Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πληρώνει ο ΟΠΕΚΑ ενίσχυση ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το 2018

26/05/2020 03:38 μμ
Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι την Παρασκευή (29 Μαΐου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους η εισοδηματική ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2018.

Η Διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι την Παρασκευή (29 Μαΐου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους η εισοδηματική ενίσχυση σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2018.

Η συγκεκριμένη ενίσχυση δίνεται όταν τα μέλη της οικογένειας κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Για την χορήγηση της εισοδηματικής ενίσχυσης απαιτείται αίτηση που υποβάλλεται στο ΚΕΠ του τόπου κατοικίας των ενδιαφερομένων από το μέλος της οικογένειας.

Οι αιτήσεις για κάθε ημερολογιακό έτος, υποβάλλονται από 25 Αυγούστου μέχρι 30 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται:

 • σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ και
 • σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ενός (3.001) ευρώ και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων (4.700) ευρώ.

Ακόμη η διοίκηση του ΟΠΕΚΑ ανακοινώνει ότι την ίδια ημέρα καταβάλλονται από τον Οργανισμό τα παρακάτω επιδόματα και παροχές: Επίδομα Παιδιού, Επίδομα Γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών.

Διευκρινίζεται δε ότι, η καταβολή του Επιδόματος Γέννησης αφορά στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν μέχρι και 30/4/2020. Η καταβολή του Επιδόματος Παιδιού αφορά στην 2η δόση του 2020 (Μάρτιος - Απρίλιος 2020).

Ειδικότερα, την Παρασκευή, 29 Μαΐου, θα δοθεί από τον Οργανισμό έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) που έχουν ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος στο νοικοκυριό τους. Η επιπλέον εισοδηματική ενίσχυση ανέρχεται σε 100 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ για κάθε επόμενο, με ανώτατο όριο τα 300 ευρώ συνολικά.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
21/09/2020 10:53 πμ

Αλλαγές στο εργόσημο και στην ασφάλιση με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών σε εργάτες γης, ζητά ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. 

Ακόμη στην ερώτησή του προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητά να μάθει τι θα ισχύσει το επόμενο εξάμηνο για τις μετακλήσεις εργατών γης. Επίσης ρωτά αν θα δημιουργηθούν βάσεις δεδομένων ασφαλισμένων και εργοδοτών και να θα γίνει αναβάθμιση του συστήματος παρακολούθησης και αποτύπωσης του εργοσήμου.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Η απασχόληση στην αγροτική παραγωγή (φυτική και ζωική), αλλά και στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων χαρακτηρίζεται από έντονη περιοδικότητα και ποικιλομορφία ως προς τις ανάγκες και την προσφορά.
 Ιδιαίτερα η συλλογή για όλα τα προϊόντα είναι δραστηριότητα εντάσεως εργασίας και σχετίζεται με την ανάγκη να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένο σύντομο διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της παραγωγής. 

Η ανάγκη που υφίσταται σε εργάτες γης κατά την καλλιεργητική περίοδο καλύπτεται περισσότερο από μόνιμα απασχολούμενους κατοίκους των περιοχών, Έλληνες και μετανάστες, ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αλλά την περίοδο συγκομιδής λόγω των αυξημένων αναγκών αναζητούνται λύσεις  είτε από τους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ - μισθωτών είτε μέσω της διαδικασίας μετάκλησης αλλά σε πολλές περιπτώσεις είναι και μετανάστες που δεν δικαιούνται να ασφαλιστούν

Επειδή οι ανάγκες σε εργάτες γης είναι μεγάλη και η απασχόληση στον πρωτογενή τομέα  έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες προτείνεται: 

1. Να δοθεί η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ - μισθωτών που είναι άνεργοι να εργάζονται με εργόσημο χωρίς επιπτώσεις στα δικαιώματά τους  ως προς την ανεργία και για όσο διάστημα είναι άνεργοι, χωρίς περιορισμό ημερομισθίων. 

2. Να δοθεί η δυνατότητα σε ασφαλισμένους ΕΦΚΑ - Αγροτών να εργάζονται με εργόσημο και η ασφαλιστική αξία του να συμψηφίζεται με τις πάγιες μηνιαίες εισφορές.
 
3. Να δοθεί η δυνατότητα σε ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ - μη μισθωτών, επαγγελματίες κλπ. να εργαστούν με εργόσημο, η ασφαλιστική αξία του οποίου να συμψηφίζεται με τις πάγιες μηνιαίες εισφορές. 

4. Να δοθεί δυνατότητα εφαρμογής για όλες τις Περιφέρειες της χώρας με νέες προθεσμίες η απλοποιημένη διαδικασία μετάκλησης της ΠΝΠ/90/01-05-20/, με βάση τις πραγματικές ανάγκες κάθε Περιφέρειας  και με διεξαγωγή όλων των απαιτούμενων ελέγχων για covid-19 και 

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

 • Προτίθεστε να εξετάσετε αυτή την πρόταση εν’ όψει μάλιστα περιόδου με έντονη ανάγκη σε εργάτες γης; Τι θα ισχύσει το επόμενο εξάμηνο για τις μετακλήσεις εργατών γης;
 • Τι θα πράξετε για την αναβάθμιση του συστήματος του εργόσημου και την αποτύπωση της πλήρους εικόνας, με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, ασφαλισμένων και εργοδοτών ώστε να διευκολυνθούν οι προτεινόμενες αλλαγές; Έχετε εκδώσει την Υ.Α του άρθρου 60 του ν.4635/19;». 
Τελευταία νέα
10/09/2020 11:38 πμ

Το θέμα ανέδειξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), που είχε προειδοποιήσει και τα μέλη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ειδοποιητήρια δέχονται από τον ΕΦΚΑ αρκετοί αγρότες με φωτοβολταϊκά, προκειμένου να πληρώσουν παλιότερες εισφορές.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΠΣΑΦ κ. Κώστας Σπανούλης, ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ καλεί αγρότες με φωτοβολταϊκά που ασφαλίστηκαν κανονικά στον τότε ΟΓΑ το 2011, 2012 και μετέπειτα, να πληρώσουν την διαφορά που προκύπτει από την υποχρέωσή τους την περίοδο εκείνη (βάσει του τότε Νόμου), προκειμένου να παραμείνουν ως αγρότες στον ΟΓΑ, να μεταπηδήσουν στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση, από τις 7 που υπήρχαν τότε και ήταν φιξ τα ποσά των χρεώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανούλη αρκετοί αγρότες με πάρκα έκαναν τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, όμως λόγω της γραφειοκρατίας που επικρατεί στις υπηρεσίες του τότε ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ), ίσως και το αίτημά τους να μην έφτασε ποτέ από τις περιφερειακές υπηρεσίες στα κεντρικά, είτε να μην εξετάστηκε κ.λπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν αγρότες που φαίνεται ότι έχουν υπόλοιπο προς τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν μεταπήδησαν ως έπρεπε στην ανώτατη κατηγορία.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις παραγωγών που είτε αμέλησαν να κάνουν τις απαιτούμενες ενέργειες, είτε δεν τις έκαναν εκκουσίως. Αυτές λοιπόν όλες οι κατηγορίες δέχονται σήμερα ειδοποιητήρια να πληρώσουν εισφορές αναδρομικά έως και 1.800 ευρώ.

Στο σημείο αυτό λοιπόν αναδεικνύονται για μια ακόμα φορά τα κενά της δημόσιας διοίκησης και ιδίως του ΕΦΚΑ, σε σχέση με τους αγρότες, που αναγκάζονται να περιμένουν εώς και τέσσερα χρόνια για να φανούν ασφαλισμένοι στον φορέα τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συναλλαγές τους γενικότερα.

08/09/2020 09:23 πμ

Από εδώ και εις το εξής ο e-ΕΦΚΑ  θα εκδίδει ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους. 

Συγκεκριμένα, σήμερα αναρτώνται από τον e-ΕΦΚΑ τα ενιαία ειδοποιητήρια ασφαλιστικών εισφορών (κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ) μηνός Ιουλίου του 2020 των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοτελώς απασχολούμενων με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 15η Σεπτεμβρίου. 

Όπως υποστηρίζει ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, «μετά από την υλοποίηση της δέσμευσής μας για ενιαία πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων στην ίδια ημερομηνία, σήμερα προχωράμε σε κάτι εξίσου σημαντικό.

Ακόμα ένα βήμα απλούστευσης και εκσυγχρονισμού του ασφαλιστικού συστήματος πραγματοποιείται στον e-ΕΦΚΑ ως αποτέλεσμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4670/2020 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020. 

Η νέα απλουστευμένη και εκσυγχρονισμένη διαδικασία ειδοποίησης των ασφαλισμένων θα είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βελτιώνει αισθητά την αποτελεσματικότητα του φορέα, θα μειώνει την γραφειοκρατία και θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη». 

07/09/2020 09:26 πμ

Ο ΟΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα (7/9/2020) αρχίζει η αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων των προγραμμάτων κοινωνικού, ιαματικού τουρισμού - εκδρομών και θεάτρου, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και εκείνα τα δελτία που οι κληρωθέντες δικαιούχοι δεν παρέλαβαν μέχρι τις 31/8/2020.

