Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Όπως υποστηρίζουν από το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, είναι μηδαμινό το κόστος της επέκτασης.

Το εθνικό πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα σποράς των χαλαζοφόρων νεφών από τον ΕΛΓΑ, εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων. Η πρώτη είναι η περιοχή Μακεδονίας σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας καλύπτει έκταση 2.741.000 στρεμμάτων και η δεύτερη, η περιοχή Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας έκταση 2.456.000 στρεμμάτων.

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής ζητά με ανοικτή του επιστολή προς τους αρμόδιους, να συμπεριληφθεί και ο νομός Χαλκιδικής, στο εν λόγω πρόγραμμα. Όπως μάλιστα τονίζουν από το Επιμελητήριο στον ΑγροΤύπο, είναι πολύ πρόσφατο το χτύπημα της κακοκαιρίας το 2019 στις καλλιέργειες της περιοχής, καθώς με την κλιματική αλλαγή, οι αγρότες είναι ακόμα πιο απροστάτευτοι.

Σύμφωνα με την επιστολή του Επιμελητηρίου, «ανεξαρτήτως των μέτρων που ενδεχομένως να λαμβάνουν οι ίδιοι παραγωγοί του νομού, προκειμένου να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους από το χαλάζι (αντιχαλαζικά δίκτυα, Συνδυαστικές εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών και αντιβρόχινων μεμβρανών) – και λαμβάνοντας υπόψη ότι η προστασία αυτή από το χαλάζι προσφέρεται μόνο σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και όπου μπορεί αυτή να εφαρμοστεί-, πρέπει να αρθεί η δυσμενής μεταχείριση των καλλιεργειών της περιοχής μας και η ένταξη του νομού Χαλκιδικής στις περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του ΕΛΓΑ».

Επιπλέον, τονίζουν από το Επιμελητήριο, «είναι σε γνώση μας ότι στη σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στον ΕΛΓΑ και την εταιρία «Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών 3Δ ΑΕ» για το πρόγραμμα της Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα, ρητά προβλέπεται ότι εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του ΕΛΓΑ, η επέκταση του εν λόγω προγράμματος και σε άλλες περιοχές, εκτός αυτών που αναφέρονται στη σχετική σύμβαση, και μάλιστα αδαπάνως για τον ΕΛΓΑ. Επομένως το κόστος που θα επιβαρύνει τον ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει και τον νομό Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, είναι μηδαμινό συγκριτικά με τα ποσά που θα κληθεί να αποζημιώσει στους παραγωγούς του νομού σε περίπτωση ζημιάς».

Αναλυτικά, στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης αναφέρονται τα εξής:

«Σε πρόσφατη ημερίδα που συνδιοργάνωσε η διοίκηση του επιμελητηρίου μας με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) προκειμένου να ενημερώσει αγροτικές ενώσεις, συνεταιρισμούς και μεταποιητές του νομού μας για θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα στον νομό μας, όπως η Αναδιάρθρωση καλλιεργειών και οι μετακλητοί εργάτες γης, μετά από ανταλλαγή απόψεων διαπιστώθηκε και επιβεβαιώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, ότι για το νομό Χαλκιδικής δεν εφαρμόζεται η εναέρια αντιχαλαζική προστασία που προσφέρει ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α) με τα αεροπλάνα του στην αγροτική παραγωγή.

Το εθνικό πρόγραμμα Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα σποράς των Χαλαζοφόρων νεφών από τον ΕΛΓΑ, εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων. Η περιοχή Μακεδονίας σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας καλύπτει έκταση 2.741.000 στρεμμάτων και η Περιοχή Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας έκταση 2.456.000 στρεμμάτων.

Ανεξαρτήτως των μέτρων που ενδεχομένως να λαμβάνουν οι ίδιοι παραγωγοί του νομού μας προκειμένου να προστατέψουν τις καλλιέργειές τους από το χαλάζι (αντιχαλαζικά δίκτυα, Συνδυαστικές εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών και αντιβρόχινων μεμβρανών) – και λαμβάνοντας υπόψη ότι η προστασία αυτή από το χαλάζι προσφέρεται μόνο σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και όπου μπορεί αυτή να εφαρμοστεί-, θεωρούμε ότι πρέπει να αρθεί η δυσμενής μεταχείριση των καλλιεργειών της περιοχής μας και η ένταξη του Νομού Χαλκιδικής στις περιοχές εφαρμογής του Προγράμματος Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του ΕΛΓΑ.

Επιπλέον είναι σε γνώση μας ότι στη σύμβαση που υπάρχει ανάμεσα στον ΕΛΓΑ και την εταιρία «Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών 3Δ ΑΕ» για το πρόγραμμα της Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα, ρητά προβλέπεται ότι εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του ΕΛΓΑ, η επέκταση του εν λόγω προγράμματος και σε άλλες περιοχές, εκτός αυτών που αναφέρονται στη σχετική σύμβαση, και μάλιστα αδαπάνως για τον ΕΛΓΑ.

Επομένως το κόστος που θα επιβαρύνει τον ΕΛΓΑ για να συμπεριλάβει και τον νομό Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, είναι μηδαμινό συγκριτικά με τα ποσά που θα κληθεί να αποζημιώσει στους παραγωγούς του νομού μας σε περίπτωση που υποστούν ζημιές οι καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πτώση του χαλαζιού. Ιδιαίτερα όπου τα τελευταία χρόνια έχουμε έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω και της κλιματικής αλλαγής και οι καταστροφές από το χαλάζι σε αγροτικές καλλιέργειες είναι πλέον κάτι το σύνηθες. Πιστεύοντας ότι θα δείτε τα παραπάνω με θετική σκέψη και με στόχο την στήριξη των τοπικών παραγωγών, περιμένουμε τις ενέργειές σας προς αυτή τη κατεύθυνση».

Σχετικά άρθρα
04/12/2023 12:34 μμ

Την εξαγορά του 80% της εταιρείας ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ, μίας ελληνικής εταιρείας με μακρά και επιτυχημένη παρουσία στον κλάδο της αγροδιατροφής, ανακοίνωσε η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, θυγατρική της Vivartia.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από τον Βλάση Χαλβατζή, ενώ το 1989 ανέλαβαν και συνέχισαν την ανοδική πορεία της επιχείρησης τα παιδιά του, Βασίλης και Λεωνίδας. Τα βασικά προϊόντα που παράγει και διαθέτει στην αγορά η ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ είναι λαχανικά στον ατμό, έτοιμες σαλάτες λαχανικών & οσπρίων και φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη, με το σήμα «Αγρόκηπος Χαλβατζή». Επιπλέον, διαθέτει μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και λαχανικά σε άλμη, με τα σήματα «Οικογένεια Χαλβατζή» και «Μακεδονική». 

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, κ. Νικήτας Ποθουλάκης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα την ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ στην οικογένεια της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ. Πρόκειται για μία επιχείρηση με άριστο ανθρώπινο δυναμικό, μακρόχρονη πορεία και ουσιαστική παρουσία στον χώρο της αγροδιατροφής. Κοινό μας τόπο αποτελούν τόσο η έμπνευση που αντλούμε από τη φύση για την προσφορά προϊόντων αδιαπραγμάτευτης ποιότητας και μέγιστης ασφάλειας, όσο και η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε για τους καταναλωτές ένα οικοσύστημα απολαυστικής διατροφής, που θα οδηγεί στην ευζωία τους ίδιους και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Οι δύο αυτοί πυλώνες διασφαλίζουν την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας την πίστη της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ στις δυνατότητες και τις προοπτικές του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και της εθνικής οικονομίας».

Ο κ. Λεωνίδας Χαλβατζής, ο οποίος  παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος της ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ, επεσήμανε: «Σήμερα το όραμά μας μεγεθύνεται, το αποτύπωμά μας γίνεται εντονότερο και αποκτά υψηλότερη ταχύτητα,  με ευρύτερα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Οι εργαζόμενοί μας, η ομάδα των αγροτών μας, οι συνεργάτες μας, σε περιβάλλον μεγαλύτερης προοπτικής και ασφάλειας, θα έχουν πλέον νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και  προσωπικής προόδου σε μία ισχυρότερη εταιρεία».

Η ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ το 2022 είχε κύκλο εργασιών 12,33 εκατ. ευρώ, έναντι 9,92 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της αυξήθηκαν κατά 24,32% σε ετήσια βάση,  ξεπερνώντας τα 1,24 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προηγούμενου έτους, έναντι 998 χιλ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 988 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 24,88% σε σχέση με  το 2021. Το εργοστάσιο της ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ έχει έκταση 40.000 τ.μ. και εδρεύει στην περιοχή Ριζό της Σκύδρας, στην Κεντρική Μακεδονία.

Τελευταία νέα
06/12/2023 01:41 μμ

Χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του προγράμματος για τη στήριξη των παρακάρλιων περιοχών αλλά και πρόσθετες προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς που δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα προκαταβολές, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το Συντονιστικό στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους. 

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα είναι έτοιμη να τα διαθέσει. 

Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό. 

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή. 

Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι 22  Δεκεμβρίου 2023.

Κατόπιν εντολής μου, ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου. Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν.

Μέχρι την Άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος. 

Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένουμε μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απωλεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν  να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους. 

Υπενθυμίζω ότι στις παρακάρλιες περιοχές, 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό. Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται - σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ - σε Ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά καταθέτουμε αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. 

Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024. 

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου. 

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα, με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι». 

04/12/2023 12:39 μμ

Συνεχίζουν τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπέλια (επιτραπέζια και οινοποιήσιμα) των παραγωγών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την θεομηνία.

Θυμίζουμε ότι οι προκαταβολές που ο ΕΛΓΑ έχει ήδη πληρώσει αφορούσαν:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτο: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής

Οι εξοφλήσεις αναμένεται να γίνουν στους πρώτους μήνες του 2024.

