Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε και οι καταβολές των ευρωπαϊκών πόρων να δίνονται το συντομότερο δυνατόν και με τον πιο δίκαιο τρόπο, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Όπως τόνισε, για τον ίδιο, το να ξεπεράσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του επομένου έτους, τις παθογένειες του παρελθόντος, αποτελεί προσωπικό στοίχημα.
Υπενθύμισε ακόμη ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εξυγίανσης του Οργανισμού, ο οποίος από τις 11 Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε επιτήρηση από το ΥπΑΑΤ (αλλιώς θα ήταν υπό την επιτήρηση της ΕΕ).
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δίκες για απάτες με παράνομα ενοικιαστήρια για να εισπράξουν παράνομα ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Στις δίκες υπάρχει πάντα παρουσία της εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην χώρα μας.
Το κύκλωμα γνώριζε τις εκτάσεις που θα μπορούσε να στήσει την απάτη.
Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους ρίχνουν την ευθύνη σε κάποιους μεσίτες που τους πήγαιναν συμφωνητικά χωρίς να γνωρίζουν τον εκμισθωτή. Την παρανομία λένε ότι την κατάλαβαν όταν τους κάλεσε ο εισαγγελέας.
Στις παράνομες επιδοτήσεις με τα βοσκοτόπια ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδινε ενισχύσεις για διατήρηση της βοσκοϊκανότητας και δεν απαιτούσε στον δικαιούχο να έχει ζωικό κεφάλαιο.
Η αντιμετώπιση του κυκλώματος έχει να κάνει με την ευθύνη διαχείρισης του ΟΣΔΕ, τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσεται η θέση του τεχνικού συμβούλου και την ίδια τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.
Γνωρίζουμε πάντως ότι υπήρξαν «πολιτικά πρόσωπα» που αντίδρασαν στην κατάθεση στοιχείων στον εισαγγελέα που αφορούσαν υποθέσεις καταστρατήγησης της εθνικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών κανόνων, με σκοπό την είσπραξη κοινοτικών ενισχύσεων. Το ερώτημα είναι ποιον ήθελαν να προστατέψουν;
Όλα θα εξαρτηθούν από τα κονδύλια που θα είναι διαθέσιμα για την ΚΑΠ μετά το 2027 και αυτό είναι μια πολιτική απόφαση, τόνισε ο κ. Πέτρος Αγγελόπουλος, Αναλυτικής Προοπτικών Πολιτικής στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην ημερίδα, που διοργάνωσε, στο ΓΠΑ, η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία (Ε.Γ.Α.) με θέμα: «Στρατηγική ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και οι νέες διαστάσεις της ΚΑΠ» ο κ. Αγγελόπουλος μίλησε για την «ΚΑΠ μετά το 2027. Το νέο όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα».
Σημαντικό ρόλο στην ΚΑΠ μετά το 2027 θα παίξει ο προϋπολογισμός της και η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων. Επίσης το νερό για την άρδευση των καλλιεργειών θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ΚΑΠ.
Για το αν ενταχθεί η Ουκρανία (που διαθέτει περίπου 700 εκ. στρέμματα αγροτικής γης) στην ΕΕ (που διαθέτει 1.700 εκ. στρέμματα) ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα φέρει μεγάλες αλλαγές στην ΚΑΠ.
Παραδέχτηκε πάντως ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί αύξηση του κονδυλίου της ΚΑΠ μετά το 2027. Οι αποφάσεις αυτές πάντως θα παρθούν σε ανώτερο επίπεδο στην ΕΕ. Πάντως τόνισε ότι γίνεται αξιολόγηση της διεύρυνσης της ΕΕ και συζητάνε οι ομάδες εργασίας τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Το σίγουρο είναι ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στη διαχείριση κονδυλίων.
Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα φέρει και ευκαιρίες με την αύξηση της αγροτικής παραγωγής και των εξαγωγών τροφίμων της ΕΕ.
Επίσης η «εξωτερική σύγκλιση» είναι ένα θέμα που τα χαρακτήρισε «ευαίσθητο» που αφορά την χώρα μας, το οποίο εξετάζεται. Για τη χώρα μας η εξωτερική σύγκλιση αποτελεί ένα σημαντικότατο ζήτημα καθώς η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών - μελών, όσον αφορά στο ύψος των άμεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο, ενώ η μέση ενίσχυση που λαμβάνει είναι περίπου διπλάσια του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να αναφέρουμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ στην ανατολική Ευρώπη «πιέζουν» ήδη από την τρέχουσα ΚΑΠ να υπάρξει η «εξωτερική σύγκλιση» επειδή χάνουν εισοδήματα οι αγρότες αυτών των χωρών από τις εξαγωγές χωρίς δασμούς της Ουκρανίας στην ΕΕ.
«Ακόμη πάντως δεν υπάρχει κάποια κατεύθυνση προς αυτή την απόφαση. Πάντως εκτός τις άμεσες ενισχύσεις υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία στήριξης εισοδήματος των παραγωγών», τόνισε ο κ. Αγγελόπουλος.
«Η εξωτερική σύγκλιση θα είναι καταστροφική για τους Έλληνες αγρότες», τόνισε ο κ. Μόσχος Κορασίδης, Διευθυντής ΕΘΕΑΣ. «Εξωτερική σύγκλιση χωρίς στήριξη των ομάδων και των συνεταιρισμών στην χώρα μας δεν μπορεί να γίνει», πρόσθεσε.
«Δεν δεχόμαστε την εξωτερική σύγκλιση σαν χώρα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής του ΥπΑΑΤ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με το πως θα διαμορφωθεί η ΚΑΠ μετά το 2027, ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν διατηρηθούν οι δύο Πυλώνες ή ακόμη και αν θα υπάρχουν Πυλώνες. Υπάρχει και ένα σενάριο για ένα ενιαίο ταμείο στην ΕΕ αλλά ακόμη και αυτό εξετάζεται ακόμη και δεν έχει αποφασιστεί. Είδαμε ότι η διατάραξη των τιμών στα αγροτικά προϊόντα ήταν ένα από τα αιτήματα των περσινών αγροτικών κινητοποιήσεων στην ΕΕ για αυτό προχωρήσαμε στην ίδρυση παρατηρητήριο τιμών».
Στην τρέχουσα ΚΑΠ θα έχουμε την εσωτερική σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων. «Θέση της χώρας μας είναι να παραμείνουν τα κονδύλια του προϋπολογισμού των δικαιωμάτων μετά την σύγκλιση στα ίδια επίπεδα», τόνισε ο κ. Μανέτας.
«Οι ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν σε παραγωγικούς αγρότες», τόνισε από την πλευρά το ο κ. Κορασίδης. Οι ενισχύσεις θα πρέπει να κατανέμονται με λιγότερο οικονομικό κόστος. Το ΟΣΔΕ να λειτουργεί όπως και η φορολογική δήλωση με προσυμπληρωμένη αίτηση και να μπορεί να γίνει απλά με ένα κινητό στο πεδίο».
Όσον αφορά την κοινωνική αιρεσιμότητα, που ξεκινά από το 2025, υπάρχει προβληματισμός για την ανάγκη κυρώσεων. Όταν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ υπάρχουν κυρώσεις με την εργατική νομοθεσία γιατί να υπάρξει λόγος να επιβληθούν πρόσθετες.
Ακόμη ο κ. Πέτρος Αγγελόπουλος ανέφερε ότι «εξετάζει η Κομισιόν την εφαρμογή και τις αδυναμίες στα Οικολογικά Σχήματα και την απλοποίηση της ΚΑΠ.
Παραμένει η θέση της ΕΕ για μετά το 2027 ότι θα πρέπει να κάνουμε ξανά ελκυστικές τις αγροτικές περιοχές και να παραμείνουν όσοι ήδη μένουν σε αυτές.
Στόχοι του στρατηγικού διαλόγου για την ΚΑΠ μετά το 2027 είναι:
- Απλοποίηση της γραφειοκρατίας
- Να προσαρμοστεί η ευρωπαϊκή γεωργία σε πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα.
- Να εξεταστούν νέες συστάσεις για την ευζωία των ζώων και πιο υγιεινή διατροφική πολιτική για τους πολίτες.
- Να υπάρξουν νέες πολιτικές για ανανέωση των γενεών.
- Να υπάρχει καλύτερη πρόσβαση σε γνώση και καινοτομία των αγροτών και ψηφιοποίηση του κλάδου».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι η Κομισιόν μελετά ένα σύστημα που θα κάνει αξιολόγηση της βιωσιμότητας μια αγροτικής επιχείρησης.
Παραδέχτηκε πάντως ότι οι περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην ΕΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πολιτική της απλοποίησης της ΚΑΠ και για αυτό μέσα στο το 2024 υπήρξαν νέα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Εγκύκλιος, που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αναφέρεται στη διαδικασία υποβολής ελέγχου αιτημάτων άρσης επικάλυψης.
Με την παρούσα εγκύκλιο δίνονται διευκρινίσεις αναφορικά με την έννοια των αιτημάτων «άρσης επικάλυψης» και περιγράφεται η διαδικασία κατά την οποία θα γίνονται πράξεις μεταβολών αποτελεσμάτων γεωχωρικού ελέγχου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης μετά την καταληκτική ημερομηνία οριστικοποίησής της.
Τα αποτελέσματα των γεωχωρικών διασταυρωτικών ελέγχων που προκύπτουν από το ΟΠΣ WEB GIS του ΟΠΣΕΑΕ, μπορούν να μεταβάλλονται μόνο μέσω των αιτημάτων «άρσης επικάλυψης». Διορθώνονται και προσαρμόζονται μετά την υποβολή τους μόνο με την διαδικασία εμπρόθεσμης υποβολής ένστασης.
Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται από τους γεωργούς στις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ με ημερομηνίες που ορίζονται κάθε φορά από τον Οργανισμό Πληρωμών.
Ειδικότερα για το έτος 2024, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων άρσης επικάλυψης ορίζεται η 13/02/2025.
Οι Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες προβαίνουν σε εξέταση του αιτήματος και προχωρούν σε έγκριση ή απόρριψη του.
Αιτήματα άρσης επικάλυψης κατατίθενται για τις περιπτώσεις που η επικάλυψη έχει διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα του χωρικού διασταυρωτικού ελέγχου (κωδ. λάθους 53101) που διενεργείται στο Ο.Π.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επισημαίνεται ότι κατά την διαδικασία αυτή δεν επιτρέπεται μεταβολή της δηλούμενης γεωμετρίας των αγροτεμαχίων.
Ο έλεγχος των αιτημάτων Άρσης Επικάλυψης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έως τις 15/04/2025.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι αρμόδιος να κρίνει σχετικά με τα εμπράγματα δικαιώματα και περιορίζεται στον έλεγχο σχετικά με τη συμμόρφωση στα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις δεσμεύσεις ή άλλες υποχρεώσεις.
Όπως επισημαίνεται δικαιώματα μεταξύ των δικαιούχων ή και τρίτων προσώπων αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών και δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Οργανισμού.
Τα αιτήματα άρσης επικάλυψης θα πρέπει να συνοδεύονται από δικαιολογητικά έγγραφα τα οποία θα τεκμηριώνουν τη θέση και τα όρια του αγροτεμαχίου για τα οποία ο γεωργός αιτείται άρση επικάλυψης, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Ενδεικτικά συνοδευτικά έγγραφα για την τεκμηρίωση της θέσης αναφέρονται τα εξής: τοπογραφικό διάγραμμα ενταγμένο στο Κ.Σ.Α. ΕΓΣΑ 87, απόσπασμα χάρτη κτηματολογίου, τυχόν διαγράμματα αναδασμών με τους απαραίτητους πίνακες και παραχωρητηρία συνοδευόμενα από τα διαγράμματα.
Ενδεικτικά συνοδευτικά έγγραφα για την τεκμηρίωση ιδιοκτησιακού καθεστώτος αναφέρονται: συμβολαιογραφικές πράξεις αγοράς, ή αποδοχής δωρεάς, ή αποδοχής κληρονομιάς, ή γονικής παροχής και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους ή δικαστικές αποφάσεις και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους ή παραχωρητήρια που είναι σε ισχύ του Ν. 4061/2012 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις» και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους ή διοικητικές πράξεις (Απόφαση Νομάρχη / Περιφερειάρχη, Υπουργική Απόφαση) και τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους / ΦΕΚ δημοσίευσης, τίτλους οριστικού κτηματολογίου.
Σε περίπτωση έκτακτης χρησικτησίας ελλείψει τελεσίδικης δικαστικής αποφάσεως, δύναται να προσκομίζονται ένορκες βεβαιώσεις, οι οποίες αποτελούν ένδειξη για την άσκηση πράξεων νομής και παρέχουν έρεισμα, αν καλύπτουν χρονική περίοδο 20 ετών κατ’ αναλογίαν με την παρ. 4.2.1 της απόφασης 556/09/2012 (ΦΕΚ Β ́ 3370/18.12.2012) του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Χ.Ε.).
Ένδειξη άσκηση πράξεων νομής αποτελεί και το Ε9 και το απόσπασμα προσωρινού κτηματολογίου.
Η εξέταση των αιτημάτων άρσης επικάλυψης γίνεται από τις Περιφερειακές Δ/νσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ, για αιτήματα που αφορούν ΕΑΕ 2024 αρμοδιότητάς του
Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)
Τέσσερα νέα πρόσωπα πρόκειται να αναλάβουν τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έχει τεθεί υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι το τέλος του 2026.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συνταξιούχος δικαστικός, Νικόλαος Σαλάτας, θα είναι ο νέος πρόεδρος, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Ζαλίδης (Κατεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφολογίας) ως Α’ Αντιπρόεδρος, ο Σύμβουλος Αγροδιατροφικού Τομέα (Ζωική Παραγωγή) Ιωάνης Καϊμακάμης ως Β’ Αντιπρόεδρος και ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ιωάννης Χατζής ως γενικός διευθυντής.
Ο ΑγροΤύπος είχε αναφερθεί στην αλλαγή της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ).
Θυμίζουμε ότι ο διαγωνισμός για τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που είχε προκυρηχθεί μέσω του ΑΣΕΠ, το περασμένο καλοκαίρι, ακυρώθηκε από το ΥπΑΑΤ, προκειμένου όπως ανέφερε ο υπουργός «να επανεξεταστούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής των υποψηφίων». Αντί για διαγωνισμό ο υπουργός τελικά αποφάσισε να προχωρήσει σε ανάθεση.
«Κάθε υπουργός έχει δικαίωμα να προχωρεί σε αλλαγές των Διοικητικών Συμβουλίων στους Οργανισμούς που εποπτεύει. Και, ήδη, έχω προχωρήσει σε αλλαγή του προέδρου στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και θα ακολουθήσουν αλλαγές και σε άλλους Οργανισμούς που βρίσκονται υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ, πάντα με στόχο την καλύτερη λειτουργία τους προς όφελος των πολιτών και ιδιαίτερα των αγροτών», είχε αναφέρει σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ 2023 - 2027 έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, νέα διατροφικά πρότυπα και αλλαγές στην τεχνολογία που επιβάλλουν την ενσωμάτωσή τους στην αγροτική παραγωγή.
«Οι προκλήσεις αυτές δημιούργησαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην ΕΕ και έθεσαν ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ», ανέφερε ο κ. Νικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής του ΥπΑΑΤ, σε ημερίδα για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στο ΓΠΑ. Και πρόσθεσε: Οι στόχοι και πόροι της ΚΑΠ στηρίζουν τον αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ. Περίπου 20 δις ευρώ την επόμενη 7ετία θα κατευθυνθούν σε δράσεις του αγροτικού τομέα μέσω της ΚΑΠ. Στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου είναι να κατευθυνθούν με ισορροπία αυτοί οι στόχοι. Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, επισιτιστική ασφάλεια, βιωσιμότητα αγροτικού εισοδήματος, πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός γεωργικού τομέα.
Στην πορεία εφαρμογής της ΚΑΠ διαπιστώνεται η ανάγκη βελτίωσης των όρων της. Για αυτό η χώρα μας προχώρησε:
1) Συμμαχία με άλλα κράτη (MED 9)
2) Υποβολή προτάσεων που έφεραν άμεση αναθεώρηση βασικών Κανονισμών της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές, που αφορούσαν κυρίως αλλαγές στα Οικολογικά Σχήματα
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΚΑΠ αφορά:
- Στήριξη γεωργικού εισοδήματος. Το νέο είναι η πρόβλεψη ασφάλισης αγροτικής παραγωγής με κονδύλια της ΚΑΠ με συνεργασία του ΕΛΓΑ.
- Διασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας
- Αύξηση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην έρευνα και προώθηση επενδύσεων (χρηματοδότηση από 2 Πυλώνα)
- Ενθάρρυνση συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών. Μέτρο ΠΑΑ που πριμοδοτεί την συνεργασία
- Προστασία περιβάλλοντος. Πυλώνα 1 Οικολογικά, Πυλώνα 2 φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, διαχείριση αρδευτικού νερού και εισαγωγή μεθόδων για ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων
- Ηλιακή ανανέωση παραγωγικού δυναμικού. Χρηματοδοτήσεις Πυλώνα 1 εισοδηματική ενίσχυση νέων γεωργών Πυλώνα 2 Μέτρο νέων γεωργών.
- Στήριξη κοινωνικής συνοχής αγροτικών περιοχών. Προγράμματα Leader με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και σύνδεση αγροτικής παραγωγής με τουρισμό.
Κονδύλια και προγράμματα της ΚΑΠ 2023 - 2027
Άμεσες ενισχύσεις 9,6 δις ευρώ. Από αυτό το κονδύλι το 50% πάει στην βασική ενίσχυση
Συμπληρωματική ενίσχυση και νέοι γεωργοί με κονδύλι 140 εκ. ευρώ
Οικολογικά Σχήματα - ποσό 2,1 δις ευρώ
Τομεακά προγράμματα - ποσό 220,2 εκ. ευρώ
Νέοι Γεωργοί - ήδη διατέθηκαν 600 εκ. ευρώ - έρχεται η νέα πρόσκληση 410 εκ. ευρώ
Βιολογικά έρχεται άμεσα η πρόσκληση με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ
ΥΔΩΡ 2 για επενδύσεις σε εγγειοβελτικά και αρδευτικά έργα, μοχλεύοντας πόρους 4 δις ευρώ
Επενδυτικά Προγράμματα - Σχέδια και Μεταποίηση που θα συνεχιστούν στην νέα ΚΑΠ
Διευκόλυνση πρόσβασης ρευστότητας για αγρότες, με ταμείο εγγυήσεων αγροτικής ανάπτυξης και Ταμείο Μικρών Δανείων (μισό του επιτοκίου της αγοράς)
Προγράμματα οργάνωσης και συνεργασίας παραγωγών με 230 εκ. ευρώ, το Μέτρο 16 θα συνεχιστεί στη νέα ΚΑΠ και έρχεται το νέο πρόγραμμα AKIS
Στα προγράμματα LEADER διατέθηκαν ήδη πόροι 600 εκ. ευρώ και θα συνεχιστούν στη νέα περίοδο
Έκτακτα προγράμματα για πληγέντες από φυσικές καταστροφές από πόρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν στο ΠΑΑ και Γεωργικό Αποθεματικό (ήδη διατέθηκαν πάνω από 350 εκ. ευρώ). Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα ασφάλισης παραγωγής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ (δεν έτρεξε προηγούμενη περίοδο).
«Το ΥπΑΑΤ ζητά προτάσεις ρεαλιστικές για τροποποίηση της νέας ΚΑΠ. Πόροι πρέπει να δίνουν προστιθέμενη αξία στο αγροτικό προϊόν», τόνισε ο κ. Μανέτας.
Αν κατά τη δήλωση ΟΣΔΕ 2024 οι κτηνοτρόφοι είχαν αιτηθεί Οικολογικά Σχήματα στην καρτέλα «Γενικά Στοιχεία Αίτησης» τότε μπορεί να γίνουν προσθήκες ή μετατροπές. Αν όχι δεν μπορούν. Αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα:
- Π1-31.5 - Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου
- Π1-31.7 - Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων και δράσεις 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους» και 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»
- Π1-31.9 - Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας
στα οποία θα εισαχθούν μηχανογραφικά στους βοσκοτόπους κατανομής.
Δεν πρόκειται να εισαχθούν τροποποιήσεις για ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια, που δηλώθηκαν από κτηνοτρόφους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ).
Με την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ η κατανομή βοσκοτόπων είναι τελείως εικονική, που σημαίνει ότι ο κάθε κτηνοτρόφος δεν έχει «δική» του έκταση, όπου πραγματικά μπορεί να βοσκήσει τα ζώα του. Έτσι, δεν μπορεί να εφαρμόσει τη δράση της αναστολής της βόσκησης, που είναι σημαντική για την ορθολογική διαχείριση του βοσκοτόπου του, ούτε να εγκαταστήσει τεχνητό λειμώνα, όπως είχε σχεδιαστεί στο Σ.Σ. της ΚΑΠ.
Θυμίζουμε εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούσε τους ενδιαφερόµενους παραγωγούς να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις, µέχρι τις 15 Ιανουαρίου, που αφορούν τις Παρεμβάσεις των Οικολογικών Προγραμμάτων, σχετικά µε το ολοκληρωµένο σύστηµα διαχείρισης της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του έτους 2024.
Μήνυμα για επίλυση των αγροτικών προβλημάτων μέσω διαλόγου, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.
«Είμαι εδώ για να συζητήσω με όλους τους φορείς σε όλους τους νομούς της Κρήτης το επόμενο τριήμερο, ώστε να βρούμε και τις λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μαζί τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε για να έχουμε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας, σε δηλώσεις του στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Τσιάρας μετείχε σε ευρεία συζήτηση με εκπροσώπους των παραγωγών και της Αυτοδιοίκησης.
Μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων:
1. Την επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ό,τι αφορά το εθνικό απόθεμα
2. Ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.
3. Επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
4. Καταβολή αποζημίωσης, για ζωοτροφές, προς τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους με τους περιορισμούς που ίσχυσαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
5. Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδου και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
6. Επιτάχυνση της διαδικασίας για τα έργα ΣΔΙΤ και των μικρών εγγειοβελτιωτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία.
7. Δίμηνη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018.
Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας στα Χανιά τον υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους φορέων του πρωτογενούς τομέα και της Αυτοδιοίκησης παρουσία των βουλευτών του Νομού, Σέβης Βουλουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του πρώην ΥπΑΑΤ και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, του διευθυντή του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Παναγιώτη Αντωνόπουλου ως εκπροσώπου της, ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και στον κίνδυνο του φαινομένου ερημοποίησης, ζητώντας την ταχύτερη ολοκλήρωση της μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας HVO, ώστε να ξεκινήσει, το συντομότερο, η κατασκευή αρδευτικών έργων.
Ετέθησαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, των καστάνων, τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΑΑ των έργων για πρόσβαση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το πρόβλημα των εργατικών χεριών για την αντιμετώπιση του οποίου προχωρούν διακρατικές συμφωνίες με Ινδία και Αίγυπτο αλλά και το πρόβλημα του αυξημένου κόστους εργασίας και των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και ομαλοποίησης της λειτουργίας του Οργανισμού.
Παραγωγοί ζήτησαν ακόμη, μέσω της νέας ΚΑΠ, να υπάρξει ισχυροποίηση της παραγωγής ώστε να αναπτυχθεί παραγωγική κουλτούρα και να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των Ομάδων Παραγωγών αλλά και γενικότερα των συνεργατικών σχημάτων, ενώ ετέθη και το ζήτημα της «αδεσποτείας» των ζώων. Εκπρόσωποι τυροκόμων έθεσαν και το πρόβλημα της αξιοποίησης της κρητικής γραβιέρας και προώθησης του προϊόντος και γενικότερα της τυροκομίας στο νησί.
Επισκέψεις σε Ινστιτούτα ΜΑΙΧ και ΕΛΓΟ
Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ από τον Διευθυντή του κ. Γιώργο Μπαουράκης και τον πολιτικό προϊστάμενο του Ινστιτούτου, καθηγητή Χρήστο Αυγουλά και συζήτησε με τους ερευνητές και τους εργαζομένους.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται στο ΜΑΙΧ, τόσο για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό, αλλά και για την ενίσχυση της έρευνας και του εκπαιδευτικού έργου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς το ΜΑΙΧ δίνει μεταπτυχιακούς τίτλους ισότιμους με αυτούς των ΑΕΙ, φιλοξενώντας φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ.κ. Αντώνης Φιλιππής και Νεκτάριος Βιδάκης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Γιώργος Ψαράς.
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ και εξήρε του έργο του Ινστιτούτου ιδιαίτερα στον τομέα συλλογής και διατήρησης γενετικού υλικού.
Στο Επιμελητήριο Χανίων
Πριν από την αναχώρησή του από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του, Αντώνη Ροκάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Συζητήθηκε η ενεργοποίηση των αγροτών στον επιμελητηριακό χώρο και ζητήματα που αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Ροκάκης πρότεινε να συνταχθεί χάρτης παραγωγής ενώ ο ΥπΑΑΤ, επισήμανε ότι επιβάλλεται πλέον ο αγρότης να είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίας.
Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου με εκπροσώπους και φορείς του αγροτικού κόσμου και την προώθηση των αναπτυξιακών προοπτικών του πρωτογενούς τομέα στο νησί.
Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί τους τέσσερις νομούς του νησιού, ξεκινώντας τις συναντήσεις του την Κυριακή το βράδυ με εκπροσώπους αγροτών από το νομό Χανίων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, καθώς και επισκέψεις σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα, αγροτικές εγκαταστάσεις, και υποδομές που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Τη Δευτέρα το πρωί, στα Χανιά, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ και το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη με θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Το απόγευμα, στο Ρέθυμνο, θα συμμετάσχει σε συσκέψεις με εκπροσώπους της Περιφέρειας και τοπικών παραγωγικών φορέων, με επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση της παραγωγής.
Την Τρίτη στο νομό Ηρακλείου, θα κάνει επισκέψεις στην Σχολή της Μεσαράς, σε αγροτικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια της περιοχής και θα έχει συναντήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους αγροτικών φορέων.
Την Τετάρτη στο Λασίθι, ο Υπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τοπικούς φορείς στον Άγιο Νικόλαο και θα επισκεφθεί περιοχές με ανεπτυγμένη θερμοκηπιακή παραγωγή και υποδομές στη Ιεράπετρα.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από κοντά με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής.
Παγκρήτια Κινητοποίηση την Τετάρτη
Πάντως παρά την παρουσία του ΥπΑΑΤ στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η αγροτική κινητοποίηση. Η απόφαση για την συγκεκριμένη κινητοποίηση ελήφθη κατά την διάρκεια μαζικής παγκρήτιας σύσκεψης των αγροτοκτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου.
Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αναφέρει τα εξής: «Ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη συνεχίζει να συρρικνώνεται. Η υπερπροσπάθεια των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων από μόνη της, δεν αρκεί για την επιβίωση της αγροτικής οικονομίας. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, είναι διαχρονικά και δεν επιτρέπουν άλλη αναβολή για την επίλυση τους. Κόστος παραγωγής, ελληνοποιήσεις κ.α. είναι μερικά από τα ζητήματα που ταλανίζουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στο ΥπΑΑΤ.
Την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, θα πραγματοποιηθεί Παγκρήτια Κινητοποίηση με σκοπό την ικανοποίηση σειρά αιτημάτων που έχουν τεθεί από όλους τους παραγωγικούς κλάδους και καλούμε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν σε αυτό».
Οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι δεν θέλουν συνάντηση με Τσιάρα
Αρνούνται να δουν τον Τσιάρα οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Το συντονιστικό Κρήτης συνεδρίασε εκτάκτως, στις 12 Ιανουαρίου 2025, λόγω της κάθοδος του υπουργού ΑΑΤ και μετά την ανάρτηση του προγράμματος ερήμην μας. Μας βρίσκει αντίθετους στο κάλεσμα των φορέων του πρωτογενούς τομέα σε κάθε νομό της περιφέρειας Κρήτης.
Ομόφωνα αποφασίσαμε την απουσία μας στο κάλεσμα και για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Καλούμε όλους τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα στο δίκαιο αγώνα μας στο συλλαλητήριο αγανάκτησης, την Τετάρτη (15/01/2025).
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ για επίσκεψη υπουργού ΑΑΤ
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στην Κρήτη, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, προβαίνει στην ακόλουθη δήλωση:
«Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στην Κρήτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Παγκρήτιας κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου από γεωργούς και κτηνοτρόφους, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και όχι η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Ακόμα και την ημέρα της κινητοποίησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει συσκέψεις με αγρότες και φορείς στο Νομό Λασιθίου, με στόχο να υπονομεύσει τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των Κρητικών παραγωγών.
Θέλω να πιστεύω ότι οι παραγωγοί και οι φορείς δεν θα συναινέσουν σε αυτή την προβοκατόρικη ενέργεια.
Το 2024 εξελίχθηκε στη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ στην Ελλάδα. Οι άμεσες ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους δικαιούχους ανήλθαν σε 915 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,88 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ.
Καμία ουσιαστική αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ δεν έχει πραγματοποιηθεί, ώστε να καλύπτει τα αίτια απώλειας εισοδήματος που απορρέουν από την κλιματική κρίση. Το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης παραμένει άλυτο, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος παραγωγής. Το κόστος αυτό επιβαρύνεται περαιτέρω από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες αγροτών, ενώ η κυβέρνηση έχει παραδώσει το χώρο διασύνδεσης αποκλειστικά σε μεγάλα συμφέροντα. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο ΕΦΚ πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η επιστροφή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού κόστους.
Η μη καταβολή της ενίσχυσης "Αμάλθεια", σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού και δύο χρόνια από την κατάθεση των δικαιολογητικών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπαιγμού των Κρητικών κτηνοτρόφων.
Η ελληνική κτηνοτροφία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Η ανικανότητα της κυβέρνησης να επανδρώσει επαρκώς τις πύλες εισόδου της χώρας επέτρεψε την εξάπλωση ζωονόσων, όπως η πανώλη και η ευλογιά, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία στρατηγική προστασίας για το ελαιόλαδο, το σημαντικότερο εθνικό μας προϊόν, που έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εσωτερική σύγκλιση, με συνέπεια τη μείωση των ενισχύσεων για τους παραγωγούς της Κρήτης.
Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα είναι εμφανής. Δεν είναι τυχαία η διαδοχική αλλαγή πέντε υπουργών τα τελευταία χρόνια, ούτε η αλλαγή για έκτη φορά στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με προσωρινές λύσεις που δεν ακολουθούν τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σαφής προτεραιότητα, είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.
Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου».
Μετά από σχετική επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις αρχές Δεκεμβρίου, φαίνεται πως ο Οργανισμός Πληρωμών αναγκάζεται σήμερα να αλλάξει το πρόδηλα αντισυνταγματικό και παράνομο περιεχόμενο της τροποποιητικής εγκυκλίου του με αρ. Πρωτ.: 78078/9.12.2024.
Να θυμίσουμε όμως ότι αρχικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστήριζε ότι ήταν νόμιμο το περιεχόμενο της τροποποιητικής εγκυκλίου αλλά στην συνέχεια φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη.
Η ΕΘΕΑΣ στο έγγραφό της, είχε επισημάνει πως με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημαντικός αριθμός ενστάσεων που έχουν δικαιωθεί αλλά και δικαστικών αποφάσεων, θετικών για τους δικαιούχους παραγωγούς, παραμένουν για πολλά χρόνια ανεκτέλεστες, αδικαιολόγητα και παράνομα. Για να θεραπευθεί αυτή η κατάσταση, από τον Νοέμβριο του 2023 είχε ανατεθεί ειδικό έργο πληροφορικής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περίοδο 2014-2020, ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές στους δικαιούχους που τις αναμένουν επί μακρόν. Για 14 μήνες δεν είχε προχωρήσει κάτι ουσιαστικό, παρά μόνο πρόσφατα μια σύσταση επιτροπής.
Ενώ σημαντικός αριθμός δικαιούχων της περιόδου 2014-20 ανέμενε την καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων, για όσα έτη υπάρχουν επιπτώσεις από τις λάθος αποφάσεις ή πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτή η εκ του νόμου απαίτηση ανατρεπόταν από το περιεχόμενο της ακόλουθης παραγράφου της εγκυκλίου 78078/9.12.2024 και στην οποία κατά γράμμα αναφέρονται τα εξής:
Η αρχική διάταξη
Ενστάσεις ή δικαστικές αποφάσεις
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, µετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου µέσου ή βοηθήµατος, δικαιώθηκε µε οριστική απόφαση αρµόδιας διοικητικής αρχής ή αρµόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, τότε οι µεταβολές αυτές λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των ενίσχυσης από το έτος, το οποίο εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση».
Μετά από παρέμβαση όμως της ΕΘΕΑΣ, το ανωτέρω χωρίο τροποποιείται ως εξής:
Ενστάσεις ή δικαστικές αποφάσεις
«Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, µετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου µέσου ή βοηθήµατος, δικαιώθηκε µε οριστική απόφαση αρµόδιας διοικητικής αρχής ή αρµόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, τότε οι µεταβολές αυτές λαµβάνονται υπόψη στον υπολογισµό των ενισχύσεων για το έτος στο οποίο αφορά η εκδοθείσα απόφαση και εντεύθεν».
