Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το ΑΡΤΕΜΙΣ θα ελέγχει ισοζύγια για όλα τα αγροτικά προϊόντα

23/03/2023 10:26 πμ
Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  ΥπΑΑΤ) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν.

Η ψηφιακή εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ», αρμόδια αρχή της οποίας είναι ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (υπό την εποπτεία του  ΥπΑΑΤ) και η οποία ήδη λειτουργεί για το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, δύναται να επεκταθεί και σε οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν.

Παράλληλα, η λειτουργία και διαχείριση της ψηφιακής εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ», θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ – gov.gr). Και η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μαζί με την Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών» ενώ το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν. Τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο εξέφρασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Ως μια μεγάλη τομή η οποία δείχνει την κατεύθυνση και δίνει την βάση για τον καθοριστικό ρόλο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς το νομοσχέδιο για το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού. Όπως τόνισε μόνο μέσα από την έρευνα και την κατάρτιση θα αντιμετωπίσουμε την κλιματική και την επισιτιστική κρίση.

Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα «στοιχειωμένο νομοσχέδιο», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το δικό του νόμο, για να αποδείξει ότι αντέχει και ότι η ύπαρξή του έχει προστιθέμενη αξία για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Όπως σημείωσε επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεσμική αναβάθμιση του Οργανισμού και εξασφαλίζεται η βελτιστοποίηση της δράσης του στους τομείς της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, της πιστοποίησης, των ελέγχων διακίνησης γάλακτος και κρέατος και της καταγραφής, διατήρησης και αξιοποίησης των εθνικών φυτικών και ζωικών πόρων. Με γνώμονα μάλιστα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την δωδεκάχρονη λειτουργία του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβαίνει σε οργανωτικές αλλαγές, επικαιροποιεί τους σκοπούς του Οργανισμού,  αναβαθμίζει την δραστηριότητά του στην αγροτική έρευνα και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και  αποδοτικότερη δράση του στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων.

Περιγράφοντας την βασική καινοτομία του νομοσχεδίου είπε ότι ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πλέον αναλαμβάνει τον ρόλο του βασικού θεσμικού συμβούλου του Υπουργείου για ζητήματα αγροτικής πολιτικής, μέσω της δημιουργίας νέας Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Στρατηγικών Συμβουλών.

Μια άλλη σημαντική καινοτομία αποτελεί η σύσταση της Επιτροπής Αγροτικής Έρευνας, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η διασύνδεση ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΛΓΟ, με τις κατευθύνσεις αγροτικής πολιτικής που τίθενται κάθε φορά από το Υπουργείο.

Σημαντικό χαρακτηρίστηκε επίσης το άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος. Αντικείμενό της θα είναι ο προσδιορισμός με επιστημονικά κριτήρια των ορίων απόδοσης γάλακτος, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.  

Σημαντική θεωρείται επίσης η σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, ο οποίος θα  αποτελέσει το όχημα για την πραγμάτωση στόχων, όπως η αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και συντονισμός της ελαιοκαλλιέργειας, η προβολή του ΠΟΠ προϊόντος, Κονσερβολιάς Άμφισσας, η αγροτική οδοποιία,  η πυρασφάλεια, η διαχείριση αποβλήτων και υδατικών πόρων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, υπό την εποπτεία του ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε τέλος στην πρόβλεψη περί ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται λόγω επιβολής μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και των ενισχύσεων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή (εδώ

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
29/11/2023 11:39 πμ

Σε ολοσχερή παράλυση οδηγείται ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξαιτίας της απουσίας Διοίκησης στο φορέα. Θα πρέπει ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, να ασχοληθεί με την διοίκηση του Οργανισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Ο Σύλλογος Εργαζόμενων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και ένα σχεδόν μήνα στον Οργανισμό, ο οποίος λειτουργεί de facto, χωρίς ανώτατη αποφασιστική και εκτελεστική ηγεσία, με αλλεπάλληλους, άγνωστης έκτασης αυτοσχεδιασμούς. Μεταξύ αυτών είναι και η εκτροπή να παραμένουν και να λειτουργούν ως σκιώδης διοίκηση του φορέα τα εκτελεστικά μέλη του τελευταίου διοικητικού συμβουλίου, η θητεία των οποίων έχει λήξει από τις 7/11/2023, κάνοντας μάλιστα χρήση και σχετικών προνομίων.

Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος έχει απευθυνθεί εδώ και πολλές ημέρες με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δεινή θέση στην οποία περιέρχεται ο Οργανισμός. Παρά επίσης τις συνεχείς οχλήσεις στο γραφείο του Υπουργού από το σύλλογο εργαζομένων για την τοποθέτηση διοίκησης, καμία εξέλιξη δεν έχει προκύψει, γεγονός που προκαλεί την απορία όλων για το μέγεθος της παράλυσης που παρουσιάζει το κατά τ' άλλα επιτελικό κράτος, για το οποίο τόσο πολύ κομπάζει η κυβέρνηση.

Όσο προστίθενται ημέρες σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι σκέψεις για το βάθος και τη φύση της κρίσης και των συγκρούσεων που μπορούν να εμφιλοχωρούν στα ενδότερα των κέντρων λήψης απόφασης, ώστε να είναι δυνατή μία λογική εξήγηση για μίας τέτοιας κλίμακας αδυναμία ορισμού διοίκησης. Σε ένα φορέα μάλιστα, ο οποίος καλείται να παίξει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα, μέσα σε συνθήκες γενικευμένης περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη χώρα. Στην υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, αλλά και την παράδοση της αποστολής του Οργανισμού στους νόμους της αγοράς και στα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, έρχεται να προστεθεί η διοικητική και οργανωτική διάλυσή του, με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωσή του ως φορέα δημοσίου συμφέροντος.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος έχει την ευθύνη εποπτείας του Οργανισμού, να δώσει τέλος σε αυτή την απαράδεκτη από κάθε άποψη - πολιτική, νομική, διοικητική – κατάσταση. Κατάσταση, η οποία ωθεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση, ένα φορέα που ουδέποτε στην πραγματικότητα έχει ισορροπήσει, από τότε που συντελέστηκε η μνημονιακή συγχώνευση των νομικών προσώπων, τα οποία διαδέχτηκε το 2011.

Όπως δυστυχώς αποδεικνύεται, επαληθεύονται στο ακέραιο οι προβλέψεις των εργαζόμενων για τις περιπέτειες και τα αδιέξοδα στα οποία έθετε τον Οργανισμό, το νομοσχέδιο Γεωργαντά. Νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν το κλείσιμο της προηγούμενης Βουλής, παρά τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των ενδιαφερόμενων μερών.

Τελευταία νέα
27/10/2023 02:00 μμ

Το 31ο Συνέδριο της ΕΕΕΟ θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην Κρήτη, από 29 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2023.

Η Ελληνική Εταιρεία της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ) και το Τμήμα Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου, βρίσκονται προσκαλούν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, γεωπόνους, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και παραγωγούς και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Οπωροκηπευτικών, να συμμετάσχουν στις εργασίες του 31ου Συνεδρίου της ΕΕΕΟ.

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στην Κρήτη, από 29 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2023.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα δοθεί η ευκαιρία σε καταξιωμένους επιστήμονες να παρουσιάσουν ερευνητικά αποτελέσματα και να ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες. Οι Θεματικές Ενότητες που καλύπτει το Συνέδριο είναι: Αμπελουργία, Ανθοκομία, Αρχιτεκτονική Τοπίου και Αστικό Πράσινο, Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Μελισσοκομία, Δενδροκομία και Λαχανοκομία.

Η πλούσια και διεπιστημονική θεματολογία του Συνεδρίου, με γραπτές και προφορικές παρουσιάσεις που καλύπτουν όλους τους επιμέρους τομείς των Οπωροκηπευτικών και τις τεχνολογίες αιχμής στην πρωτογενή παραγωγή, θα συμβάλλουν αναμφίβολα στη διάχυση της νέας γνώσης και της καινοτομίας.

Εκπρόσωποι από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της θρέψης φυτών, της φυτοπροστασίας, του πολλαπλασιαστικού υλικού, του επαγγελματικού και επιστημονικού εξοπλισμού, της παροχής γεωργικών συμβουλών κ.ά., θα βρίσκονται στο χώρο, και θα δώσουν τη δυνατότητα παρουσίασης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ του ερευνητικού και του εμπορικού κλάδου, και της προώθησης αμοιβαίων και επωφελών συνεργασιών.
 

19/10/2023 02:42 μμ

Καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία που εφαρμόζονται στη βιώσιμη ανώτατη εκπαίδευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία του Κρέατος: ένας σύνδεσμος μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκού κόσμου - InnoMeatEdu.
Η 2η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Έργου InnoMeatEdu (KA220-HED Cooperation Partnerships Erasmus+), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αγριά, Βόλου (Ελλάδα), στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο León (Ισπανία), το Πανεπιστήμιο της Πάρμα (Πάρμα, Ιταλία), το Πανεπιστήμιο Warmia and Mazury (Olsztyn, Πολωνία), το Instituto Politécnico de Bragança (Πορτογαλία), η εταιρεία Συμβουλευτικής 4obs Accounting and Consulting (Ελλάδα), ενώ εξ αποστάσεως συμμετείχαν το Centro Tecnológico de la Carne (CETECA, Ourense, Ισπανία). Την συνάντηση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Καθηγητής Σπ. Καραμάνος. Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έπλητταν την περιοχή κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμμετείχε εξ αποστάσεως ο συνδεδεμένος εταίρος του έργου Black pig of Olympus - Fotiadis Farm, ενώ η προγραμματισμένη επίσκεψη στη Φάρμα Ελασσόνας αναβλήθηκε και οι εταίροι ξεναγήθηκαν εικονικά στις εγκαταστάσεις της.

