Τη δέσμευση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη ότι «μόλις αποσταλεί και τυπικά το συμπληρωματικό αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας για αύξηση των θέσεων μετακλητών αλλοδαπών για εποχιακή εργασία στην ΠΕ Λάρισας, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ», απέσπασε ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας σε συνάντησή τους στο Υπουργείο Εργασίας.
Ο Λαρισαίος πολιτικός μετέφερε στον κ. Χατζηδάκη την αγωνία των παραγωγών του νομού, τα προϊόντα των οποίων βρίσκονται σε φάση συγκομιδής, κυρίως από τους Δήμους Αγιάς και Τυρνάβου, «καθώς έχουν μείνει από εργατικά χέρια».
Σημειώνεται, ότι μετά από ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από 13 Μαΐου έχουν εξαντληθεί οι θέσεις για τρίμηνη εποχική απασχόληση εργατών γης.
Επίσης, ο κ. Κέλλας ενημέρωσε τον Υπουργό Εργασίας για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ζητήσει και επίσημα το πράσινο φως για τη μετάκληση 2.300 αλλοδαπών, που θα απασχοληθούν ως εργάτες γης και βοηθοί κτηνοτρόφων, για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών.
«Οι τεράστιες απαιτήσεις για εργασία στις δενδρώδεις καλλιέργειες επιβάλλουν την επιτάχυνση των διαδικασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας, με τον κ. Χατζηδάκη να τον διαβεβαιώνει ότι «αυτές θα ξεκινήσουν άμεσα».
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) που αναφέρει τα εξής:
«Για μια ακόμη χρονιά λόγω της πανδημίας έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την συμμετοχή και εργασία αλλοδαπών εργατών γης στον Νομό μας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα.
Την ίδια στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα για την διέλευση τουριστών εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις και συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών, εφοπλιστών και ξενοδόχων, η Κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα σύνορα για τους αλλοδαπούς εργάτες γης που είναι απαραίτητοι για την αγροτική παραγωγή.
Στο Νομό Λάρισας υπάρχουν 350 θέσεις μετακλητών εργατών γης που είναι όλες καλυμμένες με αποτέλεσμα να έχει απαγορευτεί η είσοδος σε άλλους, ενώ οι ανάγκες του πρωτογενή τομέα απαιτούν χιλιάδες εργαζόμενους αυτή την περίοδο.
Η ΕΟΑΣΝΛ έγκαιρα ανέδειξε αυτό το πρόβλημα και προσπαθεί εδώ και ημέρες να επικοινωνήσει με το υπουργείο ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.
Καλούμε την Κυβέρνηση παίρνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας να δώσει εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα. Να εξασφαλίσει την μετακίνηση και την διαμονή των εργατών γης στα χωριά και τις περιοχές που πρέπει να εργαστούν, την μεταφορά και εργασία τους στα χωράφια.
Δεν χωράει καμιά υποτίμηση των κινδύνων για την υγεία και την παραγωγή που μπορεί να ανακύψουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα.
Η ΕΟΑΣΝΛ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πρόβλημα και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε άμεσα να δοθεί λύση».
Την απαλλαγή των αγροτών από το μίσθωμα που καταβάλλουν για την καλλιέργεια αγροκτημάτων που έχουν πλημμυρίσει στην κύρια τάφρο της Κάρλας, καθώς είναι αδύνατη η αγροτική δραστηριότητα σε αυτά, ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με επιστολή του προς τον ΓΟΕΒ.
Προτείνει δε τον Οκτώβριο του 2025 το θέμα να επανεξεταστεί και η λύση να εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τα αγροκτήματα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του περιφερειάρχη προς τον Οργανισμό Κοινής Ωφελείας ΓΟΕΒ και κατόπιν σχετικού αιτήματος αγροτών για «μη πληρωμή μισθώματος για τα αγροτεμάχια που έχουν εκμισθώσει στη Ζώνη του Συλλεκτήρα ΙΤ (κύριας τάφρου Κάρλας) από τον ΓΟΕΒ, όπως αυτό διατυπώθηκε με εξώδικη δήλωσή τους, καθόσον λόγω της πλημμύρας και των υδάτων που ακόμη δεν έχουν υποχωρήσει, έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία, λόγω ανωτέρας βίας, να τα χρησιμοποιήσουν», προτρέπει τον Οργανισμό για την εξεύρεσή της καλύτερης λύσης, προς όφελος των παραγωγών.
Ο περιφερειάρχης υπενθυμίζει ακόμη το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι παρακάρλιοι παραγωγοί λόγω της αδυναμίας τους να καλλιεργήσουν, μη λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, ενώ έχουν αποζημιωθεί με μικρά ποσά για την απώλεια παραγωγής.
Ερώτηση στην Βουλή
Ως «άδικη και νομικά αβάσιμη» χαρακτηρίζει την αναζήτηση των ενοικίων για τα παρακάρλια αγροτεμάχια, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Με την υπ’ αριθ. ΥΑ 26/150398 (ΦΕΚ Β΄3028/2024) Υπουργική απόφαση, θεσπίζονται οι λεπτομέρειες χορήγησης της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα βάσει του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2820 της Επιτροπής συνολικού προϋπολογισμού 43.082.500 €.
Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης είναι, μεταξύ άλλων, οι γεωργοί, που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Μάλιστα, η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159.97,32 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, ως Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης της παρούσας απόφασης ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των επιλέξιμων εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον από 10/10/2023 χάρτη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι δικαιούχοι αγρότες των παρακάρλιων αγροτεμαχίων, εφαρμόζουν παύση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας για 2 έτη από τις καταστροφικές κακοκαιρίες Daniel και Elias, και δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα εθελοντικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2022 ή εθελοντικές παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 για τις εκτάσεις που χορηγείται στήριξη δυνάμει της παρούσας απόφασης. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι της περ. α της παρ. 1 δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τα έτη 2024 και 2025 για τις παρεμβάσεις των οικολογικών σχημάτων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Είναι ξεκάθαρο, από το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης, ότι οι γεωργοί, κρίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και χρηματοδοτικής στήριξης, λόγω του γεγονότος ότι τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν είτε ιδιόκτητα, είτε μισθωμένα, πλησίον της λίμνης Κάρλας, εμφανίζουν αδυναμία καλλιέργειας και για το λόγο αυτό, οι δικαιούχοι δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τα έτη 2024 και 2025 για τις παρεμβάσεις των οικολογικών σχημάτων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αφού δεν δύνανται τα αγροτεμάχια να καλλιεργηθούν.
Πλην όμως, πολλοί μισθωτές – καλλιεργητές αγροτεμαχίων πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας, ενώ αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχια που έχουν μισθώσει από τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β), και δεν υποβάλλουν καν δήλωση καλλιέργειας για τα επόμενα δύο έτη 2024, 2025, αποκλειόμενοι από τις ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα, λαμβάνουν ειδοποιητήρια καταβολής μισθωμάτων από τον Γ.Ο.Ε.Β.
Όμως, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα:
Γιατί, ενώ οι αγρότες ως μισθωτές έχουν απωλέσει για λόγο ανωτέρας βίας τη κατοχή του αγροτεμαχίου και δεν δύνανται ούτε να το καλλιεργήσουν, ούτε να λάβουν εισόδημα από αυτό, δηλαδή έχει εξαλειφθεί η αιτία της εκμίσθωσης, να εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του μισθώματος, για το έτος 2024;
Επειδή, αφενός είναι πολιτικά άδικο και επαχθές ο Γ.Ο.Ε.Β να ζητά με ειδοποιητήρια και δη θέτοντας καταληκτική προθεσμία πληρωμής μέχρι την 29η Ιουλίου, τα μισθώματα για την εκμίσθωση των αγροτεμαχίων πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας, ενώ οι αγρότες ακόμη δεν έχουν ορθοποδήσει από τις έντονες και με μακροχρόνιες καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, αφετέρου είναι νομικά υπό αμφισβήτηση, κατά πόσο είναι ορθό νομικά, να υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του μισθώματος από τον μισθωτή προς τον εκμισθωτή, εφόσον αποδεδειγμένα το μίσθιο είναι σε κατάσταση αχρησίας, δηλαδή μη δυνάμενο να καλλιεργηθεί και ο αγρότης έχει απωλέσει την κατοχή του μισθίου και δεν δύναται να κάνει την συμφωνημένη χρήση του μισθίου.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα των αγροτών των παρακάρλιων περιοχών, ώστε να μην θεωρηθούν έκπτωτοι οι αγρότες, σύμφωνα με τα περιεχόμενο των ειδοποιητηρίων, από τον Γ.Ο.Ε.Β, μετά την καταληκτική προθεσμία καταβολής των ενοικίων;
2. Υπάρχει η πολιτική βούληση να διαγραφούν οι εν λόγω οφειλές από μισθώματα στον Γ.Ο.Ε.Β, εξαιτίας της συνδρομής λόγων ανωτέρας βίας ή της έκτακτης επιχορήγησης ώστε το Κράτος να καταβάλλει το σύνολο ή μέρος των οφειλόμενων μισθωμάτων για τα έτη 2024 και 2025, που έχει αποφασιστεί η αδυναμία καλλιέργειας;».
Το σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο ΥπΑΑΤ παρουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας.
Στόχος του μέτρου είναι η αξιοποίηση των συγκεκριμένων εκτάσεων για την αύξηση της παραγωγής.
Οι εκτάσεις είναι μεγάλες και θα δίνονται με προϋπόθεση ότι θα γίνουν επενδύσεις για την παραγωγή προϊόντων. Σήμερα υπάρχουν αδρανείς γαίες που αφορούν:
- Δάση: 2,448 εκατ. στρέμματα
- Βοσκοτόπια: 7 εκατ. στρέμματα
- Αγροί και δενδρώνες: 1,5 εκατ. στρέμματα
Αυτές οι εκτάσεις θα πρέπει να αξιοποιηθούν ανέφερε ο υπουργός.
Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
Θα βρεθούν λύσεις για αλλαγές χρήσης γης. Επίσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, θα υπάρξει συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ για την αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών.
Η όλη διαδικασία προβλέπει την επικαιροποίηση του Ν4061/12 με:
- Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των ακινήτων του Υπουργείου
- Αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση και προστασία των εν λόγω εκτάσεων
- Επίλυση εκκρεμοτήτων που αφορούν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα καθώς και θέματα αλλαγής χρήσης γης
- Άρση γραφειοκρατικών εμποδίων για τη σύσταση ή μεταβίβαση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις.
- Δημιουργία Ομάδας Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την πλήρη αποτύπωση των διαθέσιμων γαιών.
«Με αυτό τον τρόπο περιγράφονται οι βασικοί άξονες μέσω των οποίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εισφέρει συγκεκριμένες επιλογές, ώστε ο πρωτογενής τομέας να προσφέρει περισσότερο τόσο στην εθνική οικονομία όσο και στις κοινωνίες», είπε κλείνοντας ο κ. Τσιάρας.
Πάντως το συγκεκριμένο μέτρο όσον αφορά τη διαδικασία θέλει ακόμη μια επεξεργασία, είπε ο υπουργός.
Στοιχεία αγροτικού τομέα της χώρας μας
Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μίλησε για την κατάσταση που επικρατούσε το 2019 στον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και παρουσίασε και στοιχεία για το πως αυτή διαμορφώθηκε το 2023.
Συγκεκριμένα, το 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων έφτανε τα 731.216.078 ευρώ, ενώ το 2023 επετεύχθη πλεόνασμα 452.610.528 ευρώ.
Οι εξαγωγές λαχανικών το 2019 έφταναν στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 έχουμε ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ. Κύριοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών είναι η Ιταλία (18,6% των εξαγωγών), η Γερμανία (11,3%), οι Η.Π.Α. (6%), η Ισπανία (5,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (4,9%).
Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ. ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ. ευρώ το 2023.
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.
Τέλος, σημαντική είναι η αύξηση των νέων που απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα μιας και το 2020 ήταν 21.700 και το 2023 35.300. Το ίδιο ισχύει και στις γυναίκες όπου από 159.600 το 2020 έφτασαν τις 176.000 το 2023.
«Μόνο στη φυτική και ζωική παραγωγή έχουν δημιουργηθεί περίπου 25.000 νέες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Τσιάρας.
Όλα τα οχήματα ιδιωτικά και επαγγελματικά θα πρέπει να ασφαλίζονται από το 2025 για φυσικές καταστροφές. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Με αυτό τον τρόπο όσοι πολίτες θα πληγούν από φυσικές καταστροφές θα εισπράττουν άμεσα τις αποζημιώσεις, ανέφερε ο υπουργός.
Επίσης τα ακίνητα που είναι μεγαλύτερης αξίας από 500.000 ευρώ αν δεν είναι ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:
1. Υγιές τραπεζικό σύστημα. Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα. Δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας στα τραπεζικό σύστημα με τη συγχώνευση Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας.
Τα «κόκκινα» δάνεια με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με ΕΕ, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.
2. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας. Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups. Η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.
Νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.
Θα υπάρξει Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας.
3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.
4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ. Οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:
- 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
- 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 1/6/2025.
- Υποχρεωτική ασφάλιση από 1/6/2025 για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
- Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές από 1/1/2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.
Προτεραιότητα του ΥπΑΑΤ είναι η ολοκλήρωση της εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο πλαίσιο της 1ης Γιορτής Κτηνοτροφίας στο χωριό Γράμμος της Καστοριάς.
Βέβαια πρόκειται για μια υποχρέωση που είχε η Ελλάδα απέναντι στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια, αφού η λεγόμενη «τεχνική λύση» του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν μια προσωρινή κατάσταση επειδή δεν είχαμε αρχεία με καταγραφή των βοσκοτόπων. Επίσης ο υφυπουργός έκανε λόγο για ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, «ώστε να εξυγιανθεί το σύστημα πληρωμών και να υπάρχει διαφάνεια παντού». Άρα, παραδέχεται ο κ. Κέλλας ότι το σύστημα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει διαφάνεια, κάτι που σημαίνει ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν πάνε στους αληθινούς παραγωγούς γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Στην ομιλία του, ο κ. Χρήστος Κέλλας υπογράμμισε ότι «η ανάταξη της αγροτικής οικονομίας, είναι βασική μας προτεραιότητα, με στόχο την ανάπτυξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού αγροτικού τομέα, που μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες. Προτεραιότητά μας είναι η ολοκλήρωση της εκπόνησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, ώστε να υπάρξει ένας εθνικός μακρόπνοος σχεδιασμός για τη ζωική παραγωγή, με τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκότοπων, στοχεύοντας στην ορθολογική και βιώσιμη διαχείρισή τους».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναγνώρισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος σήμερα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι περιορισμοί στη χρήση των βοσκοτόπων. Ωστόσο, δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ενίσχυση του κλάδου μέσω προγραμμάτων βιωσιμότητας και σύγχρονων υποδομών, ώστε οι κτηνοτρόφοι μας να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις», ενώ πρόσθεσε:
«Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις αυτές.
Ένα επιπλέον στοίχημα για εμάς είναι ο εκσυγχρονισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να εξυγιανθεί το σύστημα πληρωμών και να υπάρχει διαφάνεια παντού. Εντολή του πρωθυπουργού είναι οι ενισχύσεις να είναι δίκαιες και να τις παίρνουν αυτοί που πραγματικά παράγουν».
Αναφορικά με τη νόσο της πανώλης, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε: «Από τη στιγμή που διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα πανώλης υπήρξε άμεση κινητοποίηση με τη συνεργασία όλων των φορέων και λάβαμε τα απαιτούμενα μέτρα, τα οποία αποδίδουν. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι βαίνουμε προς την εκρίζωση της νόσου. Να ευχαριστήσω ξανά όλους τους κτηνιάτρους, τους περιφερειάρχες, τους δημάρχους, τους αντιδημάρχους και όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτόν τον αγώνα, γιατί πραγματικά στήθηκε στην Ελλάδα η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έγινε ποτέ».
Τέλος, ο υφυπουργός συνεχάρη θερμά την πρόεδρο της Τ. Κ. Γράμμου, Αλεξάνδρα Μάτσια, για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης και ευχήθηκε να καθιερωθεί η Γιορτή Κτηνοτροφίας ως θεσμός, αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην οικονομία, την παράδοση και τη βιοποικιλότητα της χώρας.
«Εμείς θα είμαστε σταθερά στο πλευρό των κτηνοτρόφων, στηρίζοντας με πράξεις την αειφορία και την ανάπτυξη του κλάδου», κατέληξε ο υφυπουργός, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για ένα βιώσιμο μέλλον στην ελληνική κτηνοτροφία.
Η Ελληνική Αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο των Γενικών Διευθυντών της ΚΑΠ, σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, επέμεινε σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα δίνουν αυξημένη ευελιξία και απλούστευση στη χρήση των πόρων.
Είμαστε μια από τις τρεις χώρες (μαζί με τις Ουγγαρία, Ολλανδία) με προσκεκλημένη παρουσίαση όπου αναλύσαμε τα εξής:
1. Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και σχετικών δεικτών του Στρατηγικού Σχεδίου βάσει της πορείας υλοποίησης των παρεμβάσεων, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.
2. Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ και ειδικά μεταξύ των παρεμβάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
3. Έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης στον Πυλώνα Ι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος από το Κράτος Μέλος, όπως ισχύει διαχρονικά στον Πυλώνα ΙΙ,
4. Αναδρομικότητα στην ισχύ ορισμένων τροποποιήσεων.
5. Ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων με δυνατότητα για αλλαγές κατόπιν κοινοποίησης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.
6. Επαναφορά του κανόνα Ν+3, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων
7. Ενδυνάμωση των καινοτόμων επενδύσεων.
Παράλληλα από την ελληνική πλευρά τέθηκε και το ζήτημα της θωράκισης της γεωργικής παραγωγής έναντι απρόβλεπτων κρίσεων, τόσο λόγω της κλιματικής κρίσης όσο και λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας.
Επιβάλλεται η ευέλικτη χρήση των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Στήριξη της χώρας μας στην ad hoc χρήση του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Επισήμαναμε την ανάγκη αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού και επαναλάβαμε την πρόταση για μεταφορά σε αυτό κονδυλίων που αποδεσμεύονται.
Μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο Daniel, πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρηματοδοτήσεις και εκτός ΚΑΠ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τον σκοπό αυτό.
Ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2027 οφείλει να είναι ανάλογος των προκλήσεων και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους γεωργούς. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια.
διαίτερη αναφορά έγινε στη λειψυδρία, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αυτήν την περίοδο μπορεί να επηρεάζει πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, αλλά αφορά όλα τα κράτη - μέλη, μιας και έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση, της οποίας η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα, αφ’ ενός δεν έχει σύνορα και αφ’ ετέρου επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή, αφού χωρίς νερό δεν υφίσταται πρωτογενής τομέας.
Μετά την επιστολή της DG Agri για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τα στοιχεία ήρθαν στα χέρια του Υπουργού κ. Κώστα Τσιάρα, ο Οργανισμός πληρωμών και ελέγχων μπαίνει υπό την εποπτεία του.
Βλέπετε όλο το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κυκλοφορούσε φήμες ότι όλα πάνε καλά με τις πληρωμές και το ΟΣΔΕ.
Η σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και προκειμένου να υλοποιηθούν μια σειρά διορθωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης, που έχει καταρτισθεί για την αντιμετώπιση των ελλείψεων ορισμένων κριτηρίων διαπίστευσης, που έχουν διαπιστωθεί σχετικά με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Οργανισμός τίθεται σε επιτήρηση για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες.
Η απόφαση επιτήρησης της διαπίστευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τίθεται σε ισχύ από την δημοσίευση της υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Κατά το διάστημα που θα ακολουθήσει, η υλοποίηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΥπΑΑΤ και έχει αποδεχθεί με επιστολή της η DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα επιτηρείται από το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αποτελεί το θεσμικό εποπτικό όργανο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Με την απόφαση του ΥπΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, χαράσσεται ο «οδικός χάρτης» που θα οδηγήσει στη διόρθωση αδυναμιών και καθυστερήσεων, που είχαν παρατηρηθεί στα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων προς τους δικαιούχους παραγωγούς, με στόχο την εγκυρότητα στην καταβολή τους, την διαφάνεια, την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται από το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο.
Να τονιστεί ότι η απόφαση επιτήρησης δεν διαταράζει και δεν έχει καμία επίπτωση και αρνητική συνέπεια στην λειτουργία του Οργανισμού, που συνεχίζει απρόσκοπτα και αδιάλειπτα τις πληρωμές όλων των καθεστώτων, χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι την ολοκλήρωση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης.
Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, που προβλέπει το Σχέδιο Δράσης, σχετίζονται με τα ευρήματα, δηλαδή με τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί και τις διορθώσεις που πρέπει να γίνουν.
Έχουν ήδη δρομολογηθεί αλλαγές στην οργανωτική δομή και επιχειρησιακή του λειτουργία, που βελτιώνουν την ελεγκτική του ικανότητα, σε σχέση με φορείς με τους οποίους ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεργάζεται και εποπτεύει, ενώ παράλληλα τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά και τυπικά η ελεγκτική του ικανότητα.
Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός ενισχύεται με ανθρώπινους πόρους στοχευμένα, σε Διευθύνσεις που διαπιστώθηκε, πως υπάρχει ανάγκη, όπως οι Διευθύνσεις Πληροφορικής και Τεχνικών Ελέγχων, με στόχο να ενισχυθεί τόσο η αποτελεσματικότητα του έργου και η αποδοτικότητα των συγκεκριμένων Διευθύνσεων όσο και η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε αλλαγές και πέρα από τις συστάσεις της Επιτροπής, που θα βοηθήσουν τον ΟΠΕΚΕΠΕ να εξελιχθεί και να εκσυγχρονισθεί.
Το Σχέδιο Δράσης θα εφαρμοσθεί με στόχο την καλύτερη, πιο διαφανή και πιο δίκαια λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τον οργανισμό».
Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ πάντως δικαιώνει τις θέσεις που είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σε δηλώσεις που είχε κάνει στον ΑγροΤύπο (εδώ)
Τις μεταρρυθμίσεις στην ΚΑΠ τις οποίες προωθεί η Ελλάδα, έθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε 8 - 10 Σεπτεμβρίου 2024, στην Βουδαπέστη.
Παράλληλα ανέδειξε και το ζήτημα της λειψυδρίας, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής.
Στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών το οποίο έχει ως θέμα: «Γεωργία εστιασμένη στους γεωργούς: Προς μια ανταγωνιστική, βιώσιμη, ανθεκτική, βασισμένη στη γνώση και φιλική προς τους γεωργούς μελλοντική ΚΑΠ», έγινε πολιτική συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027 και ανακοινώθηκαν οι προτεραιότητες της ουγγρικής Προεδρίας της ΕΕ.
Οι Υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν τρόπους: για την απλούστευση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων, για την συμβολή του αγροτικού τομέα στους «πράσινους στόχους» της ΕΕ χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των παραγωγών, για την επανεξέταση των μέσων του συστήματος διαχείρισης κρίσεων με στόχο την αποτελεσματική οικονομική στήριξη των αγροτών.
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι «η ΚΑΠ οφείλει να προσφέρει τα κατάλληλα συνδυαστικά εργαλεία στους Ευρωπαίους αγρότες για την αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων τους. Έτσι, θα μπορούν να συνεισφέρουν στην προστασία των φυσικών πόρων. Αυτό προϋποθέτει κίνητρα για ιδιωτικές, καινοτόμες επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα με σκοπό τη μείωση του κόστους εισροών, την προστασία της γεωργικής παραγωγής από την κλιματική αλλαγή, την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, καθώς και την ορθολογικότερη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, αντιβιοτικών κ.λ.π.».
Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, το σημαντικότερο στοιχείο, είπε ο κ. Τσιάρας, είναι να προβλέπονται αυξημένα οικονομικά κίνητρα για όλους τους γεωργούς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας.
Ειδικά για την ισχύουσα ΚΑΠ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι το προβλεπόμενο, νέο μοντέλο επιδοτήσεων, «ενώ κινείται προς στη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη των στόχων μας, στην πράξη αποδεικνύεται ένας μηχανισμός που δημιουργεί προβλήματα υλοποίησης, πρόσθετο διοικητικό φόρτο και αυξημένο οικονομικό κόστοςγια τους παραγωγούς και τις εθνικές διοικήσεις, ακυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον στόχο του. Ο εκ των προτέρων καθορισμός από τα Κράτη Μέλη μοναδιαίων τιμών, στερείται της απαραίτητης ευελιξίας για την εξασφάλιση της ομαλής χρήσης των πόρων της ΚΑΠ».
Ο υπουργός κ. Τσιάρας επέμεινε σε αλλαγές στην ΚΑΠ, που θα δίνουν αυξημένη ευελιξία και απλούστευση στη χρήση των πόρων, όπως:
1. Τροποποίηση των χρηματοδοτικών πινάκων και σχετικών δεικτών του Στρατηγικού Σχεδίουβάσει της πορείας υλοποίησης των παρεμβάσεων, ειδικότερα στην αγροτική ανάπτυξη.
2. Μεταφορά πόρων μεταξύ των δύο Πυλώνων της ΚΑΠ και ειδικά μεταξύ των παρεμβάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.
3. Έναρξη ισχύος των προτάσεων τροποποίησης στον Πυλώνα Ι από την επίσημη υποβολή του αιτήματος από το Κράτος Μέλος, όπως ισχύει διαχρονικά στον Πυλώνα ΙΙ, ή και αναδρομικότητα στην ισχύ ορισμένων τροποποιήσεων.
4. Ευελιξία στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων με δυνατότητα για αλλαγές κατόπιν κοινοποίησης χωρίς να απαιτείται τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου.
5. Επαναφορά του κανόνα Ν+3, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας πόρων και να ενδυναμωθούν οι καινοτόμες επενδύσεις.
Παράλληλα ο κ. Τσιάρας έθεσε και το ζήτημα της θωράκισης της γεωργικής παραγωγής έναντι απρόβλεπτων κρίσεων, τόσο λόγω της κλιματικής κρίσης όσο και λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας. Σε αυτή τη λογική, τόνισε ο Έλληνας υπουργός, επιβάλλεται η ευέλικτη χρήση των πόρων του Στρατηγικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Και επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στην adhoc χρήση του 2% του προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.
Ο Έλληνας υπουργός επισήμανε ακόμη την ανάγκη αύξησης του Γεωργικού Αποθεματικού και επανέλαβε την πρόταση για μεταφορά σε αυτό κονδυλίων που αποδεσμεύονται.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως ο Daniel, πρέπει να αντιμετωπίζονται με χρηματοδοτήσεις και εκτός ΚΑΠ, προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου Ταμείου για τον σκοπό αυτό.
Ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2027 οφείλει να είναι ανάλογος των προκλήσεων και των αυξανόμενων απαιτήσεων για τους γεωργούς. Μόνο έτσι θα πετύχουμε το μεγάλο στοίχημα της βιώσιμης ισορροπίας μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και επισιτιστικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια».
Κλείνοντας ο Έλληνας υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη λειψυδρία, επισημαίνοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο αυτήν την περίοδο μπορεί να επηρεάζει πρωτίστως τις χώρες της Μεσογείου, αλλά αφορά όλα τα κράτη - μέλη, μιας και έχει αποδειχθεί, η κλιματική κρίση, της οποίας η λειψυδρία είναι αποτέλεσμα, αφ’ ενός δεν έχει σύνορα και αφ’ ετέρου επηρεάζει άμεσα την αγροτική παραγωγή, αφού χωρίς νερό δεν υφίσταται πρωτογενής τομέας.
Βάση δεδομένων θέλει να αποκτήσει το ΥπΑΑΤ στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία με τα βοσκοτόπια που έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει να «τρέξουν» έως το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί προστίμο 400 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. Αν θα βοηθήσει στην όλη διαδικασία και η συγκεκριμένη βάση δεδομένων μένει να φανεί στο μέλλον.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τη διαχείριση και λειτουργία της Εθνικής Γεωγραφικής Πληροφοριακής Βάσης Δεδομένων (ΕΓΠΒΔ) για τις βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας.
Η απόφαση υπογράφεται από τους Υφυπουργούς ΑΑΤ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι περιβόητες δίκες με τις επιδοτήσεις που κάποιοι εισέπραξαν μέσω των παρανομών βοσκοτόπων.
Όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση, τα δασαρχεία, οι Διευθύνσεις Δασών σε Περιφερειακές Ενότητες άνευ Δασαρχείων και οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών της χώρας είναι αρμόδιες για τον έλεγχο και την οριστικοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, όπως αυτά έχουν συνταχθεί και καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΓΠΒΔ.
Η γεωχωρική βάση δεδομένων της ΕΓΠΒΔ περιέχει και διαχειρίζεται τουλάχιστον τις παρακάτω βασικές οντότητες:
1. Χωρική οντότητα χρήσης γης με αποτύπωση ως εξής:
α) Βοσκήσιμη Γαία (ΒΓ)
β) Λιβαδικό Τμήμα (ΛΤ)
γ) Λιβαδικό Συγκρότημα
δ) Λιβαδική Μονάδα
Αποτυπώνεται ως υποσύνολο εντός του λιβαδικού τμήματος, συνδέεται με αυτό με χαρακτηριστικά όπως:
αα) Συντεταγμένες κορυφών καθώς και περιγραφική πληροφορία που σχετίζεται με δικαιώματα χρήσης βοσκής,
ββ) Στοιχεία κτηνοτρόφου,
γγ) Στοιχεία προσδιορισμού δημόσιας-ιδιωτικής βοσκήσιμης γαίας,
δδ) Βοσκοϊκανότητα,
εε) Βοσκοφόρτωση,
στστ) Συσχετισμός με κατηγορίες λιβαδικών τύπων, ενδεικτικά όπως ποολίβαδα, φρυγανολίβαδα, θαμνολίβαδα, δασολίβαδα με τα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους,
ζζ) Λιβαδική κατάσταση,
ηη) Βοσκήσιμη ύλη,
θθ) Ποιότητα τόπου
ιι) Η σημειακή αποτύπωση σε έργα ποτισμού, στέγαστρα ζώων, καταλύματα προσωπικού, κ.ά.
ε) Χρήσεων γης:
Υποσύνολο της βοσκήσιμης γαίας η οποία έχει γεωχωρική αποτύπωση (πολύγωνο) καθώς και περιγραφική πληροφορία όπως αυτή θα προκύψει από τη μελέτη εφαρμογής, την παραμετροποίηση και την καταγραφή των χρήσεων γης στην ΕΓΠΒΔ που αναφέρονται κωδικοποιημένα στη ΕΓΠΒΔ και ενδεικτικά ως εξής:
αα) Δάση (ΔΑΣ).
ββ) Δασικές Βοσκήσιμες Γαίες (Δ.ΒΟΓ).
γγ) Γεωργικές εκτάσεις με αρόσιμες καλλιέργειες (ΓΕ_ΑΡΟ).
δδ) Γεωργικές εκτάσεις με μόνιμες καλλιέργειες (ΓΕ_ΜΟΝ).
εε) Αστικές περιοχές και περιοχές με μόνιμες κατασκευές (ΑΣΤ).
στστ) Δρόμοι (ΔΡΟ).
ζζ) Υδάτινες μάζες (ΥΔΜ).
ηη) Άλλες εκτάσεις, όπως λατομεία, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, στρατόπεδα, νεκροταφεία (ΑΛΛ).
θθ) Χορτολιβαδικές πεδινές εκτάσεις (μη δασικές) (ΧΟΡ).
