Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Aπαρχαιωμένο πλαίσιο αφήνει χωρίς πρόσβαση σε εκπαίδευση-σπουδές τους Νέους Αγρότες

07/07/2022 02:23 μμ
Βάσει των δεσμεύσεων του Προγράμματος, οι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα δε μπορούν ούτε σε ΤΕΙ, ούτε σε ΑΕΙ, αλλά ούτε και σε ΙΕΚ να σπουδάσουν.

Βάσει των δεσμεύσεων του Προγράμματος, οι ενταγμένοι στο Πρόγραμμα δε μπορούν ούτε σε ΤΕΙ, ούτε σε ΑΕΙ, αλλά ούτε και σε ΙΕΚ να σπουδάσουν.

Ο γεωργός που εντάχθηκε ή θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Νέων, πρέπει να τηρεί την υποχρέωση του άρθρου 7, παράγραφος 1.7, μέχρι και την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως μέχρι και 3 ή 4 χρόνια από την ένταξή του δεν έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει. Αυτό, επισημαίνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Περουλάκης, γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας, MBA και σύμβουλος επιχειρήσεων τροφίμων και γεωργίας με έδρα στη Λάρισα, του στερεί την ευχέρεια να σπουδάσει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν Νέοι Αγρότες, οι οποίοι δεν ήταν σπουδαστές και περιμένουν αποτελέσματα πανελληνίων εξετάσεων (2η ή και 3η φορά). Επίσης, υπάρχουν Νέοι Αγρότες που επιθυμούν να σπουδάσουν σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, ακόμα και νέους αγρότες που θέλουν να παρακολουθήσουν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

«Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό να συμβεί, ειδικά όταν τα ιδρύματα που θέλουν αυτοί να σπουδάσουν είναι εντός της περιφέρειας δραστηριότητας τους, πόσο μάλλον όταν τα περισσότερα πλέον προγράμματα δίνουν και θα συνεχίσουν να δίνουν τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης (π.χ. η πλειοψηφία των μεταπτυχιακών προγραμμάτων)», προσθέτει ο κ. Περουλάκης.

Σε μια εποχή που η γνώση αποτελεί «πάγιο» για τη γεωργική εκμετάλλευση, είναι μάλλον άστοχο να αποκλείουμε όλους τους νέους αγρότες της χώρας μας από την εκπαίδευση, κάτι δε, που έρχεται σε αναντιστοιχία με όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που επιδοτούνται για να εκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους από προγράμματα του ΟΑΕΔ ή λοιπά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στην περίπτωση αυτών των επιχειρήσεων οι περιπτώσεις σπουδαστών ή φοιτητών δύναται να αποκλείονται από τις χρηματοδοτήσεις, ωστόσο αφού ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ή των ΕΣΠΑ, αυτό που ενδιαφέρει τον φορέα ελέγχου (Υπουργείο Ανάπτυξης) είναι να λειτουργεί κανονικά η επιχείρηση, ενώ δεν ελέγχεται και δεν αποκλείεται τον αν κάποιος σπουδάζει ή όχι.

Ο αποκλεισμός των Νέων Αγροτών από την εκπαίδευση είναι μια προϋπόθεση που έρχεται από τις προκηρύξεις του παρελθόντος και έχει διατηρηθεί και στην υφιστάμενη προκήρυξη.

«Το γραφείο μας έχει στείλει σχετική πρόταση, ώστε να γίνει εάν είναι δυνατό, η απαραίτητη τροποποίηση και να μην αποκλείονται από την οποιαδήποτε εκπαίδευση θέλουν τελικά να λάβουν, οι νέοι αγρότες της χώρας μας, αρκεί αυτοί τελικά να χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί από το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, καθόλη τη διάρκεια δεσμεύσεων του εν λόγω προγράμματος», υπογραμμίζει ο κ. Περουλάκης.

Σύμφωνα εξάλλου με το ΦΕΚ 3764/29-9-2021, στο άρθρο 7, παράγραφος 1.7 αναφέρεται ότι αποκλείονται αίτησης ένταξης στο σχετικό πρόγραμμα όσοι «Είναι σπουδάστριες - σπουδαστές ή φοιτήτριες - φοιτητές από την έναρξη της φοίτησης έως τη συμπλήρωση του αριθμού των προβλεπόμενων ετών φοίτησης για κάθε σχολή». Είναι μια παράγραφος που σαφώς αποτρέπει να αιτηθούν ένταξης, υποψήφιοι που δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την άσκηση του γεωργικού επαγγέλματος...

Σχετικά άρθρα
18/09/2023 09:56 πμ

Eκπαιδευτικά σεμινάρια στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Γεωργούς της Ρόδου, από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχωρά ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς   του νησιού.

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα ενημερωτικά - εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία έχουν στόχο αφενός να ενημερώσουν τους παραγώγους για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην παραγωγική διαδικασία της γεωργικής τους εκμετάλλευσης και αφετέρου τη διαχείριση των φυσικών πόρων και του εδάφους, προκειμένου στο συντομότερο χρονικό διάστημα να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων είναι το ακόλουθο:

Μελισσοκομία - Διαχείριση Δασών τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, στο Πάρκο Ροδίνι.

Κτηνοτροφία - Διαχείριση Βοσκοτόπων την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Βασιλική Κοτσάμπαση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στα Λάερμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Ελαιοκομία (διήμερο σεμινάριο) την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Εισηγητής θα είναι ο Δρ Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στα Απόλλωνα στην κοινοτική αίθουσα «Απολλώνων».
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Γεννάδι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου.

Τελευταία νέα
21/09/2023 01:20 μμ

Η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στην αιγοπροβατοτροφία με την χρήση εμβολίων αποτελεί το θέμα της παρέμβασης του Π3-70-3.2 που περιλαμβάνεται στο ΠΑΑ 2023-2027 της νέας ΚΑΠ. 

Ο στόχος της δράσης αφορά στην ενίσχυση της πρόληψης και στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στα αιγοπρόβατα και οι δεσμεύσεις αφορούν σε παρεμβάσεις εμβολιασμού των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων.

Η δημόσια δαπάνη της παρέμβασης έχει προϋπολογισμό 11.786.765 ευρώ πενταετείς δεσμεύσεις.

Η ετήσια ενίσχυση παρέχεται ανά μονάδα ζωικού κεφαλαίου (ΜΖΚ), ανάλογα με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο κάθε κτηνοτρόφος.

Το ποσό ετήσιας αποζημίωσης για τον εμβολιασμό των ζώων και την χρήση παρασιτοκτόνων εκτιμήθηκε σε 13,42 €/κεφαλή (134 €/ΜΖΚ, 1 ΜΖΚ = 10 κεφαλές).

Οι δεσμεύσεις που αφορούν παρεμβάσεις σε εμβολιασμό των ζώων και χρήση παρασιτοκτόνων είναι:

α. Χορήγηση εμβολίων για την αντιμετώπιση των ακόλουθων ασθενειών και παρασίτων
-Ασθένειες του αναπνευστικού: Παστεριδίαση (Pasteurella),
-Ασθένειες του γαστρεντερολογικού: Eντεροτοξιναιμία (Clostridium), Παραφυματίωση των Αιγοπροβάτων (Μycobacterium Paratuberculosis)
-Ασθένειες του αναπαραγωγικού: Πυρετός Q των αιγοπροβάτων (Coxiella brunetti), Chlamydia/Salmonella Abortus
-Δερματολογικές ασθένειες: Λοιμώδης Ποδοδερματίτις (Bacteroides nodosus)
-Μαστίτιδα: Λοιμώδης Αγαλαξία (Mycoplasma agalactiae), Σταφυλοκοκκική Μαστίτιδα (Staphylococcus)

β. Παρασιτοκτόνα:
-Εξωπαρασιτοκτόνα: για ακάρεα, κρότωνες, μύγες, ψείρες κλπ. (Ectoparasiticides)
-Ενδοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Νηματώδη, Κεστώδη (Tαινίες), Πνευμονικούς Σκώληκες, Τρηματώδη,(Endoparasiticides)
-Ενδοεκτοπαρασιτοκτόνα: για Γαστροεντερικά Παράσιτα, Πνευμονικούς Σκώληκες, ακάρεα ψώρας (Endectoparaciticides)

Η χρήση των εμβολίων διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των ζώων. Οι δικαιούχοι θα ελέγχονται και θα λαμβάνουν τεχνική στήριξη για την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους από ιδιώτη κτηνίατρο «τεχνικό σύμβουλο υγείας.