Η αναδιανομή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ, σε όσους από τους δικαιούχους υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στα αντίστοιχα προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2020. Ειδικότερα:

Στα προγράμματα Κοινωνικού-Ιαματικού και Εκδρομικού τουρισμού, η σειρά προτίμησης και ιδιαιτέρως η πρώτη επιλογή στην αίτηση συμμετοχής στα ανωτέρω προγράμματα, είναι αυτή βάσει της οποίας καθορίζεται σε ποιο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχουν οι δικαιούχοι με σειρά προτεραιότητας.

Έτσι, αν για παράδειγμα, δικαιούχος είχε επιλέξει ως πρώτη επιλογή το πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού αλλά κληρώθηκε στο πρόγραμμα του Εκδρομικού τουρισμού και δεν έχει εκτυπώσει το δελτίο του μέχρι τις 31/8/2020, επιτρέπεται να συμμετάσχει με σειρά προτεραιότητας στο πρόγραμμα του Κοινωνικού τουρισμού.

Αντιθέτως αν κάποιος δήλωσε στην αίτηση συμμετοχής ως πρώτη προτίμηση του το Εκδρομικό πρόγραμμα και κληρώθηκε σε αυτό (ανεξαρτήτως αν έχει εκτυπώσει ή όχι το δελτίο του), δεν μπορεί να συμμετάσχει με σειρά προτεραιότητας σε κανένα άλλο πρόγραμμα εκτός εκείνου του Εκδρομικού προγράμματος.

Προσοχή στα ακόλουθα:
Για να παραλάβουν οι δικαιούχοι τυχόν αδιάθετα δελτία του Κοινωνικού-Ιαματικού τουρισμού θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

Α. Κράτηση δωματίου σε τουριστικό κατάλυμα από τον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ κατάλογο των συμβεβλημένων τουριστικών καταλυμάτων, από το οποίο ζητείται να τους αποσταλεί επιβεβαίωση της κράτησης (π.χ. voucher).

Β. Από 7/9/2020, καταχώρηση στοιχείων σχετικών με την κράτηση του δωματίου (επωνυμία καταλύματος, διάστημα διαμονής) στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη στην αρχική σελίδα της επίσημης ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ www.opeka.gr από τους ίδιους τους δικαιούχους ή μέσω ΚΕΠ.

Γ. Οι δικαιούχοι θα πρέπει μετά από την καταχώρηση της κράτησης του δωματίου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ να προσέρχονται στο ΚΕΠ αυθημερόν (μετά από 30 λεπτά τουλάχιστον από την καταχώρηση) για να παραλάβουν τα δελτία τους.

Οι δικαιούχοι παραλαμβάνουν δελτία στα οποία αναγράφονται τα στοιχεία του τουριστικού καταλύματος στο οποίο έγινε η κράτηση. Τα δελτία ισχύουν μόνο για τα καταλύματα τα στοιχεία των οποίων είναι προεκτυπωμένα επί αυτών. Δελτία που δεν φέρουν προεκτυπωμένα τα στοιχεία της επιχείρησης κατά την εκτύπωση από το ΚΕΠ θεωρούνται ΑΚΥΡΑ.

Επίσης, τα δελτία είναι αυστηρώς προσωπικά και δεν επιτρέπεται να γίνεται χρήση από άλλα πρόσωπα, ακόμη και αυτά είναι μέλη της οικογένειας του/της δικαιούχου.

Για το πρόγραμμα δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου, η σειρά προτίμησης στην αίτηση συμμετοχής δεν επηρεάζει τη συμμετοχή στην αναδιανομή με σειρά προτεραιότητας. Έτσι, μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και των κληρωθέντων που δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι 31/8/2020.

Οι κατάλογοι με τις συμβεβλημένες επιχειρήσεις με τον ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για όλα τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.opeka.gr (συμβεβλημένες επιχειρήσεις αγροτικής εστίας) και αντίστοιχα (προγράμματα αγροτικής εστίας-πληροφορίες για δικαιούχους).

Για το 2020 υλοποιούνται επτά (7) προγράμματα :

1. Κοινωνικός τουρισμός 6ήμερων διακοπών για 50.000 δικαιούχους. Διάρκεια ισχύος από 6/7/2020 έως 10/5/2021.

2. Ιαματικός τουρισμόςγια 3.500 συνταξιούχους, με 6ήμερες διακοπές και 5 απλές λούσεις. Διάρκεια ισχύος για διαμονή σε κατάλυμα από 6/7/2020 έως 10/5/2021.

3. Παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα μέχρι και 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων ΛΑΕ, ηλικίας 6 έως 16 ετών. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε από τις 6/7/2020 έως τις 4/9/2020.

4. Τετραήμερες εκδρομές για 12.500 δικαιούχους με συμβεβλημένα τουριστικά γραφεία. Διάρκεια ισχύος από 6/7/2020 έως 10/5/2021.

5. Δωρεάν βιβλία για 130.000 δικαιούχους. Ειδικά για τα παιδιά το επιδοτούμενο ποσό ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά βιβλίο. Διάρκεια ισχύος από 6/7/2020 έως 10/5/2021.

6. Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου σε 32.500 δικαιούχους. Η διάρκεια ισχύος είναι από τις 6/7/2020 έως 10/5/2021.

7. Πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ(ΟΓΑ). Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή χρηματικού βοηθήματος ύψους 700 € σε 4.000 τρίτεκνες μητέρες και 1.000 € σε 1.000 πολύκνες μητέρες.

 

04/09/2020 04:09 μμ

Δεσμεύσεις Βρούτση στην Βουλή, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή Βοιωτίας του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη.

Δεσμεύσεις ανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή, ότι το επόμενο δίμηνο θα έρθει μια νέα εφαρμογή του «ΑΤΛΑΣ» που όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών θα βγουν ψηφιακά.

Κι αυτό θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο, τόνισε ο υπουργός, για να συνεχίσει: «Ο εξαιρετικός διοικητής του e-ΕΦΚΑ, που έχει την τεχνογνωσία και τη γνώση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα με το σχεδιασμό και με επιμονή, κατάφερε και μέσα στο επόμενο δίμηνο όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των αγροτών και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που μπήκαν στο πρώτο κύμα του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», θα έρθουν και αναδρομικά να πληρωθούν. Άρα, τι θα συμβεί; Δεν θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ούτε μία εκκρεμής σύνταξη αγροτών ούτε μία εκκρεμής σύνταξη χηρείας, όχι τώρα, αλλά για πάντα».

Για τα ανεξόφλητα έξοδα κηδείας

«Από τις 7 Ιουλίου του 2020, αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορούσε να το είχε κάνει, το λύσαμε. Ήρθα σε συνεννόηση, εν μέσω πανδημίας, με τηλεδιάσκεψη με τα γραφεία τελετών, υπήρξε ένα πλαίσιο συμφωνίας και φτιάξαμε για πρώτη φορά ηλεκτρονική πλατφόρμα και από τις 7 Ιουλίου του 2020 και μετά, όποια κηδεία και αν γίνεται, τα έξοδα κηδείας δίνονται αυτόματα. Εμφανίστηκε μαύρο χρήμα, το οποίο κρυβόταν δια μέσω των παραστατικών, χάνεται η γραφειοκρατία, εκατό χιλιάδες λιγότερες συναλλαγές στον e-ΕΦΚΑ με αυτήν την κίνηση αυτής της Κυβέρνησης, αυτής της διοίκησης του Υπουργείου Εργασίας.

Για το παρελθόν που μας κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε εντολή να μην δίνονται τα έξοδα κηδείας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι από τις σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες εξόδων κηδείας, έχουν δοθεί οι τριάντα πέντε χιλιάδες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν όλα. Και οι σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες σε τσουβάλια εξόδων κηδείας αγροτών, θα δοθούν όλες, έχουν μείνει μόνο δέκα χιλιάδες. Ενημερώνω, λοιπόν και εσάς στη βάση της ερώτησης που καλά κάνατε και με ρωτήσατε», δήλωσε σχετικά με το πρόβλημα που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός.

Αναλυτικά η συζήτηση από τα πρακτικά της Βουλής

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 995/31-8-2020 επίκαιρη ερώτηση δευτέρου κύκλου του Βουλευτή Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γεώργιου Μουλκιώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα «Τεράστια τα προβλήματα στην λειτουργία του e-ΕΦΚΑ Αγροτών».
Θα απαντήσει ο κ. Βρούτσης, Υπουργός Εργασίας.
Κύριε Μουλκιώτη, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι ένα θέμα το οποίο το ξέρετε. Είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε και είμαι βέβαιος επίσης ότι σας απασχολεί.

Τα τμήματα αγροτών του e-ΕΦΚΑ σε όλη την επικράτεια είναι αντιμέτωπα με πολλές δυσλειτουργίες. Είναι, βεβαίως, πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα του e-ΕΦΚΑ αγροτών στη Στερεά Ελλάδα, που βρίσκεται εδώ και πάρα πολύ καιρό -και το γνωρίζετε- σε μια υπολειτουργία, με καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων οι οποίες μπορεί να φτάνουν και τα τρία χρόνια.  Δυστυχώς, είναι πάρα πολλά χρόνια για τους αγρότες.

Εκεί βεβαίως, στη Στερεά Ελλάδα, στη Λαμία, ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι αγρότες και οι συνταξιούχοι από το σύνολο της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τέσσερις οι υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται στο ΕΦΚΑ των αγροτών, οι οποίοι εκδίδουν αποφάσεις συνταξιοδότησης για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ όλων των νομών που εξυπηρετεί το τμήμα αγροτών του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας, της Βοιωτίας και της Εύβοιας και συμπεριλαμβάνεται και η νήσος Σκύρος.
Δυστυχώς, είναι ημιτελές και το εγχείρημα το οποίο κάνατε και πιλοτικά ξεκινήσατε από τη Στερεά Ελλάδα, να διευρυνθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης των αγροτών μέσω των κατά τόπους υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, καθώς η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, κύριε Υπουργέ, από τις δομές του πρώην ΟΓΑ περιορίστηκε σε ζητήματα ασφάλισης εισφορών μητρώου και λοιπά. Όμως, δυστυχώς έμεινε έξω το πολύ σημαντικό κομμάτι των συντάξεων και αυτό επίσης το γνωρίζετε.
Όμως, οι αγρότες βρίσκονται σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση -είναι γνωστό στους πάντες- η οποία επιτείνεται και από το γνωστό ζήτημα της πανδημίας. Περιμένουν επί σειρά ετών να πάρουν σύνταξη. Ακόμα δεν έχουν πάρει. Και δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, από το 2016 και εφεξής οι κυβερνήσεις κατέστησαν τους αγρότες αυτούς συνταξιούχους χωρίς σύνταξη.

Τίθενται, λοιπόν, τα ερωτήματα, καθώς παρά τις προσπάθειες οι οποίες έχουν γίνει, παραμένει το θέμα της συνταξιοδότησης ημιτελές, παραμένει σε εκκρεμότητα και αδικούνται αυτοί οι άνθρωποι.

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, για να δώσετε λύση σε αυτό το μακροχρόνια υφιστάμενο πρόβλημα; Σε ποιες ενέργειες πιστεύετε ότι πρέπει εφεξής να προβείτε;

Διότι η καθυστέρηση για συνταξιοδότηση αγροτών επί τρία χρόνια και να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση είναι κάτι το οποίο δεν είναι αποδεκτό από κανέναν από εμάς και από εσάς βεβαίως, από κανέναν.

Άρα, θέλω να μας πείτε σήμερα ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβείτε, προκειμένου αυτό το φαινόμενο να εξαλειφθεί πλέον. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το έχετε πει εδώ στη Βουλή εσείς προς τιμήν σας. Δεν μπορεί όμως, να συνεχιστεί μετά απ’ όλα αυτά τα οποία έχουν υποστεί οι άνθρωποι και βεβαίως, τις προσπάθειες που έχουν γίνει, που ξεκινάει ο «ΑΤΛΑΣ» και έχει δώσει μια πορεία. Όμως, έχουμε ένα θέμα το οποίο το γνωρίζετε και παρακαλώ πολύ να μας απαντήσετε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Μουλκιώτη, θέλω να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα γι’ αυτήν την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία και τη δυνατότητα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας να τοποθετηθώ όσον αφορά το ασφαλιστικό, τις παθογένειες στις οποίες αναφέρεστε και τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

Θέλω, λοιπόν, να ξεκινήσω από ορισμένα πράγματα, τα οποία ίσως δεν γνωρίζετε, γιατί είναι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος και δικαιολογείται.

Πρώτα και κύρια, να κάνω γνωστό στην εθνική αντιπροσωπεία ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του ν.4670/2020 που ψηφίσαμε εδώ το Φεβρουάριο του συγκεκριμένου έτους είναι η πιο ενθαρρυντική υπέρ των αγροτών του πρωτογενή τομέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην ιστορία της χώρας μας.

Εδώ έχω δώδεκα παρεμβάσεις, τις οποίες για λόγους συντομίας ερώτησης δεν μπορώ να αναφέρω αναλυτικά -θα τα καταθέσω, όμως, στα Πρακτικά- και βάσει των οποίων φαίνεται ότι για πρώτη φορά ασφαλιστικό σύστημα στην χώρα μας, ασφαλιστικός νόμος είναι τόσο κοντά στον αγροτικό πρωτογενή τομέα της χώρας μας, είτε από τις ειδικές ασφαλιστικές κλάσεις, είτε γιατί τους δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να έχουν εφάπαξ, είτε γιατί τους δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού δικαίωμα να έχουν επικουρική σύνταξη, είτε γιατί τους απαλλάσσει πλήρως εάν εργάζονται ως συνταξιούχοι αγρότες να μην έχουν περικοπή στη σύνταξή τους, είτε γιατί οι  ετεροαγρότες φτάνουν στο εισόδημα των 10.000 ευρώ και χωρίς να τους γίνει περικοπή στη σύνταξή τους. Δηλαδή, αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει για τον πρωτογενή τομέα διαμέσου του ασφαλιστικού ό,τι δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας μας.

Καταθέτω, λοιπόν, τις δώδεκα παρεμβάσεις του ασφαλιστικού, οι οποίες συμπυκνώνουν τις συγκεκριμένες θετικές δράσεις υπέρ των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Βρούτσης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Τώρα, κύριε Μουλκιώτη, έρχομαι στην ερώτησή σας που και εδώ οι απαντήσεις είναι καταλυτικές. 

Πρώτα και κύρια, να συμφωνήσω μαζί σας.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο χρόνο, γιατί πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα. Θα πω και στη δευτερολογία μου, αλλά θα ξεκινήσω από τις διαπιστώσεις.

Κύριε Μουλκιώτη, πράγματι το κόμμα σας, στο οποίο ανήκετε ως ΠΑΣΟΚ παλιά, ΚΙΝΑΛ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία σε όλα τα χρόνια των διακυβερνήσεων της χώρας αντιμετωπίζαμε διάφορα προβλήματα όσον αφορά το ασφαλιστικό. Δύο κυρίαρχες διαρθρωτικές παθογένειες υπήρχαν. Δεν λέω για τη λογική λειτουργίας του ασφαλιστικού. Ήταν οι ονομαζόμενες εικονικές ή ψεύτικες συντάξεις και οι εκκρεμείς συντάξεις. Αυτά τα δύο ήταν γάγγραινα για το ασφαλιστικό.
Πράγματι -Υφυπουργός μου ήταν ο κ. Κεγκέρογλου το 2012- με τιτάνιες προσπάθειες νικήσαμε την πρώτη παθογένεια, που ήταν παθογένεια δεκαετιών: Σαράντα χιλιάδες ψεύτικες συντάξεις στο ασφαλιστικό σύστημα, οι οποίοι έπαιρναν σύνταξη θανόντων και δεν μπορούσαμε να τους βρούμε ποτέ. Πέντε δισεκατομμύρια επιβάρυνε το ασφαλιστικό σύστημα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και πράγματι με τον «ΗΛΙΟ» και με την «ΑΡΙΑΔΝΗ» τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με πολιτικό κόστος, διότι υποβάλαμε σε μια δοκιμασία μεγάλη τους συνταξιούχους για αυτοπρόσωπη απογραφή, την 1η Ιουνίου του 2013 ξεκίνησε και χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά με τον «ΗΛΙΟ» το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Μέχρι τότε δεν ξέραμε τα στοιχεία του ασφαλιστικού. Ούτε μελέτες μπορούσαν να γίνουν, ούτε πόσους συνταξιούχους είχαμε, ούτε πόσες συντάξεις δίναμε, ούτε ποιοι ήταν οι συνταξιούχοι, δεν το ξέραμε. Από 1η Ιουνίου του 2013 το μάθαμε, από τότε δηλαδή που λειτούργησε πλέον η «ΑΡΙΑΔΝΗ» και δεν μπορούσε να γίνει καμία ταφή στην Ελλάδα αν δεν παίρναμε πρώτα τον ΑΜΚΑ, νικήθηκαν οι «μαϊμού» συντάξεις. Και πράγματι, η πρώτη μεγάλη παθογένεια νικήθηκε επί ημερών της διακυβέρνησης τότε Σαμαρά. Έτσι νικήσαμε την πρώτη μεγάλη παθογένεια.

Έρχομαι τώρα στη δεύτερη μεγαλύτερη παθογένεια. Η δεύτερη μεγάλη παθογένεια πράγματι υπήρχε και δεν ρίχνω ευθύνες για το παρελθόν. Στον ΣΥΡΙΖΑ όμως ρίχνω ευθύνες και το λέω διαχρονικά, διότι κορόιδευε τεσσεράμισι χρόνια την ελληνική κοινωνία λέγοντας ότι δεν υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις και αποδείχθηκε ότι είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτές που κληρονομήσαμε. Κορόιδευε δηλαδή συνεχώς η κ. Αχτσιόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ την ελληνική κοινωνία με παρουσία στην τηλεόραση. Το ψέμα κατακρίνουμε, δηλαδή. Πράγματι είναι μια παθογένεια δεύτερη και πολύ μεγάλη. Και το ερώτημα είναι πώς θα τη νικήσουμε.

Διαχρονικά έλεγα και λέω ότι δεν αντιμετωπίζεται με διορισμούς  περισσότερων υπαλλήλων, αντιμετωπίζεται με μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, αυτή που το 2014 είχαμε έτοιμη και σταμάτησε ιδεοληπτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και λέγεται «ΑΤΛΑΣ» ψηφιακή σύνταξη.

Κύριε Μουλκιώτη, θα σας πω τις ευχάριστες ειδήσεις στη δευτερολογία μου. Μόνο θα πω κάτι το οποίο είναι ήδη γνωστό στην ελληνική κοινωνία. Ήρθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Υπουργείο Εργασίας και εγκαινιάσαμε μαζί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Στις 23 Ιουλίου του 2020, ιστορική ημερομηνία, ξεκίνησε η λειτουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» ψηφιακή σύνταξη. Ξεκίνησε για δύο μεγάλες κατηγορίες, των αγροτών που υποβάλλουν από εκείνη τη στιγμή και μετά την αίτηση σύνταξής τους και της αιτίας θανάτου, της χηρείας, τις δύο πιο ευαίσθητες κατηγορίες. Από εκείνη τη μέρα όσοι αγρότες υποβάλλουν αίτηση ή περιπτώσεις θανάτου-χηρείας, παίρνουν τη σύνταξή τους, κύριε Πρόεδρε, ακούστε το αυτό, όχι σε τρία χρόνια, όχι σε δύο χρόνια, όχι σε μήνες, όχι σε βδομάδες, αλλά σε ένα δευτερόλεπτο. Και είναι πλέον χιλιάδες οι συντάξεις που έχουν εκδοθεί από εκείνη την ημερομηνία σε ένα δευτερόλεπτο.

Άρα, προς όλες εκείνες οι φωνές που ακούγονταν μέσα εδώ το προηγούμενο διάστημα και μου ασκούσαν κριτική ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει λέω πως είναι  πραγματικότητα, είναι κατάκτηση του ελληνικού λαού. Τα υπόλοιπα ευχάριστα για τους αγρότες θα σας τα πω στη δευτερολογία μου.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Πολύ ενδιαφέρον, κύριε Υπουργέ, αυτό. Ελπίζω και στην πράξη να αποδώσει, όπως το λέτε. Όμως εξαντλήσατε και τη δευτερολογία σας και παρακαλώ στη δευτερολογία να το λάβετε υπόψη.

Ορίστε, κύριε Μουλκιώτη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, πράγματι ισχύουν τα όσα αναφέρατε σε σχέση με το ασφαλιστικό που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη του 2020. Προέβλεπε αυτά που προέβλεπε. Πράγματι αυτά προέβλεπε και θα κριθεί στην πράξη.

Έχει ήδη ξεκινήσει ο «ΑΤΛΑΣ» να εκδίδει τις ψηφιακές συντάξεις, ναι.

Παρά ταύτα όμως, παραμένει το ζήτημα του e-ΕΦΚΑ αγροτών. Μιλάμε για καθυστέρηση συντάξεων τρία χρόνια. Το ξέρετε. Θυμάστε ότι πριν έναν χρόνο περίπου, τον Οκτώβριο του 2019, είχαμε πάλι συζητήσει εδώ επίκαιρη δική μου, πάλι για τον e-ΕΦΚΑ αγροτών Στερεάς Ελλάδος συγκεκριμένα. Σήμερα μιλάμε για όλη την Ελλάδα.

Στον e-ΕΦΚΑ αγροτών Στερεάς Ελλάδος τότε το είχαμε εξηγήσει, το είχαμε πει, το είχατε παραδεχθεί ότι υπήρχαν καθυστερήσεις. Ε, αυτές οι ίδιες καθυστερήσεις ουσιαστικά υπάρχουν και σήμερα. Και εκεί είναι το ερώτημά μας, κύριε Υπουργέ. Δεν αμφισβητούμε ότι ο e-ΕΦΚΑ, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» εκδίδει για τους νέους συνταξιούχους τις συντάξεις. Πράγματι, όπως το είπατε, έτσι είναι. Τι γίνεται με τις καθυστερημένες; Υπάρχουν τεράστια νούμερα που έχουν καθυστερήσει και δεν εκδίδονται συντάξεις. Το σύστημα έχει φράξει.

Και να σας πω και κάτι; Μου έκανε εντύπωση γιατί λέτε ότι δεν αφορά μόνο υπαλλήλους, θα εκδίδονται αυτόματα. Δεν θα χρειάζεται μια μεταφορά δεδομένων σε αυτό το σύστημα; Δεν θα χρειάζεται κάποιος έλεγχος; Αυτά δεν πρέπει να γίνουν από κάποιον που να έχει μια εξειδίκευση ή να γνωρίζει κάπως τα πράγματα; Πώς θα γίνει αυτό; Αυτόματα δεν μπορούν να γίνουν, πρέπει να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Άρα, πρέπει να υπάρχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και όχι απλώς το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά το εξειδικευμένο δυναμικό.

Είναι γνωστό ότι δεν είναι μόνο στη Λαμία το ζήτημα του e-ΕΦΚΑ αγροτών, είναι και στην Πάτρα, είναι και στη Λάρισα, είναι παντού. Υπάρχει ζήτημα. Έχει φρακάρει το σύστημα για τους παλαιούς αγρότες, όχι αυτούς που βγαίνουν στη σύνταξη και είναι οι τυχεροί, θα έλεγα. Αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται κανένας να είναι ευχαριστημένος σήμερα, να υπάρχουν αγρότες δύο ταχυτήτων ή συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων και σε κάθε περίπτωση δε συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη. Εγώ έτσι τους ονομάζω. Μπορεί και εσείς να το υιοθετείτε αυτό. Γιατί, πράγματι είναι συνταξιούχοι και δεν παίρνουν σύνταξη. Και δεν μιλάμε για μια οποιαδήποτε κατηγορία ανθρώπων, μιλάμε για τους αγρότες και ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η υπολειτουργία του e-ΕΦΚΑ αγροτών με το λίγο, το λειψό προσωπικό που υπάρχει έχει και τα δεδομένα του ενδεχόμενου λάθους. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να ασχολείται με όλα, ενώ στις άλλες υπηρεσίες η απονομή των συντάξεων είναι αυτοτελής και ασχολείται κάποιος και τον έλεγχο τον κάνει κάποιος άλλος κλπ. Αυτά είναι διευκολύνσεις και διαδικασίες, οι οποίες υπάρχουν και πράγματι λαμβάνονται οι συντάξεις καλύτερα. Όμως εδώ υπάρχει ζήτημα. 
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ: Τι κάνουμε τώρα; Αυτό είναι το μείζον πλέον. Εσείς πώς το βλέπετε και πώς η Κυβέρνηση θα το δει; Γιατί από το 2019 που είχαμε μιλήσει και μόλις είχατε εκλεγεί στην Κυβέρνηση και είπατε ότι θα το δείτε το θέμα, συνεχίζεται η εκκρεμότητα, 2016-2017. Τόσα χρόνια; Πώς το αντιμετωπίζουμε; Τι θα πείτε;

Και πρέπει σήμερα, κύριε Υπουργέ, να πείτε τι θα γίνει για τους αγρότες, για τον e-ΕΦΚΑ αγροτών σε όλη την επικράτεια, πώς θα παίρνουν τις συντάξεις, πώς θα τελειώσει η εκκρεμότητα των καθυστερήσεων, όχι για τους από εδώ και πέρα, αλλά για το παρελθόν.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ και να λάβετε υπόψη τον χρόνο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου τώρα, γιατί ήρθε η ώρα να πω στον κ. Μουλκιώτη διά μέσου της ερώτησής του -καλοπροαίρετη πάντα- τις ευχάριστες εξελίξεις όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Επιτρέψτε μου όμως, να κάνω μια προσπάθεια ερμηνείας του τι λέει ο κ. Μουλκιώτης, που δέχομαι ότι είναι καλοπροαίρετα. Ο κ. Μουλκιώτης απαιτεί από τον Υπουργό Εργασίας, σήμερα συγκυριακά είμαι εγώ, να λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει στη χώρα πενήντα χρόνια. Και απαιτεί τώρα να λυθεί.

Σκεφτείτε, κύριε Μουλκιώτη, να μην έφερνα τη χαρμόσυνη είδηση ότι όλοι οι μελλοντικοί συνταξιούχοι της χώρας μας θα παίρνουν αυτόματα τη σύνταξή τους, να μην είχα αυτό το όπλο να το πω εγώ ως Υπουργός, που το δημιούργησε αυτή η Κυβέρνηση, που το δημιούργησε αυτός ο Υπουργός με το επιτελείο του, με αυτήν τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, τον Χρήστο τον Χάλαρη, τον εξαιρετικό διοικητή του e-ΕΦΚΑ μαζί με τους υποδιοικητές του και το εξαιρετικό προσωπικό. Κάναμε πράξη κάτι που είχαμε δεσμευθεί από το 2014 και έρχεται τώρα, που σημαίνει, κύριε Μουλκιώτη, ότι όλες οι νέες γενιές εργαζομένων θα παίρνουν τη σύνταξή τους σε λίγα δευτερόλεπτα. Τι άλλη απάντηση μπορεί να δώσει κάποιος γι’ αυτό;

Πράγματι τώρα, μου λέτε διά μέσου της ερώτησής σας «λύστε και το υφιστάμενο πρόβλημα», το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, θα φθίνει. Διότι χρόνο με τον χρόνο, καθώς θα απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό από τον e-ΕΦΚΑ και δεν θα ασχολείται με τις νέες συντάξεις, με μεγαλύτερη ταχύτητα θα λυθεί ένα πρόβλημα πενήντα ετών και θα το λύσουμε.

Έρχομαι όμως, πιο ειδικά να απαντήσω για τους αγρότες. Πριν από λίγο σας κατέθεσα τις δώδεκα σημαντικές θετικές παρεμβάσεις του ασφαλιστικού 4670 υπέρ του πρωτογενή τομέα.

Δεύτερον, κύριε Μουλκιώτη, να διευρύνω λίγο το θέμα για τους αγρότες. Τι κληρονομήσαμε; Θέλω να σας δώσω δυο-τρία στοιχεία να ενημερωθεί το κόμμα σας, διότι έχει και μια αξία. Διότι όταν αναλάβαμε το τιμόνι του Υπουργείου δεν πίστευα στα μάτια μου για δυο-τρία πράγματα επιπλέον για τους αγρότες. Πρώτον, είχε δοθεί, δεν είχε δοθεί, δεν το ξέρω, εντολή άτυπα και τα έξοδα κηδείας σαράντα πέντε χιλιάδων αγροτών δεν είχαν δοθεί ποτέ, ήταν σε τσουβάλια. Έξοδα κηδείας από το 2015. Σαράντα πέντε χιλιάδες. Και μου έχει γίνει και ερώτηση «τι κάνατε με τα έξοδα». Την είχατε κάνει και ερώτηση και θα σας απαντήσω και γι’ αυτό. Και δεύτερον, τι γίνεται με τους αγρότες, που συμφωνώ μαζί σας, με τις εκκρεμείς πλέον συντάξεις.

Τι είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Η οργάνωση του e-ΕΦΚΑ είχε μόνο επτά κέντρα εξυπηρέτησης των αγροτών σε όλη των Ελλάδα. Επτά κέντρα, επτά σημεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Και πράγματι, το παραδεχτήκατε. Ήρθαμε εμείς, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και άπλωσε την αρμοδιότητα των αγροτών σε όλη την Ελλάδα για να εξυπηρετούνται οι αγρότες. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι αγρότες. Το δεχτήκατε και εσείς και ξεκινήσαμε πιλοτικά τον Δεκέμβριο 2019, Ιανουάριο του 2020 με τη Στερεά Ελλάδα. Πράγματι, υπάρχει μια αναγνώριση ότι το έμπρακτο ενδιαφέρον φάνηκε διοικητικά και υπάρχει και μια πιο καλή αντιμετώπιση, χωρίς να λύσουμε τα προβλήματα και τις παθογένειες σε όλες τις περιφέρειες υπέρ των αγροτών.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

Δεύτερον -πάω σιγά-σιγά-, τι κάναμε με τα έξοδα κηδείας, τις σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες. Τι κάναμε; Πρώτον, λύσαμε και εδώ το πρόβλημα του μέλλοντος. Από τις 7 Ιουλίου του 2020, αυτό που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και μπορούσε να το είχε κάνει, το λύσαμε. Ήρθα σε συνεννόηση, εν μέσω πανδημίας, με τηλεδιάσκεψη με τα γραφεία τελετών, υπήρξε ένα πλαίσιο συμφωνίας και φτιάξαμε για πρώτη φορά ηλεκτρονική πλατφόρμα και από τις 7 Ιουλίου του 2020 και μετά, όποια κηδεία και αν γίνεται, τα έξοδα κηδείας δίνονται αυτόματα. Εμφανίστηκε μαύρο χρήμα, το οποίο κρυβόταν δια μέσω των παραστατικών, χάνεται η γραφειοκρατία, εκατό χιλιάδες λιγότερες συναλλαγές στον e-ΕΦΚΑ με αυτήν την κίνηση αυτής της Κυβέρνησης, αυτής της διοίκησης του Υπουργείου Εργασίας.

Για το παρελθόν που μας κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε εντολή να μην δίνονται τα έξοδα κηδείας, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι από τις σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες εξόδων κηδείας, έχουν δοθεί οι τριάντα πέντε χιλιάδες από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα και μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν όλα. Και οι σαράντα πέντε χιλιάδες εκκρεμότητες σε τσουβάλια εξόδων κηδείας αγροτών, θα δοθούν όλες, έχουν μείνει μόνο δέκα χιλιάδες. Ενημερώνω, λοιπόν και εσάς στη βάση της ερώτησης που καλά κάνατε και με ρωτήσατε.

Δεύτερον, με τις εκκρεμείς συντάξεις των αγροτών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Συντομεύετε, κύριε Υπουργέ.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κύριε Πρόεδρε, είμαι στην ευχάριστη θέση να πω -και αυτό ενώ η λειτουργία του «ΑΤΛΑΣ» είναι ήδη γνωστή, αποδέχεται πλέον η Βουλή ότι υπάρχει ψηφιακό σύστημα που βγαίνουν οι συντάξεις σε δευτερόλεπτο-, ότι το επόμενο δίμηνο θα έρθει μια νέα εφαρμογή του «ΑΤΛΑΣ» που όλες οι εκκρεμείς -προσέξτε τώρα- συντάξεις χηρείας και αγροτών θα βγουν ψηφιακά. Και αυτό, κύριε Μουλκιώτη, θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Επαναλαμβάνω ότι είναι πολύ σημαντική η καλή συνεργασία, να έχεις καλούς συνεργάτες. Ο εξαιρετικός διοικητής του e-ΕΦΚΑ, που έχει την τεχνογνωσία και τη γνώση πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα με το σχεδιασμό και με επιμονή, κατάφερε και μέσα στο επόμενο δίμηνο όλες οι εκκρεμείς συντάξεις των αγροτών και όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που μπήκαν στο πρώτο κύμα του ψηφιακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ», θα έρθουν και αναδρομικά να πληρωθούν. Άρα, τι θα συμβεί; Δεν θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ούτε μία εκκρεμής σύνταξη αγροτών ούτε μία εκκρεμής σύνταξη χηρείας, όχι τώρα, αλλά για πάντα. 

Και επιτρέψτε μου να κλείσω, λέγοντας κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Αυτό θέλω να έρθει ως πληροφορία και σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, για το νόμο σας, για το νομό του κάθε συναδέλφου Βουλευτή. Ρωτούν πολλοί πότε τους συμφέρει να πάρουν σύνταξη. Πέρα από τα διαδικαστικά, που για τον καθένα είναι τα ιδιαίτερα του, παρουσιάσαμε στο Υπουργείο Εργασίας το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του «ΑΤΛΑΣ».

Παραδείγματος χάρη, τον Μάρτιο του 2021 θα δοθούν ψηφιακά, το επόμενο κύμα, οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις των γιατρών, τον Νοέμβριο του 2021 ιδιωτικός τομέας και δημόσιος τομέας, μισθωτοί συν μηχανικοί και τον Δεκέμβριο του 2021 δικηγόροι, νομικοί και δημοσιογράφοι.

Άρα, λοιπόν, πότε συμφέρει κάποιον γιατρό, παραδείγματος χάρη, ο όποιος μπορεί ή κάποιον που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα να κάνει αίτηση; Συμφέρει, εάν μπορεί, να κάνει αίτηση όταν πλέον μπει σε λειτουργία το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για να πάρει τη σύνταξή του σε δευτερόλεπτα. Δεν είναι κάτι το οποίο συστήνω, εγώ απλά παραθέτω τα γεγονότα. Ο καθένας αποφασίζει πότε θα υποβάλει το αίτημα της σύνταξης του. Όμως ως λογική λειτουργίας του χρονοδιαγράμματος του «ΑΤΛΑΣ» αν κάποιος δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί με γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρόνο αναμονής, μπορεί παρακολουθώντας το χρονοδιάγραμμα να κάνει την αίτηση συνταξιοδότησης ακριβώς τη χρονική στιγμή που θα λειτουργεί και η δική του κατηγορία αυτόματα και ψηφιακά. Ευχαριστώ πολύ.

03/09/2020 09:44 πμ

Νέοι αγρότες του 2016 πήραν πριν λίγες ημέρες κι ενώ διανύουμε το 2020...

Υπομονή έως και τέσσερα χρόνια πρέπει να κάνουν οι νεοεισερχόμενοι στο αγροτικό επάγγελμα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου από γνώστες του θέματος και από καταγγελίες αναγνωστών, κάποιος που θα υποβάλλει αίτηση να ασφαλιστεί στον πρώην ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ), ενδέχεται να χρειαστεί για να ενταχθεί εν τέλει στον ΕΦΚΑ και να είναι ασφαλισμένος, να περιμένει δυο, τρία ή και τέσσερα χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός νέου αγρότη του 2016, που σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε πριν από λίγες μόλις ημέρες και αφού έχουμε περάσει το μισό και πλέον 2020, το χαρτί της έγκρισης από τον ΕΦΚΑ.

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το φορολογικό των αγροτών που δεν έχουν χαρτί έγκρισης από ΕΦΚΑ ότι είναι ασφαλισμένοι

Με αφορμή τώρα παράπονα αγροτών σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπισή τους και το αν απολαμβάνουν ή όχι το αφορολόγητο (έκπτωση φόρου), όλο αυτό το διάστημα που αναμένουν την έγκριση από τον ΕΦΚΑ, όπως μας είπε η φοροτεχνικός Κατερίνα Κουσουνή, από την Κατοχή Μεσολογγίου, που ασχολείται με τα λογιστικά αρκετών αγροτών, αρκεί το χαρτί της αίτησης για εγγραφή στον ΕΦΚΑ, για να είναι κλικαρισμένος ο κωδικός του παραγωγού, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με το αφορολόγητο.

Σημειωτέον ότι μόλις οι παραγωγοί πάρουν το χαρτί της έγκρισης από τον ΕΦΚΑ, πρέπει να πληρώσουν αναδρομικά τις εισφορές των προηγούμενων ετών, που όπως γράψαμε προηγουμένως φθάνουν και τα τέσσερα χρόνια. Στην περίπτωση αυτή βέβαια δεν υποχρεούται ο αγρότης σε εφάπαξ καταβολή του ποσού, αλλά συνήθως γίνεται διευκόλυνση με δόσεις, πέντε ή έξι συνήθως.

02/09/2020 01:57 μμ

Σβήνονται παθογένειες δεκαετιών σε σχέση με τις εκκρεμείς συντάξεις, λέει το Εργασίας.

Το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αναμένεται για πρώτη φορά η σταδιακή ένταξη στο σύστημα ΑΤΛΑΣ όλων των εκκρεμών συντάξεων για τις νέες συντάξεις αιτίας θανάτου (χηρείας) και πρώην ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ) που αφορά στους αγρότες από 1.1.2017 κι έπειτα.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε με τις δυο αυτές κατηγορίες οι οποίες πλέον εκδίδονται ψηφιακά μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Η επίτευξη και αυτού το στόχου σηματοδοτεί την οριστική εξάλειψη των εκκρεμών συντάξεων στις δύο αυτές μεγάλες κατηγορίες αφού θα απονέμονται και αυτές –όπως οι νέες συνταξιοδοτικές πράξεις- σε λίγα δευτερόλεπτα τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Παράλληλα συνεχίζεται η έκδοση και η σταθερή δημοσιοποίηση των εκθέσεων του συστήματος ΗΛΙΟΣ, φωτίζοντας ξανά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με το Εργασίας

Πιο συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ για τις συντάξεις προκύπτει:

 • Πλήθος συνταξιούχων: 2.487.657
 • Μηνιαίο ποσό εισοδήματος: 2.258.402.999,41€
 • Σύνολο μηνιαίου ποσού εισοδήματος από 01/01/2020: 18.016.307.923,37€
 • Μέση κύρια σύνταξη: 726,30€
 • Μέση επικουρική σύνταξη: 194,24€
 • Πλήθος νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση σύνταξης: 18.155
 • Σύνολο νέων συνταξιούχων με οριστική απόφαση σύνταξης από 01/01/2020: 134.960.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση είναι βασική επιδίωξη του υπουργείου η αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων που αποτελεί μία παθογένεια δεκαετιών στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Η απάντηση σε αυτή την παθογένεια είναι η «ψηφιακή σύνταξη- ΑΤΛΑΣ», η οποία έχει ξεκινήσει από τις 23.7 και η λειτουργία της αποτελεί τη μόνιμη, αποτελεσματική και εγγυημένη λύση του προβλήματος.

25/08/2020 01:27 μμ

Μια ακόμα κομβική αλλαγή που θα ισχύσει από φέτος και είναι προς όφελος των αγροτών.

Μέχρι και πέρσι κατά την πρόσκληση αλλοδαπών μετακλητών εργατών γης, οι αγρότες-εργοδότες, έπρεπε, να λαμβάνουν υπόψη μια σχετική απόφαση, η οποία όριζε ανά έτος συγκεκριμένο αριθμό εργατών που μπορούσε να χρησιμοποιήσει κανείς ανά στρέμμα και μετέπειτα να τους πληρώσει και να εμφανίσει και τις ανάλογες δαπάνες στα έξοδά του.

Από φέτος φαίνεται πως το όριο αυτό δεν θα ισχύσει καθόλου, ενώ αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από σχετική ενημέρωση του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, το οποίο ενημερώνει τους αγρότες σχετικά ενόψει έναρξης της συγκομιδής ελιάς αλλά και των υπόλοιπων προϊόντων.

Όπως μάλιστα μας είπαν από την διοίκηση του Επιμελητηρίου και συγκεκριμένα ο σύμβουλος κ. Μήντος, έλαβαν την σχετική διαβεβαίωση από τον γενικό γραμματέα του ΥπΑΑΤ Κώστα Μπαγινέτα, σε επικοινωνία που είχαν.

Το Επιμελητήριο εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση για το θέμα την Τρίτη 25 Αυγούστου, καλώντας τους ενδιαφερόμενους αγρότες να κάνουν αιτήσεις στην Αποκεντρωμένη, μιας και πλησιάζει η συγκομιδή της ελιάς, που φέτος έχει καλή παραγωγή και απαιτεί αρκετά χέρια.

Το ερώτημα που γεννάται πλέον είναι αν το όριο θα εξαλειφθεί και για τους εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο από τους παραγωγούς.

21/08/2020 11:52 πμ

Συνεχίζεται στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΑ η κατάθεση αιτήσεων από τους δικαιούχους της ενίσχυσης Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών.

Για όσους πολίτες δεν έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για το έτος 2019, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ανοίγει και θα παραμείνει στη διάθεση των δικαιούχων έως τις 31 Αυγούστου 2020. 

Για τους πολίτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για το έτος 2020, η πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει διαθέσιμη έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Το ποσόν της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται από 3.001 έως 4.700 ευρώ.

Δυνατότητα ψηφιακής αίτησης
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των πολιτών και της άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησής τους προχώρησε στη δημιουργία μιας ακόμη ψηφιακής πλατφόρμας -  συνεργασία ΟΠΕΚΑ, ΗΔΙΚΑ - που αφορά στην εισοδηματική ενίσχυση των Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών.
Ο πολίτης θα μπορεί πλέον ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του, με τους κωδικούς του TAXIS. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει τους ωφελούμενους απαλλάσσοντάς τους από τη γραφειοκρατική διαδικασία. Ταυτόχρονα αποφορτίζει τις δημόσιες υπηρεσίες από τη χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων με την κλασική μέχρι πρότινος διαδικασία.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με μέιλ ή με sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία λαμβάνει υπόψιν της και όσους από τους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτοί θα μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα τους συνδράμουν για την υποβολή της αίτησής τους και για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την πορεία της.

Η διεύθυνση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας (πατήστε εδώ).

Όσοι επιθυμούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις στους εξής συνδέσμους (πατήστε εδώ και εδώ).

19/08/2020 04:17 μμ

Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Αυξήσεις που αγγίζουν και τα 280 ευρώ το μήνα αναμένεται να δουν στο ύψος της προσωρινής σύνταξης που λαμβάνουν, χιλιάδες συνταξιούχοι από διάφορα ταμεία. Μεταξύ των συνταξιούχων που θα λάβουν αύξηση ακολούθως θα είναι και οι αγρότες (ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, νυν ΕΦΚΑ), καθώς αυτό προβλέπει η σχετική διάταξη.

Σύμφωνα με αυτήν, η προσωρινή σύνταξη στα ταμεία μισθωτών αυξάνεται στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους, αντί 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από τις 13/05/2016.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες το ποσό αυξάνεται στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των τελευταίων 12 μηνών, αντί του 50% που είχε υπολογιστεί στις αιτήσεις από 13/05/2016, βάσει Νόμου Κατρούγκαλου.

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αύξηση της προσωρινής τους σύνταξης έχουν ως επί το πλείστον υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά το Μάιο του 2016 και η σύνταξή τους παραμένει σε εκκρεμότητα

Σημειωτέον ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα για τους μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ (δηλαδή τους αγρότες) η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή τα 384 ευρώ και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, δηλαδή τα 768 ευρώ.

05/08/2020 03:10 μμ

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του μηνός Ιουνίου 2020 για 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες. 

Όπως τονίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ η καταληκτική ημερομηνία της πληρωμής είναι η Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ από τα αναδρομικά.

Συγκεκριμένα ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τα εξής: «Ξεκίνησαν με την προκλητική εξαίρεση της πλειοψηφίας των αγροτών από την ευεργετική διάταξη που σαν μέτρο ανακούφισης προέβλεπε έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές. Ενώ λοιπόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος της έκπτωσης 25% είτε πλήττονται από τον κορωνοϊό είτε όχι, οι αγρότες συνεχίζουν να αποκλείονται μέχρι και σήμερα.

Δεν αρκέστηκαν όμως σε αυτό. Συνεχίζουν ακάθεκτοι με τον αποκλεισμό των αγροτών από την εξαγγελθείσα πληρωμή εφάπαξ των αναδρομικών μέσα στο 2020. Από την καταφανώς αντισυνταγματική ερμηνεία που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στην απόφαση του ΣτΕ λείπει το αίσθημα δικαιοσύνης και στήριξης της μεγάλης πλειοψηφίας των ασθενέστερων οικονομικά. Έτσι, αναδρομικά θα δοθούν μόνο για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι σε επικουρικές και δώρα.

Ποσά αναδρομικών θα δουν μόνο όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ. Αφού οι αγρότες δικαιούνταν αναδρομικά από την επιστροφή των δώρων και η κύρια σύνταξή τους είναι χαμηλή, εξαιρέθηκαν λοιπόν ανερυθρίαστα όπως και οι λοιποί χαμηλοσυνταξιούχοι».

29/07/2020 10:46 πμ

Την Παρασκευή (31 Ιουλίου 2020) καταβάλλονται από τον ΟΠΕΚΑ τα παρακάτω επιδόματα και παροχές:

Επίδομα Παιδιού, Επίδομα Γέννησης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικό Επίδομα, Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Στεγαστική Συνδρομή, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, Σύνταξη Υπερηλίκων, Επίδομα Ομογενών, «Συνεισφορά δημοσίου του ν.4605/2019».

Ειδικότερα για το Επίδομα Παιδιού, πρόκειται για την τρίτη διμηνιαία δόση του 2020 και αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. 

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού» θα ενεργοποιηθεί και πάλι για την υποβολή νέων αιτήσεων. Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα τα οποία έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.

23/07/2020 03:34 μμ

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ παρουσίασε, την Πέμπτη (23/7), στο Υπουργείο Εργασίας, παρουσία του Πρωθυπουργού, την ψηφιακή απονομή σύνταξης - «ΑΤΛΑΣ». Όπως τονίστηκε το σύστημα θα ξεκινήσει με τους ασφαλισμένους αγρότες στον πρώην ΟΓΑ.

Κατά την πρώτη φάση θα απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και θα καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσει δηλαδή, στο τέλος του 2021, να απονέμει ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του e-ΕΦΚΑ.

Όπως υποστηρίζει η διοίκηση του Οργανισμού, πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Το σύστημα ΑΤΛΑΣ και η ψηφιακή απονομή των συντάξεων αποτελούν αναμφίβολα τον πρώτο και σημαντικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Θέλω να πιστεύω, ότι θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσθεσε ότι αυτό που έγινε σήμερα είναι μόνο η αρχή. «Απεγκλωβίζουμε σταδιακά πολλές κατηγορίες συνταξιούχων οι οποίοι ταλαιπωρούνται για μήνες ή για χρόνια. Προφανώς, το γνωρίζετε καλά, το γνωρίζουν και οι συνταξιούχοι  οι οποίοι μας ακούν, το πρόβλημα με τις συντάξεις είναι μεγάλο, είναι  διαχρονικό. Έπρεπε, όμως, από κάπου να ξεκινήσουμε. Και αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».

17/07/2020 02:05 μμ

Να καταθέσουν αιτήσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, καλεί ο ΟΠΕΚΑ τους δικαιούχους της ενίσχυσης Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα ευάλωτες οικονομικά οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Ημερομηνίες κατάθεσης αιτήσεων
Για όσους πολίτες δεν έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για το έτος 2019, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα ανοίγει και θα παραμείνει στη διάθεση των δικαιούχων έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Όπως επισημαίνει το Υπουργείο Εργασίας, όλες οι αιτήσεις που ήδη έχουν κατατεθεί από τους δικαιούχους χειρόγραφα θα περαστούν στο ηλεκτρονικό σύστημα μέσω των ΚΕΠ. 

Για τους πολίτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για το έτος 2020, η πλατφόρμα θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει διαθέσιμη έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Δυνατότητα ψηφιακής αίτησης
Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός, η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των πολιτών και της άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησής τους προχώρησε στη δημιουργία μιας ακόμη ψηφιακής πλατφόρμας -  συνεργασία ΟΠΕΚΑ, ΗΔΙΚΑ - που αφορά στην εισοδηματική ενίσχυση των Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών.

Ο πολίτης θα μπορεί πλέον ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώνει τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός του, με τους κωδικούς του TAXIS. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει τους ωφελούμενους απαλλάσσοντάς τους από τη γραφειοκρατική διαδικασία. Ταυτόχρονα αποφορτίζει τις δημόσιες υπηρεσίες από τη χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων με την κλασική μέχρι πρότινος διαδικασία.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με μέιλ ή με sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία λαμβάνει υπόψιν της και όσους από τους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτοί θα μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα τους συνδράμουν για την υποβολή της αίτησής τους και για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την πορεία της.

Η διεύθυνση της νέας ψηφιακής πλατφόρμας (πατήστε εδώ).

Ποσό ενίσχυσης
Θυμίζουμε ότι το ποσόν της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3000,01 έως 4.700 ευρώ.

Όσοι επιθυμούν να διαπιστώσουν αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος μπορούν να αναζητήσουν απαντήσεις στους εξής συνδέσμους (πατήστε εδώ και εδώ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η πληρωμή του επιδόματος του 2019 θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης των αιτήσεων στη ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ η εξέταση αιτήσεων, καθώς και η χορήγηση του επιδόματος για το 2020 θα ολοκληρωθούν το φθινόπωρο.

13/07/2020 11:18 πμ

Ξεκίνησε και θα συνεχιστεί έως τις 4/9/2020 το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ) για το έτος 2020.

Το πρόγραμμα αφορά την επί 16 ημέρες (15 διανυκτερεύσεις) φιλοξενία 1.500 παιδιών των δικαιούχων, ηλικίας 6 έως 16 ετών, σε παιδικές κατασκηνώσεις, συμβεβλημένες με τον ΟΠΕΚΑ.

Τα ονόματα των δικαιούχων για το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα μπορούν να αναζητηθούν στη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες καταχωρώντας ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του γονέα του παιδιού (πατήστε εδώ). 

Κάτω από τα στοιχεία του δικαιούχου γονέα εμφανίζεται το δελτίο παιδικού κατασκηνωτικού προγράμματος, το οποίο ο γονέας πρέπει να εκτυπώσει και να προσκομίσει στην κατασκήνωση.

Επισημαίνεται ότι κάθε γονέας δικαιούχος του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ μπορεί να εκτυπώσει ένα και μόνο δελτίο για κάθε του τέκνο.

Στην σελίδα του ΟΠΕΚΑ αναρτάται ο κατάλογος των συμβεβλημένων παιδικών κατασκηνώσεων (πατήστε εδώ), ενώ διευκρινίζεται ότι οι γονείς μπορούν να αποφασίζουν εκείνοι σε ποια κατασκήνωση - πάντα από τις συμβεβλημένες - θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους.

Ο ΟΠΕΚΑ επιδοτεί τις επιχειρήσεις που παρέχουν φιλοξενία σε δικαιούχους κατά τη διάρκεια ισχύος του παιδικού κατασκηνωτικού προγράμματος, ως εκ τούτου εκ μέρους των δικαιούχων ουδεμία οικονομική συμμετοχή προκύπτει για το έτος 2020.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους οφείλουν να τηρούν πιστά όλα τα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών και την αποφυγή ατυχημάτων. Ο ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ επισημαίνει ότι δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη για τυχόν παράτυπη συμπεριφορά των αρμόδιων των συμβεβλημένων κατασκηνώσεων.
 

13/07/2020 11:01 πμ

Την Παρασκευή (17 Ιουλίου) κλείνει προσωρινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων Α21 για το Επίδομα Παιδιού 2020, όπως άλλωστε συμβαίνει πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΑ, η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεν θα δέχεται νέες αιτήσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και καταβολή της 3ης διμηνιαίας δόσης για το 2020.

Μετά την ολοκλήρωση της πληρωμής, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων.

Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.

Συνιστάται, οι ενδιαφερόμενοι να έχουν εγκαίρως υποβάλει τη φορολογική δήλωση του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η 3η διμηνιαία δόση του 2020 (αφορά τους μήνες Μάιο και  Ιούνιο) θα καταβληθεί την Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 (τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει καθιερωθεί για το σύνολο των επιδομάτων).
 

02/07/2020 02:42 μμ

Συνεχίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τον ΕΦΚΑ. Όπως καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο, ενταγμένοι στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών το 2016 δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών μέχρι 120 δόσεις.

Η συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών έλαβαν ενημέρωση να πληρώσουν μαζεμένες τις ασφαλιστικές εισφορές τους που χρωστούσαν από τότε που μπήκαν στο πρόγραμμα. Και επειδή τα ποσά είναι μεγάλα θέλησαν να μπουν σε κάποια ρύθμιση για να καταφέρουν να τα εξοφλήσουν. Όμως τελικά δεν τα κατάφεραν.

Δηλαδή θέλουν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους αλλά δεν μπορούν.

Όπως επισημαίνουν οι καταγγέλλοντες στον ΑγροΤύπο, αυτό συμβαίνει επειδή ο ΕΦΚΑ δεν μπορεί να «διαβάσει» τις παλιές οφειλές των ασφαλισμένων. Μπορεί να δει μόνο τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών μετά τον Οκτώβριο του 2019.

Ο ΑγροΤύπος μίλησε και με ανταποκριτές ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) οι οποίοι μας ανέφεραν ότι το πρόβλημα με τις ρυθμίσεις οφειλών είναι μεγάλο και δεν μπορούν να δώσουν κάποια λύση.

 

01/07/2020 03:37 μμ

Ένας αγρότης από την κεντρική Ελλάδα χρειάστηκε... κάμποσες ημέρες ταλαιπωρίας, περιττών εξόδων και απώλειας πολύτιμου χρόνου, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφαλιστική του ενημερότητα.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο συγκεκριμένος παραγωγός λαϊκής αγοράς, αν και είχε πληρώσει κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, εντούτοις, έπρεπε να φθάσει έως τα γραφεία του οργανισμού σε άλλη... πόλη αρκετά χιλιόμετρα μακριά, για να εξασφαλίσει την ενημερότητα και μάλιστα... μετα κόπων και βασάνων, όπως χαρακτηριστικά μας λέει, αφού αν και είχε το αποδεικτικό ότι πλήρωσε κανονικά τις εισφορές, εντούτοις, δεν γινόνταν να εξασφαλίσει την ενημερότητα με διαφορετικό τρόπο. Μια ενημερότητα, που όπως ο ίδιος μας εξήγησε, χρειάζονταν για να ανανεώσει την άδεια λαϊκής αγοράς που διαθέτει, προκειμένου να βγάζει τα προς το ζην, πουλώντας αγροτικά προϊόντα.

Στα... κάγκελα δηλώνουν κι άλλοι αγρότες που χρειάζεται να κάνουν συναλλαγές

Σύμφωνα με τον ίδιο αγρότη, την ίδια ημέρα που πήγε για να πάρει την ενημερότητα, υπήρχαν κι άλλοι παραγωγοί που διαμαρτύρονταν για το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.

Σημειωτέον, όπως μας είπε ο ίδιος, ότι δεν είναι λίγοι οι αγρότες με άδεια σε λαϊκή που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην έκδοση της άδειας, καθώς τα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια, που αποφασίζουν γι’ αυτές, συνεδριάζουν πλέον λίγες φορές, λόγω του κορονοϊού.

30/06/2020 02:46 μμ

Αυτή τη στιγμή κάποιος αγρότης μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα για το 2020, αρκεί να έχει εξοφλήσει τις εισφορές ΕΦΚΑ για του μήνες του τρέχοντος έτους.

Όπως εξήγησε ένας νέος αγρότης που υλοποιεί σχέδιο βελτίωσης μιλώντας στον ΑγροΤύπο, χρειάστηκε για το πρόγραμμα να απευθυνθεί στον ΕΦΚΑ, προκειμένου να λάβει ασφαλιστική ενημερότητα, ότι δηλαδή δεν οφείλει εισφορές ΕΦΚΑ.

Η καθυστέρηση οφείλεται προφανώς στην διαδικασία εκκαθάρισης

Ο συγκεκριμένος αγρότης κατάφερε μεν να πάρει (ηλεκτρονικά μάλιστα) την ενημερότητα για να προχωρήσει με το πρόγραμμα, ωστόσο όπως μας είπε, διαπίστωσε, μιλώντας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ότι το έτος 2019 δεν έχει περαστεί στο σύστημα. Συνεπώς ακόμα και αν κάποιος αγρότης οφείλει εισφορές στον ΕΦΚΑ για το 2019, μπορεί να λάβει ενημερότητα τώρα, καθώς και οι τράπεζες δεν εξετάζουν καν τα παλιότερα έτη. Όμως όταν περάσει στο σύστημα του ΕΦΚΑ το έτος 2019, πολλοί θα είναι οι αγρότες, που θα κληθούν, να πληρώσουν τότε (μάλλον από φθινόπωρο), ενδεχόμενες οφειλές προς το ασφαλιστικό τους ταμείο και μάλιστα μαζεμένες, για να μπορέσουν να λάβουν (εφόσον αιτηθούν τότε) την ενημερότητα.

Παραγωγοί που βρέθηκαν πρόσφατα σε αυτή την κατάσταση και μελέτησαν τα δεδομένα θεωρούν ότι θα έπρεπε αυτό να γίνεται αυτόματα είτε πιο γρήγορα, ώστε και οι ενημερότητες που τους δίδονται να αφορούν όλα τα προηγούμενα έτη.

25/06/2020 03:18 μμ

Καμία ρύθμιση για τους 46.752 ασφαλισμένους του ΟΓΑ, που δικαιούνται έξοδα κηδείας, δεν περιλαμβάνει η παρέμβαση Βρούτση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. 

Όπως επισημαίνουν οι συνταξιούχοι, η σχετική υπουργική απόφαση που υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής σχετικής αίτησης από τους δικαιούχους, καλύπτει μόνο τις υποθέσεις εξόδων κηδείας που θα ανακύψουν στο εξής. Ακριβέστερα, καλύπτει μόνο όσες τέτοιες περιπτώσεις προκύψουν από τις 12 Ιουλίου 2020 και μετά, ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το πρόβλημα που ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και αφορά την ντροπιαστική εκκρεμότητα να μην έχουν χορηγηθεί τα έξοδα κηδείας για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ, δεν λύνεται! Αντίθετα, οι 46.752 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, που μάταια περίμεναν, αρκετοί εξ αυτών έως και μία τετραετία για να λάβουν τα έξοδα κηδείας για τα αγαπημένα τους πρόσωπα, θα συνεχίσουν να περιμένουν.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετικό Δελτίο Τύπου από τις 25 Μαΐου, το ΕΝΔΙΣΥ είχε γνωστοποιήσει ότι οι σχετικές αιτήσεις μεταφέρονταν σε τσουβάλια στην επαρχία! Με τη συνολική δαπάνη να υπερβαίνει τα 37,4 εκατ. ευρώ το υπουργείο Εργασίας έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση. 

Αντ’ αυτού στις 12 Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναγκάστηκε να εκδώσει Υπουργική Απόφαση δημιουργίας μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας στον e-ΕΦΚΑ ώστε να πληρώνονται τα έξοδα κηδείας, άμεσα, εντός 15 ημερών. Όμως στην απόφαση αυτή, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα για όσους δικαιούχους περιμένουν έως και τέσσερα έτη για να λάβουν την συγκεκριμένη παροχή.

Μάλιστα, με Δελτίο Τύπου, ο κ. Βρούτσης γνωστοποιούσε στο ευρύ κοινό ότι τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανέλαβε τα ηνία του Υπουργείου, διαπίστωσε περίπου 35.000 τέτοιες αιτήσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Αποσιώπησε όμως ότι ο ίδιος στο 11μηνο φρόντισε, όπως αποδεικνύεται από τα νούμερα, επί των ημερών του, να αυξήσει κατά 11.762 τις αιτήσεις αυτές…

Και προσθέτουν: «Έπρεπε να «χτυπήσει καμπανάκι» από το ΕΝΔΙΣΥ για να ενδιαφερθεί. Προφανώς, στα χνάρια των προκατόχων του, είχε πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθεί και όχι φυσικά με τα έξοδα κηδείας! Επίσης, φρόντισε από «τηλεοπτικού άμβωνος» μόλις την περασμένη Κυριακή να ενημερώσει τους πολίτες ότι μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες θα έχει λήξει το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Μόνο που η υπουργική απόφαση που ο ίδιος υπογράφει, λύνει μερικώς το πρόβλημα.

Ακριβέστερα, το λύνει για όσους θα χρειαστούν έξοδα κηδείας από τις 12 Ιουλίου και μετά. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία οι «άτυχοι» που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ίδια παροχή, θα πρέπει να… τσουβαλιάζονται οι αιτήσεις τους και να περιμένουν να πληρωθούν, χωρίς να γνωρίζουν το πότε και το πώς.

Περιμένουμε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να δώσει οριστική λύση σε ένα τόσο ευαίσθητο πρόβλημα.
Όχι άλλα ημίμετρα - όχι άλλες καθυστερήσεις
Επιτέλους, είναι θέμα αξιοπρέπειας όλων των ασφαλισμένων».

24/06/2020 01:15 μμ

Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών του Μαΐου 2020 για 1.213.257 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι μπορούν να κάνουν χρήση του ευεργετήματος της έκπτωσης 25% για τις τρέχουσες εισφορές Μαΐου, όπως προβλέπεται από το Νόμο 4690/2020 (ΦΕΚ 104 Α/30.5.2020). 

Όπως τονίζει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, βασικός όρος της έκπτωσης - η οποία είναι προαιρετική για κάθε επαγγελματία - είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του Μαΐου.

Επισημαίνεται ότι προκειμένου να επωφεληθεί της ανωτέρω έκπτωσης θα πρέπει να έχει πληρώσει τις εισφορές του προηγούμενου 4μηνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου - Απριλίου 2020. 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου του 2020 και εφεξής πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή των ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τράπεζας με την οποία συνεργάζονται.
 

22/06/2020 03:55 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε την τροποποίηση του προγράμματος προπληρωμής των συντάξεων του μηνός Ιουλίου 2020 για την ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και την αποφυγή συνωστισμού στα τραπεζικά καταστήματα και στα ΑΤΜ, ως εξής:

Οι συντάξεις των μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ), θα καταβληθούν: 

 • Στις 22 Ιουνίου 2020, ημέρα Δευτέρα για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.
 • Στις 24 Ιουνίου 2020, ημέρα Τετάρτη για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Οι συντάξεις των μη-μισθωτών (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), θα καταβληθούν στις 26 Ιουνίου 2020, ημέρα Παρασκευή.

Οι συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 29 Ιουνίου 2020, ημέρα Δευτέρα.
 

15/06/2020 11:16 πμ

Σε τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, αφού καταβλήθηκαν όλες οι πληρωμές για το 2018. 

Η οικονομική αυτή ενίσχυση καταβάλλεται σε ιδιαίτερα οικονομικά ευάλωτες οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται: σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ. 

Το Υπουργείο υπενθυμίζει ότι μετά την παύση χορήγησης του επιδόματος το 2017, ολοκληρώθηκε φέτος η καταβολή του για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις για το 2018, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία των αιτήσεων του 2019. 

Επιπλέον, μετά την πρόσφατη θέσπιση του επιδόματος γέννησης, το οποίο χορηγείται σε δεκάδες χιλιάδες μητέρες μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, βαίνει προς ψήφιση στη Βουλή τροποποιητική ρύθμιση ως προς  το επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών περιοχών, αμέσως μετά τη δημοσίευση της οποίας θα εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην οποία θα περιγράφεται η ειδικότερη διαδικασία για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του Ιουνίου. 

Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα θα απλοποιήσει τις διαδικασίες ώστε να διευκολυνθούν τόσο οι ωφελούμενοι από την χωρίς γραφειοκρατία διαδικασία όσο και να απαλλαγούν οι δημόσιες υπηρεσίες από τον διοικητικό φόρτο της χρονοβόρας διεκπεραίωσης των σχετικών αιτήσεων με την κλασσική μέχρι πρότινος διαδικασία.

Τέλος, εκτιμάται πως η πληρωμή του επιδόματος του 2019 θα γίνει αμέσως μετά την λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ η υποβολή και εξέταση αιτήσεων καθώς και η χορήγηση του επιδόματος για το 2020 θα ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο.