Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Φάκελος κατοχύρωσης Γύρου ως ΠΓΕ από διεπαγγελματική, βιομηχανία κρέατος, χοιροτρόφους

30/07/2020 05:25 μμ
«Σημαντικό βήμα για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, την κτηνοτροφία και  τις εξαγωγές», χαρακτήρισε την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), η Υφυπουργός κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

«Σημαντικό βήμα για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, την κτηνοτροφία και  τις εξαγωγές», χαρακτήρισε την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), η Υφυπουργός κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντηση που είχε σήμερα (30/7/2020), με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της διεπαγγελματικής, της βιομηχανίας κρέατος και των χοιροτρόφων εν όψει της κατάθεσης του φακέλου στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

«Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Με έκδηλη ικανοποίηση διαπιστώνω σήμερα ότι έχει γίνει μια πραγματικά πολύ καλή αρχή. Έχει γίνει σοβαρή δουλειά στην τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων σε ιστορικό αλλά και τεχνικό επίπεδο, γεγονός, που μας επιτρέπει να είμαστε ρεαλιστικά, συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι έχουμε τα όπλα για να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη  σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανοίγοντας ένα νέο, μεγάλο παράθυρο ευκαιριών και προκλήσεων για την ελληνική κτηνοτροφία και την βιομηχανία κρέατος», επισήμανε η κ. Αραμπατζή αναδεικνύοντας το γεγονός ότι για τον γύρο με ελληνικές πρώτες ύλες (κρέας) θα προβλέπεται επιπλέον (της ένδειξης ΠΓΕ) ειδική επισήμανση.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή της για τις «ουσιαστικές», όπως τις χαρακτήρισε, «βάσεις στις οποίες εδράζεται η συνεργασία επιχειρηματιών και χοιροτρόφων», σημειώνοντας ότι αποτελεί «πολύτιμη παρακαταθήκη για τη συνέχεια». 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα τρόφιμα αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Με στρατηγικές επιλογές, όπως αυτή για την πιστοποίηση του γύρου ως ΠΓΕ και όχι ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος (ΕΠΙΠ), με ειλικρινή συνεργασία και δημιουργική  συναντίληψη, με συλλογική προσπάθεια, η χώρα μας μπορεί να πετύχει πολλά και στο συγκεκριμένο τομέα προς όφελος συνολικά της οικονομίας και φυσικά των παραγωγών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που ασχολούνται στον κλάδο».

Η κ. Αραμπατζή επαναβεβαίωσε με την ευκαιρία, ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα στηρίξει αποφασιστικά και ενεργά την προσπάθεια για την κατοχύρωση αυτού του σημαντικού προϊόντος και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια ανηφορική διαδρομή για να κατοχυρωθεί η Ελλάδα ως μοναδική χώρα παραγωγής και προέλευσης του Γύρου. Έχουμε όμως, την ιστορική και τεχνική τεκμηρίωση και κυρίως την βούληση, που ενδυναμώνεται από την ενότητα, να πετύχουμε. Θέλω για ακόμη μια φορά να σας ευχαριστήσω όλους για τη συνεργασία και την προσπάθεια».

Στη σημερινή συνάντηση έλαβαν μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος κ. Στέλιος Σκαρίμπας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Γιάννης Μπούρας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος κ. Λευτέρης Γίτσας και η Προϊσταμένη του Τμήματος ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σοφία Μανανά.

Ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος αναφέρει τα εξής:
Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον ελληνικό τομέα του κρέατος αποτελεί η ολοκλήρωση του φακέλου, που θα κατατεθεί στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, για την αναγνώριση του Γύρου και από τα 4 είδη κρέατος ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), με τη συνεργασία όλων των θεσμικών φορέων.
Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κ. Λευτέρης Γίτσας, «η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την καθοριστική αρωγή της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, είναι πολλά υποσχόμενη, τόσο για την τύχη του Φακέλου για το Γύρο ως ΠΓΕ, όσο και για το μέλλον του Τομέα του Κρέατος. Είναι πολύ σημαντικό ότι τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη όλων, έγινε η στρατηγική επιλογή να πιστοποιηθεί ο Γύρος ως ΠΓΕ και όχι ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ), γεγονός που θα έχει θετική επίδραση σε όλη την αλυσίδα του κρέατος αλλά και την οικονομία της χώρας.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως τους επιστήμονες που εκπροσώπησαν την ΕΔΟΚ, συμβάλλοντας στην κατάρτιση των φακέλων, τον κτηνίατρο και μικροβιολόγο τροφίμων κ. Κασαλιά Νικόλαο και τον γεωπόνο επιστήμονα τροφίμων MSc και συγγραφέα, κ. Τσιάπο Σπύρο. Μάλιστα η συμβολή του κ. Τσιάπου  ήταν σημαντική για την καταγραφή των ιστορικών στοιχείων που συνηγορούν στην ελληνικότητα του προϊόντος». 
Στον φάκελο αναφέρεται ότι ως ελληνική πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται το κρέας από ζώα που γεννήθηκαν και ζώα που εκτρέφονται στη χώρα, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Γίτσας, περιλαμβάνεται ο Γύρος που παρασκευάζεται από όλα τα κρέατα, δηλαδή χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι και αιγοπρόβειο.  

Σχετικά άρθρα
23/11/2023 09:44 πμ

Παράταση έως 4/12/2023 (από 27/11/2023 που ήταν) δόθηκε για αιτήσεις στην πρόσκληση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Το Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παρέχει ενισχύσεις στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που ακολουθούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά 4 πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετούνται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε είκοσι οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (28.500.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Το ύψος της ενίσχυσης:

  • για ποιότητα νερού φτάνει 80 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 133 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές 15 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 25 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων 68 ευρώ ανά ζώο
  • για χρήση ανοσοευνουχισμού 26 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Η συνολική ετήσια ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 189 για χοιρομητέρα και 158 για λοιπά χοιρινά.
Επισημαίνεται ότι 1 χοιρομητέρα (>50 Kg) ισούται με 0,5 ΜΖΚ και 1 λοιπό χοιρινό ισούται με 0,3 ΜΖΚ.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των λοιπών χοιρινών προς ενίσχυση υπολογίζονται μέχρι 10 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα ανά έτος.
Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του έτους 2023, προς τον ΕΦ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

Τελευταία νέα
13/11/2023 02:46 μμ

Δελτίο τύπου της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας:
Πραγματοποιήθηκε στο Pelotas της Βραζιλίας το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο των παραγωγών και μεταποιητών φρούτων – κομπόστας ροδακίνου, CanCon15, από 29 Οκτωβρίου μέχρι 01 Νοεμβρίου. Στο συνέδριο μετείχαν εκπρόσωποι των οκτώ βασικών χωρών παραγωγής κομπόστας, χυμού και κατεψυγμένων ροδακίνων. Οι χώρες που έλαβαν μέρος είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ισπανία, η Νότια Αφρική και η Χιλή. Τη χώρα μας εκπροσώπησε η Ε.Κ.Ε. (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας), με τον Πρόεδρό της, κ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, την κ. Σοφία Κονοπισοπούλου από την εταιρεία ΔΑΝΑΙΣ και τους κ.κ. Νίκο και Αλέξανδρο Χριστοδούλου της εταιρείας CHB. Το συνέδριο πραγματοποιείται ανά διετία, αυτή τη φορά όμως λόγω ειδικών συνθηκών (COVID-19) μεσολάβησαν πέντε χρόνια από το τελευταίο. Χρονιές που χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του κλάδου. Οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Κίνα και η Ελλάδα, διατήρησαν τις θέσεις τους. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι με απόσταση πρώτος εξαγωγέας κομπόστας ροδακίνων παγκοσμίως και δεύτερος παραγωγός. Αντίστροφα η Κίνα είναι με απόσταση πρώτος παραγωγός και δεύτερος εξαγωγέας. Οι λοιπές χώρες είτε μείωσαν την έκταση που καλλιεργούν με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, είτε παρότι μείωσαν την καλλιεργούμενη έκταση, διατήρησαν το επίπεδο της τελικής παραγωγής βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες και χρησιμοποιώντας νέες παραγωγικότερες ποικιλίες.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας:
1. Η Ελλάδα διατήρησε στο ίδιο περίπου επίπεδο την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδακίνου (±190.000 στρέμματα). Η παραγωγή όμως εμφανίζει θεαματικές αυξομειώσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερη χρονιά το 2021 με 275.000tons και καλύτερη το 2022 με 450.000tons).

2. Η Κίνα πραγματοποίησε σταθερές παραγωγές όγκου ±750.000tons. Χρησιμοποιούν για τη μεταποίηση κυρίως βάζα και λιγότερο μεταλλικά κουτιά. Εξάγουν περί τους 150.000tons κυρίως σε Η.Π.Α. και Ιαπωνία. Ενδιαφέρον εδώ να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός επιτραπέζιου ροδακίνου παγκοσμίως με επίπεδα παραγωγής που ξεπερνούν τους 15.000.000tons.

3. Η Αργεντινή μείωσε την καλλιεργούμενη έκταση κατά 20%. Εντούτοις η παραγωγική της δυνατότητα ήταν σταθερή στις 110-120.000tons. Οφείλεται στην συγκέντρωση της καλλιέργειας και την χρήση νέων ποικιλιών. Αναφέρθηκε ότι οι νέες ποικιλίες που χρησιμοποιούν αποδίδουν περί τους 8-9tons το στρέμμα. Η μέση απόδοση όλων των ποικιλιών ανέρχεται σε 5tons/στρέμμα.

4. Η Βραζιλία έχει ελαφρά μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή. Εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μείωση της κομπόστας κατά 20% περίπου. Θα είναι και πάλι ένας σημαντικός προορισμός για την ελληνική κομπόστα αν υπογραφεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – MERCOSUR.

5. Η Ισπανία εμφανίζει μείωση της μεταποιούμενης ποσότητας σε ποσοστό 10%. Η τελική της παραγωγή είναι σταθερά κάτω από τα 3.000.000 χ/κ ενώ οι εξαγωγές της περιορίζονται κάτω από 1.000.000 χ/κ. Είχε ιδιαίτερες ζημίες το 2022.

6. Στις Η.Π.Α. έχουμε μείωση καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής περίπου 17% την τελευταία πενταετία. Μεγάλες εισαγωγές περίπου 5.000.000χ/κ κυρίως από Κίνα και Ελλάδα. Το κόστος εργασίας είναι εξαιρετικά υψηλό, προσεγγίζει τα 20USD/ώρα.

7. Στην Νότια Αφρική η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 20%, όχι όμως και η παραγωγή που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται περίπου σε 150.000tons. Από αυτούς ένα σταθερό μέγεθος περίπου 80.000 χρησιμοποιούνται για κομπόστα. η παραγωγή της οποίας την τελευταία χρονιά ανήλθε στα 2.300.000 χ/κ και 85% από αυτήν εξάγεται. Επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής (40.000tons) διατίθεται ως νωπά.

8. Τέλος, στην Χιλή η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 25%. Η δε παραγωγή κυμαίνεται σταθερά περί τους 150.000tons έναντι περισσότερων από 200.000 στην αρχή της πενταετίας. Η παραγωγή κομπόστας επίσης μειώθηκε κατά 25% αλλά οι εξαγωγές είναι σταθερά στο επίπεδο των 2.000.000 χ/κ ετησίως. Μεγάλη φυσικά είναι η παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού που ανέρχεται σε επίπεδο 27-30.000tons.

Διαπιστώνεται από τα παραπάνω ο σημαντικός – κομβικός ρόλος της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά. Απαραίτητη είναι βέβαια η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου. Το συμπύρηνο ροδάκινο ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι βασικό στήριγμα της οικονομίας της Πέλλας και της Ημαθίας αλλά και των γειτονικών περιοχών. Το επόμενο CanCon θα φιλοξενήσει η Κίνα το 2025.

10/11/2023 01:10 μμ

Υπάρχουν νεότερα για δύο προγράμματα που αφορούν τους χοιροτρόφους. 

Αναρτήθηκαν, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι δικαιούχοι της Δράσης 5.1.2: «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές».

Στόχος της Δράσης 5.1.2 είναι η ενίσχυση επενδύσεων, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από λοιμώδη νοσήματα και συγκεκριμένα την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, με την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος σε αυτές, μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή, ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 98 χοιροτρόφοι, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 5.805.919 ευρώ.

Οι υποψήφιοι ενημερώνονται σχετικά με την ανάρτηση του πίνακα μέσω αυτοματοποιημένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο υποψήφιος στο ΠΣΚΕ.

Οι ενστάσεις μπορούν να γίνουν εντός αποκλειστικής  προθεσμίας ενός (1) μήνα από την επομένη της δημοσιοποίησης του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων (9/12/2023).

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η 1η πρόσκληση υποβολλής αίτησης στήριξης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Το Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παρέχει ενισχύσεις στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που ακολουθούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά 4 πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετούνται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε είκοσι οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (28.500.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Το ύψος της ενίσχυσης:

  • για ποιότητα νερού φτάνει 80 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 133 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές 15 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 25 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων 68 ευρώ ανά ζώο
  • για χρήση ανοσοευνουχισμού 26 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Η συνολική ετήσια ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 189 για χοιρομητέρα και 158 για λοιπά χοιρινά.
Επισημαίνεται ότι 1 χοιρομητέρα (>50 Kg) ισούται με 0,5 ΜΖΚ και 1 λοιπό χοιρινό ισούται με 0,3 ΜΖΚ.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των λοιπών χοιρινών προς ενίσχυση υπολογίζονται μέχρι 10 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα ανά έτος.
Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 13/11/2023 έως 27/11/2023.

Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του έτους 2023, προς τον ΕΦ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

09/11/2023 10:15 πμ

Τις αυξήσεις των τιμών λιανικής στην ΕΕ για το βούτυρο, τις πατάτες, το ελαιόλαδο και τα αυγά, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γενικά οι τιμές στα τρόφιμα στην ΕΕ συνεχίζουν την ανοδική πορεία που ξεκίνησε από το 2022 και συνεχίζεται το 2023.

Τα στοιχεία για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι οι τιμές ορισμένων ειδών σημείωσαν μικρότερη αύξηση.

Ειδικότερα τον Σεπτέμβριο του 2023, οι τιμές των αυγών, του βουτύρου και της πατάτας στην ΕΕ είναι υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021 και του 2022, ενώ οι τιμές του ελαιολάδου παρουσιάζουν συνεχή ανοδική πορεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η τιμή του ελαιολάδου ήταν 75% υψηλότερη από τον Ιανουάριο του 2021. Επισημαίνεται ότι ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, οι τιμές είχαν αυξηθεί, κατά 11%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα (Ιανουάριο) του 2022. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, οι τιμές κατέγραψαν απότομη αύξηση.

Οι τιμές της πατάτας έχουν επίσης σε εντυπωσιακή άνοδο. Από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 οι τιμές στις πατάτες αυξήθηκαν, κατά 53%, με μια κορύφωση της τιμής τον Ιούνιο του 2023 (+60%).

Όσον αφορά τις τιμές των αυγών, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν 37% υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021. Οι τιμές των αυγών σταθεροποιήθηκαν στα 2 πρώτα τρίμηνα του 2023 και παρουσίασαν κάποια μείωση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Οι τιμές του βουτύρου εξελίχθηκαν με παρόμοιο τρόπο. Κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 (+44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) και στη συνέχεια άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο του 2023 το βούτυρο ήταν κατά 27% πιο ακριβό σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

27/10/2023 12:18 μμ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023.

Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:

1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι:

α) Η εν λόγω υποχρέωση αφορά σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί συγκυριακά ή μη να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους.

β) Σε ότι αφορά στα αιγοπρόβατα, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου.

γ) Σε ότι αφορά στους χοίρους, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κτηνοτρόφος:

  • έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ-Κ.).
  • έχει εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ


Όσοι κτηνοτρόφοι υπέστησαν ολική ή μερική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους λόγω της θεομηνίας DANIEL, θα πρέπει:
1. Να προσέλθουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να προβούν σε δήλωση θανάτων, προσκομίζοντας την δήλωση ζημιάς που έχουν καταθέσει στον ΕΛΓΑ, με το ενημερωμένο μητρώο τους και
2. Να την αποτυπώσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023, ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.

25/10/2023 04:12 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, για την επανεξέταση και την ενίσχυση του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα (αφορά ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Όπως υποστηρίζει ο νέος κανονισμός θα αυξήσει την αποδοχή των ΓΕ σε ολόκληρη την Ένωση και θα παράσχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας, ιδίως στο διαδίκτυο. Αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και στην ανάπτυξη προτύπων στην ΕΕ και θα διασφαλίσει ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά μας διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι αλλαγές θα ενισχύσουν και θα βελτιώσουν το υφιστάμενο σύστημα ΓΕ με τους εξής τρόπους:

  • θα θεσπίσει ενιαίο νομικό πλαίσιο και συντομευμένη, απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης: συγχωνεύονται διαφορετικοί κανόνες σχετικά με τις διαδικασίες ΓΕ και την προστασία για τους τρεις τομείς (τρόφιμα, οίνος και αλκοολούχα ποτά), με αποτέλεσμα μια ενιαία απλουστευμένη διαδικασία καταχώρισης ΓΕ για αιτούντες εντός και εκτός ΕΕ. Αυτό το απλούστερο νομικό πλαίσιο, με συντομότερους χρόνους καταχώρισης, αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα των προγραμμάτων για τους παραγωγούς, ιδίως σε χώρες με λιγότερες ΓΕ·
  • θα αυξήσει την προστασία των ΓΕ ως συνιστωσών παραμέτρων, και στο διαδίκτυο: οι νέοι κανόνες θα αυξήσουν την προστασία των ΓΕ που χρησιμοποιούνται ως συνιστώσες παράμετροι σε μεταποιημένα προϊόντα, καθώς και των προϊόντων ΓΕ που πωλούνται στο διαδίκτυο. Ο νέος κανονισμός θα προστατεύει επίσης τις ονομασίες ΓΕ στο σύστημα ονομάτων τομέα, υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη να αποκλείουν από την επικράτειά τους ονόματα τομέα που ενδέχεται να παραβιάζουν μια ονομασία ΓΕ·
  • θα αναγνωρίσει τις βιώσιμες πρακτικές: οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να αναδεικνύουν τις δράσεις τους όσον αφορά την περιβαλλοντική, οικονομική ή κοινωνική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της καλής διαβίωσης των ζώων. Το κείμενο που συμφωνήθηκε από τους συννομοθέτες παραθέτει έναν μη εξαντλητικό κατάλογο των πρακτικών βιωσιμότητας ως κίνητρο για τους παραγωγούς. Αυτό θα συμβάλει στην καλύτερη προστασία των φυσικών πόρων και των αγροτικών οικονομιών, στην εξασφάλιση τοπικών φυτικών ποικιλιών και φυλών ζώων, στη διατήρηση του τοπίου της περιοχής παραγωγής, καθώς και στη βελτίωση της καλής διαβίωσης των ζώων. Μια ομάδα παραγωγών μπορεί να αποφασίσει να καταστήσει ορισμένες βιώσιμες πρακτικές υποχρεωτικές για τα προϊόντα τους. Στην περίπτωση αυτή, οι εν λόγω πρακτικές θα πρέπει να αναγράφονται στις προδιαγραφές του προϊόντος. Σε εθελοντική βάση, οι παραγωγοί μπορούν επίσης να συντάσσουν έκθεση βιωσιμότητας, η οποία θα δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή·
  • θα ενδυναμώσει τις ομάδες παραγωγών: τα νέα μέτρα θα θεσπίσουν ένα εθελοντικό σύστημα αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών ΓΕ, το οποίο θα συσταθεί από τα κράτη μέλη. Προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα του συστήματος, οι εν λόγω ομάδες θα έχουν την εξουσία να διαχειρίζονται, να επιβάλλουν και να αναπτύσσουν τις ΓΕ τους για να ενισχύσουν τη θέση τους στην αξιακή αλυσίδα.

«Οι γεωγραφικές ενδείξεις αποτελούν μια από τις μεγάλες επιτυχίες μας στον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Διατηρούν τη μοναδική κληρονομιά και τις παραδόσεις μας και στηρίζουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο: η αξία ενός προϊόντος με προστατευόμενη ονομασία είναι κατά μέσο όρο διπλάσια από την αξία παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση. Η ενίσχυση του συστήματος ΓΕ θα είναι επωφελής για όλους τους παραγωγούς και τις περιφέρειές μας», δήλωσε ο κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ

20/10/2023 03:28 μμ

Η Κύπρος αποφάσισε να βάλει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στο κρέας και τα λαχανικά, από την 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι το τέλος Μάϊου 2024.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ακρίβεια στα τρόφιμα δήλωσε «οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν δουλεύουν. Έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και τελικά οι όποιες μειώσεις, το έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχω μιλήσει με πολλούς ομολόγους μου, όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν γιατί πολύ απλά δεν δούλεψε και επανέρχονται σε προηγούμενους συντελεστές ΦΠΑ».

Η Κύπρος πάντως ακολουθεί το παράδειγμα των άλλων χωρών της ΕΕ που μηδένησαν ή μείωσαν το ΦΠΑ στα τρόφιμα για να μειώσουν τις τιμές στην λιανική.

Άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αποφάσισε, στις 19 Οκτωβρίου 2023, το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.

Τα μέτρα είναι κοστολογημένα και λαμβάνουν υπόψη τις δημοσιονομικές δυνατότητες της κυπριακής οικονομίας. Συγκεκριμένα, τα 11 μέτρα με άμεση επίδραση ανέρχονται στα 141 εκατομμύρια ευρώ και τα έξι μέτρα Στεγαστικής Πολιτικής ανέρχονται στα 55 εκατομμύρια ευρώ.

Τα 11 μέτρα (141 εκατομμύρια ευρώ) αφορούν:

1) Κλιμακωτή επιδότηση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος
Για τους τιμολογούμενους μήνες Νοέμβριο 2023 - Φεβρουάριο 2024, για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας με καταμέτρηση μέχρι τις 29.2.2024.
Καλύπτει οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Για τους ευάλωτους καταναλωτές η επιδότηση καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την επαναφορά εξαιρείται η Διμηνιαία Διατίμηση 46 «Άντλησης Νερού», λόγω λήψης αντίστοιχων μέτρων από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Περαιτέρω, επαναφορά παρόμοιων ελαφρύνσεων σε πελάτες άλλων προμηθευτών πέραν της ΑΗΚ θα τύχει ανάλογου χειρισμού, νοουμένου ότι η εγκεκριμένη ισχύς των υποστατικών των πελατών αυτών δεν υπερβαίνει τα 70 kVA και για τις περιπτώσεις εκείνες που προκύπτουν αυξημένες τιμολογήσεις, λόγω αύξησης του κόστους καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, εφόσον οι μεταξύ τους συμβάσεις προνοούν τη μετακύλιση αυτού του επιπλέον κόστους.
Το εκτιμώμενο κόστος της επαναφοράς του μέτρου ανέρχεται στα € 45 εκατ. περίπου.
Καλύπτει 429.000 οικίες και 106.000 επιχειρήσεις.

2) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης
Μείωση κατά 8,33 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, στους ελάχιστους συντελεστές βάσει του κοινοτικού κεκτημένου, για τους μήνες Νοέμβριο 2023 - Φεβρουάριο 2024 (βενζίνη από € 0,429/λίτρο σε € 0,359/λίτρο και πετρέλαιο κίνησης από € 0,40/λίτρο σε € 0,33/ λίτρο). Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 21,8 εκατ.

3) Μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης
Μείωση στον ελάχιστο συντελεστή βάσει του κοινοτικού κεκτημένου (από €0,07473/λίτρο σε €0,021/λίτρο) κατά 6,39 σεντ το λίτρο, περιλαμβανομένου ΦΠΑ, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, για τους μήνες Δεκέμβριο 2023 – Μάρτιο 2024. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3,8 εκατ.

4) Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για όλους
Το Σχέδιο θα παρέχει στους δικαιούχους τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος χωρίς την καταβολή αρχικού κεφαλαίου. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν χορηγία ύψους € 1.000 και το υπόλοιπο ποσό θα αποπληρώνεται με διμηνιαία δόση €150 μέσω του λογαριασμού ηλεκτρισμού όταν θα αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρισμού από το φωτοβολταϊκό για το υποστατικό. Το κόστος του σχεδίου εκτιμάται σε ποσό € 30 εκατομμύρια, το οποίο θα προέρχεται από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) που αποτελεί το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προώθηση των ΑΠΕ και της ΕΞ.Ε. Το αποθεματικό του Ταμείου ΑΠΕ-ΕΞ.Ε. αυτή τη στιγμή είναι πέραν των € 70 εκατομμυρίων.

5) Σχέδιο Φωτοβολταϊκά σε Επιχειρήσεις
Αύξηση της ισχύος αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος μέσω Φ/Β.
Θα παρέχει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα, μέσω virtual net-billing, μέχρι 1MW με αποθήκευση και μέχρι 400kW χωρίς αποθήκευση, με μέγιστη ισχύ τα 30MW.

6) Εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη – Προσθήκη του κρέατος και των λαχανικών
Εφαρμογή από 1η Δεκεμβρίου 2023 μέχρι 31η Μαΐου 2024.

7) Ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου
Στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος.
Αφορά φοιτητές για απόκτηση πρώτου πτυχίου.
Όριο ηλικίας μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές (αντί μέχρι τη λήξη της στρατιωτικής θητείας που ισχύει μέχρι σήμερα).
Αριθμός δυνητικών δικαιούχων: 3860 πολύτεκνοι που λαμβάνουν επίδομα τέκνου.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3.3 εκατ.

8) Αύξηση 5% στο επίδομα τέκνου.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 3.7 εκατ.

9) Επίδομα ΑΜεΑ
Παραχώρηση εφάπαξ ποσού ύψους € 120 σε ΑμεΑ/ λήπτες επιδόματος διακίνησης.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 500 χιλιάδων.

10) Επίδομα Ενοικίου για Λήπτες ΕΕΕ
Παραχώρηση εφάπαξ ποσού ύψους € 300 σε δικαιούχους ΕΕΕ που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/τόκων στεγαστικού δανείου και € 500 σε δικαιούχους ΕΕΕ με σοβαρή αναπηρία που λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου/επιδότηση τόκων στεγαστικού δανείου. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 965 χιλιάδων.

11) Σχέδιο επιδότησης κατά 2% του επιτοκίου στεγαστικών δανείων
Αφορά σε δάνεια που συνάφθηκαν από 1/1/2022 μέχρι 31/12/2023.
Το Σχέδιο θα καλύψει αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας, με μέγιστη επιδότηση για περίοδο 2 ετών.
Για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα € 50.000.
Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε ποσό ύψους € 20 εκατ.

Στεγαστική πολιτική - Έξι μέτρα ύψους € 55 εκατομμυρίων
Το κράτος θα πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη παρέμβαση σε θέματα στέγασης για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος. Η στεγαστική πολιτική περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
12) Στεγαστική Επιδότηση νεαρών ζευγαριών και νέων
13) Σχέδιο «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»,
14) Ενίσχυση υφιστάμενων πολεοδομικών κινήτρων
15) Νέο Σχέδιο «Κτίζω και Ενοικιάζω»
16) Ανέγερση οικιστικών μονάδων για κοινωνική στέγαση
17) Παραχώρηση οικοπέδων στην ύπαιθρο για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

13/10/2023 03:18 μμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση με την οποία η χώρα μας θα πρέπει να στέλνει στοιχεία στην Κομισιόν με τις τιμές παραγωγού και λιανικής συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων. Η απόφαση αφορά τον τομέα ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, κρέατος, αβγών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται ως αρμόδια εποπτεύουσα υπηρεσία της εφαρμογής της παρούσας απόφασης και είναι αρμόδια για τις κοινοποιήσεις των τιμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ορίζονται ως αρμόδιες αρχές συλλογής και αποστολής στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥπΑΑΤ.

