Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παρέμβαση ΓΕΩΤΕΕ στο υπουργείο Παιδείας για τα πτυχία γεωπονικών τμημάτων

28/08/2020 11:49 πμ
Να προσμετρηθούν ως integrated master τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων/Σχολών ζητά από την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Να προσμετρηθούν ως integrated master τα πτυχία των παλαιών αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων/Σχολών ζητά από την υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο.

Για το σκοπό αυτό απέστειλε την με αριθ. 4245/25-8-2020 επιστολή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς την υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, με θέμα «Προσμέτρηση ως integrated master των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων Γεωπονικών Τμημάτων/Σχολών».

Με την εν λόγω επιστολή το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιλύσει το σοβαρό ζήτημα που αφορά την προσμέτρηση, στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών, του integrated master πολλών Γεωπόνων, οι οποίοι είναι απόφοιτοι Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων/Σχολών που έχουν μετονομαστεί. Στην παρέμβασή του, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά από το Υ.ΠΑΙ.Θ. να επιληφθεί επιτέλους του συγκεκριμένου ζητήματος και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη, ισότιμη και ενιαία αντιμετώπιση όλων των Γεωπόνων εκπαιδευτικών.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

μετά την έκδοση των προσωρινών πινάκων της Προκήρυξης 2ΓΕ/2019 και το μεγάλο πλήθος των σχετικών ενστάσεων που έχουν κατατεθεί, οφείλουμε και πάλι να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τη συνεχιζόμενη κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιλύσει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο το ίδιο έχει δημιουργήσει και αφορά στη μη προσμέτρηση, στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικών, του integrated master πολλών Γεωπόνων οι οποίοι είναι απόφοιτοι Γεωπονικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων/Σχολών που έχουν μετονομαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως συμβούλου της Πολιτείας επί θεμάτων γεωτεχνικής παιδείας και έρευνας, αλλά και ως φορέα προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τις πολυάριθμες και συνεχείς σχετικές παρεμβάσεις του προς το Υ.ΠΑΙ.Θ., έχει επισημάνει τεκμηριωμένα πως οποιαδήποτε διαφοροποίηση, με βάση το έτος απονομής, των πτυχίων των Γεωπονικών Σχολών και Τμημάτων, είναι νομικά και ακαδημαϊκά αστήρικτη και συνιστά αναίτια δυσμενή διάκριση σε βάρος των παλιότερων Γεωπόνων αποφοίτων τους.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, προς την ίδια κατεύθυνση, τα εμπλεκόμενα Γεωπονικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας την ενιαία και χωρίς διακρίσεις αντιμετώπιση των αποφοίτων τους, τονίζοντας την αναγκαιότητα προσμέτρησης ως integrated master όλων, ανεξαιρέτως, των τίτλων σπουδών που τα ίδια έχουν απονείμει.

Την επιστολή υπογράφει ο Σπύρος Μάμαλης

Με έκδηλη ωστόσο αγανάκτηση διαπιστώνουμε πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αντί να δώσει άμεση και δίκαιη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο άλλωστε οφείλεται σε εσφαλμένη κατά την άποψή μας ερμηνεία των διατάξεων του Ν. 4485/2017 από πλευράς των υπηρεσιών του, επιλέγει να κωφεύει μέχρι σήμερα τόσο στις προαναφερόμενες παρεμβάσεις, όσο και στις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες εκατοντάδων Γεωπόνων εκπαιδευτικών, οι οποίοι καταγγέλλουν την αδικία που αναιτιολόγητα υφίστανται και εκφράζουν τη μεγάλη τους αγωνία για το εργασιακό τους μέλλον στην Εκπαίδευση.

Κατόπιν των ανωτέρω και προκειμένου να αποφευχθούν οι αναμενόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προσλήψεων λόγω άσκησης ένδικων μέσων από τους θιγέντες εκπαιδευτικούς, καλούμε το Υ.ΠΑΙ.Θ. να επιληφθεί επιτέλους του συγκεκριμένου ζητήματος και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλιστεί, έστω και την ύστατη στιγμή, η δίκαιη, ισότιμη και ενιαία αντιμετώπιση όλων των Γεωπόνων εκπαιδευτικών στους διαγωνισμούς πρόσληψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Αναμένοντας τις δικές σας άμεσες περαιτέρω ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση, πληροφορία ή συνεργασία επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σπυρίδων Μάμαλης

Σχετικά άρθρα
27/03/2023 10:34 πμ

Κατατέθηκε, προς ψήφιση στη Βουλή, σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άρθρο για τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου.

Ειδικότερα στο Άρθρο 126 του πολυνομοσχεδίου γίνεται τροποποίηση του Άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έφερε μεγάλες αντιδράσεις από τους καθηγητές των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια (είχαμε κάνει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο εδώ) γιατί όπως υποστηρίζουν το σχετικό άρθρο ζητά να γίνει ξανά πιστοποίηση στα ήδη πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών από το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό οδήγησε σε παραίτηση των καθηγητών της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει έδρα την Άρτα περιοχή εκλογής του Υφυπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Στύλιου), εξ αιτίας - όπως αναφέρουν - της μη απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους της. Τα μέλη της συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην απόφασή τους τονίζουν ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει τα εξής:
«Η παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, που ζητούν να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα και οι σπουδές τους να έχουν αντίκρισμα, αποτυπώνουν την εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργίας Κεραμέως.
Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, τέσσερα χρόνια «μεταρρυθμίσεων» με νόμους και διατάξεις που συρρικνώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, τέσσερα χρόνια υποσχέσεων και επικοινωνιακών εξαγγελιών περί βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές, μεταξύ αυτών και οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα, βιώνουν την αδικία και τον αποκλεισμό γιατί το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία δεν κίνησαν καμία διαδικασία ώστε να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα (για τους φοιτητές που εισήλθαν από το 2019 και έπειτα) ή να τους δοθεί δυνατότητα αντιστοίχισης των πτυχίων τους (παλαιότεροι απόφοιτοι).
Κυβέρνηση και υπουργείο συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: αδιαφορούν για τα αιτήματα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, ενώ σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα των ιδιωτικών κολεγίων. Παράλληλα, αρνούνται να δεχτούν τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχουν διατυπωθεί σε δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη ριζικότερη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης των τελευταίων ετών. Με τους νόμους 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 υλοποίησε μια σειρά από ώριμα ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά αιτήματα. Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης απαιτούσε τις επόμενες ενέργειες. Ωστόσο, η κυβέρνηση τη ΝΔ τις υπονόμευσε εντέχνως και συνειδητά.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να φέρει ρύθμιση για το πρόβλημα. Ας ενεργοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν σε λύσεις και θωρακίζουν τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης & Έρευνας προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς».

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο
Ειδικότερα το Άρθρο 126 έχει ως εξής:
Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου - Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000

1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α ́ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,
γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), και».

2. Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του δασολόγου, προστίθεται υποπερ. γγ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους δασολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
ββ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,
γγ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., και».

3. Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του ιχθυολόγου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους ιχθυολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος,
ββ) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας,
γγ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
δδ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ.,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών ιχθυολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.».

Διαβάστε ολόκληρο το νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)

Τελευταία νέα
23/03/2023 10:26 πμ

Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  ΥπΑΑΤ) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν.

Παράλληλα, η λειτουργία και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr). Και η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Ως μια μεγάλη τομή η οποία δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την βάση για τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς το νομοσχέδιο για το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού. Όπως τόνισε μόνο μέσα από την έρευνα και την κατάρτιση θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική και την επισιτιστική κρίση.

Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα «στοιχειωμένο νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το δικό του νόμο, για να αποδείξει ότι αντέχει και ότι η ύπαρξή του έχει προστιθέμενη αξία για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Όπως σημείωσε επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεσμική αναβάθμιση του Οργανισμού και εξασφαλίζεται η βελτιστοποίηση της δράσης του στους τομείς της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, της πιστοποίησης, των ελέγχων διακίνησης γάλακτος και κρέατος και της καταγραφής, διατήρησης και αξιοποίησης των εθνικών φυτικών και ζωικών πόρων. Με γνώμονα μάλιστα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την δωδεκάχρονη λειτουργία του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβαίνει σε οργανωτικές αλλαγές, επικαιροποιεί τους σκοπούς του Οργανισμού,  αναβαθμίζει την δραστηριότητά του στην αγροτική έρευνα και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και  αποδοτικότερη δράση του στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Περιγράφοντας την βασική καινοτομία του νομοσχεδίου είπε ότι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πλέον αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού θεσμικού συμβούλου του Υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, μέσω της δημιουργίας νέας Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Στρατηγικών Συμβουλών.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία αποτελεί η σύσταση της Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η διασύνδεση ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΛΓΟ, με τις κατευθύνσεις αγροτικής πολιτικής που τίθενται κάθε φορά από το Υπουργείο.

Σημαντικό χαρακτηρίστηκε επίσης το άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος. Αντικείμενό της θα είναι ο προσδιορισμός με επιστημονικά κριτήρια των ορίων απόδοσης γάλακτος, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.  

Σημαντική θεωρείται επίσης η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος θα  αποτελέσει το όχημα για την πραγμάτωση στόχων, όπως η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και συντονισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η προβολή του ΠΟΠ προϊόντος, Κονσερβολιάς Άμφισσας, η αγροτική οδοποιία,  η πυρασφάλεια, η διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε τέλος στην πρόβλεψη περί ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται λόγω επιβολής μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και των ενισχύσεων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή (εδώ

20/03/2023 01:02 μμ

Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου  για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς. 

