Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δεν δέχεται τιμή ασφαλείας για το συμπύρηνο ο Σταμενίτης, τι είπε για ΕΛΓΑ και ΟΣΔΕ

08/07/2024 09:54 πμ
Συνάντηση με τον υφυπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων κ. Σταμενίτη με Aγροτικούς Συλλόγους από Ημαθία, Πέλλα, Φλώρινα και Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (5/7).

Συνάντηση με τον υφυπουργό Aγροτικής Aνάπτυξης και Tροφίμων κ. Σταμενίτη με Aγροτικούς Συλλόγους από Ημαθία, Πέλλα, Φλώρινα και Κοζάνη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (5/7), στα γραφεία του αγροτικού συλλόγου Πέλλας στα Γιαννιτσά.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι παρέδωσαν Υπόμνημα με τα αιτήματα, πάνω στα οποία έγινε η συζήτηση με τον υφυπουργό.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, «για το ζήτημα καθορισμού ελάχιστης εγγυημένης τιμής στα 0,50 λεπτά ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβληθεί από την κυβέρνηση επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ. Συμφώνησε ωστόσο ότι οι τιμές πρέπει να ανακοινώνονται πριν τη συγκομιδή.

Για το κόστος παραγωγής, που σύμφωνα με τους αγροτικούς συλλόγους, για το συμπύρινο ροδάκινο ανέρχεται στα 0,45 λεπτά, ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφερθεί στην τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό τιμολόγιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Δεν αναφέρθηκε όμως στην ασυδοσία των βιομηχάνων που μας προμηθεύουν (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, κ.α.) που αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, όπως και το πετρέλαιο.

Για ΕΛΓΑ

Για το ζήτημα των ζημιών από την ακαρπία, όσο και από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, είπε πως δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς μελέτες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να οφείλεται και σε λάθος πρακτικές των παραγωγών. Ωστόσο ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο κανονισμό.

Είπε ακόμη, ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα είναι ανταποδοτικός, τα όρια της αναμενόμενης παραγωγής θα είναι κριτήριο του παραγωγού, και σύμφωνα με αυτό θα καθορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ερώτημα εάν υπάρχει προσέγγιση με ιδιώτες, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι υπάρχει (άρα βγαίνουν πραγματικές οι προβλέψεις μας για είσοδο ιδιωτών στον οργανισμό).

Όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ και το αίτημα μας για μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 220 γεωπόνοι μέσω ΑΣΕΠ για τις τρέχουσες ανάγκες, ενώ για το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να προστεθούν ακόμη 21 εκτιμητές για τους δύο Νομούς ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ.

Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στη διαμάχη δύο εταιρειών, (εννοείται για το ποιος θα καρπωθεί τα τεράστια ποσά από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ). Σύμφωνα με τον υφυπουργό τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί το ζήτημα και θα μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Επίσης αναφορά έγινε στη συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι που θα καταβάλλεται στο εξής με την προϋπόθεση της ποιότητας των υδάτων άρδευσης.

Τέλος, έγινε συζήτηση γύρω από το πρόβλημα που προέκυψε με τους παραμορφωμένους καρπούς ροδακίνων. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των προσβεβλημένων χωραφιών ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα στην Ημαθία, ενώ στην Πέλλα πολύ περισσότερα.

Ο υφυπουργός συνέστησε στους παραγωγούς να δηλώνουν έγκαιρα την προσβολή των αγροκτημάτων (αυτό που ζητήσαμε είναι η επίβλεψη από το κράτος για την αντιμετώπιση της ασθένειας και κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από την κυβέρνηση).

Από τη συζήτηση που έγινε οι Αγροτικοί σύλλογοι που συμμετείχαν θα συνεδριάσουν και θα συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους από δω και πέρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ακόμη και με τρακτέρ στους δρόμους.

Υπόμνημα προς Υφυπουργό κ. Σταμενίτη

Κύριε υφυπουργέ, ζητήσαμε τη συνάντηση μαζί σας, μετά την απόφαση της σύσκεψης αγροτικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στην Βέροια (26/6), ώστε να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας σχετικά με την τιμή στο συμπύρινο ροδάκινο και για την κατάσταση στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θεωρούμε ότι σας είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία αναδείξαμε μέσα από τους μαζικούς αγώνες που προηγήθηκαν.
Ευελπιστούμε μέσα από τη συζήτηση να υπάρξει θετική εξέλιξη στα αιτήματα που σας υποβάλλουμε.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη συγκομιδή των πρώιμων βιομηχανικών ροδάκινων χωρίς να γνωρίζουμε τιμή για τα προϊόντα μας. Παραδίδουμε την παραγωγή μας με ανοιχτές τιμές σε βιομήχανους, εμπόρους, ενώ άγνωστο είναι το πόσο και πότε θα πληρωθούμε.
Εδώ και χρόνια βιώνουμε το «μαρτύριο της σταγόνας», παλεύοντας με τα στοιχεία της φύσης, με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και διαβίωσης, τις εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας κάτω του κόστους, τη μη αναγνώριση από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ στα ζημιογόνα αίτια όπως η ακαρπία, οι άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μένουν χωρίς εισόδημα.
Ο Οργανισμός παραμένει υποστελεχωμένος από επιστημονικό δυναμικό και μέσα μετακίνησης.
Από την άλλη μια χούφτα έμποροι βιομήχανοι από το δικό μας κόπο, βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται φτάνοντας σε σημείο μάλιστα, εργοστάσια κομπόστας στην ΗΜΑΘΙΑ και τη ΠΕΛΛΑ να συγκαταλέγονται στις 50 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις τροφίμων το 2023.
Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Κυβέρνηση άμεσα να επιληφθεί, και να ικανοποιήσει τα παρακάτω δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούμε:
Να καθοριστεί τώρα ελάχιστη εγγυημένη τιμή τα 50 λεπτά ανά κιλό στο συμπύρινο ροδάκινο. Θεωρούμε πως είναι λογικό και δίκαιο το αίτημα μας, παίρνοντας υπόψη ότι το κόστος ανά κιλό ξεπερνά τα 45 λεπτά.
Διεκδικούμε Δημόσιο φορέα ΕΛΓΑ που θα αναγνωρίσει και θα αποζημιώνει από όλους τους φυσικούς κινδύνους στο 100% της ζημιάς με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Να ενταχθεί κατ' εξαίρεση η ακαρπία στις δενδρώδεις καλλιέργειες στα ζημιογόνα αίτια και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.
Με ευθύνη του κράτους να προχωρήσει η έρευνα για τη νέα ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών στα ροδάκινα.
Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιά. Να υπάρξει κρατική χρηματοδότηση για την εκρίζωση προσβεβλημένων χωραφιών (εάν χρειαστεί), συνυπολογίζοντας και την απώλεια εισοδήματος του παραγωγού μέχρι να ξαναμπεί στη παραγωγή.
Να εξοφληθούν άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενισχύσεις χωρίς περικοπές. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αγροτικοί σύλλογοι:

ΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ"
ΑΣ ΑΛΕΞAΝΔΡΕΙΑΣ
ΑΣ "ΠΙΕΡΙΩΝ" ΗΜΑΘΙΑΣ
ΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΑΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ "Η ΟΜΟΝΟΙΑ"
ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΛΑΣ "Η ΕΝΟΤΗΤΑ"
ΑΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΝOΤΙΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
09/09/2024 12:59 μμ

Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.

Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.

Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.

Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.

Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.

Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:

Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.

Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.

Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:

I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν

II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.

III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς

IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν

Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.

Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.

Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

Τελευταία νέα
07/09/2024 11:09 μμ

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε, στο Βελβεντό της Κοζάνης, το Σάββατο (7/9/2024) το απόγευμα.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι ροδακινοπαραγωγοί είδαν να χάνεται ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η περιοχή χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία, όπως περιγράφουν αγρότες της περιοχής, που κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Το χαλάζι, που έπεφτε για περίπου 15 λεπτά με σφοδρότητα, σε συνδυασμό με τη βροχή και τον αέρα, δημιούργησε συνθήκες «κόλασης», ήταν σαν να ήρθε ο χειμώνας, αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιούρας.

