Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα με κίνητρα σε ανέργους να εργαστούν σε καλλιέργειες

16/04/2020 12:31 μμ
Πρόταση καταθέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ για εκπόνηση νέου προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα προτού δούμε άδεια ράφια.

Πρόταση καταθέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ για εκπόνηση νέου προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα προτού δούμε άδεια ράφια. Συγκεκριμένα όπως σημειώνουν:

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το 10% ενώ η ανεργία θα σπάσει ένα νέο θλιβερό ρεκόρ οποίο σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θα είναι μεταξύ 26%-31,6%.

Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ δεν θα σταματούμε να ζητάμε την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό πρώτης γραμμής έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία τις υπηρεσίες που πρέπει.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα φιλοξενούν δηλώσεις συναδέλφων μας, της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες πολλές καλλιεργητικές εργασίες για τα ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια κ.α. έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ανεύρεσης εργατικού δυναμικού αφού η συγκομιδή τους βασίζεται σε αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες κυρίως από την Αλβανία.

Επειδή η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών από άλλα κράτη θα συνεχίσει είναι πλέον αδύνατο να βρεθεί το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό με τις ισχύουσες συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σπορά των περισσότερων καλλιεργειών όπως στα πεπόνια, καρπούζια αλλά και των αροτραίων καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι κ.α.

Σε αρκετές χώρες, όπως στην Γαλλία, Βρετανία και στην Γερμανία προτρέπουν τους πολίτες τους, που δεν εργάζονται λόγω πανδημίας, να καλύψουν παρόμοια κενά που δημιούργησαν οι εποχικοί εργάτες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Φεβρουάριο 2020 οι εγγεγραμμένοι εποχικοί στα αγροτικά ανέρχονται στους 17.971 .

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα στους ανέργους να εργαστούν στις καλλιέργειες αλλά και να δοθεί σημαντική ενίσχυση των αγροτών μέσω της ελάφρυνσης του κόστους απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την πρόσληψη ανέργων από τα μητρώα του αλλά και να χορηγήσει στους ανέργους ένα ποσοστό του ημερομισθίου που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 50%. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν οι εγγεγραμμένοι εποχικοί άνεργοι αγροτικού τομέα σε καθεστώς στήριξης, ενδεχομένως σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην τύχουν διπλής χρηματοδότησης για τον ίδιο λόγο οι ίδιες επιχειρήσεις ή αγρότες.

Με αυτήν την λύση θα πετύχουμε τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των κρατικών εσόδων αφού οι περισσότεροι εργάτες γης δεν κατέβαλλαν τους φόρους αλλά και οι αγρότες θα τύχουν φορολογικής ελάφρυνσης αφού όλες οι πληρωμές θα γίνονται νομίμως και θα δηλώνονται στην εφορία.

Είναι δεδομένο ότι κινδυνεύει να ξεμείνει η εφοδιαστική αλυσίδα από πολλά αγροτικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά αφού ως αποτέλεσμα των απαγορεύσεων θα είναι η αδυναμία να καλλιεργηθούν πολλά κτήματα.

Ο ΟΑΕΔ έχει τα εργαλεία να παρέμβει τώρα, προτού το πρόβλημα φτάσει ουσιαστικά στα ράφια των καταστημάτων και προξενηθούν αλυσιδωτές και ανεπανόρθωτες ζημίες.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
23/02/2024 04:27 μμ

Αποφασισμένος να συνεχίσει να την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου Αγροτεχνολογίας, που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Η πρωτογενής παραγωγή με το βλέμμα στο μέλλον: προκλήσεις και προοπτικής στη γεωργία και κτηνοτροφία».

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την χθεσινή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προέτρεπε τη βελγική προεδρία να συζητήσει το θέμα στη Συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας τη Δευτέρα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν αντανακλαστικά και τόνισε ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκεται ο γεωργός είναι το χωράφι και όχι τα γκισέ της γραφειοκρατίας, θέλοντας να καταδείξει με τον τρόπο αυτό την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας στην εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

«Δίνουμε καθημερινό αγώνα μέσα από σειρά δράσεων αγροτικής διπλωματίας στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων αλλά και μέσα από περιφερειακές παρεμβάσεις, ώστε να καταστήσουμε την εφαρμογή του βασικού αναπτυξιακού εργαλείου στον χώρο του πρωτογενούς τομέα, την ΚΑΠ, πιο λειτουργική, πιο απλή και πιο δίκαιη για τους αγρότες μας.

Ο αγώνας που έχουμε δώσει στο πλαίσιο της συμμαχίας των εννέα χωρών του Νότου πιάνει τόπο. Θυμίζω ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδος συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα των EUMED-9, στις 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες και με δική μας πρωτοβουλία συνεδριάζει και πάλι τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα που συνεδριάζει και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, το οποίο καλείται να εξετάσει το Νο1 αίτημα των αγροτών της Ευρώπης για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Η πράσινη μετάβαση σαφέστατα πρέπει να γίνει, αλλά με τρόπο ομαλό, απλό, λιγότερο γραφειοκρατικό. Είναι σαφές ότι ο χώρος που πρέπει να βρίσκονται οι αγρότες είναι στα χωράφια, εκεί που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν και όχι στα γκισέ της γραφειοκρατίας. Χαιρετίζουμε λοιπόν την πρώτη αυτή παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ρεαλισμό και δυναμισμό, την προσπάθεια για αναθεώρηση της ΚΑΠ, στα σημεία που θα την καθιστούν πιο λειτουργική και πιο χρήσιμη για τους αγρότες μας».

Ο υπουργός τόνισε ότι τόσο το ΥπΑΑΤ, όσο και η γενικά η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι συζητάει, συνθέτει και λύνει προβλήματα μέσα από τον διάλογο και τη συνέπεια λόγων και έργων της. «Αυτό κάνουμε καθημερινά στο Υπουργείο αλλά και σε κάθε γρανάζι της δημόσιας διοίκησης. Και το κάνουμε κάθε μέρα, ανεξάρτητα από τις πρόσφατες διαμαρτυρίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας».

Αναφερόμενος στη Θεσσαλία είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πρωτοφανείς θεομηνίες «με μεθοδικότητα και συνέπεια, χωρίς θεατρινισμούς και επικοινωνιακές κορώνες, με σεβασμό στην αγωνία και τον πόνο των πληγέντων αλλά και με εμπιστοσύνη στην τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση, ώστε να θωρακίσουμε την επόμενη μέρα του πρωτογενή τομέα, της μεταποίησης και της τοπικής βιομηχανίας». Και πρόσθεσε ότι «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, απέναντι σε κάθε κρίση ή θεομηνία αλλά και απέναντι σε δομικά παγκόσμια ζητήματα, όπως το ενεργειακό κόστος, η υγεία του εδάφους και η κλιματική κρίση». Και όλα αυτά μέσα στο πλαίσιο «των διαθέσιμων δυνατοτήτων, με σχέδιο, διαφάνεια και δημοσιονομικό έλεγχο»

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τόσο η κλιματική και ενεργειακή κρίση όσο και ο νέος ψηφιακός κόσμος, η 4η βιομηχανική επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργούν από τη μια νέα πεδία κρίσεων και από την άλλη νέα εργαλεία, μεθόδους αλλά και απειλές που μας αφορούν τελικά όλους μας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος όχι μόνο αλλάζει, αλλά και αναζητεί νέες δυνατότητες και εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αλλά και για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και ευκαιρίες που δημιουργεί η τεχνολογική επανάσταση. «Με την ξεκάθαρη βούληση του Πρωθυπουργού προχωράμε με τόλμη και συνέπεια, μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών, δράσεων και συνεργασιών με στόχο την κεφαλαιοποίηση των σημαντικών προοπτικών που δημιουργούνται για τον τόπο μας, αλλά και την αντιμετώπιση των τιτάνιων απειλών και των διαρκών κρίσεων», είπε ο ΥπΑΑΤ.

Όπως σημείωσε, η υγεία του εδάφους, με τη διαρκή συρρίκνωση των διαθέσιμων εδαφών για καλλιέργεια και τη λειψυδρία και με την παράλληλη, ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για παραγωγή τροφίμων, δημιουργεί μία εκρηκτική διεθνή απειλή με απίστευτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Επί πλέον, οι παγκόσμιες γεωπολιτικές και γεωοικονομικές ισορροπίες, ο πρόσφατος πόλεμος στη Γάζα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επιταχύνουν δραματικά την ανάγκη για νέες πολιτικές, εργαλεία και δεξιότητες σε κάθε επιχειρηματική και επαγγελματική δραστηριότητα στο οικοσύστημα του πρωτογενούς τομέα.

Σε αυτό το επισφαλές περιβάλλον, το ΥπΑΑΤ έχει θέσει ως βασικό του στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, απαντώντας στις απαιτήσεις του σήμερα. Ρόλο κλειδί σε αυτήν την προσπάθεια έχουν η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες που προσφέρουν αμέτρητες δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται.

Τελευταία νέα
23/02/2024 11:18 πμ

Ανοικτή είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων των πολιτών τρίτων χωρών για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του άρθρου 193 του ν. 5078/2023, αναφέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η χορήγησης άδειας διαμονής, η οποία παρέχει πρόσβαση στην εξαρτημένη εργασία, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι:
α) Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
β) Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής χωρίς το καθεστώς διαμονής τους να έχει ρυθμιστεί και συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα και
γ) Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία (3) συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Πλέον των προϋποθέσεων αυτών για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του παρόντος απαιτούνται:
α) Η κατοχή διαβατηρίου, έστω και εάν αυτό έχει λήξει. Άδεια διαμονής χορηγείται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται αντικειμενική αδυναμία εφοδιασμού του ενδιαφερόμενου με διαβατήριο, κατόπιν τεκμηριωμένης αίτησης του ενδιαφερομένου και γνώμης της αρμόδιας Επιτροπής Μετανάστευσης.
β) Η μη συνδρομή λόγων δημόσιας τάξης και ασφάλειας.
γ) Η καταβολή παραβόλου ύψους τριακοσίων (300) ευρώ και τέλους κόστους εκτύπωσης άδειας διαμονής με τη μορφή αυτοτελούς εγγράφου ύψους δεκαέξι (16) ευρώ.
δ) Η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ), με την οποία δεσμεύεται να απασχολήσει τον αιτούντα, είτε στο πλαίσιο εξαρτημένης εργασίας, είτε στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ή έργου, εφόσον ο πολίτης τρίτης χώρας υποβάλει αίτημα χορήγησης της άδειας διαμονής και λάβει τη βεβαίωση κατάθεσης αίτησης του άρθρου 8 του ν. 4251/2014 (Α’ 80). Η υπεύθυνη δήλωση περιλαμβάνει και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του υποψηφίου εργοδότη.

Οι πολίτες τρίτων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος δύνανται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση της άδειας διαμονής έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Από την πλευρά του ο εργοδότης πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση (μέσω gov.gr), ότι δεσμεύεται να απασχολήσει τον αιτούντα.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην υπηρεσία μίας στάσης εντός των γεωγραφικών ορίων της οποίας ο αιτών θα παρέχει εργασία σύμφωνα με την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.

Οι αιτήσεις γίνονται στον ακόλουθο διαδικτυακό σύνδεσμο (εδώ)

23/02/2024 10:47 πμ

Σύμφωνο μετανάστευσης και κινητικότητας που θα φέρει χιλιάδες εργάτες γης από την Ινδία στην Ελλάδα, με νόμιμο και συντεταγμένο τρόπο, για να καλύψουν τα τεράστια κενά σε χέρια που έχει ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας, κλειδώνει στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Narendra Modi. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον στόχο διπλασιασμού των διμερών εμπορικών συναλλαγών μέχρι το 2030 και την πιο συστηματοποιημένη επαφή και διασύνδεση ανάμεσα σε ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις. Συζητήθηκαν επίσης πιθανότητες συνεργειών στην «πράσινη» ενέργεια και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διμερούς Συμφωνίας για την Κινητικότητα το επόμενο διάστημα.

«Το διμερές μας εμπόριο είναι σε ανοδική τροχιά αλλά έχουμε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό Modi ότι χρειάζεται να κάνουμε πολύ περισσότερα. Χρειάζεται να θέσουμε στόχο τον διπλασιασμό του έως το 2030, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μελλοντική ανάπτυξη.

Αυτό το ταξίδι ήταν για εμένα μια ευκαιρία να μιλήσω λίγο περισσότερο για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα και γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για τις ινδικές εταιρείες. Και βέβαια, ένα από τα κυριότερα καθήκοντα που έχουμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε μια ξένη χώρα είναι να εξηγήσουμε ότι η Ελλάδα που θυμούνται, η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα που γινόταν πρωτοσέλιδο για όλους τους λάθος λόγους, αποτελεί παρελθόν.

Έχουμε ένα ακόμη κοινό σημείο: αγροτικές κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ινδία. Το πρώτο μπορεί να το περιμένατε, αλλά το δεύτερο, εμένα τουλάχιστον, με εξέπληξε. Ωστόσο, το μέλλον της γεωργίας σε έναν κόσμο όπου χρειάζεται να επιτύχουμε μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας ευρύτερα, θεωρώ ότι είναι ένας ακόμη τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε ένα ακόμη κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι καθήκον του να ενημερώσει την ινδική επιχειρηματική κοινότητα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει. «Διότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να θεωρούν την Ελλάδα ως μια χώρα με μια προβληματική οικονομία. Αυτό ίσχυε, ίσως πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, όμως, η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η δημοσιονομική μας θέση είναι πολύ ισχυρή. Έχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους που κατευθύνονται προς την Ελλάδα για να συμπληρώσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις. Έχουμε εξορθολογήσει τις διαδικασίες μας και έχουμε καταστήσει το κανονιστικό πλαίσιο πολύ πιο φιλικό για τους ξένους επιχειρηματίες. Και ήδη έχουμε ινδικές εταιρείες στην Ελλάδα. Ένας από τους κορυφαίους φορείς διαχείρισης αεροδρομίων της χώρας σας κατασκευάζει το νέο αεροδρόμιο στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κρήτη. Έχουμε επενδύσεις στην αγροδιατροφική βιομηχανία, στα φαρμακευτικά προϊόντα και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι δημοφιλής για γάμους, σε νησιά όπως η Σαντορίνη, και τόνισε ότι «προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την κινηματογραφική σας βιομηχανία να γυρίζει περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα, για να κάνουμε την Ελλάδα πιο αναγνωρίσιμη. Οι δυνατότητες για τους Ινδούς να ανακαλύψουν την Ελλάδα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι τεράστιες».

23/02/2024 09:38 πμ

Η Ευρώπη έχει γεμίσει με αγροτικά μπλόκα που ζητούν μείωση του κόστους παραγωγής, μείωση φόρων και οικονομικές ενισχύσεις, καθώς και «φρένο» στις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - που πριν λίγες ημέρες χάρισε 60 δις στην Ουκρανία και ουσιαστικά επιδότησε τα αγροτικά προϊόντα της που εισάγονται στην ΕΕ (και δεν πάνε στις τρίτες χώρες όπως μας έλεγαν) - είναι η μείωση κάποιων ελέγχων και η χαλάρωση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Άρα παραδέχεται ότι η «Πράσινη Συμφωνία» δημιούργησε πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή. Επίσης δεν κάνει κάποια αυτοκριτική για την πλήρη αποτυχία της στρατηγικής Farm to Fork, δηλαδή από το «Αγρόκτημα ως το πιάτο», την οποία ζουν στο πετσί τους οι καταναλωτές και οι παραγωγοί της ΕΕ (μειώνονται οι τιμές στο χωράφι αλλά αυξάνονται στο ράφι). Αυτό που δεν καταλαβαίνουν στις Βρυξέλλες είναι ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν έλλειψη ρευστότητας και σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε έγγραφο στη βελγική Προεδρία, στο οποίο περιγράφονται οι πρώτες πιθανές δράσεις για τη μείωση του διοικητικού φόρτου που επιβαρύνει τους γεωργούς.

Το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας, της 26ης Φεβρουαρίου, απαριθμεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να αναληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης. Αυτό θα χρησιμεύσει ως βάση για συζητήσεις και κοινή δράση με τις χώρες της ΕΕ.

Οι δράσεις που απαριθμούνται στο έγγραφο λαμβάνουν υπόψη τις συνεισφορές των εθνικών διοικήσεων, των μεγάλων γεωργικών οργανώσεων της ΕΕ και της γεωργικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το έγγραφο απλούστευσης υλοποιεί τη δέσμευση που ανέλαβε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1 Φεβρουαρίου 2024.

Το μοντέλο υλοποίησης της τρέχουσας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), με βάση τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ που αποφασίστηκαν και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί ήδη ένα βήμα προόδου όσον αφορά την απλούστευση και την επικουρικότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο. Τα κράτη μέλη διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση του περιορισμένου και αναλογικού διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς για την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάθε επιτυχής διαδικασία απλούστευσης πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενή συνεργασία με τις εθνικές διοικήσεις και τους ίδιους τους γεωργούς.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τον Μάρτιο διαδικτυακή έρευνα που θα απευθύνεται απευθείας στους γεωργούς. Αυτή η στοχευμένη διαβούλευση θα συμβάλει στον εντοπισμό των κύριων πηγών ανησυχίας τους και στην κατανόηση των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΓΠ, καθώς και από άλλους κανόνες της ΕΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία στην ΕΕ, και την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο. Η έρευνα αυτή θα παράσχει ήδη το καλοκαίρι σαφέστερη εικόνα των κύριων διοικητικών εμποδίων που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι γεωργοί. Τα αποτελέσματά της θα συμπεριληφθούν σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024.

Πέραν αυτής της αναγκαίας συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων, η Επιτροπή προτείνει βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να προσφέρουν κάποια ανακούφιση τόσο στους γεωργούς όσο και στις εθνικές διοικήσεις, οι οποίες αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής για τους γεωργούς και είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και την καταβολή των κονδυλίων της ΕΕ.

Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση ορισμένων από τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι γεωργοί της ΕΕ. Το σύνολο των βασικών προτύπων - που αναφέρονται ως ΚΓΠΚ (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες) - με τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται όλοι οι γεωργοί για να λάβουν τη στήριξή τους στο πλαίσιο της ΚΓΠ έχει αποδειχθεί δύσκολο να εφαρμοστεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Επιτροπή έχει ήδη ενεργήσει χορηγώντας για το 2024 μερική εξαίρεση όσον αφορά τους κανόνες για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση, τις λεγόμενες ΚΓΠΚ 8. Η Επιτροπή προτείνει τώρα να αλλάξουν οι κανόνες σχετικά με το πρώτο πρότυπο (ΚΓΠΚ 1), το οποίο επιβάλλει την απαίτηση να διατηρούνται σταθερές οι εκτάσεις μόνιμων βοσκοτόπων στην ΕΕ από το έτος αναφοράς 2018. Σύμφωνα με την απαίτηση αυτή, οι πρώην κτηνοτρόφοι με μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις αναγκάστηκαν να στραφούν στην παραγωγή αροτραίων καλλιεργειών λόγω διαταραχών της αγοράς στον τομέα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσαν να κληθούν να μετατρέψουν εκ νέου την αρόσιμη γη τους σε μόνιμους βοσκότοπους. Η υποχρέωση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια εισοδήματος για τους ενδιαφερόμενους γεωργούς. ΗΕπιτροπή προτείνει να τροποποιηθούν οι εν λόγω κανόνες έως τα μέσα Μαρτίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τον αναπροσανατολισμό της αγοράς και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, διασφαλίζοντας ότι οι γεωργοί δεν υφίστανται κυρώσεις κατά την εργασία τους και συμβάλλοντας στη μείωση του φόρτου, δεδομένου ότι λιγότερες εκτάσεις θα πρέπει να μετατραπούν εκ νέου σε μόνιμους βοσκότοπους.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει επίσης ποιες γεωργικές πρακτικές ενδέχεται να είναι δυνατές κατά τη διάρκεια ευαίσθητων περιόδων κατά την εκπλήρωση της υποχρέωσης κάλυψης εδαφών στο πλαίσιο του ΚΓΠΚ 6. Η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με τον διοικητικό φόρτο που μπορεί να συνδέεται με την οδηγία για τη νιτρορύπανση. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της διαδικτυακής δημόσιας διαβούλευσης που θα είναι ανοικτή έως τις 8 Μαρτίου 2024.

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση της μεθοδολογίας για ορισμένους ελέγχους, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και κατά 50 %. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται άμεσα σε αιτήματα των κρατών μελών. Η Επιτροπή προτείνει τον εξορθολογισμό και την αποσαφήνιση του τρόπου αξιολόγησης της ποιότητας του συστήματος παρακολούθησης εκτάσεων. Το τελευταίο είναι ένα σύστημα που βασίζεται σε αυτοματοποιημένη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από το Copernicus, με στόχο τη μείωση των επιθεωρήσεων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, την παροχή βοήθειας στους γεωργούς για την αποφυγή σφαλμάτων και την επιβολή κυρώσεων, καθώς και τη διευκόλυνση της υποβολής εκθέσεων. Με λιγότερες επισκέψεις από τη διοίκηση για τη διαχείριση, οι γεωργοί θα έχουν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στο βασικό τους έργο.

Τρίτον, η Επιτροπή προτείνει να αποσαφηνιστεί η χρήση της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Αυτή η νομική έννοια επιτρέπει στους γεωργούς που δεν μπορούν να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις της ΚΓΠ λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων που εκφεύγουν του ελέγχου τους (όπως σε περιπτώσεις σοβαρών ξηρασιών ή πλημμυρών) να μην τους επιβληθούν κυρώσεις. Η διευκρίνιση αυτή θα στηρίξει τις εθνικές διοικήσεις στην εφαρμογή της παρούσας διάταξης και θα διασφαλίσει την ομοιόμορφη εφαρμογή της σε ολόκληρη την Ένωση. Αυτό θα βελτιώσει επίσης τη βεβαιότητα ότι η στήριξη της ΚΓΠ για τους γεωργούς θα επηρεαστεί από αυτά τα ατυχές γεγονότα. Γενικότερα, η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για τον καθορισμό πιθανών τρόπων εξορθολογισμού των ελέγχων.

Στο έγγραφό της, η Επιτροπή αναφέρει επίσης πρόσθετα μεσοπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ελαφρύνουν τον φόρτο για τους γεωργούς, ιδίως τους μικρότερους γεωργούς, και μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές για τον σκοπό αυτό στους βασικούς κανονισμούς της ΚΓΠ που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το 2021.

Μια πρόταση που υποβάλλεται μπορεί να είναι η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων κάτω των 10 εκταρίων από τους ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητας (ΚΓΠΚ). Η εξαίρεση αυτή θα απλουστεύσει σημαντικά την καθημερινή εργασία των μικροκαλλιεργητών που αντιπροσωπεύουν το 65% των δικαιούχων της ΚΓΠ, διατηρώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της ΚΓΠ, δεδομένου ότι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις καλύπτουν μόνο το 9,6% των εκτάσεων που λαμβάνουν στήριξη από την ΚΓΠ. Επιπλέον, σε περίπτωση ενδιάμεσης τροποποίησης των βασικών κανονισμών, το πρότυπο ΚΓΠΚ 8 για τη γη υπό αγρανάπαυση, το πρότυπο ΚΓΠΚ 7 για την αμειψισπορά και το πρότυπο ΚΓΠΚ 6 για την κάλυψη του εδάφους θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν ώστε να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση για τους γεωργούς.

Παράλληλα, η Επιτροπή θα διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών απλούστευσης από τα κράτη μέλη μεταξύ των διαφόρων σχετικών φορέων συνεργασίας (δηλ. ομάδων εμπειρογνωμόνων, επιτροπών και άλλων).
Κατά την εξέταση των προτάσεων απλούστευσης, η Επιτροπή έλαβε υπόψη τις επιπτώσεις των προτάσεων αυτών στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις φιλοδοξίες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Διασφαλίζουν επίσης τη συνέχιση ενός σταθερού και προβλέψιμου νομοθετικού πλαισίου για τους γεωργούς της ΕΕ, με βάση την τρέχουσα ΚΓΠ που τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιανουαρίου 2023.

Για να ανταποκριθεί περαιτέρω στην τρέχουσα κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην τροφική αλυσίδα και την προστασία τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, οι οποίες θα παρουσιαστούν σύντομα.
Δεδομένου ότι οι γεωργοί είναι συχνά ο πιο ευάλωτος κρίκος στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, οι δράσεις αυτές μπορεί να καλύπτουν ζητήματα όπως η διαφάνεια της αγοράς, οι εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα αξίας, το κόστος παραγωγής ή ο πιο ομοιογενής έλεγχος των υφιστάμενων κανόνων για τα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η Επιτροπή παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων για την άμβλυνση της πίεσης που υφίστανται σήμερα οι γυναίκες και οι άνδρες που εργάζονται σκληρά στον γεωργικό τομέα. Μειώνουμε τον διοικητικό φόρτο για τους γεωργούς μας ώστε να τους βοηθήσουμε να εγγυηθούν την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευρωπαίους πολίτες. Η απλούστευση των γεωργικών πολιτικών μας αποτελεί διαρκή προτεραιότητα, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Με αυτό το φάσμα δράσεων, υλοποιούμε τη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των γεωργών μας να επιταχύνουμε αυτή τη συζήτηση. Προσβλέπω στην ακρόαση των απόψεων των κρατών μελών μας».

Διαβάστε όλες τις προτάσεις της Επιτροπής (εδώ)

22/02/2024 05:27 μμ

Το ΥπΑΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά την απόφαση της ΕΕ στην οποία αναφέρει τα εξής:

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το συνδυασμό γεωπολιτικών φαινομένων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ακραίων καιρικών φαινομένων της τελευταίας περιόδου, που έπληξαν τη χώρα μας και άλλα γεγονότα που επηρεάζουν την παραγωγή και τα έσοδα των γεωργών, όπως το υψηλό κόστος εισροών και η χαμηλή αξία παραγωγής, το ΥπΑΑΤ στήριξε και αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2024/587 σχετικά με παρέκκλιση όσον αφορά στην εφαρμογή του Προτύπου για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση (ΚΓΠΚ) 8 «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία».

Η παρέκκλιση αφορά στην πρώτη απαίτηση (υποχρέωση αγρανάπαυσης) του ΚΓΠΚ 8 και περιορίζεται στο έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Οι άλλες τρεις απαιτήσεις βάσει του προτύπου ΚΓΠΚ 8 που παρατίθενται στο παράρτημα III του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης σχετικά με τη διατήρηση χαρακτηριστικών του τοπίου, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για το έτος υποβολής αιτήσεων 2024.

Βάσει της δυνατότητας αυτής, οι παραγωγοί που υπόκεινται στο εν λόγω πρότυπο μπορούν να πληρούν την απαίτηση για «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων, που διατίθεται σε μη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία», χωρίς να δεσμεύσουν γη με αγρανάπαυση και αντί αυτού να διαθέσουν τουλάχιστον 4% της αρόσιμης γης σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης:

 • για καλλιέργειες που δεσμεύουν άζωτο (ψυχανθή) χωρίς τη χρήση φυτο-προστατευτικών προϊόντων και/ή
 • για εμβόλιμες καλλιέργειες χωρίς τη χρήση φυτο-προστατευτικών προϊόντων.

Επισημαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πλήρη ενημέρωση των γεωργών.

Η απόφαση αφορά 1.480.972 καλλιεργήσιμα στρέμματα και 127.232 αγρότες.

21/02/2024 01:32 μμ

«Κλειστά τα χαρτιά» του έχει ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, όσον αφορά τις προτάσεις που θα κάνει η χώρας μας για την τροποποίηση της ΚΑΠ (ή μήπως δεν έχει χαρτιά;)

Αντίθετα ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Λουίς Πλάνα, ανακοινώνει δημόσια από το βήμα της Βουλής τις προτάσεις της χώρας του για την τροποποίηση της ΚΑΠ, οι οποίες, όπως αναφέρει, τις έχει καταθέσει επίσημα στις αγροτικές οργανώσεις της χώρας του (Asaja, COAG και UPA).

Δηλαδή στην Ισπανία γίνεται διάλογος (η παρουσίαση των προτάσεων έγινε σε συνάντηση είχε ο υπουργός με αγρότες στις 15/2), ενώ στην χώρα μας αποφασίζει ο υπουργός και το μαθαίνουν οι αγρότες.

Συγκεκριμένα ο Ισπανός υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, αναφέρθηκε στα 18 μέτρα για τον αγροτικό κλάδο που προτείνει η κυβέρνησή του και είναι θέμα διαλόγου με τα αγροτικά συνδικάτα της χώρας του. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση προς τους αγροτικούς φορείς είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που έκανε και θα τα παρουσιάσει στο ερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Όσον αφορά τα πρότυπα καλής γεωργικής και περιβαλλοντικής κατάστασης (ΚΓΠΚ), η ισπανική κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαίρεση όλων των αγροτών το 2024 από τη δέσμευση της Αμειψισποράς (ΚΓΠΚ 7) και Αγρανάπαυσης (ΚΓΠΚ 8) σε αρδευόμενες καλλιέργειες. Επιπλέον να ζητηθεί η εξαίρεση όλων των βιολογικών καλλιεργειών από την αμειψισπορά.

Επίσης ζητά την κατάργηση απαίτησης ελέγχου monitoring για τις εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν έως 5.000 ευρώ για βασική ενίσχυση.

Αναφερόμενος στο «ψηφιακό σημειωματάριο» δηλαδή την χρήση ψηφιακής εφαρμογής στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes), η Ισπανία ζητά να γίνει προαιρετική. Ωστόσο τονίζει ότι επειδή «είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για το παρόν και το μέλλον», η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την εφαρμογή του στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και θα τους δίνει κάποια κίνητρα.

Στην συνέχεια ο Ισπανός υπουργός αναφέρθηκε και στα άλλα μέτρα στήριξης του αγροτικού κλάδου εκτός της ΚΑΠ, όπως στην βελτίωση της εφαρμογής του νόμου της εφοδιαστικής αλυσίδας, ένας κανονισμός που υπενθύμισε ότι είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη και που διευκολύνει τη μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαμόρφωση των τιμών (δεν υπάρχει στην χώρα μας). Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την τιμή του γάλακτος, που από τα 36 λεπτά το λίτρο που ήταν τον Ιανουάριο του 2022, αυξήθηκε στα 56 λεπτά το λίτρο το Δεκέμβριο του 2023.

Ακόμη ανακοίνωσε την απόφαση του Ισπανού προέδρου της κυβέρνησης, Πέδρο Σάντσεθ, να ενισχυθεί η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων, η οποία θα διαθέτει περισσότερα μέσα και προσωπικό. Αυτή η αναβάθμιση του φορέα θα σημαίνει αύξηση της διοικητικής ικανότητας για έλεγχο της αλυσίδας τροφίμων, τόνισε.

Η Ισπανία θα προτείνει επίσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναθεώρηση της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ανακοίνωσε τη διατήρηση της μείωσης του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης αγροτικής χρήσης.

20/02/2024 01:25 μμ

Στις 26 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, θα συμμετέχει στην σύσκεψη, κάτι που είναι αναμενόμενο.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου δεν θα έχει μαζί του τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστα Μπαγινέτα, αλλά τον Γενικό Γραμματέα του ΥπΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο.

Από την εποχή που ήταν υπουργός ο Μάκης Βορίδης θα είναι η πρώτη φορά που σε Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ που θα έχει θέμα την ΚΑΠ δεν θα συμμετέχει ο Μπαγινέτας.

Σύμφωνα με την Βελγική προεδρία στο Συμβούλιο Υπουργών θα γίνει διάλογος για:

 • την στρατηγική Farm to Fork, δηλαδή από το «Αγρόκτημα ως το πιάτο»
 • τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027

Επίσης όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Αυγενάκης, θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9.

Κοινή δήλωση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των εννέα χωρών του Νότου της ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

Στις 26 Φεβρουαρίου η νέα συνεδρίαση της EU MED-9 με πρωτοβουλία της Ελλάδας.
Τη δέσμευσή του για κοινή δράση και ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά πρωτοβουλίες εντός της ΕΕ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ομάδας των χωρών μελών της ΕΕ του Νότου, έγινε στις 24 Ιανουαρίου, ύστερα από πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έθεσε τα σημαντικά ζητήματα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα και την ανάγκη αλλαγών στην ΚΑΠ. Μάλιστα οι εννέα υπουργοί θα συνεδριάσουν και πάλι το μεσημέρι στις 26 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες για να συντονίσουν τη δράση τους εν όψει της πρωτοβουλίας της Βελγικής Προεδρίας να τεθεί το θέμα της απλούστευσης της ΚΑΠ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, το οποίο έχει προγραμματισθεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στην κοινή δήλωση των υπουργών της EU MED-9, η οποία εκδόθηκε σήμερα, αναφέρονται τα εξής: «Εμείς, οι υπογεγραμμένοι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας και οι εκπρόσωποι των χωρών της Ελλάδας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας, συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες στις 24 Ιανουαρίου 2024, για πρώτη φορά ως EU MED-9. Συζητώντας για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι αλιείς και ολόκληρος ο τομέας τροφίμων, εν μέσω της υφιστάμενης κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα τη Μεσογειακή περιοχή, επαναβεβαιώνουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναγνωρίζουμε την επιδεινούμενη συχνότητα και ένταση φαινομένων, όπως η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές στις χώρες μας.

Αναγνωρίζοντας το ευρύτερο φάσμα επιπτώσεων στο εισόδημα των αγροτών και στο βιοτικό τους επίπεδο, δηλώνουμε εδώ και τώρα τη συλλογική μας δέσμευση για την ενίσχυση της συνεργασίας, την ενθάρρυνση σχετικών πρωτοβουλιών και την υποστήριξη διαλόγων για την κλιματική κρίση και για άλλα κοινά ζητήματα, όπως η ανάγκη απλούστευσης της ΚAΠ. Ο κύριος στόχος μας είναι η ενίσχυση του τομέα τροφίμων, μέσω συλλογικών προσπαθειών και συντονισμένων δράσεων που στοχεύουν στη στήριξη των αγροτών μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.

Δεσμευόμαστε να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου γεωργικού και αλιευτικού τομέα στην περιοχή, ενισχύοντας έτσι την τροφική κυριαρχία στην ΕΕ και εξασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα φτάνουν στους καταναλωτές σε λογική τιμή. Αυτή η Υπουργική συνάντηση δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων μας στον αγροτικό και αλιευτικό τομέα σε πείσμα των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

20/02/2024 10:29 πμ

Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος έλλειψης εργατών γης πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπό τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, η υπηρεσιακή ηγεσία της Διεύθυνσης Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υ.Μ.Α. και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και τη στρατηγική του υπουργείου για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατών γης. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει, πέρα από την πρόσφατη ψήφιση τροπολογίας για την παροχή νόμιμης απασχόλησης στους ήδη διαμένοντες εδώ και χρόνια, μετανάστες που έχουν προσφορά εργασίας, τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες όπως η Αρμενία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ινδία, το Βιετνάμ, και οι Φιλιππίνες.

Ο κ. Καιρίδης, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών διαμονής και στις μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό περιέγραψε τις προσπάθειες του Υ.Μ.Α. για την επιτάχυνση των διαδικασιών.

Πιο συγκεκριμένα, πέρα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που σχεδιάζει για την απλοποίηση των διαδικασιών, προχωρά στη λειτουργία τεσσάρων κέντρων λήψης βιομετρικών στοιχείων, που θα απελευθερώσουν εργαζόμενους στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων που εργάζονται σε αυτές, με πόρους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την πρόσληψη 320 νέων συμβασιούχων με ευρωπαϊκούς πόρους, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ψηφιοποίηση των περίπου 850 χιλιάδων φακέλων της νόμιμης μετανάστευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων που εμπλέκονται σε αυτήν.Ο κ. Καιρίδης τόνισε ότι η πόρτα του Υ.Μ.Α. είναι πάντα ανοιχτή στον κοινωνικό διάλογο και ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των φορέων της Κρήτης για τα καλά τους λόγια για τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες του υπουργείου, καθώς και για τις εποικοδομητικές προτάσεις τους, οι οποίες, αφού μελετηθούν, θα ενσωματωθούν, στο μετρό του δυνατού, στην πολιτική του υπουργείου.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτήρισε την έλλειψη εργατών γης ως ένα υψίστης σημασίας ζήτημα. Επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με τα Προξενεία και την καθυστέρηση στη διαχείριση και επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων που υπάρχουν, οι οποίες απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Ο κ. Αυγενάκης εξήρε τη σπουδαιότητα της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν, υπό όρους, να εργαστούν στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥπΑΑΤ έκανε λόγο για μια διάταξη που δίνει διέξοδο στο πρόβλημα και κάλεσε - παράλληλα - τον Υπουργό Μετανάστευσης, εφόσον έχει τη δυνατότητα, να προβεί σε μικρές αλλά σημαντικές βελτιώσεις στην υφιστάμενη διάταξη.

Ο Υπουργός ΑΑΤ δεσμεύτηκε να ζητήσει, άμεσα, από κοινού με τον Υπουργό Μετανάστευσης Δημήτρη Καιρίδη, μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσία του Ά Αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη και του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, προκειμένου να εξεταστούν οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών στα Προξενεία και την υποστελέχωση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

20/02/2024 09:54 πμ

Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.

Παράλληλα προγραμματίζεται πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου - 245 εκατ. ευρώ - ενώ το άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Επίσης ο υπουργός έκανε λόγο για έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

Δηλώσεις πρωθυπουργού

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

16/02/2024 03:45 μμ

Αυτό που δεν κατάφεραν οι ομόλογοί του υπουργοί της ΕΕ - σε Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και άλλες χώρες - αναλαμβάνει να το κάνει ο Έλληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Φαίνεται ο υπουργός όταν πάει στο υπουργείο του δεν πέφτει πάνω στην κυκλοφοριακή συμφόρηση που επικρατεί στη Λεωφόρο Κηφισού (μπορεί να του ανοίγει το δρόμο η συνοδεία του) οπότε δεν γνωρίζει την καθημερινή ταλαιπωρία των Αθηναίων οδηγών για να πάνε στην εργασία τους και «ανησυχεί» μην ταλαιπωρηθούν με την κάθοδο των τρακτέρ.

«Όχι» ήταν η απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κάθοδο αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, ενώ συναίνεσε σε κάθοδο με ΙΧ και λεωφορεία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή (16/2) - κατόπιν αιτήματός τους - με αγρότες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στην Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών τού μετέφεραν το αίτημά τους να κατέβουν, την επόμενη Τρίτη (20/2), με τρακτέρ στην Αθήνα. Η απάντηση του υπουργού ήταν αρνητική λέγοντάς τους κατά πληροφορίες ότι δεν συναινεί η κυβέρνηση με αυτό.

Οι αγρότες από την πλευρά τους δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στον αρχικό σχεδιασμό τους.

Όπως ανέφερε μετά την συνάντηση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, «δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφασή μας. Θα κάνουμε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η απάντηση που πήραμε σε πρώτη φάση σε σχέση με τα τρακτέρ στην Αθήνα είναι αρνητική. Όμως πιστεύουμε πως η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και όπως όλες στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάλογες κινητοποιήσεις, το ίδιο θα γίνει και στη χώρα μας. Καλούμε και τον λαό να είναι μαζί μας και να δώσουμε τη μάχη».

Όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών το μπλόκο της Αλαμάνας θα είναι το σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ από την Λαμιά και πάνω.

16/02/2024 01:07 μμ

Μήνυμα στους αγρότες που διαμαρτύρονται έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με την ομιλία του στην έναρξη εργασιών του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ, που έγινε στο Ηράκλειο, παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία βρέθηκε στο Ηράκλειο για το σκοπό αυτό.

«Η μεγαλύτερη εγγύηση για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι ο Πρωθυπουργός κρατά ο ίδιος ορθάνοιχτο το δρόμο της συνεννόησης μαζί τους, είπε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση πλέον του γενναίου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα λειτουργούσε σε βάρος των λοιπών κοινωνικών ομάδων και του αγώνα για έξοδο από την μακροχρόνια κρίση και οικονομική ανάπτυξη στον οποίο έχουν συμβάλλει όλοι οι Έλληνες», τόνισε.

Υποδεχόμενος την Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης είπε:
«Βρίσκεστε στη χώρα μας σε μια περίοδο που υπάρχει αναβρασμός στον πρωτογενή τομέα. Πολλοί αγρότες βρίσκονται στους δρόμους διεκδικώντας μεγαλύτερη στήριξη από το κράτος προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες που υφίστανται στο εισόδημά τους από την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι απόρροια της ενεργειακής και της κλιματικής κρίσης.

Γιατί στη χώρα μας, πλέον, δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική κρίση, τις συνέπειες της οποία βιώσαμε με συγκλονιστικό τρόπο στην Εύβοια, στη Ρόδο, στον Έβρο, αλλά κυρίως στη Θεσσαλία.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατανοεί και αναγνωρίζει το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις και τα ζητήματα που επιδρούν πλέον καθοριστικά στις ζωές όλων μας.

Γι’ αυτό και ανακοίνωσε ένα γενναίο πακέτο μέτρων που μειώνει αισθητά το κόστος παραγωγής και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο την προσπάθεια τους.

Γνωρίζουμε και κατανοούμε ότι οι αγρότες σίγουρα περίμεναν περισσότερα. Πρέπει όμως να αντιληφθούμε όλοι ότι κάθε άλλη παραχώρηση θα λειτουργούσε σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, σε βάρος της πολύχρονης προσπάθειας του συνόλου του ελληνικού λαού για οικονομική ανάπτυξη και, ίσως, και σε απώλεια όσων με τους δικούς τους κόπους και θυσίες, έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα.

Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτό τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν».

Όπως επισήμανε ο υπουργός «στην πολιτική αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αναζητούμε το εφικτό Και έχοντας ως βάση το εφικτό έχουμε χρέος να παλεύουμε για το ιδεατό». Και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς πράττει, καθημερινά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο ζήτημα των αναγκών τω αγροτών μας αλλά και στο σύνολο των θεμάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, «όπου μέσα από δομικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που αντανακλούν τις προοπτικές που κρύβει η Ελληνική γη και οι θάλασσες μας, αναδεικνύουμε σε στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου της πατρίδας μας».

Σε αυτή τη λογική, όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, είναι βαθιά η πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας, μπορεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής. Και προσέθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κύρος και η δύναμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του με τα οποία υπήρξε κοινός αγώνας για να επιτευχθεί η λειτουργία του Κέντρου στην Κρήτη, που για κάποιους έμοιαζε αδιανόητο. Μάλιστα, τόνισε ότι η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων καθιστά τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείο αναφοράς στα υδρόβια ζώα. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, καθώς και νέες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά η ολοκληρωμένη πρόταση της κοινοπραξίας, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της βέλτιστης μεταχείρισης των ιχθύων.

Όπως είπε ο Υπουργός το Κέντρο Αναφοράς θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής καινοτομίας για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό τη μείωση, τόσο του οικονομικού, όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου. Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, καθώς και στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση κτηνιάτρων και ιχθυολόγων και γεωτεχνικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το έργο του, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών, που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής για τους αλιείς της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργειών και αναδεικνύοντας τη σημασία και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά λίγο περισσότερο της ελληνικής οικονομίας.

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, προγραμματίζεται αναμόρφωση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη διενέργεια του αλιευτικού τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για είσοδο νέων αλιέων και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, ιδίως μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση του κόστους της αλιευτικής παραγωγής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αλιείας πανευρωπαϊκά, ο Υπουργός επικαλέσθηκε μελέτες που μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ έκανε αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας το Πρόγραμμα Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027.

15/02/2024 11:58 πμ

Στις 26 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ.

Η συζήτηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023 και την πρόσφατη έγκριση από το κολλέγιο των Επιτρόπων της απόφασης να επιτραπεί η καλλιέργεια των περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης.

Θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με την Βελγική προεδρία θα γίνει διάλογος για:

 • την στρατηγική Farm to Fork, δηλαδή από το «Αγρόκτημα ως το πιάτο»
 • τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027

Άλλα θέματα ημερήσιας διάταξης θα είναι ενημέρωση από την προεδρία για την υπουργική διάσκεψη με τίτλο: «Βιοασφάλεια και εμβολιασμός: βασικά εργαλεία για την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη των ασθενειών των ζώων» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 24 Ιανουαρίου 2024.

Η Δανική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα μονομερή μέτρα διαχείρισης της αλιείας που εισήγαγε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης η αντιπροσωπεία της Λετονίας θα αναφέρει τις προτάσεις της για την Καλή Γεωργική και Περιβαλλοντική Κατάσταση - ΚΓΠΚ 1: «Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση».

14/02/2024 10:29 πμ

Τα τρακτέρ είναι επαγγελματικά μηχανήματα που θα πρέπει να είναι στα χωράφια. Όταν τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Ευρώπη άρα το πρόβλημα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα υπάρχει σε όλη την ΕΕ.

Με αυτά τα βασικά αξιώματα θα ξεκινήσουμε την αναφορά μας στα αποτελέσματα της συνάντησης των αγροτών με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τα προβλήματα είναι πολυσύνθετα και διαφορετικά σε κάθε κράτος μέλος αλλά έχουν μια βασική αιτία που είναι το κόστος παραγωγής.

Έχουμε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Βέβαια μιλάμε για μια κλαδική διαμαρτυρία (περίπου 100 εκατ. αγρότες και κτηνοτρόφοι). Το περίεργο είναι ότι οι πολίτες - καταναλωτές της ΕΕ βλέπουν αυτή την διαμαρτυρία παθητικά και δεν καταλαβαίνουν ότι έχει μεγάλη σχέση με τις αυξημένες τιμές των τροφίμων που καλούνται να πληρώνουν στα καταστήματα λιανικής.

Οι τιμές στα τρόφιμα ήταν σε υψηλά επίπεδα πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Όταν απογειώνεται το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος θα είναι στα ύψη και η τιμή λιανικής. Αυτοί όμως που πληρώνουν τον λογαριασμό βλέπουν με απάθεια τα τρακτέρ στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας στους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουν υψηλούς τζίρους αλλά δεν έχουν εισόδημα. Για αυτό και διαμαρτύρονται.

Η ενέργεια είναι ακριβή και αυτό φαίνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι αγρότες. Η ακριβή ενέργεια είναι το αποτέλεσμα μια πολιτικής που συμφώνησαν στην ΕΕ.

Η «Πράσινη Συμφωνία» έφερε την μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Αυτό έχει συνέπεια στο κόστος παραγωγής και στις τιμές του πετρελαίου που θα πληρώνουν στο μέλλον οι αγρότες.

Την συμφωνία για το περιβάλλον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πέρασε μέσα από την ΚΑΠ στο χωράφι και στην εκτροφή, χωρίς να μετρήσει τις επιπτώσεις που θα είχαν στο κόστος παραγωγής.

Δεν την πέρασε όμως στις μεταφορές. Πριν κάποια χρόνια ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, είχε ζητήσει να υπάρξει φόρος μεταφορών σε μια προσπάθεια να μειώσει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αυτό όμως δεν έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διευκολύνει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

Η νέα ΚΑΠ εισάγει τα «Οικολογικά Σχήματα» που ουσιαστικά είναι πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος και φέρνουν μια μείωση παραγωγής και του εισοδήματος στον αγρότη για αυτό και του δίνουν μια ενίσχυση. Είναι εθελοντικά λένε αλλά αν δεν τα ακολουθήσει ο αγρότης χάνει χρήματα και δεν είναι βιώσιμος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι με τη νέα τεχνολογία μπορεί ο αγρότης να παράγει με τους φιλοπεριβαλλοντικούς όρους που έχει επιβάλλει. Αλλά είδε κάποιος δωρεάν τη νέα τεχνολογία; Για να αποκτήσει ο αγρότης νέα τεχνολογία θα πρέπει να κάνει επενδύσεις και με δάνεια που θα έχουν χαμηλό επιτόκιο. Αν ρωτήσουν τις τράπεζες οι αγρότες θα δουν τα επιτόκια που δίνουν.

Ένας κατά κύριο επάγγελμα αγρότης έχει μεγάλη αγωνία όταν έρχεται σε διαπραγμάτευση με τον έμπορα. Ένας ετεροεπαγγελματίας αγρότης έχει ένα πρόσθετο εισόδημα και δεν τον νοιάζει η τιμή που θα πουλήσει. Το κράτος έχει καταφέρει να εξασφαλίσει ένα μίνιμουν εισόδημα για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για να ζήσει την οικογένειά του; Δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με αυτό.

Γιατί οι αγρότες στην Ευρώπη για να είναι βιώσιμοι θα πρέπει κάθε χρόνο να εισπράττουν ενισχύσεις; Το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ αλλά ο Τυνήσιος ελαιοπαραγωγός, ο ορυζοπαραγωγός από την Καμπότζη, ο ντοματοπαραγωγός από το Μαρόκο, ο παραγωγός λεμονιών από την Τουρκία, ο παραγωγός πορτοκαλιών από την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική. Όλοι αυτοί που ανταγωνίζονται τους παραγωγούς της ΕΕ.

Η απάντηση είναι ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορεί να γίνουν βιώσιμοι γιατί έχουν υψηλό κόστος ζωής. Είναι τα υψηλά ενοίκια, η τιμή που πληρώνουν το ρεύμα και το νερό, τα ακριβά εισιτήρια στις μεταφορές, το υψηλό εργατικό κόστος, τα πρότυπα ποιότητας, η φορολογία, οι ασφαλιστικές εισφορές, το ΦΠΑ στα τρόφιμα και στην ένδυση και όλα τα έξοδα της καθημερινότητας. Και κάτι που προστέθηκε στη νέα ΚΑΠ και αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά που αυξάνουν το κόστος και κάνουν μη βιώσιμο το επάγγελμα του παραγωγού τροφίμων και ένδυσης (βαμβάκι). Για αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει οι ηγέτες της ΕΕ να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και με τις επιπτώσεις που υπάρχουν από τις πολιτικές αποφάσεις που υπογράφουν.

Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα μπαίνουν και θα βγαίνουν στους δρόμους γιατί έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα αυτοί που τα οδηγούν.

13/02/2024 01:59 μμ

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ, να πληρωθεί στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πώς κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.

Δεν ικανοποιήθηκε το σύνολο των αιτημάτων μας, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, μετά τη λήξη της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το επόμενο βήμα, όπως ανέφερε, είναι να πάνε στα μπλόκα όπου και θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τα όσα συζητήθηκαν. «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να ικανοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματά μας», είπε μεταξύ άλλων.

Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αναλυτικά:

1. Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.
Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και σε αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως εξής:

Εκτιμήσεις τιμών: Για τα πρώτα 2 έτη με έναρξη τιμολόγησης την 1η.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως εξής:

 • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
 • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
 • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
 • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν στο σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθεύονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και τη συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2. Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

συνάντηση αγροτών

Αρχικές Δηλώσεις

Κατά την συνάντηση στην αρχική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι «θέλουμε να σας καλωσορίσουμε στη σημερινή συνάντηση και να σας πω εξ αρχής ότι πρόθεσή μου είναι να σας ακούσω όλους, εφόσον επιθυμείτε να τοποθετηθείτε όλοι, και στη συνέχεια να σας παρουσιάσω κάποιες προτάσεις τις οποίες έχουμε επεξεργαστεί για τα ζητήματα τα οποία υποψιαζόμαστε ότι θα μας θίξετε.
Θέλω να τονίσω εξ αρχής ότι είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και ότι προσεγγίζουμε και εμείς αυτή τη συνάντηση με κλίμα καλής διάθεσης, όπως νομίζω ότι έχουμε επιδείξει όλο αυτό το διάστημα. Και πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε σε έναν κοινό τόπο, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν τους δικούς σας δικαιολογημένους προβληματισμούς αλλά θα συνυπολογίζει και το γεγονός ότι αφενός τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα και περιορισμένα και ότι βέβαια, αν δείτε και εσείς τα πράγματα από τη δική μας πλευρά θα αντιληφθείτε κάτι το οποίο πιστεύω ότι το γνωρίζετε γιατί είστε μέσα στην κοινωνία, ότι πολλοί κλάδοι, πολλές κοινωνικές ομάδες πάντα από την κυβέρνηση έχουν αιτήματα και προσδοκίες. Και κάθε απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να βλέπει το όλον και να λαμβάνει υπόψιν και τη διάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οπότε, αυτά ήθελα να σας πω εισαγωγικά. Έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται να συζητήσουμε τα θέματα εκτενώς, αλλά προκειμένου να μπορείτε να τοποθετηθείτε όλοι θα ήθελα να είστε λίγο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις σας, για να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να απαντήσουμε σε αυτά τα οποία θα μας πείτε».

Εκ μέρους της επιτροπής ο κ. Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και εσείς ο ίδιος έχετε πει ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στον αγροτικό τομέα που χρήζουν αντιμετώπισης και θέλουμε ουσιαστικές λύσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να μένουμε στα χωριά μας -που είναι και αυτό ένα ζητούμενο, γιατί η ύπαιθρος έχει ερημώσει και το ξέρουν όλοι πολύ καλά, και υπάρχουν αρκετά νέα παιδιά και στα μπλόκα που δίνουν αυτή τη μάχη της παραμονής στο επάγγελμα και στο χωριό- και ταυτόχρονα μπορούμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Να καλλιεργούμε, να παράγουμε, να υπάρχουν τρόφιμα ποιοτικά και φθηνά, όπως η χώρα μας μπορεί να βγάλει πολύ ποιοτικά τρόφιμα, για τη διατροφική επάρκεια του λαού μας. Όμως αυτά τα προβλήματα που έχουμε -θα τα πούμε βέβαια και αναλυτικά- ιδιαίτερα με το κόστος και με τις τιμές, είναι ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει και φαίνεται και στη συνεχή μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Οπότε σήμερα, με αυτό το δίκαιο των αιτημάτων που έχουμε, ερχόμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει εξαγγελίες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα, αυτό εκτιμάμε. Θα το δούμε και στη συζήτηση. Υπάρχει πάντως και η δημοσιονομική δυνατότητα, εφόσον υπάρχει η θέληση, να βρούμε λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

12/02/2024 11:05 πμ

Πάνω από τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ).

Στην σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι «μπρα ντε φερ» μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, το απόγευμα της Κυριακής (11 Φεβρουαρίου), στην Κομοτηνή.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, που ήταν στην σύσκεψη, «ο υπουργός μας ανέφερε ότι έχει διαβάσει το υπόμνημά μας με τα αιτήματά μας και θα κάνει ότι μπορεί. Πάντως ξεκάθαρες απαντήσεις δεν πήραμε. Για τα Σχέδια Βελτίωσης όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 6 εκατ. ευρώ. Όχι για να ενταχθούν όλοι (όπως έγινε στον Έβρο λόγω των ζημιών) αλλά όσοι έχουν το δικαίωμα με βάση τα μόρια.
Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως φαίνεται δεν πρόκειται να γίνουν μέχρι το τέλος της ΚΑΠ. Επίσης, σύμφωνα με όσα μας λένε φαίνεται ότι στην ΚΑΠ δεν έχουν ενταχθεί ούτε τα 9.000.000 στρέμματα που είχε δικαίωμα να βάλει στο σύστημα επιλεξιμότητας η χώρα μας.
Δεν πήραμε απαντήσεις για τον επαναϋπολογισμό της αξίας των δικαιωμάτων ούτε για τα προβλήματα με την πυκνότητα βόσκησης.
Για την πληρωμή των 16.000 ΑΦΜ, από τα οποία τα 9.000 αφορούν την Κρήτη, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε να πληρωθούν όσοι έχουν κάνει παρανομίες (βοσκοτόπια κ.α.).
Θα επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ ποιες είναι οι τροποποιήσεις που κάνει στην ΚΑΠ.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι τα χρήματα του ΠΑΑ (δεύτερος Πυλώνας) δεν πάνε μόνο σε αγρότες αλλά γενικά σε άτομα που ζουν στην ύπαιθρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο Πρώτος Πυλώνας που αφορά χρήματα που θα κατανεμηθούν σε αγρότες. Και εκεί έχουμε τα Οικολογικά Σχήματα, όπου τον επόμενο χρόνο με την ένταξη όσων είναι στη διατήρηση αναμένεται να εκτοξευτούν οι δικαιούχοι, κάτι που θα φέρει μείωση στην ενίσχυση».

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών φορέων στην Κομοτηνή αναφέρει τα εξής:
«Η παράταξή μας υπηρέτησε διαχρονικά τον αγροτικό κόσμο. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Δεν είναι "μπρα ντε φερ" μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην Κομοτηνή.
Στη σύσκεψη μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου, καθώς και εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.
Ο Υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη πως βρίσκεται στην ίδια πλευρά με τους αγρότες και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτό έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και φυσικά όχι μόνον εκείνων που δημιούργησε η κλιματική και ενεργειακή κρίση αλλά και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
«Εμείς θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους θεσμικούς εκπροσώπους σας. Ο διάλογος είναι βασικό συστατικό της συνεργασίας μας. Χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης και συνέπειας», σημείωσε ο ΥπΑΑΤ εν όψει και της προγραμματισμένης συνάντησης αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, την Τρίτη.
Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι αγρότες, ο υπουργός συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αλλαγές στην ΚΑΠ, ενώ ενημέρωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις, προς αυτήν την κατεύθυνση, έγκαιρα και τεκμηριωμένα, οι οποίες άτυπα έχουν εγκριθεί. Το ΥΠΑΑΤ όμως προχωρεί ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά και συντονίζει την κοινή δράση των χωρών του Νότου ώστε να υπάρχει μέσω της EUMED-9 πιο έντονη πίεση για ένα ζήτημα που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και είναι ευρωπαϊκό.
Ο υπουργός υποστήριξε, ακόμη, ότι οι έλεγχοι που διενεργούν μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΥΠΑΑΤ στην αγορά γάλακτος, σε πύλες εισόδου της χώρας και σουπερ μάρκετ, θα συνεχιστούν κανονικά ενώ θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε δεύτερο στάδιο και στις γαλακτοβιομηχανίες, όπως επίσης θα ξεκινήσουν έλεγχοι στο μέλι και στο κρέας.
Αναφορικά με τις 161 υποθέσεις «που βρέθηκαν στο συρτάρι» του Υπουργείου και αφορούν προηγούμενα χρόνια, τόνισε πως η διαδικασία των ελέγχων προχωράει κανονικά και ήδη έχουν επιβληθεί δύο πρόστιμα.
«Όλες αυτές οι υποθέσεις, χωρίς να με νοιάζει ποιος είναι από πίσω, θα ελεγχθούν μέχρι τέλους», διεμήνυσε.
Οι δράσεις - τομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτυπώνονται σε τρεις λέξεις κλειδιά: «νοικοκυροσύνη, τάξη και στόχευση».
Ο Υπουργός αναφέρθηκε σε κάποιες από αυτές, όπως η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μετά από 25 χρόνια, η δημιουργία αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια, με το σχετικό σχέδιο νόμου να τίθεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη, αλλά και η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων».

Στο μεταξύ η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών του Έβρου πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Στην ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ επισημαίνεται: «Στη συνάντηση που έγινε με πυρόπληκτους ελαιοπαραγωγούς και εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών, μεταξύ των οποίων ο Νικόλαος Γρηγοριάδης Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλεξανδρούπολης, ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης Γιώργος Πιστόλας αλλά και εκπρόσωποι του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία του Υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, του ΓΓ Γιώργου Στρατάκου και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλου Τοψίδη, συζητήθηκαν θέματα που τους απασχολούν και κυρίως ζητήματα που άπτονται της κρατικής αρωγής. Κατατέθηκαν υπομνήματα και υπήρξαν διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους, κάνοντας πράξη ό,τι είναι δυνατό για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή και επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή.

12/02/2024 09:48 πμ

Όλων τα μάτια είναι στραμμένα στην συνάντηση, που θα γίνει αύριο Τρίτη (13/2), στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών και του πρωθυπουργού.

Η αντιπροσωπεία που ανακοίνωσαν οι αγρότες πως θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελείται από 15 μέλη που είναι τα ακόλουθα: Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Παράπονα εξέφρασαν οι αγρότες της Κρήτης αλλά και κτηνοτροφικές οργανώσεις που δεν θα συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία των αγροτών.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, την Κυριακή (11/2), ανακοίνωσε τα εξής:

Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν. Έτσι και με τους αγρότες. Την Τρίτη το μεσημέρι θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους τους και βεβαίως με την προϋπόθεση ότι οι δρόμοι θα είναι ανοιχτοί. Δεν μπορεί να εμποδίζεται η ελεύθερη διέλευση των πολιτών οπουδήποτε στη χώρα.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά αιτήματα, όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις, για τις οποίες καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια να τις αντιμετωπίσουμε, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο ύψους 82 εκ. ευρώ, το κόστος του αγροτικού ρεύματος και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ, που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 19,3 δισ. ευρώ για τους Έλληνες αγρότες, ενώ άλλες χώρες - Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο για παράδειγμα - υπέστησαν μείωση 10-15%.

Οι προτάσεις μας για βελτίωση των ρυθμίσεων της ΚΑΠ έγιναν αποδεκτές από την ΕΕ αλλά ουσιαστικές αλλαγές - εκ του κανονισμού - μπορούν να επέλθουν μετά το 2025. Με δική μας πρωτοβουλία έχει δημιουργηθεί συμμαχία των 9 χωρών του Νότου ώστε να πετύχουμε τα βέλτιστα για τους αγρότες μας στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Να επισημάνω πάντως το εξής: η δίκαιη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Δεν μπορεί να ενισχύονται περισσότερο ομάδες με «όπλο» τη δυνατότητα τους να διαδηλώνουν ηχηρά, εις βάρος άλλων ομάδων που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί προτεραιότητα για εμάς να στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα και το αγροτικό εισόδημα. Και για αυτό θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Το μέρισμα από την καλή πορεία της οικονομίας πρέπει να πηγαίνει σε όλους. Και επιτρέψτε μου εδώ να σας πω, παραθέτοντας κάποια στοιχεία, ότι μιλάμε πλέον για μια εξαγωγική οικονομία. Το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα €50,9 δισ. και μάλιστα σε ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, µε διαδοχικές κρίσεις και περιφερειακούς πολέμους που δημιούργησαν προβλήματα στις αλυσίδες μεταφοράς, αλλά και αβεβαιότητα τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην παγκόσμια αγορά. Είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά από εκείνη το 2022.

Σημαντικό επίσης είναι ότι καταγράφηκε μειωμένο εμπορικό έλλειμμα κατά 20% και βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων στους παραδοσιακά ισχυρούς κλάδους - τρόφιμα, μηχανήματα και οχήματα - αλλά και αύξηση στους κλάδους των λιπών, ποτών και καπνού συγκριτικά με τις αντίστοιχες συνολικές επιδόσεις αυτών των κλάδων το 2022. Σχεδόν το 60% των εξαγωγών μας κατευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες.

08/02/2024 02:02 μμ

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Με αφορμή ερώτηση για το ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για την επιστολή αγροτών προς τον πρωθυπουργό με τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων, ο κ. Μαρινάκης απάντησε:

«Ελήφθη, πράγματι, η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων, ο πρωθυπουργός, προφανώς όπως έχουμε πει πολλές φορές είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα (12/2).

Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους εκπροσωπούν αυτοί που θα συναντήσει. Ποιοί θα είναι οι εκπρόσωποι και αυτοί οι εκπρόσωποι ποιους θα εκπροσωπούν».

Κινητοποιήσεις αγροτών

Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη (8/2), σε αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν οι αγρότες των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης, της επαρχιακής οδού Κοζάνης - Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς.

Κλείνει καθημερινά ο κόμβος Παραλίμνης προς Θεσσαλονίκη από αγρότες των Γιαννιτσών και των Αθύρων.

Σήμερα επίσης στο μπλόκο της Καρδίτσας αναμένεται οι αγρότες να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Επίσης οι αγρότες της Λάρισας θα προβούν σε διαμαρτυρία μέσω της καύσης σανό και τον αποκλεισμό στον Πλατύκαμπο.

Την ίδια ώρα θα κλείνουν με τρακτέρ και στο Στεφανοβίκειο οι αγρότες της Μαγνησίας.

Αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 210ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Ανθήλης.

Ακόμη αγρότες το μεσημέρι της Παρασκευής (9/2) θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας - Σκοπίων, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

08/02/2024 09:47 πμ

Τα αιτήματά τους, όπως αυτά καθορίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια, περιλαμβάνονται σε επιστολή που έστειλαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επιστολή εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (7/2) και περιλαμβάνει τα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.

Η επιστολή που έστειλαν οι αγρότες στον πρωθυπουργό αναφέρει τα εξής:

Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Νίκαια - Λάρισας Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την Κυβέρνηση.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

-Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

 • Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
 • Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
 • Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 • Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών. Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, πρώτον για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Daniel και δεύτερον για υγειονομικούς λόγους.
 • Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν μέχρις ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών. Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και Β. Φθιώτιδα.
 • Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μια προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφληση του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 € στους δικαιούχους που δεν δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία. Ταυτόχρονα να δοθεί η 1η αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.
 • Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας (ΕΛΓΑ).
 • Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.
 • Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας
 • Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου (ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
 • Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης».
07/02/2024 03:29 μμ

Κλιμακώνουν και μαζικοποιούν τα μπλόκα οι αγρότες, ενώ ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του ζητά να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά, να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους», δήλωσε σήμερα από το Περιστέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης και οι Γενικοί Γραμματείς του ΥπΑΑΤ κ.κ. Μπαγινέτας και Στρατάκος βρίσκονται καθοδόν για το μπλόκο στο Νέο Μοναστήρι του Δομοκού. Ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι θα προσπαθήσουν να κατευνάσουν τους αγρότες. Είχε προηγηθεί επίσημη πρόσκληση από τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, προς το Συντονιστικό των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα, να σχηματίσουν αντιπροσωπεία από 20 άτομα και να έλθουν, ακόμα και σήμερα ή αύριο, στο ΥπΑΑΤ, για να συζητήσουν μαζί του γιατί - όπως ανέφερε - μόνο μέσα από το διάλογο επιλύονται τα προβλήματα και όχι μέσα από το κλείσιμο των δρόμων.

Η εικόνα στα μπλόκα

Μετά την σύσκεψη της Νίκαιας οι αγρότες επέστρεψαν στα μπλόκα και σήμερα γίνονται ενημερώσεις και συνελεύσεις στα μπλόκα για τα αποτελέσματα της σύσκεψης.

Ενισχύονται τα μπλόκα εδώ στο τελωνείο Νίκη στην Φλώρινα. Απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.

Η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα δίνει νέα ορμή στα μπλόκα της Στερεάς και Εύβοιας. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα Τετάρτη, οι αγρότες στο μπλόκο της Λαμίας θα προχώρησαν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι της Εύβοιας καλούν σε πανευβοϊκό συλλαλητήριο, για αύριο Πέμπτη (8/2), στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα. Αντίστοιχες αγωνιστικές πρωτοβουλίες κλιμάκωσης αναμένεται να πάρουν μέσα από τις συνελεύσεις τους και οι αγρότες των μπλόκων του Κάστρου Βοιωτίας, της Αταλάντης και του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού.

Σε νέες συγκεντρώσεις με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα στους δρόμους καλεί για σήμερα Τετάρτη, στην Αχαΐα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου.
Στον κόμβο του Φιλώτα, σήμερα Τετάρτη (7/2/24), τα τρακτέρ θα κλείσουν τον δρόμο και καλούν όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία να στηρίξει τον αγώνα επιβίωσής τους.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσπρωτίας καλούν σήμερα σε κινητοποίηση στην Ηγουμενίτσα, στο Δημοτικό Στάδιο και πορεία στην πόλη και το λιμάνι.

Στα Γρεβενά, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σήμερα στο μπλόκο μαζί με συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ζακύνθου καλεί όλους τους αγρότες του νησιού σε σύσκεψη σήμερα Τετάρτη (7/2), στο θέατρο του Σαρακινάδου για να αποφασίσουν από κοινού τις επόμενες κινήσεις τους.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου αποφάσισαν το στήσιμο μπλόκου στο Ηράκλειο, στον κόμβο των Πεζών, από τη Παρασκευή (9/2)

Απάντηση της κυβέρνησης

Στις αγροτικές κινητοποιήσεις αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «στο ζήτημα των αιτημάτων αυξημένου κόστους παραγωγής, εδώ υπάρχει μια διάσταση, που ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η δική μας η Κυβέρνηση δεν την αγνοεί». Επίσης δήλωσε τα εξής:

Για τη στάση της αντιπολίτευσης στα ζητήματα της ΚΑΠ

Είναι σημαντικό να κάνουμε και μια συζήτηση, η οποία δεν αρέσει στην αντιπολίτευση -όχι μόνο στην Ελλάδα και σ’ όλη την Ευρώπη- για αυτό το οποίο λέμε ΚΑΠ και πράσινη μετάβαση. Πριν από κάποιους μήνες - ήταν αρχή που είχα αναλάβει και εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - μας κατήγγειλε τότε η ευρωπαϊκή αριστερά και οι σοσιαλιστές. Μάλιστα, υπάρχει και ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2023 από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μαζί με το ΕΛΚ, το κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη, είχαμε θέσει αυτά τα ζητήματα των αγροτών. Και τι λέγαμε; Μετά το δεδομένο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η λεγόμενη πράσινη μετάβαση - που εμείς δεν είμαστε απέναντι - πρέπει να γίνει με έναν πιο ήπιο τρόπο, ούτως ώστε να μην έχει κόστος στο εισόδημα και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών. Τότε, λοιπόν, μας κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή αριστερά ότι συμπράττουμε με την άκρα δεξιά κατά του περιβάλλοντος και της πράσινης μετάβασης. Είναι πολύ μεγαλύτερο το ζήτημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό ζήτημα θα βγαίναν μόνο οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους. Είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα. Οι αγρότες διαμαρτύρονται και για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για τις εκτάσεις της αγρανάπαυσης, γιατί αυτές οι εκτάσεις είναι σημαντικές εκτάσεις προς καλλιέργεια και κατ’ επέκταση εκτάσεις για τις οποίες θα πάρουν αποζημίωση. Αυτός, λοιπόν, που πήγε στα τρακτέρ και είναι αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να απαντήσει στους ανθρώπους που πήγε - με τρόπο που είναι γεμάτος λαϊκισμό - να απαντήσει γιατί το κόμμα του και το μητρικό κόμμα του στην Ευρώπη είχε αυτή τη στάση.

Για τον διάλογο της Κυβέρνησης με τους αγρότες

Η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού, όχι μόνο για τους αγρότες, συνολικά για επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες είναι αποδεδειγμένα ανοιχτή. Ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο επίσκεψής του για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε στη Βόνιτσα και στις γύρω περιοχές, την Αμβρακία Οδό, συνάντησε τους αγρότες. Και δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αρνηθεί θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας. Απλά, περιμένουμε να υποβληθεί, προφανώς, ένα συγκεκριμένο αίτημα, μια συγκεκριμένη συνάντηση με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Και το ξαναλέω, τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο σ’ αυτό το επίπεδο. Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τα πολλά συναρμόδια Υπουργεία, γιατί δεν μιλάμε για ένα ζήτημα που είναι πρόβλημα ενός Υπουργείου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο επιλύεται σταδιακά και από το Πολιτικής Προστασίας και από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους τους. Αυτή τη στιγμή, προφανώς, περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σας το ξαναλέω τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν - όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν. Δεν φυτρώνουν και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό τα τελευταία χρόνια.

07/02/2024 09:53 πμ

Το επόμενο διάστημα αντιπροσωπεία των αγροτών θα έρθει στην Αθήνα για να καταθέσει τα αιτήματά τους.

Στη διάκεψη, που έγινε την Τρίτη (6/2), στη Νίκαια οι αγρότες ανακοίνωσαν τα αιτήματά τους.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στον ΑγροΤύπο τις θέσεις του Μαξίμου σχετικά με τα αιτήματα που ανακοινώθηκαν από το Συντονιστικό των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας:

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο:

Ήδη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.
Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023. Για αυτά τα δύο έτη έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα:

Επίσης την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων. Όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή της, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.

Φωτοβολταϊκά για τους αγρότες:

Μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών για τους αγρότες, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ.
Στη συνολικότερη προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα συμβάλει και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα, μέσα από το οποίο, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές:

Η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%. Ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογία των αγροτών (νόμος 4935/2022), θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα, κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση:

Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Και το ΕΛΚ ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα θα στερούσε από τη χώρα μας τη δυνατότητα εφαρμογής μιας σειράς άλλων εμβληματικών προγραμμάτων των οποίων στόχος είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η ΚΑΠ 2023- 2027, ύψους 19,3 δις ευρώ κατευθύνεται στο σύνολό της στους Έλληνες αγρότες. Για την ενεργοποίηση αυτών των χρημάτων έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις με καθαρό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο η ικανοποίηση των οποίων όμως στην πράξη οδηγούν σε αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, χωρίς να δίδονται αντίστοιχες ενισχύσεις για την εξισορρόπησής της.
Για το λόγο αυτό η Ελλάδα ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου έχει καταθέσει - ως έχει δικαίωμα - 6 προτάσεις τροποποίησης του πλαισίου που διέπει το ελληνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές – άτυπη ενημέρωση. Είναι ίδιες με αυτές που μόλις προχθές κατέθεσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ουσιαστικές αλλαγές μπορούν – εκ του κανονισμού- να υποβληθούν μετά το 2025, και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, συμμαχία με τις 9 χώρες του Νότου της ΕΕ στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ.

Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα:

Η κατάργηση του 20% της παρακράτησης του ΕΛΓΑ, ξεκίνησε από τον ΙΑΝΟ και εφαρμόσθηκε σε όλες τις περιπτώσεις θεομηνιών και ακραίων καταστροφών, όπως στον παγετό της άνοιξης 2021, στις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, ενώ εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή και στη Θεσσαλία σύμφωνα με το ad hοc πρόγραμμα το οποίο, επίσης, δεν προβλέπει μείωση του 20%. Η κυβέρνηση καθιέρωσε τις προκαταβολές σε συνδυασμό με τη μη παρακράτηση του 20% για να ενισχύσει τα αγροτικά νοικοκυριά, που πλήττονται από φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο η κυβέρνηση έχει δώσει 400 εκατ. € για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας.
Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του 1 δις, εκ του οποίου τα περισσότερα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις:

Με εντολή του αρμοδίου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, από τις 18 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στις πύλες εισόδου της χώρας, σε λιμάνια, σε super market και σε λοιπά σημεία λιανικής πώλησης σε ολόκληρη τη χώρα. Έλεγχοι γίνονται και σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες προς το ΥπΑΑΤ. Στους ελέγχους λαμβάνονται δείγματα προϊόντων γάλακτος αποστέλλονται στα διαπιστευμένα εργαστήρια για περαιτέρω χημικές αναλύσεις, με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι γίνονται, επίσης, και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ. Αντίστοιχοι μηχανισμοί του ΥπΑΑΤ θα κινηθούν και για ελέγχους στο μέλι και στο κρέας.

06/02/2024 10:19 πμ

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ και η αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, αποτελούν τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν προγραμματιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο προγραμματισμός του Υπουργείου για το προσεχές διάστημα, προβλέπει τις κάτωθι νομοθετικές πρωτοβουλίες:

 • Την εξυγίανση, μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ μέσω του νέου Κανονισμού του ΕΛΓΑ
 • Την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις
 • Τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ)
 • Την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικώς με τη διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ν. 4061/2012)
 • Την αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των εσωτερικών κανονισμών και οργανογραμμάτων των εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Τη θέσπιση θεσμικού πλαισίου για την εκτροφή εντόμων για τη διατροφή των ζώων
 • Την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον αλιευτικό τουρισμό με την ανάδειξη και αξιοποίηση της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας
06/02/2024 09:53 πμ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τους αγρότες, σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του, Δημήτρη Τσιόδρα, ανέφερε, με αφορμή τις τελευταίες αγροτικές κινητοποιήσεις ότι «αξίζει να θυμηθούμε κάτι το οποίο δεν το τονίζουμε αρκετά: ότι αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και διατήρησε στην πατρίδα μας τους ίδιους πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Θυμάμαι, προσωπικά έκανα αυτή την διαπραγμάτευση.

Και αξίζει να θυμίσουμε επίσης, επειδή οι ευρωεκλογές έχουν και μια ευρωπαϊκή διάσταση και επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι πρωταγωνίστρια στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ότι ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο κατάφερε και έβαλε κάποιους φραγμούς σε ενίοτε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Ποιες ήταν αυτές; Στο όνομα της αναζητούμενης και επιθυμητής οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, να περιοριστούν πολύ οι εκτάσεις που καλλιεργούνται, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής. Για όλα αυτά, για τα οποία σήμερα εν πολλοίς δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι Ευρωπαίοι αγρότες. Γιατί η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά ειδικά στον πρωτογενή τομέα πρέπει να γίνει με προσοχή και με μέτρο».

Σύσκεψη στη Νίκαια

Μετά από κάλεσμα των Συντονιστικών Επιτροπών των Μπλόκων της Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη (6/2) πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού όλων των μπλόκων της χώρας, αλλά και Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που πραγματοποιούν πολύμορφες δράσεις. Η σύσκεψη θα γίνει στη της Νίκαια Λάρισας, στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι και η μείωση του κόστους με Αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

 • Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
 • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
 • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
 • ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
 • Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

05/02/2024 10:17 πμ

Κατατέθηκε στην Βουλή το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ με τίτλο: «Ενίσχυση πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Στις βασικές ρυθμίσεις του οποίου περιλαμβάνονται τα Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια, η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, φωτοβολταϊκών για αγρότες, καθώς επίσης θέματα που αφορούν τον αλιευτικό τουρισμό και ρυθμίσεις για πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει τα εξής:

 • Δημιουργεί κτηνοτροφικά πάρκα για τον σταυλισμό των ζώων στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
 • Αντιμετωπίζει τη γραφειοκρατία και δίνει λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών.
 • Εισάγει ρυθμίσεις για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
 • Δημιουργεί επαρκές πλαίσιο για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
 • Συστήνει Αγροτικά Τμήματα στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)