Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οι χώρες του νότου της ΕΕ θα συζητήσουν για ακαρπία και περονόσπορο

22/01/2024 01:01 μμ
Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σειρά σημαντικών επαφών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική παραγωγή, θα έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στις Βρυξέλλες, από σήμερα Δευτέρα (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (24/1).

Σήμερα Δευτέρα, στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, θα έχει διαδικτυακή σύσκεψη με μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Θα ακολουθήσει καθιερωμένη συνάντηση του ΥπΑΑΤ με μέλη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το απόγευμα, στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί δεξίωση της Βέλγικης Προεδρίας στο Egmont Palace.

Αύριο, Τρίτη (23 Ιανουαρίου), στις 10:00 θα ξεκινήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας με τη συμμετοχή και του Έλληνα Υπουργού, ο οποίος στις 13:30 θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Γεωργίας κ. Marc Fesneau.

Την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), στις 08:00, ύστερα από ελληνική πρωτοβουλία, θα πραγματοποιηθεί, η πρώτη συνεδρίαση για θέματα γεωργίας της ομάδας EUMED-9, την οποία αποτελούν οι χώρες του νότου της ΕΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Σλοβενία και Κροατία), προκειμένου να συζητήσουν και να ακολουθήσουν μια ενιαία στάση σε κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επί τάπητος θα τεθούν, μεταξύ άλλων:

  • Η κλιματική κρίση και τι πρέπει να βελτιώσει η ΕΕ για να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως η Θεσσαλία.
  • Το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου.
  • Το πρόβλημα των ψαριών εισβολέων (λαγοκέφαλο και λεοντόψαρο), που αφορά όλες τις μεσογειακές χώρες.

Στις 11:00 - 16:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Βιο ασφάλεια και εμβολιασμός: σημαντικά εργαλεία στην πρόληψη, στον έλεγχο και στην εκρίζωση των ασθενειών στα ζώα».

Σχετικά άρθρα
11/03/2025 11:45 πμ

Για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί για την καλλιέργεια της ελιάς στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελαιοκαλλιέργεια δεν θα χρηματοδοτηθεί από τα 142,7 εκατ. ευρώ του Μέτρου 23, που αφορά αποζημιώσεις για την μείωση παραγωγής, το 2024, άνω του 30%.

Επίσης να αναφέρουμε ότι η ελιά δεν έχει χρηματοδοτηθεί από κάποιο de minimis. Όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει μεγάλη αναταραχή και οργή στους ελαιοπαραγωγούς προς το ΥπΑΑΤ και κυρίως προς τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Στρατάκο, που είναι γεωπόνος από την Λακωνία και γνωρίζει καλά τον κλάδο του ελαιολάδου και της ελιάς.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «περιμέναμε ότι η ελιά θα ήταν μέσα στο «πακέτο» του Μέτρου 23 και θα ήταν στον φάκελο που κατατέθηκε από το ΥπΑΑΤ στις Βρυξέλλες. Αυτό που γίνεται στην καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα είναι μια αδικία και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία.

Έχω μια εύλογη παρατήρηση και απορώ πως δεν την σκέφτηκε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Μας λένε συνεχώς από το ΥπΑΑΤ ότι τα 142,7 εκατ. ευρώ είναι πολύ λίγα για την καλλιέργεια της ελιάς στην χώρα μας.

Κάνουν λάθος όμως γιατί τα χρήματα αυτά αφορούν αποζημιώσεις για μείωση της παραγωγής. Δεν αφορά δηλαδή όλαα τα ελαιόδεντρα που έχει καταγεγραμμένα η χώρα μας αλλά μόνο τα «παραγωγικά» ελαιόδεντρα. Το γεγονός ότι έχουμε δέντρα δεν σημαίνει ότι είναι όλα παραγωγικά.

Η στρεμματική ενίσχυση δίνεται στο παραγωγικό ελαιόδεντρο και με βάση τα παραστατικά πώλησης του προϊόντος (ελαιόλαδο ή ελιά) που καταθέτει ο παραγωγός στην ΑΑΔΕ. Επιλέξιμοι είναι οι παραγωγοί οι οποίοι σύμφωνα με τα παραστατικά πώλησης που διαθέτουν φαίνεται να έχουν απώλεια παραγωγής. Δεν αφορά τα εγκαταλελειμμένα ελαιόδεντρα της χώρας μας.

Δεν είναι δυνατόν για ένα τέτοιο προϊόν με τόσο μεγάλη ιστορίας και παράδοση, να έχει αυτή την αντιμετώπιση. Θα πρέπει να ξαναδούν στο ΥπΑΑΤ με ευλάβεια αυτό που έκαναν με την ελαιοκαλλιέργεια και να το διορθώσουν άμεσα».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας» από την Μεσσηνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει με την ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα μας.

Μας λένε για το ελαιόλαδο ότι είναι ένα εθνικό προϊόν και είναι ο «πράσινος χρυσός» αλλά είναι μόνο λόγια. Στην πράξη φαίνεται ότι η πολιτεία δεν θέλει να στηρίξη της ελαιοκαλλιέργεια.

Θα έπρεπε να κάνανε διαχωρισμό στις ζώνες καλλιέργειας και να στήριζαν οικονομικά τους ελαιοκαλλιεργητές που είχαν απώλεια στην παραγωγή τους. Με τις φετινές χαμηλές τιμές στο ελαιόλαδο είναι θέμα βιωσιμότητας να στηριχθούν οι ελαιοπαραγωγοί.

Στην περιοχή μας υπάρχει συγκεκριμένη ζώνη στην οποία τα ξηρικά ελαιόδεντρα έχουν μεγάλο πρόβλημα απώλειας παραγωγής. Μάλιστα έχουμε συμφωνήσει με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και σε συνεργασία μαζί της κάναμε οριοθέτηση της ζημιάς».

Τελευταία νέα
20/03/2025 12:49 μμ

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν με τον προτεινόμενο κανονισμό για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT) σε αλλαγές που αφορούν και τους αμπελώνες.

Και προσθέτει: Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα αρχίσουν τώρα διαπραγματεύσεις για την τελική έκδοση του κειμένου.

Οι υπεύθυνοι για την προετοιμασία των εργασιών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών (Coreper) συναντήθηκαν στις 14 Μαρτίου για να προχωρήσουν στην πρόταση ευρωπαϊκού κανονισμού για τα φυτά που λαμβάνονται με τη χρήση νέων γονιδιωματικών τεχνικών (NGT).

Τα φυτά με τη χρήση NGT 1 θα πρέπει να θεωρούνται ισοδύναμα με τα συμβατικά φυτά και να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς

Οι Ευρωβουλευτές πέρυσι, ενέκριναν τη δημιουργία δύο κατηγοριών φυτών NGT, από τις οποίες η καθεμία έχει με τους δικούς της κανόνες. Τα φυτά NGT 1 θα θεωρούνται ισοδύναμα με τα συμβατικά φυτά και θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), ενώ τα φυτά NGT 2 θα εξακολουθούν να υπόκειται σε αυτούς, με υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων. Να επισημανθεί ότι τα κράτη μέλη αντίκεινται στην έγκριση των NGT στη βιολογική παραγωγή και στη δημιουργία φυτών ανθεκτικών στα ζιζανιοκτόνα. Θέλουν επίσης ο κανονισμός να προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης της καλλιέργειας φυτών NGT κατηγορίας 2 στην επικράτειά τους και τη δυνατότητα λήψης μέτρων για την πρόληψη της διασυνοριακής μόλυνσης.

Ενώ οι Ευρωβουλευτές αντιτάχθηκαν αμέσως σε αυτό, η Coreper ζητά τη δημιουργία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων από τα διάφορα κράτη μέλη για να μελετήσει τον αντίκτυπο, της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνικών γονιδιώματος και των χαρακτηριστικών που μεταδίδονται στα φυτά, στη διαθεσιμότητα των σπόρων και στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης για την αναπαραγωγή φυτών.

Τελικές διαπραγματεύσεις

Το Συμβούλιο θα αρχίσει τώρα διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οριστικοποίηση του κειμένου. Η Copa και η Cogeca χαιρετίζουν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία «θα μπορούσε να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή παραγωγή σπόρων και φυτών και να προσφέρει νέες ευκαιρίες σε αγρότες και συνεταιρισμούς, δίνοντάς τους πρόσβαση σε ποικιλίες καλλιεργειών που είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία και τις ασθένειες, βελτιώνοντας παράλληλα τις αποδόσεις και μειώνοντας τη χρήση των εισροών». Η Οργάνωση ελπίζει επίσης για πρόοδο στον προτεινόμενο κανονισμό για τους σπόρους και τα φυτά, προκειμένου να «ολοκληρωθεί η πρώτη ανάγνωση πριν από το τέλος της πολωνικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Αυτό θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή παράλληλων τριμερών διαλόγων για τα δύο νομοθετικά κείμενα που συνδέονται στενά».

Η Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Αμπελοοινικών Περιφερειών (AREV) προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να προχωρήσουν αποτελεσματικά προς μια τελική συμφωνία. «Καλούμε τους διαπραγματευτές να καταλήξουν γρήγορα σε μια συμφωνία που θα διασφαλίζει ότι οι ευρωπαίοι αγρότες μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τους NGTs αποφεύγοντας τις περιττές απαιτήσεις σήμανσης για τις κατηγορίες NGT1 και τηρώντας μια ρεαλιστική στάση για τους κανονισμούς έρευνας και διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας», τονίζει.

19/03/2025 03:47 μμ

Μεγάλες προσπάθειες γίνονται το τελευταίο διάστημα να ενταχθούν στο Μέτρο 23 τα σταφύλια (επιτραπέζια και οινοστάφυλα).

Τα στοιχεία από τις ΔΑΟΚ μπορύν να στοιχειοθετήσουν μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, με κοινοτικό προϋπολογισμό 142,8 εκατ. ευρώ.

Ο Κανονισμός για το συγκεκριμένο Μέτρο λέει ότι τα αιτήματα πρέπει να είναι τεκμηριωμένα. Η ενίσχυση μέσω του Μέτρου 23 προβλέπει:

  • Ανώτατο όριο ενίσχυσης ανά παραγωγό τα 42.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων τυχόν άλλων αποζημιώσεων (ΕΛΓΑ, κρατικές ή ιδιωτικές αποζημιώσεις).
  • Καμία ενίσχυση σε καλλιέργειες που ήδη έλαβαν ενισχύσεις τύπου de minimis.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αμπελουργός και Αντιπρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «είχαμε μια συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ στην οποία καταθέσαμε τα στοιχεία με την απώλεια της παραγωγής που έχουν καταγράψει οι κατά τόπους ΔΑΟΚ. Στα σταφύλια, που έχουν πολύ υψηλές καλλιεργητικές δαπάνες (στη δεύτερη θέση μετά τα θερμοκήπια), υπάρχουν στοιχεία για την ένταξη στο Μέτρο 23. Υπάρχει η καταγραφή των εξαγωγών στα επιτραπέζια σταφύλια από τις ΔΑΟΚ και η δήλωση συγκομιδής στα οινοποιήσιμα που κάνουν οι αμπελουργοί κάθε χρόνο. Σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες είναι καταγεγραμμένη η μείωση της παραγωγής.

Το 2023 είχαμε μείωση της παραγωγής σταφυλιών λόγω του περονόσπορου. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημίωνε το αίτιο και είχαμε υποσχέσεις από τον τότε υπουργό ΑΑΤ κ. Αυγενάκη ότι θα ενισχυθεί η αμπελοκαλλιέργεια αλλά τελικά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Το 2024 είχαμε μείωση της παραγωγής σταφυλιών λόγω της ξηρασίας. Υπάρχουν τα στοιχεία στην ΚΕΟΣΟΕ για την μειωμένη παραγωγή σε Πελοπόννησο, Τύρναβο, Κρήτη κ.α.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αμπελοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να στηριχτεί η καλλιέργεια.

Στο Μέτρο 23 θα πρέπει να ενταχθούν οι ζώνες καλλιέργειας που έχουν πρόβλημα στην παραγωγή. Θα πρέπει το συγκεκριμένο μέτρο να λειτουργήσει στην χώρα μας με βάση τα στοιχεία και ότι με ρουσφετολογικά κριτήρια. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν στο ΥπΑΑΤ».

Στον Τύρναβο οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν την άνοιξη του έτους 2023 συνετέλεσαν στην επιδημική ασθένεια του περονόσπορου στους αμπελώνες της περιοχής, μη επιτρέποντας σε αριθμό λανθανόντων οφθαλμών να διαφοροποιηθούν σε αναπαραγωγικούς. Αυτό αναφέρουν τα συμπεράσματα της έκθεσης, που ζήτησε ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΓΠΑ), για το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής το 2024.

Ο κ. Χρήστος Τσιτσιρίγκος, πρόεδρος Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, σε δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ανέφερε ότι «το αποτέλεσμα της μελέτης για την ακαρπία ανέφερε ότι η κλιματική αλλαγή και γενικότερα η αλλαγή των περιβαλλοντολογικών συνθηκών έχουν επιπτώσεις τα τελευταία έτη στην αμπελοκαλλιέργεια της περιοχής του Τυρνάβου και συνετέλεσαν στη μη διαφοροποίηση ικανού αριθμού λανθανόντων οφθαλμών σε αναπαραγωγικούς, με αποτέλεσμα την αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή σταφυλών κατά το τρύγο του 2024 στη περιοχή. Η μείωση της παραγωγής για το 2024 είναι πάνω από 50 - 60% και σε μερικές περιπτώσεις φτάνει το 100% και τα σταφύλια έμειναν ασυγκόμιστα. Ο συνεταιρισμός διαθέτει τα στοιχεία που δείχνουν την μείωση της παραγωγής σταφυλιών».

10/03/2025 04:12 μμ

Στην υλοποίηση πολιτικών που διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου της αλιείας αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας και Αλιευτικού Τουρισμού Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κέλλας εξετάζονται ήδη οι 9.700 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για τη χορήγηση αποζημιώσεων σε αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας, λόγω καταστροφής αλιευτικών εργαλείων και απώλειας παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη, για τα έτη 2022, 2023 και 2024, συνολικής δαπάνης ύψους 40 εκατομμύρια ευρώ.

«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την στήριξη του κλάδου της αλιείας, αξιοποιούμε κάθε ευρώ από τους πόρους του ΠΑΛΥΘ, το οποίο για την προγραμματική περίοδο που διανύουμε, 2021-2027 ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ», επισήμανε ο κ. Κέλλας.

Το επόμενο διάστημα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα προχωρήσει την αναμόρφωση του κλάδου της αλιείας πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους του κλάδου, καθώς απαιτούνται στοχευμένες και αποτελεσματικές αποφάσεις.

«Η αλιεία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές, που σχετίζονται όχι μόνο με τη βιώσιμη διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων, αλλά και με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της ανόδου της θερμοκρασίας, της εξάπλωσης των ξένων και χωροκατακτικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος κλπ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Κέλλας εξήρε τον ρόλο των πλοιοκτητών παράκτιας αλιείας και αλιευτικού τουρισμού επισημαίνοντας: «Θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά τον σπουδαίο ρόλο που υπηρετεί ο κλάδος σας και ειδικά το τμήμα του στόλου που εσείς εκπροσωπείτε, το τμήμα της μικρής παράκτιας αλιείας. Για τον λόγο αυτό έχουμε ιερό καθήκον και χρέος ως Πολιτεία, να διασφαλίσουμε ότι όλοι εσείς θα συνεχίσετε να διαδραματίζετε αυτό τον σημαντικό ρόλο, και τα σκάφη σας θα κρατούν σταθερά υψωμένη την ελληνική σημαία σε όλα τα πλάτη και τα μήκη των θαλασσών μας».

05/03/2025 03:54 μμ

Τα αποτελέσματα του προγράμματος GEN4OLIVE παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που έγινε στην Κόρδοβα της Ισπανίας, από τις 25 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2025.

Το GEN4OLIVE είναι μία ευρεία, διεπιστημονική Κοινοπραξία 16 συνεργατών από 7 διαφορετικές χώρες, που έχει στόχο την ενίσχυση της διατήρησης, αξιολόγησης και χρήσης των Γενετικών Πόρων για την βελτίωση της αναπαραγωγής της ελιάς και την παράδοση νέων ποικιλιών.

Από την πλευρά της χώρας μας συμμετείχαν η Ένωση Φυτωριούχων Ελλάδος και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση αναφέρθηκαν στις τελευταίες καινοτομίες στην αναπαραγωγή της ελιάς και ανέλυσαν μεθόδους βιώσιμης ελαιοκαλλιέργειας.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκές ελαιοπαραγωγικές χώρες είναι η έλλειψη εργατών γης, η οποία οδηγεί σε αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Στην Ισπανία όλο και περισσότεροι μεγάλοι ελαιοπαραγωγοί στρέφονται στην γραμμική φύτευση και την μηχανική καλλιέργεια των ελαιώνων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της έλλειψης εργατικών χεριών. Από την άλλη οι μικροί παραγωγοί που δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις επενδύσεις αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια λόγω της αύξησης του κόστους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της ισπανικής Ένωσης Δήμων Ελιάς (AEMO), κάθε τρία χρόνια στην Ισπανία ποσοστό 8% των μικρών ελαιοπαραγωγών αναγκάζεται να εγκαταλείψει την καλλιέργεια. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τις επόμενες δεκαετίες να μείνουν στην καλλιέργεια μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί, που θα μπορούν να κάνουν επενδύσεις στις νέες φυτεύσεις χαμηλού κόστους και στην μηχανική καλλιέργεια. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια στην χώρα.

Το ίδιο πρόβλημα της αποχώρησης των μικρών παραγωγών αναμένεται να αντιμετωπίσει και η χώρα μας τα επόμενα χρόνια (πιθανόν να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την Ισπανία), αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Σαλής, πρόεδρος της Ένωσης Φυτωριούχων Ελλάδος.

Από την πλευρά της η Κομισιόν αντί να πάρει μέτρα με στόχο την μείωση του κόστους καλλιέργειας, προχωρά σε εμπορικές συμφωνίες (π.χ. με τις χώρες της Mercosur) χρησιμοποιώντας σαν «δικαιολογία» την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, ενώ με τις δικές της πολιτικές δημιουργεί το πρόβλημα. Οι εισαγωγές τροφίμων από τις τρίτες χώρες θα καλύπτουν την ζήτηση στις αγορές της ΕΕ. Βέβαια αυτό δεν τολμούν να το πουν ξεκάθαρα στις Βρυξέλλες.

04/03/2025 10:38 πμ

Η Περιφέρεια ξεκίνησε νέα διαδικασία διαβούλευσης για τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων για πιστοποίηση προϊόντων ως Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) με την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα.