ιι) Εγκαταλελειμμένες αγροτικές εκτάσεις που προκύπτουν από στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ (ΕΓΚ)
2. Οντότητα ιδιοκτήτη (όπως ιδιώτες, Ν.Π.Ι.Δ., φορείς δημοσίου), η οποία περιλαμβάνει, τα στοιχεία ταυτοποίησης ανά τύπο ιδιοκτήτη (τουλάχιστον επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, Αριθμό Φορολογικού Μητρώου για ιδιώτη - επωνυμία, έδρα, ΑΦΜ, στοιχεία νομίμου εκπροσώπου για Ν.Π.Ι.Δ. και φορείς δημοσίου). Η ως άνω οντότητα είναι συσχετισμένη με την οντότητα της λιβαδικής μονάδας - Βοσκήσιμης Γαίας.
3. Οντότητα καθεστώτος χρήσης - σύμβασης μίσθωσης, νομής ή κατοχής των βοσκήσιμων γαιών. Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής φόρτωσης στοιχείων (upload) στην ΕΓΠΒΔ (όπως τίτλοι ιδιοκτησίας- μισθωτήριο συμβόλαιο, συμφωνητικό παραχώρησης χρήσης) με τη μορφή αρχείων pdf.
4. Οντότητα τύπου και είδους βλάστησης με χαρακτηριστικά όπως κυρίαρχο είδος, συγκυρίαρχο είδος, χορτολιβαδική έκταση, αλπικές ή ψευδαλπικές περιοχές, πεδινές εκτάσεις.
5. Οντότητα υποδομών με γεωχωρική αναφορά (δρόμοι, πηγές, στάβλοι, τεχνικά έργα, διαχωρισμός υφιστάμενης ή προτεινόμενης υποδομής κ.λπ.).
6. Οντότητα δικαιώματα χρήσης βοσκής κτηνοτρόφου ή ατόμου που χρησιμοποιεί την λιβαδική μονάδα.
7. Οντότητα προτεινόμενων μέτρων βελτίωσης, η οποία περιλαμβάνει περιγραφική πληροφορία σχετικά με προτεινόμενες υποδομές, και προτεινόμενα μέτρα παρέμβασης όπως σπορές, λίπανση κ.ά.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Την ανάγκη να βελτιωθεί η παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα της οικονομίας στον πρωτογενή τομέα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Στην ομιλία του ειδικότερα όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για τέσσερις παρεμβάσεις που είναι οι εξής:
«Η πρώτη, την οριστική μονιμοποίηση της επιστροφής του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Από το 2025 -και για όλα τα επόμενα χρόνια- τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται. Πώς όμως; Με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, ακούγοντας και τις ίδιες τις προτάσεις των αγροτών.
Δεύτερον, θεσμοθετούμε ένα ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι, να καταργείται μέρος του ωφελούμενου κεφαλαίου και σε βάθος χρόνου να γίνεται η αποπληρωμή με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης των όποιων εμπράγματων βαρών. Οι συνεταιρισμοί της χώρας γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία.
Τρίτον, θέλουμε, με τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και του τραπεζικού συστήματος, να δρομολογήσουμε ένα γενναίο πρόγραμμα που θα φτάσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια. Η δυναμική ανάπτυξη των θερμοκηπίων αυξάνει ραγδαία την παραγωγικότητα, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες άρδευσης. Έχουμε πολύ λίγα θερμοκήπια στη χώρα μας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν δείτε, όμως, τους αριθμούς σχετικά με την παραγωγικότητά τους, την κατανάλωση σε νερό, είναι πραγματικά συγκλονιστική η πρόοδος στην παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα, την οποία μπορούμε να κάνουμε, και πόσο σημαντικό είναι αυτό το υπαρξιακό στοίχημα για την αγροτιά σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.
Και τέταρτον, θα δουλέψουμε μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο, όπως ξέρετε, έχει πολλές αδρανείς δημόσιες γαίες, και θα εγκαινιάσουμε ένα καινοτόμο σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αυτών των αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα αναλάβουν να τις καλλιεργούν, κατασκευάζοντας -προσέξτε- θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας. Έχουμε τέτοια στη χώρα μας ήδη, αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι δαπάνες για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα. Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ. Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα, τον «Κίμωνα». Ακόμα 1 δισεκατομμύριο θα αφορά την αύξηση της στρατιωτικής δαπάνης και 1 δισ. θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από 2 εκατομμύρια συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ, από 2,2% ως 2,5%. Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευτεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.
Ακόμη πρόσθεσε: «Από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων, αυτόν τον Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ, ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας: 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά θα λάβουν ως 200 ευρώ, ενώ 767.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μια επιπλέον δόση του, 220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες. Και 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν τον Δεκέμβριο αυξημένο κατά 50%».
Επίσης έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. «Ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που είχαμε από την ελληνική Περιφέρεια, κυρίως από μικρότερους οικισμούς, μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά, κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Και το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά», δήλωσε.
Σε ένα άλλο επίπεδο, τα δικαιώματα των τριτέκνων συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων, ανεξάρτητα πια από το εισόδημα: ο διορισμός στο δημόσιο και η εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τους διαθέσιμους πόρους για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα σε εκείνους που πραγματικά παράγουν, τόνισε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε εκδηλώσεις με εκπροσώπους αγροτών από τη Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και σε ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών με τη Συμβολή του Εθνικού Δικτύου ΚΑΠ, με θέμα: «Νέοι Γεωργοί και Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών» στο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027
Ο κ. Τσιάρας απευθυνόμενος στους παραγωγούς είπε ότι πρέπει να βρούμε τα σημεία κλειδιά που δίνουν προστιθέμενη αξία στα ελληνικά προϊόντα. Αν δεν στρέψουμε όλη μας την προσπάθεια στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε τον στόχο μας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά είτε ασχολείται κανείς με παραδοσιακές είτε με καινοτόμες καλλιέργειες.
Αναφερόμενος στο ρόλο του νέου αγρότη σημείωσε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος ενός μικρού επιχειρηματία.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ.
Και σημείωσε ότι δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές. Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.
Κηρύσσοντας την έναρξη της εκδήλωσης, για τους νέους γεωργούς τόνισε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει με την παρουσία της στην ΕΕ να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τους ευρωπαϊκούς πόρους και να στηρίζει μέσω αυτών τους Έλληνες παραγωγούς, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη.
«Το μεγάλο ζητούμενο είναι να βρούμε τον τρόπο ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές για τους νέους γεωργούς και τις ομάδες παραγωγών. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως μέσα από πρακτικές ή μέσα από προτάσεις ή κατευθύνσεις, να αλλάξουμε τη μοίρα του πρωτογενούς τομέα, να τον καταστήσουμε ακόμα πιο δυναμικό, περισσότερο αναπτυξιακό. Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δικαιώνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα αποτελέσματα. Ανοίγοντας, δηλαδή, νέους δρόμους, δημιουργώντας ευκαιρίες και δίνοντας καινούργιες προοπτικές για τις νέες και τους νέους μας που επενδύουν στην ελληνική γη».
Ο Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, στο χαιρετισμό του είπε ότι στοπ ΥΠΑΑΤ γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν αλλαγές ώστε η ΚΑΠ να γίνει πιο ευέλικτη και πιο προσιτή στους αγρότες. Δεν μπορούμε να μιλάμε σήμερα για Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) χωρίς να περιλαμβάνουμε την κλιματική κρίση. Λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση αλλά με τρόπους που δεν θα υπονομεύουν την παραγωγή.
Τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση επενδύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση, πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει μείνει πίσω. Έχουμε χρέος να δώσουμε στους αγρότες μας τα εφόδια που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της νέας εποχής, είπε.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 το χαρακτήρισε το μεγαλύτερο αρδευτικό πρόγραμμα που έχει αναπτυχθεί στη χώρα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και στην προστασία του περιβάλλοντος, σημείωσε.
Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα μέσω της ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και για έργα Υποδομών ΥΔΩΡ 2.0
Ο Γ. Γρ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος, τόνισε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στηρίζεται στη ΣΣ ΚΑΠ. Σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που ανέδειξε πρώτη τα προβλήματα στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων ζητώντας αλλαγές. Είναι σημαντικό ότι πολλές από τις αλλαγές που προτείναμε, είπε, έγιναν αποδεκτές. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να γίνει η ΣΣ ΚΑΠ πιο ελκυστική και πιο λειτουργική.
Επίσης από υπηρεσιακούς παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τις νέες προκλήσεις της Κοινής Γεωργικής Παραγωγής ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 και τις Παρεμβάσεις Π3-75.1 Νέοι Γεωργοί και Π3-77-1.1 Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, για την οποία έχει εκδοθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων στήριξης μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 στους Νέους Γεωργούς και στις Ομάδες/Οργανώσεις Παραγωγών (Παρεμβάσεις Π3-75.1 και Π3-77-1.1) του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.
Η τελική έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ υποβλήθηκε, στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, στην πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.
Οι προτάσεις αυτές θα καθοδηγήσουν τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διαμόρφωση του οράματός της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός των πρώτων 100 ημερών της δεύτερης θητείας της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν τα 29 μέλη του στρατηγικού διαλόγου από τον Ιανουάριο του 2024 που εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, καθώς και για την εποικοδομητική συμμετοχή τους καθ' όλη τη διαδικασία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί ομόφωνα η τελική έκθεση. Το σημερινό αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των σημαντικότερων συμφερόντων κατά μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, ακόμη και σε καιρούς πόλωσης του δημόσιου διάλογου για τη γεωργία και τα τρόφιμα.
Διατηρώντας αυτή την προσέγγιση και συνεχίζοντας να προάγουμε τον διάλογο και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ διαφορετικών απόψεων, θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για ανταγωνιστικά, ανθεκτικά, ποικιλόμορφα και βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην ΕΕ. H Επιτροπή θα αξιολογήσει προσεκτικά τις συστάσεις της έκθεσης για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας στην οποία θα συμμετέχουν φορείς από ολόκληρο τον αγροδιατροφικό τομέα, την κοινωνία των πολιτών και τον επιστημονικό κόσμο, ώστε να συνεχιστεί η επεξεργασία στρατηγικών για πιο βιώσιμα και ανθεκτικά αγροδιατροφικά συστήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση του διαλόγου, τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της ευρωπαϊκής κοινωνίας και ασφάλειας, ενώ η ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών τροφίμων και της ευρωπαϊκής γεωργίας αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Μεταξύ των μελών του στρατηγικού διαλόγου υπάρχει συναίνεση ότι η οικονομική, περιβαλλοντική και η κοινωνική βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα μπορούν να αλληλοενισχύονται, ιδίως όταν υποστηρίζονται από συνεκτικά μέτρα πολιτικής. Επισημαίνεται επίσης η συμβολή των αγορών, των διατροφικών συνηθειών και της καινοτομίας στην προαγωγή της βιωσιμότητας.
Οι συστάσεις που αναλύονται στην έκθεση διαρθρώνονται σε πέντε πυλώνες:
Συνεργασία για ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό μέλλον: η ενότητα αυτή εξετάζει την ανάγκη προσαρμογής της ΚΓΠ στο πλαίσιο της εν εξελίξει μετάβασης προς πιο βιώσιμα και ανταγωνιστικά συστήματα τροφίμων, τη σημασία της ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τον ρόλο του εμπορίου και των διεθνών προτύπων.
Στροφή σε βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα: η ενότητα αυτή περιλαμβάνει συστάσεις για τη στήριξη και την προώθηση βιώσιμων γεωργικών και κτηνοτροφικών πρακτικών, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ευζωία των ζώων και την ενδυνάμωση των καταναλωτών για να επιλέξουν μια βιώσιμη και ισορροπημένη διατροφή.
Προώθηση μετασχηματιστικής ανθεκτικότητας: ενόψει εντεινόμενων περιβαλλοντικών, κλιματικών, γεωπολιτικών και οικονομικών κινδύνων, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν τα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και η διαχείριση κρίσεων και να βελτιωθεί η διαφύλαξη και η διαχείριση των αγροτικών εκτάσεων, να προωθηθεί μια γεωργία ανθεκτική στη λειψυδρία και να αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις βελτίωσης των φυτών.
Οικοδόμηση ενός ελκυστικού και ποικιλόμορφου τομέα: στην ενότητα αυτή αναλύεται η σημασία της ανανέωσης των γενεών, της ισότητας των φύλων, της ύπαρξης δυναμικών αγροτικών περιοχών και αγροδιατροφικών συστημάτων, καθώς και η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων.
Καλύτερη πρόσβαση και αξιοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας: οι συστάσεις συμπεραίνουν ότι πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε γνώσεις και δεξιότητες και ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία.
Η έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στους αγρότες καθώς η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασική της προτεραιότητα, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά την επίσκεψή του σε συνεταιριστικές αγροτικές οργανώσεις και υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε στους παραγωγούς ότι η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει στην ποιότητα και στην ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Τον υπουργό στις επισκέψεις του συνόδευσαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι Βουλευτές Β΄ Θεσσαλονίκης Θόδωρος Καράογλου και Φάνης Παππάς, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κεφαλάς.
Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές περιοχές της πρωτογενούς παραγωγής και είπε ότι αυτό που έχει μεγάλη αξία είναι η βιωσιμότητα του χώρου και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και απαιτήσεις της νέας εποχής.
Όπως είπε ο υπουργός, πρέπει να επενδύσουμε στην ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία. Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σημείωσε, θα μας βοηθήσουν να ανοίξουμε περισσότερους δρόμους σε ό,τι αφορά στην εξαγωγική δραστηριότητα της οικονομίας μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε προοπτική αειφορίας. Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, απαιτείται η συνεργασία και συνεννόηση της πολιτείας και των παραγωγών. Έχουμε ξεπεράσει «ασθένειες» του παρελθόντος και όλοι οφείλουμε να εργαστούμε για την επίτευξη του κοινού στόχου, μέσα από σταθερούς κανόνες, υπογράμμισε.
Όπως τόνισε είναι αναγκαίο το rebranding των ελληνικών προϊόντων, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στο χώρο και με συγκεκριμένη στρατηγική.
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, συμφωνώντας με τις επισημάνσεις του υπουργού, πρόσθεσε ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της αγοράς από όλους, ενώ αναφερόμενος στην παραγωγική δύναμη της Θεσσαλονίκης είπε ότι στην περιοχή παράγεται το 75% ρυζιού της χώρας, ενώ σημαντική είναι η συμβολή της στην παραγωγή βάμβακος και σίτου.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλίες της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει συσταθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Οσπρίων.
Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος Θύμιος Φωτεινός, ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ρυζιού Χρήστος Γκατζάρας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων Χρήστος Τσομπάνος, ο πρόεδρος του ΑΣ Χαλάστρας Β΄Βασίλης Κουκουρίκης και ο πρόεδρος του ΑΣ Κουφαλίων Χρήστος Μουλάς.
Νωρίτερα ο υπουργός επισκέφθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, την Ελεύθερη Οικονομική Ζώνη Σ.ΕΜΠΟ, τον Συνοριακό Σταθμό Κτηνιατρικού Ελέγχου και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού κι εκρίζωσης της πανώλης και γενικότερα για τη συμβολή τους στο πρόγραμμα τακτικών και εκτάκτων ελέγχων του Υπουργείου με στόχο την ασφάλεια των Τροφίμων.
Στη συνέχεια ο κ. Τσιάρας μετέβη στη Σίνδο όπου επισκέφθηκε το Τμήμα Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούμενων Φυτών και το Τμήμα Γεωργικών Εφαρμογών και Ανάλυσης Λιπασμάτων Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές
Νωρίς το απόγευμα ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε τον Αγροτικό Αλιευτικό Μυδοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Δέλτα «Αξιός», και τον Αλιευτικό Οστρακοκαλλιεργητικό Σύλλογο «Ποσειδών».
Οι καλλιεργητές μυδιών και οστρακοειδών αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λόγω της κλιματικής κρίσης. Οι καλλιέργειες ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες μέχρι 25 βαθμούς, ενώ εφέτος παρατηρήθηκαν θερμοκρασίες έως και 32 βαθμούς στα νερά του Θερμαϊκού, με αποτέλεσμα, όπως επισήμαναν οι καλλιεργητές, να χαθεί όχι μόνο η παραγωγή αλλά και ο γόνος για την επόμενη περίοδο.
Όπως είπε ο υπουργός απαιτείται συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα και η συμβολή της επιστημονικής κοινότητας με προτάσεις για τον τρόπο επίλυσής του.
Μάλιστα ο κ. Τσιάρας πρότεινε στους εκπροσώπους των δύο συλλόγων να υπάρξει συνάντηση εργασίας, μετά τις 18 Σεπτεμβρίου, ώστε με βάση τις προτάσεις των αρμοδίων επιστημόνων να ληφθούν μέτρα.
Μετά τις συναντήσεις με τους μυδοκαλλιεργητές, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας μεταξύ άλλων, δήλωσε:
«Η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει δεδομένα τα οποία κανείς μας δεν υπολόγιζε πριν κάποιο χρονικό διάστημα. Είμαστε αναγκασμένοι να επανασχεδιάσουμε βασικές δομές, αλλά και βασικές κατευθύνσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαραίτητες, αν θέλουμε βασικοί κλάδοι της παραγωγικής μας Ελλάδας να παραμείνουν ζωντανοί και να δώσουν δυνατότητα επιβίωσης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και στις τοπικές κοινωνίες.
Ο λόγος για τον οποίο προχωράμε σε συνολικό επανασχεδιασμό προφανώς δεν αφορούσε απλά στην καταβολή αποζημιώσεων ή στην καταβολή κάποιου απολεσθέντος εισοδήματος. Πρέπει να δούμε κατά πόσο μπορεί η καλλιέργεια των μυδιών να είναι παραγωγική μέσα από τις εντελώς διαφορετικές συνθήκες που διαμορφώνονται.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναζητήσουμε λύσεις μαζί με την επιστημονική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες».
Την ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και την καθιέρωση μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 88η ΔΕΘ.
Αυτό αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Για τα κόκκινα δάνεια των αγροτών είπε ότι πρόκειται για ένα ανοιχτό θέμα που συζητείται και βρίσκεται κοντά στη ρύθμισή του, τονίζοντας ότι αυτές οι αποφάσεις και η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, εντάσσονται στο μόνιμο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Κυβέρνησης για στήριξη του πρωτογενούς τομέα και μείωση του κόστους παραγωγής.
Γενικότερα από την κυβέρνηση εξετάζονται ασφαλιστικές και φορολογικές παρεμβάσεις, νέο πρόγραμμα για φτηνή κατοικία, αναδιοργάνωση των επιδομάτων και προσλήψεις για την υγεία.
Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ύψους 880 εκατ. ευρώ τα οποία θα περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2025. Πρόκειται για:
- την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ (χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει κάποια έκπληξη)
- την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ.
- τη μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.
- την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, κόστους 15 εκατ. ευρώ.
- την αύξηση των συντάξεων η οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.
- την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει τη δημοσιονομική σταθερότητα, δεν κάνει παρεμβάσεις για να τις κάνει, δεν θα δούμε τον πρωθυπουργό να βγάζει καλάθι παροχών υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, αλλά θα εξαγγείλει στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε την πολιτική αύξησης του εισοδήματος, και στήριξης της οικογένειας», υπογράμμισε με σημερινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών και απέκρουσε την κριτική, που ασκεί η αντιπολίτευση, κυρίως σε ζητήματα οικονομίας, όπως ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών είναι μικρότερη από την αντίστοιχη των Βουλγάρων.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου ανακοινώνει ότι το Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων θα αποτελέσει, από το έτος 2025, το κύριο εργαλείο χάραξης αγροτικής πολιτικής.
«Με τη χρήση του Μητρώου Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, το Υπουργείο προτίθεται να προχωρεί σε στοχευμένη διοχέτευση σημαντικών κονδυλίων που αποσκοπούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση των χρηματοδοτικών ευκαιριών και οικονομικών και άλλων πόρων.
Βασικές πολιτικές του Υπουργείου προγραμματίζεται να έχουν άμεση διασύνδεση με το Μητρώο Αγροτών, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η εφαρμογή εθνικών σχεδίων ενισχύσεων και οικονομικής στήριξης, η διαχείριση του νερού άρδευσης, η κοινωνική και οικονομική ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου κ.λπ.
Πρόσθετα, το Μητρώο Αγροτών έχει υιοθετηθεί και αποτελεί κριτήριο για πολιτικές που εφαρμόζει το Υπουργείο Εσωτερικών για συγκεκριμένα σχέδια, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες σε γεωργική γη, παραχώρηση χαλίτικων και τουρκοκυπριακού κλήρου.
Επίσης, αναμένεται η υιοθέτησή του και από άλλα Υπουργεία, Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και Ημικρατικούς Οργανισμούς.
Το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων είναι μία βάση δεδομένων στην οποία εγγράφονται τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα. Στο Μητρώο μπορούν να εγγράφονται πρόσωπα που ασκούν γεωργική δραστηριότητα υπό καθεστώς πλήρους ή μερικής απασχόλησης, με όλες τις απαραίτητες αλφαριθμητικές και χαρτογραφικές πληροφορίες που αφορούν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.
Η διαδικασία εγγραφής, μέσω υποβολής σχετικού αιτήματος, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μέσω της Κυβερνητικής Διαδικτυακής Πύλης (εδώ) και οι αγρότες πληροφορούνται άμεσα για την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής τους, μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου.
Η είσοδος στην ψηφιακή υπηρεσία «Εγγραφή στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων», πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους ή από εξουσιοδοτημένο από αυτούς άτομο, με τη χρήση των κωδικών εισαγωγής στην Κυβερνητική Διαδικτυακή Πύλη.
Το Τμήμα Γεωργίας θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου σχετικά με το Μητρώο και διευκόλυνση της εγγραφής των ενδιαφερόμενων σε αυτό.
Ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και την ανάπτυξη και προοπτική για κάθε ένα από τους παραγωγούς μας και τις αγροτικές επιχειρήσεις μας, περνά μέσα από την αξιοποίηση του θεσμού του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και εξής, η εγγραφή στο Μητρώο θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής σε παρεμβάσεις και σχέδια οικονομικής ενίσχυσης στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου καλεί τον κάθε ενδιαφερόμενο όπως προχωρήσει άμεσα στην εγγραφή του στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων».
Ψηφιακά από 1 Σεπτεμβρίου το αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη σε δήμους και περιφέρειες.
Ψηφιακά θα ενημερώνεται, από 1/9, η Φορολογική Διοίκηση, για την ανάγκη δέσμευσης (ή αποδέσμευσης) αποδεικτικού ενημερότητας σε φορολογούμενους που έχουν (ή εξοφλούν αντίστοιχα) ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δήμους και Περιφέρειες, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας, μετά την εξόφληση των οφειλών στους Δήμους και Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άμεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουμένων στο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας περαιτέρω τα δημόσια έσοδα.
Η ανωτέρω διαδικασία ενημέρωσης θα διενεργείται μέσω του Κέντρου Ελέγχου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Επιτροπή Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέλεξε την Ευρωβουλευτή από την Τσεχία, Veronika Vrecionová (ECR, CZ), ως πρόεδρο της επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν επίσης τους κ.κ. Daniel Buda (EPP, RO), Norbert Lins (EPP, DE), Eric Sargiacomo (S&D, FR) ως αντιπροέδρους στην AGRI. Ο 4ος Αντιπρόεδρος θα εκλεγεί σε προσεχή συνεδρίαση.
Μετά την εκλογή της με 31 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 10 αποχές, η κα Veronika Vrecionová (Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) δήλωσε: «Ξεκινάμε μια νέα κοινοβουλευτική περίοδο, είμαι πολύ ευχαριστημένη με την εμπιστοσύνη που μου έδωσαν οι συνάδελφοι και ανυπομονώ για εποικοδομητικές συζητήσεις. Θα εργαστώ σκληρά για καλύτερες συνθήκες για τους οικογενειακούς αγρότες και τους μικρομεσαίους αγρότες. Πρέπει να τους ακούσουμε. Πρέπει να μειώσουμε μαζικά τη γραφειοκρατία και ολόκληρη η κοινή γεωργική πολιτική πρέπει να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι ξεκινήσαμε τον ενταξιακό διάλογο με την Ουκρανία. Προσωπικά θα επικεντρωθώ στην καλή διαβίωση των ζώων».
Θυμίζουμε ότι η Ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές εκπροσωπούνται από δύο αρχηγούς κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την Ιταλίδα κα Τζόρτζια Μελόνι και τον Τσέχο κ. Πετρ Φιάλα.
Η ψηφοφορία για το Προεδρείο της Επιτροπής AGRI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε με μυστική ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Ο κ. Daniel Buda από Ρουμανία (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες) εξελέγη ως 1ος Αντιπρόεδρος με 33 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 5 αποχές.
Ο Norbert Lins από Γερμανία (Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Χριστιανοδημοκράτες) εξελέγη ως ο 2ος Αντιπρόεδρος με 36 ψήφους υπέρ (και ως εκ τούτου εξελέγη με απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, έναντι της Mireia Borrás Pabón (PfE, ES) που έλαβε 10 ψήφους υπέρ).
Ο Eric Sargiacomo από Γαλλία (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) εξελέγη 3ος Αντιπρόεδρος με 39 ψήφους υπέρ, 3 κατά, χωρίς αποχές.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), Γιάννης Μαλανδράκης, σε υπόμνημά του, το οποίο υποβάλλεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ και συγχρόνως κοινοποιείται στους Βουλευτές και τοπικούς φορείς της Κρήτης, ζητά αποζημιώσεις για τις ζημίες της ελαιοπαραγωγής, από την ανομβρία και ξηρασία.
Ειδικότερα στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:
«Έχοντας υπόψη τις πρόσφατες σημαντικές ζημίες που προκλήθηκαν στην περσινή και ερχόμενη ελαιοπαραγωγή από ανομβρία (μειωμένες βροχοπτώσεις) και ασυνήθιστους καύσωνες που έπληξαν την Κρήτη κατά την περίοδο της άνθησης –καρπόδεσης της ελιάς καθώς και την «Διαβούλευση για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ασφαλίσεων ΕΛΓΑ» που έχει ανοίξει, το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ στην συνεδρίαση του 2-7-2024 αποφάσισε ομόφωνα να θέσει υπόψη σας τα παρακάτω, με την παράκληση να τα εξετάσετε με την δέουσα προσοχή.
H ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη, που αποτελούσε διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού, δέχεται τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλα ισχυρά πλήγματα από διάφορες ακραίες καιρικές και αγρονομικές συνθήκες, με συνέπεια να οδεύει σε μη αντιστρεπτή κατάρρευση.
Είναι γνωστές οι απώλειες της τάξεως του 40% σε σχέση με τον μέσο όρο που προκλήθηκαν στην περσινή ελαιοπαραγωγή αλλά και οι απώλειες παρόμοιου ύψους, που έχει ήδη δεχτεί η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, λόγω συνθηκών ακραίας ανομβρίας και παρατεταμένων καυσώνων, που επεκράτησαν κατά την κρίσιμη περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης
Ωστόσο, ενώ αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημίες 2023-2024 δεν δόθηκαν, όπως έγινε και για τις παρόμοιες ζημίες του 2013/14 και 2016/17 για τις οποίες έγιναν υπομνήματα μας, το ίδιο φαίνεται θα ισχύσει και για τις ζημίες τις φετινής περιόδου.
Όμως, όλες οι ζημιές αυτές, που μάλλον λανθασμένα ονομάζονται από διάφορους «ακαρπία», πρόεκυψαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις (ανομβρία), κατά την κρίσιμη για την ελαιοπαραγωγή περίοδο της άνθησης - καρπόδεσης και σύμφωνα με τις ερμηνείες που κατά καιρούς δίδονται από τον ΕΛΓΑ, «πριν από το δέσιμο του καρπού» οπότε δεν είναι αποζημιώσιμες.
Πράγματι, ο Κανονισμός ΕΛΓΑ (Απ.157502/27-7-2011) στο άρθρο 6, παρ.4. αναφέρει ότι δεν αποζημιώνονται «ζημιές που προξενούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια πριν από το δέσιμο του καρπού, εκτός του παγετού στα καρποφόρα δέντρα»,
Όμως κ. Υπουργέ και κ. Πρόεδρε του ΕΛΓΑ, όπως και με παλαιότερα υπομνήματα του ΣΕΔΗΚ (αρ.πρ.34/15-07-2013, αρ.27/27-7-2020), έχουμε τεκμηριώσει η πρόβλεψη αυτή δεν έχει ούτε επιστημονική, ούτε λογική, ούτε ηθική βάση.
Και δεν έχει επιστημονική βάση γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι, τα άνθη η και οι νεοδημιουργηθέντες μικροί καρποί, δεν αποτελούν μέρος και μάλιστα βασικό της ερχομένης παραγωγής και επομένως η καταστροφή τους από καιρικά αίτια ανομβρία η και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, αποτελεί στάδιο που πρέπει να υπαχθεί στα μη αποζημιώσιμα αίτια!
Όμως δεν έχει ούτε λογική βάση, αφού ζημιές στα ίδια βλαστικά στάδια (προ της καρπόδεσης) όταν προκαλούνται από παγετό καλύπτονται ασφαλιστικά! Επομένως υπάρχει λογική αντίφαση ως προς την αξιολόγηση των αιτίων.
Αλλά δεν έχει ούτε ηθική βάση όταν είναι γνωστό ότι οι ελαιοκαλλιεργητές, ενώ με τις εισφορές που καταβάλλουν ανελλιπώς μέσω των επιδοτήσεων, καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, σχεδόν ποτέ δεν τυγχάνουν αποζημιώσεων.
Ανάγκη αποζημιώσεων και τροποιήσεων του Κανονισμού
Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι φανερό ότι πρέπει να δρομολογηθούν τα έξης:
α) Άμεση έναρξη διαδικασιών χορήγησης αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην περσινή και φετινή ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από ακραίες συνθήκες ανομβρίας η υψηλών θερμοκρασιών που επεκράτησαν κατά την περσινή και φετινή περίοδο άνθησης - καρπόδεσης.
Οι αποζημιώσεις αυτές μπορούν να χορηγηθούν είτε με άμεση τροποποίηση του Κανονισμού ΕΛΓΑ, είτε από πιστώσεις «de minimiς», η σε έσχατη περίπτωση από Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΠΣΕΑ).
β) Τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλες τις ζημιές που μπορούν να προκληθούν στην ελαιοπαραγωγή από ακραία και ασυνήθιστα καιρικά αίτια, τα οποία δεν μπορούν να προληφθούν ή αποτραπούν από τους παραγωγούς.
Ειδικότερα, για τις ζημιές από καύσωνες πρέπει να ισχύουν ότι και για τις ζημιές από παγετούς με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού στο άρθρο 6 παρ. 4 .
Επίσης, στο άρθρο 3, παρ. 8 ε, θα πρέπει να απαλειφθεί η προϋπόθεση του χαρακτηρισμού ως ζημιών απο καύσωνες εκείνων που συμβαίνουν «από καταγεγραμμένες θερμοκρασίες άνω 40 βαθμών». Και αυτό γιατί δεν υπάρχει καμιά επιστημονική τεκμηρίωση ότι ζημιές από καύσωνες συμβαίνουν μονο υπό θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών, αφού είναι γνωστό ότι ζημιές απο αφυδάτωση ανθέων η καρπών μπορούν να συμβούν και υπό χαμηλότερες θερμοκρασίες εάν αυτές συνοδεύονται απο ξηρούς θερμούς ανέμους».
Ανακοινώθηκαν στην Ολομέλεια τα μέλη που θα συμμετέχουν σε κάθε Επιτροπή και Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μετά την απόφαση, που έλαβε η Oλομέλεια, την Τετάρτη (17/7), σχετικά με τη δομή και το μέγεθος των μόνιμων Επιτροπών και Υποεπιτροπών του Κοινοβουλίου, οι πολιτικές ομάδες και τα μη εγγεγραμμένα μέλη διόρισαν τους ευρωβουλευτές τους σε κάθε μία από αυτές.
Παρά την κρισιμότητα και τις εκκλήσεις της ΕΘΕΑΣ, δεν θα έχουμε, για μια ακόμη συνεχόμενη περίοδο, Έλληνα Ευρωβουλευτή στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου.
Θυμίζουμε από την εποχή του Γεώργιου Παπαστάμκου (2014) η χώρα μας δεν έχει μόνιμο μέλος στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Είναι ένα δείγμα του τι ψηφίζουν οι Έλληνες στις Ευρωεκλογές.
Όσον αφορά την σύνθεση της Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI), ανά πολιτική ομάδα, θα απαρτίζεται από τους εξής ευρωβουλευτές:
EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) μέλη 13:
BUDA Daniel, CRESPO DÍAZ Carmen, DE MEO Salvatore, DO NASCIMENTO CABRAL Paulo, DORFMANN Herbert, HETMAN Krzysztof, IMART Céline, KÖHLER Stefan, LINS Norbert, MAGYAR Péter, TOVERI Pekka, VAN LEEUWEN Jessika, WALSH Maria
S&D (Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) μέλη 9:
BONACCINI Stefano, CÂRCIU Gheorghe, GRAPINI Maria, LAURETI Camilla, MAESTRE Cristina, NARDELLA Dario, NOICHL Maria, RODRIGUES André, SARGIACOMO Eric
PfE (Πατριώτες για την Ευρώπη) μέλη 6:
BORRÁS PABÓN Mireia, DELOGE Valérie, GYŐRFFY Balázs, HLAVÁČEK Martin, PENNELLE Gilles, STANCANELLI Raffaele
ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) μέλη 5:
BERLATO Sergio, BUDA Waldemar, FIDANZA Carlo, RUISSEN Bert-Jan, VRECIONOVÁ Veronika
Renew (Κεντρώοι και Φιλελεύθεροι) μέλη 5:
CHRISTENSEN Asger, COWEN Barry, HAYER Valérie, KATAINEN Elsi, SINGER Christine
Greens/EFA (Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) μέλη 4:
GUARDA Cristina, HÄUSLING Martin, STROLENBERG Anna, WAITZ Thomas
The Left (Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) μέλη 3:
EVERDING Sebastian, FLANAGAN Luke Ming, SAEIDI Arash
ESN (Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών) μέλη 2: BAUSEMER Arno, DAVID Ivan
NI (Μη Εγγεγραμμένοι) μέλη 2:
PÉREZ Alvise, ROTH NEVEĎALOVÁ Katarína
Διαβάστε τα μέλη για όλες τις Επιτροπές (εδώ)
Ανακοινώθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά δέκα θέσεων που αφορούν στα όργανα διοίκησης των Oργανισμών που εποπτεύονται από το ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη συνολικά δέκα (10) θέσεων που αφορούν στα όργανα διοίκησης στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) - Ν.Π.Ι.Δ., στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) - Ν.Π.Ι.Δ., στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ν.Π.Ι.Δ. και στον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)-Ν.Π.Δ.Δ., εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η απόφαση αφορά την επιλογή συνολικά δέκα (10) οργάνων διοίκησης.
Συγκεκριμένα:
Α) Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) - Ν.Π.Ι.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α.
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του ΕΛ.Γ.Α.
Β) Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)-Ν.Π.Ι.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Γ) Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ)-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ν.Π.Ι.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Α΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Β΄ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Δ) Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.)-Ν.Π.Δ.Δ.
Μία (1) θέση Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Μία (1) θέση Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου
Οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις και κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα, πρέπει:
Να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας στο Α.Σ.Ε.Π., αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr).
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής αρχίζει στις 29/7/2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 08:00 και λήγει στις 9/8/2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:00. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση την ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π..
Διαβάστε την πρόσκληση με τα κριτήρια (εδώ)
Ολοκληρώθηκε η αποστολή δύο τεχνικών εκθέσεων, που αφορούν ζημιές από χαλαζόπτωση και παραμόρφωση των καρπών ροδακινιάς και νεκταρινιάς, από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έχουν αποσταλεί ήδη από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δύο εμπεριστατωμένες τεχνικές εκθέσεις οι οποίες εκπονήθηκαν από την ΔΑΟΚ Πέλλας, με επικεφαλής τον Προϊστάμενο Φυτοπαθολογικού και Ποιοτικού Ελέγχου Δρ. κ. Συμεών Μαρνασίδη, με όλα τα στοιχεία τεκμηρίωσης και τις προτάσεις για την κατάλληλη διαχείριση στα δένδρα, των καταστροφών που έπληξαν τις αγροτικές παραγωγές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Η πρώτη τεχνική έκθεση αφορά τις ζημίες που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες των περιοχών των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας, μετά από την έντονη χαλαζόπτωση της 2ας Ιουλίου 2024.
Στην έκθεση αποτυπώνονται οι περιοχές που επλήγησαν, καθώς και στοιχεία που επιβεβαιώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Το χαλάζι, έχει προκαλέσει καθολική καταστροφή των καρπών στα αγροκτήματα ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως νεαρών δέντρων και φυτεύσεις δέντρων σε μονόκλωνα σχήματα, υπάρχει αμφιβολία ακόμη και για τη δυνατότητα ανάκαμψης των πληγέντων δέντρων που χτυπήθηκαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση.
Οι παραγωγές που επλήγησαν, αφορούν ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών ποικιλιών όπως: κεράσια, μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ελιές, ακτινίδια, καρύδια, καστανιές, αμυγδαλιές, αλλά και άλλες καλλιέργειες όπως πατάτα, τομάτες, αμπέλια, σπανάκι, σιτηρά, τριφύλλι, κ.ά.
Η δεύτερη τεχνική έκθεση, αφορά τη διερεύνηση του προβλήματος παραμόρφωσης των καρπών οπωρώνων ροδακινιάς και νεκταρινιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον ιολογικό έλεγχο των ετών 2023 και 2024, που διενέργησε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με χρηματοδότηση της ΠΕ Πέλλας, ανιχνεύτηκαν και ποσοτικοποιήθηκαν παθογόνοι ιοί και ιδιαίτερα ο ιός ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) PPV και το ιοειδές peach latent mosaic viroid (PLMVd), που ενδέχεται να προκαλούν παραμορφώσεις καρπών.
Το γεγονός όμως ότι οι παθογόνοι μικροοργανισμοί ανιχνεύτηκαν τόσο σε συμπωματικά όσο και σε μη συμπτωματικά δείγματα, ενισχύει την άποψη, ότι μπορεί να μην οφείλεται η ασθένεια των ροδακίνων αποκλειστικά σε ιολογική/ές προσβολή/ές.
Όμοια, τα αποτελέσματα των πρόσφατων αναλύσεων (τελευταία δείγματα Ιούνιος 2024) δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των ιών/ιοειδών που εξετάστηκαν στην εκδήλωση της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων.
Επίσης, σύμφωνα με το δελτίο αποτελεσμάτων του Μ.Φ.Ι., η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με συμπτώματα παρόμοια της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων, ασθένειας το αίτιο της οποίας τελεί υπό διερεύνηση.
Επίσης, από τον ακαρεολογικό έλεγχο όλων των νέων δειγμάτων (Ιούνιος και Ιούλιος 2024), εντοπίστηκαν ακάρεα του γένους eriophyes τα οποία ενδέχεται να προκαλούν τις παραμορφώσεις.
Σε ένα δείγμα από αγρό με έντονα συμπτώματα στην περιοχή της Αλμωπίας, τα eriophyes εντοπίστηκαν όχι μόνο επάνω στους καρπούς αλλά και εντός των οφθαλμών των κλάδων που έφεραν παραμορφωμένους καρπούς.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τα eriophyes και τη συμμετοχή τους στη δημιουργία του προβλήματος, θα έχουμε μετά από επόμενες δειγματοληψίες, το Φθινόπωρο του 2024 και όλο το έτος 2025.
Μετά από την ολοκληρωμένη και απόλυτα τεκμηριωμένη παρουσίαση των ζημιών σε αγροτικές παραγωγές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και την υπηρεσιακή διαβίβασή τους στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής διεκδικεί και συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και πρόσωπα, για τη δίκαιη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Στόχος του κ. Τζαμτζή ακόμη είναι, οι συγκεκριμένες ζημιές, να μην έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της εμπορίας και μεταποίησης.
Για τον σκοπό αυτό ο κ. Τζαμτζής, έχει ορίσει επιτροπή που παρακολουθεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων και με βάση αυτά, συντονίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Θα ακολουθήσουν συμπληρωματικές ενέργειες από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη και συνάντηση εκ νέου με τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη.
Η Ursula von der Leyen είναι ξανά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με 401 ψήφους υπέρ, στις 18 Ιουλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέλεξε την Ursula von der Leyen, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μυστική ψηφοφορία.
Το Κοινοβούλιο αποτελείται επί του παρόντος από 719 ευρωβουλευτές, οπότε η απαιτούμενη πλειοψηφία ανήλθε σε 360 ψήφους.
Αυτή θα είναι η δεύτερη θητεία της Ursula von der Leyen στο αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής, έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά από τους ευρωβουλευτές τον Ιούλιο του 2019.
Καθοριστικό ρόλο για την επανεκλογή της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξε η υποστήριξη των Πρασίνων (βασικοί σχεδιαστές της Πράσινης Πολιτικής της ΕΕ).
Πριν από την ψηφοφορία, η Ursula von der Leyen παρουσίασε το όραμα και τα σχέδιά της για την επόμενη πενταετία σε συζήτηση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Η Ursula von der Leyen πρότεινε ένα νέο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή, για την αντιμετώπιση της ανάγκης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και έναν χάρτη πορείας για τα δικαιώματα των γυναικών.
Λέγοντας ότι «πρέπει να επιτρέψουμε στους νέους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ελευθερίες της Ευρώπης», τόνισε τη σημασία του προγράμματος Erasmus+, της ψυχικής υγείας, αλλά και της αντιμετώπισης ζητημάτων που σχετίζονται με τον χρόνο που περνάνε οι νέοι μπροστά σε οθόνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι βασικές πρωτοβουλίες της περιλαμβάνουν ακόμη μια νέα «Συμφωνία για Καθαρή Βιομηχανία» για την προώθηση της βιομηχανικής ανάπτυξης και της απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας για την τόνωση της καινοτομίας.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια, διπλασιάζοντας το προσωπικό της Europol και τριπλασιάζοντας το προσωπικό της Frontex, το οποίο θα ανέρχεται πλέον σε 30.000 άτομα.
Την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων και την τήρηση όλων των προτύπων παραγωγής στην εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που παράγονται στις χώρες της ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
Ακόμη σε παρέμβασή του ζήτησε ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και των κανονιστικών απαιτήσεων για το Leader, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συγκεκριμένου πλαισίου αρχών μέσα από τη νέα ΚΑΠ, θα συμβάλλουν στη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την ενίσχυση της υπαίθρου, σε παρέμβασή του για τη «Βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών- γενεακή ανανέωση και δημογραφικές πτυχές».
Στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, ο κ. Τσιάρας συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του, Τζεμ Εσντεμίρ, τον οποίο προσκάλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου εφέτος η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα.
Τον Έλληνα Υπουργό, στις Βρυξέλλες, συνοδεύει ο ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Μπαγινέτας.
Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είπε, μεταξύ άλλων:
«Μια από τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου είναι το ζήτημα της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και το δημογραφικό που απασχολεί το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Είναι γεγονός ότι ο πρωτογενής τομέας έχει πολύ μεγάλη ανάγκη από την παρουσία ηλικιακά νέων ανθρώπων. Είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα η οποία έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προκλήσεων που φέρνει η εποχή και όλοι πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων αυτών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, θα καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους που με την παρουσία τους, τη συμμετοχή τους και την εργασία τους, θα καταφέρουν να τον στηρίξουν αλλά και να δώσουν μια πολύ συγκεκριμένη προοπτική».
Οι τέσσερις αρχές για το δημογραφικό και τη γεωργία
Σε ό,τι αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα ο κ. Τσιάρας πρότεινε την ενσωμάτωση στη νέα ΚΑΠ τεσσάρων αρχών που θα δώσουν νέα πνοή στη γεωργία και θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επαγγελματιών αγροτών.
Οι τέσσερις γενικές αρχές είναι:
- Υιοθέτηση ολιστικής πολύ-τομεακής στρατηγικής π.χ. για την ηλικιακή ανανέωση σε αυτές με αύξηση της ελκυστικότητάς τους.
- Ενδυνάμωση της συμμετοχικής διαδικασίας, στο σύνολο της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, που θα προάγει την εφαρμογή συντονισμένων, ολοκληρωμένων αγροτικών πολιτικών,
- Επάρκεια πόρων (ανθρώπινων, οικονομικών και θεσμικών), με κατάλληλους μηχανισμούς για τον συντονισμό της κατανομής της χρηματοδότησης και τη διασφάλιση συνεργειών μεταξύ των πολιτικών και των πηγών χρηματοδότησης και τέλος,
- Ενημερωμένα και ασφαλή συστήματα δεδομένων, που επιτρέπουν τη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των διαφορετικών αγροτικών περιοχών.
Εκτίμηση του Έλληνα Υπουργού είναι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος στον πρωτογενή τομέα και να αντιστραφούν οι σημερινές αρνητικές τάσεις, τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή των νέων όσο και στο επίπεδο του εισοδήματός τους.
«Το μέλλον των αγροτικών περιοχών είναι οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτές. Οι όποιες αποφάσεις μας θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και σε κάθε περίπτωση να προάγουν την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας σε κάθε γωνιά της Ένωσης», είπε ο κ. Τσιάρας, ο οποίος τόνισε ότι «για την αντιμετώπιση της απερήμωσης της υπαίθρου είναι σκόπιμο να υπάρχει ολιστική προσέγγιση και όραμα, το οποίο θα θέτει στο επίκεντρο τους αγρότες και λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές, κοινωνικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των ευρωπαϊκών περιφερειών και κυρίως των μειονεκτικών περιοχών».
Όπως εξήγησε, στην κατεύθυνση αυτή, η στήριξη της επιχειρηματικότητας στην πρωτογενή παραγωγή εδράζεται σε μια δομημένη και ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση που περιλαμβάνει:
- Την εξασφάλιση ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος
- Την παροχή κινήτρων
- Την ανάπτυξη βασικών υποδομών μέσα από ισχυρές συνέργειες και συμπληρωματικότητα, μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει προς την κατεύθυνση αυτή το Leader. Πεποίθηση του κ. Τσιάρα είναι ότι η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών και των απαιτήσεων σε κανονιστικό επίπεδο, η πρόβλεψη ενίσχυσης ειδικών παρεμβάσεων, η στόχευση συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων (όπως γυναίκες, νέοι), καθώς και η δυνατότητα καταβολής αυξημένων ποσοστών ενίσχυσης στις αγροτικές περιοχές, θα συμβάλλουν στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στην ελκυστικότητα της υπαίθρου.
Όπως τόνισε ο Έλληνας υπουργός «η αντιμετώπιση δημογραφικών προβλημάτων θα έχει καθοριστικό ρόλο στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της γεωργίας στην Ένωση. Απαραίτητο εργαλείο, η ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση για τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.
Κανόνες στις εισαγωγές από τρίτες χώρες
Σε άλλη παρέμβασή του για «θέματα εμπορίου που σχετίζονται με τη γεωργία», ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η εξασφάλιση του παγκόσμιου εφοδιασμού σε τρόφιμα επιβάλλει τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου για την αποφυγή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών.
Παρατήρησε, ωστόσο, ο πρωτογενής τομέας δεν έχει επωφεληθεί σε πραγματικούς όρους από το άνοιγμα των γεωργικών αγορών, ενώ στην πράξη συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανταγωνιστικότητα της ενωσιακής παραγωγής. Και σημείωσε ότι «κάθε πρόσθετη σταδιακή δασμολογική απελευθέρωση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις για συμμόρφωση με τα πρότυπα παραγωγής της Ένωσης, καθώς και από κατάλληλες ασφαλιστικές δικλείδες και αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών κανόνων, των κανόνων καταγωγής, κλπ». Ανέφερε δε ως παράδειγμα τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα από τις εισαγωγές εσπεριδοειδών από τρίτες χώρες και ειδικά πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων στις αγορές των τρίτων χωρών και σημείωσε ότι τα ΠΟΠ αποτελούν δομικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αγροδιατροφικής κληρονομιάς και συνδέονται ευθέως με την ταυτότητα των περιοχών της υπαίθρου.
Τέλος όσον αφορά σε θέματα ΠΟΕ, τόνισε τη σημασία της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι για την Ελλάδα, η οποία επισήμανε ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση. «Η προάσπιση των γενικότερων συμφερόντων της Ένωσης στον πυλώνα της εγχώριας στήριξης και των πολιτικών της ΚΑΠ αποτελεί βασική προτεραιότητα. Συνεπώς, στα κείμενα του ΠΟΕ πρέπει να προστατεύεται ρητώς το καθεστώς ενισχύσεων», είπε.
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και υπεύθυνος για τον πρωτογενή τομέα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς, για το θέμα του ΟΣΔΕ.
Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Οι Περιφέρειες της χώρας και οι Συνεταιρισμοί αποτελούν τα ουσιαστικά και κύρια στηρίγματα της πρωτογενούς παραγωγής για τους αγρότες της χώρας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν την πρώτη προτεραιότητά μας και με την παραμονή τους στην ύπαιθρο με την παραγωγή, την κρατούν ζωντανή. Στηρίζουμε αυτούς που παράγουν και όλοι οι πόροι μας οδηγούνται σε αυτούς.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την αδιαφανή διαχείριση στοιχείων των ενισχύσεων μέσω του ΟΣΔΕ, που χειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ με συνιδιοκτήτη τεχνικό σύμβουλο ή συμβούλους. Ενώ συλλέγει τα στοιχεία για όλους και τους 660.000 αγρότες της χώρας, κανένας Συνεταιρισμός και καμία Περιφέρεια της χώρας δεν έχει πρόσβαση στα παραγωγικά δεδομένα για να σχεδιάσει δράσεις για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής του. Αντίθετα, με όχημα τα κλειστά δεδομένα του ΟΣΔΕ, οι ενισχύσεις πηγαίνουν σε άτομα που δεν έχουν καμία παραγωγική δραστηριότητα και έτσι φτάσαμε πολλές ενισχύσεις μέσω της τεχνικής λύσης να πηγαίνουν σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα και σε κτήματα χωρίς άροτρο.
Την δε πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ με αφορμή τα οικολογικά σχήματα, προστέθηκε και η καταχρηστική μεταφορά ενισχύσεων μέσω ανύπαρκτων υπηρεσιών και συμβουλών σε τρίτους, που καμία παραγωγική βοήθεια δεν προσφέρουν στους αγρότες.
Αυτά συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει χάσει το κύρος του, τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας, γι’ αυτό όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στην εξέλιξη ενός ισχυρού οργανισμού που θα υπηρετεί μόνο τους αγρότες.
Η μόνη θετική προσπάθεια για να αλλάξει αυτό, ήταν τα δεδομένα των αγροτών και το ΟΣΔΕ να μεταβούν στο gov.gr, ώστε να έχουν πρόσβαση όσοι χρειάζεται με χαμηλό κόστος. Ενέργεια που χαιρετίσαμε και στηρίξαμε από κοινού, τόσο οι Περιφέρειες, όσο και οι Συνεταιρισμοί.
Σήμερα, το ΟΣΔΕ 2024 δεν έχει ξεκινήσει, ενώ είμαστε στα μέσα Ιουλίου. Με ευφυή τεχνάσματα για το ποιο λογισμικό συμβούλου είναι το κατάλληλο για το ΟΣΔΕ, φθάσαμε πάλι κάποιοι να αναθαρρήσουν και να ζητούν την κατάργηση της κατάκτησης του gov.gr, όπου όλοι οι αγρότες χωρίς διαμεσολαβητές και επιπλέον κόστος έχουν πρόσβαση ως ισότιμοι πολίτες. Μεθοδεύουν, αγνοώντας τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας τη διαφάνεια στις ενισχύσεις και την επαναφορά των δεδομένων των αγροτών σε αδιαφανή υπόγεια.
Έτσι, φέτος αν και η εφαρμογή δουλεύει από την 1η Απριλίου στην online σύνδεση, δεν λειτουργεί για ανεξήγητο λόγο δια μέσου των ΚΥΔ.
Μπροστά σε αυτή παρελκυστική τακτική από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους τεχνικούς συμβούλους που αδιαφορούν για τους αγρότες, η ΕΘΕΑΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία για να γίνουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024 online μέσω των συνεταιριστικών ΚΥΔ.
Ως Περιφέρειες της χώρας και ως Συνεταιρισμοί στηρίζουμε την παραμονή του ΟΣΔΕ στο gov.gr, το άνοιγμα των δεδομένων της εφαρμογής και τη χρήση τους από τις Περιφέρειες και τους Συνεταιρισμούς χωρίς κόστος.
Προειδοποιούμε ότι εάν υπάρξει η παραμικρή απόκλιση από αυτό, θα μας βρουν απέναντι και τότε θα ειπωθούν όλα με το όνομά τους».
Και η ΠΟΓΕΔΥ στην ίδια γραμμή
Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σχολιάζοντας την ανακοίνωση ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «χαιρόμαστε που δύο θεσμικοί παράγοντες όπως είναι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ ουσιαστικά υιοθετούν τις θέσεις για το ΟΣΔΕ που έχει εκφράσει η ΠΟΓΕΔΥ. Παραμένει η θέση μας ότι το ΟΣΔΕ πρέπει να μείνει στον λαό και μέσα στο gov.gr».