Στη διάρκεια της 2ης διακρατικής συνάντησης επικυρώθηκε η ολοκλήρωση του 2ου πακέτου εργασίας που αφορούσε την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων σπουδών σε σχετικά αντικείμενα με την επιστήμη του κρέατος, αλλά και την αποτύπωση της άποψης της βιομηχανίας κρέατος αναφορικά με τα κενά εκπαίδευσης που εντοπίζουν στο τεχνικά εξειδικευμένο προσωπικό τους. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η ομάδα έργου κατέληξε στη δομή και τα περιεχόμενα του προτεινόμενου καινοτόμου, ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για φοιτητές, καθηγητές και επαγγελματίες του κλάδου του κρέατος. Πιο συγκριμένα, το ψηφιακό υλικό που θα αναπτυχθεί, θα αφορά στην παραγωγή και επεξεργασία κρέατος, την ασφάλεια, την ποιότητα, την επιχειρηματικότητα και τη βιωσιμότητα στον τομέα του κρέατος. Το υλικό θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο σε μορφή Massive Open Online Courses - MOOC μέσω μιας διαδραστικής πλατφόρμας που θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου και θα είναι διαθέσιμο σε πολλές γλώσσες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης επικυρώθηκε το πρόγραμμα Διασφάλισης Ποιότητας του Έργου, οι δράσεις διάχυσης και δημοσιότητας και σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα για την εξέλιξη του Έργου.

Το InnoMeatEdu βασίζεται στη συνεργασία διαφορετικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και βιομηχανιών, με τη συνεργασία πολλών επιχειρήσεων και οργανισμών συναφών με το κρέας, συνδέοντας την ακαδημαϊκή κοινότητα με τη βιομηχανία κρέατος. Συνδεδεμένοι εταίροι (Associated Partners) είναι ήδη πάνω από 30 βιομηχανίες κρέατος και ενώσεις σχετικές με την επιστήμη και τεχνολογία κρέατος και τροφίμων, από τις συμμετέχουσες χώρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο https://innomeatedu.com/.
Για πιθανό ενδιαφέρον συνεργασίας με την ομάδα του Έργου ως συνδεδεμένος εταίρος (associated partner), μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιστημονικά υπεύθυνη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια Ελένη Μαλισσιόβα, malissiova@uth.gr.

18/10/2023 04:07 μμ

H Bayer Ελλάς, πιστή στη δέσμευσή της για καινοτομία σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της και αναγνωρίζοντας τη δύναμη της συνεργασίας απέναντι στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Level-up που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά, ανανεωμένο σε Level-up| G4A.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 για υποστήριξη και συμβουλευτική νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Ήδη από το 2022, το πρόγραμμα ενισχύθηκε περαιτέρω και από την Bayer AG μέσω του προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας G4A.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα Level-up|G4A, περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες:

α. Το Level-up |G4A Incubator: Ο άξονας αυτός αφορά σε πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών από τους κλάδους της Υγείας και της Αγροδιατροφής, που θέλουν να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα ή έργο σε επιχειρηματική πρόταση και

β. Το Level-up|G4A Accelerator που αφορά  σε νεοφυείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας της Υγείας και της Γεωργίας, οι οποίες βρίσκονται σε pre-seed/ Seed επίπεδο

Μέχρι σήμερα, 14 νεοφυείς επιχειρήσεις από τον χώρο της υγείας και της αγροδιατροφής έχουν ολοκληρώσει τους δύο κύκλους του προγράμματος, έχοντας έρθει σε επαφή με σημαντικούς εταίρους του οικοσυστήματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Για τον νέο κύκλο, θα επιλεχθούν maximum 10 υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προερχόμενοι και από τους δύο άξονες του προγράμματος. Μία είναι η βασική προϋπόθεση: οι υποψήφιοι να καταθέσουν μία ιδέα ή ένα προϊόν που απαντά στις ακόλουθες 5 προκλήσεις:

  • Διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου
  • Διαχείριση των διαταραχών όρασης που οφείλονται σε εκφυλιστικές νόσους της ωχράς κηλίδας
  • Πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου του προστάτη
  • Εφαρμογές και εργαλεία που υποστηρίζουν την Αναγεννητική Γεωργία
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών στις νέες τάσεις

Δείτε λεπτομερείς περιγραφές των προκλήσεων εδώ.

Οι ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων και των ομάδων θα καλυφθούν μέσω των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που προσφέρει το πρόγραμμα Level-up | G4A. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους συμμετέχοντες τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με εμπειρία στον χώρο της Υγείας και της Γεωργίας.
  • Συμβουλευτική από στελέχη της εταιρείας, ώστε η νεοφυής επιχείρηση ή η ομάδα να αποκτήσει επιπλέον εφόδια αν και εφόσον συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα της Bayer (όπως το G4A) ώστε να αποτελέσει υποψήφιο συνεργάτη της εταιρείας τοπικά ή σε περιφερειακό επίπεδο.
  • Συμμετοχή σε τρίωρα σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις πάνω σε σημαντικά θέματα, όπως η ανεύρεση χρηματοδότησης, η κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, το branding, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαμόρφωση επιτυχημένης ομάδας.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2023. Η έναρξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος είναι τον Ιανουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος Level-up|G4A Accelerator, μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν, θα επιλεχθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για να λάβει χρηματικό έπαθλο.

H κυρία Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη του προγράμματος Level-up|G4A για την Ελλάδα  δήλωσε σχετικά: «Η Bayer Ελλάς, μια εταιρεία με ηγετική θέση στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας, στέκεται πάντα αρωγός σε καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα που θέτουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον. Η εταιρεία ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ιδεών, που μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμα μας Υγεία και Τροφή για όλους. Το πρόγραμμα Level-up | G4A έρχεται να προσφέρει τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για ανάπτυξη και συνεχή εξέλιξη, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των εξαιρετικών ερευνητικών ομάδων της χώρας μας, ώστε να αναδειχθεί περισσότερο το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Άλλωστε, για να ανταποκριθούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και αυτές μπορούν να επιτευχθούν, μόνο μέσω της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας.»

16/10/2023 09:37 πμ

Ξεκινάει σήμερα, Δευτέρα (16 Οκτωβρίου 2023), το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στη μελισσοκομία. 

Το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Κατάρτισης Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών, απευθύνεται σε 17 ωφελούμενους του θεραπευτικού προγράμματος του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ και υλοποιείται μέσω του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ.

Η ΔΥΠΑ θέτει ως προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης που απευθύνονται σε μέλη ειδικών κοινωνικών ομάδων, με στόχο την ενίσχυση της απασχολησιμότητάς τους σε επαγγελματικά πεδία που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Τα ζητήματα της απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και η επαγγελματική επανένταξη κρίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα για τον πληθυσμό των πρώην χρηστών που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής τους επανένταξης. 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ωφελούμενοι θα είναι ικανοί να εκτρέφουν -  διαχειρίζονται το μελίσσι και να παράγουν ποιοτικά μελισσοκομικά προϊόντα, να κατανοούν τη σημασία και την αξία της τυποποίησης, να περιγράφουν τα βασικά μηχανήματα που απαιτούνται σε μια γραμμή παραγωγής – συσκευασίας, να γνωρίζουν τους μηχανισμούς προώθησης του προϊόντος στην αγορά, να εντοπίζουν πηγές χρηματοδότησης για νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, να εφαρμόζουν καλές πρακτικές πρόληψης επαγγελματικών κινδύνων στο εργασιακό περιβάλλον, να συνεργάζονται και να υιοθετούν πρότυπη επαγγελματική συμπεριφορά.

10/10/2023 04:28 μμ

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και καθηγητής του ΓΠΑ κ. Σέρκος Χαρουτουνιάν εκλέχθηκε στη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γεωργία (ECA, European Commission on Agriculture) του Διεθνούς Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών – FAO (Food Agricultural Organization).

Η εκλογή του από τους εκπροσώπους των 56 χωρών μελών της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας ήταν ομόφωνη και πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 43ης Συνόδου της ECA, που συγκλήθηκε στη Βουδαπέστη, στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Ο κ. Χαρουτουνιάν είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής από το 2021, με σημαντική δράση σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στη διαχείριση της επισιτιστικής κρίσης, που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Σέρκος A. Χαρουτουνιάν είναι καθηγητής, πρώην Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Έχει συμμετάσχει σε ποικίλα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για την ανάδειξη και πιστοποίηση πολλών ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων. Έχει συντάξει τους φακέλους για την πιστοποίηση της Φάβας και Τομάτας Σαντορίνης (ΠΟΠ), ενώ για τα τυριά Κασκαβάλ Πίνδου (ΠΓΕ) και Τσαλαφούτι (ΠΟΠ) οι σχετικοί φάκελοι πιστοποίησης είναι στο στάδιο της τελικής έγκρισης από την ΕΕ. 

Πρόσφατα συνέταξε και υπέβαλε το φάκελο για την πιστοποίηση της Σαρδέλας Καλλονής ως ΠΟΠ και ασχολείται με τη διενέργεια της έρευνας για τη σύνταξη φακέλων πιστοποίησης ως ΠΟΠ για το Μέλι Ρείκι Ικαρίας, την Πατάτα Χρυσοβίτσας, και την Κάπαρη Αιγαίου.

Είναι η πρώτη φορά που Έλληνας εκπρόσωπος καταλαμβάνει θέση στη Διοίκηση του Διεθνούς αυτού Οργανισμού.

10/10/2023 03:36 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 37ο Ετήσιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρίας (Ε.Ζ.Ε.) από 3 έως 5 Οκτωβρίου 2023, στη Νέα Ορεστιάδα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΑΜΠΑΣ» της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας του Δ.Π.Θ. 

Περισσότεροι από 190 σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 3 εισηγήσεις γενικού κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος από εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές και τα αποτελέσματα 39 ερευνητικών εργασιών που κάλυψαν όλα τα αντικείμενα της ζωοτεχνικής επιστήμης (διατροφή, εκτροφή, υγιεινή και γενετική παραγωγικών ζώων και ποιότητα προϊόντων ζωικής προέλευσης). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν τα προβλήματα, οι προοπτικές και οι προκλήσεις της ελληνικής κτηνοτροφίας, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που έχουν σχέση με την προαγωγή της Ζωοτεχνικής Επιστήμης και της Ζωικής Παραγωγής και προέκυψαν χρήσιμα συμπεράσματα. 

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου ήταν το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Δήμος Ορεστιάδας και η Σχολή Επιστημών Γεωπονίας & Δασολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Η διοργάνωση του 37ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ε.Ζ.Ε. είχε ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς έλαβε χώρα στα πλαίσια των επετείων των 100 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Ορεστιάδας, των 50 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και των 10 χρόνων από τον πρόωρο θάνατο του Καθηγητή του Δ.Π.Θ. Ζαφείρη Άμπα. Ειδικά στο πλαίσιο του τελευταίου, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση μνήμης στον αείμνηστο Καθηγητή Ζαφείρη Άμπα όπου αναδείχθηκαν η προσωπικότητα και η σημαντική προσφορά του στην Επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής.

Η οργανωτική επιτροπή εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στους συνδιοργανωτές, του συμμετέχοντες και του χορηγούς του 37ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ε.Ζ.Ε. καθώς και σε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση και υλοποίησή του.

29/09/2023 10:05 πμ

Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στην ΕΕ όσον αφορά την αύξηση τιμών στα αγροτικά προϊόντα (πρώτη έρχεται η Πορτογαλία που επηρεάστηκε η παραγωγή της από την ξηρασία).

Όμως έχουμε και μειώσεις τιμών στην ΕΕ, με την μεγαλύτερη να αφορά την Λιθουανία και να ακολουθεί η Εσθονία. 

Ειδικότερα μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2022 και του δεύτερου τριμήνου του 2023, η μέση τιμή στην ΕΕ των γεωργικών προϊόντων (στην παραγωγή) αυξήθηκε κατά 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat. 

Βέβαια αυτή η αύξηση είναι μικρότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο όταν η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 17% (πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022).

Σε εθνικό επίπεδο, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ (17 από τις 27) συνέχισε να παρουσιάζει αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+22% ), Ελλάδα (+21%) και Ισπανία (+16%). Αντίθετα, η Λιθουανία (-26%) και η Εσθονία (-15%) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τιμών.

Οι πιο απότομες αυξήσεις τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μεταξύ των κύριων ομάδων προϊόντων παραγωγής ήταν για τα εσπεριδοειδή (κατά μέσο όρο +89%), το ελαιόλαδο (+48%) και τις πατάτες (+38%). Αυτές οι αυξήσεις τιμών αντανακλούσαν σε μεγάλο βαθμό τους μειωμένους όγκους παραγωγής που επηρεάστηκαν από την ξηρασία.

Αξίζει επίσης να επισημανθούν οι ισχυρές αυξήσεις τιμών για τα αυγά (+31%) και τους χοίρους (+28%). Αντίθετα, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν (-31%), ενώ αυτές των πουλερικών (+4%) και του γάλακτος (-2%) παρέμειναν πιο σταθερές.

Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) μειώθηκε κατά 5%. Αυτή η μείωση ακολούθησε την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών που είχαμε το προηγούμενο τρίμηνο (είχαμε αύξηση κατά 11%). Η μείωση των τιμών αφορούσε κυρίως τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-23%), την ενέργεια (-13%) και τις ζωοτροφές (-5%).

18/09/2023 09:56 πμ

Eκπαιδευτικά σεμινάρια στους πυρόπληκτους Μελισσοκόμους, Κτηνοτρόφους και Γεωργούς της Ρόδου, από τις 18 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, προχωρά ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς   του νησιού.

Θα πραγματοποιηθούν τέσσερα ενημερωτικά - εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία έχουν στόχο αφενός να ενημερώσουν τους παραγώγους για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς στην παραγωγική διαδικασία της γεωργικής τους εκμετάλλευσης και αφετέρου τη διαχείριση των φυσικών πόρων και του εδάφους, προκειμένου στο συντομότερο χρονικό διάστημα να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων είναι το ακόλουθο:

Μελισσοκομία - Διαχείριση Δασών τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Σοφία Γούναρη, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο ΚΕΚ Γ. Γεννηματάς, στο Πάρκο Ροδίνι.

Κτηνοτροφία - Διαχείριση Βοσκοτόπων την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023.
Εισηγητές θα είναι ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Θωμάς Παπαχρήστου και η Δρ Βασιλική Κοτσάμπαση, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:30, στα Λάερμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Ελαιοκομία (διήμερο σεμινάριο) την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023
Εισηγητής θα είναι ο Δρ Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.
Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στα Απόλλωνα στην κοινοτική αίθουσα «Απολλώνων».
Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 στο Γεννάδι, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου.

11/09/2023 03:25 μμ

Εκπόνηση ειδικού επιστημονικού σχεδίου για την αποκατάσταση της γονιμότητας των εδαφών, αναφέρει ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

Και προσθέτει: Με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία, για να μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα, ύστερα από την αποστράγγισή τους, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από σύσκεψη που είχε η ηγεσία του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, προχώρησε στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου, αξιοποιώντας τις προτάσεις του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ήταν ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης στα πλημμυρισμένα εδάφη της Θεσσαλίας επιβάλλει την υιοθέτηση υπεύθυνων προσεγγίσεων και δράσεων που είναι ακριβείς, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και μακριά από κάθε γενικευμένη κριτική στην οποία απουσιάζει η γεωτεχνική υπόσταση. 

Η επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υποδεικνύει οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεσμεύεται να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστ. Εδαφοϋδατικών Πόρων και Ινστ. Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού οι ψηφιοποιημένοι εδαφολογικοί χάρτες αποτελούν ζωτικό εργαλείο για την ακριβή κατανόηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη γονιμότητα των εδαφών της περιοχής.

Το σχέδιο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Επιτόπιες επισκέψεις και αρχική μακροσκοπική εκτίμηση της έκτασης των ζημιών του πλημμυρικού φαινομένου δίνοντας έμφαση στην απώλεια επιφανειακού εδάφους (ειδικά σε επικλινή εδάφη) και την πιθανή αλλαγή της κοκκομετρίας και δομής των εδαφών (λόγω φερτών υλικών).
  • Συμβουλευτική υποστήριξη για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν ή να αποφευχθούν, προκειμένου να μην επιτείνονται τα προβλήματα της διάβρωσης και της συμπίεσης του εδάφους.
  • Εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.
  • Μέτρα αποκατάστασης βασισμένα στις εδαφολογικές αναλύσεις για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης μακροχρόνιας διάρκειας σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας.
  • Συνεχής συμβουλευτική υποστήριξη προς τους παραγωγούς για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το κινητό εδαφολογικό/υδρολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας  είναι σε ετοιμότητα και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στο Θεσσαλικό κάμπο άμεσα.

«Στόχος μας είναι», όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «η έγκαιρη και συνεχής υποστήριξη και συνεργασία με τους παραγωγούς, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπιστία και την επιστημονική ακρίβεια».

05/09/2023 04:04 μμ

Οι Υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση, στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2023, στην Κόρδοβα. Της συνεδρίασης προεδρεύει ο κ. Luis Planas, Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας.

Το Συμβούλιο απασχόλησε η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, περιλαμβανομένων και των νέων γονιδιακών τεχνικών για μια  βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική μετάβαση γεωργία. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι Υπουργοί αναφέρθηκαν στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την προώθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και στα οφέλη από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στον τομέα της γεωργίας, θέτοντας ωστόσο επιφυλάξεις ως προς τη χρήση των νέων γονιδιακών τεχνικών.

Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου, οι Υπουργοί επισκέφθηκαν το γεωργικό ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα και τις τοπικές οινοποιητικές βιομηχανίες, έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές με τις οποίες προωθείται η μείωση των εισροών στη γεωργία.

Στις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός ΑΑΤ στην Κόρδοβα
Φωτογραφία: Ο κ. Luis Planas καλωσορίζει τον κ. Λ. Αυγενάκη, στο πλαίσιο επίσκεψης σε πανεπιστήμιο, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών γεωργίας στην Κόρδοβα.

Ο Ισπανός Υπουργός επεσήμανε ότι ο κλάδος του κρασιού κατέχει ηγετική θέση στην καινοτομία και την έρευνα και είναι στρατηγικός για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις στην παραγωγή κρασιού, εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν το 61% των παγκόσμιων εξαγωγών σε αξία.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί της ΕΕ επισκέφτηκαν το Bodegas Alvear, που ιδρύθηκε το 1729, ένα από τα πιο διάσημα και διεθνώς αναγνωρισμένα οινοποιεία στην Ανδαλουσία και ένα από τα παλαιότερα στην Ισπανία.

Τοποθέτηση Έλληνα Υπουργού ΑΑΤ
Πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα είναι η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής, που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές και από τα πρόσφατα, έντονα, καιρικά φαινόμενα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε παρέμβασή του.

Για το σκοπό αυτό, όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός, θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα που προσφέρεται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, η οποία πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές: Την ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και την ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων.

Στην παρέμβασή του με θέμα «οι νέες τεχνολογίες ως εργαλείο για μια πιο ανθεκτική στο κλίμα γεωργία», ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι «το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο» και ότι «η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος». Τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης επενδυτικού κλίματος που θα ενισχύει τέτοιες πρωτοβουλίες και επισήμανε ότι η αξιοποίηση της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών είναι ο δρόμος για να επιτύχουμε το περίφημο «more with less», δηλαδή την παραγωγή περισσότερων με λιγότερα. Σημείωσε ότι η καινοτομία αποτελεί το μοχλό της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας και υπογράμμισε ότι «το ζητούμενο είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες».

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μεταξύ άλλων είπε: «Αναλογιζόμενος τη σημασία της διατήρησης της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής και φυσικής κληρονομιάς της Ένωσης, διαπιστώνω ότι η αύξηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος και το σημερινό θέμα συζήτησης αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτή την ανάγκη.

Οι έκτακτες καταστάσεις στον αγροτικό τομέα επιτάσσουν να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και συγχρόνως να χτίζουμε με στέρεα βήματα την μακροπρόθεσμη προοπτική του. Και ερχόμενος στο πρώτο σας ερώτημα, θεωρώ σαφές ότι η καινοτομία είναι το κλειδί για βιώσιμα συστήματα τροφίμων και η τεχνολογική αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα ο καταλύτης για την πράσινη μετάβαση. Η πλήρης ψηφιοποίηση της γεωργίας, η παρακολούθηση των γεωργικών εκτάσεων μέσω δορυφόρων, η ανθρακοδεσμευτική γεωργία, η γεωργία ακριβείας και η γονιδιακή επεξεργασία αποτελούν τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν ανοίξει νέους ορίζοντες στους γεωργούς. Επιπλέον, η βελτιστοποίηση της χρήσης των γεωργικών εισροών με μείωση της εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, εξυπηρετεί όχι μόνο τον στόχο της περιβαλλοντικής προστασίας αλλά και αυτόν της ενεργειακής αυτονομίας – έναν στόχο που επηρεάζει άμεσα όλους τους υπόλοιπους. Η παραγωγή περισσότερων με λιγότερα, «more with less», δεν αποτελεί αντίφαση αλλά μια μεγάλη πρόκληση για την ευρωπαϊκή γεωργία. Τέλος, οι παρεμβάσεις για τον μετριασμό των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα θα αποτελέσουν το σημαντικότερο μέσο για την ομαλή συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας, ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή μετάβαση.

Στην Ελλάδα, δουλεύουμε εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης διασφαλίζουν ότι οι αγρότες, ειδικά οι νέοι, αποκτούν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να κατανοήσουν και να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά. Επιπλέον, δίνουμε έμφαση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στα ψηφιακά συστήματα στη γεωργία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε τρεις θέσεις στην κατάταξη στο ρυθμιστικό περιβάλλον, κινήθηκε ψηλά στην Έρευνα και Ανάπτυξη στον κλάδο της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας και πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές υψηλής ταχύτητας, δημιουργεί προϋποθέσεις για περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη γεωργία.

Η ανάπτυξη και η υποστήριξη ενός επενδυτικού κλίματος που θα υποστηρίζει την ευρεία υιοθέτηση τέτοιων εργαλείων πραγματοποιείται μέσα από την αξιοποίηση όλων των πτυχών πολιτικής παρέμβασης, όπως η ΚΑΠ, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υλοποιήσιμες τεχνολογίες αιχμής μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να εφαρμοστούν. Ωστόσο, η εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου είναι μια δυναμική διαδικασία, η οποία πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα. Αυτή τη χρονιά στην Ελλάδα, η ξηρασία και η μεγάλης έκτασης καλοκαιρινές πυρκαγιές έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες και τον γεωργικό προγραμματισμό στις διάφορες περιφέρειες της χώρας. Η αποκατάσταση των ζημιών και των απωλειών της γεωργικής παραγωγής είναι επομένως πρώτη προτεραιότητα.

οικογενειακή φωτογραφία υπουργών

Συμπερασματικά, η συνολική θεώρηση για την ΚΑΠ πρέπει να βασίζεται σε δύο αρχές, πρώτον ευελιξία έναντι της γραφειοκρατίας και δεύτερον ισορροπία μεταξύ άμεσων αναγκών και μακροπρόθεσμων στόχων. Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο είναι το όχημα προς την ανάδειξη ενός ακόμη ισχυρότερου αγροδιατροφικού τομέα στην Ένωση και το στοίχημα είναι να αξιοποιηθεί πλήρως.

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, είναι προφανές ότι η βιοτεχνολογία μέσα από νέες γονιδιωματικές τεχνικές, ενισχύει την εργαλειοθήκη του αγρότη για όλα τα μοντέλα παραγωγής, μικρής και μεγάλης κλίμακας. Η καινοτομία αποτελεί τον μοχλό της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας. Το παρόν και το μέλλον της παραγωγής συνδέεται με την επιστημονική πρόοδο. 

Η δημιουργία νέων ποικιλιών για την παροχή σταθερών αποδόσεων, μέσα από τη διατήρηση των φυσικών πόρων, είναι πλέον αναγκαία προϋπόθεση τόσο για τη διασφάλιση του γεωργικού εισοδήματος όσο και για την επισιτιστική επάρκεια. Ωστόσο, τα οφέλη για την ευρωπαϊκή γεωργία από τα αποτελέσματα της έρευνας για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές θα προκύψουν μόνο κατόπιν εισαγωγής σαφούς νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου θα σχεδιαστούν δράσεις πολιτικής, επενδύσεων, συνεργασίας και προβολής των πλεονεκτημάτων. Ζητούμενό μας είναι φυτά υψηλής διατροφικής αξίας για τους καταναλωτές, που θα μπορούν να προσαρμόζονται καλύτερα στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, θα είναι πιο ανθεκτικά σε εχθρούς και ασθένειες και θα συμβάλλουν στη μείωση των εισροών και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αγροτών και μικρών και μικρομεσαίων αγροτικών επιχειρήσεων είναι καίριας σημασίας, ώστε να επιταχυνθεί η πρακτική εφαρμογή και η αξιοποίηση της έρευνας στο αγρόκτημα.

Η μεγιστοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας μέσω της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών αποτελεί την ευκαιρία προς την κατεύθυνση του στόχου της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, μιας πιο βιώσιμης οικονομίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Η καινοτομία οφείλει να είναι ανθρωποκεντρική με γνώμονα τη στήριξη των ευρωπαίων αγροτών και την πρόσβαση των πολιτών σε βιώσιμα, υγιεινά και χωρίς αποκλεισμούς συστήματα τροφίμων».

02/08/2023 12:47 μμ

Από τη Δευτέρα (21 Αυγούστου 2023), θα ξεκινήσεη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων στα έξι Δημόσια Αγροτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΙΕΚ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. 

Οι αιτήσεις θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου 2023) και θα γίνουν ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης «gov.gr».

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απόφοιτοι ΙΕΚ_6.jpgΓενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, και θα μπορούν να δηλώσουν με σειρά προτίμησης όσες από τις επτά ειδικότητες επιθυμούν υποβάλλοντας την αίτηση τους ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, ακολουθώντας τη διαδρομή: www.gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε ΙΕΚ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Για την εισαγωγή στην εφαρμογή υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης απαιτείται ο ΑΦΜ και οι κωδικοί TAXISnet.

Η στέγαση και σίτιση παρέχονται δωρεάν, σε ορισμένο αριθμό σπουδαστών ανά ΙΕΚ. Η παροχή δεν αφορά στο ΙΕΚ Αττικής.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: https://iekelgo.com

Το έτος κατάρτισης 2023-2024 θα λειτουργήσουν με πρωινό ωράριο, έξι (6) ΙΕΚ στις Περιφερειακές Ενότητες: Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κορίνθου, Λάρισας, Αττικής και Τρικάλων, με τις παρακάτω επτά (7) ειδικότητες: 

ΙΕΚ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΚΤΗΜΑ ΣΥΓΓΡΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΙΕΚ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΝΕΜΕΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ & ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΙΕΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕΣΣΑΡΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΥΠΟ ΚΑΛΥΨΗ

ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

ΙΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ - ΤΥΡΟΚΟΜΟΣ

ΙΕΚ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΕ ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

14/07/2023 04:32 μμ

Την Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023, η σύμπραξη του έργου ΕΛΙΑΔΑ Τ2ΕΔΚ-01315 διοργάνωσε ημερίδα για τον χαρακτηρισμό, τα πλεονεκτήματα, την  ανάδειξη  και την προώθηση του γενετικού υλικού των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, η προστασία και αξιοποίηση του οποίου αποτελεί επιτακτική ανάγκη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 

Οι ερευνητές και οι ελαιοπαραγωγοί, που συμμετέχουν στο έργ,ο παρουσίασαν ενδιαφέροντα ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτόμες τεχνολογίες του έργου.  

Ο Δρ. Παναγιώτης Καλαϊτζής, υπεύθυνος σπουδών και έρευνας του Τμήματος Οπωροκηπευτικών Γενετικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΑΙΧ έκανε μια συνολική ανασκόπηση του έργου, την μέχρι σήμερα πρόοδο και παρουσίασε  αποτελέσματα για τα εξής ζητήματα:

  • Ανίχνευση ποικιλιών ελιάς με αντοχή στο αβιοτικό στρες (πλημμύρες, αλατότητα χαμηλές θερμοκρασίες). 
  • Πειραματική διαδικασία in vitro καλλιέργειας ελαιόδεντρων σε ειδικά υποστρώματα για την ανάπτυξη ριζών και βλαστών. 

Χρησιμοποιώντας τις ποικιλίες Κορωνέϊκη και Καλαμών εμβολιασμένες σε διαφορετικά υποκείμενα, το έργο στοχεύει στην παραγωγή  ελαιοδένδρων με αντοχή στο αβιοτικό στρες. Η ομάδα του ΜΑΙΧ παρουσίασε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα όπου υπέβαλαν ποικιλίες ανθεκτικές (Αρβανιτολιά και Λευκολία) και μη ανθεκτικές στην αβιοτική καταπόνηση (Κορωνέϊκη και Γαϊδουροελιά) σε συνθήκες πλημμύρας συγκριτικά με συνθήκες υψηλής αλατότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στη ποικιλία Κορωνέϊκη παρατηρήθηκε σχηματισμός αερεγχύματος στις ρίζες, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δυνητικά ως δείκτης ανταπόκρισης σε αβιοτικές καταπονήσεις.
 
Ο Δρ. Πολυδεύκης Χατζόπουλος, καθηγητής στο εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολούθησαν για τη μελέτη της αντίδρασης νεαρών ελαιόδεντρων σε συνθήκες ξηρασίας με χρήση υδρόφιλων χημικών ουσιών (Πολυαιθυλενογλυκόλη). Επιπλέον, ο Δρ. Χατζόπουλος μίλησε για την εφαρμογή σύγχρονων μοριακών τεχνικών ανάλυσης (VIGS) για την μελέτη της ολευρωπαΐνης με χρήση του ενζύμου β-γλυκοσιδάση (OeGLU). Το ένζυμο αυτό εμπλέκεται στη βιοσυνθετική οδό των σεκοϊριδοειδών στα ελαιόδεντρα. Η μείωση των μεταγραφών OeGLU είχε ως αποτέλεσμα την απουσία τόσο ανοδικών όσο και καθοδικών κινήσεων των σεκοϊριδοειδών. Αυτό είναι σημαντικό γιατί παρέχει πληροφορίες για τη ρύθμιση της περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες στους καρπούς της ελιάς. 

Ο κύριος Ευτύχης Ανδρουλάκης, εφευρέτης και παραγωγός της εξαιρετικής ετικέτας ελαιόλαδου Pamako, καθώς και άλλων πολύ επιτυχημένων ετικετών που πωλούνται σε φαρμακεία της Ευρώπης, περιέγραψε τις καινοτομίες που εφαρμόζει στο ελαιοτριβείο του συνεργάτη του, κ. Μιχαήλ Μαράκα, ο οποίος είναι φορέας του έργου ΕΛΙΑΔΑ. Αυτές περιλαμβάνουν ένα νέο σύστημα πλυσίματος και στεγνώματος των καρπών της ελιάς στο ελαιοτριβείο το οποίο χρησιμοποιεί μειωμένη ποσότητα καθαρού νερού και μειώνει τη θερμοκρασία των καρπών κατά 2 έως 3 βαθμούς Κελσίου καθώς ταυτόχρονα τους καθαρίζει και τους στεγνώνει - ένα σημαντικό βήμα, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι ξηρές ελιές παράγουν ελαιόλαδο υψηλότερης ποιότητας. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε επίσης στον αποχρωματιστή/θραυστήρα καρπών ελιάς που προσάρμοσε ώστε να αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος της φλούδας, χωρίς πλαστικά υλικά και να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία. Όλες οι παραπάνω σύγχρονες τεχνικές παράγουν υψηλής ποιότητας, ελαιόλαδο που συντελεί σε υψηλότερη τιμή.

Ο Δρ. Μπλαζάκης Κωνσταντίνος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Οπωροκηπευτικών Γενετικής & Βιοτεχνολογίας του MAIX παρουσίασε το OliveID, το οποίο αποτελεί ένα εργαλείο που βασίζεται στην ανάλυση εικόνων για τον προσδιορισμό των ποικιλιών ελιάς, χρησιμοποιώντας  αριθμητική ανάλυση των τιμών του μεγέθους, του σχήματος και της δομής των φύλλων ελιάς, του καρπού και πυρήνα. Εξήγησε πώς αυτό το νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει στον χαρακτηρισμό και τη διάκριση μεταξύ των ποικιλιών ελιάς, καθώς και στη δημιουργία σχέσεων μεταξύ τους, με βάση αυστηρά καθορισμένες μαθηματικές προδιαγραφές, σύγχρονες τεχνικές προγραμματισμού και καινοτόμους αυτοματοποιημένους αλγόριθμους. Αυτό το εργαλείο θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε αγρότες, αγοραστές, δημόσιους φορείς, ερευνητές και άλλους στη βιομηχανία τροφίμων. Ήδη αναπτύσσεται μια εφαρμογή smartphone και τα δεδομένα για πολλές ποικιλίες είναι ήδη ελεύθερα διαθέσιμα σε μια βάση δεδομένων στο ΜΑΙΧ, η οποία δημιουργήθηκε από το φορέα του έργου AVMap GIS A.E.

07/07/2023 11:59 πμ

Τον ορατό κίνδυνο η Ελλάδα να απολέσει γενετικούς φυτογενετικούς πόρους καλλιεργούμενων ειδών και ζωικούς γενετικούς πόρους, επισήμαναν οι ερευνητές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στη διάρκεια συνέντευξης που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ, την Πέμπτη (6 Ιουλίου), στο Αγρόκτημα Θέρμης.

Η συνέντευξη είχε θέμα: «Διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών γενετικών πόρων: Ρόλος, δυνατότητες και υποδομές του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ».

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», τόνισε ο  διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών, προσθέτοντας ότι «παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και παρά τη σημαντική οικονομική αξία των γενετικών πόρων τα θέματα αυτά παραμένουν χαμηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο».

«Αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη 5ετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην ιστορία», επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα κα Πόπη Ράλλη, υπεύθυνη συντονισμού της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού. «Τα 15.000 δείγματα συλλογής από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αυτοφυή είδη που είναι συγγενή με τα καλλιεργούμενα, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα μέσα στους θαλάμους. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη βλαστική τους ικανότητα, να τα πολλαπλασιάζουμε ξανά και να αποθηκεύουμε και πάλι», πρόσθεσε.

Την «επείγουσα» ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να θεσμοθετηθεί και να οργανωθεί Τράπεζα Ζωικού Γενετικού Υλικού (ΤΖΓΥ) και τη σύσταση εθνικού συμβουλίου για τη διαχείριση των ζωικών γενετικών πόρων, επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κα Χριστίνα Λίγδα.

Σύμφωνα με τον Ν. 5035 / 28.03.23, μεταξύ των σκοπών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ είναι η καταγραφή, διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών φυτικών, ζωικών και μικροβιακών γενετικών πόρων, που σχετίζονται με τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, μέσω, ιδίως, της τήρησης Εθνικών Συλλογών και Τράπεζας Γενετικού Υλικού. Η διατήρηση και η αξιοποίηση της ποικιλομορφίας των γενετικών πόρων, είναι καθοριστική για την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και απαραίτητη για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των δασών και της αλιείας. Λόγω της θεμελιώδους σημασίας τους, οι γενετικοί πόροι βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών διεθνών ρυθμίσεων, όπως τα παγκόσμια σχέδια δράσης (GPA) για τους φυτικούς, ζωικούς και δασικούς γενετικούς πόρους του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (ITPGRFA), κλπ. Ωστόσο, παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και παρά τη σημαντική οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική αξία των γενετικών πόρων, τα θέματα αυτά δεν αποτελούν ακόμη ζητήματα υψηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο. 

Ειδικότερα στη χώρα μας, παρατηρείται πολυδιάσπαση, κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και αποδυνάμωση δημόσιων υποδομών, απουσία μακροχρόνιας και σταθερής χρηματοδότησης των δράσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τους Γενετικούς Πόρους. Η αποσπασματική και ελλιπής χρηματοδότηση θέτει σε κίνδυνο το έργο που έχει γίνει επί δεκαετίες, απειλεί με υποβάθμιση και απώλεια τους γενετικούς πόρους και υπονομεύει οποιαδήποτε προσπάθεια της χώρας να προασπίσει τα βασικά της συμφέροντα στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή γενικότερα. Παρά τις αδυναμίες αυτές, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να εκπληρώσει ουσιαστικό ρόλο στα θέματα διατήρησης, χαρακτηρισμού και αξιοποίησης των γενετικών πόρων, γιατί διαθέτει έμπειρο προσωπικό και τις απαραίτητες υποδομές. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η σχετική θεσμοθέτηση από την Πολιτεία και η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων (σταθερή).

Αυτό που τονίστηκε στην συνάντηση ήταν ότι για να μπορέσουν ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τα Ινστιτούτα της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας, που διατηρούν τους γενετικούς πόρους, να ανταποκριθούν στον ρόλο που προβλέπει ο νόμος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε οργανωτικό και συντονιστικό επίπεδο, πρέπει η Πολιτεία να αναλάβει: 

1. Τη διασφάλιση αποτελεσματικής λειτουργίας Τραπεζών Γενετικού Υλικού με: 
i. ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της Τράπεζας Φυτικού Γενετικού Υλικού, 
ii. θεσμοθέτηση της Τράπεζας Ζωικού Γενετικού Υλικού, 

2. Την πάγια και επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, 

3. Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υποδομών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην κατεύθυνση αυτή.

29/06/2023 03:21 μμ

Στην απειλή της μικροβιακής αντοχής και στην σημασία της ορθής χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία, αναφέρθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Οι καθηγητές κτηνιατρικής του ΑΠΘ κ.κ. Γεώργιος Μπατζίας και Πασχάλης Φορτομάρης, τόνισαν ότι θα πρέπει να γνωρίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι ότι δεν είναι «πρώτη» αλλά η «έκτακτη» λύση η χρήση του αντιβιοτικού.

Στο παρελθόν νομίζαμε ότι τα αντιβιοτικά ήταν πανάκεια. Σώζουν ζωές ανθρώπων και ζώων αλλά το αρνητικό είναι ότι γίνονται ανθεκτικές οι ασθένειες. Σήμερα μιλάμε για στελέχη βακτηριδίων που είναι ανθεκτικά σε όλα τα αντιβιοτικά. 

Αυτό που επισήμαναν οι καθηγητές είναι ότι «δεν θα πρέπει άρρωστοι άνθρωποι να εισέρχονται στις εκτροφές. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει υγειονομικό πιστοποιητικό για όσους εργάζονται στις εκτροφές». 

Κινδυνεύουν όσοι έρχονται σε επαφή με άρρωστα ζώα (κτηνοτρόφοι, κτηνίατροι). Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια σε πρώτη φάση. Όμως με τον χρόνο αρχίζουν να αποκτούν αντοχή και φέρνουν ανθεκτικά στελέχη. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να χορηγείται αντιβιοτικό χωρίς να υπάρξει λοίμωξη του ζώου.

Μάλιστα ανέφεραν το πείραμα στην Κίνα, με 14 φοιτητές κτηνιατρικής που επισκέφτηκαν εκτροφές και στην συνέχεια βρέθηκαν τα βακτήρια που υπήρχαν στα έντερα των χοίρων να υπάρχουν και στα έντερα των ανθρώπων. Χρειάστηκε να περάσουν 6 μήνες για να επανέλουν στην αρχική κατάσταση και αυτό όχι στο 100% των φοιτητών.

Τα αντιβιοτικά περνάνε και στο περιβάλλον. Έγιναν έρευνες στο εξωτερικό και βρέθηκαν αντιβιοτικά σε νερά των ποταμών. Επίσης μέσα από την κοπριά πέρασαν τα αντιβιοτικά στα χωράφια. Θα πρέπει να δίνονται στα ζώα όσο το δυνατόν λιγότερα αντιβιοτικά και τόσα όσα είναι απαραίτητα.

Από την πλευρά του ο κτηνίατρος κ. Βασίλειος Κομπούλης τόνισε ότι τις δεκαετίες του 70 και του 80 γινόταν καθημερινή χρήση αντιβιοτικών στις πτηνοτροφικές μονάδες σαν καθημερινή θεραπεία. Ευτυχώς σήμερα εγκαταλείφθηκε αυτή η πρακτική. 

Ο ρόλος του κτηνιάτρου είναι σημαντικός για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στις εκτροφές. Μεγάλη πυκνότητα ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο φέρνει αυξημένη χρήση αντιβιοτικών. Επίσης προβλήματα μολύνσεων έχουν οι πολυεκτροφές με διαφορετικές ηλικίες σε ένα θάλαμο, όπως και ελλειπή μέτρα απολύμανσης. Η αντιβιοαντοχή φέρνει συνήθως προβλήματα μόλυνσης (σαλμονέλα - ομάδα επικίνδυνων βακτηρίων).

Θα πρέπει να γίνονται σωστά εμβολιακά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εκτροφής (χρήση αυτεμβολίων) και στην χώρα μας. Τα καλά νέα είναι οι «βακτηριοφάγοι». Η έρευνα προχωρά αλλά είμαστε ακόμη σε πειραματικό στάδιο.

23/06/2023 04:24 μμ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ερευνών ζωικού κεφαλαίου (χοίρων, βοοειδών, προβάτων και αιγών) για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κατά το χρονικό διάστημα 2020 - 2021 - 2022, στην χώρα μας παρατηρούνται οι ακόλουθες μεταβολές ως προς τον αριθμό των ζώων και των εκμεταλλεύσεων:

Ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε κατά 5,3% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 2,8% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των βοοειδών ανήλθε σε 581.598 ζώα το 2022 (έναντι 614.066 ζώων το 2021 και 631.521 ζώων το 2020).     Μείωση επίσης παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν βοοειδή κατά 6,4% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 6,3% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των χοίρων μειώθηκε κατά 2,3% το 2022 σε σχέση με το 2021, έναντι αύξησης κατά 2,2% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των χοίρων ανήλθε σε 741.639 ζώα το 2022 (έναντι 758.942 ζώων το 2021 και 742.963 ζώων το 2020). Μείωση επίσης παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν χοίρους κατά 7,2% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 12,7% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

Ο αριθμός των προβάτων μειώθηκε κατά 4,1% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προβάτων ανήλθε σε 7.378.357 ζώα το 2022 (έναντι 7.690.930 ζώων το 2021 και 7.721.800 ζώων το 2020). Επίσης μείωση παρατηρείται στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν πρόβατα κατά 2,6% το 2022, σε σχέση με το 2021 και κατά 7,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Ο αριθμός των αιγών μειώθηκε κατά 5,6% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 0,4% το 2021 σε σχέση με το 2020. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αιγών ανήλθε σε 2.960.884 ζώα το 2022 (έναντι 3.135.087 ζώων το 2021 και 3.149.008 ζώων το 2020). Τέλος, μείωση παρατηρείται και στον αριθμό των εκμεταλλεύσεων που εκτρέφουν αίγες κατά 3,9% το 2022 σε σχέση με το 2021 και κατά 9,8% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (βοοειδή, χοίροι, πρόβατα, αίγες) εκφρασμένο σε ζωικές μονάδες (ΖΜ) παρουσίασε μείωση 4,3% το 2022, σε σχέση με το 2021 και 0,3% το 2021 σε σχέση με το 2020. 

21/06/2023 09:56 πμ

Το νέο πρόγραμμα κατάρτισης νέων αγροτών, ύψους 12.303.525 ευρώ, προβλέπεται σε πρόσκληση που εκδόθηκε για τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Η δράση αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους γεωργούς έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία θεματικές ενότητες:
-Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη,
-Χρηματο-οικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων/χρήση ΤΠΕ & νέων τεχνολογιών,
-Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή,
-Εμπορία & μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες,
-Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.)

Δικαιούχοι που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα είναι νέοι γεωργοί των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 για όλη την Επικράτεια.

Το Πρόγραμμα και οι Προδιαγραφές Κατάρτισης, οι Εκπαιδευτικοί Όροι, η Διαδικασία κατανομής ωφελούμενων σε τμήματα, το Εκπαιδευτικό Προσωπικό και η Αξιολόγηση των προγραμμάτων περιγράφονται αναλυτικά στην υπ’ αριθ. 11510/14.12.2016 (ΦΕΚ 4113/Β/21.12.2016) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης 1.1.1. «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», του Μέτρου Μ01 «Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης» του ΠΑΑ 2014-2020.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ τα μαθήματα θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο και είναι υποχρεωτικά για τη δεύτερη δόση της ενίσχυσης των ενταγμένων στο πρόγραμμα.

Διαβάστε την πρόσκληση

01/06/2023 04:38 μμ

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας «χτίζουν» το νέο πλαίσιο για την έγκριση των βιολογικών γεωργικών φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Η ταχεία ανάπτυξη των βιολογικών φυτοφαρμάκων από τη βιομηχανία βρήκε ανέτοιμους τους μηχανισμούς έγκρισής τους στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με αποτέλεσμα αυτά τα νέα και καινοτόμα φυτοφάρμακα να αξιολογούνται με βάση το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για τα συνθετικά χημικά φυτοφάρμακα. Αυτό επιβραδύνει την είσοδο των βιολογικών φυτοφαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου της «Πράσινης Συμφωνίας» για μείωση της χρήση συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% ως το 2030, αλλά και γενικότερα την προστασία των καλλιεργειών, αφού ένας μεγάλος αριθμός  συνθετικών χημικών φυτοφαρμάκων αποσύρονται από την αγορά.
 
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας Φυτών και Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην Λάρισα, ως επικεφαλής του ερευνητικού έργου RATION (Risk AssessmentT InnOvatioN), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 7 εκ. ευρώ, ανέλαβε να δώσει λύση στην είσοδο των βιολογικών φυτοφαρμάκων στην αγορά.

Στο έργο συμμετέχει ένα δίκτυο με 21 ερευνητικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων, βιομηχανιών-κολοσσών όπως η SYNGENTA και η BAYER, Ρυθμιστικών Αρχών από 11 χώρες - μέλη, αλλά και χωρών εκτός ΕΕ όπως το Ισραήλ και η Κορέα.

ερευνητικό έργο RATION

«Στο πλαίσιο του RATION θα αναπτύξουμε όλα τα εργαλεία που θα υποστηρίξουν ένα νέο πλαίσιο αξιολόγησης της επικινδυνότητας (risk assessment) των βιολογικών φυτοφαρμάκων, παράγοντας όλη την απαραίτητη γνώση ώστε να μπορούμε να αποφασίσουμε εάν ένα βιολογικό φυτοφάρμακο είναι αποτελεσματικό αλλά και ασφαλές για την υγεία μας και το περιβάλλον. Οι νέες αυτές διαδικασίες θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες βιολογικών φυτοφαρμάκων που ήδη υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή αγορά, σε νέα βιολογικά φυτοφάρμακα όπως τα ds-RNA και σε καινοτόμα μικροβιακά με υψηλή εξειδίκευση στην δράση τους όπως βακτηριοφάγους αλλά και σε κοινοπραξίες μικροοργανισμών για τα οποία δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο αξιολόγησης και τα οποία αποτελούν το next big thing στην αγορά των βιολογικών φυτοφαρμάκων», εξηγεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας, Δημήτρης Καρπούζας, ο οποίος συντονίζει το έργο.

Σήμερα στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 74 μικροβιακά φυτοφάρμακα ενώ ακόμη 25 βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης, μεταξύ αυτών και το πρώτο προϊόν που περιέχει βακτηριοφάγους για την καταπολέμηση βακτηρίων που προσβάλουν και καταστρέφουν την πατάτα. 

«Στις ΗΠΑ έχουν ήδη αδειοδοτηθεί σκευάσματα που περιέχουν ds-RNA (που αντί για χημικές ενώσεις ή μικροοργανισμούς περιέχουν δίκλωνο RNA σχεδιασμένο ώστε να εισέρχεται εξειδικευμένα σε βλαβερά έντομα και να τα σκοτώνει αναστέλλοντας την δράση βασικών συστημάτων των εντόμων-στόχων), αλλά δυστυχώς στην Ευρώπη ήμασταν απροετοίμαστοι για τέτοια προϊόντα. Η Ευρώπη πρόσφατα διαμόρφωσε το πρώτο κείμενο – οδηγία για την αξιολόγηση της  επικινδυνότητας των μικροβιακών φυτοφαρμάκων. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του RATIΟΝ θα παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο για την ταχεία και ασφαλή εισροή νέων και καινοτόμων βιολογικών φυτοφαρμάκων που θα  διαμορφώσουν μια νέα πιο «πράσινη» και ασφαλή γεωργία, αλλά και πιο ασφαλή γεωργικά προϊόντα για τους καταναλωτές», προσθέτει ο καθηγητής κ. Καρπούζας. 

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί και μια εφαρμογή για smart phone μέσω της οποίας οι παραγωγοί και οι γεωπόνοι θα μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τις εγκρίσεις, χρήσεις, δράσεις και εφαρμογές βιολογικών φυτοφαρμάκων τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην χώρα τους.

05/05/2023 03:18 μμ

Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφία Ακριβείας – Εφαρμογές στην Εκτροφή Μηρυκαστικών» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση της ενότητας με θέμα «Τεχνολογίες Εκτροφής Ακριβείας Μηρυκαστικών» του Αν. Καθηγητή του ΓΠΑ κ. Θωμά Μπαρτζάνα αναφορικά με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των έξυπνων λύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ο Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ κος Μπαρτζάνας υπενθυμίζει, ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστή και ως «Green Deal», το οποίο στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέσω του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού, απαιτεί να ληφθούν άμεσα αλλαγές στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της άνω συμφωνίας μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές μειώσεις στις αγροτικές εισροές, που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να είναι διστακτικοί απέναντι στο πράσινο αυτό εγχείρημα, καθώς, όπως επεξηγεί ο κος Μπαρτζάνας, μέσω των εφαρμογών τεχνικών και τεχνολογιών γεωργίας και δη κτηνοτροφίας ακριβείας στα πλαίσια εκτροφής των μυρηκαστικών θα εξασφαλιστεί η  βιωσιμότητα των γεωργικών και των κτηνοτροφικών μονάδων αντίστοιχα σ’ έναν συνεχώς αυξανόμενο και ανταγωνιστικό τομέα.

Τεχνικές και τεχνολογίες κτηνοτροφίας ακριβείας

Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων αυξάνεται συστηματικά είτε με την ένωση μικρότερων μονάδων είτε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δημιουργίας μεγάλων κτηνοτροφικών συγκροτημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα διαχείρισης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στις πολυπληθείς φάρμες είναι αδύνατον ο κτηνοτρόφος να δώσει την ίδια προσοχή στην ευζωία του κάθε ζώου χωριστά, όπως θα συνέβαινε σε μια μικρή φάρμα. Λύση έρχονται να δώσουν οι εφαρμογές τεχνικών και τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας, όπου μέσω ενός συστήματος αυτοματοποίησης και ψηφιακής ιχνηλάτισης, παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση και αναλυτική πληροφόρηση αναφορικά με την ευζωία των μηρυκαστικών και την περιβαλλοντική αειφορία. Ως εκ τούτου ο κτηνοτρόφος προσθέτει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, καθώς θα μπορεί να παρέμβει έγκαιρα και εν συνεχεία να διαχειριστεί αποδοτικά οτιδήποτε ζήτημα ανακύψει στα πλαίσια της διαχείρισης της κτηνοτροφικής παραγωγής του.

Κτηνοτροφία ακριβείας στην πράξη: Έξυπνα περιλαίμια

Η εφαρμογή της κτηνοτροφίας ακριβείας προϋποθέτει την χρήση ειδικού εξοπλισμού και ιδίως την εκπαίδευση και την εξοικείωση των κτηνοτρόφων στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Μέσω της χρήσης έξυπνων συσκευών πραγματοποιείται αρχικά άντληση μιας πληθώρας δεδομένων που σχετίζονται με το επίπεδο ευζωίας του ζώου, καθώς και με το επίπεδο ποιότητας του συνόλου της φάρμας. Εν συνεχεία, τα δεδομένα αυτά αναλύονται και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο αναφορικά με την αειφορία του περιβάλλοντος, αλλά και αναφορικά με την τυχόν ύπαρξη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών, που μπορεί να προσβάλλουν τα μηρυκαστικά.
Ιδίως, στα μηρυκαστικά η χρήση των έξυπνων περιλαίμιων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες δορυφορικού εντοπισμού, θερμοκρασίας και ζωτικών λειτουργιών, παρέχουν μια πληθώρα σημαντικών πληροφοριών στους κτηνοτρόφους. Θέλοντας, μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας να τονίσει τα πλεονεκτήματα και ιδίως την ευελιξία, που δύναται να παρέχει η χρήση τους στους κτηνοτρόφους, έφερε ως παράδειγμα την ακόλουθη εικόνα: μηρυκαστικά να βοσκούν ελεύθερα άνευ της ύπαρξης φρακτών και όταν αυτά τυχόν υπερβούν τα όρια της ηλεκτρονικά και μέσω δορυφόρου χωροθετημένης περιοχής, μέσω ενός ακίνδυνου σήματος προς το ζώο, αυτό να επανέρχεται πίσω στο κοπάδι.
Στον ελλαδικό χώρο είναι διαδεδομένη η χρήση έξυπνων περιλαίμιων στα βοοειδή, όπου παρέχουν ενδείξεις αναφορικά με την κατανάλωση της βοσκής βάσει της κινήσεως του λαιμού του ζώου. Με την πρόοδο της τεχνολογίας ενσωματώνονται, επιπλέον, συστήματα καταγραφής της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος, που συμβάλλουν σε θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας.

Έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών με ανάλυση εικόνας και ήχου

Η εφαρμογή έξυπνων συσκευών καταγραφής εικόνας στα βοοειδή παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες αναφορικά με την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της πολότητας.  Ειδικότερα, μέσω της συστηματικής παρατήρησης και καταγραφής των κινήσεων του ζώου, η έξυπνη συσκευή δύναται να παρέχει πιθανούς δείκτες πολότητας, πριν ακόμα κάνει την εμφάνιση της στο ζώο.
Στα μηρυκαστικά η ανάλυση του ήχου δεν είναι ακόμα λεπτομερώς εφαρμοσμένη σε μεγάλη κλίμακα, παρόλα αυτά ο κος Θωμάς Μπαρτζάνας σημείωσε ότι «ήδη γίνονται πολλά πειράματα σε κέντρα του εξωτερικού (…). Ειδικότερα, με την ανάλυση του σήματος και των ηχητικών μηνυμάτων, που παίρνουμε από τους χοίρους αναφορικά με την ζωή, την επιθετικότητα, είτε με κάποια ασθένεια και τα οποία μεταφράζουμε σε χρήσιμες πληροφορίες, μπορούν να μεταφραστούν και για τα μηρυκαστικά».

Σίτιση ακριβείας

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο  Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ η κτηνοτροφία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ολοκληρωμένων γεωργικών συστημάτων ακριβείας άρδευσης και λίπανσης, όπου μέσω στρατηγικής διαχείρισης περιορίζεται η άσκοπη κατανάλωση αρδευτικού νερού και λίπανσης. Στα πλαίσια της κτηνοτροφίας, αντίστοιχα, με την υποστήριξη της τεχνολογίας δύναται να εφαρμοστεί η σίτιση ακριβείας, όπου τα ζώα σιτίζονται στην ώρα και στην ποσότητα που χρειάζεται. Επιπλέον, ο κος Μπαρτζάνας τόνισε, ότι ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται στην φάρμα τους, καθώς απλώς γεμίζουν το δοχείο τροφής, όποτε αυτό τελειώνει. Στον αντίποδα, βρίσκονται τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία καταγράφουν την ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται από το κάθε ζώο, ενώ, παράλληλα, παρέχουν σημαντικές οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση ζωοτροφής για το κάθε ζώο ξεχωριστά, σε καθημερινή βάση και ανάλογα με τις βιοτικές του ανάγκες.
Η αναίτια σπατάλη των ζωοτροφών μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει για την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη την κατακόρυφη αύξηση τιμών που σημειώθηκαν συνεπεία του  πολέμου στην Ουκρανία.  Και ως είναι φυσικό η αύξηση του κόστους αγοράς της ζωοτροφής συνεπάγεται με αύξηση της τιμής των παραγόμενων αγαθών, όπως για παράδειγμα το γάλα ή το κρέας, γεγονός που πλήττει και τον τελικό αποδεκτή, ήτοι τον καταναλωτή.

