Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προτάσεις κτηνοτρόφων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τα βοσκοτόπια

10/12/2021 02:51 μμ
Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, έστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία ζητάνε αλλαγή υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου κατανομής των βοσκοτόπων.

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη, Χρήστο Μέτιο, έστειλαν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οποία ζητάνε αλλαγή υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου κατανομής των βοσκοτόπων.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, «καταθέσαμε επιστολή με τις προτάσεις μας στον Περιφερειάρχη. Τη Δευτέρα (13/12) ο κ. Μέτιος θα κατέβει στην Αθήνα και θα συναντηθεί με τον υπουργό κ. Λιβανό για να του καταθέσει τις προτάσεις μας.

Αντί να κάνουν ελέγχους στις περιοχές που γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με μεταβολές ζωικού κεφαλαίου κάνουν σπασμωδικές κινήσεις που δεν φέρνουν κανένα θετικό αποτέλεσμα και δημιουργούν προβλήματα στις πληρωμές των κτηνοτρόφων».

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια της σύσκεψης μαζί σας, που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή στις 16/11/2021, μετά τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήσαμε οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή-πρόταση τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου κατανομής των βοσκοτόπων, στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Επισημαίνουμε επίσης το νομότυπο σκάνδαλο του καταμερισμού του εθνικού αποθέματος από το 2017, με αποκορύφωμα τη σκανδαλώδη και μονομερή κατανομή των κονδυλίων του αποθέματος στην Κρήτη, σε ποσοστό 83.3% του συνολικού ποσού για βοσκοτοπικά δικαιώματα Ε.Α. (ΠΕ1) βασικής ενίσχυσης της χώρας (28.483.970 ευρώ από τα 34.179.913 ευρώ), για το έτος 2020.

Σας καλούμε να προωθήσετε την πρότασή μας προς το ΥπΑΑΤ, με στόχο την άρση των οικονομικών αδικιών που υφίστανται οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της χώρας, ανάμεσά τους και της δική μας περιφέρειας.

Η βασική αιτία της ανισομερούς κατανομής των δημοσίων βοσκοτόπων είναι η ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015, δηλαδή η «τεχνική λύση», η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και υιοθετήθηκε χωρίς καμία αλλαγή από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Ελπίζαμε ότι η πρώτη παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ για την κατανομή των βοσκοτόπων, θα είναι προς την άρση των ανισοτήτων στην κατανομή τους κατά χωρική ενότητα και η εφαρμογή μίας κοινής πυκνότητας βόσκησης για όλη τη χώρα.

Οι «επιστήμονες» που δημιούργησαν την «τεχνική λύση», η οποία από το 2015 εφαρμόζει μία εικονική πραγματικότητα στην κατανομή των βοσκοτόπων της χώρας, δεν κατάφεραν έστω αυτή την κατανομή, να την κάνουν δίκαια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάφεραν να μεταφέρουν ανεπιστρεπτί, τις ενισχύσεις από συγκεκριμένες περιοχές, όπως η ΑΜ-Θ, σε άλλες περιοχές της χώρας.
Δυστυχώς οι προσδοκίες μας αποδείχθηκαν φρούδες και η τροπολογία 1217/264725/27.9.2021 που τελικά κατατέθηκε ερήμην των κτηνοτροφικών φορέων, συνεχίζει επάξια την «τεχνική λύση», δημιουργώντας νέα προβλήματα στους πραγματικούς κτηνοτρόφους.

Τροπολογία που ήρθε μετά το κλείσιμο των δηλώσεων ΟΣΔΕ, δηλαδή ήρθε για να φέρει προ τετελεσμένων όλους τους εμπλεκόμενους και τους πραγματικούς κτηνοτρόφους αλλά και τους αεριτζήδες.

Η δικαιολογία του υπουργού ότι η κατανομή των βοσκοτόπων γίνεται κάθε χρόνο μετά το 2015 την ίδια περίοδο, είναι τουλάχιστον ατυχής, αφού η κατανομή μέχρι και το 2020 έγινε χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή.

Η όψιμη όμως προσπάθεια του ΥΠΑΑΤ να ελέγξει τις ψευδείς δηλώσεις αιγοπροβάτων και τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, που προέρχονται από το εθνικό απόθεμα, κυρίως για ιδιωτικά βοσκοτόπια, με ή χωρίς ζωικό κεφάλαιο και με θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, αποδεικνύεται ζημιογόνα έως καταστροφική για πάρα πολλούς κτηνοτρόφους, που δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.

Είναι τραγικό να δηλώνει με παρρησία ο υπουργός ΑΑΤ κ. Λιβανός, τη βεβαιότητά του για ψευδείς δηλώσεις αμνοεριφίων, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και να μην προχωρά σε οριζόντιους ελέγχους του ζωικού κεφαλαίου των περιοχών αυτών, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ και της κτηνιατρικής υπηρεσίας, με μικτά κλιμάκια και ελεγκτές και από άλλες περιοχές!!!

Αντίθετα και με ένα μαγικό τρόπο, στον έλεγχο μπαίνουν όσοι ζητούν ενημέρωση για το εθνικό απόθεμα και για τις υπόλοιπες θολές υποθέσεις!!!
Αυξήσεις του ζωικού κεφαλαίου της τάξης του 500% και 700%, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού κ. Λιβανού, είναι τουλάχιστον άξιες ελέγχου. Όχι μόνο για να επιβεβαιωθεί η αλήθεια, αλλά και για να προστατευθούν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών, που δουλεύουν στα ζώα και παράγουν, από τους αεριτζήδες που τους στερούν σημαντικές ενισχύσεις που δικαιούνται.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι όλα βαίνουν καλώς, με τον καταμερισμό του εθνικού αποθέματος του 2020 αλλά και των προηγουμένων ετών, είχαμε τις μετέπειτα νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ, οι οποίες διαψεύδουν τα ίδια τους τα λεγόμενα.

Δυστυχώς όμως αυτές οι παρεμβάσεις δε χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος, που είναι η ενεργοποίηση βοσκοτοπικών δικαιωμάτων (ΠΕ1) χωρίς ζωικό κεφάλαιο και οι υπέρογκα μεγάλες και ψευδείς δηλώσεις ζώων, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Δεν είδαμε καμία παρέμβαση προς την κατάργηση του συγκεκριμένου κανονισμού, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, ώστε τα κονδύλια του εθνικού αποθέματος να μην καταλήγουν στα χέρια των αεριτζήδων.

Δεν είδαμε καμία παρέμβαση στον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που τους διέπει, με ελέγχους των τίτλων ιδιοκτησίας και του εθνικού κτηματολογίου. Δεν είδαμε καμία κίνηση για συνδρομή των δασικών υπηρεσιών σε αυτούς τους ελέγχους των ιδιωτικών βοσκοτόπων, δασικές υπηρεσίες που θα έπρεπε ήδη να έχουν παρέμβει, μετά από τα δημοσιεύματα που έχουν αναρτηθεί στα ΜΜΕ όλης της χώρας. Φυσικά ο φόρτος εργασίας των δασικών υπηρεσιών είναι μεγάλος, αφού δεν αφήνουν σε χλωρό κλαρί τους πραγματικούς κτηνοτρόφους, επιβάλλοντάς τους πρόστιμα, για ότι μπορεί να φανταστεί ο καθένας.

Δεν είδαμε όμως και καμία αυτεπάγγελτη παρέμβαση, από την Ελληνική δικαιοσύνη και τους εισαγγελείς όλης της χώρας, για τη βρώμα και δυσωδία που εκπέμπει η κατάσταση αυτή, την οποία δημιούργησε η διαχρονική και διακομματική ανικανότητα της ελληνικής πολιτείας, να ελέγξει τους αεριτζήδες και τους νομότυπους απατεώνες, οι οποίοι βρήκαν ανοιχτή την πόρτα και μπήκαν. Το ερώτημα είναι ποιοι και γιατί, άνοιξαν αυτή την πόρτα και μάλιστα γιατί και μέχρι σήμερα την αφήνουν ανοιχτή!

Αν ισχύουν στο ελάχιστο όσα τερατώδη πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ και από τους ανθρώπους του χώρου, τότε οι ευθύνες όλων όσων είχαν κι έχουν εμπλοκή, δεν είναι μόνο πολιτικές αλλά κυρίως ποινικές.

Μας κάνει αλγεινή εντύπωση, η εκκωφαντική σιωπή όλων των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, για ένα θέμα που θα έπρεπε και λόγω του οικονομικού του μεγέθους, να απασχολεί την εθνική μας αντιπροσωπεία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Οι καθυστερημένες, σπασμωδικές και άκαιρες παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ, χωρίς να υπολογίζει τις «παράπλευρες απώλειες» των πραγματικών κτηνοτρόφων, μας υποχρεώνει να ζητήσουμε την αναστολή για το 2021 συγκεκριμένων άρθρων, που δημιούργησαν και θα δημιουργήσουν και στο μέλλον, προβλήματα στις πληρωμές των ενισχύσεων.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη συνέχιση εφαρμογής της «τεχνικής λύσης» στην κατανομή των βοσκοτόπων, με μοχλό αυτών των ανισοτήτων, τον προκλητικά αντιεπιστημονικό τρόπο υπολογισμού της πυκνότητας βόσκησης στις Χ.Ε. (Χωρικές Ενότητες) αλλά και στη συνέχιση της ενεργοποίησης βοσκοτοπικών δικαιωμάτων με ιδιωτικούς βοσκοτόπους, χωρίς ζωικό κεφάλαιο ή χωρίς το ανάλογο ζωικό κεφάλαιο που απαιτείται, στην κατανομή των αντίστοιχων δημοσίων βοσκοτόπων.

Ζητάμε την άμεση κατάργηση της διαφορετικής πυκνότητας βόσκησης, ανάμεσα στις Χ.Ε. της χώρας, εκτός ειδικών εξαιρέσεων.

Παρά τις παραπάνω διαφωνίες μας, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με το ισχύον νομικό καθεστώς, σας καταθέτουμε την παρακάτω πρόταση για τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων της ΚΥΑ 873/55993/26.5.2015, όπως αυτή τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021, με στόχο τη βελτίωση των αστοχιών που προέκυψαν στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης και θα προκύψουν και στις υπόλοιπες πληρωμές που έπονται, όπως και στα προγράμματα που προκηρύσσονται και σχετίζονται με τις εκτάσεις των βοσκοτόπων.

Προτείνουμε:
1. Για την περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 4 τροποποιείται ως εξής: β) Ένα (1) πρόβατο ή αίγα ηλικίας κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,05ΜΜΖ», με έναρξη ισχύος την κατανομή του 2022. Για την κατανομή του έτους 2021 ισχύει: Ένα (1) πρόβατο ή αίγα κάτω του ενός (1) έτους ανεξαρτήτως φύλου = 0,15ΜΜΖ.
2. Η παρ. 7 του άρθρου 4 συμπληρώνεται ως εξής: «7. Στην Χ.Ε. 9 της Νησιωτικής Ελλάδας και στη Χ.Ε. της Κρήτης, καθορίζεται αναλογία κατανομής κατά 10% χαμηλότερη από τη μέση αναλογία κατανομής βοσκοτόπων της χώρας, όπως υπολογίζεται στην παρ. 4.».
3. Η παρ. 10 του άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής: «10. Μετά την κάλυψη των απαιτήσεων σε βοσκότοπο των κτηνοτρόφων της οικείας ΧΕ, τυχόν περίσσεια βοσκοτόπων που προκύπτει σύμφωνα με την παρ. 8, χρησιμοποιείται ως απόθεμα. Το απόθεμα αυτό μπορεί να κατανεμηθεί σε κτηνοτρόφους με έδρα εκμετάλλευσης σε διαφορετική Χ.Ε. αποκλειστικά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους σε ΠΕ1. Στις περιπτώσεις που αφορούν σε κτηνοτρόφους που υποβάλλουν πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος κατανομής, αυτοί λαμβάνουν βοσκότοπο με συντελεστή 30% χαμηλότερο από τη μέση αναλογία της χώρας, όπως υπολογίζεται στην παρ. 4».
4. Η παρ. 15 του άρθρου 5 τροποποιείται και συμπληρώνεται ως εξής: «15. Για τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας του ζωικού κεφαλαίου, δύναται να πραγματοποιείται συμπληρωματική κατανομή, για όλες τις ενισχύσεις, σύμφωνα με το ζωικό κεφάλαιο που έχει εγκριθεί μετά τον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μόνο για την κατανομή του έτους 2021, οι κτηνοτρόφοι που αντικατέστησαν το ζωικό τους κεφάλαιο μετά από περιπτώσεις ανωτέρας βίας, εντός των χρονικών περιθωρίων που τους είχαν καθοριστεί, για να μπορέσουν να ενεργοποιήσουν πλήρως τις άμεσες ενισχύσεις τους και που με την εφαρμογή των τροποποιήσεων της ΚΥΑ 1217/264725/27.9.2021, δεν είναι εφικτή η πλήρης ενεργοποίηση, τους κατανέμονται οι εκτάσεις που χρειάζονται για την πλήρη ενεργοποίηση των άμεσων ενισχύσεών τους.».
5. Στο άρθρο 6 προστίθεται παρ. 4, ως εξής: «4. Οι ιδιωτικές εκτάσεις βοσκοτόπων που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ, με τα πλήρη στοιχεία που ορίζουν την τοποθεσία τους και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, κοινοποιούνται και στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, για περαιτέρω έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των συγκεκριμένων εκτάσεων.».
6. Στο άρθρο 8 προστίθεται παρ. 9, ως εξής: «9. Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται μέσω των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ, υπερβολική αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, σε συγκεκριμένες περιοχές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, προχωρούν σε οριζόντιους επιτόπιους ελέγχους στο ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων, με τη συνδρομή μικτών κλιμακίων υπαλλήλων των παραπάνω υπηρεσιών και από άλλες περιοχές της χώρας.».
7. Το άρθρο 9 τροποποιείται, ως εξής: «Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης των ετών 2021 και 2022, εκτός των παραγράφων όπου καθορίζεται διαφορετικό έτος έναρξης ισχύος και συγκεκριμένες εξαιρέσεις. Η ισχύς της απόφασης αυτής αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Η στάση του υπουργού κ. Λιβανού το καλοκαίρι του 2021, για το θέμα της κατανομής του εθνικού αποθέματος, δείχνει τουλάχιστον πολιτική εντιμότητα και μία αχνή τάση, να μπει τάξη, παρά τις διαφωνίες που έχουμε σε πολλά θέματα που μας αφορούν. Χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα και κυρίως, φώς!

