Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις παρενέβη στο ΥπΑΑΤ η Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος.
Με δυο επιστολές προς το ΥπΑΑΤ η Διεπαγγελματική Κρέατος (ΕΔΟΚ) ζητά ενίσχυση, αφενός των παραγωγών αυτόχθονης φυλής μαύρου χοίρου, αφετέρου της κρεοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφίας.
Όπως σημειώνει η ΕΔΟΚ για το μαύρο χοίρο «η προσπάθεια για τη διάσωση, διατήρηση και ανάπτυξη της μοναδικής αυτόχθονης φυλής χοίρου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα με τις παρούσες αντίξοες συνθήκες (COVID-19 και Αφρικανική Πανώλη των χοίρων) πρέπει να υποστηριχθεί, και δια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο τελικό παραγόμενο κρέας, έτσι ώστε πρώτον να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των χοιροτροφικών μονάδων και δεύτερον, να εισέλθουν νέοι κτηνοτρόφοι, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες εκτροφής, τις αποδόσεις των παραγωγικών παραμέτρων και την άριστη ποιότητα του παραγόμενου χοίρειου κρέατος».
Αναφορικά με την κρεοπαραγωγό αιγοπροβατοτροφία η ΕΔΟΚ αναφέρει τα ακόλουθα: «ζητούμε στην υφιστάμενη απόφαση για την καταβολή της συνδεδεμένης αιγοπρόβειου κρέατος, πέραν της προϋπόθεσης παράδοσης συγκεκριμένης ποσότητας γάλακτος να προστεθεί, ως εναλλακτική προϋπόθεση, η παράδοση κρέατος, τιμολογημένου, ελάχιστη ποσότητας 10 κιλών αιγοπρόβειου κρέας ανά θυλικό πρόβατο η αίγα. Θα αποτελέσει τεράστιο κίνητρο για αύξηση της παραγωγής και κυρίως πάταξη της παραβατικότητας στο κρέας. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι σφαγές εκτός σφαγείων και θα αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητα στο σύνολό τους».
Αναλυτικά οι επιστολές της ΕΔΟΚ, που υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Λευτέρης Γίτσας, έχουν ως εξής:
ΠΡΟΣ ΥΠΑΑΤ
Υπόψιν
κ. Λιβανού Σπήλιου, Υπουργός
κ. Μπαγινέτα Κωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας
κ. Μπάζιο Δημήτριο, Προϊστάμενος Διεύθυνσης α.α.
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Σε συνέχεια της δήλωσης σας σε μέλη του Δ.Σ. της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (Ε.Δ.Ο.Κ.) και το ειλικρινές ενδιαφέρον που δείξατε για τη διάσωση, διατήρηση και ανάπτυξη της μοναδικής αυτόχθονης φυλής χοίρου στην Ελλάδα σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
Ιστορική αναδρομή
Ο αυτόχθονος μαύρος χοίρος αποτελεί τη μοναδική φυλή χοιροειδών στην Ελλάδα, του οποίου η εκτροφή χάνεται στα βάθη των αιώνων. Από τα Ομηρικά ακόμη χρόνια επιβεβαιώνεται η συστηματική εκτροφή (Οδύσσεια, ραψ.: ξ’, στ.: 13-17) του αυτόχθονου χοίρου, η οποία έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και μέσω του Προγράμματος QUBICK (ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκης) σε Διεθνές Μεσογειακό Συνέδριο. Η εκτροφή του Ελληνικού μαύρου χοίρου συνεχίστηκε μέχρι και την εδραίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον Ελλαδικό χερσαίο και νησιωτικό χώρο. Παρά την μακρόχρονη (πάνω από 400 χρόνια) απουσία (απαγόρευση) εκτροφής χοίρου (λόγω θρησκευτικών περιορισμών εκ μέρους των κατακτητών), η περιορισμένη αλλά σημαντική οικόσιτη εκτροφή, κυρίως στις ορεινές δασώδεις περιοχές, διέσωσε το μαύρο χοίρο και αποτέλεσε τη δεξαμενή γενετικού υλικού για την εξάπλωση της εκτροφής του στις αρχές του 20ου αιώνα. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν (Μεσοπολέμου – μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), η οικόσιτη μορφή εκτροφής, έδωσε τη “σκυτάλη” στην εκτροφή μαύρου χοίρου σε επίπεδο οικογενειακής εκτροφής μικρής δυναμικότητας (30 – 50 χοιρομητέρες). Η γεωγραφική κατανομή εκτροφής του αυτόχθονα μαύρου χοίρου περιλάμβανε τον κυρίως κορμό της χερσαίας Ελλάδας και ιδιαίτερα σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο. Αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα άρχισε να μεταβάλλεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60 λόγω των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών (αστυφιλία, αύξηση του βιοτικού επιπέδου, κ.α.) διαμορφώνοντας νέες τάσεις στην αγορά κρέατος και ως επακόλουθο μία ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Λόγω της μικρής παραγωγικότητας (μικρή δυναμικότητα εκτροφών) και των χαμηλών αποδόσεων, οι εκτροφείς μαύρου χοίρου ήταν πρακτικά αδύνατο να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς. Ελάχιστοι χοιροτρόφοι μαύρου χοίρου διατήρησαν μικρούς πληθυσμούς, ενώ αρκετοί γεννήτορες αυτόχθονα μαύρου χοίρου παρέμειναν σε οικόσιτη εκτροφή σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελληνικής υπαίθρου.
Υφιστάμενη κατάσταση
Οι ευοίωνες προοπτικές αναβίωσης εκτροφής του αυτόχθονα μαύρου χοίρου εμφανίστηκαν με την έναρξη των επιδοτούμενων προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Λόγω της άναρχης ανάπτυξης (χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ζωοτεχνική διαχείριση) και συχνά αμφισβητούμενης αξιοπιστίας ίδρυση εκτροφών, δεν θα υπήρχε η αναμενόμενη συνέχεια εάν δεν εκδηλωνόταν τόσο το έντονο ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού προς το ποιοτικό κρέας του αυτόχθονα μαύρου χοίρου, όσο και το “μεράκι” συγκεκριμένων χοιροτρόφων να αφιερωθούν στη διάσωση, στη διατήρηση και στην εκτροφή του μαύρου χοίρου. Μέσα από αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, δημιουργήθηκαν νέες εκτροφές, με παραγωγικές αποδόσεις που συνεχώς βελτιώνονται και με την παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικού χοίρειου κρέατος με υψηλή αποδοχή από το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Όπως προκύπτει από το επισυναπτόμενο 1270/270645 από 30-09-20 έγγραφο του Υ.Π.Α.Α.Τ/ Δ/νση ζωικών γενετικών πόρων, ο συνολικός αριθμός των πιστοποιημένων αυτόχθονων μαύρων χοίρων είναι μόλις 3.510 ζώα και οι εκτροφείς στην επικράτεια είναι πενήντα εννέα (59) άτομα.
Αν και μικρή η δυναμικότητα γεννητόρων των εκτροφών αυτόχθονα μαύρου χοίρου στην Επικράτεια, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι εξαιρετικές και δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση τόσο των παραγωγικών (καλύτερο - αποτελεσματικότερο συντελεστή μετατρεψιμότητας της ζωοτροφής και αύξηση του ημερήσιου βάρους αντίστοιχα) όσο και των αναπαραγωγικών παραμέτρων (πολυδημία, μειωμένη θνησιμότητα χοιριδίων, ελαχιστοποίηση μη παραγωγικών ημερών κ.α.). Πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε τις ημι-εκτατικές ή εκτατικές συνθήκες εκτροφής, όπως και το γεγονός ότι ως αυτόχθων φυλή, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η ενσωμάτωση και η ανθεκτικότητα στις καιρικές συνθήκες και η αντοχή στις ασθένειες. Τέτοια χαρακτηριστικά αναδεικνύουν την αξία των αυτόχθονων φυλών για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της ενωσιακής πολιτικής όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι, υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής στήριξής του από την Πολιτεία και με τις ενέργειες της ΕΔΟΚ, αλλά και την πρωτοβουλία και οργάνωση των ίδιων των παραγωγών, το κρέας μαύρου χοίρου θα μπορούσε στην επόμενη πενταετία να τριπλασιάσει τα μεγέθη του. Και ειδικότερα: Να καταστεί ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμο στον Έλληνα καταναλωτή. Να κερδίσει τη θέση που του αξίζει στα εστιατόρια και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση από το εξωτερικό η οποία έχει αρχίσει να εκδηλώνεται την τελευταία πενταετία. Μείωση κόστους, σταθερή παραγωγή, τυποποίηση προϊόντος, έλεγχος για αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή, εφαρμογή ενιαίου σχεδίου προώθησης και μάρκετινγκ, μια θέση στον Γαστρονομικό Χάρτη της Ελλάδας, είναι εκ των ων ουκ άνευ στοιχεία για εκπλήρωση όλων των ανωτέρω.
Σχεδιασμός δράσεων και ζωοτεχνική διαχείριση στις νέες συνθήκες εκτροφής
Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων οι χοιροτρόφοι καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στην πρόκληση, διασφαλίζοντας την άριστη υγεία των εκτρεφόμενων χοίρων, την υψηλή ποιότητα του παραγόμενου κρέατος και φυσικά το θεμιτό επίπεδο ευζωίας. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, απαιτείται η ενημέρωση των χοιροτρόφων, η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων βίο-ασφάλειας, εμβολιασμών και ευζωίας αλλά και της αναγκαίας επένδυσης κεφαλαίων στους χώρους των σταβλικών εγκαταστάσεων (εκσυγχρονισμό, επέκταση αυτών), υποδομών (περιμετρική περίφραξη, τάφρο απολύμανσης κ.α.) και στην αγορά εξοπλισμού (κλωβοί, ταΐστρες, συστήματα εξαερισμού κ.α.). Όλα αυτά χρήζουν Πολιτειακής υποστήριξης λόγω του υψηλού κόστους επένδυσης και του ιδιαίτερου τύπου εκτροφής που συνδυάζει συνθήκες ελεύθερης εκτροφής και πρωτόκολλα βίο-ασφάλειας και ευζωίας, άριστης ζωοτεχνικής διαχείρισης.
Πρόταση της Ε.Δ.Ο.Κ.