Γεωργικές κατασκευές

Οι γεωργικές κατασκευές, όπως η κατασκευή ενός κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα ζώα, σύμφωνα με τον Αν. Καθηγητή κ. Μπαρτζάνα, αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα αναφορικά με την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής παραγωγής. Παράγοντα, ωστόσο, που πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι παραγνωρίζουν, καθώς επιλέγουν να επενδύουν υπέρμετρα σε εξοπλισμό, στο ζωικό κεφάλαιο ή στην καλλιέργεια εν γένει.
Μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας ο οποίος εξειδικεύεται στις γεωργικές κατασκευές, τόνισε ότι η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει τεχνικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να προ-δημιουργήσουν σε εικονικό επίπεδο το κτίριο, με απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει εκ των προτέρων την τοποθεσία του, το είδος του ζώου που επιθυμεί να στεγάσει και τον συνολικό αριθμό των ζώων. Ως εκ τούτου, σήμερα ο κτηνοτρόφος έχει την δυνατότητα να ελέγξει τα διάφορα στοιχεία του μικροπεριβάλλοντος πριν ακόμα τα ζώα εισέλθουν στην κατασκευή, έχοντας, πάντοτε, την δυνατότητα παρέμβασης και διόρθωσης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε «Είναι μια δουλειά που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι καλό να γίνεται πριν κάποιος επενδύσει σε ένα κτηνοτροφικό κτίριο».

24/04/2023 12:48 μμ

Η Ελληνική Ζιζανιολογική Εταιρεία σας προσκαλεί στο 21ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο που θα γίνει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 9, 10 και 11 Μαΐου 2023. Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν προφορικά πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες αλλά και γραπτές ανακοινώσεις (posters) που θα καλύπτουν όλους τους κλάδους της βασικής και εφαρµοσµένης έρευνας της Ζιζανιολογίας. Επίσης, θα πραγµατοποιηθούν διαλέξεις και συζητήσεις σε επίκαιρα σηµαντικά προβλήµατα της Ζιζανιολογίας στην Ελλάδα. Το Συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τις εργασίες του αναμένεται να παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός συνέδρων.

Website συνεδρίου

Αφίσα και πρόγραμμα συνεδρίου

12/04/2023 02:02 μμ

Την Τετάρτη 5 Απριλίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης στα πλαίσια του ερευνητικού έργου WaysTUP! πραγματοποίησε ανοικτό μαθησιακό σεμινάριο με θέμα τη «Μεταφορά καλών πρακτικών στην αξιοποίηση της λυματολάσπης, του κατσίγαρου και του κομπόστ ως αγροτικά προϊόντα».
Εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο καθηγητής Νικόλαος Νικολαΐδης ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της τετραετούς έρευνας της ομάδας του για τη μετατροπή της λυματολάσπης σε βιοκάρβουνο, καθώς και τα αποτελέσματα πιλοτικής εφαρμογής βιοκάρβουνου σε αγροτικές καλλιέργειες.
Ειδικότερα, παρουσίασε τα αποτελέσματα χρήσης του βιοκάρβουνου σε πειράματα αγρού και θερμοκηπίου για καλλιέργεια ντομάτας, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του βιοκάρβουνου ως εδαφοβελτιωτικό και βιοδιεγερτικό, και τις διαδικασίες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του (ιδιότητες και δοσολογίες). Επίσης έκανε οικονομική ανάλυση του προϊόντος και της διαδικασίας παραγωγής του, και συγκριτική αξιολόγηση με διεθνή, ευρωπαϊκά και ελληνικά πρότυπα.
Η συμμετοχή εκπροσώπων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, Περιφερειακών Διευθύνσεων, αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα, ήταν μεγάλη.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του WaysTUP!

31/03/2023 04:14 μμ

Ξεκινάει τη Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, στα Ιωάννινα η υλοποίηση εξειδικευμένου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης της ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) με θεματικό αντικείμενο: «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Μελισσοκομίας», συνολικής διάρκειας 295 ωρών.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΥΠΑ και του Δήμου Ιωαννιτών και απευθύνεται σε ομάδα ανέργων της περιοχής. 

Βασικός σκοπός της συγκεκριμένης δράσης αποτελεί η απόκτηση κατάλληλων γνώσεων και ικανοτήτων των ωφελουμένων σε θέματα εκτροφής – διαχείρισης μελισσιού, καθώς και μεταποίησης, τυποποίησης και προώθησης μελισσοκομικών προϊόντων στην αγορά. 

Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος έχει το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) Ιωαννίνων της ΔΥΠΑ. 

Το θεωρητικό μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ενώ το εργαστηριακό μέρος θα διεξαχθεί σε επιλεγμένες τοποθεσίες του Δήμου Ιωαννιτών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η ΔΥΠΑ προσφέρει στοχευμένες παρεμβάσεις επαγγελματικής κατάρτισης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών.
 

27/03/2023 10:34 πμ

Κατατέθηκε, προς ψήφιση στη Βουλή, σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, άρθρο για τα επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου.

Ειδικότερα στο Άρθρο 126 του πολυνομοσχεδίου γίνεται τροποποίηση του Άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000.

Ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση έφερε μεγάλες αντιδράσεις από τους καθηγητές των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια (είχαμε κάνει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο εδώ) γιατί όπως υποστηρίζουν το σχετικό άρθρο ζητά να γίνει ξανά πιστοποίηση στα ήδη πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών από το υπουργείο Παιδείας.

Αυτό οδήγησε σε παραίτηση των καθηγητών της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (έχει έδρα την Άρτα περιοχή εκλογής του Υφυπουργού ΑΑΤ κ. Γιώργου Στύλιου), εξ αιτίας - όπως αναφέρουν - της μη απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους της. Τα μέλη της συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην απόφασή τους τονίζουν ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την Ελληνική Πολιτεία για τη συνέχιση της διατήρησης του καθεστώτος ομηρίας των αποφοίτων της Σχολής μας, μη έχοντας νομοθετήσει ακόμη την αυτοδίκαια απόδοση σε αυτούς επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει τα εξής:
«Η παραίτηση των καθηγητών της Γεωπονικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, που ζητούν να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα και οι σπουδές τους να έχουν αντίκρισμα, αποτυπώνουν την εγκληματική αδιαφορία και αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της υπουργίας Κεραμέως.
Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, τέσσερα χρόνια «μεταρρυθμίσεων» με νόμους και διατάξεις που συρρικνώνουν τα δημόσια πανεπιστήμια, τέσσερα χρόνια υποσχέσεων και επικοινωνιακών εξαγγελιών περί βελτίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες φοιτητές, μεταξύ αυτών και οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας στην Άρτα, βιώνουν την αδικία και τον αποκλεισμό γιατί το υπουργείο Παιδείας και τα συναρμόδια υπουργεία δεν κίνησαν καμία διαδικασία ώστε να τους αποδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα (για τους φοιτητές που εισήλθαν από το 2019 και έπειτα) ή να τους δοθεί δυνατότητα αντιστοίχισης των πτυχίων τους (παλαιότεροι απόφοιτοι).
Κυβέρνηση και υπουργείο συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα: αδιαφορούν για τα αιτήματα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών, ενώ σπεύδουν να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα των ιδιωτικών κολεγίων. Παράλληλα, αρνούνται να δεχτούν τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως έχουν διατυπωθεί σε δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές που έχουν κατατεθεί στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη ριζικότερη αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης των τελευταίων ετών. Με τους νόμους 4521/2018, 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019 υλοποίησε μια σειρά από ώριμα ακαδημαϊκά, εκπαιδευτικά και κοινωνικά αιτήματα. Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης απαιτούσε τις επόμενες ενέργειες. Ωστόσο, η κυβέρνηση τη ΝΔ τις υπονόμευσε εντέχνως και συνειδητά.
Καλούμε την κυβέρνηση, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, να φέρει ρύθμιση για το πρόβλημα. Ας ενεργοποιήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούν σε λύσεις και θωρακίζουν τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης & Έρευνας προς όφελος της χώρας και της νέας γενιάς».

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο
Ειδικότερα το Άρθρο 126 έχει ως εξής:
Άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, δασολόγου και ιχθυολόγου - Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 344/2000

1. Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000 (Α ́ 297), όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114), περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του γεωπόνου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
ββ) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας,
γγ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης,
δδ) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών γεωπονίας Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), και».

2. Στην περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του δασολόγου, προστίθεται υποπερ. γγ), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους δασολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος,
ββ) Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων,
γγ) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών δασολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., και».

3. Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 1 του π.δ. 344/2000, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014, περί πτυχιούχων που δύνανται να ασκήσουν το επάγγελμα του ιχθυολόγου, προστίθεται υποπερ. εε), και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α) στους πτυχιούχους ιχθυολόγους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των:
αα) Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος,
ββ) Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας,
γγ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής με ειδίκευση ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε θέματα υδροβιολογίας, ιχθυολογίας, ιχθυοπαθολογίας ή αλιείας σε πανεπιστήμια ή ισότιμες με αυτά σχολές ή επιστημονικά εργαστήρια εφαρμοσμένης υδροβιολογίας της ημεδαπής ή αλλοδαπής,
δδ) Ιδρυμάτων πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής, που υπηρετούν ή έχουν υπηρετήσει με την ειδικότητα του ιχθυολόγου στο Δημόσιο ή τα Ν.Π.Δ.Δ.,
εε) κάθε άλλου Τμήματος σπουδών ιχθυολογίας Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, πενταετούς φοίτησης, που καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου Α.Ε.Ι., κατόπιν γνώμης της ΕΘ.Α.Α.Ε. και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.».

Διαβάστε ολόκληρο το νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)