Οι αγρότες των λαϊκών αγορών προσφεύγουν μαζικά με αγωγές ενάντια στη ρήτρα αναπροσαρμογής με το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Μητρόπουλου και τον πρόεδρο του δικηγορικού συλλόγου Δημήτρη Βερβεσό.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της πανελλαδικής ομοσπονδίας συλλόγων παραγωγών αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών, από τον Αύγουστο 2021 έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το ζωτικό πρόβλημα της ρήτρας αναπροσαρμογής, αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι για την κατανάλωση ρεύματος αξίας 1.467 ευρώ και με την ρήτρα αναπροσαρμογής, που φτάνει τα 4.200 ευρώ, το σύνολο του λογαριασμού είναι 5.667 ευρώ, μια αύξηση δηλαδή 3 φορές επάνω. Στο κόστος αυτό, αν συνυπολογίσουμε, τις αυξήσεις στα καύσιμα 70%, τις αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια, λιπάσματα, σπόροι, φυτοφάρμακα που αγγίζουν το 100%, μιλάμε πλέον για μια δυσάρεστη και δύσκολη διαμόρφωση του κόστους παραγωγής.
Προκειμένου λοιπόν να λειτουργήσουν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες και να προσφέρουν ποιοτικά αγροτικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές και γενικότερα στους Έλληνες καταναλωτές, έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την πολιτεία, αλλά χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής, την Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, την επιδότηση των λιπασμάτων και των αγροτικών εφοδίων, όσα δηλαδή εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής και επιβαρύνουν δυσβάστακτα τον πρωτογενή τομέα και κατά συνέπεια τους Έλληνες καταναλωτές.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στις 28/04/2022 αποφασίσαμε να προσφύγουμε κατά του παρόχου Ηλεκτρικής Ενέργειας Δ.Ε.Η. για τις πρωτόγνωρες και δυσανάλογες αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν:
1. Θα κατατεθεί αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και παράλληλα θα κατατεθεί αίτηση χορήγησης ασφαλιστικών μέτρων. Με την αγωγή ζητάμε να αναγνωριστεί ότι είναι άκυρη και ανίσχυρη η ρήτρα και ο τύπος αναπροσαρμογής, ότι η επιπλέον χρέωση είναι αντισυμβατική, παράνομη και καταχρηστική και να υποχρεωθεί η αντίδικος να απέχει από την εφαρμογή του τύπου αναπροσαρμογής στις μελλοντικές χρεώσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι ημών.
2. Επίσης, θα ζητάμε να καταδικαστεί η αντίδικος να μας επιστρέψει το ποσό που αντιστοιχεί στην παράνομη αναπροσαρμογή, η οποία χρεώθηκε στους λογαριασμούς των προγενέστερων μηνών.
3. Με τα ασφαλιστικά μέτρα ζητάμε να μην προβεί η ΔΕΗ στη διακοπή της ηλεκτροδότησης μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αγωγής μας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους που διαθέτουν αγροτικά τιμολόγια ρεύματος να συμμετέχουν στην προσφυγή κατά της Δ.Ε.Η., χρειάζεται ο τελευταίος λογαριασμός ρεύματος και αντίγραφο του συμβολαίου (σύμβαση) με την Δ.Ε.Η. την οποία μπορούμε να παίρνουμε από τα γραφεία οποιουδήποτε υποκαταστήματος της Δ.Ε.Η. με την ταυτότητά μας και έναν λογαριασμό.
Πανελλαδική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι ελαιοπαραγωγοί, σήμερα Πέμπτη (7 Δεκεμβρίου), στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας.
Κυρίαρχο αίτημά τους ήταν η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και η καταβολή αποζημίωσης 200 ευρώ ανά στρέμμα.
Επιστολή διαμαρτυρίας, στην οποία επισημαίνονται και τα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών του νομού Χαλκιδικής, επέδωσαν σε εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν για σήμερα, για τα ζητήματα της ακαρπίας.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «η ακαρπία ανά περιοχή στο νομό μας κυμαίνεται από 80% έως 100%.
Το κόστος για την επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής ξεπερνά τα 800 ευρώ. Υπάρχει μεγάλο κόστος ρεύματος και θα αυξηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 που επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να μπούμε στο χωράφι για να καλλιεργήσουμε. Βλέπουμε όμως ότι δεν υπάρχει πρόθεση να στηριχτεί η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα».
Στην επιστολή διαμαρτυρίας οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής, σημειώνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια της περιοχής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς είναι και θεωρείται η πιο εντατική και κοστοβόρα σε πανελλαδικό επίπεδο.
«Δυστυχώς έχουμε πληγεί τόσο το 2021 με ποσοστά ακαρπίας 70% όσο και φέτος, το 2023, με ποσοστά ακαρπίας που κυμαίνονται από 80% έως και 100%. Aντιλαμβάνεστε, σε πόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο βρισκόμαστε», δηλώνουν.
Παράλληλα αναφέρουν ότι παρά τις συναντήσεις και συζητήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη «δυστυχώς αυτό που εισπράττουμε είναι πως η πολιτεία μας δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να στηρίξει την Ελαιοκαλλιέργεια Πανελλαδικά, πολύ δε περισσότερο την επιτραπέζια ελιά ΠΟΠ Χαλκιδικής».
«Υπενθυμίζεται δε ότι το προϊόν της Χαλκιδικής είναι 95% εξαγώγιμο και κατέχει το 45% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς πανελλαδικά, κάτι που σημαίνει ότι είναι εθνικό προϊόν. Πιθανή άρνηση της πολιτείας να στηρίξει το προϊόν μας θέτει καθαρά σε κίνδυνο την νέα παραγωγική χρονιά του 2024, κάτι που σημαίνει ότι η απώλεια εισοδήματος για τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής κατά την επερχόμενη χρονική περίοδο μπορεί να αγγίξει τα 200.000.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και την δυσμενή επίπτωση που μπορεί να επιφέρει και στον τομέα της μεταποίησης τότε το ύψος δύναται να αυξηθεί (εκτιμούμε άνω του 1.000.000.000 ευρώ). Αντιλαμβάνεστε ότι το οικονομικό πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών θα έχει τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής», προσθέτει η επιστολή.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Χαλκιδικής καταθέτουν σειρά ερωτημάτων, όπως ποια είναι η στρατηγική και ο εθνικός σχεδιασμός για τον Πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία, εν μέσω κλιματικής αλλαγής, ποιες είναι οι ενέργειες αντιστάθμισης και αναπλήρωσης της εκτιμώμενης απώλειας εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών αν μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού Ταμείου 2024 της ΕΕ η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αντλήσει ποσά για να στηρίξει αποκλειστικά την ελαιοκαλλιέργεια και αν υπάρχει πρόθεση ένταξης κανονισμού με ειδικές διατάξεις για την αναπλήρωση των εισοδημάτων των ελαιοπαραγωγών εξαιτίας της ακαρπίας.
Την καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, κάθε μήνα, για όλες τις κατηγορίες ρολογιών, από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα τιμολόγια, τόνισε ότι επί της ουσίας, όπως εξήγησε, δεν αλλάζει ο αριθμός των τιμολογίων, αλλά το πώς κατηγοριοποιούνται και το γεγονός ότι προστέθηκε η χρωματική σήμανση για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.
Στην πράξη, μπλε είναι τα σταθερά τιμολόγια, κίτρινα τα κυμαινόμενα, πορτοκαλί τα δυναμικά (που χρειάζονται έξυπνο μετρητή), και σε αυτά προστέθηκε από την Πολιτεία το πράσινο, ειδικό τιμολόγιο, στο πλαίσιο του οποίου η τιμή χρέωσης kWh, από 1/1/2024, θα ανακοινώνεται την 1η ημέρα κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του παρόχου και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Η εν λόγω τιμή θα είναι «κλειδωμένη» για ολόκληρο τον μήνα, με πάγιο που δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ.
Θυμίζουμε με το νόμο 5066/2023, θεσπίστηκε το ειδικό τιμολόγιο (με πράσινη σήμανση), το οποίο έχει κοινά χαρακτηριστικά για όλους τους παρόχους. Βασικά του πλεονεκτήματα είναι πως η τελική τιμή θα είναι γνωστή την 1η ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης, καθώς και ότι θα διευκολύνει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές μεταξύ των παρόχων, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη δυνατότητα στον καταναλωτή να κάνει την πιο συμφέρουσα επιλογή.
Παράλληλα το 2024 θα συνεχιστούν οι στοχευμένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Κοινωνικά Ευάλωτων καταναλωτών, δηλαδή των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), με σκοπό οι συμπολίτες μας, που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, να απολαμβάνουν προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.
Κινητοποίηση με τρακτέρ στον Κόμβο Πλατυκάμπου, την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου, αποφασίστηκε στην σύσκεψη της Νίκαιας, που διοργανώθηκε από την Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών Λάρισας και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).
Στην σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τις ως τώρα εξελίξεις που υπάρχουν στα οξυμμένα προβλήματα που δημιούργησαν οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία. Τονίστηκε ότι 3 μήνες μετά τις πλημμύρες ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει και τηρηθεί από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης, στο χρονοδιάγραμμα και τα έργα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα, για τις αποζημιώσεις και αναπλήρωση του εισοδήματος.
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην Βουλή, η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμώνων, η καθημερινή κατάσταση εγκατάλειψης που βιώνουμε στα πλημμυρισμένα χωράφια, τα μόλις 600εκ ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2024 για τις πλημμυρόπληκτες και πυροπαθείς περιοχές, δείχνουν ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να πιέσουμε και να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Έγινε γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος και αναδείχτηκε από όλες τις ομιλίες των αγροτών στην σύσκεψη ότι είναι μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Δείξαμε υπομονή και καλή θέληση η οποία εξαντλήθηκε μετά από 3 μήνες αναμονής.
Ομόφωνη απόφαση της σύσκεψης είναι η κινητοποίηση με τρακτέρ στον Κόμβο Πλατυκάμπου την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου!
Ταυτόχρονα ζητάμε συνάντηση με Κυβερνητικό Κλιμάκιο αποτελούμενο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας από το οποίο περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα μας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους.
Καλούμε σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη, σε κοινό αγώνα τις κοινωνικές ομάδες κινητοποιούνται αυτό το διάστημα και όλους τους φορείς του Νομού.
Συνάδελφοι, πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στην κινητοποίηση. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και δεν περισσεύει κανείς! Με την ενότητα και τον ανυποχώρητο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε όπως δείχνει όλη η εμπειρία του αγροτικού κινήματος.
Δεν έχουμε άλλο δρόμο μέχρι να δοθούν λύσεις διεκδικώντας:
- Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα, όπως η διάνοιξη νέας σήραγγας για την υλοποίηση της αποστράγγισης των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας προς το Αιγαίο. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.
- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές χωρίς να προσμετρείται η παλαιότητα των μηχανημάτων.
- Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.
- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.
- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.
- Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
- Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.
Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος από την φετινή παραγωγή διεκδικούμε από την Κυβέρνηση:
Βαμβάκι – Καλαμπόκι 300€/στρέμμα
ιομηχανική Τομάτα 1.000€/στρέμμα
Μηδική 200€/στρέμμα
Αμπέλια 600€/στρέμμα
Αμύγδαλα 800€/στρέμμα
Φιστίκια 2.000€/στρέμμα
Καρύδια – Ροδιά 1.000€/στρέμμα
Αιγοπρόβατα 300€ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500€ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.
Να υπάρχει άμεσα αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Είναι ολοφάνερο χωρίς την αναγκαιότητα αυτοψίας ότι τα δένδρα έχουν καταστραφεί αφού βρίσκονται 3 μήνες μέσα στο νερό.
Στις κάλπες προσήλθαν μαζικά την Κυριακή (3 Δεκεμβρίου) οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας για να εκλέξουν τη νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας για τα επόμενα χρόνια.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Παλάσκας, «χαρακτηριστικό της διαδικασίας ήταν η μεγάλη συμμετοχή αφού περισσότεροι από 460 κτηνοτρόφοι προσήλθαν στον Τύρναβο για να ψηφίσουν. Επίσης αυτό που που προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά νέα άτομα που ήλθαν να ψηφίσουν ενώ αρκετοί ήταν και οι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι για τα όργανα της ομοσπονδίας.
Στο νέο διοικητικό συμβούλιο εκλέγονται οι:
Τζιωρτζιώτη Νικολέτα (Τρίκαλα) 227 ψήφοι
Παλάσκας Νίκος (Λάρισα) 219
Παρλίτσης Ζήσης (Λάρισα) 218
Μπαλούκας Δημήτρης (Λάρισα) 218
Κουκόλης Ιωάννης (Λάρισα) 217
Καλόγηρος Κωνσταντίνος (Μαγνησία) 205
Βέρρας Αθανάσιος (Λάρισα) 205
Βραζιτίκος Χαράλαμπος (Λάρισα) 198
Αντωνίου Αναστάσιος (Λάρισα) 195
Ζιώζιας Νικόλαος (Λάρισα)194
Μπαρδανίκας Ιωάννης (Λάρισα) 193
Σπανογιάννης Στέλιος (Λάρισα) 186
Πατούνης Φώτης (Καρδίτσα) 28 (εκλέγεται λόγω ποσόστωσης).
Την επόμενη Παρασκευή (8/12/2023) θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο και θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος».
Χωρίς διοίκηση ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν γίνονται έλεγχοι
Ο Σύλλογος Εργαζόμενων και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί εδώ και ένα σχεδόν μήνα στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, εξαιτίας της απουσίας Διοίκησης στο φορέα για ένα σχεδόν μήνα οι έλεγχοι στην αγορά γάλακτος και κρέατος στη χώρα είναι ανύπαρκτοι. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ αλλά και οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν επανειλημμένα ζητήσει το αυτονόητο δηλαδή το διορισμό διοίκησης.
Παρά επίσης τις συνεχείς οχλήσεις στο γραφείο του Υπουργού, καμία εξέλιξη δεν έχει προκύψει, γεγονός που οδήγησε σε παντελή ασυδοσία στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων και την εμπορία του κρέατος κατά το τελευταίο διάστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους Έλληνες καταναλωτές. Κατά τ’ άλλα το επιτελικό κράτος, για το οποίο τόσο πολύ κομπάζει η κυβέρνηση λειτουργεί άψογα.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να πράξουν το αυτονόητο (δηλαδή να διορίσουν διοίκηση στον ΕΛΓΟ), ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι έλεγχοι στην αγορά των γαλακτοκομικών και του κρέατος στη χώρα.
Οι ζημιές από την ακαρπία στις ελιές και τον περονόσπορο στα αμπέλια, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση που είχε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με την διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου.
Στη συνάντηση με το ΔΣ της ΕΑΣ μετείχε ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ενώ από τη νέα Διοίκηση της ΕΑΣ Ηρακλείου οι Γαβαλάς Σταύρος πρόεδρος, Χιλετζάκης Μύρων αντιπρόεδρος , Λαμπράκης Γιώργος Διευθύνων Σύμβουλος, και μέλη : Βρέντζος Αναστάσιος, Ταμιωλακης Γιωργος , Μπορμπουδάκης Νίκος , Καμπιτάκης Μιχάλης, Στρατάκης Ανδρέας, Χατζάσκος Γιαννης και Περογιαννάκης Γιώργος.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, «θα κατατεθεί φάκελος στην ΕΕ για τον περονόσπορο και την ακαρπία αλλά τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα. Στο παρελθόν είχε κατατεθεί ξανά φάκελος για περονόσπορο στα αμπέλια της Κρήτης αλλά είχαμε μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή των ενισχύσεων».
Συζητήθηκε επίσης και το ζήτημα της ενίσχυσης των συνεργατικών σχημάτων που προβλέπεται σε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει τον Ιανουάριο προς ψήφιση στη Βουλή και ιδιαίτερα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς και οι κίνητρα που προβλέπονται για τη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών. Θύμισε δε, ότι το κορυφαίο συνεταιριστικό όργανο της χώρας η ΕΘΕΑΣ, δημιουργήθηκε επί κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αναφέρθηκαν επίσης το ζήτημα των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, όπου η νέα διοίκηση τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας τους. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ξεκάθαρη βούληση της νέα διοίκησης να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν ανά την επικράτεια ορισμένοι συνεταιριστές, αλλά και εκπρόσωποι επιμελητηρίων που δεν τη στηρίζουν, επειδή θεωρούν είτε ότι θα μειωθεί ο ρόλος τους, είτε γιατί θεωρούν τα Επιμελητήρια «μαγαζάκια τους»
Τόσο στη συνάντηση με την ΕΑΣ Ηρακλείου, όσο και με τους εκπροσώπους των λοιπών φορέων που συναντήθηκε ο υπουργός, συζητήθηκε και το ζήτημα λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και η δημιουργία ενός οργανισμού πέρα από αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο υπουργός είπε ότι θα γίνουν οι όποιες δυνατές βελτιώσεις, αλλά λόγω του συστήματος που υπάρχει στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα γίνει αυτό που πραγματικά θα ήθελε η ηγεσία του υπουργείου.
«Μακάρι να μπορούσαμε να βελτιώσουμε το σύστημα σε ένα μήνα και να φέρουμε την κατάσταση εκεί που πρέπει. Δεν θα είναι αυτό που θα θέλαμε. Δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε η έγκριση από την Κοινότητα, ούτε, φυσικά, η υποδομή και το στελεχικό δυναμικό. Θα γίνουν μικρές βελτιώσεις. Δεν θέλω να δημιουργήσω κλίμα αισιοδοξίας ότι τα πάντα τελειοποιήθηκαν σε ένα μήνα. Τα λάθη που έχουν γίνει είναι αποτέλεσμα πολλών δυσλειτουργιών του Οργανισμού κατά τα τελευταία έτη»
Αναφερόμενος στη διοίκηση του Οργανισμού, είπε ότι ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις τους λόγω των λαθών που έχουν γίνει ο πρόεδρος δεν παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι έχει επιλεγεί με ΑΣΕΠ. Σημείωσε δε, ότι ενώ τυπικά αυτό ευσταθεί, δεν έχει το ηθικό έρεισμα να παραμένει στη θέση του, λόγω των μεγάλων λαθών που έχουν γίνει στις πληρωμές.
Ο υπουργός δήλωσε ότι πρέπει «να έχουμε αλλαγές και σε κεντρικό διοικητικό επίπεδο κάποιων στελεχών, τα οποία αποδεδειγμένα δεν έχουν προσφέρει σωστές υπηρεσίες και να πάμε σε έναν εντελώς διαφορετικό Οργανισμό, με μια άλλη κουλτούρα. Με ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα συνεργάζεται τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με την Κοινότητα, όπως επιβάλλεται να κάνουμε. Θέλει δουλειά πολλή. Αλλά δεν φοβόμαστε τη δουλειά. Ξέρουμε τις ανάγκες, αλλά δεν φτιάχνει από τη μια στιγμή στην άλλη».
Και τόνισε ότι ο νέος ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι ένας Οργανισμός σύγχρονος που θα λειτουργεί ταχύτερα, πιο δίκαια και πιο αποτελεσματικά.
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες όλης της χώρας, καθώς βλέπουν να υπάρχουν μειώσεις στις ενισχύσεις που εισπράττουν από την ΚΑΠ αλλά και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα 2,2 δις ευρώ κονδύλια που θα έδινε η ΕΕ στην χώρα μας, όπως είχε υποσχεθεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τελικά ανακοινώθηκαν ενισχύσεις στην Ελλάδα μόλις 80 εκατ. ευρώ, για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών καλεί τους αγρότες της Λάρισας να συμμετέχουν στην σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (1 Δεκεμβρίου), στις 6 το απόγευμα, στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου. «Θα γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα νερά στην πρώην Λίμνη Κάρλα, τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις όπως ορίζονται από το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου. Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που κυριολεκτικά αφοράνε στην επιβίωση μας», τονίζουν.
Απο την πλευρά του το Διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σε συνεδρίαση του αποφάσισε τη συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων (ΠΕΜ). Όπως υποστηρίζουν, «η συρρίκνωση του εισοδήματος μας από τις χαμηλές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής, την μη αναγνώριση ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως ( η ακαρπία) σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των πετσοκομμένων αποζημιώσεων, η νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τα κάθε είδους χαράτσια (ΟΣΔΕ ΕΛΓΑ ΕΝΦΙΑ) κά , σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις που είδαμε στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «βασικής ενίσχυσης», απόρροια της εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μας οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών μας και στο βίαιο ξεκλήρισμα».
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής που έχει στρατηγική επιλογή τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, που βάζει προτεραιότητα την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών. Και έπεται συνέχεια της κλιμάκωσης της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, με την ιδιωτικοποίηση του νερού, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, της Παιδείας ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του ταμείου ανάκαμψης χρήματα που θα κατευθυνθούν στους λεγόμενους «επενδυτές», δάνεια που θα πληρώσουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι,τα λαϊκά στρώματα Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είμαστε «λωτοφάγοι», δεν ξεχνάμε πώς ότι κερδίσαμε π.χ. αφορολόγητο ήταν αποτέλεσμα των διάφορων μορφών πάλης, σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλη τη χώρα για τον σχεδιασμό της δράσης μας σε πανελλαδικό επίπεδο, απέναντι στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανέχεια και την εξαθλίωση.
Σε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία στη Ζίτσα, την Κυριακή, 3 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. καλεί τους αμπελουργούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους των χωριών ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας. «Διεκδικούμε τη αναπλήρωση του εισοδήματός μας για τη φετινή χρονιά εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή από ασθένειες (περονόσπορος). Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής», τονίζει και προσθέτει: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά μας και στο βιος μας», αναφέρει.
Επίσης την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών οι αγρότες του κάμπου της Καρδίτσας, με φόντο τις καταστροφικές ζημιές των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου και τις καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, σήμερα, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά στο Δεκέμβριο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:
Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 €/MWh. Η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.
Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η ενίσχυση ανέρχεται σε 60 €/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και απορροφά το 100% του αυξημένου κόστους.
Επιπλέον για τους αγρότες, ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης, η ενίσχυση παραμένει η ίδια με τον προηγούμενο μήνα και ανέρχεται σε 25 €/MWh, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες, το Δεκέμβριο, ξεπερνά συνολικά τα 34,7 εκατ. ευρώ.
Σε συνεδρίαση που έγινε την Τετάρτη (29/11), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2023 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ/κιλό.
Έτσι η τελική τιμή για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ/κιλό κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ/κιλό.
Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Πέμπτη (07/12/2023), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.
Δίνουμε τα 3 λεπτά συμπληρωματική τιμή σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε τους παραγωγούς καλαμποκιού της περιοχής, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέφανος Διακομής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου.
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες άγονος κρίθηκε ο διαγωνισμός πώλησης καλαμποκιού του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», που αφορούσε πώληση 14.000 τόνων, λόγω προφοράς χαμηλής τιμής.
Την απόφαση να βγάλουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, από την Κυριακή (3 Δεκεμβρίου), πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν σε σύσκεψη, την οποία οργάνωσε τη Δευτέρα (27 Νοεμβρίου) η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στον Παλαμά.
Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «μπορεί τις προηγούμενες μέρες να πήραμε τις προκαταβολές για τις ζημιές, ωστόσο τα τελικά ποσά που θα δοθούν δεν αντιστοιχούν στο 100% της ζημιάς, δεν καλύπτουν σε πολλές περιπτώσεις ούτε καν το αυξημένο κόστος παραγωγής.
Χρειάζεται επίσης άμεσα να ξεκινήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας και να αποκατασταθούν οι ζημιές στα αναχώματα γιατί υπάρχει κίνδυνος να έχουμε νέες πλημμύρες.
Έχουμε και τα διαχρονικά προβλήματα με το υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ που ήδη οδήγησε σε μειωμένες ενισχύσεις, ενώ βάζει πολλούς περιορισμός που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Για αυτό βγάζουμε για ακόμη μια φορά τα τρακτέρ στις πλατείες, προετοιμαζόμαστε και για πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, προχωράμε σε συντονισμό με τους συναδέλφους μας από όλη τη χώρα ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας».
Την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων στην κτηνοτροφία ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ).
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «υπάρχουν εκκρεμότητες συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2022 που ακόμη δεν έχουν πληρώσει. Επίσης περιμένουμε να συναντήσουμε τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για να του εξηγήσουμε γιατί με τη νέα ΚΑΠ και τα βοσκοτόπια χάνουν ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι».
Η ανακοίνωση των κτηνοτρόφων αναφέρει τα εξής:
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις του ΥπΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ για πληρωμές αλλά και για τον προγραμματισμό πληρωμών ενισχύσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι το τέλος του έτους, με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και δεν έχει προβλεφθεί καμία πληρωμή, για την εξόφληση των συνδεδεμένων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας.
Εκκρεμότητες συνδεδεμένων για το αιγοπρόβειο (γάλα) και βόειο κρέας (γέννες) του 2022, οι οποίες τα προηγούμενα έτη εξοφλούνταν πριν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή εντός Οκτωβρίου.
Σας υπενθυμίζουμε επίσης, αν το έχετε ξεχάσει, ότι με βάση την τροποποιητική ΥΑ375/224528/19-7-2023, η οποία φέρει την υπογραφή σας, πρέπει να πληρωθούν οι βοοτρόφοι που δικαιούνται τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τις γέννες των βοοειδών, με επιπλέον 20,5 ευρώ για κάθε επιλέξιμο ζώο, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δε λογάριασε σωστά την ενίσχυση πριν την πρώτη πληρωμή!
Επειδή απ’ ότι φαίνεται, για τις οικονομικές σας υποχρεώσεις, ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ έχετε ασθενή μνήμη, σας τις υπενθυμίζουμε εμείς οι κτηνοτρόφοι και σας καλούμε να προβείτε άμεσα, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξόφληση των δικαιούχων.
