Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μέσα προστασίας για να κάνουν ελέγχους ζητάνε οι Γεωτεχνικοί της ΠΟΓΕΔΥ

27/03/2020 10:36 πμ
Η ΠΟΓΕΔΥ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι στέκεται αρωγός στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους Έλληνες παραγωγούς ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Η ΠΟΓΕΔΥ σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι στέκεται αρωγός στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ να προστατεύσει τους καταναλωτές και τους Έλληνες παραγωγούς ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, μέσα στο δυσμενέστατο περιβάλλον που αποτελεί πρόκληση για διάφορους επιτήδειους προκειμένου να επιχειρήσουν να νοθεύσουν την αγορά. Προφανώς οι Γεωτεχνικοί θα είναι παρόντες όλη την κρίσιμη περίοδο πριν το Πάσχα αλλά και όσο διαρκεί η πρωτοφανής υγειονομική κρίση.

Οι καταναλωτές πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή και υγιή τρόφιμα και για αυτό να είναι σίγουροι ότι δουλεύουν, παρά τις αντιξοότητες, οι συνάδελφοι Γεωτεχνικοί (Γεωπόνοι, Κτηνίατροι και Ιχθυολόγοι).

Προφανώς η αυτονόητη προσφορά των συναδέλφων δεν μπορεί να γίνει ερήμην της διασφάλισης της υγείας τους. Κανείς δεν μπορεί να αφήσει τους συναδέλφους στην τύχη τους χωρίς προστασία και διασφάλιση της υγείας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην δύσκολη αυτή παγκόσμια συγκυρία έχουν σιγήσει και τα συνήθη παπαγαλάκια που εισηγούνται την ιδιωτικοποίηση Γεωτεχνικών Δημοσίων αντικειμένων. Η καλύτερη απάντηση τους δίνεται τώρα όπου οι αγαπημένοι τους κρατικοδίαιτοι πρόθυμοι, έχουν εξαφανιστεί. Οι Δημόσιοι Γεωτεχνικοί Ελεγκτές όμως είναι εκεί και δεν μπορεί βέβαια να είναι τα εύκολα θύματα στα δύσκολα.

Καλούμε την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας τους Γεωτεχνικούς Ελεγκτές του Υπουργείου και των Περιφερειών που θα κληθούν να εκτελέσουν ελέγχους ενόψει της περιόδου του Πάσχα. Τα μέσα αυτά θα πρέπει να είναι κατάλληλα και επαρκή για όλη την απαιτούμενη περίοδο και θα πρέπει να αποσταλούν έγκαιρα σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η Ομοσπονδία θα παρακολουθήσει τις ενέργειες που θα γίνουν για να εξασφαλίσουμε την υγεία των καταναλωτών αλλά και των Συναδέλφων που θα εργαστούν για αυτό. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να βγει στους ελέγχους αν δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις ασφαλούς διενέργειας αυτών.

Σχετικά άρθρα
15/04/2024 09:50 πμ

Με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύσσεται παράνομη και καταχρηστική η απεργία - αποχή των υπαλλήλων των κλάδων ΠΕ Γεωτεχνικών, ύστερα από αγωγή που κατέθεσε εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πάντως είναι πρώτη φορά που υπουργός οδηγεί στα δικαστήρια μια απεργία πριν αυτή ξεκινήσει (Παρασκευή 12/4 βγήκε η απόφαση). Οι δικαστές στην απόφασή τους αναφέρουν ότι δεν υπήρχε Προσωπικό Ασφαλείας και η απεργία - αποχή είχε μεγάλη χρονική διάρκεια. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι οι δικαστές δέχονται εν μέρει την αγωγή. Δεν αποδέχτηκαν το αίτημα του ΥπΑΑΤ να διαταχθεί απαγόρευση στο μέλλον απεργίας με τα ίδια αιτήματα.

Διαβάστε τη δικαστική απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ορίζονται τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Επισήμων Ελέγχων.Συγκεκριμένα:

Η Συντονιστική Επιτροπή Επισήμων Ελέγχων (ΣΕΕΕ), απαρτίζεται από τους:

α) Γεώργιο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο.

β) Βασίλειο Μιχαλόπουλο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Διονύσιο Γραμματικό, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Γενικής Διεύθυνσης, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων.

γ) Απόστολο Πολύμερο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Αννούλα Μαυρίδου, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Γενικής Διεύθυνσης, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής.

δ) Θωμά Αλεξανδρόπουλο, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτρια την Δέσποινα Παπανικολάου, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, ειδικότητας, βαθμού και Γενικής Διεύθυνσης, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας.

ε) Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Γενικό Διευθυντή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνο Μπαρμπέρη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Χημικών, ειδικότητας ΠΕ Χημικών, με βαθμό Α΄, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ασφάλειας Τροφίμων, του ίδιου Φορέα.

Γραμματέα της Επιτροπής ορίζουμε τη Γεωργία Τσαγδή, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, με βαθμό Α΄ της Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αναπληρωτή τον Χρήστο Μανούρα, υπάλληλο του ίδιου κλάδου, βαθμού, Διεύθυνσης και Γενικής Διεύθυνσης

Η θητεία του Προέδρου, των μελών και της γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Επίσημων Ελέγχων (ΣΕΕΕ) ορίζεται διετής.

Τελευταία νέα
12/04/2024 04:02 μμ

Το ΥπΑΑΤ προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για την Απεργία των Γεωτεχνικών.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την εξαγγελθείσα απεργία των Γεωτεχνικών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και την απορρύθμιση εισαγωγών, εξαγωγών και ελέγχων αγροτικών και προϊόντων, ανακοινώνει τα εξής: Σεβόμαστε το δικαίωμα της απεργίας για κάθε εργαζόμενο.

Αναγνωρίζουμε την προσφορά του κλάδου των Γεωτεχνικών και των στελεχών των ΔΑΟΚ, που υπάγονται στο Υπ. Εσωτερικών, στις προσπάθειες που κάνει το ΥΠΑΑΤ συνεργαζόμενο και μαζί τους για ελέγχους στην αγορά και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Σε συναντήσεις που είχε η πολιτική ηγεσία με εκπροσώπους των Γεωτεχνικών, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι αναγνωρίζει ως δίκαια πολλά εξ αυτών και έχει δεσμευθεί για την προώθηση και επίλυσή τους, ανάλογα τις δημοσιονομικές δυνατότητες και σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτή η ευθύνη που έχουμε όλοι μας έναντι του συνόλου των πολιτών – και ιδιαίτερα των Ελλήνων παραγωγών και καταναλωτών- που πρέπει να προστατεύσουμε, εν΄όψει ειδικά των ημερών και των αυξημένων αναγκών της αγοράς του Πάσχα.

Θυμίζουμε ότι οι έλεγχοι του ΥπΑΑΤ έχουν ως στόχο την εφαρμογή της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας σε όλο το φάσμα της αγροδιατροφικής αλυσίδας και, μέσω αυτής, την προάσπιση της υγείας του καταναλωτή.

Οι έκτακτοι έλεγχοι του ΥΠΑΑΤ με μικτά κλιμάκια από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων, τον ΕΦΕΤ και τον ΕΛΓΟ καθώς και οι έλεγχοι οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν εν όψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης κυρίως αμνοεριφίων, οπωροκηπευτικών και αυγών, έχουν στο επίκεντρό τους τη διάθεση ασφαλών τροφίμων όπως επίσης και την προστασία του καταναλωτή από δόλιες και παραπλανητικές πρακτικές μεταξύ των οποίων οι «ελληνοποιήσεις» και η νοθεία.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανάγκης αυξημένων ελέγχων, που απαιτούνται αυτήν την περίοδο, το οποίο ωστόσο είναι παλιό αίτημα των εμπλεκομένων της αγοράς και των καταναλωτών, για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Γεωτεχνικών. Πολύ περισσότερο αφού μια τέτοια πρακτική στρέφεται ευθέως σε βάρος του συνόλου των λοιπών πολιτών που προσβλέπουν στους αυξημένους ελέγχους και τον περιορισμό των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Περαιτέρω, προβλέπεται αποχή από την παρακολούθηση των μέτρων και παρεμβάσεων του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με ενδεχόμενο να παραλύσει η απορρόφηση των αντίστοιχων κονδυλίων, η εξέταση αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, με κίνδυνο εν όψει θέρους, την εκδήλωση και επέκταση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Για τους λόγους αυτούς και παρότι αναγνωρίζουμε την μέχρι σήμερα συμβολή του κλάδου των Γεωτεχνικών στην προσπάθεια για εξυγίανση της αγοράς, ζητήσαμε με αγωγή από το αρμόδιο δικαστήριο να αναγνωρισθεί ότι η εξαγγελθείσα απεργία-αποχή είναι παράνομη και καταχρηστική και να απαγορευθεί η πραγματοποίησή της. Η αγωγή μας συζητήθηκε σήμερα και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.

Παρόλα αυτά ελπίζουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να γίνει κατανοητό ότι τα επί χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα των Γεωτεχνικών δεν μπορούν να λυθούν με κανένα «μαγικό ραβδί», αλλά με διάλογο και αλληλοκατανόηση. Όπως επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκμετάλλευση των αναγκών της κοινωνίας και της αγοράς σε μια κρίσιμη περίοδο, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για την επίλυση, κατά βάση οικονομικών αιτημάτων.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Αναγνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά είναι δίκαια, αλλά η επίλυσή τους απαιτεί ρεαλισμό και, κυρίως, συνεργασία και υπευθυνότητα έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Τους καλούμε σε διάλογο για να προχωρήσουμε μαζί τη διεκδίκηση όσων δίκαιων αιτημάτων αναδεικνύονται μέσα από τον αγώνα τους».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «δεν έχουμε καμιά ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Αυτό που θα ήθελα να σας επισημάνω είναι ότι για πρώτη φορά πηγαίνει στα δικαστήρια μια ομοσπονδία εργαζομένων πριν ξεκινήσει η απεργία. Αυτό όμως δείχνει ότι αν και οι γεωτεχνικοί είναι απαραίτητοι ωστόσο ο υπουργός ΑΑΤ δεν τους δίνει σημασία. Θα έχουμε σύντομα νεότερα».

03/04/2024 01:46 μμ

Με αφορμή δημοσιεύματα και δελτία τύπου για ενδεχόμενη επιβολή προστίμου ύψους 280.000.000 ευρώ η ΠΟΓΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Για πολλοστή φορά δικαιωνόμαστε για τα κακώς κείμενα στον ΟΠΕΚΕΠΕ διαχρονικά.
Για άλλη μία φορά, οι λαλίστατοι συκοφάντες μας - μάνατζερ και πάροχοι είναι εξαφανισμένοι και έχουν καταπιεί την γλώσσα τους.

Το όποιο τίμημα, θα το πληρώσει πάλι ο Ελληνικός λαός.
Το μόνον βέβαιο είναι, ότι ενώ οι γεωτεχνικοί δίνουν λύσεις, αλλά οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες δεν τις υιοθετούν διότι θίγονται κολλητοί και διαδρομιστές.
Οι Κοινοτικές και Εθνικές ενισχύσεις πρέπει να επιδοτούν το παράγειν και όχι το τεμπελιάζειν.

Ένα είναι σίγουρο.
Ότι ενημερωνόμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από κοντά, γιατί το μόνον που μας ενδιαφέρει είναι να μην απαξιώνεται το κύρος του ΥπΑΑΤ και των Οργανισμών του, κάτι που καθημερινά και διαχρονικά επιχειρούν εξωθεσμικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν θα το καταφέρουν».