Τέλος, η ΕΘΕΑΣ επισημαίνει πως εκκρεμούν πλήθος ερωτημάτων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα οποία παραμένουν αναπάντητα και λειτουργούν εις βάρος των παραγωγών και των ενισχύσεων που λαμβάνουν.
Ερώτηση προς τον Υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, κατέθεσε η βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, αναφορικά με σοβαρές καταγγελίες αγροτών για εκτεταμένη απάτη που αφορά στα Οικολογικά Σχήματα.
«Εκατοντάδες αγρότες στο Νομό Λασιθίου βρίσκονται θύματα μιας οργανωμένης απάτης, όπως οι ίδιοι μαρτυρούν, οι συνέπειες της οποίας τους έχουν οδηγήσει σε σοβαρή οικονομική πίεση, σε μία κατά τα άλλα εορταστική περίοδο», αναφέρει στην ερώτηση της η βουλευτής Κατερίνα Σπυριδάκη.
Και προσθέτει: «Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, η απάτη αφορά κυρίως την παρακράτηση από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ποσά για εξόφληση αμοιβών και εικονικών τιμολογίων για τα Οικολογικά Σχήματα για τα οποία δεν είχαν καμία επίγνωση και ουδεμία συναίνεση. Επιπλέον, καταγγέλλουν για παραπλάνηση και την υφαρπαγή των υπογραφών τους, μεταξύ άλλων, και για την έκδοση εντολών πάγιας πληρωμής που αφορούν τις ως άνω εικονικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Σητεία, όπου έχουν καταγραφεί επίσημα περισσότερες από 300 καταγγελίες για τέτοιου είδους πρακτικές.
Καταγγέλλεται ότι συγκεκριμένο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που δραστηριοποιείται στο Νομό Λασιθίου – και για το οποίο εκκρεμεί εισαγγελική παραγγελία και για άλλη παρανομία οικονομικής φύσης - καταχώρισε στις αιτήσεις ΟΣΔΕ τα Οικολογικά Σχήματα χωρίς τη συναίνεση των παραγωγών-αγροτών, και μάλιστα χωρίς να τους έχει προηγουμένως ενημερώσει. Αυτή η πρακτική έχει προκαλέσει έντονη αγανάκτηση, καθώς οι αγρότες βρέθηκαν εκτεθειμένοι οικονομικά και χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης.
Συγκεκριμένα, όπως διαφαίνεται από τις μαρτυρίες των παραγωγών εκδόθηκαν εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες ποσότητες προϊόντων και υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν ποτέ».
Θυμίζουμε ο ΑγροΤύπος πρώτος είχε γράψει, από τις 10/12/2024, για «επιδημία πλαστών τιμολογίων για υφαρπαγή ενισχύσεων των Οικολογικών Σχημάτων».
Όπως αναφέραμε τότε τα Οικολογικά Σχήματα δηλώθηκαν στις Αιτήσεις ΟΣΔΕ των αγροτών του 2024 από τα ΚΥΔ, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να υπάρξει συζήτηση με τους αγρότες, ώστε οι τελευταίοι στην συνέχεια εγκλωβισμένοι να έχουν ανάγκη αυτά τα τυπικά πλην όμως εικονικά τιμολόγια για να μην αποκλεισθούν από τις ενισχύσεις με βάση τις εγκυκλίους του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εμφύλιος έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΚΥΔ για τις «χρεώσεις» που κάνουν στους αγρότες αλλά και τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν.
Οι χρεώσεις και οι «τιμοκατάλογοι» του ΟΣΔΕ είναι μια παλιά αμαρτωλή ιστορία στην χώρα μας. Κάποιοι κατάφερναν να βγάζουν εύκολα χρήμα πουλώντας «καθρεφτάκια» στους ιθαγενείς.
Βέβαια έχουν αρχίσει να αντιδρούν και οι ίδιοι οι παραγωγοί που βλέπουν τα χρήματα που τελικά φτάνουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς να μειώνονται συνεχώς.
Πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν και τα «στόματα» κάποιων ΚΥΔ για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις πλατφόρμες του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει στον χώρο.
Άρχισαν τα διαζύγια ήρθε και η σύγκρουση. Έχουμε σε λίγο καιρό και δίκη ΚΥΔ για την υπόθεση των βοσκοτόπων του Γράμμου. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού έσκασε και το θέμα της Κρήτης με καταγγελίες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο για απάτες με ανύπαρκτα ζώα.
Αποτέλεσμα να ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι ξεκινά να κάνει ελέγχους στα ζώα. Τώρα ανακάλυψαν τον «τροχό» στον ΟΠΕΚΕΠΕ και μιλάνε για ελέγχους, όταν είχαμε στο παρελθόν φαινόμενα να μετρούσε ο ελεγκτής μέσα σε ένα 8κτάωρο 3.000 αιγοπρόβατα σε τρία διαφορετικά σημεία (που τα προλάβαινε;). Έχει πολλά χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει πραγματικούς ελέγχους σε ζώα στην χώρα μας.
Βέβαια η απόφαση για ελέγχους στα αιγοπρόβατα της Κρήτης δεν έγινε λόγω κάποιου σχεδιασμού του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έγινε μετά από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Νίκος Καλίνης, διευθυντής της ΕΕ για το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελληνικής ΚΑΠ, στην ομιλία που έκανε στην Καβάλα. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της Κομισιόν, «στη νησιωτική Ελλάδα (Αιγαίο και Κρήτη) δηλώνονται στο ΟΣΔΕ περίπου 6,5 εκ. αιγοπρόβατα. Από αυτά δεν γνωρίζουμε το υγειονομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς. Δεν μπορεί να υπάρξει κάποια στρατηγική όταν δεν υπάρχουν στοιχεία». Μίλησε ακόμη για 210 εκ. ευρώ που πήραν το 2023 στην χώρα μας από τον Πρώτο Πυλώνα αν και πολλοί δεν έχουν δει ποτέ το βοσκοτόπι που έχουν πάρει. Αυτό δείχνει ότι η Κομισιόν έχει συγκεντρώσει φάκελο με στοιχεία για την χώρα μας.
Αυτά ειπώθηκαν το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αναγκάστηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακοινώσει ελέγχους στα ζώα της Κρήτης. Πάντως τα «μπλοκαρισμένα» ΑΦΜ για τα βοσκοτόπια πληρώνονται.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η στήριξη από τους πολίτες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ έχει φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Το επίπεδο ευαισθητοποίησης του κοινού για την ΚΓΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2007, με το 78% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι την γνωρίζει.
Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της στην παραγωγή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας.
Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της για τη διασφάλιση σταθερής προσφοράς τροφίμων ανά πάσα στιγμή (81%).
Επιπλέον, περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων (72%), στην ανάπτυξη ερευνητικών και ψηφιακών λύσεων για τη στήριξη των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων (71%) και στην ενίσχυση του ρόλου των γεωργών στην τροφική αλυσίδα (70 %).
Η τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (70%), η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (70%) και η εξασφάλιση εύλογων τιμών των τροφίμων (69%) αποτελούν επίσης βασικές συνεισφορές της ΚΓΠ, σύμφωνα με τους πολίτες.
Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν επίσης ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων (66%) και ενθαρρύνει τους νέους να ενταχθούν στον γεωργικό τομέα (63%).
Πάνω από το ήμισυ (56%) δείχνουν ότι το επίπεδο της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους γεωργούς για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους είναι σωστό, μια αύξηση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 και το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) είναι υπέρ της συνέχισης της καταβολής επιδοτήσεων από την ΕΕ στους γεωργούς για την εφαρμογή γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον.
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θεωρούνται ευρέως επιτυχημένες από τους Ευρωπαίους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να πιστεύει ότι αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τη γεωργία και τους καταναλωτές της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το 76% συμφωνεί ότι οι συμφωνίες αυτές διασφαλίζουν τη διαφοροποίηση των αγορών και των προμηθειών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Περισσότεροι από επτά στους δέκα πιστεύουν ότι οι εν λόγω εμπορικές συμφωνίες ενισχύουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο (73%) και ότι προωθούν τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καλής μεταχείρισης των ζώων για γεωργική παραγωγή σε άλλες χώρες (71%).
Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (56%) αναγνωρίζουν το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας, ενώ τα λογότυπα της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) θα μπορούσαν να τύχουν ευρύτερης αναγνώρισης.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έρευνα διεξήχθη και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, από τις 13 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου του 2024.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον υπουργό ΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα.
Σήμερα Πέμπτη (9/1) η ηγεσία του ΥπΑΑΤ κάλεσε την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ζήτησε να διευθετήσει ότι εκκρεμότητες έχει γιατί από αύριο Παρασκευή (10/1) αναλαμβάνει νέα ηγεσία στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο και το ξαναγράφουμε γιατί ότι γράφουμε πέφτουμε μέσα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο υπουργός ΑΑΤ σκέφτεται να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ένα συνταξιούχο δικαστικό.
Για την θέση του αντιπρόεδρου του Οργανισμού είναι πιθανόν να τοποθετηθεί ένας καθηγητής γεωπονίας και ένας καθηγητής πληροφορικής.
Στην θέση του Γενικού Διευθυντή λέγεται ότι θα αναλάβει ένα έμπειρο στέλεχος του Οργανισμού στην Καρδίτσα.
Η νέα ηγεσία πάντως θα έχει μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις παράνομες ενισχύσεις που πληρώθηκαν τα προηγούμενα έτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες του καναπέ.
Σε συνέχεια της πληρωμής εκκρεμοτήτων έτους 2014, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2025, ξεκινά ένας νέος κύκλος αποκατάστασης αδικιών σε αγρότες, με την καταβολή ποσού ύψους 2.854.137,60 ευρώ σε συνολικά 2.642 δικαιούχους, για οφειλές ενισχύσεων έτους 2015.
Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι η ανωτέρω πληρωμή αποτέλεσε εγχείρημα αυξημένης δυσκολίας, καθώς το έτος 2015 ήταν έτος αναφοράς για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων ενίσχυσης της προηγούμενης ΚΑΠ.
Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των σχετικών αρχείων πληρωμών έχουν ήδη εκδοθεί οι εντολές πληρωμής προς την τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, οπότε οι δικαιούχοι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα ποσά που τους αναλογούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Αναλυτικότερα αναλύονται στον παρακάτω πίνακα τα ποσά, τα καθεστώτα και τα μοναδικά ΑΦΜ που συμπεριελήφθησαν στην πληρωμή για το 2015:
- Βασική Ενίσχυση ποσό 1.659.190,79 ευρώ σε 1.145 ΑΦΜ
- Ενίσχυση Πρασίνισμα ποσό 541.234,93 ευρώ σε 755 ΑΦΜ
- Νέοι Γεωργοί ποσό 10.013,02 ευρώ σε 48 ΑΦΜ
- Συμψηφισμός Αχρεωστήτων ΠΑΕΤ Πολλαπλής ποσό 643.698,86 ευρώ σε 694 ΑΦΜ
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο τελικός στόχος είναι, εντός του τρέχοντος έτους (2025), να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες ακόμα και των πιο πρόσφατων ετών 2020-2023.
Για την συγκεκριμένη πληρωμή ο ΑγροΤύπος είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ την Τετάρτη (8/1/2025).
Αναμένεται το επόμενο διάστημα να πληρωθούν οι εκκρεμότητες της βασικής ενίσχυσης παλαιότερων ετών, συγκεκριμένα από το 2015 έως το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η επεξεργασία στοιχείων που αφορούν περιπτώσεις αστοχιών παλαιότερων ετών
Στο μεταξύ, συνάντηση με κτηνοτρόφους και εκπροσώπους κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στη Γυρτώνη της Λάρισας.
Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί από το ΥπΑΑΤ 13,3 εκ. ευρώ ως αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά, με τις τιμές αποζημίωσης να είναι έως και 100% αυξημένες σε σχέση με αυτές του 2023, ενώ θα αποζημιωθεί το σύνολο των θανατωθέντων ζώων, ανέφερε στους κτηνοτρόφους.
Επίσης, στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα ενίσχυσης για τις ζωοτροφές μέσω του προγράμματος de minimis.
Αναφορικά με την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κέλλας, δήλωσε πως θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και με 100% χρηματοδότηση.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης τους κτηνοτρόφους, πως για την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης η άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων - μετά από νομοθετική ρύθμιση - θα πρέπει να έχει εκδοθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2025.
Να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και να καταβληθούν άμεσα οι εξισωτικές αποζημιώσεις σε όλους τους κτηνοτρόφους της Εύβοιας, απαιτεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.
Καταγγέλλει παράλληλα την τακτική «πετσοκόμματος» των ενισχύσεων με διάφορες δικαιολογίες.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος σημειώνει ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι της Εύβοιας, που στο τέλος του χρόνου περίμεναν τις εξισωτικές αποζημιώσεις λόγω ορεινών και ημιορεινών περιοχών, «δεν είδαν το παραμικρό ευρώ στους λογαριασμούς τους», ενώ προσθέτει ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων τους που πήραν λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν.
Ακόμη επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα, ενώ τονίζει ότι κτηνοτρόφοι που απευθύνθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλους φορείς, «ήρθαν αντιμέτωποι με δικαιολογίες σχετικά με την καταχώρηση σχετικά κωδικών και άλλα τέτοια».
Και προσθέτει: «Αυτός ο εμπαιγμός που συμβαίνει στους συναδέλφους στο κλάδο της κτηνοτροφίας, έχει ξανασυμβεί στον κλάδο της μελισσοκομίας και το αποτέλεσμα είναι ότι κανείς από τους υπεύθυνους κρατικούς φορείς δεν παίρνει την ευθύνη, και στο τέλος οι συνάδελφοι μένουν με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί πως μιλάμε για την περιοχή της πολύπαθης Βόρειας Εύβοιας, με εκατοντάδες προβλήματα, που προστίθενται στη ήδη δύσκολη κατάσταση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοι μας αγρότες και κτηνοτρόφοι».
O Σύλλογος απαιτεί: «Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης ώστε άμεσα, να πληρωθούν όλοι οι συνάδελφοι και να αποκατασταθούν τα όποια προβλήματα. Να σταματήσει ο εμπαιγμός στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους, που σε αυτό αλλά και σε αντίστοιχα ζητήματα ενισχύσεων, κάθε φορά βρίσκουν χίλιους δυο τρόπους (κόφτες κλπ) για να κουτσουρεύουν τις αποζημιώσεις και ενισχύσεις που δικαιούμαστε».
Επισημαίνεται πως την ανακοίνωση - καταγγελία του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Βασίλης Μεταξάς.
Από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2025 αναλαμβάνει η Πολωνία την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Αντικείμενο εξαιρετικού ενδιαφέροντος θα αποτελέσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ιδίως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της πολωνικής Προεδρίας.
Θα συντονίσει τη διεξαγωγή της συζήτησης για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ η οποία θα ισχύει μετά το τέλος του 2027, που θα έχει στόχο την στήριξη των αγροτών και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Ακόμη αναφέρει η πολωνική κυβέρνηση ότι «το επόμενο 6μηνο θα έχει σαν στόχο την ασφαλή, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμη τροφή στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αγρότες θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα. Χρειαζόμαστε μια ανταγωνιστική και ανθεκτική ευρωπαϊκή γεωργία που να παρέχει ασφαλή τρόφιμα στους καταναλωτές της ΕΕ. Επίσης να προάγει την ανταγωνιστικότητά της έναντι της γεωργικής παραγωγής από τρίτες χώρες».
Επίσης, η πολωνική Προεδρία θα εργαστεί για τις προκλήσεις που θα φέρει η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανία, με ότι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να δημιουργήσει αυτή στον αγροτικό τομέα.
Η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων έτους 2024 αναμένεται να ξεκινήσει μετά από τον Μάρτιο του 2025.
Ωστόσο από το 2024 τα ποσά θα πρέπει να τηρούν τα ελάχιστα και μέγιστα όρια που ορίζονται, και όταν κάποιο προϊόν υπερβαίνει το ανώτατο όριο, τα κονδύλια θα ανακατανέμονται σε άλλα προϊόντα που βρίσκονται κάτω από το ελάχιστο όριο.
Παράδοση προϊόντος, έως 28/2/2025, για συνδεδεμένες: στο ρύζι, στα βρώσιμα όσπρια, στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, αραβόσιτο και πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.
Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σκληρού σίτου, μαλακού σίτου και κριθαριού και την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, στην ΕΑΕ δηλώνεται η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου και ο αριθμός των ετικετών ανά ποικιλία και υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου.
Στην συνδεδεμένη στήριξη κορινθιακής σταφίδας, μετά από την 2η τροποποίηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει:
«ii. Είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο της παρ. 1 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 2454/235853/20.09.2019 (Β’ 3645) κοινής απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με καταχωρισμένες και επικαιροποιημένες εκτάσεις κορινθιακής σταφίδας. Η εν λόγω περίπτωση εφαρμόζεται από την καλλιεργητική περίοδο 2025-2026 και για κάθε επόμενη καλλιεργητική περίοδο. 14
iii. Παραδίδουν κατ’ ελάχιστο 1,5 τόνους προϊόντος ξηρής σταφίδας ανά εκτάριο (150 κιλά ανά στρέμμα) σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις, από 1η Αυγούστου και το αργότερο έως την 30η Νοεμβρίου του έτους ενίσχυσης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και του συνόλου των εκτάσεων κορινθιακής σταφίδας για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.
Για την καλλιεργητική περίοδο 2024-2025 η παράδοση πραγματοποιείται από την 1η Αυγούστου 2024 και το αργότερο έως την 20η Δεκεμβρίου 2024».
Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα της Βιομηχανικής τομάτας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει σύστημα στάγδην άρδευσης το οποίο και θα δηλώνεται μέσα στην αίτηση.
Συνδεδεμένη πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών
Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συμπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιμολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το μέρος της παραγωγής που θα χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή.
Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συμπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο με τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 196 για τον κωδικό 0106 και κωδικός δικαιολογητικού 195 για τον κωδικό 0122).
Συνδεδεμένη αραβόσιτου
Υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του σπόρου.
Στην περίπτωση ιδιοκατανάλωσης, επιλέγεται το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης, συμπληρώνεται το πεδίο των κιλών που αφορούν την ιδιοκατανάλωση και υποβάλλεται το σχετικό τιμολόγιο αγοράς σπόρου που αφορά το μέρος της παραγωγής που θα χρησιμοποιηθεί για ζωοτροφή.
Στην περίπτωση παράδοσης προϊόντος σε κτηνοτρόφο συμπληρώνεται το πεδίο ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφο καθώς και το πεδίο με τα κιλά Προϊόντος προς Πώληση και αναρτάται το σχετικό παραστατικό έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 194).
Συνδεδεμένη βόειου
Τα αιτήματα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των βοοειδών λαμβάνουν χώρα με τη δήλωση της επιθυμίας του βοοτρόφου να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση, χωρίς να είναι απαραίτητη η εκ των προτέρων δήλωση των επιλέξιμων ζώων.
Για τις συνδεμένες ενισχύσεις που αφορούν σφαγές βοοειδών (κωδικοί 0125 και 0126), υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αίτηση και το σχετικό παρασταστικό που επιβεβαιώνει τη σφαγή έως τις 15.03.2025 (κωδικός δικαιολογητικού 200 για την ενίσχυση 0125 και 201 για την ενίσχυση 0126).
Επισημαίνεται ότι η ορθή δήλωση των στοιχείων ζωικού κεφαλαίου στην ΕΑΕ και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι τα δυνάμει επιλέξιμα βοοειδή των συνδεδεμένων ενισχύσεων υπολογίζονται βάσει αυτών των στοιχείων.
Συνδεδεμένη αιγοπρόβειου
Το αίτημα λήψης συνδεδεμένων ενισχύσεων στον τομέα των αιγοπροβάτων (συνδεδεμένη ενίσχυση 0123) λαμβάνει χώρα με τη συμπλήρωση του σχετικού πεδίου της ΕΑΕ με τον ακριβή αριθμό επιλέξιμων αιγοπροβάτων για τα οποία ο αιγοπροβατοτρόφος επιθυμεί να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση.
Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση του εν λόγω πλήθους επιλέξιμων αιγοπροβάτων πρέπει να πραγματοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιγοπροβάτων που θα διατηρηθούν έως την ετήσια απογραφή της εκμετάλλευσης και, στη περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πρόβειου και αίγειου κρέατος, την παραδοτέα ποσότητα γάλακτος για το έτος ενίσχυσης.
Καταχώρηση ποσοτήτων
Η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2024, είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς. Ειδικότερα:
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την παράδοση ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΣΠΟΡΩΝ ΠΡΟΣ ΣΠΟΡΑ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΡΥΖΙΟΥ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΟΣΠΡΙΩΝ που προορίζονται για την ανθρώπινη κατανάλωση
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΠΡΩΤΕΪΝΟΥΧΩΝ ΣΑΝΟΔΟΤΙΚΩΝ ΨΥΧΑΝΘΩΝ
- Συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη για την καλλιέργεια ΜΗΛΩΝ
θα είναι διαθέσιμη για καταχωρήσεις έως την Παρασκευή (14/03/2025).
Αντίστοιχα η εφαρμογή καταχώρησης ποσοτήτων για την Ειδική Ενίσχυση για την Καλλιέργεια του Βαμβακιού, έτους 2024, είναι ενεργή για καταχωρήσεις από τους εγκεκριμένους φορείς έως την Παρασκευή (28/02/2025).
Για 2025
Έχουμε όμως και αλλαγές από το 2025. Όσοι κτηνοτρόφοι αιτούνται τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αιγοπρόβειου Κρέατος για να κριθούν δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «μετά την 01.01.2025, να συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS - Agricultural Knowledge and Innovation System)», σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 και οι Υπουργικές που έχουν υπογραφεί. Οι παραγωγοί, λοιπόν, θα κληθούν να επιλέξουν παρεμβάσεις μέσω του AKIS (το οποίο ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί από το ΥπΑΑΤ), όπως γεωργικές συμβουλές, εκπαίδευση κ.ά., για να λάβουν την ενίσχυσή τους από το έτος ενίσχυσης 2025.
Κτηνοτρόφοι, που εμπλέκονται σε μεταβίβαση βοσκοτοπικών δικαιωμάτων (μεταβιβαστές-αποδέκτες), δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρόσφατη πληρωμή εξισωτικής του 2024 λόγω μη κατανομής βοσκοτοπικών εκτάσεων.
Αυτό τονίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε διαδικασία συμπληρωματικής κατανομής βοσκοτόπων, ώστε εντός ολίγων εβδομάδων να ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου των ενισχύσεών τους.
Εκτός πληρωμής της Εξισωτικής αποζημίωσης του 2024 έμειναν και οι νεαροί δικαιούχοι που γεννήθηκαν το έτος 2006.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτοί θα συμπεριληφθούν ως τελικοί δικαιούχοι στην δεύτερη κατάταξη δικαιούχων, ούτως ώστε όλοι στο σύνολό τους να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα την ημέρα της έκδοσης της απόφασης ένταξής τους.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσουν οι κτηνοτρόφοι στα παραστατικά που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».
Αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.
Ο κτηνοτρόφος, σε συνεργασία με το σύμβουλο, παρακολουθεί και προσαρμόζει το βελτιωμένο σιτηρέσιο και ενημερώνει ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης των εκπομπών αερίου και της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.
Ο φάκελος δικαιούχου περιέχει τα κάτωθι παραστατικά:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των ΚΥΔ, θα πρέπει τα παραστατικά να βγαίνουν στα ονόματα αυτών που δηλώνουν το συγκεκριμένο Οικολογικό Σχήμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα θα μπορούν να εισπράξουν την ενίσχυση.
Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.
Τα χαρακτηριστικά του βελτιωμένου σιτηρεσίου δύνανται να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α) Μείωση της αναλογίας χονδροειδών προς συμπυκνωμένες ζωοτροφές, έως του βαθμού που δεν δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για τα ζώα,
β) μεγαλύτερη χρήση ψυχανθών έναντι αγροστωδών φυτών,
γ) βελτίωση της ποιότητας των χορηγούμενων ή βοσκούμενων χονδροειδών ζωοτροφών,
δ) βελτίωση του ενσιρώματος με τη χρήση πρόσθετων υλών (ή προμιγμάτων αυτών) εγκεκριμένων για την εν λόγω χρήση σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003,
ε) αύξηση της συμπερίληψης ελαιούχων σπόρων, καρπών και προϊόντων αυτών,
στ) εφαρμογή διατροφής ακριβείας (κυρίως ως προς τα αμινοξέα),
ζ) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρώτων υλών ζωοτροφών όπως ζυμών, καθώς και άλλων προϊόντων και αραπροϊόντων που λαμβάνονται μέσω ζύμωσης με χρήση μικροοργανισμών,
η) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρόσθετων υλών όπως:
ηα) προστατευμένων στη μεγάλη κοιλία αμινοξέων,
ηβ) αιθέριων ελαίων (π.χ. ριγανέλαιο κ.λπ.),
ηγ) ενζύμων, μικροοργανισμών και άλλων ζωοτεχνικών πρόσθετων υλών, οι οποίες είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003 και τηρούνται οι ειδικές απαιτήσεις για τους όρους χρήσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό έγκρισης,
θ) εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής διατροφής ή και τροποποίησης του σιτηρεσίου ή και χρήση άλλης πρώτης ή πρόσθετης ύλη ζωοτροφών, η οποία συμβάλει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου ή και της χρήσης αντιβιοτικών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι λοιπές απαιτήσεις της νομοθεσίας των ζωοτροφών.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο καθορισμός του ανώτατου αριθμού θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία ανά ειδικότητα, πολιτών τρίτων χωρών, για το έτος 2025.
Όπως αναφέρει ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία, εποχιακή εργασία και απασχόληση υψηλής ειδίκευσης πολιτών τρίτων χωρών, για το έτος 2025, καθορίζεται σε ογδόντα εννέα χιλιάδες διακόσιες ενενήντα (89.290).
Ειδικότερα, ο ανώτατος αριθμός θέσεων για:
α) εξαρτημένη εργασία ανέρχεται σε σαράντα μια χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα (41.670),
β) εποχιακή εργασία ανέρχεται σε σαράντα πέντε χιλιάδες εξακόσιες είκοσι (45.620), και
γ) απασχόληση υψηλής ειδίκευσης ανέρχεται σε δυο χιλιάδες (2.000).
Στον ανώτατο αριθμό θέσεων είναι δυνατή προσαύξηση έως δέκα τοις εκατό (10%), ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες.
Όοον αφορά την εξαρτημένη εργασία, σε 16.000 ανέρχονται οι ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, μελισσοκόμοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.).
Για την εποχιακή εργασία στον αγροτικό τομέα, οι 36.000 αφορούν ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, μελισσοκόμοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.). Ακόμη 3.300 θα είναι οι αλιεργάτες.
Επίσης στο ίδιο ΦΕΚ γίνεται ο καθορισμός αντιστοιχίας καλλιεργήσιμης γης και ζωικού κεφαλαίου με τους εργάτες που μπορούν να απασχολήσουν.
Ειδικότερα, γίνεται η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης γης του αιτούντος εργοδότη - αγρότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, δηλαδή αντιστοιχία καλλιεργούμενης έκτασης ανά Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (Μ.Α.Ε.).
Επίσης η αντιστοιχία μεταξύ ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη - κτηνοτρόφου με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση (αντιστοιχία αριθμού ζώων ανά Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας).
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Δεκτά μπορούν να είναι το 2024 τα φορολογικά παραστατικά και μετά την 31/10 για τη Δράση 31.6-Α Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) - Οικολογικό Σχήμα ECO-06.01.
Με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ τροποποιείται η παράγραφος «Απαραίτητα Δικαιολογητικά» της συγκεκριμένης δράσης ως εξής:
«Απαραίτητα Δικαιολογητικά
- Φορολογικό παραστατικό παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου (ΠΕ Γεωπόνος) με ημερομηνία έκδοσης από 1/11 του έτους ν-1 έως 31/10 του έτους ν, με αναφορά σε ποια ΕΑΕ αφορά η σύνταξη του ΣΠΔ ή
- Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος από το ΓΕΩΤΕΕ σε περίπτωση που είναι ο ίδιος Γεωπόνος ΠΕ.
Φορολογικά παραστατικά παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου (ΠΕ Γεωπόνου) που έχουν εκδοθεί μετά την 31/10 του έτους της αίτησης και εντός του ημερολογιακού έτους ενίσχυσης μπορούν να γίνουν αποδεκτά, κατ’ εξαίρεση για το ετος 2024, λόγω καθυστερημένων αλλαγών του θεσμικού πλαισίου, εφόσον συνοδεύονται από Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών με τεχνικό σύμβουλο για την κατάρτιση και παρακολούθηση του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, στο πλαίσιο της Δράσης 31.6-Α, που καλύπτει το έτος της αίτησης ενίσχυσης».
Σε περίπτωση που οι παραγωγοί προχωρήσουν σε ένταση κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ ή προσφυγή στα δικαστήρια και δικαιωθούν οι μεταβολές θα λαμβάνονται υπόψιν από το έτος που εκδόθηκε η απόφαση και μετά.
Αυτό αναφέρει τροποποιητική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα καθεστώτα βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο/η γεωργός, μετά από υποβολή ένστασης ή ενδικοφανούς προσφυγής ή άσκησης ένδικου μέσου ή βοηθήματος, δικαιώθηκε με οριστική απόφαση αρμόδιας διοικητικής αρχής ή αρμόδιου δικαστηρίου για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων, τότε οι μεταβολές αυτές λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των ενισχύσεων για το έτος στο οποίο αφορά η εκδοθείσα απόφαση και εντεύθεν».
Ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα (30/12), από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η καταβολή ποσού ύψους 238.683.791,63 ευρώ σε συνολικά 394.738 δικαιούχους της Παρέμβασης Π3-71 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα», του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-27 (ΣΣ ΚΑΠ).
Το συνολικό ποσό ένταξης με βάση τις αιτήσεις/αιτήματα των δικαιούχων ανήλθε στα 264.841.610,52 ευρώ.
Μετά:
α) την εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας για ένταξη,
β) την Απόφαση Ένταξης Πράξεων στην Παρέμβαση Π3-71,
γ) την ανάρτηση του πίνακα εγκεκριμένων παραγωγών με βάση την πρώτη κατάταξη,
δ) τη διενέργεια όλων των προβλεπόμενων κατά το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο ελέγχων (π.χ. monitoring, ενεργός γεωργός, κ.λπ.),
ε) την εφαρμογή των μειώσεων-κυρώσεων, που αναφέρονται τόσο στο εφαρμοζόμενο ΣΣ ΚΑΠ, όσο και στη σχετική υπουργική απόφαση και
στ) τη συστημική ανάκτηση πολυετών κυρώσεων, το τελικό ποσό πληρωμής προ συμψηφισμών ανά Δράση, έχει ως εξής:
- Π3-71.1 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές - Σύνολο ενταγμένων δικαιούχων 247.486 - Σύνολο δεσμευμένων δικαιούχων 514 - Σύνολο πληρωμένων δικαιούχων 246.972 - Ποσό πληρωμής 171.796.497,12 ευρώ
- Π3-71.2 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών - Σύνολο ενταγμένων δικαιούχων 125.430 - Σύνολο δεσμευμένων δικαιούχων 278 - Σύνολο πληρωμένων δικαιούχων 125.152 - Ποσό πληρωμής 57.309.015,27 ευρώ
- Π3-71.3 Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα - Σύνολο ενταγμένων δικαιούχων 22.656 - Σύνολο δεσμευμένων δικαιούχων 42 - Σύνολο πληρωμένων δικαιούχων 22.614 - Ποσό πληρωμής 9.578.279,24 ευρώ
Σημειώνεται ότι στην εν λόγω πληρωμή ανακτήθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά παλαιοτέρων ετών, που προέκυψαν αποκλειστικά και μόνο από προηγούμενες πληρωμές της «εξισωτικής ενίσχυσης» και όχι από άλλα μέτρα.
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται. Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους με τη χρήση των κωδικών τους στην διαδικτυακή εφαρμογή της Παρέμβασης στον σύνδεσμο (εδώ)
Τονίζεται ότι σχετικά με τους νεαρούς δικαιούχους που γεννήθηκαν το έτος 2006, αυτοί θα συμπεριληφθούν ως τελικοί δικαιούχοι στην δεύτερη κατάταξη δικαιούχων, ούτως ώστε όλοι στο σύνολό τους να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα την ημέρα της έκδοσης της απόφασης ένταξής τους.
Τέλος σχετικά με τις περιπτώσεις, που αφορούν σε κτηνοτρόφους, που εμπλέκονται σε μεταβίβαση βοσκοτοπικών δικαιωμάτων (μεταβιβαστές - αποδέκτες), οι οποίοι δεν συμπεριλήφθηκαν στην τρέχουσα πληρωμή λόγω μη κατανομής βοσκοτοπικών εκτάσεων, ο Οργανισμός βρίσκεται σε διαδικασία συμπληρωματικής κατανομής βοσκοτόπων, ώστε εντός ολίγων εβδομάδων να ολοκληρωθεί η καταβολή του συνόλου των ενισχύσεών τους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά των αποτελεσμάτων της πληρωμής, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι έχουν την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή, για διάστημα 10 εργάσιμων ημερών, αρχής γενομένης από ημερομηνία που θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα.