Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ιταλία: Αύξηση των παραγωγών βιολογικών που ασφαλίζονται έναντι της κλιματικής αλλαγής

09/10/2020 05:03 μμ
Μέσα σε τρία μόλις έτη, το 2016, το 2017 και το 2018 αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι βιο-παραγωγοί έναντι της κλιματικής αλλαγής κατά 89%.

Μέσα σε τρία μόλις έτη, το 2016, το 2017 και το 2018 αυξήθηκαν οι ασφαλισμένοι βιο-παραγωγοί έναντι της κλιματικής αλλαγής κατά 89%.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα σχετικής εκθεσης, με θέμα την διαχείριση των κινδύνων στη βιολογική γεωργία, που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ismea στην Ιταλία, μια πρωτοποριακή έκθεση είναι η αλήθεια.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση του Ismea, oι κύριοι δείκτες που σχετίζονται με το βαθμό συμμετοχής των βιολογικών εκμεταλλεύσεων στο επιδοτούμενο σύστημα γεωργικής ασφάλισης εμφανίζονται σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον ρόλο της βιολογικής γεωργίας στο γενικό γεωργικό πλαίσιο, ενώ για να διασφαλιστεί η παραγωγική πραγματικότητα ελήφθη ως δεδομένο ένα μέσο μέγεθος περίπου 19 εκταρίων (190 στρέμματα) και με ασφαλισμένη αξία παραγωγής περίπου 107.000 ευρώ.

Εκτός από τον αριθμό των εταιρειών, η ασφαλισμένη αξία αυξήθηκε, επίσης, κατά την εν λόγω τριετία στα 395,6 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 196,7 εκατομμύρια ευρώ το 2016 (+ 101%) και κατά συνέπεια και τα ασφάλιστρα που καταβλήθηκαν στις εταιρείες (+ 141%), για ποσό που υπερβαίνει τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

Από γεωγραφικής άποψης, ο Ιταλικός Βορράς καταγράφει την υψηλότερη επίπτωση για ασφαλισμένες αξίες, με 69,4%, έναντι 17,5% στις κεντρικές περιοχές και 13,1% στο Νότο. Πρωταγωνιστεί το Βένετο, ακολουθούμενο από την Εμίλια Ρομάνια, τον Τρεντίνο-Άλτο Αντίτζε και τη Λομβαρδία. Η Τοσκάνη είναι η πρώτη περιοχή της Κεντρικής Ιταλίας, στην πέμπτη θέση στην εθνική κατάταξη, ενώ η Απουλία έχει τις περισσότερες ασφαλίσεις, μεταξύ των νότιων περιοχών αλλά είναι στην έβδομη θέση γενικά στην Ιταλία.

Όσον αφορά, τέλος, στα αγροτικά προϊόντα, οινοποιήσιμα σταφύλια, μήλα και ρύζι έχουν τις υψηλότερες ασφαλισμένες τιμές, αλλά σημαντικοί αριθμοί καταγράφονται επίσης για την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, τα αχλάδια, τη σόγια, το μαλακό σιτάρι και το καλαμπόκι.

Σχετικά άρθρα
29/11/2023 03:07 μμ

Κόντρα εκτυλίχθηκε στη Βουλή, το πρωί της Τετάρτης (29/11), μεταξύ του τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή συζήτηση για τα βοσκοτόπια.

Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και τις επόμενες εβδομάδες έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Λαρίσης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλη  Κόκκαλη.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ στοχεύει «σε μία ολιστική αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών, και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Με τις σχετικές προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου, υπάρχει ρητή πρόβλεψη ανάληψης εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης  από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ειδική μνεία στους λόγους μη συμμόρφωσης των περιφερειών με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Επιπλέον, υπάρχει σχετική μέριμνα από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ για ανάληψη εξ΄ αρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου.

«Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να επιτύχει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση του πρωτογενούς τομέα.
Αναφερόμενος στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν στην ευθύνη που είχε μετακυλήσει σε αυτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θύμισε:

«Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης.

Μάλιστα, οι Περιφέρειες ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, δεν υπέγραψαν νέα Προγραμματική Σύμβαση. Με απλά λόγια, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν το έργο. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το ΥπΑΑΤ, σήμερα.

Στο σημείο αυτό, θέλω να καυτηριάσω το γεγονός ότι οι μόνες δύο Περιφέρειες, που έχουν προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δέχτηκαν προδικαστικές προσφυγές. Αλλά είπαμε, τα είχατε όλα καλώς καμωμένα! Επομένως, είναι αναγκαίο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των διακηρύξεων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα και καθυστερήσεις». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Βασίλης Κόκκαλης, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζει ακόμη το κράτος ποιες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «ίσως είναι από τα πιο κρίσιμα θέματα της κτηνοτροφίας, ποιες και πόσες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα μας.

Λόγω των λύσεων που είχαν δοθεί μέχρι και το 2015, η χώρα μας καταδικάστηκε σε πρόστιμο και σε εξαίρεση εκτάσεων βοσκοτόπων. Το 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4351 του 2015, για να καθοριστεί επιτέλους ποιες εκτάσεις είναι βοσκήσιμες.

Είναι κρίσιμο και πάρα πολύ σημαντικό - νομίζω ότι το καταλαβαίνετε- να καθορισθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να καθοριστεί η αστική γη, η δασική, η κτηνοτροφική, να καθορισθούν και τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μη ύπαρξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν παραπίσω και όλα να είναι εις βάρος της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, αφού είχε δοθεί μια παράταση βέβαια το 2019 έως και το 2020, δόθηκαν άλλες δύο παρατάσεις και η τελευταία είναι μέχρι το 2024.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ευθύνη για την υλοποίηση είναι στις περιφέρειες της χώρας μας. Ερωτάσθε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Γνωρίζουμε ότι η τελευταία παράταση είναι έως τις 31/12/2024. Οι περιφέρειες είναι έτοιμες; Έχουν συνεργαστεί με τη γεωγραφική πληροφοριακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο υπάγεται βέβαια σε εσάς, ή θα δοθεί εκ νέου και άλλη παράταση;».

Τελευταία νέα
16/11/2023 03:40 μμ

Παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη (15/11) στους συναρμόδιους υπουργούς (Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), το πρώτο πόρισμα από την αποστολή πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, της HVA International, της ολλανδικής εξειδικευμένης εταιρίας στη διαχείριση υδάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας. 

Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι τεχνικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης στο έργο της αποκατάστασης των συνεπειών της καταστροφικής πλημμύρας του Σεπτεμβρίου, που υπέστη η περιφέρεια Θεσσαλία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να οργανώσει ξανά, από μηδενικής βάσης, τα έργα διαχείρισης υδάτων, αντιπλημμυρικής προστασίας, καλλιεργειών, δόμησης και κρίσιμων υποδομών στις περιοχές εκείνες που κρίνονται ως οι πλέον ευπαθείς και ευάλωτες σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «έχουμε λάβει την επισήμανση από την ολλανδική εταιρία ότι πρέπει να αλλάξουμε ολόκληρη την προσέγγισή μας γύρω από τη διαχείριση των υδάτων και των πλημμυρών αλλά και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός αυτός θα πάρει χρόνο και θα κοστίσει χρήματα. Από την πρώτη αναφορά της αποστολής πραγματογνωμοσύνης στη Θεσσαλία, τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής:

1. Υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης όλων των αντιπλημμυρικών σχεδίων και υποδομών που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων για να «χτιστούν καλύτερα» ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν επαρκέστερα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

2. Απαιτείται ισχυρότερη καθετοποιημένη και συνεκτική διαχείριση των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας με τρόπο που θα υπερβαίνει τα διοικητικά όρια των δήμων και θα λαμβάνει υπόψη τα γεωμορφολογικά και υδατικά όρια της περιφέρειας με ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων και διοίκησης.

3. Απαιτείται, ένα νέο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων, τα οποία ξεκάθαρα θα καθορίζουν ρόλους, ευθύνες και πλάνα δράσεων που πρέπει να αναληφθούν, καθώς και υπό ποιες συνθήκες.

4. Η κακοκαιρία Ντάνιελ δημιούργησε την περίσταση ώστε να αναθεωρήσουμε τα θεμελιώδη ζητήματα της παροχής νερού, καθώς η λειψυδρία στη Θεσσαλία είναι εξίσου προβληματική, αν όχι και περισσότερο, με τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Υπάρχουν ξεκάθαρα η δυναμική και η ανάγκη για ριζική αλλαγή. Τα υπάρχοντα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών (2014-2020) κρίθηκαν ότι δεν είναι επιχειρησιακά εφαρμόσιμα υπό την έννοια πως δεν θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και για αυτό χρήζουν αναθεώρησης.

Συμπερασματικά, οι υποδομές που πρέπει να δημιουργηθούν θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως έναν συνδυασμό δημιουργίας ικανότητας συγκράτησης υδάτων, αυξημένες δυνατότητες άντλησης υδάτων και άρδευσης καλλιεργειών, και βελτιωμένα συστήματα αναχωμάτων, ταμιευτήρων και μικρότερων φραγμάτων.
Οι αντιπλημμυρικές υποδομές πρέπει να εναρμονίζονται με πολιτικές αποφάσεις πάνω στα επίπεδα ασφαλείας, τον χωρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει εκτενής παρουσίαση των ευρημάτων στη Θεσσαλία από την εταιρία μαζί με κλιμάκιο υπουργών, στον νέο και τον απερχόμενο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ.κ. Κουρέτα και Αγοραστό, τους βουλευτές των νομών Θεσσαλίας καθώς και τους οικείους Δημάρχους προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την ανάταξη της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.

Το πρώτο πόρισμα της ολλανδικής εταιρίας θα δημοσιοποιηθεί από την κυβέρνηση, ενώ το τελικό master plan θα παραδοθεί στην κυβέρνηση έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024.

Η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών φορέων, και της αυτοδιοίκησης σε αυτό το δύσκολο αλλά και φιλόδοξο εγχείρημα κρίνεται απολύτως αναγκαία και η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ακολουθήσει το δρόμο της διαφάνειας και της διαβούλευσης μαζί τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδρομής. Με τους κρατικούς και κοινοτικούς πόρους που έχουμε δεσμεύσει για την ανάταξη της Θεσσαλίας, με σχέδιο, τεχνοκρατική επάρκεια αλλά και όραμα για μια δυναμική, βιώσιμη και αισιόδοξη Θεσσαλία θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί θεραπεύοντας τις βαθιές πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel».

25/10/2023 11:02 πμ

Μέχρι τέλος του Οκτωβρίου θα γίνονται οι παραλαβής του νεκρών ζώων από την εταιρεία KAFSIS. 

Από αρχές Νοεμβρίου (δηλαδή σε λίγες ημέρες) θα πρέπει οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας να υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό με την εταιρεία για να κάνει την απόσυρση των νεκρών ζώων.

Θυμίζουμε ότι οι κτηνοτρόφοι, με τη προσκόμιση του Δελτίου Γνωστοποίησης Μεταβολών για τη δήλωση Θανάτου Παραγωγικών Ζώων, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισυνάπτουν το έγγραφο παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρεία KAFSIS. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η καταχώρηση των δεδομένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ – Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) του ΥπΑΑΤ. Επίσης με αυτή την δήλωση μπορούν να αποζημιωθούν για τις περιπτώσεις απωλειών λόγω ζωονόσων.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Καρυπίδης, προβατοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, «την Τρίτη (24/10) ένας κτηνοτρόφος μέλος μας επικοινώνησε με την εταιρεία γιατί πέθαναν κάποια ζώα του λόγω ασθένειας. Η εταιρεία τον ενημέρωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου 2023 επειδή έχουν ολοκληρωθεί τα κονδύλια για την Κεντρική Μακεδονία θα σταματήσει να κάνει περισυλλογή νεκρών ζώων.

Ο κτηνοτρόφος αιφνιδιάστηκε και ρώτησε τι θα πρέπει να γίνει. Η εταιρεία απάντησε ότι θα πρέπει να υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο θα κληθεί να πληρώσει 500 ευρώ/τόνο. Δηλαδή θα ζυγίζεται το ζώο και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να το πληρώνει. Μόνο έτσι θα γίνεται η συλλογή και θα πάρει το χαρτί. Μπορεί το ποσό να φαίνεται μικρό για τους αιγοπροβατοτρόφος αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν οι βοοτρόφοι που έχουν ζώα που είναι πολύ βαριά και αυξάνει το κόστος.

Οι κτηνίατροι του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Παιονία με τους οποίους επικοινώνησα μου ανέφεραν ότι γνωρίζουν το πρόβλημα και θα πρέπει να πάρουν μέτρα οι κτηνοτρόφοι. Επικοινώνησα και με τον Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς για το θέμα και με ενημέρωσε ότι σχεδιάζουν να δοθεί πρόσθετο κονδύλι μέχρι τέλος του 2023. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Έρχεται χειμώνας και σε λίγο θα έχουμε γέννες και θανάτους ζώων. Δεν μπορεί οι κτηνοτρόφοι να επωμιστούν ένα ακόμη έξοδο και ειδικά όσοι έχουν θανάτους από ασθένειες και θα πρέπει να γίνει η συλλογή των νεκρών ζώων για να πάρουν την αποζημίωση».

19/10/2023 11:33 πμ

Νέο διαχειριστικό μοντέλο για την προστασία και αξιοποίηση των δασών, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το νέο μοντέλο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απαγορεύσεις σε κτηνοτρόφους για την αναγέννηση των δασικών οικοσυστημάτων που χτυπήθηκαν από φωτιές.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός μιλώντας την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, «τα καμένα δάση πρέπει να τα προστατεύσεις από την κτηνοτροφία, διότι η κτηνοτροφία μπορεί μεν να είναι ευεργετική, για να προλάβεις μια δασική πυρκαγιά, γιατί σου μειώνει τη βιομάζα στον υπόροφο του δάσους, μπορεί ωστόσο να είναι και απολύτως καταστροφική αν γίνει σε περίοδο αναγέννησης και φάνε, για παράδειγμα, τα μικρά πευκάκια τα κατσίκια.

Εκεί, λοιπόν, έχει μεγάλη σημασία η απαγόρευση και η επιβολή της απαγόρευσης της κτηνοτροφίας, παράλληλα με τη λύση των προβλημάτων των κτηνοτρόφων. 

Σχεδιάζουμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λύσουμε αυτό το θέμα με «κτηνοτροφικά πάρκα», που να επιτρέπουν στους κτηνοτρόφους σε παρακείμενες περιοχές να ασκήσουν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να χρειαστεί να επιβαρύνουν το δάσος».

Ο ΑγρόΤυπος υπενθυμίζει ότι προσπάθειες για την ίδρυση κτηνοτροφικών πάρκων στην χώρα μας έχουν ξεκινήσει από το 2008 αλλά ακόμη δεν έχουν καταφέρει να .. ιδρυθούν.  

13/10/2023 10:09 πμ

Εδώ και ένα έτος ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες, απευθυνόμενος προς όλους τους αρμοδίους, για την κατάσταση με τις καταστροφές των καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα. 

Κάνει κάλεσμα για υπογραφές από τους πληττόμενους γεωργούς, συναντήσεις με την Περιφέρεια, την Δ/νση Γεωργίας, το Δασαρχείο, κυνηγετικούς συλλόγους και εκπροσώπους από το δήμο, συναντήσεις με βουλευτές.... 

«Το αποτέλεσμα; Η μία υπηρεσία πετάει το μπαλάκι στην άλλη, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ένα χρόνο μετά, αντιθέτως οξύνεται, οι αγριόχοιροι υπερπολλαπλασιάζονται, οι καταστροφές των καλλιεργειών μας συνεχίζονται, η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ δεν παίρνουμε, ομάδες δίωξης δεν συντονίζονται, ενώ παραγωγοί που βλέπουν τον κόπο τους να χάνεται οδηγούνται σε λύσεις απελπισίας για να προστατέψουν τα χωράφια τους...

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα προϋποθέτει την επίλυση και αυτού του θέματος με τα αγριογούρουνα ΧΘΕΣ! Μην κωφεύετε στα προβλήματά μας! 

Ξαναλέμε: Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιες υπηρεσίες! Πάρτε μέτρα άμεσα τώρα! 

Ο Σύλλογος έχει ζητήσει να παρθούν τώρα μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού με ομάδες δίωξης, να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Γεωργίας και Δασαρχείο) και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί με έκτακτο κονδύλι που θα βγει από την Περιφέρεια». 

09/10/2023 10:20 πμ

Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) δημοσιοποίησαν τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών τους, τα οποία είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχιση της παραγωγής στις πληγείσες περιοχές.

Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών (ΙΒΚΦ)
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΒΚΦ, σε 281 σημεία από τα 350 που έχει προγραμματίσει «οι περισσότεροι αγροί έχουν δεχτεί φορτίο ιζημάτων το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος με την καλλιέργεια του εδάφους  (καλλιεργητή ή βαθιά άροση ανάλογα του ύψους του ιζήματος). Σε αυτές τις περιπτώσεις από τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα ιζήματα παρουσιάζουν ιδιότητες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωση. Στις λίγες περιπτώσεις που το ύψος των ιζημάτων είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση τους στο έδαφος με τη βαθιά άροση, θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση».

Συμπερασματικά, από τις μετρήσεις πεδίου για το ύψος των ιζημάτων στους αγρούς, οι περισσότεροι αγροί έχουν δεχτεί φορτίο ιζημάτων το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο έδαφος με την καλλιέργεια του εδάφους  (καλλιεργητή ή βαθιά άροση ανάλογα του ύψους του ιζήματος). Σε αυτές τις περιπτώσεις από τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα ιζήματα παρουσιάζουν ιδιότητες που δεν αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις εδαφικές ιδιότητες των εδαφών μετά την ενσωμάτωση. Στις λίγες περιπτώσεις που το ύψος των ιζημάτων είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατή η ενσωμάτωση τους στο έδαφος με τη βαθιά άροση, θα χρειαστούν μέτρα αποκατάστασης του εδάφους που πρέπει να εξεταστούν κατά περίπτωση.

Για τα εδάφη που έχουν παραμείνει κατακλυζόμενα με νερό για αρκετές ημέρες, είναι σίγουρο ότι έχει επηρεαστεί η γονιμότητα τους και η «παραδοσιακή» λιπαντική τακτική που ακολουθούν πολλοί παραγωγοί εφαρμόζοντας συγκεκριμένες ποσότητες λιπασμάτων σε κάθε αγρό, θα πρέπει να αναθεωρηθεί μετά από πρόταση λίπανσης από ειδικούς μετά την σωστή δειγματοληψία και την ανάλυση του εδάφους για κάθε καλλιέργεια.  

Όπως διευκρινίζει το ΙΒΚΤ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ με την ενσωμάτωση μεγαλύτερου αριθμού αποτελεσμάτων, αλλά και των αποτελεσμάτων των βαρέων μετάλλων θα εξαχθούν περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα για τη βέλτιστη διαχείριση των εδαφών που έχουν επηρεαστεί από τα ιζήματα.

Φυσικά τα εδάφη που παραμένουν κατακλυσμένα θεωρείται βέβαιο ότι έχει επηρεασθεί η γονιμότητά τους και εκτιμάται ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η παραδοσιακή τακτική λίπανσής τους.

Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ)
Σε ό,τι αφορά στις έρευνες του ΙΝΑΛΕ οι οποίες συνεχίζονται, μέχρι στιγμής προβληματισμό στους επιστήμονες προκάλεσε το γεγονός της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χερσαίων ιζημάτων στη στήλη του νερού και στο βυθό, τα οποία περιέχουν θρεπτικά άλατα του αζώτου και του φωσφόρου, τα οποία, όπως εκτιμούν,  μπορούν να διαταράξουν την αναλογία των δύο στοιχείων προς όφελος του φωσφόρου, ο οποίος και αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα. Συνεπώς, ανάλογα με τις ισχύουσες μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες μπορεί να προκληθεί άνθιση φυτοπλαγκτού, γεγονός που έχει αναφερθεί στον κόλπο και κατά το παρελθόν.

Παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου ολοκληρώθηκαν οι δύο πρώτες ημέρες (3 και 4 Οκτωβρίου 2023) των θαλασσίων ερευνών στον Παγασητικό Κόλπο από την ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ), με επικεφαλής τον Δρ. Σωτήριο Ορφανίδη, Διευθυντή Ερευνών. Πραγματοποιήθηκε επόπτευση, μετρήσεις με σύγχρονο εξοπλισμό και μεθοδολογίες αιχμής, και δειγματοληψίες θαλασσινού νερού και ιζήματος, με έμφαση στις ακτές που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Μετρήθηκαν οι συγκεντρώσεις οξυγόνου και οι τιμές pH στη στήλη του θαλασσινού νερού πλησίον των χερσαίων εκροών, ενώ μετρήθηκαν δείκτες έγκαιρης διάγνωσης της καταπόνησης του αγγειόσπερμου Cymodocea nodosa, όπως είναι ο δείκτης συνολικής φωτοσυνθετικής απόδοσης (PItotal), αλλά και ο δείκτης μέγιστης φωτοσυνθετικής απόδοσης (Fv/Fm). Τα δείγματα νερού και ιζήματος μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του ΙΝΑΛΕ για χημική ανάλυση, υπό την επιμέλεια του Δρ. Νικολάου Σταμάτη, Διευθυντή Ερευνών. Προβληματισμό στους επιστήμονες προκάλεσε το γεγονός της μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων χερσαίων ιζημάτων στη στήλη του νερού και στο βυθό, τα οποία περιέχουν θρεπτικά άλατα του αζώτου και του φωσφόρου, που μπορούν να διαταράξουν την αναλογία των δύο στοιχείων προς όφελος του φωσφόρου, ο οποίος και αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα. Συνεπώς, ανάλογα με τις ισχύουσες μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες μπορεί να προκληθεί άνθιση φυτοπλαγκτού, γεγονός που έχει αναφερθεί στον κόλπο και κατά το παρελθόν.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ (εδώ)

26/09/2023 12:20 μμ

Μοιάζει πραγματικά απίστευτο, αλλά είναι γεγονός: λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η τεράστια σε καταστροφικές συνέπειες πυρκαγιά του Έβρου, της μεγαλύτερης σε έκταση που συνέβη ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε πριν λίγες ημέρες (20/09) στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα στην περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου»!

Η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του ΥΠΕΝ, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου!

Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε 2 διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της Διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστική αλλά και εξοργιστική. Τη στιγμή που ο κρίσιμος βιότοπος του Μαυρόγυπα στο Δάσος Δαδιάς έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα και υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον του μοναδικού πληθυσμού του στην Ελλάδα, δεν νοείται το ΥΠΕΝ να μην έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη ρύθμιση, σε τοπικό επίπεδο, μίας δραστηριότητας (εγκατάσταση ανεμογεννητριών) η οποία αποτελεί σοβαρή απειλή για όλα τα είδη γυπών.

Το ΥΠΕΝ έχει στα χέρια του όλες τις απαραίτητες επιστημονικές μελέτες και τα νομοθετικά εργαλεία για τη βέλτιστη ρύθμιση της συγκεκριμένης δραστηριότητας προς την κατεύθυνση της προστασίας των απειλούμενων γυπών, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις όχι απλά δεν τις συμβουλεύεται, αλλά ακόμα και τις καταστρατηγεί!

Παράλληλα, αυτή η έκδοση ΑΕΠΟ είναι κρίκος μία ανησυχητικά αυξανόμενης αλυσίδας αδειοδοτήσεων, κυρίως έργων ΑΠΕ, που λαμβάνουν χώρα ενώ υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια της δέουσας εκτίμησης των επιπτώσεων των έργων στις περιοχές NATURA και τα προστατευτέα αντικείμενα αυτών. Ενδεικτικά και μόνο, αναφέρονται οι εξής περιπτώσεις αδειών ΑΣΠΗΕ που εκδόθηκαν αυτό το καλοκαίρι και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον ΟΦΥΠΕΚΑ:

  • ΑΣΠΗΕ «ΘΡΟΝΟΣ», «ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ», «ΠΕΝΘΙΜΟΝ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Κομψάτου
  • ΑΣΠΗΕ «ΛΟΦΟΣ-ΠΟΥΛΙΑ» στην Π.Ε. Ροδόπης, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
  • ΑΣΠΗΕ «ΜΑΤΙ-ΚΟΣΚΙΝΑ», «ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ-ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ», «ΣΚΟΠΙΑ-ΒΡΑΧΑΚΙ» στις Π.Ε. Ροδόπης και Έβρου, εντός της ΖΕΠ «Κοιλάδα Φιλιούρη»
  • ΑΣΠΗΕ ΖΥΓΟΥΡΟΛΙΒΑΔΟ στην Π.Ε. Καρδίτσας, εντός της ΖΕΠ «Όρη Άγραφα»

Με λίγα λόγια, φαίνεται πως οι γνωμοδοτήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν πλέον διακοσμητική αξία για τη ΓΔΠΠ του ΥΠΕΝ και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, παρά το γεγονός πως για την πλειοψηφία των έργων ο ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που ασχολείται με τη δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων τους στις περιοχές NATURA.

Θεωρούμε αυτονόητο πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης θα ανακαλέσει άμεσα την ΑΕΠΟ για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Έβρου. Παρ’ όλα αυτά, τα ερωτήματα προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ (που έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA) που προκύπτουν αβίαστα και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις –και κυρίως ενέργειες- είναι τα εξής:

  • Συνεχίζει το ΥΠΕΝ να είναι θετικό για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και 2; Θα παρέμβει για την ανάκληση της έκδοσης ΑΕΠΟ μέσα στην καμένη έκταση του Έβρου;
  • Σε ποιες πρόσθετες ενέργειες θα προβεί ως προς την προστασία του Μαυρόγυπα, του Όρνιου, του Ασπροπάρη και των άλλων αρπακτικών του Έβρου σε σχέση με την αδειοδότηση ΑΣΠΗΕ; Η αναστολή έκδοσης οποιασδήποτε νέας άδειας εγκατάστασης στην Π.Ε. Έβρου και εντός των κρίσιμων βιότοπων των γυπών στη Θράκη, η ανάκληση των ΑΕΠΟ για έργα με αρνητική δέουσα εκτίμηση, καθώς και η αναστολή εκτέλεσης οποιωνδήποτε εργασιών εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ είναι απολύτως απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των γυπών!
  • Θα φροντίσει άμεσα να μπει τέλος στην απαράδεκτη πρακτική αδειοδότησης έργων με αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ, δηλαδή με αρνητική δέουσα εκτίμηση επιπτώσεων για τις περιοχές ΝATURA και τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά;
19/09/2023 10:48 πμ

Αναστέλλονται για έξι μήνες πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο πλαίσιο της απόφασης, αναστέλλεται η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων γκαι αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Δικαιούχοι της αναστολής είναι φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από την 23η Ιουλίου έως και την 7η Σεπτεμβρίου 2023 σε περιοχές των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου. Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες από βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημίες στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

Αναλυτικά η χορήγηση της αναστολής αφορά στους πληγέντες από τις πυρκαγιές:
Α) της 23ης Ιουλίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
Β) της 26ης Ιουλίου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Γ) της 19ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
Δ) της 21ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Καβάλας και Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Εύβοιας και Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Ε) της 22ας Αυγούστου 2023 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ροδόπης και Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής
ΣΤ) της 23ης Αυγούστου 2023, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
Ζ) της 26ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,
Η) της 31ης Αυγούστου 2023 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Θ) της 2ας και 7ης Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί Υπουργική Απόφαση για τη χορήγηση αναστολής πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το διάστημα 17 έως 27 Ιουλίου σε περιοχές των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και Θεσσαλίας.

18/09/2023 10:57 πμ

Συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους, η αποκομιδή των νεκρών ζώων.

Κατά την παρέμβαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Κελέτση, στην τακτική ενημέρωση  του Συντονιστικού στη Λάρισα, επισημάνθηκε ότι «στην προσπάθεια αυτή, που είναι καθοριστική για την διατήρηση της δημόσια υγεία, εξακολουθούν να συμβάλλουν 40 άνδρες του Στρατού, αλλά και ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα νεκρά ζώα, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023, έχουμε τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • Αιγοπρόβατα: 70.935
  • Βοειδή: 6.136
  • Χοιρινά: 20.326
  • Πτηνά: 131.795

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν ακόμα περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει περισυλλογή των νεκρών ζώων και αυτό είτε γιατί δεν έχουν ακόμα υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι.

Οι περιπτώσεις αυτές εντοπίζονται κυρίως στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των συλλεχθέντων ζώων που έχουμε διαχειρισθεί: 
Για τα αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 37.007 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 16.460 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 148 νεκρά ζώα.
Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 50.515 νεκρά ζώα».

15/09/2023 12:16 μμ

Θα υπάρξει παράταση έξι μηνών στην υλοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οδηγίες για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών στις περιοχές με πλημμυρικά φαινόμενα. 

Όπως δήλωσε ο υπουργός στην τακτική ενημέρωση του Συντονιστικού στη Λάρισα σε ό,τι αφορά τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερομένους ότι θα γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να υπάρξει ευελιξία στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που βρίσκονται σε εξέλιξη στις πληγείσες περιοχές.

Η πρόβλεψη θα αφορά και 6μηνη παράταση, και διευκόλυνση των αιτημάτων πληρωμής, σε οποιοδήποτε στάδιο εγκεκριμένης επένδυσης για τα προγράμματα:

  • Νέων Αγροτών,
  • τα Σχέδια Βελτίωσης,
  • το πρόγραμμα Εμπορίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων,
  • τα Leader κ.α.

Αντίστοιχα θα υπάρξει δυνατότητα παράτασης, κατόπιν αιτήματος, σε δημόσια και εγγειοβελτιωτικά έργα στη Θεσσαλία και στη Φθιώτιδα.

Όσον αφορά στη διαχείριση του εδάφους από την επίδραση των πλημμυρικών φαινομένων στους αγρούς, ήδη εργάζεται το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο για τους παραγωγούς μας. Τις επόμενες ημέρες, άμεσα, θα εκδοθεί κατάλογος γενικών οδηγιών για την ταχύτερη αποκατάσταση των εδαφών αλλά και συστάσεις για την ταχύτερη αλλά και καλύτερη ευκαιρία ανάκτησης των βιολογικών ιδιοτήτων των εδαφών.

Συγκεκριμένα θα δοθούν οδηγίες:

1. Για την αποφυγή συμπίεσης του εδάφους.
Εδώ επικεντρωνόμαστε στον χρονικό ορίζοντα που όλοι οι παραγωγοί μας μπορούν να επιστρέψουν στα κτήματα τους και να προχωρήσουν σε εργασίες αποκατάστασης ή καλλιέργειας.

2. Για τη διαχείριση ιζημάτων, φυτικών υπολειμμάτων και διαφόρων υλικών που έχουν μεταφερθεί στους αγρούς.
Σημειώνεται ότι, φερτά υλικά και χώματα θα διοχετευθούν με κατάλληλα συνεργεία για την αποκατάσταση αδειοδοτημένων λατομείων.

Ο κατάλογος των λατομείων θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Για τις μικρότερες ποσότητες από μπάζα και οικοδομικά υλικά έχει προβλεφθεί η μεταφορά τους σε χώρους ανακύκλωσης αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, που υπάρχουν σε όλη την περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο κατάλογος αυτών θα δοθεί άμεσα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία. Το κόστος για την αποκατάσταση του έγγειου κεφαλαίου, τη συλλογή, την απομάκρυνση φερτών υλικών, των χωμάτων μπαζών και οικοδομικών υλικών θα καλυφθεί από την κρατική αρωγή, όπως, άλλωστε, είχε γίνει και στον ΙΑΝΟ.

Οι εργασίες θα μπορέσουν να ξεκινήσουν εφόσον στραγγίσει και έχουν στεγνώσει επαρκώς τα εδάφη.

3. Για την επίδραση των φαινομένων στη γονιμότητα του εδάφους.
Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρά από σήμερα σε δειγματοληψίες του εδάφους ώστε να προσδιοριστούν τα νέα επίπεδα γονιμότητας και η στρατηγική λίπανσης που πρέπει να ακολουθηθεί.

Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί χάρτης με τις 350 θέσεις δειγματοληψίας ιζημάτων λάσπης και εδάφους για την προκαταρκτική έρευνα εκτίμησης των πλημμυρικών φαινομένων στο έδαφος. Οι θέσεις δειγματοληψίας καθορίζονται σε 2 ζώνες κατά μήκος της κύριας κοίτης του Πηνειού (0-500 και 500-1000 μέτρα) καθώς και σε επιλεγμένες θέσεις στις υπόλοιπες πλημμυρισμένες περιοχές.

Τέλος, ο υπουργός επισήμανε τα εξής: «θέλω να ευχαριστήσω ιδιώτες αλλά και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) για τις προσφορές τους σε ζωοτροφές. Ήδη η ΕΘΕΑΣ έχει κινητοποιήσει μέλη της και έχει προσφέρει 100 τόνους  και 13 φορτηγά με ζωοτροφές. Ανάλογα προσφέρουν και ιδιώτες».

14/09/2023 01:49 μμ

Η κυβέρνηση κατάλαβε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα νεκρά ζώα (είχαμε σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο) και ο πρωθυπουργός έδωσε εντολές.

Συγκεκριμένα ο στρατός θα βοηθήσει στην περισυλλογή των χιλιάδων νεκρών ζώων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία.

Με εντολή του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, «να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό». «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να συντρέχουν την ελληνική κοινωνία και τους δοκιμαζόμενους πολίτες στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας, όπου χρειαστεί» προσθέτει ο υπουργός.

Από την πλευρά του το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι συγκροτούνται άμεσα κλιμάκια αποκομιδής των νεκρών ζώων στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που θα συνδράμει στον σκοπό αυτό θα φέρει τον προβλεπόμενο ατομικό εξοπλισμό προστασίας έναντι μολυσματικών βιολογικών παραγόντων.

Επιτέλους κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι οι κτηνοτρόφοι με γυμνά χέρια δεν μπορούν να μαζέψουν τα νεκρά ζώα χωρίς να κινδυνέψει η υγεία τους (το ΥπΑΑΤ ύπνο βαθύ).

13/09/2023 10:22 πμ

Χιλιάδες ζώα έχουν χαθεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με μαρτυρίες των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Όμως με αργούς ρυθμούς γίνεται η απομάκρυνσή τους.

Πρέπει να γίνει άμεσα η συλλογή, η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων, που αποτελούν υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή. Οι κτηνοτρόφοι, υπό τον φόβο μίας πιθανής μετάδοσης ασθενειών, προσπαθούν μόνοι τους να μαζέψουν τα νεκρά ζώα και να μεταφέρουν όσα επέζησαν σε άλλες μονάδες. Όμως ο αριθμός τείναι μεγάλος και έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ μέχρι σήμερα Τετάρτη (13/9) έχουν δηλωθεί νεκρά ζώα στον ΕΛΓΑ:

  • 49.050 Αιγοπρόβατα 
  • 19.295 Χοίροι 
  • 4.186 Βοοειδή 
  • 40.330 Πτηνά

Για τα Αιγοπρόβατα έχουν διαχειριστεί 21.906 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά έχουν διαχειριστεί 6.800 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή έχουν διαχειριστεί 20 νεκρά ζώα.
Για τα πτηνά έχουν διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.

Ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να πάνε στους στάβλους τους. Επίσης υπάρχουν στάβλοι που έχουν ακόμη νερά ύψους 5 και 6 μέτρα. Είναι εστία μόλυνσης τα νεκρά ζώα αλλά και οι ζωοτροφές και λιπάσματα που είναι μέσα στα νερά. Εκτιμώ ότι τα νεκρά ζώα είναι πάνω από 50.000. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η έκταση της καταστροφής είναι μεγάλη». 

Η εταιρία Kafsis που διαχειρίζεται τα νεκρά ζώα, μέσω πιλοτικού προγράμματος με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχει επιστρατεύσει το σύνολο του στόλου των φορτηγών της, ενώ αναζητά να μισθώσει επιπλέον οχήματα προκειμένου να ανταποκριθεί στις πρωτοφανείς ανάγκες. Η αποτέφρωση των νεκρών ζώων θα γίνει στην Ημαθία, την Κοζάνη και την Αρκαδία. Το αποτεφρωτήριο στη Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. 

Κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, στα Τρίκαλα, όπου έχουν πνιγεί πάνω από 2.000 ζώα, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους τόσο στον δήμαρχο Τρικκαίων, Νίκο Σακκά, όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστο Μιχαλάκη, «για την καθυστέρηση επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Κοινότητα», όπως δήλωσαν.

Να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση των νεκρών ζώων και να διασφαλιστούν η καύση και η ταφή τους απαιτεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ). Όπως υποστηρίζει η περιοχή είναι υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί και απαιτεί να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«Ο πνιγμός ζώων που είναι χιλιάδες και σε πολλά σημεία, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, η μόλυνση όμβριων υδάτων, τα ποτάμια που έγιναν λίμνες, τα έλη που δημιουργήθηκαν, η ύπαρξη κουνουπιών στην περιοχή, η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Αφού πρώτα μας έπνιξαν, με θύματα και ανυπολόγιστες ζημιές, τώρα μας αφήνει ο κρατικός μηχανισμός στο έλεος μιας υγειονομικής βόμβας έτοιμης να εκραγεί για πράγματα που έπρεπε να είχαν γίνει χτες. Θέλουμε να καταγγείλουμε αυτή την κατάσταση και την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων.

Είναι παραπάνω από επείγον σήμερα και για το μέλλον να εξασφαλιστεί η απομάκρυνση και να διασφαλιστούν η καύση και η ταφή νεκρών ζώων. Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Επίσης χρειάζεται άμεση αποκατάσταση της υδροδότησης και να διασφαλιστεί η ποιότητα του νερού στις πληγείσες περιοχές (με δειγματοληψίες, και ανάλυσης), φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους και με χημικές τουαλέτες, να αποστραγγιστούν άμεσα οι κατοικημένες περιοχές, να εξασφαλιστούν μέσα ατομικής υγιεινής.

Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες Υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του κόσμου που δεν μπορεί να μετακινηθεί, να ενισχυθούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με μόνιμο προσωπικό, να χορηγείται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πάσχοντες.
Να διορθωθούν οι ζημιές στο Κέντρο Υγείας του Παλαμά και να στελεχωθούν όλα τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και υποδομές και για να γίνουν αυτά χρειάζεται να ενισχυθούν σε μόνιμο προσωπικό οι υποστελεχωμένες αυτές υπηρεσίες. Δεν μπορεί μπροστά σε αυτή την κατάσταση το κράτος να συνεχίζει να βλέπει ως «κόστος» που επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς τα ζητήματα της προστασίας και υγείας του λαού.

Είναι επίσης έντονο το ψυχολογικό αποτύπωμα, αφού είδαμε τους κόπους μιας ζωής να χάνονται, βλέπουμε τη ζωή μας να αλλάζει δραματικά και οριστικά. Για αυτό είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν και ομάδες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο.

Η προστασία της ζωής του λαού της περιοχής μας αποκτά για άλλη μία φορά επιτακτικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να περιμένει και θα την διεκδικήσουμε με τον αγώνα μας».

11/09/2023 10:22 πμ

Οι κτηνοτρόφοι, υπό τον φόβο μίας πιθανής μετάδοσης ασθενειών, προσπαθούν να μαζέψουν τα νεκρά ζώα και να μεταφέρουν όσα επέζησαν σε άλλες μονάδες.

Όμως ο αριθμός των νεκρών ζώων είναι μεγάλος και έχουν διασκορπιστεί σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι μόνοι τους να κάνουν την περισυλλογή τους.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος στον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου κ. Αργύρης Μπαϊρακτάρης, «οι περισσότεροι στάβλοι καταστράφηκαν και η ορμή του νερού έχει πάει τα ζώα σε μεγάλες αποστάσεις. κανείς δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή τον αριθμό των νεκρών ζώων.

Χτες Κυριακή (10/9) είχαμε συνάντηση οι κτηνοτρόφοι στο δημαρχείο Τυρνάβου και μιλήσαμε για τα προβλήματα που υπάρχουν από τις πλημμύρες. Πρακτικά είναι αδύνατον οι κτηνοτρόφοι να μαζέψουν τα ζώα τους. Κανείς δεν μας απαντά πως θα γίνει η συλλογή των νεκρών ζώων και από ποιους».

Από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δήλωσε: «με πρώτη προτεραιότητα τη συλλογή, καύση, ταφή των νεκρών ζώων, συνεχίζουμε να κινούμαστε, πάντα όμως έχοντας τον πρώτο βαθμό ευθύνης η Περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπίλλης, με τις υγειονομικές υποδείξεις του Υπουργείου Υγείας, αλλά φυσικά και με την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Υπουργείου μας να είναι διαρκώς επί ποδός.

Έχουν ξεκινήσει ήδη να μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία-φορτηγά σε Ημαθία, Αρκαδία, όπου έχουν ξεκινήσει οι καύσεις των νεκρών ζώων, αφενός. Αφετέρου ξεκινάει και μια διαδικασία συγκέντρωσης και οργανωμένης ταφής ζώων. Ήδη έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία που θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, στην Κοζάνη, την Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα, αλλά σύντομα πιστεύω και στη ΒΙΠΕ Λάρισας.

Τώρα, θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι γιατί έχει γίνει πολύς λόγος: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρώνονται. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αγωνίας για τους κτηνοτρόφους μην τυχόν και περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει, άρα αυτομάτως δεν θα αποζημιωθούν. Το ξεκαθαρίζουμε: τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρωθούν άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα, έχουμε ήδη πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ, οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα γι’ αυτή τη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με κινητά συνεργεία, θα βρεθεί από αύριο, μεθαύριο να κάνει σχετικούς ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά. Καμιά σχέση με τα πόσιμα, γιατί υπήρξε προηγουμένως μια σύγχυση. Δεν ασχολούμαστε με το πόσιμο νερό, ασχολούμαστε με τα αρδεύσιμα και κυρίως να δούμε και τα θέματα των εδαφών, διότι έχουν ακουστεί πολλές απόψεις οι οποίες είναι ανεδαφικές.

Σύντομα, λοιπόν, θα έχω και μια σχετική πρώτη ανακοίνωση επίσημα από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη, τα οποία έχουν υποστεί ομολογουμένως ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ’ ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα σήμερα όλο το πρωινό στο Υπουργείο, δεν υπάρχει περίπτωση να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο τριών, τεσσάρων, πέντε ετών, όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη.

Την ίδια στιγμή, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ότι ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο για ζωικό όσο και για φυτικό κεφάλαιο. Η συνεργασία δε με την κρατική αρωγή είναι συστηματική. Μια απάντηση σε αυτούς που λένε, σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, «έχουμε αιγοπρόβατα τα οποία δεν έχουν τροφές, ζωοτροφές, τι κάνουμε;». Η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: ήδη ο κ. Τριαντόπουλος, η κρατική αρωγή, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες. Δεν αναμιγνύεται καμία άλλη υπηρεσία.

Οι αιτήσεις προχωρούν στην πλατφόρμα «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για το ζωικό κεφάλαιο». 

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η αποφυγή εστιών μόλυνσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας αποτελεί πρώτη και επείγουσα προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου, από την πρώτη ημέρα της εξέλιξης της θεομηνίας, με έγγραφο προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έδωσε τις σχετικές οδηγίες για την περισυλλογή  και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Το Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Σταύρο Κελέτση, με την συμμετοχή της  Υπουργού αναπληρωτή Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, του Γ.Γ Γιώργου Στρατάκου, του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικών Θεμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Απόστολου Μπίλλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπου της εταιρείας που έχει την ευθύνη της περισυλλογής των ζώων, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και αποτελεσματική οργάνωση της σχετικής επιχείρησης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι την ευθύνη του συντονισμού των αρμοδίων περιφερειακών κτηνιατρικών υπηρεσιών και του ΕΛΓΑ θα έχει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Απόστολος Μπίλλης.

Για λόγους επιτάχυνσης των διαδικασιών αποφασίστηκε να μη γίνει καταγραφή των νεκρών ζώων από τον ΕΛΓΑ με επιτόπιο έλεγχο, αλλά αυτή να στηριχθεί στα επίσημα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, τα οποία θα διασταυρωθούν αργότερα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων.

Η περισυλλογή των νεκρών ζώων, που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, γίνεται από την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων. Η συλλογή και η μεταφορά τους γίνεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων υγειονομικών κανόνων, που εφαρμόζονται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ήδη από χθες, τα νεκρά ζώα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης, που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας, με προοπτική να χρησιμοποιηθούν και άλλοι χώροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, μόλις οι συνθήκες προσβασιμότητας το επιτρέψουν. Κατόπιν υπόδειξης των κτηνιατρικών υπηρεσιών, στις  περιπτώσεις που πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής.

Οι αρμόδιες  υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, από την πρώτη στιγμή και μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της διαδικασίας της περισυλλογής των νεκρών ζώων, έχουν την απόλυτη στήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

06/09/2023 11:40 πμ

Η Ομοσπονδία ΠΟΓΕΔΥ, η ΠΕΔΔΥ και οι υπηρετούντες στο Δημόσιο Γεωτεχνικοί σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν ότι δεν χαίρονται που για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνονται στα όσα έχουν πει και γράψει σχετικά με την διαχείριση των Δασών την πρόληψη και καταστολή των Δασικών πυρκαγιών. 

Και προσθέτουν: Οι Δασικές πυρκαγιές όταν δεν υπάρχει από μεριά της πολιτείας η απαραίτητη προετοιμασία στο στάδιο της πρόληψης όσο και ο απαραίτητος μηχανισμός κατά την καταστολή γίνονται ανεξέλεγκτες καταστρέφοντας τον Δασικό πλούτο της χώρας και με πολλές παράπλευρες απώλειες όπως αυτές που βιώνουμε και κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, η οποία επίσημα λήγει την 31η Οκτωβρίου. 

Για αυτό προέχει αυτό που πάντα έλεγαν οι Δασολόγοι, η λήψη σοβαρών προληπτικών μέτρων, όπως διαχείριση των Δασών, και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας το οποίο θα έχει εκπονηθεί με καθαρά επιστημονικά κριτήρια από ανθρώπους της Δασικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς. 

Για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες θα απαντούν σε καίρια ερωτήματα όπως: 

Το Δάσος είναι ένα αποκομμένο «περιβάλλον» ή ένας ζωντανός παραγωγικός Οργανισμός μέσα στον οποίο συνυπάρχουν δράσεις οι οποίες και πλούτο φέρνουν και διαχείριση-προστασία επιτυγχάνουν; Τι γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών και όχι μόνο Κρατών; Σε ποιον τομέα ανήκει η Δασική πολιτική, ποιος την ασκεί και τι είναι τελικά, περιβαλλοντική διαχείριση μόνο ή και παραγωγή και διαχείριση και ανάδειξη και εν τέλει, προστασία; 

Η καλύτερη δυνατή οργάνωση και συντονισμός κρίσιμων Υπηρεσιών γίνεται όταν υπάρχει ενιαίο κέντρο και κάθετη δομή ή όταν η Διοίκηση ασκείται σε παράλληλα επίπεδα τα οποία προφανώς ως παράλληλα δεν συναντώνται και δεν συντονίζονται πουθενά; 

Από ποιο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτείται η Διαχείριση και ανάπτυξη των Δασών; Μήπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το Δάσος ως έναν πυλώνα της Πρωτογενούς Παραγωγής; 

Τι γίνεται στην συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών και όχι μόνο Κρατών; Πώς είναι οργανωμένη η δασοπυρόσβεση; Υπάρχουν ειδικά σώματα τα οποία είναι στενά συνδεδεμένα με τις υπεύθυνες για την διαχείριση των Δασών Υπηρεσίες ή όχι; Υπάρχει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό αρμόδιο αποκλειστικά για την κατάσβεση των Δασικών πυρκαγιών; Εν τέλει η αλλαγή του μοντέλου Δασοπυρόσβεσης εδώ και σχεδόν 25 χρόνια πέτυχε ή επιτάχυνε την καταστροφή του Δασικού μας πλούτου;

Πρέπει οι Δασικές Υπηρεσίες να στελεχωθούν και να αναδειχθούν ως πυλώνες ανάπτυξης και προστασίας των Δασών μας και πώς μπορεί να γίνει αυτό χωρίς επαρκείς προσλήψεις Δασολόγων και εν γένει Δασικών υπαλλήλων που θα ασχοληθούν με το επιστημονικό κομμάτι της ανάδειξης και όχι με την διεκπεραίωση γραφειοκρατίας; 

Πρέπει επιτέλους να υπάρξει απολογισμός τόσο οικονομικός όσο και επιχειρησιακός, του μηχανισμού καταστολής των Δασικών πυρκαγιών; Ορισμένοι καλοθελητές μπορεί να ισχυριστούν ότι τα παραπάνω είναι περσινά ξινά σταφύλια και πισωγυρίσματα. Εμείς θα πούμε ότι η παραδοχή του αστόχου πολιτικών αποφάσεων (πόσο μάλλον όταν αυτές στην μεγαλύτερη πλειοψηφία δεν έχουν ληφθεί από πολιτικούς «προγόνους» της κυβερνώσας παράταξης) είναι πράξη πολιτικής υπευθυνότητας και η αναίρεσή της δείχνει θέληση για να ξαναδημιουργηθεί ένα επιτυχημένο μοντέλο. Οι αλλαγές δεν είναι αυτοσκοπός. Όταν αυτές αποτυγχάνουν στην πράξη, με αποτέλεσμα τα τελευταία 25 χρόνια να έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα, ακυρώνονται. 

Καλούμε την παρούσα Κυβέρνηση να πάρει γενναίες πολιτικές αποφάσεις ώστε τα δάση της πατρίδας μας να μπορέσουν να αναγεννηθούν, να προστατευτούν και να αποτελέσουν ζωντανό πυρήνα παραγωγής και ανάπτυξης. Η εμπειρία των πειραματισμών έδωσε αποτυχία, είμαστε ίσως κάτω από το σημείο μηδέν, ας αλλάξουμε ρότα τώρα.

31/08/2023 01:12 μμ

Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για την δημιουργία Αιολικού σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή του έργου από τον Καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ.Ηλιόπουλο Γεώργιο καθώς και από την Γεωλόγο του Οργανισμού  Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του ΥΠΕΝ κ.Τσώνη Μαρία.

Τα συμπεράσματα της αυτοψίας:
"Παρατηρήθηκε ότι στη περιοχή επικρατεί έντονη τεκτονική δραστηριότητα και υψηλή γεωποικιλότητα.  Η τεκτονική δραστηριότητα εντοπίζεται στην παρουσία σημαντικής επώθησης (μεγάλο ανάστροφο ρήγμα) και ενός ακόμη ρήγματος οριζόντιας μετάπτωσης. Τα πετρώματα που επικρατούν στην περιοχή, είναι κυρίως λεπτοπλακώδεις έως μεσοπλακώδεις ασβεστόλιθοι και ερυθροί πηλίτες. Λόγω της επώθησης, τα παραπάνω πετρώματα πτυχώνονται και παράλληλα δημιουργούν μεγάλες κλίσεις (μετρήθηκαν κλίσεις μεταξύ 23° και 65°). Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία (Τζίτζιρας, 1991) τα μηχανικά χαρακτηριστικά των πετρωμάτων με λεπτοπλακώδη στρώση, αναμένεται να επηρεαστούν ευκολότερα. Οι λεπτοπλακώδεις ασβεστόλιθοι με μεγάλες κλίσεις, αλλά και οι μεγάλες κλίσεις του δυτικού πρανούς του Μελισοβουνίου, σε συνδυασμό με την επέμβαση χωματουργικών εργασιών (για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και δημιουργία οδικού δικτύου) αυξάνουν τις πιθανότητες διάβρωσης του λεπτοπλακώδους ασβεστόλιθου και δημιουργίας μεγάλης μάζας συντριμμάτων. Πιθανές βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να μετακινήσουν τα συγκρίματα προς την κατάντη, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν οι γύρω οικότοποι (κυρίως οι οικότοποι: 4090, 5340, 5210), καθώς και να επηρεαστούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες (οικισμός Καλούσι). Επίσης, λόγω της απότομης κλίσης, είναι πολύ πιθανόν να παρατηρηθεί αποκόλληση  στις επιφάνειες στρώσης των πετρωμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε βραχοπτώσεις.
Επιπλέον, στην περιοχή επικρατεί έντονη καρστικοποίηση λόγω της μεγάλης παρουσίας ανθρακικών πετρωμάτων (παρατηρήθηκαν επιφανειακές καρστικές δομές: δολίνες, με κοντινότερη μια δολίνη σε απόσταση μικρότερη από 400μ από την Ανεμογεννητρια 3). Οι χωματουργικές εργασίες, θα επιδράσουν αρνητικά στη φόρτιση των καρστικών υδροφορέων και στην παροχή των τοπικών πηγών, άρα και στην υποβάθμιση των γύρω οικοτόπων."

Αυτοψία Γεωλόγων κρίνει επικίνδυνη για τους οικισμούς την κατασκευή Αιολικού Σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου

Αρνητική, η γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Τα χωριά Καλούσι, Κούμανι και Χρυσοπηγή βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την θέση του έργου και πρόκειται να επηρεαστούν από διάβρωση ή και αποκόλληση των πετρωμάτων του υφιστάμενου ρηγμάτος καθώς και από την υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα που τροφοδοτεί τα χωριά.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για άλλους που αφορούν την σπάνια και προστατευόμενη βιοποικιλότητα της περιοχής, ο ΟΦΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε αρνητικά. Αναμενουμε αντίστοιχες αρνητικές γνωμοδοτήσεις από όλες τις δασικές υπηρεσίες που είναι αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν για το εν λόγω έργο (Δασαρχείο Πάτρας, Διεύθυνση Δασών Αχαϊας, Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών), οι οποίες θα ενημερωθούν άμεσα για τα πορίσματα της άνω αυτοψίας, τα οποία είναι ήδη αναρτημένα και στην γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.

Αυτοψία Γεωλόγων κρίνει επικίνδυνη για τους οικισμούς την κατασκευή Αιολικού Σταθμού στο Μελισσοβούνι Ερυμάνθου

Να σημειώσουμε οτι η τοπική κοινωνία  δεν έχει λάβει καμία απολύτως ενημερωση από τις αρμόδιες αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση για την δημιουργία του Αιολικού και τις επιπτώσεις του στην ευρύτερη περιοχή, παρά τον αγώνα και τις πιέσεις της επιτροπής αγώνα φορέων και πολιτών για την σωτηρία του Ερυμάνθου. Δεν δόθηκε ετσι ούτε η δυνατότητα στους κατοίκους και φορείς της περιοχής, να ασκήσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν ενεργά στην δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ώστε να έχουν άποψη για τον τόπο και τις ζωές τους.

30/08/2023 02:39 μμ

Οι κτηνοτρόφοι, με τη προσκόμιση του Δελτίου Γνωστοποίησης Μεταβολών για τη δήλωση Θανάτου Παραγωγικών Ζώων, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισυνάπτουν το έγγραφο παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρεία KAFSIS.

Μόνο έτσι μπορεί να γίνει η καταχώρηση των δεδομένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ – Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) του ΥπΑΑΤ. Η κ. Δέσποινα Γκερσάνη, βοοτρόφος ελευθέρας βοσκής από την Φλώρινα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ειδοποιούμε την εταιρεία στην Αθήνα και πρέπει να στείλει φορτηγό να παραλάβει το νεκρό ζώο. Ο οδηγός θα δώσει ένα χαρτί παραλαβής του νεκρού ζώου το οποίο θα πρέπει να παραδώσει ο κτηνοτρόφος μαζί με το διαβατήριο του ζώου στο κατά τόπους κτηνιατρείο του ΥπΑΑΤ για να γίνει η διαγραφή του από το μητρώο. Η κτηνιατρική βάση συνδέεται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΟΣΔΕ».

Υπενθυμίζουμε στους κτηνοτρόφους ότι:
Από τον μήνα Νοέμβριο 2021 λειτουργεί το «Πρόγραμμα περισυλλογής, διαχείρισης, αποτέφρωσης νεκρών ζώων και λήψης δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα». Ανάδοχος του προγράμματος είναι η εταιρεία: KAFSIS MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την περισυλλογή ζώων κάθε ηλικίας:
1. Νεκρών Βοοειδών εντός και εκτός Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων,
2. Νεκρών Αιγοπροβάτων εντός και εκτός Κτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων,
3. Νεκρών Χοίρων, Ιπποειδών και Πτηνών.