Η πρόταση της Ε.Δ.Ο.Κ. στηρίζεται σε ήδη εφαρμοσμένες ευρωπαϊκές πρακτικές (ειδικό καθεστώς δανειοδοτήσεων, ειδική κατηγορία επιδοτήσεων ή/και επιλεγμένων προϊόντων κ.α.) με πλούσια παράδοση στην εναλλακτική κτηνοτροφία και με παραγωγή ειδικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως το περίφημο jamon Iberico από τον Ισπανικό μαύρο χοίρο, (Το δανείστηκαν από την πολιτιστική μας κληρονομιά), το οποίο υποστηρίζεται από την Ισπανική Πολιτεία. Κύριε Υπουργέ, με γνώμονα την αδήριτη ανάγκη στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, πιστεύουμε ότι αυτή η άοκνη και τιτάνια προσπάθεια για τη διάσωση, διατήρηση και ανάπτυξη της μοναδικής αυτόχθονης φυλής χοίρου στην Ελλάδα, ιδιαίτερα με τις παρούσες αντίξοες συνθήκες (COVID-19 και Αφρικανική Πανώλη των χοίρων) πρέπει να υποστηριχθεί, και δια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο τελικό παραγόμενο κρέας, έτσι ώστε πρώτον να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των χοιροτροφικών μονάδων και δεύτερον, να εισέλθουν νέοι κτηνοτρόφοι, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες εκτροφής, τις αποδόσεις των παραγωγικών παραμέτρων και την άριστη ποιότητα του παραγόμενου χοίρειου κρέατος.
Η ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί μεταξύ άλλων και πρόταση αναδιάρθρωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, με εφαρμογή του σε εκτάσεις που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλο τρόπο, ενώ παράλληλα ενισχύουν την απασχόληση στην ύπαιθρο συμβάλλοντας, στην αειφορία, στην διατήρηση των ζωντανών χωριών και του κοινωνικού ιστού. Αποτελεί ακόμη ένα επιπλέον προϊόν για την ελληνική γαστρονομική φαρέτρα, αλλά κυρίως εμπλουτίζει με αξιώσεις τον διαμορφούμενο τουριστικό γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδος.
Ο πρόεδρος, το Δ.Σ, και η επιστημονική ομάδα της Ε.Δ.Ο.Κ. είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Γίτσας Ελευθέριος
Η δεύτερη επιστολή της ΕΔΟΚ έχει ως εξής:
Ανάδειξη της κρεατοπαραγωγού προβατοτροφίας
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η κτηνοτροφία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία (μικρά μηρυκαστικά), σαν κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής κατέχει εξέχουσα σημασία για τη χώρα λόγω της μακροχρόνιας παράδοσής της στον συγκεκριμένο τομέα και της σημαντικής συνεισφοράς της στην εθνική οικονομία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα διατήρησης της αιγοπροβατοτροφίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, καθόσον είναι η πρώτη χώρα της Ε.Ε. σε αριθμό εκτρεφόμενων αιγών και τέταρτη σε αριθμό εκτρεφόμενων προβάτων. Η μεγάλη οικονομική σημασία της αιγοπροβατοτροφίας έγκειται κυρίως στην παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων και δευτερεύοντος στην παραγωγή κρέατος και κρεατοσκευασμάτων.
Η Ελλάδα είναι χώρα με πλούσιο γενετικό υλικό όσον αφορά στις αυτόχθονες φυλές προβάτων, ζώα με ιδιαίτερα φαινοτυπικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά. Τα ζώα των φυλών αυτών είναι μέρος του ελληνικού ενδιαιτήματος και καλά προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες της Ελληνικής υπαίθρου και των παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής. Μέχρι σήμερα η γενετική βελτίωσή τους γίνεται αποκλειστικά με φαινοτυπικά κριτήρια μέσα από προγράμματα κλασικής επιλογής, τα οποία αφενός δεν είναι ορθά, αφετέρου βασίζονται σε πεπαλαιωμένες μεθόδους συζεύξεων.
Με δεδομένο την ανεξέλεγκτη εισαγωγή γεννητόρων ξένων φυλών και την έλλειψη εθνικού προγράμματος επιτήρησης των διασταυρώσεων στο εθνικό ποίμνιο τα ζώα των αυτόχθονων φυλών κινδυνεύουν με αλλοίωση του γενετικού τους δυναμικού αλλά και με εξαφάνισή τους. Η παρουσία αυτών των φυλών πέραν της συνδεδεμένης τους ιστορίας με την πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας συσχετίζεται με μοναδικά χαρακτηριστικά στοιχεία που διαθέτουν και τέλειο εγκλιματισμό στις τοπικές και Εθνικές συνθήκες των ορεινών, ημιορεινών όγκων (π.χ. ανθεκτικότητα σε νοσήματα, ποιοτικά χαρακτηριστικά κρέατος). Στόχος της παρούσας πρότασης είναι η ανάδειξη της κρεατοπαραγωγούς προβατοτροφίας μέσω της δημιουργίας και εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου συστήματος βελτίωσης και διαχείρισης κρεατοπαραγωγών φυλών προβάτων.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η κτηνοτροφία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας της χώρας μας, διαδραματίζοντας ιδιαίτερο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό ρόλο. O κτηνοτροφικός τομέας κατέχει ιδιαίτερη θέση, τόσο ως τομέας οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ως παράγοντας διατήρησης της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής των αγροτικών της περιοχών. Συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και στην ανάπτυξη άλλων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως η μεταποίηση και αποτελεί σημαντική πηγή απασχόλησης, ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της περιοχής, διατηρώντας τον πληθυσμό στις αγροτικές κοινότητες.
Τα μικρά αυτά θηλαστικά αποτελούν και απάντηση στην πράσινη συμφωνία, αφού με την εφαρμογή τους στην χώρα μας, απαντώνται όλοι οι περιβαλλοντικοί στόχοι, όπως η διατήρηση των βοσκοτόπων και της βιοποικιλότητας και γενικότερα η αειφόρος παραγωγή ζωικών προϊόντων. Η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή γενετικού υλικού υψηλών προδιαγραφών και η εξειδίκευση στον τομέα παραγωγής και αναβάθμισης γενετικού υλικού προτείνεται ως προοπτική που θα βελτίωνε την οικονομικότητα και την αποτελεσματικότητα του τομέα. Έτσι, απαιτείται η προώθηση και η ανάπτυξη μεθόδων και στρατηγικών που θα συμβάλλουν στη γενετική βελτίωση των ζώων και στην αύξηση της αποδοτικότητάς τους αλλά ταυτόχρονα θα εστιαστούν και στη διαχείριση των ζώων για την παραγωγή ποιοτικού κρέατος που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες. Τα τελευταία χρόνια σύγχρονες μέθοδοι γονιδιακής τεχνολογίας έχουν επιστρατευτεί με στόχο τον εντοπισμό γονιδίων τα οποία σχετίζονται με παραγωγικά χαρακτηριστικά των αγροτικών ζώων. Οι έρευνες αυτές εστιάζονται απευθείας στο γενετικό κώδικα των επιλεγόμενων ζώων και βασίζονται στους γενετικούς πολυμορφισμούς διαφόρων γονιδίων και στη μελέτη των γενοτύπων και των αλληλομόρφων τους.
H χώρα μας είναι έντονα ελλειμματική στα κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι Έλληνες προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα επειδή τα θεωρούν πιο ασφαλή και ανώτερης ποιότητας δίνει τη δυνατότητα για ερευνητικές προσπάθειες με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης των εκτρεφόμενων αγροτικών ζώων. Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του κλίματος, την ανάγκη δημιουργίας ανθεκτικού γενετικού υλικού στις κλιματικές αλλαγές αλλά και των συνθηκών εκτροφής των ζώων στον Ελληνικό χώρο έχει μεγάλη σημασία η δημιουργία ομάδων που θα υποστηρίξουν δράσεις για την γενετική βελτίωση κρεατοπαραγωγικών προβάτων, την εκτροφή τους αλλά και την ανάδειξη των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών τους ως ένα νέο επιχειρηματικό αναπτυξιακό μοντέλο.
Το παραγόμενο αρνί γάλακτος είναι και θα παραμείνει το κυρίαρχο ελληνικό προϊόν του τομέα των κρεάτων, αλλά στην Ελλάδα η παραγωγή του ορίζεται από την εποχική παραγωγή γάλακτος και ως εκ τούτου είναι διαθέσιμο κυρίως από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο του επομένου έτους. Τους επόμενους μήνες οι ποσότητες είναι πολύ μικρές, σχεδόν μη καταγράψιμες. Όμως τους μήνες αυτούς την χώρα μας επισκέπτονται τριάντα και πλέον εκατομμύρια επισκέπτες, που στην γαστρονομική τους κουλτούρα έχουν το μεγάλο αρνί, των είκοσι έως και τριάντα κιλών. Οι Έλληνες επαγγελματίες της εστίασης καλύπτουν με όχι ιδιαίτερη επιτυχία αυτό το έλλειμα χρησιμοποιώντας εισαγόμενο αρνί από Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, ή ελληνοποιημένο αρνί Ρουμανίας που έχουν εισάγει μεγαλέμποροι, το μεγαλώνουν σε στάβλους στην Ελλάδα χάνοντας την ταυτότητα τους και στην συνέχεια σφάζονται ως ελληνικά. Η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα στην γη, που έχει σημαντικά αναπτυγμένη αιγοπροβατοτροφία, αλλά στο σύνολο της γαλακτοπαραγωγική ενώ μόλις την τελευταία τριετία δημιουργήθηκαν λίγες κρεοπαραγωγικές (το γάλα τους είναι μόνο για τα αρνιά τους και δεν αρμέγονται).
Ένας πολύ σημαντικός επιπλέον λόγος της εφαρμογής αυτού του νέου παραγωγικού κλάδου είναι ότι σε αντίθεση με τα γαλακτοπαράγωγα αιγοπρόβατα, που εκτρέφονται χαμηλά στους πρόποδες των βουνών και τους κάμπους, για ευνόητους λογούς, τα κρεοπαραγωγικά εφαρμόζονται ψηλά στα βουνά που έχει άφθονη τροφή, ικανή να παράγει ποιοτικό κρέας και όχι το γάλα που θα επιθυμούσε ο κτηνοτρόφος. Μικρή εξαίρεση αποτελούν οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι που ανεβαίνουν τα καλοκαίρια στα βουνά και παράγουν κάποιες τελευταίες ποσότητες γάλακτος το οποίο διαχειρίζονται οι ίδιοι για τις προσωπικές αλλά και κάποιες φιλικές ανάγκες.