Να θυμίσουμε ότι για το θέμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τα εξής:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδεχόμενη δημοσιονομική διόρθωση ύψους 280 εκ. ευρώ από την Ε.Ε., η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία:

  • να ενημερωθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για το ζήτημα και
  • για την εντατική ενεργοποίηση των αρμόδιων διευθύνσεων και των εσωτερικών μηχανισμών του για την καθολική και αρμονική συνεργασία του με τα εθνικά και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα που αφορά σε ευρήματα παρελθόντων ετών και σε περιόδους άλλων διοικήσεων.

Όλα αυτά, πάντοτε σε συντονισμό και υπό τις κατευθύνσεις του εποπτικού θεσμικού οργάνου και φορέα δηλαδή του ΥΠΑΑΤ και με κοινό στόχο να μην επιτρέψουμε ελλείψεις και εκκρεμότητες του παρελθόντοςνα διαμορφώσουν ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνθήκες τόσο για τον Οργανισμό όσο και για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα».

02/04/2024 09:49 πμ

Σε 15 ημέρες ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις οι γεωτεχνικοί του ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι χτες Δευτέρα (1/4), από την Κοζάνη, ο υπουργός ΑΑΤ δήλωνε ότι «σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν».

Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ, ανακοίνωσε ότι με πρόσφατη απόφασή της προχωρά, σε συνεργασία με όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη της, σε ΑΠΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΧΗ από συγκεκριμένα καθήκοντα με ημερομηνία έναρξης την 15/4/2024 και έως 30/6/2024.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, «η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν ένα προϊόν βεβιασμένης σκέψης, αλλά αποτελεί αποτέλεσμα της αυταπόδεικτης πλέον διάθεσης μη συνεργασίας και της απουσίας εποικοδομητικού διαλόγου της παρούσας Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργών, με τους Γεωτεχνικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Σε μια δημοκρατία οι Θεσμοί, όπως οι Εκπρόσωποι των Εργαζομένων, πρέπει να αποτελούν συνομιλητές και όχι προϊόν αποκλεισμού και ο εμπαιγμός και η κοροϊδία θα πρέπει να έχουν πολιτικό φραγμό. Μόνο τα καθεστώτα αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς διάλογο. Επιπλέον είναι απαράδεκτο κάποιοι έχοντας πολιτική θέση να διατάσσουν τους Γεωτεχνικούς υπαλλήλους να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και εκτός ωραρίου λειτουργίας των Υπηρεσιών χωρίς να πληρώνονται, να λειτουργούν πέρα από τα πλαίσια των καθηκόντων τους, χωρίς να καλύπτονται μόνο και μόνο για να ανακοινώνουν ελέγχους στην πλάτη των εργαζομένων Γεωτεχνικών για τους οποίους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα.

Βασικές αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Γεωτεχνικών βρίσκονται στις καλένδες εδώ και πέντε χρόνια, όπως:

Η έκδοση απόφασης για την εφαρμογή της ειλημμένης απόφασης καταβολής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος στους δικαιούχους Γεωτεχνικούς όπου οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η αλλαγή του τρόπου απασχόλησης και αμοιβής των Γεωτεχνικών για εργασία πέραν του ωραρίου, τα περιβόητα «πρόσθετα τέλη» όπου και πάλι οι Γεωτεχνικοί εντέλλονται αλλά οι αρμόδιοι αδιαφορούν να προσαρμόσουν το νομικό πλαίσιο ώστε οι συνάδελφοι να μην γίνονται επαίτες των δεδουλευμένων τους, να χάνουν δεδουλευμένα όπως οι Γεωπόνοι του Νομού Άρτας και στην αμοιβή της δουλειάς τους να μπαίνει αυθαίρετα συνεταίρος το κράτος.

Η άρνηση εφαρμογής των προβλέψεων του κανονισμού ΕΕ 625/2017 για κάλυψη των επισήμων ελέγχων από τις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού προϋπολογισμού.

Η άμεση κάλυψη των λειτουργικών κενών των Γεωτεχνικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις και με στελέχωση του αντίστοιχου λοιπού προσωπικού.

Η άρνηση προσέλευσης σε διάλογο για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους Γεωτεχνικούς, την ίδια μάλιστα στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ άλλες παρόμοιες, δείχνοντας έτσι την απαξίωση στους Γεωτεχνικούς αλλά και την ευνοιοκρατία προς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις με τις οποίες υποτίθεται ότι οι κυβερνώντες βρίσκονται απέναντι.

Η κοροϊδία με τον πόρο 6%οο όπου το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αρνείται κατ’ ουσίαν να χορηγήσει τον πόρο όχι μόνο στο σύνολο των Γεωτεχνικών (όπως κάθετα κάνει στους Μηχανικούς και Υπομηχανικούς όλου του δημοσίου) αλλά ακόμη και σε αυτούς που εμπλέκονται άμεσα στην υλοποίηση έργων.

Η άρνηση αύξησης του αριθμού εκτός έδρας μετακινήσεων αλλά και μείωσης της χιλιομετρικής απόστασης για την λήψη του την ίδια στιγμή που απαιτείται από τους Γεωτεχνικούς να χρησιμοποιούν Ι.Χ.Ε., να ασκούν έργα οδηγού και να κατευθύνονται σε αγροτικούς δρόμους.

Η επιλεκτική χορήγηση Ελεγκτικού επιδόματος σε συγκεκριμένη Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. μνημείο απαξίωσης των Ελεγκτών Γεωτεχνικών και ισοπέδωσης του ρόλου τους, την ίδια στιγμή που εκδίδονται Δελτία Τύπου του Υπουργείου αυτού με διθυράμβους για τον αριθμό ελέγχων που πραγματοποιούν οι συνάδελφοι, οι δάφνες προφανώς είναι για τους πολιτικούς και όχι για αυτούς που βγάζουν την δουλειά στο πεδίο.

Η άμεση αναμόρφωση σύνθεσης και πλαισίου λειτουργίας ΕΠΕΑ.

Η κατάργηση των Τριμελών Επιτροπών του άρθρου 35 του Ν. 5075/2023 γιατί δεν συμβάλουν στην προστασία των Δασών από τις φωτιές. Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, αποδεικνύεται όμως ότι έχουν άλλες προτεραιότητες στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι. Ως Ομοσπονδία εξαντλήσαμε όλα τα τελευταία χρόνια τις προσπάθειες για να ακουστούν και να υλοποιηθούν αιτήματά μας. Δυστυχώς η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε ήταν η προσπάθεια συνδικαλιστικών διώξεων προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας. Ήρθε η ώρα να σας ενημερώσουμε ότι η προσπάθεια φτάνει ΩΣ ΕΔΩ.

Η λύση που απομένει είναι η πραγματοποίηση ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στην Δημόσια Υγεία, στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Η κινητοποίηση, που ξεκινά στις 15/4, χρειάζεται την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων. Η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για την κατοχύρωση της συμμετοχής σε αυτήν και θα σας ενημερώνει σχετικά».

29/03/2024 03:59 μμ

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά τη διασφάλιση πλήρωσης όλων των θέσεων ΠΕ Γεωτεχνικών του Γραπτού Διαγωνισμού.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, με επιστολή του στην Υπουργό Εσωτερικών κα Ν. Κεραμέως, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκη, ζητά την επίσπευση και την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων του Γραπτού Διαγωνισμού (Προκηρύξεις 2Γ/ 2022 – Α’ Φάση και 3ΓΒ/2023 - Β’ Φάση) και τη διασφάλιση της πλήρωσης όλων των θέσεων ΠΕ Γεωτεχνικών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2023, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του γραπτού διαγωνισμού των Προκηρύξεων 2Γ/2022 (Α’ Φάση) και 3ΓΒ/2023 (Β’ Φάση), το Επιμελητήριο είχε στείλει επιστολή στην Υπουργό Εσωτερικών και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνοντας ότι, σε ό,τι αφορά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, το ποσοστό κάλυψης των αναγκών τους σε επιστημονικό δυναμικό θα είναι κατά πολύ μικρότερο από το ζητούμενο, αφού οι προκηρυσσόμενες θέσεις ΠΕ Κτηνιάτρων είναι 114, ενώ οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού είναι 58.

Το Επιμελητήριο, τονίζοντας, για άλλη μία φορά, τα σημαντικά προβλήματα υποστελέχωσης των εν λόγω υπηρεσιών τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, έκρινε επιβεβλημένη την πλήρη κάλυψη των θέσεων ΠΕ Κτηνιάτρων της Προκήρυξης 3ΓΒ/2023 και ζητούσε από τα συναρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν, με τη συνεργασία του Α.Σ.Ε.Π., για την εξεύρεση σχετικής λύσης, αντίστοιχης ίσως με αυτή που δόθηκε στην περίπτωση της Προκήρυξης 1Γ/2022 (αφορούσε προσλήψεις στην Α.Α.Δ.Ε.), όπου προβλέφθηκε, εκ των υστέρων, μείωση των σχετικών βάσεων επιτυχίας.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
με το υπ’ αριθ. 6601/8-12-2023 έγγραφο μας (επισυνάπτεται), υπογραμμίσαμε τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών και ζητήσαμε από τα συναρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν για την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου κινδύνου της μη κάλυψης των θέσεων ΠΕ Κτηνιάτρων του Γραπτού Διαγωνισμού (Προκηρύξεις 2Γ/ 2022 - Α’ Φάση και 3ΓΒ/2023 - Β’ Φάση), καθόσον οι σχετικές θέσεις είναι 114 ενώ οι επιτυχόντες 58.

Δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει οποιαδήποτε απάντηση επί του ως άνω εγγράφου, ούτε και έχουμε ενημερωθεί για τους τυχόν σχεδιασμούς της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, οφείλουμε να επαναλάβουμε το αίτημά μας για την άμεση εξεύρεση σχετικής λύσης, με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων και του Α.Σ.Ε.Π., προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης κάλυψης των θέσεων ΠΕ Κτηνιάτρων της Προκήρυξης 3ΓΒ/2023.

Επιπλέον, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά τη σημαντική υποστελέχωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών, τονίζουμε ότι καθίσταται επιβεβλημένη η ύπαρξη αντίστοιχης μέριμνας και για την πλήρη κάλυψη των θέσεων ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Γεωλόγων και ΠΕ Ιχθυολόγων, προκειμένου να προληφθούν τυχόν κενές θέσεις σε περιπτώσεις μη αποδοχής αυτών από τους ενδιαφερόμενους. Σημειώνουμε ότι σχετικό πρόβλημα είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί ιδίως στην ειδικότητα ΠΕ Δασολόγων, όπου οι θέσεις της Προκήρυξης είναι 187 και οι επιτυχόντες 192.

Πέραν τούτων, δεδομένου ότι το Επιμελητήριο, καθημερινά γίνεται αποδέκτης σχετικών διαμαρτυριών από μέλη του – επιτυχόντες του Γραπτού Διαγωνισμού, θεωρούμε αναγκαία την επίσπευση και ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας των προσλήψεων.

Αναμένοντας τις άμεσες, λόγω του επείγοντος του θέματος, δικές σας περαιτέρω ενέργειες, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία.

27/03/2024 03:58 μμ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εκφράζουμε ομόφωνα την κάθετη αντίρρησή μας στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά: την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.

Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας εμάς των ίδιων, των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας, όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα,

Επίσης θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.

Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών - χρηστών ΦΠΠ.

