Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όλα είναι έτοιμα.
Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το αμέσως επόμενο διάστημα το πολυαναμενόμενο από τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής πρότζεκτ, που αφορά τις μικροπιστώσεις. Ένα πρότζεκτ που προβλέπει τη χορήγηση δανείων έως του ποσού των 25.000 ευρώ σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Οι πληροφορίες από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν πως όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν οι αιτήσεις. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει και εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο, το οποίο είχε υπογράψει τον περασμένο Οκτώβριο συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά και της Προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. κυρίας Α. Χατζηπέτρου, ως διαχειριστή του Ταμείου.
Σημειώνεται ότι το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται πως στο πρότζεκτ θα συμμετάσχουν συνολικά 6-7 τραπεζικά ιδρύματα, που εξέφρασαν ενδιαφέρον και πληρούν τους σχετικούς όρους.
Οι χρηματοπιστωτικοί αυτοί οργανισμοί, θα χορηγούν δάνεια επιμερισμένου κινδύνου ύψους από 3.000 έως 25.000 ευρώ, προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, προβλέπεται μηδενική επιβάρυνση των δανειοληπτών για τα δύο πρώτα έτη (μηδενικό επιτόκιο), ενώ για τα υπόλοιπα το ΠΑΑ θα χρηματοδοτεί άτοκα το 50% του κεφαλαίου κάθε δανείου και ως εκ τούτου το τελικό επιτόκιο θα είναι μειωμένο στο ήμισυ της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται και η δυνατότητα επιχορήγησης ανά δάνειο για την παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στους τελικούς αποδέκτες.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι αιτήσεις επρόκειτο να ανοίξουν αρχικά το αργότερο ως τις 31 Ιανουαρίου, όμως εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος η διαδικασία πήγε πίσω. Άπαξ και γίνει η αίτηση και μετέπειτα δοθεί η έγκριση, εκτιμάται, πως δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος για την εκταμίευση, ίσως μάλιστα αυτή να μπορεί να γίνει και εντός μηνός.
Απολογισμός της κατάστασης στην αγορά αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2023.
Στα θέματα που απασχόλησαν τη συζήτηση περιλαμβάνονταν ο αντίκτυπος των γεωργικών εισαγωγών από την Ουκρανία στους γεωργούς των γειτονικών χωρών της ΕΕ, οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές των εισροών, όπως η ενέργεια, οι ζωοτροφές και τα λιπάσματα, οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων στους καταναλωτές, ιδίως στους καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα και οι πιθανές συνέπειες της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τη χρήση νεονικοτινοειδών.
Ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Wojciechowski ενημέρωσε επίσης τους υπουργούς σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για την παροχή στήριξης μέσω του γεωργικού αποθεματικού σε γεωργούς στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Πολωνία, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις εισαγωγές προϊόντων δημητριακών, κράμβης και ηλίανθου από την Ουκρανία. Η οικονομική στήριξη, που αναμένεται να λάβουν αυτές οι τρεις χώρες, θα καταβληθεί λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τους εξαιτίας των εισαγωγών από την Ουκρανία, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στο εισόδηματά τους.
Η Επιτροπή προτείνει να κατανείμει 29,5 εκατομμύρια ευρώ στην Πολωνία, 16,75 εκατομμύρια ευρώ στη Βουλγαρία και 10,05 εκατομμύρια ευρώ στη Ρουμανία. Περισσότερα κονδύλια ζητούν οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών.
Η Ελλάδα δεν ζήτησε στήριξη από την ΕΕ αλλά περιορίζεται σε ενισχύσεις de minimis από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κατά την ανταλλαγή απόψεων, οι υπουργοί ενημερώθηκαν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την έκθεση που εκπόνησε τον Ιανουάριο η ευρωπαϊκή ομάδα προβληματισμού για το χοίρειο κρέας, οι συστάσεις της οποίας έτυχαν θετικής υποδοχής, καθώς και από τη λετονική και τη λιθουανική αντιπροσωπία σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γαλακτοκομική βιομηχανία στην περιοχή της Βαλτικής.
Οι υπουργοί Γεωργίας συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση των διεθνών γεωργικών αγορών, εστιάζοντας στα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τις σχέσεις με βασικούς εμπορικούς εταίρους και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες.
Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι ο γεωργικός τομέας της ΕΕ παρέμεινε πολύ ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά και αποδείχθηκε ανθεκτικός στις πρόσφατες κρίσεις, όπως η COVID-19 και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η προστασία των ευαίσθητων τομέων προκειμένου να διατηρηθεί η αυτάρκεια της ΕΕ. Εξέφρασαν την υποστήριξή τους για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ανάγκη να προωθηθεί η βιώσιμη γεωργία στην ΕΕ και παγκοσμίως.
Κατά τη συζήτηση, η Αυστρία ενημέρωσε σχετικά με τις γεωργικές πτυχές της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).
Ακόμη οι υπουργοί ενημερώθηκαν σχετικά με το μέλλον του πρωτοκόλλου ΣΣΒΑ ΕΕ-Μαρόκου, τις γεωργικές και δασοκομικές πτυχές του νομοθετήματος για την αποκατάσταση της φύσης, καθώς και την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με μια νέα συμφωνία για τους επικονιαστές.
Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα με τα οποία καθορίζονται οι προτεραιότητές του για τις εργασίες του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), με έμφαση στην προώθηση της μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και στην επίτευξη επισιτιστικής ασφάλειας για όλους.
Οι υπουργοί Γεωργίας ενέκριναν επίσης επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιουνίου 2023, στο Hyderabad, της Ινδίας.
Την ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης της Κρήτης, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, απειλεί η σκληρή -κατά τους διοικούντες της οργάνωσης- στάση που έχει αρχίσει και κρατά η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων, για λογαριασμό Ιρλανδικού fund.
Στο συγκεκριμένο fund έχουν περάσει εδώ και λίγο καιρό, όπως μας επιβεβαίωσαν και μέλη της διοίκησης της Ένωσης, οι οποίοι την Τρίτη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα, ρυθμίσεις της Ένωσης έναντι χρεών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης, η εν λόγω ρύθμιση είχε γίνει το 2017 με την τράπεζα με την ένταξη και στο άρθρο 106Β (προπτωχευτικός κώδικας) και προέβλεπε την παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας της οργάνωσης στο Τάλως. Από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων η ΕΑΣ είχε έσοδα, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με τα οποία υπολόγιζε να καλύψει τμήμα των δόσεων προς την τράπεζα, μετά και την σχετική περίοδο χάριτος που της δόθηκε. Εν τω μεταξύ, με το πέρασμα των ετών (από το 2017) η διοίκηση της ΕΑΣ μπήκε σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης, προκειμένου να επιτύχει καλύτερους όρους και σε αυτό το πλαίσιο παραχώρησε κάποια ακίνητά της, όχι όμως αυτό στο Τάλως.
Παρ' όλα αυτά, όπως και μας ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Σταύρος Γαβαλάς, είχε επέλθει συμφωνία, υπήρξε καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας ενώ μετά και την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου (υπ΄ αριθμ. 1/2023) για τους πλειστηριασμούς από funds, οι υπεύθυνοι της Ένωσης, ειδοποιήθηκαν από την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων ότι πρέπει να παραχωρήσουν και το ακίνητο στα Καμίνια. Σημειώνεται ότι το 2017 τα δάνεια ήταν 70 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα είναι 50 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους διοικούντες την οργάνωση. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τις εξελίξεις αυτές.
Πριν τη συνέντευξη Τύπου και την ευρύτερη δημοσιοποίηση του θέματος, είχαν καταθέσει ως Αναφορά στη βουλή, οι τοπικοί βουλευτές σχετική επιστολή (δείτε εδώ την πρωτότυπη Αναφορά) της Ένωσης, στην οποία επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Η ΕΑΣ Ηρακλείου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των συνεταιρισμένων αγροτών, μέσω του συντονισμού και της ενίσχυσης του έργου των αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να συνεχίσουν οι αγρότες-μέλη της να παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Από το 2017 η οργάνωση αναγκαστικά προχώρησε στη συμφωνία εξυγίανσης του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της, γνωρίζοντας όμως τη δυσκολία τήρησής της. Η νέα διοίκηση της οργάνωσης από το 2019 έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για την εξυγίανση της οργάνωσης, ενώ το έργο της, το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από διακρίσεις και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι πανθομολογούμενο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ενδελεχώς ο πρόεδρος της Ένωσης στην επιστολή που σας επισυνάπτουμε, ολοένα και δυσχεραίνεται η λειτουργία της Ένωσης, αφού το fund που έχει αγοράσει σε εξευτελιστική τιμή τα δάνειά της, με ενδεχόμενη σκοπιμότητα, απομυζά την οργάνωση, φαλκιδεύοντας κάθε προσπάθεια εξυγίανσής της και υπονομεύοντας συνολικά τη λειτουργία της. Παράλληλα, οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Ένωσης έχουν κατασχεθεί από το ΙΚΑ και την εφορία, ενώ δεκάδες εργαζόμενοι που καταβάλλουν καθημερινά φιλότιμες προσπάθειες για την εξυπηρέτηση του παραγωγού παραμένουν απλήρωτοι. Επειδή σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης, οι φορείς και η τοπική κοινωνία ζητούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της Ένωσης Ηρακλείου και επειδή είναι έτοιμο ένα νέο σχέδιο εξυγίανσης της οργάνωσης, παρακαλούμε, αφού λάβετε υπόψη την επιστολή, να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε».
Στην Αναφορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου απάντησε η Τράπεζα της Ελλάδος με έγγραφό της (δείτε εδώ), τονίζοντας ότι δεν εμπλέκεται σε συμφωνίες αγοραπωλησίας δανείων μεταξύ των πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και άλλων οντοτήτων.
