Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προτεραιότητες Γαλλικής Προεδρίας στην ΕΕ, έλεγχο σε εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων

19/01/2022 10:00 πμ
Ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας, κ. Julien Denormandie, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τη Δευτέρα (17/1), στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας.

Ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γαλλίας, κ. Julien Denormandie, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε τη Δευτέρα (17/1), στις Βρυξέλλες, παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας. 

Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν, αφενός, την αμοιβαιότητα των εμπορικών προτύπων - με άλλα λόγια, τη διασφάλιση ότι τα αγροδιατροφικά προϊόντα που εισάγονται στην Ευρώπη συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά και υγειονομικά πρότυπα της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμακευτικών προϊόντων - και, αφετέρου, τη γεωργία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Αριστερά προς δεξιά: Janusz WOJCIECHOWSKI (Επίτροπος Γεωργίας), Julien DENORMANDIE (Υπουργός Γεωργίας, Γαλλία)
Αριστερά προς δεξιά: Janusz WOJCIECHOWSKI (Επίτροπος Γεωργίας), Julien DENORMANDIE (Υπουργός Γεωργίας, Γαλλία)

Η Γαλλία θα επιδιώξει επίσης να προωθήσει τις εργασίες στους τομείς που αφορούν: 

  • την αξιολόγηση των εθνικών στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ,
  • την πρόταση κανονισμού σχετικά με τις στατιστικές για τις γεωργικές εισροές και εκροές 
  • την αναθεώρηση της ενωσιακής νομοθεσίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.)
  • τον κανονισμό για την ελαχιστοποίηση της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών που προκαλούνται από την ΕΕ και 
  • την πολιτική της ΕΕ για την προώθηση των γεωργικών προϊόντων.

Όσον αφορά την αλιεία, η Προεδρία θα επικεντρωθεί στην αναθεώρηση του κανονισμού για τον έλεγχο της αλιείας και θα εισηγηθεί τη διεξαγωγή πολιτικής συζήτησης σχετικά με την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την εφαρμογή της.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
08/06/2023 10:12 πμ

Τις ίδιες ημερομηνίες που τελείωναν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ τα προηγούμενα χρόνια φέτος δεν έχει ανοίξει το σύστημα ακόμα, αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος Msc, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Και προσθέτει: «Κοντεύουμε αισίως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ο Έλληνας αγρότης παρακολουθεί με απορία, αν όχι με αγανάκτηση, την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής και έγκυρης ενημέρωσης, αναφορικά με τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των δηλώσεων του ΟΣΔΕ 2023.

Αντ’ αυτού και κατά την πάγια επικοινωνιακή τακτική, που με προσήλωση και συνέπεια, ακολούθησε η Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ για μια ολόκληρη τετραετία, ο Έλληνας αγρότης μαθαίνει, μόλις σήμερα, για «συσκέψεις» και «συναντήσεις», υπηρεσιακών και «μη» παραγόντων, που «μοχθούν στο και πέντε» για την «εξεύρεση λύσης». 

Την ίδια στιγμή που το «αφήγημα» της ΝΔ, αναφορικά με το ΟΣΔΕ «για πρώτη φορά στα χέρια του Δημοσίου», τείνει να πάρει ανεκδοτολογικές διαστάσεις, όταν οι «πρώην και οι νυν αυτόκλητοι σωτήρες» του ΟΣΔΕ διαγκωνίζονται, σε συνθήκες πλήρους διάλυσης του συστήματος, για να πάρουν το καλύτερο «μερίδιο από το κουφάρι του», διαψεύδοντας έτσι πανηγυρικά τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που λίγες ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εκλογών της 21ης Μαΐου, με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΠΑΑΤ, «διατυμπάνιζε» ότι «άνοιξε η πλατφόρμα του ΟΣΔΕ 2023». 

Και όλα αυτά, με έναν ΟΠΕΚΕΠΕ, πλήρως απαξιωμένο και υποβαθμισμένο, χωρίς λειτουργικό και αξιόπιστο πληροφοριακό σύστημα,με διαρκείς ματαιώσεις διαγωνισμών και επιλεκτικές απευθείας αναθέσεις για λειτουργίες που σχετίζονται με το ΟΣΔΕ, με διαρκώς προβληματικές και εκτός θεσμικού και χρονικού πλαισίου πληρωμές, συνεχείς αλλαγές της Διοίκησής του, καρατομήσεις των «ανεπιθύμητων» στελεχών του και συστηματική αποδυνάμωσή του.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είναι μια ακόμα «ψηφίδα» στο «μωσαϊκό» της, συνολικά, αποτυχημένης αγροτικής πολιτικής της ΝΔ την περίοδο 2019-2023, εάν δεν σχετίζονταν, καταρχάς με την πλήρη «συσκότιση» των αγροτών, σχετικά με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις, που εισάγει η νέα ΚΑΠ (και εφαρμόζεται στην υπόλοιπη Ε.Ε. εδώ και 5,5 μήνες) για τη λήψη των ενισχύσεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό των Οικολογικών Σχημάτων και μάλιστα σε μια εποχή που το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής καθιστά απολύτως αναγκαία την εξασφάλιση της ρευστότητας της αγροτικής δραστηριότητας. Η καθυστέρηση αυτή έχει  οδηγήσει πολλούς αγρότες σε οικονομική δυσχέρεια η οποία προβλέπεται να ενταθεί:

  • από την μη απόδοση της «κάρτας αγρότη», με το πρόσχημα πως οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς επιδοτήσεις που αυτοί θα λάβουν
  • από την αδυναμία σύναψης συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας 
  • από τα προβλήματα που δημιουργεί στην κατανομή των δικαιωμάτων 
  • από τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, 
  • τις καθυστερήσεις στους διασταυρωτικούς ελέγχους, 
  • και κυρίως, θέτοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη και έγκυρη καταβολή των ενισχύσεων και 
  • επαναφέροντας στο προσκήνιο τον κίνδυνο των δυσθεώρητων, επαπειλούμενων προστίμων από τις «καιροφυλακτούσες», αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μακριά από μικροκομματικές εμπάθειες και εμμονές και με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, είχαμε έγκαιρα και κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει την απελθούσα κυβέρνηση της ΝΔ, για τον «κατήφορο» του ΟΣΔΕ, χωρίς δυστυχώς να εισακουστούμε.

Το ίδιο κάνουμε και τώρα, αλλά διαπιστώνουμε, με θλίψη, ότι η αλαζονεία και η έπαρση που χαρακτηρίζει τη ΝΔ συνολικά, λόγω των αποτελεσμάτων του Μαΐου, δεν της επιτρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το ΟΣΔΕ, έστω και την ύστατη στιγμή.

Για αυτό ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε ότι, με την ψήφο του αγροτικού κόσμου και συνολικά του ελληνικού λαού στις 25 Ιουνίου, θα χτίσουμε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ και ένα ΟΣΔΕ στην «υπηρεσία» των αγροτών μας, με διαφάνεια και λογοδοσία, με έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές και βέβαια με πραγματικό και ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα».

Τελευταία νέα
07/06/2023 12:49 μμ

Αλλαγές ανακοίνωσε στο ΟΣΔΕ του 2023 ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Εμείς μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η υποβολή Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 γίνεται στο Gov.gr που είναι το ελληνικό δημόσιο. Ωστόσο μετά την παραίτηση Γεωργαντά και την προκήρυξη εκλογών τα πράγματα αλλάζουν στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Επίσης μετά από πολλά χρόνια βλέπουμε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να μιλάει σε εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελος Σημανδράκος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε την Τρίτη (6 Ιουνίου), έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο αναφέρθηκε στο θέμα του ΟΣΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για την «πίεση του χρόνου» και εξέφρασε τις ανησυχίες που έχουν όλοι για το χρονοδιάγραμμα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην συνάντηση της Λάρισας και μίλησε για απλοποίηση και ισονομία της διαδικασίας.

Όπως τόνισε ο κ. Σημανδράκος, «το σύστημα το οποίο διαμορφώνεται θα δίνει τη δυνατότητα στους φορείς να μπορούν να πραγματοποιήσουν δική τους αίτηση ΟΣΔΕ αλλά πάντα με την εποπτεία και τον περιορισμό που θα θέτουν τα πρωτόκολλα του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Άρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλάζει τα μέχρι στιγμής δεδομένα και αυτό το κάνει όπως υποστηρίζει «προς όφελος των αγροτών».

Μάλιστα ο κ. Σημανδράκος μίλησε για μια «νέα εποχή» που αφήνει πίσω τις παλαιότερες αναχρονιστικές ρυθμίσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος (δεν ξεκαθάρισε όμως αν τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο ή τις αποφάσεις των προκατόχων του για μετάβαση του ΟΣΔΕ στο Gov.gr που ήταν μια κυβερνητική απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).

Στο μεταξύ σύσκεψη θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Τετάρτη (7 Ιουλίου), στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι υπό τον υπηρεσιακό υπουργό, Γιώργο Τσακίρη, θα εξετάσουν τα τεχνικά θέματα για τη σύνταξη, υποβολή και επεξεργασία των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ. Τις όποιες αλλαγές θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός.

01/06/2023 05:28 μμ

Η Ελλάδα δεν κατάθεσε αίτηση για στήριξη αποζημίωση ή ενίσχυση λόγω κλιματικής αλλαγής, όπως ζήτησε η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, τονίζει ο  κ. Θωμάς Μόσχος, Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας).

Θυμίζουμε ότι ποσό 250 εκατ. ευρώ από το αγροτικό αποθεματικό κρίσης ανακοίνωσε - στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ - ότι θα διανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την ξηρασία και τις πλημμύρες, στις παραπάνω χώρες μετά από σχετικό αίτημα που κατάθεσαν οι κυβερνήσεις τους (ίδια στάση είχε η χώρα μας και στο θέμα των ουκρανικών εξαγωγών).

Ο κ. Θωμάς Μόσχος αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «την Τρίτη (31/5) ολοκληρώθηκε το συνέδριο βίο-οικονομίας και συνεργασίας, στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο είχε σκοπό να αναλύσει και αναδείξει την επιτυχημένη λειτουργία συνεταιρισμών, οι οποίοι λειτουργούν με κυκλική οικονομία ανά την ΕΕ με σκοπό τα επιτυχημένα αυτά παραδείγματα να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση στο παρόν αλλά και το μέλλον ώστε να μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ανταπεξέλθουν στην νέα πραγματικότητα την οποία οδεύουμε στην ΕΕ.

Τα κυρία συμπεράσματα είναι:

  • Τα μεγέθη των αγροτικών - κτηνοτροφικών επιχειρήσεων θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε μέγεθος.
  • Το πρόβλημα εύρεσης προσωπικού σε αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες θα ενταθεί περισσότερο, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην παραγωγή.
  • Τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων θα μειωθούν.
  • Αυτήν την στιγμή το 81% των αγροτών κάνει και δεύτερη δουλειά ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει. 
  • Οι επενδύσεις σε κυκλική οικονομία είναι απαραίτητες τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την νέα ΚΑΠ. 

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Το 86% των αγροτικό επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και για να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν σε ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς. Σε αντίθετη περίπτωση το 81% των αγροτών φαίνεται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει την παραγωγή. Αν αναλογιστούμε ότι αυτήν την στιγμή ο μέσος όρος αγροτών στην ΕΕ είναι 1,7% σε περίπτωση που χάσουμε το 81% ο αριθμός αυτός θα πέσει στο 0,3% που σημαίνει ότι το 0,3% θα πρέπει να ταΐσει το υπόλοιπο 99,7%.

Για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο οι αγρότες θα πρέπει:
1. Να επενδύσουν στην σύνδεση επιστήμης - παραγωγής ώστε να γίνουν παραγωγικοί, αποδοτικοί και ποιοτικοί, 
2. Να ελέγξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πώλησης ώστε να κερδίσουν από την υπεραξία των προϊόντων, καθώς τα καθαρά κέρδη τους μόνο από την παραγωγική δραστηριότητα θα μειωθούν συστηματικά. 
3. Να μειώσουν το κόστος παραγωγής με συνεργασίες και με άλλους κλάδους όπως πχ μαζική αγορά καύσιμου, μαζική αγορά πρώτων υλών κτλ 
4. Να εντάξουν στο δυναμικό τους επιστήμονες και συνεργασίες με πανεπιστήμια ή ινστιτούτα ώστε να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες που έχουν λόγο κλιματικών συνθηκών ή μεθόδων παραγωγής 
5. Να επενδύσουν σε γεωργία και κτηνοτροφία ακρίβειας ώστε να γίνουν πιο αποδοτικοί και παραγωγικοί 
6. Να επενδύσουν σε νέες μεθόδους παραγωγής και μεταποίησης
7. Να επενδύσουν σε κυκλική οικονομία ώστε να αυξήσουν τα έσοδα τους από υπολείμματα τα οποία μένουν ανεκμετάλλευτα για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται οικονομία κλίμακας 
8. Θα πρέπει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τεχνικές σχολές αγροτών, ώστε να μπορούν βγαίνουν απόφοιτοι με κάποια βασική τεχνογνωσία πάνω στην πρωτογενή παραγωγή και με την συνεργασία ειδικών επιστημόνων αργότερα να μπορούν να παράγουν αποδοτικά και ποιοτικά.
9. μεταξύ άλλων πρόταση μας στο συνέδριο και την ευρωπαϊκή επιτροπή ήταν η δημιουργία ενός προγράμματος, τύπου Έρασμος, ώστε οι Έλληνες παραγωγοί να μπορούμε να επισκεφτούμε επιτυχημένα παραδείγματα αγροτικών επιχειρήσεων στην ΕΕ. Έτσι θα κατανοήσουμε πως ακριβώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες και πως επιτυγχάνουν τρεις φορές καλύτερη αποδοτικότητα. σε σχέση με τις δικές μας επιχειρήσεις στην Ελλάδα. 

Από τις συζητήσεις με αξιωματούχους αλλά και μέλη της ευρωπαϊκής επιτροπής αυτό που καταλάβαμε είναι ότι η πρωτογενή παραγωγή δεν θα συρρικνωθεί (σε παραγωγές, αποδόσεις κ.α.) αλλά θα συγκεντρωθεί σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες αν δεν αναλάβουν πρωτοβουλίες για να δημιουργήσουν συνεργατικά σχήματα (όπως ομάδες παραγωγών ή συνεταιρισμούς) θα βρεθούν προ ... εκπλήξεων, αφού μεγάλες επιχειρήσεις είναι πρόθυμες να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή και να εκτοπίσουν τις μικρές παραγωγικές μονάδες». 
 

01/06/2023 09:52 πμ

Περισσότερα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα ζήτησαν οι Υπουργοί στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 30 Μαΐου 2023.

Συγκεκριμένα τα κράτη μέλη κάλεσαν την Επιτροπή να παράσχει πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του γεωργικού αποθεματικού για τις περιφέρειες και τους τομείς που πλήττονται περισσότερο, υιοθετώντας παράλληλα μια ευέλικτη προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας. 

Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση της αγοράς γεωργικών προϊόντων. Αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, ο συνεχιζόμενος αντίκτυπος των υψηλών τιμών ενέργειας και των εισροών στους γεωργούς και στους παραγωγούς τροφίμων, οι προκλήσεις που θέτουν για τους γεωργούς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη, καθώς και προβλήματα συγκεκριμένων περιφερειών και τομέων, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, της κτηνοτροφίας, των φρούτων και του ερυθρού οίνου.

Συσκευασία τροφίμων
Βασιζόμενοι στις πληροφορίες της Προεδρίας και της Επιτροπής, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τις σχετικές με την ασφάλεια και τη σπατάλη των τροφίμων πτυχές του προτεινόμενου κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος αποσκοπεί να μειώσει την ποσότητα των απορριμμάτων συσκευασίας που παράγονται στην ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας των τροφίμων.
Όσον αφορά τον στόχο της πρότασης να μειωθούν σημαντικά οι συσκευασίες και η σπατάλη τροφίμων, οι υπουργοί προσδιόρισαν τους βασικούς παράγοντες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων, καθώς και για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
Τα κράτη μέλη εξέτασαν επίσης τον βαθμό στον οποίο η επαναχρησιμοποίηση, η επαναπλήρωση και η ανακύκλωση θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας και για την αύξηση της κυκλικότητάς τους, και συζήτησαν σχετικές συνδέσεις με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.
«Οι συσκευασίες τροφίμων και ποτών διαδραματίζουν μεν ζωτικό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση των προϊόντων για τους καταναλωτές, αλλά συμβάλλουν επίσης στην αύξηση των ποσοτήτων απορριμμάτων συσκευασίας στην ΕΕ. Σήμερα ζητήσαμε μια ισορροπημένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των συσκευασιών και της σπατάλης τροφίμων, η οποία να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια των τροφίμων», τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου κ. Peter Kullgren, Υπουργός Γεωργίας της Σουηδίας.

Άλλα θέματα
Επίσης θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η σημασία της εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές αγορές της ΕΕ, η ανάγκη οι αποφάσεις για την κατανομή των κονδυλίων μέσω του γεωργικού αποθεματικού να είναι διαφανείς και να βασίζονται σε κανόνες και σε δεδομένα και η σημασία της διατήρησης της σταθερότητας της εσωτερικής αγοράς.
Επίσης οι υπουργοί της ΕΕ έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ - Αυστραλίας, την επικείμενη διάσκεψη μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και των υπουργών της Αφρικανικής Ένωσης, την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων, τα εργαλεία διαχείρισης κρίσεων για τη στήριξη των γεωργών της ΕΕ και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη νότια Ευρώπη.

Ελληνική παρουσία
Ο αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Ιωάννης Γκίκας, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Τσακίρη, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας, σχετικά με την «κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία», επισήμανε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αναδειχθεί από τις κρίσεις των τελευταίων ετών είναι η υπέρμετρη επιβάρυνση και συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτών και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους. Επίσης, οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις».

Ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, κ. Γκίκας, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας σε κάθε προσπάθεια επιβίωσης των αγροτών στην Ουκρανία και την ικανοποίηση για την παράταση της πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, τόνισε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις σημαντικές επιβαρύνσεις στην εγχώρια αγορά των όμορων με την Ουκρανία κρατών-μελών (περιλαμβάνει και την Ελλάδα;). 

Επισήμανε ότι οι διαταραχές στις εμπορικές ροές, το αυξημένο κόστος παραγωγής, των ελλείψεων στα λιπάσματα, των προβλημάτων στις μεταφορές, αλλά και η περιορισμένη δυνατότητα ρευστότητας για τις αναγκαίες επενδύσεις προς την πράσινη μετάβαση, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα για τις ηγεσίες και διοικήσεις των κρατών μελών. Σημείωσε ότι κάθε ενδεχόμενη έκτακτη στήριξη πρέπει να είναι ευέλικτη, εξατομικευμένη και στενά συνδεδεμένη με τις έκτακτες επείγουσες ανάγκες στους πληττόμενους τομείς κάθε κράτους μέλους. 

Επίσης, τόνισε ότι κάθε στήριξη οφείλει να βασίζεται σε αναλυτική, διαφανή και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση από τις αρμόδιες εθνικές διοικήσεις. Τέλος, ανέφερε ότι, επειδή η κρίση που βιώνουμε είναι πολυ-παραγοντική και αφορά σε αρκετούς τομείς ενωσιακής πολιτικής, προκαλώντας άμεσες και έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ δεν μπορεί να αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης.

31/05/2023 10:31 πμ

Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε Κανονισμό με τον οποίο ανανεώνεται η αναστολή του συνόλου των τελωνειακών δασμών, ποσοστώσεων και μέτρων εμπορικής άμυνας, για τις ουκρανικές εξαγωγές προς την ΕΕ για ένα ακόμη έτος, έως τον Ιούνιο του 2024.

Τα μέτρα, σύμφωνα με την ΕΕ, θα βοηθήσουν ώστε η Ουκρανία να διατηρήσει τη σταθερότητα των εμπορικών της σχέσεων με την ΕΕ και η οικονομία της να συνεχίσει να λειτουργεί, παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει.

Ο κανονισμός θα ισχύσει για ένα έτος και αφορά τα εξής:

  • όλους τους εκκρεμείς τελωνειακούς δασμούς βάσει της συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας για τη θέσπιση σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA). Οι δασμού αυτοί αφορούν δύο κατηγορίες προϊόντων: τα οπωροκηπευτικά που υπόκεινται σε σύστημα τιμών εισόδου και τα γεωργικά και μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις
  • την είσπραξη δασμών αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές καταγωγής Ουκρανίας από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του εν λόγω κανονισμού
  • την εφαρμογή των κοινών κανόνων για τις εισαγωγές (διασφαλίσεις) όσον αφορά τις εισαγωγές προϊόντων Ουκρανίας
30/05/2023 09:58 πμ

Οι μεγάλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί στήνουν εξαγωγική εταιρεία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Χρήστος Γιαννακάκης, στα πλαίσια της εκδήλωσης Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης.

Μάλιστα όπως είχαμε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς έχουν συμφωνήσει να χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια των συνεταιριστικής οργάνωσης.

Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία Ernst & Young (έδρα στο Μαρούσι), η οποία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες τεχνοοικονομικής και νομικής υποστήριξης, σχετικά με τη σύσταση της ανωτέρω εξαγωγικής εταιρείας.

Η Ernst & Young θα προχωρήσει σε:

  • Χαρτογράφηση της διεθνούς αγοράς και στη μελέτη αντίστοιχων εμπορικών εταιρειών που ήδη λειτουργούν σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα σε Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία, Η.Π.Α. κ.α.
  • Ανάλυση του μοντέλου των εν λόγω εταιρειών.
  • Έρευνα σε διεθνείς βάσεις δεδομένων.
  • Πραγματοποίηση συνεντεύξεων με επιλεγμένα στελέχη αντίστοιχων εταιρειών.
  • Ανάλυση βέλτιστων πρακτικών που μπορούν να εφαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της εν λόγω σύμβασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης (25/05) στα γραφεία της οργάνωσης με στελέχη της εταιρείας, όπου παρουσιάστηκαν οι ενέργειες, που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και καθορίστηκαν με λεπτομέρεια οι βασικοί άξονες της μελέτης, ορίστηκε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της και παρουσιάστηκε η ομάδα εργασίας, η οποία θα υλοποιήσει το ανωτέρω έργο.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Γιαννακάκης, η επιχείρηση δεν θα είναι κάποια συλλογικότητα που θα θυμίζει τους συνεταιρισμούς του παρελθόντος αλλά μία εταιρεία με σκοπό το κέρδος. 

26/05/2023 04:43 μμ

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (26/5) το μεσημέρι, η τελετή παράδοσης - παραλαβής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο απερχόμενος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωγαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στη διάρκεια των 15 μηνών που είχα εγώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά σε όλη την τετραετία και από τους προκατόχους μου έγινε πολύ σημαντικό έργο, το οποίο είχε θετικό αποτύπωμα στους αγρότες, οι οποίοι σε πολύ υψηλά ποσοστά στήριξαν την κυβέρνηση της ΝΔ στις εκλογές.
Οι προκλήσεις για το επόμενο διάστημα είναι πολλές και χρειάζεται η στενή συνεργασία όλων των θεσμικών παραγόντων και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα για να συνεχίσουμε δυναμικά την πορεία προς το μέλλον».

Από την πλευρά του ο νέος Υπηρεσιακός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Τσακίρης δήλωσε:
«Οφείλουμε να υπηρετήσουμε ένα κομμάτι του πληθυσμού μας που δεν είναι και το πιο εύπορο, άρα μας πέφτει η ευθύνη να μπορούμε να στηρίξουμε και την παραγωγή τους, αλλά και την υπόστασή τους. Ξέρω ότι αυτό το μήνα που θα είμαι μαζί σας δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλεπίβολα σχέδια. Μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν κάποιες ιδέες.
Θα εργαστώ λοιπόν με τις αρχές που υπάρχουν στο Υπουργείο για να πετύχουμε τους στόχους του ΥπΑΑΤ. Θέλω τα πράγματα να κυλήσουν ομαλά, να μην εμποδίσουμε τίποτα από αυτά που γίνονται. Η θέση μου - όπως γνωρίζετε - είναι έξω από τα κόμματα. Θεωρώ ότι η επιλογή μου είναι τεχνοκρατική. Ακούω όλες τις απόψεις και δεν θα είμαι συνδεδεμένος με μια συγκεκριμένη άποψη».  

26/05/2023 09:35 πμ

Ο κ. Γεώργιος Τσακίρης είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα ασκεί τα καθήκοντα του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως τις νέες εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η παράδοση παραλαβή του Υπουργείου θα γίνει την Παρασκευή (26/5) στις 15:00 το μεσημέρι, στο ΥπΑΑΤ.

Βιογραφικό Υπουργού
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο, Κρήτης. Διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1973), Διδάκτωρ Μηχανικός του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Southampton Αγγλίας (1977) στην επιστημονική περιοχή των Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων. Ειδικός επιστήμονας και Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1980-1984), Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΕΜΠ (1984-1988). Καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, ΕΜΠ, από το 1988.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Χωροχρονική Εξέλιξη Υδρολογικών Φαινομένων
Στρατηγικός Σχεδιασμός και Διαχείριση Υδατικών Πόρων
Ανάλυση Ξηρασίας και Διαμόρφωση Μέτρων Αντιμετώπισής της
Πλημμύρες και Σχεδιασμός Περιβαλλοντικά Αποδεκτών Υδατορευμάτων
Ανάλυση Διακινδύνευσης Ακραίων Υδρολογικών Γεγονότων

Επαγγελματικά ενδιαφέροντα
Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ECOWARM) (1986–1992)
Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων (ΕΕΔΥΠ) (1986-2007)
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδατικών Πόρων (EWRA) (2002- )
Εθνικός εκπρόσωπος της International Association Hydrological Sciences (IAHS) (2001- )
Υπεύθυνος Έκδοσης του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Water Resources Management (1986- )

Πως έγινε η επιλογή του νέου Υπουργού
Τρία ονόματα έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων για την θέση του υπηρεσιακού Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αρχικά είχαμε τον καθηγητή και πρώην υπουργό, Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μέχρι το προηγούμενο 24ωρο ήταν το μεγάλο φαβορί. Κατά τις συζητήσεις όμως έθεσε όρο να παραμείνει στην θέση του ΥπΑΑΤ και μετά τις εκλογές του Ιουνίου, κάτι που δεν έκανε αποδεκτό το Μαξίμου. Στη συνέχεια είχαμε την πρόταση για τον Σπυρίδων Κίντζιο, Πρύτανη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) αλλά υπήρξε πάλι διαφωνία από το Μαξίμου. Τρίτη επιλογή - πρόταση Ανδρουλάκη - ήταν του κ. Γεώργιου Τσακίρη, η οποία έγινε τελικά αποδεκτή από τα κόμματα.

Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση
Χθες Πέμπτη (25/5) ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ως Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, θα ορκισθούν σήμερα, 26 Μαΐου στις 12:00, τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Αναλυτικά η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι η εξής:

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΡΜΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΚΟΥΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΡΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΣΚΑΡΕΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΙΤΤΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΤΡΙΝΑ ΠΑΠΑΡΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΤΑΝΙΔΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΠΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΑΝΙΗΛ ΕΣΔΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΛΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΛΙΑΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΔΡΕΤΤΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥΡΝΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ:
ΗΛΙΑΣ ΣΙΑΚΑΝΤΑΡΗΣ   

24/05/2023 09:57 πμ

Η κατάσταση των αγορών αγροτικών προϊόντων, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι το βασικό σημείο της ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, στις 30 Μαΐου 2023, στις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί της ΕΕ είναι χωρισμένοι στα δύο για τα ουκρανικά σιτηρά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 η ΕΕ κατήργησε τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και η κατάργηση θα ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο. 

Στα μέσα Απριλίου η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία καθώς η συσσώρευσή τους προκάλεσε την πτώση των τιμών στις τοπικές αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στα τέλη Απριλίου σε μια συμφωνία με αυτές τις τέσσερις χώρες και τη Ρουμανία, που προβλέπει ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη διάθεση του ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στην εγχώρια αγορά τους, υπό τον όρο ότι δεν θα απαγορεύουν τη διαμετακόμισή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό όμως άνοιξε τις πόρτες για να μπουν τα ουκρανικά αγροτικών προϊόντα (σιτηρά, ηλιόσπορο κ.α.) στις άλλες χώρες της ΕΕ. 

Οι υπουργοί Γεωργίας 12 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (που δεν αντίδρασε κατά της Βουλγαρίας και Ρουμανίας νομίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές αυτές τις αποφάσεις η Κομισιόν), η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τους περιορισμούς που επέβαλαν πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου με τις Βρυξέλλες. Πάντως η Ελλάδα δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών στην χώρα μας. Τώρα με τη νέα διαδικασία μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά την εποχή του αλωνισμού.

Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών θα είναι η ξηρασία. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων ξηρασιών στη νότια Ευρώπη και θα ζητήσει από την Επιτροπή να συμφωνήσει με τη χρήση των εργαλείων που διατίθενται στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επίσης η κροατική αντιπροσωπία θα κοινοποιήσει πληροφορίες για τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων.

22/05/2023 11:36 πμ

Στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας εκτείνονται οι καλλιέργειες του Ηλία Σμυρλή, ενός αρχικά μικρού παραγωγού που σήμερα παράγει, συσκευάζει, εμπορεύεται και διακινεί ένα πλήθος αγροτικών προϊόντων. Ο ανωτέρω έχοντας ως οδηγό την αγάπη του για την καλλιέργεια της γης έκανε τα πρώτα του βήματα στον τομέα της παραγωγής πριν 25 χρόνια. Με την πάροδο των χρόνων και την εμπειρία που απέκτησε, το 2010 αποφάσισε να εισέλθει στο χονδρεμπόριο, ξεκινώντας επίσημα την εμπορική του δραστηριότητα. Μέχρι εκείνη την στιγμή ο κος Σμυρλής καλλιεργούσε σε μικρή κλίμακα αγροτικά προϊόντα, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την προώθησή τους.

Ποικιλομορφία στην καλλιέργεια

Στα 150 στρέμματα γης που διαθέτει καλλιεργεί μια πληθώρα λαχανικών και μυρωδικών, όπως μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, κρεμμυδάκι χλωρό, μαρούλια, λόλες, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, καρότα, σπανάκια, παντζάρια και κολοκύθια. Αναμφίβολα η παραγωγή του διακρίνεται για την ποικιλομορφία της, με τον ίδιο να στηρίζει, ότι πέρα από τις διαφορετικές καλλιεργητικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ορισμένα λαχανικά σπέρνονται απευθείας στο χωράφι, ενώ άλλα προετοιμάζονται στο προστατευμένο περιβάλλον ενός σπορείου, «το να δουλεύεις με μεγάλη ποικιλία προϊόντων ο καιρός μπορεί κάπου να σταθεί σύμμαχος και κάπου εχθρός».
Η προετοιμασία και η βελτίωση του εδάφους αποτελεί το πρώτο βήμα για μία αποδοτική καλλιέργεια. Παράλληλα, η χρονική περίοδος της σποράς και της φύτευσης των λαχανικών διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τους, με τον ίδιο, παράλληλα, να σημειώνει, ότι «το κάθε χωράφι είναι ξεχωριστό, η κάθε περίοδος ξεχωριστή, όπως και ο ανάλογος σπόρος στην κάθε εποχή». Οι καλλιέργειες λαχανικών, όπως ο ίδιος εξηγεί, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες με βάση την εποχή που καλλιεργούνται, ήτοι τα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης και τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης. Η φύτευση των λαχανικών φθινοπωρινής φύτευσης, τα οποία ονομάζονται και χειμερινά λαχανικά, ξεκινά την περίοδο του φθινοπώρου, με την συγκομιδή τους να πραγματοποιείται μέσα στον χειμώνα, όπως για παράδειγμα η καλλιέργεια του λάχανου, του κουνουπιδιού και του μπρόκολου. Στον αντίποδα βρίσκονται τα λαχανικά ανοιξιάτικης φύτευσης ή αλλιώς καλοκαιρινά λαχανικά, όπου η φύτευσή τους πραγματοποιείται την περίοδο της άνοιξης και η συγκομιδή τους κατά την διάρκεια του φθινοπώρου.

Ηλίας Σμυρλής: από την παραγωγή στην εμπορία αγροτικών προϊόντων

Παραγωγός και Έμπορος μαζί

Όπως ο ίδιος εξηγεί στόχος του είναι να παράγει όσο το δυνατόν περισσότερους κωδικούς λαχανικών ώστε να μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο εύρος ζήτησης αγροτικών προϊόντων. Παράλληλα, για την κάλυψη των αναγκών των πελατών, ακόμη και για εξεζητημένα αγροτικά προϊόντα, έχει αναπτύξει σταθερή συνεργασία με τους μεγαλύτερους εισαγωγείς της χώρας. Για περισσότερο από μια δεκαετία διατηρούσε πάγκο στη λαϊκή αγορά της Καλαμάτας, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ωστόσο, έχει σταματήσει, προμηθεύοντας μόνο άλλους εμπόρους της λαϊκής αγοράς. Την διανομή των άνω προϊόντων την αναλαμβάνει ο ίδιος, ενώ παράλληλα στα πλαίσια μιας σταθερής και αδιάκοπτης συνεργασίας διανέμει και προϊόντα άλλων παραγωγών.
Θίγοντας το θέμα των μεσαζόντων ο Ηλίας Σμυρλής ανέφερε, ότι «οι έμποροι κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, που ένας παραγωγός δεν έχει τον χρόνο και πολλές φορές τη γνώση για να την υλοποιήσει». Ειδικότερα, ανέφερε ότι ένας παραγωγός, ο οποίος, μάλιστα, επιθυμεί να διακινήσει μεγάλες ποσότητες προϊόντων, που δεν γνωρίζει τη δουλειά που προαπαιτείται να κάνει ένας μεσάζοντας «κινδυνεύει» να μείνει πίσω στην παραγωγή του. Ο έμπορος, επίσης, όχι μόνο είναι εξοπλισμένος με τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, όπως είναι τα ψυγεία και τα φορτηγά, αλλά έχει και την απαραίτητη  γνώση και χρόνο, ώστε, ακόμα και από την επιλογή των τελάρων και την τοποθέτηση των προϊόντων μέσα σε αυτά, να μπορεί «να υποστηρίξει σωστά ένα αγροτικό προϊόν και να προσελκύσει το μάτι του καταναλωτή».
«Το κέρδος ενός παραγωγού εξαρτάται από την ποσότητα και τα σωστά προϊόντα που θα βγάλει», πρόσθεσε ο πολυπράγμων Ηλίας Σμυρλής, ενώ τόνισε, ότι  η σωστή συνεργασία ενός παραγωγού με έναν ικανό μεσάζοντα μόνο κέρδος μπορεί να επιφέρει στον πρώτο.

Τα τελευταία χρόνια η επιχείρηση του κ. Σμυρλή αναμφίβολα καταγράφει μια ανοδική πορεία, καθώς από μικρός παραγωγός, που υπήρξε κατά το ξεκίνημα του, σήμερα πέρα του γεγονότος, ότι χαρακτηρίζεται ως ένας παραγωγός μεγάλης κλίμακας, δραστηριοποιείται, επίσης, στον τομέα της συσκευασίας, αποθήκευσης, καθώς και διακίνησης αγροτικών προϊόντων. Ιδίως, όσο αφορά την διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, όπως ο ίδιος αναφέρει, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο δίκτυο διανομής τόσο σε επίπεδο του νομού Μεσσηνίας όσο και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, με πελατολόγιο που περιλαμβάνει σημεία λιανικής και χονδρικής πώλησης, όπως κεντρικές λαχαναγορές της χώρας, οπωροπωλεία, σουπερμάρκετ, εστιατόρια και ξενοδοχεία.
Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της επιχείρησης του, σε έναν χώρο 12.000. τμ περιλαμβάνονται ψυκτικοί χώροι για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων, καθώς και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Παράλληλα, διαθέτει και έναν στόλο από σύγχρονα φορτηγά – ψυγεία, με τα οποία πραγματοποιείται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Ηλίας Σμυρλής: από την παραγωγή στην εμπορία αγροτικών προϊόντων

Συνεργασία με τον Όμιλο Σκλαβενίτη

Τα προϊόντα του Ηλία Σμυρλή σε τοπικό επίπεδο μπορεί να τα αναζητήσει κανείς στα μανάβικα της πόλης της Καλαμάτας αλλά και του νομού της Μεσσηνίας γενικότερα. Πέρα, ωστόσο, από τα όρια της μεσσηνιακής γης, ο κός Σμυρλής έχει εξασφαλίσει μια αξιοσημείωτη συνεργασία μεταξύ άλλων και με τα σουπερμάρκετ του ομίλου Σκλαβενίτη. Η έναρξη αυτής της συνεργασίας οφείλεται στην εμπιστοσύνη που είχε για την ποιότητα των προϊόντων του ως παραγωγός αλλά και στο θάρρος που επέδειξε ως έμπορος, με τον ίδιο να περιγράφει τα ακόλουθα: «Όταν αισθάνθηκα έτοιμος, έπειτα από χρόνια σκληρής δουλειάς και έχοντας αποκτήσει εμπειρία, κυριολεκτικά χτύπησα την πόρτα στα κεντρικά του ομίλου Σκλαβενίτη και τους εξήγησα, ότι το ήπιο κλίμα της Μεσσηνίας σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδας μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε τους χειμερινούς μήνες και να παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα. Κάπως έτσι έγινε η αρχή.»
Φυσικά, απαιτήθηκε να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των προϊόντων του αναφορικά με την ποιότητα, την ποσότητα και την συνέπεια. Η προμήθεια πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα στα κεντρικά, ενώ τα τοπικά καταστήματα ανατροφοδοτούνται καθημερινά, ανάλογα με τον κωδικό που χρειάζεται ανανέωση. Παράλληλα, όπως ο ίδιος σημειώνει η ανατροφοδότηση πραγματοποιείται από τον ίδιο με δικά του φορτηγά ψυγεία, με την καθημερινή του απασχόληση να αγγίζει τις 15 ώρες, καθώς «είναι απαραίτητο να επιβλέπω και την λεπτομέρεια για την κάθε δουλειά που γίνεται». Η σταθερή συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον άνω όμιλο αποδεικνύει, όπως ο ίδιος αναφέρει, την εμπιστοσύνη που δείχνουν στις καλλιέργειες του, αλλά και στον ίδιο αναφορικά με τα προϊόντα που επιλέγει από άλλους παραγωγούς.
Στην ερώτηση για το μυστικό της επιτυχημένης και ανοδικής του πορείας ο κος Σμυρλής απαντά, ότι η εμπειρία είναι αναμφίβολα αυτή που έθεσε τα γερά θεμέλια της επιχείρησης του, αφού οι θεωρητικές του γνώσεις, ιδίως κατά το ξεκίνημα του, περιορίζονταν στις βασικές. «Να μην περιμένουν βοήθεια από κανέναν», προτρέπει ο κος Σμυρλής τους νέους παραγωγούς, καθώς και «να βασίζονται στις δικές τους δυνατότητες και να τολμούν».

22/05/2023 10:02 πμ

Νίκη με μεγάλη διαφορά πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της Κυριακής (22/5/2023).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, με ενσωματωμένο το 99,61% των εκλογικών τμημάτων στην επικράτεια και συμμετοχή 60,92% επί των 8.850.351 εγεγραμμένων, τα ποσοστά των κομμάτων που πηγαίνουν στη Βουλή έχουν ως εξής:
ΝΔ: 40,79% και 146 έδρες
ΣΥΡΙΖΑ: 20,07% και 71 έδρες
ΠΑΣΟΚ: 11,46% και 41 έδρες
ΚΚΕ: 7,23% και 26 έδρες
Ελληνική Λύση: 4,45% και 16 έδρες

«Η ΝΔ έχει την έγκριση να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή. Αυτό ζήτησαν οι ψηφοφόροι με τρόπο εμφατικό και απόλυτο», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πρώτη επίσημη δήλωσή του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση που να πιστεύει αλλά και να μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα πραγματοποιηθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

09/05/2023 01:25 μμ

Να ξεκινήσουν τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να καταθέτουν αιτήσεις διατήρησης πιστοποίησης για το 2023 ζητά ο ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Όπως αναφέρει καλούνται τα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκαν βάσει της αρ. 11096/18.02.2022 «Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022 - 2027» κι επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2023, να επισυνάψουν έως τις 12/5/2023 στην σχετική εφαρμογή (εδώ) τα εξής: 

Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης έναρξης της υποβολής των ΕΑΕ 2023 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό «Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου»)

Φορολογική ενημερότητα εν ισχύ η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου». 

Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύ, η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Μαξίμου με ηγεσία του ΥπΑΑΤ και ασκήθηκαν ισχυρές «πιέσεις» για να ανοίξει με οποιοδήποτε τρόπο το ΟΣΔΕ του 2023 πριν από τις εκλογές.

09/05/2023 12:05 μμ

Όλα ξεκίνησαν από ένα ερώτημα που είχα απευθύνει προσωπικά στον τότε Επίτροπο Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, για το εάν οι αγρότες στην ΕΕ πληρώνουν για τη δήλωση ΟΣΔΕ.

Η απάντηση του Επιτρόπου ήταν ότι «όχι την κάνουν δωρεάν». Αυτή η απάντηση εκείνη την εποχή δημιούργησε πολλές αντιδράσεις στους αγρότες της χώρας μας. Έτσι οι πολιτικοί αναγκάστηκαν να βρουν τρόπους για να κάνουν οι αγρότες δηλώσεις ΟΣΔΕ δωρεάν ή με λιγότερα χρήματα.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια είναι ορατό ότι η προσπάθεια «αλλαγής» του τεχνικού συμβούλου του παρελθόντος με την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέσω του gov.gr δεν είχε θετική κατάληξη (όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος).

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥπΑΑΤ ότι από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2013, τελικά φαίνεται ότι δεν πρόκειται να τρέξει πριν από τις εκλογές.

Επί εποχής υπουργείας Λιβανού ξεκίνησαν οι διεργασίες με κυβερνητικές εντολές να υπάρξει η αλλαγή του καθεστώτος και να πάει το ΟΣΔΕ στην πλατφόρμα του gov.gr. Την τότε εποχή υπήρξε κόντρα μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ, με το πρώτο να υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τρέξει η πλατφόρμα και το δεύτερο να επιμένει ότι μπορεί να λειτουργήσει. Τελικά το ΟΣΔΕ του 2021 με πολιτική απόφαση του τότε υπουργού παρέμεινε στον τεχνικό σύμβουλο για να τρέξει.

Στην συνέχεια άλλαξε ο υπουργός και ήρθε στο ΥπΑΑΤ ο Γεωργαντάς. Επί των ημερών του συνεχίστηκε η αλλαγή και το πέρασμα στο gov.gr για το ΟΣΔΕ του 2022. Και επειδή στην αρχή υπήρξαν καθυστερήσεις στο να τρέξει το σύστημα (που μετά διορθώθηκαν) τελικά και πάλι με πολιτική απόφαση δόθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η τεχνική υποστήριξη. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχαν τους κατάλληλους μηχανισμούς και προγράμματα για να τρέξουν τον «κώδικα». 

Εδώ όμως υπάρχει και μια βασική λεπτομέρεια ο «κώδικα» του 2022 δεν μπορεί να τρέξει το ΟΣΔΕ του 2023 λόγω των αλλαγών της νέας ΚΑΠ. Όπως φαίνεται όλες οι επιλογές που πήρε το ΥπΑΑΤ τα τελευταία χρόνια έφεραν λάθος αποτελέσματα.  

Όλα αυτά τα προβλήματα τα ζούνε οι αγρότες στην καθημερινότητά τους, με λάθη σε πληρωμές και στους ελέγχους. Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες για μειωμένα ποσά και κουτσουρεμένες πληρωμές. Μιλάμε όμως για ενισχύσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο εισόδημα των αγροτών, που σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής (λόγω πολέμου και ... άλλων κρίσεων) δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην ύπαιθρο. 

Το αν θα χαθούν χρήματα ή όχι θα φανεί στο μέλλον. Η κατάσταση όμως είναι ακόμη πιο δύσκολη και λόγω της προεκλογικής περιόδου, επειδή κανείς πολιτικός δεν θέλει να πάρει αποφάσεις για κάτι. Η «πυρηνική βόμβα» του ΟΣΔΕ και της νέας ΚΑΠ φαίνεται να πέφτει στα χέρια του επόμενου υπουργού ΑΑΤ. Είδομεν.

Άλλωστε έχουμε γράψει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει και η λύση η αίτηση ΟΣΔΕ 2023 να γίνει ακριβώς όπως και αυτή του 2022 και στη συνέχεια να υπάρχουν «βελτιώσεις», αφού για ένα εξάμηνο θα παραμένει ανοικτό το σύστημα. Πληροφορίες από ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι θα γίνει προσπάθεια να ανοίξει πλατφόρμα από 15 Μαΐου.

04/05/2023 11:12 πμ

Η Κομισιόν πρότεινε την ανανέωση και την επέκταση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών και ποσοστώσεων για τις εξαγωγές της Μολδαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένα ακόμη έτος.

Η πρόταση θα εξεταστεί τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πολύ δύσκολο να την αρνηθούν).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η αναστολή των δασμών στα μολδαβικά αγροτικά προϊόντα είχε σαν αποτέλεσμα συνολικά οι εξαγωγές από τη Μολδαβία προς την ΕΕ αυξήθηκαν από 1,8 δισ. ευρώ το 2021 στα 2,6 δισ. ευρώ το 2022 (σχεδόν διπλασιασμός της αξίας τους).

Επίσης η απόφαση αυτή σημαίνει ότι στην πράξη ότι θα ελευθερωθούν πλέον πλήρως οι εξαγωγές επτά γεωργικών προϊόντων από τη Μολδαβία, που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις, τα οποία είναι: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμοί σταφυλιών.

04/05/2023 10:24 πμ

Την Τετάρτη (3/5/2023) έλαβε χώρα τηλεδιάσκεψη, μεταξύ της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΕΘΕΑΣ, με θέμα την εφαρμογή του Κανονιστικού Πλαισίου του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ, για να μπορέσει να ξεκινήσει η κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Θέση της ΕΘΕΑΣ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εξεδωσε, είναι η άμεση έκδοση μιας ολοκληρωμένης αρχικής εφαρμοστικής απόφασης, ώστε να έχουμε ομαλή έναρξη της εφαρμογής της ΚΑΠ για να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 από τους αγρότες.

«Είναι ανάγκη το πλαίσιο να είναι σαφές με την έναρξη όσον αφορά για τις Αιρεσιμότητες, την Αναδιανεμητική και τα Οικολογικά Σχήματα, τα οποία πρέπει κατά την ΕΘΕΑΣ να συνδέονται με τα επιχειρησιακά προγράμματα, τα τομεακά προγράμματα και τους ΟΕΦ», τόνισε.

Από την άλλη όμως το ΥπΑΑΤ ζητάει από την Κομισιόν να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων στα Οικολογικά Σχήματα. Πως μπορεί να υπάρξει σαφές πλαίσιο για δράσεις που προβλέπεται να τροποποιηθούν είναι το ερώτημα.

Πάντως, κατά την σύσκεψη, τόσο ο υπουργός κ. Γεωργαντάς όσο και ο υφυπουργός κ. Στύλιος, δήλωσαν πως θα λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις και βελτιώσεις για να εξετασθεί ο τρόπος ώστε να περιληφθούν στη σχετική απόφαση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, κάποιοι αναζητούν σωσίβιο για να γλιτώσουν από το «ναυάγιο» που έρχεται. Το ερώτημα είναι αν πριν ή μετά τις εκλογές θα μάθουν οι αγρότες τι θα εισπράξουν στο τσεκ του 2023. 

03/05/2023 09:41 πμ

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας και Θάλασσας 2014 – 2020, Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει εγκρίνει σε δεκαοχτώ Αναπτυξιακές Εταιρείες - Ομάδες Τοπικής Δράσης, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Νήσων Αττικής, την υλοποίηση του έργου Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα, με διάρκεια υλοποίησης εντός του έτους 2023. 

Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο πραγματοποίησε την Παρασκευή (28/04/2023) την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με αλιείς της περιοχής των Μεθάνων. 

Από τη συζήτηση αναδείχθηκαν θέματα για τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τον αλιευτικό τουρισμό, ενώ προσδιορίστηκαν και τόποι που αποτελούν ιδιαίτερα σημεία επίσκεψης για την ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στην περιοχή των Μεθάνων. 

Πιο αναλυτικά, το Δίκτυο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, οργανώνει μέσα στο μήνα Μάϊο επισκέψεις ενημέρωσης και συζήτησης με τους αλιείς όλης της περιοχής με σκοπό την ανάπτυξη θεμάτων για: 
τις δυνατότητες που δημιουργεί ο αλιευτικός τουρισμός 
τον προγραμματισμό συνεργασίας με τηλεοπτικό συνεργείο, στο οποίο έχουν ανατεθεί γυρίσματα ντοκιμαντέρ και σποτ για τη δημιουργία επτά προτεινόμενων θαλάσσιων διαδρομών στην περιοχή Νήσων Αττικής με τα αξιοθέατα του αλιευτικού τουρισμού. 

Οι θαλάσσιες διαδρομές από το σκάφος, σε συνεργασία με τους παράκτιους αλιείς, θα αποτυπώσουν το φυσικό περιβάλλον, τοπία  και θαλάσσια πανίδα (δελφίνια, χελώνες, φώκιες  κλπ.) καθώς και τις μεθόδους  αλιείας και τα αλιεύματα, καθώς στοχεύει να αποτυπώσει με πληρότητα την αυθεντική βιωματική εμπειρία μίας ημέρας σε ένα αλιευτικό σκάφος κάνοντας αλιευτικό τουρισμό.

Παράλληλα, θα γίνει καταγραφή στοιχείων της αλιευτικής παράδοσης σε σχέση με τη  γαστρονομία  - πρώτες ύλες, συνταγές, βίντεο και φωτογραφίες παρασκευής-, μύθοι και παραδόσεις, θαλάσσια θηλαστικά, αλιευτικά εργαλεία και μέθοδοι αλιείας, εποχικότητα αλιευμάτων και άλλα. 

Η συνεργασία και επικοινωνία αφορά τους αλιευτικούς συλλόγους και αλιείς της περιοχής του Δικτύου Νήσων Αττικής: Σαλαμίνα, Αγκίστρι, Αίγινα, Πόρος, Γαλατάς, Μέθανα, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα – Αντικύθηρα. Στην επικοινωνία ενημέρωση και συνεργασία αναπτύσσεται με την Δ/νση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής και τα Λιμεναρχεία της περιοχής. 

Στις συναντήσεις διακινείται ερωτηματολόγιο προς τους αλιείς, με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων σχετικά με τον αλιευτικό τουρισμό καθώς και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα της παράκτιας αλιείας. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα καταγραφεί το ενδιαφέρον για την επικείμενη επίσκεψη ανταλλαγής εμπειριών με αλιείς που ασκούν αλιευτικό τουρισμό σε περιοχές της Ιταλίας για περισσότερα από είκοσι έτη. 

Παράλληλα το Δίκτυο θα συμμετάσχει, από τις 8-10 Μαΐου, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αναπτυξιακές εταιρείες, σε συνάντηση στην Ολυμπία και στην Κεφαλλονιά, σε συνεργασία με τον νεοσύστατο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αλιευτικού Τουρισμού.  

28/04/2023 12:10 μμ

Το μέτρο της αναστολής των δασμών της ΕΕ στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία θα λήξει στις 5 Ιουνίου 2023.  

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το πράσινο φως, την Πέμπτη (27/4), για ακόμη παράταση ενός ακόμη χρόνου στην αναστολή των εισαγωγικών δασμών της ΕΕ στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ουκρανίας για να στηρίξει - όπως υποστηρίζει - την οικονομία της χώρας.

Τα μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου ενέκριναν πρόταση για ανανέωση της αναστολής των εισαγωγικών δασμών, των δασμών αντιντάμπινγκ και των διασφαλίσεων στις εξαγωγές της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναν ακόμη χρόνο, στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας που εμποδίζει την ικανότητα της Ουκρανίας να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το σχέδιο έκθεσης της επιτροπής, που εκπονήθηκε από τη μόνιμη εισηγήτρια για την Ουκρανία, Sandra Kalniete (ΕΛΚ, Λιθουανία), με 27 ψήφους, 1 κατά και 7 αποχές.

εργαζόμαστε για να προωθήσουμε τη σταδιακή ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Η αλληλεγγύη μας με την Ουκρανία είναι συνεπής, διαφανής και σταθερή, η οποία έχει ενισχυθεί περαιτέρω από το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ της Ουκρανίας. Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η Sandra Kalniete.

Η αναστολή των δασμών ισχύει για τα φρούτα και τα λαχανικά που υπόκεινται στο σύστημα τιμών εισόδου, καθώς και για όλα τα γεωργικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε δασμολογικές ποσοστώσεις.

Το σχέδιο έκθεσης έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί από όλους τους ευρωβουλευτές, κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας, που θα γίνει στις 8 - 11 Μαΐου 2023. Αλλά και το Συμβούλιο της ΕΕ πρέπει επίσης να εγκρίνει την πρωτοβουλία.

Μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, το μέτρο θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα εφαρμοστεί την επόμενη ημέρα από τη δημοσίευσή του.

27/04/2023 12:26 μμ

Στην ανάγκη μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα αναφέρθηκαν οι συμετέχοντες στη σχετική συζήτηση, κατά τη δεύτερη ημέρα του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται από 26 έως 29 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

«Η απάντηση είναι μία: Τεχνολογία. Πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα, στην καλλιέργεια. Η λεγόμενη ευφυής γεωργία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Ενώ πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τον μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα, ωστόσο δεν έχει γίνει κατανοητό σε όλους η ταχύτητα με την οποία πρέπει να δράσουμε σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είχε πολλές δεκαετίες να ακουστεί η επισιτιστική κρίση. Αυτό δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, όσο της κλιματικής. Μεγάλη πρόκληση για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Το στοίχημα έχει γίνει κατανοητό, όμως μένει να δούμε πώς θα υλοποιηθεί».

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαίο οι υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο. «Εάν υπάρξει κάλυψη των αναγκών μέσα από την αυτοπαραγωγή θα έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτά είναι τα δύο ζητούμενα: Ενεργειακή αυτονομία και υδάτινοι πόροι. Πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα, κι αυτό θέλει πολύ δουλειά. Τα συνεργατικά σχήματα είναι ο τρόπος. Πρέπει να ενισχύεται ο αγρότης, βάσει του τι παράγει» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, στην ίδια συζήτηση, ο Επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Maciej Golubiewski, σημείωσε ότι η πράσινη συμφωνία έχει ως σκοπό να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες προκλήσεις. Ενώ πρόσθεσε: «Ο γενικός προσανατολισμός του «Green Deal» είναι ότι χρειάζεται να συνεχισουμε να υλοποιούμε αυτή την ατζέντα. Ως ΕΕ κατανοούμε ότι σε ότι έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, ζητούμε περισσότερες μελέτες για να αντιληφθούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Στην Ελλάδα έχετε πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με φυσικούς περιορισμούς. Να διασφαλίσουμε ότι είμαστε ευέλικτοι. Το Green Deal αρχικά δεν ήρθε για να απαντήσει σε κάποια κρίση. Πρέπει να υλοποιηθεί προσεκτικά.

Να δώσουμε την ευκαιρία στα κράτη - μέλη να δαπανήσουν χρήματα βάσει των κατευθυνόμενων οδηγιών, αλλά εκπονώντας και τα δικά τους στρατηγικά σχέδια. Εκφράζω την υποστήριξή μου στους Έλληνες αγρότες. Το στρατηγικό σχέδιο δίνει έμφαση στις νέες γενιές. Όλοι οι αγρότες στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κινητροδοτούνται ώστε να κινούνται με βάση τις απαιτήσεις τους. Καταβάλλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες να κατανείμουμε στο έπακρον όλα τα διαθέσιμα κριτήρια. Θέλω να επαινέσω την Ελλάδα για την προσπάθεια της ως προς την προστιθέμενη αξία και τη χρήση της τεχνολογίας»

27/04/2023 09:50 πμ

Ακόμη δεν ξεκίνησε η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα και θέλουμε να τα αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα δείγμα για το τρόπο που γράφηκε το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ στην χώρα μας.

Συγκεκριμένα ο κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας Γεν. Γρ. του ΥπΑΑΤ (εκπροσωπώντας τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά) στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Απριλίου, που έγινε στο Λουξεμβούργο, ζήτησε για τα οικολογικά προγράμματα να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων με απλή κοινοποίηση στην Επιτροπή, με την προϋπόθεση να υπηρετείται η περιβαλλοντική διάσταση αυτών των παρεμβάσεων. 

Πιο αναλυτικά οι θέσεις του ΥπΑΑΤ αφορούσαν:

«Κατάσταση των αγορών ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία»
Ο Γενικός Γραμματέας, κ. Μπαγινέτας, ανέφερε ότι η Ελλάδα συμμερίζεται τη δυσανάλογη επιβάρυνση στα όμορα κράτη μέλη στην Ουκρανία και κατανοεί τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των αγροτών τους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν αποτελούν βιώσιμη λύση τα μονομερή εθνικά μέτρα και θα πρέπει να αποφεύγονται. Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει λύσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών και των αδιεξόδων και παραμένει θετική σε προτάσεις δράσεων και περαιτέρω αξιοποίησης των διαδρόμων αλληλεγγύης.
Τόνισε ότι στην παρούσα συγκυρία, τέτοιες πρωτοβουλίες είναι σημαντικές για τρεις λόγους:

  • αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης στα 5 όμορα κράτη μέλη,
  • εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα, καθώς αυτές οι ποσότητες πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν εγκαίρως στις χώρες που τις χρειάζονται και
  • στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας, που βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων.

Συνοψίζοντας ανέφερε ότι οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής για την άμεση ανακούφιση των όμορων κρατών μελών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ - Τρέχουσα κατάσταση»
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων υπογράμμισε τη σημασία και την κρισιμότητα του αποτελεσματικού και έγκαιρου συντονισμού όλων των συναρμόδιων εθνικών Υπηρεσιών και φορέων καθώς και της συνεχούς ενημέρωσης και συμβουλευτικής υποστήριξης των γεωργών για τη σύνδεση του εισοδήματός τους με την πράσινη μετάβαση και ιδιαίτερα των οικολογικών προγραμμάτων. Τόνισε, επίσης, ότι η εντατική προσπάθεια των εθνικών αρχών προσκρούει στα εμπόδια που έχουν προκληθεί από τις πρόσφατες κρίσεις, τα οποία αναπόφευκτα δημιουργούν την ανάγκη για παροχή ευελιξίας και επικουρικότητας στα Κράτη Μέλη. Ειδικά για τα οικολογικά προγράμματα ζήτησε να προβλεφθεί διαδικασία άμεσων τροποποιήσεων με απλή κοινοποίηση στην Επιτροπή, με την προϋπόθεση να υπηρετείται η περιβαλλοντική διάσταση αυτών των παρεμβάσεων. Συνοψίζοντας τόνισε «Με λίγα λόγια, προσήλωση στον στόχο με απλοποίηση των διαδικασιών», καθώς οι κίνδυνοι για την επισιτιστική ασφάλεια και η κλιματική κρίση επιτάσσουν γρήγορες αποφάσεις στη λήψη στοχευμένων μέτρων τη χρονική περίοδο που χρειάζονται.

«Κανονισμός σχετικά με την πιστοποίηση των απορροφήσεων άνθρακα: γεωργικές και δασοκομικές πτυχές»
Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ενωσιακό πλαίσιο πιστοποίησης για τις απορροφήσεις άνθρακα, καθώς και με τον εθελοντικό χαρακτήρα του πλαισίου που θα λειτουργήσει ως κίνητρο, δημιουργώντας νέες πηγές για την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Επιπλέον, επισήμανε ότι το σύστημα πιστοποίησης είναι αρκετά περίπλοκο, με διαδικασίες που, ακόμα και στο πλέον ευνοϊκό σενάριο, φαίνονται ιδιαίτερα χρονοβόρες και τεχνοκρατικές, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους αγρότες. Ανέφερε ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις αποτελούν κυρίως μικρής κλίμακας επιχειρήσεις με στενά περιθώρια κέρδους, τονίζοντας ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας ή των απορροφήσεων άνθρακα, αλλά θα πρέπει να διατεθούν επιπρόσθετες πηγές χρηματοδότησης.

«Συμπεράσματα σχετικά με τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις αγροτικές περιοχές»
Τέλος, ο κ. Μπαγινέτας ανέφερε ότι η Ελλάδα συμφωνεί και εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη βιοοικονομία. Συγχάρηκε την Προεδρία για την προτεραιότητά της να εστιάσει στον ρόλο της βιοοικονομίας στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί και τόνισε ότι η σύνδεση της βιοοικονομίας με τις αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα στενή και αμφίδρομη, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της υπαίθρου δίνοντας ώθηση στη δημιουργία πράσινων και καινοτόμων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του εισοδήματος.

Σχετικά με την αναθεώρηση της Οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των ευρωπαίων μελισσοκόμων για αναγραφή στην ετικέτα, τόσο των Κρατών Μελών όσο και των τρίτων χωρών προέλευσης, στην περίπτωση μειγμάτων, ωστόσο ζήτησε να αναγράφονται και τα αντίστοιχα ποσοστά προέλευσης των ποσοτήτων μελιού που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

13/04/2023 11:03 πμ

Οι ανταποδοτικές δαπάνες, που καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων, δεν πηγαίνουν στους γεωπόνους ελεγκτές. 

Αυτό καταγγέλουν οι γεωπόνοι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ) της Ημαθίας και υποστηρίζουν ότι πολλοί παραμένουν απλήρωτοι από το 2020.

Ζητούν την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων τους και ενημερώνουν την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν την αποχή από ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών. Αυτό, προσθέτουν, μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία τις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Γεωπόνοι της ΠΕΓΔΥ της ΠΕ Ημαθίας αναφέρει τα εξής:

«Ο Νομός Ημαθίας είναι από τους δυναμικότερους νομούς στην Ελλάδα με πολλές εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών, οι οποίες κορυφώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις εξαγωγές των ροδάκινων και νεκταρινιών. Για την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εξαγωγών και ιδίως το καλοκαίρι με τα όποια προβλήματα, απασχολούνται οι Γεωπόνοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας με εξαντλητικά ωράρια. 

Οι γεωπόνοι εργάζονται εκτός ωραρίου, χρησιμοποιώντας τα δικά τους οχήματα πληρώνοντας για τις μετακινήσεις τους, για να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα οι εξαγωγές και παραμένουν απλήρωτοι από το 2ο εξάμηνο του 2020 και εντεύθεν. 

Εδώ και μερικά χρόνια αντιμετωπίζονται σαν μπαλάκια του πιγκ – πόγκ και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ρίχνουν τις ευθύνες, ο ένας στον άλλο, και οι γεωτεχνικοί νιώθουν αγανάκτηση από την συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Μετά την οκτάμηνη συνεχιζόμενη απεργία - αποχή από τους ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών των γεωπόνων ελεγκτών, θέλουμε να στηλιτεύσουμε για ακόμα μια φορά την στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά, που παρόλες τις υποσχέσεις του για σχεδόν καθολική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, που τέθηκαν στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, δε προχώρησε σε καμία απολύτως κίνηση παρά την υπομονή που δείξαμε όλοι οι γεωπόνοι που ασχολούνται με τον ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό έλεγχο των προϊόντων που εξάγονται και εισάγονται. 

Οι αόριστες υποσχέσεις για κατάθεση τροπολογίας προς επίλυση των θεμάτων, στο ήδη ψηφισθέν στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εξελίχθηκε σε φιάσκο, διότι πολύ απλά δεν είχε ποτέ πρόθεση να λύσει το πρόβλημα. 

Οι κατά νόμο ανταποδοτικές δαπάνες καταβάλλονται από ιδιωτικούς φορείς με σκοπό να χρηματοδοτούνται οι έλεγχοι για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούνται στην ελληνική επικράτεια. Αντί αυτού και αντί τα χρήματα που εισπράττονται για τον σκοπό αυτό, υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ θα μοιραστούν 96.000 ευρώ ως κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, όταν οι συνάδελφοι σχεδόν σε όλη την χώρα είναι απλήρωτοι από το 2020 και φυσικά βρέθηκαν άμεσα 500.000 ευρώ από τα ταμεία του ΥπΑΑΤ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για να μην προκληθεί ασφυξία στις εξαγωγές στην επερχόμενη σεζόν του ροδάκινου, που αφορά άμεσα την περιοχή μας, θέτουμε προ των ευθυνών τους όλους τους αρμοδίους για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας και τους ενημερώνουμε ότι δεν προτιθέμεθα να σταματήσουμε την κινητοποίηση μας».

12/04/2023 10:44 πμ

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το 2022 για τις εξαγωγές της Κρήτης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. 

Οι κρητικές εξαγωγές, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, έφτασαν το ποσό των 682,10 εκ. ευρώ και τους 418.820 τόνους, έναντι των 615,70 εκ. ευρώ και τους 415.536 τόνους το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παρουσιάζοντας αύξηση ίση με 10,8% σε αξία και 0,8% σε ποσότητα και καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ των τελευταίων 10 ετών τουλάχιστον.

Ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 58,8% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών με 400,9 εκ. ευρώ, παρουσιάζει αύξηση ίση με 14,7%. 

Στον αγροδιατροφικό τομέα, το Ελαιόλαδο έφτασε τα 274,4 εκ. ευρώ, καταλαμβάνοντας το 40% του συνόλου των κρητικών εξαγόμενων προϊόντων και το 68,5% στην κατηγορία των Τροφίμων και Ποτών, με αύξηση 21% σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. 

Τα Κηπευτικά έφτασαν τα 70,1 εκ. ευρώ με μείωση 1,5%, τα Φρούτα τα 13,5 εκ. ευρώ και μείωση 27,8% και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν τα Ψάρια και Θαλασσινά, τα Γαλακτοκομικά, η κατηγορία των Νερών - Αναψυκτικών - Χυμών, το Κρασί, το Μέλι και το Κρέας και Παρασκευάσματά του.

Για τον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, τους κυριότερους αγοραστές αποτελούν η Ιταλία, με τις εξαγωγές να φτάνουν τα 161.8 εκ. ευρώ, η Γερμανία με 82.3 εκ. ευρώ, η Ισπανία με 18,2 εκ. ευρώ, η Πολωνία με 15,4 εκ. ευρώ  και στην πέμπτη θέση η Κύπρος με 12 εκ. ευρώ.

Το 2022 αποτέλεσε μια εξαιρετική χρονιά για τις εξαγωγές της Κρήτης, καθοριστική για την πορεία των εξαγωγικών επιδόσεων του νησιού. Αν και αρχικά φαινόταν θα είναι μία δύσκολη χρονιά, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και του κόστους των καυσίμων, το τεράστιο κόστος μεταφοράς και των πρώτων υλών, τελικά οι εξαγωγείς μας κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και να τονώσουν την τοπική οικονομία, τονίζει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης. 

07/04/2023 03:46 μμ

Αυξάνονται οι εισαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών στην χώρα μας, ενώ από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ ανακοινώνει εντατικοποίηση ελέγχων αλλά ... μόνο στο ωράριο του δημοσίου.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ, με το αριθμ. 566/101706/3.4.2023 έγγραφο του, με θέμα: «ελληνοποίηση νωπών οπωροκηπευτικών», δίνει οδηγίες στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ότι για το χρονικό διάστημα, που αφορά από 05/04/2023 έως 05/05/2023, θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για συμμόρφωση με τις εμπορικές προδιαγραφές νωπών οπωροκηπευτικών, με ιδιαίτερη στόχευση στον έλεγχο της ορθής αναγραφής στη σήμανση και στα παραστατικά διακίνησης της χώρας καταγωγής.

Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν αποκλειστικά και μόνο:
1. σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης νωπών οπωροκηπευτικών δίνοντας έμφαση σε προϊόντα όπως πατάτες, τομάτες, λεμόνια και κρεμμύδια
2. στο ωράριο των Υπηρεσιών δεδομένου ότι η πρόβλεψη για υπερωριακή απασχόληση δεν είναι επαρκής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών συνεχίστηκαν με αυξητικούς ρυθμούς το πρώτο τρίμηνο του 2023. Συνολικά αυτή την περίοδο έχουν εισαχθεί 200.000 τόνοι φρούτων και λαχανικών. Από αυτούς οι 95.000 τόνοι αφορούν πατάτες, 50.000 τόνοι μπανάνες, 13.000 τόνοι κρεμμύδια, 350 τόνοι ντομάτες και 300 τόνοι λεμόνια. 

Το αντίστοιχο τρίμηνο το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε εισαγωγές 80.800 τόνων πατάτας, 54.900 τόνοι μπανάνες, 3.960 τόνοι κρεμμύδια, 400 τόνοι ντομάτες και 746 τόνοι λεμονιών.

Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού - τόσο στην χώρα μας όσο και στις κοινοτικές αγορές - και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής σε πολλούς τομείς, όπως ο φυτοϋγειονομικός, ο ηθικός (παιδική εργασία) και ο περιβαλλοντολογικός, καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο παραγωγής στις καταναλωτικές αγορές όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό

Θα πρέπει να επιδιωχθεί όπως οι μεν ελληνικές ελεγκτικές αρχές να επιτηρούν την αυστηρή τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών και ποιότητας για τα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά στην ελληνική αγορά αλλά και στα εξαγόμενα. προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας, κάτι που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους. Επίσης είναι γνωστό, πιστεύουμε, και στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ότι το εμπόριο νωπών οπωροκηπευτικών διενεργείται και εκτός ωραρίου των Δημοσίων Υπηρεσιών».

04/04/2023 11:10 πμ

Εκδόθηκε, στις 03/04/2023, το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τον καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ).

Για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη νομοθεσία υπάρχουν δομικές διαφοροποιήσεις καθώς το ανώτατο όριο αδειών διαμονής αναφέρεται πλέον σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι ανά Νομό.

Επίσης τα όρια αδειών διαμονής είναι αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους, ενώ έχουν τροποποιηθεί και οι στρεμματικές προϋποθέσεις (ΜΑΕ) για την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα (ελιές 15 στρέμματα/εργάτη, θερμοκηπιακά κηπευτικά 2 στρέμματα/εργάτη κ.α.).

Επιπλέον έχουν προστεθεί νέοι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν την δυνατότητα να απασχολήσουν ΠΤΧ στις επιχειρήσεις τους, όπως εργάτες οικοδομής, τεχνίτες, τουρισμό κ.α. καθώς και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό.

Η ΚΥΑ καθορίζει ανώτατο αριθμό αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών ανά είδος απασχόλησης (εξαρτημένη εργασία, εποχική εργασία, αλιεργάτες, υψηλή ειδίκευση) συνολικά σε 167.925 άτομα, τα οποία κατανέμονται στην κάθε Περιφέρεια. 

Από τις 167.925 θέσεις, οι 20.000 αναμένεται να καλυφθούν  μέσω των διμερών συμφωνιών που έχει υπογράψει η χώρα μας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Από τις υπόλοιπες 147.925 θέσεις η πλειονότητα (113.467 ή 76.7%) έχει κατανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα. Από αυτές 91.630 αφορούν εποχική εργασία διάρκειας 3 έως 9 μηνών, 16.572 εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και 5.265 σε αλιεργάτες Αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι εισέρχονται στην χώρα για μέγιστο διάστημα 11 μηνών βάσει σχετικής διμερούς συμφωνίας.

Επίσης η ΚΥΑ καθορίζει την αντιστοιχία καλλιεργήσιμης έκτασης και ζωικού κεφαλαίου ανά εργαζόμενο σε σχετικούς πίνακες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, θα χρειαστούν εύλογο χρόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Τμήμα αδειών διαμονής), προκειμένου να ξεκινήσει η παραλαβή και η εξέταση υποθέσεων για εργάτες, καθώς όλες οι διαδικασίες περιλαμβάνουν στάδια, είτε με ηλεκτρονική κατάθεση δικαιολογητικών είτε με φυσικό φάκελο, όπου ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας υποχρεούται να τα διασταυρώσει πριν την τελική έκδοση απόφασης.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)