Αντιπροσωπευτικές τιμές παραγωγού για συμβατικό και βιολογικό ελαιόλαδο
Το αργότερο το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης κάθε εβδομάδας οι κατά τόπους αρμόδιες ΔΑΟΚ των αντιπροσωπευτικών αγορών ελαιολάδου και πυρηνελαίου, υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις μέσες τιμές παραγωγού για όλες τις κατηγορίες ελαιολάδου και πυρηνελαίου που διακινήθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους την προηγούμενη εβδομάδα, από Δευτέρα ως Κυριακή, καθώς και τις αντίστοιχες ποσότητες. 
Το αργότερο την 20η ημέρα κάθε μήνα οι κατά τόπους αρμόδιες ΔΑΟΚ των αντιπροσωπευτικών αγορών βιολογικού ελαιολάδου υποχρεούνται να αποστέλλουν στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τις μέσες τιμές παραγωγού για τις
κατηγορίες εξαιρετικού παρθένου και παρθένου βιολογικού ελαιολάδου, που διακινήθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητας τους τον προηγούμενο μήνα καθώς και τις αντίστοιχες ποσότητες 
Οι τιμές δίδονται σε €/100 kg ελαιολάδου ή πυρηνελαίου.
Ως αντιπροσωπευτικές αγορές και για τις δυο περιπτώσεις ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες: Μεσσηνίας, Λακωνίας, Ηλείας, Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Κέρκυρας και Λέσβου. 

Αντιπροσωπευτικές τιμές παραγωγού για τις επιτραπέζιες ελιές
Το αργότερο στις 10 Ιανουαρίου κάθε έτους η Eθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς υποχρεούται να αποστέλλει, στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη μέση τιμή παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς (χωρίς ΦΠΑ) ανά ποικιλία και ανά αντιπροσωπευτική αγορά, για τη συγκομιδή του προηγούμενου ημερολογιακού έτους
(1η Σεπτεμβρίου ως την 31η Δεκεμβρίου) καθώς και τις σχετικές ποσότητες που διακινήθηκαν. 
Οι τιμές δίδονται σε €/100 kg καρπού. 
Αφορούν σε ακατέργαστες ελιές που παραδίδονται από παραγωγούς στα σημεία παραλαβής των μεταποιητικών βιομηχανιών. Επίσης, η Διεπαγγελματική υποχρεούται να αποστέλλει στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων την μέση σταθμισμένη τιμή επιτραπέζιας ελιάς για όλη τη χώρα.
Ως αντιπροσωπευτικές αγορές ορίζονται οι Περιφερειακές Ενότητες: Χαλκιδικής, Άρτας, Καβάλας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας,Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Εβδομαδιαίες τιμές λιανικής εξαιρετικού παρθένου και παρθένου ελαιολάδου
Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), υποχρεούνται στην αποστολή της τιμής λιανικής πώλησης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και παρθένου ελαιολάδου σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τρίτη μέχρι το πέρας των εργασιών) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή αφορά στη μέση σταθμισμένη τιμή (χωρίς ΦΠΑ) που αντιστοιχεί σε:

  • συσκευασμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος.
  • συσκευασμένο παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος.
  • συσκευασμένο βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία έτοιμα προς διάθεση στον τελικό καταναλωτή και είναι εκφρασμένη σε € ανά 100 κιλά προϊόντος

Η τιμή μπορεί να συμπεριλαμβάνει εκπτώσεις ή εμπορικές συνεργασίες ή προώθηση όταν αυτές τιμολογούνται σε σχέση με το προϊόν και είναι γνωστό κατά τη στιγμή της κοινοποίησης των τιμών.

Τιμές Αβγών
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών, ποσοτήτων καθώς και λοιπών στοιχείων που αφορούν την πώληση αβγών εκτός της λιανικής πώλησης (τιμές παραγωγού), υποβάλλονται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του κλάδου των αβγών. Οι εν λόγω τιμές είναι αυτές που διαμορφώνονται στις εγκαταστάσεις συσκευασίας αβγών.
Μέχρι τη σύσταση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στον κλάδο των αβγών, οι τιμές, οι ποσότητες καθώς και τα λοιπά στοιχεία που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με τα αβγά, αποστέλλονται από την Ένωση Αβγοπαραγωγών Ελλάδος και το Σύνδεσμο Ελλήνων Αβγοπαραγωγών, ενώ μετά τη σύσταση αυτής καθίσταται αυτή υπόχρεη για την εν λόγω αποστολή στοιχείων. Υποβάλλει τα στοιχεία ως εξής:
α) τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα,
γ) για τα ετήσια στοιχεία έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους.

Τιμές κρέατος πουλερικών
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών και ποσοτήτων του κρέατος πουλερικώ που
αφορούν την πώληση κρέατος πουλερικών εκτός της λιανικής πώλησης, αυτές υποβάλλονται από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας  Υποβάλλει τα στοιχεία ως εξής:
α) τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα. 

Τιμές χοίρειου, βόειου, πρόβειου και γίδινου κρέατος
Για την κοινοποίηση στην Επιτροπή των εγχώριων τιμών και ποσοτήτων του χοίρειου, βόειου και αιγοπρόβειου κρέατος, που αφορούν την πώληση των ανωτέρω κρεάτων εκτός της λιανικής πώλησης, αυτές υποβάλλονται από αναγνωρισμένες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις των τομέων.
Εφόσον δεν έχει συσταθεί και αναγνωριστεί Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα του χοίρειου κρέατος μέχρι την έκδοση της παρούσας, οι τιμές, οι ποσότητες καθώς και τα λοιπά στοιχεία που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με το χοίρειο κρέας, υποβάλλονται από τη Νέα Συνομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος. Υποβάλλουν τα στοιχεία ως εξής:
α) Τις εβδομαδιαίες τιμές το αργότερο έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος κάθε Τρίτη για τις τιμές που αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα,
β) τις μηνιαίες ποσότητες έως τις 20 του μηνός για τις ποσότητες που αφορούν τον προηγούμενο μήνα,
γ) για τα ετήσια στοιχεία έως την 1η Μαρτίου κάθε έτους

Τιμές λιανικής κρεάτων
Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ετήσιους ισολογισμούς τους της προηγούμενης χρονιάς, αποστέλλουν τις τιμές λιανικής πώλησης κρεάτων, σε εβδομαδιαία βάση (κάθε Τρίτη μέχρι το πέρας των εργασιών) με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης κα Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε. Η τιμή αφορά την μέση σταθμισμένη τιμή (χωρίς ΦΠΑ) και πρέπει να είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό προϊόντος.

Τιμές νωπού αγελαδινού γάλακτος
1. Μηνιαίες ποσότητες παραλαβών νωπού αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού) και περιεκτικότητα αυτού σε λιπαρές ουσίες και σε πρωτεΐνες:
Κάθε επιχείρηση που παραλαμβάνει νωπό αγελαδινό γάλα απ’ ευθείας από παραγωγό/κτηνοτρόφο υποχρεούται να δηλώσει την παραδοθείσα ποσότητα νωπού γάλακτος (σε κιλά) με διάκριση του συμβατικού από το βιολογικό στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ το αργότερο 24 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα, για τον μήνα που προηγήθηκε. Χωριστά για κάθε κατηγορία γάλακτος δηλώνεται επιπλέον μαζί με τη μηνιαία ποσότητα, ο μέσος όρος της περιεκτικότητας του γάλακτος σε λίπος και πρωτεΐνες, ως ποσοστό του βάρους του.
2. Τιμή νωπού αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού):
Κάθε επιχείρηση που παραλαμβάνει ετησίως περισσότερο από 5.000 τόνους συμβατικό αγελαδινό γάλα ή περισσότερο από 1.000 τόνους βιολογικό αγελαδινό γάλα από παραγωγούς, υποχρεούται στη δήλωση του μέσου όρου της μηνιαίας σταθμισμένης τιμής παραγωγού ανά μονάδα βάρους, για το αντίστοιχο γάλα, μέσω του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ το αργότερο 24 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα. Ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού είναι σταθμισμένος ως προς την ποσότητα, για τον μήνα που προηγήθηκε.
O ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μεριμνά ώστε στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης της συνολικά παραληφθείσας ποσότητας όλων των ειδών γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού) και της περιεκτικότητας αυτού σε λιπαρές ουσίες και πρωτεΐνες, της συνολικά παραληφθείσας ποσότητας βιολογικού γάλακτος, καθώς επίσης και του σταθμισμένου μέσου όρου της τιμής του αγελαδινού γάλακτος (συμβατικού και βιολογικού/ βιολογικού), για όλη τη χώρα και για τον μήνα που προηγήθηκε. 
 
Τιμή χονδρικής πώλησης τυριού ΦΕΤΑ
Κάθε επιχείρηση που παράγει περισσότερο από 1.000 τόνους τυρί Φέτα ετησίως υποχρεούται στην ηλεκτρονική δήλωση, στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ, της μηνιαίας τιμής χονδρικής πώλησης του τυριού, με διάκριση της συμβατικής και της βιολογικής, της προσυσκευασμένης και της μη προσυσκευασμένης και του προορισμού της (εσωτερικό/εξωτερικό της χώρας), το αργότερο 14 ημέρες μετά το πέρας του κάθε μήνα, για το μήνα που προηγήθηκε.
Η τιμή είναι εκφρασμένη σε € ανά κιλό τυριού Φέτα, χωρίς Φ.Π.Α., και συνοδεύεται από την ποσότητα στην οποία αντιστοιχεί η συγκεκριμένη τιμή πώλησης. 
O ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ μεριμνά ώστε στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ να υπάρχει η δυνατότητα άντλησης του σταθμισμένου μέσου όρου της τιμής του τυριού Φέτα για όλη τη χώρα και για τον μήνα που προηγήθηκε.

Τιμές λιανικής πώλησης τυριών
1. Οι 5 πρώτες υπεραγορές λιανικής πώλησης με βάση την κατάταξη του ετήσιου κύκλου εργασιών (τζίρου), σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ετήσιους ισολογισμούς τους της προηγούμενης χρονιάς, υποχρεούνται στην αποστολή της τιμής λιανικής πώλησης του τυριού Φέτα σε εβδομαδιαία βάση με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εβδομάδα που προηγήθηκε.
2. Η τιμή (€ ανά κιλό προϊόντος) είναι εκφρασμένη ως:

  • σταθμισμένος μέσος όρος του συνόλου της φέτας (συμβατικής και βιολογικής, χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό)
  • ως σταθμισμένος μέσος όρος της συμβατικής φέτας (χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό) και
  • ως σταθμισμένος μέσος όρος της βιολογικής φέτας (χύμα σε βαρέλι/δοχείο ή συσκευασμένης σε πλαστικά δοχεία/εν κενό).

Κοινοποίηση στοιχείων εισαγωγών και εξαγωγών
Η Διεύθυνση Αμέσων Ενισχύσεων και Αγοράς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα στοιχεία των εισαγωγών και εξαγωγών για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ (εδώ)

10/10/2023 04:56 μμ

Έρευνα ξεκινά η Επιτροπή Ανταγωνισμού για αθέμιτες πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα και παράνομες αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σε παραγωγούς και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα, «τα πρωτόγνωρα φαινόμενα φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη Χώρα το τελευταίο διάστημα και ειδικότερα όσα εξελίχθηκαν σε αγροτικές περιοχές, έχουν ζημιώσει τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς και πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων του αγροτικού κλάδου, δημιουργώντας ενδεχομένως μακροχρόνιες δυσμενείς συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή και στην αγροτική οικονομία.  

Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν συνήθως αφορμή για τη συγκεκαλυμμένη εφαρμογή αθέμιτων, εκμεταλλευτικών και αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών, που αυξάνουν το μέγεθος της ζημίας στον καταναλωτή.  

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.), με γνώμονα την διασφάλιση της ανταγωνιστικής δομής των αγορών και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, θα εντείνουν τη στενή παρακολούθηση της αγροδιατροφικής αλυσίδας, μέσω της ειδικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΑ, αλλά και προηγμένων τεχνολογικών μέσων αδιάλειπτης παρακολούθησης της αγοράς και του επιπέδου των τιμών, τόσο στις περιοχές που έχουν πληγεί από τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών όσο και σε όλη τη χώρα, και είναι έτοιμη να παρέμβει άμεσα σε περίπτωση που υποπέσουν στην αντίληψή της πρακτικές που κείνται εκτός του πλαισίου του υγιούς και αξιοκρατικού ανταγωνισμού και εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.  

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, 

  • Συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων ή αποφάσεις ενώσεως επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 101 της ΣΛΕΕ.

Παράδειγμα: συμφωνία μεταξύ παραγωγών να αυξήσουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους ή η συμφωνία μεταξύ μεταποιητών να αγοράσουν προϊόντα από τους παραγωγούς σε συγκεκριμένη τιμή (ή να μειώσουν τις τιμές αγοράς).

  • Καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 του ν. 3959/2011 ή/και του άρθρου 102 ΣΛΕΕ.

Παράδειγμα: η υπερτιμολόγηση προϊόντων, εφόσον (α) η υπερτιμολόγηση εφαρμόζεται από επιχείρηση με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, και (β) η τιμή πώλησης είναι δυσανάλογη προς την οικονομική αξία της προσφερόμενης παροχής, η δε δυσαναλογία αυτή εκτιμάται βάσει συγκεκριμένων και αυστηρών κριτηρίων που έχει θεσπίσει η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

  • Πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ ανταγωνιστών κατ’ εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στο άρθρο 1Α του ν. 3959/2011.

Παράδειγμα: σε γενική συνέλευση ένωσης παραγωγών, το μέλος Α προσκαλεί τα λοιπά μέλη να αυξήσουν από κοινού τις τιμές ή να παρακρατήσουν ποσότητες προκειμένου να προκληθεί τεχνητή αύξηση τιμών.  Αν τα λοιπά παριστάμενα μέλη απορρίψουν δημοσίως την πρόσκληση και ενημερώσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το μέλος Α εξακολουθεί να ευθύνεται για παραβίαση του άρθρου 1Α ν. 3959/2011.  Προσοχή: αν τα παριστάμενα μέλη παραμείνουν σιωπηλά και δεν αντιδράσουν, τότε δύναται να θεωρηθεί ότι συμφώνησαν σιωπηρώς, και θα είναι συνυπεύθυνα βάσει του άρθρου 1 του ν. 3959/2011. 
Η παράβαση των ανωτέρω κανόνων επιφέρει αυστηρές διοικητικές (πρόστιμα έως και 10% του κύκλου εργασιών των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων), αλλά και ποινικές κυρώσεις (χρηματικές ποινές).  

Αν διαθέτετε στοιχεία για την ύπαρξη πρακτικών που μπορούν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής μπορείτε να μας ενημερώνετε μέσω:

  • Της υποβολής επώνυμης αναφοράς ηλεκτρονικά (contact@epant.gr) ή μέσω ταχυδρομείου (Κότσικα 1Α & Πατησίων, 10434, Αθήνα)
  • Της υποβολής ανώνυμης αναφοράς με απόλυτα ασφαλή τρόπο μέσω του Συστήματος Ανώνυμης Παροχής Πληροφοριών, εφόσον δεν επιθυμούν να γίνει γνωστό το όνομά τους έναντι των επιχειρήσεων που φέρονται να εμπλέκονται στις παράνομες πρακτικές. 
  • Της υποβολής καταγγελίας με την συμπλήρωση του εντύπου καταγγελίας και αποστολή του στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου protokolo@epant.gr.
  • Τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλ. 2108809-241, 343, 302) με τα αρμόδια στελέχη της Διεύθυνσης Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
28/09/2023 12:00 μμ

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία κατά της ακρίβειας προβλέπει τα εξής τρία μέτρα:
1. Την υποχρέωση των σούπερ-μάρκετ να ανακοινώνουν οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή προϊόντων
2. Την επισήμανση προϊόντων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής»
3. Την ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων

Με τα προτεινόμενα άρθρα επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η αντιμετώπιση των επιπρόσθετων πληθωριστικών πιέσεων που ενδεχομένως οφείλονται και σε ατέλειες στη λειτουργία της ελληνικής αγοράς κινείται σε δύο βασικούς άξονες:
α) τον καλύτερο και πληρέστερο έλεγχο της λειτουργίας της αγοράς και
β) την επαύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων που παράγουν, εισάγουν και πωλούν βασικά καταναλωτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά, μέσω μηχανισμών, όπως «το καλάθι του νοικοκυριού», η επισήμανση των προϊόντων για τα οποία παρέχεται από τις επιχειρήσεις, που τα παράγουν, εισάγουν και πωλούν, δέσμευση για μείωση τιμής μεσοπρόθεσμα (άρθρο 2), καθώς και η ανακοίνωση κανονικών λιανικών τιμών αγοράς για οπωροκηπευτικά προϊόντα (άρθρο 3), προκειμένου οι καταναλωτές να αποφεύγουν την αγορά τους από επιχειρήσεις που προχωρούν σε αθέμιτες υπερτιμολογήσεις.

Στην τροπολογία υπάρχει δέσμευση για τη μείωση της τιμής πώλησης στις επιχειρήσεις υπεραγορών τροψίμων και άλλων προϊόντων που ασκούν δραστηριότητες λιανικής πώλησης, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει 90.000.000 ευρώ, σε σχέση με αυτήν της τελευταίας προμήθειας, μέχρι τη 19η Σεπτεμβρίου 2023, εξαιρουμένων των προωθητικών ενεργειών, κατά τουλάχιστον πέντε τοις εκατό (5%), για τους επόμενους έξι (6) μήνες. Επίσης οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα έχουν υποχρέωση να ανακοινώνουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης λιανικές τιμές πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με την σειρά του το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώνει ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων στους καταναλωτές.

Η τροπολογία θα ισχύει μέχρι την 31η Μαΐου 2024.

Διαβάστε τη νομοθετική ρύθμιση (εδώ)

22/09/2023 11:13 πμ

Επειδή μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων αλλά όπως όλα στην Ελλάδα μένουν όλοι στα λόγια.

Αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα οφείλονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής (όπως έχουμε κάνει σχετικά ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο) τότε θα πρέπει να παρθούν γενναία μέτρα στο χωράφι ή στον στάβλο για να έχουμε μείωση του κόστους. Για παράδειγα στις ΗΠΑ κάνουν εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων από την Ρωσία, παρά τις τεταμένες σχέσεις που υπάρχουν λόγω Ουκρανίας, για να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των λιπασμάτων.

Αν όμως οι αυξήσεις τιμών οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια τότε θα πρέπει να βγουν στα «μανταλάκια» (όπως δήλωνε ένας πρώην υπουργός ΑΑΤ αλλά ποτέ δεν έκανε) διευθύνσεις και ονόματα, όπως κάνουν άλλες χώρες.

Φυλάκιση κερδοσκόπου έγινε σε μια Αφρικανική χώρα, την Τυνησία. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής μιας ομοσπονδίας τυνησιακών αρτοποιείων συνελήφθη μετά από απόφαση του Τυνήσιου προέδρου να πατάξει τους «κερδοσκόπους» ενόψει της έλλειψης επιδοτούμενου άλευρου που έχει οδηγήσει σε παρατεταμένη κρίση ψωμιού σε χαμηλές τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στην Τύνιδα, ο Mohamed Bouanane, πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηρίου Ιδιοκτητών Αρτοποιείων, συνελήφθη «με την υποψία για μονοπώλιο, κερδοσκοπία με επιδοτούμενα τρόφιμα και υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος».

Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους της χώρας, η «κρίση ψωμιού» στην πραγματικότητα εξηγείται από την ανεπαρκή προσφορά της αγοράς στο αλεύρι που επιδοτείται από το κράτος. Από πληροφόρηση εγχώριων πηγών επιβεβαιώνεται ότι η κρίση είναι εν μέρει τεχνητή και προϊόν του στρεβλού συστήματος επιδοτήσεων και της διαφθοράς, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες αρτοπωλείων συσσώρευαν επιδοτούμενο αλεύρι για να το κατευθύνουν στην χρήση μη επιδοτούμενων αρτοσκευασμάτων και γλυκών ζαχαροπλαστικής με σκοπό να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους και να κερδοσκοπήσουν.  

18/09/2023 05:03 μμ

Μεγάλες ζημιές έπαθαν οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από την θεομηνία στην Θεσσαλία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Μπούρας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σε πολλές εκτροφές υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές. Καταστράφηκαν και αποθήκες με ζωοτροφές.

Πάνω από 20.000 χοίροι πνίγηκαν από τα νερά στην Θεσσαλία. Στην δική μου εκτροφή, που είναι στην Θεσσαλία, την τελευταία στιγμή γλύτωσα τα ζώα μου.

Αναλυτικότερα στην Λάρισα έχουμε 2 χοιροτροφικές μονάδες που έχασαν τα ζώα τους, στην Καρδίτσα 5 και στα Τρίκαλα 2. Η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο ΕΛΓΑ θα αναλάβει να κάνει την εκτίμηση των ζημιών τόσο σε ζωικό κεφάλειο όσο και σε υποδομές.

Μας υποσχέθηκαν ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων θα γίνει από κεφάλαια που θα διατεθούν από το ΥπΑΑΤ γιατί οι χοιτροτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν ανήκουν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ».

15/09/2023 10:10 πμ

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές». 

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής: 
Μελιτζάνες: 1,50 € 
Κολοκυθάκια: 2,30 € 
Πατάτες: 0,80 – 1,20 € 
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 € 
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 € 
Βλήτα: 1,50 € 
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 € 
Λάχανο: 1,50 € 
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 € 
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 € 
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 € 
Παντζάρια: 1,50 € 
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 € 
Νεκταρίνια: 1,50 € 
Ροδάκινα: 1,50 € 
Σταφύλια: 1,70 € 
Καρότα: 1,50 € 
Πιπεριές: 2,00 € 
Μήλα: 1,00 – 1,50 € 

«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.

Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

14/09/2023 01:29 μμ

«Στους αγρότες θα δοθούν πολλά χρήματα στις περιοχές αυτές. Είναι κρίσιμο για το μέλλον της χώρας η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία να ξαναπάρει μπρος όσο γίνεται πιο γρήγορα». Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος. Δεν θέλω να υποκριθώ ότι έχουμε εύκολο δρόμο μπροστά μας. Αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανούς μεγέθους καταστροφή». 

Αναφερόμενος στους ανθρώπους που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, ο υπουργός τόνισε ότι «...έχω να πω μόνο ένα πράγμα. Και το λέω με μεγάλη ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσουμε μόνους σας. Όλες οι δυνάμεις του κράτους, και δεν είναι λίγες, θα έχουν ως κεντρικό στόχο ο κάθε ένας συμπολίτης μας που καταστράφηκε, να μπορέσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ξαναβάλει μπρος τη ζωή του. Ήδη όσα μέτρα άμεσα μπορούσαν να ληφθούν τα λάβαμε. Έχουμε δώσει και αναστολή πληρωμής στον ΕΦΚΑ για όλη την περιοχή αυτή ώστε να μην έχουν πρόβλημα με τις συντάξεις τους, με τις εισφορές τους, με τα χρέη τους, με τα δάνεια και τα λοιπά.  Και θα είμαστε από πάνω 24 ώρες το 24ωρο. Είναι πραγματικά δική μας ευθύνη να μη μείνει κανένας μόνος του πίσω».

Για τα μέτρα που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας μετά την κακοκαιρία, είπε τα εξής: «Το Υπουργείο Εργασίας έβγαλε την ίδια μόλις μέρα που δημοσιεύτηκε ο χάρτης των πληγεισών περιοχών, απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων εργαζομένων και την παροχή επιδόματος 534 ευρώ για έως τρεις μήνες. Την επόμενη μέρα βγάλαμε απόφαση για την ασφαλιστική κάλυψη όλων των κατοίκων της Θεσσαλίας, ασχέτως αν χρωστάνε ή όχι στα ταμεία, έτσι ώστε να τους εξασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υγεία, χωρίς καμία ταλαιπωρία, γιατί εκεί τίθενται και ζητήματα δημόσιας υγείας. Μέσα σε διάστημα 24ώρου όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εργασίας για την ανακούφιση των συμπολιτών μας στη Θεσσαλία έχουν τεθεί σε λειτουργία. Ήδη ο ΕΦΚΑ, με δική μου προσωπική εντολή, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην έκδοση των συντάξεων στη Θεσσαλία, στον Έβρο και στη Ρόδο, στις πληγείσες περιοχές δηλαδή. Ακριβώς για να δείξουμε ότι το κράτος αναγνωρίζει ότι εκεί οι άνθρωποι έχουν αυξημένες ανάγκες».

Τέλος παραδέχτηκε ο υπουργός ότι το πρόβλημα με την ακρίβεια είναι δύσκολο να λυθεί. Όπως ανέφερε «η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας χωρίς καμία συζήτηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να καταπολεμηθεί. Αν ήταν εύκολο θα την είχαν αντιμετωπίσει και τα υπόλοιπα κράτη. Σήμερα βλέπετε ότι παντού γίνεται χαμός. Εμάς μας έτυχε και αυτό τώρα και θα δώσει μια πίεση μεγαλύτερη. Αλλά δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ».

30/08/2023 04:58 μμ

Φαίνεται να αλλάζει η κυβερνητική θέση που έλεγε όχι στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που ήδη έχουν κάνει άλλα κράτη μέλη της ΕΕ (σε κάποια κράτη έχουμε και μηδενικό ΦΠΑ).

Ανοικτό ενδεχόμενο άφησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, το ενδεχόμενο να προωθήσει, στα πλαίσια του υπουργικού συμβουλίου, την μείωση του ΦΠΑ, από το 13% στο 6%, για μια σειρά από προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, μεταξύ αυτών και το ρύζι, ώστε να γίνουν πιο προσιτά στους καταναλωτές και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις που τα μεταποιούν και τα εμπορεύονται.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ έθεσε στον κ. Αυγενάκη η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), Γεωργία Κοστινάκη, στα πλαίσια της συνάντησης που έγινε με εκπροσώπους από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού.

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο η πρόεδρος του ΣΟΕ, Γεωργία Κοστινάκη, ανέφερε τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας από την αύξηση του κόστους της ενέργειας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τις απώλειες στην παραγωγή, η τιμή παραγωγού στο αποφλοιωμένο ρύζι, που χρησιμοποιούμε σαν πρώτη ύλη, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο. Το 2022 η τιμή παραγωγού έφτασε στα 700 ευρώ το τόνος. 

Το ρύζι αποτελεί μια βασική τροφή για τον Έλληνα καταναλωτή και θα πρέπει να είναι εύκολη διαθέσιμη στο ράφι και σε προσιτή τιμή. Για να παραμείνει φθηνό το προϊόν στο ράφι, όπως επιθυμούμε οι μεταποιητές, ώστε να μπορεί να το αγοράσει ο Έλληνας καταναλωτής, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί ο ΦΠΑ, από 13% που είναι σήμερα στο 6%.

Να θυμίσουμε ότι αντίστοιχο μέτρο πήρε και η Ιταλία, που αποτελεί την «μεγάλη δύναμη» στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή ρυζιού. Με κυβερνητική απόφαση το ρύζι στην λιανική στην ιταλική αγορά έχει ΦΠΑ 4%.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το ρύζι είναι ένα κυρίως εξαγώγιμο προϊόν. Οι μεταποιητές το αγοράζουμε από τους ρυζοπαραγωγούς με ΦΠΑ όμως όταν το εξάγουμε δεν υπάρχει. Αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί εκατομμύρια ευρώ πιστωτικού ΦΠΑ στα μέλη μας.

Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε να στείλουμε μια τεκμηριωμένη πρόταση και να το δουλέψουμε με τα προϊόντα των υπόλοιπων διεπαγγελματικών, για αποφασίσουμε σε ποια τρόφιμα και γιατί ζητάμε τη μείωση του ΦΠΑ τους, ώστε στην συνέχεια να την καταθέσουμε στο υπουργείο Οικονομικών».

25/08/2023 04:22 μμ

Την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023, ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass, σύμφωνα με όσα ορίζει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή (15 Σεπτεμβρίου 2023) έως και την Τρίτη (31 Οκτωβρίου 2023) για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023. 

Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή.

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. 

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
  • είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Το ανωτέρω όριο των αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από έξι (6) εξαρτώμενα τέκνα.

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

  • Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023: α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023 β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.
  • Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.
24/07/2023 10:41 πμ

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων (Σ.Α.Α.Π.Π.), ανακοίνωσε την σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).

Στόχος της συνεργασίας είναι μεταξύ άλλων η δυνατότητα αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό μαλακό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους. 

Όπως τονίζουν οι αρτοποιοί, μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσαν μαλακά σιτάρια από την Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με τον πόλεμο άρχισε να γίνεται δύσκολη η προμήθειά τους. 

Μένει να δούμε αν αυτή η συνεργασία θα φέρει και αντίστοιχη αύξηση της τιμής παραγωγού στα μαλακά σιτάρια, κάτι που είναι το ζητούμενο για αύξηση της εγχώριας παραγωγής.  

Ειδικότερα η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «το πλαίσιο υιοθέτησης των στόχων αφορά:

  • Ανάδειξης του διακριτού χαρακτήρα μελών της Σ.Α.Α.Π.Π. ως μοναδικών επιχειρήσεων επιτόπιας παρασκευής, ωρίμανσης, ζύμωσης, ψησίματος και πώλησης άρτου σε ημερήσια βάση.
  • Παροχής εκπαιδευτικού έργου στα αντικείμενα των αρτοποιών και αρτεργατών
  • Ισχυροποίησης του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων στον αρτοποιητικό τομέα
  • Αύξησης της συμμετοχής του ελληνικού σίτου στην εγχώρια παραγωγή άρτου
  • Ενίσχυσης και προβολής της συμβολής των δυο φορέων στην ανάπτυξη των επιμέρους κοινωνιών στον αγροδιατροφικό τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
  • Συμβολής και των δυο φορέων στη χάραξη πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα

αλλά και γενικότερα, υποστήριξης της αποστολής και του ρόλου των δύο φορέων, η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών Προαστίων Περιχώρων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμφωνούν και προχωρούν από κοινού σε μια πρωτοποριακή συνεργασία με πολλαπλή οφέλη.

Περίπου 7 μήνες μετά την πρώτη επαφή ανάμεσα στην ΣΑΑΠΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, αναφορικά με την διερεύνηση του προβλήματος της σιτάρκειας και της εισαγωγής μαλακών σιτηρών (κυρίως από την Ουκρανία), έφτασε επιτέλους η στιγμή της ευόδωσης και της δικαίωσης του Σωματείου των Αθηνών. Δικαίωση που έγκειται όχι μόνο στις σωστές προβλέψεις της πορείας της αγοράς και των οικονομικών συνθηκών αλλά και στο θέμα της εμπιστοσύνης για μια αγαστή συνεργασία με τον Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Καθηγητή κ. Σπύρο Κίντζιο.

Από σήμερα ξεκινάει μια νέα εποχή για την ΣΑΑΠΠ αλλά και για την βιοτεχνική αρτοποιία εν γένει, με ξεκάθαρη την αλλαγή της μικροπολιτικής νοοτροπίας που μαστίζει τον κλάδο εδώ και χρόνια και με έμφαση στην εξωστρέφεια, προκειμένου να προκύψουν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν την ανάδειξη του ρόλου του βιοτέχνη αρτοποιού ως ένα υγιές και παραγωγικό κύτταρο στον πολύτιμο πρωτογενή τομέα για την χώρα μας.

Η από κοινού διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης της χρήσης αλευριού προερχόμενο από ελληνικό σίτο ως πρώτης ύλης σε συνεργασία με παραγωγούς και αλευρόμυλους αλλά και η γενικότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό, και διοικητικό ενδιαφέρον με γνώμονα την αριστεία και την γνωσιακή ανάπτυξη και των δύο κοινοτήτων, είναι ένα στοίχημα με στόχο την άμεση και ολοκληρωτική υλοποίησή του».

21/07/2023 02:18 μμ

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου στην Ελλάδα και τη Γερμανία», με διακριτικό τίτλο «The Pleasure of European P.D.O. Products, Graviera Naxou P.D.O.», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, στην Αθήνα, στις 19 Ιουλίου 2023.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ, δικαιούχου του Προγράμματος, κος Καπούνης Δημήτριος, η Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Qualitycert Limited, εκτελεστικού οργανισμού του Προγράμματος, κα Τέγου Παρασκευή, καθώς και δημοσιογράφοι, food bloggers και διαμορφωτές κοινής γνώμης οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το Πρόγραμμα.

Την εκδήλωση τίμησε επίσης με τη παρουσία του ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κος Παύλος Σατολιάς.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους του προγράμματος που αφορούν την ενημέρωση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των προϊόντων ΠΟΠ, καθώς και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του λογότυπου ΠΟΠ, μέσω της γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ. Επιπλέον έγινε εκτενής ενημέρωση τόσο για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου ΠΟΠ, όσο και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της.

Επίσης εκτός από την αναγκαιότητα στήριξης της αγροτικής παραγωγής, συζητήθηκε η κρισιμότητα της αύξησης των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των εξαγωγών. Αξίζει να αναφερθεί πως υπήρξε και γευστική δοκιμή με κύρια βάση του menu την ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου.

Χαρακτηριστικά ο κος Καπούνης τόνισε πως  η  ΠΟΠ γραβιέρα Νάξου έχει διεθνή φήμη και σημαντικές διακρίσεις. Αποτελεί προϊόν ΠΟΠ από το 1996 και πανάξια φιγουράρει μεταξύ των πιο εύγευστων και καλοδεχούμενων από τον καταναλωτή τυριών, έχοντας ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Επιπλέον έχει κατακτήσει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και είναι πραγματικά ένας θησαυρός της Ναξιακής οικονομίας, μια απόλαυση για τον καταναλωτή και η πιο σπουδαία προίκα της Νάξου.

Με τη σειρά η κα Τέγου Παρασκευή επισήμανε πως το εν λόγω διετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη και την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα. 

Τέλος τον λόγο είχε και η δημοσιογράφος γαστρονομίας και συγγραφέας κα Σίσσυ Νίκα όπου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγεται το γάλα της ΠΟΠ Γραβιέρας Νάξου, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ναξιακής γης που συντελούν τα μέγιστα ώστε η ΠΟΠ Γραβιέρα Νάξου να βρίσκεται επάξια στην κορυφή των ελληνικών τυριών.
 

13/07/2023 11:43 πμ

Υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων διέθετε το 35,3% των φορτίων φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Τουρκία. Αυτό γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων INCOFRUIT - HELLAS επικαλούμενος στοιχεία του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF).

Ειδικότερα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) έλαβε συνολικά 272 ειδοποιήσεις από τις χώρες που το αποτελούν λόγω της υψηλής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που έχουν φτάσει στις χώρες μέλη της την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.
Η χώρα που παρουσίασε τις περισσότερες ειδοποιήσεις μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 30 Ιουνίου 2023, 35,3% του συνόλου, ήταν η Τουρκία με 96 ειδοποιήσεις για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισαγάγει στις αγορές των χωρών μελών του η ΕΕ.

Οι πιπεριές είναι το προϊόν της Τουρκίας που παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων (41 φορτία), που στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί στα σύνορα της κοινότητας. Στην κατάταξη των τουρκικών προϊόντων φρούτων και λαχανικών με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια (28), τα μανταρίνια (10) και οι ντομάτες (6).

Την Τουρκία ακολουθεί η Αίγυπτος με 42, εκ των οποίων τα 30 αντιστοιχούσαν σε πορτοκάλια που εισάγονται από τη χώρα αυτή, 3 πιπεριές και άλλα 9 σε διάφορα φρούτα και λαχανικά. Η Ινδία ακολουθεί με 18 ειδοποιήσεις, ενώ στην συνέχεια είναι η Κένυα 15, η Σρι Λάνκα 13, η Κίνα και το Βιετνάμ με 7 καθεμία, το Μπαγκλαντές 6 και η Μαδαγασκάρη 5. Οι υπόλοιπες ειδοποιήσεις κατανέμονται σε συνολικά 32 χώρες που πούλησαν τα φρούτα και τα λαχανικά τους σε κοινοτικές αγορές.

Η Βουλγαρία ήταν η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία. Αναμένουμε ενημέρωση από την κυβέρνηση για τον αριθμό με τις απορρίψεις φορτίων από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα, το πρώτο πεντάμηνο του 2023, εισήγαγε από την Τουρκία 7.326 τόνους φρούτων και λαχανικών (αξίας 13,533 εκατ. ευρώ), με τους 1.100 τόνους να αντιστοιχούν σε κολοκυθάκια, 952 τόνους σε πιπεριές και γλυκοπιπεριές, 253 τόνους ντομάτας και 52 τόνους λεμόνια.

07/07/2023 02:27 μμ

Στη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στα καταστήματα μαζικής εστίασης για την προστασία των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός στη Βουλή, προτεραιότητά του θα είναι η στήριξη και η προστασία των ελληνικών προϊόντων με ισχυροποίηση και εκσυγχρονισμό των ελληνικών σημάτων.

«Συστηματικά οι Έλληνες καταναλωτές ζητούν να αγοράσουν ελληνικά παραγόμενα ΠΟΠ προϊόντα (όπως φέτα κ.α.) και πολλές φορές τους προσφέρουν μη ΠΟΠ παραπλανώντας τους. 

Αυτό πέρα από τη ζημία που προκαλεί στον καταναλωτή αφού αυτά τα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα είναι προφανώς ακριβότερα, προκαλεί και τεράστια ζημιά στην Ελληνική παραγωγική βάση, στον Αγρότη, στον Κτηνοτρόφο, στην Ελληνική μεταποίηση.

Αυτό θα σταματήσει.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει σαρωτικούς ελέγχους σε ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε τα πρώτα ευρήματα. Ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε λάδι χύμα σε επαναγεμιζομενες φιάλες (πρόστιμο 500 ευρώ). 
Εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας διέθετε φέτα ως ΠΟΠ Παρνασσού ενώ δεν ήταν (παραπλάνηση καταναλωτή πρόστιμο 3.000). 
Ξενοδοχείο στην Κυπαρισσία διέθετε στο πρωινό χύμα λάδι (πρόστιμο 500 ευρώ). 
Εστιατόριο στην Κυπαρισσία διέθετε λάδι χύμα (πρόστιμο 500 ευρώ). 

Και συνεχίζουμε. Πρέπει να προστατέψουμε τα ελληνικά προϊόντα.

Επίσης προχωρούμε σε υλοποίηση δράσεων για ενίσχυση και υποστήριξη του Ελληνικού σήματος και την αξιοποίηση της ενιαίας και ανταγωνιστικής ταυτότητας των προϊόντων της Μακεδονίας υπό το Σήμα «MACEDONIA THE GREAT».

Θα υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση, τυποποίηση και πλήρη ψηφιοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επίσης θέλουμε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και προσέλκυση ακόμα περισσότερων ξένων επενδύσεων».

Για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Σκρέκας είπε ότι παρά τη μείωση του γενικού πληθωρισμού, στα τρόφιμα συνεχίζει να επιμένει δυστυχώς ο πληθωρισμός. «Και για αυτό θα συνεχίσουμε ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Όχι μόνο στα τελικά καταστήματα λιανικής πώλησης. Όχι μόνο στο σουπερμάρκετ. Αλλά και στον προμηθευτή τους και στον παραγωγό», τόνισε.

06/07/2023 04:38 μμ

Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Φλώρινας ανακοινώνεται η ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε εκτροφή της Τ.Κ. Σκοπού, στη θέση Τσεκούρι - Καϊμακτσαλάν, της ΠΕ Φλώρινας.

Η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο).

Η εκτροφή αποτελούνταν από 16 χοίρους, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας της νόσου. Στην εκτροφή πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή των νεκρών χοίρων, τηρώντας όλα τα μέτρα βιοασφάλειας και διενεργήθηκαν οι απαιτούμενες απολυμάνσεις του χώρου και του εξοπλισμού.

Με εντολή του Γενικού Δ/ντη Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε. Φλώρινας ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

  • Ενεργοποίηση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φλώρινας, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
  • Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
  • Μέτρα στην Π.Ε. Φλώρινας.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Εφαρμογή των μέτρων επιβολής σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις για την αποτροπή διασποράς του ιού της ΑΠΧ, σύμφωνα με το άρθ. 7, της υπ’ αριθ. 1102/182415 (ΦΕΚ Β’ 3211), Απόφασης του ΥπΑΑΤ, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε χοιροτροφική εκμετάλλευση στην χώρα μας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τρεις εκτροφές.

04/07/2023 05:34 μμ

Μετά την Ισπανία και η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει το μέτρο του μηδενικού ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα με στόχο να αγοράζουν φτηνά τρόφιμα οι πολίτες της.

Συγκεκριμένα, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο ελάφρυνσης τιμών βασικών τροφίμων μέσω εφαρμογής μηδενικού ΦΠΑ θα παραταθεί έως τέλος τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με το Πολωνικό Υπουργείο Οικονομικών, ο μηδενικός φόρος έχει εξοικονομήσει 8,5 δισ. ζλότι (1,91 δισ. ευρώ) για το έτος 2022 και περίπου 6 δισ. ζλότι (1,35 δισ. ευρώ) για το πρώτο εξάμηνο τρέχουσας χρονιάς. 

Ο φορολογικός συντελεστής, που παλαιότερα ήταν επίσης ιδιαίτερα χαμηλός (5%), αποτέλεσε βασικό στοιχείο της δέσμης μέτρων αντιπληθωριστικής πολιτικής που έλαβε η Βαρσοβία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής σε γειτονική Ουκρανία.

Όμως η Πολωνία δεν έμεινε μόνο στην μείωση των τιμών στα τρόφιμα. Προχώρησε παράλληλα και σε αύξηση του επιδόματος παιδιού, σαν ένα μέτρο ανακούφισης των γονέων.

Το υφιστάμενο επίδομα τέκνου, ευρύτερα γνωστό ως 500+ (500 ζλότι, δηλαδή 113 ευρώ), που χορηγείται ανά μήνα και ανά τέκνο, αυξάνεται στα 800 ζλότι (180 ευρώ) από τον προσεχή Ιανουάριο. 

Παρά τις αντιδράσεις των Βρυξελλών, ως προς τις πιθανές «αρνητικές προεκτάσεις» που το εν λόγω μέτρο θα έχει στον πληθωρισμό της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «υπάρχει περιθώριο αύξησης του επιδόματος λόγω των οφελών που προκύπτουν από την επιτυχή αυστηροποίηση του φορολογικού συστήματος». 

Ως εκ τούτου, όλες οι οικογένειες με τέκνα κάτω των 18 ετών, ανεξαρτήτως εισοδήματος των γονέων, που έως πρότινος δικαιούνταν μηνιαίο επίδομα τάξεως 500 ζλότι ανά παιδί, αναμένεται από τον Ιανουάριο 2024 να λάβουν 800 ζλότι. 

Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Marlena Malag, Υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, «περίπου 7 εκατομμύρια παιδιά θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα 800+, οποίο αναμένεται ανέλθει για τον προϋπολογισμό του 2024 σε 24 δισ. ζλότι (5,42 δισ. ευρώ)».

Τελικά υπάρχουν κράτη μέλη της ΕΕ που αναλαμβάνουν ουσιαστικά οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών τους. Ο ΑγροΤύπος παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη.  

03/07/2023 03:37 μμ

Στις 27 Ιουνίου 2023, το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, τα ζυμαρικά και τα έλαια.

Θυμίζουμε το μέτρο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και επρόκειτο να λήξει στις 30 Ιουνίου.

Η παράταση θα ισχύσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και, με βάση του υπολογισμούς του ισπανικού Υπουργείου Οικονομικών, στη διάρκεια του 2023 το μέτρο της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ θα έχει κοστίσει συνολικά στην χώρα 2 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η εν λόγω ελάφρυνση από τον έμμεσο φόρο κατανάλωσης σχεδιάστηκε ώστε να μειώσει τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού στο καλάθι αγορών των Ισπανών καταναλωτών.

Η μείωση του ΦΠΑ κατά 5% στους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής 0,5% στον ειδικό φόρο ηλεκτρικής ενέργειας, είχαν ήδη παραταθεί για ολόκληρο το 2023.

Το ισπανικό Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι οι τιμές των βασικών αγαθών, που επωφελούνται από τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, εξακολουθούν να εμφανίζουν αύξητικές τάσεις αλλά σε χαμηλότερο βαθμό έναντι της περιόδου πριν τη μείωση. 

Για παράδειγμά η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (πριν την μείωση ΦΠΑ) κατά 15% σε ετήσια βάση, ενώ τον Μάιο του 2023 αυξήθηκε κατά 7%. 

Η τιμή των τυριών είχε αντίστοιχα αυξηθεί κατά 22%, ενώ το Μάιο ο ετήσιος ρυθμός ανόδου ήταν κατά 16%.

Επίσης  οι ρυθμοί ανόδου των τιμών των αυγών μειώθηκαν από 30% το Δεκέμβριο 2022 σε 13% το Μάιο του 2023, ενώ εκείνοι των φρέσκων φρούτων από 7% σε 4%.