Στην αναγκαιότητα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε επιτραπέζια σταφύλια αναφέρεται το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Αν. Μακεδονίας σε επιστολή που έστειλε προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Όπως αναφέρει στην επιστολή, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων και πληθωρισμού σε όλα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών στις ευρωπαϊκές αγορές τουλάχιστον κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Οι καταναλωτές παρά την πεποίθηση τους ότι τα τελευταία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στην καθημερινή τους διατροφή δεν τα θεωρούν είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προτεραιότητας στη διάρκεια της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στην Ευρώπη και Παγκοσμίως.
Ταυτόχρονα όμως για τους ίδιους λόγους, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, παρατηρήθηκε και μια σημαντική αύξηση του κόστους καλλιέργειας σε όλους τους συντελεστές παραγωγής (ενέργεια, λίπανση, φυτοπροστασία, εργατικά κ.α.), με παράλληλη αύξηση του κόστους συλλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης και μεταφοράς.
Παρά το θετικό γεγονός της λήψης μέτρων από τα αρμόδια Υπουργεία, (όπως η μείωση της φορολογίας για τους αγρότες μέλη των συνεταιρισμών ή εκείνων που κάνουν συμβολαιακή πώληση των προϊόντων που παράγουν, η επιδότηση λιπασμάτων, η επιδότηση αγροτικού ρεύματος κ.α.), δυστυχώς φέτος δεν μπόρεσαν να ανακουφίσουν τους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών με τα τόσα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν.
Η κατάσταση πλέον είναι τραγική για τον κλάδο επιτραπέζιων σταφυλιών τα οποία, είτε δεν συγκομίστηκαν καθόλου λόγω χαμηλού εμπορικού ενδιαφέροντος, είτε πωλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, καθότι πρόκειται για προϊόντα κατεξοχήν εξαγώγιμα με σχετικά μικρή εσωτερική κατανάλωση.
Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου και με δεδομένο ότι προηγήθηκαν δύο κακές καλλιεργητικές περίοδοι για το επιτραπέζιο σταφύλι, ήταν εμφανείς οι δυσκολίες που θα συναντούσαν οι παραγωγοί κατά την περίοδο της συγκομιδής, συνέχισαν απτόητοι ακολουθώντας την προτροπή της Κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για κάλυψη της διατροφικής επάρκειας της χώρας μας, και ολοκλήρωσαν την παραγωγική διαδικασία στην καλλιέργειά τους. Άλλωστε, η φροντίδα μιας πολυετούς καλλιέργειας δεν μπορεί να αμεληθεί ούτε για μια χρονιά λόγω του κινδύνου ολοσχερούς καταστροφής τόσο της ετήσιας παραγωγής όσο και του πολυετούς φυτικού κεφαλαίου.
Τα διαχρονικά προβλήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι πολλά και γνωστά. Στα κυριότερα όμως που είναι ο μικρός κλήρος, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η μεγάλη εξάρτηση από τους αλλοδαπούς εργάτες, η αβάσταχτη γραφειοκρατία, η απουσία ικανοποιητικού αριθμού συλλογικών οργανώσεων, κ.α. σήμερα θα πρέπει να συνυπολογισθούν το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης, οι πληθωριστικές πιέσεις, η έλλειψη εργατικών χεριών και η αύξηση του κόστους εργασίας καθώς και τα λοιπά προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην παραγωγική διαδικασία, στη συγκομιδή αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με τις τιμές πώλησης να κατρακυλούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ζημιώνοντας τους παραγωγούς και συρρικνώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων».
Συνοψίζοντας, οι αναταράξεις στην αγορά των φρούτων, εξαιτίας των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, που ευθύνεται και για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και κατ’ επέκταση του κόστους παραγωγής, αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα που έχει φέρει σε δυσχερή θέση τους καλλιεργητές επιτραπέζιων σταφυλιών.
Έχοντας υπόψη τα αντανακλαστικά του ΥπΑΑΤ στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου του COVID-19 στον αγροτικό τομέα και ταυτόχρονα δεδομένη τη θέληση της Κυβέρνησης να συνεχίζει να καλύπτει στοχευμένα το απολεσθέν εισόδημα των Ελλήνων Αγροτών, λόγω και της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, παρεμβαίνοντας καίρια όπου παρατηρείται διαταραχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας στην Ανατολική Μακεδονία, σας ζητούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων σταφυλιών, με σκοπό την ενίσχυση και στήριξη του εισοδήματός τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει το Υπουργείο (de minimis, Ταμείο αλληλεγγύης,κ.α.), όπως ήδη ορθά κάνατε σε άλλες καλλιέργειες για το έτος 2022 στην Ελληνική επικράτεια, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν οι Αγρότες μας, την καλλιέργεια των επιτραπέζιων σταφυλιών».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές επιτραπέζιων σταφυλιών για το 2022 ανέρχονται σε 49.628 τόνους, εμφανίζοντας μείωση σε σχέση με το 2021 που ήταν 61.030 τόνοι και το 2020 που ήταν 72.610 τόνοι.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών φέτος παρουσίασε μείωση κατά -18,6% έναντι του 2021. Η εκστρατεία των επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικά ολοκληρώθηκε. Ήταν μια καταστροφική χρονιά έμειναν ασυγκόμιστες ποσότητες όψιμων σταφυλιών».
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (23/3/2023) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνάντηση μεταξύ του Υπουργού κ. Γ. Γεωργαντά, της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου και των προέδρων των Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής, σχετικά με τις ενισχύσεις στα αχλάδια και τα σταφύλια.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Τυρνάβου κ. Γιάννη Κόκουρα.
Στις συναντήσεις παρέστησαν και οι Βουλευτές της ΝΔ της Λάρισας, ο Θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Μπίλης Απόστολος και οι πρόεδροι: Χ. Τσιτσιρίγκος (Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου), Ταμπόσης Σωτήρης (ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου), Μαλάκος Κώστας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων «ΦΡΟΥΤΟΠΗΓΗ»), Κατσής Αθανάσιος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατανουλίων), Μπαντραλέξης Αλεξανδρος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων ΑΡΓΙΣΣΑ), Τασιούλας Χρήστος (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δένδρων «ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ»), Λούτσος Εμμανουήλ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δαμασίου) Χατζής Κωνσταντίνος (Συνεταιρισμός Παραγωγών Αργυροπουλίου), Λιάγκας Ιωάννης (Αγροτικός Συνεταιρισμός Δελερίων) και Αστέριος Κοροβέση (Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελώνα).
Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς στην συνάντηση ανακοίνωσε ενισχύσεις και συγκεκριμένα 150 ευρώ το στρέμμα για όλες τις ποικιλίες αχλαδιών και 120 ευρώ το στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια.
Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, διευκρίνησε στον ΑγροΤύπο ότι «η ενίσχυση στα αχλάδια αφορά όλες τις ποικιλίες και θα καταβληθεί σε όλη την χώρα μετά το Πάσχα. Η ενίσχυση στα οινοποιήσιμα σταφύλια αφορά τους παραγωγούς της περιοχής του Τυρνάβου και θα χορηγηθεί πριν το Πάσχα».
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Τυρνάβου ανέφερε: «Ευχαριστούμε θερμά την κυβέρνηση και τον Υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παράγωγους του Δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό που οι αγρότες της περιοχής μας βρήκαν «ευήκοα ώτα». Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα του Δήμου μας, ο οποίος ως σεισμόπληκτος βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες περίοδο».
Ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει, προς ψήφιση στη Βουλή, τροπολογία που θα αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Γεωπονικών Τμημάτων και αυτών που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, άφησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντάς, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, στην αρμόδια Επιτροπής της Βουλής.
«Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει και απασχολεί κι εμάς. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να λυθεί», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.
Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν είναι ώριμη ακόμα η όποια διαβούλευση έχει γίνει, ούτως ώστε να μπορέσει να ανακοινωθεί. Ίσως τις επόμενες ημέρες να έχουμε κάτι ανακοινώσιμο. Θα ενημερώσω βεβαίως πρώτα τους Εισηγητές των κομμάτων για αυτό, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία, διότι κάποιες ρυθμίσεις ακόμα θα ανακοινωθούν σύντομα. Θα φροντίσω να είστε ενήμεροι νωρίτερα, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Ολομέλεια. Είμαστε πραγματικά δεκτικοί σε οποιαδήποτε προσθήκη ή πρόταση που ενδεχομένως έχει διαφύγει της δικής μας επιμέλειας, η οποία υπηρετεί τους σκοπούς τους οποίους προανέφερα».
Θυμίζουμε ότι με το Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού» (Α’ 297) για πρώτη φορά καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των γεωτεχνικών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) τροποποιήθηκε το παραπάνω άρθρο του Π.Δ., εξειδικεύοντας αφενός τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωτεχνικού για κάθε επιμέρους επιστημονικό κλάδο (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι). Η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα που αναφέρονται στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014. Από τότε όμως ιδρύθηκαν νέες σχολές Γεωπονίας πενταετούς φοίτησης (από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων δεν μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤΕΕ και να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
Επισημαίνεται ότι το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφό του (ΑΠ 4238/26-06-2021), έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη να συμπεριληφθούν τα συναφή Τμήματα στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας (Π.Δ. 344/2000 και άρθρο 41 του ν. 4262/2014).
Την ενίσχυση της κορινθιακής σταφίδας με 50 ευρώ το στρέμμα ανακοίνωσε ο Υπουργός ΑΑΤ κ. Γεωργαντάς σε συναντήσεις που είχε με παραγωγούς. Η ενίσχυση de minimis στους σταφιδοπαραγωγούς θα ανέλθει στο συνολικό ποσό των 4.700.000 ευρώ.
Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί δεν έμειναν ικανοποιημένοι από αυτή την απόφαση και έφυγαν αγανακτισμένοι από το ΥπΑΑΤ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργιαλιάνων, «η σταφίδα αυτή την στιγμή βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Εάν δεν στηριχτεί άμεσα, προτού οι αγρότες ξεκινήσουν την καλλιέργεια της νέας σεζόν, τότε η καλλιέργεια κινδυνεύει με δραματική και άνευ προηγουμένου εγκατάλειψη».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ανακοινώθηκε η ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα και ειδικότερα 0,15 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για εξευτελιστική τιμή. Δεν είναι ούτε το μισό από το ποσό που έχουμε ζητήσει.
Εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον.
Η τιμή η εμπορική είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος.
Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων αλλά δεν έδωσε καμιά απάντηση ο υπουργός.
Υπάρχει έντονος προβληματισμός για την τύχη πλέον του προϊόντος, από τη στιγμή που και μεγάλα αποθέματα έχουν μείνει στις αποθήκες και δεν έχει προωθηθεί το προϊόν, αλλά και η τιμή παραμένει σε τόσο χαμηλά επίπεδα».
Πάνε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά οι παραγωγικοί φορείς την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.
Σύσκεψη με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Τρίτης στο ΥπΑΑΤ. Στην σύσκεψη έχουν προσκληθεί φορείς παραγωγικοί από όλες τις περιοχές.
Ένας από τους φορείς που θα μετάσχει είναι και η ομάδα παραγωγών Αμαλιάδας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Βαλλιανάτος «φημολογείται ότι θα ανακοινωθεί ενίσχυση 50 ευρώ το στρέμμα, αλλά εμείς ζητάμε επιπλέον 72 ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, γιατί το κόστος παραγωγής έχει ανέλθει στα 1,20 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Η τιμή η εμπορική είναι στον πάτο, στα 50-70 λεπτά και όπως αντιλαμβάνεστε δεν βγαίνει κάποιο κέρδος. Επίσης θα ζητήσουμε από το ΥπΑΑΤ να δοθεί λύση στο ζήτημα των αδιάθετων αποθεμάτων...».
Ένα άλλο πρόβλημα που αναμένεται να θέσουν στον ΥπΑΑΤ οι παραγωγοί είναι αυτό των προβλήματων στην άρδευση, που αναμένονται σύντομα από την στιγμή που υπάρχει ήδη ειδοποίηση σε ΤΟΕΒ για διακοπή παροχής.
Με αφορμή την σύσκεψη της Τρίτης, σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, τονίζοντας τα ακόλουθα: «Με αφορμή την σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφιμων για το θέμα της σταφιδας και επειδή το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δεν προλαβαίνει άμεσα να συναντηθεί με όσους Θεσμικους ή φορείς ενδιαφέρονται για τον παραγωγό και το προϊόν, αναλογιζομενοι την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, μίας και όχι μόνο δεν μπορεί να καλλιεργήσει αλλά ούτε να πληρώσει το ρεύμα και τα καθημερινά έξοδα, μια ενίσχυση θα δώσει μία ανάσα στον αγροτικό κόσμο, στην τοπική αγορά αλλά και στις υπόλοιπες σταφιδικες περιοχές».
Κυβερνητική αδιαφορία καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας
Τεράστια καταστροφή έχει υποστεί η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας από την κυβερνητική αδιαφορία αυτά τα δυο χρόνια με χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση, τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει ότι: «Ξεκινάμε την νέα καλλιεργητική περίοδο με τις αποθήκες γεμάτες και με τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού 50 και 70 λεπτά, με εκτόξευση του κόστους παραγωγής και πάνω από το 100% η καλλιέργεια είναι ασύμφορη.
Εδώ και δυο χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται πολλά κτήματα και να απαξιώνεται ένα από τα πιο εμβληματικά προϊόντα της χώρας μας. Οι ευθύνες τους τεράστιες και η ζημία ανεπανόρθωτη.
Ζητάμε εδώ και τώρα αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών που για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια πωλούν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής δεν συμβιβαζόμαστε με ψίχουλα, μπουκώνουν με δις επιχειρηματικούς ομίλους και δεν έχουν για την διατροφή μας και την ασφάλειας μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας πιέζοντας την κυβέρνηση να ικανοποίησει τα αιτήματα μας ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες.
Απαιτούμε
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια».
Την τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών και κατανομής των κονδυλίων για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για την περίοδο 2022-2023, με βάση τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που διενέργησαν οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Συγκεκριμένα σε απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια αναφέρεται πως τα κονδύλια που θα κατανεμηθούν στο σύνολο της χώρας ανέρχονται σε 8.421.942 ευρώ και αφορούν στην αναδιάρθρωση 5.105 στρεμμάτων.
Η κατάταξη των επιλέξιμων αιτήσεων γίνεται σε επίπεδο χώρας, σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας.
Διαβάστε την απόφαση (εδώ)
Σε στάση εργασίας προχωρούν, την Τρίτη (21 Φεβρουαρίου 2023), πέντε δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεων του δημοσίου. Tα Γενικά και τα Διοικητικά Συμβούλια των οργανώσεων προχώρησαν σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην συνεχιζόμενη κατάσταση μη επίλυσης του ζητήματος εξασφάλισης των μετακινήσεων των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, ούτε της αποζημίωσης όσων χρησιμοποιούν το ΙΧ αυτοκίνητό τους.
Πρόκειται για την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).
Η στάση εργασίας θα γίνει από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν τα εξής:
Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθώς επί της ουσίας οι υπάλληλοι χρηματοδοτούν από την τσέπη τους την μετακίνησή τους για την εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, που υπηρετούν, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μετακινήσεων σε όλες τις υπηρεσίες γίνεται με ΙΧ αυτοκίνητα, αφού οι υπηρεσίες δεν διαθέτουν καθόλου υπηρεσιακά οχήματα και οδηγούς ή διαθέτουν ελάχιστα,
η αποζημίωση των υπαλλήλων, που χρησιμοποιούν τα ΙΧ αυτοκίνητά τους για την εκτέλεση αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν δεν καλύπτει ούτε κατ’ ελάχιστο ούτε τα έξοδα των καυσίμων (0,15 €/χιλ.), στις δε κινήσεις σε απόσταση κάτω από 50 χιλ, στις λεγόμενες δηλαδή κινήσεις «εντός έδρας» η κατανάλωση καυσίμου και η επιβάρυνση του αυτοκινήτου είναι εντελώς δυσανάλογη,
Η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, όπου αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν δεν εξυπηρετεί αφού δεν καλύπτει τις ανάγκες μετακίνησης σε όλη την έκταση των Τομέων ευθύνης. Επιπλέον απαιτείται η «προπληρωμή» τους και ένας τεράστιος όγκος χαρτιών για να καλυφτεί ένα τμήμα των εξόδων (είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρει ότι στην Αττική το ανώτερο ποσό, που μπορεί να καλυφτεί για τα ΜΜΜ είναι 1 €/εργάσιμη ημέρα, μετά από την υποβολή ενός τεράστιου όγκου δικαιολογητικών και την σχετική έγκρισή τους).
Μετά από αυτά αποφάσισαν:
Την κήρυξη Στάσης Εργασίας την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 12:00, για όλους τους εργαζόμενους, όλων των υπηρεσιών των 13 Περιφερειών και των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, των ΠΕ & ΤΕ Μηχανικών καθώς και των Γεωτεχνικών όλων των φορέων του δημοσίου.
Απαιτώντας:
- Νομοθετική ρύθμιση χορήγησης «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις εντός της έδρας - πόλης της υπηρεσίας, σε όλους τους συναδέλφους, που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων.
- Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στις περιπτώσεις χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλμ, ώστε να καλύπτεται το πολύ αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και των φθορών, της συντήρησης κλπ των οχημάτων μας.
- Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης.
- Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.
- Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 ή 20 ή 10 ευρώ κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.
- Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.
- Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικές στρεβλώσεις.
- Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.
Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές:
- Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί
- Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο)
- Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).
- Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010).
- Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.
- Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση.
Τέλος αναφέρουν ότι η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν τις μετακινήσεις των υπαλλήλων, που εκτελούν εξωτερική υπηρεσία και η ικανοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων αιτημάτων αφορά την αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (3/2/2023), συνεδρίαση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) στην έδρα της Δ.Α.Ο.Κ. Ημαθίας, στη Βέροια.
Στην συζήτηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την εξέλιξη που υπάρχει σχετικά με τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων για ελέγχους εκτός ωραρίου και εκτίμηση της έως τώρα πολύμηνης αποχής - απεργίας από ελέγχους εκτός ωραρίων. Οι ελεγκτές γεωπόνοι ζητούν τα χρήματα που τους οφείλουν για τους ελέγχους (ποιοτικούς και φυτοϋγειονομικούς) που έχουν κάνει και δεν έχουν πληρωθεί.
Όπως υποστηρίζουν, ουσιαστικά μετά από το αρχικό ενδιαφέρον και τις υποσχέσεις που έδειξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, η Κυβέρνηση έδειξε την αδιαφορία και αναλγησία της έναντι των δίκαιων αιτημάτων τους.
Ειδικότερα τονίζουν ότι δεν υπήρξε ουδεμία εξέλιξη στην τροποποίηση της απόδοσης των τελών που καταβάλλονται υπέρ των ελεγκτών, ούτε ως προς το ύψος ούτε και ως προς τις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν για την πληρωμή, απαξιώνοντας τον Γεωπονικό κλάδο στις περιφέρειες και την ύπαιθρο.
Κατόπιν τούτου και μετά από την κατά πλειοψηφία τοποθέτηση των συναδέρφων ελεγκτών για συνέχιση της απεργίας αποχής το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. αποφάσισε ομόφωνα:
- Την συνέχιση της απεργίας αποχής από τους ελέγχους (ποιοτικό και φυτοϋγειονομικό), που διεξάγονται σε ώρες εκτός ωραρίου εργασίας και σε μη εργάσιμες ημέρες και
- Τη δικαστική προσφυγή για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων και υπερωριών και την πλήρη μισθολογική αναγνώριση της Γεωπονικής προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.
Μποϊκοτάζ, στα τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γάλατα, γιαούρτια, ξεκινάει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ), ως αντίδραση στην ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά τροφίμων, και την μείωση των ποσοτήτων στις ίδιες συσκευασίες προϊόντων. Το μποϊκοτάζ θα διαρκέσει από τις 13 έως τις 20 Φεβρουαρίου.
