Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ο Επίτροπος Γεωργίας πάει Θεσσαλία, θα γίνει έλεγχος για ψευδείς δηλώσεις λέει το ΥπΑΑΤ

21/09/2023 03:49 μμ
Την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Θεσσαλία, για να δει από κοντά τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι.

Την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφθεί την Θεσσαλία, για να δει από κοντά τις καταστροφές που υπέστη η περιοχή, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, όπου μαζί με τη λοιπή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενημέρωσε για τις δράσεις και την παρουσία του υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Με την παρουσία του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, θα συμβάλει στην ανάδειξη του προβλήματος, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνοντας ότι ανάλογα θα συμβάλει και η παρουσία της Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, που θα ακολουθήσει, όπως και η παρουσία του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ.

Πάντως ο κ. Αυγενάκης ήταν «αυστηρός» απέναντι σε εκείνους που υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις ζωικής παραγωγής και μελισσοκομίας. Χαρακτήρισε απαράδεκτα αυτού του είδους τα παιχνίδια σε βάρος εκείνων που επλήγησαν πραγματικά. Όπως είπε «το ΥπΑΑΤ είναι αποφασισμένο να βοηθήσει αποτελεσματικά, αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθεί ψευδείς δηλώσεις».

«Πρόκειται για μάχη διαρκείας και θα κριθούμε από την αντοχή που θα επιδείξουμε, την επιμονή και την συνέπειά μας, τόνισε υπενθυμίζοντας ότι εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να μη φύγει κανείς από την περιοχή, αν η Θεσσαλία δεν ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς. Και θύμισε ότι χάρη στις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού ενεργοποιούνται ευρωπαϊκές διαδικασίες για εξεύρεση και αξιοποίηση πόρων για τη βοήθεια των πληγέντων», πρόσθεσε.

Για τη δυνατότητα καλλιέργειας των εδαφών ο ΥπΑΑΤ είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των επιστημονικών ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ δεν προκύπτει από πουθενά ότι τα εδάφη είναι μολυσμένα. Τόνισε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και γενική είναι η εκτίμηση ότι θα μπορέσουν γρήγορα να καλλιεργηθούν. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, από τα στοιχεία της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο «το Νοέμβριο η κατάσταση της πλειονότητας των εδαφών δεν θα αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για να ξεκινήσει η καλλιέργεια σιτηρών».

Σε ό,τι αφορά τους αλιείς ο ΥπΑΑΤ σημείωσε ότι οι 451 αλιείς που διαθέτουν άδειες σε Λάρισα και Μαγνησία, θα αποζημιωθούν, επειδή στις περιοχές τους δεν είναι δυνατή η αλίευση, καθώς στη θάλασσα υπάρχουν φερτά υλικά που προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό τους.

Όσον αφορά το ύψος των αποζημιώσεων, ο υπουργός χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση με δεδομένο ότι οι δηλώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Οι προκαταβολές θα μπορέσουν να καταβληθούν με την ολοκλήρωση των δηλώσεων. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, για να επιταχυνθεί η διαδικασία μπήκε ένα πρώτο χρονικό όριο για την υποβολή των δηλώσεων για τη ζωική παραγωγή στις 25 Σεπτεμβρίου και για τη φυτική παραγωγή στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σχετικά με τα κρούσματα κερδοσκοπίας ο ΥπΑΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός τονίζοντας ότι «όσοι αισχροκερδούν στην πλάτη των πληγέντων θα υποστούν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός: θα τους τσακίσουμε».

Ο Γ.Γ. Γιώργος Στρατάκος είπε ότι η συλλογή ζώων από οργανωμένες μονάδες θα έχει ολοκληρωθεί έως την Κυριακή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει αποκομιδή νεκρών ζώων από οικόσιτες μονάδες. Δυστυχώς, είπε, υπάρχουν σημεία ακόμη στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση. Καθημερινά στο πεδίο επιχειρούν 100 άτομα.

Όσον αφορά τις ψευδείς δηλώσεις, ο Γ.Γ. ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ έχει τη δυνατότητα ελέγχων μέσα από τη βάση της Κτηνιατρικής και το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ και γνωρίζει ποιοί είναι αυτοί που τις έχουν υποβάλλει. Θα ελεγχθούν οι υπερβολές και τα ποσά που θα έχουν εισπραχθεί θα επιστραφούν ως αχρεωστίτως καταβληθέντα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος κάλεσε τους παραγωγούς να καταθέσουν το συντομότερο δυνατόν τις δηλώσεις τους για την καταβολή αποζημιώσεων ακόμα και χειρόγραφα, αρκεί να αναγράφουν τον ΑΦΜ και ένα τηλέφωνό τους. Αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στην ανάγκη ειλικρίνειας των δηλώσεων επισημαίνοντας: «διαχειριζόμαστε δημόσιο χρήμα. Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως η ειλικρίνεια. Θα υπάρξει έλεγχος με ακρίβεια και δικαιοσύνη». Και σημείωσε ότι οι αναληθείς δηλώσεις καθυστερούν τη διαδικασία. Διευκρίνισε, επίσης, ότι οι μελισσοκόμοι που είναι ασφαλισμένοι θα αποζημιωθούν σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Είπε ότι ουδέποτε ζητήθηκαν εκτιμητικά τέλη και αν κάποιος κατέβαλε θα του επιστραφούν και επανέλαβε ότι δεν επιβάλλεται παρουσία εκτιμητή του ΕΛΓΑ για την αποκομιδή των ζώων.

Τέλος, είπε ότι στους 86 εκτιμητές του ΕΛΓΑ στην περιοχή έχουν προστεθεί 50 με οκτάμηνη σύμβαση και 30 του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ έχουν προκηρυχθεί και 8 επί πλέον θέσεις κτηνιάτρων.

Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι θα λάβουν και το τελευταίο ευρώ που δικαιούνται με δικαιοσύνη και φερεγγυότητα, επισημαίνοντας ότι στην τετραετία ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει αποζημιώσεις 1,1 δις ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκο Χαρουτουνιάν και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Χατζηνικολάου είπαν ότι ο Οργανισμός με το επιστημονικό προσωπικό και τα τρία συνεργεία που διαθέτει παίρνει καθημερινά δείγματα από 50 περιοχές. Σημείωσαν ότι το 95% των εδαφών είναι άμεσα διαχειρίσιμα και εκτιμούν ότι θα υπάρξει δυνατότητα καλλιέργειάς τους ακόμα και από το Νοέμβριο, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την αρχική καταστροφολογία. Τόνισαν ότι οδηγίες για τη διαχείριση των εδαφών έχει αναρτήσει ο ΕΛΓΟ στο διαδίκτυο, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει ενημερωτικές ημερίδες σε όλες τις πληγείσες περιοχές, όπως έγινε στη Ρόδο και στον Έβρο.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΦΕΤ, Σταύρος Ζανόπουλος τόνισε ότι τα συνεργεία του Οργανισμού παρεμβαίνουν και κάνουν ελέγχους, όχι για να επιβάλλουν πρόστιμα, αλλά για να παράσχουν συμβουλές για να είναι ασφαλής η διατροφή σε συνθήκες ιδιαίτερες. Κάλεσε δε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εθελοντικές οργανώσεις να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ και τα κλιμάκιά του για να λαμβάνει συμβουλευτική υποστήριξη. Τόνισε δε ότι τα κλιμάκια του ΕΦΕΤ έχουν ξεκινήσει ήδη ελέγχους, στην ίδια λογική, και στα κυλικεία των σχολείων.

Σχετικά άρθρα
29/11/2023 10:39 πμ

Την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και σε αγροτικά στελέχη της ΝΔ, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί από την ΑΑΔΕ και το ακριβές ποσό που θα καταβληθεί σε συνολικά 297.428 επαγγελματίες αγρότες ανέρχεται σε 76 εκατομμύρια ευρώ.

Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2022 και 2023, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως και την 31η Οκτωβρίου 2023 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Επίσης ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε στην ομιλία του ότι «είναι αδήριτη ανάγκη να συζητάμε ανοικτά για τα προβλήματα των αγροτών ανά νομό, ώστε να προσαρμόζουμε τις δράσεις μας. Τα τρέχοντα ζητήματα, όπως η ανάταξη της Θεσσαλίας, ο επικαιροποιημένος κανονισμός του ΕΛΓΑ, και ο «νέος» ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούν για συνεχή δουλειά και συνεργασία. Ο πρωτογενής αγροτικός τομέας παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Τελευταία νέα
06/12/2023 01:41 μμ

Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος για τη στήριξη των παρακάρλιων περιοχών αλλά και πρόσθετες προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους. 

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα είναι έτοιμη να τα διαθέσει. 

Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό. 

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή. 

Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22  Δεκεμβρίου 2023.

Κατόπιν εντολής μου, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι την Άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος. 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουμε μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απωλεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν  να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους. 

Υπενθυμίζω ότι στις παρακάρλιες περιοχές, 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό. Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται - σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ - σε Ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά καταθέτουμε αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. 

Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024. 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. 

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι». 

04/12/2023 12:39 μμ

Συνεχίζουν τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα) των παραγωγών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την θεομηνία.

Θυμίζουμε ότι οι προκαταβολές που ο ΕΛΓΑ έχει ήδη πληρώσει αφορούσαν:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτο: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής

Οι εξοφλήσεις αναμένεται να γίνουν στους πρώτους μήνες του 2024.

Ωστόσο οι αμπελοκαλλιεργητές αλλά και οι δενδρώδεις δεν πληρώθηκαν για τις ζημιές. 
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και για τα αμπέλια θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα πορίσματα της ζημιάς και στην συνέχεια θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα δουν τα χρήματα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο ΕΛΓΑ έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίας τις δορυφορικές λήψεις από τις πλημμύρες και σε συνάρτηση της επεξεργασίας αυτών με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023 θα προχωρήσει σε τακτοποίηση των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων και των καλλιεργειών.

Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη πορισμάτων είτε συνολικών εκτιμήσεων, είτε εξειδικευμένων. Και στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις.

04/12/2023 09:59 πμ

Οι ζημιές από την ακαρπία στις ελιές και τον περονόσπορο στα αμπέλια, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με την διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΑΣ μετείχε ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ενώ από τη νέα Διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου οι Γαβαλάς Σταύρος πρόεδρος, Χιλετζάκης Μύρων αντιπρόεδρος , Λαμπράκης Γιώργος Διευθύνων Σύμβουλος, και μέλη : Βρέντζος Αναστάσιος, Ταμιωλακης Γιωργος , Μπορμπουδάκης Νίκος , Καμπιτάκης Μιχάλης, Στρατάκης Ανδρέας, Χατζάσκος Γιαννης και Περογιαννάκης Γιώργος.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου,  Σταύρος Γαβαλάς, «θα κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ για τον περονόσπορο και την ακαρπία αλλά τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα. Στο παρελθόν είχε κατατεθεί ξανά φάκελος για περονόσπορο στα αμπέλια της Κρήτης αλλά είχαμε μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ενισχύσεων».  

Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει τον Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή και ιδιαίτερα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς και οι κίνητρα που προβλέπονται για τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών. Θύμισε δε, ότι το κορυφαίο συνεταιριστικό όργανο της χώρας η ΕΘΕΑΣ, δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκαν επίσης το ζήτημα των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, όπου η νέα διοίκηση τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας τους. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ξεκάθαρη βούληση της νέα διοίκησης να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ανά την επικράτεια ορισμένοι συνεταιριστές, αλλά και εκπρόσωποι επιμελητηρίων που δεν τη στηρίζουν, επειδή θεωρούν είτε ότι θα μειωθεί ο ρόλος τους, είτε γιατί θεωρούν τα Επιμελητήρια «μαγαζάκια τους»

Τόσο στη συνάντηση με την ΕΑΣ Ηρακλείου, όσο και με τους εκπροσώπους των λοιπών φορέων που συναντήθηκε ο υπουργός,  συζητήθηκε και το ζήτημα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ  και η δημιουργία ενός οργανισμού πέρα από αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο υπουργός είπε ότι θα γίνουν οι όποιες δυνατές βελτιώσεις, αλλά λόγω του συστήματος που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα γίνει αυτό που πραγματικά θα ήθελε η ηγεσία του υπουργείου.

«Μακάρι να μπορούσαμε να βελτιώσουμε το σύστημα σε ένα μήνα και να φέρουμε την κατάσταση εκεί που πρέπει. Δεν θα είναι αυτό που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η έγκριση από την Κοινότητα, ούτε, φυσικά, η υποδομή και το στελεχικό δυναμικό. Θα γίνουν μικρές βελτιώσεις.  Δεν θέλω να δημιουργήσω κλίμα αισιοδοξίας ότι τα πάντα τελειοποιήθηκαν σε ένα μήνα. Τα λάθη που έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα πολλών δυσλειτουργιών του Οργανισμού κατά τα τελευταία έτη»

Αναφερόμενος στη διοίκηση του Οργανισμού, είπε ότι ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις τους λόγω των λαθών που έχουν γίνει ο πρόεδρος δεν παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι έχει επιλεγεί με ΑΣΕΠ. Σημείωσε δε, ότι ενώ τυπικά αυτό ευσταθεί, δεν έχει το ηθικό έρεισμα να παραμένει στη θέση του, λόγω των μεγάλων λαθών που έχουν γίνει στις πληρωμές.

Ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει «να έχουμε αλλαγές και σε κεντρικό διοικητικό επίπεδο κάποιων στελεχών, τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν προσφέρει σωστές υπηρεσίες και να πάμε σε έναν εντελώς διαφορετικό Οργανισμό, με μια άλλη κουλτούρα. Με ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα συνεργάζεται τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με την Κοινότητα, όπως επιβάλλεται να κάνουμε. Θέλει δουλειά πολλή. Αλλά δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Ξέρουμε τις ανάγκες, αλλά δεν φτιάχνει από τη μια στιγμή στην άλλη». 

Και τόνισε ότι ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι ένας Οργανισμός σύγχρονος που θα λειτουργεί ταχύτερα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά. 

30/11/2023 01:56 μμ

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ περιγράφει επιστολή του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο, την οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Η επιστολή, που εστάλει στη Βουλή, απαντάει σε σχετικά αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΛΓΑ η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων (εξόφληση) στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας θα γίνει στους πρώτους μήνες του 2024.

Και προσθέτει: Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων (εξατομικευμένες και συνολικές αναλόγως της ομοιογένειας των ζημιών όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό) έχει ξεκινήσει εκεί που η πρόσβαση είναι εφικτή και θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες καλλιέργειές άμεσα με την απόσυρση των υδάτων. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ διενεργούνται εκεί που υπάρχει ομοιογένεια των ζημιών κατόπιν θεομηνίας που έπληξε την περιοχή με αποτέλεσμα καταστροφή των καλλιεργειών.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ξεκινήσει και μετά την τελευταία ενίσχυση του υποκαταστήματος Λάρισας το γεωτεχνικό προσωπικό ανέρχεται σε 130 περίπου γεωτεχνικούς, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων βεβαίως εφόσον η πρόσβαση είναι εφικτή στα χωράφια.

Ο ΕΛΓΑ έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίας τις δορυφορικές λήψεις από τις πλημμύρες και σε συνάρτηση της επεξεργασίας αυτών με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023 θα προχωρήσει σε τακτοποίηση των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων και των καλλιεργειών. Με βάσει αυτών των στοιχείων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την πολιτεία σε προκαταβολές των ζημιών, εντός του Φθινοπώρου 2023 - Δεκέμβριος 2023 (εφόσον είναι εφικτό) και μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς στους πρώτους μήνες του 2024.

Ειδικότερα για τη φυτική παραγωγή αναγνωρίζοντας, τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκονται οι παραγωγοί μας και το γεγονός της απώλειας του εισοδήματός τους, διότι οι καλλιέργειες ευρίσκοντο στο στάδιο της συγκομιδής, και βάσει της υφιστάμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε οι τιμές αποζημίωσης να ευρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, αποφασίζεται ότι:

  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το βαμβάκι, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 40% έναντι της προκαταβολής των 100 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.
  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 57%% έναντι της προκαταβολής των 70 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 40 ευρώ το στρέμμα.
  • Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν σε άλλες περιπτώσεις την αυξημένη απόδοση παραγωγής και ζημίες που είχαν προκληθεί από άλλα ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του και για τις περιπτώσεις με ζημίες από 80% έως 100%η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ.
  • Για τις περιπτώσεις των καλλιεργειών οι οποίες είχαν συγκομισθεί σε ποσοστό άνω του 40%, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το ποσό προκαταβολής ορίζεται στα 300 ευρώ.
  • Το ύψος των προκαταβολών στα άλλα είδη καλλιεργειών, όπως μηδική, κηπευτικά κλπ, θα είναι ανάλογο των ήδη αναφερθέντων τιμών αποζημίωσης, ως προς το ποσοστό αύξησής τους.

Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη πορισμάτων είτε συνολικών εκτιμήσεων, είτε εξειδικευμένων. Και στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις.

29/11/2023 02:41 μμ

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει.

Στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλμωπίας της Πέλλας, όπως και στην περιοχή Αντίγονο της Φλώρινας, είναι όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλμωπία, «στην περιοχή μας η καλλιέργεια είναι όψιμη. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Φέτος είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε η περιοχή στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία για τις ζημιές αλλά ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί ο Κανονισμός Ασφάλισης αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού αποζημιώνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Δηλαδή για δύο ημέρες μένουμε χωρίς αποζημίωση, όπως και οι παραγωγοί Αντίγονο της ορεινής Φλώρινας, που και εκεί έχουν όψιμη καλλιέργεια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά πληρώναμε εισφορές χωρίς κανένα νόημα γιατί όταν χρειαστήκαμε τον ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει.

Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.500 κιλά αλλά με τις ζημιές θα είναι μειωμένη. Αυτό αναμένεται να φέρει πρόβλημα και στην πλυηρωμή της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι (η περιοχή μας είναι επιλέξιμη). Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και ζητάμε την εξαίρεση του πλαφόν για να μην χαθεί η ενίσχυση.

Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης πρέπει να δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των ζημιών αλλά και να το λάβει υπόψιν του για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί κάποιες όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού να μένουν εκτός ασφάλισης.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, φέτος είναι γύρω στα 20 έως 21 λεπτά το κιλό, μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 31 λεπτά». 

28/11/2023 11:51 πμ

Με μεγάλη συμμετοχή, αγροτών και εκπροσώπων Συλλόγων και Συνεταιρισμών, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΕΛΓΑ Λάρισας, σήμερα Τρίτη (28/1), οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που αφορούν τις καλλιέργειες. 

Στη συνάντηση, που έγινε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι τα πορίσματα από την θεομηνία είναι περίπου στο 50% της ζημιάς αλλά μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει με τα πορίσματα των ζημιών από τον παγετό και τις βροχοπτώσεις της περασμένης άνοιξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, «πάρα πολλές ασθένειες έχουν πλήξει καλλιέργειες σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τις αντιμετωπίσουν, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή και εισόδημα. Ζητάμε αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις ασθένεις. Στη συζήτηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ αναδείξαμε τις ζημιές στα αμύγδαλα. Αυτό που εκτιμά ο ΕΛΓΑ σχετίζεται ότι οι ζημιές οφείλονται στον παγετό και όχι στον Daniel και αυτό έχει σημασία, γιατί για τον παγετό δίνονται λιγότερα χρήματα για αποζημίωση σε σχέση με την θεομηνία. Επίσης αποζημίωση στα αμύγδαλα θα δοθεί με ζώνες και όχι εξατομικευμένη. Στα κεράσια, στα οποία έχουν γίνει ζημιές από πέρυσι τον Μάρτιο, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα του ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την περασμένη άνοιξη είχαμε παγετό και βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς δενδρώδων καλλιεργειών. Τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ πάνε για τον Φεβρουάριο γιατί υπάρχει προτεραιότητα για τις εκτιμήσεις από την θεομηνία. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ οι εκτιμητές μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει το 50% των πορισμάτων από τον Daniel. Βλέπουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα των ζημιών της άνοιξης. 

Επίσης συζητήσαμε για τις ζημιές που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή καστάνου, από την φαιά σήψη και την σφήκα της καστανιάς, αλλά και από τις βροχοπτώσεις. Βλέπουμε ότι υπάρχει κάθε χρόνο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής κάστανου. Για αυτό ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να υπάρξει ένα πενταετές πρόγραμμα στήριξης των καστανοπαραγωγών γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης της καλλιέργειας».

27/11/2023 10:51 πμ

Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023.

Θα πρέπει να δοθούν όμως διευκρινήσεις από τον Οργανισμό σε ποιούς παραγωγούς αναφέρεται και σε ποιες περιοχές. Δηλαδή να αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες αγροτών που θα μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς.

Πάντως να θυμίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους αγρότες με την πρόσφατη πληρωμή προκαταβολών στις περιοχές της Θεσσαλίας. Πολλοί είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι προκαταβολές που ανέφερε ο ΕΛΓΑ ότι πλήρωσε ήταν:
Βαμβάκι: 140 ευρώ
Αραβόσιτο: 125 ευρώ
Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

Ωστόσο οι αμπελοκαλλιεργητές αλλά και οι δενδρώδεις δεν πληρώθηκαν για τις ζημιές. 

Αναμένεται να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΕΛΓΑ και καλό είναι να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί γιατί οι αγρότες έχουν ανάγκη τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν και οι ζημιές που υπάρχουν στις άλλες περιοχές της χώρας (πλην των πλημμυροπαθών). 

23/11/2023 10:02 πμ

Ο ΕΛ.Γ.Α. επισημαίνει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023.

Συγκεκριμένα ο ΕΛ.Γ.Α. αναφέρει τα εξής: Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκ. €.

Η οφειλή αυτή αφενός εμποδίζει τον ΕΛ.Γ.Α. να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα, την οποία επιθυμεί η Διοίκηση και οι παραγωγοί, στην καταβολή των αποζημιώσεων αφετέρου εμποδίζει και τους ίδιους τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους, όταν οφείλουν την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη (23 Νοεμβρίου 2023), μετά την 12:00 μεσημβρινή, θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγούς, αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.:

  • Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛ.Γ.Α. με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
  • Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκ. €.
22/11/2023 02:18 μμ

Τα κυβερνητικά μέτρα για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρουσίασε, σήμερα Τετάρτη (22/11), στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο γίνεται ολοένα και πιο πιθανός. Και βέβαια όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αλυσιδωτά το σύνολο των δραστηριοτήτων σε μία χώρα: από την αγροτική μας παραγωγή και τη διαθεσιμότητα του νερού μέχρι τη δόμηση σε παραθαλάσσιους ή σε παραποτάμιους οικισμούς και από τον τουρισμό μέχρι την ασφάλεια των πολιτών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στις αποζημιώσεις που έχουμε δώσει στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς και ανέφερε: «Οι αποζημιώσεις είναι πολύ σημαντικές: 260.000.000 ευρώ ήδη εγκρίθηκαν από τον ΕΛΓΑ. Τα 107.000.000 ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί στους δικαιούχους. Εκτιμούμε ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της Θεσσαλίας μπορεί να οργανωθεί χειμερινή σπορά.

Έχουμε κάποια ειδικά θέματα, θα χαρώ να τα συζητήσω στη συνέχεια, για την περίπτωση των οικισμών πέριξ της νέας λίμνης Κάρλας, όπου θα πρέπει να αναμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών για το τι θα γίνει με αυτή την περιοχή, γιατί εκεί το νερό θα αργήσει πολύ να υποχωρήσει.

Οι κτηνοτρόφοι μας θα μπορούν, όχι απλά να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν, αλλά θα μπορούν να ανακατασκευάσουν και τους στάβλους τους, με κόστος το οποίο καλύπτεται από το κράτος και με νέες προδιαγραφές.

Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε πιο σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις εκεί που είχαμε μεγάλα ζητήματα.

Για τις δε επιχειρήσεις, νομίζω τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, προχωρούμε πριν από τις γιορτές στην προκαταβολή του 35% της ζημιάς από το 70% που θα καλυφθεί, διευκολύνοντας την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία τους.