Είναι το μικρό θηλαστικό το οποίο είναι το μοναδικό ικανό να συμβάλει στην διατήρηση των βοσκοτόπων της χώρας μας, διότι μόνο με την βόσκηση του προβάτου και της γίδας επιτυγχάνεται η ανανέωση χρόνο με τον χρόνο όλων των άγριων φυτών και βοτάνων της ελληνικής χλωρίδας. Τέτοια χαρακτηριστικά αναδεικνύουν την αξία των αυτόχθονων φυλών για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της ενωσιακής πολιτικής όπως καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι, υπό την προϋπόθεση της ουσιαστικής στήριξής του από την Πολιτεία και με τις ενέργειες της ΕΔΟΚ, αλλά και την πρωτοβουλία και οργάνωση των ίδιων των παραγωγών, το κρέας του κρεοπαραγωγικού προβάτου και αίγας θα μπορούσε στην επόμενη πενταετία να τριπλασιάσει τα μεγέθη του. Και ειδικότερα: Να καταστεί ιδιαιτέρως αναγνωρίσιμο στον Έλληνα καταναλωτή. Να κερδίσει τη θέση που του αξίζει στα εστιατόρια και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση από το εξωτερικό η οποία έχει αρχίσει να εκδηλώνεται την τελευταία πενταετία. Μείωση κόστους, σταθερή παραγωγή, τυποποίηση προϊόντος, έλεγχος για αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή, εφαρμογή ενιαίου σχεδίου προώθησης και μάρκετινγκ, μια θέση στον Γαστρονομικό Χάρτη της Ελλάδας, είναι εκ των ων ουκ άνευ στοιχεία για εκπλήρωση όλων των ανωτέρω.
Κύριε Υπουργέ, με γνώμονα την αδήριτη ανάγκη στήριξης και ανάπτυξης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας, πιστεύουμε ότι αυτή η άοκνη και τιτάνια προσπάθεια για την είσοδο στις παραγωγικές πρακτικές και της κρεοπαραγωγικής αιγοπροβατοτροφίας πρέπει να υποστηριχθεί, και δια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο τελικό παραγόμενο κρέας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο οικονομικός στραγγαλισμός εκτροφών, βελτιώνοντας παράλληλα τις συνθήκες εκτροφής, τις αποδόσεις των παραγωγικών παραμέτρων και την άριστη ποιότητα του παραγόμενου αιγοπρόβειου κρέατος. Για τον λόγο αυτό ζητούμε στην υφιστάμενη απόφαση για την καταβολή της συνδεδεμένης αιγοπρόβειου κρέατος, πέραν της προϋπόθεσης παράδοσης συγκεκριμένης ποσότητας γάλακτος να προστεθεί, ως εναλλακτική προϋπόθεση η παράδοση κρέατος, τιμολογημένου, ελάχιστη ποσότητας 10 κιλών αιγοπρόβειου κρέας ανά θυλικό πρόβατο η αίγα. Θα αποτελέσει τεράστιο κίνητρο για αύξηση της παραγωγής και κυρίως πάταξη της παραβατικότητας στο κρέας. Θα μειωθούν στο ελάχιστο οι σφαγές εκτός σφαγείων και θα αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητα στο σύνολό τους. Επίσης, αθέμιτες πρακτικές, διακίνησης χωρίς τιμολόγια και ελληνοποιήσεις θα κτυπηθούν αποτελεσματικά.
Η ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί μεταξύ άλλων και πρόταση αναδιάρθρωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας, με εφαρμογή του σε εκτάσεις που μόνον αυτά συνάδουν απόλυτα με τους περιβαλλοντικούς στόχους, ενώ παράλληλα ενισχύουν την απασχόληση στην ύπαιθρο συμβάλλοντας, στην αειφορία, στην διατήρηση των ζωντανών χωριών και του κοινωνικού ιστού. Είναι μια νέα πρόταση για υποψήφιο κτηνοτρόφο που δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με την υφιστάμενη κτηνοτροφία, με τα τόσα προβλήματα, την ενοχοποιημένη, μια πρόταση που η υλοποίηση της δεν απαιτεί τις επενδύσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαιτεί η γαλακτοπαραγωγή. Μια πρόταση που έχει εξασφαλισμένη κατά το ήμισυ την βιωσιμότητα της, λόγω βουνού και βόσκηση, αλλά και μικρότερης έντασης απασχόλησης χρήσης ενέργειας και συμπεκνομένων ζωοτρόφων. Η εστίαση και πρόσφατα και η ξενοδοχειακή, είναι μια έτοιμη αγορά που διψά για το προϊόν αυτό, αφού είναι το κορυφαίο της γαστρονομικής πυραμίδας με ό, τι σημαίνει αυτό ως προσφερόμενες υπηρεσίες στους τουρίστες, επισκέπτες της χώρας μας.
Επίσης, με σωστό προγραμματισμό, προβολή και άνοιγμα νέων αγορών η χώρα μας να γίνει και εξαγωγική μεγάλων αρνιών και κατσικιών, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι όλες οι μουσουλμανικές χώρες πέριξ της Μεσογείου, δεν διαθέτουν αντίστοιχο παραγωγικό γενετικό υλικό. Μόλις πρόσφατα η ΕΔΟΚ έπεισε την Ε.Ε. και της δόθηκε η άδεια να εκτελέσει πρόγραμμα προβολής του αρνιού και κατσικιού σε Εμιράτα και Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά και θα αρχίσουν οι δράσεις του τον Μάρτιο του 2022. Είναι μια προοπτική πρωτάκουστη, που δίδεται στους κτηνοτρόφους μας, ανάπτυξης και βιωσιμότητας, με το πεδίο να διαμορφώνετε αργά και σταθερά σχεδιασμένο αργά και σταθερά, με την εκτέλεση αυτών των προγραμμάτων, διότι το ανάγλυφο της χώρας μας είναι ιδανικό για αειφορική παραγωγή μοναδικών και πολύ ποιοτικών προϊόντων.
Αποτελεί ακόμη ένα επιπλέον προϊόν για την ελληνική γαστρονομική φαρέτρα, αλλά κυρίως εμπλουτίζει με αξιώσεις τον διαμορφούμενο τουριστικό γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδος.
Ο πρόεδρος, το Δ.Σ, και η επιστημονική ομάδα της Ε.Δ.Ο.Κ. είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Γίτσας Ελευθέριος
Παραταγμένα στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας είναι, από σήμερα Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου), τα τρακτέρ με τους αγρότες να βρίσκονται επί ποδός, διεκδικώντας αιτήματα για την επιβίωσή τους.
Ειδικότερα, από σήμερα οι αγρότες της Καρδίτσας, θα βγάλουν στις πλατείες των χωριών του νομού τα τρακτέρ τους.
Η απόφαση για την κινητοποίηση ελήφθη το βράδυ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου, σε σύσκεψη την οποία κάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30 Αγροτικών Συλλόγων.
Επίσης, την ερχόμενη Τετάρτη (18 Δεκέμβρη), θα συγκεντρώσουν τα τρακτέρ τους στον Ε65 και το σχέδιο είναι είτε να στήσουν μπλόκο είτε να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο.
Αντίστοιχες αποφάσεις για κινητοποιήσεις αναμένεται ότι θα αποφασιστούν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (15 Δεκέμβρη), στη Νίκαια της Λάρισας.
Οι αγρότες διεκδικούν:
- Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε μια σειρά καλλιέργειες που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τα ζημιογόνα αίτια που προκάλεσαν μεγάλη απώλεια παραγωγής και εισοδήματος.
- Άμεσα μέτρα και αποζημιώσεις στο 100% για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
Κινητοποιήσεις αγροτών στη Λιβαδειά για το νερό
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη από τους αγρότες της Κωπαΐδας, του Διοικητηρίου της Λιβαδειάς και δηλώνουν ότι θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, αφού η κυβέρνηση τους απαξιώνει καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί της αρνούνται να ακούσουν τα προβλήματά τους. Οι αγρότες διεκδικούν:
- αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που δεν αρδεύτηκαν φέτος, με ευθύνη της Περιφέρειας αλλά και την κατεστραμμένη παραγωγή εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής,
- άμεση επανατοποθέτηση του πλωτού αντλιοστασίου στην Υλίκη και συντήρησή του, ώστε να είναι έτοιμο για την νέα αρδευτική περίοδο 2025,
- διασφάλιση της λειτουργίας των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου και
- δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου άρδευσης στο Διοικητήριο Λιβαδειάς με συμμετοχή αγροτών και επιστημονικού προσωπικού.
Aνακοινώθηκαν τα μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πληγέντων περιοχών από την κακοκαιρία «Bora», που είχαμε στα τέλη Νοεμβρίου, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκης, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών προχώρησαν στη διενέργεια ελέγχων και αυτοψιών στο πεδίο των πληγεισών περιοχών, με το έργο της πρώτης βασικής φάσης των αυτοψιών και καταγραφών να έχει ολοκληρωθεί.
Πλέον, κατά τη δεύτερη φάση, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης είναι σε συνεργασία με τους Δήμους για τη δρομολόγηση αυτοψιών, σε συνέχεια αποστολής στοιχείων από τους Δήμους στη Γενική Διεύθυνση, αλλά και μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.
Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται είναι τα ακόλουθα:
1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Ενεργοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις πληγείσες περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για τα «κόκκινα» κτίρια και 5.000 ευρώ για τα «κίτρινα» κτίρια
2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. με σκοπό την επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν.
3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Η οποία ανέρχεται ως και 500 ευρώ.
4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.
Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους.
5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις
6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις
7. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις
8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευ
α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία,
β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και
γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.
10. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, για έξι μήνες, στοχευμένα οι πληγείσες επιχειρήσεις των περιοχών της Ρόδου, της Λήμνου, της Πιερίας και της Χαλκιδικής
11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης
12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
13. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.
Προβλήματα δημιουργεί η εμπορική συμφωνία της EE με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για την ΠΟΠ φέτα.
Θα επιτρέπεται η χρήση της ονομασίας από παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής για έως και 7 χρόνια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η συμφωνία αναφέρει: «Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» δεν εμποδίζει τη συνεχή και παρόμοια χρήση του όρου «Φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων και εκδοχέων τους, για μέγιστο χρονικό διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω γεωγραφική ένδειξη κατά τρόπο συνεχή όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια εμπορεύματα στη εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η χρήση του όρου «φέτα» πρέπει να συνοδεύεται από ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του εν λόγω προϊόντος».
Δηλαδή οι παραγωγοί που ήδη χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα» μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση της, εφόσον αναγράφουν την χώρα προέλευσης.
Αντιδράσεις από ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για τις πρόσφατες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης που απειλούν την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και υπονομεύουν τη διεθνή θέση των παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως η ΦΕΤΑ.
Η συμφωνία Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος-σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας.
