Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καινούργια προσπάθεια στην περιοχή του Αστακού, ένα ψαροχώρι του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Στο χώρο του εμπορίου και της τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και συγκεκριμένα Καλαμών έχει μπει, εδώ κι ένα χρόνο ο Λάζαρος Καλαντζής από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Όπως εξομολογείται μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «ήμουν μικρό παιδί όταν πρώτη φορά ένιωσα το δέσιμο με το ελαιόδεντρο. Στη συνέχεια, ως ενήλικος, συνειδητοποίησα ότι η ελιά ήταν πάντα κομμάτι του εσωτερικού μου κόσμου, αναπόσπαστο μέρος του σκοπού της ίδιας της ζωής μου. Όλα αυτά τα χρόνια, έβρισκα πάντα τον εαυτό μου στους ελαιώνες. Πριν λίγα χρόνια ένιωσα ένα ισχυρό κάλεσμα από τους απλούς ανθρώπους της περιοχής μου να μοιραστώ μαζί τους το πάθος μου για τις ελιές, ειδικά την ελιά που καλλιεργείται στον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα».

https://www.agrotypos.gr/metapoiisi/trofima/astakos-olives-mia-nea-proseggisi-stin-typopoiisi-tis-elias-kalamon

Μονάδα τυποποίησης από το Leader και ελαιοτριβείο από τον Αναπτυξιακό

Σήμερα, λίγα μόλις χρόνια μετά, ο κ. Καλαντζής, που μέχρι πρότινος ασχολούνταν με το εμπόριο (όχι αγροτικών προϊόντων) έχει φτιάξει τη δική του μονάδα τυποποίησης ελιάς μέσω του προγράμματος Leader με επιδότηση 55% και συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 600.000 ευρώ. Σκοπεύει το επόμενο μάλιστα διάστημα, να κατασκευάσει κι ένα καθ' όλα σύγχρονο ελαιοτριβείο δίπλα στο τυποποιητήριο ελιάς και μετέπειτα να μπει και στην τυποποίηση του ελαιολάδου, μέσω του Αναπτυξιακού. Το ύψος της επένδυσης για το ελαιοτριβείο θα φτάσει τα 1 εκατ. ευρώ και θα είναι και επισκέψιμο, με τις εργασίες να υπολογίζεται να ξεκινήσουν το Μάρτιο, καθώς όλες οι προτάσεις έχουν εγκριθεί, όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει.

Terra 21 με γευστικές συνταγές από όλη την Ελλάδα

Ο Αστακός, είναι ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ιόνιο πέλαγος με γεωγραφικό μήκος 21, όπως και οι κοντινές ζώνες καλλιέργειας ελιάς Καλαμών, στο Μεσολόγγι, ζώνες που είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα σε τονάζ. «Το brand name μας είναι το Terra (σημαίνει Γη) και το 21 (από το γεωγραφικό μήκος της περιοχής μας). Οι ελιές που τυποποιούμε, προέρχονται από 40 συνολικά παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε από τις γύρω περιοχές και συγκεκριμένα από το χωριό Καραϊσκάκης, το Βασιλόπουλο, τη Μαχαιρά κ.λπ. Σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε αυτές τις συνεργασίες στο μέλλον. Έχουμε μια νέα προσέγγιση όσον αφορά στο προϊόν. Κάνουμε, πέρα από την πατροπαράδοτη συνταγή με ξύδι, ελαιόλαδο και αλάτι και άλλες, που βασίζονται στις διατροφικές συνήθειες και στο πώς τρώνε τις ελιές σε άλλες περιοχές της χώρας. Για παράδειγμα τις ελιές όπως συνηθίζουν να τις τρώνε στην Κρήτη, στη Σαντορίνη, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Μάλιστα, στις συνταγές χρησιμοποιούμε βότανα από αυτές τις περιοχές της χώρας. Επιλέξαμε αυτό το... μοντέλο για τα προϊόντα μας, όχι τυχαία. Μέχρι τώρα πάμε καλά, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή. Προσπαθούμε να προβάλλουμε την προσπάθειά μας για να επεκτείνουμε τις αγορές, με συμμετοχή σε εκθέσεις, με το site μας κ.λπ. Σύντομα, θα κάνουμε και διανομές στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και σύμβουλο, δεν κάνουμε τίποτα τυχαία. Οι ελιές μας διατίθενται σε διάφορες συσκευασίες, σε vacuum, σε βαζάκι pet, γυάλινο, αλλά και 6κιλες συσκευασίες», προσθέτει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Καλαντζής.

Astakos Olives: Μια νέα προσέγγιση στην τυποποίηση της ελιάς Καλαμών

Μακροπρόθεσμος στόχος τα συμβόλαια με παραγωγούς

Ακολούθως, ο κ. Καλαντζής προαναγγέλλει μόνιμες συνεργασίες με τους παραγωγούς ελιάς της γύρω περιοχής. «Στα σχέδιά μας είναι κάποια στιγμή ο παραγωγός να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να συντηρεί τις ελιές του στο χώρο μας, να τις τυποποιούμε και να ξέρει ο καταναλωτής ότι οι ελιές που τρώει από το βαζάκι είναι του τάδε παραγωγού, από το τάδε κτήμα κ.λπ.», καταλήγει μιλώντας στον ΑγροΤύπο.

Σχετικά άρθρα
30/05/2023 11:48 πμ

Ποτέ δεν τιμωρήθηκε στην χώρα μας κάποιος που έκανε νοθεία σε ένα ΠΟΠ προϊόν. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, σε εκδήλωση για την προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», τη Δευτέρα (29/5), στην Αθήνα.

Δηλαδή η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα δημιούργησε τα ισοζύγια προϊόντων (γάλα, κρέας κ.α.), την ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, με χρήματα των φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων και όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαζαν ανακοινώσεις για «ελέγχους» αλλά ... οι παραβάτες ποτέ δεν είχαν κάποια ποινή και δεν πλήρωναν κανένα πρόστιμο. Αυτό είναι ένα δείγμα κράτους που δεν είναι σοβαρό.

Με απλά λόγια ο κ. Χαρουτουνιάν ανέφερε ότι μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τον ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, που έγινε τον Μάρτιο του 2023, όταν ο ελεγκτικός οργανισμός έκανε έλεγχο και «έπιανε» κάποιον που έκανε νοθεία στην φέτα (από σκόμη γάλακτος, από αγελαδινό γάλα κ.α.) είτε έπρεπε να τον κλείσει είτε έπρεπε να τον αφήσει να συνεχίσει την .... παρανομία του. 

Αν αποφάσιζε ο Οργανισμός να του επιβάλλει κάποια ποινή (όπως έκανε την τελευταία φορά) τότε αυτός που έκανε την νοθεία πήγαινε στο δικαστήριο και εκεί τον αθώωναν επειδή οι ελεγκτές του Οργανισμού έκαναν δύο έλεγχους και όχι περισσότερους (αρχή της αναλογικότητας). 

Στην ουσία έχουμε μια ανοχή της δικαιοσύνης για τους παραβάτες και έτσι γλύτωναν τα πρόστιμα. Ποιος θα πάρει στα σοβαρά ένα τέτοιο κράτος είναι το ερώτημα. Το μαχαίρι «δεν μπήκε στο κόκκαλο», όπως μας έλεγαν από το ΥπΑΑΤ.

Βέβαια ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα υποστήριξε ότι τώρα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή θα μπορεί ο Οργανισμός να κλείνει την επιχείρηση που κάνει παρανομίες με νοθεία για κάποιους μήνες και έτσι θα «περνά» η απόφαση από την δικαιοσύνη. Εμείς στον ΑγροΤύπο θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη αυτών των περιπτώσεων. Πάντως οι έλεγχοι στο εξωτερικό είναι άμεσοι και σκληροί σε περιπτώσεις παρανονμίας. Να δούμε τι θα γίνεται στην χώρα μας. 

«Θα στοιχίσει πολύ στον μεταποιητή αν βγει εκτός αγοράς για κάποιους μήνες», ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν. Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως ότι το «λουκέτο» θα αφορά την μονάδα παραγωγής, όμως οι αποθήκες της γαλακτοβιομηχανίας είναι γεμάτες από τυριά τα οποία θα μπορεί να εμπορεύεται και να εξάγει.

Τελικά θέλουμε να βάζουμε πρόστιμα σε όσους παρανομούν ή θέλουμε να μοιράζουμε χρήματα σε διαγωνισμούς (όπως για το νέο Άρτεμις που σε 2 χρόνια περίπου θα γίνει διαγωνισμός και θα μοιραστούν κάποια εκατομμύρια ευρώ). 

Και συνεχίζουμε με κάτι που είχαμε αναφέρει και στον ΑγροΤύπο στο παρελθόν. Η χωριάτικη σαλάτα δεν περιλαμβάνει τυρί φέτα. 

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρουτουνιάν, ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών στην χώρα μας δεν αναφέρει ότι η χωριάτικη σαλάτα θα πρέπει να περιλαμβάνει και την ΠΟΠ φέτα. Δηλαδή κανένας επιχειρηματίας της εστίασης δεν είναι υποχρεωμένος να αγοράσει ακριβή φέτα για να την βάλει στην χωριάτικη ελληνική σαλάτα που θα πουλήσει στον πελάτη του.

Τελικά αυτό ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών ότι κάνει για το γιαούρτι (που μπορεί να παράγεται από σκόνη γάλακτος) το κάνει και για την χωριάτικη σαλάτα. Αφήνει ουσιαστικά τους έξυπνους να βγάζουν κέρδη σε βάρος των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και δεν προστατεύει τα ελληνικά προϊόντα.

Τελευταία νέα
24/05/2023 02:05 μμ

Στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού 114, βρίσκονται τα γραφεία του “Ευ Κίνηση”, ενός κόμματος που πραγματοποίησε φέτος την παρθενική του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή της χώρας μ’ ένα τρόπο εναλλακτικό, κάνοντας ποδηλατάδα με τα χαρακτηριστικά ξύλινα ποδήλατα κάτω από την Ακρόπολη. Ιδρυτής και οραματιστής του κόμματος αυτού, το οποίο διακρίνεται για τις οικολογικές κυρίως ανησυχίες του, είναι ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης, γνωστός και ως ο ιδρυτής της CocoMat. «Το όραμα του Ευ κίνηση είναι να μην δημιουργήσουμε ψηλότερα τείχη. Η Βουλή είναι και για τους βοσκούς και τους γεωργούς, μανάβηδες, κουρείς, όχι μόνο για τους μορφωμένους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πολ, ενώ, στην ερώτηση για το πως μπορεί κανείς να ταυτιστεί με το πολιτικό κόμμα “Ευ Κίνηση” ο ίδιος απάντησε, ότι αντιπροσωπεύουν τον απλό καθημερινό κόσμο κάθε ηλικίας.
Το νεοσύστατο αυτό πολιτικό κόμμα, ωστόσο, έμεινε εκτός της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου, καθώς «κόπηκε» κατόπιν της απόφασης του Αρείου Πάγου. Ο ιδρυτής του κόμματος, Πολ, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ανέφερε, ότι ο «ο Άρειος Πάγος δεν κατανόησε αυτό που το Ευ Κίνηση κάνει». Το γεγονός αυτό, όμως, δεν αρκεί για να αποτελέσει τροχοπέδη στο όραμα του Πολ, με τον ίδιο να δηλώνει, ότι έχει αισιοδοξία για το μέλλον και προχωρώντας βήματα αργά, αλλά σταθερά, έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Σε προηγούμενη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Έλληνας επιχειρηματίας είχε διατυπώσει την ακόλουθη φράση: «Αν δεν μπει ένας βοσκός στη βουλή δεν θα σταματήσω». Την πολυσχολιασμένη αυτή φράση επεξηγεί σήμερα στον ΑγροΤύπο, λέγοντας ότι η βουλή αποπνέει αδικία όταν εκπροσωπείται μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της κοινωνίας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της, που αποτελείται από «χειρώνακτες και ανθρώπους του μόχθου», δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί.
Ο οραματιστής και ιδρυτής του “Ευ Κίνηση” σκέφτηκε έναν καινοτόμο και μη παραδοσιακό τρόπο για να κάνει το κόμμα του γνωστό στο ευρύτερο κοινό, προβάλλοντας παράλληλα και τον οικολογικό του χαρακτήρα. Ειδικότερα, αντί φυλλαδίων οι πολίτες ενημερώνονται για την ύπαρξη του “Ευ Κίνηση” με μικρές ξύλινες καρδιές, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από απομεινάρια ξύλου των μεγάλων πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Εύβοια το 2021 και οι οποίες έχουν χαραγμένο το λογότυπο του κόμματός του. Ο Πολ Ευμορφίδης πρόσθεσε, επιπλέον, ότι από τα καμένα της Εύβοιας δημιουργούν ένα πλήθος άλλων προϊόντων, όπως το ξύλινο ιστιοφόρο που βρίσκεται στην Αθήνα, στην περιοχή της Λυκόβρυσης.

Αποκλειστικό: Ο Πολ Ευμορφίδης, ιδρυτής της CocoMat, και η σχέση του με την πρωτογενή παραγωγή
Φωτογραφία: Η διαδικασία παραγωγής των ξύλινων καρδιών, από τα καμμένα πεύκα της Εύβοιας.

Ο Πολ Ευμορφίδης, αναμφίβολα, είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, που βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση. Μάλιστα, στην προσπάθεια του να τονίσει τις δοκιμασίες που καλείται να αντιμετωπίσει σε κάθε βήμα του, παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Σίσυφο, σημειώνοντας, ότι «το ίδιο κάνω και με το Ευ Κίνηση, ανεβοκατεβάζω την πέτρα, όπως ο Σίσυφος, άλλωστε  αυτή είναι η μαγεία της ζωής».
Η οικογένεια Ευμορφίδη υπήρξε φτωχή, με τον ίδιο να εργάζεται οπουδήποτε για τα προς το ζην. Ως φάρο στην ζωή του, έχει τον πατέρα του, έναν άνθρωπο απλό, όπως τον χαρακτηρίζει, που εργαζόταν μακριά από την πατρίδα του, στη Γερμανία, για να στηρίξει την οικογένεια του. Όταν, μάλιστα, ο πατέρας του επέστρεψε στην Ελλάδα από το ποσό των 600 ευρώ, που λάμβανε ως σύνταξη, το ποσό των 400 ευρώ το παρείχε σε απόρους, χωρίς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να γνωρίζουν την αγαθοεργία του αυτή, με τον ίδιο να σημειώνει, ότι «ο πατέρας μου ήταν σαν πουλί, πέταγε και το ίδιο θέλω να κάνω και εγώ»!

Η σχέση του Πολ Ευμορφίδη με τον πρωτογενή τομέα

Αναφορικά με τη σχέση του ιδίου με τον πρωτογενή τομέα, ανέφερε, ότι πρόκειται για «μια σχέση λατρείας», αφού στην κτήση του έχει εκτάσεις, τις οποίες καλλιεργεί και για τις οποίες μοχθεί. Ως γνήσιος φυσιολάτρης ασχολείται με ελαιώνες, καλλιεργεί οπωροκηπευτικά, ενώ όπου και αν βρεθεί στην κόσμο, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, θα φυτέψει και από ένα δέντρο «για εκείνον που θα σταθεί κάποια στιγμή κάτω από τη σκιά του».
Τα ξενοδοχεία CocoMat προμηθεύονται τα διάφορα είδη των αγροτικών προϊόντων, των οποίων κάνουν χρήση, από Ελληνικές φάρμες, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο μικρούς παραγωγούς, ενώ τόνισε, ότι είναι πάντοτε ανοιχτός να δεχτεί, κατόπιν σαφώς των απαραίτητων αξιολογήσεων, οποιοδήποτε παραγωγό του πρωτογενή τομέα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος σημείωσε, τείνει πάντα να είναι με το μέρος του Δαβίδ και όχι με του Γολιάθ, αφού και ο ίδιος θεωρεί, ότι είναι ένας «Δαβίδ»!

Αποκλειστικό: Ο Πολ Ευμορφίδης, ιδρυτής της CocoMat, και η σχέση του με την πρωτογενή παραγωγή
Φωτογραφία: Ο Πολ Ευμορφίδης με τη δημοσιογράφο του ΑγροΤύπου, κατά τη διαρκεια της συνέντευξης.

COCO-MAT Farms

Η COCO-MAT Farms είναι μια νέα εταιρεία, υπό την αιγίδα του ομίλου COCO-MAT, στην οποία πρωτεύοντα ρόλο κατέχουν οι αξίες της αειφορίας, της οικολογία και της ποιότητας. Προϊόντα που είναι βαθιά συνδεδεμένα με την παράδοση και την ιστορία της Ελλάδα, όπως είναι το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, το θυμαρίσιο μέλι, η αρωματική ρίγανη, ο ανθός του αλατιού και το τσάι του βουνού. Στόχος της άνω εταιρείας η διάθεση, μέσα από συνεργασίες με μικρούς Έλληνες παραγωγούς, υψηλής ποιότητας προϊόντων, που βοηθούν στο χτίσιμο μιας σωστής διατροφής. Ο ανιψιός του, Δημήτρης, στα πλαίσια της COCO-MAT Farms, ασχολείται ενεργά με τον πρωτογενή τομέα, καθώς διατηρεί στρέμματα με ελιές στην περιοχή της Λακωνίας, και συγκεκριμένα στη Μονεμβασιά, με τον ίδιο να προτρέπει όλους τους μικροπαραγωγούς να τον προσεγγίσουν.

22/05/2023 01:44 μμ

H FMC Χημικά Ελλάς ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ (δραστική ουσία: cyantraniliprole) για την αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς με ψεκασμούς φυλλώματος.

Η απόφαση αφορά τις περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Λασιθίου, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αργολίδας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Ροδόπης, Καβάλας, Αιτωλοακαρνανίας, Σερρών και Δωδεκανήσου.

Η χρήση του με ψεκασμούς φυλλώματος επιτρέπεται για την περίοδο από 15/06/2023 έως 12/10/2023.

Το EXIREL® ΒΑΙΤ παρέχει ένα νέο τρόπο δράσης για τον έλεγχο του Δάκου της ελιάς (IRAC group 28) και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της παραγωγής. Το cyazypyr® δρα μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων. Αυτή η ενεργοποίηση προκαλεί την απελευθέρωση ασβεστίου από τις εσωτερικές αποθήκες των μυών των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

O Δάκος, αποτελεί αυτή τη στιγμή τον με διαφορά πιο επικίνδυνο εντομολογικό εχθρό της ελιάς. Όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην παραγωγή αλλά  και να υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα της. 

Μερικές φορές, τοπικές εξάρσεις στους πληθυσμούς του Δάκου, επιβάλλουν την επέμβαση του ελαιοπαραγωγού με επιπλέον ψεκασμούς, σε συνδυασμό με τα κρατικά προγράμματα δακοκτονίας. Το εντομοκτόνο EXIREL® ΒΑΙΤ εφαρμοζόμενο με ψεκασμούς καλύψεως, καλύπτει και αυτές τις περιπτώσεις και προσφέρει μια ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση τη στιγμή που οι διαθέσιμες δραστικές ουσίες για τον έλεγχο του Δάκου είναι πια λιγοστές.

Η δόση εφαρμογής του εντομοκτόνου EXIREL® ΒΑΙΤ με ψεκασμό καλύψεως είναι 50-75 κ.εκ σκευάσματος ανά 100 λίτρα νερό, με όγκο ψεκαστικού υγρού 70-120 λίτρα/στρέμμα. Οι εφαρμογές αρχίζουν από την περίοδο που η ελιά έχει μέγεθος ίσο με το 20% του τελικού της μεγέθους, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών.

Επιτρέπονται μέχρι δύο (2) εφαρμογές με 10-14 μέρες μεσοδιάστημα. 

Μέγιστος αριθμός εφαρμογών του σκευάσματος ανά καλλιεργητική περίοδο και με τους δύο τρόπους εφαρμογής (δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί κάλυψης): τρεις (3).

Τελευταία επέμβαση πριν τη συγκομιδή: 14 ημέρες

19/05/2023 09:44 πμ

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ, της οικογένειας Γιαννίτση, προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς των εγκαταστάσεων από την ΔΕΛΤΑ, μια εκ των κορυφαίων εταιρειών τροφίμων στη χώρα. 

Ο σταθμός στη Συδινή Ξάνθης αφορά μία έκταση περίπου 7.500 τ.μ., στην οποία βρίσκονται βιομηχανικές κτιριακές εγκαταστάσεις 1.200 τ.μ. και εγκαταστάσεις βιολογικού εξοπλισμού, καθώς και βιολογικού καθαρισμού. Επιπλέον μπορεί να δεχθεί και να αποθηκεύσει 120 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος ημερησίως. 

Η ΟΜΗΡΟΣ έχει προγραμματίσει επιπλέον επενδύσεις στο σταθμό, για την ανανέωση και την αναβάθμιση του κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού, εξασφαλίζοντας να είναι όλα έτοιμα για την νέα γαλακτοκομική σεζόν.

Ο νέος υποσταθμός στη Συδινή προστίθεται στο δίκτυο υποσταθμών της Όμηρος που αριθμεί 6 συνολικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ζώνης γάλακτος και την αύξηση τη παραγωγής. 

Στόχος της ΟΜΗΡΟΣ είναι να ενδυναμώνει συνεχώς τα σημεία δράσης της, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα την παραγωγή άριστων ποιοτικά προϊόντων. Η Όμηρος εργάζεται συνεχώς προς την ανάπτυξη των υποσταθμών της τόσο σε αριθμητικό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική της παρουσία, όσο και σε ποιοτικό δημιουργώντας τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για αποθήκευση και διαχείριση του γάλακτος σε ημερήσια βάση. 

Οι σταθμοί γάλακτος της ΟΜΗΡΟΣ πλέον θα χρησιμοποιούνται και από την νέα θυγατρική της εταιρίας, την AGROLACT, η οποία δημιουργήθηκε με βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της ΟΜΗΡΟΣ, προμηθεύοντας τους με υψηλών προδιαγραφών και ποιότητας ζωοτροφές.

18/05/2023 04:00 μμ

Η εταιρεία συμμετείχε στον 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους 2023.

Η Bayer Ελλάς συνεπής στη δέσμευσή της να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων και να σταθεί αρωγός στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, υποστήριξε για εντέκατη χρονιά την Ομάδα Αιγαίου και συμμετείχε στον 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους, που διενεργήθηκε από τις 4 έως και τις 14 Μαΐου 2023.

Η μακροχρόνια συνεργασία της εταιρείας με την Ομάδα Αιγαίου αναπτύσσεται με σημαντικές πρωτοβουλίες στις τοπικές κοινωνίες και εμπνέει αισιοδοξία όχι μόνο στους κατοίκους των μικρών ακριτικών νησιών αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά, μεταξύ σειράς δράσεων και δωρεών εξοπλισμού, η εταιρεία παρέδωσε στους κατοίκους του μικρού νησιού της Ανάφης και ένα αξιόλογο έργο, με την κατασκευή μίας ράμπας για μη υποβοηθούμενη θαλάσσια πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Η ράμπα αυτή, δημιουργεί μια προσβάσιμη παραλία σε όλους ώστε να απολαύσουν απρόσκοπτα τις εκπληκτικές ομορφιές της Ανάφης, ενώ θα ωφελήσει και τους κατοίκους καθώς θα ικανοποιήσει τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα, αυξάνοντας τον τουρισμό στο μικρό νησί των Κυκλάδων και ενισχύοντας την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, προωθείται με αυτόν τον τρόπο μια κουλτούρα κατανόησης, σεβασμού αλλά και ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη των Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας, κυρία Σόνια Μουσαβερέ, δήλωσε σχετικά: «Η Bayer Ελλάς, συνταξιδιώτης της Ομάδας Αιγαίου και του πολύτιμου έργου της για παραπάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει έμπρακτα με κάθε δράση της την αφοσίωσή της στον άνθρωπο και στο όραμά της για Υγεία και Τροφή για Όλους. Είμαστε προσηλωμένοι στα ιδανικά και τις αξίες της εταιρείας μας και υποστηρίζουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων τα τελευταία 65 χρόνια στην Ελλάδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Για αυτόν τον λόγο, η Bayer Ελλάς, συμμετείχε  και στον φετινό 29ο Διάπλου Αιγαίου Πελάγους με την κατασκευή της ράμπας για μη υποβοηθούμενη θαλάσσια πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, ελπίζοντας έτσι να συμβάλουμε στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν τις ομορφιές  της ελληνικής θάλασσας».

18/05/2023 01:35 μμ

Τι πιο σίγουρα φέρνει την αύξηση του καθαρού εισοδήματος του αγρότη;
Το μυαλό μας ξεκινά από την ευκολία (επιδοτήσεις), τις επενδύσεις (σύγχρονα μηχανήματα), τις επεμβάσεις (αγροχημικά), την εξυπνάδα (πατενταρισμένες ποικιλίες), την προνοητικότητα (δηλαδή υψηλότερες τιμές από κενά της ζήτησης στην αγορά). Όλα ισχύουν σε ένα βαθμό. Αλλά οι επιδοτήσεις μπορεί να παρασύρουν σε αστοχίες λόγω λανθασμένων υπολογισμών και στρεβλώσεων της αγοράς. Οι επενδύσεις κοστίζουν ακριβά. Τα αγροχημικά αυξάνουν τις αποδόσεις βραχυπρόθεσμα επιβαρύνοντας όμως μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα και το περιβάλλον. Οι πατενταρισμένες ποικιλίες απαιτούν μεγάλη υπομονή χωρίς να είναι προσβάσιμες σε όλους. Τα κενά στη ζήτηση εξαρτώνται από την τύχη και την κυκλικότητα της αγοράς. Όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν μεγάλο τίμημα για την αύξηση της αγροτικής απόδοσης. Επιπλέον, τα οφέλη τους έρχονται είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα. Τέλος, εξαρτώνται από τρίτους και όχι μόνο από τον ίδιο τον καλλιεργητή.
Τότε, μήπως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η ίδια η δουλειά του αγρότη, ο κόπος του, η τέχνη του; Κι όμως, πόσες φορές ο ιδρώτας του αγώνα στο χωράφι πέφτει σαν δάκρυ της αγωνίας ότι όσο και αν εργαστεί ένας επαγγελματίας, έμπειρος αγρότης, περισσότερο ή καλύτερα πάνω σε ένα κομμάτι γης, δεν πρόκειται να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοση που θα έχει...

Ποια είναι, λοιπόν, η πιο σίγουρη μέθοδος για την αύξηση της παραγωγικότητας, που είναι και η μόνη λύση για την αύξηση του καθαρού εισοδήματος του αγρότη χωρίς μεγάλο τίμημα, χωρίς εξάρτηση από τρίτους και με σταθερό και βιώσιμο τρόπο;

Η απάντηση μας είναι η αύξηση της ενιαίας ιδιοκτησίας μέσα από την ανάσχεση του κατακερματισμού του αγροτικού κλήρου.
Η συνθήκη αυτή είναι που πολλαπλασιάζει τα οφέλη όλων των παραπάνω τρόπων αύξησης του εισοδήματος. Η μεγαλύτερη κλίμακα δικαιολογεί τις επενδύσεις όχι μόνο σε μεγαλύτερα (και άρα αποδοτικότερα) μηχανήματα, αλλά και σε νέες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας που εξορθολογίζουν τις δαπάνες για αγροχημικά βελτιστοποιώντας την χρήση τους. Ο ενιαίος κλήρος κρίσιμης μάζας είναι που εξοικονομεί μεγάλο χρόνο και μπελά στον αγρότη εκτινάσσοντας το πόσα μπορεί να κάνει σε μία μέρα. Ο μεγάλος κλήρος είναι που αναβαθμίζει τον χωρικό σε επιχειρηματία-αγρότη λιγότερο εξαρτημένο από επιδοτήσεις προετοιμάζοντάς τον για πατενταρισμένες ποικιλίες και το διεθνή ανταγωνισμό με συγκριτικά πλεονεκτήματα πέρα από το μοναδικό κλίμα της Ελλάδας και την πολυμηχανία των καλλιεργητών της. Η αύξηση της ιδιοκτησίας του αγρότη είναι μία μόνιμη αξία που αποδίδει και άμεσα και στο διηνεκές φυτεύοντας και τον σπόρο, να έχουν τα παιδιά του καλύτερες προοπτικές από τον ίδιο στον τόπο του.
Το πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο κλήρος, για να είναι αρκετός, είναι στο χέρι του καθενός να το αποφασίσει. Το σίγουρο είναι ότι σήμερα είναι πάρα πολύ μικρός, για να είναι αρκετός, για την πλειοψηφία των αγροτών.
Είναι βέβαια κοινό μυστικό το πρόβλημα του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου στην χώρα μας. Και είναι τόσο σοβαρό που ενώ όλοι το γνωρίζουμε και το αναφέρουμε, δεν το αγγίζουμε, γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιλυθεί...

Μιχάλης Μπουτάρης
Φωτογραφία: Ο κ. Μιχάλης Μπουτάρης, Διευθυντής της Αθρόα

Γνωρίζετε ότι η χώρα μας κατέχει την τρίτη χαμηλότερη ευρωπαϊκή κατάταξη του μέσου αγροτικού κλήρου με 70 στρ., όταν ο ευρωπαϊκός ανέρχεται σε 170 στρ.;

Αυτή η καχεκτικότητα στην αγροτική ιδιοκτησία οδηγεί σε ένα έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα, που γιγαντώνεται, καθώς μετακυλίεται στο εμπόριο και στη μεταποίηση. Στερεί από κλάδους της οικονομίας με εξαιρετικές προοπτικές, όπως οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών, το κρασί, το λάδι, και άλλες καλλιέργειες με προστατευόμενες ενδείξεις προέλευσης, τη δυνατότητα εκ προοιμίου να ανταγωνιστούν από πλευράς και κλίμακας, αλλά και κόστους, στις διεθνείς αγορές.  Έτσι τελικά τα στενά περιθώρια προστιθέμενης αξίας συμπιέζουν το καθαρό εισόδημα του αγρότη οδηγώντας σε ένα φαύλο κύκλο επιδοτήσεων, για να επουλώνουν τις πληγές κάθε σοδειάς, αλλά και κατεβάζουν τις επιδόσεις των εξαγωγών, ζημιώνοντας τελικά και τον εγχώριο καταναλωτή με υψηλότερες τιμές από ό,τι θα μπορούσε διαφορετικά να απολαμβάνει.
Η θεραπεία που ενδείκνυται για τη μεγάλη ασθένεια αυτή της ελληνικής γεωργίας είναι προφανώς ο αναδασμός. Όπως τα περισσότερα πράγματα, καλώς ή κακώς περιμένουμε από το κράτος να λύνει τα προβλήματα των πολιτών. Παραδοσιακά έχουν αποπερατωθεί εκατοντάδες αναδασμοί. Στο παρελθόν, με αρκετά διαφορετικές συνθήκες κοινωνικοοικονομικής και τεχνολογικής υστέρησης, ήταν σαφώς μονόδρομος όχι μόνο την ευθύνη, αλλά και την πρωτοβουλία υλοποιήσης, να τις έχει και τις δύο αποκλειστικά και μόνον το κράτος. Και όντως απέδωσε καρπούς. Χάρη στους αναδασμούς η αύξηση του καθαρού εισοδήματος των αγροτών ιδιαίτερα το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα επιτεύχθηκε όχι μόνο χάρη στην αύξηση και ενοποίηση του κλήρου, αλλά και επειδή συνοδεύτηκε από εγγειοβελτιωτικά έργα, που συμβάλουν και στη συγκράτηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές.
Όμως οι αναδασμοί έχουν και αρκετά μειονεκτήματα: αποτελούν μία χρονοβόρα διαδικασία, όχι πάντοτε επιτυχή ανάλογα µε την δαπάνη, που οδηγεί σε νεό πολυτεμαχισμό (μη πρόβλεψη δια νόμου), χωρίς πάντοτε να τηρούνται τα κτηματολογικά δεδομένα. Επιπλέον ο κλήρος που προκύπτει ενίοτε δεν είναι βιώσιμος και δεν ολοκληρώνεται το απαραίτητο οδικό δίκτυο για την προσβασιμότητα. Τέλος και ίσως πιο σημαντικό πολλές φορές οι ιδιοκτήτες είναι απρόθυμοι να εγκατασταθούν στα νέα γεωτεμάχια.
Υπάρχουν βέβαια και ιδιωτικοί αναδασμοί, που έχουν γίνει με τεράστια επιτυχία για την αύξηση της παραγωγικότητας σε μη αμιγώς γεωργικούς τομείς (π.χ. τουριστικά συγκροτήματα, κτήματα οινοποιείων κ.ο.κ.). Το κόστος σε χρόνο και χρήμα είναι μάλλον ανυπολόγιστο ως αποτέλεσμα της επιμονής ενός οραματιστή επιχειρηματία. Ίσως και για αυτό οι ιδιωτικοί αναδασμοί είναι ελάχιστοι παραμένοντας εξαιρέσεις παρά ο κανόνας.

Εσείς γνωρίζετε κάποιον πρόσφατο αναδασμό που να έχει αποδώσει;

Αν ναι, παρακαλώ ενημερώστε μας! Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να αναδειχθούν οι βέλτιστες πρακτικές και να υιοθετηθούν ξανά και αλλού.
Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι προσφάτως μέσω gov.gr τα ΚΑΕΚ κάθε αγροτεμαχίου οπουδήποτε στην Ελλάδα είναι πλέον ορατό για κάθε πολίτη. Και αυτή η συγκλονιστική εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για μία νέα θεώρηση του ζητήματος.

Μήπως έχει έρθει η εποχή των ψηφιακών αναδασμών με κρατική μέριμνα, αλλά με όρους της ελεύθερης αγοράς;

Εξερευνώντας την προοπτική αυτού του ερωτήματος, η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εύκολη, διαφανή, και οικονομική συναλλαγή αγροτεμαχίων, προσβάσιμη άμεσα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Ανταλλαγές και μισθώσεις αρχικά, αλλά και αγοραπωλησίες στο μέλλον πρόκειται να γίνονται με έξυπνα συμβόλαια και δυναμικές δημοπρασίες μέσα από τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με έναν συνδυασμό κρατικής αρωγής και εποπτείας, αλλά και την ισχύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επαγγελματίες (π.χ. κτηματομεσίτες, δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, διαχειριστές δανείων κ.ο.κ.) και συναλλασσόμενοι (π.χ. αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνιδιοκτήτες-κληρονόμοι, επενδυτές, εταιρείες κ.ο.κ.) θα μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη βέλτιστη χωροθέτηση ενοποιημένων κλήρων, με δυναμική διαμόρφωση των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών»

Λάβετε μέρος στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο

Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγροτική γη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που μπορεί με την καταλυτική δράση ενός «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών» να ωφελήσει την ελληνική οικογένεια όχι μόνο της υπαίθρου, αλλά και της πόλης, με το συναπάντημα προσφοράς και ζήτησης που σήμερα χωλαίνει.

Αν το πιστεύετε και εσείς, ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας αφιερώνοντας ένα λεπτό κυριολεκτικά απαντώντας σε ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο, πατώντας εδώ.

Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στα σπάργανά της και απαιτεί ακόμα αρκετή διερεύνηση. Οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και θα χρησιμοποιηθούν για στατιστική ανάλυση με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση του «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών», που προβλέπεται να ξεκινήσει αισίως στις αρχές του 2024.
Μάθετε περισσότερα από τα νέα της Αθρόα ή/και το τοπικό γραφείο του Συνεταιρισμού σας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα δημοσιευθούν αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο τον επόμενο μήνα.

17/05/2023 12:31 μμ

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι η κρυστάλλωση του μελιού, αυτό που λανθασμένα αποκαλούμε «ζαχάρωμα», είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο για όλα τα είδη του μελιού, πού εμφανίζεται όμως πολύ πιο γρήγορα στα ανθόμελα. 

Η κρυστάλλωση του μελιού εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

  • Τα επίπεδα των σακχάρων και κυρίως το είδος των σακχάρων. Όσο περισσότερη γλυκόζη και λιγότερη φρουκτόζη έχει ένα μέλι τόσο πιο γρήγορα θα κρυσταλλώσει. Στα μέλια μελιττωμάτων η φρουκτόζη υπερτερεί γι’ αυτό και η κρυστάλλωση πρακτικά δεν πραγματοποείται στο χρόνο που θα διακινηθεί το μέλι. Στα ανθόμελα υπερτερεί η γλυκόζη, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το θυμαρίσιο μέλι που κρυσταλλώνει 8-18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Ομοίως και το μέλι της καστανιάς που κρυσταλλώνει 12 έως 18 μήνες μετά την εξαγωγή του από την κηρήθρα. Το μέλι ερείκης όμως κρυσταλλώνει σε διάστημα δύο έως τριών μηνών μετά τη συγκομιδή του και της πορτοκαλιάς ή του βαμβακιού μπορεί να κρυσταλλώσει μέσα σε ένα μήνα από τη συγκομιδή του.
  • Το ποσοστό του νερού.  Όσο περισσότερη υγρασία (νερό) έχει το μέλι τόσο αργεί να κρυσταλλώσει.
  • Η παρουσία πυρήνων κρυστάλλωσης, όπως πχ μικρά κομματάκια κερί ή γύρη ευνοούν την κρυστάλλωση
  • Η θερμοκρασία αποθήκευσης. Η κρυστάλλωση επέρχεται γρηγορότερα μεταξύ  10 - 18°C και είναι ταχύτατη σε θερμοκρασία  14°C
  • Ο χρόνος αποθήκευσης. Σε … βάθος χρόνου τα περισσότερα μέλια κρυσταλλώνουν.
  • Η τεχνολογία τυποποίησης. Το υπερφιλτράρισμα του μελιού και η θερμική του επεξεργασία αποτρέπουν την κρυστάλλωση αλλά υποβαθμίζουν θρεπτικά το μέλι και μειώνουν σημαντικά τα οφέλη του στην υγεία καταστρέφοντας ορισμένα βιοενεργά συστατικά του. Οι τεχνολογίες αυτές δεν εφαρμόζονται στην Ελλάδα κι αυτό είναι ένας ακόμη λόγος να προτιμάμε το ελληνικό μέλι.

Η ρευστοποίηση του κρυσταλλωμένου  μελιού γίνεται με ελαφρά θέρμανση, σε μπαιν μαρί, με το νερό να μην ξεπερνά τους 42°C. Προτιμάμε να θερμαίνουμε μικρά βάζα για γρηγορότερη ανασύσταση. Το νερό δεν πρέπει να πλησιάζει το λαιμό του βάζου περισσότερο από δύο εκατοστά και καλό είναι να χρησιμοποιούμε θερμόμετρο για το νερό. Η εστία μας να είναι σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία και κατά περιόδους να κλείνουμε εντελώς το μάτι ώστε να παραμένει η θερμοκρασία εκεί που  θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο το μέλι μας δε χάνει τίποτε, ούτε από το άρωμα και τη γεύση του ούτε από τα θρεπτικά και ωφέλιμα συστατικά του.

Εάν το μέλι μας κάνει ανομοιόμορφη κρυστάλλωση, δηλαδή αν δούμε στο βάζο να κατακάθονται κρύσταλλοι στο κάτω μέρος και πάνω να υπάρχει υγρό, τότε θα πρέπει η ανασύσταση να γίνει άμεσα γιατί το υγρό μέρος του μελιού μπορεί να ζυμωθεί και να ξινίσει.  Το ομοιόμορφα κρυσταλλωμένο μέλι δεν υπολείπεται ούτε σε άρωμα ούτε σε γεύση από το ρευστό μέλι και διατηρείται σύμφωνα με όσα αναγράφει η ετικέτα του. Το λεπτοκρυσταλλωμένο μέλι είναι κρεμώδες σαν πραλίνα ή σαν φυστικοβούτυρο και ορισμένοι καταναλωτές το προτιμούν από το ρευστό.

Θα θέλαμε εδώ να τονίσουμε ότι η κρυστάλλωση ή η μη κρυστάλλωση του μελιού δεν αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι το μέλι είναι νοθευμένο. Δυστυχώς μόνο εξειδικευμένα εργαστήρια μπορούν να αποφανθούν αν ένα μέλι είναι ή όχι νοθευμένο και όχι τα «κολπάκια» που προτείνουν διάφορα ανυπόγραφα και ατεκμηρίωτα άρθρα στο διαδίκτυο.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε και δυο λόγια για τη σωστή συντήρηση του μελιού. Ίσως έχετε ήδη παρατηρήσει  να αναγράφεται στην ετικέτα ότι  το μέλι διατηρείται σε μέρος σκιερό, δροσερό και χωρίς μυρωδιές. Η υψηλή θερμοκρασία  και το άμεσο ηλιακό φως μπορούν σε βάθος χρόνου να υποβαθμίσουν το μέλι. Το μέλι έχει επίσης την ιδιότητα να απορροφά τις οσμές αλλά και την υγρασία. Το ντουλάπι της κουζίνας μας είναι απόλυτα ασφαλές αρκεί να μην είναι πάνω από το φούρνο ή τα μάτια της κουζίνας και να μην έχει μέσα τα μπαχαρικά ή τα καθαριστικά μας.

Αξίζει να δώσετε προσοχή στο μέλι που αγοράσατε γιατί δεν είναι απλά μια γλυκιά νότα στη διατροφή σας, είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που ωφελεί πολλαπλά την υγεία σας και πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Δυο κουταλάκια του γλυκού τη μέρα αρκούν να κάνουν τη διαφορά.

15/05/2023 12:54 μμ

Μήπως έχει έρθει η εποχή των ψηφιακών αναδασμών με κρατική μέριμνα, αλλά με όρους της ελεύθερης αγοράς;
Εξερευνώντας την προοπτική αυτού του ερωτήματος, η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην εύκολη, διαφανή, και οικονομική συναλλαγή αγροτεμαχίων, προσβάσιμη άμεσα από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Ανταλλαγές και μισθώσεις αρχικά, αλλά και αγοραπωλησίες στο μέλλον πρόκειται να γίνονται με έξυπνα συμβόλαια και δυναμικές δημοπρασίες μέσα από τα προηγμένα πληροφοριακά συστήματα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με έναν συνδυασμό κρατικής αρωγής και εποπτείας, αλλά και την ισχύ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Επαγγελματίες (π.χ. κτηματομεσίτες, δικηγόροι, λογιστές, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, διαχειριστές δανείων κ.ο.κ.) και συναλλασσόμενοι (π.χ. αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνιδιοκτήτες-κληρονόμοι, επενδυτές, εταιρείες κ.ο.κ.) θα μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη βέλτιστη χωροθέτηση ενοποιημένων κλήρων, με δυναμική διαμόρφωση των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Η Αθρόα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών αναπτύσσει ένα «Ψηφιακό Συναλλακτήριο Γαιών»

Λάβετε μέρος στην έρευνα, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο

Πιστεύουμε ότι η ελληνική αγροτική γη είναι ένας κρυμμένος θησαυρός που μπορεί με την καταλυτική δράση ενός «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών» να ωφελήσει την ελληνική οικογένεια όχι μόνο της υπαίθρου, αλλά και της πόλης, με το συναπάντημα προσφοράς και ζήτησης που σήμερα χωλαίνει.

Αν το πιστεύετε και εσείς, ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας αφιερώνοντας ένα λεπτό κυριολεκτικά απαντώντας σε ένα πολύ απλό ερωτηματολόγιο, πατώντας εδώ.

Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται στα σπάργανά της και απαιτεί ακόμα αρκετή διερεύνηση. Οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και θα χρησιμοποιηθούν για στατιστική ανάλυση με σκοπό την καλύτερη υλοποίηση του «Ψηφιακού Συναλλακτηρίου Γαιών», που προβλέπεται να ξεκινήσει αισίως στις αρχές του 2024.
Μάθετε περισσότερα από τα νέα της Αθρόα ή/και το τοπικό γραφείο του Συνεταιρισμού σας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής θα δημοσιευθούν αποκλειστικά στον ΑγροΤύπο τον επόμενο μήνα.

12/05/2023 01:19 μμ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα και απλούστευση του προγράμματος της ΕΕ με τη διανομή στα σχολεία φρούτα, λαχανικά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ακόμη ζητούν τα διανεμόμενα προϊόντα να είναι νωπά, βιολογικά και τοπικά. Μόνο το 20% των μαθητών της ΕΕ καλύπτεται σήμερα από το πρόγραμμα.

Μετά από τη συζήτηση της Δευτέρας (8/5) στην Ολομέλεια, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, την Τρίτη (9/5), ψήφισμα σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος για τα φρούτα, τα λαχανικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα σχολεία, με 534 ψήφους υπέρ, 57 κατά και 23 αποχές.

Παρά την μεγάλη ζήτηση σε ορισμένα κράτη μέλη από σχολεία για την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των γευμάτων, ο περιορισμένος προϋπολογισμός εμπόδισε το πρόγραμμα να φτάσει σε πολλούς μαθητές, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές. Ως εκ τούτου, ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε τα προϊόντα να μπορούν να διανέμονται σε περισσότερους μαθητές, συχνότερα και σε τακτική βάση.

Δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή του προγράμματος, το εγκριθέν ψήφισμα προτείνει την ανακατανομή των ποσών που δεν χρησιμοποιούνται από ορισμένα κράτη μέλη σε άλλα. Τουλάχιστον το 10% της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατεθεί για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές.

Ποιοτικά προϊόντα απλούστερα διανεμημένα
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα διανέμονται στα σχολεία της ΕΕ θα πρέπει να είναι μη μεταποιημένα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, λίπους, αλατιού ή γλυκαντικών, βιολογικά, που παράγονται τοπικά και με ποιοτικές ενδείξεις, λένε οι ευρωβουλευτές.

Η συμμετοχή των σχολείων στο πρόγραμμα πρέπει να είναι απλούστερη για να είναι ελκυστική, ζητούν οι ευρωβουλευτές, απαιτώντας μείωση της γραφειοκρατίας για τα σχολεία. Προτείνουν επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος σε υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Δηλώσεις
Μετά την ψηφοφορία, η εισηγήτρια Carmen Avram (Σοσιαλιστές, Ρουμανία) δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό, τα κράτη μέλη πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, και όλοι από κοινού πρέπει να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη περισσότερων σχολείων και γεωργών στο πρόγραμμα. Η προμήθεια φρέσκων και τοπικών φρούτων, λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της ποιότητας. Δεν μπορούμε να φειδόμαστε χρημάτων στην παροχή υγιεινών και βιώσιμων προϊόντων στα παιδιά, στα σχολεία, αλλά και στα σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα».

Σχετικές πληροφορίες
Το πρόγραμμα της ΕΕ για τα σχολεία λειτουργεί με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ ανά σχολικό έτος. Η έκθεση πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου εξετάζει ενδελεχώς την εφαρμογή του προγράμματος από το 2017 έως το 2022, κατά τη διάρκεια της οποίας όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μόνο 16 από τα 76 εκατομμύρια μαθητές της ΕΕ ωφελήθηκαν του προγράμματος.

Εγκρίνοντας το παρόν ψήφισμα, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την προώθηση υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής και τη διασφάλιση ασφαλούς, βιώσιμης, δίκαιης, κλιματικά υπεύθυνης και οικονομικά προσιτής παραγωγής τροφίμων.

Τι συμβαίνει στην χώρα μας
Στην χώρα μας το πρόγραμμα δεν τρέχει με στόχο την προώθηση των υγιεινών τροφίμων και υγιεινού τρόπου ζωής των μαθητών. Οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ περιορίζονται στην υπογραφή με έναν ανάδοχο του έργου που προσπαθεί να προμηθευτεί φτηνά προϊόντα (οπωροκηπευτικά και γαλακτομικά) συνήθως από άλλες χώρες της ΕΕ. Οπότε ούτε οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών ούτε οι κτηνοτρόφοι - τυροκόμοι της χώρας μας έχουν κάποιο ουσιαστικό όφελος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Επίσης μοιράζουν οι ανάδοχοι στα σχολεία σε κάποια κουτιά ένα δεκατιανό χωρίς οι μαθητές να έχουν κάποια ενημέρωση για τον τρόπο παραγωγής αυτών των τροφίμων. Θα μπορούσε το πρόγραμμα να γινόταν σε επίπεδο Περιφέρειας και να αναλάμβαναν να το εφαρμόσουν οι τοπικές αγορές με την βοήθεια συνεταιρισμών ή και μεμονωμένων παραγωγών. Δεν υπάρχει καλύτερο για έναν μαθητή σχολείου να γνωρίσει από κοντά τον παραγωγού του τροφίμου που θα καταναλώσει. 

08/05/2023 02:56 μμ

Τις ποσότητες που διακινήθηκαν το 2022 στην ελληνική αγορά σκευασμάτων βιοδιεγερτών και μιγμάτων θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο ΣΠΕΛ πρωτοπόρος για άλλη μια φορά πραγματοποίησε την πρώτη καταμέτρηση στα προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από τα μέλη του ΣΠΕΛ. 

Οι Εταιρείες - Μέλη του ΣΠΕΛ διαχρονικά είναι αυτές που έχουν φέρει στην Ελληνική Αγορά καινοτόμες τεχνολογίες και πρωτοπόρα προϊόντα θρέψης και λιπάσματα, καθώς και ολοκληρωμένες λύσεις για την ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων θρέψης των καλλιεργειών της χώρας μας. 

Ο κλάδος της θρέψης φυτών αναπτύσσει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα βιοδιεγερτών που συμπληρώνουν τις λύσεις λίπανσης και είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας και τις ανάγκες του Έλληνα αγρότη. Συγκεκριμένα οι βιοδιεγέρτες αποτελούν προϊόντα που ενισχύουν το δυναμικό των καλλιεργειών, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της λίπανσης, αντιμετωπίζουν τις αβιοτικές καταπονήσεις των καλλιεργειών, αυξάνοντας την αντοχή των φυτών σε συνθήκες στρες, μειώνουν τις απώλειες των θρεπτικών στοιχείων, βελτιώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων και αυξάνουν το μετασυλλεκτικό χρόνο διατήρησής τους. 

Η διαμόρφωση της διαδικασίας για τη συγκέντρωση των στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας που πραγματοποιείται εδώ και έναν χρόνο από τα μέλη του ΣΠΕΛ και συγκεκριμένα από την Επιτροπή των βιοδιεγερτών του ΣΠΕΛ. 

Για το σκοπό αυτό έχει αναπτύξει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα καταμέτρησης, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς το χρήστη, που εγγυάται την ασφάλεια της ψηφοφορίας, εξασφαλίζει τη μη ταυτοποίησης του χρήστη (ανωνυμία) και τη καταγραφή του περιεχομένου της κάθε συμμετοχής (μυστικότητα). Μεγάλη και αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των εταιρειών- μελών του ΣΠΕΛ που συμμετείχαν στη διαδικασία, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη δυναμική αυτών των προϊόντων. Στη διαδικασία συμμετείχαν 42 εταιρείες, εκπροσωπώντας το 90% των εταιρειών που διακινούν προϊόντα λίπανσης με βιοδιεγέρτες στην Ελληνική αγορά. 

Οι κατηγορίες που συμπεριλήφθηκαν ως βιοδιεγέρτες είναι χουμικές ενώσεις, εκχυλίσματα φυκών, εκχυλίσματα φυτικών μερών, προϊόντα υδρόλυσης- αμινοξέα, μικροβιακά εμβόλια, ανόργανες ενώσεις, άλλες κατηγορίες, μίγματα βιοδιεγερτών -δυο ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες χωρίς θρεπτικά στοιχεία-, καθώς και μίγματα ιχνοστοιχείων με βιοδιεγερτές (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα ιχνοστοιχεία). 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το 2022 στην Ελληνική Αγορά διακινηθήκαν σκευάσματα βιοδιεγερτών συνολικού όγκου 4.482 τόνοι.

Παράλληλα, καταμετρήθηκαν και τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων με βιοδιεγερτικές ουσίες (μια ή περισσότερες βιοδιεγερτικές ουσίες με ένα ή περισσότερα κύρια ή/και δευτερεύοντα ΘΣ) σε στερεή και υγρή μορφή. 

Με βάση τα αποτελέσματα τα μίγματα Θρεπτικών στοιχείων εμπλουτισμένων με βιοδιεγερτικές ουσίες που διακινήθηκαν το έτος 2022 στην ελληνική αγορά ήταν 9.626 τόνοι. 

Με βάση τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ο κύριος όγκος των προϊόντων αυτών διακινούνται στην ελληνική αγορά με την εθνική νομοθεσία, δηλαδή είτε ως Λιπάσματα Νέου Τύπου (ΚΥΑ 291180_11034_02), είτε ως Υποβοηθητικά Ανάπτυξης Φυτών (ΚΥΑ 217217_04). 

Η συγκέντρωση στοιχείων για την αγορά των βιοδιεγερτών αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο που κατέχουν αυτά τα προϊόντα στον κλάδο των λιπασμάτων, καθώς και τη μεγάλη προστιθέμενη αξία που προσδίδουν στα ελληνικά γεωργικά προϊόντα με όρους ποιότητας και ποσότητας

03/05/2023 09:58 πμ

Το παράδειγμα της Ισπανίας που μηδένισε το ΦΠΑ σε μια σειρά τροφίμων αποφάσισε να ακολουθήσει και η Κύπρος. Την ίδια στιγμή στην χώρα μας φτιάχνουν «καλάθια» τα οποία δημιουργούν προβλήματα μόνο στους παραγωγούς. 

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο, σε Συνεδρία, στις 2/5/2023, έχει εγκρίνει Διάταγμα για τροποποίηση της νομοθεσίας για ΦΠΑ, ώστε να επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στις παραδόσεις ψωμιού, γάλακτος, αυγών, παιδικών τροφών και παιδικών πάνων, όπως και στα προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και στις πάνες ενηλίκων. 

Τα μέτρα αυτά είναι προσωρινού χαρακτήρα, και θα ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του διατάγματος μέχρι 31 Οκτωβρίου, 2023.

Σκοπός των μέτρων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών στην αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών σε βασικά προϊόντα που οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες λόγω των αυξήσεων που έχουν επέλθει διεθνώς και των συνεχών κρίσεων που ταλανίζουν τις οικονομίες και επηρεάζουν αρνητικά τις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Το δημοσιονομικό κόστος για την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 11 εκατ. ευρώ».

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μάκης Κεραυνός, από την πλευρά του τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο θα έχει διάρκεια μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζονται και άλλα προϊόντα στα οποία ενδέχεται να μειωθεί ο ΦΠΑ.

02/05/2023 01:57 μμ

Στις 22/3/2023 δημοσιεύθηκε η τεχνική αναφορά του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλι που κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), μετά από συντονισμό, σε επίπεδο ΕΕ, 15 κράτη μέλη της, καθώς και η Ελβετία και η Νορβηγία, πήραν δείγματα από 320 παρτίδες εισαγόμενου μελιού, προερχόμενες από 20 χώρες, τα οποία εν συνεχεία αναλύθηκαν στο JRC με διάφορες μεθόδους (EA/LC-IRMS, HPAEC-PAD, 1H-NMR) για την παρουσία εξωγενών σακχάρων.

Περίπου τα μισά δείγματα (147 από 320, ποσοστό 46%) ήταν ύποπτα για μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ.

Το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλό σε σύγκριση με τα ευρήματα από την προηγούμενη αντίστοιχη δράση της ΕΕ το 2015-17, όπου μόνο το 14% των δειγμάτων που αναλύθηκαν βρέθηκε ύποπτο. 

Οι συντάκτες της τεχνικής αναφοράς αποδίδουν την αύξηση αυτή στη χρήση νέων αναλυτικών μεθόδων με βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης, κάτι απόλυτα αναγκαίο αφού η νοθεία του μελιού έχει εξελιχθεί σε επιστήμη με στόχο να ξεγελάει και τις πιο προηγμένες μεθόδους όπως την τεχνολογία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (ΝΜR). 

Μεταξύ νοθευτών κι εργαστηρίων υπάρχει μια κούρσα …εξοπλισμών και θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα δείτε άρθρα στο διαδίκτυο για το πώς ξεχωρίζουμε το νοθευμένο μέλι. Δεν το ξεχωρίζουμε ρίχνοντάς το σε νερό, καίγοντάς το και άλλα τέτοια ευφάνταστα κόλπα.

Ας σταθούμε όμως λίγο στο γιατί συμβαίνει αυτό: Γιατί το μέλι είναι μέσα στα έξι πιο νοθευμένα τρόφιμα παγκοσμίως; 

Επειδή το μέλι έχει μεγάλη ζήτηση. Επειδή το έχουν σε μεγάλη εκτίμηση οι καταναλωτές για τις υπέροχες οργανοληπτικές του ιδιότητες και για τις σπουδαίες βιολογικές του δράσεις που προάγουν την υγεία. Επειδή και μόνο η φράση «με μέλι» σε μια συσκευασία αυξάνει τις πωλήσεις….

Για αυτό και η νοθεία του μελιού δεν αποτελεί απλά μια οικονομική απάτη αλλά θέτει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών που, αντί μιας υπερτροφής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό τους, θα φάνε ένα μίγμα σιροπιών με χρωστικές και άλλα πρόσθετα που -ακόμα κι αν δεν αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία- σίγουρα δεν προσφέρει αυτά που περιμένει από το μέλι ο καταναλωτής.

Ας επιστρέψουμε για λίγο στην τεχνική αναφορά του JRC.
Οι περισσότερες ύποπτες παρτίδες προερχόταν από την Κίνα (66 από τις 89, ποσοστό 74%). Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μελιού (είναι μέλι;) παγκόσμια, με 329.000 μετρικούς τόνους το 2021 και η Ευρώπη εισάγει από εκεί, με τιμή 1,4 € το κιλό, σχεδόν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου μελιού που κυκλοφορεί στην ΕΕ. Ωστόσο δε θα βρει ποτέ κανείς στο ράφι κάποιο βάζο με μέλι Κίνας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ. 

Η περίφημη Οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι της ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης και αρκείται στην επισήμανση «μίγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ». Οπότε ο καταναλωτής είναι βέβαιος ότι το μέλι (;;) που αγοράζει προέρχεται από τον πλανήτη Γη κι όχι από εκείνον τον Γαλαξία πολύ-πολύ μακριά….

Η Κίνα όμως δεν πουλάει το μέλι (;) της μόνο απευθείας. Μπορεί να μπει στην ΕΕ π.χ. στην Βουλγαρία ως μέλι Βιετνάμ ή Ουκρανίας ή Τουρκίας (14 από τις 15 παρτίδες ύποπτες, ποσοστό 93%!) να αναμιχθεί με λίγο ντόπιο μέλι και να κυκλοφορήσει ως «μίγμα μελιών ΕΕ κι εκτός ΕΕ» σε κάμποσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  

Η Ομοσπονδία μας έχει προτείνει σειρά μέτρων κατά των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων μελιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεργάζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ένωση Ευρωπαίων Επαγγελματιών Μελισσοκόμων (EPBA), αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν οδηγηθούμε οι μελισσοκόμοι της Ευρώπης να εγκαταλείψουμε τη μελισσοκομία ως επάγγελμα. Προτάσεις έχουμε και διάθεση να αγωνιστούμε.

Όμως το βασικό ερώτημα που θέλουμε να απαντήσουμε εδώ είναι το πως μπορεί να προστατευτεί ο Έλληνας καταναλωτής:

1) Αναζητείστε ελληνικό μέλι είτε από παραγωγό είτε από μελισσοκομικό συνεταιρισμό είτε από Έλληνες τυποποιητές που στην ετικέτα τους αναγράφει ότι είναι ελληνικό μέλι. Η Ομοσπονδία μας έχει καταφέρει να είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας ή των χωρών προέλευσης στην ετικέτα του μελιού που συσκευάζεται στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για ελάχιστες άλλες χώρες –μέλη της ΕΕ κι είναι πανευρωπαϊκό αίτημα των μελισσοκόμων να αλλάξει η οδηγία ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι αγοράζει.

2) Να είστε πολύ επιφυλακτικοί με τα πολύ φθηνά μέλια που θα βρείτε στο ράφι.

3) Μην αγοράζετε μέλι από πλανόδιους «μελισσοκόμους» που έρχονται από …μακριά. Ζητείστε τους την άδεια πλανόδιου εμπορίου και το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο και ρωτήστε γιατί δεν υπάρχει νόμιμη ετικέτα με τα στοιχεία τους επάνω.

4) Δοκιμάστε αμιγή ελληνικά μέλια. Το πεύκο, το έλατο, η καστανιά, το θυμάρι, η πορτοκαλιά, η βελανιδιά και πολλά ακόμη, έχουν γεύσεις και αρώματα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν και δεν αντιγράφονται.

5) Επιλέγοντας ελληνικό μέλι επιλέγουμε ένα ποιοτικά άριστο, ασφαλές και υγιεινό μέλι, στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική μελισσοκομία, τους μελισσοκόμους και τις μέλισσές μας, που, με τη σειρά τους, στηρίζουν την ελληνική γεωργία και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

27/04/2023 10:19 πμ

Η μικροβιακή αντοχή στην κτηνοτροφία - η ικανότητα των μικροοργανισμών να αντιστέκονται στις αντιμικροβιακές θεραπείες, ιδιαίτερα στα αντιβιοτικά - θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με δράσεις μέσα από την ΚΑΠ. 

Αυτό αναφέρει η Κομισιόν και φέρνει σαν παράδειγμα την Ισπανία και Εσθονία, που συμπεριέλαβαν γερά μέτρα ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για την μείωση χρήσης αντιβιοτικών στο ζωικό κεφάλαιο με στόχο την μείωση της μικροβιακής αντοχής.

Η στρατηγική Farm to Fork ορίζει τον στόχο να μειωθούν κατά 50% οι συνολικές πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών στην ΕΕ για εκτρεφόμενα ζώα και στην υδατοκαλλιέργεια έως το 2030, με την οικονομική στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Η Επιτροπή ενέκρινε δέσμη και περαιτέρω δράσεις για την ενίσχυση της καταπολέμησης της μικροβιακής αντοχής.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι αποδεδειγμένο ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα οδηγεί άμεσα σε αυξημένη αντιμικροβιακή αντοχή στον άνθρωπο. Όπως τονίζει η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής πρέπει να ηγηθεί σε όλα τα μέτωπα, και η ΚΑΠ συμπληρώνει τις πολιτικές και τις οικονομικές δράσεις που διεξάγονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο.

Η στήριξη που χορηγείται στη βιολογική γεωργία συμβάλλει επίσης στην καλύτερη καλή διαβίωση των ζώων. Μειώνει επίσης τη χρήση αντιμικροβιακών, καθώς οι απαιτήσεις για χρήση αντιβιοτικών για ζώα που εκτρέφονται βιολογικά είναι πολύ πιο αυστηρές από ό,τι για τα ζώα με συμβατικές μεθόδους εκτροφής.

Για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2023-2027, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ συμπεριέλαβαν μέτρα για ειδική στήριξη για υψηλότερα επίπεδα καλής μεταχείρισης των ζώων και για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ.

Η Εσθονία προγραμμάτισε μια παρέμβαση για να υποστηρίξει τη συνεργασία μεταξύ κτηνοτρόφων με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων ελέγχου ή και εκρίζωσης για ασθένειες των ζώων με οικονομικό αντίκτυπο, όπως η λοιμώδης ρινοτραχειίτιδα και η ιογενής διάρροια των βοοειδών. Συνολικά έχει προγραμματιστεί για αυτό η κοινοτική στήριξη 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ιταλία παρέχει υποστήριξη στο πλαίσιο ενός οικολογικού συστήματος για τη μικροβιακή αντοχή και την καλή διαβίωση των ζώων (1,8 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσες πληρωμές της ΕΕ). Για να λάβουν στήριξη, οι αγρότες πρέπει να εφαρμόσουν πρακτικές που στοχεύουν στη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών και στην προώθηση της φιλικής προς την ευημερία διαχείρισης του κοπαδιού. 

Συνολικά, 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τη χρηματοδότηση της ΕΕ προορίζονται για τη στήριξη δράσεων στο πλαίσιο των eco-schemes και των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνολικά, αυτή η στήριξη στοχεύει να φθάσει το 23% των κτηνοτροφικών μονάδων της ΕΕ. 

Το ερώτημα είναι θα φτάσει το συγκεκριμένο πακέτο στήριξης και στους Έλληνες κτηνοτρόφους ή θα μείνουν ανενεργά αυτά τα προγράμματα στην χώρα μας; Θυμίζουμε το πρόγραμμα ευζωίας στην προηγούμενη ΚΑΠ δεν κατάφερε να «τρέξει».

07/04/2023 04:27 μμ

Φορτηγό με αυγά χωρίς σήμανση από τη Βουλγαρία εντόπισε και κατάσχεσε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. 

Τα αυγά θα διοχετεύονταν σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα, την Κω και στο Ρέθυμνο.

Το φορτίο δεσμεύθηκε από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει ότι κατόπιν ελέγχων που διενήργησε κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. σε φορτηγά οχήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, χθες Πέμπτη (6/4/2023), εντοπίστηκε φορτηγό όχημα με φορτίο 302.400 αυγών, τα οποία επρόκειτο να διατεθούν προς κατανάλωση στην ελληνική αγορά, εν όψει του Πάσχα, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν έφερε την απαραίτητη σήμανση. 

Κατόπιν άμεσου συντονισμού που επετεύχθη μέσω της προαναφερόμενης Ομάδας Εργασίας του ΥπΑΑΤ, των συναρμόδιων Υπηρεσιών (Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του ΥπΑΑΤ, Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΛΑΣ) διενεργήθηκε δέσμευση του φορτίου, από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Νομού Βοιωτίας και εν συνεχεία, το φορτίο μεταφέρθηκε σε φυλασσόμενο χώρο, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος και διερεύνηση ιχνηλασιμότητας του φορτίου που έφερε ελλιπή σήμανση, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η δεσμευθείσα ποσότητα των αυγών είχε προέλευση την Βουλγαρία και η διοχέτευσή τους στην Ελληνική αγορά θα λάμβανε χώρα σε επιχειρήσεις στη Γλυφάδα - Αττική, στην Κω και στο Ρέθυμνο.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζει σε αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά των παραβάσεων κανόνων εμπορίας και διακίνησης, βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με κάθε αρμόδιο Φορέα, Ομάδες Εργασίας και λοιπές διωκτικές αρχές για τη μείωση του κινδύνου που ενέχουν τα προϊόντα παράνομης διακίνησης για τη δημόσια υγεία και την αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών.

31/03/2023 02:21 μμ

Η τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (31/3) στην Αθήνα.

Στην συνέλευση παρευρέθηκε η κ. Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και στελέχη διοικήσεων του υπουργείου.

Η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχει η παρουσία του ΣΕΠΥ στην προστασία και θωράκιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Όπως τόνισε «από το πολλαπλασιαστικό υλικό ξεκινά η διαδικασία παραγωγής, η ποιότητα και η θωράκιση του προϊόντος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην διαδικασία έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου για πιστοποίηση του πολλαπλασιαστικού υλικού, σύμφωνα με τους Κανονισμούς της ΕΕ. «Αυτή η πιστοποίηση βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στην έναρξη εξαγωγών ακτινιδίων προς το Ισραήλ και τη Νότια Κορέα. Επίσης η χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να μην έχει προβλήματα με την ξυλέλα (Xylella fastidiosa) σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ», τόνισε. Υποσχέθηκε ακόμη ότι το ΥπΑΑΤ θα προχωρήσει στην απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου. Επίσης έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας στο ΥπΑΑΤ που βλέπει θετικά την μείωση των ανταποδοτικών τελών που πληρώνουν τα μέλη του ΣΕΠΥ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ, Αθανάσιος Τσούτσας, μίλησε για οργανωτικά κενά στο ΥπΑΑΤ λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του. «Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω φόρτου εργασίας», τόνισε στον ΑγροΤύπο.

Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση ο κ. Τσούτσας τόνισε ότι τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν τα μέλη του Συνδέσμου δεν έχουν ανταποδοτικό ρόλο. «Περίπου 3 εκατ. ευρώ που κάθε χρόνο πληρώνει ο κλάδος αλλά δεν παίρνουμε πίσω κάποια ανταποδοτική υπηρεσία», δήλωσε.

Απαντώντας εκ μέρους του ΥπΑΑΤ η κ. Καλογήρου ζητήσε τις προτάσεις του ΣΕΠΥ για τις ανταποδοτικές δράσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτούν από τα ανταποδοτικά τέλη.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΥ κ. Αλέξανδρος Διαμαντίδης, τόνισε ότι «πρέπει οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ να βγουν έξω και να κάνουν ελέγχους στα φυτώρια. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις γιατί εδώ και χρόνια γίνονται συνταξιοδοτήσεις και δεν αναπληρώνονται τα κενά».

Στελέχη του ΥπΑΑΤ πρόσθεσαν ότι εδώ και 3 χρόνια υπάρχουν αποφάσεις από το ΑΣΕΠ αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει κανένας γεωπόνος στο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Ευθύμιος Ν. Ευθυμιάδης, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της διοίκησης του ΣΕΠΥ επισήμανε ότι υπάρχουν δυναμικές βιομηχανίες σποροπαραγωγής στην χώρα που θέλουν να κάνουν εξαγωγές αλλά δεν μπορούν. Δύο μήνες χρειάζεται το ΥπΑΑΤ για να δώσει πιστοποίηση στους σπόρους. Αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για να μπορέσει να γίνει κάποια εξαγωγή σπόρων στις αγορές του εξωτερικού.

Η κ. Α. Μαυρίδου, προϊστάμενη Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι κάθε χρόνο η διαδικασίες στην ΕΕ γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Οι ρυθμοί της ΕΕ είναι υπερβολικά γρήγοροι για την Ελλάδα. Κάθε Ιούνιο γίνεται ένας αυστηρός Κοινοτικός Έλεγχος. Απαντώντας ο κ. Αθανάσιος Τσούτσας τόνισε ότι «ξαφνιαζόμαστε με τις αλλαγές σε Κοινοτικό Επίπεδο και βλέπουμε ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων στελεχών του ΥπΑΑΤ η χώρα μας αδυνατεί να τις εφαρμόσει. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ»

27/03/2023 01:59 μμ

Η Κομισιόν συστήνει στα κράτη μέλη της ΕΕ να προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους για τη νοθεία στο εισαγόμενο από τρίτες χώρες μέλι με σιρόπι ζάχαρης.

Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος «From the Hives», πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ συν της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Έγιναν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 320 αποστολές μελιού, που εισήχθησαν από 20 χώρες εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες), μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 147 δείγματα (46% του συνόλου) ήταν νοθευμένα με παράνομα πρόσθετα, που σημαίνει ότι δεν συμμορφώνονταν με την σχετική Οδηγία της ΕΕ για το μέλι (2001/110/ΕΚ του Συμβουλίου της 20ής ∆εκεµβρίου 2001). Η Ελλάδα, η Ελβετία και η Ιρλανία είχαν τα λιγότερα νοθευμένα δείγματα.

Η Κομισιόν παραδέχεται ότι μια απλή έρευνα δεν αρκεί για ανίχνευση της νοθείας. Είναι απαραίτητη η σωστή παρακολούθηση και συντονισμένη δράση συλλογής πληροφοριών ιχνηλασιμότητας, από τις πύλες εισαγωγής μέχρι και τους χώρους επεξεργασίας και συσκευασίας μελιού.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η νοθεία στο μέλι γινόταν από σιρόπια γλυκόζης αραβόσιτου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι έχουν αντικατασταθεί από σιρόπια που παρασκευάζονται κυρίως από ρύζι, σιτάρι ή ζαχαρότευτλα.

Η σημαντική διαφορά τιμής μεταξύ του αυθεντικού μελιού και των σιροπιών ζάχαρης εξηγεί γιατί η απάτη στο μέλι είναι εξαιρετικά επικερδής. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: η μέση μοναδιαία αξία της ΕΕ για το εισαγόμενο μέλι ήταν 2,32 ευρώ/κιλό το 2021, ενώ τα σιρόπια ζάχαρης από ρύζι διατίθενται σε περίπου 0,40 – 0,60 ευρώ/κιλό.

Η Κομισιόν τονίζει ότι αν και η νοθεία του μελιού μπορεί να μην αποτελεί άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί όμως προβλήματα τόσο στους έντιμους παραγωγούς μελιού όσο και στους καταναλωτές της ΕΕ.

22/03/2023 09:26 πμ

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή (17 Μαρτίου 2023), στην Μεταμόρφωση.

Η εταιρεία ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του σποροπαραγωγικού Ολλανδικού οίκου BEJO ZADEN στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Βελισσάρης, Γεωπόνος και μέλος της διοίκησης της εταιρείας, «με τα εγκαίνια των νέων γραφείων κάνουμε μια νέα αρχή.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και εμπορεύεται υβρίδια κηπευτικών. Διαθέτουμε ευρύ κατάλογο υβριδίων καρότου, παντζαριού και κρεμμυδιού, που είναι ήδη καθιερωμένα στην ελληνική αγορά. Εκτός από αυτά διαθέτουμε και πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως ραντίτσιο, kale κ.α.

Εγκαίνια εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ

Tα υβρίδιά μας διατίθενται σε όλη την Ελλάδα από τους κατά τόπους συνεργάτες μας, όπως είναι γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια. Τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάσαμε σε αποδεικτικό αγρό, στα Ίρια της Αργολίδας, 20 διαφορετικές ποικιλίες σαλάτας, μάλιστα έγινε και σχετική παρουσία στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία. Στόχος μας είναι να προτείνουμε στους παραγωγούς όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά και παραγωγικά υβρίδια. 

Η εταιρεία διαθέτει με μια καταρτισμένη ομάδα γεωπόνων οι οποίοι ανά πάσα στιγμή βρίσκονται δίπλα στους κατά τόπους γεωπόνους - συνεργάτες και παραγωγούς, παρέχοντας συμβουλές και δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Επιτέλους ήρθαμε στον δικό μας χώρο».

Εγκαίνια εταιρείας ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ

Από την πλευρά του ο κ. Nico Kikkert, διευθυντής της BEJO ZADEN και υπεύθυνος για την ανατολική Ευρώπη, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η εταιρεία μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα συνεργάζεται με 120 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το 2014 ξεκίνησε η συνεγρασία μας με την ΓΑΙΩΓΝΩΣΗ. Η Ελλάδα τότε είχε μια μεγάλη οικονομική κρίση με τα μνημόνια και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία. Παρόλα αυτά μετά από 9 χρόνια έχουμε καταφέρει να πετύχουμε όλους τους στρατηγικούς στόχους που είχαμε κάνει στον αρχικό σχεδιασμό και υπερδιπλασιάσαμε τον τζίρο. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι σε αυτό το νέο χώρο μπορείς να κάνεις «πρωταθλητισμό» στην ελληνική αγορά».  

08/03/2023 05:34 μμ

Τα ποιοτικά προβλήματα και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό συμπύρηνου ροδάκινου να πάει για χυμοποίηση και ένα μικρότερο να κατευθυνθεί στην παραγωγή κομπόστας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Αποστόλου, πρόεδρος της Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), «αν και ακόμη δεν έχουμε τα τελικά στοιχεία το 2022 είχαμε μια καλή ποσοτικά παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου της τάξης των 450.000 τόνων. Από αυτή την ποσότητα περίπου 30.000 τόνοι πήγαν στην κατάψυξη και ακόμη 10.000 τόνοι πήγαν εξαγωγή προς Βουλγαρία. Από τους περίπου 310.000 τόνους πάνω από το 51% πήγε για χυμοποίηση. Πολλά συμπύρηνα αγοράστηκαν για κομπόστα αλλά ήταν ποιοτικά ακατάλληλα - λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την συγκομιδή - και έγιναν χυμός. Έχουμε φέτος ρεκόρ 10ετίας στην παραγωγή χυμού.

Η τιμή παραγωγού για χυμό ροδάκινου το 2022 κυμάνθηκε από 15 μέχρι 25 λεπτά το κιλό. Αντίστοιχα η τιμή για κομπόστα ξεκίνησε από 31 λεπτά και για κάποιες ποικιλίες έφτασε μέχρι και 33 λεπτά το κιλό.

Μείωση της τελικής τιμής στο προϊόν είχαμε φέτος για την κομπόστα ροδάκινου ενώ αντίθετα αύξηση είχαμε για τον χυμό. Βέβαια από την άλλη είχαμε και φέτος μια αύξηση του κόστους στα κουτιά συσκευασίας κατά 10-12% και παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα η διεθνής τιμή της ζάχαρης.

Σοβαρό πρόβλημα - που θα το δούμε στο μέλλον - είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμή της κομπόστας από την χώρα μας μέχρι τον τελικό προορισμό. Για παράδειγμα η κομπόστα φεύγει από την χώρα μας στα 1,20 ευρώ το κιλό και στο ράφι του σούπερ μάρκετ της Γερμανίας πωλείται στα 2,19 ευρώ το κιλό. Είναι μεγάλη διαφορά αν σκεφτούμε ότι στο παρελθόν έφευγε από την Ελλάδα στα 69 λεπτά και έφτανε στο ράφι της Γερμανίας στα 99 λεπτά. Αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη οι υψηλές τιμές στο ράφι θα αναγκάσουν πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα προϊόντα.   

Οι εξαγωγές αυτή την περίοδο γίνονται με καλή ροή και χωρίς προβλήματα. Σε αυτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό η μειωμένη ισπανική και χιλιανή παραγωγή συμπύρηνου, που είχαν το 2022, λόγω των καιρικών συνθηκών. Να σας επισημάνω ότι οι Ισπανοί φέτος αναγκάστηκαν να κάνουν εισαγωγές από την χώρα μας για να καλυψουν την ζήτηση. 

Εκτίμησή μου είναι ότι φέτος αναμένεται να κάνουμε 11 εκατ. χαρτοκιβώτια εξαγωγές κομπόστας, ενώ οι μεγάλοι ανταγωνιστές μας οι Κινέζοι περίπου 6 εκατ. χαρτοκιβώτια (έχουν μια παραγωγή της τάξης των 35 - 37 εκατ. χαρτοκιβωτίων αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πάει για εγχώρια κατανάλωση). Μπορεί οι Κινέζοι να έχουν χαμηλότερη τιμή στο προϊόν αλλά τα μεταφορικά (ναύλα) μέχρι πριν δύο μήνες ήταν πολύ ακριβότερα, κάτι που δημιούργησε πρόβλημα στις εξαγωγές τους. Αυτή την περίοδο έχουν επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

07/03/2023 01:10 μμ

H Ελάνκο Ελλάς είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη νέα συνεργασία της με την εταιρεία Servalesa του ομίλου De Sangosse.

H εταιρεία Servalesa ιδρύθηκε το 1980 με βασική της αρχή: «Σε έναν κόσμο όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ποιότητα της διατροφής τους, σκοπός μας είναι να διασφαλίζουμε στους αγρότες ασφαλή, αειφόρα και κερδοφόρα αγροτική παραγωγή».

Το 2016 εντάχθηκε στον όμιλο εταιρειών της De Sangosse που αποτελεί ηγετική δύναμη στα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Στην παλέτα των προϊόντων της Servalesa περιέχονται βιοδιεγέρτες προσανατολισμένοι στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας των φυτών, μικροοργανισμοί και εξειδικευμένα προϊόντα θρέψης.

Η εταιρεία Servalesa δραστηριοποιείται με τα προϊόντα της σε περισσότερες από 50 χώρες και στόχος της είναι μέχρι το 2030 να συνεχίσει την δυναμική της ανάπτυξη στα βιοδραστικά προϊόντα διατηρώντας την Ηγετική της θέση

02/03/2023 04:15 μμ

Ενημέρωση από την εταιρεία FMC Χημικά Ελλάς.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023. Επίσης, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023, αλλά και για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.

Δείτε αναλυτικά και τις σχετικές ανακοινώσεις της εταιρείας FMC Χημικά Ελλάς

Για την καλλιέργεια υπαίθριου πεπονιού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του πεπονιού υπαίθρου εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Θεσσαλονίκης για το διάστημα 1/03/2023 - 28/06/2023.

Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων,  με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του πεπονιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Για την καλλιέργεια υπαίθριου καρπουζιού

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του καρπουζιού υπαίθρου (καλλιέργειες καλυμμένες με πλαστικά φιλμ) εναντίον των αφίδων (Aphis sp., Aphis gossypii) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας, Καβάλας, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης και από τον κ. Γαϊτανίδη Κλήμη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για το διάστημα 13/02/2023 - 12/06/2023.

Το καταστροφικό δυναμικό της αφίδας είναι γνωστό. Αναπτύσσει μεγάλους πληθυσμούς και απομυζά τους χυμούς από όλα σχεδόν τα όργανα του φυτού. Κιτρινίσματα ή/και συστροφή φύλλων, πτώση ανθέων ή/και καρπών είναι τα συνήθη αποτελέσματα της προσβολής. Η αφίδα είναι επίσης και σοβαρός φορέας ιώσεων και η έγκαιρη αντιμετώπιση της είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η καλλιέργεια με επιτυχία. Το VERIMARK® 20 SC είναι εντομοκτόνο επαφής και στομάχου. Καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την μειωμένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Η εφαρμογή του VERIMARK® 20 SC γίνεται με στάγδην άρδευση στα αρχικά στάδια προσβολής, κατά την εκκόλαψη των αυγών και την εμφάνιση των προνυμφών. Οι εφαρμογές μπορούν να ξεκινήσουν από το στάδιο των 2 φύλλων με δόση 37,5 κ.εκ/στρ. και μέχρι το πλήρες ξεσκέπασμα της καλλιέργειας. Το VERIMARK® 20 SC προσθέτει μια νέα λύση στην φυτοπροστασία του καρπουζιού και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία βοηθώντας τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

Για την καλλιέργεια μπρόκολου

ΘΕΜΑ: Verimark® 20SC κατ’ εξαίρεση έγκριση εναντίον της Yλέμυιας (Delia radicum) στην καλλιέργεια του μπρόκολου (Υ)

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χορήγησε άδεια διάθεσης στην αγορά στο εντομοκτόνο VERIMARK® 20 SC (δραστική ουσία: cyazypyr®), για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση στην καλλιέργεια του μπρόκολου υπαίθρου εναντίον της Υλέμυιας (Delia radicum) για χρήση εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Αργολίδας, Αρκαδίας και από τον Σαπουντζόγλου Μάρκο στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την περίοδο 1/06/2023-28/09/2023.

Η Υλέμυια συνήθως προσβάλει τη βάση των φυτών όπου και αποθέτει τα αυγά της. Οι νεαρές προνύμφες μετά την εκκόλαψη τους εισέρχονται μέσα στο φυτό και ανοίγουν στοές. Ως αποτέλεσμα της προσβολής αυτής, το φυτό μπορεί να ξεραθεί εντελώς. Το VERIMARK® 20 SC είναι ένα εντομοκτόνο επαφής και στομάχου που καταπολεμά όλα τα προνυμφικά στάδια και παράλληλα επιδεικνύει εξαιρετική ωο-προνυμφοκτόνο δράση. Περιέχει την δραστική ουσία cyantraniliprole, η οποία ανήκει στην χημική οικογένεια των ανθρανιλικών διαμιδίων και έχει ένα νέο τρόπο δράσης (IRAC group 28) μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων ρυανοδίνης των εντόμων, με άμεσο αποτέλεσμα την εξασθενημένη μυϊκή λειτουργία, παράλυση και ακολούθως θανάτωση των εντόμων-στόχων.

Το VERIMARK® 20 SC της FMC, αποτελεί ένα νέο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό προϊόν για τον έλεγχο της Υλέμυιας, τη στιγμή που οι διαθέσιμες λύσεις για τον έλεγχο του συγκεκριμένου εντόμου είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η εφαρμογή του μπορεί να γίνει με διαβροχή των φυταρίων στο στάδιο των 2 έως 5 φύλλων, 2-3 μέρες πριν τη μεταφύτευση. Η συνιστώμενη δόση είναι 15 κ.εκ προϊόντος ανά 1000 φυτάρια, εξασφαλίζοντας ότι όλο το προϊόν θα απορροφηθεί από τα φυτάρια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις συστάσεις σχετικά με το pH του ψεκαστικού διαλύματος. Το VERIMARK® 20 SC αποτελεί τη νέα λύση στην φυτοπροστασία του μπρόκολου και θέτει τις βάσεις για μια συγκομιδή με υψηλή εμπορική αξία, βοηθώντας παράλληλα τους παραγωγούς να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις της αλυσίδας τροφίμων, αλλά και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους.

02/03/2023 11:40 πμ

Τη νομοθετική ρύθμιση των Εθνικών Ανόργανων Λιπασμάτων ζητά ο ΣΠΕΛ (Σύνδεσμος Παραγώγων και Εμπόρων Λιπασμάτων) με επιστολή του στο ΥπΑΑΤ.

Εκπρόσωποι του ΣΠΕΛ αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα της θέσπισης νέας νομοθετικής εθνικής ρύθμισης για τα ανόργανα λιπάσματα, που υπήρχαν στον ΕΚ 2003/2003. Μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, απέστειλε νέα επιστολή στην Αρμόδια Υπηρεσία και στην Πολιτική Ηγεσία. Όπως αναφέρει στην επιστολή ο κλάδος των λιπασμάτων είναι εγκλωβισμένος σε ένα αναχρονιστικό και άκρως γραφειοκρατικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που έγινε πριν 20 χρόνια.

Η νέα ΚΥΑ έληξε στις 16/12/2022 και δεν έχει ανανεωθεί. Οπότε τώρα ισχύει η παλιά ΚΥΑ του 2002. Οι άδειες ενός νέου προϊόντος μπορούν να δοθούν είτε με την εθνική νομοθεσία είτε με την ευρωπαϊκή αλλά και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει γραφειοκρατικό πρόβλημα. Και μιλάμε για τα ανόργανα λιπάσματα, που αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς λιπασμάτων».

Εθνική νομοθεσία
Για κάθε νέο προϊόν θα πρέπει να κατατεθεί εθνικός φάκελος και η αρμόδια επιτροπή (ΤΕΓΕΛ) θα πρέπει να συνεδριάσει για να δώσει την έγκριση. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να φτάσει 6 έως 8 μήνες. Αλλά για να υπάρξει έγκριση πρέπει να συνεδριάσει η ΤΕΓΕΛ, που εδώ και δύο μήνες δεν το έχει κάνει.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Πρέπει να καταθέσει την αίτηση στην αρμόδια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αρχικά ζητούσαν να κατατίθεται στην πλατφόρμα η Δήλωση Βαρέων Μετάλλων των προϊόντων λίπανσης, στη συνέχεια η Δήλωση Συμμόρφωσης και τώρα ζητείται η ετικέτα των προϊόντων. Έχει δημιουργηθεί μια άτυπη διαδικασία προέγκρισης από υπάλληλο του ΥπΑΑΤ, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.    

Επιστολή
Η επιστολή του ΣΠΕΛ προς Δ/ση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μίχος Κων/νος Τμήμα Λιπασμάτων και Εδαφολογίας-ΥπΑΑΤ, κ. Μπαρδάκου, κ. Βλάχου, κ. Γιαννόπουλο, αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμοι κύριοι, 
Θεωρούμε απαράδεκτη και εξόχως εμπαικτική τη στάση του ΥπΑΑΤ έναντι ολόκληρου σχεδόν του κλάδου των λιπασμάτων, για το θέμα που μας ταλανίζει εδώ και μήνες. 

Η στάση σας αυτή, πλέον εγείρει ερωτηματικά περί των προθέσεων σας, εάν δηλαδή πραγματικά υπάρχει η βούληση επίλυσης ή πρόκειται περί διαβεβαιώσεων κενών περιεχομένου με στόχο τον εφησυχασμό μας. Αποτέλεσμα, να είναι ο κλάδος εγκλωβισμένος σε ένα αναχρονιστικό και άκρως γραφειοκρατικό εθνικό νομοθετικό πλαίσιο που έγινε πριν 20 χρόνια, χωρίς καμία πρακτική ενέργεια που θα επιφέρει επίλυση του θέματος. 

Παρά τις ως πρόσφατα ρητές διαβεβαιώσεις τόσο της Πολιτικής Ηγεσίας όσο και της Αρμόδιας Υπηρεσίας οτι θα υπάρξει νέα Υπουργική Απόφαση για ένα πιο σύγχρονο απλοποιημένο νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για την κυκλοφορία των συγκεκριμένων ανόργανων λιπασμάτων, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος. Τονίζουμε οτι αυτά, τα ανόργανα λιπάσματα, που αιτούμαστε να ρυθμιστούν, καλύπτονταν για 20 χρόνια με τον ΕΚ 2003/2033 και αντιπροσωπεύουν το 85% της αγοράς λιπασμάτων.

H παρούσα Εθνική νομοθεσία (ΚΥΑ 291180/11034/02) αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ανεπαρκής αφενός εξαιτίας της μεγάλης κωλυσιεργίας της ΤΕΓΕΛ, (έχει να συνεδριάσει από 16 Δεκεμβρίου!!) αλλά και αφετέρου λόγω της κατακόρυφης αύξησης των αιτήσεων των εταιρειών λιπασμάτων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας εθνικών λιπασμάτων (νέου τύπου). 

Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων αφορούν τα εν λόγω σκευάσματα ανόργανων λιπασμάτων και παρά το αίτημα του ΣΠΕΛ, στις 11/1/23, στην Αρμόδια Υπηρεσία για πιο συχνή σύγκλιση της ΤΕΓΕΛ, πάλι δεν υπάρχει καμία επιτάχυνση των διαδικασιών. Όχι μόνο δεν υπάρχει πρόνοια για τη λύση του προβλήματος, αλλά υπάρχει και εσφαλμένη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1009/2019. 

Οι εταιρείες καλούνται να δηλώνουν στην ψηφιακή πλατφόρμα των λιπασμάτων, όσα από τα λιπάσματα κυκλοφορούν με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1009/2019, ενώ έχει δημιουργηθεί μια άτυπη διαδικασία προέγκρισης, κάτι που δεν προβλέπεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, και έχει ρητά διευκρινιστεί και από την ΕΕ. 

Στην αρχή ζητούσαν να κατατίθεται στην πλατφόρμα η Δήλωση Βαρέων Μετάλλων των προϊόντων λίπανσης, στη συνέχεια η Δήλωση Συμμόρφωσης και τώρα ζητείται η ετικέτα των προϊόντων! Και όλα αυτά όχι με επίσημα έγγραφα, ώστε να ξέρουν οι εταιρείες λιπασμάτων τι πρέπει να κάνουν. Είναι προφανές ότι υπάρχει μια γενικότερη σύγχυση στον κλάδο.

Σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί και βάλλει τη γεωργία αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, αναρωτιόμαστε γιατί δημιουργούνται τέτοια προσκόμματα στον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και γιατί δεν προβαίνετε στην απλοποίηση της εθνικής νομοθεσίας. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να πλήττεται η βιωσιμότητα των εταιρειών, και η επιχειρηματικότητα, να περιορίζονται οι επιλογές του Έλληνα αγρότη, και να δημιουργούνται παραπλανητικά δημοσιεύματα για την ποιότητα των λιπασμάτων αυξάνοντας εν τέλει το κόστος παραγωγής. 

Ως ΣΠΕΛ και εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των Ελληνικών Εταιρειών και όλες τις Πολυεθνικές Εταιρείες λιπασμάτων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας, και αιτείται την άμεση επίλυση του θέματος, όπως επανειλημμένα έχετε δεσμευτεί, δηλαδή: 
1. την άμεση επίλυση του θέματος των πρώην λιπασμάτων ΕΚ για την εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. 
2. την προσαρμογή στον Κανονισμό 1009/2019 χωρίς καταχρηστικές επινοήσεις, που μόνο σκοπό έχουν την αύξηση της γραφειοκρατίας και την αναποτελεσματικότητα των ελέγχων.

21/02/2023 09:12 πμ

Σε λειτουργία βρίσκεται από σήμερα Τρίτη (21/2), μέσω του vouchers.gov.gr, το Market Pass (κάρτα αγορών). Πρόκειται για την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και την 15η Μαρτίου 2023. Η αίτηση υποβάλλεται μία φορά και κατόπιν η ενίσχυση πιστώνεται αυτόματα στην άυλη ψηφιακή κάρτα ή στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών (που το κράτος τις ορίζει στα 220 ευρώ για ένα μονομελές νοικοκυριό και προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού) και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. 

Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του προγράμματος. Βάση υπολογισμού για το κατά πόσο ένα φυσικό πρόσωπο δικαιούται το Market Pass είναι η Φορολογική Δήλωση του 2021.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:
είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Κατηγορία Κριτήρια
Άγαμοι, χήροι, εν διαστάσει - Οικογενειακό Εισόδημα έως € 16.000 - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 250.000
Έγγαμοι με ή χωρίς τέκνα / Με σύμφωνο συμβίωσης με ή χωρίς τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000
Μονογονεϊκές οικογένειες με ένα ή περισσότερα τέκνα - Οικογενειακό εισόδημα έως € 24.000, προσαυξανόμενο κατά € 5.000 για κάθε τέκνο/εξαρτώμενο μέλος/φιλοξενούμενο μέλος - Αξία ακίνητης περιουσίας κάτω των € 400.000.

Παραδείγματα
Ένα μονομελές νοικοκυριό θα ενισχύεται το επόμενο εξάμηνο με 22 ευρώ ανά μήνα, ενώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα χορηγούνται επιπλέον 10 ευρώ μηνιαίως.
Έγγαμο ζευγάρι χωρίς τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τέκνο δικαιούται το 10% από τα 220 + 100 ευρώ, δηλαδή 32 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 192 ευρώ (€32 x 6 μήνες)
Διαζευγμένος γονέας με δύο τέκνα δικαιούται το 10% από τα 220 + (2 x 100) ευρώ, δηλαδή 42 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 252 ευρώ (€42 x 6 μήνες)
Έγγαμο ζευγάρι με δύο τέκνα και ένα φιλοξενούμενο μέλος δικαιούται το 10% από τα 220 + (4 x 100) ευρώ, δηλαδή 62 ευρώ ανά μήνα και συνολικά 372 ευρώ (€62 x 6 μήνες).

Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση (πατήστε εδώ)

13/02/2023 12:40 μμ

Το ΙΝΚΑ – Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας κάλεσε τους καταναλωτές σε 7ήμερο «Μποϊκοτάζ» γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων για να καταπολεμήσει την ακρίβεια. 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «προφανώς δουλειά του ΙΝΚΑ δεν είναι η προστασία των παραγωγών αλλά των καταναλωτών.

Η αντίστοιχη κίνηση όμως θα δημιουργήσει πρόβλημα στις βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές, που στην συνέχεια θα καταλήξει στους κτηνοτρόφους με μείωση τιμής γάλακτος λόγο μείωσης της ζήτησης αυτών των προϊόντων στην λιανική αγορά. 

Τελικά μεγάλοι χαμένοι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί γάλακτος, ενώ θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αναφορές για αυξήσεις κερδών των σούπερ μάρκετ και η ακρίβεια καλά θα κρατεί και θα την βλέπουν καθημερινά οι καταναλωτές.

Το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι η υψηλή τιμή γάλακτος ή η τιμή πώλησης πώλησης των προϊόντων από κτηνοτρόφους, βιομηχανίες, συνεταιρισμούς και παραγωγούς-μεταποιητές. Το πρόβλημα είναι πως διαμορφώνεται η τελική τιμή των προϊόντων από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε τι κατάσταση βρίσκεται η αγορά σήμερα με συμφωνίες συμβόλαια κτλ. 

Θα αναφέρουμε λοιπόν τον τρόπο που τιμολογούν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υποθετικά το γιαούρτι των 250 γραμμαρίων ο παραγωγός/συνεταιρισμός/βιομηχανία θέλει να το πληρωθεί 1 ευρώ το τεμάχιο.

Η μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ λοιπόν λέει ότι η τιμή θα διαμορφωθεί ως εξής: τιμολογεί το προϊόν με 1,17 ευρώ. Κάθε χρόνο στις τιμές βάζει ένα 17% πάνω έκπτωση επί του τζίρου (χωρίς ΦΠΑ). Στον ένα μήνα ή τρίμηνο - ανάλογα την συμφωνία - ο παραγωγός κόβει πιστωτικό τιμολόγιο αυτό το ποσό (17 λεπτά) στο σούπερ μάρκετ. Στην τιμή το σούπερ μάρκετ προσθέτει επίσης συν 7% έξοδα αποθήκης - μεταφοράς, συν 32,8% κέρδος, συν 3% απώλειες. Και μπορεί να γίνει αποδεκτό ότι θα υπάρχουν έξοδα αποθήκευσης και απώλειες αλλά αυτό που αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την τιμή του είναι η αύξηση 17% για την προώθηση και προβολή στο ράφι. Αυτό ουσιαστικά είναι ένα περαιτέρω κέρδος για το σούπερ μάρκερ που έρχεται να προστεθεί στο 32,8%.

Με όλα αυτά το γιαούρτι φτάνει να πωλείται με ένα «καπέλο» 59,8 λεπτά και φτάνει στην τιμή λιανικής το ποσό 1,598 ευρώ και αν βάλουμε συν το ΦΠΑ που είναι 13% η τελική τιμή του γιαουρτιού φτάνει στα 1,80 ευρώ το τεμάχιο. Αν οι παραγωγοί δεν δεχτούν αυτούς τους όρους απλά βγαίνουν εκτός αγοράς. 
 
Από την άλλη η βιομηχανία  τροφίμων, οι συνεταιρισμοί και οι παραγωγοί δουλεύουν με κέρδη 2-5% και επωμίζονται τις επιστροφές των ληγμένων προϊόντων, οι οποίες είναι ένα σημαντικό κόστος, καθώς τα σούπερ μάρκετ θέλουν να έχουν συνεχώς τα ράφια τους γεμάτα. 

Εκτιμώ ότι η λύση για την ακρίβεια δεν είναι το λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά η ενημέρωση των καταναλωτών για τον τρόπο που κάνουν τιμολογήσεις οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και η πρόταση στήριξης των μικρών παραγωγών-μεταποιητών, των μικρών τοπικών και συνεταιριζόμενων παντοπωλείων και των ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων)».