Η ΠΟΓΕΔΥ καταθέτει τις απόψεις της για το σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ με θέμα τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ). «Το κάνουμε με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης καθώς θεωρούμε ότι το πολύπαθο συνεταιριστικό κίνημα της χώρας μας πρέπει επιτέλους να βρει τον δρόμο του ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών», επισημαίνουν.
Και προσθέτει: «Με εξαίρεση τον πρώτο νόμο του Ελληνικού κράτους για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ) - το ν. 602/1915 - όλα τα μεγάλα μεταπολιτευτικά κόμματα της χώρα επιχείρησαν μέσα από τις κυβερνήσεις που συμμετείχαν να αναθεωρήσουν το θεσμικό πλαίσιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Η συγκεκριμένη απόπειρα είναι η έβδομη από το 1979 (ν. 921/1979) και αυτό συμβαίνει με ρυθμό ένας νόμος ανά 6-7 χρόνια. Ο προηγούμενος ήταν ο ν. 4384/2016 και ο αμέσως προηγούμενος ο ν.4015/2011. Από την άχαρη αυτή απαρίθμηση και μη λαμβάνοντας υπόψη και τις ενδιάμεσες τροποποιήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι οι Α.Σ είναι διαχρονικά ένα προβληματικό πεδίο ανεξάρτητα από τα αν διάγουμε «καλές» ή «κακές» εποχές για τον αγροτικό κόσμο.
Ως μία «επί της αρχής» κρίση του κατατεθέντος σχεδίου νόμου, η Ομοσπονδία μας δηλώνει ότι είναι ένα νομοσχέδιο καλών προθέσεων που πράγματι προσπαθεί να εισαγάγει διαδικασίες και καινοτομίες που σκοπό έχουν να διευκολύνουν το συνεταιριστικό κίνημα και φυσικά τους συμμετέχοντες και συναλλασσόμενους αγρότες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε δύο θετικά σημεία, τα οποία και προσυπογράφουμε ανεπιφύλακτα και είναι η ίδρυση των Α.Σ με άδεια της αδειοδοτούσας και μόνο αρχής του ΥπΑΑΤ και όχι των δικαστικών αρχών (άρθρο 4), όπως και η μείωση σε δέκα τουλάχιστον πρόσωπα από είκοσι 20 που ισχύει μέχρι σήμερα (επίσης άρθρο 4) για την υπογραφή του σχετικού καταστατικού για την σύσταση ενός νέου Α.Σ. Αυτό το δεύτερο - η μείωση των απαιτουμένων προσώπων για την σύσταση ενός Α.Σ - συμβαδίζει και με την διεθνή τάση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όπου υπάρχουν χώρες της ΕΕ με ακόμη μικρότερο απαιτούμενο αριθμό προσώπων (π.χ. Γερμανία όπου απαιτούνται τρία μέλη ή και η Φινλανδία που απαιτεί μόνο ένα μέλος).
Επίσης συμφωνούμε με τη νέα προσπάθεια επανασύστασης τριτοβάθμιας συνεταιριστικής εθνικής οργάνωσης με τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με τίτλο «Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.)» (άρθρο 38). Ευελπιστούμε το νέο αυτό νομικό πρόσωπο να συσταθεί γρήγορα και χωρίς κλυδωνισμούς και να καταφέρει να εκπροσωπήσει επιτυχώς τους αγρότες σε διεθνείς συνεταιριστικούς οργανισμούς, όπως για παράδειγμα η COPA-COGECA, και να μην καταλαμβάνουν την ελληνική «έδρα» ιδιωτικά σχήματα.
Αν και όπως προαναφέραμε χαρακτηρίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου ως σχέδιο «καλών προθέσεων», κληθήκαμε όχι για να τονίσουμε τα θετικά του σημεία, αλλά κυρίως για να επισημάνουμε αυτά που θεωρούμε αδύναμα ή/και αρνητικά καθώς και για να αντιπροτείνουμε βελτιώσεις.
Οι κυριότερες παρατηρήσεις και προτάσεις μας εστιάζονται στα άρθρα που θα αναφέρουμε ένα προς ένα παρακάτω και είναι οι εξής:
- Άρθρο 1 (αφορά τον ορισμό και τον σκοπό των Α.Σ): Προτείνουμε την προσθήκη νέας παραγράφου (π.χ. 5ης με αναρίθμηση της υπάρχουσας 5ης σε 6η) στην οποία θα τονίζεται η υιοθέτηση από τον παρόντα νόμο των επτά διεθνώς αναγνωρισμένων συνεταιριστικών αρχών (δηλ. η Εθελοντική και Ελεύθερη Συμμετοχή, η Δημοκρατική Διοίκηση των Συνεταιρισμών, η Οικονομική Συμμετοχή των μελών, η Αυτονομία και Ανεξαρτησία των Συνεταιρισμών, η Εκπαίδευση, Πρακτική Εξάσκηση και Πληροφόρηση, η Συνεργασία Μεταξύ Συνεταιρισμών, το Ενδιαφέρον για την Κοινότητα) κάποιες από αυτές αναφέρονται πολύ γενικά, οι οποίες θα απαριθμούνται μία προς μία και θα αναφέρονται και οι διατάξεις οι οποίες εν συνεχεία θα εξειδικεύουν την εφαρμογή των αρχών αυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς (ενδεχόμενα και με εξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ). Χαρακτηριστικά θεωρούμε ότι η πέμπτη αρχή για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση και την Πληροφόρηση είναι πολύ σημαντική προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική δημοκρατική λειτουργία και η διαφανής διοίκηση. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στο σχέδιο νόμου να προβλεφθεί ένα μέρος των πλεονασμάτων να διατίθενται υποχρεωτικά για την εκπαίδευση των μελών και της διάδοσης και εμπέδωσης του πνεύματος του συνεργατισμού. Πρωτοτυπία οι δασικοί συνεταιρισμοί που χρηματοδοτούνται από το ΠΑΑ και γράφονται στο ΜΑΑΕ αλλά ακολουθούν άλλον νόμο. Ξεκαθάρισμα δυνατότητας πιστωτικών συνεταιρισμών που στο παρελθόν έχουν αποτελέσει αποκλειστικό μέσο συνεταιρίζεσθαι. Πρόβλημα η αναφορά σε Α.Ε. αστικού κώδικα που μπορεί να αφήνει παράθυρα για την αλλοίωση του νοήματος των συνεταιρισμών.
- Άρθρο 4: Για δυναμικές καλλιέργειες μπορεί να μειωθεί ο αριθμός αν προκύπτει ελάχιστη αξία παραγωγής
- Άρθρο 6 (αφορά τα μέλη): Η κυριότερη - εμβληματική θα λέγαμε - αλλαγή του νομοσχεδίου υπάρχει στην παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου και αφορά την περίπτωση των μελών επενδυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου, συμμετέχουν στη διοίκηση και στις αποφάσεις, μπορούν να κατέχουν έως και το 35% των ψήφων, χωρίς να είναι χρήστες του συνεταιρισμού δηλαδή να συναλλάσσονται μ' αυτόν. Αν και υπάρχει και στον ισχύοντα νόμο η δυνατότητα ύπαρξης επενδυτών, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που υπεισέρχονται με δικαιώματα ψήφου και μάλιστα με αυξημένη κατοχή μερίδων ουσιαστικά προσομοιώνοντας το μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών του εμπορικού δικαίου. Όπως αναφέρεται και έκθεση δημόσιας διαβούλευσης, για το άρθρο αυτό διατυπώθηκαν επιφυλάξεις. Εμείς δεχόμαστε ότι οι καιροί αλλάζουν και ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών να δοθεί μία ευκαιρία αναζωογόνησης των τελματωμένων συνεταιρισμών, αξίζει να δοκιμάσουμε και αυτό. Θεωρούμε όμως ότι το 35% - ειδικά για πρώτη εφαρμογή - είναι υπερβολικά μεγάλο και δημιουργεί προϋποθέσεις απόλυτου ελέγχου από επενδυτές χωρίς να υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες για το αντίθετο. Προτείνουμε να οριστεί χαμηλότερο όριο για τα δικαιώματα ψήφου των μελών/επενδυτών - όχι μεγαλύτερο από 20% - τόσο ως προς το σύνολο του κεφαλαίου του συνεταιρισμού όσο και ως προς τα δικαιώματα ψήφου, καθώς η ασφαλιστική δικλείδα μόνο με όρους ψήφων δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν οι επενδυτές συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του κεφαλαίου. Επιπρόσθετα θεωρούμε ότι το ποσοστό αυτό να είναι το αθροιστικά μέγιστο και κανένας επενδυτής (κανένα ΑΦΜ) δεν πρέπει να έχει μεγαλύτερο από 5%. Δυστυχώς στις γενικές συνελεύσεις - τόσο στις αρχικές όσο και στις επαναληπτικές που η απαρτία (άρθρο 13, παρ. 2) επιτυγχάνεται με οποιοδήποτε ποσοστό παρόντων μελών - δεν συμμετέχουν πρόθυμα οι συνεταιρισμένοι αγρότες σε μεγάλα ποσοστά. Έτσι ένας επενδυτής με ισχυρό ποσοστό ουσιαστικά είναι δυνατόν να κατευθύνει και να χειραγωγήσει τις αποφάσεις της Γ.Σ. και ουσιαστικά να την καταστήσει υποχείριό του. Επίσης πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στις ανταγωνιστικές δραστηριότητες των επενδυτών προς τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού. Για παράδειγμα, με ποια λογική είναι δυνατόν να υπάρχει ένας επενδυτής - έμπορος σιτηρών με ένα μεγάλο ποσοστό σε Α.Σ που δραστηριοποιείται στην εμπορία σιτηρών; Ναι μεν έχει τεχνογνωσία, αλλά από την άλλη δεν υπάρχουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και εσωτερικής πληροφόρησης;
- Άρθρο 9 (αφορά συν. Κεφάλαιο και μερίδες): παρ. 1: Θεωρούμε πως το ελάχιστο ιδρυτικό κεφάλαιο πρέπει να είναι σημαντικά μικρότερο (π.χ. 3 - 4.000 €). Εναλλακτικά θα μπορούσε να υπάρχει ελάχιστη υποχρεωτική μερίδα και να ορίζεται από το καταστατικό του εκάστοτε αγροτικού συνεταιρισμού και όχι από το νόμο.
- Άρθρο 12 (αφορά την Γ.Σ - αρμοδιότητες, σύγκλιση): παρ. 1: Όπως προαναφέραμε το 35% είναι μεγάλο και αντιπροτείνουμε το 20% και με περιορισμό 5% για κάθε επενδυτή ξεχωριστά.
- Άρθρο 13 (αφορά την απαρτία της Γ.Σ σ): παρ. 2: Προτείνουμε να υπάρχει ελάχιστο ποσοστό απαρτίας στην επαναληπτική ίσο με το 20% - και όχι με όσους κι αν είναι παρόντες - που προτείναμε για τους επενδυτές ή σε κάθε περίπτωση όσο επιλέξει ο νομοθέτης για τους επενδυτές. Η πρόταση αυτή έχει προφανή σκοπό ποτέ οι επενδυτές να μην έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από τους συνεταιριστές - τουλάχιστον στην έναρξη μίας γενικής συνέλευσης - καθώς ναι μεν δεν προσμετρούνται στην απαρτία, αλλά στην συνέχεια ψηφίζουν για κάθε θέμα σύμφωνα με τα ποσοστά τους.
- Άρθρο 16 (αφορά το Δ.Σ) παρ. 1: Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πρόβλεψη για τη συμμετοχή εκπροσώπου εργαζομένων στο ΔΣ με δικαίωμα ψήφου για θέματα που σχετίζονται με αυτούς (π.χ. μισθολογικά, προσλήψεις/απολύσεις, κ.λ.π), αν υπάρχουν περισσότεροι από 20-25 εργαζόμενοι στο συνεταιρισμό. Η δυνατότητα πενταετούς θητείας πρέπει να μειωθεί σε τέσσερα το πολύ χρόνια. Επίσης να υπάρξει πρόνοια ώστε μέλη του Προεδρείου του Δ.Σ. να μην μπορούν να είναι για πάνω από δύο συνεχόμενες θητείες.
- Άρθρο 17: Τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 είναι δύσκολο να εφαρμοστούν αφού τα συνεταιριζόμενα μέλη στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν τις εξειδικευμένες γνώσεις για την παρακολούθηση των πεπραγμένων του Συνεταιρισμού. Μπορεί να προβλεφθεί η επικούρηση του έργου τους από εξειδικευμένους εξωτερικούς συμβούλους
- Άρθρο 20: Αν ο συνεταιρισμός έχει λιγότερα από είκοσι μέλη τότε δεν απαιτείται δικηγόρος; σε αυτήν την περίπτωση να παρίσταται εκπρόσωπος της αδειοδοτούσας υπηρεσίας του Υπ.Α.Α.Τ.
- Άρθρο 28 (αφορά την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών - Ε.Θ.Ε.Α.Σ) παρ. 1α: Προτείνουμε να μπει ακόμη μία δικλείδα στην σύσταση της Ε.Θ.Ε.Α.Σ ούτως ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις περί της αντιπροσωπευτικότητάς της. Συγκεκριμένα προτείνουμε εκτός από την συμμετοχή των ενήμερων μελών που είναι εγγεγραμμένα στο ΕΜΑΣ και αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 51% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των ενήμερων μελών, ταυτόχρονα να αντιπροσωπεύουν και τουλάχιστον το 51% του αριθμού των εγγεγραμμένων ενήμερων μελών στο ίδιο μητρώο.
Πέραν των ανωτέρω παρατηρήσεων και προτάσεων αυτό που οφείλουμε να σημειώσουμε είναι ότι όσα σχέδια νόμου και να ψηφισθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η «απενοχοποίηση» του όρου συνεταιριστής.
Δυστυχώς, για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης, ο μέσος Έλληνας αγρότης ακούει τις λέξεις συνεταιρισμός, συνεταιριστής, ένωση συνεταιρισμών και το λιγότερο που αισθάνεται είναι αποστροφή. Αυτή είναι η κατάληξη μίας καταστροφικής πορείας σαράντα σχεδόν ετών του συνεταιριστικού κινήματος στην χώρα μας όπου οι επτά και πλέον νόμοι της μεταπολιτευτικής περιόδου της χώρας μας δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν.
Χωρίς ενεργά και εκπαιδευμένα μέλη δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα και αυτή η προεργασία πρέπει να γίνει στην βάση του αγροτικού πληθυσμού, δίνοντας εν ανάγκη και επιπλέον κίνητρα από αυτά που ήδη ισχύουν. Η αρχή μπορεί να γίνει από τις επόμενες προσκλήσεις μέτρων του Υπ.Α.Α.Τ όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν τους Νέους Γεωργούς (υπομέτρο 6.1 του ΠΑΑ) και τα Σχέδια Βελτίωσης (Δράσεις 4.1 του ΠΑΑ).
Ειδικά στα Σχέδια Βελτίωσης η προώθηση των Συλλογικών Σχημάτων (Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών) στην προηγούμενη πρόσκληση αποδείχτηκε ότι απέδωσε καρπούς - ίσως και υπέρ του δέοντος σε κάποιες περιπτώσεις όπως είναι η δημιουργία οικογενειακών ουσιαστικά Ομάδων Παραγωγών με 5-6 άτομα στην ζωική παραγωγή - κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποδώσει και με τους Α.Σ.
Κλείνοντας ευχόμαστε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετά την ψήφισή του να «μακροημερεύσει», αλλά το κυριότερο να γίνει εφαλτήριο για αναζωογόνηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών και του συνεργατικού - συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας».
Χωρίς ελέγχους από στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία. Η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), με αφορμή τα κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζει για ακόμη μια φορά τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία.
Τα κρούσματα της Πανώλους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της Ευλογιάς στην Θράκη είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των νοσημάτων των ζώων που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης για τα οποία προβλέπεται η λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις και στη διάθεση των προϊόντων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή και φτάνει έως την θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων.
Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και διάθεση πόρων, όπως αυτοκίνητα, υγειονομικό υλικό, μέσα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής.
Αντί αυτών οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής είναι δραματικά υποστελεχωμένες.
Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί όλο αυτό το διάστημα με απόλυτο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.
Παρόλα αυτά, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εργαλειοποίηση του κλάδου για να υπηρετηθεί το «success story» της πολιτικής ηγεσίας, όταν ταυτόχρονα, για παράδειγμα, δεν πράττεται το αυτονόητο, δηλαδή η επαναχορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, το οποίο σταμάτησε να χορηγείται λόγω των μνημονιακών πολιτικών.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε και τη στοχοποίηση του κλάδου με θεωρίες στα όρια της συνωμοσιολογίας που διακινούνται προκειμένου να αποκομίσουν κάποιοι αλλότρια οφέλη (πολιτικά και άλλα), εμφανιζόμενοι ως κήνσορες και καταγγέλλοντες ή ακόμα και ως εκπληττόμενοι από τα συστηματικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο για την Ελληνική Κτηνοτροφία χωρίς ισχυρές και στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, πριν να είναι πολύ αργά, ότι οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.
Παρουσιάστηκε, στις 30/9/2024, η νομοθετική ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός Οκτωβρίου. Μιλάμε για το σχέδιο που επεξεργάζεται ο κ. Βορίδης με τον κ. Τσιάρα.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τι θα περιλαμβάνει η σχετική ρύθμιση.
Όπως φαίνεται τα αγροτικά δάνεια, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή PQH, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα περάσουν σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, τους λεγόμενους servicers, καθώς με το ισχύον πλαίσιο η PQH δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα των δανείων. Έτσι αναμένεται από το Νοέμβριο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους servicers, στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή τους και με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των δανείων.
Δηλαδή θα ακολουθηθεί η γνωστή συνταγή αγοράζουν φτηνά τα δάνεια από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και στην συνέχεια εισπράττουν τα ποσά της οφειλής.
Το ερώτημα όμως είναι πόση είναι η οφειλή που θα πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί στους servicers. Δηλαδή πόσο είναι το «κόκκινο χρέος» που θα κληθούν να πληρώσουν. Αξίζει όμως να πούμε λίγα πράγματα για το πως δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές.
Ο κ. Σωτήρης Κόλλιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, σε επιστολή του στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «αυτό που συμβαίνει με τα αγροτικά δάνεια στην πρώην Αγροτική Τραπεζα είναι μια θηλιά που πνίγει τον αγροτικό κλάδο. Δεκαετίας ολόκληρες ταλαιπωρούνται αγρότες και συνεταιρισμοί στις δικαστικές αίθουσες, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα.
Θα σας αναφέρω το παράδειγμα του συνεταιρισμού μας. Δανείστηκε από την Αγροτική Τράπεζα το 1971 και το 1987 συνολικά ποσό 63.976 ευρώ (21.800.000 δραχμές). Σύμφωνα με το άρθρο 39 του νόμου 3259/2004 (νόμος για πανωτόκια) θα έπρεπε να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο πολλαπλασιαζόμενο επί δύο δηλαδή 137.344 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα έπρεπε να αφαιρεθούν πάσης φύσης καταβολές που έχει κάνει ο συνεταιρισμός στην τράπεζα από το 1971 έως το 2010, που η τράπεζα κατέθεσε αίτηση και πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής εναντίον του. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Με την αίτησή της η τράπεζα πέτυχε διαταγή πληρωμής για το ποσό των 373.000 ευρώ. Μιλάμε για 5,5 φορές πάνω από το ύψος του ποσού που δανείστηκε (550% αύξηση) και βέβαια δεν υπολογίστηκαν τα ποσά που μέχρι τότε είχε πληρώσει ο συνεταιρισμός.
Σήμερα ο Ειδικός Εκκαθαριστής PQH ζητά από τον συνεταιρισμό υπόλοιπο οφειλής που ξεπερνά τα 1.600.000 ευρώ. Από τα 63.976 ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό όλα τα υπόλοιπα είναι πανωτόκια (παράνομα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία).
Για να είναι πετυχημένη μια ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός του νόμιμου ύψους της οφειλής, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο της αρχικής οφειλής μείον ότι έχει εκταμιεύση η τράπεζα ή ο Ειδικός Εκκαθαριστής όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχει καμιά λογική όταν βγάλουν οι servicers χρέος ύψους 1.600.000 ευρώ να πάμε σε κάποια τράπεζα για να πάρουμε δάνειο να αποπληρώσουμε τέτοια οφειλή.
Οι προτάσεις μας για τις οποίες παλεύουμε να υλοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών είναι:
1. Επανακαθορισμός του ύψους της οφειλής από δάνεια και πιστώσεις σύμφωνα με το άρθρο 39 ν3259/2004.
2. Διαγραφή οφειλών από δάνεια και πιστώσεις που έχουν εκταμιευθεί πριν το 1985.
3. Μείωση κεφαλαίου σύμφωνα με τη δυνατότητα αποπληρωμής του αγρότη αφού ληφθούν υπ όψιν τα εισοδήματα του.
4. Ρύθμιση εξόφλησης σε 120 δόσεις με επιδότηση για σταθερό επιτόκιο.
5. Ακύρωση διαταγών πληρωμής που εκδόθηκαν για ποσά οφειλής πάνω από το ανώτατο όριο του διπλασίου του εκταμιευμένου ποσού δανείου από το οποίο θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί πάσης φύσεως καταβολές του οφειλέτη.
6. Υποχρέωση για κατάθεση βεβαίωσης εφαρμογής του άρθρου 39 ν3259/2004 σε αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής κατά αγροτών από τα πιστωτικά ιδρύματα ή εκκαθαριστές ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με ποινή ακυρότητας στο σύνολό της (της διαταγής πληρωμής) από την μη συμμόρφωση.
Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος συναντήθηκε, την Τρίτη (1/10), με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη, προκειμένου να θέσει το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών και να εκφράσει την αγωνία του και την ανησυχία του για το μέλλον του πρωτογενή τομέα στη Σάμο και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
Από τη μεριά του Συλλόγου τέθηκαν τα ζητήματα του αυξημένου κόστους παραγωγής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο), των υποδομών (αρδευτικά δίκτυα, φράγματα, μικροφράγματα, αγροτική οδοποιία, σφαγείο), το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (αλλαγή κανονισμού του), ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% πχ αγριογούρουνα, περονόσπορος, ακαρπία), το θέμα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που έχουν μειωθεί και φυσικά αναδείχθηκαν πιο επισταμένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό επίπεδο με τα αγριογούρουνα και το νερό.
Οι απαντήσεις που λάβαμε δε μας κάλυψαν.
Ενδεικτικά, π.χ. για το μέτρο της κυβέρνησης για μείωση της κιλοβατώρας στα 9,5λεπτά/kwh αντί για 7 που ζητάμε εμείς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Είπε επίσης ο Υφυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση για τα λιπάσματα που εδώ και μία 5ετία έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους, ενώ για το πετρέλαιο είπε ότι είχαν δοθεί 70 εκ ευρώ που όμως για τους παραγωγούς του νησιού μας αντικατοπτρίζεται στο ποσό των 60 με 70 ευρώ ανά αγρότη που είναι μία σταγόνα στον ωκεανό.
Για το θέμα των υποδομών όπου ήταν η μόνη ανακοίνωση είπε ότι το φράγμα Καρβούνη θα ενταχθεί στα έργα εθνικής σημασίας και θα ξεκινήσει σε βάθος 5ετίας.
Για την αγροτική οδοποιία δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι και ότι προκηρύσσονται ανά διαστήματα προγράμματα.'
Για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις είπε ότι το υπουργείο είχε εξασφαλίσει το ίδιο ποσό πρόπερσι με πέρσι αλλά από την άλλη είχαμε μείωση 30% όλων των ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, κόψιμο πρασινίσματος και αντικατάσταση με οικολογικά σχήματα πχ αντί για 30€/στρέμμα πήραμε 13€/στρέμμα).
Για τα αγριογούρουνα δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ για το αίτημά μας για εξάλειψη του πληθυσμού ουσιαστικά πρότεινε την εφαρμογή των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, με συμμετοχή των αγροτών κατά 50%, πράγμα που είναι ανεφάρμοστο στη Σάμο λόγω της μορφολογίας και των χωραφιών και του εδάφους και δε θα βοηθήσει στην εξάλειψη του είδους που ζητάμε. Επίσης, ανέφερε ότι θα τεθεί το θέμα των στειρώσεων κατόπιν παρέμβασης επιστημόνων και κτηνίατρων.
Τέλος, ουσιαστικές δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα στο νησί δεν πήραμε.
Για αυτό πρέπει το επόμενο διάστημα οι αγρότες της Σάμου να αγκαλιάσουν το Σύλλογό μας, να γίνουν μέλη, να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας και τη δράση μας και σε άλλους τομείς όπως η μελισσοκομία, η αλιεία, η κτηνοτροφία, και κυρίως να συντονίσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε μία πολιτική όπως αυτή της κυβέρνησης που συστηματικά παραγκωνίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και τον σπρώχνει έξω από το επάγγελμα ενισχύοντας έτσι μόνο τους μεγάλους ομίλους του κλάδου.
Κρατάμε σαν σημαντική παρακαταθήκη την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει σαν Σύλλογος να βγουν στην επιφάνεια τα ουσιαστικά προβλήματά μας και να πιέζουμε να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας.
Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, έβγαλε για δεύτερη φορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».
Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε κάνεις στις 17 Ιουλίου 2024, είχε βγει άγονος.
Οι τιμές που δόθηκαν ήταν: για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος και για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος.
Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας για το νέο διαγωνισμό έχει ως ακολούθως:
«Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.
Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι στις 2 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.
Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.
Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:
- Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
- Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.
- Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού».
Στα αγροτοδικεία στέλνει η κυβέρνηση τους αγρότες που ήταν στο μπλόκο στο κόμβο Νισελίου στην κινητοποίηση του χειμώνα.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Νέο γύρο τρομοκράτησης κατά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ καλώντας σε απολογία στο ΑΤ ΒΕΡΟΙΑΣ αγωνιζόμενους αγρότες που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα. Aνάμεσα τους τον πρόεδρο και το γραμματέα του συλλόγου μας.
Καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία διατάραξης της διασφάλισης των συγκοινωνιών με μοναδικό στοιχείο φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για αναγνώριση προσώπων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η υποκρισία της κυβέρνησης σε όλο το μεγαλείο της. Από τη μια ο πρωθυπουργός να δηλώνει πως τα αιτήματά μας είναι δίκαια, όταν μας υποδέχτηκε στο Μαξίμου και την ίδια στιγμή να δρομολογεί δικογραφίες σε βάρος αγωνιστών βιοπαλαιστών αγροτών.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δικογραφίας αυτής είναι, ότι επιχειρείται να ανοίξει το δρόμο για τη ποινικοποίηση του δικαιώματος της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τη λογική αυτή, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις κάθε άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας παλεύοντας για το δίκιο του. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα αγροτοδικεία και τη κάθε είδους προσπάθεια τρομοκράτησης, συκοφάντησης, φίμωσης, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα βιοπαλαιστών αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους, την πληροφορούμε ότι θα πέσει στο κενό.
Είναι η πολιτική της, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, αυτή είναι που μας αναγκάζει να κινητοποιούμαστε, να διαμαρτυρόμαστε διεκδικώντας αιτήματα επιβίωσης που η ικανοποίηση τους μπορεί να μας δώσει ανάσες ανακούφισης, τέτοιες, που θα μας επιτρέψουν τη συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να παραμείνουμε στα χωράφια και τα χωριά μας.
Ο αγώνας που δίνουμε μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους μας σε συντονισμό με άλλους αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ), από όλη τη χώρα, που συσπερώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι αγώνας έντιμος, δίκαιος, ηθικός και καθ' όλα νόμιμος. Αφορά όλο το λαό.
Γιατί εμείς δεν παλεύουμε μόνο για κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά, παράλληλα να φτάνουν αυτά σε προσιτές τιμές στην λαϊκή κατανάλωση. Προϊόντα φθηνά υγιεινά γιατί τη διατροφή του λαού μας. Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων των βιομηχάνων που αρπάζουν την παραγωγή μας τζάμπα στο χωράφι, και τα φτάνουν σε τιμές απλησίαστες στο ράφι.
Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων που με τις πλάτες τον κυβερνήσεων και της ΕΕ έχουν κατακλύσει την αγορά με ομοειδή προϊόντα αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας. Ο αυταρχισμός, η καταστολή, η τρομοκρατία της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν μας πτοεί. Αντίθετα, μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πάλη μας, αταλάντευτα, μέχρι να δικαιωθούμε.
Συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ (κ.κ. Κέλλα και Τσιάρα) ζητάνε οι εκπρόσωποι των Φορέων Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, που συναντήθηκαν, τον Αύγουστο, στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης.
Στην επιστολή που έστειλαν στο ΥπΑΑΤ αναφέρουν τα εξής:
«Σε συνέχεια της επιστολής με Θέμα: Σύσκεψη Φορέων Κτηνοτροφικής Παραγωγής και Κτηνοτροφικών Προϊόντων, σας αποστέλλουμε τη σύνθεση της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι πανελλαδικοί φορείς γύρω από τον κτηνοτροφικό κλάδο και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Υπενθυμίζουμε ότι η δημιουργία της Επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, στις 23/8/2024, στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΣΕΚ ώστε να συναποφασίσουμε για ενιαίες θέσεις διεκδίκησης των αιτημάτων μας και γενικότερα για την αγροτική πολιτική της χώρας μας.
Σύνθεση της Επιτροπής:
1. Δημόπουλος Νικόλαος: Συντονιστής του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
2. Κύρτσιος Στέργιος: Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων -ΠΕΚ.
3. Μόσχος Δημήτρης: Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ.
4. Φασουλάς Ιωάννης: Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας - Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.
5. Βιτάλης Ιωάννης: Πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τυριού Φέτας (ΕΔΟΦ).
Ζητάμε άμεσα συνάντηση της Επιτροπής μαζί σας, προκειμένου να σας θέσουμε τα ζητήματα που αφορούν την κτηνοτροφία και τις λύσεις που προτείνουμε».
Να κρατηθεί το ημερομίσθιο του εργάτη γης στο ποσό των 37,07 ευρώ μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) ζητά ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Γαϊτάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αυτή την περίοδο έχουμε φαινόμενα με το ημερομίσθιο να ξεπερνά τα 45 ευρώ.
Όπως επισημαίνει «αναφορικά με το πολύπαθο ζήτημα έλλειψης εργατών γης, ενημερώνουμε τους αγρότες στην ευρύτερη περιοχή ότι η προσπάθεια μας ως Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για να βρεθεί μία οριστική λύση, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό όλους τους τελευταίους μήνες.
Έχοντας ήδη καταθέσει - εγγράφως - όλα τα προβληματικά σημεία στην διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, επιδιώκουμε συνεχώς νέες συσκέψεις με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες στα αρμόδια Υπουργεία, τονίζοντας για την επιτακτική ανάγκη να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα ολικά και οριστικά.
Επίσης, ενημερώνουμε ότι η σύμβαση εργασίας που συνάπτουν οι εργοδότες με τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα, έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και είναι προϋπόθεση για τη διατήρηση της νόμιμης παραμονής των οικονομικών μεταναστών στην χώρα μας.
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι ως νόμιμο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη στο αγροτικό αντικείμενο ορίζεται το ποσό των 37,07 ευρώ, μικτά (μαζί με την ασφάλιση ΕΦΚΑ 10%) και αυτό μόνο αν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα νομιμότητας τους.
Από τα παραπάνω, καλούμε τους παραγωγούς να διατηρήσουν τα ημερομίσθια σε αυτά τα επίπεδα, αντιδρώντας σε οποιασδήποτε μορφής εκβιασμού, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού.
Τονίζουμε δε για μία ακόμα φορά, ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δέχονται να εργαστεί στην αγροτική τους επιχείρηση άτομο που διαθέτει σύμβαση εργασίας σε άλλον εργοδότη, καθώς ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος για καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) από τον νόμιμο εργοδότη και το οποίο επισύρει χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, λόγω παράνομης εργασίας σε αυτόν.
Για όλα αυτά τα θέματα καθώς και για πολλά αλλά, οι αγρότες θα κληθούν σύντομα να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη μέρα στην περιοχή μας, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που οργανώνεται ήδη από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας».
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με συνεχόμενη μείωση κοπαδιών και αύξηση του κόστους παραγωγής.
Kυβερνητικός σχεδιασμός για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν υπάρχει ούτε ανακοινώνονται αναπτυξιακά μέτρα για αύξηση (και όχι απλά αναπλήρωση) του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας.
Όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, κάτι που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 2024 παραδόθηκαν - από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο - 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά. Με αγωνία αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτό το μήνα να μάθουν τις νέες τιμές στο γάλα και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση της τιμής παραγωγού.
Μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα οι κτηνοτρόφοι περίμεναν από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου αλλά με έκπληξη είδαν ότι το «καλάθι» ήταν άδειο για αυτούς.
«Η κτηνοτροφία έχει αφεθεί τελείως στο έλεός της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται ούτε σε σχέση με τις ζωονόσους ούτε με το μεγάλο κόστος παραγωγής», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπόσχεση ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία τελικά έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να καταλάβουν το μήνυμα: Ο Πρωθυπουργός μας ξέχασε, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε», πρόσθεσε.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:
Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός απέδειξε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του προς τον κτηνοτροφικό τομέα. Καμία αναφορά. Καμία υπόσχεση. Καμία λύση για τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν, εν μέσω κρίσεων που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, ιδιαίτερα αιγοπρόβατα χάθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και από τις πυρκαγιές.
Ακολούθησαν οι χιλιάδες απώλειες από τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, γι’ αυτό ζητάμε πλήρη και πραγματική αποζημίωση των ζώων που χάθηκαν, όπως και των κατεστραμμένων σταβλικών εγκαταστάσεων και των ζωοτροφών.
Επίσης η κυβέρνηση είναι ανίκανη να μας προστατέψει από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων και τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας, οι τιμές στην παραγωγή εκτοξεύονται, με το κόστος παραγωγής πλέον να είναι δυσβάσταχτο, και όμως η κυβέρνηση επιλέγει να κωφεύει. Ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι λαμβάνουν υποσχέσεις και σχέδια ανάπτυξης, η ελληνική κτηνοτροφία εγκαταλείπεται στο έλεος της καταστροφής. Αυτή η στάση είναι προσβλητική και εξοργιστική.
Η κυβέρνηση κάνει το λάθος να θεωρεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να αντέχουν σιωπηλά.
Εμείς δεν θα μείνουμε άπραγοι! Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Πρωθυπουργός μας αγνόησε, αλλά εμείς θα είμαστε αυτοί που θα του υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική κτηνοτροφία είναι πυλώνας της εθνικής οικονομίας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την καταστρέψει.
Δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε τα αυτονόητα:
- Άμεσα μέτρα στήριξης του ζωικού κεφαλαίου.
- Άμεση αποζημίωση των ζωονόσων που αφανίζουν τα κοπάδια μας.
- Οικονομική ενίσχυση και πολιτικές ανάπτυξης για έναν από τους πιο κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
- Νομοθέτηση για ακατάσχετη πρώτη κατοικία και των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροκτηνοτρόφων που μεταφέρθηκαν στα funds, προτείνεται να δοθεί δυνατότητα στον οφειλέτη, με σχετική νομοθέτηση, να αποπληρώσει το δάνειο, στο ύψος της τιμής εξαγοράς από τα funds, με αύξηση έως 10% της τιμής αυτής.
Αν η κυβέρνηση επιλέξει να συνεχίσει να μας αγνοεί, τότε θα βρει μπροστά της έναν κλάδο ενωμένο και αποφασισμένο που διεκδικεί την επιβίωσή του.
Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.
Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.
Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.
Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.
Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.
Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.
Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:
Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.
Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.
Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:
I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν
II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.
III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς
IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν
Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.
Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.
Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς, Κτηνοτροφικούς, Μελισσοκομικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην μεγάλη συγκέντρωση, το Σάββατο (7 Σεπτεμβρίου), στην πλατεία ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη, στις 5.30 το απόγευμα.
«Ενώνουμε την φωνή μας με τα Εργατικά σωματεία, τους συλλόγους Αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητών, Συνταξιούχων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Ο κοινός δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, στις πολιτικές που έφτασαν την ακρίβεια στα ύψη, που μπουκώνουν με δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια και να διεκδικήσει λύσεις για τον λαό.
Η συνεχής μείωση του εισοδήματος μας, το τεράστιο κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη, οι χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής ή στα όρια του, οι ανοιχτές τιμές και η αβεβαιότητα στην πώληση των προϊόντων, οι μεγάλες καταστροφές που αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, οι ασθένειες όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που εξολοθρεύει ολόκληρα κοπάδια χωρίς ουσιαστική αποζημίωση και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχουν οξύνει κατά πολύ τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.
Χιλιάδες ξεκληρίζονται και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, γη υψηλής παραγωγικότητας δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφορία τους με την εγκατάσταση φωτοβολταικών, οι καλλιέργειες μας είναι απροστάτευτες στα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την κατάσταση στις πολιτικές που τόσα χρόνια εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.
Απέναντι μας έχουμε την Κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης μας και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διαιρέσει τους αγρότες όπως έκανε στην Θεσσαλία με τους πλημμυρόπληκτους και τις αποζημιώσεις-ψίχουλα που δόθηκαν σε όσους δόθηκαν. Είτε κοροϊδεύει τους αγρότες όπως τώρα που παρουσιάζει ως αφορολόγητο πετρέλαιο την διάταξη που φέρνει για ψήφιση και είναι ουσιαστικά τα ψίχουλα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που πήραμε και πέρυσι.
Απέναντι μας έχουμε τις βιομηχανίες, πολυεθνικές και εμπόρους που μας πουλάνε πανάκριβα μέσα και εφόδια και αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πολύ ακριβότερα κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.
Τη νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.
Τις τεράστιες καταστροφές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ετοιμάζουν στα σκαριά νέο κανονισμό που θα είναι ακόμη χειρότερος, με μεγαλύτερα ασφάλιστρα και λιγότερες αποζημιώσεις.
Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να πιστέψουν στην δύναμη της οργάνωσης και τα αποτελέσματα των αγώνων μας και ξεκινώντας το Σάββατο από την συγκέντρωση για την ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ, να προχωρήσουμε σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας την επιβίωση μας με:
- Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα και κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να ζήσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο.
- Να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ
- Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.
Ενισχύουμε την ΠΕΜ δυναμώνοντας τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους ώστε να μαζικοποιηθούν, να λειτουργούν, και να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι, είναι η μόνη λύση για να βάλουμε φρένο στην καταστροφή μας.
Η ΠΕΜ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για το αγροτικό κίνημα που χρειαζόμαστε σήμερα, δυνατό, διεκδικητικό απέναντι στις Κυβερνήσεις, ξεκάθαρο στις διεκδικήσεις και τον προσανατολισμό του».
Στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.
Χαρακτήρισε δε υποδειγματική την αντιμετώπιση της πανώλης αιγοπροβάτων εκ μέρους της Πολιτείας και έδωσε τα εύσημα στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε:
«H διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.
Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.
Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη».
Τα προβλήματα με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων
Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.
Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις - που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 - εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.
Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει.
Διαμαρτυρίες αγροτών
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών πραγματοποιήθηκε στον πολύπαθο Παλαμά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη, καθώς εκατοντάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους «περικυκλώνοντας» το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας. Αγρότες από την Καρδίτσα, με τον πρόεδρο της της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλλα, έβγαλαν έξω τα τρακτέρ πάνω στα οποία τοποθέτησαν δεσμίδες από άχυρα. Οι πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν και πάλι.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των συνεταιρισμών και των αγροτών το πρόσφατο μήνυμα (μέσω SMS) που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.
Το εν λόγω μήνυμα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12/9/2024. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».
Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους.
Σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.
Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.
Η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους.
1. Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού
υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.
2. Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου το 75-80%.
3. Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες, εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024.
Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.
4. Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα).
Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.
5. Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.
Κύριε Μπαμπασίδη
Τα προβλήματα αυτά σας είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχατε με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στις 16 Μάϊου 2024. Κατά την ανάλυση σημειώνατε επίμονα προς το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, να μην θέτει όρο και αίτημα να αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024.
Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024.
Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας είναι αναγκαία.
Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο, που θα γίνει το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.
Για άλλη μία χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές και την μειωμένη παραγωγή, οδηγούν σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημά μας», τονίζει.
Για την ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, τη χαρακτηρίζει υποτυπώδης, όπως και την ένταξη του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, που «δεν αποτελεί ούτε σταγόνα στον ωκεανό του τεράστιου κόστους παραγωγής με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα μέσα και εφόδια.
Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ παραμένει τραγική.
«Οι ζημιές από διάφορα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες και όχι στο 100% – ύστερα από πολλούς μήνες. Ζημιές που προέκυψαν όπως η ακαρπία, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ούτε από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Ούτε βέβαια προβλέπεται κάποια αποζημίωση για τις άκαιρες βροχοπτώσεις ή την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών στα ροδάκινα που όπως φαίνεται επεκτείνεται και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες», τονίζεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:
«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στα ασφάλιστρα παραγωγής στον ΕΛΓΑ, καθώς και τον σχεδιασμό της να μετατρέψει τον οργανισμό σε καθαρά ανταποδοτικό, που η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε σεντ για τον ΕΛΓΑ επειδή όπως λέει δεν το επιτρέπει η ΕΕ.
Η νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.
Πολλά ακούσαμε για στήριξη του πρωτογενή τομέα για προγράμματα νέων αγροτών, για σχέδια αντιμετώπισης της «κλιματικής κρίσης», διάφορα ευχολόγια και βαρυγδουπες δηλώσεις, δεν ακούσαμε όμως τίποτε για το ουσιαστικό, που είναι οι τιμές των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα, ώστε συνεχίσουμε την καλλιέργεια νέοι και παλιοί αγρότες, για μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής με ευθύνη του κράτους, έργα υποδομής στην ύπαιθρο που θα υποστηρίζουν την παραμονή των οικογενειών στα χωριά».
Να αναφέρουμε ότι πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα αλλά «μικρό καλάθι» για τους αγρότες, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός,στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.
Καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και άμεσα καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
Ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ζητά από το ΥπΑΑΤ να αντιμετωπιστούν άμεσα και ουσιαστικά τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και ζητάει:
1. Ακριβής καταγραφή και απόλυτη διαφάνεια για το ζωικό πληθυσμό που θανατώθηκε
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει επιφέρει καταστροφικές απώλειες, με τις συνέπειές της να παραμένουν ανυπολόγιστες. Απαιτούμε από το Υπουργείο την πλήρη και άμεση καταγραφή του αριθμού των θανατωμένων ζώων. Είναι κρίσιμη η διάκριση μεταξύ ζώων γαλακτοπαραγωγής και αυτών που εισάγονται για πάχυνση και κρεοπαραγωγή.
2. Άμεσες και Δίκαιες αποζημιώσεις που αντανακλούν την πραγματικότητα
Η καταστροφή που έχει υποστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος λόγω της πανώλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθυστερήσεις και αναβολές. Απαιτούμε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων που θανατώθηκαν.
Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επαναφέρουν τη λειτουργία τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή δυνάμεθα να σας παράσχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτηθεί για να προσεγγιστεί το εύλογο της αξίας ανά κατηγορία ζώου.
3. Ανάληψη ευθυνών και μέτρα πρόληψης για το μέλλον
Η προέλευση και η διασπορά της πανώλης στη χώρα μας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Ο κτηνοτροφικός κλάδος απαιτεί την ολοκλήρωση και τη δημοσιοποίηση της έρευνας για τις αιτίες και τις ευθύνες αυτής της καταστροφής. Είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.
4. Οικονομική στήριξη και σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγοπροβατοτροφίας
Η αιγοπροβατοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά από την πανώλη και τις συνέπειές της. Ζητούμε την άμεση εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, καθώς και παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανασυγκρότηση των εκμεταλλεύσεων, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον.
Οι κτηνοτρόφοι, που καθημερινά συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας, βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η υποστήριξη από την πολιτεία είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και επανεκκίνησης του κλάδου.
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών (Ορ.Π.), των Ομάδων Παραγωγών (Ομ. Π) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.).
Για την αναγνώριση τους το νομικό πρόσωπο υποβάλλει στην υπηρεσιακή μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας (ΔΑΟΚ) στην εδαφική περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του, αίτηση που απευθύνεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης.
Στην αίτηση αναγράφονται υποχρεωτικά η επωνυμία του, ο αριθμός του Φορολογικού του Μητρώου καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου Μητρώου που τηρείται από τις αρμόδιες Αρχές.
Η αίτηση για την αναγνώριση των Ομ.Π. και των Ο.Π. συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) Αναλυτική κατάσταση των μελών, φυσικών και νομικών προσώπων του ν.π. της Ομ.Π ή Ο.Π., με τον Α.Φ.Μ. τους και την ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής του/των προϊόντων προς αναγνώριση.
β) Απόσπασμα Πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του νομικού προσώπου (ν.π.), από το οποίο προκύπτει η έγκριση σύστασης και λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π.
γ) Απόσπασμα πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του ν.π., από το οποίο προκύπτει ότι καταρτίσθηκε-ψηφίστηκε το καταστατικό λειτουργίας.
δ) Καταστατικό λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π., υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., στο οποίο προβλέπονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:
αα) την υποχρέωση των παραγωγών-μελών της Ομ.Π ή Ο.Π. να εφαρμόζουν τους κανόνες που θεσπίζει η Ομ.Π. ή Ο.Π. και τις διαδικασίες για τον καθορισμό, την έγκριση και την τροποποίηση των κανόνων αυτών, όπως καθορίζονται στο καταστατικό,
ββ) την υποχρέωση των μελών να καταβάλλουν τις χρηματικές εισφορές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της Ομ.Π. ή Ο.Π. και να διακινούν εφόσον έχουν εμπορική ιδιότητα μέσω της Ομ.Π. ή Ο.Π τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους,
γγ) το μέγιστο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου και των μεριδίων που κατέχει φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέλος της Ομ.Π. ή Ο.Π. ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία αυτής. Το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 20%, ανεξάρτητα αν τα μέλη αυτά συμμετέχουν με μεγαλύτερο μερίδιο διάθεσης προϊόντων στην Ομ.Π. ή Ο.Π.,
δδ) την επιβολή κυρώσεων στα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., σε περίπτωση παραβάσεων των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από το Καταστατικό λειτουργίας,
εε) τους κανόνες για την αποδοχή νέων μελών, την οικειοθελή αποχώρηση μελών, τη διαγραφή μελών καθώς και την ελάχιστη διάρκεια της συμμετοχής στην Ομ.Π. ή Ο.Π. η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.
Ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της εμπορευθείσας αξίας παραγωγής των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την ημερομηνία αναγνώρισης της Ομ.Π. ή Ο.Π.
Στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη το έτος ν-2, όπου ν το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (23/8/2024) η διευρυμένη σύσκεψη θεσμικών φορέων γύρω από την κτηνοτροφική παραγωγή στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, σφαγείων και ζωοτροφών.
Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής από όλους τους προαναφερόμενους φορείς, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, για την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και για την περαιτέρω συνεργασία με το ΥπΑΑΤ για την ΚΑΠ και την εθνική αγροτική πολιτική.
Υπενθυμίζει ακόμη ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, το ΥπΑΑΤ θα έπρεπε ήδη να είχε δημιουργήσει την εν λόγω Επιτροπή, ώστε να συναποφασίζει για τα μέτρα, τη στρατηγική αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν όλους τους προαναφερόμενους.
Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι είτε το ΥπΑΑΤ θα δεχθεί την εν λόγω Επιτροπή, είτε θα προχωρήσουμε νομικά στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση κτηνοτρόφων.
Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα της Επιτροπής, αναφέρει ο ΣΕΚ.
Στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, την Τρίτη (27/8), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης.
Μεταξύ των φορέων θα έχει συνάντηση με το Περιφερειακό Παραρτήματο Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα (26/8) το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Συντονίστρια κ. Έλενα Σώκου σχετικά με την υποβολή Υπομνήματος των προτάσεων των οκτώ (8) Ομάδων Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον στη γεωγραφική περιοχή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Ημαθία, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική), στο οποίο επισυνάπτονται και τα Πορίσματα – Εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής σύσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το υποβληθέν Υπόμνημα, η κλιματική κρίση που βιώνουμε δεν είναι η κλιματική αλλαγή - μεταβολή που πάντα υπήρχε μέσα στην ιστορία της γης. Είναι μία πολύ πιο οξεία και ταχεία στην εκδήλωσή της, αλλά και ανθρωπογενής στην προέλευσή της, μεταβολή του κλίματος, οφειλόμενη στην έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου μετά τη βιομηχανική εποχή. Είναι η κρίση που προκάλεσε η αλόγιστη και μονοδιάστατη χρήση του τεχνολογικού πολιτισμού χωρίς φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση – διάσταση.
Συνεπώς, είναι μία κρίση με βάση ηθική, κοινωνική και πολιτική και για αυτό το λόγο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται πρώτα από όλα η συνειδητοποίηση του λάθους και η αλλαγή νοοτροπίας. Η κλιματική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιηθεί για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»). Από αυτόν το ζητούμενο νέο τρόπο σκέψης και πράξης, ο οποίος είναι συμβατός με τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, εμπνέονται οι αναλυτικές προτάσεις των Ομάδων Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας που κατατέθηκαν.
Οι εβδομήντα πέντε (75) ειδικοί επιστήμονες του Α.Π.Θ., του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που συμμετείχαν στις Ομάδες Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με τις μελέτες και τις προτάσεις τους, τις οποίες κατέθεσαν στις τριακόσιες σαράντα πέντε (345) σελίδες των πορισμάτων - εκθέσεών τους, ετοίμασαν έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να θωρακίσουμε την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον από την κλιματική κρίση και να διαβούμε τα χρόνια που έρχονται με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.
Αυτός ο «οδικός χάρτης», ο οποίος αναμένεται να συμπληρωθεί και με νέα κεφάλαια στη συνέχεια, δεν αφορά μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά αναλογικά, στη φιλοσοφία του και στους κεντρικούς του άξονες αφορά σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής της Πρωτογενούς Παραγωγής και του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Κλιματική Κρίση.
Οποιοδήποτε, όμως, σχέδιο ή οποιαδήποτε πρόταση αποκτούν αξία μόνο όταν εφαρμόζονται επιτυχώς στην πράξη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχημένη εφαρμογή αποτελεί επιτακτική και αδήριτη ανάγκη. Απαιτείται αποφασιστικότητα και θέληση για ριζικές αλλαγές με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Απαιτείται άμεση και στοχευμένη δράση της Κυβέρνησης σε πέντε (5) άξονες δημόσιας πολιτικής με υποχρεωτικό το δημόσιο χαρακτήρα της λόγω της εξυπηρέτησης της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος:
1. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξειδικευμένης γεωτεχνικής έρευνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
2. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών και κατασκευής γεωτεχνικών / τεχνικών έργων για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία από τις πλημμμύρες.
3. Ανασύσταση των Γεωργικών Εφαρμογών, ώστε να διαχυθεί στους Έλληνες αγρότες έγκαιρα, βιωματικά και αποτελεσματικά η γνώση των απαιτούμενων προσαρμογών των καλλιεργειών / εκτροφών στις νέες συνθήκες.
4. Ανασύσταση των Δασικών Υπηρεσιών με καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και επαναλειτουργία μίας οργανικής μονάδας Υδρονομικών (τεχνικών και φυτοτεχνικών) και Αντιπλημμυρικών έργων & Δασικής Υδρολογίας.
5. Στελέχωση και χρηματοδότηση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.
Κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε αφενός η αδήριτη ανάγκη για άμεση δράση όσον αφορά στην προσαρμογή της πρωτογενούς παραγωγής και του φυσικού περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική κρίση και αφετέρου η στενή συνεργασία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) για την υλοποίηση των προτάσεων του Υπομνήματος.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δήλωσε (ως όφειλε) την εμφάνιση της Πανώλης των Αιγοπροβάτων και ακολούθησε με καθυστέρηση μερικών ημερών η Ρουμανία.
Όπως αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ, «από την πρώτη στιγμή οι Δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταβάλλουν τα μέγιστα προκειμένου να ελεγχθεί και να μην εξαπλωθεί η νόσος, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, την εξαρτώμενη δευτερογενή παραγωγή (κρεοπαραγωγή και γαλακτοκομία) και γενικά την ελληνική οικονομία.
Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (ΠΜΜ) (Peste des Petits Ruminants-PPR), είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια των ζώων που προσβάλει τα εκτρεφόμενα και τα άγρια μικρά μηρυκαστικά. Προκαλείται από ιό του γένους Morbillivirus (οικογένειας Paramyxoviridae), μεγάλης μεταδοτικότητας (προσβολή ως 100% των ζώων του κοπαδιού) και υψηλής θνησιμότητας (έως το 90% των προσβεβλημένων ζώων).
Οι πολίτες ας ξέρουν πως ο ιός της ΠΜΜ (PPR virus) ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Η προτεινόμενη επεξεργασία των προϊόντων (γάλα και κρέας) καθώς και τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σχετίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την αποτροπή μετάδοσης του ιού σε άλλες εκτροφές και άλλες περιοχές.
Οι Κτηνοτρόφοι οφείλουν αυτή τη στιγμή να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης που τους δίνονται από τις Δ/νσεις Κτηνιατρικής της χώρας, να συνεργάζονται απόλυτα και να βοηθούν τόσο στην ιχνηλασιμότητα όσο και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.
Το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τα ζώα που θανατώνονται να αποζημιώνονται κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο. Μόνο έτσι θα προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος.
Η οικονομική πίεση που θα δεχθούν οι κτηνοτρόφοι το επόμενο διάστημα (έλλειψη εισοδήματος, ανεξόφλητα δάνεια κ.λπ.) θα πρέπει να εκτονωθεί από το κράτος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αποζημιώσεων και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων.
Η πολιτεία, με την τραγική αφορμή της εμφάνισης της ΠΜΜ στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατανοήσει πως οφείλει να υποστηρίξει ενεργά ένα σύστημα αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και, κατ’ επέκταση, επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας.
Ένα σύστημα που θα βασίζεται στις διεθνείς στρατηγικές για τη νόσο, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (WOAH/ΟΙΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), ενώ θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη του τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπου η γειτνίαση της με βαλκανικές χώρες και την Τουρκία αυξάνουν τα επίπεδα κινδύνου για την μετάδοση νοσημάτων από τα οποία η χώρα ήταν απαλλαγμένη.
Η προσέγγιση που ακολούθησε η Πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, με δογματικά μνημονικά κριτήρια και άκριτη αντιγραφή των συστημάτων της «υγειονομικά ασφαλούς» δυτικής Ευρώπης, οδήγησε σε υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, περιορισμό των κτηνιατρικών υποδομών, πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων κ.α.
Εξάλλου, η έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού επισημαίνεται σταθερά από το 2006 σε κάθε επιθεώρηση από Ευρωπαϊκούς Φορείς (FVO, DG-SANCO), αποτελεί δε σοβαρή µη συμμόρφωση έναντι της ενωσιακής νομοθεσίας, μιας και η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007 και έχει καταδικαστεί το 2009.
Αν η Ελλάδα θέλει κτηνοτροφία, η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει (και όχι να υποβαθμίσει) τη δημόσια κτηνιατρική και να βοηθήσει στην εδραίωση μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής σχέσης μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιωτών κτηνίατρων.
Η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των εμπόρων, η ευρωστία της κτηνοτροφικής παραγωγής και η επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια δεν μπορεί να βασίζονται ούτε στο φιλότιμο των κτηνίατρων των δημόσιων υπηρεσιών ούτε στον εθελοντισμό των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς θεσμοθετημένα σαφή όρια, δεν μπορεί να γίνεται με αναλώσιμους, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστήμονες, ούτε με επιδοτούμενους ιδιώτες.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Κανονισμός για την υγεία των ζώων [ΕΕ 2016/429 «Νόμος για την Υγεία των Ζώων»] καθορίζει πως είναι ΕΥΘΥΝΗ του κάθε κράτους μέλους να διασφαλίζει ότι:
- η αρμόδια αρχή διαθέτει επαρκώς καταρτισμένους κτηνίατρους εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εργαστήρια, χρηματοδοτικούς πόρους και αποτελεσματική οργάνωση που να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας του κράτους μέλους,·
- ενθαρρύνονται οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων και τους κατ' επάγγελμα ασχολούμενοι με τα ζώα να αποκτούν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την υγεία των ζώων.
Ειδικά για τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου, πρέπει να επισημανθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους τόσο σε εξετάσεις ρουτίνας για τον έλεγχο των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης του ζωικού κεφαλαίου και της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και η ετοιμότητα τους για την υποστήριξη εκτάκτων αναγκών (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γρίπη πτηνών, πανώλη). Το δίκτυο των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων του ΥΠ.Α.Α.Τ. πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί (σε χωρικό επίπεδο, σε μεθόδους, σε εργαστήρια αναφοράς).
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σημειώνει πως όλοι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως η ΠΜΜ μπορεί να εκριζωθεί διεθνώς μέχρι το 2030. Το εγχείρημα αυτό όμως προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την εκρίζωση της ΠΜΜ, καθώς παράλληλα η ενίσχυσή τους παράγει μεγάλα οφέλη στην μάχη και άλλων ασθενειών, εξωτικών και μη (π.χ. αφθώδης πυρετός, βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, φυματίωση, αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α.).
Γενικά, η εκρίζωση της ΠΜΜ αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί, καταπολεμώντας τη νόσο, καταπολεμάται ταυτόχρονα η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζεται επάρκεια τροφίμων και διατροφή υψηλής βιολογικής αξίας και δυναμώνει η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.
Η κρίση που περνά αυτή την ώρα η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι πολύ μεγάλη και τα αίτια που φτάσαμε ως εδώ είναι πολλά, διαχρονικά και αφορούν τόσο την πολιτεία όσο και την παραγωγή, με τους όρους που αυτή γίνεται στη χώρα. Αυτή όμως είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν ο κίνδυνος θα έχει περάσει και η κτηνοτροφία θα έχει αντέξει».
Έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αναφέρει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).
Ζητά επίσης άμεσα η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους - όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες - στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.
Για την πανώλη ζητά αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή στους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
Αναλυτικά η ΕΟΑΣΚ αναφέρει τα εξής:
«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πανώλη μας έλειπε, για να αποδεκατιστούν και άλλοι συνάδελφοι.
Γιατί όσο και να προσπαθεί να μας εφησυχάσει η "συγχορδία" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά μας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να μας προστατεύσει και να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Κάτι αντίστοιχο που ζήσαμε και με τις πλημμύρες.
Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.
Η κυβέρνηση συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες.
Γιατί, από την μια μεριά, η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη και όλων των άλλων κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ενώ από την άλληαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων.
Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων.
Συνεπώς η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:
- Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
- Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
- Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
- Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
- Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
- Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
- Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.
- Άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες. Βάση για τις αποζημιώσεις είναι τα αιτήματα που έχουμε θέση στο Υπουργείο, για όλους τους αγρότες της περιοχής μας, και θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει το μείον 20% στις πληρωμές των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους αγρότες.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο πανθεσσαλικά μέσα από τις Ομοσπονδίες - Α.Σ., όσο και πανελλαδικά στα πλαίσια της ΠΕΜ, γιατί η πείρα αυτό δείχνει πως μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο πάλης που έχουμε φέρνει πίεση και αποτελέσματα».
Χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Αυτό τονίζει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις καθυστερήσεις που έχουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες.
Συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:
«H ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της (21.5.2024), προς τον Πρωθυπουργό, είχε έγκαιρα επισημάνει, με βάση τις προσλαμβάνουσες εικόνες από τους Συνεταιρισμούς μέλη της και τους αγρότες, που είχαν υποστεί τις ζημιές στη Θεσσαλία, ότι οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και θα καθυστερούσαν κι άλλο.
Παρά την τεκμηριωμένη επισήμανση υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς προς τους αγρότες και τον Πρωθυπουργό ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2024. Βάσει αυτής της δέσμευσης του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωμών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραμμάτισαν στοιχειώδεις προμήθειες και πληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Έτσι, βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωμή εφοδίων και τους εργαζομένους για την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα, όντας στα τέλη Ιουλίου σημαντικό μέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζημιές του 2023, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται περαιτέρω. Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και ελλιπής ενημέρωση για τη μερική πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.
Σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Προέδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλη της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από 25-30 Ιουλίου, όπου μετέφεραν τους έντονους προβληματισμούς των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μετά και από τις τελευταίες πληρωμές του ΕΛΓΑ, την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Αθανάσιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ιωάννης Κράββαρης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», όπου αναγνωρίσθηκαν μετά την ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας τα κάτωθι σημεία:
1) Η καθυστέρηση πέραν των άλλων οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς και της μεθοδολογίας εκτίμησης και σύνταξης των πρακτικών. Αυτό θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο που δεν φαίνεται να είναι άμεσος ανεξάρτητα από την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού.
2) Να βοηθηθεί και να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα πορίσματα, που εκκρεμούν, προκειμένου να επισπευσθούν οι πληρωμές.
3) Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον τρόπο ολοκλήρωσης των πορισμάτων, ώστε να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές του 2023, πριν από τις άλλες καταβολές αποζημιώσεων για τον Daniel.
Από τη διεξοδική συζήτηση όμως που έγινε, προέκυψε, ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων για τέτοιες καθολικές ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε με γνώμονα την προστασία του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να μην παραμένει ουραγός σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, ακολουθώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήματα πρόληψης των ζημιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήματα, σε συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στην προστασία της αγροτικής γης. Ιδιαίτερα, τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναμόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική.
Η ΕΘΕΑΣ, με βάση τα ανωτέρω θέματα, τα οποία - φυσικά - έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, καταθέτει μία σειρά προτάσεων, προκειμένου να «εκτονωθεί» η δυσμενής κατάσταση και να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιου βεληνεκούς προβλήματα σε περιπτώσεις καταγραφής ζημιών. Πιο συγκεκριμένα:
1. Χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιορισθούν γρήγορα οι ζημιές χωρικά και να ληφθούν ομαδοποιημένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Άλλωστε αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις. Με βάση τα ήδη υπάρχοντα πορίσματα με τα οποία πληρωθήκαν ζημιές στις 25 Ιουλίου και τη συνεκτίμηση των παραπάνω διαθέσιμων πληροφοριών και μέσων μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη γνώμη της ΕΘΕΑΣ, η πληρωμή και των υπολοίπων παραγωγών και όχι να αφεθεί για τέλη Οκτωβρίου, όπως διαφαίνεται με την εφαρμοζόμενη διαδικασία.
2. Αξιοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν και οι ζημιές στη ζωική παραγωγή.
3. Εφοδιασμός των ελεγκτών με νέα ψηφιακά μέσα καταγραφής των ζημιών για αυτόματη καταχώριση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωμάτωση προγραμμάτων και σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης των ζημιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική με βάση τις δυνατότητες, που πλέον δίνει η ψηφιακή τεχνολογία.
Η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τόσο για το επείγον θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, όσο και για την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των ζημιών και των αποζημιώσεων λόγω της κλιματικής κρίσης».
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν το τελευταίο φιάσκο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.
Χτες Τρίτη (30/7) οι αγρότες της Καρδίτσας, αγανακτισμένοι από τις αποζημιώσεις και εμπαιγμό που αφορούσαν τις μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, έβγαλαν δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο Ε65, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει χωρίς αγώνα επιβίωσης.
Όπως υποστηρίζουν (και γράψαμε σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου) πολλοί αγρότες για το βαμβάκι έλαβαν εξόφληση της τάξεως των μόλις 4 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι πήραν μικροποσά 40 και 70 ευρώ. Οι αγρότες κάνουν λόγο για εξαπάτηση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωνε για συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι στα 210 ευρώ/στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα (η προκαταβολή προ 11 μηνών ήταν στα 140 ευρώ) και τελικά τα συνολικά ποσά διαμορφώθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής για την πλειοψηφία των παραγωγών από 144 έως 180 ευρώ/στρέμμα.
Επίσης συγκέντρωση έγινε στη Ζαγορά, από φορείς των αγροτών του Πηλίου, παραγωγοί κυρίως μήλων αλλά και καστάνων-καρυδιών που διαμαρτύρονται για ανισοκατανομή στην εξόφληση αποζημιώσεων αλλά και χαμηλό συνολικό ύψος των ποσών. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συντονιστικές Επιτροπές αγροτών της περιοχής. Οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις με μηχανοκίνητη πορεία στη πόλη του Βόλου, σήμερα Τετάρτη (31/7/2024) που θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου οι αγρότες σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν μέχρι να τους συναντήσει ο Υπουργός ΑΑΤ.
Και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με τους αγρότες του νομού να αποφασίζουν να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Πέμπτη (1/8), στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο του Πλατύκαμπου και στα Φάρσαλα και να παραμείνουν εκεί περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί στο ΥπΑΑΤ.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε πότε ο ΕΛΓΑ θα ολοκληρώσει τα πορίσματα, δηλώνει από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Όπως υποστήριξε «δεν ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των αποζημιώσεων σε δημοτικά διαμερίσματα και καλλιέργειες, καθώς όπως αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα».
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, κυρίως στη Λάρισα, ενημέρωση για το πότε θα είναι έτοιμα όλα τα πορίσματα, ώστε να γίνει ο προγραμματισμός πληρωμών».
Ανάγκη παράτασης τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών για την υποβολή των προγραμμάτων ΟΕΦ ζητά η ΕΘΕΑΣ.
Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Οργάνωση, με θέμα τη δημοσιοποίηση της απόφασης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), είχε επισημανθεί το εξαιρετικά ασφυκτικό και πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα των μόλις 10 εργάσιμων ημερών, που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελαιοκομικοί Φορείς για τη σύνταξη και την υποβολή των προγραμμάτων.
Θυμίζουμε ότι έκδοση της απόφασης έγινε 15/7/2024 και η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται έως τα τέλη Ιουλίου.
Σήμερα, Δευτέρα (29/07), η ΕΘ.Ε.Α.Σ. επαναφέρει το εν λόγω θέμα, αποστέλλοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενόψει εκπνοής της προθεσμίας.
Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:
Λαμβάνοντας υπόψη, πως δεν είχε προηγηθεί καμία προκαταρκτική διαδικασία ενημέρωσης για το περιεχόμενο της απόφασης, ούτε υπήρξε και καμία διαβούλευση, καθίσταται σαφές πως οι ενδιαφερόμενοι ήταν αδύνατον, εντός 10 εργάσιμων ημερών και εν μέσω αδειών των εταιρειών προμηθευτών κ.λ.π. να επιλέξουν ένα μόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα και να προβούν στην ανάλογη κατάθεση της πρότασης, συνοδευόμενη από τεχνικά στοιχεία και ακριβείς προσφορές.
Επίσης, η απόφαση με τους όρους συμμετοχής που περιέχει, δεν διευκολύνει τους φορείς ορεινών και νησιωτικών περιοχών, ενώ δεν έχει καμία πρόνοια για τους νεοσύστατους φορείς ή τη συνεργασία μικρών φορέων για την κατάθεση από κοινού προγράμματος.
Ως εκ τούτου, με γνώμονα τη στήριξη των Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα (12 Αυγούστου 2024) για την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων και ίσης μεταχείρισης όλων των ΟΕΦ.
H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.
Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.
Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.
Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.
Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.
Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.