Προσλήψεις ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).
Η φετινή χρονιά και το καλοκαίρι που διανύουμε δείχνει για ακόμη μια φορά ότι πάνω από τους αριθμούς και τα ισοζύγια, βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε και οι περιουσίες των πολιτών που διασφαλίζουν την ευημερία τους. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι φυσικές καταστροφές που έγιναν δείχνουν ότι η αειφορική διαχείριση των πόρων της πατρίδας μας, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα όσα προαναφέρθηκαν, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ηγεσιών της χώρας αφού δεν προσφέρει γρήγορο θέαμα. Πως άλλωστε θα μπορούσε να αποτελεί προτεραιότητα όταν οι φωνές των κατεξοχήν αρμοδίων επιστημόνων για την προστασία των πόρων και την πρόληψη των καταστροφών αποτελούν φωνή βοώντος στην έρημο, τόνιζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΓΕΔΥ.
Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση ένταξη στον προγραμματισμό των προσλήψεων σε όλα τα επίπεδα του κράτους και της αυτοδιοίκησης, των Γεωτεχνικών ειδικοτήτων, Γεωλόγων, Γεωπόνων, Δασολόγων, Ιχθυολόγων και Κτηνιάτρων.
Οι υπηρετούντες συνάδελφοι υπολείπονται κατά πάνω από 50% αυτών που υπηρετούσαν την δεκαετία του 1980 και 1990 όταν ακόμη οι Υπηρεσίες παρήγαγαν σημαντικό έργο, αναφέρει καλώντας τα υπουργεία που ασκούν Γεωτεχνικά αντικείμενα, την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη Γεωτεχνικών, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο χώρα διεκπεραιώσεων και έργων τσιμέντου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔY έχει ως εξής:
ΘΕΜΑ: «Οι Γεωτεχνικοί απαραίτητοι για την πρόληψη και την αποκατάσταση καταστροφών»
Η φετινή χρονιά και το καλοκαίρι που διανύουμε δείχνει για ακόμη μια φορά ότι πάνω από τους αριθμούς και τα ισοζύγια, βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές, το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε και οι περιουσίες των πολιτών που διασφαλίζουν την ευημερία τους. Δυστυχώς για ακόμη μια φορά οι φυσικές καταστροφές που έγιναν δείχνουν ότι η αειφορική διαχείριση των πόρων της πατρίδας μας, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα όσα προαναφέρθηκαν, δεν αποτελεί προτεραιότητα των ηγεσιών της χώρας αφού δεν προσφέρει γρήγορο θέαμα. Πως άλλωστε θα μπορούσε να αποτελεί προτεραιότητα όταν οι φωνές των κατεξοχήν αρμοδίων επιστημόνων για την προστασία των πόρων και την πρόληψη των καταστροφών αποτελούν φωνή βοώντος στην έρημο.
Η Ομοσπονδία εδώ και χρόνια αναδεικνύει θέματα όπως η απουσία Διαχείρισης των Δασικών μας συστημάτων, οι παλινωδίες στην Δασοπυρόσβεση όπου η απουσία συντονισμού από Δασολόγους επιτείνει τις τραγωδίες, η καταπάτηση της γεωργικής γης για να φυτεύονται μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η απουσία καταγραφής, προστασίας και συντήρησης των ρεμάτων και προστασίας του συνόλου του υπόγειου δυναμικού της χώρας μας και τόσα άλλα.
Για πλήρη αποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών κάνει λόγο η ΠΟΓΕΔΥ
Αντί λοιπόν οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες να αναρωτηθούν και να αναζητήσουν τους αρμόδιους Γεωτεχνικούς επιστήμονες που στελεχώνουν το Δημόσιο, έχουν προχωρήσει σε πλήρη αποστελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών από Γεωτεχνικές ειδικότητες. Οι Γεωλόγοι αποτελούν ειδικότητα προς εξαφάνιση, τα Δασαρχεία στενάζουν από έλλειψη Δασολόγων και το σύνολο των Γεωτεχνικών Δημόσιων Υπηρεσιών λειτουργεί στο όριο λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της συνεχούς προσθήκης νέων γραφειοκρατικών αντικειμένων. Οι πολιτικές εξουσίες ας αφήσουν τα πειράματα του πολυεπίπεδου και διαλυμένου επιτελικού κράτους και ας έρθουν σε διάλογο με το Δημόσιο Γεωτεχνικό Κίνημα για να μπορέσει να ξαναστηθεί το οικοδόμημα που θα στηρίξει την πραγματικά αειφορική ανάπτυξη της χώρας.
Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση ένταξη στον προγραμματισμό των προσλήψεων σε όλα τα επίπεδα του κράτους και της αυτοδιοίκησης, των Γεωτεχνικών ειδικοτήτων, Γεωλόγων, Γεωπόνων, Δασολόγων, Ιχθυολόγων και Κτηνιάτρων. Οι υπηρετούντες συνάδελφοι υπολείπονται κατά πάνω από 50% αυτών που υπηρετούσαν την δεκαετία του 1980 και 1990 όταν ακόμη οι Υπηρεσίες παρήγαγαν σημαντικό έργο.
Καλούμε τα Υπουργεία που ασκούν Γεωτεχνικά αντικείμενα, την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη Γεωτεχνικών, η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνο χώρα διεκπεραιώσεων και έργων τσιμέντου.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.
Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».
Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).
Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης πραγματοποίησε, την Πέμπτη (23/3), τη δεύτερη συνεδρίαση για τον «Κώδικα Μετανάστευσης» που κατατέθηκε στη Βουλή.
Με το νομοσχέδιο καθορίζεται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες που επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι «η αναμόρφωση του Κώδικα Μετανάστευσης και η συμπερίληψη σε αυτόν των αδειών διαμονής που χορηγούνται από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές σε πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να διασφαλίζονται η πληρέστερη ανταπόκριση της μεταναστευτικής πολιτικής στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η απλούστευση, η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα των διαδικασιών».
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνοντας τα «αδύναμα» σημεία του νομοσχεδίου, που δυσχεραίνουν τη μετάκληση των εργατών γης. Στην ομιλία του ο κ. Γιαννακάκης δήλωσε πως: «η έλλειψη προσωπικού στις Διπλωματικές εκπροσωπήσεις μας, δηλαδή στις Πρεσβείες και τα Προξενεία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς παρότι εδώ τηρούμε τις όποιες διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο, υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης των αιτήσεών μας από τις αντίστοιχες διπλωματικές αρχές. Για παράδειγμα στο Νέο Δελχί και στην Ινδία έχουμε ένα Προξενείο για να εξυπηρετήσει χιλιάδες αιτήσεις και με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, εκδίδει πολύ λίγες αιτήσεις την ημέρα. Επομένως, αν δεν βελτιωθεί η στελέχωση των Προξενείων μας, δεν θα έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούμε. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως το 50% του κόστους παραγωγής στον τομέα των οπωροκηπευτικών, είναι κόστος που προκύπτει από την εργασία. Αν λοιπόν, δεν έχουμε εργάτες, δεν θα μπορούμε να συγκομίσουμε τα προϊόντα και να παράξουμε ένα προϊόν που έχει ένα σχετικό ανταγωνιστικό κόστος. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εκτοξευθεί τα κοστολόγια στα ύψη με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ανταγωνιστικότητα μάς στη διεθνή αγορά. Άρα, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να επιλύσει η Πολιτεία είναι η στελέχωση των Προξενείων μας».
Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ πρόσθεσε πως: «Ο σημερινός νόμος που συζητείται, επιτρέπει να εκδίδεται βίζα μέχρι πέντε χρόνια. Ωστόσο, έχουμε περιπτώσεις και καταγγελίες, όπου τα αιτήματα έχουν κατατεθεί για πέντε χρόνια, έχουν υπογραφεί οι σχετικές ατομικές συμβάσεις απασχόλησης και οι Προξενικές Αρχές εκδίδουν βίζα μόνο για ένα χρόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ζητούνται Πιστοποιητικά Οικογενειακής Κατάστασης μεταφρασμένα και παρατηρείται το εξής φαινόμενο: να έρχεται το πιστοποιητικό με τα στοιχεία του αιτούντος εργάτη σε λατινικούς χαρακτήρες, η μετάφραση να τα μετατρέπει σε ελληνικούς (σ.σ. χαρακτήρες) και στη συνέχεια να καταχωρούνται στο σύστημα με λατινικούς χαρακτήρες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται καθυστερήσεις. Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έχουμε επισημάνει είναι ότι δεν λειτουργεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα για τις υποβολές των αιτήσεων για τους μετακλητούς εργάτες, οι οποίοι είναι 9μηνης διάρκειας ή και περισσότερο. Ενώ λειτουργεί άψογα όσον αφορά τις μετακλήσεις που γίνεται με την κατ΄ εξαίρεση διαδικασία για τους τρεις συν τρεις μήνες».
Επιπρόσθετα, δήλωσε πως ένα ακόμη ζήτημα, το οποίο προβλέπεται από το νόμο είναι πως «σε περίπτωση που έχουμε παράβαση των όρων της μετάκλησης, για παράδειγμα αν κάποιος εργάτης έρθει για εννιά μήνες και παραμείνει 9,5 μήνες επιβάλλεται ποινή πενταετούς αποκλεισμού από τη χώρα. Αυτό θεωρούμε πως είναι εξαιρετικά αυστηρό, θα μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε, επιβάλλοντας κάποιο πρόστιμο, αλλά μην χάνεται η δυνατότητα μετάκλησης του εργάτη τα επόμενα πέντε χρόνια».