Για μια ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των αγροτών στην περιοχή. Είχαμε ζημιές εκτός από τα ροδάκινα σε μήλα και σταφύλια.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπορούν να πιστέψουν στην συνεχιζόμενη καταστροφή που για μια ακόμη φορά έχουν υποστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα προϊόντα που την περίοδο αυτή συγκομίζουν.

Οι ροδακινοπαραγωγοί αναφέρουν ότι στα χωράφια που χτύπησε το χαλάζι είχαμε ολική καταστροφή.

06/09/2024 08:27 πμ

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς, Κτηνοτροφικούς, Μελισσοκομικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην μεγάλη συγκέντρωση, το Σάββατο (7 Σεπτεμβρίου), στην πλατεία ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη, στις 5.30 το απόγευμα.

«Ενώνουμε την φωνή μας με τα Εργατικά σωματεία, τους συλλόγους Αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητών, Συνταξιούχων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Ο κοινός δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, στις πολιτικές που έφτασαν την ακρίβεια στα ύψη, που μπουκώνουν με δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια και να διεκδικήσει λύσεις για τον λαό.

Η συνεχής μείωση του εισοδήματος μας, το τεράστιο κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη, οι χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής ή στα όρια του, οι ανοιχτές τιμές και η αβεβαιότητα στην πώληση των προϊόντων, οι μεγάλες καταστροφές που αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, οι ασθένειες όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που εξολοθρεύει ολόκληρα κοπάδια χωρίς ουσιαστική αποζημίωση και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχουν οξύνει κατά πολύ τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Χιλιάδες ξεκληρίζονται και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, γη υψηλής παραγωγικότητας δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφορία τους με την εγκατάσταση φωτοβολταικών, οι καλλιέργειες μας είναι απροστάτευτες στα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την κατάσταση στις πολιτικές που τόσα χρόνια εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.

Απέναντι μας έχουμε την Κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης μας και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διαιρέσει τους αγρότες όπως έκανε στην Θεσσαλία με τους πλημμυρόπληκτους και τις αποζημιώσεις-ψίχουλα που δόθηκαν σε όσους δόθηκαν. Είτε κοροϊδεύει τους αγρότες όπως τώρα που παρουσιάζει ως αφορολόγητο πετρέλαιο την διάταξη που φέρνει για ψήφιση και είναι ουσιαστικά τα ψίχουλα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που πήραμε και πέρυσι.

Απέναντι μας έχουμε τις βιομηχανίες, πολυεθνικές και εμπόρους που μας πουλάνε πανάκριβα μέσα και εφόδια και αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πολύ ακριβότερα κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Τη νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Τις τεράστιες καταστροφές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ετοιμάζουν στα σκαριά νέο κανονισμό που θα είναι ακόμη χειρότερος, με μεγαλύτερα ασφάλιστρα και λιγότερες αποζημιώσεις.

Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να πιστέψουν στην δύναμη της οργάνωσης και τα αποτελέσματα των αγώνων μας και ξεκινώντας το Σάββατο από την συγκέντρωση για την ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ, να προχωρήσουμε σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας την επιβίωση μας με:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα και κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να ζήσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο.
  • Να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ
  • Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.

Ενισχύουμε την ΠΕΜ δυναμώνοντας τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους ώστε να μαζικοποιηθούν, να λειτουργούν, και να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι, είναι η μόνη λύση για να βάλουμε φρένο στην καταστροφή μας.

Η ΠΕΜ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για το αγροτικό κίνημα που χρειαζόμαστε σήμερα, δυνατό, διεκδικητικό απέναντι στις Κυβερνήσεις, ξεκάθαρο στις διεκδικήσεις και τον προσανατολισμό του».

05/09/2024 06:22 μμ

Νέα δεδομένα φέρνει η ανακοίνωση της ΠΕ Πέλλας στο πρόβλημα παραμόρφωσης που παρατηρείται σε ροδακινιές και νεκταρινιές μετά τις αναλύσεις των δειγμάτων.

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι), αναφορικά με την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών ροδακίνων και νεκταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Πέλλας και τα αποτελέσματα, μαζί με συγκεκριμένες οδηγίες αντιμετώπισης, κοινοποιήθηκαν στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή και στον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ κ. Κωνσταντίνο Τερτιβανίδη, ενώ παράλληλα, παρουσιάστηκαν σε ειδική σύσκεψη με Ομάδα εργασίας Γεωπόνων που πραγματοποιήθηκε χθες (4/9/2024) στο Διοικητήριο.

Συγκεκριμένα, από το εργαστήριο Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.), πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι ιολογικές μοριακές αναλύσεις σε δείγματα που εστάλησαν από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας:

1) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1104/21-08-2023. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών Πέλλας: Στο δείγμα διαπιστώθηκε παρουσία των ιών plum pox virus (PPV), prunus necrotic ringspot virus (PNRSV), nectarine stem pitting associated virus (NSPaV), ti ringspot-associated virus (TiRSaV) και του ιοειδούς peach latent mosaic viroid (PLMVd). Οι δυο πρώτοι ιοί και το ιοειδές είναι γνωστά και σημαντικά παθογόνα της ροδακινιάς στην Ελλάδα και ευθύνονται για πληθώρα συμπτωμάτων. Συμπτώματα παραμορφώσεων ειδικά στους καρπούς προκαλούν ο PPV και το PLMVd. Στην περίπτωση των συμπτωμάτων στα ροδάκινα της περιοχής μας πιθανολογείται συνεργιστική δράση των δυο αυτών παθογόνων σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος (παρατεταμένη άνοιξη). Ο ιός nectarine stem pitting associated virus αναφέρεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και δεν θεωρείται να προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα στη ροδακινιά, ενώ ο ti ringspot-associated virus που έχει περιγραφεί πολύ πρόσφατα στην Αμερική αναφέρεται για πρώτη φορά να προσβάλει τη ροδακινιά και δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστή η παρουσία του στην Ευρώπη.

2) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1504/17-11-2023: Περιοχές λήψης δείγματος: Ν. Μυλότοπος και Άρνισσα Πέλλας. Στο δείγμα ροδακινιάς ποικ. Andross με κωδικό 1 που έφερε ιολογικά συμπτώματα ανιχνεύθηκαν με HTS οι ιοί της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα (plum pox virus, PPV), της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων (prunus necrotic ringspot virus, PNRSV), ο ιός της χλωρωτικής κηλίδωσης των φύλλων της μηλιάς (apple chlorotic leaf spot virus, ACLSV), o ιός της πράσινης δακτυλιοειδούς ποικιλοχλώρωσης της κερασιάς (cherry green ring mottle virus, και το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd). Με RT-qPCR επιβεβαιώθηκε η παρουσία των PPV, PNRSV και PLMVd. Στο δείγμα ροδακινιάς ποικ. Everts με κωδικό 2 που δεν έφερε ιολογικά συμπτώματα ανιχνεύθηκαν με RT-qPCR οι ιοί PPV, PNRSV και το ιοειδές PLMVd. Mε RT-PCR και αλληλούχηση των προϊόντων της επιβεβαιώθηκε η παρουσία του PLMVd και έγινε η ταυτοποίησή του. Στο δείγμα ροδακινιάς ποικ. Αndross με κωδικό 3 που δεν έφερε ιολογικά συμπτώματα ανιχνεύθηκαν με RT-qPCR ο ιός PPV και το ιοειδές PLMVd. Mε RT-PCR και αλληλούχηση των προϊόντων της επιβεβαιώθηκε η παρουσία το PLMVd και έγινε η ταυτοποίησή του. Οι τρεις απομονώσεις του PLMVd ανήκουν στην φυλλογενετική ομάδα των λανθανόντων στελεχών του ιοειδούς.

3) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1946/12-12-2023. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών Πέλλας: Στο δείγμα ροδακινιάς 9 ετών της ποικιλίας Everts από οπωρώνα της περιοχής Αμπελειές Γιαννιτσών που δεν παρουσίαζε χαρακτηριστικά συμπτώματα παραμόρφωσης καρπών διαπιστώθηκε προσβολή από τον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα (plum pox virus, PPV), τον ιό της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων (prunus necrotic ringspot virus, PNRSV) και από το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd).
Συνεπώς τα παρατηρηθέντα συμπτώματα παραμόρφωσης των καρπών σε γειτονικούς οπωρώνες της ίδιας ποικιλίας και ηλικίας δένδρων, δε μπορούν να συσχετισθούν άμεσα με το ιολογικό φορτίο τους, καθώς αυτό παρουσιάζεται ακριβώς το ίδιο ανεξάρτητα της εμφάνισης ή μη συμπτωμάτων στα φυτά.

4) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1925/12-12-2023: Περιοχή λήψης δείγματος: Νάουσα (μη συμπτωματικά δείγματα του Τ.Φ.Δ Νάουσας για σύγκριση). 1. Στα δείγματα ροδακινιάς 4 ετών με α/α 4 και α/α 6 των ποικιλιών Αndross και Α37, αντίστοιχα, της συλλογής του ΤΦΔ Νάουσας διαπιστώθηκε η παρουσία του ιοειδούς του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) και του ιού της νεκρωτικής δακτυλιωτής κηλίδωσης των πυρηνοκάρπων (prunus necrotic ringspot virus, PNRSV) σε χαμηλή συγκέντρωση. 2. Στο δείγμα ροδακινιάς 4 ετών με α/α 5 της ποικιλίας Everts από τη συλλογή του ΤΦΔ Νάουσας καθώς και στο δείγμα 10 ετών με α/α 7 της ίδιας ποικιλίας από οπωρώνα της περιοχής Αμπελειές Γιαννιτσών που παρουσίαζε χαρακτηριστικά συμπτώματα παραμόρφωσης καρπών διαπιστώθηκε η παρουσία του PLMVd, του PNRSV και του ιού της ευλογιάς της δαμασκηνιάς ή σάρκα (plum pox virus, PPV) σε παρόμοιες συγκεντρώσεις.
Συνεπώς δεν μπορεί να γίνει συσχέτιση των παρατηρηθέντων συμπτωμάτων παραμόρφωσης με την παρουσία κάποιου συγκεκριμένου ιού/ιοειδούς. Είναι πιθανότερος ο συνεργισμός των προαναφερθέντων παθογόνων σε συνδυασμό με τη φυσιολογική κατάσταση των δένδρων.

5) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1534/12-07-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών και Γιαννιτσά-Αρχοντικό Πέλλας. Διαπιστώθηκε σε όλα τα δείγματα προσβολή από:

α. Tον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) (plum pox virus, PPV), ο οποίος μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και τις αφίδες,

β. Tο ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) που μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, τη γύρη και μηχανικά (π.χ. εργαλεία κλαδέματος). Η ποσοτικοποίηση των παραπάνω παθογόνων σε μεμονωμένους συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς καρπούς ποικιλιών «Everts» και «Κατερίνα» (πέντε από κάθε ομάδα) έδειξε τα εξής:

  • Για τον PPV, το ιικό φορτίο των εξετασθέντων καρπών βρέθηκε χαμηλό στους συμπτωματικούς καρπούς της ποικιλίας «Everts» και στους συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς καρπούς της ποικιλίας «Κατερίνα». Σχετικά υψηλότερο φορτίο έφεραν οι ασυμπτωματικοί καρποί της ποικιλίας «Everts».
  • Για το PLMVd, οι συμπτωματικοί καρποί της ποικιλία «Everts» εμφάνιζαν υψηλότερο φορτίο σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς της ίδιας ποικιλίας. Στην ποικιλία «Κατερίνα» παρατηρήθηκε γενικά υψηλότερο φορτίο του ιοειδούς σε σχέση με την ποικιλία «Everts». Σχετικά με την ποσοτικοποίηση του ιοειδούς στους καρπούς της ποικιλίας «Κατερίνα», δεν παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά μεταξύ συμπτωματικών και ασυμπτωματικών καρπών.

Συνεπώς οι μέχρι τώρα αναλύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των ιών/ιοειδών που εξετάστηκαν στην εκδήλωση της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων. Επίσης, η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με συμπτώματα παρόμοια της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων, ασθένειας το αίτιο της οποίας τελεί υπό διερεύνηση.

6) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1572/05-08-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Μηλιά Αλμωπίας Πέλλας. Διαπιστώθηκε προσβολή από:
α. Tον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) (plum pox virus, PPV), ο οποίος μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και τις αφίδες,
β. Tο ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) που μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, τη γύρη και μηχανικά (π.χ. εργαλεία κλαδέματος).
Η ανίχνευση των παραπάνω παθογόνων σε καρπούς και φύλλα έδειξε τα εξής:

  • Για τον PPV, το ιικό φορτίο των εξετασθέντων καρπών βρέθηκε σχετικά χαμηλότερο από αυτό των φύλλων.
  • Για το PLMVd, το ιικό φορτίο των εξετασθέντων καρπών βρέθηκε σχετικά υψηλότερο από αυτό των φύλλων. Οι μέχρι τώρα αναλύσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των ιών/ιοειδών που εξετάστηκαν στην εκδήλωση της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων. Επίσης, η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με συμπτώματα παρόμοια της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων, ασθένειας το αίτιο της οποίας τελεί υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μ.Φ.Ι., στη γεωργική πράξη δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο κατά των ιώσεων και η αντιμετώπισή τους βασίζεται στην εφαρμογή των πιο κάτω προληπτικών μέτρων:

  • Χρησιμοποίηση υγιούς/πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για την εγκατάσταση
  • Χρησιμοποίηση ανθεκτικών-ανεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων στις περιπτώσεις που υπάρχουν και έχουν εμπορική αξία
  • Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια. Εγκατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει εναλλαγή με άλλα είδη μη ή λιγότερο ευπαθή
  • Χειρισμοί των φυτών με ορυκτέλαια για τα 3 πρώτα χρόνια
  • Λήψη μέτρων απολύμανσης κλαδευτικών και λοιπών εργαλείων για αποφυγή μετάδοσης με μηχανικά μέσα. Χρήση κατάλληλων απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl για 1΄)
  • Καταστροφή των λαίμαργων βλαστών γιατί προτιμώνται από τις αφίδες
  • Αποφυγή επανεμβολιασμού προσβεβλημένων δένδρων
  • Αποφυγή χρήσης εμβολίων από δένδρα που δεν είναι ελεγμένα και μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ιώσεων
  • Όταν δένδρα ευαίσθητων ποικιλιών βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές συνιστάται η παρακολούθησή τους για συμπτώματα και η εκρίζωση των μολυσμένων για μείωση της πίεσης του μολύσματος.

Από το εργαστήριο εντομολογίας-ακαρεολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (Μ.Φ.Ι.)., πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι έλεγχοι σε δείγματα που εστάλησαν από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας:

1) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1535/08-07-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Αμπελειές Γιαννιτσών και Γιαννιτσά-Αρχοντικό Πέλλας. Όσον αφορά το δείγμα Δ1Α, βρέθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών (8/10 καρπούς) 1-3 άτομα από είδος ακάρεως του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae). Στο δείγμα Δ2Α βρέθηκαν άτομα (1 έως 3 ανά καρπό) σε 4 από τους καρπούς. Υπήρχαν καρποί με συμπτώματα στους οποίους δεν βρέθηκαν άτομα του ακάρεως. Στα δείγματα Δ1Β και Δ2Β δεν βρέθηκαν καθόλου ακάρεα Eriophyes sp. Ο μικρός αριθμός ατόμων που βρέθηκε στα δείγματα Δ1Α και Δ2Α, υπάρχει πιθανότητα να οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας που συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Η προσβολή στους ανθοφόρους οφθαλμούς και τα εκπτυσσόμενα άνθη και κατόπιν τους μικρούς καρπούς, δεν είναι δυνατόν να την παρατηρηθεί αυτή την εποχή. Θα ήταν σκόπιμο, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να σταλθούν δείγματα των εκπτυσσόμενων ανθοφόρων οφθαλμών, ανθέων καθώς και των μικρών υπό ανάπτυξη καρπών μετέπειτα.

2) Δελτίο αποτελεσμάτων Μ.Φ.Ι. ΥΔ 1571/18-07-2024. Περιοχή λήψης δείγματος: Μηλιά Αλμωπίας Πέλλας. Στο δείγμα βρέθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό των καρπών (σχεδόν στο 100%) άτομα από είδος ακάρεως του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae). Ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν κυμάνθηκε από 3 -20 άτομα ανά καρπό. Επίσης βρέθηκαν άτομα Eriophyes sp. κατά την εξέταση των οφθαλμών της βλάστησης αυτού του έτους, στον ακραίο οφθαλμό και σε αυτούς στις μασχάλες των φύλλων. Τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Κατά την διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού πολλά είδη δημιουργούν ανθεκτικές μορφές, τα λεγόμενα δευτερόγυνα άτομα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικής μορφολογίας του είδους. Η προσβολή στους ανθοφόρους οφθαλμούς και τα εκπτυσσόμενα άνθη και κατόπιν τους μικρούς καρπούς, δεν είναι δυνατόν να την παρατηρηθεί αυτή την εποχή. Θα ήταν σκόπιμο, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο να σταλθούν δείγματα των εκπτυσσόμενων ανθοφόρων οφθαλμών, ανθέων καθώς και των μικρών υπό ανάπτυξη καρπών μετέπειτα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Μ.Φ.Ι., για την αντιμετώπιση της προσβολής και μείωση του πληθυσμού των ακάρεων κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προτείνεται ψεκασμός το επόμενο έτος νωρίς την άνοιξη, με την έκπτυξη των οφθαλμών και την δημιουργία καινούργιας βλάστησης, με φυτοπροστατευτικό σκεύασμα δραστικής ουσίας fatty acids c7-c18 and c18 unsaturated potassium salts ή paraffin oil / (cas 8042-47-5) ή paraffin oil / (cas 64742-46-7), (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ).

Επίσης προληπτικά προτείνεται μετά το κλάδεμα των δένδρων, τα κομμένα κλαδιά να μην παραμένουν στον αγρό ή σε παρακείμενους αγρούς με ροδακινιές και ή δυνατόν να καταστρέφονται, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς / διασποράς του ακάρεως μέσω αυτών.

Η ΠΕ Πέλλας θα συνεχίσει να εργάζεται για την επίλυση του προβλήματος της παραμόρφωσης των ροδάκινων.

04/09/2024 09:15 πμ

Σε 5.094 αγροτεμάχια και σχεδόν 25.000 στρέμματα εντοπίστηκαν οι παραμορφωμένοι καρποί ροδάκινων και νεκταρινιών, ενώ οι πληγέντες είναι συνολικά 1.762 παραγωγοί.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα ροδάκινα και στα νεκταρίνια, με επίκεντρο το νομό Πέλλας, όπου βρίσκονται το 80% των κτημάτων με προσβολές και ακολουθούν η Ημαθία, η Λάρισα, η Πιερία και το Κιλκίς. Δηλώσεις προσβολών υπάρχουν και για περιβόλια με βερίκοκα και με δαμάσκηνα, αλλά πρόκειται για μικρές εκτάσεις.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις παραγωγών που έγιναν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό από Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας (2 Σεπτεμβρίου), οπότε και εξέπνευσε η σχετική προθεσμία που είχε δοθεί.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου εκείνο με τη σειρά του να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, εδώ και στις Βρυξέλες, ώστε να βρεθούν κονδύλια να τρέξει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για τους πληγέντες. Οι παραγωγοί περιμένουν να αποζημιωθούν γιατί έχουν μια δύσκολη φετινή χρονιά.

03/09/2024 09:00 πμ

Στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.

Χαρακτήρισε δε υποδειγματική την αντιμετώπιση της πανώλης αιγοπροβάτων εκ μέρους της Πολιτείας και έδωσε τα εύσημα στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«H διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.

Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.

Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη».

Τα προβλήματα με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.

Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις - που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 - εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.

Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει.

Διαμαρτυρίες αγροτών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών πραγματοποιήθηκε στον πολύπαθο Παλαμά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη, καθώς εκατοντάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους «περικυκλώνοντας» το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας. Αγρότες από την Καρδίτσα, με τον πρόεδρο της της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλλα, έβγαλαν έξω τα τρακτέρ πάνω στα οποία τοποθέτησαν δεσμίδες από άχυρα. Οι πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν και πάλι.

30/08/2024 11:43 πμ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των συνεταιρισμών και των αγροτών το πρόσφατο μήνυμα (μέσω SMS) που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.

Το εν λόγω μήνυμα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12/9/2024. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».

Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους.

Σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.

Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.

Η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους.

1. Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού
υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.

2. Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου το 75-80%.

3. Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες, εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024.
Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.

4. Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα).
Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.

5. Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.

Κύριε Μπαμπασίδη

Τα προβλήματα αυτά σας είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχατε με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στις 16 Μάϊου 2024. Κατά την ανάλυση σημειώνατε επίμονα προς το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, να μην θέτει όρο και αίτημα να αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024.

Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024.

Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας είναι αναγκαία.

30/08/2024 10:15 πμ

Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο, που θα γίνει το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Για άλλη μία χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές και την μειωμένη παραγωγή, οδηγούν σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημά μας», τονίζει.

Για την ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, τη χαρακτηρίζει υποτυπώδης, όπως και την ένταξη του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, που «δεν αποτελεί ούτε σταγόνα στον ωκεανό του τεράστιου κόστους παραγωγής με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα μέσα και εφόδια.

Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ παραμένει τραγική.

«Οι ζημιές από διάφορα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες και όχι στο 100% – ύστερα από πολλούς μήνες. Ζημιές που προέκυψαν όπως η ακαρπία, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ούτε από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Ούτε βέβαια προβλέπεται κάποια αποζημίωση για τις άκαιρες βροχοπτώσεις ή την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών στα ροδάκινα που όπως φαίνεται επεκτείνεται και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες», τονίζεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στα ασφάλιστρα παραγωγής στον ΕΛΓΑ, καθώς και τον σχεδιασμό της να μετατρέψει τον οργανισμό σε καθαρά ανταποδοτικό, που η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε σεντ για τον ΕΛΓΑ επειδή όπως λέει δεν το επιτρέπει η ΕΕ.

Η νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Πολλά ακούσαμε για στήριξη του πρωτογενή τομέα για προγράμματα νέων αγροτών, για σχέδια αντιμετώπισης της «κλιματικής κρίσης», διάφορα ευχολόγια και βαρυγδουπες δηλώσεις, δεν ακούσαμε όμως τίποτε για το ουσιαστικό, που είναι οι τιμές των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα, ώστε συνεχίσουμε την καλλιέργεια νέοι και παλιοί αγρότες, για μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής με ευθύνη του κράτους, έργα υποδομής στην ύπαιθρο που θα υποστηρίζουν την παραμονή των οικογενειών στα χωριά».

Να αναφέρουμε ότι πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα αλλά «μικρό καλάθι» για τους αγρότες, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός,στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

29/08/2024 01:56 μμ

Υπογράφηκε από το ΥπΑΑΤ η σχετική απόφαση για την χρηματοδότηση υλοποίησης ερευνητικού έργου διερεύνησης της αιτιολογίας της ασθένειας της παραμόρφωσης των καρπών ροδακινιάς στην Π.Ε. Πέλλας.

Το ποσό θα ανέλθει για το έτος 2024 στα 40.480 ευρώ.

Επίσης για την επόμενη τριετία θα καταβληθούν συνολικά 54.280 ευρώ (για τα έτη 2025, 2026 και 2027), αναλυτικά ως εξής:

  • ποσού 34.730 ευρώ για το έτος 2025,
  • ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2026 και
  • ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2027.

Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)

28/08/2024 10:02 πμ

Καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και άμεσα καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ζητά από το ΥπΑΑΤ να αντιμετωπιστούν άμεσα και ουσιαστικά τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και ζητάει:

1. Ακριβής καταγραφή και απόλυτη διαφάνεια για το ζωικό πληθυσμό που θανατώθηκε
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει επιφέρει καταστροφικές απώλειες, με τις συνέπειές της να παραμένουν ανυπολόγιστες. Απαιτούμε από το Υπουργείο την πλήρη και άμεση καταγραφή του αριθμού των θανατωμένων ζώων. Είναι κρίσιμη η διάκριση μεταξύ ζώων γαλακτοπαραγωγής και αυτών που εισάγονται για πάχυνση και κρεοπαραγωγή.

2. Άμεσες και Δίκαιες αποζημιώσεις που αντανακλούν την πραγματικότητα
Η καταστροφή που έχει υποστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος λόγω της πανώλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθυστερήσεις και αναβολές. Απαιτούμε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων που θανατώθηκαν.
Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επαναφέρουν τη λειτουργία τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή δυνάμεθα να σας παράσχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτηθεί για να προσεγγιστεί το εύλογο της αξίας ανά κατηγορία ζώου.

3. Ανάληψη ευθυνών και μέτρα πρόληψης για το μέλλον
Η προέλευση και η διασπορά της πανώλης στη χώρα μας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Ο κτηνοτροφικός κλάδος απαιτεί την ολοκλήρωση και τη δημοσιοποίηση της έρευνας για τις αιτίες και τις ευθύνες αυτής της καταστροφής. Είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

4. Οικονομική στήριξη και σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγοπροβατοτροφίας
Η αιγοπροβατοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά από την πανώλη και τις συνέπειές της. Ζητούμε την άμεση εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, καθώς και παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανασυγκρότηση των εκμεταλλεύσεων, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον.

Οι κτηνοτρόφοι, που καθημερινά συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας, βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η υποστήριξη από την πολιτεία είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και επανεκκίνησης του κλάδου.

27/08/2024 01:30 μμ

Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά με πολλά οικονομικά για τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου.

Πρώτα έχουν να κάνουν με τις τιμές που κυμαίνονται στα 34 λεπτά το κιλό (αφαιρούνται 3 λεπτά κρατήσεις μένουν 31 λεπτά στον παραγωγό), ενώ τα κλαρίσια είναι ακόμη πιο μειωμένη και κάτω του κόστους.

Επίσης, τα προηγούμενα χρόνια η μεταποίηση έδινε αύξηση τιμών στις όψιμες ποικιλίες, όμως φέτος κάποια εργοστάσια σταμάτησαν τις παραλαβές γιατί έπιασαν το τονάζ που ήθελαν.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά έχουμε και τις βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής να πέσει στο έδαφος (ολική ζημιά για όψιμες επιτραπέζιες).

Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις - όπως γνωρίζουμε από το παρελθόν - δεν τις αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ και δεν έχει ανακοινώσει κάτι άλλο για φέτος.

Παράλληλα εξαπλώνεται σε όλη την χώρα η παραμόρφωση στα νεκταρίνια και κυρίως στα ροδάκινα. Όταν αυτή η παραμόρφωση εντοπίστηκε πριν από περίπου τρία χρόνια σε ένα αγρόκτημα στις Αμπελειές Πέλλας, κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Σύντομα όμως το φαινόμενο άρχισε να εξαπλώνεται. Πλέον, οι παραμορφώσεις αυτών των φρούτων εντοπίζονται σε τουλάχιστον φέτος σε αρκετούς νομούς της χώρας.

Τα 5 στρέμματα με παραμόρφωση καρπών που είχαμε το 2021, έγιναν 50 στρέμματα το 2022 και 500 στρέμματα το 2023. Από τα στοιχεία της καταγραφής που γίνεται δείχνει ότι το 2024 το πρόβλημα ξεπερνά τα 10.000 στρέμματα αγροκτημάτων. Αν κοιτάξουμε την μέχρι σήμερα εξάπλωση είναι πολύ πιθανόν το 2025 το πρόβλημα με την παραμόρφωση να φτάσει στα 60.000 στρέμματα.

Επιστήμονες από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του ΑΠΘ προσπαθούν να βρουν το αίτιο του φαινομένου, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα. Ζητούνε χρήματα από την πολιτεία για να κάνουν έρευνα.

Το πρόβλημα πάντως φαίνεται να είναι πολύπλοκο και όπως φαίνεται από τις αναλύσεις απομακρύνεται το ιολογικό αίτιο.

Κανείς δεν ξέρει τι φταίει αλλά οι παραγωγοί έμειναν όλοι με ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό αλλά ακόμη δεν έχει επίσημα ανακοινώσει κάποιο είδος αποζημίωσης στους παραγωγούς που έχουν πληγεί και δεν γνωρίζουμε τι περιμένει για να το κάνει.

Οι παραγωγοί φέτος έχουν μια άσχημη χρονιά με πολλά οικονομικά προβλήματα. Γιατί δεν ενεργοποιείται η Αρωγή ή κάποιος μηχανισμός αποζημίωσης όπως έγινε με τις θεομηνίες;

26/08/2024 04:33 μμ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (23/8/2024) η διευρυμένη σύσκεψη θεσμικών φορέων γύρω από την κτηνοτροφική παραγωγή στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, σφαγείων και ζωοτροφών.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής από όλους τους προαναφερόμενους φορείς, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, για την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και για την περαιτέρω συνεργασία με το ΥπΑΑΤ για την ΚΑΠ και την εθνική αγροτική πολιτική.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, το ΥπΑΑΤ θα έπρεπε ήδη να είχε δημιουργήσει την εν λόγω Επιτροπή, ώστε να συναποφασίζει για τα μέτρα, τη στρατηγική αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν όλους τους προαναφερόμενους.

Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι είτε το ΥπΑΑΤ θα δεχθεί την εν λόγω Επιτροπή, είτε θα προχωρήσουμε νομικά στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση κτηνοτρόφων.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα της Επιτροπής, αναφέρει ο ΣΕΚ.

26/08/2024 09:53 πμ

Οι δηλώσεις που έχουν κατατεθεί και αφορούν το πρόβλημα της παραμόρφωσης των καρπών αποτυπώνουν μέχρι στιγμής μια κατάσταση στην οποία περισσότερα από 10.000 στρέμματα αγροκτημάτων φαίνεται να πλήττονται.

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων καλεί όλους τους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών που διαπιστώνουν πρόβλημα παραμόρφωσης των καρπών να προχωρήσουν σε δήλωση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιούργησε για τον σκοπό αυτό.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι οι δηλώσεις γίνονται μέσω του ΚΥΔ όπου ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023.

Οι έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας στα ήδη δηλωμένα ως πληττόμενα αγροκτήματα αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, ωστόσο ο προγραμματισμός των επόμενων κινήσεων και ενεργειών προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Σαν τελευταία ημέρα κατά την οποία θα γίνονται δεκτές δηλώσεις παραμόρφωσης των καρπών ορίζεται η 2α Σεπτεμβρίου, ημέρα Δευτέρα, ώστε να δρομολογηθεί και η διαδικασία καταβολής των απαιτούμενων αποζημιώσεων.

08/08/2024 04:13 μμ

Για ακόμη μια χρονιά η βιομηχανία κομπόστας αγνόησε τις πραγματικές συνθήκες κόστους παραγωγής με αποτέλεσμα οι τιμές συμπύρηνου ροδάκινου που ανακοίνωσε να είναι κατώτερες του κόστους.

Θυμόμαστε ότι η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) υποστήριζε αρχικά ότι η ποσότητα θα φέρει φέτος εισόδημα στους παραγωγούς.

Πριν λίγες ημέρες όμως έκανε λόγο για πρόβλημα μικροκαρπίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το προηγούμενο διάστημα (άρα μειωμένες ποσότητες). Βέβαια ανέφερε και ευθύνες στους παραγωγούς για μη σωστή αραίωση, αν και παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι απόρροια και της έλλειψης εργατικών χεριών (δηλαδή του κράτους που δεν θέλει να ενδιαφερθεί με το πρόβλημα).

Οι τιμές τελικά φέτος θα κυμανθούν στα 34 λεπτά το κιλό (αφαιρούνται 3 λεπτά κρατήσεις μένουν 31 λεπτά στον παραγωγό) και για τα κλαρίσια στα 21 λεπτά. Πολλές ποσότητες όμως κατά την παραλαβή θεωρούνται ότι δεν είναι εμπορεύσιμες.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Άνδρος.

Η βιομηχανία ανακοίνωσε τιμή παραγωγού στα 34 λεπτά το κιλό (μείον 3 λεπτά οι κρατήσεις) δηλαδή στα 31 λεπτά και για τα κλαρίσια στα 21 λεπτά.

Αλλά δεν είναι μόνο οι μειωμένες τιμές. Μεγάλο μέρος της παραγωγής, 40% έως 50%, αφαιρείται σαν φύρα. Μιλάμε για έναν έμμεσο μείωσης της τιμής στον παραγωγό.

Αν προσθέσουμε καθαρή τιμή για καλή ποιότητα και κλαρίσια έχουμε 52 λεπτά το κιλό και αν αφαιρέσουμε το μισό της παραγωγής σαν φύρα τελικά η τιμή πέφτει στα 26 λεπτά, που είναι η τιμή που θα πάρει ο παραγωγός.

Για ακόμη μια φορά φαίνεται η απληστία των μεταποιητών, που την εποχή της πανδημίας είχαν μεγάλα κέρδη, όμως όπως φαίνεται δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την καλλιέργεια. Αλλά βλέπουμε και την απουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.

Δεν υπάρχει καμιά προοπτική με τιμή του προϊόντος κάτω του κόστους και πάμε για το τέλος της καλλιέργειας.

Κλιματικές συνθήκες, χαμηλή εξευτελιστική τιμή, μαζί με τα προβλήματα ανεξέλεγκτου κόστους, δημιουργούν ασφυκτική πίεση και απαξίωση της καλλιέργειας.

Είμαστε στο 2024 και θέλουν οι μεταποιητές να πληρώσουν με τιμές της δεκαετίας του 90, με μεροκάματο που ήταν στα 5 ευρώ. Με αυτές τις τιμές δεν βγαίνουμε οι παραγωγοί».

Διαμαρτυρία Δημάρχου Σκύδρας

Στο μεταξύ επιστολή της Δημάρχου Σκύδρας, Κατερίνας Ιγνατιάδου, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου. Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες - καλλιεργητές συμπύρηνου ροδάκινου του Δήμου Σκύδρας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφηση των προϊόντων από τις βιομηχανίες, αλλά και σοβαρό θέμα με την τιμή πώλησης, η οποία δυστυχώς είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτών αυτών καθώς και να υποχρεωθούν οι βιομηχανίες να παραλαμβάνουν τις ποσότητες συμπύρηνου ροδάκινου σε τιμές που να καλύπτουν τουλάχιστον και το κόστος παραγωγής.

Η παρέμβαση της πολιτείας κρίνεται απαραίτητη γιατί οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση έχοντας κάνει τα έξοδα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντος που δυστυχώς δεν μπορεί να απορροφηθεί στην τιμή που πρέπει.

Είμαστε σίγουροι ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί εκ μέρους σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας».

07/08/2024 02:55 μμ

Mεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις καταγράφεται το πρόβλημα της παραμόρφωσης των ροδάκινων και νεκταρινιών στην χώρα.

O Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνοκάρπων (ΕΔΟΠ), κ. Χρήστος Γιαννακάκης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «κάθε ημέρα που περνά δηλώνονται όλο και νέα στρέμματα.

Υπάρχει μεγάλη διασποράς του φαινομένου σε όλη την Ελλάδα, με το 80% των εκτάσεων να αφορούν στο νομό Πέλλας και ακολουθούν η Ημαθία, η Λάρισα, η Κοζάνη, το Κιλκίς, η Φλώρινα και η Πιερία.

Επίσης ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε καταχωρήσεις οι καλλιεργητές της ποικιλίας Andros, η οποία και αντιπροσωπεύει το 35% με 40% του συνολικού όγκου της παραγωγής.

Εκτιμώ ότι η έκταση που εντοπίζεται το φαινόμενο θα ξεπεράσει τα 10.000 στρέμματα. Οι έλεγχοι των αγροκτημάτων από την πλευρά της Πολιτείας θα ξεκινήσουν γρήγορα και συγκεκριμένα μετά τις 20 Αυγούστου».

Διαδικασία καταγραφής

Η δήλωση γίνεται μέσω του ΚΥΔ στο οποίο ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023. Οι παραγωγοί θα πρέπει να επισκεφθούν το ΚΥΔ και να ζητήσουν την εκτύπωση εντύπου στο οποίο θα φαίνονται αναλυτικά μόνο οι καλλιέργειες των ροδακίνων και νεκταρινιών. Επί αυτού του εντύπου σε ειδική στήλη, θα συμπληρωθεί ο αριθμός των δέντρων του κάθε αγροτεμαχίου που έχει εμφανιστεί το πρόβλημα.

Στο κάτω μέρος του εντύπου θα υπογράφει ο παραγωγός και ο γεωπόνος με τον οποίο συνεργάζεται ο παραγωγός και ο οποίος προμηθεύει τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Στον χώρο υπογραφής του γεωπόνου θα τίθεται και η σφραγίδα του.

Το έντυπο στη συνέχεια θα προσκομίζεται στο ΚΥΔ, θα καταχωρίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και φωτοαντίγραφό του θα παραδίδεται στον παραγωγό ενώ το πρωτότυπο θα παραμένει εκεί. Μετά την ολοκλήρωση των καταγραφών και την ύπαρξη ολοκληρωμένης εικόνας της έκτασης της προσβολής θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

07/08/2024 11:30 πμ

Μικρή αύξηση, κατά 1%, θα παρουσιάση η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή νεκταρινιών και ροδακίνων (επιτραπέζιων και συμπύρηνων) σε σύγκριση με το 2023, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Europech 2024. Υψηλότερα είναι επίσης η παραγωγή, σε σχέση με την τριετία 2021-2023, κατά 14%.

Όσον αφορά την Ιταλία, οι εκτιμήσεις για το 2024 από το Κέντρο Υπηρεσιών Φρούτων και Λαχανικών (CSO) δείχνουν συνολική παραγωγή της τάξης των 967 χιλιάδων τόνων, με μια αύξηση περίπου 4% σε σχέση με το 2023 και 7% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Ειδικότερα, η ιταλική παραγωγή θα ανέλθει σε περίπου 480 χιλιάδες τόνους νεκταρίνια (+8% σε σύγκριση με το 2023), 425 χιλιάδες τόνοι επιτραπέζια ροδάκινα (+1%) και 60 χιλιάδες τόνοι συμπύρηνα (-7%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου Ismea, κατά το πρώτο μέρος της τρέχουσας εμπορικής εκστρατείας, φαίνεται ότι οι τιμές παραγωγού είναι μειωμένες σε σύγκριση με αυτές του 2023. Στα ιταλικά νεκταρίνια η τιμή παραγωγού είναι μειωμένη κατά -4% σε σχέση με το 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ismea, τον Ιούλιο του 2024, οι μέσες τιμές παραγωγού στις κιτρινόσαρκες ποικιλίες νεκταρινιών κυμάνθηκαν στα 89 λεπτά το κιλό, ενώ στις λευκόσαρκες στα 93 λεπτά.

Οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες ροδάκινων, τον Ιούλιο του 2024, είχαν μέση τιμή παραγωγού στα 85 λεπτά το κιλό. Οι λευκόσαρκες ποικιλίες αντίστοιχα είχαν μέση τιμή παραγωγού στα 97 λεπτά το κιλό. Τα πλακέ ροδάκινα έδωσαν τιμή παραγωγού στα 1,05 ευρώ το κιλό.

Γενικότερα σε όλες τις ποικιλίες ροδάνικων οι τιμές είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Σε επίπεδο τριετίας (2021-2023) υπάρχει μείωση τιμών παραγωγού για τα νεκταρίνια και αύξηση στα επιτραπέζια και τα πλακέ.

Οι ιταλικές εισαγωγές (μέχρι τα τέλη Ιουλίου) ροδάκινων και νεκταρινιών είναι στα επίπεδα του 2023 και ανέρχονται στους 110 χιλιάδες τόνους. Σταθερές, σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, είναι και οι ποσότητες που πάνε για εξαγωγή γύρω στους 80 χιλιάδες τόνους. Ελαφρά μείωση εμφανίζουν οι μέσες τιμές στην εξαγωγή.

Μεγάλη αύξηση, όσον αφορά τις ποσότητες, παρουσιάζουν οι λιανικές πωλήσεις στην χώρα, από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τα τέλη Ιουλίου (+12% σε σύγκριση με το 2023).

Όσον αφορά το επόμενο διάστημα της περιόδου, το Ismea εκτιμά ότι αναμένεται να μειωθεί η προσφορά των ιταλικών πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια) αν και η ζήτηση θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα με αποτέλεσμα μια αύξηση των τιμών.

Ωστόσο στις ιταλικές εξαγωγές αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα λόγω καλής προσφοράς και ανταγωνιστικών τιμών που έχουν τα ισπανικά και ελληνικά προϊόντα, τα οποία θα κερδίσουν έδαφος στις ευρωπαϊκές παραδοσιακές αγορές.

05/08/2024 10:46 πμ

Έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αναφέρει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Ζητά επίσης άμεσα η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους - όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες - στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

Για την πανώλη ζητά αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή στους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Αναλυτικά η ΕΟΑΣΚ αναφέρει τα εξής:

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πανώλη μας έλειπε, για να αποδεκατιστούν και άλλοι συνάδελφοι.

Γιατί όσο και να προσπαθεί να μας εφησυχάσει η "συγχορδία" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά μας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να μας προστατεύσει και να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Κάτι αντίστοιχο που ζήσαμε και με τις πλημμύρες.

Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.

Η κυβέρνηση συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες.

Γιατί, από την μια μεριά, η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη και όλων των άλλων κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ενώ από την άλληαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων.

Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Συνεπώς η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:

  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.
  • Άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες. Βάση για τις αποζημιώσεις είναι τα αιτήματα που έχουμε θέση στο Υπουργείο, για όλους τους αγρότες της περιοχής μας, και θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει το μείον 20% στις πληρωμές των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους αγρότες.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο πανθεσσαλικά μέσα από τις Ομοσπονδίες - Α.Σ., όσο και πανελλαδικά στα πλαίσια της ΠΕΜ, γιατί η πείρα αυτό δείχνει πως μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο πάλης που έχουμε φέρνει πίεση και αποτελέσματα».

31/07/2024 01:58 μμ

Χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τονίζει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις καθυστερήσεις που έχουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες.

Συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

«H ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της (21.5.2024), προς τον Πρωθυπουργό, είχε έγκαιρα επισημάνει, με βάση τις προσλαμβάνουσες εικόνες από τους Συνεταιρισμούς μέλη της και τους αγρότες, που είχαν υποστεί τις ζημιές στη Θεσσαλία, ότι οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και θα καθυστερούσαν κι άλλο.

Παρά την τεκμηριωμένη επισήμανση υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς προς τους αγρότες και τον Πρωθυπουργό ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2024. Βάσει αυτής της δέσμευσης του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωμών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραμμάτισαν στοιχειώδεις προμήθειες και πληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Έτσι, βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωμή εφοδίων και τους εργαζομένους για την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα, όντας στα τέλη Ιουλίου σημαντικό μέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζημιές του 2023, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται περαιτέρω. Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και ελλιπής ενημέρωση για τη μερική πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Προέδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλη της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από 25-30 Ιουλίου, όπου μετέφεραν τους έντονους προβληματισμούς των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μετά και από τις τελευταίες πληρωμές του ΕΛΓΑ, την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Αθανάσιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ιωάννης Κράββαρης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», όπου αναγνωρίσθηκαν μετά την ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας τα κάτωθι σημεία:

1) Η καθυστέρηση πέραν των άλλων οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς και της μεθοδολογίας εκτίμησης και σύνταξης των πρακτικών. Αυτό θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο που δεν φαίνεται να είναι άμεσος ανεξάρτητα από την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού.

2) Να βοηθηθεί και να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα πορίσματα, που εκκρεμούν, προκειμένου να επισπευσθούν οι πληρωμές.

3) Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον τρόπο ολοκλήρωσης των πορισμάτων, ώστε να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές του 2023, πριν από τις άλλες καταβολές αποζημιώσεων για τον Daniel.

Από τη διεξοδική συζήτηση όμως που έγινε, προέκυψε, ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων για τέτοιες καθολικές ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε με γνώμονα την προστασία του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να μην παραμένει ουραγός σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, ακολουθώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήματα πρόληψης των ζημιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήματα, σε συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στην προστασία της αγροτικής γης. Ιδιαίτερα, τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναμόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική.

Η ΕΘΕΑΣ, με βάση τα ανωτέρω θέματα, τα οποία - φυσικά - έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, καταθέτει μία σειρά προτάσεων, προκειμένου να «εκτονωθεί» η δυσμενής κατάσταση και να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιου βεληνεκούς προβλήματα σε περιπτώσεις καταγραφής ζημιών. Πιο συγκεκριμένα:

1. Χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιορισθούν γρήγορα οι ζημιές χωρικά και να ληφθούν ομαδοποιημένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Άλλωστε αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις. Με βάση τα ήδη υπάρχοντα πορίσματα με τα οποία πληρωθήκαν ζημιές στις 25 Ιουλίου και τη συνεκτίμηση των παραπάνω διαθέσιμων πληροφοριών και μέσων μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη γνώμη της ΕΘΕΑΣ, η πληρωμή και των υπολοίπων παραγωγών και όχι να αφεθεί για τέλη Οκτωβρίου, όπως διαφαίνεται με την εφαρμοζόμενη διαδικασία.

2. Αξιοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν και οι ζημιές στη ζωική παραγωγή.

3. Εφοδιασμός των ελεγκτών με νέα ψηφιακά μέσα καταγραφής των ζημιών για αυτόματη καταχώριση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωμάτωση προγραμμάτων και σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης των ζημιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική με βάση τις δυνατότητες, που πλέον δίνει η ψηφιακή τεχνολογία.

Η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τόσο για το επείγον θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, όσο και για την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των ζημιών και των αποζημιώσεων λόγω της κλιματικής κρίσης».

31/07/2024 10:06 πμ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν το τελευταίο φιάσκο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.

Χτες Τρίτη (30/7) οι αγρότες της Καρδίτσας, αγανακτισμένοι από τις αποζημιώσεις και εμπαιγμό που αφορούσαν τις μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, έβγαλαν δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο Ε65, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει χωρίς αγώνα επιβίωσης.

Όπως υποστηρίζουν (και γράψαμε σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου) πολλοί αγρότες για το βαμβάκι έλαβαν εξόφληση της τάξεως των μόλις 4 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι πήραν μικροποσά 40 και 70 ευρώ. Οι αγρότες κάνουν λόγο για εξαπάτηση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωνε για συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι στα 210 ευρώ/στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα (η προκαταβολή προ 11 μηνών ήταν στα 140 ευρώ) και τελικά τα συνολικά ποσά διαμορφώθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής για την πλειοψηφία των παραγωγών από 144 έως 180 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης συγκέντρωση έγινε στη Ζαγορά, από φορείς των αγροτών του Πηλίου, παραγωγοί κυρίως μήλων αλλά και καστάνων-καρυδιών που διαμαρτύρονται για ανισοκατανομή στην εξόφληση αποζημιώσεων αλλά και χαμηλό συνολικό ύψος των ποσών. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συντονιστικές Επιτροπές αγροτών της περιοχής. Οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις με μηχανοκίνητη πορεία στη πόλη του Βόλου, σήμερα Τετάρτη (31/7/2024) που θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου οι αγρότες σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν μέχρι να τους συναντήσει ο Υπουργός ΑΑΤ.

Και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με τους αγρότες του νομού να αποφασίζουν να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Πέμπτη (1/8), στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο του Πλατύκαμπου και στα Φάρσαλα και να παραμείνουν εκεί περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί στο ΥπΑΑΤ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε πότε ο ΕΛΓΑ θα ολοκληρώσει τα πορίσματα, δηλώνει από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Όπως υποστήριξε «δεν ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των αποζημιώσεων σε δημοτικά διαμερίσματα και καλλιέργειες, καθώς όπως αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, κυρίως στη Λάρισα, ενημέρωση για το πότε θα είναι έτοιμα όλα τα πορίσματα, ώστε να γίνει ο προγραμματισμός πληρωμών».