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και για τους αλιείς, αλλά και για εκείνους που έχουν πληγεί στην περιοχή του Έβρου, όπου οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με τους ίδιους όρους από τον ΕΛΓΑ και από το Γεωργικό αποθεματικό.

Στον Έβρο θέλουμε, βέβαια, να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξανασυστήσουν τα κοπάδια τους και στους μελισσοκόμους να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Στο σύνολό του το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι αλλά, προφανώς, θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Θα συμπληρωθεί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει στην ελληνική οικονομία η πολιτική την οποία ακολουθούμε.

Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου. Θα νομοθετηθεί άμεσα. Θα αναμένουμε τις προτάσεις σας. Χρειαζόμαστε έναν τέτοιο φορέα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και ενδεχομένως στις άλλες υδρολογικές λεκάνες, αλλά προφανώς η κρισιμότητα της Θεσσαλίας και μετά τον «Daniel», αλλά και η σημασία της για την ασφάλεια τροφίμων της χώρας, μας επιβάλλει να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια από την ταλαιπωρημένη αυτή Περιφέρεια.

Το Φεβρουάριο θα έχουμε την ολοκληρωμένη πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας. Ένα συγκεκριμένο master plan με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την αντιπλημμυρική θωράκιση. Ένα σχέδιο το οποίο θα εισηγείται προτάσεις και λύσεις για μία βιώσιμη άρδευση, για την αγροτική, αλλά και τη ζωική μας παραγωγή. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα τετραετίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί».

22/11/2023 12:47 μμ

Τις επόμενες ώρες (αύριο Πέμπτη - 23/11) ο ΕΛΓΑ θα κάνει πληρωμές αποζημιώσεων που αφορούν εκκρεμότητες παλαιών ετών.

Ειδικότερα, η πληρωμή θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αποζημιώσεις του έτους 2022, όπως για περιπτώσεις ενστάσεων ή οφειλές λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, περιλαμβάνει και πληρωμές για κάθε είδους εκκρεμότητες του Οργανισμού προς τους παραγωγούς από το 2015.

Πρόκειται για δικαιούχους αποζημίωσης που δεν είχαν πάρει καθόλου χρήματα μέχρι την προηγούμενη πληρωμή τρεχουσών καταβολών του ΕΛΓΑ, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2023. Αυτό έγινε επειδή εξαντλήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού Αποζημιώσεων στην τότε πληρωμή.

Η πληρωμή όμως της προκαταβολής του τσεκ γέμισε τα ταμεία του ΕΛΓΑ (κάτι όμως που δεν ισχύει για τους παραγωγούς που είδαν λιγότερα ποσά).

Οι παραγωγοί τότε δεν είχαν πληρωθεί λόγω είτε της μη εξόφλησης εισφορών 2020-2021 είτε δεν είχαν εκδοθεί τα πορίσματα ζημιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε περίπου 28 εκατ. ευρώ συνολικά για όλη τη χώρα.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Καταβάλλονται αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, μετά την 12:00 μεσημβρινή, στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγούς, αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.:
Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛ.Γ.Α. με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκ. €.Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΛ.Γ.Α., στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο 2022 και μέχρι τον Απρίλιο 2023, έχει εξοφλήσει το 90% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες έτους 2022.Πρόκειται για την πλέον έγκαιρο πληρωμή αποζημιώσεων, η οποία έγινε ποτέ από τον ΕΛ.Γ.Α.
Η καθυστέρηση πληρωμής του 10% των πορισμάτων και των ενστάσεων, η οποία πραγματοποιείται αύριο, οφείλεται τόσο στην επεξεργασία των δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και στην δημοσιονομική διευθέτηση της πληρωμής, σύμφωνα με στοιχεία προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. έτους 2023.
Ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει περισσότερα από 250 εκ. €, για την πληρωμή αποζημιώσεων έτους 2023 όταν τα έσοδά του από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος αυτό δεν υπερβαίνουν τα 150 εκ. €.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκ. €.
Η οφειλή αυτή αφενός εμποδίζει τον ΕΛ.Γ.Α. να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα, την οποία επιθυμεί η Διοίκηση και οι παραγωγοί, στην καταβολή των αποζημιώσεων αφετέρου εμποδίζει και τους ίδιους τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους, όταν οφείλουν την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του προηγούμενου έτους.
Ο ΕΛ.Γ.Α. επισημαίνει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023. Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.
Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. έχει επιτύχει την τετραετία 2019 – 2023, να καταβάλει ο Οργανισμός τις οφειλόμενες αποζημιώσεις με φερεγγυότητα και αξιοπιστία, παρά το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις αυτές απαιτούν κατά μέσο όρο 100 εκ. € πάνω από τις δυνατότητες του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α., χάριν της καθοριστικής και γενναιόδωρης στήριξης της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κατέβαλε στον Οργανισμό 300 εκ. €, ως αναδρομικώς οφειλόμενα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το ν. 3877/2010».

21/11/2023 11:40 πμ

Σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά προς τις χώρες που υφίστανται τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και θα στοχεύουν σε μια ΕΕ με γρηγορότερα αντανακλαστικά, πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Έλληνας υπουργός έθεσε και πάλι το θέμα της κλιματικής κρίσης. Όπως είπε «οι καταστροφικές συνέπειες είναι ήδη εμφανείς και πρέπει να δράσουμε άμεσα». Τόνισε ότι «είναι αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός να κάνει πράξη την αλληλεγγύη της, αφετέρου να αναπτύξει μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορα αντανακλαστικά». Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών, προκειμένου με διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες, να μπορούν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ένωσης.

Μια από τις βασικές κινήσεις που οφείλει να κάνει η ΕΕ, ο ΥπΑΑΤ θεωρεί ότι είναι η αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 450 εκ. ευρώ. Επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν επαρκεί και για να καλύψει τις ανάγκες των κρατών μελών και για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός των άλλων, πρότεινε και τη δέσμευση ενός ποσού, επί παραδείγματι το 2%, από την ΚΑΠ που δικαιούται κάθε χώρα, για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία. Επίσης, τέθηκε το θέμα της διαφάνειας και της εποπτείας των φορέων που διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητας και διαφάνειας.

«Έθεσα τα ζητήματα γρήγορης εξέλιξης, γρήγορων αντανακλαστικών, που πρέπει πλέον να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα θέματα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Έκανα συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Πρέπει να αυξηθεί το ποσό του γεωργικού αποθεματικού.
  • Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες άντλησης χρηματοδοτήσεων που έχουν απευθυνθεί σε κάθε κράτος- μέλος.
  • Πρέπει, έστω από τη νέα ΚΑΠ, ένα ποσό - της τάξεως, έστω του 2% - να μπορεί να το αξιοποιεί κάθε κράτος μέλος, εάν προκύπτουν στη χώρα του φαινόμενα πλημμύρας, ξηρασίας ή πυρκαγιών.

Είναι ένας συνδυασμός ενεργειών που σίγουρα θα κάνουν τη ζωή ευκολότερη των κρατών – μελών, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Δεν νοείται να είναι σε δεύτερη προτεραιότητα η γεωργία και η αλιεία του κάθε κράτους – μέλους. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα ορθά έχει αναδείξει ως πρώτο θέμα το περιβάλλον. Σήμερα, όμως, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει τα δύο αυτά ζητήματα, οι δύο αυτοί πυλώνες (περιβάλλον και γεωργία) να πηγαίνουν μαζί σε όλα τα επίπεδα και στα θέματα των προτεραιοτήτων, αλλά και στα θέματα των χρηματοδοτήσεων».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο Λευτέρης Αυγενάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο επαφών εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τους Υπουργούς Γεωργίας της Κροατίας, Marija Vučković, της Φινλανδίας, Sari Essayah, της Σουηδίας, Peter Kullgren, και της Λιθουανίας Kęstutis Navickas, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος και της Τσεχίας, Marek Výborný.

