Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, ένα θέμα που πρώτος ο ΑγροΤύπος το ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ.
Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς.
Για το πρόβλημα η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία τόνιζε την μεγάλη ανησυχία των μελών της λόγω του προβλήματος της διαφοράς ΦΠΑ αγορών - πωλήσεων.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Π.Ε.Ο.Π.Π. παρόλη την βοήθεια της κυβέρνησης με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της έχει περιέλθει σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά το μέτρο που πάρθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, για αλλαγή του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
Το μέτρο μπορεί να είναι σωστό για τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας αλλά όχι για τον δικό μας κλάδο της εντατικής πτηνοτροφίας. Τα πτηνοτροφεία παραλαμβάνουν από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους νεοσσούς την 1η ημέρα της ζωής τους μαζί με τις ζωοτροφές όλης της εκτροφής. Στο τέλος του κύκλου εκτροφής είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν τα ζωντανά ορνίθια στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε προς σφαγή, σε προσυμφωνημένες τιμές. Το πρόβλημα προκύπτει από τη διαφορα ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών (6%) και των ζωντανών πουλιών (13%).
Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή των τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμη. Επίσης πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα ποσά για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ.
Πρόταση της Π.Ε.Ο.Π.Π. είναι η εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6% με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ρύθμιση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις για να ανασάνει η πρωτογενής παραγωγή. Η πρόταση αυτή πρέπει να νομοθετηθεί πριν την διάλυση της παρούσας βουλής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «όσο περνάει ο καιρός τα χρέη αυξάνουν για τους πτηνοτρόφους. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα από αυτή την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγχώρια παραγωγή κρέατος κοτόπουλου».
Η Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), αναφέρει για ακόμη μια φορά το πρόβλημα που πλήττει την ελληνική πτηνοτροφία, το οποίο αφορά στη διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ, μεταξύ των αγορών ζωοτροφών (6%) και των πωλήσεων ζώντων πτηνών (13%).
Το προαναφερθέν πρόβλημα, μας δηλώθηκε ότι έχει «δημιουργηθεί» τα τελευταία χρόνια, ενώ, σωρευτικά, θέτει, πλέον, σε κίνδυνο, εκτός από τη ρευστότητα των Ελλήνων πτηνοτρόφων, την ίδια τη βιωσιμότητα αλλά και την ικανότητά τους να είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα για τις συνεργαζόμενες με αυτούς εταιρείες και εν τέλει, για την ίδια την ελληνική κοινωνία. Ενημερωθήκαμε, ακόμα για το ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του παραπάνω φορέα να επιλυθεί το ζήτημα μέσω επικοινωνίας με την πολιτική και αρμόδια Υπηρεσιακή ηγεσία Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν έχει δοθεί ακόμα λύση για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ούτε δημοσιοποιηθεί, ως μη όφειλε.
Η διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ στην εμπορική διακίνηση μεταξύ ζώντων πτηνών (13%) και μειγμάτων φυραμάτων (6%), παρατεινόμενη χρονικά, εξοντώνει οικονομικά τους παραπάνω πτηνοτρόφους.
Η ως άνω διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε συνεχές χρεωστικό ΦΠΑ τους παραγωγούς, με τα σχετικά ποσά έναντι ΦΠΑ να είναι καταβλητέα σε άμεσο χρόνο, την ώρα που οι παραπάνω πτηνοτρόφοι πληρώνονται από τις εταιρείες σφαγής ή μεταποίησης, συνήθως, μέσω επιταγών, εξαργυρώσιμων μετά από 4 έως 12 μήνες, κατόπιν κάθε πώλησης.
Ερώτηση στην Βουλή
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή από τον κ. Στυλιανό Φωτόπουλο, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής, ο ως άνω θιγόμενος κλάδος των κρεατοπαραγωγών πτηνοτρόφων, αποτελώντας κρίσιμο πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας, όφειλε να έχει τύχει περισσότερης στήριξης από την αρμόδια πολιτική ηγεσία των ερωτώμενων Υπουργείων, καθώς, έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, τα τελευταία χρόνια, λόγω εξωγενών ζημιογόνων παραγόντων, όπως η πρόσφατη πανδημία του ιού «COVID-19», ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και η αύξηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για την διαιώνιση ενός επιλεκτικά εξοντωτικού φορολογικού καθεστώτος εις βάρος, ειδικά, αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών, όπως οι ως άνω θιγόμενοι.
Με σκοπό την επιβίωση του παραπάνω παραγωγικού κλάδου, που οφείλει να είναι ζητούμενο από κάθε εμπλεκόμενη με τη δραστηριότητά του πολιτική ηγεσία, κρίνονται άκρως επείγουσες και απαραίτητες στον αμεσότερο δυνατό χρόνο:
Α. Η προώθηση της εξίσωσης του ΦΠΑ των ζωοτροφών και των ζώντων πτηνών στο 6%, κάτι που θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα δώσει ανάσα στον παραπάνω θιγόμενο κλάδο,
Β. Η ρύθμιση των χρεών που έχουν προκύψει λόγω αυτής της ασυμφωνίας, με τη δυνατότητα ρυθμίσεων από 60 ως 100 δόσεις για εξόφληση των εν λόγω χρεών, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για τους θιγόμενους επαγγελματίες πτηνοτρόφους και
Γ. Η άμεση επαναφορά της παραπάνω αναφερόμενης προταθείσας από τον κλάδο των πτηνοτρόφων νομοθετικής παρέμβασης, που ενώ είχε αρχικά εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, τελικά, απορρίφθηκε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης για λόγους που αντικειμενικά δεν υφίστανται ή δεν αντέχουν το φως της δημοσιότητας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
1. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς θεσμοθέτηση της εξίσωσης του οφειλόμενου ποσοστού ΦΠΑ που ισχύει για την εμπορική διακίνηση των ζωοτροφών και των ζώντων πτηνών στο 6%, κάτι που θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα δώσει ανάσα στον μέχρι τώρα θιγόμενο κλάδο των αναπαραγωγών - κρεατοπαραγωγών κτηνοτρόφων;
2. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση δυνατότητας ρύθμισης των χρεών που έχουν προκύψει λόγω της ασυμφωνίας ΦΠΑ που περιγράφηκε στην παρούσα, με την παραχώρηση δυνητικού διακανονισμού εξόφλησης σε 60 - 100 δόσεις, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για τους ως άνω θιγόμενους επαγγελματίες πτηνοτρόφους;
3. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για θεσμοθέτηση του παραπάνω αναφερόμενου προταθέντος από τον κλάδο των πτηνοτρόφων νομοθετήματος, που είχε αρχικά εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ;
Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2024, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την Τρίτη (15/7/2025).
Με την απόφαση Α. 1032/2025 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εύρυθμη ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στην ψηφιακή εφαρμογή «Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ΦΠ Ε1 – Ε2 – Ε3», ενσωματώθηκαν όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις και εντάχθηκαν νέες λειτουργικότητες, με στόχο τη βελτίωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων.
Από την Παρασκευή, 14 Μαρτίου, οι βεβαιώσεις επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για το φορολογικό έτος 2024 είναι διαθέσιμες στη σελίδα του, ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους αγρότες στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
Ειδικότερα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων προβλέπονται:
1. Αυτόματη υποβολή δήλωσης για 1,5 εκ. Φορολογούμενους
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2024 για φυσικά πρόσωπα, κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι προσυμπληρωμένες και προεκκαθαρισμένες από την ΑΑΔΕ. Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια δηλώσεις, που αφορούν πάνω από 1,5 εκατομμύρια φορολογούμενους, είναι διαθέσιμες μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp. Οι φορολογούμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία τους και, εφόσον είναι σωστά, η δήλωσή τους θα οριστικοποιηθεί αυτόματα στις 25/4/2025. Σε περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις, μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση έως τις 24/4/2025 ή τροποποιητική, χωρίς κυρώσεις, από τις 25/4 έως τις 15/7/2025.
2. Σταθερή ημερομηνία έναρξης και λήξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται για το φορολογικό έτος 2024, από τις 17/3/2025 έως και τις 15/7/2025.
Εξαίρεση αποτελούν τα φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία και μπορούν να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος μέχρι και την 31η Ιουλίου 2025.
3. Καταβολή φόρου σε 8 μηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ με κλιμακωτή έκπτωση
Η καταβολή του φόρου γίνεται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την Πέμπτη 31/7/2025 και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων 7 μηνών.
Εάν ο φόρος καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 31/7/2025, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου, έκπτωση:
- 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30/4,
- 3% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15/6 και
- 2% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15/7.
Αντίστοιχα, στους φορολογούμενους που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία παρέχεται έκπτωση:
- 4% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 30/4,
- 3% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 15/6 και
- 2% εφόσον η δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 31/7.
Επισημαίνεται ότι, εάν υποβληθεί εμπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση, από την οποία προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου προς καταβολή, και ο φορολογούμενος επιθυμεί να εξοφλήσει το συνολικό ποσό του φόρου εφάπαξ έως τις 31/7/2025, παρέχεται:
- για το αρχικό ποσό φόρου, το ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της αρχικής δήλωσης, ενώ
- εφόσον από την τροποποιητική δήλωση προκύπτει επιπλέον ποσό φόρου, τo ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.
4. Μη επιβολή τέλους επιτηδεύματος στα φυσικά πρόσωπα
Από το φορολογικό έτος 2024 καταργείται η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα.
5. Χορήγηση απαλλαγών για ακίνητα που ήταν κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση
Ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται από τον φόρο για μισθώματα που εισέπραξαν, το 2024, για συμβάσεις τουλάχιστον τριετούς διάρκειας που συνάφθηκαν την περίοδο 8/9/2024 μέχρι και 31/12/2024, για κατοικίες έως 120 τ.μ., οι οποίες:
κατά τα έτη 2022 και 2023 έχουν δηλωθεί ως κενά ακίνητα και δεν έχουν μισθωθεί, ιδιοχρησιμοποιηθεί ή παραχωρηθεί δωρεάν ή
κατά το έτος 2023, έχουν διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση.
Επιπλέον, για τη χορήγηση της απαλλαγής, πρέπει από 1/1/2024 και μέχρι και την έναρξη της μίσθωσης, ο εκμισθωτής να μην έχει υποβάλει δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης για το ακίνητο ή να έχει υποβάλει για αυτό δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η απαλλαγή χορηγείται για τους 36 πρώτους μήνες μετά από τον μήνα, κατά τον οποίο συνάπτεται η σχετική σύμβαση μίσθωσης.
6. Κοινή δήλωση συζύγων
Ξεκινώντας από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, οι σύζυγοι, υποβάλλουν κοινή δήλωση, από το φορολογικό έτος σύναψης του γάμου και για τα εισοδήματα του έτους αυτού. Συνεπώς οι φορολογούμενοι που τέλεσαν γάμο μέσα στο 2024 θα υποβάλουν κοινή δήλωση, ενώ όσοι τέλεσαν γάμο το 2025 θα υποβάλουν χωριστές δηλώσεις ΦΕ 2024.
7. Δηλώσεις αποβιωσάντων
Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων, για εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2024 μέχρι και την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους για πρώτη φορά φέτος ψηφιακά. Επισημαίνεται, ότι οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2025, ενώ η ημερομηνία που θα τεθεί στη διάθεση των φορολογουμένων η συγκεκριμένη λειτουργικότητα θα γίνει γνωστή με νεότερο δελτίο τύπου.
8. Ενημερώσεις φορολογουμένων
Οι φορολογούμενοι που:
α) έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και
β) όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα ενημερώνονται κάθε δεκαπέντε ημέρες μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς, ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.
9. Επιτάχυνση επιστροφών και συμψηφισμών φόρου
Επιπλέον, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:
- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά ανά εβδομάδα, αρχής γενομένης από 5-6 Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ, χωρίς να απαιτείται υποβολή αιτήματος επιστροφής από τον φορολογούμενο.
Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2025, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται το ποσοστό έκπτωσης που αντιστοιχεί στον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Επισημαίνεται ότι, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ορθή δήλωση του λογαριασμού ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία / Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ. Αποδεκτοί είναι οι λογαριασμοί ΙΒΑΝ που τηρεί ο δικαιούχος σε παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σε χώρες εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).
Υποβολή Δήλωσης και πληροφορίες:
Η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δήλωση ΦΕΦΠ (Ε1-Ε2-Ε3).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) της ΑΑΔΕ στο (+30) 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.
Προβλήματα υπάρχουν στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας στην ΑΑΔΕ. Αποτέλεσμα να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση η οποία δίνει παράταση στην υποβολή συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας στην ΑΑΔΕ, έως τις 31 Μαρτίου.
Τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2024 ή νωρίτερα να υποβάλλονται στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για να υπάρξει η μείωση φόρου.
Με την τροποποιητική την υπό στοιχεία 127754 ΕΞ 2022/9-9-2022 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην παρ. 2 του άρθρου 6 προστίθενται περιπτώσεις:
«ε) Για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον φόρο κατά πενήντα τοις εκατό (50%) επαγγελματιών αγροτών σύμφωνα με το άρθρο 1, τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του 2024 βάσει συμβάσεων εντός του 2024 ή νωρίτερα, υποβάλλονται στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. πριν την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2024 και το αργότερο μέχρι και τις 31.3.2025 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30.4.2025. Σε περίπτωση που η προθεσμία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των στοιχείων από τον αγοραστή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία.
στ) Για την εφαρμογή της απαλλαγής από τον φόρο κατά τριάντα τοις εκατό (30%) παραγωγών σύμφωνα με το άρθρο 2, τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας που συντάχθηκαν εντός του 2024, υποβάλλονται μέχρι και τις 31.3.2025 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τον αγοραστή μέχρι και τις 30.4.2025. Σε περίπτωση που η προθεσμία επιβεβαίωσης ή απόρριψης των στοιχείων από τον αγοραστή παρέλθει άπρακτη, τεκμαίρεται ότι ο αγοραστής επιβεβαιώνει τα υποβληθέντα στοιχεία».
Η συγκεκριμένη παράταση δόθηκε επειδή μεγάλος αριθμό δικαιούχων δεν είχε προχωρήσει στην κατάθεση συμβολαίων για μείωση φόρου κατά 50% και 30%.
Οι προβλέψεις του νόμου για την μείωση του φόρου εισοδήματος περιλαμβάνουν:
Τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι τυγχάνουν απαλλαγής φόρου κατά 50% για τα εισοδήματα τους, εφόσον πάντα διοχετεύουν το 75% της παραγωγής τους είτε στον αγροτικό συνεταιρισμό του οποίου είναι μέλη, είτε μέσω σύμβασης με συγκεκριμένη επιχείρηση – αγοραστή που καταπιάνεται ως αντικείμενο με την συμβολαιακή γεωργία.
Το σύνολο των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι μπορούν βάσει ΑΑΔΕ να λάβουν αντίστοιχη απαλλαγή φόρου κατά 30%, διοχετεύοντας τουλάχιστον το 40% της παραγωγής τους μέσω σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση.
Οι παραγωγοί ζητούν η σχετική διαδικασία να γίνεται μετά το πέρας της τελευταίας παράδοσης, ώστε να διευκολυνθούν όλοι.
Εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ αναφέρεται στην παροχή οδηγιών σχετικά με την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή 13% σε αγροτικά αγαθά.
Αναφέρεται στον συντελεστή 13% για αγαθά της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 5144/2024, Α ́162)
Ειδικότερα και όσον αφορά στην χρήση του μειωμένου συντελεστή 13% διευκρινίστηκε από την ΑΑΔΕ ότι:
- ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% εφαρμόζεται στα αγαθά που αναφέρονται στην παρ. 55 του πρώτου εδαφίου της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α., εφόσον όταν από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία,
- στον όρο «κτηνοτροφία» περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών, εντόμων ή ψαριών.
Σε συνέχεια των ανωτέρω και με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα οικονομικών φορέων και συναλλασσόμενων που έχει δεχτεί η υπηρεσία μας, αναφορικά με τα αγαθά, για τα οποία ικανοποιείται το κριτήριο «από τη φύση τους και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία», αναφέρονται τα εξής:
Τα αγαθά που υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. κατηγοριοποιούνται κατ ́ αρχήν σύμφωνα με την δασμολογική τους κατάταξη ώστε να χρησιμοποιούνται κριτήρια για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο κατάλληλο συντελεστή που βασίζονται στην ενωσιακή νομοθεσία και με αυτό το τρόπο να αποτυπώνεται με σαφήνεια η βούληση του νομοθέτη.
Βασικό κριτήριο για την υπαγωγή των αγαθών στο μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. της παρ. 55 του Κεφαλαίου «Α. ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. αποτελεί, πέραν της κατάταξης στην προβλεπόμενη δασμολογική κλάση, η φύση των αγαθών και τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία καταδεικνύουν την πλήρωση της προϋπόθεσης που θέτει ο νόμος, βάσει της οποίας πρέπει να τεκμαίρεται ότι αυτά προορίζονται αποκλειστικά ή κυρίως για χρήση στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
Α. Ενδεικτικά παραδείγματα αγαθών που υπάγονται στις δασμολογικές κλάσεις της παρ.55 του Κεφαλαίου «Α.ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α. και υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13%:
ΔΚ ΕΧ 8201:
Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται διάφορα γεωργικά, κηπουρικά ή δασικά εργαλεία χειρός. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Ξύστρες απομάκρυνσης κοπριάς
- Φτυάρια κάθε είδους
- Σκαπάνες, πικούνια, τσάπες, σκαλιστήρια, τσουγκράνες και δικέλλες
- Τσεκούρια, κλαδευτήρια και παρόμοια κοπτικά εργαλεία
ΔΚ ΕΧ 8413:
Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ορισμένες αντλίες νερού. Οι αντλίες αυτές εντάσσονται στον μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. μόνο εφόσον προκύπτει από τα χαρακτηριστικά τους ότι από την κατασκευή τους έχουν τη φύση των αγαθών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία (π.χ. οι τεχνικές προδιαγραφές του κατασκευαστή). Αντίθετα αν δεν πρόκειται για αντλίες που διαθέτουν τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά μπορεί να έχουν πολλαπλές χρήσεις, δεν υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή (πχ αντλίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλυντήρια αυτοκινήτων, σε πλοία για άντληση υδάτων, από τους δήμους και τις υπηρεσίες ύδρευσης για σχετικές εργασίες κλπ
ΔK EX 8419:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες συσκευές και διατάξεις, έστω και αν θερμαίνονται με ηλεκτρισμό (με εξαίρεση τους κλιβάνους και τις άλλες συσκευές της κλάσης 8514), για την επεξεργασία υλών με μεθόδους που απαιτούν αλλαγή της θερμοκρασίας.
- Ξηραντήρια
ΔΚ ΕΧ 8424:
Στην κλάση αυτή περιλαμβάνονται διάφορες συσκευές ψεκασμού ή ραντισμού που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Συστήματα υπόγειας άρδευσης
- Αποσυμπιεστές Εδάφους
- Ψεκαστικά μηχανήματα
- Ψεκαστήρες χειροκίνητοι
- Αναρτώμενο ψεκαστικό μηχάνημα
- Νεφελοψεκαστήρες
- Ψεκαστική Τουρμπίνα Αναρτώμενη με Ιμάντα. Εφόσον όμως πρόκειται για αγροτικό μηχάνημα και όχι εξάρτημα ή μέρος
- Θειωτήρες
- Αυτοπροωθούμενα ποτιστικά συστήματα (καρούλια)
- Εκτοξευτήρες (μπεκ) τεχνητής βροχής
- Πολυμπέκ
- Συσκευές Ποτίσματος (Σταλάκτες)
- Συσκευές Ποτίσματος (Υδρονεφωτές)
- Σύστημα υδρονέφωσης
- Συστήματα αυτοματοποίησης αρδεύσεων
- Συστήματα στάγδην άρδευσης
- Μπεκ Χειρός
ΔΚ EX 8432:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες μηχανές, συσκευές και μηχανήματα γεωργικά, κηπευτικά ή δασοκομικά για την προπαρασκευή ή την κατεργασία του εδάφους ή την καλλιέργεια. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Στελεχοκόπτες
- Άροτρα
- Σκαλιστικά μηχανήματα
- Φρεζοσκαληστήρι
- Αυλακωτήρες
- Δισκάροτρα
- Δισκοσβάρνες
- Πολύδισκα
- Σβάρνες
- Αναμοχλευτήρες
- Καλλιεργητές
- Ρίπερ
- Υπεδαφοκαλλιεργητές
- Σβολοκόπτες
- Πατατοσπορέας
- Σκαπτικά
- Σκαπτικές καδένες
- Φρέζες
- (Τσάπες με κινητήρα) Εδαφοσχήστης/Εδαφοσίστης
- Σκαλιστικά μηχανήματα ανάμεσα στα φυτά
- Σκαλιστικά Μηχανημάτα με λίπασμα
- Καπνοφυτευτικά μηχανήματα
- Σπαρτικές μηχανές
- Μηχανήματα μεταφυτευτικά
- Μηχανήματα φυτευτικά
- Πνευματικές Σπαρτικές
- Σιτοσπαρτικές
- Σπαρτικές μηχανές
- Κοπροδιανομείς
- Λιπασματοδιανομείς/Λιπασματοδιανομείς (Χοάνες)
- Υνιά αρότρων
- Κορφολογητές Αμπέλου
- Μηχανήματα αραίωσης φυτών
- Πετροσυλλέκτες
- Φρέζα – Πολυμηχάνημα
- Άλλες μηχανές σποράς, εφόσον πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται με ελκυστήρα.
- Ισοπεδωτήρας, εφόσον πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται με ελκυστήρα.
ΔΚ ΕΧ 8433:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει διάφορες μηχανές, συσκευές και μηχανικές επινοήσεις για τη συγκομιδή ή τον αλωνισμό των γεωργικών προϊόντων, κουρευτικές μηχανές χόρτου, μηχανές δρεπάνια, καθώς και μηχανές και συσκευές για το καθάρισμα ή τη διαλογή γεωργικών προϊόντων. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Τυλιχτικό Για Μπάλες αχυρο (straw baler)
- Πλατφόρμες Συγκομιδής με θέσεις για εργάτες
- Θαμνοεξαγωγείς/Θρυμματιστής κλαδιών και χόρτων, χειροκίνητος εδάφους
- Θρυματιστής - /Χορτοκοπτικά Λεπίδων/ Δίσκων Έλκεται απο τράκτερ
- Πλατφόρμες Συγκομιδής με ανατροπή
- Χορτοκοπτικά Λεπίδων/ Δίσκων χόρτων / Αχυροκοπτικά
- Χορτοσυλλεκτικά
- Χορτοδετικά (πρέσες)
- Θεριζοαλωνιστικές Μηχανές
- Θεριστής Λεβάντας
- Συλλεκτικό αραβοσίτου (καλαμποκάς)
- Συλλεκτικό ηλίανθου (ηλιομάχαιρο)
- Αναδευτήρες
- Τευτλοεξαγωγείς
- Πατατοεξαγωγείς
- Δονητές δένδρων
- Καπνοσυλλεκτικά μηχανήματα
- Μηχανήματα συγκομιδής καρπών
- Μηχανήματα συλλογής δενδροκομικών
- Μηχανήματα συλλογής κηπευτικών
- Ελαιοραβδιστικό
- Μηχανήματα ελαιοσυλλογής
- Αλωνιστική Μηχανή Οσπρίων
- Μηχανήματα διαλογής αυγών
- Μηχανήματα συλλογής αυγών
ΔΚ ΕΧ 8434:
Η κλάση αυτή περιλαμβάνει τις αμελκτικές μηχανές κάθε τύπου, καθώς και άλλες μηχανές και συσκευές για τη γαλακτοκομία. Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα είδη που κατατάσσονται στην κλάση αυτή και τα οποία υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α.:
- Αμελκτικά βουστασίων
- Αμελκτικά προβατοστασίων
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Αλλαγές στα επιδοτούμενα λίτρα ανά καλλιέργεια και στο τελικό ύψος της κρατικής δαπάνης για την επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
Αυτό υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου, για την οποία επιστρέφεται ο ΕΦΚ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζεται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου, που έχει πράγματι διατεθεί βάσει των τιμολογίων πώλησης, που εκδίδονται εντός εκάστου έτους, για κάθε δικαιούχο πρόσωπο.
Άρα για τις όποιες αλλαγές υπάρξουν θα παίξουν σημαντικό ρόλο τα τιμολόγια που θα κατατεθούν από τους αγρότες, μέσα στο 2025, για τις αγορές πετρελαίου που έκαναν
Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το εκάστοτε τρέχον ή το προηγούμενο του τρέχοντος έτος, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Μαρτίου ή κατά την 1η Σεπτεμβρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Για το 2025 έχουμε την πρώτη πληρωμή επιστροφής ΕΦΚ θα γίνει έως τις 30 Απριλίου, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου. Οι επόμενες πληρωμές θα γίνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου, τις 31 Οκτωβρίου και τις 30 Δεκεμβρίου αντίστοιχα.
Το πλαφόν επιστροφής σε βασικές καλλιέργειες έχει οριστεί για το 2025 ως εξής:
Σκληρό σιτάρι: 16 λίτρα το στρέμμα
Λοιπά σιτηρά (και επίσπορα): 15,5 λίτρα το στρέμμα
Αραβόσιτος: 28 λίτρα το στρέμμα
Ελαιούχοι σπόροι: 11,4 λίτρα το στρέμμα
Ρύζι: 29 λίτρα το στρέμμα
Ζωοτροφές (μηδική, σιτηρά, ψυχανθή): 16 λίτρα το στρέμμα
Βαμβάκι: 30 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (για ελαιόλαδο): 9 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (για επιτραπέζιες ελιές): 20 λίτρα το στρέμμα
Ελαιώνες (διπλής κατεύθυνσης): 11 λίτρα το στρέμμα
Ενεργειακές καλλιέργειες: 11,6 λίτρα το στρέμμα
Βιομηχανική ντομάτα: 29 λίτρα το στρέμμα
Συμπύρηνο ροδάκινο: 29,4 λίτρα το στρέμμα
Ακρόδρυα: 3,6 λίτρα το στρέμμα
Αμπελώνες (κάθε κατεύθυνση): 13 λίτρα το στρέμμα
Εσπεριδοειδή: 17,5 λίτρα το στρέμμα
Κηπευτικά: 20,5 λίτρα το στρέμμα
Κηπευτικά υπό κάλυψη: 30 λίτρα το στρέμμα
Αρωματικά φυτά: 7 λίτρα το στρέμμα
Σπαράγγια: 20,5 λίτρα το στρέμμα
Δείτε το ΦΕΚ με τις μέγιστες ετήσιες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου (εδώ)
Οι πίνακες αυτοί ισχύουν από το 2015 και οι αγρότες υποστηρίζουν ότι σήμερα έχουν αλλάξει αυτά τα δεδομένα.
Για τις όποιες αλλαγές (διορθώσεις) γίνουν το 2026 από την κυβέρνηση θα λάβουν υπόψιν τις ποσότητες που αγόρασαν οι παραγωγοί το 2025 αλλά και τις εισηγήσεις που θα κάνουν οι επιτροπές αγροτών από τις διάφορες περιοχές της χώρας.
Θα αφορούν τις εργατοώρες που χρειάζεται το κάθε μηχάνημα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια και από εκεί θα βγει η αναγκαία ποσότητα του πετρελαίου.
Ο συγκεκριμένος πίνακας θα χρησιμοποιηθεί και για τις αλλαγές στις τυπικές αποδόσεις της κάθε εκμετάλλευσης για την ένταξη στα προγράμματα Νέων Αγροτών και Σχεδίων Βελτίωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ήδη έχουν καταθέσει σχετικούς πίνακες η Πέλλα και οι Σέρρες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις δενδρώδεις καλλιέργεις (ροδάκινα, αμύγδαλα κ.α.) και σε κάποιες αρδευόμενες, όπου είχαμε το φαινόμενο να πληρώνονται πολύ λίγα ποσά σε σχέση με αυτά που κατανάλωναν.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να «κόψει» την επιστροφή ΕΦΚ στην παροχή υπηρεσιών. Αυτό θα γίνεται μιας και κάποιος που έχει τρακτέρ όταν κάνει μια εργασία σε κάποιο ξένο χωράφι πληρώνεται για αυτή και έτσι θέλει να αποτρέψει τη διπλή πληρωμή για το πετρέλαιο που κατανάλωσε.
Ακόμη κατέστη σαφές από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ανώτατο όριο των 100 εκατ. ευρώ, αλλά θα επιστραφεί ανεξαρτήτως ποσού το σύνολο του ΕΦΚ, το οποίο ανάλογα με τα τιμολόγια που θα κατατεθούν, μπορούν να φτάσουν τα 160 εκατ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το 2025 όσα τιμολόγια δηλωθούν θα πληρωθούν γιατί δύσκολο είναι να ξεπεράσουν τα 160 εκ. ευρώ.
Ομάδα Εργασίας συστήνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την παρακολούθηση, αξιολόγηση και ανασκόπηση του συστήματος ελέγχου στη Βιολογική Πτηνοτροφία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αυγού και προϊόντων αυτού. H Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:
α. Ελένη Τζαβάρα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄ προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β. Αντώνιο Περδικάρη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄ προϊστάμενο του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ. Μαρία Γιαννιού, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄ προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ. Μαρία Ζώτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη του Τμήματος Πτηνοτροφίας, Χοιροτροφίας, Κονικλοτροφίας και Γουνοφόρων της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε. Ευστράτιο Νικολάου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
στ. Όλγα Παπαδοπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊσταμένη Εποπτείας Ανατολικής Στερεάς και Νήσων, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ζ. Ιωάννη Τσακίρη, Α’ Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η. Πέτρο Πετρόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ. Ελευθέριο Γεωργούδη, μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ι. Βασίλειο Κόμπουλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η παρακολούθηση, αξιολόγηση και ανασκόπηση του συστήματος ελέγχου στη Βιολογική Πτηνοτροφία με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αβγού και προϊόντων αυτού. Η Ομάδα Εργασίας θα αναφέρεται στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη.
Η θητεία της Προέδρου και των μελών της Ομάδας Εργασίας λήγει σε δώδεκα (12) μήνες. Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.
Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, που φέτος θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου. Βάσει του νομοθετικού πλαισίου, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.
Έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2025, οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να διαβιβάσουν προς την ΑΑΔΕ τα απαραίτητα στοιχεία για τη διασταύρωση και προσυμπλήρωση στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Η πληρωμή του φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου 2025 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2026.
Όσοι υποβάλουν δήλωση έως το τέλος Απριλίου 2025 και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο, θα επωφεληθούν από έκπτωση φόρου.
Η έκπτωση εφάπαξ πληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:
- 4% για δηλώσεις που υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου
- 3% για δηλώσεις από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου
- 2% για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου
Σημειώνεται ότι η έκπτωση (4%, 3%, 2%) ισχύει μόνο αν η πληρωμή πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι νέες φοροελαφρύνσεις
1. Αγρότες με προστατευόμενα τέκνα: Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ, προσφέροντας ετήσιο όφελος έως 240 ευρώ για αγρότες που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.
2. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Η εξάλειψη του τέλους επιτηδεύματος εξασφαλίζει φορολογική ελάφρυνση ύψους 325 ευρώ. Επιπλέον, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 1.500 κατοίκων, το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται κατά 50%, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Οι ιδιοκτήτες που εκμίσθωσαν ακίνητα τα οποία ήταν κλειστά για τουλάχιστον τρία χρόνια, δεν θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα από ενοίκια του τελευταίου τριμήνου του 2024, εφόσον η μίσθωση πραγματοποιήθηκε μετά τις 8 Σεπτεμβρίου. Η απαλλαγή αυτή ισχύει για διάστημα 36 μηνών.
4. Εργαζόμενοι με Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ): Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος συνεπάγεται μείωση του φόρου κατά 400 έως 500 ευρώ, διαφορά που θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2025.
5. Ανακαινίσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που θα πραγματοποιήσουν εργασίες ανακαίνισης το 2024 μπορούν να επωφεληθούν από μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ, σε βάθος πενταετίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές δαπάνες δεν υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ. Για παράδειγμα, δαπάνη ύψους 10.000 ευρώ αποφέρει ετήσιο φορολογικό όφελος 2.000 ευρώ.
Στον κωδικό 009 του Ε3 θα πρέπει να γίνει επιλογή από τους αγρότες για το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και αφανείς αγρότες χωρίς ΚΑΔ.
Τον κωδικό 011 συμπληρώνουν αγρότες μέλη συνεταιρισμών για να έχουν την μείωση φόρου.
Στο Ε3 στον πίνακα Γ2 οι αγρότες θα αναγράψουν τα στοιχεία των ενισχύσεων - επιδοτήσεων που εισπράχθηκαν κατά το φορολογικό έτος (Πυλώνα 1 και Πυλώνα 2). Επίσης εκεί θα αναγραφούν και τα ποσά που εισπράχθηκαν στο τρέχον έτος (2024) αναδρομικά, κατοπιν ένστασης και δικαστικής απόφασεις και επιλέγεται να φορολογηθούν το έτος αυτό.
Στον Πίνακα Δ τις πωλήσεις αγαθών (αγορές και πωλήσεις), έξοδα παραγωγής, ιδιοπαραγωγή, αποθέματα έναρξης και τέλους, αγορές ζώων.
Δείτε την σχετική εγκύκλιο της ΑΑΔΕ (εδώ)
Συνάντηση με αγρότες από Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη είχε, στο ΥπΑΑΤ, σήμερα Πέμπτη (6/2), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.
Κατά την συνάντηση ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευσή του, που αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο και να εργαστεί για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που δίνονται πρέπει να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα ζητήματα του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο, με τον Υπουργό να τονίζει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου. «Το έχω πει εδώ και καιρό, υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε και θα το δούμε άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας για τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι οι υπάρχουσες χαμηλές τιμές δίνουν ασφάλεια για τον προγραμματισμό της παραγωγής τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με τον κ. Τσιάρα να δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα χρήματα πρέπει να κατευθύνονται στην πραγματική παραγωγή.
«Η λογική είναι ξεκάθαρη: η νέα ΚΑΠ πρέπει να ενισχύει τους πραγματικούς παραγωγούς. Θέλω το 2027 οι αγρότες να γνωρίζουν με σαφήνεια πότε και τι ακριβώς χρήματα θα λαμβάνουν», είπε.
Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα, ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά τόσο στην παραγωγή, όσο και στις τιμές, προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να στηρίξει τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, του Αγροτικού Συλλόγου Δράμας, του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου, του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας, του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας και του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου.
Κατηγορούμενη είναι η Ελλάδα για καθυστέρηση εφαρμογής δύο Οδηγιών που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, καθώς και στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών (αγροτών) από τον ΦΠΑ.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστό ότι επιμένει να έχει υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα για να εισπράττει φόρους, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση αλλά και στις τιμές παραγωγού. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς δεν αλλάζει αυτή η πολιτική και γεμίζει τα κρατικά ταμεία.
Επίσης για να μην χάσει φόρους το κράτος δεν προχωρά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων στην χώρα μας, με ετήσιο κύκλο εργασιών εντός του κράτους μέλους έως 85.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες «επί παραβάσει» με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, καθώς και να κοινοποιήσει τα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ
Η πρώτη Οδηγία που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2022/542, η οποία επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία).
Τα κράτη μέλη έπρεπε να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση από τα κράτη μέλη μειωμένων συντελεστών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Ακόμη αφορά ποτά εκτός των αλκοολούχων, ζωοτροφές, σπόρους, φυτά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων, καθώς και η διανομή νερού.
Καθεστώς ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις
Η δεύτερη Οδηγία, που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2020/285, με την οποία αυξάνει σημαντικά το όριο του ετήσιου τζίρου, μέχρι το οποίο επιτρέπεται στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία) επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την Οδηγία για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως και 85.000 ευρώ. Σήμερα, στην Ελλάδα το όριο του τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι το ποσό των 10.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα, εκπληρώνοντας μια προεκλογική υπόσχεση.
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Κίνα και 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.
Αθροιστικά, οι τρεις χώρες αντιπροσώπευαν το 42% των αγαθών αξίας σχεδόν 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που εισήγαγαν οι ΗΠΑ πέρυσι. Η επιβολή δασμών τίθεται σε ισχύ για τον Καναδά από την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) για αυτό που χαρακτήρισε «μονομερή επιβολή δασμών κατά σοβαρή παραβίαση των κανόνων του ΠΟΕ». Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, ανακοίνωσε κι εκείνη από την πλευρά της σήμερα ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομίας να επιβάλει δασμολογικά και άλλα μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, για την προάσπιση των μεξικανικών συμφερόντων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, διεμήνυσε, χθες Κυριακή (2/2), πως ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ «πολύ σύντομα» θα μπουν με τη σειρά τους στο στόχαστρο της πολιτικής αύξησης των δασμών που προωθεί. «Μας εκμεταλλεύονται, έχουμε έλλειμμα 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δεν αγοράζουν ούτε αυτοκίνητά μας, ούτε αγροτικά προϊόντα μας, σχεδόν τίποτα, ενώ εμείς τα παίρνουμε όλα από αυτούς», τόνισε στον τύπο.
Στην χώρα μας μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη, όπου θα τεθούν όλα τα επιμέρους ζητήματα στο τραπέζι, όσον αφορά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ.
Το myDATAapp, η νέα εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για κινητές συσκευές, παρουσιάστηκε, σήμερα Τρίτη (28/1), σε συνέντευξη τύπου από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.
Η νέα mobile εφαρμογή σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία, καθώς:
- αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, φιλικό και εύχρηστο εργαλείο για την έκδοση παραστατικών και Δελτίων Αποστολής μέσω φορητών συσκευών,
- επιτρέπει τη διαχείριση πελατών και την παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων με βάση τις ανάγκες κάθε επιχείρησης,
- ευθυγραμμίζεται πλήρως με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (Α. 1138/2020, Α. 1123/2024, Ν. 4308/2014).
Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εξήρε την προσπάθεια ψηφιοποίησης που συντελείται από την Ανεξάρτητη Αρχή, τονίζοντας: «Το myDATAapp είναι ένα ακόμη σύγχρονο εργαλείο στην φαρέτρα της ΑΑΔΕ που θα συνδράμει αποτελεσματικά στη συντονισμένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης».
Ο Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επίσης συνεχάρη την ΑΑΔΕ, υπογραμμίζοντας ότι το myDATAapp αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που απλοποιεί τις διαδικασίες και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους. «Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα εφαρμογή θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στη δημιουργία ενός πιο δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Πιτσιλής τόνισε, μεταξύ άλλων: «Το myDATAapp είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια εφαρμογή. Είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος για τις επιχειρήσεις που εξοικονομεί χρόνο και κόστος, αυξάνει την παραγωγικότητά τους, και διευκολύνει την οικειοθελή συμμόρφωση. Θέτουμε ένα ακόμα νέο πρότυπο στην ψηφιακή διακυβέρνηση, απλοποιώντας τις διαδικασίες προς όφελος του επιχειρείν».
Το myDATAapp προσφέρει ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, σχεδιασμένων για να απλοποιήσουν τις καθημερινές διαδικασίες των επιχειρήσεων:
- Έκδοση παραστατικών on-the-go: Άμεση δημιουργία και αποστολή παραστατικών 24X7, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος, ενώ παράλληλα έχει προβλεφθεί η δυνατότητα έκδοσης Ψηφιακών δελτίων αποστολής.
- Διαχείριση πελατολογίου: Οργάνωση του πελατολογίου, επιτρέποντας την καταχώριση και επεξεργασία όλων των απαραίτητων πληροφοριών των πελατών.
- Αναλυτικά στατιστικά: Παροχή ολοκληρωμένης εικόνας της επιχείρησης με πλήθος αναφορών για έσοδα, έξοδα και άλλους σημαντικούς δείκτες, υποστηρίζοντας τη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων.
- Προσαρμογή στις ανάγκες της επιχείρησης: Εξατομικευμένη εμπειρία χρήσης, επιτρέποντας την επιλογή γλώσσας (Ελληνικά και Αγγλικά) και θέματος (ενεργοποίηση σκοτεινής λειτουργίας για άνετη χρήση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού)
- Ασφάλεια πρώτα: Προστασία των δεδομένων των επιχειρήσεων με πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας, όπως κωδικός PIN και βιομετρική αναγνώριση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση της εφαρμογής myDATAapp είναι η δημιουργία Φιλικών Κωδικών μέσω της εφαρμογής myDATAusers, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myDATA > Φιλικοί κωδικοί και εξουσιοδοτήσεις myDATAusers.
Να θυμίσουμε στους αγρότες και κτηνοτρόφους ότι σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία, από την 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο που θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ. Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται απευθείας με τα τιμολόγια που εκδίδονται.
Το πρόβλημα με το χρεωστικό ΦΠΑ αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα για τους πτηνοτρόφους.
Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.
Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ. Ενημερώσαμε την κυβέρνηση, μετά από πολλές συναντήσεις, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, συμφώνησε να υπάρξουν αλλαγές στο ΦΠΑ.
Εδώ όμως και δύο μήνες δεν έχουμε καμιά επικοινωνία με την κυβέρνηση για το θέμα. Αποφασίσαμε σαν κλάδος να επικοινωνήσουμε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσουμε για το πρόβλημα.
Ακόμη προτείναμε στην ΑΑΔΕ να δει πόσοι πτηνοτρόφοι έχουν οφειλές ΦΠΑ και δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Από την άλλη στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, χρωστά το κράτος επιστροφή ΦΠΑ.
Αν και συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί για κάποιο ανεξήγητο λόγο η απόφαση μπλόκαρε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η τροποποιητική της ΚΥΑ των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την επιστροφή Ε.Φ.Κ. του αγροτικού πετρελαίου.
Σύμφωνα με αυτήν, ποσά επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που χορηγήθηκαν σε δικαιούχα πρόσωπα, τα οποία έλαβαν μεγαλύτερη από την δικαιούμενη επιστροφή του Ε.Φ.Κ., επιστρέφονται, ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) διαβιβάζει στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) αρχείο σε ψηφιακό μέσο με:
- τους ΑΦΜ των δικαιούχων προσώπων που έλαβαν επιστροφή ΕΦΚ για ποσότητα πετρελαίου κινητήρων μεγαλύτερη από τη δικαιούμενη,
- την ορθή επιδοτούμενη ποσότητα λίτρων πετρελαίου,
- την επιδοτούμενη ποσότητα λίτρων πετρελαίου, βάσει της οποίας θα υπολογιστούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.
Στη συνέχεια κατόπιν επεξεργασίας από τη ΓΔΗΛΕΔ προκύπτει νέο αρχείο στο οποίο περιέχονται τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά ανά ΑΦΜ δικαιούχου προσώπου και το οποίο αποτελεί νόμιμο τίτλο για την ταμειακή βεβαίωση που δημιουργείται κεντρικά από τη ΔΑΦΕ, με βεβαιούσα αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και αποστέλλεται στις αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. ή στο ΚΕΒΕΙΣ, εάν η αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος Δ.Ο.Υ. ανήκει στο Νομό Αττικής ή Θεσσαλονίκης.
Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βεβαιώνονται και εισπράττονται, ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά τις διατάξεις του ν. 4978/2022 (Κ.Ε.Δ.Ε.), στον Αναλυτικό Λογαριασμό Εσόδου (ΑΛΕ) 1110303001 «ΕΦΚ diesel κίνησης - προϊόντα εγχώρια και από Ε.Ε.».
Η ειδοποίηση για την επιστροφή των ποσών γίνεται είτε με ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα στην ΑΑΔΕ διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε ταχυδρομικά, στον οφειλέτη και στα τυχόν συνυπόχρεα πρόσωπα.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Πάνω από 77 εκ. ευρώ για το 2024 ήταν η εξόφληση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.
Από τα Γραφεία Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχώρησαν στην καταβολή ποσού 37.843.160,24 ευρώ στους λογαριασμούς 273.615 αγροτών, δικαιούχων επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου κίνησης.
Με την καταβολή του ποσού αυτού ολοκληρώνεται η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης αγροτών για το έτος 2024, σε συνέχεια της προκαταβολής που είχε δοθεί τον Απρίλιο, ποσού 39.585.690,99 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματά τους στο λογαριασμό τους έως την Δευτέρα (16/12).
Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό επιστροφής για το έτος 2024 ανέρχεται αθροιστικά σε 77.428.851,23 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης προκαταβολής και επιστροφής ΕΦΚ εδώ (Α.1037/2024).
Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού - όπως έχουμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο - αναμένεται να γίνει η πληρωμή εξόφλησης της επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο αγροτικό πετρέλαιο του 2024 από το υπουργείο Οικονομικών.
Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για το έτος 2025.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) για το εκάστοτε τρέχον ή το προηγούμενο του τρέχοντος έτος, είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Μαρτίου ή κατά την 1η Σεπτεμβρίου του εκάστοτε τρέχοντος έτους και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
Η επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων, για την οποία επιστρέφεται ο Ε.Φ.Κ., ανά δικαιούχο πρόσωπο, υπολογίζεται, με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που έχει πράγματι διατεθεί βάσει των τιμολογίων πώλησης, που εκδίδονται εντός εκάστου έτους, για κάθε δικαιούχο πρόσωπο.
Η ετήσια επιδοτούμενη ποσότητα του πετρελαίου δεν δύναται να υπερβαίνει την μέγιστη ετήσια δικαιούμενη ποσότητα που απαιτείται για την εκτέλεση κάθε είδους εργασιών σχετικά με καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών (σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες), καθώς
και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου του, όπως αυτή προσδιορίζεται από τους δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Α.Ε. του εκάστοτε τρέχοντος έτους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί την 1η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Διαδικασία και χρόνος καταβολής της επιστροφής του Ε.Φ.Κ.
Η επιστροφή Ε.Φ.Κ. καταβάλλεται στα δικαιούχα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 2 ως εξής:
α. Για πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλλει Ε.Α.Ε. για το προηγούμενο του τρέχοντος έτους:
αα. Έως τις 30 Απριλίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου του ίδιου έτους,
αβ. έως τις 31 Ιουλίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Ιουνίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένου του ποσού που έχει καταβληθεί σύμφωνα με την περ. αα',
αγ. έως τις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένου του ποσού που έχει καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. αα’ και αβ',
αδ. έως τις 30 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. αα’, αβ’ και αγ’
αε. έως τις 31 Ιανουαρίου του εκάστοτε επομένου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. αα’, αβ’, αγ’ και αδ’.
β. Για πρόσωπα τα οποία δεν έχουν υποβάλλει Ε.Α.Ε. για το προηγούμενο του τρέχοντος έτους και έχουν υποβάλλει Ε.Α.Ε. για το τρέχον έτος:
βα. έως τις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους,
ββ. έως τις 30 Δεκεμβρίου εκάστου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Νοεμβρίου του ίδιου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με την περ. βα’ και
βγ. έως τις 31 Ιανουαρίου του εκάστοτε επομένου έτους, για τις αγορές πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες τα οικεία τιμολόγια πώλησης έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myData και esend από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, αφαιρουμένων των ποσών που έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τις περ. βα’ και ββ’.
Προσοχή
Για τις καταβολές των περ. αα’ και αβ’ απαιτείται ο δικαιούχος να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους.
Για τις καταβολές των περ. αγ’, αδ’, αε’, βα’, ββ’ και βγ’ απαιτείται ο δικαιούχος να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.) κατά την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Οι καταστάσεις με τους δικαιούχους για την πληρωμή εξόφλησης της επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο του 2024 είναι στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναμένεται την επόμενη Δευτέρα (16/12/2025) να καταβληθούν τα 42,5 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους.
Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο του 2024 καταβλήθηκε η πρώτη δόση για το 2024 της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων σε επαγγελματίες αγρότες. Ειδικότερα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς 307.301 δικαιούχων επαγγελματιών αγροτών πιστώθηκε το ποσό των 39.585.690 ευρώ.
Οι δικαιούχοι είναι επαγγελματίες αγρότες που έχουν:
- υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για τα έτη 2023 και 2024, εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».
- εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από 1η Ιανουαρίου 2024 έως και 11 Μαρτίου 2024 ή υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, όπως προβλέφθηκαν στην Α1180/23 ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Στις αρχές του 2025 ξεκινά προαιρετικά η υλοποίηση της εφαρμογής του ψηφιακού δελτίου αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και αγαθών σε πραγματικό χρόνο.
Όπως τονίζει όμως η ΑΑΔΕ από την 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση και αγρότης σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Αν δεν το κάνει θα έχει πρόστιμο που θα φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ. Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται απευθείας με τα τιμολόγια που εκδίδονται.
Ειδικότερα, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, αλλάζουν οι προθεσμίες έναρξης της ψηφιακής παρακολούθησης και διαμορφώνονται πλέον ως εξής:
Α’ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA)
Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025:
- Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ Φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 €, καθώς και επιχειρήσεις που διακινούν φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα, ενεργειακά προϊόντα, οικοδομικά υλικά, ελαιόκαρπο και ελαιόλαδο).
- Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α ́ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.
Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου: Προαιρετικά μέχρι 30/9/2025, υποχρεωτικά από 1/10/2025:
- Έως και τις 30/9/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για την Α’ φάση, για τις υπόχρεες επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής).
- Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α ́ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/10/2025.
Β’ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών)
Για το σύνολο των επιχειρήσεων: Προαιρετικά από 1/5/2025 έως 30/9/2025, υποχρεωτικά από 1/10/2025:
- Από 1/5/2025 έως και 30/9/2025 καθορίζεται η προαιρετική διαβίβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για τη Β’ φάση, για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων.
- Από 1/10/2025 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών για το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων και τίθενται σε ισχύ οι εξαιρέσεις έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης.
Επισημαίνεται από την ΑΑΔΕ ότι το νέο πλαίσιο ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης συναλλαγών αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις, με σκοπό τόσο την απλούστευση των διαδικασιών συμμόρφωσης όσο και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται η αυστηροποίηση του πλέγματος κυρώσεων για την διακίνηση αγαθών χωρίς την έκδοση των κατάλληλων παραστατικών, με δεκαπλασιασμό των σχετικών προστίμων. Συγκεκριμένα τα πρόστιμα πρόκειται να ανέλθουν σε:
- πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και
- δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος.
Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.
Ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση, αναφέρει ότι συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα, όπου ήταν κοινή η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- όπως έγινε με την περίπτωση της πανώλης – και πιστή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.
Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ και εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.
Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε τα μέλη της ΕΘΕΑΣ ότι η διάταξη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα (25/11) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]
Στην υποχρέωση υποβολής δήλωσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής, που θα αφορά πράξεις, συμβάσεις και συναλλαγές που καταρτίζονται ή διενεργούνται, από την 1η Δεκεμβρίου 2024 και εφεξής.
Θυμίζουμε ότι στις 13/09/2024 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, ενώ έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1149/2024 σχετικά με τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης.
Σκοπός του νέου νόμου είναι η καθιέρωση ενός φόρου επί των συναλλαγών, που θα είναι προβλέψιμος και διαφανής. Αντικαθιστά τον Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου (Κ.Τ.Χ.) που ίσχυε από το 1931, καθώς οι απαρχαιωμένες διατάξεις του δεν απηχούν πλέον τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα.
Το τέλος χαρτοσήμου καταργείται σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (πχ άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.).
Το νέο τέλος επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, κατά την έννοια των διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Οι υπόχρεοι καταχωρίζουν αναλυτικά τα στοιχεία της συναλλαγής ανά είδος συναλλαγής.
Για τα δεδομένα που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα mydata, η διαδικασία ψηφιακής υποβολής όπως περιγράφεται στην παρούσα εφαρμόζεται έως και τη διασύνδεση της δήλωσης με την ως άνω πλατφόρμα, οπότε και τα δεδομένα των συναλλαγών που θα ήδη έχουν διαβιβαστεί σε αυτή, θα προ-συμπληρώνουν τη δήλωση. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας κατά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (myaade.gov.gr).
Οι συναλλαγές στις οποίες επιβάλλεται το ψηφιακό τέλος είναι πλέον συγκεκριμένες και ορίζονται στο νόμο, ενώ οι συντελεστές είναι τέσσερις:
- 3,60% στα μισθώματα ακινήτων για επαγγελματική δραστηριότητα, τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων, και συναλλαγές μεταξύ φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων ή δημοσίων φορέων.
- 2,40% για συναλλαγές όπου όλοι οι συμβαλλόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ή περιλαμβάνουν νομικές μορφές όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ.
- 1,20% για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για χρηματικές συναλλαγές νομικών προσώπων.
- 0,30% στις προσκομιζόμενες επιταγές σε πιστωτικά ιδρύματα.
Οι συναλλαγές θα δηλώνονται ηλεκτρονικά μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και το τέλος θα καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη συναλλαγή.
Με την υποβολή της δήλωσης προκύπτει άμεσος προσδιορισμός του φόρου και εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής».
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Έχουμε την καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων («myDATA») για τους αγρότες.
Από 1/1/2025 τα μόνα έξοδα αγροτών που θα γίνονται δεκτά, θα είναι αυτά που έχουν ανεβεί στα ηλεκτρονικά βιβλία.
Tη νέα χρονιά η Εφορία δεν θα αποδέχεται και δεν θα αναγνωρίζει κανένα άλλο παραστατικό για αγορές και πωλήσεις, πέρα από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myDATA.
Αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να προσέξουν γιατί όλες οι εκπτώσεις φόρων και δαπάνες προς έκπτωση δεν λαμβάνονται υπόψη, αν τα παραστατικά, στα οποία στηρίζονται, δεν έχουν διαβιβασθεί ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, καθώς και ότι τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα έξοδα που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα.
Η ΑΑΔΕ απαιτεί πλέον να γίνεται η διαβίβαση των παραστατικών πωλήσεων στο MyDATA, το αργότερο την επόµενη ηµέρα από την ηµέρα έκδοσης.
«Θα έχουμε καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων, τα λεγόμενα myDATA, εκεί πρέπει να δηλώνονται όλα, δεν μπορεί να αναγνωρίζονται έξοδα ας πούμε εάν δεν είναι δηλωμένα μέσα στο myDATA», τόνισε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Δηλαδή ότι έξοδο έχει ένας αγρότης για να το «βλέπει» η ΑΑΔΕ θα πρέπει να έχει γίνει καταχώρηση στο myDATA.
Άρα για να πάρει επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο ο αγρότης δεν θα πρέπει στο βενζινάδικο να πάρει απόδειξη αλλά τιμολόγιο επειδή αυτό μπορεί να ανέβει στο MyDATA.
Πάντως μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι αγρότες που νοικιάζουν χωράφια με γεώτρηση. Για να δεχτεί η ΑΑΔΕ τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος σαν έξοδο θα πρέπει να είναι στο όνομα του αγρότη - ενοικιαστή. Αν ο λογαριασμός είναι σε κάποιο άλλο όνομα δεν θα μπορεί να καταγραφεί στα έξοδα του αγρότη. Αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα γιατί δεν είναι εύκολο να γίνει αλλαγή ονόματος σε αγροτικό τιμολόγιο ρεύματος και θα πρέπει να βρεθεί άμεσα κάποια λύση από το ΥΠΕΝ.
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι με το ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής. Οι αγρότες έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν τα δελτία αποστολής στα MyDATA από 01/12/2024 όσοι έχουν τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ σε πρώτη φάση και από το 2025 όλοι.
Αν κάποιος κάνει παράδοση στο χωράφι νύχτα πρέπει να έχει δίπλα του και τον λογιστή για να περνάει το δελτίο αποστολής στα MyDATA. Αλλιώς κινδυνεύει να πάρει πρόστιμα. Και σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να απαντήσει άμεσα η κυβέρνηση.
Από 1 Δεκεμβρίου 2024 αγρότες και επιχειρήσεις που τα ακαθάριστα έσοδα είναι πάνω από 200.000 ευρώ αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου θα πρέπει να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης. Αν δεν το κάνουν θα έχουν πρόστιμα από 500 έως 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα στην αποστολή 154.910 υπενθυμιστικών μηνυμάτων προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στις επιχειρήσεις που από 1η/12 υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Οι επιχειρήσεις, για την έγκαιρη προσαρμογή τους στις υποχρεώσεις που φέρει το νέο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, ενημερώθηκαν για πρώτη φορά, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα μέσα Σεπτέμβρη.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Α.1122/2024 (Β΄4570) κοινή απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, την παραπάνω υποχρέωση έχουν από 1η/12 οι επιχειρήσεις που:
- τα ακαθάριστα έσοδά τους υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ, βάσει της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ή
- δραστηριοποιούνται στους τομείς των ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών και συναφών υλικών, καθώς και της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση μη έκδοσης παραστατικών διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται:
- στα πεντακόσια (500) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή
- στα χίλια (1.000) ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, αν η επιχείρηση τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Τα αποτελέσματα για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ» για το 2023 αντανακλούν μια εξαιρετική χρονιά ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης, καταδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του για ανάπτυξη και βιωσιμότητα.
Αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό στην χώρα. Το 100% της παραγωγής κρέατος κοτόπουλου διακινούν τα μέλη παραγωγοί μέσω του συνεταιρισμού.
Η ΠΙΝΔΟΣ συνέχισε δυναμικά και το 2024, υιοθετώντας μια στρατηγική ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασαν, την Τρίτη (12/11), στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση στην Αθήνα, ο πρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου και ο Γενικός Διευθυντής, Λάζαρος Τσακανίκας, η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5,5% στα 356.512.059 ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 7.174.000 ευρώ υπογραμμίζουν την ενισχυμένη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του Συνεταιρισμού.
Επιπλέον, η μείωση του δανεισμού, κατά 24%, στα 54.000.000 ευρώ βελτιώνει σημαντικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την αυτονομία του.
Οι μονάδες ΑΠΕ που έχει εγκαταστάσει ο συνεταιρισμός έχουν σαν στόχο να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της ΠΙΝΔΟΥ κατά 40%.
Όσον αφορά την υψηλή κερδοφορία που εξασφαλίζει για τα μέλη του, κινείται μεθοδικά σε ένα δεύτερο 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 45 εκατ. ευρώ (όσο και το πρώτο) για την περίοδο 2026-2030.
Η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα, με άνοδο στις παραγωγές νεοσσών, ζωοτροφής και προϊόντων κοτόπουλου, ενδυναμώνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της ΠΙΝΔΟΣ, ενώ η άνοδος της θυγατρικής Αγροζωή ΑΒΕΕ, με 13,68% αύξηση στον κύκλο εργασιών και μηδενικό δανεισμό, συμβάλλει συνολικά στη θετική εικόνα και στην ισχυροποίηση του Συνεταιρισμού.
Το νέο επενδυτικό πλάνο προβλέπει νέο εκκολαπτήριο, επέκταση της μονάδας για τα ψημένα κοτόπουλα, ενίσχυση του ιδιόκτητου δικτύου μεταφορικών μέσων, ψηφιοποίηση των logistics, νέο Net Metering και ίδρυση μονάδας βιοαερίου το κόστος της οποίας θα φθάσει τα 14 εκατ. ευρώ.
Επενδυτικό πλάνο 2025 - 2030
Η ΠΙΝΔΟΣ επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη και την καινοτομία, παρακολουθώντας:
Τις τάσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών
Την ανάπτυξη της αγοράς πουλερικών
Την εξέλιξη της δικής της παραγωγής
Κύριες Επενδύσεις (Προϋπολογισμός 2025-2030: 27.000.000 €
- Επέκταση εκκολαπτηρίου: 10.000.000 €
- Επέκταση μονάδας έτοιμων ψημένων: 7.000.000
- Μεταφορικά μέσα: 3.000.000 €
- Ψηφιοποίηση: 2.000.000 €
- Νέες πτηνοτροφικές μονάδες: 5.000.000 €
- Net Metering: 3.000.000 €
- Μονάδα βιοαερίου 2MW: 15.000.000 €
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου, το 10% του τζίρου αφορά την εξωστρέφια. Εξάγει φρέσκα κοτόπουλα σε Βαλκανικές χώρες και Κύπρο. Ψημένα κοτόπουλα σε Ντουμπάι, Γερμανία, Αυστρία. Το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η μονάδα ψημένων κοτόπουλων.
Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες εκτροφές. Έχουμε νέους πτηνοτρόφους που επενδύουν σε νέες εκτροφές, ενώ ο συνεταιρισμός τους βοηθά στα πρώτα τους βήματα.
Τα κέρδη του συνεταιρισμού για το 2023 είναι αυξημένα σε σχέση με το 2023 και γίνονται επενδύσεις.
Ο συνεταιρισμός επενδύει μόνο στην παραγωγή κρέατος κοτόπουλου. Στόχος είναι την επόμενη 5ετία να αυξηθεί η παραγωγή κατά 10% και στην συνέχεια να φτάσει ο συνεταιρισμός στην παραγωγή 60 εκ. κοτόπουλων.
Στο φρέσκο κοτόπουλο η χώρα μας δεν έχει ανταγωνισμό. Εισάγουμε μόνο λίγες ποσότητες από Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ανέφερε ότι αποτέλεσε ένα θετικό μέτρο η μείωση της φορολογίας για τα μέλη του συνεταιρισμού. Ισχύει η μείωση κατά 50% στα φυσικά πρόσωπα κατά επάγγελμα αγρότες και κατά 30% στους ετεροεπαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα που αν και υπάρχουν προβλήματα σύντομα θα λυθούν σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές, εισάγονται οι πρώτες ύλες κυρίως από Βουλγαρία και από Βραζιλία (σόγια) τις οποίες επεξεργάζονται στα 2 εργοστάσια του συνεταιρισμού και στην συνέχεια τις δίνει στους πτηνοτρόφους.
Με όραμα για ένα βιώσιμο και υπεύθυνο μέλλον, η ΠΙΝΔΟΣ παραμένει αφοσιωμένη στη διαμόρφωση υψηλών προτύπων ποιότητας και καινοτομίας, υπηρετώντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Η ισχυρή οικονομική της απόδοση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023, όπως η σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών, η βελτιωμένη κερδοφορία και η μείωση του δανεισμού, αποτυπώνουν την επιτυχία της, όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και στη δέσμευσή της για μια υπεύθυνη και αειφόρα πτηνοτροφία.