Ανοίγουν αιτήσεις για έκτακτη ενίσχυση σε επιχειρήσεις επεξεργασίας μεταποίησης, συσκευασίας – αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που επλήγησαν οικονομικά λόγω του κορωνοϊού COVID-19 κατά το έτος 2021.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική απόφαση, υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που είχαμε το καλοκαίρι του 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας. Αφορούν τις πυρκαγιές της 3ης Αυγούστου 2021 στους Δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υποβάλλεται από την 29η Ιουλίου 2022 έως και την 10η Αυγούστου 2022.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
O Νίκος Γραμματικάκης έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 27ης Δεκεμβρίου.
Γεννημένος το 1934 στην Κρήτη, ο Νίκος Γραμματικάκης αφιέρωσε τη ζωή του στην εξέλιξη και ενίσχυση του ελληνικού αγροτικού τομέα.
Απόφοιτος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε πρωτοπόρος στη διάδοση σύγχρονων πρακτικών στη φυτοπροστασία και τη θρέψη των φυτών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής.
Το 1973, έκανε ένα μεγάλο βήμα, ιδρύοντας την Intrachem Ελλάς, μια εταιρεία που αποτέλεσε το έργο της ζωής του.
Η Intrachem Ελλάς δεν ήταν απλώς μια επιχειρηματική κίνηση, αλλά ένα μέσο για να εισάγει πρωτοποριακές λύσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή, τον τομέα που υπηρέτησε με τόση αφοσίωση, γεγονός που επετεύχθη, αφού το όνομά του έγινε συνώνυμο με την καινοτομία και την αξιοπιστία.
Αποχαιρετούμε έναν άνθρωπο που χάραξε τη δική του πορεία με συνεχή επιμόρφωση, εντιμότητα, λεβεντιά κι ευγένεια. Η μνήμη του θα ζει για πάντα μέσα από την προσφορά και τις αξίες του.
Οικονομική ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί ξηρών σύκων της βόρειας Εύβοιας λόγω της ακαρπίας του 2024.
Θυμίζουμε αντίστοιχη ενίσχυση εγκρίθηκε για τους παραγωγούς νωπών σύκων της Ανατολικής Αττικής.
Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πρέπει να διευκρινήσουμε ότι η ζημιά στην παραγωγή έγινε στα νωπά σύκα. Ήδη με επιστολή μας έχουμε ενημερώσει το ΥπΑΑΤ, τους τοπικούς βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα της Βουλής.
Η φετινή παραγωγή ξηρών σύκων (που προέρχονται από τα νωπά) ήταν πολύ μειωμένη, αγγίζοντας μόλις το 30% μιας κανονικής παραγωγής, λόγω της ακαρπίας που προκλήθηκε από έντονα καιρικά φαινόμενα και κλιματική αστάθεια.
Η βόρεια Εύβοια έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια, αρχής γενόμενης από τη δύσκολη (εμπορικά) περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοΐου το 2020.
Ακολούθησαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές στις καλλιέργειες.
Επιπλέον οι πλημμύρες «Daniel» και «Elias» το 2023 δημιούργησαν νέες καταστροφές στην παραγωγή και στις υποδομές.
Σε αυτό το ήδη επιβαρυμένο πλαίσιο η ακαρπία του 2024 επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση για τους δοκιμαζόμενους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς μειώσεις στο εισόδημά τους.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ η ακαρπία δεν καλύπτεται από το υφιστάμενο πλαίσιο αποζημιώσεων. Η μόνη λύση είναι πολιτική και μπορεί να υλοποιηθεί μέσω ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis).
Πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει ήδη εγκριθεί οικονομική ενίσχυση σε άλλες περιοχές της χώρας, τόσο ως προς το είδος των προϊόντων όσο και ως προς τις αιτίες.
Η αρχή της δικαιοσύνης και της ισότητας επιβάλλει την παροχή ανάλογης στήριξης και στους παραγωγούς της βόρειας Εύβοιας.
Επίσης να αναφέρουμε ότι η παραγωγή ξηρών σύκων αποτελεί ένας από τους πιο εξωστρεφείς αγροτικούς τομείς της περιοχής, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε διεθνείς αγορές.
Η ενίσχυση αυτής της δραστηριότητας θα συμβάλει στη διατήρηση της τοπικής οικονομίας ζωντανής, θα ενισχύσει την δημογραφική ακεραιότητα της περιοχής, κρατώντας τους νέους στον τόπο τους. Η οικονομική στήριξη δεν θα συμβάλλει μόνο στην οικονομική επιβίωση των συκοπαραγωγών αλλά και στην ανάκαμψη μιας περιοχής με ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας».
Με τον Β`Αντιπρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου κ. Χρήστο Γιαννακάκη, συναντήθηκε ο γνωστός Γεωπόνος ΑΠΘ, Βασίλης Έξαρχος, Υποψήφιο Διδάκτορα Εδαφολογίας και συζήτησαν για το μέλλον και τις προοπτικές του ακτινιδίου στην χώρα μας και την κλιματική αλλαγή που επιφέρει σημαντικές αλλαγές και ανακατατάξεις στο προϊόν αυτό.
Στην εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση των δύο ανδρών αντικείμενο συζήτησης υπήρξε το θέμα προβληματισμού των συνεχιζόμενων νέων φυτεύσεων ακτινιδίων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, συνυφασμένες με το γεγονός της μη ύπαρξης χώρων συντήρησης και επεξεργασίας του προϊόντος αλλά επίσης συζητήθηκε η πραγματική προστιθέμενη αξία που πρέπει να εισπράττουν οι αγρότες παραγωγοί του, απ το εν λόγω προϊόν.
Σε όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή, την συγκομιδή, την επεξεργασία-συντήρηση, τις εξαγωγές και γενικότερα το μέλλον του ακτινιδίου υπήρξε ταύτιση απόψεων.
Στόχος και σκοπός να απολαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες παραγωγοί την πραγματική του υπεραξία και να υπάρξει περαιτέρω αξιοποίηση των χώρων επεξεργασίας και αποθήκευσης των ακτινιδίων ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας μακράς συντηρησιμότητάς του που θα αποδώσει καλύτερες τιμές στην τελική διάθεσή του στις παγκόσμιες αγορές στις οποίες απευθύνεται.
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί πως συζητήθηκε το σοβαρό και μη αναστρέψιμο διπλό πρόβλημα της Ιταλίας, δηλαδή της Μόριας, και της επέκτασης του βακτηρίου (PSA), τα οποία δεν εμφανίστηκαν στην Ελλάδα και ευνόησαν τις τιμές των Ελληνικών ακτινιδίων.
Τέλος, συζητήθηκε η όλο και μεγαλύτερη ζήτηση του φρούτου απ τους καταναλωτές, μιας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι σ αυτόν τον πλανήτη ανακαλύπτουν τα ευεργετήματά του και το υιοθετούν στην καθημερινή τους διατροφή, γεγονός που και αυτό είναι θετικό για το Ελληνικό πράσινο ακτινίδιo.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ στα πλαίσια του ετήσιου προγράμματος προσφοράς «ΟΛΥ για όλους», επεκτείνει τις δράσεις αλληλεγγύης, και τις ημέρες των Χριστουγέννων προσφέρει επιπλέον 2.000 μερίδες φαγητού και 3.000 πακέτα προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της Θεσσαλίας.
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει με τις πόλεις των Τρικάλων και της Καρδίτσας, ολοκληρώνοντας την προετοιμασία και την διανομή των πρώτων 1.200 μερίδων και θα ολοκληρωθεί με τις πόλεις του Βόλου και της Λάρισας. Οι μερίδες φαγητού θα διανεμηθούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς των δήμων Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας και Βόλου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι φτάνουν στους ανθρώπους που τα έχουν περισσότερο ανάγκη. Επιπλέον, κάθε πακέτο προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ περιλαμβάνει προϊόντα διατροφής για όλη την οικογένεια, για να γεμίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι νοστιμιά.
Η ενέργεια αυτή αποτελεί μέρος της συνεχής δέσμευσής μας για κοινωνική προσφορά και ενίσχυση των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη, προσφέροντας για το 2024, 56.000 μερίδες προϊόντων ΟΛΥΜΠΟΣ.
Η αληθινή αξία των εορτών βρίσκεται στην προσφορά και την αγάπη προς όλους.
Συνεντεύξεις παραγωγών Χ. Δήμου και Γ. Κωστακόπουλου
Η ξηρασία και το μειωμένο εισόδημα «χτύπησαν» την καλλιέργεια μπανάνας στην Κρήτη που ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία.
Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση από όλη την Ελλάδα η παραγωγή έχει μειωθεί και δεν μπορεί να την καλύψει.
Ο κ. Χρήστος Μάλλιος, έμπειρος παραγωγός και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μπανανοπαραγωγών Κρήτης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ασχολούμε με την καλλιέργεια της μπανάνας από το 1975 και είμαι πρόεδρος του συνεταιρισμού από το 1990.
Η καλλιέργεια γίνεται σε θερμοκήπια αλλά και υπαίθρια. Η διαφορά είναι στις αποδόσεις, στις υπαίθριες κυμαίνονται από 2,5 έως 4 τόνους το στρέμμα και στα θερμοκήπια ξεκινά από 5 τόνους το στρέμμα.
Η φύτευση γίνεται από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Απριλίου κυρίως με μεγάλες παραφυάδες. Όταν το φυτό (μπανανοστάφυλο) είναι έτοιμο, κόβεται πράσινο.
Ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής μπανάνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Άρβης στην Κρήτη. Όμως τα τελευταία χρόνια πολλοί στρέφονται από την καλλιέργεια μπανάνας στην καλλιέργεια αγγουριών γιατί έχουν αποδόσεις και εισόδημα στους παραγωγούς. Μείωση έχουμε και στην υπαίθρια καλλιέργεια που όλο και περιορίζεται. Όσοι παραγωγοί έμειναν στην καλλιέργεια διακινούν τις μπανάνες μόνοι τους στις λαϊκές αγορές
Η μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας έχει σαν αποτέλεσμα μείωσης της παραγωγής. Από τους περίπου 3.000 τόνους που είχαμε το 2023 φέτος εκτιμώ ότι δεν ξεπερνούν τους 1.000 τόνους. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα γύρω στο 1,20 ευρώ το κιλό η συμβατική και στα 2 ευρώ η βιολογική.
