Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

1,46 δισ. δίνει η ΕΕ σε Τσέχους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους για αντιμετώπιση ζωονόσων

18/01/2024 11:06 πμ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο τσεχικά καθεστώτα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών σε πουλερικά και χοίρους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, δύο τσεχικά καθεστώτα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,46 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών σε πουλερικά και χοίρους.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Τσεχίας κοινοποίησε στην Επιτροπή για να εγκρίνει δύο προγράμματα για να στηρίξει τους κτηνότροφους στην πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ασθενειών των πουλερικών και των χοίρων και στη θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας. Ειδικότερα, τα προγράμματα αποσκοπούν στην πρόληψη της εξάπλωσης:

(i) της γρίπης των πτηνών, της σαλμονέλας και της καμπυλοβακτηρίωσης των πουλερικών
(ii) της βρουκέλλωσης των χοίρων και της σαλμονέλωσης.

Τα προγράμματα θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029 και θα αφορούν εκτροφές στην Τσεχία, οι οποίες θα θέσουν σε εφαρμογή μέτρα απολύμανσης και βιοασφάλειας.

Η ενίσχυση θα καλύψει έως και το 50% των επιλέξιμων δαπανών.

«Αυτά τα δύο τσεχικά προγράμματα, ύψους 1,46 δισ. ευρώ, θα εξασφαλίσουν την παραγωγή υγιεινών και ασφαλών τροφίμων. Θα υποστηρίξουν τους αγρότες στη θέσπιση μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης ορισμένων ζωικών ασθενειών και θα συμβάλουν στην διασφάλιση μακροπρόθεσμης επισιτιστικής ασφάλειας, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού», δήλωσε η Margrethe Vestager, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της ΕΕ αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
05/08/2024 12:41 μμ

Η επικαιροποιημένη οδηγία για τις κτηνοτροφικές εκπομπές τέθηκε σε ισχύ από την Κυριακή (4 Αυγούστου), αναθεωρώντας την προηγούμενη σχετική οδηγία της ΕΕ.

Αποτελεί τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενική ρύπανση, ενώ θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, «θα εξασφαλίσει ένα υγιέστερο περιβάλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία, επιβραβεύοντας τους πρωτοπόρους και παρέχοντας στη βιομηχανία ίσους όρους ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ».

Με τη νέα οδηγία θα έχουμε μετρήσεις στις εκπομπές από χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αλλαγή στον τρόπο αδειοδότησης.

Έως το 2050, με την εφαρμογή της αναθεωρημένης οδηγίας αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές βασικών ατμοσφαιρικών ρύπων έως 40 % σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

Η οδηγία για τις εκπομπές από τη βιομηχανία και την κτηνοτροφία παρέχει στις εθνικές αδειοδοτούσες αρχές περιβαλλοντικούς κανόνες για περίπου 75.000 μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να συμμορφώνονται με τους όρους εκπομπών με την εφαρμογή ειδικών ανά δραστηριότητα «βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών».

Ειδικότερα στην σχετική οδηγία περιλαμβάνονται - στο άρθρο 70 - αναφέρονται οι ειδικές διατάξεις για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι καμία εγκατάσταση (εκτροφή) δεν λειτουργεί χωρίς άδεια ή χωρίς να έχει καταχωριστεί και ότι η λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου είναι σύμφωνη με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας που αναφέρει η σχετική οδηγία (2024/1785).

Τα κράτη μέλη μπορούν να εφαρμόζουν διαδικασία αδειοδότησης στην εντατική εκτροφή πουλερικών και χοίρων:
α) με περισσότερες από 40 000 θέσεις για πουλερικά,
β) με περισσότερες από 2 000 θέσεις για χοίρους παραγωγής άνω των 30 kg ή
γ) με περισσότερες από 750 θέσεις για χοιρομητέρες.

Οι καταχωρίσεις ή οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών περιλαμβάνουν τουλάχιστον περιγραφή των ακόλουθων στοιχείων:
α) της εγκατάστασης και των δραστηριοτήτων της·
β) του είδους των ζώων·
γ) την πυκνότητα εκτροφής σε ΜΖΚ ανά εκτάριο που υπολογίζεται σύμφωνα με το παράρτημα Ια, κατά περίπτωση·
δ) της δυναμικότητας της εγκατάστασης·
ε) των πηγών εκπομπών της εγκατάστασης·
στ) της φύσης και των ποσοτήτων των προβλεπόμενων εκπομπών από την εγκατάσταση σε κάθε επιμέρους στοιχείο του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης ενημερώνει την αρμόδια αρχή αμελλητί για κάθε σχεδιαζόμενη ουσιαστική μεταβολή στις εγκαταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κεφαλαίου και που είναι δυνατόν να έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον. Επίσης διασφαλίζουν ότι ο φορέας εκμετάλλευσης παρακολουθεί τις εκπομπές και τα σχετικά επίπεδα περιβαλλοντικών επιδόσεων σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ.

Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να τηρεί αρχείο και να επεξεργάζεται όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε ετών, κατά τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η επαλήθευση της συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που καθορίζονται στους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργείας, τα κράτη μέλη απαιτούν από τον φορέα εκμετάλλευσης να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την αποκατάσταση της συμμόρφωσης το συντομότερο δυνατό.

Ο κτηνοτρόφος διασφαλίζει ότι κάθε διαχείριση κοπριάς, όπως μεταξύ άλλων η διασπορά στο έδαφος αποβλήτων, ζωικών υποπροϊόντων ή άλλων καταλοίπων που παράγονται από την εγκατάσταση, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, όπως καθορίζονται στους κανόνες λειτουργίας, και σε άλλη σχετική νομοθεσία της Ένωσης, και ότι δεν προκαλεί σημαντική ρύπανση του περιβάλλοντος.

Τα κράτη μέλη διασφαλίζουν ότι διενεργείται κατάλληλη παρακολούθηση (τα επίπεδα εκπομπών και περιβαλλοντικών επιδόσεων των εγκαταστάσεων) σύμφωνα με τους ενιαίους όρους για τους κανόνες λειτουργίας.

Όλα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης καταγράφονται, υφίστανται επεξεργασία και παρουσιάζονται με τρόπο που παρέχει στην αρμόδια αρχή τη δυνατότητα να εξακριβώνει τη συμμόρφωση προς τις συνθήκες λειτουργίας, τις οριακές τιμές εκπομπών και τις οριακές τιμές περιβαλλοντικών επιδόσεων που περιλαμβάνονται στους γενικούς δεσμευτικούς κανόνες που αναφέρονται στην άδεια.

Διαβάστε την σχετική οδηγία (εδώ)

Τελευταία νέα
17/07/2024 09:36 πμ

Το προεδρείο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, δέχθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο γραφείο του στο ΥπΑΑΤ.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης ήταν η πορεία του προγράμματος της βιοασφάλειας και οι πληρωμές των εργασιών.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε την Ομοσπονδία ότι το πρόγραμμα προχωρά κανονικά από το ΥΠΑΑΤ, έχει ανοίξει η πλατφόρμα και μπορούν οι χοιροτρόφοι να υποβάλουν αιτήσεις για πληρωμή της προκαταβολής.

Παράλληλα, στη συνάντηση δόθηκε έμφαση στην εντατικοποίηση των μέτρων αναχαίτισης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Αφού αναλύθηκε το πρωτόκολλο αντιμετώπισης και αποτροπής των ζωονόσων, η Ομοσπονδία πρότεινε την απαγόρευση των οικόσιτων χοίρων σε διάφορες ζώνες της επικράτειας, με σκοπό τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής, ενώ αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, συζητήθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα της ευζωίας στο οποίο μπήκαν για πρώτη φορά φέτος οι Έλληνες χοιροτρόφοι, αναφορικά με το οποίο ο υφυπουργός τόνισε ότι υπάρχει συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις πληρωμών.

