Παρουσιάστηκε, στις 30/9/2024, η νομοθετική ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός Οκτωβρίου. Μιλάμε για το σχέδιο που επεξεργάζεται ο κ. Βορίδης με τον κ. Τσιάρα.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για τι θα περιλαμβάνει η σχετική ρύθμιση.
Όπως φαίνεται τα αγροτικά δάνεια, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Εκκαθαριστή PQH, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα περάσουν σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, τους λεγόμενους servicers, καθώς με το ισχύον πλαίσιο η PQH δεν μπορεί να προχωρήσει σε κούρεμα των δανείων. Έτσι αναμένεται από το Νοέμβριο να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τους servicers, στη συνέχεια θα γίνει η επιλογή τους και με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των δανείων.
Δηλαδή θα ακολουθηθεί η γνωστή συνταγή αγοράζουν φτηνά τα δάνεια από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και στην συνέχεια εισπράττουν τα ποσά της οφειλής.
Το ερώτημα όμως είναι πόση είναι η οφειλή που θα πληρώσουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί στους servicers. Δηλαδή πόσο είναι το «κόκκινο χρέος» που θα κληθούν να πληρώσουν. Αξίζει όμως να πούμε λίγα πράγματα για το πως δημιουργήθηκαν αυτές οι οφειλές.
Ο κ. Σωτήρης Κόλλιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχαίας Κορίνθου, σε επιστολή του στον ΑγροΤύπο αναφέρει ότι «αυτό που συμβαίνει με τα αγροτικά δάνεια στην πρώην Αγροτική Τραπεζα είναι μια θηλιά που πνίγει τον αγροτικό κλάδο. Δεκαετίας ολόκληρες ταλαιπωρούνται αγρότες και συνεταιρισμοί στις δικαστικές αίθουσες, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα.
Θα σας αναφέρω το παράδειγμα του συνεταιρισμού μας. Δανείστηκε από την Αγροτική Τράπεζα το 1971 και το 1987 συνολικά ποσό 63.976 ευρώ (21.800.000 δραχμές). Σύμφωνα με το άρθρο 39 του νόμου 3259/2004 (νόμος για πανωτόκια) θα έπρεπε να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο πολλαπλασιαζόμενο επί δύο δηλαδή 137.344 ευρώ. Από αυτό το ποσό θα έπρεπε να αφαιρεθούν πάσης φύσης καταβολές που έχει κάνει ο συνεταιρισμός στην τράπεζα από το 1971 έως το 2010, που η τράπεζα κατέθεσε αίτηση και πέτυχε την έκδοση διαταγής πληρωμής εναντίον του. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έγινε. Με την αίτησή της η τράπεζα πέτυχε διαταγή πληρωμής για το ποσό των 373.000 ευρώ. Μιλάμε για 5,5 φορές πάνω από το ύψος του ποσού που δανείστηκε (550% αύξηση) και βέβαια δεν υπολογίστηκαν τα ποσά που μέχρι τότε είχε πληρώσει ο συνεταιρισμός.
Σήμερα ο Ειδικός Εκκαθαριστής PQH ζητά από τον συνεταιρισμό υπόλοιπο οφειλής που ξεπερνά τα 1.600.000 ευρώ. Από τα 63.976 ευρώ που ήταν το αρχικό ποσό όλα τα υπόλοιπα είναι πανωτόκια (παράνομα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία).
Για να είναι πετυχημένη μια ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων θα πρέπει να γίνει επανακαθορισμός του νόμιμου ύψους της οφειλής, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το διπλάσιο της αρχικής οφειλής μείον ότι έχει εκταμιεύση η τράπεζα ή ο Ειδικός Εκκαθαριστής όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχει καμιά λογική όταν βγάλουν οι servicers χρέος ύψους 1.600.000 ευρώ να πάμε σε κάποια τράπεζα για να πάρουμε δάνειο να αποπληρώσουμε τέτοια οφειλή.
Οι προτάσεις μας για τις οποίες παλεύουμε να υλοποιηθούν με τη νέα ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών είναι:
1. Επανακαθορισμός του ύψους της οφειλής από δάνεια και πιστώσεις σύμφωνα με το άρθρο 39 ν3259/2004.
2. Διαγραφή οφειλών από δάνεια και πιστώσεις που έχουν εκταμιευθεί πριν το 1985.
3. Μείωση κεφαλαίου σύμφωνα με τη δυνατότητα αποπληρωμής του αγρότη αφού ληφθούν υπ όψιν τα εισοδήματα του.
4. Ρύθμιση εξόφλησης σε 120 δόσεις με επιδότηση για σταθερό επιτόκιο.
5. Ακύρωση διαταγών πληρωμής που εκδόθηκαν για ποσά οφειλής πάνω από το ανώτατο όριο του διπλασίου του εκταμιευμένου ποσού δανείου από το οποίο θα πρέπει να έχουν αφαιρεθεί πάσης φύσεως καταβολές του οφειλέτη.
6. Υποχρέωση για κατάθεση βεβαίωσης εφαρμογής του άρθρου 39 ν3259/2004 σε αιτήσεις για έκδοση διαταγών πληρωμής κατά αγροτών από τα πιστωτικά ιδρύματα ή εκκαθαριστές ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων με ποινή ακυρότητας στο σύνολό της (της διαταγής πληρωμής) από την μη συμμόρφωση.
Διαβάστε την σχετική επιστολή (εδώ)
Πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγωγή για να στηρίξουν τα βασικά έξοδά τους για αυτό πρέπει να υπάρξει «άμεση και ευέλικτη στήριξη από την πολιτεία».
Αυτό τονίζει επιστολή του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Τάκης Πεβερέτος.
Συγκεκριμένα η επιστολή, που εστάλη προς τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν πρωτοφανείς δυσκολίες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Daniel, που προκάλεσαν σοβαρές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές.
Παράλληλα, η πανώλη και η ευλογιά των αιγοπροβάτων έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον κλάδο.
Σε αυτή τη στιγμή κρίσης, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν παραγωγή για να στηρίξουν τα βασικά έξοδά τους, και το αίτημα για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την καταβολή αποζημιώσεων ή ενίσχυση από το πρόγραμμα 5.2 είναι σχεδόν αδύνατο να τηρηθεί.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς πολλοί από αυτούς έχουν «κόκκινα» δάνεια και βρίσκονται υπό την πίεση από διάφορα funds τα οποία εκβιάζουν με διαταγές πληρωμών και με πλειστηριασμούς, ακόμα και σε σπίτια και επιχειρήσεις των συναδέλφων, για τα οποία ζητάμε ακατάσχετο για σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες εδώ και χρόνια. Αυτές οι συνθήκες κάνουν επιτακτική την άμεση και ευέλικτη στήριξη από την πολιτεία.
Άμεση και Ακατάσχετη Αποζημίωση για την Πανώλη και την Ευλογιά:
Ζητούμε η αποζημίωση για τις απώλειες από τις ζωονόσους να καταβάλλεται χωρίς την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και την ανασυγκρότηση του κλάδου.
Αλλαγή Όρων στο Πρόγραμμα 5.2 για την Αντικατάσταση Ζώων:
Στο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ζώων ζητούμε να καταβάλλεται το κόστος άμεσα με την παρουσίαση του τιμολογίου, χωρίς την απαίτηση για φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τα κεφάλαια να καλύψουν αυτά τα έξοδα από την αρχή και χρειάζονται άμεση βοήθεια για να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε.
Αν οι αποζημιώσεις και η στήριξη δεν καταβληθούν άμεσα και αποτελεσματικά, πολλοί κτηνοτρόφοι - ειδικά όσοι είναι άνω των 57 ετών - δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην παραγωγή.
Με το 75% των κτηνοτρόφων σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί μεγάλο μέρος του κλάδου που έχει πληγεί. Αυτό θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο της χώρας.
Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων.
Ζητάμε άμεσα τη δημιουργία μόνιμης Ομάδας Εργασίας για την κτηνοτροφία με τη συμμετοχή και των εθνικών φορέων της, Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας- ΣΕΚ και Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων -ΠΕΚ. Αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα στην καλύτερη δυνατή λύση των προβλημάτων που προκύπτουν για την κτηνοτροφία».
Σε αναζήτηση κονδυλίων βρίσκεται η κυβέρνηση για να δοθεί ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου έχουν βρεθεί ήδη 60 εκ. ευρώ και αναζητούν άλλα τόσα. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους αιγοπροβατοτρόφους ανά κεφαλή ζώου.
Οι κτηνοτρόφοι μίλησαν για την δύσκολη κατάσταση που έχουν βρεθεί από τον πολύμηνο εγκλεισμό των ζώων τους, που σε κάποιες περιοχές έχει ξεπεράσει τους 4 μήνες.
Από σήμερα Τρίτη (12/11) έχουν ανοίξει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις τα σφαγεία. Τα ανριά θα πρέπει να πάνε για σφαγή γιατί αν μείνουν στην εκτροφή θα επιβαρύνουν το κόστος, ανέφεραν οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων.
Για το θέμα του εμβολιασμού η θέση του ΥπΑΑΤ δεν αλλάζει και είναι αρνητική. Μάλιστα, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανέφερε στους κτηνοτρόφους ότι εκτός από τα προβλήματα στις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς τρίτες χώες υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί η τιμή του γάλακτος από τα ζώα που θα εμβολιαστούν. Οι τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 1.35 έως 1,45 ευρώ το κιλό στην ηπειρωτική χώρα.
Από τα τέλη του Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η πληρωμή αποζημιώσεων για τις θανατώσεις των αιγοπροβάτων λόγω πανώλης και ευλογιάς και θα γίνεται μετά την κατάθεση των στοιχείων από τις Περιφέρειες και σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ένα νέο Μέτρο (θα είναι πιο ελαστικό όσον αφορά τα κριτήρια ένταξης σε σχέση με το 5.2) το οποίος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται μετά από περίπου ένα εξάμηνο και θα έχει στόχο την αγορά ζώων για την αναπλήρωση των κοπαδιών που θανατώθηκαν λόγω των ζωονόσων.
Τέλος η ηγεσία του ΥπΑΑΤ υποσχέθηκε την πρόσληψη 100 κτηνιάτρων για να ενισχυθεί η διαδικασία των ελέγχων σε όλη την χώρα.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.
Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.
Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.
Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθούν σωστά οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και εφόσον οι κτηνοτρόφοι ενισχύσουν τις γνώσεις τους μέσα από πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα. με αφορμή το πρόβλημα της ευλογιάς.
Ο Υπουργός απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του κτηνοτροφικού κόσμου τόνισε ότι χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα από όλους για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη ζωονόσος, κατά τρόπο ανάλογο με εκείνον της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. «Προσβλέπω στη συνδρομή σας και στη συνεργασία σας», τόνισε ο κ. Τσιάρας, γιατί, όπως είπε, ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από το να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στο ζωικό μας κεφάλαιο.
Ο ΥπΑΑΤ εξήγησε τη σκοπιμότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί τα οποία εντάσσονται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει δύο σκέλη: Πρώτον, αυξημένη αποζημίωση στα 250 € για τα καθαρόαιμα και στα 220 € για τα ημίαιμα, και δεύτερον, δωρεάν αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, κατά τα πρότυπα του Μέτρου 5.2 για τη Θεσσαλία. Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εξετάζεται τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές, όπως αυτές του Τυρνάβου στη Θεσσαλία, που είναι «κλειστές» από τις 11 Ιουλίου 2024, ενώ έγινε συζήτηση για τους λόγους που δεν προκρίθηκε η λύση του εμβολιασμού.
Στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει τεράστιες δυνατότητες αν αξιοποιηθούν σωστά οι μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει η χώρα μας και εφόσον οι κτηνοτρόφοι ενισχύσουν τις γνώσεις τους μέσα από πρόσθετη εκπαίδευση πάνω στις νέες δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. «Μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά», είπε.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, ο Γ. Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και εκπρόσωποι από την ΕΘΕΑΣ και δεκαπέντε Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.
Να ανακοινώσουν τα χυμοποιεία τιμή χυμού για να ξεκινήσουν οι παραλαβές πορτοκαλιών στα πλαίσια μια υγιούς εμπορικής σχέσης, ζητούν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας.
Όσον αφορά την πώληση των πορτοκαλιών για εμπορία, ζητούν αυτή να πραγματοποιείται μόνο με «επιστρεφόμενα» και το «ποσοστό επιστροφής» να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Τα παραπάνω αναφέρει το Μνημόνιο, που υπέγραψαν, στις 5/11/2024, οι 23 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας, με σκοπό - όπως υποστηρίζουν - να διορθωθεί το πρόβλημα της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης, που καθιστά τους παραγωγούς ευάλωτους σε ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές ή ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης των χυμοποιείων.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας για το 2024/2025 αναφέρει τα εξής:
Στο Άργος, σήμερα 5 Νοεμβρίου 2024, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που υπογράφουν το παρόν Μνημόνιο Συνεννόησης και Συνεργασίας, αναγνωρίζουν από κοινού ότι:
1. Υπάρχει έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή των πορτοκαλιών χυμοποίησης.
2. Οι παραγωγοί πορτοκαλιών είναι υποχρεωμένοι με βάση την νομοθεσία να παραδίδουν 7 τόνους/εκτάριο πορτοκαλιών στις βιομηχανίες χυμοποίησης για να λάβουν την «συνδεδεμένη ενίσχυση» εσπεριδοειδών και κατά συνέπεια είναι αναγκασμένοι να δέχονται τις τιμές που επιβάλλουν μονομερώς τα χυμοποιεία.
3. Τα χυμοποιεία έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο και στο εμπορικό κύκλωμα των επιτραπέζιων πορτοκαλιών και επειδή στην Αργολίδα αποτελούν ολιγοψώνιο, αυξάνεται η δυνητική τους ευχέρεια να επιβάλλουν χαμηλές τιμές.
4. Η τιμή του χυμού πορτοκαλιού διαμορφώνεται στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ICE). Είναι ένας αξιόπιστος δείκτης συγκριτικής αξιολόγησης της τιμής των πορτοκαλιών χυμοποίησης και εάν λειτουργούσε υγιής ανταγωνισμός θα υπήρχε ευθεία συσχέτιση.
5. Από την συγκριτική ανάλυση των τιμών του χυμού πορτοκαλιού και των τιμών πορτοκαλιών χυμοποίησης φαίνεται ότι ενώ τα τελευταία χρόνια η τιμή του χυμού αυξάνεται, η τιμή των πορτοκαλιών μειώνεται αναλογικά.
6. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ότι για τα έτη 2020 και 2021 οι τιμές των πορτοκαλιών προς την τιμή του χυμού σε σχέση ποσότητας 1:1 ήταν ίσες με το 3% και 3,1% αντίστοιχα, αλλά το 2022 και 2023 μειώθηκαν στο 1,8% και 2,3%, αντίστοιχα.
7. Αν η τιμή των πορτοκαλιών προς την τιμή του χυμού είχε την σχέση του 2020 και 2021 (3%), το 2022 θα ήταν 130 αντί για 80 ευρώ/τόνο, και το 2023 θα ήταν 260 αντί για 200 ευρώ/τόνο.
8. Μια ακόμη ένδειξη της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού είναι ότι στο τέλος της σεζόν 2023-2024, η τιμή των πορτοκαλιών μειώθηκε αυθαίρετα από τα χυμοποιεία από τα 200 στα 170 ευρώ/τόνο, ενώ η τιμή του χυμού σταδιακά αυξήθηκε την ίδια περίοδο.
9. Ενώ έχει ξεκινήσει η παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση για την σεζόν 2024-2025 και η τιμή του χυμού έχει διαμορφωθεί στα 10.056 ευρώ/τόνο (17/10/2024), τα χυμοποιεία δεν έχουν δηλώσει τιμές, όπως θα όφειλαν στα πλαίσια μια υγιούς εμπορικής σχέσης. Στοιχείο που και αυτό αναδεικνύει την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν.
10. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης καθιστά τους παραγωγούς ευάλωτους σε ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές ή ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης των χυμοποιείων.
11. Τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά στην αγορά και για το σκοπό αυτό υπάρχει σχετική νομοθεσία, όπως η «Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων» του νόμου 4792/2021, όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ελέγχει, τόσο Απαγορευμένες Συμπράξεις (επίσημες ή όχι), ή εναρμονισμένες πρακτικές βάσει των οποίων επιχειρήσεις συμφωνούν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά, όπως χαμηλότερες τιμές αγοράς (άρθρο 1 ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ), όσο και περιπτώσεις Κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης (άρθρα 2 ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ), η οποία μπορεί να είναι και συλλογική.
Σκοπός
Ο σκοπός του παρόντος μνημονίου είναι να διορθωθεί το πρόβλημα της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης.
Δράσεις
Θα κοινοποιηθεί το παρόν μνημόνιο σε όλες τις βιομηχανίες χυμοποίησης ώστε να έχουν σαφή εικόνα των προβληματισμών και των απόψεων των συνεταιρισμών που το υπογράφουν και θα γίνει αίτημα σε κάθε μία:
Να εκφράσει - αν επιθυμεί - γνώμη/άποψη για τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει ένας αξιόπιστος τρόπος, ώστε τα χυμοποιεία να αποδίδουν στους παραγωγούς μια εύλογη και δίκαιη τιμή για τα πορτοκάλια χυμοποίησης.
Να δηλώσει τις τιμές αγοράς των πορτοκαλιών χυμοποίησης για την τρέχουσα εμπορική περίοδο και ότι η πληρωμή των προϊόντων θα πραγματοποιείται εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο χρονικών ορίων.
Αλλά θέματα
Επιπλέον συμφωνούνται τα ακόλουθα:
Πώληση πορτοκαλιών εμπορίας μόνο με επιστρεφόμενα.
Ακολουθούνται 2 τρόποι πώλησης των πορτοκαλιών για εμπορία:
α) με «επιστρεφόμενα» και
β) με «ποσοστό αφαίρεσης».
Με τον 2ο τρόπο τα πορτοκάλια πωλούνται από τους εμπόρους - εξαγωγείς στις βιομηχανίες χυμοποίησης και οι παραγωγοί «αποξενώνονται» από το προϊόν τους. Για να διορθωθεί αυτό συμφωνούμε η πώληση των πορτοκαλιών για εμπορία να πραγματοποιείται μόνο με «επιστρεφόμενα» και το «ποσοστό επιστροφής» να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ανάμεσα στις 2 πλευρές.
Αποφασίστηκε ακόμη η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), που δημιουργήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023, να λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού, ενημέρωσης, διαβούλευσης και συλλογικής εκπροσώπησης των αγροτικών συνεταιρισμών της Αργολίδας που υπογράφουν το παρόν.
Το Μνημόνιο υπογράφουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. COOPERATIVE (ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΓΟΥΣ), Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΑΜΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ
Πάνω από 150 οικογένειες στο Αρκαλοχώρι Κρήτης και 60 οικογένειες στο Δαμάσι Θεσσαλίας ξεσπιτωμένες μένουν σε κοντέινερ τέσσερα χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.
Όπως καταγγέλλει ο ΠΑΝΣΥΠΟ (Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ - τ.ΟΕΕ - τ.ΟΕΚ), τα μέτρα της Κρατικής αρωγής έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή με αποτέλεσμα πολλά φτωχά νοικοκυριά να παραμένουν σε ένα καθεστώς στεγαστικής επισφάλειας. Οι ανακοινώσεις μας, προκάλεσαν την κατάθεση αναφοράς στη Βουλή με την οποία κλήθηκαν να τοποθετηθούν τρία συναρμόδια Υπουργεία. Το κατεξοχήν αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν απάντησε καθόλου, συνεχίζοντας να απαξιώνει με την συστηματική αδιαφορία του, τον ίδιο τον θεσμό του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου αλλά και να απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενούς του και τους εκπροσώπους τους.
Εκείνο όμως που έχει εξαιρετική σημασία είναι η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με το έγγραφο με αρίθμ. πρωτ. 134514/19-09-2024. Συγκεκριμένα το εν λόγω Υπουργείο κλήθηκε να απαντήσει για το πρόβλημα με τις Τράπεζες οι οποίες δεν δανειοδοτούν τους πληγέντες (20% του ποσού) με αποτέλεσμα οι ανακοινώσεις των κυβερνώντων περί καθολικής φροντίδας να αποτελούν κενό γράμμα.
Το Υπουργείο ομολογεί αυτό που όλοι οι πληγέντες βιώνουν, ότι οι Υπουργικές Αποφάσεις για την άτοκη δανειοδότηση επέχουν θέση πρότασης προς τα πιστωτικά ιδρύματα και ότι αποτελούν ζήτημα επιχειρηματικής απόφασης των Τραπεζών.
Αναλυτικά αναφέρει ότι «...Όσον αφορά στην τοποθέτηση του παραπάνω Βουλευτή περί μη χορήγησης άτοκων δανείων από τις Τράπεζες σε πληγέντες, οι σχετικές Υπουργικές αποφάσεις που οριοθετούν τις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές και παρέχουν στεγαστική συνδρομή και πιστωτικές διευκολύνσεις και οι συνακόλουθα εκδιδόμενες συναφείς Υπουργικές Αποφάσεις που παρέχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δεν τροποποιούν το λοιπό υφιστάμενο κανονιστικό-εποπτικό πλαίσιο, ούτε τις καθοριζόμενες δυνάμει αυτού πιστοδοτικές πολιτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων και τα κριτήρια πιστοδότησης, που τίθενται με γνώμονα την πιστοληπτική ικανότητα και την δυνατότητα αποπληρωμής του αιτούντος μίας δανειοδότησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις δεν επεμβαίνουν στα κριτήρια και τον τρόπο λήψης των επιχειρηματικών αποφάσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να θεσπίζουν υποχρέωση χορήγησης δανείων από τα πιστωτικά ιδρύματα προς τους υπαγόμενους στις ρυθμίσεις τους, αλλά επέχουν την θέση πρότασης για τη σύναψη σύμβασης, παρέχοντας πιστωτικές διευκολύνσεις, κατ' εφαρμογή κατά τα λοιπά του υφιστάμενου κανονιστικού-εποπτικού πλαισίου και τις διαμορφούμενες στο πλαίσιο αυτού πιστοδοτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Κατόπιν των ανωτέρω, η χορήγηση ή μη δανείων στο πλαίσιο των εν λόγω Υπουργικών αποφάσεων, αποτελεί ζήτημα επιχειρηματικής απόφασης των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τέλος σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις που δεν χορηγείται στον δικαιούχο δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα ή ο ίδιος δεν επιθυμεί τη λήψη του, δύναται να λάβει μόνο την προβλεπόμενη Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) από την αρμόδια Υπηρεσία».
Η 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ έγινε με απόλυτη μυστικότητα από το ΥπΑΑΤ και με «διαρροές» σε φιλικά μέσα για να μην υπάρξει κριτική.
Τελικά όπως φαίνεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ προχώρησε στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», που αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες. Δηλαδή μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.
Μιλάμε για μια αλλαγή που αφορά το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων και το ΥπΑΑΤ δεν την ανακοίνωσε επίσημα.
Το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα ήταν από τα λίγα που είχαν πρακτική και καθολική χρήση έχρηζε τεράστιας αποδοχής και εφαρμογής, τόσο το 2023, όσο και το 2024.
Με την πρόταση στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ τα χειμερινά ψυχανθή, θα είναι επιλέξιμα στη νέα υπο-δράση 31.1- Α και τα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά στη νέα υπο-δράση 31.1-Β.
Επομένως, καλλιέργειες χειμερινών ψυχανθών και χειμερινών σιτηρών οι οποίες ήταν επιλέξιμες στην 31.1-Β, ως είχε μέχρι τώρα, πλέον θα μπορούν να ενισχυθούν από την 31.1-Α (εφόσον αντικαθιστούν τις επιλέξιμες αρδευόμενες καλλιέργειες), ενώ τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, θα είναι επιλέξιμα στη νέα 31.1- Β.
Αυτό σημαίνει ότι οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 στερούνται αυτή τη δυνατότητα χωρίς να έχει προβλεφθεί άλλη ισοδύναμη εναλλακτική λύση.
Επιστολή ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για το πρόβλημα που έχει ανακύψει στις αροτραίες καλλιέργειες, καταθέτοντας το έγγραφο των Αγροτικών Συνεταιρισμών-μελών της, οι οποίοι περιγράφουν την αναστάτωση που δημιουργείται από την πρόταση που περιέχεται στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ για την κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β.
Συγκεκριμένα, μετά την πρόταση αλλαγής που περιέχεται στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και αφορά στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β, δημιουργείται μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα που πλήττουν τους καλλιεργητές αροτραίων δικαιούχων άμεσων ενισχύσεων. Τα προβλήματα αυτά αναλύονται διεξοδικά στο έγγραφο της 7ης Νοεμβρίου των Συνεταιρισμών μελών της ΕΘΕΑΣ, που τα μέλη τους καλλιεργούν αροτραίες καλλιέργειες.
Επειδή, όπως αποδεικνύεται, οι επιπτώσεις είναι σημαντικές και βρισκόμαστε ήδη στην περίοδο σποράς και οι αγρότες έχουν ήδη προμηθευτεί σημαντικές ποσότητες σπόρων για καλλιέργεια, η ΕΘΕΑΣ ζητά άμεσα οριστεί μια συνάντηση με το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω πρόβλημα και θα αιτηθεί να διατηρηθεί το οικολογικό σχήμα, όπως εφαρμόσθηκε το 2023 και το 2024.
Επιπλέον, όπως περιγράφουν ενδελεχώς στο έγγραφό τους οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί «η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων σε συνδυασμό με την αναδιανεμητική, μείωσαν σημαντικά τις άμεσες ενισχύσεις, που ελάμβαναν οι παραγωγικοί παραγωγοί (επαγγελματίες) των εκτατικών – αροτραίων καλλιεργειών. Για τον λόγο αυτό είχαμε ζητήσει με βάση την εμπειρία της 1ης χρονιάς εφαρμογής την άμβλυνση αυτών των επιπτώσεων. Με έκπληξη όμως, διαπιστώσαμε ότι στη 2η τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, την κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β, στο οποίο είχαν προσφύγει κατά το δυνατόν οι παραγωγοί αροτραίων καλλιεργειών λόγω της χρησιμότητάς του και της δυνατότητας εφαρμογής.
Το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα αφορά σε «Ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών ετησίων ή/και ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή/και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών για τροφή ή ζωοτροφές».
Ειδικότερα:
Η δράση Β «για τις τοπικές ποικιλίες», ως είχε μέχρι τώρα, αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες. Άρα, μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.
Όμως, με την πρόταση στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ τα χειμερινά ψυχανθή, θα είναι επιλέξιμα στη νέα υπο-δράση 31.1- Α και τα αρωματικά / φαρμακευτικά φυτά στη νέα υπο- δράση 31.1-Β. Επομένως, καλλιέργειες χειμερινών ψυχανθών και χειμερινών σιτηρών οι οποίες ήταν επιλέξιμες στην 31.1-Β, ως είχε μέχρι τώρα, πλέον θα μπορούν να ενισχυθούν από την 31.1-Α (εφόσον αντικαθιστούν τις επιλέξιμες αρδευόμενες καλλιέργειες), ενώ τα αρωματικά/φαρμακευτικά φυτά, θα είναι επιλέξιμα στη νέα 31.1- Β.
Ως εκ τούτου, οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 στερούνται αυτή τη δυνατότητα χωρίς να έχει προβλεφθεί άλλη ισοδύναμη εναλλακτική λύση:
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται, σας πληροφορούμε ότι:
I. Οι 139.649 δικαιούχοι αγρότες αποτελούν περίπου το 50% των αγροτών αροτραίων καλλιεργειών.
II. Τα 5.453.715 στρέμματα περίπου το 33% του συνόλου των εκτάσεων αροτραίων καλλιεργειών.
III. Τα 97,22 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσης, αποτελούν το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων και εξ’ αυτού του λόγου έχουν σημαντική επίπτωση στην αγροτική οικονομία.
Θεωρούμε πολύ σοβαρή παράλειψη για οποιαδήποτε διαδικασία υπηρεσιακή ή θεσμική που επίσπευσε την εισήγηση για την κατάργηση αυτού του οικολογικού σχήματος, χωρίς καμία διαβούλευση και χωρίς να λάβει την εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και αποδοχή που είχε το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα.
Είναι πολύ σοβαρή παράλειψη γιατί η αντικατάσταση που προτείνεται και χρησιμοποιείται ως όδευση στην εν λόγω τροποποίηση, δεν έχει καμία αντιστοίχιση με τα ποιοτικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω και δημιουργεί ζωτικό θέμα στη βιωσιμότητα των αροτραίων καλλιέργειών. Γιατί είναι τουλάχιστον εμπαιγμός, καθώς η τροποποίηση αναφέρεται μόνο σε καλλιέργειες αντικατάστασης από Μηδική, αραβόσιτο και βαμβάκι και αφορά βάσει των υπολογισμών μας, λιγότερο από 1,5 εκατομμύρια στρέμματα, δηλαδή στο 27% των εκτάσεων που δηλώθηκαν το 2023.
Για τους λόγους ότι:
1. Το συγκεκριμένο οικολογικό σχήμα ήταν από τα λίγα που είχαν πρακτική και καθολική χρήση έχρηζε τεράστιας αποδοχής και εφαρμογής, τόσο το 2023, όσο και το 2024.
2. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που βάλουν τη φετινή καλλιεργητική χρονιά φέρνουν πιο κοντά τους παραγωγούς στην εγκατάσταση ξερικών καλλιεργειών.
3. Το εν λόγω οικολογικό σχήμα υποβοηθάει κατά πολύ και την αύξηση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, καθώς το πολλαπλασιαστικό υλικό κατά τη χρήση του έπρεπε να είναι πιστοποιημένο.
4. Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή (Φθινόπωρο του 2024 – καλλιεργητική περίοδος σιτηρών 2025) βρίσκει τους παραγωγούς με ήδη αγορασμένο πιστοποιημένο σπόρο στις καλλιέργειες που αναφέρονταν στο οικολογικό σχήμα, καθώς βρισκόμαστε στον μήνα σποράς. Εάν δεν υπήρχε η παρατεταμένη ξηρασία η πλειοψηφία αυτών των εκτάσεων θα είχε ήδη σπαρθεί.
5. Τη χρονική στιγμή που οι Έλληνες αγρότες βιώνουν μία από τις χειρότερες οικονομικές συγκυρίες της τελευταίας 20ετίας είναι αδύνατο μία τέτοια μεταβολή των ενισχύσεων τέτοιου βεληνεκούς να εκλείπει από την αγορά.
6. Τα οικολογικά σχήματα, που αφορούν αροτραίες καλλιέργειες μετά την εξάλειψη αυτού, είναι μόλις τέσσερα, πράγμα που σημαίνει ότι η αροτραία καλλιέργεια έχει σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή κάποιου οικολογικού σχήματος.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ζητάμε τη διατήρηση του συγκεκριμένου οικολογικού σχήματος και τον καθορισμό μιας συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την εξεύρεση λύσης του συγκεκριμένου προβλήματος».
Μαζί με την ΕΘΕΑΣ το κείμενο συνυπογράφουν οι κάτωθι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί :
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ – ΘΕΣΤΟ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΘΕΣ ΓΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΑΛΚΗΣ - Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ - Ο ΕΝΙΠΕΑΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΟΛΟΥ - ΕΒΟΛ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ Η ΕΝΩΣΗ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Σύσκεψη πραγματοποιεί, το απόγευμα της Παρασκευής (8/11), η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά.
Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι οι «αγρότες και κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε φτωχοποίηση. Έχουμε χαμηλές παραγωγές στο βαμβάκι, το καλαμπόκι, τα σιτηρά και το τριφύλλι ως αποτέλεσμα της θεομηνίας και της υποβάθμισης των εδαφών.
Όμως οι χαμηλές παραγωγές συνδυάζονται και με εξευτελιστικές τιμές, όπως κάτω από 50 λεπτά για το βαμβάκι (παράδοση), κοντά στα 20 λεπτά το καλαμπόκι και 20-22 λεπτά τα σιτηρά.
Οι τιμές αυτές δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να βγάλουν ούτε καν το κόστος καλλιέργειας.
Προβλήματα υπάρχουν και στην κτηνοτροφία που ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις θεομηνίες, ενώ έχουν αύξηση του κόστους λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων των ζώων τους.
Ακόμη έχουμε ζητήματα με αντιπλημμυρικά έργα που δεν προχώρησαν καθώς και με την στεγαστική συνδρομής για τους πλημμυροπαθείς αγρότες.
Προτάσσουμε το αίτημα για αναπλήρωση εισοδήματος και για το 2024».
Την στήριξη των κτηνοτρόφων από την πολιτεία, καθώς και την άμεση απόδοση των αποζημιώσεων ζητάει, με επιτολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ), Στέφανος Διακομής.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΕΒΟΛ, επικεντρώνει συγκεκριμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία.
Ακολουθεί η επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου:
«Κύριε Υπουργέ,
Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να σας μεταφέρουμε τον προβληματισμό, την αγωνία και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Β. Σποράδων.
Βίωσαν και βιώνουν συνεχόμενες κρίσεις. Πέραν των συνεπειών των πυρκαγιών του περσινού καλοκαιριού και των θεομηνιών Daniel και Elias του φθινοπώρου του 2023, που επέφεραν τεράστιες καταστροφές στο ζωικό τους κεφάλαιο, στις σταβλικές τους εγκαταστάσεις και λοιπές υποδομές, ήρθε τώρα να τους εξαθλιώσει ακόμη περισσότερο η ευλογιά των αιγοπροβάτων. Μια ασθένεια καταστροφική για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, που λαμβάνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται σε σταβλισμό των ζώων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα επωμιζόμενοι δυσβάσταχτο κόστος. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι το μέλλον της κτηνοτροφίας διαγράφεται δυσοίωνο.
Ως εκ τούτου, ζητούμε από την πολιτεία την άμεση στήριξη των κτηνοτρόφων, με χορήγηση των απαραίτητων ζωοτροφών για εύλογο χρονικό διάστημα που τα κοπάδια τους θα περιοριστούν στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Η κάλυψη του κόστους προμήθειας ζωοτροφών τους στην παρούσα φάση θα αποτελέσει μεγάλη ανακούφιση και βοήθεια για αυτούς εν όψει και του απερχόμενου χειμώνα.
Ακόμα, σε ό,τι αφορά στα μέτρα αποζημίωσης, τόσο στην περίπτωση των φονικών κακοκαιριών του φθινοπώρου 2023 όσο και στην περίπτωση της πρόσφατης επιδημίας της ευλογιάς των προβάτων, ζητούμε να υπάρξει άμεση απόδοση αυτής, προκειμένου να αναπληρωθεί το ζωϊκό κεφάλαιο που χάθηκε ή θανατώθηκε καθώς και το εισόδημα που απωλέσθηκε».
Οι συνεχόμενες απεργιακές κινητοποίησεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων της ακτοπλοΐας, που ανακοίνωσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι η ΠΝΟ ζητά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το 2025, με αυξήσεις 12%, ενώ οι ακτοπλόοι αντιπρότειναν 3%.
Από την πλευρά του ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ζητά την απρόσκοπτη μετακίνηση για την Περιφέρεια Κρήτης.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας καθώς τις τελευταίες μέρες, οι κάτοικοι της Κρήτης δεν έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση προς την ηπειρωτική Ελλάδα.
Το γεγονός αυτό από μόνο του δεν συνάδει καθόλου με το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο παρουσιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση, αφού η ελάχιστη υποχρέωση και καθήκον της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση των πολιτών της εντός της χώρας.
Επειδή στην Κρήτη πέραν της ανάγκης μετακίνησης των κατοίκων, υπάρχει και η ανάγκη μεταφοράς στα αγροτικά προϊόντα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στο εξαγωγικό ισοζύγιο της χώρας.
Επειδή η αγροτική οικονομία και γενικότερα οικονομία της Κρήτης εξαρτάται από την ελεύθερη έλευση πολιτών και εμπορευμάτων προς την υπόλοιπη Ελλάδα και Ευρώπη.
Επειδή ως αγρότες στην Περιφέρεια Κρήτης αισθανόμαστε ΜΗ ασφαλής με την ισχύουσα κατάστασης και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό
Σας ενημερώνουμε ότι ήδη έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους που δημιουργούν, συντηρούν και δεν αποτρέπουν αυτή την κατάσταση και που έχει σαν συνέπεια την τεράστια οικονομική καταστροφή στους αγρότες της Κρήτης.
Αναμένουμε τις ενέργειες σας για την αντιστροφή αυτής της θλιβερής εικόνας στην Ελλάδα του 2024».
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΚΛΩΝ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 13/11/2024 έως 18/11/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ και ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΕΛΑΙΩΝΩΝ (Γεωργία Ακριβείας) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α(ii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 13/11/2024 έως 18/11/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΦΟΡΗΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2- 47 OL 1α(vii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024- 2027
Περίοδος Ισχύος: 13/11/2024 έως 18/11/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 4
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(viii) ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 13/11/2024 έως 18/11/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 5
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΝΑΒΑΤΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΣΤΗΡΑ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α(xi).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024- 2027
Περίοδος Ισχύος: 13/11/2024 έως 18/11/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 6
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΔΟΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1ε.2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 13/11/2024 έως 18/11/2024
Περισσότερα εδώ
NATURA CRETICA I.K.E.
Η NATURA CRETICA I.K.E. δημοσιοποίησε τις παρακάτω Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τα αντίστοιχα Αποτελέσματα:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ NATURA CRETICA I.K.E. ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 24/10/2024 έως 29/10/2024
Δείτε την Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΆΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(ii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ NATURA CRETICA I.K.E. ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 24/10/2024 έως 29/10/2024
Δείτε την Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΟΡΗΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Περίοδος Ισχύος: 24/10/2024 έως 29/10/2024
Δείτε την Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 4
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΚΛΑΔΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΕΤΗΣΙΟΥ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 24/10/2024 έως 29/10/2024
Δείτε την Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 5
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΟΕΦ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α.(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ NATURA CRETICA I.K.E. ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 24/10/2024 έως 29/10/2024
Δείτε την Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 6
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(viii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 24/10/2024 έως 29/10/2024
Δείτε την Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 7
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(xi) ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε την Πρόσκληση
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 8
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΛΕΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1ε ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε την Πρόσκληση
NATURA CRETICA I.K.E.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 1
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ NATURA CRETICA I.K.E. ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 2
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΆΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(ii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ NATURA CRETICA I.K.E. ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 3
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΟΡΗΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 4
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΛΑΙΟΚΛΑΔΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΕΤΗΣΙΟΥ ΚΛΑΔΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 5
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΟΕΦ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α.(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ NATURA CRETICA I.K.E. ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 6
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(viii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 7
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(xi) ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 8
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΛΕΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1ε ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση των Ελαιοπαραγωγών του Δήμου Βιάννου
Η Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση των Ελαιοπαραγωγών του Δήμου Βιάννου δημοσιοποίησε τις παρακάτω Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τα αποτελέσματα:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(ii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΟΕΦ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 4
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(viii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 5
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΛΑΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 6
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1ε1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
Αγροτική Συνεταιριστική Οργάνωση των Ελαιοπαραγωγών του Δήμου Βιάννου
AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 1
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 2
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΆΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ,ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ EΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(ii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 3
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝΩΝ ΟΕΦ. ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 4
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(viii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 5
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΛΑΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΔΕΝΔΡΟΚΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΡΑΒΔΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ ΧΡΗΣΗΣ ΣΕ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 6
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1ε1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣΟΕΔ ΒΙΑΝΝΟΥ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κρουσώνα δημοσιοποίησε τις παρακάτω Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τα αποτελέσματα:
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 1
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Περίοδος Ισχύος: 24/10/2024 έως 29/10/2024.
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΖΥΜΗΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL1α(iv).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024- 2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 3
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ GPS GIS ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ (ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL1α(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 4
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΤΛΙΩΝ ΕΛΑΙΟΖΥΜΗΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL 1α(xi).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024- 2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 5
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΟΥ (ΚΛΑΡΚ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL 1ε.4 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 23/10/2024 έως 29/10/2024
Περισσότερα εδώ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 1
Τίτλος: AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 2
Τίτλος: AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ και ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΛΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΖΥΜΗΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΟΥ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL1α(iv).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 3
Τίτλος: AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ GPS GIS ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ (ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL1α(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 4
Τίτλος: AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΑΝΤΛΙΩΝ ΕΛΑΙΟΖΥΜΗΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL 1α(xi).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 5
Τίτλος: AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤO ΕΡΓO ΤΗΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΕΡΟΝΟΦΟΡΟΥ (ΚΛΑΡΚ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ Παρέμβασης Π2-47 OL 1ε.4 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΣ ΚΡΟΥΣΩΝΑ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Δείτε εδώ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΒΑΛΤΑΣ
Ο Αγροτικός Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Βάλτας δημοσιοποίησε τις παρακάτω Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και τα αντίστοιχα Αποτελέσματα:
Πρόσκληση 1
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 18/10/2024 έως 23/10/2024
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 2
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(ii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 18/10/2024 έως 23/10/2024
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 3
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΑ (DECANTER) ΔΙΦΑΣΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α(vii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 18/10/2024 έως 23/10/2024
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 4
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΟΡΗΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 18/10/2024 έως 23/10/2024
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 5
Τίτλος: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ GPS GIS ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ. (ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027
Περίοδος Ισχύος: 18/10/2024 έως 23/10/2024
Περισσότερα εδώ
Αποτελέσματα προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος
Πρόσκληση 1
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 2
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΜΑΤΙΚΗΣ ΆΡΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ,ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(ii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 3
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟΥ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΑ (DECANTER) ΔΙΦΑΣΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α(vii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 4
Τίτλος: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΟΡΗΤΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΗΔΕΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL1α(vii).2 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Περισσότερα εδώ
Πρόσκληση 5
Τίτλος: AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΑΓΙΔΩΝ GPS GIS ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΛΥΘΥΣΜΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ. (ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ) ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Π2-47 OL 1α(viii).1 ΕΚ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΦ ΑΕΣ ΒΑΛΤΑΣ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ (ΕΕ) 2021/2115 ΚΑΙ 2022/126 ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2024-2027.
Περισσότερα εδώ
Πρόσθετα μέτρα χρηματοδότησης ανακοίνωσε η Κομισιόν για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να ανακάμψουν από τις καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών.
Συγκεκριμένα, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) δίνει μια πρόσθετη προχρηματοδότηση, κατά 30%, που θα προσφέρει άμεση ένεση ρευστότητας στους πληγέντες από τις καταστροφές.
Ακόμη η ΕΕ θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει, έως και το 100% των υποστηριζόμενων μέτρων, χωρίς να απαιτείται εθνική συγχρηματοδότηση για την έναρξη των εργασιών ανοικοδόμησης.
Επιπλέον το 10% κατ' ανώτατο όριο των υφιστάμενων κονδυλίων της Πολιτικής Συνοχής, που προορίζονται για τα κράτη μέλη για την προγραμματική περίοδο 2021–2027, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη αυτών των αποζημιώσεων.
Επίσης ανακοίνωσε δυνατότητες χρηματοδότησης της Αγροτικής Ανάπτυξης για αγρότες και επιχειρήσεις. Στα κράτη μέλη δόθηκε μεγαλύτερη «ευελιξία» να χρησιμοποιήσουν κονδύλια από τα Ταμεία Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη (ΕΓΤΑΑ) 2014 - 2022) για να υποστηρίξουν τους αγρότες, τους κατόχους δασών και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις φυσικές καταστροφές. Με τροπολογία που ανακοίνωσε η Κομισιόν, η οικονομική στήριξη που θα προσφέρει το ΕΓΤΑΑ θα καλυφθεί 100% από κονδύλια της ΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι προτάσεις αυτές έρχονται να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που επλήγησαν από τις πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και από πυρκαγιές την Πορτογαλία, τον Σεπτέμβριο του 2024.
Αφορά επτά ενδιαφερόμενα κράτη μέλη που κατέθεσαν αιτήματα αποζημιώσεων (Πολωνία, Ρουμανία, Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πορτογαλία και Σλοβακία) και θα επαναπρογραμματίσει περίπου 18 δισ. ευρώ (περίπου 17,7 δισ. ευρώ από τα ταμεία της πολιτικής συνοχής και 588 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΓΤΑΑ) για οικονομική στήριξη, στο πλαίσιο καταστροφών που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, κατά την επίσκεψή του στην Ζάκυνθο, αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.
Η ρύθμιση, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, αφορά απαιτήσεις που ανέρχονται σε 3,8 δις ευρώ δανείων, περισσότερους από 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,5 δις ευρώ.
Ο Υφυπουργός σημείωσε, ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και η βιωσιμότητα των συνεταιρισμών. Σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών):
1) Θα εφαρμοστεί νέο πλαίσιο ρυθμίσεων και συμβιβαστικών εξοφλήσεων, που περιλαμβάνει σημαντική διαγραφή οφειλών στη βάση του λογιστικού υπολοίπου των δανείων.
2) Θα υπάρξουν συνδυασμένες λύσεις διαγραφής παλαιών απαιτήσεων,
3) Θα υπάρξη πρόσβαση Νέα τραπεζική χρηματοδότηση, προκειμένου να στηριχθούν οι βιώσιμοι συνεταιρισμοί».
Οι Γάλλοι αγρότες προειδοποιούν για νέο κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων αντιδρώντας στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αδιαφορία της γαλλικής κυβέρνησης και της Κομισιόν.
Ο κ. Arnaud Rousseau, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτών της Γαλλίας (FNSEA) και ο Jérôme Bayle, αγροτοσυνδικαλιστής των προηγούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων, έκαναν λόγο για μια συντονισμένη και μεγάλης κλίμακας δράση.
Σε δηλώσεις του ο κ. Arnaud Rousseau, τόνισε ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η γαλλική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη τηρηθεί και προειδοποίησε για ένα πρωτοφανές κύμα κινητοποιήσεων που θα μπορούσε κάλλιστα να επηρεάσει ολόκληρη την Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο κ. Jérôme Bayle, έκανε λόγο για μια «μεγάλης κλίμακας δράση» των αγροτών θα μπορούσε να αρχίσει τον Νοέμβριο. Πάντως τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν ημερομηνίες των κινητοποιήσεων γιατί πρέπει να υπάρξει αιφνιδιασμός της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών κ. Jean-Baptiste Gibert, ανέφερε τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι Γάλλοι παραγωγοί και προετοιμάζονται ήδη για κινητοποιήσεις στην περιοχή της Τουλούζης. «Οι αποδόσεις στα δημητριακά ήταν πολύ μειωμένες, ενώ στην αμπελουργία φέτος είναι μια καταστροφική χρονιά. Προς το παρόν υπάρχει ακόμη δουλειά στα αγροκτήματα, αλλά στα τέλη του φθινοπώρου, υπάρχει μια περίοδος που ευνοεί την οργάνωση μιας νέας κινητοποίησης», δήλωσε.
Οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Κρήτης δημοσιεύουν τις θέσεις τους για το πρόγραμμα αύξησης των θερμοκηπίων, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, σε επιστολή του προς τον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, την οποία κοινοποιεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, κάνει λόγο για το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, το οποίο ανακοίνωσε στην Λάρισα, σε μια «φιέστα» - όπως αναφέρουν οι Κρητικοί - που οργανώθηκε απουσία των αγροτών.
Όπως καταγγέλλουν ακόμη ποτέ δεν ρωτήθηκαν οι παραγωγοί θερμοκηπίων της Κρήτης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που τους αφορά άμεσα, μιας και διαθέτουν στην περιοχή πάνω από 20.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας εδώ και 60 χρόνια.
Μάλιστα οι Κρητικοί θεωρούν δεδομένο ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προετοιμάζεται ένα «πάρτι εκατομμυρίων» για ολίγους, εκλεκτούς και ημέτερους.
Επίσης υποστηρίζουν ότι η πολιτική που προσπαθεί το ΥπΑΑΤ να εφαρμόσει στον πρωτογενή τομέα «είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και σε τίποτα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για την ανάπτυξη ενός βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας».
Ακόμη τoνίζουν ότι ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας, την μοναδική φορά που επισκέφτηκε την Κρήτη, κατά την τετράμηνη έως τώρα θητεία του στο ΥπΑΑΤ, το έκανε για μια «σκηνοθετημένη ημερίδα για την προβολή ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας, όπου «αφιλοκερδώς» ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την μελέτη για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων Κρήτης» (αναφέρονται στην ολλανδική εταιρεία).
Ο ΑγροΤύπος επισημαίνει από την πλευρά του ότι ήταν το πρώτο μέσο που ανέφερε σε σχετικό άρθρο τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει το πρόγραμμα αύξησης θερμοκηπίων στην χώρα μας, έτσι όπως πάει να εφαρμοστεί (δείτε εδώ).
Αναλυτικότερα, η επιστολή του Eνιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Λυπούμαστε ειλικρινά που μας αναγκάζετε και επιλέξουμε αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας ως ΥπΑΑΤ, σας έχουμε αποστείλει δυο αιτήματα συνάντησης, συνοδευόμενα από αναρίθμητες τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Ο μοναδικός σκοπός μας για αυτό ήταν, να ενημερωθείτε ορθά για όλα τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και κυρίως των τομέα των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, όπου ως εκπρόσωποι αγροτών από την μεγαλύτερη σε έκταση περιοχή με θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Ελλάδα, την Ιεράπετρα, επιβάλλεται να είμαστε δίπλα και να στηρίξουμε την οποιαδήποτε νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Δυστυχώς ουδέποτε ανταποκριθείτε θετικά σε αυτό το κάλεσμα μας, με φυσικό επακόλουθο η υπομονή και εμπιστοσύνη μας προς το πρόσωπο σας ,πλέον να εξανεμίζονται.
Αποκορύφωμα δε όλων, ήταν όταν φτάσαμε στο κατώφλι του γραφείου σας, όχι απλά του Υπουργείου αλλά του γραφείου σας, όπου με τεχνάσματα καταφέρατε να αποφύγετε την συνάντηση μας.
Την ίδια αίσθηση βέβαια έχει το σύνολο του αγροτικού κόσμου σε όλη την επικράτεια, ενώ αντιθέτως έχετε ως τακτική σας να ανταποκρίνεστε θετικά μόνο σε ιδιωτικές εταιρείες με πολλά μηδενικά στον ισολογισμό τους.
Συγκεκριμένα, στην τετράμηνη έως τώρα θητεία σας στο ΥπΑΑΤ έχετε επισκεφτεί την περιοχή της Κρήτης, μόνο μια φορά και μόνο για τέσσερις ώρες, σε μια σκηνοθετημένη ημερίδα για την προβολή ιδιωτικής τεχνικής εταιρείας, όπου «αφιλοκερδώς» ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την μελέτη για την Ενιαία Διαχείριση Υδάτων Κρήτης.
Αυτό και μόνο το γεγονός, αναδεικνύει την ανικανότητα της Κυβέρνησης να καλύψει αυτό το μικρό κόστος για την μελέτη, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η λειψυδρία ταλανίζει έντονα τους αγρότες.
Για αυτό το θέμα, σας τονίζουμε την αντίθετη άποψη μας, γιατί όλες έως τώρα οι κινήσεις σας, υποδηλώνουν μεθόδευση για υφαρπαγή αυτού του κοινωνικού αγαθού και μετατροπή του σε επενδυτικό προϊόν για μια ιδιωτική εταιρεία. Σας διαμηνύουμε λοιπόν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια της Κυβέρνησης για το θέμα του νερού.
Άλλο ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει όλα όσα έχουμε αναφέρει προηγουμένως, είναι η «φιέστα» που οργανώθηκε στην περιοχή της Θεσσαλίας για να παρουσιαστεί το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, απουσία βέβαια των αγροτών. Προφανώς, δεν είναι στο πλαίσιο των ενδιαφερόντων σας να συνομιλείτε με τους αγρότες γενικά αλλά και ειδικά, αφού ποτέ δεν ζητήσατε την άποψη των αγροτών που ασχολούνται στην πράξη με το αντικείμενο των θερμοκηπιακών καλλιέργειών και όχι από την δερμάτινη καρέκλα ενός υπουργικού γραφείου.
Είναι όμως πραγματικά κρίμα, γιατί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ για το πρόγραμμα ανάπτυξης νέων θερμοκηπιακών καλλιεργειών, περιέχει αλήθειες, ΜΟΝΟ για τις προοπτικές αυτού του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα περικλείει αληθοφανείς προθέσεις για τους «ποιους» πραγματικά θα ωφελήσει αυτό το εγχείρημα.
Για εμάς, τους αγρότες της Ιεράπετρας, όντας περιοχή με άνω των 20.000 στρεμμάτων θερμοκηπιακών καλλιεργειών και με πάνω από 60 χρόνια εμπειρίας σε αυτό τον κλάδο, δεν ζητήσατε ποτέ την άποψη μας. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι σιγουρά δεν προορίζεται προς όφελος μας, αλλά το αντίθετο και θεωρούμε ως δεδομένο ότι προετοιμάζεται ένα «πάρτι εκατομμυρίων» για ολίγους, εκλεκτούς και ημέτερους.
Για όλα τα παραπάνω εκφράζουμε την απογοήτευση μας, καθώς η πολιτική που «προσπαθείτε» να εφαρμόσετε στον πρωτογενή τομέα είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και σε τίποτα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για την ανάπτυξη ενός βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η πρόθεση μας δεν είναι να μείνουμε σε επίπεδα επιστολών και ότι προγραμματίζουμε ήδη το επόμενο στάδιο αντιδράσεων, εάν δεν αλλάξει το ΥπΑΑΤ τις προτεραιότητάς για την επίλυση των αγροτικών θεμάτων».
Μέχρι 14/11/2024 θα τρέχει η χρηματοδοτική δράση για την «Προώθηση των Πωλήσεων και κυρίως των Εξαγωγών» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2021-2027».
Δικαιούχοι είναι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις 2022-2023 πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
Μεταξύ των βασικών προϋποθέσεων είναι να δραστηριοποιούνται ή να δραστηριοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Τι χρηματοδοτείται
Ενδεικτικά, οι ενέργειες που θα ενισχύονται αφορούν στα εξής:
- Εκπόνηση business plan με συγκεκριμενοποίηση των στόχων κάθε ΜΜΕ
- Αναζήτηση ευκαιριών σε νέες αγορές του εσωτερικού ή/και του εξωτερικού μέσω ερευνών αγοράς, συμμετοχή σε εκθέσεις, οργάνωση εμπορικών/επιχειρηματικών αποστολών
- Ενδυνάμωση της θέσης τους σε υφιστάμενες αγορές του εξωτερικού, κυρίως μέσω διεύρυνσης των δικτύων και συνεργασιών τους, ανάπτυξη νέων προϊόντων, με ανάλογες παρεμβάσεις στον εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής, κατά κύριο λόγο με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας.
- Αναβάθμιση της προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό μέσω branding, καθιέρωσης σήματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, συμμετοχές σε αναγνωρισμένες διεθνείς εκθέσεις κλπ.
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κυμαίνεται από 60.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός δεν δύναται να υπερβαίνει το τριπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις, πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης (2022- 2023), με ανώτατο όριο το ποσό των 300.000 ευρώ.
Η επιχορήγηση φτάνει στο 50% και η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης.
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) εδώ
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή, τη Δευτέρα (7 Οκτωβρίου 2024), προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ για την ανάκληση καταχρηστικής οδηγίας, που - όπως αναφέρει - κοινοποιήθηκε από άσχετο φορέα με το ΟΣΔΕ 2024, για τη χρήση του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST, που διαθέτει δωρεάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την καταχώριση χωρίς κόστος των στοιχείων και δεδομένων για τα Οικολογικά Σχήματα.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Για την ΕΑΕ του 2024 και σύμφωνα πάντα με τις νέες απαιτήσεις και τις παραμέτρους του Θεσμικού Πλαισίου για τα οικολογικά σχήματα (π.χ. ΥΑ 3430-5/8/2024), οι παραγωγοί υπέβαλαν εμπρόθεσμα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης τους και επέλεξαν την ίδια ψηφιακή εφαρμογή FAST, όπως και το 2023. Παρόλα αυτά, και μετά από απόπειρες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, υπάρχει αδυναμία εισόδου στην πλατφόρμα, ενώ έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του οργανισμού σχετικά με το τεχνικό σφάλμα, και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση για την επίλυσή του.
Στις 2.10.2024 εστάλη σε Συνεταιριστικά ΚΥΔ μέλη μας, καθώς και σε πληθώρα άλλων ΚΥΔ, η ακόλουθη οδηγία, από άσχετο με το ΟΣΔΕ 2024 πάροχο υπηρεσιών, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Στα αποτελέσματα διασταυρωτικού ελέγχου που έχετε διαθέσιμα στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 στο gov.gr, έχει προστεθεί ένα νέο εύρημα με κωδικό 37098 και περιγραφή «Έχετε Δηλώσει Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων η οποία είναι μη επιλέξιμη …… Αυτό το εύρημα αφορά ΑΦΜ για τους οποίους έχει δηλωθεί το FAST ως Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων ….. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν κάποια άλλη ψηφιακή εφαρμογή εκτός του Fast, αλλιώς δεν θα πληρωθούν…».
Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σοβαρότατο και έχει αναστατώσει χιλιάδες παραγωγούς, που ήδη έχουν προβεί στην επιλογή κατά τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων, του ψηφιακού εργαλείου FAST και οι οποίοι ενημερώνονται ξαφνικά ότι δεν θα λάβουν ενισχύσεις, ενώ το εργαλείο αυτό λειτουργούσε πλήρως το 2023. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, με την αναφορά του παρόχου στις 02/10/2024 σε διασταυρωτικό έλεγχο των δεδομένων των δηλώσεων των αγροτών, όταν κανένα συνεταιριστικό ΚΥΔ και παραγωγός που κατέθεσε online την αίτηση ΟΣΔΕ 2024, δεν έχει λάβει το παραμικρό αποτέλεσμα διασταυρωτικού ελέγχου. Επιπρόσθετα, ο πάροχος που δίνει την οδηγία ως ένα είδος εγκυκλίου, υποκαθιστώντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τυγχάνει να είναι και προμηθευτής ψηφιακού εργαλείου.
Για το θέμα αυτό απευθύνθηκαν άμεσα μέλη της ΕΘΕΑΣ, όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, αλλά ακόμη καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αβεβαιότητα που τεχνηέντως δημιουργήθηκε παραμένει εις βάρος των αγροτών. Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε, και ζητάμε την πλήρη και προβλεπόμενη από το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 λειτουργία του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST - χωρίς κόστος για τους παραγωγούς - και την απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσα αναφέρονται στο παρόν έγγραφο.
Παρακαλούμε, να μας βεβαιώσετε, ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα λειτουργικότητας με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα επιλυθεί άμεσα και δεν θα τεθούν σε «κίνδυνο» οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων των παραγωγών μας. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι απαραίτητη».
Παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώνουν, σήμερα Πέμπτη (10 Οκτωβρίου), έξω από τον ΕΛΓΑ και στη συνέχεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει να στέλνει «ραβασάκια» στους αγρότες στην Θεσσαλία. Δηλαδή ζητά από κατεστραμένους οικονομικά παραγωγούς από τις θεομηνίες να καλύψουν τα λάθη της δημόσιας διοίκησης.
Μάλιστα η νέα απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει λόγο για επιστροφή χρημάτων με συμψηφισμό των ποσών της προκαταβολής του τσεκ, κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους αγρότες, που δεν θέλουν να δουν «κουτσουρεμένες» ενισχύσεις από λάθη του Οργανισμού πληρωμών και του τεχνικού συμβούλου.
Από την άλλη έχουμε τον ΕΛΓΑ που για πρώτη φορά ζητάει από τους παραγωγούς την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ότι συμφωνούν με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και κανείς δεν γνωρίζει γιατί γίνεται αυτό.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι περιμένουν ακόμη την πληρωμή της εξόφλησης για τις απώλειες ζωικού κεφαλαίου από τις θεομηνίες.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) αναφέρει ότι με την κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ θέλουμε να αναδείξουμε τα θέματα των αποζημιώσεων για τον Daniel που δεν καλύπτουν τις ζημιές στην παραγωγή, τις αδικίες που έγιναν και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ακόμη σε συναδέλφους, το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν αποπληρώθηκαν ακόμη. Και προσθέτει:
«Το γεγονός ότι εν μέσω κορύφωσης των αγροτικών εργασιών και για πρώτη φορά ζητάνε από τους παραγωγούς την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων ότι συμφωνούν με τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, το οποίο δεν ξέρουμε τι ακριβώς εξυπηρετεί.
Υπάρχει το υπαρκτό γεγονός των μειωμένων παραγωγών που εμφανίζεται οξυμμένο σε Βαμβάκι και Καλαμπόκι, που δεν οφείλεται σε ευθύνη των παραγωγών και πρέπει να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος αλλιώς τίθεται κυριολεκτικά θέμα επιβίωσης για πολλούς αγρότες της περιοχής μας.
Η διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ γίνεται επειδή στέλνει «ραβασάκια» σε 190.000 αγρότες σε όλη τη χώρα και στην Θεσσαλία καλώντας τους να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έλαβαν το 2021.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και τους αγρότες να μην επιστρέψουν ούτε ένα ευρώ.
Η ΕΟΑΣΝΛ μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας, και τον πανελλαδικό συντονισμό που γίνεται από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) και τώρα και το επόμενο διάστημα θα δώσει όλες τις δυνάμεις της για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε και μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να έχουμε κατακτήσεις και να σταματήσουμε την επίθεση στις τσέπες μας.
Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που η εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να φέρνει αποτελέσματα και σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους συναδέλφους μας να ακολουθήσουν».
Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι απλήρωτο από το 2022 για τους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης και αποτελεί ακόμη ένα σκάνδαλο που οφείλεται στην έλλειψη ελέγχων από τη δημόσια διοίκηση.
Είναι μια ενίσχυση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το αυξημένο κόστος μεταφοράς εφοδίων και ζωοτροφών που έχουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι των νησιών και της Κρήτης.
Σε ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης, στους αγρότες της Ιεράπετρας τους ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αυτό δεν έχουν γίνει οι πληρωμές του 2022.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης, «αυτό που υποστηρίζει ο υπουργός δεν μπορεί να ισχύει γιατί η πληρωμή γίνεται με ευρωπαϊκά κονδύλια και δεν μπορεί να μην έχουν καταβληθεί στην χώρα μας. Αυτό που είναι πιο πιθανόν είναι τα ποσά να έχουν καταβληθεί και να έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς».
Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη κονδυλίων. Σύμφωνα με έρευνα του ΑγροΤύπου, το μεταφορικό ισοδύναμο αφορά ενίσχυση 40 εκατ. ευρώ, από το οποίο το 25% (10 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να χορηγηθεί στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είχαμε μια ξαφνική αύξηση των αιτήσεων για την συγκεκριμένη ενίσχυση.
Μόνο για την Κρήτη από τα 10 εκατ. ευρώ οι αιτήσεις πληρωμής έφτασαν στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ολόκληρο κύκλωμα που παρουσίασε πλαστά τιμολόγια αγοράς και μεταφορικών για να εισπράξει την ενίσχυση. Κάπου 7 κωδικοί ΚΑΔ (6 κτηνοτροφικοί και 1 ελαιοκομικός) ανέβασαν το ποσό κατά 30 εκατ. ευρώ.
Σε μια προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» η πληρωμή της ενίσχυσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, τον Απρίλιο του 2024, υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα είναι δυνατή αίτηση υπαναχώρησης (θα μπορεί ο δικαιούχος να αποσύρει την αίτηση πληρωμής) χωρίς να έχει ποινικές ευθύνες. Στην συνέχεια θα αναλάμβανε να κάνει ελέγχους η ΑΑΔΕ.
Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει εφαρμοτεί η σχετική τροπολογία. Το θέμα είναι ότι αν δεν υπάρχουν τα κονδύλια δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση να ξεκινήσει τους ελέγχους για να προχωρήσει η πληρωμή.
Γενική Συνέλευση Ιεράπετρας
Στο μεταξύ συνάντηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε, στις 7 Οκτωβρίου 2024, από τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας στην Κρήτη.
Τα θέματα, που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής Ιεράπετρας - Μακρύ Γιαλού, αναδείχτηκαν έντονα και εκφράστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αγανάκτηση σε ζητήματα όπως: εργάτες γης, Ενιαία Διαχείριση Υδάτων Κρήτης, κόστος παραγωγής, Μεταφορικό Ισοδύναμο κ.α.
Η ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την συνεδρίαση αναφέρει τα εξής:
Για το θέμα των εργατών γης είναι ξεκάθαρο για εμάς πλέον που βιώνουνε καθημερινά αυτή την κατάσταση, ότι είναι θέμα στρατηγικής επιλογής και στόχευσης από την Κυβέρνηση, να συντηρείται αυτό το πρόβλημα σε αυτή την ένταση και σε αυτό το βαθμό τα τελευταία 3 χρόνια. Όχι μόνο δεν υπάρχει βούληση για να λυθεί, αλλά το ακριβώς αντίθετο καθώς δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια για να μην εφαρμοστεί ορθά και έγκαιρα η ελληνική νομοθεσία.
Για το ζήτημα της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Κρήτης, εκφράζουμε την αντίθεση μας σε αυτό εγχείρημα καθώς με τα ισχύοντα δεδομένα, θεωρούμε ότι το θολό τοπίο που σκοπίμως υπάρχει για αυτό το θέμα, δεν είναι είναι τυχαίο και σίγουρα θα βρεθούμε μπροστά δυσάρεστες εξελίξεις.
Επίσης το Μεταφορικό Ισοδύναμου είναι ένα θέμα που έχει εξελιχθεί σε μέγα σκάνδαλο. Τα χρήματα που προϋπολογιζόταν για αυτό το Μέτρο (ώστε να ενισχυθεί η νησιωτική οικονομία) έχουν κατευθυνθεί για άλλους σκοπούς, με αποτέλεσμα να οι δικαιούχοι να είναι απλήρωτοι από το 2022.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε τις προτάσεις της στο ΥπΑΑΤ για τα πρόσφατα μέτρα, που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσον αφορά τις επενδύσεις στα θερμοκήπια και τη διανομή δημόσιων γαιών.
Όπως τονίζει η τριτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, θα πρέπει να υπάρξει ποσόστωση για αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς. Επίσης η κατανομή των θερμοκηπίων να γίνει σε όλη την χώρα και να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας με την χρήση γεωθερμίας και ΑΠΕ.
Προτάσεις για τις επενδύσεις στα θερμοκήπια
Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για 600 εκατ. επενδύσεις στα Θερμοκήπια και ότι για την πρώτη χρονιά θα διατεθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 115 εκατ. ευρώ, το Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ προτείνει ως βασικούς άξονες της υλοποίησης τα εξής:
I. Επειδή πρόκειται για ενισχύσεις που αφορούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (Σχέδια Βελτίωσης) πρέπει να υπάρξει ποσόστωση στους δικαιούχους και το 60% των κονδυλίων πρέπει να αφορούν αγρότες κατά κύριο επάγγελμα και ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, κάτι αντίστοιχο που έγινε σε κάποια μέτρα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
II. Να υπάρξει ισομερής χωρική κατανομή, σε όλες τις περιοχές της χώρας που είναι κατάλληλες για εγκατάσταση θερμοκηπίων, με έμφαση σε περιοχές γεωθερμίας, καθώς και μειωμένης ανάγκης σε θέρμανση. Ειδικότερα, η έμφαση στη γεωθερμία που είναι πλούσια η χώρα μας, θα οδηγήσει και σε προϊόντα πολύ χαμηλής εκπομπής CO2 ή μηδενικής, που είναι το ζητούμενο για προϊόντα, όπως τα κηπευτικά και τα φρούτα από την κατανάλωση και τις εξαγωγές.
III. Να δοθεί έμφαση στη χρήση των υδροπονικών μεθόδων καλλιέργειας, ώστε να εξασφαλισθεί και η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων, η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, όσο και η μικρότερη κατανάλωση νερού, παράλληλα με το πλεονέκτημα που έχουν αυτές οι εγκαταστάσεις στην αξιοποίηση εδαφών χαμηλής παραγωγικότητας.
IV. Να αξιολογηθεί ειδικότερα για τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, όσον αφορά την απασχόληση, αφού 100 στρέμματα σύγχρονων θερμοκηπίων δημιουργούν απασχόληση για 32- 35 άτομα.
V. Η διανομή γαιών για αγροτική χρήση, να συνδυαστεί με τις επενδύσεις για τα θερμοκήπια, ώστε να διευκολύνεται η εγκατάσταση σε γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ θα πρέπει το μέτρο να συνδυαστεί με την προστιθέμενη αξία που θα δημιουργηθεί για τους Έλληνες κατασκευαστές θερμοκηπίων, που είναι σε θέση να παρέχουν υψηλής τεχνολογικής στάθμης υποδομή, προσαρμοσμένη κατάλληλα στο μεσογειακό περιβάλλον.
Προτάσεις για την διανομή δημόσιων αγροτικών γαιών
I. Πρέπει και σε αυτό το μέτρο, να υπάρξει σημαντική ποσόστωση 60-70%, για την κατανομή τους, σε νέους αγρότες, αγρότες, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, τόσο για παραγωγική ανάπτυξη, όσο και ειδικότερα για τους νεοεισερχόμενους για τη δημιουργία βιώσιμων μονάδων.
II. Να υπάρξει ειδική πρόνοια για αυτούς τους αγρότες που τα κτήματα τους συνορεύουν με δημόσιες γαίες, ώστε να δημιουργούν καλύτερης κλίμακας μεγέθη αγροκτημάτων και εκμεταλλεύσεων για καλλιέργεια.
III. Να υπάρξει πρόνοια για την οργανωμένη εγκατάσταση ΑΠΕ από αγρότες, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς, σε εκτάσεις χαμηλής παραγωγικότητας, κοντά στις εκμεταλλεύσεις τους, ώστε να περιοριστεί και να σταματήσει η δέσμευση για ΑΠΕ εκτάσεων υψηλής παραγωγικότητας, που αποτελεί σπατάλη φυσικού πόρου υπό έλλειψη στην χώρα μας.
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος συναντήθηκε, την Τρίτη (1/10), με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταμενίτη, προκειμένου να θέσει το σύνολο των αιτημάτων των αγροτών και να εκφράσει την αγωνία του και την ανησυχία του για το μέλλον του πρωτογενή τομέα στη Σάμο και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνάντηση αναφέρει τα εξής:
Από τη μεριά του Συλλόγου τέθηκαν τα ζητήματα του αυξημένου κόστους παραγωγής (φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, ρεύμα, πετρέλαιο), των υποδομών (αρδευτικά δίκτυα, φράγματα, μικροφράγματα, αγροτική οδοποιία, σφαγείο), το θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ (αλλαγή κανονισμού του), ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% πχ αγριογούρουνα, περονόσπορος, ακαρπία), το θέμα των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων που έχουν μειωθεί και φυσικά αναδείχθηκαν πιο επισταμένα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό επίπεδο με τα αγριογούρουνα και το νερό.
Οι απαντήσεις που λάβαμε δε μας κάλυψαν.
Ενδεικτικά, π.χ. για το μέτρο της κυβέρνησης για μείωση της κιλοβατώρας στα 9,5λεπτά/kwh αντί για 7 που ζητάμε εμείς δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής. Είπε επίσης ο Υφυπουργός ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση για τα λιπάσματα που εδώ και μία 5ετία έχουν διπλασιαστεί οι τιμές τους, ενώ για το πετρέλαιο είπε ότι είχαν δοθεί 70 εκ ευρώ που όμως για τους παραγωγούς του νησιού μας αντικατοπτρίζεται στο ποσό των 60 με 70 ευρώ ανά αγρότη που είναι μία σταγόνα στον ωκεανό.
Για το θέμα των υποδομών όπου ήταν η μόνη ανακοίνωση είπε ότι το φράγμα Καρβούνη θα ενταχθεί στα έργα εθνικής σημασίας και θα ξεκινήσει σε βάθος 5ετίας.
Για την αγροτική οδοποιία δεν υπάρχουν κρατικοί πόροι και ότι προκηρύσσονται ανά διαστήματα προγράμματα.'
Για τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις είπε ότι το υπουργείο είχε εξασφαλίσει το ίδιο ποσό πρόπερσι με πέρσι αλλά από την άλλη είχαμε μείωση 30% όλων των ενισχύσεων (βασική ενίσχυση, κόψιμο πρασινίσματος και αντικατάσταση με οικολογικά σχήματα πχ αντί για 30€/στρέμμα πήραμε 13€/στρέμμα).
Για τα αγριογούρουνα δεν ανέφερε τίποτα για το θέμα των αποζημιώσεων, ενώ για το αίτημά μας για εξάλειψη του πληθυσμού ουσιαστικά πρότεινε την εφαρμογή των ηλεκτροφόρων περιφράξεων, με συμμετοχή των αγροτών κατά 50%, πράγμα που είναι ανεφάρμοστο στη Σάμο λόγω της μορφολογίας και των χωραφιών και του εδάφους και δε θα βοηθήσει στην εξάλειψη του είδους που ζητάμε. Επίσης, ανέφερε ότι θα τεθεί το θέμα των στειρώσεων κατόπιν παρέμβασης επιστημόνων και κτηνίατρων.
Τέλος, ουσιαστικές δεσμεύσεις για όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα στο νησί δεν πήραμε.
Για αυτό πρέπει το επόμενο διάστημα οι αγρότες της Σάμου να αγκαλιάσουν το Σύλλογό μας, να γίνουν μέλη, να εξειδικεύσουμε τα αιτήματά μας και τη δράση μας και σε άλλους τομείς όπως η μελισσοκομία, η αλιεία, η κτηνοτροφία, και κυρίως να συντονίσουμε τον αγώνα μας απέναντι σε μία πολιτική όπως αυτή της κυβέρνησης που συστηματικά παραγκωνίζει τον μικρομεσαίο αγρότη και τον σπρώχνει έξω από το επάγγελμα ενισχύοντας έτσι μόνο τους μεγάλους ομίλους του κλάδου.
Κρατάμε σαν σημαντική παρακαταθήκη την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει σαν Σύλλογος να βγουν στην επιφάνεια τα ουσιαστικά προβλήματά μας και να πιέζουμε να βάλουμε μπροστά τις διεκδικήσεις μας.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνει διαγραφή οφειλών για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Μαυρουδής Βορίδης, παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο πλαίσιο ρυθμίσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών και την αποτελεσματική ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εκκαθάρισης, που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του εκκαθαριστή, της παλαιάς «Αγροτικής Τράπεζας».
Θα δημιουργηθεί σε πρώτη φάση, ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης από φορείς που έχουν αποδεδειγμένη εμπειρία χρηματοδότησης στον πρωτογενή τομέα.
Μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων.
Παράλληλα θα προβλέπονται η διαγραφή τόκων, η απομείωση του δανείου αλλά και η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Επιπλέον, ο εκκαθαριστής θα μπορεί να καθορίζει τους όρους συμβιβασμού ή ρύθμισης και για περισσότερες από μια περιπτώσεις που θα έχουν ομοιόμορφα χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει η κυβέρνηση σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτυχής διευθέτηση των δανειακών απαιτήσεων έναντι των αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών, η οποία συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μέσω της αποδέσμευσης ανθρώπινων και περιουσιακών πόρων, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα μέσω νέων βιώσιμων συνεταιρισμών, καθώς και τη διατήρηση του αρραγούς κοινωνικού ιστού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα οι απαιτήσεις αυτές αφορούν σε 3,8 δις ευρώ δανείων, περισσότερους από 700 αγροτικούς συνεταιρισμούς, και περίπου 21.000 αγρότες, ενώ είναι δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία αξίας 1,7 δις ευρώ.
Εντός του Οκτωβρίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων στο πλαίσιο όσων εξαγγέλθηκαν χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας. Όπως ανέφερε, μέσω του πλαισίου αυτού, θα δίνεται η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και μείωσης επιτοκίου δανείων, ενώ παράλληλα θα προβλέπονται:
- η διαγραφή τόκων,
- η απομείωση του δανείου,
- η αναχρηματοδότηση του δανείου αλλά και
- η μερική ή ολική διαγραφή αυτού.
Προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σκληρό σιτάρι και 2.500 τόνους (+/-10%) μαλακό σιτάρι, εσοδείας 2024, έβγαλε για δεύτερη φορά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».
Θυμίζουμε ότι ο προηγούμενος διαγωνισμός, που είχε κάνεις στις 17 Ιουλίου 2024, είχε βγει άγονος.
Οι τιμές που δόθηκαν ήταν: για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος και για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος.
Η σχετική ανακοίνωση της ΕΑΣ Ορεστιάδας για το νέο διαγωνισμό έχει ως ακολούθως:
«Σας γνωρίζουμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» διαθέτει προς πώληση 35.000 τόνους (+/-10%) σιτάρι σκληρό και 2.500 τόνους (+/-10%) σιτάρι μαλακό εσοδείας 2024.
Οι ενδιαφερόμενοι για αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας ή μέρος αυτής, μπορούν να καταθέσουν σφραγισμένες προσφορές μέχρι στις 2 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12η μεσημβρινή.
Η ισχύς των προσφορών δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των πέντε (5) εργασίμων ημερών.
Στις προσφορές θα πρέπει να αναφέρονται τα εξής:
- Τιμή ανά κιλό για παράδοση του προϊόντος επ' αυτοκινήτου στις εγκαταστάσεις μας στην περιφέρεια Ορεστιάδας ή για παράδοση επί πλοίου (FOB) στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
- Χρόνος παραλαβής του προϊόντος.
- Ο τρόπος πληρωμής καθορίζεται να γίνει τοις μετρητοίς με την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού».
Συνεδριάζει, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.
Στην συνεδρίαση θα γίνει από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα υπάρξει μια πάρα πολύ σημαντική απομείωση του βασικού κεφαλαίου. Θα γίνει επίσης, απομείωση ή διαγραφή των δανείων, η οποία θα τους επιτρέπει ουσιαστικά να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας το δάνειό τους και απελευθερώνοντας τις περιουσίες τους, τονίζει ο υπουργός.
Το πακέτο που επεξεργάστηκε που παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει:
Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
Άμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
Προώθηση Συγχωνεύσεων - Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων.
Στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: μια σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την οποία έχουμε μιλήσει: είναι η ρύθμιση των κόκκινων, θα έλεγα των «κατακόκκινων» αγροτικών δανείων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονταν σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Είναι ένα τολμηρό σχέδιο το οποίο ελπίζουμε να απαλλάξει από χρέη παραπάνω από 20.000 παραγωγούς και 750 συνεταιρισμούς.
Θα απελευθερωθεί πολλή υποθηκευμένη γη, παραγωγικές υποδομές, θα δώσει μια ανάσα από ένα πρόβλημα το οποίο, δυστυχώς, μας έρχεται από τις εποχές της κρίσης.
Είναι ένα μόνο από τα πολλά μέτρα για τον πρωτογενή τομέα.
Θυμίζω τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου πετρελαίου από το 2025, αλλά και το πολύ καινοτόμο και τολμηρό πρόγραμμα το οποίο ξεδιπλώνεται για επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Στα αγροτοδικεία στέλνει η κυβέρνηση τους αγρότες που ήταν στο μπλόκο στο κόμβο Νισελίου στην κινητοποίηση του χειμώνα.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
Νέο γύρο τρομοκράτησης κατά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ καλώντας σε απολογία στο ΑΤ ΒΕΡΟΙΑΣ αγωνιζόμενους αγρότες που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κόμβο Νισελίου στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του περασμένου χειμώνα. Aνάμεσα τους τον πρόεδρο και το γραμματέα του συλλόγου μας.
Καλούνται να απολογηθούν με την κατηγορία διατάραξης της διασφάλισης των συγκοινωνιών με μοναδικό στοιχείο φωτογραφίες που επιδείχθηκαν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα για αναγνώριση προσώπων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Η υποκρισία της κυβέρνησης σε όλο το μεγαλείο της. Από τη μια ο πρωθυπουργός να δηλώνει πως τα αιτήματά μας είναι δίκαια, όταν μας υποδέχτηκε στο Μαξίμου και την ίδια στιγμή να δρομολογεί δικογραφίες σε βάρος αγωνιστών βιοπαλαιστών αγροτών.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δικογραφίας αυτής είναι, ότι επιχειρείται να ανοίξει το δρόμο για τη ποινικοποίηση του δικαιώματος της συμμετοχής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με τη λογική αυτή, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις κάθε άνθρωπος ο οποίος συμμετέχει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας παλεύοντας για το δίκιο του. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τα αγροτοδικεία και τη κάθε είδους προσπάθεια τρομοκράτησης, συκοφάντησης, φίμωσης, θα κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα βιοπαλαιστών αγροτών που παλεύουν για την επιβίωσή τους, την πληροφορούμε ότι θα πέσει στο κενό.
Είναι η πολιτική της, αλλά και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, η πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, αυτή είναι που μας αναγκάζει να κινητοποιούμαστε, να διαμαρτυρόμαστε διεκδικώντας αιτήματα επιβίωσης που η ικανοποίηση τους μπορεί να μας δώσει ανάσες ανακούφισης, τέτοιες, που θα μας επιτρέψουν τη συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, να ζήσουμε τις οικογένειές μας, να παραμείνουμε στα χωράφια και τα χωριά μας.
Ο αγώνας που δίνουμε μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους μας σε συντονισμό με άλλους αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων (ΟΑΣ), από όλη τη χώρα, που συσπερώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων είναι αγώνας έντιμος, δίκαιος, ηθικός και καθ' όλα νόμιμος. Αφορά όλο το λαό.
Γιατί εμείς δεν παλεύουμε μόνο για κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά, παράλληλα να φτάνουν αυτά σε προσιτές τιμές στην λαϊκή κατανάλωση. Προϊόντα φθηνά υγιεινά γιατί τη διατροφή του λαού μας. Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων των βιομηχάνων που αρπάζουν την παραγωγή μας τζάμπα στο χωράφι, και τα φτάνουν σε τιμές απλησίαστες στο ράφι.
Παλεύουμε ενάντια στα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων που με τις πλάτες τον κυβερνήσεων και της ΕΕ έχουν κατακλύσει την αγορά με ομοειδή προϊόντα αγνώστου προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας. Ο αυταρχισμός, η καταστολή, η τρομοκρατία της κυβέρνησης και της ΕΕ δεν μας πτοεί. Αντίθετα, μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την πάλη μας, αταλάντευτα, μέχρι να δικαιωθούμε.