοστεί ή θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Υπάρχει επίσης μεγάλη δυσφορία στο Μαξίμου για τα προβλήματα με τα Οικολογικά Σχήματα και θέλουν να ξέρουν τι θα κάνει το ΥπΑΑΤ.

Επίσης θα συζητηθεί το πρόβλημα με τους ελέγχους στην αγορά και όλες οι τελευταίες εξελίξεις με τις δικαστικές αποφάσεις κατά των γεωτεχνικών και κτηνιάτρων. Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσει και για την επιτροπή ελέγχων που συστήθηκε από το ΥπΑΑΤ και τι θα κάνει.

Ένα ακόμη θέμα της συνάντησης θα είναι η εξέλιξη με τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης και τα αναμενόμενα πρόστιμα από την ΕΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ (145 εκ. ευρώ επί 4 έτη), καθώς και η «τεχνική λύση» στη νέα ΚΑΠ.

15/04/2024 10:06 πμ

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας, υπό τον ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, με αντικείμενο τον τομέα του βάμβακος. Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:

α) η ανάλυση και εξέταση όλων των προβλημάτων που αφορούν στην αλυσίδα παραγωγής βάμβακος, στη βελτίωση της ποιότητας, στην ταξινόμηση - τυποποίηση, μεταποίηση και βιομηχανική του επεξεργασία, στη στήριξη του τομέα και στη λειτουργία της Δ.Ο.Β. και

β) η κατάθεση προτάσεων για την επίλυση των εν λόγω προβλημάτων.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από τους:
α. Γεώργιο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β. Απόστολο Πολύμερο, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ. Γεωργία Κωστοπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια τη Βασιλική Λαϊνά, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Βιομηχανικών Φυτών(Βαμβάκι & Λοιπά Κλωστικά Φυτά, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, Ενεργειακές Καλλιέργειες).
δ. Βασιλική Λαϊνά, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Βιομηχανικών Φυτών (Βαμβάκι & Λοιπά Κλωστικά Φυτά, Καπνός, Ζαχαρότευτλα, Ενεργειακές Καλλιέργειες) της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αγγελική Δεβάρη, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης.
ε. Σωτήριο Κοσμά, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Πέτρο Καστάνη, υπάλληλο ιδίου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Πολλαπλασιαστικού Υλικού, Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας, Κηπευτικών, Καλλωπιστικών, Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
στ. Αθανάσιο Ζούνο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Προστασίας Φυτών, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Εμμανουέλλα Καπόγια, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Διεύθυνσης.
ζ. Ελένη Τζαβάρα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, μεβαθμό A΄, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αικατερίνη Μαρτίνη, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας και Διεύθυνσης, με βαθμό Β΄.
η. Χαράλαμπο Μουλκιώτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Άμεσων Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Σοφία Χατζηπαντελή, υπάλληλο του ίδιου κλάδου και ειδικότητας, με σχέση εργασίαςιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί με απόσπαση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Σ.Σ. ΚΑΠ.
θ. Παναγιώτη Κονδύλη, υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου,του κλάδου ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού, ειδικότητας ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Μαρίνα Ηλιάδου, υπάλληλο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, ειδικότητας ΠΕ Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών, προϊσταμένη του Τμήματος Τηλεπισκόπισης και Γεωπληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων του ίδιου Οργανισμού.
ι. Δημήτριο Μπεσλεμπέ, Εντεταλμένο Ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Δημήτριο Βλαχοστέργιο, Κύριο Ερευνητή, Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ίδιου Οργανισμού.
ια. Χρήστο Αυγουλά, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/αναπληρώτρια.
ιβ. Αντώνιο Σιάρκο, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Πρόδρομο Ουσουλτζόγλου, Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας Ένωσης.
ιγ. Ευθύμιο Φωτεινό, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή το Βασίλειο Γιαννάκο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ίδιας Ένωσης.
ιδ. Ευριπίδη Δοντά, Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (Σ.Ε.Β.Κ.), με αναπληρωτή τον Δημήτριο Πολύχρονο, μέλος του ιδίου Συνδέσμου.
ιε. Αθανάσιο Τσούτσα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Ευθύμη Ευθυμιάδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ίδιου Συνδέσμου.
Η θητεία του προέδρου και των μελών της ομάδας εργασίας ορίζεται διετής.
Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.

Νέοι δρόμοι συνεργασίας Ελλάδας με Ουζμπεκιστάν

Σε θερμό κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Ουζμπέκο ομόλογό του, Ibrohim Abdurakhmonov, στο πλαίσιο της Υπουργικής Ημερίδας για τα 100 χρόνια του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, στην Μπρέσια της Ιταλίας.

Οι Υπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, να συσταθεί το συντομότερο ομάδα εργασίας από στελέχη των δύο υπουργείων, προκειμένου να υπάρξει ατζέντα που θα διευκολύνει το πεδίο σύμπραξης, θέτοντας παράλληλα κοινούς στόχους αλλά και μελλοντικές δράσεις συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα.

Απώτερος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να επιτευχθεί σύντομα η υπογραφή ενός Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών.

Ο Ουζμπέκος υπουργός απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό να επισκεφτεί τη χώρα του το καλοκαίρι στο πλαίσιο των ενεργειών για διεύρυνση της συνεργασίας των δύο κρατών, αλλά και τον Οκτώβριο στο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Βαμβάκι που διοργανώνει το Ουζμπεκιστάν. Ο Έλληνας ΥπΑΑΤ αποδέχθηκε τις προσκλήσεις.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο ΥπΑΑΤ, πέραν της προσπάθειας που διενεργείται από πλευράς ΥΠΕΞ για την σύσφιξη των διμερών σχέσεων με το Ουζμπεκιστάν, με την συνάντηση αυτή εγκαινιάζεται μια ακόμη σπουδαία συνεργασία στο πλαίσιο της γεωργικής διπλωματίας που αναπτύσσει η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε: «Χαιρόμαστε που ξεκινάμε μια συνεργασία με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο αποτελεί μια χώρα δυναμική, αλλά και μία χώρα που καταβάλλει μία αξιοσημείωτη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού». «Ο βαθύς πολιτισμός του Ουζμπεκιστάν είναι άλλωστε αυτός που το ενώνει με την Ελλάδα», σημείωσε.

Επισημαίνεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ουζμπεκιστάν βρίσκονται σε καλό επίπεδο, ενώ γίνονται εκατέρωθεν προσπάθειες για την ίδρυση Πρεσβειών στην Τασκένδη και στην Αθήνα αντίστοιχα.

Μια από τις βασικές επιδιώξεις της Ελλάδας αποτελεί και η ανάπτυξη των εμπορικών συνεργασιών με την ουζμπεκική πλευρά, με στόχο την ενίσχυση των ευρύτερων οικονομικών σχέσεων, πάντα στο πλαίσιο της βούλησης των δύο χωρών να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους.

12/04/2024 11:20 πμ

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Ιταλίας - Ισπανίας για επιτάχυνση αλλαγών στην ΚΑΠ και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Γεωργίας, Διατροφικής Κυριαρχίας και Δασών της Ιταλίας, Francesco Lollobrigida και ο Υπουργός Γεωργίας Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας, Luis Planas Puchades, σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της σημερινής υπουργικής ημερίδας για το κρασί, συζήτησαν το φλέγον ζήτημα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, αλλά και το μείζον πρόβλημα της κλιματικής κρίσης, που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως οι χώρες της Μεσογείου.

Οι τρεις υπουργοί, οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα EUMED-9, συμφώνησαν για συντονισμό των ενεργειών τους ώστε οι αναγκαίες αλλαγές στην ΚΑΠ να γίνουν πριν από τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως τονίζουν θεωρούν πολύ σημαντική την χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με την οποία εγκρίθηκε επείγουσα διαδικασία, που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος Απριλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων που προσθέτουν γραφειοκρατικά βάρη στους αγρότες και στην πράξη υπονομεύουν την απορρόφηση ενισχύσεων που η ίδια η ΕΕ έχει θεσπίσει. Σε αυτό το πλαίσιο συμφώνησαν να είναι σε συνεχή συνεργασία για τον συντονισμό των κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι τρεις χώρες ώστε να εγκριθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές.

Παράλληλα Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία, συμφωνούν στη στήριξη των πρωτοβουλιών που αφορούν στην λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα στο πλαίσιο της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά και στην αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι στην πράξη η χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενεργοποίησε τις διαδικασίες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα, πριν από τις ευρωεκλογές ή έστω μέχρι τον Οκτώβριο. Σημείωσε ότι για πρώτη φορά αλλάζει η ΚΑΠ «εν κινήσει» και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει στο ζήτημα αυτό η ομάδα EUMED-9.

«Οι Μεσογειακές χώρες έχουμε κοινά προβλήματα σε σύγκριση με τις χώρες του Βορρά, τόνισε και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε κάθε διπλωματικό μέσον για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, για την προώθηση κοινά αποδεκτών λύσεων, προς όφελος των αγροτών μας. Η Ελλάδα σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται, ενεργοποιώντας τον μοχλό της «αγροτικής διπλωματίας», αξιοποιώντας τόσο τη συμμετοχή της στην Ομάδα των Μεσογειακών χωρών EUMED-9, όσο και την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα».

12/04/2024 09:55 πμ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επείγουσα διαδικασία που του επιτρέπει να ψηφίσει, στο τέλος του Απριλίου, βάσει επείγουσας διαδικασίας για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με ισχυρή πλειοψηφία (432 ψήφους υπέρ, 155 κατά, 13 αποχές) την προσφυγή στην ταχεία διαδικασία για την ψήφιση του κειμένου κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (22-25 Απριλίου), την τελευταία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Οι νομοθετικές αλλαγές, που ζητήθηκαν από τους 27 όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την ΕΕ και στην χώρα μας, εγκρίθηκαν από τα κράτη-μέλη χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις στις 26 Μαρτίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το θέμα στο τέλος του Απριλίου.

Tι προβλέπει το κείμενο για την αναθεώρηση της ΚΑΠ

Το κείμενο προβλέπει την καθολική κατάργηση της υποχρέωσης εφαρμογής αγρανάπαυσης ή διατήρησης μη παραγωγικών χαρακτηριστικών (φρακτών, δενδροστοιχιών, υγρότοπων...) στο τουλάχιστον 4% των αρόσιμων εδαφών.
Η υποχρέωση εναλλαγής των καλλιεργειών προβλέπεται να αντικατασταθεί από μία απλή «διαφοροποίηση», η υποχρέωση διατήρησης των χορτολιβαδικών εκτάσεων θα αμβλυνθεί, όπως και οι περίοδοι υποχρεωτικής κάλυψης των εδαφών.
Σε περίπτωση ακραίων μετεωρολογικών επεισοδίων, θα προβλέπονται εξαιρέσεις για να αποφευχθούν οι κυρώσεις - και οι καλλιέργειες έκτασης κάτω των 10 εκταρίων θα εξαιρούνται από τους ελέγχους που συνδέονται με την τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων.

Δηλώσεις Αυγενάκη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα επείγουσα διαδικασία, που του επιτρέπει να ψηφίσει στο τέλος Απριλίου για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, με στόχο την απάλειψη ορισμένων περιβαλλοντικών κανόνων που προσθέτουν γραφειοκρατικά βάρη στους αγρότες και στην πράξη υπονομεύουν την απορρόφηση ενισχύσεων που η ίδια η ΕΕ έχει θεσπίσει.