Ακόμη, μετά την είσοδο των χοιροτρόφων για πρώτη φορά στα επενδυτικά προγράμματα της ΚΑΠ, συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν στα κονδύλια των προγραμμάτων και τις εργασίες που καλύπτουν οι επιδοτήσεις, με τους χοιροτρόφους να καταθέτουν στον υφυπουργό προτάσεις για τη βελτίωσή τους.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Με την Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος αναλύσαμε τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Μετά την ένταξη των χοιροτρόφων στη νέα ΚΑΠ θα προχωρήσουμε, εκμεταλλευόμενοι τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά εργαλεία που μας δίνουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, στον εκσυγχρονισμό, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, των χοιροτροφικών μονάδων».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ιωάννης Μπούρας, και οι Χρήστος Σταυρινάκης, Γεώργιος Χρήστου, Δημήτριος Στραβογιάννης, Δέσποινα Κηπουρού και Τάσος Κελεμπέκης.

02/07/2024 02:29 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές ζάχαρης και αυγών από την Ουκρανία δεν θα απαλλάσσονται πλέον από δασμούς και ποσοστώσεις.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, οι δασμολογικές ποσοστώσεις επανεισάγονται για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

Η εισροή φθηνών ουκρανικών προϊόντων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ (Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία) και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών, οδήγησαν την ΕΕ να ενεργοποιήσει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις εισαγωγές.

Τα αναθεωρημένα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ), που εφαρμόζονται από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν επτά γεωργικά προϊόντα (πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι) που πρέπει να ενεργοποιείται αυτόματα εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2021 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Η βρώμη ήταν το πρώτο προϊόν για το οποίο ενεργοποιήθηκε το μέτρο στις 18 Ιουνίου.

Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος όρος είναι 23.188 τόνοι και 262.652 τόνοι αντίστοιχα.

Το άρθρο 4 του κανονισμού 2024/1392 ορίζει ότι μόλις επιτευχθούν οι εν λόγω όγκοι, η Επιτροπή έχει προθεσμία 14 ημερών για να επαναφέρει την αντίστοιχη δασμολογική ποσόστωση από την DCFTA μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία από τις αρχές του 2024 υπερβαίνουν ήδη τις ποσότητες που καθορίζονται στη δασμολογική ποσόστωση DCFTA, οι πρόσθετες εισαγωγές θα συνεχιστούν με τους δασμούς του μάλλον ευνοούμενου κράτους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, θα θεσπιστεί νέα δασμολογική ποσόστωση. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση καθορίζεται σε 9.662 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438 τόνους.

Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

Όσον αφορά την ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός της ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

12/06/2024 12:14 μμ

Το πρόβλημα με το χρεωστικό ΦΠΑ στους πτηνοτρόφους έχει παρουσιάσει σε πολλά ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.

Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ. Καταφέραμε μετά από πολλές συναντήσεις να προχωρήσει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σε σχετική τροπολογία για αλλαγή του ΦΠΑ αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο η απόφαση μπλόκαρε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι είναι ότι κάποιοι δήμοι της χώρας του αναγκάζουν να πληρώνουν υψηλά δημοτικά τέλη (με βάση τα τετραγωνικά των εκτροφών). Οι πτηνοτρόφοι προσπαθούν εδώ και καιρό να πραγματοποιήσουν συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά δεν τα καταφέρνουν.

Και όσο περνά ο καιρός αυξάνουν οι οφειλές και τα οικονομικά προβλήματα των πτηνοτρόφων.

17/05/2024 10:01 πμ

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εφιστά την προσοχή στα κράτη μέλη της ΕΕ από την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) που υπήρξε το 2023.

Όπως επισημαίνει μέσα στο 2023 επλήγησαν από την ASF 14 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ είχαμε πενταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων σε οικόσιτους χοίρους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτά είναι τα κύρια ευρήματα της τελευταίας ετήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που δημοσίευσε, στις 16/5/2024, η EFSA.

Για τους οικόσιτους χοίρους, το 2023 σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF) από το 2014.

Η Κροατία και η Ρουμανία κοινοποίησαν το 96% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων (1.929).

Επίσης ο αριθμός των κρουσμάτων το 2023 σε αγριόχοιρους αυξήθηκε, κατά 10%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο ιός εισήχθη για πρώτη φορά στη Σουηδία και την Κροατία και εξαπλώθηκε σε νέες περιοχές της Ιταλίας. Επανεμφανίστηκε και στην Ελλάδα μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία είδαν την επιδημιολογική κατάσταση να βελτιώνεται στις χώρες τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων σε αγριόχοιρους να μειώνεται.

Οι ειδικοί της EFSA συνιστούν να δοθεί προτεραιότητα στην παθητική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης και δοκιμής σφαγίων αγριόχοιρου. Η παθητική επιτήρηση, ιδίως η παρατήρηση κλινικών σημείων της νόσου, παραμένει ο κύριος τρόπος ανίχνευσης για την ASF και στις εγκαταστάσεις οικόσιτων χοίρων.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων.

Ακόμη υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα άμεσης καταγραφής όλων των χοίρων που διατηρούνται ως οικόσιτοι στις χώρες που εμφανίζουν κρούσματα.

Τον Οκτώβριο του 2024, η EFSA θα εκδώσει επιστημονική γνώμη για την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού ASF σε πληθυσμούς αγριόχοιρων καθώς και σε οικόσιτους χοίρους.

19/02/2024 11:57 πμ

Έναρξη των δεσμεύσεων για το Υπομέτρο 14.1. «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022.

Υπενθυμίζεται στους χοιροτρόφους που έχουν υποβάλλει αίτηση στήριξης στο πλαίσιο ένταξής τους στο Υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» ότι η έναρξη ημερομηνίας των δεσμεύσεών τους, σύμφωνα με την παρ. 5 της υπ΄ αριθμ. 3994/08-11-2023 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι η επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης, δηλαδή η 5η/12/2023.

Συνεπώς, όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι, με δική τους ευθύνη, από 05-12-2023 έχουν την υποχρέωση τήρησης των παρακάτω δεσμεύσεων του προγράμματος:

1. Τρίμηνη πιστοποίηση της ποιότητας του νερού (χημική και βακτηριολογική εξέταση) που καταναλώνουν οι χοίροι στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Το 1ο τρίμηνο των δεσμεύσεων αφορά το διάστημα από 5/12/2023 έως 04/3/2024 εντός του οποίου πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες εργαστηριακές αναλύσεις για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

2. Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών (φυσικοί ή συνθετικοί ζεόλιθοι, ζύμες, βακτήρια και ένζυμα) στις ζωοτροφές για την καλύτερη προστασία της υγείας των ζώων.

3. Αυξημένος ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε χοιρομητέρα κατά τον ομαδικό σταβλισμό.
Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου (πυκνότητα φόρτισης δαπέδου), να είναι τουλάχιστον 2,7 m2/ χοιρομητέρα. Όταν σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10 %, δηλαδή να ανέρχεται σε τουλάχιστον 2,43 m2/χοιρομητέρα.
Η δέσμευση αφορά το διάστημα από την έναρξη μέχρι τη λήξη της αναπαραγωγικής περιόδου και συγκεκριμένα την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.

4. Χρήση ανοσοευνουχισμού ως εναλλακτική μεθόδου ευνουχισμού με εμβόλιο, προκειμένου να αποφεύγεται η σχετική επέμβαση ακρωτηριασμού των ζώων.
Όσοι χοιροτρόφοι έχουν επιλέξει κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης τον ανοσοευνουχισμό στους παχυνόμενους χοίρους, δεσμεύονται για τη χρήση του από 5/12/2023.
Όσοι δεν έχουν επιλέξει την χρήση του ανοσοευνουχισμού δεσμεύονται για την μη εφαρμογή ευνουχισμού με ακρωτηριασμό σε όλους τους παχυνόμενους χοίρους της εκμετάλλευσης, από 5/12/2023.

Η έναρξη της αξιολόγησης των αιτήσεων στήριξης αναμένεται εντός του Μαρτίου και μετά την ολοκλήρωσή της θα δημοσιοποιηθεί ο προσωρινός πίνακας των εν δυνάμει δικαιούχων.

12/02/2024 03:48 μμ

Πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων θα γίνει στο ΥπΑΑΤ, την Τρίτη (20/2) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου.

Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι πτηνοτρόφοι θα ζητήσουν στην συνάντηση να λυθεί άμεσα το πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση οι εκτροφές θα πάψουν να πληρώνουν το ΦΠΑ. Επίσης οι σύλλογοι ζητούν να ενταχθούν σε ρύθμιση 60 δόσεων οι οφειλές ΦΠΑ.

Επίσης ζητάμε από τον υφυπουργό να στηρίξει το κόστος ενέργειας. Οι μονάδες της πτηνοτροφία είναι ενεργοβόρες δηλαδή για να παράγουν χρειάζονται φτηνή ενέργεια. Ζητάμε ενίσχυση για το προπάνιο που χρησιμοποιούμε. Από την πανδημία μέχρι σήμερα το προπάνιο έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 30%. Επίσης το κόστος του πέλετ έχει τριπλασιαστεί (από 12 λεπτά έχει φτάσει στα 28 λεπτά).

Έχουμε όμως και την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Πριν από την πανδημία είχαμε 7 λεπτά/κιλοβατώρα. Στην συνέχεια με την ρήτρα αναπροσαρμογής είχαμε αύξηση της τιμής ρεύματος. Το κράτος επιδότησε την ρήτρα αναπροσαρμογής. Όμως όταν έφτασε η τιμή του ρεύματος στα 22 λεπτά και επιδότησε το 80% (7 λεπτά), τότε είχαμε ζημιά 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε 15 λεπτά/κιλοβατώρα. Δεν μπορείς να παράγεις στην πτηνοτροφία με αυτές τις τιμές και το αποδείξαμε στο Υπουργείο Οικονομικών. Ζητάμε όπως και οι υπόλοιποι αγρότες 7 λεπτά η κιλοβατώρα για το ρεύμα που καταναλώνουμε.

Επίσης μαζί με τον λογαριασμό ρεύματος μας έρχονται και τα δημοτικά τέλη που είναι πολύ υψηλά ανάλογα στις περισσότερες περιπτώσεις, την κάθε δημοτική αρχή.

Ζητάμε από το υπουργείο Οικονομικών έκτακτη στήριξη 32 λεπτά ανά πουλί. Αυτή η στήριξη να καταβληθεί για την ζημιά που είχαμε όλα τα προηγούμενα έτη. Είναι ένα μίνιμουν ενίσχυσης για να μπορέσουμε να παράγουμε μέχριι το καλοκαίρι.

Μας ανέφεραν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», με τη χρηματοδότηση των 30 εκ. ευρώ, με παράλληλα αύξηση της ισχύς στα 50 KW από τα 10 KW που είναι σήμερα. Ήταν η πρόταση που είχαμε κάνει πριν δύο χρόνια. Για να εφαρμοστεί θα περάσει τουλάχιστον μια 3ετία, δηλαδή είναι πολύ αργά γιατί μέχρι τότε δεν μπορούν να αντέξουν οι εκτροφές.

Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, από την εποχή της πανδημίας μέχερι σήμερα είναι κυμαίνεται μεσοσταθμικά από 1,13 έως 1,19 ευρώ το κιλό. Από αυτά τα χρήματα μένουν σαν εισόδημα στον πτηνοτρόφο 10 - 20 λεπτά ανά πουλί. Αν πάθει κάποια ζημιά στην παραγωγή πάει αυτομάτως για λουκέτο».

26/01/2024 03:02 μμ

Ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί και ανάμεσα στους εκτροφείς αυτόχθονου μαύρου χοίρου, καθώς ενώ και εκείνοι εντάχθηκαν στη παράταση που δόθηκε στη 1η πρόσκληση της Δράσης 10.1.09 «Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», παραμένουν απλήρωτοι.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Γιωρούδης και τα μέλη ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αυτόχθονου Μαύρου Χοίρου «Μυρτάλη», είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κακή πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και το 2022 ενώ έπρεπε να έχουν πληρωθεί, στις 30/11/2022, πληρώθηκαν 4 μήνες μετά.

Δεν είναι όμως αυτή η κατάσταση κάτι που μπορεί να συνεχιστεί αφενός γιατί οι εκτροφείς υφίστανται ζημία στις επιχειρήσεις τους και αφετέρου γιατί δημιουργείται ένα κλίμα αναξιοπιστίας και ανασφάλειας τόσο από πλευράς παραγωγού προς το κράτος, όσο και από τη πλευρά των προμηθευτών ζωοτροφών/εφοδίων απέναντι στους παραγωγούς.

Αν δεν μπορεί το κράτος να είναι συνεπές στις οικονομικές του υποχρεώσεις πώς θα μπορούσε να είναι ο απλός παραγωγός; Ούτε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αποποίηση ευθυνών τη μια από τη πλευρά του ΥπΑΑΤ και την άλλη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί πολύ απλά αυτή η κωλυσιεργία θα οδηγήσει τη κτηνοτροφία στον αφανισμό. Να δοθούν λύσεις άμεσα. Όχι άλλες δικαιολογίες. Λύσεις για να πληρωθούν τα χρήματα των παραγωγών.

Επίσης, αναγκαίο κρίνεται να αναφερθούμε και στο νέο πρόγραμμα «Διατήρησης Απειλούμενων με εξαφάνιση Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων», ενός προγράμματος που έπρεπε ήδη να έχει προκηρυχθεί προς ένταξη για να αρχίσει να υλοποιείται εντός του τρέχοντος έτους. Το ΥπΑΑΤ ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμο. Μένει μόνο να φανεί στην πράξη.

Τέλος, αξίζει στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο μαύρος χοίρος είναι ένα είδος ζώου που υπάγεται στην εκτατική/ημι-εκτατική χοιροτροφία και ουδεμία σχέση έχει με τα συμβατικά γουρούνια που εκτρέφονται συστηματικά κατά εκατοντάδες. Είναι ένα ζώο που η φύση του τού επιτάσσει να βρίσκεται ελεύθερο στο φυσικό περιβάλλον και που τα τελευταία 5 και πλέον έτη βρίσκεται υπό εγκλεισμό εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) που υπάρχει στη γειτονική Βουλγαρία και που από το 2020 έκανε την εμφάνιση της και στη χώρα μας μεταφερόμενη από μολυσμένους αγριόχοιρους.

Από τον Ιούνιο του 2018 τα ζώα μας διαβιούν εγκλεισμένα στις εγκαταστάσεις της κάθε εκτροφής δημιουργώντας τεράστια ζημία και σε επίπεδο αποδοτικότητας των ζώων καθώς αυτά ταλαιπωρούνται και σε επίπεδο οικονομικό καθώς το κόστος παραγωγής μας ανέβηκε κατακόρυφα χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα ή βοήθεια από τη πολιτεία.

Επίσης το τρέχων πρόγραμμα για τις αυτόχθονες φυλές ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2024. Αν το ΥπΑΑΤ δεν προχωρήσει στην προκήρυξη του νέου προγράμματος το καλοκαίρι του 2024 (όπως έχει υποσχεθεί) τότε θα έχουν σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας οι κτηνοτρόφοι.

12/01/2024 02:14 μμ

Συνεχίζονται οι επαφές των Υπουργών και του κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλία μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη που έγινε, την Πέμπτη (11/1), στην Καρδίτσα.

Σήμερα Παρασκευή (12/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης και ο γ.γ. Γιώργος Στρατάκος, θα έχουν συσκέψεις με Μελισσοκόμους, και στις 11 θα ακολουθήσει συνάντηση με πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους.

Στις συσκέψεις μετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης.

Οι Μελισσοκόμοι ζήτησαν να ενταχθούν στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ που αφορά την κτηνοτροφία και ειδικότερα την αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή εγκαταστάσεων, αίτημα το οποίο θα εξεταστεί από το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη για το 5.2 ύψους 45 εκ. € για την αντικατάσταση ζώων και ανακατασκευή στάβλων θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη ανέφερε ο υπουργός ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί οι πληγέντες μελισσοκόμοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις του τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος με βάση τον αριθμό των κυψελών που ήταν καταγεγραμμένες πριν τις καταστροφές. Στόχος: Να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του ετήσιου μελισσοκομικού προγράμματος, ύψους 61 εκατ. € έως το 2027, που αντιστοιχούν σε 12,3 εκ.€ ετησίως.

Συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας μελισσοκομικού πάρκου στη Θεσσαλία στο πρότυπο του εν εξελίξει πάρκου στον Έβρο και αναλύθηκαν οι παρεκκλίσεις από το Τομεακό Πρόγραμμα Μελιού του ΠΑΑ και της βιολογικής μελισσοκομίας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι είναι σημαντική η δημιουργία Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως τόνισε με στο νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα δίνονται κίνητρα για τη σύσταση και λειτουργία των Διεπαγγελματικών.

Στη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγών που δεν ήταν ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών κλπ) ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού αποζημιώνονται με χρήματα από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023, με 15,8 εκατ. ευρώ που θα καταβληθούν εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων αλλά και δωρεάν μελέτες από το ΓΕΩΤΕΕ.

Ο Υπουργός τόνισε ότι με τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ θα υπάρχει υποχρεωτική ασφάλιση για τις συγκεκριμένες κατηγορίες παραγωγών και προαιρετική για όσους επί πλέον κινδύνους επιλέξουν για να ασφαλισθούν. Τους ενημέρωσε, επίσης, για τη δυνατότητα συμμετοχής τους στα Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια.

«Είναι στρατηγικός σχεδιασμός μας να υπάρχετε. Γι’ αυτό λαμβάνουμε ρεαλιστικά μέτρα. Δεν αιφνιδιάζουμε. Θέλουμε μέχρι το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί 60.000 νέοι στο επάγγελμα», είπε ο υπουργός.

Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ευχαρίστησαν τον υπουργό και την κυβέρνηση. Τόνισαν μάλιστα ότι η συζήτηση που έγινε αποτελεί πρότυπο διαβούλευσης. Παράλληλα ζήτησαν εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για να είναι όσο το δυνατόν πιο χρήσιμος για τους Έλληνες παραγωγούς.

«Επιζητούμε τον διάλογο μαζί σας, θέλουμε τις προτάσεις σας για να σχεδιάσουμε καλύτερα το αύριο του κλάδου σας και του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα ελέγχων που ετέθη από παραγωγούς, ο υπουργός είπε ότι απόφασή του είναι να ελεγχθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις (περί τις 165 εκκρεμούν από το 2015), ενώ έχει ζητήσει την ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στον κάθε επαγγελματία, αλλά ένας συγκεντρωτικός.

05/01/2024 03:05 μμ

Την απόρριψη φακέλων για προγράμματα γενετικών πόρων που αφορούν τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο, τα οποία δεν είναι πανελλήνια και δεν γίνονται σε συνεργασία με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς αλλά μεμονωμένα, ζήτησαν με επιστολή τους μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Μυρτάλη», εκφράζοντας τις θέσεις τους αλλά και τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα στον ίδιο τον Υπουργό στους Υφυπουργούς αλλά και στους Γενικούς Γραμματείες του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα η επιστολή προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Εμείς σαν μέλοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυρτάλη καταθέτουμε την άποψη και την πρότασή μας για όσους φακέλους τυχόν κατατέθηκαν μεμονωμένα από οιονδήποτε στα πλαίσια του προγράμματος γενετικών πόρων που αφορούν τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο χοίρο και ζητάμε την απόρριψη τους για τους εξής λόγους:
Για λόγους που πιστεύουμε και θεωρούμε και που αποδεικνύονται - μέσω παλαιών προγραμμάτων - ότι ο τρόπος αυτός θα είναι λάθος και θα επιφέρει αμφίβολα αλλά και λανθασμένα αποτελέσματα.
Θεωρούμε ότι θα εξελιχθεί σε μία ακόμα κακοδιαχείριση χρημάτων.
Πολλοί λόγοι είναι που συντρέχουν στην απόφασή μας αυτή, όπως οι κίνδυνοι αλλοιώσεις των εξωτερικών χαρακτηριστικών της Φυλής αλλά και όχι μόνον.

Είμαστε υπέρ ενός προγράμματος γενετικής βελτίωσης της Φυλής το οποίο θα είναι μακροχρόνιο, μιας και απαιτούνται συνδυαστικές δράσεις από πολλούς τομείς (οικονομικών, διαχείρισης, στατιστικής, λογιστικής κ.α.) και τους οποίους δεν εγγυάται αλλά ούτε και προβλέπει το τρέχον πρόγραμμα (όσον αφορά χρόνους και ποσά), όπως θα έπρεπε να συμβεί για σοβαρά προγράμματα γενετικής βελτίωσης και μάλιστα για ένα τέτοιο ζώο εκτατικής εκτροφής και αξίας.
Όλες οι ιδιότητες ή τα χαρακτηριστικά των παραγωγικών ζώων ελέγχονται από γονίδια που βρίσκονται στα χρωματοσώματα, αλλά ιδιότητες με οικονομική σημασία επηρεάζονται πολύ σπάνια από ένα ή ορισμένα μόνο γονίδια, συνήθως ελέγχονται από εξαιρετικά πολύπλοκους γενετικούς και βιοχημικούς μηχανισμούς και ταυτόχρονα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον (διατροφή, συνθήκες διαβίωσης, κλιματικές συνθήκες κλπ).
Αυτό έχει σαν συνέπεια η διαδικασία γενετικής βελτίωσης να είναι εξαιρετικά δύσκολη και πολύπλοκη και να απαιτεί συνδυασμό μακροχρόνιας έρευνας, πρακτικής εφαρμογής οργάνωσης και παρακολούθησης των αποτελεσμάτων. Οι συνδυαστικές δράσεις που απαιτούνται είναι και πολλές και μακροχρόνιες. Χρειάζονται εκατοντάδες ώρες παρακολούθησης των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον και στις εκτροφές όσον αφορά το χαρακτήρα τους, στις συνήθειές τους, στην ανθεκτικότητα τους.

Είμαστε υπέρ προγράμματος γενετικής βελτίωσης της φυλής που να γίνει συλλογικά και πανελλήνια, με όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών, όπως συνεταιρισμοί και ομάδες, ούτως ώστε και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να είναι αποδεκτά από όλους και όχι ο καθένας να εφαρμόζει το δικό του πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης, με αποτελέσματα τα οποία τα έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα απολύτως παρά μόνον κακοδιαχείριση χρημάτων.
Είμαστε υπέρ ενός ενιαίου και πανελλήνιου προγράμματος γενετικής βελτίωσης, που θα περιλαμβάνει αυστηρά ήπιας μορφής βελτιώσεις (όπως συνθήκες διαβίωσης των ζώων στην εκτροφή, θέματα διαχείρισης των ζώων, αιμομιξία κ.α.) και αυστηρά πάντα σε εκτατικής και ημιεκτατικής μορφής εκτροφές, αποκλείοντας βιομηχανοποιημένες εκτροφές, καθώς το ζώο προορίζεται για αυτού του είδους σχήματα εκτροφής. Δεν θα πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Φυλής και καμία παρέμβαση όσον αφορά τα σωματότυπα εξωτερικά χαρακτηριστικά της. Παρεμβάσεις όπως η προβολή και η διαφήμιση μας βρίσκουν σύμφωνους.

Για όλους αυτούς τους λόγους προβαίνουμε και καταθέτουμε την άποψή μας με την σημερινή επιστολή. Καμία έγκριση σε κανένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης που αφορά τον Αυτόχθονο Ελληνικό Μαύρο Χοίρο που δεν είναι ενιαίο και πανελλήνιο και δεν περιλαμβάνει όλους τους αναγνωρισμένους φορείς των παραγωγών.
Δικαιούμαστε να έχουμε λόγο, άποψη και πρόταση, καθώς πρόκειται για τα δικά μας ζώα, που εκτρέφουμε στις δικές μας εκτροφές, για τα οποία έχουμε επενδύσει χρήματα αλλά και πολύτιμο χρόνο. Γνωρίζουμε ότι τα αποτέλεσμα αυτών των προγραμμάτων είτε αρνητικά ή θετικά επηρεάζουν άμεσα μόνον εμάς. Εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα πληρώσουμε τις συνέπειες όποιες και αν είναι αυτές. Η εμπειρία μας είναι πολύτιμη αλλά και απαραίτητη.
Για αυτούς λοιπόν τους λόγους η σημερινή μας πρόταση πιστεύουμε ότι είναι δίκαιη και λογική και θα πρέπει να εισακουστεί και να γίνει δέκτη».

Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη του συνεταιρισμού και συγκεκριμένα οι κ.κ.
Κυροχρίστος Κων.
Λαφιωτάκη Μ.
Πότσιος Χρ.
Νίκας Π.
Ζαφείρης Παν.

28/11/2023 02:00 μμ

Χρωστάνε επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος στους αγροτοκτηνοτρόφους και πτηνοτρόφους από το 2022.

Ο ΑγροΤύπος σας παρουσιάζει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρόβλημα.

Οι πτηνοτρόφοι, που έχουν ανάγκη την επιδότηση, ζητάνε ενημέρωση από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος για αυτά τα χρήματα επειδή υπάρχει κίνδυνος αν δεν γίνει άμεσα η πληρωμή τους να χαθούν. Οι λογαριασμοί ρεύματος - όπως υποστηρίζουν - δεν μπορούν να δώσουν κάποια πληροφόρηση.

Η σχετική ΚΥΑ (την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Σκρέκας και Γεωργαντάς) και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Η ενίσχυση τονίζει η ΚΥΑ χορηγείται το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.),«στις 3 Ιανουαρίου του 2023 δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ που θα έδινε ενίσχυση για τα αγροτικά τιμολόγια από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προσωρινού πλαισίου κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, του ύψους επιδότησης σε ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Τα χρήματα αφορούν αγροτικά τιμολόγια ρεύματος και δικαιούχοι είναι αγρότες αλλά και πτηνοτρόφοι. Ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου.

Τα πτηνοτροφεία γενικά θεωρούνται ενεργοβόρα επιχείρηση. Η τιμή της Κιλοβατώρας έχει διπλασιαστεί σε σχέση με την τιμή που είχαμε πριν τον πόλεμο της Ουκρανίας. Επίσης το ίδιο το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρει ότι θα πρέπει οι επιδοτήσεις να δίνονται άμεσα για να μην μετακυλήσουν στις τιμές των προϊόντων. Τα πτηνοτροφία λειτουργούν με περιθώριο κέρδους 6%. Από αυτό το ποσοστό το 3% πηγαίνει για ηλεκτρικό ρεύμα και το 1% για προπάνιο. Ουσιαστικά με αυτή την κατάσταση δεν μπορούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις μας.

Το επόμενο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνο Πετραλιά, για να συζητήσουμε για την επιχορήγηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο προπάνιο».

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου του έτους 2022 και χορηγείται επιπλέον των επιδοτήσεων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

23/11/2023 09:44 πμ

Παράταση έως 4/12/2023 (από 27/11/2023 που ήταν) δόθηκε για αιτήσεις στην πρόσκληση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Το Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παρέχει ενισχύσεις στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που ακολουθούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά 4 πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετούνται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε είκοσι οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (28.500.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Το ύψος της ενίσχυσης:

  • για ποιότητα νερού φτάνει 80 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 133 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές 15 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 25 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων 68 ευρώ ανά ζώο
  • για χρήση ανοσοευνουχισμού 26 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Η συνολική ετήσια ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 189 για χοιρομητέρα και 158 για λοιπά χοιρινά.
Επισημαίνεται ότι 1 χοιρομητέρα (>50 Kg) ισούται με 0,5 ΜΖΚ και 1 λοιπό χοιρινό ισούται με 0,3 ΜΖΚ.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των λοιπών χοιρινών προς ενίσχυση υπολογίζονται μέχρι 10 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα ανά έτος.
Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του έτους 2023, προς τον ΕΦ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

15/11/2023 03:02 μμ

Ο υπουργός κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο υφυπουργός κ. Σταύρος Κελέτσης μεσολάβησαν για να γίνει το ραντεβού των πτηνοτρόφων με τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), με τον κ. Θεοχάρη στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε συζητήσαμε το πρόβλημα με το ΦΠΑ. Ζητάμε να γίνει εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6%. Αυτό το μέτρο έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Επίσης ζητήσαμε ρύθμιση όλων των χρεών των πτηνοτρόφων που έχουν δημιουργηθεί λόγω αυτού του προβλήματος σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Επίσης οι πτηνοτρόφοι ζητούν παρέμβαση στην αγορά προπανίου. Η συνολική επιβάρυνση που έχουν οι πτηνοτρόφοι από την αύξηση της τιμής του προπανίου και του πέλετ είναι της τάξης των 0,08 ευρώ ανά πτηνό μεσοσταθμικά για κάθε εκτροφή (για τις 4 εκτροφές τον χρόνο που γίνεται υψηλότερη χρήση θέρμανσης).

Γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν ραντεβού το επόμενο διάστημα για να υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους πτηνοτρόφους για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στα πρότυπα του fuel pass. Ζητάμε η ενίσχυση να είναι ύψους 0,32 ευρώ ανά πτηνό (με βάση τη δυναμικότητα που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ). Αυτή η ενίσχυση θα έχει κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης ζητάμε να εφαρμοστεί το ΦΕΚ (τεύχος Β στις 3/1/2023) για επιδότηση του τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος των αγροτικών εγκαταστάσεων για το 2022. Θα πρέπει να σας επισημάνω ότι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί ένα από τα βασικά έξοδα ενός πτηνοτροφείου. Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ (εδώ) το οποίο δεν εφαρμόστηκε.

Ένα ακόμη αίτημα του κλάδου είναι να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση των δημοτικών τελών και την αποσύνδεσή τους από τα τετραγωνικά των σταυλικών εγκαταστάσεων γιατί στην ουσία είναι μη ανταποδοτικά. Οι σταβλικές πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις έχουν μεγάλη στεγασμένη επιφάνεια αλλά εκ του νόμου η διάθεση των αποβλήτων (στερεών και υγρών) γίνεται με ευθύνη των παραγωγών σε ειδικά αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις και όχι στους δήμους. Επίσης η διαφοροποίηση των χρεώσεων που υπάρχει σε κάθε δήμο δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στους πτηνοτρόφους. Ζητάμε να υπάρξει μια μέγιστη χρέωση από τους δήμους της τάξης του 0,1 ευρώ ανά τ.μ. σταβλικής εγκατάστασης ετησίως.

10/11/2023 01:10 μμ

Υπάρχουν νεότερα για δύο προγράμματα που αφορούν τους χοιροτρόφους.

Αναρτήθηκαν, με απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οι δικαιούχοι της Δράσης 5.1.2: «Επενδύσεις πρόληψης και προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από μεταδοτικές ασθένειες και φυσικές καταστροφές».

Στόχος της Δράσης 5.1.2 είναι η ενίσχυση επενδύσεων, με σκοπό την προάσπιση της εγχώριας χοιροτροφίας από λοιμώδη νοσήματα και συγκεκριμένα την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων, με την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να αποτραπεί η είσοδος του νοσήματος σε αυτές, μέσω επαφής με αγριόχοιρους ή ανεπιτήρητους οικόσιτους χοίρους ή, ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 98 χοιροτρόφοι, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 5.805.919 ευρώ.

Οι υποψήφιοι ενημερώνονται σχετικά με την ανάρτηση του πίνακα μέσω αυτοματοποιημένου μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση που έχει δηλώσει ο υποψήφιος στο ΠΣΚΕ.

Οι ενστάσεις μπορούν να γίνουν εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μήνα από την επομένη της δημοσιοποίησης του προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων (9/12/2023).

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

Στο μεταξύ δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η 1η πρόσκληση υποβολλής αίτησης στήριξης στο πλαίσιο του Υπομέτρου 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» (ευζωία των ζώων).

Το Υπομέτρο 14.1 «Καλή Μεταχείριση των Χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής» του Μέτρου 14 «Καλή Μεταχείριση των Ζώων», του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) παρέχει ενισχύσεις στον τομέα της ενσταβλισμένης χοιροτροφίας για την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που ακολουθούν τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά 4 πρωτόκολλα. Με τον τρόπο αυτό, υιοθετούνται αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής σε θέματα διατροφής (ποιότητα νερού και ζωοτροφών), συνθηκών σταβλισμού και προστασίας της υγείας των χοίρων.

Η Δημόσια Δαπάνη της παρούσας Πρόσκλησης ανέρχεται σε είκοσι οκτώ εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (28.500.000€) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.

Το ύψος της ενίσχυσης:

  • για ποιότητα νερού φτάνει 80 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 133 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές 15 ευρώ ανά χοιρομητέρα και 25 ευρώ για λοιπά χοιρινά
  • για αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου, κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων 68 ευρώ ανά ζώο
  • για χρήση ανοσοευνουχισμού 26 ευρώ ανά χοιρομητέρα

Η συνολική ετήσια ενίσχυση μπορεί να φτάσει στα 189 για χοιρομητέρα και 158 για λοιπά χοιρινά.
Επισημαίνεται ότι 1 χοιρομητέρα (>50 Kg) ισούται με 0,5 ΜΖΚ και 1 λοιπό χοιρινό ισούται με 0,3 ΜΖΚ.
Για τον υπολογισμό του αριθμού των λοιπών χοιρινών προς ενίσχυση υπολογίζονται μέχρι 10 λοιπά χοιρινά ανά χοιρομητέρα ανά έτος.
Οι κάπροι δεν είναι επιλέξιμοι και συνεπώς δεν συνυπολογίζονται στο ποσό ενίσχυσης.

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 13/11/2023 έως 27/11/2023.

Οι αιτήσεις στήριξης υποβάλλονται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕ του έτους 2023, προς τον ΕΦ, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) που υποστηρίζει την υλοποίηση του Υπομέτρου 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής».

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

09/11/2023 12:31 μμ

Τις τελευταίες μέρες επιβεβαιώθηκαν εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία), ενώ παράλληλα ανιχνεύεται με μεγαλύτερη συχνότητα η παρουσία του ιού και σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, «η πλειοψηφία των περιπτώσεων αφορά άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται στο πεδίο νεκρά ή ημιθανή. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κυκλοφορίας του ιού στους άγριους πληθυσμούς των πτηνών, σε όλες τις χώρες μεγαλώνει ο αριθμός εστιών σε εκτροφές πουλερικών, όπως ενδεικτικά παρατηρείται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η τρέχουσα εικόνα στα Βαλκάνια παρουσιάζει ομοιότητες με προγενέστερα επιδημικά κύματα, όταν στην Ελλάδα ο ιός ανιχνεύτηκε τόσο σε άγρια πτηνά (2016, 2017, 2021 και 2022) όσο και σε εκμεταλλεύσεις πουλερικών (2017)».

Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, την εξάπλωση της νόσου στις προηγούμενες επιζωoτίες και τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, το προσεχές διάστημα (Νοέμβριος-Μάιος), ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, προκειμένου σε αυτή τη φάση να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη υπενθύμισης στους πτηνοτρόφους και τους κατόχους οικόσιτων πουλερικών για τον υφιστάμενο κίνδυνο και την ανάγκη εφαρμογής μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Ακόμη, λοιπές υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολογικές οργανώσεις, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κ.λ.π.), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος επιζωοτιολογικής διερεύνησης της Γρίπης των Πτηνών (Υ.Α. 192/41388/15.02.2023–ΦΕΚ Β' 775/09.02.2023), είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντάς τα σε αυτές.

Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Τα είδη άγριων πτηνών προς δειγματισμό σύμφωνα με το ανωτέρω πρόγραμμα παρατίθενται σε πίνακα που επισυνάπτεται στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επισημαίνεται ότι κατά τον χειρισμό άγριων πτηνών (συλλογή, μεταφορά, δειγματισμός) θα πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Τέλος, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση του ΥπΑΑΤ, με βάση εγκύκλιο της αρμόδιας κεντρικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας, συνιστάται σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως κτηνιάτρους, πτηνοτρόφους, χοιροτρόφους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους και ενδεχομένως μπορεί να εκτεθούν σε ιό της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους.

27/10/2023 12:18 μμ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κάτοχοι εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και χοίρων οφείλουν να διενεργήσουν την ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023.

Η κοινοποίηση της ετήσιας απογραφής γίνεται:

1) είτε με προσέλευση των κτηνοτρόφων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της κατά τόπους ΔΑΟΚ με το Μητρώο Εκμετάλλευσης Αιγοπροβάτων συμπληρωμένο και πλήρως ενημερωμένο με όλες τις μεταβολές (γεννήσεις, θανάτους, σφαγές).

2) είτε με τη χρήση της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας του ΥπΑΑΤ, χωρίς να απαιτείται η παρουσία του κτηνοτρόφου στην υπηρεσία.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι:

α) Η εν λόγω υποχρέωση αφορά σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους, που δεν έχουν υποβάλει αίτηση διακοπής της λειτουργίας της εκμετάλλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί συγκυριακά ή μη να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο, κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει, με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους.

β) Σε ότι αφορά στα αιγοπρόβατα, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου.

γ) Σε ότι αφορά στους χοίρους, η απογραφή διενεργείται το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου.

Η πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ είναι δυνατή μόνο εφόσον ο κτηνοτρόφος:

  • έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σε λειτουργία, καταχωρημένο στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Κτηνιατρικής (Ο.Π.Σ-Κ.).
  • έχει εγγραφεί ως χρήστης των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ


Όσοι κτηνοτρόφοι υπέστησαν ολική ή μερική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου τους λόγω της θεομηνίας DANIEL, θα πρέπει:
1. Να προσέλθουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και να προβούν σε δήλωση θανάτων, προσκομίζοντας την δήλωση ζημιάς που έχουν καταθέσει στον ΕΛΓΑ, με το ενημερωμένο μητρώο τους και
2. Να την αποτυπώσουν στην ετήσια απογραφή του ζωικού τους κεφαλαίου για το έτος 2023, ακολουθώντας την ανωτέρω διαδικασία.

Κατά την υποβολή των στοιχείων της απογραφής μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας, εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία πρέπει να εκτυπωθεί και να επισυναφτεί στο χειρόγραφο μητρώο της εκμετάλλευσής του. Η απευθείας ηλεκτρονική καταχώρηση της απογραφής δεν απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση να ενημερώνει το χειρόγραφο μητρώο που διατηρεί στην εκμετάλλευση.

12/10/2023 12:36 μμ

Στην Παγκόσμια Ημέρα Αυγού 2023 αναφέρεται ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε για μία ακόμα χρονιά την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Η διατροφική αξία του αυγού είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς προσφέρει στον οργανισμό συνδυασμένα 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τις καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, αν και είναι απαραίτητα στοιχεία μίας ισορροπημένης δίαιτας. Γι’ αυτό η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Ειδικά για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, που περισσότερα από τα μισά (56%) παγκοσμίως έχουν έλλειψη σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, τα αυγά ως σταθερό και βασικό κομμάτι της διατροφής τους μπορούν να βοηθήσουν να καλυφθούν αυτά τα διατροφικά κενά και να προωθηθεί η υγιής ανάπτυξη τους, καθώς περιέχουν όλα αυτά τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά!

Αλλά και για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας, τα αυγά είναι πολύτιμος σύμμαχος για δύναμη και γνωστική ευεξία, καθώς η ενσωμάτωση τους στη διατροφή των ηλικιωμένων μπορεί να βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της σαρκοπενίας, των καταγμάτων, της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή υποστήριξης και προστασίας.

Για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού συμπίπτει με τα πρώτα «γενέθλια» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την αναγνώρισή της ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπουργική Απόφαση 2997/289011).

Έναν χρόνο μετά την επίσημη αναγνώρισή της, η ΕΔΟΑΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία διεύρυνσης, με την εγγραφή νέων μελών που θα κάνουν ακόμα πιο ισχυρή τη φωνή του αυγού στην Ελλάδα και θα συμβάλουν στην επίτευξη των βασιλών καταστατικών στόχων της Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων είναι:

  • η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες,
  • η προσέλκυση νέων παραγωγών,
  • η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας,
  • η προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής,
  • η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον,
  • η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και
  • η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι για την ΕΔΟΑΠΑ μία ακόμα ευκαιρία να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα για τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του αυγού, τονίζοντας ότι το αυγό είναι ο σταθερός σύμμαχος μας για υγιεινή διατροφή.

18/09/2023 05:03 μμ

Μεγάλες ζημιές έπαθαν οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από την θεομηνία στην Θεσσαλία.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Μπούρας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «σε πολλές εκτροφές υπάρχουν μεγάλες υλικές ζημιές και καταστροφές. Καταστράφηκαν και αποθήκες με ζωοτροφές.

Πάνω από 20.000 χοίροι πνίγηκαν από τα νερά στην Θεσσαλία. Στην δική μου εκτροφή, που είναι στην Θεσσαλία, την τελευταία στιγμή γλύτωσα τα ζώα μου.

Αναλυτικότερα στην Λάρισα έχουμε 2 χοιροτροφικές μονάδες που έχασαν τα ζώα τους, στην Καρδίτσα 5 και στα Τρίκαλα 2. Η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο ΕΛΓΑ θα αναλάβει να κάνει την εκτίμηση των ζημιών τόσο σε ζωικό κεφάλειο όσο και σε υποδομές.

Μας υποσχέθηκαν ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων θα γίνει από κεφάλαια που θα διατεθούν από το ΥπΑΑΤ γιατί οι χοιτροτροφικές εκμεταλλεύσεις δεν ανήκουν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ».

18/07/2023 12:09 μμ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Κελέτση, ζητούν οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ώστε να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου.

Ένα σοβαρό θέμα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), είναι η διαφορά μεταξύ ΦΠΑ αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ορνιθίων.

Το θέμα είχαμε παρουσιάσει και στον ΑγροΤύπο, με την ΠΕΟΠΠ να καταγγέλλει ότι η πλειοψηφία των πτηνοτρόφων παραγωγών έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Ωστόσο, επειδή η πληρωμή των τιμολογίων πραγματοποιείται ακόμη και 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.

Οι πτηνοτρόφοι ζητούν την εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων, καθώς και τη ρύθμιση όλων των χρεών τους που έχουν εν τω μεταξύ δημιουργηθεί.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «ζητάμε να ενταχθούμε στη ρύθμιση από 75 έως 120 δόσεις. Όμως το ισχύον καθεστώς δεν μας αφήνει γιατί απαιτεί να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2021 (έστω και αν αυτές έχουν πληρωθεί στη συνέχεια).

Με τον υφυπουργό κ. Σταύρο Κελέτση θα ζητήσουμε να έχουμε μια ρύθμιση οφειλών κυρίως προς την εφορία, με την οποία να μπορέσουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Επίσης θα προσπαθήσουμε στη συνέχεια να κάνουμε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, για να συζητήσουμε το πρόβλημα με τον ΦΠΑ».

06/07/2023 04:38 μμ

Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Φλώρινας ανακοινώνεται η ύπαρξη θετικού κρούσματος Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε εκτροφή της Τ.Κ. Σκοπού, στη θέση Τσεκούρι - Καϊμακτσαλάν, της ΠΕ Φλώρινας.

Η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη νόσο).

Η εκτροφή αποτελούνταν από 16 χοίρους, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί εξαιτίας της νόσου. Στην εκτροφή πραγματοποιήθηκε υγειονομική ταφή των νεκρών χοίρων, τηρώντας όλα τα μέτρα βιοασφάλειας και διενεργήθηκαν οι απαιτούμενες απολυμάνσεις του χώρου και του εξοπλισμού.

Με εντολή του Γενικού Δ/ντη Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε. Φλώρινας ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

  • Ενεργοποίηση του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Φλώρινας, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
  • Οριοθέτηση Ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση.
  • Μέτρα στην Π.Ε. Φλώρινας.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Εφαρμογή των μέτρων επιβολής σε χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις για την αποτροπή διασποράς του ιού της ΑΠΧ, σύμφωνα με το άρθ. 7, της υπ’ αριθ. 1102/182415 (ΦΕΚ Β’ 3211), Απόφασης του ΥπΑΑΤ, για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά είναι λοιμώδης ιογενής νόσος δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία της χώρας.

Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα σε χοιροτροφική εκμετάλλευση στην χώρα μας, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τρεις εκτροφές.

29/06/2023 12:20 μμ

Από το 2024 θα ξεκινήσει στην χώρα μας η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραγωγικών ζώων.

Αυτό τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), που έγινε την Τετάρτη (28 Ιουνίου 2023), με θέμα: «η ορθή χρήση των αντιβιοτικών στην πτηνοτροφία - κτηνοτροφία», στην οποία παρευρέθηκε ο ΑγροΤύπος.

Όπως ανέφερε η κα Ειρήνη Καστελλάνου, προϊστάμενη Τμήματος Κτηνιατρικών Φαρμάκων του ΥπΑΑΤ, με βάση το κοινοτικό νομικό πλαίσιο από τον Ιανουάριο τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την χρήση αντιμικροβιακών ουσιών στις εκτροφές παραγωγικών ζώων.

Στα πλαίσια αυτής της απόφασης το ΥπΑΑΤ αναμένεται να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου (ηλεκτρονικής συνταγογράφησης), η οποία θα προσδιορίζει το είδος και την ποσότητα των ζώων, τα στοιχεία του κτηνοτρόφου, πληροφορίες για το φάρμακο (δραστική ουσία και εμπορική συνταγή), το μέγεθος της συσκευασίας και την ποσότητα χορήγησης.

Η συνταγή θα αποθηκεύεται στη βάση δεδομένων του ΥπΑΑΤ και θα αποστέλνεται στον κτηνοτρόφο μέσω email ή κινητού. Επίσης η εκτέλεση της συνταγής θα καταγράφεται με την αγορά του φαρμάκου.

Επειδή η νομοθεσία της ΕΕ αναφέρει ότι η συλλογή των στοιχείων ξεκινά από το 2023 - και μέχρι να εφαρμοστεί το μέτρο - τα δεδομένα θα συλλέγονται μέσω email μέσα από την κτηνιατρική συνταγή. Από το δεύτερο 6μηνο του 2023 θα αρχίσει η συλλογή δεδομένων και ήδη έχει σταλεί αρχείο από το ΥπΑΑΤ προς τους ενδιαφερόμενους φορείς. Θα πρέπει να συμπληρώνεται σε διμηνιαία βάση. Μέχρι 31/7/2023 θα πρέπει να σταλούν στο ΥπΑΑΤ τα στοιχεία του 1ου και 2ου τριμήνου του 2023.

Το μέτρο προς το παρόν αφορά μεγάλες εκτροφές χοίρων, βοοειδών και πουλερικών (κρεατοπαραγωγής και αυγοπαραγωγής).

Από το 2026 το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εφαρμοστεί σε εκτροφές αιγοπροβάτων, όπως επίσης για πάπιες, χήνες και γαλοπούλες.

Παράλληλα θα υπάρξει καταγραφή των πωλήσεων κτηνιατρικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην Κομισιόν για έλεγχο. Αν η Ελλάδα δηλώνει μεγάλες πωλήσεις φαρμάκων αλλά λίγες χρήσεις θα υπάρξει πρόβλημα με την ΕΕ.

Όπως ανέφερε η κα Καστελλάνου, γίγουρα για το 2023 θα υπάρξει μια ανοχή αλλά από το 2024 δεν θα έχουμε καμιά ανοχή. Προς το παρόν είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και έχουμε εθελοντική καταγραφή στοιχείων. Αυτό όμως στο μέλλον θα αλλάξει.

11/05/2023 12:43 μμ

Συνάντηση με τον υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά Γεώργιο είχε αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα.

Έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης και καλύτερου συντονισμού της Ομοσπονδίας με της αρμόδιες αρχές του υπουργείου, μετά την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οργανωμένη εκμετάλλευση του νομού Σερρών. Για το θέμα συζητήθηκε ο τρόπος αποζημίωσης του παραγωγού, αλλά και η αναπροσαρμογή του πίνακα αποζημιώσεων, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατόπιν της αύξησης του κόστους παραγωγής τη τελευταία διετία.

Επίσης, η αντιπροσωπία της ομοσπονδίας ζήτησε από τον υπουργό την επίσπευση της προκήρυξης του προγράμματος για την ευζωία των χοίρων, την πιθανότητα περεταίρω αποζημίωσης του κλάδου για την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, καθώς λόγω του πλαφόν που υπήρχε, η χοιροτροφία έλαβε μικρό ποσό σε σχέση με την ζημιά που υπέστη και τέλος να συμπεριληφθεί και η χοιροτροφία στην πρόσφατη τροποποίηση του υπουργείου για την τακτοποίηση των αδειών των πτηνοτροφικών μονάδων αίτημα που ο κ. υπουργός αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο.

Η συνάντηση έγινε με την συμμετοχή του διευθυντή της διεύθυνσης κτηνιατρικής του υπουργείου κ. Αλεξανδρόπουλου Θωμά. Από την Ομοσπονδία συμμετείχαν ο πρόεδρος Μπούρας Ιωάννης, οι αντιπρόεδροι Στραβογιάνης Δημήτριος, Κελαιδίτης Γεώργιος, η ταμίας Κηπουρού Δέσποινα, ο γραμματέας Χρήστου Γεώργιος και τα μέλη Σταυρινάκης Χρήστος και Κελεμπέκης Τάσος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Ιωάννης Μπούρας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η αφρικανική πανώλη των χοίρων είναι μια ζωονόσος και δεν αφορά τον άνθρωπο. Όμως καταστρέφει οικονομικά τον χοιροτρόφο γιατί αν βρεθεί ένα κρούσμα σε εκτροφή θα πρέπει να θανατωθούν όλα τα ζώα. Σημαίνει μια ολοκληρωτική καταστροφή. Στα άλλα κράτη είδαμε ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί αν καταφέρει να εισβάλει σε συστηματικές εκτροφές. Γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι στη βόρεια Ελλάδα και ζητήσαμε από το ΥπΑΑΤ την αναπροσαρμογή του πίνακα αποζημιώσεων. Επίσης ελπίζουμε η προκήρυξη του προγράμματος για την ευζωία των χοίρων να γίνει πριν τις εκλογές».

26/04/2023 02:24 μμ

Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων σε κατοικίδιους χοίρους, συστηματικής εκτροφής, στην τοποθεσία Λιβαδιά του Δήμου Σιντικής της Π.Ε. Σερρών.

Η επιβεβαίωση έγινε μετά από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας της νόσου.

Με εντολή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμου Κεδίκογλου, ενεργοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Σερρών ενώ παράλληλα έχει προγραμματιστεί η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος σύμφωνα με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα:

  • Η ενεργοποίηση του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την Αφρικανική Πανώλη των χοίρων.
  • Η Ενεργοποίηση του τοπικού κέντρου ελέγχου νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Σερρών όπως προβλέπει το άρθρο 4 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (Απόφαση 260918/14.01.2009 ΦΕΚ Β΄ 75 22.01.2009).
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση.
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Θυμίζουμε τον Ιανουάριο του 2023 είχε επιβεβαιωθεί η παρουσία του ιού σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών. Σοβαρό πρόβλημα με την Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων έχει η γειτονική Βουλγαρία, από την οποία όπως φαίνεται θα ήρθε και στην χώρα μας.