Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εντόπισε, για πρώτη φορά, την μαύρη κηλίδωση εσπεριδοειδών (Phyllosticta citricarpa) σε εισαγωγή φορτίου πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη μυκητολογική ασθένεια, αποτελεί παθογόνο καραντίνας, που προσβάλει τα εσπεριδοειδή των τροπικών και υποτροπικών περιοχών, μειώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων καρπών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το παθογόνο μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή για πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν συμπτώματα στα φυτά.
Αυτό έχει ξεσηκώσει μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτικών οργανώσεων της Ισπανίας, οι οποίες ζητούν από την Κομισιόν αλλά και από τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, Λουίς Πλάνα (έχουμε ισπανική Προεδρία στην ΕΕ), να προχωρήσει σε ελέγχους.
Συγκεκριμένα η AVA-ASAJA προτρέπει την Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (SANTE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να στείλει μια αποστολή επιθεώρησης στην περιοχή παραγωγής των μολυσμένων φρούτων για να προσδιορίσει την έκταση της νόσου και, όπου χρειάζεται, να κλείσει τις οδούς εισόδου στην ΕΕ για τα αιγυπτιακά εσπεριδοειδή, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα δεν εγγυάται τη φυτοϋγειονομική της ασφάλεια.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βαλένθιας (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η μαύρη κηλίδα είναι ένα παράσιτο καραντίνας, σύμφωνα με το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που προσαρμόζεται τέλεια στο μεσογειακό κλίμα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εξαπλώνεται ήδη στην Τυνησία και, προφανώς, έφτασε και στην Αίγυπτο. Σε περίπτωση εισαγωγής και εξάπλωσης αυτής της ασθένειας σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα υπάρξουν προβλήματα στην αντιμετώπισή της λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η ΕΕ στην χρήση φυτοπροστατευτικών».
Αυτό που ζητάνε οι Ευρωπαϊκοί φορείς των τροφίμων είναι ότι ισχύει για τους αγρότες της ΕΕ (φιλοπεριβαλλοντική πολιτική κ.α.) να ισχύει και για τις τρίτες χώρες που εξάγουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ. Αναμένουμε την θέση του Έλληνα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι κοπές στα λεμόνια γίνονται με μειωμένους ρυθμούς, ενώ οι τιμές στον παραγωγό είναι σε χαμηλά επίπεδα. Έχουμε μια συνεχόμενη πτωτική πορεία του εμπορίου λόγω χαμηλής ζήτησης στην εγχώρια αγορά.
Αυτό που κρατά το εμπόριο λεμονιών «ζωντανό» είναι οι εξαγωγές, που λόγω προβλημάτων στις παραγωγές σε Αργεντινή, Ισπανία και Τουρκία, έχουν μια ανοδική τάση αν και οι ποσότητες - σε σχέση με το παρελθόν - είναι σε χαμηλά επίπεδα.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι εξαγωγές λεμονιών από την αρχή της εμπορικής περιόδου, μέχρι τις 7 Μαρτίου 2025, ανέρχονται σε 6.415 τόνους, αυξημένη ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, που κυμάνθηκε στους 3.500 τόνους.
Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή κάνουμε κοπές σε λεμόνια Μαγληνά και Καρυστινά. Έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές ποικιλίας Ιντερντονάτο. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι τιμές παραγωγού ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα που έφτασαν και στα 25 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή έχουμε μια ζήτηση στην εξαγωγή και αυτό βοηθά να απορροφηθεί η παραγωγή. Στην εγχώρια αγορά το εμπόριο είναι παγωμένο. Αυτή την εποχή γίνονται κοπές για λεμόνια που πάνε στην εξαγωγή και έχουν καλή ποιότητα μέχρι και 40 λεπτά το κιλό. Υπάρχει παραγωγή ακόμη στα δέντρα και ελπίζουμε σε μια καλύτερη εικόνα του εμπορίου.
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το εμπόριο λεμονιών στην περιοχή είναι μειωμένο. Κοπές τώρα κάνουμε στα Μαγληνά αλλά τα λεμόνια επειδή έχουν μείνει καιρό στα δέντρα έχουν αρχίσει να έχουν ποιοτικά προβλήματα. Επίσης οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών δημιούργησαν προβλήματα φυτοπροστασίας (φυτόφθορα, ψώρα). Οι παραγωγοί με τις χαμηλές τιμές που πουλάνε τα λεμόνια δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να κάνουν προληπτικούς ψεκασμούς.
Οι τιμές παραγωγού για τα καλής ποιότητας λεμόνια είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Πολλές ποσότητες όμως είναι μη εμπορεύσιμες.
Επίσης δεν υπάρχουν αρκετοί εργάτες για να κάνουν σωστή διαλογή στο χωράφι. Αυτό σημαίνει ότι πολλές ποσότητες να χάνονται (φύρα) ή να πάνε για χυμοποίηση σε πολύ χαμηλές τιμές. Να επισημάνουμε ακόμη ότι πολλές ποσότητες ποικιλίας Ιντερντονάτο έμειναν απούλητες στα δέντρα λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος. Αυτό έφερε μια απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς».
Όσον αφορά την παγκόσμια παραγωγή στη Νότια Αφρική έχουμε προβλήματα στην παραγωγή λεμονιών λόγω παγετών και χαμηλών θερμοκρασιών, κυρίως στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας, που θα μπορούσαν «εν μέρει» να αντισταθμιστούν από τους νέους οπωρώνες που μπήκαν στην παραγωγική διαδικασία.
Προβλήματα από τον παγετό αντιμετωπίζουν οι κύριες περιοχές παραγωγής λεμονιών στην Τουρκία, με τους εξαγωγείς να κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής λεμονιών, κατά 30%, σε σχέση με πέρσι.
Ζημιές από παγετό όμως αντιμετωπίζουν και τα ισπανικά λεμόνια. Μεταξύ 10 και 15 Ιανουαρίου υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε κάτω από -4 βαθμούς Κελσίου.
Όσον αφορά την παραγωγή λεμονιών στην Αργεντινή εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη, με την τάση εκρίζωσης να συνεχίζεται, λόγω των χαμηλών τιμών που υπήρξαν την τελευταία 5ετία. Επίσης οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δημιούργησαν χαμηλές αποδόσεις και προβλήματα στα μεγέθη (μικροκαρπία).
Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον Δρ. Δημήτρη Σταυρίδη, γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας, ώστε να μας αποτυπώσει την εικόνα της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς και των παθογόνων στην περιοχή.
Ο Δρ. Σταυρίδης δήλωσε αναλυτικά:
«Η μονίλια είναι μια ασθένεια που σε γενικές γραμμές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αλλά αντιμετωπίζεται, μέσω προληπτικών ψεκασμών σε συγκεκριμένα χρονικα σημεία. Η ασθένεια η οποία μας έχει δημιουργήσει ανησυχία είναι η Φόμοψη.»
«Η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της κατά περιόδους και δεν δημιουργεί κάθε χρόνο προβλήματα. Το 2017 υπήρξε έξαρση της ασθένειας, δημιουργώντας πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή στην ποικιλία Φυρανιά. Οι παραγωγοί έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν παύση της καλλιέργειας και εκρίζωση των φυτών. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εκ νέου το 2023, επηρεάζοντας και την παραγωγή του 2024. Το αποτέλεασμα είναι οι παραγωγοί να ζητήσουν εκ νέου παύση της καλλιέργειας. Κάποιοι παραγωγοί με απομονωμένες φυτείες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν αυτή την τύχη, χάνοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους.»
«Φέτος, το 2025, η ασθένεια είναι σε ύφεση, ωστόσο γνωρίζουμε πως το δυναμικό μολύσματος υπάρχει και πρέπει να βρεθεί μια λύση αντιμετώπισης κι όχι αναδιάρθρωσης. Οι παραγωγοί είναι σύμφωνοι με αυτό, καθώς δεν θέλει κανείς μας να χαθεί η ποικιλία της Φυρανιάς, η οποία καθιστά την Ελλάδα ξεχωριστή στο εμπόριο αμυγδάλων.
Πρόκεται για σύμπλεγμα παθογόνων κι όχι για έναν μόνο οργανισμό, κάτι που καθιστά την αντιμετώπιση της ασθένειας δύσκολη έως αδύνατη. Λόγω αυτού, έχουμε εισηγηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της Φόμοψης. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι κ. Βαγγέλας Ιωάννης από το τμήμα Φυτοπαθολογίας, κ. Μαδέσης Παναγιώτης του τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και κ. Νάνος Γεώργιος του τμήματος Δενδροκομίας. Το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Γεωργίας, και το οποίο αναμένουμε να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, θα εισηγηθεί δειγματοληψίες από την περιοχή, μοριακή εξέταση ώστε να αναγνωριστούν τα παθογόνα και μεταγονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων. Θα δοκιμαστούν επίσης τρόποι βιολογικής καταπολέμισης, με τη χρήση βιολογικών παραγόντων και βιοδιεγερτών, εξετάζοντας την ευρωστία των φυτών στην κάθε εφαρμογή.»
Ο Δρ. Γεώργιος Νάνος, καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκ των εισηγητών του προγράμματος, δήλωσε για την εικόνα στην καλλιέργεια της Φυρανιάς:
«Η φυρανιά είναι η ναυαρχίδα στην ελληνική παραγωγή αμυγδάλων και η μόνη ανταγωνιστική ελληνική ποικιλία αμυγδαλιάς, όμως η καλλιέργειά της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η ασθένεια της Φόμοψης, πριν μερικά χρόνια έφτασε σε επίπεδα πανδημίας στην περιοχή. Η καταστροφή άρχισε από τη Λάρισα και επεκτάθηκε αρκετά. Η ασθένεια πλήττει μόνο την Φυρανιά.Οι καλλιέργεις της ποικιλίας εγκαταλήφθηκαν από πολλούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα τα χωράφια να παραμείνουν ως εστίες μόλυνσης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα Κανάλια, στο Συκούριο και ακόμα και στον Τύρναβο.»
«Χωρίς την έγκριση του προγράμματος το οποίο εισηγηθήκαμε δυστυχώς δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Το να προβαίνουμε στις ίδιες πρακτικές ξανά και ξανά δεν θα οδηγήσει κάπου. Το ζήτημα χρήζει σφαιρικής επιστημονικής προσέγγισης, εξ ’ου και η σημασία του προγράμματος, ώστε να έχουμε απτά στοιχεία στα χέρια μας και να πράξουμε βάσει αυτών.
Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, την εύρεση του παθογόνου μέσω μοριακών τεχνικών και πόσα και ποιά παθογόνα βρίσκονται πάνω στα φυτά. Αν για παράδειγμα η ασθένεια ξεκινά από έναν μύκητα και στη συνέχεια εμφανίζονται κι άλλοι, που σχετίζονται με την καταστροφή της παραγωγής, σε ποιο στάδιο θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο κάθε μύκητας, όλα αυτά αποτελούν ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί απάντηση. Ο κ. Βαγγέλας, ως φυτοπαθολόγος θέλει να εστιάσει στον κύκλο της ασθένειας μέσω του προγράμματος. Εγώ, σαν δενδροκόμος, θα ήθελα να εξετάσω την επαγωγή της άμυνας των φυτών και τη χρήση βιοδιεγερτών σε αυτόν τον τομέα.»
Ο κ. Ιωάννης Κωτούλας, παραγωγός αμυγδάλων στη Λάρισα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο:
«Υπάρχει όντως πρόβλημα και φόβος γύρω από την ασθένεια της Φόμοψης. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως έχουν αποσυρθεί τα σκευάσματα και οι δραστικές ουσίες που κρατούσαν την ασθένεια υπό έλεγχο και δεν έχουν αντικατασταθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη Φόμοψη. Άπαξ και ο παραγωγός ανακαλύψει την προσβολή, κλαδεύει και καταστρέφει τους προσβεβλημένους κλάδους αλλά η εξάπλωση της ασθένειας συνήθως συνεχίζεται. Υπάρχουν παραγωγοί που τα προηγούμενα έτη έχουν χάσει ολικώς τη σοδειά τους ή ακόμα και την καλλιέργειά τους. Μιλάμε λοιπόν για καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και σε αυτή την περίπτωση τα κτήματα που καταστράφηκαν θα χρειάστουν τουλάχιστον μια 5ετία για να επανέλθουν.
Περιμένουμε να μεριμνήσει η πολιτεία για το ζήτημα. Σε αυτή τη φάση, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η ασφαλέστερη πρακτική είναι η καταστροφή ενός χωραφιού προσβεβλημένου, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που θα προβούν σε κάτι τέτοιο. Η ασθένεια δείχνει να μεταφέρεται με τον αέρα και με τα έντομα, οπότε η καταστροφή της καλλιέργειας είναι ένα μέτρο για την πρόληψη εξάπλωσης σε γειτονικές καλλιέργειες
Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μια μέθοδος πρόληψης και θεραπείας της Φόμοψης. Περιμένουμε από τους γεωπόνους επιστήμονες επίσημες οδηγίες περι αυτού. Ίσως και την επισημοποίηση ποικιλιών ως ανθεκτικές, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για ανθεκτικότητα ποικιλιών στη Φόμοψη, παρά μόνο όσα λέγονται από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους παραγωγούς. Εάν κάποια ποικιλία είναι όντως ανθεκτική, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση της σε πληγείσες περιοχές.»
Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για το Phomopsis amygdali στην αμυγδαλιά έχουν δραστική ουσία το captan.
Δείτε εδώ σχετική γεωργική προειδοποίηση
Με την υπ’ αρ. 392905/11.12.2024 Υπουργική Απόφαση χορηγήθηκε οριστική άδεια διάθεσης στην αγορά του ζιζανιοκτόνου RIPPER® (AAΔΑ: 70573) με δ.ο. clethodim 12% + pyraflufen-ethyl 1% β/ο
Το RIPPER® ελέγχει:
Ετήσια αγρωστώδη: Αιματόχορτο, μουχρίτσα, πόα κοινή, πράσινη σετάρια, ελευσίνη, ήρα πολύανθη, βρόμος, αγριοβρώμη μεγάλη, αγριοκρίθαρο.
Ετήσια πλατύφυλλα: Βλήτο τραχύ, λουβουδιά, μαρτιάκος, αντράκλα, καψέλλα, κόνυζα, πολυκόμπι, βερόνικα, στελλάρια, τσουκνίδα μικρή, μολόχα, ξινολάπαθο, άγριο ρόκα, γεράνιο, οξαλίδα.
Πολυετή αγρωστώδη: Αγριάδα, βέλιουρας.
Πολυετή πλατύφυλλα: Περιπλοκάδα, αγριοράδικο, ζωχός πολυετής, αγριοτρίφυλλο.
Είναι εγκεκριμένο στις εξής καλλιέργειες: Αμπέλι, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, μουσμουλιά, ιαπωνική μουσμουλιά, βερικοκιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, κερασιά, γκρέιπφρουτ, πορτοκαλιά, λεμονιά, λιμμετία, μανταρινιά, αμυγδαλιά, καρυδιά, φουντουκιά, ροδιά, λωτός, αγροί σε αγρανάπαυση, όρια αγρών με ακαλλιέργητη γη.

Το RIPPER® αποτελεί εργαλείο διαχείρισης ανθεκτικότητας, λόγω του διαφορετικού τρόπου δράσης του, ειδικά σε ζιζάνια όπως η κόνυζα και η ήρα, στα οποία υπάρχει διαπιστωμένη ανθεκτικότητα στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε απευθυνθείτε στην εταιρεία SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., στο ανανεωμένο site της εταιρίας www.sipcam.gr και στους συνεργάτες γεωπόνους σε κάθε περιοχή.
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Μέσα σε λίγες ημέρες έχουμε απογείωση της τιμής πορτοκαλιών Βαλέντσια, που έφτασαν, στην Αιτωλοακαρνανία, στα 40 λεπτά το κιλό συν 8 λεπτά τα κοπτικά, με την ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «είμαστε στα τελειώματα για τα καλοκαιρινά πορτοκάλια με τις ποσότητες να είναι μειωμένες. Κάθε ημέρα που περνάει βλέπουμε να αυξάνεται η ζήτηση για εξαγωγή. Σήμερα Πέμπτη (6/3) γίνονται κοπές με τιμή παραγωγού στο χωράφι στα 40 λεπτά συν τα κοπτικά 8 λεπτά το κιλό. Βλέπουμε ένα καλό κλείσιμο της φετινής περιόδου στα ποστοκάλια ποικιλίας Βαλέντσιας».
Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η φετινή εικόνα στα πορτοκάλια δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή. Στην περιοχή γίνονται κοπές στα Βαλέντσια με τις τιμές (καθαρά) στο χωράφι να κινούνται στα 30 λεπτά συν 8 λεπτά τα κοπτικά, ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη και υπάρχει αυτή την περίοδο μια ανοδική τάση των τιμών.
Έχουμε λόγω των καιρικών συνθηκών μια μικροκαρπία αλλά αυτή δεν είναι πρόβλημα. Τα περισσότερα πορτοκάλια πάνε για χυμό τον Ιούνιο και η αγορά ζητά εκείνη τη εποχή 6άρια, 7άρια, και 8άρια μεγέθη. Τα μικρόκαρπα είναι ιδανικά για το καλοκαίρι.
Αντίστοιχα αυξημένη ζήτηση έχουν και τα πορτοκάλια Λάνε Λέιτ που έχουμε μικρές ποσότητες και οι τιμές έφτασαν στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ και τα μανταρίνια Ορτανίκ κλείνει η φετινή περίοδος με τιμή παραγωγού στα 50 λεπτά.
Πρόσφατα είχα επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία και είδα στην λιανική τα αιγυπτιακά Βαλέντσια να πωλούνται στα 2,5 ευρώ το κιλό. Όμως αν και είχαν καλό χρωματισμό δεν έδιναν χυμό. Ίσως επηρεάστηκε η παραγωγή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες».
Αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές και υψηλές τιμές έχουμε για τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια και Lane Late (Λάνε Λέϊτ). Αρκεί να αναφέρουμε ότι αυτή την περίοδο έχουμε ρεκόρ εξαγωγών σε σχέση με πέρσι.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «φέτος είχαμε αυξημένες και πρώιμες κοπές. Αποτέλεσμα να έχουν μείνει λίγες ποσότητες αυτή την εποχή στα πορτοκάλια Βαλέντσια και Lane Late (Λάνε Λέιτ). Εκτιμώ ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου δεν θα έχει πορτοκάλια η περιοχή. Έχουν επίσης μείνει λίγες ποσότητες Λάνε Λέϊτ και οι τιμές για καλή ποιότητα είναι στα 45 λεπτά στο χωράφι και στα 53 έως 55 λεπτά στο φορτηγό. Από αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι κοπές στα καλοκαιρινά (Βαλέντσια), με αποτέλεσμα επίσης και σε αυτά να έχουν μείνει λίγες ποσότητες. Η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη και οι τιμές φτάνουν στα 35 λεπτά για τα καλά μεγέθη. Εκτιμώ ότι φέτος είχαμε μια καλή εικόνα στα πορτοκάλια της περιοχής».
Ο κ. Θανάσης Πίττας, από την εταιρεία ILIASFRUITS, στα Δουναίικα Αμαλιάδας της Ηλείας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές πορτοκαλιών αλλά είναι δυσεύρετο το προϊόν. Είχαμε αυξημένες κοπές στην περιοχή και σχεδόν τελείωσαν τα Βαλέντσια, ενώ πολύ λίγες ποσότητες έχουν μείνει από την ποικιλία Λάνε Λέιτ, με τις τιμές να είναι σε υψηλά επίπεδα, από 40 έως 45 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Αυτή την εποχή πορτοκάλια για εξαγωγή βρίσκεις μόνο στην Σκάλα της Λακωνίας».
Ο κ. Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν ξεκινήσει δυναμικά τα Βαλέντσια. Φέτος έχουμε μια πρωιμότητα λόγω καιρικών συνθηκών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι καλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Υπάρχει πάντως μια μικροκαρπία λόγω αυξημένης παραγωγής και των καιρικών συνθηκών. Ακόμη πάντως στην περιοχή δεν έχουν γίνει πολλές κοπές.
Οι τιμές παραγωγού στα Βαλέντσια διαμορφώνονται σε καλά επίπεδα. Φέτος ξεκίνησαν στο χωράφι τα καλά μεγέθη από τα 20 λεπτά και σήμερα κυμαίνονται από 25 έως 30 λεπτά το κιλό (πέρσι ήταν στα 18 έως 20 λεπτά). Αν επισημάνουμε ότι φέτος η τιμή του χυμού βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η εικόνα της αγοράς αυτή την περίοδο είναι καλή.
Στην περιοχή έχουμε και τα πορτοκάλια της ποικιλίας Λάνε Λέιτ, που είναι μεγαλόκαρπα και τα ζητάει η αγορά, με αποτέλεσμα να κρατάνε σε καλά επίπεδα τις τιμές παραγωγού, που αυτή την περίοδο κυμαίνονται από 40 έως 45 λεπτά το κιλό. Μόνο στην περιοχή μας έχουν μείνει πορτοκάλια αυτής της ποικιλίας.
Φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι δεν έχουν τα περσινά μεγέθη των εξαγωγών. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί είναι σωστή διαχείριση των πορτοκαλών τους. Βασικό είναι η καλή ποιότητα να πληρώνεται».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από την περιοχή Σκαφιδακίου της Αργολίδας, «είμαστε στα τελειώματα για τα πορτοκάλια Μέρλιν κυρίως για την εσωτερική αγορά. Η μέση τιμή παραγωγού είναι στα 25 έως 30 λεπτά το κιλό. Γενικότερα φέτος δεν πήγαν καλά τα πορτοκάλια Μέρλιν και η τιμή για χυμό ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Στην περιοχή έχουμε πορτοκάλια της ποικιλίας Λάνε Λέιτ, που έχουν μια καλύτερη ζήτηση, με τις τιμές παραγωγού να είναι πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Οι εξαγωγές μετά από μια πτώση που υπήρχε το τελευταίο διάστημα άρχισαν να έχουν αυξημένη ζήτηση».
Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, τα πορτοκάλια, από την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου έως τις 28/2/2025, ανήλθαν στους 219.700 τόνους, εμφανίζοντας μια αύξηση, κατά 15,6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (2023/2024) που κυμάνθηκαν στους 129.330 τόνους.
Προβλήματα από τον παγετό αντιμετωπίζουν οι κύριες περιοχές παραγωγής λεμονιών στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι εξαγωγείς κάνουν λόγο για μια μείωση της παραγωγής λεμονιών, κατά 30%, σε σχέση με πέρσι, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις εξαγωγές των τουρκικών λεμονιών στην Ευρώπη.
Ζημιές από παγετό όμως αντιμετωπίζουν και τα ισπανικά λεμόνια. Μεταξύ 10 και 15 Ιανουαρίου υπήρξαν χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος έπεσε κάτω από -4 βαθμούς Κελσίου.
Συγκεκριμένα στις επαρχίες Αλικάντε και Μούρθια, το 33% των δέντρων δηλώθηκαν για ζημιές που προκλήθηκαν από παγετό.
Η αγροτική οργάνωση ASAJA Alicante κάνει λόγο για σημαντικές απώλειες στην παραγωγή των λεμονιών, τόσο για την ποικιλία fino όσο και για την verna, λόγω των παγετών του Ιανουαρίου. Οι παγετοί «χτήπησαν» τις δύο επαρχίες την περίοδο της συγκομιδής, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζημιά σε περίπου 150.000 τόνους λεμονιών.
«Υπό κανονικές συνθήκες και σύμφωνα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης οι τιμές παραγωγού στα ισπανικά λεμόνια θα πρέπει να αυξηθούν τους επόμενους μήνες», δηλώνει ο πρόεδρος της ASAJA Alicante, José Vicente Andreu.
Αυτό που ζητάνε τώρα οι Ισπανοί παραγωγοί είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει καταγραφή των ζημιών για να γίνει γνωστή η απώλεια της παραγωγής.
Όσον αφορά το νότιο ημισφαίριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του USDA, η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στην Αργεντινή, όπου παγιώνεται η τάση εκρίζωσης λεμονιών, λόγω των χαμηλών τιμών που υπήρξαν την τελευταία 5ετία και στροφή των αγροτών σε άλλες καλλιέργειες με μεγαλύτερο εισόδημα, όπως της σόγιας και του ζαχαροκάλαμου.
Επίσης οι χαμηλές θερμοκρασίες, κατά τη διάρκεια της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, δημιούργησαν απώλεια παραγωγής με χαμηλές αποδόσεις και προβλήματα στα μεγέθη (μικροκαρπία).
Συνεδρίασε η Ομάδα Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη δακοκτονία, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Σταύρου Τζεδάκη.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο σχεδιασμός που εξελίσσεται για την συγκρότηση ολοκληρωμένης πρότασης εναλλακτικών μορφών δακοκτονίας, με σύγχρονες, τεχνολογικά πρωτοπόρες και περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους.
Όπως τονίστηκε, ο δάκος επηρεάζει πάρα πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων του ελαιοκάρπου.
Για το λόγο αυτό στόχος είναι να προταθούν, επιστημονικά αποδεκτές και δραστικά αποτελεσματικές λύσεις προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επιδίωξη είναι να βελτιωθεί περαιτέρω το εθνικό πρόγραμμα της δακοκτονίας, τόσο στην Κρήτη όσο και πανελλαδικά. Για το σκοπό αυτό επιδιώκεται η πιλοτική εφαρμογή στην Κρήτη.
«Διερευνούμε προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας στο νησί μας κι ετοιμαζόμαστε για να τις καταθέσουμε, στην Ένωση Περιφερειών, αλλά και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρηματοδότηση. Όπως για την ηλεκτρονική παγίδα, προκειμένου να έχουμε πιο αξιόπιστα στοιχεία αλλά και μεθόδους καταπολέμησης πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Ή όπως τα παρασιτοειδή του γένους Psytallia και η χρήση νανοσωματιδίων του χαλκού. Μέθοδοι όμως που χρειάζονται να υλοποιηθούν σε πειραματικό στάδιο (2-3 έτη) προκειμένου να προχωρήσει η ευρύτερη εφαρμογή», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, εξηγώντας το έργο, που είναι σε εξέλιξη από τα μέλη της ομάδας Εργασίας.
Στη συνεδρίαση μετείχαν - δια ζώσης και διαδικτυακά - στελέχη των αρμόδιων Υπηρεσιών και εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα το όραμά της για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει ο «οδικός χάρτης», που ανακοίνωσε η Επιτροπή, θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα, από το 2025, για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της μεγαλύτερης συνοχής των προτύπων όσον αφορά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ.
Στην ουσία αναφέρει ότι θα «φρενάρει» τις απαγορεύσεις δραστικών ουσιών δίχως εναλλακτικές λύσεις. Αυτό δηλαδή που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα πολλές καλλιέργειες να μένουν απροστάτευτες στην φυτοπροστασία.
H εισαγωγή εναλλακτικών λύσεων σε µια µορφή βιολογικών ή καινοτόµων φυτοπροστατευτικών προϊόντων χαµηλού κινδύνου δεν ακολούθησε τον ίδιο ρυθµό όπως η απόσυρση των δραστικών ουσιών από την αγορά της ΕΕ, παραδέχεται η Κοµισιόν.
Γιατί όμως αποφάσισε να κάνει αυτή την στροφή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Γιατί δέχεται «πιέσεις» από την μείωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών τροφίμων σε σχέση με τις εισαγωγές τις τρίτες χώρες, που χρησιμοποιούν ελεύθερα τα απαγορευμένα φυτοπροστατευτικά στην ΕΕ.
Στην επόμενη παράγραφο του «οδικού χάρτη» παραδέχεται ότι έτσι «ανταποκρίνεται στα αιτήματα των γεωργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φιλόδοξα πρότυπα της ΕΕ δεν οδηγούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ενώ παράλληλα συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες».
Θα αποζημιώσει όμως η Επιτροπη την απώλεια εισοδήματος των Ευρωπαίων Αγροτών από τα μέτρα που ακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια; Δεν νομίζουμε.
Επίσης τονίζει η Επιτροπή ότι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των ευρωπαίων γεωργών. Κάτι που οι ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις το ζητούσαν τα τελευταία χρόνια.
Χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το προϊόν STAPLE® SL με δ.ο. pyrithiobac-sodium 38.3%, της εταιρείας SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15/03/2025 έως 13/07/2025.
Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:
Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας
Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:
- Είτε προσπαρτικά με ελαφρά ενσωμάτωση ή μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου
- Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοτοματιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγροποϊνσέτιας και της κύπερης.
ΔΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερού /στρ.
Αποτελεί δε τη μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.
Η βιομηχανία χυμού πορτοκαλιού στην Αργολίδα φέρεται να αποφάσισε μονομερώς την μείωση της τιμής παράδοσης, στα 18 λεπτά το κιλό, έναντι 20 λεπτά το κιλό, ποσό που προβλεπόταν βάσει όσων είχαν υπογράψει οι καλλιεργητές τέλος Δεκεμβρίου. Η μείωση της τιμής έγινε για λόγους «ανωτέρας βίας» λέει η μεταποίηση..
Το θέμα της τιμής του χυμού είχε απασχολήσει τις συνεταιριστικές οργανώσεις της περιοχής, που έχουν συγκροτήσει την Διαρκή Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ). Μάλιστα στις 30 Δεκεμβρίου 2024, είχαν υπογράψει συμβόλαια για το 2025 με τις βιομηχανίες χυμοποίησης με τιμή στα 20 λεπτά. Αλλά στην συνέχεια ακολούθησε η μείωση της τιμής στα 18 λεπτά.
Ο πρόεδρος του ΑΣ ΗΛΙΟΣ, Σπύρος Καχριμάνης, συντονιστής και υπεύθυνος επικοινωνίας της ΔΕΣΑ, έδωσε στην δημοσιότητα σχετική επιστολή στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Η μητέρα των μαχών. Υπάρχουν συμβόλαια χυμοποίησης;
Η Αργολίδα τις επόμενες ημέρες, ή θα καταστεί κλινικά νεκρή στον αγροτικό τομέα, ή θα πάρει μια τελευταία -χαριστική- ανάσα ζωής. Κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος.
Αγρότες, συνεταιρισμοί, έμποροι, βιομήχανοι, πολιτικοί. Η μάχη δεν είναι για χρήματα. Είναι για την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Υπάρχουν συμβόλαια χυμοποίησης;
Στις 30 Δεκεμβρίου 2024, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί (ΑΣ) της Αργολίδας υπέγραψαν συμβόλαια για το 2025 με τις βιομηχανίες χυμοποίησης με τιμή 0,20€/kg.
Τα συμβόλαια αυτά υπογράφονται υποχρεωτικά και από τις δύο πλευρές λόγω της συνδεδεμένης ενίσχυσης και έχουν έναν κρίσιμο όρο: Για να αλλάξουν οι όροι τους πρέπει να υπάρχουν λόγοι «ανωτέρας βίας».
Στις 31/1/25 η βιομηχανία ΑΣΠΙΣ ΑΕ έστειλε email στους ΑΣ με το οποίο δήλωνε μονομερώς ότι από 1.2.2025 η τιμή θα είναι 0,18€/kg. Email με αντίστοιχο περιεχόμενο έστειλε και η εταιρεία COSMOJUICE IKE.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ και η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ ζήτησαν από τις 2 βιομηχανίες τεκμηρίωση της «ανωτέρας βίας».
H ΑΣΠΙΣ ΑΕ απάντησε αόριστα και χωρίς να παραθέτει στοιχεία στις 3.2.2025, αναφέροντας μόνο ότι η σημερινή κατάσταση της αγοράς επιβάλει την άμεση μείωση της τιμής των πορτοκαλιών.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ επανήλθε ζητώντας αναλυτικές εξηγήσεις. Μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν παρασχεθεί.
Στο μεσοδιάστημα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ΔΕΣΑ στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2025.
Στην 2η σύσκεψη υποτίθεται ότι αποφασίστηκε οι ΑΣ να αναγράφουν στα Δελτία Αποστολής την τιμή των 0,20€/kg και αν δε γίνει αποδεκτό κάποιο φορτίο, να γίνουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο.
Η στήριξη εκ μέρους των ΑΣ της παραπάνω απόφασης ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς υπήρχαν προφορικές πιέσεις να ενδώσουν οι ΑΣ στην μείωση τιμής χωρίς να φέρνουν αντιρρήσεις.
Αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΑΣ Μέλισσα στην σύσκεψη της 2.2.2025 ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ΑΣΠΙΣ ΑΕ του δήλωσαν ότι δεν παραλαμβάνουν πορτοκάλια με 0,20€/kg.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, του είπαν να πάρει πίσω τα φορτηγά με τα πορτοκάλια που ήταν ήδη στο εργοστάσιο για ξεφόρτωμα.
Ενώ η σύσκεψη πλησίαζε στο τέλος της και είχε συμφωνηθεί από 14 ΑΣ η τήρηση του 0,20€/kg και η εκ νέου σύσκεψη την επομένη 3.2.2025 -παρουσία δικηγόρου- ο πρόεδρος του ΑΣ ΗΡΑΣ, ανέτρεψε όλο το κλίμα.
Δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την συμφωνία των ΑΣ για στήριξη της τιμής των 0,20€/kg … ότι τα συσκευαστήρια έχουν «φρακάρει», ότι θα πρέπει να δεχθούμε ακόμη και τιμή 0,10€/kg.
Την επόμενη ημέρα, 3.2.2025, εμφανίστηκαν στην σύσκεψη με τον δικηγόρο μόνο 6 συνεταιρισμοί.
Το δίλημμα ήταν σαφές «Δεχόμαστε την μείωση της τιμής χωρίς να διεκδικήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας;».
Οι εκπρόσωποι των 5 ΑΣ, λόγω της αποδυνάμωσης της κοινής προσπάθειας από την απουσία μεγάλων συνεταιρισμών όπως οι 2 συνεταιρισμοί από το Κουτσοπόδι, την ΗΡΑ αλλά και την ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ συνολικά, ζήτησαν εύλογο χρόνο για να αποφασίσουν για την στάση τους.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ ενημέρωσε ότι δεν δέχεται την μονομερή και χωρίς επαρκείς εξηγήσεις μείωση της τιμής και θα κινήσει -έστω και μόνος του- την προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία.
Την επόμενη ημέρα πληροφορηθήκαμε ότι ο ΑΣ ΗΡΑΣ έκανε συμβόλαιο με 0,18€/kg, ενώ είναι μέλος της ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ η οποία και συνάπτει μέχρι τώρα τα συμβόλαια για τους 5 συνεταιρισμούς μέλη της.
Σήμερα, συντάσσεται από τον πρόεδρο του ΑΣ ΗΛΙΟΣ, Σπύρο Καχριμάνη, συντονιστή και υπεύθυνου επικοινωνίας της ΔΕΣΑ, το παρόν κείμενο ενημέρωσης και τεκμηρίωσης.
Θεωρώ υποχρέωσή μου να συνεχίσω την ενημέρωση, έως ότου η ΔΕΣΑ αναλάβει δυνάμεις, μετά την αναγκαστική αναστολή λειτουργίας στην οποία βρίσκεται μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Τόσο οι γεωργοί, όσο και οι κάτοχοι αγροκτημάτων που έχουν άλλα επαγγέλματα, οι οποίοι είναι και οι περισσότεροι, δεν πρέπει να μένουν αμέτοχοι στην μάχη που εξελίσσεται. Διακυβεύεται η περιουσία και η αξιοπρέπειά μας.
Κανένας ότι θα μείνει στο απυρόβλητο. Πρόκειται για την μητέρα των μαχών. Ζητήστε εξηγήσεις, συμμετέχετε στις συσκέψεις, εκφράστε άποψη.
Γράψτε, μιλήστε, ενημερώστε, πάρτε θέση, αλλάξτε τις ισορροπίες, διότι η σιωπή των λογικών και τίμιων πολιτών, αφήνει χώρο να επικρατούν οι πονηροί.
Ο ΑΣ ΗΛΙΟΣ και εγώ προσωπικά, μόνος πλέον, συνεχίζω να διεκδικώ και να στηρίζω αυτά που προβλέπει ο νόμος.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταγγείλω στην «Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών» όσα συμβαίνουν και θα ζητήσω την παρέμβασή της.
Η πρόσκληση της ΔΕΣΑ, στις 3/1/2025, «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» είναι διαρκής.
Οι πρόεδροι των ΑΣ πρέπει πλέον να τοποθετηθούν εγγράφως, ώστε να αποτυπωθεί ευθέως η άποψη ενός έκαστου.
Η Διεύθυνση Γεωργίας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Αργολίδας, πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις ποσότητες πορτοκαλιών για χυμοποίηση που προέρχονται από την Αργολίδα και τις άλλες περιοχές της χώρας.
Με γνώμονα τον περιβαλλοντικό κανόνα της «φέρουσας ικανότητας των συστημάτων», πρέπει να ρυθμίζεται η ισορροπία εισροής πορτοκαλιών από την Αργολίδα σε σχέση με αυτά από άλλες περιοχές, ώστε να αποκλείεται ενδεχόμενη επιβάρυνσή του περιβάλλοντος από προϊόντα άλλων περιοχών. Υπάρχει φημολογία ότι οι βιομηχανίες έχουν μεγάλη προσφορά και θα υπάρξουν ή υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις στην απορρόφηση φορτίων από την Αργολίδα.
Υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν μεγάλη προσφορά προς χυμοποίηση από την Αργολίδα σε σχέση με την δυναμικότητα των βιομηχανιών; Τι λένε οι υπηρεσίες;
Τέλος, το γραφείο τύπου της ΔΕΣΑ το οποίο υποστηρίζω, θα παραμείνει πάντα στη διάθεση όποιου μέλους ΑΣ επιθυμεί, ώστε όλες οι θέσεις να έχουν την ίδια προβολή και επικοινωνιακή μεταχείριση που έχουν τα σχετικά με την ΔΕΣΑ κείμενα».
Στασιμότητα παρατηρείται αυτή την περίοδο για τις ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοειδών λόγω της εμφάνισης των πορτοκαλιών της Αιγύπτου στις αγορές της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από την αρχή της εμπορικής περιόδου έως τις 31/1/2025 οι εξαγωγές πορτοκαλιών ανέρχονται σε 163.076 τόνους (έναντι 146.074 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο) και μανταρινιών σε 140.435 τόνους (έναντι 116.642 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την περίοδο, παρατηρείται επιβράδυνση στη δυναμική των εξαγωγών μας εσπεριδοειδών λόγω μαζικής εισαγωγή φθηνών αιγυπτιακών πορτοκαλιών, τονίζει ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, αναμένεται μια μείωση (-12%) της φετινής παραγωγής πορτοκαλιών στην Αίγυπτο λόγω των καιρικών συνθηκών. Από την άλλη όμως έχουμε μια αύξηση της έκτασης καλλιέργειας (νέες φυτεύσεις) λόγω αυξημένων κερδών που είχαν οι παραγωγοί πορτοκαλιών τα προηγούμενα χρόνια. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των σε 3,7 εκατομμύρια τόνων.
Παρά την μείωση φέτος των εξαγωγών - λόγω χαμηλότερης παραγωγής - η Αίγυπτος αναμένεται να διατηρήσει την ηγετική θέση του προμηθευτή της ΕΕ στα νωπά πορτοκάλια.
Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι αύξηση αναμένεται το 2024-2025, στην χρήση πορτοκαλιών που θα πάνε στην μεταποίηση για χυμοποίηση, κατά 50%, σε 600.000 τόνους.
Φέτος οι Αιγύπτιοι παραγωγοί θα προσπαθήσουν να κερδίσουν το στοίχημα της τιμής. Οι μικρότερες αποδοσεις έχουν σαν αποτέλεσμα καλύτερα μεγέθη και καλύτερες συνθήκες διαλογής καρπού.
Πάντως πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι και φέτος οι αιγυπτιακές εξαγωγές συνεχίζουν να υφίστανται τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα και τις δυσκολίες εφοδιασμού των ασιατικών αγορών. Αυτό φάνηκε στις εξαγωγές προς τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας, που το περασμένο Δεκέμβριο είχαν σημαντική αύξηση του κόστους μεταφοράς (με αποτέλεσμα σχεδόν διπλασιασμό των τιμών).
Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι οι φέτος οι συνολικές εξαγωγές πορτοκαλίων της Αιγύπτου αναμένεται να ανέλθουν σε 1.950.000 τόνους (από 2.300.000 τόνους που έκαναν την περσινή εμπορική περίοδο). Βέβαια αν και μειωμένες μιλάμε για τεράστιες ποσότητες, πολλές από τις οποίες θα καταλήξουν στις αγορές της Ευρώπης.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η παράταση της εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου, που περιλαμβάνει και την Αίγυπτο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
Για τις ζημιές από τον καύσωνα, στην Κρήτη, τον Ιουνίο του 2024, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τα αβοκάντο αλλά όχι τα εσπεριδοειδή. Φαίνεται ότι δεν έχει χρήματα ο Οργανισμός και αποζημιώνει κατά το δοκούν.
Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης από τα Χανιά, «πολύ καλά έκανε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει λόγω του καύσωνα τα αβοκάντο αλλά δεν υπάρχει εξήγηση γιατί δεν αποζημιώνει τα εσπεριδοειδή.
Εκείνη την εποχή στα δέντρα (αβοκάντο και εσπεριδοειδή) υπήρχαν διαμορφωμένα καρπίδια. Άρα δεν μπορεί να υποστηρίξει ο ΕΛΓΑ ότι ήταν στο προανθικό στάδιο, που λόγω Κανονισμού δεν αποζημιώνεται η καλλιέργεια.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης δεν έβγαλε αναγγελία για τα εσπεριδοειδή. Όσοι παραγωγοί επικοινώνησαν με τον ΕΛΓΑ τους είπαν ότι μπορούν αν θέλουν να κάνουν αναγγελία ζημιάς.
Αρχικά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταβληθούν αποζημιώσεις τα εσπεριδοειδή αλλά στην συνέχεια αποφάσισαν να μην πληρώσουν.
Οι εκτιμητές γεωπόνοι πέρασαν από το χωράφι και είδαν το πρόβλημα. Στα πορίσματα όμως που εστάλησαν στους παραγωγούς δείχνει για τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ) ζημιά 0%.
Ουσιαστικά ο ΕΛΓΑ για το ίδιο αίτιο αποζημιώνει την καλλιέργεια αβοκάντο αλλά δεν αποζημιώνει την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.
Ακόμη και σήμερα αν περάσουν οι γεωπόνοι θα δουν ότι τα δέντρα έχουν μειωμένη παραγωγή αν και είχαν μια καλή ανθοφορία.
Ας αποφασίσουν στον ΕΛΓΑ τι αναφέρει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός.
Όχι ότι με την αποζημίωση ο παραγωγός θα έχει αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος αλλά τουλάχιστον θα έχει μια ενίσχυση για να συνεχίσει την καλλιέργεια.
Όταν για παράδειγμα τα μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ έχουν τιμή γύρω στα 90 λεπτά η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ είναι μόλις στα 35 λεπτά».
Απούλητη παραγωγή στα χωράφια, έλλειψη εργατών και κανένας έλεγχος των παραγωγών στην παράδοση των προϊόντων τους, είναι η εικόνα που υπάρχει στην συγκομιδή εσπεριδοειδών.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μπαλάτσας, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Άρτα, «πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς. Στην αρχή είχαμε την απότομη πτώση των τιμών για τον χυμό και δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις βιομηχανίες για πορτοκάλια.
Στην συνέχεια έπεσαν μεγάλες ποσότητες από τρίτες χώρες στις αγορές της ΕΕ. Έγιναν εισαγωγές λεμονιών από την Τουρκία (με τιμή 17 λεπτά το κιλό), μανταρινιών από την Αλβανία και πορτοκαλιών από την Αίγυπτο.
Αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για τα δικά μας προϊόντα και να μένουν απούλητα στα χωράφια.
Φέτος ξεκίνησαν τα μανταρίνια από 50 λεπτά και μέσα σε μια εβδομάδα, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται ποσότητες, έπεσαν απότομα κατά 10 λεπτά.
Υπάρχει έλλειψη εργατών γης και δεν μπορεί να γίνει σωστά η συγκομιδή. Επίσης τα κοπτικά που ζητούν τα συνεργεία είναι ανάλογα με τις αποδόσεις των δέντρων, στην πράξη ότι θέλει ζητά ο καθένας.
Μπαίνουν τα συνεργεία στα χωράφια μαζεύουν και παραδίνουν στους μεσάζοντες και μετά τα ζυγίζουν στα τυποποποιητήρια και καθορίζουν τις τιμές. Ότι αποβαρό θέλουν θα βάλουν και θα ζημιωθεί ο παραγωγός.
Ο παραγωγός ουσιαστικά δεν μπορεί να κάνει κανένα έλεγχο στο χωράφι του και πολλές φορές δεν διαπραγματεύεται την τιμή των προϊόντων τους.
Όσοι παραγωγοί ζητήσουν να πληρώσουν εργόσημο για να το καλύψουν στα έξοδα δεν μπορούν να βρουν εργάτες. Για να δουλέψουν δεν θέλουν εργόσημο αλλά μαύρη εργασία.
Κάτι θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση γιατί σίγουρα γνωρίζει το πρόβλημα με την ασφάλιση των εργατών γης. Θέλουμε να πληρώνουμε αλλά θα πρέπει τα ποσά αυτά να φαίνονται στα έξοδα της καλλιέργειας και να μην φορολογούμαστε.
Αν δει ποσότητες στα τιμολόγια και κάνει αντιπαράθεση με τα εργόσημα που κόπηκαν σε κάθε περιοχή θα δει ότι δεν φαίνονται εργάτες που να δικαιολογήσουν τις ποσότητες που συγκομίστηκαν.
Επίσης δεν μπορεί να καθυστερήσει η συγκομιδή γιατί στην περιοχή μας οι καιρικές συνθήκες (υγρασία) δημιουργούν μυκητολογικές ασθένειες και τα εσπεριδοειδή που μένουν στα δέντρα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ακατάλληλα για εμπορία.
Αν οι εργάτες δουν ότι ένα χωράφι δεν έχει ποσότητα δεν μπαίνουν για να κάνουν συγκομιδή γιατί δεν θα τους φέρει εισόδημα.
Πολλές φορές τα προϊόντα συγκομίζονται αλλά μένουν στα χωράφια για μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή δεν υπάρχουν φορτηγά, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους.
Αυτή την εποχή λόγω προβλημάτων στην συγκομιδή μεγάλος όγκος μανταρινιών στην Άρτα παραμένει απούλητος. Αν για δεύτερη χρονιά δεν έχουν εισόδημα οι παραγωγοί πολλοί θα εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Κανείς δεν ασχολείται με τα προβλήματα και μας οδηγούν στην ανεργία».
Αυξημένες σε σχέση με πέρσι φαίνονται μέχρι στιγμής οι εξαγωγές ελληνικών πορτοκαλιών και μανταρινιών, ενώ από τον Δεκέμβριο ξεκίνησαν οι εξαγωγές στην ΕΕ των πορτοκαλιών της Αιγύπτου.
Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην χώρα μας από την έναρξη της εμπορικής περιόδου έως τις 3/1/2025 καταγράφεται εξαγωγή πορτοκαλιών σε 104.060 τόνους, αυξημένη κατά 6,5% έναντι 97.746 τόνων που είχαμε την αντίστοιχη περσινή περίοδο και μανταρινιών σε 115.698 τόνους, αυξημένη κατά 33,6%, έναντι 86.606 τόνων την περίοδο 2023/2024.
Από 1η Ιανουαρίου, η Βουλγαρία έγινε πλήρης μέλος της Σένγκεν, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη λιγότερους ελέγχους στις εισαγωγές και εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών. Ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και να πραγματοποιούν αυξημένους ελέγχους στα φορτηγά που εισάγουν ή εξάγουν φορτία στην γειτονική χώρα.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ελαχιστοποίηση της ζήτησης μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων και εισόδου στις με υποκατανάλωση αγορές των εσπεριδοειδών αιγυπτιακής παραγωγής. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια μικρή μείωση φέτος της παραγωγής πορτοκαλιών στην Αίγυπτο, κατά 9-10%, σε σχέση με την περσινή».
Σύμφωνα με δήλωση Αιγύπτιου εξαγωγέα «η ζήτηση για αιγυπτιακά εσπεριδοειδή παραμένει υψηλή λόγω των ανταγωνιστικών τιμών και της υψηλής ποιότητας. Ωστόσο, η σεζόν αντιμετώπισε προκλήσεις, όπως οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρέασαν κάπως το μέγεθος και τις αποδόσεις. Ωστόσο, οι πρώτες αποστολές έγιναν δεκτές θετικά στην αγορά, ειδικά σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, κάτι που δίνει ελπίδες για το υπόλοιπο της σεζόν».
Από την πλευρά του το USDA (Υπουργείο Γεωργία των ΗΠΑ) σε πρόσφατη αναφορά του κάνει λόγο για μια μείωση της φετινής αιγυπτιακής παραγωγής πορτοκαλιών, κατά 12%, σε σχέση με την περσινή παραγωγή, η οποία θα ανέλθει στους 3,7 εκ. τόνους Η εξαγωγική περίοδος της Αιγύπτου για το 2024/2025 ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου 2025.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι εξαγωγές αιγυπτιακών πορτοκαλιών, κατά την φετινή εμπορική περίοδο, αναμένεται να μειωθούν, κατά 15%, για να φτάσουν το 1,95 εκ. τόνους, εξαιτίας της αναμενόμενης μειωμένης παραγωγή που θα επηρεάσει τον όγκο των εξαγωγών.
Πάντως οι Αιγύπτιοι εξαγωγείς προβλέπουν ότι η Αίγυπτος θα διατηρήσει ηγετική θέση στις εξαγωγές πορτοκαλιού και την φετινή περίοδο (2024/2025) κυρίως προς την ΕΕ, ενώ μειωμένες εξαγωγές αναμένουν στις αγορές της Ασίας, λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων στα πλοία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) και οι συνεταιρισμοί μέλη της ζητούσαν, από 1/1/2025, τιμή 25 λεπτά το κιλό από τις βιομηχανίες χυμοποίησης για τα πορτοκάλια.
Τελικά οι βιομηχανίες επέβαλαν τιμή 20 λεπτά το κιλό στα πορτοκάλια χυμοποίησης, κάτι που έφερε απογοήτευση στους παραγωγούς της Αργολίδας.
Τα πράγματα πια είναι οριακά στην καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Οι μικροί παραγωγοί έχουν βγει εκτός αγοράς αλλά τώρα άρχισαν να πλήττονται οι μεσαίοι και οι μεγάλοι παραγωγοί που βγάζουν ποσότητες.
Η ανακοίνωση της ΔΕΣΑ αναφέρει τα εξής:
«Η τελευταία προσπάθεια των διοικήσεων των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) της Αργολίδας για δίκαιες τιμές και στήριξη του αγροτικού εισοδήματος δεν ευδοκίμησε.
Οι βιομηχανίες χυμοποίησης επέβαλαν εχθές την τιμή των 0,20 €/kg για τα πορτοκάλια χυμοποίησης, εκμεταλλευόμενες την δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά του πορτοκαλιού.
Όπως είναι γνωστό, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47% το τελευταίο έτος και υπήρξε τεκμηριωμένο αίτημα των ΑΣ της Αργολίδας προς τις βιομηχανίες χυμοποίησης για μια δίκαιη αναπροσαρμογή και της τιμής των πορτοκαλιών.
Χωρίς καμία αιτιολόγηση και συζήτηση, οι βιομηχανίες δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους και επέβαλαν την τιμή των 0,20 €/kg, που είχαν θέσει από το 2023/24, πριν δηλαδή την αύξηση της τιμής του χυμού κατά 47%.
Αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την πλήρη εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν οι βιομηχανίες χυμοποίησης στην αγορά του πορτοκαλιού.
Οι συνθήκες πλέον στην αγορά αλλά και στην καλλιέργεια των πορτοκαλιών στην Αργολίδα είναι θνησιγενείς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς την καθολική συμμετοχή των παραγωγών, των πολιτικών προσώπων και των υπηρεσιών.
Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Όπως αναφέρει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), στην τιμή των 0,25 ευρώ/κιλό θα προσφέρουν, από 1/1/2025, προς τις βιομηχανίες χυμοποίησης τα πορτοκάλια οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια ενέργεια στήριξης του αυξημένου κόστους παραγωγής των μελών των Αγροτικών Συνεταιρισμών αλλά κυρίως, για μια προσπάθεια εφαρμογής των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού. Όπως είναι γνωστό, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί κατά 47% το τελευταίο έτος και κατά 420% από το 2020.
Αν για το 2025, εφαρμοζόταν αναλογική αύξηση στην τιμή των πορτοκαλιών, προς την αύξηση της τιμής του χυμού πορτοκαλιών, η τιμή των πορτοκαλιών θα ήταν 0,29 ευρώ/κιλό.
Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί όμως, συνειδητά, προσφέρουν τα πορτοκάλια σε τιμή 15% μικρότερη της αναλογικής, δηλαδή στα 0,25 ευρώ/κιλό, προκειμένου να αναδειχθεί ότι η προσφερόμενη τιμή είναι ΕΥΛΟΓΗ και ΔΙΚΑΙΗ - όπως η νομοθεσία περί ανταγωνισμού προβλέπει - και ότι επιζητείται η συνεργασία πάνω σε υγιείς και δίκαιες βάσεις».
Σοβαρές καταγγελίες έχουν προκύψει σχετικά με την παρουσία επικίνδυνων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε μανταρίνια (Κλημεντίνες) που παράγονται στην Αλβανία και εξάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πολλές χώρες της ΕΕ, όπως η Κροατία, η Τσεχία, η Ιταλία και η Λιθουανία, οι οποίες εισήγαγαν φρούτα από την Αλβανία, επέστρεψαν τα φορτία στα σύνορα μετά από ανάλυση. Ακόμη και το Κόσοβο που δεν ανήκει στην ΕΕ ανακοίνωσε μέτρα ελέγχων για τα αλβανικά μανταρίνια.
Τα συγκεκριμένα φορτία, που καταγράφηκαν στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), αναφέρουν περιπτώσεις ανίχνευσης των ουσιών Chlorpyrifos και Phosmet.
Από τα τέλη Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου, το RASFF ανέφερε συνεχώς περιπτώσεις ανίχνευσης αυτών των ουσιών σε φορτία με Κλημεντίνες από την Αλβανία.
Παρόλο που η χρήση αυτών των ουσιών έχει απαγορευτεί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Αλβανία, οι έλεγχοι φαίνεται να είναι ανεπαρκείς, καθώς οι συγκεκριμένες συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται από τους παραγωγούς.
Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες (το 1979) είναι κατά κύριο λόγο ένα «εργαλείο» της ΕΕ που προορίζεται για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών και μανταρινιών στις ζώνες καλλιέργειας της χώρας.
Στη Δυτική Ελλάδα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συγκομιδή για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες και συνεχίζονται οι κοπές στα μανταρίνια Νόβα. Με μειωμένους ρυθμούς γίνονται κοπές στις Ναβελίνες της Αργολίδας, ενώ πριν λίγες ημέρες ξεκίνησαν τα Νόβα στην Λακωνία.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, «ολοκληρώθηκαν οι κοπές στις Ναβαλίνες, με τις τιμές παραγωγού να έχουν φτάσει στο τέλος στα 35 έως 38 λεπτά το κιλό.
Τώρα γίνονται κοπές στα μανταρίνια Νόβα. Είχαν ένα καλό ξεκίνημα από 44 λεπτά σήμερα έχουν φτάσει στα 36 έως 38 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση είναι αυξημένη και αναμένεται μέχρι τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους.
Πάντως το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι το υψηλό κόστος εργατικών».
Στην Αργολίδα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κατάρρευση των τιμών στις Κλημεντίνες, μετά την εμφάνιση της μονίλιας ή κηλίδα ύδατος. Εμφανίζεται και προκαλεί ζημιά στους καρπούς μετά από περίοδο παρατεταμένων βροχοπτώσεων. Το πρόβλημα ξεκινά όταν απορροφηθεί μεγάλη ποσότητα νερού από το φλοιό του καρπού μέσω ρωγμής. Για τον ΕΛΓΑ πάντως δεν θεωρείται η μονίλια καλυπτόμενος ασφαλιστικός κίνδυνος.
Όσον αφορά τις Ναβαλίνες η εμπορική ζήτηση είναι υποτονική στην Αργολίδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από την περιοχή Σκαφιδακίου, «αυτή την εποχή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγή στα πορτοκάλια και έχουμε χαμηλά επίπεδα τιμών παραγωγού. Υπάρχει και πρόβλημα στα μεγέθη. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού (καθαρά) στις τις Ναβαλίνες είναι στα 25 έως 28 λεπτά το κιλό. Η τιμή χυμού παραδοτέα στο εργοστάσιο είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να αυξηθεί το εμπορικό ενδιαφέρον για τα πορτοκάλια».
Στην Λακωνία σε εξέλιξη βρίσκονται οι κοπές για τις Ναβαλίνες και δυναμικά ξεκίνησαν, εδώ και περίπου 4 ημέρες, οι κοπές στα Νόβα.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ναβαλίνες ξεκινούν από τα 20 λεπτά η τιμή παραγωγού αλλά αυτή την εποχή τα μεγάλα μεγέθη είναι ανάρπαστα για εξαγωγή και μπορεί να φτάσουν στα 48 λεπτά. Τα Νόβα είναι στις αρχές τους και έχουν μια τιμή στα 35 έως 40 λεπτά. Να δούμε όμως πως θα εξελιχθούν οι τιμές τους τις επόμενες ημέρες».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών και αυτός από την Σκάλα Λακωνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα μικροκαρπίας λόγω των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού. Αυτή την εποχή όσα Βαλέντσια έχουν μείνει στα δέντρα πάνε για χυμό με 17 λεπτά (μικτά) τιμή παραγωγού. Στις Ναβαλίνες οι τιμές πάνε ανάλογα την ζήτηση και τα μεγέθη, ξεκινούν από 30 λεπτά και μπορεί να φτάσουν τα 45 λεπτά. Τα Νόβα έχουν κάνει ένα καλό ξεκίνημα και η τιμή τους κυμαίνεται στα 40 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να στηρίξει τους παραγωγούς πορτοκαλιών με de minimis για την απώλεια εισοδήματος λόγω της περσινής εμπορικής περιόδου και της φετινής μικροκαρπίας».
Όσον αφορά τις εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η εξαγωγή πορτοκαλιών, από την έναρξη της φετινής εμπορικής περιόδου έως τις 13/12/2024, ανήλθαν στους 65.000 τόνους, αυξημένη, κατά 8,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Οι εξαγωγές μανταρινιών, για το ίδιο χρονικό διάστημα, έφτασαν στους 77.393 τόνους, αυξημένες, κατά 58%, σε σχέση με τις αντίστοιχες της περιόδου 2023/2024.
Στην ανάγκη για την ανάπτυξη κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση drones στη φυτοπροστασία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, η χρήση των drones και νέων τεχνολογικών θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.
Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αξιόπιστες μεθοδολογίες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις.
Για τη μελλοντική ΚΑΠ ο κ. Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας του γεωργικού εισοδήματος, της ανανέωσης των γενεών και των επενδύσεων που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.
«Η διατήρηση των δύο πυλώνων είναι καίριας σημασίας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας, ιδιαίτερα στις μικρές και παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις», τόνισε.
Εξίσου σημαντική, κατά τον Υπουργό, είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η παροχή ευελιξίας στα κράτη-μέλη.
Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΛΚ παρέδωσε στον νέο Επίτροπο κ. Χάνσεν ένα κείμενο που συμπληρώνει τον Στρατηγικό Διάλογο, «ένα κείμενο που κατάφερε να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες, ένα κείμενο που μεταφέρει τη φωνή των Κρατών Μελών, τη φωνή των αγροτών από κάθε πλευρά της Ένωσης».
Για το θέμα της μεταφοράς ζώων, ανέφερε ότι «η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά αγγίζει τον πυρήνα του πολιτισμού μας», ενώ υποστήριξε ένθερμα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής των νέων κανονισμών, ώστε να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι μικροί μεταφορείς και οι παραδοσιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε ότι «οι μέλισσες δεν είναι μόνο παραγωγοί μελιού, αλλά αποτελούν ζωτικής σημασίας επικονιαστές για το οικοσύστημα», ζητώντας άμεση δράση για τη στήριξη των μελισσοκόμων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε σθεναρά την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση «Μία Υγεία», που προωθεί τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.
Εγκρίθηκαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις για τη Συνδεδεμένη Πορτοκαλιού χυμοποίησης για την περίοδο 2025.
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του ΥπΑΑΤ, εγκρίνουμε, σύμφωνα με το άρθρο 8 της 2776/275358/07-09-2023 ΥΑ (B’ 5453), τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης Πορτοκαλιού Χυμοποίησης, για την περίοδο μεταποίησης έτους 2025.
Συνολικά αφορά 13 μεταποιητικές επιχειρήσεις χυμού πορτοκαλιού.
Δείτε τις επιχειρήσεις μεταποίησης (εδώ)
Τα στοιχεία με την πορεία των τιμών για τα πορτοκάλια κατά την περσινή περίοδο (2023/2024) δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με αυτά τον Οκτώβριο του 2024, η μέση τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια, σε επίπεδο ΕΕ, διαμορφώθηκε στα 98 λεπτά το κιλά, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο που ήταν στα 85 λεπτά αλλά σημαντική πτώση, κατά 26,26%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023.
Οι συνολικές εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ την περσινή εμπορική περίοδο (από Οκτώβριο 2024 έως Σεπτέμβριος 2024) ανήλθαν στους 929.000 τόνους, ποσότητα που είναι αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας (871.587 τόνοι).
Η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2024 είχε μέση τιμή πορτοκαλιού στα 74 λεπτά το κιλό, έχοντας μια μεγάλη πτώση, κατά 40%, σε σχέση με την τιμή που είχε τον Οκτώβριο του 2023, που ήταν στα 1,20 ευρώ το κιλό. Επίσης η τιμή αυτή είναι μειωμένη, κατά 11,10%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.
Το Νοέμβριο η πτώση της τιμής συνεχίστηκε στην χώρα μας και έφτασε στα 61 λεπτά το κιλό.
Τα στοιχεία της ΕΕ δείχουν ότι η μεγάλη πτώση της τιμής έγινε από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2024 (από 1,04 ευρώ έπεσε στα 57 λεπτά).
Η χώρα μας την χαμηλότερη τιμή κατά την περσινή εμπορική περίοδο (Οκτωβριος 2023 - Σεπτέμβριος 2024) την είχε καταγράψει τον Μάιο, που η τιμή έφτασε στα 50 λεπτά το κιλό (το χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την ΕΕ). Από τον Ιούνιο και μετά άρχισε η σταδιακή άνοδος της τιμής.
Η Ελλάδα πάντως παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση της τιμής πορτοκαλιού στην ΕΕ.
Η Ισπανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2024 κατέγραψε τιμές πορτοκαλιού στα 88 λεπτά το κιλό. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πτώση τιμή, κατά 7,38%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο οι τιμές παραμένουν 29,62% πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας.
Από την πλευρά της η Πορτογαλία, τον Οκτώβριο του 2024, είχε μια μέση τιμή στα πορτοκάλια στα 83 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας μια μικρή αύξηση, κατά 0,92%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές αυτές είναι κατά 36,01% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, υποδηλώνοντας μια σχετικά σταθερή απόδοση της αγοράς σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ιταλία εμφανίζει μια σταθερότητα στις τιμές, από τα 1,43 ευρώ το κιλό που ήταν τον Οκτώβριο του 2023, φτάνει στα 1,14 ευρώ το κιλό τον Ιούνιο του 2024. Για το υπόλοιπο διάστημα δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία στην ΕΕ για τις τιμές του πορτοκαλιού.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι καλλιεργητές, κυρίως οι επαγγελματίες, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει τη συγκομιδή στις ελιές ή μερικοί έχουν ήδη πάρει το ελαιόλαδο.
Οι παρατεταμένοι καύσωνες και η λειψυδρία φέτος δεν επέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις τη συγκομιδή να είναι η προσδοκώμενη, αλλά αυτό το ζήτημα θα το θίξουμε σε επόμενη αρθρογραφία. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν αυτή την περίοδο καθώς και μετά τη συγκομιδή της ελιάς, διότι αυτό το διάστημα πρέπει να βοηθήσουμε τα δέντρα να επουλώσουν τις πληγές της συγκομιδής και να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων κατά τη συγκομιδή θρεπτικών στοιχείων, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι παραγωγική και απαλλαγμένη κατά το δυνατόν από προβλήματα.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι αφενός η δημιουργία ισχυρού σκελετού με κατάλληλο σχήμα, που να διευκολύνει τις καλλιεργητικές φροντίδες και να επηρεάζει θετικά τη σχέση βλάστησης / καρποφορίας, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και αφετέρου η μείωση της παρενιαυτοφορίας στην ελιά. Σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε ένα ορθολογικό κλάδεμα είναι ο τρόπος καρποφορίας της ελιάς, η παρουσία λαίμαργων βλαστών, ο φωτισμός της κόμης, οι συνθήκες καλλιέργειας, η ευρωστία των δένδρων και η ηλικία τους.
Το κλάδεμα διακρίνεται:
- Σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα.
- Σε κλάδεμα καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και
- Σε κλάδεμα ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα
- Κλάδεμα διαμόρφωσης ή ανανέωσης πρέπει να γίνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου και την αρχή της εαρινής. Ο λόγος είναι ότι η κόμη δεν είναι καλό να αραιώνει πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελεί παράγοντα που βοηθά το δέντρο να αντέξει το κρύο του χειμώνα, προστατεύοντας τα κλαδιά και τον κορμό.
Διαχείριση εδάφους και ζιζανίων
Παραδοσιακά πολλοί καλλιεργητές, καίνε τα κλαδιά στο χωράφι. Στη σημερινή εποχή, καλό είναι αυτή η πρακτική να εγκαταλειφθεί. Είτε συνεταιρικά, είτε κατά μόνας, αν το μέγεθος της εγκατάστασης το επιτρέπει, ένας θρυμματιστής κλαδιών και μια εγκατάσταση κομποστοποίησης είναι μια λύση πολύ προτιμότερη. Αφενός για το περιβάλλον, που δεν επιβαρύνεται με διοξείδιο του άνθρακα και μικροσωματίδια κατά την καύση και αφετέρου για το έδαφος όπου η προσθήκη κομπόστ αυξάνει την οργανική ουσία του και με την απόθεση στην επιφάνειά του θρυμματισμένων κλαδιών, περιορίζεται η απώλεια της εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο που η ελιά έχει αυξημένες υδατικές και θρεπτικές ανάγκες (άνοιξη – καλοκαίρι), καθώς και η ανάπτυξη ζιζανίων.
Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα στη συγκομιδή και όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όμως, είναι πολλές φορές χρήσιμα γιατί προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα και εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία. Η διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα είναι σημαντική και εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την εποχή και από το αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος ή όχι.
Τα ζιζάνια πρέπει να περιορίζονται τους χειμερινούς μήνες γιατί εκτός των άλλων αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον σε περίπτωση παγετού. Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη μέθοδος καταπολέμησης. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται ο συνδυασμός μηχανικής και χημικής καταπολέμησης (χορτοκοπή, σκάλισμα ή ελαφρά άροση μεταξύ των γραμμών) ενώ τα χημικά ζιζανιοκτόνα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο επί της γραμμής. Η χρήση ζιζανιοκτόνων πρέπει να είναι στοχευμένη, προσεκτική και αποτελεσματική. Η χρήση ουσιών νανοτεχνολογίας που βοηθούν την καλύτερη διείσδυση των ζιζανιοκτόνων μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητά τους.
Λίπανση
Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας και μέχρι τη συγκομιδή, απομακρύνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν. Γενικά για κάθε 50Kg ελαιοκάρπου απομακρύνονται από το έδαφος 450g άζωτο, 100g φώσφορος, 500g κάλιο και 200g ασβέστιο. Η χρήση σύνθετων λιπασμάτων αυξάνει υπερβολικά το φώσφορο στο έδαφος με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πρόσληψη άλλων θρεπτικών στοιχείων. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής οι καλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν διαφυλλική θρέψη, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο καθώς, όσο ο καιρός κρυώνει, η δραστηριότητα και η μετακίνηση θρεπτικών από τη ρίζα προς τα φύλλα μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα μια διαφυλλική εφαρμογή θρεπτικών πρέπει να περιλαμβάνει όξινο κάλιο και πυρίτιο, ενώ αμέσως μετά το φούσκωμα των ματιών πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο, άζωτο, βόριο και μαγνήσιο. Σημειωτέον ότι η επάρκεια ασβεστίου στους βλαστούς στα αρχικά στάδια της βλάστησης βοηθά την ανθοφορία και τη μείωση των προσβολών από γλοιοσπόριο. Ο δε συνδυασμός του καλίου με πυρίτιο, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός, καθώς αποτελούν δύο στοιχεία που βοηθούν το δέντρο να ανταποκριθεί στο αβιοτικό στρες που προκαλείται από το κρύο και τους χειμωνιάτικους παγετούς. Η μεγάλη ποσότητα αζώτου πρέπει να αποφεύγεται πριν τον χειμώνα, καθώς δεν είναι επιθυμητή η παράταση της βλάστησης ή και ανάπτυξη νέας βλάστησης πρόωρα, διότι αυτή η βλάστηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κρύο του χειμώνα. Ιχνοστοιχεία όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, μπορεί να χρησιμεύσουν, ώστε τα δέντρα να μπουν στη φάση της χειμερινής ανάπαυσης ομαλά. Στο τέλος του χειμώνα, αναπληρώνουμε τις ανάγκες όλων εκείνων των θρεπτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη επερχόμενη νέα βλάστηση και την προετοιμασία για την επόμενη ανθοφορία.
Φυτοπροστασία
Μετά το πέρας της συγκομιδής, τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής (ραβδιστικές μηχανές, λανάρια, πριόνια). Ακόμη, η δραστηριότητα των εντόμων που είναι αυξημένη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορεί να έχει λειτουργήσει ως φορέας μετάδοσης ασθενειών. Οι ασθένειες αυτές είναι κυρίως μυκητολογικές και βακτηριακές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η βακτηριακή καρκίνωση, το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο κλπ. Γι’ αυτό η περίοδος μετά τη συγκομιδή είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε μυκητοκτόνα. Όσο περισσότερους πληθυσμούς εξουδετερώσουμε, τόσο λιγότεροι βλαβεροί μικροοργανισμοί θα διαχειμάσουν, και τόσο λιγότερους θα χρειαστεί να καταπολεμήσουμε κατά την περίοδο της άνθησης και της καρποφορίας. Τα σκευάσματα καλό θα είναι να είναι βιολογικά και κυρίως χαλκούχα. Η δραστηριότητα των εντόμων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη, διότι τα περισσότερα διαχειμάζουν.
Σημείωση για τη μετασυλλεκτική φροντίδα του προϊόντος
Η συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος, είτε αυτό είναι ελαιόλαδο, είτε είναι βρώσιμη ελιά, είναι πολύ σημαντική γιατί προσθέτει και διαφυλάσσει την αξία του προϊόντος και συνακόλουθα το εισόδημα του παραγωγού. Προτείνουμε αυτή να μην γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε πιστοποιημένα ελαιουργεία και τυποποιητήρια, είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτικά.
Εκεί μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα τύπου HACCP που απαιτούνται ώστε το τελικό προϊόν να είναι εμπορεύσιμο και αξιόπιστο, να πωλείται στην καλύτερη δυνατή τιμή και οι πωλήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται, καθώς ο καταναλωτής μπορεί βάσιμα να το θεωρεί αξιόπιστο και να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με το προϊόν.
Επίλογος
Μιλήσαμε για τις καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνουμε να υιοθετούνται, καθώς και ποιες χρειάζεται να ξεπεραστούν, για τη θρέψη και τους χρόνους εφαρμογής της, την απαραίτητη φυτοπροστασία από τις ασθένειες, και θίξαμε επίσης και το θέμα της μετασυλλεκτικής διαχείρισης του τελικού προϊόντος.
Η διεθνής και εγχώρια έρευνα και η καλλιεργητική εμπειρία έχει αποδείξει τη σημασία της ορθής γεωργικής πρακτικής για την ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και της μετασυλλεκτικής φροντίδας της ελιάς. Ας την αποδώσουμε κι εμείς στην καλλιέργεια του σημαντικότερου δέντρου της ελληνικής γης.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Geogreen Agro Solutions
Κατά την συνάντηση, που είχε ο Πρωθυπουργός, στο ΥπΑΑΤ, τον Ιούνιο του 2024, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, είχε κάνει αναφορά στο υψηλό κόστος αγροτικών εφοδίων στην χώρα μας.
Ειδικά για τα φυτοφάρμακα ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «θα υπάρξει παρέμβαση υπάρχουν πολυεθνικές που τα διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχουν στις γειτονικές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές των πολυεθνικών». Από τότε όμως δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ή ανακοίνωση από την κυβέρνηση.
Ερώτηση στην Βουλή
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση, προς τους κ.κ. Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Έχουν περάσει πέντε (5) μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας της οποίας δήλωνε ότι «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μου υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω ότι και στον τομέα αυτό τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».
Μία δήλωση από την οποία προκύπτει εμφανώς ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ενήμερα για την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων.
Επειδή το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Επειδή το υψηλό αυτό κόστος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές αγροτικών εφοδίων,
Επειδή το υπερβολικό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων στο ράφι,
Επειδή ο αγροτικός κόσμος έχει την απαίτηση από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό προσωπικά, πέρα από την διαπίστωση των προβλημάτων, να εφαρμοστούν και συγκεκριμένες πολιτικές για την επίλυσή τους,
Επειδή μετά την αναγνώριση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του προβλήματος δεν απαιτείται προφανώς να υποβληθούν «συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκειμένου να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης», όπως απαντούσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να προβούν αυτοβούλως στις απαραίτητες ενέργειες,
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση του φαινομένου που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, ώστε η δήλωση του ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές» να μην αποτελεί κενό γράμμα;
2. Σε πόσους ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων και με ποια αποτελέσματα;
3. Έχει προσκομίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα στοιχεία που είναι εις γνώσιν του και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δείχνουν ότι τα ίδια φυτοπροστατευτικά προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, ώστε η Επιτροπή να τα εξετάσει και να επιβάλει εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, διοικητικές κυρώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της;».