Παράλληλα, η απόφαση ένταξης του αρνιού στο «καλάθι της νοικοκυράς» ενόψει των εορτών είναι άλλο ένα πλήγμα στους κτηνοτρόφους. Ενώ ζωονόσοι, ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής εξοντώνουν ήδη τον πρωτογενή τομέα, η υποχρέωση να διατίθεται το αρνί σε χαμηλές τιμές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, ενισχύει την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι επιλέγει να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, της αγροτικής οικονομίας αλλά και των καταναλωτών αφού μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αισχροκέρδεια που μαστίζει την χώρα μας. Η κτηνοτροφία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ οι φωνές μας αγνοούνται προκλητικά.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1. Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur.
2. Στήριξη της κτηνοτροφίας με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα πρέπει να συν-αποφασιστούν με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων, όχι άλλες πολιτικές που βαθαίνουν την κρίση στον πρωτογενή τομέα.
3. Δίκαιη τιμολόγηση για το αρνί και άμεση κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την κυβέρνηση.
Ο ΣΕΚ καλεί όλους τους παραγωγούς και τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την κληρονομιά μας, τα προϊόντα μας και τον αγώνα μας.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι αναλώσιμο εργαλείο πολιτικής - είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος κλάδος για την επιβίωση των πολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε και ο πυλώνας της εθνικής μας ταυτότητας και της αγροτικής μας ανάπτυξης.
Συνάντηση με εκπροσώπους εκτροφέων Ελληνικού Μαύρου Χοίρου είχε, σήμερα Τετάρτη (11/12), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Στην συνάντηση οι εκτροφείς ανέφεραν στον κ. Κέλλα τα βασικά τους αιτήματα και ζήτησαν να δοθούν λύσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κυροχρήστος, εκτροφέας μαύρου χοίρου από την περιοχή του Νεοχωρίου Μεσολογγίου, «ο κ. Κέλλας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα προκυρηχθούν οι αυτόχθονες φυλές (Παρέμβαση Π3-70-1.5: «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων») και αναμένεται να γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους κτηνοτρόφους νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2025.
Επίσης το ΥπΑΑΤ βλέπει θετικά την ένταξη των εκτροφέων μαύρου χοίρου στο πακέτο των ενισχύσεων για την αγορά των ζωοτροφών λόγω του εγκλεισμού των ζώων και του αυξημένου κόστους.
Ζητάμε ακόμη την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε να συμπεριληφθούν οι εκτροφές του Ελληνικού Μαύρου Χοίρου στα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ.
Πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο μελετά το ΥπΑΑΤ, είναι να υπάρχει ξεχωριστή σφραγίδα για το κρέας του Μαύρου Χοίρου, για να απολτήσει ταυτότητα το προϊόν».
Στην συνάντηση στο ΥπΑΑΤ συμμετείχαν οι εκτροφείς: Κυροχρήστος Κωνσταντίνος, Πάτσιος Χρήστος, εκπροσώπηση Α.Σ Μυρτάλη, Τζιμιόπουλος Στέργιος, Σάραβα Κυριακή, εκπρόσωπος Σωματείου ΚΙΡΚΗ, Δήμου Δημήτριος, εκπρόσωπος Πανελλήνιας Ένωσης Εκτροφέων Αυτοχθόνων Φυλών Αγροτικών Ζώων.
Προχωρά το ΥπΑΑΤ το θέμα για την οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.
Η πληρωμή θα γίνει μετά τις γιορτές και σίγουρα μέσα στο 2025 όταν θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επεξεργάζονται σχέδιο για να δοθεί de minimis οριζόντια στους αιγοπροβατοτρόφους όλης της χώρας για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, διότι τα ζώα έμειναν κλεισμένα στους στάβλους με την απαγόρευση των μετακινήσεων.
Θα υπάρξει όμως και ένα πρόσθετο πακέτο ενισχύσεων που θα πάει σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κοπάδια τους σε καραντίνα λόγω πανώλης και ευλογιάς (π.χ. Έβρο, Λάρισα κ.α.). Σε αυτές τις περιοχές θα πάνε περισσότερα χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών.
Κατάσχεση αμνών
Στο μεταξύ είχαμε κατάσχεση αρνιών στην Π.Ε. Τρικάλων λόγω παράβασης των μέτρων πρόληψης για την Ευλογιά.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες ότι την Παρασκευή (6/12/2024), κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, διαπιστώθηκε παράνομη διακίνηση τριάντα δύο αμνών (άνευ σήμανσης και υγειονομικού πιστοποιητικού), που διακινούνταν με προορισμό σφαγειοτεχνική εγκατάσταση στην Π.Ε. Τρικάλων.
Όπως επισημαίνει τα μέτρα για την Ευλογιά του προβάτου και την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος επέβαλλαν την κατάσχεση των εν λόγω ζώων και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Η κτηνοτροφία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει δεχτεί εδώ και πέντε μήνες ισχυρό πλήγμα από τις επιζωοτίες της Πανώλης και της Ευλογιάς.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει επιδείξει υποδειγματική προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων και άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
Είναι απαράδεκτο κάποιοι επαγγελματίες να προτάσσουν το κέρδος και να λειτουργούν εις βάρος της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσων μηνών.
Η Υπηρεσία με γνώμονα την προστασία της υγείας των ζώων και του ζωικού κεφαλαίου θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους, την κλινική επιτήρηση και τη διενέργεια δειγματοληψιών και σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων θα επιβάλλει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το Ν. 4235/2014.
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ), στην πρόσφατη συνεδρίαση της με διευρυμένη σύνθεση αποφάσισε να πραγματοποιήσει μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή (15 Δεκεμβρίου) και ώρα 12 μ.μ. στην Νίκαια της Λάρισας.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜ αναφέρει τα εξής:
Καλούμε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς, να συμμετέχουν μαζικά με αποφάσεις των Ομοσπονδιών και των Συλλόγων τους ώστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε όλοι μαζί τα επόμενα αγωνιστικά βήματα μας.
Παλεύουμε για την επιβίωση μας και την ικανοποίηση των δίκαιων και ώριμων αιτημάτων μας ώστε να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας, να θρέψουμε τις οικογένειες μας, να συνεχίσουμε να παράγουμε τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας.
Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων με τις χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υψηλότατο κόστος παραγωγής, τις κάθε είδους καταστροφές από νόσους και φυσικούς κινδύνους την ανυπαρξία έργων υποδομής που μείωσαν την παραγωγή.
Η εφαρμογή της ΚΑΠ της Ε.Ε. ήταν καταστροφική όπως αναδείξαμε με τις περυσινές μεγάλες κινητοποιήσεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα τα είδαμε αμέσως με νέα σημαντική μείωση της βασικής ενίσχυσης αλλά και θα εκφραστεί και με μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Η πάγια θέση της ΠΕΜ και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος οι επιδοτήσεις να πάνε σε όσους πραγματικά παράγουν και να συνδεθούν με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο είναι πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ.
Απαιτούμε να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων.
Απέναντι μας έχουμε την Κυβέρνηση και διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις που με την πολιτική τους μας εξαθλίωσαν με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές, κάνοντας πλάτες στους εμπόρους και τις βιομηχανίες να κερδοσκοπούν σε βάρος μας αλλά και σε βάρος των καταναλωτών.
Οι έμποροι και βιομήχανοι πουλάνε πανάκριβα τα μέσα και εφόδια και την ίδια στιγμή αγοράζουν κοψοχρονιά την παραγωγή μας για να την πουλήσουν 3-4-5 και παραπάνω φορές στην λαϊκή κατανάλωση.
Φέρνουν συνεχώς εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες χωρίς δασμούς αξιοποιώντας τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΕΕ με την ψήφο των ελληνικών κυβερνήσεων, προϊόντα που είναι αμφιβόλου ποιότητας σε πολλές περιπτώσεις και με αυτό τον τρόπο αυγαταίνουν τα κέρδη τους ενώ οι «ελληνοποιήσεις» είναι η κανονικότητα και όχι η εξαίρεση.
Η Κυβέρνηση μπουκώνει με δις ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους, με φοροαπαλλαγές, με επιδοτήσεις, δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες αλλά ψίχουλα επιστροφής στους αγρότες και αυτά βέβαια κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας.
Με την «πράσινη ενέργεια» παραχωρεί σε μια χούφτα επιχειρηματίες τα βουνά και την γη υψηλής παραγωγικότητας για ΑΠΕ και Φωτοβολταικά πάρκα και την ίδια στιγμή πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα, αγροτικό και οικιακό.
Ο ΕΛΓΑ με τον αναχρονιστικό και αντιαγροτικό κανονισμό του δεν ασφαλίζει και δεν αποζημιώνει πολλά ζημιογόνα αίτια που έχουν επιφέρει συντριπτικό πλήγμα στην παραγωγή πολλών προϊόντων χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης στους παραγωγούς. Όσες δε αποζημιώσεις δίνονται είναι πολύ πιο κάτω από το πραγματικό ύψος της ζημιάς. Ο νέος κανονισμός που φέρνουν σε διαβούλευση είναι ακόμη χειρότερος, θα οδηγήσει σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και σε μεγαλύτερη μείωση των αποζημιώσεων.
Η κτηνοτροφία στην χώρα μας έχει δεχτεί ένα συντριπτικό πλήγμα τόσο από τις φυσικές καταστροφές επειδή δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζώα όσο και με τις νόσους των μικρών μηρυκαστικών, την Πανώλη και τώρα την Ευλογιά με κοπάδια να σφάζονται και να μην αναπληρώνονται, με τεράστια οικονομική ζημιά σε πολλούς άλλους κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να σφάξουν, να πουλήσουν, που είναι αναγκασμένοι να ταΐζουν εδώ και μήνες ζωοτροφές. Τα ψίχουλα των αποζημιώσεων σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου ούτε δημιουργούν προϋποθέσεις να ξαναφτιάξουν τα χαμένα και σφαγμένα κοπάδια τους.
Ζούμε τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων καθώς εκτίναξαν το κόστος παραγωγής και την ίδια στιγμή χάθηκαν βασικές μεγάλες αγορές για τα προϊόντα μας όπως συνέβη με την Ρωσία. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μπλέκει την χώρα μας με την συμμετοχή της στις πολεμικές συγκρούσεις που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας και κοστίζουν περίπου 7 δις ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ, τις αποστολές χιλιάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα μας όπως συμβαίνει με τις φρεγάτες.
Χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγροτική παραγωγή, να συμβάλουν σε ουσιαστική πρωτοβάθμια υγεία και πρόνοια για την υγεία μας, στην εκπαίδευση που πληρώνουν οι οικογένειες δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σε έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής θωράκισης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.