Στις συναντήσεις επισημάνθηκε ότι οι φυσικές καταστροφές της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό θέμα. Ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τους ομολόγους του να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Ετέθη, επίσης, το ζήτημα της αύξησης του γεωργικού αποθεματικού και της δημιουργίας μηχανισμού για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων. Η απλοποίηση των διαδικασιών για επιδοτήσεις από την ΚΑΠ συνιστά, επίσης, ζητούμενο για όλες τις χώρες. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι και η μερική αναθεώρηση της τρέχουσας ΚΑΠ, ζήτημα για το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δώσει εντολή στη Μόνιμη Εθνική Αντιπροσωπεία να επεξεργαστεί προτάσεις. Με τον υπουργό Γεωργίας της Τσεχίας, Marek Výborný ο Έλληνας ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε και ξεχωριστή συνάντηση, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη συνάντηση είχε ο Λευτέρης Αυγενάκης και με τον ομόλογό του της Ολλανδίας, Piet Adema με τον οποίο συζήτησαν θέματα που αφορούν σε νέες γονιοδιοματικές τεχνικές.

21/11/2023 11:21 πμ

Απαντήσεις έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνης και υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλη Χνάρη.

Σχετικά με το εθνικό απόθεμα και για τον χρόνο καταβολής, ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης, τόνισε ότι θα γίνει τον Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής.

Σχετικά με την τεχνική υποστήριξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την τεχνική υποστήριξη της ΚΑΠ 2023-2027 και κατακυρώθηκε σε ένωση δύο εταιρειών, της NEUROPUBLIC COGNITERA. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ζ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και έχει εγκριθεί. Στις 13.11.2023 προσκλήθηκε η ανάδοχος από την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός δεκαπέντε ημερών να προσέλθει προκειμένου να υπογραφεί και η σύμβαση. Οπότε σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Αναφορικά με το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ, είπε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς του Υπουργείου έχουν εργαστεί για την πρώτη τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Από πλευράς ΥπΑΑΤ έχουν αποσταλεί οι προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε στη φάση απαντήσεων από πλευράς μας στις ερωτήσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δηλαδή οι αγρότες μαθαίνουν από ΥπΑΑΤ ότι έχει ήδη καταθέσει την τροποποίηση της ΚΑΠ στην ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια διαβούλευση με κανένα φορέα.

21/11/2023 10:51 πμ

Οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, για κάποια προϊόντα, για μια ακόμη φορά αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας, τονίζει ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός και δείχνει την προχειρότητα του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ  αφού οι προκαταβολές δόθηκαν 2,5 μήνες μετά τις πλημμύρες και υπήρχε επαρκής χρόνος για διασταύρωση των στοιχείων και των δικαιούχων. Άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργεια του και την ζημιά που είχε.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες του Νομού μας και η Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας που συνεχώς ερημώνουν και οι πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα και όχι να βγουν στην ανεργία.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, την οργή και την δικαιολογημένη αγανάκτηση μας αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων μας και της πίεσης που ασκήσαμε!

Όμως στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Παράδειγμα για το Βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον Νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του Βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περυσινής χρονιάς όπως ισχύει στον κανονισμό είναι 53 λεπτά το κιλό. Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ, 201,40 €/στρέμμα.

Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί. Ότι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει απλά να καθησυχάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πλημμυροπαθών αγροτών.

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες με δικαιολογημένη ανησυχία και οργή να ξεχειλίζει, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όπως έδειξε η εμπειρία δεκάδων χρόνων πως οι κατακτήσεις μας ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα,  ενωμένοι, αποφασισμένοι, και με μαζική συμμετοχή.

Ποτέ τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν λύθηκαν με συνεχόμενες συσκέψεις, με δημόσιες σχέσεις, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Η Θεσσαλία και ο Νομός μας πρέπει να «πλημμυρίσει» με τρακτέρ στους δρόμους και με την συμπαράσταση όλων των φορέων καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας».

21/11/2023 10:17 πμ

Σήμερα Τρίτη (21/1) θα υπάρξει σύσκεψη αγροτών από την Λάρισα με την ηγεσία του ΕΛΓΑ για τα προβλήματα με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στην φυτική παραγωγή.

Αναφορές στον ΑγροΤύπο από την πλευρά των αγροτών, μετά τις πληρωμές αποζημιώσεων, κάνουν λόγο για αλλαγές των δηλώσεων ΟΣΔΕ, μετά την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να στηριχθούν απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Αυτό θα συζητήσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 70%) της βιομηχανικής ντομάτας είχε συγκομιστεί την περίοδο της θεομηνίας. Σύμφωνα με αναφορές, πριν την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, είχαν απομείνει για να συγκομιστούν περίπου 1.500 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι εκεί πάνω στηρίχτηκε το ΥπΑΑΤ για να δώσει τα 500 ευρώ. Όμως από τις δηλώσεις φάνηκε ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 3.330 στρέμματα. Κάποιοι θα πρέπει να απαντήσουν για αυτή τη διαφορά. Πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων με τα παραστατικά παραλαβής από τις βιομηχανίες ντοπατοπολτού και τα τιμολόγια αγοράς σπόρων. Αυτό όμως που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους ο ΕΛΓΑ ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ και με ποιο προσωπικό.

Επίσης κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα οι παραγωγοί από τα παρακάρλια, που τα χωράφια τους είναι πλημμυρισμένα, οι οποίοι ζητούν προτάσεις από την πολιτεία για το τι θα κάνουν. Φέτος δεν μπορούν να καλλιεργήσουν περίπου 180.000 στρέμματα και πρέπει να έχουν πρόγραμμα στήριξης για τους συγκεκριμένους αγρότες (μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν νοικιαζόμενα χωράφια). Επίσης θα γίνει συζήτηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής από τον παγετό τον Μάρτιο του 2023.

Θέμα υπάρχει και με τις δενδρώδεις και τα αμπέλια για τα οποία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί προκαταβολές. Οι παραγωγοί ζητούν αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου με φυτεύσεις νέων οπωρώνων. Αυτό σημαίνει εκτός από αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση εκ νέου του οπωρώνα (κάτι ανάλογο με το ζωικό κεφάλαιο), θα πρέπει να υπάρξει και μια στήριξη για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι τα δέντρα να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. 

20/11/2023 09:45 πμ

Έσπασαν τα τηλέφωνα του ΕΛΓΑ της Λάρισας από τις διαμαρτυρίες των αγροτών που είδαν λιγότερα χρήματα στις προκαταβολές αποζημιώσεων για την φυτική παραγωγή στην Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την Τρίτη (21/11) αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη στον ΕΛΓΑ για να βρουν τρόπους να διορθωθεί η κατάσταση.
Αναμένεται να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΕΛΓΑ μέχρι τέλος του Νοεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι όπως ανέφερε το ΥπΑΑΤ οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:
Βαμβάκι: 140 ευρώ
Αραβόσιτος: 125 ευρώ
Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

Ωστόσο οι πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν είδε τα 140 ευρώ αλλά πολύ λιγότερα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΕΛΓΑ, θα δουν τους μάρτυρες και θα διορθωθεί το πρόβλημα.

Στη βιομηχανική ντομάτα θα υπάρξει διασταύρωση στοιχείων με τα παραστατικά από τις βιομηχανίες ντοπατοπολτού και τα τιμολόγια αγοράς σπόρων.

Θέμα υπάρχει και με τις δενδρώδεις και τα αμπέλια που δεν έχουν ανακοινωθεί προκαταβολές. Πάντως θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σε επαναφυτεύσεις όσοι είχαν δέντρα νεαρής ηλικίας που θα έμπαιναν σε παραγωγική διαδικασία.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

17/11/2023 03:04 μμ

Από το πρωί της Παρασκευής (17/11) ξεκίνησε η πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στους γεωργούς της Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.

Υπάρχουν όμως προβλήματα και σε αυτές τις πληρωμές. Όπως καταγγέλλουν αγρότες στον ΑγροΤύπο, πολλοί δικαιούχοι έχουν δει λιγότερα χρήματα. Για παράδειγμα στο βαμβάκι πολλοί λίγοι έχουν δει στους λογαριασμούς τους τα 140 ευρώ και δεν ξέρουν που οφείλεται αυτό.   

Το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
  • Μήλα: 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«H πληρωμή των προκαταβολών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί δείχνει την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έδωσε εντολή από την Δευτέρα 20η Νοεμβρίου 2023 και από ώρα 08:00 μέχρι 20:00, να λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα, αλλά και για τις προκαταβολές απώλειας ζωικού κεφαλαίου οι οποίες πληρώθηκαν την 8η Νοεμβρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

Σκοπός της λειτουργίας της γραμμής είναι να δώσει διευκρινίσεις επί των πληρωμών και να  συγκεντρωθεί κάθε υπόδειξη για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, αστοχίες ή και λάθη ώστε αμέσως να διορθωθούν από τον ΕΛΓΑ για  να μην υπάρχουν αδικίες και παράπονα από τους παραγωγούς μας».

16/11/2023 04:01 μμ

Πληρωμή από αύριο, Παρασκευή (16/11), των προκαταβολών για αποζημιώσεις που αφορούν την φυτική παραγωγή, για ζημιές που υπέστησαν 33.088 αγρότες στη Θεσσαλία, ξεκινά ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Συνολικά θα καταβληθούν 110 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις τιμές προκαταβολής, που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
  • Μήλα: 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους επαγγελματίες αγρότες. Η απόφαση αφορά το ποσό των 76 εκατ. ευρώ (382 εκατ. λίτρα), όπως είχε αναφέρει πρώτος ο ΑγροΤύπος, που θα επιστραφεί σε συνολικά 297.428 δικαιούχους.

16/11/2023 12:21 μμ

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες πάει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια να πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν για να γίνει συμπληρωματική πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης του 2023.

Πρόθεση του υπουργού είναι να υπάρξουν διορθώσεις στις πληρωμές στο βαθμό που θα επιτρέψει η ΕΕ.

Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει από την πρώτη στιγμή ότι τα λάθη στην πληρωμή της προκαταβολής (που παραδέχτηκε ο ΥπΑΑΤ στην συνάντηση με τους αγρότες της Κρήτης) και τα μειωμένα ποσά που θα έρθουν στην εξόφληση έχουν βγάλει εκτός προγραμματισμού τους παραγωγούς.

Πάντως στην συνάντηση με τους Κρητικούς ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, επανέλαβε την θέση που είχε πει στον ΑγροΤύπο για να γίνει πληρωμή των ενισχύσεων με βάση το 2022 και να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση της ΚΑΠ για το 2024.

Οι θέσεις της Οργάνωσης Αμπελουργών Ελαιοπαραγωγών Κρήτης είναι οι εξής:

Η χρηματοδοτική κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων για τις παρεμβάσεις των Άμεσων Ενισχύσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, για την αμπελουργία και την ελαιοκομία είναι άδικη και εκτός των στόχων της Νέας ΚΑΠ. Μειώνει το εισόδημα των παραγωγών και θέτει σε αμφισβήτηση την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών της Κρήτης. Αυτό συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:

1. Οι Αμπελουργοί και ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης τα τελευταία χρόνια έχουν δεχθείτις μεγαλύτερες μειώσεις στις άμεσες ενισχύσεις - της τάξεως του 58%, - όταν η μείωση στα κονδύλια της ΚΑΠ από την προηγούμενη περίοδο 2015- 2020 είναι μόνο 0,5 %.
2. Κανένα από τα κύρια προϊόντα μας δεν λαμβάνει πληρωμές από τις «Συνδεδεμένες ενισχύσεις».
3. Δεν υπάρχει χρηματοδότηση από «Ειδικές Συνδεδεμένες Ενισχύσεις», όπως υπάρχει για άλλες καλλιέργειες.
4. Η κατανομή των διαθέσιμων πόρων ανάμεσα στις Μόνιμες (Δενδρώδεις) και στις Αροτραίες καλλιέργειες έχει γίνει με αυθαίρετο τρόπο και σε βάρος της Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Η μέση έκταση ανά αγροτική εκμετάλλευση στις Αροτραίες καλλιέργειες είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια σε σχέση με τις δενδρώδεις, ειδικά στην Κρήτη, με αποτέλεσμα οι παράγωγοι μας να εισπράττουν ελάχιστα ποσά, αυτό έχει ως συνεπεία την σταδιακή εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους.
6. Οι αγρότες του Νησιού μας, καλλιεργούν σε ορεινά και άγονα εδάφη, όπου η εκμηχάνιση είναι δύσκολη και το κόστος παραγωγής υψηλό.
7. Η Ελαιοκαλλιέργεια όπως είναι γνωστό εμφανίζει το φαινόμενο της Παρενιαυτοφορίας (μη σταθερή παραγωγή από χρονιά σε χρονιά), γεγονός  που σημαίνει ότι για να συνεχίσουν οι παραγωγοί την καλλιέργεια έχουν ανάγκη την εισοδηματική ενίσχυση.
8. Η Κρήτη όπως είναι γνωστό είναι Νησί, κάτι που αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που εξαιρούν την Κρήτη από ρυθμίσεις που αφορούν τα Νησιά.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την Κυβέρνηση: Οι πληρωμές του 2023 να γίνουν με το καθεστώς του 2022. Η χώρα μας να μπορεί και πρέπει να ζητήσει παράταση της προηγούμενης περιόδου λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (πλημμύρες στην Θεσσαλία, ξηρασία στην Κρήτη). Να μην ισχύσουν για φέτος τα οικολογικά σχήματα λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης των παραγωγών, και της αδυναμίας ουσιαστικής εφαρμογής στις καλλιέργειες, οι πληρωμές να γίνουν με το προηγούμενο καθεστώς. Να συσταθεί επιστημονική επιτροπή με στελέχη του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και τους τεχνικούς συμβούλους μας, προκειμένου να συντάξουν προτάσεις για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου.

Κύριε υπουργέ, Είναι γνωστή η σημασία της Ελαιοκαλλιέργειας και της Αμπελουργίας για την χώρα μας.

Οι λόγοι που επιβάλουν την διατήρηση της βιωσιμότητας των καλλιεργειών αυτών δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί. Η ελαιοκαλλιέργεια προσφέρει εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας ένα Δισεκατομμύριο Ευρώ από τις εξαγωγές στην Εθνική οικονομία, χωρίς να υπολογιστεί η σημαντική συμβολή του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών στην Ελληνική διατροφή. Επίσης, το αμπέλι και το κρασί είναι άμεσα συνυφασμένα με τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα, δυστυχώς όμως έχουμε φτάσει στο σημείο ο Ελληνικός αμπελώνας να είναι μειωμένος 40% την τελευταία δεκαετία.

Σε βάθος δεκαετίας τα συνολικά στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα υπέστησαν μείωση -40,34%, από 1.168 χιλιάδες στρέμματα σε 697 χιλιάδες στρέμματα. Ειδικότερα, από όλα τα είδη αμπελιού, το μοναδικό με αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας ήταν το επιτραπέζιο σταφύλι με αύξηση 14,22%, από 109,7 χιλιάδες στρέμματα σε 125,3 χιλιάδες στρέμματα.

Από τις υπόλοιπες κατηγορίες η μεγαλύτερη μείωση ήταν στα σταφιδάμπελα με -53,17% από το 2010 και τα Αμπέλια για Οινοποίηση με -41,85% μείωση εκτάσεων.

16/11/2023 09:47 πμ

Λύσεις στα προβλήματα της ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και στην έλλειψη εργατών γης ζητούν οι πρόεδροι δεκαέξι Αγροτικών Συλλόγων από όλη την χώρα.

Τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα διϋπουργική σύσκεψη για να λυθούν μια σειρά προβλημάτων για να υπάρξει μείωση τιμών στα τρόφιμα.  

Η επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων προς την κυβέρνηση αναφέρει τα εξής:

«Η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΑΚΡΙΒΕΙΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ ευθύνεται η “εισαγόμενη” ακρίβεια, όπως απέλπιδα η Κυβέρνηση προσπαθεί να  παρουσιάσει, με σκοπό να καλύψει τις δικές της ευθύνες.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, με επαναλαμβανόμενες αναφορές μας, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα φέρει σειρά ανατιμήσεων αλλά κυρίως θα επιφέρει δυσμενείς καταστάσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αγροτικά προϊόντα.

Σήμερα, δυστυχώς επαληθεύεται με τον χειρότερο τρόπο η πρόβλεψη μας αφού προς απογοήτευση όλων των αγροτών, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό και προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρο για αυτό το θέμα.

Έκαστος Υπουργός από τα συναρμόδια Υπουργεία, διαχρονικά αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετική ερμηνεία αυτό το ζήτημα, προσπαθώντας κυρίως να διατηρήσει απόσταση από την εμπλοκή του σε αυτό το δύσκολο θέμα, κάνοντας το ολοένα και δυσκολότερη την εξίσωση και κατά συνέπεια την επίλυσή του.

Τονίζουμε ότι, η προσπάθειά μας για να αφουγκραστείτε αυτό το πρόβλημα είναι διαρκής, ενώ έχουμε ζητήσει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία επιτέλους να χαράξουν μία κοινή γραμμή.

Δυστυχώς επικρατεί η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μικρό-κομματικά συμφέροντα ώστε να μην θίγουν ιδεοληψίες ορισμένης μερίδας της Κυβερνώσας παράταξης (σε σχέση με την πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού), ενώ παράλληλα υπονομεύεται εντέχνως η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του Κράτους και τα οποία καταλήγουν ως πόροι διατήρησης της επιδοματικής πολιτικής.

Και αναφέρουμε για μια ακόμα φορά  την κατάσταση:
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν οι όροι εργασίας για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στην Δ.ΥΠ.Α., ως κίνητρο για απασχόληση τους στον πρωτογενή τομέα, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθούν με υπαλληλικό προσωπικό τα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών να στελεχώσει επαρκώς τις ελληνικές Πρεσβείες για την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων απόκτησης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα καθώς επίσης και να αλλάξει το καθεστώς εξέτασης (συνέντευξη) σε υπηκόους τρίτων χωρών, απομονώνοντας έτσι τις «γκρίζες» πρακτικές που συχνά αναφέρονται, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να τροποποιηθούν οι διατάξεις στον Κώδικα Μετανάστευσης ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο  Οικονομικών  την  τροποποίηση στην διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και άδειας Διαμονής ώστε οι μετακλητοί εργάτης να αποκτήσουν αυτά τα απαραίτητα στοιχειά πριν εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά μάταια έως σήμερα.
-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει εξελίξεις, με πίεση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά μάταια έως σήμερα.

Όλα τα παραπάνω (και άλλα πολλά)  παραμένουν άλυτος γρίφος και πραγματικά αναρωτιόμαστε αν:  «Υπάρχει κάποιος Υπουργός που να βάζει σε αυτήν την εξίσωση την λέξη ΑΓΡΟΤΗΣ ; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι η έλλειψη εργατικού προσωπικού ευθύνεται που υπολειτουργούν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και που αναπόφευκτα θα φέρει έλλειψη αγροτικών προϊόντων; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα ΠΕΙΝΑΣΕΙ αν δεν αλλάξει η πολιτική σε αυτό το θέμα;”

Σας καλούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη στιγμή, να ορίσετε ΑΜΕΣΑ διϋπουργική σύσκεψη, με συμμέτοχη αγροτικών φορέων και με αποκλειστικά αντικείμενα την χάραξη ενιαίας πολιτικής για την μόνιμη διευθέτηση  σε αυτά το πολύπαθο θέμα.

Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο και αντίθετα με τους προκάτοχους σας όπου διακαώς απέτρεπαν, να πραγματοποιηθεί επιτέλους  αυτή η διϋπουργική σύσκεψη.

Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στα αγροτικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα των δικών σας επίλογων - και ΟΧΙ των αγροτών - και αν δεν παρέμβετε άμεσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε η ελληνική κοινωνία θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Εκ των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων
Α.Σ. Κω / Δωδεκάνησου – Πρ. Παπαποστόλου Ηλίας
Α.Σ. Φιλιατρών / Μεσσηνίας – Πρ. Κοροβίλας Αγγελής
Α.Σ. Γαργαλιάνων / Μεσσηνίας – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης
Α.Σ. Καστοριάς Μακεδνώς / Καστοριάς – Πρ. Μόσχος Θωμάς
Α.Σ. Νάουσας / Ημαθίας – Πρ. Αντωνιάδης  Μάκης
Α.Σ. Γιαννιτσών / Πέλλας  – Πρ. Σιδηρόπουλος Γεώργιος
Α.Σ. Σκύδρας / Πέλλας. – Πρ. Πασάκης Παναγιώτης
Α.Σ. Βελβεντού / Κοζάνης – Πρ. Τζιούρας Βασίλης.
Α.Σ. Θέρμης / Θεσσαλονίκης – Πρ Δημαρχόπουλος Χάρης
Α.Σ. Καβάλας / Καβάλας – Πρ. Καλπακίδης Θέμης
Α.Σ. Παγγαίου / Καβάλας   – Πρ. Γρουζίδης Γρηγόρης
Α.Σ. Αλεξανδρούπολης / Έβρου – Πρ. Αλεξανδρής Κωσταντίνος
Α.Σ. Σελίνου- Καντανου / Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Τυμπακίου / Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σητείας / Λασιθίου –  Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος
Α.Σ. Ιεράπετρας  / Λασιθίου –  Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννη

14/11/2023 10:29 πμ

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ).

«Προβλήματα που συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στη κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας» σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή και προσθέτει:

«Σε όλη την χώρα έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια.
Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.

Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, το φουζικλάδιο, μύκητες.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ περισσότερο σε περιοχές που εκτός αυτών των προβλημάτων αντιμετώπισαν καταστροφικά φαινόμενα όπως τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε άλλες περιοχές και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Φαινόμενα που δεν οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή όπως η Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι ισχυρίζονται για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Δεν θα δεχτούμε ως πραγματικότητα ότι το καλοκαίρι πρέπει να καιγόμαστε και το χειμώνα να πλημμυρίζουμε. Είναι απαραίτητα έργα που θεωρούνται «μη επιλέξιμα» και δεν γίνονται επειδή δεν αφήνουν μεγάλη κερδοφορία στις ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της, θεωρείται «κόστος» και έτσι δεν γίνονται τα έργα.

Μπροστά μας έχουμε μια και μόνο επιλογή. Τον ανυποχώρητο μαζικό και μαχητικό αγώνα μας ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων μας να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Να δυναμώσουμε την λειτουργία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος το επόμενο διάστημα με συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα οργανώνοντας την μαχητική διεκδίκηση.
Να δημιουργηθούν νέοι Αγροτικοί-Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων και να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Ομοσπονδιών στην Δυτική Μακεδονία, Μεσσηνία και Πέλλα.
Να δυναμώσουμε την κοινή δράση αγροτών-κτηνοτρόφων-μελισσοκόμων με συναντήσεις που θα κάνει η Γραμματεία της ΠΕΜ το άμεσο επόμενο διάστημα.

Το Νοέμβριο η ΠΕΜ αναλαμβάνει την διοργάνωση θεματικών πανελλαδικών συσκέψεων σε μια σειρά προϊόντα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.
Την Κυριακή, 19 Νοέμβρη, στις 12:30 το μεσημέρι, στον Τύρναβο, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τον Περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.
Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αγιά, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τα Μήλα-Κάστανα-Αμύγδαλα, για προβλήματα με ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και τον μύκητα, την ακαρπία στα αμύγδαλα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόπηκαν από την Κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα.
Την Κυριακή, 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αταλάντη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη στην Λάρισα στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ στηρίζει ολόπλευρα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της καταστροφής σε παραγωγή, γη, εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων στην Θεσσαλία η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Είναι μια πρώτη νίκη και η απόδειξη ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά διότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων.

Για παράδειγμα στο Βαμβάκι με αυτή την εξαγγελία με 100% εκτιμημένη ζημιά π.χ. στην Λάρισα η αποζημίωση θα είναι 201,40€/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20€/στρέμμα πολύ πίσω από την ζημιά των αγροτών.
Επίσης, στους κτηνοτρόφους τα 120 ευρώ που δίνει ο ΕΛΓΑ ολική αποζημίωση την προβατίνα (αβελτίωτη άνω των 45 κιλών) δεν είναι ούτε η αξία του κρέατος της.

Η ΠΕΜ καταγγέλλει τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Καταγγέλλουμε και κάναμε κινητοποιήσεις για να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ. Να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει.
Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία. Τέλος, άλλος ένας πόλεμος, αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή, θα φέρει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται από το κράτος του Ισραήλ. Τα αιτήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Απεμπλοκή της χώρας μας από τον Πόλεμο είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ. Να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα. Να απαιτήσουμε να πληρώνεται ο ιδρώτας και ο κόπος μας. Απλώνουμε το χέρι σε οποιοδήποτε θέλει να αγωνιστεί και καταλαβαίνει πως μόνο με τον αγώνα, την οργάνωση, την ενότητα μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά. Δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς!
Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!».

14/11/2023 10:21 πμ

Την ενεργοποίηση του EUMED-9, δηλαδή των εννέα χωρών της Μεσογείου της ΕΕ, και για αγροτικά θέματα, πέραν της οικονομίας, συμφώνησαν ο Υπουργός Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Γεωργίας, Επισιτιστικής Ασφάλειας και Δασών Francesco Lollobrigida, μετά από συνάντηση μιάμιση ώρας που είχαν στη Ρώμη.

Η πρώτη άτυπη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της EUMED-9 θα γίνει την προσεχή Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, στην πρεσβεία της  Ιταλίας στις Βρυξέλλες, όπου ο Francesco Lollobrigida θα οργανώσει βραδιά ιταλικής κουζίνας.

Το EUMED-9 είναι μια άτυπη συμμαχία των χωρών της Μεσογείου και μετέχουν η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Κροατία και η Σλοβενία.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις μεγάλες καταστροφές και πλημμύρες που υπέστη η χώρα στη Θεσσαλία και, επίσης, εξέφρασε την λύπη του που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στη Θεσσαλία στις  9 Νοεμβρίου. Έκανε αναφορά και στις φυσικές καταστροφές που έχει η υποστεί η χώρα του στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια και στην Τοσκάνη, αναγνωρίζοντας ότι δεν συγκρίνονται με τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Συνένωση δυνάμεων
Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι οι Υπουργοί των χωρών της ΕΕ και ο Επίτροπος Γεωργίας που βρέθηκαν στην Θεσσαλία πραγματικά συγκλονίστηκαν από το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η χώρα μας  και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας οι χώρες του Νότου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Ο Λευτέρης Αυγενάκης πρότεινε στον Ιταλό ομόλογο να γίνει συνάντηση μεταξύ των χωρών του Νότου για να συντονιστούν οι ενέργειες στο πλαίσιο της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή. Ο Ιταλός υπουργός αποδεχόμενος την πρόταση, είπε ότι αυτή η πρώτη άτυπη συνάντηση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της ιταλικής βραδιάς που οργανώνει την προσεχή Κυριακή, στην ιταλική πρεσβεία, στις Βρυξέλλες, την παραμονή του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ. Εκεί οι εννέα υπουργοί θα συναντηθούν για να συντονίσουν τις ενέργειές τους σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την εισβολή στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο. Μάλιστα συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων και καμπάνια για ανάδειξη του προβλήματος  γύρω από το συγκεκριμένο θέμα. Για το ζήτημα της εισβολής στη Μεσόγειο ξενικών ειδών, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων, επισημάνθηκε ότι σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά του Κέντρου για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων που θα λειτουργήσει στο Ηράκλειο, υπό την εποπτεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα εγκαίνια του οποίου ο Λευτέρης Αυγενάκης προσκάλεσε τον Francesco Lollobrigida.

Συμφωνία για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα σε ό,τι αφορά στα μέτρα που λαμβάνει για τη στήριξη των χωρών που η αγροτική τους οικονομία πλήττεται από την κλιματική κρίση.
Συμφώνησαν, επίσης, στην αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού και στην ύπαρξη ευελιξίας ,ώστε να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία στην απορρόφηση κονδυλίων από κοινοτικά προγράμματα, με στόχο την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, καθώς και στη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού, εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως αυτή της Θεσσαλίας.
Οι Λευτέρης Αυγενάκης και Francesco Lollobrigida συμφώνησαν, επίσης, στην υποστήριξη της πρότασης που έχει υποβάλλει η Κροατία για δυνατότητα χρησιμοποίησης τουλάχιστον του 2% της ΚΑΠ κάθε χώρας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα. Άφησαν, παράλληλα, ανοικτό το ενδεχόμενο για τη λήψη κι άλλων μέτρων, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συζητούμε για την Πράσινη Συμφωνία, για το τι μέτρα δηλαδή πρέπει να πάρουμε σε δέκα χρόνια και να μη λαμβάνουμε μέτρα για την κλιματική κρίση που ήδη βιώνουμε.

Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Κοινή πεποίθηση των δύο υπουργών είναι ότι Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες με ισχυρή φιλία ,οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και προκλήσεις, οφείλουν να ενώσουν τις σκέψεις, τις δυνάμεις και τους μηχανισμούς  τους, προκειμένου η ΕΕ να είναι πιο γρήγορη, πιο ευέλικτη και πιο υποστηρικτική στις χώρες που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Έγινε, επίσης, συζήτηση για τις δυσκολίες εφαρμογής της ΚΑΠ, όπως επί παραδείγματι, σε ζητήματα που συνδέονται με τις απαιτήσεις για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων, ενώ συζήτησαν και για τη νέα ΚΑΠ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και να βρεθεί στο πρώτο πλάνο των προτεραιοτήτων της ΕΕ, καθώς συνδέεται με τον περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αλλά και με την επισιτιστική ασφάλεια.

10/11/2023 05:23 μμ

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 της Αλβανίας προβλέπεται η περικοπή των κονδυλίων για τον γεωργικό τομέα σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, την ώρα που οι αγρότες ζητούν μεγαλύτερη ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τρέχοντα προβλήματα.

Για τον λόγο αυτόν το Αλβανικό Συμβούλιο για την Υποστήριξη των Γεωργικών Επιχειρήσεων ζήτησε από το Υπουργείο Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να σταματήσει η ερήμωση των αγροτικών περιοχών και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των αγροτών.

Το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι τα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτουν οι αγρότες για την αγορά νέου εξοπλισμού είναι περιορισμένα, συνεπώς δεν μπορούν να αυξήσουν ποιοτικά και ποσοτικά την παραγωγή τους. Ειδικότερα, τα περισσότερα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην Αλβανία είναι παλαιότερης τεχνολογίας και η χρήση τους υπερβαίνει κατά μέσο όρο τα 25 χρόνια.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι ο υπερβολικός κατακερματισμός της γης αυξάνει σημαντικά το κόστος της μηχανοποίησης της γεωργικής παραγωγής, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να έχουν απλήρωτα χρέη και να μη μπορούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Για τον λόγο αυτό, επισημαίνει ότι πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα προς διευκόλυνσή των παραγωγών, όπως η μείωση της τιμής των καυσίμων και η επιδότηση του πετρελαίου.

Το Συμβούλιο υποστηρίζει ακόμη ότι πρέπει χωρίς καθυστέρηση να γίνει διαγραφή των χρεών των γεωργικών φορέων, ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά μηχανημάτων, τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων και τα θερμοκήπια που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Επίσης, προσθέτει ότι χρήσιμα μέτρα θα ήταν η αύξηση των κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επιστροφή χρημάτων από την αγορά πετρελαίου στους αγρότες, καθώς και η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2024 προβλέπεται μείωση της χρηματοδότησης για τον γεωργικό τομέα τουλάχιστον κατά 9% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2023. Συγκεκριμένα, τα κονδύλια που προβλέπονται για το Υπουργείο Γεωργίας θα ανέλθουν συνολικά στα 14,1 δισεκατομμύρια Lek (0,14 δισεκατομμύρια ευρώ), ενώ το 2023 αντίστοιχα ανήλθαν στα 15,6 δισεκατομμύρια Lek (0,15 δισεκατομμύρια ευρώ).

Στο μεταξύ η Αλβανίδα Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Anila Denaj, ανακοίνωσε ότι την συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα για την ανάπτυξη της εγχώριας γεωργίας. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την χρηματοδότηση ύψους 65 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα και εστιάζει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, στη διευκόλυνση της πρόσβασης των αγροτών σε νέες αγορές, καθώς και στην ενίσχυση της τεχνογνωσίας του Υπουργείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας.