Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το πρόγραμμα Testing4Ag καλεί τους επιστήμονες και ερευνητές να υποβάλλουν στην εταιρεία καινοτόμες ιδέες σχετικά με τη φυτοπροστασία για περαιτέρω  διερεύνηση. Οι ερευνητές και τα ιδρύματα διατηρούν όλα τα πνευματικά δικαιώματα.
Το νέο πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τους πόρους και την τεχνογνωσία της Bayer και σε συνεργασία με ερευνητές από όλο τον κόσμο θα συνδράμει στην ανάπτυξη των μελλοντικών γενεών συμβατικής φυτοπροστασίας.

Η Bayer ανακοίνωσε την έναρξη του Testing4Ag, ενός νέου προγράμματος που προσκαλεί ερευνητές από όλο τον κόσμο να υποβάλλουν νέες φυτοπροστατευτικές ουσίες στην Bayer για περαιτέρω διερεύνηση με στόχο να εντοπίσουν νέους πιθανούς τρόπους δράσης για τον έλεγχο μυκητολογικών ασθενειών, εντομολογικών προσβολών ή ζιζανίων. Το Testing4Ag, μέρος της πρωτοβουλίας ανοικτής καινοτομίας Open4Ag της Bayer, επιδιώκει να αναπτύξει τη νέα εξελιγμένη γενιά προϊόντων φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και βιωσιμότητα τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των παραγωγών.

«Η Bayer είναι ο ηγέτης στην Έρευνα και Ανάπτυξη του κλάδου της γεωργίας και δεσμευόμαστε να οδηγήσουμε το μέλλον παρέχοντας καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τόσο σήμερα όσο και αύριο», δήλωσε ο Bob Reiter, Επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer. «Το Testing4Ag θα συνδυάσει τις μετασχηματιστικές ιδέες πρωτοπόρων ερευνητών με τη γνώση, τους ειδικούς και τις υποδομές της Bayer,  με τους ερευνητές που θα συμμετάσχουν, να διατηρούν την κυριότητα στην πνευματική ιδιοκτησία».

Το Testing4Ag υλοποιείται σε συνεργασία με τη Halo και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις δικές τους ενώσεις μέσω διαφανών διαδικασιών εξελιγμένης τεχνολογίας έρευνας και ελέγχου καθώς και ανάπτυξης αποτελεσμάτων. Οι υποβληθείσες ενώσεις θα αξιολογηθούν μέσω βιολογικών δοκιμών τελευταίας τεχνολογίας έναντι μεγάλης ποικιλίας ειδών ζιζανίων αλλά και παθογόνων φυτών, όπως εντόμων, νηματωδών και/ή φορέων τους. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα κοινοποιηθούν απευθείας στους συμμετέχοντες οι οποίοι και θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ελεύθερα για επόμενα στάδια έρευνας. Σύμφωνα με τη δέσμευση της Bayer για ανοιχτή καινοτομία, οι ερευνητές και τα ιδρύματά τους θα διατηρήσουν όλα τα δικαιώματα για τη δυνητική πνευματική ιδιοκτησία που δημιουργείται μέσω του προγράμματος Testing4Ag.

«Το Testing4Ag είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη προϊόντων φυτοπροστασίας που βοηθούν τους παραγωγούς να παράγουν ικανή ποσότητα τροφής για όλο τον κόσμο, σε αντίξοες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας, ο οποίος  είναι ένας φιλόδοξος στόχος» είπε η Rachel Rama, Επικεφαλής Μικρών Μορίων στον Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer. «Μεμονωμένοι ερευνητές, πανεπιστήμια, ακόμη και μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση και την εύρεση των λύσεων στα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η γεωργία. Τους προσκαλούμε  όλους να συμμετάσχουν στο Testing4Ag».

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Testing4Ag ή να υποβάλετε υλικό προς εξέταση, επισκεφτείτε τη διεύθυνση www.Testing4Ag.com. Προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 31 Μαρτίου 2022.

Σχετικά άρθρα
18/09/2023 09:56 πμ

Eκπαιδευτικά σεμινάρια στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Γεωργούς της Ρόδου, από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχωρά ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς   του νησιού.

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα ενημερωτικά - εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία έχουν στόχο αφενός να ενημερώσουν τους παραγώγους για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην παραγωγική διαδικασία της γεωργικής τους εκμετάλλευσης και αφετέρου τη διαχείριση των φυσικών πόρων και του εδάφους, προκειμένου στο συντομότερο χρονικό διάστημα να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων είναι το ακόλουθο:

Μελισσοκομία - Διαχείριση Δασών τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, στο Πάρκο Ροδίνι.

Κτηνοτροφία - Διαχείριση Βοσκοτόπων την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Βασιλική Κοτσάμπαση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στα Λάερμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Ελαιοκομία (διήμερο σεμινάριο) την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Εισηγητής θα είναι ο Δρ Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στα Απόλλωνα στην κοινοτική αίθουσα «Απολλώνων».
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Γεννάδι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου.

Τελευταία νέα
15/09/2023 09:55 πμ

O ΣΕΒΕ ζητά στήριξη πληγεισών επιχειρήσεων σε Έβρο και Θεσσαλία, ενώ και το ΕΒΕΑ προχωρά σε δράσεις στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) ζητά και από την πλευρά του τη στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων σε Έβρο και Θεσσαλία. 

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΕΒΕ αναφέρει:
«Συγκλονισμένοι παρακολουθούμε τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν στην χώρα μας ιδίως το τελευταίο διάστημα, αφενός στην ΠΕ Έβρου και αφετέρου στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και τις επιπτώσεις τους σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των οποίων και στις υποδομές της χώρας και στις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Ήδη ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα στήριξης των πληγέντων – από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους - τα οποία αναμφίβολα θα συνεχιστούν και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να τους ανακουφίσουν ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Ως ΣΕΒΕ και πέρα από αιτήματα που ήδη υποβάλαμε πρόσφατα όπως ο άμεσος σχεδιασμός και η υλοποίηση πλάνου στήριξης της ΠΕ Έβρου μετά τη μεγάλη περιβαλλοντική και όχι μόνο καταστροφή με στήριξη τόσο προς τον πρωτογενή τομέα, όσο και προς όλες τις επιχειρήσεις που επιβαρύνθηκαν από την καταστροφή, θα θέλαμε να ζητήσουμε την χρονική επιμήκυνση δόσεων δανείων των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών από τις τράπεζες και την άμεση εκταμίευση των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Ένα ειδικότερο αίτημά μας είναι η άμεση κατάργηση της εισφοράς 0,60% του Ν. 128/75 των επιχειρήσεων των πληγεισών περιοχών στα δάνεια που αποπληρώνονται από προϊόν εξαγωγής.
Ήδη εξάλλου διαχρονικό αίτημα του ΣΕΒΕ που τέθηκε και στην τελευταία συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη ενόψει της 87ης ΔΕΘ, είναι η απαλλαγή από την παραπάνω εισφορά για τα εν λόγω δάνεια».

Σημειώνεται ότι ο ΣΕΒΕ έχει ήδη απευθύνει στα μέλη του έκκληση για την αποστολή μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στο οποίο συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος για τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης  για τη στήριξη των συνανθρώπων μας στην Θεσσαλία που έχουν πληγεί βάναυσα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τα ευχαριστεί για τη μεγάλη ανταπόκρισή τους.

Από την πλευρά του το ΕΒΕΑ (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) ανακοίνωσε πρωτοβουλία στήριξης των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Σε μια σειρά δράσεων προχωρά το ΕΒΕΑ για την έμπρακτη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών. Μετά από επικοινωνία της Προέδρου του ΕΒΕΑ, κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου, με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων της Θεσσαλίας δρομολόγησε από την πρώτη στιγμή τη συγκέντρωση και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στα Επιμελητήρια αυτά, προκειμένου να δοθούν στους πλημμυροπαθείς. 

Επιπλέον, το ΕΒΕΑ ενεργοποιεί τον ειδικό λογαριασμό που διαθέτει, «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ»,  ώστε όσες επιχειρήσεις - μέλη του το επιθυμούν, να συνεισφέρουν οικονομικά, καταθέτοντας το ποσό της οικονομικής τους ενίσχυσης στην Εθνική Τράπεζα: 
Αριθμός λογαριασμού: Νο 040/015702-35, IBAN: GR2801100400000004001570235, Επωνυμία: «ΕΒΕΑ-ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ»

Στη συνέχεια το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα διατεθεί στους πλημμυροπαθείς μέσω των αρμόδιων φορέων. Για περισσότερες πληροφορίες οι επιχειρήσεις μέλη μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2103382148 & 2103625903.

Επίσης, το ΕΒΕΑ σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων στις περιοχές που επλήγησαν, θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες πραγματογνωμοσύνης για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν επιχειρήσεις της Θεσσαλίας, λόγω της σφοδρότητας των πρόσφατων καιρικών φαινομένων. 
Για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων στο μέλλον, το ΕΒΕΑ θα πραγματοποιήσει εκτίμηση κινδύνου (risk analysis) ακραίων φαινομένων τόσο για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, όσο και για την περιοχή της Θεσσαλίας, δικαιοδοσίας των αρμόδιων Επιμελητηρίων.

Τέλος, το ΕΒΕΑ θα στηρίξει τις τοπικές πληγείσες επιχειρήσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, μέσω της συμμετοχής τους σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, δήλωσε σχετικά: «Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, όπως επιβάλλει ο ευρύτερος ρόλος και η αντίληψή του αναπτύσσει ένα πλαίσιο δράσεων για την υποστήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πρόσφατη ακραία κακοκαιρία. Σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων θα παρέχει αγαθά τα οποία είναι αναγκαία για την ανακούφιση των κατοίκων της περιοχής, καθώς και ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις της περιοχής. 
Επιπρόσθετα, καθώς η κλιματική αλλαγή αναμένεται να εντείνει τη συχνότητα φαινομένων σαν και αυτά που παρατηρήθηκαν πρόσφατα, το ΕΒΕΑ θα προχωρήσει στην ανάλυση και εκτίμηση κινδύνου για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρήσεων στο μέλλον.
Στεκόμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία, όχι μόνο συμπάσχοντας, αλλά και συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας στην προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανόρθωση, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας».

14/09/2023 01:16 μμ

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλη τη Θεσσαλία, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση είναι οι μόνες λέξεις με τις οποίες ταυτιζόμαστε όλοι μας στη SYNGENTA, καθώς παρακολουθούμε συγκλονισμένοι τη μεγάλη καταστροφή.

Η Syngenta Hellas παρέδωσε σήμερα ένα φορτίο 16.000 φιαλών νερού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προς διανομή στις πληγείσες περιοχές, ενώ ήδη δρομολογούμε την αποστολή ειδικών σετ προσωπικής υγιεινής με γάντια, μάσκες, φόρμες κ.λπ. για την προστασία των πληγέντων.

syngenta θεσσαλία

Η υποστήριξη σε βασικά αγαθά είναι το πρώτιστο μέλημά μας, μαζί με την αμέριστη συμπαράσταση όλου του προσωπικού της SYNGENTA που αυτοβούλως έχει ήδη κινητοποιηθεί για μια τρίτη αποστολή με είδη πρώτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της παράδοσης παρευρέθηκαν εκ μέρους της περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Δημήτρης Σταυρίδης, Αναπληρωτής Διευθυντής της ΔΑΟΚ Λάρισας, ο κ. Βασίλης Καπετάνος, Υπεύθυνος Πωλήσεων Ν. Λάρισας & Γρεβενών της Syngenta Hellas, ο κ. Απόστολος Μπίλλης, Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα και η κ. Ιωάννα Οικονόμου, Υπεύθυνη Συντονιστικού Κέντρου Θεσσαλίας.

syngenta θεσσαλία

12/09/2023 12:00 μμ

Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) με ανακοίνωσή του ζητά από τους καταναλωτές να παραμείνουν στην χρήση του ελαιολάδου.

Βέβαια η ανοδική πορεία των τιμών έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην εγχώρια αγορά. Το ελληνικό κράτος όμως παραμένει απλός παρατηρητής.

Όμως δεν αρκεί μόνο μια ανακοίνωση για την ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου από την οργάνωση των τυποποιητών αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην έχουμε μείωση της κατανάλωσης στην χώρα μας αλλά και για να προστατέψει την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος.

Ήδη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5%, η Ισπανία 5%, η Ιταλία 4% και η Πορτογαλία 0%. Την μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο η Ελλάδα έπρεπε να την είχε πάρει εδώ και μήνες.

Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος από τις προσμίξεις του ελαιολάδου με σπορέλαια. Κανένα μέτρο δεν έχει πάρει η χώρα μας για αυτόν τον κίνδυνο αδιαφορώντας εντελώς για τους Έλληνες καταναλωτές. Θυμίζει ο ΑγροΤύπος ότι μόνο οι ελαιοπαραγωγικές χώρες στην ΕΕ έχουν επιβάλλει απαγορεύσεις στην ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, κραμβέλαιο κ.α.) με στόχο να προστατέψουν την εγχώρια παραγωγή τους. Η γειτονική Βουλγαρία όμως που έχει μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιο έχει τη δυνατότητα να το αναμιγνύει με ελαιόλαδο και στην συνέχεια να το εξάγει στην χώρα μας σαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ποιος θα το ελέγξει; Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Βέλγιο αλλά και οποιαδήποτε χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Άρα θα πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα η χώρα μας για να προφυλάξει τους καταναλωτές από τους κερδοσκόπους.    

Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει τα εξής:
«O ΣΕΒΙΤΕΛ εκπροσωπώντας το 85% των Εταιριών Τυποποίησης Ελαιολάδου του Επώνυμου προϊόντος, που διακινείται εντός της ελληνικής αγοράς αλλά και το σύνολο σχεδόν των ελληνικών εξαγωγών Επώνυμου Ελαιολάδου, παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά. 

Οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση (μειωμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, ασθένειες των ελαιόδενδρων) στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (μείωση μεταξύ 2022 και 2023 κατά 11% στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας - ΔΣΕ και πάνω από 40% στην Ε.Ε.).

Οι πρωτοφανείς και συνεχείς αυξητικές τάσεις στις τιμές των τελευταίων μηνών, δημιούργησαν αστάθεια στην αγορά και ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο σημειώνεται ότι η χώρα μας, ως πλεονασματική στον ελαιοκομικό τομέα αλλά και λόγω της δομής και διάρθρωσής της, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας. 

Οι Επιχειρήσεις της Τυποποίησης και των Επώνυμων Εξαγωγών Ελαιολάδου, προσπαθούν να απορροφούν τις αυξήσεις των υπόλοιπων συντελεστών κόστους (καύσιμα, υλικά συσκευασίας, εργατικά, κλπ) και να συμπιέζουν τα περιθώρια τους, προκειμένου, να εξελίσσονται ομαλότερα οι τιμές των προϊόντων, για να διατηρείται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, στο επώνυμο ελαιόλαδο και καλούν όλους τους κρίκους της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, να υποστηρίξουν αντίστοιχα, τον κλάδο του ελαιολάδου, προς την ίδια κατεύθυνση. 

Θεωρούμε χρήσιμο, να διευκρινιστεί επίσης, ότι οι Εταιρίες Τυποποίησης Ελαιολάδου, διαχειρίζονται τις προμήθειες αγορών τους, σταδιακά και ανάλογα με την ζήτηση, από την εκκίνηση κάθε ελαιοκομικής περιόδου (Νοέμβριο) μέχρι την έναρξη της επόμενης (Οκτώβριο) και λειτουργούν σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο της Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας. 

Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση της τιμής του τελικού επώνυμου ελαιολάδου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αποτέλεσμα του κόστους πρώτης ύλης που προμηθεύονται από τους παραγωγούς. Προσβλέποντας, στην σύντομη ομαλοποίηση της αγοράς του εθνικού μας προϊόντος, ελπίζουμε οι καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στην ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου και να διατηρήσουν την αυξημένη ευαισθητοποίηση τους, για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του στην υγεία».

11/09/2023 03:25 μμ

Εκπόνηση ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών, αναφέρει ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Και προσθέτει: Με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα, ύστερα από την αποστράγγισή τους, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από σύσκεψη που είχε η ηγεσία του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις προτάσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ήταν ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης στα πλημμυρισμένα εδάφη της Θεσσαλίας επιβάλλει την υιοθέτηση υπεύθυνων προσεγγίσεων και δράσεων που είναι ακριβείς, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και μακριά από κάθε γενικευμένη κριτική στην οποία απουσιάζει η γεωτεχνική υπόσταση. 

Η επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υποδεικνύει οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεσμεύεται να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστ. Εδαφοϋδατικών Πόρων και Ινστ. Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού οι ψηφιοποιημένοι εδαφολογικοί χάρτες αποτελούν ζωτικό εργαλείο για την ακριβή κατανόηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη γονιμότητα των εδαφών της περιοχής.

Το σχέδιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Επιτόπιες επισκέψεις και αρχική μακροσκοπική εκτίμηση της έκτασης των ζημιών του πλημμυρικού φαινομένου δίνοντας έμφαση στην απώλεια επιφανειακού εδάφους (ειδικά σε επικλινή εδάφη) και την πιθανή αλλαγή της κοκκομετρίας και δομής των εδαφών (λόγω φερτών υλικών).
  • Συμβουλευτική υποστήριξη για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν ή να αποφευχθούν, προκειμένου να μην επιτείνονται τα προβλήματα της διάβρωσης και της συμπίεσης του εδάφους.
  • Εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.
  • Μέτρα αποκατάστασης βασισμένα στις εδαφολογικές αναλύσεις για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης μακροχρόνιας διάρκειας σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας.
  • Συνεχής συμβουλευτική υποστήριξη προς τους παραγωγούς για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το κινητό εδαφολογικό/υδρολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας  είναι σε ετοιμότητα και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στο Θεσσαλικό κάμπο άμεσα.

«Στόχος μας είναι», όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «η έγκαιρη και συνεχής υποστήριξη και συνεργασία με τους παραγωγούς, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπιστία και την επιστημονική ακρίβεια».

07/09/2023 10:30 πμ

Με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ επενδύει διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής και πράσινες πρακτικές που στόχο έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης  φωτοβολταϊκού σταθμού στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής φρέσκων σαλατών και την ταυτόχρονη επέκταση του αντίστοιχου έργου στη μονάδα καταψυγμένων λαχανικών στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο.  Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών υπολογίζεται αθροιστικά στα 2.926 kW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ανέρχεται ετησίως στα 3.800 MWh, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών  CO2  ίση με 2.693 τόνους ετησίως.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: φωτοβολταϊκοί σταθμοί για την παροχή ενέργειας στις μονάδες παραγωγής

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής μέσα από ποικίλες δράσεις. Η αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού έρχεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την προσπάθεια της εταιρείας για διαρκή εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία την τελευταία τριετία (2019-2022) έχει πετύχει ισοδύναμη μείωση της συνολικής κατανάλωσης  ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, της θερμικής ενέργειας κατά 37%, καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 42%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

05/09/2023 04:04 μμ

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, στην Κόρδοβα. Της συνεδρίασης προεδρεύει ο κ. Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

Το Συμβούλιο απασχόλησε η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, περιλαμβανομένων και των νέων γονιδιακών τεχνικών για μια  βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική μετάβαση γεωργία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και στα οφέλη από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, θέτοντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς τη χρήση των νέων γονιδιακών τεχνικών.

Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν το γεωργικό ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα και τις τοπικές οινοποιητικές βιομηχανίες, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές με τις οποίες προωθείται η μείωση των εισροών στη γεωργία.

Στις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ στην Κόρδοβα
Φωτογραφία: Ο κ. Luis Planas καλωσορίζει τον κ. Λ. Αυγενάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης σε πανεπιστήμιο, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών γεωργίας στην Κόρδοβα.

Ο Ισπανός Υπουργός επεσήμανε ότι ο κλάδος του κρασιού κατέχει ηγετική θέση στην καινοτομία και την έρευνα και είναι στρατηγικός για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στην παραγωγή κρασιού, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν το 61% των παγκόσμιων εξαγωγών σε αξία.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί της ΕΕ επισκέφτηκαν το Bodegas Alvear, που ιδρύθηκε το 1729, ένα από τα πιο διάσημα και διεθνώς αναγνωρισμένα οινοποιεία στην Ανδαλουσία και ένα από τα παλαιότερα στην Ισπανία.

Τοποθέτηση Έλληνα Υπουργού ΑΑΤ
Πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής, που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και από τα πρόσφατα, έντονα, καιρικά φαινόμενα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του.

Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που προσφέρεται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, η οποία πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές: Την ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και την ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων.

Στην παρέμβασή του με θέμα «οι νέες τεχνολογίες ως εργαλείο για μια πιο ανθεκτική στο κλίμα γεωργία», ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο» και ότι «η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος». Τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης επενδυτικού κλίματος που θα ενισχύει τέτοιες πρωτοβουλίες και επισήμανε ότι η αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών είναι ο δρόμος για να επιτύχουμε το περίφημο «more with less», δηλαδή την παραγωγή περισσότερων με λιγότερα. Σημείωσε ότι η καινοτομία αποτελεί το μοχλό της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες».

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Αναλογιζόμενος τη σημασία της διατήρησης της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής και φυσικής κληρονομιάς της Ένωσης, διαπιστώνω ότι η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος και το σημερινό θέμα συζήτησης αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Οι έκτακτες καταστάσεις στον αγροτικό τομέα επιτάσσουν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και συγχρόνως να χτίζουμε με στέρεα βήματα την μακροπρόθεσμη προοπτική του. Και ερχόμενος στο πρώτο σας ερώτημα, θεωρώ σαφές ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η τεχνολογική αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα ο καταλύτης για την πράσινη μετάβαση. Η πλήρης ψηφιοποίηση της γεωργίας, η παρακολούθηση των γεωργικών εκτάσεων μέσω δορυφόρων, η ανθρακοδεσμευτική γεωργία, η γεωργία ακριβείας και η γονιδιακή επεξεργασία αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στους γεωργούς. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση της χρήσης των γεωργικών εισροών με μείωση της εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, εξυπηρετεί όχι μόνο τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και αυτόν της ενεργειακής αυτονομίας – έναν στόχο που επηρεάζει άμεσα όλους τους υπόλοιπους. Η παραγωγή περισσότερων με λιγότερα, «more with less», δεν αποτελεί αντίφαση αλλά μια μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργία. Τέλος, οι παρεμβάσεις για τον μετριασμό των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν το σημαντικότερο μέσο για την ομαλή συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας, ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή μετάβαση.

Στην Ελλάδα, δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης διασφαλίζουν ότι οι αγρότες, ειδικά οι νέοι, αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Επιπλέον, δίνουμε έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στα ψηφιακά συστήματα στη γεωργία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, κινήθηκε ψηλά στην Έρευνα και Ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υψηλής ταχύτητας, δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία.

Η ανάπτυξη και η υποστήριξη ενός επενδυτικού κλίματος που θα υποστηρίζει την ευρεία υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων πραγματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση όλων των πτυχών πολιτικής παρέμβασης, όπως η ΚΑΠ, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υλοποιήσιμες τεχνολογίες αιχμής μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να εφαρμοστούν. Ωστόσο, η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα, η ξηρασία και η μεγάλης έκτασης καλοκαιρινές πυρκαγιές έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες και τον γεωργικό προγραμματισμό στις διάφορες περιφέρειες της χώρας. Η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής είναι επομένως πρώτη προτεραιότητα.

οικογενειακή φωτογραφία υπουργών

Συμπερασματικά, η συνολική θεώρηση για την ΚΑΠ πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές, πρώτον ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και δεύτερον ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο είναι το όχημα προς την ανάδειξη ενός ακόμη ισχυρότερου αγροδιατροφικού τομέα στην Ένωση και το στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί πλήρως.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, είναι προφανές ότι η βιοτεχνολογία μέσα από νέες γονιδιωματικές τεχνικές, ενισχύει την εργαλειοθήκη του αγρότη για όλα τα μοντέλα παραγωγής, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Η καινοτομία αποτελεί τον μοχλό της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο. 

Η δημιουργία νέων ποικιλιών για την παροχή σταθερών αποδόσεων, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων, είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση τόσο για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος όσο και για την επισιτιστική επάρκεια. Ωστόσο, τα οφέλη για την ευρωπαϊκή γεωργία από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προκύψουν μόνο κατόπιν εισαγωγής σαφούς νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν δράσεις πολιτικής, επενδύσεων, συνεργασίας και προβολής των πλεονεκτημάτων. Ζητούμενό μας είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, θα είναι πιο ανθεκτικά σε εχθρούς και ασθένειες και θα συμβάλλουν στη μείωση των εισροών και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αγροτών και μικρών και μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων είναι καίριας σημασίας, ώστε να επιταχυνθεί η πρακτική εφαρμογή και η αξιοποίηση της έρευνας στο αγρόκτημα.

Η μεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών αποτελεί την ευκαιρία προς την κατεύθυνση του στόχου της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, μιας πιο βιώσιμης οικονομίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η καινοτομία οφείλει να είναι ανθρωποκεντρική με γνώμονα τη στήριξη των ευρωπαίων αγροτών και την πρόσβαση των πολιτών σε βιώσιμα, υγιεινά και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα τροφίμων».

05/09/2023 01:59 μμ

O HPPA (Hellenic Paper Packaging Association) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2022 από την πλειοψηφία των εταιρειών κυματοειδούς συσκευασίας στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες DS Smith Hellas, Dunapack Packaging Hellas, Sakis Pack, Elpack, Nova Packaging Hellas, Unipak Hellas και Cartontec, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν την αξία του κλάδου και να αναδείξουν τα οφέλη της χάρτινης συσκευασίας στην Ελλάδα.
Η σύσταση του συνδέσμου αποτελείται από τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου με συνολικό τζίρο ύψους 1.000.000.000 ευρώ και απασχολώντας 3.000 εργαζομένους στην Ελλάδα.

Σύσταση Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Χάρτινης Συσκευασίας

Η χάρτινη κυματοειδής συσκευασία αποτελεί την πλέον ανακυκλώσιμη μορφή συσκευασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό ανακυκλωσιμότητας πάνω από 90% σε ένα υπάρχον λειτουργικό σύστημα, με 89% ανακυκλωμένο περιεχόμενο κατά μέσο όρο.
Κύρια προτεραιότητα του συνδέσμου είναι να αναπτύξει συνέργειες και συνεργασίες με φορείς που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας του κλάδου, καθώς και να φέρει σε επαφή τα μέλη και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, εδραιώνοντας τη βιομηχανία στο ευρύ κοινό.
Όραμα του συνδέσμου είναι να προωθεί την αειφόρα ανάπτυξη που προσφέρει ο κλάδος με σύμμαχο τις ισχυρές αξίες που θεμελιώνουν την κουλτούρα του και αφορούν στη διαφορετικότητα και συμπερίληψη των μελών του, τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο των ενεργειών του, καθώς και την υγεία & ασφάλεια. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στη γενική γραμματέα του συνδέσμου Ιφιγένεια Τάρου (E: secretary.general@hppa.gr, T: 6944302645).

30/08/2023 04:58 μμ

Φαίνεται να αλλάζει η κυβερνητική θέση που έλεγε όχι στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που ήδη έχουν κάνει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (σε κάποια κράτη έχουμε και μηδενικό ΦΠΑ).

Ανοικτό ενδεχόμενο άφησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, το ενδεχόμενο να προωθήσει, στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου, την μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, για μια σειρά από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και το ρύζι, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που τα μεταποιούν και τα εμπορεύονται.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ έθεσε στον κ. Αυγενάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), Γεωργία Κοστινάκη, στα πλαίσια της συνάντησης που έγινε με εκπροσώπους από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος του ΣΟΕ, Γεωργία Κοστινάκη, ανέφερε τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις απώλειες στην παραγωγή, η τιμή παραγωγού στο αποφλοιωμένο ρύζι, που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Το 2022 η τιμή παραγωγού έφτασε στα 700 ευρώ το τόνος. 

Το ρύζι αποτελεί μια βασική τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή και θα πρέπει να είναι εύκολη διαθέσιμη στο ράφι και σε προσιτή τιμή. Για να παραμείνει φθηνό το προϊόν στο ράφι, όπως επιθυμούμε οι μεταποιητές, ώστε να μπορεί να το αγοράσει ο Έλληνας καταναλωτής, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί ο ΦΠΑ, από 13% που είναι σήμερα στο 6%.

Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχο μέτρο πήρε και η Ιταλία, που αποτελεί την «μεγάλη δύναμη» στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού. Με κυβερνητική απόφαση το ρύζι στην λιανική στην ιταλική αγορά έχει ΦΠΑ 4%.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το ρύζι είναι ένα κυρίως εξαγώγιμο προϊόν. Οι μεταποιητές το αγοράζουμε από τους ρυζοπαραγωγούς με ΦΠΑ όμως όταν το εξάγουμε δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί εκατομμύρια ευρώ πιστωτικού ΦΠΑ στα μέλη μας.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να στείλουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση και να το δουλέψουμε με τα προϊόντα των υπόλοιπων διεπαγγελματικών, για αποφασίσουμε σε ποια τρόφιμα και γιατί ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ τους, ώστε στην συνέχεια να την καταθέσουμε στο υπουργείο Οικονομικών».

29/08/2023 11:44 πμ

Σε προαύλιο χώρο εταιρείας αγροχημικών προϊόντων η αστυνομία βρήκε θαμμένα τα απόβλητα φυτοπροστατευτικών καλυμμένα με σκυρόδεμα. 

Ειδικότερα, τον περασμένο Ιούλιο, αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, προχώρησαν στη σύλληψη δύο ημεδαπών ατόμων, ηλικίας 54 και 60 ετών, για παράβαση  της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι συλληφθέντες, από τον Οκτώβριο του 2022, είχαν προβεί στην απόρριψη και επίχωση ποσοτήτων, τουλάχιστον δύο (2) κυβικών μέτρων, στερεών και επικίνδυνων χημικών αποβλήτων, προερχόμενων από την παραγωγική της διαδικασία, με αποτέλεσμα την εκτεταμένη πρόκληση περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Ανακοίνωση καταδίκης από ΕΣΥΦ (Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας) αναφέρει τα εξής:
Το τελευταίο διάστημα είδε το φως της δημοσιότητας Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας «13-07-2023: Σύλληψη δύο ατόμων για περιβαλλοντική ρύπανση», βάσει των οποίων αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εντόπισαν επιχείρηση - εργοστάσιο φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, η οποία σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία, φέρονταν να είχε θαμμένα βιομηχανικά της απόβλητα στον αύλειο χώρο του εργοστασίου, καλύπτοντάς τα και με σκυρόδεμα. 

Με τη συνδρομή των Αστυνομικών Αρχών και κατόπιν εκσκαφών, βρέθηκε σημαντική ποσότητα θαμμένων αποβλήτων, ενώ ελέγχεται περαιτέρω εάν τα συγκεκριμένα υλικά είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή αγορά και εάν εισήχθησαν παράνομα στη χώρα.

Ο Ε.ΣΥ.Φ. δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρεί τις πρακτικές αυτές απαράδεκτες, αφού αποτελούν μια τεράστια δυνητική πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα και δυσφημούν αναίτια τον κλάδο τον οποίο υπηρετεί.

Τα μέλη του Ε.ΣΥ.Φ. ακολουθούν όλες τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση των εργοστασιακών τους αποβλήτων και καταδικάζουν απερίφραστα κάθε παράνομη ενέργεια που συνεπάγεται κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και, εκτός των άλλων, αποτελούν αθέμιτο ανταγωνισμό για τον κλάδο.

Ο Ε.ΣΥ.Φ. και τα μέλη του είναι και θα είναι αρωγοί κάθε προσπάθειας των Ελληνικών Αρχών για την αυστηρότατη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος.

02/08/2023 12:47 μμ

Από τη Δευτέρα (21 Αυγούστου 2023), θα ξεκινήσεη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων στα έξι Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου 2023) και θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr».

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΙΕΚ_6.jpgΓενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και θα μπορούν να δηλώσουν με σειρά προτίμησης όσες από τις επτά ειδικότητες επιθυμούν υποβάλλοντας την αίτηση τους ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ακολουθώντας τη διαδρομή: www.gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Για την εισαγωγή στην εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης απαιτείται ο ΑΦΜ και οι κωδικοί TAXISnet.

Η στέγαση και σίτιση παρέχονται δωρεάν, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ. Η παροχή δεν αφορά στο ΙΕΚ Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: https://iekelgo.com

Το έτος κατάρτισης 2023-2024 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, με τις παρακάτω επτά (7) ειδικότητες: 

ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΙΕΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΝΕΜΕΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ

ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

14/07/2023 04:32 μμ

Την Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, η σύμπραξη του έργου ΕΛΙΑΔΑ Τ2ΕΔΚ-01315 διοργάνωσε ημερίδα για τον χαρακτηρισμό, τα πλεονεκτήματα, την  ανάδειξη  και την προώθηση του γενετικού υλικού των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, η προστασία και αξιοποίηση του οποίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Οι ερευνητές και οι ελαιοπαραγωγοί, που συμμετέχουν στο έργ,ο παρουσίασαν ενδιαφέροντα ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτόμες τεχνολογίες του έργου.  

Ο Δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, υπεύθυνος σπουδών και έρευνας του Τμήματος Οπωροκηπευτικών Γενετικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΑΙΧ έκανε μια συνολική ανασκόπηση του έργου, την μέχρι σήμερα πρόοδο και παρουσίασε  αποτελέσματα για τα εξής ζητήματα:

  • Ανίχνευση ποικιλιών ελιάς με αντοχή στο αβιοτικό στρες (πλημμύρες, αλατότητα χαμηλές θερμοκρασίες). 
  • Πειραματική διαδικασία in vitro καλλιέργειας ελαιόδεντρων σε ειδικά υποστρώματα για την ανάπτυξη ριζών και βλαστών. 

Χρησιμοποιώντας τις ποικιλίες Κορωνέϊκη και Καλαμών εμβολιασμένες σε διαφορετικά υποκείμενα, το έργο στοχεύει στην παραγωγή  ελαιοδένδρων με αντοχή στο αβιοτικό στρες. Η ομάδα του ΜΑΙΧ παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα όπου υπέβαλαν ποικιλίες ανθεκτικές (Αρβανιτολιά και Λευκολία) και μη ανθεκτικές στην αβιοτική καταπόνηση (Κορωνέϊκη και Γαϊδουροελιά) σε συνθήκες πλημμύρας συγκριτικά με συνθήκες υψηλής αλατότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στη ποικιλία Κορωνέϊκη παρατηρήθηκε σχηματισμός αερεγχύματος στις ρίζες, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δυνητικά ως δείκτης ανταπόκρισης σε αβιοτικές καταπονήσεις.
 
Ο Δρ. Πολυδεύκης Χατζόπουλος, καθηγητής στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολούθησαν για τη μελέτη της αντίδρασης νεαρών ελαιόδεντρων σε συνθήκες ξηρασίας με χρήση υδρόφιλων χημικών ουσιών (Πολυαιθυλενογλυκόλη). Επιπλέον, ο Δρ. Χατζόπουλος μίλησε για την εφαρμογή σύγχρονων μοριακών τεχνικών ανάλυσης (VIGS) για την μελέτη της ολευρωπαΐνης με χρήση του ενζύμου β-γλυκοσιδάση (OeGLU). Το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στη βιοσυνθετική οδό των σεκοϊριδοειδών στα ελαιόδεντρα. Η μείωση των μεταγραφών OeGLU είχε ως αποτέλεσμα την απουσία τόσο ανοδικών όσο και καθοδικών κινήσεων των σεκοϊριδοειδών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί παρέχει πληροφορίες για τη ρύθμιση της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στους καρπούς της ελιάς. 

Ο κύριος Ευτύχης Ανδρουλάκης, εφευρέτης και παραγωγός της εξαιρετικής ετικέτας ελαιόλαδου Pamako, καθώς και άλλων πολύ επιτυχημένων ετικετών που πωλούνται σε φαρμακεία της Ευρώπης, περιέγραψε τις καινοτομίες που εφαρμόζει στο ελαιοτριβείο του συνεργάτη του, κ. Μιχαήλ Μαράκα, ο οποίος είναι φορέας του έργου ΕΛΙΑΔΑ. Αυτές περιλαμβάνουν ένα νέο σύστημα πλυσίματος και στεγνώματος των καρπών της ελιάς στο ελαιοτριβείο το οποίο χρησιμοποιεί μειωμένη ποσότητα καθαρού νερού και μειώνει τη θερμοκρασία των καρπών κατά 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου καθώς ταυτόχρονα τους καθαρίζει και τους στεγνώνει - ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι ξηρές ελιές παράγουν ελαιόλαδο υψηλότερης ποιότητας. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στον αποχρωματιστή/θραυστήρα καρπών ελιάς που προσάρμοσε ώστε να αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος της φλούδας, χωρίς πλαστικά υλικά και να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία. Όλες οι παραπάνω σύγχρονες τεχνικές παράγουν υψηλής ποιότητας, ελαιόλαδο που συντελεί σε υψηλότερη τιμή.

Ο Δρ. Μπλαζάκης Κωνσταντίνος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Οπωροκηπευτικών Γενετικής & Βιοτεχνολογίας του MAIX παρουσίασε το OliveID, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο που βασίζεται στην ανάλυση εικόνων για τον προσδιορισμό των ποικιλιών ελιάς, χρησιμοποιώντας  αριθμητική ανάλυση των τιμών του μεγέθους, του σχήματος και της δομής των φύλλων ελιάς, του καρπού και πυρήνα. Εξήγησε πώς αυτό το νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό και τη διάκριση μεταξύ των ποικιλιών ελιάς, καθώς και στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ τους, με βάση αυστηρά καθορισμένες μαθηματικές προδιαγραφές, σύγχρονες τεχνικές προγραμματισμού και καινοτόμους αυτοματοποιημένους αλγόριθμους. Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε αγρότες, αγοραστές, δημόσιους φορείς, ερευνητές και άλλους στη βιομηχανία τροφίμων. Ήδη αναπτύσσεται μια εφαρμογή smartphone και τα δεδομένα για πολλές ποικιλίες είναι ήδη ελεύθερα διαθέσιμα σε μια βάση δεδομένων στο ΜΑΙΧ, η οποία δημιουργήθηκε από το φορέα του έργου AVMap GIS A.E.

07/07/2023 11:59 πμ

Τον ορατό κίνδυνο η Ελλάδα να απολέσει γενετικούς φυτογενετικούς πόρους καλλιεργούμενων ειδών και ζωικούς γενετικούς πόρους, επισήμαναν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στη διάρκεια συνέντευξης που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ, την Πέμπτη (6 Ιουλίου), στο Αγρόκτημα Θέρμης.

Η συνέντευξη είχε θέμα: «Διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών γενετικών πόρων: Ρόλος, δυνατότητες και υποδομές του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», τόνισε ο  διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών, προσθέτοντας ότι «παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και παρά τη σημαντική οικονομική αξία των γενετικών πόρων τα θέματα αυτά παραμένουν χαμηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο».

«Αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη 5ετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην ιστορία», επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα κα Πόπη Ράλλη, υπεύθυνη συντονισμού της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού. «Τα 15.000 δείγματα συλλογής από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αυτοφυή είδη που είναι συγγενή με τα καλλιεργούμενα, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα μέσα στους θαλάμους. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη βλαστική τους ικανότητα, να τα πολλαπλασιάζουμε ξανά και να αποθηκεύουμε και πάλι», πρόσθεσε.

Την «επείγουσα» ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να θεσμοθετηθεί και να οργανωθεί Τράπεζα Ζωικού Γενετικού Υλικού (ΤΖΓΥ) και τη σύσταση εθνικού συμβουλίου για τη διαχείριση των ζωικών γενετικών πόρων, επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κα Χριστίνα Λίγδα.

Σύμφωνα με τον Ν. 5035 / 28.03.23, μεταξύ των σκοπών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η καταγραφή, διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών φυτικών, ζωικών και μικροβιακών γενετικών πόρων, που σχετίζονται με τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, μέσω, ιδίως, της τήρησης Εθνικών Συλλογών και Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Η διατήρηση και η αξιοποίηση της ποικιλομορφίας των γενετικών πόρων, είναι καθοριστική για την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και απαραίτητη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των δασών και της αλιείας. Λόγω της θεμελιώδους σημασίας τους, οι γενετικοί πόροι βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών διεθνών ρυθμίσεων, όπως τα παγκόσμια σχέδια δράσης (GPA) για τους φυτικούς, ζωικούς και δασικούς γενετικούς πόρους του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA), κλπ. Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και παρά τη σημαντική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία των γενετικών πόρων, τα θέματα αυτά δεν αποτελούν ακόμη ζητήματα υψηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο. 

Ειδικότερα στη χώρα μας, παρατηρείται πολυδιάσπαση, κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και αποδυνάμωση δημόσιων υποδομών, απουσία μακροχρόνιας και σταθερής χρηματοδότησης των δράσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τους Γενετικούς Πόρους. Η αποσπασματική και ελλιπής χρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο το έργο που έχει γίνει επί δεκαετίες, απειλεί με υποβάθμιση και απώλεια τους γενετικούς πόρους και υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια της χώρας να προασπίσει τα βασικά της συμφέροντα στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα. Παρά τις αδυναμίες αυτές, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να εκπληρώσει ουσιαστικό ρόλο στα θέματα διατήρησης, χαρακτηρισμού και αξιοποίησης των γενετικών πόρων, γιατί διαθέτει έμπειρο προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η σχετική θεσμοθέτηση από την Πολιτεία και η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων (σταθερή).

Αυτό που τονίστηκε στην συνάντηση ήταν ότι για να μπορέσουν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τα Ινστιτούτα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας, που διατηρούν τους γενετικούς πόρους, να ανταποκριθούν στον ρόλο που προβλέπει ο νόμος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε οργανωτικό και συντονιστικό επίπεδο, πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει: 

1. Τη διασφάλιση αποτελεσματικής λειτουργίας Τραπεζών Γενετικού Υλικού με: 
i. ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τράπεζας Φυτικού Γενετικού Υλικού, 
ii. θεσμοθέτηση της Τράπεζας Ζωικού Γενετικού Υλικού, 

2. Την πάγια και επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, 

3. Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υποδομών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην κατεύθυνση αυτή.

29/06/2023 03:21 μμ

Στην απειλή της μικροβιακής αντοχής και στην σημασία της ορθής χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, αναφέρθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Οι καθηγητές κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ.κ. Γεώργιος Μπατζίας και Πασχάλης Φορτομάρης, τόνισαν ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι ότι δεν είναι «πρώτη» αλλά η «έκτακτη» λύση η χρήση του αντιβιοτικού.

Στο παρελθόν νομίζαμε ότι τα αντιβιοτικά ήταν πανάκεια. Σώζουν ζωές ανθρώπων και ζώων αλλά το αρνητικό είναι ότι γίνονται ανθεκτικές οι ασθένειες. Σήμερα μιλάμε για στελέχη βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά. 

Αυτό που επισήμαναν οι καθηγητές είναι ότι «δεν θα πρέπει άρρωστοι άνθρωποι να εισέρχονται στις εκτροφές. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό για όσους εργάζονται στις εκτροφές». 

Κινδυνεύουν όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα (κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι). Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια σε πρώτη φάση. Όμως με τον χρόνο αρχίζουν να αποκτούν αντοχή και φέρνουν ανθεκτικά στελέχη. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χορηγείται αντιβιοτικό χωρίς να υπάρξει λοίμωξη του ζώου.

Μάλιστα ανέφεραν το πείραμα στην Κίνα, με 14 φοιτητές κτηνιατρικής που επισκέφτηκαν εκτροφές και στην συνέχεια βρέθηκαν τα βακτήρια που υπήρχαν στα έντερα των χοίρων να υπάρχουν και στα έντερα των ανθρώπων. Χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες για να επανέλουν στην αρχική κατάσταση και αυτό όχι στο 100% των φοιτητών.

Τα αντιβιοτικά περνάνε και στο περιβάλλον. Έγιναν έρευνες στο εξωτερικό και βρέθηκαν αντιβιοτικά σε νερά των ποταμών. Επίσης μέσα από την κοπριά πέρασαν τα αντιβιοτικά στα χωράφια. Θα πρέπει να δίνονται στα ζώα όσο το δυνατόν λιγότερα αντιβιοτικά και τόσα όσα είναι απαραίτητα.

Από την πλευρά του ο κτηνίατρος κ. Βασίλειος Κομπούλης τόνισε ότι τις δεκαετίες του 70 και του 80 γινόταν καθημερινή χρήση αντιβιοτικών στις πτηνοτροφικές μονάδες σαν καθημερινή θεραπεία. Ευτυχώς σήμερα εγκαταλείφθηκε αυτή η πρακτική. 

Ο ρόλος του κτηνιάτρου είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στις εκτροφές. Μεγάλη πυκνότητα ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο φέρνει αυξημένη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης προβλήματα μολύνσεων έχουν οι πολυεκτροφές με διαφορετικές ηλικίες σε ένα θάλαμο, όπως και ελλειπή μέτρα απολύμανσης. Η αντιβιοαντοχή φέρνει συνήθως προβλήματα μόλυνσης (σαλμονέλα - ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων).

Θα πρέπει να γίνονται σωστά εμβολιακά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εκτροφής (χρήση αυτεμβολίων) και στην χώρα μας. Τα καλά νέα είναι οι «βακτηριοφάγοι». Η έρευνα προχωρά αλλά είμαστε ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

23/06/2023 04:24 μμ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου (χοίρων, βοοειδών, προβάτων και αιγών) για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021 - 2022, στην χώρα μας παρατηρούνται οι ακόλουθες μεταβολές ως προς τον αριθμό των ζώων και των εκμεταλλεύσεων:

Ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 2,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βοοειδών ανήλθε σε 581.598 ζώα το 2022 (έναντι 614.066 ζώων το 2021 και 631.521 ζώων το 2020).     Μείωση επίσης παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή κατά 6,4% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 6,3% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 2,3% το 2022 σε σχέση με το 2021, έναντι αύξησης κατά 2,2% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χοίρων ανήλθε σε 741.639 ζώα το 2022 (έναντι 758.942 ζώων το 2021 και 742.963 ζώων το 2020). Μείωση επίσης παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν χοίρους κατά 7,2% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 12,7% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 (έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020). Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 (έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020). Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, χοίροι, πρόβατα, αίγες) εκφρασμένο σε ζωικές μονάδες (ΖΜ) παρουσίασε μείωση 4,3% το 2022, σε σχέση με το 2021 και 0,3% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

21/06/2023 09:56 πμ

Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ύψους 12.303.525 ευρώ, προβλέπεται σε πρόσκληση που εκδόθηκε για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Η δράση αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους γεωργούς έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία θεματικές ενότητες:
-Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
-Χρηματο-οικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων/χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
-Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
-Εμπορία & μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
-Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.)

Δικαιούχοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα είναι νέοι γεωργοί των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 για όλη την Επικράτεια.

Το Πρόγραμμα και οι Προδιαγραφές Κατάρτισης, οι Εκπαιδευτικοί Όροι, η Διαδικασία κατανομής ωφελούμενων σε τμήματα, το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και η Αξιολόγηση των προγραμμάτων περιγράφονται αναλυτικά στην υπ’ αριθ. 11510/14.12.2016 (ΦΕΚ 4113/Β/21.12.2016) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης 1.1.1. «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο και είναι υποχρεωτικά για τη δεύτερη δόση της ενίσχυσης των ενταγμένων στο πρόγραμμα.

Διαβάστε την πρόσκληση

16/06/2023 03:40 μμ

Τους παραγωγούς της υποδέχτηκε η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου κύκλου εκπαιδεύσεων που διοργάνωσε σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. 

Η Μπάρμπα Στάθης, σχεδίασε για τους καλεσμένους παραγωγούς συνεργάτες της μία γιορτινή εκδήλωση με τίτλο: «ΜΑΖΙ, από το χωράφι έως το τραπέζι» που περιλάμβανε ξενάγηση στις γραμμές παραγωγής, στον αυτοματοποιημένο ψυκτικό θάλαμο, τον μεγαλύτερο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στον εξειδικευμένο χώρο διεξαγωγής παιδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. 

Μπάρμπα Στάθης

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση, στη διάρκεια της οποίας οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γευστικά πιάτα, καθώς και μία επιλογή από τα νέα plant-based γεύματα με φυτικό κιμά, που μόλις κυκλοφόρησαν από την εταιρεία.

Η ηγέτιδα εταιρεία λαχανικών, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των συμβολαιακών παραγωγών της, δίνοντας έμφαση στην υποστήριξή τους με παροχή καινοτόμου εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, οικονομικής στήριξης και με την καθημερινή εποπτεία στον αγρό σε συνεργασία με τη Γεωπονική Δ/νσή της. 

Μπάρμπα Στάθης

Παράλληλα, επενδύει στο μέλλον του πρωτογενούς τομέα με τη διοργάνωση κύκλων εκπαιδεύσεων σε ετήσια βάση για το σύνολο των συνεργαζόμενων παραγωγών της, αλλά και με την χορήγηση υποτροφιών για τα παιδιά των παραγωγών σε τομείς του Αγροδιατροφικού κλάδου.

«Οι παραγωγοί μας είναι οι πιο πολύτιμοι συνεργάτες μας, Μαζί τους διατηρούμε συνεργασίες χρόνων και μας δένουν σχέσεις ζωής. Μαζί, από το χωράφι έως το τραπέζι, προσφέρουμε στους Έλληνες καταναλωτές ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η εύφορη ελληνική γη», δήλωσε ο κ. Νικήτας Ποθουλάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης.

13/06/2023 12:10 μμ

Η BASF, η κορυφαία χημική εταιρεία, διοργανώνει, για τρίτη χρονιά, το διαγωνισμό καινοτομίας BASF Innovation Hub 2023, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.  

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε start-ups καθώς και νέες και νέους ερευνητές και επιστήμονες, από 11 χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Φέτος, το θέμα του  διαγωνισμού εστιάζει στις λύσεις εκείνες που συμβάλλουν στον πράσινο τεχνολογικό μετασχηματισμό (cleantech), την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη γεωργία.

«Στη BASF η καινοτομία είναι στο DNA μας! Με τον διαγωνισμό Innovation Hub, θέλουμε να υποστηρίξουμε και να δώσουμε ευκαιρίες σε νέες, ανερχόμενες startups να αναδείξουν τις ιδέες τους, που στοχεύουν σε ένα πιο πράσινο και καθαρό μέλλον, και φυσικά να επωφεληθούν από τη μεγάλη εμπειρία και δικτύωση που διαθέτουμε», τόνισε ο κ. Βασίλης Γούναρης, Διευθύνων Σύμβουλος της BASF Ελλάς.

«Είμαστε χαρούμενοι γιατί δίνεται και φέτος η δυνατότητα σε νέες ιδέες με αντίκτυπο στον πράσινο τεχνολογικό μετασχηματισμό, να συμμετάσχουν σε ένα καταξιωμένο διαγωνισμό που διοργανώνει στην Ευρώπη μία πρωτοπόρος εταιρεία», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης Σκαρλάτος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών. 

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό Innovation Hub 2023 ξεκίνησε στις 30 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023, τα μεσάνυχτα.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μεμονωμένοι ερευνητές/επιστήμονες ή νεοφυείς επιχειρήσεις και η μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι τα μέλη της νεοφυούς επιχείρησης ή οι μεμονωμένοι συμμετέχοντες να είναι άνω των 18 ετών. 

Οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους μαζί με τους συμμετέχοντες από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Δύο νικητές θα προκριθούν αυτόματα στον Μεγάλο Τελικό, όπου θα παρουσιάσουν και πάλι τις ιδέες τους, μαζί με τους υπόλοιπους νικητές από 11 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο νικητής του Μεγάλου Τελικού θα λάβει βραβείο ύψους 5.000 ευρώ μεικτά.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, τους όρους και τον τρόπο συμμετοχής είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα εδώ  

08/06/2023 11:49 πμ

Η Bayer Ελλάς παρουσίασε το νέο της υπερσύγχρονο και βιοκλιματικά ουδέτερο χώρο, πρεσβεύοντας το μήνυμα: «Ένας χώρος εργασίας που μας συνδέει όλους». 

Την Τετάρτη, 7 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν  τα επίσημα εγκαίνια, παρουσία των  Τοπικών Αρχών, της κ. Λ. Κεφαλογιάννη, Αντιπεριφερειάρχη Αττικής για τον Βόρειο Τομέα Αθηνών,  του κ. Γ. Νικολαράκου, Αντιδημάρχου Αμαρουσίου και της κ. Γ. Βουρλάκη, Δημοτικής Συμβούλου Δ. Αμαρουσίου, εκπροσώπων της διοίκησης της Bayer AG και μελών της Διοικούσας Επιτροπής της Bayer Eλλάς, σημαντικών συνεργατών και εκπροσώπων του Τύπου.

Bayer Ελλάς

Πρόκειται για έναν σύγχρονο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ESG, που ενσωματώνει τις αξίες της εταιρείας και υποστηρίζει τις καθημερινές επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες των εργαζομένων της Bayer Ελλάς, μέσα από έναν εργασιακό χώρο που οικοδομείται με βάση τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος και την προαγωγή της βιωσιμότητας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της συνεργασίας στο σημερινό δυναμικό εργασιακό πεδίο, η Bayer Ελλάς σχεδίασε τον νέο της χώρο, επενδύοντας σε καινοτόμους ποικιλόμορφους χώρους που προάγουν μια ευέλικτη εμπειρία εργασίας για τους ανθρώπους της, ώστε να συνδυάζουν αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας με τη δύναμη της προσωπικής αλληλεπίδρασης. Μέσα από το νέο αυτό πλαίσιο, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν εκείνοι τον τρόπο  εργασίας τους, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Έτσι, μπορούν να είναι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί, καθώς λειτουργούν σε ένα περιβάλλον που αισθάνονται ενδυναμωμένοι και τους δίνεται η ευελιξία να αποφασίζουν και να προσαρμόζουν τις συνθήκες εργασίας που ταιριάζουν καλύτερα στον καθέναν.

Ο νέος χώρος δεν  είναι απλά ένας φυσικός χώρος για την εκπλήρωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά και ένας χώρος που «μας συνδέει όλους». Στη δυναμική κοινότητα της Bayer Ελλάς, οι εργαζόμενοι  αισθάνονται τη φροντίδα, τη σύνδεση και την έμπνευση, έχοντας βαθιά αίσθηση του «ανήκειν». Στην καρδιά της κουλτούρας της Bayer, άλλωστε, βρίσκονται ισχυρές σχέσεις που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την πεποίθηση ότι η καινοτομία ανθίζει σε περιβάλλον συμπερίληψης, ποικιλομορφίας και κοινωνικής συνείδησης. 

Η διαμόρφωσή του αντικατοπτρίζει με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο την οπτική της Bayer, καθώς εκφράζει την προσήλωση της εταιρείας στην περιβαλλοντική φροντίδα, ενώ προάγει τη συνεργασία σε ένα πλαίσιο, όπου κάθε άτομο μπορεί να συνεισφέρει με μοναδικά ταλέντα και ιδέες ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη τόσο των εργαζομένων όσο και του οργανισμού.

Η κ. Αγγέλικα Τζέμου, Head of HR, Μέλος ΔΣ & DE&I Country Lead, δήλωσε σχετικά: «Στην Bayer, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον όπου οι καθημερινές εργασιακές απαιτήσεις συνδυάζονται αρμονικά με τις προσωπικές ανάγκες των ανθρώπων μας. Ο υβριδικός τρόπος εργασίας είναι η νέα κανονικότητα κατά την οποία αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία ενός σύγχρονου χώρου εργασίας. Αναγνωρίζουμε ότι δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας, δημιουργούμε παράλληλα μια κουλτούρα φροντίδας και συμπερίληψης, όπου όλοι νιώθουν ότι εκτιμώνται, υποστηρίζονται και ενδυναμώνονται. Σε αυτόν τον περιβαλλοντικά φιλικό και συμπεριληπτικό χώρο, προάγουμε τη συνεργασία, μέσα από την ευελιξία, την ενδυνάμωση την εμπιστοσύνη και την ισότητα. Οι άνθρωποι μας προοδεύουν και βρίσκουν υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα, και έτσι ενθαρρύνονται να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.».

Bayer Ελλάς

Ο Andreas Pollner, Μanaging Director & Senior Bayer Representative στην Ελλάδα, τόνισε: «Είμαστε περήφανοι να ανακοινώνουμε μια σημαντική επένδυση άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία ενός χώρου πρωτοποριακού και καινοτόμου, που θα διαμορφώσει το μέλλον μας στην Ελλάδα. Η σημαντική μας αυτή προσπάθεια  αντανακλά την ακλόνητη αφοσίωσή μας στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που προάγει την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη ενώ, το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την εταιρεία, συμβολίζει μια αποφασιστική δέσμευση προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία ευρύτερα. Μέσω αυτής της επένδυσης, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την ομάδα μας, να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας και να επιβεβαιώσουμε την προσήλωσή μας προς την ανάπτυξη και την επιτυχία της Ελλάδας, καθώς η Bayer Ελλάς οδηγεί τον δρόμο προς ένα φωτεινό μέλλον».

01/06/2023 04:38 μμ

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «χτίζουν» το νέο πλαίσιο για την έγκριση των βιολογικών γεωργικών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η ταχεία ανάπτυξη των βιολογικών φυτοφαρμάκων από τη βιομηχανία βρήκε ανέτοιμους τους μηχανισμούς έγκρισής τους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με αποτέλεσμα αυτά τα νέα και καινοτόμα φυτοφάρμακα να αξιολογούνται με βάση το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τα συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα. Αυτό επιβραδύνει την είσοδο των βιολογικών φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της «Πράσινης Συμφωνίας» για μείωση της χρήση συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% ως το 2030, αλλά και γενικότερα την προστασία των καλλιεργειών, αφού ένας μεγάλος αριθμός  συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων αποσύρονται από την αγορά.
 
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα, ως επικεφαλής του ερευνητικού έργου RATION (Risk AssessmentT InnOvatioN), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 7 εκ. ευρώ, ανέλαβε να δώσει λύση στην είσοδο των βιολογικών φυτοφαρμάκων στην αγορά.

Στο έργο συμμετέχει ένα δίκτυο με 21 ερευνητικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, βιομηχανιών-κολοσσών όπως η SYNGENTA και η BAYER, Ρυθμιστικών Αρχών από 11 χώρες - μέλη, αλλά και χωρών εκτός ΕΕ όπως το Ισραήλ και η Κορέα.

ερευνητικό έργο RATION

«Στο πλαίσιο του RATION θα αναπτύξουμε όλα τα εργαλεία που θα υποστηρίξουν ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης της επικινδυνότητας (risk assessment) των βιολογικών φυτοφαρμάκων, παράγοντας όλη την απαραίτητη γνώση ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε εάν ένα βιολογικό φυτοφάρμακο είναι αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές για την υγεία μας και το περιβάλλον. Οι νέες αυτές διαδικασίες θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες βιολογικών φυτοφαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αγορά, σε νέα βιολογικά φυτοφάρμακα όπως τα ds-RNA και σε καινοτόμα μικροβιακά με υψηλή εξειδίκευση στην δράση τους όπως βακτηριοφάγους αλλά και σε κοινοπραξίες μικροοργανισμών για τα οποία δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αξιολόγησης και τα οποία αποτελούν το next big thing στην αγορά των βιολογικών φυτοφαρμάκων», εξηγεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Δημήτρης Καρπούζας, ο οποίος συντονίζει το έργο.

Σήμερα στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 74 μικροβιακά φυτοφάρμακα ενώ ακόμη 25 βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης, μεταξύ αυτών και το πρώτο προϊόν που περιέχει βακτηριοφάγους για την καταπολέμηση βακτηρίων που προσβάλουν και καταστρέφουν την πατάτα. 

«Στις ΗΠΑ έχουν ήδη αδειοδοτηθεί σκευάσματα που περιέχουν ds-RNA (που αντί για χημικές ενώσεις ή μικροοργανισμούς περιέχουν δίκλωνο RNA σχεδιασμένο ώστε να εισέρχεται εξειδικευμένα σε βλαβερά έντομα και να τα σκοτώνει αναστέλλοντας την δράση βασικών συστημάτων των εντόμων-στόχων), αλλά δυστυχώς στην Ευρώπη ήμασταν απροετοίμαστοι για τέτοια προϊόντα. Η Ευρώπη πρόσφατα διαμόρφωσε το πρώτο κείμενο – οδηγία για την αξιολόγηση της  επικινδυνότητας των μικροβιακών φυτοφαρμάκων. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του RATIΟΝ θα παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ταχεία και ασφαλή εισροή νέων και καινοτόμων βιολογικών φυτοφαρμάκων που θα  διαμορφώσουν μια νέα πιο «πράσινη» και ασφαλή γεωργία, αλλά και πιο ασφαλή γεωργικά προϊόντα για τους καταναλωτές», προσθέτει ο καθηγητής κ. Καρπούζας. 

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί και μια εφαρμογή για smart phone μέσω της οποίας οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εγκρίσεις, χρήσεις, δράσεις και εφαρμογές βιολογικών φυτοφαρμάκων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην χώρα τους.

24/05/2023 02:05 μμ

Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 114, βρίσκονται τα γραφεία του “Ευ Κίνηση”, ενός κόμματος που πραγματοποίησε φέτος την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της χώρας μ’ ένα τρόπο εναλλακτικό, κάνοντας ποδηλατάδα με τα χαρακτηριστικά ξύλινα ποδήλατα κάτω από την Ακρόπολη. Ιδρυτής και οραματιστής του κόμματος αυτού, το οποίο διακρίνεται για τις οικολογικές κυρίως ανησυχίες του, είναι ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης, γνωστός και ως ο ιδρυτής της CocoMat. «Το όραμα του Ευ κίνηση είναι να μην δημιουργήσουμε ψηλότερα τείχη. Η Βουλή είναι και για τους βοσκούς και τους γεωργούς, μανάβηδες, κουρείς, όχι μόνο για τους μορφωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολ, ενώ, στην ερώτηση για το πως μπορεί κανείς να ταυτιστεί με το πολιτικό κόμμα “Ευ Κίνηση” ο ίδιος απάντησε, ότι αντιπροσωπεύουν τον απλό καθημερινό κόσμο κάθε ηλικίας.
Το νεοσύστατο αυτό πολιτικό κόμμα, ωστόσο, έμεινε εκτός της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς «κόπηκε» κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ο ιδρυτής του κόμματος, Πολ, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ανέφερε, ότι ο «ο Άρειος Πάγος δεν κατανόησε αυτό που το Ευ Κίνηση κάνει». Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αρκεί για να αποτελέσει τροχοπέδη στο όραμα του Πολ, με τον ίδιο να δηλώνει, ότι έχει αισιοδοξία για το μέλλον και προχωρώντας βήματα αργά, αλλά σταθερά, έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σε προηγούμενη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε διατυπώσει την ακόλουθη φράση: «Αν δεν μπει ένας βοσκός στη βουλή δεν θα σταματήσω». Την πολυσχολιασμένη αυτή φράση επεξηγεί σήμερα στον ΑγροΤύπο, λέγοντας ότι η βουλή αποπνέει αδικία όταν εκπροσωπείται μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της, που αποτελείται από «χειρώνακτες και ανθρώπους του μόχθου», δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί.
Ο οραματιστής και ιδρυτής του “Ευ Κίνηση” σκέφτηκε έναν καινοτόμο και μη παραδοσιακό τρόπο για να κάνει το κόμμα του γνωστό στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας παράλληλα και τον οικολογικό του χαρακτήρα. Ειδικότερα, αντί φυλλαδίων οι πολίτες ενημερώνονται για την ύπαρξη του “Ευ Κίνηση” με μικρές ξύλινες καρδιές, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από απομεινάρια ξύλου των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Εύβοια το 2021 και οι οποίες έχουν χαραγμένο το λογότυπο του κόμματός του. Ο Πολ Ευμορφίδης πρόσθεσε, επιπλέον, ότι από τα καμένα της Εύβοιας δημιουργούν ένα πλήθος άλλων προϊόντων, όπως το ξύλινο ιστιοφόρο που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Λυκόβρυσης.

Αποκλειστικό: Ο Πολ Ευμορφίδης, ιδρυτής της CocoMat, και η σχέση του με την πρωτογενή παραγωγή
Φωτογραφία: Η διαδικασία παραγωγής των ξύλινων καρδιών, από τα καμμένα πεύκα της Εύβοιας.

Ο Πολ Ευμορφίδης, αναμφίβολα, είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, που βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Μάλιστα, στην προσπάθεια του να τονίσει τις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει σε κάθε βήμα του, παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Σίσυφο, σημειώνοντας, ότι «το ίδιο κάνω και με το Ευ Κίνηση, ανεβοκατεβάζω την πέτρα, όπως ο Σίσυφος, άλλωστε  αυτή είναι η μαγεία της ζωής».
Η οικογένεια Ευμορφίδη υπήρξε φτωχή, με τον ίδιο να εργάζεται οπουδήποτε για τα προς το ζην. Ως φάρο στην ζωή του, έχει τον πατέρα του, έναν άνθρωπο απλό, όπως τον χαρακτηρίζει, που εργαζόταν μακριά από την πατρίδα του, στη Γερμανία, για να στηρίξει την οικογένεια του. Όταν, μάλιστα, ο πατέρας του επέστρεψε στην Ελλάδα από το ποσό των 600 ευρώ, που λάμβανε ως σύνταξη, το ποσό των 400 ευρώ το παρείχε σε απόρους, χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν την αγαθοεργία του αυτή, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι «ο πατέρας μου ήταν σαν πουλί, πέταγε και το ίδιο θέλω να κάνω και εγώ»!

Η σχέση του Πολ Ευμορφίδη με τον πρωτογενή τομέα

Αναφορικά με τη σχέση του ιδίου με τον πρωτογενή τομέα, ανέφερε, ότι πρόκειται για «μια σχέση λατρείας», αφού στην κτήση του έχει εκτάσεις, τις οποίες καλλιεργεί και για τις οποίες μοχθεί. Ως γνήσιος φυσιολάτρης ασχολείται με ελαιώνες, καλλιεργεί οπωροκηπευτικά, ενώ όπου και αν βρεθεί στην κόσμο, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, θα φυτέψει και από ένα δέντρο «για εκείνον που θα σταθεί κάποια στιγμή κάτω από τη σκιά του».
Τα ξενοδοχεία CocoMat προμηθεύονται τα διάφορα είδη των αγροτικών προϊόντων, των οποίων κάνουν χρήση, από Ελληνικές φάρμες, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο μικρούς παραγωγούς, ενώ τόνισε, ότι είναι πάντοτε ανοιχτός να δεχτεί, κατόπιν σαφώς των απαραίτητων αξιολογήσεων, οποιοδήποτε παραγωγό του πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος σημείωσε, τείνει πάντα να είναι με το μέρος του Δαβίδ και όχι με του Γολιάθ, αφού και ο ίδιος θεωρεί, ότι είναι ένας «Δαβίδ»!

Αποκλειστικό: Ο Πολ Ευμορφίδης, ιδρυτής της CocoMat, και η σχέση του με την πρωτογενή παραγωγή
Φωτογραφία: Ο Πολ Ευμορφίδης με τη δημοσιογράφο του ΑγροΤύπου, κατά τη διαρκεια της συνέντευξης.

COCO-MAT Farms

Η COCO-MAT Farms είναι μια νέα εταιρεία, υπό την αιγίδα του ομίλου COCO-MAT, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν οι αξίες της αειφορίας, της οικολογία και της ποιότητας. Προϊόντα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδα, όπως είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το θυμαρίσιο μέλι, η αρωματική ρίγανη, ο ανθός του αλατιού και το τσάι του βουνού. Στόχος της άνω εταιρείας η διάθεση, μέσα από συνεργασίες με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, υψηλής ποιότητας προϊόντων, που βοηθούν στο χτίσιμο μιας σωστής διατροφής. Ο ανιψιός του, Δημήτρης, στα πλαίσια της COCO-MAT Farms, ασχολείται ενεργά με τον πρωτογενή τομέα, καθώς διατηρεί στρέμματα με ελιές στην περιοχή της Λακωνίας, και συγκεκριμένα στη Μονεμβασιά, με τον ίδιο να προτρέπει όλους τους μικροπαραγωγούς να τον προσεγγίσουν.

22/05/2023 01:44 μμ

H FMC Χημικά Ελλάς ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ (δραστική ουσία: cyantraniliprole) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος.

Η απόφαση αφορά τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών και Δωδεκανήσου.

Η χρήση του με ψεκασμούς φυλλώματος επιτρέπεται για την περίοδο από 15/06/2023 έως 12/10/2023.

Το EXIREL® ΒΑΙΤ παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του Δάκου της ελιάς (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

O Δάκος, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον με διαφορά πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της ελιάς. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή αλλά  και να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα της. 

Μερικές φορές, τοπικές εξάρσεις στους πληθυσμούς του Δάκου, επιβάλλουν την επέμβαση του ελαιοπαραγωγού με επιπλέον ψεκασμούς, σε συνδυασμό με τα κρατικά προγράμματα δακοκτονίας. Το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ εφαρμοζόμενο με ψεκασμούς καλύψεως, καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις και προσφέρει μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση τη στιγμή που οι διαθέσιμες δραστικές ουσίες για τον έλεγχο του Δάκου είναι πια λιγοστές.

Η δόση εφαρμογής του εντομοκτόνου EXIREL® ΒΑΙΤ με ψεκασμό καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ σκευάσματος ανά 100 λίτρα νερό, με όγκο ψεκαστικού υγρού 70-120 λίτρα/στρέμμα. Οι εφαρμογές αρχίζουν από την περίοδο που η ελιά έχει μέγεθος ίσο με το 20% του τελικού της μεγέθους, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών.

Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) εφαρμογές με 10-14 μέρες μεσοδιάστημα. 

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών του σκευάσματος ανά καλλιεργητική περίοδο και με τους δύο τρόπους εφαρμογής (δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί κάλυψης): τρεις (3).

Τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 14 ημέρες

19/05/2023 09:44 πμ

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ, της οικογένειας Γιαννίτση, προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς των εγκαταστάσεων από την ΔΕΛΤΑ, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών τροφίμων στη χώρα. 

Ο σταθμός στη Συδινή Ξάνθης αφορά μία έκταση περίπου 7.500 τ.μ., στην οποία βρίσκονται βιομηχανικές κτιριακές εγκαταστάσεις 1.200 τ.μ. και εγκαταστάσεις βιολογικού εξοπλισμού, καθώς και βιολογικού καθαρισμού. Επιπλέον μπορεί να δεχθεί και να αποθηκεύσει 120 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ημερησίως. 

Η ΟΜΗΡΟΣ έχει προγραμματίσει επιπλέον επενδύσεις στο σταθμό, για την ανανέωση και την αναβάθμιση του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας να είναι όλα έτοιμα για την νέα γαλακτοκομική σεζόν.

Ο νέος υποσταθμός στη Συδινή προστίθεται στο δίκτυο υποσταθμών της Όμηρος που αριθμεί 6 συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος και την αύξηση τη παραγωγής. 

Στόχος της ΟΜΗΡΟΣ είναι να ενδυναμώνει συνεχώς τα σημεία δράσης της, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την παραγωγή άριστων ποιοτικά προϊόντων. Η Όμηρος εργάζεται συνεχώς προς την ανάπτυξη των υποσταθμών της τόσο σε αριθμητικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική της παρουσία, όσο και σε ποιοτικό δημιουργώντας τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για αποθήκευση και διαχείριση του γάλακτος σε ημερήσια βάση. 

Οι σταθμοί γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ πλέον θα χρησιμοποιούνται και από την νέα θυγατρική της εταιρίας, την AGROLACT, η οποία δημιουργήθηκε με βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της ΟΜΗΡΟΣ, προμηθεύοντας τους με υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας ζωοτροφές.