Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αύγουστο βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους, τα πορίσματα φταίνε λέει το ΥπΑΑΤ

31/07/2024 10:06 πμ
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν το τελευταίο φιάσκο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν το τελευταίο φιάσκο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.

Χτες Τρίτη (30/7) οι αγρότες της Καρδίτσας, αγανακτισμένοι από τις αποζημιώσεις και εμπαιγμό που αφορούσαν τις μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, έβγαλαν δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο Ε65, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει χωρίς αγώνα επιβίωσης.

Όπως υποστηρίζουν (και γράψαμε σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου) πολλοί αγρότες για το βαμβάκι έλαβαν εξόφληση της τάξεως των μόλις 4 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι πήραν μικροποσά 40 και 70 ευρώ. Οι αγρότες κάνουν λόγο για εξαπάτηση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωνε για συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι στα 210 ευρώ/στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα (η προκαταβολή προ 11 μηνών ήταν στα 140 ευρώ) και τελικά τα συνολικά ποσά διαμορφώθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής για την πλειοψηφία των παραγωγών από 144 έως 180 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης συγκέντρωση έγινε στη Ζαγορά, από φορείς των αγροτών του Πηλίου, παραγωγοί κυρίως μήλων αλλά και καστάνων-καρυδιών που διαμαρτύρονται για ανισοκατανομή στην εξόφληση αποζημιώσεων αλλά και χαμηλό συνολικό ύψος των ποσών. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συντονιστικές Επιτροπές αγροτών της περιοχής. Οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις με μηχανοκίνητη πορεία στη πόλη του Βόλου, σήμερα Τετάρτη (31/7/2024) που θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου οι αγρότες σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν μέχρι να τους συναντήσει ο Υπουργός ΑΑΤ.

Και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με τους αγρότες του νομού να αποφασίζουν να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Πέμπτη (1/8), στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο του Πλατύκαμπου και στα Φάρσαλα και να παραμείνουν εκεί περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί στο ΥπΑΑΤ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε πότε ο ΕΛΓΑ θα ολοκληρώσει τα πορίσματα, δηλώνει από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Όπως υποστήριξε «δεν ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των αποζημιώσεων σε δημοτικά διαμερίσματα και καλλιέργειες, καθώς όπως αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, κυρίως στη Λάρισα, ενημέρωση για το πότε θα είναι έτοιμα όλα τα πορίσματα, ώστε να γίνει ο προγραμματισμός πληρωμών».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
09/09/2024 12:59 μμ

Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.

Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.

Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.

Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.

Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.

Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:

Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.

Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.

Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:

I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν

II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.

III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς

IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν

Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.

Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.

Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

Τελευταία νέα
09/09/2024 04:27 μμ

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ αποτελούμενα από Γεωπόνους υπαλλήλους του Οργανισμού έχουν κινητοποιηθεί, από σήμερα Δευτέρα (9/9) το πρωί και επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές από τις σφοδρότατες χαλαζοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, στη Θεσσαλία και την Δυτική Μακεδονία, καθώς και σε άλλες περιοχές, στις οποίες επίσης εκδηλώθηκαν αντίστοιχες χαλαζοπτώσεις, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Λακωνία, η Μεσσηνία και η Φθιώτιδα, που επλήγησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ειδικότερα:

i. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Λάρισας επισκέφθηκαν σήμερα τις πληγείσες περιοχές στους Δήμους Ελασσόνας και Κιλελέρ,όπου καταγράφονται ζημίες ολοκληρωτικού χαρακτήρα σε αμπέλια, καρύδια, δενδρώδεις καλλιέργειες, καπνά κλπ και του Δήμου Σοφάδων της Π.Ε. Καρδίτσας με ζημίες στο βαμβάκι, την μηδική κτλ. Τέλος, ακολουθούν οι επισημάνσεις στο Δήμο Μετεώρων της Π.Ε. Τρικάλων.

ii. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Κοζάνης επισκέφθηκε τις περιοχές του Δήμου Βελβενδού, όπου διαπιστώθηκαν καταστροφές στις καλλιέργειες μήλων, ροδακίνων, νεκταρινίων, λωτών και αμπελιών και στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ίμερα ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες.

iii. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Αγρινίου κινείται στην ευρύτερη περιοχή της αρμοδιότητός του και καταγράφονται ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες.

iv. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Τρίπολης καταγράφει ζημίες σε ελαιοκαλλιέργειες και λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες στις περιοχή της Π.Ε Λακωνίας και Μεσσηνίας.

v. Κλιμάκιο του Υποκαταστήματος Λαμίας επισημαίνει ζημίες στην ευρύτερη περιοχή της αρμοδιότητός του σε ελαιοκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες.

09/09/2024 09:41 πμ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Δυτική Μεσόγειο, προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά.

Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9/24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9/24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

3. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

4. Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Δεν έχει χρήματα ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

Δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους γεωργούς.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ».

06/09/2024 08:27 πμ

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς, Κτηνοτροφικούς, Μελισσοκομικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην μεγάλη συγκέντρωση, το Σάββατο (7 Σεπτεμβρίου), στην πλατεία ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη, στις 5.30 το απόγευμα.

«Ενώνουμε την φωνή μας με τα Εργατικά σωματεία, τους συλλόγους Αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητών, Συνταξιούχων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Ο κοινός δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, στις πολιτικές που έφτασαν την ακρίβεια στα ύψη, που μπουκώνουν με δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια και να διεκδικήσει λύσεις για τον λαό.

Η συνεχής μείωση του εισοδήματος μας, το τεράστιο κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη, οι χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής ή στα όρια του, οι ανοιχτές τιμές και η αβεβαιότητα στην πώληση των προϊόντων, οι μεγάλες καταστροφές που αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, οι ασθένειες όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που εξολοθρεύει ολόκληρα κοπάδια χωρίς ουσιαστική αποζημίωση και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχουν οξύνει κατά πολύ τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Χιλιάδες ξεκληρίζονται και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, γη υψηλής παραγωγικότητας δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφορία τους με την εγκατάσταση φωτοβολταικών, οι καλλιέργειες μας είναι απροστάτευτες στα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την κατάσταση στις πολιτικές που τόσα χρόνια εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.

Απέναντι μας έχουμε την Κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης μας και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διαιρέσει τους αγρότες όπως έκανε στην Θεσσαλία με τους πλημμυρόπληκτους και τις αποζημιώσεις-ψίχουλα που δόθηκαν σε όσους δόθηκαν. Είτε κοροϊδεύει τους αγρότες όπως τώρα που παρουσιάζει ως αφορολόγητο πετρέλαιο την διάταξη που φέρνει για ψήφιση και είναι ουσιαστικά τα ψίχουλα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που πήραμε και πέρυσι.