Παρέμβαση και από την ΕΘΕΑΣ για το θέμα των funds
Η ΕΘΕΑΣ κρίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και συνεταιρισμούς, αφού περιουσίες και κόποι δεκαετιών έχουν μεταφερθεί σε υποπολλαπλάσιες τιμές. Οι διαχειριστές των funds δεν επιθυμούν την παραγωγική αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, αλλά τον εκβιασμό παραγωγών και συνεταιρισμών με μοναδικό στόχο την κερδοσκοπία. Είναι ακατανόητο, την στιγμή που απλοί πολίτες, αγρότες και συνεταιρισμοί ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών για να ολοκληρωθεί μια δικαστική απόφαση, ο Άρειος Πάγος μέσα σε επτά ημέρες από τη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών να γνωστοποιεί την απόφασή της, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στην ταχύτητα δημοσίευσής της. Ήταν άραγε τόσο επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική και παραγωγική ηρεμία να δημοσιευθεί η απόφαση και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί;
Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή αγρότες και συνεταιρισμούς και η υπαγωγή τους με επαχθείς όρους στα funds είναι δυνατόν να αποτελεί το πλαίσιο της διευθέτησης διαφορών παραγωγικών συνεταιρισμών και αγροτών; Όταν αγνοείται η κοινωνική και παραγωγική ηρεμία σημαίνει ότι προτεραιότητα αποτέλεσε η τυπική εφαρμογή δυσμενών όρων που εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο, την κερδοσκοπία. Δεν ασχολούμαστε με τις λίγες περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά και βρίσκουν τους κατάλληλους δρόμους για να προστατευθούν. Εμάς, μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί που αγωνιούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη στήριξη της υπαίθρου. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά νομοθετική.
Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία πριν να είναι αργά. Η ΕΘΕΑΣ συστρατεύεται με τους άλλους κοινωνικούς, οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους.
Mε αφορμή ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τα δάνεια των αγροτών, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, διαβίβασε στη Βουλή και έγγραφο της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τις πωλήσεις δανείων.
Στο έγγραφο αυτό η ΤτΕ δηλώνει ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να προβαίνουν σε πωλήσεις δανείων προς εταιρείες απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΑΑΔΠ) του ν. 4354/2015, οι οποίες δεν αδειοδοτούνται και δεν εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
«Οι σχετικές συμβάσεις πώλησης δυνάμει των οποίων λαμβάνει χώρα η πώληση των δανείων αποτελούν εμπορική συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών και δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αγορά δανείων λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού και δεν υφίστανται διοικητικές ρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο της πώλησης, τα πιστωτικά ιδρύματα ακολουθούν διαγωνιστικές διαδικασίες χωρίς να απαιτείται έγκριση ή ενημέρωση της εποπτικής αρχής, εφόσον εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες εσωτερικές τους διαδικασίες. Ως εκ τούτου η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται σε συμφωνίες αγοραπωλησίας δανείων μεταξύ πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων και των ανωτέρω οντοτήτων», αναφέρει στο έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας.
Η ερώτηση 47 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα εξής:
«Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, αγροτικές επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί θα αντιμετωπίσουν άγνωστες και ανέλεγκτες πρακτικές είσπραξης των κόκκινων αγροτικών δανείων, που είχαν λάβει από την πρώην Αγροτική Τράπεζα, και τα οποία είχαν περάσει στην διαχείριση της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση.
Πλέον, όπως αναφέρουν, η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, που έχει αναλάβει τη ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που κατέρρευσαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, μεταξύ των οποίων και της πρώην ΑΤΕ, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία, μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, πώλησης του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» από funds και εταιρείες διαχείρισης δανείων, η οποία, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 1ο εξάμηνο του έτους.
Το χαρτοφυλάκιο Ariadni, εμπεριέχει 97.000 δάνεια, λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ (14 δις οι συνολικές απαιτήσεις), από 13 υπό εκκαθάριση τράπεζες, τέθηκε προς πώληση, από τον ειδικό εκκαθαριστή PQH. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση «κόκκινων» δανείων εκτός του προγράμματος «Ηρακλής», που αφορά 53.000 οφειλέτες και 72 δανειακές συμβάσεις, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την Αγροτική Τράπεζα και ως εκ τούτου συνδέεται με αγρότες. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο σε ποσοστό άνω του 50% αφορά τα αγροτικά δάνεια της «κακής» Αγροτικής Τράπεζας, άρα τα δάνεια που πωλούνται σε funds συνδέονται κατά μεγάλο ποσοστό με την αγροτική οικονομία της χώρας και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις αγροτικής γης (υποθήκες).
Η πώληση στα funds δημιουργεί τον κίνδυνο να περιέλθουν σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, δάνεια που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή της χώρας και με τα παραγωγικά ακίνητα των αγροτών. Η μεταβίβαση των αγροτικών δανείων, θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για τους αγρότες δανειολήπτες, που, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και μετά, από ένα καθεστώς χαμηλής πίεσης από την PQH θα μεταβούν σε έναν σφικτό εισπρακτικό κλοιό από τους νέους κατόχους των δανείων, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ανακτήσεις στον συντομότερο δυνατό χρόνο.
Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου και η μη ελέγξιμη τακτική είσπραξης θα έχει ως συνέπεια οι αγρότες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις να βρίσκονται συνεχώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης και πλειστηριασμού της ενυπόθηκης αγροτικής γης.
Επειδή τα αγροτικά ακίνητα αφορούν αγροτική παραγωγική γη, τα οποία συνδέονται άμεσα με την αγροτική οικονομία της χώρας και τυχόν απώλεια τους από την κατοχή των αγροτών θα δημιουργήσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αγροτικής οικονομίας, άρα πρόκειται για ζήτημα που αφορά όχι μόνο την ατομική ιδιοκτησία των αγροτών αλλά την ίδια την αγροτική οικονομία, επομένως πρόκειται για ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Υπουργό:
- Για ποιους λόγους τα δάνεια των αγροτών δεν εντάχθηκαν εκ μέρους της Κυβέρνησης σε ένα ευνοϊκό πλαίσιο εξαίρεσής τους από το προς πώληση χαρτοφυλάκιο, δεδομένου ότι ανήκουν στο ΤΧΣ και άρα επιβάλλεται η παρέμβαση;
- Εάν δεν έχουν εξαιρεθεί ήδη τα εν λόγω δάνεια, προτίθεται και με ποιους τρόπους να παρέμβει η κυβέρνηση, θεσπίζοντας ειδικό νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης/διευθέτησης της οφειλής των αγροτικών δανείων, κατά τρόπο που να προστατευτεί η ενυπόθηκη αγροτική γη;».
Αντιδράσεις ΕΘΕΑΣ για πλειστηριασμούς από funds
Στο μεταξύ ακατανόητη χαρακτηρίζει η ΕΘΕΑΣ την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς από τα funds. Όπως τονίζει με την απόφαση αυτή θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί. Συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δημοσίευσε ,την Πέμπτη (16/02), την υπ΄ αριθμ. 1/2023 απόφασή της με την οποία κατά πλειοψηφία (56-9) τάχθηκε με τις θέσεις των funds.
Η ΕΘΕΑΣ κρίνει πως η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε αγρότες και συνεταιρισμούς, αφού περιουσίες και κόποι δεκαετιών έχουν μεταφερθεί σε υποπολλαπλάσιες τιμές. Οι διαχειριστές των funds δεν επιθυμούν την παραγωγική αξιοποίηση αυτών των ακινήτων, αλλά τον εκβιασμό παραγωγών και συνεταιρισμών με μοναδικό στόχο την κερδοσκοπία.
Είναι ακατανόητο, την στιγμή που απλοί πολίτες, αγρότες και συνεταιρισμοί ταλαιπωρούνται επί σειρά ετών για να ολοκληρωθεί μια δικαστική απόφαση, ο Άρειος Πάγος μέσα σε επτά ημέρες από τη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών να γνωστοποιεί την απόφασή της, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ στην ταχύτητα δημοσίευσής της.
Ήταν άραγε τόσο επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη της χώρας και την κοινωνική και παραγωγική ηρεμία να δημοσιευθεί η απόφαση και να αρχίσουν οι πλειστηριασμοί;
Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιονομική κρίση και τα μνημόνια που οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή αγρότες και συνεταιρισμούς και η υπαγωγή τους με επαχθείς όρους στα funds είναι δυνατόν να αποτελεί το πλαίσιο της διευθέτησης διαφορών παραγωγικών συνεταιρισμών και αγροτών;
Όταν αγνοείται η κοινωνική και παραγωγική ηρεμία σημαίνει ότι προτεραιότητα αποτέλεσε η τυπική εφαρμογή δυσμενών όρων που εξυπηρετεί μόνο ένα στόχο, την κερδοσκοπία. Δεν ασχολούμαστε με τις λίγες περιπτώσεις κακοπληρωτών, οι οποίοι οφείλουν τεράστια ποσά και βρίσκουν τους κατάλληλους δρόμους για να προστατευθούν. Εμάς, μας ενδιαφέρουν οι χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί που αγωνιούν να χρησιμοποιήσουν την περιουσία τους για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και τη στήριξη της υπαίθρου. Η λύση δεν μπορεί να είναι παρά νομοθετική.
Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν αυτήν την πρωτοβουλία πριν να είναι αργά. Η ΕΘΕΑΣ συστρατεύεται με τους άλλους κοινωνικούς, οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς με σκοπό την προστασία των συμφερόντων τους».
Οι πρωτοβουλίες στήριξης του αγροτικού τομέα αναφέρθηκαν στην συνάντηση των στελεχών της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς με δημοσιογράφους, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στις 14 Φεβρουαρίου 2023.
Όπως επισημάνθηκε η σχέση μεταξύ αγροτών και Τράπεζας Πειραιώς ενδυναμώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αυτό επιβεβαιώνεται από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι παραγωγοί (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) στο συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. «Αυτό που οφείλει να κάνει μια τράπεζα είναι η απευθείας στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και αυτό αποτελεί τον πυρήνα των δράσεών μας», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της τράπεζας στον ΑγροΤύπο.
Σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου για την «Κάρτα του Αγρότη», τονίστηκε ότι εξαιτίας των αλλαγών στις άμεσες ενισχύσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ 2023-2027 παραμένει ανενεργή.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, «με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 έχουμε αλλαγές στα ποσά των ενισχύσεων των αγροτών. Αυτό συμβαίνει λόγω της οριζόντιας µείωσης στη βασική ενίσχυση (δικαιώµατα), της εσωτερικής και εξωτερικής σύγκλισης, καθώς και στις αλλαγές που θα έχουμε στο «πρασίνισμα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα δεν μπορεί να γνωρίζει τα ποσά που θα καταβληθούν στον αγρότη.
Έχουμε μια συνεχή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και όταν υπάρξει κάποια ακριβή πρόβλεψη θα είναι δυνατόν να τρέξει το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό μέσο που θα πρέπει να σας τονίσω ότι είναι ένα μέτρο αρκετά δημοφιλές στους αγρότες.
Έχουμε όμως και τις «μικροπιστώσεις» (αφορά ποσά μέχρι 5.000 ευρώ) με τις οποίες ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να καλύπτει άμεσα έκτακτες ανάγκες που είναι σχετικές με την αγροτική δραστηριότητα, όπως η αποκατάσταση ζημιών στον γεωργικό εξοπλισμό, οι μικροεπισκευές, η αντικατάσταση φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου μικρής κλίμακας και οποιαδήποτε άλλα μη προγραμματισμένα έξοδα.
Από τις 14 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν και οι αιτήσεις για μικρά δάνεια, από 3.000 έως 25.000 ευρώ, τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) χωρίς την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, από την πλευρά των αγροτών δανειοληπτών.
Ακόμη έχουμε και τα δάνεια χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών. Το ενδιαφέρον των αγροτών για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων έχει ήδη ενταθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το νέο ΠΑΑ, ενώ αναμένεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς έχει επιλέξει να στηρίξει και τον επενδυτικό σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη της χώρας και έχει προετοιμάσει τις δομές της προς την κατεύθυνση αυτή.
Το επόμενο διάστημα η τράπεζα θα δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις για τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Θα αφορά δανεισμό στους αγρότες που θα επιδοτηθούν από το σχετικό πρόγραμμα του ΕΛΓΑ αλλά και σε όσους θέλουν να προχωρήσουν στην επένδυση μεμονωμένα. Επίσης θα ασχοληθούμε με επενδύσεις που θα αφορούν εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος (net metering) για την άντληση νερού από γεώτρηση. Γενικότερα χρειάζονται επενδύσεις στον τομέα άρδευσης στην χώρας μας και θα προσπαθήσουμε στην κατάθεση των φακέλων στην τράπεζα για δάνεια να μην περιλαμβάνεται μεγάλη γραφειοκρατία (περιβαλλοντικές μελέτες κ.α.) αλλά μόνο οι νόμιμες άδειες.
Επιθυμία μας αποτελεί η στήριξη και η ενίσχυση βιώσιμων αγροτικών μονάδων, ενώ όραμά μας, η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα. Η πανδημία μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πως απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν να επιτείνουν τις προκλήσεις. Για να ανταποκριθεί ο αγροδιατροφικός τομέας σε αυτές θα πρέπει να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, στον εμπορικό μετασχηματισμό τους και στην ολική μετατροπή του λειτουργικού τους μοντέλου, στην επανεφεύρεση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στην εκταταμένη υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας».
Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι το μεσημέρι της Τρίτης (14/02) το προεδρείο της ΕΘΕΑΣ πραγματοποίησε συνάντηση με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, με βασικό θέμα τη δημιουργία εταιρείας που θα εστιάσει στην προβολή, προώθηση, εμπορία και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον αναφορά έγινε στην ανάγκη δημιουργίας εγκαταστάσεων Agro-logistics για την αποθήκευση και εμπορία φρούτων και λαχανικών, νωπών ή καταψυγμένων που θα διευκολύνουν την άμεση μεταφορά τους στις τοπικές αγορές και τις πύλες εξαγωγής.
Σε πλήρη λειτουργεία μπαίνει η σχετική πλατφόρμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν με απλές διαδικασίες να υποβάλουν τις αιτήσεις για έκδοση χαμηλότοκου δανείου από 3.000 έως 25.000 ευρώ χωρίς εγγυήσεις.
Προσοχή όμως οι αιτήσεις των δανείων θα πρέπει να εγκριθούν από τις τράπεζες. Η αίτηση που θα καταθέσουν οι δικαιούχοι αγρότες πρέπει να είναι επιλέξιμη (Φορολογικά και Ασφαλιστικά ενήμεροι και χωρίς εκκρεμότητες στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ) για τη χρηματοδότηση στις τράπεζες που εκείνοι επιλέξουν.
Ο αρχικός διαθέσιμος προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 21.500.000 ευρώ με το ύψος χαρτοφυλακίου να αγγίζει τα 40.000.000 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες αλλά και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (πατήστε εδώ) για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Υποβάλλοντας τα στοιχεία τους στην νέα πλατφόρμα KYC (Know Your Customer), ενημερώνονται με ταχύτητα για την επιλεξιμότητα τους ώστε να τύχουν των χρηματοδοτήσεων που προσφέρει το Ταμείο, για μικρά δάνεια, από 3.000 έως 25.000 ευρώ, οι οποίες θα συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χωρίς την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, από την πλευρά των αγροτών δανειοληπτών.
Το Ταμείο χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από το από το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Υποβάλλοντας τα στοιχεία τους στην νέα πλατφόρμα KYC, ενημερώνονται με ταχύτητα για την επιλεξιμότητα τους ώστε να τύχουν των χρηματοδοτήσεων που προσφέρει το Ταμείο, για μικρά δάνεια, από 3.000 έως 25.000 ευρώ, οι οποίες θα συγχρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, χωρίς την παροχή εμπράγματων εγγυήσεων, από την πλευρά των αγροτών δανειοληπτών.
O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε: «Η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας KYC σηματοδοτεί στην πράξη την ενεργοποίηση ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το γεγονός αυτό, συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας μας. Διευκολύνεται έτσι, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση τόσο των αγροτών, όσο και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του τομέα μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».
Τα δύο πρώτα προγράμματα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ στην Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών αναμένεται να αλλάξουν τα κριτήρια για να μπορούν να γίνουν περισσότερες αιτήσεις.
Την επαναπροκήρυξη των Υποέργων «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων», «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» και «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κων/νος Μπαγινέτας, κατά την ομιλία του σε Ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο: «6 Δράσεις Ανθεκτικότητας με τον Πρωτογενή Τομέα στο Επίκεντρο», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Υπηρεσία Διαχείρισης Έργων Ταμείου Ανάκαμψης του ΥπΑΑΤ, στο πλαίσιο της ZOOTECHNIA 2023.
Ύστερα από το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για τα Υποέργα «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων» και «Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα» σε κοινή σύσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Κων/νου Μπαγινέτα αποφασίστηκε η επαναπροκήρυξη των δύο Υποέργων.
Επίσης, αποφασίστηκε, δεδομένης της σημασίας του για τον πρωτογενή τομέα, η επαναπροκήρυξη του Υποέργου «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών», δίνοντας μια ακόμη ευκαιρία στα Συλλογικά Σχήματα να διευρύνουν τις δυνατότητες διεξόδου στις αγορές.
Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, με τις νέες προκηρύξεις καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες του πρωτογενή τομέα, αξιοποιούνται τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και δίνεται η δυνατότητα στην αγροτική οικονομία της Χώρας, μέσω του εκσυγχρονισμού και της ενεργειακής και ψηφιακής αναβάθμισής της, να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική.
Την έγκριση της συγχρηματοδότησης της ίδρυσης πρότυπης μονάδας ελαιουργείου στο Σέλινο, ιδιοκτησίας του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου – Σελίνου» αποφάσισε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στα συγχρηματοδοτούμενα έργα του «Ταμείου Ανάκαμψης» (Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.784.528 ευρώ, με 972.473 ευρώ να είναι δημόσια δαπάνη και 812.064 ευρώ με χρηματοδότηση του συνεταιρισμού.
Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του συνεταιρισμού στον ΑγροΤύπο, το ελαιοτριβείο θα στεγαστεί μαζί με το τυποποιητήριο στο ίδιο κτήριο στα Πλεμενιανά. Από την στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση αναμένεται ξεκινήσει την λειτουργεία του σε δύο χρόνια.
Διπλή παράταση υποβολής δικαιολογητικών και καταβολής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως τονίζει με στόχο την ορθολογική ολοκλήρωση της διαδικασίας, δρομολογήθηκε η έκδοση και νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προβλέπεται ότι:
1. Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και
2. Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η παράταση θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς η ΑΑΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή των νέων σημειωμάτων στις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν στην πρώτη φάση να μην πληρούν τους όρους της ενίσχυσης, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει για αρκετές ακόμα εβδομάδες. Ουσιαστικά η επιστροφή θα γίνει μετά τις εκλογές.