Πρόκειται για αιτήματα που είχαν θέσει το σύνολο των αγροτών στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, τα οποία μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν υιοθετήσει η ομάδα των μεσογειακών χωρών EUMED-9, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ, είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο στήριζε και στις συγκεκριμένες αλλαγές αλλά και το σύνολο των 19 προτάσεων του ΥΠΑΑΤ.

Δυστυχώς και σήμερα η ομάδα των Πρασίνων αντιδρώντας στις αλλαγές, καταδίκασε ως αβάσιμη και αντιδημοκρατική πρωτοβουλία την ταχεία διαδικασία που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο.

Κατά της διαδικασίας στράφηκε και ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπανδρέου, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν να μην είναι παρόντες στην ψηφοφορία!

Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει περίτρανα τη σημασία της σύνθεσης του ευρωκοινοβουλίου. Οι αγρότες πριν από δύο μήνες ξεσηκώθηκαν ζητώντας το αυτονόητο, επειδή διαπίστωσαν ότι η ΚΑΠ δεν ήταν λειτουργική και οδηγούσε με βίαιο και όχι ομαλό τρόπο στην πράσινη μετάβαση.

Η ΝΔ ενεργοποίησε την ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία ανήκει, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ακούγοντας τη φωνή των αγροτών εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο υιοθετούσε τις 19 αλλαγές που προωθούσε η κυβέρνηση. Αλήθεια τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας μας τι έπραξαν; Απευθύνθηκαν στις ευρωομάδες που ανήκουν όπως τους κάλεσα να πράξουν δημοσίως και από το βήμα της Βουλής; Ή μήπως το ενδιαφέρον τους για τους Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες εξαντλείται στα όμορφα λόγια στήριξης στη διάρκεια των κινητοποιήσεων και στα ευχολόγια;

Η στάση τους στη σημερινή ψηφοφορία έδειξε ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των αγροτών και ποιος όχι. Οι μάσκες έπεσαν!

Παράλληλα, όμως, απέδειξε περίτρανα πόσο μεγάλη σημασία έχει η Ευρωβουλή να πλαισιώνεται από πρόσωπα που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για τα συμφέροντα των πολιτών.

Είναι μια απόδειξη που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας όλοι οι πολίτες, ιδιαίτερα οι αγρότες αφού οι αποφάσεις της ΕΕ καθορίζουν την καθημερινότητά τους, όταν στις 9 Ιουνίου πάμε στις κάλπες για ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σήμερα, αποδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές, δεν είναι χαλαρή ψήφος, αλλά ψήφος που θα καθορίσει το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

11/04/2024 09:45 πμ

Αυτό ανέφερε, την Τετάρτη (10 Απριλίου), ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης στο «Delphi Economic Forum 2024».

Σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή ανανέωση των ασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι έως το τέλος της τετραετίας να διορθώσει αυτή την κατάσταση δίνοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν την ένταξή τους στο αγροτικό επάγγελμα 60.000 νέοι αγρότες.

Στηρίζοντας την ηλικιακή αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών, προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και στο νέο που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο, ύψους 410 εκατ. ευρώ.

Υπενθύμισε δε ότι στο τρέχον πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι 2.100 επιλαχόντες, με επιπλέον χρηματοδότηση 81 εκατ. ευρώ.

10/04/2024 10:01 πμ

Τρίωρη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Στη συνάντηση ετέθησαν μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, με κυρίαρχο το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ και τις 19 προτάσεις που έχει κάνει η χώρα μας, τις οποίες η ΕΘΕΑΣ στηρίζει καθώς ταυτίζονται με το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων που και η ίδια έχει καταθέσει.

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ως πρώτο θέμα, έθεσε την ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, ζήτημα το οποίο έχει συζητήσει με τον Πρωθυπουργό και τον ΥπΑΑΤ. Ο υπουργός τόνισε ότι η ισχυροποίηση του συνεταιριστικού κινήματος αποτελεί προτεραιότητά του και πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής, υπό τον Γ. Γρ. Γιώργο Στρατάκο, στην οποία θα μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ και πανεπιστημιακοί του χώρου, προκειμένου να αξιοποιηθούν προτάσεις που έχουν κατατεθεί, όπως αυτή της ΔιαΝέοσις, για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου, που θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του συνεταιριστικού κινήματος και θα θεραπεύει παθογένειες του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην ΚΑΠ, ο υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των αγροτών για το τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και για την πορεία της προσπάθειας που γίνεται.

Μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί οι ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένα Πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης, η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων έκτασης κάτω των 100 στρεμμάτων από ελέγχους και κυρώσεις της αιρεσιμότητας, η δυνατότητα επιπλέον τροποποιήσεων των ΣΣ ΚΑΠ και η απλούστευση της εφαρμογής της αρχής της ανωτέρας βίας.

Αναφερόμενος στις τρεις αλλαγές στις οποίες στοχεύει η χώρα μας και επιδιώκει την υιοθέτησή τους, είπε ότι αυτές είναι:

  • Η ευελιξία στη μεταφορά πόρων μεταξύ Πυλώνων, μεταξύ παρεμβάσεων, μεταξύ ετών και εντός του ίδιου έτους.
  • Η δημιουργία ad hoc μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με την πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης έως 2% του Προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου σε περιπτώσεις απρόβλεπτων μεγάλων καταστροφών.
  • Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 που ίσχυε την προηγούμενη περίοδο.

Ο υπουργός τόνισε ότι έστω και μια από αυτές τις προτάσεις να περάσει θα είναι σημαντικό.

Έκρουσε ωστόσο και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν δεν υιοθετηθεί η ευελιξία στη μεταφορά πόρων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος, τότε δεν θα επιτευχθεί μέγιστη απορροφητικότητα για κάθε κράτος μέλος.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα που αφορά στην ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο υπουργός επισήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι που δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο μέτρο 5.2, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία, όμως, για να λειτουργήσουν απαιτείται η συμβολή Περιφέρειας και Δήμων.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και στη σύσκεψη που είχε χθες με τους Περιφερειάρχες. Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, κατανοώντας τη σημασία υλοποίησης των ΔΣΒ διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά του.

Ενημέρωσε, επίσης, το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ για την έγκριση του προγράμματος, ύψους 42 εκατ. για τις παρακάρλιες περιοχές, καθώς και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της περιοχής και με την κατ’ αρχάς ενίσχυσή τους με 15 εκατ ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην πορεία για ίδρυση αυτόνομων Αγροτικών Επιμελητηρίων.

Για τους ελέγχους τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω «ακόμα και αν ο κόσμος γυρίσει ανάποδα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και σημείωσε ότι έχουν επεκταθεί στο μέλι και στο λάδι και ξεκινούν στο κρέας και στα αυγά. Ανήγγειλε, δε, την ενίσχυση του κυρωτικού πλαισίου, κίνηση που θα ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχων και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΘΕΑΣ με νόμο θα αποκτήσει θεσμοθετημένο ρόλο στους Οργανισμούς που εποπτεύει το ΥπΑΑΤ (ΕΛΓΑ κ.α.).

09/04/2024 01:05 μμ

Στην αρμόδια επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής παρουσίασε, την Τρίτη, 9 Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, τον σχεδιασμό της Ελλάδας για την επικείμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ 2023 - 2027.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο ΥπΑΑΤ έκανε σύγκριση των προτάσεων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση με εκείνες που κατέθεσαν κόμματα, βουλευτές και θεσμικοί φορείς και οργανώσεις, τονίζοντας ότι προχώρησε σε αυτήν την ενημέρωση για να δείξει ότι υπάρχουν κοινά σημεία για τα οποία «οφείλουμε να δουλέψουμε προς όφελος των αγροτών» και κάλεσε τα κόμματα «να δουλέψουμε μαζί».

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στην ΚΑΠ, η Ελλάδα, όπως επισήμανε, είναι πολύ πιο μπροστά από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, καθώς είναι η μόνη που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές, τις οποίες υιοθέτησαν και το ΕΛΚ και η ομάδα των EUMED-9. Σημείωσε ότι ήδη η πρόταση που προωθούσε η χώρα μας για αγρανάπαυση προχώρησε με αποτέλεσμα περίπου 127.000 αγρότες που είχαν δηλώσει 1,5 εκατ. στρέμματα να μπορούν να τα καλλιεργήσουν και να απολαμβάνουν και τα πλεονεκτήματα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντάς τους πρόσθετο εισόδημα. Τι κάναμε;

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ)
Ενισχύουμε τη συνεργασία με την πολιτική μας οικογένεια στην ΕΕ. Άλλωστε, ιστορικά και παραδοσιακά, το ΕΛΚ είναι το κόμμα που στηρίζει τους αγρότες!
Πραγματοποιούμε μηνιαίες συναντήσεις με τις χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις ανήκουν στην κοινή πολιτική μας οικογένεια και διαμορφώνουμε κοινές θέσεις για την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού μας τομέα.
ΕΛΚ: Κροατία, Λιθουανία, Φινλανδία, Σουηδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Αυστρία, Τσεχία
Στο πλαίσιο αυτό:
Πιέσαμε για τη στήριξη της χώρας μας στην διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και επιτύχαμε να έχουμε ευελιξίες στην ΚΑΠ και επιπλέον πόρους για τη στήριξη των πληγέντων αγροτών μας σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και Β. Εύβοια.
Ασκούμε από κοινού πιέσεις στην Επιτροπή για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, αναφορικά με την προστασία των σαρκοφάγων ζώων (λύκοι), κάτι που πλέον επηρεάζει και τους κτηνοτρόφους μας, ιδίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.
Συνεργαστήκαμε για την διαμόρφωση κοινών θέσεων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027.
Ερώτηση: Τι έχετε κάνει με τις αντίστοιχες πολιτικές οικογένειες που ανήκετε για τη στήριξη των αγροτών μας; Τι προσφέρετε μέσω των ευρωομάδων που συμμετέχετε; Θα ήθελα να το μάθουμε.

Μεσογειακές Χώρες Της ΕΕ (EU MED-9)
Αξιοποιήσαμε μια άλλη συμμαχία, αυτή των μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ: Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Κροατία, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Σλοβενία.
Το EU Med 9, βεβαίως, δεν είναι νέος θεσμός. Ωστόσο, δεν είχε λειτουργήσει ποτέ για θέματα του πρωτογενούς τομέα.
Με δική μας πρωτοβουλία, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, ξεκινήσαμε τη λειτουργία του EU MED 9 και στον αγροτικό τομέα.
Στις 24/01/2024 έχουμε την πρώτη Συνεδρίαση των 9 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που γίνεται, επαναλαμβάνω, με δική μας πρωτοβουλία και με τα θέματα που θέτουμε εμείς:
α) διαχείριση κλιματικής κρίσης, έχοντας νωπά τα χτυπήματα της θεομηνίας Daniel, και
β) αλλαγές στην ΚΑΠ.
Ήδη, πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και χτίζουμε συμμαχίες.
Στις 26/02/2024 είχαμε τη δεύτερη Συνεδρίαση των 9 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, όπου συζητάμε αποκλειστικά για τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Παρουσιάσαμε τις δικές μας προτάσεις για την απλούστευση των διαδικασιών της ΚΑΠ και καταλήξαμε σε κοινές θέσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ.
Στις 25/03/2024 είχαμε την Τρίτη Συνεδρίαση των 9 Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, όπου επιμείναμε στην ανάγκη επιπλέον αλλαγών στην ΚΑΠ.
Το πιο σημαντικό: καταφέραμε να κάνουμε θεσμό το EU MED 9 και στον πρωτογενή τομέα και να ενισχύουμε τη φωνή της χώρας μας με συνεργασίες και συνέργειες.