Αντιδράσεις κτηνοτρόφων Θεσσαλίας
Την έντονη δυσαρέσκεια της εκφράζει η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, καλώντας συγχρόνως τους καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια, αγανάκτηση, αλλά και την απορία όλων των κτηνοτρόφων για την ανακοίνωση του προέδρου του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ στο σύνολο των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων ανεξαρτήτου προελεύσεως, είτε εγχώριας παραγωγής δηλαδή είτε εισαγόμενα.
Δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί με αυτή την ενέργεια και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στρέφει το Ελληνικό καταναλωτικό κοινό απέναντι σε έναν παραγωγικό Ελληνικό κλάδο που εδώ και μια δεκαετία περίπου βάλλεται ασταμάτητα και έφτασε ακόμη και στο σημείο να μιλάμε για αφανισμό, τους κτηνοτρόφους.
Οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι δουλεύουν ασταμάτητα 365 ημέρες τον χρόνο κάτω από οιεσδήποτε κλιματολογικές συνθήκες(με ήλιο, με βροχή, με χιόνια, με ζέστη και με παγωνιά) ξεχνώντας Πάσχα, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κ.τ.λ.
Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το μποϊκοτάζ μιας και γίνεται και σε εγχώρια παραγωγή και βάζει στο στόχαστρο τον πρώτο κρίκο του πρωτογενή τομέα και της παραγωγικής διατροφικής αλυσίδας, τους κτηνοτρόφους.
Αναρωτιόμαστε ο κύριος αυτός ξέρει από τι γάλα φτιάχνεται η ΦΕΤΑ;
Αλήθεια που ήταν κρυμμένος ο ΙΝΚΑ όταν είχαμε τα κρούσματα νοθείας ΦΕΤΑΣ και τα μαθαίναμε από το εξωτερικό;
Που ήταν τότε να κάνει μποϊκοτάζ στις εταιρείες που έκαναν την νοθεία για παραπλάνηση του καταναλωτή;
Γιατί δεν διαμαρτυρήθηκε και δεν έκανε μποϊκοτάζ για ένα σωρό άλλα προϊόντα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη οι τιμές τους;
Γνωρίζει αυτός ο κύριος που καλεί τους Έλληνες να μην φάνε Ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα τι επιρροή έχει το επάγγελμα του κτηνοτρόφου στο ΑΕΠ της χώρας και στην ανεύρεση εργασίας του πληθυσμού;
Έχει ιδέα πόσα επαγγέλματα ενεργοποιεί ένας κτηνοτρόφος;
Γιατί δεν κάνει μποϊκοτάζ στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα που μας έρχονται από όλες τις γωνιές του πλανήτη; H δουλειά του δεν είναι η προστασία του Ελληνικού καταναλωτικού κοινού;
Που είναι τόσο καιρό που τα πάντα έχουν αυξηθεί και θυμήθηκε τώρα προεκλογικά να κάνει μποϊκοτάζ ΜΟΝΟ στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα και γιατί όχι σε μια σειρά πολλών προϊόντων;
Αναρωτιόμαστε μήπως κρύβεται και κάτι άλλο πίσω από ένα απλό μποϊκοτάζ και επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα και η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σχεδόν δύο μήνες πριν τις εκλογές; Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους.
Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας καλεί όλους τους Έλληνες καταναλωτές να μην υπακούσουν στο κάλεσμα αυτού του κυρίου και να συνεχίζουν να αγοράζουν Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα γιατί έτσι βάζουν στο τραπέζι τους ποιοτικά προϊόντα και γιατί ενισχύουν το Ελληνικό κράτος και τους Έλληνες κτηνοτρόφους, οι οποίοι αν εκλείψουν θα χορτάσουν σκονόγαλο και προϊόντα με κατώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
Υπομονή συνέλληνες και θα το περάσουμε και αυτό….κι εμείς είμαστε καταναλωτές και υποφέρουμε από την ακρίβεια».
ΕΦΧΕ: Το μποϊκοτάζ στρέφεται εναντίον του παραγωγού
Αντιδράσεις υπάρχουν όμως και από τους αγελαδοτρόφους της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (Ε.Φ.Χ.Ε.), που σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:
«Με έκπληξη είδαμε, στις (10/2/2023), τον υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη να λέει ότι οι κτηνοτρόφοι απολαμβάνουν την καλύτερη τιμή για το προϊόν τους εδώ και 25 χρόνια, αναγνωρίζοντας για τους τύπους ότι μία μικρή αύξηση συμβαίνει διότι έχει ανέβει το κόστος παραγωγής. Και βέβαια και τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ), Γιώργο Λεχουρίτη, ο οποίος αναγνώρισε ότι οι παραγωγοί δεν παίρνουν τιμή για το προϊόν αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι ακριβό. Ας γνωρίζει όμως κι ο κ. Λεχουρίτης ότι οποιοδήποτε μποϊκοτάζ στρέφεται τελικά εναντίον του παραγωγού. Μιλώντας για το πόσο υπέροχο είναι το καλάθι του νοικοκυριού αγνόησε ο κ. Γεωργιάδης προφανώς ότι τα κόστη δεν ανέβηκαν απλά αλλά κατέστησαν μη βιώσιμη την κτηνοτροφία. Δεν σφάχτηκαν κοπάδια, για τον φόβο των Ιουδαίων. Σφάχτηκαν γιατί τα προβλήματα στην κτηνοτροφία είναι πολλά κι η κυβέρνηση με φωτεινές εξαιρέσεις ελάχιστα έχει σκύψει για ν΄ ασχοληθεί μαζί τους.
Για τον λόγο αυτό είχαμε τις προηγούμενες ημέρες συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά και μ΄ εκπροσώπους άλλων κομμάτων. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το κόστος μόνο του ηλεκτρισμού έχει ανέβει ακόμη και άνω του 300%. Οι ζωοτροφές έχουν διπλασιαστεί και η τιμή πλέον μειώνεται δραματικά για τον παραγωγό από ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες σε σημείο να καθίσταται ελληνικές, υπερσύγχρονες μονάδες, μη βιώσιμες.
Τα σούπερ μάρκετ την ίδια στιγμή, που μειώνουν υποτίθεται τιμές αλλάζουν στην κυριολεξία τα φώτα στον Έλληνα παραγωγό γάλακτος. Πιέζουν τις γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες με τη σειρά τους, στρέφονται σ’ εμάς. Έτσι, ενώ τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν ζημιά, γιατί επιστρέφουν το προϊόν, που έχει λήξει στις γαλακτοβιομηχανίες, πληττόμαστε άμεσα εμείς με τη λογική του ντόμινο.
Προφανώς ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά για να καθορίσει τιμές. Θα μπορούσε όμως ν΄ ασχοληθεί με το θέμα της παραπλάνησης καταναλωτή, που συμβαίνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπου ανά πάσα στιγμή διάφορα ροφήματα που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ελληνικό αγελαδινό γάλα σε θρεπτική αξία μπαίνουν στο ίδιο ράφι. Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα τοπωνύμια, τα οποία δεν έχουν σχέση πραγματική αλλά αποτελούν παραπλάνηση των καταναλωτών, όταν ενώ έχουν ελληνική ονομασία δεν απορροφούν ούτε το 5% του ελληνικού γάλακτος.
Περιμένουμε απ΄τον υπουργό Ανάπτυξης να σκύψει στα προβλήματα της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, αφού, όπως λέει, νοιάζεται για την Ελλάδα και προφανώς και για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται εδώ. Κι αντί να τρέχει συνέχεια στα τηλεπαράθυρα, ας ασχοληθεί επιτέλους με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για προϊόντα δήθεν ελληνικά, που κάνουν μπαμ από μακριά ότι είναι προϊόν νοθείας ή παραπλάνησης καταναλωτή.
Όσον αφορά στο ΙΝ.ΚΑ. η απόφασή του να στραφεί ενάντια στην ελληνική κτηνοτροφία καλώντας τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν μας εκπλήσσει, διότι πριν φτάσει στο μποϊκοτάζ υπήρχαν τεράστια ζητήματα, που θα έπρεπε να παρέμβει υπέρ του Έλληνα καταναλωτή και φυσικά και του Έλληνα παραγωγού και δεν το έκανε. Ενδεικτικά όσον αφορά στον κλάδο μας θα αναφέρουμε:
- Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82), ελληνικό γιαούρτι, από γάλα – συμπύκνωμα – σκόνες.
- Τοπωνύμια που παραπλανούν τον καταναλωτή.
- Γάλα υψηλής παστερίωσης, που παρουσιάζεται σαν πιο ασφαλές από το φρέσκο ενώ στην ουσία είναι κονσέρβα.
- Τοποθετήσεις προϊόντων στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, που προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή ως προς τη διατροφική τους αξία και προέλευση των πρώτων υλών.
- Αντί για παρεμβάσεις σe όλα αυτά τα ζητήματα το ΙΝΚΑ καλεί τον κόσμο να μποϊκοτάρει ουσιαστικά την ελληνική κτηνοτροφία δηλαδή να την εξοντώσει. Φόνος εξ αμελείας ή εκ προθέσεως; Δυστυχώς, τείνουμε να πιστέψουμε το δεύτερο».
ΠΟΓΕΔΥ: Κάτω τα χέρια από την ελληνική κτηνοτροφία
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την ΠΟΓΕΔΥ που σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:
«Με μια αιφνιδιαστική και ανεξήγητα απαράδεκτη ανακοίνωση η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας (ΙΝΚΑ) κηρύσσει τον «ανένδοτο αγώνα» ενάντια στην ακρίβεια που σαρώνει την αγορά τροφίμων ζητώντας από τους καταναλωτές να μην αγοράζουν για μια εβδομάδα τα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ΙΝΚΑ προφανώς είτε έχει πλήρη άγνοια ότι από την κίνηση αυτή πλήττεται τελικά η πραγματική ελληνική κτηνοτροφία και ο Έλληνας κτηνοτρόφος είτε – αδυνατώντας να το πιστέψουμε – τελεί υπό την επήρεια συμφερόντων που εδώ και καιρό πασχίζουν να μειώσουν την αξιοπρεπή τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ώστε να ανταπεξέλθουν στο δυσβάσταχτα αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Εάν το ΙΝΚΑ θέλει πραγματικά να προστατεύσει τον Έλληνα καταναλωτή δεν έχει παρά να ανακοινώσει όλες εκείνες τις γνωστές πρακτικές (και ενδεχομένως να μποϋκοτάρει τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που τις ακολουθούν) που συνιστούν όχι μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό με τις υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων αλλά παραπλανούν τον καταναλωτή και δυσφημίζουν την ποιότητα των αυθεντικών ελληνικών προϊόντων, όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Άλλως η ισοπεδωτική αντίληψη ότι «όλοι το ίδιο είναι» καταστρέφει ό,τι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο. Παροτρύνουμε το ΙΝΚΑ να αναδείξει την πραγματική αιτία του προβλήματος και να στηλιτεύσει την κυβερνητική αδιαφορία για την καταπολέμηση φαινομένων απάτης και παραπλάνησης του καταναλωτή, μέσα από την αποδυνάμωση και πολυδιάσπαση του Ελεγκτικού Μηχανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την συνακόλουθη απουσία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά και να ανακαλέσει άμεσα αυτή την ανακοίνωση η οποία βάλλει ευθέως εναντίον των Ελλήνων Κτηνοτρόφων κινδυνεύοντας να αποτελειώσει οικονομικά και τους τελευταίους από αυτούς που έχουν απομείνει, όπως πολύ ορθά επισημαίνει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου σε παρέμβασή του.
Μπορεί Υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων μεγαλόσχημων πρώην αλλά και νυν Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να θέλουν να μας πείσουν ότι η ακρίβεια δεν προέρχεται από την αισχροκέρδεια αλλά είναι εισαγόμενη επειδή δεν υπάρχουν ντόπια προϊόντα, όμως ουδέποτε ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνικής Κτηνοτροφίας και των εργαζομένων για την υποστήριξή των Γεωτεχνικών (με εξαίρεση ως προς τους εργαζομένους τον για άσχετο λόγο απομακρυνθέντα Σ. Λιβανό) παρά μόνο υποβαθμίζουν με τις πράξεις τους και την προφανή αδυναμία τους για παροχή ουσιαστικού έργου, το πιο σημαντικό Υπουργείο της χώρας σε Υπουργείο Αγροτικών Επιδοτήσεων και – εδώ και τρία χρόνια – Αποζημιώσεων ανάλογα με τις «υποδείξεις» από επαγγελματίες λομπίστες του κλάδου οι οποίοι κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥπΑΑΤ με κάθε κυβέρνηση και τυγχάνουν διακομματικής εύνοιας.
Η ΠΟΓΕΔΥ, αντιπροσωπεύοντας όλους τους Γεωτεχνικούς Επιστήμονες του Δημόσιου Τομέα, αντιλαμβάνεται πλήρως τον πολύτιμο ρόλο του Έλληνα Γεωργού και Κτηνοτρόφου στην Εθνική Οικονομία, στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας και τη διατήρηση του αγροτικού περιβάλλοντος, καλεί δε την πολιτική ηγεσία του 6ου ορόφου της Αχαρνών του ΥπΑΑΤ να ενεργήσει άμεσα ώστε επιτέλους να δοθούν λύσεις στα λιμνάζοντα θέματα της Κτηνοτροφίας και να την ενισχύσει με πρόσθετες δράσεις και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να κάνει την αναγκαία «υπέρβαση» και να συνομιλήσει ειλικρινά με τους Εκπροσώπους του κλάδου της Κτηνοτροφίας όπως πράττει με συγκεκριμένους λομπίστες αγροτοσυνδικαλιστές για την εδώ και τώρα πρόσθετη και ουσιαστική στήριξη της Κτηνοτροφίας από το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ. Για το τελευταίο καλό θα είναι να παραμεριστούν οι υπέρμετροι πανηγυρισμοί αυτών που επιδιώκουν τις δάφνες για την πολιτική ευθύνη ολοκλήρωσής του, καθώς η πραγματικότητα της δικαιολογημένης αγανάκτησης των Κτηνοτρόφων λόγω της αδυναμίας επίλυσης διαρθρωτικών προβλημάτων που θα έπρεπε να στοχεύει το Στρατηγικό αυτό Σχέδιο την υπερκεράζει!».
Θετικά είναι τα μηνύματα από το υπουργείο ΑΑΤ για τους αγρότες της Καβάλας.
Σε νεότερη συνάντηση που είχαν, την Πέμπτη (9/2), οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά, παρουσία του βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους αμπελοκαλλιεργητές και τους αμυγδαλοκαλλιεργητές, που δε μπόρεσαν να διαθέσουν τις παραγωγές τους, όπως επίσης και για τις δενδροκαλλιέργειες που έχουν καταστραφεί.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι λόγω μειωμένης ζήτησης μεγάλες ποσότητες επιτραπέζιων σταφυλιών έμειναν απούλητες. Για τα αμύγδαλα οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν φέτος από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό (με κέλυφος) από 3 έως 3,40 ευρώ που είχαν τιμή πέρυσι.
Μέριμνα θα ληφθεί επίσης και για τα de minimis των ετών 2020 - 2021 που αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές, καθώς και για το de minimis που αφορούν σπαραγγοπαραγωγούς και μηλοκαλλιεργητές δήλωσε ο υπουργός.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τις υποσχέσεις που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στους αγρότες της Καβάλας.
Το Σάββατο (11/2) θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσης των αγροτών για να πάρουμε τις αποφάσεις μας».
Θετικό είναι και για τους μικρομεσαίους αγρότες ότι τα μισθωτήρια αγροτεμαχίων, που αφορούν εκτάσεις ανά αγροτεμάχιο πάνω από 40 στρέμματα ή με αντικείμενο μισθίου από 960 ευρώ και πάνω, θα είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονικά για το ΟΣΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι μένουν εκτός οι μικρές εκτάσεις καλλιέργειας.
Από την πλευρά του ο βουλευτής Καβάλας κ. Πασχαλίδης τονίζει ότι κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ολική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, που προκάλεσαν οι εντονότατες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις του περασμένου καλοκαιριού και τονίστηκε η ανάγκη για άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.
Επίσης, συζητήθηκε το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη μη απορρόφηση των σταφυλιών και των αμυγδάλων από τις ξένες αγορές, λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.
Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της καταστροφής των δενδροκαλλιεργειών ελαιόδενδρων, αμπελιών και αμυγδαλιών, ενώ εθίγη και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια.
Ο Υπουργός ήταν ενήμερος επί όλων των θεμάτων και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι αποζημιώσεις για τα χωριά που δεν ήταν έτοιμα τα πορίσματα.
Επίσης ανέφερε ότι λύση θα δοθεί και για το ζήτημα που έχει προκύψει με τα ηλεκτρονικά συμβόλαια, ωστόσο ο Υπουργός προέτρεψε τους αγρότες να απευθύνονται στους λογιστές τους.
Με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευ. Σημανδράκου.
Η απόφαση προβλέπει «Παράταση της ημερομηνίας παράδοσης ξηρής σταφίδας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2022»
α) την παράταση της ημερομηνίας παράδοσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1.2 του άρθρου 4 της υπ’αριθ. 1571/62616/ 2017 Υ.Α της ξηρής σταφίδας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις απαρέγκλιτα έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023.
β) την καταχώρηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις των συνολικών ποσοτήτων για κάθε γεωργό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα καθώς και την μεταφόρτωση σε ψηφιακή μορφή των δελτίων ποσοτικής παραλαβής/τιμολόγιων ανά παραγωγό απαρέγκλιτα έως τις 6 Μαρτίου 2023.
Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη απόφαση παράτασης όριζε ως ημερομηνίες παράδοσης την 11η Φεβρουαρίου και 28 Φεβρουαρίου αντίστοιχα.
Δείτε εδώ τη νέα απόφαση
Τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τις διατάξεις της οποίας ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και μεταξύ άλλων ψηφίστηκαν τα εξής:
1. Δύνανται, οι αποζημιώσεις των Αξιολογητών και των Μελών Συλλογικών Οοργάνων που συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης, ελέγχου, παρακολούθησης και παραλαβής των αιτήσεων στήριξης και των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022 και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027, να ανέρχονται μέχρι του ποσού των 2.400 ευρώ (από 1.200 ευρώ) μηνιαία και όχι πέραν των 3.500 ευρώ (από 2.400 ευρώ) ετησίως, κατά παρέκκλιση του αρ. 21 του ν. 4354/2015.
2. Λογίζονται νόμιμες, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης, οι αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης που εκδόθηκαν από τον Υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ή τον νόμιμο αναπληρωτή του και αφορούν σε δαπάνες του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας των οικονομικών ετών 2019, 2020, 2021 και 2022.
«Οι δύο ανωτέρω Νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις αποζημιώσεις των Γεωτεχνικών αν και υπολείπονται της πρότασης της ΠΟΓΕΔΥ είναι μία αρχή για να αναγνωριστεί επιτέλους η συμβολή των Γεωτεχνικών στην αποκλειστική ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.
Λύση στο πρόβλημα της κορινθιακής σταφίδας και τις χαμηλές τιμές παραγωγού ζητούν με κοινή τους παρέμβαση τέσσερεις βουλευτές της ΝΔ, προτείνοντας την συμπερίληψη του προϊόντος στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας της χώρας μας προς τη Τουρκία και τη Συρία, οι οποίες δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού των 7,8 ρίχτερ, αλλά και την Ουκρανία που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της ρωσικής εισβολής.
Όπως σημειώνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, Αχαΐας κ. Ιάσονας Φωτήλας και Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας η αγορά της κορινθιακής σταφίδας βρίσκεται σε συνθήκες «γενικευμένης απορρύθμισης» εξαιτίας των αδιάθετων αποθεμάτων που έχουν συσσωρευτεί από σοδειές προηγούμενων ετών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο κατάρρευση των τιμών του παραγωγού. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα κυρίως λόγω των περιορισμών της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που οδήγησαν σε πολύ χαμηλή ζήτηση για το προϊόν για παρατεταμένο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των καλών παραγωγικά ετών που ακολούθησαν, γεγονός που εκτόξευσε ακόμα περισσότερο την προσφορά.
Οι βουλευτές επίσης αναφέρονται στις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν τους προηγούμενους μήνες για να λυθεί το πρόβλημα, πραγματοποιώντας ειδική αναφορά στην επίτευξη αρχικής συμφωνίας στα τέλη του 2021 μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της πλειοψηφίας των παραγωγών, συνεταιριστών και μεταποιητών του κλάδου, ώστε να υλοποιηθεί πρόγραμμα απορρόφησης των αποθεμάτων. Ωστόσο όπως σημειώνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές, «η συμφωνία αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε με αποτελεσματικό τρόπο» ο οποίος να οδηγεί σε ουσιαστική και οριστική λύση του προβλήματος.
Κατά τους τέσσερεις βουλευτές, η απορρόφηση των αποθεμάτων αποτελεί μονόδρομο και «καταλυτικό σημείο» για την επιστροφή της αγοράς σε συνθήκες ομαλότητας και προτείνουν οι αδιάθετες ποσότητες να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς του λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, καθώς και της Ουκρανίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή του περασμένου Φεβρουαρίου. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, η χώρα μας θα μπορούσε αφενός «να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη» στους λαούς αυτούς, αφετέρου «να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα» της αγοράς κορινθιακής σταφίδας, ώστε αυτό να πάψει να μετακυλύεται από χρονιά σε χρονιά, επιβαρύνοντας διαρκώς τους Έλληνες παραγωγούς.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, «εδώ και δύο χρόνια συνεχώς πέφτει η τιμή παραγωγού της κορινθιακής σταφίδας. Αυτό οφείλεται στο απόθεμα των περίπου 5.000 τόνων που «μεταφέρεται» από τον ένα έτος στο επόμενο και δεν μπορεί να λειτουργήσει η αγορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού από τα 2 ευρώ το κιλό να πέσει σήμερα κάτω από 70 λεπτά το κιλό. Έδωσαν ένα de minimis αλλά δεν έλυσε ούτε το πρόβλημα της αγοράς ούτε το πρόβλημα των σταφιδοπαραγωγών γιατί ήταν μικρό το ποσό. Τα αποθέματα σταφίδας έχουν ελεγχθεί από το ΥπΑΑΤ και είναι καλής ποιότητας και για ανθρώπινη κατανάλωση. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση των βουλευτών της ΝΔ και ελπίζουμε να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση».
Επιστολές στους αρμόδιους από την Οργάνωση Αμπελουργών Κρήτης (ΟΑΕΚ), αλλά και την ΚΣΟΣ.
Πράξη έκανε όσα είχε προαναγγείλει προ ημερών μιλώντας στον ΑγροΤύπο (δείτε εδώ), ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος θέτει πλέον και επίσημα ζήτημα ενισχύσεων de minimis στα σταφύλια.
Στην Κρήτη σήμερα καλλιεργούνται 55.000 στρέμματα αμπελιών, προκειμένου να παραχθεί σταφίδα Σουλτανίνα, 50.000 στρέμματα με οινάμπελα και 20.000 στρέμματα που καλλιεργούνται για επιτραπέζιο νωπό σταφύλι, επισημαίνει σε επιστολή της προς το γραφείο πρωθυπουργού, αλλά και τους υπόλοιπους αρμόδιους, η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ).
Η επιστολή κάνει λόγο για ειδικές συνθήκες που καθιστούν επιβεβλημένη τη στήριξη των αμπελουργών Κρήτης, όπως εξήγησε και σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιερωνυμάκης. Όπως τονίζεται, επίσης, στην επιστολή, οι αμπελουργοί του νησιού πασχίζουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν υπό το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, με δεδομένα που δυσχεραίνουν την κατάσταση, όπως είναι ο μικρός κλήρος, οι ορεινές περιοχές αλλά και τα επικλινή εδάφη.
Παρέμβαση και από την ΚΣΟΣ
Επίσημο αίτημα κατέθεσε εν τω μεταξύ και η ΚΣΟΣ ΑΕΣ Α.Ε, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ζητώντας de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Και αυτή η επιστολή εστάλη μεταξύ άλλων στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά.
«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι θέλουν να τελειώσουν με την καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας κ. Κώστας Αποστολόπουλος.
Και προσθέτει: «Εδώ και δύο χρόνια αρνούνται να στηρίξουν τους σταφιδοπαραγωγούς, μια ελληνική υπερτροφή χάνεται, πολλά στρέμματα με αμπέλια ξεριζώνοται και χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση.
Αυτή την περίοδο δεν γίνονται εμπορικές πράξεις. Δεν γνωρίζουμε όμως τι θα ισχύσει φέτος με την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης γιατί δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση για τις εφαρμοστικές. Μπορεί να τιμολογηθούν κάποια στιγμή οι σταφίδες με τιμές παραγωγού από 50 έως 70 λεπτά το κιλό, που είναι όμως απαξιωτικές για τον παραγωγό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια.
Καλούμε τους σταφιδοπαραγωγούς της Μεσσηνίας να βγουν στα μπλόκα με τα τρακτέρ τους να πιστέψουν στη δύναμή τους και να αγωνιστούν. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την καταστροφή της κορινθιακής σταφίδας. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε τρακτέρ στο Χανδρινό και καλούμε τους αγρότες να δυναμώσουν τον αγώνα μας για να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση ώστε να αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας.
Αγωνιζόμαστε για:
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους (π.χ. κορινθιακή σταφίδα)
- Να γίνει άμεσα καταγραφή της ζημιάς από τον δάκο και γλοιοσπόριο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
- Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια
- Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών από το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις».
Πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά οχήματα, την Τετάρτη (8/2/2023), οι αγρότες του Παγγαίου στην πόλη της Καβάλας, έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.
Το προεδρείο του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου είχε συναντήσεις στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο.
Οι συναντήσεις έγιναν παρουσία του Βουλευτή Καβάλας και Θάσου κ. Γιάννη Πασχαλίδη και του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη.
Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στις συναντήσεις δεν πήραμε θετικές απαντήσεις για αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Το 20% είναι η παρακράτηση που κάνει ο ΕΛΓΑ κατά την πληρωμή των αποζημιώσεων. Στις μεγάλες ζημιές που είχαμε από την χαλαζόπτωση το 2022 ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ είχε δηλώσει ότι δεν θα γινόταν η συγκεκριμένη παρακράτηση. Όμως όταν ξεκίνησε η πληρωμή των αποζημιώσεων είδαμε ότι τελικά ο Οργανισμός παρακρατούσε τα χρήματα. Στη συνάντηση που κάναμε ο κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος μας ανέφερε ότι θα κατατεθεί σχετική τροπολογία για επιστροφή της παρακράτησης μέσα στο μήνα και μέχρι τον Μάρτιο θα γίνει η πληρωμή του 20%.
Στη συνάντηση με τον κ. Βεσυρόπουλο ζητήσαμε λόγω της έλλειψης οικονομικής ρευστότητας που έχουν οι παραγωγοί που έπαθαν ζημιές να πάνε πίσω οι οφειλές που έχουν οι αγρότες σε εφορία και ΕΦΚΑ αλλά δεν δέχτηκε ο Υφυπουργός.
Στην συνάντηση με τον κ. Τριαντόπουλο, που είναι Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, μας ενημέρωσε ότι για τις ενισχύσεις de minimis στα επιτραπέζια σταφύλια, του 2020 και 2021, αρχικά ο προϋπολογισμός που ανακοινώθηκε ήταν 3,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει 170 ευρώ το στρέμμα. Όμως τελικά ο προϋπολογισμός μειώνεται στα 2,5 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι η ενίσχυση θα μειωθεί στα 90 ευρώ το στρέμμα. Επίσης στον κ. Τριαντόπουλο θέσαμε και το αίτημα που έχουμε φέτος για αποζημίωση των αδιάθετων σταφυλιών λόγω του πολέμου της Ουκρανίας».
Θα υπάρξουν ενισχύσεις μέσα από το de minimis εντός του Φεβρουαρίου για τα αχλάδια και τα σταφύλια, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες και αν υπάρξει δημισιονομικός χώρος θα δοθούν και για άλλα προϊόντα ανέφερε την Κυριακή, στην ομιλία του στη συνεστίαση της τοπικής ΔΗΜΤΟ Τυρνάβου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, λίγο πριν την κρίσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους της πανελλαδικής των μπλόκων στο δημαρχείο της πόλης.
Στη συνέχεια ο υπουργός είχε σύσκεψη στο δημαρχείο Τυρνάβου με εκπροσώπους αγροτών της πανελλαδικής των μπλόκων.
Αμέσως μετά την συνάντηση που είχε ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του Δήμου Τυρνάβου και άλλων αγροτικών συλλόγων της Ελλάδας, δήλωσε:
«Με την ευκαιρία της προγραμματισμένης επίσκεψης μου στον Τύρναβο και της ομιλίας μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Τυρνάβου ανταποκρίθηκα στο αίτημα των αγροτών της περιοχής και όχι μόνο, εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα, να βρεθώ μαζί τους για να συζητήσουμε ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.
Έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε περισσότερο από δύο ώρες και ανανεώσαμε το ραντεβού για να δούμε ειδικότερα τα θέματα του πρωτογενή τομέα, τα θέματα του κόστους παραγωγής και ότι άλλα ζητήματα, υπάρχουνε στην Αθήνα το επόμενο διάστημα και με την παρουσία αν χρειαστεί και άλλων συναρμόδιων υπουργών.
Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο έγινε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση καταλαβαίνουνε την προσπάθεια που γίνεται, καταλαβαίνουμε και εμείς τις δυσκολίες που υπάρχουνε προσπαθούμε να λύσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα ζητήματα χωρίς να επιδιώξουμε να κοροϊδέψουμε κανέναν, απλά αξιολογώντας, τεκμηριώνοντας και βλέποντας και ιεραρχώντας τις ανάγκες που υπάρχουνε και τα ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει τελευταία.
Είπα κάποια πράγματα στην ομιλία μου στην εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο Τυρνάβου και τα επανέλαβα και εδώ. Εμείς ανά καλλιέργεια προσπαθούμε να δούμε ποιες καλλιέργειες και από τις ζημιές που έχουν υποστεί συνολικά με όλες τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ουσιαστικά κατέστησαν ζημιογόνες για τον παραγωγό. Εκεί έχουμε να εξετάσουμε το επόμενο διάστημα και τα ζητήματα με τα αχλάδια και τα σταφύλια τα οποία έχουνε τεθεί. Αλλά σας είπα όλα αξιολογούνται, όλα τεκμηριώνονται, μια πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων που έχει τεκμηριωθεί έχει ήδη ανακοινωθεί έχει πάρει το δρόμο της, βλέπουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε και με άλλες καλλιέργειες που πραγματικά έχουν μεγάλες ζημιές».
