Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνεργασία ΔΕΛΤΑ, ΓΠΑ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για προώθηση καλλιέργειας σόγιας

19/10/2022 12:55 μμ
Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας.

Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι στρεμματική απόδοση σόγιας μπορεί να ξεπεράσει τα 650 κιλά.

Η καινοτόμος αυτή πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών (Ε.Ζ.Π.Γ.) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο είχε ως τίτλο «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές» και έφερε την υπογραφή των: Β. Κοτσάμπαση, Γ. Συμεών και Γ. Ζέρβα.

Ο Ομ. Καθηγητής Γ.Π.Α., κ. Γεώργιος Ζέρβας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, πως «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου».

Στην ομιλία του ο κ. Γ. Συμεών, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».

Ως συμπέρασμα της μελέτης προέκυψε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν οι συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Η στρεμματική απόδοση σόγιας ξεπέρασε τα 650 κιλά. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία, που βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών ζώων.

Διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό κέρδος και επομένως ενθαρρύνεται η καλλιέργειά της σε αντικατάσταση της εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο των ζωοτροφών και της αγροτικής παραγωγής.

Ο κ. Ι. Βασταρδής, Δ/ντής Ζώνης Γάλακτος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ανέφερε ότι «η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί ήδη από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, μια πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών, και πρωτοβουλίες προώθησης αποδοτικών καλλιεργειών, με υψηλή διατροφική αξία σαν ζωοτροφές, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.

Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιώντας πιλοτικές καλλιέργειες, για τη διερεύνηση τεχνικά εφικτών και αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ως πηγή για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα που ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα επάρκειας και υψηλού κόστους ζωοτροφών».

Σχετικά άρθρα
15/04/2024 01:28 μμ

Στις 6 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ημερίδα στις Μηλιές Ηλείας (Φολόη) στην οποία παρουσιάστηκε η συνεργασία του Συνεταιρισμού με το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερευνητικό έργο έχει τίτλο «FOLLOWING FOLOI CROPS» και υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Φολόη με στόχο την ενίσχυση και τη βελτιστοποίηση της γεωργικής παραγωγής. Ο Project Manager του Ιδρύματος Φολόη κ. Ιωάννης Σταματόπουλος μίλησε για τον ρόλο και τη συνεισφορά του Ιδρύματος στην περιοχή και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου Αναπ. Καθηγητής κ. Ηλίας Τραυλός αφού περιέγραψε τους βασικούς άξονες του ερευνητικού έργου τόνισε ότι επιλέχθηκαν διάφορα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά είδη με έμφαση σε σημαντικά κτηνοτροφικά φυτά.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του Γεωπονικού κ. Νίκος Αντωνόπουλος παρουσίασε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα των πειραμάτων αγρού ενώ ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση και επίσκεψη στις πειραματικές καλλιέργειες. Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), γεωπόνοι και ερευνητές, επιβεβαιώνοντας τις πολλές δυνατότητες που δίνονται μέσα από συνεργασίες πανεπιστημίων με τοπικούς φορείς και συνεταιρισμούς της Περιφέρειας και το σημαντικό αποτύπωμα για την τοπική κοινωνία.

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Οροπεδίου Φολόης με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τελευταία νέα
11/04/2024 10:30 πμ

«Προτεραιότητα μας είναι η στήριξη των νέων αγροτών αλλά και η ολοένα μεγαλύτερη εκπαίδευση του κλάδου», σχολίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ συζήτησης με τίτλο «Ξεκλειδώνοντας προοπτικές, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις: Τα ερευνητικά αποτελέσματα για τον Πρωτογενή Τομέα».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10-13 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε της Προέδρους της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 400 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλους του έτους για τη στήριξη των νέων αγροτών. «Κανείς νέος αγρότης που ζητάει στήριξη δεν μένει εκτός προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την υπάρχουσα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ο Υπουργός τόνισε ότι «καλώς αυτή η ΚΑΠ λαμβάνει υπόψιν την κλιματική αλλαγή, όμως χρειάζεται περισσότερη ευελιξία».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό του «Μητρώου Κατ' Επάγγελμα Αγροτών, το οποίο «θα μας δώσει πολλά δεδομένα για να κάνουμε καλύτερη κατανομή πόρων και καλλιεργειών. Έτσι θα αποφεύγονται προβλήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζαμε στο ζήτημα των καταγραφών και των αποζημιώσεων για την κακοκαιρία Ντάνιελ».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταξη της εκπαίδευσης των αγροτών με δημιουργία σχολών στα κατά τόπους επιμελητήρια.

Σε παρατήρηση της συντονίστριας του πάνελ Φάιης Μακαντάση, και διευθύντριας ερευνών της Διανέοσις, σχετικά με το ζήτημα της εκπαίδευσης των αγροτών, η οποία στην Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, σχολίασε: «H εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι κάτι στατικό. Αλλάζει όπως η τεχνολογία, οι ανάγκες της αγοράς, η κλιματική αλλαγή».

Ο κ. Κίντζιος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό παράδειγμα των early adopters παραγωγών που μέσω των πιλοτικών καλλιεργειών δίνουν ιδέες και δεδομένα σε όλο τον πρωτογενή τομέα.

«Όσοι έρχονται σε επαφή με τα ελληνικά προϊόντα χωρίς να γνωρίζουν τον κλάδο απορούν γιατί τα προϊόντα αυτά δεν αποτελούν πολύ μεγάλο τομέα της εξαγωγικής οικονομίας. Όσοι ξέρουν, δεν εκπλήσσονται γιατί γνωρίζουν τις παθογένειες. Το έλλειμμα συνεργασίας είναι το κλειδί του προβλήματος. Σε μια χώρα με οικογενειακές επιχειρήσεις και μικρό κλήρο είναι απαραίτητη η συνεργασία για να υπάρξουν οικονομίες κλίματος που θα οδηγήσουν σε τυποποίηση και εξαγωγές» ανέφερε από την πλευρά της η κα Μαριάννα Σκυλακάκη, CEO της αθηΝΕΑ που συνυπογράφει μαζί με τον κ. Θεόδωρο Μπένο, ερευνητή στο Zuyd University of Applied Sciences της Ολλανδίας, την περσινή έρευνα της Διανέοσις για τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

«Πρέπει να αυξήσουμε εξωστρέφεια και τη συνεργατικότητα. Οριζόντιες συνεργασίες όχι μόνο με το κλασικό μοντέλο του συνεταιρισμού. Μερικά εμπόδια είναι πρακτικά, τα ξέρουμε, αλλά υπάρχουν και άυλα ψυχολογικά εμπόδια, όπως η αδράνεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης», επισήμανε η κα Σκυλακάκη.

Από την πλευρά του ο κ. Μπένος τόνισε: «Από την εποχή που δημοσιεύτηκε η μελέτη έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά μπορεί να γίνουν και άλλα πολλά. Νομίζω ένα βασικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι η διαφάνεια. Ένα παράδειγμα είναι οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Θεωρώ πως τόσο για τις οριζόντιες όσο και για τις κάθετες συνεργασίες χρειάζεται πιο στοχευμένη κρατική εποπτεία όπως και στήριξη. Αυτή πρέπει να βασίζεται σε υλικό που έχει προκύψει από καλύτερη καταγραφή των δεδομένων».

Η επόμενη ΚΑΠ
Η CEO της ΓΑΙΑ Επιχειρείν, κα Έλλη Τσιφόρου, σχολίασε πως η τωρινή ΚΑΠ σχεδιάστηκε σε μια λογική ρήξης με τις προηγούμενες ευρωπαϊκές ασκήσεις ισορροπίας. «Επειδή έγινε σε εποχή πράσινης μετάβασης τέθηκε προτεραιότητα στους περιβαλλοντικούς και όχι στους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους. Όμως η επόμενη ΚΑΠ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε., κάτι που θα τινάξει στον αέρα το σημερινό σύστημα των εκταρικών ενσιχύσεων».

Στο ζήτημα της αλλαγής της ΚΑΠ, ο κ. Αυγενάκης σχολίασε ότι «ναι δεν είναι η καλύτερη δυνατή η ΚΑΠ αλλά εμείς δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε καθαρίσει τα του οίκου μας, πως είμαστε νοικοκύρηδες, πριν ζητήσουμε τη ριζική αλλαγή της».