Φέτος όμως υπήρξε σοβαρό πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Η μπανάνα έχει μεγάλες ανάγκες άρδευσης και θέλει νερό καλής ποιότητας. Ευτυχώς πριν λίγες ημέρες είχαμε βροχοπτώσεις στην περιοχή».
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Λυκάκης, έμπειρος παραγωγός μπανάνας από την Άρβη του Δήμου Βιάννου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το μεγάλο πρόβλημα για την καλλιέργεια της κρητικής μπανάνας είναι ότι δεν υπάρχει πια αρκετό νερό για την άρδευσή της. Η καλλιέργεια έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό (χρειάζεται 80% υγρασία).
Επίσης δεν συμφέρει στον παραγωγό να την πουλάει σε έμπορα παρά μόνο να τη διακινεί ο ίδιος στις λαϊκές αγορές. Με τιμή παραγωγού 1,20 έως και 1,30 ευρώ το κιλό δεν μπορεί να φέρει εισόδημα. Από την άλλη στην λιανική κυμαίνεται στα 2 - 2,50 ευρώ το κιλό στο Ηράκλειο και στα 3 - 3,50 ευρώ το κιλό στην Αθήνα.
Κάθε δέντρο παράγει ένα «σταφύλι» με μπανάνες, το οποίο κόβεται ολόκληρο και τοποθετείται σε παλέτες (σε κάθε παλέτα χωράνε 12 «σταφύλια»). Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά.
Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν δίνει εισόδημα στον παραγωγό όπως τα υπόλοιπα κηπευτικά. Έχουμε μειωμένες αποδόσεις (λιγότερα κιλά), που κυμαίνονται στα θερμοκήπια στους 5 έως 6 τόνους το στρέμμα, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα κηπευτικά (αγγούρι και ντομάτα). Καλλιεργείς για 14 μήνες τις μπανάνες και σου δίνουν το μισό εισόδημα σε σχέση με το αγγούρι που το καλλιεργείς 6 μήνες».
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή αβοκάντο.
Φέτος έχουμε μια ικανοποιητική χρονιά όσον αφορά την ποσότητα και την ποιότητα με καλά μεγέθη. Πρόβλημα υπάρχει αυτή την εποχή με την κατανάλωση, όπως και στα υπόλοιπα τρόφιμα λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο κ. Γιώργος Κορναράκης, παραγωγός και υπεύθυνος του τμήματος Εμπορίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, δήλωσε στον ΑγροΤύπο «από τα μέσα Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των αβοκάντο στα Χανιά και γενικότερα στην Κρήτη, από τις πρώιμες ποικιλίες, όπως είναι η Zutano, η Benic και η Bacon. Ακολούθησε το Νοέμβριο η ποικιλία Fuerte που θα συγκομίσεται μέχρι τον Φεβρουάριο.
Η ελληνική Fuerte είναι μια ιδιαίτερη ποικιλία με πολύ καλά γευστικά χαρακτηριστικά λόγω του μικροκλίματος της περιοχής. Δεν έχει καμιά σχέση με την ισπανική Fuerte. Το πρόβλημα είναι ότι δεν την γνωρίζουν στο εξωτερικό και δεν την προτιμούν για εξαγωγή. Βέβαια υπάρχει και μεγάλη διαφορά στην τιμή. Στην Λαχαναγορά η τιμή χονδρικής για την ελληνική Fuerte είναι στα 3 ευρώ το κιλό, όταν η ισπανική έχει τιμή στα 2,10 ευρώ.
Από τον Φεβρουάριο και μετά ξεκινά η συγκομιδή της Hass, που είναι πολύ δημοφιλή ποικιλία στο εξωτερικό, ειδικά η βιολογική.
Φέτος είχαμε για πρώτη χρονιά πρόβλημα με τον τετράνυχο, από αβοκάντο που ήρθαν από την Ισπανία. Οι παραγωγοί πάντως κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αλλά αύξησε το κόστος.
Στην Κρήτη στο παρελθόν κάναμε αραιή φύτευση και τα δέντρα μεγάλωναν. Τα τελευταία χρόνια κάνουμε πυκνή φύτευση και κρατάμε με κλάδεμα χαμηλά τα δέντρα, έτσι έχουμε μειωμένο κόστος συγκομιδής.
Ήδη η Περιφέρεια έχει καταθέσει φάκελο στο ΥπΑΑΤ για να χαρακτηριστεί η ποικιλία Hass στην Κρήτη σαν προϊόν με Προστασία γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).
Έχουμε ιστορικά στοιχεία που αναφέρουν ότι από τη δεκαετία του 60 κάναμε εξαγωγές αβοκάντο στην Κρήτη. Μόνο την τελευταία δεκαετία οι Έλληνες άρχισαν να βάζουν στη διατροφή τους το αβοκάντο. Σαν συνεταιρισμός έχουμε στόχο να εμπορευόμαστε 1.000 τόνους αβοκάντο ετησίως. Στην Κρήτη παράγουμε περίπου 6.000 με 7.000 τόνους αβοκάντο.
Στην χώρα μας κάνουμε και εισαγωγές αβοκάντο, το καλοκαίρι κυρίως από Νότια Αφρική (Περού, Χιλή κ.α.) και το χειμώνα κυρίως από Ισπανία και Ισραήλ.
Τα ελληνικά αβοκάντο βγαίνουν στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τον Μάιο. Θα πρέπει να χορηγηθούν χρήματα από το κράτος στα ερευνητικά κέντρα για να βρεθούν πιο πρώιμες και όψιμες ποικιλίες ώστε στην χώρα μας να έχουμε παραγωγή όλο το έτος. Πάντως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για νέες φυτεύσεις αβοκάντο. Συνήθως στην περιοχή βάζουν ποικιλίες Fuerte και Hass».
Ο κ. Ευάγγελος Κουτούπης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων (Biocoop), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο φετινός καύσωνας έφερε κάποιες απώλειες στην παραγωγή. Επίσης η βιολογική καλλιέργεια έχει μια αύξηση του κόστους σε σχέση με την συμβατική κατά 20% - 25% αλλά έχει και καλύτερη τιμή, που αυτή την εποχή κυμαίνεται από 3 έως 3,30 ευρώ το κιλό.
Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια να κρατάμε σε σταθερά επίπεδα την τιμή. Από την άλλη έχει μια μεγάλη διαφορά σε σχέση με την λιανική που έφτανε στα 7 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Πάντως στα βιολογικά έχουμε καταναλωτές που γνωρίζουν ότι αγοράζουν ένα καλής ποιότητας προϊόν και αυτό έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με την τιμή.
Είναι μια δύσκολη καλλιέργεια το αβοκάντο ακόμη και για τη δυτική Κρήτη. Θέλει σταθερή θερμοκρασία 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα με ότι πιστεύουν δεν καταναλώνει πολύ νερό αλλά θέλει μεγάλο αριθμό ποτισμάτων. Η φυτόφθορα είναι μία από τις βασικές ασθένειες που δύσκολα αντιμετωπίζεται από τους βιοκαλλιεργητές.
Πάντως ο συνεταιρισμός βρίσκεται κοντά στους παραγωγούς μέλη του (από Χανιά και Ρέθυμνο) από την φύτευση του δέντρου μέχρι την συγκομιδή του προϊόντος.
Κάνουμε κυρίως εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια είναι ότι οι πρώιμες ποικιλίες (Zutano, Benic κ.α.) είναι πιο εύκολες καλλιεργητικά αλλά δεν έχουν μεγάλο εξαγωγικό ενδιαφέρον όπως έχει η Hass που είναι όμως πιο δύσκολη όσον αφορά την καλλιέργεια».
Ο κ. Κυριάκος Φραντζεσκάκης, που καλλιεργεί 15 στρέμματα με αβοκάντο, ποικιλίες Zutano και Fuerte, στη Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νέας Κυδωνίας των Χανίων, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος επηρεάστηκαν τα δέντρα από τους καύσωνες και είχαμε μια απώλεια παραγωγής και καρπόπτωση. Εδώ και ένα μήνα έχουμε ξεκινήσει την συγκομιδή. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα μεγάλα μεγέθη 2,5 ευρώ το κιλό και στα μικρά γύρω στα 2 ευρώ».
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο PRIMESOFT (www.prime-soft.eu), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-5 Νοεμβρίου διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια μαλακών καρπών (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο).
Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν πλέον των 80 ατόμων με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Θεματικές ενότητες:
1.Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνσης
2.Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
3.Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
4.Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
5.Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
6.Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
7.Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν
(1) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών
(2) και τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.
Ομιλίες συνεδρίου:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου:
https://www.prime-soft.eu/assets/files/Primesoft_Soft_Fruits_Workshop1.pdf
Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης
Website: www.prime-soft.eu
Την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, διεξήχθη, στο ξενοδοχείο Porto Palace ,σε κλίμα απόλυτης σύμπνοιας, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), όπου κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Μετά και από επικύρωση των αποτελεσμάτων των εκλογών το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα για την εκλογή του προεδρείου.
Η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου είναι η εξής:
Πρόεδρος: Κωστηνάκη Γεωργία (Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Εούρικομ Ελλάς Α.Ε. )
Α' Αντιπρόεδρος: Καλαϊτζίδης Βασίλειος (Πρόεδρος της Agrotopos - Ορυζόμυλοι Αναγέννησης Α.Ε.)
Β' Αντιπρόεδρος: Μπέγκας Σταύρος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Σταύρος Γ. Mπέγκας Α.Ε.)
Γεν. Γραμματέας: Καραγεωργίου Αγάπιος (Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα – Αφοί Κ. Καραγεωργίου Α.Ε.Β.Ε.)
Ταμίας: Αρναουτέλης Ιωάννης (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Αρναουτέλης Α.Ε.Β.Ε.)
Αναπληρωματικά μέλη:
Κωνσταντακόπουλος Γεώργιος (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Ωμέγα Α.Β.Ε.Ε.)
Στόχοι του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι:
- Να εργαστεί την προσεχή διετία με έμφαση στην αντιμετώπιση όλων των θεμάτων που αφορούν τον κλάδο της μεταποίησης ρυζιού και στην διαμόρφωση δράσεων προστιθέμενης αξίας για τα μέλη του συνδέσμου.
- Να αναδείξει την κορυφαία ποιότητα του Ελληνικού Ρυζιού.
- Να προασπίσει την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.
Υπογράφτηκαν σήμερα Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι έξι συμβάσεις για τον τρίτο Άξονα (Axis 3) του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και των πέντε κοινοπραξιών, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.
Εκ μέρους του ESA τις συμφωνίες υπέγραψε ο Επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων Παρατήρησης της Γης, Svein-Jarle Lokas.
Ο «Άξονας 3» αφορά σε μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία ανάπτυξης γεωχωρικών υπηρεσιών, σχεδιασμένη για να καλύψει τις εθνικές ανάγκες του δημόσιου τομέα της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός Κυβερνητικού Κόμβου (Space Hub) για την επεξεργασία και διάθεση δορυφορικών δεδομένων, όπως και μια σειρά από εξειδικευμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε πέντε διαφορετικούς τομείς: της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιούνται θερμικά, οπτικά και SAR δεδομένα από τους Μικροδορυφόρους για τη χάραξη αποτελεσματικότερων πολιτικών στους προαναφερόμενους τομείς, ενώ θα αξιοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση και δεδομένα από ευρωπαϊκές και διεθνείς δορυφορικές αποστολές.
Ο προϋπολογισμός του Άξονα 3 είναι 17 εκατ. ευρώ. Χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και υλοποιείται σε συνεργασία με τον ESA.
Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η Ελλάδα καθίσταται πιο ισχυρή στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας και των εφαρμογών που αφορούν στην πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την υποστήριξη λήψης αποφάσεων, τη διαχείριση πόρων και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση του Άξονα 3 του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων» πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου από ελληνικές εταιρείες και φορείς, υποστηρίζοντας την εθνική τεχνολογική ικανότητα και ενισχύοντας την αυτόνομη διαχείριση κρίσιμων πληροφοριών.
Ειδικότερα επικεφαλής κάθε κοινοπραξίας είναι: Η Planetek Hellas στο έργο του Κυβερνητικού Hub και στο έργο υπηρεσιών ασφαλείας, η AgroApps στις υπηρεσίες παρακολούθησης της γεωργίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην παρακολούθηση των δασών, η Totalview στην παρακολούθηση των υδάτων και η GEOSYSTEMS HELLAS A.E. στην παρακολούθηση της γης.
Στην τελετή υπογραφής απηύθυνε χαιρετισμό μέσω μηνύματος η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης του ESA, Simonetta Cheli, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του ESA, του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, όπως και εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου, οργανισμών, εθνικών ιδρυμάτων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαστημικό οικοσύστημα.
O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Πριν περίπου ένα χρόνο αποφασίσαμε να επανασχεδιάσουμε τη στόχευσή μας για το διάστημα, ώστε να δώσουμε λύσεις στη Γη και νέους ορίζοντες στη χώρα. Υπογράφοντας σήμερα τις τελευταίες συμβάσεις για το “Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων”, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της Ελλάδας και τη θωράκιση μας με καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες. Με το κυβερνητικό space hub διασφαλίζουμε ότι όλα τα πολύτιμα δεδομένα, που θα προσφέρουν οι Μικροδορυφοροί, θα μετατραπούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε πλούτο, πληροφορία, σύγχρονες πολιτικές σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η χωροταξία. Αποκτούμε κρίσιμες υπηρεσίες για την παρατήρηση της γεωργίας, των δασών, των υδάτων, της γης και την ασφάλεια. Προστιθέμενη αξία αυτού είναι ότι θα υλοποιηθούν από ελληνικές εταιρίες. Πέρα από την αυτονομία που αποκτούμε, δημιουργούμε θέσεις εργασίας με προοπτικές ανέλιξης. Πρόκειται εξάλλου για μια από τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο ουρανός δεν είναι το όριο αλλά η αρχή για να κάνουμε σπουδαία πράγματα».
Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Σήμερα με την υπογραφή αυτής της σύμβασης, το ελληνικό οικοσύστημα του Space Tech, αποκτά μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, να αποδείξει ότι με τους ελληνικής κυριότητας μικροδορυφόρους που θα πετάξουν το 2026, μπορούν να λυθούν πραγματικά προβλήματα στη Γη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια να συνεργαστούν, αναπτύσσοντας εφαρμογές και λύσεις που αφορούν τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η ναυτιλία, η διαχείριση της γης και των δασών, ακόμη και η γεωργία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό όχι απλά χρηματοδοτείται στο σύνολο του από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα ο Έλληνας φορολογούμενος να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τα έργα, αλλά και ότι το σύνολο των προϋπολογισμένων εξόδων, επιστρέφουν 100% πίσω στην Ελληνική οικονομία, καθώς στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση του έργου, συμμετέχουν αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, με Έλληνες μηχανικούς, ανοίγοντας ταυτόχρονα πολλές και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος υπογράμμισε: «Τα έργα που υπογράφουμε σήμερα αφορούν ίσως το πιο σημαντικό μέρος του εθνικού προγράμματος, ήτοι αυτό της αξιοποίησης των δορυφορικών δεδομένων για την ανάπτυξη υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση οριζόντια όλου του ελληνικού δημόσιου τομέα αλλά και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Ελληνικές εταιρίες και μηχανικοί θα αναπτύξουν τεχνολογία συμβάλλοντας άμεσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με λύσεις για την καλύτερη διαχείριση καταστροφών και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, την προστασία της δημόσιας υγείας και παρακολούθηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, τη διευκόλυνση στην πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον, τα δάση μας και τις θάλασσές μας».
Η Διευθύντρια Προγραμμάτων Παρατήρησης της Γης της ESA, Simonetta Cheli, δήλωσε: «Χτισμένο σε μια ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της βιομηχανίας και της ESA, το Ελληνικό Εθνικό Δορυφορικό Διαστημικό Πρόγραμμα αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της συνεργασίας, τοποθετώντας την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην παρατήρηση της Γης. Οι σημερινές έξι νέες συμβάσεις για τον Άξονα 3 σηματοδοτούν ένα κομβικό βήμα για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος για τη μετατροπή των δορυφορικών δεδομένων σε αξιόπιστες πληροφορίες προστιθέμενης αξίας για την περιβαλλοντική παρακολούθηση και την ασφάλεια. Θα ήθελα περαιτέρω να τονίσω ότι η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανικής ικανότητας και η μελλοντική διαθεσιμότητα των λειτουργικών υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη γενικότερα».
Μισό αιώνα επιτυχημένης παρουσίας συμπληρώνουν φέτος στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
Προϊόντα όπως τα SONALAN, TREFLAN, TYLAN, MUSTANG, LASER και πολλά άλλα, που παράλληλα με την τεχνική κατάρτιση των ανθρώπων της ΕΛΑΝΟ ΕΛΛΑΣ, καλύπτουν τις ανάγκες των γεωργών και κτηνοτρόφων, δημιουργώντας αξία στην παραγωγή τους μέσα στη μακροχρόνια πορεία της εταιρίας.
Την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου 2024, στα πλαίσια του εορτασμού των 50 χρόνων, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο Grecotel Olympia Oasis, στην Κυλλήνη.
Με τη σύσσωμη συμμετοχή τους τίμησαν την εταιρία πέραν των εργαζομένων, οι μέτοχοι, το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς οι συνταξιοδοτηθέντες υπάλληλοι από την εταιρία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Ι. Κουρνέτας και ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Ν. Τότσιος Νικόλαος παρουσίασαν κατά τις ομιλίες τους την εξέλιξη της εταιρίας, μέσα από την ιστορική αναδρομή στους μεγάλους σταθμούς της εταιρίας, δίνοντας έμφαση στα προϊόντα και στους εργαζόμενους.
Καταλήγοντας, στη σημαντικότητα των προϊόντων που διαχρονικά διανέμει η εταιρία αλλά και στη προσφορά των εργαζόμενων που όλα αυτά τα 50 χρόνια αποτελούν την «ψυχή» της ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ Α.Ε.Β.Ε. κ. Δ. Φιλιώτης ο οποίος και παρέδωσε τιμητική πλακέτα στον κ. Ι. Κουρνέτα για την σαρανταπεντάχρονη και αδιάκοπη προσφορά του στην ΕΛΑΝΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε.Β.Ε.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος αναφέρει ότι η κτηνιατρική επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τον τελευταίο καιρό την εμφάνιση αλλεπάλληλων επιζωοτιών στο ζωικό κεφάλαιο, όπως η πανώλη των αιγοπροβάτων, αλλά και η οζώδης δερματίτιδα και ο καταρροϊκός πυρετός παλαιότερα.
Αποτέλεσμα αυτών των επιζωοτιών ήταν η σοβαρή μείωση του ζωικού κεφαλαίου, η μείωση της παραγωγής, η έξοδος κτηνοτρόφων από το επάγγελμα και εν τέλει η μείωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφικής παραγωγής στην εσωτερική αγορά και στις εξαγωγές.
Στον απόηχο αυτών των συμβάντων ήρθε τις τελευταίες ημέρες η εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα.
Αρχικά, σε κάποιες εκτροφές με γεωγραφικό περιορισμό και δυστυχώς όσο περνά ο καιρός με εκρηκτικό τρόπο, η νόσος επεκτείνεται χωρίς πλέον να μπορεί κανείς να αναφερθεί σε εντοπισμένο γεωγραφικό πρόβλημα. Αυτή η εξέλιξη εκτιμάται ως ιδιαίτερα ανησυχητική διότι έρχεται να αποτελειώσει τον σοβαρά τραυματισμένο χώρο της κτηνοτροφίας μετά και την πρόσφατη επιδημία πανώλης.
Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων είναι η αποσάθρωση του δημόσιου τομέα κτηνιατρικής πρόληψης και ελέγχου, η αποθέωση της πολιτικής των αυτοελέγχων και ο περιορισμός του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Οι κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν είναι απλά υποστελεχομένες… Είναι διαλυμένες! Κτηνοτροφικοί νομοί στελεχώνονται με 2 και 4 δημόσιους κτηνιάτρους, επιφορτισμένους με διοικητικές αρμοδιότητες, με καθημερινή ευθύνη σε σφαγεία, σε ελέγχους στον στάβλο, στα κτηνιατρικά φαρμακεία και κτηνιατρεία, στον έλεγχο στα σημεία εισαγωγής και εξαγωγής κ.λπ.
Η εργαστηριακή υποδομή εδώ και χρόνια έχει συρρικνωθεί. Ελάχιστα κρατικά κτηνιατρικά εργαστήρια βρίσκονται σε λειτουργία, υποστελεχομένα, με ανεπαρκή και απαρχαιωμένο εξοπλισμό και αντικειμενικά μικρές δυνατότητες σε όγκο, έκταση και ένταση ελέγχων.
Μετά από πολλά χρόνια χωρίς προσλήψεις το προσωπικό στις κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι «γερασμένο» εργασιακά.
Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι η μικρή συμμετοχή νέων κτηνιάτρων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για προσλήψεις. Η δε κάλυψη των προσφερόμενων θέσεων δεν είναι η απαιτούμενη εξαιτίας του απαξιωτικού μισθολογικού καθεστώτος των 799 ευρώ (!!!) για νεοδιοριζόμενο επιστήμονα.
Ως εκ τούτου οι νέοι συνάδελφοι αποχωρούν από το δημόσιο.
Στο παραπάνω σκηνικό διάλυσης προστίθεται και η κυβερνητική πολιτική πρόσληψης συμβασιούχων, σπασμωδικών θανατώσεων κοπαδιών σε συνδυασμό με την εξουθένωση των ελάχιστων δημοσίων υπαλλήλων, της επίκλησης ευρωπαϊκών κανονισμών και υποχρεώσεων, έχοντας τη συνδρομή του δημοσιογραφικού πολέμου εντυπώσεων.
Ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζουμε την ανησυχία ολόκληρου του κλάδου ζητάμε:
- Αξιόπιστο, άμεσο και όχι ετεροχρονισμένο σύστημα ιχνηλασιμότητας των κρουσμάτων.
- Οικονομική κάλυψη των Περιφερειών για υγειονομική ταφή και καύση των θανατωμένων ζώων.
- Αποζημίωση των κτηνοτρόφων με πραγματικές τιμές και στο 100% της αξίας του ζωικού κεφαλαίου που θανατώνεται. Ρύθμιση χρεών και άλλων οικονομικών υποχρεώσεων των μονάδων που έχουν πληγεί.
- Καθολικοί και όχι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα από την ΕΕ ζώα. Επαναλειτουργία των περιφερειακών κτηνιατρικών εργαστηρίων
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κτηνιάτρων και άλλων ειδικοτήτων, για την κάλυψη των κενών στις περιφέρειες, στα αγροτικά κτηνιατρεία και εργαστήρια.
- Αλλαγή του μισθολογίου των κτηνιάτρων και προσαρμογή του στο πραγματικό κόστος ζωής.
- Αξιοποίηση κάθε μέτρου που θα κριθεί αναγκαίο στην αντιμετώπιση της ευλογιάς - από τις θανατώσεις ζώων, τις υγειονομικές ζώνες, μέχρι τον μαζικό εμβολιασμό - ανεξάρτητα από περιορισμούς και διλήμματα οικονομικού χαρακτήρα, όπως αυτά μπαίνουν από την Ε.Ε. και συντεχνίες.
- Διεκδίκηση και απαίτηση ειδικού καθεστώτος από την Ε.Ε. εξαιτίας και της ειδικής κατάστασης που βρίσκεται η εγχώρια κτηνοτροφία τόσο στη χρηματοδότηση παραγωγών και υποδομών όσο και στο νομικό πλαίσιο των εξαγωγών και της εμπορίας κτηνοτροφικών προϊόντων.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024, έλαβε χώρα η εκδήλωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες για την βιώσιμη Γεωργία», στο τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας.
Η εκδήλωση είχε σκοπό την κατάρτιση των παρευρισκόμενων, (επαγγελματιών του χώρου, αγροτών, δημοσιογράφων αλλά και του απλού κοινού) στις νέες τεχνολογίες των καλλιεργειών, που χρησιμοποιούνται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πέραν του εκθεσιακού χώρου ο οποίος είχε δημιουργηθεί από τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσω επίδειξης, κάτι που έδωσε σε όλους μας να καταλάβουμε τη σημαντικότητα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στον αγρό.
Πριν την επίδειξη υπήρξε σύντομη εναρκτήρια ομιλία από τον υφυπουργό Υπ. Α.Α.Τ. κο Χρήστο Κέλλα, από τον πρόεδρο του ΣΕΑΜ κο Σάββα Μπαλουκτσή αλλά και από τον εισηγητή κο Μιχάλη Τσαγκαρόπουλο. Έδωσαν επίσης το παρόν ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ισότητας της π. Θεσσαλίας κος Σίμος Βασίλης, ο πρόεδρος του τμήματος Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Αλέξανδρος Παπαχατζής και ο προέδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλογών Γεωπόνων κ. Δημήτρης Σοφολόγης.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΑΜ κ. Σάββας Μπαλουκτσής έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα λόγια του στην επίδραση που έχουν οι νέες τεχνολογίες στο καθαρό εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αφού επηρεάζουν θετικά τόσο το κόστος παραγωγής όσο και τον όγκο, αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα τον καθιστούν ανταγωνιστικό έναντι του Ευρωπαίου συναδέλφου του.
Η επίδειξη χωρίστηκε σε τέσσερα κομμάτια και τον χορό άνοιξαν οι σπαρτικές μηχανές. Προσαρμοσμένες πάνω σε υπερσύχρονα τρακτέρ, τα οποία διέθεταν και οθόνες αυτόματης πλοήγησης της TractorGPS, αλλά και με την χρήση της τεχνολογίας isobus. Να σημειωθεί πως όλα τα τρακτέρ των επιδείξεων είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν αυτόνομα στον αγρό, βάσει του προκαθορισμένου σχεδίου. Πρώτο ζευγάρι ένα τρακτέρ της Claas με μια πνευματική σπαρτική της Gaspardo, ενώ το δεύτερο ένα τρακτέρ της Deutz με μια σπαρτική μηχανή Kuhn.
Οι σπαρτικές μηχανές, διαθέτουν αυτόματο σύστημα εκτόξευσης των σπόρων, σε προκαθορισμένα σημεία στον αγρό, στα οποία έχει γίνει από πριν χαρτογράφηση. Ο σπόρος εκτοξεύεται αφού πρώτα του δημιουργηθεί υποπίεση από την σπαρτική, και εν συνεχεία απελευθερώνεται. Το ποσοστό ακρίβειας της σποράς, εάν δεν είναι ικανοποιητικό, μπορεί να προσαρμοστεί από το χρήστη. Τα οφέλη των προαναφερθέντων συστημάτων είναι πολλαπλά, με τα κύρια να είναι μηδενική επικάλυψη κατά την σπορά, μικρότερη συμπίεση του εδάφους, ακρίβεια στη σπορά ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες, αλλά και μείωση του κόστους της σποράς έως και 15%.
Το δεύτερο ζεύγος επιδείξεων αφορούσε σε αυτόματα συστήματα λίπανσης. Στην επίδειξη χρησιμοποιήθηκαν τρακτέρ Lamborghini με λιπασματοδιανομέα της Rauch, αλλά και ένας λιπασματοδιανομέας της DCM, σε συνδυασμό με οθόνες της TractorGPS, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας isobus. Τα μηχανήματα πραγματοποιούν τμηματικό έλεγχο ο οποίος προλαμβάνει τον διπλό ψεκασμό στο ίδιο σημείο. Με την χαρτογράφηση του αγροτεμαχίου και τις παραπάνω τεχνολογίες, επιτυγχάνεται ομοιόμορφη λίπανση, καθώς και μείωση στην κατανάλωση λιπάσματος 5% με 10%.
Η επίδειξη συνεχίστηκε με τη χρήση μηχανημάτων για ψεκασμούς θρέψης των καλλιεργειών. Τρακτέρ από την John Deere με σύστημα gps της ίδιας εταιρίας, με προσαρμοσμένο ψεκαστικό της Agroma. Η τεχνολογία isobus είχε κι εδώ την τιμητική της. Μέσω δορυφορικών εικόνων, έγινε ανάλυση του αγροτεμαχίου για την χαρτογράφηση του. Το ψεκαστικό βάσει της χαρτογράφησης ρυθμίζεται για την ποσότητα που θα ψεκάσει, ενώ αυτόματα σταματάει τον ψεκασμό στα όρια του χωραφιού και στα σημεία που έχει ήδη ψεκάσει. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο γίνεται απλή και γρήγορη η διαδικασία της θρέψης, αλλά επιτυγχάνεται και μεγάλη μείωση χρήσης ρυθμιστών ανάπτυξης. Το οικονομικό όφελος λοιπόν του παραγωγού είναι πολλαπλό.
Το τελευταίο κομμάτι της επίδειξης ήταν και το πιο εντυπωσιακό στο ευρύ κοινό, καθώς αφορούσε σε μη επανδρωμένα συστήματα ψεκασμού και λίπανσης. Με απλά λόγια, στα Drones. Τα Drones κάνουν τη ζωή των αγροτών πιο εύκολη, κάνοντας τη δουλειά για αυτούς. Ο ψεκασμός και η λίπανση πραγματοποιούνται εναερίως, χωρίς να συμπιέζεται το έδαφος από τα τρακτέρ και χωρίς να χρειάζεται η μεταφορά του τρακτέρ στον αγρό, μια διαδικασία που αρκετές φορές είναι χρονοβόρα από μόνη της. Τα drones κινούνται και ψεκάζουν στο αγροτεμάχιο βάσει του χαρτογραφημένου σχεδίου, με τη δυνατότητα μεταβλητής δόσης λίπανσης ανά σημείο στον αγρό. Η πτήση των drones μπορεί να είναι 100% αυτόματή, ή να γίνει χρήση του χειριστηρίου.
Μετά το πέρας των επιδείξεων, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να δει τα μηχανήματα από κοντά αλλά και να μιλήσει με τους αντιπροσώπους των εταιριών που τα παρουσίασαν.
Το συμπέρασμα που βγήκε από τις επιδείξεις και την κατά γενική ομολογία άκρως επιτυχημένη εκδήλωση του ΣΕΑΜ είναι πως, οι νέες τεχνολογίες είναι εδώ για τους αγρότες, για την βελτιστοποίηση της παραγωγής και το οικονομικό όφελος τους, αλλά και το όφελος όλων μας. Εκδηλώσεις τέτοιου τύπου είναι όχι μόνο ωφέλιμες αλλά απαραίτητες για την κατάρτιση όλων μας, στους νέους ορίζοντες που μας ανοίγει η τεχνολογία στον πρωτογενή τομέα της γεωπονίας.
«Είμαστε περήφανοι γιατί ένα «μικρό» σε αριθμό μελών Επιμελητήριο με τη διεκδικητικότητά του, το κύρος και την αξιοπιστία του επιτυγχάνει συνεργασίες στρατηγικού χαρακτήρα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής για τη δημιουργία παραρτήματος του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ στο Επιμελητήριο Αρκαδίας.
«Δημιουργούμε μια δομή εξυπηρέτησης του συνόλου των εξαγωγικών επιχειρήσεων από την Αχαΐα, την Ηλεία, την Κορινθία, τη Λακωνία, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και φυσικά την Αρκαδία, προσφέροντάς τους κρίσιμη τεχνογνωσία για αποτελεσματικές και ασφαλείς εξαγωγές» σημείωσε ο κ. Τρουπής και πρόσθεσε ότι «για να το πετύχουμε αυτό συνεργαζόμαστε με τον πλέον έγκυρο φορέα στη χώρα, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ, καλύπτοντας παράλληλα ένα σημαντικό κενό στήριξης της επιχειρηματικότητας στη Νότια Ελλάδα».
Τις εργασίες της εκδήλωσης εγκαινίων του Παραρτήματος, την Τρίτη (29 Οκτωβρίου), άνοιξε ο κ. Ανδρέας Σύριος, Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και συντονιστής της εκδήλωσης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τους συμμετέχοντες ανέφερε ότι με τα εγκαίνια του νέου Παραρτήματος Εξαγωγέων υλοποιείται η δέσμευση του Επιμελητηρίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην έκθεση Πελοπόννησος Expo, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε όλη την Πελοπόννησο.
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος χαρακτήρισε το άνοιγμα του παραρτήματος κρίσιμο βήμα για την εξωστρέφεια, υπογραμμίζοντας ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία της Περιφέρειας για την ανάπτυξη των εξαγωγών. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η στρατηγική του place branding θα προάγει τα τοπικά προϊόντα, βελτιώνοντας την εξαγωγική ταυτότητα και διεθνοποιώντας τα προϊόντα της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Συμεών Διαμαντίδης, τόνισε ότι το Παράρτημα, μεταξύ άλλων, θα παρέχει πρακτικά εργαλεία για τη στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, όπως στοχευμένη ενημέρωση, δράσεις επιχειρηματικής δικτύωσης και εξειδικευμένη εκπαίδευση και κατάρτιση για επιχειρηματίες σε θέματα διεθνούς ανταγωνιστικότητας και εξαγωγών.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Παναγιώτης Χασάπης, ο οποίος ανέλυσε τις παροχές που δίνει ο ΣΕΒΕ στα μέλη και η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΣΕΒΕ, κα Βασιλική Λούντζη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου κ. Μανώλης Δολιανίτης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ Βαγγέλης Γιαννακούρας και Γιάννης Νικολάου, καθώς και Πρόεδροι και μέλη των Διοικήσεων Συλλόγων και Σωματείων της Αρκαδίας.
10 χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας και συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη του βαμβακιού που παράγεται από τις ποικιλίες FiberMax®, μέσα από κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένο τρόπο παραγωγής.
10 χρόνια ταξιδιού απο το σπόρο μέχρι το ρούχο, μέσα απο χιλιάδες παραγωγούς, συνεργάτες, διαφορετικούς αγρούς, γενιές και πρακτικές.
Οι παραγωγοί Γιώργος Φασούλας και Κώστας Σκουλαρίδης εκπροσωπούν την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά του CSF και ενώνουν την φωνή τους για να ευχηθούν Χρόνια πολλά!
Το ταξίδι του CSF συνεχίζεται...
Προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό
Το πρόγραμμα CSF είναι το πρώτο πρόγραμμα παραγωγής βιώσιμου βαμβακιού στην Ελλάδα, που δίνει προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη στον παραγωγό.
Τα οφέλη που απολαμβάνουν οι παραγωγοί CSF συνδέονται με:
- Καλλιέργεια κορυφαίων ποικιλιών βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®, αναγνωρισμένες για την υψηλή απόδοσή τους στο χωράφι, αλλά και τα ποιοτικά τους τεχνολογικά χαρακτηριστικά
- Επιβράβευση με διαφοροποιημένες τιμές από τα συνεργαζόμενα στο πρόγραμμα εκκοκιστήρια (Θρακικά Εκκοκιστήρια, Κ.Β. Μάρκου και Βιολάρ)
- Παραγωγή πιστοποιημένου προϊόντος που έχει τις προϋποθέσεις για την ένταξή του σε κάποια από τα υπό διαμόρφωση οικολογικά σχήματα
- Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας συνδέεται με τον αγρό, που συνάδει με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας για ιχνηλασιμότητα.
Το CSF οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα βιώσιμο μέλλον
Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μετρηθεί πιλοτικά το αποτύπωμα άνθρακα σε αγροτεμάχια και σε εκκοκιστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προετοιμάζοντας έτσι τους παραγωγούς και την αλυσίδα αξίας για πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του προγράμματος CSF και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2020, 2022 και 2023 μελέτες που απέδειξαν ότι το βαμβάκι στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί και με αναγεννητικές, βιώσιμες πρακτικές.
Το βαμβάκι CSF, ως παραγόμενο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροί όλες τις απαιτήσεις πιθανών ενδιαφερόμενων αγοραστών τόσο από την ευρωπαϊκή αγορά μεταποίησης, όσο και από την παγκόσμια αγορά.
“Πιστεύω ακράδαντα στην υπεύθυνη καλλιέργεια του βαμβακιού μου. Νοιάζομαι για το έδαφος, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα γονιμότητας υγιή και σταθερά. Καλλιεργώ βαμβάκι ακολουθώντας το βιώσιμο πρόγραμμα βαμβακιού CSF, σχεδόν 10 χρόνια! Είμαι περήφανος που παράγω βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να αφήσω τη γη στην επόμενη γενιά”.
Γιώργος Φασούλας, Παραγωγός CSF, Λάρισα
“Είμαι παραγωγός βαμβακιού στην Κομοτηνή και συμμετέχω στο πρόγραμμα CSF εδώ και λίγα χρόνια.
Η συμμετοχή μου στο CSF με βοήθησε να κατανοήσω την ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας μου. Μου άνοιξε το δρόμο για συνεργασία με την αλυσίδα αξίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα πιστοποιημένο ταξίδι του βαμβακιού απο το χωράφι μου, μέχρι το τελικό προϊόν.
Η βιώσιμη γεωργία δεν είναι απλά μια επιλογή, αποτελεί ανάγκη για το μέλλον όλων μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέλος της οικογένειας του CSF!”
Κώστας Σκουλαρίδης, παραγωγός CSF, Κομοτηνή
Προστιθέμενη αξία για όλη την αλυσίδα αξίας
«Για εμάς είναι σημαντικό να θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητα της επιχείρησής μας τη βιωσιμότητα. Συνεργαζόμαστε με τη BASF και το πρόγραμμα CSF από το ξεκίνημα του προγράμματος. Οι αξίες ενός τέτοιου προγράμματος μας βοήθησαν να καλύψουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών μας, για υψηλή ποιότητα, ιχνηλασιμότητα και παραγωγή με βιώσιμες πρακτικές. Μόνο θετική συνεισφορά μπορεί να έχει αυτό το πρόγραμμα για όλους τους συμμετέχοντες. Γι' αυτό στηρίζουμε τους καλλιεργητές μας με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να εξασφαλίζουμε από αυτούς την εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού και επιβραβεύουμε την προσήλωσή τους στις καλλιεργητικές πρακτικές που απαιτεί το πρωτόκολλο CSF.»
Εμμανουέλα Κουρούδη, Sustainability Manager Θρακικά Εκκοκιστήρια
«Συνεργαζόμαστε με την BASF από την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος CSF. Για εμάς, το CSF αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στις ανάγκες των αγορών, συνδυάζοντας την ποιότητα, τις βιώσιμες πρακτικές και την ιχνηλασιμότητα. Το βαμβάκι CSF είναι πλέον ένα επώνυμο προϊόν, που μας δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης και μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε ενδιαφερόμενους αγοραστές τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Βασική μας προτεραιότητα είναι να στηρίζουμε τους παραγωγούς βαμβακιού και να τους ωθούμε συνεχώς στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους και στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς. Όλα αυτά συνδυάζονται στο πρόγραμμα CSF.»
Βασίλης Μάρκου, Πρόεδρος της επιχείρησης Κ.Β. Μάρκου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα CSF μπείτε στην ιστοσελίδα της BASF: www.certified-fibermax.basf.com
Ξεκίνησε επίσημα η συγκομιδή των ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward στις παραγωγικές ζώνες καλλιέργειας της χώρας.
Η ζήτηση στην αγορά είναι καλή και οι παραγωγοί βλέπουν φέτος καλύτερες τιμές σε σχέση με τις περσινές.
Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.
Θυμίζουμε ότι τα ακτινίδια θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησε κανονικά υη συγκομιδή ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward. Φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Η αγορά δίνει στην περιοχή τιμή παραγωγού 90 λεπτά και φτάνει για την καλή ποιότητα στα 1,20 ευρώ το κιλό. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.
Αύριο Πέμπτη (17/10) οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Πιερίας ΠΕΣΚΟ, Δίου, Καρίτσας και Αγίου Σπυρίδωνα, θα πάμε στην Αθήνα για να έχουμε συνάντηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ. Θα συζητήσουμε για τις ζημιές που είχαμε την περασμένη άνοιξη από τις ανεμοθύελλες. Έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα με τις εκτιμήσεις ζημιάς και θέλουμε να μάθουμε πότε και πως θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις από τον ασφαλιστικό Οργανισμό».
Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Ευθυμίου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού και της Ομάδας Παραγωγών Ακτινιδίου Πυργετού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συγκομιδή Hayward, εκτός από τα νεόφυτα, γιατί ακόμη στις μετρήσεις που κάνουμε δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας. Πάντως η αγορά φαίνεται να δίνει καλές τιμές παραγωγού, που φτάνουν για την καλή ποιότητα γύρω στα 1,10 ευρώ το κιλό.
Από την άλλη οι αποδόσεις είναι μειωμένες φέτος και εκτιμώ ότι θα κυμανθούν γύρω στους 2 τόνους το στρέμμα. Αυτό φέρνει λιγότερα κιλά και μειωμένο εισόδημα στον παραγωγό παρά τις υψηλές τιμές που έχει το προϊόν.
Ο συνεταιρισμός μας κάνει αποθήκευση και εξαγωγές. Ελπίζουμε φέτος να κυλήσει ομαλά η εμπορική περίοδος όπως έγινε και πέρυσι. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από τις παραγωγές του νοτίου ημισφαιρίου. Ήδη φαίνεται η Χιλή να ολοκληρώνει τις εξαγωγές ακτινιδίων. Η Νέα Ζηλανδία όμως έχει ακόμη ποσότητες στην αγορά, ενώ πέρυσι αυτή την περίοδο είχε ολοκληρώσει τις εξαγωγές.
Βέβαια υπάρχει και το μετασυλλεκτικό κόστος στα ακτινίδια που έχει αυξηθεί, λόγω της αύξησης στα υλικά συσκευασίας και της ενέργειας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι το ρεύμα για τα ψυγεία από 0,12 ευρώ η KW που ήταν πέρυσι έφτασε στα 0,16 ευρώ.
Πέρυσι κάναμε εξαγωγές ακτινιδίων μέχρι τον Μάιο. Φέτος δεν γνωρίζουμε πως έχουν επηρεαστεί τα φρούτα από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και αν θα έχουν την ίδια μετασυλλεκτική διάρκεια».
Η Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός ακτινιδίων από Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στα ακτινίδια με τα ακτινίδια Τσεχελίδη να δίνουν τιμές έως και 1,20 ευρώ το κιλό. Τα Hayward ξεκίνησαν και φαίνεται να υπάρχει ζήτηση από την αγορά. Η ποιότητα και τα μεγέθη είναι καλά. Οι τιμές που δίνει η αγορά στην περιοχή κυμαίνονται από 70 λεπτά και για καλή ποιότητα φτάνουν στο 1 ευρώ το κιλό. Πάντως σαν παραγωγός είμαι ευχαριστημένη από τα Hayward και θα προχωρήσω σε νέες φυτεύσεις».
Tις οριστικές τιμές παραγωγού για τα ξηρά σύκα εσοδείας 2024 ανακοίνωσε η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωσης Σύκων και Ξηρών Καρπών (ΣΥΚΙΚΗ).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ», Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «οι συνεχόμενοι καύσωνες και η παρατεταμένη ξηρασία είχαν σαν αποτέλεσμα φέτος να έχουμε μια μεγάλη μείωση της παραγωγής σύκων που φτάνει έως και 70%.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε συνεχώς μειωμένες παραγωγές σύκων λόγω καιρικών συνθηκών. Μιλάμε κυρίως για ξηρικές καλλιέργειες που δεν έχουν υψηλές αποδόσεις.
Με δεδομένη την μειωμένη παραγωγή σύκων έως 70%, αλλά και τους εξαγωγικούς στόχους να έχουν επιτευχθεί η ΣΥΚΙΚΗ ανακοίνωσε αυξημένες σε σχέση με πέρυσι τιμές παραγωγού. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. που έγινε στις 14/10/2024, συζητήθηκαν διεξοδικά οι εμπορικές πράξεις διάθεσης των ξηρών σύκων εσοδείας 2024 και αποφασίστηκε ομόφωνα βάσει και των επικρατουσών συνθηκών της φετινής παραγωγής, να καθοριστούν οι οριστικές τιμές αγοράς ξηρών σύκων των παραγωγών ως εξής:
- Ποιότητα Α 4,60 €/κιλό, Ποιότητα Α Βιολογικά 4,80 €/κιλό
- Ποιότητα Β 3,60 €/κιλό, Ποιότητα Β Βιολογικά 3,80 €/κιλό
- Ποιότητα Γ 2,50 €/κιλό, Ποιότητα Γ Βιολογικά 2,70 €/κιλό
- Ποιότητα Δ 2,00 €/κιλό, Ποιότητα Δ Βιολογικά 2,40 €/κιλό
Η συμπληρωματική αξία βάσει των τελικών τιμών (εκκαθάριση) θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών, την Τετάρτη (16/10/2024).
Το θετικό είναι πάντως ότι έχουν ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις ζημιάς στην φετινή παραγωγή σύκων και τώρα οι παραγωγοί περιμένουν την πληρωμή των αποζημιώσεων. Οι φετινές απώλειες στην παραγωγή πάντως έγιναν σε όλες τις ζώνες καλλιέργειας του σύκου.
Τα προβλήματα στην καλλιέργεια είναι μεγάλα και θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτά η ηγεσία του ΥπΑΑΤ και να συνεργαστεί μαζί μας. Κάναμε πρόταση για αναδιάρθωση καλλιέργειας αλλά δεν έγινε δεκτή από το ΥπΑΑΤ και εφάρμοσε τελικά ένα αποτυχημένο πρόγραμμα».
Με μια λαμπερή γιορτή, αντάξια μιας ξεχωριστής επένδυσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία εγκαινίασε στην Κύπρο το νέο εργοστάσιο του Ομίλου για την παραγωγή χαλλουμιού, του εκλεκτού αυτού τυριού που αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των κατοίκων της Κύπρου στην πορεία των αιώνων.
Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του εργοστασίου, στη βιομηχανική περιοχή του Τσερίου στη Λευκωσία.
Η νέα μονάδα, που περιλαμβάνει κτίρια συνολικής επιφάνειας 12.000 τ.μ., αποτελεί μια επένδυση η οποία αγγίζει τα 70 εκ. €. Πρόκειται για παραγωγική εγκατάσταση που παράγει χαλλούμι ΠΟΠ και αναρή, με δυναμικότητα 18.000 τόνους χαλλουμιού ετησίως η οποία ισοδυναμεί με το 40% της ετήσιας συνολικής ποσότητας χαλλουμιού της Κύπρου.
Το εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να είναι ιδιαίτερα φιλικό προς το περιβάλλον, εφαρμόζοντας «πράσινες» μεθόδους αξιοποίησης των παραγωγικών του πόρων. Διαθέτει μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας λυμάτων όπου αποδομείται το οργανικό τους φορτίο και παράγεται βιοαέριο που αξιοποιείται ως καύσιμο καλύπτοντας μέρος των θερμικών αναγκών του. Μέρος της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτεται από φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3,2 ΜW. Επίσης, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της περιορισμένης ποσότητας νερού στο νησί, έχει σχεδιάσει μονάδα ανάκτησης του νερού από τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου ώστε να το διοχετεύει σε δευτερεύουσες χρήσεις.
Στις προδιαγραφές της επένδυσης αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικά Γαλακτοκομεία κυρία Ζωή Σαράντη, ενώ την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου υποδέχτηκε θερμά, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κυρία Μαρία Παναγιώτου, εκπρόσωπος και του Κυπρίου προέδρου.
Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης παρέστησαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χρήστος Κέλλας και ο βουλευτής - πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας. Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα ξεχωριστό δείπνο από κυπριακές “σπεσιαλιτέ” που ετοίμασε ο executive σεφ Ανδρέας Ανδρέου, και ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι υπό τις μελωδίες μιας υπέροχης μπάντας.
Ξεκίνησε η συγκομιδή ροδιών της ποικιλίας Wonderful, που είναι η βασική ποικιλία στην χώρα μας. Το υψηλό κόστος αποτελεί εμπόδιο για την εξάπλωση της καλλιέργειας αν και υπάρχει αυξημένη ζήτηση κυρίως για χυμό.
Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η εικόνα της καρπόδεσης φέτος είναι καλή. Όμως υπάρχει καθέ χρόνο μείωση εκτάσεων καλλιέργειας λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Αυτό φέρνει μείωση των ποσοτήτων ροδιού στην χώρα μας.
Γενικά στον αγροτικό κλάδο οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας είναι πια μη βιώσιμες. Επίσης δεν υπάρχει δανεισμός από τις τράπεζες και έχουμε έλλειψη ρευστότητας.
Εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει με μικρές ποσότητες η συγκομιδή στην ποικιλία Wonderful. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε συγκομιδή 1,5 μήνα αλλά η έλλειψη εργατών γης αναγκάζει τους παραγωγούς να την κάνουν πιο σύντομη.
Ο ΑΣΟΠ σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε στα 25.000 στρέμματα καλλιέργειας. Τώρα έχουν απομείνει μόλις 10.000 στρέμματα. Αυτό έγινε λόγω της μεγάλη ηλικίας των παραγωγών επειδή οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα και επειδή τα χωράφια 15 έως 20 στρεμμάτων δεν μπορούν να έχουν παραγωγή για να είναι βιώσιμα.
Από την άλλη το ελληνικό μεταποιημένο ρόδι έχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης δίνει μια προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και στην μεταποίηση.
Έχουμε καταφέρει το 50% του τζίρου μας να προέρχεται από τις εξαγωγές. Αυξημένη ζήτηση στο εξωτερικό έχει και ο χυμός του βιολογικού ροδιού.
Τα τελευταία χρόνια κρατάμε σε σταθερά επίπεδα τις τιμες παραγωγού. Οι πληρωμές γίνονται με προκαταβολή 30% κατά την φόρτωση, 40% τις ημέρες των Χριστουγέννων και εξόφληση 30% που πληρώνεται τον Φεβρουάριο.
Η τιμή παραγωγού για την Α κατηγορία (που πάει για βρώσιμη κατανάλωση) είναι στα 50 - 60 λεπτά το κιλό, ενώ για τη Β κατηγορία (που παει για χυμοποίηση) στα 20 - 23 λεπτά».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί με μικρές ποσότητες. Από σήμερα Δευτέρα (7 Οκτωβρίου) ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από την οποία προέρχεται κύριος όγκος παραγωγής στην χώρα μας.
Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή λόγω καιρικών συνθηκών που επικράτησαν κατά την καρπόδεση αλλά και προβλήματα ποιότητας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είχαμε το καλοκαίρι.
Είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια ροδιού στην Ηλεία, με το κόστος να έχει αυξηθεί λόγω των αναγκών άρδευσης από την παρατεταμένη ξηρασία.
Ζήτηση υπάρχει για χυμό ροδιού αλλά είναι πολύ μειωμένη για την κατανάλωση νωπού.
Οι τιμές παραγωγού για τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful στο εμπόριο κυμαίνονται κάτω από τα περσινά επίπεδα, δηλαδή κάτω από τα 60 λεπτά για βρώσιμη χρήση. Για το χυμό η τιμή παρέμεινε στα 20 λεπτά το κιλό (όπως πέρυσι) αλλά η καλλιέργεια δεν μπορεί να βγει μόνο με την χυμοποίηση».
«Ξεκίνησε αυτές τις ημέρες με μικρές ποσότητες η συγκομιδή για το «ρόδι Ερμιόνης» που από το 2020 είναι στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός, Δημήτρης Κόντος, από τα Βιολογικά Κτήματα της Οικογένειας Κόντου στην Ερμιόνη.
Και προσθέτει: «Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών. Το 70% των ποσοτήτων των ροδιών πάνε για βρώσιμη κατανάλωση και το υπόλοιπο πάει προς μεταποίηση.
Ακόμη δεν έχει φανεί πως θα πάει φέτος η χρονιά όσον αφορά την ζήτηση και την τιμή. Πέρυσι η τιμή λιανικής στα βρώσιμα ήταν στα 2 ευρώ το κιλό και για τα βιολογικής καλλιέργειας είχαν μια αύξηση κατά 30%. Όσον αφορά τον χυμό για τα 750 ml η τιμή του φρεσκοστημένου είναι πάνω από 3 ευρώ και για τον παστεριωμένο στα 2 ευρώ.
Η καλλιέργεια αντιμετωπίζει στην περιοχή εδώ και χρόνια πρόβλημα με την άρδευση, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Οι παραγωγοί ροδιού στην περιοχή δεν είναι οικονομικά βιώσιμοι αν δεν κάνουν παράλληλα μεταποίηση και πώληση του προϊόντος.
Στην περιοχή έχουμε κάθε χρόνο καθιερώσει την γιορτή Ροδίου Ερμιόνης, που είναι ένα πολιτιστικό γεγονός που είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια ροδιού, η οποία ξεκίνησε το 2011 και πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προς τα τέλη Οκτωβρίου. Φέτος θα γίνει στις 26 και 27 Οκτωβρίου».
Η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων της ποικιλίας Hayward.
Ο υπουργός ΑΑΤ ανέφερε ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει των επιστημονικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη γίνονται μετρήσεις στις ζώνες καλλιέργειας της χώρας και με βάση αυτές μπορεί να γίνει κάποια κατά εξαίρεση έναρξη της συγκομιδής σε κάποιες περιοχές που έχουν τα ακτινίδια τις σωστές συνθήκες ωρίμανσης.
Το θέμα είναι αν η απόφαση αυτή θα αφορά τα ώριμα ακτινίδια ή θα αποτελέσει «συγχωροχάρτι» σε κάποια ήδη παράνομα συγκομισθέντα ακτινίδια.
Στις δηλώσεις, που έκανε μετά την συνάντηση, η Υφυπουργός και βουλευτής Πιερίας ανέφερε τα εξής:
«Αποτέλεσμα της συζήτησής μας ήταν ότι θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες βάσει των επιστημονικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων, ώστε να προστατευτεί η ποιότητα του εξαιρετικού αυτού προϊόντος.
Το Σάββατο (28 Σεπτεμβρίου) επισκέφτηκα τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΠΕΣΚΟ, ενώ έλαβα και προσωπική επιστολή από τους τέσσερις αγροτικούς συνεταιρισμούς της Πιερίας, οι οποίοι αιτούνται να μην επιτραπεί η πρόωρη συγκομιδή των ακτινιδίων, καθώς τα επίπεδα σακχάρων των καρπών δεν έχουν φτάσει τα απαιτούμενα όρια.
Το ακτινίδιο της Πιερίας αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας, προσδίδοντας σημαντική αξία τόσο στην τοπική οικονομία, όσο και στις εξαγωγές της Ελλάδας παγκοσμίως.
Επίσης, στη συνάντηση που είχα με τους παραγωγούς της ΠΕΣΚΟ συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα, όπως η καταβολή αποζημιώσεων από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ένα ζήτημα για το οποίο έχω ασχοληθεί επισταμένως με τον ΕΛΓΑ».
Τελικά δεν πάρθηκε κάποια απόφαση στην σύσκεψη που έγινε στο ΥπΑΑΤ για να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή της ποικιλίας Hayward.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, θα μελετηθεί περισσότερο από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο και θα επαναληφθεί η συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ οι αντιπεριφερειάρχες Πιερίας, Σ. Μαυρίδου, Ημαθίας, Γ. Καλαϊτζίδης και Πέλλας, Ι. Τζαμτζής, σε επιστολή που έστειλαν στο ΥπΑΑΤ, υποστηρίζουν ότι λόγω πρωιμότητας της φετινής παραγωγής πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα και η συγκομιδή. Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, στην επιστολή, στην οποία εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων, περιλαμβάνει στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς που διαθέτει η περιοχή, με δεδομένα για ημέρες που σημειώθηκαν οι υψηλές θερμοκρασίες τους προηγούμενους μήνες. Και επισημαίνει ότι το αίτημα των τριών αντιπεριφερειαρχών έχει εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη της γενικής διεύθυνσης της ΔΑΟΚ Κεντρικής Μακεδονίας και πως «είμαστε εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου, που θέλω να πιστεύω πως θα είναι θετική».
Πάντως το περίεργο είναι όμως ότι την στιγμή που η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σ. Μαυρίδου, σε επισολή της ζητούσε να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της συγκεκριμένης Περιφερειακής Ενότητας στην σύσκεψη που, πραγματοποιούσαν (την ίδια ημέρα), μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, αποφάσιζαν να ζητήσουν από το ΥπΑΑΤ να παραμείνει ως έχει η ισχύουσα νομοθεσία, που αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, για αυτά που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών. Είμαστε κατά της απόφασης για αλλαγή της ημερομηνίας συγκομιδής γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης του προϊόντος».
Διαβάστε την επιστολή των συνεταιρισμών της Πιερίας: ΠΕΣΚΟ, Δίου, Καρίτσας και Αγίου Σπυρίδωνα (εδώ)
Πάντως σε επικοινωνία που υπήρξε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, υπήρξε η δέσμευση ότι «δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα η συγκομιδή των ακτινιδίων στην περιοχή της Πιερίας». Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος, βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, μετά από την επιστολή που έλαβα σήμερα από τους τέσσερις Συνεταιρισμούς ακτινίδιου της Πιερίας σχετικά με τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε για την πρώιμη έναρξη συγκομιδής του ακτινίδιου ποικιλίας Hayward, επικοινώνησα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της ημερομηνίας συγκομιδής.
Ελέγχους και πρόστιμα ζητούν οι εξαγωγείς
Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι πλήγμα για τις ελληνικές εξαγωγές-επανεξαγωγές η επιστροφή φορτίων νωπών φρούτων και λαχανικών (λόγω μη συμμόρφωσής τους στις προδιαγραφές εμπορίας και την ισχύουσα κοινοτική και διμερείς συμφωνίες.
Ελπίζουμε ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει να παρατηρηθούν παρεμφερή περιστατικά επιστροφής και στα εξαχθέντα, προ της 15ης Οκτωβρίου, ακτινίδια.
Χαιρετίσαμε τη δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, με συνέπεια φορτία ανώριμων ακτινιδίων, να έχουν εντοπισθεί, απορριφθεί και δεσμευθεί (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας).
Πλην όμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση των επιβληθέντων προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών, πολύ περισσότερο που καταγγέλθηκαν αφίξεις ακτινιδίων με λάθος σήμανση ως προς την ποικιλία με την πράγματι αφιχθείσα να είναι Hayward (που η ημερομηνία συγκομιδής της είναι η 15/10).
Σε κάθε περίπτωση κύρωση παραβάτη δεν είναι το ότι «τίθεται εύλογο χρονικό διάστημα συμμόρφωσης ενός μηνός» στην περίπτωση διαπίστωσης μη εγγραφής επιχείρησης στο Μητρώο Νωπών Οπωροκηπευτικών Προϊόντων ΜΕΝΟ, «στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων με σκοπό την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας».
Εφιστάται η προσοχή των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, εν όψει της 15/10/2024, ημερομηνίας νόμιμης συγκομιδής (που σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει) της κύριας ποικιλίας Hayward, στα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας τόσο για τον έλεγχο εισαγωγής περιεκτών (bins κ.α.), τόσο προς αποφυγή μόλυνσης των καλλιεργειών μας (βακτήριο και τον θάνατο των φυτών ακτινιδιάς που μαστίζει την Ιταλία) όσο και για τον ποιοτικό και υγειονομικό έλεγχο των διακινουμένων-εξαγομένων προϊόντων μας, προς αποφυγή δυσφήμησης των προϊόντων μας και κυρίως από την μη τυποποίηση-συσκευασία σε πιστοποιημένους προς τούτο φορείς τυποποίησης που παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα.
Στόχος μας, για μια ακόμη χρονιά, οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής πράσινων ακτινιδίων της Ιταλίας, για διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας, με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο, για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών αγορών».
Μετά από έτοιμα φορέων της Ημαθίας το ΥπΑΑΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει νωρίτερα την έναρξη της συγκομιδής της πρασινόσαρκης ποικιλίας Hayward.
Να θυμίσουμε ότι η ισχύουσα νομοθεσία αναφέρει ότι η συγκομιδή των ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ξεκινά την 15η Οκτωβρίου, για τα ακτινίδια έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας, (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 βαθμούς Brix και μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία).