Τέλος έχει σημασία να επισημάνουμε ότι τα κενά συσκευασίας των ΦΠΠ δεν είναι απλά πλαστικά αλλά εν δυνάμει τοξικά απόβλητα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον περιβάλλοντά χώρο απόθεσή τους αλλά και την δημόσια υγεία

27/03/2024 11:39 πμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τρόφιμα με γεωργικές ενδείξεις με τις αποφάσεις που πήρε, στις 26 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων έρχεται η δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν «αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα την παραγωγή προϊόντων με προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει Ομάδες Παραγωγών που θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν προϊόνταν ΠΟΠ ή ΠΓΕ (π.χ. Ελιά Καλαμάτας κ.α.).

Ειδικότερα το Συμβούλιο προέβη στην τυπική θέσπιση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, και παράλληλα για την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης των ΓΕ.

Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών με την παροχή εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους στα δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία
  • τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που φέρει ΓΕ
  • επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως ΓΕ
  • καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέων που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποιήσεων για τα ονόματα τομέα
  • μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας ΓΕ που προσδιορίζει ένα συστατικό όταν αυτό χρησιμοποιείται στην ονομασία ενός σχετικού μεταποιημένου τροφίμου, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

O Κανονισμός πρόκειται τώρα να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και των οίνων προστατεύονται ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), ενώ εκείνες των αλκοολούχων ποτών ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Ορισμένα γνωστά παραδείγματα είναι το Parmigiano Reggiano, η σαμπάνια, οι ελιές Καλαμών, η πολωνική βότκα και τα τυριά Manchego και Gruyère.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πρόκειται για τις ονομασίες γεωργικών προϊόντων που τονίζουν τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων ΕΠΙΠ είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

26/03/2024 12:32 μμ

Πιο ώριμη από ποτέ αλλά ταυτόχρονα επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε εμφανίζεται να είναι η μεταρυθμιστική πρόταση για αναμόρφωση του καθεστώτος της «εκτός του κανονικού ωραρίου ανταποδοτικής εργασίας» των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, για την κάλυψη των αναγκών του εξαγωγικού – εισαγωγικού εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ήδη κατά τη θητεία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε αναγνωρισθεί από τον πρώην Υπουργό κ.Γεωργαντά η ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου «Συστήματος Ελέγχων» εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών για τους Γεωτεχνικούς του Δημοσίου.

Είχε προηγηθεί μια συνάντηση, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, μεταξύ του πρώην Υπουργού και αντιπροσωπείας των ελεγκτών, υπό την αιγίδα της ΠΕΓΔΥ και με ενέργειες του Προέδρου της, ενώ είχαν αποφασισθεί και τα πρώτα βήματα που έπρεπε να γίνουν ζητώντας, μάλιστα, και τη βοήθεια της ομάδας τεχνοκρατών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους οποίους συναντήθηκε αντιπροσωπεία γεωπόνων για να παρουσιάσει τα αναλυτικά βήματα της διαδικασίας, από την αρχική υποβολή της αίτησης του αιτούντος ελέγχου εκτός ωραρίου μέχρι και την ολοκλήρωση της πληρωμής των δεδουλευμένων.

Λίγο, όμως, η προκύρηξη των βουλευτικών εκλογών που συνέπεσε την περίοδο εκείνη καθώς και η προτεραιότητα που δόθηκε από την πολιτική ηγεσία στην επείγουσα ανασύνταξη του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μέσω της έκδοσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τον εν λόγω οργανισμό, είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει πίσω το νομοπαρασκευαστικό έργο για τη διευθέτηση της εκτός ωραρίου εργασίας των Γεωπόνων και Κτηνιάτρων του Δημόσιου τομέα.

Ταυτόχρονα με την καθυστέρηση που αποδόθηκε στους παραπάνω λόγους, παρατηρήθηκε στους κύκλους του Υπ.ΑΑΤ και μια αδράνεια στη σύνταξη του πολυαναμενόμενου νομοθετήματος για τους ελέγχους που διενεργούνται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Κάποιους μήνες αργότερα μαθεύτηκε ότι η αδράνεια αυτή ήταν αποτέλεσμα της αδυναμίας παροχής (την περίοδο εκείνη) «ουσιαστικών νομοπαρασκευαστικών υπηρεσιών» στο αρμόδιο Υπουργείο. Δηλαδή, δεν μπόρεσε να βρεθεί ένας «νομοτέχνης», ένα «ειδικό μάτι» για να προχωρήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία για ριζική αλλαγή του «καθεστώτος της πρόσθετης-ανταποδοτικής εργασίας εκτός ωραρίου» των γεωπόνων και κτηνιάτρων.

Σήμερα, αντιθέτως, υπάρχει μια συγκεκριμένη ουσιαστική νομοθετική πρόταση η οποία αφήνει πίσω όλα τα αναχρονιστικά – παρωχημένα χαρακτηριστικά του ισχύοντος, δυστυχώς ακόμη και σήμερα, νομοθετικού πλαισίου που θεσμοθετήθηκε το 2006 (άρθρο 14 ν.3460) και 2008 (άρθρο 27 ν.3698) αντίστοιχα, όταν δηλαδή συνέτρεχαν εντελώς διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη Χώρα. Τα μεταρυθμιστικά στοιχεία και οι καινοτόμες αλλαγές που φέρνει η νέα νομοθετική πρωτοβουλία απαριθμούνται, για 1η φορά, όπως παρακάτω:

1. Εισάγονται νέα οικονομικά δεδομένα αναφορικά με το ύψος του καταβαλλόμενου, από τον ιδιώτη, πρόσθετου ανταποδοτικού τέλους και κατά συνέπεια ως προς την ανταπόδοση των τελών στους ελεγκτές (αμοιβή αποζημίωσης) αλλά και το μερίδιο υπέρ του Κράτους (μερίδιο ανταποδοτικότητας).

2. Έχουμε οριστική αποδέσμευση από τον, ας μας επιτραπεί η έκφραση, «μπακαλίστικο» τρόπο της 24ωρης αποτίμησης των ελέγχων σε ώρες απασχόλησης και γίνεται μετάβαση σε μια απλοποιημένη μέθοδο υπολογισμού των πρόσθετων τελών ανά ελεγχόμενο φορτίο-παρτίδα και ανά πλήθος εκδοθέντων πιστοποιητικών εξαγωγής-εισαγωγής (σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον πραγματικό όγκο διακίνησης), όπως ισχύει δηλαδή στα περισσότερα ευνομούμενα ΚΜ της ΕΕ αλλά και διεθνώς.

3. Αίρεται η κατάφωρη αδικία της παροχής «δωρεάν εργασίας» από πλευράς ελεγκτών – δημοσίων λειτουργών λόγω υπέρβασης του πλαφόν (ανώτατου ορίου ελεγκτικής αμοιβής ανά μήνα), από την πρώτη κιόλας εβδομάδα του μήνα σε περιοχές με μεγάλο όγκο διακίνησης φορτίων εκτός ωραρίου, είτε με κατάργηση του αντιπαραγωγικού αυτού μέτρου είτε με αναπροσαρμογή του ισχύοντος σήμερα ορίου των 37,5 πληρωτέων ωρών ανά μήνα και ανά ελεγκτή, σε επίπεδα τέτοια που να παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον διπλάσιων σε αριθμό πληρωτέων ελέγχων για κάθε επιθεωρητή-ελεγκτή (αναλόγως του όγκου διακίνησης), σε φορτία-εμπορεύματα που διακινούνται εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

4. Εισάγεται το μέτρο της χρέωσης ποινής καθυστέρησης στον αιτούντα τον έλεγχο εκτός ωραρίου όταν σημειώνεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων στις εγκαταστάσεις του λόγω δικής του υπαιτιότητας (πχ. καθυστέρηση φόρτωσης, αργοπωρημένη άφιξη, ανέτοιμο φορτίο, ελλειπή συνοδευτικά έγγραφα, μη πλήρωση των ελάχιστων απαιτήσεων θερμοκρασίας κατά τη διενέργεια ψυχρής μεταχείρισης σε φρούτα προς εξαγωγή, προβληματικό μέσο μεταφοράς κλπ.) Μια άλλη καινοτομία που έχει σχεδιαστεί αφορά στις αποζημιώσεις μετακίνησης (τέλη μετακίνησης για ελέγχους διευρημένου ωραρίου) οι οποίες θα υπάγονται σε διαβαθμισμένες χρεώσεις (πχ. 10, 20, 30 €) βάσει κλιμακωτών κατηγοριών με ξεχωριστό όριο ημερήσιας συνολικής διανυθείσας χιλιομετρικής αποστάσης για καθεμιά.

5. Για πρώτη φορά, παρέχεται η δυνατότητα στους συναλλασσόμενους εξαγωγείς - εισαγωγείς - διακινητές εμπορευμάτων, υποβολής έκτακτου ηλεκτρονικού αιτήματος πρότερης κοινοποίησης για φόρτωση ή άφιξη ή διέλευση φορτίου κυριότητάς τους την τελευταία στιγμή (last minute prior e-notification) που θα ισοδυναμεί με αίτημα γνωστοποίησης της ετοιμότητας για έλεγχο από τις αρχές ελέγχου, υπό τον όρο όμως να υφίσταται, αφενός ένα λειτουργικό πληροφοριακό σύστημα αναγγελίας διακίνησης (πχ. Traces, ΜΕΝΟ, Πληροφοριακό σύστημα φυτοϋγείας) που να μπορεί να υποστηρίξει την on-line ενημέρωση των ελεγκτικών αρχών στα σημεία εισόδου και εξόδου, και αφετέρου το αίτημα να υποβάλλεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την φυσική αναχώρηση ή άφιξη ή διέλευση των φορτίων.

6. Μια άλλη αξιοσημείωτη πτυχή της πρότασης νόμου για τους ελέγχους εκτός ωραρίου αρμοδιότητας του Υπ.ΑΑΤ η οποία προτάθηκε από μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΓΔΥ, αφορά στην επέκταση των «ελέγχων διευρημένου ωραρίου» σε όλους τους τομείς ενδιαφέροντος του εν λόγω Υπουργείου, δηλαδή να μπορούν να γίνουν όχι μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα αγροεφόδια (ζωοτροφές, λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό), εφόσον για εμπορικούς πάντα λόγους υπάρχει η ανάγκη, προϊόντα της κατηγορίας αυτής, να διακινηθούν και εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.

7. Δεν θα μπορούσε, τέλος, να γίνεται μνεία σε μια μεταρυθμιστική πρόταση νόμου στηριζόμενη στην καινοτομία εφόσον παραμείνει, ως διαδικασία, η σύνταξη ονομαστικών και συγκεντρωτικών καταστάσεων σε φύλλα excel όπως και η αποστολή τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάποια επισπεύδουσα υπηρεσία, ως σημείο εκκίνησης για την άκρως χρονοβόρα καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους γεωπόνους-κτηνιάτρους ελεγκτές. Διότι στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι η σύνταξη των ανωτέρω καταστάσεων θα πρέπει να συνοδεύεται ταυτόχρονα και από «αιτήσεις περί μή παραγραφής» των αποζημιώσεων μιας και αυτές καταβάλλονται σε χρονικό ορίζοντα που κατά κανόνα ξεπερνά τη διετία. Από τη στιγμή, όμως, που ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει την εκταμίευση χρηματικού ποσού σε φυσικά πρόσωπα μέσω του e-παραβόλου, ίσως θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα μοντέλο πληρωμών μέσω της υποβολής όλων των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων και τεκμηρίων ελέγχου, σε ένα είδος διαδικτυακής φόρμας που θα υποστηρίζεται από κάποια δημόσια Βάση Δεδομένων της ΑΑΔΕ ή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ή του Υπουργείου Οικονομικών. Κάθε ελεγκτής γεωπόνος ή κτηνίατρος, θα συμπληρώνει την εν λόγω φόρμα μια φορά το μήνα, μέσω της διαλειτουργικότητας θα μεταφέρονται τα προαπαιτούμενα στοιχεία στον Φορέα και θα γίνεται η εκκαθάριση με επακόλουθη μεταφορά των χρηματικών ποσών αποζημίωσης (ελεγκτικής και μετακίνησης) στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία ενημέρωσης, επί του θέματος, τόσο της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ όσο και υπηρεσιακών (Επισπεύδουσα Δ/νση) αλλά και λοιπών κυβερνητικών παραγόντων, με πρωτοβουλίες ενημέρωσης σε πολλαπλά μέτωπα. Αυτή τη φορά, βέβαια, σύσσωμος ο κλάδος των Γεωτεχνικών της Χώρας ευελπιστεί ότι η προτεινόμενη μεταρύθμιση που την έχει τόσο πολύ ανάγκη το Ελληνικό Κρατικό Ελεγκτικό Σύστημα, δεν θα παραμείνει απλά μια ψευδαίσθηση αλλά θα μετουσιωθεί επιτέλους σε νόμο του Κράτους. Μιλάμε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ελέγχων που δεν θα σταματούν καθόλου, προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας.

Για να σταματήσει, επιτέλους, η χώρα μας να γίνεται αποδέκτης ρηματικών διακοινώσεων (verbal notes) από άλλες χώρες λόγω καθυστερήσεων στα υπό διαμετακόμιση φορτία (transit) που προορίζονται για αυτές αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν υποχρεωτικά σε κάποιο από τα σημεία εισόδου της Ελλάδας που είναι και σημείο εισόδου της ΕΕ ή προώθησης προς τρίτες χώρες. Καθυστερήσεις που οφείλονται σε λειτουργικά κενά από την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή από ελέγχους εκτός ωραρίου η οποία οδηγεί, μαθηματικά, σε παροχή δωρεάν εργασίας από τους ήδη ταλαιπωρημένους ελεγκτές, ή ακόμη στην απροθυμία νέων συναδέλφων να συμμετάσχουν σε ένα ασύμφορο σύστημα ελέγχων που λειτουργεί σε «μέρες και ώρες δύσκολες» και με τέτοια πενιχρή αμοιβή που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι κυμαίνεται στα 5 €/ ώρα!!!!!! Ένα δίκαιο σύστημα ελέγχων προφάνως και χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας.

Για να δούμε, επιτέλους, και τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Κρήτης που χρόνια τώρα απέχουν από ελέγχους εκτός ωραρίου (όχι αδικαιολόγητα), να δραστηριοποιούνται εκ νέου με σκοπό την περαιτέρω στήριξη του εξαγωγικού εμπορίου του γνωστού «Κρητικού θησαυρού» που φέρει το όνομα κρητικά νωπά οπωρ/κά. Ή ακόμη τις αντίστοιχες της μεγαλύτερης πληθυσμιακά Περιφέρειας της Χώρας, της Αττικής η οποία με τόσα σημαντικά σημεία εισόδου που διαθέτει (Λιμάνι Πειραιά, Λαυρίου, Αερολιμένα Ε. Βενιζέλος κλπ), μόνο θετικά οφέλη θα έχει να προσφέρει σε καίρια ζητήματα όπως η ομαλή τροφοδοσία της Χώρας, η συγκράτηση των τιμών μέσω της εγγυημένης πληρότητας ροής βασικών επισιτιστικών αγαθών αλλά και η εν γένει αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και του κύματος ακρίβειας, απλά και μόνο με την αλλαγή στρατηγικής των ελεγκτικών υπηρεσιών της και τη συμμετοχή τους σε ελέγχους διευρυμένου ωραρίου.

Θα μιλάμε πλέον για νέες προοπτικές από την πρόσθετη ώθηση που προσδίδουν οι επιπλέον ελέγχοι στην εθνική μας οικονομία καθώς όσο περισσότερα φορτία διακινούνται υπό κρατικό έλεγχο στα στάδια της εξαγωγής και εισαγωγής, τόσο περισσότερα βασικά και πρόσθετα τέλη ελέγχου θα εισπράττονται και θα καταλήγουν στα ταμεία του Κράτους. Κατά συνέπεια, είναι προς το δημόσιο συμφέρον η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος του κύκλου εργασιών από την πραγματοποίηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού γεωπονικών και κτηνιατρικών ελέγχων σε φορτία τροφίμων και αγροεφοδίων (αρμοδιότητας ΥπΑΑΤ), τόσο εντός όσο και εκτός ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Εν αναμονή, λοιπών, των εξελίξεων για το θέμα του εκσυγχρονισμού του συστήματος των ανταποδοτικών ελέγχων εκτός ωραρίου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ειδικά τον Αγρότυπο ΑΕ και τα στελέχη του, για τη διαρκή στήριξή τους στην ανάδειξη της θέσης των Γεωτεχνικών για δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου ελέγχων εκτός ωραρίου.

Αναστάσιος Γεωργιάδης
Δρ. Γεωπόνος
ΔΑΟΑ ΜΕ Θεσσαλονίκης
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου
Γραφείο Ελέγχου εξαγωγών

06/03/2024 10:40 πμ

Τελικά βρέθηκε νοθεία στην φέτα με τους ελέγχους του ΥπΑΑΤ. Από τις 57 αναλύσεις που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί βρέθηκε ένα που περιλάμβανε «φέτα» νοθευμένη με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, αποτέλεσμα των ελέγχων που διενεργούνται είναι η επιβολή προστίμων σε 12 επιχειρήσεις, ενώ σε ακόμα 300 έχουν επιδοθεί συστάσεις, πριν την επιβολή προστίμων. Επίσης εντός του Μαρτίου αναμένεται να επιδοθούν πρόστιμα σε ακόμη 16 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρει: «Δεύτερος μήνας ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεύτερο μήνα και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, τόσο σε επίπεδο ελέγχων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και σε επίπεδο οπωροκηπευτικών, μελιού, λαδιού και λίγο αργότερα και κρέατος. Έλεγχοι οι οποίοι έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα ορατά, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και ένα είναι βέβαιο. Κανένα συμφέρον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε οργανωμένα και θα συνεχιστεί. Για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, να βάλουμε τάξη στην αγορά και βέβαια να ενισχύσουμε τους νοικοκυραίους παραγωγούς».

Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο γάλα και στα ΠΟΠ προϊόντα που παράγονται από αυτό, αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων, αν δηλαδή συμβαδίζει το περιεχόμενο με τα αναγραφόμενα και αν η σήμανση που έχουν πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Λαμβάνονται δείγματα προϊόντων και αποστέλλονται για εξέταση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανάλογα το είδος της εξέτασης που πρέπει να γίνει.
Ανάλογα τα ευρήματα – αν και εφόσον προκύψουν- διαβιβάζονται στον ΕΦΕΤ και στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων. Ενημερώνονται οι παραβάτες και κατόπιν και από την εκδίκαση της ένστασης που δικαιούνται- εφόσον δηλαδή τελεσιδικήσει η απόφαση- επιβάλλεται το πρόστιμο και ανακοινώνεται ο παραβάτης.
Επίσης πέραν των δειγματοληψιών στο πλαίσιο των έκτακτων ελέγχων, πάλι από μικτά κλιμάκια, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων, στις γαλακτοβιομηχανίες.
Συγκεκριμένα, από 18 Ιανουαρίου έως 3 Μαρτίου, στα σημεία λιανεμπορίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, έχουν πραγματοποιηθεί 84 έλεγχοι από όπου έχουν σταλεί προς ανάλυση 175 δείγματα, εκ των οποίων 103 έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή ανάλυση στο ΓΧΚ και 72 στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Για τη σήμανση ετικέτας έχουν συλλεχθεί 267 δείγματα και έχουν αποσταλεί σε ΕΦΕΤ (32 για ΦΕΤΑ, 113, λοιπά τυριά, 51 γάλα, 64 γιαούρτι, 3 αριάνη, 3 Κεφίρ και 1 κρέμα) και 30 στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (7 ΦΕΤΑ, 16 για κίτρινα τυριά, 3 για γάλα, 1 για επιδόρπιο γιαουρτιού, 1 για γιαούρτι και 2 για κεφίρ).

Στις πύλες εισόδου έχουν πραγματοποιηθεί:

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν γίνει 75 έλεγχοι, όλα σε βυτία που μεταφέρουν προϊόντα γάλακτος.
Στο λιμάνι των Πατρών έχουν γίνει 35 έλεγχοι (16 σε βυτία προϊόντων γάλακτος και 19 σε φορτία με τυριά).
Στον Προμαχώνα έχουν γίνει 3 έλεγχοι, όλοι αφορούν βυτία με προϊόντα γάλακτος.
Στις γαλακτοβιομηχανίες για επιτόπιο έλεγχο ισοζυγίων έχουν πραγματοποιηθεί τρείς έλεγχοι (Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Τρίπολη) και εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματισθεί επιτόπιοι έλεγχοι σε ακόμα δύο γαλακτοβιομηχανίες.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά.

Συγκεκριμένα:
193 έλεγχοι (Αττική 54, Θεσσαλονίκη 14, Λάρισα 38, Βόλος 23, Ιωάννινα 52, Πάτρα 12).
Σε βιολογικά: 33 έλεγχοι (Αττική 24, Λάρισα 2, Βόλος 5, Θεσσαλονίκη και Βούλα στις Λαϊκές Βιολογικών Προϊόντων).
Εργαστηριακοί έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών 26 (Αττική 24, Θεσσαλονίκη 2).
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατάρτισης εκτάκτων ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα εκκινήσουν έλεγχοι, στο ελαιόλαδο, στο κρέας, στο μέλι. Ειδικότερα στα οπωροκηπευτικά οι έλεγχοι αφορούν σε μήλα και στις πατάτες, ενώ έχει ξεκινήσει έλεγχος στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια και συνεχίζεται στα ακτινίδια.
Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω, αφορούν τους έκτακτους που λειτουργούν συμπληρωματικά με τους τακτικούς ελέγχους που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ.

Αποτελέσματα ελέγχων

Έως σήμερα από τα 103 δείγματα που έχουν σταλεί στο ΓΧΚ τα 86 αφορούν τη ΦΕΤΑ, εκ των οποίων στα 57 έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις. Στα 55 δεν προέκυψαν ευρήματα ενώ, ένα είναι νοθευμένο με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σε ό,τι αφορά στην επισήμανση ετικέτας:
Ο ΕΦΕΤ εξετάζει 267 δείγματα εκ των οποίων τα 249 είναι διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 79 δειγμάτων και έχουν αναφερθεί 45 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, οι οποίες αφορούν σε μη αναγραφή της προέλευσης γάλακτος, των στοιχείων του παραγωγού, της χώρας καταγωγής, των ενδείξεων επί των συσκευασιών καθώς και μη ορθή επισήμανση ΠΟΠ προϊόντων.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων των μικτών κλιμακίων έχουν μπει και τα οπωροκηπευτικά. Οι ενδελεχείς έλεγχοι έχουν οδηγήσει σε απόσυρση πατάτας από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πράσινες).
Επίσης διερευνώνται περαιτέρω και έχουν κληθεί σε ακρόαση περιπτώσεις ελληνοποιήσεων ακτινιδίων από το Ιράν. Επί πλέον, διαπιστώθηκε μία περίπτωση μη συμμόρφωση, ως προς την αναγραφή σε ταμπέλα της χώρας καταγωγής σε πατάτες.

Πρόστιμα

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 130.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις.
Έχουν επιδοθεί 24 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών.
Τέλος, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024 σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για να συμμορφωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)
Στον τομέα των γαλακτοκομικών, εντός του Μαρτίου, θα επιδοθούν πρόστιμα σε 16 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 267.286 ευρώ. Οι παραβάσεις αυτές αφορούν ισοζύγια γάλακτος, εκτός ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν σε κυρώσεις απ’ ευθείας από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται πόρισμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Επιτροπής.

Εκκρεμότητες από Επιτροπές επιβολής κυρώσεων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα πορίσματα των ελέγχων για τα προϊόντα στα οποία έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις – παρατυπίες, αποστέλλονται στην Α΄ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ.
Έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 196 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.297.181 ευρώ. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων, αφορούσε σε τυροκομικά προϊόντα (182 υποθέσεις). Και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.131.000 ευρώ.
Οι υπόλοιπες 14 υποθέσεις αφορούσαν σε φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδα κι ελιές) και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, είναι 166.181 ευρώ.
Οι συνολικές εκκρεμότητες παραπομπών που παραμένουν προς εξέταση 149 υποθέσεις που αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στη Β΄ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ την τετραετία 2020- 2023, έχουν διαβιβασθεί 26 υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες προέβησαν σε ένσταση κατά της απόφασης της Α΄βάθμιας Επιτροπής. Εξ αυτών των 26 υποθέσεων, 8 έχουν εξετασθεί (7 για τυροκομικά προϊόντα και μία για φυτικά, σε επί πλέον 6 έχει γίνει εξέταση από την β΄βάθμια Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πρακτικών και αποστολής των αποφάσεων, ενώ για τις υπόλοιπες 12 που αφορούν σε 10 τυροκομικά και 2 φυτικά, εκκρεμεί η εξέτασή τους. Επόμενη συνεδρίαση της β΄βάθμιας Επιτροπής έχει ορισθεί η 13η Μαρτίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν 3 υποθέσεις. Έως το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση 7 ακόμη υποθέσεων τυροκομικών προϊόντων).
Επίσης σε ακόμη 7 υποθέσεις, προκειμένου να εξετασθούν από τη Β΄ βάθμια, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ. Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν ελιά Καλαμών.

06/03/2024 09:47 πμ

Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, έστω και με καθυστέρηση τριών σχεδόν χρόνων, «χαιρετίζουμε» την ανάληψη πρωτοβουλίας από την νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να επαναφέρει το Νομοσχέδιο - που είχε επεξεργαστεί προηγούμενη πολιτική ηγεσία - και να δημιουργήσει πλαίσιο για την θωράκιση της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και την επιβολή, επιτέλους, σοβαρών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν συστηματικά την νομοθεσία, λειτουργώντας με αθέμιτες πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, δυσφημίζοντας ταυτόχρονα εμβληματικά προϊόντα.

Η Ομοσπονδία μας έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του Ελεγκτικού Μηχανισμού, χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό και αναπροσαρμογή ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς με ευέλικτο και ενιαίο τρόπο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων που έχουν μεταβάλει ένα βασικό Υπουργείο, σε Φορέα Διαχείρισης Αγροτικών Επιδοτήσεων και μέτρων, αγνοώντας το κομμάτι του τροφίμου.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, το οποίο πρακτικά αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα δύο Κανονισμών, κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπολείπεται εκείνης της τόλμης και της βούλησης να αλλάξει ριζικά πράγματα και καταστάσεις. Θεσπίζει ξεχωριστό κυρωτικό πλαίσιο και ξεχωριστή διαδικασία διαχείρισης των παραβάσεων για μια κατηγορία τροφίμων, διαχωρίζοντάς τα, χωρίς εμφανή λόγο, από τον υφιστάμενο κυρωτικό Νόμο (Ν. 4235/2014) με τον οποίο διαχειρίζονται όλες οι παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, ενώ θα μπορούσε να τον συμπληρώσει και για λόγους απλοποίησης της Νομοθεσίας.

Επίσης δηλώνουμε αντίθετοι στις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 «Ελεγκτικά όργανα» σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει επιμέρους καθήκοντα που αφορούν στην διενέργεια ελέγχων σε ένα ή περισσότερα Εξουσιοδοτημένα Πρόσωπα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, εντάσσοντάς τα με ειδικό κωδικό αριθμό σε σχετικό μητρώο που τηρεί.

Η πράξη έχει καταδείξει ότι η αξιοπιστία των ελέγχων, η προστασία της Δημόσια Υγείας, του καταναλωτή και της Αγροτικής Οικονομίας διασφαλίζεται μόνο από τους επίσημους ελέγχους που διενεργούν οι Γεωτεχνικοί των Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων.

Πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, πρόδηλη είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του κατακερματισμένου Ελεγκτικού Μηχανισμού με απαλοιφή των αρμοδιοτήτων που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την παραβατικότητα και με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει και στην πράξη την αξία των Γεωτεχνικών Ελεγκτών που καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεών τους εργάζονται και εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακα.

Η αναγνώριση θα υπάρξει τηρώντας, μεταξύ άλλων την υπόσχεση να χορηγηθεί ελεγκτική αποζημίωση σε όσους ασκούν αυτά τα ελεγκτικά καθήκοντα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την προηγούμενη και πρώτη Νομοθετική πρωτοβουλία της νυν πολιτικής ηγεσίας (Ν. 5087/2024) αν και με αυτήν αναγνώρισε την σπουδαιότητα άλλων ελέγχων, ελπίζουμε μη υποβαθμίζοντας τους ελέγχους των Συναδέλφων μας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός έχει την ικανότητα να βρίσκει τις πηγές χρηματοδότησης όταν πραγματικά το θέλει. Ελπίζουμε λοιπόν ότι πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο «….Διατάξεις για τα Ελεγκτικά Όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών» θα φροντίσει έμπρακτα και για την αναγνώριση του παρεχομένου έργου των Συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία μας είναι υπέρμαχη την ενίσχυσης του Ελεγκτικού έργου για την προστασία των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τους Έλληνες αγρότες. Είναι προφανές όμως ότι σε κάθε επιτυχία εφαρμογής των μέτρων στήριξης της Αγροτικής οικονομίας, βασικοί συντελεστές είναι οι Γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Πολιτική ηγεσία λοιπόν θα πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων και να μην εφαρμόσει τη γνωστή τακτική της παραπομπής των στις καλένδες γιατί τότε θα είναι υπεύθυνη και για τις συνέπειες που θα προκύψουν.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

01/03/2024 11:11 πμ

Γίνονται έλεγχοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα ενταθούν, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Θυμίζουμε χτες Πέμπτη (29/1) το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης, τροποποίησης, και ακύρωσης, τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) – Διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, έλεγχοι εκτός από τα γαλακτοκομικά, θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, όπως το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες σε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια καθώς οι αρμοδιότητες στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες τόσο στο ΥπΑΑΤ όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία.

Και τόνισε: «Εμείς τι κάναμε, σε πρώτη φάση ενεργοποιήσαμε το δικό μας το μηχανισμό, τις τρεις ελεγκτικές μηχανές που έχουμε. Κάναμε μικτά κλιμάκια, δεν είχε ξαναγίνει και τους βγάλαμε στο δρόμο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες σε σχέσεις, συμπάθειες πολλών ετών, ακόμα και με δίκτυα σούπερ μάρκετ και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τα αφήσαμε όμως στην άκρη και είπαμε πάμε μπροστά να σπάσουμε αυγά και να ελέγξουμε. Να προστατεύσουμε και το κτηνοτρόφο και το σωστό, γαλακτοβιομηχανίες και το σωστό τυροκομείο, αλλά και τον καταναλωτή.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Κάναμε σειρά ελέγχων. Δώσαμε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε ήδη τις πρώτες απαντήσεις πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει ενδιαφέρον. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά προστίμων. Μάλιστα δώσαμε και κάποιες εταιρείες στις οποίες μας δίνει τη δυνατότητα το δικαίωμα από τον νόμο. Ενάμισι εκατομμύριο είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν μέχρι αυτή την ώρα εγκριθεί. Έχω υπογράψει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και συνεχίζεται η διαδικασία».

29/02/2024 09:55 πμ

Σήμερα Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ευρωβουλή

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα με 520 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 64 αποχές προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων προϊόντων.

Προστασία στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν διοικητικά και δικαστικά μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός και εντός διαδικτύου. Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν παράνομα γεωγραφικές ενδείξεις θα κλείσουν ή θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για αυτούς τους ιστοτόπους.

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ως συστατικών

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι η γεωγραφική ένδειξη για ένα συστατικό μπορεί να χρησιμοποιείται στην ονομασία, την ετικέτα ή το διαφημιστικό υλικό ενός επεξεργασμένου προϊόντος - αλλά μόνο όταν το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να προσδίδει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό στο τελικό προϊόν και δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο αντίστοιχο συστατικό. Επιπλέον, το σχετικό ποσοστό θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Οι παραγωγοί του επεξεργασμένου προϊόντος θα πρέπει να ενημερώνουν μια αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών του προστατευόμενου συστατικού, η οποία θα μπορεί να εκδίδει συστάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της γεωγραφικής ένδειξης.

Περισσότερα δικαιώματα για τους παραγωγούς γεωγραφικών ενδείξεων

Οι παραγωγοί προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν μέτρα ή πρακτικές που βλάπτουν την εικόνα και την αξία των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πρακτικών που οδηγούν σε απαξίωση και χαμηλότερες τιμές. Για να αυξηθεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι η ονομασία του παραγωγού θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο με τη γεωγραφική ένδειξη στη συσκευασία όλων των σχετικών προϊόντων.

Εξορθολογισμένος μηχανισμός καταχώρισης

Η Επιτροπή θα παραμείνει ο μοναδικός ελεγκτής του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κανονισμό. Η διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων θα είναι απλούστερη και θα οριστεί προθεσμία έξι μηνών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Χάρη στο Κοινοβούλιο, έχουμε επιτέλους έναν κρίσιμης σημασίας κανονισμό για τα ποιοτικά προϊόντα των αγροδιατροφικών μας αλυσίδων, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο των ομάδων παραγωγών και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βιωσιμότητά τους και την διαφάνεια για τους καταναλωτές. Το καινούριο σύστημα είναι καλύτερο, καθώς παράγει προστιθέμενη αξία χωρίς τη χρήση δημόσιων πόρων. Μετά τις κρίσεις που πυροδότησε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη κατακόρυφη αύξηση του κόστους των παράγωγών, ο νέος κανονισμός φέρνει επιτέλους καλά νέα για τους αγρότες της ΕΕ».

Μετά την επίσημη έγκριση του κανονισμού και από το Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

27/02/2024 11:40 πμ

Ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένος και όχι αποσπασματικός, όπως είναι σήμερα. Αυτό αναφέρει επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ζητά μέτρα βελτίωσης, που θα πρέπει να παρθούν στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Μάλιστα ζητά οι ποινές όσων παρανομούν να μετατραπούν σε χρόνο φυλάκισης ένα και δύο ετών και η νοθεία των προϊόντων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. να είναι κακούργημα.

Ο έλεγχος για ένα προϊόν ή τρόφιμο, αφού πραγματοποιηθεί σε ένα οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και πώλησής τους, θα πρέπει να επεκτείνεται με την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, που παρέχει πλέον με χαμηλό κόστος η τεχνολογία, τόσο στα προηγούμενα όσο και στα επόμενα στάδια, δηλαδή να περιλάβει όλα τα βασικά στάδια της αλυσίδας. Να επεκτείνεται παντού, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι, ώστε να εξυγιαίνεται όλη η αλυσίδα.

Στην συνέχεια η ΕΘΕΑΣ αναφέρει αυτό που έχουμε γράψει σε σχετικά άρθρα στον ΑγροΤύπο ότι «καμία ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά τον εντοπισμό κρουσμάτων νοθείας στη φέτα».

Όπως τονίζει οι κυρώσεις (δηλαδή τα πρόστιμα) θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και κυρίως να είναι αποτρεπτικές.

Η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων πλέον, τα ισοζύγια, οι ποιοτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι των προϊόντων και των τροφίμων και οι ηλεκτρονικές διασυνδέσεις των υπηρεσιών του κράτους, μπορούν μέσα από διασταυρώσεις να δώσουν έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία για την επιβολή των κυρώσεων στους παραβάτες.

Πάντως τα θέματα καταστρατήγησης της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, των ελληνοποιήσεων, του αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και της νοθείας των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων - ιδίως των ΠΟΠ και ΠΓΕ - επηρεάζουν αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.

Διαβάστε την επιστολή (εδώ)

23/02/2024 01:41 μμ

Την ένταξη της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών, ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα με επιστολή του, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, στέλνει αιτιολογημένο αίτημα ένταξης της Κτηνοτροφικής Σόγιας στο καθεστώς της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης των Πρωτεϊνούχων Κτηνοτροφικών Ψυχανθών για τους παρακάτω λόγους:

Η Σόγια αποτελεί ένα σημαντικό προϊόν, χρησιμοποιούμενο κυρίως στην κτηνοτροφία. Η άσκηση πετυχημένης κτηνοτροφίας εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη χρήση πρωτεϊνούχων ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, οι οποίες προέρχονται κυρίως από σόγια εισαγόμενη από τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και λιγότερο από Ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν υπάρχει αυτάρκεια στην Ε.Ε. για αυτό το προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ καλλιεργείται κυρίως γενετικώς τροποποιημένη Σόγια με ότι αυτό συνεπάγεται. Στη χώρα μας οι λίγες καλλιεργούμενες εκτάσεις σόγιας προορίζονται κυρίως για την παραγωγή σογιέλαιου με κατεύθυνση στην παραγωγή βιοντίζελ.

Σύμφωνα με πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, στην Ελλάδα εισάγονται περίπου 320.000 τόνοι σπόρου σόγιας και 350.000 τόνοι σογιάλευρου, αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η σχεδόν εξ ολοκλήρου εξάρτηση μας από εισαγόμενες ζωοτροφές υψηλής πρωτεϊνικής αξίας καθιστά την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας προβληματική λόγω των αυξητικών τάσεων στις τιμές των ζωοτροφών, οι οποίες εντείνονται σε περιόδους κρίσεων, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την αυτάρκεια της χώρας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Η υψηλή πρωτεϊνική περιεκτικότητα της σόγιας (>39% σε σύγκριση με αυτήν των εγχώριων ψυχανθών (21%-29%), αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας της σε αμινοξέα καθιστούν την καλλιέργεια αυτή υψηλής σημαντικότητας όχι μόνο για την κτηνοτροφία.

Η ιδιότητα της σόγιας ως ψυχανθές να δεσμεύει άζωτο από την ατμόσφαιρα και να εμπλουτίζει συγχρόνως το έδαφος με αυτό, την καθιστά μία καλλιέργεια με χαμηλές απαιτήσεις σε αζωτούχο λίπανση και παράλληλα μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική καλλιέργεια σε προγράμματα αμειψισποράς ειδικότερα τώρα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και σε σχέση με τις απαιτήσεις αιρεσιμότητες που αυτή επιβάλλει (ΚΓΠΚ 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη»). Παράλληλα συντελεί και στον στόχο μείωσης των λιπασμάτων στο πλαίσιο της «πράσινης συμφωνίας».

Στην Ελλάδα η σόγια άρχισε να καλλιεργείται τα τελευταία 15 χρόνια. Οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή του Παραρτήματος μας, με τάση μείωσης όμως τα τελευταία χρόνια.

Κατά την εφαρμογή της προηγούμενης ΚΑΠ 2014-2020 αλλά και την μεταβατική περίοδο 2021-2022 οι καλλιεργητές της κτηνοτροφικής Σόγιας ελάμβαναν συνδεδεμένη ενίσχυση ως πρωτεϊνούχο ψυχανθές παρόμοια με την Μηδική, τον Βίκο κλπ.

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 προβλέπεται η παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή αιτιολογώντας την παροχή της συγκεκριμένης ενίσχυσης με τα παρακάτω:

«Η αύξηση των εκτάσεων με πρωτεϊνούχα φυτά αποτελεί εθνική επιλογή, τόσο για περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς λόγους (μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ζωοτροφών από τρίτες χώρες).

Πρόκειται για συνδεδεμένες ενισχύσεις σε πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, οι οποίες στοχεύουν στην βελτίωση τόσο της οικονομικής βιωσιμότητας (economic sustainability), όσο και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας (environmental sustainability) των εκμεταλλεύσεων που τις καλλιεργούν. Οι καλλιέργειες αυτές είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους.

Οι πρωτεϊνούχες αυτές καλλιέργειες προορίζονται για την παραγωγή ζωοτροφών, συμβάλλοντας έτσι και στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της κτηνοτροφίας, με μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, με μείωση της εξάρτησης της διατροφής των ζώων από εισαγόμενες – από τρίτες χώρες – πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, βελτίωση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων (economic sustainability) και συνακόλουθα στην παραμονή κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο (social sustainability).

Τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή είναι εξαιρετικά φιλοπεριβαλλοντικές καλλιέργειες, αφού συμβάλλουν στη μείωση των νιτρικών λιπασμάτων, λόγω αυξημένης δέσμευσης αζώτου στις ρίζες τους».

Όμως στα Πρωτεϊνούχα Κτηνοτροφικά Ψυχανθή του Σ.Σ. Κ.Α.Π. 2023-2027 περιλαμβάνει μόνο τον Βικό, το Λούπινο, το Ρόβη, το κτηνοτροφικό Μπιζέλι, Λαθούρι, Ρεβύθι και Κουκί. Δυστυχώς για λόγους που δεν αιτιολογούνται έχει αφαιρεθεί, σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ, η Κτηνοτροφική Σόγια.

Στον πίνακα θα δείτε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην χώρα μας ανάλογα την χρήση (πατήστε εδώ)

21/02/2024 04:22 μμ

Το ΓΕΩΤΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Σας ενημερώνουμε πως από τις αρχές του έτους έχουμε διαπιστώσει πως κύκλωμα απατεώνων επικοινωνούν τηλεφωνικά με προμηθευτές μας και τους ζητούν, έχοντας αντλήσει στοιχεία των τιμολογίων από την Διαύγεια, να τους μεταφέρουν ποσά σε λογαριασμό τους αν θέλουν να πληρωθούν.

Επικαλούνται το όνομα του Προϊσταμένου Διεύθυνσης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κου Σάββα Ρέννα για να τους παραπλανήσουν.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ουδέποτε ΔΕΝ θα ζητήσει τέτοιου είδους συναλλαγές τηλεφωνικά από τους προμηθευτές τους, ενώ φροντίζει να τηρεί όλες τις αρχές που διέπουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

16/02/2024 09:41 πμ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πάντα δίπλα στον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, εκφράζει τη συμπαράστασή του στον αγώνα τους.

Και προσθέτει: Ο πρωτογενής τομέας, ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του εθνικού και κοινωνικού ιστού, αυτήν την στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της κλιματικής αλλά και της ενεργειακής κρίσης.

Η κλιμακούμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ δυσχεραίνουν, όπως αποδεικνύεται, την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα σε όλη την Ευρώπη.

Ως εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ, εδώ και χρόνια διεκδικούμε την βελτιστοποίηση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, την χρηματοδότηση του από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, την στελέχωση του ΕΛΓΑ με νέες προσλήψεις, προκειμένου να παρέχει τις καλύτερες υπηρεσίες προς όφελος του Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφου.

Δηλώνουμε ότι θα βρισκόμαστε δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους στη διεκδίκηση και επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

09/02/2024 12:36 μμ

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, μίλησε, την Πέμπτη (08/02), στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για το σχεδίου νόμου του ΥπΑΑΤ, με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Όπως τόνισε στην ομιλία του, αναφερόμενος στις αμοιβές των ελεγκτών, αντί να επιβραβεύσει τα «διαμάντια» τους Γεωτεχνικούς - όπως μας αποκαλεί ο ίδιος ο υπουργός ΑΑΤ - ικανοποιεί το 1% των Οικονομικών Υπαλλήλων του Υπουργείου, για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, αφού για παράδειγμα «ξεπλένουν» τα χάλια του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ αναφέρθηκε στα Άρθρα 40 και 41 του νομοσχεδίου και δήλωσε τα εξής:

Άρθρο 40
Από το καλοκαίρι του 2023 μέχρι σήμερα ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθημερινά αναφέρεται στην τεράστια προσπάθεια των Γεωτεχνικών που τον βοηθάνε να αναστήσουν την Θεσσαλία, τον Έβρο, τη Ρόδο και τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Μάλιστα στη συνάντηση που είχαμε τον Δεκέμβριο του 2023 αναφέρθηκε με λόγια εκτίμησης και σεβασμού στους συναδέλφους Γεωτεχνικούς που ούτε εγώ δεν έχω εκφράσει όλα τα 25 συνεχή χρόνια που με τιμούν με την ψήφο τους. Στην πράξη όμως τι διαφαίνεται;
Αντί να επιβραβεύσει τα «διαμάντια» τους Γεωτεχνικούς όπως μας αποκαλεί, ικανοποιεί το 1% των Οικονομικών Υπαλλήλων του Υπουργείου για καθαρά ρουσφετολογικούς λόγους, αφού για παράδειγμα «ξεπλένουν» τα χάλια του ΟΠΕΚΕΠΕ, απέναντι στους Γεωτεχνικούς.
Σημειωτέον, ότι το 2000 που ιδρύθηκε ο Οργανισμός είχαμε επισημάνει τον κίνδυνο της σημερινής κατάληξής του.
Εμείς οι Γεωτεχνικοί τι είχαμε ζητήσει από τον Υπουργό στη συνάντηση που είχαμε; Η χορήγηση του ελεγκτικού επιδόματος να επεκταθεί σε όλους τους Γεωτεχνικούς που ασχολούνται με τους επισήμους ελέγχους. Τα χρήματα μάλιστα για την πληρωμή του ελεγκτικού επιδόματος των Γεωτεχνικών, δεν θα βαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό όπως αυτά που χορηγούνται με το άρθρο 40 του Σχεδίου Νόμου, αλλά προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των επιθεωρήσεων τα οποία είναι νομοθετημένα με Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΚΑΝ 2017/625), εισπράττονται κανονικά και δεν αποδίδονται στους δικαιούχους που είναι οι Γεωτεχνικοί.
Δηλαδή, πληρώνουν οι ελεγχόμενοι με βάση υποχρεωτική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για να αμείβεται ο ελεγκτής και δεν υλοποιείται στη Χώρα μας σε αντίθεση με άλλα ΚράτηΜέλη. Ενώ ο Υπουργός θα μπορούσε το ελεγκτικό επίδομα των Γεωτεχνικών να το θεσμοθετήσει χωρίς να ρωτήσει ούτε τον Υπουργό Οικονομικών, δεν το κάνει.
Το ίδιο συμβαίνει και με τον Γεωτεχνικό πόρο που είχε κατατεθεί στη Βουλή και δεν ψηφίστηκε λόγω της τραγωδίας των Τεμπών. Σημειώνουμε ότι ενώ στον πυρήνα του Σχεδίου Νόμου υπάρχουν διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα για έκτακτες ανάγκες και καταστροφές με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, όπου οι Γεωτεχνικοί εργάστηκαν κατά γενική ομολογία, και της Κυβέρνησης, καλύτερα και από τις ειδικές δυνάμεις και ενώ σε όσους προσέφεραν στις πρόσφατες κρίσεις, όπως οι Πυροσβέστες και οι Υγειονομικοί, δόθηκε προτεραιότητα στη χορήγηση του ανθυγιεινού και πολύ σωστά, δεν βλέπουμε την ίδια αντιμετώπιση και στους Γεωτεχνικούς και δη στους Κτηνιάτρους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με τους Υγειονομικούς βάσει του πρόσφατου πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής που όρισε η Κυβέρνηση, την οποία περιμέναμε ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας. Επισημαίνουμε ότι δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κάποια Νομοθετική πρωτοβουλία για τη χορήγηση του ανθυγιεινού, είναι όλα έτοιμα. Μόνο η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης χρειάζεται.

Άρθρο 41
Σε συνέχεια του άρθρου 40 για την πληρωμή των δεδουλευμένων των Γεωτεχνικών που περιλαμβάνει οφειλές του κράτους μόνο για δύο χρόνια ενώ υπάρχουν οφειλές στους Γεωτεχνικούς από το 2016, συνεχίζεται η ίδια τακτική με ad-hoc Νομοθετικές ρυθμίσεις χορήγησης των ανταποδοτικών τελών, ενώ έχουμε προτείνει από το 2013 συγκεκριμένη απλουστευμένη διαδικασία πληρωμής, σύμφωνη με το ισχύον Νομικό πλαίσιο που η ίδια η τρόικα συμφώνησε, δηλαδή εκεί που εισπράττονται εκεί και να αποδίδονται, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για διακριτική μεταχείριση αφού ισχύει το ίδιο λεπτομερές Νομικό πλαίσιο σε όλη τη Χώρα. Γιατί όμως δεν απλουστεύεται η διαδικασία; Γιατί πρέπει να εμφανίζονται στο ταμείο πλεονάσματα στα χαρτιά.

23/01/2024 11:07 πμ

Σε υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα, από το 2016, δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πρόστιμο παραδέχεται το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι ενημερώθηκε, στην αρχή του χρόνου, για 164 υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα από το 2016 και ότι δεν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα.

Πρόσθετε δε ότι ζήτησε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις και να καταβληθούν τα πρόστιμα, όχι τόσο για να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αλλά γιατί πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους «δεν με νοιάζει πως λέγεται ή ποιος είναι ο παραβάτης. Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε με την τιμή του γάλακτος ή με την ποιότητα προϊόντων σημαντικών για τη χώρα μας όπως η φέτα».

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος, σε ρεπορτάζ του έγραφε από τις 30/05/2023:

«Ποτέ δεν τιμωρήθηκε στην χώρα μας κάποιος που έκανε νοθεία σε ένα ΠΟΠ προϊόν. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, σε εκδήλωση για την προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», που έγινε στην Αθήνα. Δηλαδή η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα δημιούργησε τα ισοζύγια προϊόντων (γάλα, κρέας κ.α.), την ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, με χρήματα των φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων και όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαζαν ανακοινώσεις για «ελέγχους» αλλά ... οι παραβάτες ποτέ δεν είχαν κάποια ποινή και δεν πλήρωναν κανένα πρόστιμο. Αυτό είναι ένα δείγμα κράτους που δεν είναι σοβαρό».

Περιμένουμε λοιπόν τι θα κάνει τώρα το ΥπΑΑΤ.

18/01/2024 03:24 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ παραμένει αφοσιωμένη στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό επιβραβεύεται για ακόμα μία χρονιά από τον καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό Superior Taste Awards 2024 iTQi, του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης.

Στην διαγωνιστική διαδικασία ξεχώρισε το ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 5% ΟΛΥΜΠΟΣ με το CRYSTAL TASTE AWARD, για τη ανώτερη ποιότητα και γεύση του, καθώς για 3 συνεχόμενες χρονιές λαμβάνει το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών. Παράλληλα, το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών έλαβε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΦΡΑΟΥΛΑ και πλήθος βραβείων έλαβαν: η ΦΕΤΑ, το ΚΕΦΙΡ ΦΡΑΟΥΛΑ, το ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΚΑΟ και το ΚΕΦΙΡ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΣ.

Όλυμπος βραβεία 2024

Οι νέες επιτυχίες έρχονται να προστεθούν στην φαρέτρα των βραβείων της ΟΛΥΜΠΟΣ, επιβραβεύοντας την κορυφαία ποιότητά της ως εταιρείας τροφίμων και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την βαθιά εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Καθημερινά σταθεροί στις αξίες μας συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης με αγαθά που μας προσφέρει η ελληνική φύση.

17/01/2024 01:45 μμ

Ακολουθεί δελτίο τύπου της Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 συνάντηση στην Διαχειριστική Αρχή με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κο Παπαγιαννίδη και Υπηρεσιακούς Παράγοντες. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Κακαβάς και Ταμίας του Δ.Σ. και Mέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Σ. Λαμπρόπουλος.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί το πρόβλημα που υφίσταται σε πολλές Περιφέρειες όπου τα Mέλη του Mητρώου Aξιολογητών μέτρων νέων Aγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης καθυστέρησαν να πληρωθούν ή δεν έχουν ακόμη πληρωθεί. Για τον λόγο αυτό κλήθηκε από την Ομοσπονδία στην συνάντηση και ο Συνάδελφος Δ. Μητρόπουλος από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, συζητήθηκαν τρόποι για να διευθετηθούν τα εμπόδια στις πληρωμές των Αξιολογητών και ο Γενικός Γραμματέας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήτησε πρόταση για τον εξορθολογισμό και την τυποποίηση της διαδικασίας πληρωμών, κάτι στο οποίο θα συμβάλει και η Ομοσπονδία.

Στην συνέχεια διεξήχθη στην έδρα της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. συνάντηση της Ομοσπονδίας στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος Ν. Κακαβάς και ο Ταμίας Σ. Λαμπρόπουλος με θέμα τον συντονισμό ενεργειών για την οργάνωση κλαδικών κινητοποιήσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική ολιγωρία στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. Στην συνάντηση συμμετείχε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. Ν. Μπόκαρης, το Μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Δ.Υ Κ. Μπέσης, η Πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. Β. Ζαφειροπούλου, ο Πρόεδρος του Π.Σ.Ι.Δ. Δ. Βάτσος και ο Αντιπρόεδρος και ο Ταμίας της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. Λ. Δρεπανιάς και Κ. Γιαννούλια. Αποφασίστηκε να σταλεί το προσεχές διάστημα στην Ομοσπονδία το πλαίσιο προτάσεων των Σωματείων για την περαιτέρω οργάνωση της κινητοποίησης.

15/01/2024 01:41 μμ

Την Τετάρτη (10/1/2024) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΓΕΩΤΕΕ.

Στην αντιπροσωπεία του ΓΕΩΤΕΕ συμμετείχαν οι κ.κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης Πρόεδρος, Ε. Σπυρίδης Β’ Αντιπρόεδρος, Ν. Μπόκαρη Ταμίας, Π. Παράσχος Οργανωτικός γραμματέας και τα μέλη Ρ. Γιοβαννόπουλο, Δ. Γκούτη, B. Δελησταμάτη, Θ. Κουρεμπέ, Γ. Κυριάκη και Μ. Χριστόπουλο.

Στη συνάντηση αρχικά έγινε ενημέρωση του κ. Υπουργού για τους επιστημονικούς κλάδους που εκπροσωπεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και των αριθμό των μελών του ανά κλάδο και στη συνέχεια υποβλήθηκε υπόμνημα με κρίσιμα θέματα γεωτεχνικού ενδιαφέροντος που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού, τα οποία αποτέλεσαν και τη βάση της συζήτησης.

Αρχικά συζητήθηκε το κρίσιμο θέμα της αδειοδότησης των υφιστάμενων υδροληψιών και επισημάνθηκε το πρόβλημα των πολύ μεγάλων καθυστερήσεων στην εξέταση, διεκπεραίωση και έκδοση των σχετικών αδειών, οι οποίες οφείλονται, μεταξύ άλλων, στη σημαντική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο κ. Σπυρίδης, αφού τόνισε την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο επιστημονικό προσωπικό, ανέπτυξε την πρόταση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την άμεση δημιουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος Αδειοδότησης Υδροληψιών (Η.Σ.Α.Υ.). Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι είναι γνώστης του προβλήματος, επισήμανε ότι στις παρούσες συνθήκες ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων υδροληψιών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των αδειοδοτημένων και δήλωσε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί προτεραιότητα των επομένων μηνών. Στη συνέχεια συζητήθηκαν τρόποι που θα συσχετίζουν την αδειοδότηση των υδροληψιών με την εφαρμογή ορθών γεωργικών πρακτικών χρήσης του αρδευτικού νερού, προκειμένου να δοθούν κίνητρα που θα συμβάλλουν στην ορθολογική χρήση των υδάτινων πόρων.

Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της επαναφοράς της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό και η ανάγκη κατάργησης των σχετικών προβλέψεων του άρθρου 172 του Ν. 4951/2022 και της υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΓΓΧΣΑΠ/80171/18/4-8-2022 εγκυκλίου, με τις οποίες η πολιτεία απεμπολεί επί της ουσίας τον έλεγχο και την έγκριση των ΜΓΚ, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ανάδειξη των γεωλογικών κινδύνων σε μια προς πολεοδόμηση περιοχή και συνεισφέρουν καθοριστικά στην ασφάλεια του δομημένου περιβάλλοντος. Οι κ.κ. Σπυρίδης και Γκούτης ανέπτυξαν το θέμα στον Υπουργό και τον ενημέρωσαν ότι έχει γίνει προσφυγή για αυτό. Ο κ. Υπουργός κατανόησε τα προβλήματα που δημιουργούνται και δεσμεύτηκε ότι σε συνεργασία με τις αρμόδιες Γενικές Γραμματείες θα μεριμνήσει για την διευθέτησή του, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο δεν επιθυμεί να έχει δικαστικές διαφορές με θεσμικούς συμβούλους του.

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος της προστασίας της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας κατά την οποία ο κ. Γαρδικιώτης τόνισε την ανάγκη να επανεξεταστεί το καθεστώς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε γεωργικές εκτάσεις. Η έκταση στην οποία εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά να μην υπερβαίνει το 10 % της έκτασης του γεωτεμαχίου. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε με ποσοτικά στοιχεία στη δραματική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στη χώρα μας, που σχετίζεται με πληθώρα δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές εκτάσεις που προβλέπεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά είναι πολύ μικρότερες από το 1/20 των εκτάσεων που έχουν ήδη σταματήσει να καλλιεργούνται. Τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών αύξησης των καλλιεργειών και ενέταξε σε αυτές την προώθηση των agrivoltaics, η χρήση των οποίων θα επιφέρει συμπληρωματικό εισόδημα, θα ενθαρρύνει την ενασχόληση με την γεωργία και τελικά θα συμβάλλει στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Ο κ. Παράσχος επισήμανε ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός είναι απολύτως αληθή, ωστόσο στο θέμα της μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εκτός από τους ποσοτικά στοιχεία θα πρέπει να εκτιμηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εκτάσεων που απομακρύνονται από τη γεωργία και να γίνει προσπάθεια να προστατευθεί η γη υψηλής παραγωγικότητας. Ο κ. Γαρδικιώτης επισήμανε ότι πριν την προώθηση των agrivoltaics είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και διενέργεια πειραμάτων, που θα διερευνήσουν τη συμβατότητα της εφαρμογής τους με τις ποικιλίες και τα είδη των καλλιεργειών της χώρας μας και θα υποδείξουν τον τρόπο εφαρμογής τους. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να συζητηθούν ο σχεδιασμός της προώθησης των αγροβολταϊκών και η προώθηση χρήσεων γης για φωτοβολταϊκά και κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη φυτοφρακτών στα φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει ήδη θεσπιστεί.

Στη συνέχεια ο κ. Μπόκαρης ανέπτυξε ζητήματα που αφορούν την ανάγκη στελέχωσης των γεωτεχνικών υπηρεσιών και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις απολαβές των υπαλλήλων. Ο κ. Υπουργός ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της καθιέρωσης του συστήματος χορήγησης bonus στους δημοσίους υπαλλήλους που σχετίζεται με την παραγωγικότητα και την επίτευξη των στόχων του φορέα. Οι κ.κ. Μπόκαρης και Παράσχος αναφέρθηκαν στο προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος και ο κ. Υπουργός επισήμανε ότι η επιτυχής εφαρμογή του συστήματος bonus χρειάζεται χρόνο, προϋποθέτει την ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και θεώρησε αναγκαία την βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων για την επιτυχή εφαρμογή του.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εύρυθμη και σύγχρονη διαχείριση των Ελληνικών Δασών. Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ότι η πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι να αποκτήσουν όλα τα δάση διαχειριστικές μελέτες και όλα τα δάση να τεθούν υπό διαχείριση, εκτιμώντας ότι αυτό θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα τριών έως τεσσάρων (3-4) ετών. Σε πρώτη φάση είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να διαχειριστούν τα δάση της Αττικής και προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία επιδιώκεται η σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με τα Πανεπιστήμια για τη σύνταξη των διαχειριστικών μελετών των δασών της Αττικής και επιδιώκεται και η ανάθεση της σύνταξης των διαχειριστικών μελετών και για δάση της Θεσσαλονίκης και πιλοτικά δύο έως τεσσάρων (2- 4) περιφερειακών νομών. Ο κ. Παράσχος επισήμανε ότι η αύξηση των διαχειριζόμενων δασών εντείνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη στελέχωσης της τραγικά αποδυναμωμένης δασικής υπηρεσίας. Ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι εκτός από την προβλεπόμενη στελέχωση μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, την οποία παρακολουθεί στενά το Υπουργείο και προσπαθεί να επιταχύνει, οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα που θα υποβοηθήσουν το έργο της, πάντα υπό τον έλεγχο των υπηρεσιακών παραγόντων. Στην κατεύθυνση αυτή είναι απολύτως δεκτικός σε προτάσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία μητρώων Ομάδων Έργου, στελεχωμένων από επιστήμονες των απαιτούμενων εξειδικεύσεων, που θα εξασφαλίζουν την απαιτούμενη αξιοπιστία των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τόνισε ακόμη ότι, παράλληλα με τα παραπάνω, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η ηλεκτρονική αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών που θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της εκτέλεσης πολλών αρμοδιοτήτων τους.

Στη συνέχεια ο κ. Γαρδικιώτης έθεσε το θέμα της συμμετοχής γεωτεχνικών στη σύνταξη και υπογραφή των Εκθέσεων του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον Δασικών Εκτάσεων, για το οποίο ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει τη δυνατότητα υλοποίησής του.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ακόμη η συμμετοχή εκπροσώπων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στις Ομάδες Εργασίας που θα αναλάβουν την υλοποίηση επικείμενης τροποποίησης του Οργανισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Γαρδικιώτης επισήμανε την ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, θα προωθήσουν την υλοποίηση των θεμάτων που προκρίθηκαν από τη συζήτηση, προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματική η συνάντηση και να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

15/01/2024 01:30 μμ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ στην Θεσσαλία. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Νίκο Κακαβά πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ και μας μίλησε για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλία, καθώς και για θέματα που αφορούν το ΥπΑΑΤ και το ΥΠΕΝ.

Ερ.: Είστε ικανοποιημένοι από την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας;
Από την πρώτη ημέρα η ΠΟΓΕΔΥ ήταν παρούσα στην πρωτοφανή καταστροφή που έγινε στην Θεσσαλία. Οι Γεωτεχνικοί της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών συστρατεύθηκαν στην κοινή προσπάθεια για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων στην προστασία της Δημόσιας υγείας, στον σχεδιασμό και υλοποίηση εκείνων των μέτρων που θα οδηγήσουν στην άμεση ανασυγκρότηση της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό πιστεύουμε ότι ακόμα και σήμερα είναι νωρίς να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα παρά το γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί ορθές παρεμβάσεις από το ΥπΑΑΤ. Το μέγεθος όμως των προβλημάτων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η καθημερινή παρουσία των Γεωτεχνικών διασφαλίζει την επίλυση των προβλημάτων όπως δείχνουν και οι αναφορές που γίνονται από τους Φορείς της Θεσσαλίας, τους απλούς πολίτες αλλά και από την Ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΥΠΕΝ.

Ερ.: Τι έχετε να πείτε για το κατατεθέν Σχέδιο Νόμου του ΥπΑΑΤ;
Για το Σχέδιο Νόμου του ΥπΑΑΤ που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης η ΠΟΓΕΔΥ μαζί με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της το έχει επεξεργαστεί και άμεσα θα καταθέσει τις προτάσεις αλλά και τις διαφωνίες της όπως κάνει σε όλα τα νομοσχέδια με πρωταρχικό στόχο το υπό ψήφιση Σχεδίου Νόμου να είναι αποτελεσματικό, χρήσιμο, εφαρμόσιμο.

Ερ.: Τι άποψη έχει η ΠΟΓΕΔΥ για τις πρόσφατες αναφορές για διαδρομές των παράνομων φυτοφαρμάκων από την Κίνα στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας;
Ο έλεγχος των φυτοφαρμάκων γίνεται από γεωπονικά στελέχη των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου και των Περιφερειών. Για την θωράκιση της χώρας υπάρχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης με στοχευμένους ελέγχους στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον υπάρχει συμπληρωματικό Σχέδιο Ελέγχου υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων στα γεωργικά προϊόντα που προορίζονται για τρόφιμα. Επομένως από απόψεως πλαισίου η χώρα είναι θωρακισμένη και μέχρι στιγμής το σύστημα λειτουργεί ικανοποιητικά αν και οριακά όσον αφορά στον αριθμό Ελεγκτών, λόγω συνεχών συνταξιοδοτήσεων-αποχωρήσεων. H Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην οριακή λειτουργία των Υπηρεσιών η οποία τα επόμενα χρόνια θα οδηγήσει σε αδιέξοδο του ελέγχους που σχετίζονται προφανώς με την διατροφική μας ασφάλεια. Δυστυχώς οι προσλήψεις Γεωπόνων γίνονται με το σταγονόμετρο και μακράν της αναλογίας 1:1.
Επιπλέον οι υποδομές ελέγχων στα συνοριακά σημεία εισόδου είναι ανύπαρκτες με αποκορύφωμα τους Κήπους Έβρου (σύνορα με Τουρκία) όπου οι έλεγχοι γίνονται σε υποτυπώδεις εγκαταστάσεις αφού υπάρχει αδιαφορία των αρμοδίων για την κατασκευή των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων στα συνοριακά σημεία. Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι την προηγούμενη δεκαετία με μια απόφαση έκλεισε αριθμός εργαστηρίων του ΥπΑΑΤ, τα οποία ήταν αρμόδια για τον έλεγχο της ασφάλειας των τροφίμων φυτικής προέλευσης με αποτέλεσμα τα εναπομείναντα εργαστήρια να καταβάλλουν υπερπροσπάθεια για να ανταποκριθούν, η Ομοσπονδία και τότε ήταν αντίθετη με το κλείσιμο και όχι την αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών.
Παρά τα παραπάνω γεγονότα οι έλεγχοι είναι συνεχείς και εντατικοί, ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα που λόγω της εγγύτητας με τα σύνορα η πιθανότητα διακίνησης με εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων είναι περισσότερο αυξημένη. Επιπλέον έχει γίνει κατανοητό στους παραγωγούς ότι η χρήση μη πιστοποιημένων γεωργικών εισροών όπως είναι τα φυτοφάρμακα, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής, μεγαλύτερους κινδύνους για την δική τους υγεία και αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής με Διοικητικές και Ποινικές κυρώσεις. Επειδή βέβαια δεν ζούμε σε έναν αγγελικό κόσμο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι κάποιοι μπορεί να μπουν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν φυτοφάρμακα που έχουν εισέλθει στην χώρα παράνομα για λόγους χαμηλότερου κόστους αλλά και ανεύρεσης αποτελεσματικών δραστικών ουσιών που έχουν απαγορευθεί στην ΕΕ. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι να αφήνουμε να εννοηθεί ότι γίνεται ανεξέλεγκτη διακίνηση, με ανυπαρξία γεωπονικών ελέγχων υπάρχει μεγάλη απόσταση και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όσα λέμε και γράφουμε.
Η Ομοσπονδία δεν θέλει να εξωραΐσει την κατάσταση. Οι Υπηρεσίες είναι πολυδιασπασμένες στο Υπουργείο και στους Ο.Τ.Α. και σοβαρά υποστελεχωμένες. Οι υποδομές με ευθύνη του ΥπΑΑΤ είναι ανύπαρκτες και υποβαθμισμένες. Προφανώς και στέλνουμε σήμα κινδύνου ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τα επόμενα χρόνια ουδείς θα μπορεί να εγγυηθεί για τα φυτοφάρμακα που διακινούνται και για την συνακόλουθη ασφάλεια των παραγομένων τροφίμων.

Ερ.: Σε τι στάδιο βρίσκονται οι αναδασώσεις στη Βόρεια Εύβοια, εάν είναι μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχουν σχεδιαστεί;
Έχει βγει η χρηματοδότηση των 16.000.000 ευρώ για την εφαρμογή της μελέτης του Πανεπιστημίου Δασολογίας και Περιβάλλοντος Θες/νικης από το Ταμείο Ανάκαμψης και η δημοπράτηση είναι από το ΤΑΙΠΕΔ. Τα 120.000 φυτά μαύρης πεύκης που είναι έτοιμα, γίνεται προσπάθεια να φυτευτούν μέχρι το Μάρτιο. Το Δασαρχείο Λίμνης και οι συνάδελφοι είναι έτοιμο άμεσα με την επιλογή του αναδόχου από το ΤΑΙΠΕΔ να ξεκινήσει το έργο και αξίζουν συγχαρητήρια γι΄ αυτήν τους την προσπάθεια. Αυτό ισχύει για όλους του Δασολόγους που υπηρετούν στο ΥΠ.ΕΝ.

Ερ.: Τι έχετε να πείτε για το Νόμο 4830/2021 και για τους φορείς που υιοθετούν τις απόψεις σας;
Έστω και αργά καλωσορίζουμε τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και του ελάχιστους λοιπούς μη Επιστημονικούς Φορείς που συμφώνησαν αρχικά με τον Ν. 4830/2021 και το νέο μητρώο για τα ζώα συντροφιάς και σήμερα βλέποντας τα αποτελέσματά του συντάσσονται με τις θέσεις μας. Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων υπερασπίζονται σταθερά το Δημόσιο συμφέρον (δημόσια υγεία, χρηστή διοίκηση), την επιστημονική συγκρότηση του κράτους και την επιστημονική αλήθεια.