Στο πλαίσιο της ετήσιας τροποποίησης της ΣΣ-ΚΑΠ, η Ελλάδα κατέθεσε τις εξής τροποποιήσεις (Δεκέμβριος 2023):
Αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και αφορούν σε τροποποιήσεις στους κώδικες γεωργικής πρακτικής, οι οποίοι αποτελούν τις υποχρεωτικές δεσμεύσεις για την χορήγηση ενισχύσεων στους γεωργούς/κτηνοτρόφους.
Αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων. Μεταξύ άλλων και προτάσεις για τα οικολογικά προγράμματα (περιβάλλον, κλίμα και καλή διαβίωση των ζώων), τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του άρθρου 32 και της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι.
Παρεμβάσεις, όπως προτάσεις προγραμμάτων, στους τομείς οίνου, οπωρηκηπευτικών, ελαιολάδου και μελισσοκομίας
Παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την Επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκατ. ευρώ.
Παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων όσων επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων
Αλλαγές για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του συστήματος AKIS και του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ.
Οι τροποποιήσεις αυτές, που είναι κυρίως διαχειριστικού χαρακτήρα, έγιναν δεκτές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο του 2024.
Φυσικά, βλέποντας τα προβλήματα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της ΚΑΠ, δεν εφησυχάσαμε! Η κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, οι διεθνείς εξελίξεις, η πιθανή αστάθεια της επισιτιστικής ασφάλειας και τα νέα δεδομένα κατέστησαν αναγκαίες και άλλες αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Αξιοποιήσαμε την αγροτική διπλωματία για να το πετύχουμε αυτό.
Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα υλοποιούσαμε πολύ πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών.

Παράλληλα, σημείωσε, προωθούνται αλλαγές για:

  • Η απλοποίηση των ελέγχων για μικρούς κλήρους, κάτω των 100 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει απλοποίηση ελέγχων στα οικολογικά σχήματα, που είναι αδύνατον να εφαρμοσθούν λόγω της κλιματικής κρίσης.
  • Μεταφορά χρημάτων από πυλώνα σε πυλώνα και από έτος σε έτος.
  • Το 2% της ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα να μπορεί να διατεθεί για την αντιμετώπιση καταστροφών που προκαλούνται λόγω της κλιματικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην στάση των άλλων κομμάτων προχώρησε σε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είπε ότι δεν κατέθεσε καμιά πρόταση τροποποίησης της ΚΑΠ, σε αντίθεση με βουλευτή ΠΑΣΟΚ του Ηρακλείου, Φραγκίσκο Παρασύρη, ο οποίος κατέθεσε δική του πρόταση.

Στην επίθεση που έκανε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ) ξεκίνησε από το 2018 επί δικής του κυβέρνησης.

Από την άλλη ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι με την τροποποίηση κατάφερε να μπορεί κάθε χώρα να εφαρμόσει τα ΚΓΠΚ με το δικό του τρόπο.

Στην συνέχεια ανέφερε τα 19 σημεία της ελληνικής πρότασης που αφορούν την ΚΑΠ τα οποία είναι:
1. Διευκόλυνση της χρήσης δορυφορικών εικόνων καλής ποιότητας για την αποφυγή της ανάγκης επιτόπιων ελέγχων ή για την επανεξέταση των διαδικασιών ποιοτικών ελέγχων των συστημάτων ελέγχου μας για την αποφυγή της ανάγκης πολλαπλών επιτόπιων ελέγχων.
2. Απλοποίηση των ελέγχων - Μείωση των απαραίτητων επιθεωρήσεων σε μία επίσκεψη ανά αγρόκτημα ετησίως.
3. Αλλαγή της διάταξης για τον κανόνα αυτόματης αποδέσμευσης από Ν+2 σε Ν+3, όσον αφορά το ΕΓΤΑΑ (άρθρο 34 παρ. 1 του Καν. 2021/2116), όπως ίσχυε την προγραμματική περίοδο 2014-2022. Εναρμόνιση με τις διατάξεις που ισχύουν για όλα τα άλλα Επενδυτικά και Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οποία εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας N+3 κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού.
4. Εναρμόνιση των διατάξεων σχετικά με την έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης, για τις παρεμβάσεις του Πυλώνα Ι (ΕΓΤΕ) με τις ισχύουσες διατάξεις για τον Πυλώνα ΙΙ (ΕΓΤΑΑ). Η ισχύς των τροποποιήσεων από την ημερομηνία της επίσημης υποβολής τους στις υπηρεσίες της ΕΕ να εφαρμοστεί και για τον Πυλώνα Ι (ειδικά για τις κατηγορίες παρέμβασης του άρθρου 42 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (τομεακές παρεμβάσεις)).
5. Δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, μόνο με κοινοποίηση στην ΕΕ για ορισμένα θέματα για τα οποία θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποίησης στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς ως προς τον αριθμό ανά έτος για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του. Επιπλέον, να εφαρμόζεται αναδρομικότητα για ορισμένες τροποποιήσεις ανάλογα με τη φύση των σχετικών παρεμβάσεων (άρθρο 119 παρ. 8 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115).
6. Περιορισμός των απαιτούμενων πληροφοριών στο προγραμματικό κείμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ στα απολύτως απαραίτητα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για κείμενο στρατηγικής και όχι για επιχειρησιακό κείμενο (Άρθρο 119 παρ. 7,9 και 12 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 93 παρ. 1 και παρ. 3 Καν. (ΕΕ) 2021/2115) (Άρθρο 92 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021 /2115) (Άρθρο 95 παρ. 4 Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (Άρθρο 98 παρ. 2 Καν. (ΕΕ) 2021/2115).
7. Επανεξέταση της απαίτησης για υποχρεωτική συνοχή των παρεμβάσεων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων Εισοδήματος με την Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 109 παράγραφος 2 γ)) όσον αφορά την απλούστευση.
8. Τροποποίηση των διατάξεων της διετούς ανασκόπησης επιδόσεων, προκειμένου να καλύψει το οικονομικό έτος 2026. Η ανοχή απόκλισης θα πρέπει να αυξηθεί από 25 σε 40% (2021/2115/ΕΕ, άρθρο 135(2)).
9. Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης των τροποποιήσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, με τη σημαντική μείωση του χρόνου διαβούλευσης μεταξύ των επιτροπών και των επίσημων υπογραφών.
10. Παρέκκλιση 12 μηνών από τα ακόλουθα Πρότυπα για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ): ΚΓΠΚ 5, ΚΓΠΚ 6, ΚΓΠΚ 7, ΚΓΠΚ 8 (2021/2115/ΕΕ, Παράρτημα III).
11. Καμία υποχρέωση για έλεγχο υπό όρους για εκμεταλλεύσεις με μέγιστο μέγεθος εκμετάλλευσης έως 10 εκτάρια (2021/2116/ΕΕ, άρθρο 83).
12. Ετήσια έκθεση – παράταση του χρόνου επεξεργασίας της ετήσιας έκθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη ανταλλαγή δεδομένων από διάφορους φορείς (διαχειριστική αρχή, οργανισμός πληρωμών, επιτροπή παρακολούθησης και φορέας πιστοποίησης) και την τεχνική και διοικητική πολυπλοκότητα του συστήματος.
13. Ανασκόπηση των περιβαλλοντικών και κλιματικών απαιτήσεων και καθορισμός ρεαλιστικών προθεσμιών για την εφαρμογή τους. Ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων στον αγροτικό τομέα στην ΕΕ και υιοθέτηση πιθανών διορθώσεων σε αυτές τις νέες πολιτικές.
14. Επιλογές απλοποιημένου κόστους – στην πολιτική συνοχής, έργα κάτω από ένα συγκεκριμένο ποσό υποχρεούνται να χρησιμοποιούν επιλογές απλοποιημένου κόστους. Για μέτρα εκτός ΟΣΔΕ, αυτή θα μπορούσε να είναι η επιλογή για την απλούστευση της εφαρμογής της πολιτικής.
15. Αποσαφήνιση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας για να διασφαλιστεί η αναλογία κόστους/αποτελεσματικότητας προσαρμοσμένης στις προκλήσεις. Πρόβλεψη για έλεγχο εγγράφων όταν προσφέρει επαρκή βαθμό βεβαιότητας ή ακόμη και περιορισμός του ελέγχου του αριθμού των ζώων μόνο σε βοήθεια σε συνδυασμό με την παραγωγή ζώων.
16. Μείωση των περιπτώσεων που απαιτείται μεμονωμένο αίτημα για ανωτέρα βία, όταν οι φορείς ελέγχου διαθέτουν επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εκδήλωση γεγονότος σε προσδιορισμένη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα ακραία καιρικά φαινόμενα ή πυρκαγιές.
17. Ευελιξία για ανακατανομή αχρησιμοποίητων κονδυλίων, μεταξύ παρεμβάσεων με σωστή αιτιολόγηση.
18. Ευελιξία για χρήση έως και 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.
19. Ορισμός του εύρους θερμοκρασίας που αντιστοιχεί στη θερμοκρασία του λιώσιμου πάγου για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών για αλιευτικά προϊόντα.

Κάλεσε στην συνέχεια τα άλλα πολιτικά κόμματα να «πιέσουν» τις Ομάδες τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βάλουν πλάτη για να αλλάξει η ΚΑΠ για να ωφεληθούν οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες.
Ακόμη ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην χώρα μας βοήθησαν την κυβέρνηση να δυναμώσει την φωνή της για να υπάρξουν αλλαγές στην ΚΑΠ.

ΣΥΡΙΖΑ

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έκανε άσχημη αρχή με την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς καταψηφίσαμε τις διατάξεις της ΚΑΠ που έχουν να κάνουν με την γραφειοκρατία.
Η συζήτηση για την ΚΑΠ δεν θα πρέπει να είναι κομματική. Τα χρήματα της νέας ΚΑΠ είναι ίδια με την προηγούμενη αλλά θα πρέπει να απαντήσει το ΥπΑΑΤ γιατί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι το 2023 - το πρώτο έτος της ΚΑΠ - εισέπραξαν λιγότερα χρήματα.
Η Ελλάδα δεν χάνει χρήματα στη νέα ΚΑΠ αλλά αφού έγιναν όλα καλά - όπως λέει ο υπουργός ΑΑΤ - γιατί είχαμε μειωμένες ενισχύσεις.
Ο κ. Αυγενάκης θα έπρεπε πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόταση τροποποίησης της ΚΑΠ να μελετήσει το πρώτο χρόνο της νέας ΚΑΠ:

  • Πόσα δικαιώματα ενεργοποιήθηκαν
  • Πόσες δηλώσεις είχαμε κατατεθεί

Και να δει ποιοι αδικήθηκαν το πρώτο έτος εφαρμογής για να προχωρήσει σε τροποποίηση.
Είναι ξεκάθαρο ότι από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο αδικήθηκε η αγρονομική περιφέρεια των κτηνοτρόφων. Είναι ξεκάθαρο. Αυτό έγινε από επιλογή; Είναι ενδεικτικό ότι από τα τρία οικολογικά σχήματα των κτηνοτρόφων τα δύο, που έχουν να κάνουν με τους βοσκότοπους, δεν ξέρω κατά πόσο θα υλοποιηθούν, θα προχωρήσουνε. Συνεπώς, προτείνουμε ευέλικτα και με σαφήνεια οικολογικά σχήματα…. Μην καταλήξουμε στο τέλος να γίνει μια οριζόντια διαίρεση και όλοι να πάρουν από κάτι λίγο, οι αγρότες και χωρίς τους ελέγχους. Είναι μεγάλος ο κίνδυνος, γιατί ανακοινώσατε ότι μέχρι το Πάσχα θα πληρωθούν τα οικολογικά. Η δεύτερη πρόταση είναι η μεταφορά από τον Πυλώνα I στον Πυλώνα II. Μόνο και μόνο, ότι το υπηρετείτε και καλά κάνετε, σημαίνει ότι έχουμε δίκιο. Εμείς διαφωνήσαμε και διαφωνούμε, με αυτό το οποίο υπήρξε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, με το 10% της μεταφοράς.
Θα πρέπει να προσέξουμε μήπως στην επερχόμενη πληρωμή στα Οικολογικά Σχήματα έχουμε μια οριζόντια μείωση ενισχύσεων.
Ακόμη ζητάμε να μειωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Επίσης πιστεύουμε ότι η αναδιανεμιτική ενίσχυση είναι πιθανόν όπως εφαρμόζεται να μην στηρίξει τις μικρές εκμεταλλεύσεις της χώρας.

