Παγκόσμιο κύκλωμα βρήκε έρευνα της INTERPOL με θύματα εμπορίας ανθρώπων και μεγάλο κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.
Συγκεκριμένα η INTERPOL δημοσιεύει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μεγαλύτερης επιχείρησης που έχει πραγματοποιήσει ποτέ κατά της εμπορίας ανθρώπων και της λαθρεμπορίας μεταναστών, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 116 χώρες.
Η επιχείρηση Liberterra II (29 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2024) οδήγησε στη διάσωση 3.222 πιθανών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και εντόπισε 17.793 παράτυπους μετανάστες.
Οι αρχές σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν επιδρομές της αστυνομίας, ενίσχυσαν στρατηγικά συνοριακά σημεία, παρακολούθησαν σχεδόν 24.000 αεροπορικές πτήσεις και ανέπτυξαν αξιωματικούς σε γνωστά σημεία εμπορίας και λαθρεμπορίας. Παγκοσμίως, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 8 εκατομμύρια έλεγχοι στις βάσεις δεδομένων της INTERPOL.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 2.517 συλλήψεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – 850 από τις οποίες αφορούσαν άτομα που έκαναν εμπορία ανθρώπων ή λαθρεμπόριο μεταναστών.
Συγκροτήθηκαν επιχειρησιακές μονάδες συντονισμού στην Αργεντινή, τη Σενεγάλη, τις Φιλιππίνες και τη Βόρεια Μακεδονία, για την αξιολόγηση πληροφοριών και τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ χωρών.
Ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL, Jürgen Stock, δήλωσε: «Στην αδιάκοπη επιδίωξή τους για κέρδος, οι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Αν και είναι ακόμη προκαταρκτικά, τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης φανερώνουν την τεράστια κλίμακα της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η επιβολή του νόμου, δείχνοντας ότι μόνο μια συντονισμένη δράση μπορεί να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις απειλές».
Οι προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ 2023 - 2027 έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, νέα διατροφικά πρότυπα και αλλαγές στην τεχνολογία που επιβάλλουν την ενσωμάτωσή τους στην αγροτική παραγωγή.
«Οι προκλήσεις αυτές δημιούργησαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην ΕΕ και έθεσαν ένα νέο πλαίσιο διαπραγμάτευσης της ΚΑΠ», ανέφερε ο κ. Νικόλαος Μανέτας, προϊστάμενος Διαχειριστικιής Αρχής του ΥπΑΑΤ, σε ημερίδα για την ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στο ΓΠΑ.
Και πρόσθεσε: Οι στόχοι και πόροι της ΚΑΠ στηρίζουν τον αγροδιατροφικού τομέα στην ΕΕ. Περίπου 20 δις ευρώ την επόμενη 7ετία θα κατευθυνθούν σε δράσεις του αγροτικού τομέα μέσω της ΚΑΠ. Στόχος του Στρατηγικού Σχεδίου είναι να κατευθυνθούν με ισορροπία αυτοί οι στόχοι. Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, επισιτιστική ασφάλεια, βιωσιμότητα αγροτικού εισοδήματος, πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός γεωργικού τομέα.
Στην πορεία εφαρμογής της ΚΑΠ διαπιστώνεται η ανάγκη βελτίωσης των όρων της. Για αυτό η χώρα μας προχώρησε:
1) Συμμαχία με άλλα κράτη (MED 9)
2) Υποβολή προτάσεων που έφεραν άμεση αναθεώρηση βασικών Κανονισμών της ΚΑΠ πριν τις ευρωεκλογές, που αφορούσαν κυρίως αλλαγές στα Οικολογικά Σχήματα
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΚΑΠ αφορά:
- Στήριξη γεωργικού εισοδήματος. Το νέο είναι η πρόβλεψη ασφάλισης αγροτικής παραγωγής με κονδύλια της ΚΑΠ με συνεργασία του ΕΛΓΑ.
- Διασφάλιση επισιτιστικής επάρκειας
- Αύξηση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην έρευνα και προώθηση επενδύσεων (χρηματοδότηση από 2 Πυλώνα)
- Ενθάρρυνση συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών. Μέτρο ΠΑΑ που πριμοδοτεί την συνεργασία
- Προστασία περιβάλλοντος. Πυλώνα 1 Οικολογικά, Πυλώνα 2 φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, διαχείριση αρδευτικού νερού και εισαγωγή μεθόδων για ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων
- Ηλιακή ανανέωση παραγωγικού δυναμικού. Χρηματοδοτήσεις Πυλώνα 1 εισοδηματική ενίσχυση νέων γεωργών Πυλώνα 2 Μέτρο νέων γεωργών.
- Στήριξη κοινωνικής συνοχής αγροτικών περιοχών. Προγράμματα Leader με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και σύνδεση αγροτικής παραγωγής με τουρισμό.
Κονδύλια και προγράμματα της ΚΑΠ 2023 - 2027
Άμεσες ενισχύσεις 9,6 δις ευρώ. Από αυτό το κονδύλι το 50% πάει στην βασική ενίσχυση
Συμπληρωματική ενίσχυση και νέοι γεωργοί με κονδύλι 140 εκ. ευρώ
Οικολογικά Σχήματα ποσό 2,1 δις ευρώ
Τομεακά προγράμματα ποσό 220,2 εκ. ευρώ
Νέοι Γεωργοί - ήδη διατέθηκαν 600 εκ. ευρώ - έρχεται η νέα πρόσκληση 410 εκ. ευρώ
Βιολογικά έρχεται άμεσα η πρόσκληση με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ
ΥΔΩΡ 2 για επενδύσεις σε εγγειοβελτικά και αρδευτικά έργα, μοχλεύοντας πόρους 4 δις ευρώ
Επενδυτικά Προγράμματα - Σχέδια και Μεταποίηση που θα συνεχιστούν στην νέα ΚΑΠ
Διευκόλυνση πρόσβασης ρευστότητας για αγρότες, με ταμείο εγγυήσεων αγροτικής ανάπτυξης και Ταμείο Μικρών Δανείων (μισό του επιτοκίου της αγοράς)
Προγράμματα οργάνωσης και συνεργασίας παραγωγών με 230 εκ. ευρώ, το Μέτρο 16 θα συνεχιστεί στη νέα ΚΑΠ και έρχεται το νέο πρόγραμμα AKIS
Στα προγράμματα LEADER διατέθηκαν ήδη πόροι 600 εκ. ευρώ και θα συνεχιστούν στη νέα περίοδο
Έκτακτα προγράμματα για πληγέντες από φυσικές καταστροφές από πόρους που δεν χρησιμοποιήθηκαν στο ΠΑΑ και Γεωργικό Αποθεματικό (ήδη διατέθηκαν πάνω από 350 εκ. ευρώ). Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα ασφάλισης παραγωγής σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ (δεν έτρεξε προηγούμενη περίοδο).
«Το ΥπΑΑΤ ζητά προτάσεις ρεαλιστικές για τροποποίηση της νέας ΚΑΠ. Πόροι πρέπει να δίνουν προστιθέμενη αξία στο αγροτικό προϊόν», τόνισε ο κ. Μανέτας.
Μήνυμα για επίλυση των αγροτικών προβλημάτων μέσω διαλόγου, έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.
«Είμαι εδώ για να συζητήσω με όλους τους φορείς σε όλους τους νομούς της Κρήτης το επόμενο τριήμερο, ώστε να βρούμε και τις λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μαζί τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε για να έχουμε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας, σε δηλώσεις του στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Τσιάρας μετείχε σε ευρεία συζήτηση με εκπροσώπους των παραγωγών και της Αυτοδιοίκησης.
Μετά από δυόμιση ώρες συζήτησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων:
1. Την επίλυση της εκκρεμότητας με τους νέους αγρότες του 2021 σε ό,τι αφορά το εθνικό απόθεμα
2. Ενεργοποίηση, ύστερα από συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, του προγράμματος «Αμάλθεια» ύψους 10,2 εκατ. ευρώ, με τα 7,8 εκατ. ευρώ να αφορούν στην Κρήτη.
3. Επίλυση του προβλήματος εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
4. Καταβολή αποζημίωσης, για ζωοτροφές, προς τους κτηνοτρόφους που είχαν έγκλειστα τα ζώα τους με τους περιορισμούς που ίσχυσαν για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών. Η αποζημίωση θα αφορά έναν μήνα απαγόρευσης μετακίνησης.
5. Ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα για θερμοκηπιακές καλλιέργειες των παραγωγών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδου και δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».
6. Επιτάχυνση της διαδικασίας για τα έργα ΣΔΙΤ και των μικρών εγγειοβελτιωτικών, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων που έχει αναλάβει η ολλανδική εταιρεία.
7. Δίμηνη παράταση στα Σχέδια Βελτίωσης του 2018.
Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας στα Χανιά τον υπουργό υποδέχθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους φορέων του πρωτογενούς τομέα και της Αυτοδιοίκησης παρουσία των βουλευτών του Νομού, Σέβης Βουλουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του πρώην ΥπΑΑΤ και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, του διευθυντή του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Παναγιώτη Αντωνόπουλου ως εκπροσώπου της, ετέθησαν ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και στον κίνδυνο του φαινομένου ερημοποίησης, ζητώντας την ταχύτερη ολοκλήρωση της μελέτης της Ολλανδικής εταιρείας HVO, ώστε να ξεκινήσει, το συντομότερο, η κατασκευή αρδευτικών έργων.
Ετέθησαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, των καστάνων, τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΑΑ των έργων για πρόσβαση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το πρόβλημα των εργατικών χεριών για την αντιμετώπιση του οποίου προχωρούν διακρατικές συμφωνίες με Ινδία και Αίγυπτο αλλά και το πρόβλημα του αυξημένου κόστους εργασίας και των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και ομαλοποίησης της λειτουργίας του Οργανισμού.
Παραγωγοί ζήτησαν ακόμη, μέσω της νέας ΚΑΠ, να υπάρξει ισχυροποίηση της παραγωγής ώστε να αναπτυχθεί παραγωγική κουλτούρα και να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των Ομάδων Παραγωγών αλλά και γενικότερα των συνεργατικών σχημάτων, ενώ ετέθη και το ζήτημα της «αδεσποτείας» των ζώων. Εκπρόσωποι τυροκόμων έθεσαν και το πρόβλημα της αξιοποίησης της κρητικής γραβιέρας και προώθησης του προϊόντος και γενικότερα της τυροκομίας στο νησί.
Επισκέψεις σε Ινστιτούτα ΜΑΙΧ και ΕΛΓΟ
Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ από τον Διευθυντή του κ. Γιώργο Μπαουράκης και τον πολιτικό προϊστάμενο του Ινστιτούτου, καθηγητή Χρήστο Αυγουλά και συζήτησε με τους ερευνητές και τους εργαζομένους.
Ο κ. Τσιάρας δήλωσε εντυπωσιασμένος από το έργο που επιτελείται στο ΜΑΙΧ, τόσο για την προώθηση του πρωτογενούς τομέα και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό, αλλά και για την ενίσχυση της έρευνας και του εκπαιδευτικού έργου σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς το ΜΑΙΧ δίνει μεταπτυχιακούς τίτλους ισότιμους με αυτούς των ΑΕΙ, φιλοξενώντας φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, όπου τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, κ.κ. Αντώνης Φιλιππής και Νεκτάριος Βιδάκης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου, κ. Γιώργος Ψαράς.
Ο Υπουργός επανέλαβε ότι ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του ΥΠΑΑΤ και εξήρε του έργο του Ινστιτούτου ιδιαίτερα στον τομέα συλλογής και διατήρησης γενετικού υλικού.
Στο Επιμελητήριο Χανίων
Πριν από την αναχώρησή του από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του, Αντώνη Ροκάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Συζητήθηκε η ενεργοποίηση των αγροτών στον επιμελητηριακό χώρο και ζητήματα που αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Ροκάκης πρότεινε να συνταχθεί χάρτης παραγωγής ενώ ο ΥπΑΑΤ, επισήμανε ότι επιβάλλεται πλέον ο αγρότης να είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίας.
Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου με εκπροσώπους και φορείς του αγροτικού κόσμου και την προώθηση των αναπτυξιακών προοπτικών του πρωτογενούς τομέα στο νησί.
Στο πλαίσιο της περιοδείας, ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί τους τέσσερις νομούς του νησιού, ξεκινώντας τις συναντήσεις του την Κυριακή το βράδυ με εκπροσώπους αγροτών από το νομό Χανίων.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, καθώς και επισκέψεις σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα, αγροτικές εγκαταστάσεις, και υποδομές που σχετίζονται με την αγροτική ανάπτυξη και τη διαχείριση των φυσικών πόρων.
Τη Δευτέρα το πρωί, στα Χανιά, θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ) και του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ και το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη με θεσμικούς εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων.
Το απόγευμα, στο Ρέθυμνο, θα συμμετάσχει σε συσκέψεις με εκπροσώπους της Περιφέρειας και τοπικών παραγωγικών φορέων, με επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη και την ενίσχυση της παραγωγής.
Την Τρίτη στο νομό Ηρακλείου, θα κάνει επισκέψεις στην Σχολή της Μεσαράς, σε αγροτικές εγκαταστάσεις και θερμοκήπια της περιοχής και θα έχει συναντήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους αγροτικών φορέων.
Την Τετάρτη στο Λασίθι, ο Υπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τοπικούς φορείς στον Άγιο Νικόλαο και θα επισκεφθεί περιοχές με ανεπτυγμένη θερμοκηπιακή παραγωγή και υποδομές στη Ιεράπετρα.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από κοντά με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της νέας εποχής.
Παγκρήτια Κινητοποίηση την Τετάρτη
Πάντως παρά την παρουσία του ΥπΑΑΤ στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί η αγροτική κινητοποίηση. Η απόφαση για την συγκεκριμένη κινητοποίηση ελήφθη κατά την διάρκεια μαζικής παγκρήτιας σύσκεψης των αγροτοκτηνοτρόφων που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου.
Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας αναφέρει τα εξής: «Ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη συνεχίζει να συρρικνώνεται. Η υπερπροσπάθεια των αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων από μόνη της, δεν αρκεί για την επιβίωση της αγροτικής οικονομίας. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά, είναι διαχρονικά και δεν επιτρέπουν άλλη αναβολή για την επίλυση τους. Κόστος παραγωγής, ελληνοποιήσεις κ.α. είναι μερικά από τα ζητήματα που ταλανίζουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου και έχουν γνωστοποιηθεί επανειλημμένα στο ΥπΑΑΤ.
Την Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2025, θα πραγματοποιηθεί Παγκρήτια Κινητοποίηση με σκοπό την ικανοποίηση σειρά αιτημάτων που έχουν τεθεί από όλους τους παραγωγικούς κλάδους και καλούμε όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν σε αυτό».
Οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι δεν θέλουν συνάντηση με Τσιάρα
Αρνούνται να δουν τον Τσιάρα οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης. Το συντονιστικό Κρήτης συνεδρίασε εκτάκτως, στις 12 Ιανουαρίου 2025, λόγω της κάθοδος του υπουργού ΑΑΤ και μετά την ανάρτηση του προγράμματος ερήμην μας. Μας βρίσκει αντίθετους στο κάλεσμα των φορέων του πρωτογενούς τομέα σε κάθε νομό της περιφέρειας Κρήτης.
Ομόφωνα αποφασίσαμε την απουσία μας στο κάλεσμα και για τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.
Καλούμε όλους τους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα στο δίκαιο αγώνα μας στο συλλαλητήριο αγανάκτησης, την Τετάρτη (15/01/2025).
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ για επίσκεψη υπουργού ΑΑΤ
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στην Κρήτη, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, προβαίνει στην ακόλουθη δήλωση:
«Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στην Κρήτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Παγκρήτιας κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου από γεωργούς και κτηνοτρόφους, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και όχι η ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Ακόμα και την ημέρα της κινητοποίησης, η κυβέρνηση σχεδιάζει συσκέψεις με αγρότες και φορείς στο Νομό Λασιθίου, με στόχο να υπονομεύσει τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των Κρητικών παραγωγών.
Θέλω να πιστεύω ότι οι παραγωγοί και οι φορείς δεν θα συναινέσουν σε αυτή την προβοκατόρικη ενέργεια.
Το 2024 εξελίχθηκε στη χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ στην Ελλάδα. Οι άμεσες ενισχύσεις που πιστώθηκαν στους δικαιούχους ανήλθαν σε 915 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 1,88 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή του Πυλώνα Ι της ΚΑΠ.
Καμία ουσιαστική αναθεώρηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ δεν έχει πραγματοποιηθεί, ώστε να καλύπτει τα αίτια απώλειας εισοδήματος που απορρέουν από την κλιματική κρίση. Το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης παραμένει άλυτο, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος παραγωγής. Το κόστος αυτό επιβαρύνεται περαιτέρω από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για προτεραιότητα στις ενεργειακές κοινότητες αγροτών, ενώ η κυβέρνηση έχει παραδώσει το χώρο διασύνδεσης αποκλειστικά σε μεγάλα συμφέροντα. Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει τον υψηλότερο ΕΦΚ πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η επιστροφή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση καλύπτει μόνο ένα μικρό μέρος του πραγματικού κόστους.
Η μη καταβολή της ενίσχυσης "Αμάλθεια", σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δέσμευση του αρμόδιου Υπουργού και δύο χρόνια από την κατάθεση των δικαιολογητικών, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπαιγμού των Κρητικών κτηνοτρόφων.
Η ελληνική κτηνοτροφία έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα. Η ανικανότητα της κυβέρνησης να επανδρώσει επαρκώς τις πύλες εισόδου της χώρας επέτρεψε την εξάπλωση ζωονόσων, όπως η πανώλη και η ευλογιά, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο.
Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία στρατηγική προστασίας για το ελαιόλαδο, το σημαντικότερο εθνικό μας προϊόν, που έχει επηρεαστεί αρνητικά από την εσωτερική σύγκλιση, με συνέπεια τη μείωση των ενισχύσεων για τους παραγωγούς της Κρήτης.
Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα είναι εμφανής. Δεν είναι τυχαία η διαδοχική αλλαγή πέντε υπουργών τα τελευταία χρόνια, ούτε η αλλαγή για έκτη φορά στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με προσωρινές λύσεις που δεν ακολουθούν τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όπως προβλέπει ο νόμος.
Για το ΠΑΣΟΚ, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σαφής προτεραιότητα, είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι ο πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.
Είναι ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, τη βιωσιμότητα των παραγωγών και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου».
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η στήριξη από τους πολίτες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) της ΕΕ έχει φθάσει σε υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Το επίπεδο ευαισθητοποίησης του κοινού για την ΚΓΠ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2007, με το 78% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι την γνωρίζει.
Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της στην παραγωγή ασφαλών, υγιεινών και βιώσιμων τροφίμων υψηλής ποιότητας.
Οι περισσότεροι πολίτες της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ, μέσω της ΚΓΠ, εκπληρώνει τον ρόλο της για τη διασφάλιση σταθερής προσφοράς τροφίμων ανά πάσα στιγμή (81%).
Επιπλέον, περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων (72%), στην ανάπτυξη ερευνητικών και ψηφιακών λύσεων για τη στήριξη των τομέων της γεωργίας και των τροφίμων (71%) και στην ενίσχυση του ρόλου των γεωργών στην τροφική αλυσίδα (70 %).
Η τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας στους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων (70%), η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (70%) και η εξασφάλιση εύλογων τιμών των τροφίμων (69%) αποτελούν επίσης βασικές συνεισφορές της ΚΓΠ, σύμφωνα με τους πολίτες.
Περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες πιστεύουν επίσης ότι η ΚΓΠ συμβάλλει στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων (66%) και ενθαρρύνει τους νέους να ενταχθούν στον γεωργικό τομέα (63%).
Πάνω από το ήμισυ (56%) δείχνουν ότι το επίπεδο της χρηματοδοτικής στήριξης της ΕΕ προς τους γεωργούς για τη σταθεροποίηση του εισοδήματός τους είναι σωστό, μια αύξηση κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το 2022 και το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.
Σχεδόν εννέα στους δέκα (88%) είναι υπέρ της συνέχισης της καταβολής επιδοτήσεων από την ΕΕ στους γεωργούς για την εφαρμογή γεωργικών πρακτικών επωφελών για το κλίμα και το περιβάλλον.
Οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ θεωρούνται ευρέως επιτυχημένες από τους Ευρωπαίους, με τη μεγάλη πλειοψηφία να πιστεύει ότι αποφέρουν σημαντικά οφέλη για τη γεωργία και τους καταναλωτές της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, το 76% συμφωνεί ότι οι συμφωνίες αυτές διασφαλίζουν τη διαφοροποίηση των αγορών και των προμηθειών γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ. Περισσότεροι από επτά στους δέκα πιστεύουν ότι οι εν λόγω εμπορικές συμφωνίες ενισχύουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο (73%) και ότι προωθούν τα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της καλής μεταχείρισης των ζώων για γεωργική παραγωγή σε άλλες χώρες (71%).
Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ευρωπαϊκά σήματα ποιότητας, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι (56%) αναγνωρίζουν το λογότυπο της βιολογικής γεωργίας, ενώ τα λογότυπα της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) θα μπορούσαν να τύχουν ευρύτερης αναγνώρισης.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έρευνα διεξήχθη και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, από τις 13 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου του 2024.
Από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2025 αναλαμβάνει η Πολωνία την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Αντικείμενο εξαιρετικού ενδιαφέροντος θα αποτελέσει το ζήτημα της ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ιδίως η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της πολωνικής Προεδρίας.
Θα συντονίσει τη διεξαγωγή της συζήτησης για την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ η οποία θα ισχύει μετά το τέλος του 2027, που θα έχει στόχο την στήριξη των αγροτών και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.
Ακόμη αναφέρει η πολωνική κυβέρνηση ότι «το επόμενο 6μηνο θα έχει σαν στόχο την ασφαλή, υψηλής ποιότητας και προσβάσιμη τροφή στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αγρότες θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα. Χρειαζόμαστε μια ανταγωνιστική και ανθεκτική ευρωπαϊκή γεωργία που να παρέχει ασφαλή τρόφιμα στους καταναλωτές της ΕΕ. Επίσης να προάγει την ανταγωνιστικότητά της έναντι της γεωργικής παραγωγής από τρίτες χώρες».
Επίσης, η πολωνική Προεδρία θα εργαστεί για τις προκλήσεις που θα φέρει η μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανία, με ότι οικονομικές επιπτώσεις αναμένεται να δημιουργήσει αυτή στον αγροτικό τομέα.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο καθορισμός του ανώτατου αριθμού θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία ανά ειδικότητα, πολιτών τρίτων χωρών, για το έτος 2025.
Όπως αναφέρει ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη εργασία, εποχιακή εργασία και απασχόληση υψηλής ειδίκευσης πολιτών τρίτων χωρών, για το έτος 2025, καθορίζεται σε ογδόντα εννέα χιλιάδες διακόσιες ενενήντα (89.290).
Ειδικότερα, ο ανώτατος αριθμός θέσεων για:
α) εξαρτημένη εργασία ανέρχεται σε σαράντα μια χιλιάδες εξακόσιες εβδομήντα (41.670),
β) εποχιακή εργασία ανέρχεται σε σαράντα πέντε χιλιάδες εξακόσιες είκοσι (45.620), και
γ) απασχόληση υψηλής ειδίκευσης ανέρχεται σε δυο χιλιάδες (2.000).
Στον ανώτατο αριθμό θέσεων είναι δυνατή προσαύξηση έως δέκα τοις εκατό (10%), ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες.
Όοον αφορά την εξαρτημένη εργασία, σε 16.000 ανέρχονται οι ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, μελισσοκόμοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.).
Για την εποχιακή εργασία στον αγροτικό τομέα, οι 36.000 αφορούν ανειδίκευτους εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, μελισσοκόμοι, εκτροφείς γουνοφόρων ζώων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κ.λπ.). Ακόμη 3.300 θα είναι οι αλιεργάτες.
Επίσης στο ίδιο ΦΕΚ γίνεται ο καθορισμός αντιστοιχίας καλλιεργήσιμης γης και ζωικού κεφαλαίου με τους εργάτες που μπορούν να απασχολήσουν.
Ειδικότερα, γίνεται η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης γης του αιτούντος εργοδότη - αγρότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, δηλαδή αντιστοιχία καλλιεργούμενης έκτασης ανά Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας (Μ.Α.Ε.).
Επίσης η αντιστοιχία μεταξύ ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη - κτηνοτρόφου με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση (αντιστοιχία αριθμού ζώων ανά Μονάδα Ανθρώπινης Εργασίας).
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Απολογισμός του 2024 όσον αφορά τις τιμές των αγροτικών εισροών και εκροών στην ΕΕ.
Τα στοιχεία της Eurostat, για το 2024, δείχνουν ότι η μέση τιμή των γεωργικών αγαθών (παραγωγή) στην ΕΕ μειώθηκε, κατά 2%, σε σύγκριση με το 2023, ενώ η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (εισροές) μειώθηκαν κατά 6%.
Σύμφωνα με την Eurostat, αυτή η πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων ακολουθεί τις απότομες αυξήσεις το 2021 και το 2022, καθώς και μια μέτρια άνοδο το 2023.
Τα στοιχεία δείχουν ότι υπήρξαν σημαντικές διακυμάνσεις στην εξέλιξη των τιμών μεταξύ μεμονωμένων αγαθών το 2024. Είχαμε απότομες αυξήσεις για το ελαιόλαδο (+30%), τις πατάτες (συμπεριλαμβανομένων των πατατόσπορων) (+12%) και τα φρούτα (+7%), καθώς και ελαφρές αυξήσεις για κρέας βοοειδών (+2%) και αγελαδινό γάλα (+1%).
Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν στα δημητριακά (-15%), τα αυγά (-8%), τους χοίρους (-7%), τα πουλερικά (-6%) και τα λαχανικά και τα κηπευτικά (-2%).
Μεταξύ των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία, σημειώθηκαν αυξήσεις στις τιμές των σπόρων και του πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και στις κτηνιατρικές δαπάνες (+3% έκαστη).
Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν απότομα για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-18%), τις ζωοτροφές (-11%), με μικρότερο ρυθμό μείωσης τόσο για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα όσο και για τα φυτοφάρμακα (-2%).
Όσον αφορά τις τιμές του αγελαδινού γάλακτος το 2024, ήταν χαμηλότερες από ό,τι το 2023 σε 16 χώρες της ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά πτώσης σημειώθηκαν στη Φινλανδία (-12%), στην Πορτογαλία (-10%) και στην Ισπανία (-8%). Από την άλλη πλευρά, τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+15%), στη Λιθουανία (+11%) και στη Λετονία (+10%).
Στις 18 Δεκεμβρίου 2024 εγκρίθηκε με την υπ’ αριθ. C (2024) 8878 final -18.12.2024 εκτελεστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), η 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ), η οποία υποβλήθηκε επίσημα στην ΕΕ στις 24 Οκτωβρίου 2024.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις και προσαρμογές, στη βάση της διαβούλευσης που προηγήθηκε με θεσμικούς φορείς του πρωτογενή τομέα της χώρας μας, καθώς και βάσει των στοιχείων του πρώτου έτους εφαρμογής της, ώστε να διασφαλιστεί η ισόρροπη επίτευξη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών της στόχων.
Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως στα ακόλουθα:
- αλλαγές που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και τους ορισμούς.
- αλλαγές που αφορούν σε εισαγωγή νέων παρεμβάσεων για επενδύσεις σχεδίων βελτίωσης σε θερμοκήπια και για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα σε ιδιαίτερα εντατικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και η βιομηχανική ντομάτα.
- αλλαγές που αφορούν σε στοιχεία των άμεσων ενισχύσεων, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων για τα οικολογικά σχήματα.
- αλλαγές που σχετίζονται με παρεμβάσεις σε ορισμένους τομείς, όπως η μελισσοκομία.
- αλλαγές που αφορούν στις παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων αυτών που επιφέρουν αλλαγές στους αριθμητικούς στόχους και τα συναφή ορόσημα για τους σχετικούς δείκτες αποτελεσμάτων.
Επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ ότι, οι τροποποιήσεις που αφορούν σε στοιχεία άμεσων ενισχύσεων και τομεακών παρεμβάσεων, καθώς και σε ορισμένα στοιχεία της αιρεσιμότητας ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ οι τροποποιήσεις σχετικά με παρεμβάσεις αγροτικής ανάπτυξης από τις 24 Οκτωβρίου 2024.
Τέλος, οι τροποποιήσεις που αφορούν στα πρότυπα ΚΓΠΚ 6, 7 και 8 βάσει του καν. (ΕΕ) 2024/1468 ισχύουν για το έτος υποβολής αιτήσεων 2024.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Οι προσπάθειες για την συνολικότερη αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ σε όλα τα επίπεδα συνεχίζονται μέσα από τις εντατικές και συστηματικές διαπραγματεύσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με στόχο την βελτίωση των εφαρμοστικών όρων του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου, προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών, του αγροδιατροφικού μας τομέα και των αγροτικών μας περιοχών συνολικότερα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις αλλά και νέες παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, καθώς και στην ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του παραγωγικού κόσμου της χώρας μας».
Ο Γενικός Γραμματέας κ. Δημήτρης Οδ. Παπαγιαννίδης δήλωσε: «Η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της 2ης τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ είναι το αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας μας με τις Υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Γεωργίας της Ε.Ε. (DG AGRI), καθώς και μιας συστηματικής και μεθοδικής προσπάθειας που γίνεται από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών στην υλοποίηση των παρεμβάσεων του ΣΣ ΚΑΠ για την μεγαλύτερη δυνατή απλοποίηση του θεσμικού τους πλαισίου».
Τα βήματα που θα ακολουθήσει το ΥπΑΑΤ για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέλυσε σε δηλώσεις του ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας.
Αυτά θα είναι ο διορισμός τεχνικού συμβούλου μετά από διαγωνισμό, η ενίσχυση των ελέγχων και η εφαρμογή των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης.
Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο, όπως θύμισε, έχει τεθεί υπό την επιτήρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι το τέλος του 2026.
Τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην κοινωνική συνοχή και στην ανάπτυξη της χώρας, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, χαρακτηρίζοντάς τον εθνικό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2025.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Κώστας Τσιάρας παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο του Υπουργείου κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας για παθογένειες που έρχονται από το αρκετά μακρινό παρελθόν. Δεσμεύομαι προσωπικά για την εξυγίανση του, ώστε να λειτουργεί με όρους διαφάνειας και δικαιοσύνης.
Παρά τα προβλήματα, από 1/1/2024 έως 11/12/2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταβάλει 2,084 δισ. ευρώ στους Έλληνες παραγωγούς, ενώ προγραμματίζονται ακόμη περισσότερες πληρωμές έως το τέλος του έτους», είπε. Συμπλήρωσε ότι οι παθογένειες του Οργανισμού έρχονται από το αρκετά μακρινό πολιτικό παρελθόν, αλλά «το ζήτημα είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο και με κάθε δυνατότητα να διασφαλίσει κανείς -εν προκειμένω η κυβέρνηση- την ομαλή ροή των ευρωπαϊκών πόρων προς τους Έλληνες παραγωγούς». Επανέλαβε, ακόμα, ότι η εξυγίανση του Οργανισμού αποτελεί προσωπική του προτεραιότητα.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο υπουργός ΑΑΤ σκέφτεται να τοποθετήσει στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ έναν πρώην δικαστικό και ένα έμπειρο στέλεχος του Οργανισμού. Η νέα ηγεσία πάντως θα έχει μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω της έρευνας που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τις παράνομες ενισχύσεις που πληρώθηκαν τα προηγούμενα έτη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες του καναπέ.
Για προσωρινή διοίκηση κάνει λόγο το ΥπΑΑΤ
Για μια προσωρινή διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αναμένεται να ορίσει από το ΥΠΑΑΤ, ανέφερε στην Βουλή, σήμερα Δευτέρα (16/12), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας και τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βασίλης Κόκκαλης. Συγκεκριμένα ο κ. Σταμενίτης ανέφερε τα ακόλουθα:
«Η πρόθεση της αλλαγής διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ είχε αρχικά δηλωθεί τον Ιούλιο με την έκδοση της υπ’ αριθμ 2169/213558 πρόσκληση για την εκδήλωσης ενδιαφέροντος στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΛΓΑ και του ΕΦΕΤ, η οποία μάλιστα ανακλήθηκε με την υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου, μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν με την επιτήρηση του Οργανισμού από το Σεπτέμβριο.
Γιατί ανακλήθηκε η πρόσκληση;
Γιατί ακριβώς η αλλαγή διοίκησης έχει νόημα μόνο αν εξεταστεί το γεγονός ότι εξυπηρετεί τις ανάγκες του Οργανισμού για βελτίωση και εξυγίανση. Οι ανάγκες αυτές διαμορφώθηκαν υπό τα νέα δεδομένα. Άρα οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων για τις θέσεις διοίκησης και θα εκδώσουμε νέα πρόσκληση. Η παραιτηθείσα διοίκηση σήμερα που μιλάμε συνεχίζει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντα της, δεν έχει διαταραχθεί καμία λειτουργία του Οργανισμού και εν ευθέτω χρόνο θα διοριστεί προσωρινή διοίκηση μέχρι τον ορισμό της νέας που θα προκύψει από την επικείμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος».
Έργα και δράσεις 455.390.794 ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νομό Ρεθύμνου, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
Αυτό ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για το Ρέθυμνο».
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η εθνική στρατηγική που αναπτύσσει η κυβέρνηση δίνει ώθηση στην ανάπτυξη του Νομού Ρεθύμνου και συνολικά της Κρήτης, ώστε να γίνει η πρωτοπόρα Περιφέρεια της χώρας σε οικονομική ανάπτυξη. Όπως επισήμανε, τα μοναδικά σε ποιότητα και διατροφική αξία προϊόντα της κρητικής γης αποτελούν την κινητήρια δύναμη και της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, προσθέτοντας σημαντικούς πόντους στο τουριστικό προϊόν της χώρας.
Τα 455,3 εκατ. ευρώ κατανέμονται ως εξής:
Από το ΠΑΑ 2014-2022 έχουν καταβληθεί περίπου 415 εκατ. ευρώ σε 41.180 δικαιούχους. Για μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα: έχουν προϋπολογισθεί 7,7 εκατ. ευρώ. Επίσης μέσω ΤΑΑ υλοποιούνται 17 επενδυτικά σχέδια με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη περίπου 25,7 εκατ. ευρώ, ενώ από τον ΕΛΓΑ έχουν καταβληθεί 2,5 εκατ. ευρώ και μέσω ΚΟΕ (Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων) 1,3 εκατ. ευρώ. Τέλος από το Πρόγραμμα Αλιείας Υδατοκαλλιέργειας και Θαλασσών υλοποιείται το Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας, ύψους 3.390.794 ευρώ.
Αναλυτικά οι πληρωμές
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 μέχρι σήμερα 41.180 δικαιούχοι έχουν λάβει περίπου 415 εκατ. €. Ενδεικτικά:
Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές και ορεινές περιοχές για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους λόγω των γεωγραφικών περιορισμών): 124,2 εκατ. € και 23.169 ωφελούμενοι.
Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία: 131,2 εκατ. € και 6.467 ωφελούμενοι
Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς: 29,5 εκατ. € και 929 ωφελούμενοι.
Σχέδια βελτίωσης: 18,3 εκατ. € και 329 ωφελούμενοι.
Υλοποίηση δράσεων της στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER: 12,4 εκατ. € και 81 ωφελούμενοι.
Μικρά Εγγειοβελτιωτικά Έργα
Βελτίωση υφιστάμενων υποδομών άρδευσης και επέκταση δικτύων άρδευσης για την αύξηση των αρδευόμενων περιοχών του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Προϋπολογισμός: 2, 2 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Αγίου Βασιλείου.
Αντικατάσταση, εκσυγχρονισμός και επέκταση αρδευτικών δικτύων περιοχών του Δήμου Αμαρίου. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Αμαρίου.
Βελτίωση αρδευτικών δικτύων σε Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μυλοποτάμου. Προϋπολογισμός: 1,1 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Μυλοποτάμου.
Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστημάτων αυτοματισμού – τηλελέγχου – τηλεχειρισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας και διαχείρισης νερού στο αρδευτικό δίκτυο της ΔΕΥΑ Ρεθύμνου. Προϋπολογισμός: 2,2 εκατ. €, με δικαιούχο τον Δήμο Ρεθύμνης
Ιδιωτικές Επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Άξονας: Πράσινος Αγροτουρισμός
Υλοποιούνται 15 επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 18,3 εκατ. € (η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 9,2 εκατ. €).
Άξονας: Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Υλοποιούνται 2 επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,4 εκατ. € (η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 3,7 εκατ. €).
Ενίσχυση της εξωστρέφειας
Δράσεις ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων, μέσω καλαθιού προϊόντων, με χώρες-στόχους Γαλλία, Γερμανία και Ελλάδα, προϋπολογισμού 1,35 εκατ. €.
Ωφελούμενοι: Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης / Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αποζημιώσεις
Από τον ΕΛΓΑ, την τελευταία πενταετία, έχουν καταβληθεί, στους δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους, αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, συνολικού ποσού 2,5 εκατ. € και ζημιές που εντάχθηκαν σε προγράμματα Κ.Ο.Ε. καταβλήθηκαν ενισχύσεις συνολικού ποσού 1,3 εκατ. €.
Πρόγραμμα Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027
Προϋπολογισμός: 5.850.000 € για όλη την Κρήτη.
Προτεραιότητα 3: Προώθηση μιας βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας σε παράκτιες, νησιωτικές και εσωτερικές περιοχές. Υλοποίηση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, μέσω των Ομάδων Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) και αφορά δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σχετικές με τον τομέα της Αλιείας και της γαλάζιας ανάπτυξης.
«Αλιευτικό καταφύγιο Σκαλέτας»
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 που υλοποιείται βάσει του Καν. (ΕΕ) 2021/1139 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ) και πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Δράσης 1.1.1 (Βελτίωση των υποδομών που εξυπηρετούν την αλιεία) του ειδικού στόχου 1.1. (Ενίσχυση των οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων) εντάχθηκε στις 25.07.2024 και υλοποιείται η β΄ φάση του έργου που αφορά το «Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας» προϋπολογισμού 2.858.774,25 € Δημόσια Δαπάνη.
Η α΄φάση του έργου υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑλΘ 2014-2020 όπου πραγματοποιήθηκαν πληρωμές ύψους 532.019,99 € Δημόσια Δαπάνη.
Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή της Σκαλέτας, 13 περίπου χλμ. από το Ρέθυμνο Κρήτης, το οποίο θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής και την ανάπτυξη του οικονομικού τομέα της αλιείας.
Αναβίωση της Σχολής Ασωμάτων
Η στενή συνεργασία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Αμαρίου οδήγησε στη δημιουργία ΑΜΚΕ με κύριο σκοπό την αναβάθμιση του Σταθμού Ασωμάτων Κρήτης και τη δημιουργία ενός πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Αιγοπροβατοτροφίας με την επωνυμία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων» και αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα με επίκεντρο την κτηνοτροφία και την υποστήριξη των κτηνοτρόφων σε μία Κρήτη που διαθέτει τουλάχιστον το 15% του εθνικού κοπαδιού.
Είναι η μοναδική δομή έρευνας και εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά στη ζωική παραγωγή από την περιοχή της Λάρισας και νοτιότερα και για πάρα πολλά χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.
Κύριοι στόχοι μας είναι:
- η λειτουργία του Σταθμού ως «Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές»,
- η επαναλειτουργία της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων,
- η διατήρηση του γενετικού υλικού των ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της Κρήτης.
Επί πλέον, το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, μέσω έργων και δράσεων, παρέχει τεχνογνωσία και υπηρεσίες σε όλους τους αγρότες της Κρήτης
Μαζική διαμαρτυρία με πάνω από 600 τρακτέρ πραγματοποίησαν οι Βρετανοί αγρότες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στους δρόμους του Λονδίνου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις Save British Farming (SBF) και το Kent Fairness for Farmers, αντιδρώντας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την επιβολή φόρου κληρονομιάς και στην αντι-αγροτική πολιτική που ακολουθεί στην βρετανική γεωργία.
Οι αγρότες, πολλοί από τους οποίους ταξίδεψαν για ώρες από διάφορες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας, όπως το Exmoor, το Worcestershire, το Somerset και το Isle of Wight, έδωσαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, τόνιζαν δεν θα υποχωρήσουν μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.
Την ίδια ημέρα αγρότες στο Γιορκσάιρ έκαναν ξεχωριστή διαμαρτυρία, με περισσότερα από 120 τρακτέρ να παρκάρουν στο κέντρο της πόλης σε μια συγκέντρωση με τίτλο «Save Family Farms» (σώστε τις οικογενειακές φάρμες). Επίσης Ουαλοί αγρότες συγκεντρώθηκαν με τρατκέρ τους στο Κάρντιφ, αποδοκιμάζοντας και αυτοί τις πολιτικές της κυβέρνησης των Εργατικών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι απειλούν τη γεωργία.
Κυριότερο από τα αιτήματά των αγροτών είναι η εγκατάλειψη των κυβερνητικών σχεδίων για την επιβολή φόρου κληρονομιάς, ύψους 20%, στα αγροκτήματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών, που θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2026.
Οι Βρετανοί αγρότες υποστηρίζουν ότι η φορολογία στα αγροκτήματα, σε συνδυασμό με την ταχεία απόσυρση του συστήματος ενισχύσεων, την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, τις εμπορικές συμφωνίες για εισαγωγές τροφίμων χωρίς δασμούς και τον φόρο άνθρακα στα λιπάσματα, θα τους κάνουν μη βιώσιμους και θα αναγκαστούν να πουλήσουν γη τους για να πληρώσουν τους φόρους και τις οφειλές τους.
Η Liz Webster, ιδρύτρια του Save British Farming, δήλωσε: «διαμαρτυρόμαστε για την επίθεση στην βρετανική γεωργία από διαδοχικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών».
Είχε προηγηθεί, στις 27 Νοεμβρίου 2024, δυναμική κινητοποίηση στο Ντόβερ, στην οποία εξαγριωμένοι αγρότες, με εκατοντάδες τρακτέρ, «μπλόκαραν» το λιμάνι. Επίσης την ίδια ημέρα αγρότες διαδήλωσαν με τρακτέρ στους δρόμους του Κεντ με συνθήματα, όπως «σταματήστε τις εισαγωγές» και «χωρίς αγρότες χωρίς τρόφιμα χωρίς μέλλον». Μια άλλη ομάδα με τρακτέρ διαδήλωσε στο Holyhead, ένα λιμάνι της Ουαλίας, με σύνθημα «φτάνει πια» για την φορολογική πολιτική αλλά και για το πρόγραμμα βιώσιμης γεωργίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ουαλίας, που υποστηρίζουν ότι αυξάνει το κόστος παραγωγής σε αγροκτήματα και εκτροφές.
Ο ηγέτης της Εθνικής Ένωσης Αγροτών (NFU), Τομ Μπράντσοου, ανέφερε ότι το 75% των οικογενειακών αγροτικών επιχειρήσεων της χώρας θα κληθούν να πληρώσουν την υψηλή φορολογία που θέλει να επιβάλλει η βρετανική κυβέρνηση.
Με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιου για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, συγκροτήθηκε το Συμβούλιο αρμόδιο για την σύσταση του Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών.
Στο συμβούλιο θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέους ασφαλιστικού πλαισίου για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής από ζημιές λόγω φυσικών καταστροφών.
Σύμφωνα με το νόμο ν. 5116/2024, το Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών θα έχει σαν σκοπό να καταρτίζει την πολιτική για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών και να παρακολουθεί τον τομέα της της ιδιωτικής ασφάλισης στο πεδίο αυτό με στόχο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας. Θα μπορεί να χαράσσει πολιτικές σε σχέση με:
- την ιδιωτική ασφάλιση και τις φυσικές καταστροφές,
- την εκτέλεση των συμβάσεων ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, τον εντοπισμό προβλημάτων και δυσλειτουργιών,
- την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών υπό το πρίσμα δανειακών συμβάσεων ιδιωτών
- την προσαρμογή της ιδιωτικής ασφάλισης και της κρατικής αρωγής λόγω φυσικών καταστροφών, στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης,
- την εξέλιξη των δεδομένων και αναγκών που προκαλούν οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης ως προς την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτών και
- την καταγραφή προτάσεων για την προαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων που χρησιμοποιεί ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης.
Το Συμβούλιο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών αποτελείται από 21 μέλη ως ακολούθως:
α) τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ως Πρόεδρο.
β) τον κ. Αθανάσιο Πετραλιά, Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική,
γ) τον κ. Αθανάσιο Κοντογεώργη, Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό,
δ) την κα Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,
ε) τον κ. Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης,
στ) τον κ. Γεώργιο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
ζ) τον κ. Πέτρο Καμπούρη, Γενικό Γραμματέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,
η) τον κ. Πέτρο Βαρελίδη, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
θ) τον κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
ι) την κα Δέσποινα – Λητώ Παληαρούτα, Γενική Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,
ια) τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ),
ιβ) τον κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας,
ιγ) την κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος,
ιδ) τον κ. Νικόλαο Κεχαγιάογλου, Ασφαλιστικό Σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων,
ιε) τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, με αναπληρωματικό μέλος την κα Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Γενική Διευθύντρια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών,
ιστ) τον κ. Μιχάλη Τζωρτζώρη, Πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδας, με αναπληρωματικό μέλος την κα Δήμητρα Λύχρου,
ιζ) τον κ. Ηλία Τσολάκη, ως εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών,
ιη) τον κ. Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου, Γ’ Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,
ιθ) την κα Κωνσταντίνα Γεωργακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με αναπληρωματικό μέλος τον κ. Σπύρο Σταγάκη, ανώτερο σύμβουλο του Συμβουλίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,
κ) τον κ. Γρηγόριο Κωνσταντέλο, Α’ Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και Δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και
κα) τον κ. Φάνη Σπανό, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ως εκπρόσωπο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Την επόμενη περίοδο προγραμματίζεται η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη συζήτηση και επεξεργασία των θεμάτων αρμοδιότητάς του.
Στην ανάγκη για την ανάπτυξη κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση drones στη φυτοπροστασία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, η χρήση των drones και νέων τεχνολογικών θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.
Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αξιόπιστες μεθοδολογίες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις.
Για τη μελλοντική ΚΑΠ ο κ. Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας του γεωργικού εισοδήματος, της ανανέωσης των γενεών και των επενδύσεων που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.
«Η διατήρηση των δύο πυλώνων είναι καίριας σημασίας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας, ιδιαίτερα στις μικρές και παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις», τόνισε.
Εξίσου σημαντική, κατά τον Υπουργό, είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η παροχή ευελιξίας στα κράτη-μέλη.
Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΛΚ παρέδωσε στον νέο Επίτροπο κ. Χάνσεν ένα κείμενο που συμπληρώνει τον Στρατηγικό Διάλογο, «ένα κείμενο που κατάφερε να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες, ένα κείμενο που μεταφέρει τη φωνή των Κρατών Μελών, τη φωνή των αγροτών από κάθε πλευρά της Ένωσης».
Για το θέμα της μεταφοράς ζώων, ανέφερε ότι «η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά αγγίζει τον πυρήνα του πολιτισμού μας», ενώ υποστήριξε ένθερμα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής των νέων κανονισμών, ώστε να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι μικροί μεταφορείς και οι παραδοσιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε ότι «οι μέλισσες δεν είναι μόνο παραγωγοί μελιού, αλλά αποτελούν ζωτικής σημασίας επικονιαστές για το οικοσύστημα», ζητώντας άμεση δράση για τη στήριξη των μελισσοκόμων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε σθεναρά την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση «Μία Υγεία», που προωθεί τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.
Ανοίγει η συζήτηση στην Ευρώπη για την κατανομή κονδυλίων της ΚΑΠ ενόψει της εισόδου της Ουκρανίας στην ΕΕ αλλά και η εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων για την οποία πιέζουν τα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης.
Στη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής σχετικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2027 κατέληξαν οι Υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας, οι οποίοι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).
Η συνεδρίαση διεξήχθη υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και της Φινλανδής ομολόγου του, Σάρι Εσάγια.
Το τελικό κείμενο, το οποίο αποτελεί προϊόν εντατικής εργασίας και συνεργασίας των Υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ, παραδόθηκε στον Επίτροπο Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν και περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα.
Στις βασικές προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που υποβλήθηκαν προς την Επιτροπή είναι η διασφάλιση μιας δίκαιης και αποτελεσματικής ΚΑΠ, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Ευρωπαίων αγροτών και των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα, το ΕΛΚ ζητά τη διατήρηση της δομής των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, η οποία περιλαμβάνει άμεσες ενισχύσεις, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίστηκε η ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών και μεγαλύτερη ευελιξία για τα κράτη-μέλη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, υπογράμμισε ότι το κείμενο του ΕΛΚ αποτελεί μια πρώτη βάση για τη διαμόρφωση του Οράματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία.
«Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι αναφορές σε επαρκή χρηματοδότηση της ΚΑΠ, με τη διατήρηση των δύο πυλώνων, τη σταθερότητα των αγροτικών εισοδημάτων, την ανανέωση των γενεών στον αγροτικό τομέα, τις επενδύσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τα κίνητρα για περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, καθώς και την απλοποίηση, την ευελιξία, την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, την αναγνώριση γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων και τη στήριξη μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνεδρίαση των Υπουργών Γεωργίας, που ανήκουν στο ΕΛΚ, ενόψει των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Κώστας Τσιάρας, υποστήριξε πως «η δίκαιη κατανομή των άμεσων ενισχύσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, το κόστος παραγωγής, η αξία της γης, αλλά και οι εισοδηματικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη».
Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των μικρών αγροτικών μονάδων, οι οποίες συχνά δεν μπορούν να επωφεληθούν από οικονομίες κλίμακας.
Κώστας Τσιάρας και Σάρι Εσάγια: Ζητούμε μια πιο ρεαλιστική, πιο δίκαιη και πιο ελκυστική ΚΑΠ για τους νέους
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Κώστας Τσιάρας και η Σάρι Εσάγια που προεδρεύουν από κοινού στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Ζητούμε μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, με τις αυξανόμενες απαιτήσεις και τα μειούμενα κέρδη, η οποία θα είναι πιο στρατηγική και λιγότερο λεπτομερής από την τρέχουσα, και που θα καθορίσει μια νέα κατεύθυνση για τη γεωργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια κατεύθυνση που θα καθιστά τη γεωργία μια ελκυστική επιλογή για τους νέους».
Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ ενέκριναν ομόφωνα συμπεράσματα για την μετά το 2027 Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) με επίκεντρο τους αγρότες, με στόχο μια ανταγωνιστική, ανθεκτική στις κρίσεις, βιώσιμη, φιλική προς τους αγρότες και βασισμένη στη γνώση μελλοντική γεωργία της ΕΕ.
Οι υπουργοί τόνισαν το γεγονός ότι η ΚΑΠ, μέσω άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες και άλλων μορφών στήριξης, θα πρέπει να συμβάλει στη διασφάλιση σταθερού εισοδήματος των αγροτών και να τους παράσχει κίνητρα ώστε να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση.
Τα συμπεράσματα, που εγκρίθηκαν στις 9/12/2024, από τους 27 υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ επισημαίνουν τη σημασία της ΚΓΠ για την επίτευξη των στόχων αυτών και υπογραμμίζουν τους βασικούς στόχους της διαφύλαξης της επισιτιστικής ασφάλειας, με παράλληλη κατοχύρωση δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τον αγροτικό πληθυσμό και εύλογων τιμών για τους καταναλωτές.
«Τα συμπεράσματα απηχούν τις προσδοκίες του Συμβουλίου για τη μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική, με στόχο έναν ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα με επίκεντρο τους αγρότες — μία από τις πρωταρχικές προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας. Στα συμπεράσματα ζητείται να διατεθούν ειδικοί και κατάλληλοι πόροι ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά η ΚΓΠ στους πολλαπλούς στόχους της και να διατηρηθεί μια χωριστή και ανεξάρτητη ΚΓΠ που θα περιλαμβάνει δύο πυλώνες. Οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν τη σταθερότητα του εισοδήματος των αγροτών. Υπογραμμίζουν επίσης τη δέσμευσή μας όσον αφορά την παροχή συγκεκριμένων λύσεων και κινήτρων για τη στήριξη των αγροτών στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης», δήλωσε ο κ. István Nagy, Υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας.
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσαν ότι απαιτούνται ειδικοί και κατάλληλοι πόροι και μέσα για την ΚΓΠ προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους πολλαπλούς στόχους της, ζήτησαν δε να διατηρηθεί μια χωριστή και ανεξάρτητη ΚΓΠ που θα περιλαμβάνει δύο πυλώνες.
Οι υπουργοί τόνισαν το γεγονός ότι η ΚΓΠ, μέσω άμεσων ενισχύσεων προς τους αγρότες και άλλων μορφών στήριξης, θα πρέπει να συμβάλει στη διασφάλιση σταθερού εισοδήματος των αγροτών και να τους παράσχει κίνητρα ώστε να συμβάλουν στην πράσινη μετάβαση. Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης ότι η αγροτική ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ισχυρό ρόλο στην αρχιτεκτονική της ΚΓΠ στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.
Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων
Το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι είναι σημαντικό να βελτιωθούν η λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και η κατανομή της προστιθέμενης αξίας, καθώς και να εξασφαλιστούν αυξημένη διαφάνεια και δίκαιη αμοιβή για τους αγρότες. Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η σταθερότητα του εισοδήματος των αγροτών για τη διατήρηση οικονομικά βιώσιμων και ανταγωνιστικών αγροτικών δραστηριοτήτων και παραγωγής τροφίμων σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.
Οι υπουργοί Γεωργίας αναγνώρισαν επίσης την αρνητική τάση γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και τη σημασία της επαρκούς ανανέωσης των γενεών. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η στήριξη της νεότερης γενιάς αγροτών και των νεοεισερχόμενων αγροτών, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τομέας θα παραμείνει ελκυστικός για τις μελλοντικές γενιές. Επιπλέον, οι μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η συμμετοχή των γυναικών στον τομέα επισημάνθηκαν ως σημαντικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.
Το Συμβούλιο τόνισε επίσης ότι η στήριξη των επενδύσεων είναι απαραίτητη για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας.
Φιλικό προς τους αγρότες μοντέλο λειτουργίας
Στα συμπεράσματα ζητείται να θεσπιστούν πιο φιλικοί προς τους αγρότες κανόνες και τονίζεται η ανάγκη να μειωθεί η γραφειοκρατία και να απλουστευθούν οι διαδικασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί ζήτησαν να απλουστευθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης και τροποποίησης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΓΠ, καθώς και να χαλαρώσουν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τους αγρότες.
Το Συμβούλιο τόνισε ότι το σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό, διαφανές και απλουστευμένο και ότι το σύστημα ελέγχου και κυρώσεων δεν πρέπει να αυξάνει τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων.
Παροχή κινήτρων ώστε οι αγρότες να κινηθούν προς την πράσινη μετάβαση
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αναγνώρισαν ότι οι αγρότες διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην πράσινη μετάβαση και ότι η ΚΓΠ θα πρέπει να συνεχίσει να συμβάλλει στη μετάβαση του αγροτικού τομέα σε πιο βιώσιμες πρακτικές. Το Συμβούλιο θεωρεί ότι οι αγρότες θα πρέπει να έχουν επαρκή κίνητρα για τον σκοπό αυτό.
Οι υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Γεωργία της ΕΕ ανθεκτική στις κρίσεις
Το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η ανταγωνιστικότητα της γεωργίας έχει επηρεαστεί από τον αυξανόμενο αριθμό έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς και εξάρσεων ζωονόσων, και από την εξάπλωση επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών.
Τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και τα μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή θεωρούνται απαραίτητα για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του τομέα.
Επιπλέον, για να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο οι εθνικές και περιφερειακές αρχές αντιμετωπίζουν τις κρίσεις, το Συμβούλιο ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τη χρήση των μέσων της ΚΓΠ. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες για την παροχή έκτακτης στήριξης στους αγρότες σε περίπτωση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Έρευνα και καινοτομία
Η έρευνα και η καινοτομία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών και περιβαλλοντικών μας στόχων και προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίζονται βιώσιμα, ασφαλή, υγιεινά, θρεπτικά και οικονομικά προσιτά τρόφιμα για τους πολίτες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο τόνισε τη σημασία μιας προσέγγισης της γεωργίας με βάση τη γνώση.
Στα συμπεράσματα τονίζεται επίσης η σημασία της κυκλικής οικονομίας και της βιοοικονομίας για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης των τομέων της γεωργίας και της δασοκομίας.
Επόμενα βήματα
Το Συμβούλιο καλεί τη νέα Επιτροπή να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα κατά την προετοιμασία των επικείμενων νομοθετικών προτάσεων για την ΚΓΠ μετά το 2027, με το κείμενο να προορίζεται για πολιτική καθοδήγηση προς τον σκοπό αυτό.
Η Επιτροπή καλείται επίσης να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα του Συμβουλίου κατά την προετοιμασία του οράματος για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί τις πρώτες 100 ημέρες θητείας της νέας Επιτροπής.
Tο Σάββατο (7 Δεκεμβρίου 2024), πραγματοποιήθηκε κανονικά η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση του ΑΣΕΠ για πρόσληψη Προέδρου και Αντιπροέδρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυτό έγινε παρά την απόφαση για την ακύρωση της προκήρυξης, που ανακοίνωσε, στις 5 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι αφού πραγματοποιήθηκε η γραπτή εξέταση δημιουργείται νομικό πρόβλημα για το ΥπΑΑΤ, επειδή αν προσφύγουν οι εξεταζόμενοι στα Διοικητικά Δικαστήρια θα δικαιωθούν και τότε ο υπουργός ΑΑΤ θα πρέπει να εκτελέσει τη δικαστική απόφαση και να κάνει την τοποθέτηση. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση στους υποψηφίους.
Όσον αφορά την αλλαγή των κριτηρίων που υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ λόγω της εποπτείας της ΕΕ αυτά δεν μπορούν να γίνονται την τελευταία στιγμή - μια ημέρα πριν την εξέταση - σε σοβαρές χώρες.
Πάντως όπως φαίνεται το πρόβλημα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Αυτό γιατί κάποιοι θέλουν να παρακάμψουν τη νόμιμη διαδικασία για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για να βάλουν τους εκλεκτούς τους στον Οργανισμό. Για να αλλάξει ένας νόμος δεν αρκεί μια υπουργική απόφαση αλλά θα πρέπει να περάσει τροπολογία από την Βουλή.
Στην ακύρωση της προκήρυξης για πρόσληψη Προέδρου και Αντιπροέδρων στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω ΑΣΕΠ όπως προβλέπει ο νόμος, προχώρησε, στις 5 Δεκεμβρίου 2024, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Τσιάρας.
Αν και ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνοντας δηλώσεις περί του δικαιώματός του να αλλάζει διοικήσεις, στην συνέχεια προχώρησε στην ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το περασμένο καλοκαίρι.
Πάντως, αφού οι υποστηρικτές της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ κατάφεραν να «σύρουν» τον υπουργό να αποσύρει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, που είναι βασικός νόμος της κυβέρνησης, τότε τα πράγματα είναι πολύ τραγικά.
Όπως αναφέρει η απόφαση, που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η ανάκληση γίνεται στο πλαίσιο της οργανωτικής αναδιάρθρωσης του Οργανισμού, για να επανεξεταστούν τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή το ΥπΑΑΤ ανακάλυψε μετά από τόσους μήνες ότι τα τυπικά προσόντα, που ανέγραφε η προκήρυξη, δεν ήταν τα σωστά και πρέπει να διορθωθούν.
Η συγκεκριμένη απόφαση αιφνιδίασε όσους είχαν υποβάλει αίτηση και αύριο Σάββατο (7/12) είχε προγραμματιστεί να δώσουν γραπτές εξετάσεις.
Διαβάστε την απόφαση του ΥπΑΑΤ (εδώ).
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ΑΣΕΠ, που αναφέρει ότι η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (Κ.Ε.Δ.) ανακοινώνει ότι το Σάββατο (7 Δεκεμβρίου 2024), θα διεξαχθεί η γραπτή ηλεκτρονική εξέταση που προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 5062/2023 για την κάλυψη των θέσεων που περιλαμβάνονται στις Προσκλήσεις 1ΠΔΑ/2024, 13ΠΔΑ/2024, 15ΠΔΑ/2024, 16ΠΔΑ/2024, 17ΠΔΑ/2024 και 18ΠΔΑ/2024 (δείτε εδώ).
Το ερώτημα είναι πως γίνεται ένας υπουργός να παρεμβαίνει στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ που είναι ανεξάρτητη αρχή.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ο υπουργός ΑΑΤ στρέφεται στο εξωτερικό, προκειμένου να βρει λύση στα προβλήματα του ελληνικού οργανισμού πληρωμών και ελέγχου.
Ωστόσο οι ημέρες περνάνε και σύντομα θα κληθεί η χώρα μας να απολογηθεί στην ΕΕ για το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έκκληση προς τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκομένους στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ευλογιάς, να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στον αγώνα για περιορισμό και εκρίζωση της πανώλης, απηύθυνε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.
Η πολιτεία, όπως είπε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν από τη δική της πλευρά, αλλά και στην περίπτωση της ευλογιάς, απαιτείται η συμμετοχή όλων με την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επιδείχθηκε στην περίπτωση της πανώλης, για τον τρόπο αντιμετώπισης της οποίας, η χώρα μας έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ανέφερε ο υπουργός ότι «από 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.
Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ad hoc πρόγραμμα αποζημίωσης των μηλοπαραγωγών ύψους 16 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην εκδήλωση: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη-Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά».
Έργα και δράσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νομό Καστοριάς, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά», τα ποσά αυτά αφορούν χρηματοδοτήσεις από το ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι υπάρχει συντονισμένη κυβερνητική δράση για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής που αφορά στην ανάπτυξη της Καστοριάς και πρόσθεσε ότι η στρατηγική αυτή δίνει απάντηση στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι τοπικοί φορείς για συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός η μεγαλύτερη συμβολή που έχει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα είναι η διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, συμπληρώνοντας ότι οι υποδομές και τα έργα που έχουν προγραμματισθεί συμβάλλουν, αφενός προς την κατεύθυνση αυτή και αφετέρου προς την πραγματική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
Αναφερόμενος στο αίτημα των τοπικών θεσμικών παραγόντων για αποζημίωση των μηλοπαραγωγών, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι αν και η ζημιά που υπέστησαν δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει ένα ad hoc πρόγραμμα, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στους μηλοπαραγωγούς, το οποίο αναμένεται να πληρωθεί έως τον Απρίλιο.
Ο Υπουργός ανέδειξε, ακόμη, τον αναπτυξιακό ρόλο του ΥΠΑΑΤ και αναφέρθηκε στα έργα που προωθούνται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων στα οποία συμμετέχει το υπουργείο.
Τα προγραμματισμένα έργα
Τα 180 εκατ. ευρώ κατανέμονται ως εξής:
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν καταβληθεί περίπου 71,8 εκατ. ευρώ σε 6.497 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Για τη βελτίωση των καλλιεργειών έχουν ξεκινήσει εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα και αρδευτικά Δίκτυα προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ.
Επίσης υλοποιούνται 9 έργα αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ.
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούνται 5 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 5 εκατ. ευρώ και 1 επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης, με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το 2024 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.289 δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσιάρας:
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, μέχρι σήμερα 6.497 δικαιούχοι έχουν λάβει, 71,8 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά:
Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές περιοχές για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους λόγω των γεωγραφικών περιορισμών) 19,2 εκατ. ευρώ και 4.498 ωφελούμενοι
Σχέδια Βελτίωσης: 13,2 εκατ. ευρώ και 252 ωφελούμενοι
Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία: 7,1 εκατ. ευρώ και 381 ωφελούμενοι
Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς: 9,8 εκατ. ευρώ και 355 ωφελούμενοι
Υλοποίηση δράσεων της στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER: 7,3 εκατ. ευρώ και 62 ωφελούμενοι
Σε ό,τι αφορά στα εγγειοβελτιωτικά έργα:
Κατασκευή Φράγματος Νεστορίου: Προϋπολογισμός 49.000.000 ευρώ. Αφορά την Κατασκευή φράγματος, ύψους 75 μ., επί του ποταμού Αλιάκμονα, στο Νεστόριο Καστοριάς και δημιουργία τεχνητής λίμνης 823 στρεμμάτων. Η άρδευση θα αφορά 000 στρέμματα και θα δώσει τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση των ξερικών καλλιεργειών με νέες δυναμικές με έμφαση στα φασόλια, ενώ το αρδευτικό του δίκτυο που είναι υπό μελέτη θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη ιδιαίτερα μετά την κρίση στη γουνοποιία και τις επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Καστοριά.
Αρδευτικό δίκτυο Γέρμας: προϋπολογισμός 5.000.000 ευρώ. Το έργο καλύπτει συνολική καλλιεργήσιμη έκταση 3.278 στρ. και περιλαμβάνει:
Τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς του νερού από τη θέση του υφιστάμενου φρεατίου του αγωγού υδροληψίας του φράγματος στην προς άρδευση περιοχή.
Το δίκτυο διανομής με τις απαιτούμενες υδροληψίες και
Μικρά τεχνικά και φρεάτια ελέγχου του δικτύου
Φράγμα και αρδευτικά δίκτυα Διποταμιάς στο Δήμο Νεστορίου: Προϋπολογισμός 33.000.000 ευρώ. έργο αφορά φράγμα ύψους 30 μ. Με αργιλικό πυρήνα με ταμιευτήρα 900.000 μ3. Τα αρδευτικά δίκτυα είναι σε έκταση 500 στρεμμάτων.
Έργα Αγροτικής Οδοποιίας
Βελτίωση προσβασιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των αγροκτημάτων του Δήμου Άργους Ορεστικού. Προϋπολογισμός: 2,62 εκατ. ευρώ για 5 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Άργους Ορεστικού
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας κτηματικής περιοχής Καστοριάς και Καλοχωρίου-Τσαρτίστας. Προϋπολογισμός: 1 εκατ. ευρώ για 2 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Καστοριάς
Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας Δήμου Νεστορίου. Προϋπολογισμός: 686.000 ευρώ για 2 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Νεστορίου.
Ιδιωτικές Επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Άξονες:
Πράσινος αγροτουρισμός
Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα
Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών
Άξονας: Πράσινος Αγροτουρισμός
α) Υλοποιείται 1 επενδυτικό έργο, με δημόσια δαπάνη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.
β) Σε στάδιο αξιολόγησης 3 επενδυτικά έργα, με δημόσια δαπάνη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ
Το τρέχον έτος:
Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 289 δικαιούχους για ζημιές που σημειώθηκαν το 2023, κυρίως σε καλλιέργειας φασολιών και μήλων.
Έχουν υποβληθεί 113 αναγγελίες ζημιάς και 199 δηλώσεις ζημιάς, με κυριότερα ζημιογόνα αίτια:
- τις βροχοπτώσεις Μαΐου, που έπληξαν σανοδοτικές καλλιέργειες,
- τον καύσωνα Ιουλίου, που έπληξε κυρίως καλλιέργειες φασολιών,
- τις χαλαζοπτώσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, που έπληξαν κυρίως κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως μήλα).
Έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις
Έχει ξεκινήσει η διατύπωση των πορισμάτων εκτίμησης.
Πρόγραμμα Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027
Περιοχή Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (Αλιευτικές Ζώνες): Εσωτερικών Υδάτων
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Προϋπολογισμός: 4.300.000 ευρώ.
Φυσικά στις προαναφερόμενες δράσεις θα πρέπει να συνυπολογισθεί η δυνατότητα ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών που προσφέρει το πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια.
Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες της περιοχής ισχύουν τα μέτρα για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καθώς και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που σύντομα θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Μέσα, τέλος, από την υλοποίηση των δράσεων του ΣΣ ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 θα απορροφηθούν στον πρωτογενή τομέα 14 δις ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα.
Αντικατάσταση της βαμβακοκαλλιέργειας και δενδοκαλλιέργειας με θερμοκηπιακή καλλιέργεια, περιλαμβάνει η κυβερνητική στρατηγική για την ανασυγκρότηση Θεσσαλία μετά την θεομηνία, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο των Ολλανδών, όπως πρώτος είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος.
Συγκεκριμένα τον οδικό χάρτη των κυβερνητικών παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν από το νέο έτος, παρουσίασε ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, στην ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, που διεξήχθη την Κυριακή (1/12), στα Τρίκαλα, με θέμα «Η επόμενη μέρα μετά τον Ντάνιελ».
Αναλυτικά, ο κ. Κοντογεώργης επισήμανε ότι τον Φεβρουάριο σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Μαγνησία πρόκειται να ανακοινωθεί το πλήρες χρονοδιάγραμμα για το σύνολο των έργων τόσο σε άμεσο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Στη συνέχεια τον Μάρτιο στη Λάρισα θα αναλυθεί το ζήτημα της διαχείρισης υδάτων με τη νέα διοίκηση που ανέλαβε τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.
Τον Απρίλιο σειρά έχει η Καρδίτσα όπου θα πραγματοποιηθεί η ανοιχτή διαβούλευση για τον πρωτογενή τομέα και ο κύκλος κλείνει τον Μάιο στα Τρίκαλα όπου θα εκτεθούν ζητήματα κοινωνικής ανάπτυξης σε δήμους και στον πληθυσμό που αφορούν τα θέματα υγείας, παιδείας και ψηφιακότητας.
Επίσης, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε ειδική αναφορά σε έργα που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και οι μελέτες θα ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο όπως τα Φράγματα Πύλης και Μουζακίου, η Διώρυγα Γυρτώνης κ.α.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποδομών για την αγροτική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Συνάμα, έκανε ειδική αναφορά ότι από τα επτά πανελλαδικά έργα ΣΔΙΤ τα δύο αφορούν τη Θεσσαλία και είναι το Δίκτυο Άρδευση Ταυρωπού και τα αρδευτικά δίκτυα σε Υπέρεια Λάρισας και Ορφανά Καρδίτσας.
Επίσης, τόνισε την αναγκαιότητα θωράκισης της περιοχής με έναν σχεδιασμό που να δημιουργεί αίσθηση μακροχρόνιας πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα προκύψουν.
Παρουσιάζοντας τις δράσεις του ΥπΑΑΤ το τελευταίο διάστημα απηύθυνε κάλεσμα για επενδύσεις στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια που έχουν υψηλή απόδοση και μείωση κινδύνου σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Το δικό του στίγμα έδωσε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε ότι «με αρωγό την τεχνολογία μπορούμε να προλάβουμε ακραίες καιρικές καταστάσεις».
Ο ίδιος εξήρε την πρωτοβουλία της ΠΕΔ να διοργανώσει την ημερίδα τονίζοντας ότι απαιτείται συνεργασία σε όλους τους βαθμούς.
Αναδρομή σε όσα υπέστησαν η Θεσσαλία και οι πολίτες της εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων «Ντάνιελ» και «Ελίας» έκανε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας και Δήμαρχος Τρικκαίων Νικόλαος Σακκάς. Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Εμείς που υπηρετούμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουμε λόγο και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας. Άλλωστε, βαθιά μου πεποίθηση είναι πως η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι το μέγιστο των καθηκόντων μας, ημών των αιρετών, σε όποιο επίπεδο και αν βρισκόμαστε, όπου οι πολίτες μας έχουν οδηγήσει με την εμπιστοσύνη τους. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια – όσο γίνεται περισσότερο – θωρακισμένη Θεσσαλία από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Οφείλουμε να φτιάξουμε μια Θεσσαλία ασφαλή για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε ότι οποιοδήποτε μοντέλο ανάπτυξης δεν θα έχει κανένα μέλλον αν δεν έχει ένα περιβάλλον που να διασφαλίζει βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε αναλυτικά στα βήματα που έκανε η περιφερειακή Αρχή από την εκλογή της μέχρι σήμερα στην Πολιτική Προστασία, όπως και στη διαχείριση κρίσεων στον κτηνοτροφικό τομέα.
Ο Γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας Δημήτρης Νασίκας έθεσε τα ζητήματα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και του περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι αν υπάρχει ενότητα, συνεργασία και διάλογος, μπορούν να ξεπεραστούν πολλά αυτά μέσα κι από τον ΟΔΥΘ όπου εκπροσωπεί με τον κ. Σακκά την ΠΕΔ Θεσσαλίας.
Ο δήμαρχος Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, είπε ότι «για να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν οι εργαζόμενοι και οι αγρότες, πρέπει να μπει πιο μαζικά στο στόχαστρο ο πραγματικός ένοχος για την καταστροφή, που δεν είναι άλλος από τον κοινωνικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα που ζούμε».
Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Νικόλαος Σακκάς, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε ότι θα συνεχιστεί ο κύκλος του διαλόγου που έχει ξεκινήσει μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη της περιοχής.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 5024/2023, που αφορά ακίνητα (αγροτεμάχια) που αποτέλεσαν αντικείμενο διανομής κατά την αγροτική νομοθεσία.
Με την ΚΥΑ εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις και ορίζεται η διαδικασία για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 16 του ν. 5024/2023 από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπον αρμοδίων Περιφερειών, κατά τη διαχείριση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.
Προϋποθέσεις μη προβολής δικαιωμάτων
1. Η μη προβολή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και η αποχή από την ένδικη διεκδίκηση ακινήτων που εμπίπτουν στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και εντάσσονται σε περιοχή που χαρακτηρίστηκε διανεμητέα κατά την αγροτική νομοθεσία, ακόμη και αν η διανομή δεν περατώθηκε με την οριστική της κύρωση και με την έκδοση και μεταγραφή παραχωρητηρίων, αποτελεί δέσμια αρμοδιότητα της Διοίκησης και κωλύεται η έγερση αγωγών της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 2664/1998, εφόσον, σωρευτικώς:
α) Δεν έχει εκδοθεί και κοινοποιηθεί στον φερόμενο ιδιοκτήτη ή νομέα τους ή σε δικαιοπαρόχους τους από υπηρεσία του Δημοσίου Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής (Π.Δ.Α.) ή Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης (Π.ΚΑ.Α.Χ.) ή δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο αυθαίρετης κατάληψης κατά τον προϊσχύσαντα Αγροτικό Κώδικα ή το άρθρο 6 του ν. 3147/2003 ή το άρθρο 18 του ν. 4061/2012, για το συγκεκριμένο ακίνητο, εκτός αν πρόκειται για ανταλλάξιμο ακίνητο, και
β) δεν προβάλλονται δικαιώματα του Δημοσίου εξ άλλης αιτίας.
2. Πέραν των προϋποθέσεων της παρ. 1, ειδικώς για τις περιπτώσεις των εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού περιοχών, πρέπει, επιπλέον, ο ιδιώτης να έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές.
3. α) Οι προϋποθέσεις των παρ. 1 και 2 του παρόντος διαπιστώνονται από την αρμόδια Υπηρεσία, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου. Τυχόν σχετική εισήγηση για διεκδίκηση ακινήτου των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου ανακαλείται αμελλητί και ενημερώνεται ο οικείος δικαστικός παραστάτης του Δημοσίου.
β) Στην περίπτωση που έχουν ασκηθεί αγωγές από το Δημόσιο για ακίνητο που εμπίπτει σε διανεμητέα έκταση, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ. 1 του παρόντος, οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται. Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις της περ. α της παρούσας παραγράφου, όπως αυτές προκύπτουν από εκτίμηση των στοιχείων του οικείου φακέλου, ο δικαστικός παραστάτης του Δημοσίου, ακόμη και χωρίς προηγούμενη εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας, παραιτείται του οικείου δικογράφου, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά του άρθρου 27 και της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 4831/2021. Η παραίτηση από το δικόγραφο του προηγούμενου εδαφίου είναι εγγραπτέα στα βιβλία διεκδικήσεων ή στα κτηματολογικά βιβλία, κατά περίπτωση, προς τον σκοπό της διαγραφής της αγωγής.
γ) Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις της περ. α της παρούσας παραγράφου, στην περίπτωση επιθετικής δικονομικής ενέργειας και ιδίως εναγωγής του Δημοσίου από τρίτον, που επικαλείται αντίθετο τίτλο κτήσεως, κατά πρωτότυπο ή παράγωγο τρόπο, επί ακινήτου σε διανεμητέα έκταση, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ. 1 του παρόντος, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα και ιδίως την ένσταση ιδίας κυριότητας, εφαρμοζομένων κατά τα λοιπά του άρθρου 27 και της παρ. 4 του άρθρου 30 του ν. 4831/2021.
Διαδικασία ελέγχου συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής του νόμου
1. Η αρμόδια Υπηρεσία βεβαιώνει για κάθε ακίνητο χωριστά τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της παρούσας, κατά προτίμηση συντάσσοντας, αυτεπαγγέλτως ή κατ’ αίτημα και με τη συνδρομή του ενδιαφερομένου, τοπογραφικό διάγραμμα. Στο διάγραμμα, ή με άλλον πρόσφορο τρόπο, επισημειώνεται βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) ή υπεύθυνη δήλωση αρμοδίου μηχανικού, κατά το πρότυπο του άρθρου 5 του ν. 651/1977, εκ των οποίων προκύπτει το πολεοδομικό καθεστώς του ακινήτου και, ιδίως, η θέση του ως εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.
2. Για τη βεβαίωση ιδίως της συνδρομής ή μη της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας, περί τίτλου ιδιοκτησίας του Δημοσίου εξ άλλης αιτίας, η Υπηρεσία συνεργάζεται με λοιπές αρμόδιες Υπηρεσίες που διαχειρίζονται ιδιωτική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και, ιδίως, με τις κατά τόπον αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις Δασών. Οι τελευταίες ερωτώνται ιδίως όταν πιθανολογείται για το συγκεκριμένο ακίνητο σχετική αρμοδιότητά τους ως εκ της προηγηθείσας τοπογραφικής αποτύπωσης και της σχετικής βεβαίωσης Υπηρεσίας Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) ή αρμοδίου μηχανικού. Άλλη αιτία για την σύννομη προβολή ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του Δημοσίου συνιστούν, ιδίως, επιγενόμενοι του κατ’ αρχήν εξεταζομένου καθεστώτος διανομής βάσει της αγροτικής νομοθεσίας, ισχυροί και απαράγραπτοι τίτλοι κτήσεως, όπως η συντελεσμένη αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ του Δημοσίου, η χρησικτησία, η εξαγορά ή άλλης φύσεως ειδική ή καθολική διαδοχή.
3. Όταν διαπιστώνεται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας, η Υπηρεσία αρχειοθετεί την υπόθεση αμελλητί, εφαρμοζομένης κατά τα λοιπά της παρ. 3 του άρθρου 2 της παρούσας. Αν διαπιστώνεται αρμοδιότητα άλλης Αρχής, ο φάκελος διαβιβάζεται σ’ αυτήν.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Οι πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στη θέση του Συμβουλίου σχετικά με πρόταση για τη διευκόλυνση της χρήσης των ταμείων συνοχής για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (πρόταση RESTORE).
Η πρόταση θα ανταποκρίνεται στις καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές που επηρέασαν την Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη αυτό το φθινόπωρο.
Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι τα κονδύλια της ΕΕ για την πολιτική συνοχής μπορούν να κινητοποιηθούν γρήγορα και με ευελιξία για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή.
Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 27/11/2024, θα επιτρέψει στην Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσει ταχείς διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οριστικοποίηση των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τη στήριξη των πληγέντων κρατών μελών.
Τα νέα μέτρα θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να διοχετεύουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα ταμεία συνοχής της ΕΕ σε προσπάθειες ανάκαμψης και ανοικοδόμησης μετά την καταστροφή.
«Επιβεβαιώνουν την αλληλεγγύη μας με τις πληγείσες κοινότητες καθώς εργάζονται για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα», τόνισε ο κ. Tibor Navracsics, Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξ ονόματος της Ουγγρικής προεδρίας.
Η διαπραγματευτική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διατηρεί τα κύρια στοιχεία της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τροποποιεί τους κανονισμούς που διέπουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο Plus (ΕΚΤ+), για την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εντολή προσφέρει πρόσθετη βοήθεια και περαιτέρω ευελιξία στα κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές που έχουν συμβεί από την 1η Ιανουαρίου 2024, καλύπτοντας μέτρα όπως επισκευή κατεστραμμένων υποδομών και εξοπλισμού και παροχή τροφίμων και βασικής υλικής βοήθειας και κοινωνικής και υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης.
Οι κύριες αλλαγές που έγιναν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι εξής:
- Τα νέα μέτρα θα ισχύουν για φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
- Το μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης για τις προτεραιότητες RESTORE μειώθηκε από 100% σε 95%, απαιτώντας από τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν το υπόλοιπο 5%.Εκτός από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+, το Ταμείο Συνοχής μπορεί επίσης να υποστηρίξει μέτρα αποκατάστασης όπου χρειάζεται.
- Οι συνολικοί διαθέσιμοι πόροι για επαναπρογραμματισμό στο πλαίσιο του RESTORE περιορίζονται στο 10% της αρχικής συνολικής εθνικής κατανομής για το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ+, εξαιρουμένου του Ταμείου Συνοχής από το ποσό αναφοράς.
- Τα μέτρα θα επωφεληθούν από πρόσθετο ποσοστό προχρηματοδότησης 25%.
Οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες.