Θα γίνουν παρουσιάσεις διάρκειας 15 λεπτών από 19 δημιουργούς καινοτομιών.
Άτομα που καινοτομούν σε διάφορους τομείς, ερευνητές και εκπρόσωποι ιδιωτικών οργανισμών θα κάνουν παρουσιάσεις για ένα ευρύ φάσμα καινοτομιών που σχετίζονται με θέματα, όπως η επαναχρησιμοποίηση παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης αγροδασολίβαδων, η συγκαλλιέργεια και προετοιμασία για την αλλαγή του κλίματος σε ελαιώνες, η γεωργία ακριβείας, τα μηχανήματα ελαιοποίησης και προσδιορισμός οφέλους για την υγεία και τέλος ο έλεγχος ταυτότητας ελιάς και ελαιόλαδου, σε υβριδική συνάντηση στο ΜΑΙΧ.
Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-17 Δεκεμβρίου, διοργανώνει το Τμήμα Γενετικής & Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (MAIX), στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «LIVINGAGRO Cross Border Living laboratories for Agroforestry» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ENI CBC Med 2014-2020.
Εγγραφείτε τώρα (πατώντας εδώ), για τη δωρεάν υβριδική εκδήλωση (με δυνατότητα παρακολούθησης με φυσική παρουσία αλλά και εξ’ αποστάσεως) B2B της επόμενης εβδομάδας για να μάθετε για καινοτομίες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε κοινές προκλήσεις στους τομείς του ελαιολάδου, της ελιάς και της κτηνοτροφίας.
Με παρουσιάσεις διάρκειας 15 λεπτών από 19 δημιουργούς καινοτομιών, αυτή η εκδήλωση θα επιτρέψει επίσης στους ενδιαφερόμενους να μιλήσουν απευθείας με τους καινοτόμους σε κατ' ιδίαν συναντήσεις.
Περιγραφές και των 19 καινοτομιών είναι πλέον διαθέσιμες στα ελληνικά στον Κατάλογο Καινοτομιών (πατήστε εδώ).
Η προθεσμία εγγραφής για φυσική παρουσία στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) έχει παραταθεί έως τις 13 Δεκεμβρίου για άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης από την ασθένεια.
Με συντονιστή τον Δρ. Παναγιώτη Καλαϊτζή, Συντονιστή Σπουδών και Έρευνας του Τμήματος Γενετικής και Βιοτεχνολογίας Οπωροκηπευτικών του ΜΑΙΧ, αυτή η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια υλοποίησης του έργου LIVINGAGRO που χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος ENI CBC Med 2014 -2020.
Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης, πατώντας εδώ.
Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, το Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μακροχωρίου, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βεροίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, διοργανώνουν ανοιχτή για το κοινό, ενημερωτική εκδήλωση - εσπερίδα, με θέμα: «Οπωροφόρα Δέντρα - Ευκαιρίες και προκλήσεις στην σύγχρονη εποχή».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Μακροχωρίου, Αριστοτέλους 2, Μακροχώρι Ημαθίας (έναντι ΕΑΚ ΒΕΡΟΙΑΣ), στις 4 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εσπερίδας έχει ως εξής:
18:00 Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων.
18:30 Έναρξη και Χαιρετισμοί.
19:00 Εισήγηση του κ. ΒΑΪΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, με θέμα: «Επιδοτούμενα Προγράμματα Αγροτών και Ομάδων Παραγωγών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
19:10 Εισήγηση της Δρ. ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΔΡΟΓΟΥΔΗ, Διευθύντρια Ερευνών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα: «Η χρονική εξέλιξη του "χειμερινού ψύχους” στη Νάουσα, οι επιπτώσεις του στα οπωροφόρα δένδρα και μέτρα αντιμετώπισης».
19:25 Εισήγηση του Δρ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Εντεταλμένος Ερευνητής του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας «Μέθοδοι υπολογισμού της συσσώρευσης του χειμερινού ψύχους- απαιτήσεις ποικιλιών σε ψύχος».
19:40 Εισήγηση του κ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, Αντιπρόεδρο ΕΘΕΑΣ με θέμα: «Επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και αποτελέσματα της καταγραφής των παραμορφωμένων πυρηνοκάρπων».
19:50 Συζήτηση και ερωτήσεις επί των τοποθετήσεων – Λήξη Ημερίδας.
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των καινοτόμων συστημάτων γεωργίας ακριβείας της Raven από την P.J. Condellis S.A., επίσημο αντιπρόσωπο της Raven στην Ελλάδα, την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο «Aliki Perroti Educational Center» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η εκδήλωση προσέλκυσε επαγγελματίες από τον αγροτικό τομέα, εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης καθώς και στελέχη αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό με τους μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό και εισαγωγικές ομιλίες, που ανέδειξαν τη στρατηγική συνεργασία της Raven με τη CNH Industrial και την P.J. Condellis S.A. για την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αυτόνομων συστημάτων και της ψηφιακής γεωργίας, καθώς και για το πώς οι λύσεις της Raven βελτιώνουν την παραγωγικότητα των αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι κύριες τεχνολογικές λύσεις της Raven, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων σποράς και φύτευσης, προστασίας καλλιεργειών, συγκομιδής και διαχείρισης εδάφους.
Ομιλητές από την P.J. Condellis S.A. και τη Raven ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν ακρίβεια και αποδοτικότητα, βοηθώντας τους αγρότες να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με μια ζωντανή επίδειξη στο χωράφι, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν σε πραγματικές συνθήκες την εφαρμογή των συστημάτων της Raven.
Οι τεχνολογίες αυτοματισμού, αυτόματης καθοδήγησης και γεωργίας ακριβείας εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους με την αποτελεσματικότητά τους, ενώ αναδείχθηκε η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής χρήσης πόρων.
Η P.J. Condellis S.A. εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα συνεργασία και την ανταπόκριση και τόνισε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να προωθεί λύσεις που προάγουν τη βιώσιμη και αποδοτική γεωργία, με την υποστήριξη των καινοτόμων προϊόντων της Raven.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση μίας νέας ηλεκτρονικής παγίδας στα πλαίσια του προγράμματος LIFE eGymer. Οι ερευνητικές ομάδες του εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος υπό τον καθηγητή Χρήστο Αθανασίου και του εργαστηρίου Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπό τον καθηγητή Αθανάσιο Κοράκη συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και εταιρείες από την Ισπανία και την Σλοβενία για την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων παρακολούθησης του εντόμου, Lymantria dispar σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας των μέτρων διαχείρισης και στην προαγωγή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Εισαγωγικά στοιχεία
Η διαχείριση των πληθυσμών των εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση για τις σύγχρονες πόλεις και κοινότητες. Οι έντονες αλλαγές στο κλίμα, η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα και η εξάπλωση νέων ειδών εντόμων, μέσω των παγκόσμιων δικτύων εμπορίου και μεταφορών, έχουν δημιουργήσει ένα σύνθετο και δυναμικά μεταβαλλόμενο πλαίσιο που απαιτεί καινοτόμες λύσεις για την προστασία της αστικής και περιαστικής χλωρίδας. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης και καταπολέμησης των εντόμων, αν και αποδοτικές σε πολλές περιπτώσεις, συχνά περιορίζονται από την ανάγκη για συνεχή ανθρώπινη παρουσία και την έλλειψη ακριβούς και έγκαιρης πληροφόρησης. Στο σύγχρονο τεχνολογικό τοπίο, η ανάγκη για πιο αποτελεσματικά, αποδοτικά και βιώσιμα μέσα παρακολούθησης γίνεται επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηλεκτρονικές παγίδες αναδεικνύονται ως μια επαναστατική προσέγγιση που συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων, τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητες απομακρυσμένης παρακολούθησης. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν τη συνεχή και ακριβή καταγραφή της παρουσίας και της δραστηριότητας των εντόμων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων και τη στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η υιοθέτηση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η μείωση των απαιτούμενων ανθρωποωρών, η αυξημένη ακρίβεια στην αναγνώριση ειδών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων καταπολέμησης και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον, η χρήση αυτών των τεχνολογιών ενισχύει την κατανόηση της οικολογικής δυναμικής των αστικών οικοσυστημάτων, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η διασύνδεση των ηλεκτρονικών παγίδων με το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και η δυνατότητα άμεσης ανάλυσης των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν νέους δρόμους για την απομακρυσμένη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων. Οι παραπάνω καινοτόμες προσεγγίσεις δεν είναι μόνο αποτελεσματικές αλλά και οικονομικά αποδοτικές, καθώς μειώνουν την ανάγκη για συνεχή επιθεώρηση και παρέχουν τη δυνατότητα για πιο στοχευμένες και στρατηγικές επεμβάσεις.
Γενικότερα, η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση των εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτόμου και βιώσιμης διαχείρισης των οικοσυστημάτων μας. Καθώς οι τεχνολογίες αυτές συνεχίζουν να εξελίσσονται και να ενσωματώνονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης, αναμένεται να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για την προστασία της χλωρίδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
Πλεονεκτήματα της χρήσης ηλεκτρονικών παγίδων στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον
Οι ηλεκτρονικές παγίδες για την παρακολούθηση εντόμων προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που τις καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμες για την προστασία και τη διαχείριση των δένδρων και της χλωρίδας στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
1. Συνεχής Παρακολούθηση
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να λειτουργούν αδιάκοπα, παρέχοντας συνεχή παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων. Αυτό σημαίνει ότι οι χειριστές έχουν μια συνεχή ροή δεδομένων και μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τις αυξημένες συλλήψεις και να αντιδράσουν άμεσα με τα κατάλληλα μέτρα.
2. Ακρίβεια και Αξιοπιστία
Οι αισθητήρες και οι κάμερες υψηλής ανάλυσης παρέχουν ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα. Η χρήση τεχνολογίας οπτικής αναγνώρισης επιτρέπει την ακριβή ταυτοποίηση των ειδών εντόμων, μειώνοντας τα σφάλματα που μπορεί να προκύψουν από χειροκίνητες καταγραφές.
3. Άμεση Ανάλυση και Αντίδραση
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο σε κεντρικούς διακομιστές για ανάλυση. Αυτό επιτρέπει την ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες επιδημίες ή εξάρσεις πληθυσμών εντόμων, επιτρέποντας τη λήψη προληπτικών μέτρων πριν τα προβλήματα γίνουν ανεξέλεγκτα.
4. Μείωση Ανθρωποωρών και Κόστους
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μειώνουν την ανάγκη για συχνές επισκέψεις και επιθεωρήσεις από ανθρώπινο προσωπικό στο πεδίο, εξοικονομώντας έτσι ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Η αυτοματοποιημένη παρακολούθηση επιτρέπει στους χειριστές να επικεντρώνονται σε άλλες κρίσιμες εργασίες.
5. Εξοικονόμηση Πόρων
Η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων μειώνει την ανάγκη για εκτεταμένες και συχνές επιθεωρήσεις, μειώνοντας έτσι τη χρήση καυσίμων και άλλων πόρων που θα απαιτούνταν για τις μετακινήσεις και τις χειροκίνητες επιθεωρήσεις.
6. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δεδομένων
Τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να αποθηκεύονται και να αναλύονται συστηματικά, παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα των πληθυσμών των εντόμων και των τάσεων τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό επιτρέπει τη λήψη πιο ενημερωμένων και στρατηγικών αποφάσεων.
7. Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα
Η στοχευμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση των εντομολογικών προβλημάτων συμβάλλει στη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, προωθώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την υγεία των οικοσυστημάτων.
8. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να λειτουργήσουν και ως εκπαιδευτικά εργαλεία, παρέχοντας δεδομένα και πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και τη σημασία της διατήρησης των οικοσυστημάτων.
9. Ευκολία Ενσωμάτωσης σε Υφιστάμενα Συστήματα
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης δασών και χώρων πρασίνου, προσφέροντας ένα επιπλέον εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των οικοσυστημάτων.
10. Βελτίωση της Δημόσιας Υγείας
Η αποδοτική διαχείριση των εντόμων-εχθρών μπορεί να μειώσει την εξάπλωση εντομομεταδιδόμενων ασθενειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE eGymer
Το πρόγραμμα LIFE eGymer LIFE20 ENV/GR/000801 είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο. Το LIFE είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ αποκλειστικά αφιερωμένο στο περιβάλλον και την κλιματική δράση, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Ο κύριος στόχος του LIFE eGymer είναι να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα ενός καινοτόμου συστήματος παγίδευσης και παρακολούθησης του Lymantria dispar, ενός Λεπιδοπτέρου που προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο σε φυσικούς οικοτόπους όσο και σε ημιαστικές και περιαστικές περιοχές των πόλεων. Είναι πολυφάγο είδος που προσβάλλει τα δάση της βελανιδιάς στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική και αποτελεί σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα δέντρα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα (π.χ. αλλεργίες). Για την καταπολέμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα εντομοκτόνα, όπως και αεροψεκασμοί, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα. Το προτεινόμενο σύστημα του έργου συνδυάζει τις πλέον σύγχρονες λύσεις που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου, αλλά ενσωματώνει επίσης σύγχρονες τεχνολογίες για τη συνεχή παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους σε διάφορες χώρες και κλιματικές ζώνες της ΕΕ, όπου οι παραδοσιακές εφαρμογές είναι είτε ανέφικτες είτε/και οικονομικά μη βιώσιμες. Επιπλέον, στοχεύει στη μείωση των ποσοτήτων πλαστικού που σπαταλούνται στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και στη μείωση του συνολικού κόστους τους.
Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικής παγίδας για την παρακολούθηση του L. dispar σε δασώδεις και περιαστικές εκτάσεις, τη χρήση τεχνολογιών διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την εφαρμογή βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου επιβλαβούς εντόμου, που περιλαμβάνουν την δημιουργία και αξιολόγηση νέων συσκευών παγίδων για τη σύλληψη τόσο των προνυμφών όσο και των ενηλίκων του εντόμου, οι οποίες θα βοηθήσουν στην μείωση του πληθυσμού τους καθώς και στην εφαρμογή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου παρεμπόδισης της σύζευξης των δύο φύλων (mating disruption), για τον αποτελεσματικό έλεγχο του L. dispar. Όλες οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται μεταξύ των ετών 2022-2024 σε περιοχές της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Τέλος, στο πλαίσιο του έργου LIFE eGymer αναπτύχθηκε εφαρμογή με την ονομασία του έργου, όπου οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή με την είσοδο τους σε αυτή να ενημερώνονται για τις συλλήψεις του L. dispar σε Ελλάδα, Σλοβενία και Ισπανία. Συνολικά, τα αποτελέσματα του έργου θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του L. dispar.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με Επιστημονικό Υπεύθυνο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Αθανασίου υλοποιείται από έναν συνδυασμό πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας στην Σλοβενία και το Πανεπιστήμιο της Λιέιδα στην Ισπανία, εταιρειών, όπως η AIMPLAS - Plastics Technology Centre και η PROBODELT, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίοι συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, το LIFE eGymer επιδιώκει να επιτύχει μια σειρά από οφέλη, όπως η μείωση της χρήσης χημικών ουσιών για την αντιμετώπιση του L. dispar, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της υγείας των αστικών και περιαστικών οικοσυστημάτων, και στη παροχή πολύτιμων δεδομένων και γνώσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων αντιμετώπισης για άλλα έντομα-εχθρούς στο μέλλον.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υποστηρίζει έργα που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική και κλιματική δράση και το Πράσινο Ταμείο. Η σημασία του LIFE eGymer είναι πολλαπλή. Πρώτον, εισάγει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την περιβαλλοντική διαχείριση, προωθώντας την καινοτομία. Δεύτερον, προωθεί βιώσιμες πρακτικές και μειώνει την εξάρτηση από χημικές ουσίες, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία. Τρίτον, συμβάλλει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Τέλος, με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές και περιαστικές περιοχές.
Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα LIFE eGymer αποτελεί μια πρωτοβουλία που ενσωματώνει την τεχνολογία και την περιβαλλοντική διαχείριση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, προσφέροντας λύσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης και ελέγχου του L. dispar. Μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών παγίδων και προηγμένων τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη, το πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για χημικά προϊόντα, στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στη βελτίωση της υγείας των αστικών και περιαστικών οικοσυστημάτων. Επιπλέον, ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στη συνολική περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής στις πόλεις.
(Το έργο LIFE eGymer έχει συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κωδικό έργου LIFE20 ENV/GR/000801).
Συγγραφείς:
Λαμπίρη Ευαγγελία Υπ. Διδάκτορας ΠΘ, Αγραφιώτη Παρασκευή Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΠΘ, Αθανασίου Χρήστος Καθηγητής Εντομολογίας ΠΘ
Υπογράφηκε από το ΥπΑΑΤ η σχετική απόφαση για την χρηματοδότηση υλοποίησης ερευνητικού έργου διερεύνησης της αιτιολογίας της ασθένειας της παραμόρφωσης των καρπών ροδακινιάς στην Π.Ε. Πέλλας.
Το ποσό θα ανέλθει για το έτος 2024 στα 40.480 ευρώ.
Επίσης για την επόμενη τριετία θα καταβληθούν συνολικά 54.280 ευρώ (για τα έτη 2025, 2026 και 2027), αναλυτικά ως εξής:
- ποσού 34.730 ευρώ για το έτος 2025,
- ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2026 και
- ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2027.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)
Καταρρέει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού, η πολύτιμη κιβωτός των σπόρων της ελληνικής γεωργίας.
Η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού ιδρύθηκε, το 1981, με την υποστήριξη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ως η εθνική οργάνωση για την προστασία των καλλιεργειών της χώρας και εργάζεται για να σώσει τη βιολογική ποικιλότητα των διατροφικών πόρων.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της κατάστασης που επεσήμαναν τα στελέχη του ΕΛΓΟ–Δήμητρα, είναι το γεγονός ότι, «αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη πενταετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην …ιστορία. Τα 15.000 δείγματα συλλογής από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αυτοφυή είδη που είναι συγγενή με τα καλλιεργούμενα, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα μέσα στους θαλάμους. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη βλαστική τους ικανότητα, να τα πολλαπλασιάζουμε ξανά και να αποθηκεύουμε και πάλι».
Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, αποτελεί το συντονιστικό-εκτελεστικό όργανο του Εθνικού Συστήματος Διατήρησης και Προστασίας Φυτογενετικών Πόρων Καλλιεργούμενων Ειδών και οι συλλογές της συμπεριλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- είδη και ποικιλίες σιτηρών, οσπρίων, ψυχανθών, κηπευτικών, αμπέλου, χορτοδοτικών, βιομηχανικών, αρωματικών-φαρμακευτικών, νέων ανθοκομικών, καθώς και θαμνώδων- δενδρώδων ειδών. Αποτελεί έναν πολύτιμο «ταμιευτήρα χαρακτηριστικών και γονιδίων για τη βελτίωση των φυτών, συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και βιώσιμης γεωργίας, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά δίκτυα, ερευνητικά έργα και δράσεις, με στόχο τη διατήρηση και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας», αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΟ–Δήμητρα.
Ερώτηση στην Βουλή
Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μη καταρρεύσει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) των σπόρων της Ελληνικής Γεωργίας, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο ΥπΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν επίσης 15 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής:
«Mε το άρθρο 21 του ν. 1564/1985 προβλεπόταν η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Ε.Ο.Π.Υ.) με τις κάτωθι αρμοδιότητες που είχαν και αναπτυξιακό χαρακτήρα:
- Χρηματοδότηση ερευνητικών Ιν/των για τη δημιουργία νέων Ελληνικών ποικιλιών.
- Διατήρηση υπό τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου αυτού των ποικιλιών, καθώς και η παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού των κατηγοριών α, β και γ της παρ. 2 του άρθρ. 3. (δηλαδή παραγωγή μέχρι βασικού υλικού σπόρων ή αγενούς πολ/κού υλικού)
- Υποβοήθηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων οι οποίες ασχολούνται με το πολλαπλασιαστικό υλικό.
- Συμμετοχή και παροχή τεχνογνωσίας σε εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού.
Το 1989 οι αρμοδιότητες του παραπάνω Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού υλικού μεταφέρονται στο ΕΘΙΑΓΕ με την παρ.2 του άρθρου 4 του νόμου 1845/89 «Το αντικείμενο δραστηριότητας του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Ε.Ο.Π.Υ.), τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του και οι πόροι του, όπως ορίζονται στις παρ. 3,4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 1564/1985 (ΦΕΚ 164), περιέρχονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Αναγνωρίζοντας τον ύψιστο ρόλο λειτουργίας της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., τον Φεβρουάριο του 2018 ολοκλήρωσε τη λειτουργία της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ–Δήμητρα. Με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου για την εγκατάσταση της ΤΓΥ και συλλέχθηκαν πάνω από 7000 δείγματα τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και 4500 δείγματα άγριων συγγενών των καλλιεργούμενων ειδών με προοπτική να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των Ελληνικών ποικιλιών. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2019 ((ΦΕΚ 950/Β’/20.03.2019), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ το Ειδικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών το οποίο και υλοποιείται από τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Σήμερα, όμως σαν κεραυνός εν αιθρία έρχεται ο νόμος 5035/2023 «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ– ΔΗΜΗΤΡΑ» και βάζει οριστική ταφόπλακα στο όραμα της δεκαετίας του 1980 για έναν δυναμικό Τομέα Ελληνικού Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού.
Στον παραπάνω νόμο, στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού. Εκείνο που αναφέρεται και αφορά το Φ.Π.Υ. είναι το εδάφιο στ του άρθρου 4 για τους σκοπούς του ΕΛΓΟ: «η καταγραφή, διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών φυτικών, ζωικών και μικροβιακών γενετικών πόρων, που σχετίζονται με τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, μέσω, ιδίως, της τήρησης Εθνικών Συλλογών και Τράπεζας Γενετικού Υλικού»,
Επειδή οι γενετικοί πόροι της χώρας μας είναι αυξημένοι και κατατάσσουν την Ελληνική βιοποικιλότητα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.
Επειδή η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ελληνικών ποικιλιών συμβάλλει όχι μόνο στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε πολλαπλασιαστικό υλικό, αλλά δημιουργεί και προοπτικές εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες χώρες.
Επειδή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας απαιτείται η αξιοποίηση των εγχώριων ποικιλιών.
Επειδή η λειτουργία της τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού αποτελεί εθνικό πλούτο, σε σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό και καθορίζει ακόμη και την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Επειδή επιβάλλεται η συλλογή, διάσωση, διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού άμεσης προτεραιότητας για την Πολιτεία.
Επειδή καταλήξαμε να κάνουμε μόνο συλλογές και αν δεν υπάρχει μέριμνα και επαρκή χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ στο μέλλον και αυτές οι συλλογές σταδιακά θα χαθούν.
Επειδή αν η ΤΓΥ έχει σαν στόχο μόνο τη διατήρηση /συντήρηση διαφόρων συλλογών γενετικών πόρων και δεν τους χρησιμοποιούμε για τη γενετική βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας για την αντιμετώπιση π.χ. της κλιματικής αλλαγής τότε η ΤΓΥ υπολείπεται του αναπτυξιακού της ρόλου.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Ποια είναι η Πολιτική του Υπουργείου για την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, για το Φυτικό πολλαπλασιαστικό Υλικό;»
2. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ετήσια χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ για να καλύψει την έλλειψη του επιστημονικού προσωπικού του ΤΓΥ και την αγορά σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού;
3. Γνωρίζει ότι η αν δεν ληφθούν μέτρα στην επόμενη πενταετία υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας του 20% των δειγμάτων της ΤΓΥ;
4. Προτίθεται να συμπεριλάβει τη θεσμοθέτηση και οργάνωση Τράπεζας Ζωικού γενετικού υλικού και μικροβιακών γενετικών πόρων;»
Από τη Δευτέρα (19 Αυγούστου) έως και την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις εγγραφής των επιτυχόντων στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) του ΕΛΓΟ Δήμητρα που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό.
Στην «Αίτηση Εγγραφής» στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όσοι δεν υποβάλουν την σχετική αίτηση, αυτόματα θα θεωρηθεί ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν.
Για την χρήση της δωρεάν παροχής Σίτισης ή και Στέγασης θα πρέπει να κατατεθεί η «Αίτηση Σίτισης – Στέγασης», συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι η παροχή αυτή δεν αφορά τη Σ.Α.Ε.Κ. Αττικής- Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου.
Η «Αίτηση Εγγραφής» υποβάλλεται αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο (μέσω email) στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι επιτυχόντες θα πρέπει να απευθύνονται στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους. Στοιχεία επικοινωνίας των Σ.Α.Ε.Κ. βρίσκονται στις ιστοσελίδες: εδώ και εδώ
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η εγγραφή των επιτυχόντων ταυτόχρονα σε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ΑΕΙ και σε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ.
Απαραίτητα Δικαιολογητικά
Α. Για την Εγγραφή στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι επιτυχόντες οφείλουν να υποβάλλουν και τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους.
2. Φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών εγγραφής τους (Απολυτήριο Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ Β’ Κύκλου) και όχι πτυχία ανώτερης βαθμίδας (ΑΕΙ, ΤΕΙ).
3. Βεβαίωση ΑΜΚΑ
4. Τα αποδεικτικά όλων των υπολοίπων δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους (κοινωνικά κριτήρια), όπως:
1. Πολυτεκνία: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό πολυτεκνίας σε ισχύ ή δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα.
2. Τριτεκνία: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) (κ.υ.α.) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.
3. Μονογονεϊκή οικογένεια: δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας.
4. Ειδική περίπτωση (Ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας):
Δικαιολογητικά: Αποδεικνύεται με Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ). Σχετικά με τη δήλωση της ειδικής περίπτωσης, επισημαίνουμε ότι υποψήφιοι που τη δηλώνουν, συμμετέχουν σε ξεχωριστή διαδικασία επιλογής από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Επομένως, επιτυχόντες για τους οποίους θα διαπιστωθεί κατά το διοικητικό έλεγχο στις εγγραφές ότι έχουν δηλώσει ψευδώς ότι ανήκουν στην ειδική περίπτωση, χάνουν το δικαίωμα για εγγραφή.
Β. Για την δωρεάν παροχή Σίτισης και Στέγασης, οι ενδιαφερόμενοι επιτυχόντες οφείλουν να υποβάλλουν και τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Αποδεικτικό έγγραφο μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΕΥΔΑΠ ή λογαριασμός κινητού κ.λπ.).
2. Αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας του τελευταίου οικονομικού έτους (μέσω taxisnet). Το εκκαθαριστικό θα πρέπει να είναι του γονέα (όταν ο καταρτιζόμενος είναι προστατευόμενο μέλος) ή του ιδίου καταρτιζόμενου σε περίπτωση που είναι πάνω από 25 ετών.
Τα φωτοαντίγραφα δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένα. Αρκούν απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων από δημόσιες υπηρεσίες (Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74 /Α’/26-3-2014). Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων των ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων). Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.
Φωτογραφία: Επίσκεψη και αξιολόγηση στον πειραματικό αμπελώνα της Νεμέας από την ερευνητική ομάδα του ΓΠΑ.
Τα ζιζάνια ανήκουν στους σημαντικότερους παράγοντες που περιορίζουν την παραγωγικότητα των καλλιεργειών, την κερδοφορία και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Η επιτυχής διαχείριση των ζιζανίων αποτελεί μια σημαντική προτεραιότητα για τους παραγωγούς, οι οποίοι όμως συχνά βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εφαρμογές χημικών ζιζανιοκτόνων. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία του FAO, τα ζιζανιοκτόνα αποτελούν τη δεύτερη πιο διαδεδομένη κατηγορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), αντιπροσωπεύοντας το 34.3% του συνόλου των πωλήσεων το 2022.
Ωστόσο, η αλόγιστη και λανθασμένη χρήση ζιζανιοκτόνων έχουν σημαντικές συνέπειες για τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, η ανεξέλεγκτη χρήση συχνά συνοδεύεται από ρύπανση του εδάφους και των υπόγειων υδάτων με υπολείμματα ζιζανιοκτόνων, μείωση της μικροβιακής χλωρίδας και των ωφέλιμων οργανισμών του εδάφους, αρνητικές επιδράσεις σε οργανισμούς μη στόχους και ανάπτυξη φαινομένων ανθεκτικότητας των ζιζανίων σε ζιζανιοκτόνα με διάφορους μηχανισμούς δράσης. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ΕΕ έχει στρέψει τη προσοχή της στην προώθηση και αξιολόγηση εναλλακτικών αγροοοικολογικών προσεγγίσεων και πρακτικών διαχείρισης ζιζανίων που προάγουν τη βιοποικιλότητα προκειμένου να αναπτυχθούν αποτελεσμαστικά και αειφόρα συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ζιζανίων (ΟΔΖ).
Το έργο «GOOD-Agroecology for Weeds» είναι ένα έργο τετραετούς διάρκειας που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Horizon Europe για την έρευνα και την καινοτομία για το διάστημα 2023-2027. Το έργο στοχεύει να αναδείξει το ρόλο καινοτόμων αγροοικολογικών πρακτικών διαχείρισης ζιζανίων σε 16 «ζωντανά εργαστήρια» (Living Labs), δημιουργώντας ένα Δίκτυο Αγροοικολογικής Διαχείρισης Ζιζανίων (Agroegological Weed Management Network) με σκοπό τη συν-δημιουργία (co-creation) γνώσης, την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων από τους παραγωγούς και την ευρύτερη εφαρμογή και αποδοχή των αγροοικολογικών στρατηγικών και προσεγγίσεων. Τα Living Labs του έργου GOOD θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «οικοσυστήματα ανοικτής καινοτομίας» που σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς αποσκοπούν στην ανάπτυξη και αξιολόγηση εναλλακτικών, μη χημικών και ψηφιακών πρακτικών πρακτικών διαχείρισης ζιζανίων με τη συνδρομή προσεγγίσεων Γεωργίας Ακριβείας (Precision Agriculture). Πιο συγκεκριμένα, το έργο δίνει έμφαση στη χρήση φυτών κάλυψης (cover crops) και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους έναντι των ζιζανίων μέσω εμβολιασμού με ωφέλιμους μικροοργανισμούς (microbial inoculation) αλλά και στο συνδυασμό των καλλιεργειών κάλυψης με άλλες μεθόδους διαχείρισης των ζιζανίων όπως η ψευδοσπορά (false/stale seedbed), ο μηχανικός έλεγχος ζιζανίων (mechanical weed control), οι εντοπισμένες (site-specific) εφαρμογές ζιζανιοκτόνων με τη βοήθεια αισθητήρων και drones κ.ά.
Οι παραπάνω αγροοικολογικές προσεγγίσεις αξιολογούνται σε πειράματα αγρού που πραγματοποιούνται σε συμβατικά, βιολογικά και μικτά καλλιεργητικά συστήματα. Αναλυτικά, έχουν εγκατασταθεί 16 Living Labs σε 9 χώρες με 15 συνολικά υπό μελέτη καλλιέργειες, τόσο ετήσιες (ψυχανθή, σιτηρά, κηπευτικά) όσο και πολυετείς (αμπέλι, ελιά, μηλοειδή, εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα). Στη χώρα μας, έχουν εγκατασταθεί από την ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών δύο πειραματικοί αγροί, ο ένας στην περιοχή της Νεμέας στην καλλιέργεια του αμπελιού (Εικόνα 1) και ο άλλος στην περιοχή του Δομοκού στην καλλιέργεια του σκληρού σιταριού (Εικόνα 2) με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων, ολιστικών και βιώσιμων αγροοικολογικών πρακτικών για τη διαχείριση των ζιζανίων που θα δημιουργήσουν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της μείωσης των χημικών εισροών και της βελτιστοποιημένης χρήσης των φυσικών πόρων. Και στα δύο Living Labs αξιολογούνται οι καλλιέργειες κάλυψης (cover crops) σε συνδυασμό με άλλες αγροοικολογικές πρακτικές για την διαχείριση των ζιζανίων τόσο σε συμβατικό όσο και σε βιολογικό σύστημα καλλιέργειας με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Επιστημονικά υπεύθυνοι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ηλίας Τραυλός και ο Καθηγητής Σπύρος Φουντάς. Το έργο υλοποιείται από μια κοινοπραξία είκοσι συμμετεχόντων φορέων υπό τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Coimbra και της Καθηγήτριας Helena Freitas και χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.goodhorizon.eu/ και στους λογαριασμούς του έργου στο LinkedIn και στο Facebook.
Συγγραφείς:
Ν. Αντωνόπουλος, Ι. Γαζούλης, Φ. Δεληγιάννης, Δ. Πετράκη, Μ. Κοκκίνη, Μ. Δανάσκος, Κ. Κοντογεώργου, Α. Ρέκκας, Α. Ταταρίδας, Π. Κανάτας, Σ. Φουντάς και Η. Τραυλός
Την σύσταση συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού οργάνου με την επωνυμία «Εθνική Επιτροπή ΑΚΙS (ΕΕΑΚΙS)» αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση σκοπός της Επιτροπής είναι «η τεχνοκρατική υποστήριξη του έργου του αρμόδιου Υπουργού στο σχεδιασμό και την άσκηση της εθνικής στρατηγικής η οποία θέτει στόχους και κατευθύνσεις σε θέματα έρευνας, καινοτομίας, κατάρτισης και εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα. Επί πλέον θέτει στόχους και κατευθύνσεις στο πλαίσιο της ενωσιακής νομοθεσίας και των εθνικών προγραμματικών κειμένων των κρατών – μελών».
Στην απόφαση περιγράφονται αναλυτικά τα καθήκοντα της Επιτροπής που θα έχει επιτελικό ρόλο και θα θέτει στόχους σε ζητήματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και καινοτομίας.
Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο/η εκάστοτε Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων με αναπληρωτή/τρια τον/την Προϊστάμενο/η της Διεύθυνσης Έρευνας Καινοτομίας και Εκπαίδευσης.
Μέλη της Εθνικής Επιτροπής AKIS θα είναι εκπρόσωποι από τις κάτωθι υπηρεσίες και φορείς:
1. Διεύθυνση Έρευνας Καινοτομίας και Εκπαίδευσης του ΥΠΑΑΤ
2. Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ
3. Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ) // Μονάδα Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Γεωργικών Συμβουλών του ΥΠΑΑΤ (συντονιστικό όργανο AKIS)
4. Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ) / Μονάδα Προγραμματισμού και Δικτύωσης του ΥΠΑΑΤ
5. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
6. Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ)
7. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
8. Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο
9. Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών
10. Πέντε εκπρόσωποι των Γεωπονικών Πανεπιστημίων και Σχολών: 1 από το Γεωπονικό. Πανεπιστήμιο Αθηνών, 1 από τη Σχολή Γεωπονίας Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 1 από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 1 από τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, 1 από τη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
11. Δύο εκπρόσωποι των Κτηνιατρικών Τμημάτων: 1 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και 1 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
12. Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ)
13. Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ)
14. Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
15. Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ)
16. Πανελλήνιος Σύλλογος Φορέων Παροχής Γεωργικών Συμβουλών «Γεωργικοί Σύμβουλοι».
Την Εθνική Επιτροπή AKlS θα συνεπικουρούν στο έργο της, μετά από πρόσκληση του Προέδρου, στελέχη και υπάλληλοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκπρόσωποι άλλων οργανισμών και φορέων και εμπειρογνώμονες που διαθέτουν την αναγκαία τεχνογνωσία και εμπειρία.
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πρόκειται να ξεκινήσει την υλοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα για το μελισσοκομικό έτος 2024.
Τα προγράμματα εκπαίδευσης - κατάρτισης είναι δωρεάν και έχουν διάρκεια έως τριών (3) ημερών (έως 15 διδακτικές ώρες).
Σε όλους τους καταρτιζόμενους μελισσοκόμους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης.
Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης των Μελισσοκόμων είναι ενδεικτικά οι εξής:
- Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου κ.ά.
- Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης,
- Τυποποίηση - Εμπορία - Προώθηση - Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων,
- Εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα, περιβαλλοντική νομοθεσία και την εργατική νομοθεσία.
Τα προγράμματα κατάρτισης - κατάρτισης θα πραγματοποιούνται σε αίθουσες των Κέντρων «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή σε αίθουσες που θα παραχωρηθούν από τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς ή συλλόγους ή τα Κέντρα Μελισσοκομίας ή και από τις Περιφερειακές Ενότητες ώστε να εξυπηρετήσουν σε τοπικό επίπεδο τους ενδιαφερόμενους.
Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να απευθύνονται τόσο στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όσο και στους μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς – Συλλόγους της περιοχής τους, προκειμένου να αιτηθούν για τη συμμετοχή τους.
Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων GIS και η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (HellasGIs) με χαρά σας ανακοινώνουν πως το 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον, το οποίο έλαβε χώρα στις 21, 22, 23 Μαΐου 2024, στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ), ολοκληρώθηκε με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.
Οι δράσεις του Συνεδρίου προσέλκυσαν περίπου 400 συνέδρους, οι οποίοι αγκάλιασαν με μεγάλη θέρμη και τις τρεις ημέρες υλοποίησής του.
Tο 5ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΓΠΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του Δήμου Αθηναίων.
Το Συνέδριο περιλάμβανε:
- Επίσημη τελετή έναρξης και επίσημη δεξίωση την πρώτη ημέρα
- Τρεις ομιλίες από προσκεκλημένους Έλληνες καθηγητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- 67 υψηλού επιπέδου επιστημονικές ανακοινώσεις. Οι συγγραφείς των επιστημονικών εργασιών προέρχονται από 14 ελληνικά πανεπιστήμια και 7 πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης από 11 ερευνητικά κέντρα και ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας μας καθώς και από 15 ιδιωτικές εταιρείες
- 15 παρουσιάσεις εταιρειών-χορηγών του Συνεδρίου
- 10 Συνεδρίες, στις οποίες κατανεμήθηκαν οι προφορικές επιστημονικές ανακοινώσεις, και δύο ειδικές συνεδρίες:
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ι: Εφαρμογές των drones στη Γεωργία, η οποία διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα GIS σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους του ΓΠΑ και την Ελληνική Γεωργική Ακαδημία.
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ II: Αλιεία & Υδατοκαλλιέργεια: πως οι νέες γεωχωρικές τεχνολογίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, η οποία διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα GIS του ΓΠΑ.
Κατά την επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, εκπροσωπήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη, ο οποίος μετέφερε την υποστήριξη του Πρωθυπουργού στα επιστημονικά και πρακτικά θέματα που καλύπτει η θεματολογία του Συνεδρίου και τα οποία βοηθούν σημαντικά την πρωτογενή παραγωγή και το περιβάλλον. Επίσης παρουσίασε τις δράσεις του ΥΠΕΝ στα θέματα ψηφιακών χωρικών δεδομένων και γεωβάσεων.
Το 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης κάλυψε θέματα που σχετίζονται με όλες τις γεωχωρικές τεχνολογίες για τη συλλογή δεδομένων (UAVdrones, ψηφιακές κάμερες, αισθητήρες, κ.α), τη μετάδοσή τους μέσω τεχνολογιών ΙοT (Internet of Things) και την επεξεργασία τους με ΑΙ (Artificial intelligence), καθώς και την προβολή τους μέσω διαδικτύου.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν κατέδειξαν ότι σε συνδυασμό με τη χωρική ανάλυση και τη δημιουργία ψηφιακών χωροχρονικών παρατηρητηρίων σε διάφορα είδη καλλιεργειών (αμπέλι, ελιά, μεγάλες καλλιέργειες, αρωματικά και φαρμακευτικά, κ.α), εξάγονται πολύ χρήσιμα επιστημονικά αλλά και πρακτικά συμπεράσματα για μία ολιστική ψηφιακή διαχείριση αγροκτημάτων, κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ιχθυοκαλλιεργειών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης οι επιστημονικές ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν αντιμετώπισαν θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων και φυσικών καταστροφών.
Ένα επί πλέον βασικό συμπέρασμα του 5ου Συνεδρίου ήταν η άμεση ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την εξοικείωση με τις χωρικές ψηφιακές τεχνολογίες (geospatial technologies) των γεωτεχνικών, των παραγωγών και όλων των ασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα στα πλαίσια της ψηφιοποίησής του και της εφαρμογής της Γεωργίας 4.0.
Η 2η GIS Congress EXPO είχε μεγάλη επισκεψιμότητα από πλήθος κόσμου, και εκτός των συνέδρων, αποδεικνύοντας πως η επιστήμη θα πρέπει να συνδέεται και με την επιχειρηματικότητα στους τομείς της ψηφιακής γεωργίας και των γεωχωρικών τεχνολογιών.
Η όλη διοργάνωση του 5ου Συνεδρίου, εξελίχθηκε σε μία συνάντηση των φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που ασκούν ψηφιακή γεωργία με πανεπιστημιακούς δασκάλους, ερευνητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές.
Από σήμερα Πέμπτη (6/6/2024) ξεκινούν οι αιτήσεις του προγράμματος «Ερευνώ - Καινοτομώ», στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΣΠΑ 2021 – 2027). Το πρόγραμμα εστιάζει στην παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία.
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της παρούσας πρόσκλησης ανέρχεται σε 300.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει τον Αγροδιατροφικό κλάδο.
Βασικός στόχος του «Ερευνώ - Καινοτομώ» είναι η σύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προς τις διεθνείς αγορές, τη μετάβαση στην ποιοτική καινοτόμα επιχειρηματικότητα και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Αίτηση χρηματοδότησης μπορούν να υποβάλλουν μεμονωμένες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), ομάδες επιχειρήσεων ή και συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η πρόσκληση δικαιούχοι της δράσης είναι:
α) Επιχειρήσεις και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις»,
β) Ερευνητικοί οργανισμοί και «Λοιποί φορείς που αντιμετωπίζονται ως ερευνητικοί οργανισμοί».
Οι αιτήσεις θα αφορούν τους οκτώ τομείς:
1. Υλικά, Κατασκευές & Βιομηχανία: Προϋπολογισμός 20 εκατ. ευρώ
2. Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργικές Βιομηχανίες: Προϋπολογισμός 41 εκατ. ευρώ
3. Αγροδιατροφική Αλυσίδα: Προϋπολογισμός 54 εκατ. ευρώ
4. Περιβάλλον & Κυκλική Οικονομία: Προϋπολογισμός 33 εκατ. ευρώ
5. Βιοεπιστήμες, Υγεία, Φάρμακα: Προϋπολογισμός 59 εκατ. ευρώ
6. Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα: Προϋπολογισμός 18 εκατ. ευρώ
7. Αειφόρος Ενέργεια: Προϋπολογισμός 23 εκατ. ευρώ
8. Ψηφιακές Τεχνολογίες: Προϋπολογισμός 52 εκατ. ευρώ
Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης θα πρέπει να αφορούν σε έργα έρευνας και καινοτομίας και να εντάσσονται σε μια από τις τέσσερις (4) παρεμβάσεις:
I. Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις
II. Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς
III. Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων
IV. Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις
Η υποβολή των Αιτήσεων Χρηματοδότησης (προτάσεων) γίνεται ηλεκτρονικά στην ελληνική γλώσσα μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).
Οι καταληκτικές ημερομηνίες των αιτήσεων είναι ως εξής:
- για την Παρέμβαση Ι την Τετάρτη (10.07.2024) και ώρα 15:00
- για την Παρέμβαση ΙΙ την Τετάρτη (17.07.2024) και ώρα 15:00
- για τις Παρεμβάσεις ΙΙΙ και IV η Πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Κατηγορία Περιφέρειας και το αργότερο μέχρι την Τετάρτη (27.11.2024) και ώρα 15:00.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα (εδώ)
Το Σάββατο, 1 Ιουνίου 2024, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την Πιστοποίηση Γεωργικών Συμβούλων και την εγγραφή τους στο Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Συστήματος Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις», που λειτουργεί στον ιστότοπο (πατήστε εδώ) και θα γίνονται δεκτές μέχρι τη Δευτέρα (15 Ιουλίου 2024) και ώρα 23:59.
Αίτηση μπορούν να υποβάλλουν:
1. Τα φυσικά πρόσωπα που επιθυμούν να πιστοποιηθούν ως Γεωργικοί Σύμβουλοι (Γ.Σ.) και να εγγραφούν στο Μητρώο, που τηρείται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
2. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Γ.Σ. που επιθυμούν και δύνανται, βάσει του βασικού τίτλου σπουδών τους, να πιστοποιηθούν σε επιπλέον θεματικά πεδία
3. Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Γ.Σ. που έχουν τεθεί σε αναστολή πιστοποίησης στο 9ο θεματικό πεδίο «Συμβουλές για το σχεδιασμό της εφαρμογής Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης- Πρότυπα σειράς AGRO 2».
Δυνατότητα πιστοποίησης έχουν και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην αυτοδιοίκηση και στους φορείς της, ως μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι ή απασχολούμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), καθώς και τα μέλη του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι-Α.Τ.Ε.Ι.).
Η «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος» και το «Εγχειρίδιο οδηγιών για τη χρήση του πληροφοριακού συστήματος και την υποβολή αίτησης Γ.Σ.» είναι αναρτημένα στην αρχική σελίδα του πληροφοριακού συστήματος στην ενότητα «Ανακοινώσεις» και στον διαδικτυακό τόπο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (εδώ).
Οι Πιστοποιημένοι Γεωργικοί Σύμβουλοι εντάσσονται στο Σύστημα Παροχής Συμβουλών σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη των γεωργών, μέσω της παροχής εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών, για τη βελτίωση των οικονομικών και περιβαλλοντικών επιδόσεων της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή επιχείρησης.
Η Πιστοποίηση είναι αορίστου διάρκειας, τηρουμένων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την αριθ. 163/13692/01.02.2018 (Β΄267) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Καινούργια σελίδα ανοίγει στην λειτουργία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ), με συνολική αναβάθμιση της λειτουργία του, τόνισε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι έρχεται ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα αναγνωρίζονται τα πτυχία των φοιτητών του ΜΑΙΧ.
Οι κ.κ. Αυγενάκης και Πιερρακάκης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και ενημερώθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Γιώργο Μπαουράκη και το ερευνητικό προσωπικό για τη λειτουργία του.
Ο ΥπΑΑΤ ενημέρωσε τη διοίκηση ότι:
1. Ενισχύθηκε το ΜΑΙΧ με επί πλέον χρηματοδότηση από το ΥπΑΑΤ.
2. Θετικό το ΥπΑΑΤ για την παραχώρηση επί πλέον χώρου στο Ινστιτούτο από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.
3. Στενή συνεργασία για τη λειτουργία στη Μεσσαρά του πρώτου Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει ανάμεσα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην εκπαίδευση στο πεδίο. Θα ακολουθήσει η ίδρυση ανάλογων Γεωργικών Σχολείων στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο και στην Κεντρική Μακεδονία.
4. Συνεχίζεται και θα ενισχυθεί η συνεργασία για τη λειτουργία του Παρατηρητήριου για τη διασύνδεση του πρωτογενούς με τον τριτογενή τομέα, που αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Σε δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί ανέφεραν:
Λευτέρης Αυγενάκης: «Βρισκόμαστε με τον καλό φίλο και εξαίρετο συνάδελφο στην κυβέρνηση Κυριάκο Πιερρακάκη, σε μια μονάδα, σε ένα χώρο, εγώ θα το έλεγα όαση, της εκπαίδευσης, κυρίως για τον πρωτογενή τομέα. Ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες, με πάρα πολλά προβλήματα, αλλά έχει φτάσει στην κορυφή, αθόρυβα, σιωπηλά, με πολύ κόπο και πολύ δουλειά.
Για αυτό το λόγο είμαστε εδώ δύο υπουργοί της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, για να δηλώσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η στήριξη θα είναι άμεση. Από το ΥπΑΑΤ ήταν και εμφανής, αλλά περισσότερο από εδώ και μετά. Τώρα ξεκινάει η νέα σελίδα να γράφεται, με την συμβολή του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με την συνεπικουρία την δικιά μας σε διάφορα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, παραχώρηση επιπλέον εκτάσεων, αναβάθμιση κάποιων εξαιρετικών υπηρεσιών που προσφέρουν και παράγουν έργο όλα αυτά τα χρόνια, με τη στήριξη του υπουργείου μας και φυσικά με όλα αυτά που έχει σχεδιάσει ο υπουργός παιδείας. Νομίζω ότι μια καινούργια σελίδα για το ΜΑΙΧ θα γραφτεί και μάλιστα, θα είναι και πολύ σύντομα γιατί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επιθυμεί να πάει μπροστά».
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Θα υπάρξει σύντομα νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα επιτρέψει στα πτυχία τα ακαδημαϊκά τα οποία χορηγεί το ΜΑΙΧ, να αναγνωριστούν από το ελληνικό κράτος».
Λευτέρης Αυγενάκης: «Αυτό είναι ένα νέο και επειδή ακούστηκε από το στόμα του αρμόδιου υπουργού, και επειδή ένα χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου υπουργού να λέει λιγότερα και να κάνει περισσότερα. Θυμίζω ότι είναι αυτός ο υπουργός, που επιτέλους έλυσε τον γόρδιο δεσμό του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Λοιπόν, ήρθε η ώρα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, να κάνει να κάνει, αυτό που όντως όλοι περιμένατε. Η παρουσία μας εδώ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι χρειάζεται ξεκάθαρη βούληση, δεσμεύσεις και ταχύτητα. Δόξα τω Θεώ τα διαθέτουμε».
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (Σ.Ε.Α.Μ.) Κατά την διάρκεια της, έγινε ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων και οικονομικών του Συνδέσμου, συζητήθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και παρουσιάστηκε ο ετήσιος προϋπολογισμός, αλλά και οι μελλοντικοί στόχοι.
Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και μετά το πέρας της, οι αρμόδιοι της Σχολής είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την ίδρυση της νέας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην Ι.Ε.Κ.) και για την ειδικότητα «Τεχνικός Συντήρησης και Επισκευής Γεωργικών Μηχανημάτων» που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ως γνωστόν, ο Σ.Ε.Α.Μ. σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, θέτει ως προϋπόθεση ανάπτυξης της εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στον τομέα των γεωργικών μηχανημάτων. Συνεπώς, με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρέτισε αυτήν την πρωτοβουλία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και δεσμεύτηκε να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Οι απόφοιτοι του νέου τμήματος της Σχολής, θα μπορούν να υλοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση στις εταιρίες που είναι μέλη του Σ.Ε.Α.Μ., και επιπλέον να καλύψουν θέσεις εργασίας είτε στον τομέα της τεχνικής υποστήριξης, είτε των πωλήσεων. Παράλληλα, δημιουργείται και ένα ισχυρό επαγγελματικό κίνητρο, για την στελέχωση των κέντρων τεχνικού ελέγχου γεωργικών ελκυστήρων, που με βάση τις εξαγγελίες του ΥπΑΑΤ πρόκειται να δημιουργηθούν.
Η στενή σχέση και συνεργασία του ΣΕΑΜ με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι διαχρονική, ενώ πολλά από τα μέλη της υπήρξαν δωρητές και χορηγοί της Σχολής, είτε προσφέροντας χρηματικές δωρεές, είτε προσφέροντας γεωργικά μηχανήματα για τις ανάγκες της Σχολής, είτε με παροχή υποτροφιών σε σπουδαστές, κάτι που προβλέπεται να συνεχιστεί ακόμη πιο έντονα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση των μελών του ΣΕΑΜ στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις της Σχολής, ενός Ιδρύματος που μετράει 120 χρόνια Ιστορίας στην εκπαίδευση και ολοκληρώθηκε με γεύμα στο εστιατόριο των σπουδαστών της Σχολής.
Η Ερευνητική Μονάδα Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνει με την Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών το 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον στις 21-23 Μαΐου 2024 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 5ο Συνέδριο τελείται υπό την Αιγίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Αθηναίων. Στην άψογη διοργάνωση συνεισφέρουν με χορηγίες ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με χαρτοφυλάκιο συναφές με την επιστημονική θεματολογία του Συνεδρίου.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν, κατά την έναρξη του Συνεδρίου (16.30 μ.μ. Τρίτη 21 Μαΐου) ο Γεν. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ο. Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, εκ μέρους του Ελληνικού Κτηματολογίου ο κ. Παναγιώτης Λολώνης και τέλος εκπρόσωπος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το 5ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης θα καλύψει θέματα που σχετίζονται με όλες τις γεωχωρικές τεχνολογίες για τη συλλογή δεδομένων (UAV-drones, ψηφιακές κάμερες, αισθητήρες, κ.α), τη μετάδοσή τους μέσω τεχνολογιών ΙοT (Internet of Things) και την επεξεργασία τους με AI, καθώς και την προβολή τους μέσω διαδικτύου. Σε συνδυασμό με τη χωρική ανάλυση και τη δημιουργία ψηφιακών χωροχρονικών παρατηρητηρίων σε διάφορα είδη καλλιεργειών (αμπέλι, ελιά, μεγάλες καλλιέργειες, αρωματικά και φαρμακευτικά, κ.α), προσπαθεί να εξάγει χρήσιμα επιστημονικά αλλά και πρακτικά συμπεράσματα για μία ολιστική ψηφιακή διαχείριση αγροκτημάτων, κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ιχθυοκαλλιεργειών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Επίσης στην αντιμετώπιση θεμάτων διαχείρισης φυσικών πόρων και φυσικών φαινομένων. Ακολουθεί και προσπαθεί να συμβάλλει στην γενικότερη φιλοσοφία εξωστρέφειας και προσπάθειας του ΓΠΑ να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα μέσω νέων εκπαιδευτικών και ερευνητικών αντικειμένων σχετικών με τις σύγχρονες ψηφιακές χωρικές τεχνολογίες.
Στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί και θα δώσουν διαλέξεις καθηγητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν 67 επιστημονικές ανακοινώσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν με αυστηρά κριτήρια από την Επιτροπή, εκ των οποίων οι 53 θα είναι μέσω προφορικής ανακοίνωσης και οι 14 σε μορφή poster. Επίσης θα γίνουν παρουσιάσεις από τις εταιρείες-χορηγούς του Συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια του 5ου Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο ειδικές συνεδρίες. ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ι: Εφαρμογές των drones στη Γεωργία, η οποία διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα GIS σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θρέψης Φυτών και Ποιότητας Εδάφους του ΓΠΑ και την Ελληνική Γεωργική Ακαδημία. ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ II: Αλιεία & Υδατοκαλλιέργεια: πως οι νέες γεωχωρικές τεχνολογίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις, η οποία διοργανώθηκε από την Ερευνητική Μονάδα GIS του ΓΠΑ.
Οι συγγραφείς των επιστημονικών εργασιών προέρχονται από 14 ελληνικά πανεπιστήμια και 7 πανεπιστήμια του εξωτερικού. Επίσης από 11 ερευνητικά κέντρα και ερευνητικούς οργανισμούς της χώρας μας καθώς και από 15 ιδιωτικές εταιρείες.
Συγκεκριμένα από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, το Πανεπιστήμιο Σάσαρι, το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, το Πανεπιστήμιο της Virginia, τον Ελληνικό Οργανισμό Δήμητρα, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τη ΔΕΔΔΗΕ, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος την Περιφέρεια Αττικής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο Ναβαρίνου, το Κέντρο Έρευνας Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας , το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, το ERATOSTHENES Centre of Excellence, το LEITAT Technological Center, το CP. Foodlab, και εταιρείες ιδιωτικού τομέα οι οποίες πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα.
Αξίζει να αναφερθεί πως η Επιστημονική Επιτροπή θα δώσει τη δυνατότητα σε επιλεγμένες εργασίες να δημοσιευτούν μετά από κρίση σε Ειδικά Τεύχη διεθνών έγκριτων περιοδικών.
Ακόμη, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα λάβει χώρα και η 2η GIS Congress EXPO, στην οποία θα συμμετέχουν εταιρείες από τους Πλατινένιους Χορηγούς του Συνεδρίου γιατί είναι σημαντικό να τονιστεί πως η επιστήμη θα πρέπει να συνδέεται και με την επιχειρηματικότητα στους τομείς της ψηφιακής γεωργίας και των γεωχωρικών τεχνολογιών.
Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα https://giscongress.aua.gr/ Για οποιαδήποτε πληροφορία η Γραμματεία θα σας εξυπηρετεί στο email [email protected] και στο τηλέφωνο 210 529 4102. Ευελπιστούμε για μία όμορφη διοργάνωση.
Με εκτίμηση, Διονύσιος Καλύβας
Υπεύθυνος Διοργάνωσης
Καθηγητής ΓΠΑ
Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής
Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τηλ. 210 5294091
E-mail: [email protected]
Λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά κοινοβουλευτική και εισαγγελική διερεύνηση των καταγγελιών του τέως προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» κατά Αυγενάκη.
Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα, 20 Μαΐου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και Τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Β. Κόκκαλης, και Δικαιοσύνης, Αλ. Αυλωνίτης, θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με τα καταγγελλόμενα στην επιστολή παραίτησης του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», κατά του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη.
«Στην εποχή που το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων έχει αυξηθεί δραματικά, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» παραιτείται καταγγέλλοντας ότι δέχεται πιέσεις για να υπογράφει απευθείας αναθέσεις έργων. Μονόδρομο αποτελούν για τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, οι άμεσες εξηγήσεις στην Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες του παραιτηθέντος Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τις πιέσεις και τις απευθείας αναθέσεις» τονίζει σε ερώτησή του ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη που συνυπογράφουν 20 ακόμη βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Η εφημερίδα documendo στο φύλλο της 15ης Μαΐου 2024, φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο {Επιστολή «βόμβα» σε Μητσοτάκη από πρόεδρο ΕΛΓΟ: «Αδυνατώ να υπογράφω απευθείας αναθέσεις – Στη διάθεσή σας η παραίτησή μου}, το οποίο συνοδεύεται με την αυτούσια με ημερομηνία 6 Μάιου 2024 επιστολή του προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα», καθηγητή κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν, απευθυνόμενη στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στην διάθεση του οποίου θέτει την παραίτησή του από την Προεδρία του Οργανισμού.
Από την επισκόπηση της επιστολής προς τον Πρωθυπουργό, προκύπτει ότι οι λόγοι της παραίτησης του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διορισμένου από την παρούσα Κυβέρνηση και τον παρόντα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εποπτευόμενου Φορέα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αυγενάκη, συνοψίζονται σε δύο άξονες:
Αφενός στην ομολογία περί παντελούς έλλειψης μέριμνας από τον Υπουργό κ. Αυγενάκη, για την άσκηση παραγωγικού έργου, την λήψη μέτρων και την εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, που αφορούν σε μείζονα ζητήματα, όπως στην εκπόνηση σχεδιασμού για την εύρεση αλλοδαπών εργατών γης, στην ηλεκτρονική έκδοση των CMR (Δελτίων Αποστολής) που συνοδεύουν το εισαγόμενο γάλα, στην εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου αναδιάρθρωσης τωνκαλλιεργειών, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις (κατανομή κλήρου, είδος καλλιεργειών, κλιματική κρίση κλπ) και τις προοπτικές (εξαγωγικές δυνατότητες, τουρισμός κλπ) στην περιοχή της Θεσσαλίας, μη ενεργοποίηση του Ψηφιακού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0», το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος, κ.ο.κ.
Αφετέρου στην ευθεία μείζονος σημασίας, καταγγελία, ότι ο ίδιος ο Υπουργός, κ. Αυγενάκης, παρεμβαίνει κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρεμποδίζοντας την άσκηση ουσιαστικού έργου και πιέζοντας για την άσκηση εντός του Οργανισμού, πελατειακών πολιτικών και την ανάπτυξη πελατειακών σχέσεων, δια της υιοθέτησης της τακτικής των απευθείας αναθέσεων, οι οποίες, δεν είναι απόρροια έκτακτων αναγκών αλλά «προφάσεων». Σύμφωνα δε με την καταγγελία - επιστολή του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο Υπουργός, κ. Αυγενάκης, “ζητά επιτακτικά”, με βάση ποικίλες προφάσεις, να υπογράφει ο Πρόεδρος του Οργανισμού απευθείας αναθέσεις έργων, παραθέτοντας και σχετικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την εν λόγω καταγγελία.
Είναι σαφές, ότι η επιστολή παραίτησης του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εποπτευόμενου Φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και η οποία τελεί σε γνώση του ίδιου του Πρωθυπουργού από την 6η Μαΐου 2024, θίγει την τακτική της προσχηματικής προσφυγής και επιλογής των απευθείας αναθέσεων έργων και προμηθειών, κατά ευθεία παράβαση του νόμου 4412/2016, αλλά και κατά παράβαση της Ευρωπαικής Νομοθεσίας, καθώς οι διατάξεις του 4412/2016 , αποτελούν την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς α) την Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων. \
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καταγγέλλει ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ασκεί πιέσεις, ώστε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ως αναθέτουσα Αρχή, κατά την σύναψη δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, προμηθειών και έργων, να παραβιάζει το νόμο και τις αρχές της διαφάνειας και ισότητας, μετερχόμενη προφάσεις, δηλαδή ψευδή και ανυπόστατα στοιχεία, με σκοπό να επιλέγει την προσφυγή στην διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, δηλαδή της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης και χωρίς την διαδικασία και τα εχέγγυα του ανοιχτού διαγωνισμού, προς εξυπηρέτηση Ημετέρων, αφού με αυτή την διαδικασία διαπραγματεύεται με έναν ή περισσότερους οικονομικούς φορείς της επιλογής του, επιλέγοντας με κριτήρια αδιαφανή και προκαλώντας οικονομική ζημία στο Δημόσιο και εν προκειμένω στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Επειδή, για την σύναψη των δημοσίων συμβάσεων, υφίσταταιως γενικός κανόνας η προσφυγή στην ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία προς τον σκοπό διασφάλισης των θεμελιωδών αρχών της διαφάνειας, της ισότητας συμμετοχής στη διαδικασία ανάθεσης και του ανόθευτου ανταγωνισμού.
Επειδή, η προσφυγή στην διαδικασία των απευθείας αναθέσεων, συνιστά παρέκκλιση από τον κανόνα της διεξαγωγής διαγωνιστικής διαδικασίας και για τον λόγο αυτό λαμβάνει χώρα στις περιοριστικά προβλεπόμενες εξαιρετικές περιπτώσεις του άρθρου 32 παρ. 2 - 6 του ν. 4412/2016, οι οποίες πρέπει να ερμηνεύονται συσταλτικά (ΣΕ 1987/2021 σκ.12, Ε.Σ. 1418/2022, 1308/2021, 1361/2020, απόφαση ΔΕΕ της 11ης Σεπτεμβρίου 2014, ....... κατά ....., C-19/13, EU:C:2014:2194, σκ. 49).
Επειδή, η προσφυγή σε αυτή την εξαιρετική διαδικασία, δικαιολογείται κατά παρέκκλιση μόνο στις περιπτώσεις που ανακύπτει κατεπείγουσα ανάγκη εξαιτίας απρόβλεπτων για την αναθέτουσα αρχή γεγονότων, που δεν απορρέουν από δική της ευθύνη, και μόνον εφόσον η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική, ώστε να καθιστά αδύνατη για την αντιμετώπισή της την τήρηση ακόμη και των σύντομων διαδικασιών της επισπευσμένης ανοικτής ή κλειστής διαδικασίας με προθεσμία 15 και 10 ημερών αντίστοιχα για την υποβολή των προσφορών.
Επειδή, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, σύμφωνα με την καταγγελία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ασκεί πιέσεις, ώστε να υπογράφονται από το Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, απευθείας αναθέσεις, που δεν δικαιολογούνται, άρα ασκεί πιέσεις ώστε ο Πρόεδρος, ως καθ ύλην αρμόδιος φορέας, να χρησιμοποιεί αναληθείς προφάσεις, ως πρόσχημα προσφυγής στην εξαιρετική διαδικασία για την ανάθεση συμβάσεων, με σκοπό να δημιουργεί μια ψευδή αιτιολογία στην απόφαση επιλογής της διαδικασίας αυτής από την αναθέτουσα Αρχή, ενώ η αλήθεια είναι ότι δεν συντρέχουν οι σωρευτικώς τασσόμενες προϋποθέσεις του άρθρου 32 παρ. 2 εδ. γ’ του ν.4412/2016.
Επειδή, οι αναθέτουσες αρχές οφείλουν να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων και η χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των διατιθέμενων προς το σκοπό αυτό δημοσίων πόρων (…)», ενώ επίσης, ο φάκελος δημόσιας σύμβασης συμπληρώνεται και επικαιροποιείται σε όλα τα επιμέρους στάδια της διαδικασίας ανάθεσης σύμβασης, περιλαμβάνει δε κατ` ελάχιστον: α) (…) β) τον προϋπολογισμό της σύμβασης και την τεκμηρίωσή του,γ) στοιχεία της ωριμότητας της σύμβασης κατά τα άρθρα 49, 50, 51, 52 (…)».
Επειδή, η υποχρέωση προσφυγής στον κανόνα των δημοσίων συμβάσεων με ανοιχτή διαδικασία επιβάλλεται και από την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και την σύστοιχη αυτής αρχή της οικονομικότητας (άρθρο 33 περ. α΄ υποπερ. αα΄ του ν. 4270/2014 - Α΄ 143, βλ. ΕλΣυν Ολ. 1312/2022 σκ. 12 - 13), ώστε, πέραν του σαφούς προσδιορισμού του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, να καθίσταται εφικτός ο έλεγχος του τρόπου υπολογισμού της προϋπολογιζόμενης δαπάνης, της έκτασης και του εύλογου χαρακτήρα της δημοσιονομικής επιβάρυνσης και συνακόλουθα της νόμιμης διάθεσης του δημοσίου χρήματος και της λελογισμένης χρήσης των δημόσιων πόρων (ΕλΣυν Ολ. 2137/2020 σκ. 7 - 8, ΕλΣυν Τμ. Μείζ. - Επταμ. Σύνθ. 119/2020 σκ. 10 - 11).
Επειδή, η ανωτέρω καταγγελλόμενη συμπεριφορά εις βάρος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δημιουργεί αφενός μείζονα πολιτική και ποινική ευθύνη του ίδιου του Υπουργού, κ. Αυγενάκη, ο οποίος εμφανίζεται, σύμφωνα με την ως άνω επιστολή, ως ο ηθικός αυτουργός τέλεσης των εγκλημάτων κατ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα της απιστίας σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς ως Υπουργός και ιεραρχικά προϊστάμενος του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εκμεταλλευόμενος την θέση του και τις εξ αυτής εξουσίες, ασκεί πιέσεις, ώστε να ενεργούνται παράνομες πράξεις με ζημία των οικονομικών συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου.
Κατόπιν των ανωτέρω
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ
Την κατάθεση του συνόλου των φακέλων των δημοσίων συμβάσεων έργου, υπηρεσιών και προμηθειών, που συνήφθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της θητείας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη, με αναθέτουσα Αρχή τον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το συνολικό οικονομικό αντικείμενο αυτών, τον αριθμό προσφυγής στην διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, την αιτιολογία προσφυγής κατ εξαίρεση σε αυτή.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Από την 6η Μαΐου 2024, ημερομηνία που ο Πρωθυπουργός έλαβε γνώση των ανωτέρω στοιχείων εις βάρος σας, έχετε κληθεί προς παροχή εξηγήσεων;
2. Δεδομένης της άρνησης των καταγγελλόμενων γεγονότων, προτίθεστε να προσκομίσετε ενώπιον της Βουλής και των Εισαγγελικών Αρχών, το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων, προς διαπίστωση ή αντίκρουση των καταγγελλόμενων εις βάρος σας από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;».
Ελέγχους περιμέναμε να κάνει ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» αλλά τελικά έχουμε καταγγελίες του πρώην προέδρου για εικονικούς ή ελλιπείς ελέγχους για ελληνοποιήσεις, καθώς και ότι είχαμε «πιέσεις» για απευθείας αναθέσεις.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησης του προέδρου του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Σέρκου Χαρουτουνιάν, προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλύπτει πιέσεις για να υπογράφει απευθείας αναθέσεις και εκτοξεύει σφοδρά πυρά κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων «μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων, όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις» και προσθέτει «επιθυμία μου είναι να είμαι χρήσιμος με βάση τα προσόντα και τις εμπειρίες μου και όχι ένας απλά μισθοδοτούμενος Πρόεδρος Οργανισμού».
Επίσης υποστηρίζει ότι δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι στον Οργανισμό επειδή δεν έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση εδώ και έναν χρόνο για την ενεργοποίηση του Ψηφιακού συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0», το οποίο αποσκοπεί στην πάταξη της ελληνοποίησης γάλακτος.
Όλα αυτά φέρουν οργή στους κτηνοτρόφους που περίμεναν από αυτόν τον οργανισμό να κάνει ελέγχους και να ρίχνει πρόστιμα στις παρανομίες στην φέτα και τα άλλα ΠΟΠ προϊόντα και στην ουσία καταρρίπτουν το αφήγημα του ΥπΑΑΤ, λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Θα έπρεπε ήδη από να έχουν αναλάβει εισαγγελείς για να εξετάσουν τελικά τι συμβαίνει στον Οργανισμό.
Θυμίζουμε ότι ο πρώην Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», Σέρκος Χαρουτουνιάν, μετά από πρόταση του τότε υπουργού ΑΑΤ κ. Λιβανού, εξελέγη στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία (ECA, European Commission on Agriculture) του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών-FAO (Food Agricultural Organization). Η θητεία του στον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» είχε λήξει από το Νοέμβριο του 2023 και είχε δοθεί μια παράταση, με απόφαση Αυγενάκη, στις αρχές Δεκεμβρίου 2023, με την οποία είχε οριστεί προσωρινός πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα». Στις 7 Μαΐου έληξε η παράταση της θητείας του. Ο κ. Χαρουτουνιάν όταν είδε ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία του απέσυρε τις υπογραφές του από όλες τις αποφάσεις μετά αυτή την ημερομηνία. Μια από αυτές αφορούσε και την εκπαίδευση των Νέων Αγροτών.
Από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:
Η θητεία του κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν, έχει ολοκληρωθεί και για το γεγονός αυτό έχει ενημερωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης και Εποπτείας Νομικών Προσώπων του ΥΠΑΑΤ. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα παραίτησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού. Προφανώς δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις, αλλά απηχούν προσωπικές πικρίες και αποτυπώνουν προσωπικές συμπεριφορές.
Ανακοίνωση εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή παραίτησης του Προέδρου καθ. Σ. Χαρουτουνιάν, η οποία έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα, εκφράζει για πολλοστή φορά τη δυσαρέσκειά του για τα τεκταινόμενα Οργανισμό. Τόσο ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (ΣΥΛ.Ε.Ε.Γ.Ο.) όσο και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Οργανισμού έχουν πάρει θέση και έχουν καταγγείλει επανειλημμένα με δηλώσεις και γραπτές ανακοινώσεις τους τα κακώς κείμενα σε αυτόν. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να τα αναζητήσει και να ανατρέξει σε αυτά για να ενημερωθεί αναλυτικά. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δηλώνει ότι η απαξίωση της εργασίας του προσωπικού και ο σφετερισμός του δημόσιου Οργανισμού δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Κόκκαλης: Η επιστολή παραίτησης του προέδρου του ΕΛΓΟ ξεγυμνώνει το πελατειακό κράτος του κ. Αυγενάκη και της κυβέρνησης
«Η επιστολή παραίτησης του προέδρου του ΕΛΓΟ ξεγυμνώνει το πελατειακό κράτος του κ. Αυγενάκη και της κυβέρνησης» τονίζει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την αποκάλυψη της επιστολής παραίτησης του προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα», Σέρκος Χαρουτουνιάν προς τον πρωθυπουργό.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Η αποκάλυψη της επιστολής παραίτησης του προέδρου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού, «Δήμητρα», Σέρκος Χαρουτουνιάν προς τον πρωθυπουργό, ξεγυμνώνει τελείως το πελατειακό σύστημα με βάση το οποίο λειτουργεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης αλλά και η ίδια η κυβέρνηση.
Ένα σύστημα κολλητών, ημετέρων και υποτελών, οι οποίοι επιβραβεύονται με απευθείας αναθέσεις. Με διαδικασίες που υπερβαίνουν κάθε λογική διαφάνειας, νομιμότητας και αξιοκρατίας.
Και δυστυχώς για τον κ. Αυγενάκη, δεν το λέμε εμείς αυτό, το εννοεί ευθέως ο κ. Χαρουτουνιάν ο οποίος καταγγέλλει μεταξύ άλλων πως του «ζητείται επιτακτικά να υπογράφει απευθείας αναθέσεις με βάση ποικίλες προφάσεις», κάτι που αδυνατεί να συνεχίσει να κάνει!
Είναι επίσης ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» ο οποίος βάλει ευθέως κατά του κ. Αυγενάκη καταγγέλλοντάς του πως δεν έχει καμία επαφή ή συνεργασία το τελευταίο οκτάμηνο επειδή δεν ανήκει στον κύκλο των «φίλων» του Υπουργού!
Όλα τα παραπάνω αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνον γιατί αφορούν δημόσιο χρήμα, αλλά και γιατί επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία ενός φορέα που είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της νοθείας και της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα.
Δεν μας προκαλούν βέβαια καμία έκπληξη τα όσα υποστηρίζει ο κ. Χαρουτουνιάν. Τα έργα και οι ημέρες εξάλλου του κ. Αυγενάκη είναι γνωστά, απ’ όποιο κυβερνητικό πόστο κι αν έχει θητεύσει…», καταλήγει ο Λαρισαίος πολιτικός.
Ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής
Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες από επίσημους φορείς, εις βάρος των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μετά την έκθεση- κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη, για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την εκκωφαντική προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει σε εποπτεία τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω επαναλαμβανόμενων παραλείψεων εις βάρος των παραγωγών, σήμερα έρχεται στη δημοσιότητα επιστολή παραίτησης του Προέδρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την οποία φέρεται να καταγγέλλει όχι μόνο δυσλειτουργία του Οργανισμού αλλά και ότι λάμβανε απροκάλυπτες "εντολές" από τον πολιτικό του προϊστάμενο και εποπτεύοντα Υπουργό, για απευθείας αναθέσεις, οι οποίες δεν κάλυπταν έκτακτες ανάγκες, όπως αναφέρει, αλλά αποτελούσαν προφάσεις για αναθέσεις σε τρίτα πρόσωπα εκτός του Οργανισμού.
Η κυβέρνηση των αρίστων πόσο ακόμα θα παίζει παιχνίδια εξυπηρέτησης των «ημετέρων» εις βάρος του αγροτικού τομέα, που αιμορραγεί;
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα οδηγηθεί πάλι στην προσφιλή τακτική απόδοσης ευθυνών στον Πρόεδρο του ΕΛΓΟ όπως έκανε και με την πρόσφατη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Επιτέλους θα αναλάβει έμπρακτα τις ευθύνες του;
Νέα Αριστερά για παραίτηση Προέδρου ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» κε Αυγενάκη
Άλλος ένας Πρόεδρος Οργανισμού μετά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου ο κ. Αυγενάκης διόρισε τους συντοπίτες και πολιτικούς του φίλους από τη θητεία του στο Υπουργείο Αθλητισμού, οδηγείται στην έξοδο. Με μία ηχηρή επιστολή παραίτησης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγέλλει τον κο Αυγενάκη ότι καθώς δεν ανήκει στον «κύκλο του "φίλων" του» τον έχει παραγκωνίσει με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι του ανατέθηκε η εποπτεία «Γενικής Διεύθυνσης που δεν υφίσταται», ενώ καταπέλτη αποτελεί η κατακλείδα της επιστολής παραίτησης του που αναφέρει ότι «μου είναι αδύνατο να υπογράφω απευθείας αναθέσεις έργων όπως μου ζητείται επιτακτικά», καταγγελία που είναι σίγουρο ότι θα τύχει της διερεύνησης των δικαστικών αρχών.
Επιπλέον καταγγέλλεται ότι η «έλλειψη συνεργασίας» μεταξύ Υπουργείου-ΕΛΓΟ έχει οδηγήσει σε στέρηση πόρων ύψους 150 εκατ. € από τους δενδροκαλλιεργητές, έλλειψη συστήματος ψηφιακής καταγραφής και ελέγχου διακίνησης του γάλακτος, ανούσιους ελέγχους της αγοράς, μη κατοχύρωση ελληνικών ορεινών προϊόντων, αναποτελεσματικούς ελέγχους νοθείας και ελληνοποιήσεων μελιού και έλλειψη ουσιαστικής βοήθειας προς τους Θεσσαλούς αγρότες μετά τον Daniel.
Ο αγροτικός κόσμος αναμένει τις απαντήσεις του κου Αυγενάκη σε όσα του καταλογίζονται, απαντήσεις ελπίζουμε για τον ίδιο πειστικές, καθώς αλλιώς ο Πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει άμεσα.
Ξεκινούν από τον Μάιο τα μαθήματα κατάρτισης Νέων Αγροτών, που θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και θα πρέπει να τα παρακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι καθημερινά από τις 15:00 έως τις 21:00.
Οι νέοι αγρότες θα χωριστούν σε γκρουπ ανά μήνα και θα παρακολουθούν τα σεμινάρια όλο το καλοκαίρι.
Σε επικοινωνία που είχε ο ΑγροΤύπος με νέους αγρότες μας ανέφεραν ότι το καλοκαίρι είναι δύσκολο να κάνουν αυτά τα σεμινάρια λόγω εργασιών στα χωράφια.
Όσοι καλλιεργούν καλαμπόκια και ηλίανθο έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές και σε εξέλιξη είναι τα βαμβάκια. Περιμένουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι με ξηρασία που θα υπάρχουν ανάγκες άρδευσης.
Οι παραγωγοί κηπευτικών και καλοκαιρινών φρούτων θα κάνουν μαθήματα πάνω στην συγκομιδή.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, πότε θα προλάβουν να κάνουν τις εργασίες μας στα χωράφια όταν για τουλάχιστον ένα μήνα τα απογεύματα μας είναι δεσμευμένα (σκαλίσματα, ραντίσματα, ποτίσματα, αλωνίσματα, επεξεργασία, συσκευασία, πώληση προϊόντων);
«Δεν θα μπορούσαν αυτά τα μαθήματα να γίνουν τον χειμώνα που είναι νεκρή περίοδος για τους περισσότερους αγρότες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες», είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Επίσης το καλοκαίρι κλείνουν τα σχολεία και αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα είναι σπίτι. Αν η μητέρα εργάζεται ποιοι θα φυλάνε τα παιδιά στην οικογένεια;
Τι αποφάσεις πάντα τις παίρνουν κάποιοι υπάλληλοι της Αθήνας που δεν γνωρίζουν την αγροτική εργασία και ζουν μακριά από την ύπαιθρο.
Οι κλασσικοί δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν απλώς να «ξεμπερδεύουν» με τις υποχρεώσεις του προγράμματος για τα σεμινάρια δίχως να βλέπουν τις συνέπειες των πράξεων τους.
Οι νέοι αγρότες θέλουν στήριξη από την πολιτεία για να μπορέσουν να μείνουν στο επάγγελμα. Δεν μιλάμε μόνο μια ενίσχυση (επίδομα) αλλά και στήριξη για να δημιουργήσουν οικογένεια και να μπορέσουν να ζήσουν για όλη την ζωή τους στην ύπαιθρο.
Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα στις Μηλιές Ηλείας (Φολόη) στην οποία παρουσιάστηκε η συνεργασία του Συνεταιρισμού με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό έργο έχει τίτλο «FOLLOWING FOLOI CROPS» και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Φολόη με στόχο την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Ο Project Manager του Ιδρύματος Φολόη κ. Ιωάννης Σταματόπουλος μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά του Ιδρύματος στην περιοχή και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Αναπ. Καθηγητής κ. Ηλίας Τραυλός αφού περιέγραψε τους βασικούς άξονες του ερευνητικού έργου τόνισε ότι επιλέχθηκαν διάφορα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά είδη με έμφαση σε σημαντικά κτηνοτροφικά φυτά.
Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Γεωπονικού κ. Νίκος Αντωνόπουλος παρουσίασε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αγρού ενώ ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και επίσκεψη στις πειραματικές καλλιέργειες. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), γεωπόνοι και ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις πολλές δυνατότητες που δίνονται μέσα από συνεργασίες πανεπιστημίων με τοπικούς φορείς και συνεταιρισμούς της Περιφέρειας και το σημαντικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία.
«Προτεραιότητα μας είναι η στήριξη των νέων αγροτών αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη εκπαίδευση του κλάδου», σχολίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας προοπτικές, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις: Τα ερευνητικά αποτελέσματα για τον Πρωτογενή Τομέα».
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρους της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 400 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλους του έτους για τη στήριξη των νέων αγροτών. «Κανείς νέος αγρότης που ζητάει στήριξη δεν μένει εκτός προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας την υπάρχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ο Υπουργός τόνισε ότι «καλώς αυτή η ΚΑΠ λαμβάνει υπόψιν την κλιματική αλλαγή, όμως χρειάζεται περισσότερη ευελιξία».
Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του «Μητρώου Κατ' Επάγγελμα Αγροτών, το οποίο «θα μας δώσει πολλά δεδομένα για να κάνουμε καλύτερη κατανομή πόρων και καλλιεργειών. Έτσι θα αποφεύγονται προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζαμε στο ζήτημα των καταγραφών και των αποζημιώσεων για την κακοκαιρία Ντάνιελ».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη της εκπαίδευσης των αγροτών με δημιουργία σχολών στα κατά τόπους επιμελητήρια.
Σε παρατήρηση της συντονίστριας του πάνελ Φάιης Μακαντάση, και διευθύντριας ερευνών της Διανέοσις, σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης των αγροτών, η οποία στην Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, σχολίασε: «H εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι κάτι στατικό. Αλλάζει όπως η τεχνολογία, οι ανάγκες της αγοράς, η κλιματική αλλαγή».
Ο κ. Κίντζιος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό παράδειγμα των early adopters παραγωγών που μέσω των πιλοτικών καλλιεργειών δίνουν ιδέες και δεδομένα σε όλο τον πρωτογενή τομέα.
«Όσοι έρχονται σε επαφή με τα ελληνικά προϊόντα χωρίς να γνωρίζουν τον κλάδο απορούν γιατί τα προϊόντα αυτά δεν αποτελούν πολύ μεγάλο τομέα της εξαγωγικής οικονομίας. Όσοι ξέρουν, δεν εκπλήσσονται γιατί γνωρίζουν τις παθογένειες. Το έλλειμμα συνεργασίας είναι το κλειδί του προβλήματος. Σε μια χώρα με οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρό κλήρο είναι απαραίτητη η συνεργασία για να υπάρξουν οικονομίες κλίματος που θα οδηγήσουν σε τυποποίηση και εξαγωγές» ανέφερε από την πλευρά της η κα Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO της αθηΝΕΑ που συνυπογράφει μαζί με τον κ. Θεόδωρο Μπένο, ερευνητή στο Zuyd University of Applied Sciences της Ολλανδίας, την περσινή έρευνα της Διανέοσις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
«Πρέπει να αυξήσουμε εξωστρέφεια και τη συνεργατικότητα. Οριζόντιες συνεργασίες όχι μόνο με το κλασικό μοντέλο του συνεταιρισμού. Μερικά εμπόδια είναι πρακτικά, τα ξέρουμε, αλλά υπάρχουν και άυλα ψυχολογικά εμπόδια, όπως η αδράνεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης», επισήμανε η κα Σκυλακάκη.
Από την πλευρά του ο κ. Μπένος τόνισε: «Από την εποχή που δημοσιεύτηκε η μελέτη έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά μπορεί να γίνουν και άλλα πολλά. Νομίζω ένα βασικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι η διαφάνεια. Ένα παράδειγμα είναι οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Θεωρώ πως τόσο για τις οριζόντιες όσο και για τις κάθετες συνεργασίες χρειάζεται πιο στοχευμένη κρατική εποπτεία όπως και στήριξη. Αυτή πρέπει να βασίζεται σε υλικό που έχει προκύψει από καλύτερη καταγραφή των δεδομένων».
Η επόμενη ΚΑΠ
Η CEO της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, κα Έλλη Τσιφόρου, σχολίασε πως η τωρινή ΚΑΠ σχεδιάστηκε σε μια λογική ρήξης με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές ασκήσεις ισορροπίας. «Επειδή έγινε σε εποχή πράσινης μετάβασης τέθηκε προτεραιότητα στους περιβαλλοντικούς και όχι στους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους. Όμως η επόμενη ΚΑΠ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., κάτι που θα τινάξει στον αέρα το σημερινό σύστημα των εκταρικών ενσιχύσεων».
Στο ζήτημα της αλλαγής της ΚΑΠ, ο κ. Αυγενάκης σχολίασε ότι «ναι δεν είναι η καλύτερη δυνατή η ΚΑΠ αλλά εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε καθαρίσει τα του οίκου μας, πως είμαστε νοικοκύρηδες, πριν ζητήσουμε τη ριζική αλλαγή της».
Η P J CONDELLIS S.A., διατηρεί στενές σχέσεις εδώ και χρόνια με το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) - Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας, το μοναδικό ΙΕΚ στην Ελλάδα που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα.
Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας, αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Η συνεργασία μας με την Αβερώφειο Σχολή έχει εδραιωθεί μέσα από τη στήριξη και τη συνεισφορά μας σε πολλαπλά επίπεδα όπως η παραχώρηση του απαραίτητου γεωργικού εξοπλισμού που υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και η ανακαίνιση και δημιουργία υψηλών προδιαγραφών αίθουσα για την ανάπτυξη του κλάδου Γεωργίας Ακριβείας (Precision Farming).
Στην πρόσφατη επίσκεψη της ομάδας μας και ειδικότερα της διεύθυνσης του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τους τελειόφοιτους και να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες των φοιτητών και των εκπαιδευτών για την ανάπτυξη του μοναδικού ΙΕΚ στην Ελλάδα που ασχολείται με τον γεωργικό κλάδο. Η αξία της πρακτικής άσκησης και η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία τους, και εμείς είμαστε εδώ για να τους υποστηρίξουμε σε αυτό το ταξίδι.
Με αυτή τη συνεργασία, η P J CONDELLIS S.A. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τη συνεχή προώθηση της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της δημιουργίας βιώσιμων λύσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα.
Την προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων Διευθυντών/ντριών στα 11 Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας που λειτουργούν στον Οργανισμό, ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ερευνητές/τριες Α' βαθμίδας ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητές/τριες ΑΕΙ και θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024.
Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα μόνο για μια (1) θέση Διευθυντή/ντριας Ινστιτούτου.
Αναλυτικότερα οι θέσεις αφορούν στα ακόλουθα Ερευνητικά Ινστιτούτα:
Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα
Αλιευτικής Έρευνας, με έδρα την Καβάλα
Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, με έδρα τη Λάρισα
Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Δασικών Ερευνών, με έδρα τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Εδαφοϋδατικών Πόρων, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, με έδρα τα Χανιά
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, με έδρα τα Γιαννιτσά
Κτηνιατρικών Ερευνών, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, με έδρα την Αθήνα
Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, με έδρα την Αθήνα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων
Κουλακιώτη Φωτεινή τηλ. 2108392045
κα Φωτεινή Κλάγκου τηλ. 2108392094
Διαβάστε πρόσκληση (εδώ)
Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».
Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».
Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.
Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.
Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.