Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, ένα θέμα που πρώτος ο ΑγροΤύπος το ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ.
Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς.
Για το πρόβλημα η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία τόνιζε την μεγάλη ανησυχία των μελών της λόγω του προβλήματος της διαφοράς ΦΠΑ αγορών - πωλήσεων.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Π.Ε.Ο.Π.Π. παρόλη την βοήθεια της κυβέρνησης με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της έχει περιέλθει σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά το μέτρο που πάρθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, για αλλαγή του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
Το μέτρο μπορεί να είναι σωστό για τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας αλλά όχι για τον δικό μας κλάδο της εντατικής πτηνοτροφίας. Τα πτηνοτροφεία παραλαμβάνουν από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους νεοσσούς την 1η ημέρα της ζωής τους μαζί με τις ζωοτροφές όλης της εκτροφής. Στο τέλος του κύκλου εκτροφής είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν τα ζωντανά ορνίθια στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε προς σφαγή, σε προσυμφωνημένες τιμές. Το πρόβλημα προκύπτει από τη διαφορα ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών (6%) και των ζωντανών πουλιών (13%).
Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή των τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμη. Επίσης πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα ποσά για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ.
Πρόταση της Π.Ε.Ο.Π.Π. είναι η εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6% με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ρύθμιση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις για να ανασάνει η πρωτογενής παραγωγή. Η πρόταση αυτή πρέπει να νομοθετηθεί πριν την διάλυση της παρούσας βουλής.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «όσο περνάει ο καιρός τα χρέη αυξάνουν για τους πτηνοτρόφους. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα από αυτή την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγχώρια παραγωγή κρέατος κοτόπουλου».
Η επικαιροποιημένη οδηγία για τις κτηνοτροφικές εκπομπές τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή (4 Αυγούστου), αναθεωρώντας την προηγούμενη σχετική οδηγία της ΕΕ.
Αποτελεί τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενική ρύπανση, ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, «θα εξασφαλίσει ένα υγιέστερο περιβάλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία, επιβραβεύοντας τους πρωτοπόρους και παρέχοντας στη βιομηχανία ίσους όρους ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ».
Με τη νέα οδηγία θα έχουμε μετρήσεις στις εκπομπές από χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αλλαγή στον τρόπο αδειοδότησης.
Έως το 2050, με την εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έως 40 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
Η οδηγία για τις εκπομπές από τη βιομηχανία και την κτηνοτροφία παρέχει στις εθνικές αδειοδοτούσες αρχές περιβαλλοντικούς κανόνες για περίπου 75.000 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους εκπομπών με την εφαρμογή ειδικών ανά δραστηριότητα «βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών».
Ειδικότερα στην σχετική οδηγία περιλαμβάνονται - στο άρθρο 70 - αναφέρονται οι ειδικές διατάξεις για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι καμία εγκατάσταση (εκτροφή) δεν λειτουργεί χωρίς άδεια ή χωρίς να έχει καταχωριστεί και ότι η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου είναι σύμφωνη με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας που αναφέρει η σχετική οδηγία (2024/1785).
Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαδικασία αδειοδότησης στην εντατική εκτροφή πουλερικών και χοίρων:
α) με περισσότερες από 40 000 θέσεις για πουλερικά,
β) με περισσότερες από 2 000 θέσεις για χοίρους παραγωγής άνω των 30 kg ή
γ) με περισσότερες από 750 θέσεις για χοιρομητέρες.
Οι καταχωρίσεις ή οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών περιλαμβάνουν τουλάχιστον περιγραφή των ακόλουθων στοιχείων:
α) της εγκατάστασης και των δραστηριοτήτων της·
β) του είδους των ζώων·
γ) την πυκνότητα εκτροφής σε ΜΖΚ ανά εκτάριο που υπολογίζεται σύμφωνα με το παράρτημα Ια, κατά περίπτωση·
δ) της δυναμικότητας της εγκατάστασης·
ε) των πηγών εκπομπών της εγκατάστασης·
στ) της φύσης και των ποσοτήτων των προβλεπόμενων εκπομπών από την εγκατάσταση σε κάθε επιμέρους στοιχείο του περιβάλλοντος.
Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης ενημερώνει την αρμόδια αρχή αμελλητί για κάθε σχεδιαζόμενη ουσιαστική μεταβολή στις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου και που είναι δυνατόν να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης διασφαλίζουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης παρακολουθεί τις εκπομπές και τα σχετικά επίπεδα περιβαλλοντικών επιδόσεων σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ.
Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να τηρεί αρχείο και να επεξεργάζεται όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργείας, τα κράτη μέλη απαιτούν από τον φορέα εκμετάλλευσης να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποκατάσταση της συμμόρφωσης το συντομότερο δυνατό.
Ο κτηνοτρόφος διασφαλίζει ότι κάθε διαχείριση κοπριάς, όπως μεταξύ άλλων η διασπορά στο έδαφος αποβλήτων, ζωικών υποπροϊόντων ή άλλων καταλοίπων που παράγονται από την εγκατάσταση, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, όπως καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας, και σε άλλη σχετική νομοθεσία της Ένωσης, και ότι δεν προκαλεί σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος.
Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι διενεργείται κατάλληλη παρακολούθηση (τα επίπεδα εκπομπών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των εγκαταστάσεων) σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας.
Όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης καταγράφονται, υφίστανται επεξεργασία και παρουσιάζονται με τρόπο που παρέχει στην αρμόδια αρχή τη δυνατότητα να εξακριβώνει τη συμμόρφωση προς τις συνθήκες λειτουργίας, τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στους γενικούς δεσμευτικούς κανόνες που αναφέρονται στην άδεια.
Διαβάστε την σχετική οδηγία (εδώ)
Νόμο του κράτους αποτελεί η απαλλαγή του αγροτικού πετρελαίου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) με την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή από το 2025.
Οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος.
Τονίζεται ότι το ποσό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο.
Επίσης με το νομοσχέδιο για το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής, που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, επεκτείνεται και για το 2024 η απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. περιοχών στο Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια και τη Θεσσαλία που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Παράλληλα, με άλλες διατάξεις προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών σε επιχειρήσεις και αγρότες των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που κηρύχθηκαν πριν από λίγες ημέρες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στον Παγασητικό κόλπο.
Ακόμη για αιτήματα ρύθμισης χρεών προς την Εφορία, που υποβάλλονται ως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, προβλέπεται ότι δεν απαιτείται η βεβαίωση από εκτιμητή για τη δυνατότητα του οφειλέτη να ανταπεξέλθει στη ρύθμιση.
Με τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το ψηφιακό τέλος συναλλαγών, αυξάνεται το χρονικό διάστημα (μέχρι δεκαοκτώ μήνες αντί δώδεκα που ισχύει) αναστολής της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τους λοιπούς αναφερόμενους δανειστές, των πληγέντων από θεομηνίες.
Επίσης μπορεί να αναστέλλεται για δώδεκα μήνες, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης από την επέλευση της θεομηνίας, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης (ιδίως, πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών κ.λπ.) επί της κινητής και ακίνητης περιουσίας πληγέντων φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και νομικών οντοτήτων.
Ακόμη επεκτείνεται και για τις πληγείσες περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Παγασητικό Κόλπο, η εφαρμογή των μνημονευόμουν διατάξεων, σύμφωνα με τις οποίες:
- αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής χρεών προς το Δημόσιο καθώς και ασφαλιστικών εισφορών και θεσπίζεται ειδική, κατά περίπτωση, ρύθμιση (δόσεις, απαλλαγή από προσαυξήσεις κ.λπ.) για την καταβολή τους.
- χορηγείται ενίσχυση σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις. με τη μορφή επιχορήγησης για συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων, τηρουμένων των ενωσιακών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.
Θυμίζουμε ότι η εν λόγω ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το Δημόσιο εν γένει και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Τα μέτρα, που αφορούν στη Θεσσαλία και στις υπόλοιπες πληγείσες περιοχές, ισχύουν αναδρομικά, από την 4η Σεπτεμβρίου 2024 και θα εκδοθεί σχετική κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Πιο αναλυτικά, για τις κατηγορίες πολιτών που έχουν πληγεί από θεομηνίες προβλέπεται:
- Αναστολή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο για 18 μήνες, δηλαδή για έξι μήνες επιπλέον των 12 μηνών που ισχύουν σήμερα. Σημειώνεται ότι διατηρείται η δυνατότητα για ρύθμιση των χρεών αυτών σε 24 μηνιαίες δόσεις, χωρίς η ρύθμιση αυτή να επιβαρύνεται με προσαύξηση λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.
- Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για χρονικό διάστημα μέχρι δώδεκα 12 μηνών από τη θεομηνία, δηλαδή για έξι μήνες επιπλέον των 6 μηνών που ισχύουν σήμερα, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες. Διατηρείται, επίσης, για το χρονικό αυτό διάστημα η αναστολή των προθεσμιών άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.
- Επιπλέον, προβλέπεται η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, η ρύθμιση πληρωμής δόσεων και η θέσπιση ενίσχυσης επιχειρήσεων και αγροτών που έχουν πληγεί στις περιοχές των Δήμων Βόλου και Νοτίου Πηλίου που κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του ακραίου φαινομένου το προηγούμενο διάστημα στον Παγασητικό κόλπο. Λεπτομέρειες της ρύθμισης θα εξειδικεύονται με Κοινή Απόφαση των αρμοδίων Υπουργών.
- Επιπρόσθετα, προβλέπεται η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας έως 8 μήνες, με αντικείμενο τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης υποδομών σε περιοχές που κηρύχθηκαν ή παρέμειναν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συνέπεια της κακοκαιρίας Daniel και Εlias τον Σεπτέμβριο του 2023.
Με άλλη διάταξη στην ίδια τροπολογία δίνεται παράταση της προθεσμίας για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων κεφαλαιουχικών εταιρειών για την προηγούμενη εταιρική χρήση κατά 50 ημερολογιακές μέρες. Η παράταση χορηγείται, προκειμένου οι επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικοί να διευκολυνθούν στο έργο τους σε σχέση με την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων.
Διαβάστε την τροπολογία (εδώ)
Τα ελαιοτριβεία της φοροδιαφυγής που έκρυβαν έσοδα πάνω από 80 εκατ. ευρώ.
Ένα γιγαντιαίο συνοθύλευμα υπαρκτών και ανύπαρκτων συναλλαγών, μεταξύ πραγματικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων που αποτελούν άδειο κέλυφος, διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετά από καταγγελία πολίτη, η οποία καταδείκνυε ως διακινητές εικονικών τιμολογίων ελαιόλαδου έναν επιτηδευματία και ένα φυσικό πρόσωπο - διαχειριστή νομικών προσώπων (κυρίως ελαιοτριβείων).
Τι βρήκε η ΑΑΔΕ
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τη χρήση των στοιχείων του myDATA, αρχείων, που κατασχέθηκαν κατά τις εφόδους στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών τους.
Από την έως τώρα έρευνα, έχει διαπιστωθεί ότι, στο δαιδαλώδες αυτό κύκλωμα, το 2022-2023, εμπλέκονται πάνω από 30 επιχειρήσεις, από τις οποίες τουλάχιστον 14 έχουν συσταθεί με σκοπό την έκδοση και τη λήψη εικονικών τιμολογίων, και κατ΄ επέκταση:
Α. Tη δημιουργία πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ και την καταχρηστική επιστροφή φόρου, από υπαρκτές λήπτριες επιχειρήσεις
B. Την κάλυψη αγορών από αγρότες ειδικού ή κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ ή από ελαιοτριβεία χωρίς φορολογικά στοιχεία.
Τα βήματα της έρευνας:
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση με ημερομηνία έναρξης εργασιών το 2021, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ, ενώ και από τα δεδομένα myDATA δεν προέκυπταν αγορές (δηλαδή δεν φαινόταν να έχουν δηλώσει έσοδα από πωλήσεις προς αυτήν τρίτοι προμηθευτές, ενώ παράλληλα δεν προέκυπτε από τους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες (listing) η ύπαρξη ενδοκοινοτικών αποκτήσεων). Επομένως η ΙΚΕ δεν προκύπτει να έχει πραγματοποιήσει αγορές, ενώ δεν ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του ελέγχου για προσκόμιση λογιστικών αρχείων.
Ωστόσο, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών της ΙΚΕ και από το MyDΑΤΑ, προκύπτει να έχουν εκδοθεί 15 φορολογικά στοιχεία προς ατομική επιχείρηση (μέλος του κυκλώματος απάτης), καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.
Πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μερικός επιτόπιος έλεγχος στη λήπτρια ατομική επιχείρηση, με αντικείμενο δραστηριότητας το εμπόριο ελαιολάδου, όπου κατόπιν πρόσκλησης προσκομίσθηκαν στον έλεγχο επιπλέον φορολογικά στοιχεία, που είχαν εκδοθεί από την ΙΚΕ, με συνέπεια να προκύπτει ότι η λήπτρια εταιρεία έλαβε και καταχώρησε στα βιβλία της συνολικά 32 τιμολόγια, συνολικής καθαρής αξίας 700.000 ευρώ. Από το σύνολο των στοιχείων αυτών, στο MyData είχαν ανέβει ως έσοδα της ανύπαρκτης ΙΚΕ, και επομένως ως έξοδα της λήπτριας ατομικής επιχείρησης, 15 φορολογικά στοιχεία, συνολικής καθαρής αξίας 200.000 ευρώ.
Τα τιμολόγια αυτά εξοφλήθηκαν μέσω e-banking, ενώ τα φορολογικά στοιχεία, για τα οποία δεν έγινε ανάρτηση στο myDATA, εξοφλήθηκαν με επιταγές , όπου η είσπραξή τους έγινε από φυσικά πρόσωπα για τα οποία δεν προκύπτει σχέση τους ή συναλλαγές τους με την ΙΚΕ (καθώς πρόκειται για φυσικά πρόσωπα χωρίς έναρξη δραστηριότητας), τα οποία κλήθηκαν από τον έλεγχο εγγράφως για εξηγήσεις, χωρίς να ανταποκριθούν.
Οι 30 αυτές επιχειρήσεις έχουν συναλλαχθεί σε τουλάχιστον 60 συνδυασμούς, έχοντας εκδώσει πάνω από 1.700 εικονικά τιμολόγια, καθαρής αξίας άνω των 80 εκατ. ευρώ.
Από την έως τώρα έρευνα, προκύπτει ότι 4 εκδότες εξέδωσαν 1.632 φορολογικά στοιχεία, με καθαρή αξία 33,17 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 4,32 εκατ. ευρώ, τα οποία, στην πλειονότητά τους, εξοφλούνταν από τους λήπτες τους, ακόμη και μέσω τραπεζικού συστήματος, το οποίο… «ξεγελούσαν», διενεργώντας συστηματικές άμεσες αναλήψεις των χρηματικών ποσών.