Θα θέλαμε με πρωτοβουλία σας και συμμετοχή της ένωσης των περιφερειών, να γίνει μία εμπεριστατωμένη σύσκεψη για τα παραπάνω θέματα, από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προς τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα.
Επί τέλους ας ενημερώσουν και ας ακούσουν εκεί στο ΥΠΑΑΤ αυτούς που θίγονται, από ότι ύποπτο και στρεβλό αποφασίζεται και εφαρμόζεται στο υπουργείο γι’ αυτούς, αλλά σχεδόν πάντα, χωρίς αυτούς.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας.

ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν.ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/09/2024 03:22 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η ελληνική κτηνοτροφία, με συνεχόμενη μείωση κοπαδιών και αύξηση του κόστους παραγωγής.

Kυβερνητικός σχεδιασμός για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων δεν υπάρχει ούτε ανακοινώνονται αναπτυξιακά μέτρα για αύξηση (και όχι απλά αναπλήρωση) του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας.

Όλο και περισσότεροι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα, κάτι που οδηγεί σε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 2024 παραδόθηκαν - από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο - 528.768.728 κιλά νωπού πρόβειου γάλακτος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι ποσότητες έφταναν τα 539.954.311 κιλά. Με αγωνία αναμένουν οι κτηνοτρόφοι αυτό το μήνα να μάθουν τις νέες τιμές στο γάλα και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μείωση της τιμής παραγωγού.

Μέσα σε αυτό το άσχημο κλίμα οι κτηνοτρόφοι περίμεναν από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του κλάδου αλλά με έκπληξη είδαν ότι το «καλάθι» ήταν άδειο για αυτούς.

«Η κτηνοτροφία έχει αφεθεί τελείως στο έλεός της δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το τι γίνεται ούτε σε σχέση με τις ζωονόσους ούτε με το μεγάλο κόστος παραγωγής», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Δημήτρης Μόσχος. «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν απαντούν σε καμία πραγματική ανάγκη των κτηνοτρόφων. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε υπόσχεση ότι με τη νέα ΚΑΠ θα ενισχυθεί η κτηνοτροφία τελικά έχει γίνει ακριβώς το αντίθετο. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να καταλάβουν το μήνυμα: Ο Πρωθυπουργός μας ξέχασε, αλλά εμείς δεν ξεχνάμε», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚ αναφέρει τα εξής:

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός απέδειξε, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την πλήρη αδιαφορία του προς τον κτηνοτροφικό τομέα. Καμία αναφορά. Καμία υπόσχεση. Καμία λύση για τους κτηνοτρόφους που δίνουν καθημερινά μάχη για να επιβιώσουν, εν μέσω κρίσεων που απειλούν την ίδια την ύπαρξή τους. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα, ιδιαίτερα αιγοπρόβατα χάθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και από τις πυρκαγιές.

Ακολούθησαν οι χιλιάδες απώλειες από τις ζωονόσους πανώλη και ευλογιά που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, γι’ αυτό ζητάμε πλήρη και πραγματική αποζημίωση των ζώων που χάθηκαν, όπως και των κατεστραμμένων σταβλικών εγκαταστάσεων και των ζωοτροφών.

Επίσης η κυβέρνηση είναι ανίκανη να μας προστατέψει από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων και τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας, οι τιμές στην παραγωγή εκτοξεύονται, με το κόστος παραγωγής πλέον να είναι δυσβάσταχτο, και όμως η κυβέρνηση επιλέγει να κωφεύει. Ενώ όλοι οι άλλοι κλάδοι λαμβάνουν υποσχέσεις και σχέδια ανάπτυξης, η ελληνική κτηνοτροφία εγκαταλείπεται στο έλεος της καταστροφής. Αυτή η στάση είναι προσβλητική και εξοργιστική.

Η κυβέρνηση κάνει το λάθος να θεωρεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να αντέχουν σιωπηλά.
Εμείς δεν θα μείνουμε άπραγοι! Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο Πρωθυπουργός μας αγνόησε, αλλά εμείς θα είμαστε αυτοί που θα του υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική κτηνοτροφία είναι πυλώνας της εθνικής οικονομίας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την καταστρέψει.

Δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε τα αυτονόητα:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του ζωικού κεφαλαίου.
  • Άμεση αποζημίωση των ζωονόσων που αφανίζουν τα κοπάδια μας.
  • Οικονομική ενίσχυση και πολιτικές ανάπτυξης για έναν από τους πιο κρίσιμους παραγωγικούς τομείς της χώρας.
  • Νομοθέτηση για ακατάσχετη πρώτη κατοικία και των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων.

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια των αγροκτηνοτρόφων που μεταφέρθηκαν στα funds, προτείνεται να δοθεί δυνατότητα στον οφειλέτη, με σχετική νομοθέτηση, να αποπληρώσει το δάνειο, στο ύψος της τιμής εξαγοράς από τα funds, με αύξηση έως 10% της τιμής αυτής.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει να συνεχίσει να μας αγνοεί, τότε θα βρει μπροστά της έναν κλάδο ενωμένο και αποφασισμένο που διεκδικεί την επιβίωσή του.

Τελευταία νέα
09/09/2024 12:59 μμ

Κατατέθηκε εξώδικο, από 12 ΚΥΔ και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις ζημιές από την κακή διαχείριση του ΟΣΔΕ το 2024.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο: «Λίγο πριν την καταληκτική ημερομηνία όπως είχε προβλεφθεί από τις αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και του Προέδρου κ. Μπαμπασίδη το προβλήματα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι πρωτοφανή. Δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ τυπικά υπολείπονται κατά 200.000 για να ολοκληρωθούν ουσιαστικά όμως όσον αφορά το σύνολο του έργου για να είναι πλήρεις οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 είναι κάτω του 30% με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πληρωμές των αγροτών και τις προϋποθέσεις που ορίζει το κοινοτικό πλαίσιο.

Πέρα από την ταλαιπωρία των αγροτών σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ΚΥΔ όπου για μεγάλο διάστημα διπλάσιο ήδη των προηγούμενων ετών λειτουργούν με επαχθές κόστος χωρίς να τελειώνει το έργο.

Με βάση αυτή πρωτοφανή κατάσταση και την ζημιά που έχουν με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της Διοίκησή του καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες με πρώτη την αποστολή εξωδίκου προς τον Οργανισμό για την διεκδίκηση αποζημίωσης για το αδικαιολόγητο κόστος και ζημιά που έχουν υποστεί.

Στο εξώδικο προσφεύγουν και μετά τα τελευταία sms του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και τις εκπτώσεις ελέγχου που ζητά από τα ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν απλώς πρωτόκολλο.

Εκτός του ότι αυτή η ενέργεια λόγω του τρόπου λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να αφήσει εκτός ενισχύσεων τους αγρότες αλλά και να καταστήσει υπόλογα τα ΚΥΔ μεταφέροντας τους την ευθύνη.

Τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται με το εξώδικο προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τα εξής:

Κατά την τρέχουσα περίοδο του έτους 2024, η πλατφόρμα άνοιξε μεν, την 1η Απριλίου 2024, αλλά μόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 οι μεμονωμένοι παραγωγοί και όχι και τα ΚΥΔ, για τα οποία και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, η παραπάνω πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ έτους 2024, άνοιξε με μεγάλη καθυστέρηση 3,5 μηνών (105 ημέρες) και συγκεκριμένα μόλις στις 15 Ιουλίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή των 3,5 μηνών, οφείλεται σε αποκλειστική ευθύνη του Οργανισμού σας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως διαπιστώσαμε, καταργήσατε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα από το κυβερνητικό νέφος, αντικαθιστώντας την από μία απαρχαιωμένη, που χρησιμοποιούσαμε πριν 10 χρόνια, η οποία μέχρι και σήμερα είναι μη λειτουργική, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο μας.

Και για να γίνει αντιληπτή η διαφορά, ένας έμπειρος χρήστης παραλάμβανε την ημέρα κατά τα προηγούμενα έτη 30-35 αιτήσεις την ημέρα και με την πλατφόρμα που μας δώσατε πρόσβαση, στις 15 Ιουλίου, δεν μπορεί να παραλάβει πάνω από 5 και αυτές ημιτελείς.

Ενώ έχει παρέλθει χρόνος διπλάσιος σε σχέση με την περυσινή περίοδο, δηλαδή 5,5 μηνών (165 ημέρες) έναντι του συνήθους των 75-80 ημερών κάθε χρόνο, έχει υλοποιηθεί μόλις το 1/3 του έργου και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί, αφού προκειμένου να εμφανιστούν αιτήσεις στο σύστημα, έχετε παρακάμψει σοβαρές ενέργειες, όπως η υποβολή δικαιολογητικών και τα οικολογικά σχήματα που μας ζητάτε να διεκπεραιωθούν σε επόμενα στάδια, επιβαρύνοντάς μας με υπερβολικό κόστος, αφού θα χρειαστεί η επανειλημμένη πρόσκληση και παράσταση του παραγωγού στα ΚΥΔ για την ολοκλήρωση της δήλωσης, προκαλώντας μας έτσι ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν είναι η μόνη αιτία επιβάρυνσης των ΚΥΔ και των παραγωγών με δυσανάλογο κόστος για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δυσλειτουργίες που αφορούν την ίδια την ποιότητα της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, αποτέλεσμα του κακής ποιότητας λογισμικού που προέταξε και επέλεξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ μετά από αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις από τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχων την στιγμή της υποβολής, που είχε μέχρι σήμερα το σύστημα και ειδικότερα κατά την λειτουργία του στο gov τα δυο προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα:

I. Μια σειρά από ελέγχους, όπως η υποχρεωτική πριν την ολοκλήρωση επισύναψη σειράς εγγράφων για την τεκμηρίωση της καταβολής συνδεδεμένων ενισχύσεων και ενισχύσεων για τα οικολογικά αφαιρέθηκαν

II. Αφαίρεση των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτεμαχίων των βοσκοτόπων από τις κατανομές των προηγούμενων ετών με διπλό αρνητικό αποτέλεσμα. Την εμφάνιση πολλών επικαλύψεων, για τις οποίες θα χρειαστεί αδικαιολόγητος χρόνος και κόπος για την διόρθωσή τους, καθώς και την επανεμφάνιση νέου κύματος καταπατητών βοσκοτοπικών εκτάσεων για την απόσπαση ενισχύσεων μέσω του εθνικού αποθέματος, γεγονός που θα επιβαρύνει την όλη λειτουργία των ΚΥΔ.

III. Οι ατελείς ή ημιτελείς αιτήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και θα καθυστερήσουν σημαντικά την εφαρμογή του monitoring, καθώς και των πρώτων διασταυρωτικών ελέγχων για την αποσφαλμάτωση των αιτήσεων και την διόρθωσή τους από τα ΚΥΔ και τους παραγωγούς

IV. Οι καθυστερήσεις αυτές θα οδηγήσουν νομοτελειακά σε μεγάλη καθυστέρηση των πληρωμών στους δικαιούχους, με αποτέλεσμα μια σειρά οικονομικών υποχρεώσεων των παραγωγών στις συνεταιριστικές τους Οργανώσεις και τις τράπεζες να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και να πληρωθούν

Είναι προφανές, ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός της καταληκτικής ημερομηνίας που έχετε θέσει, δηλαδή στις 12 Σεπτεμβρίου 2024, ακόμη και με την μερική ή ελλιπή συμπλήρωση των αιτήσεων και με παράλειψη δικαιολογητικών, ώστε να εξασφαλιστεί έστω η τυπική πρωτοκόλλησή τους, επιλογή που απορρίπτουμε εκ προοιμίου, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι βέβαιο, ότι μεταφέρεται σε εμάς η ευθύνη για την πληρότητα ή μη της αίτησης, δηλαδή στα ΚΥΔ και στους δικαιούχους.

Αυτό γιατί η εφαρμοζόμενη ήδη επιλογή, με προτροπή σας, δεν έχει καμία διασφάλιση ότι μετά την πρωτοκόλληση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα κρίνει τις αιτήσεις ως μη πλήρης και θα τις απορρίψει, ως μη επιλέξιμες μερικώς ή ολικώς.

Για αυτούς τους λόγους, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την παραπάνω υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας και με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματός μας, για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που υπέστημεν και υφιστάμεθα, εξαιτίας της καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων, οφειλομένης σε αποκλειστική υπαιτιότητα του Οργανισμού σας, σας καλούμε να μας παραχωρήσετε άμεσα ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ως έχετε την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση ώστε να υποβληθούν οι αιτήσεις πλήρεις και να περιοριστούν στο ελάχιστο τυχόν λάθη, για να μπορέσουν να γίνουν έγκαιρα ορθές πληρωμές και για να ξεκινήσουν ταυτόχρονα τα προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι συνδεμένα με τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2024. Άλλως και σε κάθε περίπτωση, σας δηλώνουμε, ότι για την αποκατάσταση κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας που θα υποστούμε από την παράνομη και υπαίτια συμπεριφορά του Οργανισμού σας, θα ασκήσουμε εναντίον σας κάθε ένδικο βοήθημα ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων».

06/09/2024 08:27 πμ

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), καλεί τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς, Κτηνοτροφικούς, Μελισσοκομικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην μεγάλη συγκέντρωση, το Σάββατο (7 Σεπτεμβρίου), στην πλατεία ΧΑΝΘ στην Θεσσαλονίκη, στις 5.30 το απόγευμα.

«Ενώνουμε την φωνή μας με τα Εργατικά σωματεία, τους συλλόγους Αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητών, Συνταξιούχων στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης. Ο κοινός δρόμος του αγώνα και της διεκδίκησης, απέναντι στον κοινό αντίπαλο, στις πολιτικές που έφτασαν την ακρίβεια στα ύψη, που μπουκώνουν με δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια και να διεκδικήσει λύσεις για τον λαό.

Η συνεχής μείωση του εισοδήματος μας, το τεράστιο κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη, οι χαμηλές τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής ή στα όρια του, οι ανοιχτές τιμές και η αβεβαιότητα στην πώληση των προϊόντων, οι μεγάλες καταστροφές που αποζημιώνονται με ψίχουλα από τον ΕΛΓΑ, οι ασθένειες όπως η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών που εξολοθρεύει ολόκληρα κοπάδια χωρίς ουσιαστική αποζημίωση και η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχουν οξύνει κατά πολύ τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών.

Χιλιάδες ξεκληρίζονται και εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους, γη υψηλής παραγωγικότητας δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους για την κερδοφορία τους με την εγκατάσταση φωτοβολταικών, οι καλλιέργειες μας είναι απροστάτευτες στα καιρικά φαινόμενα και την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών έργων από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες για αυτή την κατάσταση στις πολιτικές που τόσα χρόνια εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται.

Απέναντι μας έχουμε την Κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης μας και ταυτόχρονα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει και να διαιρέσει τους αγρότες όπως έκανε στην Θεσσαλία με τους πλημμυρόπληκτους και τις αποζημιώσεις-ψίχουλα που δόθηκαν σε όσους δόθηκαν. Είτε κοροϊδεύει τους αγρότες όπως τώρα που παρουσιάζει ως αφορολόγητο πετρέλαιο την διάταξη που φέρνει για ψήφιση και είναι ουσιαστικά τα ψίχουλα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που πήραμε και πέρυσι.

Απέναντι μας έχουμε τις βιομηχανίες, πολυεθνικές και εμπόρους που μας πουλάνε πανάκριβα μέσα και εφόδια και αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας και τα πουλάνε πολύ ακριβότερα κερδοσκοπώντας σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Τη νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Τις τεράστιες καταστροφές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και ετοιμάζουν στα σκαριά νέο κανονισμό που θα είναι ακόμη χειρότερος, με μεγαλύτερα ασφάλιστρα και λιγότερες αποζημιώσεις.

Καλούμε τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να πιστέψουν στην δύναμη της οργάνωσης και τα αποτελέσματα των αγώνων μας και ξεκινώντας το Σάββατο από την συγκέντρωση για την ΔΕΘ στην πλατεία ΧΑΝΘ, να προχωρήσουμε σε νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων διεκδικώντας την επιβίωση μας με:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα και κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων, ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να ζήσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο.
  • Να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ
  • Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης.

Ενισχύουμε την ΠΕΜ δυναμώνοντας τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους ώστε να μαζικοποιηθούν, να λειτουργούν, και να δημιουργηθούν πολλοί περισσότεροι, είναι η μόνη λύση για να βάλουμε φρένο στην καταστροφή μας.

Η ΠΕΜ θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για το αγροτικό κίνημα που χρειαζόμαστε σήμερα, δυνατό, διεκδικητικό απέναντι στις Κυβερνήσεις, ξεκάθαρο στις διεκδικήσεις και τον προσανατολισμό του».

03/09/2024 09:00 πμ

Στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης Φαρκαδόνας.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι άλλες θα είναι οι αποζημιώσεις για τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλες για τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη.

Χαρακτήρισε δε υποδειγματική την αντιμετώπιση της πανώλης αιγοπροβάτων εκ μέρους της Πολιτείας και έδωσε τα εύσημα στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«H διαχείριση της πανώλης ήταν πραγματικά υποδειγματική. Δεν το λέω εγώ αυτό. Λάβαμε μία επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ήρθε και επέβλεψε τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες και θεώρησε τη διαχείριση της πανώλης από την Ελλάδα υπόδειγμα προς μίμηση.

Αυτό οφείλεται καταρχάς στην Περιφέρεια και στο Υπουργείο. Το λέω από κοινού, διότι καταλαβαίνετε τις εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να είχε η επέκταση της πανώλης στο ζωικό κεφάλαιο. Θέλω να ελπίζω ότι ο κύκλος θα έχει κλείσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας.

Προφανώς όταν θα έρθει η ώρα της αποζημίωσης των ζώων, έχουμε πλήρη αίσθηση του κόστους και του τι σημαίνει να είσαι σήμερα κτηνοτρόφος και να αντικαθιστάς το ζωικό κεφάλαιο. Κάνω τη διάκριση: άλλα τα ζώα τα οποία πνίγηκαν και άλλα τα ζώα τα οποία έχουν θανατωθεί ή ενδεχομένως να θανατωθούν ακόμα από την πανώλη».

Τα προβλήματα με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Οι αποζημιώσεις για τη θανάτωση ζώων λόγω ασθενειών προβλέπονται από το «πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων» που εκδίδεται κάθε χρόνο με ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) συναρμόδιων υπουργών. Σε αυτή τη χρηματοδότηση προβλέπεται και συμμετοχή από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αυτή η χρηματοδότηση, που είναι πενιχρότατη, προβλέπεται από τον Κανονισμό 349/2005 και οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν στους κτηνοτρόφους και να στέλνουν το φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που έγινε η θανάτωση των ζώων.

Το άρθρο 6 του Κανονισμού 349/2005 αναφέρει:
1. Σε περίπτωση κατά την οποία μια από τις περιπτώσεις - που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 - εμφανιστεί στο έδαφος κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος ενημερώνει την Επιτροπή, εντός 30 ημερών από την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας, για τις σχετικές κατηγορίες ζώων ή προϊόντων και τις αγοραίες αξίες που αντιστοιχούν σε κάθε μία από τις εν λόγω κατηγορίες.
2. Το αργότερο δύο μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει, σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙα, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με το κόστος των αποζημιώσεων: τον αριθμό ζώων που θανατώνονται ανά κατηγορία, ενδεχομένως τον αριθμό αβγών που καταστρέφονται, καθώς και το συνολικό ποσό, των αποζημιώσεων που χορηγήθηκαν ήδη για κάθε κατηγορία.
3. Το αργότερο τρεις μήνες μετά την επίσημη επιβεβαίωση της πρώτης εστίας και, κατόπιν, κάθε δύο μήνες, το κράτος μέλος διαβιβάζει σε μορφή ηλεκτρονικού αρχείου και σύμφωνα με το υπόδειγμα που παρατίθεται στο παράρτημα ΙΙβ, τις ακόλουθες βασικές πληροφορίες σχετικά με τις λειτουργικές δαπάνες: τα ποσά που καταβάλλονται για τη θανάτωση, τη μεταφορά και την καταστροφή των σφαγίων, αβγών και γάλακτος, τον καθαρισμό, την απολύμανση και την απεντόμωση των εκμεταλλεύσεων, την καταστροφή των τροφίμων και, ενδεχομένως, των υλικών.

Άρα η Ελλάδα, μέσα σε τρεις μήνες, πρέπει να στείλει τον ολοκληρωμένο φάκελο στην Κομισιόν για έγκριση. Δεν προσδιορίζεται όμως ο χρόνος μέσα στον οποίο αυτή θα αποφασίσει.

Διαμαρτυρίες αγροτών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών πραγματοποιήθηκε στον πολύπαθο Παλαμά κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη, καθώς εκατοντάδες αγρότες ξεχύθηκαν στους δρόμους «περικυκλώνοντας» το ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας. Αγρότες από την Καρδίτσα, με τον πρόεδρο της της ΕΟΑΣΚ, Κώστα Τζέλλα, έβγαλαν έξω τα τρακτέρ πάνω στα οποία τοποθέτησαν δεσμίδες από άχυρα. Οι πλημμυροπαθείς να κάνουν λόγο για ημίμετρα, πρόχειρες παρεμβάσεις και εκφράζουν φόβους ότι σε νέα πλημμύρα θα καταστραφούν και πάλι.

30/08/2024 11:43 πμ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους των συνεταιρισμών και των αγροτών το πρόσφατο μήνυμα (μέσω SMS) που έλαβαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024.

Το εν λόγω μήνυμα ενημέρωνε τους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 12/9/2024. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε: Η προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ) 2024 λήγει 12/9. Παρακαλούμε να την υποβάλλετε άμεσα, είτε με κωδικούς taxisnet, είτε μέσω ΚΥΔ».

Για άλλη μια φορά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέκεται κατώτερος των περιστάσεων, μετακυλίοντας τις ευθύνες που του αναλογούν στους αγρότες, στέλνοντας ένα απαράδεκτο και εκβιαστικό μήνυμα, που τους υποχρεώνει να κινηθούν άμεσα υπό την απειλή απώλειας της αποζημίωσής τους.

Σε επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

Το απαράδεκτο, εν ήδη μάλιστα απειλής, μήνυμα με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί από τις ακατανόητες ενέργειες της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ΟΣΔΕ 2024, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, για το σοβαρό θέμα της διασφάλισης και της ομαλής καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.

Με την προσχηματική υπενθύμιση περί της καταληκτικής ημερομηνίας της 12/9 που περιέχει, επιχειρείται το πέρασμα της ευθύνης για την μη ομαλή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες.

Η ανευθυνότητα οφείλεται στους εξής συγκεκριμένους λόγους.

1. Η εφαρμογή υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, με την οποία υποβάλλονται οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 15 Ιουλίου, έχει πλείστα προβλήματα με κυριότερα αυτά του χαρτογραφικού
υποβάθρου, του σχεδιασμού των αγροτεμαχίων, της πολύ αργής αποθήκευσης των εγγραφών & καταχωρήσεων, καθώς και της μη ενσωμάτωσης ακόμη και των μικρών βελτιώσεων της 1ης τροποποίησης του ΣΣΚΑΠ, που ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων των αγροτών.

2. Ενώ ύστερα από 45 ημερολογιακές ημέρες έχουν μερικώς συμπληρωθεί και υποβληθεί για να λάβουν εμπρόθεσμο πρωτόκολλο περίπου 200.000 δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 από τις 660.000, δηλαδή ποσοστό 33% περίπου, ζητείται στις υπόλοιπες 15 (!) μόλις ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή μέχρι 12 Σεπτεμβρίου, να υλοποιηθεί το υπόλοιπο 67% του έργου της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.
Εάν όμως συνεκτιμηθεί και ότι οι πιο σύνθετες δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 βρίσκονται πίσω όσον αφορά την υποβολή τους, τότε το πραγματικό έργο που απομένει, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 12 Σεπτεμβρίου, είναι περίπου το 75-80%.

3. Η προσχηματική οδηγία που εστάλη με SMS αγνοεί προκλητικά ότι τα ΚΥΔ, που υπολειτουργούν για περίπου 5 μήνες, εξ αιτίας των ενεργειών του ΟΠΕΚΕΠΕ, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα, όση προεργασία και να έχει προηγηθεί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024.
Επίσης, ακόμη και στη θεωρητική περίπτωση που όλοι οι εναπομείναντες παραγωγοί προσπαθήσουν να συνδεθούν με χρήση κωδικών taxisnet, το σύστημα της εφαρμογής ΟΣΔΕ 2024 αρνείται να ανταποκριθεί στοιχειωδώς.

4. Η προώθηση μερικής ή ελλιπούς συμπλήρωσης αιτήσεων που προκρίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με παράλειψη δικαιολογητικών μόνο και μόνο για να λάβουν πρωτόκολλο, που μαζί με την έκπτωση ελέγχων που ήδη υπάρχει, μεταφέρει την ευθύνη της πληρότητας της αίτησης στα ΚΥΔ, ενώ παράλληλα δίνει σήμα για παράτυπες αιτήσεις και θα οδηγήσει και πάλι στην αφαίρεση ενισχύσεων από τους παραγωγούς υπέρ τρίτων (οικολογικά σχήματα).
Πρόκειται για αντικανονική διαδικασία που θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα καθυστερήσεων στην καταβολή των ενισχύσεων, έξω από τις ανάγκες των παραγωγικών παραγωγών.

5. Η μερική συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οδηγεί επίσης σε κακή ποιότητα αιτήσεων με αποτέλεσμα ο παραγωγός να επανέρχεται πάλι και πάλι στα ΚΥΔ για διορθώσεις και συμπληρώσεις, με αποτέλεσμα να υποβάλλεται σε ατέρμονες διοικητικές διαδικασίες σε συνδυασμό με αχρείαστα έξοδα και έτσι οι παραγωγικοί παραγωγοί να έχουν απώλεια εισοδήματος.

Κύριε Μπαμπασίδη

Τα προβλήματα αυτά σας είχαν εκτενώς αναλυθεί έγκαιρα κατά τη συνάντηση που είχατε με το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ στις 16 Μάϊου 2024. Κατά την ανάλυση σημειώνατε επίμονα προς το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ, να μην θέτει όρο και αίτημα να αρχίσει άμεσα το ΟΣΔΕ 2024.

Μετά την απώλεια όμως άπρακτου τόσο μεγάλου χρονικού διαστήματος, ζητάτε σήμερα από τους παραγωγούς και τα συνεταιριστικά και άλλα ΚΥΔ να τελειώσουν άμεσα σε 15 ημέρες το ΟΣΔΕ 2024.

Επειδή ο ελλιπής σχεδιασμός σας, έχει δημιουργήσει ζημιά στους αγρότες και τα συνεταιριστικά ΚΥΔ, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), δεν πρόκειται να δεχθεί να υπάρξουν εκπρόθεσμες αιτήσεις για το 2024, με απώλεια ενισχύσεων και επειδή την αποκλειστική ευθύνη την έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες στις αρμόδιες αρχές και τα αρμόδια όργανα για αυτό.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση σας είναι αναγκαία.

30/08/2024 10:15 πμ

Συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στο συλλαλητήριο, που θα γίνει το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα συμμετοχής στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο.

Για άλλη μία χρονιά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, που σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές και την μειωμένη παραγωγή, οδηγούν σε χρέη, σε εγκατάλειψη καλλιεργήσιμων εκτάσεων, καθώς τα έξοδα είναι μεγαλύτερα από το εισόδημά μας», τονίζει.

Για την ενίσχυση στο αγροτικό πετρέλαιο που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, τη χαρακτηρίζει υποτυπώδης, όπως και την ένταξη του αγροτικού τιμολογίου ρεύματος στο πρόγραμμα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ, που «δεν αποτελεί ούτε σταγόνα στον ωκεανό του τεράστιου κόστους παραγωγής με τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών στα μέσα και εφόδια.

Η κατάσταση στον ΕΛΓΑ παραμένει τραγική.

«Οι ζημιές από διάφορα καιρικά φαινόμενα θα αποζημιωθούν – όχι όλες και όχι στο 100% – ύστερα από πολλούς μήνες. Ζημιές που προέκυψαν όπως η ακαρπία, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ούτε από τις ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Ούτε βέβαια προβλέπεται κάποια αποζημίωση για τις άκαιρες βροχοπτώσεις ή την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών στα ροδάκινα που όπως φαίνεται επεκτείνεται και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες», τονίζεται στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυξήσεις στα ασφάλιστρα παραγωγής στον ΕΛΓΑ, καθώς και τον σχεδιασμό της να μετατρέψει τον οργανισμό σε καθαρά ανταποδοτικό, που η ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των αγροτών. Η κυβέρνηση δεν θα δίνει ούτε σεντ για τον ΕΛΓΑ επειδή όπως λέει δεν το επιτρέπει η ΕΕ.

Η νέα ΚΑΠ που σχεδιάστηκε και υλοποιείται με κριτήριο τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, οι όποιες ενισχύσεις πρόκειται να δοθούν με μεγάλη καθυστέρηση - άγνωστο πότε - θα φέρουν σε χειρότερη θέση τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Πολλά ακούσαμε για στήριξη του πρωτογενή τομέα για προγράμματα νέων αγροτών, για σχέδια αντιμετώπισης της «κλιματικής κρίσης», διάφορα ευχολόγια και βαρυγδουπες δηλώσεις, δεν ακούσαμε όμως τίποτε για το ουσιαστικό, που είναι οι τιμές των προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν εισόδημα, ώστε συνεχίσουμε την καλλιέργεια νέοι και παλιοί αγρότες, για μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής με ευθύνη του κράτους, έργα υποδομής στην ύπαιθρο που θα υποστηρίζουν την παραμονή των οικογενειών στα χωριά».

Να αναφέρουμε ότι πακέτο παρεμβάσεων για το δημογραφικό και το στεγαστικό ζήτημα αλλά «μικρό καλάθι» για τους αγρότες, αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός,στην ομιλία του στην Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της 88ης ΔΕΘ.

28/08/2024 10:02 πμ

Καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και άμεσα καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων ζητούν οι κτηνοτρόφοι.

Ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, ζητά από το ΥπΑΑΤ να αντιμετωπιστούν άμεσα και ουσιαστικά τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και ζητάει:

1. Ακριβής καταγραφή και απόλυτη διαφάνεια για το ζωικό πληθυσμό που θανατώθηκε
Η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών έχει επιφέρει καταστροφικές απώλειες, με τις συνέπειές της να παραμένουν ανυπολόγιστες. Απαιτούμε από το Υπουργείο την πλήρη και άμεση καταγραφή του αριθμού των θανατωμένων ζώων. Είναι κρίσιμη η διάκριση μεταξύ ζώων γαλακτοπαραγωγής και αυτών που εισάγονται για πάχυνση και κρεοπαραγωγή.

2. Άμεσες και Δίκαιες αποζημιώσεις που αντανακλούν την πραγματικότητα
Η καταστροφή που έχει υποστεί ο κτηνοτροφικός κλάδος λόγω της πανώλης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καθυστερήσεις και αναβολές. Απαιτούμε την άμεση καταβολή αποζημιώσεων που να αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των ζώων που θανατώθηκαν.
Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και χρειάζονται άμεση οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να επαναφέρουν τη λειτουργία τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή δυνάμεθα να σας παράσχουμε την οποιαδήποτε υποστήριξη απαιτηθεί για να προσεγγιστεί το εύλογο της αξίας ανά κατηγορία ζώου.

3. Ανάληψη ευθυνών και μέτρα πρόληψης για το μέλλον
Η προέλευση και η διασπορά της πανώλης στη χώρα μας δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Ο κτηνοτροφικός κλάδος απαιτεί την ολοκλήρωση και τη δημοσιοποίηση της έρευνας για τις αιτίες και τις ευθύνες αυτής της καταστροφής. Είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα πρόληψης για να αποτραπεί παρόμοια κρίση στο μέλλον.

4. Οικονομική στήριξη και σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγοπροβατοτροφίας
Η αιγοπροβατοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της αγροτικής οικονομίας, έχει πληγεί σοβαρά από την πανώλη και τις συνέπειές της. Ζητούμε την άμεση εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, καθώς και παροχή τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης για την ανασυγκρότηση των εκμεταλλεύσεων, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητά τους στο μέλλον.

Οι κτηνοτρόφοι, που καθημερινά συνεισφέρουν στο ΑΕΠ της χώρας, βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η υποστήριξη από την πολιτεία είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης και επανεκκίνησης του κλάδου.

26/08/2024 04:33 μμ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή (23/8/2024) η διευρυμένη σύσκεψη θεσμικών φορέων γύρω από την κτηνοτροφική παραγωγή στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων, κρεοπωλών, σφαγείων και ζωοτροφών.

Όπως αναφέρει ο ΣΕΚ, αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής από όλους τους προαναφερόμενους φορείς, όπως ορίζει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, για την αντιμετώπιση των ασθενειών αλλά και για την περαιτέρω συνεργασία με το ΥπΑΑΤ για την ΚΑΠ και την εθνική αγροτική πολιτική.

Υπενθυμίζει ακόμη ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό, το ΥπΑΑΤ θα έπρεπε ήδη να είχε δημιουργήσει την εν λόγω Επιτροπή, ώστε να συναποφασίζει για τα μέτρα, τη στρατηγική αλλά και τις αποζημιώσεις που αφορούν όλους τους προαναφερόμενους.

Ομόφωνα αποφασίστηκε ότι είτε το ΥπΑΑΤ θα δεχθεί την εν λόγω Επιτροπή, είτε θα προχωρήσουμε νομικά στην ΕΕ αλλά και την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση κτηνοτρόφων.

Σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα της Επιτροπής, αναφέρει ο ΣΕΚ.

09/08/2024 03:28 μμ

Την απαλλαγή των αγροτών από το μίσθωμα που καταβάλλουν για την καλλιέργεια αγροκτημάτων που έχουν πλημμυρίσει στην κύρια τάφρο της Κάρλας, καθώς είναι αδύνατη η αγροτική δραστηριότητα σε αυτά, ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με επιστολή του προς τον ΓΟΕΒ.

Προτείνει δε τον Οκτώβριο του 2025 το θέμα να επανεξεταστεί και η λύση να εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τα αγροκτήματα.

Σύμφωνα με την εισήγηση του περιφερειάρχη προς τον Οργανισμό Κοινής Ωφελείας ΓΟΕΒ και κατόπιν σχετικού αιτήματος αγροτών για «μη πληρωμή μισθώματος για τα αγροτεμάχια που έχουν εκμισθώσει στη Ζώνη του Συλλεκτήρα ΙΤ (κύριας τάφρου Κάρλας) από τον ΓΟΕΒ, όπως αυτό διατυπώθηκε με εξώδικη δήλωσή τους, καθόσον λόγω της πλημμύρας και των υδάτων που ακόμη δεν έχουν υποχωρήσει, έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία, λόγω ανωτέρας βίας, να τα χρησιμοποιήσουν», προτρέπει τον Οργανισμό για την εξεύρεσή της καλύτερης λύσης, προς όφελος των παραγωγών.

Ο περιφερειάρχης υπενθυμίζει ακόμη το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι παρακάρλιοι παραγωγοί λόγω της αδυναμίας τους να καλλιεργήσουν, μη λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, ενώ έχουν αποζημιωθεί με μικρά ποσά για την απώλεια παραγωγής.

Ερώτηση στην Βουλή

Ως «άδικη και νομικά αβάσιμη» χαρακτηρίζει την αναζήτηση των ενοικίων για τα παρακάρλια αγροτεμάχια, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Με την υπ’ αριθ. ΥΑ 26/150398 (ΦΕΚ Β΄3028/2024) Υπουργική απόφαση, θεσπίζονται οι λεπτομέρειες χορήγησης της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα βάσει του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2820 της Επιτροπής συνολικού προϋπολογισμού 43.082.500 €.

Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης είναι, μεταξύ άλλων, οι γεωργοί, που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Μάλιστα, η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159.97,32 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, ως Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης της παρούσας απόφασης ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των επιλέξιμων εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον από 10/10/2023 χάρτη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι δικαιούχοι αγρότες των παρακάρλιων αγροτεμαχίων, εφαρμόζουν παύση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας για 2 έτη από τις καταστροφικές κακοκαιρίες Daniel και Elias, και δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα εθελοντικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2022 ή εθελοντικές παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 για τις εκτάσεις που χορηγείται στήριξη δυνάμει της παρούσας απόφασης. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι της περ. α της παρ. 1 δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τα έτη 2024 και 2025 για τις παρεμβάσεις των οικολογικών σχημάτων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Είναι ξεκάθαρο, από το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης, ότι οι γεωργοί, κρίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και χρηματοδοτικής στήριξης, λόγω του γεγονότος ότι τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν είτε ιδιόκτητα, είτε μισθωμένα, πλησίον της λίμνης Κάρλας, εμφανίζουν αδυναμία καλλιέργειας και για το λόγο αυτό, οι δικαιούχοι δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τα έτη 2024 και 2025 για τις παρεμβάσεις των οικολογικών σχημάτων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αφού δεν δύνανται τα αγροτεμάχια να καλλιεργηθούν.

Πλην όμως, πολλοί μισθωτές – καλλιεργητές αγροτεμαχίων πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας, ενώ αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχια που έχουν μισθώσει από τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β), και δεν υποβάλλουν καν δήλωση καλλιέργειας για τα επόμενα δύο έτη 2024, 2025, αποκλειόμενοι από τις ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα, λαμβάνουν ειδοποιητήρια καταβολής μισθωμάτων από τον Γ.Ο.Ε.Β.

Όμως, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα:
Γιατί, ενώ οι αγρότες ως μισθωτές έχουν απωλέσει για λόγο ανωτέρας βίας τη κατοχή του αγροτεμαχίου και δεν δύνανται ούτε να το καλλιεργήσουν, ούτε να λάβουν εισόδημα από αυτό, δηλαδή έχει εξαλειφθεί η αιτία της εκμίσθωσης, να εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του μισθώματος, για το έτος 2024;
Επειδή, αφενός είναι πολιτικά άδικο και επαχθές ο Γ.Ο.Ε.Β να ζητά με ειδοποιητήρια και δη θέτοντας καταληκτική προθεσμία πληρωμής μέχρι την 29η Ιουλίου, τα μισθώματα για την εκμίσθωση των αγροτεμαχίων πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας, ενώ οι αγρότες ακόμη δεν έχουν ορθοποδήσει από τις έντονες και με μακροχρόνιες καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, αφετέρου είναι νομικά υπό αμφισβήτηση, κατά πόσο είναι ορθό νομικά, να υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του μισθώματος από τον μισθωτή προς τον εκμισθωτή, εφόσον αποδεδειγμένα το μίσθιο είναι σε κατάσταση αχρησίας, δηλαδή μη δυνάμενο να καλλιεργηθεί και ο αγρότης έχει απωλέσει την κατοχή του μισθίου και δεν δύναται να κάνει την συμφωνημένη χρήση του μισθίου.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα των αγροτών των παρακάρλιων περιοχών, ώστε να μην θεωρηθούν έκπτωτοι οι αγρότες, σύμφωνα με τα περιεχόμενο των ειδοποιητηρίων, από τον Γ.Ο.Ε.Β, μετά την καταληκτική προθεσμία καταβολής των ενοικίων;

2. Υπάρχει η πολιτική βούληση να διαγραφούν οι εν λόγω οφειλές από μισθώματα στον Γ.Ο.Ε.Β, εξαιτίας της συνδρομής λόγων ανωτέρας βίας ή της έκτακτης επιχορήγησης ώστε το Κράτος να καταβάλλει το σύνολο ή μέρος των οφειλόμενων μισθωμάτων για τα έτη 2024 και 2025, που έχει αποφασιστεί η αδυναμία καλλιέργειας;».

07/08/2024 10:24 πμ

Ψηφιακά από 1 Σεπτεμβρίου το αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη σε δήμους και περιφέρειες.

Ψηφιακά θα ενημερώνεται, από 1/9, η Φορολογική Διοίκηση, για την ανάγκη δέσμευσης (ή αποδέσμευσης) αποδεικτικού ενημερότητας σε φορολογούμενους που έχουν (ή εξοφλούν αντίστοιχα) ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δήμους και Περιφέρειες, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας, μετά την εξόφληση των οφειλών στους Δήμους και Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άμεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουμένων στο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας περαιτέρω τα δημόσια έσοδα.

Η ανωτέρω διαδικασία ενημέρωσης θα διενεργείται μέσω του Κέντρου Ελέγχου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

05/08/2024 10:46 πμ

Έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αναφέρει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Ζητά επίσης άμεσα η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους - όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες - στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες.

Για την πανώλη ζητά αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή στους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Αναλυτικά η ΕΟΑΣΚ αναφέρει τα εξής:

«Σαν να μην έφταναν όλα αυτά που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πανώλη μας έλειπε, για να αποδεκατιστούν και άλλοι συνάδελφοι.

Γιατί όσο και να προσπαθεί να μας εφησυχάσει η "συγχορδία" του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με την περιφέρειά μας, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι παντελώς ανίκανος να μας προστατεύσει και να προλάβει τη μεταδοτική νόσο. Κάτι αντίστοιχο που ζήσαμε και με τις πλημμύρες.

Και ενώ έχει περάσει ένας μήνας από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της νόσου στα Τρίκαλα και σχεδόν έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει ανακοινώσει πως εισήλθε η πανώλη στην χώρα μας, αλλά οι όποιες παρεμβάσεις της για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου δεν είναι παρά ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων και ρίχνοντας έτσι όλο το βάρος στην ατομική ευθύνη και στην προσπάθεια των ίδιων των κτηνοτρόφων με τα όποια δικά τους μέσα.

Η κυβέρνηση συνεπώς έχει τεράστιες ευθύνες.

Γιατί, από την μια μεριά, η αποψίλωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με ευθύνη και όλων των άλλων κυβερνήσεων, έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι ελάχιστοι, χωρίς να έχουν καν τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ενώ από την άλληαποκαλύπτεται η γύμνια του κράτους για την προστασία από επικίνδυνες ζωονόσους, αλλά και γιατί υλοποιεί και εφαρμόζει (με συμφωνία όλων των κυβερνήσεων) την πολιτική της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που επιτρέπει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Οι σχετικές κοινοτικές Οδηγίες και κανονισμοί προβλέπουν ανυπαρξία ελέγχων μεταξύ χωρών της ΕΕ, κάτι που είναι διαρκής κίνδυνος για την εξάπλωση τέτοιων νόσων.

Είναι ζητήματα που είχαμε καταγγείλει και αναδεικνύαμε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων.

Συνεπώς η κυβέρνηση μαζί με τους άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεσα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούμε:

  • Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους.
  • Μέριμνα για τις ενισχύσεις που έπαιρναν οι παραπάνω κτηνοτρόφοι, αφού θα υποβάλουν μηδενική δήλωση εκτροφής.
  • Αποζημίωση των ζωοτροφών ιδιοπαραγώμενων και αγοραζόμενων στο 100%, σε περίπτωση που αυτές καταστραφούν.
  • Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
  • Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
  • Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.
  • Άμεσα η κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, όπως και αυτούς που περιμένουν από τις περσινές πλημμύρες στο 100% της ζημιάς, με απλοποίηση του μέτρου 5.2, για να ενταχθούν όλοι οι πληγέντες. Βάση για τις αποζημιώσεις είναι τα αιτήματα που έχουμε θέση στο Υπουργείο, για όλους τους αγρότες της περιοχής μας, και θα ήταν μεγάλη αδικία να ισχύσει το μείον 20% στις πληρωμές των αποζημιώσεων για τους υπόλοιπους αγρότες.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, τόσο πανθεσσαλικά μέσα από τις Ομοσπονδίες - Α.Σ., όσο και πανελλαδικά στα πλαίσια της ΠΕΜ, γιατί η πείρα αυτό δείχνει πως μόνο ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας με το πλαίσιο πάλης που έχουμε φέρνει πίεση και αποτελέσματα».