Εξοφλήστε έγκαιρα τις οικονομικές σας υποχρεώσεις προς εμάς τους κτηνοτρόφους, για να μπορούμε να είμαστε κι εμείς συνεπείς, στις δικές μας οικονομικές υποχρεώσεις!
ΥΓ. Υπενθυμίστε αν σας είναι εύκολο κ. υπουργέ ΑΑΤ, πείτε στον υπουργό ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, ότι οι κτηνοτρόφοι των νησιών περιμένουν να δεήσει για να πληρωθούν την ενίσχυση με το όνομα «ΑΜΑΛΘΕΙΑ». Νεαρή παρέλαβε την τροφό του Δία και κοντεύει να τη βγάλει στην σύνταξη!
ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Χρωστάνε επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους από το 2022.
Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρόβλημα.
Οι πτηνοτρόφοι, που έχουν ανάγκη την επιδότηση, ζητάνε ενημέρωση από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για αυτά τα χρήματα επειδή υπάρχει κίνδυνος αν δεν γίνει άμεσα η πληρωμή τους να χαθούν. Οι λογαριασμοί ρεύματος - όπως υποστηρίζουν - δεν μπορούν να δώσουν κάποια πληροφόρηση.
Η σχετική ΚΥΑ (την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Σκρέκας και Γεωργαντάς) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η ενίσχυση τονίζει η ΚΥΑ χορηγείται το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.),«στις 3 Ιανουαρίου του 2023 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που θα έδινε ενίσχυση για τα αγροτικά τιμολόγια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του ύψους επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).
Τα χρήματα αφορούν αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και δικαιούχοι είναι αγρότες αλλά και πτηνοτρόφοι. Ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου.
Τα πτηνοτροφεία γενικά θεωρούνται ενεργοβόρα επιχείρηση. Η τιμή της Κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή που είχαμε πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επίσης το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι θα πρέπει οι επιδοτήσεις να δίνονται άμεσα για να μην μετακυλήσουν στις τιμές των προϊόντων. Τα πτηνοτροφία λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 6%. Από αυτό το ποσοστό το 3% πηγαίνει για ηλεκτρικό ρεύμα και το 1% για προπάνιο. Ουσιαστικά με αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνο Πετραλιά, για να συζητήσουμε για την επιχορήγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο προπάνιο».
Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του έτους 2022 και χορηγείται επιπλέον των επιδοτήσεων.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας συμμετείχε με αντιπροσωπεία στην σύσκεψη, στην Αγιά Λάρισας, που έγινε στις 22/12/2023.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Η πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και αγροτών από περιοχές της χώρας, δείχνουν το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και την αποφασιστικότητα μας για ανυποχώρητο αγώνα ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν όλες τις καλλιέργειες όπως το υψηλό κόστος παραγωγής που συνεχώς ανεβαίνει σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.
Ακόμη και τα προϊόντα που είχαν καλύτερες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρυσι δεν άφησαν ικανοποιητικό εισόδημα, καθώς ταυτόχρονα υπήρχε μείωση της παραγωγής.
Μόνο η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής μπορούν να διασφαλίσουν εισόδημα διαβίωσης στους αγρότες αλλά και σταμάτημα της αισχρής κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών και αγροτών.
Καλούμε τα μέλη μας, τους υπόλοιπους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής μας, τους αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα.
Να απαιτήσουμε να πληρώνεται ο ιδρώτας και ο κόπος μας. Ό,τι κερδίσαμε πέρσι ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας.
Όλοι στη πανελλαδική σύσκεψη στην Λάρισα, στις 10 Δεκεμβρίου, για να αποφασίσουμε συντονισμένα τις κινητοποιήσεις μας».
Συνεδρίασε, την Πέμπτη (23/11/2023), το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με θέματα που απασχολούν τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται θέματα όπως:
1. Η κατάσταση της κτηνοτροφίας σήμερα, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές σε Έβρο, Φθιώτιδα κ.α. και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Παρουσιάστηκαν τα σημαντικότερα χρόνια προβλήματα του κλάδου, όπως η υπεροφορολόγηση, η υπερχρέωση, η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατών, το τεράστιο πρόβλημα της επάρκειας και του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, που οξύνεται συνεχώς και σε συνδυασμό με την απειλή των τραπεζικών χρεών που δημιουργήθηκαν ή επιδεινώθηκαν στην περίοδο της κρίσης, δημιουργείται κατάσταση ασφυξίας σε όλο τον πρωτογενή τομέα.
Το ΔΣ του ΣΕΚ ζητά ουσιαστική στήριξη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα μέτρα που έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία και στην πολιτική ηγεσία.
Τονίζεται ότι, είναι θέμα επιβίωσης πλέον, όταν δεν έχουν αποδοθεί, σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων, καθώς και η ενίσχυση των 6.000 € για την κύρια κατοικία (επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής) και κάλυψης των πρώτων αναγκών (600 ευρώ).
Για την κατασκευή των στάβλων στις πληγείσες περιοχές και την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν από το ΥπΑΑΤ, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από το Μέτρο 5.2 προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε πότε το συγκεκριμένο μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται.
Θυμίζουμε ότι ο ΣΕΚ ζητάει οι αποζημιώσεις για τα απωλεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν τουλάχιστον με:
- 250 ευρώ, ανά αρσενικό & θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.
- Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (Μ.Ο. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.
- Για τα απολεσθέντα βοοειδή, 1.500 ευρώ (Μ.Ο.) ανά βοοειδές.
2. Οι τιμές του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος στη νέα σεζόν
Εκφράσθηκε έντονος προβληματισμός για:
- την τακτική πίεσης των βιομηχανιών μείωσης των τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων για τη νέα σεζόν. Οι βιομηχανίες προμηθεύονται γάλα δίχως να γνωρίζει ο κτηνοτρόφος την τιμή με την οποία θα πληρωθεί.
- τη συνεχιζόμενη τάση μείωσης των τιμών παραγωγού αγελαδινού γάλακτος, ενώ αντίθετα συνεχίζεται η αύξηση της τιμής που αυτό διατίθεται στο «ράφι» των Σούπερ Μάρκετ.
Επισημαίνεται από το Δ.Σ. ότι αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές, βιώσιμες συμφωνίες, κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας, με μείωση του ζωικού κεφαλαίου και παύση δραστηριότητας.
Διεκδικούμε οι τιμές πώλησης για την περίοδο 2023-2024 να είναι: για το πρόβειο γάλα 1,70 €/κιλό τουλάχιστον, για το γίδινο γάλα 1,15 €/κιλό τουλάχιστον και για το αγελαδινό γάλα 0,60 € /κιλό τουλάχιστον.
3. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, όπως οι νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν ενημερωθεί έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι και δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση όλων των απαραίτητων αποφάσεων και εφαρμοστικών οδηγιών, έχουμε προτείνει έγκαιρα, από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το έτος 2023 να είναι μεταβατικός χρόνος και να λάβουν οι κτηνοτρόφοι τις επιδοτήσεις που έπαιρναν τα προηγούμενα χρόνια.
Για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση προτείνουμε:
Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:
- για την Κρήτη - νησιά : 30€/θηλυκό ζώο,
- για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές :25€/θηλυκό ζώο,
- για τις υπόλοιπες περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο,
- για τις αρνάδες αναπαραγωγής: 10 €/αρνάδα.
Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο να διαμορφωθούν:
- για τις αγελάδες: 200€ /ζώο.
- για τα μοσχάρια ηλικίας έως 14 μηνών: 100€/ζώο.
- για τα μοσχάρια ηλικίας 14 έως 24 μηνών 150€ /ζώο.
- για τις μοσχίδες αναπαραγωγής: 500€ /ζώο.
4. Για τα δάνεια των κτηνοτροφικών - πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ζητάμε:
α) Νομοθέτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων των πτηνοκτηνοτρόφων.
β) ειδική ρύθμιση όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των κτηνοτρόφων ώστε να αποπληρώνονται με βάση τη δυνατότητα που έχει ο κάθε κτηνοτρόφος, αφού γίνει διαγραφή όλων των τόκων και μέρους του κεφαλαίου και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται σε δέκα χρόνια.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα των αγροτών, που έχουν πληγεί από τις τεράστιες πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Η ρύθμιση περιέχει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, το κόστος της ρύθμισης θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, θα είχαν περίοδο χάριτος οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο αγρότες που επικοινώνησαν με τη ΔΕΗ, οι υπάλληλοι τους αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για οποιαδήποτε ρύθμιση και μη πληρωμή οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το ρεύμα και να πρέπει οι παραγωγοί να πληρώσουν τα έξοδα για την επανασύνδεση.
Άμεσα θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διευκρινήσεις προς τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών και αγροτών από περιοχές της χώρας που καλλιεργούν τα προϊόντα, πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Σύσκεψη, στην Αγιά της Λάρισας, για μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κλπ.
«Η συμμετοχή δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και την αποφασιστικότητα μας για ανυποχώρητο αγώνα ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας», τονίζουν και προσθέτουν:
«Αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα που αφορούν όλες τις καλλιέργειες όπως το υψηλό κόστος παραγωγής που συνεχώς ανεβαίνει σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Ακόμη και τα προϊόντα που είχαν καλύτερες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρυσι δεν άφησαν ικανοποιητικό εισόδημα καθώς ταυτόχρονα υπήρχε μείωση της παραγωγής. Μόνο η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής μπορούν να διασφαλίσουν εισόδημα διαβίωσης στους αγρότες αλλά και σταμάτημα της αισχρής κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών και αγροτών.
Για τις συγκεκριμένες δενδρώδεις καλλιέργειες, αδικαιολόγητα η Κυβέρνηση έκοψε τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις πέρυσι ώστε να διαθέσει αυτά τα χρήματα για να δώσει συνδεδεμένες ενισχύσεις σε άλλα προϊόντα, λέγοντας ότι θα επαναξετάσει το ζήτημα σε ένα χρόνο. Ο χρόνος πέρασε, τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος πρέπει να ενταχθούν άμεσα ξανά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.
Στα μήλα υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής. Ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ ούτε καν από τα ΚΟΕ. Παλεύουμε για αναπλήρωση εισοδήματος λόγω του φουζικλάδιου στα 1.000 €/στρέμμα.
Επιπλέον από πέρυσι υπάρχει δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης και του τότε υπουργού κ. Γεωργαντά ότι ιδιαίτερα στα Πράσινα μήλα Αγιάς λόγω της εκτεταμένης καρπόκαψας που είχαν, θα δίνονταν 50€/στρέμμα επιπλέον από το υπόλοιπο ποσό που είχαμε κερδίσει με τις κινητοποιήσεις μας. Δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και πρέπει άμεσα να γίνει!
Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την τακτική του διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποιεί κατά κόρο η Κυβέρνηση. Για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, έδωσε προκαταβολή μόνο στα κόκκινα μήλα Ζαγοράς και όχι στις άλλες ποικιλίες και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους πλημμυροπαθείς μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Δεν θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλον αλλά όλοι μαζί απέναντι στην Κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις ατέρμονες τακτικές.
Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700€/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.
Η φόμωψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800€/στρέμμα και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος.
Επιπλέον για την φόμωψη να δοθούν από το de minimis τα χρήματα που οφείλονται στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Λάρισας, όπως ενισχύθηκαν πέρυσι οι συνάδελφοι τους από την Μαγνησία.
Ανάλογες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και μύκητες παρουσιάστηκαν σε καρύδια και αχλάδια, για τα οποία ζητάμε αναπλήρωση εισοδήματος και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.
Ομόφωνα και σε αγωνιστικό κλίμα η Πανελλαδική Σύσκεψης στην Αγιά αποφάσισε:
- Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου και ώρα 9.30 το πρωί στην οποία καλούνται σε μαζική συμμετοχή οι αγρότες αυτών των προϊόντων.
- Πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές της χώρας που καλλιεργούν αυτά τα προϊόντα την Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου.
Καλούμε τους αγρότες να συσπειρωθούν στους Αγροτικούς Συλλόγους, να δυναμώσουν τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και όλοι μαζί ενωμένοι, μαζικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας».
Συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπουργών κ.κ. Αυγενάκη, Ταχιάου και Τριαντόπουλου, με τις διοικήσεις ΤΟΕΒ Θεσσαλίας και τους κτηνοτρόφους Τρικάλων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ δεσμεύτηκε να καταθέσει χρήματα από τον εθνικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίας για τις επισκευές σε εξοπλισμό και δίκτυα.
Ήδη αυτές τις ημέρες οι διοικήσεις των ΤΟΕΒ καταθέτουν φακέλους ζητώντας χρήματα για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν από Ιανουάριο έως Φεβρουάριο του 2024. Βέβαια θα αφορούν ελαφρές επισκευές σε εξοπλισμό. Οι βαριές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν μέσα στο χειμώνα και θα υπαρξει νέο πακέτο ενισχύσεων από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους για αυτές.
Στη σύσκεψη, που μετείχαν οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχίαος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, οι ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, εξετάστηκε ακόμη και ο ρόλος των ΤΟΕΒ στο νέο καθεστώς, υπό τον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.
Όπως διαπιστώθηκε οι ΤΟΕΒ αντιμετωπίζουν χρόνιες δυσκολίες και προκλήσεις που αφορούν τόσο στη λειτουργία, όσο και στην οργανωτική τους δομή, με αποτέλεσμα η πλειονότητα, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε ο Daniel, να υπολειτουργεί. Κατατέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε ΤΟΕΒ κι εξετάστηκαν τρόποι για καλύτερο συντονισμό και συνεργασία, εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.
Συμπέρασμα της σύσκεψης είναι, ότι επιβάλλεται η αναπροσαρμογή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους και η πραγματοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους και την υιοθέτηση μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτων.
Πάντως το ΥπΑΑΤ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το νέο καθεστώς, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα από την Βουλή και στην συνέχεια θα πάει σε δημόσια διαβούλευση.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός ΑΑΤ συναντήθηκε με εκπροσώπους κτηνοτρόφων από τα Τρίκαλα, οι οποίοι ζήτησαν διευκρινίσεις για την εφαρμογή του Μέτρου 5.2 που αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στις πλημμύρες και στην ανακατασκευή στάβλων. Παράλληλα, εξέφρασαν παράπονα για λάθη που έγιναν στις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έφυγε από τη ζωή ο Κρητικός αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Ντισπυράκης, που είχε χρόνια πρωταγωνιστικό ρόλο στον Αγροτικό Σύλλογο Τυμπακιού, ως πρόεδρός του.
Ο Γιώργος Ντισπυράκης ήταν μόλις 56 ετών και πατέρας δύο παιδιών.
Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας επισημαίνει ότι «η ξαφνική απώλεια του Γιώργου Ντισπυράκη έχει προκαλέσει θλίψη στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης.
Ήταν ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, πάντα πρωτεργάτης στο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα στον νομό Ηρακλείου αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη.
Το ΔΣ του Ενιαίου Αγροτικού Σύλλογος Ιεράπετρας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του και ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο».
Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν στην Περιφέρεια οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ) σε συνέχεια της πρόσφατης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «τα προβλήματα ξεκινούν από το 2014 όταν αποφασίστηκε, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, να εφαρμοστεί στη χώρα μας, για την περίοδο της ΚΑΠ 2015-2019, το ιστορικό μοντέλο στην κατανομή της ΒΕΣ (Βασική Εισοδηματική Στήριξη). Αποφασίστηκε η πενταετής σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων της Βασικής ενίσχυσης, από το 2015-2019 σε πέντε ίσα βήματα, ένα κάθε έτος, με στόχο σύγκλισης το 60% της μέσης αξίας ανά εκτάριο βοσκότοπου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλήθηκε να εφαρμόσει το ιστορικό μοντέλο που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, αλλά δυστυχώς δεν είχε το πολιτικό σθένος να προχωρήσει, σε καμία σοβαρή αλλαγή του ιστορικού μοντέλου, προς το δικαιότερο και αναλογικότερο.
Η διαφορετική πυκνότητα βόσκησης κατά Χορική Ενότητα (Χ.Ε.) υπολογίστηκε χωρίς καμία επιστημονική μελέτη και τεκμηρίωση, διαιρώντας τις κατά το ΥΠΑΑΤ επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, με τις ζωικές μονάδες της κάθε περιοχής.
Φυσικά δεν αναφερόμαστε στην κατανομή των πραγματικών βοσκοτόπων, που χρησιμοποιεί ο κάθε κτηνοτρόφος για τη βοσκή του ζωικού του κεφαλαίου. Αναφερόμαστε σε μία εικονική πραγματικότητα που δημιούργησαν οι «επιστήμονες» του ΥΠΑΑΤ, σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους της ΕΕ, οι οποίοι φαίνεται ότι πείστηκαν από τα ατράνταχτα «επιστημονικά» επιχειρήματά τους.
Έτσι είχαμε εικονική κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, πολλές φορές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις σταυλικές τους εγκαταστάσεις.
Με την κατανομή κατά Χ.Ε. να εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα, οι περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και κάποιων νησιών, όπως η Θάσος, απώλεσαν ενισχύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία καρπώθηκαν οι συνάδελφοι των υπολοίπων περιοχών (χωρικών ενοτήτων) της χώρας.
Λόγω της θεωρητικά υψηλής πυκνότητας βόσκησης των παραπάνω συγκεκριμένων περιοχών, κατά τον υπολογισμό των δικαιωμάτων το 2015, με διαιρετέο τα ιστορικά δικαιώματα και διαιρέτη, τα λίγα στρέμματα ανά Ζωική Μονάδα (ΖΜ) που κατανεμήθηκαν στους κτηνοτρόφους των περιοχών αυτών, δημιουργήθηκαν πλασματικά υψηλότερες μοναδιαίες αξίες, σε σχέση με κτηνοτρόφους της υπόλοιπης χώρας, με τα ίδια ιστορικά δικαιώματα και το ίδιο ζωικό κεφάλαιο.
Στην σύγκλιση των ατομικών δικαιωμάτων 2015-2019 αλλά και στην αντίστοιχη 2023-2026, οι κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών συνεχώς έχαναν, χάνουν και θα χάνουν από την αξία των δικαιωμάτων τους, με τα χαμένα να μετακυλίονται στους κτηνοτρόφους των Χ.Ε με χαμηλή πυκνότητα βόσκησης της υπόλοιπης χώρας.
Ερχόμαστε τώρα στη νέα ΚΑΠ. Αυτή η αδικία, που ξεκίνησε από το 2015, θα συνεχιστεί μέχρι το 2027. Και οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να φεύγουν από το επάγγελμα. Θα πρέπει να γίνει αναδιανομή των δικαιωμάτων αλλά κάτι τέτοιο δεν το αναφέρει η ΚΑΠ. Οι όποιες αλλαγές στα βοσκοτόπια θα πρέπει όμως να γίνουν άμεσα.
Γνωρίζουμε ότι έχει στο συρτάρι του ο ΟΠΕΚΕΠΕ πολλές χιλιάδες στρέμματα βοσκοτόπων που δεν έχουν γίνει επιλέξιμα. Θα πρέπει να πάνε στις Χ.Ε. που έχουν λίγα βοσκοτόπια. Μπορεί έτσι να μην διορθωθούν οι αδικίες του τσεκ (Βασική Ενίσχυση) αλλά θα υπάρξει λύση για άλλα προγράμματα (βιολογικά, εξισωτική κ.α.) που θα μπορέσουν να αναπληρώσουν μέρος της απώλειας του εισοδήματος των κτηνοτρόφων».
Διαβάσε το υπόμνημα των κτηνοτρόφων (εδώ)
Πανελλαδική σύσκεψη ελαιοπαραγωγών θα γίνει την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου, στη Σκάλα Αταλάντης, προκειμένου να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα ακαρπίας που αντιμετωπίζουν και να συντονίσουν από κοινού τις διεκδικήσεις του.
Οι ελαιοπαραγωγοί ζητάνε ενισχύσεις για ακαρπία και ρύθμιση οφειλών λόγω της απώλειας εισοδήματος.
Την συνάντηση διοργανώνουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και η Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων.
Όπως αναφέρουν η καλλιεργητική περίοδος που τελειώνει «αποτελεί τη χειρότερη των τελευταίων ετών για τους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς της Φθιώτιδας και όλης της χώρας. Τα συσσωρευμένα προβλήματα που δεν επιλύθηκαν από καμία κυβέρνηση, η διαχρονικά ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, σε συνδυασμό με το τεράστιο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές κάτω του κόστους κυρίως στη βρώσιμη ελιά τα προηγούμενα χρόνια και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματός μας και μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσον αφορά την επιβίωσή μας αλλά και τη συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας».
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας αναφέρει επίσης ότι «η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί μια από τις πιο δυναμικές καλλιέργειες της χώρας μας με περίπου 6 εκατ. στρέμματα, αλλά και στον νομό Φθιώτιδας με παραγωγή βρώσιμης ελιάς πάνω από το 50% της πανελλαδικής παραγωγής» και υπογραμμίζει ότι η φετινή ακαρπία θα επιφέρει «απώλεια εισοδήματος που μόνο για τη Φθιώτιδα υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ».
Η νέα ΚΑΠ δεν στηρίζει τους πραγματικούς παραγωγούς αλλά τους αναγκάζει να δίνουν τα χρήματά τους για να πληρώνουν τους φακέλους μήπως και καταφέρουν και ενταχθούν σε κάποιο οικολογικό σχήμα. Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).
Και προσθέτει: «Κάποτε θα πρέπει να μιλήσουμε με αλήθειες στον αγρότη. Αντί να εισπράττουν ενισχύσεις αναγκάζονται να πληρώνουν φακέλους για να ενταχθούν στα οικολογικά σχήματα με τη νέα ΚΑΠ. Το συνεταιριστικό κίνημα ζητούσε πάντα οι πόροι της γεωργίας (μέσω της ΚΑΠ) να οδηγηθούν σε πραγματικούς παραγωγούς (που πραγματικά παράγουν ένα προϊόν). Αυτός δεν είναι ο πραγματικός στόχος της νέας ΚΑΠ 2023-2027. Και αυτό θα πρέπει η πολιτεία να το αλλάξει άμεσα. Επίσης δεν θα πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική με τα χρήματα του αγροτικού τομέα.
Άμεσα θα πρέπει να γίνει πληρωμή το Δεκέμβριο εξόφληση της βασικής, της αναδιανεμητικής, των αγροπεριβαλλοντικών, της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς και τις πληρωμές για τους νέους. Τα οικολογικά - αν καταφέρουν να τα αλλάξουν - το ΥπΑΑΤ υπόσχεται ότι θα πληρωθούν τον Μάρτιο αλλά ακόμη μένουμε στις υποσχέσεις.
Το σίγουρο είναι ότι έχουμε μείωση ενισχύσεων αν και τα χρήματα έμειναν ίδια. Ένας παραγωγός που εισέπραξε στην προηγούμενη ΚΑΠ στο τσεκ για παράδειγμα 10.000 ευρώ με τη νέα, αφού έχουμε μείωση 20%, αμέσως μειώνεται το ποσό στα 8.000 ευρώ. Στην πληρωμή προκαταβολής 4.500 ευρώ και εξόφλησης 1.500 ευρώ. Αν θα καταφέρει να πάρει τα Οικολογικά τον Μάρτιο θα πάρει ακόμη 2.000 ευρώ αλλά μέχρι σήμερα δεν είναι σίγουρο αν θα πάρουν αυτά τα χρήματα. Δηλαδή βλέπουμε ότι μειώθηκαν τα ποσά που έπερναν οι παραγωγοί.
Την ίδια στιγμή είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν σε γραφεία φακέλους για να καταφέρουν να ενταχθούν σε κάποιο οικολογικό σχήμα (το νέο πρασίνισμα). Αυτό δεν γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ. Κάποιοι έφτασαν να ζητούν αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης, για κάθε οικολογικό σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για την συμπλήρωση της Δήλωσης ΟΣΔΕ.
Μιλάμε όμως για οικολογικά σχήματα αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που έτρεξε ήταν τα βιολογικά. Οδήγησαν όλους τους παραγωγούς στα βιολογικά με κίνδυνο να καταρρεύσει η αξία της ενίσχυσης. Τώρα έρχονται και μας λένε ότι θα «τρέξουν» και αλλά οικολογικά αλλά περιμένουμε αυτό να το δούμε στην πράξη. Ουσιαστικά με τη νέα ΚΑΠ βάλαμε μεσάζοντες στην βασική ενίσχυση των αγροτών».
Περισσότερα από τον πρόεδρο της ΕΘΕΑ μπορείτε να διαβάσετε σε συνέντευξη που έδωσε στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία, τεύχος 9, που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας, από τις 25 Νοεμβρίου 2023.
Στο μεταξύ η ΕΘ.Ε.Α.Σ. απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, με θέμα την άμεση βελτίωση των διαδικασιών εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας εισοδήματος και ενισχύσεων από τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς. Ολόκληρη η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Ένα χρόνο μετά την έγκριση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-27 (ΣΣΚΑΠ), έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των αγροτών και των συνεταιρισμών για τη μείωση εισοδήματός τους από τη μειωμένη προκαταβολή κατά 20%, της βασικής ενίσχυσης που έλαβαν.
Η μειωμένη προκαταβολή κατά 20%, ανέδειξε και την έλλειψη κατάλληλης και στοχευμένης ενημέρωσης για θέματα, όπως η σύγκλιση των δικαιωμάτων, η συνολική μείωση της βασικής ενίσχυσης και ο διαφορετικός τρόπος υπολογισμού για κάθε αγρονομική περιφέρεια. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης ενημέρωσης για τους αγρότες, ήταν να μην έχουν σαφή εικόνα για το ύψος των μεταβολών και τη διάρθρωση των πληρωμών, που θα λάβουν ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2023. Αυτά τα θέματα δημιουργούν έντονη αβεβαιότητα και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα μετριασμού του αρνητικού αντικτύπου.
Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε μετά τη συνάντησή μας στις 30.10.2023, γιατί θέλουμε να επαναλάβουμε τα κυριότερα σημεία, που κατά τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες μέλη μας, δημιουργούν τους λόγους απώλειας εισοδήματος.
Σημαντικότερη μεταβολή αποτελεί η κατάργηση του πρασινίσματος (50% περίπου του ύψους της βασικής ενίσχυσης), με αποτέλεσμα να λείπει σημαντικό μέρος των άμεσων ενισχύσεων που ελάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια όλοι ανεξαιρέτως οι παραγωγοί την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου. Αυτή η μείωση μάλιστα είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που στηρίζουν την παραγωγική ικανότητα της ελληνικής γεωργίας λόγω του τρόπου εφαρμογής της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.
Επομένως, υφίσταται ανάγκη ο ΟΠΕΚΕΠΕ να επιταχύνει τις πληρωμές των ενισχύσεων μέχρι το τέλος τους έτους, που αφορούν την εξόφληση της βασικής, της αναδιανεμητικής, των αγροπεριβαλλοντικών, της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς και τις πληρωμές για τους νέους και τα οικολογικά σχήματα. Ειδικότερα, για τα οικολογικά σχήματα, εκκρεμεί για μερικά ακόμη, η τελική διαδικασία αποτύπωσης της εφαρμογής τους, για να μπορεί να γίνει πλήρης αξιοποίηση τους από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα δημιουργούνται πολλά ερωτήματα για τη διαδικασίας έκδοσης πιστοποιητικών για λήψη ενισχύσεων.
Μέσα σε αυτό κλίμα αβεβαιότητας, βρήκαν την ευκαιρία διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, να ζητούν αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης, για κάθε οικολογικό σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για την συμπλήρωση της Δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, κατά επί πλέον 35 εκατ. ευρώ. Το γεγονός αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα.
Να γίνουν άμεσα οι διορθωτικές κινήσεις για τη διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων για τα οικολογικά σχήματα και να επιταχυνθεί αμέσως μετά η πληρωμή τους. Ταυτόχρονα να δοθούν όλες οι διευκρινίσεις ειδικά για τα μέτρα που αφορούν την κτηνοτροφία, τις αιρεσιμότητες και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Για τους παραγωγούς που υπέβαλαν αιτήσεις ΟΣΔΕ 2023 στις πυρόπληκτες και πλημμυρισμένες περιοχές, έχουν ανακύψει προβλήματα εφαρμογής που αναμένουν άμεσα διευκρινίσεις όσον αφορά τις επιπτώσεις από την αδυναμία τήρησης υποχρεώσεων ή δεσμεύσεων για τις αιρεσιμότητες.
Ένα τέτοιο θέμα αφορά τα οργώματα από 15.11.2023 έως 5.3.2024, περίοδος που απαιτείται να υπάρχει εδαφοκάλυψη στα αγροτεμάχια, αιρεσιμότητα που δεν είναι εύκολο να ικανοποιηθεί, αφού ταυτόχρονα η ξηρασία σε ορισμένες περιοχές της χώρας και οι πλημμύρες σε άλλες, έχουν μεταβάλει τον συνηθισμένο προγραμματισμό των εργασιών των αγροτών και εκ των πραγμάτων μεταβάλλουν τους συνηθισμένους χειρισμούς του εδάφους.
Ανάλογο θέμα που ανησυχεί τους κτηνοτρόφους είναι ότι δεν υπήρξε και μετά την τελευταία παράταση καμία πρακτική πρόοδος, στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, η οποία είναι αναγκαία από το 2024 και μετά, για την εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων στην κτηνοτροφία.
Δεν υπάρχει επίσης πειστική εξήγηση γιατί δεν προχώρησαν καθόλου το 2023, τα τρία τομεακά προγράμματα για τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο - ελιά, τον οίνο, καθώς και την μελισσοκομία, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί και οι οργανώσεις τους των αντίστοιχων τομέων, να στερηθούν τους κοινοτικούς πόρους του 2023, που η αξιοποίηση τους θα βοηθούσε και την προσαρμογή των νέων απαιτήσεων της ΚΑΠ.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι θα ακολουθήσουν σύντομα σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία κυρίως θα αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα και τις αιρεσιμότητες, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που αναγνωρίστηκαν στις πληρωμές της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2023.
Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. λάμβανε από την αρχή και εξακολουθεί να λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες με συνεχείς επίμονες παρεμβάσεις και κρούσεις, τόσο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και προς τους αρμόδιους φορείς του εν λόγω υπουργείου, για την επίσπευση και αποσαφήνιση των αποφάσεων και των διαδικασιών εφαρμογής.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ότι από τον Απρίλιο του 2023 ανέδειξε την ανάγκη της βελτίωσης και της τροποποίησης των Οικολογικών Σχημάτων προτείνοντας μάλιστα καλύτερους τρόπους εφαρμογή τους μέσα από τα συλλογικά παραγωγικά σχήματα των αγροτών για μετριασμό του κόστους. Οι προτάσεις μας δεν λήφθηκαν υπόψη και τα αρνητικά αποτελέσματα της μη υιοθέτησης ήδη φαίνονται.
Ως θεσμικός φορέας η ΕΘΕΑΣ συνεισφέρει με προτάσεις, επιδιώκοντας να συμβάλει στη διατήρηση της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και του αγροτικού εισοδήματος».
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, αλιείς βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ).
«Προβλήματα που συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στη κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας» σημειώνει η Πανελλαδική Επιτροπή και προσθέτει:
«Σε όλη την χώρα έχουμε τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και σε μέσα και εφόδια.
Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουν.
Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή από φυσικά φαινόμενα και νόσους που δεν αποζημιώνονται στο ύψος της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ ή και καθόλου όπως η ακαρπία, ο περονόσπορος, το φουζικλάδιο, μύκητες.
Η κατάσταση έχει οξυνθεί πολύ περισσότερο σε περιοχές που εκτός αυτών των προβλημάτων αντιμετώπισαν καταστροφικά φαινόμενα όπως τις πυρκαγιές στον Έβρο και σε άλλες περιοχές και τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία.
Φαινόμενα που δεν οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή όπως η Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμοι ισχυρίζονται για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης της χώρας. Δεν θα δεχτούμε ως πραγματικότητα ότι το καλοκαίρι πρέπει να καιγόμαστε και το χειμώνα να πλημμυρίζουμε. Είναι απαραίτητα έργα που θεωρούνται «μη επιλέξιμα» και δεν γίνονται επειδή δεν αφήνουν μεγάλη κερδοφορία στις ιδιωτικές εταιρείες. Με αυτό τον τρόπο η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της, θεωρείται «κόστος» και έτσι δεν γίνονται τα έργα.
Μπροστά μας έχουμε μια και μόνο επιλογή. Τον ανυποχώρητο μαζικό και μαχητικό αγώνα μας ώστε να αναγκαστεί η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των πολύμορφων κινητοποιήσεων μας να ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις και τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που έχουμε.
Να δυναμώσουμε την λειτουργία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος το επόμενο διάστημα με συνεδριάσεις των Ομοσπονδιών, των Αγροτικών Συλλόγων, των Επιτροπών Αγώνα οργανώνοντας την μαχητική διεκδίκηση.
Να δημιουργηθούν νέοι Αγροτικοί-Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων και να προχωρήσουμε στην συγκρότηση Ομοσπονδιών στην Δυτική Μακεδονία, Μεσσηνία και Πέλλα.
Να δυναμώσουμε την κοινή δράση αγροτών-κτηνοτρόφων-μελισσοκόμων με συναντήσεις που θα κάνει η Γραμματεία της ΠΕΜ το άμεσο επόμενο διάστημα.
Το Νοέμβριο η ΠΕΜ αναλαμβάνει την διοργάνωση θεματικών πανελλαδικών συσκέψεων σε μια σειρά προϊόντα που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την παραγωγή.
Την Κυριακή, 19 Νοέμβρη, στις 12:30 το μεσημέρι, στον Τύρναβο, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τον Περονόσπορο στα αμπελοοινικά προϊόντα που μείωσε δραστικά την παραγωγή και το εισόδημα.
Την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αγιά, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για τα Μήλα-Κάστανα-Αμύγδαλα, για προβλήματα με ασθένειες όπως το φουζικλάδιο και τον μύκητα, την ακαρπία στα αμύγδαλα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που κόπηκαν από την Κυβέρνηση για αυτά τα προϊόντα.