Πέραν των φορολογικών επιβαρύνσεων, που θα προκύψουν κατά την ολοκλήρωση της συνολικής ελεγκτικής διαδικασίας, οι εμπλεκόμενοι κινδυνεύουν και με ποινική δίωξη, καθώς η έκδοση και η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων συμπεριλαμβάνονται στα εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Η έρευνα στους υπόλοιπους εκδότες και λήπτες συνεχίζεται.
Κατατίθεται τροπολογία στο νομοσχέδιο Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής για την εξάμηνη αναστολή είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών για πληγέντες από θεομηνίες.
«Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα νοικοκυρέματος των οικονομικών μας» ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Ο υφυπουργός, προανήγγειλε ότι «στο παρόν νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία με διατάξεις αναστολής έξι μηνών είσπραξης χρεών προς το δημόσιο πληγέντων από θεομηνίες και σεισμούς.
Επίσης, αντίστοιχα θα υπάρξει και σχετική διάταξη για την αναστολή Πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για πληγέντες».
Οι διατάξεις αυτές, θα αφορούν και τους πληγέντες της Θεσσαλίας, είπε σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες στην προσπάθεια να βοηθήσει τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς».
Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, αφορά το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, από το έτος 2025 και εφεξής, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα περιλαμβάνεται στο καλάθι μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Θα ισχύσει από 1/1/2025 και το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που είναι πολύ μικρό για τα έξοδα των αγροτών.
Οι αγρότες, προσκομίζοντας τα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος.
Όπως αναφέρει το άρθρο 39 του νομοσχεδίου ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που προκύπτει από τον συντελεστή καταβάλλεται κατά την κατανάλωση του ως άνω προϊόντος και επιστρέφεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του τέταρτου εδαφίου της παρούσας.
Το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Επίσης το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, που εκδηλώθηκαν από την 4η ως και την 11η Σεπτεμβρίου 2023.
Την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και άλλες διατάξεις».
Δείτε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή (εδώ)
Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο.
Το νέο πλαίσιο θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση το χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου (παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία).
Με βάση την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών στο myDATA και άλλες λεπτομέρειες.
Στις ανωτέρω αποφάσεις ορίζονται τα εξής:
1. Δύο Περίοδοι Εφαρμογής
Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:
- οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και
- επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς: o ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), o φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, o οικοδομικών υλικών, o παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):
Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:
- Έκδοση παραστατικών,
- Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
- Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.
Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):
Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:
- Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
- Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
- Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.
Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής
Tο χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:
Α΄ Φάση Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024
- Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000 € ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.
Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου:
Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025
- Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.
Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων):
Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025
- Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.
Εξαιρέσεις:
Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:
- Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
- Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
- Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
- Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
- Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, δήλωσε «Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, που τίθεται σε εφαρμογή, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άμεσα και αποτελεσματικά τη διακίνηση των αγαθών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς απλοποιούμε διαδικασίες αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό βήμα και για την πολιτεία καθώς ενισχύουμε τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».
Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Ο τρίτος πυλώνας της ψηφιακής παρακολούθησης των συναλλαγών γίνεται πράξη. Συμπληρώνοντας την ψηφιακή έκδοση παραστατικών στο myDATA και τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές και στην παρακολούθηση της μεταφοράς των αγαθών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει τον υγιή ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζοντας τα όπλα μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».
Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της» προβλέπεται η μετάθεση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το 2023.
Παράλληλα, ορίζεται πως μετατίθεται και η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου αξιοποιώντας την προβλεπόμενη έκπτωση σύμφωνα με τις νέες ημερομηνίες.
Πιο αναλυτικά, όπως έχει ανακοινωθεί, η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας δόθηκε μετά από τον εντοπισμό ορισμένων τεχνικών προβλημάτων στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές. Έτσι οι νέες καταληκτικές προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2023 ορίζονται ως εξής:
- 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
- 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.
Αναφορικά με τις δόσεις αποπληρωμής του φόρου εισοδήματος σημειώνεται ότι καταβάλλονται σε 8 ισόποσες δόσεις για φυσικά πρόσωπα και για νομικά πρόσωπα/οντότητες ως εξής:
- Για τα φυσικά πρόσωπα: Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 2α Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες 6 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών. Σημειώνεται ότι, όταν ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, δηλαδή τη 2α Αυγούστου, παρέχεται έκπτωση 3%.
- Για νομικά πρόσωπα ή οντότητες: Η καταβολή της πρώτης δόσης καταβάλλεται μέχρι την 9η Αυγούστου 2024, η δεύτερη μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου και η καθεμία από τις επόμενες 6 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 6 επόμενων μηνών.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.
Έπειτα από συνεννόηση με την Διοίκηση της ΑΑΔΕ, σχετικά με την πορεία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ανακοινώνει τα εξής:
Από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 έως μέχρι και αυτήν την ώρα, έχουν υποβληθεί 6.068.600 δηλώσεις φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.
Το πλήθος αυτό των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.
Λαμβάνοντας υπόψιν, από την μια πλευρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, αλλά και από την άλλη ότι παρουσιάστηκαν τις τελευταίες ημέρες ορισμένα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής υποβολής δηλώσεων από τις λογιστικές εφαρμογές, ανακοινώνεται η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:
- 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
- 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων. Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά.
Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.
Ωστόσο, ή δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.
Το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζει ότι με βάση τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων έως σήμερα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής προκειμένου να υποβληθούν απρόσκοπτα τόσο οι υπόλοιπες δηλώσεις όσο και να εκπληρωθούν οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις.
Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, κατόπιν της Αναφοράς των Συλλόγων Λογιστών, κατά της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) για παράταση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Στον Συνήγορο του Πολίτη περιήλθε πρόσφατα αναφορά του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Μαγνησίας, του Συλλόγου Λογιστών Θήρας και Πανελλήνιας Ένωσης Φοροτεχνών Επιστημόνων (ΠΕΦΕ), σχετικά με οργανωτικές δυσλειτουργίες και ζητήματα ορθής λειτουργίας των μηχανογραφικών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης.
Η ανωτέρω αναφορά επικεντρώνεται ειδικότερα στα ακόλουθα θέματα:
1. Τεχνικά προβλήματα και καθυστέρηση φόρτωσης και εμπλουτισμού οικονομικών δεδομένων των φορολογουμένων στο μηχανογραφικό σύστημα, τα οποία αφενός καθυστερούν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφετέρου δημιουργούν την ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων. Xαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση που οι φορολογούμενοι ενημερώνονται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, ότι κατόπιν νέων δεδομένων έχει μεταβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που έχουν υποβάλει για το φορολογικό έτος 2023, λόγω αποστολής αρχικού ή τροποποιητικού αρχείου από τον εργοδότη τους ή τον αρμόδιο φορέα. Σημειώνεται, επιπλέον, ότι το σύστημα των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά φέτος δεν φαίνεται να έχει διευκολύνει την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λόγω της σωρείας ζητημάτων και λαθών που αυτές παρουσιάζουν.
2. Το μηχανογραφικό σύστημα της φορολογικής διοίκησης σε αρκετές περιπτώσεις υπολειτουργεί ή παύει εντελώς να λειτουργεί, ακόμα και σε περιόδους αιχμής, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στους ίδιους τους πολίτες φορολογουμένους όσο και στους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
3. Οι συγχωνεύσεις του μεγαλύτερου μέρους των περιφερειακών υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.), κάποιες εκ των οποίων διενεργήθηκαν εντός του Ιουνίου και Ιουλίου δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, καθώς η οργάνωση των νέων υπηρεσιών (βλ. ιδίως ΚΕΒΕΙΣ και πρόσφατα ΚΕΦΟΔΕ) δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, στις υπηρεσίες αυτές οι υπάλληλοι εργάζονται ακόμη και χωρίς να διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με αποτέλεσμα ακόμη και εργασίες οι οποίες θα ήταν δυνατό να διεκπεραιωθούν άμεσα από τους αρμόδιους υπαλλήλους κατά το παρελθόν να φτάνουν να χρονίζουν (βλ. ιδία συμψηφισμοί, επιστροφές).