Ας σταματήσει η καραμέλα ότι για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Η ανυπαρξία έργων υποδομής και θωράκισης των περιοχών μας είναι ολοφάνερη και είναι η πηγή των προβλημάτων και οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Αντί για τα απαραίτητα έργα που σαν αγροτικό κίνημα τόσα χρόνια διεκδικούμε, η Κυβέρνηση προχωρεί το σχεδιασμό για Ενιαίο φορέα διαχείρισης των νερών, δηλαδή Α.Ε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που θα κάνουν ακόμη ακριβότερο εμπόρευμα το νερό και την διαχείριση του τόσο για άρδευση όσο και για ύδρευση.
Απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές, η αγανάκτηση και η οργή μας πρέπει να μετατραπούν σε αγωνιστική διάθεση, ετοιμότητα, ενότητα και διεκδίκηση και όχι σε μοιρολατρία και ηττοπάθεια που κάποιοι καλλιεργούν.
Οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και αλιείες χρειάζεται να σκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα από την εμπειρία τους. Ότι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών, μαζικών και πολυήμερων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και είναι ο μόνος τρόπος για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, να αποσπάσουμε κατακτήσεις και να σταματήσουμε την επίθεση εις βάρος μας που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην φτώχεια και το ξεκλήρισμα.
Η ΠΕΜ, οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, πιστεύουμε ότι με την διεκδίκηση και τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Οι προθέσεις κάποιων να εμφανιστούν ως προνομιακοί συνομιλητές της εκάστοτε κυβέρνησης και να δίνουν άλλοθι στην αντιαγροτική πολιτική της, εξυπηρετώντας και τα δικά τους ατομικά συμφέροντα δεν μας εκφράζει.
Για όλα αυτά, για το διεκδικητικό πλαίσιο, την επικαιροποίηση των αιτημάτων μας, για την ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος που χρειαζόμαστε σήμερα, θα συζητήσουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη που θα γίνει Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, 12 μ.μ. στη Νίκαια - Λάρισας. Όλοι εκεί, να μην λείψει κανείς αγροτικός σύλλογος και Ομοσπονδίας, κανένας αγρότης που ανησυχεί για το παρόν και το μέλλον και πιστεύει στην δύναμη και το δίκιο του αγώνα μας.
Διεκδικούμε λύσεις τώρα! Με την ενότητα, την αταλάντευτη στάση και την μαζική συμμετοχή θα τα καταφέρουμε!
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη κι ευλογιά έρχεται από το ΥπΑΑΤ, ενώ θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ένα τρίτο.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει τις πληρωμές αποζημιώσεων για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 687/2020.
Σήμερα Δευτέρα (9/12/2024) πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ στους λογαριασμούς των Περιφερειών 7,6 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα που ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων, είχαν πιστωθεί στις Περιφέρειες 5,7 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν σε δικαιούχους κτηνοτρόφους, αλλά και για να καλυφθούν έξοδα των Περιφερειών.
Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί στις Περιφέρειες για αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τις δύο ζωονόσους αλλά και για κάλυψη εξόδων που έκαναν οι Περιφέρειες, περισσότερα από 13,3 εκατ. ευρώ.
Αγροτική σύσκεψη οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή (15 Δεκέμβρη), στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί επίσης η πείρα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, από την προσπάθεια για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη συμπόρευση και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Η πραγματοποίηση της σύσκεψης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Λάρισα, το Σάββατο (30 Νοεμβρίου).
Εκεί συμμετείχαν εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλες τις περιοχές της χώρας, μεταφέροντας την εμπειρία από τη δράση τους και τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων, που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και προωθεί τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ, οξύνει συνεχώς τα προβλήματά τους, κάνει ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην παραγωγή.
Για την προετοιμασία της σύσκεψης προγραμματίζονται αυτές τις μέρες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Ομοσπονδιών, ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.
Στο μεταξύ μηχανοκίνητη πορεία θα πραγματοποιήσουν, την Πέμπτη (12 Δεκεμβρίου), στις 6 το απόγευμα, αγρότες της Μαγνησίας, όπως αποφάσισαν σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων.
Το πλαίσιο των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες αφορά τα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν λόγω των χαλαζοπτώσεων, της παρατεταμένης ζέστης και των χαμηλών τιμών σε μια σειρά προϊόντων, των κατεστραμμένων δρόμων, των προβληματικών αρδευτικών δικτύων.
Επίσης οι εκπρόσωποι των αγροτών θα συμμετέχουν στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει στη Νίκαια της Λάρισας.
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Γεωργίας στην Ορεστιάδα πραγματοποίησαν την προηγούμενη Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Βύσσας, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου, διεκδικώντας μέτρα για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων από τις ζημιές που υπέστη το ζωικό τους κεφάλαιο από τις ζωονόσους.
Κατήγγειλαν την κυβέρνηση που με την πολιτική της ευνόησε τις συνθήκες διασποράς μολυσματικών ασθενειών στα ζώα τους, με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και κτηνοτροφικού κεφαλαίου, ενώ οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις - με την προσκόμιση μάλιστα φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας- και των ενισχύσεων του μέτρου 5.2, που προϋποθέτουν την εξόφληση του κόστους αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου, δεν καλύπτουν τις ζημιές στο ελάχιστο.
Το γεγονός ότι η εκρίζωση της ασθένειας της ευλογιάς είναι πολύ δύσκολη πρέπει να οδηγήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων, ιδιαίτερα των προληπτικών και όχι μόνο κατασταλτικών στη φάση της έξαρσης.
Τα αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων είναι:
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
- Να εξασφαλιστεί, με ευθύνη του κράτους, η πλήρης ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και η αναπλήρωση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ελεγμένα ζώα.
- Να καλυφθεί από το κράτος το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης (ζωοτροφές, απολυμαντικά κτλ) σε όσους υποχρεώνονται σε σταυλισμό των ζώων.
- Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό, με προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων.
- Να εξασφαλιστούν ο έλεγχος και η αυστηρή επιτήρηση των σφαγείων.
- Να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στις εισαγωγές στα σύνορα
- Να καταργηθούν οι περιορισμοί και τα εμπόδια που θέτει η ΚΑΠ στη δυνατότητα σχεδιασμού και ανάπτυξης μέτρων πρόληψης, χωρίς την υποβάθμιση των προϊόντων.
- Πάγωμα των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των χρεών προς τις τράπεζες
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας
Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, λόγω πανώλης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι οποίες ανέρχονται στα 3.624.594 ευρώ.
Το εν λόγω ποσό εντάσσεται στην απόφαση καταβολής 6.544.375 ευρώ στις Π.Ε. όλης της χώρας, ως αποζημιώσεις για ευλογιά και πανώλη.
Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην συνάντηση με κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel και τις ζωονόσους της ευλογιάς και της πανώλης,
Στην συνάντηση γενικότερα συζητήθηκαν οι ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.
Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους πως, για την άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων έχει δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης, όπως το μέτρο 5.2.
Επιπλέον, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, ειδικότερα, η απαλλαγή ισχύει ήδη.
Επανέλαβε, δε, για μια ακόμη φορά ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα είναι μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, με 100% επιδότηση.
Αναφορικά με το αίτημα των κτηνοτρόφων περί οικονομικής ενίσχυσης για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών εξαιτίας του εγκλεισμού των ζώων, ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο εξετάζεται από το Υπουργείο και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις μόλις οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα ποσά που θα καταβληθούν, πιθανότατα μέσω προγράμματος de minimis.
Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα του πλαφόν που προβλέπει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε λόγω της θεομηνίας Daniel, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην αποζημιώνονται για το σύνολο των απωλειών τους. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου.
Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το ζήτημα αναστολής της υποχρέωσης προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, καθώς έχουν μειωμένα εισοδήματα, δεδομένου ότι τα κοπάδια τους έχουν πληγεί. Ο Υφυπουργός προχώρησε σε άμεση επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής από την προκαταβολή φόρου.
Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα και η πορεία του περιορισμού της ευλογιάς, με τον υφυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα κερδηθεί και αυτή η μάχη.
Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι είναι το τελευταίο μέτρο που απασχολεί το ΥπΑΑΤ αυτή τη στιγμή, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, κυρίως της φέτας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Στέλιος Σπανογιάννης, και οι κτηνοτρόφοι Δημήτρης Λιάπης, Γιώργος Αγγελής, Γιώργος Βλαχοστέργιος και Γρηγόρης Μπαρμπούτης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 5/12/2024, ανακοίνωσε ότι συγκροτεί επίσημα το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων (EBAF)», υιοθετώντας έτσι μία από τις συστάσεις της τελικής έκθεσης του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας.
Υπό την προεδρία του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Christophe Hansen, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργίας και Τροφίμων αποσκοπεί στο διάλογο μεταξύ των παραγόντων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και με την Επιτροπή.
Η Πρόεδρος της ΕΕ φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η γεωργία βρίσκεται στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρώπης μας. Σήμερα, προωθούμε την ενέργεια του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ για να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη και να φέρουμε κοντά τους ανθρώπους. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωργικών Προϊόντων Διατροφής έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει την πολυπλοκότητα της αλυσίδας γεωργικών προϊόντων διατροφής, στηρίζοντας τους γεωργούς και προωθώντας ένα πιο ανθεκτικό, ανταγωνιστικό και βιώσιμο αγροδιατροφικό σύστημα».
Αυτό το συμβουλευτικό όργανο αναμένεται να παρέχει συμβουλές υψηλού επιπέδου στην Επιτροπή σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στην έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ και θα συμβάλει στις εργασίες σχετικά με το όραμα για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα υποβληθεί εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας.
Το διοικητικό συμβούλιο θα συγκροτείται για πέντε έτη και αναμένεται να συνεδριάζει κατ’ αρχήν μεταξύ δύο και έξι φορές ετησίως. Ο Επίτροπος Hansen μπορεί να συγκαλέσει την ομάδα για πρόσθετες συνεδριάσεις όταν απαιτούνται επείγουσες συμβουλές.
Σήμερα δημοσιεύεται πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για τη συγκρότηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Θα αποτελείται από έως 30 οργανώσεις-μέλη, που θα εκπροσωπούν τρεις κατηγορίες ενδιαφερομένων: τη γεωργική κοινότητα, άλλους παράγοντες της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και την κοινωνία των πολιτών για τομείς όπως το περιβάλλον και το κλίμα, η καλή μεταχείριση των ζώων ή τα ζητήματα των καταναλωτών.
Θα πρέπει να υπάρχει ισόρροπη εκπροσώπηση αυτών των τριών κατηγοριών ενδιαφερομένων σε αυτήν την ομάδα. Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης θα πρέπει να επιδεικνύουν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωσία σε τομείς σχετικούς με τη γεωργία και τα τρόφιμα σε επίπεδο Ένωσης και να επιδεικνύουν την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να καταχωρίζονται στο Μητρώο Διαφάνειας.
Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο EBAF λήγει στις 8 Ιανουαρίου 2025.
Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση προσχώρησης θα πρέπει να επιδεικνύουν την ευρύτερη σχετική ικανότητα και εμπειρογνωσία σε τομείς σχετικούς με τη γεωργία και τα τρόφιμα σε επίπεδο Ένωσης και να επιδεικνύουν την ευρύτερη γεωγραφική αντιπροσωπευτικότητα σε όλα τα κράτη μέλη. Θα πρέπει επίσης να καταχωρίζονται στο Μητρώο Διαφάνειας (εδώ)
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει όλες τις αιτήσεις και σκοπεύει να οριστικοποιήσει τη σύνθεση του συμβουλίου στις αρχές του 2025. Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα συγκληθεί αμέσως μετά.
Για υποβολή αιτήσεων πατήστε εδώ
Το ΥπΑΑΤ εξετάζει λύσεις στο πρόβλημα με τις ενημερότητες για την αποζημίωση λόγω των ζωονόσων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση υποστήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, του ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σχετική τροπολογία για να μην είναι υποχρέωση των κτηνοτρόφων η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων τους οι κτηνοτρόφοι.
«Αναγνωρίζουμε ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι ένα εμπόδιο για πολλούς κτηνοτρόφους. Το θέμα παραμένει ανοιχτό και εργαζόμαστε για να δοθεί λύση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.
Το πρόβλημα με τις ενημερότητες και τα προβλήματα που δημιουργεί στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την θανάτωσή των ζώων τους είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος.
Νωρίτερα υπήρξε αναφορά του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλη Κόκκαλη, στην οποία ζητούσε να δοθούν αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε όλους τους κτηνοτρόφους χωρίς υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί δήλωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε «να γίνει η αποζημίωση των κτηνοτρόφων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».
Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση στη Διαύγεια που αφορά την χορήγησης της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος.
Όπως αναφέρει «ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος της παρούσας απόφασης και για τα έτη από το 2023 έως το 2027 ανέρχεται σε 324.312.360,00 €, δηλαδή ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 64.862.472,00 €, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως κάθε φορά ισχύει».
Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα άρθρα 32-35 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων ζώων κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγηση της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων (ΔΣΕΖ), σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3075/6.11.2023 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών.
Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους του Τμήματος Αιγοπροβατοτροφίας και της ΔΣΕΖ και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.
Για το σκοπό αυτό ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί εγκαίρως στην ΔΣΕΖ τον συνολικό αριθμό των επιλέξιμων ζώων και των δικαιούχων παραγωγών ανά Μέτρο και ανά έτος ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων».
Αιφνιδιασμός των κτηνοτρόφων από την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του αρνιού και του κατσικιού τις ημέρες των εορτών.
Ξεκινά, από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, η πρωτοβουλία για το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που περιλαμβάνει 6 επιπρόσθετες κατηγορίες προϊόντων για το τραπέζι των εορτών. Ειδικότερα, στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» μπαίνει το αρνί, το κατσίκι και η γαλοπούλα, καθώς και το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «οι τιμές στα προϊόντα του καλαθιού αναμένεται να είναι από τις καλύτερες της αγοράς και - στις περισσότερες περιπτώσεις - σε τιμές ίδιες ή χαμηλότερες από τις περσινές. Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιανουαρίου».
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Μπαλούκα, ο οποίος μας ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το θέμα. Πέρσι η τιμή παραγωγού στο αρνάκι ήταν στα 7,5 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 7 ευρώ το κιλό αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα μετά από την συγκεκριμένη απόφαση ένταξης του αρνιού και του κατσικιού στο «Καλάθι των Χριστουγέννων».
Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους με την αύξηση του κόστους λόγω αυξημένης χρήσης ζωοτροφών και περίμενε να έχει μια βοήθεια από την πώληση του κρέατος τις ημέρες των εορτών.
Είναι η εποχή που έχουμε τις περισσότερες γέννες και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γίνονται οι περισσότερες σφαγές στην χώρα μας.
Με εξαίρεση την περιοχή στο Αμπελώνα η υπόλοιπη Θεσσαλία κάνει κανονικά τις σφαγές των ζώων. Διαφωνούμε κάθετα με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης».
Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι χαμηλά η τιμή παραγωγού στο αρνάκι αυτή την εποχή και κυμαίνεται στα 6 ευρώ το κιλό. Είναι μια τιμή κάτω του κόστους. Εμείς θέλουμε για να βγάλουμε το κόστος μια τιμή στα 9 ευρώ το κιλό. Άρα θα πρέπει να ανέβει η τιμή και όχι να πέσει».
Οι παραγωγοί μήλων και κάστανων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Τετάρτη (04/12), στην Αγιά, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων.
Την συγκέντρωση διοργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί για τα μήλα ενίσχυση στα 380 ευρώ/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 ευρώ/στρέμμα.
Τα αιτήματα των παραγωγών είναι:
- Άμεση καταβολή της αποζημίωσης για τον Daniel στους δικαιούχους, στο πραγματικό ποσό αποζημίωσης της ζημιάς ανά στρέμμα. Χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων. Να μην υπάρχει «ψαλίδι» στα ποσά αφού πρόκειται για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
- Άμεσα να δοθούν στους δικαιούχους τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις από την σφοδρή χαλαζόπτωση του καλοκαιριού που κατέστρεψε την παραγωγή στο 100% για εκατοντάδες στρέμματα.
- Να δοθούν τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες και για όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε πορίσματα, ούτε χρήματα είδαν μετά από τόσους μήνες.
- Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τις παραγωγές που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα και δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η κυβέρνηση έχει προφορικά υποσχεθεί ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις, ύψους 4 εκατ. ευρώ, στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Προχωράμε σε κινητοποιήσεις γιατί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί αυτά τα χρήματα ούτε έχουμε δει κάποια σχετική απόφαση να έχει υπογραφεί που να αναφέρεται στην πληρωμή αυτού του ποσού. Η κυβέρνηση δεν κατέθεσε έως τώρα ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων».
Έκκληση προς τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκομένους στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ευλογιάς, να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στον αγώνα για περιορισμό και εκρίζωση της πανώλης, απηύθυνε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.
Η πολιτεία, όπως είπε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν από τη δική της πλευρά, αλλά και στην περίπτωση της ευλογιάς, απαιτείται η συμμετοχή όλων με την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επιδείχθηκε στην περίπτωση της πανώλης, για τον τρόπο αντιμετώπισης της οποίας, η χώρα μας έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Συγκεκριμένα ανέφερε ο υπουργός ότι «από 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.
Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Απαλλάσσονται οι κτηνοτρόφοι των νομών Έβρου και Ροδόπης από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν στην απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων.
Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εξέλιξη αυτή «αποτελεί μία δικαίωση της προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτό το διάστημα ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική στήριξη των πληττόμενων κτηνοτρόφων».
Το ερώτημα προς το ΥπΑΑΤ είναι γιατί να μην ισχύσει αυτό το μέτροα για όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας που θανάτωσαν τα ζώα τους λόγω της ευλογιάς και της πανώλης.
Θυμίζουμε σε επιστολή που έχει στείλει ο ΣΕΚ προς τον πρωθυπουργό και το ΥπΑΑΤ ζητούσε «η αποζημίωση για τις απώλειες από τις ζωονόσους να καταβάλλεται χωρίς την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και την ανασυγκρότηση του κλάδου».
Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι έκανε πληρωμές αποζημιώσεων 4.737.569 ευρώ στους κτηνοτρόφους. Αφορούν τις αποζημιώσες για θανατώσεις ζώων, κυρίως από την πανώλη και λίγες για ευλογιά. Και αυτά δόθηκαν βέβαια με αρκετή καθυστέρηση.
Προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δόθηκαν 162.590 ευρώ.
Το ΥπΑΑΤ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο και για ενισχύσεις «πολιτών» που παράπλευρα υπέστησαν οικονομική ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί 785.091 ευρώ. Δεν εξηγεί η ανακοίνωση αν αυτοί οι «πολίτες» είναι παραγωγοί ζωοτροφών ή σφαγεία ή τυροκομεία, που είχαν απώλεια εισοδήματος από τα περιοριστικά μέτρα.
Αυτό όμως που δεν αναφέρει το ΥπΑΑΤ είναι τα χρήματα για τους κτηνοτρόφους, που είχαν απώλειες εισοδήματος από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων (πανώλη και ευλογιά).
Οι μετακινήσεις απαγορεύτηκαν σε όλη την χώρα και όλες οι ζωοτροφές που είχαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για τον χειμώνα έχουν ήδη καταναλωθεί.
Απώλεια εισοδήματος όμως έχουμε και από το κλείσιμο των σφαγείων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να σφάξουν με αποτέλεσμα τα ζώα μεγάλωσαν και επιβάρυναν το κόστος της εκτροφής με αύξηση της κατανάλωσης ζωοτροφών.
Ζημιά είχαν και τα μικρά τυροκομεία που δεν μπορούν να βρουν γάλα από περιοχές που είχαμε μεγάλο αριθμό σφαγών με αποτέλεσμα την απότομη μείωση των κοπαδιών.
Για το Μέτρο 5.2 που θα αναπληρώσει τα ζώα που θανατώθηκαν μόνο το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι όλα πάνε καλά και εφαρμόζεται.
Το ΥπΑΑΤ νομίζει ότι με τα 4,7 εκ. ευρώ για θανάτωση ζώων λόγω πανώλης και γύρω στα 5 εκατ. ευρώ για την ευλογιά που θα καταβληθούν και έκανε το χρέος του στους κτηνοτρόφους. Έχει υποσχεθεί χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών αλλά θα πρέπει να τα δώσει άμεσα. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει για την αποκατάσταση της ομαλής ροής του εμπορίου των ζωοτροφών στην χώρα μας.
Στο μεταξύ το θέμα της ευλογιάς θα ζητήσουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χ. Τοψίδη και την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας, στην συνάντηση, που θα γίνει, την Πέμπτη (5/12), στο κτίριο της Περιφέρειας.
Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Η ευλογιά των προβάτων συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την κτηνοτροφία της Θεσσαλίας, με επίκεντρο τις περιοχές του Τυρνάβου και του Αμπελώνα. Το spread της ζωονόσου έρχεται συνέχεια των εξελίξεων της πανώλης και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες απώλειες, με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς τόσο σε άμεσο επίπεδο, όπως η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, όσο και σε έμμεσο, μέσω των σοβαρών επιπτώσεων στην παραγωγή και την τοπική οικονομία.
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας επισημαίνει την ανάγκη για μια πλήρη, σύγχρονη αποτίμηση της κατάστασης και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης του κλάδου. Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να περιοριστεί σε αποσπασματικά μέτρα.
Απαιτείται:
1. Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων με βάση την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, τόσο για τα ζώα που έχουν θανατωθεί όσο και για τις παράπλευρες απώλειες στην παραγωγή.
2. Ορισμός διαφανούς χρονοδιαγράμματος ενεργειών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνεχή ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα μέτρα που λαμβάνονται.
3. Επικαιροποίηση της στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων. Η αποκλειστική στρατηγική των θανατώσεων ζώων δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη απάντηση. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης προληπτικών μέτρων, και της ενδυνάμωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Εάν είναι δυνατόν, να εκπονηθεί και να παρουσιαστεί ειδική μελέτη εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάζει σε βάθος όλα τα ζητήματα που άπτονται στρατηγικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η επιλογή και εφαρμογή εμβολιασμών.
Η ευλογιά των προβάτων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα που αφορά όχι μόνο την κτηνοτροφία αλλά και την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας και μέσω αυτής την εθνική μας οικονομία. Είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν σε αποφασιστικές κινήσεις».
Τις προτάσεις τους προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ κατέθεσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, στα πλαίσια της εκδήλωσης: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά».
Οι προτάσεις που έδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός στον υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, περιλαμβάνουν τη δημιουργία τράπεζας γης, αιτιολογημένη πρόταση για αύξηση αγροτικών συντάξεων και αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών.
Προτάσεις σε εθνικό επίπεδο:
1) Δημιουργία πολιτικής επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τα στελέχη του ΥπΑΑΤ και από τα πανελλαδικά όργανα των αγροτών, η επιτροπή αυτήν θα είναι υπεύθυνη να συναποφασίζουν την αγροτική πολιτική της χώρας μας, έτσι θα διαμορφωθεί μια πολιτική η οποία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, θα υπάρχει άμεση ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας και θα λύνονται τα ζητήματα άμεσα χωρίς να χρειάζονται συγκρούσεις με την κυβέρνηση, η συνεργασία του κράτους με τους πολίτες της είναι απαραίτητη για την σωστή και άμεση διαμόρφωση πολιτικής.
2) Παύση όλων των ΑΠΕ σε αγροκτήματα, δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπους, να γεμίσουν πρώτα όλες οι στέγες της Ελλάδας
3) Άμεση ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων ΑΠΕ και διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης
4) Ολοκλήρωση έργων υποδομής, π.χ. φράγμα Νεστορίου είναι στο ίδιο σημείο εδώ και 10 χρόνια και μας μιλάνε για νέα έργα είναι δυνατόν; ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ υπάρχει έλλειψη υποδομών άρδευσης φράγματα ταμιευτήρες αρδευτικά κτλ, τα οποία θα μπορούσαν να παράγουν και ενέργεια.
5) Συνεργασία με πανεπιστήμια ώστε να γίνουν άμεσα αναδασμοί ή μερικοί αναδασμοί στην χώρα μας
6) Λύση της γραφειοκρατίας σε κληρονομικά θέματα για αγροτεμάχια, απαλλαγή φόρων κληρονομιάς αγροτεμαχίων ώστε να γίνουν άμεσα μεταβιβάσεις και να αλλάξει το καθεστώς γης στην χώρα μας
7) Δημιουργία τράπεζας γης ώστε να μπορούν αγρότες να αιτούνται δημόσια αγροτεμάχια άμεσα από την τράπεζα γης με δημοπρασία χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον με τοπογραφικά κτλ αλλά να μην εξασφαλίζουν την διαχείριση των αγροτεμαχίων
Συνεργασία με ινστιτούτα και πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθούν πρότυπα λειτουργικών κτηνοτροφικών μονάδων κοστολογημένα με απαλλαγή άδειας οικοδομής
9) Άμεση επίλυση έκδοσης αδειών λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων
10) Αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου των αγροτών, ώστε να έχουμε τα ίδια προνόμια με τους υπαλλήλους μας, είναι αδιανόητο αν πάθουμε ένα ατύχημα να μην αποζημιωνόμαστε από την ασφάλεια μας και να αναγκαζόμαστε να πληρώσουμε και επιπλέον εργαζόμενο ε ως ότου επανέλθουμε στην εργασία μας
11) Αύξηση των αγροτικών συντάξεων κατά 50% ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δεν μπορεί οι άνθρωποι που παράγουν την τροφή των πολιτών να έχουν την χαμηλότερη σύνταξη στην Ελλάδα, εμείς ταΐζουμε το έθνος
12) Μείωση των ετών συνταξιοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που τους αναλογούν, πχ ένας δημόσιος υπάλληλος συνταξιοδοτείται στα 62 του χρόνια υπολογίζοντας 22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα με 40 έτη εργασίας άρα στις 10.560 ημέρες εργασίας, άρα ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος θα πρέπει να παίρνει σύνταξη στα 30 έτη εργασίας αφού τότε εκπληρώνει τις 10.560 ημέρες εργασίας.
13) Προγράμματα γενετικής βελτίωσης σε φυτική και ζωική παραγωγή είτε με την δημιουργία ινστιτούτων είτε με την συνεργασία των πανεπιστημίων ώστε να δημιουργηθούν νέες φυλές και ποικιλίες ανθεκτικές στην κλιματική κρίση, έτσι θα αποσυμφορηθεί και ο ΕΛΓΑ από καταβολές αποζημιώσεων
14) Δημιουργία αγροτικής τράπεζας επενδύσεων ώστε να έχουν όλοι οι αγρότες άμεσα χρηματοδότηση με ανθρώπους που γνωρίζουν από πρωτογενή παραγωγή και όχι να έχουν να κάνουν με ανθρώπους που βλέπουν τις επενδύσεις μόνο σαν νούμερα
15) Άμεση αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ
16) Στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και εργαστηρίων ανά την χώρα μας
17) Αύξηση των μέτρων βιοασφάλειας στα σύνορα, να λειτουργήσουν και να στελεχωθούν άμεσα οι τάφροι απολυμάνσεων και τα μέτρα απολυμάνσεων
18) Αύξηση των ελέγχων των φαινομένων ελληνοποιήσεων και παράνομων εισαγωγών στην χώρα μας με πραγματικές κυρώσεις σε όσους ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, ειδικά στα γάλατα και τις νοθείες γαλακτοκομικών προϊόντων παραδειγματικές κυρώσεις
19) Πρόγραμμα ανάπτυξης των αγελάδων κρεατοπαραγωγής και γαλακτοπαραγωγής ώστε να φτάσουμε σε σημείο αυτάρκειας στην χώρα μας αλλά και να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε το ΠΓΕ στο Ελληνικό γιαούρτι
20) Ειδικά περιφερειακά προγράμματα για επιχειρήσεις START UP οι οποίες θα καλούνται να λύσουν προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής πχ, ντύσιμο καλαμιών με πλαστικό ώστε να αντέχουν περισσότερο, μηχανήματα συγκομιδής μήλων λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού
21) Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ ώστε να προσλαμβάνουν προσωπικό με πρόγραμμα
22) Ειδικό πρόγραμμα από-πέτρωσης χωραφιών με επιδότηση ανά στρέμμα ώστε τα εγκαταλειμμένα αγροτεμάχια λόγω πέτρας να επανέλθουν σε χρήση αυξάνοντας έτσι την παραγωγή της χώρας μας
23) Αύξηση του πριμ πρώτης εγκατάστασης στα 50.000 ευρώ για φυτική παραγωγή και στις 100.000 για κτηνοτροφική παραγωγή.
24) Διόρθωση τρόπου καταβολής δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, δεν είναι δυνατόν τα δικαιώματα να μοιράζονται με βάση το ΟΣΔΕ της πρώτης χρόνιας και να μένουν έτσι εφ όρου ζωής.
25) Ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών και κτηνοτρόφων με τον τρόπο του Farmer to farmer, να γίνουν ειδικά προγράμματα μέσω των πανελλαδικών οργάνων των αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι θα πηγαίνουν αγρότες και κτηνοτρόφους ταξίδια σε πετυχημένους συναδέλφους τους εντός και εκτός Ελλάδας ώστε να δούνε και να κατανοήσουν από πρώτο χέρι πως επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα και αποδοτικότητα με απτά παραδείγματα και άμεσες ερωτήσεις, ένα γραμμάριο πράξης είναι ίσο με έναν τόνο θεωρίας.
Προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο:
1) Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur καθώς αυτήν η συμφωνία θα σημάνει το τέλος του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα
2) Εγγυημένες τιμές άνω του κόστους παραγωγής σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό παρατηρητήριο τιμών
3) Δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών τα οποία δεν τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές
4) Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ με την συμμετοχή των θεσμικών οργάνων των αγροτών ώστε να συναποφασίστε η νέα ΚΑΠ όχι απλά να ανακοινωθεί στους αγρότες
Την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2024, στις 11 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς Λάρισας, για μια ακόμη φορά, οι αγρότες της περιοχής βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, πραγματοποιώντας νέο αγροτικό συλλαλητήριο. Το διοργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
Συνάδελφοι αγρότες της Αγιάς.
Με όπλο την ενότητα μας, την αποφασιστικότητα που δείξαμε και τις μεγάλες μαζικές κινητοποιήσεις για σχεδόν ένα χρόνο, καταφέραμε να αναγκάσουμε την Κυβέρνηση να πάρει απόφαση αποζημίωσης μέσω de minimis για τους μηλοπαραγωγούς και καστανοπαραγωγούς της Αγιάς για τις καταστροφικές πλημμύρες από τον Daniel.
Δύο μήνες μετά δεν έχουν δοθεί τα χρήματα που δικαιούμαστε, δεν υπάρχει ανακοίνωση από το Υπουργείο για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δικαιούχων που για τα μήλα ανέρχεται στα 380 €/στρέμμα και για τα κάστανα 200 €/στρέμμα.
Εμείς ζητάμε να δοθούν άμεσα τα χρήματα στους δικαιούχους αφού είχαν μείωση εισοδήματος που δεν αντισταθμίστηκε και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι μας στους πληγέντες Δήμους της Θεσσαλίας έχουν εξοφληθεί από τον Σεπτέμβριο.