Ωστόσο φέτος υπήρξαν πιέσεις να ξεκινήσει νωρίτερα λόγω ωρίμανσης και πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι το ΥπΑΑΤ μελετά σοβαρά φέτος να γίνει έναρξη συγκομιδής από τις 7 Οκτωβρίου.
Μετά την Ημαθία ήρθε η σειρά της Πέλλας να ζητήση την κατά εξαίρεση έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων από τις 5 Οκτωβρίου.
Με επείγον έγγραφό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, εισηγείται την κατά παρέκκλιση συγκομιδή των ακτινιδίων Hayard για το έτος 2024, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής προέλευσης και τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στην επιστολή του αναφέρει ότι «η συγκομιδή των ακτινιδίων τουλάχιστον 10 ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 5 Οκτωβρίου είναι αναγκαία λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι ίδιοι οι παραγωγοί και έμποροι από μετρήσεις που κάνουν σε κτήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν διαπιστώσει βαθμό ωρίμανσης μεγαλύτερο από 6,2 βαθμούς Brix.
Αν δεν συλλεγούν έγκαιρα τα ακτινίδια είναι πιθανό λόγω αύξησης του βαθμού ωριμότητας, να μειωθεί ο χρόνος συντήρησής τους στους ψυκτικούς θαλάμους και να υπάρξουν απώλειες που καρπούς που θα μαλακώσουν και μειωθεί η εμπορική περίοδος για αυτούς».
Μαζί με την επιστολή ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας επισυνάπτει τα μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασιών που δείχνουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με προηγούμενα έτη το διάστημα Μάιος - Σεπτέμβριος.
Το ερώτημα όμως είναι τα ακτινίδια, που κυρίως πηγαίνουν για εξαγωγή, θα έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας για κατανάλωση. Από την άλλη οι ΔΑΟΚ έχουν προσωπικό για να κάνει μετρήσεις και ελέγχους.
Όσον αφορά την αγορά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται να έχουμε μια καλή εμπορική χρονιά. Πέρυσι οι μέσες τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, ανάλογα τα μεγέθη.
Ο κ. Ευθύμιος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας - Στομίου «Καρποί Κισσάβου», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όσον αφορά την φετινή παραγωγή ακτινιδίου η καλλιέργεια της βασικής ποικιλίας Χέιγουορντ (Hayward) εξελίσσεται κανονικά και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φέτος με τα μεγέθη και την ποιότητα. Το θετικό είναι ότι έχουμε ήδη από τώρα μια αυξημένη ζήτηση από το εμπόριο, με τις συζητήσεις για τιμές στο χωράφι να κυμαίνονται από 1 έως 1,15 ευρώ το κιλό».
Αντιδράσεις για να ξεκινήσει η συγκομιδή νωρίτερα από προβλεπόμενη ημερομηνία
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε άριστη ποιότητα και μεγέθη στην παραγωγή ακτινιδίων. Οι τιμές που μιλάνε οι έμποροι είναι στα 1,20 ευρώ το κιλό. Το θέμα είναι ότι αυτές τις τιμές τις ανακοινώνουν δύο συγκεκριμένοι έμποροι, ενώ οι υπόλοιποι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνουν παιχνίδια εις βάρος των παραγωγών.
Με πρωτοβουλία του συνεταιρισμού μας σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των συνεταιρισμών που ασχολούνται με τα ακτινίδια στην Πιερία για να δούμε πως θα κινηθούμε και μπορεί και να προχωρήσουμε και νομικά κατά της απόφασης γιατί θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια δυσφήμησης του προϊόντος. Συμφωνούμε με όσα δήλωσε ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης για την έναρξη συγκομιδής ακτινιδίων».
Την άποψη για το θέμα της συγκομιδής ακτινιδίων ποικιλίας Hayward ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
«Κάθε χρόνο κατά την επίσημη έναρξη της συγκομιδής της κύριας ποικιλίας Hayward - 15 Οκτωβρίου - βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ τα ζάχαρα των ακτινιδίων, πέραν κάποιων νεόφυτων, δεν είναι στα ιδανικά για την αποθήκευση και συντήρηση τους. Ο μέσος όρος των καρπών είναι στα επιτρεπτά όρια αλλά τα φρούτα ξεκινούν να έχουν ζάχαρα από 5+ Brix. Φυσικά οι πιέσεις από τους παραγωγούς για συγκομιδή είναι τεράστια.
Κάποιες εταιρείες, που θέλουν να έχουν σωστά συγκομισθέντα φρούτα, «χάνουν» παραγωγούς, γιατί όλο και κάποιος «έμπορος-διακινητής» βρίσκεται να τους προτείνει την συγκομιδή άμεσα και να μην περιμένουν τον συνεργάτη τους, καθώς ήδη έχει καθορισθεί με ΚΥΑ η ημερομηνία-άδεια συγκομιδής από το κράτος.
Φέτος λοιπόν που όπως φαίνεται θα καταφέρουμε να συγκομίσουμε τα φρούτα με φυσιολογικά ζάχαρα 6,5 με 7,5 υπάρχουν εισηγήσεις να σπρώξουμε την κατάσταση προς μια ακόμα βιαστική συγκομιδή.
Η πρόφαση ότι θέλουμε να μαζέψουμε τα νεόφυτα θα συμπαρασύρει ολόκληρη την ποσότητα.
Τα νεόφυτα ακόμα και αν τα συλλέξουμε με 8 και 8,5 ζάχαρα δεν θα συμβεί τίποτα. Άλλωστε κάθε χρόνο υπάρχουν νεόφυτα.
Απλά θα γίνουν βιαστικές κινήσεις μια χρονιά που ήδη τα φρούτα έχουν δοκιμαστεί από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι και κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθούν έτσι κι αλλιώς.
Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του εξαγωγείς ακτινιδίων είμαστε αντίθετοι στο να αλλάξει η έναρξη συγκομιδής της ποικιλίας Χειγνουόρθ την εμπορική περίοδο 2024/2025 νωρίτερα από τις 15η Οκτωβρίου και την εμπορία τους πριν την 1η Νοεμβρίου, ως προβλέπεται στην αριθ.9475/136897/10.10.2018 Yπουργική Απόφαση, σχετικά με «Ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων», αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ οφείλουν, προς διαφύλαξη της φήμης και της ποιότητος του προϊόντος, να μην υιοθετήσoυν προτάσεις που μπορεί να το πλήξουν, όπως έγινε και φέτος με κάποιες πρώιμες ποικιλίες, που εξήχθησαν παραβιάζοντας την νομοθεσία και να επιβραβεύσουμε τους μέχρι σήμερα παραβάτες, που χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα περί πρωιμότητας.
Παράκληση για την συμμόρφωσή σας στην υφιστάμενη νομοθεσία».
Τις επόμενες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή του λωτού στην χώρα μας, μία καλλιέργεια που τα τελευταία χρόνια ανακτά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε περίπου μαι εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή της πρώιμης ποικιλίας λωτού Hana fuyu. Θα ακολουθήσουν οι ποικιλίες Jiro και Rojo Brillante. Έχουμε μια κανονική συγκομιδή και φαίνεται δεν θα έχουμε κάποια προβλήματα με τις καιρικές συνθήκες.
Η ζήτηση του λωτού κάθε χρόνο σημειώνει ανοδική πορεία στην χώρα μας. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανακαλύπτουν τα θρεπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του. Είναι ιδανικό για τη διατροφή των παιδιών μιας και έχει ελάχιστους ψεκασμούς.
Οι λωτοί από τις ποικιλίες Hana fuyu και Jiro μετά την συγκομιδή από τα δέντρα είναι έτοιμοι για κατανάλωση. Για τους Rojo Brillante χρειάζεται να γίνει μια διαδικασία αποστυφοποίησης πριν πάει στην κατανάλωση.
Η παραγωγή φέτος είχε προβλήματα στην περίοδο της άνθισης αλλά και από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα φέτος να έχουμε κάποια προβλήματα μικροκαρπίας.
Ο λωτός χρειάζεται αρκετά ποτίσματα αλλά έχει λιγότερες καλλιεργητικές φροντίδες. Συνήθως βάζουν σαν συμπληρωματική αυτή την καλλιέργεια οι ροδακινοπαραγωγοί, αν και φέτος φαίνεται ότι θα έχουν περισσότερα εισοδήματα από αυτήν παρά από τα ροδάκινα. Επίσης έχει καλή διατηρισιμότητα που μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μήνες».
Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, έμπειρος παραγωγός από τη Βέροια, που ασχολείται εδώ και 35 χρόνια με την παραγωγή λωτού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όταν ξεκίνησα να καλλιεργώ λωτό στην περιοχή της Κουλούρας έβαλα δοκιμαστικά ελάχιστα στρέμματα αλλά με τα χρόνια η καλλιέργεια στην περιοχή έχει ξεπεράσει τα 100 στρέμματα.
Σε περίπου 10 - 15 ημέρες θα ξεκινήσει η ποικιλία Jiro και ακολουθεί η Rojo Brillante. Φέτος οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα στην παραγωγή και έχουμε μια μείωση σε όλες τις ποικιλίες. Σε μια καλή χρονιά οι αποδόσεις μπορεί να κυμανθούν από 80 έως 100 κιλά το δέντρο.
Το θετικό στην καλλιέργεια λωτού είναι ότι δεν έχει πολλά καλλιεργητικά και σχεδόν καθόλου φυτοπροστατευτικά έξοδα, ενώ έχει καλές τιμές για τον παραγωγό. Η ζήτηση είναι αυξημένη στην εγχώρια αγορά. Επίσης ενδιαφέρον για αγορά δείχνουν Ιταλοί και Ρουμάνοι έμποροι.
Μετά το ακτινίδιο η καλλιέργεια του λωτού είναι η πιο δημοφιλή εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να φύγουν από την καλλιέργεια συμπύρηνων ροδάκινων. Φέτος ήταν μια καταστροφική χρονιά για το συμπύρηνο όσον αφορά τις τιμές παραγωγού. Πολλοί θα στραφούν στην καλλιέργεια λωτού που δίνει σταθερές τιμές, που κυμαίνονται από 35 έως και 45 λεπτά το κιλό».