Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΣΕΚ: Στη Διεπαγγελματική Φέτας ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, προς νέα οργάνωση Γραβιέρας

12/02/2020 03:39 μμ
Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην Αθήνα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στην Αθήνα, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ άλλων το ΔΣ αποφάσισε, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος Τάκης Πεβερέτος, να προτείνει για τις έδρες που κατέχει στην Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Φέτας έξι πρόσωπα και τέσσερις αναπληρωματικούς, ενώ το επόμενο διάστημα θα προτείνει ακόμη δυο αναπληρωματικούς.

Στους έξι που προτείνει ο ΣΕΚ για την ΓΣ της Διεπαγγελματικής Φέτας συμπεριλαμβάνεται ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ τον πλαισιώνουν οι Πεβερέτος, Λουκμακιάς, Μόσχος, Λιόλιος και Μπαϊρακτάρης.

Την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης εκπροσωπεί ο Σάκης Λουκμακιάς

Ο ΣΕΚ πρότεινε σήμερα Τετάρτη και τέσσερις αναπληρωματικούς (Αμπαριώτης, Βενετσάνος, Μπαλτογιάννης, Κωστόπουλος) και θα προτείνει δυο ακόμα στο άμεσο μέλλον.

Περιφερειακή Διεπαγγελματική Γραβιέρας ΠΟΠ Κρήτης

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αποφάσισε, σημείωσε ο κ. Πεβερέτος, να κινήσει διαδικασίες για την δημιουργία Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΠΟΠ Κρήτης, η οποία θα είναι Περιφερειακή, κάτι που προβλέπεται απο τη νομοθεσία, όπως μας εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά άρθρα
15/03/2024 04:28 μμ

Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων προσηλωμένη στο στόχο παροχής χρήσιμων και έγκυρων πληροφοριών σχετικά με την σύγχρονη γεωργία και την αποτελεσματική καλλιεργητική πρακτική, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη της στο Ευύδριο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Corteva.
Οι αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων ενημερώθηκαν από τα στελέχη της εταιρείας κ.κ. Γκίζας Δημήτρης, Παππάς Ευάγγελος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Ζανάκης Γιώργος, Βλάχος Χρήστος για τους ποιοτικούς σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού, οι οποίοι εγγυώνται υψηλές αποδόσεις, για τη σωστή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που συμβάλλουν στη δημιουργία καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων αλλά και για το πώς η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μία ανταγωνιστική γεωργία.

Φωτογραφία από την εκδήλωση

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αθανάσιος Καραΐσκος ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας Corteva για την ενημέρωση που παρείχαν στους αγρότες της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι «ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς στόχος της Διοίκησης είναι οι παραγωγοί να μπούνε στα χωράφια τους με εφόδια τη γνώση και την πεποίθηση ότι ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους με κάθε τρόπο».

Τελευταία νέα
15/03/2024 03:22 μμ

Στις 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, η δεύτερη συνεδρίαση της ολομέλειας του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.

Ο διάλογος σχετικά με την ΚΑΠ 2023-2027 και τις αλλαγές που ζήτησαν οι αγρότες, μέσω των ευρωπαϊκών συλλόγων και των κρατών μελών, ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, γίνεται με την συμμετοχή 29 ενδιαφερόμενων μερών, υπό την προεδρία του καθηγητή Peter Strohschneider.

Από την χώρα μας συμμετείχε ο κ. Θωµάς Μόσχος, σαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ECVC).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «η συνεδρίαση κράτησε περίπου 9 ώρες, χωρισμένη σε δύο μέρη σχετικά με την φυτική και ζωική παραγωγή. Συμμετείχαν όλες οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, ευρωβουλευτές και διάφορα θεσμικά όργανα αγροτών από κράτη μέλη. Το θετικό είναι ότι πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ όλες οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων είχαν κοινή γραμμή και κοινά αιτήματα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Αυτά που υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων είναι περιληπτικά τα εξής:

1. Η ΚΑΠ είναι σε σωστή κατεύθυνση ως προς το περιβάλλον και τους στόχους που έχει θέση

2. Χρειάζονται 30% επιπλέον κονδύλια από την παλιά ΚΑΠ, δηλαδή 50% επιπλέον από την ΚΑΠ 2023-2027 ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση

3. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος εφαρμογής και περισσότερη διαβούλευση με τους αγρότες για τα μέτρα που παίρνονται, πως θα εφαρμόζονται, σε τι χρονικά περιθώρια και με τι κονδύλια

4. Η αγορά έχει αποσταθεροποιηθεί και δεν είναι δυνατόν να παράγουμε στην ΕΕ προϊόντα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα παραγωγής ενώ μπορεί οποιοσδήποτε να εισάγει προϊόντα τα οποία δεν ακολουθούν τα ίδια πρωτόκολλα. Είτε θα απαγορεύεται να εισάγονται τέτοια προϊόντα, είτε αυτά θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς ανάλογους με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που θα έπρεπε να τηρούν

5. Η φορολόγηση άνθρακα θα πρέπει να ανασταλεί και να μπει σε διαβούλευση από την αρχή διότι:

  • Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να έχει μηδενικό αποτύπωμα, αφού μπορεί να έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μηδενικούς ρύπους αλλά δεν μπορείς να έχεις ηλεκτρική αγελάδα με μηδενικούς ρύπους, τα ζώα συνεισφέρουν στην ανακύκλωση του άνθρακα με την βοσκή και την πρόληψη πυρκαγιών και προσφέρουν περισσότερο σχετικά με αυτό που «ρυπαίνουν»
  • Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν είναι πολύ παλιές μερικές είναι από το 1990 και υπολογίζουν το αποτύπωμα άνθρακα διαφορετικά από τις αναθεωρημένες μελέτες από τις οποίες δεν έχει ληφθεί καμία υπόψιν.
  • Η αγροτική παραγωγή είναι υπεύθυνη μόνο για το 13% των εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να παρθούν μέτρα μείωσης και από άλλους κλάδους όχι μόνο από τους αγρότες, είναι σημαντικό να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων και θα πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές προϊόντων ώστε να μην αυξάνεται το αποτύπωμα άνθρακα από τις αποστάσεις που ταξιδεύουν τα προϊόντα με αποτέλεσμα να εξάγουμε ποιοτικά προϊόντα ανά τον κόσμο και να εισάγουμε προϊόντα κατώτερης ποιότητας προς κατανάλωση για τους πολίτες της ΕΕ.

6. Έχουν τεθεί ζητήματα όπως κλιματική κρίση, για κρίση του υδροφόρου ορίζοντα, για κρίση θερμοκρασίας αλλά δεν έχει τεθεί το ζήτημα της κρίσης της εγκατάλειψης της υπαίθρου το οποίο είναι ένα πρόβλημα που φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν διότι θα φανεί σε λίγα χρόνια όχι άμεσα. Στο ίδιο θέμα θα πρέπει να τονιστεί αλλά και να λαμβάνεται υπόψιν το κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η πολιτική της ΚΑΠ τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε σημαντική στην μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου, καθώς και η ψυχική υγεία των αγροτών.

7. Τα κονδύλια της ΚΑΠ θα πρέπει να διαμορφώνονται σε κάθε κράτος ξεχωριστά διότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες σε κάθε κράτος και η αγορά διαφέρει πολύ

8. Το εισόδημα των αγροτών πρέπει να αυξηθεί άμεσα διότι με τα νέα μέτρα οι αγρότες παλεύουν περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις ήδη δύσκολες συνθήκες για πολύ μικρότερο εισόδημα σε σχέση με την εργασία που πραγματοποιούν και τα οφέλη που προσφέρουν στην κοινωνία αλλά και το περιβάλλον.

9. Η γραφειοκρατία θα πρέπει να μειωθεί άμεσα. Σήμερα ένας αγρότης καταναλώνει 12 ώρες την εβδομάδα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την παραγωγή.

10. Το μοντέλο των οικολογικών σχημάτων θα πρέπει να αλλάξει, να γίνει λειτουργικό, να έχει μεγαλύτερα κονδύλια, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει είτε συμμετέχει και σε άλλους πυλώνες (όπως πχ βιολογική καλλιέργεια) είτε όχι.

11. Οι μελέτες στις οποίες στηρίζονται οι εισηγήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σενάρια πρόβλεψης και αποτελεσμάτων και να κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο οι εφαρμοστικές πράξεις ώστε να αναθεωρούμε όταν κάτι δεν λειτουργεί και να ενισχύονται αυτά που λειτουργούν.

12. Το μέτρο των γεωργικών συμβούλων θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να αλλάξει, οι γεωργικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να πληρώνονται από την ΚΑΠ αλλά από κάθε κράτος, θα πρέπει να έχουν εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 5 έτη και θα πρέπει να επαρκούν ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η στην Κροατία αυτήν την στιγμή υπάρχει ένας γεωργικός σύμβουλος για 1500 αγρότες ενώ στην Αυστρία 1 για 70 αγρότες.

13. Το σύστημα του monitoring πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να μπορούν οι αγρότες να ενοποιούν διάφορα αγροκτήματα και το κάθε κράτος θα πρέπει να είναι έτοιμο να το λειτουργεί όπως απαιτείται.

14. Αυτήν την στιγμή πολλές καλλιέργειες είναι ασύμφορες και υπάρχουν λόγο των επιδοτήσεων, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες στηρίζονται στις εκάστοτε κυβερνήσεις για να έχουν εισόδημα, αυτό θα πρέπει να αλλάξει και οι τιμές των προϊόντων να είναι αυτές που παράγουν το εισόδημα των αγροτών και όχι οι επιδοτήσεις. Δεν μπορεί να μιλάμε για βιωσιμότητα όταν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι εννοούμε με τον όρο βιωσιμότητα, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή για τις μελλοντικές γενιές και το εισόδημα των αγροτών να είναι ελκυστικό ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν κίνητρο να ακολουθήσουν το επάγγελμα, αυτό θα επιτευχθεί με την πραγματική σύνδεση επιστήμης-καινοτομίας - παραγωγής - σωστού συστήματος εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

15. Ο πληθυσμός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% ως το 2040 και η ΚΑΠ 2023-2027 στοχεύει σε μείωση παραγωγής αντί για αύξηση παραγωγής ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αυτήν την στιγμή η παραγωγή κόκκινου κρέατος στην ΕΕ καταρρέει με γοργούς ρυθμούς. Στην ΕΕ αυτήν την στιγμή έχουμε πολλές καλές φάρμες και παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα ίσως από τα κορυφαία σε ποιότητα στον κόσμο, αυτό δεν πρέπει να αλλάξει αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί.

16. Η πρωτογενής παραγωγή δεν έχει ωράρια και προθεσμίες λόγο αυτού θα πρέπει οι παραγωγοί να μπορούν να διορθώνουν συνεχώς τις δηλώσεις καλλιέργειας τους και τα πρότυπα που ακολουθούν χωρίς ποινές διότι το κλίμα αλλάζει συνεχώς και θα πρέπει να εξασφαλίζεται η παραγωγή.

