Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στις 10 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.
Με επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, όπου και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις του Συνεταιρισμού, με κυρίαρχη την παραγωγή σκόρδου και τις προοπτικές συνεργασίας με την Ιάπωνες επιχειρηματίες, για την οποία και έχουμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο μας, ξεκίνησε η περιοδεία Μητσοτάκη στη Λάρισα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Κουκούτσης: «παρουσιάσαμε τις δράσεις του Συνεταιρισμού και τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση που θέλουν να κάνουν οι Ιάπωνες στο σκόρδο. Του μεταφέραμε πως ήταν ιδιαίτερα θετικό πως ο ίδιος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία απηύθηνε κάλεσμα σε επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο μας βοηθά ιδιαίτερα στο δρόμο που έχουμε χαράξει ως Συνεταιρισμός. Πέρα από τα θετικά, κάναμε αναφορά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, με κύριο το άπιαστο κόστος παραγωγής. Ζητήσαμε στο πλαίσιο αυτό να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα μέτρα όπως αυτό της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και γενικά αφορολόγητο πετρέλαιο. Ακόμα, ζητήσαμε μέτρα ώστε να μην ξεπερνά η χρέωση της κιλοβατώρας στο ρεύμα τα 0,07 λεπτά, όπως γινόνταν παλιότερα και να μην ισχύουν οι σημερινές χρεώσεις που αγγίζουν τα 0,15 λεπτά, καθώς οι επιβαρύνσεις είναι τεράστιες, αλλά αναφερθήκαμε και στο θέμα του Αχελώου».
Στη Λάρισα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 13:30 στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030 και στις 19:00 σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο «Αλκαζάρ». Εκεί αναμένεται, όπως και προανήγγειλε από τον Συνεταιρισμό Παλτυκάμπου, να μιλήσει για τα πιο καυτά θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι το κόστος, τα αρδευτικά κ.λπ.
Με την ευκαρία της συνάντησης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Κουκούτσης, μας ανέφερε πως στις 2 του Μάη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην Αθήνα με τους Ιάπωνες για το θέμα της επένδυσης, παρουσία και του καθηγητή κ. Κουρέτα.
Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Τον Πλατύκαμπο, του Δήμου Κιλελέρ, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της περιοδείας του στη Λάρισα.
«Προσγειώθηκα πριν από λίγο στην 110 Πτέρυγα μάχης και είχα την ευκαιρία να δω τα απτά παραδείγματα της πάρα πολύ στενής στρατηγικής συνεργασίας πια που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εδώ στη Λάρισα.
Είναι μία μόνο μικρή ένδειξη του πώς έχουμε αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδος γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», είπε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια χαιρετισμού του σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες που τον υποδέχθηκαν.
Στη διάρκεια της τετραετίας δώσαμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη του αγροτικού κόσμου
«Δεν είναι τώρα η ώρα να σας πω όλα όσα πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Θα συγκρατήσω μόνο αυτά τα οποία είπαν οι προλαλήσαντες, ως προς τη πολύ μεγάλη έμφαση την οποία έχουμε δώσει στη στήριξη του αγροτικού κόσμου μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ποτέ δεν είχε στη διάθεσή της η χώρα. Θέλω να θυμίσω: Καινούριο ΕΣΠΑ, περισσότεροι πόροι για τα περιφερειακά προγράμματα, για το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Καινούριο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το διαπραγματεύτηκα προσωπικά στις Βρυξέλλες και εξασφάλισα να μην έχουμε μειώσεις στις βασικές επιδοτήσεις των αγροτών μας.
Και βέβαια, το σημαντικό πρόσθετο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο θα διοχετεύσουμε πολλούς πόρους σε έργα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για εσάς. Αναφέρομαι σε νέα αρδευτικά έργα, θα πούμε περισσότερα σήμερα το μεσημέρι για όλα τα αρδευτικά έργα τα οποία υλοποιούμε. Αλλά και σε έργα παραγωγής φθηνής ενέργειας, έτσι ώστε να μπορείτε να συνδυάσετε την παραγωγή φθηνής ενέργειας με την καλλιέργεια προϊόντων τα οποία πια πρέπει να είναι ανταγωνιστικά και να βρίσκουν θέσεις στις παγκόσμιες αγορές, με βάση την ποιότητά τους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιστρέφουμε στους πολίτες και ειδικά στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, το προϊόν της ανάπτυξης
«Επιστρέφουμε όλον τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για όλο το χρόνο, υλοποιούμε αυτή τη δέσμευσή μας, 80 εκατομμύρια κόστος.
Μπορούμε, όμως, να το κάνουμε και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί η οικονομία μας αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε και εμείς. Γιατί προσελκύουμε επενδύσεις, διότι έχουμε βάλει τη χώρα πια σε μία διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά.
Θέλω να ξέρετε ότι όλα αυτά τα οποία επιστρέφουμε στους πολίτες, στους αγρότες μας, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται, δεν είναι προϊόν ούτε πρόσθετου δανεισμού, ούτε υπερφορολόγησης. Το προϊόν της ανάπτυξης επιστρέφουμε στους πολίτες και ειδικά στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Θέλουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πρωταθλητή στην Ευρώπη
«Τα κάναμε όλα καλά; Όχι. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε; Βεβαίως και υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα έχει αλλάξει πια πίστα, ότι η πορεία την οποία έχουμε προδιαγράψει είναι μια πορεία αισιοδοξίας και ότι όλοι οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών μας, έχουν κάθε λόγο να γνωρίζουν ότι με αυτή την κυβέρνηση θα έχουν ένα συνομιλητή ο οποίος θα είναι αξιόπιστος, ο οποίος θα στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και με τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε και τον πρωτογενή μας τομέα πρωταθλητή στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο σκοπός μου και για αυτό το σκοπό θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια.
Με ρώτησαν στο ραδιόφωνο -βγήκα σε ένα ραδιόφωνο των Τρικάλων- και με ρωτάνε: «και με τις περιφερειακές εκλογές τι θα γίνει, λέει, που έρχονται μετά τις εκλογές;» Λέω τι θα γίνει; Εδώ έχουμε τον καλύτερο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον οποίο θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε και με τον οποίο θα εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε άριστα.
Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να σας μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλήθειας την οποία είχαμε υπογράψει, θα την τηρήσουμε και την επόμενη τετραετία. Γιατί θέλω να ξέρετε ότι προσβλέπω πολύ στη δική σας στήριξη.
Προσβλέπω στη στήριξη των παλιών και νέων φίλων της Νέας Δημοκρατίας, στις επερχόμενες εκλογές οι οποίες θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη.
Δώστε μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την πορεία την οποία έχουμε χαράξει, να πάμε τη χώρα ακόμα πιο ψηλά, να πάμε τη Θεσσαλία ακόμα πιο ψηλά. Μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κ. Αγοραστός: Όποτε χρειάζεται, ανά πάσα στιγμή σηκώνεις το τηλέφωνο και δίνεις λύσεις
«Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλω να σας ευχαριστήσω. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί όποτε χρειάζεται σηκώνεις το τηλέφωνο, ανά πάσα στιγμή και στις δύσκολες και στις μεγάλες στιγμές και δίνεις λύσεις. Θέλω να σας ευχαριστήσω που και στις δύσκολες στιγμές ήσασταν παρόντες. Ήσασταν παρών με έργα, όχι με λόγια», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλία μπορεί να ελπίζει ότι λύνει το αρδευτικό της και το υδρευτικό της πρόβλημα, με μεγάλα έργα, διαγενεακά έργα, έργα ουσίας, έργα που ακουμπάνε την ψυχή των ανθρώπων της παραγωγής, έργα που δίνουν οξυγόνο ελπίδας να συνεχίσουν οι άνθρωποι τη βιώσιμη καλλιέργειά τους, εδώ στον Πλατύκαμπο, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία», πρόσθεσε.