10/04/2024 04:17 μμ

Η P J CONDELLIS S.A., διατηρεί στενές σχέσεις εδώ και χρόνια με το Δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) - Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας, το μοναδικό ΙΕΚ στην Ελλάδα που ασχολείται με τον αγροτικό τομέα.
Η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή Λάρισας, αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης και έρευνας. Η συνεργασία μας με την Αβερώφειο Σχολή έχει εδραιωθεί μέσα από τη στήριξη και τη συνεισφορά μας σε πολλαπλά επίπεδα όπως η παραχώρηση του απαραίτητου γεωργικού εξοπλισμού που υποστηρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών και η ανακαίνιση και δημιουργία υψηλών προδιαγραφών αίθουσα για την ανάπτυξη του κλάδου Γεωργίας Ακριβείας (Precision Farming).
Στην πρόσφατη επίσκεψη της ομάδας μας και ειδικότερα της διεύθυνσης του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τους τελειόφοιτους και να εκφράσουμε τη στήριξή μας στις προσπάθειες των φοιτητών και των εκπαιδευτών για την ανάπτυξη του μοναδικού ΙΕΚ στην Ελλάδα που ασχολείται με τον γεωργικό κλάδο. Η αξία της πρακτικής άσκησης και η σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία τους, και εμείς είμαστε εδώ για να τους υποστηρίξουμε σε αυτό το ταξίδι.
Με αυτή τη συνεργασία, η P J CONDELLIS S.A. επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για τη συνεχή προώθηση της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της δημιουργίας βιώσιμων λύσεων για τον αγροδιατροφικό τομέα.

10/04/2024 03:55 μμ

Την προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων Διευθυντών/ντριών στα 11 Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας που λειτουργούν στον Οργανισμό, ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ερευνητές/τριες Α' βαθμίδας ή αντίστοιχης βαθμίδας καθηγητές/τριες ΑΕΙ και θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η έχει δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα μόνο για μια (1) θέση Διευθυντή/ντριας Ινστιτούτου.

Αναλυτικότερα οι θέσεις αφορούν στα ακόλουθα Ερευνητικά Ινστιτούτα:
Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, με έδρα την Αθήνα
Αλιευτικής Έρευνας, με έδρα την Καβάλα
Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, με έδρα τη Λάρισα
Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Δασικών Ερευνών, με έδρα τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης
Εδαφοϋδατικών Πόρων, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, με έδρα τα Χανιά
Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, με έδρα τα Γιαννιτσά
Κτηνιατρικών Ερευνών, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης
Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, με έδρα την Αθήνα
Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, με έδρα την Αθήνα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων
Κουλακιώτη Φωτεινή τηλ. 2108392045
κα Φωτεινή Κλάγκου τηλ. 2108392094

Διαβάστε πρόσκληση (εδώ)

08/04/2024 10:17 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει ότι είναι ενεργές οι εφαρμογές καταχώρησης ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα άμεσων ενισχύσεων του έτους 2023. Ειδικότερα:

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Η εφαρμογή είναι ενεργή για καταχωρήσεις από το απόγευμα της Παρασκευής (05/04/2024) έως και την Κυριακή (14/04/2024).

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω του συνδέσμου: (εδώ)

Σημειώνουμε ότι όσοι φορείς ή διαχειριστές φορέων δεν έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο Σύστημα Διαχείρισης Χρηστών (Σ.Δ.Χ) του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να την ολοκληρώσουν άμεσα.

19/03/2024 10:47 πμ

Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

14/03/2024 03:54 μμ

Στην Καστοριά χθες Τετάρτη (13 Μαρτίου 2024) έγινε η ιδρυτική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.

Δεκαπέντε φορείς της παραγωγής και της μεταποίησης και τυποποίησης των εξαιρετικών ελληνικών οσπρίων συναντήθηκαν στην Καστοριά και υπέγραψαν την ίδρυση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων Ελλάδας με έδρα την Καστοριά.

Οι φορείς συνυπέγραψαν το Καταστατικό της Οργάνωσης για να ακολουθήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για την αναγνώρισή της.

Οι κυρίαρχοι στόχοι της οργάνωσης είναι:

  • Η αύξηση της παραγωγής των οσπρίων στη χώρα μας.
  • Η προστασία από το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων
  • Ο σχεδιασμός δράσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων.
  • Η ανάδειξη της ποιότητας των συγκεκριμένων προϊόντων, η διατροφική τους αξία και η συμβολή στην υγεία των καταναλωτών.

Αμέσως μετά την έγκριση του Καταστατικού από τις αρμόδιες αρχές, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Γενική Συνέλευση όλων των μελών και των ενδιαφερομένων να συμμετέχουν για την έναρξη των επίσημων εργασιών της.

Ορίστηκε 5μελές προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης το οποίο απαρτίζουν οι:

  • Καραγεωργίου Άγης
  • Πιστιόλας Άγις
  • Σουλιώτης Χρήστος
  • Στεργίου Νικόλαος
  • Τσιχήτας Χρήστος
28/02/2024 12:08 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τους αγρότες και όλους τους φορείς στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων να μοιραστούν τις απόψεις τους σχετικά με τις εμπειρίες τους από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Μετά από τις δυναμικές αντιδράσεις των αγροτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει την ΚΑΠ και τώρα ξεκινά έρευνα για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των ισχυόντων κανόνων που καλείται να εφαρμόσει η Επιτροπή έως την 1η Νοεμβρίου 2025.

Επίσης για να ενισχύσει τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων, η Επιτροπή θα παρουσιάσει, μέσα στον Μάρτιο, στα κράτη μέλη διάφορες ενέργειες που ενδέχεται να καλύπτουν ζητήματα, όπως η διαφάνεια της αγοράς στην αλυσίδα αξίας, η εφαρμογή της οδηγίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και η επιβολή της, το κόστος για την παραγωγή και τον έλεγχο στους υφιστάμενους κανόνες στα εισαγόμενα γεωργικά προϊόντα.

Για να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο προς τους προμηθευτές της αλυσίδας εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων όσον αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (πατήστε εδώ)

26/02/2024 11:51 πμ

Στο 1ο ΓΕΛ Βόλου, το σχολείο που έχει αναλάβει ως μέντορας μέσα από τον μαθητικό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece, βρέθηκε ξανά η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, Ζέττα Μ. Μακρή, για να παραδώσει εξοπλισμό απαραίτητο για το μαθητικό εργαστήριο του σχολείου.

Μόλις ένα μήνα μετά την προηγούμενη επίσκεψή της, συνεπής στις υποσχέσεις της προς την ομάδα της, η κα Μακρή ανταποκρίθηκε, έμπρακτα, στις ανάγκες που της είχαν εμπιστευθεί οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετέχουν στην «Εικονική Επιχείρηση – Company Program» του JΑ Greece.

Σε συνεργασία με την ΕΒΟΛ και με όχημα την εταιρική κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία του ομίλου προς τη νέα γενιά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η κα Μακρή, με προσωπική επικοινωνία και θερμή προβολή της ιδέας και της δουλειάς των παιδιών, εξασφάλισε για το μαθητικό εργαστήριο του 1ου ΓΕΛ Βόλου δυο συσκευές απαραίτητες για την παρασκευή των προϊόντων της μαθητικής επιχείρησης.

Ένας επαγγελματικός αναδευτήρας και μια συσκευή μπεν μαρί, ευγενική χορηγία της ΕΒΟΛ, αναβάθμισαν τον εργαστηριακό εξοπλισμό του 1ου ΓΕΛ Βόλου, εκεί όπου δοκιμάζονται οι καινοτόμες ιδέες των παιδιών και παρασκευάζονται τα κρεμοσάπουνα, τα παραδοσιακά καθαριστικά χεριών και επιφανειών και οι κρέμες χεριών, τα προϊόντα που, για ακόμα μια χρονιά, ανέδειξαν την παρουσία του 1ου ΓΕΛ Βόλου στον αναγνωρισμένο θεσμό μαθητικής επιχειρηματικότητας.

23/02/2024 01:41 μμ

Την ένταξη της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα με επιστολή του, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στέλνει αιτιολογημένο αίτημα ένταξης της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών για τους παρακάτω λόγους:

Η Σόγια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν, χρησιμοποιούμενο κυρίως στην κτηνοτροφία. Η άσκηση πετυχημένης κτηνοτροφίας εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη χρήση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες προέρχονται κυρίως από σόγια εισαγόμενη από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και λιγότερο από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν υπάρχει αυτάρκεια στην Ε.Ε. για αυτό το προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ καλλιεργείται κυρίως γενετικώς τροποποιημένη Σόγια με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη χώρα μας οι λίγες καλλιεργούμενες εκτάσεις σόγιας προορίζονται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου με κατεύθυνση στην παραγωγή βιοντίζελ.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, στην Ελλάδα εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σπόρου σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτηση μας από εισαγόμενες ζωοτροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας καθιστά την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας προβληματική λόγω των αυξητικών τάσεων στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες εντείνονται σε περιόδους κρίσεων, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την αυτάρκεια της χώρας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Η υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σόγιας (>39% σε σύγκριση με αυτήν των εγχώριων ψυχανθών (21%-29%), αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας της σε αμινοξέα καθιστούν την καλλιέργεια αυτή υψηλής σημαντικότητας όχι μόνο για την κτηνοτροφία.