Μάθαμε να διεκδικούμε και να νικάμε! Ξέρουμε τον δρόμο και έχουμε την θέληση να επιβάλλουμε το δίκιο μας.
Με τα ίδια όπλα, την ενότητα μας που δεν θα επιτρέψουμε να κλονιστεί παρά τις προσπάθειες που κάποιοι καταβάλλουν, την αποφασιστικότητα μας, και την μαζική συμμετοχή καθώς η Αγιά θα πλημμυρίσει από τρακτέρ για μια ακόμη φορά, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
- Άμεση καταβολή της αποζημίωσης για τον Daniel στους δικαιούχους, στο πραγματικό ποσό αποζημίωσης της ζημιάς ανά στρέμμα. Χρονοδιάγραμμα καταβολής των χρημάτων. Να μην υπάρχει «ψαλίδι» στα ποσά αφού πρόκειται για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές.
- Άμεσα να δοθούν στους δικαιούχους τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις από την σφοδρή χαλαζόπτωση του καλοκαιριού που κατέστρεψε την παραγωγή στο 100% για εκατοντάδες στρέμματα.
- Να δοθούν τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις σε όλες τις καλλιέργειες και για όλα τα φυσικά φαινόμενα που έχουν γίνει εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ αλλά ούτε πορίσματα, ούτε χρήματα είδαμε μετά από τόσους μήνες.
- Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τις παραγωγές που πλήττονται από καιρικά φαινόμενα και δεν καλύπτει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που πρέπει να αλλάξει ώστε να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
Συνάδελφοι της Αγιάς
Να μην λείψει κανείς! Ότι καταφέραμε ως τώρα, δυο φορές αποζημιώσεις, πραγματοποιήθηκε χάρη στις μαζικές κινητοποιήσεις μας. Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς για μια ακόμη φορά θα δείξουμε την δύναμη, την θέληση και την ενότητα μας.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Ξεκίνησαν οι πληρωμές αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σήμερα Τρίτη (3/12) πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών 5.685.251 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, για αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους πιστώθηκαν 4.737.569 ευρώ. Σε ενισχύσεις πολιτών που παράπλευρα υπέστησαν οικονομική ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί 785.091 ευρώ.
Για λειτουργικές δαπάνες, προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δόθηκαν 162.590 ευρώ.
Τέλος, επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ, ότι σήμερα Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης.
Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.
Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Σε πτώση η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα παρά την μείωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες από τις θεομηνίες και τις ζωονόσους.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες έχουν χαθεί πάνω από 160.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 40.000 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
Από την Λάρισα ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γραμματέας της ΠΕΚ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν μειώσει τις τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα κατά 8 - 10 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Αν και τα ζώα μειώνονται άρα μειώνεται και η προσφορά βλέπουμε να πέφτουν οι τιμές παραγωγού. Από την άλλη στην λιανική στα ράφια βλέπουμε να μένουν στα ίδια επίπεδα οι τιμές. Αυτή την περίοδο στην Θεσσαλία η καλύτερη τιμή στο αιγοπρόβειο είναι στα 1,48 λεπτά το κιλό. Εξαίρεση είναι η τιμή που πήρε ο συνεταιρισμός «Βοσκός» του Λιβαδίου για μικρή ποσότητα, 500 τόνους, στα 1,50 ευρώ.
Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές να ταΐσουν τα ζώα τους, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της καραντίνας τα έχουν συνεχώς μέσα στους στάβλους. Λένε από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών αλλά δεν βρίσκουν τα χρήματα. Επίσης αργούν πολύ να πληρώσουν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων λόγω των ζωονόσων. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους και θα πρέπει να το καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ».
Από τη Δράμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, «στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πάντα οι βιομηχανίες μας δίνουν τιμή 7 λεπτά μειωμένη σε σχέση με αυτήν της Θεσσαλίας. Η περιοχή της Δράμας αν και δεν έχει μέχρι σήμερα κρούσμα ευλογιάς έχει μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου πάνω από 40%. Αυτό δεν έχει σχέση με τις ζωονόσους αλλά με την έλλειψη βιωσιμότητας των εκτροφών.
Υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και έλλειψη βοσκοτόπων. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα βάζουν σε περιοχές που είναι βοσκοτόπια. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και στρατηγική από το ΥπΑΑΤ για την κτηνοτροφία στην χώρα μας. Δεν μας λένε τι μοντέλο παραγωγής θέλουν να κάνουμε εκτροφές σταυλισμένες ή εκτατική που τα ζώα βόσκουν έξω στα λιβάδια.
Από την άλλη δεν γίνονται σοβαροί έλεγχοι στις εισαγωγές. Έχουν ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 αλλά ακόμη ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν το λειτουργεί.
Επίσης είναι μεγάλο το κόστος των ζωοτροφών. Από τον Αύγουστο έχουμε κλεισμένα τα ζώα στους στάβλους λόγω της ευλογιάς. Επίσης φέτος δεν είχαμε παραγωγή τριφυλλιού λόγω της ξηρασίας με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η τιμή του στα 40 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτή την εποχή στο γάλα είναι στα 1,45 έως 1,47 ευρώ το κιλό χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί η μείωση των τιμών που έρχεται. Οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στα όριά τους και πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Στο μέλλον οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να προμηθεύονται ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα από εισαγωγές μιας και δεν θα μπορούμε να παράγουμε».
Ο κ. Σπύρος Σερακιώτης,κτηνοτρόφος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μας ανακοίνωσαν τιμη παραγωγου στο γάλα στα 1,32 ευρώ το κιλό και αν είναι πάνω από 60 τόνοι στα 1,36 ευρώ το κιλό. Πέρσι μας έδιναν οι γαλατάδες 1,48 ευρώ το κιλό. Έχουμε δηλαδή μια μείωση κατά 12 - 18 λεπτά σε σχέση με πέρσι και κατά 24 λεπτά σε σχέση με πρόπερσι. Η τιμή παραγωγού μειώνεται αλλά και ο αριθμός των αιγοπροβάτων μειώνεται.
Φέτος τον Σεπτέμβριο όταν μας έδιναν τις προκαταβολές για το γάλα δεν μας ενημέρωσαν ότι θα ρίξουν τις τιμές. Επίσης τα τιμολόγια του Οκτωβρίου μας τα έδωσαν τέλη Νοεμβρίου. Και τώρα μας ενημέρωσαν ότι το Νοέμβριο θα έχουμε μειωμένες τιμές.
Επίσης έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή με την ευλογιά και είμαστε σε καραντίνα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην να σφάζουν τα ζώα τους και να είναι αναγκασμένοι να τα μεγαλώνουν με πρόσθετο κόστος αγοράς ζωοτροφών. Καθημερινά θανατώνονται ζώα λόγω της ευλογιάς αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώνονται.
Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια οι κτηνοτρόφοι που έχουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους και να μείνουν βιώσιμες οι εκτροφές. Περίπου το 70% των αιγοπροβατοτρόφων δεν μπορούν να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό τους βγάζει εκτός οποιασδήποτε χρηματοδότησης.
Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται στην χώρα μας να έχουμε μια συνεχή μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά παράλληλα και πτώση των τιμών παραγωγού. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ απαντήσεις τι θα γίνει με τις εκτροφές και τι μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν για την στήριξη του κλάδου».
Για την υλοποίηση ενός σχεδίου στήριξης της κτηνοτροφίας στη Θεσσαλία, συζήτησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας με τις διοικήσεις των συνεταιρισμών ΕΒΟΛ και Γάλα Ελάςς.
Στη συνάντηση, η οποία αποτέλεσε συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης με συνεταιρισμούς μέλη της ΕΘΕΑΣ στη Θεσσαλία, τέθηκαν τα παρακάτω θέματα από τους κτηνοτρόφους συνεταιριστές:
Συνεταιρισμός Γάλα Ελάςς: Δημιουργία κέντρου γενετικής βελτίωσης των γαλακτοπαραγωγών προβάτων στην Θεσσαλία. Στήριξη της κρεοπαραγωγικής προβατοτροφίας, ανάπτυξη μοντέλων εντατικής εκτροφής κρεοπαραγωγών προβάτων στην Ελλάδα. Θέμα που χαρακτηρίζεται «μονόδρομος, μετά και τις ζωονόσους που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο της Θεσσαλίας και που προέκυψαν από τις εισαγωγές», όπως ανέφεραν οι συνεταιριστές.
Συνεταιρισμός ΕΒΟΛ: Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελληνοποιήσεων και των αθρόων εισαγωγών γάλακτος. Να μην σταματήσουν οι ΟΤΑ, τη βοήθεια που παρέχουν σε εργαζόμενους σε γάλα, με κουπόνια, καθώς όπως τονίστηκε «έτσι η τοπική κτηνοτροφία και οι τοπικές φάρμες που διαθέτουν το γάλα θα δεχθούν ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομία τους».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων, επανέφερε την πρόταση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία ενός εργαστηρίου που θα εξετάζει τα ισότοπα, ώστε να καταγράφεται η προέλευση του γάλακτος. Συμφώνησε απόλυτα με το αίτημα οι ΟΤΑ να συνεχίσουν να χορηγούνε στους εργαζόμενους τις συσκευασίες γάλακτος και να μην αντικατασταθεί η βοήθεια αυτή, με κουπόνια.
Αναφορικά με την ενίσχυση της κρεατοπαραγωγής, ο κ. Κουρέτας έκανε γνωστό το σχέδιο της Περιφέρειας, μέσα από συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, να χρηματοδοτήσει ερευνητικό πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο την πιστοποίηση του Θεσσαλικού προβάτου και μέσω αυτής της διαδικασίας να γίνεται η αναπαραγωγή.
«Πρέπει η κτηνοτροφία και η γεωργία στη Θεσσαλία να αποκτήσουν ταυτότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, προέτρεψε τους συνεταιριστές να εκμεταλλευτούν τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του «Θεσσαλία 2021-2027» και ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με τη συνεργασία και την επιχειρηματικότητα.
Στη συνάντηση παρέστησαν ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Στέφανος Διακομής, ο πρόεδρος του Γάλα-Ελάςς Γιώργος Μηλιώνης, ο γραμματέας Νίκος Ζιώζιας, ο πρόεδρος του gene-elass Γιώργος Γκαντούνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Δημήτρης Τσέτσιλας, ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΟΚ Δημήτρης Σταυρίδης, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του Συμβουλίου Καινοτομίας και σύμβουλος του Περιφερειάρχη σε αγροτικά θέματα Δημήτρης Γούσιος.