Με σχετική ρύθμιση στη βουλή τις επόμενες ημέρες.
Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να εξεταστεί το ζήτημα παράτασης της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), λόγω των συνθηκών της πανδημίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας.
Όπως έγινε γνωστό, σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή θα ενταχθεί σχετική ρύθμιση όπου θα προβλέπεται τρίμηνη παράταση στη θητεία των Διοικητικών Συμβουλίων των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021 (έχει δοθεί παράταση μέχρι 31 Μαρτίου για τις περιπτώσεις εκείνες που η θητεία των συμβουλίων έχει λήξει).
Η ρύθμιση θα αναφέρει ότι κατά το διάστημα των περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις που απαιτούνται για τη διενέργεια εκλογών.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αδυναμία των Γενικών Συνελεύσεων, η απόφαση θα ορίζει ότι οι αναγκαίες αποφάσεις θα λαμβάνονται δια περιφοράς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από το γραφείο του υπουργού, δήλωσε ότι, δίνεται η δυνατότητα στα διοικητικά συμβούλια των κατά τόπους τοπικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων να συντονίσουν αρτιότερα το έργο τους ενόψει της νέας αρδευτικής περιόδου. Το υπουργείο αντέδρασε άμεσα και έκανε δεκτό το αίτημά μας να παραταθεί για τρείς μήνες ακόμα η θητεία των συμβουλίων στις περιπτώσεις που είχε λήξει και δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εκλογικές διεργασίες λόγω των περιορισμών της πανδημίας.
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς, διοργανώνουν ευρεία σύσκεψη αγροτών την Πέμπτη (20 Μαρτίου) και ώρα 8 το βράδυ, στην Ταβέρνα «ΧΑΤΖΑΚΟΣ» στην Αγιά.
Όπως τονίζει η 6 μήνες πέρασαν από την στιγμή που η Κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση μας, ανακοίνωσε ότι η Αγιά θα αποζημιωθεί για την απώλεια παραγωγής λόγω Daniel και 3 μήνες πέρασαν από τότε που πήρε ΦΕΚ η σχετική απόφαση.
Και προσθέτει: «Όμως οι αγρότες μηλοπαραγωγοί και καστανοπαραγωγοί της Αγιάς ακόμη δεν έχουν πληρωθεί την αποζημίωση που τους οφείλεται χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε θα πληρωθούν. Μόνο ανέξοδες υποσχέσεις ακούμε.
Επίσης 8 μήνες πέρασαν από το καταστροφικό χαλάζι που έπληξε εκατοντάδες στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών στην Αγιά και ακόμη ούτε τα πορίσματα του ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί, φυσικά δεν μιλάμε καν για τα χρήματα.
Ο παραλογισμός συνεχίζεται καθώς στο πρόγραμμα ad hoc, 16 εκατομμυρίων ευρώ, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για απώλεια παραγωγής στα μήλα από καιρικά φαινόμενα, έχει πάρει έγκριση να δοθεί σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας εκτός από τους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας. Ακόμη δεν έχουμε πάρει απόφαση γιατί εξαιρούνται αυτοί οι Νομοί, ενώ αρχικά ο Υπουργός είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Επίσης όπως ισχύει για όλη την Ελλάδα ακόμη δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από τα οικολογικά σχήματα.
Υπάρχουν συνάδελφοι μας που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και να αγοράσουν μέσα και εφόδια καθώς δεν έχουν πληρωθεί από όλες τις παραπάνω αιτίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους πραγματοποιούμε την μαζική σύσκεψη την Πέμπτη στην Αγιά καλώντας και τους συναδέλφους μας απο την Μαγνησία ώστε να συντονίσουμε μαζί τις διεκδικήσεις μας και να ενταχθούμε στο ad hoc πρόγραμμα.
Ζητάμε επείγουσα συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα ώστε να πάρουμε απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα και κυρίως να υλοποιηθούν και να προχωρήσουν άμεσα οι πληρωμές και αποζημιώσεις.
Θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας και τις κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε αν δεν ικανοποιηθούμε.
Καλούμε τους αγρότες της Αγιάς να δώσουν βροντερό παρών στην σύσκεψη όπως κάνουν πάντα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και να κερδίζουμε».
Ανάστατοι είναι οι αγρότες από την έξαρση κλοπών στον ηλεκτρολογικό και λοιπό εξοπλισμό των αρδευτικών συστημάτων.
Ολόκληρες αγροτικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρικά καλώδια, ακόμα και από τις κολώνες της ΔΕΗ, μέχρι τα ρολόγια για το αγροτικό ρεύμα, αποτελούν στόχους στα χωράφια τους.
Οι αγρότες καταγγέλουν ότι είναι αβοήθητοι και απροστάτευτοι απέναντι στις κλοπές υλικού από τα αρδευτικά συστήματα των χωραφιών τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το πότισμα της γης.
Τελικά υπάρχει κάποιο σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία των αγροτικών χωραφιών;
Ερώτηση στην Βουλή
«Οι πληγέντες αγρότες, εκτός από πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της «γάγγραινας» των κλοπών αρδευτικού εξοπλισμού, απαιτούν την προστασία της πολιτείας απέναντι στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα κλοπιμαία. Όπως υποστηρίζουν, εκεί βρίσκεται η «πηγή του κακού» και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εστιάσουν στην εξάρθρωσή τους».
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρο Παπασταύρου για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει στον κάμπο λόγω των μαζικών κλοπών αρδευτικού εξοπλισμού.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών πολλών αγροτών που διαπίστωσαν ότι έχει εξαφανιστεί από τα χωράφια τους μεγάλο μέρος του εξοπλισμού για άρδευση, από σωληνώσεις και καλώδια μέχρι μετασχηματιστές, στην ερώτησή του μεταφέρει τις διαμαρτυρίες των πληγέντων και την απαίτησή τους να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα από την πολιτεία.
Όπως εξηγεί αναλυτικά «ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κάθε χρόνο, κυρίως στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, είναι οι κλοπές του αρδευτικού εξοπλισμού, ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων, άλλα και ολόκληρων μετασχηματιστών του δικτύου μεταφοράς του ρεύματος προς τις αρδευτικές παροχές.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ολόκληρες περιοχές κυριολεκτικά ρημάζονται, με λεία μπρούτζινα αρδευτικά εξαρτήματα, βάνες, σωληνώσεις, άλλα και καλώδια ρεύματος, πίνακες ηλεκτροδότησης και μετασχηματιστές λόγω του χαλκού που περιέχουν. Οι αγρότες θύματα των κλοπών διαμαρτύρονται εντονότατα για την κατάσταση αυτή, καθώς οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και επιφέρουν βαριές οικονομικές απώλειες. Ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel και υπάρχει καινούργιος αρδευτικός εξοπλισμός από την αποκατάσταση των ζημιών, η κατάσταση είναι τραγική από την απογύμνωση λόγω των κλοπών.
Όπως τονίζουν οι πληγέντες, η οικονομική ζημιά δεν είναι μόνο άμεση –για την αντικατάσταση του αρδευτικού εξοπλισμού- άλλα και έμμεση, διότι οι ανοιξιάτικες σπορές των ποτιστικών καλλιεργειών π.χ αραβόσιτου, βαμβακιού, μηδικής κ.α δεν γίνονται έγκαιρα ελλείψει αρδευτικού νερού, με συνέπειες στην παραγωγή.
Τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών, είτε του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των μετασχηματιστών και την ηλεκτροδότηση είτε των ιδιωτών για την επισκευή των αρδευτικών δικτύων και των ηλεκτρολογικών, «τρέχουν και δεν φτάνουν» αυτή την περίοδο στον κάμπο. Οι αγρότες, που βιώνουν από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση, κατανοούν ότι οι μαζικές εκκλήσεις τους για να επιδιορθωθούν έγκαιρα οι ζημιές δημιουργούν συχνά έλλειψη υλικών και κυρίως μεγάλη πίεση και φόρτο εργασίας, ο οποίος δεν είναι πάντοτε δυνατόν να διεκπεραιωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, η εν γένει αδυναμία τους να περιορίσουν από μόνοι τους το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, τους οδηγεί σε αγανάκτηση και σε αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια από την πολιτεία.
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών και να σταματήσει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των κλοπών του αρδευτικού τους εξοπλισμού, που τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, και πώς θα συνδράμετε στην ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την αφαίρεσή του;».
Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση ενός ολιστικού σχεδιασμού για τη συνολική ανάπτυξη της Θεσσαλίας, ενισχύοντας τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής, αποκαθιστώντας τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές και επενδύοντας σε νέες υποδομές για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Central Greece Forum - Θεσσαλία 2025, που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, στα Τρίκαλα.
Ο Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Θεσσαλία λόγω των φυσικών καταστροφών και δη του Daniel, υπογραμμίζοντας πως η πολιτεία έχει ήδη αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Θεσσαλίας, του ιδιωτικού τομέα.
«Με ένα πλαίσιο δράσεων που αυτή τη στιγμή οργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια πρόσκληση για τη μεταποίηση και τον εκσυγχρονισμό, για την αγροτική οδοποιία, για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια, σε λίγο χρονικό διάστημα από τώρα για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και σε δύο-τρεις μήνες αργότερα για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά, στην πραγματικότητα διαμορφώνουμε το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη Θεσσαλία», τόνισε.