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».

Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).

17/02/2023 11:22 πμ

Σε στάση εργασίας προχωρούν, την Τρίτη (21  Φεβρουαρίου 2023), πέντε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεων του δημοσίου. Tα Γενικά και τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη κατάσταση μη επίλυσης του ζητήματος εξασφάλισης των μετακινήσεων των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ούτε της αποζημίωσης όσων χρησιμοποιούν το ΙΧ αυτοκίνητό τους.

Πρόκειται για την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).     

Η στάση εργασίας θα γίνει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.  

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθώς επί της ουσίας οι υπάλληλοι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την μετακίνησή τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που υπηρετούν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων σε όλες τις υπηρεσίες γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα, αφού οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν καθόλου υπηρεσιακά οχήματα και οδηγούς ή διαθέτουν ελάχιστα,
η αποζημίωση των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο ούτε τα έξοδα των καυσίμων (0,15 €/χιλ.), στις δε κινήσεις σε απόσταση κάτω από 50 χιλ, στις λεγόμενες δηλαδή κινήσεις «εντός έδρας» η κατανάλωση καυσίμου και η επιβάρυνση του αυτοκινήτου είναι εντελώς δυσανάλογη, 
Η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν εξυπηρετεί αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης σε όλη την έκταση των Τομέων ευθύνης. Επιπλέον απαιτείται η «προπληρωμή» τους και ένας τεράστιος όγκος χαρτιών για να καλυφτεί ένα τμήμα των εξόδων (είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι στην Αττική το ανώτερο ποσό, που μπορεί να καλυφτεί για τα ΜΜΜ είναι 1 €/εργάσιμη ημέρα, μετά από την υποβολή ενός τεράστιου όγκου δικαιολογητικών και την σχετική έγκρισή τους).

Μετά από αυτά αποφάσισαν:
Την κήρυξη Στάσης Εργασίας την Τρίτη, 21  Φεβρουαρίου 2023, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, των ΠΕ & ΤΕ Μηχανικών καθώς και των Γεωτεχνικών όλων των φορέων του δημοσίου.

Απαιτώντας:

  • Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις εντός της έδρας - πόλης της υπηρεσίας, σε όλους τους συναδέλφους, που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων.
  • Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλμ, ώστε να καλύπτεται το πολύ αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και των φθορών, της συντήρησης κλπ των οχημάτων μας.
  • Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης.
  • Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.
  • Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 ή 20 ή 10 ευρώ κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.
  • Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
  • Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικές στρεβλώσεις.
  • Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.

Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές: 

  • Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί
  • Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο)
  • Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).
  • Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010).
  • Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
  • Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση.

Τέλος αναφέρουν ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία και η ικανοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων αιτημάτων αφορά την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

14/02/2023 11:02 πμ

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (3/2/2023), συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) στην έδρα της Δ.Α.Ο.Κ. Ημαθίας, στη Βέροια.

Στην συζήτηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων για ελέγχους εκτός ωραρίου και εκτίμηση της έως τώρα πολύμηνης αποχής - απεργίας από ελέγχους εκτός ωραρίων. Οι ελεγκτές γεωπόνοι ζητούν τα χρήματα που τους οφείλουν για τους ελέγχους (ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς) που έχουν κάνει και δεν έχουν πληρωθεί. 

Όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά μετά από το αρχικό ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις που έδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, η Κυβέρνηση έδειξε την αδιαφορία και αναλγησία της έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους. 

Ειδικότερα τονίζουν ότι δεν υπήρξε ουδεμία εξέλιξη στην τροποποίηση της απόδοσης των τελών που καταβάλλονται υπέρ των ελεγκτών, ούτε ως προς το ύψος ούτε και ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν για την πληρωμή, απαξιώνοντας τον Γεωπονικό κλάδο στις περιφέρειες και την ύπαιθρο.

Κατόπιν τούτου και μετά από την κατά πλειοψηφία τοποθέτηση των συναδέρφων ελεγκτών για συνέχιση της απεργίας αποχής το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. αποφάσισε ομόφωνα: 

  • Την συνέχιση της απεργίας αποχής από τους ελέγχους (ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό), που διεξάγονται σε ώρες εκτός ωραρίου εργασίας και σε μη εργάσιμες ημέρες και
  • Τη δικαστική προσφυγή για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων και υπερωριών και την πλήρη μισθολογική αναγνώριση της Γεωπονικής προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
14/02/2023 09:12 πμ

Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ». Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέσω της θεσμικής θωράκισης του ΕΛΓΟ  Δήμητρα, επιχειρείται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δράση του στους τομείς της συμβουλευτικής υποστήριξης στη χάραξη αγροτικής πολιτικής από το εποπτεύον ΥπΑΑΤ, ιδίως στα ζητήματα κλιματικής κρίσης και επισιτιστικής ασφάλειας, της εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συνεχούς επιστημονικής αρωγής των αγροτών, της αγροτικής έρευνας, της διασφάλισης ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των ελέγχων της παραγωγής, ποιότητας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

O ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποτελεί καθολικό διάδοχο των περιουσιακών δικαιωμάτων και των νομικών και οικονομικών υποχρεώσεων των τεσσάρων (4) συγχωνευθέντων σε αυτόν εποπτευομένων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ήτοι: 
α) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, 
β) του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης, 
γ) του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων και 
δ) του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος.

Το Δ.Σ. του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ασκεί τις κάτωθι αρμοδιότητες:
α) χαράσσει τη συνολική στρατηγική και πολιτική, συντονίζει, εποπτεύει και ελέγχει το έργο του Οργανισμού,
β) εγκρίνει και υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τετραετές Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις και πολιτικές του Υπουργείου,
γ) υποβάλλει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωμοδοτήσεις, εισηγήσεις και προτάσεις, που αφορούν στη χάραξη της αγροτικής πολιτικής, καθώς και προτάσεις νομοθετικών ή κανονιστικών μέτρων για την επίτευξη των σκοπών του και τη βελτίωση της λειτουργίας του,
δ) καταρτίζει, εγκρίνει και υποβάλλει πρόταση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του άρθρου 11, και για κάθε άλλο κανονισμό σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του,
ε) ασκεί κάθε οικονομική και διαχειριστική πράξη, όπως, αγορά, πώληση, εκμίσθωση και μίσθωση, διαχειρίζεται την περιουσία και τους πόρους του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, αποφασίζει για κάθε είδους δαπάνες, ιδίως για τη σύναψη δανείων, την αποδοχή επιχορηγήσεων, χρηματοδοτήσεων, δωρεών και εισφορών τρίτων, τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, κατάρτισης μελετών, έργων και προμηθειών με τρίτους για θέματα που άπτονται της λειτουργίας του,
στ) αποφασίζει για τη σύναψη συμφωνιών με δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς και ενωσιακά όργανα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, καθώς και ιδιώτες,
ζ) εγκρίνει τον ετήσιο προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό και προβαίνει στις σχετικές τροποποιήσεις του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης του,
η) εγκρίνει την κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού στις οργανικές του μονάδες,
θ) εγκρίνει τους όρους και τη διαδικασία χορήγησης ταμειακών διαχειριστικών διευκολύνσεων, προκαταβολών και επιστροφής αυτών,
ι) μεριμνά για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων του προσωπικού και των δικηγόρων του.

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ορίζεται αρμόδια αρχή για τη λειτουργία και τη διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr), με σκοπό τη συγκέντρωση και διαχείριση στοιχείων, σχετικά με την παραγωγή, εισαγωγή, επεξεργασία και εμπορία γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος, αυγών και οποιουδήποτε άλλου αγροτικού προϊόντος προσδιορισθεί με την απόφαση της παρ. 8 του άρθρου 24.

Δείτε την διαβούλευση (πατήστε εδώ)

13/02/2023 10:15 πμ

Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».

ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε  ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους. 
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες. 
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο. 
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος. 
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:

  • Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
  • Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
  • Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών. 
  • Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».

ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. 
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του. 
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας. 
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».

09/02/2023 02:40 μμ

Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις διατάξεις της οποίας ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν τα εξής: 

1. Δύνανται, οι αποζημιώσεις των Αξιολογητών και των Μελών Συλλογικών Οοργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης και παραλαβής των αιτήσεων στήριξης και των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, να ανέρχονται μέχρι του ποσού των 2.400 ευρώ (από 1.200 ευρώ) μηνιαία και όχι πέραν των 3.500 ευρώ (από 2.400 ευρώ) ετησίως, κατά παρέκκλιση του αρ. 21 του ν. 4354/2015. 

2. Λογίζονται νόμιμες, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης που εκδόθηκαν από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και αφορούν σε δαπάνες του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας των οικονομικών ετών 2019, 2020, 2021 και 2022. 

«Οι δύο ανωτέρω Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις αποζημιώσεις των Γεωτεχνικών αν και υπολείπονται της πρότασης της ΠΟΓΕΔΥ είναι μία αρχή για να αναγνωριστεί επιτέλους η συμβολή των Γεωτεχνικών στην αποκλειστική ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.

26/01/2023 10:10 πμ

Στην αναγκαιότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε επιτραπέζια σταφύλια αναφέρεται το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στη διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και Παγκοσμίως. 

Ταυτόχρονα όμως για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.

Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, (όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α.),  δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν. 

Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση. 

Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί  κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μια χρονιά λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.

Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α. σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων». 

Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών. 

Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥπΑΑΤ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη τη θέληση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων Αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης,κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι Αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών για το 2022 ανέρχονται σε 49.628 τόνους, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το 2021 που ήταν 61.030 τόνοι και το 2020 που ήταν 72.610 τόνοι. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος παρουσίασε μείωση κατά -18,6% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά έμειναν ασυγκόμιστες ποσότητες όψιμων σταφυλιών». 
 

20/01/2023 02:40 μμ

Την αύξηση στην τυπική απόδοση της επιτραπέζιας ελιάς στα πλαίσια της πρόσκλησης της Υποδράσης 4.1.5 - Σχέδια Βελτίωσης ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, το πρόβλημα αφορά όλη την χώρα. Στη νέα προκύρηξη που βρίσκεται σε διαβούλευση έχουμε μείωση της τυπικής απόδοσης σε σχέση με την προηγούμενη.  

Στα μέσα Δεκεμβρίου τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο Υ.Α. για την Υποδράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2017-2020 - μεταβατική περίοδος 2020-2022, ενόψει της έκδοσης και της επικείμενης πρόσκλησης.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά αδικείται καταφανώς η καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, όπου η Τυπική Απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω. 

Από 2.953 €/Ha που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 €/Ha για την Ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 € στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου γεγονός εντελώς παράλογο.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής, όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου» ως προϊόν ΠΓΕ. Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο.

Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ποικιλιών (Χαλκιδικής και Θάσου) απέχουν κατά πολύ από την Τυπική Απόδοση που αναγράφεται στους πίνακες Τυπικής Απόδοσης που έχει εκδώσει η Διαχειριστική Αρχή. Παρακάτω σας δίνεται μία λεπτομερής οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές αφού για να φτάσουν την Τυπική Απόδοση των 12.000 € που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις Επιτραπέζιες Ελιές.

Οικονομικά Δεδομένα Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής

Έξοδα
Λίπανση: 150 €/στρ
Φυτοπροστασία: 200 €/στρ
Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής: 250 €/στρ 
Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση: 100 €/στρ
Ενοίκιο: 0,75 €/στρ
Σύνολο Εξόδων: 775 €/στρ

Έσοδα
Παραγωγή: 60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25, άρα 1.500 κιλά /στρ
Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας: 1,20 €/κιλό
Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ
Καθαρό κέρδος προ φόρων: 1.025 €/στρ ή 10.250 €/Ha

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «Θρουμπολιά Θάσου».

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, με βάση τα παραπάνω, ότι η Τυπική Απόδοση που αναφέρεται στους πίνακες αδικεί κατάφορα την καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, στερεί δε το δικαίωμα της ένταξης της στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης, από τους καλλιεργητές της, αφού ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων, με βάση την Τυπική Απόδοση, θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός, ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση.

Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε τη διόρθωση της Τυπικής Απόδοσης των παραπάνω καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς στην πραγματική τους οικονομική διάσταση. 

17/01/2023 04:17 μμ

Μέχρι τη βουλή έφθασε το θέμα της μη ανανέωσης των συμβάσεων, εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Σε καθυστέρηση της έγκρισης των κονδυλίων από το Ελεγκτικό Συνέδριο, των προγραμμάτων στα οποία εντάσσονται οι εργαζόμενοι, απέδωσε τη μη ανανέωση των συμβάσεων 51 εργαζομένων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντάς, κάνοντας παράλληλα λόγο για... τυπικό πρόβλημα, λόγω αλλαγής στη νομοθεσία για τον έλεγχο των συμβάσεων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης της Διαμάντως Μανωλάκου, βουλευτή του ΚΚΕ, στη βουλή, ο ΥπΑΑΤ, κ. Γεωργαντάς, προανήγγειλε πως το θέμα θα αντιμετωπιστεί με προσωρινές δίμηνες συμβάσεις, απορρίπτοντας ωστόσο το αίτημα για μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, με νομοθετική ρύθμιση, παραπέμποντας αόριστα σε μελλοντικές προκηρύξεις θέσεων εργασίας.

Την επαναπρόληψη των 51 εργαζομένων από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τη μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για την απρόσκοπτη λειτουργία του Ινστιτούτου ζήτησε από την πλευρά της, η Διαμάντω Μανωλάκου. Επεσήμανε ότι το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) είναι ουσιαστικά το πρώτο ιδρυθέν ερευνητικό Ινστιτούτο της χώρας (1929) και σχεδόν το μοναδικό με τόση ευρεία επιστημονική βάση σε θέματα φυτοϋγείας, φυτοπροστασίας, εκτίμησης επικινδυνότητας και ασφαλούς χρήσης γεωργικών φαρμάκων για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, ασφάλειας των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων.

Εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Γι' αυτό ακριβώς τo ΜΦΙ με τη συσσωρευμένη και την εξειδικευμένη γνώση του παρέχει υπηρεσίες που το καθιστούν θεματοφύλακα της ποιότητας και της ασφάλειας στη ανάπτυξη της γεωργίας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. Αποτελεί για τη χώρα σημείο αναφοράς για σειρά προβλημάτων που απασχολούν την ελληνική αγροτική παραγωγή, αλλά και την εκπροσώπηση της χώρας σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

«Δυστυχώς αντί να ενισχυθεί με προσωπικό, γιατί υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις σε απαντήσεις και να μονιμοποιηθούν οι έμπειροι εργαζόμενοι με συνεχείς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας, η κυβέρνηση προέβη στην απόλυση 51 εργαζομένων. Είναι προκλητικό και απαράδεκτο επειδή είναι απαραίτητοι και όλοι με υψηλή εξειδίκευση και αυξημένα τυπικά προσόντα, εργάζονται εδώ και χρόνια (έως και 15 συναπτά έτη), τόσο στο Μπενάκειο όσο και σε υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ. Σε προγράμματα που σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία και την προστασία του καταναλωτή («Υπολείμματα Γεωργικών Φαρμάκων», «Έλεγχος και Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων», «Επισκοπήσεις (surveys) κατά ορισμένων επιβλαβών οργανισμών» κ.ά.)», σημείωσε η κα Μανωλάκου.

Παράλληλα, ανέφερε καταλήγοντας ότι οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις με μεγάλη συμμετοχή, αλλά και τη στήριξη από τους μόνιμους υπαλλήλους, αποδεικνύοντας πως οι απολυμένοι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι. Ζήτησε επίσης την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και την άμεση μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, πριν μπει η χώρα σε προεκλογική περίοδο και με δεδομένο ότι χρειάζονται 30 μέρες για να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημειώνεται πως στη μη ανανέωση των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων αντέδρασαν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), όσο και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (Σ.Ε.Μ.Φ.Ι.).

13/01/2023 10:50 πμ

Έληξε η παράταση στο τέλος του 2022, μια παράταση που είχε δοθεί πέρσι από το ΥπΑΑΤ.

Την παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ), των αψίδων δηλαδή και των θαλάμων και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους ζητά από το ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Κώστας Καρύδης: «είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πριν ένα χρόνο. Δεν έχει δοθεί καμιά λύση στο θέμα της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τρακτέρ για εγκατάσταση προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής στους γεωργικούς ελκυστήρες. Καλούμε το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση να χορηγήσουν νέα παράταση για τοποθέτηση αψίδας ή θαλάμου και γιατί όχι να επιδοτήσουν αυτές τις προσθήκες, καθώς η κατάσταση με τα δυστυχήματα έχει ξεφύγει. Να πούμε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για τοποθέτηση αψίδας σε τέτοιου είδους τρακτέρ ή καμπίνας, οπότε όλα είναι στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τον απλό λόγο ότι έχουν παγώσει και οι μεταβιβάσεις αυτών των τρακτέρ».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αίτημα της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. στο ΥπΑΑΤ για παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ) και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από συνεχή αιτήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα σας ζητούμε την παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και την εγκατάσταση των ειδικών προστατευτικών μπαρών-αψίδων –θαλάμων (κατά τύπο και κατά περίπτωση) στους γεωργικούς ελκυστήρες -τρακτέρ, που κατασκευάστηκαν και πήραν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν τις 22 Μαΐου 1998.

Με την παράταση, που ζητούμε, επιλύεται προσωρινά ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χώρα μας σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία και το οποίο θα είχε ως συνέπεια, αφενός την απαξίωση του καλλιεργητικού τους εξοπλισμού (τρακτέρ) και αφετέρου θα επιλύσει κάθε κίνδυνο στη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση ΔΓC47/23-4-1998 και στη συνέχεια με την 11337/Γ3Β/2365/2009, καθίσταται υποχρεωτική η ύπαρξη Δ.Π.Ε.Α. στους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες.

Ο σημαντικότερος λόγος που εξακολουθεί να δίνεται κάθε χρόνο η παράταση είναι ότι δεν υπάρχουν στην αγορά εγκεκριμένες Δ.Π.Ε.Α. (Διατάξεις προστασίας έναντι ανατροπής για τους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες) για όλους τους τύπους διαξονικών ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Σημειώνουμε ότι για τον ορισμό του νέου χρόνου παράτασης και κατ΄ επέκταση των τερματισμό των συνεχιζόμενων έως τώρα παρατάσεων απαιτείται:
 
α. Η ολοκλήρωση της Απογραφής των διαξονικών ελκυστήρων
 
Σήμερα η απογραφή γίνεται στις Περιφέρειες αλλά δεν υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσοι και ποιοι τύποι ελκυστήρων κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
 
β. Η θεσμοθέτηση διαφορετικής διαδικασίας εθνικής έγκρισης τύπου των Δ.Π.Ε.Α.
 
Σήμερα η εθνική έγκριση τύπου (ισχύει μόνο για κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα) μιας Δ.Π.Ε.Α. ,απαιτεί ως δικαιολογητικό την έγκριση τύπου ΕΕ.
 
Καλούμε το Υπ.Α.Α.Τ. να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη πληροφορία και θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με:

  • τη χρήση
  • την έγκριση τύπου
  • την επισκευή
  • την τοποθέτηση
  • τον τεχνικό έλεγχο
  • τη μεταβίβαση και γενικά όλο τον κύκλο ζωής των αγροτικών μηχανημάτων.

 Προτείνουμε την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης από το Υπ.Α.Α.Τ. στους κατ’ επάγγελμα Αγρότες και Κτηνοτρόφους άλλα και γενικότερα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάση του Μ.Α.Ε.Ε. και της Δήλωσης στο Ο.Σ.Δ.Ε. και οι οποίοι θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση Δ.Π.Ε.Α. στο Αγροτικό τους μηχάνημα (Τρακτέρ) μέσω είτε των αντιπροσωπειών πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, είτε μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργείων αγροτικών μηχανημάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
 
Με την συνεχιζόμενη απογραφή των αγροτικών μηχανημάτων και με την οριστική ρύθμιση της διαδικασίας και της τοποθέτησης Προστατευτικών στους Γεωργικούς Ελκυστήρες (Δ.Π.Ε.Α. = Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής):
 
Θα μειωθούν οι τραυματισμοί και τα θανατηφόρα ατυχήματα από την ανατροπή των διαξονικών ελκυστήρων που στοιχίζουν δεκάδες ζωές σε αγρότες και κτηνοτρόφους κάθε χρόνο.

Επιπλέον με την ολοκλήρωση της θα είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τα αγροτικά μηχανήματα σε όλη την Χώρα.

Σημειώνουμε επίσης πως θα πρέπει να γίνει και αναγκαία πρόβλεψη και προγραμματισμός από το Υπ.Α.Α.Τ. για την στελέχωση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το αναγκαίο μόνιμο Γεωτεχνικό Προσωπικό Τ.Ε. και Π.Ε. σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για αυτό σας ζητούμε να προχωρήσετε στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων μέσω διαδικασιών Α.Σ.Ε.Π.

Αθήνα, 12/01/2023

27/12/2022 02:47 μμ

Περιλαμβάνει 87 ερευνητικές εργασίες πλήρους κειμένου επί συνόλου 143 που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο.

Το Διεθνές Συνέδριο Ροδακινιάς πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα τον περασμένο Ιούνιο, ενώ το βιβλίο 660 σελίδων επιμελήθηκε ο διοργανωτής του Συνεδρίου Δρ. Μαγγανάρης και εξέδωσε η Διεθνής Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ISHS).

Το βιβλίο με τα πρακτικά του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Ροδακινιάς είναι διαθέσιμο προς την επιστημονική κοινότητα σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, πατώντας εδώ.

20/12/2022 12:37 μμ

Σημαντικές ανακοινώσεις στο 13ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Ένα λογισμικό, το οποίο θα προκύψει στην τελική του μορφή στις αρχές του 2023 με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ» θα μπορεί να αποκαλύπτει την ταυτότητα, την προέλευση, αλλά και τα χαρακτηριστικά μιας ευρείας γκάμας αγροτικών προϊόντων, υποστηρίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Απόστολος Βανταράκης, καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη: «μέχρι σήμερα η... όποια ταυτότητα ενός προϊόντος, φαίνεται για τον καταναλωτή από το Lot, τον αριθμό δηλαδή που αναγράφεται πάνω σε κάθε προϊόν και αναφέρεται στην παρτίδα του. Ο κωδικός αυτός δεν παρέχει πληροφορίες όμως, σχετικά με την προέλευση του προϊόντος. Όπως ανακοινώσαμε στο πρόσφατο συνέδριο, στο τέλος του 2023 θα έχουμε έτοιμο ένα λογισμικό, πάνω στο οποίο δουλεύουμε με εταιρείες στο πλαίσιο του προγράμματος Ερευνώ Καινοτομώ, το οποίο θα μπορεί να προσδιορίζει την προέλευση του προϊόντος, δηλαδή θα είναι δυνατό να βρίσκουμε από ποιά περιοχή προέρχεται το εκάστοτε προϊόν. Τη μέθοδο αυτή με ανάλυση του dna του προϊόντος εφαρμόσαμε ήδη για το Αυγοτάραχο Μεσολογγίου σε συνεργασία με την εταιρεία Στέφος, αλλά και τη σταφίδα Βοστίτσα Αιγίου, της τοπικής Ένωσης Συνεταιρισμών».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βανταράκης, η μέθοδος αυτή, μπορεί να γίνει και για άλλα προϊόντα, όπως παράδειγμα τις ελιές Καλαμών, αλλά όχι μόνον. «Πιο εύκολο είναι να βρούμε την χώρα προέλευσης της ελιάς με τη μέθοδο που εφαρμόζουμε, ακόμα και το χωράφι που παρήχθη το προϊόν. Αυτό γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν και προϊόντα όμως, στα οποία δεν θα έχει εφαρμογή η μέθοδος. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την περιοχή ή τη χώρα που παράγεται το προϊόν», πρόσθεσε.

Μια τέτοια μέθοδος θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον Έλληνα αγρότη, αλλά και κτηνοτρόφο, καθώς τα φαινόμενα νοθείας έχουν διαχρονικά συνθλίψει το αγροτικό εισόδημα. Από το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση πάντως δεν έχει γίνει ακόμα τουλάχιστον κάποια κρούση στους υπεύθυνους φορείς του προγράμματος για τη μέθοδο, η οποία δύναται να μπει στη μάχη για το αγροτικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον κ. Βανταράκη, είναι στα θετικά πως υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος «Ερευνώ Καινοτομώ» στις αρχές του 2023, θα προκύψει ένα λογισμικό στο οποίο θα προσβλέπει ο καταναλωτής και θα αναφέρει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Συνεργασία υπάρχει ήδη μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και των αντίστοιχων εταιρειών οι οποίες επιθυμούν πολύ την εφαρμογή ενός συστήματος γενετικής ταυτότητας των προϊόντων τους, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος, τι αγοράζει. Στην έρευνα που παρουσιάστηκε στο 13ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων συμμετείχαν οι Απόστολος Βανταράκης, Μαρία Ελένη Δημητρακοπούλου, Ζωή Κοτσίρη, Μαρία Αθανασίου και Ελευθερία Χόρτη – Τρίψα.

Αναφορικά τέλος με το κόστος εφαρμογής της μεθόδου με ανάλυση του dna, ο κ. Βανταράκης, μας εξήγησε πως όσο μαζικότερο χαρακτήρα αποκτήσει, τόσο πιο προσιτή θα γίνει, φέρνοντας ως παράδειγμα, τις εργαστηριακές αναλύσεις και τα τεστ για τον covid-19, που στην αρχή πληρώνονταν ακριβότερα, σε σχέση με σήμερα.

15/12/2022 11:44 πμ

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης (Διοικητικού Συμβουλίου, Διοικουσών Επιτροπών Παραρτημάτων και Συνέλευσης Αντιπροσώπων των Κλάδων) στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε 67 εκλογικά τμήματα σε όλη την επικράτεια και αφορούσαν το σύνολο των γεωτεχνικών της χώρας, δηλαδή όλους τους γεωπόνους, δασολόγους, γεωλόγους, κτηνιάτρους και ιχθυολόγους.

Τα προσωρινά αποτελέσματα (σε 67 από τα 67 εκλογικά τμήματα) έχουν ως εξής:

Ψήφισαν 6.417

Έγκυρα 6.095

Για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβαν:

Δ.Α.Κ.Ε. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ 2.601 (42,7 %)

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ 1.337 (21,9%)

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (ΓΕΚ) 1.116 (18,3%)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 597 (9,8%)

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ 444 (7,3%)

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, στο 15μελές Δ.Σ. του Επιμελητηρίου εκλέγονται 6 μέλη από τη Δ.Α.Κ.Ε. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ, 4 μέλη από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ, 4 μέλη από την ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και 1 μέλος από την ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Σημειώνεται ότι η θητεία των οργάνων διοίκησης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. είναι τετραετής.

Επισημαίνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, μετά το πέρας των εργασιών της, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ.

30/11/2022 03:18 μμ

Η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία ανακοινώνει τη διοργάνωση του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της με τίτλο: «Ζιζανιολογία: καινοτομίες, προτεραιότητες και προκλήσεις στη σύγχρονη γεωργία».

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου) στις 9, 10 & 11 Μαϊου 2023. Οι θεματικές ενότητες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις παρακάτω:

  • Βιολογία, φυσιολογία και οικολογία ζιζανίων
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση ζιζανίων
  • Βιολογική αντιμετώπιση ζιζανίων
  • Ανθεκτικότητα ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα και τρόποι διαχείρισης
  • Καινοτόμα συστήματα και νέες τεχνολογίες διαχείρισης ζιζανίων
  • Νέα είδη ζιζανίων και νέα ζιζανιοκτόνα.

Οργανωτική Επιτροπή

Πρόεδρος της Ο.Ε.: Ηλίας Τραυλός (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μέλος ΔΣ ΕΖΕ)
Μέλη της Ο.Ε.: Γαρυφαλλιά Οικονόμου-Αντώνακα (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της ΕΖΕ)
Δημοσθένης Χάχαλης (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Ταμίας της ΕΖΕ)
Σταύρος Ζαννόπουλος (ΕΦΕΤ, Γραμματέας της ΕΖΕ)
Παναγιώτα-Θηρεσία Παπαστυλιανού (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Σπύρος Φουντάς (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Ιωάννα Κακαμπούκη (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Επιστημονική Επιτροπή

Αφεντούλη Α., Βασιλάκογλου Ι., Βρύζας, Ζ., Βυζαντινόπουλος Σ., Γαλάνης Μ., Γιτσόπουλος Θ., Δαμαλάς Χ., Δήμας, Κ., Ελευθεροχωρινός Η., Ζαννόπουλος Σ., Κανάτας Π., Καρκάνης Α., Κατή Β., Κορρές Ν., Κουτρούμπας Σ., Λόλας Π., Μπιλάλης Δ., Οικονόμου Γ., Παπαπαναγιώτου Α., Παπαστυλιανού Π.Θ., Τραυλός Η., Φουντάς Σ., Χάχαλης Δ.
Όλα τα μέλη της Εταιρείας θεωρούνται εν δυνάμει κριτές των υποβληθέντων εργασιών. Η ανάθεση των εργασιών στους κριτές εξαρτάται από το αντικείμενο της εργασίας και βαρύνει την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου.

Περιλήψεις

Οδηγίες Συγγραφής

Οι περιλήψεις των ανακοινώσεων στο 21ο Συνέδριο, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ., θα πρέπει να είναι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Οι οδηγίες συγγραφής των περιλήψεων και το υπόδειγμα συγγραφής θα είναι διαθέσιμα στην Ιστοσελίδα της ΕΖΕ.

Υποβολή

Η υποβολή των περιλήψεων θα γίνεται με αποστολή email προς τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Αν. Καθηγητή Ηλία Τραυλό (travlos@aua.gr). Κατά την υποβολή της περίληψης θα πρέπει να δηλώνεται εάν πρόκειται για γραπτή η προφορική ανακοίνωση. Η τελική επιλογή (προφορική ή γραπτή ανακοίνωση) θα πραγματοποιηθεί από την Οργανωτική Επιτροπή ανάλογα με τον αριθμό των παρουσιάσεων.

Προθεσμίες

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των περιλήψεων είναι η Πέμπτη 31/01/2023.

Κόστος Εγγραφής

  • Μη μέλη της ΕΖΕ: 60 Ευρώ
  • Μέλη της ΕΖΕ: 50 Ευρώ
  • Φοιτητές: 30 Ευρώ.

Υγειονομικά πρωτόκολλα-πανδημία κορονοϊού

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν την περίοδο διοργάνωσης του συνεδρίου.

Πληροφορίες

Ενημερωθείτε για τις Αναγγελίες του συνεδρίου, την Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή, τη Θεματολογία και τις σχετικές Προθεσμίες μέσω της ιστοσελίδας της ΕΖΕ:
www.eze.org.gr

Θα ακολουθήσει 3η αναγγελία με οδηγίες για την εγγραφή στο συνέδριο

30/11/2022 09:55 πμ

Απώλειες στις άμεσες ενισχύσεις από 20% μέχρι και πάνω από 69% σε σχέση με σήμερα, θα «γευθούν» Θεσσαλοί αγρότες με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία σχετικής έκθεσης από την επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, την οποία επεξεργάστηκε η ΠΑΚ Θεσσαλίας. Αρχικά, τονίζει σε ανακοίνωσή της, να επισημάνουμε ότι η Βασική Ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ 2023-2027 είναι μειωμένη κατά 23,35 % σε επίπεδο χώρας, ενώ χρηματικά η μείωση αυτή για την περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 33.668.472 ευρώ ανά έτος. Παράλληλα, οι αγρότες που λαμβάνουν σήμερα Πράσινη Ενίσχυση, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι 62.802, με συνολικό ποσό 76,1 εκατ. ευρώ, ενώ με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 καταργείται η συγκεκριμένη ενίσχυση και αυτά τα 76,1 εκατ. ευρώ χάνονται για τους Θεσσαλούς αγρότες, ενώ η όποια αναπλήρωση μέρος αυτού του ποσού μπορεί να γίνει μέσω των Οικοσχημάτων, για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

Eco – Schemes (οικοσχήματα)

Μία ριζική αλλαγή στην Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι ότι οι περισσότεροι κανόνες πρασινίσματος και οι  κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης ενσωματώνονται στα πρότυπα της νέας ΚΓΠ για την λήψη βασικής ενίσχυσης που σημαίνει ότι ο παραγωγός από το 2023 και πλέον, κάνοντας ότι έκανε καλλιεργητικά μέχρι σήμερα συνδυάζοντας και νέους κανόνες, θα λαμβάνει μόνο την βασική ενίσχυση. Δηλαδή για τον Δήμο Σοφάδων στην ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ για παράδειγμα ένας παραγωγός που λάμβανε 32,69 ευρώ βασικής ενίσχυσης + 18,3 ευρώ πράσινης ενίσχυσης (δηλαδή συνολικά 51,00 ευρώ ανά στρέμμα) που αποτελεί τον μέσο όρο επιδότησης στην περιφέρεια των αροτραίων ΠΕ2, με την εφαρμογή της ΝΚΓΠ θα λάβει ποσό ενίσχυσης 21,5 ευρώ ανά στρέμμα, δηλαδή μείωση 57,84%. Ενώ αρκετά μεγάλο ποσοστό παραγωγών του κάμπου της Θεσσαλίας οι οποίοι λάμβαναν επιδοτήσεις με βασική + πράσινη ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμματα θα δούνε μειώσεις μεγαλύτερες από 69%.

Οι νέοι πόροι που θα δοθούν με τα οικοσχήματα (eco-schemes) έρχονται για να αναπληρώσουν ένα μέρος των ενισχύσεων που χάνονται ως ένα νέο μοντέλο σε αντικατάσταση των χρημάτων από το παλιό πρασίνισμα ώστε ο παραγωγός να λάβει για παράδειγμα εκτός από τα 21,5 ευρώ ανά στρέμμα στην ΠΕ2 και επιπλέον ποσά ανάλογα με τα οικοσχήματα στα οποία θα ενταχθεί για την εκμετάλλευσή του ώστε το συνολικό ποσό επιδότησης να μην μείνει στα ποσά της βασική ενίσχυσης. Τα σχήματα αυτά αποτελούν νέα οικολογικά προγράμματα για το κλίμα και το περιβάλλον για την υλοποίηση των οποίων θα κατανέμεται υποχρεωτικά ποσοστό 25% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων σε ετήσια βάση. Ο προτεινόμενος κατάλογος των Οικολογικών προγραμμάτων καθώς και η κατανομή των πόρων ανά παρέμβαση θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. Ωστόσο γίνετε αντιληπτό ότι ο παραγωγός θα πρέπει να επενδύσει και να ξοδέψει σε κάθε περίπτωση χρήματα για την υλοποίηση των προγραμμάτων που θα επιλέξει με αποτέλεσμα το ποσό το οποίο λαμβάνει να μην αποτελεί καθαρό ποσό επιδότησης δικαιωμάτων και σε αυτή την λογική αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα δικαιώματα όπως τα γνωρίζαμε θα υποστούν σε πολλές περιπτώσεις δραματικές μειώσεις χωρίς προστασία στην μείωση (αφού καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα και έχουμε πλήρη σύγκλιση μέχρι τα τέλη του 2026).

Το ποσό για τα Οικοσχήματα σε σχέση με το πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ είναι μειωμένο κατά 30,13%. Το ποσό που χάνεται από το παλιό πρασίνισμα σε επίπεδο Θεσσαλίας είναι 76.112.806 ευρώ ετησίως. Συνεπώς η μείωση της βασικής ενίσχυσης σε συνδυασμό με το μειωμένο ποσό για τα οικοσχήματα (για όσους παραγωγούς ενταχθούν σε αυτά αφού είναι προαιρετικά) δημιουργούν απώλειες ύψους 436,23 εκατομμυρίων σε επίπεδο χώρας.

Αναδιανεμητική Ενίσχυση

Νέο εργαλείο στην ΝΚΓΠ θα είναι η συμπληρωματική στήριξη αναδιανεμητικού εισοδήματος για τη βιωσιμότητα (Αναδιανεμητική Ενίσχυση) αφού καθίσταται υποχρεωτική κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (από το 2023 και μετά). Στόχος της συγκεκριμένης ενίσχυσης είναι η δικαιότερη κατανομή αλλά και η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη στόχευση της εισοδηματικής στήριξης από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες και μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις. Θα αφιερώνεται ετησίως ποσοστό 10% του φακέλου των άμεσων ενισχύσεών τους (πλην της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι) για την αναδιανεμητική ενίσχυση, η οποία θα έχει τη μορφή πρόσθετης ετήσιας αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης ανά εκτάριο και θα αφορά στις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις που είναι ήδη δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης.

Η κατανομή του συνολικού ποσού της αναδιανεμητικής ενίσχυσης ανά αγρονομική περιφέρεια θα ακολουθεί την ίδια κατανομή που ακολουθεί και η βασική ενίσχυση ενώ το εύρος των εκταρίων ανά αγρονομική περιφέρεια των μικρότερων και μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεων που θα δικαιούνται αναδιανεμητική ενίσχυση έχεις ως εξής :

  • Στην ΠΕ1 από 10 έως 170 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 17,7 ευρώ ανά στρέμμα
  • Στην ΠΕ2 από 20 έως 110 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 13,8 ευρώ ανά στρέμμα
  • Στην ΠΕ1 από 10 έως 40 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 11,6 ευρώ ανά στρέμμα.

Όταν ένας παραγωγός έχει συνδυαστικά εκτάσεις σε περισσότερες από 1 αγρονομικές περιφέρειες τότε υπάρχει μέθοδος υπολογισμού ώστε να αποκλείονται από την συγκεκριμένη ενίσχυση εκμεταλλεύσεις που ξεπερνούν το όριο της αντικειμενικά μεσαίας εκμετάλλευσης. Το ίδιο ισχύει και όταν ένας παραγωγός θα επιλέξει να κάνει διαίρεση της εκμετάλλευσής του προκειμένου να θεωρεί ότι η εκμετάλλευσή του είναι μικρομεσαία.

Συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα, η επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι παραγωγοί είχαν να λαμβάνουν από βασική και πράσινη ενίσχυση κατά το έτος 2020 το ποσό των  226.775.157 ευρώ.

Η μελλοντική κατάσταση για το 2026 θα έχει τους δικαιούχους παραγωγούς στην Θεσσαλία να λαμβάνουν δικαιώματα Βασικής ενίσχυσης 116.993.872 ευρώ (μείωση 48,4% από τα χρήματα που είχαν να λαμβάνουν). Αν υπολογίσουμε αναλογικά σε επίπεδο Θεσσαλίας τα πιθανά ποσά ενίσχυσης από τα οικοσχήματα και από την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα προσθέσουμε στην βασική ενίσχυση τότε θα φτάσουμε στα  180.520.066 ευρώ (μείωση 20,4% ανά έτος δηλαδή 46.255.085 ευρώ λιγότερα κάθε έτος) χωρίς να μπορούμε να υπολογίσουμε τα κόστη που θα προκύψουν στους γεωργούς για την εφαρμογή και τήρηση των οικοσχημάτων αφού θα απαιτούνται σε όλες τις περιπτώσεις  έξοδα προκειμένου να επιτευχθούν οι ποιοτικοί αλλά και οι ποσοτικοί στόχοι ανά δράση με την παρακολούθηση και την κατάρτιση μελετών από συμβούλους, την μετακίνηση των ζώων, την αγορά εφαρμογής για την παρακολούθηση των εισροών και εκροών του παραγωγού κ.ο.κ. Η οικονομική μείωση σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων κάθε έτος έχει ως εξής:

  • ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ η μείωση είναι 13.958.968 ευρώ
  • ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ η μείωση είναι 20.498.630 ευρώ
  • ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ η μείωση είναι 5.479.103 ευρώ
  • ΠΕ ΣΠΟΡΑΔΩΝ η μείωση είναι 49.177 ευρώ
  • ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ η μείωση είναι 6.269.206 ευρώ.

Τέλος, στις συνολικές απώλειες για την περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες που θα υπάρξουν από την κατάργηση των Συνδεδεμένεων Ενισχύσεων στους καρπούς με κέλυφος καθώς και των μήλων εκτός ΠΟΠ.

23/11/2022 09:15 πμ

Στο τιμόνι της ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) για μια ακόμη τριετία ο Νικόλαος Κακαβάς. Είναι η όγδοη συνεχόμενη τριετία (24 έτη) που ο κ. Κακαβάς εκλέγεται σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Το Δ.Σ. της ΠΟΓΕΔΥ, που προέκυψε στις τελευταίες αρχαιρεσίες στις 16/11/2022, συγκροτήθηκε σε σώμα στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του πλειοψηφούντος συμβούλου, στις 22/11/2022, ως εξής:

Πρόεδρος - Κακαβάς Νικόλαο
Αντιπρόεδρος - Μπόρη Μήνα
Γενικός Γραμματέας - Κατσιπόδας Σπυρίδων
Ταμίας - Λαμπρόπουλος Σωτήρης
Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας - Θεοχαρίδης Θεοχάρης
Οργανωτικός Γραμματέας - Κοντογιάννης Γεώργιος
Σύμβουλος Δημόσιων Σχέσεων - Κωταντούλα Μαρία
Μέλη
Βάτσος Δημήτριος
Γεωργιάδου Μαργαρίτα
Γιαννουλία Αικατερίνη
Ζαφειροπούλου Βασιλική
Κοκκίνης Θεόδωρος
Τάνου Βασιλική

Η θητεία του Συμβουλίου είναι τριετής.

24/10/2022 02:32 μμ

Ενημέρωση παραγωγών, συμβουλευτική υποστήριξη με εκπαίδευση - κατάρτιση, ηλικιακή ανανέωση, συνεργασία και δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και αγοράς, θα είναι οι άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού της νέας ΚΑΠ.

Αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε, στα πλαίσια της 29ης AGROTICA 2022, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών και τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022, με θέμα: «Νέοι Αγρότες - Νέες Δυνατότητες - Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ». 

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, πράσινη και ψηφιακή γεωργία.

Νέοι Αγρότες - Νέες Δυνατότητες - Νέες Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες από το ΠΑΑ

Ο Υπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με στοιχεία στην επιτυχία του προγράμματος των Νέων Αγροτών, τόνισε πως η επιτυχία ανήκει σε όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν το πρόγραμμα και επεσήμανε ότι η κατεύθυνση στο εξής ακολουθεί το τρίπτυχο Έρευνα - Καινοτομία, Εκπαίδευση - Κατάρτιση, Επιχειρηματικότητα. Τέλος ευχαρίστησε το ΓΕΩΤΕΕ και τους γεωτεχνικούς, τόνισε πως αυτοί θα οδηγήσουν τους αγρότες στην επόμενη ημέρα, διασφαλίζοντας την αυτάρκεια της χώρας σε αγαθά και παρέχοντας όχι μόνο επισιτιστική ασφάλεια αλλά και άνοδο, φέρνοντας στην χώρα έσοδα και οδηγώντας την στην ανάπτυξη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Παπαγιαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των χρηματοδοτικών εργαλείων που μπορούν να επιλέξουν οι αγρότες για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σ. Μάμαλης, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την αύξηση της παραγωγικότητας των αγροτικών προϊόντων. Επεσήμανε ότι τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης υλοποιήθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο και με την παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ, μέσα από προτάσεις και απόψεις που τέθηκαν και υιοθετήθηκαν από την πολιτική ηγεσία. Τόνισε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι ο πυρήνας για τα μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση της παραγωγικότητας και συνοψίζοντας αναφέρθηκε στον ρόλο του ΓΕΩΤΕΕ και των Γεωτεχνικών και στη συνεχή παρουσία τους κοντά στην πολιτεία και στον αγρότη.

Επίσης την εκδήλωση χαιρέτισαν η πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα. Κ. Μπατζελή, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΓ κ. Δ. Σοφολόγης, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Δ. Βαρτζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γ. Κεφαλάς ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας κ. Βασιλόπουλος , Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Β. Δελησταμάτης, ο Αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Ε. Σπυρίδης και πλήθος γεωτεχνικών.  

Οι εργασίες της εκδήλωσης ξεκίνησαν με εισήγηση που ανέπτυξε ο κ. Ν. Μανέτας, Προϊστάμενος της ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ με θέμα «Στρατηγικός σχεδιασμός για την προώθηση της καινοτομίας και της μεταφοράς γνώσης στον αγροδιατροφικό τομέα». Ο κ. Μανέτας στην εισήγησή του επεσήμανε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας, αναφέρθηκε στην Νέα ΚΑΠ , το σημαντικότερο χρηματοδοτικό μέσο, όπως είπε και στις προκλήσεις της και τόνισε τους 5 άξονες προτεραιότητας του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥπΑΑΤ. Συγκεκριμένα εστίασε στη διαβούλευση και ενημέρωση των παραγωγών, στη συμβουλευτική υποστήριξη με εκπαίδευση - κατάρτιση, στην ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενή τομέα, στην συνεργασία και δικτύωση μεταξύ παραγωγών, πανεπιστημίων και αγοράς και τέλος στην προώθηση βιώσιμων ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα.  

Ακολούθησε εισήγηση από τον κ. Ε. Τσιατούρα, Προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις- ΕΥΕ ΠΑΑ, με θέμα «Νέοι Γεωργοί - Κίνητρα για την πρώτη εγκατάσταση στον πρωτογενή τομέα και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων». Ο κ. Ε. Τσιατούρας παρουσίασε με στοιχεία την επιτυχία του προγράμματος των Νέων Γεωργών και αναφέρθηκε διεξοδικά στα Σχέδια Βελτίωσης που αποτελούν την επόμενη δημόσια ενίσχυση για υλοποίηση επενδύσεων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Τόνισε ότι ο κάθε παραγωγός πρέπει να επιλέξει και να συνεργαστεί με τον γεωτεχνικό που αυτός επιθυμεί να τον βοηθήσει για να έχει θετικά αποτελέσματα στην επιχείρησή του και τέλος αναφέρθηκε σε χρηστικές πληροφορίες του προγράμματος που αφορούσαν σε στοιχεία αξιολόγησης, κριτήρια βαθμολόγησης, κ.λ.π. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  από τον κ. Μ. Γαρδικιώτη, Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, ο οποίος συνοψίζοντας επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει νέο πρότυπο για αυτό και ο ίδιος θεωρεί ότι έρχονται αλλαγές που θα υλοποιήσουν τον μετασχηματισμό που επιχειρείται, με την συνεργασία όλων των κλάδων. Τόνισε ότι ο γεωτεχνικός πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον αγρότη και πρέπει να τον συμβουλέψει ορθά ώστε να πάρει αυτά που πρέπει και όχι αυτά που ενδεχομένως θέλει. Επίσης τόνισε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να έχει αλληλουχία και συνέχεια. Τελειώνοντας αφού ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους, τους εισηγητές, τους γεωτεχνικούς, υποσχέθηκε ότι το ΓΕΩΤΕΕ συνεχίζοντας να εκπληρώνει τον ρόλο του, θα επανέλθει σύντομα με άλλες εξίσου ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις. 

19/10/2022 12:55 μμ

Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι στρεμματική απόδοση σόγιας μπορεί να ξεπεράσει τα 650 κιλά.  

