Ο πρωτογενής τομέας παρέχει σημαντική συνεισφορά στο ακαθάριστο προϊόν της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), σε ποσοστό μεγαλύτερο από άλλες ελληνικές Περιφέρειες και έχει μεγάλη συμβολή στην διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα του ευρωπαϊκού έργου Balkan Ideas Network for Sustainable Innovations in the Agro-Food Sector - BALKANET.
Ποικίλες δράσεις που αναδεικνύουν το αγροδιατροφικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδας υλοποίησε η Περιφέρεια στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού έργου, που είχε ως αντικείμενο την ενίσχυση της δυναμικής της καινοτομίας και την προώθηση της εφαρμοσμένης έρευνας σε αγροτικές περιοχές της Βαλκανικής, επισκέψεις πεδίου σε καινοτόμες επιχειρήσεις, αλλά και στο εργαστήρια του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως επίσης φεστιβάλ αγροτοδιατροφικών προϊόντων και ένα θεματικό εργαστήρι ανέδειξαν τις προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο.
Ειδικότερα, η ταυτότητα των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε σχέση με τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχουν, αναλύθηκαν σε θεματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, ενώ ξεχωριστή απήχηση είχε το Φεστιβάλ Αγροδιατροφικών προϊόντων «BALKANET» στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εγκαταστάσεων του κτήματος Μερκούρη. Το Φεστιβάλ, είχε ως κύριο γνώμονα την ανάδειξη των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμων συνεργειών με φορείς και επιχειρήσεις της Βαλκανικής χερσονήσου.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τοπικοί επαγγελματίες του κλάδου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να προβάλλουν τα προϊόντα τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα τους αλλά και να έρθουν σε επαφή με τοπικούς παραγωγούς, επιχειρηματίες καθώς και μέλη και εμπλεκόμενους φορείς του διακρατικού δικτύου συνεργασίας του έργου.
Στις τελευταίες δράσεις του έργου συμπεριλήφθησαν επισκέψεις στις επιχειρήσεις: BIOILIS και Κτήμα Σταυροπούλου Ο.Ε, καθώς επίσης στα εργαστήρια του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Αμαλιάδα. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα, τις μεθόδους παραγωγής και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Σε συνέχεια των επί τόπου επισκέψεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσίασης βέλτιστων πρακτικών στο Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, στην Αμαλιάδα.
Μεταξύ των κυριοτέρων συμπερασμάτων που αναδείχθηκαν στα πλαίσια του έργου ήταν πως ο πρωτογενής τομέας παρέχει σημαντική συνεισφορά στο ακαθάριστο προϊόν της ΠΔΕ, σε ποσοστό μεγαλύτερο από άλλες ελληνικές Περιφέρειες και έχει μεγάλη συμβολή στην διατήρηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο. Για τον λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα πρέπει να δοθεί έμφαση στις εξής στρατηγικές:
- Υποστήριξη βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων
- Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας
- Εστίαση στην έρευνα, την τεχνολογία και στην έξυπνη γεωργία
- Βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας
- Συμβολή στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της βιοποικιλότητας
- Προώθηση της αποτελεσματικής διαχείρισης πόρων
- Προσαρμογή της γεωργίας στις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις
Επίσης, μέσα από τις εργασίες αναδείχθηκε πως η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) πρέπει να στραφεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην ποιότητα των τροφίμων, στις δυναμικές αγροτικές περιοχές, στην ανανέωση τω γενεών, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, λαμβάνοντας υπ΄ όψη σημαντικές παραμέτρους όπως η κλιματική αλλαγή και η προστασία του περιβάλλοντος.
Σημειώνεται ότι στις δράσεις του έργου συμμετείχαν στελέχη της ομάδας έργου της Περιφέρειας και ωφελούμενοι του Προγράμματος Νέων Γεωργών (Μέτρο 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), οι οποίοι επιλέχθηκαν έπειτα από συνεργασία με τους υπευθύνους του Κέντρου Πύργου (ΕΛΓΟ «Δήμητρα») Π.Ε. Ηλείας.
Το έργο «BALKANET» αποτελεί ένα Βαλκανικό δίκτυο ιδεών αειφόρου καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, που υλοποιείται από κοινού από έξι εταίρους, οι οποίοι προέρχονται από τρεις χώρες της περιοχής της Βαλκανικής - Μεσογείου (Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία) και εστιάζει στην βελτίωση του δυναμικού καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα.
Μεγάλες είναι οι απώλειες παραγωγής στο νομό Σερρών, αναφέρει ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, μέσω επιστολής στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η σχετική επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Η φετινή καλλιεργητική περίοδος σημαδεύθηκε, όπως άριστα γνωρίζετε, από τις πρωτόγνωρες κλιματολογικές συνθήκες ξηρασίας και ανομβρίας.
Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, παρά το γεγονός ότι υπήρξε επάρκεια αρδευτικού ύδατος, οι καλλιέργειες επλήγησαν σε πρωτοφανή βαθμό. Συνημμένα, σας υποβάλλω έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών με τα στοιχεία αυτά. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι υπήρξε μείωση της παραγωγής ηλίανθου σε ποσοστό άνω του 60%, της παραγωγής αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50% και της παραγωγής βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35%.
Σε μια περιοχή, της οποίας το ΑΕΠ εξαρτάται σε μείζονα βαθμό από την αγροτική παραγωγή, κατανοείτε τις συνέπειες που θα επιφέρει στο εισόδημα των αγροτών συμπολιτών μου η τεράστια μείωση της παραγωγής τους. Για να μην αναφερθώ και στις ευρύτερες συνέπειες της μείωσης αυτής και στους λοιπούς κλάδους της τοπικής οικονομίας, που εξαρτώνται από την κατανάλωση του αγροτικού εισοδήματος.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιφέρειας και μάλιστα μιας ακριτικής περιοχής, όπως ο Νομός Σερρών, παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας, ώστε να βρεθεί τρόπος, στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών περιθωρίων του Προϋπολογισμού, αντιστάθμισης αυτής της απώλειας εισοδήματος, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να ανακοπεί η τάση εξόδου από το αγροτικό επάγγελμα και φυγής προς τα μεγάλα αστικά κέντρα».
Συνημμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών στέλνει και την ανακοίνωση της ΔΑΟΚ Σερρών, η οποία αναφέρει τα εξής:
Σας ενημερώνουμε ότι την φετινή χρονιά, η Π.Ε Σερρών, επλήγη ιδιαίτερα από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν, κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα ποσοστά ζημιών μείωσης παραγωγής που εκτιμήθηκαν μετά από επιτόπιες επισκέψεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Σερρών.
Λόγω παρατεταμένης ξηρασίας, μείωση της παραγωγής, στις καλλιέργειες των σιτηρών, σε ποσοστό άνω του 35%.
Λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, μείωση της παραγωγής, στις καλλιέργειες του ηλίανθου, σε ποσοστό άνω του 60%, στις καλλιέργειες βαμβακιού σε ποσοστό άνω του 35% και στις καλλιέργειες αραβοσίτου σε ποσοστό άνω του 50%.
Ως εκ τούτου, για την διασφάλιση της ειδικής ενίσχυσης, για την καλλιέργεια βαμβακιού, προτάθηκε με έγγραφο (21/10/2024) της ΔΑΟΚ Σερρών, η μείωση της κατ' ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 2 tn/ha (από 2,34 tn/ha). (Τροποποίηση της υπ' αριθμ. 472/158760/25-5-2023 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι» ΦΕΚ 2226/Β ́/12-4-2024).
Επίσης με το ίδιο έγγραφο, για την διασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την καλλιέργεια αραβοσίτου, προτάθηκε η μείωση της κατ' ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 30 tn/ha (από 40 tn/ha) για το ενσίρωμα και στους 7 tn/ha (από 9 tn/ha) για τον καρπό. (Υ.Α Αριθμ. 963/275934/8-9-2023 «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τον αραβόσιτο, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1» (ΦΕΚ 5458/Β'/14-9-2013).
Λόγω δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης εκτιμήθηκε:
Εκτεταμένη ακαρπία σε συνδυασμό με καρπόπτωση σε καλλιέργειες αμυγδάλου, σε ποσοστό άνω του 80%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου αμπελιού, σε ποσοστά άνω του 40% και 50% αντίστοιχα.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες κερασιών, σε ποσοστό άνω του 40%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες ροδάκινων, σε ποσοστό άνω του 40%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες νεκταρινιών, σε ποσοστό άνω του 40%.
Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες αχλαδιών, σε ποσοστό άνω του 40%. Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες, μήλων, σε ποσοστό άνω του 40%.
Λόγω ανθόρροιας, καρπόπτωσης και παρατεταμένης ξηρασίας, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό άνω του 35%, στις ελαιοκαλλιέργειες ( έχει αρχίσει η συγκομιδή και είναι σε εξέλιξη).
Επιπρόσθετα λόγω των εξαιρετικά δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών (παρατεταμένη ανομβρία και υψηλές θερμοκρασίες) που επικράτησαν, όπως προαναφέραμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διαπιστώθηκε μείωση παραγωγής σε καλλιέργειες αρωματικών σε ποσοστά 60% έως 80%, σε καλλιέργειες πατάτας σε ποσοστό άνω του 35% και σε καλλιέργειες κηπευτικών από 30% έως 40%.
Όσον αφορά τα όσπρια τα ποσοστά ζημιάς κυμαίνονται άνω του 60%. Λόγω μειωμένης ανθοφορίας και παρατεταμένης ξηρασίας, μείωση της παραγωγής στο μέλι, σε ποσοστό 70%. Απώλεια παραγωγής διαπιστώθηκε και στις υπόλοιπες καλλιέργειες αλλά σε μικρότερα ποσοστά.
Επισημαίνουμε ότι, η πρωτοφανής ξηρασία που επικράτησε, καθ' όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου σε συνδυασμό με τις, επί μακρόν χρονικό διάστημα, υψηλές θερμοκρασίες, είχε ως αποτέλεσμα, την κατακόρυφη αύξηση των αρδευτικών αναγκών όλων των καλλιεργειών (αυξημένες δαπάνες άρδευσης ιδιαίτερα στις εκτός συλλογικών αρδευτικών δικτύων).
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα συνεχίζουν να διατηρούνται και φέτος σε πολύ χαμηλά επίπεδα καθιστώντας αντιοικονομική την παραγωγή τους. Το παραπάνω γεγονός δρα αποτρεπτικά ως προς την προοπτική ενασχόλησης νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα ο οποίος αποτελεί, μία από τις κύριες πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (το ενδιαφέρον για υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 2027 είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα).
Ως φυσικό επακόλουθο όλων των παραπάνω, έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και η κτηνοτροφία, με πτώση της απόδοσης σε γάλα, κρέας, αυγά και επιβάρυνση του κόστους παραγωγής (λόγω δραστικής μείωσης των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αγοράς τους από το εμπόριο, για την κάλυψη των αναγκών διατροφής των ζώων).
Ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία δέχεται μεγάλη συρρίκνωση στην Π.Ε. Σερρών. Δραματική είναι η μείωση των αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων καθώς, ειδικά φέτος, δοκιμάστηκε και από κρούσματα πανώλης και ευλογιάς με αποτέλεσμα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε λήψη μέτρων, για την μετακίνηση και τη σφαγή ζώων καθώς και την διακίνηση ζωοτροφών τα οποία επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα και την Π.Ε. Σερρών. Η κτηνοτροφία αποτελεί ένα εκτεταμένο βιολογικό εργοστάσιο μετατροπής γεωργικών προϊόντων και βοσκήσιμης ύλης σε ζωικά προϊόντα. Το εργοστάσιο αυτό αποτελεί βασική υποδομή για κάθε αγροτικό χώρο και πρέπει να προσεχτεί και να στηριχτεί ιδιαίτερα.
Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί σε μείωση του γεωργικού εισοδήματος δημιουργώντας, ακολούθως, σοβαρά προβλήματα και στους κλάδους που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα (εφόδια-μεταποίηση).
Σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες της δαιδαλώδους νέας ΚΑΠ, τις συρρικνωμένες προκαταβολές στις επιδοτήσεις και το αγροτικό πετρέλαιο, προκύπτει σοβαρό θέμα ρευστότητας, ανασφάλεια και προβληματισμός, για την επόμενη μέρα στην εγχώρια γεωργία και κτηνοτροφία.
Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε οδηγίες στους κτηνοτρόφους της ΠΕ Λάρισας για την λειτουργεία των σφαγείων και τις μετακινήσεις ζώντων ζώων λόγω Ευλογιάς και Καταρροϊκού πυρετού.
Όπως αναφέρει οι μετακινήσεις ζώντων ζώων θα πραγματοποιούνται ως εξής:
Α) Χοιροειδή προς πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή.
Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση χοιροειδών για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).
Β) Βοοειδή
i) Βοοειδή από περιοχές εκτός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή) από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό και ανήκουν εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά, της Π.Ε. Λάρισας.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, αποκλειστικά εντός της Π.Ε. Λάρισας στην οποία εδρεύει η κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
3. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή) από εκτροφές μη συνδεδεμένες με εκτροφές αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
ii. Βοοειδή από περιοχές εντός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών για πάχυνση και αναπαραγωγή.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) που εδρεύουν στις Τ.Κ.:
- Λιβάδι, Κοκκινοπηλός και Πύθιο, του Δήμου Ελασσόνας αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε.Ε. – ΣΦΑΓΕΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ».
- Φάρσαλα, Βρυσιά, Σταυρός, Κατωχώρι, Ανωχώρι, Υπέρεια, Πολυνέρι, Πυργάκια, Μεγάλο Ευύδριο, Λόφος, Μικρό Ευύδριο, Κρήνη, Βασιλή, Δενδράκια, Ψυχικό, Άγιος Γεώργιος, Κυπάρισσος, Χαρά, Χαλκιάδες, Άγιος Κωνσταντίνος, Σκοτούσα, Θετίδιο, Κάτω Βασιλικά, Δασόλοφος, Σιτόχωρο, Βαμβακού, Ρευματιά, Κάτω Δασόλοφος, Αμπελιά, Νεράιδα, Ξυλάδες, Άνω Βασιλικά, άνω Σκοτούσα, Καστράκι, Ναρθάκιο, Πλάτανος, Δένδρα, Άγιος Αντώνιος, Σκοπιά, Δενδροχώρι, του Δήμου Φαρσάλων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.».
- Βλαχογιάννι, Βοτανοχώρι, Αετορράχη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Αγιονέρι, Ευαγγελισμός, Μαγούλα, Παλαιόκαστρο, Κεφαλόβρυσο, Καλύβια Αναλήψεως, Συκιά, Πραιτώριο, Βερδικούσια, Κουτσούφλιανη, Παλιάμπελα, Αμπέλια, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, , Μεσοχώρι, Βαρκός, Αμούρι, Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, Δαμάσι, Τύρναβος, του Δήμου Τυρνάβου και Κουτσόχερο, Αμυγδαλιά του Δήμου Λαρισαίων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Α.Ε.».
Γ) Αιγοπρόβατα
1. Απαγορεύεται η έξοδος αιγοπροβάτων (προς πάχυνση και αναπαραγωγή) από την Π.Ε. Λάρισας.
2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων εντός της Π.Ε. Λάρισας.
3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ορισθείσες ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά.
4. Απαγορεύεται η εξαγωγή σφάγιων αμνοεριφίων, λόγω των μέτρων για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, από την Π.Ε. Λάρισας ως τις 16/12/2024.
5. Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στη ζώνη προστασίας του Βρυότοπου και συγκεκριμένα από τις Τ.Κ. Βρυότοπου, Ροδιάς και Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου.
6. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στις ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά και εδρεύουν στις Τ.Κ. Κρανιάς, Ραψάνης, Ιτέας, Πυργετού, Ομολίου, Τεμπών, Αμπελακίων, Παλαιόπυργου, Κουλούρας, Παραλία Κουλούρας, Νέων Μεσαγκάλων, Καστρί-Λουτρού, Κάτω Αιγάνης και Αιγάνης, Γόννων, Ευαγγελισμού, Ελιάς Γόννων, Γυρτώνης, Παραπόταμου, Ελάτειας, Πουρναρίου, Μακρυχωρίου, Κρανιάς και Καλλιπεύκης του Δήμου Τεμπών, Τ.Κ. Δελερίων, Αργυροπουλίου, Τυρνάβου, Περαχώρας, Δένδρων του Δήμου Τυρνάβου, Τ.Κ. Κουλουρίου, Φαλάνης, Δασοχωρίου και Αμφιθέας του Δήμου Λαρισαίων και Τ.Κ. Σκλήθρου του Δήμου Αγιάς αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.», υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/11 & Πέμπτη 28/11/2024.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
iii. Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3568/276264/16-09-2024 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ. Τα αφαιρούμενα εντόσθια χαρακτηρίζονται ως ΖΥΠ κατηγορίας ΙΙΙ και διαχειρίζονται σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
7. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες ανήκουν στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες (όλη η υπόλοιπη Π.Ε. Λάρισας πλην των Τ.Κ. που ανήκουν στις ανωτέρω ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά της Π.Ε. Λάρισας), υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και σε ξεχωριστές μέρες (σε σχέση με τις ημέρες σφαγής των ζωνών επιτήρησης) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 485805/12-11-2024 Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.
Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]
Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος με ακρωνύμιο PRIMESOFT (www.prime-soft.eu), πραγματοποιήθηκε το διάστημα 4-5 Νοεμβρίου διεθνές workshop σχετικά με τις προκλήσεις στην καλλιέργεια μαλακών καρπών (φράουλα, σμέουρο, βατόμουρο, μύρτιλο).
Ο Δρ. Γεώργιος Μαγγανάρης, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ήταν ο διοργανωτής του συνεδρίου το οποίο ήταν κλειστού τύπου και το παρακολούθησαν πλέον των 80 ατόμων με ισότιμη συμμετοχή από Πανεπιστημιακά ιδρύματα/ερευνητικούς φορείς και ιδιωτικές εταιρείες.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάβανε 34 προφορικές παρουσιάσεις, κατανεμημένες σε επτά θεματικές ενότητες.
Θεματικές ενότητες:
1.Τεχνολογίες έναυσης για την αντιμετώπιση αβιοτικών συνθηκών καταπόνσης
2.Στρατηγικές γενετικής βελτίωσης και προώθηση νέων ποικιλιών προσαρμοσμένες στην κλιματική αλλαγή
3.Καθορισμός ποιοτικών και φυτοχημικών ιδιοτήτων μαλακών καρπών
4.Μοντέλα παραγωγής και καλλιεργητικές πρακτικές
5.Βιώσιμες λύσεις για την αειφορική παραγωγή μούρων
6.Προκλήσεις στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες
7.Τεχνολογικές καινοτομίες στον κλάδο παραγωγής μαλακών φρούτων
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης στο τέλος κάθε ημέρας του Συνεδρίου που αφορούσαν
(1) την προώθηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών
(2) και τι αναζητούν οι εταιρείες από τον ακαδημαϊκό χώρο σε επίπεδο βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Τέλος, η Δρ. Sonja Bergner παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποβολή προτάσεων καινοτομίας (Innovation Actions) και έρευνας και καινοτομίας (Research & Innovation Actions) στα πλαίσια του Ορίζοντα 2021-2027.
Ομιλίες συνεδρίου:
Το πρόγραμμα του συνεδρίου και οι περιλήψεις των παρουσιάσεων είναι ηλεκτρονικά διαθέσιμες μέσω του συνδέσμου:
https://www.prime-soft.eu/assets/files/Primesoft_Soft_Fruits_Workshop1.pdf
Σχετικά με το πρόγραμμα PRIMESOFT
Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου συντονίζει το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PRIMESOFT σε συνεργασία με 4 εταίρους (Katholieke Universiteit Leuven, The Spanish National Research Council, The University of Potsdam, the National Technical University of Athens) που αφορά την εφαρμογή παραγόντων έναυσης σε νωπούς καρπούς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η φράουλα και τα σμέουρα. Σε επίπεδο εφαρμοσμένης έρευνας επιχειρείται η βελτιστοποίηση πρωτοκόλλων παραγωγής με έξυπνες γεωργικές πρακτικές και η διερεύνηση εμπορικής εφαρμογής νέων παραγόντων έναυσης ως μέρος αυτών των πρωτοκόλλων. Σε επίπεδο βασικής έρευνας, το πρόγραμμα PRIMESOFT διερευνά τον τρόπο δράσης των παραγόντων έναυσης μέσω της χρήσης μοντέλων, την ανάλυση του κόστους κύκλου ζωής, καθώς και την εφαρμογή μεταγραφωματικών και μεταβολομικών προσεγγίσεων.
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γιώργος Μαγγανάρης
Website: www.prime-soft.eu
Με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή και την αειφόρο ανάπτυξη, το 2ο Διεθνές Συνέδριο OpenEARTH 2024 θα πραγματοποιηθεί, στο Ρέθυμνο, από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Κρήτης.
Το συνέδριο χρηματοδοτείται από το έργο LIFE ClimaMED: «Καινοτόμες Τεχνολογίες για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής στο αγροτικό τομέα της Μεσογείου» και διοργανώνεται υπό τον συντονισμό του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και άλλους φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο.
Το συνέδριο συγκεντρώνει στην Κρήτη κορυφαίους επιστήμονες, εκπροσώπους φορέων, και ειδικούς από τον αγροτικό τομέα, με στόχο την ανταλλαγή γνώσης, την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων και εργαλείων για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική κρίση και την ενίσχυση της αειφορίας του αγροτικού περιβάλλοντος.
Παράλληλες εκδηλώσεις με κοινωνικό προσανατολισμό
Το συνέδριο OpenEARTH συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με δράσεις που αφορούν την τοπική κοινωνία, και γι’ αυτόν τον λόγο έχει σχεδιάσει και περιλαμβάνει εργαστήρια χρήσης ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος, καθώς και δράσεις δημιουργίας σχολικών και αστικών κήπων (πράσινες στέγες).
Στις 27 Νοεμβρίου, μαθητές από την Κρήτη θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αφίσας με θέμα «ΕΔΑΦΟΣ: Καλλιεργώ με σεβασμό - Προστατεύω με πάθος».
Το συνέδριο OpenEARTH 2024 αναδεικνύει τη συμβολή της γεωργίας στην κλιματική ανθεκτικότητα και ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τους φορείς, και την τοπική κοινωνία.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την υπαγωγή του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντάσσεται στα πανεπιστημιακά τμήματα μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master 7).
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, την οποία υπογράφει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Επομένως οι απόφοιτοι αυτού του τμήματος με την απόκτηση πτυχίου έχουν και master γεωπονίας.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Παγκοσμίως, τα γεωργικά συστήματα έχουν καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτα κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει μετατρέψει πρώην γόνιμα εδάφη και υγιή περιβάλλοντα σε άγονες εκτάσεις, καθώς και σε διάφορες διαταραχές σε όλη την αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο κόσμος μας έχει έρθει αντιμέτωπος με μια δραματική αύξηση των φυτών εισβολέων, την αστάθεια της αγοράς, την απώλεια υπηρεσιών οικοσυστήματος και βιοποικιλότητας, την υποβάθμιση των οικοτόπων, προβλήματα ανθρώπινης υγείας ως παρενέργεια λανθασμένων γεωργικών πρακτικών και των νέων προτύπων κατανάλωσης τροφίμων, καθώς και ασθενειών των ζώων. Ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας έχουν ακόμη την υποχρέωση να κινηθούν προς την κατεύθυνση της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) της ΕΕ, να αντιληφθούν την ανάγκη υιοθέτησης βιώσιμων εναλλακτικών πλαισίων διαχείρισης καλλιεργειών, ζιζανίων και άλλων επιβλαβών οργανισμών συμβάλλοντας παράλληλα στην αύξηση της παραγωγικότητας των αγροοικοσυστημάτων και σε ένα ευρύ μετασχηματισμό του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.
Το έργο ONE GREEN είναι ένα έργο διάρκειας 24 μηνών που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της δράσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. «Χρηματοδότηση της Βασικής Έρευνας (Οριζόντια υποστήριξη όλων των Επιστημών)» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Το έργο στοχεύει να δημιουργήσει ένα Ελληνικό Αγροοικολογικό Δίκτυο (Greek Agroecological Network) με 6 Living Labs, με στόχο τη συν-δημιουργία (co-creation) γνώσης, τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων (decision making) από τους αγρότες και την αποδοχή των αγροοικολογικών προϊόντων από τους τελικούς χρήστες, καθώς και την τροφική ασφάλεια. Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι οικοσυστήματα ανοικτής καινοτομίας που σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς αποσκοπούν στην ανάπτυξη και αξιολόγηση αγροοικολογικών πρακτικών, συστημάτων και πρωτοκόλλων, για να αποδείξουν, σε πραγματικές συνθήκες εκμετάλλευσης, πώς η υιοθέτηση αυτών των στρατηγικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του ανθρώπου και των ζώων, να μειώσει τη χρήση χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, να ενισχύσει τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα των καλλιεργητικών συστημάτων.
Τα Living Labs του έργου ONE GREEN είναι κατανεμημένα σε όλη τη χώρα και αφορούν σημαντικές καλλιέργειες όπως το σιτάρι (Λάρισα), το αμπέλι (Κορινθία), η ελιά (Ηλεία), το ρύζι (Αιτωλοακαρνανία), τα κτηνοτροφικά φυτά (Ιωάννινα) τα κηπευτικά και τα ψυχανθή (Βοιωτία). Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις αγροοικολογικές πρακτικές που αξιολογούνται σε πειράματα αγρού είναι η ψευδοσπορά (false/stale seedbed) στην καλλιέργεια του σιταριού (Εικόνα 1), η χρήση καλλιεργειών κάλυψης (cover crops) σε καλλιέργεια ελιάς είτε ως μονοκαλλιέργειες είτε ως μείγματα (Εικόνα 2), η στελεχοκοπή και η επίστρωση, η συγκαλλιέργεια κ.ά.
Ακόμη στα πλαίσια του έργου αναπτύσσεται ένα εύχρηστο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (Decision Support System), το οποίο στοχεύει στο να βοηθήσει τους παραγωγούς στη λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση των καλλιεργειών και των ζιζανίων με τη χρήση αγροοικολογικών στρατηγικών (μεμονωμένων ή σε συνδυασμό). Το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων θα είναι σύντομα διαθέσιμο δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς μέσω της ιστοσελίδας του έργου (https://www.onegreen.gr/).
Στις 22 Οκτωβρίου 2024, το έργο ONE GREEN διοργάνωσε ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα τις «Αγροοικολογικές προσεγγίσεις στη διαχείριση καλλιεργειών και ζιζανίων» και workshops για τα Living Labs του έργου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 50 ειδικοί, ερευνητές, γεωπόνοι, παραγωγοί, καταναλωτές και ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν καινοτόμες και βιώσιμες αγροοικολογικές πρακτικές (Εικόνα 3).
Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Αναπ. Καθηγητής Γεωργίας & Ζιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ) κ. Ηλίας Τραυλός ενώ εκτός από το ΓΠΑ, στο έργο συμμετέχει ως εταίρος και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο στην ιστοσελίδα (https://www.onegreen.gr/) και στο λογαριασμό του έργου στο LinkedIn (https://gr.linkedin.com/company/one-green-project).
Ύστερα από συνεργασία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με τον ΥφΑΑΤ, Διονύση Σταμενίτη και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη, εκδόθηκε, στις 31 Οκτωβρίου 2024, προδημοσίευση πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027).
Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 100%.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται σε 169.000.000 € και λόγω του σημαντικού χαρακτήρα της παρέμβασης, ανάλογα με τη ζήτηση, θα δοθεί υπερδέσμευση.
Δικαιούχοι για την υποβολή των σχετικών προτάσεων είναι:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γενική Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων.
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, Γενική Δ/νση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων.
Περιφέρειες (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).
Δήμοι Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμοι Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Φθιώτιδας (Αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση του προγράμματος των σχετικών έργων).
Με τις πιστώσεις της πρόσκλησης θα χρηματοδοτηθούν υποδομές εγγείων βελτιώσεων που αφορούν:
- Εκσυγχρονισμό υπαρχόντων δικτύων άρδευσης, καθώς και των σχετικών υποστηρικτικών τους υποδομών.
- Ανακαίνιση και αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
- Έργα ταμίευσης νερού και συνοδά αρδευτικά δίκτυα.
- Έργα εξοικονόμησης ενέργειας στην άρδευση.
- Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων τηλεμετρίας και γεωργίας ακριβείας.
- Χρήση ανακυκλωμένων υδάτων.
- Έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.
Ως ελάχιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 5.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Ως μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων πράξεων ορίζεται το ποσό των 105.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.).
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας δήλωσε: «Σε μια εποχή που η λειψυδρία αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα έχουμε χρέος να αναζητήσουμε τρόπους σωστής αξιοποίησης των υφισταμένων υδάτινων πόρων. Με τα έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν, επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών νερού, ενισχύεται η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του νερού στη γεωργία μέσω παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των χειμερινών απορροών και παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση των απωλειών ύδατος. Στόχος μας μέσω ων έργων είναι η αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του αρδευτικού νερού και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».
Η προδημοσίευση της πρόσκλησης της παρέμβασης Π3-73-1.1: «Έργα υποδομών εγγείων βελτιώσεων», κοινοποιείται στους δικαιούχους για την υποβολή των σχετικών προτάσεων και αναρτάται στις ιστοσελίδες του ΥπΑΑΤ (εδώ)
Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αποτύπωση και ανάλυση του τρόπου εισόδου και διάδοσης της νόσου της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στη χώρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:
α) Μαρία Γιαννιού, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Συντονίστρια.
β) Γεώργιο Κόμητα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.
γ) Χρήστο Γούλα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α ́, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος.
δ) Σμαράγδα Σωτηράκη, Ερευνήτρια βαθμίδας Α ́- Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Παρασιτολογία», ως τακτικό μέλος.
ε) Ηλία Μπουζαλά, Ερευνητής βαθμίδας Β ́- Κύριος Ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου και Οργανισμού, με γνωστικό αντικείμενο «Μικροβιολογία και Λοιμώδη Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων», ως τακτικό μέλος.
στ) Γεώργιο Αρσένο, Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, με γνωστικό αντικείμενο «Ζωική Παραγωγή, Ευζωία και Ηθολογία των Ζώων».
ζ) Εμμανουήλ Καλαϊτζάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία Μηρυκαστικών», ως τακτικό μέλος.
η) Μαρία Ελένη Φιλιππιτζή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γνωστικό αντικείμενο «Κτηνιατρική Επιδημιολογία» ως τακτικό μέλος.
θ) Αθανάσιο Γελασάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής της Σχολής Επιστημών των Ζώων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με γνωστικό αντικείμενο «Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων» ως τακτικό μέλος.
ι) Σωτηρία Βουράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Ζωοτεχνία και Γενετική Βελτίωση Μικρών Μηρυκαστικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως τακτικό μέλος.
ια) Γεώργιο Βαλιάκο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με γνωστικό αντικείμενο «Βακτηριολογία και Βακτηριακά Νοσήματα», ως τακτικό μέλος.
ιβ) Δημήτριο Μπαλούκα, εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, ως τακτικό μέλος.
Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Μαρία Γιαννιού, όταν απουσιάζει ή κωλύεται, θα αναπληρώνει το τακτικό μέλος Γεώργιος Κόμητας.
Στην Ομάδα Εργασίας θα μπορούν να συμμετέχουν, χωρίς δικαίωμα ψήφου, μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας και εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες της χώρας, για να παρέχουν πληροφορίες σχετικές με τα συζητούμενα θέματα.
Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.
Μετά την Πελοπόννησο και η Κρήτη ζητά αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της μεγάλης φετινής λειψυδρίας.
Την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Τζεδάκη και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκο Δασκαλάκη σε ελαιώνες της ΠΕ Ηρακλείου που έχουν πληγεί από την παρατεταμένη ξηρασία, συνοδευόμενοι από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας Πρίαμο Ιερωνυμάκη, τον Πρόεδρο Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ Μύρων Χιλετζάκη και τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕΗ Γιάννη Ζηδιανάκη.
Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που πλήττει κυρίως την ανατολική Κρήτη και έχει δημιουργήσει έντονο υδατικό στρες σε χιλιάδες ελαιόδενδρα, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν αρδεύονται.
Το πρωτόγνωρο φαινόμενο εκδηλώνεται στην καλύτερη περίπτωση με συρρίκνωση του ελαιοκάρπου ενώ όπου υπάρχει έντονη υδατική καταπόνηση παρατηρείται καρπόπτωση και κυρίως εκτεταμένες ξηράνσεις των βλαστικών μερών. Με αυτά τα δεδομένα, η φετινή παραγωγή δυστυχώς αναμένεται μειωμένη, αρκετές χιλιάδες ελαιόδενδρα θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να επανέλθουν σε πλήρη παραγωγή ενώ η κατάσταση θα επιδεινώνεται όσο παρατείνεται η ανομβρία στο νησί.
Μέλημα της Περιφέρειας Κρήτης είναι σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή της, για την διαχείριση των εκτεταμένων προβλημάτων που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες ελιάς και αμπέλου στην Κρήτη, να τεκμηριωθεί ο φάκελος και να διαμορφωθεί μια πρόταση με βάση την έκταση του προβλήματος ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την αποζημίωση από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θυμίζουμε την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ Τρίπολης για τις μεγάλες ζημιές που έχει προκαλέσει στους ελαιώνες τους η φετινή ξηρασία.
Αντίθετοι με το κλείσιμο των σφαγείων για τον έλεγχο της ευλογιάς των μηρυκαστικών, δηλώνουν δύο καθηγητές Κτηνιατρικής, σε επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Οι καθηγητές Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης και Αθήνας κ.κ. Γιώργος Αρσένος και Θανάσης Γελασάκης καταθέτουν την δική τους επιστημονική άποψη για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Γεώργιος Αρσένος, «τι θα πετύχουμε με το να κλείσουμε για δέκα ημέρες τα σφαγεία. Όταν θα τα ανοίξουμε ξανά θα έχει λυθεί το πρόβλημα; Ζητάμε να υπάρξουν ρεαλιστικά μέτρα για έλεγχο επιζωοτιών στη χώρα. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια μακροχρόνια στρατηγική για την αντιμετώπισή τους. Καταθέσαμε την επιστημονική μας άποψη, που είναι ανοικτή σε κριτική. Αυτό που θέλουμε είναι να μην καταστραφούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι».
Πιο αναλυτικά στην επιστολή τους οι επιστήμονες αναφέρουν τα εξής:
1. Συνιστάται η απαγόρευση των αγοραπωλησιών και μετακινήσεων ζώων για αναπαραγωγή σε όλη την επικράτεια για το επόμενο εξάμηνο και επανεξέταση του μέτρου στο τέλος του διαστήματος αυτού
2. Το κλείσιμο των σφαγείων για τα αιγοπρόβατα είναι λάθος μέτρο χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι έλεγχος, επιτήρηση και κανονισμός αυστηρής λειτουργίας συγκεκριμένων σφαγείων εντός κάθε περιφέρειας όπου θα γίνεται η σφαγή των ζώων ως εξής. Στο σφαγείο δημιουργείται υποδομή αποτελεσματικής απολύμανσης οχημάτων μεταφοράς ζώων και το σφαγείο νοικιάζει 2, 3, 4, 5 οχήματα, που τηρούν τις προϋποθέσεις μεταφοράς. Τα οχήματα αυτά βρίσκονται εντός του σφαγείου και απολυμαίνονται με την άφιξή τους και πριν την αναχώρησή τους. Σε κάθε όχημα εγκαθίσταται συσκευή γεωεντοπισμού (gps tracker) σε σημείο που σφραγίζει και κλειδώνεται για την αποτύπωση της πορείας του οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Το σφαγείο έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη μεταφορά ζώων για σφαγή με τα δικά του οχήματα. Για κάθε μετακίνηση υποβάλει στη Κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας το δρομολόγιο που θα ακολουθηθεί και η επαλήθευση γίνεται με το ηλεκτρονικό ίχνος του οχήματος. Το όχημα απολυμαίνεται στο σφαγείο πηγαίνει ΠΑΝΤΑ μόνο σε μία εκτροφή – φορτώνει ζώα για σφαγή – επιστρέφει στο σφαγείο και απολυμαίνεται ξανά πριν πάει νέο δρομολόγιο. Όλα τα παραπάνω είναι υπό τον εποπτικό μηχανισμό συγκεκριμένου/ων υπαλλήλων της περιφέρειας που τους ανατίθεται το έργο αυτό.
3. Το σύστημα με τον γεωεντοπισμό των οχημάτων να εφαρμόζεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ σε όλα τα οχήματα τα οποία εμπλέκονται στις κτηνοτροφικές μονάδες (φορτηγά για συλλογή γάλακτος, φορτηγά για ζωοτροφές κτλ.)
4. Συντήρηση, λειτουργία και αναβάθμιση μονάδων αποτέφρωσης στα σφαγεία που θα επιλεγούν.
5. Το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με κάθε περιφέρεια ξεχωριστά δημιουργεί ένα task force με αποκλειστικό σκοπό την δυναμική ενεργητική επιτήρηση στις εκτροφές στη διάρκεια του έτους. Δημιουργείται δηλαδή μια νέα υπηρεσία υπό τη διεύθυνση κτηνιατρικής που αποκλειστικό σκοπό σε επίπεδο περιφέρειας έχει το συνεχή έλεγχος του ζωικού κεφαλαίου των εκτροφών και τη διενέργεια δειγματοληψιών που θα γίνεται με βάση πίνακες που θα καταρτίσουμε (power analysis) για ορθή επιδημιολογική μελέτη πριν ξεσπάσουν τα προβλήματα. Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να συνεργάζονται στενά με τα 3 πλέον εργαστήρια αναφοράς που θα πρέπει να λειτουργούν στη χώρα.
Υπάρχουν και άλλα ειδικότερα μέτρα αλλά αυτή τη στιγμή το επείγον είναι να περιοριστεί το πρόβλημα χωρίς να καταστραφούν και οι μονάδες οικονομικά.
Ανακοινώθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας στη δίκη για την φονική κακοκαιρία «Ιανός».
Σύμφωνα με την απόφαση κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι την κατηγορία της πλημμύρας από αμέλεια δια παραλείψεως από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο τότε αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κ. Νούσιος, ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας και ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας.
Και στους τέσσερις καταδικασθέντες, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 15 μήνες με τριετή αναστολή, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ το δικαστήριο έκρινε αθώους και τους δέκα κατηγορούμενους για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε ότι και οι 10 κατηγορούμενοι είναι αθώοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια.
Από την πλευρά του ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σε δηλώσεις του μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο.
Η Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία (Ε.Ζ.Ε.) πραγματοποίησε με επιτυχία τις εργασίες του 38ου Ετήσιου Επιστημονικού της Συνεδρίου, στις 2 – 4 Οκτωβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην όμορφη πόλη του Καρπενησίου, συνδιοργανώθηκε με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας και το Δήμο Καρπενησίου, και ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δραστηριότητας της ερευνητικής κοινότητας στον τομέα της ζωικής παραγωγής και η σχετική ενημέρωση του επιστημονικού γεωτεχνικού δυναμικού της Χώρας και κάθε ενδιαφερομένου ως προς τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις που μπορεί να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα.
Την πρώτη ημέρα, έγιναν έξι εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές και εκπροσώπους τοπικών φορέων σχετικές με την ιστορία και την υφιστάμενη κατάσταση της κτηνοτροφίας στην Ευρυτανία, καθώς και με επίκαιρα θέματα για τη διατροφή, την ασφάλεια των ζωικών προϊόντων και την προστασία από φαινόμενα παραπληροφόρησης.
Στη συνέχεια, τη δεύτερη και τρίτη ημέρα του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν 45 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις από νέους, κυρίως, επιστήμονες-ερευνητές, στις θεματικές ενότητες: Εκτροφή, Γενετική – Περιβάλλον – Ευζωία, Διατροφή και Ποιότητα προϊόντων.
Επίσης, το απόγευμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συνέδρων σε εκτροφείο πέστροφας και την Ιερά Μονή Προυσού.
Συνολικά, η συμμετοχή στο συνέδριο ήταν μεγάλη καθώς το παρακολούθησαν περισσότεροι από 270 σύνεδροι, εκ των οποίων το ήμισυ περίπου ήταν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, κυρίως από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Άρτα), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Λάρισα), το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (Θεσσαλονίκη) και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), με αντικείμενο σπουδών τους την Επιστήμη της Ζωικής Παραγωγής.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιστημονικές απόψεις και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασιών αλλά και γενικότερη κοινωνική επικοινωνία.
Η ΕΖΕ εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, στους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς του συνεδρίου, η στήριξη των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχή διεξαγωγή του Συνεδρίου στη φιλόξενη πόλη του Καρπενησίου.
Το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Βέροιας, το Κέντρο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Μακροχωρίου, ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βεροίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, διοργανώνουν ανοιχτή για το κοινό, ενημερωτική εκδήλωση - εσπερίδα, με θέμα: «Οπωροφόρα Δέντρα - Ευκαιρίες και προκλήσεις στην σύγχρονη εποχή».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Μακροχωρίου, Αριστοτέλους 2, Μακροχώρι Ημαθίας (έναντι ΕΑΚ ΒΕΡΟΙΑΣ), στις 4 Οκτωβρίου 2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:00.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της εσπερίδας έχει ως εξής:
18:00 Προσέλευση και εγγραφή συμμετεχόντων.
18:30 Έναρξη και Χαιρετισμοί.
19:00 Εισήγηση του κ. ΒΑΪΔΗ ΙΩΑΝΝΗ, πρόεδρο του Συλλόγου Γεωπόνων Ν. Ημαθίας, με θέμα: «Επιδοτούμενα Προγράμματα Αγροτών και Ομάδων Παραγωγών μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης».
19:10 Εισήγηση της Δρ. ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΔΡΟΓΟΥΔΗ, Διευθύντρια Ερευνών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας με θέμα: «Η χρονική εξέλιξη του "χειμερινού ψύχους” στη Νάουσα, οι επιπτώσεις του στα οπωροφόρα δένδρα και μέτρα αντιμετώπισης».
19:25 Εισήγηση του Δρ. ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Εντεταλμένος Ερευνητής του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων Νάουσας «Μέθοδοι υπολογισμού της συσσώρευσης του χειμερινού ψύχους- απαιτήσεις ποικιλιών σε ψύχος».
19:40 Εισήγηση του κ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ ΧΡΗΣΤΟΥ, Αντιπρόεδρο ΕΘΕΑΣ με θέμα: «Επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και αποτελέσματα της καταγραφής των παραμορφωμένων πυρηνοκάρπων».
19:50 Συζήτηση και ερωτήσεις επί των τοποθετήσεων – Λήξη Ημερίδας.
Το χαρτοφυλάκιο λύσεων της ABB αυτοματοποιεί τις υποδομές άρδευσης, βελτιώνει την παραγωγικότητα και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.
Το νερό, ο σημαντικότερος φυσικός πόρος, είναι κρίσιμο για την λειτουργία ενός βιώσιμου συστήματος άρδευσης. Ο Δήμος Εμμανουήλ Παππά, που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή της περιφερειακής ενότητας Σερρών, προκήρυξε διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης με στόχο την υποστήριξη των αγροτών και των γεωργικών τους δραστηριοτήτων. Τον Μάρτιο του 2024, η ABB κέρδισε τον δημόσιο διαγωνισμό για την παροχή μιας σειράς λύσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από τις υποδομές άρδευσης του Δήμου.
Γνωστή για το μεσογειακό της κλίμα, η Ελλάδα μαστίζεται συνήθως από χαμηλές βροχοπτώσεις. Η δημιουργία ενός αποδοτικού συστήματος άρδευσης είναι απαραίτητη για τους αγρότες και τη γεωργική κοινότητα της περιοχής.
Η ABB διαθέτει πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας στις λύσεις αυτοματισμού και παρακολούθησης των διεργασιών διαχείρισης και επεξεργασίας πόσιμου και αρδευτικού νερού σε παγκόσμια κλίμακα.
«Έχουμε συνεργαστεί με αρκετούς δήμους στην Ελλάδα, βοηθώντας τους να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές άρδευσης και πόσιμου νερού μέσω των λύσεων αυτοματισμού και ψηφιοποίησης που προσφέρουμε», δήλωσε ο Μιχάλης Κανελλόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων της ABB Energy Industries στην Ελλάδα.
Μετασχηματίζοντας τις υποδομές νερού για ένα καλύτερο μέλλον
Για τον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, η αναβάθμιση των υποδομών άρδευσης ήταν προτεραιότητα. Οι λύσεις της ABB θα βοηθήσουν τα αντλιοστάσια αρδευτικού νερού να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μέγιστη αποδοτικότητα, υψηλή παραγωγικότητα και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Στο πλαίσιο του έργου, η ABB θα εγκαταστήσει μια σειρά λύσεων, όπως ηλεκτρομαγνητικούς μετρητές παροχής, προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές και ρυθμιστές στροφών, για την ενεργειακά αποδοτική άντληση του νερού.
Πρωταρχικής σημασίας είναι ότι η ABB θα παρέχει ένα σύστημα DCS, το οποίο βοηθά στην παρακολούθηση και τον τηλεχειρισμό των λειτουργιών των υποδομών και των αντλιών σε πραγματικό χρόνο, παρέχει ευκολία στους χειριστές και προωθεί την εξοικονόμηση κόστους.
Προβλεπόμενα αποτελέσματα
Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις και τους φορείς, καθώς η επίτευξη μηδενικών εκπομπών αποτελεί παγκόσμιο στόχο. Με τα συστήματα και τις λύσεις που θα εγκαταστήσει η ABB, ο δήμος στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15%.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με την ABB, η οποία έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στην εξυπηρέτηση του τομέα υδάτων», δήλωσε ο Χρ. Μήτρακας, Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.
«Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος άρδευσης μέσω των λύσεων της ABB θα ενισχύσει την αγροτική κοινότητα της περιοχής. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την ABB στο μέλλον».
Η ABB είναι υπεύθυνη για τη μελέτη, την ανέγερση και την θέση σε λειτουργία του συνολικού συστήματος. Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2025.
Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή έρχεται νέα ρύθμιση χρεών πολιτών στους δήμους. Όσοι όμως δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων θα βρεθούν αντιμέτωποι με ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών.
Με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται κάθε είδους οφειλές προς τους δήμους και τα νομικά πρόσωπα των δήμων που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2024.
Η αίτηση του οφειλέτη για ένταξη στην ρύθμιση θα μπορεί να υποβάλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
Η νέα ρύθμιση, η οποία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, συνοδεύεται με κούρεμα των προσαυξήσεων και προστίμων από 75% έως και 95% για τους ευάλωτους οφειλέτες.
Όσοι έχουν συνολικές οφειλές άνω των 10.000 ευρώ μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου κάθε οφειλή δύναται, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού του προσώπου, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως εξής:
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα πέντε τοις εκατό (95%),
β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) έως έξι (6) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%),
γ) αν εξοφληθούν σε επτά (7) έως δώδεκα (12) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%),
δ) αν εξοφληθούν σε δεκατρείς (13) έως εξήντα (60) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%).
Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.
Εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει:
α) το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ, ή
β) το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή πάνω από 5.000 ευρώ,
ο δήμος ή το νομικό πρόσωπο προβαίνει σε εντολή άρσης της δέσμευσης της φορολογικής ενημερότητας και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μιας από τις δόσεις.
Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων ή τριών δόσεων συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσίαση των καινοτόμων συστημάτων γεωργίας ακριβείας της Raven από την P.J. Condellis S.A., επίσημο αντιπρόσωπο της Raven στην Ελλάδα, την Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο «Aliki Perroti Educational Center» της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η εκδήλωση προσέλκυσε επαγγελματίες από τον αγροτικό τομέα, εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης καθώς και στελέχη αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό με τους μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό και εισαγωγικές ομιλίες, που ανέδειξαν τη στρατηγική συνεργασία της Raven με τη CNH Industrial και την P.J. Condellis S.A. για την ανάπτυξη και προώθηση τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αυτόνομων συστημάτων και της ψηφιακής γεωργίας, καθώς και για το πώς οι λύσεις της Raven βελτιώνουν την παραγωγικότητα των αγροτών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν οι κύριες τεχνολογικές λύσεις της Raven, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων σποράς και φύτευσης, προστασίας καλλιεργειών, συγκομιδής και διαχείρισης εδάφους.
Ομιλητές από την P.J. Condellis S.A. και τη Raven ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες αυτές προσφέρουν ακρίβεια και αποδοτικότητα, βοηθώντας τους αγρότες να μειώσουν τα κόστη και να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με μια ζωντανή επίδειξη στο χωράφι, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν σε πραγματικές συνθήκες την εφαρμογή των συστημάτων της Raven.
Οι τεχνολογίες αυτοματισμού, αυτόματης καθοδήγησης και γεωργίας ακριβείας εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους με την αποτελεσματικότητά τους, ενώ αναδείχθηκε η συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ορθολογικής χρήσης πόρων.
Η P.J. Condellis S.A. εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη νέα συνεργασία και την ανταπόκριση και τόνισε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να προωθεί λύσεις που προάγουν τη βιώσιμη και αποδοτική γεωργία, με την υποστήριξη των καινοτόμων προϊόντων της Raven.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ) συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση μίας νέας ηλεκτρονικής παγίδας στα πλαίσια του προγράμματος LIFE eGymer. Οι ερευνητικές ομάδες του εργαστηρίου Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος υπό τον καθηγητή Χρήστο Αθανασίου και του εργαστηρίου Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών υπό τον καθηγητή Αθανάσιο Κοράκη συνεργάζονται με Πανεπιστήμια και εταιρείες από την Ισπανία και την Σλοβενία για την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών και μεθόδων παρακολούθησης του εντόμου, Lymantria dispar σε αστικά και περιαστικά περιβάλλοντα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ακρίβειας των μέτρων διαχείρισης και στην προαγωγή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.
Εισαγωγικά στοιχεία
Η διαχείριση των πληθυσμών των εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον αποτελεί μια κρίσιμη πρόκληση για τις σύγχρονες πόλεις και κοινότητες. Οι έντονες αλλαγές στο κλίμα, η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα και η εξάπλωση νέων ειδών εντόμων, μέσω των παγκόσμιων δικτύων εμπορίου και μεταφορών, έχουν δημιουργήσει ένα σύνθετο και δυναμικά μεταβαλλόμενο πλαίσιο που απαιτεί καινοτόμες λύσεις για την προστασία της αστικής και περιαστικής χλωρίδας. Οι παραδοσιακές μέθοδοι παρακολούθησης και καταπολέμησης των εντόμων, αν και αποδοτικές σε πολλές περιπτώσεις, συχνά περιορίζονται από την ανάγκη για συνεχή ανθρώπινη παρουσία και την έλλειψη ακριβούς και έγκαιρης πληροφόρησης. Στο σύγχρονο τεχνολογικό τοπίο, η ανάγκη για πιο αποτελεσματικά, αποδοτικά και βιώσιμα μέσα παρακολούθησης γίνεται επιτακτική. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηλεκτρονικές παγίδες αναδεικνύονται ως μια επαναστατική προσέγγιση που συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες αισθητήρων, τεχνητή νοημοσύνη και δυνατότητες απομακρυσμένης παρακολούθησης. Αυτές οι συσκευές επιτρέπουν τη συνεχή και ακριβή καταγραφή της παρουσίας και της δραστηριότητας των εντόμων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την έγκαιρη λήψη αποφάσεων και τη στοχευμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η υιοθέτηση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η μείωση των απαιτούμενων ανθρωποωρών, η αυξημένη ακρίβεια στην αναγνώριση ειδών, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων καταπολέμησης και η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επιπλέον, η χρήση αυτών των τεχνολογιών ενισχύει την κατανόηση της οικολογικής δυναμικής των αστικών οικοσυστημάτων, προσφέροντας πολύτιμα δεδομένα για την προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Η διασύνδεση των ηλεκτρονικών παγίδων με το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και η δυνατότητα άμεσης ανάλυσης των δεδομένων μέσω τεχνητής νοημοσύνης ανοίγουν νέους δρόμους για την απομακρυσμένη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων. Οι παραπάνω καινοτόμες προσεγγίσεις δεν είναι μόνο αποτελεσματικές αλλά και οικονομικά αποδοτικές, καθώς μειώνουν την ανάγκη για συνεχή επιθεώρηση και παρέχουν τη δυνατότητα για πιο στοχευμένες και στρατηγικές επεμβάσεις.
Γενικότερα, η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων για την παρακολούθηση των εντόμων-εχθρών σε δένδρα στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της καινοτόμου και βιώσιμης διαχείρισης των οικοσυστημάτων μας. Καθώς οι τεχνολογίες αυτές συνεχίζουν να εξελίσσονται και να ενσωματώνονται σε ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης, αναμένεται να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες για την προστασία της χλωρίδας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις μας.
Πλεονεκτήματα της χρήσης ηλεκτρονικών παγίδων στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον
Οι ηλεκτρονικές παγίδες για την παρακολούθηση εντόμων προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που τις καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμες για την προστασία και τη διαχείριση των δένδρων και της χλωρίδας στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά τους μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
1. Συνεχής Παρακολούθηση
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να λειτουργούν αδιάκοπα, παρέχοντας συνεχή παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων. Αυτό σημαίνει ότι οι χειριστές έχουν μια συνεχή ροή δεδομένων και μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα τις αυξημένες συλλήψεις και να αντιδράσουν άμεσα με τα κατάλληλα μέτρα.
2. Ακρίβεια και Αξιοπιστία
Οι αισθητήρες και οι κάμερες υψηλής ανάλυσης παρέχουν ακριβή και αξιόπιστα δεδομένα. Η χρήση τεχνολογίας οπτικής αναγνώρισης επιτρέπει την ακριβή ταυτοποίηση των ειδών εντόμων, μειώνοντας τα σφάλματα που μπορεί να προκύψουν από χειροκίνητες καταγραφές.
3. Άμεση Ανάλυση και Αντίδραση
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να αποστέλλονται σε πραγματικό χρόνο σε κεντρικούς διακομιστές για ανάλυση. Αυτό επιτρέπει την ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες επιδημίες ή εξάρσεις πληθυσμών εντόμων, επιτρέποντας τη λήψη προληπτικών μέτρων πριν τα προβλήματα γίνουν ανεξέλεγκτα.
4. Μείωση Ανθρωποωρών και Κόστους
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μειώνουν την ανάγκη για συχνές επισκέψεις και επιθεωρήσεις από ανθρώπινο προσωπικό στο πεδίο, εξοικονομώντας έτσι ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικούς πόρους. Η αυτοματοποιημένη παρακολούθηση επιτρέπει στους χειριστές να επικεντρώνονται σε άλλες κρίσιμες εργασίες.
5. Εξοικονόμηση Πόρων
Η χρήση ηλεκτρονικών παγίδων μειώνει την ανάγκη για εκτεταμένες και συχνές επιθεωρήσεις, μειώνοντας έτσι τη χρήση καυσίμων και άλλων πόρων που θα απαιτούνταν για τις μετακινήσεις και τις χειροκίνητες επιθεωρήσεις.
6. Ολοκληρωμένη Διαχείριση Δεδομένων
Τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να αποθηκεύονται και να αναλύονται συστηματικά, παρέχοντας ολοκληρωμένη εικόνα των πληθυσμών των εντόμων και των τάσεων τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτό επιτρέπει τη λήψη πιο ενημερωμένων και στρατηγικών αποφάσεων.
7. Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα
Η στοχευμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση των εντομολογικών προβλημάτων συμβάλλει στη μείωση της χρήσης χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, προωθώντας την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την υγεία των οικοσυστημάτων.
8. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να λειτουργήσουν και ως εκπαιδευτικά εργαλεία, παρέχοντας δεδομένα και πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία της χλωρίδας και τη σημασία της διατήρησης των οικοσυστημάτων.
9. Ευκολία Ενσωμάτωσης σε Υφιστάμενα Συστήματα
Οι ηλεκτρονικές παγίδες μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα σε υφιστάμενα συστήματα διαχείρισης δασών και χώρων πρασίνου, προσφέροντας ένα επιπλέον εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των οικοσυστημάτων.
10. Βελτίωση της Δημόσιας Υγείας
Η αποδοτική διαχείριση των εντόμων-εχθρών μπορεί να μειώσει την εξάπλωση εντομομεταδιδόμενων ασθενειών, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE eGymer
Το πρόγραμμα LIFE eGymer LIFE20 ENV/GR/000801 είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πράσινο Ταμείο. Το LIFE είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ αποκλειστικά αφιερωμένο στο περιβάλλον και την κλιματική δράση, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Ο κύριος στόχος του LIFE eGymer είναι να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα ενός καινοτόμου συστήματος παγίδευσης και παρακολούθησης του Lymantria dispar, ενός Λεπιδοπτέρου που προκαλεί τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα τόσο σε φυσικούς οικοτόπους όσο και σε ημιαστικές και περιαστικές περιοχές των πόλεων. Είναι πολυφάγο είδος που προσβάλλει τα δάση της βελανιδιάς στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική και αποτελεί σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα δέντρα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε ανθρώπους και ζώα (π.χ. αλλεργίες). Για την καταπολέμησή του έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα εντομοκτόνα, όπως και αεροψεκασμοί, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα. Το προτεινόμενο σύστημα του έργου συνδυάζει τις πλέον σύγχρονες λύσεις που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου εντόμου, αλλά ενσωματώνει επίσης σύγχρονες τεχνολογίες για τη συνεχή παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους σε διάφορες χώρες και κλιματικές ζώνες της ΕΕ, όπου οι παραδοσιακές εφαρμογές είναι είτε ανέφικτες είτε/και οικονομικά μη βιώσιμες. Επιπλέον, στοχεύει στη μείωση των ποσοτήτων πλαστικού που σπαταλούνται στο πλαίσιο της παραγωγικής διαδικασίας με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και στη μείωση του συνολικού κόστους τους.
Οι κύριες δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ηλεκτρονικής παγίδας για την παρακολούθηση του L. dispar σε δασώδεις και περιαστικές εκτάσεις, τη χρήση τεχνολογιών διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την εφαρμογή βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου επιβλαβούς εντόμου, που περιλαμβάνουν την δημιουργία και αξιολόγηση νέων συσκευών παγίδων για τη σύλληψη τόσο των προνυμφών όσο και των ενηλίκων του εντόμου, οι οποίες θα βοηθήσουν στην μείωση του πληθυσμού τους καθώς και στην εφαρμογή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της μεθόδου παρεμπόδισης της σύζευξης των δύο φύλων (mating disruption), για τον αποτελεσματικό έλεγχο του L. dispar. Όλες οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται μεταξύ των ετών 2022-2024 σε περιοχές της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας. Τέλος, στο πλαίσιο του έργου LIFE eGymer αναπτύχθηκε εφαρμογή με την ονομασία του έργου, όπου οι χρήστες μπορούν ανά πάσα στιγμή με την είσοδο τους σε αυτή να ενημερώνονται για τις συλλήψεις του L. dispar σε Ελλάδα, Σλοβενία και Ισπανία. Συνολικά, τα αποτελέσματα του έργου θα αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση και τη διαχείριση του L. dispar.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με Επιστημονικό Υπεύθυνο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστο Αθανασίου υλοποιείται από έναν συνδυασμό πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας στην Σλοβενία και το Πανεπιστήμιο της Λιέιδα στην Ισπανία, εταιρειών, όπως η AIMPLAS - Plastics Technology Centre και η PROBODELT, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, οι οποίοι συνεργάζονται για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, το LIFE eGymer επιδιώκει να επιτύχει μια σειρά από οφέλη, όπως η μείωση της χρήσης χημικών ουσιών για την αντιμετώπιση του L. dispar, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, στη βελτίωση της υγείας των αστικών και περιαστικών οικοσυστημάτων, και στη παροχή πολύτιμων δεδομένων και γνώσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη και εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων αντιμετώπισης για άλλα έντομα-εχθρούς στο μέλλον.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υποστηρίζει έργα που συμβάλλουν στην περιβαλλοντική και κλιματική δράση και το Πράσινο Ταμείο. Η σημασία του LIFE eGymer είναι πολλαπλή. Πρώτον, εισάγει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για την περιβαλλοντική διαχείριση, προωθώντας την καινοτομία. Δεύτερον, προωθεί βιώσιμες πρακτικές και μειώνει την εξάρτηση από χημικές ουσίες, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική προστασία. Τρίτον, συμβάλλει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών σχετικά με τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους. Τέλος, με την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, το πρόγραμμα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές και περιαστικές περιοχές.
Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα LIFE eGymer αποτελεί μια πρωτοβουλία που ενσωματώνει την τεχνολογία και την περιβαλλοντική διαχείριση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, προσφέροντας λύσεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της παρακολούθησης και ελέγχου του L. dispar. Μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών παγίδων και προηγμένων τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και η τεχνητή νοημοσύνη, το πρόγραμμα συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης για χημικά προϊόντα, στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στη βελτίωση της υγείας των αστικών και περιαστικών οικοσυστημάτων. Επιπλέον, ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ επιστημονικών ιδρυμάτων, τοπικών αρχών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που συμβάλλουν στη συνολική περιβαλλοντική προστασία και την ποιότητα ζωής στις πόλεις.
(Το έργο LIFE eGymer έχει συγχρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κωδικό έργου LIFE20 ENV/GR/000801).
Συγγραφείς:
Λαμπίρη Ευαγγελία Υπ. Διδάκτορας ΠΘ, Αγραφιώτη Παρασκευή Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΠΘ, Αθανασίου Χρήστος Καθηγητής Εντομολογίας ΠΘ
Υπογράφηκε από το ΥπΑΑΤ η σχετική απόφαση για την χρηματοδότηση υλοποίησης ερευνητικού έργου διερεύνησης της αιτιολογίας της ασθένειας της παραμόρφωσης των καρπών ροδακινιάς στην Π.Ε. Πέλλας.
Το ποσό θα ανέλθει για το έτος 2024 στα 40.480 ευρώ.
Επίσης για την επόμενη τριετία θα καταβληθούν συνολικά 54.280 ευρώ (για τα έτη 2025, 2026 και 2027), αναλυτικά ως εξής:
- ποσού 34.730 ευρώ για το έτος 2025,
- ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2026 και
- ποσού 9.775 ευρώ για το έτος 2027.
Διαβάστε την σχετική απόφαση (εδώ)
Την απαλλαγή των αγροτών από το μίσθωμα που καταβάλλουν για την καλλιέργεια αγροκτημάτων που έχουν πλημμυρίσει στην κύρια τάφρο της Κάρλας, καθώς είναι αδύνατη η αγροτική δραστηριότητα σε αυτά, ζητά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με επιστολή του προς τον ΓΟΕΒ.
Προτείνει δε τον Οκτώβριο του 2025 το θέμα να επανεξεταστεί και η λύση να εξαρτηθεί από την κατάσταση στην οποία θα βρίσκονται τα αγροκτήματα.
Σύμφωνα με την εισήγηση του περιφερειάρχη προς τον Οργανισμό Κοινής Ωφελείας ΓΟΕΒ και κατόπιν σχετικού αιτήματος αγροτών για «μη πληρωμή μισθώματος για τα αγροτεμάχια που έχουν εκμισθώσει στη Ζώνη του Συλλεκτήρα ΙΤ (κύριας τάφρου Κάρλας) από τον ΓΟΕΒ, όπως αυτό διατυπώθηκε με εξώδικη δήλωσή τους, καθόσον λόγω της πλημμύρας και των υδάτων που ακόμη δεν έχουν υποχωρήσει, έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία, λόγω ανωτέρας βίας, να τα χρησιμοποιήσουν», προτρέπει τον Οργανισμό για την εξεύρεσή της καλύτερης λύσης, προς όφελος των παραγωγών.
Ο περιφερειάρχης υπενθυμίζει ακόμη το οικονομικό πλήγμα που έχουν υποστεί οι παρακάρλιοι παραγωγοί λόγω της αδυναμίας τους να καλλιεργήσουν, μη λαμβάνοντας τις προβλεπόμενες ενισχύσεις, ενώ έχουν αποζημιωθεί με μικρά ποσά για την απώλεια παραγωγής.
Ερώτηση στην Βουλή
Ως «άδικη και νομικά αβάσιμη» χαρακτηρίζει την αναζήτηση των ενοικίων για τα παρακάρλια αγροτεμάχια, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.
Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής: «Με την υπ’ αριθ. ΥΑ 26/150398 (ΦΕΚ Β΄3028/2024) Υπουργική απόφαση, θεσπίζονται οι λεπτομέρειες χορήγησης της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα βάσει του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2023/2820 της Επιτροπής συνολικού προϋπολογισμού 43.082.500 €.
Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης είναι, μεταξύ άλλων, οι γεωργοί, που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Μάλιστα, η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159.97,32 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, ως Δικαιούχοι της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης της παρούσας απόφασης ορίζονται, μεταξύ άλλων, οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των επιλέξιμων εκτάσεων που περιλαμβάνονται στον από 10/10/2023 χάρτη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι δικαιούχοι αγρότες των παρακάρλιων αγροτεμαχίων, εφαρμόζουν παύση της καλλιεργητικής τους δραστηριότητας για 2 έτη από τις καταστροφικές κακοκαιρίες Daniel και Elias, και δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλα εθελοντικά Μέτρα του ΠΑΑ 2014-2022 ή εθελοντικές παρεμβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 για τις εκτάσεις που χορηγείται στήριξη δυνάμει της παρούσας απόφασης. Ειδικότερα, οι δικαιούχοι της περ. α της παρ. 1 δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τα έτη 2024 και 2025 για τις παρεμβάσεις των οικολογικών σχημάτων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Είναι ξεκάθαρο, από το ίδιο το περιεχόμενο της απόφασης, ότι οι γεωργοί, κρίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και χρηματοδοτικής στήριξης, λόγω του γεγονότος ότι τα αγροτεμάχια που καλλιεργούν είτε ιδιόκτητα, είτε μισθωμένα, πλησίον της λίμνης Κάρλας, εμφανίζουν αδυναμία καλλιέργειας και για το λόγο αυτό, οι δικαιούχοι δεν δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τα έτη 2024 και 2025 για τις παρεμβάσεις των οικολογικών σχημάτων και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, αφού δεν δύνανται τα αγροτεμάχια να καλλιεργηθούν.
Πλην όμως, πολλοί μισθωτές – καλλιεργητές αγροτεμαχίων πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας, ενώ αδυνατούν να καλλιεργήσουν τα αγροτεμάχια που έχουν μισθώσει από τον Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β), και δεν υποβάλλουν καν δήλωση καλλιέργειας για τα επόμενα δύο έτη 2024, 2025, αποκλειόμενοι από τις ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα, λαμβάνουν ειδοποιητήρια καταβολής μισθωμάτων από τον Γ.Ο.Ε.Β.
Όμως, δημιουργείται εύλογα το ερώτημα:
Γιατί, ενώ οι αγρότες ως μισθωτές έχουν απωλέσει για λόγο ανωτέρας βίας τη κατοχή του αγροτεμαχίου και δεν δύνανται ούτε να το καλλιεργήσουν, ούτε να λάβουν εισόδημα από αυτό, δηλαδή έχει εξαλειφθεί η αιτία της εκμίσθωσης, να εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του μισθώματος, για το έτος 2024;
Επειδή, αφενός είναι πολιτικά άδικο και επαχθές ο Γ.Ο.Ε.Β να ζητά με ειδοποιητήρια και δη θέτοντας καταληκτική προθεσμία πληρωμής μέχρι την 29η Ιουλίου, τα μισθώματα για την εκμίσθωση των αγροτεμαχίων πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας, ενώ οι αγρότες ακόμη δεν έχουν ορθοποδήσει από τις έντονες και με μακροχρόνιες καταστροφές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, αφετέρου είναι νομικά υπό αμφισβήτηση, κατά πόσο είναι ορθό νομικά, να υφίσταται η υποχρέωση καταβολής του μισθώματος από τον μισθωτή προς τον εκμισθωτή, εφόσον αποδεδειγμένα το μίσθιο είναι σε κατάσταση αχρησίας, δηλαδή μη δυνάμενο να καλλιεργηθεί και ο αγρότης έχει απωλέσει την κατοχή του μισθίου και δεν δύναται να κάνει την συμφωνημένη χρήση του μισθίου.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα των αγροτών των παρακάρλιων περιοχών, ώστε να μην θεωρηθούν έκπτωτοι οι αγρότες, σύμφωνα με τα περιεχόμενο των ειδοποιητηρίων, από τον Γ.Ο.Ε.Β, μετά την καταληκτική προθεσμία καταβολής των ενοικίων;
2. Υπάρχει η πολιτική βούληση να διαγραφούν οι εν λόγω οφειλές από μισθώματα στον Γ.Ο.Ε.Β, εξαιτίας της συνδρομής λόγων ανωτέρας βίας ή της έκτακτης επιχορήγησης ώστε το Κράτος να καταβάλλει το σύνολο ή μέρος των οφειλόμενων μισθωμάτων για τα έτη 2024 και 2025, που έχει αποφασιστεί η αδυναμία καλλιέργειας;».
Ψηφιακά από 1 Σεπτεμβρίου το αποδεικτικό ενημερότητας για χρέη σε δήμους και περιφέρειες.
Ψηφιακά θα ενημερώνεται, από 1/9, η Φορολογική Διοίκηση, για την ανάγκη δέσμευσης (ή αποδέσμευσης) αποδεικτικού ενημερότητας σε φορολογούμενους που έχουν (ή εξοφλούν αντίστοιχα) ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δήμους και Περιφέρειες, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.
Η νέα λειτουργικότητα διευκολύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, καθώς επιτρέπει την εύκολη και γρήγορη αποδέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας, μετά την εξόφληση των οφειλών στους Δήμους και Περιφέρειες, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί την ορθή και άμεση αποτύπωση της εικόνας των φορολογουμένων στο ψηφιακό σύστημα της ΑΑΔΕ, διασφαλίζοντας περαιτέρω τα δημόσια έσοδα.
Η ανωτέρω διαδικασία ενημέρωσης θα διενεργείται μέσω του Κέντρου Ελέγχου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Καταρρέει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού, η πολύτιμη κιβωτός των σπόρων της ελληνικής γεωργίας.
Η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού ιδρύθηκε, το 1981, με την υποστήριξη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ως η εθνική οργάνωση για την προστασία των καλλιεργειών της χώρας και εργάζεται για να σώσει τη βιολογική ποικιλότητα των διατροφικών πόρων.
Χαρακτηριστικό μάλιστα της κατάστασης που επεσήμαναν τα στελέχη του ΕΛΓΟ–Δήμητρα, είναι το γεγονός ότι, «αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη πενταετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην …ιστορία. Τα 15.000 δείγματα συλλογής από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αυτοφυή είδη που είναι συγγενή με τα καλλιεργούμενα, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα μέσα στους θαλάμους. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη βλαστική τους ικανότητα, να τα πολλαπλασιάζουμε ξανά και να αποθηκεύουμε και πάλι».
Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, αποτελεί το συντονιστικό-εκτελεστικό όργανο του Εθνικού Συστήματος Διατήρησης και Προστασίας Φυτογενετικών Πόρων Καλλιεργούμενων Ειδών και οι συλλογές της συμπεριλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- είδη και ποικιλίες σιτηρών, οσπρίων, ψυχανθών, κηπευτικών, αμπέλου, χορτοδοτικών, βιομηχανικών, αρωματικών-φαρμακευτικών, νέων ανθοκομικών, καθώς και θαμνώδων- δενδρώδων ειδών. Αποτελεί έναν πολύτιμο «ταμιευτήρα χαρακτηριστικών και γονιδίων για τη βελτίωση των φυτών, συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και βιώσιμης γεωργίας, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά δίκτυα, ερευνητικά έργα και δράσεις, με στόχο τη διατήρηση και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας», αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΟ–Δήμητρα.
Ερώτηση στην Βουλή
Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μη καταρρεύσει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) των σπόρων της Ελληνικής Γεωργίας, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο ΥπΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα.
Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν επίσης 15 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής:
«Mε το άρθρο 21 του ν. 1564/1985 προβλεπόταν η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Ε.Ο.Π.Υ.) με τις κάτωθι αρμοδιότητες που είχαν και αναπτυξιακό χαρακτήρα:
- Χρηματοδότηση ερευνητικών Ιν/των για τη δημιουργία νέων Ελληνικών ποικιλιών.
- Διατήρηση υπό τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου αυτού των ποικιλιών, καθώς και η παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού των κατηγοριών α, β και γ της παρ. 2 του άρθρ. 3. (δηλαδή παραγωγή μέχρι βασικού υλικού σπόρων ή αγενούς πολ/κού υλικού)
- Υποβοήθηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων οι οποίες ασχολούνται με το πολλαπλασιαστικό υλικό.
- Συμμετοχή και παροχή τεχνογνωσίας σε εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού.
Το 1989 οι αρμοδιότητες του παραπάνω Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού υλικού μεταφέρονται στο ΕΘΙΑΓΕ με την παρ.2 του άρθρου 4 του νόμου 1845/89 «Το αντικείμενο δραστηριότητας του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Ε.Ο.Π.Υ.), τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του και οι πόροι του, όπως ορίζονται στις παρ. 3,4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 1564/1985 (ΦΕΚ 164), περιέρχονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.
Αναγνωρίζοντας τον ύψιστο ρόλο λειτουργίας της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., τον Φεβρουάριο του 2018 ολοκλήρωσε τη λειτουργία της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ–Δήμητρα. Με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου για την εγκατάσταση της ΤΓΥ και συλλέχθηκαν πάνω από 7000 δείγματα τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και 4500 δείγματα άγριων συγγενών των καλλιεργούμενων ειδών με προοπτική να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των Ελληνικών ποικιλιών. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2019 ((ΦΕΚ 950/Β’/20.03.2019), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ το Ειδικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών το οποίο και υλοποιείται από τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Σήμερα, όμως σαν κεραυνός εν αιθρία έρχεται ο νόμος 5035/2023 «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ– ΔΗΜΗΤΡΑ» και βάζει οριστική ταφόπλακα στο όραμα της δεκαετίας του 1980 για έναν δυναμικό Τομέα Ελληνικού Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού.
Στον παραπάνω νόμο, στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού. Εκείνο που αναφέρεται και αφορά το Φ.Π.Υ. είναι το εδάφιο στ του άρθρου 4 για τους σκοπούς του ΕΛΓΟ: «η καταγραφή, διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών φυτικών, ζωικών και μικροβιακών γενετικών πόρων, που σχετίζονται με τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, μέσω, ιδίως, της τήρησης Εθνικών Συλλογών και Τράπεζας Γενετικού Υλικού»,
Επειδή οι γενετικοί πόροι της χώρας μας είναι αυξημένοι και κατατάσσουν την Ελληνική βιοποικιλότητα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.
Επειδή η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ελληνικών ποικιλιών συμβάλλει όχι μόνο στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε πολλαπλασιαστικό υλικό, αλλά δημιουργεί και προοπτικές εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες χώρες.
Επειδή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας απαιτείται η αξιοποίηση των εγχώριων ποικιλιών.
Επειδή η λειτουργία της τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού αποτελεί εθνικό πλούτο, σε σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό και καθορίζει ακόμη και την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Επειδή επιβάλλεται η συλλογή, διάσωση, διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού άμεσης προτεραιότητας για την Πολιτεία.
Επειδή καταλήξαμε να κάνουμε μόνο συλλογές και αν δεν υπάρχει μέριμνα και επαρκή χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ στο μέλλον και αυτές οι συλλογές σταδιακά θα χαθούν.
Επειδή αν η ΤΓΥ έχει σαν στόχο μόνο τη διατήρηση /συντήρηση διαφόρων συλλογών γενετικών πόρων και δεν τους χρησιμοποιούμε για τη γενετική βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας για την αντιμετώπιση π.χ. της κλιματικής αλλαγής τότε η ΤΓΥ υπολείπεται του αναπτυξιακού της ρόλου.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Ποια είναι η Πολιτική του Υπουργείου για την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, για το Φυτικό πολλαπλασιαστικό Υλικό;»
2. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ετήσια χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ για να καλύψει την έλλειψη του επιστημονικού προσωπικού του ΤΓΥ και την αγορά σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού;
3. Γνωρίζει ότι η αν δεν ληφθούν μέτρα στην επόμενη πενταετία υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας του 20% των δειγμάτων της ΤΓΥ;
4. Προτίθεται να συμπεριλάβει τη θεσμοθέτηση και οργάνωση Τράπεζας Ζωικού γενετικού υλικού και μικροβιακών γενετικών πόρων;»
Από τη Δευτέρα (19 Αυγούστου) έως και την Τρίτη (10 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθούν οι αιτήσεις εγγραφής των επιτυχόντων στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) του ΕΛΓΟ Δήμητρα που υπέβαλαν παράλληλο μηχανογραφικό.
Στην «Αίτηση Εγγραφής» στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους, συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όσοι δεν υποβάλουν την σχετική αίτηση, αυτόματα θα θεωρηθεί ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν.
Για την χρήση της δωρεάν παροχής Σίτισης ή και Στέγασης θα πρέπει να κατατεθεί η «Αίτηση Σίτισης – Στέγασης», συνοδευόμενη με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σημειώνεται ότι η παροχή αυτή δεν αφορά τη Σ.Α.Ε.Κ. Αττικής- Κτήμα Συγγρού Αμαρουσίου.
Η «Αίτηση Εγγραφής» υποβάλλεται αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, είτε με ηλεκτρονικό τρόπο (μέσω email) στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι επιτυχόντες θα πρέπει να απευθύνονται στη Σ.Α.Ε.Κ. επιτυχίας τους. Στοιχεία επικοινωνίας των Σ.Α.Ε.Κ. βρίσκονται στις ιστοσελίδες: εδώ και εδώ
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η εγγραφή των επιτυχόντων ταυτόχρονα σε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση ΑΕΙ και σε Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ.
Απαραίτητα Δικαιολογητικά
Α. Για την Εγγραφή στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι επιτυχόντες οφείλουν να υποβάλλουν και τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Φωτοαντίγραφο του Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους.
2. Φωτοαντίγραφο του Τίτλου Σπουδών εγγραφής τους (Απολυτήριο Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ Β’ Κύκλου) και όχι πτυχία ανώτερης βαθμίδας (ΑΕΙ, ΤΕΙ).
3. Βεβαίωση ΑΜΚΑ
4. Τα αποδεικτικά όλων των υπολοίπων δηλωθέντων στην αίτηση στοιχείων τους (κοινωνικά κριτήρια), όπως:
1. Πολυτεκνία: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή πιστοποιητικό πολυτεκνίας σε ισχύ ή δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα.
2. Τριτεκνία: πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που χορηγείται από τα ΚΕΠ μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) (κ.υ.α.) που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής.
3. Μονογονεϊκή οικογένεια: δικαστική απόφαση ή άλλο έγγραφο που να πιστοποιεί τη γονική μέριμνα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δήμου ή της κοινότητας.
4. Ειδική περίπτωση (Ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα της Κύπρου ή μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας):
Δικαιολογητικά: Αποδεικνύεται με Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ). Σχετικά με τη δήλωση της ειδικής περίπτωσης, επισημαίνουμε ότι υποψήφιοι που τη δηλώνουν, συμμετέχουν σε ξεχωριστή διαδικασία επιλογής από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Επομένως, επιτυχόντες για τους οποίους θα διαπιστωθεί κατά το διοικητικό έλεγχο στις εγγραφές ότι έχουν δηλώσει ψευδώς ότι ανήκουν στην ειδική περίπτωση, χάνουν το δικαίωμα για εγγραφή.
Β. Για την δωρεάν παροχή Σίτισης και Στέγασης, οι ενδιαφερόμενοι επιτυχόντες οφείλουν να υποβάλλουν και τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1. Αποδεικτικό έγγραφο μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΕΥΔΑΠ ή λογαριασμός κινητού κ.λπ.).
2. Αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας του τελευταίου οικονομικού έτους (μέσω taxisnet). Το εκκαθαριστικό θα πρέπει να είναι του γονέα (όταν ο καταρτιζόμενος είναι προστατευόμενο μέλος) ή του ιδίου καταρτιζόμενου σε περίπτωση που είναι πάνω από 25 ετών.
Τα φωτοαντίγραφα δεν χρειάζεται να είναι επικυρωμένα. Αρκούν απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων από δημόσιες υπηρεσίες (Ν. 4250/2014 (ΦΕΚ 74 /Α’/26-3-2014). Αντίστοιχα, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα απλά, ευανάγνωστα φωτοαντίγραφα των πρωτοτύπων των ιδιωτικών εγγράφων, εφόσον τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί αρχικά από δικηγόρο καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα όσων ιδιωτικών εγγράφων φέρουν θεώρηση από τις υπηρεσίες και τους φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση (π.χ. απολυτήριο ιδιωτικού λυκείου που φέρει τη θεώρηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων). Επίσης, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά τα ευκρινή φωτοαντίγραφα αλλοδαπών εγγράφων, υπό την προϋπόθεση ότι τα έγγραφα αυτά έχουν επικυρωθεί πρωτίστως από δικηγόρο.