Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρέμβαση ΓΕΩΤΕΕ στο υπουργείο Παιδείας για τα πτυχία γεωπονικών τμημάτων

28/08/2020 11:49 πμ
Να προσμετρηθούν ως integrated master τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων/Σχολών ζητά από την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Να προσμετρηθούν ως integrated master τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων/Σχολών ζητά από την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Για το σκοπό αυτό απέστειλε την με αριθ. 4245/25-8-2020 επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, με θέμα «Προσμέτρηση ως integrated master των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων/Σχολών».

Με την εν λόγω επιστολή το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιλύσει το σοβαρό ζήτημα που αφορά την προσμέτρηση, στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών, του integrated master πολλών Γεωπόνων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων/Σχολών που έχουν μετονομαστεί. Στην παρέμβασή του, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά από το Υ.ΠΑΙ.Θ. να επιληφθεί επιτέλους του συγκεκριμένου ζητήματος και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη, ισότιμη και ενιαία αντιμετώπιση όλων των Γεωπόνων εκπαιδευτικών.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων της Προκήρυξης 2ΓΕ/2019 και το μεγάλο πλήθος των σχετικών ενστάσεων που έχουν κατατεθεί, οφείλουμε και πάλι να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιλύσει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο το ίδιο έχει δημιουργήσει και αφορά στη μη προσμέτρηση, στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών, του integrated master πολλών Γεωπόνων οι οποίοι είναι απόφοιτοι Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων/Σχολών που έχουν μετονομαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας επί θεμάτων γεωτεχνικής παιδείας και έρευνας, αλλά και ως φορέα προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τις πολυάριθμες και συνεχείς σχετικές παρεμβάσεις του προς το Υ.ΠΑΙ.Θ., έχει επισημάνει τεκμηριωμένα πως οποιαδήποτε διαφοροποίηση, με βάση το έτος απονομής, των πτυχίων των Γεωπονικών Σχολών και Τμημάτων, είναι νομικά και ακαδημαϊκά αστήρικτη και συνιστά αναίτια δυσμενή διάκριση σε βάρος των παλιότερων Γεωπόνων αποφοίτων τους.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, προς την ίδια κατεύθυνση, τα εμπλεκόμενα Γεωπονικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την ενιαία και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση των αποφοίτων τους, τονίζοντας την αναγκαιότητα προσμέτρησης ως integrated master όλων, ανεξαιρέτως, των τίτλων σπουδών που τα ίδια έχουν απονείμει.

Την επιστολή υπογράφει ο Σπύρος Μάμαλης

Με έκδηλη ωστόσο αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αντί να δώσει άμεση και δίκαιη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο άλλωστε οφείλεται σε εσφαλμένη κατά την άποψή μας ερμηνεία των διατάξεων του Ν. 4485/2017 από πλευράς των υπηρεσιών του, επιλέγει να κωφεύει μέχρι σήμερα τόσο στις προαναφερόμενες παρεμβάσεις, όσο και στις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων Γεωπόνων εκπαιδευτικών, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδικία που αναιτιολόγητα υφίστανται και εκφράζουν τη μεγάλη τους αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον στην Εκπαίδευση.

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να αποφευχθούν οι αναμενόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προσλήψεων λόγω άσκησης ένδικων μέσων από τους θιγέντες εκπαιδευτικούς, καλούμε το Υ.ΠΑΙ.Θ. να επιληφθεί επιτέλους του συγκεκριμένου ζητήματος και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί, έστω και την ύστατη στιγμή, η δίκαιη, ισότιμη και ενιαία αντιμετώπιση όλων των Γεωπόνων εκπαιδευτικών στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αναμένοντας τις δικές σας άμεσες περαιτέρω ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση, πληροφορία ή συνεργασία επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σπυρίδων Μάμαλης

Σχετικά άρθρα
18/09/2023 09:56 πμ

Eκπαιδευτικά σεμινάρια στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Γεωργούς της Ρόδου, από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχωρά ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς   του νησιού.

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα ενημερωτικά - εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία έχουν στόχο αφενός να ενημερώσουν τους παραγώγους για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην παραγωγική διαδικασία της γεωργικής τους εκμετάλλευσης και αφετέρου τη διαχείριση των φυσικών πόρων και του εδάφους, προκειμένου στο συντομότερο χρονικό διάστημα να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων είναι το ακόλουθο:

Μελισσοκομία - Διαχείριση Δασών τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, στο Πάρκο Ροδίνι.

Κτηνοτροφία - Διαχείριση Βοσκοτόπων την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Βασιλική Κοτσάμπαση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στα Λάερμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Ελαιοκομία (διήμερο σεμινάριο) την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Εισηγητής θα είναι ο Δρ Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στα Απόλλωνα στην κοινοτική αίθουσα «Απολλώνων».
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Γεννάδι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου.

Τελευταία νέα
15/09/2023 02:46 μμ

Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα και βύθισαν τη θεσσαλική γη, την παραγωγή και τους οικισμούς σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών θα είναι η αρχή μιας σειράς δυσμενών εξελίξεων μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων (καταστροφή της παραγωγής, διατροφική κρίση κ.α.). 

Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να παρεμβεί άμεσα και ριζικά προκείμενου να μετριάσει τις συνέπειες.

Επείγουσα όμως τώρα είναι η ανάγκη διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό απαιτείται η άμεση απομάκρυνση και ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων της περιοχής (παραγωγικών, ζώων συντροφιάς,  άγριων ζώων, μελισσιών). Ο κίνδυνος επιδημιών είναι υψηλός και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνεται η επικινδυνότητα της κατάστασης (διάδοση νοσημάτων, ζωονομών, ζωοανθρωπονόσων, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, δικτύου νερού κ.α.). Οι επιδημίες εάν ξεσπάσουν δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν αριθμητικά ούτε να περιοριστούν γεωγραφικά. Η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία αφορά τη Δημόσια Υγεία όλης της Ελλάδας. Η προφύλαξη της ανθρώπινης υγείας περνά μέσα από την ορθή διαχείριση της κρίσης που συνέβη στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής πρέπει να υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Κεντρική κυβέρνηση: κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, εμπλοκή μονάδων καύσης, κινητές μονάδες καύσης, απαραίτητος εξοπλισμός κ.α. Σημειώνεται ότι και η συμμετοχή του στρατού στην αποκομιδή των νεκρών ζώων θα πρέπει να γίνεται με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Οι ήδη υποστελεχωμένες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη «γραμμή άμυνας» και θα πρέπει να στελεχωθούν με κάθε τρόπο με ανθρώπινο δυναμικό (κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό, οχήματα και οδηγούς και όλα τα μέτρα προφύλαξης). Η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι Κτηνίατροι (σωματική και ψυχική) είναι μεγάλη και αυξάνει ο κίνδυνος και για την δική τους υγεία. 
Από την άλλη υπάρχει και το ζωικό κεφάλαιο που έχει διασωθεί το οποίο πρέπει να φροντιστεί, να σιτιστεί, να στεγαστεί και να περιθαλφθεί προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω απώλειες. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για συνεχή αποστολή ζωοτροφών και κτηνιατρικό υγειονομικό υλικό αλλά από την άλλη πρέπει να εξασφαλιστεί ένα δίκτυο δίκαιης διανομής. Ομάδες κτηνίατρων πρέπει να οργανωθούν και να σταλούν στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις ανά περιοχή. 

Θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις υδρογεωτρήσεις που είχαν κατακλυσθεί ως προς τη λειτουργικότητά τους. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ελέγχου της ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων ύδρευσης που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά των πλημμυρών. Τα αποτελέσματα του έμμεσου τεχνητού εμπλουτισμού της υπόγειας υδροφορίας από τα νερά των πλημμυρών, νερά εν δυνάμει ρυπασμένα, θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τον κίνδυνο επηρεασμού της ποιότητας του υδρευτικού νερού.

Κατά τις αυτοψίες στα κατεστραμμένα οδικά δίκτυα, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, θα πρέπει να συμμετέχουν και γεωλόγοι, για την εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με κατολισθήσεις και διαβρώσεις εδαφών. Πρέπει να ελέγχονται οι απομακρύνσεις των μετακινημένων εδαφών, ώστε να μην δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους επέκτασης των κατολισθήσεων.

Οι έντονες διαβρώσεις στη ζώνη πλημμύρας των ρεμάτων θα πρέπει να ελεγχθούν, ιδιαίτερα στις κατοικημένες περιοχές, ώστε να εντοπισθούν οι ζώνες επικινδυνότητας για ένα επόμενο πλημμυρικό γεγονός και να ληφθούν άμεσα μέτρα προσωρινής προστασίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υποδομές της (δίκτυα, δρόμοι, αγωγοί κ.λπ.) έχουν υποστεί καταστροφές και η αποκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και άμεσα χωρίς την εμπλοκή του κεντρικού κρατικού μηχανισμού. 

Μεγάλες είναι και οι καταστροφές των γεωπονικών καταστημάτων και μελετητικών γραφείων αλλά και των κτηνιατρείων της περιοχής. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα, τόσο για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην περιοχή, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν, αναγκαστικά, σε προσωρινή αναστολή ή παύση των εργασιών τους, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία τους με προϊόντα και θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα έχει, εκ των πραγμάτων, αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων και οφειλών, λόγω των τεράστιων καταστροφών στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Το ΓΕΩΤΕΕ είναι σε συνεχή επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός του στην Κεντρική Ελλάδα και τους εκεί επιστημονικούς συλλόγους, για την παρακολούθηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής. Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας που πλήγηκαν από την τεράστια αυτή φυσική καταστροφή και καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση του παραγωγικού αλλά και κοινωνικού ιστού της περιοχής.

12/09/2023 10:47 πμ

Ο πρόεδρος των Γεωτεχνικών της ΠΟΓΕΔΥ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας είχε συναντήσεις που είχε με τους Γεωτεχνικούς της περιοχής.

Στη συνέχεια, μέσω Γρεβενών και Βέροιας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με το πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Λαζαρο Κυρίζογλου, με θέμα συζήτησης τις λύσεις που πρέπει να δοθούν και την αποστολή βοήθειας στην κατεστραμμένη Θεσσαλία. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις ζημιάς και όσο το δυνατό γρηγορότερα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας». 

Θυμίζουμε επίσης ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 τοπικών στελεχών, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για να κάνουν εκτιμήσεις μαζί με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ 

11/09/2023 03:25 μμ

Εκπόνηση ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών, αναφέρει ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Και προσθέτει: Με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα, ύστερα από την αποστράγγισή τους, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από σύσκεψη που είχε η ηγεσία του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις προτάσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ήταν ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης στα πλημμυρισμένα εδάφη της Θεσσαλίας επιβάλλει την υιοθέτηση υπεύθυνων προσεγγίσεων και δράσεων που είναι ακριβείς, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και μακριά από κάθε γενικευμένη κριτική στην οποία απουσιάζει η γεωτεχνική υπόσταση. 

Η επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υποδεικνύει οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεσμεύεται να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστ. Εδαφοϋδατικών Πόρων και Ινστ. Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού οι ψηφιοποιημένοι εδαφολογικοί χάρτες αποτελούν ζωτικό εργαλείο για την ακριβή κατανόηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη γονιμότητα των εδαφών της περιοχής.

Το σχέδιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Επιτόπιες επισκέψεις και αρχική μακροσκοπική εκτίμηση της έκτασης των ζημιών του πλημμυρικού φαινομένου δίνοντας έμφαση στην απώλεια επιφανειακού εδάφους (ειδικά σε επικλινή εδάφη) και την πιθανή αλλαγή της κοκκομετρίας και δομής των εδαφών (λόγω φερτών υλικών).
  • Συμβουλευτική υποστήριξη για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν ή να αποφευχθούν, προκειμένου να μην επιτείνονται τα προβλήματα της διάβρωσης και της συμπίεσης του εδάφους.
  • Εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.
  • Μέτρα αποκατάστασης βασισμένα στις εδαφολογικές αναλύσεις για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης μακροχρόνιας διάρκειας σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας.
  • Συνεχής συμβουλευτική υποστήριξη προς τους παραγωγούς για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το κινητό εδαφολογικό/υδρολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας  είναι σε ετοιμότητα και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στο Θεσσαλικό κάμπο άμεσα.

«Στόχος μας είναι», όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «η έγκαιρη και συνεχής υποστήριξη και συνεργασία με τους παραγωγούς, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπιστία και την επιστημονική ακρίβεια».

11/09/2023 02:21 μμ

Την πρόσληψη 100 γεωπόνων για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

«Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Από την πλευρά του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η απογραφή και οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Η απογραφή ξεκινάει από τις περιοχές και τις εκμεταλλεύσεις που είναι προσβάσιμες. Ελέγχονται και απογράφονται από τον ΕΛΓΑ όλες οι ζημιές των εκμεταλλεύσεων (φυτικό, ζωικό, εξοπλισμός αγροτικής παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγια κ.α.).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις ζωικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να απομακρυνθούν  τα νεκρά ζώα απο κάθε περιοχή γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Η δήλωση ζημιάς για το ζωικό κεφάλαιο γίνεται απευθείας στον ΕΛΓΑ, ενώ για το φυτικό ισχύει το γνωστό καθεστώς με τους ανταποκριτές (ανά δήμο). Οι εκτιμήσεις είναι ατελώς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Meteo, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα μόνο στην Θεσσαλία. Ζημιές όμως έχουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εκτιμάμαι ότι και όλους τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να πάρουν (μόνιμους και συμβασιούχους) και ακόμη 100 άτομα να προσλάβουν δεν αρκούν για να κάνουν έγκαιρα τις εκτιμήσεις ζημιάς στην φυτική παραγωγή.

05/09/2023 04:04 μμ

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, στην Κόρδοβα. Της συνεδρίασης προεδρεύει ο κ. Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

Το Συμβούλιο απασχόλησε η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, περιλαμβανομένων και των νέων γονιδιακών τεχνικών για μια  βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική μετάβαση γεωργία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και στα οφέλη από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, θέτοντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς τη χρήση των νέων γονιδιακών τεχνικών.

Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν το γεωργικό ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα και τις τοπικές οινοποιητικές βιομηχανίες, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές με τις οποίες προωθείται η μείωση των εισροών στη γεωργία.

Στις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ στην Κόρδοβα
Φωτογραφία: Ο κ. Luis Planas καλωσορίζει τον κ. Λ. Αυγενάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης σε πανεπιστήμιο, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών γεωργίας στην Κόρδοβα.

Ο Ισπανός Υπουργός επεσήμανε ότι ο κλάδος του κρασιού κατέχει ηγετική θέση στην καινοτομία και την έρευνα και είναι στρατηγικός για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στην παραγωγή κρασιού, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν το 61% των παγκόσμιων εξαγωγών σε αξία.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί της ΕΕ επισκέφτηκαν το Bodegas Alvear, που ιδρύθηκε το 1729, ένα από τα πιο διάσημα και διεθνώς αναγνωρισμένα οινοποιεία στην Ανδαλουσία και ένα από τα παλαιότερα στην Ισπανία.

Τοποθέτηση Έλληνα Υπουργού ΑΑΤ
Πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής, που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και από τα πρόσφατα, έντονα, καιρικά φαινόμενα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του.

Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που προσφέρεται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, η οποία πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές: Την ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και την ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων.

Στην παρέμβασή του με θέμα «οι νέες τεχνολογίες ως εργαλείο για μια πιο ανθεκτική στο κλίμα γεωργία», ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο» και ότι «η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος». Τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης επενδυτικού κλίματος που θα ενισχύει τέτοιες πρωτοβουλίες και επισήμανε ότι η αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών είναι ο δρόμος για να επιτύχουμε το περίφημο «more with less», δηλαδή την παραγωγή περισσότερων με λιγότερα. Σημείωσε ότι η καινοτομία αποτελεί το μοχλό της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες».

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Αναλογιζόμενος τη σημασία της διατήρησης της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής και φυσικής κληρονομιάς της Ένωσης, διαπιστώνω ότι η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος και το σημερινό θέμα συζήτησης αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Οι έκτακτες καταστάσεις στον αγροτικό τομέα επιτάσσουν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και συγχρόνως να χτίζουμε με στέρεα βήματα την μακροπρόθεσμη προοπτική του. Και ερχόμενος στο πρώτο σας ερώτημα, θεωρώ σαφές ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η τεχνολογική αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα ο καταλύτης για την πράσινη μετάβαση. Η πλήρης ψηφιοποίηση της γεωργίας, η παρακολούθηση των γεωργικών εκτάσεων μέσω δορυφόρων, η ανθρακοδεσμευτική γεωργία, η γεωργία ακριβείας και η γονιδιακή επεξεργασία αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στους γεωργούς. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση της χρήσης των γεωργικών εισροών με μείωση της εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, εξυπηρετεί όχι μόνο τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και αυτόν της ενεργειακής αυτονομίας – έναν στόχο που επηρεάζει άμεσα όλους τους υπόλοιπους. Η παραγωγή περισσότερων με λιγότερα, «more with less», δεν αποτελεί αντίφαση αλλά μια μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργία. Τέλος, οι παρεμβάσεις για τον μετριασμό των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν το σημαντικότερο μέσο για την ομαλή συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας, ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή μετάβαση.

Στην Ελλάδα, δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης διασφαλίζουν ότι οι αγρότες, ειδικά οι νέοι, αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Επιπλέον, δίνουμε έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στα ψηφιακά συστήματα στη γεωργία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, κινήθηκε ψηλά στην Έρευνα και Ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υψηλής ταχύτητας, δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία.

Η ανάπτυξη και η υποστήριξη ενός επενδυτικού κλίματος που θα υποστηρίζει την ευρεία υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων πραγματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση όλων των πτυχών πολιτικής παρέμβασης, όπως η ΚΑΠ, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υλοποιήσιμες τεχνολογίες αιχμής μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να εφαρμοστούν. Ωστόσο, η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα, η ξηρασία και η μεγάλης έκτασης καλοκαιρινές πυρκαγιές έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες και τον γεωργικό προγραμματισμό στις διάφορες περιφέρειες της χώρας. Η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής είναι επομένως πρώτη προτεραιότητα.

οικογενειακή φωτογραφία υπουργών

Συμπερασματικά, η συνολική θεώρηση για την ΚΑΠ πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές, πρώτον ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και δεύτερον ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο είναι το όχημα προς την ανάδειξη ενός ακόμη ισχυρότερου αγροδιατροφικού τομέα στην Ένωση και το στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί πλήρως.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, είναι προφανές ότι η βιοτεχνολογία μέσα από νέες γονιδιωματικές τεχνικές, ενισχύει την εργαλειοθήκη του αγρότη για όλα τα μοντέλα παραγωγής, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Η καινοτομία αποτελεί τον μοχλό της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο. 

Η δημιουργία νέων ποικιλιών για την παροχή σταθερών αποδόσεων, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων, είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση τόσο για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος όσο και για την επισιτιστική επάρκεια. Ωστόσο, τα οφέλη για την ευρωπαϊκή γεωργία από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προκύψουν μόνο κατόπιν εισαγωγής σαφούς νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν δράσεις πολιτικής, επενδύσεων, συνεργασίας και προβολής των πλεονεκτημάτων. Ζητούμενό μας είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, θα είναι πιο ανθεκτικά σε εχθρούς και ασθένειες και θα συμβάλλουν στη μείωση των εισροών και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αγροτών και μικρών και μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων είναι καίριας σημασίας, ώστε να επιταχυνθεί η πρακτική εφαρμογή και η αξιοποίηση της έρευνας στο αγρόκτημα.

Η μεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών αποτελεί την ευκαιρία προς την κατεύθυνση του στόχου της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, μιας πιο βιώσιμης οικονομίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η καινοτομία οφείλει να είναι ανθρωποκεντρική με γνώμονα τη στήριξη των ευρωπαίων αγροτών και την πρόσβαση των πολιτών σε βιώσιμα, υγιεινά και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα τροφίμων».

30/08/2023 01:54 μμ

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, συμμετείχε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 30η Αυγούστου 2023 εν όψει της 87ης Δ.Ε.Θ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Αθ. Σαρόπουλος υπέβαλλε αναλυτικό Υπόμνημα του Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε στον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον και για τις απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης και ενίσχυσης των γεωτεχνικών επιστημών στην Ελλάδα. 

Η καταγεγραμμένη πλέον ανθρωπογενής κλιματική κρίση και οι επιστημονικές προβλέψεις για την εξέλιξή της και τις επιπτώσεις της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιούνται για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»).

Αντιθέτως, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια στενή συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, για τον ορθό σχεδιασμό των απαιτούμενων νέων πολιτικών και για την κινητοποίηση της κοινωνίας για την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος όλων των γεωτεχνικών επιστημόνων (γεωλόγων, γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων και ιχθυολόγων), καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον και στην αγροτική παραγωγή είναι μεγάλες και άμεσες και ήδη εμφανείς. Γι΄ αυτό το λόγο η διεθνής γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί εντατικά κατά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα των παραμέτρων και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης προτείνοντας ταυτόχρονα πολλές αλλαγές πολιτικής και διαχείρισης και νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή της.
    
Η ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε Υβριδική Διημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΓΡΟ - Α.Π.Θ.), δείχνει ένα μέλλον εφιαλτικό (και πολύ κοντινό) για την Ελλάδα, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο με τις μηδενικές εκπομπές «αερίων θερμοκηπίου» το 2050 και θα πρέπει να επιστρατευθούν άμεσα οι γεωτεχνικές επιστήμες και όλοι οι θεράποντές τους εάν δεν θέλουμε να το ζήσουμε.

Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιστήμονες προβλέπουν πιθανή ακαρπία στην ελιά και στα βερίκοκα στη Χαλκιδική, στα ακτινίδια στην Πιερία, αλλά και στα ροδάκινα στην Ημαθία και στην Πέλλα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χειμερινών θερμοκρασιών, καταστροφές της παραγωγής στα μύδια της Θεσσαλονίκης, μείωση στην ποσότητα και αλλαγή στη σύνθεση των αλιευμάτων, οικονομική αδυναμία για να αντιμετωπιστεί το αναγκαίο αυξημένο κόστος ψύξης και πιθανή εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων στην χοιροτροφία και στην πτηνοτροφία, αλλά και σημαντική μείωση παραγωγής στη λοιπή κτηνοτροφία με λιγότερες και ακριβότερες ζωοτροφές ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερινών θερμοκρασιών, πιθανή αδυναμία άρδευσης του κάμπου της Θεσσαλονίκης με καταστροφικές συνέπειες στο ρύζι και στα βαμβάκια, παντού εναλλαγές ξηρασίας και πλημμυρών / χαλαζοπτώσεων, αλλά και σφοδρές πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση και τη φυσική βλάστηση και να επιδεινώνουν από μόνες τους τα πλημμυρικά φαινόμενα…

Οι καλλιέργειες και οι δραστηριότητες που αναμένεται να πληγούν στην Κεντρική Μακεδονία είναι άμεσα συνδεδεμένες με σημαντικές επενδύσεις της βιομηχανίας τροφίμων (κονσερβοποιεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς κ.α.) και δεν είναι δυνατή μια μεγάλη παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Η μόνη ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται είναι η γεωτεχνική έρευνα και εφαρμογή, αλλά, δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα εντοπίζονται χρόνιες παθογένειες και μεγάλη αδιαφορία από την Πολιτεία, παρότι διεθνώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Ελλάδα «βιώνει» την κλιματική κρίση 5 – 10 έτη νωρίτερα (θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη ταχύτερα καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή) σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και θεωρούν τη χώρα μας ιδανικό πεδίο ερευνών. 

Για να μπορέσουν οι Έλληνες γεωτεχνικοί να στηρίξουν τον τόπο και να ανασχέσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης κατά τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει πρώτα και άμεσα να λυθούν τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:

1. Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός των πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας

2. Αυτόνομη και αποτελεσματική λειτουργία του Αγροκτήματος και των Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.

3. Στήριξη των ερευνητικών Ινστιτούτων και ενίσχυσή τους με ερευνητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή

4. Στήριξη των δημόσιων γεωτεχνικών Υπηρεσιών με άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξορθολογισμό των αποζημιώσεων και επάρκεια των μέσων

5. Ανάπτυξη του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων και κάθε μορφής επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης στους αγρότες

6. Προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας

7. Άμεση εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και εκμίσθωση των λιβαδικών μονάδων που θα προκύψουν στους κτηνοτρόφους

8. Στελέχωση και υποστήριξη των Δασικών Υπηρεσιών για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των Δασικών Πυρκαγιών

9. Αλλαγή - εκσυγχρονισμός κανονιστικού πλαισίου ΕΛΓΑ

10. Δημιουργία αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

02/08/2023 03:08 μμ

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ρόδο, στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς. 

Και προσθέτει: «πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών. 

Βρίσκομαι, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι: Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης.

Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις και ανθρώπινες ζωές.

Επειδή είδαμε, όπως συνήθως, να διακινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά σχόλια σε βάρος των Δασικών Υπηρεσιών, τονίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη μας για τον θάνατο των αεροπόρων και των συμπολιτών μας. Συγχαίρουμε τους Πυροσβέστες, Σώματα Ασφαλείας, Στρατό, τους Εθελοντές, τους Πολίτες και τους Γεωτεχνικούς και τους Εργαζόμενους στα Δασαρχεία που δίνουν την καθημερινή τους μάχη.

Ζητούμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών και να προσλάβει επιτέλους ειδικούς επιστήμονες (Δασολόγους και Δασοπόνους) οι προσλήψεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και Δασοφύλακες. 8. Επειδή ο νόμος 2612/1998 εκ του αποτελέσματος όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι υπεύθυνος για τις καταστροφές και τους θανάτους, για αυτό επιβάλλεται η πλήρης υιοθέτηση των προτάσεων-λύσεων όπως έχει πολλές φορές υποβάλλει στους Πολιτικούς το Α΄/θμιο Σωματείο μας η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων)».  

02/08/2023 12:47 μμ

Από τη Δευτέρα (21 Αυγούστου 2023), θα ξεκινήσεη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων στα έξι Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου 2023) και θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr».

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΙΕΚ_6.jpgΓενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και θα μπορούν να δηλώσουν με σειρά προτίμησης όσες από τις επτά ειδικότητες επιθυμούν υποβάλλοντας την αίτηση τους ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ακολουθώντας τη διαδρομή: www.gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Για την εισαγωγή στην εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης απαιτείται ο ΑΦΜ και οι κωδικοί TAXISnet.

Η στέγαση και σίτιση παρέχονται δωρεάν, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ. Η παροχή δεν αφορά στο ΙΕΚ Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: https://iekelgo.com

Το έτος κατάρτισης 2023-2024 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, με τις παρακάτω επτά (7) ειδικότητες: 

ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΙΕΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΝΕΜΕΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ

ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

31/07/2023 10:05 πμ

Στις 19/7/2023 δημοσιεύτηκε η 43926/19-7-2023 εγκύκλιος περί χορήγησης ενισχύσεων βάσει ΟΣΔΕ έτους 2023 του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), η εγκύκλιος έχει σημαντικά λάθη και εμφανίζεται σαν ένα αντίγραφο της εγκύκλιου του 2022, ενώ φέτος έχουν αλλάξει πολλά (αναφορά σε αυτό είχαμε κάνει και σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ότι είναι copy paste). 

Και προσθέτει: Στην εγκύκλιο ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων η 25/8/2023, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί βασικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Συγκεκριμένα, δεν έχουν εκδοθεί: 
1. Οι υπουργικές αποφάσεις για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης σε εφαρμογή των άρθρων 32-35 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, για τα προϊόντα: Αραβόσιτο, Ρύζι, Σπόροι προς Σπορά, Βιομηχανική τομάτα, Πορτοκάλια χυμοποίησης, Όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, Κορινθιακή Σταφίδα, Μήλα, Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, Μεταξοσκώληκες 
2. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης στα παραπάνω προϊόντα αλλά και για τα προϊόντα σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι, βοείο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας 
3. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση για τα Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (ecoschemes), στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι δικαιούχοι του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης 
4. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διαδικασίες που αφορούν σε μεταβολές στους ελέγχους επιλεξιμότητας, περιφερειοποίησης και επικαλύψεων, όπου αναφέρονται οι καταληκτικές προθεσμίες αιτημάτων επανελέγχου ανά περίπτωση 
5. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση. 
6. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα 
7. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι. 

Επιπλέον και για όσες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους έχουν εκδοθεί δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ διότι: 
1. Δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για συμπλήρωση των τιμολογίων και των ετικετών πιστοποιημένου σπόρου στην αίτηση για το μαλακό σίτο και το κριθάρι 
2. Δεν γίνεται χαρακτηρισμός της έκτασης από το σύστημα ως ορεινής ή μειονεκτικής για να δηλωθούν τα μέτρα 13.1, 13.2, 13.3 
3. Δεν μπορούν να δηλωθούν οι εξαιρέσεις της αιρεσιμότητας ως προς την αγρανάπαυση 
4. Δεν εμφανίζονται πιστοποιημένες ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο στα φυτικά είδη για να επιλεγούν για επιδότηση. Για παράδειγμα αναφέρονται στο βαμβάκι (Monica, ST 810, Adora, Irida κα) στον αραβόσιτο DKC7084, DKC6812, P1441, P1884 κα) κριθάρι (fortuna, RGT ASTEROID κ.α) σίτος μαλακός (DIM 401, STAVENTO κα) 
5. Δεν γίνονται βασικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις και περάσει η ημερομηνία της 25/8/2023 θα υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές όπως πέρυσι 

Ενδεικτικά λάθη και προβλήματα που προκύπτουν από την 43926/19-7-2023: 

A. 1.7.3.1 Χρήση μη Ιδιόκτητων Αγροτεμαχίων «Σημειώνεται ότι όλα τα μισθωτήρια πρέπει να φέρουν βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής των ενδιαφερομένων μερών μέσω gov».
Η παραπάνω απαίτηση της τελευταίας στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί και ουσιαστικά ακυρώνει όλους τους άλλους εξουσιοδοτημένους φορείς. 

«Από το έτος 2022 λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία του Λειτουργούντος Κτηματολογίου όπου εμφανίζονται κύριοι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανεβεί στο σύστημα τα γεωχωρικά δεδομένα για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως κύριοι οι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και δεν γίνεται καμία διασταύρωση. 

B. 1.7.3.3 Έλεγχος ΑΤΑΚ 
«3. Στις περιπτώσεις που ένα ΑΤΑΚ αντιστοιχεί σε περισσότερους από έναν ενοικιαστές τότε θα γίνεται αντιπαραβολή με τη συνολική έκταση που δηλώνει ο ιδιοκτήτης κι εφόσον είναι επαρκής δεν θα γίνεται καμία προσαρμογή. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί η έκταση που δηλώνεται από τον εκμισθωτή θα βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα ότι η δηλούμενη έκταση θα αναπροσαρμοσθεί ενώ θα του επιτρέπει να οριστικοποιεί».
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στο σύστημα διασταυρωτικός έλεγχος για τα ΑΤΑΚ των εκμισθωτών και δεν μπορεί να γίνει τέτοιος έλεγχος μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι δηλώσεις. 

C. 2.1 Χρήση της Γεωργικής Γης 
«3. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων».
Ενδεικτικά ποιες είναι οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιπτώσεων. 

D. 2.3 Δηλούμενες Καλλιέργειες 
«Κύριες καλλιέργειες είναι οι φθινοπωρινές/χειμερινές ή ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου και λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο της τήρησης του πρασινίσματος».
Δεν υπάρχει το «πρασίνισμα» πλέον. 

«Ως αγρανάπαυση: δηλώνεται η αρόσιμη έκταση που δεν καλλιεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αλλά εφαρμόζεται μία άροση ανά έτος».
Με βάση την εθνική και διεθνή γεωπονική βιβλιογραφία η άροση δεν είναι καλό να γίνεται κάθε έτος γιατί επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην δομή και την γονιμότητα του εδάφους και στην πανίδα της περιοχής. Επιπλέον το κόστος για την άροση είναι μεγάλο όπως και το ενεργειακό αποτύπωμα κατά την άροση. Η σωστή γεωπονική ορολογία θα έπρεπε να είναι: «η κατεργασία του εδάφους με όποιον τρόπο είναι εφικτός ανάλογα με τις κλίσεις του εδάφους». 

E. Γη Υπό Αγρανάπαυση 
«Στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων του πρασινίσματος, κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022:».
Είμαστε στο έτος 2023 και δεν υπάρχει πλέον το πρασίνισμα αλλά το καθεστώτος της Αιρεσιμότητας με τα πρότυπα Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης και συγκεκριμένα το (ΚΠΓΚ) 

8 F. 6 Προγράμματα για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Καλή Διαβίωση των Ζώων (ECO- SCHEME) 
«Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος της Υπηρεσίας με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

G. 8.1 Δικαιούχοι και Όροι Επιλεξιμότητας 
«Οι παραγωγοί οφείλουν να δηλώνουν όλες τις εκτάσεις που υπάρχουν στην εκμετάλλευση τους και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δημιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις/συνθήκες για την λήψη της εν λόγω ενίσχυσης όπως είναι η κατάτμηση ή μείωσης της έκτασης της εκμετάλλευσης για την λήψη της σχετικής ενίσχυσης σε σχέση με την αίτηση του προηγουμένου έτους, περίπτωση στην οποία η Υπηρεσία μπορεί να αρνηθεί την χορήγηση της σχετικής ενίσχυσης μετά την διασταύρωση των αιτήσεων».
Η κατοχή των αγροτεμαχίων είναι μια δυναμική κατάσταση. Ο παραγωγός δεν γνωρίζει κάθε έτος τους μισθωμένους αγρούς που θα έχει την επόμενη χρονιά και μπορεί να απολέσει κάποια μισθωμένα αγροτεμάχια. Έτσι πρέπει να μην είναι γενική η κατάσταση της άρνησης αλλά να ελεγχθεί με τα πραγματικά δεδομένα χρησιμοποιώντας αντικειμενικά θεσμοθετημένα κριτήρια για να μην υπάρχει υποψία συναλλαγής. 

H. 9 Συνδεδεμένη Εισοδηματική Στήριξη 
«2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων αυτών περιγράφονται σε σχετικές Υπουργικές αποφάσεις».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι Υπουργικές αποφάσεις για τις περισσότερες ενισχύσεις της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

I. 12 Αιρεσιμότητα 
«Οι υποχρεώσεις των γεωργών σε σχέση με τις παραπάνω απαιτήσεις, περιγράφονται αναλυτικά στην κατ’ έτος εκδιδόμενη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα».
Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η εφαρμοστική εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

J. 13.1.1.2 Κριτήρια μη Επιλεξιμότητας των προς Ενίσχυση Εκτάσεων 
«8. η σπορά δεν είχε ολοκληρωθεί το αργότερο πριν από τις 31 Μαΐου 2022, προκειμένου για το βαμβάκι».
Το έτος υποβολής είναι το 2023 όχι το 2022 

«10. το τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου σποράς, για τις ενισχύσεις που προβλέπεται η προσκόμισή του φέρει ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2023 ή μετά τις 15/2/2023 στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31/1/2023».
Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συγκεκριμένα φυτικά είδη (όπως το σκληρό σιτάρι) και πρέπει να αναφερθούν. 

Με βάση τα ανωτέρω σας ζητάμε:

  • την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, 
  • την άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται, 
  • την άμεση έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 
  • την άμεση αναβάθμιση της εφαρμογής με τα απαραίτητα στοιχεία, φόρμες, διασταυρωτικούς και δεχούμενα στο gov για να μπορούν να εισαχθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, 
  • την παροχή του απαραίτητου χρόνου, μετά την οριστικοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, έτσι ώστε το έργο του ΟΣΔΕ να γίνει λειτουργικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για τους 650.000 δικαιούχους.
21/07/2023 02:23 μμ

Τις προτάσεις του ανακοίνωσε το ΓΕΩΤΕΕ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής που αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών (αλλά και των φυσικών καταστροφών γενικότερα). Η μεγαλύτερη τομή που επιβάλλεται να κάνει η πολιτεία είναι να ρίξει το βάρος της στην ουσιαστική αναβάθμιση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έναντι της καταστολής τους, κάτι που θα συμβάλει τα μέγιστα στην άμβλυνση των συνεπειών που αυτές μπορεί να έχουν.

Το Διοιητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ, ως σύμβουλος της πολιτείας για θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις του με τον υπόλοιπο επιστημονικό κόσμο της χώρας, ώστε να βοηθήσει την πολιτεία στο σχεδιασμό μιας νέας πολιτικής η οποία θα βασίζεται στην επιστημονική γνώση και εμπειρία, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τις πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα που τις ακολουθούν, όσο και για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και του αγρο-δασικού χώρου.
Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι:

1) Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης. Άρα, η πρόληψη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος αλλά ως επένδυση.

2) Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Επιβάλλεται να γίνει άμεσα η αναθεώρηση του Π.Δ. για τις επικίνδυνες περιοχές έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς καθώς και η ένταξη της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη πρόληψη και καθαρισμό των Δασικών οικοσυστημάτων, ενώ καθοριστικής πλέον σημασίας θα πρέπει να είναι στο εξής η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην διαδικασία πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, όπως έχουμε ξαναπεί, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προτεραιοτήτων στη χρηματοδότηση δράσεων της πολιτείας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πολλές αστικές περιοχές περικλείονται ή βρίσκονται εντός δασικών περιοχών, δεν μπορεί η υποστήριξη της δασικής υπηρεσίας να είναι ελλιπής. Σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση, χρειάζεται μια πλήρως εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένη δασική υπηρεσία η οποία θα έχει έγκαιρα τους αναγκαίους για την εκπλήρωση της αποστολής της πόρους. Έτσι και προκειμένου η Δασική Υπηρεσία να είναι σε θέση να υλοποιήσει τον προαναφερόμενο σχεδιασμό, απαιτούνται τόσο οι απαραίτητες πιστώσεις όσο και, κυρίως, η άμεση ουσιαστική στελέχωσή της, πέρα και πάνω από τις περιορισμένες και σίγουρα ανεπαρκείς και καθυστερημένες προγραμματισμένες προσλήψεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε την αντικατάσταση των υπαλλήλων που αποχώρησαν μόλις τα τελευταία έτη.

3) Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Πλέον οι προεκτάσεις αφορούν και την υγεία των πολιτών (σωματική αλλά και ψυχική), ενώ έχουν άμεση επίδραση στην κοινωνική συνοχή και οργάνωση. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τον πληθυσμό σε όλες αυτές τις παραμέτρους. Κυρίως όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και αναδιοργάνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας.

4) Επίσης, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την ανάγκη για δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την εξαιρετική σημασία που αυτές έχουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στα πλαίσια αυτά, κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη η εισαγωγή, ως αυτοτελές αντικείμενο, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαθήματος ή σειράς μαθημάτων με αντικείμενο την προστασία από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ.).

Σε κάθε περίπτωση, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει τη διαθεσιμότητά του να συνδράμει στο έργο της Πολιτείας με όλες τις δυνάμεις και δομές του και τίθεται στην διάθεση των αρμόδιων αρχών.
Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες που πλήγηκαν από τη φυσική αυτή καταστροφή, συγχαίρουμε τους ήρωες πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό, τους γεωτεχνικούς και εργαζόμενους στα δασαρχεία, τους εθελοντές και πολίτες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων τις δύσκολες τούτες ώρες και να βοηθήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας, καθώς και στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής στις πληγείσες περιοχές και στην περίθαλψη των ζώων, δεσποζομένων και αδέσποτων, που αυτή την ώρα χρειάζονται ακόμη περισσότερο τη βοήθειά μας.
 

14/07/2023 04:32 μμ

Την Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, η σύμπραξη του έργου ΕΛΙΑΔΑ Τ2ΕΔΚ-01315 διοργάνωσε ημερίδα για τον χαρακτηρισμό, τα πλεονεκτήματα, την  ανάδειξη  και την προώθηση του γενετικού υλικού των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, η προστασία και αξιοποίηση του οποίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Οι ερευνητές και οι ελαιοπαραγωγοί, που συμμετέχουν στο έργ,ο παρουσίασαν ενδιαφέροντα ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτόμες τεχνολογίες του έργου.  

Ο Δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, υπεύθυνος σπουδών και έρευνας του Τμήματος Οπωροκηπευτικών Γενετικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΑΙΧ έκανε μια συνολική ανασκόπηση του έργου, την μέχρι σήμερα πρόοδο και παρουσίασε  αποτελέσματα για τα εξής ζητήματα:

  • Ανίχνευση ποικιλιών ελιάς με αντοχή στο αβιοτικό στρες (πλημμύρες, αλατότητα χαμηλές θερμοκρασίες). 
  • Πειραματική διαδικασία in vitro καλλιέργειας ελαιόδεντρων σε ειδικά υποστρώματα για την ανάπτυξη ριζών και βλαστών. 

Χρησιμοποιώντας τις ποικιλίες Κορωνέϊκη και Καλαμών εμβολιασμένες σε διαφορετικά υποκείμενα, το έργο στοχεύει στην παραγωγή  ελαιοδένδρων με αντοχή στο αβιοτικό στρες. Η ομάδα του ΜΑΙΧ παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα όπου υπέβαλαν ποικιλίες ανθεκτικές (Αρβανιτολιά και Λευκολία) και μη ανθεκτικές στην αβιοτική καταπόνηση (Κορωνέϊκη και Γαϊδουροελιά) σε συνθήκες πλημμύρας συγκριτικά με συνθήκες υψηλής αλατότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στη ποικιλία Κορωνέϊκη παρατηρήθηκε σχηματισμός αερεγχύματος στις ρίζες, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δυνητικά ως δείκτης ανταπόκρισης σε αβιοτικές καταπονήσεις.
 
Ο Δρ. Πολυδεύκης Χατζόπουλος, καθηγητής στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολούθησαν για τη μελέτη της αντίδρασης νεαρών ελαιόδεντρων σε συνθήκες ξηρασίας με χρήση υδρόφιλων χημικών ουσιών (Πολυαιθυλενογλυκόλη). Επιπλέον, ο Δρ. Χατζόπουλος μίλησε για την εφαρμογή σύγχρονων μοριακών τεχνικών ανάλυσης (VIGS) για την μελέτη της ολευρωπαΐνης με χρήση του ενζύμου β-γλυκοσιδάση (OeGLU). Το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στη βιοσυνθετική οδό των σεκοϊριδοειδών στα ελαιόδεντρα. Η μείωση των μεταγραφών OeGLU είχε ως αποτέλεσμα την απουσία τόσο ανοδικών όσο και καθοδικών κινήσεων των σεκοϊριδοειδών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί παρέχει πληροφορίες για τη ρύθμιση της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στους καρπούς της ελιάς. 

Ο κύριος Ευτύχης Ανδρουλάκης, εφευρέτης και παραγωγός της εξαιρετικής ετικέτας ελαιόλαδου Pamako, καθώς και άλλων πολύ επιτυχημένων ετικετών που πωλούνται σε φαρμακεία της Ευρώπης, περιέγραψε τις καινοτομίες που εφαρμόζει στο ελαιοτριβείο του συνεργάτη του, κ. Μιχαήλ Μαράκα, ο οποίος είναι φορέας του έργου ΕΛΙΑΔΑ. Αυτές περιλαμβάνουν ένα νέο σύστημα πλυσίματος και στεγνώματος των καρπών της ελιάς στο ελαιοτριβείο το οποίο χρησιμοποιεί μειωμένη ποσότητα καθαρού νερού και μειώνει τη θερμοκρασία των καρπών κατά 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου καθώς ταυτόχρονα τους καθαρίζει και τους στεγνώνει - ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι ξηρές ελιές παράγουν ελαιόλαδο υψηλότερης ποιότητας. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στον αποχρωματιστή/θραυστήρα καρπών ελιάς που προσάρμοσε ώστε να αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος της φλούδας, χωρίς πλαστικά υλικά και να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία. Όλες οι παραπάνω σύγχρονες τεχνικές παράγουν υψηλής ποιότητας, ελαιόλαδο που συντελεί σε υψηλότερη τιμή.

Ο Δρ. Μπλαζάκης Κωνσταντίνος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Οπωροκηπευτικών Γενετικής & Βιοτεχνολογίας του MAIX παρουσίασε το OliveID, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο που βασίζεται στην ανάλυση εικόνων για τον προσδιορισμό των ποικιλιών ελιάς, χρησιμοποιώντας  αριθμητική ανάλυση των τιμών του μεγέθους, του σχήματος και της δομής των φύλλων ελιάς, του καρπού και πυρήνα. Εξήγησε πώς αυτό το νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό και τη διάκριση μεταξύ των ποικιλιών ελιάς, καθώς και στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ τους, με βάση αυστηρά καθορισμένες μαθηματικές προδιαγραφές, σύγχρονες τεχνικές προγραμματισμού και καινοτόμους αυτοματοποιημένους αλγόριθμους. Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε αγρότες, αγοραστές, δημόσιους φορείς, ερευνητές και άλλους στη βιομηχανία τροφίμων. Ήδη αναπτύσσεται μια εφαρμογή smartphone και τα δεδομένα για πολλές ποικιλίες είναι ήδη ελεύθερα διαθέσιμα σε μια βάση δεδομένων στο ΜΑΙΧ, η οποία δημιουργήθηκε από το φορέα του έργου AVMap GIS A.E.

12/07/2023 12:59 μμ

Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στις υπαίθριες εργασίες που αφορούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων στην ύπαιθρο περιλαμβάνουν:

  • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
  • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
  • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00 - 17:00
  • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10 - 15 °C).

ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικούς
Στο μεταξύ η ΠΟΓΕΔΥ ζητά η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των Γεωτεχνικών από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: 
Με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν τις επόμενες 10 μέρες στη χώρα καλούμε την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω υποστελέχωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς C σε εξωτερικούς χώρους εργασίας.
  • Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.ά.) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36 βαθμούς C ).
  • Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (αυτοψίες, επιβλέψεις, υλοτομικές εργασίες), οι Υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
  • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών, πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
  • Ειδικά για το κτίριο της οδού Σκαλιστήρη του ΥπΑΑΤ καλούμε τον νέο Υπουργό κ. Αυγενάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος με την ψύξη και θέρμανση, αφού φαίνεται ότι ο αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αδυνατεί να το πράξει εφαρμόζοντας την μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών. Η αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος την καθιστά ενδεχομένως πειθαρχικά ερευνητέα και σε κάθε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την υγεία Συναδέλφου, ποινικά κολάσιμη, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Ομοσπονδία στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο.

ΥπΑΑΤ για άλογα
Εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών με θέμα: «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».

Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας, ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας, με τον καύσωνα «Κλέων», τονίζεται:

«Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00. Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35 βαθμών C, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό».

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει: «Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Η τήρηση των κανόνων ευζωίας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα».

Πάντως ο ΑγροΤύπος θα πρέπει να επισημάνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που είναι αρμόδιο για τους αγρότες - αν και ανακοίνωσε εγκύκλιο για προστασία στα άλογα και τα μουλάρια που εργάζονται, δεν έκανε κάποια αναφορά στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ούτε σαν μέτρο προστασίας ούτε σαν οδηγία. Μιλάμε για χιλιάδες άνθρωπους που εργάζονται στην ύπαιθρο, κάτω από τον ήλιο και χωρίς τα μέσα ψύξης, που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι στα γραφεία.

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και τις επόμενες ημέρες λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία καταναλωτών και πωλητών εν όψει της έλευσης του καύσωνα.

Μάλιστα ύστερα από σχετική συνεννόηση του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών(ΠΟΣΠΛΑ), Δημήτρη Μουλιάτου, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές τις πρωινές ώρες ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους στις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες. 

Ταυτόχρονα, με επιστολή της ΠΟΣΠΛΑ, έχουν ενημερωθεί όλα τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, ώστε να μεριμνήσουν οι πωλητές μας προκειμένου μετά το πέρας του ωραρίου των λαϊκών αγορών να παραδώσουν τα σημεία που δραστηριοποιούνται εξόχως καθαρά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας των δήμων να προστατευθούν, μειώνοντας στο ελάχιστο την έκθεση τους στον ήλιο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού. 

07/07/2023 11:59 πμ

Τον ορατό κίνδυνο η Ελλάδα να απολέσει γενετικούς φυτογενετικούς πόρους καλλιεργούμενων ειδών και ζωικούς γενετικούς πόρους, επισήμαναν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στη διάρκεια συνέντευξης που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ, την Πέμπτη (6 Ιουλίου), στο Αγρόκτημα Θέρμης.

Η συνέντευξη είχε θέμα: «Διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών γενετικών πόρων: Ρόλος, δυνατότητες και υποδομές του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», τόνισε ο  διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών, προσθέτοντας ότι «παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και παρά τη σημαντική οικονομική αξία των γενετικών πόρων τα θέματα αυτά παραμένουν χαμηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο».

«Αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη 5ετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην ιστορία», επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα κα Πόπη Ράλλη, υπεύθυνη συντονισμού της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού. «Τα 15.000 δείγματα συλλογής από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αυτοφυή είδη που είναι συγγενή με τα καλλιεργούμενα, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα μέσα στους θαλάμους. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη βλαστική τους ικανότητα, να τα πολλαπλασιάζουμε ξανά και να αποθηκεύουμε και πάλι», πρόσθεσε.

Την «επείγουσα» ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να θεσμοθετηθεί και να οργανωθεί Τράπεζα Ζωικού Γενετικού Υλικού (ΤΖΓΥ) και τη σύσταση εθνικού συμβουλίου για τη διαχείριση των ζωικών γενετικών πόρων, επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κα Χριστίνα Λίγδα.

Σύμφωνα με τον Ν. 5035 / 28.03.23, μεταξύ των σκοπών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η καταγραφή, διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών φυτικών, ζωικών και μικροβιακών γενετικών πόρων, που σχετίζονται με τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, μέσω, ιδίως, της τήρησης Εθνικών Συλλογών και Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Η διατήρηση και η αξιοποίηση της ποικιλομορφίας των γενετικών πόρων, είναι καθοριστική για την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και απαραίτητη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των δασών και της αλιείας. Λόγω της θεμελιώδους σημασίας τους, οι γενετικοί πόροι βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών διεθνών ρυθμίσεων, όπως τα παγκόσμια σχέδια δράσης (GPA) για τους φυτικούς, ζωικούς και δασικούς γενετικούς πόρους του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA), κλπ. Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και παρά τη σημαντική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία των γενετικών πόρων, τα θέματα αυτά δεν αποτελούν ακόμη ζητήματα υψηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο. 

Ειδικότερα στη χώρα μας, παρατηρείται πολυδιάσπαση, κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και αποδυνάμωση δημόσιων υποδομών, απουσία μακροχρόνιας και σταθερής χρηματοδότησης των δράσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τους Γενετικούς Πόρους. Η αποσπασματική και ελλιπής χρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο το έργο που έχει γίνει επί δεκαετίες, απειλεί με υποβάθμιση και απώλεια τους γενετικούς πόρους και υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια της χώρας να προασπίσει τα βασικά της συμφέροντα στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα. Παρά τις αδυναμίες αυτές, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να εκπληρώσει ουσιαστικό ρόλο στα θέματα διατήρησης, χαρακτηρισμού και αξιοποίησης των γενετικών πόρων, γιατί διαθέτει έμπειρο προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η σχετική θεσμοθέτηση από την Πολιτεία και η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων (σταθερή).

Αυτό που τονίστηκε στην συνάντηση ήταν ότι για να μπορέσουν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τα Ινστιτούτα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας, που διατηρούν τους γενετικούς πόρους, να ανταποκριθούν στον ρόλο που προβλέπει ο νόμος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε οργανωτικό και συντονιστικό επίπεδο, πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει: 

1. Τη διασφάλιση αποτελεσματικής λειτουργίας Τραπεζών Γενετικού Υλικού με: 
i. ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τράπεζας Φυτικού Γενετικού Υλικού, 
ii. θεσμοθέτηση της Τράπεζας Ζωικού Γενετικού Υλικού, 

2. Την πάγια και επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, 

3. Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υποδομών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην κατεύθυνση αυτή.

29/06/2023 03:21 μμ

Στην απειλή της μικροβιακής αντοχής και στην σημασία της ορθής χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, αναφέρθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Οι καθηγητές κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ.κ. Γεώργιος Μπατζίας και Πασχάλης Φορτομάρης, τόνισαν ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι ότι δεν είναι «πρώτη» αλλά η «έκτακτη» λύση η χρήση του αντιβιοτικού.

Στο παρελθόν νομίζαμε ότι τα αντιβιοτικά ήταν πανάκεια. Σώζουν ζωές ανθρώπων και ζώων αλλά το αρνητικό είναι ότι γίνονται ανθεκτικές οι ασθένειες. Σήμερα μιλάμε για στελέχη βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά. 

Αυτό που επισήμαναν οι καθηγητές είναι ότι «δεν θα πρέπει άρρωστοι άνθρωποι να εισέρχονται στις εκτροφές. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό για όσους εργάζονται στις εκτροφές». 

Κινδυνεύουν όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα (κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι). Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια σε πρώτη φάση. Όμως με τον χρόνο αρχίζουν να αποκτούν αντοχή και φέρνουν ανθεκτικά στελέχη. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χορηγείται αντιβιοτικό χωρίς να υπάρξει λοίμωξη του ζώου.

Μάλιστα ανέφεραν το πείραμα στην Κίνα, με 14 φοιτητές κτηνιατρικής που επισκέφτηκαν εκτροφές και στην συνέχεια βρέθηκαν τα βακτήρια που υπήρχαν στα έντερα των χοίρων να υπάρχουν και στα έντερα των ανθρώπων. Χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες για να επανέλουν στην αρχική κατάσταση και αυτό όχι στο 100% των φοιτητών.

Τα αντιβιοτικά περνάνε και στο περιβάλλον. Έγιναν έρευνες στο εξωτερικό και βρέθηκαν αντιβιοτικά σε νερά των ποταμών. Επίσης μέσα από την κοπριά πέρασαν τα αντιβιοτικά στα χωράφια. Θα πρέπει να δίνονται στα ζώα όσο το δυνατόν λιγότερα αντιβιοτικά και τόσα όσα είναι απαραίτητα.

Από την πλευρά του ο κτηνίατρος κ. Βασίλειος Κομπούλης τόνισε ότι τις δεκαετίες του 70 και του 80 γινόταν καθημερινή χρήση αντιβιοτικών στις πτηνοτροφικές μονάδες σαν καθημερινή θεραπεία. Ευτυχώς σήμερα εγκαταλείφθηκε αυτή η πρακτική. 

Ο ρόλος του κτηνιάτρου είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στις εκτροφές. Μεγάλη πυκνότητα ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο φέρνει αυξημένη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης προβλήματα μολύνσεων έχουν οι πολυεκτροφές με διαφορετικές ηλικίες σε ένα θάλαμο, όπως και ελλειπή μέτρα απολύμανσης. Η αντιβιοαντοχή φέρνει συνήθως προβλήματα μόλυνσης (σαλμονέλα - ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων).

Θα πρέπει να γίνονται σωστά εμβολιακά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εκτροφής (χρήση αυτεμβολίων) και στην χώρα μας. Τα καλά νέα είναι οι «βακτηριοφάγοι». Η έρευνα προχωρά αλλά είμαστε ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

23/06/2023 04:24 μμ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου (χοίρων, βοοειδών, προβάτων και αιγών) για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021 - 2022, στην χώρα μας παρατηρούνται οι ακόλουθες μεταβολές ως προς τον αριθμό των ζώων και των εκμεταλλεύσεων:

Ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 2,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βοοειδών ανήλθε σε 581.598 ζώα το 2022 (έναντι 614.066 ζώων το 2021 και 631.521 ζώων το 2020).     Μείωση επίσης παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή κατά 6,4% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 6,3% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 2,3% το 2022 σε σχέση με το 2021, έναντι αύξησης κατά 2,2% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χοίρων ανήλθε σε 741.639 ζώα το 2022 (έναντι 758.942 ζώων το 2021 και 742.963 ζώων το 2020). Μείωση επίσης παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν χοίρους κατά 7,2% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 12,7% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 (έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020). Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 (έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020). Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, χοίροι, πρόβατα, αίγες) εκφρασμένο σε ζωικές μονάδες (ΖΜ) παρουσίασε μείωση 4,3% το 2022, σε σχέση με το 2021 και 0,3% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

21/06/2023 09:56 πμ

Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ύψους 12.303.525 ευρώ, προβλέπεται σε πρόσκληση που εκδόθηκε για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Η δράση αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους γεωργούς έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία θεματικές ενότητες:
-Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
-Χρηματο-οικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων/χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
-Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
-Εμπορία & μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
-Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.)

Δικαιούχοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα είναι νέοι γεωργοί των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 για όλη την Επικράτεια.

Το Πρόγραμμα και οι Προδιαγραφές Κατάρτισης, οι Εκπαιδευτικοί Όροι, η Διαδικασία κατανομής ωφελούμενων σε τμήματα, το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και η Αξιολόγηση των προγραμμάτων περιγράφονται αναλυτικά στην υπ’ αριθ. 11510/14.12.2016 (ΦΕΚ 4113/Β/21.12.2016) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης 1.1.1. «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο και είναι υποχρεωτικά για τη δεύτερη δόση της ενίσχυσης των ενταγμένων στο πρόγραμμα.

Διαβάστε την πρόσκληση

01/06/2023 04:38 μμ

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «χτίζουν» το νέο πλαίσιο για την έγκριση των βιολογικών γεωργικών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η ταχεία ανάπτυξη των βιολογικών φυτοφαρμάκων από τη βιομηχανία βρήκε ανέτοιμους τους μηχανισμούς έγκρισής τους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με αποτέλεσμα αυτά τα νέα και καινοτόμα φυτοφάρμακα να αξιολογούνται με βάση το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τα συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα. Αυτό επιβραδύνει την είσοδο των βιολογικών φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της «Πράσινης Συμφωνίας» για μείωση της χρήση συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% ως το 2030, αλλά και γενικότερα την προστασία των καλλιεργειών, αφού ένας μεγάλος αριθμός  συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων αποσύρονται από την αγορά.
 
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα, ως επικεφαλής του ερευνητικού έργου RATION (Risk AssessmentT InnOvatioN), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 7 εκ. ευρώ, ανέλαβε να δώσει λύση στην είσοδο των βιολογικών φυτοφαρμάκων στην αγορά.

Στο έργο συμμετέχει ένα δίκτυο με 21 ερευνητικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, βιομηχανιών-κολοσσών όπως η SYNGENTA και η BAYER, Ρυθμιστικών Αρχών από 11 χώρες - μέλη, αλλά και χωρών εκτός ΕΕ όπως το Ισραήλ και η Κορέα.

ερευνητικό έργο RATION

«Στο πλαίσιο του RATION θα αναπτύξουμε όλα τα εργαλεία που θα υποστηρίξουν ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης της επικινδυνότητας (risk assessment) των βιολογικών φυτοφαρμάκων, παράγοντας όλη την απαραίτητη γνώση ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε εάν ένα βιολογικό φυτοφάρμακο είναι αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές για την υγεία μας και το περιβάλλον. Οι νέες αυτές διαδικασίες θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες βιολογικών φυτοφαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αγορά, σε νέα βιολογικά φυτοφάρμακα όπως τα ds-RNA και σε καινοτόμα μικροβιακά με υψηλή εξειδίκευση στην δράση τους όπως βακτηριοφάγους αλλά και σε κοινοπραξίες μικροοργανισμών για τα οποία δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αξιολόγησης και τα οποία αποτελούν το next big thing στην αγορά των βιολογικών φυτοφαρμάκων», εξηγεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Δημήτρης Καρπούζας, ο οποίος συντονίζει το έργο.

Σήμερα στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 74 μικροβιακά φυτοφάρμακα ενώ ακόμη 25 βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης, μεταξύ αυτών και το πρώτο προϊόν που περιέχει βακτηριοφάγους για την καταπολέμηση βακτηρίων που προσβάλουν και καταστρέφουν την πατάτα. 

«Στις ΗΠΑ έχουν ήδη αδειοδοτηθεί σκευάσματα που περιέχουν ds-RNA (που αντί για χημικές ενώσεις ή μικροοργανισμούς περιέχουν δίκλωνο RNA σχεδιασμένο ώστε να εισέρχεται εξειδικευμένα σε βλαβερά έντομα και να τα σκοτώνει αναστέλλοντας την δράση βασικών συστημάτων των εντόμων-στόχων), αλλά δυστυχώς στην Ευρώπη ήμασταν απροετοίμαστοι για τέτοια προϊόντα. Η Ευρώπη πρόσφατα διαμόρφωσε το πρώτο κείμενο – οδηγία για την αξιολόγηση της  επικινδυνότητας των μικροβιακών φυτοφαρμάκων. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του RATIΟΝ θα παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ταχεία και ασφαλή εισροή νέων και καινοτόμων βιολογικών φυτοφαρμάκων που θα  διαμορφώσουν μια νέα πιο «πράσινη» και ασφαλή γεωργία, αλλά και πιο ασφαλή γεωργικά προϊόντα για τους καταναλωτές», προσθέτει ο καθηγητής κ. Καρπούζας. 

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί και μια εφαρμογή για smart phone μέσω της οποίας οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εγκρίσεις, χρήσεις, δράσεις και εφαρμογές βιολογικών φυτοφαρμάκων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην χώρα τους.

29/05/2023 01:20 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.) ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια με σκοπό να εκπροσωπήσει τους Γεωπόνους της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου από την Κ.ΕΦ.Ε. (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) και ανακοινώθηκε η τελική λίστα των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. που θα διεξαχθούν την Κυριακή (18 Ιουνίου 2023).

Για την τελική λίστα υποψηφιοτήτων για τις εκλογές πατήστε εδώ 

08/05/2023 03:01 μμ

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, με απόφασή του προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει αίτηση προκειμένου να στελεχωθεί το Μητρώο Αξιολογητών για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στα έργα και τις δράσεις του Υπουργείου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Ειδικότερα:
Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής γεωτεχνικών, μηχανικών ανάλογης ειδικότητας των επενδυτικών σχεδίων (ενδεικτικά: πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί) (εφεξής μηχανικοί) ή οικονομικών επιστημών ή επιστημών τροφίμων, οι οποίοι εγγράφονται στα υποΜητρώα αναλόγως του τίτλου σπουδών τους και οι οποίοι:
α) είναι ηλικίας μέχρι 67 ετών,
β) είναι μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εφόσον η επαγγελματική τους ειδικότητα το απαιτεί,
γ) διαθέτουν κατ’ ελάχιστον 3ετή τεκμηριωμένη εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο αξιολόγησης, όπως σύνταξη αιτήσεων υπαγωγής, συμμετοχή στο σχεδιασμό ή στην κατάρτιση ή στην υλοποίηση χρηματοδοτούμενων επενδυτικών έργων ή εναλλακτικά έχουν αξιολογήσει τουλάχιστον 10 επενδυτικά έργα σε ίδιες ή ανάλογες κατηγορίες ενισχύσεων,
δ) διαθέτουν Η/Υ με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και έχουν ικανότητα χειρισμού προγραμμάτων βασικών εφαρμογών γραφείου (Microsoft Οffice και Οutlook ή ανάλογων) και διαδικτύου.

Το έργο περιλαμβάνει το αντικείμενο του Μητρώου και τα τρία υποΜητρώα:
α) Μητρώο αξιολογητών περιφερειακών ενισχύσεων για τα υποέργα «καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων», «εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα» και «πράσινος αγροτουρισμός».
β) Μητρώο αξιολογητών ενισχύσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 για τα υποέργα «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» και «γενετική βελτίωση ζώων» και
γ) Μητρώο αξιολογητών ενισχύσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 1388/2014 για το υποέργο «ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών».
Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να εγγραφούν σε περισσότερα υπο-Μητρώα αναλόγως του τίτλου σπουδών. Όποιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε περισσότερα υποΜητρώα ανάλογα του τίτλου σπουδών τους, υποβάλουν μία
αίτηση στην οποία δηλώνουν τα υποΜητρώα, στα οποία ενδιαφέρονται να εγγραφούν.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Αξιολογητών υποβάλλουν με επισυναπτόμενα τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ)

Ειδικότερα, η αίτηση συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) αντίγραφο τίτλου σπουδών ή αντίγραφο τίτλου αναγνώρισης,
β) αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου που αποδεικνύει την ηλικία,
γ) αντίγραφο εγγραφής στο αντίστοιχο επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική τους ειδικότητα το απαιτεί με απαλλαγή της υποχρέωσης υποβολής τίτλου σπουδών ή αναγνώρισης, εφόσον από το έγγραφο του επιμελητηρίου τεκμαίρεται ο τίτλος σπουδών,
δ) δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της εμπειρίας, όπως συμβάσεις εργασίας ή έργου, βεβαιώσεις εργοδότη, αποδεικτικά αξιολόγησης αντίστοιχων έργων,
ε) ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας ή για τους ενδιαφερόμενους δημόσιους υπαλλήλους βεβαίωση από την Υπηρεσία τους, όπου θα αναφέρεται ότι δεν τους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για τα παραπτώματα που αφορούν στις προϋποθέσεις υποψηφιότητας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής τίτλου σπουδών ή αναγνώρισης εφόσον από το έγγραφο τεκμαίρεται ο τίτλος σπουδών,
στ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με γνήσιο υπογραφής ή ψηφιακά υπογεγραμμένη, με την οποία βεβαιώνεται ότι: 
i) Όλα τα στοιχεία που ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει ηλεκτρονικά είναι πραγματικά, έγκυρα και ακριβή, δεν υπάρχει σε βάρος του καταδίκη, εκκρεμοδικία, πειθαρχική ποινή ή δίωξη, 
ii) έχει λάβει γνώση των υποχρεώσεων καθώς και του έργου που θα αναλάβει βάσει του εκάστοτε ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,
iii) διαθέτει Η/Υ με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και έχει ικανότητα χειρισμού προγραμμάτων βασικών εφαρμογών γραφείου (Microsoft Office και Outlook ή ανάλογων) και διαδικτύου, 
iv) δεν έχει συνταξιοδοτηθεί και 
v) δεν έχει υποχρέωση εγγραφής σε επιμελητήριο (αν πρόκειται για ειδικότητα, για την οποία δεν απαιτείται εγγραφή σε επιμελητήριο).

Προσοχή όπως επισημαίνει η Απόφαση, η ένταξη στο Μητρώο Αξιολογητών δεν γεννά αυτοδικαίως δικαίωμα καταβολής της οποιασδήποτε αποζημίωσης/αμοιβής. Δικαίωμα αποζημίωσης αποκτάται μετά την επιτυχή αξιολόγηση του αντιθέμενου επενδυτικού σχεδίου.

Διαβάστε την Πρόσκληση (εδώ)

05/05/2023 03:21 μμ

Τα Παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ζητούν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης, που λήγει στις 16/5/2023.

Ο κ. Ζαφείριος Μυστακίδης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατ. Μακεδονίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα μελετητικά γραφεία ζητούν να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων. Υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία και οι ημερομηνίες είναι πολύ «πιεστικές». Επίσης πρέπει να αυξηθεί και ο προϋπολογισμός της δράσης».   

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΓΕΩΤΕΕ, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα αλλά και την πολυπλοκότητα του εν λόγω μέτρου για την υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αιτούμαστε την παράταση για τους παρακάτω λόγους:

  • Για τις χρονοβόρες διαδικασίες που αφορούν τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων (Αρχιτεκτονικά σχέδια, θεωρήσεις από τις ΔΑΟΚ κ.α.).
  • Τη δυσκολία σύναψης των απαιτούμενων συμβολαιογραφικών μισθωτηρίων συμβολαίων, λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας των συμβολαιογράφων και των υποθηκοφυλακείων.
  • Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους ενδιαφερόμενους αγρότες-κτηνοτρόφους.
  • Το γεγονός ότι στην τρέχουσα προθεσμία υποβολής αιτήσεων περιλαμβάνονται οι διακοπές του Πάσχα, άλλες αργίες και η προσφάτως ανακύπτουσα προκήρυξη των Βουλευτικών εκλογών, με τη συνοδευόμενη προεκλογική περίοδο που μειώνουν σημαντικά τον ωφέλιμο χρόνο των μελετητικών γραφείων για την υποβολή των σχετικών ηλεκτρονικών αιτήσεων.   

Για αυτούς τους λόγους τα δυο παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αιτούνται την παράταση κατά 2 μήνες της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων στήριξης στα Σχέδια Βελτίωσης για την ορθότερη και πληρέστερη υποβολή των σχετικών αιτήσεων. 

Εκτιμούμαι επίσης ότι η αιτούμενη παράταση δεν θα επιμηκύνει το χρόνο αξιολόγησης των υποβληθέντων αιτήσεων, καθότι λόγω της παράτασης θα κατατεθούν πληρέστεροι και αρτιότεροι φάκελοι στήριξης, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά το έργο των αξιολογητών.

Ακόμα θα χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού της εν λόγω δράσης για να μπορέσει να ικανοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αυξημένη ζήτηση από ενδιαφερόμενους στο εν λόγω πρόγραμμα.

05/05/2023 03:18 μμ

Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφία Ακριβείας – Εφαρμογές στην Εκτροφή Μηρυκαστικών» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση της ενότητας με θέμα «Τεχνολογίες Εκτροφής Ακριβείας Μηρυκαστικών» του Αν. Καθηγητή του ΓΠΑ κ. Θωμά Μπαρτζάνα αναφορικά με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των έξυπνων λύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ο Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ κος Μπαρτζάνας υπενθυμίζει, ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστή και ως «Green Deal», το οποίο στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέσω του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού, απαιτεί να ληφθούν άμεσα αλλαγές στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της άνω συμφωνίας μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές μειώσεις στις αγροτικές εισροές, που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να είναι διστακτικοί απέναντι στο πράσινο αυτό εγχείρημα, καθώς, όπως επεξηγεί ο κος Μπαρτζάνας, μέσω των εφαρμογών τεχνικών και τεχνολογιών γεωργίας και δη κτηνοτροφίας ακριβείας στα πλαίσια εκτροφής των μυρηκαστικών θα εξασφαλιστεί η  βιωσιμότητα των γεωργικών και των κτηνοτροφικών μονάδων αντίστοιχα σ’ έναν συνεχώς αυξανόμενο και ανταγωνιστικό τομέα.

Τεχνικές και τεχνολογίες κτηνοτροφίας ακριβείας

Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων αυξάνεται συστηματικά είτε με την ένωση μικρότερων μονάδων είτε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δημιουργίας μεγάλων κτηνοτροφικών συγκροτημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα διαχείρισης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στις πολυπληθείς φάρμες είναι αδύνατον ο κτηνοτρόφος να δώσει την ίδια προσοχή στην ευζωία του κάθε ζώου χωριστά, όπως θα συνέβαινε σε μια μικρή φάρμα. Λύση έρχονται να δώσουν οι εφαρμογές τεχνικών και τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας, όπου μέσω ενός συστήματος αυτοματοποίησης και ψηφιακής ιχνηλάτισης, παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση και αναλυτική πληροφόρηση αναφορικά με την ευζωία των μηρυκαστικών και την περιβαλλοντική αειφορία. Ως εκ τούτου ο κτηνοτρόφος προσθέτει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, καθώς θα μπορεί να παρέμβει έγκαιρα και εν συνεχεία να διαχειριστεί αποδοτικά οτιδήποτε ζήτημα ανακύψει στα πλαίσια της διαχείρισης της κτηνοτροφικής παραγωγής του.

Κτηνοτροφία ακριβείας στην πράξη: Έξυπνα περιλαίμια

Η εφαρμογή της κτηνοτροφίας ακριβείας προϋποθέτει την χρήση ειδικού εξοπλισμού και ιδίως την εκπαίδευση και την εξοικείωση των κτηνοτρόφων στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Μέσω της χρήσης έξυπνων συσκευών πραγματοποιείται αρχικά άντληση μιας πληθώρας δεδομένων που σχετίζονται με το επίπεδο ευζωίας του ζώου, καθώς και με το επίπεδο ποιότητας του συνόλου της φάρμας. Εν συνεχεία, τα δεδομένα αυτά αναλύονται και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο αναφορικά με την αειφορία του περιβάλλοντος, αλλά και αναφορικά με την τυχόν ύπαρξη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών, που μπορεί να προσβάλλουν τα μηρυκαστικά.
Ιδίως, στα μηρυκαστικά η χρήση των έξυπνων περιλαίμιων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες δορυφορικού εντοπισμού, θερμοκρασίας και ζωτικών λειτουργιών, παρέχουν μια πληθώρα σημαντικών πληροφοριών στους κτηνοτρόφους. Θέλοντας, μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας να τονίσει τα πλεονεκτήματα και ιδίως την ευελιξία, που δύναται να παρέχει η χρήση τους στους κτηνοτρόφους, έφερε ως παράδειγμα την ακόλουθη εικόνα: μηρυκαστικά να βοσκούν ελεύθερα άνευ της ύπαρξης φρακτών και όταν αυτά τυχόν υπερβούν τα όρια της ηλεκτρονικά και μέσω δορυφόρου χωροθετημένης περιοχής, μέσω ενός ακίνδυνου σήματος προς το ζώο, αυτό να επανέρχεται πίσω στο κοπάδι.
Στον ελλαδικό χώρο είναι διαδεδομένη η χρήση έξυπνων περιλαίμιων στα βοοειδή, όπου παρέχουν ενδείξεις αναφορικά με την κατανάλωση της βοσκής βάσει της κινήσεως του λαιμού του ζώου. Με την πρόοδο της τεχνολογίας ενσωματώνονται, επιπλέον, συστήματα καταγραφής της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος, που συμβάλλουν σε θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας.

Έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών με ανάλυση εικόνας και ήχου

Η εφαρμογή έξυπνων συσκευών καταγραφής εικόνας στα βοοειδή παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες αναφορικά με την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της πολότητας.  Ειδικότερα, μέσω της συστηματικής παρατήρησης και καταγραφής των κινήσεων του ζώου, η έξυπνη συσκευή δύναται να παρέχει πιθανούς δείκτες πολότητας, πριν ακόμα κάνει την εμφάνιση της στο ζώο.
Στα μηρυκαστικά η ανάλυση του ήχου δεν είναι ακόμα λεπτομερώς εφαρμοσμένη σε μεγάλη κλίμακα, παρόλα αυτά ο κος Θωμάς Μπαρτζάνας σημείωσε ότι «ήδη γίνονται πολλά πειράματα σε κέντρα του εξωτερικού (…). Ειδικότερα, με την ανάλυση του σήματος και των ηχητικών μηνυμάτων, που παίρνουμε από τους χοίρους αναφορικά με την ζωή, την επιθετικότητα, είτε με κάποια ασθένεια και τα οποία μεταφράζουμε σε χρήσιμες πληροφορίες, μπορούν να μεταφραστούν και για τα μηρυκαστικά».

Σίτιση ακριβείας

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο  Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ η κτηνοτροφία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ολοκληρωμένων γεωργικών συστημάτων ακριβείας άρδευσης και λίπανσης, όπου μέσω στρατηγικής διαχείρισης περιορίζεται η άσκοπη κατανάλωση αρδευτικού νερού και λίπανσης. Στα πλαίσια της κτηνοτροφίας, αντίστοιχα, με την υποστήριξη της τεχνολογίας δύναται να εφαρμοστεί η σίτιση ακριβείας, όπου τα ζώα σιτίζονται στην ώρα και στην ποσότητα που χρειάζεται. Επιπλέον, ο κος Μπαρτζάνας τόνισε, ότι ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται στην φάρμα τους, καθώς απλώς γεμίζουν το δοχείο τροφής, όποτε αυτό τελειώνει. Στον αντίποδα, βρίσκονται τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία καταγράφουν την ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται από το κάθε ζώο, ενώ, παράλληλα, παρέχουν σημαντικές οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση ζωοτροφής για το κάθε ζώο ξεχωριστά, σε καθημερινή βάση και ανάλογα με τις βιοτικές του ανάγκες.
Η αναίτια σπατάλη των ζωοτροφών μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει για την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη την κατακόρυφη αύξηση τιμών που σημειώθηκαν συνεπεία του  πολέμου στην Ουκρανία.  Και ως είναι φυσικό η αύξηση του κόστους αγοράς της ζωοτροφής συνεπάγεται με αύξηση της τιμής των παραγόμενων αγαθών, όπως για παράδειγμα το γάλα ή το κρέας, γεγονός που πλήττει και τον τελικό αποδεκτή, ήτοι τον καταναλωτή.

Γεωργικές κατασκευές

Οι γεωργικές κατασκευές, όπως η κατασκευή ενός κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα ζώα, σύμφωνα με τον Αν. Καθηγητή κ. Μπαρτζάνα, αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα αναφορικά με την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής παραγωγής. Παράγοντα, ωστόσο, που πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι παραγνωρίζουν, καθώς επιλέγουν να επενδύουν υπέρμετρα σε εξοπλισμό, στο ζωικό κεφάλαιο ή στην καλλιέργεια εν γένει.
Μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας ο οποίος εξειδικεύεται στις γεωργικές κατασκευές, τόνισε ότι η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει τεχνικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να προ-δημιουργήσουν σε εικονικό επίπεδο το κτίριο, με απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει εκ των προτέρων την τοποθεσία του, το είδος του ζώου που επιθυμεί να στεγάσει και τον συνολικό αριθμό των ζώων. Ως εκ τούτου, σήμερα ο κτηνοτρόφος έχει την δυνατότητα να ελέγξει τα διάφορα στοιχεία του μικροπεριβάλλοντος πριν ακόμα τα ζώα εισέλθουν στην κατασκευή, έχοντας, πάντοτε, την δυνατότητα παρέμβασης και διόρθωσης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε «Είναι μια δουλειά που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι καλό να γίνεται πριν κάποιος επενδύσει σε ένα κτηνοτροφικό κτίριο».

04/05/2023 02:00 μμ

Σαν μια «πυρηνική βόμβα», που θα «σκάσει» στον επόμενο ένοικο του ΥπΑΑΤ, χαρακτηρίζει το ΟΣΔΕ του 2023 σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Μιλώντας «μπασκετικά» ο απερχόμενος και πλέον αμφιλεγόμενος κύριος Υπουργός Αγροτικής και Τροφίμων των τελευταίων δεκαετιών προσπαθεί με κάθε τρόπο να «σκοράρει» σε κάθε του απελπισμένη προσπάθεια στο δρόμο για τις εκλογές τις 21ης Μαΐου, γράφοντας με μελανά γράμματα τον δικό του απόλυτα αποτυχημένο επίλογο στη θητεία του στο ΥπAAΤ. 

Με μια απόφαση - πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2023 στο Φ.Ε.Κ. 97/Α/2023, αποκαλύπτεται ότι κατόπιν διαβούλευσης με τα Υπουργεία καθορίζονται στόχοι κυβερνητικής πολιτικής αναδρομικά για το έτος 2022, οι οποίοι στη συνέχεια θα οδηγήσουν προφανώς στην καταβολή μπόνους σε συγκεκριμένες και ελάχιστες Γεωτεχνικές Υπηρεσίες, αφήνοντας έξω την μεγάλη πλειοψηφία των Γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ αλλά και των Περιφερειών, εποπτευόμενων Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών που ασκούν καθήκοντα του ΥπΑΑΤ, δημιουργώντας εργαζόμενους δύο ταχυτήτων: τους άριστους αρεστούς με τη λήψη μπόνους και όλων των υπολοίπων. 

Εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποιους διαβουλεύτηκε ο καθ’ ύλην αρμόδιος κύριος Υπουργός στην περίπτωση του ΥπΑΑΤ την σχετική στοχοθεσία. Είναι πασιφανές ότι μετά την παρέμβαση της ΠΟΓΕΔΥ για τον πλήρη αποκλεισμό των Γεωτεχνικών από το περιβόητο μπόνους κλείστηκαν σε κάποιο δωμάτιο και «διαβουλεύτηκαν» με τους δικούς τους άριστους αρεστούς ανθρώπους και έδωσαν το πράσινο φως μόνο για την Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, την Δ/νση Προώθησης και τις Διαχειριστικές, αφήνοντας εκτός την συντριπτική πλειοψηφία των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών ΥπΑΑΤ και ΟΤΑ. 

Την ίδια στιγμή ο κύριος Υπουργός της αριστείας, ισοπεδώνοντας τα πάντα, θεωρεί τους Συναδέλφους του ΥπΑΑΤ επαίτες, επιτρέποντας πολιτικά την έκδοση απόφασης με την οποία χορηγούνται οριζόντια και άκριτα 30 ώρες υπερωριών σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους εν είδει φιλοδωρήματος αποχώρησης από το Υπουργείο. 

Ουδέποτε δυστυχώς αντελήφθη την τραγική υποστελέχωση των Υπηρεσιών, ουδέποτε αντελήφθη την αναγκαιότητα ελέγχων εκτός ωραρίου για την προστασία των καταναλωτών, της Δημόσιας Υγείας και του Δημοσίου συμφέροντος, ουδέποτε αντελήφθη τις τραγικές συνθήκες εργασίας. 

Όλα αυτά κρίνει ότι θα τα «εξαγοράσει» με τα ψίχουλα των υπερωριών, όπως προφανώς του εισηγήθηκαν κάποιοι όψιμοι συνομιλητές και σύμβουλοί του. Οι Γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ είναι βέβαιο ότι τον μνημονεύουν για χρόνια. Ποιος μπορεί εξάλλου να λησμονήσει τις διαρροές για επιδόματα σίτισης και λοιπά ευφυολογήματα τα οποία εκτόξευσε κατά καιρούς. Στη μνήμη των Γεωτεχνικών έχουν καταγραφεί ήδη τα κούφια λόγια και οι ανέξοδες υποσχέσεις του, που κατέστη πρακτικά αδύνατο να υλοποιήσει. 

Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την αποκατάσταση των αδικιών στους Εργαζόμενους και την ισχυροποίησή τους, θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια σε πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές που όχι μόνο δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά αλλά δημιουργούν συνθήκες «γκετοποίησης» των Εργαζομένων και φυσικά θα συνεχίσει να παλεύει ως Θεσμικός εταίρος και όχι ως μυστικοσύμβουλος πολιτικάντηδων πίσω από κλειστές πόρτες. 

Κλείνοντας, ενημερώνουμε τους πάντες ότι αν κάποιοι ελπίζουν ότι η «πυρηνική βόμβα» του ΟΣΔΕ 2023 θα «σκάσει» στον επόμενο κάτοικο του 6ου ορόφου, οι εργαζόμενοι θα είναι εδώ για να θυμίσουν τα ονοματεπώνυμα των καταστροφέων του συστήματος αγροτικών επιδοτήσεων, των ανθρώπων που ενώ παρέλαβαν στρωμένη δουλειά εξυγίανσης θα παραδώσουν καυτή πατάτα πολιτικής ανικανότητας και «καμένη γη».