Ολοκληρώθηκε η υποβολή αιτήσεων για τα Υποέργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και υλοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ στο Υποέργο «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών» υποβλήθηκαν 69 προτάσεις συνολικού ύψους επένδυσης 46.840.700 €, ενώ στο Υποέργο «Γενετική Βελτίωση Ζώων» υποβλήθηκαν 21 προτάσεις συνολικού ύψους επένδυσης 21.197.753 €, υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Δαπάνης.
Αντίστοιχα στο Υποέργο «Ενίσχυση Υδατοκαλλιεργειών» υποβλήθηκαν 19 προτάσεις συνολικού ύψους επένδυσης 29.949.143 €.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 520 έργα με συνολικό προϋπολογισμό μεγαλύτερο του 1 δις ευρώ, με φορείς, κυρίως συλλογικά σχήματα και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα επενδύσουν στην καινοτομία και στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα, συμβάλλοντας στην βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας.
Δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα οι αγρότες της Άρτας, που έχουν χάσει το εισόδημά τους από την κλιματική κρίση.
Στη βουλή συζητήθηκε η υπ' αριθμόν 301/9-1-2023 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Άρτας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστου Γκόκα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Προβλήματα για τους παραγωγούς μανταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος».
Εξ όσων είπε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, οι παραγωγοί δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα. «Σωστά αναφέρετε ότι δυστυχώς οι περιπτώσεις που περιγράφονται των ζημιών που έχουν προκληθεί είναι από αυτές οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποτελούν μια άμεση ζημία, ακριβώς επειδή κυρίως είναι από ασθένειες λόγω αυξημένων τιμών υγρασίας και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Αυτές οι διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες δημιουργούν ζήτημα στην ποιότητα των προϊόντων. Βεβαίως, όπου υπήρχε η δυνατότητα της κάλυψης από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το πράξαμε και άμεσα και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Απλά να θυμίσω εδώ –είναι γνωστά φαντάζομαι σε εσάς- ότι για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 καταβλήθηκαν 4.485.000 ευρώ στις εσπεριδοκαλλιέργειες. Επίσης για ζημία στα ακτινίδια από ανεμοθύελλα τον Μάιο 2022 καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 3.200.000 ευρώ και συνολικά δηλαδή 7.808.000 ευρώ. Και τέλος έχουμε και τις ζημίες από χαλάζι, που έγιναν Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022, οι οποίες κι αυτές έχουν πάρει τον δρόμο της πληρωμής τους», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.
Ωστόσο εξήγησε πως «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να μην υπάρξει κάποιος εκτροχιασμός, τον οποίο αργότερα να κληθούμε να πληρώσουμε ακριβότερα, αλλά υπάρχει και ένα πλαίσιο κανονιστικό, το οποίο θα πρέπει να τηρείται σε σχέση με τις καταβολές αυτών των χρημάτων. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας τα λεγόμενα «De Minimis» έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο ανά τριετία και αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο ανά τριετία που είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, είναι γνωστό σε όλους πόσο είναι, πρέπει η αξιολόγησή του να γίνεται με μεγάλη προσοχή από το Υπουργείο. Κατανοούμε τις ανάγκες όλων των περιοχών των αγροτών μας, που θέλουμε να τους στηρίξουμε αλλά οφείλουμε να κάνουμε μια ιεράρχηση που ξεκινάει από τις ζημιογόνες καλλιέργειες. Δεν θέλω να πω τώρα αν η συγκεκριμένη που αναφέρετε είναι ή δεν είναι, γίνεται τεκμηρίωση ανά περίπτωση. Προσπαθούμε, δηλαδή, πρώτα να απευθυνθούμε σε αυτούς που η καλλιέργειά τους, λόγω όλων των ειδικών συνθηκών τις οποίες περιγράφουμε κατέστη ζημιογόνος και μετά να δούμε αν μπορούμε να στηρίξουμε και κάποιους οι οποίοι είχαν μια σχετική μείωση του εισοδήματός τους. Αυτή την ιεράρχηση είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε και αυτό κάνουμε αυτό το διάστημα το Υπουργείο, προσπαθώντας να εξαντλήσουμε και με τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και με τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η παράταση δόθηκε έπειτα από αίτημά της, υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ.
Μετά από παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, παρατείνεται μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2023 η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ένταξης στο υποέργο «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Η αρχική καταληκτική ημερομηνία για το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 166.720.000 ευρώ ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2022, ωστόσο μετά από αίτημα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους δικαιούχους να προετοιμάσουν και να υποβάλουν από κοινού τις αιτήσεις τους και να γίνουν δεκτές έως και τις 22 Ιανουαρίου 2023.
Σύμφωνα με την 5η τροποποίηση της απόφασης πρόσκλησης του υποέργου «Αναδιάρθρωση των Καλλιεργειών» που αναρτήθηκε στη διαύγεια η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά την 23η Ιανουαρίου 2023 και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2023, ενώ τον Μάρτιο του 2023 αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής. Με αυτά τα χρονικά περιθώρια μπορεί να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για την υλοποίηση της αναδιάρθρωσης σε όσους υποβάλουν αίτηση.
Το μέτρο της επιδότησης ενός μικρού (10%) μέρους των αγορών των νοικοκυριών ανακοίνωσε το Σάββατο στη βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. συνολικά), με περίπου 8,5 εκατ. μέλη αναμένεται να ωφελήσει η ενίσχυση επί των αγορών σε σούπερ και μίνι μάρκετ, σε οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία, ενώ, όπως δήλωσε σχετικά στην τηλεόραση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, υπάρχει σχεδιασμός να αφορά και τις λαϊκές αγορές.
Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά που το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται στα 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και στα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Το συνολικό κόστος για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ.
Η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Μακρίδης: Δεδομένη η ένταξη των λαϊκών αγορών
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ένταξη και των λαϊκών αγορών στο μέτρο, δήλωσε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης, ο κ. Βασίλης Μακρίδης, σημειώνοντας ότι η Ομοσπονδία προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το γραφείο πρωθυπουργού και τους αρμόδιους υπουργούς.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ σχετικά με τη διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές, που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, το καλοκαίρι του 2021.
Όπως αναφέρει η ΚΥΑ το καθεστώς ενίσχυσης αφορά:
α) Τις πυρκαγιές:
αα) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και
ββ) της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,
β) Τις πυρκαγιές:
αα) της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
ββ) της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και
γγ) της 6ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,
γ) τις πυρκαγιές
αα) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και
ββ) της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και
γγ) της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,
δ) τις πυρκαγιές της 20ής Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (εδώ).
Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως και την 23η Δεκεμβρίου 2022.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Μέσα στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το νέο «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» που έχει στόχο τη χρηματοδότηση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.
Θα παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια επενδυτικού χαρακτήρα με ευνοϊκούς όρους.
Ο εν δυνάμει υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει αρχικά το αίτημα χρηματοδότησης στο Πληροφοριακό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στη συνέχεια αίτημα χρηματοδότησης στον χρηματοπιστωτικό οργανισμό της επιλογής του.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, είχαν συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της HDB, Γιώργο Ζαββό και την Διευθύνουσα Σύμβουλο, Αθηνά Χατζηπέτρου στα γραφεία της HDB, όπου ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του προγράμματος και την ανταπόκριση του τραπεζικού συστήματος.
Το Ταμείο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 με πόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την παροχή χρηματοδοτήσεων για τη δράση που αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4) και τα υπόλοιπα 6,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων για επενδύσεις σε μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό (Δράση 4.2.4.).
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα συνολικά κεφάλαια που θα λάβουν οι δικαιούχοι θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 2.500 αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα - HDB έχει ήδη δημοσιεύσει την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την επιλογή των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών που θα συμμετέχουν στο Ταμείο. Επτά τράπεζες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.
Σημειώνεται ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εισαγάγει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους δικαιούχους που θα ωφεληθούν, όπως:
- 100% επιδότηση επιτοκίου για τα δύο πρώτα έτη του πενταετούς δανείου
- 50% μειωμένο επιτόκιο για τα υπόλοιπα τρία έτη του δανείου
- Επιχορήγηση συμβουλευτικής υποστήριξης (mentoring).
Επισημαίνεται ότι τα ποσά που προκύπτουν από την αποπληρωμή των δανείων μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για χορήγηση νέων δανείων. Άρα δυνητικά μπορούν να χορηγηθούν πολλαπλάσια δάνεια από αυτά του αρχικού κεφαλαίου του Ταμείου (πρόσθετη μόχλευση πόρων).
Το εύρος των δανείων θα είναι από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ προς γεωργικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Θυμίζουμε ότι στις 27 Οκτωβρίου 2022 υπογράφηκε η Συμφωνία Χρηματοδότησης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά και της Διευθύνουσας Συμβούλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Α.Ε. κα Α. Χατζηπέτρου, ως διαχειριστή του Ταμείου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου.
Προχωρά άμεσα η πληρωμή των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, σύμφωνα με την ΚΥΑ για την 2η φάση της χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τους παγετούς του 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Λάρισας.
Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της 2ης φάσης του σχήματος ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν απώλειες από τους παγετούς που εκδηλώθηκαν την περίοδο 15 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου 2021, σε όσες επιχειρήσεις υπέβαλαν το πιστοποιητικό του ορκωτού ελεγκτή λογιστή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σχετική ΚΥΑ, καταβάλλονται, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 τα δικαιούμενα ποσά ενίσχυσης.
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο τομέας της αγροδιατροφής αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να αλλάξει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο το γνωρίζουν καλά και ξέρουν ότι η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι μονόδρομος.
Οι νέες προκλήσεις στον αγροδιατροφικό τομέα αναλύθηκαν εκτενώς σε πρόσφατη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό τη συνδιοργάνωση της Alpha Bank και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Μάλιστα, η διεξαγωγή της 29ης AGROTICA κατά την ίδια χρονική περίοδο, έκανε θα έλεγε κανείς όλη την πόλη να κινείται στους ρυθμούς του αγροτικού τομέα!
Ποιες είναι, όμως, οι προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγροτικές επιχειρήσεις και όσοι αποτελούν μέρος της αγροδιατροφικής αλυσίδας τα χρόνια που έρχονται;
Η επιτακτικότερη ανάγκη για αύξηση της παραγωγής, λόγω αντίστοιχα και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, η στροφή σε πιο βιώσιμες πρακτικές, η ευθυγράμμιση με νέα καταναλωτικά πρότυπα και η προσαρμογή στις μεταβολές των δικτύων διανομής και των μεταφορών, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Σε αυτή τη νέα εποχή που ανατέλλει, τα εφόδια που έχουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής είναι η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε σύγχρονες πρακτικές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Alpha Bank έχει σχεδιάσει και προσφέρει μία ευρεία δέσμη ολοκληρωμένων τραπεζικών λύσεων, θέλοντας να βρίσκεται στο πλευρό κάθε αγροτικής επιχείρησης και παραγωγού για τη δημιουργία αξίας στην εθνική οικονομία.
Σε συνεργασία με ένα διευρυμένο οικοσύστημα συνεργατών, όπου το Perrotis College κατέχει εξέχουσα θέση, η Alpha Bank καλύπτει όλο το φάσμα αναγκών της επιχείρησης, από την ενεργειακή αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έως την επιλογή της κατάλληλης χρηματοδοτικής λύσης, αλλά και εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση.
Το πρόγραμμα Alpha Αγροτική Επιχειρηματικότητα έρχεται να καλύψει συνολικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς παρέχει ευρεία δέσμη τραπεζικών λύσεων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων.
Ο εξειδικευμένος σύμβουλος της τράπεζας θα σας βοηθήσει στην επιλογή του πλέον κατάλληλου αναπτυξιακού χρηματοδοτικού εργαλείου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής, ανάλογα με το επενδυτικό σχέδιο και τις προσδοκίες σας και θα σας παρέχει στήριξη και συμβουλευτική καθοδήγηση σε κάθε στάδιο των επενδύσεών σας.
Συζητήθηκε σήμερα Δευτέρα (5/12/2022), στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βαγγέλη Αποστόλου, προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Αποφάσεις Γενικού Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για συμψηφισμό καταλογισμών με ενισχύσεις COVID 19».
Όπως τονίζει ο κ. Αποστόλου, με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/2235, που η κυβέρνηση φέρνει αύριο Τρίτη (6/12/2022) στην ολομέλεια της Βουλής, περιγράφετε μεταξύ άλλων διεξοδικά η ανάκτηση των παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων. «Μιλάμε για μια βόμβα μεγατόνων που αφορά τον αγροτικό χώρο», δήλωσε ο κ. Αποστόλου στον ΑγροΤύπο.
Πρωτολογία Β. Αποστόλου:
Πριν 6 μήνες σε μια γενικότερη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών με το Ν.4920/2022, άρθρο 218, προχωρήσατε σε συμψηφισμό οφειλών του αγροτικού χώρου από καταλογισμούς με πιθανές ενισχύσεις COVID 19.
Υπολογίσατε μάλιστα ότι θα προβείτε στη διαγραφή χρηματικών ποσών ύψους 812 εκατ. ευρώ, που αφορούν συνεταιρισμούς και μεμονωμένους αγρότες, και ιδιαίτερα τους πυρόπληκτους του 2007 αγρότες και επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική.
Ασφαλώς και έπρεπε να στηριχτούν όλοι οι πληγέντες από τις πυρκαγιές, όμως οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν στοιχειοθέτησαν αυτή την αναγκαιότητα, με αποτέλεσμα η Ε. Επιτροπή με νέα απόφασή της (2020/394 της 7ης Οκτωβρίου 2019) να μην εγκρίνει τα μέτρα που εφάρμοσε η χώρα μας, με τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων που συνδέονται με τις πυρκαγιές του 2007.
Το Γενικό Δικαστήριο επίσης απέρριψε την ελληνική προσφυγή με απόφασή του στις 19 Οκτωβρίου του 2022, πράγμα που ήταν αναμενόμενο για μας και το τονίζαμε, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η Ε. Επιτροπή εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια την αρχή Deggendorf με πιο συστηματικό τρόπο, σύμφωνα με την οποία κάθε αποδέκτης οφείλει να επιστρέψει όποια παράνομη και ασυμβίβαστη ενίσχυση έχει λάβει.
Μάλιστα για αυτούς τους αποδέκτες το κάθε μέλος κράτος οφείλει να αναστείλει την καταβολή νέας ενίσχυσης.
Βέβαια εσείς, ο Υπουργός σας, μας είχε διαβεβαιώσει ότι έχει αποσπάσει επί πλέον και τη σύμφωνη γνώμη της Ε. Επιτροπής για τον εφαρμοζόμενο συμψηφισμό των καταλογισμών με τις ενισχύσεις Covid19 και στους συνεταιρισμούς.
Κλείνω, καταθέτοντας ένα βασικό ερώτημα που αφορά στους πυρόπληκτους του 2007, που από την εποποιία Λιβανού(Πρώην Υπουργού) και Δούκα (Δημάρχου Σπάρτης) κατέληξε
στην αποπομπή του Λιβανού και στην αιχμαλωσία αυτών που πήραν μια ενίσχυση που δικαιούταν ,με λάθος τρόπο, και τώρα θα τη γυρίσουν πίσω.
Και δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι οι πυρόπληκτοι του 2007 στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, στη Λακωνία, στην Αρκαδία, στην Αχαϊα, στη Φθιώτιδα, στην Αττική. Τι τους απαντάτε Κε Υπουργέ;
Δευτερολογία
Κυριε Υπουργέ φαίνεται ότι δεν έχετε αντιληφθεί, ειλικιρινά σας το λέω, τι έχει συμβεί με τις συγκεκριμένες ενισχύσεις, και με τον τρόπο που τις αντιμετωπίσατε και τι επιπτώσεις θα έχει στον αγροτικό χώρο αυτή η διαδικασία.
Με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2019/2235, που φέρνετε αύριο Τρίτη (6/12/2022) στην ολομέλεια, περιγράφετε μεταξύ άλλων διεξοδικά την ανάκτηση των παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων, καθώς και τη διαδικασία υλοποίησης της απόφασης ανάκτησης, που θα είναι δυσβάσταχτη για τους υπόχρεους.
Δεν θα περιγράψω λεπτομερώς τα συγκεκριμένα άρθρα. Θα σταθώ όμως στην παρ. 4 του άρθρου 31 που έχει απόλυτη συνάφεια με την επίκαιρη ερώτησή μου και συγκεκριμένα αναφέρει: «Οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπάγονται σε οποιαδήποτε διευκόλυνση ή ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών ή χορήγηση διοικητικής ή εκ του νόμου αναστολής.
Οποιαδήποτε χορηγηθείσα διευκόλυνση ή ρύθμιση καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών ή κάθε είδους διοικητική ή εκ του νόμου αναστολή καταργείται». Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι τις διαφορές και αντιφάσεις στο Ν.4920/2022 άρθρο 218 και στην παραπάνω παράγραφο.
Είναι εξόφθαλμη η κακή νομοθέτηση που διαπράξατε οι άριστοι, για να μην μιλήσω για απάτη που επιχειρήσατε να διαπράξετε με την προηγούμενη νομοθέτησή σας.
Αλήθεια, θα προβείτε τώρα, μετά από όλα αυτά, στην διαγραφή μέσω συμψηφισμού των χρηματικών ποσών που ανάφερα στην πρωτολογία μου, δηλαδή στα 812 εκατ.;
Επιμένω. Ασφαλώς και δεν διαφωνώ με τη λύση αυτού του μεγάλου προβλήματος, διαφωνώ όμως με την διαδικασία που ακολουθείτε και οι εξελίξεις δικαιώνουν τις επιφυλάξεις μου.
Για την ιστορία αναφέρω ότι είχαμε και στην δική μας διακυβέρνηση επιχειρήσει την επίλυση του θέματος των καταλογισμών φτάνοντας μάλιστα σε ικανοποιητικά επίπεδα. Θα τα πούμε αύριο.Όμως όλες μας οι προσπάθειες έγιναν σε αντίθεση με εσάς σε συνεργασία με εκπροσώπους από τους ενδιαφερόμενους υπόχρεους, υπηρεσιακούς και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Δυστυχώς την πρακτική και την εξέλιξη αυτή η δική σας διακυβέρνηση δεν υιοθέτησε ,ούτε συνέχισε, αντίθετα επιχείρησε με πρωτοφανή ελαφρότητα γύρω από τα Ευρωπαϊκά θέματα και ανεξήγητη μυστικότητα να βρει λύσεις που πιθανότατα εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες της συγκυρίας, αγνοούσαν όμως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κύριε Υπουργέ. Πρέπει όμως να δείτε τα θέματα αυτά και από πλευράς αρμοδιοτήτων. Μπορεί η νομοθεσία να είναι του Υπουργείου Οικονομικών, το θέμα όμως αφορά πρωτίστως το ΥΠΑΑΤ.
Αυτό πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία μαζί σας, με σωστή νομοθέτηση προκειμένου να δοθούν λύσεις όχι μόνο στο καυτό θέμα των ανακτήσεων, αλλά και για το σύνολο των χρεών που απασχολούν τον αγροτικό χώρο και βρίσκονται τώρα στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ.
Ομιλία Υπουργού
Έγινε αξιοποίηση του συγκεκριμένου νομικού πλαισίου που η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα καταλήξει σε ευτυχές αποτέλεσμα. Το σίγουρο είναι ότι η επίλυση του θέματος αυτού είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για πολύ κόσμο και η αξιοποίηση κάθε είδους ευκαιρίας που διανοίγεται για την επίλυση αυτή είναι κάτι που πρέπει να κάνει η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση και αυτυό κάναμε και εμείς.
Ευνοϊκή απόφαση για τους αγρότες, μετά το πρόβλημα που ανέδειξε πρώτος ο ΑγροΤύπος.
Για... επανυπολογισμό πάει η λυπητερή της επιστρεπτέας προκαταβολής χιλιάδων επιχειρήσεων και επαγγελματιών (μεταξύ αυτών και αγροτών όπως πρώτος ανέδειξε ο ΑγροΤύπος), οι οποίοι κλήθηκαν πρόσφατα να επιστρέψουν στο κράτος εφάπαξ και με τόκο το 100% του ποσού των ενισχύσεων.
Αυτό άλλωστε προβλέπει νέα απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, με την οποία επιλύονται τεχνικά προβλήματα και δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους φορολογουμένους να γλιτώσουν από την επιστροφή των κρατικών δανείων.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2022 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και όσες διαπιστωθεί ότι τήρησαν τη ρήτρα απασχόλησης με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων θα απαλλαγούν από την έντοκη και εφάπαξ επιστροφή ολόκληρου του ποσού της επιστρεπτέας. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα έκπτωσης 15% επί του επιστρεπτέου ποσού για την εφάπαξ καταβολή, εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους της επιστρεπτέας θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο και με τόκο το κρατικό δάνειο που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2023.
Πιο αναλυτικά, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση:
- Παρατείνεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 η επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Παρατείνεται έως τις 30 Δεκεμβρίου 2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις - δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Οσες δεν το πράξουν θα κληθούν επίσης να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.
- Για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που αφορά τη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε έως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μια επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου τον έναν μήνα αλλά προσέλαβε άλλον εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων. Για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν ποσά προς επιστροφή θα διαγραφούν τα ποσά και θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελουμένους.
- Εφόσον έχουν υποβληθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι και 23 Σεπτεμβρίου 2022 και έχουν τηρηθεί οι όροι διατήρησης του προσωπικού, παρέχεται η έκπτωση 15% στην περίπτωση που καταβληθεί το ποσό εφάπαξ.
Το πρόβλημα αυτό των αγροτών είχε αναδείξει πρώτος ο ΑγροΤύπιος (δείτε εδώ).
Συζήτηση στη βουλή για το θέμα των κόκκινων δανείων και των κατασχέσεων, που καίει και χιλιάδες αγρότες-κτηνοτρόφους.
Νομοθετική παρέμβαση που να θωρακίζει τους ευάλωτους δανειολήπτες απέναντι στο ενδεχόμενο οι εταιρείες διαχείρισης δανείων να αποκτήσουν τη δυνατότητα εκπλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας για οφειλές, ζήτησε στη βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο κ. Κόκκαλης τόνισε πως η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε εξ αφορμής της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου, 8/22-2022 σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι δεν έχουν δικαίωμα πλειστηριασμού οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. «Είναι αλήθεια, συνέχισε, ότι εξεδόθησαν και άλλες αντίθετες. Να συμφωνήσουμε, όμως, κάποια πράγματα δημόσια; Να συμφωνήσουμε ότι θα λέμε αλήθειες και θα στηριζόμαστε σε δεδομένα.
Άκουσα ότι είπατε πως η οριζόντια κατάργηση της πρώτης κατοικίας έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Έχετε υπόψη σας τον ν.4605/2019, η ισχύς του οποίου ξεκινούσε από 30 Απριλίου; Τι προέβλεπε; Προέβλεπε τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας με πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια».
Πρόσθεσε πως επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας «χάθηκαν σπίτια, ογδόντα δύο χιλιάδες κατοικίες είτε εκουσίως με αναγκαστική πώληση είτε ακουσίως με πλειστηριασμό. Άρα, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ή τι είπε κάποιος, ποτέ το είπε, τα δεδομένα είναι αναμφισβήτητα ότι επί δικής σας διακυβέρνησης χάθηκαν σπίτια, μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας».
Σε ό, τι αφορά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο Λαρισαίος βουλευτής είπε επίσης πως «σπεύσατε να πείτε ότι δεν θα φέρετε κάποια τροπολογία. Μετά από λίγες ημέρες εκδόθηκε μια απόφαση του Αρείου Πάγου σε χρόνους ρεκόρ και την παρέπεμψε στην Ολομέλεια την απόφαση. Να προδικάσω, θα πείτε ότι δεν ασχολείστε, ότι δεν παρεμβαίνετε -και έτσι είναι τυπικά το σωστό- στην απόφαση της δικαιοσύνης. Ως Κυβέρνηση, όμως, πώς σχολιάζετε, κύριε Υπουργέ, γιατί πρέπει να σχολιάσετε, αυτό που αναφέρει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύθηκε το 2022 και για την οποία κιόλας έχουμε και αναφορές από δικηγορικούς συλλόγους; Τι λέει αυτή η έκθεση τώρα πριν λίγες ημέρες; Λέει ότι: «Η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των εταιρειών απόκτησης απαιτήσεων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, όμως, η αποτελεσματικότητα των εταιρειών αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών».
Τι να εννοεί ο ποιητής; Πώς αίρονται οι περιορισμοί; Με την αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. Γι’ αυτό και δικηγορικοί σύλλογοι κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη παρέμβαση ότι είναι παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με νόμο επέτρεψε στους «servicers να μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς», για να προσθέσει ότι «λάβαμε υπόψη και συνεκτιμήσαμε και τον νόμο του 2003 και τον νόμο του 2015, όπως επικαιροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το 2017 και τέλος με τον ν. 4549 του 2018. Εκεί είμαστε».
Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:
Συνεχίζουμε με την δωδέκατη με αριθμό 160/11-11-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Λάρισας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Κόκκαλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα: «Η νομοθετική παρέμβαση είναι βέβαιη, όμως θα θωρακίσετε τους ευάλωτους δανειολήπτες ή τις εταιρίες διαχείρισης δανείων;». Σε αυτήν την ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Ορίστε, κύριε Κόκκαλη, έχετε το λόγο για την πρωτολογία σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε εξ αφορμής της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου, 8/22-2022 σύμφωνα με την οποία κρίθηκε -να το πούμε έτσι απλά, να μην χρησιμοποιούμε νομικούς όρους- ότι δεν έχουν δικαίωμα πλειστηριασμού οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Είναι αλήθεια ότι εξεδόθησαν και άλλες αντίθετες. Να συμφωνήσουμε, όμως, κάποια πράγματα δημόσια; Να συμφωνήσουμε ότι θα λέμε αλήθειες και θα στηριζόμαστε σε δεδομένα.
Άκουσα ότι είπατε πως η οριζόντια κατάργηση της πρώτης κατοικίας έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Έχετε υπόψη σας τον ν.4605/2019, η ισχύς του οποίου ξεκινούσε από 30 Απριλίου; Τι προέβλεπε; Προέβλεπε τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας με πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, δεν θα μείνω στις δηλώσεις, κύριε Υπουργέ, όποιες και να είναι αυτές. Τα νούμερα και οι εκθέσεις είναι αναμφισβήτητα. Η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα το 2015 ήταν 75,1%, σύμφωνα με τη μελέτη της EUROSTAT. Το 2019 αυξήθηκε, κύριε Υπουργέ, η ιδιοκατοίκηση σε 75,4%, αντιστοιχεί σε έντεκα χιλιάδες εκατό σαράντα εννιά κατοικίες. Από το 2019 έως και τα τέλη του 2021, δυστυχώς, η ιδιοκατοίκηση μειώθηκε σε 73,3%, που αντιστοιχεί σε ογδόντα δύο χιλιάδες κατοικίες.
Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι στη δικιά σας διακυβέρνηση χάθηκαν σπίτια, ογδόντα δύο χιλιάδες κατοικίες είτε εκουσίως με αναγκαστική πώληση είτε ακουσίως με πλειστηριασμό. Άρα, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ή τι είπε κάποιος, ποτέ το είπε, τα δεδομένα είναι αναμφισβήτητα ότι επί δικής σας διακυβέρνησης χάθηκαν σπίτια, μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας.
Και έρχομαι στην απόφαση του Αρείου Πάγου. Σπεύσατε να πείτε ότι δεν θα φέρετε κάποια τροπολογία. Μετά από λίγες ημέρες εκδόθηκε μια απόφαση του Αρείου Πάγου σε χρόνους ρεκόρ και την παρέπεμψε στην Ολομέλεια την απόφαση. Να προδικάσω, θα πείτε ότι δεν ασχολείστε, ότι δεν παρεμβαίνετε -και έτσι είναι τυπικά το σωστό- στην απόφαση της δικαιοσύνης. Ως Κυβέρνηση, όμως, πώς σχολιάζετε, κύριε Υπουργέ, γιατί πρέπει να σχολιάσετε, αυτό που αναφέρει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία δημοσιεύθηκε το 2022 και για την οποία κιόλας έχουμε και αναφορές από δικηγορικούς συλλόγους; Τι λέει αυτή η έκθεση τώρα πριν λίγες ημέρες; Λέει ότι: «Η ικανότητα των εν λόγω εταιρειών να διαχειριστούν τα δάνεια για λογαριασμό των εταιρειών απόκτησης απαιτήσεων δυσχεραίνεται από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, όμως, η αποτελεσματικότητα των εταιρειών αναμένεται να διαφανεί τους επόμενους μήνες με την άρση των παραπάνω περιορισμών».
Τι να εννοεί ο ποιητής; Πώς αίρονται οι περιορισμοί; Με την αναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου. Γι’ αυτό και δικηγορικοί σύλλογοι κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη παρέμβαση ότι είναι παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Και αν θέλετε να πούμε και την διαφορά, είναι και πολιτικό και νομικό το θέμα. Αυτές οι εταιρείες, όπως και η εταιρεία του κ. Πάτση, είχε δύο δυνατότητες, κύριε Υπουργέ. Ο νόμος του 2003, ο ν.3156/2003 και ο νόμος του 2015. Το 2017 αυτές οι εταιρείες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε, σας παρακαλώ. Έχετε και τη δευτερολογία σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Σχετικά με την ισχύ αυτών των νόμων τι είπε το Υπουργείο Οικονομικών; Είπε ότι είναι παράλληλα νομοθετήματα, τα οποία ισχύουν. Άρα, από καθαρά επιλογή των εταιρειών επέλεξαν το νόμο του 2003 και όχι το νόμο του 2015, τον οποίο τον περιγράψατε εσείς ότι είναι πολύ σκληρός για τους δανειολήπτες. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Κόκκαλης έκανε μια πολύ εύστοχη ερώτηση πράγματι αναφερόμενος σε δύο νομοθετήματα του 2003 και του 2015 και εγώ θα προσέθετα, επειδή είπαμε ότι μιλάμε ανοιχτά και ειλικρινά και το 2019 τον «Ηρακλή». Τι είναι αυτά για να το πούμε πολύ απλά και να το καταλάβουν και όσοι μας ακούν και μας βλέπουν. Η τιτλοποίηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστωτές προβλέφθηκε πότε για πρώτη φορά; Προβλέφθηκε με το ν.3156/2003. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εισήγαγαν το πλαίσιο για την υλοποίηση της τιτλοποίησης απαιτήσεων, αλλά εν τούτοις για τη διαχείριση των απαιτήσεων αυτών δεν προβλέφθηκαν ειδικές διαδικασίες ή προϋποθέσεις παρά μόνο έγινε μια γενική αναφορά στην ίδια διάταξη ότι η διαχείριση των μεταβιβαζόμενων απαιτήσεων μπορεί να ανατίθεται σε πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Αυτά έγιναν το 2003.
Έρχεται ο νομοθέτης, έρχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με τον ν. 4354/2015 και τι κάνει; Φτιάχνει ένα αναλυτικό πλαίσιο αδειοδότησης των διαχειριστών δανείων, δηλαδή των servicers, επονομαζόμενων ως «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστωτές». Από πού; Από την Τράπεζα της Ελλάδος, σε αντιδιαστολή με αυτά που έλεγε η κυρία Αχτσιόγλου προηγουμένως, που έλεγε ότι την εποπτεία την έχει το Υπουργείο Οικονομικών. Και αφετέρου, προέβλεπε αναλυτικές διαδικασίες για τη σύναψη συμβάσεων πώλησης και μεταβίβασης απαιτήσεων από δάνεια.
Τι έλεγε το άρθρο 2 παράγραφος 4 του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ; Διαβάζω: «Οι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποιούνται ως μη δικαιούχοι διάδικοι να εγείρουν κάθε ένδικο βοήθημα και να προβαίνουν σε κάθε άλλη δικαστική ενέργεια για την είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να κινούν, να παρίστανται ή να συμμετέχουν σε προ-πτωχευτικές διαδικασίες εξυγίανσης, σε πτωχευτικές διαδικασίες αφερεγγυότητας, σε διαδικασίες διευθέτησης οφειλών και ειδικής διαχείρισης των νόμων. Εφόσον οι εταιρείες συμμετέχουν σε οποιαδήποτε δίκη με την ιδιότητα του μη δικαιούχου διαδίκου, το δεδικασμένο της απόφασης ισχύει υπέρ και κατά του δικαιούχου της απαίτησης».
Με λίγα λόγια, ερχόταν ο νομοθέτης το 2015 και έλεγε: «Οι servicers μπορούν να κάνουν πλειστηριασμούς». Και συμπλήρωνε μάλιστα -γιατί ακούω και αυτό το επιχείρημα από κάποιους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ότι «οι εταιρείες διαχείρισης, οι servicers δηλαδή, δύνανται για τους σκοπούς του παρόντος νόμου να προσλαμβάνουν εταιρίες ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες οφειλές…» -δηλαδή, τα call centers, που λέτε ότι παίρνουν τηλέφωνο- «…με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015».
Ήρθε ο «ΗΡΑΚΛΗΣ», ο ν. 4649 του 2019, και προέβλεπε τη δυνατότητα εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου υπό προϋποθέσεις και εφόσον, μεταξύ άλλων, πρόκειται για απαιτήσεις που έχουν τιτλοποιηθεί σύμφωνα με τον ν. 3156/2003 και έχουν ανατεθεί στη διαχείριση εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων που έχουν αδειοδοτηθεί και διέπονται από τον ν. 4354 του 2015.
Συνεπώς, λάβαμε υπόψη και συνεκτιμήσαμε και τον νόμο του 2003 και τον νόμο του 2015, όπως επικαιροποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το 2017 και τέλος με τον ν. 4549 του 2018. Εκεί είμαστε. Στη δευτερολογία μου θα αναφέρω σε μισό λεπτό αυτό που είπατε για την τελευταία απόφαση - δημόσια συνεδρίαση του Αρείου Πάγου. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστούμε. Κύριε Κόκκαλη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κάνατε μία αναφορά στον ν. 4605 του 2015, για να αποδείξετε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε πλειστηριασμούς των servicers. Η ερώτηση είναι: «Αφού είναι τόσο βολικός αυτός ο νόμος που ψηφίσαμε εμείς, τόσο κακός δηλαδή για τους δανειολήπτες, γιατί αυτές οι εταιρείες δεν επέλεξαν αυτόν τον νόμο για να εφοδιαστούν με την απαιτούμενη εκ του νόμου εξουσιοδότηση και επέλεξαν τον νόμο του 2003;». Γιατί, κύριε Υπουργέ; Δεν τα διαβάσατε όλα από τα έγγραφα που έχετε μπροστά σας. Τρία άρθρα πιο κάτω λέει ότι «πριν οι εταιρείες αυτές προβούν σε πράξεις εκτέλεσης, πρέπει αποδεδειγμένα να επιδιώξουν βιώσιμη ρύθμιση με τους δανειολήπτες». Αυτό πετύχαμε. Επίσης, ο συγκεκριμένος νόμος θέτει πολύ πιο αυστηρές προϋποθέσεις απ’ ό,τι ο νόμος του 2003. Συνεπώς, αυτές οι εταιρείες, αυτά τα funds είχαν να επιλέξουν ξεκάθαρα μεταξύ δύο νομοθετημάτων. Εάν ήταν τόσο βολικός για τα funds, για τις εταιρείες, ο νόμος του 2015, γιατί δεν επέλεξαν, κύριε Υπουργέ, κύριε Σταϊκούρα, τον νόμο αυτόν τον κακό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέλεξαν τον νόμο του 2003, ο οποίος κρίθηκε προβληματικός; Εδώ θέλω να μου απαντήσετε. Κύριε Υπουργέ, κατορθώσαμε, παρά τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις απαιτήσεις των δανειστών, να εξισορροπήσουμε, αφενός, τις μνημονιακές απαιτήσεις και αφετέρου, την ελάχιστη προστασία του δανειολήπτη. Γι’ αυτό και δεν επέλεξαν τα funds αυτόν τον νόμο. Ολοκληρώνω.
Δεύτερον, κύριε Υπουργέ, να ξεκαθαρίσουμε -δεν το αναφέρατε στην πρωτολογία σας, το είπατε στην κυρία Αχτσιόγλου- ότι η οριζόντια κατάργηση της πρώτης κατοικίας έλαβε χώρα με ποιον νόμο; Με τον πτωχευτικό. Ποιος τον ψήφισε τον πτωχευτικό; Η δικιά σας Κυβέρνηση. Είναι αλήθεια ή ψέμα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατήργησε την πρώτη κατοικία; Είναι αλήθεια ότι δεν την κατήργησε. Εγώ σας είπα ότι αντικαταστάθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας με τον ν. 4605 του 2019, η ισχύς του οποίου ξεκινούσε στις 30 Απριλίου. Πείτε το αντίθετο, αν είναι αλήθεια ή ψέμα. Συνεπώς, δεν ισχύει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση κατήργησε οριζόντια την πρώτη κατοικία. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας ευχαριστούμε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Και τέλος, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις αναφορές των δικηγορικών συλλόγων για ωμή παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης με την προφητεία ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στους πλειστηριασμούς. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ευχαριστούμε. Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε οριζόντια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το επαναλαμβάνω. Η οριζόντια προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιους νόμους; Τον ν. 4346 του 2015 και τον ν. 4592 του 2019. Τελεία και παύλα! Ακολούθως, η τότε κυβέρνηση θέσπισε ένα προσωρινό πλαίσιο περιορισμένης περιμέτρου μόνο για «κόκκινους» δανειολήπτες μέχρι το 2018, με μικρή διάρκεια και συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Άρα, κανένας οφειλέτης δεν μπορούσε να προστατεύσει την κατοικία του από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2019, ενώ μετέπειτα η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών έμεινε απροστάτευτη. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο για περιορισμένη περίμετρο και περιορισμένο χρονικό ορίζοντα -σας είπα και προηγουμένως τι απάντησα στην κυρία Αχτσιόγλου- δεν αξιοποιήθηκε από κανέναν πολίτη μέχρι τον Ιούλιο του 2019. Και ήρθαμε εμείς, το επεκτείναμε, το ενισχύσαμε και, με βάση τα στοιχεία που είχα στην κατοχή μου και έχω δώσει στη δημοσιότητα, μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019 είχαν υποβληθεί χίλιες τριακόσιες εξήντα οκτώ αιτήσεις από καμία αίτηση μέχρι τον Ιούλιο του 2019.
Επί του πυρήνα του θέματός σας, όπως είπατε και στην πρωτολογία σας και έχετε δίκιο, υπάρχει μία απόφαση του Αρείου Πάγου, την οποία μνημονεύσατε, και υπάρχουν, απ’ όσο γνωρίζω, και πολλές άλλες αποφάσεις του Αρείου Πάγου με αντίθετο συμπέρασμα. Μάλιστα, αν δεν με απατά η μνήμη μου –παράκληση, αν είναι κάτι διαφορετικό, μπορεί να το πείτε- υπάρχουν δώδεκα αποφάσεις, εκ των οποίων οι έντεκα είναι αντίθετες από τη μία. Και υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών αλλά και νομολογίες κατώτερων δικαστηρίων. Έχει πέσει στην αντίληψή μου μία στη Λάρισα στο εφετείο, η 499 του 2019, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, ξανά στη Θεσσαλονίκη, ξανά στη Λάρισα το 2020, στον Βόλο, τον Πειραιά, την Αθήνα. Υπάρχει συνεπώς μια αμφισημία.
Πώς αποδεικνύεται αυτή η αμφισημία; Το κράτησα για τη δευτερολογία μου. Το είπατε όμως στην πρωτολογία σας. Ήρθε τμήμα του Άρειου Πάγου, το οποίο συνήλθε στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 -η απόφαση είναι εδώ, εγκρίθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2022 και δημοσιεύτηκε σε δημόσια συνεδρίαση στις 10 Νοεμβρίου του 2022- και παραπέμπει το θέμα στην Ολομέλεια.
Συγκρατείστε -και κλείνω με αυτό- την τελευταία παράγραφο. Παραπέμπεται στην πλήρη Ολομέλεια του δικαστηρίου, καθώς όπως αναφέρει στο σκεπτικό του στην τελευταία παράγραφο: «Δημιουργείται ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, με δεδομένη την ανακύψασα στη νομολογία διάσταση, ως προς το θέμα της νομιμοποίησης των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων για την άσκηση διαδικαστικών τάξεων υπό το καθεστώς των ν. 3156/2003 και ν. 4354/2015». Περιμένουμε, συνεπώς, την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Απλώς να πω το εξής, κύριε Κόκκαλη. Στην Ολομέλεια, σύμφωνα και με τον Οργανισμό των Δικαστηρίων, αλλά και τη δικονομία, πάνε δύο κατηγορίες υποθέσεων: αυτές που έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον και ρυθμίζεται ένα θέμα για πρώτη φορά και δεν υπάρχει προηγούμενο νομολογιακό δεδομένο ή εάν υπάρχει διαφωνία στο τμήμα με διαφορά μίας ψήφου. Συνεπώς, πήγε ως γενικότερου ενδιαφέροντος. Τα άλλα, βεβαίως, είναι τα συμπεράσματα, κρίσεις. Θα τα ακούσουμε από την Ολομέλεια. Αυτό το λέω ενημερωτικά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Εγώ δεν είπα ότι κακώς εισήχθη στην Ολομέλεια. Είπα ότι κάποιος προδικάζει το αποτέλεσμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Έγινε κατανοητό. Στην Ολομέλεια έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις. Δεν προδικάζεται κανένα αποτέλεσμα.
Παροχή συγχρηματοδοτούμενων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα με ευνοϊκούς όρους προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων θα δίνει το επόμενο διάστημα το «Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας».
Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει αύριο Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2022, στα κεντρικά γραφεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργου Γεωργαντά αντίστοιχα, με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), Αθηνά Χατζηπέτρου, θα «πέσουν» και επίσημα οι υπογραφές για την έναρξη της λειτουργία του.
Σημειώνεται πως το Ταμείο μικρών δανείων για αγρότες χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.
Οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του Ταμείου φτάνουν τα 21.500.000 ευρώ προερχόμενοι από το Μέσο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτά τα 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την παροχή χρηματοδοτήσεων για τη δράση που αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4) και τα υπόλοιπα 6,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση δράσεων για επενδύσεις σε μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό (Δράση 4.2.4.)
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέσω του νέου «Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας» να λάβουν μικρά δάνεια επιμερισμένου κινδύνου με ελάχιστο ύψος χρηματοδότησης τα 3.000 ευρώ και μέγιστο ύψος χρηματοδότησης τα 25.000 ευρώ.
Τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια θα χορηγηθούν μέσω επιλεγμένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τα οποία θα λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί (ΕΧΟ). Ο εν δυνάμει υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει αρχικά το αίτημα χρηματοδότησης στο πληροφοριακό σύστημα των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) και στη συνέχεια αίτημα χρηματοδότησης στον ΕΧΟ της επιλογής του. Η ΕΑΤ έχει εκδώσει ήδη την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμών που επιθυμούν θα συμμετέχουν στο Ταμείο, με την τελική επιλογή να αναμένεται να γνωστοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου.
Για τη δράση που αφορά σε επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις (Δράση 4.1.4) οι τελικοί αποδέκτες πρέπει να είναι είτε επαγγελματίες αγρότες (για τα φυσικά πρόσωπα να είναι επικεφαλής της αγροτικής εκμετάλλευσης ενώ για τα νομικά πρόσωπα να έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη γεωργία), είτε νέοι αγρότες, είτε οντότητες που χαρακτηρίζονται ως Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρησης, είτε τέλος συλλογικοί αγροτικοί φορείς (γεωργικοί συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανισμοί παραγωγών καθώς και ενώσεις οργανισμών παραγωγών).
Κοινή Δήλωση των Ανδρέα Πουλά, Υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Γιώργου Μουλκιώτη, Υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τι κι αν οι αγρότες καταγγέλλουν ότι οι κατασχέσεις των αγροτικών τους επιδοτήσεων συνεχίζονται, συμψηφίζοντας τις με οφειλές τους προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, κατά παράβαση της απόφασης για το ακατάσχετο των λογαριασμών έως 7.500 ευρώ ετησίως, πέραν των 1.250 ευρώ ανά μήνα όπως ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα…
«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νίπτει τας χείρας της, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, αφήνοντας εσκεμμένα την κατάσταση να ρυθμίζεται από τις τράπεζες. Στην παραβίαση της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 4314/2014, αρέσκεται να ενημερώσει ότι -με έγγραφο Γενικού Διευθυντή Φορολογικής Διοίκησης, ζητήθηκε τον Φεβρουάριο 2019 από το γραφείο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει άμεσα τα Πιστωτικά Ιδρύματα αναφορικά με το ακατάσχετο κοινοτικών ενισχύσεων», επισημαίνουν στην κοινή τους δήλωση ο Ανδρέας Πουλάς και ο Γιώργος Μουλκιώτης.
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, με την επισιτιστική κρίση προ των πυλών και με τις κατασχέσεις να συνεχίζονται με πρόφαση την έλλειψη ενημέρωσης, η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο «κρυφτούλι» για την αντιμετώπιση των πραγματικών τους προβλημάτων και την ταλαιπωρία με την κατάσχεση των επιδοτήσεων έως 7.500,00 € ετησίως.
«Χωρίς υπεκφυγές, απαιτούνταιτώρα, άμεσες ενέργειες προκειμένου κατά ρητό και αδιαμφισβήτητο τρόπο να διασφαλιστεί η συμμόρφωση τόσο των Οικονομικών Αρχών όσο και των τραπεζών στο ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων», καταλήγουν.
Δείτε την απάντηση εδώ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, τέθηκε σε λειτουργία η εφαρμογή για κατάθεση αιτήσεων για ενίσχυση επιχειρήσεων λόγω παγετού.
Αφορά επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τους παγετούς του 2021, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Οι αιτήσεις, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, υποβάλλονται έως και την 21η Νοεμβρίου 2022. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών κωδικών του TAXISnet.
Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνεται ψηφιακά από την Α.Α.Δ.Ε. αναφορικά με την καταρχήν έγκριση ή την απόρριψη της αίτησής της. Σε περίπτωση απόρριψης, η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» αίτημα επανεξέτασης, εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση.
Οι επιχειρήσεις, οι οποίες ενημερώνονται για την καταρχήν έγκριση της αίτησής τους, οφείλουν να υποβάλουν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», εντός εννέα (9) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων της, βεβαίωση από ορκωτό λογιστή - ελεγκτή της επιχείρησης ότι η επιχείρηση παρέλαβε ή μετέφερε πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα αγροτικά προϊόντα το έτος 2020 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνόλου των παραλαβών ή μεταφορών της και στην περίπτωση επιχειρήσεων παραγωγής υλικών συσκευασίας ότι η επιχείρηση πούλησε υλικά συσκευασίας που προορίζονται για συσκευασίας πυρηνόκαρπων και γιγαρτόκαρπων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνόλου των πωλήσεων υλικών συσκευασίας, προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταβολή.
Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ)
Δρομολογήθηκε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων τα οποία προέκυψαν κατά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2022.
Ειδικότερα, με την εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προβλέπονται τα εξής:
1ον. Εξαντλώντας κάθε δυνατό χρονικό περιθώριο, παρατείνεται αυστηρά έως τις 31/01/2023, η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 30/12/2022 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
2ον. Διευκρινίζεται ότι για το κριτήριο χορήγησης της ενίσχυσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που αφορά στη διατήρηση του μέσου όρου του αριθμού των εργαζομένων, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, πλέον θα λαμβάνεται υπόψη ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε ως τώρα) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση. Με αυτόν τον τρόπο, εάν, για παράδειγμα, μία επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.
3ον. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 2/11/2022, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών αποδεικνύουν έμπρακτα τη στήριξη όλων όσων επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, εξαντλώντας κάθε χρονικό και δημοσιονομικό περιθώριο μέσω του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.