Η καινοτόμος αυτή πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών (Ε.Ζ.Π.Γ.) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο είχε ως τίτλο «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές» και έφερε την υπογραφή των: Β. Κοτσάμπαση, Γ. Συμεών και Γ. Ζέρβα.

Ο Ομ. Καθηγητής Γ.Π.Α., κ. Γεώργιος Ζέρβας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, πως «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου». 

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Συμεών, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές». 

Ως συμπέρασμα της μελέτης προέκυψε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν οι συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Η στρεμματική απόδοση σόγιας ξεπέρασε τα 650 κιλά. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία, που βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών ζώων. 

Διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό κέρδος και επομένως ενθαρρύνεται η καλλιέργειά της σε αντικατάσταση της εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο των ζωοτροφών και της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Ι. Βασταρδής, Δ/ντής Ζώνης Γάλακτος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ανέφερε ότι «η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί ήδη από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, μια πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών, και πρωτοβουλίες προώθησης αποδοτικών καλλιεργειών, με υψηλή διατροφική αξία σαν ζωοτροφές, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.

Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ έχει  συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιώντας πιλοτικές καλλιέργειες, για τη διερεύνηση τεχνικά εφικτών και αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ως πηγή για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα που ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα επάρκειας και υψηλού κόστους ζωοτροφών».

21/09/2022 02:28 μμ

Την απόσυρση της διακήρυξης του έργου του ψηφιακού μετασχηματισμού για τον γεωργικό τομέα ζητά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ). 

Όπως επισημαίνει η Οργάνωση των Γεωτεχνικών του ΥπΑΑΤ, «στην πλάνη του αιώνα, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο μένει ζωντανό το σχέδιο προκήρυξης που είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό σε Δημόσια διαβούλευση και σχετίζεται με το γνωστό φαραωνικό έργο της κατ' επίφαση μόνο «ευφυούς γεωργίας» και τώρα είναι σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία».

Θυμίζουμε ότι το έργο αφορά στη δημιουργία μίας τεχνολογικής πλατφόρμας και υποδομής για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του γεωργικού τομέα, η οποία θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της υφιστάμενης κατάστασης και θα επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων περιβαλλοντικών δεδομένων και ενημερώσεων για τα αγροτεμάχια ανοικτών καλλιεργειών με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ουσιαστικά η πλατφόρμα θα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την εφαρμογή πολιτικών ψηφιακού μετασχηματισμού σε Ελληνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η πλατφόρμα θα αναγνωρίζει τις ανάγκες του καλλιεργητή, του γεωργικού συμβούλου και των οργανώσεων που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγική διαδικασία και μέσω της κοινότητας θα παρέχει συμβουλές και υπηρεσίες αναφορικά με συγκεκριμένες θεματικές και μελέτες περίπτωσης που αφορούν το γεωργικό τομέα.

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Στην πλάνη του αιώνα, κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο µένει ζωντανό το σχέδιο προκήρυξης που είχε τεθεί πριν από λίγο καιρό σε ∆ηµόσια διαβούλευση και σχετίζεται µε το γνωστό φαραωνικό έργο της κατ’ επίφαση µόνο «ευφυούς γεωργίας» και τώρα είναι σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. 

Τα µεγαλεπήβολα σχέδια της γνωστής ... φαίνεται να αλλάζουν προσανατολισµό µετά τη στρατηγική ήττα που υπέστη στο θέµα του ΟΣ∆Ε, τουτέστιν της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων και επειδή, καθώς φαίνεται, δεν µπορεί να µείνει νηστικός ένας ολόκληρος στρατός που είχε στηθεί γύρω απ’ αυτό, οι «πατερούληδες» ψάχνουν τώρα να της βρουν καινούργια µπίζνα, σε βάρος βέβαια της ανάπτυξης της Ελληνικής Γεωργίας και των Αγροτών της χώρας. 

Σε αυτό φαίνεται να συνηγορεί κατά κάποιο τρόπο και η βιασύνη της κυβέρνησης να µοιράσει, όπως - όπως τα χρήµατα του Ταµείου Ανάκαµψης τα οποία είναι µεν πολλά αλλά δεν είναι και για πέταµα στη «µαύρη τρύπα» της διαπλοκής. 

Το έργο του «Ψηφιακού Μετασχηµατισµού του Γεωργικού Τοµέα», επί υπουργίας Νίκου Παππά και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είχε αρχικά εξαγγελθεί στα 7 εκατ. ευρώ, κατέληξε στα 25 εκατ. ευρώ και σήµερα επί κυβέρνησης Ν∆ έχει φτάσει στα 45 εκατ. ευρώ: «Το έργο επί υπουργίας Παππά ήταν προϋπολογισµού 25 εκατ. ευρώ, ωστόσο το σηµερινό έργο όπως βγήκε σε ∆ηµόσια διαβούλευση και τώρα σε ∆ηµόσια διαγωνιστική διαδικασία, δίχως να διαφέρει ουσιαστικά από το προγενέστερο προβλέπει προϋπολογισµό της τάξεως των 45 εκατ. ευρώ. 

Ενδεικτικό της «πλειοδοσίας» σε «χάρες» είναι και το γεγονός ότι τότε µε τα µισά λεφτά θα γίνονταν 6.500 επίγειοι σταθµοί (αχρείαστοι βέβαια) και τώρα µε τα διπλά χρήµατα προβλέπονται 3.000 (πληθωρισµός!)».

∆ιαβάζοντας την ανακοίνωση διαπιστώνει κανείς από τον τίτλο «Τράπεζα Πειραιώς: Πρωτοπορεί και στηρίζει µε όραµα την ευφυή γεωργία» πόσοι και µε ποιο τρόπο θέλουν να µπουν στο παιχνίδι και από το παράθυρο…. 

Να θυµηθούµε λίγο από το παρελθόν και ειδικά την εποχή υπουργίας Νίκου Παπά το 2018 οι Υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης (ΨΗΠΤΕ) Νίκος Παππάς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Βαγγέλης Αποστόλου και ο Πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, προχώρησαν στην υπογραφή Μνηµονίου Συνεργασίας για τη χρήση µεθόδων Γεωργίας Ακριβείας και συστηµάτων νέων τεχνολογιών. 

Είχε ως στόχο την από κοινού σχεδίαση και ανάπτυξη τεχνικών, που βασίζονται σε αυτόνοµα ιπτάµενα οχήµατα (drones), υποστηρίζουν εφαρµογές τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδοµές για τη συλλογή δεδοµένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεµβάσεις στην καλλιέργεια. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και η δράση «Ψηφιακός Μετασχηµατισµός του Αγροτικού Τοµέα», την όλη διαχείριση της οποίας ανέλαβε η Γενική Γραµµατεία Ψηφιακής Πολιτικής του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Με άλλα λόγια, …την ώρα που ο αγρότης στη χώρα µας αγωνιά για το αν θα έχει νερό να ποτίσει ή όχι, την ώρα που το αρδευτικό δίκτυο έχει στο µεγαλύτερο µέρος της χώρας σχεδόν καταρρεύσει, την ώρα που η ∆ΕΗ κατεβάζει τους διακόπτες στους διαλυµένους ΤΟΕΒ, τη στιγµή που κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν τις εκµεταλλεύσεις τους αφού το κράτος αδυνατεί να τους διασφαλίσει τα στοιχειώδη, όπως πρόσβαση και εξηλεκτρισµό, έρχεται το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής να µας πει ότι θα φτιάξει µια πλατφόρµα και µέσω αυτής, όχι µόνο θα εκσυγχρονίσει τον Γεωργικό Τοµέα στην Ελλάδα, αλλά θα µετασχηµατίσει ψηφιακά ολόκληρη την Ευρώπη! Αντιλαµβανόµαστε, όµως, ότι η διαχειρίστρια Εταιρεία, θα έχει αυτή την προσβασιµότητα, …στους πόρους και του ΠΑΑ και των ίδιων των παραγωγών! 

Μήπως, τελικά, αυτό είναι το ζητούµενο; Μήπως µε το πρόσχηµα του εκσυγχρονισµού, των νέων τεχνολογιών και της «διαστηµικής τεχνολογίας», αυτό που στην πραγµατικότητα επιχειρούν να δηµιουργήσουν είναι µια υπερεταιρεία, ένα ιδιωτικό υπερυπουργείο, όπου θα συγκεντρώσουν το σύνολο των δραστηριοτήτωνΥπηρεσιών, από τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης µέχρι τους ελέγχους και τις πληρωµές, εκχωρώντας ότι έχει αποµείνει από το φυσικό αντικείµενο βασικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ; Πρέπει να κατανοήσει στην πράξη το ΙοΤ, τα Big Data και τα δεδοµένα της διαστηµικής παρακολούθησης της γης! Μεγαλεία! 

Και σε θεωρητικό επίπεδο, δεν θα διαφωνήσει κανείς στο να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, να εκσυγχρονιστεί ο Αγροτικός χώρος, να κάνουµε δυο βήµατα µπροστά. Είπαµε όµως: Αν δεν έχεις αρδευτικό δίκτυο, ποιο το νόηµα του να συλλέξεις δεδοµένα και να πεις τον καλλιεργητή ποιο κοµµάτι γης χρειάζεται περισσότερο και ποιο λιγότερο νερό; Αλλά, πέρα απ’ αυτό, η ευφυής, Γεωργία ακριβείας εφαρµόζεται ήδη σήµερα και υπάρχουν Συνεταιρισµοί και Πανεπιστήµια και άλλοι Φορείς, που έχουν να επιδείξουν σηµαντικά επιτεύγµατα. 

Οδηγούµαστε µε «ευφυία» και «ακριβεία» σε µία Εταιρεία. Εποµένως τα ράσα δεν κάνουν τον Παπά καθότι επανέρχονται µε εµµονικό κι επιθετικό τρόπο για την επαναπροκήρυξη του έργου της εφυούς Γεωργίας που υπερκοστολογηµένα δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το έργο του Παπά. Όποιος σπέρνει στα χωράφια των Γεωτεχνικών µπαστούνια στο τέλος τα βρίσκει µπαστούνια. 

Ο Πιερακάκης αντιγράφει τον Παπά που ήθελε να κάνει το έργο της ψηφιακής Γεωργίας έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και τους Γεωτεχνικούς και έφαγε το κεφάλι του. Μόνο οι Γεωτεχνικοί µπορούν να εγγυηθούν ότι το έργο της ευφυούς Γεωργίας θα ωφέλιµο τη χώρα, τους Αγρότες και τους Συνεταιρισµούς».

15/09/2022 11:19 πμ

Για να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπως η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την φέτα ΠΟΠ που ακύρωσε τις κυρώσεις του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα πρέπει να υπάρξει μια θεσμική αλλαγή και ενοποίηση των μηχανισμών ελέγχου του ΥπΑΑΤ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

1) Τι έχει συμβεί με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου για την φέτα ΠΟΠ και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ;
Αναμφίβολα η απόφαση του Δικαστηρίου, έχει προκαλέσει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια στον κτηνοτροφικό κόσμο και στα μάτια της κοινής γνώμης αποτελεί πλήγμα σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού για την προάσπιση της γνησιότητας των ποιοτικών και πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων. 
Παράλληλα, η απόφαση είναι το αποτέλεσμα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων, της πολυδιάσπασης του Ελεγκτικού Μηχανισμού, της λειτουργίας του με όρους περασμένων δεκαετιών αλλά και της υποστελέχωσής του. Στα παραπάνω εάν προστεθεί και το αναχρονιστικό Θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ελέγχους, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι σοβαρές περιπτώσεις που παραπέμπουν σε νοθεία καθίσταται δύσκολο και να τεκμηριωθούν ορθά και να επιβληθούν οι κυρώσεις. 
Επιπλέον, όταν για να διενεργηθεί ένας έλεγχος για ένα τρόφιμο θα πρέπει να συντονιστούν 2 ή περισσότερες υποστελεχωμένες Υπηρεσίες, το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα το καλύτερο δυνατό. Αυτό ακριβώς το γνωρίζουν πολύ καλά χρόνια τώρα όλοι οι δυνητικοί παραβάτες. Όσο το κέρδος από την παράβαση θα είναι δυσθεώρητα πολλαπλάσιο από το κόστος των κυρώσεων, εάν ποτέ φθάσουν να καταλογιστούν, τόσο αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται. 
Πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η ενοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, υπό τη σκέπη του ΥπΑΑΤ, με την επικαιροποίηση και τον εκσυγχρονισμό του Θεσμικού πλαισίου, την υλικοτεχνική του αναβάθμιση αλλά και τη στελέχωσή του με Γεωτεχνικό προσωπικό. Αν ισχύει πάντως ότι οι δύο αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛΓΟ και ΕΦΕΤ) κατεθεσαν διαφορετικά πορίσματα για την συγκεκριμένη περίπτωση ελέγχου τότε ενισχύει την άποψή μας για ενοποίηση των μηχανισμών στο ΥπΑΑΤ. Μόνο έτσι θα αυξηθεί κατακόρυφα η αποτελεσματικότητα των ελέγχων, θα θωρακισθεί η γνησιότητα των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και παράλληλα θα στηριχθεί και η τιμή του Έλληνα παραγωγού. Όποια πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ τολμήσει να υλοποιήσει αυτό το δύσκολο αλλά και συνάμα άκρως απαραίτητο σχέδιο, η Ομοσπονδία μας είναι βέβαιο ότι θα είναι δίπλα της.

2) Πώς βλέπετε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για τα μέτρα στήριξης των αγροτών;
Η έκτακτη ενίσχυση στους αγρότες για την κάλυψη του αυξημένου κόστους προμήθειας λιπασμάτων και ζωοτροφών, συνδυαστικά με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, σαφώς αποτελούν μια καλή ένδειξη ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα στον πρωτογενή τομέα. Είναι ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε οι ενισχύσεις να χορηγηθούν κατά τρόπο που να μην αδικεί ή αφήνει διαμαρτυρόμενους τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους.
Επειδή όμως η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή συμβάλει καθοριστικά στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας και δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος έχει ανέβει στα ύψη, είναι επιτακτικά αναγκαίο η κυβέρνηση οφείλει να επεκτείνει τα μέτρα και να διοχετεύσει άμεσα επιπλέον πόρους για το μετριασμό του κόστους παραγωγής. 
Είναι θέμα Εθνικό. Χωρίς επαρκή παραγωγή δεν θα έχουμε τρόφιμα. Με υψηλό κόστος παραγωγής θα έχουμε ακριβά τρόφιμα για τα οποία οι καταναλωτές δεν θα έχουν την αγοραστική δύναμη να προμηθευτούν.

3) Τι συμβαίνει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουμε πολλά προβλήματα στις πληρωμές, πώς κρίνεται την λειτουργία του ΟΣΔΕ;
Στον ΟΠΕΚΕΠΕ τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν ιστορικές αλλαγές. Πέρα της αλλαγής του Συμβούλου που υποστήριζε τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού, πρόσφατα τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος και αντιπρόεδρος, ενώ υπήρξαν αλλαγές ακόμα και σε Διευθυντικά στελέχη.
Σε μια εποχή όπου όλα κινούνται μέσω πληροφοριακών συστημάτων, φαίνεται ότι πολλά από τα προβλήματα στις πληρωμές είναι τεχνικού χαρακτήρα. Είναι γνωστό ότι οι πληρωμές βασίζονται σε πλειάδα διασταυρωτικών Μηχανογραφικών ελέγχων. Είναι σχετικά εύκολο μια μικρή υστέρηση ή ένα μικρό λάθος σε έναν αλγόριθμο να προκαλέσει πρόβλημα σε μια πληρωμή. Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν πάντα στο ΟΣΔΕ, είτε σε μεγαλύτερο είτε σε μικρότερο βαθμό.
Η θέση της Ομοσπονδίας μας ήταν και παραμένει ότι το ΟΣΔΕ θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλους, όπως το taxis net. Αυτό σήμερα γίνεται πράξη. Είναι λογικό η μετάπτωση του όλου συστήματος στο κυβερνητικό νέφος μπορεί να παρουσιάζει κάποια μικρά προβλήματα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για δαιδαλώδη πληροφοριακά συστήματα, η ανάπτυξη των οποίων απαίτησε αρκετά χρόνια ώστε να μην υπάρχουν και πρόστιμα από την ΕΕ. Σήμερα αυτή η μετάπτωση πραγματοποιείται σε χρόνο ρεκόρ με γνώμονα την εξυπηρέτηση του Έλληνα παραγωγού και τη διαφάνεια του συστήματος των ενισχύσεων. Οι υπάρχουσες ενδείξεις πάντως υποδηλώνουν ότι οι πληρωμές, παρά τα όποια μικρά προβλήματα που φυσιολογικά παρουσιάζονται, πραγματοποιούνται και με την πάροδο του χρόνου θα βελτιώνονται αισθητά.

15/09/2022 10:23 πμ

Το θέμα έχει αναδείξει ουκ ολίγες φορές ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικό έγγραφο του ΥπΑΑΤ, στις 13/09/2022, σχετικό με τη δυνατότητα σπουδών, όσων εγγράφηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών, αναφέρονται τα παρακάτω: Θέμα: «Έλεγχος δικαιούχων της 3ης Πρόσκλησης Νέων Γεωργών ως προς την ιδιότητα του φοιτητή/καταρτιζόμενου».

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Υ.Α. 3764/29-9-2021, εκτός των άλλων, προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι που κατά την υποβολή της αίτησης είναι σπουδάστριες - σπουδαστές ή φοιτήτριες - φοιτητές είναι μη επιλέξιμοι.

Σύμφωνα με την παρ. 1.2 του άρθρου 22 της ΥΑ ο δικαιούχος ελέγχεται σε όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου ως προς την φοιτητική – σπουδαστική ιδιότητά του.

Το ΥπΑΑΤ έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων φοιτητών/φοιτητριών στα ΑΕΙ της Χώρας καθώς και σπουδαστών / σπουδαστριών στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της Χώρας και ο σχετικός έλεγχος θα γίνεται κάθε έτος.

Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις δικαιούχων που επικαλέστηκαν άγνοια της συγκεκριμένης προϋπόθεσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Συνεπώς παρακαλούμε να ενημερωθούν οι δικαιούχοι να μην αποκτήσουν την ιδιότητα του φοιτητή/σπουδαστή εγγραφόμενοι σε ΑΕΙ ή δημόσια/ιδιωτικά ΙΕΚ, καθ’ όλη τη διάρκεια του επιχειρηματικού τους σχεδίου, καθώς η ενέργεια αυτή διασταυρώνεται και θα οδηγεί στην απένταξη του δικαιούχου και στην αναζήτηση της πρώτης δόσης ως αχρεωστήτως καταβληθείσας. Δικαιούχοι, οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε δημόσια/ιδιωτικά ΙΕΚ του ευρύτερου τόπου κατοικίας τους με κατεύθυνση σπουδών τη γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή πρέπει πριν την εγγραφή τους να γνωστοποιούν την πρόθεση τους στη ΔΑΟ της Περιφέρειας.