Απέναντι μας έχουμε τις βιομηχανίες, πολυεθνικές και εμπόρους που μας πουλάνε πανάκριβα μέσα και εφόδια και αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πολύ ακριβότερα κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Τη νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Τις τεράστιες καταστροφές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ετοιμάζουν στα σκαριά νέο κανονισμό που θα είναι ακόμη χειρότερος, με μεγαλύτερα ασφάλιστρα και λιγότερες αποζημιώσεις.

Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να πιστέψουν στην δύναμη της οργάνωσης και τα αποτελέσματα των αγώνων μας και ξεκινώντας το Σάββατο από την συγκέντρωση για την ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ, να προχωρήσουμε σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας την επιβίωση μας με:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα και κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να ζήσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο.
  • Να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ
  • Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.

Ενισχύουμε την ΠΕΜ δυναμώνοντας τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους ώστε να μαζικοποιηθούν, να λειτουργούν, και να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι, είναι η μόνη λύση για να βάλουμε φρένο στην καταστροφή μας.

Η ΠΕΜ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για το αγροτικό κίνημα που χρειαζόμαστε σήμερα, δυνατό, διεκδικητικό απέναντι στις Κυβερνήσεις, ξεκάθαρο στις διεκδικήσεις και τον προσανατολισμό του».

04/09/2024 11:36 πμ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κ. Τσιάρα Κωνσταντίνο)
Κοιν: Πρόεδρο του ΕΛΓΑ
Βουλευτές Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Σερρών


Θέμα: Ένταξη της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραµµα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ).

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Αμφίπολης λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και της περιοχής οι εναλλακτικές καλλιέργειες κερδίζουν ολοένα περισσότερο έδαφος, αφού πολλοί αγρότες-δημότες μας, αναζητούν καλλιέργειες πέραν από τις συνηθισμένες μέσω των οποίων θα μπορέσουν να βγάλουν τα προς το ζην και ταυτόχρονα να μειώσουν το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχουν πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Μία από αυτές είναι η καλλιέργεια της λεβάντας, η οποία έχει συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία των παραγωγών αλλά και του τόπου μας τα τελευταία χρόνια, δίνοντας μία ανάσα αισιοδοξίας στις δύσκολες ημέρες που βιώνει ο αγροτικός κόσμος. Η φετινή χρονιά, δυστυχώς, ήταν καταστροφική για την καλλιέργεια της λεβάντας, αφού η παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε στους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια και να συγκομίσουν, φέρνοντάς τους έτσι σε πλήρες αδιέξοδο. Επειδή ο κανονισμός του ΕΛΓΑ λόγο της κλιματικής κρίσης δεν έχει εκσυχρονιστεί και δεν καλύπτει την παρατεταμένη ξηρασία λειτουργώντας εις βάρος των αγροτών, για το λόγο αυτό:
Ως Δήμαρχος Αμφίπολης, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα του θέματος και με αίσθημα ευθύνης αλλά και χρέους προς τους δημότες, ζητώ άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της καλλιέργειας της λεβάντας σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες του Δήμου Αμφίπολης να παραμείνουν στα χωριά, να κρατήσουν τα χωράφια τους και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια όπως τους αρμόζει.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΡΑΝΣΤΑΛΗΣ

03/09/2024 09:00 πμ

Στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.

Χαρακτήρισε δε υποδειγματική την αντιμετώπιση της πανώλης αιγοπροβάτων εκ μέρους της Πολιτείας και έδωσε τα εύσημα στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«H διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.

Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.

Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη».

Τα προβλήματα με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.

Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις - που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 - εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.

Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει.

Διαμαρτυρίες αγροτών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών πραγματοποιήθηκε στον πολύπαθο Παλαμά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη, καθώς εκατοντάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους «περικυκλώνοντας» το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας. Αγρότες από την Καρδίτσα, με τον πρόεδρο της της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλλα, έβγαλαν έξω τα τρακτέρ πάνω στα οποία τοποθέτησαν δεσμίδες από άχυρα. Οι πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν και πάλι.

30/08/2024 11:43 πμ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των συνεταιρισμών και των αγροτών το πρόσφατο μήνυμα (μέσω SMS) που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.

Το εν λόγω μήνυμα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12/9/2024. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».

Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους.

Σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.

Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.

Η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους.

1. Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού
υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.

2. Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου το 75-80%.

3. Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες, εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024.
Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.

4. Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα).
Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.

5. Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.

Κύριε Μπαμπασίδη

Τα προβλήματα αυτά σας είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχατε με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στις 16 Μάϊου 2024. Κατά την ανάλυση σημειώνατε επίμονα προς το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, να μην θέτει όρο και αίτημα να αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024.

Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024.

Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας είναι αναγκαία.

30/08/2024 10:41 πμ

Ο ΕΛΓΑ - με την απόφαση 93/07-08-2024 του Δ.Σ. - ενέκρινε τη διενέργεια δημόσιας ανοιχτής διαβούλευσης σχεδίου διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, από 26 Αυγούστου και για 22 ημέρες από την ανάρτησή της, για την επιλογή αναδόχου, για:

Τη Μίσθωση ενός Συστήματος Χαλαζικής Προστασίας με Εναέρια Μέσα-Πτητικού εξοπλισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Τη Μίσθωση Μετεωρολογικών ραντάρ με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Την προμήθεια Ιωδιούχου Αργύρου σε συσκευασία, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Την Προμήθεια Υλικών Ραδιοβόλισης, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.

Το σχέδιο της διακήρυξης έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στη διαδικτυακή Πύλη του ΕΣΗΔΗΣ και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ (εδώ).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Θυμίζουμε ότι το αμφιλεγόμενο έργο - ως προς τα αποτελέσματα - καλύπτει τις εξής περιοχές:

1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.

2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα

3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).

Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερα (4) έτη με το δικαίωμα προαίρεσης ενός (1) ακόμη έτους.

Θυμίζουμε ότι ο ΕΛΓΑ, που διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, δεν έχει κανένα εκπρόσωπο από αγροτών στο Δ.Σ. το οποίο θα αποφασίσει για τέτοιου είδους συμβάσεις με ιδιώτες - εργολάβους (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ). Τόσο πολύ υπολογίζει τους αγρότες η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

30/08/2024 10:15 πμ

Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο, που θα γίνει το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Για άλλη μία χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές και την μειωμένη παραγωγή, οδηγούν σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημά μας», τονίζει.

Για την ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, τη χαρακτηρίζει υποτυπώδης, όπως και την ένταξη του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, που «δεν αποτελεί ούτε σταγόνα στον ωκεανό του τεράστιου κόστους παραγωγής με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα μέσα και εφόδια.

Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ παραμένει τραγική.

«Οι ζημιές από διάφορα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες και όχι στο 100% – ύστερα από πολλούς μήνες. Ζημιές που προέκυψαν όπως η ακαρπία, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ούτε από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Ούτε βέβαια προβλέπεται κάποια αποζημίωση για τις άκαιρες βροχοπτώσεις ή την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών στα ροδάκινα που όπως φαίνεται επεκτείνεται και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες», τονίζεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στα ασφάλιστρα παραγωγής στον ΕΛΓΑ, καθώς και τον σχεδιασμό της να μετατρέψει τον οργανισμό σε καθαρά ανταποδοτικό, που η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε σεντ για τον ΕΛΓΑ επειδή όπως λέει δεν το επιτρέπει η ΕΕ.

Η νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Πολλά ακούσαμε για στήριξη του πρωτογενή τομέα για προγράμματα νέων αγροτών, για σχέδια αντιμετώπισης της «κλιματικής κρίσης», διάφορα ευχολόγια και βαρυγδουπες δηλώσεις, δεν ακούσαμε όμως τίποτε για το ουσιαστικό, που είναι οι τιμές των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα, ώστε συνεχίσουμε την καλλιέργεια νέοι και παλιοί αγρότες, για μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής με ευθύνη του κράτους, έργα υποδομής στην ύπαιθρο που θα υποστηρίζουν την παραμονή των οικογενειών στα χωριά».

Να αναφέρουμε ότι πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα αλλά «μικρό καλάθι» για τους αγρότες, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός,στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

28/08/2024 10:02 πμ

Καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και άμεσα καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ζητά από το ΥπΑΑΤ να αντιμετωπιστούν άμεσα και ουσιαστικά τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και ζητάει:

1. Ακριβής καταγραφή και απόλυτη διαφάνεια για το ζωικό πληθυσμό που θανατώθηκε
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει επιφέρει καταστροφικές απώλειες, με τις συνέπειές της να παραμένουν ανυπολόγιστες. Απαιτούμε από το Υπουργείο την πλήρη και άμεση καταγραφή του αριθμού των θανατωμένων ζώων. Είναι κρίσιμη η διάκριση μεταξύ ζώων γαλακτοπαραγωγής και αυτών που εισάγονται για πάχυνση και κρεοπαραγωγή.

2. Άμεσες και Δίκαιες αποζημιώσεις που αντανακλούν την πραγματικότητα
Η καταστροφή που έχει υποστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος λόγω της πανώλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθυστερήσεις και αναβολές. Απαιτούμε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων που θανατώθηκαν.
Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επαναφέρουν τη λειτουργία τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή δυνάμεθα να σας παράσχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτηθεί για να προσεγγιστεί το εύλογο της αξίας ανά κατηγορία ζώου.

3. Ανάληψη ευθυνών και μέτρα πρόληψης για το μέλλον
Η προέλευση και η διασπορά της πανώλης στη χώρα μας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Ο κτηνοτροφικός κλάδος απαιτεί την ολοκλήρωση και τη δημοσιοποίηση της έρευνας για τις αιτίες και τις ευθύνες αυτής της καταστροφής. Είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

4. Οικονομική στήριξη και σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγοπροβατοτροφίας
Η αιγοπροβατοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά από την πανώλη και τις συνέπειές της. Ζητούμε την άμεση εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, καθώς και παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανασυγκρότηση των εκμεταλλεύσεων, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον.

Οι κτηνοτρόφοι, που καθημερινά συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας, βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η υποστήριξη από την πολιτεία είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και επανεκκίνησης του κλάδου.

27/08/2024 01:17 μμ

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.

Την άλλη εβδομάδα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιών στην καλλιέργεια φασολιού.

Θυμίζουμε την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, επισκέφτηκε στην Καστοριά τα αγροκτήματα, Κορησού, Βασιλειάδας, Μελισσoτόπου, Σταυροποτάμου, βλέποντας αρχικά καλλιέργειες φασολιών, μήλων και πατάτας.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλγα Τράσια και Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καστοριάς Παναγιώτης Πετρίδης και κλιμάκιο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης με επικεφαλής την προϊσταμένη Κατόγλου Ελένη.

Στα αγροκτήματα συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της περιοχής μας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην ΓΕΟΚ, οπού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Δημοσθένη Μωυσίδη, συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για τις δυσκολίες στα στάδια της μεταποίησης και της εμπορίας.

27/08/2024 11:37 πμ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ, προς το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει ο υπουργός κ. Τσιάρας, μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέραν της προκαταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στην Λάρισα περίπου το 45% των πορισμάτων ζημιάς δεν έχει προχωρήσει.

Το τοπίο πάντως παραμένει θολό για το αν θα έχουν προλάβουν μέσα σε ένα μήνα να κάνουν τους διασταυρωτικούς ελέγχους ή αν θα γίνει κάποιο είδος συμψηφισμού των αποζημιώσεων.

Πάντως ο υπουργός ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε δηλώσει ότι όσον αφορά τα 120.000 στρέμματα στην Κάρλα, η οικονομική εξόφληση θα γίνει με βάση τους χάρτες του Αυγούστου.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Συνάντηση στην Αγιά

Η ΕΟΑΣΝΛ, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καλούν τους αγρότες του Δήμου σε σύσκεψη, την Πέμπτη (29 Αυγούστου) και ώρα 9 το βράδυ, στην ταβέρνα του Ν. ΧΑΤΖΑΚΟΥ στην Αγιά.

Το θέμα της σύσκεψης είναι η καταβολή αποζημίωσης για τις ζημιές στην παραγωγή λόγω του Daniel.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, θα καθοριστεί η μορφή της κινητοποίησης, στην γιορτή Μήλου, γιατί η Αγιά πρέπει να αποζημιωθεί για τον Daniel.

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο ΑΑΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ξεκαθαρίσουν την στάση τους άμεσα. Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα νικήσουμε», τονίζουν.

26/08/2024 04:33 μμ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (23/8/2024) η διευρυμένη σύσκεψη θεσμικών φορέων γύρω από την κτηνοτροφική παραγωγή στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, σφαγείων και ζωοτροφών.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής από όλους τους προαναφερόμενους φορείς, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, για την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και για την περαιτέρω συνεργασία με το ΥπΑΑΤ για την ΚΑΠ και την εθνική αγροτική πολιτική.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, το ΥπΑΑΤ θα έπρεπε ήδη να είχε δημιουργήσει την εν λόγω Επιτροπή, ώστε να συναποφασίζει για τα μέτρα, τη στρατηγική αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν όλους τους προαναφερόμενους.

Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι είτε το ΥπΑΑΤ θα δεχθεί την εν λόγω Επιτροπή, είτε θα προχωρήσουμε νομικά στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση κτηνοτρόφων.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα της Επιτροπής, αναφέρει ο ΣΕΚ.

26/08/2024 10:42 πμ

Σφοδρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ανέμους έπληξε, την περασμένη Τρίτη (20 Αυγούστου), σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Ημαθίας, της Πέλλας και της Κοζάνης.