Μετά την κατάθεση φακέλων για 12 προϊόντα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια με νέα προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης για την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα τα οποία είναι τα εξής:

  • Τόνος Αλοννήσου
  • Βαμβάκι Θεσσαλίας
  • Αγουρέλαιο Πτελεού
  • Μαρκάτι (γιαούρτι)
  • Χαλβάς Φαρσάλων
  • Τσάι Ολύμπου
  • Χυλοπίτες Θεσσαλίας
  • Σκοπελίτικη τυρόπιτα

Παράλληλα άνοιξε εκ νέου τη διαδικασία διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, ζητώντας να προσέλθουν με νέες προτάσεις προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα των προϊόντων που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ): Διαδικασία, Οφέλη, Υποχρεώσεις και Προοπτικές», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε τη σημασία αυτής της στρατηγικής επιλογής για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που θα αποκτήσουν την ονομασία προέλευσης αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ ολόκληρης της Θεσσαλίας». Υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει το 2007, κατά τη διάρκεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωση του κατσικιού Ελασσόνας και του φιρικιού Πηλίου ως ΠΟΠ. Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, θέτοντας ως στόχο την ένταξη τουλάχιστον 25 προϊόντων στη λίστα των ΠΟΠ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food and Agriculture Organization) και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κ. Χαρουτουνιάν παρουσίασε αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που δύνανται να αποκτήσουν την ένδειξη ΠΟΠ, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων και τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης ΠΟΠ για τους παραγωγούς και την αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία πιστοποίησης ενός προϊόντος ως ΠΟΠ είναι απαιτητική και χρονοβόρα , καθώς περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του και ο Γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Σταυρίδης, σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα έχει δημιουργηθεί και νέο τμήμα στη Διεύθυνση, το οποίο θα ασχολείται με τα ζητήματα αυτά και θα παρέχει πληροφορίες και ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

ΥπΑΑΤ: Ενστάσεις σε εθνικό επίπεδο

Στο μεταξύ ενστάσεις για Προϊόντα ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ σε Εθνικό Επίπεδο ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Οι ενστάσεις αφορούν:

«Γαρίδα Αμβρακικού / Garida Amvrakikou / Γάμπαρη Αμβρακικού / Gampari Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)

«Σαρδέλα Amvrakikou / Sardela Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)

«Λαδοτύρι Μυτιλήνης (LADOTYRI MYTILINIS)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)

«Κασέρι (KASSERI)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)

28/02/2025 03:19 μμ

Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.

Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου.

Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.

«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο, που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.

Στη συνεδρίαση μετείχαν - δια ζώσης και διαδικτυακά - στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.

19/02/2025 04:47 μμ

Την Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου (ΠΣΙΔ) με τον υφυπουργό ΥπΑΑΤ, υπεύθυνου για θέματα αλιείας κ. Χρήστο Κέλλα.

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακκαβάς.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση του ΔΣ του ΠΣΙΔ στη Γενική Δ/νση Αλιείας με την Προϊσταμένη της Γενικής Δ/νσης κα Άλκηστις Παρπούρα, για τα προβλήματα της υπηρεσίας.

Στη συνάντηση με τον κ. Υφυπουργό, συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1. Ενίσχυση της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας, της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΑΛΥΘ και των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας με εξειδικευμένο προσωπικό (ιχθυολόγους και άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες). Επιπρόσθετα, αξιοποίηση της διαδικασίας τροποποίησης του Οργανισμού του ΥπΑΑΤ για την βελτίωση της δομής της Γενικής Δνσης και την παροχή όλων εκείνων των εργαλείων που θα συνεισφέρουν στο έργο της.

2. Το θέμα της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων της αλιείας σε διάφορα επίπεδα (ΓΔΑ, Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις) και η συνεχιζόμενη διάχυση αρμοδιοτήτων του Τομέα Αλιείας σε άλλους φορείς (πχ Υπ. Περιβάλλοντος).

3. Η αξιοποίηση των Υπηρεσιών Αλιείας των Περιφερειών στο ΠΑΛΥΘ 2021-27.

4. Ο άδικος αποκλεισμός των υπαλλήλων της Γενικής Δ/νσης Αλιείας από το σύστημα ανταμοιβής (bonus).

5. Η ενεργοποίηση της υποχρέωσης του συστήματος ελέγχου των αλιευτικών δραστηριοτήτων και προϊόντων-ιχνηλασιμότητας στο πλαίσιο του ΚανΕΕ 1224/2019 (Κανονισμού Ελέγχου της Αλιείας) και η ενεργοποίηση του θεσμού των Επιθεωρητών Αλιείας.

6. Η σαφής αναγραφή της συμμετοχής του ΠΣΙΔ στη σύνθεση του Συμβουλίου Αλιείας.

7. Η διασφάλιση της αδιάλειπτης συνέχισης του Προγράμματος Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων, που αποτελεί υποχρέωση εφαρμογής Ευρωπαϊκών Κανονισμών και η συνέχιση της εργασίας 90 περίπου συμβασιούχων επιστημόνων.

8. Διάφορα θέματα αλιευτικής νομοθεσίας όπως η κωδικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός της, η εφαρμογή της ευρωπαϊκής υποχρέωσης για παρακολούθηση της ερασιτεχνικής αλιείας, ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας στην αλιεία, η στήριξη των αλιέων στις συνέπειες που υφίστανται από τη δράση εισβολικών ειδών (πχ. Λαγοκέφαλος), προστατευόμενων ειδών (πχ. κητώδη, θαλάσσιες χελώνες) καθώς και από φυσικές καταστροφές (πχ εκτεταμένη εμφάνιση πλαγκτόν, θεομηνίες), η στήριξη των αλιέων που μισθώνουν λιμνοθάλασσες με οικονομική ενίσχυση τους και η δημιουργία προγράμματος εκπαίδευσης νέων αλιέων.

9. Τέλος προτάθηκε η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Αλιευτικής Πολιτικής με εκπροσώπους επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, αλιέων, υπηρεσιακών παραγόντων, επιστημονικών σωματείων, με κύριο αντικείμενο τον μακρόπνοο σχεδιασμό και χάραξη της αλιευτικής πολιτικής της χώρας αλλά και την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Έγινε σαφές στον κ. Υφυπουργό ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται την αλιεία συνεχώς αυξάνονται, γιατί δεν έχουν μέχρι σήμερα λάβει την απαραίτητη προσοχή από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ. Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι σημαντικές τόσο για την λειτουργία των υπηρεσιών, για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει το προσωπικό και κατά συνέπεια για τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει όλη αυτή η λειτουργία στον κλάδο της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών και στις υποχρεώσεις, αλλά και στις διεκδικήσεις, της χώρας στην ΕΕ.

Ο κ. Υφυπουργός εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του για το επίπεδο της συνεργασίας με την Γενική Δ/νση Αλιείας και τα στελέχη της (Γενική Δ/ντρια Αλιείας, διευθυντές, τμηματάρχες και υπαλλήλους).

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός έκανε αποδεκτή την πρόσκληση του ΔΣ του ΠΣΙΔ για παρουσία του στο 19ο Συνέδριο που διοργανώνεται στα Ιωάννινα το διάστημα 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2025.

Αναμένουμε από την Πολιτική Ηγεσία του ΥπΑΑΤ, άμεσες πρωτοβουλίες επίλυσης όσων θεμάτων επισημάνθηκαν στην ανωτέρω συνάντηση.

13/02/2025 05:14 μμ

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥπΑΑΤ η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025.

Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση η χορήγηση αδειών πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο εννέα (9) περιφερειών/ομάδας περιφερειών. Τα διαθέσιμα στρέμματα σε επίπεδο περιφέρειας/ομάδας περιφερειών καθορίστηκαν λαμβάνοντας υπόψη τη στάθμιση των αναγκών, για εγκατάσταση νέων φυτεύσεων αμπέλου, της κάθε περιφέρειας για το έτος 2025.

Η στάθμιση των αναγκών προκύπτει από την αναλογία των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους, για τη συγκεκριμένη περιφέρεια, προς το σύνολο των επιλέξιμων εκτάσεων των κατατεθειμένων αιτήσεων του έτους της χώρας.

Για την κατανομή των αδειών νέας φύτευσης ορίστηκαν οι παρακάτω εννιά περιφέρειες/ομάδας περιφερειών:
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
Κεντρική Μακεδονία
Δυτική Μακεδονία
Θεσσαλία
Αττική
Στερεά Ελλάδα
Δυτική Ελλάδα
Πελοπόννησος
Κρήτη – Νοτίου Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου

Η διαθέσιμη έκταση για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αντιστοιχεί στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας σύμφωνα με την απογραφή που αναφέρεται στις φυτεμένες εκτάσεις την 31η Ιουλίου του προηγούμενου έτους και η οποία κοινοποιείται στην ΕΕ (ήτοι του έτους 2023, καθόσον η απογραφή των φυτεμένων εκτάσεων την 31η Ιουλίου του έτους 2024 δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί στην ΕΕ).

Η έκταση που διατίθεται για χορήγηση αδειών νέας φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025 είναι 6.462,4 στρέμματα.

Η χορήγηση αδειών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη βαθμολογία που έλαβαν οι αιτούντες σε κάθε μία από τις εννέα περιφέρειες/ομάδα περιφερειών με βάση τα κριτήρια προτεραιότητας, το συντελεστή βαρύτητας αυτών και το συντελεστή συμμόρφωσης. Επειδή κατά τη χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης αμπέλου στη μία βαθμολογική κατάταξη υπήρξαν ισοβαθμούντες και ταυτόχρονα είχαμε εξάντληση των διαθέσιμων εκτάσεων προς αδειοδότηση, η τελική κατάταξη, έγινε σύμφωνα με τις κάτωθι προβλεπόμενες διατάξεις:

1η κατηγορία

Οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι μεγαλύτερη των είκοσι (20) στρεμμάτων έως και πενήντα (50) στρέμματα. Οι αιτούντες κατατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά μεγέθους εκμετάλλευσης. Η χορήγηση των αδειών νέας φύτευσης γίνεται σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των αιτούντων στην κατηγορία αυτή και έως ότου εξαντληθούν οι υπολειπόμενες εκτάσεις προς κατανομή. Σε περίπτωση που υπάρχει ακόμα υπόλοιπο εκτάσεων προς κατανομή η διαδικασία συνεχιστηκε ομοίως στις επόμενες κατηγορίες.

2η κατηγορία

Οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι ίση ή μεγαλύτερη των πέντε (5) στρεμμάτων έως και είκοσι (20) στρέμματα.

3η κατηγορία

Οι αιτούντες των οποίων η αμπελουργική εκμετάλλευση με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου είναι μεγαλύτερη των πενήντα (50) στρεμμάτων.
Επομένως κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, χορηγούνται οι άδειες νέας φύτευσης αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες έτους 2025, ως εξής:

  • Για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 5 έως και 20 στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 17,0 έως 10,2 στρέμματα.
  • Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,0 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από έναν δικαιούχο με αμπελουργική εκμετάλλευση 1,5 στρ.
  • Για την περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 3), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 20 έως και 50 στρέμματα. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 45,7 έως 28 στρέμματα.
  • Για την περιφέρεια Αττικής χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 3,0 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,5), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης στην κατηγορία μεγαλύτερης των πενήντα (50) στρεμμάτων. Χορηγείται άδεια νέας φύτευσης στον επιλέξιμο παραγωγό που έχει αμπελουργική εκμετάλλευση 105,3 στρέμματα.
  • Για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Πελοποννήσου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 2,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 2,1), οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 5 έως και 20 στρέμματα, για το λόγο ότι στην κατηγορία αμπελουργικής εκμετάλλευσης από 20 έως και 50 στρέμματα δεν υπήρχαν επιλέξιμοι παραγωγοί. Χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς που έχουν αμπελουργική εκμετάλλευση από 19,9 έως 16,3 στρέμματα.
  • Για την ομάδα περιφερειών Κρήτης – Νοτίου Αιγαίου – Βορείου Αιγαίου – Ιονίων Νήσων – Ηπείρου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία μέχρι 1,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Στη συνέχεια λόγω ισοβαθμίας (βαθμολογία 1,0) οι αιτούντες κατατάχθηκαν κατά φθίνουσα σειρά αμπελουργικής εκμετάλλευσης και το υπόλοιπο των διαθέσιμων εκτάσεων καλύφθηκε από έναν δικαιούχο με αμπελουργική εκμετάλλευση 2 στρ.
12/02/2025 05:01 μμ

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι καλλιεργητές έχουν ολοκληρώσει ή το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουν την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Θα αναφέρουμε ποιες εργασίες γίνονται μετά την συγκομιδή της ελιάς στις διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Ο κ. Παναγιώτης Νικούδης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Μαρώνειας, στη Ροδόπη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή ολοκληρώνεται στα τέλη Νοεμβρίου με τα μέσα Δεκεμβρίου. Κάποιοι παραγωγοί κάνουν φυλλοδιαγνωστική ανάλυση και κάνουν χειμερινή λίπανση. Από τον Φεβρουάριο ξεκινούν τα κλαδέματα. Τελευταία βλέπουμε ότι είναι καλύτερα να κάνουμε αραιά κλαδέματα διαμόρφωσης ή ανανέωσης.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, από την Καβάλα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετά την συγκομιδή κάνουμε ψεκασμούς με χαλκούχα. Στους παγετούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάνουμε ψεκασμούς με μίγμα ιχνοστοιχείων, βόριο, ψευδάργυρος και μαγγάνιο. Επίσης η κοπριά μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την προστασία από την παγωνιά καθώς ζεσταίνει το έδαφος. Μετά την ανθοφορία βάζουμε τα κρυσταλλικά λιπάσματα. Από τον Μάρτιο στην περιοχή μας κάνουμε τα κλαδέματα, διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα, καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα. Εργάτες δεν είναι εύκολο να βρεθούν. Προσωπικά εχω μόνιμα δύο εργάτες και τους απασχολώ στις καλλιέργειες όλο τον χρόνο.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός, από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι μετασυλλεκτικά τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής για αυτό είναι καλό να κάνουμε ψεκασμούς με χαλκό. Επίσης είναι καλό να κάνουμε ψεκασμούς με αμινοξέα και ιχνοστοιχεία, όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος, που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών. Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τέλη Φεβρουαρίου στην περιοχή κάνουμε την βασική λίπανση. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι με την συγκομιδή πρέπει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα του κλαδέματος. Στις νότιες περιοχές της χώρας, που δεν έχουν προβλήματα με παγετούς, οι ελαιοπαραγωγοί ξεκινούν να κάνουν κλαδέματα στα δέντρα από τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι αρδευόμενοι ελαιώνες θέλουν κλάδεμα κάθε χρόνο, ενώ οι ξηρικοί κάθε δύο χρόνια. Από την πράξη έχει φανεί ότι υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα όταν το κλάδεμα γίνεται πριν την ανθοφορία. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη κλαδευτών. Στην πέριοχή ήταν κυρίως Αλβανοί και έχουν φύγει οι περισσότεροι είτε στο εξωτερικό είτε σε τουριστικούς προορισμούς για να κάνουν άλλα επαγγέλματα. Είναι πια λίγοι οι εργάτες που ξέρουν να κάνουν κλάδεμα σε ελαιώνες.

Στο πρόβλημα έλλειψης εργατών για τα κλαδέματα αναφέρεται ο κ. Ιωάννης Μπαλάτσας, παραγωγός από την Άρτα. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο οι κλαδευτές είναι λίγοι και θα έρθουν όποτε μπορούν. Αυτό σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές θα δουλέψουν στο χωράφι χωρίς να είναι εκεί ο παραγωγός να τους καθοδηγήσει. Επίσης έχουν αυξηθεί τα μεροκάματα και τις περισσότερες φορές θέλουν τα χρήματα μαύρα. Θα πρότεινα να υπάρξει μια πιστοποίηση στους κλαδευτές, όπως έκανε το ΥπΑΑΤ με τους ψεκαστές. Αν έχουν περάσει μια εκπαίδευση και έχουν ένα χαρτί στο χέρι θα γνωρίζει ο παραγωγός ότι γνωρίζει να κλαδεύει. Επίσης θα πρέπει να δείχνει ότι έχει κάποιο εισόδημα από αυτή την εργασία. Σήμερα είναι λίγοι οι κλαδευτές και θα είναι εύκολο να πιστοποιηθούν στο ΥπΑΑΤ.

Ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι στην Κρήτη είθισται να γίνεται μετά την συγκομιδή η λίπανση. Επίσης κάνουμε ψεκασμό με χαλκό για προστασία από μυκητολογικές ασθένειες. Φέτος λόγω της ανομβρίας στους ξηρικούς ελαιώνες, που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στην Κρήτη, χρειάζεται κλάδεμα ανανέωσης. Αν δεν γίνει δεν πρόκειται να έχουν παραγωγή. Όλα αυτά όμως έχουν κόστος και φέτος οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα λόγω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές του ελαιολάδου να είναι στα 4,5 ευρώ το κιλό και να μην γίνονται εμπορικές πράξεις. Οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν τα αποθέματα για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις τους. Σήμερα τα παραστατικά του ελαιοτριβείου τα ανεβάζουν άμεσα στο myDATA της ΑΑΔΕ. Αν υπήρχε μια συνεργασία ΥπΑΑΤ με ΑΑΔΕ θα μπορούσε να υπάρχει μια ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση για την παραγωγή ελαιολάδου, τις ποσότητες που θα κρατήσει για το σπίτι ο παραγωγός, τις ποσότητες που πάνε προς πώληση και αυτές που πάνε για αποθήκευση. Αμέσως όλοι ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητές θα γνώριζαν πόσο ελαιόλαδο έχουμε διαθέσιμο προς πώληση.

Από την Λέσβο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ακρασίου κ. Χρήστος Κουτλής ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι σε εξέλιξη βρίσκεται στο νησί η συγκομιδή ελαιοκάρπου. Άργησε φέτος να ξεκινήσει το ράβδισμα λόγω της ανομβρίας. Ξεκίνησε η συγκομιδή από το Δεκέμβριο και μπορεί να φτάσει μέχρι τον Απρίλιο. Στην περιοχή πρώτα κάνουμε την συγκομιδή και μετά ξεκινούν τα κλαδέματα. Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσουν να κλαδεύουν όσοι ολοκλήρωσαν την συγκομιδή. Με τα δίχτυα στο έδαφος δεν μπορείς να κάνεις λίπανση. Επίσης αν γίνει λίπανση θα πρέπει να ακολουθήσουν βροχοπτώσεις για να έχουμε αποτέλεσμα. Άρα δεν θα έχουμε φέτος πολλές λιπάνσεις. Αυτό θα γίνει όμως και επειδή φέτος οι παραγωγοί έχουν μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη ρευστότητας. Με το κόστος συγκομιδής να έχει αυξηθεί (το μεροκάματο από 50 ευρώ έχει φτάσει στα 70 και 80 ευρώ). Επίσης η τιμή παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο συνεταιρισμός έδωσε φέτος την πιο υψηλή τιμή 5,80 ευρώ τα τρία δέκατα. Στην συνέχεια όμως οι μέσες τιμές κυμάνθηκαν στο έξτρα παρθένο από 5,10 έως 4,60 ευρώ το κιλό. Εδώ και περίπου δέκα ημέρες στην Λέσβο δεν υπάρχει κανένα εμπορικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο. Επίσης η ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν μειωμένες μέσες αποδόσεις. Με 640 ικιλά ελαιόκαρπο βγάζουμε περίπου 104 κιλά ελαιόλαδο (μειωμένο κατά 40 κιλά σε σχέση με μια κανονική χρονιά). Αυτό που θα πρέπει να μελετήσει κάποια στιγμή το ΥπΑΑΤ είναι γιατί στην Ιταλία ο ελαιοπαραγωγός έχει διπλάσια τιμή πώλησης του ελαιολάδου του σε σχέση με την Ελλάδα. Το ελληνικό ελαιόλαδο έχει βασικούς αγοραστές τους Ιταλούς. Δεν μπορεί να έχουμε τόσο μεγάλη διαφοροποίηση στις τιμές και με τόσο καλή ποιότητα που έχει το ελληνικό. Επίσης δεν μπορεί να γίνονται στην ΕΕ εισαγωγές ελαιολάδου χωρίς δασμούς από Τυνησία και Τουρκία, χώρες με τόσο χαμηλό κόστος παραγωγής. Ίσως κάποιοι να θέλουν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές λιανικής αλλά έτσι καταστρέφεται οικονομικά έτσι ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός.

12/02/2025 11:05 πμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει μια δέσμη μέτρων για να βοηθήσει τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, τον προσεχή Μάρτιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Επίτροπο για τη Γεωργία, Christophe Hansen.

Η πρόταση της Επιτροπής θα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις του κλάδου και θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα, χωρίς να περιμένουμε μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Οι δηλώσεις του Επιτρόπου ήρθαν σε απάντηση των 70 μελών της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κρασί, τα ποιοτικά τρόφιμα και τα οινοπνευματώδη, που ζητούσαν «άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που πλήττει τον αμπελοοινικό τομέα».

Επιστολή, που εστάλει υπογεγραμμένη από τους συμπροέδρους της διακομματικής ομάδας, τους ευρωβουλευτές Esther Herranz García (Ισπανία, Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) και τον Éric Sargiacomo (Nouvelle-Aquitaine, Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), για την ευρωπαϊκή αμπελοοινική πολιτική, ανέφερε ότι «τα μέλη της Ομάδας μας υποστηρίζουν την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας μας για την αντιμετώπιση των απαραίτητων αλλαγών που εκφράζονται στις πολιτικές συστάσεις της Ο.Υ.Ε.».

Οι κ.κ. Esther Herranz García και Éric Sargiacomo, ζητούσαν να αξιοποιηθεί κάθε νομοθετική ευκαιρία για να επιταχυνθεί ο ρυθμός, αλλά και να οικοδομηθεί «μια συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση» και πρόσθεταν ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να περιμένει την επόμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να τροποποιήσει τη νομοθεσία, γιατί θα ήταν πολύ αργά για πολλούς αμπελοπαραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

11/02/2025 01:27 μμ

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας, στο Δήμο Ανατολικής Μάνης (Λακωνία), προχώρησε σε πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση 81 τόνων επιτραπέζιων ελιών Καλαμών.

Όπως δηλωσαν στον ΑγροΤύπο οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού, τελικά πλειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό μεταποιητική επιχείρηση από την Μεσσηνία, η οποία συμφώνησε στην τιμή 1,88 ευρώ το κιλό για τα μεγέθη 1 - 5 και 1,44 ευρώ το κιλό για το 6 μέγεθος (ψιλά).

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), η φετινή παραγωγή του ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 100.000-110.000 τόνους, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Όμως από αυτή την ποσότητα μέχρι σήμερα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιπες ποσότητες παραμένουν αποθηκευμένες στις κάδες των παραγωγών που αναμένουν μια καλύτερη τιμή.

11/02/2025 01:25 μμ

Μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2025 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν οικονομική ενίσχυση de minimis οι αλιείς των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη δημοσιευθείσα υπ αριθ. 405485/31.12.2024 (ΦΕΚ 7367 Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) το ύψος της ενίσχυσης ανά σκάφος ορίζεται ως εξής:
α) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων, σε 1.800 ευρώ.
β) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 11,99 μέτρων, σε 2.600 ευρώ.
γ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος 12,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 14,99 μέτρων, σε 7.000 ευρώ.
δ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων, σε 8.000 ευρώ.
ε) Αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι ή μηχανότρατα, σε 12.000 ευρώ.
στ) Αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτου μήκους, σε 1.800 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι:
α) Αλιείς μόνιμοι κάτοικοι των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού, Στυλίδας και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας των Περιφερειακών Ενοτήτων Εύβοιας και Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κάτοχοι επαγγελματικών παράκτιων αλιευτικών σκαφών και σκαφών μέσης αλιείας, εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι και μηχανότρατας, με αλιευτική άδεια σε ισχύ για το έτος 2023, καθώς και κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων με άδεια σε ισχύ για το 2023.
β) Αλιείς, μόνιμοι κάτοικοι των Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων που δεν είχαν λάβει ενίσχυση στο πλαίσιο της υπ' αρ. 1589/383038/12.12.2023 (Β' 7039) κοινής υπουργικής απόφασης περιλαμβανομένων μονίμων κατοίκων των Δήμων Σκοπέλου και Αλοννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας και κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων, είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι και μηχανότρατας, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023.
γ) Αλιείς, πλοιοκτήτες/συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών άνω των 12 μέτρων ολικού μήκους και σκαφών με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι και μηχανότρατας, που είναι υπόχρεα να έχουν εγκατεστημένη λειτουργική συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης, εφόσον πιστοποιείται ότι αυτά βρισκόντουσαν (αλίευαν είτε ήταν ελλιμενισμένα) σε περιοχές, του Βόρειου Ευβοϊκού, σε ακτές των Π.Ε. Μαγνησίας, εντός και εκτός Παγασητικού Κόλπου, και Λάρισας, Σποράδων (Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου) καθώς και στον Δίαυλο Τρικερίου, για τη χρονική περίοδο από 1η έως 28η Σεπτεμβρίου 2023 μέσω διασταύρωσης των στιγμάτων τους από το Δορυφορικό Σύστημα Παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών (VMS) και για όσους δεν είχαν ενεργό το VMS με βεβαίωση της Λιμενικής Αρχής, η οποία στηρίζεται στο ημερολόγιο του σκάφους.

Οι αιτήσεις των ανωτέρω δικαιούχων υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία της περιοχής τους.

10/02/2025 01:12 μμ

Σε πολύ δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας, που βλέπουν μειωμένες παραγωγές αλλά και χαμηλές τιμές.

Στο εμπόριο ελαιολάδου κάθε εβδομάδα και χειρότερα βλέπουν τις τιμές οι παραγωγοί. Οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν φαίνεται να δείχνει ενδιαφέρον η μεταποίηση για αγορές σε υψηλότερες τιμές, ενώ όσο περνά ο καιρός στοκάρουν όλο και περισσότερες ποσότητες ελαιολάδου οι αποθήκες στα ελαιοτριβεία.

Από την άλλη οι παραγωγοί ελιών Καλαμών, λόγω των χαμηλών τιμών, δεν προχωρούν σε πωλήσεις και μέχρι σήμερα περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ κατέθεσε φάκελο στην ΕΕ με αίτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών, την φετινή ελαιοκομική περίοδο (2024-2025), λόγω των περιβαλλοντικών συνθηκών που οφείλονται στην κλιματική κρίση. Ήδη είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής και το ΥπΑΑΤ έχει στοιχεία για την μειωμένη φετινή παραγωγή στις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει πληρωμή των ελαιοπαραγωγών με ένταξη των ζημιών σε πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ) μια και προϋποθέτει ύπαρξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων κυριότερη από τις οποίες είναι οι ζημιές σε επίπεδο νομού (Π.Ε.) να αποτελούν ποσοστό τουλάχιστο 30% της μέσης απόδοσης της καλλιέργειας τα τρία προηγούμενα έτη.

Πάντως συνάντηση, μεταξύ ελαιοπαραγωγών και της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, θα πραγματοποιηθεί, την προσεχή Τετάρτη (12/2), στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι των ελαιοπαραγωγών ζητούν διευκρινήσεις από το ΥπΑΑΤ για το τι είδους στήριξη θα καταβληθεί στον κλάδο για την απώλεια εισοδήματος και αν θα είναι οριζόντια ποια θα είναι η τιμή της ενίσχυσης.

Επίσης ελαιοκαλλιεργητές που μίλησαν στον ΑγροΤύπο ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελέγχους στις εισαγωγές που κάνει η χώρα μας αλλά και να ενημερωθούν από την Κομισιόν για τις εισαγωγές ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών που γίνονται στην ΕΕ.

Ερώτηση στην Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την ενίσχυση της ελληνικής ελαιοπαραγωγής που διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, των χαμηλών τιμών ελαιόλαδου, του αυξημένου κόστους παραγωγής και συγκομιδής κλπ με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 30% έως 50% σε πολλές περιοχές της χώρας, κατέθεσαν 6 Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης και Τομεάρχη Αγροτικών με τη Νέα Αριστερά, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Την ερώτηση συνυπογράφει και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, πως παρά τη μεγάλη σημασία του ελαιολάδου για την εγχώρια οικονομία, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να λάβει μέτρα αντίστοιχα με αυτά της κυβέρνησης της Ισπανίας, η οποία μέσω της μείωσης του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, αποσκοπεί στη στήριξη της κατανάλωσης, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του ελαιοκομικού τομέα της.

Με βάση τα παραπάνω απευθύνουν στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής ελαιοπαραγωγής, τόσο για την τρέχουσα όσο και για τις επόμενες χρονιές;

2. Υπάρχει πρόθεση μείωσης ή μηδενισμού του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, κατά το πρότυπο της Ισπανίας, ώστε να ενισχυθεί η κατανάλωση και να προστατευθεί ο ελαιοπαραγωγός από τις πτωτικές τάσεις των τιμών;

3. Τι πρωτοβουλίες θα ληφθούν για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και τη μείωση του κόστους συγκομιδής;

4. Θα υπάρξει άμεση ενίσχυση για τους πληγέντες παραγωγούς λόγω της φετινής μειωμένης παραγωγής;

5. Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να μειωθεί η διαφορά στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή;

10/02/2025 10:52 πμ

Σε δύο άρθρα του νομοσχεδίου «Κύρωση Κώδικα εμμέσων φόρων επί των συναλλαγών του πεδίου εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, καθώς και λοιπών εμμέσων φόρων», που κατατέθηκε στην Βουλή, ξεκαθαρίζεται το θέμα της εισφοράς δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα στα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου γίνεται η κωδικοποίηση της εισφοράς δακοκτονίας και αναφέρονται τα υπόχρεα πρόσωπα της πληρωμής.

Άρθρο 50

Επιβολή εισφοράς δακοκτονίας
Για την κάλυψη μέρους των πραγματοποιούμενων δαπανών ομαδικής καταπολέμησης του δάκου ή του λεκανίου της ελιάς, που ενεργείται σύμφωνα με το ν.δ. 2413/1953 (Α’ 125), επιβάλλεται εισφορά στο παραγόμενο ελαιόλαδο και επί των ελαιών που πωλούνται χονδρικά από παραγωγούς ή από τους εντολοδόχους τους, και προέρχονται από περιοχές στις οποίες ενεργήθηκε ομαδική καταπολέμηση του δάκου ή του λεκανίου. Η εισφορά ορίζεται σε ποσοστό δυο τοις εκατό (2%) επί της αξίας του ελαιόλαδου που παράγεται, υπολογιζόμενης με τη μικρότερη τιμή συγκέντρωσης (παρέμβασης) μεταξύ εκείνων που καθορίζονται για τις ποιότητες των βρώσιμων ελαιόλαδων (τιμή παρέμβασης ποιοτικής κατηγορίας SEMIFINE ή CURANTE) κατά τον χρόνο της παραγωγής και σε ποσοστό δυο τοις εκατό (2%) επί της αξίας των ελιών που πωλούνται χονδρικά από τους παραγωγούς ή τους εντολοδόχους τους.
2. Η εισφορά της παρ. 1 οφείλεται και για το ελαιόλαδο που παράγεται από την έκθλιψη των ελιών που παράγονται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι κάτοχος ή εκμεταλλευτής ελαιοτριβείου ή ελαιοπιεστηρίου.
3. Δεν υπάγεται στην εισφορά του παρόντος άρθρου το ελαιόλαδο που παράγεται από ελιές που αποδεδειγμένα έχουν υπαχθεί στην εισφορά αυτή καθώς και το ελαιόλαδο που παραδίδεται στον ελαιοτριβέα ως εκθλιπτικό δικαίωμα. Ομοίως, δεν υπόκεινται στην εισφορά αυτή το ελαιόλαδο και οι ελιές που προέρχονται από περιοχές στις οποίες η καταπολέμηση του δάκου ή του λεκανίου της ελιάς ενεργήθηκε με μέριμνα και δαπάνες των παραγωγών ή των συνεταιριστικών οργανώσεών τους.
4. Η εισφορά της παρ. 1 βαρύνει, στην περίπτωση του ελαιόλαδου, το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου διενεργείται η έκθλιψη των ελιών και στην περίπτωση ελιών τον πωλητή αυτών παραγωγό. Αυτός υπέρ του οποίου διενεργείται η έκθλιψη των ελιών
υποχρεούται να καταβάλει στον ελαιοτριβέα την οφειλόμενη για το ελαιόλαδο εισφορά. Σε περίπτωση άρνησης καταβολής, ο ελαιοτριβέας δικαιούται να παρακρατήσει από το παραχθέν ελαιόλαδο ποσότητα η αξία της οποίας, βάσει τιμής χονδρικής πώλησης από τον
παραγωγό κατά τον χρόνο της έκθλιψης και στον τόπο της έκθλιψης, είναι ίση με το ποσό της οφειλόμενης εισφοράς, υποχρεούμενος να καταβάλει στη Φορολογική Διοίκηση τη σχετική εισφορά σε χρήμα.

Άρθρο 51

Υπόχρεα πρόσωπα, χρόνος και τρόπος απόδοσης και είσπραξης της εισφοράς
1. Υπόχρεος για την καταβολή της εισφοράς στη Φορολογική Διοίκηση σύμφωνα με το άρθρο 50 είναι, προκειμένου για πωλούμενες ελιές, ο, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, υπόχρεος έκδοσης τιμολογίων αγοράς ή τιμολογίων πωλήσεως ή εκκαθαρίσεων επί πωλήσεων για λογαριασμό του παραγωγού, και, προκειμένου για ελαιόλαδο αυτός που ενεργεί την έκθλιψη των ελιών.
2. Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ορίζεται ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής της εισφοράς του άρθρου 50, τα στοιχεία που υποβάλλονται στη Φορολογική Διοίκηση, ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους, και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού

07/02/2025 01:36 μμ

Παρά το ικανοποιητικό μέγεθος της πρωτογενούς παραγωγής μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Την 31η Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων -μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από όλους του τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) για την ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς των μαύρων επιτραπέζιων ελιών και την εξέλιξη της συλλογής του μαύρου ελαιόκαρπου επιτραπέζιων ποικιλιών εσοδείας 2024/25 που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση.

Τα αποθέματα της χώρας μαύρων επιτραπέζιων ελιών, στην αρχή της περιόδου 2024/25, ανέρχονταν σε 29.000 τόνους υπολειπόμενα των αναγκών της χώρας (εξαγωγές/κατανάλωση) μέχρι η νέα εσοδεία να είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 100.000-110.000 τόνους, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης/Κονσερβολιά εκτιμάται σε 7.000-8.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται των αναγκών της χώρας (25.000-30.000 τόνοι).

Ένα μεγάλο μέρος (50%+) του ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης/Κονσερβολιά οδηγήθηκε στο στάδιο του πρασινοκόκκινου καρπού στην ελαιοποίηση εξαιτίας του μικρού μεγέθους των καρπών, της παρατεταμένης ανομβρίας και της έλλειψης εργατικών χεριών (αυξημένο κόστος συλλογής).

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Θρούμπα Θάσου» ανήλθε σε 500 τόνους που υπολείπεται (κατά 50%+) των αναγκών της χώρας (κατανάλωση/εξαγωγές).

Στην τηλεδιάσκεψη διαπιστώθηκε ότι παρά το ικανοποιητικό μέγεθος της πρωτογενούς παραγωγής μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αδυναμία σύναψης συμβολαίων με σκοπό την ομαλή διάθεση του προϊόντος χωρίς χρονικά κενά στις αγορές εξωτερικού.

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα (ελαιοπαραγωγοί) εξέφρασαν την άποψη ότι η πολιτική των τιμών αγοράς του προϊόντος από την μεταποίηση δεν ευνόησε την απρόσκοπτη προσφορά του.

Τελικά ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δυο τομέων του κλάδου (πρωτογενή, δευτερογενή) φώτισε όλες τις πτυχές του θέματος και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις.

Έντονη ανησυχία προκαλεί και στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον. Η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας αφού περίπου το 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του προϊόντος, εξάγεται στις ΗΠΑ.

06/02/2025 02:48 μμ

Αλλαγές στην κτηνοτροφία, μέσω των Σχεδίων Βόσκησης, ετοιμάζει το ΥπΑΑΤ το επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης ετοιμάζεται το σχέδιο τροποποίησης της ΚΑΠ στο οποίο θα υπάρχουν αλλαγές στους όρους της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην κορινθιακή σταφίδα.

Αυτά τονίστηκαν στην συνάντηση εργασίας της βουλευτού ΝΔ στην Ηλεία, Διονυσίας - Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα.

Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε στον κ. Τσιάρα το αίτημα των κτηνοτρόφων της Ηλείας να διασφαλιστεί ότι οι ενισχύσεις θα στηρίζουν αυτούς που πραγματικά παράγουν, με βάση τα ζώα που έχουν και σε αυτούς να δίνονται, προσαρμοσμένα στα πραγματικά στοιχεία, τα βοσκοτοπικά δικαιώματα.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία στην Βουλή σε νομοσχέδιο, που επίκειται, που θα προβλέπει την διενέργεια διαγωνισμού για το σύνολο της επικράτειας, ώστε να γίνει νέα κατανομή βοσκοτόπων, με δίκαιη προσαρμογή, σύμφωνη με τα πραγματικά στοιχεία που δηλώνονται στα μητρώα των κτηνοτρόφων.

Στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ μέριμνα για την σταφίδα

Όσον αφορά τα προβλήματα στην καλλιέργεια της σταφίδας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, η βουλευτής έθεσε στον κ. Τσιάρα το θέμα της μειωμένης παραγωγής και την ιδιαίτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές να συγκεντρώσουν το όριο των 150 κιλών ξηρού προϊόντος ανά στρέμμα κατ΄ελάχιστο για την παροχή της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Μετέφερε στον Υπουργό την αγωνία τους για την κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια να απωλέσουν τις ενισχύσεις ενώ επεσήμανε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, πολλοί είναι ήδη εκείνοι οι παραγωγοί που οδηγούνται στο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια του προϊόντος, το οποίο αποτελεί ιστορικά βασικό πυλώνα της τοπικής και εθνικής μας οικονομίας. Ζήτησε δε να τροποποιηθεί ο Κανονισμός χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο προϊόν της κορινθιακής σταφίδας, προκειμένου οι σταφιδοπαραγωγοί να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν το ελάχιστο αυτό όριο και να μην απωλέσουν την απολύτως αυτή αναγκαία χρηματική ενίσχυσή τους.

Ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε την σοβαρότητα του προβλήματος, τονίζοντας ότι στο νέο στρατηγικό σχέδιο του Υπουργείου, που θα τεθεί σε διαβούλευση, θα περιλαμβάνεται και αυτό το αίτημα, κατόπιν σχετικής εισηγήσεως.

Υποδομές άρδευσης και εκσυγχρονισμός δικτύου ΤΟΕΒ

Η Βουλευτής Ηλείας υπογράμμισε ακόμη ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική κρίση, χρειάζονται γενναίες και άμεσες επενδύσεις σε υποδομές τόσο για την άντληση, τη συλλογή και τη δημιουργία σύγχρονων δικτύων παροχής των απαιτούμενων για την καλλιέργεια και την παραγωγή προϊόντων.

Μετά την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη της υπογραφής, πριν από λίγους μήνες, στο Υπουργείο Υποδομών, της σύμβασης του έργου υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου στον ΤΟΕΒ Γαστούνης, είναι αναγκαίο, όπως επεσήμανε, να προγραμματιστεί και να προχωρήσει ανάλογα και το έργο της υπογειοποίησης του συνόλου του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας και συγκεκριμένα, η Υπογειοποίηση των Δικτύων Ροής (Καναλέτων) ΤΟΕΒ Αμαλιάδος, Α΄ Πύργου, Πελοπίου και Επιταλίου. Πρότεινε μάλιστα να γίνει το επόμενο διάστημα συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με φορείς της Ηλείας, ώστε να ετοιμαστούν οι αιτήσεις ένταξης σε αυτά τα προγράμματα.

Ο Υπουργός ενημερώθηκε από την Βουλευτή Ηλείας και για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις εγγειοβελτιωτικές υποδομές του ΤΟΕΒ Επιταλίου, μετά τις πρόσφατες, ισχυρές και διαρκείς βροχοπτώσεις, και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην πρώην λίμνης Αγουλινίτσας, σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται εκεί. Και για αυτό το θέμα, ο κ. Τσιάρα επικοινώνησε με τον κ. Παπαγιαννίδη, καταδεικνύοντας την βούληση της Κυβέρνησης για την συντήρηση και αποκατάσταση των εγγειοβελτιωτικών υποδομών της περιοχής.

04/02/2025 09:48 πμ

Στα συμπεράσματα της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τις ευρωπαϊκές πολιτικές για το κρασί, που εγκρίθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία, Christophe Hansen.

Όσον αφορά την εκρίζωση, τόνισε ότι οι συστάσεις δεν περιλαμβάνουν ρητά την προσωρινή εκρίζωση, η οποία δεν υποστηρίχθηκε από την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου.
Ωστόσο, προτάθηκε ένα πιο αποτελεσματικό εναλλακτικό σύστημα, το οποίο συνίσταται στην παράταση του χρόνου μεταξύ της εκρίζωσης και της πραγματικής φύτευσης των αμπελώνων ως μέρος της στήριξης για την αναδιάρθρωση και μετατροπή του αμπελώνα.

Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει με τα κράτη μέλη, τον Δεκέμβριο του 2024, σχέδιο κανονισμού για την εφαρμογή αυτού του μέτρου και θα εγκριθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Για τη μόνιμη εκρίζωση, προτάθηκε η χρήση κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Αξιολογούμε και άλλες πιθανότητες. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν υπήρξε συναίνεση εντός της ομάδας για τη χρηματοδότηση ενός μέτρου εκρίζωσης με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα πραγματοποιήσουμε επομένως μια αξιολόγηση των επιλογών για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την οποία σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάγκη στήριξης αμπελουργίας

Τη στήριξη της αμπελουργίας ζητά, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αυτιάς. Στην ερώτησή του τονίζει ότι, η αμπελουργία στην Ελλάδα αποτελεί έναν κομβικό κλάδο του αγροτικού τομέα, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή επιτραπέζιου σταφυλιού, ενώ συγκαταλέγεται και στις πρώτες πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παραγωγή οίνου.

Η Ερώτηση του Ευρωβουλευτή έχει ως εξής:
Τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας, η ενασχόληση με την αμπελουργία αποτρέπει πολλούς νέους να ενταχθούν παραγωγικά σ΄ αυτόν τον κλάδο. Πιο συγκεκριμένα, αποκεντρωμένες περιοχές της Ελλάδας που στηρίζονται στην παραγωγή οίνου, όπως είναι η Σάμος, αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας. Σύμφωνα με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου, η μείωση της αμπελοκαλλιέργειας και η εγκατάλειψη των αμπελώνων είναι ένα γεγονός που προκαλεί σοβαρότατες οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1. Με ποιο σχέδιο προτίθεται να ενισχύσει τις αμπελοκαλλιέργειες;
2. Ποια ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να στηρίξουν την εγκατάσταση αμπελώνων και να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες;
3. Εξετάζεται η παροχή επαγγελματικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων αμπελουργών;

30/01/2025 03:26 μμ

Η σύσκεψη, που έγινε στο ΥπΑΑΤ, με τους αγρότες της Κρήτης, είχε σαν αποτέλεσμα την απόφαση του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, να προχωρήσει σε νέα τροποποίηση της ΚΑΠ.

Η τροποποίηση θα αφορά την ελαιοκαλλιέργεια και θα περιλαμβάνει ένα νέο Οικολογικό Σχήμα και μια τέταρτη αγρονομική περιφέρεια στην ΚΑΠ.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον Μύρων Χιλετζάκη, Αντιπρόεδρο ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ο οποίος κατέθεσε τις συγκεκριμένες προτάσεις στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

«Η ελαιοκαλλιέργεια έχει πληγεί σε όλη την χώρα λόγω της ξηρασίας», τόνισε ο κ. Χιλετζάκη και πρόσθεσε «χρειάζεται στήριξη η καλλιέργεια για αυτό πρότεινα να δημιουργηθεί ένα νέο Οικολογικό Σχήμα το οποίο να αφορά την ελαιοπαραγωγή που θα ονομάζεται «Κλάδεμα Ανανέωσης» και να δίνει μια ενίσχυση στον παραγωγό που το εφαρμόζει. Αποβλέπει στην ανανέωση της κόμης και στον υποβιβασμό της καρποφόρας ζώνης σε χαμηλότερα επίπεδα. Μιλάμε για μια στρεμματική ενίσχυση της τάξης των 40 ευρώ το στρέμμα.

Η άλλη πρόταση αφορούσε την ΚΑΠ. Σήμερα έχουμε τρεις αγρονομικές περιφέρειες: αροτραίων, βοσκότοπων και δενδρώδη (μόνιμες). Ζήτησα το διαχωρισμό της τρίτης αγρονομικής περιφέρειας και τη δημιουργία μιας τέταρτης. Οι ελαιώνες να ενταχτούν σε αυτή την νέα «αγρονομική περιφέρεια». Η ελαιοκαλλιέργεια παίζει σημαντικό ρόλο στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα και που προσφέρει εισόδημα και απασχόληση άμεσα στο 40% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας.

Όπως είδαμε και τα δύο αιτήματά τους φαίνεται πως έγιναν δεκτά από τον Υπουργό, Κώστα Τσιάρα, τα οποία θα μελετήσει για να τα συμπεριλάβει στη νέα τροποποίηση της ΚΑΠ».

Στην συνάντηση συζητήθηκε και η πορεία των Σχεδίων Βόσκησης, τα οποία αποτελούν κρίσιμο εργαλείο για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, με τον κ. Τσιάρα να υπογραμμίζει ότι σχετική διάταξη βρίσκεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου, το οποίο σε λίγες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή.

Επίσης έγινε γνωστό ότι θα καταβληθούν ενισχύσεις de minimis για αγορά ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους της Κρήτης για την πανώλη.

24/01/2025 10:09 πμ

Ο βουλευτής, Μάρκος Καφούρος, μαζί με τους εκπροσώπους της ΚΕΟΣΟΕ, τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Μάρκου και τον Διευθυντή κ. Παρασκευά Κορδοπάτη, συναντήθηκαν, την Τρίτη (21/1/2025), με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, στον οποίο ανέλυσαν τα δομικά προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου.

Ειδικότερα ανέλυσαν τα οξυμένα προβλήματα του αμπελοοινικού τομέα και κατέθεσαν ολοκληρωμένες προτάσεις για τα εξής θέματα:

1. Την αναγκαιότητα σύνταξης μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αμπελουργίας!

2. Την ανάγκη επικαιροποίησης συμφωνίας και ταυτοποίησης των μητρώων του ΥπΑΑΤ (Αμπελουργικό Μητρώο, ΟΣΔΕ, Δηλώσεων συγκομιδής), ώστε να αντιμετωπισθεί η παραοικονομία και να αποτελέσουν εργαλεία άσκησης πολιτικής στον αμπελοοινικό τομέα.

Η συζήτηση ήταν παραγωγική και ο Βουλευτής στην παρέμβασή του ζήτησε αφενός να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συγκεκριμένες προτάσεις για τη διάσωση και ανάπτυξη της ελληνικής αμπελουργίας, αφετέρου ανέλυσε τους κινδύνους που προκύπτουν για την ύπαρξη του Θηραϊκού αμπελώνα, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και ιδιαίτερα της λειψυδρίας.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνωρίζοντας τη σημασία του αμπελοοινικού τομέα εξέφρασε την πρόθεσή του για μια στενότερη συνεργασία με τους φορείς, ώστε να υιοθετηθεί μία εθνική στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κλάδου.

23/01/2025 12:46 μμ

Όλο το προηγούμενο διάστημα στην Ελλάδα ασχοληθήκαμε με τον τενεκέ ελαιολάδου, ενώ σε άλλες χώρες γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η ελαιοκαλλιέργεια.

Στην χώρα μας ακούστηκαν και γράφηκαν πολλά σε μια χρονική περίοδο που η τιμή παραγωγού ελαιολάδου είναι σε οριακό επίπεδο και υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης της καλλιέργειας, η οποία σε πολλές περιοχές αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

Μιλήσαν για πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ κατά της απαγορευμένης εδώ και χρόνια εμπορίας χύμα ελαιολάδου σε τενεκέδες 17 λίτρων.

Όλα αυτά με στόχο να συκοφαντήσουν τους ελαιοπαραγωγούς ότι κάνουν λαθρεμπόριο ελαιολάδου.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά στην χώρα μας στην Ιταλία νομοθετούν κατά της εγκατάλειψης των ελαιώνων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ενέκριναν περιβαλλοντικό νόμο, που στοχεύει να σταματήσει την εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων, με τραγικές συνέπειες για καλλιέργειες, όπως οι ελαιώνες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελέτης Italia Olivicola, υπάρχουν σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2 εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3 εκατομμύρια σε μερική εγκατάλειψη όπου διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή, με έντονη μεταβλητότητα από έτος σε έτος και με χαμηλή αντοχή στα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και ασθένειες των φυτών.

Νομοθεσία φιλοπεριβαλλοντική που ενισχύει τον τουρισμό

Το περιβαλλοντικό διάταγμα υπέγραψε ο κ. Pino Bicchielli, αντιπρόεδρος του κόμματος Noi Moderati (συμμετέχει στην κεντροδεξιά κυβέρνηση) στην Βουλή των Αντιπροσώπων. «Η νομοθεσία εισάγει διατάξεις που αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις, τακτοποίηση κτηματολογίου, αγορά ή διαχείριση εγκαταλελειμμένης γεωργικής γης και ίδρυση κοινοτικών συνεταιρισμών και ενώσεων γης. Συγκεκριμένα, προωθεί κανόνες, εργαλεία και πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της εγκατάλειψης της παραδοσιακής και πολυλειτουργικής ελαιοκαλλιέργειας, η τελευταία είναι μια πραγματική ευκαιρία προσέλκυσης τουριστών, που τελευταία δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τον συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού, γαστρονομίας και περιβάλλοντος», δήλωσε ο βουλευτής του Σαλέρνο.

«Πολλοί ειδικοί του κλάδου έχουν υπογραμμίσει τη σημασία του περιβαλλοντικού ρόλου των καλλιεργειών, όπως οι παραδοσιακοί ελαιώνες σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, όπου συμβάλλουν στην πρόληψη διαβρωτικών φαινομένων και υδρογεωλογικών κινδύνων αλλά και πυρκαγιών, καθώς και σε περιοχές που απειλούνται με ερήμωση, όπου υπάρχουν λίγες εναλλακτικές καλλιέργειες και η εγκατάλειψη γης είναι ευρέως διαδεδομένη.

Σύμφωνα με έρευνα του κέντρου μελέτης της ιταλικής Εθνικής Κοινοπραξίας Ελαιοπαραγωγών, που δημοσιεύθηκε αρχές του 2024, στην Ιταλία η εγκατάλειψη 500 χιλιάδων εκταρίων (1 εκτάριο = 10 στρέμματα), σε σύνολο 1,1 εκατομμυρίων εκταρίων (ποσοστό που πλησιάζει το 50%), πρέπει να θεωρείται μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πρέπει να αποκατασταθεί, όχι μόνο για να αυξηθεί η εθνική παραγωγική και να επιδιωχθεί ο στόχος της διατροφικής κυριαρχίας αλλά και για να επιτραπεί στην καλλιέργεια της ελιάς να συνεχίσει να αποδίδει τα διάφορα περιβαλλοντικά, εδαφικά και οικονομικά οφέλη», διευκρίνισε ο κ. Bicchielli στο νομοσχέδιό του.

Για τους Ιταλούς η ανάκτηση εγκαταλελειμμένων ελαιώνων έχει αξία που δεν είναι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, περιβαλλοντική, με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της ελιάς, την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τον τουρισμό, καθώς και το ευρύτερο θέμα της αειφορίας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ελαιοκομικών Δήμων (Associazione Nazionale Città dell'Olio) κ. Michele Sonnessa, σχολίασε την έγκριση της νομοθετικής πρότασης ως μια θεμελιώδη απόφαση, που είναι αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας συνεργασίας μεταξύ των φορέων της ιταλικής ελαιοκομίας.

Όπως ανέφερε η απόφαση αυτή αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην υφιστάμενη νομοθεσία, προσπαθώντας να εφαρμόσει συγκεκριμένες στρατηγικές για την ανάκτηση εγκαταλελειμμένων εκτάσεων και για τη στήριξη ενεργών αγροτικών επιχειρήσεων.

«Η συμμετοχή των παραγωγών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής ικανής να αποκαταστήσει τη ζωτικότητα σε εγκαταλελειμμένα εδάφη, να βελτιώσει την παραγωγή και την ποιότητα του ελαιολάδου», τόνισε ο κ. Sonnessa.

14/01/2025 05:48 μμ

Έντονες συζητήσεις έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με επιβολή προστίμων στη διακίνηση ελαιολάδου με τενεκέ.

Τελικά μετά από «πιέσεις» των ελαιοπαραγωγών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα της διακίνησης του ελαιολάδου.

«Η μεταφορά μικρών ποσοτήτων συμβαίνει άτυπα στην ελληνική πραγματικότητα. Για όσους θέλουν να είναι απολύτως νομότυποι, μπορούν να χρησιμοποιούν μικρότερες συσκευασίες των 5 λίτρων», λέει ο Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε σχεδιάσει κάποια αλλαγή στη μεταφορά ελαιολάδου με τενεκέδες. Όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες δεν ισχύουν. Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017». Και πρόσθεσε: «η μεταφορά μικρών ποσοτήτων ελαιολάδου μεταξύ φίλων και συγγενών συνεχίζεται άτυπα, χωρίς να τίθεται ζήτημα παραβάσεων. Αυτό το θέμα πήρε μεγαλύτερη διάσταση απ’ ό,τι έπρεπε. Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες: δεν προχωράμε σε αλλαγές».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, δήλωσε ότι ο έλεγχος παραστατικών διακίνησης ελαιολάδου αφορά αποκλειστικά τους εμπόρους και όχι τους παραγωγούς που αυτοκαταναλώνουν ελαιόλαδο ή δωρίζουν ελαιόλαδο σε συγγενείς και φίλους για ίδια κατανάλωση.

Όμως είναι τελικά το πρόβλημα ο τενεκές;

Ο Μύρων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός, Αντιπρόεδρος ΕΑΣ Ηρακλείου και πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, ανακοίνωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το ερώτημα είναι εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας; Γιατί το 2017 είχαμε ένα νόμο πάλι στο ελαιόλαδο που λέει στην εστίαση θα πρέπει να υπάρχουν ατομικές φιάλες ελαιόλαδου, συσκευασμένες με πώμα μιας χρήσης. Εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος; Όχι δεν εφαρμόστηκε.

Ο ίδιος νόμος έλεγε ότι απαγορεύεται η εστίαση να αγοράσει από παραγωγό σε 17λιτρο τενεκέ. Θα πρέπει ο παραγωγός να πάρει άδεια τυποποιητή, δηλαδή να κάνει μια ατομική επιχείρηση. Αυτό ισχύει και σήμερα.

Αυτό που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στους ελαιοπαραγωγούς είναι ότι από την 1η Οκτωβρίου 2025 θα πρέπει να βγάζουν ηλεκτρονικά παραστατικά διακίνησης ελαιοκάρπου. Με αυτό θα γίνεται ιχνηλασιμότητα του προϊόντος που γίνεται ελαιόλαδο και διασταύρωση με τα παραστατικά που βγάζει το ελαιοτριβείο είτε προς φύλαξη είτε προς σπίτι. Θυμίζουμε ότι το ελαιόλαδο που γράφει ότι είναι για το σπίτι ο παραγωγός δεν μπορεί να το πουλήσει. Αυτή η διαδικασία θα γίνεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έρχεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με βάση αυτά τα στοιχεία θα κάνει διασταυρώσεις με το ελαιοκομικό μητρώο που έχει. Όλα αυτά είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων.

Το πρόβλημα είναι διαδικαστικό γιατί από 1η Οκτωβρίου θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί (με μέση ηλικία 63 ετών) να βγάζουν ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής ελαιοκάρπου στο χωράφι για να φύγει να πάει στο ελαιοτριβείο. Όταν βγάζαμε έντυπα παραστατικά αναγράφαμε «δελτίο αποστολής προς ζύγιση» γιατί ο παραγωγός δεν κάνει ζύγισμα στο χωράφι. Δεν γνωρίζουμε αν η πλατφόρμα θα δεχτεί «δελτίο αποστολής προς ζύγιση».

Εκτιμώ ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία στο χωράφι και θα υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της. Αυτό θα πρέπει να το προβλέψουν από τώρα στην κυβέρνηση».

10/01/2025 02:28 μμ

Το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε στη θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν ο Yφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νικόλαος Ταγαράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας και η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, δίνεται η δυνατότητα σε μονάδες υδατοκαλλιέργειας να υποδεχθούν επισκέπτες, συνδυάζοντας την παραγωγική διαδικασία με την τουριστική εμπειρία.

Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα καινοτόμο προϊόν που αναδεικνύει την αλιευτική κληρονομιά της χώρας μας και συνδέει τον τουρισμό με την τοπική οικονομία και τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας.

Το νέο πλαίσιο θεσπίζει ξεκάθαρες προδιαγραφές για τη παροχή υπηρεσιών τουρισμού από αυτές τις μονάδες, ενσωματώνοντας αρχές βιωσιμότητας, καινοτομίας και προσβασιμότητας.

Στις υδατοκαλλιέργειες που θα αδειοδοτηθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία της υδατοκαλλιέργειας, να συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικές και βιωματικές δραστηριότητες, να πραγματοποιήσουν καταδύσεις και να εξερευνήσουν τη φυσική ομορφιά των περιοχών αυτών.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την πραγματοποίηση καταδύσεων αναψυχής σε συνεργασία με συνεργαζόμενους με την επιχείρηση της υδατοκαλλιέργειας αδειοδοτημένους παρόχους καταδύσεων, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία εξερεύνησης του υδάτινου κόσμου. Με τις κατάλληλες υποδομές και τις αυστηρές προδιαγραφές για την ασφάλεια και την ποιότητα, διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη διατήρηση των υδάτινων οικοσυστημάτων.

Η υλοποίηση των νέων ρυθμίσεων στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, προσφέροντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενισχύοντας την τουριστική κίνηση στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, συνδέεται με την ευρύτερη στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ένας από τους πιο αυθεντικούς και βιώσιμους τρόπους ανάδειξης της ελληνικής θαλάσσιας παράδοσης.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Η θεσμοθέτηση του πλαισίου για τις επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αναδεικνύει την πλούσια αλιευτική κληρονομιά της χώρας μας, δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Οι επισκέψιμες υδατοκαλλιέργειες αποτελούν ένα πρωτοποριακό προϊόν που συνδυάζει την εκπαίδευση, τη βιωματική εμπειρία και τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών μας. Με σαφείς προδιαγραφές βιωσιμότητας, καινοτομίας και προσβασιμότητας, διασφαλίζεται ότι οι δραστηριότητες αυτές θα συμβάλλουν στην προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα θα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες.

Η δυνατότητα για περιβαλλοντικές δραστηριότητες, καταδύσεις και εξερεύνηση της παραγωγικής διαδικασίας φέρνει κοντά τον πολίτη με τη φύση, ενισχύοντας τη σύνδεση του τουρισμού με τον αγροτικό τομέα. Με αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, δημιουργούμε τις βάσεις για ένα αυθεντικό και βιώσιμο τουριστικό προϊόν που τιμά την ελληνική θαλάσσια παράδοση, ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη και θέτει τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο των εθνικών μας προτεραιοτήτων».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)