Απάντηση Αυγενάκη σε Κόκκαλη
Απαντώντας ο υπουργός ΑΑΤ στον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η πρόταση που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τροποποίηση της ΚΑΠ ήταν εξαιρετικά δουλεμένη.
Στην συνέχεια έκανε επίθεση ενταντίον των Οικολογικών Σχημάτων τα οποία τα χαρακτήρισε σαν «χαοτικά», με 35 κατηγορίες που δεν είναι κατανοπητές και ζήτησε από τον κ. Κόκκαλη να φέρει το θέμα της τροποποίησης στην Ευρωβουλή.
Στην συνέχεια ρώτησε τον κ. Κόκκαλη ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θέλει να παραμείνουν και ποιες να καταργηθούν.
Ο κ. Αυγενάκης μίλησε και για τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ (Σημανδράκο), τον οποίο χαρακτήρισε «ακατανόμαστο» και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια τα 88 εκατ. ευρώ από την πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης να πληρωθούν μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα.
Επίσης μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ανέφερε ότι αναμένεται να καταβληθούν τα 425 εκατ. ευρώ από τα Οικολογικά Σχήματα.

ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην περιφέρεια Ρεθύμνης κ. Μανόλης Χνάρης, μίλησε στην συνέχεια και τόνισε ότι η έγκριση της πρώτης τροποποίησης της ΚΑΠ έγινε χωρίς καμιά ενημέρωση της Βουλής. Τώρα μιλάμε για την δεύτερη τροποποίηση.
Εμείς ζητάμε το ΟΣΔΕ να γίνεται στην αρχή κάθε έτους στη νέα περίοδο.
Η ΕΕ δίνει το δικαίωμα στα κράτη μέλη για εσωτερική σύγκλιση στο 85% η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει 100%, κάτι που εμείς διαφωνούμε.
Ακόμη θέλουμε η κατανομή ενισχύσεων του πρώτου Πυλώνα να γίνει με άλλο τρόπο με βάση την παραγωγικότητα και σε κατά κύριο επάγγελμα.
Θα πρέπει επίσης να γίνει μείωση των Οικολογικών Σχημάτων και να γίνει απλούστευση.
Τόνισε ακόμη ότι αν και έχει περάσει τόσος χρόνος ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί ο δεύτερος Πυλώνας της ΚΑΠ (προγράμματα ΠΑΑ).

Απάντηση Αυγενάκη σε Χνάρη
Στο ερώτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι δεν τον άφησαν να πάει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Μπαμπασίδη, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τι θέλει να μάθει από την συνάντηση με τον κ. Μπαμπασίδη και να το ξέρει η ηγεσία του Οργανισμού.

ΚΚΕ

Ο κ. Γιώργος Λαμπρούλης, εκπρόσωπος από το ΚΚΕ και βουλευτής Λάρισας, στην ομιλία του αναφέρθηκε κατά της ΚΑΠ και τόνισε ότι το κόμμα του την καταψήφισε στην Βουλή. Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Η νέα ΚΑΠ 2023 - 2027 δημιουργεί πρόβλημα σε μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους. Ανέφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα τις απαιτήσεις ένταξης στα Οικολογικά Σχήματα.
Η τροποποίηση της ΚΑΠ έχει στόχο την κερδοφορία των εταιρειών της αγροτοβιομηχανίας και όχι των αγροτών.
Στην συνέχεια τόνισε ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους αγρότες. Η Κομισιόν δεν απαγορεύει το αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία, ούτε να μπει πλαφόν στην ενέργεια, όμως η κυβέρνηση δεν το κάνει.

08/04/2024 04:38 μμ

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, εντάχθηκαν στη Δράση 4.1.5 «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» (Σχέδια Βελτίωσης) 301 αιτήσεις στήριξης, συνολικής δημόσιας δαπάνης 14.179.907 ευρώ.

Αντίστοιχα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα Σχέδια Βελτίωσης είχαμε 45 επιλέξιμες αιτήσεις συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 2.940.186 ευρώ.

Δείτε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (εδώ)

Δείτε τα αποτελέσματα στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (εδώ)

Στόχος της δράσης είναι η επίτευξη της ανθεκτικής, βιώσιμης και ψηφιακής οικονομικής ανάκαμψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις υφιστάμενες αλλά και τυχόν μελλοντικές συνέπειες όποιου κινδύνου προκύψει.

Επιλέξιμες ∆απάνες είναι:

  • Ίδρυση, μετεγκατάσταση, ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού.
  • Αγορά γης.
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται με τη χρήση σπόρου.
  • Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων και την περίφραξη φυτειών.
  • Αγορά καινούργιου αυτοκινήτου με ψυκτικό θάλαμο για την εξυπηρέτηση εκμετάλλευσης παραγωγής ανθέων ή μανιταριών.
  • Αγορά καινούργιου φορτηγού αυτοκινήτου για τη μεταφορά κυψελών (μελισσοκομικό φορτηγό).
  • Αγορά και εγκατάσταση Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, εξοπλισμού επικοινωνιών και γραφείου.
  • Επενδύσεις που συμβάλλουν στην αξιοποίηση ΑΠΕ.
08/04/2024 12:48 μμ

Την Τρίτη (9/4), ο Υπουργός ΑΑΤ θα ενημερώσει αναλυτικά την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το θέμα και τα αποτελέσματα που έχει φέρει η άσκηση αγροτικής διπλωματίας από το ΥΠΑΑΤ, με στόχο τη βελτίωση και απλοποίηση της ΚΑΠ.

Παράλληλα θα αναφερθεί, όπως είπε, στη στάση κάθε κόμματος, απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια.

Για τα οικολογικά σχήματα «πρέπει να είναι απλά στην εφαρμογή τους χωρίς να απαιτούνται για την ενεργοποίησή τους γραφειοκρατικές διαδικασίες πολύπλοκες με την ενεργοποίηση τεχνικών συμβούλων», έχει δηλώσει ο υπουργός.

Επίσης προτάσεις για αλλαγές στην ΚΑΠ που δίνεται προτεραιότητα στην παρούσα φάση είναι:

  • Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
  • Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
08/04/2024 11:28 πμ

Ξεκινά η λειτουργία του Ενεργού/ Ανενεργού ΑΜΚΑ στην χώρα.

Σε συνέχεια της υπ’ αρ. Φ80320/109864/14-12-2023 Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τίτλο «Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης» (Β΄7280/22.12.2023), ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε διευκρινιστική Εγκύκλιο με τίτλο «Οδηγίες για την απόδοση και τη λειτουργία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ)», με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος απόδοσης ΑΜΚΑ τη Δευτέρα, 1η Απριλίου 2024.

Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) είναι ένας ενιαίος, υποχρεωτικός αριθμός για την εργασία και την ασφάλιση όλων των ατόμων που ανήκουν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Είναι απαραίτητος σε συναλλαγές με τον e-ΕΦΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για τη διεκπεραίωση μίας σειράς συναλλαγών με το δημόσιο ενώ είναι επίσης αναγκαίος για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας, την πρόσβαση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο ΑΜΚΑ μετά την έκδοσή του σημαίνεται ως (α) ενεργός, (β) ανενεργός, ή (γ) αδρανοποιημένος, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση του κατόχου του, η οποία θα διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, βάσει των στοιχείων που αντλεί το Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ μέσω διαλειτουργικοτήτων.

Ο ΑΜΚΑ εκδίδεται κατ’ αρχήν ανενεργός για τις κατηγορίες δικαιούχων που διαμένουν νομίμως στη χώρα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Ο ΑΜΚΑ ενεργοποιείται εάν ο κάτοχος προσκομίσει τα απαραίτητα επιπλέον δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την πραγματική κατοικία του στη Χώρα.

Ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, βάσει των στοιχείων που διατηρεί το ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ, εάν σταματήσουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας παραμονής ή πραγματικής κατοικίας στη χώρα.

Εάν ο ΑΜΚΑ απενεργοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε για την εκ νέου ενεργοποίησή του απαιτείται η προσκόμιση εκ νέου δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση απενεργοποίησης, υπάρχει δυνατότητα προσωρινής εκ νέου ενεργοποίησης για ένα μήνα.

Τέλος, ο ΑΜΚΑ αδρανοποιείται οριστικά με το θάνατο του κατόχου του.

Δικαιούχοι ανενεργού ΑΜΚΑ είναι πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

Δικαιούχοι ενεργού ΑΜΚΑ είναι όσοι από τους ανωτέρω αποδεικνύουν επιπλέον τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα ή την εν γένει διαμονή τους στη χώρα (π.χ. μίσθωση, σπουδές, εργασία κλπ)

Ο ανενεργός ΑΜΚΑ χρησιμοποιείται από όλα τα πληροφοριακά συστήματα και επιτρέπει την ασφάλιση, την καταβολή εισφορών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων κλπ. Ωστόσο, η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν.4368/2016 παρέχεται μόνο σε κατόχους ενεργού ΑΜΚΑ, δηλαδή σε πρόσωπα που αποδεικνύουν τόσο τη νομιμότητα παραμονής, όσο και την πραγματική διαμονή τους στη Χώρα.

Ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται εφόσον δεν πληρούται οποιοδήποτε από τα κάτωθι κριτήρια:
(α) της νόμιμης παραμονής ή
(β) της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ή
(γ) της πραγματικής κατοικίας στη χώρα, εκτός των ανηλίκων δικαιούχων, ή
(δ) εφόσον απενεργοποιηθεί ο ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου, σε περίπτωση έμμεσα ασφαλισμένων ενηλίκων ή ανηλίκων.

Σε περίπτωση απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι έχουν τη δυνατότητα άπαξ ενεργοποίησης του προσωρινά για 30 ημέρες με αίτηση τους σε οποιοδήποτε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ ή ΚΕΠ, έχοντας μαζί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Κατ’ εξαίρεση, ο ΑΜΚΑ δεν απενεργοποιείται:
α) σε ασυνόδευτους ή χωρισμένους ανήλικους με άδεια διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή άδεια διαμονής άλλου τύπου, σε ανηλίκους που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας ή σε δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ανηλίκους, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη ή υποψήφια θετή οικογένεια, καθώς και σε ανηλίκους που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.
β) στους συνταξιούχους ελληνικών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για το διάστημα που καταβάλλεται σύνταξη.
γ) σε Έλληνες υπηκόους ή ομογενείς που έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση υγείας του e-ΕΦΚΑ.

08/04/2024 10:04 πμ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι, βάσει της Απόφασης του ΥπΑΑΤ με θέμα «Υλοποίηση της Παρέμβασης Π3-71 Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027, όπως τροποποιημένη ισχύει, προτίθεται να προκηρύξει την εν λόγω Παρέμβαση, για το έτος 2024.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις χορήγησης αντισταθμιστικής ενίσχυσης στο πλαίσιο των Δράσεων 1, 2 και 3 της Παρέμβασης Π3-71 για το έτος 2024, μέσω της εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Περιοχές εφαρμογής

α) Δράση 1 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές.
Η Δράση εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως ορεινές με βάση την Οδηγία του Συμβουλίου 81/645/ΕΟΚ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.
β) Δράση 2 : Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών 2/4
Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμού [μειονεκτήματα], εκτός των ορεινών περιοχών [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο β) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.
γ) Δράση 3 : Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.
Η Δράση εφαρμόζεται στις περιοχές που επηρεάζονται από ειδικούς ανά περιοχή περιορισμούς [μειονεκτήματα] [σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013], όπως αυτές αποτυπώνονται στο ισχύον Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027), αφορούν:

  • παραμεθόριες περιοχές,
  • νησιωτικές περιοχές,
  • περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο εγκατάλειψης γεωργικών γαιών, που θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς η λιγνιτική δραστηριότητα θα καταργηθεί σταδιακά, και είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ - ΣΣ ΚΑΠ.

Δικαιούχοι - Κριτήρια επιλεξιμότητας

Δικαιούχοι του μέτρου μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία:
α) Είναι ενεργοί γεωργοί κατά την έννοια της παρ. 5 του άρθρου 4 του Καν (ΕΕ) 2021/2115, όπως εξειδικεύεται με τη παρ. 4.1.4 του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027) και περιγράφεται στο άρθρο 3 της αριθ. 519/135068/05-05-2023 (Β΄3071) υπουργικής απόφασης.
β) Ασκούν γεωργική δραστηριότητα κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 4 του Καν (ΕΕ) 2021/2115, όπως εξειδικεύεται με τη παρ. 4.1.1 του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023- 2027) και περιγράφεται στο άρθρο 3 της αριθ. 519/135068/05-05-2023 (Β΄3071) υπουργικής απόφασης, εντός των περιοχών του άρθρου 4 της ιδίας απόφασης.
γ) Είναι ενήλικα άτομα (στην περίπτωση δικαιούχων φυσικών προσώπων) και δεν έχουν αποχωρήσει από την ενεργό απασχόληση.

Ο γεωργός μπορεί να υποβάλλει την αίτησή του διαδικτυακά, είτε ο ίδιος, είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), στην πλατφόρμα που διατίθεται στο gov.gr. Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται μέσω της πλατφόρμας (εδώ) με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

05/04/2024 05:03 μμ

Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τις ζημιές που υπήρξαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την θεομηνία Daniel στα ζώα και στις εγκαταστάσεις.

Για την αντιμετώπιση των καταστροφών αποφάσισε το ΥπΑΑΤ την ενεργοποίηση του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», με κονδύλι συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ.

Το 5.2 εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και η υποβολή των αιτήσεων, που γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, λήγει στις 30 Απριλίου 2024.

Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας μετά από μια μεγάλη καταστροφή να ξαναστηθούν οι εκτροφές με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και να ανασυσταθεί το ζωικό κεφάλαιο με πιο παραγωγικά ζώα.

Αρκεί να σας επισημάνουμε ότι σήμερα οι περισσότερες εκτροφές, ειδικά στην αιγοπροβατοτροφία, είναι πρόχειρα καταλλύμματα και όχι σύγχρονοι στάβλοι.

Μετά όμως την ανακοίνωση της πρόσκλησης για τη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή στάβλων (όπως την διαφήμιζε τόσους μήνες το ΥπΑΑΤ) αντί για χαρά ήρθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους.

Το Υπομέτρο 5.2 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, είναι ένα κενό γράμμα. Αυτό που θα πρέπει να κάνει άμεσα το ΥπΑΑΤ είναι να τροποποιήσει την πρόσκληση. Το πρόβλημα είναι ότι βιάστηκαν να βγάλουν στον αέρα την πρόσκληση και δεν μελέτησαν την χρηματοδότηση. Δεν μπορεί ένα «καταστραμένος» κτηνοτρόφος να βρει κονδύλια για να κάνει την προπληρωμή του έργου και στην συνέχεια να πάρει τα χρήματα.

Η Διαχειριστική Αρχή έκανε μια αντιγραφή των Σχεδίων Βελτίωσης όσον αφορά την επιλεξιμότητα. Όμως δεν μελέτησαν την χρηματοδότηση. Θα μπορούσαν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν το κόστος έναντι της επιδότησης (που είναι 100%). Θα μπορούσαν ακόμη να έδιναν και άτοκα δάνεια μιας και δεν υπάρχει κάποιο επενδυτικό ρίσκο (δεν θα χάσουν τα χρήματα) αφού στην συνέχεια θα πάρουν το σύνολο των χρημάτων. Για να γίνει αυτό όμως θα έπρεπε να υπάρξει συμφωνία του ΥπΑΑΤ με τις τράπεζες - όπως γινόταν με την Κάρτα Αγρότη - αλλά και κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Άμεσα θα έπρεπε ήδη να υπάρξει τροποποίηση της πρόσκλησης για να σταματήσει αυτό το φιάσκο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου BUNE COOP κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «είναι ένα μέτρο ανεφάρμοστο. Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων. Δεν μπορεί να μιλάς για ιδιοχρηματοδότηση σε καταστραμένους παραγωγούς.
Μας είπαν από το ΥπΑΑΤ να πηγαίνουμε τα τιμολόγια στις τράπεζες αλλά όταν το κάναμε οι υπάλληλοι μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση και δεν μπορούν να βγάλουν έντολή πληρωμής με δικά τους χρήματα.

Το πλαφόν 100.000 ευρώ αφορά στάβλους και ζώα και είναι μικρό το ποσό. Μέσα σε ένα στάβλο έχουμε μηχανήματα και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Μόνο ο μηχανολογικός εξοπλισμός σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει αυτό το πλαφόν.

Αυτό που έφερε μεγάλη αγανάκτηση στους κτηνοτρόφους είναι ότι ζητάνε άδεια εγκατάστασης και όχι λειτουργίας. Το ΥπΑΑΤ γνωρίζει καλά ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων δεν έχει άδεια εγκατάστασης. Είναι σαν να δουλεύει τους κτηνοτρόφους.

Αλλά και με την αγορά των ζώων έχουμε προβλήματα. Πολλοί κτηνοτρόφοι με τα χρήματα της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ αγόρασαν ζώα από το εξωτερικό. Ωστόσο στο 5.2 δεν προβλέπεται να είναι επιλέξιμη αυτή η αγορά. Θα μπορεί όμως ένας έμπορας να εισάγει τα ζώα και να τα πουλήσει στην συνέχεια στον κτηνοτρόφο. Στην ουσία δεν αναγνωρίζει το κράτος τιμολόγιο αγοράς από χώρες της ΕΕ (είναι νόμιμο κάτι τέτοιο;).

Τελικά υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους κτηνοτρόφους και όλοι θέλουν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα».

Ο ΑγροΤύπος όμως απευθύνθηκε και σε εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων, οι οποίοι μας ανέφεραν ότι η χώρα μας είχε μια μεγάλη ευκαιρία να μετατρέψει μια καταστροφή σε ευλογία για να εκσυγχρονίσει τις εκτροφές.

Η εταιρεία Euroco στην Θεσσαλονίκη ασχολείται με την κατασκευή ξύλινων στάβλων.
Ο κ. Χρήστος Γκίνης, από την Euroco, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η κτηνοτροφία στην χώρα μας με στόχο να γίνει πιο παραγωγική. Ειδικότερα η αιγοπροβατοτροφία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία λόγω της παραγωγής φέτας, που είναι ένα βασικό εξαγώγιμο προϊόν. Χρειάζονται σύγχρονες εγκαταστάσεις και αυτές μπορούν να κατασκευαστούν με την βοήθεια του Υπομέτρου 5.2. Έχουμε ήδη σχεδιάσει ένα πρότυπο στάβλο θερμοκηπιακού τύπου για τις ανάγκες του προγράμματος. Αυτό το είδος δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια άρα μιλάμε για λιγότερη γραφειοκρατία και μειωμένο κόστος κατασκευής. Ο στάβλος είναι ξύλινος και προκατασκευασμένος. Αυτό σημαίνει εύκολη και γρήγορη τοποθέτηση. Επίσης το ξύλο δεν παθαίνει τίποτα σε όξινο περιβάλλον και έχει σταθερή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των ζώων και αύξησης της παραγωγικότητάς τους».

Η εταιρεία ΑΦΟΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ ασχολείται με θερμοκήπια, στάβλοι και μεταλλικές κατασκευές.
Ο κ. Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, διοικητικό στέλεχος της εταιρείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι μια ευκαιρία να επισκευαστούν οι καταστραμμένοι στάβλοι στην χώρα μας και να εναρμονιστούν με αυτούς που υπάρχουν στην υπόλοιπη ΕΕ. Εμείς ασχολούματε με την κατασκευή θερμοκηπιακού τύπου στάβλων, που έχουν μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζονται πολεοδομικές άδειες, δηλαδή λιγότερη γραφειοκρατία και κόστος κατασκευής. Η κατασκευή ξεκινά με την τοποθέτηση θεμελίων και το στήσιμο των δοκών. Πάνω εκεί στήνεται η όλη κατασκευή του στάβλου. Οι διαστάσεις μπορούν αν διαμορφωθούν ανάλογα τις ανάγκες του κτηνοτρόφου. Δεν υπάρχει κόστος άδειας μηχανικού και εταιρεία παρέχει έγκριση τύπου της μονάδας. Ο στάβλος μπορεί να έχει παράθυρα αερισμού που θα ανοιγοκλείνουν αυτόματα. Επίσης θα μπορεί να γίνεται αυτόματη διαχείριση του στάβλου από ένα κινητό με την χρήση μια εφαρμογής από απόσταση.
Εκτός όμως από το κατασκευαστικό μέρος έχουμε και το ενεργειακό. Με την βοήθεια φωτοβολταικών πάνελ στην σκεπή και μπαταρίας μπορούμε να δίνουμε ενεργειακή αυτονομία του στάβλου σε οποιοδήποτε μέρος και αν βρίσκεται. Στα Σχέδια Βελτίωσης είχαμε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον από τους κτηνοτρόφους αλλά αντίθετα βλέπουμε ότι στο Υπομέτρο 5.2 δεν έχουμε καθόλου ενδιαφέρον. Χρήματα υπάρχουν αλλά ίσως θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα».

03/04/2024 11:56 πμ

Παρέμβαση για την ΚΑΠ έκανε ο Χαράλαμπος Κασίμης, πρώην Γενικός Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Κασίμης εκείνη την εποχή ήταν στο ΥπΑΑΤ υπεύθυνος για τον διάλογο που γινόταν σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την μετά το 2020 ΚΑΠ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του νυν υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για την ΚΑΠ, που έκανε πρόσφατα στην Κοζάνη, τονίζει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Αυγενάκης πάνε την ελληνική γεωργία στα τυφλά».

Και προσθέτει: «Ο κ. Αυγενάκης ανακάλυψε - μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις βέβαια - ότι η ΚΑΠ είναι «κατάπτυστη» και επίμονα επαναλαμβάνει ότι την ευθύνη φέρουν οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, που πλειοψήφησαν στο Ευρωκοινοβούλιο και επέβαλαν ένα μοντέλο πολύ φιλοπεριβαλλοντικό. Αυτά δήλωσε και πάλι από την Κοζάνη παραπλανώντας την κοινή γνώμη.

Ο κ. Αυγενάκης αρνείται να πει την αλήθεια για το ποιοι αποφάσισαν στα όργανα της ΕΕ για το συγκεκριμένο μοντέλο της ΚΑΠ, όπως αρνείται να αναλάβει και τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ για τα προβλήματα που συσσώρευσαν τόσο κατά τον σχεδιασμό του Στρατηγικού Σχεδίου όσο και κατά την εφαρμογή του. Προβλήματα που ζουν στο πετσί τους με τον πιο τραυματικό τρόπο οι Έλληνες αγρότες.

Ας το επαναλάβουμε για άλλη μια φορά.
Οι πολιτικές ομάδες που υπερψήφισαν τους κανονισμούς της νέας ΚΑΠ στο Ευρωκοινοβούλιο, στις 23/11/2021, είναι οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στην οποία ανήκει η ΝΔ), του Σοσιαλιστικού και του Renew Europe.

Αποφάσεις μάλιστα που χαιρέτησε με ανακοίνωσή της και η τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αντίθετα καταψήφισαν οι Πράσινοι, η Αριστερά και ένας μικρός αριθμός Σοσιαλιστών.

Με άλλα λόγια, η νέα ΚΑΠ είναι το αποτέλεσμα της προχειρότητας του σχεδιασμού και του συμβιβασμού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού και του Renew Europe. Τελεία και παύλα.

Εξάλλου αυτές τις προχειρότητες που οδήγησαν στην κρίση της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, στις αντιφάσεις και στα αδιέξοδά της και απειλούν σοβαρά την βιωσιμότητα των μικρών και μεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ανέδειξαν οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Μπροστά στην πολιτική απειλή μιας ήττας από τις δυνάμεις της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού στις ευρωεκλογές, το πολιτικό σύστημα και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών επιδεικνύοντας όψιμο ενδιαφέρον για απλούστευση, ευελιξία, αναστολή εφαρμογής ορισμένων περιβαλλοντικών μέτρων της νέας ΚΑΠ, κινδυνεύουν «μαζί με τα απόνερα να πετάξουν και το μωρό».

Να ακυρώσουν δηλαδή στην συνείδηση των αγροτών την αξία της προστασίας της φύσης και του περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Αυγενάκης υπόσχεται πολλά και πράττει λίγα. Διεκδικεί για τον εαυτό του πολλά ενώ του ανήκουν λίγα. Αυτό έκανε και στην Κοζάνη.

Να του θυμίσουμε μερικά από αυτά:
Ακόμα να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακόμα να επιλυθούν τα βασικά προβλήματα της Θεσσαλίας, ακόμα να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και η συμπίεση των τιμών παραγωγού, ακόμα να καταθέσει το νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΑ, ακόμα να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για την ουσία της πολιτικής της νέας ΚΑΠ, ακόμα να δώσει μια στρατηγική κατεύθυνση στην ελληνική γεωργία».

03/04/2024 09:55 πμ

Με βασικό θέμα τις αλλαγές στην ΚΑΠ και τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων στο πλαίσιο της ΕΕ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα έχει σήμερα, Τετάρτη, συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας.

Σήμερα το πρωί ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας, Marc Fesneau, με αντικείμενο τις επικείμενες αλλαγές στην ΚΑΠ.

Ο ΥπΑΑΤ θα συζητήσει τις 19 προτάσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας δίνοντας έμφαση σε ορισμένες από αυτές και συγκεκριμένα:

  • Να διατίθεται το 2% του ετήσιου προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεων για ειδικές ενισχύσεις έπειτα από κλιματικές καταστροφές.
  • Να δίνεται ευελιξία στα κράτη - μέλη να μπορούν να τροποποιήσουν το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ και να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος.
  • Να υπάρχει ευελιξία στην εφαρμογή των λεγόμενων οικολογικών σχημάτων και ευελιξία παρεκκλίσεων στην εφαρμογή τους στις περιπτώσεις που απαιτείται.

Το τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, ενέκρινε, όπως είχε προτείνει η χώρα μας, αλλαγές στα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC).

Εισάγεται μια γενική διάταξη που επιτρέπει στα κράτη μέλη να χορηγούν προσωρινές και στοχευμένες παρεκκλίσεις από ορισμένες απαιτήσεις όρων σε περίπτωση απρόβλεπτων κλιματικών συνθηκών που εμποδίζουν τους αγρότες να συμμορφωθούν με αυτές.

Η εγκεκριμένη αναθεώρηση εξαιρεί επίσης τις μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης κάτω των 10 εκταρίων (100 στρέμματα) από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις όρων βάσει της ΚΑΠ.

Εκτίμηση του Έλληνα υπουργού είναι ότι με δεδομένο ότι για να υπάρξει άμεση εφαρμογή των όποιων αλλαγών στην ΚΑΠ θα πρέπει να εγκριθούν και από την επόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο χρόνος που απομένει είναι οριακός.

Την Πέμπτη (4/4) το πρωί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συναντηθεί στη Λιουμπλιάνα, με την υπουργό Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας, κυρία Mateja Čalušić.

Στη συνάντηση, ο Έλληνας υπουργός θα επισημάνει την ανάγκη άμεσων αλλαγών στην ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι αν δεν γίνουν εγκαίρως κανένα κράτος δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που αναλογούν στους αγρότες της χώρας του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήταν σε απόλυτη συνεργασία με τη Γαλλία στην προώθηση και τελικά στην έγκριση της απόφασης να ισχύσει και για την καλλιεργητική περίοδο του 2024 η εξαίρεση από τον κανόνα της αγρανάπαυσης, που αφορά σε 1,5 εκατ. στρέμματα και 127.000 αγρότες στη χώρα μας, οι οποίοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο πρόγραμμα.

Επίσης υπάρχει στενή συνεργασία με την Σλοβενία για δέσμευση του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, καθώς και αυτή υπέστη καταστροφές από θεομηνίες, τον περασμένο Αύγουστο σε 183 από τους 212 Δήμους της, ενώ η ζημιές που υπέστη στον αγροτικό τομέα φθάνουν στα 237 εκατ. ευρώ.

Στις συναντήσεις θα συζητηθούν και θέματα που αφορούν στις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε Γαλλία και Σλοβενία.

02/04/2024 05:31 μμ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης (2/4), τον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ο οποίος λειτουργεί εδώ και 52 χρόνια παράγοντας υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στη μονάδα παραγωγής φέτας του Συνεταιρισμού από τον Πρόεδρό του, Παύλο Σατολιά.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Συνεταιρισμού, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Καταρχάς, αγαπητέ Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθώ τον συνεταιρισμό σας. Όταν είχαμε βρεθεί με τον Πρόεδρο σε μία πολύ ουσιαστική σύσκεψη που κάναμε στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από δύο εβδομάδες περίπου, είχα δεσμευθεί ότι θα έρθω. Κι επειδή μου αρέσει να τηρώ τις δεσμεύσεις μου, σας επισκέπτομαι σήμερα για να τιμήσω την πολύ σημαντική προσπάθεια την οποία έχετε κάνει, να μετατρέψετε τον Συνεταιρισμό Καλαβρύτων σε ένα υπόδειγμα συνεργασίας στον κτηνοτροφικό τομέα.

Και το λέω αυτό διότι έχετε επιτύχει κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό: μία επιχείρηση η οποία είναι κερδοφόρα, ένα προϊόν το οποίο αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του πρωτογενούς μας τομέα, 1.200 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι καθημερινά φέρνουν το γάλα τους στον Συνεταιρισμό, παραπάνω από 200 εργαζόμενοι. Αλλά, ταυτόχρονα, ένας συνεταιρισμός με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα, ο οποίος είναι πάντα δίπλα και κοντά σε όποιον έχει ανάγκη, στους παραγωγούς αν αρρωστήσει ένα ζώο σας, με επενδύσεις, με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Είναι το μοντέλο της συνεργατικής παραγωγής το οποίο θέλουμε να το κάνουμε κανόνα και όχι εξαίρεση συνολικά στον πρωτογενή κλάδο της χώρας και όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τον Υπουργό, θέλω να δώσουμε περισσότερα κίνητρα για να ενθαρρύνουμε τα υγιή συνεργατικά σχήματα.

Αποφεύγω τον όρο «συνεταιρισμός» όχι γιατί δεν τιμώ τον συνεταιρισμό, αλλά γιατί στη συνείδηση πολλών οι συνεταιρισμοί είναι ταυτισμένοι με κάποιες κακές συνήθειες του παρελθόντος, κυρίως με χρεοκοπίες, με δανεικά τα οποία δίνονταν και τελικά κέληγαν αγύριστα.

Και αυτή η εικόνα δεν τιμά τους πολλούς υγιείς συνεταιρισμούς οι οποίοι έχουν ξεπηδήσει μετά τη χρεοκοπία ενός μέρους του παλιού συνεταιριστικού κινήματος και σίγουρα δεν τιμά τη δική σας προσπάθεια την οποία κάνετε.

Ο δικός μας σκοπός είναι τα προϊόντα μας να μπορούν να παίρνουν τις τιμές που τους αξίζουν και για να γίνει αυτό πρέπει, πρώτα και πάνω απ΄ όλα, να προστατεύεται η ποιότητά τους και να προστατεύουμε την αγορά και τους καταναλωτές από οποιοδήποτε φαινόμενο αθέμιτου ανταγωνισμού. Έχουμε ήδη κάνει πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση. Με τα καινούργια νομοσχέδια θα κάνουμε ακόμα περισσότερα.

Πρωθυπουργός

Νομίζω ότι πρέπει όλοι να καταλάβουν - φαντάζομαι το έχουν ήδη αντιληφθεί - ότι η εποχή όπου κάποιοι πουλούσαν φέτα χωρίς να είναι φέτα, σε τιμές που δεν θα μπορούσαν ποτέ να πουλούν αν ήταν πραγματική φέτα, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε το προϊόν ώστε ο εγχώριος καταναλωτής να ξέρει ότι η φέτα την οποία παίρνει πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας. Και θα μπορέσουμε βέβαια, ταυτόχρονα, να συνεχίσουμε να εξάγουμε ένα προϊόν το οποίο είναι τόσο ταυτισμένο με τις εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα.

Ταυτόχρονα, θέλω να επαναλάβω ότι στα ζητήματα, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, που αφορούν το κόστος παραγωγής, έχουμε ήδη κάνει αρκετά πράγματα. Έχουμε κάνει μία σημαντική παρέμβαση σχετικά με το αγροτικό ρεύμα. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναϋπολογίσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο το 2025, ακούγοντας τις δικές σας προτάσεις, ώστε οι πραγματικοί ωφελημένοι να είναι οι πραγματικοί παραγωγοί. Αυτό είναι το ποσό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας - μακάρι να είχαμε περισσότερο - αλλά τα χρήματα αυτά πρέπει να πάνε σε αυτούς οι οποίοι πραγματικά παράγουν.

Γιατί η στήριξη της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα. Αυτό έχει να κάνει και με τον εξορθολογισμό του τρόπου με τον οποίο εμείς εκταμιεύουμε ευρωπαϊκούς πόρους. Γίνεται μια σημαντική δουλειά σε αυτό το επίπεδο. Και βέβαια έχει να κάνει και με τις συνολικότερες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες λαμβάνουν χώρα, σε επίπεδο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, στις Βρυξέλλες.

Η Ελλάδα έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο να παίξει. Και είμαι σίγουρος ότι το θέμα αυτό θα φτάσει κάποια στιγμή και στο δικό μας το επίπεδο. Θέλω να ξέρετε ότι έχω ασχοληθεί πολύ με τα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Και πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε συνολικά τους ευρωπαϊκούς πόρους καλύτερα και πιο έξυπνα και χωρίς να πιέζουμε τους παραγωγούς μας σε μια πράσινη μετάβαση, η οποία είναι απαραίτητη αλλά δεν μπορεί να λάβει χώρα με μια τέτοια ταχύτητα ώστε να σας εξοντώσει στην πορεία. Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει γίνει πια απολύτως αντιληπτό στις Βρυξέλλες και αφορά όλες τις πτυχές του πρωτογενούς μας τομέα.

Κλείνοντας, να πω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση με τον Πρόεδρο και με την Ένωση. Συνεργαζόμαστε σε επίπεδο κατάθεσης προτάσεων που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε τον πρωτογενή μας τομέα πιο ανταγωνιστικό και τελικά να κρατήσουμε τον κόσμο στην ύπαιθρο. Διότι αν τα παιδιά σας δεν δουν μέλλον στη δουλειά σας, τότε θα φύγουν. Και αν φύγουν, και αν φύγετε από το επάγγελμα, θα αρχίσει να ερημώνει η ύπαιθρος και δεν είναι εύκολο να ξαναγυρίσεις.

Όταν βλέπω μια περιοχή σαν τα Καλάβρυτα, η οποία έχει τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα, δεν μπορώ προφανώς να μην την ταυτίσω και με μια πολύ δυναμική κτηνοτροφική και τυροκομική δραστηριότητα. Και στη χαρτογράφηση των δουλειών που μπορεί κάποιος να προσελκύσει σε μια τέτοια περιοχή, ο πρωτογενής τομέας θα παίζει πάντα έναν καθοριστικό ρόλο.

Οπότε, ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, για το κέρασμα και θα είμαστε κοντά σας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Και χαίρομαι πραγματικά διότι αυτό το μοντέλο των υγιών συνεργατικών σχημάτων αρχίζει και ριζώνει σε όλη τη χώρα. Αυτό είναι το μέλλον. Και ως Ένωση έχετε ένα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξετε».

«Η συνεργασία με τον κ. Στατολιά, ως Πρόεδρο του Συνεταιρισμού αλλά και ως Πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, με την οποία είμαστε θεσμικοί συνεργάτες και συνομιλητές, είναι άριστη. Όντως οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις τις οποίες κατά καιρούς καταθέτουν, είναι απολύτως χρήσιμες και απαραίτητες για να κάνουμε βήματα πολύ πιο γρήγορα, με τη δική σας έγκριση πάντοτε», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια και η συμβολή, επαναλαμβάνω, των προέδρων και των εκπροσώπων των υγιών σχημάτων είναι απολύτως χρήσιμη και απαραίτητη και είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία τη δική τους θα πετύχουμε και τις απολύτως απαραίτητες αλλαγές στην ΚΑΠ, που είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τα χρήματα που έχουμε ήδη στο κατώφλι μας. Τα 19,3 δισ., που θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι η μόνη χώρα που δεν είχε απολύτως καμία μείωση σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ είναι η Ελλάδα. Σε σχέση με άλλες χώρες που είναι στον πυρήνα της Ευρώπης και όμως εκεί είχαν μειώσεις 5%, 10% και 15%», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Νωρίτερα, σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων που υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2024, συνολικού προϋπολογισμού 22.630.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Επιπλέον, συζητήθηκαν προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου, με στόχο τη μετατροπή του σε ορεινό πολυθεματικό πάρκο που θα εξυπηρετεί επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

02/04/2024 04:32 μμ

Τελικά τα χρήματα της ΚΑΠ πηγαίνουν σε αγρότες που παράγουν ή σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών;

Και αν κάποια στιγμή στην χώρα μας τα αγροκτήματα και οι εκτροφές πάψουν να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις και χρεοκοπήσουν ποιοι θα πληρώνουν τα ΚΥΔ και τις εταιρείες µελετητών και αγροτικών συµβούλων;

«Όπως εφαρμόζεται σήμερα η ΚΑΠ στην χώρα μας οι πραγματικοί «παραγωγοί» έχουν πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κατανέμονται δίκαια τα χρήματα», δήλωνε στον ΑγροΤύπο πριν λίγες ημέρες ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας.

Κάποτε έλεγαν στους φοιτητές της Γεωπονικής ότι θα πρέπει να βγουν από τα γραφεία και να πάνε στα χωράφια. Σήμερα κατάφεραν να πάνε τους αγρότες στα γραφεία αντί να είναι στα χωράφια και στις στάνες.

Δεν θα πούμε ότι δεν χρειάζεται «συμβουλές» την σημερινή εποχή ο παραγωγός (αλήθεια γιατί βάλτωσε το πρόγραμμα δωρεάν συμβουλών;) με τόσο σκληρό ανταγωνισμό για προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής.

Άλλο όμως να θες να κάνεις μια καινοτομία και ή να θες εκσυγχρονιστεί η αγροτική σου επιχείρηση και άλλο να είσαι υποχρεωμένος να μπεις σε μια διαδικασία για να εισπράξεις μια ενίσχυση, την οποία στο κάτω κάτω την δικαιούσαι και είναι χρήματα της ΕΕ.

«Τα οικολογικά σχήματα όπως τα έχουν κάνει λειτουργούν για να πληρώνει ο παραγωγός τα γραφεία μελετητών για να του λένε τι θα κάνει. Καμιά ενίσχυση δεν πάει στην τσέπη των παραγωγών», δήλωνε στον ΑγροΤύπο, το Νοέμβριο του 2023, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Παρέμβαση για τα προβλήματα από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων είχαμε πρόσφατα και από την ΕΘΕΑΣ. Μάλιστα η συνεταιριστική οργάνωση κάνει λόγο για «απαράδεκτη αισχροκέρδεια και απόσπαση ενισχύσεων από τους αγρότες μέσω του αδικαιολόγητου υπερβολικού κόστους από τη συμπλήρωση των αιτημάτων ενίσχυσης για τα Οικολογικά Σχήματα».

Στην επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ η ΕΘΕΑΣ κάνει λόγο για «αδυναμίες» που δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις που θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. «Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, με το πρόσχημα μάλιστα, της δήθεν βελτιστοποίησης των ενισχύσεων που θα λάμβαναν», προσθέτει.

Όσον αφορά το ΟΣΔΕ, σήμερα την αίτηση μπορείτε να την υποβάλετε είτε απευθείας είτε με τη συνδρομή των πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Ο κάθε αγρότης αν θέλει μπορεί να κάνει την αίτηση μόνος του στο Gov.gr.

Αν δεν έχει χρόνο και επειδή έχει δύσκολη διαδικασία μπορεί να βρει ένα γραφείο για να κάνει την αίτησή του. Είσαι στην Θράκη και θέλεις να την κάνει στην Κρήτη να μπορείς να την κάνεις. Αλλά γιατί πρέπει να είναι πιστοποιημένα τα ΚΥΔ στον ΟΠΕΚΕΠΕ;

Έχει την ευθύνη ο ίδιος ο αγρότης να δώσει τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet σε κάποιον που θα επιλέξει για την υποβολή της αίτησής του. Όπως είναι λογιστές για την εφορία να είναι γεωπόνοι για το ΟΣΔΕ. Είδατε να έχουμε πιστοποίηση από την ΑΑΔΕ στους λογιστές για υποβολή φορολογικής δήλωσης;

Τελικά σήμερα όσοι μιλάνε για απλοποίηση της ΚΑΠ μήπως είναι υποκριτές; Μήπως είναι οι ίδιοι που την έκαναν σύνθετη και γραφειοκρατική επειδή ήθελαν να βάλουν κάποιους ακόμη «μεσάζοντες» στην αγροτική παραγωγή.

Ήδη βάλαμε τους μεσάζοντες μεταξύ εμπόρων - μεταποιητών και παραγωγών. Στην συνέχεια βάλαμε τους μεσάζοντες μεταξύ παραγωγών και εργατών γης.

Τώρα βάζουμε μεσάζοντες και στην εφαρμογή της ΚΑΠ ή ΚΓΠ όπως εσείς προτιμάται. Πάντως η οικονομία έχει δείξει ότι όπου μπαίνουν μεσάζοντες αυξάνει το κόστος. Δεν ξέρω πάντως αν τελικά μπορεί σήμερα να αλλάξει αυτό το «πνεύμα» του Στρατηγικού Σχεδίου ή θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου.

01/04/2024 06:11 μμ

Δεν πρόκειται να ενταχθούν άλλοι επιλαχόντες στα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ νέα πρόσκληση αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στο 2024. Αυτό τονίστηκε ευρεία σύσκεψη που έγινε σήμερα Δευτέρα (1/4), στην Κοζάνη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, με εκπροσώπους από αγροτικούς συλλόγους της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός ΑΑΤ ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη, για τα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα.

Μετά την συνάντηση ο υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι με τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις έγινε αντιληπτό ότι πολλά ζητήματα ειδικά εκείνα που αφορούν την ΚΑΠ πρέπει να βελτιωθούν.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες ως γνωστόν, έχουμε πρωτοστατήσει στο διάλογο, ο οποίος όμως δεν σταματά την προσπάθεια μας για να συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζεται ο διάλογος σήμερα Δευτέρα (1/4) στην Κοζάνη, αύριο στα Καλάβρυτα, την Τετάρτη στην Γαλλία και την Πέμπτη στη Σλοβενία. Μια προσπάθεια να γίνουμε πιο πειστικοί, να ενισχύσουμε περισσότερο τις συμμαχίες, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο βελτιώσεις την τρέχουσα ΚΑΠ 2023-2027».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην συνάντηση δεν έγινε κάποια αναφορά στα Οικολογικά Προγράμματα. Το ΥπΑΑΤ έχει στόχο τώρα να καταθέσει αίτημα στην Κομισιόν για την μεταφορά κονδυλίων από τον ένα Πυλώνα της ΚΑΠ στον άλλον. Ανάλογο αίτημα πάντως κατέθεσε στην ΕΕ και η Σλοβενία.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, που ήταν στην σύσκεψη, «θέλω να μείνω σε δύο θέματα που αναφέρθηκαν στην συνάντηση. Ακούω συνέχεια από την κυβέρνηση να λέει ότι για την ΚΑΠ φταίνε οι οικολογοι και οι σοσιαλιστές στην ΕΕ.

Το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ όμως το έγραψε η Ελλάδα και λίγο πριν τις εκλογές πολλοί βουλευτές της ΝΔ ... όργωναν την Ελλάδα με ημερίδες και έλεγαν για το πόσο καλή είναι η ΚΑΠ και πόσο θα μας βοηθήσει. Στις διαβουλεύσεις μάλιστα μας απαντούσαν ότι εμάς ψήφισε ο κόσμος όχι εσάς εμείς ξέρουμε τι γράφουμε. Τώρα που πήραμε μια πρώτη γεύση της ΚΑΠ φταίνε άλλοι και όχι εμείς;

Ένα δεύτερο και πολύ σημαντικό για την περιοχή μας είναι ότι τα μήλα δεν θα αποζημιωθούν για την περσινή χρόνια. Αν και συνάδελφοι προσπάθησαν να καταθέσουν στοιχεία και να μιλήσουν με επιχειρήματα ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τους υπαλλήλους του όχι τους αγρότες».

29/03/2024 10:40 πμ

Όπως είχε αναφέρει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος ανεφάρμοστο είναι το υπομέτρου 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των ζημιών στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

Η πρόσκληση με τον τρόπο που ανακοινώθηκε λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού και μόνο που ζητά άδειες βγάζει εκτός επιλιξιμότητας την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (28/03/2024), συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δη, οι σημαντικές καταστροφές, που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γεγονός που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας.

«Ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο αναμενόταν η γρήγορη αντιμετώπισή του με κάλυψη του 100% των ζημιών (δαπανών), ήταν η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που απώλεσαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής προτάθηκε η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 για να μπορέσουν, να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι άμεσα ζώα και εγκαταστάσεις, ώστε να αρχίσουν τη νέα τους παραγωγική προσπάθεια.

Όπως κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας και της Θράκης, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» επήλθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους. Με τις πρώτες έρευνες εφαρμογής κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα εξής σημεία:

Ειδικότερα:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προβλήματα, προτείνουμε, όπως τροποποιηθεί άμεσα η διαδικασία στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με εγγύηση του δημοσίου και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, έως ότου γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Εναλλακτικά, να προβλεφθεί η απευθείας πληρωμή των πωλητών μέσα από δάνειο και η κάλυψη του από την εξόφληση του φακέλου, εφόσον βέβαια αυτό γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να βρουν ζωϊκό κεφάλαιο στην περιοχή, με την εξεύρεση στις λοιπές περιοχές της χώρας, να αποτελεί μονόδρομο, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης αναζήτησης για την αποφυγή λανθασμένων επιλογών, που θα λειτουργήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, γιατί με τον τρόπο που προτείνεται η συγκρότηση του φακέλου είναι αδύνατη η υποβολή του στην ταχθείσα προθεσμία, καθώς είναι χρονοβόρα η συλλογή των δικαιολογητικών ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σταβλική εγκατάσταση, επισκευή ή μετεγκατάσταση είναι από τις πιο αργές στη δημόσια διοίκηση για σειρά ετών.

Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα. Εάν δεν γίνουν αλλαγές στο υπομέτρο 5.2 για να αποκτήσουν ζώα και εγκαταστάσεις άμεσα θα χάσουν και την επόμενη περίοδο πράγμα που θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εγκατάλειψη».

28/03/2024 05:22 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα έκθεση στην οποία περιγράφεται η ικανοποιητική πρόοδος που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου αγροτικού οράματος της ΕΕ.

Η έκθεση περιγράφει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του «Μακροπρόθεσμου οράματος για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ» για τη στήριξη ισχυρότερων αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων.

Παρουσιάζει 30 δράσεις σε διάφορους τομείς πολιτικής - εννέα εκ των οποίων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Τον Ιούνιο του 2021, μετά από εκτενή διαβούλευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ έως το 2040. Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δρομολόγησε την πρωτοβουλία αυτή το 2019, αναγνωρίζοντας ότι οι αγροτικές περιοχές αποτελούν βασικό στοιχείο της ταυτότητας και του οικονομικού δυναμικού της Ευρώπης και ότι πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να επενδύσουμε στο μέλλον τους.

Τα βασικά επιτεύγματα του μακροπρόθεσμου οράματος μέχρι σήμερα περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία πλατφόρμας αγροτικής αναζωογόνησης για τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δημογραφικές και οικονομικές προκλήσεις·
  • Έναρξη 60 έργων αγροτικής έρευνας και καινοτομίας με προϋπολογισμό 253 εκατ. EUR που συμβάλλουν άμεσα στις αγροτικές περιοχές·
  • Στήριξη της υλοποίησης του LEADER και καθοδήγηση περίπου 150 κοινοτήτων προς τη δημιουργία έξυπνων χωριών μέσω ειδικών δραστηριοτήτων δικτύωσης·
  • Διάθεση συνολικού ποσού 23.5 δισ. EUR σε επιχορηγήσεις και δάνεια για υποεξυπηρετούμενες περιοχές, καθώς και επικαιροποιημένοι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των αγροτικών περιοχών ·
  • Βελτίωση της αγροτικής κινητικότητας και του τουριστικού σχεδιασμού μέσω ενός ειδικού ευρωπαϊκού δικτύου αγροτικής κινητικότητας ·
  • Δημιουργία του συμβουλευτικού κόμβου για την αγροτική ενεργειακή κοινότητα, ο οποίος έχει στηρίξει 27 αγροτικές ενεργειακές κοινότητες·
  • Στήριξη τεσσάρων ειδικών έργων για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στις αγροτικές περιοχές·
  • Αύξηση του διαθέσιμου αριθμού συνόλων δεδομένων για τις αγροτικές περιοχές και πρόσβαση σε σχετικά αγροτικά δεδομένα και αναλύσεις μέσω του αγροτικού παρατηρητηρίου της ΕΕ και της νέας έκδοσης «Αγροτική Ευρώπη», βελτιώνοντας τις ικανότητες αγροτικής θωράκισης και
  • Δρομολόγηση της αγροτικής εργαλειοθήκης για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτικών περιοχών στη χρηματοδότηση της ΕΕ και του βέλτιστου συνδυασμού της χρηματοδότησης της ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ισχυρή δέσμευση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη για την επίτευξη καλών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, η δρομολόγηση του αγροτικού συμφώνου το 2021 ήταν καίριας σημασίας.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Οι αγροτικές περιοχές αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας και της πολιτιστικής πολυμορφίας. Φιλοξενούν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους που ζουν και εργάζονται εκεί. Βρισκόμαστε στο πλευρό τους και θέλουμε να ευδοκιμήσουν οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Η ΕΕ επενδύει στις αγροτικές περιοχές επειδή οι προοπτικές τους είναι το μέλλον της Ευρώπης».

28/03/2024 01:33 μμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία καθορίζονται τα ειδικά δικαιολογητικά, ανά κατηγορία εθνικής θεώρησης εισόδου, και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής, σε εργάτες γης πολιτών τρίτων χωρών.

Μιλάμε για βουνό εγγράφων που απαιτούνται για τις σχετικές άδειες και το ερώτημα είναι ποιοι προλαβαίνουν να διαβάζουν όλα αυτά τα έγγραφα.

Κοινά δικαιολογητικά για την αρχική χορήγηση και την ανανέωση των αδειών διαμονής

α) Επικυρωμένο αντίγραφο ισχυρού διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη, όπου αυτή απαιτείται, ισχύουσα εθνική ή ομοιόμορφη θεώρηση εισόδου, με την επιφύλαξη της περ. α) του άρθρου 8 του ν. 5038/2023.
Σε περίπτωση π.τ.χ., οι οποίοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης θεώρησης, η αρμόδια υπηρεσία μιας στάσης διαπιστώνει από το υποβληθέν ταξιδιωτικό έγγραφο τη νομιμότητα εισόδου και διανομής του αιτούντος κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.
Η ισχύς του ταξιδιωτικού εγγράφου εκτείνεται τουλάχιστον κατά τρεις (3) μήνες μετά την τελευταία προβλεπόμενη ημερομηνία αναχώρησης του πολίτη τρίτης χώρας, περιέχει τουλάχιστον δύο (2) κενές σελίδες και εκδόθηκε εντός της προηγούμενης δεκαετίας.
β) Μία (1) πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία σε φυσική μορφή, οι τεχνικές προδιαγραφές της οποίας είναι ίδιες με αυτές των φωτογραφιών που υποβάλλονται για τα ελληνικά διαβατήρια, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν, καθώς και σε ψηφιακή μορφή, είτε σε οπτικό δίσκο αποθήκευσης (CD), είτε σε μαγνητικό μέσο αποθήκευση (USB stick) σε μορφή γραφικών JPEG2000. Η φωτογραφία υποβάλλεται δια ζώσης κατά τη διαδικασία υποβολής των απαιτούμενων βιομετρικών δεδομένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 5038/2023 σε εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού 1030/2002/ ΕΚ, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
γ) Τέλος κόστους εκτύπωσης της άδειας διαμονής με τη μορφή του αυτοτελούς εγγράφου ύψους δεκαέξι (16) ευρώ.
δ) Στην περίπτωση αρχικής χορήγησης, βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την λήψη πλήρους ασφάλισης ασθένειας για το σύνολο των κινδύνων που καλύπτονται για τους ημεδαπούς, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων νοσηλείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και εργατικού ατυχήματος ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από τις διατάξεις του ν. 5038/2023.
Στην περίπτωση ανανέωσης, αποδεικτικό κατοχής ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας, το οποίο εκδίδεται από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό βάσει της κείμενης νομοθεσίας ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ιδιωτικού φορέα ασφάλισης, όπου αυτό επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
ε) Στοιχεία της διεύθυνσης κατοικίας του αιτούντος, τα οποία υποβάλλονται και δηλώνονται, υπευθύνως, κατά την διαδικασία συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής αίτησης.
στ) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος αναφορικά με τον τόπο γέννησής του, εάν ο τόπος γέννησης δεν προκύπτει από το ταξιδιωτικό έγγραφο ή από άλλα υποβληθέντα δημόσια έγγραφα ή δικαιολογητικά.

Άδεια διαμονής για απασχόληση κατόπιν μετάκλησης (αρμόδια για την έγκριση απασχόλησης και τη χορήγηση της άδειας διαμονής η υπηρεσία μίας στάσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης)

1. Έγκριση απασχόλησης
Αίτηση εργοδότη που υποβάλλεται στην υπηρεσία μίας στάσης της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που υπάγεται ο εργοδότης, περιλαμβάνει τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, την ειδικότητα και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης και συνοδεύεται από:
α) Σύμβαση εργασίας για ένα (1) τουλάχιστον έτος στην Ελλάδα για πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
β) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος, φυσικού ή νομικού προσώπου, από το οποίο προκύπτει το ισόδημα του εργοδότη, το ελάχιστο προαπαιτούμενο ύψος του οποίου καθορίζεται στην υπουργική απόφαση της παρ. 29 του άρθρου 176 του ν. 5038/2023,
γ) αποδεικτικό καταβολής τέλους ύψους διακοσίων (200) ευρώ για κάθε πολίτη τρίτης χώρας που θέλει να απασχολήσει, το οποίο εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου,
δ) βεβαίωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη ”Μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών» αναφορικά με την αντιστοιχία της καλλιεργήσιμης έκτασης ή του ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο, όπου χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και η Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (Μ.Α.Ε.)
2. Εθνική θεώρηση εισόδου
α) Έγκριση απασχόλησης
β) Υπογραφή από τον εργαζόμενο σύμβασης εργασίας
γ) Προξενικό τέλος εθνικής θεώρησης ύψους εκατόν ογδόντα (180) ευρώ.
δ) Τα γενικά δικαιολογητικά.
3. Χορήγηση άδειας διαμονής
α) Επικυρωμένο αντίγραφο του ταξιδιωτικού εγγράφου με την απαιτούμενη εθνική θεώρηση εισόδου (VISA D).
β) Σύμβαση εργασίας
γ) Αναγγελία πρόσληψης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
δ) Βεβαίωση ότι έχει υποβληθεί αίτηση στον οικείο ασφαλιστικό φορέα για την λήψη πλήρους ασφάλισης ασθένειας για το σύνολο των κινδύνων που καλύπτονται για τους ημεδαπούς.
ε) Παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ.
4. Ανανέωση άδειας διαμονής
α) Σύμβαση εργασίας.
β) Αποδεικτικό εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων κατά την περίοδο ισχύος της προς ανανέωση άδειας διαμονής.
γ) Αποδεικτικό κατοχής ενεργούς ασφαλιστικής ικανότητας, το οποίο εκδίδεται από τον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
δ) Παράβολο ύψους εκατό πενήντα (150) ευρώ

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)