Οι πληγέντες αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας τον κόπο τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ενώ έχουν κάνει όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ σιωπά το ΥπΑΑΤ μιλάει αόριστα ότι θα βοηθήσει αλλά δεν κάνει λόγο για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των παραγωγών.

Ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Ενιαίο Σύλλογο Αγροτών Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ζημιές από την χαλαζόπτωση αποζημιώνονται αλλά οι ζημιές από την βροχόπτωση δεν πρόκειται να αποζημιωθούν. Το έργο με τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις το έχουμε δει και στο παρελθόν με τις επιτροπές και τον ΕΛΓΑ. Ο Κανονισμός Ασφάλισης δεν έχει αλλάξει παρά τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που κάνει η ηγεσία του ΕΛΓΑ. Τα στοιχεία της κακοκαιρίας έδειξαν ότι μέσα σε μισή ώρα έπεσαν 40 χιλιοστά νερού. Μέσα σε μια ημέρα έχασα μια ολόκληρη ποικιλία. Μιλάμε για μεγάλες ζημιές που μας βρήκαν μέσα στην συγκομιδή».

Από τη χαλαζόπτωση και την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στο Δήμο Νάουσας, και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Ροδοχώρι, Γιαννακοχώρι, Στενήμαχο, Κοπανό, Μονόσπιτα, προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες με (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, δαμάσκηνα κά), που βρισκόταν στο στάδιο της συγκομιδής, ή μια ανάσα πριν από αυτή. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ζημιές αγγίζουν το 100%. Η χαλαζόπτωση αυτή ήρθε να προστεθεί σε προηγούμενη που είχε σημειωθεί αρχές Ιουνίου (τοπική Κοινότητα Ροδοχωρίου προξενώντας ζημιές σε κεράσια και μήλα), ενώ οι εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί λόγω της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί τον ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα σε αναγγελία ζημιάς στο Δήμο Νάουσας, να στελεχωθεί ο οργανισμός με το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, μέσα μετακίνησης κ.ά., ώστε να γίνουν εγκαίρως οι εκτιμήσεις και να αποδοθούν οι αποζημιώσεις.

Την Παρασκευή (23/8) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, επισκέφθηκε περιοχές της Ημαθίας που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση. Συγκεκριμένα πήγε στο Λουτρό και στην Κουλούρα Ημαθίας και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Νέος Αλιάκμων», όπου συνομίλησε με τους παραγωγούς για τις συνέπειες των φαινομένων στις καλλιέργειες ροδάκινων, μήλων αλλά και άλλων δενδροκαλλιεργειών.

ζημιές

Ζημιές και στην Λάρισα

«Μετά και τις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση περυσινές καταστροφές από τον Daniel και τον Elias, οι έντονες καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο αποτελούν πραγματικό φόβο για τους αγρότες, που εύλογα αναμένουν από την πολιτεία να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης για την έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών και την πραγματοποίηση γρήγορων και δίκαιων αποζημιώσεων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα για τις ζημιές που προκάλεσαν σε καλλιέργειες του νόμου τα πρόσφατα μπουρίνια.
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η καιρική αστάθεια στο τέλος του καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται ελέω της κλιματικής κρίσης και επιφέρει ζημιές σε υποδομές και την πρωτογενή παραγωγή.
Θύματα των βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών και οι αγρότες του νομού Λάρισας, που είδαν την παραγωγή τους να πλήττεται είτε από τους ισχυρούς ανέμους, είτε από την ισχυρή βροχόπτωση, είτε από το χαλάζι.
Πιο συγκεκριμένα, στο Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου, στη Μεσοράχη του δήμου Κιλελέρ, στην Τερψιθέα του δήμου Λάρισας, στα Βρυσιά και το Ναρθάκι του δήμου Φαρσάλων, άλλα και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτά, έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε βαμβάκια, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια, λαχανοκομικές και δενδρώδεις καλλιέργειες, προκαλώντας απόγνωση στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι σύντομα ανέμεναν να συγκομίσουν την παραγωγή τους.
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να διεκπεραιωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες εκτίμησης και αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν στο «παρά πέντε» της συγκομιδής οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου.

Από την πλευρά της η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ε. Λιακούλη, για τις νέες καταστροφές από τις χαλαζοπτώσεις, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
Από την απόλυτη λειψυδρία των τελευταίων μηνών οι Λαρισαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, εχθές, αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες της ξαφνικής κακοκαιρίας που χτύπησε τον πολύπαθο νομό μας.
Πολλές περιοχές του δήμου Κιλελέρ, στο Ελευθεραί, στην Τερψιθέα, Βρυσιά Φαρσάλων και αλλού, ντύθηκαν στα λευκά από την εκτεταμένη χαλαζόπτωση και για τους Ανθρώπους της γης, που είδαν τους κόπους τους να καταστρέφονται ξανά, η απόγνωση είναι πλέον φανερή.
Ό,τι δεν πνίγηκε πέρυσι εξαιτίας των Daniel και Elias, μαράζωσε από την έλλειψη νερού ολόκληρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ό,τι γλίτωσε και από αυτή τη δοκιμασία χτυπήθηκε από το χαλάζι.
Παρά το «γαϊτανάκι» των θεομηνιών και των αλλοπρόσαλλων καταστροφικών καιρικών φαινομένων, αυτό που παραμένει «σταθερό», ωστόσο, είναι η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ κυβέρνησης για όλα αυτά: ακατάσχετη λογοδιάρροια, λεονταρισμοί και δηλώσεις που μένουν πάντα δηλώσεις!
Μια κυβέρνηση που on camera –μετά τις καταστροφές ή τις ασθένειες, όπως η πρόσφατη πανώλη- όλο «υπόσχεται» δίκαιες αποζημιώσεις και ουσιαστική στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων και μόλις οι κάμερες φύγουν, ξεχνάει και την ύπαρξή τους.
Μια κυβέρνηση που στα τρία χρόνια της κατακόρυφης ανόδου του κόστους παραγωγής ζωοτροφών, λιπασμάτων, φαρμάκων, πετρελαίου, ρεύματος, με «ψίχουλα» και «ασπιρίνες» προσπάθησε να πείσει ότι «στηρίζει» τον πρωτογενή τομέα, μη πείθοντας ωστόσο κανένα άλλον εκτός από τον φιλάρεσκο και αυτοαναφορικό εαυτό της.
Μια κυβέρνηση που στα πάνω από πέντε χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, ακόμη «διαβουλεύεται», χωρίς ποτέ να ολοκληρώνει την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να καλύπτει και τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εξαιτίας των επιπτώσεων της Κλιματικής Κρίσης.
Μια κυβέρνηση που δεν καταδέχτηκε πρόσφατα ούτε καν να συμμετέχει ένας εκπρόσωπός της ή ένας βουλευτής της, στην σοβαρότατη συζήτηση για το τεράστιο πρόβλημα της λειψυδρίας της Θεσσαλίας.

Στα Βρυσιά Φαρσάλων που προ ημερών επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση, με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές περί τα 4.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας βρέθηκε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης. Μαζί με πληγέντες παραγωγούς, ο κ. Κόκκαλης πραγματοποίησε αυτοψία σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, διαπιστώνοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Σε δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Ήρθα στα Βρυσιά για να έχω άμεση εικόνα του προβλήματος που προκάλεσε η νέα χαλαζόπτωση. Η καταστροφή είναι μεγάλη και σε βαθμό, αλλά και σε έκταση. Και έρχεται σε μία περίοδο που τα φαινόμενα είναι αλλεπάλληλα.
Ζητάμε για μία ακόμη φορά από το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις, αλλά και οι αποζημιώσεις να δοθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα γιατί αυτοί οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο. Πρέπει να στηριχθούν για να μείνουν στη γη τους και να καλλιεργήσουν. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, οφείλει επίσης να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και όχι να έχει σε εκκρεμότητα σχεδόν τα μισά από τα όσα είχε ανακοινώσει πέρυσι με τον Daniel.
Επίσης, έχω γίνει κουραστικός να τονίζω πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού ασφάλισης του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του σήμερα».

09/08/2024 10:50 πμ

Τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει η επόμενη πληρωμή εξόφλησης των αποζημιώσεων για τις ζημιές στην φυτική παραγωγή από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις, που είχε την Πέμπτη (1/8), με εκπροσώπους των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και Καρδίτσας.

Ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι μεταξύ των τεσσάρων νομών υπάρχει μόνο στην Λάρισα ένα ποσοστό αγροτών που δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο των αποζημιώσεων πέρα της προκαταβολής.

Η Καρδίτσα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό έχει κλείσει τον κύκλο των αποζημιώσεων και υπάρχουν πολύ μικρές εκκρεμότητες σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε μετά την συνάντηση ότι στη Λάρισα στο 38% των αγροτών δεν έχουν δοθεί τα χρήματα των αποζημιώσεων. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη συνολικά για τις καθυστερήσεις. Πρέπει να βρουν τρόπο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαδικασίες.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός μας ανέφερε ότι τα πορίσματα του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η επόμενη πληρωμη αναμένεται να γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αναφέραμε στον υπουργό ότι υπήρξαν αδικίες στις αποζημιώσεις αλλά εκείνος δεν δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Μάλιστα του είπαμε για την μεγάλη αδικία με τους αγρότες με ζημιά στο 100% κυρίως στον Παλαμά και σε άλλα χωράφια που πήραν εξοφλητική αποζημίωση μόλις 4 ευρώ στο βαμβάκι, επειδή επέλεξαν το -20% στην ασφαλιστική κάλυψη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν επέτρεψε να χορηγηθεί ένα πρόσθετο ποσό αποζημίωσης σε όσους είχαν πάθει 100% ζημιά και δεν είχαν επιλέξει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη (είχαμε γράψει σχετικό άρθρο στον ΑγροΤύπο).

Ακόμη του αναφέραμε ότι την περίοδο μετά τις πλημμύρες ήταν ανοιχτό το ΟΣΔΕ. Ωστόσο εκείνο το χρονικό διάστημα οι αγρότες δεν μπορούσαν να επιλέξουν υψηλότερη ασφαλιστική εισφορά στον ΕΛΓΑ (που θα τους έδινε μεγαλύτερη αποζημίωση), γιατί ο κόσμος βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με συσσίτια, κατεστραμμένα σπίτια και χωρίς σπίτια. Αν ήθελε θα μπορούσε να στηρίξει τους αγρότες σε αυτή τη δύσκολη στιγμή γιατί τα κονδύλια που απαιτούνται δεν είναι μεγάλα. Θέληση δεν υπάρχει.

Επίσης ο κ. Τσιάρας μας είπε ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν οι μελέτες για την κατασκευή φραγμάτων στην Καρδίτσα».

08/08/2024 11:57 πμ

Αφού στο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ δεν υπάρχουν εκπρόσωποι (όχι ένας αλλά περισσότεροι) των αγροτών και των κτηνοτρόφων τότε όποτε θέλει μπορεί να αποφασίζει για αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Δηλαδή αποφασίζουμε χωρίς να σας ρωτάμε και εσείς πάτε στο ταμείο για την πληρωμή.

Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί - που πληρώνουν κάθε χρόνο εισφορές - περιμένουν πάνω από χρόνο να πληρωθούν τις αποζημιώσεις (κάποτε η ΝΔ μίλαγε για αποζημιώσεις σε 3 μήνες από την συγκομιδή αλλά σήμερα τα ξέχασε αυτά).

Ασχολούμαστε εδώ και τόσες ημέρες με την πανώλη και ακόμη δεν βγήκε ο ΕΛΓΑ να πει αν θα την αποζημιώσει και τι ποσό θα καταβληθεί, όμως από την άλλη έχει πληρώσει ο κτηνοτρόφος την εισφορά του στον Οργανισμό.

Αλλά και με την παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς δεν βγάζει κάποια απόφαση.

Όσο για την αλλαγή του Ασφαλιστικού Κανονισμού έχει καταντήσει ανέκδοτο μετά από τόσα χρόνια αναμονής.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές σχεδόν για όλες τις καλλιέργειες και τις εκτροφές για το 2024. Μόνο για τα μηλοειδή, τα ακτινίδια και τα ακρόδρυα μειώθηκαν σε σχέση με το 2023.

Επίσης έχουμε ζημιές στην Ημαθία από χαλαζόπτωση που είχαμε τον Μάιο του 2023 και ακόμη μετά από 16 μήνες δεν έχουμε αποζημιωθεί.

Αυξήσεις στις εισφορές ξέρουν να κάνουν και να εισπράττουν τα χρήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά αποζημιώσεις καθυστερούν να πληρώσουν».

Ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» αναφέρει τα εξής:

«Καταγγέλλουμε την απόφαση που συνυπογράφουν το ΔΣ του ΕΛΓΑ και οι Υφυπουργοί οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία επιβάλει ακόμη ένα χαράτσι τις πλάτες μας, αυξάνοντας τα ήδη τσουχτερά ποσά που πληρώνουμε στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε σε μια περίοδο που η παραγωγή μας παραδίδεται σε εμπόρους βιομηχάνους μεταποιητές, σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής με ανοιχτές τιμές, με την κυβέρνηση σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου.

Αποτελεί πρόκληση η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, την ώρα που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη στους πληγέντες παραγωγούς το σύνολο των αποζημιώσεων για ζημιές του 2023, παρά τα παχιά λόγια υπουργών της Κυβέρνησης και του ΔΣ του ΕΛΓΑ, για έγκαιρες αποζημιώσεις, εκσυγχρονισμό του οργανισμού κά.

Δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός πως όταν πρόκειται για μέτρα είσπραξης η Κυβέρνηση έχει την ικανότητα να παίρνει αποφάσεις με φαστ-τρακ διαδικασίες, ενώ όταν πρόκειται για αποζημιώσεις αυτές να καταβάλλονται ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση που φτάνει ακόμη και τους 16 μήνες, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις και στην περιοχή μας.

Την ίδια στιγμή οι εκτιμήσεις για τις φετινές ζημιές γίνονται με ρυθμούς χελώνας, λόγω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό, μέσα μετακίνησης κτλ.

Περιμέναμε να πάρουμε από την κυβέρνηση απαντήσεις πάνω στα προβλήματα που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Θα αποζημιώσει τελικά την ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες;

Την παραμόρφωση των καρπών της ροδακινιάς;

Για το «θερμικό σοκ» σε διάφορες καλλιέργειες που προκλήθηκε από τις ιδιαίτερα παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία των προϊόντων μας θα υπάρξει αποζημίωση;

Ζημιές που προκλήθηκαν από διάφορα έντομα, όπως η μύγα Μεσογείου ή από τα σμήνη των ακρίδων (που παρά τις προσπάθειες των παραγωγών για την αντιμετώπιση τους δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την καταστροφή), θα υπάρξει κάλυψη;

Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη απόφαση για την αύξηση στα ασφάλιστρα παραγωγής, και να εντάξει τα παραπάνω στα ζημιογόνα αίτια, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των παραγωγών.

«Χρήμα με τη σέσουλα» μοιράζεται σε επιχειρηματικούς ομίλους, ένα μέρος μπορεί να δωθεί για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, για τον πρωτογενή τομέα που ήταν - θυμίζουμε - στις προτεραιότητες της κυβέρνησης προεκλογικά.

Η κυβέρνηση να αφήσει τα περί «κλιματικής αλλαγής» και «ακραίων καιρικών φαινομένων» (αναφορές οι οποίες έχουν γίνει το φάρμακο δια πάσα νόσο) και να δώσει λύση στα προβλήματα μας.

Θέλουμε ΕΛΓΑ που να είναι δημόσιος φορέας, να αναγνωρίσει τις ζημιές από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις ασθένειες, σε όλα τα στάδια της καλλιεργητικής περιόδου, να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, έγκαιρα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση».

05/08/2024 10:46 πμ

Έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αναφέρει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Ζητά επίσης άμεσα η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους - όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες - στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

Για την πανώλη ζητά αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή στους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Αναλυτικά η ΕΟΑΣΚ αναφέρει τα εξής:

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πανώλη μας έλειπε, για να αποδεκατιστούν και άλλοι συνάδελφοι.

Γιατί όσο και να προσπαθεί να μας εφησυχάσει η "συγχορδία" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά μας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να μας προστατεύσει και να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Κάτι αντίστοιχο που ζήσαμε και με τις πλημμύρες.

Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.

Η κυβέρνηση συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες.

Γιατί, από την μια μεριά, η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη και όλων των άλλων κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ενώ από την άλληαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων.

Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Συνεπώς η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:

  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.
  • Άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες. Βάση για τις αποζημιώσεις είναι τα αιτήματα που έχουμε θέση στο Υπουργείο, για όλους τους αγρότες της περιοχής μας, και θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει το μείον 20% στις πληρωμές των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους αγρότες.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο πανθεσσαλικά μέσα από τις Ομοσπονδίες - Α.Σ., όσο και πανελλαδικά στα πλαίσια της ΠΕΜ, γιατί η πείρα αυτό δείχνει πως μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο πάλης που έχουμε φέρνει πίεση και αποτελέσματα».

31/07/2024 01:58 μμ

Χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τονίζει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις καθυστερήσεις που έχουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες.

Συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

«H ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της (21.5.2024), προς τον Πρωθυπουργό, είχε έγκαιρα επισημάνει, με βάση τις προσλαμβάνουσες εικόνες από τους Συνεταιρισμούς μέλη της και τους αγρότες, που είχαν υποστεί τις ζημιές στη Θεσσαλία, ότι οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και θα καθυστερούσαν κι άλλο.

Παρά την τεκμηριωμένη επισήμανση υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς προς τους αγρότες και τον Πρωθυπουργό ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2024. Βάσει αυτής της δέσμευσης του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωμών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραμμάτισαν στοιχειώδεις προμήθειες και πληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Έτσι, βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωμή εφοδίων και τους εργαζομένους για την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα, όντας στα τέλη Ιουλίου σημαντικό μέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζημιές του 2023, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται περαιτέρω. Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και ελλιπής ενημέρωση για τη μερική πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Προέδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλη της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από 25-30 Ιουλίου, όπου μετέφεραν τους έντονους προβληματισμούς των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μετά και από τις τελευταίες πληρωμές του ΕΛΓΑ, την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Αθανάσιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ιωάννης Κράββαρης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», όπου αναγνωρίσθηκαν μετά την ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας τα κάτωθι σημεία:

1) Η καθυστέρηση πέραν των άλλων οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς και της μεθοδολογίας εκτίμησης και σύνταξης των πρακτικών. Αυτό θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο που δεν φαίνεται να είναι άμεσος ανεξάρτητα από την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού.

2) Να βοηθηθεί και να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα πορίσματα, που εκκρεμούν, προκειμένου να επισπευσθούν οι πληρωμές.

3) Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον τρόπο ολοκλήρωσης των πορισμάτων, ώστε να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές του 2023, πριν από τις άλλες καταβολές αποζημιώσεων για τον Daniel.

Από τη διεξοδική συζήτηση όμως που έγινε, προέκυψε, ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων για τέτοιες καθολικές ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε με γνώμονα την προστασία του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να μην παραμένει ουραγός σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, ακολουθώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήματα πρόληψης των ζημιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήματα, σε συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στην προστασία της αγροτικής γης. Ιδιαίτερα, τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναμόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική.

Η ΕΘΕΑΣ, με βάση τα ανωτέρω θέματα, τα οποία - φυσικά - έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, καταθέτει μία σειρά προτάσεων, προκειμένου να «εκτονωθεί» η δυσμενής κατάσταση και να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιου βεληνεκούς προβλήματα σε περιπτώσεις καταγραφής ζημιών. Πιο συγκεκριμένα:

1. Χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιορισθούν γρήγορα οι ζημιές χωρικά και να ληφθούν ομαδοποιημένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Άλλωστε αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις. Με βάση τα ήδη υπάρχοντα πορίσματα με τα οποία πληρωθήκαν ζημιές στις 25 Ιουλίου και τη συνεκτίμηση των παραπάνω διαθέσιμων πληροφοριών και μέσων μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη γνώμη της ΕΘΕΑΣ, η πληρωμή και των υπολοίπων παραγωγών και όχι να αφεθεί για τέλη Οκτωβρίου, όπως διαφαίνεται με την εφαρμοζόμενη διαδικασία.

2. Αξιοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν και οι ζημιές στη ζωική παραγωγή.

3. Εφοδιασμός των ελεγκτών με νέα ψηφιακά μέσα καταγραφής των ζημιών για αυτόματη καταχώριση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωμάτωση προγραμμάτων και σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης των ζημιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική με βάση τις δυνατότητες, που πλέον δίνει η ψηφιακή τεχνολογία.

Η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τόσο για το επείγον θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, όσο και για την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των ζημιών και των αποζημιώσεων λόγω της κλιματικής κρίσης».

29/07/2024 05:15 μμ

Ανάγκη παράτασης τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών για την υποβολή των προγραμμάτων ΟΕΦ ζητά η ΕΘΕΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Οργάνωση, με θέμα τη δημοσιοποίηση της απόφασης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), είχε επισημανθεί το εξαιρετικά ασφυκτικό και πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα των μόλις 10 εργάσιμων ημερών, που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελαιοκομικοί Φορείς για τη σύνταξη και την υποβολή των προγραμμάτων.

Θυμίζουμε ότι έκδοση της απόφασης έγινε 15/7/2024 και η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται έως τα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα, Δευτέρα (29/07), η ΕΘ.Ε.Α.Σ. επαναφέρει το εν λόγω θέμα, αποστέλλοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενόψει εκπνοής της προθεσμίας.

Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη, πως δεν είχε προηγηθεί καμία προκαταρκτική διαδικασία ενημέρωσης για το περιεχόμενο της απόφασης, ούτε υπήρξε και καμία διαβούλευση, καθίσταται σαφές πως οι ενδιαφερόμενοι ήταν αδύνατον, εντός 10 εργάσιμων ημερών και εν μέσω αδειών των εταιρειών προμηθευτών κ.λ.π. να επιλέξουν ένα μόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα και να προβούν στην ανάλογη κατάθεση της πρότασης, συνοδευόμενη από τεχνικά στοιχεία και ακριβείς προσφορές.

Επίσης, η απόφαση με τους όρους συμμετοχής που περιέχει, δεν διευκολύνει τους φορείς ορεινών και νησιωτικών περιοχών, ενώ δεν έχει καμία πρόνοια για τους νεοσύστατους φορείς ή τη συνεργασία μικρών φορέων για την κατάθεση από κοινού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, με γνώμονα τη στήριξη των Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα (12 Αυγούστου 2024) για την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων και ίσης μεταχείρισης όλων των ΟΕΦ.

29/07/2024 02:40 μμ

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.

Ροδάκινα και Νεκταρίνια VELVITA GOLD

Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.

Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

29/07/2024 02:00 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση που αναφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ σε όλα τα προϊόντα για το 2024.

Η απόφαση αναφέρει την ασφαλιζόμενη αξία και ειδική εισφορά ανά είδος σε όλη την χώρα για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

Στις περισσότερες καλλιέργειες της χώρας τα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ για το 2024 είναι αυξημένα, σύμφωνα με τους νέους πίνακες που προβλέπει σχετική ΚΥΑ.
Εξαιρέσεις στις αυξήσεις με βάση μία πρώτη εκτίμηση για τις κύριες καλλιέργειες της χώρας είναι τα μηλοειδή, τα ακτινίδια και τα ακρόδρυα που παρουσιάζουν μείωση σε σχέση με τις εισφορές του 2023.

Στο Παράρτημα ΙΙΙ της απόφασης αναφέρει την μέση παραγωγή, μέση τιμή, ασφαλιζόμενη αξία και ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά κατηγορία προϊόντος φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Επίσης η απόφαση αναφέρει ότι το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ καταβάλλεται ή εισπράττεται, μέχρι την 31η Μαρτίου, του επόμενου έτους αναφοράς της ΔΚΕ και σε κάθε περίπτωση μέχρι την ημερομηνία της εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς.

Δείτε όλη την απόφαση (εδώ)

29/07/2024 10:32 πμ

Σε αναταραχή βρίσκονται οι αγρότες με τα χρήματα της εξόφλησης αποζημιώσεων των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel και Elias. Ήδη ετοιμάζονται να πραγματοποιηθούν αγροτικές συγκεντρώσεις.

Αναμένεται ένα «καυτό καλοκαίρι» γιατί οι παραγωγοί δεν βλέπουν το χρώμα του χρήματος παρά τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ.

Γενικότερα υπήρξε ένα μπάχαλο με τις αποζημιώσεις που σίγουρα δεν ήταν ad hoc. Δεν είδαν το κάτι παραπάνω στα ποσά που υποσχόταν ο υπουργός. Αντίθετα είδαν «τσεκούρι» των ποσών ή ακόμη και καθόλου πληρωμή (π.χ. δενδρώδεις). Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς δεν αφορούσε σε καμιά περίπτωση το σύνολο των παραγωγών, όπως υποσχόταν το ΥπΑΑΤ. Όσοι βρέθηκαν με +20% ασφάλιστρο είδαν αυξημένα ποσά (θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από ΕΛΓΑ για αυτές τις εισφορές και πότε έγιναν). Αντίθετα όσοι ήταν στο -20% είδαν πολύ μειωμένα ποσά αποζημίωσης (ουσιαστικά εξόφληση λίγων ευρώ). Σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε φαινόμενα γειτονικά χωράφια στο ίδιο χωριό να έχουν διαφορετικές αποζημιώσεις και να μην γνωρίζουν οι αγρότες γιατί έγινε αυτό (αφού η ζημιά από την θεομηνία ήταν ίδια).

Πλατύκαμπος

Το αδιαχώρητο αναμένεται να γίνει, σήμερα Δευτέρα (29/7) στις 9 το βράδυ, στην σύσκεψη στον συνεταιρισμό Πλατυκάμπου, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να μιλούν για πληρωμές - κοροϊδία από πλευράς ΕΛΓΑ, τονίζοντας πως ολόκληρες περιοχές της Λάρισας παραμένουν εκτός αποζημιώσεων και διαμηνύοντας πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, σχεδιάζοντας τις επόμενες δράσεις, που δεν αποκλείεται να τους οδηγήσουν για μια ακόμη φορά στους δρόμους ακόμη και μέσα στον Αύγουστο.

Ζαγορά

Στο ίδιο πνεύμα γίνεται συγκέντρωση, σήμερα Δευτέρα (29 Ιουλίου), στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, στην Ζαγορά, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας για τις χαμηλές αποζημιώσεις. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «για την μη σωστή πληρωμή των αποζημιώσεων από την πυρκαγιά και τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή μας το 2023, καλούμε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού μας να συμμετέχουν μαζικά!».