29/07/2024 05:15 μμ

Ανάγκη παράτασης τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών για την υποβολή των προγραμμάτων ΟΕΦ ζητά η ΕΘΕΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Οργάνωση, με θέμα τη δημοσιοποίηση της απόφασης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), είχε επισημανθεί το εξαιρετικά ασφυκτικό και πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα των μόλις 10 εργάσιμων ημερών, που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελαιοκομικοί Φορείς για τη σύνταξη και την υποβολή των προγραμμάτων.

Θυμίζουμε ότι έκδοση της απόφασης έγινε 15/7/2024 και η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται έως τα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα, Δευτέρα (29/07), η ΕΘ.Ε.Α.Σ. επαναφέρει το εν λόγω θέμα, αποστέλλοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενόψει εκπνοής της προθεσμίας.

Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη, πως δεν είχε προηγηθεί καμία προκαταρκτική διαδικασία ενημέρωσης για το περιεχόμενο της απόφασης, ούτε υπήρξε και καμία διαβούλευση, καθίσταται σαφές πως οι ενδιαφερόμενοι ήταν αδύνατον, εντός 10 εργάσιμων ημερών και εν μέσω αδειών των εταιρειών προμηθευτών κ.λ.π. να επιλέξουν ένα μόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα και να προβούν στην ανάλογη κατάθεση της πρότασης, συνοδευόμενη από τεχνικά στοιχεία και ακριβείς προσφορές.

Επίσης, η απόφαση με τους όρους συμμετοχής που περιέχει, δεν διευκολύνει τους φορείς ορεινών και νησιωτικών περιοχών, ενώ δεν έχει καμία πρόνοια για τους νεοσύστατους φορείς ή τη συνεργασία μικρών φορέων για την κατάθεση από κοινού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, με γνώμονα τη στήριξη των Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα (12 Αυγούστου 2024) για την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων και ίσης μεταχείρισης όλων των ΟΕΦ.

29/07/2024 03:28 μμ

Συνεχίζεται η συλλογή δηλώσεων παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών που έχουν εμφανίσει τα προβλήματα της ασθένειας παραμόρφωσης των καρπών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ειδικά για αυτό το σκοπό δημιούργησε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων (Ε.Δ.Ο.Π.).

Όπως τονίζει η Ε.Δ.Ο.Π. σε επείγουσα ανακοίνωση που εξέδωσε, «όλοι οι παραγωγοί που διαπιστώνουν το πρόβλημα καλούνται να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ στη δήλωσή του πριν από τη λήξη της συγκομιδής κάθε ποικιλίας.

Σας γνωρίζουμε επίσης ότι οι έλεγχοι των αγροκτημάτων από την πλευρά της Πολιτείας θα ξεκινήσουν γρήγορα και συγκεκριμένα μετά τις 20 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση γίνεται μέσω του ΚΥΔ, στο οποίο ο κάθε παραγωγός έχει υποβάλλει τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2023».

29/07/2024 02:40 μμ

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.

Ροδάκινα και Νεκταρίνια VELVITA GOLD

Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.

Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

29/07/2024 11:14 πμ

«Nα θεσμοθετηθεί κατώτατη εγγυημένη τιμή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα μεροκάματο για τη συνέχιση της καλλιέργειας», ζητάει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη φορά γινόμαστε θεατές στο ίδιο «στημένο παιχνίδι».
Θέλουν τζάμπα την παραγωγή μας οι βιομήχανοι μεταποίησης συμπύρηνου ροδάκινου. Έχουν τις πλάτες και το πετυχαίνουν όλα τα τελευταία χρόνια, γιατί όχι και φέτος να μην ξεζουμίσουν το μόχθο μας;

Την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα) που αντί για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των παραγωγών, επικαλείται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ευρωπαϊκής ένωσης, όπου η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, αλλά απλά επιβλέπει… Φτάνει πια η κοροϊδία!
Εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες και των λεγόμενων «συλλογικών σχημάτων» συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ) που κατηγοριοποιούν την παραγωγή, (βλέπε κλαρίσια).

Κατέβασαν απαράδεκτα την οροφή της διεκδίκησης των αγροτικών συλλόγων, που είναι τα 50 λεπτά, ανοίγοντας την όρεξη των βιομηχάνων για ακόμη μειωμένη τιμή και από αυτή των 35-38 λεπτών που άφησαν να διαρρεύσει.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ιδιαίτερη λύση της κάθε «παρέας», τα διάφορα «στέκια» που λειτουργούν με το «αζημίωτο» και οι μεταξύ τους φαγωμάρες.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Γνωστός ο ρόλος τους ως εργαλείο εφαρμογής της ΚΑΠ για τη συγκέντρωση της παραγωγής, και στη συνέχεια της γης σε λίγα χέρια, σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αιτημάτων που προβάλαμε από τις αρχές του Ιουνίου και που παραμένει επίκαιρο είναι να θεσμοθετηθεί κατώτατη εγγυημένη τιμή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει ένα μεροκάματο για τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Το βιομηχανικό ροδάκινο να πληρωθεί 50 λεπτά, και η όποια απόκλιση από αυτή τη τιμή να αναπληρωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Παρά τη δυσκολία της εποχής θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Και φέτος ανοιχτές οι τιμές του συμπύρηνου ροδάκινου

Απαιτείται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος, δηλώνει η βουλευτής Πέλλας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη. Και προσθέτει:

«Για άλλη μια φορά, εν τω μέσω και της φετινής συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου, οι ροδακινοπαραγωγοί παραδίδουν τα ροδάκινά τους στα εργοστάσια μεταποίησης χωρίς να γνωρίζουν την τιμή του προϊόντος που παραδίδουν.
Από τις αρχές Ιουλίου, τα εργοστάσια μεταποίησης ξεκίνησαν με εντατικούς ρυθμούς να παραλαμβάνουν τις πρώιμες ποικιλίες συμπύρηνων ροδάκινων για την παρασκευή κομπόστας, χυμών, φρουτοσαλάτας κ.λπ., με τους παραγωγούς όμως να παραδίνουν το προϊόν τους με ανοιχτή τιμή.

Τα 35-38 λεπτά/κιλό, που ακούγεται ότι προσανατολίζονται οι βιομηχανίες να πληρώσουν τη φετινή παραγωγή αφορούν σε διαρροές από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δύο πλευρές(βιομηχανία και παραγωγούς), που ακόμη όμως δεν έχουν καταλήξει.

Όπως, όμως, κάθε χρόνο η βιομηχανία με πρόσχημα διάφορα επιχειρήματα (υπερπαραγωγή, χαμηλή ποιότητα, υψηλά αποθέματα κλπ) προσπαθεί στο τέλος της ημέρας να μεγιστοποιήσει το κέρδος της.

Φέτος, βγήκαν «εκτός παιχνιδιού» μια σειρά από πρώιμες ποικιλίες Α-37, Α-39, LOADEL και FORTUNA(περίπου το 40% της παραγωγής συμπύρηνων ροδάκινων), οι οποίες «παρουσίασαν ποιοτικά προβλήματα κατά την μεταποίηση» και έτσι γενικά και αόριστα ροδάκινα που προορίζονταν για κονσέρβα μετατράπηκαν σε ροδάκινα για «κλαρίσιο χυμό».

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η μεσοσταθμική τιμή του προϊόντος να μειωθεί δραματικά και τα φημολογούμενα 35 ή 38 λεπτά ανά κιλό να φαντάζουν μακρινό όνειρο.

Δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά των συμπύρηνων ροδάκινων - της πρώτης ύλης δηλαδή για τη βιομηχανία μεταποίησης - και να μην έχουν υπογραφεί και αναρτηθεί σχετικά συμβόλαια ανάμεσα στις δυο πλευρές (βιομηχανία και παραγωγούς) στο taxis.

Επιτέλους, η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει άμεσα με νομοθετική πρωτοβουλία».