Οι παρεμβάσεις για τη Θεσσαλία
- Ο Υπουργός ανέλυσε τα μέτρα που εφαρμόζονται και τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για την αποκατάσταση της Θεσσαλίας, τα οποία περιλαμβάνουν:
- Πρόγραμμα 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ για τη δωρεάν αντικατάσταση ζώων και την ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων.
- Ειδικά προγράμματα απονιτροποίησης ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των εδαφών της Θεσσαλίας.
- Υπερδέσμευση στα τοπικά προγράμματα LEADER, διασφαλίζοντας ότι κανένας επενδυτής δεν μένει εκτός χρηματοδότησης.
- Έγκριση αποζημιώσεων ύψους 310 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του ΕΛΓΑ, με αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής.
- Αξιοποίηση του Γεωργικού Αποθεματικού, με 43 εκατ. ευρώ για πληγέντες παραγωγούς στη Θεσσαλία.
- 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, ώστε να διασφαλιστεί η αρδευτική επάρκεια.
- Προγράμματα για τη μελισσοκομία και τη βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, με στοχευμένες παρεκκλίσεις για τους πληγέντες.
- Διετή απαλλαγή από την υποχρέωση εισφοράς κρέατος και γάλακτος στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
- Παράταση ενός έτους στους δικαιούχους του μέτρου αναμπέλωσης.
- Έγκριση πρώιμης συγκομιδής ακτινιδίων στην Αγιά.
- Απαλλαγή από εκτιμητικά τέλη του ΕΛΓΑ για δηλώσεις ζημιάς και καταμέτρηση νεκρών ζώων.
- Επαναπροσδιορισμός τιμής των αποζημιώσεων των καλλιεργειών με βάση τις σημερινές τιμές.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέδειξε τη σημασία της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα για τη Θεσσαλία, επισημαίνοντας: «Βρισκόμαστε στην καρδιά της παραγωγικής Ελλάδας. Για αυτό και η ανάπτυξη και του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα είναι ουσιαστικά μια φυσιολογική εξέλιξη, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Όταν μιλάμε για ανάπτυξη, προφανώς η προσδοκία είναι να αυξήσουμε γενικότερα και την αγροτική και την παραγωγική δραστηριότητα, να αυξήσουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει να εργάζεται εντατικά για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, τόσο μέσω αποκατάστασης των ζημιών όσο και μέσω στοχευμένων αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Μνημόνιο συνεργασίας, που επικαιροποιεί τη συμφωνία του 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με την Κύπρια ομόλογό του Μαρία Παναγιώτου, κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής του στη Λευκωσία.
Μέσα από την κοινή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου προτάσσονται δράσεις για την από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων και προβλημάτων που δημιουργεί η νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα, με κυριότερα τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης.
Στόχος, η δημιουργία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την ανθεκτικότητα της αγροτικής παραγωγής, ώστε να μείνει ζωντανός ο πρωτογενής τομέας.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσιάρας με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου έχει ξεκινήσει προσπάθεια, την οποία πλέον στηρίζουν τα κράτη της Μεσογείου (ομάδα των MED9) για δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου, εκτός της ΚΑΠ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κλιματική κρίση.
Επίσης ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία της Κύπριας ομολόγου του για να ενταχθούν στην πολιτική της ΕΕ δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η έλλειψη αρδευτικού νερού, μέσα από επιλογές της αφαλάτωσης και της αποθήκευσής του, όπως ενδεικτικά ανέφερε η κυρία Παναγιώτου.
Στόχος είναι, είπε η Κύπρια υπουργός, οι τρόποι αυτοί διαχείρισης των υδάτινων πόρων να μετουσιωθούν και σε νομοθεσία.
Το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας 2025-2027, που υπεγράφη, τόνισε ο κ. Τσιάρας πως δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι μια στοχευμένη πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών μας και διαμορφώνει ένα πιο ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας. Στόχος είναι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της έρευνας και η προώθηση κοινών δράσεων που θα παράγουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί.
Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη από τις δύο πλευρές υπάρχει πρόνοια για αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία και την ενσωμάτωσή τους στον πρωτογενή τομέα, με στόχο πάντα την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του και της ανταγωνιστικότητάς του.
Μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί δήλωσαν:
ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ:
Το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας 2025-2027, που υπογράφεται σήμερα, τόνισε πως δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Είναι μια στοχευμένη πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των αγροτών και αγροτισσών μας και διαμορφώνει ένα πιο ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας.
Στόχος μας είναι η αμοιβαία ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της έρευνας και η προώθηση κοινών δράσεων που θα παράγουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι η ενδυνάμωση της συνεργασίας μας είναι επιτακτική. Το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, επικαιροποιεί τη συμφωνία του 1991, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να παράγει μετρήσιμα και απτά αποτελέσματα.
Η συνεργασία μας παραμένει στενή και αγαστή τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από τις κοινές μας παρεμβάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενδυνάμωση της Στρατηγικής για την ανθεκτικότητα του νερού για να περιλάβει ειδικές πρόνοιες για τη διαχείριση του νερού, όπως η αφαλάτωση και η αποθήκευση, και ευχόμαστε να δούμε όλο αυτό να μετουσιώνεται και σε νομοθεσία.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί μας είναι κοινές, και γι’ αυτό ο συντονισμός των θέσεων μας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είναι κρίσιμης σημασίας. Το νέο αυτό Πρόγραμμα ενισχύει τη μεταξύ μας συνεργασία μέσω κοινής στρατηγικής στην ΕΕ για την προάσπιση των συμφερόντων των γεωργών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και την αγροτική ανάπτυξη, καθώς και τη διαχείρισης κινδύνων και κλιματικής προσαρμογής.
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας προωθούμε το κοινό μας αίτημα για τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου. Ενός Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως είναι η παρατεταμένη ξηρασία, ο καύσωνας και οι πλημμύρες.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση του σοβαρού φαινομένου που αφορά τη διάθεση πατατών από Τρίτες Χώρες που διοχετευονται στην ελληνική αγορά ως κυπριακές, αποφασίσαμε την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων για πάταξη του φαινομένου, με εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική νομοθεσία κυρώσεων σε όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα της εμπορίας του προϊόντος.
Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Κώστα, η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου στον πρωτογενή τομέα δεν περιορίζεται στις τυπικές διακρατικές σχέσεις. Αντικατοπτρίζει τη βούληση και των δύο χωρών να προσφέρουν λύσεις στους γεωργούς και να διαμορφώσουν μαζί ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον για τον αγροτικό τομέα διασφαλίζοντας την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων που εξασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.
Με αυτό λοιπόν, ως δεδομένο, σας καλωσορίζω για ακόμα μια φορά στη μεγαλόνησο, και συνεχίζουμε με ακόμα πιο ενδυναμωμένη, τη μεταξύ μας συνεργασία.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ:
Με μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι για άλλη μια φορά στην Κύπρο, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουμε τόσα πολλά κοινά και πάντα η μία χώρα στέκεται δίπλα στην άλλη. Πάντα βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, όποια και αν είναι η χρονική στιγμή και επιβεβαιώνουμε τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και την κοινή ιστορική τους διαδρομή. Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν από κοινού. Κάποια από αυτά επιχειρούμε να επιλύσουμε μέσα από τη συμφωνία που μόλις υπογράψαμε και η οποία αφορά στην έρευνα, στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στο πώς θα μπορέσουμε τα αποτελέσματα διαφορετικών δράσεων να τα φέρουμε και να τα εντάξουμε μέσα στην ίδια την παραγωγική διαδικασία του πρωτογενούς τομέα, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Κατά βάση αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις με κοινά χαρακτηριστικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της εποχής είναι αυτή της κλιματικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, με πρωτοβουλία της κυρίας Υπουργού, κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια και συνεχίζουμε με τις 9 Μεσογειακές χώρες, μαζί με τους MED9, κυρίως να μπορέσουμε να εντάξουμε τα θέματα και τα ζητήματα που αφορούν στην έλλειψη του αρδευτικού νερού στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και βεβαίως το τελευταίο χρονικό διάστημα αναδείξαμε από κοινού με τον πλέον εμφατικό τρόπο την πραγματική ανάγκη της σύστασης ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου εκτός Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, το οποίο θα μπορεί να δίνει ουσιαστικά ανάσα στον παραγωγικό κόσμο της Ελλάδας και της Κύπρου, λόγω των πολύ δραματικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Εκτιμώ ότι αυτή η συζήτηση, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία που αναλάβαμε, η οποία σιγά σιγά φέρνει κοντά και πολλές άλλες μεσογειακές χώρες, θα μπορέσει να έχει σύντομα αποτέλεσμα για το καλό και των δικών μας παραγωγών, από κοινού Ελλάδας και Κύπρου.
Ευχαριστώ ειλικρινά την ομόλογο μου για την υποδοχή και την συνεργασία. Είμαστε μαζί, η Ελλάδα με την Κύπρο συμπορεύονται μαζί, σε όλα τα επιμέρους ζητήματα που μας απασχολούν. Ελλάδα και Κύπρος είναι μαζί. Δίνουμε ένα μεγάλο αγώνα να κρατήσουμε ζωντανή την πρωτογενή παραγωγή, να στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και να δώσουμε με αυτό τον τρόπο μια συγκεκριμένη προοπτική στους αγρότες μας.
Στρατηγική της Κύπρου για αντιμετώπιση της λειψυδρίας
Ο βασικός στόχος της αρδευτικής πολιτικής της Κύπρου είναι «ούτε μία σταγόνα βροχής να μην καταλήγει στη θάλασσα». Για αυτό κατασκευάστηκαν πολλά φράγματα. Σήμερα καλύπτουν το 80% των λεκανών απορροής». Η Κύπρος, με 108 φράγματα, με συνολική χωρητικότητα 332 εκατ. κυβικών μέτρων νερού, είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φραγμάτων, ανάλογα με την έκταση, στην Ευρώπη. Ακόμη γίνονται αφαλατώσεις νερού. Το 2022 οι αφαλατώσεις κάλυψαν το 52% των συνολικών αναγκών σε νερό της Κύπρου. Ένα ακόμη μέτρο είναι η ανάκτηση νερού, δηλαδή η χρήση επεξεργασμένου νερού, προερχόμενου από τα λύματα, το οποίο χρησιμοποιείται στη γεωργία. Τέλος έχουν μέτρα εξοικονόμησης νερού σε ύδρευση-άρδευση και ανάλογη τιμολογιακή πολιτική, όπου η υψηλή κατανάλωση είναι ακριβότερη, ενώ υπάρχουν και πρόστιμα.
Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας καλούν όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς, να συμμετέχουν μαζικά με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κινητοποίηση που θα γίνει στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου) στις 11 το πρωί, στο χώρο του Μνημείου της θυσίας των κολίγων.
Όπως αναφέρουν στην σχετικη ανακοίνωση, η κινητοποίηση για το Κιλελέρ είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων και των μπλόκων μας όλο το προηγούμενο διάστημα. Κινητοποιήσεις με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που αντιμετωπίστηκαν από την Κυβέρνηση με ΜΑΤ, με ψίχουλα και με ανέξοδες υποσχέσεις.
Για το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην ΠΕΜ, στις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, το Κιλελέρ αποτελεί φάρο εξέγερσης, συλλογικής οργανωμένης δράσης και θυσιών, δεν είναι γιορτή, μνημόσυνο ή μια ευκαιρία να ακούσουμε υποκριτικά λόγια συμπάθειας όταν δεν δίνονται λύσεις στα δίκαια αιτήματα μας ή μας αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
Το Κιλελέρ στέλνει μήνυμα αγώνα και αισιοδοξίας όμως ταυτόχρονα και την ανυποχώρητη απόφαση μας να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην δημιουργηθούν τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια και εμείς να γίνουμε οι σύγχρονοι κολίγοι – εργάτες γης σε αυτά τα τσιφλίκια.
Στέλνει μήνυμα οργάνωσης καθώς η εξέγερση του Κιλελέρ στηρίχτηκε στους πρώτους αγροτικούς συλλόγους της Θεσσαλίας που δημιουργήθηκαν και με το φλογερό κήρυγμα του Μαρίνου Αντύπα και στόχος μας είναι η συγκρότηση και λειτουργία δυνατών, μαζικών και αποτελεσματικών συλλόγων και Ομοσπονδιών.
Στέλνει μήνυμα αποφασιστικής συμμετοχής επειδή η μαζικότητα είναι παράγοντας που βοηθάει στην μεγαλύτερη πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας.
Στέλνει μήνυμα αγώνα επειδή και από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως ότι κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα της ενότητας μας, των κινητοποιήσεων, πολυήμερων μπλόκων.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, στο Κιλελέρ, την Κυριακή (30 Μαρτίου 11), καλώντας όλο τον κόσμο που επιθυμεί να παρευρεθεί και τους αγρότες με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά να στείλουν σαφή μήνυμα ότι δεν θα ξεκληριστούμε αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ως την νίκη.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου έχασε το ακίνητο του στον πλειστηριασμό, παρά την ψήφιση της νομοθεσίας για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια.
Μετά από αυτό η ΕΘΕΑΣ απέστειλε έγγραφο προς την PQH (Ειδικό Εκκαθαριστή), μέσω του οποίου ζητά άμεση παύση των ενεργειών, που είναι αντίθετες με την κυβερνητική βούληση και τον ψηφισθέντα νόμο και αφορούν τις δανειακές υποχρεώσεις των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Η επιστολή την οποία υπογράφει ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρει τα εξής:
Πληροφορούμαστε από Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας, των οποίων δανειακές υποχρεώσεις διαχειρίζεται η εταιρεία «P.Q.H.», ότι παρά την ψήφιση σχετικού Νόμου από τη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, καθώς και την έκφραση της Κυβερνητικής βούλησης, οι υπηρεσίες σας κινούνται κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω βούληση και τον ψηφισθέντα Νόμο.
Επίσης, δεν διαφεύγει της προσοχής μας, ότι μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των εν λόγω δανείων, υπήρξε έξαρση ενεργειών από την πλευρά της «P.Q.H.», η οποία δημιούργησε προβλήματα στις Οργανώσεις, καθώς και στα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα-αγρότες.
Αντιλαμβανόμενοι τον θεσμικό σας ρόλο ο οποίος υπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον, σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας, ότι ήδη από την Πολιτεία θεσμοθετήθηκε με ψήφιση νόμου η βούλησή της για ευεργετικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων με βάση τις συνθήκες που έχουν προκύψει και επομένως πάσα ενέργεια που αντίκειται στο πνεύμα αλλά και στο γράμμα του, έρχεται σε αντίθεση με το προσφάτως εκφρασθέν ως δημόσιο συμφέρον.
Για τον λόγο αυτό, ζητούμε από τις υπηρεσίες σας τη διακοπή κάθε σχετικής ενέργειας και την εναρμόνιση τους με την νομοθεσία, καθώς και με τη βούληση της Κυβέρνησης όπως επανειλημμένα εκφράστηκε και από τον Πρωθυπουργό.
Ανάγκη αυστηρών ελέγχων στην αγορά, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, τα οποία πλήττουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους Έλληνες παραγωγούς.
Αυτό τονίστηκε στην κοινή εκδήλωση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία, στα πλαίσια της «Agrothessaly 2025».
Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, τόνισε ότι η αυστηρή εποπτεία αποτελεί προτεραιότητα για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα εγχώρια προϊόντα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην αναγκαιότητα αυστηρών ελέγχων στη διακίνηση του κρέατος, καθώς τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς και πανώλης των αιγοπροβάτων είχαν σοβαρές επιπτώσεις στον κτηνοτροφικό κλάδο.
Ο κ. Σατολιάς υπενθύμισε ότι η ΕΘΕΑΣ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας τη διερεύνηση των ευθυνών για την εμφάνιση της νόσου, τον εντοπισμό της χώρας προέλευσης και την εξέταση της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών. Όπως δήλωσε, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου, ώστε να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα στο μέλλον και να διασφαλιστεί η προστασία του κτηνοτροφικού τομέα.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της ΕΘΕΑΣ, ως θεσμικού εκπροσώπου των Αγροτικών Συνεταιρισμών, και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ως κύριου φορέα αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στους παραγωγούς. Αυτή η διασύνδεση, όπως τόνισε, μπορεί να ενισχύσει την πρόσβαση των αγροτών στην τεχνογνωσία και τις καινοτόμες πρακτικές, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με την επικείμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων (την λεγόμενη γαλάζια συμφωνία).
Η οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα απαιτεί από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι όλα τα επιφανειακά ύδατα (λίμνες, ποτάμια, μεταβατικά και παράκτια ύδατα) και τα υπόγεια ύδατα θα έχουν επιτύχει καλή ποιότητα έως το 2015. Η προθεσμία αυτή μπορεί να μετατεθεί στο 2027 υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούνται περισσότερες εργασίες για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας των υδάτων στην ΕΕ.
Τα κράτη μέλη καλούνται να συμμορφωθούν από το 2027 με τα επίπεδα ρύπανσης και να διασφαλίσουν ότι τα λύματα αντιμετωπίζονται καταλλήλως. Πρέπει μεταξύ άλλων να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, να καταπολεμήσουν την παράνομη εξόρυξη υδάτων και να αυξήσουν την αποδοτικότητα των υδάτινων πόρων.
Επίσης τονίζει ότι οι ξηρασίες και οι ελλείψεις νερού δημιουργούν προβλήματα στα υδάτινα αποθέματα της ΕΕ και στην άρδευση των καλλιεργειών, ενώ ο κίνδυνος να αυξηθούν οι πλημμύρες θεωρείται υψηλός.
Η ΕΕ έχει διατυπώσει βασικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη για τη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων έως το 2027, μεταξύ των οποίων:
- Αύξηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα μέσω της τήρησης των ορίων ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες από τη γεωργία, και εξασφάλιση της κατάλληλης αντιμετώπισης της απόρριψης λυμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας·
- Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων χρηματοδότησης και διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων διαχείρισης των υδάτων·
- Να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση των επίμονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως η χημική ρύπανση·
- Προώθηση της επαναχρησιμοποίησης των υδάτων και αύξηση της αποδοτικότητας και της κυκλικότητας για την πρόληψη της υπερεκμετάλλευσης υδροφορέων, την καταπολέμηση των παράνομων αντλήσεων και τον μετριασμό των ξηρασιών.
Στο μεταξύ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 6 Μαρτίου, εκδήλωση διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με τίτλο «Προς μια στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εκθέσεις της σχετικά με την κατάσταση των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κύριος στόχος της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανθεκτικότητα των υδάτων, που ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο, Ursula von der Leyen, στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, τον Ιούλιο του 2024, είναι να διασφαλιστεί η ορθή διαχείριση των πηγών νερού, η αντιμετώπιση της έλλειψης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας του κλάδου ύδρευσης, υιοθετώντας παράλληλα μια προσέγγιση κυκλικής οικονομίας.
Θυμίζουμε σε συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, τον Σεπτέμβριο του 2024, οι υπουργοί Γεωργίας από εννέα κράτη μέλη (MED-9) κάλεσαν την Κομισιόν να σημειώσει γρήγορη πρόοδο στις πολιτικές για την ασφάλεια των υδάτων. Οι υπουργοί της MED-9 (από την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία) απηύθυναν κοινή έκκληση για να βοηθήσουν τον γεωργικό τομέα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις νερού και να διασφαλίσουν την παροχή νερού εν μέσω εντεινόμενης ξηρασίας. Όπως ανέφεραν η ασφάλεια των υδάτων «πρέπει να παραμείνει στο επίκεντρο του έργου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προσφέρει ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για εσάς και όλους τους αγρότες».
Σε συγκρότηση προσωρινής διοίκησης προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Λάρισας και περιχώρων.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι και αναδείχτηκαν και στα μπλόκα μας για ένα ολόκληρο μήνα δεν λύνονται χωρίς την μαζική συμμετοχή και την αποφασιστικότητα μας για την ικανοποίηση των αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε θέσει.
Στα μπλόκα αλλά και στις καθημερινές αγωνιστικές δράσεις μας, συνειδητοποιούμε όλο και πιο πολύ ότι μόνο το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μπορεί να εμπνεύσει, να οργανώσει, να ενημερώσει και να δώσει προοπτική στους αγώνες μας.
Η συγκρότηση νέων και δυνατών Αγροτικών Συλλόγων, η σταθερή λειτουργία τους, η ενίσχυση και το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ είναι απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε ο αγώνας μας να έχει αποτελέσματα.
Αγρότες και κτηνοτρόφοι που δώσαμε την μάχη στα μπλόκα, γνωριστήκαμε και μας ενώνουν τα προβλήματα, τα αιτήματα αλλά και η πεποίθηση πως μόνο η οργάνωση στην Ομοσπονδία και τους Συλλόγους μπορούν να δώσουν λύσεις.
Έχουμε ξεκάθαρο προσανατολισμό ότι χρειαζόμαστε ένα διεκδικητικό αγροτικό κίνημα και όχι συλλόγους διαβούλευσης και δημοσίων σχέσεων που θα εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα και όχι την πλειονότητα των αγροτών.
Παίρνουμε την πρωτοβουλία ως προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο να προχωρήσουμε στην συγκρότηση ενός Αγροτικού Συλλόγου Λάρισας και Περιχώρων ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι να συνεχίσουμε τους καθημερινούς αγώνες.
Σύντομα θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών και η κατάθεση υποψηφιότητας από όποιον το επιθυμεί για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας».
Το προσωρινό Δ.Σ που θα οδηγήσει τον Σύλλογο στις εκλογές απαρτίζεται από τους:
Βασιλόπουλος Ντίνος
Γαλάνης Δημήτρης
Καρυώτης Τρύφωνας
Λέκκας Θέμης
Μπαντάσης Δημήτρης
Μπαρμπούτης Θανάσης
Παπαϊωάννου Τρύφωνας
Τσιτσανούδης Χρήστος
Φασούλας Παντελής
Φτάκας Θανάσης
Φτάρας Γιώργος
Η Περιφέρεια ξεκίνησε νέα διαδικασία διαβούλευσης για τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων για πιστοποίηση προϊόντων ως Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) με την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα.
Μετά την κατάθεση φακέλων για 12 προϊόντα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια με νέα προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης για την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα τα οποία είναι τα εξής:
- Τόνος Αλοννήσου
- Βαμβάκι Θεσσαλίας
- Αγουρέλαιο Πτελεού
- Μαρκάτι (γιαούρτι)
- Χαλβάς Φαρσάλων
- Τσάι Ολύμπου
- Χυλοπίτες Θεσσαλίας
- Σκοπελίτικη τυρόπιτα
Παράλληλα άνοιξε εκ νέου τη διαδικασία διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, ζητώντας να προσέλθουν με νέες προτάσεις προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα των προϊόντων που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.
Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ): Διαδικασία, Οφέλη, Υποχρεώσεις και Προοπτικές», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε τη σημασία αυτής της στρατηγικής επιλογής για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που θα αποκτήσουν την ονομασία προέλευσης αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ ολόκληρης της Θεσσαλίας». Υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει το 2007, κατά τη διάρκεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωση του κατσικιού Ελασσόνας και του φιρικιού Πηλίου ως ΠΟΠ. Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, θέτοντας ως στόχο την ένταξη τουλάχιστον 25 προϊόντων στη λίστα των ΠΟΠ μέσα στην επόμενη πενταετία.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food and Agriculture Organization) και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κ. Χαρουτουνιάν παρουσίασε αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που δύνανται να αποκτήσουν την ένδειξη ΠΟΠ, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων και τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης ΠΟΠ για τους παραγωγούς και την αγορά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία πιστοποίησης ενός προϊόντος ως ΠΟΠ είναι απαιτητική και χρονοβόρα , καθώς περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Από την πλευρά του και ο Γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Σταυρίδης, σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα έχει δημιουργηθεί και νέο τμήμα στη Διεύθυνση, το οποίο θα ασχολείται με τα ζητήματα αυτά και θα παρέχει πληροφορίες και ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
ΥπΑΑΤ: Ενστάσεις σε εθνικό επίπεδο
Στο μεταξύ ενστάσεις για Προϊόντα ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ σε Εθνικό Επίπεδο ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Οι ενστάσεις αφορούν:
«Γαρίδα Αμβρακικού / Garida Amvrakikou / Γάμπαρη Αμβρακικού / Gampari Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Σαρδέλα Amvrakikou / Sardela Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)
«Λαδοτύρι Μυτιλήνης (LADOTYRI MYTILINIS)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
«Κασέρι (KASSERI)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)
Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.
Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου.
Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.
«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο, που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.
Στη συνεδρίαση μετείχαν - δια ζώσης και διαδικτυακά - στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Στο Μαξίμου στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη (26/2), υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συζητηθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Θεόδωρο Σκυλακάκη, το αρδευτικό της Βοιωτίας.
Μετά την «πίεση» των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου και έχουν ήδη συπληρώσει 83 ημέρες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών με αποτέλεσμα για το 2025 ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να μην λειτουργήσουν τις παλιές γεωτρήσεις από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας.
Στην συνάντηση στο ΥΠΕΝ, που είχε παρουσιάσει σε ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος, ο υπουργός κ. Σκυλακάκης είχε καταθέσει την πρόσταση για να γίνει σταδιακή η άντληση των νερών από τις γεωτρήσεις για να είναι μειωμένες ποσότητες. Όμως ούτε με αυτή την απόφαση συμφώνησαν οι αγρότες γιατί πάλι θα υπήρχε το ίδιο αποτέλεσμα, αφού θα έφευγαν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα. Η σκληρή στάση των αγροτών άρχισε να φέρνει αποτέλεσμα.
Επίσης τις επόμενες ημέρες θα παρθούν αποφάσεις από το ΥΠΕΝ για την παροχή αρδευτικού νερού από το Μόρνο στην Κωπαΐδα.
Να θυμίσουμε ότι οι αγρότες ζητούν για τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου, 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό, από τον Μόρνο, ετησίως.
Αποχώρησαν οι αγρότες από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.
Τα Μπλόκα Γυρτώνης και Μικρού Ελευθεροχωρίου καλούν τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 26 Φεβρουαρίου έξω από τα γραφεία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, στη Λάρισα.
Θα ακολουθήσει συμμετοχή στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για τη μαύρη επέτειο από τα δύο χρόνια της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, με τρακτέρ στην είσοδο της πόλης της Λάρισας, ενώ το επόμενο ραντεβού τους θα είναι στον αγωνιστικό εορτασμό του Κιλελέρ.
Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων (ΠΕΜ) αναφέρει τα εξής:
Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που κοντά ένα μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης που στηρίζουν τα αιτήματά μας και συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση να δημιουργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα μας.
Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς συνδέεται και με το δικαίωμα του λαού μας να έχει φθηνά και υγιεινά προϊόντα για την διατροφή του και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών του.
Η λαϊκή συμπαράσταση εκφράστηκε μαζικά και στο μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ που πραγματοποιήσαμε στις 19 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να το απαγορεύσει.
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, τα οποία όλοι πλέον αναγνωρίζουν πως είναι λογικά και δίκαια. Αυτό έπραξε και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών στις 14 Φλεβάρη.
Βεβαίως, κάτω από την ισχυρή αγωνιστική πίεση των μπλόκων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να υποσχεθεί κάποια επί μέρους μέτρα, τα οποία βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες που έχουν η δημιουργήσει η εκτόξευση του κόστους παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τα προϊόντα μας, οι μεγάλες ζημιές που δεν αποζημιώνονται, η ΚΑΠ της ΕΕ που μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Οι κυβερνητικές υποσχέσεις, χωρίς μάλιστα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αφορούν σε:
- Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
- Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6 μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
- Ενδεχόμενη αύξηση των διαθέσιμων ποσών της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
- Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Δεν υποτιμούμε κανένα μέτρο που μπορεί να δώσει ορισμένες «ανάσες» επιβίωσης όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας. Αυτά τα μέτρα είναι άλλωστε μια ακόμα απτή απόδειξη πως δεν ισχύουν τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγροτικών αγώνων» που υποστηρίζουν οι κάθε λογής επικριτές και συκοφάντες του αγροτικού κινήματος.
Όμως, δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη μιζέρια, όπως ζητούν από μας οι κυβερνώντες, επικαλούμενοι τα διαβόητα «δημοσιονομικά όρια», τα οποία ισχύουν για τους αγρότες και τους άλλους εργαζόμενους, αλλά δεν ισχύουν για τους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούνται αφειδώς από το κράτος.
Βγήκαμε μαζικά και δυναμικά στα μπλόκα ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και εμπόδια, όπως:
- Το κλίμα μοιρολατρίας και ηττοπάθειας που καλλιεργούν οι εκάστοτε κυβερνώντες και τα διάφορα «τσιράκια» τους με τον ισχυρισμό ότι τάχα οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα.
- Τα παραπλανητικά ψεύδη της κυβέρνησης που διέδιδε ότι έχει, ήδη, λύσει πολλά αγροτικά προβλήματα και πως έχει τη βούληση να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.
- Τις κυβερνητικές φοβέρες πως αν πάμε με τα τρακτέρ στα μπλόκα θα μας αντιμετωπίσει με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
- Τα πονηρά τάματα από αυτόκλητους «σωτήρες» που μας ψιθύριζαν στ’ αυτιά πως η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει με τους αγώνες, αλλά μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές, που τις ζήσαμε πολλές φορές, όμως, αντί τα προβλήματά μας να λιγοστεύουν αυγαταίνουν.
Συνεχίζουμε τον αγώνα με διάφορες μορφές πάλης και με τον ίδιο στόχο: Την ικανοποίηση των ζωτικής σημασίας αιτημάτων μας.
Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, η συμμετοχή μας μαζί με όλο το λαό στα μεγάλα συλλαλητήρια για το έγκλημα των Τεμπών, στις 28 Φλεβάρη.
Ετοιμαζόμαστε για τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, που θα αποτελέσει για μια ακόμα φορά μήνυμα συνέχισης της πάλης της αγροτιάς για να μην ξαναγίνει κολίγας των αφεντικών, αλλά να γίνει αυτή αφεντικό του πλούτου που παράγει.
Η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου.
Όπως τονίστηκε στόχος της σύμβασης είναι η δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος, με σκοπό την αναβάθμιση και ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Καθηγητής, Γρηγόριος Μπεληγιάννης, καθώς και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του επιστημονικού και αγροδιατροφικού τομέα.
Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης προβλέπεται, εκτός από τη δημιουργία του προτύπου πιστοποίησης, η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και αξιολόγηση της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της γεωγραφικής περιοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, η πρωτοβουλία στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών μεθόδων εκτροφής.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Φίλιας, αναφέρθηκε στην πολιτική της Περιφέρειας για τη στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από την πλευρά του, ο κ. Μπεληγιάννης, υπογράμμισε τον ρόλο του Τμήματος στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων και τη συμβολή του στην ενίσχυση του αγροδιατροφικού τομέα.
Στη συνέχεια, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μήλιος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της δημιουργίας του προτύπου πιστοποίησης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί κρίσιμο βήμα για την ανάδειξη της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος. Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής, Νίκος Ανδρίτσος και ο Δρ. Μάριος Ματαράγκας, ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέλυσαν τα βήματα για τη δημιουργία του προτύπου και υπογράμμισαν τη σημαντική συνεισφορά τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις που προάγουν την ποιότητα των τοπικών προϊόντων, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Τρεις ολόκληρες ώρες είχε διάρκεια η σύσκεψη, που έγινε σήμερα Δευτέρα (24/2), στο ΥΠΕΝ, για τα θέματα της άρδευσης του κάμπου της Κωπαΐδας.
Στην σύσκεψη, υπό τον υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΕΥΔΑΠ, βουλευτές, δήμαρχοι και τρεις εκπρόσωποι των αγροτών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζάχαρης, παραγωγός από τον κάμπο της Κωπαΐδας, που συμμετείχε στην σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, «έχουν πάρει την απόφαση ΕΥΔΑΠ και ΥΠΕΝ να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες δοκιμαστικά για δύο μήνες τρεις παλιές γεωτρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα φεύγουν καθημερινά νερά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της Βοιωτίας για να πάνε στην Αθήνα για τις ανάγκες ύδρευσης.
Μετά από τις αντιδράσεις μας ο υπουργός κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα γίνει σταδιακή η άντληση των νερών για να είναι μειωμένες ποσότητες. Ούτε με αυτή την απόφαση συμφωνούν οι αγρότες.
Δεν μας δόθηκε καμία διασφάλιση από τον υπουργό ότι θα πάρουν οι αγρότες, για τις ανάγκες άρδευσης, τα 7 εκατ. κυβικά μέτρα νερό από τον Μόρνο ετησίως.
Αυτό το νερό δεν μας το χαρίζουν αλλά μας το οφείλουν γιατί στην πλευρά του Ορχομενού, από τις πηγές Χαρίτων και παράλληλες πηγές Πολυγύρας, αντλούν γύρω στα 15 εκατ. κυβικά μέτρα νερού. Αίτημά μας είναι η ενδυνάμωση των αντλιών από το κανάλι του Μόρνου.
Φεύγουμε από την συνάντηση διαφωνώντας σε όσα ανέφερε ο υπουργός. Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν από τις 5 Δεκεμβρίου. Είμαστε 81 ημέρες στο δρόμο γιατί απειλούν την οικονομική μας επιβίωση. Ανέφερα στον Υπουργό ότι θα κατέβουμε στην Αθήνα και θα παρκάρουμε τα τρακτέρ έξω από το υπουργείο και μου απάντησε ότι δεν θα βρούμε χώρο πάρκινγκ.
Βλέπουμε μια μεγάλη αδιαφορία για την αγροτική παραγωγή της περιοχής, κανείς δεν ενδιαφέρεται να λύσει το πρόβλημα της άρδευσης. Διαμαρτυρόμαστε γιατί είναι ορατός ο κίνδυνος της ερημοποίησης στην περιοχή του κάμπου, εξαιτίας της μη άρδευσης χιλιάδων στρεμμάτων αγροτικών καλλιεργειών».
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε κατηγορίες εναντίον τεσσάρων ατόμων και δύο εταιρειών για κατάχρηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων, σε έρευνα για απάτη, ύψους 1,73 εκατομμυρίων ευρώ, που έγινε στο Ιάσιο της Ρουμανίας και αφορούσε έργα για αρδευτικά συστήματα, εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.
Είχε προηγηθεί (από τον Απρίλιο του 2024) έρευνα σε αγροτικό συνεταιρισμό της χώρας, ο οποίος έλαβε χρηματοδότηση για δύο έργα εκσυγχρονισμού των συστημάτων άρδευσης, συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ (8,6 εκατ. RON).
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, η διαδικασία ανάθεσης δημόσιας σύμβασης για την επιλογή εταιρείας για την εκτέλεση των έργων παραποιήθηκε, προκειμένου να ωφεληθεί μια συγκεκριμένη εταιρεία, ιδιοκτησίας της συζύγου του de facto διαχειριστή του συνεταιρισμού.
Η έρευνα αποκάλυψε σύγκρουση συμφερόντων στην χρηματοδότηση των δύο έργων.
Ο διαχειριστής του συνεταιρισμού που έλαβε τα κεφάλαια, ήταν παντρεμένος με εκπρόσωπο της εταιρείας που κέρδισε το συμβόλαιο. Επιπλέον, ένα πρόσωπο που προήδρευε της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών του συνεταιρισμού, εργαζόταν ταυτόχρονα ως λογιστής της συγκεκριμένης εταιρείας.
Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσουν τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Αγροτικών Επενδύσεων της Ρουμανίας (AFIR), οι εκπρόσωποι, τόσο του συνεταιρισμού όσο και της επιλεγμένης εταιρείας, υπέβαλαν πλαστά έγγραφα υποστηρίζοντας ψευδώς ότι δεν υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων.
Περαιτέρω, οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού ζήτησαν και έλαβαν από την AFIR την αποζημίωση των εργολαβικών εξόδων, υποβάλλοντας διάφορα ψευδή εντάλματα πληρωμής ισχυριζόμενα ότι έχουν ήδη πληρώσει τους εργολάβους.
Προκειμένου να ανακτήσει τη ζημιά στον προϋπολογισμό της ΕΕ και τυχόν δικαστικά έξοδα, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κατέσχεσε έξι οικόπεδα (αξίας περίπου 500.000 ευρώ) και πάγωσε τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι υπόπτοι.
Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα της Ρουμανίας, η διακεκριμένη απάτη με αγροτικές επιδοτήσεις τιμωρείται με φυλάκιση έως και 11 χρόνια και έως τρία χρόνια η πλαστογραφία ιδιωτικών εγγράφων.
Οι δύο εταιρείες, εάν καταδικαστούν, θα έχουν πρόστιμο έως και 420.000 ευρώ περίπου (2,1 εκατομμύρια RON), επιπλέον των άλλων κυρώσεων.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη δημόσια εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την εκδίκαση εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.
Σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης (20/02), μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, με κεντρικό θέμα συζήτησης τα κόκκινα δάνεια Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτών.
Tέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη το εν λόγω ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συζητήθηκε και στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ κατά την εισαγωγική τοποθέτησή τους, προέβησαν σε μια συνολική ανασκόπηση των τρεχόντων θεμάτων και στις απαιτούμενες παρεμβάσεις, που απαιτούνται από τα συναρμόδια υπουργεία, με στόχο την αποτελεσματική στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους εργάτες γης
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση κόκκινων δανείων συνεταιρισμών και αγροτών, προκειμένου να κινητοποιηθούν και πάλι τα παραγωγικά στοιχεία τα οποία σήμερα είναι δεσμευμένα ή ανενεργά λόγω παλαιών χρεών με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Το νομοσχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), προβλέπει μια σειρά από σημαντικά μέτρα για την ανακούφιση των αγροτών και των συνεταιρισμών. Μεταξύ των βασικών διατάξεων είναι η δυνατότητα διαγραφής μέρους των οφειλών, η επιμήκυνση των χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων.
Παράλληλα, εισάγονται πρόνοιες για την ανάληψη των αγροτικών δανείων από εξειδικευμένους διαχειριστές, οι οποίοι θα αναλάβουν την καθοδήγηση των συνεταιρισμών, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκε στη θετική πρωτοβουλία και επισήμανε τη σημασία αυτών των μέτρων για την ανακούφιση χιλιάδων αγροτών και εκατοντάδων συνεταιρισμών, τονίζοντας ότι η παρούσα ρύθμιση ανταποκρίνεται σε χρόνια αιτήματα του κλάδου και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Επίσης, τονίστηκε πως για να είναι ολοκληρωμένη η εν λόγω παρέμβαση, απαιτείται να υπάρξει απαλλαγή Ευθυνών Παλαιών Διοικήσεων που δεν εμπλέκονται σε παράτυπες ενέργειες, ενώ δηλώθηκε ότι κατά την εφαρμογή των ρυθμίσεων οι Συνεταιρισμοί πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση, αξιοποίηση και μεταφορά των υποδομών για την υποστήριξη της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Φορολογία Αγροτών
Στη συνέχεια, έγινε αναφορά σε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών, όπως η υποχρεωτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, από 1/4/2025, το οποίο προκαλεί σοβαρές δυσκολίες για τους αγρότες και πρέπει να εξεταστούν τρόποι προσαρμογής του.
Επίσης, αναδείχθηκαν τα προβλήματα στην εφαρμογή της έκπτωσης φόρου 50% για τους συνεταιρισμένους αγρότες, ειδικά για εκείνους με συγκεκριμένη νομική μορφή για φορολογικούς λόγους. Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε άμεσες βελτιώσεις, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.
Εξίσου σημαντικό είναι το ζήτημα της επιστροφής ΦΠΑ για επενδύσεις Ομάδων Παραγωγών, το οποίο παραμένει άλυτο, παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Κόστος Παραγωγής & Ενέργειας
Στη συνέχεια, τα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν την άμεση εφαρμογή ενός γενναίου προγράμματος μείωσης του κόστους ενέργειας, μέσω σωστών και ευνοϊκών συμψηφισμών, καθώς και την ταχύτερη προώθηση του προγράμματος φωτοβολταϊκών στα χωράφια, για να επωφεληθούν άμεσα οι αγρότες, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των αδειοδοτήσεων για 50 MW σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Εργάτες Γης
Η ΕΘΕΑΣ ζήτησε να διευκολυνθούν οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών γης, καθώς η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για την αγροτική παραγωγή. Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού.
Ακολούθως, επισημάνθηκε η σημασία της λειτουργίας αποκεντρωμένων υπηρεσιών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης και την επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ίδρυση και ενίσχυση αυτών των υπηρεσιών κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση ζητημάτων, όπως οι αδειοδοτήσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και επιταχύνοντας τις διαδικασίες.
Επιπρόσθετα, τα μέλη της ΕΘΕΑΣ επεσήμαναν τις σημαντικότατες καθυστερήσεις, που συναντώνται στις διαδικασίες του Ταμείου Ανάκαμψης, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην αδυναμία υλοποίησης κρίσιμων έργων, ζητώντας άμεση επίλυση αυτών των καθυστερήσεων.
Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δικαιότερης καταβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και η ανάγκη εγγραφής και ενεργής συμμετοχής της ΕΘΕΑΣ στην Cogeca, προκειμένου να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση του ελληνικού αγροτικού τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ευχόμενος η νέα προσπάθεια να επιτύχει, ώστε να σταματήσει η μακρά ταλαιπωρία των αγροτών, που δημιουργεί δυσκολίες και σε λοιπούς κλάδους, που δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο, ζητώντας επιτάχυνση των πληρωμών με διαφάνεια, ώστε οι επιδοτήσεις να πηγαίνουν σε αυτούς που παράγουν.
Εξαγωγική Εταιρεία
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΘΕΑΣ για τη σύσταση και λειτουργία της εξαγωγικής εταιρείας «Συνεταιριστικές Ελληνικές Εξαγωγές Α.Ε.» – COGREXPO S.A. για την ενίσχυση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και ζήτησε τον σχεδιασμό εξαγωγών, ώστε να βρεθούν νέες αγορές για τα ποιοτικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα και αναφέρθηκε ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχυθεί με τα κατάλληλα προγράμματα προώθησης.
Θεσμικός Ρόλος ΕΘΕΑΣ
Αξίζει να αναφέρουμε πως στη σύσκεψη, αναγνωρίστηκε από τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κώστα Τσιάρα και τους λοιπούς υπουργούς ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ και πως αυτή μπορεί να προσφέρει με τους Συνεταιρισμούς-μέλη της στις νέες ανάγκες ανάπτυξης του αγροδιατροφικού τομέα και στην ενίσχυση της υπαίθρου.
Η ΕΘΕΑΣ θεωρεί ότι η άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του. Ευελπιστεί, ωστόσο σε άμεσες ενέργειες από την Πολιτεία για την επίλυση αυτών προς ενίσχυση του παραγωγικού συνεταιριστικού κινήματος για την εξασφάλιση της ανθεκτικότητας.
Από την ΕΘΕΑΣ, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μετείχαν, ο Πρόεδρος, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο Γεν. Γραμματέας, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγγος, μέλος Δ.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Από την πολιτική σκηνή, μετείχαν, ο κ. Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η κα. Θεώνη Αλαμπάση, ΓΓ Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο κ. Μάκης Βορίδης, Υπουργός Επικρατείας, ο κ. Γιώργος Μυλωνάκης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κ. Στέλιος Κουτνατζής, ΓΓ Πρωθυπουργού, ο κ. Παύλος Μαρινάκης, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Πάνος Αμυράς, ΓΔ Τύπου & Ενημέρωσης. Παρούσα ήταν και η κα. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τραπέζης της Ελλάδος.
Συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, το απόγευμα της Τετάρτης (19/2), στην Θεσσαλονίκη, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα μπλόκα της χώρας.
Με συνθήματα και με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αγρότες, σωματεία και φορείς υποδέχθηκαν στο κτίριο του ΟΣΕ τα δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που κατέφθασαν από διάφορες περιοχές.
«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι τα προβλήματά μας είναι μεγάλα αλλά μεγάλη είναι μεγάλη είναι και η αγωνιστική μας διάθεση», σημείωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών από τη Λάρισα, Ρίζος Μαρούδας, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους από όλα μπλόκα της χώρας, που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο.
Αργά το βράδυ με σύνθημα «συνεχίζουμε πιο δυναμικά από αύριο στα μπλόκα», ολοκλήρωσαν την κινητοποίησή τους, ενώ εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός πως τελικά δεν συνάντησαν τον πρωθυπουργό ο οποίος σήμερα πραγματοποιούσε επίσκεψη στην πόλη. Οι αγρότες που ήρθαν με τα τρακτέρ τους επέστρεψαν στο μπλόκο των Μαλγάρων, ενώ όσοι ήρθαν στην πόλη με λεωφορεία από μακρινές περιοχές, επέστρεψαν στον ΟΣΕ προκειμένου να επιβιβαστούν σε αυτά και να αποχωρήσουν.
Τα αιτήματά τους αφορούν:
Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο θα παραμείνουν στην παραγωγική διαδικασία.
Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Φωτογραφία: ποταμός Άρδας στη Βουλγαρία.
Οι αγρότες στον Έβρο ανησυχούν για την έλλειψη νερού από την Βουλγαρία. Η συμφωνία για την παροχή νερού στην Ελλάδα από την Βουλγαρία, που έληξε τον Ιούλιο του 2024, κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Μέχρι το 2024 το νερό της Βουλγαρίας ερχόταν ελεύθερα στην πεδιάδα του Έβρου, ωστόσο η περσινή λήξη της συμφωνίας έχει πυροδοτήσει την έντονη διαμαρτυρία των αγροτών
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τριγώνου, Δημήτρης Δρακούδης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι αγροτικοί σύλλογοι του βόρειου Έβρου έχουν αναδείξει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της έλλειψης συμφωνίας με την Βουλγαρία για το νερό άρδευσης.
Από το 2019 ζητούσαμε να προχωρήσουν σε ανανέωση της συμφωνίας τότε που η χώρα μας θα ήταν πιο εύκολο να κάνει διαπραγμάτευση. Σήμερα εξαρτιόμαστε από τις αποφάσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Oι αγρότες της περιοχής του Έβρου παραμένουν στο μπλόκο στον κόμβο των Καστανέων και συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης. Τα αιτήματά μας περιλαμβάνουν:
- Την άμεση σύναψη της διακρατικής συμφωνίας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της περιοχής μας.
- Την άμεση υλοποίηση έργων συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών (φράγματα, βελτίωση δικτύων κ.α.).
- Την κατασκευή νέων έργων που θα εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας στη διαχείριση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου.
Τα νερά αυτά ποτίσουν γύρω στα 200.000 στρέμματα καλλιεργειών. Χρειαζόμαστε κάθε αρδευτική περίοδο 186 εκ. εκ. κυβικά μέτρα νερού. Αυτό όμως που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι θέλουμε καθημερινή ροή ποσότητας νερού 1,5 εκ. κυβικών γιατί δεν υπάρχουν έργα υποδομής για την αποθήκευσή του».
Από το 1964, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αποζημιώσεων για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μεταξύ των δυο χωρών, το νερό από τα βουνά της Βουλγαρίας ερχόταν κατά μήκος του ποταμού Άρδα για την άρδευση της πεδιάδας του Έβρου. Η συμφωνία έληξε τον Ιούλιο του 2024, προκαλώντας ανησυχία στους Έλληνες αγρότες που εξαρτώνται αυτά τα νερά για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους. Η Ελλάδα και η εθνική εταιρεία ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας υπέγραψαν προσωρινή συμφωνία για την εξασφάλιση του εφοδιασμού από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος του 2024. Από την πλευρά της η βουλγαρική κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει μια προσωρινή συμφωνία μόνο για το φετινό καλοκαίρι. Το μέλλον είναι αβέβαιο για τις καλλιέργειες του Έβρου.
Όπως τονίζει ο κ. Δημήτρης Δρακούδης στον ΑγροΤύπο, «το υπουργείο Γεωργίας της Βουλγαρίας ανέφερε ότι η χώρα θα αξιολογεί πρώτα τις δικές της ανάγκες σε νερό και μετά θα ασχοληθεί με το νερό που θα στείλει στην χώρα μας. Η βουλγαρική πλευρά διαπραγματεύεται ποσοτό από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και σιδηροδρομική μεταφορά προϊόντων. Η Ελλάδα είναι κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση των κομμάτων στην Βουλγαρία για το θέμα των νερών. Η βουλγαρική αντιπολίτευση κατηγορεί την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση ότι θέλει να χαρίσει το νερό στην χώρα μας. Από την πλευρά μας ζητάμε, σε επιστολή που στείλαμε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να δεσμεύσει τον Βούλγαρο ομολογό του να δεσμευτεί δημόσια ότι θα εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες ποσότητες νερού για την απρόσκοπτη άρδευση των χωραφιών μας».
Μπλόκο στο σημερινό συλλαλητήριο των αγροτών στη Θεσσαλονίκη προσπαθεί να βάλει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).
«Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων για την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ΕΛ.ΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στη δυτική είσοδο
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη (19/2), στις 18:30, οι αγρότες έχουν προγραμματίσει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου-Λιμάνι), στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην πόλη, με τον οποίο ζητούν συνάντηση.
Η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει τα εξής:
Ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης απαγορεύεται η πραγματοποίηση συνάθροισης τις απογευματινές ώρες της 19-02-2025 επί της οδού 26ης Οκτωβρίου (έμπροσθεν του κτηρίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας), καθώς και κάθε συνάθροισης-πορείας (σταθερής, κινητής, πεζή ή μηχανοκίνητης) από την 06:00 ώρα της 19-02-2025 έως την 24:00 ώρα της 19-02-2025
α) επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου με την Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, έως την συμβολή της με τις οδούς Παλαιού Σταθμού και Καρατάσου,
β) επί του Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων και της οδού Παλαιού Σταθμού (προέκταση του αυτοκινητόδρομου), από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου του αυτοκινητόδρομου με την οδό 26ης Οκτωβρίου, έως τη συμβολή της οδού Παλαιού Σταθμού με τις οδούς 26ης Οκτωβρίου και Καρατάσου και
γ) σε ολόκληρη την περιοχή που περικλείεται μεταξύ των ως άνω οδών (Α/Δ Πειραιώς-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, Παλαιού Σταθμού και 26ης Οκτωβρίου) καθώς, δεδομένων των παραγόντων και των λοιπών περιστάσεων που συνθέτουν τη συγκεκριμένη περίπτωση, από την πραγματοποίηση των εν λόγω συναθροίσεων – πορειών α) επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια λόγω πιθανής διάπραξης σοβαρών εγκλημάτων, ιδίως κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της ιδιοκτησίας και της πολιτειακής εξουσίας και β) απειλείται σοβαρά η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και της λειτουργίας των υποδομών και κοινωφελών εγκαταστάσεων στην πόλη.
Η ΠΕΜ καταγγέλλει την απαγόρευση του συλλαλητηρίου
«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καταγγέλλει την προκλητική απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης με την οποία απαγορεύει το προγραμματισμένο συλλαλητήριο των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση αυτή που κινείται στον «ντορό» της κυβερνητικής επιχείρησης να μπουν εμπόδια στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου και γενικότερα στην πάλη μας, δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε από τον αγώνα.
Το συλλαλητήριο με τρακτέρ που αποφασίσαμε στα μπλόκα θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα και την ίδια ώρα (Τετάρτη 19 Φλεβάρη, στις 6:30 μμ), μπροστά στο κτίριο του ΟΣΕ, στη Θεσσαλονίκη.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο.
Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο εκφράζοντας ενεργά στην συμπαράστασή του στον αγώνα μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να δυναμώσουμε πιο πολύ την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα δίκαια αγροτικά αιτήματα. Ολοι μαζί μπορούμε ν' απαντήσουμε πιο αποτελεσματικά στον αυταρχισμό και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης.
Συνεδρίασαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο τα μπλόκα των αγροτών, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας τους με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, την περασμένη Παρασκευή (14/2) και αποφασίστηκε συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Συγχρόνως ανακοίνωσαν διοργάνωση αγροτικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη (19 Φεβρουαρίου 2025), με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να παραβρεθεί στη λήξη της Συνόδου Thessaloniki Summit 2025. Όπως υποστηρίζουν οι αγρότες, οι απαντήσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο δεν ήταν ουσιαστικές, χαρακτηρίζοντας αόριστες τις υποσχέσεις που έλαβαν.
Οι αγρότες μιλούν για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης
Η μετάβαση των αγροτών και κτηνοτρόφων στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με λεωφορεία, χωρίς να αποκλείεται και η συμβολική παρουσία τρακτέρ. Τις λεπτομέρειες σχετικά με το αγροτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη θα αποφασίσουν σε συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στα μπλόκα όπου βρίσκονται από τις 23 Ιανουαρίου.
Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, αναφέρει τα εξής:
«Στην συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των μπλόκων με κλιμάκιο αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, την Παρασκευή 14 Φλεβάρη, εισπράξαμε την κυβερνητική άρνηση να ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματά μας έτσι όπως τα θέσαμε και για τα οποία βρισκόμαστε στα μπλόκα για περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
Στη διάρκεια της συνάντησης, και κάτω από την πίεση του αγώνα μας, πήραμε κάποιες υποσχέσεις για «ψίχουλα» που κινούνται εντός των ασφυκτικών ορίων που θέτει ο διαβόητος «δημοσιονομικός χώρος», με τα οποία οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι μας ζήτησαν να συμβιβαστούμε. Οι υποσχέσεις αφορούν σε:
- Αναπλήρωση εισοδήματος μόνο όσων έχουν υποστεί ζημιές στην παραγωγή πάνω από 30% σε σχέση με το 2023 και όχι για όλα τα προϊόντα.
- Χρονική επιμήκυνση της κυβερνητικής απόφασης για την τιμή του αγροτικού ρεύματος, η οποία είχε ληφθεί στη διάρκεια των περσινών μπλόκων και 6μηνιαίοι λογαριασμοί στους αγρότες.
- Θεσμοθέτηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων με ενδεχόμενο αύξησης των διαθέσιμων ποσών και πιθανό επαναπροσδιορισμό της ποσότητας πετρελαίου που απαιτείται για κάθε καλλιέργεια.
- Μείωση του ισχύοντος πλαφόν για τη χορήγηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε κάποια προϊόντα.
Πρόκειται για υποσχέσεις θολές που αφορούν σε «παροχές - ψίχουλα», χωρίς, μάλιστα, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά μας για:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος όλων των παραγωγών με συγκεκριμένα ποσά ανά καλλιέργεια.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, τιμή 7 λεπτών την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση των αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν εισόδημα με το οποίο οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι θα μπορούμε να παραμείνουμε στην παραγωγική διαδικασία.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης μεταφέρθηκαν στα μπλόκα όλης της χώρας και έπειτα από διεξοδικές ενημερώσεις και συζητήσεις που έγιναν εκεί, όλοι μαζί αποφασίσαμε ν' απαντήσουμε την κυβερνητική στάση με παραπέρα κλιμάκωση της πάλης μας, ώστε ν' αυξήσουμε κι άλλο την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων και ζωτικής σημασίας για μας αιτημάτων μας.
Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει και της παρουσίας εκεί του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, τα μπλόκα οργανώνουμε συλλαλητήριο με τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη (19 Φλεβάρη), στις 6:30 μ.μ. στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. Μακεδονίας.
Ταυτόχρονα και λόγω της μη ικανοποιητικής για μας κατάληξης της συνάντησης της αντιπροσωπείας των μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο, ζητάμε νέα συνάντηση με το ίδιο τον πρωθυπουργό στον οποίο θα ξαναθέσουμε τα αιτήματά μας για να ικανοποιηθούν.
Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν και να συμπαρασταθούν ενεργά στην κινητοποίηση.
Δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι ένας αγώνας σκληρός και πολύμορφος, μακρύς και δύσκολος, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε μέχρι την δικαίωσή μας».
Θεσσαλία
Παραμένουν στο μπλόκο του Ε65 αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων και ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον οποίο θα επιδιώξουν να δουν την ερχόμενη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη συνέλευση που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου αγρότες του μπλόκου πάνω στον Ε65.
Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, Κώστας Τζέλλας, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους τόνισε ότι στα θετικά της συνάντησης καταγράφεται μόνο το θέμα του αγροτικού πετρελαίου και εν μέρει ζητήματα που αφορούν στο κόστος του ρεύματος. «Αυτό είναι το κέρδος του αγώνα μας και το κερδίσαμε ακριβώς γιατί βρισκόμαστε στο δρόμο», είπε ο κ. Τζέλλας.
Μπλόκο της Νάουσας
Συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Φεβρουαρίου, το μπλόκο των αγροτών της Διασταύρωσης Νάουσας, και συζήτησε τα αποτελέσματα της συνάντησης αντιπροσωπείας των μπλόκων με κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Το συμπέρασμα που βγήκε είναι, ότι από τη συνάντηση δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική απάντηση στα δίκαια αιτήματα μας, παρά μόνο «θολές» υποσχέσεις κι αυτές κάτω από την πίεση που ασκούν οι αγώνες μας, δίνοντας έναν πολύμορφο αγώνα εδώ και τρεις βδομάδες, σε διαρκή σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή επιβίωση από τη δουλειά μας. Εφόσον βασικά αιτήματά μας δεν ικανοποιούνται, αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, θα παραμείνουμε στα μπλόκα διοργανώνοντας κι άλλες πολύμορφες δράσεις. Το μπλόκο της Διασταύρωσης Νάουσας θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που οργανώνει η πανελλαδική επιτροπή μπλόκων, στη Θεσσαλονίκη τη Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, ημέρα που θα βρίσκεται εκεί ο πρωθυπουργός, και θα ζητηθεί συνάντηση μαζί του».
Μπλόκο Αντιγόνου
Πραγματοποιήσαμε συνέλευση στο μπλόκο μετά την συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο όπου κοινή απόφαση ήταν ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση στα διαχρονικά προβλήματά μας, παρά μόνο υποσχέσεις. Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας! Είναι ο μόνος δρόμος από τον οποίο είχαμε αποτελέσματα! Όπλο μας τα τρακτέρ μας στον δρόμο και ο συντονισμός μας πανελλαδικά.
Κλιμακώνουμε! Καλούμε και άλλους συναδέλφους μας να έρθουν και να ενισχύσουν το μπλόκο! Καλούμε την τοπική κοινωνία αλλά και τους φορείς να δείξουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους!
Την Δευτέρα, 17 Φλεβάρη, καλούμε σε πορεία στις 11:00 με τα τρακτέρ μας στο Αμύνταιο.
Την Τρίτη, 18 Φλεβάρη, κλείνουμε τον δρόμο στο μπλόκο από τις 17:30 μέχρι τις 18:30! Θα ακολουθήσει γλέντι στο μπλόκο.
Την Τετάρτη, 19 Φλεβάρη, μαζί με τους συναδέλφους μας από ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Ζητάμε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα βρίσκεται εκεί!
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Ομάδες Παραγωγών θέλουν να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια διαβούλευση επί της απόφασης «Καθορισμός λεπτομερειών εφαρμογής των Γεωργικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών σε εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου», του ΥπΑΑΤ.
Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κατέθεσε την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025, τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά της επί της απόφασης.
Στις υποβληθείσες παρατηρήσεις, η ΕΘΕΑΣ εστίασε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, επισημαίνοντας ότι, πέρα από τα νομικά πρόσωπα και τις ατομικές επιχειρήσεις, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν ως Φορείς Παροχής Γεωργικών Συμβουλών.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συμμετοχής της στη συγκρότηση της Ομάδας που προβλέπεται από το Άρθρο 3, παρ. 7 της απόφασης, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, των επιμελητηρίων και σχετικών επιστημονικών φορέων. Η ενεργός συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ κρίνεται απαραίτητη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των γεωργικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι η συσχέτιση των γεωργικών συμβουλών με την εμπορία αγροτικών προϊόντων πρέπει να διαγραφεί. Οι γεωργικές συμβουλές θα πρέπει να επικεντρώνονται στη διαχείριση των εισροών με αειφορικό τρόπο και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.
Τέλος, η ΕΘΕΑΣ για άλλη μία φορά τονίζει πως ο αποκλεισμός των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων, όπως εφαρμόσθηκε το προηγούμενο διάστημα από τις δομές γεωργικών συμβουλών, ήταν λανθασμένος. Η συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις γεωργικές συμβουλές μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον τρόπο εφαρμογής τους σε πολλά σύγχρονα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Μετά το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, για τα προβλήματα άρδευσης των αγροτών στην Βοιωτία, κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή για την αναγκαιότητα βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Βοιωτικού Κηφισού, από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών έχει ως εξής:
Η περιοχή του Βοιωτικού Κηφισού, που διασχίζει τα όρια των νομών Φωκίδας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υδάτινες πηγές του ποταμού για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων και την ύδρευση των τοπικών κοινοτήτων. Ο Βοιωτικός Κηφισός, με τη λεκάνη απορροής του και τις γεωτρήσεις του, αποτελεί ζωτικής σημασίας πόρο για την αγροτική οικονομία, η οποία πλήττεται σοβαρά από την έλλειψη υποδομών και τη μη βιώσιμη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή.
Το 1990, η ΕΥΔΑΠ εγκατέστησε 17 γεωτρήσεις κατά μήκος της λεκάνης απορροής του ποταμού με σκοπό τη συνδρομή στην υδροδότηση της Αττικής. Παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις αυτές λειτούργησαν για πολύ σύντομο διάστημα και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν, πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Ωστόσο, η επαναλειτουργία αυτών των γεωτρήσεων ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή στην περιοχή του Κηφισού, καθώς το νερό που αντλείται από εκεί είναι κρίσιμο για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης.
Η ύπαρξη μιας τέτοιας απορρόφησης νερού για σκοπούς εκτός της περιοχής, χωρίς τη διασφάλιση της προστασίας των τοπικών αναγκών, μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στην αγροτική οικονομία, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους αγρότες και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Παράλληλα, η περιοχή αντιμετωπίζει ήδη σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αυξημένη ερημοποίηση και συνεχιζόμενη μείωση του πληθυσμού.
Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της αντιμετώπισης της λειψυδρίας στην Αττική, η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των περιοχών που πλήττονται από αυτήν και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα δικαιώματα των κατοίκων και της αγροτικής παραγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση της άρδευσης και ύδρευσης στην περιοχή του Βοιωτικού Κηφισσού, ώστε να προστατευθεί η τοπική αγροτική παραγωγή και να διασφαλιστούν οι υδάτινοι πόροι για τις τοπικές ανάγκες;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική διαχείρισης των υδάτινων πόρων ώστε να διασφαλιστεί ότι η υδροδότηση της Αττικής δεν θα πραγματοποιείται εις βάρος των τοπικών κοινοτήτων και της γεωργικής παραγωγής;
3. Προβλέπεται η υλοποίηση έργων υποδομής για την ενίσχυση της άρδευσης στην περιοχή, όπως η βελτίωση των υδάτινων πόρων για γεωργικούς σκοπούς;
4. Ποιες είναι οι προγραμματισμένες δράσεις για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η οικονομική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής;
5. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτροπή ενδεχόμενης καταστροφής της τοπικής αγροτικής οικονομίας και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των τοπικών κοινοτήτων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ύδρευσης και ερημοποίησης;