Ωστόσο οι αμπελοκαλλιεργητές αλλά και οι δενδρώδεις δεν πληρώθηκαν για τις ζημιές. 
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και για τα αμπέλια θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα πορίσματα της ζημιάς και στην συνέχεια θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.
Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα δουν τα χρήματα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Ο ΕΛΓΑ έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίας τις δορυφορικές λήψεις από τις πλημμύρες και σε συνάρτηση της επεξεργασίας αυτών με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023 θα προχωρήσει σε τακτοποίηση των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων και των καλλιεργειών.

Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη πορισμάτων είτε συνολικών εκτιμήσεων, είτε εξειδικευμένων. Και στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις.

04/12/2023 09:59 πμ

Οι ζημιές από την ακαρπία στις ελιές και τον περονόσπορο στα αμπέλια, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με την διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου.

Στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΑΣ μετείχε ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ενώ από τη νέα Διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου οι Γαβαλάς Σταύρος πρόεδρος, Χιλετζάκης Μύρων αντιπρόεδρος , Λαμπράκης Γιώργος Διευθύνων Σύμβουλος, και μέλη : Βρέντζος Αναστάσιος, Ταμιωλακης Γιωργος , Μπορμπουδάκης Νίκος , Καμπιτάκης Μιχάλης, Στρατάκης Ανδρέας, Χατζάσκος Γιαννης και Περογιαννάκης Γιώργος.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου,  Σταύρος Γαβαλάς, «θα κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ για τον περονόσπορο και την ακαρπία αλλά τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα. Στο παρελθόν είχε κατατεθεί ξανά φάκελος για περονόσπορο στα αμπέλια της Κρήτης αλλά είχαμε μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ενισχύσεων».  

Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει τον Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή και ιδιαίτερα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς και οι κίνητρα που προβλέπονται για τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών. Θύμισε δε, ότι το κορυφαίο συνεταιριστικό όργανο της χώρας η ΕΘΕΑΣ, δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκαν επίσης το ζήτημα των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, όπου η νέα διοίκηση τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας τους. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ξεκάθαρη βούληση της νέα διοίκησης να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ανά την επικράτεια ορισμένοι συνεταιριστές, αλλά και εκπρόσωποι επιμελητηρίων που δεν τη στηρίζουν, επειδή θεωρούν είτε ότι θα μειωθεί ο ρόλος τους, είτε γιατί θεωρούν τα Επιμελητήρια «μαγαζάκια τους»

Τόσο στη συνάντηση με την ΕΑΣ Ηρακλείου, όσο και με τους εκπροσώπους των λοιπών φορέων που συναντήθηκε ο υπουργός,  συζητήθηκε και το ζήτημα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ  και η δημιουργία ενός οργανισμού πέρα από αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο υπουργός είπε ότι θα γίνουν οι όποιες δυνατές βελτιώσεις, αλλά λόγω του συστήματος που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα γίνει αυτό που πραγματικά θα ήθελε η ηγεσία του υπουργείου.

«Μακάρι να μπορούσαμε να βελτιώσουμε το σύστημα σε ένα μήνα και να φέρουμε την κατάσταση εκεί που πρέπει. Δεν θα είναι αυτό που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η έγκριση από την Κοινότητα, ούτε, φυσικά, η υποδομή και το στελεχικό δυναμικό. Θα γίνουν μικρές βελτιώσεις.  Δεν θέλω να δημιουργήσω κλίμα αισιοδοξίας ότι τα πάντα τελειοποιήθηκαν σε ένα μήνα. Τα λάθη που έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα πολλών δυσλειτουργιών του Οργανισμού κατά τα τελευταία έτη»

Αναφερόμενος στη διοίκηση του Οργανισμού, είπε ότι ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις τους λόγω των λαθών που έχουν γίνει ο πρόεδρος δεν παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι έχει επιλεγεί με ΑΣΕΠ. Σημείωσε δε, ότι ενώ τυπικά αυτό ευσταθεί, δεν έχει το ηθικό έρεισμα να παραμένει στη θέση του, λόγω των μεγάλων λαθών που έχουν γίνει στις πληρωμές.

Ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει «να έχουμε αλλαγές και σε κεντρικό διοικητικό επίπεδο κάποιων στελεχών, τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν προσφέρει σωστές υπηρεσίες και να πάμε σε έναν εντελώς διαφορετικό Οργανισμό, με μια άλλη κουλτούρα. Με ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα συνεργάζεται τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με την Κοινότητα, όπως επιβάλλεται να κάνουμε. Θέλει δουλειά πολλή. Αλλά δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Ξέρουμε τις ανάγκες, αλλά δεν φτιάχνει από τη μια στιγμή στην άλλη». 

Και τόνισε ότι ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι ένας Οργανισμός σύγχρονος που θα λειτουργεί ταχύτερα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά. 

30/11/2023 01:56 μμ

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ περιγράφει επιστολή του προέδρου του Οργανισμού, Ανδρέα Λυκουρέντζο, την οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος.

Η επιστολή, που εστάλει στη Βουλή, απαντάει σε σχετικά αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, Βασίλη Κόκκαλη. 

Όπως επισημαίνει ο ΕΛΓΑ η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων (εξόφληση) στους πληγέντες παραγωγούς της Θεσσαλίας θα γίνει στους πρώτους μήνες του 2024.

Και προσθέτει: Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων (εξατομικευμένες και συνολικές αναλόγως της ομοιογένειας των ζημιών όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό) έχει ξεκινήσει εκεί που η πρόσβαση είναι εφικτή και θα συνεχιστεί και για τις υπόλοιπες καλλιέργειές άμεσα με την απόσυρση των υδάτων. Σημειώνεται ότι οι συνολικές εκτιμήσεις σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ διενεργούνται εκεί που υπάρχει ομοιογένεια των ζημιών κατόπιν θεομηνίας που έπληξε την περιοχή με αποτέλεσμα καταστροφή των καλλιεργειών.

Το έργο των εκτιμήσεων έχει ξεκινήσει και μετά την τελευταία ενίσχυση του υποκαταστήματος Λάρισας το γεωτεχνικό προσωπικό ανέρχεται σε 130 περίπου γεωτεχνικούς, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση των ελέγχων βεβαίως εφόσον η πρόσβαση είναι εφικτή στα χωράφια.

Ο ΕΛΓΑ έχει λάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίας τις δορυφορικές λήψεις από τις πλημμύρες και σε συνάρτηση της επεξεργασίας αυτών με το αρχείο ΟΣΔΕ 2023 θα προχωρήσει σε τακτοποίηση των πλημμυρισμένων αγροτεμαχίων και των καλλιεργειών. Με βάσει αυτών των στοιχείων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την πολιτεία σε προκαταβολές των ζημιών, εντός του Φθινοπώρου 2023 - Δεκέμβριος 2023 (εφόσον είναι εφικτό) και μετά την ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό, θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς στους πρώτους μήνες του 2024.

Ειδικότερα για τη φυτική παραγωγή αναγνωρίζοντας, τη δυσχερή θέση στην οποία ευρίσκονται οι παραγωγοί μας και το γεγονός της απώλειας του εισοδήματός τους, διότι οι καλλιέργειες ευρίσκοντο στο στάδιο της συγκομιδής, και βάσει της υφιστάμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε οι τιμές αποζημίωσης να ευρίσκονται πολύ κοντά στις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, αποφασίζεται ότι:

  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το βαμβάκι, θα δοθεί προκαταβολή 140 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 40% έναντι της προκαταβολής των 100 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 100 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 50 ευρώ το στέμμα.
  • Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν σε ποσοστό ζημίας 80% - 100% και συγκεκριμένα για το καλαμπόκι, θα δοθεί προκαταβολή 110 ευρώ ανά στρέμμα. Η προκαταβολή αυτή είναι επαυξημένη κατά 57%% έναντι της προκαταβολής των 70 ευρώ που εδόθη στην περίπτωση του ΙΑΝΟΥ.
  • Για τις καλλιέργειες των οποίων η ζημία κυμαίνεται 60% έως 80% θα δοθεί προκαταβολή 80 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες που υπέστησαν μικρότερες ζημίες θα δοθεί προκαταβολή 40 ευρώ το στρέμμα.
  • Για την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, η οποία ωστόσο σε ποσοστό 70% είχε συγκομιστεί και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν σε άλλες περιπτώσεις την αυξημένη απόδοση παραγωγής και ζημίες που είχαν προκληθεί από άλλα ζημιογόνα αίτια, ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει τις δυνατότητές του και για τις περιπτώσεις με ζημίες από 80% έως 100%η τιμή της προκαταβολής ανά στρέμμα είναι 500 ευρώ.
  • Για τις περιπτώσεις των καλλιεργειών οι οποίες είχαν συγκομισθεί σε ποσοστό άνω του 40%, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, το ποσό προκαταβολής ορίζεται στα 300 ευρώ.
  • Το ύψος των προκαταβολών στα άλλα είδη καλλιεργειών, όπως μηδική, κηπευτικά κλπ, θα είναι ανάλογο των ήδη αναφερθέντων τιμών αποζημίωσης, ως προς το ποσοστό αύξησής τους.

Το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθεί με τη σύνταξη πορισμάτων είτε συνολικών εκτιμήσεων, είτε εξειδικευμένων. Και στις περιπτώσεις τις οποίες, ενδεχομένως, το τίμημα της προκαταβολής είναι υψηλότερο από την αξία της αποζημίωσης, δεν θα απαιτηθεί επιστροφή των χρημάτων στον ΕΛΓΑ, αλλά θα συμψηφισθούν σε μελλοντικές αποζημιώσεις.

29/11/2023 03:26 μμ

Για 6η χρονιά διοργανώθηκαν οι «Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού» τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με οικοδεσπότη την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) και συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange και το Centro Algodonero Nacional, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος καλωσορίζοντας τους παρισταμένους παρουσίασε την όλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στον κλάδο της εκκόκκισης και του βαμβακιού γενικότερα στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, την 10ετή θέσπιση εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας για τη χώρα, την εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών και στελεχών εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και σε θέματα ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της ποσότητας της πιστοποιημένης παραγωγής βαμβακιού σύμφωνα με τα πρότυπα του Εθνικού συστήματος ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών AGRO 2, την εναρμόνιση του AGRO2 με το BCI, την εισαγωγή το συλλογικού ευρωπαϊκού σήματος EUCOTTON κ.α.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Izmir Commodity Exhcange κ. Baris Kocagoz αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών στον τομέα του βαμβακιού που είναι άρρηκτα δεμένες και θα συνεχίσουν να υφίστανται, μέσα σε οιοδήποτε συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει έντονα πλέον την ποιότητα της παραγωγής βαμβακιού, και οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε: «Το ελληνικό βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, αποτελεί ένα εθνικό εμβληματικό προϊόν και μέσα από τη συνεργασία όλων μας πρέπει να εργαστούμε ώστε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε νέους καλλιεργητές, να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

κ.κ. Αντώνης Σιάρκος και Διονύσης Σταμενίτης
Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος και ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Στην 1η ενότητα ο επικεφαλής του τομέα βάμβακος του εμπορικού οίκου VITERRA κ. Colin Iles ανέλυσε την παγκόσμια αγορά βάμβακος καθώς και τις δεσμεύσεις των εμπόρων απέναντι στο προϊόν.  Χαρακτηριστικά είπε πως αρκετές ποσότητες βαμβακιού δεν καταναλώθηκαν λόγω ακυρώσεων παραγγελιών εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί σε παγκόσμιο  επίπεδο καθώς και στο υψηλό ενεργειακό κόστος ιδιαίτερα ύστερα από το πόλεμο στην Ουκρανία.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση της ζήτησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Αίγυπτο αναφέρθηκαν στις εξελίξεις μέσα στο 2023 για το βαμβάκι στη λεκάνη της Μεσογείου.  Όσον αφορά την Ελλάδα η κα Έφη Βουδούρη, από την εταιρία ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ, ανέφερε ότι λόγω των πρόσφατων πλημμύρων από τις κακοκαιρίες στην περιοχή της Θεσσαλίας η εγχώρια παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί κατά 1/3 περίπου ενώ η μέχρι τώρα πορεία των τιμών δεν είναι ικανοποιητική ώστε να προκαλέσει αισιοδοξία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εκκοκκιστές.  Σίγουρα το ελληνικό βαμβάκι επηρεάστηκε τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στις προπωλήσεις, που κυμάνθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, ο κλωστοϋφαντουργός κ. Δημήτρης Πολύχρονος προβληματίστηκε για την πορεία της κατανάλωσης, η οποία όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι τόσο μειωμένη που δημιουργεί πρόβλημα σε στοκ όχι μόνο του βαμβακιού αλλά και των επώνυμων ρούχων.

Οι Τούρκοι εκπρόσωποι σημείωσαν τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία ο σεισμός τον περασμένο Φεβρουάριο και ενδεχομένως η ετήσια παραγωγή να μειωθεί στους 650.000 τόνους λόγω των καιρικών συνθηκών.  Η Τουρκία «παλεύει» με τον πληθωρισμό στη χώρας της και το ισχυρό δολάριο ενώ είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ο κ. Alper Deniz, της εταιρίας BOSSA, τόνισε πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανάγκες για την επόμενη χρονιά ενώ για φέτος είπε πως η κατανάλωση θα ανέλθει στους 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους.

Στον αντίποδα, ο κ. Mohamed Negm, ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας για το βαμβάκι, σημείωσε πως η Αίγυπτος ετοιμάζεται για επενδύσεις σε κλωστήρια καθώς και την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες της εγχώριας αγοράς καθώς τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας ζητούν βαμβάκι ενώ παράλληλα θα χρειαστεί εισαγωγή 50.000 τόνων.

Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. του Centro Algodonero Nacional κα Paula Romero σημείωσε πως η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων και της παραγωγής βαμβακιού την τρέχουσα περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα εκτάρια που φυτεύτηκαν ήταν πρακτικά ίδια με την περασμένη σεζόν, ορισμένα αγροτεμάχια δεν συγκομίστηκαν καθώς δεν καλύφθηκαν τα έξοδα συγκομιδής, επομένως η παραγωγή έπεσε δραστικά.

Στη 2η ενότητα η Διευθύντρια Πιστοποίησης και Τυποποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Μαίρη Σπέντζου αναφέρθηκε στα οφέλη από τη χρήση του προτύπου AGRO το οποίο είναι μια μέθοδος εξάσκησης της γεωργίας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των διαφόρων καλλιεργητικών εισροών, την περιορισμένη χρήση χημικών σκευασμάτων και τη συνετή χρήση καλλιεργητικών παρεμβάσεων.

Η κα Paula Lum Young Bautil, Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Better Cotton Initiative παρουσίασε το πρότυπο BCI δηλώνοντας:  «…Για να επιτευχθεί θετικός αντίκτυπος για τους αγρότες, η ζήτηση σε κλίμακα είναι απολύτως σημαντική. Η αλλαγή πρέπει να είναι βαθιά, γρήγορη και εκτεταμένη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε διαφαινόμενα ζητήματα βιωσιμότητας, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή, μια κρίση νερού, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των εδαφών, αλλά και ζητήματα βιοπορισμού των αγροτών και ενδυνάμωσης των γυναικών».

Η κα Φραγκίσκη Συμπούρα, από την COSMOCERT, αναφέρθηκε στην Αναγεννητική Γεωργία η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων στόχων γύρω από τη βιωσιμότητα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Τέλος, από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ο Σύμβουλός της κ. Δημήτρης Μελάς, σημείωσε πως η ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη σίγουρα αποτελεί σοβαρή επιδίωξη για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέλλον πολιτικής της Ευρώπης για τον αγροτικό τομέα.

Τις ενότητες συντόνισαν οι agents βαμβακιού κ. Γιάννης Ψαρόπουλος (NICOT) και ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου (ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ).

Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο συνεργάτης – σύμβουλος της ΠΕΕΕΒ κ. Παναγιώτης Κεμπέσης ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του και υπηρεσιών του προς την Ένωση Εκκοκκιστών, τον κλάδο εκκόκκισης και εν γένει της ανάπτυξης της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το 2024, στη Σμύρνη της Τουρκίας.

29/11/2023 02:41 μμ

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί ο Κανονισμός Ασφάλισης του ΕΛΓΑ που η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει δεσμευτεί ότι θα αλλάξει.

Στην ορεινή περιοχή της ανατολικής Αλμωπίας της Πέλλας, όπως και στην περιοχή Αντίγονο της Φλώρινας, είναι όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Σήψης, παραγωγός καλαμποκιού από την Αλμωπία, «στην περιοχή μας η καλλιέργεια είναι όψιμη. Η συγκομιδή ξεκινά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ.

Φέτος είχαμε ζημιές στην καλλιέργεια εξαιτίας της ανεμοθύελλας που είχε η περιοχή στις 17 και 18 Νοεμβρίου. Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ έκαναν επιτόπια αυτοψία για τις ζημιές αλλά ενημερωθήκαμε ότι δεν μπορούμε να αποζημιωθούμε γιατί ο Κανονισμός Ασφάλισης αναφέρει ότι η συγκομιδή καλαμποκιού αποζημιώνεται μέχρι 15 Νοεμβρίου.

Δηλαδή για δύο ημέρες μένουμε χωρίς αποζημίωση, όπως και οι παραγωγοί Αντίγονο της ορεινής Φλώρινας, που και εκεί έχουν όψιμη καλλιέργεια.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά πληρώναμε εισφορές χωρίς κανένα νόημα γιατί όταν χρειαστήκαμε τον ΕΛΓΑ δεν μας αποζημιώνει.

Η μέση στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στα 1.500 κιλά αλλά με τις ζημιές θα είναι μειωμένη. Αυτό αναμένεται να φέρει πρόβλημα και στην πλυηρωμή της συνδεδεμένης στο καλαμπόκι (η περιοχή μας είναι επιλέξιμη). Έχουμε ενημερώσει για το πρόβλημα τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και ζητάμε την εξαίρεση του πλαφόν για να μην χαθεί η ενίσχυση.

Ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης πρέπει να δώσει λύση στο θέμα της αποζημίωσης των ζημιών αλλά και να το λάβει υπόψιν του για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Δεν μπορεί κάποιες όψιμες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού να μένουν εκτός ασφάλισης.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, φέτος είναι γύρω στα 20 έως 21 λεπτά το κιλό, μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που ήταν στα 31 λεπτά». 

29/11/2023 02:10 μμ

Η Bayer Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει τις δράσεις της για ενα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και την κοινωνία. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και επιτυχημένης συνεργασίας της με την οργάνωση We4all, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η φύτευση 1.500 καρποφόρων δέντρων και μελισσοκομικών φυτών σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, με τη συμμετοχή εργαζομένων της Bayer και παρουσία της  We4all και των τοπικών αρχών.

Η We4all είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός, που επικεντρώνεται στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Μέρος των δράσεών της  είναι η δενδροφύτευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι περιβαλλοντικές δράσεις με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στην πρόσφατη συνεργασία της Bayer Ελλάς με την We4all, φυτεύθηκαν 1.500 καρποφόρα δέντρα σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, αλλά και τις πρόσφατες πλημύρες. Στόχος της δράσης ήταν να να αποκατασταθεί πρωτίστως το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και η αγροτική παραγωγή, η οποία είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Η δράση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική προστασία της πληγείσας περιοχής και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της και για τις επόμενες γενιές.

“Για δεύτερη χρονιά με τη στήριξη της Bayer Ελλάς έχουμε φέρει στην Κοινότητα των Ροβιών της Βόρειας Εύβοιας πάνω από 1500 δασικά δενδρύλλια, τα οποία είναι συμβατά με το τοπικό οικοσύστημα, καθώς είναι βραδύκαυστα και ανθεκτικά. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν στη Βόρεια Εύβοια, ενώ και ο  τυφώνας Daniel έπληξε την Κοινότητα των Ροβιών, όπου με τις  καταστροφικές πλημμύρες ξεριζώθηκαν πολλά από τα δέντρα που είχαν φυτευτεί. Τα γεγονότα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές κοινότητες της Εύβοιας, καθώς επαγγέλματα όπως οι ελαιοπαραγωγοί, οι ρετσινάδες και οι μελισσοκόμοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ως We4all και με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς, βοηθάμε αυτές τις κοινότητες, τους ανθρώπους και το περιβάλλον να ανακάμψουν και ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματα της Κοινότητας για παροχή βοήθειας”, δήλωσε η κ. Τζώρτζια Ψαρουδάκη, Διευθύντρια ΕΚΕ της We4all.

Ο κ. Θοδωρής Κέρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών, τόνισε στην ομιλία του: “Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, δεν υπάρχει πράσινο πουθενά, με αποτέλεσμα τα τέσσερα ποτάμια που περνάνε μέσα από το χωριό να ξηλώνουν και να πλημμυρίζουν τα πάντα. Ευχαριστούμε τη We4all και την Bayer Ελλάς για την έμπρακτη υποστήριξή τους και ελπίζουμε να συνεχιστούν αυτές οι ευγενείς προσπάθειες ώστε να έχουμε την ευτυχία να ξαναπρασινίσουμε την Κοινότητά μας.»
 
 “Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Ξεκινώντας από τη φωτιά του Αυγούστου, εκατομμύρια στρέμματα και δάση χάθηκαν. Ήμασταν ένα μέρος αγροτικό και τουριστικό. Έχουμε όμως χάσει τη χαρά μας και τη σιγουριά μας. Ευχαριστούμε την Bayer Ελλάς για τη συμβολή της και τη We4all που μεσολάβησε για αυτή τη δωρεά. Οι κινήσεις αυτές μας  γεμίζουν χαρά και μας δίνουν ελπίδα για να συνεχίσουμε. Θέλουμε έναν τόπο που να κατοικείται από ανθρώπους χαρούμενους που να εργάζονται για αυτόν” ανέφερε η κ. Κατερίνα Μαμούχα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κοινότητας Ροβιών.

Από το 1955, η Bayer Ελλάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, μέσα από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της, στοχεύει στο να συμβάλλει στην ευημερία τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη.

Όπως δήλωσε η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Συμμετοχής «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε για 3η χρονιά την Β. Εύβοια, σε συνεργασία με την We4all, αλλά και άλλες οργανώσεις, με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, ώστε ο τόπος να είναι πλέον κατάλληλος για τους κατοίκους του σήμερα αλλά και τις επόμενες γενιές. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε στο πλάι σας, όσο υπάρχει τέτοια ανάγκη!»

28/11/2023 11:51 πμ

Με μεγάλη συμμετοχή, αγροτών και εκπροσώπων Συλλόγων και Συνεταιρισμών, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τον ΕΛΓΑ Λάρισας, σήμερα Τρίτη (28/1), οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τα προβλήματα που αφορούν τις καλλιέργειες. 

Στη συνάντηση, που έγινε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι τα πορίσματα από την θεομηνία είναι περίπου στο 50% της ζημιάς αλλά μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει με τα πορίσματα των ζημιών από τον παγετό και τις βροχοπτώσεις της περασμένης άνοιξης στις δενδρώδεις καλλιέργειες. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, «πάρα πολλές ασθένειες έχουν πλήξει καλλιέργειες σε μήλα, κάστανα και αμύγδαλα, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Οι αγρότες έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τις αντιμετωπίσουν, αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη παραγωγή και εισόδημα. Ζητάμε αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις ασθένεις. Στη συζήτηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ αναδείξαμε τις ζημιές στα αμύγδαλα. Αυτό που εκτιμά ο ΕΛΓΑ σχετίζεται ότι οι ζημιές οφείλονται στον παγετό και όχι στον Daniel και αυτό έχει σημασία, γιατί για τον παγετό δίνονται λιγότερα χρήματα για αποζημίωση σε σχέση με την θεομηνία. Επίσης αποζημίωση στα αμύγδαλα θα δοθεί με ζώνες και όχι εξατομικευμένη. Στα κεράσια, στα οποία έχουν γίνει ζημιές από πέρυσι τον Μάρτιο, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα του ΕΛΓΑ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «την περασμένη άνοιξη είχαμε παγετό και βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς δενδρώδων καλλιεργειών. Τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ πάνε για τον Φεβρουάριο γιατί υπάρχει προτεραιότητα για τις εκτιμήσεις από την θεομηνία. Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ οι εκτιμητές μέχρι σήμερα έχουν εξετάσει το 50% των πορισμάτων από τον Daniel. Βλέπουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στα πορίσματα των ζημιών της άνοιξης. 

Επίσης συζητήσαμε για τις ζημιές που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή καστάνου, από την φαιά σήψη και την σφήκα της καστανιάς, αλλά και από τις βροχοπτώσεις. Βλέπουμε ότι υπάρχει κάθε χρόνο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής κάστανου. Για αυτό ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να υπάρξει ένα πενταετές πρόγραμμα στήριξης των καστανοπαραγωγών γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης της καλλιέργειας».

27/11/2023 10:51 πμ

Ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023.

Θα πρέπει να δοθούν όμως διευκρινήσεις από τον Οργανισμό σε ποιούς παραγωγούς αναφέρεται και σε ποιες περιοχές. Δηλαδή να αναφέρει συγκεκριμένες περιοχές και κατηγορίες αγροτών που θα μπορούν να καθυστερήσουν την πληρωμή της ασφαλιστικής εισφοράς.

Πάντως να θυμίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους αγρότες με την πρόσφατη πληρωμή προκαταβολών στις περιοχές της Θεσσαλίας. Πολλοί είδαν λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Οι προκαταβολές που ανέφερε ο ΕΛΓΑ ότι πλήρωσε ήταν:
Βαμβάκι: 140 ευρώ
Αραβόσιτο: 125 ευρώ
Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

Ωστόσο οι αμπελοκαλλιεργητές αλλά και οι δενδρώδεις δεν πληρώθηκαν για τις ζημιές. 

Αναμένεται να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΕΛΓΑ και καλό είναι να λυθούν τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί γιατί οι αγρότες έχουν ανάγκη τα χρήματα για να καλύψουν τα έξοδά τους. Επίσης θα πρέπει να πληρωθούν και οι ζημιές που υπάρχουν στις άλλες περιοχές της χώρας (πλην των πλημμυροπαθών). 

24/11/2023 03:57 μμ

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ορίστηκε νέα πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (23/11). Ως εκπρόσωπος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) αναλαμβάνει για την επόμενη διετία την προεδρία της οργάνωσης.

Η κ. Σπυροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου στα 22 χρόνια της λειτουργίας της, «πρωτιά» που αφορά και όλες τις Διεπαγγελματικές.

Παραδίδοντας την σκυτάλη της προεδρίας, ο απερχόμενος πρόεδρος, Κώστας Ευσταθίου, ευχήθηκε στην κ. Σπυροπούλου μια γόνιμη και δημιουργική θητεία, σημειώνοντας τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει η ΕΔΟΑΟ για την ελληνική αμπελουργία και το κρασί. 

Πριν από τη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- συζήτηση, με αντικείμενο κρίσιμης σημασίας θέματα του κλάδου και εισηγητές κορυφαία στελέχη του ΣΕΟ, της ΚΕΟΣΟΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την Γενική Συνέλευση  τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Σύμβουλος της Ελληνικής Προεδρίας κα Χριστιάννα Καλογήρου και ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρίστος Τσιτσιρίγκος.

23/11/2023 10:02 πμ

Ο ΕΛ.Γ.Α. επισημαίνει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023.

Συγκεκριμένα ο ΕΛ.Γ.Α. αναφέρει τα εξής: Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκ. €.

Η οφειλή αυτή αφενός εμποδίζει τον ΕΛ.Γ.Α. να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα, την οποία επιθυμεί η Διοίκηση και οι παραγωγοί, στην καταβολή των αποζημιώσεων αφετέρου εμποδίζει και τους ίδιους τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους, όταν οφείλουν την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του προηγούμενου έτους.

Στο μεταξύ σήμερα Πέμπτη (23 Νοεμβρίου 2023), μετά την 12:00 μεσημβρινή, θα καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγούς, αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.:

  • Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛ.Γ.Α. με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
  • Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκ. €.
22/11/2023 12:47 μμ

Τις επόμενες ώρες (αύριο Πέμπτη - 23/11) ο ΕΛΓΑ θα κάνει πληρωμές αποζημιώσεων που αφορούν εκκρεμότητες παλαιών ετών.

Ειδικότερα, η πληρωμή θα περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αποζημιώσεις του έτους 2022, όπως για περιπτώσεις ενστάσεων ή οφειλές λόγω εκπρόθεσμης πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Παράλληλα, περιλαμβάνει και πληρωμές για κάθε είδους εκκρεμότητες του Οργανισμού προς τους παραγωγούς από το 2015.

Πρόκειται για δικαιούχους αποζημίωσης που δεν είχαν πάρει καθόλου χρήματα μέχρι την προηγούμενη πληρωμή τρεχουσών καταβολών του ΕΛΓΑ, η οποία έγινε τον Απρίλιο του 2023. Αυτό έγινε επειδή εξαντλήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού Αποζημιώσεων στην τότε πληρωμή.

Η πληρωμή όμως της προκαταβολής του τσεκ γέμισε τα ταμεία του ΕΛΓΑ (κάτι όμως που δεν ισχύει για τους παραγωγούς που είδαν λιγότερα ποσά).

Οι παραγωγοί τότε δεν είχαν πληρωθεί λόγω είτε της μη εξόφλησης εισφορών 2020-2021 είτε δεν είχαν εκδοθεί τα πορίσματα ζημιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε περίπου 28 εκατ. ευρώ συνολικά για όλη τη χώρα.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Καταβάλλονται αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, μετά την 12:00 μεσημβρινή, στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγούς, αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.:
Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €, για τις περιπτώσεις αγροτών, των οποίων κατεστράφησαν οι δεντροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- από τις Πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021, για τις περιπτώσεις των οποίων ο ΕΛ.Γ.Α. με τους υπαλλήλους του συνέταξε εξατομικευμένα πορίσματα, λόγω της μη συμπερίληψης των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων στο σύστημα των δορυφορικών εικόνων, ο οποίες κατέγραψαν τις πληγείσες περιοχές.
Εξοφλούνται τα τελευταία πορίσματα και οι ενστάσεις, για τις ζημίες του έτους 2022, ύψους 20 εκ. €.Αξίζει να αναφερθεί ότι ο ΕΛ.Γ.Α., στο χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο 2022 και μέχρι τον Απρίλιο 2023, έχει εξοφλήσει το 90% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για τις ζημίες έτους 2022.Πρόκειται για την πλέον έγκαιρο πληρωμή αποζημιώσεων, η οποία έγινε ποτέ από τον ΕΛ.Γ.Α.
Η καθυστέρηση πληρωμής του 10% των πορισμάτων και των ενστάσεων, η οποία πραγματοποιείται αύριο, οφείλεται τόσο στην επεξεργασία των δεδομένων από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσο και στην δημοσιονομική διευθέτηση της πληρωμής, σύμφωνα με στοιχεία προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α. έτους 2023.
Ο ΕΛ.Γ.Α. έχει καταβάλει περισσότερα από 250 εκ. €, για την πληρωμή αποζημιώσεων έτους 2023 όταν τα έσοδά του από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για το έτος αυτό δεν υπερβαίνουν τα 150 εκ. €.
Σημειώνεται ότι οι αγρότες, ο οποίοι ασφαλίζουν τις καλλιέργειές τους στον Οργανισμό, μόνο κατά την τελευταία τριετία, οφείλουν 70 εκ. €.
Η οφειλή αυτή αφενός εμποδίζει τον ΕΛ.Γ.Α. να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα, την οποία επιθυμεί η Διοίκηση και οι παραγωγοί, στην καταβολή των αποζημιώσεων αφετέρου εμποδίζει και τους ίδιους τους παραγωγούς να λαμβάνουν τις αποζημιώσεις τους, όταν οφείλουν την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά του προηγούμενου έτους.
Ο ΕΛ.Γ.Α. επισημαίνει ότι στις 30 Νοεμβρίου 2023 λήγει οριστικά η προθεσμία εξόφλησης της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς του έτους 2022, πλην των αγροτών που ευρίσκονται στις περιοχές που επλήγησαν εφέτος από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, για τους οποίους η προθεσμία λήγει στις 31/12/2023. Στην περίπτωση, κατά την οποία οι αγρότες δεν θα εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θα μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για οποιαδήποτε ζημία έχουν υποστεί στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2023.
Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. έχει επιτύχει την τετραετία 2019 – 2023, να καταβάλει ο Οργανισμός τις οφειλόμενες αποζημιώσεις με φερεγγυότητα και αξιοπιστία, παρά το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις αυτές απαιτούν κατά μέσο όρο 100 εκ. € πάνω από τις δυνατότητες του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΛ.Γ.Α., χάριν της καθοριστικής και γενναιόδωρης στήριξης της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία κατέβαλε στον Οργανισμό 300 εκ. €, ως αναδρομικώς οφειλόμενα της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το ν. 3877/2010».

21/11/2023 10:51 πμ

Οι προκαταβολές του ΕΛΓΑ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πλημμυροπαθών αγροτών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, για κάποια προϊόντα, για μια ακόμη φορά αφήνουν την πικρή γεύση της αδικίας σε πολλούς συναδέλφους μας, τονίζει ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).

Και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός και δείχνει την προχειρότητα του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ  αφού οι προκαταβολές δόθηκαν 2,5 μήνες μετά τις πλημμύρες και υπήρχε επαρκής χρόνος για διασταύρωση των στοιχείων και των δικαιούχων. Άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν οι αδικίες και ο καθένας να πάρει αυτό που δικαιούται από τις προκαταβολές με βάση την καλλιέργεια του και την ζημιά που είχε.

Το χειρότερο όμως είναι ότι το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου για τις αποζημιώσεις αποκαλύπτει ότι η τελική τιμή των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες, είναι πολύ μικρή και απέχει πάρα πολύ από αυτό που ζητάει το αγροτικό κίνημα.

Τίθεται θέμα επιβίωσης για χιλιάδες αγρότες του Νομού μας και η Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί αν θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας που συνεχώς ερημώνουν και οι πληγέντες αγρότες να παραμείνουν στο επάγγελμα και όχι να βγουν στην ανεργία.

Με τους αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, την οργή και την δικαιολογημένη αγανάκτηση μας αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να μειώσει τις αντιδράσεις. Ήταν ξεκάθαρα αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων μας και της πίεσης που ασκήσαμε!

Όμως στο ΦΕΚ φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να αποζημιώσει με βάση όχι την πραγματική ζημιά στο 100% αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία του προϊόντος.

Παράδειγμα για το Βαμβάκι που είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια που πλήγηκε, η ασφαλιστική αξία του προϊόντος στον ΕΛΓΑ είναι 380 κιλά/στρέμμα για τον Νομό Λάρισας. Αυτή θα είναι η τελική παραγωγή που θα αποζημιωθεί ανεξάρτητα από την παραγωγή που κάποιος αγρότης είχε. Ο μέσος όρος της τιμής του Βαμβακιού στην τριετία και με αφαίρεση της περυσινής χρονιάς όπως ισχύει στον κανονισμό είναι 53 λεπτά το κιλό. Αυτό δίνει ως τελικό ποσό αποζημίωσης για το 100% της ζημιάς που θα καλύψει ο ΕΛΓΑ, 201,40 €/στρέμμα.

Αντίστοιχες θα είναι οι αποζημιώσεις σε όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί. Ότι άλλο ακούγεται είναι εκ του πονηρού και στόχο έχει απλά να καθησυχάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πλημμυροπαθών αγροτών.

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες με δικαιολογημένη ανησυχία και οργή να ξεχειλίζει, χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν όπως έδειξε η εμπειρία δεκάδων χρόνων πως οι κατακτήσεις μας ήρθαν όταν δώσαμε ανυποχώρητο αγώνα,  ενωμένοι, αποφασισμένοι, και με μαζική συμμετοχή.

Ποτέ τέτοιου μεγέθους προβλήματα δεν λύθηκαν με συνεχόμενες συσκέψεις, με δημόσιες σχέσεις, με χτύπημα στην πλάτη και καθησυχαστικές δηλώσεις, με συνεχόμενες συναντήσεις στις οποίες ακούμε λόγια παρηγοριάς.

Η Θεσσαλία και ο Νομός μας πρέπει να «πλημμυρίσει» με τρακτέρ στους δρόμους και με την συμπαράσταση όλων των φορέων καθώς η αγροτική παραγωγή και το εισόδημα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε και θα οργανώσουμε τον αγώνα μας το επόμενο διάστημα.

Είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά και τα χωράφια μας».

21/11/2023 10:17 πμ

Σήμερα Τρίτη (21/1) θα υπάρξει σύσκεψη αγροτών από την Λάρισα με την ηγεσία του ΕΛΓΑ για τα προβλήματα με τις προκαταβολές των αποζημιώσεων στην φυτική παραγωγή.

Αναφορές στον ΑγροΤύπο από την πλευρά των αγροτών, μετά τις πληρωμές αποζημιώσεων, κάνουν λόγο για αλλαγές των δηλώσεων ΟΣΔΕ, μετά την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να στηριχθούν απαιτήσεις για αποζημιώσεις. Αυτό θα συζητήσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με υπηρεσιακούς παράγοντες του Οργανισμού.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 70%) της βιομηχανικής ντομάτας είχε συγκομιστεί την περίοδο της θεομηνίας. Σύμφωνα με αναφορές, πριν την θεομηνία του Σεπτεμβρίου, είχαν απομείνει για να συγκομιστούν περίπου 1.500 στρέμματα με βιομηχανική ντομάτα. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι εκεί πάνω στηρίχτηκε το ΥπΑΑΤ για να δώσει τα 500 ευρώ. Όμως από τις δηλώσεις φάνηκε ότι οι ζημιές ξεπερνούν τα 3.330 στρέμματα. Κάποιοι θα πρέπει να απαντήσουν για αυτή τη διαφορά. Πρέπει να γίνει διασταύρωση στοιχείων με τα παραστατικά παραλαβής από τις βιομηχανίες ντοπατοπολτού και τα τιμολόγια αγοράς σπόρων. Αυτό όμως που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους ο ΕΛΓΑ ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ και με ποιο προσωπικό.

Επίσης κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα οι παραγωγοί από τα παρακάρλια, που τα χωράφια τους είναι πλημμυρισμένα, οι οποίοι ζητούν προτάσεις από την πολιτεία για το τι θα κάνουν. Φέτος δεν μπορούν να καλλιεργήσουν περίπου 180.000 στρέμματα και πρέπει να έχουν πρόγραμμα στήριξης για τους συγκεκριμένους αγρότες (μεγάλος αριθμός από αυτούς έχουν νοικιαζόμενα χωράφια). Επίσης θα γίνει συζήτηση με την ηγεσία του ΕΛΓΑ για τις ζημιές στις καλλιέργειες της περιοχής από τον παγετό τον Μάρτιο του 2023.

Θέμα υπάρχει και με τις δενδρώδεις και τα αμπέλια για τα οποία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί προκαταβολές. Οι παραγωγοί ζητούν αποκατάσταση φυτικού κεφαλαίου με φυτεύσεις νέων οπωρώνων. Αυτό σημαίνει εκτός από αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση εκ νέου του οπωρώνα (κάτι ανάλογο με το ζωικό κεφάλαιο), θα πρέπει να υπάρξει και μια στήριξη για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι τα δέντρα να μπουν στην παραγωγική διαδικασία. 

20/11/2023 09:45 πμ

Έσπασαν τα τηλέφωνα του ΕΛΓΑ της Λάρισας από τις διαμαρτυρίες των αγροτών που είδαν λιγότερα χρήματα στις προκαταβολές αποζημιώσεων για την φυτική παραγωγή στην Θεσσαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, την Τρίτη (21/11) αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη στον ΕΛΓΑ για να βρουν τρόπους να διορθωθεί η κατάσταση.
Αναμένεται να γίνει συμπληρωματική πληρωμή από τον ΕΛΓΑ μέχρι τέλος του Νοεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι όπως ανέφερε το ΥπΑΑΤ οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:
Βαμβάκι: 140 ευρώ
Αραβόσιτος: 125 ευρώ
Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
Μήλα: 500 ευρώ.

Ωστόσο οι πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν είδε τα 140 ευρώ αλλά πολύ λιγότερα. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΕΛΓΑ, θα δουν τους μάρτυρες και θα διορθωθεί το πρόβλημα.

Στη βιομηχανική ντομάτα θα υπάρξει διασταύρωση στοιχείων με τα παραστατικά από τις βιομηχανίες ντοπατοπολτού και τα τιμολόγια αγοράς σπόρων.

Θέμα υπάρχει και με τις δενδρώδεις και τα αμπέλια που δεν έχουν ανακοινωθεί προκαταβολές. Πάντως θα είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σε επαναφυτεύσεις όσοι είχαν δέντρα νεαρής ηλικίας που θα έμπαιναν σε παραγωγική διαδικασία.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

17/11/2023 03:04 μμ

Από το πρωί της Παρασκευής (17/11) ξεκίνησε η πληρωμή των προκαταβολών αποζημιώσεων για τη φυτική παραγωγή στους γεωργούς της Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ.

Υπάρχουν όμως προβλήματα και σε αυτές τις πληρωμές. Όπως καταγγέλλουν αγρότες στον ΑγροΤύπο, πολλοί δικαιούχοι έχουν δει λιγότερα χρήματα. Για παράδειγμα στο βαμβάκι πολλοί λίγοι έχουν δει στους λογαριασμούς τους τα 140 ευρώ και δεν ξέρουν που οφείλεται αυτό.   

Το ΥπΑΑΤ αναφέρει ότι οι προκαταβολές ξεπερνούν τα 107 εκατ. ευρώ και ανά προϊόν κατανέμονται ως εξής:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
  • Μήλα: 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη, οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«H πληρωμή των προκαταβολών εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί δείχνει την αξιοπιστία και συνέπεια της κυβέρνησης απέναντι στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται είναι το υψηλότερο που έχει δοθεί μέχρι σήμερα και είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των τιμών βάσης που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ ο χρόνος καταβολής έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του εκτός από το μέγεθος της καταστροφής και ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, μετά τις αλλεπάλληλες παρατάσεις που οι ίδιοι οι παραγωγοί είχαν ζητήσει, έληξε στις 20 Οκτωβρίου.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και υπενθύμισε ότι εκτός από τις αποζημιώσεις αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικός πόρος για την ανασυγκρότηση της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα.

Επίσης, μετά από πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έδωσε εντολή από την Δευτέρα 20η Νοεμβρίου 2023 και από ώρα 08:00 μέχρι 20:00, να λειτουργούν στο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας, τηλεφωνικές γραμμές υποβολής παρατηρήσεων από τους αγρότες επί των προκαταβολών αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής η οποία καταβάλλεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων από σήμερα, αλλά και για τις προκαταβολές απώλειας ζωικού κεφαλαίου οι οποίες πληρώθηκαν την 8η Νοεμβρίου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410231938 και 2410231929, εσωτερική γραμμή 1.

Σκοπός της λειτουργίας της γραμμής είναι να δώσει διευκρινίσεις επί των πληρωμών και να  συγκεντρωθεί κάθε υπόδειξη για ενδεχόμενες στρεβλώσεις, αστοχίες ή και λάθη ώστε αμέσως να διορθωθούν από τον ΕΛΓΑ για  να μην υπάρχουν αδικίες και παράπονα από τους παραγωγούς μας».

17/11/2023 01:57 μμ

Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου η επετειακή εκδήλωση της STIHL Ελλάδος στο ξενοδοχείο Wyndham για την 25ετη επιτυχημένη παρουσία της στην ελληνική αγορά. Ως μέλος του παγκόσμιου ομίλου  STIHL, η ελληνική θυγατρική με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά από το 1998, διανέμει καινοτόμα μηχανοκίνητα εργαλεία για τη δασοκομία και τη γεωργία, για την κηπουρική και τον κατασκευαστικό κλάδο, αποτελώντας τον πιο δυνατό σύμμαχο του επαγγελματία, αλλά και του οικιακού χρήστη, για αυτές του είδους τις απαιτητικές εργασίες.

Διαθέτοντας ένα ισχυρό δίκτυο 300 πιστοποιημένων αντιπροσώπων, που συνεχώς επεκτείνεται, δημιουργώντας μάλιστα φέτος και το δικό της υποκατάστημα στην  Λευκωσία της Κύπρου, σύμφωνα με το πρότυπα του concept store 4.0., έχει καταφέρει να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης προσφέροντας καινοτόμα μηχανήματα και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως τεχνολογία μπαταριών, ψηφιακές λύσεις, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη. Mε όχημα την τεχνογνωσία, το άρτια τεχνικώς καταρτισμένο δίκτυο της εταιρείας μπορεί να συμβουλεύσει τον τελικό καταναλωτή, τοποθετώντας πάντα τις ανάγκες του στην πρώτη γραμμή.

Πέρα από την ποιότητα των μελών του δικτύου της, η ιστορία επιτυχίας της STIHL στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πραγματικό κεφάλαιο της εταιρείας ήτοι το ανθρώπινο δυναμικό της, που αποτελούν τους σταθερούς συνοδοιπόρους της. Η τεχνογνωσία και η αφοσίωση τους συντείνουν σε ένα κλίμα συλλογικότητας που κάνει πιο εύκολη την επίτευξη στόχων μέσα από το όραμα της εταιρείας το οποίο συνοψίζεται στα λόγια του Διευθύνοντα Συμβούλου κου Ηλία Ραβάνη: Μαζί καταφέραμε πολλά, μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Πάμε να δημιουργήσουμε το αύριο, Σήμερα!»

25 χρόνια stihl

Γι' αυτές τις δυόμισι δεκαετίες στον ελλαδικό χώρο συμπληρωσε περαιτέρω, «είναι ένας σταθμός που αξίζει να γιορτάσουμε, ταυτόχρονα όμως και μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε με πάθος και όραμα να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας ικανοποιώντας απόλυτα τις ανάγκες των πελατών μας, δίνοντας παράλληλα βαρύνουσα σημασία στους εργαζόμενους και στο περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».

Με σταθερές τις αρχές μας για κορυφαία ποιότητα, καινοτομία, τεχνολογική υπεροχή, αλλά πάνω από όλα βαθύ αίσθημα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η STIHL Ελλάδος αναλαμβάνει τη δημιουργία μικρών πνευμόνων πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας την αρχή στην διασταύρωση Μητσάκη και Πολυλά στα Πατήσια, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το αστικό περιβάλλον και θα βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Άλλωστε όπως υπογράμμισε και η κα Sarah Gewert, Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, «o πυρήνας της μπράντας συνδέεται στενά με τη φύση και το πάθος των ανθρώπων γι αυτήν, αφού αντιπροσωπεύει τεχνολογία αιχμής που  διευκολύνει την εργασία τους στη φύση και με τη φύση».
Παράλληλα, ως διαχρονικός χορηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιώντας σεμινάρια και δωρεές μηχανημάτων, συνεχίζει εμπράκτως την υποστήριξη της με τη χορηγία ενός πλήρως εξοπλισμένου πυροσβεστικού οχήματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μέλη του δικτύου πιστοποιημένων αντιπροσώπων STIHL, της ελληνογερμανικής κοινότητας, του ελληνικού επιχειρείν, στελέχη του ομίλου STIHL ενεργά και παλαιότερα, εκπρόσωποι της πολιτείας και θεσμικών φορέων.
Χαιρετισμό στους 250 και πλέον προσκεκλημένους απεύθυναν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, κα Sarah Gewert, o Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κος Γεώργιος Πατεράκης, ενώ ανεγνώσθη χαιρετισμός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Λευτέρη Αυγενάκη, λόγω απουσίας του σε προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι.
Ανάμεσα στους διακεκριμένους  παρευρισκoμένους ήταν και ο κος Marko Holtari Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης, ο κος Nικόλαος Τσιπλακίδης, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος,  καθώς και ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου Προϊστάμενος μονάδας Ελέγχου Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.   
Μεσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα χαράς και συγκίνησης, αποτυπώθηκαν οι ημερομηνίες- ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας, επιχειρήθηκε ιστορική αναδρομή στην οποία τιμήθηκαν οι  δύο επί σχεδόν 5 δεκαετίες, ενεργοί αντιπρόσωποι του δικτύου σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ μίλησαν για το ελκυστικό πρόσωπο της εταιρείας ως εργοδότης 2 παλιοί και 2 νέοι υπάλληλοι της από Ελλάδα και Κύπρο.

25 χρόνια stihl

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τα θέματα ασφάλειας στο επάγγελμα του υλοτόμου από τον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, κο Νικο Τσιπλακίδη. Παράλληλα δόθηκε το βήμα και στον Brand Ambassador της STIHL Ελλάδος Αλέξη Τζόρβα, να εξηγήσει πως από το χώμα των γηπέδων, βρέθηκε στο χώμα της υπαίθρου.

Με αφορμή την την 25η επέτειο της εταιρείας μοιράστηκαν συμβολικά δώρα, σε ολους τους προσκεκλημένους όπως θεματικό κολιέ και μπρελόκ σε ασήμι και στο προσωπικό της εταιρείας διανεμήθηκε ένα δεντράκι ελιάς, πολύτιμο αγαθό για τον τόπο μας,  που σηματοδοτεί την ανάπτυξη που φέρνει απλόχερα, αλλά και συνάμα την ευθύνη - φροντίδα που απαιτείται από όλους μας, για να επιτευχθεί αυτό.

Μετά την εκδήλωση η Stihl Eλλάδος παρέθεσε εορταστικό δείπνο για όλους τους προσκεκλημένους στο dinner & show restaurant «Parfait» που εκτυλίχθηκε σε μια ανεπανάληπτη βραδιά γεμάτη κέφι, χαμόγελα και ευχές για περισσότερα και μεγαλύτερα επιτεύγματα, συμπαρασύροντας τους θεατές να συμμετάσχουν και να διασκεδάσουν με την καρδιά τους και τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη!

16/11/2023 04:01 μμ

Πληρωμή από αύριο, Παρασκευή (16/11), των προκαταβολών για αποζημιώσεις που αφορούν την φυτική παραγωγή, για ζημιές που υπέστησαν 33.088 αγρότες στη Θεσσαλία, ξεκινά ο ΕΛΓΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Συνολικά θα καταβληθούν 110 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τις τιμές προκαταβολής, που έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, θα γίνουν οι εξής πληρωμές ανά προϊόν:

  • Βαμβάκι: 140 ευρώ
  • Αραβόσιτος: 125 ευρώ
  • Βιομηχανική τομάτα: - 500 ευρώ για την Π.Ε. Λάρισας
  • Μηδική - Τριφύλλια σανός: - 100 ευρώ για απώλεια δυο κοπών - 70 ευρώ για απώλεια μίας κοπής
  • Μήλα: 500 ευρώ

Στις λοιπές καλλιέργειες δενδρώδεις ή μη οι τιμές θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους επαγγελματίες αγρότες. Η απόφαση αφορά το ποσό των 76 εκατ. ευρώ (382 εκατ. λίτρα), όπως είχε αναφέρει πρώτος ο ΑγροΤύπος, που θα επιστραφεί σε συνολικά 297.428 δικαιούχους.

14/11/2023 10:29 πμ

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ).

«Προβλήματα που συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στη κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας» σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή και προσθέτει:

«Σε όλη την χώρα έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια.
Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.

Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, το φουζικλάδιο, μύκητες.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ περισσότερο σε περιοχές που εκτός αυτών των προβλημάτων αντιμετώπισαν καταστροφικά φαινόμενα όπως τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε άλλες περιοχές και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.

Φαινόμενα που δεν οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή όπως η Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι ισχυρίζονται για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Δεν θα δεχτούμε ως πραγματικότητα ότι το καλοκαίρι πρέπει να καιγόμαστε και το χειμώνα να πλημμυρίζουμε. Είναι απαραίτητα έργα που θεωρούνται «μη επιλέξιμα» και δεν γίνονται επειδή δεν αφήνουν μεγάλη κερδοφορία στις ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της, θεωρείται «κόστος» και έτσι δεν γίνονται τα έργα.

Μπροστά μας έχουμε μια και μόνο επιλογή. Τον ανυποχώρητο μαζικό και μαχητικό αγώνα μας ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων μας να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.

Να δυναμώσουμε την λειτουργία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος το επόμενο διάστημα με συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα οργανώνοντας την μαχητική διεκδίκηση.
Να δημιουργηθούν νέοι Αγροτικοί-Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων και να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Ομοσπονδιών στην Δυτική Μακεδονία, Μεσσηνία και Πέλλα.
Να δυναμώσουμε την κοινή δράση αγροτών-κτηνοτρόφων-μελισσοκόμων με συναντήσεις που θα κάνει η Γραμματεία της ΠΕΜ το άμεσο επόμενο διάστημα.

Το Νοέμβριο η ΠΕΜ αναλαμβάνει την διοργάνωση θεματικών πανελλαδικών συσκέψεων σε μια σειρά προϊόντα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.
Την Κυριακή, 19 Νοέμβρη, στις 12:30 το μεσημέρι, στον Τύρναβο, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τον Περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.
Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αγιά, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τα Μήλα-Κάστανα-Αμύγδαλα, για προβλήματα με ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και τον μύκητα, την ακαρπία στα αμύγδαλα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόπηκαν από την Κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα.
Την Κυριακή, 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αταλάντη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη στην Λάρισα στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ στηρίζει ολόπλευρα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της καταστροφής σε παραγωγή, γη, εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων στην Θεσσαλία η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Είναι μια πρώτη νίκη και η απόδειξη ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά διότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων.

Για παράδειγμα στο Βαμβάκι με αυτή την εξαγγελία με 100% εκτιμημένη ζημιά π.χ. στην Λάρισα η αποζημίωση θα είναι 201,40€/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20€/στρέμμα πολύ πίσω από την ζημιά των αγροτών.
Επίσης, στους κτηνοτρόφους τα 120 ευρώ που δίνει ο ΕΛΓΑ ολική αποζημίωση την προβατίνα (αβελτίωτη άνω των 45 κιλών) δεν είναι ούτε η αξία του κρέατος της.

Η ΠΕΜ καταγγέλλει τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Καταγγέλλουμε και κάναμε κινητοποιήσεις για να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ. Να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει.
Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία. Τέλος, άλλος ένας πόλεμος, αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή, θα φέρει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται από το κράτος του Ισραήλ. Τα αιτήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Απεμπλοκή της χώρας μας από τον Πόλεμο είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ. Να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα. Να απαιτήσουμε να πληρώνεται ο ιδρώτας και ο κόπος μας. Απλώνουμε το χέρι σε οποιοδήποτε θέλει να αγωνιστεί και καταλαβαίνει πως μόνο με τον αγώνα, την οργάνωση, την ενότητα μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά. Δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς!
Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!».

10/11/2023 11:30 πμ

Η Yara Ελλάς και η farmB® Digital Agriculture, ηγέτιδες εταιρείες στη θρέψη των καλλιεργειών και των ψηφιακών τεχνολογιών αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν αναβαθμισμένες λύσεις γύρω από τη θρέψη των καλλιεργειών και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η Yara ενσωματώνει μέρος των ψηφιακών της εφαρμογών στο ψηφιακό σύστημα της farmB δημιουργώντας ένα αναβαθμισμένο σύστημα που συνδυάζει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας της farmB με τη βαθιά γνώση της Yara στη λίπανση των καλλιεργειών.

Για να είναι σε θέση να παράξει πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται γνώσεις και δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας.  Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι γεγονός και θα αποτελέσει στο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.

Κάθε θρεπτικό στοιχείο μετράει

Το YaraFX INSIGHT είναι το λειτουργικό σύστημα της Yara που προσδιορίζει τις ανάγκες των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία με βάση το προσδοκώμενο ύψος της παραγωγής, τη σύσταση και τη γονιμότητα των εδαφών. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν εύκολα στο σύστημα τις εδαφολογικές τους αναλύσεις και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λίπανση των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών την περίοδο που τα χρειάζονται.

Τα δεδομένα του YaraFX INSIGHT ενσωματώνονται αυτόματα στις λειτουργίες της farmB για τη δημιουργία χαρτών μεταβλητών δόσεων αζώτου και την εφαρμογή των κατάλληλων λιπασμάτων σε συγκεκριμένες εδαφικές ζώνες στον αγρό.
Σταδιακά το ψηφιακό σύστημα της farmB θα εμπλουτίζεται με περισσότερες τεχνολογίες της Yara που θα βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της λίπανσης των καλλιεργειών όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, απαίτηση που έρχεται στο προσκήνιο από την εφαρμογή της στρατηγικής Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10/11/2023 09:33 πμ

Tην επόμενη Παρασκευή (17/11) 30 χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας θα πάρουν προκαταβολές αποζημίωσης φυτικής παραγωγής. Έχουν ήδη καταβληθεί προκαταβολές περίπου 17 εκ. ευρώ σε περίπου δύο χιλιάδες κτηνοτρόφους.

Αυτά επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας Ευρωπαίων υπουργών Γεωργίας σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, προτείνοντας παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο των μετεχόντων στην αντιπροσωπεία, τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης προς τις χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση.

Παράλληλα, τόσο ο ίδιος ο ΥπΑΑΤ, όσο και ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, που μαζί με τον απερχόμενο Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό ήταν παρόντες στις επισκέψεις, τόνισαν ότι τώρα είναι η ώρα των συναινέσεων για να μπορέσει να επανέλθει η περιοχή στην κανονικότητα. 

Η αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων αποτελείται από τους Υπουργούς Γεωργίας  της Βουλγαρίας, Kiril Vatev, της Κύπρου, Πέτρο Ξενοφώντος, της Μάλτας, Anton Refalo και την Υφυπουργό της Σλοβενίας, Eva Knez. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι Πρέσβεις της Ισπανίας, Carles Casajuana, της Κροατίας, Aleksandar Sunko, και της Μάλτας, Joseph Cuschieri, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις κυβερνήσεις χωρών που έχουν στείλει αντιπροσωπείες.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενώ συμμετείχαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης, Δημήτρης Κουρέτας, ο εκπρόσωπος της Ολλανδικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη μελέτη για τη θωράκιση της Θεσσαλίας, Μιλτιάδης Γκουτζούρης  και ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης και η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από πληγείσες περιοχές και ιδιαίτερα πάνω από την Κάρλα, όπου η καταστροφή είναι μεγάλη, με περίπου 180.000 στρέμματα να παραμένουν πλημμυρισμένα.

08/11/2023 03:56 μμ

Την εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας και για τους αγρότες του Έβρου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου, ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων θα καταβληθούν σήμερα, ενώ θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή - επίσης δωρεάν -  των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Οι δηλώσεις του υπουργού έχουν ως εξής:
«Σήμερα, από τις 12:00 το μεσημέρι, ο ΕΛΓΑ θα έχει πιστώσει σε 2.035 δικαιούχους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, 16.528.449 ευρώ, ως προκαταβολές αποζημιώσεων για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου από τη θεομηνία Daniel.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε χρόνο ρεκόρ πληρώνει προκαταβολές, στηρίζοντας με πράξεις τους παραγωγούς τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, Φθιώτιδας και Βόρειας Εύβοιας.
Υπενθυμίζω ότι οι προκαταβολές, θα είχαν δοθεί νωρίτερα, αλλά οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι φορείς που τους εκπροσωπούν ζήτησαν να παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων στον ΕΛΓΑ. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου και 18 ημέρες μετά δίνονται οι πρώτες προκαταβολές.
Αυτό δεν θα ήταν εφικτό αν δεν εργάζονταν συστηματικά οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ υπό την καθοδήγηση του προέδρου του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου, τους οποίους, ευχαριστώ δημοσίως. Τόσο την Κεντρική Υπηρεσία όσο και την Περιφερειακή στη Λάρισα.
Οι προκαταβολές για τη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ, αναμένεται να καταβληθούν την επόμενη Παρασκευή.
Επιπροσθέτως για τη Θεσσαλία, θέλω να ανακοινώσω ότι τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη και θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.

Ωστόσο οι πλημμύρες στη Θεσσαλία δεν ήταν το μόνο αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Η πυρκαγιά στον Έβρο και σε τμήμα της Ροδόπης, χωρίς αμφιβολία, ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε την ευρωπαϊκή ήπειρο εφέτος το καλοκαίρι.
Οι καταστροφές στο περιβάλλον ήταν ανυπολόγιστες καθώς το 94% των ενός εκατομμυρίου - και πλέον - στρεμμάτων που κάηκαν ήταν δασικές εκτάσεις.
Αλλά και στην αγροτική παραγωγή είχαμε σημαντικές ζημιές.

Στην περιφερειακή ενότητα του Έβρου υπεβλήθησαν 1.133 δηλώσεις για 67.589 στρέμματα που κάηκαν - κυρίως ελαιόδενδρα και αμπέλια - και 25 δηλώσεις για την απώλεια 6.658 ζώων και 1.700 κυψελών.

Η κυβέρνηση ήταν από την πρώτη στιγμή παρούσα, δίπλα, στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής ενός σχεδίου ολικής ανασύνταξης της οικονομίας της περιοχής. Ήδη έχει συγκροτηθεί Ειδική Επιτροπή για το σκοπό αυτό, υπό την προεδρία του Χρήστου Τριαντόπουλου και τη συμμετοχή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου,  που θα καταθέσει σύντομα προτάσεις. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τις προτάσεις για ανάπτυξη της Θράκης, που έχει υποβάλλει η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Όσον αφορά στις ζημιές, επισημαίνω ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ κινήθηκαν με ταχύτητα καταγράφοντας τις ζημιές σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε η ανάταξη της παραγωγής στον πρωτογενή τομέα να γίνει το ταχύτερο δυνατόν.
Για να συμβεί αυτό δεν περιοριζόμαστε απλώς στις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

  • Με τα μέτρα που ανακοινώνουμε εξομοιώνουμε πλήρως την αποκατάσταση των ζημιών της πυρκαγιάς του Έβρου με εκείνη από την πλημμύρα στη Θεσσαλία
  • Εκτός των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ προχωρούμε σε ενεργοποίηση και αξιοποίηση κάθε δυνατού ευρωπαϊκού πόρου.

Έτσι λοιπόν, για να στηρίξουμε τους πληγέντες και να ανατάξουμε την αγροτική παραγωγή στον Έβρο, λαμβάνουμε τα εξής μέτρα:
1. Καταθέτουμε  τροπολογία άμεσα που θα διασφαλίζει το ακατάσχετο των αποζημιώσεων και ενισχύσεων
2. Με εντολή που έδωσα - και με την εποπτεία του υφυπουργού, Σταύρου Κελέτση - ο ΕΛΓΑ επανεξετάζει τις βασικές τιμές αποζημιώσεων στην απώλεια ζωικού κεφαλαίου, ώστε να είναι ταυτόσημες με εκείνες που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.
3. Η προκαταβολή για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου για τις πυρκαγιές στον Έβρο, αλλά και στη Μαγνησία και στη Ρόδο, θα καταβληθεί σήμερα 8 Νοεμβρίου.
4. Σημειώνεται ότι από την Κρατική Αρωγή έχουν δοθεί 2 εκατ. ευρώ. για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων της περιοχής.
5. Μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2023 ο ΕΛΓΑ θα είναι σε θέση να παραδώσει το ψηφιακό αρχείο στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, ούτως ώστε πριν από το τέλος του έτους 2023, να καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου.
6. Παράλληλα ο ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ των Περιφερειών και με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιεί εκτιμήσεις για την απώλεια παγίου κεφαλαίου (δηλαδή εγκαταστάσεις κι εξοπλισμό) και στην συνέχεια με την σύνταξη φακέλων κατά περίπτωση, συγκροτεί τους εξατομικευμένους φακέλους.  Εντός του επόμενου διμήνου, για τις περιπτώσεις αυτές, θα καταβληθούν προκαταβολές αποζημιώσεων μέσω της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και του Υπουργείου Οικονομικών.
7. Και στην Περίπτωση του Έβρου ενεργοποιούμε το μέτρο του Γεωργικού Αποθεματικού για την αποζημίωση παραγωγών που δεν προβλεπόταν ή δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ ( χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.α).
8. Και στην περιοχή του Έβρου θα εφαρμοσθεί το μέτρο 5.2 που θα ενεργοποιηθεί στη Θεσσαλία για δωρεάν ( κάλυψη 100%) αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή στάβλων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν με άδεια. Μόλις, τις επόμενες ημέρες, η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ θα είναι έτοιμη, θα ανακοινωθεί η σχετική προκήρυξη ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις.
9. Μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα για δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων και στον Έβρο. Θα λειτουργούν με συγκεκριμένους κανόνες που πληρούν την ευζωία και την υγιεινή των ζώων. Με τη δημιουργία τους θα υπάρξουν οικονομίες κλίμακας και βελτιστοποίηση της παραγωγής και της οικονομικής βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων, όπως επίσης, θα υπάρξει βελτίωση ποιότητας προϊόντων και συνθηκών εργασίας, με  λιγότερες αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον..
10. Με απόφασή μου εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης του 2023 όλοι οι επιλαχόντες του Έβρου, όπως έγινε και στη Θεσσαλία. Η απόφαση αφορά 160 αρχικώς υποβληθείσες επενδύσεις δημόσιας δαπάνης 12.357.712 €, ήτοι πρόσθετες πιστώσεις 6.000.000 €.
11. Τα μέτρα της Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία θα ισχύσουν και για τον Έβρο. Δηλαδή οι πληγέντες μελισσοκόμοι θα συμμετέχουν  στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος(αντικατάσταση κυψελών, προμήθεια κινητών βάσεων και οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας), με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν επιλέξιμες κατά τον χρόνο που προέκυψαν οι καταστροφές, δηλαδή το έτος 2022.
12. Ανακατασκευή του μελισσοκομικού πάρκου Δαδιάς - Σουφλίου που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το κόστος θα καλυφθεί από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελισσοκομίας.
13. Μέσω του leader, θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση για έργα αγροτικής οδοποιίας στους δήμους:

  • Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου μέχρι 500.000 € έκαστο ή 1.000.000 € εάν αφορά ενιαίο αγροτικό δρόμο στις πληγείσες περιοχές με ειδική προκήρυξη του ΥΠΑΑΤ ύψους, για το σύνολο των έργων μέχρι 2 εκατ. €
  • Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου ύψους συνολικά μέχρι 1,2 εκατ. €

14. Απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
15. Ενίσχυση της λειτουργίας του Κέντρου Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς - Λευκίμμης - Σουφλίου με σκοπό την προώθηση της αποκατάστασης της φύσης στην περιοχή, την ανάδειξη του οικοτουρισμού και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής και οικολογικής συνείδησης
16. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από την πρώτη στιγμή ήταν παρών στον νομό, κάνοντας εδαφολογικές μελέτες και ενεργώντας παράλληλα ως σύμβουλος των αγροτών που επλήγησαν. Ο ΕΛΓΟ θα συνεχίσει την παρουσία του στην περιοχή, υλοποιώντας ένα πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, το οποίο με τις κατάλληλες μελέτες θα καθοδηγεί τους παραγωγούς για την επόμενη μέρα.