Με τη προσκόμιση του Δελτίου Γνωστοποίησης Μεταβολών, για τη δήλωση Θανάτου Παραγωγικών Ζώων, θα πρέπει υποχρεωτικά να επισυνάπτεται το έγγραφο παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρεία KAFSIS. Σε περίπτωση που δεν προσκομίζετε το έγγραφο παραλαβής των νεκρών ζώων, επιβάλλονται οι κυρώσεις (πρόστιμα).

Εξαιρούνται οι κάτωθι περιπτώσεις:

  • Μη δυνατότητα παραλαβής του νεκρού ζώου από τη KAFSIS λόγω νεκροτομής από κτηνίατρο του ΕΛΓΑ ή από ιδιώτη κτηνίατρο. Θα προσκομίζετε το έντυπο αναγγελίας ζημιάς στον ΕΛΓΑ ή βεβαίωση νεκροτομής από τον ιδιώτη κτηνίατρο.
  • Μη δυνατότητα παραλαβής του νεκρού ζώου από τη KAFSIS λόγω προχωρημένης σήψης. Αφορά μόνο για ζώα αγελαίας εκτροφής και θα συνοδεύεται από βεβαίωση ιδιώτη κτηνιάτρου.
  • Μη δυνατότητα παραλαβής του νεκρού ζώου από τη KAFSIS λόγω δύσβατης περιοχής. Αφορά μόνο για ζώα αγελαίας εκτροφής και θα συνοδεύεται από βεβαίωση της εταιρείας KAFSIS ότι το ζώο δεν παρελήφθη λόγω μη δυνατότητας προσέγγισης σε αυτό.

Επισημαίνεται ότι στα νεκρά ενήλικα βοοειδή και αιγοπρόβατα πραγματοποιείται λήψη δείγματος εγκεφαλικού ιστού για εξέταση Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών.

Στους κτηνοτρόφους καταβάλλεται οικονομική αποζημίωση, σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ για το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου.

Ο κ. Στέργιος Κύρτσιος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ένα πρόβλημα με τα αγνοούμενα ζώα. Υπάρχουν περιπτώσεις, ειδικά στις εκτατικές εκτροφές που τα ζώα που χάνονται, είτε απο σαρκοβόρα είτε άλλη αιτία στο βουνό, δεν μπορεί να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία. Προσωπικά πριν ένα μήνα έχασα στο βουνό 7 αμνοερίφια που έφυγαν από το κοπάδι. Για αυτά τα ζώα ούτε η απώλεια δικαιολογειται ούτε αποζημιώνονται από ΕΛΓΑ και γίνεται και κακόπιστος ο κτηνοτρόφος. Επίσης αιγοπρόβατα πάνω από 6 ετών αν και πληρώνουμε ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν έχουμε αποζημιώσει σε περίπτωση απώλειας. Αυτές τις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να τις μελετήσει το ΥπΑΑΤ».

23/08/2023 05:31 μμ

Αύξηση κονδυλίων της ΚΑΠ για την ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αναμένεται να υπάρξει τα επόμενα χρόνια στην ΕΕ.

Η υποστήριξη της ΚΑΠ είναι σημαντική για τη διατήρηση της γεωργίας και τις κτηνοτροφίας στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, αναφέρει πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν. Χωρίς αυτές τις ενισχύσεις μεγάλα περιοχές με φυσικούς περιορισμούς - όπως βουνά ή άγονα εδάφη - θα κινδύνευαν να εγκαταλειφθούν. Οι άμεσες ενισχύσεις (Πρώτος Πυλώνας) και οι επενδύσεις στο πλαίσιο των ταμείων αγροτικής ανάπτυξης (Δεύτερος Πυλώνας) συμβάλλουν στη διατήρηση της γεωργίας και της αγροτικής οικονομίας σε αυτές τις ειδικές περιοχές.

Οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές είναι κατά μέσο όρο λιγότερο εντατικές, με περισσότερες χρήσεις γης ωφέλιμες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, όπως λιβάδια, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και αγρανάπαυση.

Σε αυτές τις περιοχές η καλλιέργεια είναι πιο δύσκολη λόγω δυσμενών συνθηκών, όπως το υψόμετρο, η κλίση, η ξηρότητα, η χαμηλή θερμοκρασία, φτωχά εδάφη. Οι περιοχές με φυσικούς περιορισμούς καλύπτουν το 59% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης της ΕΕ.

Για την περίοδο 2023-2027, η στήριξη του των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που παρέχεται μέσα από Στρατηγικά Σχέδια της ΚΑΠ των κρατών μελών ανέρχεται σε δημόσια δαπάνη 18,7 δισ. ευρώ, καλύπτοντας 47 εκατ. εκτάρια (470 εκατ. στρέμματα).  

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 17% της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης για την αγροτική ανάπτυξη και το 6% της συνολικής δημόσιας χρηματοδότησης της ΚΑΠ.

Όμως εδώ η μελέτη της Κομισιόν επισημαίνει ότι παρά την οικονομική στήριξη η διαφορά του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς - σε σχέση με αυτές που δεν είναι - παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Στις ορεινές περιοχές το μέσο αγροτικό εισόδημα είναι μειωμένο κατά 20,4%, ενώ στις μειονεκτικές κατά 26,5%. 

Η φιλοπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ πρέπει να φτάσει και σε αυτές τις περιοχές. Η μελέτη έδειξε ότι οι καλλιέργειες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές χρησιμοποιούν αντίστοιχα 55% και 26% λιγότερα ορυκτά λιπάσματα αζώτου. Επίσης οι δαπάνες ανά εκτάριο για φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι αντίστοιχα 56% και 49% χαμηλότερες.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα αγροκτήματα σε αυτές τις περιοχές έχουν μεγαλύτερα μερίδια πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, λιβαδιών και αγρανάπαυσης, που είναι χρήσεις γης που αποδεδειγμένα είναι πιο ωφέλιμες για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. Οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες βελτιώνουν τη γονιμότητα του εδάφους και μειώνουν την ανάγκη για συνθετικά λιπάσματα. Η αγρανάπαυση και τα λιβάδια μειώνουν τον κίνδυνο διάβρωσης του εδάφους, υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, βελτιώνουν τις βιοφυσικές ιδιότητες του εδάφους και συμβάλλουν στη διατήρηση των τοπίων.

Ομοίως, η διαφοροποίηση των καλλιεργειών είναι μια σημαντική αγρο-οικολογική πρακτική με θετικές επιπτώσεις σε διάφορες περιβαλλοντικές πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας, της επικονίασης, του ελέγχου παρασίτων, του κύκλου των θρεπτικών ουσιών, της γονιμότητας του εδάφους και της ρύθμισης του νερού. Σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς η διαφοροποίηση των καλλιεργειών είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλες εκμεταλλεύσεις. Στις ορεινές περιοχές επικρατούν λιβάδια. Η παύση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής θα επηρέαζε αρνητικά τα οικοσυστήματα, αλλά θα οδηγούσε σε απώλεια πολύτιμων ορεινών τροφίμων, όπως του κρέατος ελευθέρας βοσκής αλλά και κάποιων τυριών.

Όλα αυτά αποτελούν ένα σοβαρό επιχείρημα για την χώρα μας που στα εδάφη διαθέτει ορεινές και μειονεκτικές περιοχές να αυξήσει την οικονομική στήριξη αυτών των περιοχών.

Στην Ελλάδα για το 2023 η παρέμβαση Π3-71: «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» (πρώην εξισωτική αποζημίωση) δίνει ενίσχυση σε τρεις διαφορετικές δράσεις που είναι: 

  • Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 122,20 ευρώ ανά εκτάριο (12,22 ευρώ ανά στρέμμα) 
  • Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα)
  • Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα. Η ενίσχυση καθορίζεται στα 89,90 ευρώ ανά εκτάριο (8,99 ευρώ το στρέμμα).

Σε όλες τις κατηγορίες των τριών δράσεων το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από την έκταση της εκμετάλλευσης, που μετά τα 20 εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα) μειώνεται προοδευτικά ως ακολούθως:
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης έως και 20 ha (200 στρέμματα): χορηγείται το 100% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 20 ha έως και 25 ha (200 - 250 στρέμματα): χορηγείται 80% της ενίσχυσης,
Για τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης μεγαλύτερο από 25 ha έως και 30 ha (250 - 300 στρέμματα): χορηγείται 50% της ενίσχυσης,
Για το τμήμα της έκτασης της εκμετάλλευσης πέραν των 30 ha (300 στρέμματα) δεν χορηγείται ενίσχυση. Σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 30 εκταρίων, θα ενισχύεται η έκταση μόνο μέχρι τα 30 ha.

Μήπως αντί να βάζουμε σε αυτές τις περιοχές αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα θα ήταν καλύτερο να δίναμε αύξηση των ενισχύσεων για την αγροτική παραγωγή. Αυτό θα έδινε οικονομική ανάσα ζωής αλλά και θα βοηθούσε τους νέους να μείνουν σε αυτές τις περιοχές. Η Κομισιόν ανοίγει ένα παράθυρο μένει να δούμε αν το ΥπΑΑΤ θελήσει να το εκμεταλλευτεί στην αναπροσαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, που αναμένεται να γίνει τον επόμενο χρόνο.

28/07/2023 10:30 πμ

Τραγικός είναι ο απολογισμός των καταστροφών από την φωτία στην Μαγνησία, καθώς έχουν γίνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα γης αλλά ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Η φωτιά έκαψε χιλιάδες αγροτεμάχια με καλλιέργειες, ενώ κάηκε ολοσχερώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΑΣ) Νέας Αγχιάλου «Δήμητρα», καθώς οι εγκαταστάσεις του βρίσκονταν δίπλα στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τυλιχθεί στις φλόγες. Στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ήταν αποθηκευμένες ποσότητες εύφλεκτων υλικών, αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά του.

Στο Σέσκλο πέντε κτηνοτροφικές μονάδες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Περισσότερα από 3.000 ζώα - κυρίως αιγοπρόβατα - βρήκαν τραγικό θάνατο στον Άγιο Γεώργιο Φερών. Ζημιές έχουν πάθει κτηνοτρόφοι και στην Κοκκίνα τη Νέα Αγχίαλο και το Βελεστίνο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μαγνησίας, Χαρούλα Διβάνη, τονίζει στον ΑγροΤύπο, «περάσαμε δύο ημέρες πολύ δύσκολες από την φωτιά. Κάναμε μεγάλο αγώνα να σώσουμε τους στάβλους και τα ζώα μας. Μεγάλες καταστροφές σε στάβλους και πολλά ζώα κάηκαν στο Βελεστίνο, Σέσκλο και Άγιο Γεώργιο. Το τοπίο θυμίζει κόλαση.

Όμως και όσοι κατάφεραν να σώσουν τα ζωντανά τους έχουν μπροστά τους ένα εφιαλτικό μέλλον. Τα βοσκοτόπια κάηκαν και δεν μπορούν τα ζώα να βοσκήσουν πουθενά. Μας λένε από την Περιφέρεια ότι θα μας δώσουν ζωοτροφές αλλά θα δώσουν μια φορά και μετά θα ξεχαστεί το θέμα.

Θέλουμε τις αναγκαίες ποσότητες ζωοτροφών για να ζήσουν τα ζώα μας όσο διάστημα χρειαστούν τα βοσκοτόπια να αναγεννηθούν.

Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα ζωντανά τους περιμένουν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Πότε θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων; Δεν μπορούν να περιμένουν γιατί καταστράφηκαν οικονομικά και δεν μπορούν να ζήσουν. Είναι μια επιχείρηση που καταστράφηκε και θα πρέπει να ξεκινήσει το στήσιμο ξανά. Χρειάζεται οικονομική στήριξη.

Οι στάβλοι που κάηκαν θα μπορούν να αποζημιωθούν από ΠΣΕΑ. Αυτό σημαίνει 2 - 3 χρόνια αναμονή και αν θα πάρεις τα λεφτά πότε θα φτιάξεις ξανά τον στάβλο. Οι κτηνοτρόφοι έπαθαν μεγάλη οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να βοηθηθούν από την πολιτεία για να ζήσουν. Όχι πολλά λόγια αλλά άμεσα έργα».  

Στο μεταξύ στην τελευταία του κατοικία οδηγείται, σήμερα Παρασκευή (28/7), ο 47χρονος κτηνοτρόφος, που έχασε τη ζωή του στη φωτιά του Αγίου Γεωργίου Φερών το μεσημέρι της Τετάρτης (26/7), στην προσπάθειά του να σώσει από τις φλόγες το κοπάδι του.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης (27/7) οι φλόγες έφτασαν σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, στη Νέα Αγχίαλο, προκαλώντας ισχυρές εκρήξεις. Οι Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας, σε ακτίνα τριών χιλιόμετρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Από σήμεραν τοι πρωί οι κάτοικοι στη Νέα Αγχίαλο επιστρέφουν σιγά σιγά πίσω στην περιοχή προσπαθώντας να μαζέψουν ό,τι μπορούν από τα συντρίμμια που άφησαν οι εκρήξεις. Κατεστραμμένες είσοδοι και προσόψεις σπιτιών, ανοιχτές αυλόπορτες, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων συνθέτουν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Η ΠΑΚ Θεσσαλίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Δύο θάνατοι, ένας εκ των οποίων κτηνοτρόφος, που προσπαθούσε εναγωνίως να σώσει τα πρόβατά του, το 60% του ζωικού κεφαλαίου να έχει καταστραφεί, ο ιστορικός αγροτικός συνεταιρισμός της νέας Αγχιάλου η «Δήμητρα», με τα φημισμένα πανελληνίως κρασιά και  τσίπουρα, να έχει καεί ολοσχερώς καθώς και πολλές επιχειρήσεις να έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα, είναι ο τραγικός απολογισμός των φονικών πυρκαγιών στην Π.Ε. Μαγνησίας.
Πυρκαγιές που αφαίρεσαν, όπως προαναφέρθηκε, ζωές ανθρώπων και ζώων και κατέστρεψαν περιουσίες καθώς και περίπου 80.000 αγροτικές εκτάσεις.
Το πρώτιστο ερώτημα που εξάγεται από τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι, πως είναι δυνατόν σε μια περιοχή, που ούτε δασώδη μπορείς να την χαρακτηρίσεις, ούτε με πυκνή βλάστηση και φυσικά ούτε είναι απροσπέλαστη, να πήρε τέτοιες ανεξέλεγκτες διαστάσεις η πυρκαγιά και πως δεν κατάφερε ο κρατικός μηχανισμός να την τιθασεύσει έγκαιρα.
Παράλληλα, είναι απορίας άξιο, πως αφέθηκε η πυρκαγιά να φτάσει μέχρι και την αποθήκη των πυρομαχικών, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης,  με όλες τις καταστρεπτικές συνέπειες αυτού του γεγονότος αλλά και να μείνει ανυπεράσπιστη ολόκληρη η βιομηχανική περιοχή.
Συνεπώς, στην προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου σχετικά με τις εστίες των καταστροφικών πυρκαγιών στη Μαγνησία, με σκοπό να διερευνηθούν τα αίτια που τις προκάλεσαν, θα πρέπει να διερευνηθούν και οι ευθύνες ή παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων και φορέων της θεσμοθετημένης πολιτείας, όσο ψηλά και να βρίσκονται.
Σε σχέση με τους φίλους γεωργούς που κάηκαν καλλιέργειες και αγροτικά μηχανήματα και τους φίλους κτηνοτρόφους, που κάηκαν αιγοπρόβατα, κτηνοτροφικές μονάδες και εγκαταστάσεις καθώς και αποθηκευμένες ζωοτροφές, θα πρέπει άμεσα να υπάρξουν αποζημιώσεις-ενισχύσεις, από όλα τα διαθέσιμα και ενεργά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΛΓΑ, De minimis, Ταμείο Κρατικής Αρωγής, ΠΣΕΑ κτλ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί, είναι επιτακτική ανάγκη αυτές οι αποζημιώσεις-ενισχύσεις να δωθούν σε τάχιστα χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να εφευρίσκονται διάφορα προσκόμματα, που συνήθως χρησιμοποιεί η δημόσια διοίκηση σε ανάλογες περιπτώσεις.
Εφιστούμε την προσοχή, προς πάσα υπεύθυνο, από δημάρχους, περιφερειάρχη, βουλευτές, υπουργούς, ότι πέραν των δυσβάσταχτων καταστροφών, η ψυχολογία στις τάξεις των κτηνοτρόφων αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και ήδη έχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν μέχρι και αυτοκτονικές τάσεις, οπότε, ότι είναι να γίνει, να γίνει άμεσα, με κατεπείγουσες διαδικασίες.   
Λόγω του  ότι οι προγενέστερες οι διαβεβαιώσεις των υπευθύνων,  περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, δυστυχώς κατέρρευσαν στην πράξη και αποκαλύφθηκε η πλήρης ανικανότητα να αντιμετωπιστούν οι πυρκαγιές, ας προστρέξουν τώρα τουλάχιστον για την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών». 

27/07/2023 11:07 πμ

Πριν δύο εβδομάδες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε η πρόταση για την επιβολή προστίμων στις εκτροφές βοοειδών και αιγοπροβάτων της ΕΕ επειδή - όπως υποστηρίζουν κάποιοι Ευρωβουλευτές - μολύνουν το περιβάλλον.

Η πρόταση, που κατατέθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι κάθε εκτροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων που θα έχει πάνω από έναν αριθμό ζώων θα πρέπει η μονάδα εκτροφής να πληρώνει πρόστιμο. Μάλιστα για τις εκτροφές βοοειδών το όριο ήταν οι 200 αγελάδες, είτε είναι κρεατοπαραγωγής είτε γαλακτοπαραγωγής.

Αν και οι Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι ψήφισαν υπέρ τελικά η πρόταση καταψηφίστηκε. 

Δεν πέρασε επίσης η πρόταση των Ευρωβουλευτών για μείωση του ορίου για πρόστιμα, που ήδη εφαρμόζεται από το 2010, στις εκτροφές της πτηνοτροφίας (10.000 κοτόπουλα) και χοιροτροφίας (2.000 χοίρους).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Γεωργούδης, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), «αυτές οι προτάσεις δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση αλλά είναι καθαρά ιδεολογικές και μάλιστα δεν έχουν απήχηση στους πολίτες της ΕΕ, όπως κάποιοι κύκλοι θέλουν να το εμφανίσουν. Μάλιστα τις καταθέτουν παρά τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι η καθ' ύλην αρμόδια για αυτά τα θέματα και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των αγροτοσυνεταιριστικών ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa και Cogeca». 

Όμως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και δεν κατάφερε να περάσει το θέμα από την Ολομέλεια τώρα προσπαθεί να το περάσει με πλάγιο τρόπο μέσω της τριμερούς διαβούλευσης. 

Στη νέα πρόταση διαπραγμάτευσης όμως η ENVI βάζει πιο αυστηρούς όρους. Να μην γίνεται η μέτρηση του αριθμού των ζώων ανά εκτροφή αλλά ανά περιοχή. Αυτό θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία της χώρας μας, γιατί ουσιαστικά θα αφορά ένα πρόσθετο φόρο για τον κλάδο. 

25/07/2023 10:53 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον τρόπο που η αγροδιατροφική βιομηχανία θα μπορούσε να γίνει πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική.

Με βάση αυτή την στρατηγική η Επιτροπή ξεκίνησε, από 24 Ιουλίου 2023, τη δημόσια διαβούλευση καλώντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να προτείνουν δράσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης του κλάδο.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Για να πάρετε μέρος στη διαβούλευση πατήστε εδώ

Πάντως σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα και τη νέα ΚΑΠ, η ουσιαστική διαφορά με το «πρασίνισμα» σε σχέση με την προηγούμενη ΚΑΠ είναι ότι για να έχει ο αγρότης πρόσβαση στην ενίσχυση, που έως τώρα χωρίς πολλές προϋποθέσεις λάμβανε ως πράσινη, θα πρέπει να ενταχθεί σε συγκεκριμένο οικολογικό πρόγραμμα, η επιλογή του οποίου είναι ατομική του υπόθεση. Όμως για να μη χάσει ο αγρότης εισόδημα θα πρέπει να πληρώσει μελετητικό γραφείο και να κάνει επιπλέον έξοδα που πριν δεν έκανε.

21/07/2023 11:53 πμ

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, ενεργοποιεί το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023. Τα μέτρα που αφορούν και τους πυρόπληκτους αγρότες είναι:

Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής και της προκαταβολής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει μέρος της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή και προκαταβολή, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με τις Περιφέρειες, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ώστε -αφού ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία- να χορηγηθεί και το τελικό ποσό της επιχορήγησης, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα. Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα ενεργοποιηθεί το σχήμα επιχορήγησης επί των φυτικών μέσων παραγωγής από την κρατική αρωγή, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία και τον ΕΛΓΑ.

Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
Χορηγείται προκαταβολή έναντι της συνολικής επιχορήγησης προς πληγείσες επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, σε ποσοστό 20% επί της εκτιμηθείσας ζημιάς, σε συνέχεια της χορήγησης της πρώτης αρωγής, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ώστε μέρος της ενίσχυσης να καταβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη φυσική καταστροφή. Η προκαταβολή χορηγείται σε συνέχεια της καταγραφής και εκτίμησης ζημιών που πραγματοποιείται από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή
Στα πληγέντα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους, χρηματικά ποσά ενισχύσεων, ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η καταβολή αποζημιώσεων προς τα νοικοκυριά που επλήγησαν, ως εξής: (α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με ειδικές ανάγκες, (β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και (γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων
Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί. Ειδικότερα, η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, η αναστολή αφορά τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από την πυρκαγιά, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που δικαιούνται το συγκεκριμένο μέτρο, αναστέλλεται, για έξι μήνες, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας τους, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή φορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού.

Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Κατόπιν της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται εντός των οριοθετημένων περιοχών και έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Η αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για έξι μήνες, με αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης αυτών, αφορά στοχευμένα τις πληγείσες από τη φυσική καταστροφή επιχειρήσεις, οι οποίες πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ
Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα προχωρήσει  έκτακτη χρηματοδότησή τους -όπου κριθεί η ανάγκη- για την κάλυψη ζημιών σε δίκτυα και υποδομές.

17/07/2023 12:58 μμ

Συμμετέχουμε μαζικά στη δημόσια διαβούλευση που διενεργείται στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) για την αδειοδότηση του έργου: ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 27MW ΣΤΗ ΘΕΣΗ "ΜΕΛΙΣΣΟΒΟΥΝΙ", ΤΗΣ Δ.Ε. ΦΑΡΡΩΝ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ, ΤΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
To προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία του Αιολικού Σταθμού καθώς και των συνοδών του έργων, που περιλαμβάνουν δρόμους πρόσβασης, την εσωτερική οδοποιία, το δίκτυο μέσης τάσης και την ανέγερση και σύνδεση νέου Υ/Σ. Ειδικότερα, αποτελείται από επτά (7) Ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ονομαστικής ισχύος 4,2MW έκαστη, με διάμετρο ρότορα 115,71μ. και ύψος πυλώνα 92μ.
Για την πρόσβαση στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ θα απαιτηθούν έργα διάνοιξης νέας οδοποιίας μήκους περί τα 11,12 χλμ, τα έργα σημειακών επεμβάσεων της υφιστάμενης οδοποιίας (για τις στροφές των οχημάτων) μήκους περί τα 2,1 χλμ, καθώς και έργα βελτιώσεων της υφιστάμενης οδοποιίας περί τα 2,01 χλμ.
Το έργο εμπίπτει εντός των εξής περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000:

  • Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ-SAC) GR2320008 με τίτλο «Όρος Ερύμανθος»
  • Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ -SPA) GR2320012 με τίτλο «Όρος Ερύμανθος»
  • Τμήμα των προτεινόμενων Α/Γ (3 από τις 7 Α/Γ) εμπίπτει εντός της ζώνης Αδιατάρακτων Φυσικών Περιοχών (ΑΦΠ) της Περιοχής Ανευ Δρόμων (ΠΑΔ) του όρους Ερύμανθος.

Το τμήμα της περιοχής του έργου καλύπτεται από 4 τύπους οικοτόπων: τον 951B (Δάση ελληνικής ελάτης Abies cephalonica) τον 4090 (Ορεινά και Μεσογειακά χέρσα εδάφη με ακανθώδεις θάμνους), τον 5340 (Garrigues της Ανατολικής Μεσογείου) και τον 5210 (Σχηματισμοί με Αρκεύθους).

Για την οικεία προστατευόμενη περιοχή ΖΕΠ GR2320012 «Όρος Ερύμανθος», είδος χαρακτηρισμού αποτελεί ο Χρυσαετός ενώ το το γήπεδο εγκατάστασης του αιολικού εμπίπτει εντός του κρίσιμου ενδιαιτήματός του καθώς και των παρακάτω προστατευόμενων ειδών: Φιδαετός, Σπιζαετός, Πετρίτης, Πετροπέρδικα, Δεντροσταρήθρα, Πράσινος Δρυοκολάπτης, Αετομάχος, Ασπροκωλίνα, Ωχροκελάδα, της σπάνιας και αυστηρώς προστατευόμενης πεταλούδας Παρνάσσιος Απόλλων για την οποία υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης καθώς και χειρόπτερων για τα οποία υπάρχει επίσης εθνικό σχέδιο δράσης.

Οι αποστάσεις του έργου από τις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής:
Κούμανι  0,85χλμ.
Καλούσι  0,88χλμ.
Ελληνικό  2,34χλμ.
Χρυσοπηγή  2,33χλμ.
Νεοχώρι  2,92 χλμ.
Μαχαίικα  3,69χλμ.
Λακκώματα  3,7χλμ.
Αλεποχώρι 3,72χλμ
Περιχώρι  3,83χλμ
Πλάτανος  4,14 χλμ
Κάλανος  4,28χλμ
Δένδρα  4,56χλμ
Σπαρτιά  4,93χλμ
Καλανίστρα  5,19χλμ
Μίχα  5,03χλμ
Τσαπουρνιά  4,24χλμ
Άγιος Δημήτριος  5,77χλμ.
Ροδιά 5,9χλμ.

Αδιατάρακτη Φυσική Περιοχή του Ερυμάνθου

Ο ΑγροΤύπος μίλησε με την Δρ. Όλγα Τζωρτζακάκη (Βιολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας (BCL) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και ακολουθεί η βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη επισήμανσή της:

Τμήμα του σχεδιαζόμενου αιολικού σταθμού εμπίπτει εντός των ορίων της Αδιατάρακτης Φυσικής Περιοχής (ΑΦΠ) του Ερυμάνθου συνολικής έκτασης 53,85 τ.χλμ., σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ως ΑΦΠ ορίζεται κάθε περιοχή έκτασης άνω των δύο τ.χλμ. που δεν περιέχει δρόμους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η Ελλάδα διατρέχεται από ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, ενώ παρά τον έντονα ορεινό και νησιωτικό της χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες της τοπογραφίας και του αναγλύφου της, οι ΑΦΠ καλύπτουν λιγότερο από το 6% της έκτασής της.
Οι δρόμοι αποτελούν μία πολύ σοβαρή αρνητική ανθρωπογενή παρέμβαση στη φύση και ίσως τη μεγαλύτερη απειλή για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως όταν εισέρχονται σε φυσικά οικοσυστήματα λόγω μιας πληθώρας αρνητικών επιπτώσεων (κατακερματισμός και υποβάθμιση φυσικών οικοσυστημάτων, διάβρωση του εδάφους, ρύπανση, θνησιμότητα ειδών της πανίδας λόγω προσκρούσεων, εξάπλωση ασθενειών και παρασίτων κ.ά.).
Η προστασία και διατήρηση των ΑΦΠ συνδέεται με μία πληθώρα διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και στρατηγικών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την ανθρώπινη ευημερία, τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας και του τοπίου ως αναπόσπαστο στοιχείο της ευρωπαϊκής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συνεπώς, η διάνοιξη δρόμων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών πολύ μεγάλου ύψους (>100μ.) και διαμέτρου πτερωτής (90μ.), η αλλοίωση του αναγλύφου και του εδάφους για τη θεμελίωσή τους σε βραχώδεις και απόκρυμνες τοποθεσίες και η σύνδεσή τους με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση του αδιατάρακτου φυσικού οικοσυστήματος της περιοχής και σημαντική αλλοίωση του τοπίου.
Η Αδιατάρακτη Φυσική Περιοχή του Ερυμάνθου αποτελεί μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με όμορφα τοπία και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, υψηλής αξίας για την κτηνοτροφική δραστηριότητα λόγω των εκτεταμένων και υψηλής παραγωγικότητας ποολίβαδων, αλλά και σημαντικού πεζοπορικού και ορειβατικού ενδιαφέροντος. Συνολικά ο ορεινός όγκος του Ερυμάνθου εντάσσεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για την προστασία των οικοτόπων (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και των πουλιών (Οδηγία 2009/147/ΕΚ) λόγω των σπάνιων και απειλούμενων ειδών πανίδας (όπως του χρυσαετού και της πεταλούδας Parnassius apollo) και χλωρίδας που φιλοξενεί.

Για περισσότερες πληροφορίες, για τις Περιοχές Άνευ Δρόμων, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο:
https://bc.lab.uoi.gr/el/research/projects/roadless/

Λάβετε μέρος στη δημόσια διαβούλευση

Το λινκ της δημόσιας διαβούλευσης είναι:
https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/8317
και ο αριθμός ΠΕΤ του έργου: 2212881524
H δημόσια διαβούλευση θα διενεργείται μέχρι τις 26/7/2023

Στα παρακάτω 4 λινκς παραθέτουμε σε μορφή word 4 διαφορετικά έντυπα Δ11 με τεκμηριωμένες θέσεις κατά της υλοποίησης του έργου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ενα από αυτά είτε να δημιουργήσετε ένα δικό σας Δ11 παίρνοντας υλικό από τα 4 προτεινόμενα ή και με δικά σας στοιχεία. Η επισύναψη του Δ11 στο ΗΠΜ να γίνεται σε μορφή pdf.
1. https://docs.google.com/document/d/1zESvrAafX139SBA-Nhxm4JurBElt-QEQ/edit?usp=sharing&ouid=112563630321320643035&rtpof=true&sd=true
2. https://docs.google.com/document/d/1IAAah4khjTWBIhBK5-j1tMppw-AWUpRU/edit?usp=sharing&ouid=112563630321320643035&rtpof=true&sd=true
3. https://docs.google.com/document/d/1TxCiFG0STKoqV856Zh31YlYg9aIIdh1q/edit?usp=sharing&ouid=112563630321320643035&rtpof=true&sd=true
4. https://docs.google.com/document/d/11Z09TQf8pp8H0crTlVJOaoTydmJEQXzH/edit?usp=sharing&ouid=112563630321320643035&rtpof=true&sd=true

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά
https://www.facebook.com/profile.php?id=100063782251226

13/07/2023 01:47 μμ

Η ΕΕ πρέπει να έχει θεσπίσει μέτρα αποκατάστασης της φύσης έως το 2030 που να καλύπτουν τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της, λένε οι ευρωβουλευτές.

Μετά από συζήτηση την Τρίτη (11/7), το Κοινοβούλιο ενέκρινε σε ψήφισμά του την Τετάρτη (12/7) την πρόταση που αφορά τη νομοθεσία της ΕΕ για την αποκατάσταση της φύσης, με 336 ψήφους υπέρ, 300 κατά και 13 αποχές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι νωρίτερα δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτηση πλειοψηφία στην πρόταση της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την συνολική απόρριψη της πρότασης της Επιτροπής (312 ψήφοι υπέρ, 324 κατά και 12 αποχές).

«Άδεια νίκη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο καταψήφισε την πρόταση, εκφράζοντας σημαντικές επιφυλάξεις. Όπως τόνισε, δεν ξεκαθαρίζεται η χρηματοδότηση ή οι νέοι μέθοδοι παραγωγής.

Από την πλευρά του οι ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν την πρόταση υπογραμμίζουν ότι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας και μειώνει τους κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια. Τονίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τη δημιουργία νέων προστατευόμενων περιοχών στην ΕΕ, ούτε εμποδίζει νέες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.   

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας τονίζει ότι ο νέος νόμος πρέπει να συμβάλει στην επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της ΕΕ, ιδίως του πλαισίου «Kunming-Montreal Global Biodiversity» των Ηνωμένων Εθνών. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την πρόταση της Επιτροπής να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα αποκατάστασης έως το 2030, τα οποία θα καλύπτουν τουλάχιστον το 20% όλων των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών στην ΕΕ. 

Θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ότι η νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί μόνο αφού η Επιτροπή παρουσιάσει δεδομένα για τις αναγκαίες συνθήκες που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και όταν οι χώρες της ΕΕ ποσοτικοποιήσουν την έκταση που χρειάζεται να αποκατασταθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι για κάθε τύπο οικοσυστήματος. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης να υπάρχει η δυνατότητα αναστολής στόχων όταν αναμένονται εξαιρετικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Πάντως ενώ οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της Οδηγίας στις βιομηχανικές εκπομπές των μονάδων εξόρυξης και των μεγάλων μονάδων παραγωγής συσσωρευτών, απέρριψαν τις προτάσεις για μείωση του αριθμού των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, επιβάλλοντας πολύ πιο ήπια μέτρα.

Εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, η Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογήσει την ύπαρξη χρηματοδοτικών κενών μεταξύ των στόχων της αποκατάστασης και της διαθέσιμης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, εξετάζοντας ακόμη πιθανές λύσεις, ειδικά μέσω ενός στοχευμένου χρηματοδοτικού μηχανισμού της ΕΕ.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής της σχετικής νομοθεσίας Ευρωβουλευτής κ. César Luena (Σοσιαλιστές, Ισπανία), δήλωσε: «Η νομοθεσία για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» και ακολουθεί την επιστημονική συναίνεση και τις συστάσεις για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων της Ευρώπης. Οι αγρότες και οι αλιείς θα επωφεληθούν από αυτό και θα εξασφαλίσουν μια κατοικήσιμη γη για τις μελλοντικές γενιές. Η θέση που υιοθετήσαμε σήμερα στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε τα θετικά μας αποτελέσματα, να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη και να καταλήξουμε σε συμφωνία  για την έγκριση του πρώτου κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην ιστορία της ΕΕ».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει έτοιμο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας. Το τελικό κείμενο του Κανονισμού θα συμφωνηθεί μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.