Την Κυριακή, 26 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην Αταλάντη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη για την ακαρπία στην ελιά που είναι πανελλαδικό φαινόμενο και επιβάλλεται η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.
Το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Πανελλαδική Σύσκεψη στην Λάρισα στην οποία θα αποφασιστούν οι συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις.
Η Γραμματεία της ΠΕΜ στηρίζει ολόπλευρα τα αιτήματα των Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα της Θεσσαλίας για τις ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πλημμύρες.
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση το μέγεθος της καταστροφής σε παραγωγή, γη, εξοπλισμό, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.
Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων στην Θεσσαλία η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει τους διάφορους «κόφτες» στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ. Είναι μια πρώτη νίκη και η απόδειξη ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν ακόμη πιο μαζικά και δυναμικά διότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν όχι με βάση το 100% της πραγματικής ζημιάς όπως ζητάει το αγροτικό κίνημα αλλά με βάση την ασφαλιστική αξία των προϊόντων.
Για παράδειγμα στο Βαμβάκι με αυτή την εξαγγελία με 100% εκτιμημένη ζημιά π.χ. στην Λάρισα η αποζημίωση θα είναι 201,40€/στρέμμα και στην Καρδίτσα 180,20€/στρέμμα πολύ πίσω από την ζημιά των αγροτών.
Επίσης, στους κτηνοτρόφους τα 120 ευρώ που δίνει ο ΕΛΓΑ ολική αποζημίωση την προβατίνα (αβελτίωτη άνω των 45 κιλών) δεν είναι ούτε η αξία του κρέατος της.
Η ΠΕΜ καταγγέλλει τις μεγάλες περικοπές της νέας ΚΑΠ στην βασική ενίσχυση που δείχνει ότι αποτελεί εργαλείο για γρηγορότερο ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Καταγγέλλουμε και κάναμε κινητοποιήσεις για να δοθεί σε όλους τους δικαιούχους η προκαταβολή του τσεκ. Να αρθούν οι αδικίες που έχουν γίνει.
Επιμένουμε στην πάγια θέση μας ότι το σύνολο των επιδοτήσεων πρέπει να δοθεί σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν και παράγουν και όχι στους διάφορους κηφήνες, επιτήδειους, αγροτικές επιχειρήσεις κλπ που λυμαίνονται βασική ενίσχυση και συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ. Να δίνονται όλες οι επιδοτήσεις με βάση την παραγωγή στα προϊόντα και τον αριθμό ζώων στην κτηνοτροφία. Τέλος, άλλος ένας πόλεμος, αυτή τη φορά στη Μέση Ανατολή, θα φέρει νέες αρνητικές συνέπειες σε βάρος μας. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ηρωικό παλαιστινιακό λαό που σφαγιάζεται από το κράτος του Ισραήλ. Τα αιτήματα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Απεμπλοκή της χώρας μας από τον Πόλεμο είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την ΠΕΜ. Να οργανώσουμε την πάλη για την επιβίωση μας, για να παραμείνουμε στα χωριά και το επάγγελμα. Να απαιτήσουμε να πληρώνεται ο ιδρώτας και ο κόπος μας. Απλώνουμε το χέρι σε οποιοδήποτε θέλει να αγωνιστεί και καταλαβαίνει πως μόνο με τον αγώνα, την οργάνωση, την ενότητα μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Είναι ώρα ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά. Δεν μπορεί να λείπει κανείς και δεν περισσεύει κανείς!
Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε!».
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα (13/11) οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ), έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή.
Όπως επισημαίνει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογος Καβάλας, ακόμη σήμερα δεν έχουν πληρωθεί όσοι μεταβίβασαν δικαιώματα. Πρέπει να γίνει πρόσθετη συμπληρωματική πληρωμή για την προκαταβολή τους τσεκ αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί να κάνει ελέγχους;
Θέλουμε να συναντηθούμε με τον Υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για να τον ενημερώσουμε τι έχει συμβεί με τη νέα ΚΑΠ και με τις πληρωμές. Επίσης ζητάμε ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Βαγγέλη Σημανδράκο, για τι πληρωμές δικαιούμαστε. Κάποτε θα πρέπει να «αποκαλυφθεί» η νέα ΚΑΠ και όχι να γίνονται πληρωμές εν κρυπτώ. Αυτή την στιγμή πάμε στα ΚΥΔ και δεν βλέπουν βοσκοτόπια ουσιαστικά όλα είναι στα τυφλά. Δεν μπορεί έτσι να γίνονται πληρωμές αγροτικών ενισχύσεων.
Για τα Οικολογικά Σχήματα ανακοίνωσαν πρόσφατα την ευζωία των ζώων στην χοιροτροφία. Ζητάμε να μάθουμε γιατί δεν ξεκινούν οι δράσεις ευζωίας και στους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας.
Όλοι εμείς οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι και φίλοι αγρότες της ΑΜ-Θ, που έχουμε ακόμη το κουράγιο να διεκδικούμε το δίκαιο και το αυτονόητο και όλοι όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και πονάμε τον τόπο μας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην έδρα της περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή.
Προσπαθήσαμε μέσω του διαλόγου και με συνεχή έγγραφες παρεμβάσεις μας προς το ΥΠΑΑΤ, τους βουλευτές και τη διοίκηση της περιφέρειά μας, να ενημερώνουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας και να προτείνουμε δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δε γνώριζε!
Εδώ στο ίδιο μέρος μαζί με τους αγρότες της ΑΜ-Θ το Φλεβάρη του 2022, είχαμε προειδοποιήσει τους παρευρισκόμενους και το ΥπΑΑΤ, για το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ 2023-2027 που απέστειλε στην ΕΕ για έγκριση το υπουργείο, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς του πρωτογενή τομέα και χωρίς να λάβει υπόψη, την ολοκληρωμένη πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειάς μας και του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.
Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η τραγική πληρωμή του 70% της Βασικής ενίσχυσης που όλοι διαπιστώσαμε, ενώ έπεται και συνέχεια. Οι ενισχύσεις λόγω του ιστορικού μοντέλου που προκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ εξακολουθούν να μην κατευθύνονται αναλογικά στα χέρια όσων δουλεύουν τα ζώα και τη γη τώρα. Οι δράσεις του νέου πρασινίσματος στην κτηνοτροφία είναι ελάχιστες και ανεφάρμοστες, λόγω του περιεχομένου τους αλλά και της ανικανότητας του ΥΠΑΑΤ να τις προσαρμόσει και να τις ενεργοποιήσει.
Εξακολουθούν να ενισχύονται, με ελάχιστες υποχρεώσεις, όσοι καρπώθηκαν παράνομα ή νομότυπα τα χρήματα όλων μας, από το αμαρτωλό Εθνικό απόθεμα των βοσκοτόπων. Εξακολουθούν να ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, με ενισχύσεις που χάνουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων. Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας κατά το 1/3 και η ερήμωση των χωριών μας, είναι αποτέλεσμα και των παραπάνω.
Οι βουλευτές και η διοίκηση της περιφέρειά μας, λόγω αδιαφορίας ή λόγω αναποτελεσματικότητας, δεν κατάφεραν να αλλάξουν αυτή την απόφαση του ΥΠΑΑΤ και της ανισομερούς αυτής κατανομής, που στέρησε και στερεί από τις τσέπες των κτηνοτρόφων μας από το 2015, από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς υπερβολικούς και για κάποιους άδικους, υπερβολικά όμως άδικη είναι η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε!
Καλούμε τον Υπουργό ΑΑΤ και το επιτελείο του, μαζί με το φορέα υλοποίησης του Στρατηγικό Σχέδιο (Σ.Σ.) να έρθουν άμεσα στην Κομοτηνή, για να μας δώσουν δια ζώσης απαντήσεις και λύσεις στην κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν και για να κάνουν αλλαγές στο Σ.Σ. που το δίκαιο και η κοινή λογική επιτάσσουν να γίνουν.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα των αγροτών στην Θεσσαλία.
Η ρύθμιση περιέχει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.
Το κόστος θα το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός και οι υποχρεώσεις που θα μπουν σε ρύθμιση θα είναι για το αγροτικό ρεύμα των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας, οι καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς, σε ό,τι αφορά στο αγροτικό ρεύμα.
Το πακέτο όμως δεν περιλαμβάνει όσους είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους.
Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει ότι όλοι οι αγροτικοί πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, με την καταβολή προκαταβολής του 15% ή 20% της οφειλής τους στη ΔΕΗ και αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού σε έως 18 ή 24 δόσεις, αντίστοιχα.
Αυτοί που έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση αν καθυστερήσουν να πληρώσουν τις δόσεις θα απενταχθούν από αυτήν. Σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν κεφάλαια για να πληρώσουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα και για αυτούς.