Επιπλέον, ο κ. Γιαννακάκης ανέφερε πως «οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με το Μπαγκλαντές, αλλά και με την Αίγυπτο δεν έχουν εξυπηρετήσει τις ανάγκες μας. Η είσοδος των εργατών από το Μπαγκλαντές είναι απειροελάχιστη, διότι θα πρέπει να μεταβούν στην Ινδία για να εξυπηρετηθούν και επίσης, η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει πολλά αδύναμα σημεία, στερώντας μας τη δυνατότητα να φέρουμε εργάτες, ενώ μπορεί να αποτελέσει η Αίγυπτος μία «πλούσια» πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού για τα επόμενα χρόνια σε αντικατάσταση της Αλβανίας».
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κατέληξε πως ο υφιστάμενος νόμος αναφέρει πως οι «Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τα χαρτιά προς τις προξενικές αρχές μέσα σε 10 ημέρες, ενώ η τροποποίηση που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνει το όρια στις 30 ημέρες. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει, καθώς είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα, μιας και θα καθυστερεί τις διαδικασίες μετάκλησης».
Τέλος, έκλεισε υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα αποστολής πρόσθετου προσωπικού στις Πρεσβείες ενδιαφέροντος μας και τόνισε ότι αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών και έχει την αποκλειστική ευθύνη.
Παρεμβάσεις για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία και θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία, πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στις 20 Μαρτίου 2023, στις Βρυξέλλες.
«Κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία»
Στην παρέμβασή του για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς επισήμανε ότι οι γεωργικές αγορές βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από αστάθμητους παράγοντες, κάτι πολύ σύνηθες το τελευταίο διάστημα. Οι τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω τιμών εισροών είναι αυτοί των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και της κτηνοτροφίας.
Τόνισε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις καθίσταται δύσκολη η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, καθώς οι φιλόδοξες δράσεις και επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει, προσκρούουν στον πληθωρισμό.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο εξετάζοντας σοβαρά κατά πόσον ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μπορεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις. Απαιτούνται κοινά αποδεκτές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές».
«Δέσμη μέτρων για την αλιεία»
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την τήρηση της δέσμης των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Επισήμανε, εντούτοις, ότι από τις ανακοινώσεις, τίθενται ιδιαίτερα σφικτά χρονοδιαγράμματα και δεν παρέχεται ο απαιτούμενος χρόνος για την τεκμηρίωση των προτεινόμενων δράσεων και την εξασφάλιση της απαραίτητης συνεργασίας των αλιέων για την επίτευξη των στόχων.
Ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις στους αλιείς είναι σημαντικές ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο συνεχών κρίσεων και οικονομικών επιβαρύνσεων και επισήμανε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της Μεσογείου τα όποια μέτρα δεν μπορούν να εφαρμοστούν με τον ίδιο τρόπο.
Όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης και τη μείωση της πίεσης στα αλιευτικά αποθέματα, η χώρα μας όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όπως την ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών η οποία θα συμβάλει στην επισιτιστική ασφάλεια.
Ζήτησε πριν ληφθούν μέτρα και προκειμένου ο αλιευτικός μας στόλος να είναι οικονομικά βιώσιμος να εξεταστούν επαρκώς οι κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις των παραγωγικών φορέων που επηρεάζονται σε επίπεδο κράτους μέλους και ιδίως στους αλιείς που χρησιμοποιούν το αλιευτικό εργαλείο τράτα βυθού.
«Θέματα εμπορίου που συνδέονται με τη γεωργία»
Όσον αφορά στα θέματα εμπορίου αυτό που τονίστηκε είναι ότι ο στόχος της διαφοροποίησης των αγορών της Ε.Ε., είναι απαραίτητο να συμβαδίζει και με τη στρατηγική μας αυτονομία, που πρέπει να είναι και ο πρωταρχικός στόχος μας, ώστε να διασφαλιστεί η μελλοντική μας επισιτιστική ασφάλεια.
Σημειώθηκε ακόμα ότι με δεδομένο ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ένας από τους ανθεκτικότερους στην Ένωση, έχουμε συμφέρον και υποχρέωση να τον διατηρήσουμε ζωντανό και ακμάζοντα. Ειδικά για την Ελλάδα σημειώθηκε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια για την μη αποτελεσματική προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων στο πλαίσιο ορισμένων εμπορικών Συμφωνιών της Ε.Ε., κυρίως για τα εμβληματικά μας προϊόντα. Η προστασία των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων δεν γίνεται εύκολα σεβαστή από αρκετές τρίτες χώρες, κάτι που στο μέλλον θα υπονομεύσει την αναγνώριση της ιδιαίτερης αγροδιατροφικής κληρονομιάς της Ένωσης.
Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ειδικότερα για τον τομέα αποκατάστασης της φύσης στα θαλάσσια οικοσυστήματα αυτό που επισημάνθηκε ήταν ότι η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων θαλάσσιων οικοσυστημάτων διαδραματίζει καίριο ρόλο στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα της λήψης μέτρων αποκατάστασης πρέπει να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές απαιτήσεις καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.
Επίσης, όσον αφορά στις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές για την αποκατάσταση της φύσης ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα απαιτούνται μαζικές επενδύσεις και στήριξη του γεωργικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής στήριξης χρηματοδότηση πέρα από τα κονδύλια της ΚΑΠ, που είναι δεσμευμένα. Μάλιστα σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα και οι αλλαγές αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο κατά τον καθορισμό των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν όσο και κατά την προετοιμασία και εφαρμογή των μελλοντικών εθνικών σχεδίων αποκατάστασης.
Τέλος, όσον αφορά στην αναθεώρηση της πρωτοβουλίας της ΕΕ για τους επικονιαστές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 84% των καλλιεργούμενων φυτών εξαρτώνται από αυτούς και 15 δισ. Ευρώ περίπου της ετήσιας γεωργικής παραγωγής της ΕΕ αποδίδεται άμεσα σε αυτούς. Για να αναστραφεί η παρατηρούμενη τάση μείωσης τους, το ελληνικό στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ αποτελεί κύριο μέσο, μέσω μέτρων όπως η βιολογική γεωργία, η διατήρηση και η ανάπτυξη χαρακτηριστικών του τοπίου, η γεωργοδασοκομία και η μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων.
Κατατέθηκε στην Βουλή νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το οποίο θεσπίζεται νέος «Κώδικας Μετανάστευσης», όπου μεταξύ άλλων περιέχονται ρυθμίσεις για μετακλητούς πολίτες Τρίτων Χωρών προκειμένου να απασχοληθούν στην αγροτική παραγωγή, όπως είχε αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου.
Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης όλων των τύπων αδειών διαμονής και η επικαιροποίηση και μείωση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση ή ανανέωση αδειών διαμονής.
Συγκεκριμένα στο Άρθρο 26 ορίζεται η διαδικασία της μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών, για εξαρτημένη και εποχιακή ή απασχόληση υψηλής ειδίκευσης και προβλέπεται η διαδικασία καθορισμού του όγκου εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών. Με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου που εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθορίζονται ο ανώτατος αριθμός θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετησίων αναγκών της χώρας.
Ειδικά για την περίπτωση της μετάκλησης εποχιακών εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, για τον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων για ολόκληρη την επικράτεια λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος. Η αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, καθορίζεται με σχετική κοινή υπουργική απόφαση και μπορεί να είναι προσαυξημένη κατά δέκα τοις εκατό (10%).
Στο Άρθρο 27 καθορίζονται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας, η οποία πρέπει να τηρείται από τους εργοδότες που επιθυμούν να απασχολήσουν πολίτες τρίτων χωρών και οι προϋποθέσεις έγκρισης των σχετικών αιτημάτων. Επιπλέον, αποσαφηνίζονται η αρμοδιότητα των υπηρεσιών επεξεργασίας των αιτήσεων και ο τρόπος επικοινωνίας με τις αρμόδιες προξενικές αρχές. Τέλος, καθορίζεται η αρμοδιότητα των προξενικών αρχών, η οποία ενόψει της έκδοσης θεώρησης κατόπιν παραλαβής πράξης έγκρισης εκδοθείσας από τις υπηρεσίες επεξεργασίας των αιτήσεων, περιορίζεται στην τήρηση των γενικών και ειδικών διατάξεων για τις θεωρήσεις, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση ελέγχου των δικαιολογητικών που αφορούν στη χορήγηση της αιτηθείσας άδειας διαμονής.
Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο του Άρθρου 27 αναφέρει τα εξής:
1. Κάθε εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει προσωπικό για παροχή εξαρτημένης εργασίας, καταθέτει αίτηση μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία αναφέρονται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, τα στοιχεία και η ιθαγένεια των προς απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, η ειδικότητα, ο τομέας, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης. Η αίτηση συνοδεύεται από τα δικαιολογητικά της απόφασης των παρ. 1 και 28 του άρθρου 176.
2. Η αρμόδια υπηρεσία εκδίδει πράξη, με την οποία εγκρίνεται η απασχόληση του πολίτη τρίτης χώρας σε συγκεκριμένο εργοδότη μόνον εφόσον α) τα δικαιολογητικά είναι πλήρη και β) για τις περιπτώσεις των αιτήσεων για χορήγηση αδειών διαμονής με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης (άδεια διαμονής τύπου «Ε.1»), την απασχόληση κατόπιν μετάκλησης (άδεια διαμονής τύπου «Ε.4»), καθώς και των αιτήσεων για χορήγηση θεώρησης εισόδου για διαμονή με σκοπό την εποχιακή εργασία (τίτλος διαμονής τύπου «Ε.5), ο αριθμός των προβλεπόμενων θέσεων εργασίας στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του άρθρου 26 δεν έχει εξαντληθεί. Η σχετική πράξη έγκρισης διαβιβάζεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μαζί με την υπογεγραμμένη από τον εργοδότη σύμβαση εργασίας, στην αρμόδια ελληνική προξενική αρχή. Σε κάθε περίπτωση, 49μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλονται προς τα οικεία προξενεία και κατάλογοι με τις πράξεις έγκρισης για όλες τις περιπτώσεις μετακλήσεων, σύμφωνα με τον παρόντα.
3. Η αρμόδια ελληνική προξενική αρχή καλεί τους ενδιαφερόμενους πολίτες τρίτων χωρών, για τους οποίους έχει εκδοθεί πράξη έγκρισης για την είσοδο στην Ελλάδα με σκοπό την απασχόληση. Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να παρουσιάζονται αυτοπροσώπως στην ανωτέρω υπηρεσία, προκειμένου να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση εργασίας και να τους χορηγηθεί η εθνική θεώρηση εισόδου, τηρουμένων κατά τα λοιπά των γενικών και ειδικών διατάξεων για τις θεωρήσεις.
Διαβάστε το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή (εδώ)
Ενημερωτική συνάντηση (δεύτερη κατά σειρά μετά την Κοζάνη) για τη νέα ΚΑΠ έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Πέμπτη (16/3), στην Κομοτηνή.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ), ενώ την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Κυριάκος Μπαμπασίδης και η γενική διευθύντρια, Όλγα Μωραΐτου.
Στην ομιλία του ο κ. Μπαμπασίδης δήλωσε πως «ακόμα και τώρα δεν έχουμε πλήρως τις εφαρμοστικές διατάξεις για να έχουμε την ακριβή εικόνα. Δίνουμε όμως πληροφορίες, μαζεύουμε ερωτήματα και βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, ο οποίος ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν πήραμε καμιά ουσιαστική ενημέρωση ούτε μας δόθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματά μας. Αυτοί που γνωρίζουν τι ισχύει στη νέα ΚΑΠ γιατί δεν δίνουν απαντήσεις.
Μας τονίζουν ότι τα 2 πρώτα χρόνια δεν θα χαθούν τα χρήματα από την ΚΑΠ αλλά θα πάνε στην βασική. Το ερώτημα είναι πως θα τα πάρουμε.
Η αναδιανομή θα γίνει από τις «μεγαλύτερες σε μικρότερες ή μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις» και εφαρμόζεται σε επίπεδο των τριών αγρονομικών περιφερειών (αροτραίων καλλιεργειών, μόνιμων καλλιεργειών, βοσκότοπων). Οι ενεργοί γεωργοί θα θεωρούνται δικαιούχοι αναδιανεμητικής στήριξης, εάν οι εκτάσεις που δηλώνουν σε κάθε αγρονομική περιφέρεια, βρίσκονται ανάμεσα σε συγκεκριμένα ανώτερα και κατώτερα όρια εκταρίων. Δεν μας απαντάνε όμως με βάση ποια στρέμματα θα καταβληθεί. Θα βασίζεται στα στρέμματα των δικαιωμάτων και τι θα γίνει με νεοεισερχόμενους;
Δίνουν ένα πριμ στους κτηνοτρόφους 3 ευρώ ανά στρέμμα αν κρατήσουν τα ζώα τους μέσα στον στάβλο από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, ανάλογα το υψόμετρο που είναι η εκτροφή. Τα στρέμματα αφορούν τις εκτάσεις των βοσκοτόπων που έχουν οι κτηνοτρόφοι από την τεχνική λύση του ΟΠΕΚΕΠΕ ή θα προστεθούν και οι εκτάσεις που καλλιεργούνται για ζωοτροφές;
Έχουμε ένα πρόγραμμα στο Δεύτερο πυλώνα που λέγεται ευζωία των ζώων. Κανείς δεν γνωρίζει με ποιους όρους θα τρέξει το πρόγραμμα. Επίσης σφάζουμε μοσχάρια από την 1/1/2023 και δεν γνωρίζουμε αν θα εισπράξουμε την συνδεδεμένη γιατί δεν έχουν υπογράψει την εφαρμοστική».
Συνάντηση είχαν, την Τρίτη (14/3), οι Αγροτικοί Σύλλογοι Γαργαλιάνων και Φιλιατρών με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρουσία του βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Περικλή Μαντά.
Ο ΑγροΤύπος ήταν εκεί και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των αγροτών μετά την συνάντηση.
Όπως δήλωσαν οι κ.κ. Άγγελος Κοροβίλας και Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων Φιλιατρών και Γαργιαλιάνων αντίστοιχα, «ο υπουργός κ. Γεωργαντάς μας τόνισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα.
Στην περιοχή της Τριφυλίας υπάρχει ανάγκη τουλάχιστον 4.500 εργατών γης για την κάλυψη των αναγκών των κηπευτικών καλλιεργειών με προσαύξηση τουλάχιστον 1.000 ακόμα στην συγκομιδή της ελιάς.
Ζητήσαμε ακόμη εκτός των Σχεδίων Βελτίωσης να υπάρξει και άλλο επενδυτικό πρόγραμμα για την επιχορήγηση στέγασης εργατών γης και αγοράς ISOBOX (προκάτ οικίσκων εργατών γης), το οποίο βλέπει θετικά ο υπουργός.
Επίσης ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε ότι η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου στους αγρότες θα γίνει άμεσα.
Ζητήσαμε από τον κ. Γεωργαντά η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο να γίνει με την θέσπιση ειδικού πίνακα που δεν θα λειτουργεί μόνο προς των συμφέρων των μεγάλων καλλιεργειών αλλα αναγνωρίζοντας και την εντατική εργασία που χρειάζεται κάθε καλλιέργεια. Μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει χρόνος για αλλαγή των σχετικών πινάκων απασχόλησης εργατών και η πληρωμή θα γίνει με βάση όσα έγιναν στην προηγούμενη.
Ο υπουργός ΑΑΤ μας ανέφερε ότι βλέπει θετικά την ενίσχυση μέσω de minimis της καλλιέργειας ντομάτας επειδή αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα φυτοπροστασίας με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να καταθέσει σχετικό φάκελο η τοπική ΔΑΟΚ.
Δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στην πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, Προϊστάμενος της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις στην Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΥΕ ΠΑΑ).
Εμείς ζητήσαμε αλλαγή των ποσών χρηματοδότησης στα Σχέδια βελτίωσης και στόχευση ανάλογα με την επένδυση. Η πρόσκληση αφήνει φωτογραφικά εκτός τα θερμοκήπια. Επενδύσεις σε θερμοκήπια, κτηνοτροφία και γεωργία ακριβείας θα πρέπει να μπορούν να συντάξουν φάκελο 250.000 ευρώ. Επίσης το πλαίσιο που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, στις 9/3/2023, συνδέει την μέγιστη χρηματοδότηση (250.000 ευρώ) με το μέγεθος της επιχείρησης μέσω του ΟΣΔΕ 2022 αφήνοντας εκτός μεγάλης χρηματοδότησης σχεδόν κάθε νέο αγρότη».
Για τις επιπτώσεις πού φέρει η καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για τον καθορισμό ανώτατου ορίου θέσεων εργασίας ανά Περιφέρεια και Νομό, για απασχόληση Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) στον πρωτογενή τομέα, αναφέρονται σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης οι Αγροτικοί Σύλλογοι από Κρήτη και Μεσσηνία.
Όπως επισημαίνουν η νέα προγραμματική περίοδος 2023-2024 έχει ήδη ξεκινήσει ενώ οι διαδικασίες για μετάκληση ΠΤΧ γίνονται με παράταση της προηγούμενης ΚΥΑ 2021-2022. Να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη παράταση δεν έχει καμία εφαρμογή σε Περιφέρειες όπου δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Επίσης, προσθέτουν ότι έχουν ενημερώσει έγκαιρα και εγγράφως για τις παθογένειες της νομοθεσίας που διογκώνουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ζητάμε άμεσα την τροποποίηση τους με στοχευμένες παρεμβάσεις.
Και προσθέτουν: «Παραδόξως, έως σήμερα δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την πρόθεση σας να τροποποιηθούν το σύνολο των προβληματικών σημείων στην διαδικασία.
Αντιθέτως έχουν προστεθεί επιπλέον χρονοβόρες ενέργειες όπου μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταχωρούνται επανειλημμένα τα ίδια στοιχεία του εργαζόμενου και εργοδότη σε κάθε στάδιο, όπως στην έκδοση άδειας διαμονής, την έκδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και την έκδοση άδειας εργασίας, κ.α. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η επιδίωξή της Κυβέρνησης είναι να μεταφέρει την γραφειοκρατία στο μέρος και την ευθύνη των πολίτων και τελικά να αυξάνεται κατά πολύ και ο χρόνος ολοκλήρωσης υποθέσεων αλλά και το κόστος. Σε όλες τις παραπάνω διαδικασίες επιβάλλεται επιπλέον παράβολο (πέραν του αρχικού για την μετάκληση) ενώ παράλληλα πολλοί από τους εργοδότες έχουν χάσει ήδη τα χρήματα τους από τις κατ' εξακολούθηση απορρίψεις υποθέσεων από τις ελληνικές πρεσβείες, άνευ ουσιαστικής αιτιολογίας.
Κύριοι Υπουργοί, αναλογιζόμενοι τις ήδη δυσμενείς επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στην τρέχουσα περίοδο αλλά και το γεγονός ότι η χωρά μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο θα είναι ολέθριο λάθος εάν προσχωρήσει η διάλυση της Βουλής χωρίς την δημοσίευση της νέας ΚΥΑ σε ΦΕΚ.
Προειδοποιούμε για μια ακόμα φορά ότι η επισιτιστική κρίση δεν μια αυθαίρετη ορολογία αλλά υπάρχει και επηρεάζει ήδη την καθημερινότητα των πολιτών, συμπαρασύροντας συγχρόνως και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων προς τα πάνω, λόγω ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης των προϊόντων.
Για όλα τα παραπάνω η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τις δικές σας επιλογές που έως τώρα δεν έχουν επιφέρει καμία ουσιαστική λύση σε αυτό το ζήτημα.
Σας καλούμε για ύστατη φορά να μεριμνήσετε ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Είναι το ελάχιστο που επιβάλλεται να πετάξετε σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία».
Την επιστολή υπογράφουν τα ΔΣ των:
Α.Σ Φιλιατρών – Πρ. Κοροβίλας Ευάγγελος
Α.Σ. Γαργαλιάνων – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης
Α.Σ. Σελίνου Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.
Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.
Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.
Α.Σ Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε στις 10 το πρωί στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.
Με επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, όπου και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις δράσεις του Συνεταιρισμού, με κυρίαρχη την παραγωγή σκόρδου και τις προοπτικές συνεργασίας με την Ιάπωνες επιχειρηματίες, για την οποία και έχουμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο μας, ξεκίνησε η περιοδεία Μητσοτάκη στη Λάρισα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιάννης Κουκούτσης: «παρουσιάσαμε τις δράσεις του Συνεταιρισμού και τα θετικά βήματα που έχουμε κάνει. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την επένδυση που θέλουν να κάνουν οι Ιάπωνες στο σκόρδο. Του μεταφέραμε πως ήταν ιδιαίτερα θετικό πως ο ίδιος στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιαπωνία απηύθηνε κάλεσμα σε επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο μας βοηθά ιδιαίτερα στο δρόμο που έχουμε χαράξει ως Συνεταιρισμός. Πέρα από τα θετικά, κάναμε αναφορά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, με κύριο το άπιαστο κόστος παραγωγής. Ζητήσαμε στο πλαίσιο αυτό να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα μέτρα όπως αυτό της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και γενικά αφορολόγητο πετρέλαιο. Ακόμα, ζητήσαμε μέτρα ώστε να μην ξεπερνά η χρέωση της κιλοβατώρας στο ρεύμα τα 0,07 λεπτά, όπως γινόνταν παλιότερα και να μην ισχύουν οι σημερινές χρεώσεις που αγγίζουν τα 0,15 λεπτά, καθώς οι επιβαρύνσεις είναι τεράστιες, αλλά αναφερθήκαμε και στο θέμα του Αχελώου».
Στη Λάρισα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 13:30 στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη Θεσσαλία του 2030 και στις 19:00 σε συγκέντρωση στο κλειστό γυμναστήριο «Αλκαζάρ». Εκεί αναμένεται, όπως και προανήγγειλε από τον Συνεταιρισμό Παλτυκάμπου, να μιλήσει για τα πιο καυτά θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, όπως είναι το κόστος, τα αρδευτικά κ.λπ.
Με την ευκαρία της συνάντησης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου κ. Κουκούτσης, μας ανέφερε πως στις 2 του Μάη έχει προγραμματιστεί συνάντηση στην Αθήνα με τους Ιάπωνες για το θέμα της επένδυσης, παρουσία και του καθηγητή κ. Κουρέτα.
Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Τον Πλατύκαμπο, του Δήμου Κιλελέρ, επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της περιοδείας του στη Λάρισα.
«Προσγειώθηκα πριν από λίγο στην 110 Πτέρυγα μάχης και είχα την ευκαιρία να δω τα απτά παραδείγματα της πάρα πολύ στενής στρατηγικής συνεργασίας πια που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την παρουσία αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εδώ στη Λάρισα.
Είναι μία μόνο μικρή ένδειξη του πώς έχουμε αναβαθμίσει το ρόλο της Ελλάδος γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή σε όλα τα επίπεδα απ’ ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», είπε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια χαιρετισμού του σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες που τον υποδέχθηκαν.
Στη διάρκεια της τετραετίας δώσαμε μεγάλη έμφαση στη στήριξη του αγροτικού κόσμου
«Δεν είναι τώρα η ώρα να σας πω όλα όσα πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Θα συγκρατήσω μόνο αυτά τα οποία είπαν οι προλαλήσαντες, ως προς τη πολύ μεγάλη έμφαση την οποία έχουμε δώσει στη στήριξη του αγροτικού κόσμου μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία ποτέ δεν είχε στη διάθεσή της η χώρα. Θέλω να θυμίσω: Καινούριο ΕΣΠΑ, περισσότεροι πόροι για τα περιφερειακά προγράμματα, για το ΠΕΠ Θεσσαλίας. Καινούριο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, το διαπραγματεύτηκα προσωπικά στις Βρυξέλλες και εξασφάλισα να μην έχουμε μειώσεις στις βασικές επιδοτήσεις των αγροτών μας.
Και βέβαια, το σημαντικό πρόσθετο εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο θα διοχετεύσουμε πολλούς πόρους σε έργα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για εσάς. Αναφέρομαι σε νέα αρδευτικά έργα, θα πούμε περισσότερα σήμερα το μεσημέρι για όλα τα αρδευτικά έργα τα οποία υλοποιούμε. Αλλά και σε έργα παραγωγής φθηνής ενέργειας, έτσι ώστε να μπορείτε να συνδυάσετε την παραγωγή φθηνής ενέργειας με την καλλιέργεια προϊόντων τα οποία πια πρέπει να είναι ανταγωνιστικά και να βρίσκουν θέσεις στις παγκόσμιες αγορές, με βάση την ποιότητά τους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιστρέφουμε στους πολίτες και ειδικά στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, το προϊόν της ανάπτυξης
«Επιστρέφουμε όλον τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για όλο το χρόνο, υλοποιούμε αυτή τη δέσμευσή μας, 80 εκατομμύρια κόστος.
Μπορούμε, όμως, να το κάνουμε και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί η οικονομία μας αναπτύσσεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε και εμείς. Γιατί προσελκύουμε επενδύσεις, διότι έχουμε βάλει τη χώρα πια σε μία διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά.
Θέλω να ξέρετε ότι όλα αυτά τα οποία επιστρέφουμε στους πολίτες, στους αγρότες μας, στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, στα νοικοκυριά τα οποία δοκιμάζονται, δεν είναι προϊόν ούτε πρόσθετου δανεισμού, ούτε υπερφορολόγησης. Το προϊόν της ανάπτυξης επιστρέφουμε στους πολίτες και ειδικά στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Θέλουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πρωταθλητή στην Ευρώπη
«Τα κάναμε όλα καλά; Όχι. Υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να λύσουμε; Βεβαίως και υπάρχουν. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η χώρα έχει αλλάξει πια πίστα, ότι η πορεία την οποία έχουμε προδιαγράψει είναι μια πορεία αισιοδοξίας και ότι όλοι οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτών μας, έχουν κάθε λόγο να γνωρίζουν ότι με αυτή την κυβέρνηση θα έχουν ένα συνομιλητή ο οποίος θα είναι αξιόπιστος, ο οποίος θα στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους και με τον οποίο μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε και τον πρωτογενή μας τομέα πρωταθλητή στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο σκοπός μου και για αυτό το σκοπό θα εξακολουθούμε να δουλεύουμε, σε συνεργασία πάντα με την Περιφέρεια.
Με ρώτησαν στο ραδιόφωνο -βγήκα σε ένα ραδιόφωνο των Τρικάλων- και με ρωτάνε: «και με τις περιφερειακές εκλογές τι θα γίνει, λέει, που έρχονται μετά τις εκλογές;» Λέω τι θα γίνει; Εδώ έχουμε τον καλύτερο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας τον οποίο θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε και με τον οποίο θα εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε άριστα.
Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να σας μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία αλήθειας την οποία είχαμε υπογράψει, θα την τηρήσουμε και την επόμενη τετραετία. Γιατί θέλω να ξέρετε ότι προσβλέπω πολύ στη δική σας στήριξη.
Προσβλέπω στη στήριξη των παλιών και νέων φίλων της Νέας Δημοκρατίας, στις επερχόμενες εκλογές οι οποίες θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη.
Δώστε μας τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την πορεία την οποία έχουμε χαράξει, να πάμε τη χώρα ακόμα πιο ψηλά, να πάμε τη Θεσσαλία ακόμα πιο ψηλά. Μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κ. Αγοραστός: Όποτε χρειάζεται, ανά πάσα στιγμή σηκώνεις το τηλέφωνο και δίνεις λύσεις
«Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλω να σας ευχαριστήσω. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί όποτε χρειάζεται σηκώνεις το τηλέφωνο, ανά πάσα στιγμή και στις δύσκολες και στις μεγάλες στιγμές και δίνεις λύσεις. Θέλω να σας ευχαριστήσω που και στις δύσκολες στιγμές ήσασταν παρόντες. Ήσασταν παρών με έργα, όχι με λόγια», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλία μπορεί να ελπίζει ότι λύνει το αρδευτικό της και το υδρευτικό της πρόβλημα, με μεγάλα έργα, διαγενεακά έργα, έργα ουσίας, έργα που ακουμπάνε την ψυχή των ανθρώπων της παραγωγής, έργα που δίνουν οξυγόνο ελπίδας να συνεχίσουν οι άνθρωποι τη βιώσιμη καλλιέργειά τους, εδώ στον Πλατύκαμπο, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία», πρόσθεσε.
«Έχουμε μια άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και με τα Υπουργεία. Εγώ το μόνο που θα ήθελα να σας τονίσω ότι ο Δήμος Κιλελέρ θέλω να ξέρετε ότι έχει 960.000 στρέμματα και τα 650.000 στρέμματα είναι καλλιεργήσιμα. Καλλιεργεί τα πάντα. Εδώ είναι νεαροί αγρότες, με ακούν. Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε, πέρα από το ενεργειακό, το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε είναι το πρόβλημα του νερού. Πράγματι ο Δήμος Κιλελέρ έχει τεράστιο πρόβλημα, η Θεσσαλία έχει τεράστιο πρόβλημα», σημείωσε ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος.
«Με μεγάλη χαρά σε καλωσορίζουμε στο Δήμο Κιλελέρ. Είναι ο κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος όλης της Ελλάδος με ένα εκατομμύριο περίπου καλλιεργήσιμα στρέμματα. Ο Δήμος με διεκδικήσεις του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου και με τη συμπαράσταση τη δική σας και της κυβέρνησης είναι ένα εργαστήριο έργων.
Παρόλα αυτά όμως, ο αγροτικός κόσμος υποφέρει. Χρειαζόμαστε συμπαράσταση γιατί μετά την καραντίνα και μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά τα εφόδια και παίρνουμε πολύ χαμηλές τιμές», είπε ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Τεχνικών Έργων Κιλελέρ Αλέκος Χονδρονάσιος.
«Είναι μεγάλη μας χαρά που είστε εδώ, είναι μεγάλη μας χαρά που η κυβέρνησή σας και εσείς ως Πρωθυπουργός στηρίξατε έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο και δη τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Το 50% μείωση φορολογίας είναι ένα πολύ σημαντικό σημάδι το τι σημαίνει ότι μια κυβέρνηση θέλει να στηρίξει έμπρακτα ένα συνεταιρισμό. Είστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο, ελπίζουμε σε αυτό το δρόμο να συνεχίσετε.
Σας ευχαριστούμε για όλα. Βέβαια, υπάρχουν θέματα στον αγροτικό κόσμο, όπως το είπε και ο Αντιδήμαρχος, που είναι θέματα και του πρωτογενούς τομέα, θεωρώντας για το κόστος της παραγωγής και το πετρέλαιο έχετε κάνει σημαντικά βήματα, μας έχετε επιστρέψει πετρέλαιο που άλλες κυβερνήσεις μας το κόψανε, κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς μας το δώσατε πίσω.
Αυτό που ζητάμε είναι να μπορέσετε να θεσμοθετηθεί πλέον το αγροτικό πετρέλαιο. Και βέβαια, έργα υποδομής για το νερό που λείπει στη Θεσσαλία, για να συνεχίσει να παράγει, γιατί αν δεν υπάρχει ρεύμα φθηνό -που ήδη έχετε βάλει πλάτη και για το ρεύμα», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας Κιλελέρ και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατύκαμπου, Γιάννης Κουκούτσης.
Ο Πρωθυπουργός περπάτησε στους δρόμους του χωριού και συνομίλησε με τον κόσμο.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευαν οι βουλευτές Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, η βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Γραμματέας Οργανωτικού και Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης.
Οι κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και η Διεπαγγελματική Φέτας ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να γίνει πρώτα η διαβούλευση με τους φορείς.
Θυμίζουμε ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 27η Φεβρουαρίου 2023 (πατήστε εδώ για το Σχέδιο Νόμου)
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, ταμίας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και μέλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σε χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Διεπαγγελματικής ζητήσαμε την απόσυρση του Σχεδίου Νόμου ώστε να ξεκινήσει διαβούλευση για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Οι μεταποιητές και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στον ΕΛΟΓΑΚ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος) τα οποία δεν αναφέρει πουθενά το νομοσχέδιο που θα χρησιμοποιηθούν.
Εμείς ζητάμε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να παραμείνει δημόσιος φορέας. Επίσης να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής ελέγχων στα προϊόντα γάλακτος και κρέατος και να επιβάλλονται πρόστιμα από έναν ενιαίο φορέα που να είναι υπεύθυνος και για την είσπραξή τους. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν τα χρήματα που δίνουν στον ΕΛΟΓΑΚ να πηγαίνουν για ελέγχους και προγράμματα προώθησης φέτας στην εγχώρια αγορά και στο εξωτερικό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να υπάρχει στο ΔΣ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ένα άτομο από τις Διεπαγγελματικές (Φέτας και Κρέατος) καθώς και ένας κτηνοτρόφος (να εναλλάσσεται από τον ΣΕΚ και τον ΠΕΚ). Επίσης να υπάρχει μια Διεύθυνση στον Οργανισμό η οποία να ενημερώνει υπεύθυνα που πάνε τα χρήματα που πληρώνουν σαν τέλη οι κτηνοτρόφοι και οι μεταποιητές».
Ο κ. Στέργιος Κύρτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν είχαμε καμιά ενημέρωση για το Σχεδίου Νόμου. Μας αφορά τους κτηνοτρόφους και ζητάμε να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διαβούλευση του ΥπΑΑΤ με τους φορείς. Όπως φαίνεται δεν θέλει το υπουργείο να συνομιλεί με τους κτηνοτρόφους».
«Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, «Επειδή η γεωργική έρευνα αφορά άμεσα τους αγρότες και τα συλλογικά σχήματα του κλάδου. Η μεταφορά των καινοτομίας και των αποτελεσμάτων της έρευνας πρέπει να γίνεται με αμφίδρομο τρόπο, δηλαδή και με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών για προβλήματα ή τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην παραγωγική διαδικασία. Η κατάρτιση και εκπαίδευση των αγροτών ενόψει της εφαρμογής της ΚΑΠ, καθώς και της αντιμετώπισης των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα. Για όλα τα ανωτέρω θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη εκπροσώπου της ΕΘΕΑΣ στο Διοικητικό Συμβούλιο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τη βέλτιστη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή. Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταγράψουμε αναλυτικά τις απόψεις και τις προτάσεις μας», πρόσθεσε.
Με το νόμο 4002 του 2011 (επί υπουργείας Σκανδαλίδη) με το νόμο για τις ΔΕΚΟ έγινε η συνένωση των τεσσάρων οργανισμών στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτό που ξεκαθαρίζει ο νέος νόμος είναι ότι θα παραμείνει ενιαίος ο οργανισμός. Θυμίζουμε ότι υπήρχε το σενάριο να διαχωριστεί ο ελεγκτικός μηχανισμός από την έρευνα και την εκπαίδευση. Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ζητάνε ένας φορέας να προχωρά στον έλεγχο από το χωράφι και την στάνη μέχρι το ράφι.
Η κα Μαργαρίτα Κουτσουνέλου, Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΑ, σχετικά με τους ελέγχους αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «με την μέχρι σήμερα νομοθεασία - που φαίνεται ότι δεν θα αλλάξει - ο Οργανισμός πραγματοποιεί δύο κατηγορίες ελέγχων. Τους κρατικούς ελέγχους κατασταλτικού χαρακτήρα και τους ελέγχους πιστοποίησης που είναι προεραιτικοί (έλεγχοι τρίτου μέρους με βάση την υπογραφή σύμβασης). Είναι διαφορετικοί έλεγχοι και για τους πρώτους γίνεται πρόταση από τον Οργανισμό στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την επιβολή προστίμου, το οποίο αναλαμβάνει το κράτος να τον εισπράξει».
Σε στάση εργασίας προχωρούν, την Τρίτη (21 Φεβρουαρίου 2023), πέντε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεων του δημοσίου. Tα Γενικά και τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη κατάσταση μη επίλυσης του ζητήματος εξασφάλισης των μετακινήσεων των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ούτε της αποζημίωσης όσων χρησιμοποιούν το ΙΧ αυτοκίνητό τους.
Πρόκειται για την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).
Η στάση εργασίας θα γίνει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθώς επί της ουσίας οι υπάλληλοι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την μετακίνησή τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που υπηρετούν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων σε όλες τις υπηρεσίες γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα, αφού οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν καθόλου υπηρεσιακά οχήματα και οδηγούς ή διαθέτουν ελάχιστα,
η αποζημίωση των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο ούτε τα έξοδα των καυσίμων (0,15 €/χιλ.), στις δε κινήσεις σε απόσταση κάτω από 50 χιλ, στις λεγόμενες δηλαδή κινήσεις «εντός έδρας» η κατανάλωση καυσίμου και η επιβάρυνση του αυτοκινήτου είναι εντελώς δυσανάλογη,
Η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν εξυπηρετεί αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης σε όλη την έκταση των Τομέων ευθύνης. Επιπλέον απαιτείται η «προπληρωμή» τους και ένας τεράστιος όγκος χαρτιών για να καλυφτεί ένα τμήμα των εξόδων (είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι στην Αττική το ανώτερο ποσό, που μπορεί να καλυφτεί για τα ΜΜΜ είναι 1 €/εργάσιμη ημέρα, μετά από την υποβολή ενός τεράστιου όγκου δικαιολογητικών και την σχετική έγκρισή τους).
Μετά από αυτά αποφάσισαν:
Την κήρυξη Στάσης Εργασίας την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, των ΠΕ & ΤΕ Μηχανικών καθώς και των Γεωτεχνικών όλων των φορέων του δημοσίου.
Απαιτώντας:
- Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις εντός της έδρας - πόλης της υπηρεσίας, σε όλους τους συναδέλφους, που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων.
- Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλμ, ώστε να καλύπτεται το πολύ αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και των φθορών, της συντήρησης κλπ των οχημάτων μας.
- Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης.
- Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.
- Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 ή 20 ή 10 ευρώ κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.
- Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
- Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικές στρεβλώσεις.
- Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.
Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές:
- Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί
- Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο)
- Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).
- Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010).
- Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
- Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση.
Τέλος αναφέρουν ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία και η ικανοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων αιτημάτων αφορά την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Στις 23 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κατά την οποία δόθηκε διορία 15 ημερών ώστε η Κυβέρνηση να ικανοποιήσει πλήρως το αίτημα μας για την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών μετάκλησης Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ).
Όπως τονίζει ο Σύλλογος έως σήμερα η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ 2023-2024 για έγκριση ανώτατου αριθμού θέσεων εργασίας για μετακλήσεις Πολιτών Τρίτων Χωρών (ΠΤΧ) ανά νομό και Περιφέρεια δεν έχει εκδοθεί ακόμα. Αντιθέτως, δόθηκε παράταση στην προηγούμενη ΚΥΑ 2021-2022 έως τις 28/2/2023. Η παράταση αυτή δεν έχει καμία απολύτως εφαρμογή σε νόμους που δεν έχουν διαθέσιμες θέσεις (π.χ. Λασιθίου). Το ενδεχόμενο δε να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η έκδοση της νέας ΚΥΑ είναι πλέον πιθανό.
Ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας επίσης ενημερώνει ότι όσον αφορά τη διαδικασία έγκρισης των αιτημάτων μετάκλησης ΠΤΧ στις Ελληνικές Πρεσβείες, έχει αυξηθεί ο αριθμός των προσωπικών συνεντεύξεων με τους ενδιαφερόμενους αλλά με ταυτόχρονη κατακόρυφη αύξηση των απορρίψεων αυτών, χωρίς βάσιμη αιτιολογία.
Και προσθέτει: «Εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για αυτό το αποτέλεσμα. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας και υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης (ως ανώτατο όργανο εκπροσώπησης των αγροτών) δηλώνουμε την άρνηση μας να συμμετάσχουμε πλέον ως φορέας, σε οποιοσδήποτε προεκλογική συζήτηση (από οποιαδήποτε πολιτικό χώρο και αν προκληθεί) έως ότου δοθούν ουσιαστικές λύσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις μας έχουν κατατεθεί εγγράφως και λεπτομερέστατα σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη συζήτηση.
Με βάση τα προηγούμενα, ενημερώνουμε για την πρόθεση μας να κινηθούμε προς κάθε έννομη διαδικασία και καλούμε όλους τους αγρότες της περιοχής που έχουν λάβει απόρριψη στο αίτημα τους για μετάκληση ΠΤΧ, να την προσκομίσουν άμεσα στα γραφεία του Συλλόγου. Τέλος, η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί αντιπροσωπεία αγροτών για εξεύρεση πολιτικής λύσης σε αυτό το μείζον θέμα».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γενικός Γραμματέας Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «αποφασίσαμε να κινηθούμε νομικά κατά της κυβέρνησης γιατί αν και οι αγρότες πληρώνουν τα παράβολα για μετάκλησης Πολιτών Τρίτων Χωρών οι κατά τόπους Ελληνικές Πρεσβείες προχωρούν σε απορρίψη των αιτήσεων με αστείες δικαιολογίες, όπως το να μην γνωρίζει ο υποψήφιος τον τόπο διαμονής ή το μέγεθος της καλλιέργειας. Ουσιαστικά εκτελούν εντολές για μπλοκάρουν τις αιτήσεις. Την ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση την έχει η κυβέρνηση και εμείς αποφασίσαμε στη Γενική Συνέλευση να μην συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική συγκέντρωση».
Κατατέθηκε σχέδιο νόμου στη Βουλή, από το Υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο είναι δυνατή η εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου.
Ειδικά στην περίπτωση δημοσίων εκτάσεων, εντός των οποίων λειτουργούν βιομηχανικές ή βιοτεχνικές εγκαταστάσεις ή ασκείται αγροτική ή κτηνοτροφική δραστηριότητα, είναι δυνατή η εξαγορά έκτασης μεγαλύτερης των τριάντα (30) στρεμμάτων και μέχρι εκατό (100) στρέμματα κατ’ ανώτατο όριο συνολικά.
Με το σχέδιο νόμου - που βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου - ανοίγει η δυνατότητα πώλησης καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων επί των οποίων έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, τουριστικά - βιομηχανικά - αγροτικά ακίνητα, αποθήκες), με εκπτώσεις στο τίμημα εξαγοράς και με δυνατότητα εξόφλησης σε 60 δόσεις για όσους έχουν ιδιοποιηθεί ακίνητο του ελληνικού δημοσίου για πάνω από 30 χρόνια. Οι εκπτώσεις στο τίμημα εξαγοράς μπορεί να φτάσουν ακόμα και στο 20% της αντικειμενικής αξίας.
Στόχος είναι η είσπραξη από το δημόσιο 500 εκατ. ευρώ σε βάθος 5 ετών.
Επίσης με το σχέδιο νόμου εξαιρούνται από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023, όσοι κατέχουν ακίνητο σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Η διαδικασία απόκτησης οριστικών τίτλων κυριότητας αναμένεται να «τρέξει» μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά από τους πολίτες.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπονται:
- οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης εξαγοράς δημοσίων ακινήτων,
- οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, η συνδρομή των οποίων καθιστά αδύνατη την εξαγορά δημοσίου ακινήτου, καθώς κατ οτ κατηγορίες ακινήτων που εξαιρούνται της διαδικασίας εξαγοράς,
- ο τρόπος προσδιορισμού του τιμήματος εξαγοράς, οι κατηγορίες εκπτώσεων επί του τιμήματος εξαγοράς, καθώς και οι προϋποθέσεις καταβολής μειωμένου τιμήματος εξαγοράς
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων και εκτάσεων. Κατ’ αποτέλεσμα, προωθούνται η προσφορότερη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η τουριστική, βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της χώρας.
Οι ρυθμίσεις αφορούν άμεσα πολίτες που ασκούν κατοχή αδιαλείπτως επί τουλάχιστον σαράντα (40) έτη επί των ως άνω ακινήτων, εφόσον σε αυτά βρίσκεται η κύρια κατοικία τους, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των ιδίων ή των οικογενειών τους αλλά και τους πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν κατοχή αδιαλείπτως επί τουλάχιστον σαράντα (40) έτη επί των ως άνω ακινήτων, εφόσον σε αυτά ασκούν τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική, εμπορική, ή αγροτική δραστηριότητα με τη χρήση ή μη κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές».
Το άρθρο 9 του σχεδίου νόμου προβλέπει την υποβολή της αίτησης για την εξαγορά των ακινήτων και των συνοδευτικών δικαιολογητικών σε ψηφιακή πλατφόρμα (ειδικό πληροφοριακό σύστημα «Αιτήσεων Εξαγοράς Δημοσίων Ακινήτων»), που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ).
Ο τρόπος εξόφλησης του τιμήματος εξαγοράς μπορεί να γίνει εφάπαξ ή τμηματικά. Ειδικά για την περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης, προβλέπεται η παροχή έκπτωσης σε ποσοστό 10%.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το άρθρο 17 αναφέρεται σε περιπτώσεις βιοτεχνικών, βιομηχανικών, αγροτικών, κτηνοτροφικών και τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επεκταθεί σε όμορα δημόσια κτήματα και έχουν καταλάβει μικρά τμήματα αυτών, συνήθως ακανόνιστου σχήματος, όπως λωρίδες κ.λπ. και έχουν ανεγείρει επ’ αυτών εγκαταστάσεις πάσης φύσεως, όχι μόνο κτιριακές, αλλά κυρίως συνοδά έργα της λειτουργίας τους, όπως δίκτυα, δεξαμενές, δρόμους, ηλεκτρομηχανολογικές και λοιπές εγκαταστάσεις, που αποτελούν συνολικά ενιαίο λειτουργικό σύστημα. Οι εκποιήσεις αυτές επιτρέπονται μόνον εφόσον:
α) το εκποιούμενο τμήμα προς την όμορη επιχείρηση, μετά την απόσπασή του από το μείζον ακίνητο, είναι μη άρτιο ή μη οικοδομήσιμο και εντάσσεται υποχρεωτικά στο όμορο άρτιο και οικοδομήσιμο ακίνητο της επιχείρησης, και το ακίνητο που απομένει μετά την εκποίηση του τμήματός του δεν καθίσταται μη άρτιο ή μη οικοδομήσιμο, εξαιτίας της συγκεκριμένης απόσπασης. Αν το απομένον τμήμα του μείζονος ακινήτου ήταν και παραμένει και πριν την ανωτέρω απόσπαση μη άρτιο ή μη οικοδομήσιμο, τότε δύναται να προσκυρωθεί στην αιτούσα επιχείρηση με το ίδιο τίμημα.
β) οι εγκαταστάσεις επί των τμημάτων αυτών από τις όμορες ως άνω επιχειρήσεις έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η.7.2011,
γ) η εκποίηση του τμήματος προς την όμορη επιχείρηση δεν είναι αντίθετη στον χωροταξικό σχεδιασμό,
δ) η τακτοποίηση των ανεγερθεισών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τον ν. 4495/2017 (Α΄ 167) συντελείται από την αιτούσα επιχείρηση εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση απόφασης εκποίησης, διαφορετικά η απόφαση αυτή ανακαλείται από το όργανο που την εξέδωσε, μη δυναμένης της αιτούσας επιχείρησης να επανέλθει με νέα αίτηση εκποίησης και εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία δημοσίων κτημάτων.
Διαβάστε το σχέδιο νόμου (εδώ)
Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (3/2/2023), συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) στην έδρα της Δ.Α.Ο.Κ. Ημαθίας, στη Βέροια.
Στην συζήτηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων για ελέγχους εκτός ωραρίου και εκτίμηση της έως τώρα πολύμηνης αποχής - απεργίας από ελέγχους εκτός ωραρίων. Οι ελεγκτές γεωπόνοι ζητούν τα χρήματα που τους οφείλουν για τους ελέγχους (ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς) που έχουν κάνει και δεν έχουν πληρωθεί.
Όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά μετά από το αρχικό ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις που έδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, η Κυβέρνηση έδειξε την αδιαφορία και αναλγησία της έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους.
Ειδικότερα τονίζουν ότι δεν υπήρξε ουδεμία εξέλιξη στην τροποποίηση της απόδοσης των τελών που καταβάλλονται υπέρ των ελεγκτών, ούτε ως προς το ύψος ούτε και ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν για την πληρωμή, απαξιώνοντας τον Γεωπονικό κλάδο στις περιφέρειες και την ύπαιθρο.
Κατόπιν τούτου και μετά από την κατά πλειοψηφία τοποθέτηση των συναδέρφων ελεγκτών για συνέχιση της απεργίας αποχής το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. αποφάσισε ομόφωνα:
- Την συνέχιση της απεργίας αποχής από τους ελέγχους (ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό), που διεξάγονται σε ώρες εκτός ωραρίου εργασίας και σε μη εργάσιμες ημέρες και
- Τη δικαστική προσφυγή για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων και υπερωριών και την πλήρη μισθολογική αναγνώριση της Γεωπονικής προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
Τις επόμενες ημέρες θα υπαρξουν νεότερα για πετρέλαιο των αγροτών και εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων λόγω υψηλού κόστους ζωοτροφών. Αυτά δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντηση που είχε με αγρότες, οι οποίοι είχαν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Λιθιάς της Καστοριάς.
Ο Πρωθυπουργός, που βρίσκεται στην Δυτική Μακεδονία για διήμερη επίσκεψη, έφτασε το πρωί της Δευτέρας (13/2) στην πόλη της Καστοριάς και στη συνέχεια επισκέφθηκε το εργοτάξιο της νέας Σήραγγας Κλεισούρας.
Στον δρόμο προς το εργοτάξιο είχε την συνάντηση με τους αγρότες του μπλόκου.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, ο οποίος συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό, «μιλήσαμε για τα θέματα που απασχολούν όλους τους αγρότες της χώρας, τα οποία είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής, τα προβλήματα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, την αύξηση των ασφαλίστρων ΕΦΚΑ στους αγρότες και την έλλειψη εργατών γης.
Ακόμη συζητήσαμε για το τοπικό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή με την αναμονή της πληρωμής των ΠΣΕΑ για τα φασόλια και τα σιτηρά από το 2019.
Επίσης ζητήσαμε να καταβληθούν ενισχύσεις de minimis στους μηλοπαραγωγούς της Καστοριάς, 300 ευρώ ανά στρέμμα, για όλες τις ποικιλίες.
Όπως ανέφερα στον Πρωθυπουργό τα τελευταία χρόνια το 30% των αγροτών έχει εγκαταλείψει το επάγγελμα επειδή δεν μπορούσαν να είναι βιώσιμοι.
Ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης για το αγροτικό πετρέλαιο μου τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξαγγελίες και πρέπει να έχουν υπομονή οι αγρότες.
Επίσης θα αναλάβει προσωπικά το θέμα με την ενίσχυση των κτηνοτρόφων για το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και ότι όλα είναι ανοικτά για τους τρόπους στήριξης».
Τις τελευταίες ημέρες με έκπληξη διαπιστώνουν πολλοί αγρότες ότι έχουν ακυρωθεί τα ΑΜΚΑ εργατών γης, οι οποίοι είχαν «άδεια παράτυπα διαμένοντος» η οποία όμως έληξε.
Βέβαια οι συγκεκριμένοι εργάτες δεν απελαύνονται από την χώρα αλλά το πρόβλημα το έχουν οι αγρότες που δεν μπορούν να τους βάζουν εργόσημα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης, «έχουμε ενημερώσει με επιστολή το υπουργείο Εργασίας για το πρόβλημα.
Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες, οι οποίοι δεν μπορούν να αποδείξουν την καθημερινή εργασία στα χωράφια και να βάλουν εργόσημο.
Στην επικοινωνία που είχαμε με τον ΕΦΚΑ μας παρέπεμψε στην ΗΔΙΚΑ, η οποία μας ενημέρωσε ότι η αστυνομία έχει δώσει εντολή για την αναστολή των ΑΜΚΑ.
Ακόμη θα πρέπει να σας αναφέρω ότι όποιος έχει καταθέσει αίτημα για άδεια εργασίας στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Α (στην οδό Πέτρου Ράλλη), που υπάγεται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης του Κεντρικού Τομέα και της Δυτικής Αττικής, δεν έχει λάβει καμιά απάντηση στο αίτημά του, με χρόνο αναμονής που ξεπερνά τους 8 μήνες, χωρίς καμιά ενημέρωση ή προσπάθεια διευκόλυνσης της διαδικασίας για να μπορέσουν να εργαστούν νόμιμα οι εργάτες γης στα χωράφια.
Ζητάμε από το κράτος να δοθεί λύση με την άμεση επαναφορά του ΑΜΚΑ και την διεκπεραίωση των διαδικασιών με τα αιτήματα αδειών εργασίας, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι αγροτικές επιχειρήσεις».
Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».
ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους.
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες.
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο.
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος.
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:
- Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
- Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
- Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
- Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών.
- Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».
ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του.
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας.
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».
Αποκλειστικά από την ΗΔΙΚΑ η έκδοση ΑΜΚΑ για τους απασχολούμενους πολίτες τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, διευκρινίζεται σε σχετικό έγγραφο του ο ΕΦΚΑ.
Προσοχή όμως η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για τις περιπτώσεις μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών που έρχονται στην χώρα μετά από πρόσκληση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Νόμος 4950/2022 - Άρθρο 62).
Η αίτηση η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του προς απασχόληση πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος πρέπει να μην έχει συμπληρώσει το εξηκοστό (60ο) έτος της ηλικίας, καθώς και ο ΑΦΜ του εργοδότη, υποβάλλεται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ).
Όπως διευκρινίζει στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του ΕΦΚΑ, οι υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης της Περιφέρειας κοινοποιούν τα στοιχεία εργατών γης που έρχονται με μετάκληση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διά της ηλεκτρονικής οδού, στην ΑΑΔΕ για να βγάλει ΑΦΜ και εκείνη - μέσα από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ - θα προχωρά στην έκδοση του ΑΜΚΑ. Προσοχή η διαδικασία δεν αφορά τους παράτυπα διαμένοντες μετανάστες (Νόμο 4251).
Διαβάστε το ΦΕΚ (πατήστε εδώ)
Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «τέλη του έτους είχα κάνει μετάκληση για ένα εργάτη από τρίτη χώρα και δνε μπορούσα να βγάλω ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Πέρασαν τρεις μήνες έφυγε ο εργάτης και ακόμη δεν κατάφερα να βγάλω μια άκρη. Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να μπορεί η όλη διαδικασία να γίνεται μέσα από τα λογιστικά γραφεία δηλαδή ο λογιστής να μπορεί να μπαίνει στην πλατφόρμα και να προχωρά τη διαδικασία έκδοσης ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και να μην γίνεται μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες».
Στο θέμα που ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τις τραγικές πληρωμές της κυβέρνησης στο μέτρο της ενίσχυσης των ζωοτροφών, όπως χαρακτηριστικά τονίζει.
Το μόνο αυτονόητο και δεδομένο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στα σχεδόν 4 χρόνια διακυβέρνησής της, είναι η αξιοθαύμαστη «τεχνογνωσία» της στο να μην μπορεί ποτέ να ολοκληρώσει μια πληρωμή έγκαιρα και έγκυρα, διογκώνοντας κάθε φορά και περισσότερο, τα ήδη οξυμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στους αγρότες μας.
Τελευταίο της «επίτευγμα», αυτό της ενίσχυσης στις ζωοτροφές του Μέτρου 22, τις οποίες αφού τις «έσυρε» χρονικά για μεγάλο διάστημα, προβαίνοντας σε «διορθωτικές κινήσεις» και με πολλές «εκπτώσεις» στη διαδικασία υλοποίησής τους, στο τέλος «κατάφερε» να τις «ολοκληρώσει», αφήνοντας εκτός, κατά τα γραφόμενα στον αγροτικό Τύπο, πάνω από 10.000 παραγωγούς (δείτε εδώ) από όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας!
«Θύματά» της αυτή τη φορά, κατά κύριο λόγο, όσοι κτηνοτρόφοι είχαν δηλώσει γεωργικό Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι και οι κτηνοτρόφοι που έμειναν εκτός πληρωμής λόγω πολλαπλής συμμόρφωσης. Και αυτά την ίδια στιγμή, όταν κλάδοι της κτηνοτροφίας, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, λόγω του πολύ υψηλού κόστους των ζωοτροφών, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις αυτές των εκτροφέων κουνελιών και ορνίθων αναπαραγωγής, δεν συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ενίσχυση.
Οι «δικαιολογίες» που θα ειπωθούν και οι «λύσεις» που θα δοθούν είναι, λίγο πολύ, γνωστές και αναμενόμενες: «το κατεπείγον της διαδικασίας» και «τα απρόβλεπτα προβλήματα στο πληροφοριακό σύστημα», θα «διορθωθούν» με «εκ των υστέρων παρεμβάσεις», χωρίς όμως και πάλι να επιλυθούν αποτελεσματικά και καίρια τα χρονίζοντα και κατεπείγοντα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, που διόγκωσε η «Κυβέρνηση των Αρίστων».
Το «ηθικό δίδαγμα» για άλλη μια φορά είναι ένα: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «βλάπτει σοβαρά την κτηνοτροφία». Δυστυχώς όμως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ευτυχώς για τους πολύπαθους κτηνοτρόφους μας, η «ώρα της κάλπης» πλησιάζει…
Και εκεί θα δοθούν οι πραγματικές απαντήσεις, έγκαιρα και έγκυρα.
Την ώρα, μάλιστα, που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κτηνοτροφία της χώρας με επίκεντρο τη στήριξη των χιλιάδων κτηνοτρόφων που δοκιμάζονται από την κρίση διακυβέρνησης από τη ΝΔ.
Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις διατάξεις της οποίας ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν τα εξής:
1. Δύνανται, οι αποζημιώσεις των Αξιολογητών και των Μελών Συλλογικών Οοργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης και παραλαβής των αιτήσεων στήριξης και των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, να ανέρχονται μέχρι του ποσού των 2.400 ευρώ (από 1.200 ευρώ) μηνιαία και όχι πέραν των 3.500 ευρώ (από 2.400 ευρώ) ετησίως, κατά παρέκκλιση του αρ. 21 του ν. 4354/2015.
2. Λογίζονται νόμιμες, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης που εκδόθηκαν από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και αφορούν σε δαπάνες του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας των οικονομικών ετών 2019, 2020, 2021 και 2022.
«Οι δύο ανωτέρω Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις αποζημιώσεις των Γεωτεχνικών αν και υπολείπονται της πρότασης της ΠΟΓΕΔΥ είναι μία αρχή για να αναγνωριστεί επιτέλους η συμβολή των Γεωτεχνικών στην αποκλειστική ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.
Παρατείνεται η προθεσμία ισχύος της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 5269/139 - 5.02.2021), με την οποία καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2021 και 2022, με τροποποιητική απόφαση η οποία επίκειται να υπογραφεί και άμεσα να δημοσιευθεί.
Η παράταση θα δοθεί έως 28/02/2023, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν αιτήματα μετάκλησης εργατών γης μέχρι να υπογραφεί οριστικά η νέα ΚΥΑ διάρκειας δύο ετών, με την οποία θα καθορίζονται τα νέα όρια εργατών γης που θα μπορούν να μετακληθούν ανά περιφερειακή ενότητα.
Αγρότες οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήματα θα έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα μέχρι να ισχύσει η νέα ΚΥΑ.
Την ανάγκη να λάβει η Ε.Ε. βραχυπρόθεσμα μέτρα για την άμεση άμβλυνση των προκλήσεων που δημιούργησε η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, η ενεργειακή και κλιματική κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, προκειμένου να αποτραπεί μακροπρόθεσμη ζημιά στον αγροτικό μας τομέα και στην επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε. ανέδειξε, με πρωτοβουλία του, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στο πλαίσιο συζήτησης που προκάλεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Ο κ. Γεωργαντάς αφού περιέγραψε μια σειρά εξωτερικών οικονομικών κραδασμών, με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι ευρωπαίοι αγρότες, τόνισε ότι η συζήτηση γύρω από τη θέση της ΕΕ στους παγκόσμιους συσχετισμούς ισχύος και η αναζήτηση της «στρατηγικής της αυτονομίας», γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, ιδιαίτερα δε αν ληφθούν υπόψη και οι ευρύτερες εξελίξεις που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του γεωργικού τομέα της ΕΕ.
Κατά τον κ. Γεωργαντά, η αύξηση του συνολικού κόστους εισροών στον γεωργικό τομέα έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει, επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα υλοποίησης επενδύσεων που περιλαμβάνονται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. «Σύμφωνα με δεδομένα και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, η συγκεντρωτική πραγματική αξία του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2021-2027 θα μειωθεί κατά 21,95% σε σχέση με το 2020 και κατά 34,12% κατά το έτος 2027 σε σχέση με το 2020», τόνισε ο Υπουργός.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει φιλόδοξες και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τις σοβαρές δυσχέρειες που προκάλεσε ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, να διασφαλιστεί η παραγωγή και ο εφοδιασμός των ευρωπαίων πολιτών με γεωργικά προϊόντα υψηλής αξίας και να εξασφαλιστεί, συνολικά, η επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε.. «Τα μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα και καινοτόμα, συγκρίσιμα, με εκείνα που προτείνει η Επιτροπή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ως απάντηση στις ευρύτερες εξελίξεις. Χρειαζόμαστε μια συνολική, στρατηγική απάντηση, που θα περιλαμβάνει τον αγροδιατροφικό τομέα και προσβλέπουμε στις προτάσεις της Επιτροπής», αναφέρει η ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών.
Να σημειωθεί ότι την ελληνική πρόταση συνυπέγραψαν δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ, κατά τη συζήτηση, έλαβε τη στήριξη ακόμα πέντε χωρών, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας. Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία αυτή και επισήμανε την ανάγκη έναρξης συζήτησης για τις επιπτώσεις των κρίσεων αυτών στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Σημείωσε, ότι είναι ζωτικής σημασίας η πρόσθετη στήριξη στην υλοποίηση της ΚΑΠ, λόγω της συμβολής της στην επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ανέφερε ότι η σημερινή παρέμβαση της Ελλάδας δίνει νέα ώθηση στη συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός, συζητώντας για την κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε. και ακολουθώντας το πνεύμα της τοποθέτησης του για ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης και επισήμανε ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση και έκτακτες λύσεις σχεδιασμένες για τις ανάγκες κάθε χώρας.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αρχικώς ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για την καλή μεταχείριση και προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά, τόνισε ότι για την αναθεώρηση πρέπει να ληφθούν υπόψη η χρήση νέων τεχνολογιών, τα επιστημονικά δεδομένα και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κρατών, όπως η Ελλάδα, με νησιά που παρουσιάζουν έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Επιπλέον, αναφορικά με την αναθεώρηση της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών και ειδικότερα σε σχέση με τις γεωργικές πτυχές της, ο κ. Γεωργαντάς αφού εξέφρασε την κατ’ αρχήν συμφωνία του με την ανάγκη μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία, υποστήριξε την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών κλάδων, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και εύλογα όρια.
Ακόμα, ο Έλληνας Υπουργός, όσον αφορά τις ευκαιρίες βιοοικονομίας στις αγροτικές περιοχές, τόνισε ότι θα συμβάλλει στην τόνωση της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, αναβαθμίζοντας το επάγγελμα του γεωργού, ενώ επισήμανε ότι οι νέες πρακτικές οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, ανεξάρτητα από το είδος και το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τις γεωργικές πρακτικές και το υπόβαθρό τους.
Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς, σε σχέση με την παρατηρούμενη αύξηση στη διακίνηση του νοθευμένου μελιού στην εσωτερική αγορά, ανέφερε ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα όχι μόνο για την προστασία των μελισσοκόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας».
Tην ανάγκη για επείγοντα µέτρα στήριξης και στρατηγική προσέγγιση στον αγροδιατροφικό τοµέα λόγω των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισµού στους αγρότες της ΕΕ και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ζητήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που γίνεται στις 30 Ιανουαρίου 2023.
Στη διάρκεια της συνόδου η σουηδική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραμμα εργασιών της για το τρέχον εξάμηνο στον τομέα της γεωργίας και της αλιείας.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη και θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση των αγορών, ιδίως υπό το πρίσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Κατόπιν αιτήματος της πορτογαλικής αντιπροσωπίας, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν δημοσίως απόψεις σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη μεταφορά ζώων, που αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της παραγωγής τροφίμων.
Η ουγγρική αντιπροσωπία θα ενημερώσει τους υπουργούς ότι επιθυμεί να ζητήσει προσωρινή παρέκκλιση για το ανώτατο όριο όσον αφορά τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος για το 2023.
Η πολωνική αντιπροσωπία θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τον αντίκτυπο της αύξησης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην αγορά και στους γεωργούς σε τοπικό επίπεδο.
Κατόπιν αιτήματος της σλοβενικής αντιπροσωπίας, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τη γερμανική αντιπροσωπία σχετικά με το παγκόσμιο φόρουμ για τα τρόφιμα και τη γεωργία που πραγματοποιήθηκε, στο Βερολίνο, στις 21 Ιανουαρίου 2023.
Την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα του αγροτικού τομέα ανακοίνωσαν ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Marc Fesneau, στο πλαίσιο της 27ης διμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (19/1/2023), στην Βαρκελώνη.
Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αγροτική πολιτική». Επίσης προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας η οποία προσδιορίζει τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και τους στόχους που θα πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να έχουν.
Η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, αντικατοπτρίζοντας την σημασία που έχουν για την Ισπανία και τη Γαλλία οι κοινές αγροτικές και αλιευτικές πολιτικές λόγω της θεμελιώδους επιρροής τους στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.
Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα συνεργαστούν εν προκειμένω για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας και αλιείας, που θα εγγυώνται τον όγκο τροφίμων που είναι απαραίτητος για τη διατροφή των καταναλωτών.
Ακόμη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας, όπως συγκεκριμένες ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους αγρότες.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρέπει και η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της χώρας μας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες όπως κάνουν άλλες γειτονικές μας χώρες.
Ακόμη πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η Ελλάδα να στηρίξει αυτή την θέση».