Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το γιαούρτι στην αγορά της Βουλγαρίας

31/07/2015 02:48 μμ
Τα στοιχεία έρευνας, για τον τρόπο πώλησης του γιαουρτιού στα ράφια των βουλγαρικών σούπερ-μάρκετ, επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στις μεγαλύτερες αλυσίδ...

Τα στοιχεία έρευνας, για τον τρόπο πώλησης του γιαουρτιού στα ράφια των βουλγαρικών σούπερ-μάρκετ, επεξεργάστηκε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, στις μεγαλύτερες αλυσίδες προσφέρονται από 9 έως 24 διαφορετικές ετικέτες, ορισμένες από τις οποίες είναι των ίδιων των σούπερ-μάρκετ (private label). Εκτός από το κλασικού τύπου γιαούρτι (ελαφρώς πιο αραιό από το ελληνικό), υπάρχουν ακόμη το στραγγιστό γιαούρτι, όπως και γιαούρτια βιολογικής παραγωγής, προβιοτικά, επιδόρπια με γεύσεις, καθώς και το λεγόμενο «κατίκι», που στη Βουλγαρία θεωρείται συνδυαστικό προϊόν γιαουρτιού και τυριού.

Όπως αναφέρει ο Γραμματέας ΟΕΥ κ. Ιωάννης Μαρούτσος, στην βουλγαρική αγορά κυριαρχούν τα γιαούρτια από αγελαδινό γάλα, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντοπίζονται και συσκευασίες από βουβαλίσιο ή πρόβειο γάλα ή συνδυασμό αγελαδινού και βουβαλίσιου. Παρατηρείται σημαντικό εύρος στα λιπαρά των συσκευασιών, από 0,1 έως 4,5%, με πιο συνηθισμένη την αναλογία λιπαρών μεταξύ 2 και 3,6%.

Οι συσκευασίες ξεκινούν από τα 250 γραμμάρια και φτάνουν μέχρι οικογενειακά του 1,6 κιλού. Πάντως, οι περισσότερες συσκευασίες είναι μεταξύ 350 και 500 γραμμαρίων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για πλαστικές συσκευασίες, αλλά εντοπίζονται και ορισμένες γυάλινες.

Οι συσκευασίες των 350 γραμμαρίων τιμολογούνται συνήθως στα BGN 0,8 (1 ευρώ = BGN 1,95583), ενώ οι μεγάλες οικογενειακές συσκευασίες του 1,5 κιλού πωλούνται στα BGN 7. Συσκευασία στραγγιστού γιαουρτιού 500 γραμμαρίων κοστίζει περί τα BGN 3, ενώ προβιοτικό προϊόν 300 γραμμαρίων BGN 1. Σε ό,τι αφορά τα βιολογικά προϊόντα, το αγελαδινό των 400 γραμμαρίων κοστίζει περίπου BGN 2.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση, ιδίως στις πιο εύπορες συνοικίες της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων, να ανοίγουν μικρά γαλακτοπωλεία ή και αλυσίδες πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων και προϊόντων delicatessen. Στα καταστήματα αυτά, προσφέρονται γαλακτοκομικά προϊόντα μικροπαραγωγών ή ιδιωτικής ετικέτας σε τιμές συχνά ανταγωνιστικές των σούπερ-μάρκετ. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το γιαούρτι, η ποικιλία στις συνοικιακές αυτές αλυσίδες κρίνεται ικανοποιητική, καθώς εντοπίζονται προϊόντα αγελαδινού, πρόβειου και βουβαλίσιου γάλακτος, που έχουν λιπαρά από 0,2% (αγελαδινά συνήθως) έως 7% (βουβαλίσια).

Σχετικά άρθρα
12/12/2024 04:16 μμ

Aνακοινώθηκαν τα μέτρα πλαισίου κρατικής αρωγής για τη στήριξη πληγέντων περιοχών από την κακοκαιρία «Bora», που είχαμε στα τέλη Νοεμβρίου, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλος Μαρινάκης, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών προχώρησαν στη διενέργεια ελέγχων και αυτοψιών στο πεδίο των πληγεισών περιοχών, με το έργο της πρώτης βασικής φάσης των αυτοψιών και καταγραφών να έχει ολοκληρωθεί.

Πλέον, κατά τη δεύτερη φάση, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης είναι σε συνεργασία με τους Δήμους για τη δρομολόγηση αυτοψιών, σε συνέχεια αποστολής στοιχείων από τους Δήμους στη Γενική Διεύθυνση, αλλά και μετά από συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.

Τα μέτρα κρατικής αρωγής που δρομολογούνται είναι τα ακόλουθα:

1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής
Ενεργοποιείται τις αμέσως επόμενες ημέρες η πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις πληγείσες περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για τα «κόκκινα» κτίρια και 5.000 ευρώ για τα «κίτρινα» κτίρια

2. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. με σκοπό την επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν.

3. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης
Η οποία ανέρχεται ως και 500 ευρώ.

4. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.
Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους.

5. Προκαταβολή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

6. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις

7. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις

8. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών για οικοσκευ
α) οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, προσαυξημένο ανάλογα για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία,
β) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας κατοικίας, ενώ η εν λόγω ενίσχυση περιορίζεται στο 50% για τις περιπτώσεις δευτερεύουσας κατοικίας, και
γ) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

9. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα.

10. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών
Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, για έξι μήνες, στοχευμένα οι πληγείσες επιχειρήσεις των περιοχών της Ρόδου, της Λήμνου, της Πιερίας και της Χαλκιδικής

11. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

12. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

13. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.

Τελευταία νέα
13/12/2024 04:02 μμ

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 132 εκ. ευρώ, το 2025, για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή αγορά και παγκοσμίως.

Τα ποσά που διατίθενται για τα προγράμματα που θα επιλεγούν κατανέμονται μεταξύ προώθησης σε τρίτες χώρες και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, με 63,4 εκατ. ευρώ και 58,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα για τρίτες χώρες αφορά κύριες αγορές-στόχους προώθησης με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό. Αυτές περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τη Βόρεια Αμερική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις κύριες εξαγωγικές αγορές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, απορροφώντας πάνω από το 20 % των εξαγωγών γεωργικών ειδών διατροφής.

Ο προϋπολογισμός για την εσωτερική αγορά της ΕΕ κατανέμεται ως εξής:

  • Οι εκστρατείες που στοχεύουν στην εσωτερική αγορά θα περιλαμβάνουν μέτρα ενημέρωσης και προώθησης που εστιάζονται στα συστήματα ποιότητας της ΕΕ, ιδίως στις γεωγραφικές ενδείξεις, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), με ειδικό προϋπολογισμό 17,1 εκατ. ευρώ.
  • Προϋπολογισμός ύψους 28,8 εκατ. ευρώ διατίθεται σε προγράμματα που αποσκοπούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης ή σε προϊόντα που εκτρέφονται βιολογικά και βιώσιμα, μεταξύ άλλων με υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.
  • 12,7 εκατ. ευρώ προορίζονται για την τόνωση της κατανάλωσης νωπών οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ διατίθενται για δράσεις σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς, απώλειας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ή άλλων προβλημάτων. Ο προϋπολογισμός αυτός ανακατανέμεται σε προγράμματα σε τρίτες χώρες εάν δεν χρησιμοποιηθεί.

12/12/2024 12:27 μμ

Προβλήματα δημιουργεί η εμπορική συμφωνία της EE με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) για την ΠΟΠ φέτα.

Θα επιτρέπεται η χρήση της ονομασίας από παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής για έως και 7 χρόνια υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Η συμφωνία αναφέρει: «Η προστασία της γεωγραφικής ένδειξης «Φέτα» δεν εμποδίζει τη συνεχή και παρόμοια χρήση του όρου «Φέτα» από οποιοδήποτε πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των διαδόχων και εκδοχέων τους, για μέγιστο χρονικό διάστημα 7 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας συμφωνίας έχουν χρησιμοποιήσει την εν λόγω γεωγραφική ένδειξη κατά τρόπο συνεχή όσον αφορά τα ίδια ή παρόμοια εμπορεύματα στη εδάφη της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Ουρουγουάης. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, η χρήση του όρου «φέτα» πρέπει να συνοδεύεται από ευανάγνωστη και ορατή ένδειξη της γεωγραφικής προέλευσης του εν λόγω προϊόντος».

Δηλαδή οι παραγωγοί που ήδη χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα» μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση της, εφόσον αναγράφουν την χώρα προέλευσης.

Αντιδράσεις από ΣΕΚ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και αγανάκτησή του για τις πρόσφατες πολιτικές κινήσεις της κυβέρνησης που απειλούν την επιβίωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και υπονομεύουν τη διεθνή θέση των παραδοσιακών προϊόντων μας, όπως η ΦΕΤΑ.

Η συμφωνία Mercosur, που επιτρέπει στις χώρες της Λατινικής Αμερικής να παράγουν και να διακινούν φέτα για επτά χρόνια χωρίς να υπόκεινται στις προστατευόμενες προδιαγραφές του ΠΟΠ, αποτελεί οικονομική και πολιτιστική καταστροφή. Με αυτή τη ρύθμιση, ανοίγεται ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση ενός προϊόντος-σύμβολο της Ελλάδας, υπονομεύοντας τη φήμη του, αλλά και χτυπώντας καίρια τη βιωσιμότητα των παραγωγών μας.

Παράλληλα, η απόφαση ένταξης του αρνιού στο «καλάθι της νοικοκυράς» ενόψει των εορτών είναι άλλο ένα πλήγμα στους κτηνοτρόφους. Ενώ ζωονόσοι, ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής εξοντώνουν ήδη τον πρωτογενή τομέα, η υποχρέωση να διατίθεται το αρνί σε χαμηλές τιμές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα στήριξης των παραγωγών, ενισχύει την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι επιλέγει να ευνοεί τα μεγάλα συμφέροντα εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών, της αγροτικής οικονομίας αλλά και των καταναλωτών αφού μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αισχροκέρδεια που μαστίζει την χώρα μας. Η κτηνοτροφία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ οι φωνές μας αγνοούνται προκλητικά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

1. Κατάργηση της συμφωνίας Mercosur.

2. Στήριξη της κτηνοτροφίας με ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης τα οποία θα πρέπει να συν-αποφασιστούν με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων, όχι άλλες πολιτικές που βαθαίνουν την κρίση στον πρωτογενή τομέα.

3. Δίκαιη τιμολόγηση για το αρνί και άμεση κάλυψη του αυξημένου κόστους παραγωγής από την κυβέρνηση.

Ο ΣΕΚ καλεί όλους τους παραγωγούς και τους φορείς του πρωτογενούς τομέα να ενώσουν τη φωνή τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την κληρονομιά μας, τα προϊόντα μας και τον αγώνα μας.

Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι η ελληνική κτηνοτροφία δεν είναι αναλώσιμο εργαλείο πολιτικής - είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος κλάδος για την επιβίωση των πολιτών μας, ενώ ταυτόχρονα είμαστε και ο πυλώνας της εθνικής μας ταυτότητας και της αγροτικής μας ανάπτυξης.

11/12/2024 02:26 μμ

Προχωρά το ΥπΑΑΤ το θέμα για την οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για αγορά ζωοτροφών.

Η πληρωμή θα γίνει μετά τις γιορτές και σίγουρα μέσα στο 2025 όταν θα βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, επεξεργάζονται σχέδιο για να δοθεί de minimis οριζόντια στους αιγοπροβατοτρόφους όλης της χώρας για το αυξημένο κόστος ζωοτροφών, διότι τα ζώα έμειναν κλεισμένα στους στάβλους με την απαγόρευση των μετακινήσεων.

Θα υπάρξει όμως και ένα πρόσθετο πακέτο ενισχύσεων που θα πάει σε συγκεκριμένες περιοχές, στις οποίες οι κτηνοτρόφοι έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κοπάδια τους σε καραντίνα λόγω πανώλης και ευλογιάς (π.χ. Έβρο, Λάρισα κ.α.). Σε αυτές τις περιοχές θα πάνε περισσότερα χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών.

Κατάσχεση αμνών

Στο μεταξύ είχαμε κατάσχεση αρνιών στην Π.Ε. Τρικάλων λόγω παράβασης των μέτρων πρόληψης για την Ευλογιά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας ενημερώνει όλους τους κτηνοτρόφους και τους πολίτες ότι την Παρασκευή (6/12/2024), κατόπιν τηλεφωνικής καταγγελίας και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, διαπιστώθηκε παράνομη διακίνηση τριάντα δύο αμνών (άνευ σήμανσης και υγειονομικού πιστοποιητικού), που διακινούνταν με προορισμό σφαγειοτεχνική εγκατάσταση στην Π.Ε. Τρικάλων.

Όπως επισημαίνει τα μέτρα για την Ευλογιά του προβάτου και την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος επέβαλλαν την κατάσχεση των εν λόγω ζώων και την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Η κτηνοτροφία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει δεχτεί εδώ και πέντε μήνες ισχυρό πλήγμα από τις επιζωοτίες της Πανώλης και της Ευλογιάς.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχει επιδείξει υποδειγματική προσήλωση στην εφαρμογή των μέτρων και άριστη συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Είναι απαράδεκτο κάποιοι επαγγελματίες να προτάσσουν το κέρδος και να λειτουργούν εις βάρος της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας, θέτοντας σε κίνδυνο το αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσων μηνών.

Η Υπηρεσία με γνώμονα την προστασία της υγείας των ζώων και του ζωικού κεφαλαίου θα συνεχίσει τους εντατικούς ελέγχους, την κλινική επιτήρηση και τη διενέργεια δειγματοληψιών και σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμορφώσεων θα επιβάλλει όλες τις προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με το Ν. 4235/2014.

09/12/2024 02:43 μμ

Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη κι ευλογιά έρχεται από το ΥπΑΑΤ, ενώ θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και ένα τρίτο.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίζει τις πληρωμές αποζημιώσεων για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, σε εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 687/2020.

Σήμερα Δευτέρα (9/12/2024) πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ στους λογαριασμούς των Περιφερειών 7,6 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, ημέρα που ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων, είχαν πιστωθεί στις Περιφέρειες 5,7 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν σε δικαιούχους κτηνοτρόφους, αλλά και για να καλυφθούν έξοδα των Περιφερειών.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν πιστωθεί στις Περιφέρειες για αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από τις δύο ζωονόσους αλλά και για κάλυψη εξόδων που έκαναν οι Περιφέρειες, περισσότερα από 13,3 εκατ. ευρώ.

09/12/2024 09:43 πμ

Μέσα στην εβδομάδα θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τα θανατωθέντα ζώα, λόγω πανώλης, στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, οι οποίες ανέρχονται στα 3.624.594 ευρώ.

Το εν λόγω ποσό εντάσσεται στην απόφαση καταβολής 6.544.375 ευρώ στις Π.Ε. όλης της χώρας, ως αποζημιώσεις για ευλογιά και πανώλη.

Αυτό ανέφερε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στην συνάντηση με κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας, που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel και τις ζωονόσους της ευλογιάς και της πανώλης,

Στην συνάντηση γενικότερα συζητήθηκαν οι ανησυχίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τους παριστάμενους πως, για την άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων έχει δοθεί παράταση έως 31 Δεκεμβρίου 2025, ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη των κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης, όπως το μέτρο 5.2.

Επιπλέον, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τους πληγέντες κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα από την υποχρέωση έκδοσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, ειδικότερα, η απαλλαγή ισχύει ήδη.

Επανέλαβε, δε, για μια ακόμη φορά ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα είναι μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, με 100% επιδότηση.

Αναφορικά με το αίτημα των κτηνοτρόφων περί οικονομικής ενίσχυσης για το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών εξαιτίας του εγκλεισμού των ζώων, ο Χρήστος Κέλλας σημείωσε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα το οποίο εξετάζεται από το Υπουργείο και αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις μόλις οριστικοποιηθεί ο τρόπος και τα ποσά που θα καταβληθούν, πιθανότατα μέσω προγράμματος de minimis.

Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα του πλαφόν που προβλέπει ο ΕΛΓΑ στις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε λόγω της θεομηνίας Daniel, με αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην αποζημιώνονται για το σύνολο των απωλειών τους. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι θα διερευνηθεί η δυνατότητα βελτίωσης του υφιστάμενου πλαισίου.

Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν το ζήτημα αναστολής της υποχρέωσης προκαταβολής φόρου για την επόμενη χρονιά, καθώς έχουν μειωμένα εισοδήματα, δεδομένου ότι τα κοπάδια τους έχουν πληγεί. Ο Υφυπουργός προχώρησε σε άμεση επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα απαλλαγής από την προκαταβολή φόρου.

Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα και η πορεία του περιορισμού της ευλογιάς, με τον υφυπουργό να δηλώνει αισιόδοξος ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θα κερδηθεί και αυτή η μάχη.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς, ο Χρήστος Κέλλας ανέφερε ότι είναι το τελευταίο μέτρο που απασχολεί το ΥπΑΑΤ αυτή τη στιγμή, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις εξαγωγές, κυρίως της φέτας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Στέλιος Σπανογιάννης, και οι κτηνοτρόφοι Δημήτρης Λιάπης, Γιώργος Αγγελής, Γιώργος Βλαχοστέργιος και Γρηγόρης Μπαρμπούτης.

06/12/2024 11:16 πμ

Το ΥπΑΑΤ εξετάζει λύσεις στο πρόβλημα με τις ενημερότητες για την αποζημίωση λόγω των ζωονόσων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση υποστήριξη των πληγέντων κτηνοτρόφων σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Σε επικοινωνία που είχε με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη, ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, του ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σχετική τροπολογία για να μην είναι υποχρέωση των κτηνοτρόφων η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για να πληρωθούν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων τους οι κτηνοτρόφοι.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις είναι ένα εμπόδιο για πολλούς κτηνοτρόφους. Το θέμα παραμένει ανοιχτό και εργαζόμαστε για να δοθεί λύση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Γ. Γρ. ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.

Το πρόβλημα με τις ενημερότητες και τα προβλήματα που δημιουργεί στις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για την θανάτωσή των ζώων τους είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος.

Νωρίτερα υπήρξε αναφορά του Βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βασίλη Κόκκαλη, στην οποία ζητούσε να δοθούν αποζημιώσεις για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου σε όλους τους κτηνοτρόφους χωρίς υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Να θυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί δήλωση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη, για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε «να γίνει η αποζημίωση των κτηνοτρόφων των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω της ευλογιάς, χωρίς την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας».

05/12/2024 04:36 μμ

Δημοσιεύθηκε τροποποιητική απόφαση στη Διαύγεια που αφορά την χορήγησης της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος.

Όπως αναφέρει «ο συνολικός προϋπολογισμός για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων στο πλαίσιο συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης στον τομέα πρόβειου και αίγειου κρέατος της παρούσας απόφασης και για τα έτη από το 2023 έως το 2027 ανέρχεται σε 324.312.360,00 €, δηλαδή ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 64.862.472,00 €, σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως κάθε φορά ισχύει».

Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τα άρθρα 32-35 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων ζώων κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιας τριμελούς επιτροπής και εισήγηση της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων (ΔΣΕΖ), σύμφωνα με την υπ’ αρ. 3075/6.11.2023 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών.

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από υπαλλήλους του Τμήματος Αιγοπροβατοτροφίας και της ΔΣΕΖ και συγκροτείται με απόφαση του Προϊστάμενου της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας.

Για το σκοπό αυτό ο ΟΠΕΚΕΠΕ γνωστοποιεί εγκαίρως στην ΔΣΕΖ τον συνολικό αριθμό των επιλέξιμων ζώων και των δικαιούχων παραγωγών ανά Μέτρο και ανά έτος ενίσχυσης μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων».

05/12/2024 02:29 μμ

Αιφνιδιασμός των κτηνοτρόφων από την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του αρνιού και του κατσικιού τις ημέρες των εορτών.

Ξεκινά, από την Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, η πρωτοβουλία για το «Καλάθι των Χριστουγέννων» που περιλαμβάνει 6 επιπρόσθετες κατηγορίες προϊόντων για το τραπέζι των εορτών. Ειδικότερα, στο «Καλάθι των Χριστουγέννων» μπαίνει το αρνί, το κατσίκι και η γαλοπούλα, καθώς και το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Όπως αναφέρει σε δηλώσεις του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «οι τιμές στα προϊόντα του καλαθιού αναμένεται να είναι από τις καλύτερες της αγοράς και - στις περισσότερες περιπτώσεις - σε τιμές ίδιες ή χαμηλότερες από τις περσινές. Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα ολοκληρωθεί στις 3 Ιανουαρίου».

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρη Μπαλούκα, ο οποίος μας ανέφερε ότι «δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το θέμα. Πέρσι η τιμή παραγωγού στο αρνάκι ήταν στα 7,5 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 7 ευρώ το κιλό αλλά δεν ξέρω τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα μετά από την συγκεκριμένη απόφαση ένταξης του αρνιού και του κατσικιού στο «Καλάθι των Χριστουγέννων».
Φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά για τους κτηνοτρόφους με την αύξηση του κόστους λόγω αυξημένης χρήσης ζωοτροφών και περίμενε να έχει μια βοήθεια από την πώληση του κρέατος τις ημέρες των εορτών.
Είναι η εποχή που έχουμε τις περισσότερες γέννες και τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γίνονται οι περισσότερες σφαγές στην χώρα μας.
Με εξαίρεση την περιοχή στο Αμπελώνα η υπόλοιπη Θεσσαλία κάνει κανονικά τις σφαγές των ζώων. Διαφωνούμε κάθετα με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι χαμηλά η τιμή παραγωγού στο αρνάκι αυτή την εποχή και κυμαίνεται στα 6 ευρώ το κιλό. Είναι μια τιμή κάτω του κόστους. Εμείς θέλουμε για να βγάλουμε το κόστος μια τιμή στα 9 ευρώ το κιλό. Άρα θα πρέπει να ανέβει η τιμή και όχι να πέσει».

05/12/2024 01:50 μμ

Η καλύτερη επιβράβευση για την ποιότητα και την αξιοπιστία σε μια εταιρεία είναι η σταθερή προτίμηση του αγοραστικού κοινού.

Η ΟΛΥΜΠΟΣ διακρίθηκε ακόμα μια φορά ως Superbrand, για την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων της, τη διαχρονική συνέπεια αλλά και την υπευθυνότητά της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αλλά το μεγαλύτερο βραβείο της είναι η αδιάκοπη εμπιστοσύνη των καταναλωτών της.

Η διάκριση της ΟΛΥΜΠΟΣ προέκυψε έπειτα από ψηφοφορία κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων αλλά και καταναλωτικού κοινού, μέσω έρευνας της κοινής γνώμης από την εταιρεία Marc.

Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβε ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Βεδεράκης, εκπροσωπώντας την οικογένεια της ΟΛΥΜΠΟΣ.

«Η βράβευση αυτή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της δέσμευσής μας να προσφέρουμε προϊόντα με κορυφαία ποιότητα στους καταναλωτές μας και τους ευχαριστούμε για την διαρκή εμπιστοσύνη τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βεδεράκης.

05/12/2024 11:01 πμ

Συνάντηση, στα γραφεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ), στη Νέα Αλικαρνασσό, είχαν το απόγευμα της Τρίτης (3/12) εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων του Ηρακλείου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην κλιματική κρίση και ειδικότερα στην ανομβρία στο νησί που πλήττει τις καλλιέργειές τους, το αυξημένο κόστος παραγωγής και τη χαμηλή τιμή γάλακτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα είναι στα 1,15 έως 1,20 ευρώ το κιλό.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Είχαμε μία ζωντανή συζήτηση με τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Στην κυβέρνηση και στο ΥΠΑΑΤ γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κόσμου και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσουμε τα περισσότερα αιτήματα. Μειώσαμε το κόστος παραγωγής, νομοθετήσαμε τη μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, επιδοτήσαμε κατά 100% τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια, με το πρόγραμμα «ΓΑΙΑ» εξασφαλίσαμε μειωμένη τιμή κιλοβατώρας για την παροχή αγροτικού ρεύματος για τα πρώτα 2 χρόνια. Παράλληλα, μειώσαμε κατά 50% τους φορολογικούς συντελεστές στα μέλη συνεταιρισμών και τις ομάδες παραγώγων, ενώ επίκειται άμεσα η ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων. Όσον αφορά στις πληρωμές των βασικών ενισχύσεων, αυτές πραγματοποιούνται κανονικά».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ο Υφυπουργός υπογράμμισε: «Η κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ, η ανομβρία έχει επηρεάσει την παραγωγή σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο τεχνικών έργων».

Τέλος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εστίασε στις αποζημιώσεις για τις ζωονόσους της πανώλης και της ευλογιάς λέγοντας: «Την Τρίτη κατεβλήθησαν οι αποζημιώσεις προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν συνεπεία πανώλης και ευλογιάς και σήμερα η χώρα απελευθερώνεται από την πανώλη στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. Συγκεκριμένα, πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών για τις αποζημιώσεις συνολικά 5.685.251 ευρώ, με τις αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους να ανέρχονται σε 4.737.569,76 ευρώ. Τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν και καταφέραμε και εκριζώσαμε την πανώλη. Οι αποζημιώσεις αυτές των κτηνοτρόφων με βάση τη νέα ΚΥΑ, είναι αυξημένες έως και 100%, ενώ η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει με πλήρη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

04/12/2024 03:48 μμ

Έκκληση προς τους κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκομένους στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της ευλογιάς, να δείξουν την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στον αγώνα για περιορισμό και εκρίζωση της πανώλης, απηύθυνε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας.

Η πολιτεία, όπως είπε, κάνει ό,τι είναι δυνατόν από τη δική της πλευρά, αλλά και στην περίπτωση της ευλογιάς, απαιτείται η συμμετοχή όλων με την ίδια υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα που επιδείχθηκε στην περίπτωση της πανώλης, για τον τρόπο αντιμετώπισης της οποίας, η χώρα μας έλαβε τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο υπουργός ότι «από 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης. Η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.

Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

04/12/2024 01:50 μμ

Απαλλάσσονται οι κτηνοτρόφοι των νομών Έβρου και Ροδόπης από την υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν στην απώλεια του ζωικού τους κεφαλαίου, εξαιτίας της ευλογιάς των προβάτων.

Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εξέλιξη αυτή «αποτελεί μία δικαίωση της προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτό το διάστημα ως διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική στήριξη των πληττόμενων κτηνοτρόφων».

Το ερώτημα προς το ΥπΑΑΤ είναι γιατί να μην ισχύσει αυτό το μέτροα για όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας που θανάτωσαν τα ζώα τους λόγω της ευλογιάς και της πανώλης.

Θυμίζουμε σε επιστολή που έχει στείλει ο ΣΕΚ προς τον πρωθυπουργό και το ΥπΑΑΤ ζητούσε «η αποζημίωση για τις απώλειες από τις ζωονόσους να καταβάλλεται χωρίς την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι απαραίτητες για την επιβίωση των κτηνοτρόφων και την ανασυγκρότηση του κλάδου».

04/12/2024 11:07 πμ

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι έκανε πληρωμές αποζημιώσεων 4.737.569 ευρώ στους κτηνοτρόφους. Αφορούν τις αποζημιώσες για θανατώσεις ζώων, κυρίως από την πανώλη και λίγες για ευλογιά. Και αυτά δόθηκαν βέβαια με αρκετή καθυστέρηση.

Προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δόθηκαν 162.590 ευρώ.

Το ΥπΑΑΤ στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο και για ενισχύσεις «πολιτών» που παράπλευρα υπέστησαν οικονομική ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί 785.091 ευρώ. Δεν εξηγεί η ανακοίνωση αν αυτοί οι «πολίτες» είναι παραγωγοί ζωοτροφών ή σφαγεία ή τυροκομεία, που είχαν απώλεια εισοδήματος από τα περιοριστικά μέτρα.

Αυτό όμως που δεν αναφέρει το ΥπΑΑΤ είναι τα χρήματα για τους κτηνοτρόφους, που είχαν απώλειες εισοδήματος από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων (πανώλη και ευλογιά).

Οι μετακινήσεις απαγορεύτηκαν σε όλη την χώρα και όλες οι ζωοτροφές που είχαν οι αιγοπροβατοτρόφοι για τον χειμώνα έχουν ήδη καταναλωθεί.

Απώλεια εισοδήματος όμως έχουμε και από το κλείσιμο των σφαγείων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούσαν να σφάξουν με αποτέλεσμα τα ζώα μεγάλωσαν και επιβάρυναν το κόστος της εκτροφής με αύξηση της κατανάλωσης ζωοτροφών.

Ζημιά είχαν και τα μικρά τυροκομεία που δεν μπορούν να βρουν γάλα από περιοχές που είχαμε μεγάλο αριθμό σφαγών με αποτέλεσμα την απότομη μείωση των κοπαδιών.

Για το Μέτρο 5.2 που θα αναπληρώσει τα ζώα που θανατώθηκαν μόνο το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι όλα πάνε καλά και εφαρμόζεται.

Το ΥπΑΑΤ νομίζει ότι με τα 4,7 εκ. ευρώ για θανάτωση ζώων λόγω πανώλης και γύρω στα 5 εκατ. ευρώ για την ευλογιά που θα καταβληθούν και έκανε το χρέος του στους κτηνοτρόφους. Έχει υποσχεθεί χρήματα για την αγορά των ζωοτροφών αλλά θα πρέπει να τα δώσει άμεσα. Επίσης θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει για την αποκατάσταση της ομαλής ροής του εμπορίου των ζωοτροφών στην χώρα μας.

Στο μεταξύ το θέμα της ευλογιάς θα ζητήσουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χ. Τοψίδη και την κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας, στην συνάντηση, που θα γίνει, την Πέμπτη (5/12), στο κτίριο της Περιφέρειας.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Η ευλογιά των προβάτων συνεχίζει να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την κτηνοτροφία της Θεσσαλίας, με επίκεντρο τις περιοχές του Τυρνάβου και του Αμπελώνα. Το spread της ζωονόσου έρχεται συνέχεια των εξελίξεων της πανώλης και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες απώλειες, με τις επιπτώσεις να είναι εμφανείς τόσο σε άμεσο επίπεδο, όπως η απώλεια ζωικού κεφαλαίου, όσο και σε έμμεσο, μέσω των σοβαρών επιπτώσεων στην παραγωγή και την τοπική οικονομία.

Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας επισημαίνει την ανάγκη για μια πλήρη, σύγχρονη αποτίμηση της κατάστασης και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης του κλάδου. Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να περιοριστεί σε αποσπασματικά μέτρα.

Απαιτείται:

1. Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων με βάση την πραγματική ζημία που έχουν υποστεί, τόσο για τα ζώα που έχουν θανατωθεί όσο και για τις παράπλευρες απώλειες στην παραγωγή.

2. Ορισμός διαφανούς χρονοδιαγράμματος ενεργειών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με συνεχή ενημέρωση των κτηνοτρόφων για τα μέτρα που λαμβάνονται.

3. Επικαιροποίηση της στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων. Η αποκλειστική στρατηγική των θανατώσεων ζώων δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη απάντηση. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν εναλλακτικές μέθοδοι διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης προληπτικών μέτρων, και της ενδυνάμωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Εάν είναι δυνατόν, να εκπονηθεί και να παρουσιαστεί ειδική μελέτη εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάζει σε βάθος όλα τα ζητήματα που άπτονται στρατηγικών αποφάσεων, όπως για παράδειγμα η επιλογή και εφαρμογή εμβολιασμών.

Η ευλογιά των προβάτων αποτελεί κρίσιμο ζήτημα που αφορά όχι μόνο την κτηνοτροφία αλλά και την τοπική οικονομία της Θεσσαλίας και μέσω αυτής την εθνική μας οικονομία. Είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσουν σε αποφασιστικές κινήσεις».

03/12/2024 04:53 μμ

Ξεκίνησαν οι πληρωμές αποζημιώσεων προς τους κτηνοτρόφους για τα ζώα που θανατώθηκαν εξ αιτίας της πανώλης και της ευλογιάς, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σήμερα Τρίτη (3/12) πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των Περιφερειών 5.685.251 ευρώ.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, για αποζημιώσεις σε πληγέντες κτηνοτρόφους πιστώθηκαν 4.737.569 ευρώ. Σε ενισχύσεις πολιτών που παράπλευρα υπέστησαν οικονομική ζημιά από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί 785.091 ευρώ.

Για λειτουργικές δαπάνες, προς τις Περιφέρειες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, δόθηκαν 162.590 ευρώ.

Τέλος, επισημαίνεται από το ΥπΑΑΤ, ότι σήμερα Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2024, η χώρα κατάφερε να μην έχει πλέον ζώνες προστασίας και επιτήρησης λόγω των κρουσμάτων πανώλης.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «η επιτυχία αυτή οφείλεται σε έναν και μόνο παράγοντα: στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και κυρίως των κτηνοτρόφων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας και τους κτηνιάτρους στην πιστή εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 687/2020.

Αποτέλεσμα ήταν η χώρα μας να λάβει τα εύσημα της ΕΕ για τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωονόσου και να αποτελέσει πρότυπο για τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και για την ευλογιά, η επιτυχής αντιμετώπιση της οποίας, βρίσκεται στα χέρια όλων μας. Είμαι βέβαιος ότι συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με τους κτηνοτρόφους θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

03/12/2024 04:11 μμ

Σε πτώση η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα παρά την μείωση του ζωικού κεφαλαίου που έχει η χώρα μας τους τελευταίους μήνες από τις θεομηνίες και τις ζωονόσους.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, οι τελευταίοι δεκατέσσερις μήνες έχουν χαθεί πάνω από 160.000 αιγοπρόβατα. Εξ αυτών τα περίπου 90.000 στη θεομηνία του «Ντάνιελ», τα 40.000 από την πανώλη και άνω των 30.000 προβάτων από την ευλογιά των αιγοπροβάτων.

Από την Λάρισα ο κ. Νίκος Παλάσκας, μέλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας και Γραμματέας της ΠΕΚ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν μειώσει τις τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα κατά 8 - 10 λεπτά σε σχέση με πέρσι. Αν και τα ζώα μειώνονται άρα μειώνεται και η προσφορά βλέπουμε να πέφτουν οι τιμές παραγωγού. Από την άλλη στην λιανική στα ράφια βλέπουμε να μένουν στα ίδια επίπεδα οι τιμές. Αυτή την περίοδο στην Θεσσαλία η καλύτερη τιμή στο αιγοπρόβειο είναι στα 1,48 λεπτά το κιλό. Εξαίρεση είναι η τιμή που πήρε ο συνεταιρισμός «Βοσκός» του Λιβαδίου για μικρή ποσότητα, 500 τόνους, στα 1,50 ευρώ.

Από την άλλη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν ζωοτροφές να ταΐσουν τα ζώα τους, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω της καραντίνας τα έχουν συνεχώς μέσα στους στάβλους. Λένε από το ΥπΑΑΤ για πληρωμή ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών αλλά δεν βρίσκουν τα χρήματα. Επίσης αργούν πολύ να πληρώσουν τις αποζημιώσεις για την θανάτωση των ζώων λόγω των ζωονόσων. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδά τους και θα πρέπει να το καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ».

Από τη Δράμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Προσοτσάνης κ. Κώστας Ακριτίδης, «στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη πάντα οι βιομηχανίες μας δίνουν τιμή 7 λεπτά μειωμένη σε σχέση με αυτήν της Θεσσαλίας. Η περιοχή της Δράμας αν και δεν έχει μέχρι σήμερα κρούσμα ευλογιάς έχει μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου πάνω από 40%. Αυτό δεν έχει σχέση με τις ζωονόσους αλλά με την έλλειψη βιωσιμότητας των εκτροφών.

Υπάρχει υψηλό κόστος παραγωγής αλλά και έλλειψη βοσκοτόπων. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα τα βάζουν σε περιοχές που είναι βοσκοτόπια. Δεν υπάρχει προγραμματισμός και στρατηγική από το ΥπΑΑΤ για την κτηνοτροφία στην χώρα μας. Δεν μας λένε τι μοντέλο παραγωγής θέλουν να κάνουμε εκτροφές σταυλισμένες ή εκτατική που τα ζώα βόσκουν έξω στα λιβάδια.

Από την άλλη δεν γίνονται σοβαροί έλεγχοι στις εισαγωγές. Έχουν ανακοινώσει εδώ και δύο χρόνια το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0 αλλά ακόμη ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν το λειτουργεί.

Επίσης είναι μεγάλο το κόστος των ζωοτροφών. Από τον Αύγουστο έχουμε κλεισμένα τα ζώα στους στάβλους λόγω της ευλογιάς. Επίσης φέτος δεν είχαμε παραγωγή τριφυλλιού λόγω της ξηρασίας με αποτέλεσμα να έχει φτάσει η τιμή του στα 40 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτή την εποχή στο γάλα είναι στα 1,45 έως 1,47 ευρώ το κιλό χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί η μείωση των τιμών που έρχεται. Οι κτηνοτρόφοι έχουν φτάσει στα όριά τους και πολλοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν επάγγελμα. Στο μέλλον οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να προμηθεύονται ζωικά γαλακτοκομικά προϊόντα από εισαγωγές μιας και δεν θα μπορούμε να παράγουμε».

Ο κ. Σπύρος Σερακιώτης,κτηνοτρόφος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μας ανακοίνωσαν τιμη παραγωγου στο γάλα στα 1,32 ευρώ το κιλό και αν είναι πάνω από 60 τόνοι στα 1,36 ευρώ το κιλό. Πέρσι μας έδιναν οι γαλατάδες 1,48 ευρώ το κιλό. Έχουμε δηλαδή μια μείωση κατά 12 - 18 λεπτά σε σχέση με πέρσι και κατά 24 λεπτά σε σχέση με πρόπερσι. Η τιμή παραγωγού μειώνεται αλλά και ο αριθμός των αιγοπροβάτων μειώνεται.
Φέτος τον Σεπτέμβριο όταν μας έδιναν τις προκαταβολές για το γάλα δεν μας ενημέρωσαν ότι θα ρίξουν τις τιμές. Επίσης τα τιμολόγια του Οκτωβρίου μας τα έδωσαν τέλη Νοεμβρίου. Και τώρα μας ενημέρωσαν ότι το Νοέμβριο θα έχουμε μειωμένες τιμές.

Επίσης έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή με την ευλογιά και είμαστε σε καραντίνα με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να μην να σφάζουν τα ζώα τους και να είναι αναγκασμένοι να τα μεγαλώνουν με πρόσθετο κόστος αγοράς ζωοτροφών. Καθημερινά θανατώνονται ζώα λόγω της ευλογιάς αλλά οι κτηνοτρόφοι δεν αποζημιώνονται.

Σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια οι κτηνοτρόφοι που έχουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους και να μείνουν βιώσιμες οι εκτροφές. Περίπου το 70% των αιγοπροβατοτρόφων δεν μπορούν να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό τους βγάζει εκτός οποιασδήποτε χρηματοδότησης.

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως γίνεται στην χώρα μας να έχουμε μια συνεχή μείωση του ζωικού κεφαλαίου αλλά παράλληλα και πτώση των τιμών παραγωγού. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ απαντήσεις τι θα γίνει με τις εκτροφές και τι μέτρα σκέφτονται να εφαρμόσουν για την στήριξη του κλάδου».

29/11/2024 01:29 μμ

Από Δευτέρα (2/12) θα πάνε στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες τα χρήματα για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την θανάτωση των ζώων τους λόγω πανώλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εντός του Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.

Το πρόβλημα που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα είναι ότι για να εισπράξουν την αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί κτηνοτρόφοι να μην μπορέσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις.

Όπως αναφέρει η τελευταία σχετική απόφαση, η αποζημίωση για σφαγή των ζώων λόγω ζωονόσων είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη αλλά πρέπει οι δικαιούχοι να έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι θανατώσεις των ζώων λόγω της ευλογίας και μέχρι και τις 25/11 είχαμε επιβεβαιωμένες 254 εστίες κρουσμάτων, με συνολικά 59.520 αιγοπρόβατα θανατωμένα.

29/11/2024 10:10 πμ

Ο δήμαρχος Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης, ενημερώθηκε, την Πέμπτη (28/11), από την προϊσταμένη του Τμήματος Πρωτογενούς Τομέα Άνδρου, κτηνίατρο, Αικατερίνη Μανούσου, ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην Άνδρο.

Άμεσα, χθες το ίδιο μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε, προληπτικά, τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου Άνδρου, Θ. Σουσούδη, του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαννετίδη, και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Στρατάκου, οι οποίοι έλαβαν ενημέρωση από τους προισταμένους του υπουργείου, κ.κ. Αλεξανδρόπουλο και Κόμητα, για τις απαιτούμενες προβλεπόμενες ενέργειες, εφόσον συντρέξει λόγος, όπως και συνέβη.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε:

  • Η υποβολή αιτήματος στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε το νησί να κηρυχθεί σε κατάσταση ετοιμότητας, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Επισημάνθηκε ότι η νόσος, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως είναι ταχύτατα μεταδιδόμενη μεταξύ των αιγοπροβάτων.
  • Με ενέργειες της Κτηνιάτρου και του Δήμου θα πραγματοποιηθεί αύριο θανάτωση όλων των αιγοπροβάτων στη μονάδα εκτροφής, όπου εκδηλώθηκε η νόσος, με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες καθώς και καύση των ζωοτροφών.
  • Δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά σφαγή στο νησί, μέχρι νεωτέρας.
  • Ορίζεται ζώνη προστασίας σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τη μονάδα εκτροφής και ζώνη επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.
  • Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση αιγοπροβάτων στο νησί (ούτε καν μεταξύ γειτονικών βοσκότοπων). Τα αιγοπρόβατα υποχρεωτικά πρέπει να είναι σταυλισμένα. Επί τούτου θα υπάρχουν σχετικές περιπολίες και σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα από τον Νόμο πρόστιμα.
  • Θα γίνεται αυστηρός σε έλεγχος στην είσοδο των εισερχομένων ζωοτροφών από το λιμάνι της Ραφήνας αλλά και στο λιμάνι του Γαυρίου.
  • Οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται στη χρήση απολυμαντικών.

Στο μεταξύ το «σιωπητήριο» συνεχίζεται από το ΥπΑΑΤ για την ευλογιά και τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, μέχρι σήμερα μιλάνε για αποζημιώσεις της πανώλης.

28/11/2024 11:31 πμ

Κτηνοτρόφοι σε απόγνωση ήταν το συμπέρασμα τηλεδιάσκεψης των οργανωμένων συλλογικοτήτων, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (27/11/2024).

Καλούν όσους κτηνοτρόφους αλλά και αγρότες μπορούν να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία, την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2024, στις 12:00-14:00, έξω από τις έδρες των Περιφερειών τους, για να ζητήσουν να συμμετέχουν θεσμικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, ιδιαίτερα για την υγεία των παραγωγικών ζώων.

Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν θέλει να μιλήσει ανοικτά με τους κτηνοτρόφους αλλά τους καλεί στο υπουργείο κατ' ιδίαν για μια «φιλοσοφική» συζήτηση και μια αναμνηστική φωτογραφία. Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με χειραψίες και φωτογραφίες δεν γεμίζει για τις οικογένειες των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους.

Στους κτηνοτρόφους είναι διάχυτη η αίσθηση ότι οι δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος δεν καταλαβαίνουν την απελπισία που υπάρχει στον κλάδο αυτή την εποχή, διότι η κτηνοτροφία δεν είναι απλά ένα επάγγελμα αλλά ένας τρόπος ζωής. Οι αιγοπροβατοτρόφοι αυτήν την περίοδο έχουν τις γεννήσεις και ιδιαίτερη ένταση κτηνοτροφικών εργασιών, και δεν μπορούν να απομακρύνονται από τις εγκαταστάσεις τους, που είναι σε δύσκολες κλιματικές συνθήκες, για να «στοιβάζονται» σε κλιματιζόμενες αίθουσες στην Αθήνα.

Ήδη σημειώνονται ενέργειες απελπισίας. Κτηνοτρόφος στον βόρειο Έβρο που το 2014 «έχασε» το κοπάδι του, το 2024 έμεινε πάλι χωρίς κοπάδι λόγω ευλογιάς, παρά τις συνεχείς απολυμάνσεις, και σήμερα ζει την οικογένειά του από άλλες εισροές (μεροκάματα, συγγενείς, συνάδελφοι κλπ). Κτηνοτρόφος στην Θεσσαλονίκη που έχασε 500 χοιρινά λόγω πανώλης των χοίρων, τον Ιανουάριο του 2024, μέχρι σήμερα δεν έχει εισπράξει «ούτε δεκάρα» και επιβιώνει στο χωριό χάρις στην μεγαλοψυχία των συγχωριανών, με πλήρη αναλγησία των κρατικών αναποτελεσματικών μηχανισμών.

Πρέπει οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω των ζωονόσων να υποστηρίζονται αμέσως οικονομικά από το κράτος. Όταν βγαίνει μια απόφαση καταστροφής ζωικού κεφαλαίου πρέπει αμέσως να δίνεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση στον κτηνοτρόφο, έναντι μελλοντικής αποζημίωσης, για να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του.

27/11/2024 04:45 μμ

Αυτά ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στη σύσκεψη με τον πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης της ΕΘΕΑΣ.

Ανακοίνωση, που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την συνάντηση, αναφέρει ότι συζητήθηκε το μείζον πρόβλημα της ευλογιάς στα πρόβατα, όπου ήταν κοινή η επισήμανση ότι για τον περιορισμό και εκρίζωση της νόσου πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των εμπλεκομένων- όπως έγινε με την περίπτωση της πανώλης – και πιστή τήρηση των προβλεπομένων κανόνων ιδιαίτερα από τους κτηνοτρόφους.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη, ο κ. Τσιάρας ενημέρωσε την ΕΘΕΑΣ ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διοικητικών αποφάσεων από το ΥπΑΑΤ και εντός των επομένων ημερών θα μεταφερθούν τα προβλεπόμενα ποσά των αποζημιώσεων προς τις Περιφέρειες για να γίνουν, εντός του Δεκεμβρίου οι πληρωμές, με βάση τις καταστάσεις που έχουν καταρτίσει οι ίδιες οι Περιφερειακές Διοικήσεις.

Ο υπουργός επίσης ενημέρωσε τα μέλη της ΕΘΕΑΣ ότι η διάταξη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που εγκρίθηκε τη Δευτέρα (25/11) από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και ότι οι καταστάσεις για την πληρωμή της εξόφλησης για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο έχουν ήδη σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών.

27/11/2024 01:10 μμ

Η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρεια Θεσσαλίας ανακοίνωσε οδηγίες στους κτηνοτρόφους της ΠΕ Λάρισας για την λειτουργεία των σφαγείων και τις μετακινήσεις ζώντων ζώων λόγω Ευλογιάς και Καταρροϊκού πυρετού.

Όπως αναφέρει οι μετακινήσεις ζώντων ζώων θα πραγματοποιούνται ως εξής:

Α) Χοιροειδή προς πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή.

Επιτρέπεται ελεύθερα η μετακίνηση χοιροειδών για οποιοδήποτε λόγο (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή).

Β) Βοοειδή

i) Βοοειδή από περιοχές εκτός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή) από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό και ανήκουν εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά, της Π.Ε. Λάρισας.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή, αποκλειστικά εντός της Π.Ε. Λάρισας στην οποία εδρεύει η κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
3. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών (πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή) από εκτροφές μη συνδεδεμένες με εκτροφές αιγοπροβάτων με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.

ii. Βοοειδή από περιοχές εντός των ζωνών ελέγχου για τον Καταρροϊκό Πυρετό
1. Απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση βοοειδών για πάχυνση και αναπαραγωγή.
2. Επιτρέπεται η μετακίνηση βοοειδών προς σφαγή από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με την προϋπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής πριν τη μετακίνησή τους, κατάλληλου εντομοαπωθητικού σκευάσματος (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ό,τι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα) που εδρεύουν στις Τ.Κ.:

  • Λιβάδι, Κοκκινοπηλός και Πύθιο, του Δήμου Ελασσόνας αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Ε.Ε. – ΣΦΑΓΕΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ».
  • Φάρσαλα, Βρυσιά, Σταυρός, Κατωχώρι, Ανωχώρι, Υπέρεια, Πολυνέρι, Πυργάκια, Μεγάλο Ευύδριο, Λόφος, Μικρό Ευύδριο, Κρήνη, Βασιλή, Δενδράκια, Ψυχικό, Άγιος Γεώργιος, Κυπάρισσος, Χαρά, Χαλκιάδες, Άγιος Κωνσταντίνος, Σκοτούσα, Θετίδιο, Κάτω Βασιλικά, Δασόλοφος, Σιτόχωρο, Βαμβακού, Ρευματιά, Κάτω Δασόλοφος, Αμπελιά, Νεράιδα, Ξυλάδες, Άνω Βασιλικά, άνω Σκοτούσα, Καστράκι, Ναρθάκιο, Πλάτανος, Δένδρα, Άγιος Αντώνιος, Σκοπιά, Δενδροχώρι, του Δήμου Φαρσάλων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.».
  • Βλαχογιάννι, Βοτανοχώρι, Αετορράχη, Στεφανόβουνο, Γαλανόβρυση, Αγιονέρι, Ευαγγελισμός, Μαγούλα, Παλαιόκαστρο, Κεφαλόβρυσο, Καλύβια Αναλήψεως, Συκιά, Πραιτώριο, Βερδικούσια, Κουτσούφλιανη, Παλιάμπελα, Αμπέλια, Μεγάλο Ελευθεροχώρι, , Μεσοχώρι, Βαρκός, Αμούρι, Δομένικο του Δήμου Ελασσόνας, Δαμάσι, Τύρναβος, του Δήμου Τυρνάβου και Κουτσόχερο, Αμυγδαλιά του Δήμου Λαρισαίων αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΦΑΡΜΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ Α.Ε.».

Γ) Αιγοπρόβατα

1. Απαγορεύεται η έξοδος αιγοπροβάτων (προς πάχυνση και αναπαραγωγή) από την Π.Ε. Λάρισας.

2. Απαγορεύονται οι αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων εντός της Π.Ε. Λάρισας.

3. Απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων από τις συνήθεις περιοχές βόσκησης και η προσέγγιση στις ορισθείσες ζώνες προστασίας και επιτήρησης για την Ευλογιά.

4. Απαγορεύεται η εξαγωγή σφάγιων αμνοεριφίων, λόγω των μέτρων για την Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών, από την Π.Ε. Λάρισας ως τις 16/12/2024.

5. Απαγορεύεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στη ζώνη προστασίας του Βρυότοπου και συγκεκριμένα από τις Τ.Κ. Βρυότοπου, Ροδιάς και Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου.

6. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν στις ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά και εδρεύουν στις Τ.Κ. Κρανιάς, Ραψάνης, Ιτέας, Πυργετού, Ομολίου, Τεμπών, Αμπελακίων, Παλαιόπυργου, Κουλούρας, Παραλία Κουλούρας, Νέων Μεσαγκάλων, Καστρί-Λουτρού, Κάτω Αιγάνης και Αιγάνης, Γόννων, Ευαγγελισμού, Ελιάς Γόννων, Γυρτώνης, Παραπόταμου, Ελάτειας, Πουρναρίου, Μακρυχωρίου, Κρανιάς και Καλλιπεύκης του Δήμου Τεμπών, Τ.Κ. Δελερίων, Αργυροπουλίου, Τυρνάβου, Περαχώρας, Δένδρων του Δήμου Τυρνάβου, Τ.Κ. Κουλουρίου, Φαλάνης, Δασοχωρίου και Αμφιθέας του Δήμου Λαρισαίων και Τ.Κ. Σκλήθρου του Δήμου Αγιάς αποκλειστικά και μόνο στη σφαγειοτεχνική εγκατάσταση με την επωνυμία «ΣΦΑΓΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Α.Ε.», υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27/11 & Πέμπτη 28/11/2024.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
iii. Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 3568/276264/16-09-2024 εγκύκλιο του ΥπΑΑΤ. Τα αφαιρούμενα εντόσθια χαρακτηρίζονται ως ΖΥΠ κατηγορίας ΙΙΙ και διαχειρίζονται σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.

7. Επιτρέπεται η σφαγή αιγοπροβάτων από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οι οποίες ανήκουν στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες (όλη η υπόλοιπη Π.Ε. Λάρισας πλην των Τ.Κ. που ανήκουν στις ανωτέρω ζώνες επιτήρησης για την Ευλογιά της Π.Ε. Λάρισας), υπό τους εξής όρους:
i. Η σφαγή των αιγοπροβάτων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και σε ξεχωριστές μέρες (σε σχέση με τις ημέρες σφαγής των ζωνών επιτήρησης) και κατόπιν έγκρισης από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή.
ii. Όλα τα ζώα που θα προσέρχονται προς σφαγή θα φέρουν υποχρεωτικά την ενδεδειγμένη σήμανση και θα συνοδεύονται από υγειονομικό πιστοποιητικό κατά την άφιξή τους στο σφαγείο, το οποίο θα εκδίδεται τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ώστε η αρμόδια αρχή να έχει τη δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου πριν από την αναχώρηση από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα θα θεωρούνται αγνώστου υγειονομικού καθεστώτος και θα οδηγούνται προς καταστροφή, ως ζωικά υποπροϊόντα κατηγορίας Ι, σύμφωνα με τον Καν. 1069/2009/ΕΚ.
Από τα σφάγια αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΣΘΙΑ, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 485805/12-11-2024 Απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

27/11/2024 12:11 μμ

Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]

25/11/2024 04:38 μμ

Στις προοπτικές και στις απειλές για τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας, αναφέρεται ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

Σημαντικές είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα την τελευταία περίοδο στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον και που μπορούν ανάλογα με τι αποφάσεις που θα ληφθούν είτε να ενισχύσουν είτε όμως και να μειώσουν τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας αλλά και των αντίστοιχων χυμών και κατεψυγμένων φρούτων. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για προϊόντα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με εξαγωγές ±500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για προϊόντα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με εξαγωγές ±500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πιο συγκεκριμένα

Α. Διαπραγματεύσεις ΕΕ/MERCOSUR

Μετά από πολλά χρόνια συνομιλιών είμαστε πλέον μπροστά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας. Οι αγορές των χωρών της MERCOSUR ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδακίνου (π.χ. εξαγωγές του 1998 22.000 τόνους), μέχρις ότου επιβλήθηκαν αρχικοί εισαγωγικοί δασμοί 55%, που στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34% αργότερα.

Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί.

Στην προς υπογραφή συμφωνία προβλέπεται η σταδιακή υποχώρησή τους κατά 5% ετησίως, μέχρι τον μηδενισμό τους.

Είναι προφανές ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση των εξαγωγών μας, ώθηση που την έχουν απόλυτη ανάγκη ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της Ε.Ε. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων (αγροτών - μεταποιητών - εργαζομένων) η γρήγορη λειτουργία της συμφωνίας και καλούμε την Κυβέρνηση να την υποστηρίξει δυναμικά.

Β. ΗΠΑ - Δασμοί

Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο σημαντικότερος προορισμός για την κομπόστα ροδακίνου, αφού η αξία των εξαγωγών εκεί ανήλθε σε 80 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και το 2024 έχει αυξητική τάση.

Η προεδρεία Trump, που μετά την νίκη του στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ, αναλαμβάνει στις αρχές του 2025, έχει ευθέως δηλώσει ότι θα επιβάλλει δασμούς, ύψους 10-20% ,στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη περίοδο της διοίκησης Trump επιβλήθηκαν πρόσθετοι δασμοί στις ελληνικές κομπόστες ροδακίνου, ύψους 25%, πλήττοντας τις εξαγωγές μας.

Οι δασμοί αυτοί ανεστάλησαν από την διοίκηση Biden και οι εξαγωγές έφθασαν σταδιακά στα επίπεδα που παραπάνω αναφέραμε.

Σήμερα ο κίνδυνος είναι περισσότερο από υπαρκτός για την πιθανότητα επιβολής νέων δασμών.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση σε εγρήγορση με στόχο την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής εξέλιξης.