17. Το κόστος της ενέργειας τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Θα πρέπει η ΕΕ να λάβει μέτρα άμεσα ώστε να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα των ζώων για παραγωγή ενέργειας, δηλαδή να ενισχυθούν και αναπτυχθούν οι μονάδες βιοαερίου, διότι είναι και από τις λίγες ΑΠΕ που έχουν σταθερή και όχι κυμαινόμενη παραγωγή.

18. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών σε αγροτική παραγωγική γη, διότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα (μία από αυτές είναι και η Ελλάδα).

19. Η ΚΑΠ θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αυτάρκειας κάθε κράτους με τοπικές παραγωγές, σε τοπικά μεταποιητήρια και τοπικές αγορές, με γνώμονα την υγεία του εδάφους, των ζώων και της βιοποικιλότητας ώστε να απεξαρτοποιηθούμε από τις εισαγωγές ζωοτροφών και άλλων ειδών.

20. Η σωστή εκπαίδευση των αγροτών και η κατανόηση τους ως προς τους τρόπους παραγωγής και αποδόσεων είναι απαραίτητη και αναγκαία ώστε να υπάρξει πράσινη μετάβαση, θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με διάφορους τρόπους ώστε να έχουμε ένα άρτια καταστισμένο αγροτικό δυναμικό που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για να καθίσταται αποδοτικό με ελάχιστες εισροές και μεγάλες παραγωγές.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε τα εξής:

1. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή να παρέμβει στο ελεύθερο εμπόριο και τις συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες, αυτό είναι δουλεία των Ευρωβουλευτών (δηλαδή οι αθρόες εισαγωγές τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας τροφίμων θα συνεχιστούν εκτός αν πάρει μέτρα η Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα παρατηρητήριο αγροτικών προϊόντων και τιμών και να ζητήσουν ελέγχους στα σύνορα…

2. Είναι θετικές οι προτάσεις των αγροτών και επεξεργάζονται ήδη λύσεις στα σημεία που μπορούν να παρέμβουν, καθώς ήδη σε μερικά έχουν παρέμβει, όπως τα περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποία έγιναν προαιρετικά αλλά και η αλλαγή στο σύστημα των ποινών σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα πρότυπα λόγο ανωτέρας βίας (δηλαδή αλλαγές σε καλλιέργειες κ.α. λόγο έντονων βροχοπτώσεων ή παρατεταμένης ξηρασίας).

3. Όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα αφορούν μόνο το έτος 2024 και για το 2025 θα υπάρξει διαβούλευση εκ νέου, ώστε να διαμορφωθεί μια πρόταση για το πως θα συνεχιστεί η ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας».

15/03/2024 02:56 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή (15/3) με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτικών φορέων σε διευρυμένη σύνθεση, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα.

Όπως είστε συγκεντρωμένες και συγκεντρωμένοι σήμερα σε αυτό το τραπέζι, δεν θα επαναλάβω εισαγωγικά αυτά τα οποία είπαμε και την προηγούμενη φορά, να σταθώ μόνο σε δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν ένα ενδιαφέρον και χάριν της επικαιρότητας: δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Tο δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω και νομίζω ότι είναι και επίκαιρο: λαμβάνοντας υπόψιν το πού βρισκόμαστε στον ευρύτερο εκλογικό κύκλο, σε τρεις μήνες από τώρα, κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές θα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η άποψη η δική μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο Υπουργού: χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το Υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ. Αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα.

Να τονίσω επίσης, τελειώνοντας, πόση σημασία αποδίδουμε - και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζεται και σε αυτό το τραπέζι - στη γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας. Σταματώ εδώ, και πάλι καλώς ήρθατε και είμαστε στη διάθεσή σας να ακούσουμε τις σκέψεις σας».

Στην σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Κουρδής.

Ικανοποιημένοι, δηλώνουν μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θεσμικοί αγροτικοί φορείς. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν, έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός. Ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη Λίμνη Κάρλα που όπως τόνισε «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει» προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μια φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη όπως είπε.

14/03/2024 11:54 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. έστειλε έγγραφο στο ΥπΑΑΤ με προτάσεις βελτίωσης της νέας ΚΑΠ 2023-2027 για την καλύτερη εφαρμογή των αποφάσεων στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνεται το βασικότερο πρόβλημα της αποδεδειγμένα προβληματικής εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, δημιουργείται από τους τρεις ακόλουθους παράγοντες:
1. Υποβάθμιση της σημασίας της παραγωγικής δραστηριότητας των παραγωγών και των μακροχρόνιων λειτουργικών υποχρεώσεων.
2. Αγνόηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας της διατήρησης των εκμεταλλεύσεων ως παραγωγικές οντότητες στην περιφέρεια και ειδικά στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
3. Αυξημένη πολυπλοκότητα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ συνοδευόμενη από σημαντικό γραφειοκρατικό κόστος για τους αγρότες.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, βασικός κορμός των προτάσεων της ΕΘ.Ε.Α.Σ., οι οποίες δεν εξαντλούνται στην παρούσα επιστολή αφορούν την αξιοποίηση των ενισχύσεων για την παραγωγική γεωργία.

Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι η ΚΑΠ ενισχύει τους γεωργούς και τη γεωργική δραστηριότητα που έχει ως στόχο την παραγωγική γεωργικών προϊόντων.

Οι βασικοί άξονες τoυ εγγράφου της ΕΘΕΑΣ:

Α. Το Πρόβλημα: Με λίγα λόγια τι δημιουργεί το πρόβλημα που πρέπει να θεραπευτεί

Α1. Σε επίπεδο ΕΕ
Α1.1. Μεταβολή στο εισόδημα
Α.1.2. Νέα κοστοβόρα πολυπλοκότητα σε δυσμενές περιβάλλον αγοράς και χωρίς καμία μεταβατική περίοδο
Α.1.3. Μείωση της σημασίας των γεωργών και της παραγωγής κατά την ελλιπή διαβούλευση

Α2. Για τη χώρα μας
Α.2.1. Διοικητική πολυπλοκότητα, καθυστερήσεις και μείωση του ρόλου των Συνεταιρισμών

Β. Τα αποτελέσματα και παραδείγματα από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΣΣ ΚΑΠ
Β1. Μεταφορά πόρων από τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε άλλες εκμεταλλεύσεις που έχουν τη γεωργία ως συμπληρωματική ενασχόληση.
Β2. Άνιση πρόσβαση παραγωγών στα Eco Schemes – Λανθασμένη κατανομή των πόρων.
B3. Αιρεσιμότητες
Β4. Εξισωτική Αποζημίωση
Β5. Ενίσχυση νέων και νεοεισερχόμενων
Β6. Καθυστέρηση αλλαγών του ΣΣ ΚΑΠ και υστέρηση στην ανταπόκριση των έκτακτων συνθηκών
Β7. Πολυπλοκότητα της Αίτησης ΟΣΔΕ – Κόστος- υπο-απορρόφηση.

Γ. Προτάσεις βελτίωσης

Οριζόντια μείωση των υπερβολικών διατάξεων και ρυθμίσεων

  • Οι Άμεσες ενισχύσεις πρέπει να επανέλθουν στο καθεστώς της απλοποιημένης καταβολής και να σταματήσει η μετατροπή τους σε Πυλώνα ΙΙ, που επιχειρήθηκε με τον Κανονισμό 2115/2021.
  • Κατάργηση της αναδιανεμητικής με τη σημερινή της μορφή και μεταφορά μέρους των πόρων με στόχο την αύξηση της ενίσχυσης και τη δημιουργία κινήτρου μόνο για τους νέους γεωργούς και τους νέους νεοεισερχόμενους.
  • Να έχουν όλοι οι παραγωγοί πρόσβαση στα Οικολογικά Σχήματα με αλλαγή του τρόπου κατανομής των ποσών και σύνδεση των οικολογικών σχημάτων με την ανθρακοδεσμευτική γεωργία.
  • Οι βιολογικές καλλιέργειες να μεταφερθούν στον 2ο Πυλώνα μιας και έχουν νόημα ως μακροχρόνιες δεσμεύσεις συνδεδεμένες με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
  • Απλοποιημένη καταβολή μέρους του επιτοκίου των δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
  • Βελτίωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων των προϊόντων με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό χαρακτήρα και εκείνων που η παραγωγή τους είναι ελλειμματική στη χώρα μας.
  • Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης - Επείγει η ολοκλήρωσή τους


Ενέργειες και αλλαγές στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο στην τρέχουσα περίοδο

  • Ένας κύριος υπεύθυνος συντονιστής και λειτουργία συμβουλευτικής επιτροπής από τους φορείς των αγροτών.
  • Αλλαγή και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της Αίτησης ΟΣΔΕ στο gov.gr
  • Κατανομή Εθνικού Αποθέματος από τις επιστροφές και τις αποχωρήσεις.
  • Συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις γεωργικές συμβουλές.
  • Προκήρυξη όλων των τομεακών προγραμμάτων άμεσα για να μη χαθεί και το 2024 όπως το 2023.
  • Ευελιξία στη μεταφορά κονδυλίων στο τέλος του έτους.


Συμπληρωματικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας των εισοδημάτων

  • Δημιουργία ταμείου για τις ζημιές από την Κλιματική Κρίση
  • Εναρμόνιση των κανόνων της αγοράς για τις εισαγωγές και εμπορία αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις (εδώ)

14/03/2024 10:29 πμ

«Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται για να επιβιώσουν», υποστηρίζουν οι Ολλανδοί. Σύνθημα τους θα πρέπει να είναι «ένας για όλους και όλοι για έναν», τονίζουν.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι προτείνουν να γίνουν οι αγρότες πιο καινοτόμοι αλλά και ... «νόμιμοι». Μάλιστα ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους ελέγχους και να επιβάλλει «πρόστιμα» στους αγρότες που παρανομούν.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει τα εξής:

«Παραδοσιακά οι αγρότες της Θεσσαλίας δείχνουν προτίμηση σε δοκιμασμένες και γνωστές τεχνικές, καθώς αποφεύγουν το ρίσκο του να έχουν μια αποτυχημένη σοδειά. Ωστόσο, προκειμένου η Θεσσαλία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης νερού και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος, οι αγρότες θα πρέπει να ωθηθούν στο να υιοθετήσουν καινοτόμες και νέες πρακτικές.

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για την επιβίωση των αγροτικών τομέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και γίνεται αναφορά στο σχετικό κεφάλαιο, παραδειγμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιες δυσκολίες.

Η κρίσιμη συνιστώσα για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας είναι η προώθηση ενός ισχυρού πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των αγροτών που θα μετουσιωθεί μέσα από ενώσεις παραγωγών.

Ενώ οι αγρότες στη Θεσσαλία έχουν ισχυρή κοινωνική συνοχή και κοινότητες με δυνατούς δεσμούς, προς το παρόν δεν υπάρχει έντονη παράδοση επαγγελματικής/ επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ τους, οδηγώντας σε περεταίρω αποδυνάμωση της θέσης τους.

Προτείνουμε εντατικότερους ελέγχους ως προς την τήρηση των κανόνων και των νόμων καθώς και τη θέσπιση προστίμων σε περίπτωση μη τήρησης αυτών. Σήμερα, η μη συμμόρφωση με κανόνες είναι για πολλούς αγρότες κοινωνικά αποδεκτή ή γίνεται ανεκτή, όμως θα πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την ατομικιστική νοοτροπία των λίγων που ζημιώνουν τους πολλούς.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πρέπει γενικά να υιοθετήσουν μια νοοτροπία αλληλεγγύης και συμμόρφωσης, εστιάζοντας στο βέλτιστο για το συλλογικό καλό, τηρώντας τους κανονισμούς ώστε όλοι να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα. Εάν το παραπάνω επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανό να δούμε τη Θεσσαλία να εξελίσσεται σε έναν ακμάζων, ανταγωνιστικό προμηθευτή υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων.

Το κλειδί είναι για τους αγρότες να κατανοήσουν ότι θα ευημερούν μόνον εάν ευημερεί ολόκληρη η περιοχή. Με άλλα λόγια, πρέπει να υιοθετήσουν μια νοοτροπία του «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Δεδομένου ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν τώρα έναν ισχυρό, κοινό εχθρό, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες στο να συμφωνήσουν να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και την αναπόφευκτη κρίση από την επερχόμενη έλλειψη νερού.

Ένα επιπρόσθετο κοινωνιολογικό εμπόδιο που πρέπει να υπερνικηθεί είναι αυτό της γραφειοκρατίας».

13/03/2024 03:25 μμ

Το σοβαρό πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» στα μήλα στην χώρα μας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, σε σειρά συναντήσεων που είχε, στην Αθήνα, με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του συλλόγου έγιναν με τον υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύσιο Σταμενίτη, με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλειο Κόκκαλη, με τον βουλευτή νομού Αρκαδίας κ. Γιώργο Παπαηλίου. Στη συνέχεια, εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση, με τους υπεύθυνους ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Χνάρη, βουλευτή Ρεθύμνης και κα Χριστίνα Σταρακά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρών και ο βουλευτής Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Εξίσου σημαντική συνάντηση έγινε με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα του οργανισμού ασφάλισης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «οι ελληνοποιήσεις στα μήλα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους μηλοπαραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές στην χώρα μας.

Φέτος έχουμε μεγάλες εισαγωγές μήλων από Πολωνία, Αλβανία, Σερβία και Ουκρανία. Μιλάμε για μήλα με χαμηλές τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αλλά και χρήση φυτοπροστατευτικών που εδώ και χρόνια έχει απαγορεύσει η Κομισιόν.

Εισαγωγές μήλων δεν απαγορεύονται στην ΕΕ αλλά δεν μπορεί να τα πουλάνε σαν ελληνικά και να έχουν τεράστια κέρδη. Πουθενά στα καταστήματα λιανικής δεν υπάρχουν να αναφέρουν ότι είναι προέλευσης χωρών που σας ανέφερα. Και μιλάμε για μια χρονιά που έχουμε παραγωγή και προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο.

Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας μηλοπαραγωγός έχει ένα κόστος καλλιέργειας 28 - 30 λεπτά το κιλό, την στιγμή που ο Αλβανός συνάδελφός του έχει κόστος μόλις 5 λεπτά.

Η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων απαιτεί ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για ελέγχους με κύριο πεδίο αυτό της φυτοπροστασίας.

Στην περιοχή του Βερμίου κυριαρχεί η παραγωγή μήλων και κερασιών. Συζητήθηκαν ακόμη η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της επιβολής πλαφόν, η κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέαιο, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στην αγορά αγροτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών αποτελούν κινήσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Στη Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Ζητάμε να είμαστε μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν από τις μεγάλες εταιρείες στην περιοχή σε 40.000 στρέμματα. Αν δεν γίνει αυτό δεκτό τότε να μας δώσουν κάποια έκταση να τοποθετήσουμε τα δικά μας αγροτικά φωτοβολταϊκά. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή με τόσες ΑΠΕ να μην έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες.

Ακόμη με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη συζητήσαμε το θέμα της περσινής ακαρπίας στα μήλα. Έχουν γίνει οι σχεετικές διαδικασίες από τη ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ και έχει βεβαιωθεί η ζημιά. Αναμένεται η σχετική έγκριση για να πληρωθούν οι παραγωγοί Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ - πρώην ΠΣΕΑ).

Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αναφέραμε στον πρόεδρο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ότι θα καταθέσουμε ολοκληρωμένες τις προτάσεις μας. Ζητάμε γενικά να υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Να πληρώνουν μια βασική οι παραγωγοί και να επιλέγουν εκείνοι για ποιο αίτιο θα ασφαλίζουν την παραγωγή τους. Στην περιοχή μας το 80% των καλλιεργειών έχουν αντιχαλαζικά δίχτυα και οι μηλοπαραγωγοί πληρώνουν ασφάλιση για το χαλάζι, αυτό είναι κάτι που επιβαρύνει την καλλιέργεια χωρίς κανένα λόγο.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίουδεν έχει κάποιο χρώμα και αγωνίζεται όλο τον χρόνο για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής μας».

11/03/2024 12:03 μμ

Τις προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027 έστειλαν οι κτηνοτρόφοι στο ΥπΑΑΤ.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις διαμορφώθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) - που πραγματοποιήθηκε στις 5/3/2024 - και με την παρουσία του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) κ. Φασουλά και μετά από διαβούλευση με αντιπροσώπους της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και του Πανελλήνιου Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης - ΒΟΥΣ ΕΛΛΑΣ.

Προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2023-2027

Από την ανάλυση SWOT των ειδικών στόχων της ΚΑΠ προκύπτει ότι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες, δηλαδή εγκατάλειψης του επαγγέλματος, είναι ο κλάδος της κτηνοτροφίας. Η ανάλυση καταλήγει στους παρακάτω βασικούς παράγοντες:

  • Απουσία κριτηρίων για τους δικαιούχους της συμπληρωματικής ενίσχυσης.
  • Διαρκής επιδείνωση της δημογραφικής σύνθεσης απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα.
  • Ανεπαρκές ύψος πριμ πρώτης εγκατάστασης για την δημιουργία μακροχρόνιων ανταγωνιστικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
  • Συνέχιση της απουσίας συμπληρωματικών μέτρων εθνικής πολιτικής (φορολογία ασφαλιστικό).
  • Προβλήματα χρηματοδότησης
  • Μη ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις
  • Ελλιπή εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων
  • Μικρό γεωργικό/κτηνοτροφικό εισόδημα αναλογικά με τις χρηματοοικονομικές ανάγκες σήμερα.

Οι λύσεις που προτείνουν οι κτηνοιτρόφοι στη νέα ΚΑΠ για ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, η οποία θα συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας, στην αυτάρκεια των τροφίμων και την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας μας και στην καταπολέμηση της ανεργίας, είναι οι ακόλουθες:

1) Επιστροφή των ποσών ενισχύσεων της ΚΑΠ στα προηγούμενα επίπεδα και αύξηση του κατά 20%, όπως πρότεινε η ευρωπαϊκή επιτροπή.

2) Αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης κτηνοτρόφων, κατά 100%, σε σχέση με τους νέους γεωργούς, αυτό διότι για να δημιουργηθεί μια κτηνοτροφική εγκατάσταση χρειάζονται δεκαπλάσια έξοδα σε σχέση με αυτά της γεωργικής εκμετάλλευσης και τροποποίηση του νόμου αδειών εγκαταστάσεων/λειτουργίας ώστε να υπάρχει ευελιξία στις μεταβιβάσεις και στην ολοκλήρωση έκδοσης αδειών.

3) Δικαίωμα στις συζύγους γεωργών να μπορούν να δημιουργήσουν κτηνοτροφική εκμετάλλευση μέσω του προγράμματος νέων κτηνοτρόφων. Αυτό διότι θα υπάρξει καθετοποίηση παραγωγής ζωοτροφών και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, επίσης ενισχύει την θέση της γυναίκας στην κοινωνία μας καθώς συμβάλει στην αυτονομία της, το ίδιο ισχύει και για τον αντρικό πληθυσμό όπου οι γυναίκες τους είναι αγρότισσες και αρχηγοί εκμετάλλευσης.

4) Αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και αύξηση των υπολογισμένων ζώων, αφού θεωρητικά θα υπάρξει αύξηση ζωικού κεφαλαίου, όσο το ποσό παραμένει ίδιο τόσο μικρότερη θα καταλήγει η συνδεδεμένη ενίσχυση ανά ζώο, (πχ αγελάδες που επιδοτούνται στην γέννα είναι υπολογισμένες 210.000 αγελάδες ανά έτος χωρίς να υπάρχει αύξηση του κονδυλίου).
Έτσι θα αναπτυχθεί άμεσα ο κλάδος, ειδικά της βοοτροφίας στον οποίο έχουμε σημαντικό έλλειμα ύψους 87%.
Αν αναλογιστούμε ότι η πράσινη συμφωνία της ΕΕ απαιτεί να σφαχτούν τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2027 περίπου 1 εκατομμύριο αγελάδες στην ΕΕ από την οποία εισάγουμε το 87% του κόκκινου κρέατος, τότε σύντομα η χώρα μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα διάθεσης κόκκινου κρέατος.

Για τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν:

  • Για την Κρήτη - νησιά: 30€/θηλυκό ζώο, για τις ορεινές, μειονεκτικές περιοχές: 25€/θηλυκό ζώο, για τις πεδινές περιοχές: 20€/θηλυκό ζώο, για τις αρνάδες αναπαραγωγής 10 €/αρνάδα.
  • Για τον τομέα της βοοτροφίας τα ποσά ενίσχυσης ανά επιλέξιμο ζώο προτείνεται να διαμορφωθούν : Αγελάδες : 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας έως 14 μηνών: 200€ /ζώο. Μοσχάρια Ηλικίας 14 έως 24 μηνών 250€ /ζώο. Μοσχίδες Αναπαραγωγής : 500€ /ζώο.

5) Επιστροφή των ποσών των επιδοτήσεων βοσκοτόπου στα ποσά της προηγούμενης ΚΑΠ και αύξηση τους κατά 20%, όπως πρότεινε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

6) Αύξηση συνδεδεμένης ενίσχυσης από 2% του συνολικού κονδυλίου στο 4%.

7) Εισοδηματική στήριξη στους κτηνοτρόφους με επιπλέον 160 Εκατομμύρια ευρώ, λόγω αυξημένου κόστους παραγωγής και απαιτήσεων εκτροφών.

8) Εκχώρηση δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων ανά έτος από το εθνικό απόθεμα, ανάλογα με το ζωικό κεφάλαιο που διατηρούν και όχι μια φορά για το πρώτο έτος εκτροφής το οποίο δηλώνουν, κατάργηση του εδαφίου που προϋποθέτει ότι θα μπορούν να λάβουν επιδότηση βοσκοτόπου όσοι συντηρούν τον βοσκότοπο χωρίς να έχουν ζώα.

9) Στα οικολογικά σχήματα αλλαγή της πρότασης της σελίδας 323 για την ψηφιακή παρακολούθηση διότι πέραν του ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει διαθέσιμη εφαρμογή διαχείρισης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αν αυτή υπάρχει, δεν έχουμε υπόψιν μας καμία που να είναι στην ελληνική γλώσσα, που σημαίνει ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν

10) Στα Οικολογικά σχήματα θα πρέπει να διευκρινιστεί το κομμάτι στην σελίδα 330, όπου αναφέρεται το ειδικό σιτηρέσιο κατάλληλο για την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ποιος θα το κάνει; Θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος και θα πρέπει να έχει προϋπηρεσία στις συμβουλές εκτροφών ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τους κτηνοτρόφους.

11) Στην σελίδα 331 αναφέρεται ότι θα δίνεται επιπλέον ενίσχυση στους παραγωγούς για μεταφορά γάλακτος από τα ορεινά στο πλησιέστερο τυροκομείο, θα πρέπει να προστεθεί κονδύλι για ειδικές παγολεκάνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ώστε να παρέχεται ρεύμα στα ορεινά, όπου συνήθως δεν υπάρχει, καθώς επίσης και κάλυψη δικτύου ίντερνετ για να λειτουργήσει το ΑΡΤΕΜΙΣ 2. Θα πρέπει επίσης να προβλεφθεί κονδύλι για ειδικό ψυγείο μεταφοράς γάλακτος τύπου βυτίο είτε εγκατεστημένο σε αγροτικό όχημα είτε σε τρέιλερ για την ασφαλή μεταφορά του γάλακτος, σε αντίθετη περίπτωση το γάλα θα είναι χαμηλής ποιότητας με αυξημένο μικροβιακό φορτίο.

12) Στην σελίδα 331 επίσης θα πρέπει να εξηγηθεί ποιος ακριβώς θα κάνει τα σχέδια βόσκησης, αφού δεν έχουμε ακόμη ολοκληρωμένο Σχέδιο Βοσκοτόπων και θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιο σύστημα ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί για γεωεντοπισμό των ζώων, πόσα κολάρα θα πρέπει να υπάρχουν στο κοπάδι, ποιες πιστοποιήσεις θα πρέπει να έχουν και αφού λάβουμε το εύλογο κόστος να υπολογιστεί το κονδύλι διότι τα 0,5 ευρώ ανά στρέμμα δεν επαρκούν για κολάρα σε κοπάδι άνω των 250 ζώων.

13) Επεξήγηση του τρόπου Monitoring στα αγροτεμάχια, π.χ. αν έχουμε 5 διαφορετικά αγροτεμάχια ενοικιαζόμενα από τον ίδιο παραγωγό αυτά μπορούν να ενοποιούνται ως ένα αγροτεμάχιο στον έλεγχο ή όχι, αν όχι υπάρχει σοβαρό θέμα καθώς τα αγροτεμάχια στην Ελλάδα είναι πολύ μικρού κλήρου και θα δημιουργηθεί τεράστιο θέμα.

14) Στην σελίδα 315 και 316 για το μέτρο ελεγχόμενες βόσκησης δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι είναι δικαιούχοι.

15) Στην σελίδα 292 αναφέρονται τα φυτά επικάλυψης εδαφών όπου επιδοτούνται για ενίσχυση των ξηροθερμικών συνθηκών. Αυτά τα φυτά είναι άγνωστα στην Ελλάδα, χαρακτηριστικά αναφέρουμε Κινόα, Χια, Τεφ, κ.τ.λ., θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο ίδιο πρόγραμμα ή με ένα ξέχωρο πρόγραμμα καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών το οποίο έχουμε καταθέσει και καταθέτουμε και πάλι, ώστε να μην εξαρτόμαστε από την εισαγόμενη σόγια, με ουσιαστική αύξηση ενισχύσεων άρα και κινήτρων ανά στρέμμα ώστε να υπάρξει πραγματική αύξηση της παραγωγής και όχι η πλασματική εικόνα καλλιεργειών που έχουμε σήμερα.

16) Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα ανταλλαγής αγροτών/κτηνοτρόφων με χρήματα από το ταμείο ψηφιακού ανασχηματισμού των 47 εκατομμυρίων ώστε συνάδελφοι μας να επισκέπτονται με επιδότηση 100% του κόστους επίσκεψης αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, ώστε να δούνε δια ζώσης επιτυχημένες αποδοτικές και παραγωγικές μονάδες και να αντιληφθούν τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιήσουν στις δικές τους επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των δικών μας εκμεταλλεύσεων.

17) Στην περίπτωση γεωργικών συμβούλων, αυτοί να αμείβονται ανάλογα με την αύξηση αποδόσεων που πετυχαίνουμε στην κάθε εκμετάλλευση όπως συμβαίνει στο εξωτερικό καθώς εμείς θεωρούμε ότι η πραγματική εκπαίδευση των αγροτών έρχεται μέσα από επισκέψεις και συζητήσεις με συναδέλφους που έχουν ήδη καταφέρει να αυξήσουν πραγματικά τις αποδόσεις τους.

18) Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες των αγροτικών και κτηνοτροφικών κτηρίων με εγγυημένη πρόσβαση στο δίκτυο, ώστε να εξαλείψει η πρακτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε παραγωγική γη.

19) Ενεργοποίηση του προγράμματος καλής διαβίωσης ζώων το οποίο, ενώ κατατίθεται δεν φαίνεται να ενεργοποιείται εδώ και κάποια χρόνια, θα δώσει μεγάλη ανάσα στους παραγωγούς.

20) Επιστροφή των κονδυλίων που έμειναν αναξιοποίητα της προηγούμενης ΚΑΠ στην τρέχουσα για άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού.

21) Τροποποίηση του νόμου περί κλειδώματος στο ποσό των 1.200 ευρώ ανά νέο αγρότη που αφορά νέους αγρότες του 2009 και 2023-24, ώστε να λαμβάνουν πραγματικά την εισοδηματική στήριξη που δικαιούνται.

22) Περιορισμός της γραφειοκρατίας των παραγωγών.

23) Να ξεκαθαρίσουν άμεσα τα οικολογικά σχήματα και να μειωθεί η προαιρετική επιλογή από τα 3 μέτρα στα 1-2, ανάλογα με τις συνθήκες.

24) Να προβλεφθούν ειδικά κονδύλια για την ανάπτυξη της Θεσσαλίας χωρίς περιορισμούς και με ταχύρρυθμες αποφάσεις, ώστε να αναπτυχθεί ο κλάδος άμεσα

25) Εφόσον δεν επαρκεί το προσωπικό για ελέγχους ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, να δημιουργηθεί πλατφόρμα συνεργασίας ιδιωτών γεωτεχνικών με το δημόσιο ώστε να ελέγχουν και οι ιδιώτες φυσικά με αποζημίωση της εργασίας τους (από το δημόσιο) τις δηλωμένες παραγωγές/εκτροφές φέροντας οι ίδιοι την ευθύνη. Στην συνέχεια ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα πρέπει να συμφωνεί με των ιδιωτών σε αντίθετη περίπτωση θα φέρει μερίδιο ευθύνης και ο ιδιώτης γεωτεχνικός.

26) Να δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας ενιαίος μηχανισμός παρακολούθησης και ελέγχου- (ειδικό σώμα) για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ με σκοπό, σε συνεργασία με τα Κράτη Μέλη, να διασφαλιστεί η μη παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί προστασίας Ονομασιών Προέλευσης (Κανονισμός 1151/2012, άρθρο 13), τόσο στο εσωτερικό της Ε.Ε. όσο και από τρίτες χώρες.

27) Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στα Ελληνικά δεδομένα και θα είναι χρήσιμα για τους κτηνοτρόφους πχ : δωρεάν γονοτύπηση θηλυκών για αναζήτηση γονιμότητας και μητρικών χαρακτηριστικών,
γονοτύπηση για ζώα ανθεκτικά σε ασθένειες κ.α. τα οποία αφενός θα αυξήσουν την παραγωγικότητα του κοπαδιού, αφετέρου θα μειώσουν το κόστος των ζημιών που έχουμε κάθε χρόνο ως κτηνοτρόφοι, αλλά θα μειώσουν και τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται κάθε χρόνο από την Κυβέρνηση προκειμένου να αποζημιωθούν τα άρρωστα ζώα τα οποία οδηγούνται σε σφαγή.

28) Να δοθεί περίοδος χάριτος 1-3 μήνες ώστε να διορθωθούν τα μητρώα εκμεταλλεύσεων χωρίς κυρώσεις ώστε να έχουμε μια ξεκάθαρη αποτύπωση της πραγματικότητας και στην συνέχεια να ενταθούν και αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι εκμεταλλεύσεων με πραγματικές κυρώσεις.

29) Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι να θεωρούνται όσοι μετακινούνται από τα πεδινά στα ορεινά και από τα ημιορεινά στα ορεινά.

08/03/2024 04:46 μμ

Την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το Βαμβάκι, που διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και εκκοκκιστές, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι κ. Ευθύμιος Φωτεινός - Πρόεδρος ΔΟΒ, Σέρκος Χαρουτουνιάν - Πρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Κεφαλάς Γεώργιος - Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Αυγενάκης Ελευθέριος, ανήγγειλε τα 7 μέτρα που πρόκειται να λάβει το Υπουργείο για να ενισχυθεί ο κλάδος, αποσκοπώντας στην περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση της καλλιέργειας και της ποιότητας του ελληνικού βαμβακιού, έτσι ώστε το ελληνικό βαμβάκι να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Μάλιστα, τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στέκεται αρωγός στους βαμβακοκαλλιεργητές της χώρας, μιας και η Ελλάδα αποτελεί κυρίαρχη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ βρίσκεται στην 6η θέση παγκοσμίως.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με την Κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού.

Στον πυρήνα των ομιλιών συζητήθηκε η θεματική ενότητα για τις ενισχύσεις της ΚΑΠ στον τομέα του βαμβακιού: ευκαιρίες και προοπτικές για τους παραγωγούς.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ελληνικό – ευρωπαϊκό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές: η πορεία και οι προοπτικές του. Έντονο ενδιαφέρον προσέλκυσε ο διάλογος στην τελευταία θεματική ενότητα ΔΟΒ – ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ: Μια διαχρονική συνεργασία, εκπαίδευση παραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές / Προσαρμογή στις απαιτήσεις της πράσινης συμφωνίας.

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι Πρόεδροι της ΔΟΒ και του ΕΛΓΟ Δήμητρα ανανέωσαν το ραντεβού για τις ετήσιες εσπερίδες της ΔΟΒ, που θα γίνουν στο Διδυμότειχο (11/3) και στα Φάρσαλα (14/3).

Το συνέδριο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

05/03/2024 10:04 πμ

Την θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ θα τιμήσουν, την Κυριακή (10 Μαρτίου) στις 12 το μεσημέρι, οι Θεσσαλοί αγρότες, αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και την προειδοποιούμε ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της. Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μάρτη και ώρα 12 το μεσημέρι για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ, στον χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο τον λαό μας».

Από τον τόπο της θυσίας θα στείλουν στην κυβέρνηση μήνυμα συνέχισης του αγώνα με όλες τις μορφές καθώς την επόμενη μέρα, τη Δευτέρα (11 Μαρτίου) το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ειδικά προβλήματα της Θεσσαλίας μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.

Στο μεταξύ θα εκλεγεί 15μελή Επιτροπή Θεσσαλών η οποία θα συμμετέχει στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό στην Αθήνα.

Συνεχίζοντας τον αγώνα επιβίωσης οι αγρότες διοργανώνουν συσκέψεις σε Πλατύκαμπο και Αγιά στην Λάρισα, στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου δεκάδες τρακτέρ παραμένουν στην είσοδο της κωμόπολης και στα Τρίκαλα όπου επίσης παραμένουν τρακτέρ στον κόμβο Μεγαλοχωρίου.

29/02/2024 01:45 μμ

Ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Παναγιώτης Μπάος, πρώην πρόεδρος και μέλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ.), αναφέρει τα εξής:

«Μήνυση για Πλαστογραφία και Απάτη, συνέργεια σε Πλαστογραφία και Απάτη κατά 29 ατόμων, σχετικά με ψευδοαρχαιρεσίες, στις 25/2/2024, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοκτημόνων Χαλκίδας (Α.Σ.Α.Χ.). Ένα μεγάλο Σκάνδαλο στη σύγχρονη ιστορία του Συνεταιριστικού Κινήματος.

Σε συνέχεια της, από 25/2/2024, μήνυσης μου για για Πλαστογραφία και Απάτη, όπου συνελήφθησαν στα γραφεία και στις εγκαταστάσεις του ΑΣΑΧ, από άνδρες της Ασφάλειας Χαλκίδας, 3 εκ των 5 μελών της προσωρινής διοίκησης του ΑΣΑΧ, ενώ οι άλλοι 2 τράπηκαν σε φυγή, στη θέα των αστυνομικών, κατατέθηκε μήνυση ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας, κατά επιπλέον 24 ατόμων για Πλαστογραφία και Απάτη, συνέργεια σε Πλαστογραφία και Απάτη.
Μεταξύ των μηνυόμενων η δικηγόρος Χαλκίδας Ε.Κ. η οποία είχε διοριστεί ως Δικαστική αντιπρόσωπος για τις ψευδοαρχαιρεσίες του ΑΣΑΧ και μπροστά στα μάτια της έβλεπε να γίνονται όλα αυτά (πλαστογραφία Μητρώου μελών του ΑΣΑΧ, καθώς ψευδοκατάσταση στην οποία οι μηνυόμενοι πρόσθεταν ονόματα την ίδια ημέρα των ψευδοαρχαιρεσιών, εκτύπωση ψευδοψηφοδελτίων κ.λ.π.) και η οποία συνέταξε και υπέγραψε πρακτικό εφορευτικής επιτροπής με άλλα άτομα φερόμενα ως εφορευτική επιτροπή.

Επίσης μεταξύ των μηνυόμενων είναι οι υπάλληλοι του Δήμου Χαλκιδέων, Κ.Α. και Σ.Α., οι οποίοι ψευδώς, στις 25/2/2024, δήλωσαν με υπεύθυνη δήλωση, χωρίς το γνήσιο της υπογραφής ότι είναι δήθεν «μέλη» του ΑΣΑΧ δια ...κληρονομικού δικαιώματος (κατά παράβαση του Ν. 4673/20 περί Αγροτικών Συνεταιρισμών και του Καταστατικού του ΑΣΑΧ, όπου για να γίνει κάποιος μέλος υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία υποβολής αίτησης, έγκριση από Δ.Σ., Γ.Σ., καταβολη συνεταιριστικης μερίδας, να ασκεί κατά κύριο ή αποκλειστικό επάγγελμα το αγροτικό) την ίδια ημέρα «εγγράφονται» με στυλό προσθέτοντας το ονοματεπώνυμό τους στην κατάσταση - ψευδομητρώο «μελών ΑΣΑΧ», την ίδια στιγμή θέτουν υποψηφιότητα για το Δ.Σ. του ΑΣΑΧ (ψευδο-Δ.Σ. δηλαδή), και τυπώνονται τα ψευδοψηφοδελτία.

Πράγματα και καταστάσεις όχι μόνο παράνομα αλλά ξεπερνούν σε «δεξοτεχνία» απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου. Πράγματα τρομακτικά αν αναλογιστούμε ότι τα δύο αυτά άτομα είναι δημοτικοί υπάλληλοι σε θέσεις ευθύνης στο Δήμο Χαλκιδέων και έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα πολιτών. Το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη».

27/02/2024 04:35 μμ

Πρόστιμο στην Lactalis για αθέμιτες πρακτικές στις τιμές προμήθειας γάλακτος από τους Ιταλούς κτηνοτρόφους.

«Πρώτη ιστορική νίκη σε μια μάχη για τις τιμές του γάλακτος. Ήμασταν ο μόνος οργανισμός που καταγγείλαμε την πολυεθνική Lactalis γιατί δεν σεβάστηκε τις συμβάσεις που είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, τροποποιώντας τις μονομερώς. Και ζητάμε η Lactalis να πληρώσει τώρα τη διαφορά και στους γαλακτοπαραγωγούς», δήλωσε ο κ. Ettore Prandini, προέδρος της ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti.

Μετά την σχετική καταγγελία ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όλα τα συμβόλαια και οι αλλαγές που έκανε η πολυεθνική μπήκαν στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιθεώρησης του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ιταλίας (ICQRF). Ο νόμος που παραβίασε η πολυεθνική, προβλέπει ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η Γαλλική πολυεθνική, που έχει εξαγοράσει τις ιταλικές μάρκες Parmalat, Locatelli, Invernizzi, Galbani, Cadermartori και Nuova Castelli, είπε ότι θα ασκήσει έφεση για τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν, υποστηρίζοντας ότι το 2023 οι προτεινόμενες αλλαγές στις συμβάσεις επέτρεψαν στους παραγωγούς να κερδίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coldiretti ήταν ο μόνος οργανισμός στην Ιταλία που κατήγγειλε την πολυεθνική. Μετά από 5 μήνες, η Επιθεώρηση του Υπουργείου επέβαλε κυρώσεις στη Lactalis, επειδή διαπίστωσε την άδικη συμπεριφορά της γαλλικής εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Ettore Prandini, δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε γιατί για εμάς η προστασία των εσόδων των παραγωγών είναι θεμελιώδεις. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να ξαναρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ακόμη και με την ίδια την Lactalis με στόχο να χτίσουμε μια κερδοφόρα σχέση για τον γαλακτοκομικό τομέα».

Θυμίζουμε, την Τετάρτη (21/2), στην Γαλλία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων στο Laval, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

27/02/2024 12:05 μμ

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Νηλέας, Γεώργιος Κόκκινος, στο συγκεκριμένο άρθρο στον ΑγροΤύπο, αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς, όχι μόνο σε εμάς τους αγρότες που βιώνουμε τα αδιέξοδα στον πρωτογενή τομέα, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο της κοινωνίας, και αυτό συμβαίνει ίσως για πρώτη φορά.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί κάποια προβλήματα να είναι κοινά στον πρωτογενή τομέα των κρατών μελών της Ευρώπης, όμως η γεωργία και η κτηνοτροφία στη χώρα μας έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και κυρίως στο μεγαλύτερο μέρος τους διατηρούν την παραδοσιακή τους μορφή.

Στην προσπάθεια κατανόησης του προβλήματος, δεν φτάνει μόνο να εστιάσουμε στα προβλήματα τα δικά μας ως αγρότες, αλλά επιβάλλεται πρωτίστως να δούμε τη μεγάλη εικόνα, τι συμβαίνει δηλαδή στον χώρο της αγροδιατροφής όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως.

Κατά καιρούς έρχονται στο φως δημοσιεύματα που αφορούν τον ελαιοκομικό τομέα της Πορτογαλίας και τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, όπως αντίστοιχα για την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία, που και εκεί ο ελαιοκομικός τομέας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Πίσω από τα παραπάνω δεν υπάρχουν κυβερνήσεις που σχεδιάζουν και αγρότες που υλοποιούν, αλλά μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα, πολυεθνικών συμφερόντων σε κάποιες περιπτώσεις, που εγκαθιστούν υπερεντατικά συστήματα ελαιώνων σε χιλιάδες στρέμματα.

Εδώ και λίγες δεκαετίες έχει ξεκινήσει μια μεγάλη ανατροπή στον πρωτογενή τομέα που εξελίσσεται πλέον ραγδαία και όπως φαίνεται ο αγροτικός κόσμος του μέλλοντος δεν θα έχει καμία σχέση με τον παλιό που όλοι, ή σχεδόν όλοι, γνωρίζουμε.

Την μεγάλη αλλαγή φέρνει η ανάπτυξη του βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας και κτηνοτροφίας η οποία αναπτύσσεται πλέον παντού, σε μεγάλη ή μικρότερη κλίμακα.

Η άνθησή του στηρίζεται, στα διαθέσιμα κεφάλαια, στην πλήρη μηχανοποίηση, στην έρευνα και τεχνολογία, και στον αυτοματισμό της παραγωγής, ώστε να επιτυγχάνεται μεγάλος όγκος με ελάχιστα εργατικά χέρια, στοχεύοντας στο χαμηλό κόστος παραγωγής. Το πλέον ανησυχητικό μάλιστα είναι ότι στο μέλλον πολλές τροφές δεν θα παράγονται σε χωράφια, αλλά σε εργαστήρια…

Τα παραπάνω δημιουργούν νέα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα και όλα δείχνουν ότι η βιομηχανική μορφή θα εκτοπίσει βίαια την παραδοσιακή, η οποία έχοντας σοβαρά διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα, δεν δείχνει να μπορεί να αντισταθεί.

Συνεπώς, το μέλλον φαντάζει μάλλον δυστοπικό για τη γεωργία και κτηνοτροφία που γνωρίζουμε.

Εύλογα γεννάται το ερώτημα αν υπάρχει ελπίδα֗, αν μπορεί ο πρωτογενής τομέας με τη μορφή που ξέρουμε να συνεχίσει να υφίσταται, προσφέροντας απασχόληση στην ύπαιθρο και συμβάλλοντας, έστω αναιμικά, στην πολυθρύλητη περιφερειακή ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, και κυρίως επειδή η χώρα μας τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της δεν προσφέρεται για την ανάπτυξη του βιομηχανικού μοντέλου -ευτυχώς από πολλές απόψεις-, οι συνέπειες σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο θα είναι εξαιρετικά σοβαρές και κυρίως μη αναστρέψιμες.

Ως άμεση συνέπεια, η τροφή θα πάρει βιομηχανικά χαρακτηριστικά, θα ελέγχεται πλήρως από λίγους και οι νέες γενιές ίσως δεν μάθουν ποτέ ότι η τροφή από την αγροτική επανάσταση και για 13.000 χρόνια παραγόταν από τη γη και από ανθρώπους που ήταν «δεμένοι» μαζί της…

Τα πλεονεκτήματα της «βιομηχανικής γεωργίας» είναι πολλά και μεγάλα, με κυρίαρχα τα κεφάλαια, την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και την έρευνα, το τεράστιο μέγεθος, την επιχειρηματική διάσταση, την πλήρη καθετοποίηση και πρόσβαση στην αγορά και την ευνοϊκή μέριμνα από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων… που επιτυγχάνεται όχι με δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά με άμεση πρόσβαση και επιρροή σε αυτά. Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα του Kalamata Olive και της Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα.

Η παραδοσιακή γεωργία δεν έχει στη διάθεσή της τίποτα ή σχεδόν τίποτα από τα προαναφερθέντα. Αυτοί που την ασκούν είναι διάσπαρτοι μικροί καλλιεργητές, συνήθως μεγάλοι σε ηλικία, χωρίς διαδοχή στην αγροτική εκμετάλλευση, με μικρό και διάσπαρτο κλήρο, ανοργάνωτοι, με αδυναμία παρακολούθησης των εξελίξεων και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Η αγανάκτηση που τους ωθεί να βγαίνουν στους δρόμους είναι εύλογη και δίκαιη, αλλά αρκεί ώστε να ασκήσουν «πίεση» για διαμόρφωση πολιτικής; Μάλλον όχι!

Αντιθέτως, οι κινήσεις αυτές είναι πλήρως προβλέψιμες και τελικά το ζήτημα λήγει με κάποιες παροχές από την πλευρά της πολιτείας, χωρίς, όμως, να είναι αποτέλεσμα πολιτικής και σχεδιασμού που θα τους δίνει τη δυνατότητα της βιωσιμότητας.

Και ερχόμαστε στο προκείμενο. Τι θέλουμε; Πρόσκαιρες παροχές για να «κλείσει» το ζήτημα ή αλλαγή πολιτικής; Και ποια είναι η πολιτική που μπορεί να κάνει βιώσιμη την παραδοσιακή γεωργία;

Το παραδοσιακό μοντέλο γεωργίας και κτηνοτροφίας έχει πολλές αδυναμίες, αλλά έχει και μεγάλα πλεονεκτήματα, με κύρια τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, το πολιτιστικό απόθεμα και την γευστική και οργανοληπτική ανωτερότητα των προϊόντων της.

Το ελαιόλαδο που προέρχεται από παραδοσιακούς ελαιώνες έχει μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση και σε πολλές περιπτώσεις αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το ελαιόλαδο των υπερεντατικών ελαιώνων. Αν, όμως, αυτή η διαφοροποίηση δεν μεταφράζεται σε πολιτική υποστήριξης, σε πληροφορία και τεκμηρίωση προς τον καταναλωτή, τότε είναι φανερό πιο ελαιόλαδο θα προτιμηθεί.

Πολιτική στήριξης για τα παραδοσιακά συστήματα γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελεί η δυνατότητα να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και να ανταμειφθούν για την περιβαλλοντική και κοινωνική τους προσφορά, δεδομένου ότι υπάρχουν διαθέσιμα πολλά εργαλεία (ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογική πιστοποίηση, αγροτουρισμός κτλ). Αυτό που δεν υπάρχει είναι η πολιτική κατεύθυνση της ελληνικής γεωργίας. Τι γεωργία θέλουμε, ποιο είναι το μοντέλο που μας ταιριάζει και πως και με ποια εργαλεία μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Η παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία μπορεί να διατηρήσει τη βιωσιμότητά της, αλλά η αναγκαία συνθήκη είναι η οργάνωσή της. Η συμμετοχή δηλαδή των ανθρώπων που την ασκούν σε οργανώσεις παραγωγών και συλλογικά σχήματα που δεν θα περιορίζονται μόνο στο να συγκεντρώνουν και να διαθέτουν το προϊόν που παράγουν στην αγορά.

Πρωτίστως θα πρέπει να αποκτήσουν πολυλειτουργική διάσταση και να παράγουν πολιτική. Οι επετειακές διαμαρτυρίες είναι καλές και αναγκαίες, αλλά θα φέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα όταν ενταχθούν στο πλαίσιο μιας πολιτικής κατεύθυνσης, διότι από μόνες τους δεν θα προσφέρουν τίποτα περισσότερο από ψίχουλα. Χρειάζεται συστηματική δουλειά όλες τις μέρες του χρόνου και κυρίως κατανόηση του προβλήματος, τι είναι αυτό που αλλάζει, ποιες είναι οι απειλές και πως θα κερδηθεί μια θέση στο νέο κόσμο που διαμορφώνεται.

Ένας τόπος ευλογημένος σαν τον δικό μας, «ηλιοστάλακτος», αγκαλιασμένος από θάλασσα και με γη σχεδόν αμόλυντη, θα πρέπει επιτέλους να υιοθετήσει συνειδητά τη διαπίστωση του Ξενοφώντα ότι «η γεωργία είναι μητέρα και τροφός των άλλων τεχνών».

23/02/2024 05:20 μμ

Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ενιπέα στο Ευύδριο Φαρσάλων επισκέφθηκε την Παρασκευή ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός από την διοίκηση του Συνεταιρισμού, με τον πρόεδρο κ. Θανάση Καραΐσκο να τον ενημερώνει για την αναπτυξιακή πορεία του συνεταιρισμού, τα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί. Ο κ. Καραίσκος αναφέρθηκε και στις ανησυχίες των αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων μετά και από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, αλλά και στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα πληττόμενα χωριά να ερημώσουν, αν δεν στηριχθούν έμπρακτα από την Πολιτεία, καθώς η πλειοψηφία των αγροτών είναι άνω των 55 ετών.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέα κ. Νίκος Γούσιος, ζήτησε την στήριξη της Πολιτείας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα ενόψει των αλλαγών που προγραμματίζονται στη νέα ΚΑΠ, ώστε να συνεχίζουν να παράγουν οι νέοι στον τόπο τους.

Στον ευρωβουλευτή και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφέρθηκε αλεύρι αλεσμένο από παραδοσιακό νερόμυλο, από πιλοτικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού και τα ποιοτικά προϊόντα και ιδιαίτερα τα όσπρια που παράγει ο Συνεταιρισμός.

Ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τη δραστήρια διοίκηση του Συνεταιρισμού Ενιπέα, την οποία χαρακτήρισε «πρωτοπόρα στο συνεταιριστικό κίνημα», ενώ την προσκάλεσε στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσουν το πετυχημένο παράδειγμα λειτουργίας ενός συνεργατικού σχήματος. Στη συνέχεια συνομίλησε με μέλη του Φαρσαλινού Συνεταιρισμού και αγρότες της περιοχής για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη νέα ΚΑΠ καθώς και για την συμβολή της στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο γραμματέας του Δ.Σ. Δουλκιάρογλου Μάριος, το μέλος του Δ.Σ. Ορφανίδης Αριστείδης, ο πρόεδρος της Ομάδας Βάμβακος Θανασιάς Θεόδωρος και ο διευθυντής και νομικός σύμβουλος του Συνεταιρισμού Αποστολόπουλος Γεώργιος, καθώς και η Φαρσαλινή περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αναστασία Αδαμοπούλου.

23/02/2024 04:13 μμ

Σε νέο αποκλεισμό στο τελωνείο των Ευζώνων προχωρούν οι αγρότες της Μακεδονίας.

Στο μεταξύ οι αγρότες της Θεσσαλίας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, ενώ έχουν δηλώσει ότι αναμένουν την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, η οποία φαίνεται να προγραμματίζεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Παραμονή στο μπλόκο στον Ε65 και συνέχιση του αγώνα για την επιβίωση τους, είναι η απόφαση των αγροτών από Καρδίτσα και Φάρσαλα μετά και το τεράστιο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Αποφάσισαν ακόμα, τη Δευτέρα (26/2), να πραγματοποιήσουν και νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην πόλη της Καρδίτσας και την Τέταρτη (28/2), να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, ανταποδίδοντας την στήριξη και την αλληλεγγύη που εισπράττουν από τους εργαζόμενους όπως άλλωστε κατέδειξε το αγωνιστικό αντάμωμα στο Σύνταγμα.

Στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν, αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου, τους συναδέλφους τους με τα τρακτέρ, που, το μεσημέρι της Πέμπτης (22/2), επέστρεψαν στο μπλόκο. Στη συνέχεια ακολούθησε συνέλευση στην οποία αποφασίστηκε να παραμείνουν στο μπλόκο, πραγματοποιώντας καθημερινά κι άλλες δράσεις. Έτσι τη Δευτέρα (26/2), ημέρα που θα πραγματοποιείται σύνοδος υπουργών γεωργίας της ΕΕ, θα προχωρήσουν σε αγωνιστική δράση στο χώρο του μπλόκου.

Στα Τρίκαλα αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα παραμένοντας στο μπλόκο. Αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν καθημερινές δράσεις στο μπλόκο.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Παιονίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Κιλκίς ανακοινώνει:
«Τη Δευτέρα 26/2/24 και ώρα 12:00 διοργανώνουμε Παναγροτικό συλλαλητήριο στο μπλόκο του τελωνείου Ευζώνων, με τη συμμετοχή από μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο. Καλούνται οι αγρότες, οι λοιποί επαγγελματικοί κλάδοι και όλοι οι πολίτες να παραβρεθούν, για να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όλη την Ευρώπη».

Το μπλόκο αγροτών στον κόμβο Φιλώτα ανακοινώνει τα εξής:
«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι εδώ και 26 μέρες είμαστε στο μπλόκο μας ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας. Συντονιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πανελλαδικά με τους συναδέλφους μας σε διάφορες συσκέψεις, συλλαλητήρια, κλεισίματα δρόμων, τελωνείων, πανελλαδικό συλλαλητήριο. Βγαίνουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία κερδισμένοι. Όχι γιατί δικαιώθηκαν τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε αλλά γιατί δώσαμε έναν αγώνα δίκαιο μαζί με όλους τους συναδέλφους πανελλαδικά τον οποίο αγκάλιασε και ολόκληρη η κοινωνία. Γιατί τα αιτήματά μας αφορούν ολόκληρο το λαό και την ακρίβεια που πλήττει όλους μας.
Μετά από την συνέλευση του μπλόκου αποφασίσαμε, σήμερα Παρασκευή (23/02), συντεταγμένα να επιστρέψουμε στα χωριά μας.
Όμως ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με διάφορες μορφές πάλης μέχρι να δικαιωθούν στο σύνολο τα αιτήματά μας γιατί είναι ζήτημα επιβίωσης.
Στηρίζουμε την πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη, μέρα όπου συμπληρώνεται και ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη και με αυτόν τον τρόπο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας όπως την εισπράξαμε και εμείς όλο το προηγούμενο διάστημα».

Επίσης οι αγρότες των Σερρών αποχώρησαν από τα μπλόκα, αναφέροντας πως «ο αγώνας δεν σταματάει αλλά παίρνει άλλη μορφή».

22/02/2024 10:19 πμ

Περίπου 200 οργισμένοι κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Laval της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

Με την βοήθεια τρακτέρ εισέβαλαν, την Τετάρτη (21/2), στις εγκαταστάσεις της με συνθήματα που ανέφεραν ότι «αν και η Lactalis, είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η γαλλική Αγροτική Ομοσπονδία «Confédération paysanne». «Υπάρχει άρνηση των μετόχων της Lactalis να μας προτείνουν μια συνάντηση, η Confédération paysanne θα καταλάβει τα κεντρικά γραφεία της Lactalis για να υπερασπιστεί μια τιμή γάλακτος που θα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Confédération paysanne κ. Laurence Marandola.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των περιθωρίων κέρδους των αγροδιατροφικών βιομηχανιών και προστασία από αθέμιτες εισαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας FNSEA προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση ότι θα βγουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Θυμίζουμε ότι γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους αγρότες της χώρας ότι θα προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι νέο νόμο που θα αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο νόμος θα διασφαλίζει την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων και τις εταιρείες.

Ο επικεφαλής του FNSEA, Arnaud Rousseau, δήλωσε ότι 10 ημέρες να απομένουν μέχρι την έναρξη της ετήσιας έκθεσης γεωργικών προϊόντων Salon de l' Agriculture, που θα γίνει στο Παρίσι, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν οι αγρότες θα μπορούσαν να βγουν ξανά στου δρόμους, όπως έκαναν τον Ιανουάριο, ο κ. Rousseau απάντησε: «Πολύ πιθανόν».

21/02/2024 11:07 πμ

Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες αγρότες και εκατοντάδες τρακτέρ. Στην πρωτεύουσα ήρθαν όλες οι γενιές αγροτών, νέοι και ηλικιωμένοι, άντρες και γυναίκες.

Από σήμερα Τετάρτη (21/2) οι αγρότες με τα τρακτέρ θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.

Αύριο Πέμπτη δίνουν το επόμενο ραντεβού στα μπλόκα, όπου θα εκτιμήσουν τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στην συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές που κατάφεραν αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο μέχρι χτες, δηλαδή να διαδηλώσουν ειρηνικά, έξω από την Βουλή, αγρότες από όλο το πολιτικό φάσμα. Και αυτό δεν ήταν εύκολο γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε κίνδυνος να τιναχτούν όλα στον αέρα και να υπάρξει διάσπαση.

Πολλές κάμερες στον χώρο του συλλαλητηρίου θα ήθελαν να καταγράψουν έκτροπα αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. Επίσης δημοσιογράφοι από το εξωτερικό έδειξαν ότι και στην χώρα μας ο αγροτικός κλάδος έχει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Στην Ελλάδα - σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της ΕΕ που γίνονται αγροτικές διαμαρτυρίες - στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα μπλόκα και όχι κάποιες θεσμοθετημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

αγρότες στο Σύνταγμα

Κεντρικά συνθήματα στην κινητοποίηση ήταν «λεφτά μας λένε και λεφτά δεν βλέπουμε» αλλά και «μας λένε για αλλαγές στην ΚΑΠ αλλά ούτε προτάσεις ακούμε ούτε διάλογος μαζί μας γίνεται». Ακόμη πολλά συνθήματα έκαναν αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν με τις αποζημιώσεις.

Οι ομιλητές από τα μπλόκα αναφέρθηκαν στα προβλήματα που είναι γνωστά σε όλους (κόστος παραγωγής, τιμές παραγωγού, ενέργεια, ΚΑΠ, κ.α.). Είναι αυτά τα προβλήματα που κάνουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις να είναι μη βιώσιμες.

Για το αγροτικό πετρέλαιο ζήτησαν να είναι αφορολόγητο και στην αντλία, κάτι που γίνεται σε άλλες χώρες. «Αν δεν μας το δώσουν θα το πάρουμε μόνοι μας από τα διυλιστήρια», τόνισαν. Χρήματα για το πετρέλαιο υπάρχουν αν το κράτος αποφασίσει να «τσακίσει» το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Είναι κρίμα μια μικρή ομάδα ατόμων να βγάζει χρήματα παράνομα, ενώ την ίδια στιγμή ένας ολόκληρος κλάδος να οδηγείται σε οικονομικό αφανισμό.

Πάντως για πολλά χρόνια όσοι αγρότες συμμετείχαν θα θυμούνται αυτή την συγκέντρωση και μακάρι οι επόμενες γενιές να αγωνιστούν για να κάνουν και αυτοί κάτι αντίστοιχο.

Το συλλαλητήριο επιτέλεσε τον σκοπό για τον οποίο έγινε, δηλαδή να αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να απαιτήσει λύσεις από την κυβέρνηση. Όμως και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και να βρουν ή να εκπαιδεύσουν στελέχη, ώστε να γνωρίζουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις για τον κλάδο.

Οι αγρότες έδειξαν χτες ότι δεν αποτελούν τον «εύκολο» ψηφοφόρο. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που ζητούν λύσεις. Και χωρίς αγρότες δεν υπάρχουν τρόφιμα.

Όσον αφορά τους Αθηναίους, η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί ότι οι αγρότες κάθονται στα καφενεία και εισπράττουν επιδοτήσεις από την ΕΕ. Μπορεί κάποιοι να λειτουργούν έτσι αλλά αυτή η μειοψηφία δεν μπορεί να χαρακτηρίσει έναν ολόκληρο κλάδο που εργάζεται σκληρά για να ζήσει. Και κάποιοι δημοσιογράφοι έχουν κρατικό μηνιάτικο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλος ο κλάδος ζει με δημόσιο χρήμα.

Επίσης η έλλειψη παιδείας κάνει τους αστούς να νομίζουν ότι τα τρόφιμα φυτρώνουν μόνα τους στα χωράφια και τα πρόβατα βγάζουν γάλα χωρίς έξοδα. Δεν καταλαβαίνει ο κάτοικος της πόλης ότι υπάρχουν έξοδα όπως και στα άλλα επαγγέλματα. «Αυξάνουν οι τιμές στα σούπερ μάρκετ άρα και οι παραγωγοί βγάζουν πολλά χρήματα», υποστηρίζουν. Πάντως εντύπωση έκανε στους Αθηναίους ότι τα τρακτέρ έχουν κόρνες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε πολλά μέρη της χώρας.

Στην Καβάλα στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα έχει στηθεί νέο μπλόκο. Ο Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το συντονιστικό των Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Το μπλόκο στήθηκε σε επίπεδο νομού και συμμετέχουν τρεις αγροτικοί και ένας κτηνοτροφικός σύλλογος από την Καβάλα. Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα μπλόκα στην Περιφέρεια».

Από το μπλόκο των Γιαννιτσών αγρότες με τρακτέρ πήγαν και έκλεισαν το τελωνείο Ευζώνων. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος, από τον Α.Σ Πέλλας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «χτες με τα τρακτέρ συναντήσαμε και τους άλλους παραγωγούς και κλείσαμε το τελωνείο Ευζώνων. Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα. Ζητάμε να θεσμοθετηθεί το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο».

20/02/2024 04:11 μμ

Την Πέμπτη, 15 Φεβρουάριου 2024, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού - Ε.Δ.Ο.Ρ.ΕΛ., στη Θεσσαλονίκη.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού διεξήχθη στο ξενοδοχείο Porto Palace Hotel με στόχο να αναδειχθούν καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ρυζοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση του ρυζιού και κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την ανάδειξη της αξίας του Ελληνικού ρυζιού.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και ορυζόμυλοι, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.

Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν οι Ελευθέριος Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Κεφαλάς, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τσαλακίδης Χρήστος, εκπροσώπησε το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Γκαντζάρας, Πρόεδρος ΕΔΟΡΕΛ και Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με Καλλιέργεια και αγορά ρυζιού (καλλιεργούμενες εκτάσεις, ποικιλίες, πωλήσεις, στατιστικά, προοπτικές για επόμενα έτη) ​και τις Χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του ρυζιού.

Στον πυρήνα των συνεδριακών συζητήσεων βρέθηκε η θεματική ενότητα Νέες καλλιεργητικές μέθοδοι, ποικιλίες, πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η Γεωργία ακριβείας – Νέες τεχνολογίες – Χρήση drones κλπ. ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ομιλίες σχετικά με τη Κλιματική αλλαγή και απαραίτητες υποδομές – Βιώσιμη Γεωργία – Υδάτινοι πόροι.

Η ενότητα Προοπτικές ανάδειξης Ελληνικού ρυζιού, Δράσεις, Ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λ.π. αποτέλεσε τον επίλογο των ομιλιών κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των συνέδρων.

20/02/2024 11:09 πμ

Στις 26 Φεβρουαρίου 2024 θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι προτάσεις των κρατών μελών για αναθεώρηση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027.

Την ίδια ημέρα οι Ισπανοί αγρότες θα διαδηλώσουν στο κέντρο της Μαδρίτης με τα τρακτέρ τους.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού τα συνδικαλιστικά όργανα των αγροτών ASAJA, UPA και COAG.

Αγρότες και τρακτέρ θα συγκεντρωθούν, Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, έξω από το Ισπανικό Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) και στην συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα κεντρικά γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Μαδρίτη.

Οι Ισπανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις από τις αρχές του Φεβρουαρίου σε πολλές πόλεις της χώρας.

Ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της χώρας να πάρει μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και των εργατικών, να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας και του κόστους ασφάλισης, να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις στην τροφική αλυσίδα (από το χωράφι στο ράφι), να αλλάξει η πολιτική στις εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ, καθώς και να προχωρήσει σε απλοποίηση και η μεγαλύτερη ευελιξία της ΚΑΠ.

Επίσης επειδή η χώρα της Ιβηρικής έχει μεγάλο πρόβλημα από την ξηρασία οι γεωργοί ζητούν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μεγάλα αρδευτικά έργα.

Ακόμη ζητούν την στήριξη όλων των κτηνοτροφικών κλάδων και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετικές ρυθμίσεις για μείωση της κατανάλωσης κρέατος (περιβαλλοντικός νόμος).

19/02/2024 05:01 μμ

Ξεκίνησαν αυτή την ώρα από τον κόμβο της Ανθήλης για το Κάστρο της Βοιωτίας το σύνολο των γεωργικών ελκυστήρων και μαζί τους αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα, γεωργικά μηχανήματα και πολλά αγροτικά.

Στα τρακτέρ που έφτασαν από τη Θεσσαλία προστέθηκαν άλλα 12 τρακτέρ από το μπλόκο της Ανθήλης και ήδη συνεχίζουν την πορεία τους προς την Αταλάντη 72 τρακτέρ και πολλά αγροτικά οχήματα.

Στον κόμβο της Αταλάντης θα προστεθούν κι άλλα τρακτέρ από την ευρύτερη περιοχή και απόψε το βράδυ θα φτάσουν μέχρι το Κάστρο της Βοιωτίας όπου και θα διανυκτερεύσουν.

Το πρωί της Τρίτης (20/2) θα προστεθούν ακόμη 70 τρακτέρ από το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας.

Επιπλέον, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νησέλι Ημαθίας, φόρτωσαν ήδη δέκα τρακτέρ σε νταλίκες, τα οποία και μεταφέρονται στο Κάστρο Βοιωτίας, από όπου νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει το κονβόι με προορισμό την Αθήνα.

Οι αγρότες από τη βόρεια Ελλάδα με τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και λεωφορεία θα μπουν αύριο συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στα διόδια των Αφιδνών. Την ίδια ώρα θα φτάσουν οι αγρότες της Πελοποννήσου, επίσης συνοδεία αστυνομικών, στα διόδια της Ελευσίνας.

Πάντως οι εικόνες στην Αθήνα θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, αφού ήδη τηλεοπτικά κανάλια με δημοσιογράφους από Ευρώπη και Ασία έχουν έρθει στην χώρα μας για να καλύψουν το γεγονός.

Έκτακτα μέτρα τροχαίας στην Αθήνα

H εκπρόσωπος τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, ανακοίνωσε τα εξής: «Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης – διαμαρτυρίας αγροτών την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Αθήνας, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταρτίσει και θα εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα μέτρων για την εύρυθμη και ασφαλή διεξαγωγή των κινητοποιήσεων. Κεντρικός άξονας του σχεδιασμού αποτέλεσε η διασφάλιση του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών να συνέρχονται, χωρίς να διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα ληφθούν προσαρμοσμένα στην περίσταση μέτρα τροχαίας με τις ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε η μετακίνηση των αγροτών να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για τους ίδιους και τους λοιπούς χρήστες του οδικού δικτύου, σε όλη τη διαδρομή από την περιφέρεια στο κέντρο της Αθήνας.
Ειδικότερα, η κίνηση των γεωργικών ελκυστήρων θα γίνει συνοδεία περιπολικών της Ελληνικής Αστυνομίας με συγκεκριμένο δρομολόγιο τόσο από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα. Παράλληλα, για να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ)».

τροχαία

Από την πλευρά του ο προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Θεοφάνης Αναγνώστου, ανέφερε τα εξής: «Όπως προανέφερε και η Εκπρόσωπος Τύπου, από αύριο το μεσημέρι λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης- διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:
Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας. Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς. Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη. Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας. Θα παρέχουμε συνεχή πληροφόρηση για περαιτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Στην συνέχεια η εκπρόσωπος τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’, Κωνσταντία Δημογλίδου, πρόσθεσε: «Για οποιαδήποτε πληροφορία οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ενώ συστήνεται στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση με οχήματα στη διαδρομή της πορείας και στους χώρους των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».

19/02/2024 11:25 πμ

Ξεκινούν τα τρακτέρ αυτή την ώρα από τον Πλατύκαμπο της Λάρισας, το Στεφανοβίκειο, τον Ε65 και τα άλλα μπλόκα της Θεσσαλίας, προκειμένου να έρθουν Αθήνα και να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της Τρίτης (20/2).

Παράλληλα με λεωφορεία και αυτοκίνητα θα καταφτάσουν στην πρωτεύουσα και άλλοι αγρότες από όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν συμπληρωθεί 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλα.

Από την Λάρισα τα τρακτέρ θα κινηθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου, για να συναντήσουν τους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκο στο Στεφανοβίκειο και από εκεί θα περάσουν από τον Αλμυρό, θα ενωθούν με άλλα τρακτέρ της Μαγνησίας και με τη συνοδεία περιπολικών αλλά και αγροτικών οχημάτων θα φτάσουν στην Ανθήλη, εκεί όπου θα συναντηθούν με τρακτέρ που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από το μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα. Στην συνέχεια αυτό το κομβόι θα καταλήξει στο Κάστρο Βοιωτίας όπου θα διανυκτερεύσουν σήμερα οι αγρότες.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο των αγροτών, την Τρίτη, στο Σύνταγμα, απευθύνει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών - Αγροτών Λαϊκών Αγορών. «Αγωνιζόμαστε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να πετύχουμε μείωση των τιμών των προϊόντων», σημειώνει και τονίζει: «Είμαστε μαζί με τους αγρότες όλης της χώρας και διαδηλώνουμε για τα δίκαια αιτήματά μας».

Στο μεταξύ άλλαξε στάση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για το θέμα των τρακτέρ στην Αθήνα. Μετά την αρχική άρνηση και σε μια προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός ο υπουργός θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις στους αγρότες προκειμένου ένας αριθμός τρακτέρ να μπει στην πόλη. Οι εικόνες με τα τρακτέρ από το Βερολίνο και τις άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης δεν του άφησαν περιθώρια.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα τρακτέρ θα συνοδεύονται από περιπολικά της ΕΛΑΣ από το σημείο από όπου θα ξεκινήσουν μέχρι και την πλατεία Συντάγματος.
  • Θα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος εισόδου στον αστικό ιστό και συγκεκριμένο δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί.
  • Ανά 30 τρακτέρ θα πρέπει να υπάρχει όχημα που θα μπορεί να διαχειριστεί τυχόν προβλήματα ή ζημίες.
16/02/2024 04:13 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου, σε ξενοδοχείο της Αθήνας, για την παρουσίαση του προγράμματος Deliciοus EUPDOAPPLES και την ανάδειξη των ΠΟΠ μήλων Ζαγοράς Πηλίου.

Το τριετές πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνει δράσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν και ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαος Ταβουλάρης.

Αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού, μετά την επίσκεψή της και στην Κύπρο, βρίσκεται στην Αθήνα για την υλοποίηση δράσεων του προγράμματος Deliciοus EUPDOAPPLES, που περιλαμβάνουν εμπορικά γεγονότα, συναντήσεις με εμπόρους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και δωρεάν δειγματοδιανομές σε μαθητές και καταναλωτές.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ενωσιακά συστήματα ποιότητας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο πλαίσιο των συστημάτων ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, ευρύτερα γνωστός πλέον από τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου, αποτελεί μία από τις πλέον ιστορικές επιχειρήσεις της Μαγνησίας, καθώς έχει ήδη συμπληρώσει 107 χρόνια διαρκούς λειτουργίας. Για το γεγονός αυτό και για τη συμβολή του στην οικονομική ζωή της περιοχής έχει διακριθεί και έχει καταστεί πρότυπος για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο Συνεταιρισμός είναι η πρώτη επιχείρηση που κατοχύρωσε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης για τα μήλα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας παράλληλα το ίδιο έτος την πρώτη ελληνική επιχείρηση που επικόλλησε ετικέτα γνησιότητας στα προϊόντα της. Έχει καταφέρει να βρίσκεται σε μια αναγνωρίσιμη θέση στα ελληνικά και στα διεθνή δρώμενα του αγροδιατροφικού δικτύου φρούτων, μέσω της προσήλωσης στις τεχνικές που ενσωματώνονται στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Γεωργικής Παραγωγής και αφορά όλες τις καλλιέργειες των παραγωγών – μελών, αλλά και σε ένα πλήρες Σύστημα Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων για όλα τα προϊόντα που διαχειρίζεται και εμπορεύεται.

Μετά το πέρας της Συνέντευξης Τύπου, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Νικόλαος Ταβουλάρης. δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου. Μια εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε προγράμματος για την προώθηση του φημισμένου μήλου ΠΟΠ Ζαγοράς Πηλίου. Ο ιστορικός αυτός συνεταιρισμός, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εκμεταλλεύτηκε την ευρωπαϊκή πηγή χρηματοδότησης και υλοποιεί δράσεις για να καταστήσει το εξαιρετικό προϊόν του ευρύτερα γνωστό στο καταναλωτικό κοινό.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του χρηματοδοτικού αυτού εργαλείου, στέκεται αρωγός στην προσπάθεια αυτή όπως και σε κάθε προσπάθεια των αγροτών και των επιχειρήσεών τους για ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και για προώθηση των προϊόντων τους στην παγκόσμια αγορά.
Είμαι βέβαιος, ότι με συνέπεια στον κοινό μας στόχο, μπορούμε να πετύχουμε την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων μας.»
Τέλος, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνεταιρισμού κος Αντώνης Πολίτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, καθώς συνεχίζεται με συνέπεια και επιτυχία η παρουσία μας σε αυτόν τον κλάδο. Οι δράσεις που παρουσιάσαμε σήμερα, αποδεικνύουν ότι τα ΠΟΠ μήλα Ζαγοράς Πηλίου βρίσκονται ακόμη εδώ, και παρά όλες τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών στον τόπο μας, στη Θεσσαλία, κρατούν σταθερή την αναλλοίωτη ποιότητα τους μέσα από την πιστοποιημένη παραγωγή τους».

Λίγα λόγια για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου ιδρύθηκε το 1916 και είναι ένας από τους πρωτοϊδρυθέντες Συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Έχει 780 μέλη-παραγωγούς, το 99% των καλλιεργητών της περιοχής, σε λιγότερο από 15.000 στρέμματα γης.
Το κύριο προϊόν του Συνεταιρισμού είναι τα περίφημα ΠΟΠ Μήλα Ζαγοράς Πηλίου, τα οποία παράγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και αποτελούν έως και το 93% της συνολικής παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού.
Στο Πήλιο έχουν καταμετρηθεί από τον 18ο αιώνα δεκάδες ποικιλίες μήλων.
Το 1935 εισήχθησαν από τη Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι ποικιλίες “Starking Delicious” και “Golden Delicious”, που αποτελεί επικονιάστρια της πρώτης.
Έκτοτε και ειδικά μετά το 1960, η ποικιλία “Starking Delicious” είναι κινητήριος μοχλός της Ζαγοράς Πηλίου και του ομώνυμου Αγροτικού Συνεταιρισμού.

16/02/2024 11:14 πμ

Η Πανελλαδική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων (ΠΕΜ) εκφράζει την βαθιά θλίψη της για τον θάνατο του μέλους της Βασίλη Αρμενιάκου προέδρου του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Κέρκυρας.

Όπως επισημαίνει «ο Βασίλης Αρμενιάκος ήταν πρωτοπόρος αγωνιστής και μαχητής του εργατικού και αγροτικού κινήματος.

Είχε αποφασιστική συμβολή στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος στην Κέρκυρα βοηθώντας ουσιαστικά στη δημιουργία αγροτικών συλλόγων σε αρκετά χωριά του νησιού και στην ανασυγκρότηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας.

Πρωτοστάτησε στην ενημέρωση των Κερκυραίων αγροτών - ελαιοπαραγωγών για τις αρνητικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ.

Διαχρονικά μπήκε μπροστά στην οργάνωση των κινητοποιήσεων τους που και στις μέρες μας αναπτύσσονται σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας διεκδικώντας το δίκιο τους, να παραμείνουν στα χωράφια τους και στα κοπάδια τους.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, τις κόρες του και σε όλους τους οικείους του».

15/02/2024 04:08 μμ

Συλλαλητήριο στην Αθήνα, την προσεχή Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της Νίκαιας.

Ανυποχώρητοι και χωρίς διάθεση για αποκλιμάκωση εμφανίζονται οι αγρότες, παρά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι «φωνές» για δυναμική παρουσία με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων και τελωνείων πολλαπλασιάστηκαν και πλέον τα μπλόκα, ακόμη πιο ενισχυμένα, ετοιμάζονται για ένα κοινό και ενιαίο μέτωπο, αυτή τη φορά με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα.

Ο Κώστας Τζέλλας πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την συνάντηση για να μας διαλύσει. Εμείς πήγαμε στην συνάντηση για να έχουμε λύσεις. Οι αγρότες όμως συνεχίζουν να είναι στα μπλόκα γιατί δεν ικανοποιήθηκαν από ότι είπε η κυβέρνηση. Η πρόταση από το μπλόκο Ε65 είναι να κατέβουμε με τρακτέρ στην Αθήνα, για κλιμάκωση του αγώνα και να υπάρξουν λύσεις».

«Καλούμε τους αγρότες σε μαζική συμμετοχή από το Βορρά μέχρι το Νότο. Ταυτόχρονα, θα κλιμακώσουμε σε τελωνεία, σε λιμάνια, χτυπώντας όλοι στην ίδια κινητοποίηση, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας», δηλώνουν οι αγρότες από τα μπλόκα. «Δεν έχουμε άλλο δρόμο πέρα από τον αγώνα μας, σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς», είναι το μήνυμα που στέλνουν αμέσως μετά την απόφαση για το συλλαλητήριο στην Αθήνα.