«Έχουμε μια άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και με τα Υπουργεία. Εγώ το μόνο που θα ήθελα να σας τονίσω ότι ο Δήμος Κιλελέρ θέλω να ξέρετε ότι έχει 960.000 στρέμματα και τα 650.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμα. Καλλιεργεί τα πάντα. Εδώ είναι νεαροί αγρότες, με ακούν. Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε, πέρα από το ενεργειακό, το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε είναι το πρόβλημα του νερού. Πράγματι ο Δήμος Κιλελέρ έχει τεράστιο πρόβλημα, η Θεσσαλία έχει τεράστιο πρόβλημα», σημείωσε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.
«Με μεγάλη χαρά σε καλωσορίζουμε στο Δήμο Κιλελέρ. Είναι ο κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος όλης της Ελλάδος με ένα εκατομμύριο περίπου καλλιεργήσιμα στρέμματα. Ο Δήμος με διεκδικήσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και με τη συμπαράσταση τη δική σας και της κυβέρνησης είναι ένα εργαστήριο έργων.
Παρόλα αυτά όμως, ο αγροτικός κόσμος υποφέρει. Χρειαζόμαστε συμπαράσταση γιατί μετά την καραντίνα και μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τα εφόδια και παίρνουμε πολύ χαμηλές τιμές», είπε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Τεχνικών Έργων Κιλελέρ Αλέκος Χονδρονάσιος.
«Είναι μεγάλη μας χαρά που είστε εδώ, είναι μεγάλη μας χαρά που η κυβέρνησή σας και εσείς ως Πρωθυπουργός στηρίξατε έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο και δη τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το 50% μείωση φορολογίας είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι το τι σημαίνει ότι μια κυβέρνηση θέλει να στηρίξει έμπρακτα ένα συνεταιρισμό. Είστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, ελπίζουμε σε αυτό το δρόμο να συνεχίσετε.
Σας ευχαριστούμε για όλα. Βέβαια, υπάρχουν θέματα στον αγροτικό κόσμο, όπως το είπε και ο Αντιδήμαρχος, που είναι θέματα και του πρωτογενούς τομέα, θεωρώντας για το κόστος της παραγωγής και το πετρέλαιο έχετε κάνει σημαντικά βήματα, μας έχετε επιστρέψει πετρέλαιο που άλλες κυβερνήσεις μας το κόψανε, κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς μας το δώσατε πίσω.
Αυτό που ζητάμε είναι να μπορέσετε να θεσμοθετηθεί πλέον το αγροτικό πετρέλαιο. Και βέβαια, έργα υποδομής για το νερό που λείπει στη Θεσσαλία, για να συνεχίσει να παράγει, γιατί αν δεν υπάρχει ρεύμα φθηνό -που ήδη έχετε βάλει πλάτη και για το ρεύμα», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας Κιλελέρ και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατύκαμπου, Γιάννης Κουκούτσης.
Ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους του χωριού και συνομίλησε με τον κόσμο.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν οι βουλευτές Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Γραμματέας Οργανωτικού και Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης.
Αλλαγές ανακοίνωσε στο ΟΣΔΕ του 2023 ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Εμείς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η υποβολή Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 γίνεται στο Gov.gr που είναι το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο μετά την παραίτηση Γεωργαντά και την προκήρυξη εκλογών τα πράγματα αλλάζουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Επίσης μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να μιλάει σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε την Τρίτη (6 Ιουνίου), έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για την «πίεση του χρόνου» και εξέφρασε τις ανησυχίες που έχουν όλοι για το χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση της Λάρισας και μίλησε για απλοποίηση και ισονομία της διαδικασίας.
Όπως τόνισε ο κ. Σημανδράκος, «το σύστημα το οποίο διαμορφώνεται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να μπορούν να πραγματοποιήσουν δική τους αίτηση ΟΣΔΕ αλλά πάντα με την εποπτεία και τον περιορισμό που θα θέτουν τα πρωτόκολλα του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Άρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αυτό το κάνει όπως υποστηρίζει «προς όφελος των αγροτών».
Μάλιστα ο κ. Σημανδράκος μίλησε για μια «νέα εποχή» που αφήνει πίσω τις παλαιότερες αναχρονιστικές ρυθμίσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος (δεν ξεκαθάρισε όμως αν τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο ή τις αποφάσεις των προκατόχων του για μετάβαση του ΟΣΔΕ στο Gov.gr που ήταν μια κυβερνητική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).
Στο μεταξύ σύσκεψη θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Τετάρτη (7 Ιουλίου), στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Τσακίρη, θα εξετάσουν τα τεχνικά θέματα για τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τις όποιες αλλαγές θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός.
Δεν απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης για την μετάκληση εργατών γης από τους εργοδότες - αγρότες. Αυτό αναφέρει έγραφο με οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Π. Γεωργιάδη, με ημερομηνία 25/5/2023, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι δεν απαιτείται από τους αγρότες η προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του εργαζομένου στα δικαιολογητικά που υποβάλλουν στο πλαίσιο της διαδικασίας αιτήματος μετάκλησης πολίτη τρίτης χώρας με σκοπό την εποχιακή εργασία.
Θα πρέπει όμως ο εργάτης γης να έχει διαθέσιμο το συγκεκριμένο έγγραφο όταν έρθει στην Ελλάδα.
Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή η ληξιαρχική πράξη γέννησης πρέπει να αναγράφει το πατρώνυμο και το μητρώνυμο - επίσημα μεταφρασμένα στα ελληνικά και επικυρωμένα - και οφείλει να τα προσκομίζει κατά τις συναλλαγές του με τις υπόλοιπες δημόσιες Αρχές της χώρας (ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) για την έκδοση ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.
Διαβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ
Νέες οδηγίες εξέδωσε η ΑΑΔΕ για την συμπλήρωση της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε3) από τους αγρότες και ειδικότερα για τις αγροτικές ενισχύσεις. Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:
Πώς δηλώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις – ενισχύσεις;
Στον κωδικό 071 συμπληρώνεται το ποσό από βασική ενίσχυση (ΠΥΛΩΝΑΣ 1), το οποίο προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα. Αυτό το ποσό καθώς και το υπερβάλλον ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000 €) από τους κωδικούς 072-073 των πράσινων και συνδεδεμένων ενισχύσεων (ΠΥΛΩΝΑΣ 1),προσαυξάνει τα ακαθάριστα έσοδα από αγροτική δραστηριότητα και συμπληρώνεται στον κωδικό 362 του ΠΙΝΑΚΑ Ζ ́1.
Επίσης, οι πράσινες και συνδεδεμένες ενισχύσεις, έως του ποσού των δώδεκα χιλιάδων (12.000 €) ευρώ, μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Οι κωδικοί 075, 077 και 080 μεταφέρονται υποχρεωτικά στις αντίστοιχες επιλογές των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Επίσης, οι κωδικοί 074,076 και 079 αποτελούν μειωτικό στοιχείο των αντίστοιχων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη χρήση.
O κωδικός 078 μεταφέρεται υποχρεωτικά στην αντίστοιχη επιλογή των κωδικών 659-660, του εντύπου Ε1.
Πώς δηλώνονται οι αναδρομικές αγροτικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις που εισπράχτηκαν το φορολογικό έτος 2022;
Για τις αγροτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις που εισπράττονται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 01/01/2021 και μετά, χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος της είσπραξής τους, εκτός από την περίπτωση που εισπράττονται αναδρομικά κατόπιν ένστασης ή δικαστικής απόφασης, όπου χρόνος κτήσης τους δύναται να θεωρείται και ο χρόνος στον οποίο ανάγονται.
Για την ειδική περίπτωση όπου βάσει της ανωτέρω διάταξης, ο φορολογούμενος επιθυμεί να φορολογηθούν στο τρέχον έτος οι αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης, γίνεται χρήση του κωδ. 082. Ο κωδικός αυτός προσυμπληρώνεται με βάση την επιλογή του φορολογούμενου στον εσωτερικό υποπίνακα των αγροτικών επιδοτήσεων σχετικά με τον χρόνο φορολόγησης των αναδρομικών που έχουν εισπραχθεί κατόπιν δικαστικής απόφασης ή ένστασης.
Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι η παραπάνω επιλογή θα αφορά τις επιδοτήσεις ανά είδος.
Είναι σαφές ότι με την ως άνω εγγραφή στον 082, τα ποσά αυτά λαμβάνονται υπόψη στις φορολογικές υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι η ως άνω επιλογή είναι οριστική και δεν δύναται να ανακληθεί.
Στην κεντρική σελίδα της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, επιλέγοντας Ενημέρωση Εισοδημάτων – Δαπανών, εμφανίζονται οι αγροτικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις, που εισπράχτηκαν στο έτος 2022, ανά είδος και έτος που αφορούν.
Η Ελλάδα δεν κατάθεσε αίτηση για στήριξη αποζημίωση ή ενίσχυση λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως ζήτησε η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, τονίζει ο κ. Θωμάς Μόσχος, Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).
Θυμίζουμε ότι ποσό 250 εκατ. ευρώ από το αγροτικό αποθεματικό κρίσης ανακοίνωσε - στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ - ότι θα διανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ξηρασία και τις πλημμύρες, στις παραπάνω χώρες μετά από σχετικό αίτημα που κατάθεσαν οι κυβερνήσεις τους (ίδια στάση είχε η χώρα μας και στο θέμα των ουκρανικών εξαγωγών).
Ο κ. Θωμάς Μόσχος αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την Τρίτη (31/5) ολοκληρώθηκε το συνέδριο βίο-οικονομίας και συνεργασίας, στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο είχε σκοπό να αναλύσει και αναδείξει την επιτυχημένη λειτουργία συνεταιρισμών, οι οποίοι λειτουργούν με κυκλική οικονομία ανά την ΕΕ με σκοπό τα επιτυχημένα αυτά παραδείγματα να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στο παρόν αλλά και το μέλλον ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα την οποία οδεύουμε στην ΕΕ.
Τα κυρία συμπεράσματα είναι:
- Τα μεγέθη των αγροτικών - κτηνοτροφικών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε μέγεθος.
- Το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού σε αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες θα ενταθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην παραγωγή.
- Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων θα μειωθούν.
- Αυτήν την στιγμή το 81% των αγροτών κάνει και δεύτερη δουλειά ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει.
- Οι επενδύσεις σε κυκλική οικονομία είναι απαραίτητες τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την νέα ΚΑΠ.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Το 86% των αγροτικό επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση το 81% των αγροτών φαίνεται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την παραγωγή. Αν αναλογιστούμε ότι αυτήν την στιγμή ο μέσος όρος αγροτών στην ΕΕ είναι 1,7% σε περίπτωση που χάσουμε το 81% ο αριθμός αυτός θα πέσει στο 0,3% που σημαίνει ότι το 0,3% θα πρέπει να ταΐσει το υπόλοιπο 99,7%.
Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο οι αγρότες θα πρέπει:
1. Να επενδύσουν στην σύνδεση επιστήμης - παραγωγής ώστε να γίνουν παραγωγικοί, αποδοτικοί και ποιοτικοί,
2. Να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πώλησης ώστε να κερδίσουν από την υπεραξία των προϊόντων, καθώς τα καθαρά κέρδη τους μόνο από την παραγωγική δραστηριότητα θα μειωθούν συστηματικά.
3. Να μειώσουν το κόστος παραγωγής με συνεργασίες και με άλλους κλάδους όπως πχ μαζική αγορά καύσιμου, μαζική αγορά πρώτων υλών κτλ
4. Να εντάξουν στο δυναμικό τους επιστήμονες και συνεργασίες με πανεπιστήμια ή ινστιτούτα ώστε να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες που έχουν λόγο κλιματικών συνθηκών ή μεθόδων παραγωγής
5. Να επενδύσουν σε γεωργία και κτηνοτροφία ακρίβειας ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί
6. Να επενδύσουν σε νέες μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης
7. Να επενδύσουν σε κυκλική οικονομία ώστε να αυξήσουν τα έσοδα τους από υπολείμματα τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται οικονομία κλίμακας
8. Θα πρέπει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τεχνικές σχολές αγροτών, ώστε να μπορούν βγαίνουν απόφοιτοι με κάποια βασική τεχνογνωσία πάνω στην πρωτογενή παραγωγή και με την συνεργασία ειδικών επιστημόνων αργότερα να μπορούν να παράγουν αποδοτικά και ποιοτικά.
9. μεταξύ άλλων πρόταση μας στο συνέδριο και την ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος, τύπου Έρασμος, ώστε οι Έλληνες παραγωγοί να μπορούμε να επισκεφτούμε επιτυχημένα παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων στην ΕΕ. Έτσι θα κατανοήσουμε πως ακριβώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες και πως επιτυγχάνουν τρεις φορές καλύτερη αποδοτικότητα. σε σχέση με τις δικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Από τις συζητήσεις με αξιωματούχους αλλά και μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής αυτό που καταλάβαμε είναι ότι η πρωτογενή παραγωγή δεν θα συρρικνωθεί (σε παραγωγές, αποδόσεις κ.α.) αλλά θα συγκεντρωθεί σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες αν δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα (όπως ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς) θα βρεθούν προ ... εκπλήξεων, αφού μεγάλες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή και να εκτοπίσουν τις μικρές παραγωγικές μονάδες».
Περισσότερα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα ζήτησαν οι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου 2023.
Συγκεκριμένα τα κράτη μέλη κάλεσαν την Επιτροπή να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του γεωργικού αποθεματικού για τις περιφέρειες και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, υιοθετώντας παράλληλα μια ευέλικτη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας και των εισροών στους γεωργούς και στους παραγωγούς τροφίμων, οι προκλήσεις που θέτουν για τους γεωργούς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη, καθώς και προβλήματα συγκεκριμένων περιφερειών και τομέων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, της κτηνοτροφίας, των φρούτων και του ερυθρού οίνου.
Συσκευασία τροφίμων
Βασιζόμενοι στις πληροφορίες της Προεδρίας και της Επιτροπής, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις σχετικές με την ασφάλεια και τη σπατάλη των τροφίμων πτυχές του προτεινόμενου κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος αποσκοπεί να μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται στην ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων.
Όσον αφορά τον στόχο της πρότασης να μειωθούν σημαντικά οι συσκευασίες και η σπατάλη τροφίμων, οι υπουργοί προσδιόρισαν τους βασικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Τα κράτη μέλη εξέτασαν επίσης τον βαθμό στον οποίο η επαναχρησιμοποίηση, η επαναπλήρωση και η ανακύκλωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και για την αύξηση της κυκλικότητάς τους, και συζήτησαν σχετικές συνδέσεις με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.
«Οι συσκευασίες τροφίμων και ποτών διαδραματίζουν μεν ζωτικό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση των προϊόντων για τους καταναλωτές, αλλά συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των ποσοτήτων απορριμμάτων συσκευασίας στην ΕΕ. Σήμερα ζητήσαμε μια ισορροπημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των συσκευασιών και της σπατάλης τροφίμων, η οποία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων», τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Peter Kullgren, Υπουργός Γεωργίας της Σουηδίας.
Άλλα θέματα
Επίσης θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η σημασία της εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές αγορές της ΕΕ, η ανάγκη οι αποφάσεις για την κατανομή των κονδυλίων μέσω του γεωργικού αποθεματικού να είναι διαφανείς και να βασίζονται σε κανόνες και σε δεδομένα και η σημασία της διατήρησης της σταθερότητας της εσωτερικής αγοράς.
Επίσης οι υπουργοί της ΕΕ έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ - Αυστραλίας, την επικείμενη διάσκεψη μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και των υπουργών της Αφρικανικής Ένωσης, την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων, τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων για τη στήριξη των γεωργών της ΕΕ και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη.
Ελληνική παρουσία
Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ιωάννης Γκίκας, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Τσακίρη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, σχετικά με την «κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία», επισήμανε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί από τις κρίσεις των τελευταίων ετών είναι η υπέρμετρη επιβάρυνση και συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους. Επίσης, οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις».
Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κ. Γκίκας, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια επιβίωσης των αγροτών στην Ουκρανία και την ικανοποίηση για την παράταση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, τόνισε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις σημαντικές επιβαρύνσεις στην εγχώρια αγορά των όμορων με την Ουκρανία κρατών-μελών (περιλαμβάνει και την Ελλάδα;).
Επισήμανε ότι οι διαταραχές στις εμπορικές ροές, το αυξημένο κόστος παραγωγής, των ελλείψεων στα λιπάσματα, των προβλημάτων στις μεταφορές, αλλά και η περιορισμένη δυνατότητα ρευστότητας για τις αναγκαίες επενδύσεις προς την πράσινη μετάβαση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τις ηγεσίες και διοικήσεις των κρατών μελών. Σημείωσε ότι κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους.
Επίσης, τόνισε ότι κάθε στήριξη οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις. Τέλος, ανέφερε ότι, επειδή η κρίση που βιώνουμε είναι πολυ-παραγοντική και αφορά σε αρκετούς τομείς ενωσιακής πολιτικής, προκαλώντας άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης.
Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (26/5) το μεσημέρι, η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωγαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη διάρκεια των 15 μηνών που είχα εγώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά σε όλη την τετραετία και από τους προκατόχους μου έγινε πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είχε θετικό αποτύπωμα στους αγρότες, οι οποίοι σε πολύ υψηλά ποσοστά στήριξαν την κυβέρνηση της ΝΔ στις εκλογές.
Οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα είναι πολλές και χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία προς το μέλλον».
Από την πλευρά του ο νέος Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Τσακίρης δήλωσε:
«Οφείλουμε να υπηρετήσουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού μας που δεν είναι και το πιο εύπορο, άρα μας πέφτει η ευθύνη να μπορούμε να στηρίξουμε και την παραγωγή τους, αλλά και την υπόστασή τους. Ξέρω ότι αυτό το μήνα που θα είμαι μαζί σας δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν κάποιες ιδέες.
Θα εργαστώ λοιπόν με τις αρχές που υπάρχουν στο Υπουργείο για να πετύχουμε τους στόχους του ΥπΑΑΤ. Θέλω τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, να μην εμποδίσουμε τίποτα από αυτά που γίνονται. Η θέση μου - όπως γνωρίζετε - είναι έξω από τα κόμματα. Θεωρώ ότι η επιλογή μου είναι τεχνοκρατική. Ακούω όλες τις απόψεις και δεν θα είμαι συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη άποψη».
Ο κ. Γεώργιος Τσακίρης είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως τις νέες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η παράδοση παραλαβή του Υπουργείου θα γίνει την Παρασκευή (26/5) στις 15:00 το μεσημέρι, στο ΥπΑΑΤ.
Βιογραφικό Υπουργού
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1973), Διδάκτωρ Μηχανικός του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Southampton Αγγλίας (1977) στην επιστημονική περιοχή των Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Ειδικός επιστήμονας και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1980-1984), Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ (1984-1988). Καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ, από το 1988.
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Χωροχρονική Εξέλιξη Υδρολογικών Φαινομένων
Στρατηγικός Σχεδιασμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων
Ανάλυση Ξηρασίας και Διαμόρφωση Μέτρων Αντιμετώπισής της
Πλημμύρες και Σχεδιασμός Περιβαλλοντικά Αποδεκτών Υδατορευμάτων
Ανάλυση Διακινδύνευσης Ακραίων Υδρολογικών Γεγονότων
Επαγγελματικά ενδιαφέροντα
Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ECOWARM) (1986–1992)
Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ) (1986-2007)
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων (EWRA) (2002- )
Εθνικός εκπρόσωπος της International Association Hydrological Sciences (IAHS) (2001- )
Υπεύθυνος Έκδοσης του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Water Resources Management (1986- )
Πως έγινε η επιλογή του νέου Υπουργού
Τρία ονόματα έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων για την θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αρχικά είχαμε τον καθηγητή και πρώην υπουργό, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μέχρι το προηγούμενο 24ωρο ήταν το μεγάλο φαβορί. Κατά τις συζητήσεις όμως έθεσε όρο να παραμείνει στην θέση του ΥπΑΑΤ και μετά τις εκλογές του Ιουνίου, κάτι που δεν έκανε αποδεκτό το Μαξίμου. Στη συνέχεια είχαμε την πρόταση για τον Σπυρίδων Κίντζιο, Πρύτανη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) αλλά υπήρξε πάλι διαφωνία από το Μαξίμου. Τρίτη επιλογή - πρόταση Ανδρουλάκη - ήταν του κ. Γεώργιου Τσακίρη, η οποία έγινε τελικά αποδεκτή από τα κόμματα.
Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση
Χθες Πέμπτη (25/5) ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ως Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, θα ορκισθούν σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.
Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η εξής:
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:
ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ
Δόθηκε παράταση προθεσμίας υποβολής στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για μείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργου Γεωργαντά, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, παρατείνεται η προθεσμία υποβολής στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για το πρώτο έτος εφαρμογής, στην ειδική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποβολή των εν λόγω στοιχείων, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών.
Τα στοιχεία των εν λόγω συμβάσεων που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2022 βάσει συμβάσεων εντός του 2022 ή νωρίτερα, υποβάλλονται, από τους επαγγελματίες αγρότες του άρθρου 1 για την εφαρμογή της απαλλαγής από το φόρο κατά πενήντα τοις εκατό (50%), πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 και το αργότερο μέχρι και τις 30/6/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 28/7/2023.
Οι παραγωγοί του άρθρου 2 υποβάλλουν τα στοιχεία των συμβάσεων που συντάχθηκαν από 26/5/2022 και έως 31/12/2022, για την εφαρμογή του ευεργετήματος απαλλαγής από τον φόρο κατά τριάντα τοις εκατό (30%), μέχρι και τις 30/6/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 28/7/2023.
Διευκρινίσεις δίνει η ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις αγροτικών συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών αγροτών.
Όπως τονίζει για την εκκαθάριση του φόρου με τον συντελεστή 10%, λαμβάνεται υπόψη η κατηγορία και το είδος επιχείρησης, όπως αυτά έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της ΔΟΥ.
Απαραίτητη όμως είναι η επιλογή στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου ότι υπάγεστε στην παρ. 2 του άρθρου 58 του ν. 4172/2013 και είστε εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 ή στο Μητρώο Οργανώσεων Παραγωγών και Ομάδων.
Η επιλογή του τρόπου πληρωμής, εφάπαξ ή με δόσεις, γίνεται μετά την οριστική υποβολή της δήλωσης και την έκδοση της ταυτότητας οφειλής, κάνοντας χρήση του τρόπου πληρωμής που διαθέτει η ΑΑΔΕ με κάρτα ή με τις συνεργαζόμενες Τράπεζες και τα ΕΛΤΑ.
Ειδικότερα, ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε έξι (6), κατ’ ανώτατο όριο, ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες πέντε (5) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.
Η καταβολή του φόρου δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του ίδιου φορολογικού έτους εντός του οποίου υποβλήθηκε η δήλωση.
Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου γίνεται εφάπαξ και όχι αργότερα από την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την υποβολή της δήλωσης.
Τέλος επισημαίνεται ότι από το φορολογικό έτος 2015 και επόμενα δεν προβλέπεται έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.
Δόθηκε παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 31 Ιουλίου 2023.
Με απόφαση που υπέγραψε, σήμερα Τρίτη (23/5), ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Ιουλίου.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών, η Κυβέρνηση, ασκώντας σταθερά μια φορολογική πολιτική με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, παρατείνει το χρονικό περιθώριο υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να διευκολύνει όλους τους Έλληνες πολίτες για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Νίκη με μεγάλη διαφορά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της Κυριακής (22/5/2023).
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, με ενσωματωμένο το 99,61% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και συμμετοχή 60,92% επί των 8.850.351 εγεγραμμένων, τα ποσοστά των κομμάτων που πηγαίνουν στη Βουλή έχουν ως εξής:
ΝΔ: 40,79% και 146 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07% και 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 11,46% και 41 έδρες
ΚΚΕ: 7,23% και 26 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,45% και 16 έδρες
«Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023 στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία.
Μιλάμε για κονδύλι γύρω στα 76 εκατ. Ευρώ, όπως είχε αναφέρει ο Πρωθυπουργός. Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Παρόλα αυτά έφτασε ο Μάιος και οι εκλογές αλλά οι αγρότες δεν είδαν το χρώμα του χρήματος.
Θυμίζουμε ότι η επιστροφή ΕΦΚ, σύμφωνα με την σχετική απόφαση, θα πρέπει χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Ποτέ δεν υπογράφηκε η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζον ται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Άρα πάμε για μετά τις εκλογές το θέμα του αγροτικού πετρελαίου. Θα εξαρτηθεί βέβαια και από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 21 Αυγούστου 2023 και τον επόμενο μήνα και μέχρι 21 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διορθώσεις. Οπότε το ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο δεν αναμένεται να καταβληθεί πριν τον Οκτώβριο.
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές «μπήκαν» στο τραπέζι των συζητήσεων επιτέλους και τα αγροτικά θέματα (στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών δεν υπήρξε κάποια σημαντική αναφορά).
Συγκεκριμένα την Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, η Λάρισα υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Την ομιλία του αναφέρθηκε στις προτάσεις του αγροτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ που είναι:
- γενναία επιδότηση για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών, κι όχι σαν τα προεκλογικά «ψίχουλα» που δόθηκαν από την απερχόμενη κυβέρνηση,
- μηδενισμό του ΕΦΚ πετρελαίου για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, στην αντλία των πρατηρίων καυσίμου, κι όχι επιστροφή «ψίχουλων» μετά από ένα χρόνο,
- επαναφορά του πραγματικού δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ με την επιστροφή του 51% των μετοχών στο κράτος, κάτι το οποίο θα έχει ως συνέπεια τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τον πρωτογενή τομέα, βγάζοντας από τις πλάτες των παραγωγών ένα τρομερό βάρος το οποίο επέφερε η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ,
- δέσμευση για αλλαγή του απαρχαιομένου νόμου του ΕΛΓΑ, το οποίο σχέδιο είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ κατά τη διακυβέρνησή του και το έχει έτοιμο, αλλά το σταμάτησε η κυβέρνηση της ΝΔ,
- κατασκευή και υλοποίηση των έργων εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα και ολοκλήρωση των πολυπόθητων φραγμάτων, η κατασκευή των οποίων «πάγωσε» εξ' ολοκλήρου την τελευταία τετραετία.
Τέλος, αναφέρθηκε και στο σημαντικό πρόβλημα των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τέθηκε σε λειτουργία στο myBusinessSupport, από τις 9 Μαΐου, η εφαρμογή για την επιβεβαίωση στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.
Αφορά συμβάσεις συμβολαιακής γεωργίας για απαλλαγή από τον φόρο κατά 50% και 30% αντίστοιχα.
Τα στοιχεία των συμφωνητικών υποβάλλονται με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει υλοποιηθεί για τον σκοπό αυτό στην ψηφιακή πύλη «myAADE». Ειδικά για την ποσότητα των προϊόντων, αυτή δηλώνεται στην εφαρμογή ανά προϊόν της σύμβασης και όχι ανά αγροτεμάχιο.
Αφρορούν ενδεικτικά προϊόντα:
α) φρούτα,
β) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα,
γ) σιτηρά/δημητριακά,
δ) λαχανικά συμπεριλαμβανομένων των βολβών (πατάτες, κρεμμύδια κ.λπ.) και των μανιταριών,
ε) οι καρποί,
στ) λάδια και φυτικά λίπη,
ζ) μέλι και γλυκαντικές ουσίες,
η) κρέας και πουλερικά, συμπεριλαμβανομένων των λοιπών προϊόντων σφαγείων και των αυγών των πτηνών,
θ) τσάι, μπαχαρικά και βότανα,
ι) προϊόντα δασοκομίας και υλοτομίας,
ια) όσπρια
Στα συμφωνητικά αναφέρονται κατ' ελάχιστον τα εξής στοιχεία:
α) το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο ή η επωνυμία, κατά περίπτωση, και ο ΑΦΜ των συμβαλλομένων,
β) το είδος των προϊόντων,
γ) η έκταση των αγροτεμαχίων, όπου παράγονται τα προϊόντα της περ. β, όπως δηλώνονται στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) του οικείου έτους. Εάν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αντί της έκτασης αναγράφεται ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου από το οποίο παράγονται τα προϊόντα,
δ) η ποσότητα των προϊόντων,
ε) η χρονική διάρκεια του συμφωνητικού, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του έτους,
στ) η τιμή των προϊόντων,
ζ) ο χρόνος παράδοσης.
Για την εφαρμογή πατήστε (εδώ)
Να ξεκινήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να καταθέτουν αιτήσεις διατήρησης πιστοποίησης για το 2023 ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως αναφέρει καλούνται τα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκαν βάσει της αρ. 11096/18.02.2022 «Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022 - 2027» κι επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2023, να επισυνάψουν έως τις 12/5/2023 στην σχετική εφαρμογή (εδώ) τα εξής:
Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης έναρξης της υποβολής των ΕΑΕ 2023 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό «Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου»)
Φορολογική ενημερότητα εν ισχύ η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου».
Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύ, η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ».
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μαξίμου με ηγεσία του ΥπΑΑΤ και ασκήθηκαν ισχυρές «πιέσεις» για να ανοίξει με οποιοδήποτε τρόπο το ΟΣΔΕ του 2023 πριν από τις εκλογές.
Όλα ξεκίνησαν από ένα ερώτημα που είχα απευθύνει προσωπικά στον τότε Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, για το εάν οι αγρότες στην ΕΕ πληρώνουν για τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Η απάντηση του Επιτρόπου ήταν ότι «όχι την κάνουν δωρεάν». Αυτή η απάντηση εκείνη την εποχή δημιούργησε πολλές αντιδράσεις στους αγρότες της χώρας μας. Έτσι οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για να κάνουν οι αγρότες δηλώσεις ΟΣΔΕ δωρεάν ή με λιγότερα χρήματα.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια είναι ορατό ότι η προσπάθεια «αλλαγής» του τεχνικού συμβούλου του παρελθόντος με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr δεν είχε θετική κατάληξη (όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος).
Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥπΑΑΤ ότι από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2013, τελικά φαίνεται ότι δεν πρόκειται να τρέξει πριν από τις εκλογές.
Επί εποχής υπουργείας Λιβανού ξεκίνησαν οι διεργασίες με κυβερνητικές εντολές να υπάρξει η αλλαγή του καθεστώτος και να πάει το ΟΣΔΕ στην πλατφόρμα του gov.gr. Την τότε εποχή υπήρξε κόντρα μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, με το πρώτο να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τρέξει η πλατφόρμα και το δεύτερο να επιμένει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Τελικά το ΟΣΔΕ του 2021 με πολιτική απόφαση του τότε υπουργού παρέμεινε στον τεχνικό σύμβουλο για να τρέξει.
Στην συνέχεια άλλαξε ο υπουργός και ήρθε στο ΥπΑΑΤ ο Γεωργαντάς. Επί των ημερών του συνεχίστηκε η αλλαγή και το πέρασμα στο gov.gr για το ΟΣΔΕ του 2022. Και επειδή στην αρχή υπήρξαν καθυστερήσεις στο να τρέξει το σύστημα (που μετά διορθώθηκαν) τελικά και πάλι με πολιτική απόφαση δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η τεχνική υποστήριξη. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχαν τους κατάλληλους μηχανισμούς και προγράμματα για να τρέξουν τον «κώδικα».
Εδώ όμως υπάρχει και μια βασική λεπτομέρεια ο «κώδικα» του 2022 δεν μπορεί να τρέξει το ΟΣΔΕ του 2023 λόγω των αλλαγών της νέας ΚΑΠ. Όπως φαίνεται όλες οι επιλογές που πήρε το ΥπΑΑΤ τα τελευταία χρόνια έφεραν λάθος αποτελέσματα.
Όλα αυτά τα προβλήματα τα ζούνε οι αγρότες στην καθημερινότητά τους, με λάθη σε πληρωμές και στους ελέγχους. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες για μειωμένα ποσά και κουτσουρεμένες πληρωμές. Μιλάμε όμως για ενισχύσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο εισόδημα των αγροτών, που σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής (λόγω πολέμου και ... άλλων κρίσεων) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην ύπαιθρο.
Το αν θα χαθούν χρήματα ή όχι θα φανεί στο μέλλον. Η κατάσταση όμως είναι ακόμη πιο δύσκολη και λόγω της προεκλογικής περιόδου, επειδή κανείς πολιτικός δεν θέλει να πάρει αποφάσεις για κάτι. Η «πυρηνική βόμβα» του ΟΣΔΕ και της νέας ΚΑΠ φαίνεται να πέφτει στα χέρια του επόμενου υπουργού ΑΑΤ. Είδομεν.
Άλλωστε έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει και η λύση η αίτηση ΟΣΔΕ 2023 να γίνει ακριβώς όπως και αυτή του 2022 και στη συνέχεια να υπάρχουν «βελτιώσεις», αφού για ένα εξάμηνο θα παραμένει ανοικτό το σύστημα. Πληροφορίες από ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξει πλατφόρμα από 15 Μαΐου.
Την Τετάρτη (3/5/2023) έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη, μεταξύ της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΕΘΕΑΣ, με θέμα την εφαρμογή του Κανονιστικού Πλαισίου του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, για να μπορέσει να ξεκινήσει η κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Θέση της ΕΘΕΑΣ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξεδωσε, είναι η άμεση έκδοση μιας ολοκληρωμένης αρχικής εφαρμοστικής απόφασης, ώστε να έχουμε ομαλή έναρξη της εφαρμογής της ΚΑΠ για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 από τους αγρότες.
«Είναι ανάγκη το πλαίσιο να είναι σαφές με την έναρξη όσον αφορά για τις Αιρεσιμότητες, την Αναδιανεμητική και τα Οικολογικά Σχήματα, τα οποία πρέπει κατά την ΕΘΕΑΣ να συνδέονται με τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα τομεακά προγράμματα και τους ΟΕΦ», τόνισε.
Από την άλλη όμως το ΥπΑΑΤ ζητάει από την Κομισιόν να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων στα Οικολογικά Σχήματα. Πως μπορεί να υπάρξει σαφές πλαίσιο για δράσεις που προβλέπεται να τροποποιηθούν είναι το ερώτημα.
Πάντως, κατά την σύσκεψη, τόσο ο υπουργός κ. Γεωργαντάς όσο και ο υφυπουργός κ. Στύλιος, δήλωσαν πως θα λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις και βελτιώσεις για να εξετασθεί ο τρόπος ώστε να περιληφθούν στη σχετική απόφαση.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, κάποιοι αναζητούν σωσίβιο για να γλιτώσουν από το «ναυάγιο» που έρχεται. Το ερώτημα είναι αν πριν ή μετά τις εκλογές θα μάθουν οι αγρότες τι θα εισπράξουν στο τσεκ του 2023.
Ανοιχτή είναι η εφαρμογή στο mybusinesssupport για την επιστροφή του κατά αποκοπή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για τις εισροές σε αγρότες που έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς.
Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ, δικαιούχοι είναι τα πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς του αρ.41 του Κώδικα ΦΠΑ κατά το έτος που πραγματοποιείται η παράδοση των αγροτικών προϊόντων ή η παροχή των αγροτικών υπηρεσιών τους προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που υποβάλλεται η δήλωση -αίτημα επιστροφής έχουν μεταταχθεί στο κανονικό καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους.
Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους από την 1η Απριλίου μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου κάθε έτους για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ειδικά για το έτος 2023, η αίτηση υποβάλλεται από 2/5/2023 μέχρι και 15/12/2023.
Οι δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση για την επιστροφή του δικαιούμενου ποσού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «MyBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (εδώ).
Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενεργείται με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet της ΑΑΔΕ.
Εντός της ίδιας προθεσμίας υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση – αίτηση επιστροφής εφόσον υφίστανται λογιστικά στοιχεία (παραστατικά) τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αρχική ή σε προηγούμενη αίτηση και από τα οποία προκύπτει επιπλέον ποσό για επιστροφή.
Κατά παρέκκλιση, η αίτηση επιστροφής δύναται να υποβληθεί στην αρμόδια (για τη φορολογία εισοδήματος) ΔOY του αγρότη ειδικού καθεστώτος, ψηφιακά μέσω της εφαρμογής «Τα αιτήματά μου» στις εξής περιπτώσεις:
α) η αίτηση υποβάλλεται από κληρονόμο θανόντος ο οποίος είχε ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς αγροτών του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ το έτος που αφορά η επιστροφή,
β) η αίτηση αφορά τροποποίηση αρχικής ή προηγούμενης αίτησης βάσει της οποίας προκύπτει ποσό προς επιστροφή μικρότερο αυτού που είχε υπολογιστεί βάσει της αρχικής ή της προηγούμενης αίτησης από την οποία προέκυπτε επιστροφή. Στην περίπτωση αυτή η διαφορά καταβάλλεται στο δημόσιο με υποβολή έκτακτης δήλωσης ΦΠΑ από τον αιτούντα την επιστροφή με υποχρέωση καταβολής εντόκως από το χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η επιστροφή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (α και β) επισυνάπτονται στην αίτηση ψηφιακά αρχεία των λογιστικών στοιχείων (παραστατικών) για την παράδοση των αγροτικών προϊόντων και την παροχή των αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από τον αγρότη του ειδικού καθεστώτος το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η σύνδεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία εισοδήματος αγροτών» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το Μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Συγκεκριμένα με υπουργική απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, Κυριάκου Πιερρακάκη, προχωρά άμεσα η διασύνδεση των στοιχείων εισοδήματος αγροτών μεταξύ του Μητρώου Αγροτών του ΥπΑΑΤ και της ΑΑΔΕ.
Σκοπός της απόφασης είναι η ενημέρωση του αγροτικού εισοδήματος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), το οποίο τηρείται στο ΥπΑΑΤ.
Αυτό σημαίνει διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των στοιχείων που δηλώνονται Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) και της εφορίας.
Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει τα εξής:
1. Διατίθεται η μέθοδος της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία εισοδήματος αγροτών» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσω του ΚΕΔ, στο πληροφοριακό σύστημα «e-servises minagric» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ):
- Λήψη αναγκαίων εισοδηματικών στοιχείων αγροτών για τη διασύνδεση μεταξύ του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) του ΥπΑΑΤ και της ΑΑΔΕ. Η αναζήτηση γίνεται με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ενός φυσικού προσώπου.
Τα δεδομένα φορολογικής φύσης του κατέχοντος τον ΑΦΜ που επιστρέφονται έχουν ως εξής:
- Αγροτικό εισόδημα (με βάση τα έντυπα δήλωσης Φορολογίας Ε1 και Ε3).
- Ένδειξη ζημιών από άσκηση ατομικής αγροτικής δραστηριότητας.
- Συνολικό εισόδημα (υπάρχουν υποπεριπτώσεις για εισοδήματα που εξαιρούνται από το συνολικό).
- Ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος σε σχέση με το συνολικό εισόδημα.
- Εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (με βάση το έντυπο Ε1).
- Ζημία από επιχειρηματική δραστηριότητα (με βάση το έντυπο Ε1).
- Εισόδημα από μισθωτή εργασία (με βάση το έντυπο Ε1)
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Στην ανάγκη μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα αναφέρθηκαν οι συμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά τη δεύτερη ημέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται από 26 έως 29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Η απάντηση είναι μία: Τεχνολογία. Πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια. Η λεγόμενη ευφυής γεωργία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, ωστόσο δεν έχει γίνει κατανοητό σε όλους η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είχε πολλές δεκαετίες να ακουστεί η επισιτιστική κρίση. Αυτό δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, όσο της κλιματικής. Μεγάλη πρόκληση για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Το στοίχημα έχει γίνει κατανοητό, όμως μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί».
Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. «Εάν υπάρξει κάλυψη των αναγκών μέσα από την αυτοπαραγωγή θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά είναι τα δύο ζητούμενα: Ενεργειακή αυτονομία και υδάτινοι πόροι. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, κι αυτό θέλει πολύ δουλειά. Τα συνεργατικά σχήματα είναι ο τρόπος. Πρέπει να ενισχύεται ο αγρότης, βάσει του τι παράγει» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, στην ίδια συζήτηση, ο Επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Maciej Golubiewski, σημείωσε ότι η πράσινη συμφωνία έχει ως σκοπό να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις. Ενώ πρόσθεσε: «Ο γενικός προσανατολισμός του «Green Deal» είναι ότι χρειάζεται να συνεχισουμε να υλοποιούμε αυτή την ατζέντα. Ως ΕΕ κατανοούμε ότι σε ότι έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, ζητούμε περισσότερες μελέτες για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην Ελλάδα έχετε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικούς περιορισμούς. Να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευέλικτοι. Το Green Deal αρχικά δεν ήρθε για να απαντήσει σε κάποια κρίση. Πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά.
Να δώσουμε την ευκαιρία στα κράτη - μέλη να δαπανήσουν χρήματα βάσει των κατευθυνόμενων οδηγιών, αλλά εκπονώντας και τα δικά τους στρατηγικά σχέδια. Εκφράζω την υποστήριξή μου στους Έλληνες αγρότες. Το στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στις νέες γενιές. Όλοι οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κινητροδοτούνται ώστε να κινούνται με βάση τις απαιτήσεις τους. Καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να κατανείμουμε στο έπακρον όλα τα διαθέσιμα κριτήρια. Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για την προσπάθεια της ως προς την προστιθέμενη αξία και τη χρήση της τεχνολογίας»
Ακόμη δεν ξεκίνησε η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα και θέλουμε να τα αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα δείγμα για το τρόπο που γράφηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ στην χώρα μας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας Γεν. Γρ. του ΥπΑΑΤ (εκπροσωπώντας τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Απριλίου, που έγινε στο Λουξεμβούργο, ζήτησε για τα οικολογικά προγράμματα να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων με απλή κοινοποίηση στην Επιτροπή, με την προϋπόθεση να υπηρετείται η περιβαλλοντική διάσταση αυτών των παρεμβάσεων.
Πιο αναλυτικά οι θέσεις του ΥπΑΑΤ αφορούσαν:
«Κατάσταση των αγορών ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία»
Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Μπαγινέτας, ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τη δυσανάλογη επιβάρυνση στα όμορα κράτη μέλη στην Ουκρανία και κατανοεί τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των αγροτών τους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν βιώσιμη λύση τα μονομερή εθνικά μέτρα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αδιεξόδων και παραμένει θετική σε προτάσεις δράσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των διαδρόμων αλληλεγγύης.
Τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για τρεις λόγους:
- αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στα 5 όμορα κράτη μέλη,
- εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα, καθώς αυτές οι ποσότητες πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν εγκαίρως στις χώρες που τις χρειάζονται και
- στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.
Συνοψίζοντας ανέφερε ότι οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την άμεση ανακούφιση των όμορων κρατών μελών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ - Τρέχουσα κατάσταση»
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων υπογράμμισε τη σημασία και την κρισιμότητα του αποτελεσματικού και έγκαιρου συντονισμού όλων των συναρμόδιων εθνικών Υπηρεσιών και φορέων καθώς και της συνεχούς ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης των γεωργών για τη σύνδεση του εισοδήματός τους με την πράσινη μετάβαση και ιδιαίτερα των οικολογικών προγραμμάτων. Τόνισε, επίσης, ότι η εντατική προσπάθεια των εθνικών αρχών προσκρούει στα εμπόδια που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες κρίσεις, τα οποία αναπόφευκτα δημιουργούν την ανάγκη για παροχή ευελιξίας και επικουρικότητας στα Κράτη Μέλη. Ειδικά για τα οικολογικά προγράμματα ζήτησε να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων με απλή κοινοποίηση στην Επιτροπή, με την προϋπόθεση να υπηρετείται η περιβαλλοντική διάσταση αυτών των παρεμβάσεων. Συνοψίζοντας τόνισε «Με λίγα λόγια, προσήλωση στον στόχο με απλοποίηση των διαδικασιών», καθώς οι κίνδυνοι για την επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική κρίση επιτάσσουν γρήγορες αποφάσεις στη λήψη στοχευμένων μέτρων τη χρονική περίοδο που χρειάζονται.
«Κανονισμός σχετικά με την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα: γεωργικές και δασοκομικές πτυχές»
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενωσιακό πλαίσιο πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, καθώς και με τον εθελοντικό χαρακτήρα του πλαισίου που θα λειτουργήσει ως κίνητρο, δημιουργώντας νέες πηγές για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Επιπλέον, επισήμανε ότι το σύστημα πιστοποίησης είναι αρκετά περίπλοκο, με διαδικασίες που, ακόμα και στο πλέον ευνοϊκό σενάριο, φαίνονται ιδιαίτερα χρονοβόρες και τεχνοκρατικές, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους αγρότες. Ανέφερε ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν κυρίως μικρής κλίμακας επιχειρήσεις με στενά περιθώρια κέρδους, τονίζοντας ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας ή των απορροφήσεων άνθρακα, αλλά θα πρέπει να διατεθούν επιπρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.
«Συμπεράσματα σχετικά με τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές»
Τέλος, ο κ. Μπαγινέτας ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί και εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη βιοοικονομία. Συγχάρηκε την Προεδρία για την προτεραιότητά της να εστιάσει στον ρόλο της βιοοικονομίας στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και τόνισε ότι η σύνδεση της βιοοικονομίας με τις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα στενή και αμφίδρομη, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου δίνοντας ώθηση στη δημιουργία πράσινων και καινοτόμων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος.
Σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ευρωπαίων μελισσοκόμων για αναγραφή στην ετικέτα, τόσο των Κρατών Μελών όσο και των τρίτων χωρών προέλευσης, στην περίπτωση μειγμάτων, ωστόσο ζήτησε να αναγράφονται και τα αντίστοιχα ποσοστά προέλευσης των ποσοτήτων μελιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας, με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ξηρασία από την έλλειψη βροχών αλλά και τα προβλήματα με το Ουκρανικό που έφεραν αύξηση κόστους παραγωγής, προχώρησε σε φορολογικές ελαφρύνσεις για 800.000 αγρότες.
Όπως δήλωσε ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνας, η μείωση της φορολογίας αφορά φυσικά πρόσωπα θα είναι κατά ελάχιστο 25%.
Ο προϋπολογισμός του μέτρου της μείωσης της φορολογίας θα αντιστοιχεί σε 1,8 δισ. ευρώ.
Επίσης μειώσεις 30% - 50% θα δουν και ορισμένοι κλάδοι που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όπως όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας, καθώς και οι καλλιέργειες που αφορούν τα δημητριακά, τα όσπρια, τους ελαιούχους σπόρους, τους ελαιώνες, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα αμύγδαλα και τα καστανιά.
Εκπτώσεις επίσης θα γίνουν κατά 35% στην αγορά πετρελαίου που χρησιμοποιούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι αλλά και 15% στην αγορά λιπασμάτων.
Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, σήμερα Τρίτη (25/4/2023), με την υπογραφή του Υπουργείου Οικονομικών και αφορά το εισόδημα και τα τιμολόγια αγοράς του 2022.
Διατηρούνται επίσης οι μειώσεις που καθορίστηκαν πέρυσι για τους αγρότες που χρησιμοποίησαν ηλεκτρική ενέργεια για άρδευση καλλιεργειών (αγροτικό ρεύμα).
Έρχονται εκλογές και ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση για τις πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών και επιστροφή αγροτικού πετρελαίου.
Πολλοί παραγωγή δηλώνουν στον ΑγροΤύπο αγανακτισμένοι για τις καθυστερήσεις και την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ.
Ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2023 στην Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) πετρελαίου που χρησιμοποιείται στη γεωργία. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το πότε αναμένεται η πληρωμή.
Θυμίζουμε ότι η επιστροφή ΕΦΚ θα χορηγηθεί όπως και στην προηγούμενη πληρωμή, δηλαδή σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ.
Αφορά το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Επίσης μεγάλος αριθμός παραγωγών που έχουν ενταχθεί στα Βιολογικά είτε δεν πληρώθηκαν είτε πληρώθηκαν λιγότερα χρήματα στην πληρωμή της προκαταβολής του Δεκεμβρίου.
Όπως είχε ανακοινώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι δικαιούχοι Βιολογικών είχαν προβλήµατα που σχετίζονται µε την ενηµέρωση της ΑΑ∆Ε, οι πληρωµές θα είχαν γίνει τον Ιανουάριο, µετά τη λήψη επικαιροποιηµένου αρχείου. Φτάσαμε στον Φεβρουάριο και ακόμη δεν είδαν οι δικαιούχοι το χρώμα του χρήματος.
Ο κ. Στέλιος Σπανογιάννης, κτηνοτρόφος από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πολλοί δικαιούχοι μείναμε εκτός πληρωμής στα Βιολογικά και δεν ξέρουμε γιατί. Οι πληρωμές της προκαταβολής (70%) έγιναν σταδιακά με το σταγονόμετρο θα έλεγα, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. Από τότε όσοι δεν πληρώθηκαν είναι στην αναμονή».
Πολλοί παραγωγοί αναμένουν και την πληρωμή για το Κομφούζιο. Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι που δεν έχουν πληρωθεί για την συγκεκριμένη αγροπεριβαλλοντική δράση. Μόνοι τους τορπιλίζουν ένα πρόγραμμα που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά οι παραγωγοί όπως φαίνεται θα πληρωθούν με την εξόφληση. Και είναι άδικο γιατί έχουν πληρώσει το κόστος της δράσης. Είναι πολλά τα χρήματα που χρωστάνε».