Επιπλέον της ενίσχυσης που αφορά στο σύνολο των πρόσθετων δαπανών για την εφαρμογή των εμβολιασμών και της παρασιτοκτονίας καλύπτεται και το κόστος συναλλαγής έως αξίας 10% του συνόλου της ετήσιας ενίσχυσης που καταβλήθηκε για τον εμβολιασμό, για την κάλυψη των δαπανών παροχής τεχνικών συμβουλών για τη σωστή υλοποίηση των αναλαμβανόμενων δεσμεύσεων και τη σχετική σύνταξη της αίτησης ενίσχυσης, συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου δράσης το περιεχόμενο του οποίου θα προσδιορισθεί στην σχετική πρόσκληση.

21/09/2023 11:14 πμ

Η παρέμβαση του ΠΑΑ 2023-2027 για το κλίμα-περιβάλον Π3-70-2.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους» αφορά μόνο νεοεισερχόμενους στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου παρά τις «πιέσεις» που υπάρχουν αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στην τροποποίηση της ΚΑΠ για να μπορούν να ενταχθούν όσοι ήδη παράγουν βιολογικά (συντήρηση).

Η διαθέσιμη Δημόσια Δαπάνη για την ενίσχυση της Παρέμβασης ανέρχεται σε 306.455.882 ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.

Μέσω της παρέμβασης παρέχεται ενίσχυση στους παραγωγούς για την υιοθέτηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, με σκοπό την ενθάρρυνση των αγροτών να εφαρμόσουν  φιλοπεριβαλλοντικές καλλιεργητικές πρακτικές, που απαντούν στο αίτημα των πολιτών για την παραγωγή ασφαλών  τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος Η παρέμβαση περιλαμβάνει δύο δράσεις:

1η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία

2η Δράση: ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία

Για την δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία, εκτιμάται ότι:
Θα ενισχυθούν: 106.342 εκτάρια/έτος (1.063.420 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση: 377 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (37,7 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 40.090.934 ευρώ ανά έτος.

Για τη δράση ενίσχυσης για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία, εκτιμάται ότι:
Βοσκότοποι που θα ενισχυθούν: 118.617 εκτάρια/έτος (1.186.170 στρέμματα/έτος)
Μέση ενίσχυση ανά εκτάριο: 179 ευρώ ανά εκτάριο και έτος (17,9 ευρώ ανά στρέμμα και έτος)
Μέση ετήσια κατανομή Δημόσιας Δαπάνης: 21.232.443 ευρώ ανά έτος.   

Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024 και θα πρέπει στο ΟΣΔΕ του 2023 να έχουν δηλώσει στα επιλέξιμα στρέμματα ότι κάνουν συμβατική παραγωγή ώστε να είναι νεοεισερχόμενοι στα βιολογικά.

Επίσης οι πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα βιολογικών προβλέπεται να έχει τριετή διάρκεια (2024 -2027).

Οι ενισχύσεις είναι αυξημένες, σε σχέση με την αντίστοιχη δράση των οικολογικών σχημάτων, γιατί αφορά το υψηλό κόστος της μετατροπής.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμοι όσοι καλλιεργούν βιολογικά και το δηλώνουν στο ΟΣΔΕ. Αυτοί θα κάνουν ένταξη στο Οικολογικό Σχήμα του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ (νέο πρασίνισμα) όπου εκεί θα ειπράττουν το ετήσιο πριμ.

Τώρα όσοι εντάχθηκαν στα οικολογικά σχήματα και έδειξαν ότι έχουν βιολογικά η πλήρωµη τους αναµένεται να γίνει µέσα στο ∆εκέµβριο µαζί µε την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης. Πάντως πολλές πύλες και μελετητές επειδή υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή των eco-schemes «οδήγησαν» τους παραγωγούς να ενταχθούν στο οικολογικό σχήμα Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» για να πάρουν το πριμ. Στο σχεδιασμό της ΚΑΠ προβλέπεται για το 2023 να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) των βιολογικών. Αν ενταχθούν παραπάνω θα έχουμε μείωση της ενίσχυσης.

15/09/2023 12:16 μμ

Θα υπάρξει παράταση έξι μηνών στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.

Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:

  • Νέων Αγροτών,
  • τα Σχέδια Βελτίωσης,
  • το πρόγραμμα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων,
  • τα Leader κ.α.

Αντίστοιχα θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα.

Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς, ήδη εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.

Συγκεκριμένα θα δοθούν οδηγίες:

1. Για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.
Εδώ επικεντρωνόμαστε στον χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματα τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.

2. Για τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.
Σημειώνεται ότι, φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, των χωμάτων μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως, άλλωστε, είχε γίνει και στον ΙΑΝΟ.

Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.

3. Για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους.
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, ο υπουργός επισήμανε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους  και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και ιδιώτες».

13/09/2023 01:58 μμ

Η κυβέρνηση μελετά να εφαρμόσει το μοντέλο αποζημιώσεων της κακοκαιρίας του «Ιανού», που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020. Η τωρινή κακοκαιρία «Daniel» όμως έχει δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερες καταστροφές και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο.

Να θυμίσουμε ότι στον Ιανό η πληρωμή προκαταβολών για την φυτική παραγωγή ανά στρέμμα ήταν: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική, ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν 1.400.000 ευρώ. Η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική. Χάθηκε μια συγκομιδή στην φυτική παραγωγή στα αροτραία. Προβλήματα υπάρχουν και στις δενδρώδεις είτε από την ζημιά λόγω βροχών είτε από τους δρόμους που έκλεισαν και τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στις εγχώριες αγορές ή στο εξωτερικό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως σήμερα αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία.

Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «καταστράφηκαν οι στάβλοι και οι αποθήκες με τις ζωοτροφές. Μιλάμε για ακριβά μηχανήματα (αλμεκτήρια, μύλοι κ.α.). Τα 1.000 αιγοπρόβατα θέλουν 200.000 ευρώ να αποζημιωθούν. Ένας στάβλος όμως για να κτιστεί ξανά το κόστος φτάνει τα 500.000 ευρώ. Που θα βρεθούν αυτά τα ποσά. Δάνεια δεν υπάρχουν και τα ακίνητα καταστράφηκαν. Ζούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και η φετινή χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη».

O κ. Ζήσης Παρλίτσης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, «για τα νεκρά ζώα θα δώσουν κάποια αποζημίωση. Το πρόβλημα είναι τα ζωντανά ζώα και οι ζημιές στους στάβλους. Μόνο στον Αμπελώνα έχουμε ζωντανά 33.000 αιγοπρόβατα και αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα. Δεν μπορώ να αρμέξω τα ζώα. Σε λίγες ημέρες ξεκινούν οι γέννες που θα τις κάνουμε. Το νερό στους στάβλους έφτασε 7,5 μέτρα ύψος και όλα τα μηχανήματα και οι κτιριακές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν. Η ζημιά στον στάβλο μου φτάνει τα 1,5 εκατ. ευρώ. 

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι οι ζωοτροφές. Οι αποθήκες καταστράφηκαν και βοσκή δεν μπορεί να γίνει. Η κτηνοτροφία δεν μπορεί να περιμένει. Θέλουμε κεφάλαια για να στηθούν οι μονάδες. Δάνεια ήδη έχουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε. Ο προγραμματισμός που κάνει ο κάθε κτηνοτρόφος καταστράφηκε. 

Σε συνάντηση που είχαμε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής ζητήσαμε:

  • για όσους έχουν 1 - 200 αιγοπρόβατα ενίσχυση 5.000 ευρώ
  • για όσους έχουν 201-600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 10.000 ευρώ
  • για όσους έχουν πάνω από 600 αιγοπρόβατα ενίσχυση 15.000 ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θέλουμε για το κόστος των ζωοτροφών που θα καταναλώσουμε σε ένα μήνα.

Τέλος εκ μέρους των πλημμυροπαθών συναδέλφων του Αμπελώνα, που έχουμε βιώσει μια τεράστια καταστροφή, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε θερμά τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κκ Ιερώνυμο για τη σημαντική του προσφορά σε ζωοτροφές, ώστε να εξασφαλιστεί για κάποιες ημέρες η σίτιση των κοπαδιών μας που σώθηκαν την τελευταία στιγμή φεύγοντας από τις πλημμυρισμένες εγκαταστάσεις μας. Τον ευχαριστούμε θερμά και ελπίζουμε η ευγενική χειρονομία του και προσφορά να βρει μιμητές, γιατί πραγματικά από τέτοιες προσφορές έχουμε μεγάλη ανάγκη».

12/09/2023 04:54 μμ

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023 -2027 υπάρχει πρόβλεψη για την παρέμβαση Π3-73-2.5 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις για την προστασία από φυσικές καταστροφές».

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προϋπολογισμό ύψους 35.288.236 ευρώ αλλά μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω αν κριθεί απαραίτητο.

Όπως αναφέρεται στην ΚΑΠ, η παρέμβαση αφορά επενδύσεις μετά από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα, όπως παγετό, χαλάζι, βροχή, μέσω της παροχής δημόσιας οικονομικής στήριξης (ενίσχυσης) για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, ώστε να επιτραπεί στις εκμεταλλεύσεις να διατηρήσουν τα επίπεδα ποιότητας και εμπορευσιμότητας των προϊόντων τους και συνεπώς τη θέση τους στην αγορά. Αφορούν σε προληπτικές δράσεις, με σκοπό τη μείωση των συνεπειών από πιθανές φυσικές καταστροφές. 

Κατά την αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων προτεραιότητα δίνεται βάσει των ακόλουθων αρχών: 

  • Συχνότητα των φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων, με προτεραιότητα στις περιοχές, όπου παρατηρείται συστημικός κίνδυνος 
  • Αξία του παραγόμενου προϊόντος, με προτεραιότητα στις μεγαλύτερες αξίες παραγωγής στον επαγγελματία αγρότη, όπως αυτός ορίζεται από την εθνική νομοθεσία 
  • Στη συλλογικότητα των επενδύσεων πρόληψης σε μια δεδομένη περιοχή 
  • Σε οικονομικά κριτήρια, με προτεραιότητα στους δικαιούχους με χαμηλότερα εισοδήματα 
  • Στους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 
  • Στις καλλιέργειες με τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή προϊόν Πιστοποιημένης Βιολογικής παραγωγής. 
  • Στους Νέους Αγρότες

Οι δράσεις πρόληψης μπορούν να είναι ιδιωτικές επενδύσεις γεωργού φυσικού ή νομικού προσώπου ή συλλογικού σχήματος γεωργών ή συλλογικές επενδύσεις.

H ενίσχυση χορηγείται με τη μορφή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών.

Η χρηματοδότης της δράσης ανέρχεται στο 80% των επιλέξιμων δαπανών, ενώ η ένταση ενίσχυσης για συλλογικές επενδύσεις ανέρχεται στο 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Ο συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται, ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου, έως τις 18.000 ευρώ, ενώ για συλλογικό σχήμα γεωργών έως το 600.000 ευρώ.

11/09/2023 03:25 μμ

Εκπόνηση ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών, αναφέρει ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Και προσθέτει: Με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα, ύστερα από την αποστράγγισή τους, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από σύσκεψη που είχε η ηγεσία του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις προτάσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ήταν ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης στα πλημμυρισμένα εδάφη της Θεσσαλίας επιβάλλει την υιοθέτηση υπεύθυνων προσεγγίσεων και δράσεων που είναι ακριβείς, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και μακριά από κάθε γενικευμένη κριτική στην οποία απουσιάζει η γεωτεχνική υπόσταση. 

Η επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υποδεικνύει οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεσμεύεται να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστ. Εδαφοϋδατικών Πόρων και Ινστ. Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού οι ψηφιοποιημένοι εδαφολογικοί χάρτες αποτελούν ζωτικό εργαλείο για την ακριβή κατανόηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη γονιμότητα των εδαφών της περιοχής.

Το σχέδιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Επιτόπιες επισκέψεις και αρχική μακροσκοπική εκτίμηση της έκτασης των ζημιών του πλημμυρικού φαινομένου δίνοντας έμφαση στην απώλεια επιφανειακού εδάφους (ειδικά σε επικλινή εδάφη) και την πιθανή αλλαγή της κοκκομετρίας και δομής των εδαφών (λόγω φερτών υλικών).
  • Συμβουλευτική υποστήριξη για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν ή να αποφευχθούν, προκειμένου να μην επιτείνονται τα προβλήματα της διάβρωσης και της συμπίεσης του εδάφους.
  • Εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.
  • Μέτρα αποκατάστασης βασισμένα στις εδαφολογικές αναλύσεις για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης μακροχρόνιας διάρκειας σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας.
  • Συνεχής συμβουλευτική υποστήριξη προς τους παραγωγούς για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το κινητό εδαφολογικό/υδρολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας  είναι σε ετοιμότητα και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στο Θεσσαλικό κάμπο άμεσα.

«Στόχος μας είναι», όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «η έγκαιρη και συνεχής υποστήριξη και συνεργασία με τους παραγωγούς, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπιστία και την επιστημονική ακρίβεια».

08/09/2023 02:47 μμ

Οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε για τα μέλη τους να μπορούν να χειρίζονται το πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων με την πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας».

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα επιπλέον 13,8 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του Μέτρου Γεωργικών Συμβούλων, φτάνοντας το τελικό ποσό στα 93,8 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση, και τις συνολικές δωρεάν συμβουλές που έχουν προγραμματιστεί να προσφερθούν στους αγρότες στις 141.944.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος προσθέτει ότι «θεωρείται ασυμβίβαστο ένα συνεταιριστικό σχήμα να εφαρμόσει πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ενώ την ίδια στιγμή τα καταστατικά αναφέρουν ότι πρέπει ο συνεταιρισμός πρέπει να δίνει καλλιεργητικές συμβουλές στα μέλη τους. Επίσης θα μπορούσε ο συνεταιρισμός αν έκανε μια πρόσληψη γεωπόνου θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει συμβουλές και μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος. 

Ουσιαστικά δίνουν έναν πακτωλό χρημάτων που θα καταλήξει σε συγκεκριμένους φορείς και δεν θα έχει αποτέλεσμα ούτε συνέχεια. Και για να εξασφαλίσουν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα χρησιμοποιούσαν τα κονδύλια σωστά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα σύστημα αξιολόγησης του έργου τους.

Το πολύ αναμενόμενο πρόγραμμα γεωργικών συμβούλων καλλιέργησε προσδοκίες στα οργανωμένα αγροτικά συλλογικά σχήματα, ότι μέσω του προγράμματος θα μπορούσαν να απασχολήσουν γεωτεχνικό και να λύσουν θεμελιώδη προβλήματα όπως συμβουλευτική στα μέλη τους, η οποία να εξυπηρετεί τους στόχους τους. Άλλωστε η ταύτιση της συμβουλευτικής με τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων ήταν ένα κοινώς διαπιστωμένο πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας.

Το πρόγραμμα όμως που σύντομα πρόκειται να μπει σε εφαρμογή θεωρεί ότι η παροχή συμβουλών από το συνεταιρισμό στα μέλη του είναι «ασυμβίβαστο» και υποχρεώνει και τους συνεταιρισμούς για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα να συμβληθούν με δομές συμβούλων.

Έτσι συμβαίνει το εξής οξύμωρο. Ενώ το καταστατικό των συνεταιρισμών προβλέπει την πρόσληψη γεωπόνου για να προσφέρει γεωτεχνική υποστήριξη στα μέλη του, μέσω του προγράμματος (Μέτρο 2) αυτό θεωρείτε ... ασυμβίβαστο!

Επίσης ο συνεταιρισμός (ή οποιοδήποτε άλλο αγροτικό συλλογικό σχήμα) δεν γίνεται ο ίδιος δικαιούχος του προγράμματος και διαχειριστής των υπηρεσιών και των χρημάτων που δικαιούνται οι παραγωγοί, αλλά αποδέκτης υπηρεσιών μιας δομής συμβούλων, που έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα μπορεί να ελέγξει ούτε την ποιότητα ούτε και την επάρκεια.

Έτσι με το πρόσχημα της πιστοποίησης (πιστοποιημένη δομή) οι συνεταιρισμού (πολλοί εκ των οποίων έχουν διαπιστωμένη διαχειριστική ικανότητα) εξαιρούνται από την άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος και την αυτονόητη παροχή υπηρεσίας προς τα μέλη τους και πρέπει να συμβληθούν με δομή συμβούλων όπως μπορεί να κάνει και κάθε μεμονωμένος παραγωγός. Δηλαδή χάνεται μια ακόμα ευκαιρία, αφού ούτως ή άλλως θα διατεθούν πόροι, οι συνεταιρισμοί να προσλάβουν γεωπόνο-σύμβουλο ώστε να κατευθύνει τα μέλη τους με στόχους τη βελτίωση της ποιότητας και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για αποφυγή εξαγωγής λανθασμένων συμπερασμάτων και παρεξηγήσεων προτείνω:

1. Οι συνεταιρισμοί εφόσον είναι ήδη οργανωμένες δομές, να είναι άμεσα δικαιούχοι του προγράμματος μόνο για τα μέλη τους.

2. Να τεθούν δείκτες επίδοσης ώστε εκτός από τα παραδοτέα (τα οποία είναι γνωστό πως τεκμηριώνονται, π.χ. πιστοποιητικό agro) να αξιολογούνται επιπλέον για τις βελτιώσεις που έχουν πετύχει και να ελέγχονται.

3. Όταν διαπιστώνουμε συνεχώς το έλλειμα του έχουμε στην οργανωμένη μορφή γεωργίας και θέλουμε να δώσουμε κίνητρα για την συμμετοχή των αγροτών σε συνεταιρισμούς, το πλέον σημαντικό κίνητρο είναι οι οργανωμένοι παραγωγοί να έχουν άμεση πρόσβαση σε συμβουλευτικές υπηρεσίες που να ταυτίζονται με τους στόχους της ΚΑΠ και του συνεταιρισμού.

Τα πάνω από 25 χρόνια που δραστηριοποιούμαι στον αγροτικό χώρο διαπιστώνω ότι πολλές φορές κατευθύνονται πόροι για να δώσουν ώθηση στη γεωργία μας, αλλά με τον τρόπο που σχεδιάζονται στο τέλος δεν υπηρετούν την ίδια τη γεωργία αλλά μια κάστα μεσαζόντων που κάθε φορά βρίσκουν τον τρόπο σε συνεργασία (ή την ανοχή του ΥπΑΑΤ) να παρακρατήσουν τη μερίδα του λέοντος.

Ας αναλογιστούμε πόσοι πόροι έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του agro και ποιο ήταν τελικά το αποτέλεσμα. Να γεμίσουμε πιστοποιητικά, να μιλάμε για πιστοποιημένη γεωργία, ενώ πολλοί αγρότες που συμμετείχαν σε πιστοποιημένα πεδία εφαρμογής να μην το γνωρίζουν καν… Και η ίδια ιστορία συνεχίζει να επαναλαμβάνεται…».  
 

06/09/2023 03:11 μμ

Εξακόσιες εξήντα δύο (662) αιτήσεις νέων γεωργών εγκρίθηκαν για την Κρήτη, συνολικού ποσού δημοσίας δαπάνης 24.787.500 €, όπως ενημερώνει η Περιφέρειας Κρήτης.

Συνολικά επιλέγονται για στήριξη δύο χιλιάδες τρακόσιοι ογδόντα οκτώ (2.388) δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 91.895.000 € και τριάντα πέντε (35) εν δυνάμει δικαιούχοι με συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης 1.297.500 €, οι οποίοι θα ενταχθούν μετά την προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών.

Τα παραπάνω προκύπτουν μετά και την ανάρτηση των αποτελεσμάτων διοικητικού ελέγχου αιτημάτων στήριξης, μετά την αύξηση των πιστώσεων, στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 στο πλαίσιο της υπ. αριθμ. 4704/11.11.2021 3ης Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων στήριξης.

Το συνολικό ποσό δημοσίας δαπάνης για την Περιφέρεια Κρήτης διαμορφώνεται σε 93.192.500 €.

Δείτε την απόφαση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο εδώ

05/09/2023 04:04 μμ

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, στην Κόρδοβα. Της συνεδρίασης προεδρεύει ο κ. Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

Το Συμβούλιο απασχόλησε η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, περιλαμβανομένων και των νέων γονιδιακών τεχνικών για μια  βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική μετάβαση γεωργία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και στα οφέλη από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, θέτοντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς τη χρήση των νέων γονιδιακών τεχνικών.

Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν το γεωργικό ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα και τις τοπικές οινοποιητικές βιομηχανίες, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές με τις οποίες προωθείται η μείωση των εισροών στη γεωργία.

Στις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ στην Κόρδοβα
Φωτογραφία: Ο κ. Luis Planas καλωσορίζει τον κ. Λ. Αυγενάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης σε πανεπιστήμιο, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών γεωργίας στην Κόρδοβα.

Ο Ισπανός Υπουργός επεσήμανε ότι ο κλάδος του κρασιού κατέχει ηγετική θέση στην καινοτομία και την έρευνα και είναι στρατηγικός για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στην παραγωγή κρασιού, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν το 61% των παγκόσμιων εξαγωγών σε αξία.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί της ΕΕ επισκέφτηκαν το Bodegas Alvear, που ιδρύθηκε το 1729, ένα από τα πιο διάσημα και διεθνώς αναγνωρισμένα οινοποιεία στην Ανδαλουσία και ένα από τα παλαιότερα στην Ισπανία.

Τοποθέτηση Έλληνα Υπουργού ΑΑΤ
Πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής, που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και από τα πρόσφατα, έντονα, καιρικά φαινόμενα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του.

Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που προσφέρεται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, η οποία πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές: Την ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και την ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων.

Στην παρέμβασή του με θέμα «οι νέες τεχνολογίες ως εργαλείο για μια πιο ανθεκτική στο κλίμα γεωργία», ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο» και ότι «η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος». Τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης επενδυτικού κλίματος που θα ενισχύει τέτοιες πρωτοβουλίες και επισήμανε ότι η αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών είναι ο δρόμος για να επιτύχουμε το περίφημο «more with less», δηλαδή την παραγωγή περισσότερων με λιγότερα. Σημείωσε ότι η καινοτομία αποτελεί το μοχλό της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες».

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Αναλογιζόμενος τη σημασία της διατήρησης της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής και φυσικής κληρονομιάς της Ένωσης, διαπιστώνω ότι η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος και το σημερινό θέμα συζήτησης αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Οι έκτακτες καταστάσεις στον αγροτικό τομέα επιτάσσουν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και συγχρόνως να χτίζουμε με στέρεα βήματα την μακροπρόθεσμη προοπτική του. Και ερχόμενος στο πρώτο σας ερώτημα, θεωρώ σαφές ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η τεχνολογική αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα ο καταλύτης για την πράσινη μετάβαση. Η πλήρης ψηφιοποίηση της γεωργίας, η παρακολούθηση των γεωργικών εκτάσεων μέσω δορυφόρων, η ανθρακοδεσμευτική γεωργία, η γεωργία ακριβείας και η γονιδιακή επεξεργασία αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στους γεωργούς. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση της χρήσης των γεωργικών εισροών με μείωση της εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, εξυπηρετεί όχι μόνο τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και αυτόν της ενεργειακής αυτονομίας – έναν στόχο που επηρεάζει άμεσα όλους τους υπόλοιπους. Η παραγωγή περισσότερων με λιγότερα, «more with less», δεν αποτελεί αντίφαση αλλά μια μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργία. Τέλος, οι παρεμβάσεις για τον μετριασμό των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν το σημαντικότερο μέσο για την ομαλή συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας, ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή μετάβαση.

Στην Ελλάδα, δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης διασφαλίζουν ότι οι αγρότες, ειδικά οι νέοι, αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Επιπλέον, δίνουμε έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στα ψηφιακά συστήματα στη γεωργία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, κινήθηκε ψηλά στην Έρευνα και Ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υψηλής ταχύτητας, δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία.

Η ανάπτυξη και η υποστήριξη ενός επενδυτικού κλίματος που θα υποστηρίζει την ευρεία υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων πραγματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση όλων των πτυχών πολιτικής παρέμβασης, όπως η ΚΑΠ, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υλοποιήσιμες τεχνολογίες αιχμής μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να εφαρμοστούν. Ωστόσο, η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα, η ξηρασία και η μεγάλης έκτασης καλοκαιρινές πυρκαγιές έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες και τον γεωργικό προγραμματισμό στις διάφορες περιφέρειες της χώρας. Η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής είναι επομένως πρώτη προτεραιότητα.

οικογενειακή φωτογραφία υπουργών

Συμπερασματικά, η συνολική θεώρηση για την ΚΑΠ πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές, πρώτον ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και δεύτερον ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο είναι το όχημα προς την ανάδειξη ενός ακόμη ισχυρότερου αγροδιατροφικού τομέα στην Ένωση και το στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί πλήρως.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, είναι προφανές ότι η βιοτεχνολογία μέσα από νέες γονιδιωματικές τεχνικές, ενισχύει την εργαλειοθήκη του αγρότη για όλα τα μοντέλα παραγωγής, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Η καινοτομία αποτελεί τον μοχλό της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο. 

Η δημιουργία νέων ποικιλιών για την παροχή σταθερών αποδόσεων, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων, είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση τόσο για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος όσο και για την επισιτιστική επάρκεια. Ωστόσο, τα οφέλη για την ευρωπαϊκή γεωργία από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προκύψουν μόνο κατόπιν εισαγωγής σαφούς νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν δράσεις πολιτικής, επενδύσεων, συνεργασίας και προβολής των πλεονεκτημάτων. Ζητούμενό μας είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, θα είναι πιο ανθεκτικά σε εχθρούς και ασθένειες και θα συμβάλλουν στη μείωση των εισροών και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αγροτών και μικρών και μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων είναι καίριας σημασίας, ώστε να επιταχυνθεί η πρακτική εφαρμογή και η αξιοποίηση της έρευνας στο αγρόκτημα.

Η μεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών αποτελεί την ευκαιρία προς την κατεύθυνση του στόχου της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, μιας πιο βιώσιμης οικονομίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η καινοτομία οφείλει να είναι ανθρωποκεντρική με γνώμονα τη στήριξη των ευρωπαίων αγροτών και την πρόσβαση των πολιτών σε βιώσιμα, υγιεινά και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα τροφίμων».

05/09/2023 12:13 μμ

Έγινε η πίστωση 1.040.863 ευρώ για τη Δράση 10.1.08: «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» της 1ης Πρόσκλησης.

Όμως η μεγάλη ταλαιπωρία των δικαιούχων του προγράμματος δεν έχει λήξει.

Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με τις αρμόδιες ΔΑΟΚ μας ανέφεραν ότι τα παραστατικά για το πρόγραμμα θα τα παραλαμβάνουν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνουν οι διοικητικοί έλεγχοι. Αφού ολοκληρωθεί ο διοικητικός έλεγχος σε όλες τις αιτήσεις θα πρέπει να περάσει ακόμη μια εβδομάδα για να ξεκινήσουν οι πληρωμές των παραγωγών.

Συμπέρασμα οι πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος αναμένονται από τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Θυμίζουμε στην πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν έχει γίνει πληρωμή ούτε της προκαταβολής αλλά ούτε και της εξόφλησης.

Τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμές που έχουν κάνει οι αγρότες από τον Μάιο του 2022. Και υπάρχει μεγάλη ανάγκη να τα εισπράξουν γιατί τα δικαιούνται.

Να επισημάνουμε ότι οι δηλώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ ανέφεραν ότι ... οι πληρωμές θα γίνονταν μέχρι τέλη Ιουνίου. 

04/09/2023 06:39 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, σήμερα Δευτέρα (4/9/2023) η απόφαση με την οποία γίνεται η διάθεση πίστωσης ποσού 1.040.863 ευρώ.

Τα χρήματα αφορούν τη Δράση 10.1.08: Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) - Πρόσκληση ετήσιας παράτασης 1ης Πρόσκλησης, προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

04/09/2023 03:40 μμ

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα επενδυτικά προγράμματα των Σχεδίων Βελτίωσης λόγω καθυστέρησης παράδοσης μηχανολογικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 5.450 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμη 3.500 σχέδια,

Διαπιστώνεται υστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας. Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παράδοση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι δικαιούχοι των επενδυτικών σχεδίων.

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αδειοδότηση και συνολικά την ολοκλήρωση των κτιριακών κατασκευών, πολλές εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η διασφάλιση της ολοκλήρωσης των επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, αποφάσισαν την χορήγηση τρίμηνης παράτασης για την υλοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης που μέχρι σήμερα είχαν ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 42 μήνες.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυση και να υποβάλλουν το τελικό τους αίτημα πληρωμής 45 μήνες μετά την ημερομηνία της απόφασης ένταξης του επενδυτικού τους σχεδίου.

30/08/2023 10:15 πμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τις Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων σε Νέους Γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020 που εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης.

Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη της πράξης ανέρχεται σε 14.275.950 ευρώ και κατανέμεται κατά περιοχή εστίασης και Περιφέρεια.

Η προτεινόμενη Πράξη αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για δικαιούχους γεωργούς του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Μέτρου 6 «Ανάπτυξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων» του ΠΑΑ 2014-2020», έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.  

Ειδικότερα, ωφελούμενοι της απόφασης είναι 14.642 δικαιούχοι γεωργοί της 3ης Πρόσκλησης για ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014–2020 κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022, για τις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης, οι οποίοι θα ενταχθούν στη Δράση 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014–2020.  

Οι 14.642 νέοι αγρότες έχουν την υποχρέωση, είτε να κατέχουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και του φακέλου υποψηφιότητας, είτε να αποκτήσουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα σε διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης ένταξης. Επίσης, οι ωφελούμενοι της παρούσας θα πρέπει να αποκτήσουν βεβαίωση-πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 150 ωρών ανάλογης κατεύθυνσης (σε συνάφεια με το προσανατολισμό της γεωργικής εκμετάλλευσης), από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία/θεματικές ενότητες:

  • Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
  • Χρηματοοικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων / χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
  • Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
  • Εμπορία & μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
  • Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).

Συνολικά θα υπάρξουν 815 Προγράμματα Κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στις 13 Περιφέρειες (13 υποέργα).

Διαβάστε την απόφαση (εδώ

29/08/2023 10:01 πμ

Ανακοινώθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η ημερομηνία υποβολής Παραστατικών Συμμόρφωσης για την παράταση της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων» (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ). 

Για το έτος εφαρμογής 2022 της Δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» η εφαρμογή (πατήστε εδώ) θα  είναι ανοιχτή από 29/08/2023 έως και 15/09/2023, για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης για την παράταση της 1ης πρόσκλησης.

Επισημαίνεται ότι καταληκτική ημερομηνία έκδοσης των παραστατικών συμμόρφωσης για τον επιβλέποντα γεωπόνο, καθώς επίσης και την αγορά των ατμιστήρων – διαχυτήρων και των φερομονικών παγίδων, για τους δικαιούχους της παράτασης της 1ης πρόσκλησης για το έτος εφαρμογής 2022, ορίζεται η 31η Ιανουαρίου 2023 (ημερομηνία λήξης του έτους εφαρμογής), σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. 49426/28-08-2023 εγκύκλιο.

Όσον αφορά το έτος εφαρμογής 2023 της Δράσης η εφαρμογή (πατήστε εδώ) για την υποβολή παραστατικών συμμόρφωσης ειδικών διατάξεων 3ης πρόσκλησης θα παραμείνει ανοιχτή από 1/09/2023 έως και 30/09/2023.

Πάντως οι παραγωγοί ακόιμη περιμένουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωμή της 1ης πρόσκλησης του 2022 για το ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ (δεν έχουν δώσει ούτε καν την προκαταβολή). Μιλάμε για μια ... ξεχασμένη πληρωμή. 

28/08/2023 12:08 μμ

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των προγραµµάτων Leader της περιόδου 2023-2027, µε τις 50 Αναπτυξιακές Εταιρείες να υλοποιούν το πρόγραμμα μετά την τελική αξιολόγηση των σχεδίων τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι δράσεις που θα χρηµατοδοτηθούν και το κονδύλι που θα διαχειριστούν οι ΟΤΔ (ΟμάδΕς Τοπικής Δράσης), συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, χωρίς τις υπερδεσμευσεις ειναι διαφορετικές.

Οι νέες δράσεις θα διαφέρουν τόσο ως προς το ποσό επιδότησης που σε περιπτώσεις θα είναι µεγαλύτερο σε σχέση µε την περασµένη περίοδο, όσο και από την επιλεξιµότητα των επενδύσεων. Συγκεκριµένα:

1. Για πρώτη φορά στους φακέλους αγροτών κάτω των 40 ετών θα προσφερθεί ενίσχυση 80% για τις κατηγορίες επενδύσεων µεταποίησης γεωργικού προϊόντος, µεταποίησης µε τελικό προϊόν µη γεωργικό και στη δασοκοµία.

2. Οι ιδρύσεις που αφορούν στην εξυπηρέτηση διανυκτέρευσης επισκεπτών (καταλύµατα, ξενοδοχεία κλπ) θα είναι επιλέξιµες ξανά µόνο στις ορεινές περιοχές, όπως σε παλαιότερες περιόδους.

3. Οι επενδύσεις σε µεταποίηση θα είναι επιλέξιµες µόνο για κατηγορίες προϊόντων που παράγονται στην περιοχή παρέµβασης και αποδεδειγµένα υπάρχει υστέρηση στον µεταποιητικό κλάδο αυτών.

4. Αναµένεται να ενεργοποιηθεί µία νέα δράση ιδιωτικής επένδυσης µε τίτλο «Εξοικονόµηση ενέργειας και νερού, ενίσχυση βιο-οικονοµίας και κυκλικής οικονοµίας», η οποία θα αφορά επενδύσεις µικροµεσαίων επιχειρήσεων σε ΑΠΕ.

5. Στα δημόσια έργα το ΥπΑΑΤ ζητά και απαιτεί έργα αγροτικών υποδομών και όχι αναπλάσεις και έργα βιτρίνας.

23/08/2023 12:04 μμ

Οι φωτιές, στις περισσότερες των περιπτώσεων, έφεραν ολοκληρωτική καταστροφή σε φυτικό, ζωικό κεφάλαιο, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγιο εξοπλισμό, θερμοκήπια, κτίρια, μηχανήματα κ.α.

Πολλοί πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που είναι ενταγμένοι σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προγράμματα του ΠΑΑ, όπως συνδεδεμένες ενισχύσεις, Μέτρο 11: Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία, Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 - 2020, Σχέδια Βελτίωσης, Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», απώλεσαν ολόκληρον ή μεγάλο μέρος του φυτικού και του ζωικού τους κεφαλαίου και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κυρώσεων και απένταξης από τα Προγράμματα, καθώς είναι πλέον αδύνατο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξή τους σε αυτά.

Ο κ. Κων/νος Λάμπρος, Πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ήδη στείλει επιστολή στο ΥπΑΑΤ για το πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστική, η περίπτωση συναδέλφου γεωπόνου καλλιεργητή, που πριν προλάβει να αποκαταστήσει τις ζημιές από τον Ιανό στα αγροτεμάχιά του, ήρθε η καταστροφική πυρκαγιά, να αποτελειώσει το φυτικό κεφάλαιο και την υλικοτεχνική υποδομή της εκμετάλλευσής του.

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση νέων αγροτών και κτηνοτρόφων, που είναι ενταγμένοι σε αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά προγράμματα (βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, αναπτυξιακό νόμο, σχέδια βελτίωσης κ.α. ) που καταστράφηκαν, καθώς έχασαν την περιουσία τους, το ζωικό κεφάλαιο τους, ενώ συνάμα αντιμετωπίζουν την απειλή των κυρώσεων για μη εφαρμογή δεσμεύσεων που είχαν υποχρέωση από την ένταξή τους στα εν λόγω προγράμματα.

Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να προστατευτούν οι πληγέντες αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι μας. Κρίσιμη παράμετρο λοιπόν, αποτελεί η αποζημίωση του πάγιου κεφαλαίου ανεξάρτητα από το στάδιο που βρισκόταν η άδεια λειτουργίας ή η ολοκλήρωση αναγνώρισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο, αποδοχή κληρονομιάς). Σε κάθε άλλη ιδιαίτερη περίπτωση, ας χορηγηθούν τουλάχιστον υλικά για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων τους, ώστε να στεγαστούν τα ζώα τους.

Εκτός από τα άμεσα μέτρα, που ανακοινωθήκαν από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις, τις φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για τις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη μέχρι την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, την αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου και την ανάταξη του πάγιου εξοπλισμού, να δοθεί άπλετος χρόνος εφαρμογής των υπογεγραμμένων δεσμεύσεων και εξαίρεση των πληγέντων για λόγους ανωτέρας βίας από τις υποχρεώσεις τους στα εν λόγω προγράμματα.

Είχαμε συνάντηση με τον κ. Αυγενάκη την Τρίτη (22/8) και αναφερθήκαμε στο πρόβλημα. Ο υπουργός ήταν ενημερωμένος για το θέμα και αναμένεται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ να προχωρήσουν σε σχετικές ρυθμίσεις και να μην έχουν προβλήματα οι πυρόπληκτοι αγρότες.

Το θετικό πάντως είναι ότι για πρώτη φορά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ εκτός από τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφτηκε και τις κατά τόπους υπηρεσίες της. Τα τελευταία χρόνια ακούμε για προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία αλλά όχι στο ΥπΑΑΤ. Οι υπηρεσίες (ΕΛΓΑ. ΟΠΕΚΕΠΕ κ.α.) είναι υποστελεχωμένες από τακτικό προσωπικό και όσοι εργάζονται είναι μεγάλης ηλκικίας. Πρέπει να μπει νέο αίμα στις υπηρεσίες και πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις, κάτι που το επισημάναμε στον κ. Αυγενάκη». 

22/08/2023 11:36 πμ

Έχουμε δύο δράσεις βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.

Αφορούν το οικολογικό πρόγραμμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι και το γεωργοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα (Π3-70.2-1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους») του Πυλώνα ΙΙ. 

Όπως έχει διευκρινίσει το ΥπΑΑΤ όσοι εκ των παραγωγών επιλέξουν και ενταχθούν για το έτος 2023 στο οικολογικό πρόγραμμα του Πυλώνα Ι δεν δύναται να ενταχθούν σε μελλοντική πρόσκληση του αντίστοιχου γεωργοπεριβαλλοντικού προγράμματος του Πυλώνα ΙΙ, για τις ίδιες επιλέξιμες εκτάσεις (μιλάμε για το πρόγραμμα του ΠΑΑ). 

Επίσης, οι αγρότες που θα επιλέξουν να ενταχθούν στη ∆ιατήρηση Βιολογικών (eco-schemes) φέτος, µε βάση τα τρέχοντα δεδοµένα και τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, θα λάβουν το προβλεπόµενο πριµ, αλλά δεν θα έχουν επίσης δικαίωµα να αξιοποιήσουν το ίδιο αγροτεµάχιο ή εκτροφή για άλλες ενισχύσεις από το πρασίνισµα. 

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, για το 2023 προβλέπεται να ενταχθούν 5.456.290 στρέμματα στο οικολογικό σχήμα (eco schemes) Π1-31.9 «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας») του Πυλώνα Ι, ενώ το κονδύλι που θα μοιραστεί στους δικαιούχους θα είναι συνολικού ύψους 235.016.873 ευρώ. Σε περίπτωση που έχουμε περισσότερα επιλέξιμα στρέμματα το ύψος ενίσχυσης θα μειωθεί. 

∆ικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή οµάδες ενεργών γεωργών που διατηρούν τη βιολογική καλλιέργεια η εκτροφή και κατά την οριστική υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης διαθέτουν αγροτεµάχια ή/και βοσκοτόπους ή/και εκτροφές, τα οποία είναι ενταγµένα στο σύστηµα της βιολογικής γεωργίας. Η ένταξη των εν λόγω αγροτεµαχίων τεκµηριώνεται από ενεργή σύµβαση του παραγωγού µε εγκεκριµένο Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) καθώς και από πιστοποιητικό το οποίο έχει εκδοθεί σε ηλεκτρονική µορφή µε χρήση του συστήµατος traces από τον Οργανισµό Ελέγχου και Πιστοποίησης, µε τον οποίο είναι συµβεβληµένοι.

Επιλέξιμες καλλιέργειες και εκτροφές - Προβλεπόμενο μοναδιαίο ποσό ενίσχυσης ανά εκτάριο
ΜΚ1-31.9-1 Ελιά 505,00
ΜΚ1-31.9-2 Σταφίδα 636,00
ΜΚ1-31.9-3 Μηλοειδή 532,00
ΜΚ1-31.9-4 Πυρηνόκαρπα 941,00
ΜΚ1-31.9-5 Επιτραπέζια σταφύλια 1.440,00
ΜΚ1-31.9-6 Ετήσια ενίσχυση για την διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας στα Εσπεριδοειδή 334,00
ΜΚ1-31.9-7 Οινοποιήσιμα Σταφύλια 657,00
ΜΚ1-31.9-8 Ροδιά 1.120,00
ΜΚ1-31.9-9 Ακτινίδιο 870,00
ΜΚ1-31.9-10 Συκιά 1.015,00
ΜΚ1-31.9-11 Μικρόκαρπες/Δάσους 940,00
ΜΚ1-31.9-12 Αβοκάντο 1.050,00
ΜΚ1-31.9-13 Ακρόδρυα 616,00
ΜΚ1-31.9-14 Φραγκόσυκα 1.266,00
ΜΚ1-31.9 15 Βρώσιμος Αραβόσιτος 544,00
ΜΚ1-31.9-16 κτηνοτροφικός Αραβόσιτος 644,00
ΜΚ1-31.9-17 Μηδική, Τριφύλλι 574,00
ΜΚ1-31.9-18 Χειμερινά σιτηρά 120,00
ΜΚ1-31.9-19 Βαμβάκι 516,00
ΜΚ1-31.9-20 Καπνός 660,00
ΜΚ1-31.9-21 Ρύζι 446,00
ΜΚ1-31.9-22 Λοιπές αροτραίες (Λινάρι, Ελαιοκραμβη, Ηλίανθος, Κιν όα, Καμελία, Χία) 493,00
ΜΚ1-31.9-23 Αρωματικά Φυτά 1.295,00
ΜΚ1-31.9-24 Όσπρια 491,00
ΜΚ1-31.9-25 Κτηνοτροφικά ψυχανθή 491,00
ΜΚ1-31.9-26 Φυλλώδη Λαχανικά - Σταυρανθή/Βολβώδη/Καρότο/Πατάτα/ Κολοκυνθοειδή 635,00
ΜΚ1-31.9-27 Τομάτα/Μελιτζάνα/Πιπεριά 1.140,00
ΜΚ1-31.9-28 Αιγοπρόβατα 247,00
ΜΚ1-31.9-29 Βοοειδή Κρεατοπαραγωγικής – Μικτής κατεύθυνσης 280,00
ΜΚ1-31.9-30 Βοοειδή Γαλακτοπαραγωγής 347,00

Προκειμένου να χορηγηθεί η ενίσχυση για τα οικολογικά προγράμματα, απαιτείται και η συμμόρφωση με το σύστημα της αιρεσιμότητας.

02/08/2023 12:47 μμ

Από τη Δευτέρα (21 Αυγούστου 2023), θα ξεκινήσεη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων στα έξι Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου 2023) και θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr».

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΙΕΚ_6.jpgΓενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και θα μπορούν να δηλώσουν με σειρά προτίμησης όσες από τις επτά ειδικότητες επιθυμούν υποβάλλοντας την αίτηση τους ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ακολουθώντας τη διαδρομή: www.gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Για την εισαγωγή στην εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης απαιτείται ο ΑΦΜ και οι κωδικοί TAXISnet.

Η στέγαση και σίτιση παρέχονται δωρεάν, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ. Η παροχή δεν αφορά στο ΙΕΚ Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: https://iekelgo.com

Το έτος κατάρτισης 2023-2024 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, με τις παρακάτω επτά (7) ειδικότητες: 

ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΙΕΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΝΕΜΕΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ

ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

01/08/2023 04:07 μμ

Μετά την ένταξη των επιλαχόντων Νέων Αγροτών δημοσιεύθηκε η απόφαση με την οποία προβλέπεται κονδύλι συνολικού ύψους 603.355.000 ευρώ για την κάλυψη της Δημόσιας Δαπάνης του προγράμματος.

Την ένταξη όλων των επιλαχόντων Νέων Αγροτών της προκήρυξης του 2021, με πρόσθετο κονδύλι 77 εκατ. ευρώ, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής. 

Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η 7η τροποποίηση της υπ΄ αρ. 4704/11-11-2021 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ για την «3η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στο υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022».

Η κατανομή της δαπάνης ανά περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής;  
Περιφέρεια - Δημόσια Δαπάνη (ευρώ)
Αν. Μακεδονία & Θράκης - 52.880.000
Αττικής - 5.568.000
Βορείου Αιγαίου - 94.435.000
Δυτικής Ελλάδας - 68.812.500
Δυτικής Μακεδονίας - 39.948.000
Ηπείρου - 27.198.000
Θεσσαλίας - 63.282.500
Ιονίων Νήσων - 6.757.000 
Κεντρικής Μακεδονίας - 100.296.500 
Κρήτης - 94.435.000
Νοτίου Αιγαίου - 9.050.000
Πελοποννήσου - 65.005.500
Στερεάς Ελλάδας - 38.862.000
Σύνολο - 603.355.000 

Διαβάστε την απόφαση 

28/07/2023 02:27 μμ

Τους όρους για την πληρωμή της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτη 2023-2027 ανέρχεται στα 174.032.724 ευρώ. 

Το ποσό αναδιανεμητικής ενίσχυσης ανά εκτάριο θα προκύψει από αναπροσαρμογή στοιχείων πληρωμών αμέσων ενισχύσεων και πρασινίσματος του έτους υποβολής αιτήσεων έτους 2022 και σε καμιά  περίπτωση δεν μπορεί υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο των άμεσων ενισχύσεων ανά εκτάριο για το εν λόγω έτος υποβολής αιτήσεων.

Δικαιούχοι της αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:  

1. Ενεργοί γεωργοί  που λαμβάνουν ενισχύσεις στο πλαίσιο της βασικής εισοδηματικής στήριξης σε οποιαδήποτε αγρονομική περιφέρεια ανεξαρτήτως αριθμού δικαιωμάτων βασικής εισοδηματικής στήριξης, αξίας, όμως άνω των 150 € πριν της επιβολής οποιοδήποτε κυρώσεων, εξαιρουμένων των νήσων Αιγαίου πελάγους, τα οποία απέκτησαν είτε από  την περίοδο αναφοράς 2015-2022 είτε με μεταβίβαση δικαιωμάτων είτε από το εθνικό απόθεμα, κατά το έτος 2023.   

2. Δεν απαιτείται παραγωγή για τη λήψη της συγκεκριμένης εισοδηματικής στήριξης.  

3. Οι εκμεταλλεύσεις των δικαιούχων ανά μεμονωμένη αγρονομική περιφέρεια διαθέτουν επιλέξιμες εκτάσεις που κυμαίνονται:  

  • ΠΕ1 Βοσκοτόπων από 1 εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) έως 17 εκτάρια 
  • ΠΕ2 Αρόσιμων από 2 εκτάρια έως 11 εκτάρια 
  • ΠΕ3 Μόνιμων Καλλιεργειών από 1 εκτάριο έως 4 εκτάρια.

Σε περίπτωση που ο γεωργός δηλώνει εκτάσεις σε περισσότερες των μία αγρονομικές περιφέρειες για να τύχει της αναδιανεμητικής ενίσχυσης στις περιφέρειες του πρέπει τουλάχιστον μια εκ των τριών περιφερειών να βρίσκεται εντός των ανωτέρω ορίων και βάση εφαρμογής του συντελεστή ισοδυναμίας στο σύνολο των αγρονομικών περιφερειών να μην ξεπερνούν τα 17 ισοδύναμα εκτάρια. Οι εν λόγω επιλέξιμες εκτάσεις πρέπει να διαθέτουν καλλιέργειες  που ενεργοποιούν δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης  ανεξάρτητα αν ο παραγωγός έχει δικαιώματα βασικής εισοδηματικής στήριξης για το σύνολο της εκμετάλλευσης του.

Ο συντελεστής ισοδυναμίας ανά αγρονομική  περιφέρεια είναι: 

  • Περιφέρεια Βοσκοτόπων ισούται με τη μονάδα  
  • Περιφέρεια Αρόσιμων ισούται με 1,55 της μονάδας 
  • Περιφέρεια Μονίμων Καλλιεργειών ισούται με 4,25 της μονάδας.

Εκμεταλλεύσεις με περισσότερα από 17 ισοδύναμα εκτάρια δεν λαμβάνουν αναδιανεμητική ενίσχυση.

Η στήριξη καταβάλλεται υπό τη μορφή ενίσχυσης, ανά εκτάριο σε ετήσια βάση. 

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός των 174.032.724 ευρώ κατ’ έτος, σύμφωνα με το εγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ, θα κατανεμηθεί ως:

  • Περιφέρεια Αρόσιμων καλλιεργειών θα κατευθυνθούν 79.358.922 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 45,6% για 574.407 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 138 ευρώ (13,8 ευρώ το στρέμμα)
  • Περιφέρεια μόνιμων καλλιεργειών τα 47.858.999 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 27,5% για 439.305 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 116 (11,6 ευρώ το στρέμμα)   
  • Περιφέρεια βοσκότοπων 46.814.803 ευρώ/έτος ήτοι ποσοστό 26,9 % για 476.885 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο δικαιούμενο ενισχύσεις τα 177 ευρώ (17,7 ευρώ το στρέμμα) 

Τα ανωτέρω ποσά των δικαιούμενων ενισχύσεων δύναται για την περίοδο 2023-2027 η απόκλιση από την μέση μοναδιαία τιμή να κυμανθεί σε +25% λόγω υπο-απορρόφησης στα οικολογικά σχήματα και σε άλλες παρεμβάσεις όπως συνδεδεμένες ενισχύσεις, οπότε τα αντίστοιχα ποσά θα μεταφέρονται στη βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα και στην αναδιανεμητική ενίσχυση, και -25% λόγω πιθανής αύξησης των δηλούμενων επιλέξιμων εκτάσεων.   

Κατά συνέπεια οι τιμές ενίσχυσης στην αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη ενδέχεται να κυμανθούν - κατόπιν των σχετικών διασταυρωτικών μηχανογραφικών, γεωχωρικών ή άλλων ελέγχων - ανά περιφέρεια:

  • Αρόσιμων  από 104 €  έως 173 € ανά εκτάριο (10,4 έως 17,3 ευρώ ανά στρέμμα)
  • Δενδρώνων από 87 € έως 145 € ανά εκτάριο (8,7 έως 14,5 ευρώ ανά στρέμμα)
  • Βοσκοτόπων από 133 € έως 221 € ανά εκτάριο (13,3 έως 22,1 ευρώ ανά στρέμμα). 

Η ενίσχυση καταβάλλεται μετά το πέρας της εξόφλησης της ενίσχυσης βασικής εισοδηματικής στήριξης κατόπιν της επεξεργασίας των στοιχείων των επιλέξιμων εκτάσεων των δικαιούχων και της κατανομής εθνικού αποθέματος και μέχρι της 30/06 κάθε έτους.

28/07/2023 12:38 μμ

Σοβαρά προβλήματα είχαμε στην πληρωμή - εξόφληση των βιολογικών σε όλη την χώρα.

Ο κ. Σταύρος Χρυσαδάκος, γεωπόνος από την Σπάρτη, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί που καλλιεργούν εκτάσεις που αποτελούν ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα βιολογικών και στο φάκελο δήλωσαν αυτές τις εκτάσεις.

Επίσης πληρώθηκαν την βασική (τσεκ) και το πρασίνισμα το 2022 για αυτές τις εκτάσεις. Πληρώθηκαν και την προκαταβολή των βιολογικών για αυτές τις εκτάσεις.

Και ήρθε η εξόφληση όμως αντί να πληρωθούν καλούνται να επιστρέψουν τα χρήματα και πληρώνουν και πρόστιμα. Κανείς δεν μας απαντάει ποιο έβαλε το «φίλτρο» με την ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και έκανε μη επιλέξιμες αυτές τις εκτάσεις».     

Στην επιστολή που έστειλε ο κ. Σταύρος Χρυσαδάκος στον ΑγροΤύπο αναφέρει τα εξής: 

«Κάθε καλοκαίρι η Ελλάδα καίγεται και ξεφαντώνει στα κατά τόπους πανηγύρια που οργανώνουν Σύλλογοι, Κοινότητες, Σωματεία και άλλα ανάλογα ιδρύματα.
Το δικό του πανηγύρι έστησε και φέτος ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο επιφορτισμένος με την ακέραια και διαφανή πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες παραγωγούς. Ένα πανηγύρι πληρωμών όπου ο κάθε παραγωγός δεν γνωρίζει τι δικαιούται, τι ποινές ενδεχόμενα έχει και τελικά τι πληρώνεται. 

Ένα από τα πολλά ευτράπελα και συνάμα τραγικό η πληρωμή βιοκαλλιεργητών για την περίοδο 2022-2023. Το μέτρο των βιολογικών «πατάει», στηρίζεται πάνω στην Ενιαία Αίτηση της προηγούμενης χρόνιάς . Εν προκειμένω στην ΕΑΕ του 2022.

Παραγωγοί βιοκαλλιεργητές της χώρας 

  • Πληρώθηκαν κανονικά την ΕΑΕ 2022 (βασική και πρασίνισμα).
  • Πληρώθηκαν την προκαταβολή των βιολογικών.
  • Δεν πληρώνονται στην εξόφληση, και σε χιλιάδες περιπτώσεις πρέπει να επιστρέψουν χρήματα διότι τα εισέπραξαν λέει «παράνομα».

Η προβαλλόμενη αιτιολογία είναι ότι οι εν λόγω παραγωγοί δήλωσαν και καλλιεργούν εκτάσεις που αποτελούν ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου. Έτσι, το αργοκίνητο και νωθρό ελληνικό δημόσιο, που όταν θέλει αποκτά ευελιξία μπαλαρίνας, εμφανίστηκε και διεκδικεί τα χωράφια από τους Έλληνες παραγωγούς.

Αναστάτωση και χάος απερίγραπτο σε επίπεδο χώρας.  Αναζητούνται οι υπεύθυνοι και κρύβονται. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα γυρίζουν από γραφείο σε γραφείο. Στα τηλέφωνα είμαστε μόνιμα σε γραμμή προτεραιότητας.

Ποιοι ημιμαθείς και με ποια σκοπιμότητα έδωσαν την εντολή να ενεργοποιηθεί το φίλτρο της ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου; Δεν γνωρίζουν ελάχιστα νομικά και αν όχι δεν ρωτάνε;

Οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ μπορούν να μας δώσουν εκτίμηση για το πόσα χρήματα θα χάσουν οι Έλληνες παραγωγοί την τρέχουσα περίοδο αλλά και τις επόμενες μέχρι το 2027;

Η υφιστάμενη νομοθεσία:

  • Νόμος 4990/2022 άρθρο 39 (ΦΕΚ Α/210) 
  • Νόμος 5037/2023 άρθρο 2016 (ΦΕΚ Α/78) 

επιτρέπει και «επιβάλλει» την αξιοποίηση των διεκδικούμενων εκτάσεων για γεωργική χρήση μέχρι να τελεσιδικήσει η διένεξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Εκεί στην Αχαρνών και στη Δομοκού ακούει κανένας ή το κλείσατε για διακοπές.

Πάρτε πίσω άμεσα την απαράδεκτη ρύθμιση και πληρώστε τους παραγωγούς – βιοκαλλιεργητές».

28/07/2023 11:40 πμ

Την ένταξη και πληρωμή όλων των επιλαχόντων Νέων Γεωργών της τελευταίας προκήρυξης ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, είχε δηλώσει ότι «εξοικονομήσαμε όμως τους απαραίτητους πόρους και εντάσσουμε όλους τους επιλαχόντες νέους γεωργούς στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών. Στην πράξη λοιπόν 2.096 επιλαχόντες νέοι αγρότες εντάσσονται στο πρόγραμμα. Με ποσό ύψους 77 εκατ. ευρώ».

Όμως για να γίνει η πληρωμή των επιλαχόντων θα πρέπει να υπογραφεί και να σταλεί η σχετική απόφαση από το ΥπΑΑΤ στις Περιφέρειες. Στη συνέχεια θα περάσουν 15 ημέρες για να ξεκινήσει η πληρωμή. Δύσκολα όλα αυτά να γίνουν τον Αύγουστο για το ελληνικό δημόσιο. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι οι επιλαχόντες θα ξεκινήσουν να πληρώνονται μετά τις 5 Σεπτεμβρίου.

Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ τι γίνεται με τα Σχέδια Βελτίωσης. 
Όπως έλεγε σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, υποβλήθηκαν συνολικά 6.901 αιτήσεις στήριξης με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 704 εκ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 403 εκ. ευρώ περίπου. Για την Κρήτη το ΥπΑΑΤ αρχικά είχε αναφέρει ότι είχαμε την υποβολή 776 αιτήσεων με αιτούμενη Δημόσια Δαπάνη 44.907.008 ευρώ και προϋπολογισμός πρόσκλησης 18.170.000 ευρώ.

Στην Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου ο υπουργός κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι «837 επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης για τον εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων της Κρήτης ενισχύονται με πόρους δημόσιας δαπάνης της τάξης των 46,3 εκ. € ξεπερνώντας το συνολικό ποσό των 70 εκ.  € επενδύσεων (δημόσια και ιδιωτική δαπάνη). Αυτή τη στιγμή:

  • στον νομό Ηρακλείου έχουν ενταχθεί 388 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 28,7 εκ. €.
  • στο ν. Λασιθίου έχουν ενταχθεί 85 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 8 εκ. €.
  • στο ν. Ρεθύμνου έχουν ενταχθεί 186 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 17,5 εκ. €.
  • στο ν. Χανίων έχουν ενταχθεί 178 επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με προϋπολογισμό της τάξεως των 16 εκ. €».

Έχουμε μια διαφορά στα νούμερα του ΥπΑΑΤ (776) με αυτά του Αυγενάκη (837).