Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σεπτέμβριο ο Κανονισμός της ΕΕ για καστανή ρυτίδωση τομάτας, η πρόληψη αποδίδει

24/08/2023 03:12 μμ
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1032 για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 θα είναι σε ισχύ ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2023/1032 για την πρόληψη της εισαγωγής και της διασποράς του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο συγκεκριμένος ιός, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2019 και έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιοχές.

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας μεταδίδεται με επαφή (μέσω των εργαλείων, των υλικών, των ρούχων, των υποδημάτων ή των χεριών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες), μέσω μολυσμένου πολλαπλασιαστικού υλικού και μολυσμένου σπόρου. Βασική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο ο ιός, αν υπάρχουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, μπορεί να επιβιώσει τουλάχιστον για έξι μήνες.

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, επισημαίνει ότι «στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά 3.000 στρέμματα με ντομάτα θερμοκηπίου. Γίνονται δύο καλλιέργειες η πρώτη από Δεκέμβριο έως Ιούλιο και η δεύτερη από Αύγουστο μέχρι Νοέμβριο.

Τα πρώτα χρόνια ιός της καστανής ρυτίδωσης δημιούργησε πρόβλημα στην καλλιέργεια στη συνέχεια όμως οι παραγωγοί έμαθαν να παίρνουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και το πρόβλημα μειώθηκε. Αυτό που μάθαμε για τον συγκεκριμένο ιό είναι ότι τα μέτρα πρόσληψης αποδίδουν.

Να θυμίσουμε ότι για την πρόληψη τού συγκεκριμένου ιού και για τον περιορισμό της εξάπλωσής του όταν εμφανίζεται, προτείνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων: 
α) Χρησιμοποίηση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (απόκτηση φυτών προς φύτευση μόνο με τη συνοδεία φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου). 
β) Έλεγχο, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των φυτών και ασφαλή απομάκρυνση και καταστροφή αυτών που εμφανίζουν ιολογικά συμπτώματα. Η απομάκρυνση των φυτών από το θερμοκήπιο πρέπει να γίνεται με προσοχή, χρησιμοποιώντας μεγάλες πλαστικές σακούλες εντός των οποίων θα τοποθετούνται τα συμπτωματικά φυτά, καθώς και τα γειτονικά προς αυτά φυτά. Η καταστροφή αυτών συνιστάται να γίνεται με ταφή σε βάθος σε ακαλλιέργητο σημείο της εκμετάλλευσης. 
γ) Απολύμανση των εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης εμπορίου 10% ή Virkon S. 
δ) Καλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν από κάθε χειρισμό των φυτών. 
ε) Κάλυψη των παπουτσιών και χρησιμοποίηση γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους, καθώς και αλλαγή ρούχων κατά τις μετακινήσεις μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με χέρια τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα φυτά κατά τις διάφορες εργασίες, εκτός αν προηγουμένως τα χέρια έχουν πλυθεί καλά. 
στ) Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων κλπ. εντός των θερμοκηπίων κατά τη διαδικασία της μεταφύτευσης ή της φύτευσης. 
ζ) Μείωση όσο είναι δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων τομέων της επιχείρησης. 
η) Αφαίρεση των ζιζανίων στους χώρους γύρω από το θερμοκήπιο. 
θ) Απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας μετά το τέλος αυτής, καθώς και απολύμανση των χώρων τού θερμοκηπίου 
ι) Αποφυγή δανεισμού κυψελών με βομβίνους από ή προς άλλους καλλιεργητές και 
ια) τοποθέτηση τάπητα με απολυμαντικό (χλωρίνη) στην είσοδο του θερμοκηπίου».

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
01/12/2023 04:03 μμ

Στα τελειώματα είναι οι κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχή της Τριφυλίας. Αυτή την εποχή η μειωμένη προσφορά έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της τιμής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, «είμαστε στα τελειώματα αυτή την εποχή. Τώρα υπάρχει αύξηση στη ζήτηση και η τιμή είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το προηγούμενο διάστημα λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας συγκομίστηκαν μεγάλες ποσότητες και υπήρξε «πίεση» στις τιμές. Όμως όταν μειώθηκε η προσφορά είχαμε διόρθωση τιμών. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν κοπές ντομάτας από την Κρήτη. Στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι νέες φυτεύσεις και αναμένεται από τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου να ξεκινήσει η επόμενη συγκομιδή».    

Ο Αγγελής Κοροβίλας, παραγωγός ντομάτας από τα Φιλιατρά, «αυτή την εποχή έχει αυξηθεί η ζήτηση στην αγορά αλλά είναι μειωμένη η παραγωγή. Είμαστε στα τελειώματα της συγκομιδής και η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί λόγω μικρής προσφοράς».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός από τα Φιλιατρά, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «πριν από 15 ημέρες οι ντομάτες είχαν πολύ μειωμένη τιμή στα 80 λεπτά το κιλό. Στη συνέχεια όμως επειδή μειώθηκαν οι ποσότητες είχαμε μια ξαφνική άνοδο της τιμής παραγωγού, που αυτή την εποχή κυμαίνεται για την καλή ποιότητα από 1,30 έως και 1,40 ευρώ το κιλό.  Η τιμή παραγωγού προβλέπεται να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και τα Χριστούγεννα που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά οι κρητικές ντομάτες».

Πάντως το προηγούμενο διάστημα είχαμε μεγάλη αύξηση στις εισαγωγές ντομάτας, κυρίως από Τουρκία, που είχαν σαν αποτέλεσμα την «πίεση» των τιμών στον παραγωγό. Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγόραζαν τουρκικές ντομάτες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό για την εικόνα της ελληνικής αγοράς και για το επίπεδο των ελέγχων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από την 9η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 1/9 - 30/11 οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας ανήλθαν σε 10.088 τόνους, έναντι 4.535 τόνων που είχαμε το ίδιο χρονικό διάστημα για το 2022, ενώ οι εισαγωγές από Τουρκία ήταν στους 6.790 τόνους (έναντι 3.090 τόνοι που ήταν πέρυσι).

Τελευταία νέα
24/11/2023 03:32 μμ

Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον στην ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή (24/11/2023) από την εταιρεία CYCLOS και τον ΕΣΥΦ.

«Η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών δεν είναι περήφανη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας», τόνισε ο κ. Β. Ευθυμιάδης, πρόεδρος της CYCLOS και Αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ. «Περιμένουμε από την πολιτεία τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοπροστασίας. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ε. Γραφάκος, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θεσμικό πλαίσιο της της συγκέντρωσης κενών συσκευασιών θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2024.

Πάντως ο κ. Στρατάκος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο είναι ανεξέλεγκτη. Τόνισε ακόμη ότι σε μια ημερίδα, που έγινε στο Κιλελέρ, το 2020, στην οποία συμμετείχε και ο συμπατριώτης του από την Μάνη κ. Γραφάκος, έδωσαν την υπόσχεση να ολοκληρώσουν την ΚΥΑ μέσα σε δύο μήνες. Όμως στην συνέχεια παραιτήθηκε από την θέση του και δεν προχώρησε η απόφαση. Τώρα που επανήλθε στο ΥπΑΑΤ θα προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για υπογραφεί της ΚΥΑ και στην συνέχεια θα υπάρξει έγκριση του υπηρεσιακού σχεδίου και η εφαρμογή του προγράμματος. Εκτίμησε πάντως ότι από τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 θα τρέξει η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών και στην χώρα μας (που έχει ήδη μια κόκκινη κάρτα από την ΕΕ).

«Η βιομηχανία είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών και δεν ζητά κάποια χρηματοδότηση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης. Όλοι ευχήθηκαν τον επόμενο χρόνο αυτή την εποχή να τρέχει η σχετική διαδικασία.

23/11/2023 10:58 πμ

Δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Μετά από μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη (21 Νοεμβρίου 2023), 299 ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου 2023) υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές, με 207 να υποστηρίζουν την πρόταση και 121 να απέχουν.

Με αυτήν την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής και έκλεισε την πρώτη του ανάγνωση.

Το Συμβούλιο τώρα θα πρέπει να αποφασίσει για τη θέση του σχετικά με την πρόταση για να καθορίσει εάν θα απορριφθεί οριστικά ή θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.

Θυμίζουμε ότι ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή πρότεινε, στις 22 Ιουνίου 2022, κανονισμό για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ. Ουσιαστικά ζητούσε την υποχρεωτική μείωση της χρήσης τους κατά 50%.

Ιταλία
Η απόφαση αυτή έφερε θετικές αντιδράσεις από τις ιταλικές οργανώσεις αγροτών και τις εταιρείες αγροδιατροφής.

Οι οργανώσεις Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Filiera Italia (σύλλογος εταιρειών αγροδιατροφής) σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σχετικά με την πρόταση για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) σώζει την παραγωγή στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Καλλιέργειες, όπως το αμπέλι και η ντομάτα, είχαν μεγάλο κίνδυνο από την μη ρεαλιστική - όπως χαρακτηρίζουν - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών κατά 50%.

Αν περνούσε αυτή η διάταξη - υπογραμμίζουν οι Coldiretti και Filiera Italia - θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πόρτες στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες δεν έχουν τα ίδια πρότυπα όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία και την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Και προσθέτουν: «Απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση για να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Ιταλία να χαρακτηριστεί ως η πιο πράσινη χώρα στην Ευρώπη, με τον μεγαλύτερο αριθμό γεωργικών εταιρειών που καλλιεργούν βιολογικά, περίπου στο 1/5 της συνολικής έκτασης καλλιέργειας της χώρας.

Η Ιταλία, η οποία ανταγωνίζεται τη Γαλλία για τον ρόλο του κορυφαίου παραγωγού κρασιού στον κόσμο και του κορυφαίου παραγωγού τομάτας στην Ευρώπη, θα ήταν η χώρα που θα είχε πληγεί περισσότερο από αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η έλλειψη συμφωνίας και κυρίως η έλλειψη σύγκλισης επιτρέπει τώρα, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, να ξεκινήσει ένας εις βάθος προβληματισμός βασισμένος σε πραγματικές επιστημονικές γνώσεις, μελέτες επιπτώσεων και εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τώρα θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες και μετά τις ευρωεκλογές οι νέοι ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν, να αναλάβουν τη συνέχιση των εργασιών και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την πρόταση κανονισμού σχετικά με το μέλλον της ιταλικής και ευρωπαϊκής γεωργίας».

22/11/2023 02:45 μμ

Περισσότεροι από 900 εντομολόγοι από 60 χώρες ανά τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν, στο Ηράκλειο Κρήτης, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εντομολογίας - XII European Congress of Entomology (ECE2023). Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες μία μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της νέας εποχής στον χώρο της εντομολογίας και προσφέρθηκαν ευκαιρίες για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και ερευνητικών ευρημάτων ενώ παράλληλα αποτέλεσε τόπος συνάντησης για δικτύωση και δημιουργία δυνητικών συνεργειών. Το 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εντομολογίας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, ερευνητών και φοιτητών που σχετίζονται με την επιστήμη της Εντομολογίας, καθώς και υπευθύνων χάραξης πολιτικής, γεωπόνων πεδίου και εμπειρογνωμόνων φυτοπροστασίας.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής, υπό την εποπτεία του ECE Praesidium.
Το επιστημονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενη από 61 επιστήμονες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων από 12 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου, το οποίο έτρεχε σε έξι παράλληλες αίθουσες, πραγματοποιήθηκαν:

  • 6 ειδικές διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες
  • 455 προφορικές παρουσιάσεις
  • 372 αναρτημένες ανακοινώσεις
  • 2 workshops
  • 1 συμπόσιo βιολογικής καταπολέμησης
  • 1 σεμινάριο ταυτοποίησης υμενοπτέρων/μελισσών
  • και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Προεδρεύοντες του συνεδρίου ήταν ο Δρ Στέφανος Ανδρεάδης, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ.

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να  κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

21/11/2023 02:16 μμ

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων Incofruit - Hellas σε κοινή τους επιστολή καταθέτουν τις απόψεις τους, τόσο για την έκθεση του σχεδίου κανονισμού μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και για την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 20/11 έως και την Πέμπτη 23/11/2023, στο Στρασβούργο, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την έκθεση του σχεδίου κανονισμού για τη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και θα συζητήσει την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Τα εν λόγω σχέδια έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς φορείς παραγωγής και εμπορίου διαφορετικών κρατών μελών, θεωρώντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις, προωθούνται για τελική ψήφιση.

Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και προβλέπεται να ψηφισθεί την επομένη ημέρα 22/11/2023 Οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) για κανονισμό σχετικά με την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων απειλούν την κοινοτική παραγωγή, με κίνδυνο να καταβαραθρωθεί ποσοτικά και να υποβαθμισθεί ποιοτικά, επειδή ρυθμίζεται η εξάλειψη των χημικών εργαλείων φυτοπροστασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους. Οι γεωργικοί τομείς των κρατών μελών της ΕΕ πλήττονται επίσης, επειδή οι περιορισμοί επηρεάζουν την κοινοτική παραγωγή, αλλά όχι την παραγωγή σε τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικότερα.

Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η έκθεση του Κοινοβουλίου έχει επίσης προετοιμαστεί από την ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και θα συζητηθεί κι αυτή την ίδια μέρα 21/11/2023. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων «Incofruit - Hellas» και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΈΘΕΑΣ» απορρίπτουμε κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού, σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές.

Ζητείται από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:

α) για τον Κανονισμό η διάταξη για τη μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων η εφαρμογή της να περιλαμβάνει υποχρεωτικά περίοδο προσαρμογής (adaptation) να αρχίσει να ισχύει μετά την εξεύρεση εναλλακτικών αποτελεσματικών και οικονομικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και

β) για δε τον Κανονισμό συσκευασιών να απαλειφθεί η διάταξη της κατάργησης της κυκλοφορίας κάτω του 1,5 κιλού χύμα, χωρίς ταυτοποίηση των πωλούμενων προϊόντων».

10/11/2023 02:47 μμ

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι καλή για τον χρωματισμό των εσπεριδοειδών αλλά οι βροχές φέρνουν προβλήματα με τις σήψεις καρπών.

Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν τα προβλήματα με μύκητες λόγω της υγρασίας.

Σήψεις καρπών από Φυτόφθορα (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)
Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόρια τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.

Συνθήκες μόλυνσης:
Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους .

Οδηγίες:
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora ), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
  • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
  • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων:
Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

Σήψεις καρπών από Πενικίλλια
Συνθήκες μόλυνσης:
Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Οδηγίες:
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).  
26/10/2023 01:50 μμ

Οι καιρικές συνθήκες συνθήκες αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata).

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν το έντομο και έχουμε έξαρση πληθυσμών. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί.

Στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια την εποχή που αλλάζουν χρωματισμό γίνονται οι προσβολές από την Μύγα της Μεσογείου. Αυτή την εποχή έχουμε θερμοκρασίες κάτω από 33 βαθμούς Κελσίου και μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης η μεγάλη υγρασία βοηθά το έντομο.

Είναι ένας ύπουλος εχθρός γιατί μπορεί το φρούτο να πάει στην συσκευασία και μετά να σαπίσει.

Πάντως αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση από το εμπόριο για πορτοκάλια και μανταρίνια. Όμως ο καιρός δεν βοηθά στην ωρίμανση των φρούτων και αναγκαστικά περιμένουμε».

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.  

Όπως αναφέρει «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις της Μύγας της Μεσογείου αυξάνονται. Στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας και στις πρώιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκάλιων και μανταρινιών οι καρποί ωριμάζουν, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί σε προσβολές.

Στις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, μετά το Νοέμβριο, αποφεύγονται συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας της μύγας σε χαμηλές θερμοκρασίες. -

Συστήνεται έναρξη καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα. 

Οι εφαρμογές κοντά στη συγκομιδή έχουν τον κίνδυνο ανεύρεσης υπολειμμάτων των εντομοκτόνων στους καρπούς και γι αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και ο αναγκαίος χρόνος αναμονής έως τη συγκομιδή.

Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους λόγω επιβάρυνσης στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.

Η συλλογή και η απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος είναι ένα μέτρο περιορισμού των προσβολών».  

26/10/2023 11:55 πμ

Οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς το τελευταίο διάστημα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εξαγωγέων οπωροκηπευτικών του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, από 1/9 έως 19/10/2023, οι εισαγωγές της χώρα μας ανήλθαν σε 8.677 τόνους (έναντι 3.750 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.704 τόνοι (έναντι 3.724 τόνοι πέρσι).

«Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών θερμοκηπίου από τους Γαργαλιάνους κ. Ασημάκης Ντεμερούκας. Και προσθέτει: «Και ενώ βλέπουμε ότι καταναλώνουμε εισαγόμενα κηπευτικά στην Ελλάδα το Μαρόκο έχει κατάφερε να είναι ένας βασικός προμηθευτής ντομάτας στην Ευρώπη.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι το 2021, περίπου το 67% των εισαγωγών νωπής ντομάτας στην ΕΕ προερχόταν από το Μαρόκο. Οι εξαγωγές ντομάτας του Μαρόκου καταγράφουν αριθμούς ρεκόρ και για τη σεζόν 2022/2023, με περισσότερους από 700.000 τόνους στην Ευρώπη, το 51% των οποίων πήγε στην Γαλλία.

Ας δούμε όμως γιατί το Μαρόκο δείχνει να έχει ένα από τα πιο καλά σχεδιασμένα αγροτικά προγράμματα στον κόσμο με κύρια στόχευση τις εξαγωγές.

Πρόσφατα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Μαρόκου, Mohamed Seddiki, ανακοίνωσε επιδότηση απο 50% έως 70% της αξίας του κόστους καλλιέργειας κηπευτικών και ειδικότερα στην ντομάτα, το κρεμμύδι και την πατάτα.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι θα επιδοτηθεί, από 3.600 έως 6.300 ευρώ, η καλλιέργεια ντομάτας, από 720 έως 1.300 ευρώ η καλλιέργεια πατάτας και από  ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).

Επίσης το κράτος θα προσφέρει στους αγρότες 600.000 τόνους φωσφορικά λιπάσματα και θα επιδοτήσει την εισαγωγή νιτρικών λιπασμάτων με 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η χώρα μας θα πρέπει να ανταγωνιστεί στις ξένες αγορές τα μαροκινά προϊόντα που στηρίζονται από την κυβέρνηση του Ραμπάτ.

Στο Μαρόκο το 1975 υπήρχαν 160 στρέμματα θερμοκήπια, 48.000 το 1991 και 240.000 στρέμματα πέρυσι. Σαν αποτέλεσμα 990 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα έσοδα για το Μαρόκο μόνο από την εξαγωγή ντομάτας το 2022.

Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, το 1980 υπήρχαν περίπου 30.000 στρέμματα με θερμοκήπια και το 2020 είχαμε μια αύξηση σε 65.000 στρέμματα (σχεδόν διπλάσια).

Στην Ελλάδα ο λύσεις για να μειωθούν οι τιμές των κηπευτικών στο ράφι είναι δύο. Είτε θα αυξηθούν οι εισαγωγές είτε θα υπάρξει στρατηγική για να λυθούν τα προβλήματα της καλλιέργειας. Η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές αποφάσεις».

12/10/2023 05:34 μμ

Κατάσχεση 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση της Εuropol.

Η ετήσια επιχείρηση «Ασημένιο Τσεκούρι - Silver Axe» της Εuropol, με στόχο τα παράνομα φυτοφάρμακα, πραγματοποιήθηκε από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2023 και συμμετείχαν αρχές από 32 χώρες (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέντε τρίτες χώρες), μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Στα πλαίσια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά, 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων, συνελήφθησαν 21 ύποπτοι και εξαρθρώθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής που χρησιμοποιούνταν για την παραποίηση φυτοφαρμάκων.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα καθώς και ηλεκτρονικές αγορές. Κύρια πηγή των παράνομων πρώτων υλών παραμένουν η Ασία και η Νότια Ασία, ενώ αυξάνεται η συσκευασία των τελικών προϊόντων εντός της ΕΕ.

Παρόλο που η Ασία παραμένει βασική περιοχή προέλευσης παράνομων φυτοφαρμάκων, μεγάλο μέρος της παραγωγής και της τελικής επεξεργασίας πραγματοποιείται στην ΕΕ.

Η κα Catherine De Bolle, Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, δήλωσε σχετικά: «η επιχείρηση Silver Axe όχι μόνο έχει καταφέρει να κατασχέσει συνολικά σχεδόν 7.000 τόνους παράνομων και πλαστών φυτοφαρμάκων. Αυτές οι παράνομες ουσίες μπορεί να έχουν χαμηλή τιμή, αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά ακόμη και την ευημερία μελισσών μας. Εξαλείφοντας αυτές τις απειλές από την αγορά, συμβάλλουμε σε ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον για τους πολίτες της ΕΕ. Η Εuropol συντόνισε την επιχείρηση και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών».

Ο κ. João Negrão, Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) δήλωσε: «η συγκεκριμένη επιχείρηση απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποτελεσματική και απαραίτητη είναι η συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση αυτού του παράνομου εμπορίου, όχι μόνο για την πρόληψη οικονομικών ζημιών στη νόμιμη βιομηχανία, αλλά κυρίως για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Ο κ. Ville Itälä, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δήλωσε: «το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρή απειλή για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η επιχείρηση Silver Axe συγκέντρωσε την τεχνογνωσία και τους πόρους από την OLAF, την Europol και πολλούς άλλους εταίρους για την προστασία των πολιτών, των αγροτών μας και του περιβάλλοντός μας».

12/10/2023 10:32 πμ

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές θερμοκηπιακής ντομάτας από την περιοχή της Τριφυλίας.

Η τιμή παραγωγού παραμένει σε σταθερά επίπεδα στο 1 ευρώ το κιλό, όμως τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξει μια μικρή άνοδο της τιμής.

Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος των εισαγωγών ντομάτας από Τουρκία. Οι τελευταίες παρτίδες που ήρθαν από την γειτονική χώρα στην Λαχαναγορά της Αθήνας με τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό. Πάντως με την εμφάνιση στην αγορά της ντόπιας ντομάτας οι έμποροι αναγκάστηκαν να πωλήσουν με χασούρα τα τελευταία φορτία τουρκικής ντομάτας στο 1 ευρώ. 

Θυμίζουμε ότι μετά την 9η Σεπτεμβρίου 2023 οι εισαγωγές ντομάτας στην χώρα μας αυξήθηκαν αλματωδώς. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι από 1/9-6/10 οι εισαγωγές ανήλθαν σε 7.803 τόνους (έναντι 2.897 τόνων το 2022), εκ των οποίων από Τουρκία 5.225 τόνοι (έναντι 2.119 τόνοι πέρσι). Βέβαια οι καταναλωτές δεν είδαν πουθενά ότι αγοράζουν τουρκικές ντομάτες.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αν θέλουμε τα επόμενα χρόνια να μην τρώμε τουρκικές ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας και υπολειμμάτων θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια κηπευτικών της χώρας. Αυτά είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας, η έλλειψη εργατών γης και η αύξηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας. Οι λύσεις αυτών των προβλημάτων θα ενθαρρύνουν τους παραγωγούς υπαίθριας και θερμοκηπιακής  ντομάτας να αυξήσουν τα στρέμματα φυτεύσεων και τις ποσότητες για να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση».

05/10/2023 01:32 μμ

Συνεχίζονται στην περιοχή της Τριφυλίας οι κοπές των αγγουριών με τις τιμές όμως να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ο προϊστάμενος της ΔΟΑΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζονται οι κοπές αγγουριών στην περιοχή. Μέχρι σήμερα έχει συγκομιστεί περίπου το 30 - 40% της παραγωγής. Αν και τον Αύγουστο είχαμε καλές τιμές παραγωγού από τις 20 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται μια πτώση τιμών σε πολύ χαμηλά επίπεδα που είναι σχεδόν στο κόστος της καλλιέργειας. Αυτή την εποχή το ζευγάρι (περίπου 1 κιλό) έχει τιμή παραγωγού στα 20 λεπτά. Οι νέες φυτεύσεις στην περιοχή θα ξεκινήσουν από τα τέλη Δεκεμβρίου».

Ο κ. Σωτήρης Κούρτης, παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι  «με εξαίρεση κάποιες ημέρες του Αυγούστου φέτος όλο το καλοκαίρι οι τιμές παραγωγού στα αγγούρια ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 20 λεπτά το ζευγάρι. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν στο κόστος καλλιέργειας. Η περιοχή θα κόβει αγγούρια μέχρι τέλος του έτους». 

Αυτή την εποχή έχουμε νέες φυτεύσεις αγγουριών γίνονται στην Κρήτη, ενώ στην αγορά θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώιμες περιοχές μετά τις 15 Οκτωβρίου.  

Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχουμε λίγες ποσότητες αγγουριών. Η τιμή παραγωγού των αγγουριών κυμαίνεται από 30 έως 40 λεπτά το κιλό. Οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί έχουν βγεί στις αγορές της Ευρώπης με χαμηλές τιμές. Στην περιοχή τώρα γίνονται νέες φυτεύσεις και αναμένεται να βγούμε στην αγορά από τα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Άρβης Ηρακλείου Κρήτης, «ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές αγγουρίων στην περιοχή. Φέτος παραμένει το κόστος καλλιέργειας αυξημένο και υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης».

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit-Hellas, μας ανέφερε ότι «η τιμή του αγγουριού μέτά τον Αύγουστο έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Η παραδοσιακή άνοδος των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς τα τέλη Αυγούστου δεν υλοποιήθηκε. Αυτή την εποχή η Ελλάδα δεν κάνει εξαγωγές αγγουριών.

Στην Ευρώπη έχουμε μεγάλη διακύμανση των τιμών. Μετά το καλοκαίρι δεν έχει επανέλθει η ζήτηση σε κανονικά επίπεδα. Τα ισπανικά αγγούρια θερμοκηπίου έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά της Ευρώπης με χαμηλές τιμές. Πριν λίγες ημέρες με απόφαση της Διεπαγγελματικής στην Ισπανία είχαμε απαγόρευση εμπορίας της δεύτερης ποιότητας κηπευτικών (κολοκυθάκια) με στόχο την μείωση των ποσοτήτων ώστε να κρατηθούν σε καλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού».  

21/09/2023 01:42 μμ

Επιβεβαιώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Λακωνίας και Ανατολικής Αττικής.

Όπως αναφέρει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) τα δείγματα του επιβλαβούς οργανισμού προέρχονται από συλλήψεις σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας. 

Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών από περισσότερες από 75 οικογένειες, αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας Poaceae. Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και καλλιέργειες όπως βαμβάκι, κράμβες, 2 κολοκυνθοειδή, φιστίκια, μηδική, κρεμμύδι, φασόλια, γλυκοπατάτα, τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά.

Το έντομο αποτελεί ενωσιακό επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του σοβαρού δυνητικού οικονομικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού αντίκτυπου για το έδαφος της Ένωσης. 

Για την πρόληψη της εισαγωγής, της εγκατάστασης και της διασποράς του Spodoptera frugiperda η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδικά μέτρα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2023/1134.

Για να διαβάσετε περισσότερα για το έντομο πατήστε εδώ

18/09/2023 02:43 μμ

Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.

Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».

15/09/2023 10:10 πμ

Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής υποστηρίζει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγoρών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Παντελής Μόσχος, «μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με κλειστή την Εθνική Οδό σε Τέμπη - Λάρισα, για 7 ημέρες, με αυξημένο κατά πολύ το κόστος Μεταφοράς στην Τροφοδοσία, ο Νομός Αττικής τροφοδοτείται κανονικά, από τις παραγωγικές περιοχές των Μεγάρων και Μαραθώνα και παρά το αυξημένο Κόστος Παραγωγής σε καύσιμα, ενέργεια, ρεύμα, αγροεφόδια και σοβαρή έλλειψη έμπειρων Εργατών Γης, στις Λαϊκές Αγορές Αττικής υπάρχει επάρκεια προϊόντων, δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και είμαστε φθηνότεροι από το στεγασμένο εμπόριο από 30%-50%. Η άνοδος των τιμών οφείλεται στην αύξηση του κόστους παραγωγής. Επίσης θα πρέπει να φτιάξουν τους δρόμους για την ομαλή τροφοδοσία των αγορών με προϊόντα αλλιώς θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι τιμές στις λαϊκές». 

Οι τιμές των προϊόντων στις Λαϊκές Αγορές Αττικής έχουν ως εξής: 
Μελιτζάνες: 1,50 € 
Κολοκυθάκια: 2,30 € 
Πατάτες: 0,80 – 1,20 € 
Αγγουράκια: 1,50 – 2,00 € 
Ντομάτες: 1,00 – 2,00 € Κρεμμύδια : 1,50 € 
Βλήτα: 1,50 € 
Σπανάκι: 1,80 – 2,50 € 
Λάχανο: 1,50 € 
Χόρτα Ιταλικά: 1,50 – 2,00 € 
Μαρούλια: 0,50 – 0,70 € 
Ματσάκια (Άνιθο, Μαϊντανός, Ρόκα): 0,50 – 0,70 € 
Παντζάρια: 1,50 € 
Άγρια Ραδίκια: 2,00 – 3,00 € 
Νεκταρίνια: 1,50 € 
Ροδάκινα: 1,50 € 
Σταφύλια: 1,70 € 
Καρότα: 1,50 € 
Πιπεριές: 2,00 € 
Μήλα: 1,00 – 1,50 € 

«Τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής και στις άλλες πλημμυρισμένες πόλεις της Θεσσαλίας είναι καταδικαστέες και απαράδεκτες από όλον τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Πάντως σήμερα οι αγορές έχουν επάρκεια και λειτουργούν κανονικά», τονίζει.

Και προσθέτει: «Ζητάμε έκτακτη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ώστε να βρεθούν μαζί μας, τρόποι για άμεσες αποζημιώσεις και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων και μείωση του κόστους παραγωγής, για να μπορούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους, για να υπάρχει επάρκεια αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

07/09/2023 10:37 πμ

Καλά εξελίχθηκε φέτος η καλλιέργεια θερμοκηπιακού αγγουριού στην χώρα μας.

Φέτος οι παραγωγοί της Τριφυλίας έκαναν διαδοχικές φυτεύσεις επειδή τον χειμώνα έπιασαν καλές τιμές τα αγγούρια. Επίσης πολλοί παραγωγοί εγκατέλειψαν την καλλιέργεια ντομάτας λόγω φυτοπροστατευτικών προβλημάτων και τιμής και στράφηκαν στο αγγούρι.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι τις 15 Αυγούστου λόγω ζήτησης στις τουριστικές περιοχές η τιμή παραγωγού ήταν στα 80 λεπτά το ζευγάρι.

Μετά τους καύσωνες και την πτώση της θερμοκρασίας άρχισαν τα φυτά να έχουν αυξημένες αποδόσεις και οι ποσότητες αγγουριών αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών που έφτασαν στα 30 λεπτά το ζευγάρι.

Από σήμερα Πέμπτη (7/9) άρχισαν να μειώνονται οι ποσότητες αγγουριών στην Τριφυλία και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσουν οι κοπές στην Κρήτη αναμένεται να αρχίσει η ανοδική πορεία των τιμών. Εκτιμάται ότι η τιμή παραγωγού αυτό το διάστημα μπορεί να ξεπεράσει το 1 ευρώ το ζεύγος».

06/09/2023 02:44 μμ

Αυτή την εποχή γίνονται οι φυτεύσεις μελιτζάνας σε θερμοκήπια. Το προηγούμενο διάστημα είχαμε μια καλή πορεία των τιμών για τις υπαίθριες μελιτζάνες λόγω καλής ζήτησης, κυρίως στα νησία εξαιτίας της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω των υψηλών θερμοκρασιών από τα μέσα Ιουλίου είχαμε μειωμένες αποδόσεις και ποσότητες για τις υπαίθριες μελιτζάνες. Αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένη ζήτηση και μειωμένη προσφορά και οι τιμές παραγωγού να κυμαίνονται στο 1 ευρώ το κιλό. Μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή στα θερμοκήπια αναμένεται να υπάρχει αυτή η εικόνα των τιμών.

Οι πιπεριές Φλωρίνης το καλοκαίρι είχαν μειωμένες τιμές που κυμαίνονταν στα 80 λεπτά το κιλό. Μέχρι τέλη Ιουλίου είχαμε μεγάλες ποσότητες στην αγορά λόγω των συγκομιδών της Κρήτης. Στη συνέχεια είχαμε μείωση των ποσοτήτων, ενώ εδώ και 15 ημέρες ξεκίνησε η ανοδική πορεία των τιμών για τις υπαίθριες.

Οι πράσινες πιπεριές είχαν ένα καλό ξεκίνημα και στα μέσα Ιουνίου έπιασαν τιμή παραγωγού έως και 2 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια με την αύξηση των ποσοτήτων είχαμε μια πτώση της τιμής η οποία όμως λόγω της ζήτησης κρατήθηκε μέχρι 10 Αυγούστου σε επίπεδα πάνω από 1 ευρώ το κιλό. Μετά από το 15 Αύγουστο υπήρξε μια πτώση τιμών που έφτασαν και στα 50 - 60 λεπτά. Τις τελευταίες 10 ημέρες είχαμε μια διόρθωση προς τα πάνω των τιμών λόγω ζήτησης και έφτασαν στο 1 ευρώ το κιλό».

04/09/2023 04:34 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Μεσσηνίας λόγω της έλλειψης εργατών γης.

Ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει έλλειψη στην αγορά επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις αν δεν έχουμε εργάτες γης. Αυτή την χρονιά στην περιοχή έχουμε μια μείωση των εργατών γης κατά 50%, το 2021 είχαμε περίπου 6.000 εργάτες και φέτος 3.000. Ίδια προβλήματα υπάρχουν και στις άλλες περιοχές με θερμοκήπια. Η έλλειψη εργατών έχει φέρει αύξηση στα ημερομίσθια και αυτό σε συνδιασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας έχει φέρει σοβαρά προβλήματα στην βιωσιμότητα των θερμοκηπίων. Αυξήθηκε το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα έχουν ξαναπάρει την ανηφόρα και έχουμε και το εργατικό. Είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας στον προηγούμενο υπουργό ΑΑΤ κ. Γεωργαντά αλλά δεν είδαμε καμιά προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος. Θέλουμε να απασχολούμε νόμιμα τους εργάτες γης και να μπορούμε να κάνουμε φυτεύσεις. Τα θερμοκήπια έχουν μειώσει την παραγωγή γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε μια επένδυση αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε συγκομιδή. Τελικά θέλουν να λύσουν το πρόβλημα με εργάτες γης ή όχι».

Ο κ. Αντώνης Γκόνης, από τους Γαργαλιάνους, που ασχολείται είκοσι χρόνια με την καλλιέργεια του πεπονιού, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «προσπαθούμε να παράγουμε ένα ποιοτικό προϊόν, αγωνιζόμαστε να πουλήσουμε στην αγορά την παραγωγή μας και ξαφνικά πριν ξεκινήσει η συγκομιδή οι εργάτες μας ενημερώνουν ότι θα φύγουν από την χώρα. Υπάρχουν κυκλώματα που τους λένε ότι θα τους πάνε σε άλλη χώρα και θα μπορέσουν να βγάλουν νόμιμα έγγραφα για να μπορούν να επιστρέψουν στην χώρα τους. Πάνε εκεί και εγκλωβίζονται και δεν μπορούν να φύγουν. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα πριν είναι αργά».  

01/09/2023 04:23 μμ

Ανιχνεύθηκε πληθυσμός της Μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata Wiedemann, Diptera: Tephritidae) στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας.

Συγκεκριμένα στο ευρύ δίκτυο των παγίδων του Περιφερειακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και των ερευνητικών προγραμμάτων (European Union’s Horizon 2020 Program FF-IPM Project και European Union's Horizon Research and Innovation Programme) παρατηρήθηκαν συλλήψεις του εντόμου.

Είναι πολυφάγο είδος. Προσβάλλει την ροδακινιά, αχλαδιά, δαμασκηνιά, συκιά, λωτούς, μηλιά, κυδωνιά, κ.α.

Ο κ. Κώστας Καζαντζής, γεωπόνος από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Νάουσας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στο παρελθόν η Μύγα της Μεσογείου δημιουργούσε προβλήματα στην χώρα μας μέχρι το ύψος της Πιερίας. Τώρα με την κλιματική αλλαγή έχει κάνει κάποιους θύλακες στην Μακεδονία αλλά μπορεί περιστασιακά να κάνει ζημιές και σε άλλες περιοχές». 

Το έντομο προσβάλει τους καρπούς από την αλλαγή του χρώματος και έως την συγκομιδή, με αποτέλεσμα να ωριμάζουν πρόωρα και να πέφτουν. Τα θηλυκά ωοτοκούν ομάδες αυγών στους ώριμους καρπούς όπου η οπή ωοτοκίας στην αρχή είναι αδιόρατη. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται με τη σάρκα των καρπών, ενώ η προσβολή συχνά ακολουθείται από δευτερογενείς φυτοπαθολογικές προσβολές που επιτείνουν περαιτέρω την απώλεια παράγωγης.    

Έχει μεγάλη διασπορά και μπορεί να πετάξει σε αποστάσεις εκατοντάδων μέτρων για να βρει κατάλληλο καρπό για ωοτοκία.

Τρόποι αντιμετώπισης

Καλλιεργητικά μέτρα: Συλλογή και καταστροφή των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος ή είναι πάνω στα δένδρα. Καταστροφή των καρπών αυτοφυών φυτών ή φυτών χωρίς οικονομική σημασία (πχ νεράντζια, σύκα) στην περιοχή της καλλιέργειας ειδικά την εποχή που οι καρποί δεν είναι ώριμοι και κατά συνέπεια επιδεκτικοί προσβολής.

Βιοτεχνολογικές μέθοδοι  

Μαζική παγίδευση: Βασίζεται σε έτοιμο δόλωμα, με την μορφή παγίδων, προσέλκυσης και θανάτωσης των ακμαίων του εντόμου. Η ανάρτηση των παγίδων γίνεται νωρίς με χαμηλό πληθυσμό των εντόμων και πριν την ωρίμανση των καρπών.  

Μαζική εξαπόλυση στείρων εντόμων: Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις και πολλές φορές σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα καταπολέμησης.

Χημική καταπολέμηση

Δολωματικοί ψεκασμοί: Πραγματοποιούνται με τη χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος (κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια) και την προσθήκη ελκυστικής ουσίας (υδρολυµένη πρωτεΐνη) σε αναλογία 2%. Η εφαρμογή συνιστάται να γίνεται σε κάθε δεύτερο ή τρίτο δένδρο του οπωρώνα, ενώ τα δένδρα της περιμέτρου ψεκάζονται όλα. Επισημαίνεται ότι οι δολωµατικοί ψεκασµοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους είναι καθολική σε µία περιοχή, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών. 

Ψεκασμοί καλύψεως: Συνίσταται σε ψεκασμό όλου του φυλλώματος των δένδρων με τη χρήση εγκεκριμένου σκευάσματος (κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια), οι οποίοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανάλογα µε τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος 

01/09/2023 12:01 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή καλοκαιρινού ξερού κρεμμυδιού στην χώρα μας με προβλήματα στην παραγωγή και ελλείψης στην αγορά λόγω καιρικών συνθηκών.

Την ίδια στιγμή η Ινδία, που αποτελεί μια μεγάλη χώρα προμηθευτή ξηρού κρεμμυδιού της ελληνικής αγοράς, επέβαλλε εξαγωγικό δασμό 40% για να μειώσει τις εξαγωγές και να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές τους.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Χατζηδούρος, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Θήβας, «φέτος από την συγκομιδή του ανοιξιάτικου πρώιμου ξερού κρεμμυδιού είχαμε προβλήματα στην παραγωγή. Αυτά συνεχίζονται και στην συγκομιδή του καλοκαιρινού κρεμμυδιού που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα από τον περονόσπορο. Το κόστος φυτοπροστασίας αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω του μεγάλου αριθμού των ψεκασμών. Η παραγωγή είναι μειωμένη και οι αποδόσεις είναι μικρές. Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχουμε με την έλελιψη εργατών γης που η πολιτείας δεν θέλει να λύσει. Η έλλειψη στην αγορά έχει φέρει μια αύξηση της τιμής παραγωγού που αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 60 - 70 λεπτά το κιλό. 

Η τιμή της λιανικής είναι διπλάσια και αυτό είναι περίεργο γιατί το προϊόν το παραδίδει συσκευασμένο ο παραγωγός στο σούπερ μάρκετ και έτοιμο να τοποθετηθεί στο ράφι.

Από την άλλη το κόστος ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ είναι περίπου στα 40 ευρώ το στρέμμα, χρήματα που δεν είναι ανταποδοτικά στον παραγωγό, αφού στα 12 χρόνια καλλιέργειας μια φορά - και μετά από ένσταση - έχω αποζημιωθεί από τον Οργανισμό για ζημιά στην παραγωγή.

Από τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι νέες σπορές (χειμωνιάτικα)».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι επέβαλε δασμό 40% στις εξαγωγές κρεμμυδιών με στόχο να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές στην εγχώρια αγορά. Ο εξαγωγικός δασμός, που τέθηκε σε ισχύ το Σάββατο (19 Αυγούστου), θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Ο Ινδός Υπουργός Καταναλωτών, Rohit Kumar Singh, δήλωσε ότι το μέτρο πάρθηκε για να βελτιωθεί η εγχώρια διαθεσιμότητα κρεμμυδιών και να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Επίσης έχει προχωρύησει και σε αποθεματοποίηση κρεμμυδιών επειδή υπάρχουν φόβοι ότι οι καιρικές συνθήκες θα φέρουν απώλειες στην παραγωγή.

Η μέση χονδρική τιμή κρεμμυδιού στις αγορές της χώρας έχει εκτιναχθεί σχεδόν 20% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Καταναλωτών, σχεδόν 975.000 τόνοι κρεμμυδιών έχουν εξαχθεί από τη χώρα, μεταξύ 1ης Απριλίου και 4ης Αυγούστου του 2023. Οι τρεις πρώτες χώρες σε όρους αξίας που εισάγουν ινδικά κρεμμύδια είναι το Μπαγκλαντές, η Μαλαισία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Θυμίζουμε ότι η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει περιορισμούς στις εξαγωγές ρυζιού.

31/08/2023 04:06 μμ

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές των κηπευτικών λόγω της αυξημένης ζήτηση αλλά και της μειωμένης εγχώριας παραγωγής. Όμως και τα εισαγόμενα κηπευτικά έχουν τιμές που είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης , «στα κηπευτικά έχουμε υψηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και μεγάλο πρόβλημα με τους εργάτες γης. Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί και κανείς δεν φαίνεται να θέλει να λύσει τα προβλήματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν ενδιαφέρονται να υπογράψουν χαρτιά για να μπορούν νόμιμα εργάτες να δουλέψουν στα χωράφια. Αλλά και πολλοί μετανάστες με τα επιδόματα που εισπράττουν δεν ενδιαφέρονται να εργαστούν στα χωράφια. Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν φαίνεται κανένα μέλλον. Αποτέλεσμα να μειώνονται οι καλλιέργειες και να αυξάνουν οι τιμές. Αυτή την εποχή στην Λαχαναγορά στη χονδρική να πωλείται στα 90 λεπτά το κιλό ο άνιθος, στα 3 ευρώ το εισαγόμενο σπανάκι και πάνω από 1,20 ευρώ τα ραδίκια».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός θερμοκηπιακών καλλιεργειών από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει έλλειψη στην αγορά για ντομάτες. Για την καλής ποιότητας μεγαλόκαρπη ντομάτα η τιμή παραγωγού είναι στα 1,5 ευρώ το κιλό και για τα ντοματίνια στα 3 ευρώ το κιλό. Φυτεύτηκαν λίγα στρέμματα υπαίθριας ντομάτας και η παραγωγή είχε προβλήματα από τους καύσωνες. Στα θερμοκήπια της Τριφυλίας οι φυτεύσεις ντομάτας έχουν ξεκινήσει από αρχές Αυγούστου αλλά έχουμε μειωμένα στρέμματα καλλιέργειας. Στην Κρήτη οι φυτεύσεις θα ξεκινήσουν από τέλη Σεπτεμβρίου. 

Οι παραγωγοί φοβούνται να αναλάβουν το ρίσκο της καλλιέργειας γιατί το κόστος είναι υψηλό και από την άλλη δεν υπάρχουν εργάτες γης. Επίσης το ΥπΑΑΤ αν και υποσχέθηκε τελικά δεν έδωσε αποζημιώσεις για τις ζημιές από την καστανή ρυτίδωση. Αν και υπάρχει ζήτηση από την αγορά είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε μια επένδυση για καλλιέργεια και στην συγκομιδή να μην βρίσκεις εργάτες γης. Τα ντοματίνια που δίνουν υψηλές τιμές παραγωγού έχουν και υψηλό κόστος εργατικών. Η μεγαλόκαρπη ντομάτα θέλει για ένα στρέμμα ένα εργάτη γης ενώ τα ντοματίνια θέλουν δύο. Άρα έχουμε διπλάσιο εργατικό κόστος αλλά και δεν είναι σίγουρο ότι θα βρούμε εργάτη».

31/08/2023 02:56 μμ

Σημαντικές αλλαγές θα ισχύσουν, από 15 Σεπτεμβρίου 2023, για τα επιτρεπόμενα όρια των καταλοίπων φυτοπροστασίας σε σειρά αγροτικών προϊόντων, μετά και από την ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας στην αγορά της δραστικής ουσίας φοσμέτ (phosmet).

Όπως αναφέρει Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), η δραστική ουσία phosmet, μία ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 2022/94). 

Όλες οι άδειες διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τη δραστική ουσία phosmet έχουν ανακληθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από́ τον τελικό χρήστη έληξε την 1 Νοεμβρίου 2022.

Σε συνέχεια της μη ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων αναθεωρήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1029, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής τους. 

Για τις επιτραπέζιες ελιές (κωδικός 0161030 στην ομάδα καρπών με βρώσιμο φλοιό́) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται στα 0,01mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
 
Για τις ελιές παραγωγής ελαιολάδου (κωδικός 0402010 στην ομάδα ελαιούχων καρπών) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται επίσης στα 0,01mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές και να ενημερωθούν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, τονίζει ότι λόγω των νέων πολύ χαμηλών τιμών αναφοράς (ARfD/ADI) της δραστικής ουσίας phosmet, καθώς και της έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων του μεταβολίτη phosmet-oxon, μη συμμορφώσεις αγροτικών προϊόντων με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων, μεταξύ άλλων ενεργειών (κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά κ.α.), δύναται να οδηγήσουν και σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης. 

Αρμόδιος φορέας ελέγχου είναι το τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας του ΥπΑΑΤ (έγγραφο υπ'αριθμ.7656/214113/6-7-23).

Με βάση τα πιο πάνω, ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες - προμηθευτές  και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του παραγόμενου και διακινούμενου ελαιολάδου με τα νέα (μειωμένα) Μrls και να αποφευχθούν προβλήματα αποσύρσεων, κυρώσεων και επιστροφών, σε όλες τις συναλλαγές, εντός και εκτός της χώρας μας.

Διαβάστε τον Κανονισμό ΕΕ 2022/94 (εδώ)

29/08/2023 05:37 μμ

Συνεχίζεται ο τρύγος στην Κρήτη με την παραγωγή να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων φυτοπροστασίας. Το θετικό είναι ότι οι όψιμες ποικιλίες στο νησί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την ευδεμίδα.  

Ο κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τρύγος στην Κρήτη. Φέτος έχουμε μια δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς. Πέρσι αυτή την εποχή είχαμε βροχοπτώσεις (πάνω στο τρύγο) με αποτέλεσμα να έχουμε μια άσχημη χρονιά. Φέτος, λόγω περονόσπορου και καύσωνα, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 40% σε σχέση με την άσχημη περσινή χρονιά. Δηλαδή έχουμε μια μείωση σε σχέση με μια κανονική παραγωγή στην Κρήτη κατά 70%. Αφορά επιτραπέζια, σουλτανίνα και οινάμπελα. Ειδικά στα βιολογικά έχουμε μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη του εισοδήματος στους αμπελουργούς για την δύσκολη φετινή χρονιά». 

Στο μεταξύ το  Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου κάνει λόγο για μέτρια δραστηριότατα της ευδεμίδας (συλλήψεις, ωοτοκίες) στην όψιμη ζώνη του νησιού. Αντίθετα, από την πρώιμη έως και τη μεσοπρώιμη ζώνη η δραστηριότητα που καταγράφεται είναι πολύ χαμηλή. Γενικά, η 3η πτήση του εντόμου κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα για τα συνήθη δεδομένα του νησιού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το διάστημα 13 - 27 Ιουλίου.

Στα σταφύλια που προορίζονται για τελικό ποιοτικό προϊόν, το όριο ανοχής προσβολών την εποχή αυτή (περκασμός, ωρίμαση) είναι πολύ μικρό έως μηδενικό. Επιπλέον, ο τρύγος καθυστερεί λόγω οψιμότητας της χρονιάς αλλά και άλλων παραγόντων που επηρεάζουν τη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων (καύσωνας, υδατική καταπόνηση, περονόσπορος, τζιτζικάκια). Αμπέλια πάντως που θα τρυγηθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δεν χρειάζονται αντιμετώπιση.