Οι ανωτέρω ενδεικτικές παρατηρήσεις των επαγγελματιών λογιστών αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της φορολογικής αρχής. Το μηχανογραφικό σύστημα της φορολογικής διοίκησης συχνά αδυνατεί σε περιόδους αιχμής να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, οι διαδικασίες συγχώνευσης των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης φαίνεται να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτημάτων των πολιτών καθυστερεί, χωρίς καν να υπολογίζει κανείς τη δυσκολία που συναντά πλέον ο φορολογούμενος πολίτης να ανεύρει τόσο την αρμόδια υπηρεσία για να υποβάλει το αίτημά του όσο και να επιλέξει με ορθό τρόπο το αρμόδιο τμήμα κ.λ.π.
Εν όψει των ανωτέρω, η παράταση της προθεσμίας υποβολής των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων των φορολογουμένων, χωρίς την επιβολή προστίμου, για εύλογο χρονικό διάστημα, θα αποτελούσε μέτρο σύμφωνο με την αρχή της χρηστής διοίκησης και της επιείκειας, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων (υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, πολιτών/φορολογούμενων και επαγγελματιών λογιστών).
Συγχρόνως, αναγκαία κρίνεται η αποτίμηση του αντικτύπου -και ενδεχομένως και η επανεξέταση- της συγχώνευσης των περιφερειακών υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης που, τουλάχιστον σε αυτή τη πρώτη, μεταβατική, φάση, σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται να επιτείνουν αντί να επιλύουν ζητήματα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και των εκπροσώπων τους.
Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε να εξετάσετε με την δέουσα προσοχή όσα ανωτέρω αναπτύχθηκαν και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την διευθέτηση τους.
Σε σταδιακή μείωση και τελικό μηδενισμό των ορίων ανεκτών αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Ο στόχος αφενός είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για το σκέλος των εξόδων, με ηπιότερη προσαρμογή των ορίων απόκλισης και αφετέρου η πλήρης διασφάλιση εκπλήρωσης των σχετικών υποχρεώσεων.
Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται εκ νέου τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων δήλωσης φόρου σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA για τις παρακάτω φορολογικές περιόδους ΦΠΑ ως εξής:
- Από την 01/01/2024 έως και την 30/06/2024 παραμένει σε ισχύ ποσοστό απόκλισης τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και τριάντα τοις εκατό (30%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
- Από την 01/07/2024 έως και την 30/09/2024 μειώνεται σε δέκα τοις εκατό (10%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε είκοσι τοις εκατό (20%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
- Από την 01/10/2024 έως και την 31/12/2024 σε μηδέν τοις εκατό (0%) στην περίπτωση δεδομένων εσόδων, καθώς και σε πέντε τοις εκατό (5%) στην περίπτωση δεδομένων εξόδων.
- Από την 01/01/2025 παύουν να υφίστανται τα επιτρεπτά όρια αποκλίσεων στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και εξόδων ανά φορολογική περίοδο δήλωσης ΦΠΑ σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Δήμας, δήλωσε τα εξής: «Η αυτοματοποίηση ή κωδικοποίηση ενός σημαντικού αριθμού φορολογικών διαδικασιών που καθιέρωσε το myDATA, παρέχει μια σειρά από οφέλη για τις επιχειρήσεις και για την Πολιτεία. Αρχικά συνεισφέρει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ενδυναμώνει τη σχέση διαφάνειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα και τη φορολογική αρχή και διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Παράλληλα, με τη μετάβαση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση απλοποιούνται οι διαδικασίες, εξοικονομείται χρόνος, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος, εξασφαλίζεται αμεσότερη πρόσβαση στις πληροφορίες και εντοπίζονται ευκολότερα πιθανά λάθη».
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τη μεγάλη ψηφιακή μεταρρύθμιση του myDATA, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης, διασφαλίζοντας συνθήκες ίσου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχωρούμε σε ακόμα ένα μέτρο, με στόχο αφενός τον περαιτέρω περιορισμό των εικονικών συναλλαγών, που πλήττουν τις συνεπείς επιχειρήσεις, αφετέρου τη διευκόλυνση υποβολής των δηλώσεών τους, με τα δεδομένα που τηρούνται στην πλατφόρμα myDATA. Βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στις επιχειρήσεις για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη χρήση της πλατφόρμας και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει στην επιχειρηματική κοινότητα».
Συνεχίζει να μην εφαρμόζεται η έκπτωση φόρου 30% σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε επιστολή της η ΕΘΕΑΣ, η ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμών δεν λαμβάνεται υπόψιν, με αποτέλεσμα να χάνεται η φορολογική έκπτωση, καθώς πιθανά εκ σφάλματος η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, αναζητά και σύμβαση η οποία χρειάζεται να έχει υπογραφεί με τον συνεταιρισμό, όπως αυτονόητα ισχύει.
Το θέμα έφερε στην Βουλή με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής της ΝΔ Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, ο οποίος ζητά την έκπτωση φόρου 30% σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων που το δικαιούνται.
Άμεση λύση στο πρόβλημα με την αδυναμία να λάβουν έκπτωση φόρου κατά 30% οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, ζήτησε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, κρούοντας παράλληλα των κώδωνα του κινδύνου ότι πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο βουλευτής, ο οποίος συντάσσεται με σχετικό αίτημα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), «πρόκειται για μια σημαντική συστημική δυσλειτουργία» η οποία λόγω της τεχνικής υλοποίησης που έχει ακολουθηθεί, δεν επιτρέπει στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, να γίνουν δέκτες του ευεργετήματος της έκπτωσης φόρου κατά 30%, παρότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που ο νόμος ορίζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για τεχνικούς λόγους να χάνεται αδίκως για κάποιους δικαιούχους αυτή η ιδιαίτερα ευνοϊκή δυνατότητα, ενώ τα χρονικά περιθώρια διόρθωσης γίνονται όλο και πιο στενά.
Ο κ. Μαντάς σημειώνει επιπλέον ότι η παροχή κινήτρων, όπως είναι η έκπτωση φόρου προκειμένου να στηριχθούν έμμεσα οι υγιείς και εύρωστοι αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και να ενισχυθεί ο θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας, αποτελεί διακηρυγμένο κεντρικό στόχο της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δοθεί λύση χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις.
Αναφέρει τέλος ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στη Μεσσηνία αλλά επηρεάζει παραγωγούς και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ έχουν ήδη προταθεί συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να βρεθεί οριστική και κατάλληλη λύση.
Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν επικοινωνίας που είχαν μαζί μας συνεταιρισμοί μέλη μας, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης, μέλη συνεταιρισμών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αναφορικά με την έκπτωση φόρου στους επαγγελματίες αγρότες, για να δικαιούνται οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης την έκπτωση του 30% στη φορολογία εισοδήματος θα πρέπει να τσεκάρουν τον κωδικό 035-036 (άρθρο 4. ν.4935/2022) στο έντυπο Ε1 και στο έντυπο Ε3 να ενημερώσουν τον κωδικό 943 με τα δεδομένα της σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι για τους κάτοχους αγροτικής εκμετάλλευσης που είναι μέλη συνεταιρισμού, η ιδιότητα του μέλους δεν λαμβάνεται υπόψιν, με αποτέλεσμα να χάνουν την φορολογική έκπτωση, καθώς πιθανά εκ σφάλματος η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, αναζητά και σύμβαση η οποία χρειάζεται να έχει υπογραφεί με τον συνεταιρισμό, όπως αυτονόητα ισχύει μια και είναι μέλη του.
Επιπλέον, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα νομικά πρόσωπα (κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης), που είναι μέλη συνεταιρισμού, καθώς ο κωδικός 011 του Ε3, που δηλώνει κάποιος για το αν είναι μέλος συνεταιρισμού είναι απενεργοποιημένος.
Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν μπορούν να τύχουν της μείωσης του φόρου 30% όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
Βάσει των επιλογών που υπάρχουν στο σύστημα, έχουν μόνο την επιλογή να επιλέξουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας που είναι λάθος για την ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμού.
Αντίθετα, δεν θα έπρεπε να ζητά καν λεπτομέρειες ή ακόμα καλύτερα, θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή «είστε μέλος Α.Σ. ή Ο.Π.».
Με αυτήν την επιλογή, θα ελέγχονταν αυτομάτως από τον κωδικό 011 του Ε3.
Όμως, αυτό δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα να αδικούνται πραγματικοί δικαιούχοι.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το εν λόγω σημαντικό θέμα και μεριμνήσετε για την επίλυσή του, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άδικοι αποκλεισμοί πραγματικών δικαιούχων αυξημένης επιστροφής φόρου».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές ζάχαρης και αυγών από την Ουκρανία δεν θα απαλλάσσονται πλέον από δασμούς και ποσοστώσεις.
Συγκεκριμένα, από σήμερα Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, οι δασμολογικές ποσοστώσεις επανεισάγονται για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.
Η εισροή φθηνών ουκρανικών προϊόντων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ (Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία) και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών, οδήγησαν την ΕΕ να ενεργοποιήσει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις εισαγωγές.
Τα αναθεωρημένα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ), που εφαρμόζονται από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν επτά γεωργικά προϊόντα (πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι) που πρέπει να ενεργοποιείται αυτόματα εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2021 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.
Η βρώμη ήταν το πρώτο προϊόν για το οποίο ενεργοποιήθηκε το μέτρο στις 18 Ιουνίου.
Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος όρος είναι 23.188 τόνοι και 262.652 τόνοι αντίστοιχα.
Το άρθρο 4 του κανονισμού 2024/1392 ορίζει ότι μόλις επιτευχθούν οι εν λόγω όγκοι, η Επιτροπή έχει προθεσμία 14 ημερών για να επαναφέρει την αντίστοιχη δασμολογική ποσόστωση από την DCFTA μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.
Δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία από τις αρχές του 2024 υπερβαίνουν ήδη τις ποσότητες που καθορίζονται στη δασμολογική ποσόστωση DCFTA, οι πρόσθετες εισαγωγές θα συνεχιστούν με τους δασμούς του μάλλον ευνοούμενου κράτους.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, θα θεσπιστεί νέα δασμολογική ποσόστωση. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση καθορίζεται σε 9.662 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438 τόνους.
Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.
Όσον αφορά την ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός της ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Εξιχνιάστηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπρατταν απάτες μέσω διαδικτυακών αγγελιών ή με το πρόσχημα παροχής αγροτικών επιδοτήσεων ή επιστροφής χρημάτων.
Από το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας προέβαιναν σε απάτες, κατορθώνοντας να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά.
Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 2 αρχηγικών μελών για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διαπράττουν από κοινού και κατ’ εξακολούθηση απάτες, τελεσθείσες και σε απόπειρα, μέσω παράνομης πρόσβασης σε ηλεκτρονικά τραπεζικά δεδομένα, αντιποίηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, με τη συνολική ζημία να υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται 66 άτομα, που λειτουργούσαν ως μεταφορέας παράνομου χρήματος (money mule).
Προηγήθηκε εμπεριστατωμένη έρευνα, η οποία περιλάμβανε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, φυσικές εξακριβώσεις, τεχνικές – ψηφιακές έρευνες και ειδικές ανακριτικές πράξεις, σύμφωνα με την οποία προέκυψε ότι η δράση της οργάνωσης τοποθετείται χρονικά από τον Μάρτιο του 2023 και τα μέλη της οποίας δρούσαν με συγκεκριμένη μεθοδολογία.
Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης διέπρατταν απάτες με δύο διαφορετικούς τρόπους δράσης (modus operandi), ως εξής:
1η μεθοδολογία - εικονικές αγγελίες σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης:
- Αναρτούσαν εικονικές αγγελίες που αφορούσαν την πώληση αυτοκινήτων και αγροτικών μηχανημάτων σε πολύ χαμηλή και δελεαστική τιμή και με αυτόν τον τρόπο η ανεύρεση των θυμάτων επιτυγχάνονταν παθητικά, καθόσον τα ίδια τα θύματα επικοινωνούσαν με τους δράστες,
- Ακολούθως, οι δράστες προκειμένου να «κλείσουν» τη συμφωνία, ζητούσαν και λάμβαναν προκαταβολή με το πρόσχημα να μη διαθέσουν το όχημα σε άλλον υποψήφιο αγοραστή και αφού αποσπούσαν από τα θύματα όσο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό ήταν δυνατόν, διέκοπταν κάθε επικοινωνία, εξαφανίζοντας τα ίχνη τους.
2η μεθοδολογία - δικαιούχοι επιστροφής χρημάτων - επιδομάτων:
- Εντόπιζαν μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων υποψήφια θύματα και προσποιούμενοι υπαλλήλους δημόσιων φορέων, προφασίζονταν ότι είναι δικαιούχοι κρατικής επιδότησης ή επιστροφής χρημάτων,
- Εκμεταλλεύονταν την άγνοια των θυμάτων ως προς τη λειτουργία των τραπεζικών συναλλαγών και τους καθοδηγούσαν στο να μεταφέρουν χρηματικά ποσά σε «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς τρίτων που είχαν ήδη «στρατολογήσει» τα μέλη της οργάνωσης ή αποκτούσαν πρόσβαση στον ίδιο τον τραπεζικό λογαριασμό, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ζημία στα θύματα.
Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους ήταν ότι, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επιδείκνυαν ιδιαίτερη ικανότητα, εφευρετικότητα και αξιοπρόσεκτα ποσοστά επιτυχίας, αποφεύγοντας λάθη που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό τους.
Δημιουργούσαν λίστα και συνέλλεγαν πληροφορίες για τους στόχους, ενώ συχνά επικοινωνούσαν μαζί τους σε προγενέστερο της απάτης χρόνο για να εμπλουτίσουν τις πληροφορίες τους, ώστε να είναι πειστικοί κατά την τελική επικοινωνία.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 12 περιπτώσεις απάτης με το παράνομο κέρδος να ξεπερνά τις 154.000 ευρώ.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.
Το πρόβλημα με το χρεωστικό ΦΠΑ στους πτηνοτρόφους έχει παρουσιάσει σε πολλά ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος.
Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.
Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ. Καταφέραμε μετά από πολλές συναντήσεις να προχωρήσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σε σχετική τροπολογία για αλλαγή του ΦΠΑ αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο η απόφαση μπλόκαρε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι είναι ότι κάποιοι δήμοι της χώρας του αναγκάζουν να πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη (με βάση τα τετραγωνικά των εκτροφών). Οι πτηνοτρόφοι προσπαθούν εδώ και καιρό να πραγματοποιήσουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά δεν τα καταφέρνουν.
Και όσο περνά ο καιρός αυξάνουν οι οφειλές και τα οικονομικά προβλήματα των πτηνοτρόφων.
Διευκρινίσεις σχετικά με τη χορήγηση βεβαιώσεων εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) δίνει με εγκύκλιό του το ΥπΑΑΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική διαδικασία, προκειμένου για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής, στο ΜΑΑΕ και τον έλεγχο για την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης ή του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα, θα πρέπει υποχρεωτικά, να προσκομίζεται «για την απόδειξη της κατοχής αγροτικής εκμετάλλευσης και τον υπολογισμό του ετήσιου χρόνου απασχόλησης στην αγροτική εκμετάλλευση: Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, σύμφωνα με τις εθνικές διατάξεις, του αντίστοιχου έτους με την Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος».
Με τη νέα εγκύκλιο 424/149317/28-05-2024 διευκρινίζεται ότι:
α) Έως και την ημερομηνία λήξης της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023, για τη χορήγηση βεβαιώσεων Μ.Α.Α.Ε. λαμβάνονται υπόψη:
αα) Στην περίπτωση κατά την οποία δεν έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2022, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2022 και την Ε.Α.Ε. έτους 2023, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ - πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου - πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή, ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτης γη για το χρονικό διάστημα από το έτος 2022 έως σήμερα.
αβ) Στην περίπτωση που έχει υποβληθεί η Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση με την Ε.Α.Ε. έτους 2023 και 2024, εφόσον έχει αρχίσει η υποβολή της ΕΑΕ 2024, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ - πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου - πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή, ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτη γης για το χρονικό διάστημα από το έτος 2023 έως σήμερα.
β) Από την ημερομηνία λήξης υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά στοιχεία φορολογικού έτους 2023, σε συσχέτιση με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2023 και την Ε.Α.Ε. έτους 2024, προς απόδειξη ότι συνεχίζεται η κατοχή της αγροτικής εκμετάλλευσης, καθώς και η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ - πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη, κτηνοτρόφου - πτηνοτρόφου, μελισσοκόμου, αλιέα, υδατοκαλλιεργητή, ή λειτουργούντα αγροτουριστικές μονάδες έως 10 δωματίων, ή παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 500 KW και αγρεργάτη/εργάτη γης για το χρονικό διάστημα από το έτος 2023 έως σήμερα.
γ) Η Ε.Α.Ε. έτους 2024, εφόσον υποβάλλεται για πρώτη φορά, λαμβάνεται υπόψη, σε συσχέτιση με τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2023, για τη χορήγηση βεβαιώσεων στις παρακάτω περιπτώσεις:
γα) Στους νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο του Μ.Α.Α.Ε., και ειδικότερα με την υπ' αριθ. 909/61979/27.5.2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ.
γβ) Στους κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, εφόσον έχει γίνει ένταξη του ενδιαφερόμενου στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.
δ) Οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης αποδεικνύουν την ένταξή τους στο κανονικό ή στο ειδικό καθεστώς με την προσκόμιση των στοιχείων Μητρώου-Επιχείρησης (Εικόνα επιχείρησης), από την προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω της ψηφιακής πύλης my AADE ή με τη βεβαίωση έναρξης/μεταβολής εργασιών φυσικού προσώπου στη ΔΟΥ.
ε) Για τη χορήγηση βεβαίωσης εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. και την απόδοση της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη ή του κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης για παρελθόντα έτη, τα δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να υποβληθούν στο αρμόδιο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) είναι αυτά που ίσχυαν κατά περίπτωση, κατά τη χρονική περίοδο για την οποία αιτείται ο ενδιαφερόμενος χορήγηση βεβαίωσης.
Για την έκδοση βεβαίωσης, θα πρέπει να γίνεται ενημέρωση της ψηφιακής εφαρμογής του Μ.Α.Α.Ε., στο πεδίο «Υποβολή αιτήματος - Εκτύπωση βεβαίωσης» και στα σχόλια θα αναγράφεται το φορολογικό έτος, το οποίο εξετάζεται, η ιδιότητα την οποία αποδίδεται στον παραγωγό, ο σκοπός χρήσης της βεβαίωσης, καθώς και οποιαδήποτε άλλη παρατήρηση θεωρείται απαραίτητη.
Επιπλέον, τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) θα πρέπει να αποστέλλουν στο Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), ηλεκτρονικό μήνυμα με τα στοιχεία των αγροτών, προκειμένου να ενημερωθεί η Α.Α.Δ.Ε, εφόσον η βεβαίωση έχει χορηγηθεί για φορολογική χρήση.
στ) Το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων διαβίβασε στην Α.Α.Δ.Ε., αρχείο με τους Α.Φ.Μ. των επαγγελματιών αγροτών, προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037-038 στο έντυπο Ε1, ώστε κατά την εκκαθάριση των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, να αποδοθεί η προβλεπόμενη έκπτωση φόρου.
Το αρχείο δημιουργήθηκε μέσω διασταυρωτικών ελέγχων, οι οποίοι διενεργήθηκαν σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., Ε.Φ.Κ.Α., Α.Α.Δ.Ε.), και την επεξεργασία των στοιχείων της εφαρμογής Μ.Α.Α.Ε.
Στο αρχείο των επαγγελματιών αγροτών, το οποίο έχει αποσταλεί στην Α.Α.Δ.Ε. συμπεριλαμβάνεται και η κατηγορία των συνταξιούχων Ε.Φ.Κ.Α. (πρώην Ο.Γ.Α.), οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, σύμφωνα με την υπ' αριθ. 329/78917/2018 ΚΥΑ.
Οι επαγγελματίες αγρότες για τους οποίους δεν έχουν προσυμπληρωθεί οι κωδικοί 037-038 στο έντυπο Ε1, κατά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 και πληρούν τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αγρότη, δύνανται να απευθύνονται στα αρμόδια Τ.Α.Α.Ε., τα οποία κατόπιν διοικητικού ελέγχου θα χορηγούν τη βεβαίωση του επαγγελματία αγρότη από την ψηφιακή εφαρμογή. Η αποστολή αρχείων στην Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχιστεί με αρχεία, τα οποία θα δημιουργούνται από την επεξεργασία των δεδομένων της εφαρμογής Μ.Α.Α.Ε.
Σχετικά με τους επαγγελματίες αγρότες «νεοεισερχόμενους στον αγροτικό τομέα», στους οποίους έχει χορηγηθεί βεβαίωση εντός τους έτους 2024, απαραίτητη προϋπόθεση για την αποστολή των Α.Φ.Μ. στην Α.Α.Δ.Ε., για περαιτέρω έλεγχο και την απόδοση της έκπτωσης φόρου κατά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023, είναι η υποβολή της Ε.Α.Ε. έτους 2023.
ε) Στις περιπτώσεις υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023 με επιφύλαξη, για τη χορήγηση Βεβαιώσεων εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε. δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση του εκκαθαριστικού φόρου εισοδήματος (Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου). Τα οικονομικά στοιχεία θα εξετάζονται από τα προσκομιζόμενα αντίγραφα, της υποβληθείσας με επιφύλαξη Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1) φορολογικού έτους 2023 και της αντίστοιχης Κατάστασης Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα (έντυπο Ε3). Στις περιπτώσεις αυτές, θα εγκρίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του Τ.Α.Α.Ε. η εγγραφή του ενδιαφερομένου στο Μ.Α.Α.Ε., αλλά δεν θα του χορηγείται η βεβαίωση εγγραφής. Η Α.Α.Δ.Ε., θα ενημερώνεται από το Τμήμα Υποστήριξης και Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων για την προσυμπλήρωση των κωδικών 037-038.
Διαβάστε όλη την εγκύκλιο (εδώ)
Όχι στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Απαντώντας σε σχετικό αίτημα του προέδρου του ΣΕΒΤ, Γιάννη Γιώτη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μια τέτοια παρέμβαση δεν θα είχε κάποιο αποτέλεσμα και επικαλέστηκε τόσο τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια όσο και λόγους ισοζυγίου καθώς, όπως ανέφερε, θα ενθάρρυνε την κατανάλωση και όχι τις επενδύσεις. «Δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», ήταν μια από τις αποστροφές του υπουργού Οικονομικών.
Θυμίζουμε ότι η Ισπανία (χώρα της ΕΕ) από τον Ιανουάριο 2024 ανακοίνωσε ότι μετά τα φρούτα και λαχανικά θα ενταχθεί στη λίστα των βασικών τροφίμων που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και το ελαιόλαδο.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης για τον περιορισμό του πληθωρισμού εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης λόγω του αυξημένου κόστους ζωής.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ισπανία ακολουθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει και αυτή εφαρμόσει μηδενικό ΦΠΑ στο ελαιόλαδο.
Όταν τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μηδενίζουν το ΦΠΑ στην χώρα μας δεν δέχονται ούτε να τον μειώσουν.
Στην πράξη ο υπουργός Οικονομικών μας λέει ότι δεν πρέπει να αγοράζουμε τρόφιμα για να φάμε.
Η ΕΘΕΑΣ μέσω επιστολής της προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας αλλά και στην ΑΑΔΕ, επισημαίνει ένα κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη μη έκπτωση φόρου 30% σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, μέλη συνεταιρισμών.
Συγκεκριμένα, η ιδιότητα του μέλους δεν λαμβάνεται υπόψιν, με αποτέλεσμα να χάνεται η φορολογική έκπτωση, καθώς πιθανά εκ σφάλματος η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, αναζητά και σύμβαση η οποία χρειάζεται να έχει υπογραφεί με τον συνεταιρισμό, όπως αυτονόητα ισχύει.
Η ΕΘΕΑΣ με την παρούσα επιστολή ζητά την άμεση επίλυση του προβλήματος, ώστε να μην υπάρχουν άδικοι αποκλεισμοί πραγματικών δικαιούχων αυξημένης επιστροφής φόρου.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Κατόπιν επικοινωνίας που είχαν μαζί μας συνεταιρισμοί μέλη μας, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή σε ένα κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί τους κατόχους γεωργικής εκμετάλλευσης, μέλη συνεταιρισμών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, αναφορικά με την έκπτωση φόρου στους επαγγελματίες αγρότες, για να δικαιούνται οι κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης την έκπτωση του 30% στη φορολογία εισοδήματος θα πρέπει να τσεκάρουν τον κωδικό 035-036 (άρθρο 4. ν.4935/2022) στο έντυπο Ε1 και στο έντυπο Ε3 να ενημερώσουν τον κωδικό 943 με τα δεδομένα της σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας.
Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι για τους κάτοχους αγροτικής εκμετάλλευσης που είναι μέλη συνεταιρισμού, η ιδιότητα του μέλους δεν λαμβάνεται υπόψιν, με αποτέλεσμα να χάνουν την φορολογική έκπτωση, καθώς πιθανά εκ σφάλματος η εφαρμογή της ΑΑΔΕ, αναζητά και σύμβαση η οποία χρειάζεται να έχει υπογραφεί με τον συνεταιρισμό, όπως αυτονόητα ισχύει μια και είναι μέλη του.
Επιπλέον, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα νομικά πρόσωπα (κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης), που είναι μέλη συνεταιρισμού, καθώς ο κωδικός 011 του Ε3, που δηλώνει κάποιος για το αν είναι μέλος συνεταιρισμού είναι απενεργοποιημένος.
Συνεπώς, φαίνεται ότι δεν μπορούν να τύχουν της μείωσης του φόρου 30% όσοι έχουν αγροτικά εισοδήματα και δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, αλλά κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης.
Βάσει των επιλογών που υπάρχουν στο σύστημα, έχουν μόνο την επιλογή να επιλέξουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας που είναι λάθος για την ιδιότητα του μέλους συνεταιρισμού.
Αντίθετα, δεν θα έπρεπε να ζητά καν λεπτομέρειες ή ακόμα καλύτερα, θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή «είστε μέλος Α.Σ. ή Ο.Π.». Με αυτήν την επιλογή, θα ελέγχονταν αυτομάτως από τον κωδικό 011 του Ε3. Όμως, αυτό δεν υφίσταται, με αποτέλεσμα να αδικούνται πραγματικοί δικαιούχοι.
Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως εξετάσετε το εν λόγω σημαντικό θέμα και μεριμνήσετε για την επίλυσή του, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άδικοι αποκλεισμοί πραγματικών δικαιούχων αυξημένης επιστροφής φόρου».
Ότι θυμάται χαίρεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και λειτουργεί με μια καθυστέρηση σε σχέση με την ΑΑΔΕ. Μιλάμε για την έκδοση Βεβαιώσεων Φορολογικού Έτους 2023 των αγροτών.
Στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που δημοσίευσε στις 2 Μαΐου 2024, αναφέρει τα εξής:
Αναφορικά με την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος που υποχρεούνται να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι και ειδικότερα οι παραγωγοί, σας ενημερώνουμε ότι από την Τετάρτη 1/5/2024, ολοκληρώθηκε η έκδοση των βεβαιώσεων για το φορολογικό έτος 2023, και οι δικαιούχοι μπορούν να την εκτυπώσουν ηλεκτρονικά, μέσω του συνδέσμου (εδώ)
Να θυμίσουμε ότι έχει ξεκινήσει, από 25/4/2024, η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το έτος 2023, με καταληκτική ημερομηνία της υποβολής τους την Παρασκευή (26/7/2024), σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΑΑΔΕ.
Δόθηκε παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης όλων των φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Συγκεκριμένα λόγω έκτακτων εργασιών στις υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΓΓΠΣΨΔ), του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρατείνονται, με αποφάσεις του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, οι προθεσμίες εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων, παρακρατούμενων φόρων, φορολογιών κεφαλαίου, ΦΠΑ, τελών και λοιπών έμμεσων φόρων και οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, έως και την 2α Μαΐου 2024.
Ειδικότερα:
Α. Με απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας& Οικονομικών παρατείνονται μέχρι και την 2/5/2024, οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών, των οποίων οι προθεσμίες λήγουν στις 30/04/2024. Έως την ίδια ημερομηνία παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/ διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.
Β. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ:
παρατείνονται μέχρι και την 2/5/2024:
- οι προθεσμίες εκπλήρωσης όλων των δηλωτικών φορολογικών υποχρεώσεων με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30.4.2024, όπως δηλώσεις ΦΠΑ (ΈΝΤΥΠΟ Φ2), παρακρατούμενοι φόροι, δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, τέλη και λοιποί έμμεσοι φόροι κ.λπ.,
- οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογιών κεφαλαίου (φόρων κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια, μεταβιβάσεις ακινήτων και στοιχείων ακινήτων Ε9), με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30/4/2024 και την 1/5/2024.
για υποβολές δηλώσεων ΦΠΑ που έγιναν μετά την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος η καταληκτική προθεσμία για την καταβολή του φόρου παρατείνεται μέχρι 31/5/2024.
Η ίδια ημερομηνία (31/5/2024 ) είναι καταληκτική και για τις δύο δόσεις στην περίπτωση επιλογής καταβολής του οφειλόμενου ποσού σε δόσεις.
Σκοπός της παράτασης είναι η διευκόλυνση των φορολογούμενων ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων και καταβολής των φόρων.
Ξεκίνησε, από την Πέμπτη (25/4/2024), η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το έτος 2023, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής τους την Παρασκευή (26/7/2024).
Φέτος, για πρώτη φορά, πάνω από 1,3 εκ. φορολογούμενοι, κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν οι ίδιοι τη δήλωσή τους, αφού θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ με το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.
Οι φορολογούμενοι που, με βάση τα στοιχεία τους, έχουν επιλεγεί για την παραπάνω διαδικασία, θα λάβουν ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp.
Εφόσον οι φορολογούμενοι αυτοί θεωρούν ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρωθεί, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ, με εσωτερική διαδικασία, την Τρίτη (2/7/2024), μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.
Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή ελλείπουν στοιχεία, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή/και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της.
Ενημερώσεις φορολογουμένων
Οι φορολογούμενοι που:
α) έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ, καθώς και
β) όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής, θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το β’ 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει γι αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.
Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εξαρτώμενα μέλη (στον Πίνακα 8 του εντύπου Ε1), θα ενημερώνονται άμεσα, μέσω της εφαρμογής, για την υποχρέωση του εξαρτώμενου μέλους να υποβάλει προηγουμένως τη δήλωσή του.
Υποχρεωτική δήλωση ΙΒΑΝ για κατοίκους Ελλάδας
Για τη διευκόλυνση των επιστροφών φόρων:
- Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
- Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.
Για αγρότες ειδικού καθεστώτος πριν την φορολογική δήλωση θα πρέπει να αναβάσουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα φορολογικά στοιχεία.
Για τους υπόλοιπους αγρότες από 1/1/2024 είναι υποχρεωμένοι να ανεβάζουν τα τιμολόγια στην παλτφόρμα της ΑΑΔΕ.
Επιτάχυνση επιστροφών και συμψηφισμών φόρου
Επιπλέον, επιταχύνονται ακόμα περισσότερο οι συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών, ως εξής:
- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
- Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
- Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.
Στην Υπογραφή απόφασης για 6μηνη αναστολή εξόφλησης φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων στους πληγέντες από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας προχώρησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου με τροποποίηση προηγούμενων αποφάσεων.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «ως κυβέρνηση και ειδικότερα ως Υπουργείο Οικονομικών κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να σταθούμε στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας στη Θεσσαλία. Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεών τους κρίθηκε ως επιβεβλημένη και δίκαιη, σαν ένα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο και μια αναγκαία ανάσα στον αγώνα που δίνουν οι πληγέντες να ανακτήσουν την κανονικότητα στη ζωή τους».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε: «Με τη συνεργασία των εμπλεκομένων υπουργείων, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής αποφασίστηκε και δρομολογείται η επέκταση για ένα επιπλέον εξάμηνο των προβλέψεων για αναστολή των υποχρεώσεων στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ των πληγέντων από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023. Ως κυβέρνηση και ειδικότερα, ως Υπουργείο Εργασίας κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να σταθούμε εμπράκτως στο πλευρό των πλημμυροπαθών συμπολιτών μας στη Θεσσαλία, δίνοντας τους τον απαραίτητο χρόνο να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να ορθοποδήσουν. Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή ων ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους θα δώσει ανάσα στον αγώνα τους για να επανέλθει η ζωή τους στην κανονικότητα».
Συγκεκριμένα, η επιπλέον 6μηνη αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων αφορά τις εξής περιπτώσεις:
Α. Αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών, στοχευμένα για τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληττόμενες επιχειρήσεις.
Αντιστοίχως, το ίδιο ισχύει στοχευμένα για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.
Β. Για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί από το Πυροσβεστικό Σώμα, αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών. Η παρ. 3 του άρθρου 2 της υπό στοιχεία Α. 1143/2023 (Β΄5599) απόφασης Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής: «3. Αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1 του παρόντος άρθρου».
Γ. Για τις κάτωθι περιμέτρους αναστέλλεται μέχρι και την 04.09.2024 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.09.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 3 της της υπό στοιχεία Α. 1143/2023 (Β΄5599) απόφασης Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
Α. Περίμετρος: Για τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία (καταλύματα, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις, κλπ.) σε περιοχές που επλήγησαν λόγω (α) της μη ασφαλούς οδικής πρόσβασης και (β) της ακαταλληλότητας των υδάτων.
Β. Περίμετρος: Για τις επιχειρήσεις με καταλύματα (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλπ.) σε περιοχές που επλήγησαν μόνο ή κυρίως λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων.
Γ. Περίμετρος: Για τους αλιείς και τις επιχειρήσεις εμπορίας αλιευμάτων λόγω των επιπτώσεων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλίας.
Όσον αφορά την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δίνεται παράταση για επιπλέον έξι (6) μήνες (σύνολο παράτασης αναστολής δώδεκα (12) μήνες), α) για τους πληγέντες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα, β) για επιχειρήσεις και εργοδότες, με επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες προσδιορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας ως καθολικά πληγείσες (σύμφωνα με την εισήγηση της ΚΕΚΑ), γ) για επιχειρήσεις και εργοδότες με συγκεκριμένη επαγγελματική δραστηριότητα (τουριστικές επιχειρήσεις, καταλύματα, αλιεία) που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δ) ειδικά για αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν λάβει αρχικά τρίμηνη αναστολή, χωρίς να έχει εξεταστεί εάν έχουν πληγεί, και τους δίνεται δωδεκάμηνη αναστολή βάσει των πάγιων ρυθμίσεων, επειδή προσκομίζουν βεβαίωση από την Περιφέρεια ότι έχουν υποστεί ζημία.
Σε δημόσια διαβούλευση θέτει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το προσχέδιο της Απόφασης για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και τον ορισμό του μορφοτύπου του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής.
Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος πρώτος είχε αναφερθεί σε άρθρο του για το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής στο χωράφι και ότι σε πραγµατικό χρόνο θα ελέγχεται η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.
Μέσω της διαβούλευσης η ΑΑΔΕ προσβλέπει στην άμεση συνεργασία με τους φορείς και τις επιχειρήσεις, ώστε από κοινού να διαμορφώσουν το νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών, που εμβαθύνει στη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Στο προσχέδιο της απόφασης καθορίζεται το περιεχόμενο των παραστατικών διακίνησης, η διαδικασία για την ψηφιακή έκδοση και διαβίβασή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, καθώς και η διαδικασία ψηφιακής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών.
Επίσης ορίζονται οι υπόχρεοι έκδοσης παραστατικών διακίνησης, ο χρόνος έκδοσης και ο χρόνος διαβίβασης των δεδομένων στο myDATA.
Η διαβίβαση των δεδομένων θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.
Τα κανάλια διαβίβασης που μπορούν να χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για τη διαβίβαση δεδομένων των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης αγαθών είναι τα παρακάτω:
α) Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.
β) Προγράμματα διαχείρισης επιχειρήσεων (εμπορικό /λογιστικό, ERP), που χρησιμοποιούν οι οντότητες και διασυνδέονται με την ΑΑΔΕ μέσω σχετικής διεπαφής.
γ) Εφαρμογή Έκδοσης και Διαβίβασης Παραστατικών «timologio» που είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ
Η διαβούλευση θα διαρκέσει από τις 23/4 μέχρι τις 10/5, ενώ τα σχόλια, παρατηρήσεις και προτάσεις αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Διαβάστε το κείμενο της διαβούλευσης (εδώ)