31/07/2024 01:58 μμ

Χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την θεομηνία «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Αυτό τονίζει σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, όσον αφορά τις καθυστερήσεις που έχουμε στην καταβολή των αποζημιώσεων στους Θεσσαλούς αγρότες.

Συγκεκριμένα η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:

«H ΕΘΕΑΣ, με επιστολή της (21.5.2024), προς τον Πρωθυπουργό, είχε έγκαιρα επισημάνει, με βάση τις προσλαμβάνουσες εικόνες από τους Συνεταιρισμούς μέλη της και τους αγρότες, που είχαν υποστεί τις ζημιές στη Θεσσαλία, ότι οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα και θα καθυστερούσαν κι άλλο.

Παρά την τεκμηριωμένη επισήμανση υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς προς τους αγρότες και τον Πρωθυπουργό ότι οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου 2024. Βάσει αυτής της δέσμευσης του ΕΛΓΑ για την ολοκλήρωση πληρωμών μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, οι Θεσσαλοί παραγωγοί προγραμμάτισαν στοιχειώδεις προμήθειες και πληρωμή εκκρεμών υποχρεώσεων για να καλύψουν τις ανάγκες της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Έτσι, βρέθηκαν εκτεθειμένοι απέναντι στους συνεργάτες τους για την πληρωμή εφοδίων και τους εργαζομένους για την καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα σήμερα, όντας στα τέλη Ιουλίου σημαντικό μέρος υποχρεώσεων να είναι απλήρωτο για τις ζημιές του 2023, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να οξύνεται περαιτέρω. Προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης, και όσοι πληρώθηκαν, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες και ελλιπής ενημέρωση για τη μερική πληρωμή ύψους 70 εκατ. ευρώ που έγινε στις 25 Ιουλίου.

Σε μια ακόμη προσπάθεια αντιμετώπισης των εκκρεμοτήτων που παραμένουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι Προέδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών και μέλη της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, από 25-30 Ιουλίου, όπου μετέφεραν τους έντονους προβληματισμούς των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, μετά και από τις τελευταίες πληρωμές του ΕΛΓΑ, την περασμένη Πέμπτη, 25 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Χρήστος Σουλιώτης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Αθανάσιος Καραΐσκος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», Χρήστος Τσιτσιρίγγος, Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Ιωάννης Κράββαρης, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου και Παναγιώτης Καλφούντζος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», όπου αναγνωρίσθηκαν μετά την ενημέρωση από τον ΕΛΓΑ Θεσσαλίας τα κάτωθι σημεία:

1) Η καθυστέρηση πέραν των άλλων οφείλεται στον τρόπο οργάνωσης της δουλειάς και της μεθοδολογίας εκτίμησης και σύνταξης των πρακτικών. Αυτό θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο που δεν φαίνεται να είναι άμεσος ανεξάρτητα από την φιλότιμη προσπάθεια του προσωπικού.

2) Να βοηθηθεί και να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, έτσι ώστε να συμπληρωθούν τα πορίσματα, που εκκρεμούν, προκειμένου να επισπευσθούν οι πληρωμές.

3) Πρέπει οπωσδήποτε η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον τρόπο ολοκλήρωσης των πορισμάτων, ώστε να πληρωθούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές του 2023, πριν από τις άλλες καταβολές αποζημιώσεων για τον Daniel.

Από τη διεξοδική συζήτηση όμως που έγινε, προέκυψε, ότι χρειάζεται αναθεώρηση του τρόπου των εκτιμήσεων για τέτοιες καθολικές ζημιές, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την καταιγίδα «Daniel», γιατί οι καθυστερήσεις θα είναι όλο και μεγαλύτερες για τις επόμενες ζημιές, που ήδη σημειώθηκαν από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Πρέπει να αντιληφθούμε άμεσα ότι η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει έκτακτες συνθήκες, στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε με γνώμονα την προστασία του πρωτογενούς τομέα και τη διασφάλιση της διατροφικής αλυσίδας. Η χώρα μας και ειδικότερα ο ΕΛΓΑ, πρέπει τάχιστα να λάβει πρωτοβουλίες για να μην παραμένει ουραγός σε κρίσιμα και καίρια ζητήματα, ακολουθώντας παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν προχωρήσει σε ζητήματα πρόληψης των ζημιών, σε νέα καλλιεργητικά συστήματα, σε συστήματα Γεωργίας Ακριβείας, τα οποία εξυπηρετούν και συνδράμουν σε σημαντικό βαθμό στην προστασία της αγροτικής γης. Ιδιαίτερα, τα προγράμματα ενεργητικής προστασίας πρέπει να αποτελέσουν την πρώτη προτεραιότητα σε αυτήν τη διαδικασία και φυσικά η αναμόρφωση συνολικά του ΕΛΓΑ είναι πλέον επιτακτική.

Η ΕΘΕΑΣ, με βάση τα ανωτέρω θέματα, τα οποία - φυσικά - έχει επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν, καταθέτει μία σειρά προτάσεων, προκειμένου να «εκτονωθεί» η δυσμενής κατάσταση και να αποφευχθούν μελλοντικά τέτοιου βεληνεκούς προβλήματα σε περιπτώσεις καταγραφής ζημιών. Πιο συγκεκριμένα:

1. Χρήση μεθόδων τηλεπισκόπησης αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες, ώστε να προσδιορισθούν γρήγορα οι ζημιές χωρικά και να ληφθούν ομαδοποιημένες αποφάσεις για τα πρακτικά. Άλλωστε αυτή την στιγμή είναι διαθέσιμα σημαντικά στοιχεία παραδόσεων προϊόντων για να κριθούν και οι οριακές περιπτώσεις. Με βάση τα ήδη υπάρχοντα πορίσματα με τα οποία πληρωθήκαν ζημιές στις 25 Ιουλίου και τη συνεκτίμηση των παραπάνω διαθέσιμων πληροφοριών και μέσων μπορεί να επιταχυνθεί κατά τη γνώμη της ΕΘΕΑΣ, η πληρωμή και των υπολοίπων παραγωγών και όχι να αφεθεί για τέλη Οκτωβρίου, όπως διαφαίνεται με την εφαρμοζόμενη διαδικασία.

2. Αξιοποίηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ και των πληρωμών συνδεδεμένων ενισχύσεων και αξιοποίηση των αρχείων του ΕΛΓΟ-Δήμητρα για την παραγωγή γάλακτος και κρέατος, ώστε να προσεγγισθούν και οι ζημιές στη ζωική παραγωγή.

3. Εφοδιασμός των ελεγκτών με νέα ψηφιακά μέσα καταγραφής των ζημιών για αυτόματη καταχώριση των στοιχείων καταγραφής και κεντρική επεξεργασία. Η ενσωμάτωση προγραμμάτων και σύγχρονων μεθόδων αποτίμησης των ζημιών πρέπει να γίνει η νέα πρακτική με βάση τις δυνατότητες, που πλέον δίνει η ψηφιακή τεχνολογία.

Η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασμένες θέσεις, τόσο για το επείγον θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών πληρωμής των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, όσο και για την αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των ζημιών και των αποζημιώσεων λόγω της κλιματικής κρίσης».

31/07/2024 10:06 πμ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν το τελευταίο φιάσκο με τις πληρωμές των αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τις θεομηνίες στην Θεσσαλία.

Χτες Τρίτη (30/7) οι αγρότες της Καρδίτσας, αγανακτισμένοι από τις αποζημιώσεις και εμπαιγμό που αφορούσαν τις μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου, έβγαλαν δεκάδες τρακτέρ στον κόμβο Ε65, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει χωρίς αγώνα επιβίωσης.

Όπως υποστηρίζουν (και γράψαμε σε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου) πολλοί αγρότες για το βαμβάκι έλαβαν εξόφληση της τάξεως των μόλις 4 ευρώ/στρέμμα, ενώ άλλοι πήραν μικροποσά 40 και 70 ευρώ. Οι αγρότες κάνουν λόγο για εξαπάτηση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωνε για συνολική αποζημίωση στο βαμβάκι στα 210 ευρώ/στρέμμα για όλους στην Καρδίτσα (η προκαταβολή προ 11 μηνών ήταν στα 140 ευρώ) και τελικά τα συνολικά ποσά διαμορφώθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής για την πλειοψηφία των παραγωγών από 144 έως 180 ευρώ/στρέμμα.

Επίσης συγκέντρωση έγινε στη Ζαγορά, από φορείς των αγροτών του Πηλίου, παραγωγοί κυρίως μήλων αλλά και καστάνων-καρυδιών που διαμαρτύρονται για ανισοκατανομή στην εξόφληση αποζημιώσεων αλλά και χαμηλό συνολικό ύψος των ποσών. Την συγκέντρωση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συντονιστικές Επιτροπές αγροτών της περιοχής. Οι αγρότες προχωρούν σε κινητοποιήσεις με μηχανοκίνητη πορεία στη πόλη του Βόλου, σήμερα Τετάρτη (31/7/2024) που θα καταλήξει έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, όπου οι αγρότες σκοπεύουν να διανυκτερεύσουν μέχρι να τους συναντήσει ο Υπουργός ΑΑΤ.

Και οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται με τους αγρότες του νομού να αποφασίζουν να βγάλουν τα τρακτέρ τους την Πέμπτη (1/8), στις 7 το απόγευμα, στον κόμβο του Πλατύκαμπου και στα Φάρσαλα και να παραμείνουν εκεί περιμένοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί στο ΥπΑΑΤ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε πότε ο ΕΛΓΑ θα ολοκληρώσει τα πορίσματα, δηλώνει από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.

Όπως υποστήριξε «δεν ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή των αποζημιώσεων σε δημοτικά διαμερίσματα και καλλιέργειες, καθώς όπως αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «ζητήθηκε από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, κυρίως στη Λάρισα, ενημέρωση για το πότε θα είναι έτοιμα όλα τα πορίσματα, ώστε να γίνει ο προγραμματισμός πληρωμών».

29/07/2024 05:15 μμ

Ανάγκη παράτασης τουλάχιστον 10 εργάσιμων ημερών για την υποβολή των προγραμμάτων ΟΕΦ ζητά η ΕΘΕΑΣ.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε η Οργάνωση, με θέμα τη δημοσιοποίηση της απόφασης για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), είχε επισημανθεί το εξαιρετικά ασφυκτικό και πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα των μόλις 10 εργάσιμων ημερών, που έχουν στη διάθεσή τους οι Ελαιοκομικοί Φορείς για τη σύνταξη και την υποβολή των προγραμμάτων.

Θυμίζουμε ότι έκδοση της απόφασης έγινε 15/7/2024 και η κατάθεση των αιτήσεων γίνεται έως τα τέλη Ιουλίου.

Σήμερα, Δευτέρα (29/07), η ΕΘ.Ε.Α.Σ. επαναφέρει το εν λόγω θέμα, αποστέλλοντας επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, ενόψει εκπνοής της προθεσμίας.

Στην επιστολή αναφέρει τα εξής:

Λαμβάνοντας υπόψη, πως δεν είχε προηγηθεί καμία προκαταρκτική διαδικασία ενημέρωσης για το περιεχόμενο της απόφασης, ούτε υπήρξε και καμία διαβούλευση, καθίσταται σαφές πως οι ενδιαφερόμενοι ήταν αδύνατον, εντός 10 εργάσιμων ημερών και εν μέσω αδειών των εταιρειών προμηθευτών κ.λ.π. να επιλέξουν ένα μόνο επιχειρησιακό πρόγραμμα και να προβούν στην ανάλογη κατάθεση της πρότασης, συνοδευόμενη από τεχνικά στοιχεία και ακριβείς προσφορές.

Επίσης, η απόφαση με τους όρους συμμετοχής που περιέχει, δεν διευκολύνει τους φορείς ορεινών και νησιωτικών περιοχών, ενώ δεν έχει καμία πρόνοια για τους νεοσύστατους φορείς ή τη συνεργασία μικρών φορέων για την κατάθεση από κοινού προγράμματος.

Ως εκ τούτου, με γνώμονα τη στήριξη των Ελαιοκομικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών, η ΕΘ.Ε.Α.Σ. κρίνει απαραίτητη τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας 10 εργάσιμων ημερών, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα (12 Αυγούστου 2024) για την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων και ίσης μεταχείρισης όλων των ΟΕΦ.

29/07/2024 02:40 μμ

H ιστορία του συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ξεκινά το 1917 με έδρα το Βελβεντό Κοζάνης. Μετά από 1 αιώνα ζωής έχει εξελιχθεί ως μια από τις πιο καινοτόμες και αξιόπιστες εταιρείες στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών, πρωτοπορεί στην ελληνική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας και δέσμευση προς την αειφορία και την κοινωνική ευθύνη.

Έτσι, πριν λίγο καιρό, στην οικογένεια των προϊόντων Velvita του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού προστέθηκε μία νέα σειρά ροδάκινων και νεκταρινιών, η Velvita Gold, που ξεχωρίζει για την εξαιρετική της ποιότητα, την σταθερότητα στην γεύση καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού και την αξεπέραστη γλυκύτητά τους.

Τα Velvita Gold προέρχονται από 6 ποικιλίες ροδακίνων, 6 ποικιλίες νεκταρινιών και από μια ποικιλία λευκόσαρκου νεκταρινιού, οι οποίες διαδέχονται σε χρόνο ωρίμανσης η μια την άλλη, καλύπτοντας όλη την περίοδο από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Σεπτέμβρη. Οι ποικιλίες αυτές είναι αναπτυγμένες σε δένδρα με τη μέγιστη ηλιοφάνεια και αερισμό που εξασφαλίζονται εκτός των άλλων με συχνά Καλοκαιρινά κλαδέματα, ώστε να δίνουν όσο γίνεται πιο νόστιμα κι ανθεκτικά φρούτα.

Ροδάκινα και Νεκταρίνια VELVITA GOLD

Οι καλλιεργητικές φροντίδες οι οποίες γίνονται αυστηρά σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Πιστοποιημένου Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης που εφαρμόζει ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθολική εφαρμογή βιολογικών μεθόδων ( CONFUSIO, εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, ψεκασμούς Θείου και Ασβεστίου), τη μειωμένη λίπανση κατά 45% σε σχέση με το μέσο όρο που εφαρμόζεται στη χώρα, την ελεγχόμενα ελλειμματική άρδευση.

Η διαδρομή τους από το χέρι του δενδροκόμου στο χέρι του καταναλωτή ακολουθεί τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Τα Velvita Gold συσκευάζονται στο χωράφι και φτάνουν στον καταναλωτή ακολουθώντας όλη την διαδικασία της ιχνηλασιμότητας.

Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά, φέρνοντας τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ροδάκινα και νεκταρίνια σε όλο και περισσότερους καταναλωτές παγκοσμίως. Με την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και τη διαρκή επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες και μεθόδους, ο συνεταιρισμός φιλοδοξεί να παραμείνει πρωτοπόρος στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής ροδάκινων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υψηλή ποιότητα και τη γεύση των προϊόντων της.

26/07/2024 04:11 μμ

Στις 30/9/2024 λήγει η περίοδος προσαρμογής για όσες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λειτουργούσαν με άδειες διατήρησης. Αυτό αναφέρει σε επιστολή του ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος».

Όπως επισημαίνεται στην ως άνω επιστολή «ο νόμος 4056/2012 επιβάλει απαγόρευση συνέχισης λειτουργίας σε όσες κτηνοτροφικές μονάδες υφίσταντο και λειτουργούσαν, με άδειες ή όχι, στις 12/3/2012».

Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι ο συγκεκριμένος νόμος 4056 έχει αφήσει χωρίς άδειες λειτουργίας το 80% των στάβλων πανελλαδικά. «Είναι επιβεβλημένη η λήψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας, άνευ προϋποθέσεων», τονίζουν.

Παρέμβαση στην Βουλή

Το θέμα έφερε στην Βουλή, με κοινοβουλευτική παρέμβαση - αναφορά, ο κ. Μανόλη Χνάρη, ο οποίος αναδεικνύει την αναγκαιότητα λήψης άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας για υφιστάμενες και σε λειτουργία κτηνοτροφικές μονάδες.

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση του, φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, την αναγκαιότητα λήψης άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας άνευ προϋποθέσεων για τις από 12/3/2012 με άδεια ή χωρίς υφιστάμενες και σε λειτουργία κτηνοτροφικές μονάδες, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό.

Ο κ. Χνάρης προέβη στην κατάθεση της εν λόγω Αναφοράς, σε συνέχεια της Επιστολής του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», μέσω της οποίας οι εκπρόσωποί της εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επιβολή απαγόρευσης συνέχισης λειτουργίας για όσες κτηνοτροφικές μονάδες υπήρχαν και λειτουργούσαν με άδειες ή όχι στις 12/03/2012 αιτούμενοι παράλληλα την ψήφιση τροπολογίας πριν τις 30/09/2024 για τη χορήγηση αδειών διατήρησης άνευ προϋποθέσεων.

Όπως επισημαίνεται στην ως άνω Επιστολή «ο νόμος 4056/2012 επιβάλει απαγόρευση συνέχισης λειτουργίας σε όσες κτηνοτροφικές μονάδες υφίσταντο και λειτουργούσαν, με άδειες ή όχι, στις 12/3/2012», ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι είναι αναγκαία η επιβολή προσαρμογών σε αυτόν καθώς «κρίνεται ακατάλληλος για το Ελληνικό Περιβάλλον, ως προς το φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό επίπεδο» .

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, ως προς το βάρος της επιβολής του νόμου αυτού, «στα δωδεκάμισι χρόνια εφαρμογής του ο Ν. 4056 δημιούργησε συνθήκες «απαγόρευσης» της κτηνοτροφικής παραγωγής, αφήνοντας το 90% περίπου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στην Αττική (80% σε όλη την Ελλάδα) χωρίς άδεια λειτουργίας, χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης εκσυγχρονισμού, χωρίς δυνατότητα παράδοσης κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλα, κρέας κλπ), χωρίς δυνατότητα οικοτεχνίας-μεταποίησης στην μονάδα, χωρίς δυνατότητα αλλαγής ιδιοκτήτη», γεγονός που περιορίζει άμεσα την κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα, σε βαθμό που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη απαγόρευση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, υποβάλλεται αίτημα για την κατάθεσης σχετικής τροπολογίας, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, του τρέχοντος έτους, όσον αφορά «τους λειτουργούντες, στις 12/3/2012, στάβλους, με περίοδο προσαρμογής μέχρι 2027 (που λήγει το σημερινό ΠΑΑ)», «ώστε με τις άδειες διατήρησης να χρηματοδοτηθούν οι εκσυγχρονισμοί, να δημιουργηθούν οικοτεχνίες που θα τους καταστήσουν βιώσιμους, να συμβάλλουν στην «ενιαία υγεία» του πληθυσμού και να συμβάλλουν στην ισορροπία - αειφορία του περιβάλλοντος της περιοχής τους», ενώ όπως τόνισαν «η ίδια η πολιτεία έχει αντιληφθεί την «ακαταλληλότητα» του Ν. 4056 και περιστασιακά εξαίρεσε με τροποποιήσεις τα Ιπποειδή, τα Πτηνοτροφεία, ενώ ενέταξε σε χρηματοδοτήσεις εκσυγχρονισμού τα χοιροτροφεία κ.λ.π.».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι, επειδή τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω επιστολή, τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια, αιτείται την άμεση δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, με σκοπό την ταχεία ικανοποίηση των εν λόγω αιτημάτων, καθώς επίσης και τη σχετική ενημέρωση της Βουλής.

26/07/2024 03:55 μμ

Στην ανάγκη σχεδιασμού ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην χώρα μας, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην Κρήτη, σε ημερίδα που έγινε στις Αρχάνες, με θέμα: «Δημόσιες υποδομές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027».

Εκτίμηση του υπουργού ΑΑΤ είναι ότι οι νέες προκλήσεις, με κυρίαρχη αυτή της κλιματικής κρίσης, υπαγορεύουν αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και προτεραιοποίηση των στόχων εκείνων που θα διασφαλίσουν μέσα από τις αναγκαίες προσαρμογές:

1. την επισιτιστική επάρκεια και διατροφική ασφάλεια της χώρας μας,

2. την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας,

3. τη μείωση του κόστους παραγωγής,

4. την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων και κυρίως του αρδευτικού νερού,

5. τη συμμετοχή όλων των κρίκων της αγροεφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και του συνόλου των κατοίκων της υπαίθρου, χωρίς αποκλεισμούς στο νέο γίγνεσθαι σε όρους οικονομικούς και κοινωνικούς,

6. και βεβαίως την προσέλκυση νέων ανθρώπων στη Γεωργία και τις αγροτικές μας περιοχές, οι οποίες καλούνται να καταστούν περισσότερο ελκυστικές.

«Η υλοποίηση της συγκεκριμένης στρατηγικής στόχευσης απαιτεί τη μέγιστη αξιοποίηση των πολύτιμων πόρων της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης και την εξασφάλιση των απαραίτητων συνεργειών που θα υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση των απαραίτητων υποδομών στον πρωτογενή τομέα, είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι γενικότερα η συνεργασία όλων και η συνένωση δυνάμεων είναι απαραίτητη», τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «αυτή η προσέγγιση των συνεργειών, θα αποτελέσει την επιλογή όλων, καθώς μπροστά στις προκλήσεις της νέας εποχής κανένα «εγώ», όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να επικρατήσει του «εμείς», δηλαδή του κοινού καλού και του κοινού συμφέροντος».

26/07/2024 11:14 πμ

Ανάγκη άμεσης συνδυαστικής χρήσης ψηφιακών δυνατοτήτων του Δημοσίου για να λήξουν τα προβλήματα των αγροτών με το ΟΣΔΕ 2024.

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και προς τους Προέδρους του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ, με θέμα: «Συνδυαστική χρήση υφιστάμενων ψηφιακών δυνατοτήτων του Ελληνικού Δημοσίου για να λήξει η άνιση, αντιπαραγωγική και αντιοικονομική αντιμετώπιση των 660.000 αγροτών από την κατάσταση λειτουργίας του ΟΣΔΕ 2024 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τον τελευταίο χρόνο, που αφορούν την παραγωγή, τις έντονες ζημιές από την κλιματική κρίση, την ξηρασία, τον καύσωνα, την έλλειψη εργατικών χεριών, προστέθηκε και άλλη μια, αυτή των ανεξήγητων και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στη λειτουργία του ΟΣΔΕ 2024. Ουσιαστικά την τρέχουσα χρονιά, έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κρίσης γύρω από αυτό το θέμα και πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση, γιατί μια επαναλαμβανόμενη γραφειοκρατική και ψηφιοποιημένη εργασία της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ και για την οποία διατέθηκαν σημαντικότατοι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι, χειροτέρεψε. Ακριβώς επειδή αποτελεί ψηφιακή διαδικασία κατά το μεγαλύτερο μέρος της, οι αγρότες ανέμεναν φέτος να είναι βελτιωμένη. Έτσι, ενώ με τη διαπραγμάτευση του 2020, οι αγρότες της χώρας εξασφάλισαν από το 2022 έως το 2027 σταθερούς κοινοτικούς πόρους 19,6 δις ευρώ, η απρόσκοπτη αξιοποίηση τους από τους αγρότες αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ως Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), που αποτελεί τον θεσμικό εκπρόσωπο των αγροτών και των Συνεταιρισμών της χώρας και σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία των μελών μας, γύρω από την υποβολή των αιτήσεων ΟΣΔΕ, αναζητούμε καθημερινά τον περιορισμό και τη λύση του προβλήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντός του Ιουνίου 2024, ολοκλήρωσε και εμπλούτισε το κυβερνητικό νέφος gov.gr με 53 νέες ψηφιακές υπηρεσίες, εκ των οποίων οι 21 είναι αποκλειστικά για πολίτες και οι 7 είναι μόνο για επιχειρήσεις. Τον περασμένο μήνα, οι πολίτες που επισκέφθηκαν την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, ανήλθαν σε 2,7 εκατ. Αυτό γιατί, σήμερα το gov.gr απαριθμεί πάνω από 1.833 υπηρεσίες, έχοντας ξεκινήσει με 503 τον Μάρτιο του 2020. Το 2022 και το 2023, στο gov.gr άρχισε να φιλοξενείται και η μεταρρύθμιση του ΟΣΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου οι 660.000 αγρότες υπέβαλαν τις αιτήσεις ενίσχυσης, γεγονός που αντιμετωπίσθηκε θετικά από τους αγρότες και τους Συνεταιρισμούς. Μια διαδικασία, που εξυπηρετούσε τον ευρύτερο στόχο αναβάθμισης και ενσωμάτωσης, όπως και για τους υπόλοιπους πολίτες πολλών ψηφιακών διαδικασιών των αγροτών στην Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης.

2. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως εποπτευόμενος Οργανισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις αρχές του 2024, άρχισε να ακολουθεί μια αποκλίνουσα επιλογή απομάκρυνσης από το gov.gr. Συγκεκριμένα, ενώ είχαν ολοκληρωθεί πληρωμές στα εγκατεστημένα συστήματα του gov.gr εγκαταλείφθηκαν και έγινε επιστροφή σε παλιάς τεχνολογίας πληροφοριακά συστήματα φτάνοντας σήμερα να δυσκολεύει την παροχή των υπηρεσιών που ήταν πλήρως λειτουργικές, λόγω εσφαλμένων τεχνικών επιλογών. Η αλλαγή αυτή δυσκολεύει και ταλαιπωρεί αδικαιολόγητα για 4 μήνες τους 660.000 αγρότες που θέλουν να υποβάλουν τη δήλωση ΟΣΔΕ, δημιουργώντας σοβαρότατους κινδύνους για την καταβολή των ενισχύσεων, τα προσωπικά δεδομένα των αγροτών καθώς και την διολίσθηση ενισχύσεων σε άτομα χωρίς την απαιτούμενη γεωργική δραστηριότητα.

3. Το Κτηματολόγιο έχει ολοκληρώσει την κτηματογράφηση σχεδόν σε όλη τη χώρα, το οποίο αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο για την απόδειξη χρήσης της γεωργικής γης για την καταβολή των ενισχύσεων, ενώ ταυτόχρονα επικαιροποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους αναγκαίους ορθοφωτοχάρτες, που χρησιμοποιούνται για την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων από τους αγρότες. Όμως, η διασύνδεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με το Κτηματολόγιο, που θα βοηθούσε στην σωστή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, είναι ανύπαρκτη.

4. Η ΑΑΔΕ με την ψηφιακή πλέον έκδοση όλων των παραστατικών διακίνησης των προϊόντων σε ηλεκτρονική μορφή, καθώς και των υπολοίπων συναλλαγών των αγροτών, όπως την αγορά γεωργικών εισροών (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόροι κλπ.) καθώς και των μισθωτηρίων, παρέχει μεγάλο τμήμα των δικαιολογητικών για τις ενισχύσεις σε ψηφιακή μορφή. Όμως, παρά το γεγονός, ότι σήμερα οι εν λόγω πληροφορίες είναι εύκολα προσβάσιμες, παραμένουν αναξιοποίητες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που και εδώ ακολουθεί αποκλίνουσα πορεία, υποβάλλοντας σε περιττά έξοδα και ταλαιπωρία τους δικαιούχους κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Τα γεγονότα που αναφέρθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργούν τρεις κατηγορίες σημαντικών θεμάτων, που συνίστανται:

I. Στην άνιση μεταχείριση με τους υπόλοιπους πολίτες: Ενώ για όλες τις υπηρεσίες στο gov. gr, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν όλο τον χρόνο και απρόσκοπτα στις διαδικασίες συναλλαγής σύμφωνα με τις ανάγκες τους, οι αγρότες αντιμετωπίζονται ως όμηροι των ρυθμών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της τεχνικής του υποστήριξης. Χαρακτηριστικά, το παράδειγμα του ΟΣΔΕ 2024, όπου αν και είχε ανέβει η εφαρμογή στο gov.gr από την 1η Απριλίου για 3,5 μήνες, δεν επέτρεπε χωρίς εξήγηση τη σύνδεση των ΚΥΔ για την υποβοήθηση των αγροτών, ενώ η εφαρμογή που ανέβηκε ως συμβατή με το gov.gr μετά τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ δεν λειτουργεί. Αν και η νομοθεσία προβλέπει ο πολίτης να μην υποβάλει δικαιολογητικά που μπορεί το Δημόσιο να αντλεί από δικά του αρχεία, όπως γίνεται με τις εφαρμογές στο gov.gr για τους αγρότες λόγω του τρόπου της λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό αποτελεί ζητούμενο ακόμα. Ειδικότερα, για το 2024 είναι απαξιωτική η μεταχείριση των αγροτών ως πολίτες, όταν μετά από 3,5 μήνες καθυστέρηση και αναβολών έναρξης λειτουργίας του ΟΣΔΕ, ζητά από τους αγρότες και τους εργαζόμενους στα ΚΥΔ, μέσα στον καύσωνα και σε 45 ημέρες να υποβάλουν τις Δηλώσεις ΟΣΔΕ, έως τις 12 Σεπτεμβρίου, πράγμα που είναι ακατόρθωτο.

II. Στη δημιουργία προβλημάτων που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία και ανάπτυξη. Η ασταθής λειτουργία του ΟΣΔΕ επηρεάζει την παραγωγική λειτουργία των εκμεταλλεύσεων των αγροτών, αφού στη Δήλωση ΟΣΔΕ, καταγράφεται το σύνολο της εκμετάλλευσης και αυτό χρησιμοποιείται για τη λήψη χρηματοδότησης, την υπογραφή συμβάσεων παραγωγής, τη μετάκληση εργατών, την υπαγωγή σε αναπτυξιακά προγράμματα, επενδύσεις κ.α. Εφόσον, η δήλωση ΟΣΔΕ δεν είναι στη διάθεση του παραγωγού, καθυστερεί να λάβει χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η παραγωγική του δραστηριότητα. Επίσης, τα δεδομένα της Ελληνικής Γεωργίας δεν είναι προσβάσιμα για χρήση από Περιφέρειες, Οργανώσεις αγροτών κλπ για τον σχεδιασμό αναπτυξιακών παρεμβάσεων και επενδύσεων. Όταν οι ενισχύσεις αποτελούν το 45% του εισοδήματος των 660.000 αγροτών, οποιαδήποτε καθυστέρηση και αστάθεια του συστήματος καταβολής έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ύπαιθρο. Επιπρόσθετα, δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας για περιπτώσεις καταχρηστικών πληρωμών από μη έχοντες παραγωγική δραστηριότητα.

III. Στη δημιουργία κόστους για τους αγρότες και αντιοικονομικών αποτελεσμάτων συνολικά: Ο τρόπος διαχείρισης και λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το κλειστό τεχνικό σύστημα υποστήριξης που υιοθετεί, αντί της πλήρους μεταφοράς στο gov.gr, δημιουργεί προβλήματα κόστους για τους αγρότες και μεταφοράς κρίσιμων παραγωγικών πόρων από αυτούς σε κάθε μορφή ενδιάμεσους. Ήδη για το 2023, πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ, το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Όμως, το σημαντικότερο πρόβλημα που συνθέτει την αντιοικονομική λειτουργία του, είναι η αδιαφάνεια και οι υψηλές δημοσιονομικές διορθώσεις, που στερούν πόρους από την Πολιτεία και τους αγρότες. Στην τελευταία συνάντηση της ΕΘΕΑΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Τσιάρα μας μεταφέρθηκε η αγωνία του, για την εξεύρεση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πληρωμή των υπολοίπων ποσών αποζημίωσης, από τις ζημιές του καιρικού φαινομένου Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία. Το ποσό που έπρεπε να ανευρεθεί ήταν αρκετά μικρότερο από τον καταλογισμό των 281 εκατ. ευρώ λόγω αναποτελεσματικής λειτουργίας του ΟΣΔΕ, το δε ποσό αυτού μόνο του καταλογισμού ήταν διπλάσιο των εισφορών των αγροτών στον ΕΛΓΑ κάθε χρόνο. Συνολικά, από το 2018 έως το 2022, οι πόροι που στερείται το ελληνικό κράτος από δημοσιονομικές διορθώσεις λόγω ΟΣΔΕ θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ. Η αργοπορία στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ το 2024, θα έχει ως επίπτωση την καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, με κόστος για τους αγρότες. Η έλλειψη διασύνδεσης ΟΣΔΕ με την ΑΑΔΕ ευνοεί τις ελληνοποιήσεις και την παράνομη διακίνηση προϊόντων. Το τελευταίο επίσης καταστροφικό περιστατικό Πανώλης προβάτων στην Θεσσαλία δεν είναι καθόλου άσχετο με τα παράθυρα λαθραίας διακίνησης ζώων και τον χειροκίνητο τρόπο λειτουργίας του ΟΣΔΕ σε σχέση με την κτηνιατρική βάση δεδομένων των ζώων.

Η παράθεση των παραπάνω οδηγεί σύμφωνα με την άποψη της ΕΘΕΑΣ στα εξής δύο συμπεράσματα:

α. Στο ότι ο τρόπος λειτουργίας του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να αλλάξει δραστικά με την πλήρη μεταφορά του στο gov.gr.

β. Υπάρχουν και λειτουργούν ήδη εφαρμογές με ευρεία χρήση για τους πολίτες στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο Κτηματολόγιο και στην ΑΑΔΕ, που μπορούν να συνδυαστούν άμεσα με το ΟΣΔΕ και να δώσουν απτά αποτελέσματα για τους αγρότες και την καταβολή των ενισχύσεων, όπου σε πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη πρέπει να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.

Για τον λόγο αυτό, η ΕΘΕΑΣ έχει επεξεργασθεί και προετοιμασθεί με προτάσεις, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν ενέργειες σταθερής βελτίωσης του ΟΣΔΕ και να μειωθεί η άνιση, αντιπαραγωγική και αντιοικονομική μεταχείριση των αγροτών και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την καταβολή των ενισχύσεων, για την τρέχουσα περίοδο 2024.

26/07/2024 10:06 πμ

Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), Γιάννης Μαλανδράκης, σε υπόμνημά του, το οποίο υποβάλλεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και συγχρόνως κοινοποιείται στους Βουλευτές και τοπικούς φορείς της Κρήτης, ζητά αποζημιώσεις για τις ζημίες της ελαιοπαραγωγής, από την ανομβρία και ξηρασία.

Ειδικότερα στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

«Έχοντας υπόψη τις πρόσφατες σημαντικές ζημίες που προκλήθηκαν στην περσινή και ερχόμενη ελαιοπαραγωγή από ανομβρία (μειωμένες βροχοπτώσεις) και ασυνήθιστους καύσωνες που έπληξαν την Κρήτη κατά την περίοδο της άνθησης –καρπόδεσης της ελιάς καθώς και την «Διαβούλευση για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ» που έχει ανοίξει, το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ στην συνεδρίαση του 2-7-2024 αποφάσισε ομόφωνα να θέσει υπόψη σας τα παρακάτω, με την παράκληση να τα εξετάσετε με την δέουσα προσοχή.

H ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, που αποτελούσε διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού, δέχεται τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα από διάφορες ακραίες καιρικές και αγρονομικές συνθήκες, με συνέπεια να οδεύει σε μη αντιστρεπτή κατάρρευση.

Είναι γνωστές οι απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση με τον μέσο όρο που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή αλλά και οι απώλειες παρόμοιου ύψους, που έχει ήδη δεχτεί η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, λόγω συνθηκών ακραίας ανομβρίας και παρατεταμένων καυσώνων, που επεκράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης

Ωστόσο, ενώ αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημίες 2023-2024 δεν δόθηκαν, όπως έγινε και για τις παρόμοιες ζημίες του 2013/14 και 2016/17 για τις οποίες έγιναν υπομνήματα μας, το ίδιο φαίνεται θα ισχύσει και για τις ζημίες τις φετινής περιόδου.

Όμως, όλες οι ζημιές αυτές, που μάλλον λανθασμένα ονομάζονται από διάφορους «ακαρπία», πρόεκυψαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις (ανομβρία), κατά την κρίσιμη για την ελαιοπαραγωγή περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης και σύμφωνα με τις ερμηνείες που κατά καιρούς δίδονται από τον ΕΛΓΑ, «πριν από το δέσιμο του καρπού» οπότε δεν είναι αποζημιώσιμες.

Πράγματι, ο Κανονισμός ΕΛΓΑ (Απ.157502/27-7-2011) στο άρθρο 6, παρ.4. αναφέρει ότι δεν αποζημιώνονται «ζημιές που προξενούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια πριν από το δέσιμο του καρπού, εκτός του παγετού στα καρποφόρα δέντρα»,

Όμως κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε του ΕΛΓΑ, όπως και με παλαιότερα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ (αρ.πρ.34/15-07-2013, αρ.27/27-7-2020), έχουμε τεκμηριώσει η πρόβλεψη αυτή δεν έχει ούτε επιστημονική, ούτε λογική, ούτε ηθική βάση.

Και δεν έχει επιστημονική βάση γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι, τα άνθη η και οι νεοδημιουργηθέντες μικροί καρποί, δεν αποτελούν μέρος και μάλιστα βασικό της ερχομένης παραγωγής και επομένως η καταστροφή τους από καιρικά αίτια ανομβρία η και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί στάδιο που πρέπει να υπαχθεί στα μη αποζημιώσιμα αίτια!

Όμως δεν έχει ούτε λογική βάση, αφού ζημιές στα ίδια βλαστικά στάδια (προ της καρπόδεσης) όταν προκαλούνται από παγετό καλύπτονται ασφαλιστικά! Επομένως υπάρχει λογική αντίφαση ως προς την αξιολόγηση των αιτίων.

Αλλά δεν έχει ούτε ηθική βάση όταν είναι γνωστό ότι οι ελαιοκαλλιεργητές, ενώ με τις εισφορές που καταβάλλουν ανελλιπώς μέσω των επιδοτήσεων, καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, σχεδόν ποτέ δεν τυγχάνουν αποζημιώσεων.

Ανάγκη αποζημιώσεων και τροποιήσεων του Κανονισμού

Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι φανερό ότι πρέπει να δρομολογηθούν τα έξης:

α) Άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από ακραίες συνθήκες ανομβρίας η υψηλών θερμοκρασιών που επεκράτησαν κατά την περσινή και φετινή περίοδο άνθησης - καρπόδεσης.
Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να χορηγηθούν είτε με άμεση τροποποίηση του Κανονισμού ΕΛΓΑ, είτε από πιστώσεις «de minimiς», η σε έσχατη περίπτωση από Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).

β) Τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που μπορούν να προκληθούν στην ελαιοπαραγωγή από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά αίτια, τα οποία δεν μπορούν να προληφθούν ή αποτραπούν από τους παραγωγούς.

Ειδικότερα, για τις ζημιές από καύσωνες πρέπει να ισχύουν ότι και για τις ζημιές από παγετούς με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού στο άρθρο 6 παρ. 4 .

Επίσης, στο άρθρο 3, παρ. 8 ε, θα πρέπει να απαλειφθεί η προϋπόθεση του χαρακτηρισμού ως ζημιών απο καύσωνες εκείνων που συμβαίνουν «από καταγεγραμμένες θερμοκρασίες άνω 40 βαθμών». Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι ζημιές από καύσωνες συμβαίνουν μονο υπό θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, αφού είναι γνωστό ότι ζημιές απο αφυδάτωση ανθέων η καρπών μπορούν να συμβούν και υπό χαμηλότερες θερμοκρασίες εάν αυτές συνοδεύονται απο ξηρούς θερμούς ανέμους».

24/07/2024 04:31 μμ

Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξέδωσε οδηγίες προς τους αιγοπροβατοτρόφους. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες με την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης η αιγοπροβατοτροφία της Θεσσαλίας περνάει δύσκολες στιγμές.

Η ασθένεια μεταδίδεται μόνο στα αιγοπρόβατα και για αυτόν τον λόγο πρέπει από την μεριά μας να λάβουμε μέτρα προφύλαξης για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω. Έτσι πρέπει:

1) Οι κτηνοτρόφοι να μην βγάζουν τα αιγοπρόβατα έξω για βοσκή.

2) Να απολυμαίνουν τα οχήματα και τον χώρο κατά την παραλαβή του γάλακτος και των ζωοτροφών.

3) Να μην επισκέπτονται κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις άλλων κτηνοτρόφων και να μην ανταλλάσσουν ζωοτροφές.

4) Όταν παρατηρήσουν κάποια ζώα να μην είναι καλά να ενημερώσουν άμεσα την κτηνιατρική υπηρεσία.

5) Να ακολουθούν τις υποδείξεις της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

Για ακόμα μία φορά να τονίσουμε ότι η εν λόγω ασθένεια δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ούτε μέσω του γάλακτος ή του κρέατος.

Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή που περνάμε προέχει το σταμάτημα της εξάπλωσης της ασθένειας και η εξαφάνισή της.

Οι μόνοι που δεν φταίνε για την εμφάνιση της ασθένειας είναι οι κτηνοτρόφοι και σας υποσχόμαστε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση.

Τέλος ενημερώνουμε τους συνάδελφους κτηνοτρόφους ότι την Παρασκευή (26/07/2024) και ώρα 20:00, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Ελασσόνας, η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργανώνει εσπερίδα με θέμα: «Πανώλη μικρών μυρηκαστικών: Εξελίξεις και σχέδια βιοασφάλειας».

22/07/2024 05:02 μμ

Οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται στην εξαθλίωση λόγω της πανώλης, επειδή το κράτος δεν μπορεί να κάνει ελέγχους, σε μια χώρα που λειτουργεί με το σύνθημα: «μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δώσετε».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σε κείμενο που εξέδωσε, εκφράζει την έντονη οργή του «για την είσοδο της πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, αποτέλεσμα του αίσχους του λαθρεμπορίου ζώων, για το οποίο ακόμα δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη και δεν έχουμε ακόμα κάποια σχετική ενημέρωση από την δικαιοσύνη».

Το κείμενο συνυπογράφουν και οι Οργανώσεις: Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και Συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ.

Συγκεκριμένα οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν τα εξής:

«Είναι εξοργιστικό πώς αυτά τα ζώα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα χωρίς να υποβληθούν στους απαραίτητους ελέγχους. Πού ήταν οι υπεύθυνοι;

Πώς επιτρέπεται να πωλούνται ζώα κρεατοπαραγωγής που υποτίθεται εισήχθησαν για σφαγή να καταλήξουν ως ζωντανά ζώα γαλακτοπαραγωγής, σε εκμεταλλεύσεις ανά την χώρα, χωρίς κανέναν έλεγχο, παρακάμπτοντας κάθε κανόνα ασφαλείας, κάτι που μας δικαιώνει όταν ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα και για τις «ελληνοποιήσεις» και για εισαγωγές ζώων αμφιβόλου ποιότητας από άλλες χώρες.

Επιδοτήσεις κομμένες και μειωμένες στους ανθρώπους της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι επιτήδειοι λυμαίνονται το μεγαλύτερο μέρος αυτών, καμία ενημέρωση για την κατανομή των επιδοτήσεων, αποζημιώσεις για πλημμύρες και φωτιές ακόμα στον αέρα, ΟΣΔΕ «αμφίβολο», έλεγχος διακίνησης προϊόντων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων κτηνιατρείων ελλιπής, στελέχωση δημόσιων εργαστηρίων ελλιπής, αγροτική πολιτική με όραμα και σχεδιασμό ανύπαρκτη, κανένας πραγματικός διάλογος με αγρότες και κτηνοτρόφους.

Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας, τον μεγαλύτερο εργοδότη και τον μοναδικό τρόπο επιβίωσης των πολιτών μας. Η κυβέρνηση δείχνει με τις πράξεις της ότι δεν νοιάζεται για τον κλάδο που παράγει την τροφή μας, την βασική ανάγκη για την επιβίωση των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της για αυτή την καταστροφική κατάσταση. Η αδράνεια και η ανικανότητα ορισμένων υπαλλήλων, της έχουν οδηγήσει σε αυτήν την καταστροφή. Η αργοπορία στην εξέταση των αρχικών δειγμάτων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι ανεπίτρεπτη και απαράδεκτη. Για όλα αυτά, δεν φταίνε οι κτηνοτρόφοι, αλλά το διαλυμένο και ανίκανο κράτος που αφήνει ανεξέλεγκτους επιτήδειους να δρουν όπως θέλουν με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή του κλάδου αλλά και του εθνικού μας προϊόντος την ΦΕΤΑ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας απαιτεί άμεση δράση από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των αδικιών και την προστασία του κλάδου μας από παρόμοια μελλοντικά περιστατικά.

Η ανευθυνότητα και η αδιαφορία πρέπει να τελειώσουν εδώ, σε αντίθετη περίπτωση μας οδηγείτε σε γενικό ξεσηκωμό, με ότι αντίκτυπο θα έχει αυτό για την κυβέρνηση αλλά και την αυτάρκεια των τροφίμων της χώρας μας, αφού θα μας απομακρύνετε από την παραγωγή και τα αποτελέσματα των αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενων τροφίμων τα βλέπουμε ήδη.

Αιτήματα προς την Κυβέρνηση

1. Δίκαιες Αποζημιώσεις για Θανατωθέντα Ζώα αλλά και νεκρά ζώα λόγω του ιού:
Απαιτούμε δίκαιες αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται ή απεβίωσαν λόγω της πανώλης. Οι τρέχουσες τιμές αναφοράς είναι αστείες και προσβλητικές για τους κτηνοτρόφους. Η τιμή αποζημίωσης ανά ζώο πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στα 350 ευρώ ανά αιγοπρόβατο. Οι κτηνοτρόφοι δεν χάνουν μόνο το εισόδημά τους, αλλά και το ζωικό τους κεφάλαιο, και η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί αυτό το ποσό ως το ελάχιστο.

2. Αποζημίωση ζωοτροφών για όσο καιρό τα ζώα θα βρίσκονται αναγκαστικά σε περιορισμό στην κτηνοτροφική εγκατάσταση καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν είχαν υπολογίσει αυτές τις τροφές και τώρα εξαναγκάζονται να τις προμηθευτούν.

3. Άμεση στελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων και των κρατικών εργαστηρίων
Άμεση στελέχωση όλων των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας με κτηνιάτρους με βάση το οργανόγραμμα το οποίο υπάρχει, καθώς αυτήν την στιγμή γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων της έλλειψης προσωπικού για την οποία φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Σχεδόν το 10% των δημόσιων κτηνιατρείων της χώρας μας δεν λειτουργεί αφού δεν υπάρχει προσωπικό.
Άμεση στελέχωση όλων των κρατικών εργαστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και των απαραίτητων υλών που χρειάζονται για διεκπεραίωση αναλύσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να εισάγονται στην χώρα μας αμφιβόλου ποιότητας τρόφιμα.

4. Αποζημιώσεις για Απολυμάνσεις:
Ζητάμε αποζημιώσεις για τις απολυμάνσεις που θα πρέπει να κάνουμε στα κοπάδια μας με ειδικά σκευάσματα, τα οποία θα στοιχίσουν ως και 2 ευρώ ανά ζώο για κάθε μήνα απολύμανσης. Η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει αυτά τα κόστη άμεσα.

5. Οι περιφέρειες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης
Οι περιφέρειες της χώρας να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των βυτίων γάλακτος και των φορτηγών ζωοτροφών στις εισόδους και εξόδους των περιοχών που βρίσκονται σε περιορισμό.

6. Παραδειγματικές Κυρώσεις:
Καλούμε την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσες και σκληρές κυρώσεις σε όσους εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο να μην έχει επέμβει ακόμα εισαγγελέας και να μην έχει ασκηθεί δίωξη στους λαθρεμπόρους. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ώστε να αποτραπούν μελλοντικά τέτοια εγκλήματα.

Με αγανάκτηση, διότι τα μέτρα που αιτούμαστε έπρεπε να είχαν παρθεί ΕΧΘΕΣ».

22/07/2024 09:54 πμ

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή αγροτών στο συλλαλητήριο που οργάνωσε, το Σάββατο (20/7), η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Δήμου Αγιάς, στο δρόμο Λάρισας – Αγιοκάμπου.

Οι παραγωγοί έβγαλαν τα τρακτέρ τους στο δρόμο και πήραν την απόφαση να μοιράζουν στους διερχόμενους οδηγούς προς τον Αγιόκαμπο ανακοίνωση με τα αιτήματά τους, αλλά και θέματα που αφορούν όλους τους καταναλωτές καθώς και τα ποιοτικά μήλα της Αγιάς, ώστε να αναδείξουν με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα των πανάκριβων τιμών στα ράφια ενώ οι ίδιοι όπως δηλώνουν πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή.

Η ανακοίνωση που μοίρασαν στους οδηγούς κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου αναφέρει τα εξής:

Ο Δήμος Αγιάς κηρύχθηκε πλημμυροπαθής αφού οι καταστροφές στην παραγωγή, στα χωράφια, στις υποδομές ήταν εκτεταμένες. Σε αντίθεση όμως με όλους τους υπόλοιπους πλημμυροπαθείς Δήμους, οι αγρότες της Αγιάς με μια παράλογη, άδικη και αδιανόητη απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ, εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έλαβαν όλοι οι άλλοι συνάδελφοι μας στους αντίστοιχους Δήμους.

Καλούμαστε να αποδείξουμε το αυτονόητο!!! Εφόσον έγιναν ζημιές από τις πλημμύρες, έχουμε κηρυχτεί πλημμυροπαθής Δήμος, έχουμε ενταχθεί στις αποζημιώσεις από την Αρωγή, προφανώς πρέπει να ενταχθούμε και στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ όπως πολύ καλώς και ορθά έγινε με τους συναδέλφους μας στο Πήλιο που καλλιεργούν ομοειδή προϊόντα (Μήλα, Κάστανα) και είχαν όπως και εμείς απώλεια παραγωγής από τις πλημμύρες.

Κάποτε ο Δήμος Αγιάς ήταν οικονομικά εύρωστος, τώρα χρόνο με τον χρόνο οδηγείται σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, φθίνει, ερημώνει, ξεκληριζόμαστε από τα χωριά και τα χωράφια μας από το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας ενώ εσύ τα αγοράζεις πανάκριβα στο ράφι.

Δεν παραχωρούμε το δικαίωμα μας στην ζωή! Είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι σαν μια γροθιά! Δεν θα ανεχτούμε αυτή την τεράστια αδικία και απαιτούμε από την Κυβέρνηση εδώ και τώρα να αποζημιωθούν οι αγρότες της Αγιάς!

Για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε σήμερα εδώ στον δρόμο, ζητάμε την συμπαράσταση και την κατανόηση σου. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε υποχρέωση μας να σε ενημερώσουμε υπεύθυνα για κάποια ζητήματα που σε αφορούν άμεσα!

ΜΑΘΕ ΤΙ ΤΡΩΣ

Πανάκριβα τρόφιμα: Πουλάμε ακόμη και κάτω από το κόστος παραγωγής τα προϊόντα μας. Εσύ τα πληρώνεις από 4 έως και 10 φορές πιο ακριβά, επειδή οι μεσάζοντες κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και καταναλωτών με τις «πλάτες» της εκάστοτε Κυβέρνησης που όλες δήλωναν ότι θα ελέγχουν την τιμή από το χωράφι στο ράφι, φυσικά δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο.

Επικίνδυνα για την υγεία τρόφιμα: Η Ε.Ε έχει υπογράψει συμφωνίες με τρίτες χώρες για αθρόες εισαγωγές ομοειδών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων χωρίς δασμούς, άρα πολύ πιο φθηνές σε σχέση με το κόστος των ελληνικών προϊόντων και με αυτό τον τρόπο μεγαλώνει το κέρδος των εισαγωγέων και εμπόρων. Όμως σου κρύβουν ότι αυτές οι χώρες δεν ψεκάζουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες στην Ε.Ε και τα οποία αυξάνουν το κόστος παραγωγής για μας. Έτσι πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνεις είναι επικίνδυνα στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που αφήνουν οι ψεκασμοί και ποιοτικά υποβαθμισμένα.

«Ελληνοποιήσεις»: αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Τα εισάγουν πιο φθηνά και τα διοχετεύουν στην κατανάλωση ως ελληνικά προϊόντα ώστε να βγάζουν μεγαλύτερο κέρδος, πάντα με τις «ευλογίες» και την απουσία ελέγχων διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις και ας ισχυρίζονται ότι «κάνουν προσπάθειες».

Τα ποιοτικά ελληνικά μήλα ενώ με επάρκεια καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση, δεν πουλιούνται επειδή πέρυσι οι εισαγωγές μήλων από τέτοιες χώρες αυξήθηκε κατά 285% και εσύ τα έφαγες ως «ελληνικά μήλα».

Για αυτό και εμείς σου προσφέρουμε σήμερα τα γευστικά και ποιοτικά μήλα της Αγιάς για το ταξίδι σου για να συνειδητοποιήσεις ότι έχουμε δύναμη και μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε ώστε να έχεις ποιοτικό, υγιεινό και νόστιμο φαγητό στο τραπέζι σου με πολύ μικρότερο κόστος και να χτυπηθεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια.

19/07/2024 12:17 μμ

Ολοκληρώθηκε η αποστολή δύο τεχνικών εκθέσεων, που αφορούν ζημιές από χαλαζόπτωση και παραμόρφωση των καρπών ροδακινιάς και νεκταρινιάς, από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έχουν αποσταλεί ήδη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύο εμπεριστατωμένες τεχνικές εκθέσεις οι οποίες εκπονήθηκαν από την ΔΑΟΚ Πέλλας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο Φυτοπαθολογικού και Ποιοτικού Ελέγχου Δρ. κ. Συμεών Μαρνασίδη, με όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης και τις προτάσεις για την κατάλληλη διαχείριση στα δένδρα, των καταστροφών που έπληξαν τις αγροτικές παραγωγές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Η πρώτη τεχνική έκθεση αφορά τις ζημίες που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες των περιοχών των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας, μετά από την έντονη χαλαζόπτωση της 2ας Ιουλίου 2024.

Στην έκθεση αποτυπώνονται οι περιοχές που επλήγησαν, καθώς και στοιχεία που επιβεβαιώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Το χαλάζι, έχει προκαλέσει καθολική καταστροφή των καρπών στα αγροκτήματα ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως νεαρών δέντρων και φυτεύσεις δέντρων σε μονόκλωνα σχήματα, υπάρχει αμφιβολία ακόμη και για τη δυνατότητα ανάκαμψης των πληγέντων δέντρων που χτυπήθηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση.

Οι παραγωγές που επλήγησαν, αφορούν ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών ποικιλιών όπως: κεράσια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ελιές, ακτινίδια, καρύδια, καστανιές, αμυγδαλιές, αλλά και άλλες καλλιέργειες όπως πατάτα, τομάτες, αμπέλια, σπανάκι, σιτηρά, τριφύλλι, κ.ά.

Ιορδάνη Τζαμτζή

Η δεύτερη τεχνική έκθεση, αφορά τη διερεύνηση του προβλήματος παραμόρφωσης των καρπών οπωρώνων ροδακινιάς και νεκταρινιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον ιολογικό έλεγχο των ετών 2023 και 2024, που διενέργησε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με χρηματοδότηση της ΠΕ Πέλλας, ανιχνεύτηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν παθογόνοι ιοί και ιδιαίτερα ο ιός ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) PPV και το ιοειδές peach latent mosaic viroid (PLMVd), που ενδέχεται να προκαλούν παραμορφώσεις καρπών.

Το γεγονός όμως ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ανιχνεύτηκαν τόσο σε συμπωματικά όσο και σε μη συμπτωματικά δείγματα, ενισχύει την άποψη, ότι μπορεί να μην οφείλεται η ασθένεια των ροδακίνων αποκλειστικά σε ιολογική/ές προσβολή/ές.

Όμοια, τα αποτελέσματα των πρόσφατων αναλύσεων (τελευταία δείγματα Ιούνιος 2024) δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των ιών/ιοειδών που εξετάστηκαν στην εκδήλωση της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων.

Επίσης, σύμφωνα με το δελτίο αποτελεσμάτων του Μ.Φ.Ι., η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με συμπτώματα παρόμοια της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων, ασθένειας το αίτιο της οποίας τελεί υπό διερεύνηση.

Επίσης, από τον ακαρεολογικό έλεγχο όλων των νέων δειγμάτων (Ιούνιος και Ιούλιος 2024), εντοπίστηκαν ακάρεα του γένους eriophyes τα οποία ενδέχεται να προκαλούν τις παραμορφώσεις.

Σε ένα δείγμα από αγρό με έντονα συμπτώματα στην περιοχή της Αλμωπίας, τα eriophyes εντοπίστηκαν όχι μόνο επάνω στους καρπούς αλλά και εντός των οφθαλμών των κλάδων που έφεραν παραμορφωμένους καρπούς.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα eriophyes και τη συμμετοχή τους στη δημιουργία του προβλήματος, θα έχουμε μετά από επόμενες δειγματοληψίες, το Φθινόπωρο του 2024 και όλο το έτος 2025.

Μετά από την ολοκληρωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη παρουσίαση των ζημιών σε αγροτικές παραγωγές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και την υπηρεσιακή διαβίβασή τους στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής διεκδικεί και συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, για τη δίκαιη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

Στόχος του κ. Τζαμτζή ακόμη είναι, οι συγκεκριμένες ζημιές, να μην έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της εμπορίας και μεταποίησης.

Για τον σκοπό αυτό ο κ. Τζαμτζής, έχει ορίσει επιτροπή που παρακολουθεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων και με βάση αυτά, συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Θα ακολουθήσουν συμπληρωματικές ενέργειες από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και συνάντηση εκ νέου με τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη.