Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:
«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».
Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».
Όπως ενημερώθηκε ο ΑγροΤύπος από την νομική εταιρεία που έχει αναλάβει τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από καρτέλ αγελαδινού γάλακτος, εκδόθηκε η απόφαση του Άρειου Πάγου που δικαίωσε τους ενάγοντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι άσκησαν αγωγή κατά εταιρείας που συμμετείχε στο καρτέλ.
Θυμίζουμε το καρτέλ αφορούσε την πλευρά της ζήτησης του αγελαδινού γάλακτος ως πρώτης ύλης για την παραγωγή του φρέσκου-νωπού γάλακτος.
Σε αυτό συμμετείχαν οι πέντε μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας αλλά και μικρότερες και λειτούργησε στο χρονικό διάστημα από το Μάιο 2001 έως τέλη 2007. Κάλυπτε το 56% έως 70% της σχετικής αγοράς.
Είναι πλέον και νομολογικά αναμφισβήτητο ότι μικρομεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες έπρεπε, κατά το διάστημα από 2001 έως και 2007, να πάρουν τιμή στα 40 λεπτά το κιλό και όχι από 27 έως και 36 λεπτά το κιλό που εισέπραξαν.
Για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες η τιμή, χωρίς τη λειτουργία του καρτέλ, έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε ότι η τιμή έπρεπε να ήταν - κατά τη διάρκεια του καρτέλ - στα 45 λεπτά το κιλό, με μηνιαία εισκομιζόμενη ποσότητα κατά μέσο περίπου 41 τόνους.
Η ζημιά για τους αγελαδοτρόφους ισούται με τη διαφορά μεταξύ καταβληθείσας και της ανταγωνιστικής τιμής.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δικηγορική εταιρεία, οι ζημιωθέντες κτηνοτρόφοι από το καρτέλ γάλακτος (σχετικό κείμενο του ΑγροΤύπου βλέπε εδώ) εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα, όπως και οι κληρονόμοι τους, σε περίπτωση θανάτου των αρχικών δικαιούχων, μόνο που πρέπει να ασκήσουν αγωγή για να πάρουν αποζημίωση.
Η αγωγή μπορεί να ασκηθεί και χωρίς τιμολόγια για όσους κτηνοτρόφους τα έχουν καταστρέψει ή χάσει.
Οι γαλακτοβιομηχανίες να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των φορτηγών και να συνεχίζουν να παραλαμβάνουν γάλατα από τις εκτροφές ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
Αυτό τονίστηκε στην συνάντηση, που έγινε την Τετάρτη (17/7), στα Γρεβενά, των κτηνοτρόφων με τις Κτηνιατρικές υπηρεσίες Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας και του Υφυπουργού Χρήστου Κέλλα και του Γ. Γρ. Γιώργου Στρατάκου, με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης στα πρόβατα στην περιοχή της Καλαμπάκας.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από την Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «αρχίζει να παρατηρείται συγκέντρωση αδιάθετου γάλακτος στις φάρμες των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές της Καλαμπάκας, όταν οι συγκεκριμένες μονάδες αυτή την περίοδο παράγουν περί τους 50 τόνους ημερησίως. Το πρόβλημα που επικαλούνται οι γαλακτοβιομηχανίες είναι το κόστος αποστείρωσης των βυτίων μεταφοράς γάλακτος που εισέρχονται στις ζώνες επιτήρησης. Όπως κάνουν απολύμανση οι κτηνοτρόφοι στους στάβλους τους ζητήσαμε από τον ΥπΑΑΤ να κάνουν και οι γαλακτοβιομηχανίες την απολύμανση των βυτίων τους. Και όταν περνάνε την ζώνη να γίνεται μια δεύτερη απολύμανση από τις τοπικές αρχές. Ο Υφυπουργός συμφώνησε με την πρότασή μας και θα μελετήσει τον τρόπο εφαρμογής της».
Στην συνάντηση ο υφυπουργός κ. Κέλλας, γνωστοποίησε στους κτηνοτρόφους ότι έχουν προσδιοριστεί τρεις ζώνες προστασίας: Η πρώτη ζώνη περιορίζεται στα τρία χιλιόμετρα από την περιοχή εντοπισμού του κρούσματος, η δεύτερη ζώνη επιτήρησης βρίσκεται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την επίμαχη περιοχή και η τρίτη ζώνη έως τα 20 χιλιόμετρα, που φτάνει έως την περιοχή της Δεσκάτης Γρεβενών. Κάλεσε ακόμη τους κτηνοτρόφους να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν συστήσει οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και προσδιορίζονται από τα πρωτόκολλα που διαθέτει το υπουργείο και τα οποία έχουν επικυρωθεί από το αρμόδια όργανα παρακολούθησης εξάπλωσης ζωονόσων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, που παραβρέθηκε στην συνάντηση, ανέπτυξε στους κτηνοτρόφους το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου ζητώντας την πιστή εφαρμογή όλων των πρωτοκόλλων υγειονομικής προστασίας. Όπως είπε ο στόχος που έχει τεθεί από το ΥπΑΑΤ είναι «έως τα μέσα του Φθινοπώρου, που θα έρθουν οι πρώτες γέννες των αιγοπροβάτων, να έχει εξαφανιστεί ο ιός από τις μονάδες της περιοχής. Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό τότε θα υπάρξουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».
Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «Ελληνικός Μόσχος» ξεκινά συνεργασία με τον γαλλικό συνεταιρισμό «Genes Diffusion».
Ο γαλλικός συνεταιρισμός, με έδρα τη Λιλ της Γαλλίας, μετρά ιστορία 75 ετών και απαριθμεί 30.000 μέλη κτηνοτρόφων γαλακτοπαραγωγών και θηλαζουσών βοοειδών.
Όπως μας μεταφέρουν ο Πρόεδρος του ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «Ελληνικός Μόσχος», κ. Γιώργος Τσόκανος και η κα Άννα Καρβουνίδου, από την «Φάρμα Καρβουνίδη», ο γαλλικός συνεταιρισμός πρωτοπορεί στη γενετική βελτίωση και παρέχει στους κτηνοτρόφους διάφορες υπηρεσίες για την κάλυψη των στόχων τους.
Συγκεκριμένα:
- Κατεψυγμένο σπέρμα με υψηλή γενετική αξία και βιοασφάλεια.
- Έμβρυα που παράγονται από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της Γαλλίας και υπηρεσίες εμβρυομεταφοράς τους.
- Εξειδίκευση στον προσδιορισμό γονότυπου διαφορετικών φυλών.
Η εν λόγω ευρωπαϊκή σύμπραξη του γαλλικού συνεταιρισμού με τον «Ελληνικό Μόσχο» θα περιλαμβάνει:
- Προμήθεια γενετικού υλικού,
- Καθοδήγηση και εκπαίδευση σε θέματα γενετικής, αναπαραγωγής και βιοτεχνολογίας προς τα μέλη του Συνεταιρισμού, αλλά και προς κάθε ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβάλει στην οικονομική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ομάδα εκπροσώπων του γαλλικού συνεταιρισμού «Genes Diffusion», με τον Sales Manager, Boris Kasatkin, παρευρέθηκαν στην έδρα του συνεταιρισμού, όπου συζητήθηκαν αναλυτικά όλες οι διεργασίες και τα επικείμενα ζητήματα, με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και παροχών, που προσφέρονται από τον ευρωπαϊκό συνεταιρισμό.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν επισκέψεις σε κτηνοτροφικές μονάδες του «Ελληνικού Μόσχου», όπου εκτρέφονται καθαρόαιμα βοοειδή της φυλής «Limousine».
Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Τσόκανος, η εν λόγω ευρωπαϊκή «συμμαχία» αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των δύο πλευρών. Άλλωστε οι ευρωπαϊκοί Συνεταιρισμοί αποτελούσαν παράδειγμα προς μίμηση για τις ελληνικές συνεταιριστικές οργανώσεις.
Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τον καθορισμό ύψους ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους το έτος 2023, με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης.
Αναλυτικότερα το ύψος ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής:
α) σε 44,31 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού γάλακτος,
β) σε 50,65 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αίγειου γάλακτος,
γ) σε 69,64 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο πρόβειου γάλακτος.
Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ, εκ του οποίου το ποσό 3.790.000 ευρώ καλύπτεται από ενωσιακή χρηματοδότηση και το ποσό 547.000 ευρώ από εθνική χρηματοδότηση.
Έλεγχος έγινε σε βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος κατά τον οποίο διαπιστώθηκε έλλειμμα σε προϊόντα προέλευσης αγελαδινού γάλακτος, συνολικού βάρους 50 τόνων περίπου και αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος (Υ.Ο.Α.Β.Ε.), από κοινού με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛ.Γ.Ο.), πραγματοποιήθηκε έλεγχος, την Πέμπτη (20 Ιουνίου 2024), σε βιομηχανία επεξεργασίας γάλακτος στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Στο πλαίσιο του ελέγχου, διαπιστώθηκε συνολικό έλλειμμα σε προϊόντα προέλευσης αγελαδινού γάλακτος 50 τόνων περίπου και συγκεκριμένα:
- 29.247 - κιλών αγελαδινού συμπυκνωμένου γάλακτος προέλευσης Ε.Ε.,
- 8.280,84 - κιλών αγελαδινού μπασκί προέλευσης Ε.Ε. και
- 12.770 - κιλών αγελαδινού βουτύρου προέλευσης Ε.Ε.
Η συνολική αξία του προαναφερόμενου ελλείμματος ανέρχεται σε 157.904 ευρώ, κατά παράβαση του Ν.5104/2024 «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».
Για όλες τις περιπτώσεις ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, για την επιβολή των ανάλογων διοικητικών κυρώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στη διαδικτυακή πύλη του Ελληνικού Κράτους (gov.gr) «Καταγγελία για οικονομικά εγκλήματα», για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Επιστολή της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων Θεσσαλίας προς τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με την οποία ζητά ελέγχους σε φέτα στην Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπαλούκας, επισημαίνονται τα εξής:
«Τις τελευταίες μέρες για άλλη μια φορά μέσω των social media βλέπουμε πράγματα τα οποία υπονομεύουν το εθνικό μας προϊόν την φέτα ΠΟΠ.
Συγκεκριμένα στην Ιρλανδία καταναλώτρια επικαλείται σε βίντεο που κοινοποιήθηκε από την ίδια ότι αγοράζει την Ελληνική φέτα σε μια τιμή που δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα...
Επειδή εκ του νόμου αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο των ΠΟΠ προιόντων είστε εσείς μαζί με τον ΕΦΕΤ και την οικονομική αστυνομία ζητάμε άμεσα την κινητοποίησή σας παίρνοντας δείγματα από τις εν λόγω συσκευασίες με ‘’Φέτα’’ για να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Γιατι τόσο χαμηλή η τιμή του προϊόντος;
2. Κατα πόσο αυτό το προϊόν έχει τις προδιαγραφές ΠΟΠ;
3. Αν δεν είναι φέτα ζητάμε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αυτών που την παρασκεύασαν και την πούλησαν σε αυτή την περίεργη τιμή και να μπουν μεγάλα πρόστιμα στην πραγματικότητα και όχι στο συρτάρι όπως αυτά που βρήκε ο αρμόδιος Υπουργός.
Σε όλα αυτά εμείς οι κτηνοτρόφοι περιμένουμε άμεσα απαντήσεις για την προστασία του καταναλωτή καθώς και όλου του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας στην χώρα μας.
Για μια ακόμη φορά βλέπουμε το μέλλον της κτηνοτροφίας να είναι πολύ δύσκολο με αυτή την κατάσταση που επικρατεί».
Ο «πόλεμος της φέτας» ξέσπασε με την αναφορά στην τιμή της από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή (24/05) κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Βουλή για την ακρίβεια.
Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις προσπάθειες της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας και αναφέρθηκε στην τιμή του ΠΟΠ τυριού, ορίζοντας την στα 6,28 ευρώ.
Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε αμέσως ότι ο πρωθυπουργός αναφερόταν στην τιμή του μισού κιλού και όχι στο κιλό.
Έρχεται τώρα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και καταγγέλει ότι πωλείται φέτα σε ακόμη πιο χαμηλή τιμή. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να κάνει ελέγχους.
Kαταγγελία ΣΕΚ
Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις πρόσφατες εξελίξεις που πλήττουν βαρύτατα τον κλάδο μας και ειδικότερα την παραγωγή και πώληση της φέτας.
Τις τελευταίες ημέρες, γινόμαστε μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου πολέμου ενάντια στους κτηνοτρόφους, ο οποίος εκτυλίσσεται μέσα από την υποτίμηση της τιμής της φέτας και την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών.
Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την τιμή της φέτας στα 6,28 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή η τιμή αφορά το κιλό ή όχι, δημιουργούν σύγχυση και αδικούν κατάφωρα τον κόπο των παραγωγών μας.
Η έλλειψη σαφήνειας και ακρίβειας σε τέτοιες δηλώσεις αποτελεί απαράδεκτη παραπληροφόρηση του κοινού και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους Έλληνες παραγωγούς.
Επιπλέον, κυκλοφορούν βίντεο από καταναλωτές που δείχνουν τιμές φέτας σε διάφορα καταστήματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα ένα βίντεο που δείχνει την τιμή της φέτας να πωλείται στην Ιρλανδία στα 5,45 ευρώ το κιλό.
Αυτή η πρακτική είναι απαράδεκτη και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τους ελέγχους που (δεν) γίνονται στα προϊόντα.
Είναι αδιανόητο πώς πιστοποιημένη φέτα μπορεί να πωλείται σε τόσο χαμηλή τιμή, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής της ανέρχεται στα 7,2-8 ευρώ το κιλό.
Η απουσία επαρκών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές και η αδιαφορία τους για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών είναι εξοργιστική.
Αυτές οι πρακτικές όχι μόνο υποτιμούν την ποιότητα της φέτας, αλλά οδηγούν και στη μείωση της τιμής του γάλακτος, πλήττοντας σοβαρά τους κτηνοτρόφους που ήδη δεινοπαθούν από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις δυσκολίες του επαγγέλματος τους.
Απαιτούμε άμεσες ενέργειες από τον Πρωθυπουργό και τις αρμόδιες αρχές ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στις τιμές και ταυτόχρονα να προστατευθεί η ελληνική κτηνοτροφία.
Η φέτα, ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), πρέπει να διατηρεί την ποιότητά της και να πωλείται σε τιμή που αντανακλά το πραγματικό κόστος παραγωγής της. Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες αποκλίσεις στις τιμές και ταυτόχρονα το κράτος να αδιαφορεί για την επιβίωση των κτηνοτρόφων.
Απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του προϊόντος και των παραγωγών. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ποιότητα και την αξία των ελληνικών προϊόντων, υποστηρίζοντας τους κτηνοτρόφους μας και εξασφαλίζοντας την επιβίωση του κλάδου.
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προβεί άμεσα σε κατά τόπους ελέγχους της γνωστής βιομηχανίας, της οποίας προϊόν πωλείται σε εξευτελιστική τιμή αλλά και σε έλεγχο ποιότητας του προϊόντος στην συγκεκριμένη χώρα, σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τέτοιες αθέμητες πρακτικές και συμπράττει με αυτόν τον τρόπο και η ίδια στον πόλεμο κατά της κτηνοτροφίας.
Να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι πριν λίγους μήνες βρισκόμασταν μπροστά στην Βουλή και λάβαμε συγκεκριμένες υποσχέσεις, δεν είναι δύσκολο να ξαναβρεθούμε όχι μόνο μπροστά αλλά και μέσα στην Βουλή.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στις «The Most Sustainable Companies in Greece 2024», σύμφωνα με το QualityNet Foundation.
Η ΟΛΥΜΠΟΣ αξιολογήθηκε για την επίδοσή της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, αλλά και για την υπεύθυνη λειτουργία της στην αντιμετώπιση θεμάτων βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για τον δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης «The ESG Index in Greece», του QualityNet Foundation, σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται οι «The 50 Most Sustainable Companies in Greece 2024». Η ένταξη επιχειρήσεων στη λίστα των «The Most Sustainable Companies in Greece» αποτελεί την ανώτατη διάκριση Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Οι 50 ηγέτιδες εταιρείες, που ανακοινώθηκαν, αποτελούν παραδείγματα επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και προέρχονται από 11 διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.
Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας προς την κοινωνία και το περιβάλλον, παραμένουμε προσηλωμένοι στις αξίες μας, εφαρμόζοντας μία ολιστική προσέγγιση η οποία συνδυάζει τη συνεχή βελτίωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος, τη φροντίδα για τους ανθρώπους μας και την κοινωνία ευρύτερα, παρέχοντας προϊόντα αντάξια των υψηλών προσδοκιών του καταναλωτικού κοινού.
O Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, από την αρχή της νέας χιλιετίας, θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, την 1η Ιουνίου, θέλοντας να τονίσει την τεράστια σημασία που έχει στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου το μοναδικό αυτό τρόφιμο της φύσης.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάθε ηλικίας καταναλώνουν γάλα ή και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η ημέρα αυτή γιορτάζεται από περισσότερες από 100 χώρες στον πλανήτη μας.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) θεωρεί υποχρέωσή του την ημέρα αυτή να υπενθυμίσει στους Έλληνες καταναλωτές την απαράμιλλη αξία του μοναδικού αυτού φυσικού τροφίμου.
Είναι πλέον απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υγεία του ανθρώπου έχει άρρηκτη σχέση με τη διατροφή του. Ταυτοχρόνως όμως ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές, όχι μόνο στο περιβάλλον μας, αλλά και στις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μια τάση που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για το διαφορετικό, δυστυχώς συχνά χωρίς κανόνες και αρχές. Αυτό που πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει πριν από οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή είναι ότι η φυσιολογία του ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και επομένως ούτε οι διατροφικές του ανάγκες, τις οποίες οφείλει για λόγους υγείας πάντα να καλύπτει.
Πέρα από κάθε αμφισβήτηση το γάλα και τα προϊόντα του ήταν και παραμένουν μια από τις πλέον θεμελιώδεις τροφές για τη διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου και οι διατροφικές εκτροπές από αυτόν τον κανόνα εισάγουν κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το ασβέστιο και η πολύ υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του γάλακτος χτίζουν, επισκευάζουν και αναζωογονούν, όχι μόνο τα κύτταρα του σώματος, αλλά και τους δομικούς ιστούς του, δηλαδή τους μύες και τα οστά τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους. Μια αύξηση μόνο 10% στην οστική μάζα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες κατά 50%. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάνεις ότι το 50% της οστικής μάζας αποκτάται στην εφηβική ηλικία και ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με τη σημαντική αύξηση του ύψους τους, δεν είναι τυχαίο ότι το γάλα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» στη διατροφή των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων.
Τα οφέλη όμως του ασβεστίου και των βιοενεργών πρωτεϊνών του γάλακτος δεν περιορίζονται μόνο στους δομικούς ιστούς, αλλά βοηθούν στις νευροδιαβιβάσεις, στο ανοσοποιητικό, στην ισορροπία σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή εκδήλωσης υπέρτασης, παχυσαρκίας, άσθματος, καρκίνου και της νόσου Alzheimer.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το γάλα περιέχει 18 από τα 22 απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα, γι’ αυτό είναι πραγματικά ένας διατροφικός θησαυρός.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο ΣΕΒΓΑΠ, στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, καλεί όλους τους καταναλωτές κάθε ηλικίας, να μη σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού, γιατί στην κυριολεξία αποτελεί επένδυση για την υγεία τους και θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής!
Η ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ A.E. σε συνεργασία με την εταιρεία Ζωοτροφών & Πρόσθετων ARTEMIS A.E. πραγματοποίησαν μία επιτυχημένη Ημερίδα Αγελαδοτροφίας στο υποκατάστημα της ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ, στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, όπου παρευρέθηκαν αγροκτηνοτρόφοι από όλη την Ελλάδα.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 18 Απριλίου και παρουσίασε σημαντικά θέματα σχετικά με νέες τακτικές και μεθόδους στη διαχείριση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, με στόχο την συνεχόμενη ενημέρωση των συνεργατών των δύο εταιρειών στις εξελίξεις που θα διαμορφώσουν το άμεσο μέλλον στον κλάδο.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Frank Kuchenmeister, Τεχνικός Σύμβουλος της Lallemand Animal Nutrition, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις και νέες τεχνικές στην ενσίρωση καλαμποκιού και μηδικής, καθώς και ο κ. Σταύρος Αυγερινός, Διευθυντής Πωλήσεων της ARTEMIS A.E., ο οποίος ανέλυσε νέα πρωτόκολλα και βελτιωμένες τεχνικές αρμέγματος.
Η ημερίδα προσέλκυσε μια ευρεία γκάμα επαγγελματιών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών του κλάδου, με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή.
Μετά το πέρας της Ημερίδας, ακολούθησε γεύμα εργασίας με στελέχη και όλους τους συμμετέχοντες, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.
Η ανταπόκριση στην Ημερίδα ήταν συγκινητική, με υπόσχεση των δύο εταιρειών για άμεση συνδιοργάνωση νέων μελλοντικών εκδηλώσεων με επιμορφωτικό χαρακτήρα, πάνω σε καίρια θέματα - στόχους του κλάδου.
Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Το δήλωσε ξεκάθαρα σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών και θεσμικών φορέων της Κρήτης στο περιθώριο του 3ου Κρητικού Forum που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo στην Αθήνα, δίνοντας περιθώριο στον κάθε φορέα για να εκδηλώσει τις προθέσεις του για συμμετοχή ή όχι στην Διεπαγγελματική, έως τις 10 Μαΐου.
Όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική σε ένα προϊόν που είναι μοναδικό σε ποιότητα και χαρακτηρίζει την Κρήτη.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγών ήταν σαφής: «Δεν με ενδιαφέρουν οι παλαιότερες εντάσεις και διαφορές. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε ένα μοναδικό προϊόν, όπως η κρητική γραβιέρα, αλλά και το γάλα από το οποίο παράγεται». Τους κάλεσε επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με στόχο την καλύτερη προώθηση του προϊόντος που παράγουν.
Πρόθεση του υπουργού είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προστεθεί ακόμα οκτώ Διεπαγγελματικές στις υπάρχουσες οκτώ και μια εξ αυτών, όπως είπε, να είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ.
Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραγωγού είπε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν. «Θα γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις και οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί στα προϊόντα ΠΟΠ», τόνισε.
Στη σύσκεψη μετείχαν:
- Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης αγροτικού Κρήτης
- Γιάννης Φασουλάς, Πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ
- Γιάννης Βερυκάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
- Γιάννης Μανουσάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
- Γρύλλος Παπαδάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
- Γιάννης Γλετζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
- Σπύρος Μπαλαντίνος, Πρόεδρος Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης (με τηλεδιάσκεψη)
- Ειρήνη Χουδετσανάκη, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης
- Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ
- Ιδομενέας Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ
- Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
- Μάνος Δασκαλάκης, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών
- Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
- Νίκος Ηλιάκης Εκπρόσωπος Πρόεδρου Επιμελητηρίου Χανίων
- Γιώργος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
- Πατεράκης Εμμανουήλ, Μέλος ΔΣ Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Η ΟΛΥΜΠΟΣ περήφανα ανακοινώνει ότι το Κεφίρ µε φρούτα ψηφίστηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2024» στην κατηγορία του, από τους Έλληνες καταναλωτές, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεσμό βράβευσης διεθνώς σχετικά µε την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει από επιλογή και ψηφοφορία των καταναλωτών και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά µας στην επιμονή, στη διαφοροποίηση και στην προσφορά γευστικών ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές.
Το Κεφίρ με φρούτα ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά του Κεφίρ µε απολαυστικά φρούτα που συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του οργανισμού.
Τα νέα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και απευθύνονται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αναζητούν μια θρεπτική και απολαυστική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες.
Με οδηγό την αγάπη των καταναλωτών μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αγαθά της ελληνικής φύσης.
Συνάντηση με τον κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, θα έχουν, την Πέμπτη (18/4), οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Οινιάδων.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για να αγοράσουν ζωοτροφές.
Δεν πουλιέται τίποτα αυτή την περίοδο σε τριφύλλια και κτηνοτροφικά ψυχανθή (κουκί, μπιζέλι, λαθούρι κ.α.) γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Μας είπαν ότι θα μας πληρώσουν πριν το Πάσχα και περιμένουμε με αγωνία.
Αλλά αντιμετωπίζουμε και άλλα σοβαρά προβλήματα. Γύρω από τις εκτροφές μας είναι περιβόλια και ελαιώνες. Αυτό δεν είναι πρόβλημα καταρχήν γιατί παράγουν αγαθά αυτά τα χωράφια.
Όμως στην περιοχή μας δεν έχουμε καθόλου βοσκοτόπια για να βοσκάνε τα ζώα, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε ζωοτροφές στα ζώα μας όλο τον χρόνο. Ένας βοσκότοπος υπήρχε στην περιοχή μας και τώρα θέλουν να κάνουν εκεί αποστραγγιστικό έργο.
Έχω 80 αγελάδες και καλλιεργώ 120 στρέμματα για ζωοτροφές. Παρόλα αυτά δεν μου φτάνουν και είμαι αναγκασμένος να αγοράζω 13 μπάλες κάθε χρόνο.
Από την άλλη είμαστε εκτός εξισωτικής αποζημίωσης γιατί η περιοχή μας θεωρείται «πλεονεκτική» αν και δεν γνωρίζω τι πλεονέκτημα έχει.
Αυτό όμως που μας κάνει έξω φρενών είναι η αδιαφορία της πολιτείας για τους κτηνοτρόφους.
Στην Θεσσαλία λένε ότι δεν έχουν νερά. Η περιοχή μας είναι κοντά στις εκβολές του Αχελώου αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα μας.
Περιβόλια και ελαιώνες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν έργα για να πηγαίνει νερό από το ποτάμι στις ποτίστρες. Και εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από τους ελαιώνες και τα περιβόλια τα ζώα μας.
Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε νερό από τα χωριά μας στους στάβλους μας.
Στην Ελλάδα και στις περιοχές με νερά έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει η πολιτεία κάποτε να ενδιαφερθεί σοβαρά η πολιτεία για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα».
Κτηνοτρόφοι της περιοχής επίσης τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτάσεις στην περιοχή λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους (αλατούχα), είναι μη γόνιμες και αυτό έχει ως συνέπεια να μειονεκτούν για χρήση ως βοσκότοποι, είτε φυσικοί είτε τεχνητοί καθώς δεν ευδοκιμεί καμία σπορά.
Επίσης, τις ημέρες του χειμώνα όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες (έντονες βροχοπτώσεις), οι εκτάσεις αυτές πλημμυρίζουν και το αποστραγγιστικό δίκτυο της περιοχής -το οποίο έχει κριθεί ανεπαρκές από τον τοπικό οργανισμό εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)- δεν είναι αποτελεσματικό.
Αυτό έχει ως συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις εν λόγω περιοχές, κάτι που δημιουργεί και προβλήματα μετακίνησης αλλά και στέγασης των ζώων. Πολλά σημεία λιμνάζουν και αυτό έχει συχνό αποτέλεσμα να βουλιάζουν ζώα και να χάνονται με αντίκτυπο σοβαρές ζημίες για τους κτηνοτρόφους.
Χωρίς καμιά προστασία από το ελληνικό κράτος το «Ελληνικό Γιαούρτι» εδώ και πολλά χρόνια.
Αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικoύ να βγάζουν τεράστια κέρδη από αυτό το brand name αλλά παράλληλα να δυσφημούν και να προσβάλουν το εθνικό μας προϊόντος, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΒΓΑΠ.
«Άστε τους Έλληνες να έχουν τους φιλοσόφους τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας». Αυτό αναγράφει πάνω στην συσκευασία του γιαουρτιού εταιρεία η οποία πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.
Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε αναφερθεί και στο παρελθόν για σχετικά θέματα και συγκεκριμένα για κάποια γιαούρτια στην Ιαπωνία, με ελληνικά σύμβολα και πιστοποίηση.
Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, στην οποία καταγγέλλει το θέμα, αναφέρει τα εξής:
«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εκπροσωπεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα με ένα πολύ μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό αλλά και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την πολύ θετική εικόνα έχουν συμβάλει σημαντικά τα δυο εθνικά μας προϊόντα, το Ελληνικό Γιαούρτι & η Φέτα. Επειδή η αξία τους είναι πραγματικά μοναδική και η φήμη τους ασύγκριτη, πολύ συχνά στις αγορές του εξωτερικού έχουμε φαινόμενα αθέμιτου μιμητισμού, με παραπλανητικές επικοινωνίες, που προσπαθούν όχι μόνο να καρπωθούν χαρακτηριστικά από την μοναδική τους ταυτότητα αλλά και αυτή την ίδια την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενα ως αφεντικά! Συχνά αυτός ο παράνομος μιμητισμός και η παραπλανητική επικοινωνία είναι πολύ ακραία και ενάντια σε πολύ βασικές αρχές και κανόνες, όχι μόνο της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά οποιασδήποτε άλλης χώρας.
Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής.
Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Trimona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»!
Το γεγονός αυτό μας έχει εξοργίσει όχι μόνον γιατί τα Μέλη μας είναι οι μόνοι παραγωγοί «Ελληνικού γιαουρτιού», του πλέον φημισμένου και διαδεδομένου γαλακτοκομικού προϊόντος στον κόσμο, αλλά και γιατί η παραπάνω αναγραφή στη συσκευασία του μας προσβάλει ως Έλληνες!
Αυτό το θέμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο δια-εταιρικής διένεξης όπου μια εταιρεία θα προσφύγει κατά μιας άλλης εταιρείας για να αποδείξει ότι οι ενέργειες της μιας θίγουν με παράνομο τρόπο τα συμφέροντα της άλλης, αλλά είναι ένα εθνικό θέμα που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα και τις αξίες του εθνικού μας προϊόντος, παραπληροφορώντας τους καταναλωτές όλων των ξένων αγορών στον μέγιστο βαθμό. Η έκταση αυτής της παρανομίας και της εθνικής συκοφαντίας καθώς και η σημαντικότητά της, εξ ορισμού ανάγει το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιδράσει. Γι’ αυτό τον λόγο o ΣΕΒΓΑΠ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εξωτερικών) σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, διπλωματικό κτλ.).
Η υπομονή και η ανοχή έχει τα όρια της, τα οποία έχουν στην προκειμένη περίπτωση ξεπεραστεί κατά πολύ!».
Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΠ-Θ) σε ανακοίνωσή τους απαντούν διεξοδικά για όσα τους καταλογίζουν οι συντάκτες του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, χαρακτηρίζοντάς τους «ισχυρό λόμπι βοοτρόφων». Συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:
Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από δημοσίευμα τη διευκρινιστική δήλωση του αξιότιμου καθηγητή του ΓΠΑ κ. Γ. Κλωνάρη, σε σχέση με παλαιότερη αναφορά του, από το βήμα του 17ου Διεθνούς Συνεδρίου ΕΤ.ΑΓΡ.Ο το Νοέμβριο του 2023 στη Θεσ/νίκη, όπου σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε «πως να μη μειωθεί στα 829 εκ. ευρώ η βασική, από τη στιγμή που από 9 οι Συνδεδεμένες που είχαν σχεδιαστεί από τους συμβούλους του Στρατηγικού πλαισίου, έγιναν, σε μια νύχτα, 19 ύστερα από πιέσεις ισχυρών λόμπι, ένα από αυτά να ξέρετε είναι οι βοοτρόφοι».
Διευκρίνισε λοιπόν ο κ.Κλωνάρης μετά από αρκετούς μήνες ότι, το «ισχυρό λόμπι βοοτρόφων» που ανέφερε τότε, «είναι οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ»!!!
Να απαντήσουμε καταρχάς ότι στην προσπάθεια ανάσχεσης της αρχικής καταστροφικής απόφασης για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, βρεθήκαμε από κοινού στο ΥπΑΑΤ σε πέντε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, μαζί με εκπροσώπους του ΣΕΚ και της ΠΕΚ, φανερά και όχι κρυφά όπως κάποιοι άλλοι!
Όταν ενημερωθήκαμε για την αρχική δήλωση του κ. Κλωνάρη, δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα, γιατί θεωρήσαμε ότι αναφερόταν ξεκάθαρα στους παχυντές των μοσχαριών, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν δύο νέες συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα μοσχάρια πάχυνσης, τα μέτρα Β & Γ, εκτός από τη μία που προϋπήρχε μέχρι το 2022, δηλαδή τη συνδεδεμένη για τις γέννες των αγελάδων.
Αντικειμενικά κατάφεραν μία καθαρά κερδοφόρα κτηνοτροφική διαδικασία, να την προικίσουν με συνδεδεμένη ενίσχυση, το ύψος της οποίας υπολογίστηκε από την ομάδα εργασίας, ως ζημιά ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και της αξίας πώλησης των σφαγίων! GREEK MATHEMATICS!
Ήμασταν σίγουροι ότι αντιληφθήκαμε σωστά ότι αναφερόταν στους παχυντές, για ένα πολύ βασικό λόγο, ο οποίος είναι ότι η δική μας παρέμβασή έγινε αφού η ομάδα εργασίας είχε αποστείλει τις 19 συνδεδεμένες ενισχύσεις προς έγκριση στην ΕΕ, οι οποίες υπήρχαν στο αρχικά κατατεθειμένο σχέδιο, το οποίο οι ίδιοι συνέταξαν!!!
Το μόνο που άλλαξε η παρέμβασή μας ήταν η μεταφορά μέρους των κονδυλίων από τα μέτρα Β και Γ δηλαδή των μοσχαριών πάχυνσης, στο μέτρο Α που αφορά τις γέννες των αγελάδων, με το συνολικό κονδύλι της συνδεδεμένης των βοοειδών να παραμένει το ίδιο!
Αποτρέψαμε με αυτό τον τρόπο την καταστροφική αρχική πρόταση που από 140 € ανά γέννα, τη μείωνε στα 40 €!
Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε την επαναφορά της ενίσχυσης στα 140 €, παρά τις αρχικές υποσχέσεις και των δύο υπουργών του ΥΠΑΑΤ (κ.κ. Λιβανού και Γεωργαντά), όπως δεν καταφέραμε να αποκλείσουμε από την ενίσχυση σφαγής, τα εισαγόμενα μοσχάρια πάχυνσης, τα οποία εκτρέφονται τουλάχιστον 5 μήνες στη χώρα μας, των οποίων η συνδεδεμένη ενίσχυση που δημιούργησε η ομάδα εργασίας, πριμοδοτεί έμμεσα τους κτηνοτρόφους των χωρών προέλευσής τους, από τα χρήματα που αφορούν την ελληνική κτηνοτροφία!
Η πρότασή μας προέβλεπε και την ενίσχυση των μοσχίδων αναπαραγωγής, για να μπορέσει να αυξηθεί το ζωικό κεφάλαιο των αγελάδων αναπαραγωγής άρα και η μόσχοι προς πάχυνση, αλλά και αυτό απορρίφθηκε, παρότι το κονδύλι για το μέτρο αυτό θα προερχόταν από τα υπόλοιπα μέτρα.
Έγιναν δημόσιες δηλώσεις και από τους δύο υπουργούς ΑΑΤ, που διαχειρίστηκαν το θέμα (κ.κ. Λιβανό και Γεωργαντά), οι οποίοι αντιλήφθηκαν άμεσα το προφανές δίκαιο των αιτημάτων μας και εξήγγειλαν μέρος των αλλαγών που ζητήσαμε. Όμως τελικά οι αλλαγές που εγκρίθηκαν από την ΕΕ ήταν μικρότερες των προσδοκιών μας αλλά κι αυτών που είχαν ήδη εξαγγελθεί, αφού όπως φάνηκε ξεκάθαρα, μόνοι μας ως χώρα «βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας».
Αυτό που καταφέραμε ήταν να αυξηθεί η ενίσχυση για τις γέννες από τα 40 στα 108 € τελικά, αφού όπως μας ενημέρωσαν οι ιθύνοντες του ΥπΑΑΤ, η ΕΕ δεν υιοθέτησε πλήρως την πρότασή του.
Αν ίσχυε τελικά η αρχική πρόταση των συμβούλων, το μόνο σίγουρο είναι ότι το κύμα φυγής από τους περισσότερους συναδέλφους βοοτρόφους αναπαραγωγικών αγελάδων κρεοπαραγωγής θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και πιο άμεσο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και το δημογραφικό και οικονομικό μαρασμό της ελληνικής υπαίθρου.
Φυσικά όταν δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με την κτηνοτροφία ή όταν η γνώση σου περιορίζεται στο θεωρητικό επίπεδο και η γνώμη σου από ότι φαίνεται συμπίπτει με αυτή του - κατά τα άλλα αγαπητού γενικού γραμματέα του υπουργείου ΑΑΤ κ. Κ. Μπαγινέτα - δηλαδή ότι «παραγωγός μοσχαρίσιου κρέατος είναι αυτός ο οποίος πάει το ζώο στο σφαγείο», άρα συμπερασματικά αυτοί στους οποίους γεννιούνται τα μοσχάρια και εκτρέφουν τις αγελάδες μάνες, είναι μάλλον περιττοί, τότε παίρνεις αποφάσεις όπως η αρχική.
Πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια η συνδεδεμένες ενισχύσεις των κτηνοτρόφων να δίνονται στους τυροκόμους και στους εμπόρους κρέατος και γιατί όχι στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία!
Στην ομάδα εργασίας του στρατηγικού σχεδίου φαίνεται ότι υπήρχε η εντύπωση ότι τα μοσχάρια που πάνε προς πάχυνση και τελικά για σφαγή, γεννιούνται από μηχανές, ίσως ότι φυτρώνουν στα χωράφια και στην καλύτερη περίπτωση ότι, τα φέρνει ο αγελαδοπελαργός ρίχνοντάς τα από τον ουρανό, φυσικά με αλεξίπτωτο, πως αλλιώς άλλωστε!!!
Οι αιτιάσεις του κ. Κλωνάρη προς εκπρόσωπό μας, όταν κάναμε παρέμβαση διαμαρτυρίας, σε ημερίδα της ΕΘΕΑΣ, στην έκθεση «Agrotica» το 2022, ήταν ότι τα τελικά σφάγια είναι λίγα, σε σχέση με τις γέννες που δηλώνονται, άρα πολλές γέννες είναι ψεύτικες και η απάντηση που πήρε ήταν να προχωρήσουν σε ελέγχους μέσω των κτηνιατρικών υπηρεσιών, αλλά και σε περιοχές όπως η Κρήτη, που παρατηρείται υπέρμετρη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία των απογραφών και όπως είχε διαπιστώσει και δηλώσει ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Σ. Λιβανός, λίγο πριν τον παραιτήσουν! Τυχαίο; Μάλλον όχι!
«Δεν υπάρχουν τόσοι κτηνίατροι για να καλύψουν αυτή τη διαδικασία», ανταπάντησε τελικά ο κ. Κλωνάρης, δηλαδή απλά και λαϊκά «πονάει κεφάλι, κόβουμε κεφάλι» ή κατά άλλους «μαζί με τα ξερά ας καούν και τα χλωρά»!
Περιμέναμε από τους επικεφαλής καθηγητές κ.κ. Κλωνάρη, Βλάχο και Τσιμπούκα, να είναι πιο ευρηματικοί στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον τελικό τους σχεδιασμό, να μη λένε ανακρίβειες και αναλήθειες και να παραθέτουν τα πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν όλο το χρονικό διάστημα που διήρκησε η σύνταξη του ΣΣ.
Όπως και να κατονομάσουν όσους πραγματικά επηρέασαν τις τελικές τους αποφάσεις, πριν το αρχικά κατατεθειμένο ΣΣ.
Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι έχουν την ηθική υποχρέωση να δίνουν απαντήσεις, όχι μόνο στις δικές τους ερωτήσεις, όπως γίνεται στη διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσαν, αλλά και σε ερωτήσεις που ταλανίζουν όλους μας.
Ποιος ήταν ο αρχικός τους σχεδιασμός σε όλα τα θέματα και κλάδους, από ποιους και σε ποια σημεία υπήρξε πολιτική παρέμβαση, για να φτιαχτεί αυτό το άδικο και καταστροφικό για την ελληνική κτηνοτροφία ΣΣ;
Γιατί επικαλούνται συνεχώς την ανάλυση SWOT, χωρίς να την έχουν κοινοποιήσει στους ενδιαφερόμενους, για να μπορέσουμε κι εμείς οι απλοί θνητοί να αντιληφθούμε σε ποια STRENGTHS (Δυνατά σημεία), σε ποια Weaknesses (Αδύνατα σημεία), σε ποιες Opportunities (Ευκαιρίες) και σε ποιες Threats (Απειλές),έχει στηριχθεί η ανάλυση SWOT, ποιοι και με ποιες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις την συνέταξαν;
Γιατί συντάξατε το ΣΣ της ΚΑΠ χωρίς να λάβετε υπόψη σας την ανισομερή κατανομή των βοσκοτοπικών εκτάσεων στη χώρα μας, από τη στιγμή που όλες οι ενισχύσεις εκτός των συνδεδεμένων, πατάνε στην έκταση των βοσκοτόπων;
Η ανάλυση SWOT δε σας δίνει την πραγματική εικόνα της ανισοκατανομής των ενισχύσεων στη χώρα και τις παρενέργειες της διατήρησης των ιστορικών δικαιωμάτων, παρά τη σύγκληση;
Γιατί δεν έγινε επανυπολογισμός των μοναδιαίων αξιών ανά εκτάριο της Βασικής ενίσχυσης με επικαιροποιημένα στοιχεία του 2023, με κοινή πυκνότητα βόσκησης και συνεχίζουμε με και συνεχίζουμε με την κατανομή και τα ιστορικά δικαιώματα του 2015, μέχρι το 2027;
Γνωρίζατε ότι με την ανακατανομή των βοσκοτόπων και τον επανυπολογισμό των δικαιωμάτων, θα απελευθερωνόταν ο βοσκότοπος που προκύπτει από τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου στην περιφέρειά μας αλλά και όπου υπάρχει μείωση του ζωικού κεφαλαίου;
Γιατί τα οικολογικά σχήματα που φτιάξατε δεν έχουν επαφή με την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείρισή του;
Μήπως αποτελούν κακή αντιγραφή ευρωπαϊκών ανάλογων δράσεων, αν όχι γιατί δε συνεργαστήκατε με τους φορείς των κτηνοτρόφων για να υπάρξει ένα πραγματικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα;
Γιατί επικαλείστε την υπερκάλυψη των δράσεων των οικολογικών σχημάτων για ν’ αποδείξετε την επιτυχία τους, ενώ γνωρίζετε ότι η συμμετοχή των κτηνοτρόφων σε αυτά, είναι περισσότερο θεωρητική και εικονική και δεν παράγει πραγματικά θετικά αποτελέσματα;
Γιατί δεν επαναφέρατε την εξισωτική στα επίπεδα του 2015 και σε ποσά ενίσχυσης αλλά και σε δικαιούχους, αφού από το 2015 και μετά οι δικαιούχοι της, με πολλές αλχημείες, όπως η κατάργηση της μόνιμης κατοικίας, αυξήθηκαν 450%, από 90.000 σε 405.000 δικαιούχους και το κονδύλι της από 120.000.000 € σε 255.000.000 €; Τα 2/3 όσων κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν γίνει δικαιούχοι της εξισωτικής!!!
Η ανάλυση SWOT τι λέει για την εξισωτική και τη δημογραφική κατάρρευση της κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ, εκτός φυσικά από την Κρήτη, όπου γεννούν ακόμα και τα τραγιά και τα κριάρια;
Γιατί την αναδιανεμητική ενίσχυση τη δικαιούνται μόνο όσοι έχουν δικαιώματα βασικής, ενώ υποτίθεται ότι στόχος της είναι η στήριξη των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων;
Γιατί αποκλείετε από την ενίσχυση των παχυνόμενων μοσχαριών όσους έχουν λιγότερα από 6 σφάγια, έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια αντικινήτρων ή μήπως για να μη μειωθεί το ποσό που θα δικαιούνται τελικά οι μεγαλοπαχυντές;
Από τη μία πλευρά δίνετε αναδιανεμητική ενίσχυση σε μία μικρομεσαία εκμετάλλευση και από την άλλη της αφαιρείτε το κίνητρο της παραγωγής της!
Συγχαρητήρια!
Όποιος είχε μπει στη διαδικασία να διαβάσει το αρχικό και το τελικό ΣΣ που εστάλη στην ΕΕ, γνώριζε τι περίπου θα συμβεί στις πληρωμές του 2023.
Δυστυχώς μαζί με το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε όλοι οι κτηνοτρόφοι σε οικονομικό αδιέξοδο.
Όσο τα χρήματα των ενισχύσεων πηγαίνουν στα χέρια των «αεριτζήδων» και όχι σε όσους δουλεύουν πραγματικά τη γη και τα ζώα, οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι σε όλη την επικράτεια της χώρας, ιδιαίτερα αυτοί των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών, των νησιών και της Κρήτης, θα αργοπεθαίνουν επαγγελματικά και θα συρρικνώνονται δημογραφικά.
Εμείς, παρά τις παραπάνω διαφωνίες μας, αλλά και πολλές άλλες που δε χωρούν σε μία απλή ανακοίνωση, καλούμε δημόσια στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ, δηλαδή στον τόπο του εγκλήματος της «τεχνικής λύσης» των βοσκοτόπων και τους τρεις επικεφαλής αξιότιμους καθηγητές του ΓΠΑ, για μία εποικοδομητική συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει πριν παρθούν οι τελικές καταστροφικές αποφάσεις για την κτηνοτροφία.
Τέλος καλούμε τον υπουργό ΑΑΤ κ. Ε. Αυγενάκη να προχωρήσει στις αλλαγές που προτείναμε, με την τελευταία επιστολή, που του αποστείλαμε και να σταματήσει το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι των αλλαγών χωρίς οικονομικό αποτέλεσμα και των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη, όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα!
Όμορφες επικοινωνιακά οι δηλώσεις του εκάστοτε υπουργού, ότι αυτός δεν είναι σαν τους προηγούμενους, ότι αυτός είναι αποφασισμένος να σπάσει αυγά, αλλά μέχρι σήμερα εμείς οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ, από αυτά τ’ αυγά που σπάνε οι εκάστοτε υπουργοί, δε φάγαμε ποτέ ομελέτα!
Σταματήστε να μας φέρεστε υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, γιατί εμείς είμαστε κτηνοτρόφοι και όχι ηλίθιοι!!!
ΟΙ ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΣ ΑΜ-Θ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ.Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΙΑΣΜΟΥ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Δ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΩΝ ΑΜΝΟΣ
ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Με πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ, τροποποιείται η με αρ. 1384/41923/2018 (Β΄1127) Κ.Υ.Α. σχετικά με την ιχνηλασιμότητα, την επισήμανση κρέατος και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, καθώς και η υπ. αριθ. 1458/143681/2020 (ΦΕΚ Β΄2244) ΥΑ που αφορά στην επισήμανση βοείου κρέατος.
Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει υπογράψει τη σχετική ΚΥΑ, την οποία διαβίβασε στους υφυπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά προς υπογραφή.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, οι οποίες θα ισχύσουν άμεσα, εν όψει του Πάσχα:
1. Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό μέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια, όπως και ο καθορισμός των ενδείξεων επ’ αυτών.
2. Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση με μπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων (ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και σφαγιάσθηκαν στην Ελλάδα)
3. Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια ελέγχων
4. Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές Κυρώσεων και ενστάσεων εκπροσώπου από τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ΔΑΟΚ, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
5. Πρόβλεψη για συνδρομή στο επιτόπιο ελεγκτικό έργων των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑΔΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών.
6. Συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΚ) 2018/775 σχετικά με την επισήμανση στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας.
7. Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφαγίων βοοειδών με αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων. Επίσης καθίσταται αναγκαία η πλήρης προσαρμογή της ισχύουσας ΥΑ με την ενωσιακή νομοθεσία μέσω κυρίως της διαγραφής της παρ. 6 του άρθρου 2 αυτής, η οποία ονομάτιζε ως «μόσχους» σφάγια από ζώα άνω του έτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η σύγχυση που δημιουργείτο στην αγορά σε σχέση με την επισήμανση του βοείου κρέατος. Η επισήμανση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις στις προβλεπόμενες ενδείξεις για τις ηλικίες του ζώου της ενωσιακής νομοθεσίας.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Με την ΚΥΑ που προωθούμε θέτουμε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της ελληνικής παραγωγής κρέατος. Η προστασία των ελληνικών προϊόντων είτε πρόκειται για κρέας, είτε γαλακτοκομικά, λάδι, μέλι, αυγά ή οπωροκηπευτικά, αποτελεί βασικό μέλημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτό αποσκοπούν οι συνεχείς έλεγχοι στην αγορά. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το νόμο και το κάνουμε. Η ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και παραπλάνησης του καταναλωτή είναι μηδενική. Όποιος παραβιάζει το νόμο θα υφίσταται και τις συνέπειες. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι».
Τα συγκεκριμένα 7 σημεία στη νέα ΚΥΑ, αλλάζουν ως εξής:
Επισήμανση του κρέατος (αφορά στο 1ο κα 2ο σημείο)
1. Η επισήμανση του κρέατος του άρθρου 1 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1337/2013, που προορίζεται για παράδοση στον τελικό καταναλωτή ή σε μονάδες ομαδικής εστίασης, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, των άρθρων 5, 6, 7 και 8 του προαναφερόμενου Κανονισμού και του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011.
2. Η επισήμανση του βόειου κρέατος γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, του άρθρου 9 του ν. 4492/2017 (Α΄ 156), του Μέρους Ι του παραρτήματος VII του Κανονισμού (EE) αριθ. 1308/2013, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000 και της υπ’ αρ. 393/33759/23.03.2015 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄498).
3. Στα παραγόμενα τρόφιμα με πρωταρχικό συστατικό το κρέας, όπως παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας, σε περίπτωση που αναγράφεται η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης τους και δεν είναι ίδια με τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού, αναγράφεται επίσης η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσής του εν λόγω πρωταρχικού συστατικού ή επισημαίνεται ότι η χώρα καταγωγής ή ο τόπος προέλευσης του πρωταρχικού συστατικού είναι διαφορετικά από αυτά του τροφίμου, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 και το άρθρο 2 του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2018/775.
4. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις της υποπερ. ββ΄ της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1:
α) Για τα σφάγια βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, επισημαίνουν κάθε σφάγιο ή μέρος αυτού (ημιμόριο, τεταρτημόριο) που εξέρχεται από το σφαγείο, με αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία είναι αδιάβροχη και φέρει τις παρακάτω ενδείξεις με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες:
• ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ
• ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
• ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΑΡΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ
• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΒΑΡΟΣ
β) Όταν το ζώο έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα οι ενδείξεις «ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ», «ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και «ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ» αντικαθίστανται από την ένδειξη «ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ» και το πλαίσιο της επισήμανσης έχει χρώμα μπλε του χρωματικού μοντέλου CMYK με C:67%, M:37% Y:0% K:0%. Κάτω από τα ανωτέρω στοιχεία δύναται να αναγραφεί και η ηλεκτρονική σήμανσή τους (QR, barcode κ.α.). Μόνο για την περίπτωση αυτή, όταν ο χώρος που προβλέπεται δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει αύξηση του μεγέθους της ετικέτας.
γ) Πραγματοποιούν την επισήμανση των σφαγίων βοοειδών κατά τον προσδιορισμό του βάρους του ζεστού σφαγίου και ειδικά γι αυτά που ταξινομούνται κατά την ταξινόμησή τους. Η επισήμανση γίνεται με τέσσερις ετικέτες (4), μία σε κάθε τεταρτημόριο του σφαγίου στα εξής σημεία: στα οπίσθια τεταρτημόρια στην περιοχή του παραφιλέτου στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και στα μπροστινά τεταρτημόρια στο ύψος του χονδρού άκρου του στήθους, 10 έως 30 εκατοστά περίπου από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Οι ετικέτες είναι σύμφωνες με τις παρ. 2 έως 5 του άρθρου 8 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1182, όπως ορίζεται και στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 1106/70387/4.4.2019 απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 1424). Για τα βοοειδή στις υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα, προστίθενται και οι εξής πληροφορίες:
αα) αναγράφεται κατά περίπτωση η φράση «μοσχάρι γάλακτος», όταν η ηλικία του ζώου είναι κάτω των οκτώ (8) μηνών, και «νεαρό μοσχάρι», όταν η ηλικία του ζώου είναι μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών και μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών,
ββ) αναγράφεται κατά περίπτωση η ηλικία των ζώων κατά τη σφαγή υπό τη μορφή:
«ηλικία κατά τη σφαγή: κάτω των 8 μηνών» ή «κατηγορία V»
«ηλικία κατά τη σφαγή: από 8 έως 12 μήνες» ή «κατηγορία Z»,
γγ) αναγράφεται η ταξινόμηση, σε όσα σφάγια ταξινομούνται, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
Η ηλικία εξακριβώνεται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή υπηρεσία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής», η οποία τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ή από το διαβατήριο του ζώου σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2035/2019.
δ) Στα σφάγια χοιρινών που ταξινομούνται, αναγράφουν τα στοιχεία της ταξινόμησης στην ίδια ετικέτα, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.
ε) Οι ετικέτες που χρησιμοποιούν είναι τετράγωνες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 50 cm2 έως 100 cm2. Οι χαρακτήρες για την αναγραφή των πληροφοριών είναι έντονα κεφαλαία γράμματα ή αριθμοί. Το ύψος όλων των γραμμάτων και αριθμών είναι τρία (3) χιλιοστά, με εξαίρεση τα στοιχεία της ταξινόμησης για τα οποία το ύψος είναι διπλάσιο. Όλες οι ετικέτες, με ευθύνη του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή, φέρουν τη σφραγίδα του, συνοδεύουν τα σφάγια ή τα τμήματα αυτών σε όλα τα στάδια εμπορίας τους κι ένα αντίγραφο τους παραμένει στο σφαγείο για δύο έτη. Στην ετικέτα δεν επιτρέπεται η αναγραφή καμίας άλλης προαιρετικής ένδειξης εκτός της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών».
στ) Επισημαίνουν όλα τα σφάγια που έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, επιπλέον της ετικέτας και με σφραγίδα, με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», η οποία έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις έξι (6) επί τέσσερα (4) εκατοστά, και η αναγραφή «ΕΛΛΑΣ» είναι με κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και χρώμα Ε 133 Λαμπρό Κυανό FCF».
5. Το άρθρο 5 τροποποιείται ως ακολούθως:
α) Η περ. δ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) Καταγράφουν για κάθε σφάγιο σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των ζώων, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους, με τα αναγραφόμενα στοιχεία της ετικέτας του άρθρου 4, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του ζώου ή της ομάδας ζώων από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα ζώων περιλαμβάνονται ζώα στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης εκτός από τον «ΑΡΙΘΜΟ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ» και το «ΒΑΡΟΣ».
Για τα πουλερικά, τηρούν για κάθε σφάγιο ένα μέσο ταυτοποίησής του και καταγράφουν σε αρχείο την άφιξη και την αναχώρηση από το σφαγείο των πουλερικών, των σφάγιων ή των τεμαχίων τους και το μέσο ταυτοποίησης των σφάγιων, με το οποίο πρέπει να εξασφαλίζεται η σύνδεση μεταξύ του κρέατος και του πουλερικού ή της ομάδας πουλερικών από την οποία προέρχεται. Στην ομάδα πουλερικών περιλαμβάνονται πουλερικά στα οποία εφαρμόζονται πανομοιότυπες ενδείξεις επισήμανσης του άρθρου 4.»,
β) Η περ. στ΄ της παρ. 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«στ) Εγγράφονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ και συμπληρώνουν σε αυτήν ορθά τα στοιχεία του βιβλίου σφαγών όπως υποδεικνύονται στην εφαρμογή, εντός πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα σφαγής. Στην περίπτωση των πτηνοσφαγείων η συμπλήρωση του μηνιαίου βιβλίου σφαγών στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ γίνεται εντός των πρώτων πέντε (5) ημερολογιακών ημερών του επόμενου μήνα από τον μήνα που αναφέρεται στο βιβλίο σφαγών. Επιπλέον των στοιχείων του βιβλίου σφαγών, τα σφαγεία που εφαρμόζουν την ταξινόμηση ζώων σύμφωνα με την ενωσιακή κλίμακα ταξινόμησης SEUROP του Παραρτήματος IV Μέρος Α και Β του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, συμπληρώνουν τα στοιχεία ταξινόμησης των σφάγιων βοοειδών και χοίρων καθώς και επιπλέον πεδία που αφορούν την παρουσίαση των σφάγιων (γδαρτού ή μαδητού τύπου στα χοιρινά σφάγια) και τα όργανα ταξινόμησης που χρησιμοποιούνται, όπως υποδεικνύονται από την εφαρμογή».
Πρόβλεψη για πιο ευέλικτα κλιμάκια (αφορά το 3ο σημείο)
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ, συνιστώνται διμελή μεικτά κλιμάκια ελέγχου, με ορισμένο επικεφαλής, για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των επιχειρήσεων της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 με τις διατάξεις της παρούσας, αποτελούμενα από υπαλλήλους της ΔΑΟΚ και του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Για τον ορισμό μελών στα εν λόγω κλιμάκια προηγείται έγγραφη συνεννόηση μεταξύ ΔΑΟΚ και ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεόντως αιτιολογημένες, δύναται να οριστούν διμελή κλιμάκια ελέγχου που να αποτελούνται από υπαλλήλους της μια από τις δύο ανωτέρω υπηρεσίες, είτε με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας ΔΑΟΚ για τους ελεγκτές των ΔΑΟΚ είτε του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για τους ελεγκτές του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κατόπιν ενημέρωσης της έτερης υπηρεσίας. Οι υπάλληλοι των κλιμακίων είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ . Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα μπορούν να οριστούν παραπάνω από ένα κλιμάκια.
Ορισμός προέδρου στις Επιτροπές (αφορά το 4ο σημείο)
Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Παραβάσεων και Επιβολής Προστίμων (Ε.Ε.Π.&Ε.Π.) αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο .ΔΗΜΗΤΡΑ ,με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι είναι κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ, εκτός από τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του που είναι αποκλειστικά κατηγορίας ΠΕ.
Έργο της Ε.Ε.Π.&Ε.Π. είναι η εξέταση των πρακτικών ελέγχων και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων του άρθρου 9.
β) Σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα συνιστάται Επιτροπή Εξέτασης Ενστάσεων (Ε.Ε.Ε.), με διετή θητεία, αποτελούμενη από:
αα) Έναν υπάλληλο του ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ ως Πρόεδρο, με τον αναπληρωτή του.
αβ) Δύο υπαλλήλους της αρμόδιας ΔΑΟΚ ή έναν υπάλληλο της αρμόδιας ΔΑΟΚ και έναν υπάλληλο του ΕΛΓΟ με τους αναπληρωτές τους.
Όλοι οι ανωτέρω υπάλληλοι της Ε.Ε.Ε. είναι του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών ή άλλου κλάδου ΠΕ, κατά προτίμηση με εξειδίκευση στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων.
Έργο της Ε.Ε.Ε. είναι η εξέταση, κατά νόμο και ουσία, των ενστάσεων που υποβάλλονται κατά των αποφάσεων επιβολής των κυρώσεων του άρθρου 9 από την Ε.Ε.Π.&Ε.Π.
γ) Με απόφαση του οικείου Περιφερειάρχη ορίζονται τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των επιτροπών των περ. α΄ και β΄.».
Συνδρομή άλλων υπηρεσιών (αφορά στο 5ο σημείο)
Το ελεγκτικό έργο των αρμόδιων κλιμακίων δύναται να συνδράμουν υπάλληλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της ΑΑΔΕ, άλλων δημοσίων υπηρεσιών καθώς και ορκωτοί λογιστές.
Συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΕΚ (αφορά στο 6ο σημείο)
Με την παρούσα απόφαση θεσπίζονται τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του άρθρου 18 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 178/2002, του άρθρου 26 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, της περ. α΄ της παρ. 2 και της παρ. 3 του άρθρου 1 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/625, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000, του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1825/2000, των εκτελεστικών Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 931/2011, (ΕΕ) αριθ. 1337/2013 και (ΕΕ) 2018/775, σχετικά με την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος.
Ομοιογένεια του τρόπου σήμανσης των σφάγιων (αφορά στο 7ο σημείο)
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας απόφασης η υπ’ αρ. 1458/143681/2.6.2020 απόφαση του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 2244) καταργείται.
Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος έχει την εκτροφή του στην ακριτική Νίκη Φλώρινας. Διαθέτει 80 αρμεγόμενες αγελάδες της φυλής Χολστάιν.
Αποφάσισε να προχωρήσει σε καθετοποίηση της μονάδας του και όπως δηλώνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο «νιώθει ευλογημένος που πήρε αυτή την απόφαση». Ο Τάσος Θεοδωρόπουλος βρίσκεται πίσω από το ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2013 σε κεντρικό σημείο της Φλώρινας.
Ερ.: Πολλοί θέλησαν να στήσουν ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν, εσύ πως κατάφερες να μείνεις στην αγορά;
Κατάφερα να παραμείνω στην αγορά γιατί προχώρησα σε επένδυση - μέσα από το πρόγραμμα «Μεταποίηση» - και έκανα μια δική μου μονάδα επεξεργασίας γάλακτος.
Επίσης έμεινα στην αγορά της Φλώρινας με ένα ΑΤΜ και διακινώ το γάλα που παράγει η δική μου μονάδα.
Μαζί με το φρέσκο γάλα πουλάω και γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, γιαούρτι, κεφίρ, σοκολατούχο γάλα κ.α.) του «Αγροκτήματος Γάλα Αξίας», όπως έχω ονομάσει την εκτροφή μου.
Πάντως εκτός από το ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος πουλάω τα προϊόντα μου σε καταστήματα λιανικής, σχολεία, οργανισμούς, ορυχεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Ερ.: Πόση παραγωγή γάλακτος κάνεις ετησίως και ποσό πουλάς το γάλα στον καταναλωτή; Το κόστος των ζωοτροφών;
Παράγω γύρω στους 450 τόνους αγελαδινού γάλακτος ετησίως. Έχω καθημερινή παραγωγή και αυτό θέλουν οι καταναλωτές.
Άν έχουν δικές τους γυάλινες φιάλες για να γεμίσουν από το μηχάνημα το γάλα οι καταναλωτές τότε μπορούν να το αγοράζουν το φρέσκο γάλα 1 ευρώ το λίτρο. Αν θέλουν να αγοράσουν και την φιάλη τότε πληρώνουν 30 λεπτά.
Έχω και πιστοποίηση ότι είμαι βιολογικός κτηνοτρόφος.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να είμαι βιώσιμος αν αναγκαζόμουν να αγοράζω ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές για τα ζώα μου είναι 100% ιδιοπαραγώμενες. Καλλιεργώ 1.000 στρέμματα με ζωοτροφές για τις ανάγκες του κοπαδιού μου.
Ερ.: Σε γνωρίζουν οι καταναλωτές; Καταφέρνεις καθημερινά να πουλάς το προϊόν σου;
Οι κάτοικοι της Φλώρινας με γνωρίζουν μετά από τόσα χρόνια και δεν έχω κανένα πρόβλημα στη διάθεση των προϊόντων μου.
Κάθε μέρα εφοδιάζω τα μηχανήματα των αυτόματων πωλητών με τα προϊόντα μου. Σήμερα απασχολώ 7 εργαζόμενους στην εκτροφή και στην μεταφορά των προϊόντων μου.
Μπορώ να πω ότι δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα και με ευκολία μπορώ να πουλάω την παραγωγή μου.
Πιστεύω ότι ο μόνος τρόπος να έχει κέρδος ο αγελαδοτρόφος στην χώρα μας είναι να κάνει καθετοποίηση της μονάδας του.
Ασχολούμε 40 ολόκληρα χρόνια με την αγελαδοτροφία και αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα και να πάρω το ρίσκο αλλά σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, νιώθω ευλογημένος που το έκανα.
Αγανακτισμένος κτηνοτρόφος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και τελικά βρήκε το δίκιο του.
Εκδόθηκε αυτές τις ημέρες η τελεσίδικη απόφαση από το Εφετείο και δικαίωσε τον ακρίτα κτηνοτρόφο.
Το 2011 είχε περάσει από έλεγχο πολλαπλής συμμόρφωσης αλλά η απόφαση δεν πέρασε στο σύστημα με αποτέλεσμα να μείνει απλήρωτος την βασική ενίσχυση.
Αναγκάστηκε να καταφύγει στον Συνήγορο του Πολίτη όπου εκεί τον συμβούλεψαν να ακολουθήσει τη νομική οδό.
Μετά την πρώτη απόφαση στην οποία και δικαιώθηκε το θέμα έφτασε στο Εφετείο.
Το δικαστήριο τον δικαίωσε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα τον αποζημιώσει με επιτόκιο 6% για τα 8 χρόνια που έμεινε απλήρωτος.
Τώρα, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος, θα ακολουθήσει η πρώτη δίκη για το πρόγραμμα Αυτόχθονων Φυλών, του ίδιου έτους, για το οποίο επίσης δεν πληρώθηκε.
«Μετά την πρωτόδικη απόφαση ο ΟΠΕΚΕΠΕ πιθανόν θα πάει στο Εφετείο, όπως συνήθως κάνει αλλά είμαι σίγουρος ότι θα δικαιωθώ γιατί έχω το δίκιο με το μέρος μου. Θα έλεγα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν αδικηθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ μην διστάσουν να κινηθούν νομικά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κτηνοτρόφος (τα στοιχεία του τα έχουμε).
Στην ανάγκη χάραξης μια στρατηγικής που θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος συζήτησαν μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) με τον αρμόδιο υφυπουργό ΑΑΤ και αρμόδιο για την κτηνοτροφία, Σταύρο Κελέτση.
Στην συζήτηση έλαβε μέρος και ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, Γιάννης Μίσκας, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος, Βασίλης Μιχαλόπουλος και Νίκος Μανέτας, ενώ από την ΕΦΧΕ ήταν o πρόεδρος Ηλίας Κοτόπουλος και ο επίτιμος πρόεδρος Θανάσης Βασιλέκας.
Ο κ. Θανάσης Βασιλέκας, μετά την συνάντηση, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης του κλάδου για τη βελτίωση των μεγεθών της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, η οποία σήμερα δεν καλύπτει ούτε καν το 40% των εγχώριων αναγκών. Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση.
Ο υφυπουργός συμφώνησε να γίνει μια συνδιάσκεψη με όλους τους φορείς του κλάδου της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής και να αποφασίσουμε τις ανάγκες που έχουμε και τι πρέπει να παράγουμε.
Ένα ακόμη θέμα της συνάντησης ήταν οι εξαγωγές ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες. Η χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια είναι αποκλεισμένη για μεταφορές ζώντων ζώων προς τις χώρες της Ασίας, που υπάρχει ζήτηση. Μιλάμε για τις εξαγωγές ή ακόμη και για τις εισαγωγές και επανεξαγωγές βοοειδών γαλακτοπαραγωγής προς τρίτες χώρες, με ενδιάμεσο σταθμό μεταφόρτωσης την Ελλάδα. Περάσαμε στην ΕΕ την νόσο των τρελών αγελάδων και τον καταρροικό πυρετό αλλά καμιά άλλη χώρα δεν έχει παραμείνει τόσο καιρό αποκλεισμένη όπως συμβαίνει με την χώρα μας. Το ΥπΑΑΤ μας ανέφερε ότι θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες για να λυθεί το πρόβλημα.
Μιλήσαμε και για το γιαούρτι, που ζητάμε, από το 2018, να παράγεται από ελληνικό αγελαδινό γάλα. Η δικαιολογία του τότε υπουργού ΑΑΤ, Βαγγέλη Αποστόλου ότι δεν φτάνει και για αυτό δώσαμε τη δυνατότητα να το παράγουν από εισαγόμενη πρώτη ύλη δεν είναι κατανοητή. Όταν δεν φτάνει το γάλα κάνουμε διάλογο και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την εγχώρια παραγωγή.
Επίσης ζητάμε να υπάρξει ένα σωστό πρόγραμμα αντιμετώπισης των ζωονόσων που να εφαρμόζεται σε όλη την χώρα και να φέρνει θετικά αποτελέσματα.
Τέλος για το θέμα του περιβάλλοντος πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις αποφάσεις που θα πάρουμε σαν χώρα. Η Ολλανδία έχει σήμερα 1.600.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και αποφάσισε να τις μειώσει για να προστατέψει το περιβάλλον. Αν θα γίνουν 800.000 θα μειωθεί η παραγωγή γάλακτος αλλά θα έχει δεκαπλάσιο ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με την χώρα μας. Η Ελλάδα έχει μόλις 80.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής και δεν έχει πολυτέλεια να μειώσει τα κοπάδια της αλλά αντίθετα θα πρέπει να τα αυξήσει».
Έρχονται αγελάδες από την Ολλανδία στη Νάξο για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, «πρέπει να ενισχυθεί η ζώνη γάλακτος στο νησί και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αγορά 150 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής από την Ολλανδία.
Από την αγορά αυτή την στιγμή λείπουν 300 τόνοι γραβιέρας Νάξου.
Αντί να αυξήσουμε την τιμή παραγωγού αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αγορά παραγωγικών ζώων.
Το αυξημένο κόστος παραγωγής, με την αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, το ενεργειακό κόστος αλλά και τα μεταφορικά, έχουν οδηγήσει σε έξοδο πολλούς αγελαδοτρόφους. Ζώα οδηγήθηκαν σε σφαγή και υπήρξε τη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος που εισκομίζουν οι παραγωγοί στον Συνεταιρισμό.
Η Ένωση θα πληρώσει 350.000 ευρώ από δικά της κεφάλαια για την αγορά των ζώων.
Τα ζώα είναι ηλικίας 25-26 μηνών (θα γεννήσουν τον Μάιο) και θα τα «νοικιάσουμε» στους κτηνοτρόφους στο νησί.
Έτσι κάνουμε μια επένδυση με στόχο την αύξηση της παραγωγής γάλακτος αλλά και την ανανέωση του ζωικού κεφαλαίου με πιο παραγωγικές αγελάδες.
Από τα ζώα που θα αγοράσουμε υπολογίζουμε να έχουμε μια αύξηση στην παραγωγή γάλακτος περίπου 5 τόνους την ημέρα και γύρω στους 180 τόνους ετησίως.
Ήδη έχουν παραληφθεί 50 ζώα και αναμένεται να έρθουν ακόμη 100 στις 21 Μαρτίου.
Οι αγελάδες θα εγκλιματιστούν στο περιβάλλον του νησιού, άλλωστε η νομοθεσία προβλέπει ότι οποιαδήποτε φυλή εκτρέφεται από τη χλωρίδα της Νάξου μπορεί να παράγει ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου. Ο στόχος είναι να καλύψει σο συνεταιρισμός την ζήτηση γραβιέρας στην εγχώρια αγορά».
Ανακοινώθηκε η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027.
Ειδικά για τη συνδεδεμένη βοείου, στο Μέτρο Γ «Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας μεγαλύτερης από 14 μηνών και έως 24 μηνών», προστίθεται ενίσχυση για σφάγιο 13 μηνών, που εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί. Μετά από την τροποποίηση η συνδεδεμένη ενίσχυση βοείου έχει ως εξής:
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Α:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για τις θηλάζουσες αγελάδες. Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή των θηλαζουσών αγελάδων μέχρι και την γέννηση των μόσχων, δηλαδή την συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για διατήρηση των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι οι 210.000 αγελάδες.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 22.680.000 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 108 ευρώ/θηλυκό ζώο.
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Β:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας 11-12 μηνών. Η παρέμβαση αφορά την συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) ηλικίας 11-12 μηνών, που προωθούνται για σφαγή. Πρόκειται για ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή ενός μοσχαριού μέχρι να φτάσει στην ηλικία 11-12 μηνών, που θα οδηγηθεί για σφαγή. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 8.853 θηλυκά και αρσενικά ζώα ηλικίας 11-12 μηνών.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 1.770.600 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 200 ευρώ/κεφαλή.
Συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου Κρέατος – Μέτρο Γ:
Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας από 13 μηνών και έως 24 μηνών. Η παρέμβαση αφορά ενίσχυση που θα καλύπτει τις δαπάνες για την εκτροφή ενός μοσχαριού μέχρι να φτάσει σε ηλικία από 13 έως 24 μηνών, που θα οδηγηθεί για σφαγή. Η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση δίνεται σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), με σκοπό την εκτροφή για πάχυνση και σφαγή, σε ηλικία 13 έως 24 μηνών και παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους. Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι για το έτος 2023 τα 87.700 θηλυκά και αρσενικά ζώα και από το 2024 τα 93.298 θηλυκά και αρσενικά ζώα.
Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης είναι 21.925.000 ευρώ για κάθε έτος.
Εκτίμηση ενίσχυσης 235 ευρώ/κεφαλή (από 250 ευρώ που ήταν).
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος, πρόεδρος στον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΜΟΣΧΟΣ», στην επόμενη τροποποίηση της ΚΑΠ ζητάμε η ενίσχυση στο Μέτρο Α, για θηλυκή αγελάδα, να είναι πάνω από 200 ευρώ αλλά με εσωτερική ηλεκτρονική σήμανση του ζώου. Επίσης να βάλουν κίνητρο για τους παραγωγούς πλαφόν στα κιλά για τα σφάγια. Δηλαδή να δίνουν συνδεδεμένη με ελάχιστα δυνατά κιλά ανάλογα την ηλικία του ζώου. Ακόμη το μοσχάρι θα πρέπει να συνοδεύεται από τιμολόγια του σφαγείου για να εισπράξει την συνδεδεμένη.
Δημοσιεύθηκε η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, ενώ βαδίζουμε για τη 2η τροποποίηση.
Παρόλα αυτά απουσιάζει για ακόμη μια φορά ο διάλογος με τους άμεσους ενδιαφερόμενους που είναι οι παραγωγοί.
Μετά από το πρώτο έτος εφαρμογής του ΣΣ της ΚΑΠ προτάθηκαν τροποποιήσεις στο κεφάλαιο 3.10 σχετικά με την αιρεσιμότητα. Οι περισσότερες προτάσεις τροποποίησης αφορούν σε διευκρινήσεις, διορθώσεις του κειμένου και εισαγωγή λεκτικών παραλείψεων του εγκεκριμένου Σχεδίου. Όσον αφορά στα πρότυπα ΚΓΠΚ 5 (Διαχείριση της κατεργασίας του εδάφους για τη μείωση του κινδύνου υποβάθμισης και διάβρωσης του εδάφους, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη την κλίση του εδάφους) και 6 (Ελάχιστη κάλυψη του εδάφους για την αποφυγή ακάλυπτων εδαφών σε περιόδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες), η τροποποίηση αφορά απαιτήσεις που θα εφαρμοστούν από το Νοέμβριο του 2024. Η τροποποίηση σχετικά με την ΚΓΠΚ 4 (Δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορευμάτων) αφορά απαιτήσεις που ισχύουν ήδη στο πλαίσιο της ΚΓΠΚ 2 (Προστασία των υγροτόπων και των τυρφώνων).
Με την τροποποίηση θα υπάρξει αναθεώρηση ύψους ενίσχυσης για την παρέμβαση Π1-21 «Βασική εισοδηματική στήριξη για τη βιωσιμότητα», για την περίοδο από το 2024 και μετά. Οι αρχικές κατανομές άμεσων ενισχύσεων (Πυλώνα 1) θα ανέρχονται σε 2.075.656.043 ευρώ ετησίως, από 2024 έως 2027.
Υπάρχουν προτάσεις αναθεώρησης σε ορισμένες συνδεδεμένες ενισχύσεις, χωρίς να επηρεάζονται σημαντικά κριτήρια επιλεξιμότητας, που αφορούν κυρίως στην περιβαλλοντική διάσταση των συνδεδεμένων, ούτε τη συνολική ενωσιακή κατανομή ανά συνδεδεμένη. Ειδικά για τη συνδεδεμένη βοείου, στο Μέτρο Γ «Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγιο ηλικίας μεγαλύτερης από 14 μηνών και έως 24 μηνών», προστίθεται ενίσχυση για σφάγιο 13 μηνών, που εκ παραδρομής δεν είχε συμπεριληφθεί.
Οι αλλαγές σε παρεμβάσεις που αφορούν την Αγροτική Ανάπτυξη (Πυλώνα 2) αφορούν κυρίως στη δημιουργία μας νέας παρέμβασης «Π3-76-1.1 Επιδότηση ασφαλίστρου προαιρετικής ασφάλισης», με την οποία δίνεται κίνητρο ασφάλισης έναντι νέων, προαιρετικά ασφαλιζόμενων κινδύνων, σχετικά με την ακαρπία και τις έμμεσες επιπτώσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων (φυτοπαθολογικών και εν γένει δευτερογενών προσβολών).
Αναμένεται να συμμετέχει περίπου το 81% των δυνητικά επιλέξιμων εκταρίων στην προαιρετική ασφάλιση για τους νέους κινδύνους της ακαρπίας και των έμμεσων επιπτώσεων των έντονων βροχοπτώσεων. Η χρηματοδότηση της νέας παρέμβασης θα γίνει από ανακατανομή των κονδυλίων από άλλα προγράμματα του ΠΑΑ (π.χ. Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση, Ενισχύσεις σε περιοχές με μειονεκτήματα, συστήματα ποιότητας, διασύνδεση έρευνας με παραγωγή μέσω ΕΟ).
Πρόστιμο στην Lactalis για αθέμιτες πρακτικές στις τιμές προμήθειας γάλακτος από τους Ιταλούς κτηνοτρόφους.
«Πρώτη ιστορική νίκη σε μια μάχη για τις τιμές του γάλακτος. Ήμασταν ο μόνος οργανισμός που καταγγείλαμε την πολυεθνική Lactalis γιατί δεν σεβάστηκε τις συμβάσεις που είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, τροποποιώντας τις μονομερώς. Και ζητάμε η Lactalis να πληρώσει τώρα τη διαφορά και στους γαλακτοπαραγωγούς», δήλωσε ο κ. Ettore Prandini, προέδρος της ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti.
Μετά την σχετική καταγγελία ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όλα τα συμβόλαια και οι αλλαγές που έκανε η πολυεθνική μπήκαν στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιθεώρησης του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ιταλίας (ICQRF). Ο νόμος που παραβίασε η πολυεθνική, προβλέπει ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής.
Η Γαλλική πολυεθνική, που έχει εξαγοράσει τις ιταλικές μάρκες Parmalat, Locatelli, Invernizzi, Galbani, Cadermartori και Nuova Castelli, είπε ότι θα ασκήσει έφεση για τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν, υποστηρίζοντας ότι το 2023 οι προτεινόμενες αλλαγές στις συμβάσεις επέτρεψαν στους παραγωγούς να κερδίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coldiretti ήταν ο μόνος οργανισμός στην Ιταλία που κατήγγειλε την πολυεθνική. Μετά από 5 μήνες, η Επιθεώρηση του Υπουργείου επέβαλε κυρώσεις στη Lactalis, επειδή διαπίστωσε την άδικη συμπεριφορά της γαλλικής εταιρείας.
Από την πλευρά του ο Ettore Prandini, δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε γιατί για εμάς η προστασία των εσόδων των παραγωγών είναι θεμελιώδεις. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να ξαναρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ακόμη και με την ίδια την Lactalis με στόχο να χτίσουμε μια κερδοφόρα σχέση για τον γαλακτοκομικό τομέα».
Θυμίζουμε, την Τετάρτη (21/2), στην Γαλλία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων στο Laval, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.