Η ιδιότητα της σόγιας ως ψυχανθές να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και να εμπλουτίζει συγχρόνως το έδαφος με αυτό, την καθιστά μία καλλιέργεια με χαμηλές απαιτήσεις σε αζωτούχο λίπανση και παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική καλλιέργεια σε προγράμματα αμειψισποράς ειδικότερα τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σε σχέση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητες που αυτή επιβάλλει (ΚΓΠΚ 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη»). Παράλληλα συντελεί και στον στόχο μείωσης των λιπασμάτων στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας».

Στην Ελλάδα η σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή του Παραρτήματος μας, με τάση μείωσης όμως τα τελευταία χρόνια.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ 2014-2020 αλλά και την μεταβατική περίοδο 2021-2022 οι καλλιεργητές της κτηνοτροφικής Σόγιας ελάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση ως πρωτεϊνούχο ψυχανθές παρόμοια με την Μηδική, τον Βίκο κλπ.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή αιτιολογώντας την παροχή της συγκεκριμένης ενίσχυσης με τα παρακάτω:

«Η αύξηση των εκτάσεων με πρωτεϊνούχα φυτά αποτελεί εθνική επιλογή, τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους (μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ζωοτροφών από τρίτες χώρες).

Πρόκειται για συνδεδεμένες ενισχύσεις σε πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας (economic sustainability), όσο και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας (environmental sustainability) των εκμεταλλεύσεων που τις καλλιεργούν. Οι καλλιέργειες αυτές είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους.

Οι πρωτεϊνούχες αυτές καλλιέργειες προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών, συμβάλλοντας έτσι και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας, με μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, με μείωση της εξάρτησης της διατροφής των ζώων από εισαγόμενες – από τρίτες χώρες – πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, βελτίωση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων (economic sustainability) και συνακόλουθα στην παραμονή κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο (social sustainability).

Τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές καλλιέργειες, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους».

Όμως στα Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή του Σ.Σ. Κ.Α.Π. 2023-2027 περιλαμβάνει μόνο τον Βικό, το Λούπινο, το Ρόβη, το κτηνοτροφικό Μπιζέλι, Λαθούρι, Ρεβύθι και Κουκί. Δυστυχώς για λόγους που δεν αιτιολογούνται έχει αφαιρεθεί, σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, η Κτηνοτροφική Σόγια.

Στον πίνακα θα δείτε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην χώρα μας ανάλογα την χρήση (πατήστε εδώ)

20/02/2024 04:18 μμ

Tο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Αγροτεχνολογίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διοργανώνει το «12ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας», με τίτλο: «Η Πρωτογενής Παραγωγή με το Βλέμμα στο Μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές στη Γεωργία και Κτηνοτροφία» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης.

Το ετήσιο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας, το οποίο διοργανώνεται από το 2012 έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος θεσμός στον κλάδο, αναδεικνύοντας σημαντικές λύσεις της αγροτικής οικονομίας αλλά και του αγρότη επιχειρηματία.

Στο 12ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας θα συζητηθούν προτάσεις για την επόμενη μέρα μετά τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα και τις συστημικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο κλάδος προκειμένου να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί.

Ταυτόχρονα, το Συνέδριο θα επικεντρωθεί στην κτηνοτροφία και παράγωγα αυτής, όπως η γαλακτοκομία και τυροκομία, κλάδους με μεγάλες δυνατότητες αλλά και σημαντικές προκλήσεις, καθώς πρέπει να προσαρμοστούν στην αυξανόμενη ζήτηση με λιγότερους πόρους.

Το παρών, στο συνέδριο θα δώσουν εξέχουσες προσωπικότητες με διεθνή γνώση και εμπειρία στην αγροτική οικονομία, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες και αναλυτές, με σκοπό να αναδείξουν και να παρουσιάσουν όλες τις εξελίξεις και τις προοπτικές στον κλάδο της αγροτεχνολογίας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, θα τεθούν στο επίκεντρο οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

  • Ανασυγκρότηση και προτεραιότητες αποκατάστασης πληγεισών περιοχών
  • Διαχείριση κινδύνων σε περίοδο εντεινόμενης κλιματικής κρίσης
  • Η τεχνολογία ως εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών
  • Δημογραφικό και διαδοχή αγροτικών εκμεταλλεύσεων
  • Η νέα αγορά πιστώσεων άνθρακα και οι ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία
  • Ανθεκτική κτηνοτροφία: Βιώσιμες και κυκλικές πρακτικές
  • Ευζωία και κτηνοτροφία ακριβείας
  • Καινοτομίες στη διατροφή αγροτικών ζώων
  • Η εξωστρέφεια ως κλειδί ανάπτυξης της γαλακτοκομίας
  • Τυροκομία: Συνδυάζοντας παράδοση με καινοτομία
  • Εργαλεία και ευκαιρίες για είσοδο στον αγροτικό τομέα και εκσυγχρονισμό εκμεταλλεύσεων
01/02/2024 01:07 μμ

Το κύρος του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού βασίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στο σεβασμό των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί, όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και στις ειδικές μεταχειρίσεις. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Και προσθέτει:

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να φανεί ότι κάτι αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο όσον αφορά στον τομέα του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φιλόδοξες δηλώσεις δια στόματος αρμόδιου Υπουργού και επικοινωνιακές ενέργειες με τους επικεφαλής πολιτικούς προϊστάμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών και ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου, όπως διενέργεια δειγματοληψιών με τη συνδρομή φωτογραφικών μηχανών και δημοσιογράφων και διάφορα παρόμοια.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιορίζονται να επισημάνουν ότι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διακηρύξεις προς κατανάλωση μέσω των ΜΜΕ, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο στη λειτουργία του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθούν οι απώτεροι στόχοι στους οποίους αποβλέπουν τα θεσπισμένα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς συστήματα ποιότητας και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να σκύψουν οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη με προσοχή, στα προβλήματα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, πασχίζουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν καθημερινά, αλλά και να τα αναδείξουν στους αρμόδιους για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Έχουμε χορτάσει χρόνια τώρα από ανίδεους «ειδικούς» που δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν το έμπειρο και άκρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά επιμένουν να αρκούνται στη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, χωρίς να δίνουν καμία προσοχή στην ουσιαστική επιτέλεση του έργου του Οργανισμού. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός κάνει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε ούτε τις κάμερες αφορά, ούτε μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό «καύχημα».

Οι δημιουργούμενες εντυπώσεις είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που πραγματικά ισχύει και οι εργαζόμενοι δε σταματούν να καταγγέλλουν: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη του δημόσιου φορέα και της αποστολής του στη φθορά.

Τέλος, και αφού φαίνεται ότι το εποπτεύον, προϊστάμενο Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία στο κύρος του Οργανισμού και του ρόλου που επιτελεί – κάτι που προφανώς μας κάνει να ευελπιστούμε – πολύ θα θέλαμε να δώσει την προσοχή που αναλογεί και να εξετάσει εξονυχιστικά μία υπόθεση χορήγησης πιστοποίησης σε προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, πολύ μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους για τον τρόπο που τη χειρίστηκε η ηγεσία του Οργανισμού, ερήμην και σε απόλυτη αντίθεση προς τις εισηγήσεις σύσσωμης της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά υπό την ευθύνη της σημερινής Διοίκησης και αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο.

Ήδη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχουν ζητήσει σχετική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε απάντηση της οποίας μέχρι στιγμής υπάρχει – γιατί άραγε - μόνο παρατεταμένη σιωπή. Επειδή, η συγκεκριμένη περίπτωση, εάν περάσει ανενόχλητη δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για το κύρος των πιστοποιήσεων και του Οργανισμού, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός και οι εκπρόσωποι του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, θα τη διερευνήσουν δεόντως, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ποια θέση παίρνουν ως προς το ερώτημα, κατά πόσο οι προδιαγραφές ποιότητας που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο, ή μπορούν να γίνονται λάστιχο, όταν «το απαιτούν οι περιστάσεις».

Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, που πρέπει να απασχολεί την πολύπαθη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, μετά και τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ούτε και το περιβόητο δέος λοιπόν, της προστασίας του ανταγωνισμού - όπως φαίνεται - δεν αποδεικνύεται αρκετό μερικές φορές, να αποτρέψει κάποιους από το να ευαρεστήσουν ένα «βασιλιά της αγοράς», οποίος επιζητά – και το πετυχαίνει - να παρακάμψει ό,τι ισχύει για όλους τους ταπεινούς ανταγωνιστές του. Τι κι αν ορκίζονται σε αυτόν (υγιή ανταγωνισμό), όλες οι διοικήσεις του Οργανισμού και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

29/01/2024 10:24 πμ

Ξεκινά, από την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2024, η υλοποίηση 819 Προγραμμάτων Κατάρτισης για Νέους Γεωργούς, διάρκειας 150 ωρών έκαστο.

Στις καταρτίσεις θα συμμετάσχουν 14.627 δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος: «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για τους δικαιούχους της 3ης Προκήρυξης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020». Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι 14.295.950 ευρώ.

Τα Προγράμματα Κατάρτισης θα υλοποιηθούν σε πανελλαδική κλίμακα στις 38 δομές αγροτικής κατάρτισης τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Οργανισμού, τα οποία διαθέτουν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό και στην υλοποίησή τους, ενώ θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από́ το επικαιροποιημένο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλικών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για την επιστημονική́ τους γνώση, την επαγγελματική́ εμπειρία τους και είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τους μαθησιακούς στόχους

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, μέσω των ποιοτικά αναβαθμισμένων προγραμμάτων κατάρτισης προωθείται η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα σύμφωνα με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και προσφέρονται εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες, για να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες αγρότες να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του αγροτικού επαγγέλματος, να ενσωματώνουν την καινοτομία, να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις της τεχνολογίας και να ανταποκριθούν στο ρόλο του αγρότη-επιχειρηματία.

Για να καλύπτουν τις ανάγκες των Νεών Γεωργών ανάλογα με την παραγωγική κατεύθυνση και τον προσανατολισμό της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, τα προγράμματα κατάρτισης χωρίζονται σε τρεις βασικές θεματικές κατηγορίες: Φυτική παραγωγή, Ζωική παραγωγή και Μελισσοκομία.

Η κατανομή των δικαιούχων με βάση την κατεύθυνση της γεωργικής τους εκμετάλλευσης είναι:
Φυτική Παραγωγή: 9.963 δικαιούχοι
Ζωική Παραγωγή: 3.867 δικαιούχοι
Μελισσοκομία: 897 δικαιούχοι

Τα προγράμματα κατάρτισης έχουν συνολική διάρκεια 150 ώρες, από τις οποίες οι τουλάχιστον 30 ώρες αφορούν πρακτική́ εξάσκηση στο πεδίο. Μετά την ολοκλήρωσή τους οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Στην πρώτη φάση υλοποίησης τα προγράμματα κατάρτισης θα πραγματοποιηθούν, το χρονικό διάστημα από τις 30 Ιανουαρίου 2024 έως τις 15 Μαρτίου 2024, στις ακόλουθες περιοχές:
Σκύδρα (Πέλλα)
Μακρόχωρι (Ημαθία)
Αμαλιάδα (Ηλεία)
Μεσολόγγι (Αιτωλοακαρνανία)
Ηράκλειο (Κρήτη)
Βέλο (Κορινθία)
Βαρδάτες (Φθιώτιδα)
Αλμυρός (Μαγνησία)
Λάρισα
Κυπαρισσία (Μεσσηνία)
Κομοτηνή (Ροδόπη)

23/01/2024 03:00 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Το έντομο αυτό θεωρείται εξαιρετικά καταστρεπτικό σε καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, αλλά και σε πολλές άλλες καθώς ο αριθμός των φυτών που προσβάλλει ξεπερνά τα 350. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβλήματα στην αντιμετώπισή του είναι ότι μετακινείται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενδεικτικά μπορεί να διανύσει 250 χιλιόμετρα σε μία ημέρα κατά τη μετανάστευσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός της περιοχής καταγωγής του (βλ. Αμερική) και συγκεκριμένα στη Δ. Αφρική το 2016 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας αλλά και στην Αυστραλία.

Πρωταρχικός στόχος της Ημερίδας ήταν μετά την πρόσφατη πρώτη καταγραφή του εντόμου σε διάφορες περιοχές της χώρα μας, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωσή του, την επικινδυνότητά του, την αντιμετώπισή του αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.
Στην ημερίδα το παρόν έδωσε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, η εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Τσακουμάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ (Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας) και Μέλος του ΔΣ του ΓΠΑ κα Φραντζέσκα Υδραίου.

Οι ομιλητές ήταν ο Δρ Παπαχρήστος Δημήτριος, Τακτικός Ερευνητής Αʹ από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ και ο Kαθηγητής του ΓΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δρ Βόντας Ιωάννης. Ο Δρ Δ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην μορφολογία και διάκριση των προνυμφών και των ενηλίκων του εντόμου και στην πρώτη καταγραφή του αλλά και την εμφάνιση του σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη βιολογία του εντόμου, στις πιθανές περιοχές εγκατάστασής του στην Ελλάδα (π.χ. την Κρήτη, κ.α. παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) ή παροδικής εμφάνισής του, και στα μέτρα αντιμετώπισης με έμφαση στις καλλιεργητικές πρακτικές και στη βιολογική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρ. Αραμπατζής που ανέλυσε την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας και τη σημασία του προγράμματος επισκοπήσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εχθρών και ασθενειών. Κατόπιν αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. μετά την εμφάνιση του Spodoptera frugiperda σε μια περιοχή, τον καθορισμό οριοθετημένων περιοχών, τη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών από τις οριοθετημένες ζώνες και την ενημέρωση του κοινού. Ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Ι. Βόντα σχετικά με τα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ανθεκτικότητα του S. frugiperda σε διάφορες ομάδες εντομοκτόνων και με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων από σημαντικό αριθμό δειγμάτων ενήλικων του S. frugiperda που συλλέχθηκαν από φερομονικές παγίδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα έντομα που βρέθηκαν στη χώρα μας φαίνεται να μην έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε βασικές κατηγορίες εντομοκτόνων, ωστόσο είχαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στο βάκιλλο της Θουριγγίας (Bt).

Ακολούθησε συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα είδη φυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από το έντομο στη χώρα μας, στην ικανότητα του S. frugiperda να μετακινείται και να μεταναστεύει, στα μέτρα αντιμετώπισης, στη σχετικά μειωμένη εκλεκτικότητα των φερομονών του, στην ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα Λεπιδόπτερα, ότι δηλαδή έχει ανθεκτικότητα στο Bt και όχι σε άλλα εντομοκτόνα και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε αραβόσιτο, τομάτα και βαμβάκι. Επίσης, αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί σε σχέση με τον συντονισμό και την οργάνωση της (άμεσης) εφαρμογής των μέτρων ελέγχου διασποράς του εντόμου και τέλος, της ανάγκης για οργάνωση περαιτέρω δράσεων ενημέρωσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τον Δρ Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΓΠΑ, Πρόεδρο του ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, τον Δρ Αντώνιο Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή ΓΠΑ, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, την κα Σοφία Δερβίσογλου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ και την κα Ζωή Θάνου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, το ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της Ημερίδας.

H Ημερίδα είναι διαθέσιμη με ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο YouTube

19/01/2024 11:47 πμ

Σαράντα μέρες μετά την απώλεια του Jacques Zaffran, βοτανολόγου και καλού φίλου της Κρήτης, η πόλη μας και γενικότερα το νησί, έχασε και δεύτερο φίλο, κατά σύμπτωση και αυτόν μύστη της επιστήμης της Συστηματικής Βοτανικής. Πρόκειται για τον Αρτέμη Γιαννίτσαρο, ομότιμο καθηγητή της Συστηματικής Βοτανικής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έφυγε σε ηλικία 85 ετών, στις 26/12/2023 και ετάφη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Αρτέμης Γιαννίτσαρος γεννήθηκε στο Μεσότοπο Λέσβου το 1938 και σπούδασε φυσιογνωστικές επιστήμες στη Σχολή Φυσικών και Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου εκπόνησε και την διδακτορική του διατριβή . Διετέλεσε καθηγητής της Συστηματικής Βοτανικής για περισσότερο από 40 χρόνια στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύζυγος του υπήρξε η Χανιώτισσα καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Άννα Αποστολάκη με την οποία απέκτησε δύο κόρες και πέντε εγγόνια.
Ετσι ο Αρτέμης Γιαννίτσαρος συνδέθηκε από πολύ νέος με τα Χανιά, όπου περνούσε τις διακοπές του τα καλοκαίρια Αγαπούσε την Κρήτη, μελετούσε την χλωρίδα της και βοηθούσε κι’ άλλους νεότερους ερευνητές που υπέβαλαν ερευνητικά προγράμματα που αφορούσαν την ταξινόμηση της χλωρίδας συγκεκριμένων περιοχών του τόπου μας. Η εργασία της ταξινόμησης είναι πολύ δύσκολη και τότε υπήρχαν ίσως μόνο 3-4 επιστήμονες της Συστηματικής Βοτανικής σε όλη την Κρήτη. Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις, γνωστές παγκοσμίως υπήρξαν πολύ σημαντικές. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις . Διετέλεσε μέλος του Δ. Σ. Της Επιστημονικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και πρόεδρος της επί μια δεκαετία.

Ο Αρτέμης Γιαννίτσαρος δεν αρκέστηκε μόνο στο αυστηρό ερευνητικό του έργο. Οι πνευματικές του ανησυχίες οδήγησαν τα βήματα του από την εφηβική ηλικία και στην Ποίηση και αργότερα στη Λαογραφία 2015 εξέδωσε μια αξιόλογη Ποιητική Συλλογή με τίτλο «Μικρή αυλή με τη ροδιά». Σε αυτήν έχει συγκεντρώσει λυρικά ποιήματα σπάνιας ευαισθησίας σε παραδοσιακό στίχο που εκτείνονται από τα εφηβικά του χρόνια μέχρι την ωριμότητα. Τα ποιήματα του αυτά, «μικρά σπαράγματα της ψυχής του», όπως τα αποκαλεί ο ίδιος στον πρόλογο του, με σκηνικό βάθος την αγαπημένη του γενέτειρα και τα παιδικά του χρόνια δείχνουν ένα σπάνιο ψυχικό κόσμο που δονείται βαθιά από τους καημούς και τους πόθους της ζωής.

Από τις μελέτες του αξίζει να αναφέρουμε εκείνες που συνδέουν την Ελληνική χλωρίδα με την λογοτεχνία με αναφορές σε αρχαίους και σύγχρονους ποιητές ή πεζογράφους (Σαπφώ, Ελύτης, Παπαδιαμάντης, Μυριβήλης, Σεφέρης, Παλαμάς κ.λ.π ) κάποιες από αυτές είναι: «Η χλωρίδα του Αιγαίου στην επιστημονική έρευνα και την λογοτεχνία», «Τα φυτά της Σκιάθου στο έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη», «Τα αγριολούλουδα της Λέσβου», «Το φυτικό στοιχείο στο Άξιο Εστί του Οδυσσέα Ελύτη».
Στα έργα αυτά, εκλαϊκευμένα και προσιτά στο μέσο αναγνώστη γίνεται φανερή η αγάπη του για τη φύση το πολιτισμό, την ιστορία και την παράδοση του τόπου του.
Εκτός από επιστήμονας διεθνούς κύρους, υπήρξε ένας πολύ τρυφερός και ευαίσθητος άνθρωπος, εξαιρετικός οικογενειάρχης και ανεκτίμητος φίλος. Η ηθική ακεραιότητα και η συνέπεια τον διέκριναν σε όλη του την ζωή και η αδικία και η διαφθορά τον ενοχλούσαν αφόρητα. Ασυμβίβαστος και αγωνιστικός πάντα στις επιλογές του δεν δίσταζε να συγκρουστεί όταν νόμιζε ότι είχε καθήκον να το κάνει. Αυτό είχε βαρύ κόστος στον συναισθηματικό του κόσμο. Συχνά μάλιστα ομολογούσε στους φιλικούς του κύκλους ότι και κάποιες χρόνιες παθήσεις του που τον βασάνιζαν ήταν αποτέλεσμα τέτοιων αρνητικών συναισθημάτων και είχαν ψυχοσωματικό χαρακτήρα.

Ο Αρτέμης Γιαννίτσαρος, έφυγε μέσα στο γιορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων, ανήμερα της επετείου του γάμου του - τι ειρωνεία - σφίγγοντας επί ώρες το χέρι της αγαπημένης του συντρόφου.
Η ψυχή του πέταξε μακριά στη γαλάζια απλωσιά της αγαπημένης του Λέσβου που πάντα νοσταλγούσε.
Αγαπημένε φίλε Αρτέμη, θα σε θυμόμαστε πάντα όχι μόνο σαν ένα λαμπρό επιστήμονα μα πάνω από όλα σαν ένα γλυκύτατο σεμνό άνθρωπο που η καρδιά του έκλεινε μέσα της αστείρευτη την αγάπη για τη φύση που ο ίδιος ερευνούσε και όλα τα όντα της. Καλό σου ταξίδι προς την αιωνιότητα. Σε ευχαριστώ για την συνεργασία μας στην ταξινόμηση της ζιζανοχλωρίδας στους οπωρώνες των εσπεριδοειδών και τις πορείες μας στους δύσκολους βιότοπους να ανακαλύψουμε τουλίπες.

Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης δρας γεωπόνος

17/01/2024 02:33 μμ

Η Bayer Ελλάς για μία ακόμα χρονιά υποδέχτηκε στα γραφεία της 25 φοιτητές, στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας της με το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας και με αφορμή τα Business Days που διοργανώνει.
Πρόκειται για έναν θεσμό 11 χρόνων που έχει στόχο οι νέοι μέχρι 30 ετών, απόφοιτοι και φοιτητές, να γνωρίσουν από κοντά τις επιχειρήσεις, να λάβουν γνώση για τη δράση τους και να δικτυωθούν με τα στελέχη τους.

Οι συμμετέχοντες στο Business Day της Bayer Ελλάς, είχαν συναντήσεις ενημέρωσης και συζήτησαν με εξειδικευμένα στελέχη από διάφορους Τομείς και τμήματα της εταιρείας. Οι συναντήσεις αυτές οργανώθηκαν σε μία μορφή “speed dating”, όπου μικρές ομάδες φοιτητών εναλλάσσονταν κάθε 30 λεπτά, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν με στελέχη από τα τμήματα Marketing, Πωλήσεων, Regulatory, Medical, Kλινικών Μελετών καθώς και Digital & Ε-Commerce, στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες συνεδριάσεων των νέων γραφείων της εταιρείας. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, αποκόμισαν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τους ρόλους, τη φύση και τις απαιτήσεις της δουλειάς, τις προκλήσεις αλλά και τα βασικά χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα συστατικά επιτυχίας στις αντίστοιχες θέσεις. Αυτή η προσέγγιση ενθάρρυνε τη δυναμική και διαδραστική συζήτηση, δίνοντας παράλληλα στους φοιτητές μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα για την εταιρεία, ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους και τους παρείχε μια μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν γνώση σχετικά με την επαγγελματική εξέλιξη στην Bayer.

Τους φοιτητές υποδέχθηκαν η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Ana Vega και η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Αγγέλικα Τζέμου παρουσιάζοντας το σύνολο των επιχειρηματικών δράσεων της εταιρείας καθώς και την ανθρωποκεντρική κουλτούρα και αξίες της.
Η κ. Τζέμου, τόνισε: «Στη σημερινή διαδραστική μας εκδήλωση, οι άνθρωποι της Bayer είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους φοιτητές, και να μοιραστούμε γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες καθώς και να ενημερώσουμε τους καλεσμένους μας για επαγγέλματα που ενδεχομένως δεν γνώριζαν. Ενισχύσαμε έτσι το ενδιαφέρον τους για την Bayer Ελλάς, έναν κορυφαίο εργοδότη που έχει τον εργαζόμενο στο επίκεντρο και προάγει ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον εργασίας όπου ο καθένας μπορεί να είναι ο αυθεντικός του εαυτός. Ως Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, αντλώ πολλή ενέργεια από τις αλληλεπιδράσεις που δημιουργήθηκαν με τους φοιτητές και την κοινή δέσμευση μας, προκειμένου να διαμορφώσουμε τους ηγέτες του αύριο. Οι επόμενες γενιές νέων, ενδυναμωμένων ανθρώπων, που είναι γεμάτοι δυνατότητες, όνειρα και πάθος κρατούν το κλειδί για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.»

Η κ. Ana Vega, Senior Bayer Representative και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bayer Ελλάς δήλωσε σχετικά: «Δράσεις όπως τα Business Days, που διοργανώνει το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, μας γεμίζουν ιδιαίτερη χαρά και αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσής μας για τη στήριξη της νέας γενιάς και την προσφορά ευκαιριών ανάπτυξης και επαγγελματικής εξέλιξης. Οι φοιτητές που επισκέφθηκαν την Bayer Ελλάς είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με τους εργαζομένους μας, να αποκτήσουν μια πρώτη γνώση για τον επαγγελματικό μας χώρο και να κατανοήσουν τη μακρόχρονη επιχειρηματική δραστηριότητα μας στη χώρα. Στην Bayer Ελλάς, συνεχίζουμε να επενδύουμε στην καινοτομία και στην ανάπτυξη, παρέχοντας στους εργαζομένους μας ένα συμπεριληπτικό και δημιουργικό εργασιακό περιβάλλον. Ευελπιστούμε ότι η εμπειρία που έζησαν οι φοιτητές θα τους ενθαρρύνει να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες σε μια εταιρεία που εκτιμά τη συνεισφορά κάθε ατόμου και προωθεί μια κουλτούρα συνεργασίας και καινοτομίας.»

22/12/2023 12:07 μμ

Σημαντική διάκριση για τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Εργαστήριο Γεωργίας του ΓΠΑ κ. Ηλία Τραυλό, ο οποίος εκλέχτηκε στη θέση του αντιπροέδρου της EWRS (Ευρωπαϊκή Ζιζανιολογική Εταιρεία) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους δύο συνυποψήφιους του.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρίας (ΕΖΕ), Φάλια Οικονόμου, «με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την σημαντική τιμητική διάκριση του συναδέλφου μας, Ηλία Τραυλού, με την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου στην EWRS. Η διάκριση αυτή αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ΕΖΕ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνιστά αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα της Ζιζανιολογίας του καταξιωμένου για το έργο του Αναπληρωτή Καθηγητή Ηλία Τραυλού. Εκ μέρους των μελών της ΕΖΕ θα ήθελα να διαβιβάσω στον συνάδελφό μας τα θερμά μας συγχαρητήρια για τη μεγάλη αυτή τιμητική διάκριση, καθώς και τις ευχές μας για τη συνέχιση του έργου και της προσφοράς του στο επιστημονικό πεδίο που υπηρετεί».

Βιογραφικό
Ο κ. Ηλίας Τραυλός είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), υπότροφος του ΙΚΥ για τις επιδόσεις σε προπτυχιακό (8.09) και μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών (9.35).
Το 2005 αναγορεύθηκε Διδάκτορας των Γεωπονικών Επιστημών του Γ.Π.Α..
Εργάστηκε ως Δόκιμος Ερευνητής Δ΄ στο Εργαστήριο Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης Ζιζανίων και Φυτορρυθμιστικών Ουσιών του Τμήματος Ζιζανιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (2007-2010) και ως Επιστημονικός Συνεργάτης με πλήρη προσόντα στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου (2008-2011).
Επιπλέον, έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο «Αγροχημεία και Βιολογικές καλλιέργειες» για τα ακαδημαϊκά έτη 2007-08 και 2010-11.
Το 2010 εκλέχθηκε Λέκτορας, το 2016 Επίκουρος Καθηγητής και το 2022 Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωργίας & Ζιζανιολογίας του Τμήματος Επιστήμης της Φυτικής Παραγωγής του Γ.Π.Α.

15/12/2023 02:42 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ συνεδρίασε την Πέμπτη (14/12/2023) προκειμένου να πάρει θέση σχετικά με το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από 12/12/2023, περί ποινικής δίωξης τακτικού επιθεωρητή του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ομόφωνα δηλώνει τα εξής:

1. Καταδικάζουμε απερίφραστα πράξεις, όπως αυτές που περιγράφονται στην ασκηθείσα ποινική δίωξη και όποιον προβαίνει σε αυτές. Κατά κανένα τρόπο - είτε άμεσο, είτε έμμεσο - ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, εκφράζοντας το σύνολο των εργαζόμενων, δεν πρόκειται ποτέ και για κανένα λόγο να υπερασπιστεί ή να συγκαλύψει οποιονδήποτε, ο οποίος έχει σχέση με τον Οργανισμό και πολύ περισσότερο με το σωματείο, εφόσον αποδειχτεί ότι έχει προχωρήσει σε ενέργειες, οι οποίες αντιβαίνουν τα υπηρεσιακά καθήκοντά του και μάλιστα αφορούν το είδος των σοβαρότατων επιλήψιμων πράξεων, όπως αυτές που καταγγέλλονται στο δελτίο τύπου του εποπτεύοντος υπουργείου. Η ηθική ακεραιότητα είναι το βασικότερο στοιχείο που πρέπει να διακρίνει ένα εργαζόμενο και αυτό είναι μία απαράβατη και αδιαπραγμάτευτη αρχή για το Σωματείο και τα μέλη του, πολύ περισσότερο όταν το αντικείμενο της εργασίας του αφορά στην άσκηση δημόσιας εξουσίας (έλεγχοι, επιθεωρήσεις, κ.λπ). Οι εργαζόμενοι ζητούν να διεξαχθεί με αμερόληπτο τρόπο προς πάσα κατεύθυνση εντός του Οργανισμού, ο απαιτούμενος έλεγχος για την απόδοση ευθυνών.

2. Η ανακοίνωση φαίνεται να συγχέει δύο άσχετα ζητήματα μεταξύ τους την ποινική δίωξη του επιθεωρητή από τη μία και τη διαπιστωνόμενη αδράνεια των επιτροπών εξέτασης παρατυπιών και παραβάσεων από την άλλη. Οι επιτροπές αυτές είναι όργανα που συγκροτούνται με υπουργικές αποφάσεις και η επισπεύδουσα αρχή για τη λειτουργία τους είναι το εποπτεύον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο, όπως και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι επίσης αποδεκατισμένο από προσωπικό, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε αυτό. Η ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα ελέγχου και εφαρμογής κυρώσεων στις παραβατικές επιχειρήσεις ανήκει ακέραιη στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου χωρίς εξαίρεση, και στις κυβερνήσεις τους, που έχουν διαλύσει με τις πολιτικές τους τις υπηρεσίες.

3. Η ελεγχόμενη υπόθεση δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την πραγματική εικόνα της ποιότητας και τους ήθους του ελεγκτικού προσωπικού του Οργανισμού, το οποίο πάντοτε εκτελεί το έργο του με απόλυτη ευσυνειδησία και έχει να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες σε πολύ σοβαρές υποθέσεις.

4. Οι εργαζόμενοι με αφορμή τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, εκφράζουν ακόμα μία φορά την αγωνία τους για την εικόνα παράλυσης και απαξίωσης που εμφανίζει ο Οργανισμός και ειδικά οι ελεγκτικές υπηρεσίες του, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης. Όπως επίσης, εκφράζουν την αγωνία τους για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες καλούνται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους καθημερινά. Ακόμα και έτσι όμως, οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ μαζί με το Σύλλογό τους, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται χωρίς εκπτώσεις και τη δουλειά τους, και τη νομιμότητα, και το κύρος του δημόσιου φορέα τον οποίο υπηρετούν.

14/12/2023 11:13 πμ

Τον Ιούλιο 2023, η Commission δημοσίευσε μία πρόταση με σκοπό να άρει τoυς περιορισμούς που αφορούν το φυτικό υλικό που προκύπτει από νέες τεχνολογίες gene-editing (γονιδιδιακής επεξεργασίας).

Αυτή η πρόταση είναι μέρος ενός πακέτου μέτρων που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τομέα γεωργίας και τροφίμων της ΕΕ. Η ρύθμιση των νέων γονιδιωματικών τεχνικών έρχεται με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης των αγροτών και τηνοτρόφων σε τεχνολογίες αιχμής.

Τι είναι οι Νέες Γονιδιωματικές Τεχνικές (NGTs);
Οι γονιδιωματικές τεχνικές είναι τεχνικές που μπορούν να αλλάξουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Στη μελέτη της Επιτροπής, ο όρος νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGTs) χρησιμοποιείται για να αναφέρεται σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες μετά την έγκριση της Οδηγίας 2001/18/ΕΚ. Οι NGTs αναφέρονται σε μια ποικιλία τεχνικών που μεταβάλλουν το γενετικό υλικό ενός οργανισμού. Δεν υπήρχαν ακόμη το 2001, όταν εγκρίθηκε η νομοθεσία της ΕΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO). Επί του παρόντος, τα φυτά που λαμβάνονται από NGT τεχνικές υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με τα GMO.

Σύμφωνα με την Commision, οι νέες τεχνικές γονιδιωματικής (NGT) είναι εργαλεία καινοτομίας αιχμής που θα συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της τροφικής αλυσίδας. Δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης βελτιωμένων φυτικών ποικιλιών, όπως για παράδειγμα με αντοχή στην αλλαγές του κλίματος, σε εχθρούς ή ασθένειες, ποικιλιών με λιγότερες απαιτήσεις σε λιπάσματα ή φυτοφάρμακα με ταυτόχρονη συμβολή στην μείωση χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων στο 50%, που είναι και στόχος της ΕΕ, ποικιλίες με μεγαλύτερες αποδόσεις, μείωση εξαγωγών, κτλ. Το μεγάλο πλεονέκτημα των τεχνικών αυτών είναι οι εξειδικευμένες, με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν και με κλασικές μεθόδους βελτίωσης, όπως οι διασταυρώσεις.

Εν συντομία, η Ευρωπαϊκή επιτροπή προτείνει την καθιέρωση δύο κατηγοριών υλικού που προκύπτει από νέες τεχνικές γονιδιωματικής:
α) Υλικό το οποίο είναι συγκρίσιμο με φυσικό και συμβατικό φυτικό υλικό, και
β) φυτά με περισσότερο σύνθετη τροποποίηση.

Οι κατηγορίες θα υπόκεινται σε διαφορετικές απαιτήσεις δημιουργίας και διάθεσης μέχρι να φτάσουν στην αγορά, ανάλογα με τα τροποποιημένα χαρακτηριστικά και την κατηγορία κινδύνου. Το υλικό της δεύτερης κατηγορίας θα υπόκειται σε εκτεταμένο έλεγχο σύμφωνα με την διαδικασία της Οδηγίας για τους GMO οργανισμούς.

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, η Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COM AGRI) συνεδρίασε με σκοπό την αξιολόγηση της δέσμης μέτρων για το υλικό NGT.

Οι κυβερνήσεις εξέφρασαν έντονη ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων, την σήμανση αυτών και την αποδοχή τους από τους καταναλωτές. Η κύρια ανησυχία είναι ο έλεγχος της 1ης κατηγορίας NGT προϊόντων, η οποία θα μπορούσε να μετατραπεί σε μία ευρεία κατηγορία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, η οποία θα παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη.

Γαλλία και Ισπανία συμφωνεί ότι πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός όλων των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από την βιολογική γεωργία, και των φυτών με ανθεκτικά σε ζιζανιοκτόνα από την 1η κατηγορία. Η Γερμανία από την πλευρά της μίλησε για την ανάγκη για κοινωνική συναίνεση και το δικαίωμα των καταναλωτών στο να έχουν γνώση για το αν οποιοδήποτε τρόφιμο είναι προιόν οποιαδήποτε γενετικής τροποποίησης. Άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και η Πολωνία έδειξαν την αντίθεση τους στην τρέχουσα μορφή της νομοθεσίας.

Κάποια από τα αιτήματα περιλάμβαναν τον πλήρη διαχωρισμό των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από τις συμβατικές καλλιέργειες και τον πλήρη χαρακτηρισμό τον προϊόντων με σήμανση καθόλη τη ζωή τους έως το τέλος της τροφικής αλυσίδας, με πλήρη ανάλυση κινδύνου, και για τις δύο κατηγορίες υλικών και τελικών προϊόντων. Οι ενώσεις της βιομηχανίας σπόρων θέλουν επίσης να συμπεριληφθεί η απαγόρευση πατέντας ή δικαιωμάτων για τους σπόρους της κατηγορίας 1, με σκοπό την ελεύθερη πρόσβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στα προϊόντα αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει δύο νέες κατηγορίες γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, με την πρώτη να θεωρείται ισοδύναμη με την συμβατική βελτίωση ή αναπαραγωγή και τη δεύτερη να υπόκειται σε ελαφριά ρύθμιση συγκριτικά με ότι ισχύει σήμερα για τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, των οποίων η εμπορική καλλιέργεια περιορίζεται στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, ενώ ο περιορισμός δεν θα ισχύει για τις νέες κατηγορίες.

Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία ενώ η Ελλάδα, η Κροατία, η Μάλτα, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ουγγαρία και η Κύπρος ψηφίζουν κατά. Ωστόσο, η πλειονότητα των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ είναι υπέρ της πρότασης. Παραμένει όμως αβέβαιο το γεγονός εάν θα επιτευχθεί εντέλει συμφωνία πριν τις Ευρωεκλογές.

Οι αντιδράσεις για την πρόταση της Επιτροπής είναι πολύπλευρες. Οι βιομηχανίες ζωοτροφών και βιοτεχνολογίας βρίσκουν θετική την πρόταση, ενώ τα ο τομέας των βιολογικών τροφίμων και γεωργίας κατέκρινε την πρόταση της Επιτροπής στην αφαίρεση των NGT προϊόντων από το υπάρχον πλαίσιο, καθώς αφήνει τα συστήματα βιολογικών τροφίμων απροστάτευτα.

Ένα γεγονός είναι ότι πραγματικά απαιτούνται νέες τεχνικές βελτίωσης που θα επιταχύνει τις τρέχουσες ιδέες και προγράμματα βελτίωσης και που θα φέρει “καλύτερα” προιόντα στην αγορά. Γεγονός που θα ενισχύσει τους Ευρωπαίους αγρότες στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις δυσμενείς επιπτώσεις της, αλλά θα τους κάνει και πιο ανταγωνιστικούς εμπορικά.

Αυτή τη στιγμή οι κανονισμοί της ΕΕ διαφέρουν από αυτές των ΗΠΑ και τη Αυστραλίας, γεγονός που δημιουργούν ανισότητες και προκλήσεις στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα όμως, οι αυστηροί κανονισμοί της ΕΕ, δημιουργεί πιο ασφαλές πλαίσιο καλλιέργειας προϊόντων, έναντι στις όποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογίας γονιδιωματικής επεξεργασίας.

Στο ενδιάμεσο, το πλαίσιο αυτό μέτρων αποδίδει μία ισορροπία μεταξύ των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας και της καινοτομίας και της διατήρησης υψηλού επιπέδου προστασίας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων Αγροτών κρίνει θετικά την πρόταση, πιστεύοντας ότι δημιουργείται η ευκαιρία στοχευμένης γενετικής τροποποίησης η οποία θα βοηθήσει τους αγρότες να προσαρμοστούν στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω κλιματικής αλλαγής, μέσω καλύτερα προσαρμοζόμενων ποικιλιών.

Επιπλέον, υπάρχει και η άποψη ότι αυτό το σχέδιο είναι επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή αυτονομία υλικού, και θα οδηγήσει στην μονοπώληση των γενετικών προϊόντων και καλεί την Επιτροπή να δράσει υπέρ της ελευθερίας των αγροτών και των καταναλωτών. Ακόμα δεν υπάρχει σαφής προστασία της παραγωγής με μέτρα συνύπαρξης των καλλιεργειών, αλλά ούτε και διασφάλιση δίκαιης κατανομής κινδύνων.

Εν κατακλείδι, σημαντικό είναι όμως ότι η πρόταση παρέχει τη βάση για τον αποκλεισμό των φυτών NGT από την δυνατότητα κατοχύρωσης με πατέντα, ενισχύει την επιστημονική βάση και την προβλεψιμότητα της διαδικασίας επαλήθευσης, απομακρύνει τον χαρακτηρισμό σήμανση των σπόρων της κατηγορίας 1, αφαιρεί την σήμανση GMO στα προϊόντα κατηγορίας 2, προσφέρει ρήτρα αναθεώρησης για την απαγόρευση της κατηγορίας 1 στην βιολογική γεωργία, διασφαλίζει την καλλιέργεια και την ελεύθερη διακίνηση του υλικού κατηγορίας 1, και διευρύνει τον ορίζοντα της κατηγορίας 1 για κάποια φυτά της κατηγορίας 2.

Σαλής Κωνσταντίνος

13/12/2023 12:28 μμ

Στις 6 Δεκεμβρίου 2023 είχαμε την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στην οποία ορίστηκε η νέα διοίκηση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στην απόφαση έχουμε να παραμένει ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος, Καθηγητής Σέρκο Χαρουτουνιάν, με πρώτο αντιπρόεδρο τον Νεκτάριο Βιδάκη Καθηγητή Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και δεύτερο αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Χατζηνικολάου Ηλεκτρολόγο-Μηχανολόγο Μηχανικό ΕΜΠ.

Άρα παραμένει ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και αναβαθμίζεται ο διευθύνων σύμβουλος σε αντιπρόεδρο του Οργανισμού.

Να θυμίσουμε ότι αρμόδιος για τους ελέγχους όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο διευθύνων σύμβουλος. Αφού έγινε δεύτερος αντιπρόεδρος σημαίνει ότι έχουμε αναβάθμισή του.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2023 είχαμε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ που αφορά τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ την οποία δημοσιεύσαμε στον ΑγροΤύπο.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, «με εντολή του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, επιταχύνεται η διαδικασία ελέγχου όλων των υποθέσεων που εκκρεμούν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών & Παραβάσεων (ΕΕΠ&Π)». Δηλαδή ενώ έχουμε την υπουργική απόφαση που επιβραβεύει τη διοίκηση του Οργανισμού παράλληλα στην ανακοίνωση την καλεί να επιταχύνει τη διαδικασία ελέγχου των υποθέσεων που εκκρεμούν.

Όσο για την άρση καθηκόντων του τακτικού επιθεωρητή του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αυτή έγινε μετά από δικαστική παρέμβαση και όχι από εσωτερικό έλεγχο της διοίκησης του Οργανισμού. Λογικό αφού έχουμε άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά από καταγγελία.

Άρα η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ δεν έχει κανένα νόημα για τους γνωρίζοντες. Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι υπήρξε ενημέρωση στο Μαξίμου για μια περίπτωση νοθείας στην φέτα που έγινε σε μια Σκανδιναβική χώρα πριν κάποια χρόνια, κάτι που ενόχλησε πολλούς.

Από την άλλη όμως όλα αυτά τα γεγονότα δίνουν μια καλή ευκαιρία για να γίνει μια συνάντηση του Υπουργού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με τους εκπροσώπους των φορέων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δικαιώνονται όταν υποστήριζαν ότι δεν γίνονται έλεγχοι ούτε έχουμε αποτρεπτικά πρόστιμα σε όσους παρανομούν κάνοντας νοθεία στην φέτα. Για το θέμα με τα λευκά τυριά είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί και με τον Σκρέκα για να συνεχίσουν οι Έλληνες να τρώνε φέτα.

12/12/2023 12:31 μμ

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε, η εκδήλωση του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για την παρουσίαση των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, που πραγματοποιήθηκε υβριδικά, τη Δευτέρα (11/12/2023).

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής κ. Δ. Καντάς, που τόνισε τη συνεισφορά των δύο μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Τμήματος τόσο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και για την Περιφέρεια αλλά και όλη τη χώρα και τα οφέλη που αποκομίζει ένας φοιτητής σπουδάζοντας σε αυτά. Συγκεκριμένα τονίστηκε η αυξημένη ζήτηση ειδικευμένων στην επιστήμη ζωικής παραγωγής επιστημόνων και ιδιαίτερα σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα δύο μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Τμήματος.

Ο Δρ Α. Φώσκολος, Επίκουρος Καθηγητής παρουσίασε το ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό με τίτλο «Dairy Cattle Management», που θα ξεκινήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος και αφορά σε πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης μαθημάτων για ένα εξάμηνο και στην εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής διατριβής στο δεύτερο εξάμηνο.

Η Δρ Ε. Μαλισσιόβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, παρουσίασε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ζωική Παραγωγή και Περιβαλλοντική Διαχείριση», που θα ξεκινήσει το 2ο κύκλο του τον Φεβρουάριο του 2024, και αφορά ένα ευέλικτο πρόγραμμα (υβριδικά) παρακολούθησης μαθημάτων για δύο εξάμηνα και την εκπόνηση ερευνητικής διπλωματικής διατριβής στο τρίτο εξάμηνο. Αναλυτικές πληροφορίες (εδώ).

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η κεντρική ομιλία από την κα. Ε. Δανάλη, από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, με θέμα «Ζωική Παραγωγή και Κλιματική Αλλαγή», ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή 2 υποτροφιών καλύτερης επίδοσης σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του προγράμματος «Ζωική Παραγωγή και Περιβαλλοντική Διαχείριση».

11/12/2023 04:01 μμ

Η Ελλάδα λέει «ναι» στην καινοτομία και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σταθερά και δυναμικά τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, αλλά με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν κανόνες.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρεθεί σε μειονεκτική θέση απέναντι σε άλλες μεσογειακές χώρες, σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις και τους κανόνες που επισήμανε ο ΥπΑΑΤ για την ανάπτυξη των νέων γονιδιωματικών τεχνικών είναι:
Η εξαίρεση των νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Από τη στιγμή που η Προεδρία προτείνει ότι κάθε Κράτος Μέλος θα πρέπει να διαθέτει όλα τα νόμιμα μέσα για να εξασφαλίσει και να εφαρμόσει προσαρμοσμένους και ειδικούς κανόνες συνύπαρξης για τις βιολογικές καλλιέργειες, αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμα απαγόρευσης της καλλιέργειας των νέων αυτών φυτών σε περιοχές όπου η συνύπαρξη είναι πρακτικά ή οικονομικά μη εφικτή ή ανεπιθύμητη.
Για την Ελλάδα η κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των τεχνικών αυτών, παραμένει «κόκκινη γραμμή» και το φυτικό υλικό από αυτές τις νέες τεχνικές θα πρέπει να εξαιρείται από τις ρυθμίσεις της σχετικής Οδηγίας.
Τα φυτά νέων γονιδιωματικών τεχνικών, κατηγορίας 1, σύμφωνα με το πνεύμα και την προσέγγιση του παρόντος κανονισμού θεωρούνται συμβατικά φυτά και συνεπώς θα πρέπει να υπόκεινται στο πλαίσιο των ρυθμίσεων των φυτικών ποικιλιών, ενθαρρύνοντας έτσι την αποδοχή της καινοτομίας και υποστηρίζοντας την ευρεία χρήση των νέων ποικιλιών.

Επίσης σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για την παραγωγή και εμπορία φυτικού και δασικού αναπαραγωγικού υλικού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση της ΕΕ και χαιρετίζει τον διαχωρισμό μεταξύ φυτικού και δασονομικού αναπαραγωγικού υλικού αλλά και με τη δομή τους που προσδίδει έμφαση στην εμπορία και στην ποιότητα του πολλαπλασιαστικού υλικού. Αναφερόμενος στις παρεκκλίσεις είπε ότι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη θεμελιώδη στοιχεία αναφορικά με τους φυτοϋγειονομικούς κινδύνους και τις περιορισμένες ποσότητες.

Συγκεκριμένα πρότεινε:
Τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του κανονισμού για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, ώστε να συμπεριλάβει απαιτήσεις, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμόζονται όχι μόνο στο ενδοκοινοτικό εμπόριο αλλά και στις εισαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιπρόσθετα, μια παράταση της περιόδου για τους τακτικούς ελέγχους από «τουλάχιστον μία φορά κάθε 12 μήνες» σε «τουλάχιστον μία φορά κάθε 18 μήνες», θα δώσει στις αρμόδιες αρχές μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά στον προγραμματισμό των ελέγχων μετά τον πραγματικό κύκλο παραγωγής.
Μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το κόστος των δραστηριοτήτων πιστοποίησης είναι επίσης επιθυμητή.
Επιπλέον, ότι η παραγωγή και η εμπορία κτηνοτροφικών φυτών δεν μπορούν να ταξινομηθούν ως «ετερογενές υλικό». Υποστηρίζουμε παρέκκλιση για την εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού, που δεν παράγεται για τους σκοπούς της αγοράς.

11/12/2023 11:52 πμ

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιείται η Επιστημονική Ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης».

Η Ημερίδα, που διοργανώνεται από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος, θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του ΓΠΑ και του ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι:
11:30-12:00 Προσέλευση
12:00-12:30 Χαιρετισμοί, έναρξη εργασιών Ημερίδας
12:30-12:50 «Το έντομο Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae) και η εμφάνισή του στη χώρα μας», Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α', ΜΦΙ
12:50-13:10 «Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με το Spodoptera frugiperda» κ. Χρήστος Αραμπατζής, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΥπΑΑΤ
13:10-13:30 «Είναι η ανθεκτικότητα του Spodoptera frugiperda στα εντομοκτόνα απειλή για τα προγράμματα φυτοπροστασίας στην Ελλάδα;» Καθ. Γιάννης Βόντας, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ
13:30-14:30 Συζήτηση, συμπεράσματα
14:30-15:30 Ελαφρύ γεύμα

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση θα είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)