Λύθηκε το πρόβλημα με τα λάθη που οδήγησαν σε λανθασμένες αποζημιώσεις των επιτραπέζιων σταφυλιών από τον ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, στις 20 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται να πληρωθούν τα σωστά ποσά αποζημιώσεων για το 2022 οι αμπελουργοί της Κρήτης. Προσοχή όμως για να πληρωθούν αποζημιώσεις οι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν πληρώσει τις εισφορές τους στον ασφαλιστικό Οργανισμό.
Ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η ηγεσία του ΕΛΓΑ παραδέχτηκε το λάθος που είχε κάνει στις αποζημιώσεις είναι και οικονομικό αλλά και ηθικό. Κάποιοι στα κεντρικά στην Αθήνα έκαναν λάθος στις ποιότητες των επιτραπέζιων σταφυλιών. Υπάρχει η Α και Β ποιότητα, που όμως έχουν διαφορετικές τιμές παραγωγού. Οι αποζημιώσεις δίνονται μέσα από το μέσο όρο τιμών 5ετίας. Όσοι έχουν πληρώσεις τις εισφορές στον Οργανισμό θα πάρουν τις σωστές αποζημιώσεις. Για τα 7 λεπτά (55 λεπτά για σταφύλια Α κατηγορία συν 7 λεπτά που βγαίνει από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας) θα μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός. Η πληρωμή θα αφορά το 100% της αποζημίωσης».
Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:
«Ο συμψηφισμός των οφειλών της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς με αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειες τους στον ΕΛΓΑ, δεν υιοθετείται από τον Οργανισμό.
Δεν το επιτρέπει άλλωστε η ισχύουσα νομοθεσία και η λογική λειτουργίας του Ασφαλιστικού Συστήματος.
Η περίπτωση της παρακράτησης της υπερβάλλουσας Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από το ποσό των δικαιούμενων αποζημιώσεων των παραγωγών αμπελοκαλλιεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, προκύπτει μετά τον ορθό υπολογισμό, από τον ΕΛΓΑ, της ασφαλιζόμενης αξίας των επιτραπέζιων σταφυλιών Α΄κατηγορίας, στην Δ.Κ.Ε έτους 2022.
Κατόπιν αυτού, ουδείς κανόνας δημιουργείται και ουδεμία άλλη ανάλογη περίπτωση δικαιολογείται».
Στο μεταξύ η Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης (ΟΑΕΚ) ζητά την ενίσχυση των σταφιδάμπελων. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «έχουμε καταθέση επίσημο αίτημα για ενίσχυση των σταφιδάμπελων της Κρήτης και η ΚΕΟΣΟΕ την στήριξη των οινοστάφυλων όλης της χώρας».
Ετοιμάζεται παρέμβαση από την Οργάνωση Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, αλλά και από άλλους φορείς.
Ζήτημα ενισχύσεων de minimis σε όλες τις κατηγορίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στο νησί ετοιμάζεται να εγείρει η Κρήτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου.
Μια... πρόγευση από το αίτημα πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την σύσκεψη στον Αποκεντρωμένη Κρήτης, την Τετάρτη, καθώς υπήρξε αναφορά από παρευρισκόμενους αγρότες.
Όπως βέβαια δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κάτω Ασιτών και αντιπρόεδρος του ΣΑΣΟΕ κ. Μιχάλης Καμπιτάκης, «είμαστε έτοιμοι και σε επαφή με την Οργάνωση των Αμπελουργών ώστε να σταλεί και επίσημα αίτημα για ενισχύσεις de minimis σε όλες τις κατηγορίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στην Κρήτη προς το ΥπΑΑΤ. Ειδικά στα επιτραπέζια συμβατικά απαιτείται άμεσα ενίσχυση αφού υπήρξε μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς και δεν έτρεξαν οι εξαγωγές. Και τα σταφιδάμπελα πρέπει να ενισχυθούν και όλα τα επιτραπέζια. Μόνο τα πρώιμα πήγαν λίγο καλά με τιμές στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό, αλλά μετέπειτα οι τιμές έπεσαν στα 60 και 65 λεπτά, καθώς δεν πήγε καλά το εμπόριο».
Αλλά και ο πρόεδρος της ΟΑΕΚ κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης επιβεβαιώνει τα περί αιτήματος για τα σταφιδάμπελα που θα απαιτήσουν για την Κρήτη, ένα ποσό της τάξης του 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Ο ίδιος υπενθυμίζει πως σχετικό αίτημα για τα σταφύλια και συγκεκριμένα για 13 εκατ. ευρώ κάνει και η ΚΕΟΣΟΕ.
Την αύξηση στην τυπική απόδοση της επιτραπέζιας ελιάς στα πλαίσια της πρόσκλησης της Υποδράσης 4.1.5 - Σχέδια Βελτίωσης ζητά το ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, το πρόβλημα αφορά όλη την χώρα. Στη νέα προκύρηξη που βρίσκεται σε διαβούλευση έχουμε μείωση της τυπικής απόδοσης σε σχέση με την προηγούμενη.
Στα μέσα Δεκεμβρίου τέθηκε σε διαβούλευση το σχέδιο Υ.Α. για την Υποδράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης) του ΠΑΑ 2017-2020 - μεταβατική περίοδος 2020-2022, ενόψει της έκδοσης και της επικείμενης πρόσκλησης.
Με λύπη διαπιστώνουμε ότι για μία ακόμη φορά αδικείται καταφανώς η καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, όπου η Τυπική Απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας αντί να αυξηθεί σε σχέση με την προηγούμενη πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης όπου και τότε εμφανώς αδικούνταν, μειώνεται ακόμα περαιτέρω.
Από 2.953 €/Ha που αφορούσε όλη τη χώρα τώρα μειώνεται στις 2.736,21 €/Ha για την Ηπειρωτική χώρα και αυξάνεται στις 3.136,74 € στην Κρήτη και στα νησιά του Β. και Ν. Αιγαίου γεγονός εντελώς παράλογο.
Στην Περιφέρεια ΑΜΘ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση η Επιτραπέζια Ελιά Ποικιλίας Χαλκιδικής, όπως και στο νησί της Θάσου η «Θρουμποελιά Θάσου» ως προϊόν ΠΓΕ. Πρόκειται για προϊόντα ως επί το πλείστον εξαγωγικού χαρακτήρα, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τους καλλιεργητές τους που δικαιολογούν υψηλότερη τυπική απόδοση. Σε αντιδιαστολή ως παράδειγμα αναφέρεται η τυπική της απόδοση της Κρητικής ελιάς δικαιολογείται να είναι πιο χαμηλή εξαιτίας του γεγονότος ότι πρόκειται για κυρίως για ελιά ελαιοποίησης και όχι για επιτραπέζια. Επίσης, το στρεμματικό κόστος που αφορά την καλλιέργεια της ελιάς στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα υψηλό διότι το προϊόν που παράγεται είναι υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών γεγονός που το καθιστά στη συντριπτική του πλειοψηφία εξαγώγιμο.
Τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ποικιλιών (Χαλκιδικής και Θάσου) απέχουν κατά πολύ από την Τυπική Απόδοση που αναγράφεται στους πίνακες Τυπικής Απόδοσης που έχει εκδώσει η Διαχειριστική Αρχή. Παρακάτω σας δίνεται μία λεπτομερής οικονομική ανάλυση της καλλιέργειας των 2 παραπάνω ποικιλιών ώστε να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας που υφίστανται οι καλλιέργειες αυτές αφού για να φτάσουν την Τυπική Απόδοση των 12.000 € που απαιτείται για την υποβολή πρότασης θα πρέπει να καλλιεργούν τουλάχιστον 44 στρ. με αυτές τις Επιτραπέζιες Ελιές.
Οικονομικά Δεδομένα Επιτραπέζιας Ελιάς ποικιλίας Χαλκιδικής
Έξοδα
Λίπανση: 150 €/στρ
Φυτοπροστασία: 200 €/στρ
Εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής: 250 €/στρ
Ενεργειακό κόστος κλπ - Άρδευση: 100 €/στρ
Ενοίκιο: 0,75 €/στρ
Σύνολο Εξόδων: 775 €/στρ
Έσοδα
Παραγωγή: 60 κιλά /δένδρο με μ.ο. δένδρων /στρ τα 25, άρα 1.500 κιλά /στρ
Μέση τιμή πώλησης τελευταίας 3ετίας: 1,20 €/κιλό
Συνολικά έσοδα: 1.800 € /στρ
Καθαρό κέρδος προ φόρων: 1.025 €/στρ ή 10.250 €/Ha
Τα παραπάνω στοιχεία έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα δεδομένα τιμών και παραγωγής των τελευταίων 3 ετών. Αντίστοιχα ισχύουν και για την Επιτραπέζια Ελιά ποικιλίας «Θρουμπολιά Θάσου».
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, με βάση τα παραπάνω, ότι η Τυπική Απόδοση που αναφέρεται στους πίνακες αδικεί κατάφορα την καλλιέργεια της Επιτραπέζιας Ελιάς, στερεί δε το δικαίωμα της ένταξης της στα επερχόμενα σχέδια βελτίωσης, από τους καλλιεργητές της, αφού ένας καλλιεργητής των 45 περίπου στρεμμάτων, με βάση την Τυπική Απόδοση, θεωρείται ένας πολύ μικρός παραγωγός, ενώ στην πραγματικότητα διατηρεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη εκμετάλλευση.
Με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε τη διόρθωση της Τυπικής Απόδοσης των παραπάνω καλλιεργούμενων ποικιλιών Επιτραπέζιας Ελιάς στην πραγματική τους οικονομική διάσταση.
Οι οινοπαραγωγοί της Αττικής ξεκινούν τη διαδικασία για κατάθεση φακέλου για χαρακτηρισμό ζώνη ΠΟΠ Αττικής. Θυμίζουμε ότι η γηγενή ποικιλία Σαββατιανό είναι ο πρωταγωνιστής των Αττικών αμπελώνων.
Ο κ. Ανδρέας Γκίκας, οινοποιός και πρόεδρος στην Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA), δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε με χρηματοδότηση των μελών μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία φακέλου για ζώνη ΠΟΠ Αττικής το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσουμε στην ΕΕ.
Η Ένωση Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑA) ιδρύθηκε το 1999 για να προωθήσει τα προϊόντα του μεγαλύτερου και αρχαιότερου αμπελώνα της Ελλάδας. Ξεκίνησε με 12 μέλη και σήμερα αριθμεί 34 ενεργούς οινοπαραγωγούς.
Ήδη έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τη τοπική ΔΑΟΚ και τον φάκελο θα αναλάβει ο κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, που είναι σύμβουλος στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Θα προχωρήσουμε με σωστά βήματα γιατί δεν θέλουμε να υπάρξουν πυροτεχνήματα.
Επίσης το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) θα κάνει αναλύσεις για τα χαρακτηριστικά του Αττικού Αμπελώνα και της ποικιλίας Σαββατιανού. Θα εξεταστεί αν η ζώνη θα περιλαμβάνει όλη την Αττική ή τον αμπελώνα της Ανατολικής Αττικής.
Θέλω να σας επισημάνω ότι η Αττική διαθέτει ιστορικά στοιχεία που είναι αναγκαία για να δημιουργηθεί το ΠΟΠ. Η τυποποίηση του κρασιού από τους αμπελώνες της ξεκίνησε από το 1912 στον συνεταιρισμό ΜΑΡΚΟ. Σήμερα έχουμε συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά και ιδιώτες οινοποιούς που κάνουν εμφιάλωση του οίνου που προέρχεται από την ποικιλία Σαββατιανό.
Για να δημιουργηθεί μια ζώνη ΠΟΠ θα πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των συνεταρισμών της περιοχής με τους οινοποιούς. Γνωρίζουμε ότι οι συνεταιρισμοί έχουν οικονομικά προβλήματα.
Ένας οίνος ΠΟΠ πρέπει να:
α. προέρχεται από αμπελουργική ζώνη νομοθετικά οριοθετημένη
β. παράγεται από μία ή περισσότερες ποικιλίες οιναμπέλου
γ. παρασκευάζεται με βάση την παραδοσιακή οινολογική τεχνική της περιοχής
Είναι σίγουρο ότι το ΠΟΠ θα βοηθήσει το κρασί Αττικής να ελέγχεται αλλά και να αποκτήσει μια ταυτότητα.
Το μεγάλο πρόβλημα στον Αττικό Αμπελώνα είναι ότι έρχονται κρασιά από επιτραπέζιες ποικιλίες που καλλιεργούνται σε άλλες περιοχές και πωλούνται σαν κρασιά της Αττικής. Μιλάμε για φτηνά κρασιά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού στο Σαββατιανό να κυμαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για πολύ χαμηλή τιμή που θα αναγκάσει τον αμπελουργό να εγκαταλείψει τον αμπελώνα του.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι το κρασί με το brand Αττική να αποκτήσει προστιθέμενη αξία ώστε να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του σταφυλιού.
Πρέπει να σας τονίσω ότι το κόστος καλλιέργειας στην Αττική είναι πολύ αυξημένο σε σχέση για παράδειγμα με τον αμπελώνα της Βοιωτίας - που και εκεί καλλιεργείται Σαββατιανό - και αυτό συμβαίνει γιατί εδώ έχουμε πολυτεμαχισμό του αγροτικού κλήρου.
Πάντως στην Αττική θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, αφού είμαστε τόσο κοντά στην Αθήνα. Όμως θα πρέπει να υπάρξουν σωστές νοοτροπίες και μετά να γίνουν οι κατάλληλες υποδομές. Ο οινοτουρισμός μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον για την κατανάλωση ενός οίνου ΠΟΠ.
Η ζήτηση για τις εξαγωγές κρασιών είναι αυξημένη και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ποικιλίες. Έχουμε ενταχθεί στο διετές πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών στις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα και Ιαπωνία. Επίσης η Περιφέρεια μας έχει χρηματοδοτήσει για συμμετοχή στην έκθεση ProWein 2023 της Γερμανίας.
Υπάρχουν δυνατότητες για την συγκεκριμένη ποικιλία. Η εμπειρία και η έρευνα έχει αποδείξει ότι το Σαββατιανό από αμπέλια με μικρή παραγωγή και τρύγο τη σωστή χρονικά στιγμή έχει τεράστιες δυνατότητες για την παραγωγή κρασιών με αρωματική ένταση και γευστικό πλούτο. Όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην Αττική η έλλειψη εργατών γης είναι μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Είτε θα πρέπει να βρεθούν εργάτες είτε θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εκμηχάνιση της συγκομιδής».
Έληξε η παράταση στο τέλος του 2022, μια παράταση που είχε δοθεί πέρσι από το ΥπΑΑΤ.
Την παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ), των αψίδων δηλαδή και των θαλάμων και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους ζητά από το ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Κώστας Καρύδης: «είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πριν ένα χρόνο. Δεν έχει δοθεί καμιά λύση στο θέμα της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τρακτέρ για εγκατάσταση προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής στους γεωργικούς ελκυστήρες. Καλούμε το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση να χορηγήσουν νέα παράταση για τοποθέτηση αψίδας ή θαλάμου και γιατί όχι να επιδοτήσουν αυτές τις προσθήκες, καθώς η κατάσταση με τα δυστυχήματα έχει ξεφύγει. Να πούμε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για τοποθέτηση αψίδας σε τέτοιου είδους τρακτέρ ή καμπίνας, οπότε όλα είναι στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τον απλό λόγο ότι έχουν παγώσει και οι μεταβιβάσεις αυτών των τρακτέρ».
Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:
Αίτημα της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. στο ΥπΑΑΤ για παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ) και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Μετά από συνεχή αιτήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα σας ζητούμε την παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και την εγκατάσταση των ειδικών προστατευτικών μπαρών-αψίδων –θαλάμων (κατά τύπο και κατά περίπτωση) στους γεωργικούς ελκυστήρες -τρακτέρ, που κατασκευάστηκαν και πήραν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν τις 22 Μαΐου 1998.
Με την παράταση, που ζητούμε, επιλύεται προσωρινά ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χώρα μας σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία και το οποίο θα είχε ως συνέπεια, αφενός την απαξίωση του καλλιεργητικού τους εξοπλισμού (τρακτέρ) και αφετέρου θα επιλύσει κάθε κίνδυνο στη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση ΔΓC47/23-4-1998 και στη συνέχεια με την 11337/Γ3Β/2365/2009, καθίσταται υποχρεωτική η ύπαρξη Δ.Π.Ε.Α. στους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες.
Ο σημαντικότερος λόγος που εξακολουθεί να δίνεται κάθε χρόνο η παράταση είναι ότι δεν υπάρχουν στην αγορά εγκεκριμένες Δ.Π.Ε.Α. (Διατάξεις προστασίας έναντι ανατροπής για τους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες) για όλους τους τύπους διαξονικών ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
Σημειώνουμε ότι για τον ορισμό του νέου χρόνου παράτασης και κατ΄ επέκταση των τερματισμό των συνεχιζόμενων έως τώρα παρατάσεων απαιτείται:
α. Η ολοκλήρωση της Απογραφής των διαξονικών ελκυστήρων
Σήμερα η απογραφή γίνεται στις Περιφέρειες αλλά δεν υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσοι και ποιοι τύποι ελκυστήρων κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
β. Η θεσμοθέτηση διαφορετικής διαδικασίας εθνικής έγκρισης τύπου των Δ.Π.Ε.Α.
Σήμερα η εθνική έγκριση τύπου (ισχύει μόνο για κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα) μιας Δ.Π.Ε.Α. ,απαιτεί ως δικαιολογητικό την έγκριση τύπου ΕΕ.
Καλούμε το Υπ.Α.Α.Τ. να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη πληροφορία και θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με:
- τη χρήση
- την έγκριση τύπου
- την επισκευή
- την τοποθέτηση
- τον τεχνικό έλεγχο
- τη μεταβίβαση και γενικά όλο τον κύκλο ζωής των αγροτικών μηχανημάτων.
Προτείνουμε την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης από το Υπ.Α.Α.Τ. στους κατ’ επάγγελμα Αγρότες και Κτηνοτρόφους άλλα και γενικότερα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάση του Μ.Α.Ε.Ε. και της Δήλωσης στο Ο.Σ.Δ.Ε. και οι οποίοι θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση Δ.Π.Ε.Α. στο Αγροτικό τους μηχάνημα (Τρακτέρ) μέσω είτε των αντιπροσωπειών πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, είτε μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργείων αγροτικών μηχανημάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
Με την συνεχιζόμενη απογραφή των αγροτικών μηχανημάτων και με την οριστική ρύθμιση της διαδικασίας και της τοποθέτησης Προστατευτικών στους Γεωργικούς Ελκυστήρες (Δ.Π.Ε.Α. = Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής):
Θα μειωθούν οι τραυματισμοί και τα θανατηφόρα ατυχήματα από την ανατροπή των διαξονικών ελκυστήρων που στοιχίζουν δεκάδες ζωές σε αγρότες και κτηνοτρόφους κάθε χρόνο.
Επιπλέον με την ολοκλήρωση της θα είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τα αγροτικά μηχανήματα σε όλη την Χώρα.
Σημειώνουμε επίσης πως θα πρέπει να γίνει και αναγκαία πρόβλεψη και προγραμματισμός από το Υπ.Α.Α.Τ. για την στελέχωση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το αναγκαίο μόνιμο Γεωτεχνικό Προσωπικό Τ.Ε. και Π.Ε. σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για αυτό σας ζητούμε να προχωρήσετε στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων μέσω διαδικασιών Α.Σ.Ε.Π.
Αθήνα, 12/01/2023
Την ένταξη της Κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ζητούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι μεμονωμένοι παραγωγοί από το ΥπΑΑΤ.
Ο κ. Μίλτος Σταυρόπουλος, γενικός διευθυντής στην Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει το ΥπΑΑΤ είναι ότι το απόθεμα θα συνεχίζει να υπάρχει και θα το βρίσκουμε σε κάθε εμπορική περίοδο. Υπάρχει ένα απόθεμα περίπου 5.000 τόνων κορινθιακής σταφίδας που μεταφέρεται από έτος σε έτος. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα τάρταρα στα 70 λεπτά το κιλό. Μισή τιμή έχουν και οι σταφίδες που πάνε για εξαγωγή. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι έχουμε πολύ μικρή αύξηση στις εξαγωγές. Άρα το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όσο υπάρχει απόθεμα. Για αυτό ζητήσαμε να γίνει απόσυρση για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας. Μάλιστα δεν λέμε η απόσυρση να είναι μόνο από συνεταιριστικές οργανώσεις αλλά από το σύνολο της αγοράς».
Στην επιστολή τους οι συνεταιριστικές οργανώσεις αναφέρουν μεταξυ άλλων τα εξής:
Επαναφέρουμε την πρότασή μας, την οποία σας έχει υποβάλει εγγράφως η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) με τις με αριθμούς πρωτ. 57/10.03.2022 και 278/01.12.2022 επιστολές της, για την ένταξη της σταφίδας στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής ή εθνικής δράσης για την προσφορά επισιτιστικής βοήθειας στον ουκρανικό λαό. Η λύση αυτή είτε ενταχθεί σε κάποια υπάρχουσα κοινοτική δράση είτε εξαγγελθεί νέο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αρμόδιες Κοινοτικές Αρχές φαντάζει ως ιδανική επιλογή για την υλοποίηση ουσιαστικής επισιτιστικής βοήθειας τόσο προς τους πληττόμενους πρόσφυγες από την Ουκρανία όσο και προς εκείνους που παραμένουν εντός της χώρας ή στις συνοριακές της περιοχές (στρατιωτικό προσωπικό, ομάδες υποστήριξης που βρίσκονται στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες και άμαχος πληθυσμός), καθόσον η σταφίδα αποτελεί ένα ξηρό προϊόν, με εκτεταμένη χρονική διατηρησιμότητα, η οποία μπορεί να φθάσει τουλάχιστον τους δεκαοκτώ (18) μήνες από τη συσκευασία του, δεν χρειάζεται συντήρηση σε ψυκτικούς θαλάμους ή οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση, ενώ το κυριότερο είναι ότι ενδείκνυται κάλλιστα για κατανάλωση από τον ουκρανικό λαό και γενικότερα τους κατοίκους των βόρειων χωρών λόγω της σημαντικής ενεργειακής του απόδοσης, της σημαντικής θερμογένεσης που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό - η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή - αλλά και του μέτριου γλυκαιμικού δείκτη της που επιτρέπει την κατανάλωσή του από όλους.
Η υψηλή διατροφική αξία, εξάλλου, της κορινθιακής σταφίδας, όπως περιληπτικά αναφέρεται στο επισυναπτόμενο στην παρούσα υπόμνημα, έχει επιβεβαιωθεί επανειλημμένα μέσα από επιστημονικές έρευνες που έχουν διενεργήσει, σε συνεργασία και με την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών, διάφορα Πανεπιστημιακά Τμήματα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας μας, τα αποτελέσματα των οποίων έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί επίσημα.
Επίσης, ενόψει και των παραπάνω ιδιαίτερα ευεργετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος για τον ανθρώπινο οργανισμό, επαναφέρουμε την πρότασή μας για τη διάθεση των αποθεμάτων σταφίδας μέσα από κρατικές δομές και συγκεκριμένα για την υλοποίηση προγραμμάτων διάθεσής της στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και εν γένει στις δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (όπως απόρων παιδιών, υπερηλίκων κ.λπ.), στα σχολεία, στο στρατό και εν γένει στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Κατόπιν αυτών, ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειές σας για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην ταχύτερη απορρόφηση των αποθεμάτων της σταφίδας, ώστε να στηριχθεί άμεσα και ουσιαστικά η τιμή του προϊόντος και να δοθεί νέα ελπίδα στους παραγωγούς για τη διάσωση της σταφιδοκαλλιέργειας.
Από την πλευρά τους οι μεμονωμένοι παραγωγοί αναφέρουν τα εξής:
Χαιρετίζουμε την πρόταση των συνεταιρισμών για αποστολή επισιτιστικής βοήθειας στην Ουκρανία ή οπουδήποτε αλλού υπάρχει ανάγκη, εντός ή εκτός της Ελλάδας, με την Ελληνική υπερτροφή, την Κορινθιακή σταφίδα. Με την παρούσα επιστολή, σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε και τους μεμονωμένους παραγωγούς στο εν λόγω πρόγραμμα, παραγωγούς που κατέχουν ποσοστό που ανέρχεται σε ποσοστό πάνω από το 50% των συνολικών ποσοτήτων κάθε χρόνο και συναλλάσσονται με ιδιωτικές μεταποιητικές επιχειρήσεις. Προτείνουμε δε, η κατανομή να γίνει ισομερώς και όχι αναλογικά στις επιχειρήσεις με μεγαλύτερο τζίρο, συνεταιριστικές ή μη, εφόσον αυτές μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να ωφεληθεί το σύνολο των παραγωγών, συνεταιρισμένων και μεμονωμένων.
Την ανάγκη να υπάρξει ένα «οδικός χάρτης» αναβάθμισης της παραγωγής και ανάπτυξης της περιοχής, ώστε να υπάρχει στήριξη και διατήρηση του Αττικού Αμπελώνα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια ημερίδας, που διοργανώθηκε, τη Δευτέρα (19/12), από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ.
Για να επιτευχθεί αυτό ο κ. Γεωργαντάς, μεταξύ άλλων πρότεινε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών της περιοχής στην αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων αλλά και την ύπαρξη ξεχωριστής δράσης στα Οικολογικά Σχήματα, για τους παραγωγούς του Αττικού Αμπελώνα. Προϋπόθεση για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα, ο ΥπΑΑΤ θύμισε ότι είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων καλλιεργητικών πρακτικών, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς αλλά και πρόσθετη καλλιεργητική φροντίδα για τον Αττικό Αμπελώνα.
Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ο Αττικός Αμπελώνας αποτελεί τον μεγαλύτερο και ιστορικότερο αμπελώνα της Ελλάδας καθώς αριθμεί μια έκταση άνω των 62.000 στρεμμάτων ωστόσο από το 2003 μέχρι το 2021 ο Αττικός Αμπελώνας έχει μειωθεί κατά 50%. Το 2003 καλλιεργούντο 112.447 στρέμματα, ενώ το 2021 καλλιεργούντο 62.230 στρέμματα.
Ως αίτια εγκατάλειψης του Αττικού Αμπελώνα, ο κ. Γεωργαντάς κατέγραψε μεταξύ άλλων, τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που κυριάρχησαν στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της παραοικονομίας.
Πάντως, όπως τονίστηκε στην ημερίδα, η βασικότερη αιτία συρρίκνωσης του αμπελώνα της Αττικής είναι οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές της σταφυλικής παραγωγής, που διαμορφώνουν εισόδημα σχεδόν μηδενικό με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο αμπελουργός να συνεχίσει τις καλλιεργητικές του φροντίδες. Εάν συνεχισθεί η τάση μείωσης των καλλιεργούμενων με αμπέλια εκτάσεων της Αττικής, σε χρονικό ορίζοντα 10ετίας ο ιστορικός αττικός αμπελώνας δεν θα υπάρχει. Επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να λειτουργήσουν και οι προβλεπόμενες απ’ τη νομοθεσία ποινές να εφαρμόζονται άμεσα και παραδειγματικά.
Ο κ. Παναγιώτης Μανωλόπουλος, Διευθυντής στον Αμπελουργικό Συνεταιρισμό Μεγάρων, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα με την παραοικονομία το γνωρίζουμε εδώ και καιρό. Περιμέναμε να αναφέρει κάποια μέτρα ο υπουργός ΑΑΤ για να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση.
Ξέρουμε ότι τα επιτραπέζια σταφύλια μπαίνουν στα οινοποιεία και γίνονται «μαύρα» κρασιά. Αυτά πωλούνται χωρίς παραστατικά (γιατί δεν είναι νόμιμα) σε χαμηλές τιμές και συμπαρασύρουν τις τιμές των οινοποιήσιμων σταφυλιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απαξίωση της καλλιέργειας. Όπως τονίστηκε στην ημερίδα οι σημερινές τιμές παραγωγού (0,30 ευρώ ανά κιλό) δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα σε βάθος 20ετίας.
Ο έλεγχος της διακίνησης σταφυλίων και κρασιών πρέπει να γίνει από την πολιτεία. Δεν μας απάντησε ο υπουργός πως μπορεί να γίνει από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ ή της ΔΑΟΚ. Δεν αρκεί να αναφέρουμε το πρόβλημα αλλά θα πρέπει να βρεθεί και κάποια λύση.
Όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ και η προσπάθεια ο Αττικός Αμπελώνας να έχει δράσεις περιβαλλοντικής – οικολογικής εστίασης (eco-schemes) για να πάρουν μια πρόσθετη ενίσχυση οι αμπελουργοί είναι ένα θετικό μέτρο αλλά να δούμε πως θα εφαρμοστεί και αν θα είναι αρκετό για να αλλάξει την μέχρι σήμερα εικόνα. Πάντως επιμένω ότι όσα μέτρα και αν παρθούν αν δεν ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση δεν θα μπορεί να έχουμε ανάπτυξη του αμπελώνα και αναβάθμιση της παραγωγής».
Από την πλευρά του ο κ. Σταμάτης Γεωργάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Κορωπίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ περισσότερες διευκρινήσεις για την ένταξη στα Οικολογικά Σχήματα του Αττικού Αμπελώνα. Έκανε μια αναφορά ο υπουργός αλλά θέλουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί αυτή η δράση και ποιες καλλιεργητικές πρακτικές θα υπάρξουν, οι οποίες θα δώσουν πρόσθετο εισόδημα στους αμπελουργούς».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υπ. Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο υπ. Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Βουλευτής, Γιώργος Βλάχος, ο Αντιπεριφερειάρχης, Νικος Πέππας και οι δήμαρχοι της περιοχής.