Καρδίτσα

Τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε-65 βγάζουν οι αγρότες του Νομού Καρδίτσας, την Τρίτη (30 Ιουλίου) και ώρα 9 το πρωί, όπως αποαφάσισαν από κοινού στη ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά. Η απόφαση έρχεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, όπως τα αδιευκρίνιστα ποσά των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα και το υψηλό κόστος, αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, κι ενώ επικρατεί ευλόγως μια γενικευμένη ανησυχία.

Υπόσχεση ΥπΑΑΤ για δεύτερο πακέτο αποζημιώσεων

«Έθεσα στον νέο υπουργό τα μείζονα αγροτικά θέματα του νομού και πρωτίστως το βαρύ κλίμα που επικρατεί για τις πληρωμές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις περσινές πλημμύρες του Daniel. Οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων σε σχέση με τις εξαγγελίες, αλλά και το γεγονός ότι έμειναν απλήρωτοι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές του νομού, όπως και οι κτηνοτρόφοι, έχει προκαλέσει δυσφορία στους δικαιούχους. Γι αυτό και ζήτησα η επόμενη πληρωμή από τον ΕΛΓΑ να γίνει το συντομότερο δυνατόν, εξοφλώντας πρώτα αυτούς που δεν πληρώθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο υπουργό για την ειλικρινή συζήτηση και τη βούληση για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που βρήκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, αφού επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές ενέργειες στις πληρωμές που έγιναν στα παρακάρλια για τις περιπτώσεις με λάθη, τόνισε την αναγκαιότητα ενεργοποίησης του εξαγγελθέντος δεύτερου προγράμματος για τα χωράφια στον νομό που δεν μπόρεσαν να καλλιεργηθούν λόγω φερτών υλικών.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι γίνεται καταγραφή με αντικειμενική εκτίμηση (δορυφόρο) των αγροτεμαχίων που μετά τον Daniel δεν μπορούν να καλλιεργηθούν, προκειμένου να προγραμματιστεί ο τρόπος αποζημίωσής τους. Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την δέσμευση υλοποίησης της εξαγγελίας του «δεύτερου προγράμματος», που η απελθούσα ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε λησμονήσει.

26/07/2024 04:11 μμ

Στις 30/9/2024 λήγει η περίοδος προσαρμογής για όσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λειτουργούσαν με άδειες διατήρησης. Αυτό αναφέρει σε επιστολή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Όπως επισημαίνεται στην ως άνω επιστολή «ο νόμος 4056/2012 επιβάλει απαγόρευση συνέχισης λειτουργίας σε όσες κτηνοτροφικές μονάδες υφίσταντο και λειτουργούσαν, με άδειες ή όχι, στις 12/3/2012».

Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος 4056 έχει αφήσει χωρίς άδειες λειτουργίας το 80% των στάβλων πανελλαδικά. «Είναι επιβεβλημένη η λήψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας, άνευ προϋποθέσεων», τονίζουν.

Παρέμβαση στην Βουλή

Το θέμα έφερε στην Βουλή, με κοινοβουλευτική παρέμβαση - αναφορά, ο κ. Μανόλη Χνάρη, ο οποίος αναδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας για υφιστάμενες και σε λειτουργία κτηνοτροφικές μονάδες.

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση του, φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, την αναγκαιότητα λήψης άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας άνευ προϋποθέσεων για τις από 12/3/2012 με άδεια ή χωρίς υφιστάμενες και σε λειτουργία κτηνοτροφικές μονάδες, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Ο κ. Χνάρης προέβη στην κατάθεση της εν λόγω Αναφοράς, σε συνέχεια της Επιστολής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», μέσω της οποίας οι εκπρόσωποί της εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιβολή απαγόρευσης συνέχισης λειτουργίας για όσες κτηνοτροφικές μονάδες υπήρχαν και λειτουργούσαν με άδειες ή όχι στις 12/03/2012 αιτούμενοι παράλληλα την ψήφιση τροπολογίας πριν τις 30/09/2024 για τη χορήγηση αδειών διατήρησης άνευ προϋποθέσεων.

Όπως επισημαίνεται στην ως άνω Επιστολή «ο νόμος 4056/2012 επιβάλει απαγόρευση συνέχισης λειτουργίας σε όσες κτηνοτροφικές μονάδες υφίσταντο και λειτουργούσαν, με άδειες ή όχι, στις 12/3/2012», ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι είναι αναγκαία η επιβολή προσαρμογών σε αυτόν καθώς «κρίνεται ακατάλληλος για το Ελληνικό Περιβάλλον, ως προς το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό επίπεδο» .

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ως προς το βάρος της επιβολής του νόμου αυτού, «στα δωδεκάμισι χρόνια εφαρμογής του ο Ν. 4056 δημιούργησε συνθήκες «απαγόρευσης» της κτηνοτροφικής παραγωγής, αφήνοντας το 90% περίπου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Αττική (80% σε όλη την Ελλάδα) χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης εκσυγχρονισμού, χωρίς δυνατότητα παράδοσης κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, κρέας κλπ), χωρίς δυνατότητα οικοτεχνίας-μεταποίησης στην μονάδα, χωρίς δυνατότητα αλλαγής ιδιοκτήτη», γεγονός που περιορίζει άμεσα την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, υποβάλλεται αίτημα για την κατάθεσης σχετικής τροπολογίας, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, του τρέχοντος έτους, όσον αφορά «τους λειτουργούντες, στις 12/3/2012, στάβλους, με περίοδο προσαρμογής μέχρι 2027 (που λήγει το σημερινό ΠΑΑ)», «ώστε με τις άδειες διατήρησης να χρηματοδοτηθούν οι εκσυγχρονισμοί, να δημιουργηθούν οικοτεχνίες που θα τους καταστήσουν βιώσιμους, να συμβάλλουν στην «ενιαία υγεία» του πληθυσμού και να συμβάλλουν στην ισορροπία - αειφορία του περιβάλλοντος της περιοχής τους», ενώ όπως τόνισαν «η ίδια η πολιτεία έχει αντιληφθεί την «ακαταλληλότητα» του Ν. 4056 και περιστασιακά εξαίρεσε με τροποποιήσεις τα Ιπποειδή, τα Πτηνοτροφεία, ενώ ενέταξε σε χρηματοδοτήσεις εκσυγχρονισμού τα χοιροτροφεία κ.λ.π.».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι, επειδή τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω επιστολή, τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια, αιτείται την άμεση δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, με σκοπό την ταχεία ικανοποίηση των εν λόγω αιτημάτων, καθώς επίσης και τη σχετική ενημέρωση της Βουλής.